Forumul National al Ecologistilor din PSD

Astazi, se desfasoara, la Palatul Parlamentului, Forumul National al Ecologistilor din PSD. In prima parte, au participat si numerosi reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale cu preocupari in acest domeniu. Iata cele cateva idei pe care le-am pregatit pentru cuvantul meu de salut la deschiderea reuniunii:
„Dragi prieteni,

 • Organizarea acestui forum vine în linia firească a tradiţiei pe care social-democraţia modernă începe deja să o capete, în ceea ce priveşte implicarea în problemele mediului. Cei implicaţi în organizarea acestui Forum merită felicitaţi.
 • Consiliul Naţional este „patronul spiritual” al Forumului national al ecologiştilor. Consiliul Naţional este cel care, conform articolului 151 din Statutul PSD, coordonează activitatea forumurilor, ligilor, asociaţiilor constituite în cadrul partidului la nivel naţional.
 • Forumul national al ecologiştilor trebuie să fie o platformă puternică a PSD, de dialog cu toţi actorii sociali preocupaţi de problemele de mediu, dar, mai ales, una care să influenţeze decisiv iniţiativele partidului pe această zonă.
 • Acest Forum trebuie sa devina o poarta prin care societatea civila sa stie ca poate oricand apela la noi, la PSD, chiar si la USL. Speram sa castigam alegerile si, impreuna, sa punem in practica ideile si actiunile pe care le discutam in aceste structuri. Noi credem ca politicile de mediu trebuie discutate, si inainte si dupa luarea deciziilor, in primul rand cu societatea civila.
 • În PSD, sunt oameni cu preocupare reală pentru problematica mediului.
  • Există structuri interne specializate – Departamentul Protectia Mediului, Silvicultura si Gospodarirea Apelor.
  • Ion Iliescu este primul lider politic român care a vorbit despre tematica mediului şi dezvoltarea durabilă.
  • Există specialişti, atat dintre cei care au lucrat in guvernarea noastra, cat si angrenati in proiecte europene.
 • Prin urmare, în partid există o resursă umană care este la dispoziţia Forumului national al ecologiştilor.
 • Forumul nu trebuie să devină un club, ci o un organism deschis, viu, generator de idei şi iniţiative concrete.
 • Când vorbim de ecologism, vorbim de curentul cu cea mai interesantă dinamică din ultimele decade. Ecologismul a trecut rapid de la sursă pentru iniţiative civice de multe ori limitate, la bază pentru o mişcare socială de masă, de stanga, cu influenţă şi implicare directă în jocul politic.
 • In politică, interesul pentru problemele de mediu nu mai este o caracteristică a partidelor din statele nord-europene. „Verzii” sunt astăzi puternici peste tot, chiar dacă Europa este încă în avangardă. Germania si Franta ne dau cele mai bune exemple.
 • Decizii politice majore au ajuns să fie influenţate de conştientizarea situaţiilor extrem de grave pe care le poate cauza lipsa de prudenţă în problematica mediului.
  • Decizia Germaniei, de a renunţa în următorii 20 de ani la energia nucleară, reprezintă o revoluţie, nu doar o opţiune politică.
  • Această decizie va antrena o regândire la nivel european şi poate chiar global a strategiilor privind utilizarea surselor alternativă de energie. Spre exemplu, ar putea exista o evoluţie accelerată a cercetării în domeniu.
  • Presiunea crescută a societăţii asupra corporaţiilor le forţează pe acestea să îşi modifice atitudinea faţă de problemele de mediu, chiar şi acolo unde legislaţia este mai permisivă.
 • Toatea acestea ne indică o schimbare majoră de mentalitate la nivelul societăţiilor. Vorbim de un fenomen pornit de la bază către vârf, de la oamenii care conştientizează riscurile şi forţează politică să vină cu soluţii. Pentru PSD deci, aplecarea asupra acestei zone nu este un moft, ci un act responsabilitate socială.

23 Răspunsuri to “Forumul National al Ecologistilor din PSD”


 1. 2 teostanc iulie 2, 2011 la 2:23 pm

  Este remarcabila preocuparea. Dar ma opresc la initiativa de a opri dezvoltarea energeticii nucleare. Poate pentru nemti se poate, au alte resurse, inclusiv financiare.

  La noi ar fi un dezastru. Singura speranta de energie mai iefina si suficienta vine din sectorul nuclear.

 2. 3 Bibliotecaru iulie 2, 2011 la 2:52 pm

  @ Adrian Năstase

  Îmi cer scuze pentru faptul că sunt offtopic.

  Domnule Năstase,

  Am rămas foarte nelămurit relativ la ce s-a întâmplat în ultimele zile cu domnul Marian Vanghelie. V-aş rămâne îndatorat dacă ne-aţi spune ce anume s-a întâmplat în realitate. Ce articol al statului PSD permite Comitetului Executiv Naţional să revoce funcţia de preşedinte al PSD Bucureşti?

  Sunt extrem de îngrijorat, mai ales că situaţia nu continuă deloc bine.

  http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/07/domnul-vanghelie-incepe-sa-dezvaluie.html

  Ca să o spun direct, în ultimul timp atât PSD cât şi PNL iau exact calea PDL. Înseamnă asta că în curând vom avea trei Traian Băsescu, trei Emil Boc, trei PDL? Se va rescrie cei trei ciobănei cu trei turme de miei? În acest caz devin şi eu cetăţeanul turmentat… Eu cu cine votez? Dacă situaţia nu se rezolvă în PSD (şi aici nu mă refer neapărat la situaţia domnului Vanghelie, ci la atitudinea anti-democratică pe care o sesizez că încolţeşte „din ce în ce” în PSD), eu nu voi ezita nici un moment să critic acţiunile liderilor PSD şi PNL la fel de virulent ca cele ale PDL-ului.

  Vă aştept cu răspunsul şi vă mulţumesc anticipat pentru el.

 3. 4 Doru Coarna iulie 2, 2011 la 3:40 pm

  @ Dle Nastase,

  v-o spun asa, s-o stiti numai Dvs.: Germania a incheiat de doi ani negocierile privind instalarea unei centrale solare mamut in Sahara, energia produsa urmand a fi adusa in tara printr-un cablu submediteranean. Va fi bazata pe tehnologie fotovoltaica, va fi investitie guvernamentala si administratie privata. Centrala va incepe sa produca din 2014 dar va fi extinsa apoi permanent… Tehnologia acestor celule este una revolutionara, cu randament dublu fata de cele uzuale: transforma nu numai lumina in energie electrica, ci si caldura de radiatie din sursa solara, astfel ca o eventuala furtuna de praf influenteaza doar neglijabil randamentul.

  Unii vorbesc iar altii… Dar ma rog, cine era s-o faca primii, noi? Albanezii? Astazi Franta se uita dupa o insula mediteraneana…

 4. 5 Pali iulie 2, 2011 la 3:52 pm

  Salutara actiunea ! Dar de ecologizarea PSD-lui cand ‘om auziiiiiii ???

 5. 6 Alexandru Caragea iulie 2, 2011 la 4:18 pm

  Un mic comentariu:

  Nu centralele nucleare constituie principala amenintare pentru mediu ! Cu creier si inima cutate ele vor da cea mai curata energie in intervalul de tranzitie la era FUZIUNII!

  Atitudinea iresponsabila fata de generatiile urmatoare este cauza cea adâncă. Ordinea financiară actuală constituie factorul nociv care ne face ca direct sau indirect sa-i furam cu nerusinare chiar pe copiii nostri!

  Ecologismul reprezinta din pacate o miscare nebuloasa care reuneste mari constiinte cu mari isterii si uita spiritualitatea … planul credintei!

  Ar fi util ca PSD-ul sa nu muste din populismul isteric ecologist … unul extrem de pervers, fiind argumentat pseudo-stiintific și de multe ori finanțat de cele mai nocive industrii, afaceri și politici.

 6. 7 harabula iulie 2, 2011 la 4:24 pm

  Domnul Ponta a declarat ca din USL ar trebui sa faca parte si un partid ecologist.
  Oare de care partid sa fie vorba?
  Partidul Ecologist Roman al carui presedinte (Lificiu), fost social-democrat, a demisionat?
  Se pare ca noul presedinte Danut Pop se invartea in orbita lui Geoana. Cu nu putin timp in urma a scris „PSD viseaza voturi ecologice”.

  Cred ca este vorba mai curand de Partidul Verde, presedinte Mugur Mihaiescu.
  Mihaiescu imi pare un apropiat al d-lui Nastase. Eu cred ca nu se poate cineva lega la cap cu un asemenea personaj. Dar mai stii! Zeii cand vor sa-i piarda pe oameni, le ia mintile.

 7. 8 Ioan iulie 2, 2011 la 4:30 pm

  @ off topic

  Peste tot intrebari: si la radio, si la televizor. Chiar si in spatiile agentiilor de stiri elitist-basiste multe la numar. Ce ne facem cu tb?: este intrebarea ce pare a fi un soi de parola cu care ai acces in lumea buna. Esti de bon ton intr-un cerc de amici, daca esti interesat de tema. Ba din contra damnat esti in caz ca tema te lasa nepasator si rece. Ceea ce scapa insa si unora si ceorlalti dintre combatanti este personajul; ca un mare accident de parcurs din istoria noastra. Acelasi la inceputul anilor ’90 cu cel de azi, ca prim reprezentatant de seama dovedit al Culturii Zabrauti in si din vatra sa interioara; pe nedrept omisa in studiile elborate recent de Academia Romana, aripa clujeana. Si cu toate acestea, scuze pentru divgatie, nu am auzit din partea nici unui politician, cu o singura exceptie, invitatia potrivita prin care sa-l trimita pe nemernic la locul lui; varf la lada cu gunoi a istoriei. Liderii uslasi, ce isi spun si co-lideri ai opozitiei unite, un fel de cat ca rezultat al operatiei de impartire a toate la doi, ma rog la trei, sunt azi mai rataciti in peisaj ca oricand. Este si explicabila atitudinea lor de tati si mame, acum cand pregatirile pentru vacanta sunt in toi.

 8. 9 blogideologic iulie 2, 2011 la 4:58 pm

  Despre educaţie, ca industrie privată care aduce profituri enorme (celor care o controlează), în USA http://www.dailywealth.com/1775/An-American-Tragedy-Brewing http://www.dailywealth.com/1776/One-of-the-Most-Obvious-Frauds-Ever-Foisted-on-the-American-People

 9. 10 Ghita Bizonu' iulie 2, 2011 la 5:32 pm

  Chiar atat de multi idip oameni cu .. idei aveti ? Sau ii cretetsi in mod „preemtptive „?!
  Ca ar fi o desoebire intre a patra curatenia si a fi idi .. pardon maniac inutil au sa te dai ingrijorat d epoluare si sa iti curga balele duopa un supersport ….

 10. 11 Vasile, iulie 3, 2011 la 6:58 am

  Harabula,

  Iar faci domnule pe prostu?

  Dl. Ponta a dorit sa spuna ca dorestre sa faca parte dintr-un partid curat , de unde concluzia ca pana si Pali recunoaste ca mai este de lucru la un nivel al PSDeului de sus sau de jos!

  Dl. A. Nastase,

  Eu nu inteleg destul de bine ce inseamna ecologizarea cel putin in viziunea domnului Ponta , sa nu mai vindem busteni adica materie prima ci din contra sa distrugem padurea cu complexe industriale de prelucrare a lemnului . asta este ecologie?
  Nu va mai spun ca ecologie in Romania inseamna produse mai scumpe,mult prea scumpe pentru cetateanul de rand!
  Introduceti in scoli caiete si carti electronice si ve-ti face un mare pas salvand citeva paduri, nu va mai spun ca un bideu musulman
  va face minuni!

 11. 12 Vasile, iulie 3, 2011 la 7:13 am

  Biblio,

  Il substitui eu pe AN cu un raspuns:

  Nu esti domnule off-topic! Doar se vorbeste de ecologizare !

 12. 13 blogideologic iulie 3, 2011 la 7:26 am

  Reflecţiile ce urmează sunt provocate de un punct dintr-un articol recent al economistului Amartya Sen, născut în anul 1933 într-o familie Bengali, şi actualemente profesor la Harvard. Articolul este publicat şi comentat de marile ziare europene, de exemplu http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/jun/22/euro-europes-democracy-rating-agencies şi http://www.lemonde.fr/idees/article/2011/07/02/l-euro-fait-tomber-l-europe_1543995_3232.html#ens_id=1508090 . Reamintesc faptul că domnul Amartya Sen a primit Nobelul pentru economia politică în anul 1998. Fiind recompensate meritele sale în studierea economiei politice a bunăstării (the welfare economics) şi abordările sale privind chestiunea alegerilor sociale (social choice theory), cu alte cuvinte chestiunea construcţiei alegerilor de valoare pentru o comunitate/colectivitate. Se ştie că în aceste condiţii apare dificultatea agregării judecăţilor/alegerilor de valoare individuale într-o judecată/alegere de valoare colectivă. Cercetările domnului Amartya Sen au relevat aşa-numitul „Paradox Liberal” în teoria judecăţilor/alegerilor de valoare colective. Nu sînt chiar off topic vorbind despre acestea. Pentru că sîntem pe un fir despre ecologism în politică. Voi fi strident, neconcordant, cu liderii ecologişti români (în general fripturişti incompetenţi precum Lificiu, Sulfina Barbu, Liviu Mihaiu, ori doar incompetenţi cu tendinţă şi amprentă ecologică mare, precum Dragoş Bucurenci). Subliniez că abordarea ştiinţifică este aceea care leagă ecologismul de economia politică. Aici este necesar a spune că teorema Sen a liberalismului minimal permite o tratare strict raţională a externalităţilor negative. Amintite încă în teoria economică liberală a lui Destutt de Tracy, cel care a inventat şi cuvântul „industrialism”. Dacă ideologia lui Destutt de Tracy a permis „pruncilor români” sau „băieţilor” construirea ideologiei naţionalismului românesc într-o primă modernitate europeană, perioada Nicolae Ceauşescu ne-a plasat înttr-o profundă incompatibilitate cu ideologia naţionalismului românesc. De asemenea într-o incompatibilitate cu babouvismul ori comunismul trădărilor generoase. Infuzat în cultura română a secolului XIX prin istoricismul venind de la Jules Michelet şi Edgar Quinet. Există gradaţii nenumărate în „bonjourismul” pe care intelectualii ardeleni îl blamează acum, spunând că a dat naştere miticismului Sudist. Revin la punctul „istoricist” relevat în lectura articolului din Amartya Sen. Autorul aminteşte atracţia lui faţă de studierea Epocii Luminilor în Europa. Este aceasta o temă interesantă şi pentru intelectualii din cultura română a secolelor XIX, XX, şi XXI. Dacă „bonjourismul” Sudiştilor rumâni este atacat în prezent de către unii, puţini, dintre intelectualii bănăţeni şi ardeleni, în secolul XIX „bonjourismul” era vitriolat mai ales de junimiştii de la Iaşi. Să-l amintesc, de pildă, pe domnul Iacob Negruzzi (1842 – 1932). În „Copii de pe natură, portrete satirice în proză și versuri”, carte din 1874, acesta face un portret amuzant al bonjouristului călcând peste o greblă. Dar un paradox juminist este acela că, deşi ei veneau în istoria noastră culturală, cronologic după bonjouriştii paşoptişti, cel mai notoriu dintre junimiştii de la Iaşi, vorbesc despre criticul estetic, omul poltic, chiar moralistul politic, Titu Maiorescu, realiza prin opera lui pe planul artistic, universitar şi politic, o conexiune neaşteptată cu iluminismul scoţian din secolul XVIII. Într-adevăr, fundamentarea pentru legătura inerentă, necesară, între abordarea estetică şi filosofia politică, tipică pentru viaţa şi activitatea domnului Titu Maiorescu, a fost prima oară elaborată de către iluministul scoţian Francis Hutcheson (1694 – 1746). Nu am descoperit, cum se spune, „firul de cauzalitate”, –metafizicianul Nae Ionescu arăta, preluând o idee de la metafizicianul scoţian David Hume, cât de eluziv este acest fir!–, dar trebuie să subliniez această bizară coincidenţă culturală, pentru că din iluminismul scoţian s-a născut lumea modernă. Amartya Sen trimite şi la englezul Walter Bagehot (1826 – 1877). Autorul unei cărţi despre Constituţie, relevantă şi acum, de asemenea autorul celebrului best-seller Strada Lombardă. Dacă despre „cei treizeci de arginţi”, asociaţi trădării lui Iuda, avem din cele vechi timpuri culturale o imagine negativă, mai puţin cunoscută la noi este asocierea dintre „cei trei bizanţi” şi Strada Lombardă. „Cei trei bizanţi” erau simbolul infamei bresle a cămătarilor. Ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon asociază Bizanţul, dar cu semnificaţia respingătoare din vicleanul „bizanţ” cămătăresc, cu un arhetip fundamental din spaţiul nostru geopolitic, arhetipul Nova Roma/Romania. Ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon înlocuieşte Romania, simbol de excelenţă absolută a civilizaţiei ariene în secolele IV, V şi VI, cu „Bizanţul” tuturor actelor de trădare şi al tuturor aţiunilor cămătăreşti. Inerent, imaginea occidentalului despre corupţia din România se naşte înainte ca el să vină în România.

 13. 14 eficientaenerg iulie 3, 2011 la 7:31 am

  Si Eu,,,cu :Cladiri si Regiunea cat mai “VERDE Energetic”!
  ;Actiuni pentru o Energie si un Mediu –Prieteni nostrii!; Of,of…Vara de 38˚C si Mama Natura lucreaza Energetic!

 14. 15 Cârcotaşu iulie 3, 2011 la 9:41 am

  Rămâne să sperăm că partea „isterică” a „ecologiştilor” PSD, nu va reuşi nici măcar să emită extremeisme ca: n-avem nevoie de centrale nuclearo-electrice, invocând existenţa precedentului german şi a aceluia băsesc. Nu de alta, dar Germania ar putea lua hotărârea, mâine, că nu vor mai construi niciun metru de autostradă.

 15. 16 Bibliotecaru iulie 3, 2011 la 10:48 am

  @ Vasile,
  Eu nu am nici o problemă cu persoana menită a fi preşedintele organizaţiei de Bucureşti. Nu ar avea de ce să mă intereseze acest aspect, este o problemă a membrilor PSD.
  Problema mea este legată strict de faptul că PSD este un partid cu o organizaţie democratică sau oligarhică. Dincolo de asta nu am de ce să mă pronunţ eu şi să comentez cine ar trebui să fie preşedinte într-o filială.
  Dacă lucrurile se întâmplă democratic, este OK. Dar se întâmplă lucrurile democratic.
  Azi noapte, pentru că tot nu am avut somn, am tot răsfoit statutul PSD şi am adăugat, la finele postării mele (link mai jos), şi prevederile statutare care mi s-au părut a avea legătură cu ceea ce s-a întâmplat.

  http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/07/domnul-vanghelie-incepe-sa-dezvaluie.html

  Nu mi se pare OK şi de aceea am intervenit. Ceea ce mă surprinde este că foarte puţini dintre cei care susţin PSD par interesaţi de democraţia din PSD… Văd foarte mulţi care jubilează că dl. Vanghelie a fost dat jos, dar nu văd deloc preocupări relative la democraţie, principii… Poate că îndepărtarea domnului Vanghelie este o oportunitate pentru partid, dar în nici un caz oportunitatea nu trebuie să primeze principiilor.

  PSD este un partid social şi DEMOCRAT. CU alte cuvinte, susţine, într-un fel sau altul, democraţia.

  Te-ai aştepta ca principiile PSD să se ducă ocrotind problematica socială şi democraţia, măcar după sonoritatea denumirii partidului.

  Ei bine, în statul PSD democraţia intervine destul de rar.

  ARTICOLUL 9
  (1) PSD promovează şi susţine statul de drept, democratic şi
  social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile
  cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane,
  dreptatea şi pluralismul politic, reprezintă valori supreme,
  în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi a
  idealurilor Revoluţiei din Decembrie 1989.
  (2) PSD militează pentru respectarea suveranităţii naţionale, a
  independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale, a
  ordinii de drept şi a principiilor democraţiei constituţionale.

  ARTICOLUL 30
  Membrii Partidului Social Democrat au următoarele îndatoriri:
  d) să contribuie la formarea şi promovarea unui mod de
  lucru democratic
  prin acceptarea pluralismului de idei
  şi diversităţii opiniilor exprimate în mod liber, în cadrul
  organizat al partidului, prin respectarea hotărârilor
  majorităţii şi a celor adoptate de organele ierarhic
  superioare ale partidului şi să asigure aplicarea şi
  respectarea acestora;

  ARTICOLUL 37
  (1) În scopul dezvoltării democraţiei de partid şi pentru
  identificarea problemelor prioritare ale partidului la nivel
  naţional, regional sau local şi a soluţiilor politice pentru
  includerea acestora în Programul Politic şi electoral,
  în Programul de Guvernare sau legislativ, precum şi
  în Statutul partidului, se poate proceda la consultarea
  membrilor de partid prin referendum intern sau prin
  dezbateri şi vot în structurile de conducere.

  Cam atât…

  Cine ar putea spune că democraţia intervine puţin, dar esenţial. Democraţia ar înseamna ca filiala să ia hotărâri în ceea ce o priveşte fără nici un fel de presiune din afară. Este evident că asta nu s-a întâmplat. De aceea întreb şi eu ce anume s-a întâmplat?

 16. 17 blogideologic iulie 3, 2011 la 10:51 am

  „Decizia Germaniei, de a renunţa în următorii 20 de ani la energia nucleară, reprezintă o revoluţie, nu doar o opţiune politică. Această decizie va antrena o regândire la nivel european şi poate chiar global a strategiilor privind utilizarea surselor alternativă de energie. Spre exemplu, ar putea exista o evoluţie accelerată a cercetării în domeniu. Presiunea crescută a societăţii asupra corporaţiilor le forţează pe acestea să îşi modifice atitudinea faţă de problemele de mediu, chiar şi acolo unde legislaţia este mai permisivă.”
  Îmi permit să spun că decizia Germaniei a fost pe fond politic şi emoţional. Pe fond politic, creştin-democraţii germani şi-au atras sprijinul verzilor. Pe plan emoţional, cred că de vină este rezolvarea problemei crizei euro. Germania a înregistrat în ultima perioadă o creştere de forţă economică extraordinară. Singurul plafon la creştere şi dezvoltare pare a fi impus de starea monedei euro. Proastă, proastă, foarte proastă. Monetariştii germani sunt decişi să taie nodul gordian. Renunţarea la fiat money euro, şi revenirea la marca germană credibilă. Numai pe fondul acestei decizii pot eu înţelege acest anunţ al renunţării diagonale la nuclearul energetic. Japonia post-Fukushima nu renunţă la nuclearul energetic, şi aceasta-i hotărâre conceptuală ascendentă (bottom up), o hotărâre societală. Cred că economiştii de frunte din USL trebuie să înţeleagă problema economică germană sub raportul noţiunii de fungibilitate şi a produselor de calitate pentru export ale industriei germane. Marfa industrială pentru export a Germaniei este la fel de bună ca petrolul islamic sau grâuşorul de pe Insula Mare a Brăilei. În fine, chestiunea cu energiile alternative atunci când este abordată de partidele ecologiste de la noi este similară abordărilor subiectelor de matematică de către candidaţii nu prea bine pregătiţi la examenul de bacalaureat. Dificilă, dificilă, dificilă, îmi bat capul să scriu pe româneşte textul acesta foarte serios de ecologie industrială şi dezvoltare durabilă. Este implicată foarte multă doctrină care ţine cont de noua economie politică. Recunosc însă că aici se foloseşte o abordare conceptuală descendentă (top down approach). Este aproape o situaţie ca în „Les Mots et les Choses” (Michel Foucault), numai că pe româneşte.

 17. 18 M.Voicu iulie 3, 2011 la 2:16 pm

  @blogideologic, iulie 3, 2011 la 7:26am, scrutând despre ecologism în politică, se referã la Amartya Sen, cu aşa-numitul „Paradox Liberal”, dificultatea agregării judecăţilor/alegerilor de valoare individuale într-o judecată/alegere de valoare colectivă.
  * * * Abordarea ştiinţifică pretinde însumarea vecorialã a efectelor cauzelor individuale ; când cauze elementare determinante variazã aleatoriu, previzibilitatea se prãbuşeşte:
  • Despre „cei treizeci de arginţi”, asociaţi trădării lui Iuda, avem din cele vechi timpuri culturale o imagine negativă dar, şi din cele mai noi timpuri, o puzderie de exemple – din pãcate validate de organizarea socialã şi politicã: acte de trădare şi acţiuni cămătăreşti. Cãmãtarul îşi mãreşte volumul câştigurilor coborând spre baza piramidei lui Maslow !
  • Ierarhia nevoilor, conform lui Maslow poate deveni nerelevantã – cum a şi devenit când creditarea a renunţat chiar la avansul minim.
  • Portretul amuzant al bonjouristului călcând peste o greblă (pe care-l redaţi) s-a regãsit în formele de anihilare din procesul de învãţãmânt a practicii în producţie – începând cu scoaterea probei de abilitate de la examenul de conducere auto – ca sã dau doar un singur exemplu
  • VÂRÂREA penalizãrilor ecologice numai pe ”consumatorii captivi” – când marii consumatori energetici le ocolesc, aduce contractele lor, încãodatã, în zona neconstituţionalã, dar vânturarea lor este doar electoralã, ca în satul fãrã câini, ca în şcoala fãrã supraveghere calificatã – în care s-au introdus simulatoare de zgomot şi camere de luat vederi futuristice !

 18. 19 Vasile, iulie 4, 2011 la 6:52 am

  Biblio,

  Asta cu statutul vs ecologizare chiar ca este off-topic, refuz sa-l mai susbsitui pe AN!

 19. 20 Draghi Puterity iulie 6, 2011 la 12:05 am

  @Bibliotecarul

  Daca ar fi sa ma hazadez eu cu un raspuns, l-as cita pe Francois Mitterand cu al sau „Nous sommes entres dans une logique de guerre”. Iar a la guerre comme a la guerre… Nu vreau sa spun neaparat ca scopul scuza mijloacele dar pana la urma in politica rezultatele conteaza mai mult decat metodele.

  P.S. Remarca totusi ca momentul ales a fost unul optim, semn ca in PSD factorii de decizie au inceput sa inteleaga in sfarsit regulile jocului mediatic.

 20. 21 Bibliotecaru iulie 7, 2011 la 3:49 pm

  De ce oare trebuie noi să suferim pentru ambiţiile conducătorilor noştri? Oare societatea nu a mai evoluat în ultimele două milenii?


 1. 1 Germania, renunţarea diagonală la nuclearul energetic « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe iulie 3, 2011 la 11:02 am
 2. 2 Raspunsuri « ministru >> prim-ministru >> blogger Trackback pe iulie 3, 2011 la 5:03 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: