Portia zilnica de circ: astazi, luati de la Basescu, regionalizare

In anul 2002,  in calitate de prim-ministru, am initiat o dezbatere larga pe tema modernizarii structurilor administrativ-teritoriale. Cu ocazia unui Colocviu international, ce a avut loc, in acel an, la Sinaia, au fost identificate obiectivele principale ale acestui proces, intre care utilizarea mai eficienta a fondurilor de pre-aderare puse la dispozitie de Uniunea Europeana. 

In baza unui Memorandum din decembrie 2003, initiat de  ministrii Ioan Rus, Alexandru Farcas si Gabriel Oprea si avizat de Mircea Geoana si Mihai Tanasescu, referitor la constituirea Grupului de lucru  si a Secretariatului permanent pentru studierea problematicii regionalizarii in Romania, s-a luat hotararea ca „rezultatele concrete ale Grupului de lucru sa fie disponibile pana la sfarsitul anului 2004, astfel incat sa permita Guvernului rezultat din viitoarele alegeri generale sa ia decizii bine fundamentate in aceasta problema de interes national”. (Cand am vazut astazi ca Mircea Geoana a propus infiintarea unui colectiv national pentru reforma administrativa, am realizat ca si-a adus aminte de acest memorandum, pe care l-a avizat in calitate de ministru de externe in 2003)

Structura initiala a Grupului de lucru avea in componenta reprezentanti ai Ministerelor Administratiei si Internelor, Integrarii Europene, Afacerilor Externe, Dezvoltarii si prognozei, Finantelor Publice, ai Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, ai Asociatiei Municipiilor, Oraselor, Comunelor si ai Academiei Romane.

In urma dezbaterilor, au fost identificate 3 variante posibile (fiecare cu avantaje si dezavantaje):

1 –  pastrarea celor 41 de judete si a celor 8 regiuni de dezvoltare, cu unele modificari de legislatie;

2 –  cresterea numarului regiunilor de dezvoltare de la 8 la 12-14 si pastrarea judetelor;

3 – reducerea numarului de judete de la 41, plus municipiul Bucuresti, la circa 18-19 judete, plus Municipiul Bucuresti si asimilarea acestora cu tot atatea regiuni de dezvoltare – pornind de la ideea ca o populatie de 1 milion de locuitori reprezinta dimensiunea medie a regiunilor europene eficiente pentru absorbtia de fonduri .

Repet, pe baza pregatirilor si dezbaterilor din 2002-2004, acumulate la Secretariatul permanent si la Grupul de lucru, ar fi trebuit ca dupa alegerile din noiembrie-decembrie 2004 noul guvern sa continue dezbaterea publica si prin dialog cu toate fortele politice sa pregateasca abordarea legislativa a masurilor de reorganizare administrativ-teritoriala. Ce s-a intamplat in acesti 7 ani? Nimic. S-au intrerupt lucrarile Grupului si dezbaterea publica pe aceasta chestiune.

Si, intr-o dimineata, in urma cu doua zile, lui Traian Basescu i s-a trezit interesul pentru regionalizare si crearea, in urmatoarele doua saptamani, a 8 voievodate, pentru ca” interesul” sau „national”  este sa distruga  puterea „baronilor locali ” ai PSD inainte de alegerile de anul viitor. Aberant!

Sigur ca aceasta discutie este importanta si ca o dezbatere de optimizare a structurilor administrative este utila. Dar este ea necesara si constructiva acum? Sau, la fel ca si discutia despre revizuirea Constitutiei, ea ar trebui sa aiba loc nu pe final de mandat – cu incrancenarea si suspiciunile inevitabile -, nu inainte de aflarea rezultatelor recensamantului populatiei de la sfarsitul acestui an, nu pentru a acoperi nevoia de decizii responsabile in domeniul economic si social, in conditiile in care Romania nu a iesit din criza?!

 Eu cred ca o noua impartire administrativ-teritoriala, daca se va considera ca ea este necesara, ar trebui discutata si adoptata dupa alegerile parlamentare din 2012 dar inainte de exercitiul bugetar al UE, care incepe in 2014.

Si mai cred ca mesajul  de raspuns pentru Basescu trebuie sa fie ferm – nu poate fi acceptata politica de forta, faptul implinit. O astfel de atitudine a lui Basescu ar declansa o criza politica majora, cu implicatii interne si externe.

Documentele pot fi citite  aici.

66 Responses to “Portia zilnica de circ: astazi, luati de la Basescu, regionalizare”


 1. 1 Pali iunie 10, 2011 la 9:23 pm

  Dar mai are baroni locali PSD -ul ? Am crezut ca, odata cu decapitarea lui Mischie au disparut,…! Oricum noi cei din Mures iesim OK din acest aranjament cotrocenist avand in vedere faptul ca, la noi PSD-ul nu are baroni;azi maine nici macar organizatia nu mai exista !

  P.S. La marea lansare de carte a D.nei Andreea Paul Vass nu s-a dus nici macar liderul PD-L ,D Florea !

 2. 2 rizoaicad.arges iunie 10, 2011 la 10:34 pm

  Scrisoarea adresata lui Basescu, si transmisa intregii clase politice, care poate fi citita in comentariile postate in data de 08-05-2011, la adresa de internet indicata mai jos, a fost transmisa astazi la domiciliu si ziaristilor Ion Cristoiu, Marius Tuca si Victor Ciutacu, insotita de adresarea de mai jos, pe care am scis urmatorul text: „Romani! Va somez, sa nu mai acceptati statutul de indivizi //vegetali//!”

  ADRESARE, catre toti cei ce pot contribui la promovarea noului cadru democratic!
  OBSERVATIE!
  1. Orice partid politic, inclusiv PP – DD(Dan Diaconescu), care nu-si asuma o alegere, fara echivoc, intre cele doua cadruri democratice (cel existent si cel propus), este o adunatura de mafioti si derbedei, care n-au nicio legatura cu Romania si cu poporul roman!
  2. Orice roman, inclusiv presedintele Basescu, care nu-si asuma o alegere, fara echivoc, intre cele doua cadruri democratice (cel existent si cel propus), este ori mafiot, ori fara coloana vertebrala, ori idiot (adica fara discernamant)!

  STIMATE DOMNULE ––––––––––––––––––– Va rog, ca, in interesul societatii romanesti , sa intreprindeti cel putin una din urmatoarele doua actiuni:
  1.Sa aduceti la cunostinta opiniei publice, prin intermediul mass-media, faptul ca intregii clase politice, in frunte cu dl Basescu, i-a fost prezentat un nou cadru democratic, care EXCLUDE minciuna, lacomia, hotia, nesimtirea, iresponsabilitatea, etc., atat din actiunile si comportamentul politicienilor, cat si al celor care ocupa functii publice. Acest nou cadru democratic i-a fost prezentat presedintelui Basescu cu Scrisoarea Nr.11270/03-05-2011, care poate fi citita si pe internet, in comentariile postate in data de 08-05-2011, la adresa http://dumitrurizoaica.blogspot.com/. Aceasta Scrisoare a fost transmisa si urmatoarelor partide politice: PNL cu Nr.397/09-05-2011; PC cu Nr.A 500/09-05-2011; UNPR cu Nr.140/09-05-2011; PSD cu Nr.333/16-05-2011, precum si dlor Marius Marinescu pentru PRM, Aurelian Pavelescu pentru PNTCD si liderilor PP – DD(Dan Diaconescu). Pentru PDL a fost adresata direct sefului de facto al acestuia, adica presedintelui Basescu!

  Nu avem dreptul sa cerem politicienilor ca ei sa fie mai preocupati decat noi – cei ce suportam consecintele actiunilor lor – de cadrul democratic in care ei functioneaza! INTERESUL LOR este sa existe si sa conserve acel cadru democratic care permite minciuna, lacomia, hotia, nesimtirea, iresponsabilitatea, etc., iar INTERESUL NOSTRU, al celor ce suportam cosecintele actiunilor lor, este sa traim intr-un cadru democratic in care tarele (viciile) umane amintite mai sus, sa nu mai existe decat ca exceptii, iar durata acestora sa tinda spre zero!
  2. Daca nesimtirea politicienilor, de la Basescu pana la ultimul partid, va fi atat de mare incat, sfidand opinia publica, nu-si va asuma o ALEGERE fara echivoc intre cele doua cadruri democratice, atunci stimate dle –––––––––––– va rog sa contribuiti cu cel putin 10 (zece) cetateni responsabili, care nu accepta statutul de individ “vegetal”, si care sa fie dispusi sa mi se alature in actiuni de protest in locatii cat mai vizibile, impotriva nesimtirii acelor politicieni care vor refuza sa-si asume sustinerea fara echivoc a unuia dintre cele doua cadruri democratice, pe care il vor alege tinand seama de consecintele pe care acel cadru le antreneaza asupra societatii romanesti!

  Daca vom continua sa ne dovedim un popor “vegetal”, incapabil sa-i determinam pe hotii, nesimtitii si iresponsabilii care s-au cocotat in institutiile de conducere ale Romaniei, sa accepte inlocuirea actualului cadru democratic distructiv, cu cel propus presedintelui Basescu, cu Scrisoarea 11270/03-05-2011, atunci vom constata ca aceasta Alianta (USL), ca si similarele ei anterioare (Coventia din 1996 si DA din 2004) , nu are darul de a oferi o schimbare in Bine si societatii romanesti! Vom obtine ca si in cazurile anterioare, satisfactia de a-i inlatura de la Putere pe cei ce si-au “facut plinul”, dupa care se va repeta ciclul (cu tot circul aferent), asa cum se intampla de 21 de ani! Pentru societatea romaneasca, schimbarea in Bine nu se poate produce odata cu schimbarea “domnilor” (sau partidelor), ci doar atunci cand vom produce o SCHIMBARE asupra “domnilor”, asupra Eu-lui lor interior! O asemenea SCHIMBARE este posibila si astazi, insa TICALOSIA politicienilor se afla la o asemenea cota, incat nu pot accepta ca ei sa se afle sub incidenta SOLUTIEI care ar putea aduce o schimbare in Bine pentru Romania! Pentru cei cu discernamant si de buna credinta, politicieni, cetateni onesti, daca exista, SOLUTIA care poate schimba in Bine si DURABIL societatea romaneasca, se gaseste la adresa http://dumitrurizoaica.blogspot.com/. Aceasta SOLUTIE ii poate “imuniza” pe politicieni si pe functionarii publici, de la Presedinte pana la ultimul functionar (inclusiv Justitie, Politie, etc.), impotriva minciunii, lacomiei, hotiei, nesimtirii, iresponsabilitatii, etc. Deocamdata politicienii romani sunt interesati doar de “rocade”, si nu de o “SCHIMBARE” in Eu-l lor interior, in interesul societatii romanesti! Ne aflam inca la momentul cand alegatorii isi spun: “Pleac-ai nostri, vin ai nostri/ Noi ramanem tot ca prostii!” Sau, cu versurile unui cantec: “Aia, hoti, astia hoti/ Mama lor la toooti!”

  UN NOU CADRU DEMOCRATIC, ESTE ABSOLUT NECESAR ROMANIEI! Romania are nevoie de un nou tip de democratie, una purtatoare de RESPONSABILITATE, care poate sa inlature toate neajunsurile, din societate si din Justitie, si care presupune indeplinirea a DOAR doua conditii, ABSOLUT POSIBILE:
  1. “Imunizarea” tuturor celor ce fac politica, sau detin functii publice, astfel incat acestia sa nu se mai poata “imbolnavi” de minciuna, de lacomie, de hotie, de nesimtire, de iresponsabilitate, etc.
  2. Informatia MINIMA, necesara si suficienta, de care au nevoie alegatorii, trebuie sa fie aceea a constientizarii APARTENENTEI lor la o comunitate sociala (a saracilor ori a bogatilor) sau etnica! Alegatorii vor avea, astfel, un criteriu OBIECTIV de formare a optiunii de vot! In acest fel campaniile electorale costisitoare de MANIPULARE a alegatorilor, vor deveni inutile, caci alegatorii vor trebui sa cunoasca DOAR partidele care reprezinta interesele comunitatii lor, dintre care vor alege pe unul dintre ele!
  Partidele ce reprezinta interesele celorlalte comunitati, NU VOR EXISTA PENTRU EI, oricat de “reformate,curate si uscate” ar fi ele, deoarece ele SUNT DIN ALT FILM!
  Iar pentru ca politicienii sunt “imunizati” cu ajutorul SOLUTIEI ce se gaseste la adresa http://dumitrurizoaica.blogspot.com/, acestia nu-si vor mai putea permite sa minta, sa fie lacomi, hoti, nesimtiti, iresponsabili, etc.
  Din combinarea ALEGATORILOR, care vor vota partide ce reprezinta interesele comunitatii lor, cu POLITICIENII “imunizati”, care le vor reprezinta interesele in Parlament, REZULTA DEMOCRATIA VIITORULUI, care va fi una transparenta, sanatoasa si purtatoare de RESPONSABILITATE pentu TOTI actorii din viata publca, caci se va baza, atat pe VOTUL COMUNITAR social sau etnic, care nu mai poate fi manipulat sau fraudat, cat si pe POLITICIENII imuni la toate mizeriile umane amintite mai sus! Asa-zisa democratie de astazi — care rezulta din combinarea dintre politicienii VEROSI, nesimtiti, lipsiti de patriotism si iresponsabili, alesi pe baza votului BEZMETIC, in care optiunea pentru vot se datoreaza hazardului — este o insulta la adresa inteligentei romanilor, si serveste DOAR intereselor MAFIOTILOR si TICALOSILOR de toate categoriile! D.Rizoaica.Tel.0723966732.

 3. 3 Alex iunie 10, 2011 la 10:46 pm

  O tara intreaga asteapta fermitatea mult promisa in fata lui Basescu. Este, cred, singura arma cu care poate fi invins.
  Dvs. cunoasteti princpiul: cu teroristii nu negociezi. Din pacate, in opozitia din Romania, nu se cunoaste acest principiu. Opozitia face aceeasi greseala stand la discutii cu Babsescu, discutii care ii ofera lui orizonturi noi pentru hotii, pacaleli, smecherii, gainarii. Daca opozitia nu ar sta la discutii cu el, ba achiar ar adopta si o pozitie ferma, Basescu ar fi blocat. Sah mat!
  Dar cine sunt eu ca sa-i dau sfaturi Domnului Nastase?

 4. 4 Ion Radu iunie 10, 2011 la 10:51 pm

  De cativa ani buni spun lucrul asta: asa-zisa clasa conducatoare a Romaniei isi masacreaza populatia prin combinatia infailibila:
  – munca la standarde mai exigente decat in Vest (la multinationale si privat);
  – batjocura fata de munca la salarizare (salarii de 4-5 ori mai mici decat exact aceeasi – sau chiar mai putina- munca prestata in Vest)
  – preturi pe piata la nivel EU sau chiar mai mari la produsele de baza, care sunt in cvasitotalitatea lor – lucru demonstrat de Slovacia – mult mai proaste calitativ si mai daunatoare sanatatii omului.
  – taxe si impozite la cel mai inalt nivel si EU.
  Avem tabloul complet, de asamblu, al intentiei deliberate de decimarea a populatiei Romaniei. Prea multe coincidente pentru a fi doar simpla incompetenta, ignoranta si prostie a tampitilor satului ajunsi la carmele statului.

 5. 5 Rix86 iunie 10, 2011 la 11:16 pm

  Judetele,asa cum au fost ele desenate in1968 ,au respectat in mare masura particularitatile istorice,geografice si de atasament a populatiei la un anumit centru. Este cunoscuta deceptia locuitorilor la desfiintarea unor judete ca Muscel sau Roman. Si acum dupa 43 de ani copii din satele muscelene trecute in Dambovita isi doresc sa faca liceul in Campulung,cei cu probleme de sanatate sa fie ingrijiti de medicii din Campulung si exemplele pot continua. Apartenenta Muscelului de regiunea Arges,continuata cu absorbtia Muscelului in jud. Arges a condus la un Campulung fara perspective si la un Pitesti relativ bogat si infloritor. Pe de alta parte,desprinderea jud.Dambovita de regiunea Ploiesti a adus o oarecare prosperitare in Targoviste,un oras care pana atunci era uitat de lume. Eu nu pot sa inteleg ce legaturi afective ii pot lega pe locuitorii din Cuca Macaii ,jud.Arges,cu locuitori din Suditi,Ialomita in noua regiune (Judet) Muntenia Sud.Cat despre disputa privind trasarea de drumuri est-vest sau nord-sud , presedintele ,ca fost ministru al transporturilor ar trebui sa stie ca un drum subcarpatic est -vest ar fi greu de realizat din cauza reliefului fragmentat,asa ca legatura se va face ca si pana acum folosind vaile legate prin noduri plasate mai la campie. Sa spui ca din cauza acestor dispute nu se pot absorbi fonduri europene este o ticalosie.D-le presedinte ,ales de diaspora prin mana fermecata a crestin-democratului avansat la rangul de ministru de externe,va amintesc faptul ca suntem un stat unitar si de la centru se poate aranja ca sefii de judete sa se inteleaga intre ei.Sa dea domnul sa nu faceti greseli,pentru ca greseala costa dublu pana la indreptarea ei. Suntem prea saraci sa ne tinem de experimentele pe care le lansati ca sa ametiti un popor dezorientat.De altfel, cred ca acest proiect va va atrage disgratia totala. Indrasniti sa va intoarceti la popor sa-l intrebati ce vrea?

 6. 6 ioin iunie 11, 2011 la 12:44 am

  Articole bune argumentate.Blogul este citit dar nu castiga.Politic sunt neutru,Norrmal opozitiea, schimba stafeta.Voi nu aveti sansa cu USL,Un smecher aruca o piatra si va scufundati toata opozitia dupa argumentele ei.Ce initiativa politica,ok recunosti esecul,dar o initiativa politica a opzitiei nu a luat prima pagina in ultimi 8 ani.Unita staga si dreapta care a fost propunerea sa miste constiintele oamenilor pe care ii rugati sa voteze,tranpsarenta cheltuielilor publice,legi organice prin referendum.
  Cu discursul actual ramaneti cu „dragostea mea”

 7. 7 blogideologic iunie 11, 2011 la 2:24 am

  Nenumăraţi copii născuţi cu malformaţiuni la Faluja, centrul rezistenţei sunnite în Irak. Copiii cu malformaţiuni s-au născut după marele succes al armatei americane împotriva acestei capitale a rezistenţei sunnite. http://www.lemonde.fr/proche-orient/article/2011/06/10/a-fallouja-les-bebes-monstres-soulevent-des-questions-sur-les-armes-americaines-utilisees-en-2004_1534674_3218.html

 8. 8 blogideologic iunie 11, 2011 la 2:44 am

  America inovativă se re-inventează prin paradigma simbiozei între arhetipuri şi anarhitipuri http://synapse9.com/blog/2011/06/10/seminar-on-my-work-at-foo-camp/

 9. 10 blogideologic iunie 11, 2011 la 3:14 am

  Robotica pe sursă deschisă promovată de anarhismul constructivist http://www.lemonde.fr/technologies/article/2011/06/10/la-robotique-open-source_1534695_651865.html

 10. 12 blogideologic iunie 11, 2011 la 4:36 am

  Proiectul RoboEarth este un World Wide Web pentru roboţi http://www.roboearth.org/

 11. 13 Bibliotecaru iunie 11, 2011 la 5:53 am

  @ Adrian Năstase

  Am şi un punct patru…
  4. Creşterea populaţiei României la 42 de milioane astfel încât judeţele să ajungă la o medie de un milion pe judeţ.

  Vorbind serios, singura versiune onorabilă şi normală este prima. Avem regiuni de dezvoltare care, conform legii, nu sunt administrativ-teritoriale. Nimic nu împiedică ca aceste regiuni să capete înţeles juridic iar organizaţia care are legătură cu atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea regiunilor să fie structurată la nivelul celor 8 regiuni deja existente. Cât de complicat este să uneşti 5 judeţe care să poarte nume de regiune fără a fi totuşi şi regiunea unitate administrativ-teritorială?

  Până la urmă, dacă se pot constitui Grupuri de Acţiune Locala (GAL) de ce nu ar căpăta relevanţă juridică şi 8 Grupuri de Acţiune Regională, cu diferenţa că parteneriatul este între 5 consilii judeţene..

 12. 15 Emil Vulcanescu iunie 11, 2011 la 6:11 am

  Domnule Adrian Nastase

  Regionalizarea dorita de Chiombu (citat din @Marcus) nu se va face. UDMR-ul doreste o regiune NUMAI a lor , formata din Mures, Covasna si Harghita si vor vota impotriva.

  Cu stima Emil

  P.S. @Bibliotecaru
  Am vazut ca nu ati fost ” multumit ” cu raspunsul care vi l-am dat in legatura cu virusul E-coli. Daca dumneavoastra imi puteti spune cine a fost asasinul REAL (nu inventat), a presedintelui John F. Kennedy, va spun si eu cine se afla in spatele acestui E-coli.
  Sa fiti iubit
  Cu stima Emil

 13. 16 dan popescu iunie 11, 2011 la 6:52 am

  Oameni buni,

  Nu va mai lasati pacaliti de Basescu si uriasul sau aparat de propaganda.
  Reorganizarea teritoriala va fi un dezastru pentru fiecare dintre noi.

  Daca cu reducerea numarului de parlamentari si o singura camera a reusit
  sa ne pacaleasca, ajutat de mass media, care nu trece zi sau saptamana in care
  sa nu ne prezinte cat cheltuie parlamentarii, cat curent folosesc, cata
  apa consuma la toaletele parlamentului.

  Asta cu reorganizarea, ne afecteaza in mod direct.

  Mergand pe ideea lui Basescu cu „redusul”, ar trebuii sa reducem totul.
  Sa facem o singura primarie mare la Bucuresti, un singur sediu de politie,
  un singur spital, o singura scoala, o singura casa de pensii … toate
  institutile care intr-un fel sau altul au menirea sa ne ajute sa fie reduse
  la una singura.

  Va dati seama cata economie s-ar face ??!!!!

  Departe de mine sa nu admit ca exista coruptie, si mai mica si mai mare in
  toate institutile, dar cu o cafea, o ciocolata, un buchet de flori, chiar si
  bani in unele cazuri cu totii reusim sa ne rezolvam problemele.

  Prin desfiintarea lor si mutarea la sute de kilometrii, ne va fi foarte greu
  daca nu imposibil sa mai rezolvam problemele de zi cu zi.
  Supraaglomerarea lor, pentru ca si acum cand deservesc cate un judet nu 6 sunt
  aglomerate si se sta la cozi.

  Eu atata va spun, pot sa va zica si Ponta si Antonescu si Voiculescu si Dan Diaconescu
  si toate televizinile sa ne arate beneficiile si cheltuielile care se salveaza,
  asta nu trebuie sa o lasam sa se intample.

  Nu mai este o treaba de politica, ca unul e pdl ist altul psd ist sau altul pnl ist.

  Trebuie sa spunem NU !!!!

  Ca sa nu mai zic ca toata himera asta este generata de dorinta lui Basescu de a
  castiga inca o data alegerile pentru el si PDL.

  Romani treiziti-va pana nu este prea tarziu !!!!!

 14. 17 Ghita Bizonu' iunie 11, 2011 la 7:13 am

  D’aia n-are ursul coada !!!
  Si dvopastra dom tov va aflati exact pe locul pe care il meritati . Prea iubuiti infrangerea!

 15. 18 Ghita Bizonu' iunie 11, 2011 la 7:54 am

  De ce sunt impotriva regionalizarii

  http://vremea.forumgratuit.ro/t295-de-ce-sunt-impotriva-regionalizarii#664

  Ma repet. Ei si ? Base nu face la fel ?!

  1) in conditiile noastre – drumuri proaste , mijloace de locomotie nu prea cine stie ce – este necesara pastrarea judetelor … cam in forma actuala! Eventual unu sau 2 ar putea fi comasate .. eventual intr-o epoca nu prea previzibila
  2) in conditiile noastre o groaza de primarii nu ar putea prelua sarcinile ce le-ar reveni prin disparitia judetelor
  3) aparitia unor regiuni cu prerogative extinse (ziceti-le cum vreti –regiuni, landuri , voivodate, jupanate , banaturi (marchizate) nu ar indemna decat aparitia inca unui nivel birocratic intre comune, orase , municipii si administratia centrala . Adica Saveni – Botosani ori Dorohoi (ca resedinta de plasa, district, raion) – Iasi – Bucuresti. Cum la noi mentalitatea (inclus ardeleneasca) este cea din sec XVIII (adica venala) inseamna inca un nivel de mituit. Sa nu va inchipuiti ca mitele se vor distribui otr a pastra actualu curs (ca in viata de zi cu zi. Leul cica este stabil,veniturile asemenea daca nu in crestere “negativa” INSA preturile de dupa Paste). Printre altele asta a fost unul din motivele invocate in 1968 ….Un al doilea motiva a fost prea marea forta a birocratiei (PCR) din capitalele regionale . Asa va fi si azi daca s-ar trece la regiuni . Nu va plac baronii locali ? Nu? Ei bine vom pune de-asupra lor niste duci (voivozi/magnati) cu mult mai puternici!
  4) bulibaseala inerenta a oricarei transformari (exact ca atunci cand zugravesti casa (Parerea ultimului zugrav ce mi-a trecut pragu : dom’le numa moartea cuiva din familiem e mai grea decat zugravitu!). Preschimbari de acte samd .. Aditional ptr vremurile in care traim o ocazie uriasa ptr tot soiul de escroci , samsari samd .
  5) din cauza ca suntem foarte dotati in “logica” dincolo de orice ratiune asta va insemana si tranformari in structura organelor de justitie … Ori in conditiile actuale – subfinatare, lipsa de personal , lispa de spatii – costurile banesti si sociale a unei astfel de situatii scuzati depasesc capacitatea mea de previziune. De fapt cred ca si pe cele europene ori mondiale (nu ca ma laud .. INSA aialti nu inteleg micile “particularitati” ale culturii locale . Nu uitati – nu suntem francezi , germani samd).

  Acestea de mai sus sunt consideratii generale . Cu aplicatie particulara as observa ca “regionalizarea” dupa model UE are uneori efecte perverse , contrare statelor nationale.
  Mersoa ma lipsesc .

  In lumina celor de mai de sus as zice ca solutia adoptata pana acum , regiuni de dezvoltare fara mare birocratie si forta de decizei este cea mai buna . Poate fi rafinata in sensul ca unele sarcini – de exemplu un drum national, o autostrada, u proeict de imbunatatiri funciare ce priveste 2 –3 judete – sa fie afectate lor sub aspect al controlului banilor samd … Este si solutia adoptata de servicii la nivel national precum transporturile ferate , distributie de energie electrica sau sisteme de imbunatatiri funciare …

 16. 19 http://cnn-world-news.blogspot.com/ iunie 11, 2011 la 8:02 am

  FREEDOM FOR NATIONAL HERO RATKO MLADIC!

 17. 20 nastase iunie 11, 2011 la 8:48 am

  Bibliotecaru,

  mi se pare o solutie valabila. Astazi, la intalnirea de la Sala Palatului va fi sugerata probabil o solutie de acest gen. Asta nu inseamna ca este cea mai buna…

 18. 21 nastase iunie 11, 2011 la 8:51 am

  ioin,

  corecta observatia…

 19. 22 Vasile, iunie 11, 2011 la 8:56 am

  Dl. Nastase,

  Dupa principiul „ragionalist” „u nas kak u vas” ieri mi-a disparut o postare, in care aratam succint cit de bun ati fost dumneavoastra atunci si cit de bun e basescu acum, de ce oare o fi disparut ?

  Eu apelam la resursele USL , sau la colegii nostri de aici sau de dincolo solicitind o lamurire.

  – Este vorba de pensiile recalculate al fostilor militari.
  In timp ce un fost cadru militar isi dadea foc la portile Cotroceniului, Dl. Oprea anunta ca pentru 90 % din fostele cadre pebsiile au fost recalculate
  si s-a constatat o marire a acestora.
  Eu un carcotas de profesie as intreba bine bine , dar din ce fonduri, atata timp cit milioane de pensii ale acelora care au contribuit la acest fond fata de aceia care nu au contribuit , au fost scazut fizic cu peste 15%?
  Sa inteleg ca tot noi contribuabilii am platit si marirea anuntata de ministrul Oprea , sau sa inteleg ca fostul sef al mafiei lui Nastase , minte cu nerusinare?

 20. 23 Vasile, iunie 11, 2011 la 9:02 am

  Bibliotecaru,

  Cresterea populatiei este o chestie inevitabila cit de curind China isi va deschide granita!

  A. Nastase,

  Eu cred ca ar fi mai benefica o intilnire a romanilor de pretutindeni la Cotroceni!

 21. 24 Emil Vulcanescu iunie 11, 2011 la 9:20 am

  @ Dan Popescu

  Domnule aveti perfecta dreptate in cele scrise de dumneavoasta. Necuratu’ de la Cotroceni incearca sa ne vanda „gulgute” de genul : ” Daca unei vaci i se ataseaza de gat un radio cu tranzistori , vom mulge o galeata de muzica pop, rap, disco etc „.
  Politicienii nostrii in loc sa stea si sa analizeze ce doreste de fapt Sarsaila , se arunca ca „guvizii” , pe la posturi de televiziune ca sa discute ABERATIILE lu’ Uciga-l toaca.
  Sa fiti iubit
  Cu stima Emil

  P.S. TREZITI-VA DRAGI ROMANI

 22. 25 teostanc iunie 11, 2011 la 9:34 am

  Cand va ganditi ca atunci (parca 1968) cand s-a trecut de la Regiuni la Judete, tot romanul a salutat masura luata de Ceausescu, ca o intoarcere la traditia romaneasca. IC Giurescu vorbeste despre acele momente in memoriile sale.

  Si acum, se pare ca organizarea ruseasca, cu regiunile, era mai buna.

  Un comentator la antena 3 spunea ieri ca USL trebuia sa fie ferm si respinga de plano reorganizarea teritoriala fara comentariile de genul : ca si USL are in vedere acest lucru, dar nu acum, ca si cabinetul Nastase s-a gandit, etc. . Pe baza acestor comentarii se poate emite si judecata „daca tot e s-o facem, s-o facem acum. Ce sa mai lalaim atat.”

  Logic ar fi sa pastram judetele si sa intarim regiunile de dezvoltare, cu mai multe competente, cam cum spunea Bibliotecaru.

  Si, intr-adevar, ar trebui sa masuram de 10 ori si sa taiem o data si nu invers.

  Ma ingrijoreaza puterea d-lui Basescu. Face ce vrea, orienteaza cum vrea el discutiile in societate, in media, pune la munca si PD-L si opozitia. Ce se mai aude de programul USL? !

 23. 26 georgeserban iunie 11, 2011 la 10:41 am

  Sa nu uitam de initiativa, deja, anuntata de a schimba calendarul ortodox. Rusaliile vor fi in a doua zi de … Rusalii, la 50 de zile de la Inaltare, nu de la Pasti. Se pare ca Preabucurosul Traian a decis.

 24. 27 Ghita Bizonu' iunie 11, 2011 la 11:00 am

  teostanc

  este vorba si de mult tampenie. Cica ca cum judetele sunt de pe vremea lu Ceasca, deci comuniste si facute sa asupreasca minoritaile. Nu e unica data cadn echivaland pe Ceasca cu comunismu antii 50 apar ca fiind demcoratitici .

 25. 28 dlnimeni iunie 11, 2011 la 11:17 am

  Odata ce convingerea formata analitic este aceea ca avem de-a face cu o actiune de tip electoral, optiunea fireasca a opozitiei trebuie sa fie, cred, pentru prima varianta, care include mentinerea actualei impartiri administrativ-teritoriale.

 26. 29 Socrate iunie 11, 2011 la 12:47 pm

  @AN * Basescu si ai lui procedeaza exact ca un croitor prost, care intai taie, apoi masoara. Pentru ca electoratul sa inteleaga cit l-ar costa fantezia electorala cu reorganizarea administrativa a disperatului Basescu, cred ca cele spuse de Victor Ponta – fiecare cetatean va plati direct 600-700 lei – ar trebui continuat cu alte evaluari concrete, legate de interesele cetatenilor. Reorganizarea administrativa visata de Basescu va costa, cheltuieli directe, dupa parerea mea, cel putin 2 miliarde de euro ; avand in vedere ca salariul mediu este de 1.350 lei (316 Euro), acest porcism este echivalent cu 6.329.114 salarii medii din Romania. Am folosit metodologia de calcul de pe site-ul http://www.porcisme.ro, unde puteti gasi o bogata baza de date privind cum se irosesc banii publici ( mai precis cum se transfera banii publici in buzunare private si, o parte, in casa electorala a PD-ului ). Totalul inventariat pe site pana acum (la zi ) ajunge la 13.164.650.789 EURO!!!.
  Un alt punct care merita relevat. Cat ne costa coruptia ?”Corupţia produce economiei UE un prejudiciu anual de 120 de miliarde de euro, 1% din PIB-ul UE, arată un comunicat al Comisiei Europene. “. Apreciind ca la noi corupia este de cel putin doua ori mai mare decat in alte tari UE, putem concluziona ca pe noi, romanii, coruptia endemica ne costa in jur de 2% din PIB, adica inca vreo 2 miliarde de Euro, cel putin.

 27. 30 M.Voicu iunie 11, 2011 la 1:37 pm

  -@teostanc, iunie 11, 2011 la 9:34am, spune: ”Cand va ganditi ca atunci (parca 1968) cand s-a trecut de la Regiuni la Judete, tot romanul a salutat masura luata de Ceausescu, ca o intoarcere la traditia romaneasca.”
  -@Ghita Bizonu’, iunie 11, 2011 la 11:00am, spune ”Cica ca cum judetele sunt de pe vremea lu Ceasca, deci comuniste si facute sa asupreasca minoritatile.”
  • Nea Ghiţã: cine zice, ãla-i cu schimbarea ! Cu mai puţine ”judeţe” cin’ va face controlul analitic şi colectarea; dacã ANAFu’ nu-i eficient, cin’l-a schilodit ?
  • Poate mai e cineva care a avut, ca mine prin anii ’40, prima carte de geografie cu titlul: SATUL, COMUNA, ORAŞUL, JUDEŢUL ŞI PLASA
  Deci, am avut o organizare şi peste judeţe: PLÃŞILE !
  Cum spunea Cuza Vodã la Reforma agrarã: ”şi sã aveţi şi voi o Ţarã” !

 28. 31 M.Voicu iunie 11, 2011 la 1:49 pm

  -@teostanc, iunie 11, 2011 la 9:34am, spune: ”Cand va ganditi ca atunci (parca 1968) cand s-a trecut de la Regiuni la Judete, tot romanul a salutat masura luata de Ceausescu, ca o intoarcere la traditia romaneasca.”
  -@Ghita Bizonu’, iunie 11, 2011 la 11:00am, spune ”Cica ca cum judetele sunt de pe vremea lu Ceasca, deci comuniste si facute sa asupreasca minoritatile.”
  • Nea Ghiţã: cine zice, ãla-i cu schimbarea ! Cu mai puţine ”judeţe” cin’ va face controlul analitic şi colectarea; dacã ANAFu’ nu-i eficient, cin’l-a schilodit ?
  • Poate mai e cineva care a avut, ca mine prin anii ’40, prima carte de geografie cu titlul: SATUL, COMUNA/ORAŞUL, JUDEŢUL ŞI PLASA
  Deci, am avut o organizare şi peste judeţe: PLÃŞILE !
  Cum spunea Cuza Vodã la Reforma agrarã: ”…şi sã aveţi şi voi o Ţarã” !

 29. 32 teostanc iunie 11, 2011 la 2:00 pm

  @Bizonu’,
  Da, de mii de ori!

 30. 33 teostanc iunie 11, 2011 la 2:30 pm

  @Nastase,

  Daca maine Basescu arunca vorba cu „Influenta lunii asupra ouatului gainilor” intreaga presa si opozitia unita vor spune ca s-au gandit si ei dar este bine sa se faca pe indelete, dupa alegeri. Ca de fapt PSD s-a gandit ,inca din 2004.

  Este clar ca reconfigurarea administrativa a tarii a fost lansata ca sa dea oamenilor si partidelor din opozitie alta tema decat dezastrul tarii si locuitorilor sai. Cum spune M.Voicu, ati fost maniKulati!

  Basescu, constat cu tristete, nu este cu 1 pas inaintea opozitiei, ci cu mai multi. Toata suflarea Romaniei intra in jocul lui. Demential.

 31. 34 Doru Coarna iunie 11, 2011 la 2:37 pm

  Si eu cred ca reorganizarea administrativ-teritoriala n-ar trebui sa ne preocupe acum. Ar trebui sa ne preocupe plata ratelor la imprumuturile facute de cei de la putere si recuperarea investitiilor aiurea din banii decidentilor implicati.

  Putem plati rate din cresterea de 1-1.5%? Si asta sub rezerva ca cifrele oficiale sunt reale, fapt infirmat de catre UE, dar si de catre opinia publica inca sanatoasa la cap din tara.

  NU! Datoriile nu se pot plati. Atunci portocalii vor trebui sa le rostogoleasca inspre viitoarele guvernari!!! Deci cum vom face, vor plati saracii furtisagurile pdl? Si pedelistii nu vor contribui deloc?
  OK, atunci sa plateasca si tara datoriile private ale romanilor, daca se joaca astfel!

  Cred ca „ar fi o buna punere a problemei, in ochii electoratului”.

 32. 35 radu c iunie 11, 2011 la 5:22 pm

  Sunt convins ca si aceasta initiativa de ultima ora ,de impartire a Romaniei in opt regiuni,va muri in fasa ca multe alte bombe lansate de Basescu, dar devine atat de nesuferit acest comportament . Zilnic mai apare cate o veste proasta. O in itiativa a carei tinta nu mai stii unde sa o cauti. Romanii sunt asa de obositi,saraciti,disperati si nici nu mai au rabdare. Nici puterea de a ridica pumnul impotriva nedreptatilor ce li se fac nu o mai au. Oare de ce romanii sunt mereu condamnati sa suporte periodic toanele cate unui conducator ce crede ca le stie pe toate. Ca le poate rezolva pe toate si parca in lupta cu timpul,contra vointei noastre,acest conducator se incapatineaza sa ne modernizeze. Si ramai inmarmurit cand il mai auzi pe cate unul sustinandu-l pe un astfel de sef de stat. Poate ne meritam soarta.

 33. 36 Bibliotecaru iunie 11, 2011 la 5:29 pm

  @ Vasile, iunie 11, 2011 la 9:02 am

  Acum câţiva ani se spunea că În România criza nu va veni… pentru că şi Criza are mândria ei.

  Aşa e şi cu chinezii… ce să facă ei în România? Câteva restaurante chinezeşti, câteva magazine cu marfă din China… dar 20 de milioane ce ar putea face în România? Vorba ceea… se pare că mai mult de 5 milioane nici noi nu avem ce face. Altfel… zhōngguó shì yīgè bìxū, sau aşa ceva… 😀

 34. 37 Ghita Bizonu' iunie 11, 2011 la 8:36 pm

  Bibliotecare

  esti prea curios – ci culmea ! – gandesti prea putin*.
  Eu personal as prefera o eventuala emigratie chineza (mi-ar displace la fel de mult ca una arapeasca, pakistaneza, africana …din motive culturale). Nu de lata dar s-a rputea prinde ca tricoloru nost are unele drepturi .. si tare m-ar amuza o parada de galbejiti batand pasu de defilare prin Tiraspol daca nu Odesa si in Debrecen cantand sa se sparga geamurile :
  „Noi suntem LOMANI !!!
  noi suntem AICI pe veci STAPANI
  Dela Nistru pan laTisa !!”
  Si vecinii etxrem de multumiti ca „ne multumim doar cu atat” ca nu boteazam raul Moscova Nistru si Inn Tisa !!!
  Ma rog mai de mult am jucat si whist …(la asta castigi si gababd pe ailati in pierdere)

  * adica esti prea corect politic . In eventualitatea a j’ de milioane trebuie sa ai o vedere „mai larga” …..(un cunoscut de-al meu a fost nevoit sa plece din casa lui din cauza necazurilor produse de vecini … insa l-ea bagat fostilor vecni niste insi …. SOC si GROAZA !! Teroare este un cuvant bland!!!)

 35. 38 Ghita Bizonu' iunie 11, 2011 la 8:43 pm

  M.Voicu

  pe vrema cand trasnportu insemna caruta erau si plasi . adica cateva comune care imperteau unele servivii adtive. Babacu a fost si pretor in jud Chisnau , adica al mai importnat functinar din nu mai stiu ce plasa (mi-e lene sa caut pri acte !) si prim pretor in Chisnau (adica al mai mare fucntionar din judet ca prefectu era politic ….)
  Acum sunt autobuze asa ca plasa a cazut …. insa judetu imi este frica ca ramane necesar …..fiindca masinile sunt ceva mia rare decta carutele in anii 30 !!!

 36. 39 Bibliotecaru iunie 11, 2011 la 9:26 pm

  @ Emil Vulcanescu

  Sigur că vă pot spune.
  Asasinul real al domnului Kennedy a fost egoismul uman, avariţia, dorinţa de putere. Cine a apăsat pe trăgaci, cine i-a trasat sarcina să apese pe trăgaci celui care a apăsat pe trăgaci… sunt lucruri lipsite de relevanţă.

  De exemplu, acest dezastru prin care întreaga omenire trece în acest moment… cine este de vină? Exact aceiaşi dorinţă de putere, avariţie, egoism uman.

  Realizaţi cât de uşor s-ar ieşi din criză dacă toţi oamenii planetei ar renunţa la lucrurile de care nu au neapărată nevoie? Şi totuşi există oameni care nu pot renunţa la averea lor şi nici la puterea lor şi nici la efectul pe care îl au asupra celorlalţi oameni.

  De exemplu. Dacă domnul Băsescu renunţa la a mai candida încă un mandat, putea să părăsească viaţa politică intrând în istorie cu fruntea sus, nimeni nu i-ar mai fi căutat nod în papură, nimeni nu l-ar fi blamat astăzi. Poate că s-ar fi făcut iertate şi acele procese ce bat la uşa imunităţii. Domnia sa însă nu s-a putut retrage, a vrut cu tot dinadinsul ca oamenii să-şi aducă aminte de domnia sa, chiar şi peste 500 de ani, drept dictatorul Traian Băsescu. Acest egoism uman este infinit. Nu poţi avea 4 miliarde de euro, 10 miliarde, un trilion de euro… şi să-ţi spui… „îmi este îndeajuns”. Întotdeauna vrei să faci ceva mai mult, să ai mai mult, infinit mai mult… Ei bine asta va distruge, în cele din urmă, rasa umană.

 37. 40 Bibliotecaru iunie 12, 2011 la 12:10 am

  @ Ghita Bizonu’

  Din păcate, ceea ce auzim la ştiri nu este o glumă.

  Aţi spus mai sus că aveţi un cunoscut nevoit să plece din casa lui din cauza vecinilor. Este un fapt rupt din viaţă…
  Dar eu vă întreb, ar trebui să plec din România pentru că nu mai suport pe cei care conduc România? Eu sunt unul dintre clienţii plătitori ai statului român, fie şi numai pentru faptul că mănânc. Eu sunt plătitor de TVA pentru că intru în alimentară şi nu mă scuteşte nimeni de TVA şi nici nu mi-l rambursează. Ar trebui să plec eu din România pentru că cei pe care îi plătesc să întreţină România în stare de funcţiune, nu numai că mă fură „la cântar”, nu numai că mă jupoaie cu un preţ supraîncărcat de comisioane, şpăgi şi paraîndărat, dar mă şi scuipă în faţă, mă fac prost, şi, cu o perversă de la Târgu Ocna în plină figură, îmi spun că ar trebui să înţeleg că eu nu le pot face nimic lor în timp ce ei îmi pot face orice?

  Stimate domn,
  Aceasta este democraţia? Acesta este pământul făgăduinţei pe care îl căutăm de 21 de ani printr-un din ce în ce mai arid deşert al istoriei?

  Atunci când nimic nu va mai fi de văzut, toţi orbii vor începe să vadă.

 38. 41 Emil Vulcanescu iunie 12, 2011 la 5:13 am

  @ Bibliotecaru

  Aveti dreptate. Eu as pune pe seama CRIZEI MORALE care exista in lume , a aparitiei unor astfel de MONSTRUOZITATI. Domnul @Socrate a explicat foarte bine intr-un comentariu cum poate lumea (intreaga) fi condusa prin TEROARE.
  Cu stima Emil

 39. 42 M.Voicu iunie 12, 2011 la 7:10 am

  @ Ghita Bizonu’, iunie 11, 2011 la 8:43pm spune: ”pe vrema când transportu’ însemna cãruţa erau şi plãşi , adicã câteva comune care împãrţeau unele servicii adtive.”
  Mulţumesc pentru precizare. Constitutia din 1866 conţinea «ARTICOLUL 4 – Teritoriul este împãrţit în judeţe, judeţele în plãşi, plãşile în comune.»

 40. 43 M.Voicu iunie 12, 2011 la 7:56 am

  @ Ghita Bizonu’, iunie 11, 2011 la 8:43pm
  Aţi mai fãcut o faptã bunã; datoritã intervenţiei Dumneavoastrã gãsii în Constituția României din 1938 (eu am transcris cu majuscule subiectele de actualitate):
  Art. 97 ref. REVIZUIREA CONSTITUŢIEI:
  Constitutia de fata nu poate fi revizuita in total sau in parte decat din initiativa Regelui si cu CONSULTAREA prealabila a Corpurilor Legiuitoare care urmeaza a indica si textele de revizuit.
  Consultarea Adunarilor Legiuitoare se face prin mesaj Regal si SE EXPRIMA CU MAJORITATE DE DOUA TREIMI ALE ADUNARILOR INTRUNITE intr-una singura sub presedintia Presedintelui Senatului. Rezultatul consultatiunii se aduce la cunostinta Regelui de presedintii celor doua Adunari insotiti de o Comisiune speciala.
  Textele noi, urmand a inlocui pe cele revizuite, se voteaza cu majoritate de doua treimi, de fiecare Adunare in parte.
  Din Art.100: … SUPUSÃ NATIUNII Romane spre „buna stiinţã şi învoire”.

 41. 44 B.UNICUL iunie 12, 2011 la 7:57 am

  Domnule Adrian Nastase, ca ( aproape ) fiecare om, am si eu un „fix”: omul, intelectualul si politicianul Adrian Nastase. Ce sa fac? asta e ! Stimez un om, „vina” pentru care m platit destul si mi s-a platit cu ” bai comunistule, ceausistule, …istule” cat a Incaput in rautatea unor indivizi, „croiti” mental pe ideea ” semnalizez la STANGA si o iau la DREAPTA. Dar pentru mine a meritat, deoarece, mai bine „mori” adnirand o valoare veritabila decat sa traiesti coplesit de prostia unora cu „zgura” in cap pe post ne minte. Chiar la cei 67 ani ai mei sper sa traiesc ca sa ma pot adresa Domnului Adrian Nastase, presedintele Romaniei de maiine. Va doresc sa fiti in aceasta functie, ca sa dorm si eu linistit si increzator in anii ce mi – au ramas. Sa va dea Dumnezeu sanatate si functia de presedinte al tarii, tare pe pozitie, corect si de neclintit, cand este nevoie. Vorba lui Nichifor Crainic ( parca ) – Cum sunt ce – am fost, voi fi ce sunt.

 42. 45 Vasile, iunie 12, 2011 la 8:15 am

  Bibliotecaru,

  Cum sa preiau raspunsul dumneavoastra ca o vorba de duh sau nu numai?
  Chinezii inca nu fac export de forta de munca acum sunt inca in perioada „contractuala” cu guvernul chinez. …
  Acum vre-o citiva ani am vazut noul cartier chinezesc din Moscova ,ceva de neinchipuit cu numai cinsprezece ani in urma, daca vreti nu numai o frumusete arhitehtonica….,ati vazut vreo data vreun chinatown,si nu vorbesc de Bucuresti…..enclavele sau „autonomele” sunt nimicuri!
  Va intrebati serios sau la misto ce sa faca in Romania ? Eu va pot raspunde ca poate sa faca cam orice din ce romanii nu mai fac de ceva ani!
  Acest capitol din biblie a biciuit „necredinciosul” din mine!

 43. 46 teostanc iunie 12, 2011 la 9:15 am

  Ref:
  M.Voicu spune:
  iunie 11, 2011 la 1:49 pm

  Vad ca nu aveti niciun fel de scruKule sa deformati adevarul!

 44. 47 teostanc iunie 12, 2011 la 9:49 am

  @Bibliotecaru,@Vasile,

  Era un un banc, dupa decretul de interzicere a cursului sarcinii:

  Ceausescu , in vizita, in China, a toastat „Traiasca prietenia intre poporul chinez si marele popor roman”

  Sau, cum inving Chinezii orice inamic „Se lasa prizonieri”.

  Dincolo de glume, China este o tara fabuloasa de la care putem invata, cu care putem coopera. Multa vreme chinezii ne-au privit cu evidenta simpatie. Ar fi trebuit sa ne reapropiem de ei, de mult. A incercat ceva dl Iliescu, dar cam timid, n-a fost jucator, a respectat si opinia altora.

  Nu stiu de ce guvernele, de orice culoare pe care le- am avut, nu au construit autostrazi cu ei. Sunt de neintrecut. Si cred ca ne-ar fi imprumutat pe termen lung, cu sumele necesare.

  PS
  Nu ma pot abtine:

  ** FIARELOR CARE MA URMARITI, PORTOCALII SI SRI-isti!!! O SA CHEM MOSADUL, CIA SI FSB-ul, MAFIA CHINEZA. AVETI GIJA.
  VA PRESCRIU „MARIJUANA 5. 56 SAU CHIAR 5.45”

  Domnule conte, cat sunt plecat, va rog pe dvs. sa ma reprezentanti impotiva celor ce ma ataca.

  Cu stima,

  Debil Pulpanescu.

  Postaci, nu va mai fie frica, acum sunt cu voi**

  ** Acest text este o sarja nevinovata despre postarea unui coleg de p-aci.

 45. 48 nastase iunie 12, 2011 la 11:28 am

  B.UNICUL,

  Multumesc foarte mult. La cat mai multi ani!

 46. 49 M.Voicu iunie 12, 2011 la 1:47 pm

  @ teostanc iunie 12, 2011 la 9:15am spune: ”Vad ca nu aveti niciun fel de scruKule sa deformati adevarul!”
  • * * V-am citit, dar v-am citat doar; nu v-am transcris integral cã, pen’ce?
  1.)-La iunie 11, 2011 la 1:49pm scrisesem: @teostanc, iunie 11, 2011 la 9:34am, spune: ”Cand va ganditi ca atunci (parca 1968) cand s-a trecut de la Regiuni la Judete, tot romanul a salutat masura luata de Ceausescu, ca o intoarcere la traditia romaneasca.”
  2).-Spre bunã ordine, eu v-am scris direct la exclusiv-presedintele-consiliului iunie 11, 2011 la 12:59pm Ref: @teostanc, iunie 11, 2011 la 10:03am (care era chiar acolo) şi (iar) speram c-am fost clar.
  3.)-D’astã datã m’aşteptam, eventual sã remarcaţi, cu ceva de felul: ”cum ar fi zis…”, cum, delicat, aţi şi scris la teostanc, iunie 11, 2011 la 2:30pm. Vi s-a reproşat, între timp, cã mi-aţi lãudat licenţa, deşi coreKtã?
  * * * Mai multã luminã ! (este ultimul citat din Beethoven).

 47. 50 Ghita Bizonu' iunie 12, 2011 la 1:49 pm

  Bibliotecare

  nu exista doar u singur adevar . Poveste cu cunoscutu meu merge doar daca tineti ciont de mica mea dorinta secreta .. cam rautacioasa ar zice vecinii.

  Ins acestiunea cu TVA si guvernu samd. Sigir ca optr mine e prea tarziu sa mai plec(varsta si snatatea) asa ca trebuie sa ma inscriu in rezistenta. Cred ca si dvoastra aveti aceleasi motive …
  Cat despre intrebarea dvoastra Aceasta este democraţia? Acesta este pământul făgăduinţei pe care îl căutăm de 21 de ani
  DA!
  Apropos ce faceati acum 21 de ani ? Cumva prin Golania sub conducerea tov Marian Munteanu cel ce izbavea de frica din balconu luminat ?! Daca raspunsul este A! DA atunci va zic ca culegeti ce tai semanat si nu aveti de ce va plange. Eu am dreptul sa ma plang fiindca stiam ca asta va fi rezultatul (previzibil , legic, logic si necesar) al acelor „idealuri” ce animau Golania…

  Da! Aceasta este democratia izvodita din mintile elitei noastre cea de dreapta cea binecuvanatata de GDS si cititoare de 22 si Dilema !!
  Este rezultatul optiunilor elitiste, a urii fata de popor concretizata azi prin bajenirea a peste 2 milioane de romani care ca sa produca bajenirea celorlati neaga in continuare dreptul a majoritatii la o existenta decenta.

 48. 51 teostanc iunie 12, 2011 la 3:09 pm

  @M.Voicu,
  Ati scris despre Plasi ca elemente de agregare structurala a judetelor. Vezi doamne, Basescu se inspira din traditia romaneasca.

  Citez:

  „” Poate mai e cineva care a avut, ca mine prin anii ’40, prima carte de geografie cu titlul: SATUL, COMUNA/ORAŞUL, JUDEŢUL ŞI PLASA
  Deci, am avut o organizare şi peste judeţe: PLÃŞILE !
  Cum spunea Cuza Vodã la Reforma agrarã: ”…şi sã aveţi şi voi o Ţarã” !””

 49. 52 blogideologic iunie 12, 2011 la 3:28 pm

  @ M.Voicu
  Nu din Goethe ? Celebrul „Mehr Licht!“.

 50. 53 Bibliotecaru iunie 12, 2011 la 4:18 pm

  @ Vasile,

  Şi la noi sunt planificate cartiere chinezeşti care să ofere celebrele resurse de produse tradiţional chinezeşti. Oraşul Chinezesc s-a tot plimbat dintr-o parte în alta a Bucureştilor, acum pare că totul se va întâmpla la Afumaţi.

  Totuşi la noi nu este acelaşi lucru nici ca în Moscova şi nici ca în New York.

  Chinezii nu vin la noi ca forţă de muncă ieftină pentru că la noi forţa de muncă este deja în exces, dar şi ieftină. Chinezii vin în România cu afaceri şi, din câte se pare, s-au aliat economic şi cu turcii. Viitorul „Oraş Chinezesc” este dominat de magazine, de reprezentanţe ale firmelor chinezeşti. China va veni în România aşa cum a venit Japonia în Statele Unite, cu mediul de afaceri, cu importuri de produse… mai puţin cu emigraţie forţă de muncă ieftină. Nu vom vorbi deci de milioane de chinezi în România, ci de cel mult câteva zeci de mii, poate o sută de mii.

  Succesul pe care îl are Chinatown din New York este legat de faptul că cei 100 de mii sau 200 de mii de asiatici care locuiesc şi lucrează acolo deservesc mulţi alţi asiatici care sunt amestecaţi în cei aproape 19 milioane de locuitori ai New York City şi care, în mare parte, au ajuns acolo ca forţă de muncă ieftină până în anii ’60. Sigur, acum deja „generaţiile de sacrificiu”, emigranţii-sclavi ai Americii, au produs o generaţie, care la rândul lor a produs altă generaţi… astfel că acum asiaticii din America nu-şi mai amintesc de perioada emigranţilor ilegali (deşi cred că şi acum aceşti emigranţi ilegali există, dar nu veniţi din neapărat din China).

  Stimate domn,
  Poate greşesc. Ceea ce vă spun nu este obiectul unui studiu, ci o impresie formată de-a lungul timpului pe baza unor informaţii neoficiale.

 51. 54 Bibliotecaru iunie 12, 2011 la 4:48 pm

  @ Ghita Bizonu’
  Aşa este, acum 21 de ani eram şi eu student cu bilet în piept pe care scria Golan. Acum 21 de ani cântam şi eu la chitară cântecele rebelului Cristian Paţurcă. Făceam acest lucru de frică că politica va suprascrie o realitate a câştigului revoluţionar. Nu am fost unul dintre cei care stăteau în corturi care îşi riscau cumva sănătatea pentru ţelul lor, dar eram şi pe atunci un militant împotriva pierderii drepturilor civice, fără a fi neapărat un susţinător al celorlalte politice, deşi am cochetat cu ideea intrării în politică, fără a găsi acel partid serios care să mă îmbie să mă implic.

  Stimate domn,
  Ceea ce nu poate absolut nimeni justifica cu adevărat de acum 21 de ani este de ce un organism apolitic al puterii de stat, precum CFSN, a condus la un partid politic FSN cu peste 60% relevanţă naţională. Dacă acest gest nu s-ar fi întâmplat, eu nu aveam ce să caut în Piaţa Universităţii. Era atât de simplu. Dacă în loc de FSN domnul Ion Iliescu ar fi făcut un alt partid… ştiu şi eu… Alianţa Forţelor de Stânga, astfel încât să nu confişte politic capitalul CFSN, acesta ar fi fost egal cu partidele istorice şi totul ar fi fost normal. Frica mea, în faţa unor scoruri mastodont pentru Ion Iliescu şi FSN, a fost revenirea la partidul unic. Eu nu aveam pe atunci nici un fel de pregătire politică, habar nu aveam care este Constituţia (nici nu aş fi avut de unde să iau textul ei), habar nu aveam ce conţineau exact acele Decrete-Lege şi nici înţelesul lor instituţional, nimeni nu mă pregătise pentru astfel de probleme ale societăţii şi nimeni nu-mi oferea exact informaţia pe care nu aveam de unde o lua (acum este relativ simplu, atunci ar fi trebuit să merg la monitorul oficial şi să consult la faţa locului aceste documente). Intuitiv însă simţeam că nu este bine ca democraţia să însemne captarea unei puteri aşa de mari. Nu am nimic a-mi reproşa din acea perioadă, n-am făcut nimic care să încalce legea sau principiile mele de viaţă. Mai mult, am fost dintre cei care l-au înţeles perfect pe Silviu Brucan cu acei „stupid people” şi cu cei 20 de ani de tranziţie. Ar fi multe de discutat, punct cu punct… concluzia mea este că nu am făcut nimic greşit în acea perioadă. Oricum, de 20 de ani am fost consecvent, în cea mai mare parte a timpului am fost împotriva politicienilor aflaţi la conducerea României. 😀 Dar nu împotriva lor ca oameni, căci nu am nimic cu oamenii în sine, ci împotriva lucrurilor care le-au făcut împotriva cetăţenilor României. De aceea şi astăzi spun, nu am nevoie ca cetăţean să plece unii ca să vină alţii, eu am nevoie ca România să fie condusă normal, aşa cum stabileşte sistemul instituţional. Cine o face? Cine îşi asumă această sarcină, deloc uşoară, de a activa în interesul cetăţeanului şi nu în interes propriu.

 52. 55 M.Voicu iunie 12, 2011 la 7:41 pm

  * * * La PLÃŞI, cu documentul în faţã m-am corectat la iunie 12, 2011 la 7:10am; aproape cã mã bucur cã greşisem, cã am putut gãsi şi înţelesul pentru ”consultare” : iunie 12, 2011 la 7:56 am
  @blogideologic, iunie 12, 2011 la 3:28pm spune: «Nu din Goethe ? Celebrul „Mehr Licht!“.»
  * * * E’n disputã. Eu, de necaz am vrut sã scriu alternativa: ”Mehr nicht”!

 53. 56 teostanc iunie 12, 2011 la 7:43 pm

  @Biblioatecaru,
  iunie 12, 2011 la 4:48 pm

  Dl Iliescu a sustinut permanent ca CFSN a fost un organ al statului, separat de FSN, miscarea politica pe care el si alti cativa au creat-o.

  Dl Iliescu, din cate-mi amintesc, era un adept infocat al consensului national, avea in cap miscarea lui Havel si probabil a tinut la paternitatea nominatiei partidului sau. A facut si greseala ca prima data a spus ca FSN nu va participa la alegeri.

  Sigur ca era mai bine sa n-o fi facut. Atunci putea sa-i dea orice denumire, tot castiga alegerile.

  Era in societate, la acea data, o aversiune impotriva partidelor istorice, care erau percepute ca forte revansarde. Si nu mancasera nici salam cu soia.

  Nenorocirea cea mare a fost cu minerii, oameni saraci si speriati ca o sa-i cumpere patronii , chinuiti cu munca in subteran si care au fost manipulati in toate directiile.

  Toti am pierdut sau toti am castigat, cum vreti s-o luati.

  PS

  In perioada aceea am fost la niste tratative la Masinexport, langa P.U.
  Am trecut in cursul zilei pe acolo si m-a uluit promiscuitatea locului. Seara parea OK dar ziua era mizerie. Locul era impanzit de „agenti de influenta”care-l vroiau pe unul Molin minstru la Constructii de Masini, altii pe Topescu la sport, etc. Toate serviciile straine aveau oameni acolo.

  Cred ca au exagerat cu prelungirea acestei manifestari. Pana la urma erau o minoritate si incurcau teribil circulatia in Bucuresti.

 54. 57 Bibliotecaru iunie 12, 2011 la 11:40 pm

  @ teostanc

  Chiar şi aşa. În faţa unui partid al revoluţiei, fără doctrină, fără nimic, doar cu statutul că este format din oamenii revoluţiei… nu aveai cum să lupţi de pe poziţia unui partid istoric. Oricum ele „beneficiau” deja de pe urma a câtorva decenii de propagandă comunistă.

  Acum aceste evenimente au alte valenţe, judecăm cu toţii altfel, atunci totul se judeca la cald, cuvântul scris în presă era în continuare considerat cert şi informaţiile, altele decât presa, erau şi ele foarte puţine.

 55. 58 Ghita Bizonu' iunie 13, 2011 la 8:02 am

  Bibliotecare,
  Stimate domn
  Nu v-am intrebat “De ce” ci daca nu si Dvoastra. Motivatiile le-am auzit recitate de sute de ori si va mai dau una – cea mai buna – erati tanar! (Daca si eu as fi avut numai 20-22 de ani mama! Rupeam lantu de elan rivolutioner. Insa aveam 37 si destule lecturi).
  Insa scuze , situatia de acum este rezultatul a ce ati inceput atunci …Neplacut? Am avut un vecin care a fost comunist din anii 30 si detinut la Doftana …care zicea prin 87 “nu asta mi-am dorit!” .
  Zic ca situatia de acum rezultatul a ce ati inceput atunci si fiindca atunci “cei care cunosteau adevarul” (care adevar ?!) doreau sa il impuna masei de stupid people asa cum azi Basescu se plange ca suntem un popor nereformat care trebuie tras cu forta …Din aceasta cauza multi dintre cei foarte vocali atunci azi tac sau se aliniaza in spatele Prezidelului , “uitand” de uzantele contitutionale europene, acoperind gravele entorse de la ce au sustinut ca sustineau ca apara atunci (inclus bicameralismul si prezumtia de nevinovatie si de licit) si ca deh nu doresc “dictatura majoritatii” asa ca acepta dictachiura iubitoare de EBA ( o culme a meritiocratiei pe care o promitea Alinutza).
  Insa recunosc ca fata de acestia dvoastra ati evoluat , adica v-ati maturizat.

 56. 59 Vasile, iunie 13, 2011 la 8:50 am

  Teostank,

  Nu stiu care lege ,a nu stiu cui ,dar in mod sigur patent romanesc, spune cu „nu tot ce incepe bine se termina si bine” ! Cica asa este si in sex, si eu cred ca dumneata nu critici preludiu!!

 57. 60 Bibliotecaru iunie 13, 2011 la 12:39 pm

  @ Ghita Bizonu’

  Spuneţi… „Nu v-am intrebat De ce ci daca nu si Dvoastra.”

  De fapt aţi întrebat „ce faceati acum 21 de ani ?”.

  Stimate domn,
  Eu sunt un tip cerebral, nu pot să fac nimic nemotivat raţional, chiar şi atunci când raţiunea de este întocmai corect determinată. Pentru mine raţiunea de a face un lucru este parte componentă din „a face”. Dacă aş reparcurge acea situaţie „cu mintea de acum”, aş face cam aceleaşi lucruri. Oricât ar părea astăzi de inutile manifestările acelea din Piaţa Universităţii (dacă cineva ar consemna efectele directe), eu sunt convins că au adus mult bine României. Dacă acele zile nu ar fi avut atunci loc, astăzi abuzul instituţional ar fi mult mai mare. Din păcate lumea uită şi, se pare, că avem nevoie de alt „grup CPex” pus după gratii, măcar pentru a aminti politicii că poporul are putere.

 58. 61 teostanc iunie 13, 2011 la 2:43 pm

  @Bibliotecaru, @Bizonu’ @Vasile, @teostanc

  Toti avem dreptate.

  L-am am auzit pe Ioan Paul al II -lea vorbind despre Romania ca despre „Gradina Maicii Domnului”

  Poate stia el ceva!

 59. 62 Ghita Bizonu' iunie 13, 2011 la 6:01 pm

  Bibliorecare

  stiu f bine ce v-am intrebat .. si intrebarea de la care a pornit discutia noastra.
  Oricum la cativa ani de la acea mainfestatie azbul institutional si-a facut reaparitia la cel mai inalt nivel – ma refer la demiterea lu Vasile Premieru’. i azi este continuarea .
  Fiindca acea manifestaie nu era in principia ci intuitu personae .
  Si nu va banuiesc ca suntei lipsit de ratiune ci ca aveti in exces un anumit tip de rationament. Unul de tip scolastic , adica analizati mai mult cuvintele decat realitatea acoperita de acele cuvinte. Nominalia sunt realia.
  Imi permit s asuggerez o ipoteza ptr care si sa vreti nu ati putea deact „reparcurge acea situaţie “cu mintea de acum”, „- l;uceti in domeniul ideologic (revista) si recrutarea dvoastra pe acest post a fos determinata pe actiunea de atunci
  Si de dragul argumentului va atrag atentia ca in urma evenimentelor din 1968 la lagerile ce au urmat au castgat gaulistii. Dupa 21 de ani Piata Universitatii a rpopulsat FSN la scoruri f mari …. Ma rog era noramla ca dvoastra sa nu stiti. Anormal este ca stiam eu . Anormal este ca Ratiu, Campeanu , Liiceanu samd nu tineau cont sau choar nu stiau …

 60. 63 Bibliotecaru iunie 14, 2011 la 1:04 pm

  @ Ghita Bizonu’
  Stimate domn,
  Şi eu, din cauza vederii, fac deseori greşeli de scriere… Aş fi ultimul menit să vă atragă atenţia… dar chiar nu se înţelege ce doriţi să spuneţi. Ce revistă, ce recrutare a mea, ce alegeri din 68…?

 61. 64 angelica iunie 14, 2011 la 3:56 pm

  de ce nu va dati cu PDL pt regionalizare iasa udmr de la guvernare si ramaneti majoritari in parlament
  mai bine decat sa cada cu UDMR la intelegere sa distruga tara si nici voi nu aveti nimic de castigat.

 62. 65 Ghita Bizonu' iunie 15, 2011 la 3:50 pm

  Bibliptcecaru

  1)daca nu cumva lucrati prin presa in urma faptului ca ati atras atentia in Zpna Marian Munteanu . Sau ma rog v-ati castigat meritele

  2) 68. In gnl prin 68 se intelege miscarea constestara din vest. Cea mai violenta a fost cea din Franta. Ma rog la noi tot teleptualu stie ca de Gaulle si-a dat demisia. Insa se uita ca inainte de 68 stanga avea 40% in parlament . la alegerile ce au urmat 20%. Pompidou s-a ales usor (comentariul lu Sartre : ce succes! Am alungat stapanul ca sa alegem lacheul!!). As fi avut pretnetia ca Liiceanu, Plesu , Ion Ratiu, Campeanu sa stie asta si sa nu se ilizioneze ca Pta Univ era „altceva” si romanii alta specie…. Fiindca dimnul meu Pta Universitatii a dus la votoria masiva a FSN si cavsiplebiscitarea lui Ion Iliescu !! Supusi unor stimuli similari oamenii au reactii similare …..Si nu ma luati cu stnaga dreapta .. sunt multe similitudini intre mart -oct 1990 si 68 ul francez ….


 1. 1 Români, treziţi-vă ! Indignaţi-vă şi cereţi vătafului bă-SECU să-şi ia pirándă şi să se care pe pustii !! « Sfinxul Trackback pe iunie 11, 2011 la 2:08 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

<span>%d</span> blogeri au apreciat: