Viziunea economica a USL – efecte la nivelul puterii pedeliste

Nu va ascund ca, dupa lansarea Viziunii economice a USL, ma asteptam ca cei din PDL sa iasa destul de precipitati in spatiul public si sa spuna populatiei cum reducerea fiscalitatii si crearea a 1 milion de locuri de munca nu sunt bune si cum guvernul Basescu-Boc a adoptat singurele masuri posibile pentru a scoate tara din criza. Pana acum nu s-a intamplat acest lucru. Doar domnul Videanu, care a demonstrat cat de mult se pricepe la economie, a fost scos la inaintare, dar observatiile sale sunt extrem de superficiale.

PDL este ultimul partid care ar putea face o evaluare a Viziunii economice a USL, in conditiile in care este artizanul unei guvernari dezastruoase, care a condus la saracirea populatiei, la contractarea economiei si la erodarea tuturor dimensiunilor societatii romanesti. Este de-a dreptul hilar ca cei din PDL sa vorbeasca despre fundamentarea unor masuri si despre studii de impact. Niciuna dintre deciziile majore luate de Traian Basescu si executate de Emil Boc, cum ar fi cresterea TVA sau inchiderea spitalelor, nu are in spate un studiu de impact. Am spus-o de mai multe ori: acest guvern este lipsit de competenta si a creat haos in intreaga economie si imensa dezamagire in societatea romaneasca.

L-am auzit pe domnul Videanu criticand scaderea treptata a TVA, cu argumentul ca este nevoie ca o astfel de reducere sa se faca brusc, pentru a produce un soc in economie. Va mira si va intriga un astfel de mesaj? Si pe mine. Stiam ca ma pot astepta la orice din partea pedelistilor, dar  ipocrizia si minciuna lor intrec orice limita. Dupa ce a majorat TVA de la 19 la 24%, generand un dezastru si pentru agentii economici si pentru populatie, PDL vrea „socuri” in economie. Actuala putere a bagat economia romaneasca in moarte clinica si acum ne vorbeste despre nevoia de resuscitare prin socuri.

Reducerea TVA este o masura necesara si reparatorie. Ea trebuie sa corecteze o decizie calificata chiar de actuala putere ca fiind o eroare politica majora. Cei care au majorat TVA vin acum si ne spun ca nu e bine sa o reducem. Daca domnul Videanu vrea socuri, atunci sa mai citeasca o data documentul USL. Opozitia propune masuri care sa produca socul economic necesar relansarii: TVA redus la 9% pentru alimente, dar, mai ales, reducerea CAS cu 5% la angajator, o masura pe care chiar Adriean Videanu a sustinut-o.

Viziunea economica a USL are un fundament solid. Ea se bazeaza pe date realiste si are un impact bugetar estimat. Trebuie totusi sa tinem cont de faptul ca documentul a fost lansat spre dezbatere publica cu 18 luni inainte de alegeri, ceea ce reprezinta o premiera in politica romaneasca si in conditii economice foarte grele – generate de actuala echipa de guvernare.  Suntem asadar deschisi dialogului, plecand de la o premisa general acceptata: Romania se indreapta acum  intr-o directie gresita. Nu vrem sa impunem societatii romanesti viziunea noastra cu forta, asa cum au procedat pana acum Basescu si guvernul sau. Ceea ce dorim insa este sa spulberam una dintre minciunile majore ale actualei puteri, si anume aceea ca nu exista decat o singura cale de parcurs, ca masurile adoptate pana acum sunt singurele posibile. Acest lucru este fals.

Romania are alternativa. Putem iesi din criza si putem regla indicatorii macroeconomici prin politici proactive si stimulative pentru economie. Si un lucru extrem de important: putem trece peste acest moment dificil, chiar si dupa ce el a fost mult amplificat de incompetenta actualei guvernari, adoptand masuri corecte la nivel social. Aceasta inseamna o justa distribuire a costurilor crizei.

Reclame

120 Responses to “Viziunea economica a USL – efecte la nivelul puterii pedeliste”


 1. 1 Marian mai 29, 2011 la 8:15 pm

  Domnule Prim Ministru…cu tot respectul , am ascultat cu multa atentie „exposeul” domnului Ponta si n-am inteles din el ca…TVA-ul se va reduce ” instantaneu” la …macar 19%…dimpotriva , ca va ramane cel actual pina cind se va gasi alta ” solutie”. Asta am inteles eu, cel putin. In caz ca am gresit, scuze anticipate si [ repet] nu ma deranjaza explicatiile dv.stra, sau ale oricarui blob-ar ce a inteles …altceva, sau a inteles corect acest fapt din discursul domnului Ponta.Credeti-ma, macar la alimentele ” de baza” si va rog sa credeti ca sint foarte multe, este necesara reducerea TVA-ului.Pe timpul guvernarii PSD cu dv.stra Prim Ministru sincer nu prea ma interesau chestiunile aste, acum insa…Astept cu resppect raspunsul.

 2. 2 epolitikon mai 29, 2011 la 8:39 pm

  De ce v-ati lansat programul atat de devreme? E cumva o versiune de test?

  De ex. 1 mil. locuri de munca mi se pare ca e imposibil de realizat pentru ca deja Boc a creat un sfert de milion de noi locuri de munca intr-o singura luna. In 17-18 luni cate mai sunt, s-ar putea sa fiti nevoiti sa importati forta de munca pentru a atinge obiectivul si nu mi-ar placea sa ma trezesc cu prea multi imigranti prin cartier.

  „Înfiinţarea unui comitet parlamentar de monitorizare pentru creşterea transparenţei utilizării banilor publici. Se vor raporta şi urmari toate contractele publice cu valoare mai mare de 100.000 euro”.

  Asta-i fabuloasa, adica puneti lupul paznic la stana (parlamentarii)…Apropo, daca un contract de 1 mil. euro e spart in 10 de 100.000, ce se intampla?

  „Dupa 4 ani de mandat, TVA va reveni la nivelul de 19%”. Asta-i magnifica, adica la modul, inainte de alegeri scadem TVA-ul. Ori castigam si vedem noi cum dregem busuiocul, ori pasam cartoful fierbinte celorlalti. De ce nu-l scadeti dupa 3 ani?

  Altfel, mie mi-a placut ca undeva la finalul documentului faceti referire la bugete multianuale. Asta e o chestie demna de luat in consideratie si de analizat pentru ca de la buget pleaca multe.

  La pag. 44 spuneti „Contracte de property management si facility management pentru clădirile institutiilor statului.Tinta: reducerea cu 30% a costurilor de intretinere, utilitati, reparaţii, mentenantă etc”.

  Eu mi-am aratat revolta fata de CASMB (si nu numai ei) la mine pe blog pentru ca astfel de institutii stau in chirie la firme cu adresa la yahoo, si adresa fizica intr-o gaura la marginea Capitalei, totul pe bani frumosi, n-am nicio indoiala.
  Oare statul nu mai are terenuri centrale, usor accesibile pentru contribuabil, sa-si faca propriile cladiri, special proiectate pentru lucrul cu publicul, sa le construiasca cu firme de constructii romanesti, cu materiale de constructii romanesti si sa nu mai stea in chirie?
  Ar fi un gest de „modernizare a statului” si de eliminare a clientelei politice.

  „Tinta “Zero datorii” la bugetele locale. Principalele resurse de la bugetul central vor fi alocate pentru cofinantarea prin programe europene sau locale a lucrarilor importante de investitii”. Nu prea am inteles cum vine asta dar stiu ca multe primarii sunt atat de indatorate incat nimeni nu mai vrea sa le mai acorde vreun credit. Voluntari, de ex. da frisoane oricarui bancher!

 3. 3 CETATEANUL DECIS mai 29, 2011 la 9:28 pm

  D.LE NASTASE, DACA EU AM INTELES BINE, CA DUPA CRIZA ESTE RECESIUNEA SI AM IESIT DIN RECESIUNE INSEAMNA CA AM INTRAT IN CRIZA ! ASA SI CU ECONOMIA ! ESTE IN MOARTE CLINICA SI ACUM NIVELUL IMEDIAT INFERIOR ESTE STAREA DE SOC ! DAR DE CE NU SE PLANGE DL. BOC DE STAREA IN CARE SE AFLA TARA IN ANUL 2000 ? NU-L LASA TRAIAN BASESCU ?

 4. 4 Radu mai 29, 2011 la 9:40 pm

  Eu am o pozitie oarecum divergenta fata de comentariul precedent. Eu vreau imigranti noi prin cartier. Sunt curios daca actuala guvernare sau proiectele USL au o strategie de atragere de forta de munca inalt calificata de peste hotare.

  Romania a devenit dupa ’90 un mare exportator de creiere din motive lesne de inteles. Stiu ca dezirabil ar fi sa facem eforturi pentru a incerca sa-i repatriem pe cei plecati sau sa-i pastram pe cei care inca nu au plecat. Indiferent insa de idealuri sau retorica, in conditiile actualului decalaj economic si de oportunitati (si nu vorbesc doar de perioada crizei/ guvernarii PDL), si a liberatii de miscare crescute, acest obiectiv este greu de atins.

  In aceste conditii nu ar fi benefica o politica de atragere de personal calificat de peste hotare? Banuiesc ca cetatenia romana a devenit mai atractiva de cand suntem membrii UE. Sunt convins ca exista destule modele de politici de imigratie (SUA? Canada?) care ar putea fi mimate si care (poate) ar incuraja un flux de personal calificat.

  Stiu ca multi vor sustine ca Romania are si asa suficienti someri. Acestea sunt vederi inguste, eventual cu priza la publicul larg. In SUA somajul este pe hartie mai ridicat decat in Romania dar mai bine de jumatate din personalul marilor giganti tech sunt straini iar angajarile continua. Iar, eu ca doctorand roman in SUA am o cale foarte bine netezita pentru a ramane acolo.

  M-ar bucura un raspuns la aceasta intrebare. Va multumesc.

 5. 5 Victor V. mai 29, 2011 la 10:12 pm

  @ Adrian Năstase

  Vă îmbătați cu apă rece. „Viziunea” economică a USL este un „ghiveci” din care cu greu se pot desprinde 2-3 idei bune. Principala temă este că 2009-2010 au fost doi ani dezastruoși. Știm cu toții asta. A fost o criză mondială. Chiar din materialul USL se observă că 2011 marchează ieșirea din criză. Dacă tendința de creștere va fi și mai puternică în 2012, cred că PDL și acoliții vor câștiga relaxat, chiar fără să vă fure.

  Pe un fir anterior, un alt comentator, Anda, vă atrăgea atenția că lipsește claritatea și ar fi necesar un slogan mai scurt și mai ales realist. Cred că de aici ar trebui început.

  Sperând să fiu de ajutor, voi puncta ceea mă deranjează pe mine la guvernarea Băsescu:
  – președintele „jucător” și ignorarea voită a separării puterilor în stat;
  – senzația de poliție politică;
  – „lupta anticorupție”, care este de fapt mecanismul de șantaj pentru păstrarea unității coaliției guvernamentale;
  – „femeile” președintelui și mafia portocalie;
  – lipsa transparenței în ceea ce privește cheltuielile publice;

  Ce nu aș atinge:
  – deciziile economice – au fost sugerate de FMI și BNR și par a fi corecte;
  – cota unică – poate compensați altfel, de exemplu prin subvenții;

  Nelegat de guvernarea Băsescu, ar trebui abordată si problema vârstei de pensionare. Este anormal ca oamenii din armată, poliție, servicii să se pensioneze atât de devreme. Cred că ar trebui ca toată lumea să se pensioneze ceva mai târziu. Acest lucru ar regla natural raportul între numărul mic de salariați și cel de pensionari. În plus ar trebui interzisă pensionarea anticipată, cu excepția cazurilor medicale, care ar trebui verificate extrem de strict.

  Discutam zilele trecute cu un prieten olandez, care mi-a spus că există în Olanda o animozitate legată de vârsta de pensionare în Grecia. În Olanda această vârstă este de 65 ani și se pregătesc să o mărească la 67. În Grecia este 61, dar poate fi și 58 (57 pentru femei) dacă salariatul are 35 de ani vechime. Ne mai mirăm că au ajuns să fie datori vânduți? Și mai vor și ajutor de la ceilalți care muncesc până la 67 de ani?

  Poate faceți o comparație între vârstele de pensionare din Europa. Veți fi surprins.

  Dacă PDL reușește să adreseze și această problemă în timp util, problema deficitului bugetar devine istorie și îmi este teamă că PSD și PNL ar putea deveni la rândul lor „partide istorice”.

 6. 6 Iulian mai 29, 2011 la 10:34 pm

  T.V.A. nu se poate reduce brusc la 19% la momentul presupusei preluari a mandatului de catre U.S.L. din cauza situatiei dezastruoase in care au adus PDL-istii tara asta.
  Jos Basescu!

 7. 7 curea viorel mai 29, 2011 la 10:57 pm

  domnule presedinte,programul usl are parti bune dar si parti proaste,de exemplu cele proaste :faptul ca pentru cei sub 25 de ani si cei peste 55 de ani care lucreaza part time taxe zero,pai atunci orice patron aranjeaza cu cei din aceasta categorie,trece pe hartie ca le da 10000 lei si taxe zero si de fapt le da pe hartie ca in mana 100 sa semneze…,e incurajare la evaziune,apoi exemplu cu inspectorii scolari numiti dintre actualii inspectori..dar se stie ca cei generali au fost numiti politic iar ei la randul lor au dat concursuri de masca si au pus tot politic mai jos deci veti pune tot din ai pdl mascati si atunci intreb si eu ca domnul ponta tot spune ca nu va pune de la usl in loc ci tehnic atunci noi membrii ce folos ca tinem cu usl?adica unii se dedica pentru tehnic si isi fac pe bani facultati etc iar altii pierd timpul cu politica iar cei din tehnic vor fi la bucate iar cei din politica vor ramane tot ca fraierii…ca nici pe liste la alegeri unde sunt unii abonati ,nici in tehnic nimic deci astia vor fi de fraieri..

 8. 8 cristi mai 29, 2011 la 11:24 pm

  Tot dl. Videanu, după ce a expus teoria cu „şocul”, şi-a dat seama că apare o întrebare evidentă: de ce nu fac ei treaba asta? Şi a argumentat că de fapt nu se poate. Adică pe scurt: noi avem soluţii mai bune dar de fapt sunt nişte fantezii imposibile!

  Cred că ar trebui să explicaţi mai clar cum stau lucrurile cu impozitul diferenţiat. Sunt destui care cred că dacă au salariul brut peste 1600 nu vor câştiga nimic faţă de situaţia actuală şi că e mai bine să ai brutul la 1599 decât 1601, fiindcă se aplică aceeaşi cotă la întreaga sumă (aşa cum e absurditatea cu CAS-ul la pensii). Din documentul prezentat e destul de clar că nu e aşa dar sper că nu vă bazaţi pe ideea că o să-l citească toţi românii! De fapt la orice salariu brut de 1600 sau peste se câştigă 96 de lei în plus la net faţă de cota unică de 16%.

 9. 9 Karakas mai 30, 2011 la 12:07 am

  Elena Udrea: „Eu, când am venit în politică, am venit cu Mercedes. Eu aşa am intrat în politică: cu Mercedes, cu genţi, cu pantofi cu toc”

  Si Mercedesul ce model era? Putina modestie nu i-ar strica macar la iesitul din politica. Intr-o tara in care saracii misuna cu milioanele, defilatul pe tocuri de Mercedes poate usor sa te faca sa cazi de pe podium.

  http://www.mediafax.ro/politic/udrea-eu-cand-am-venit-in-politica-am-venit-cu-mercedes-cu-genti-cu-pantofi-cu-toc-unii-oameni-vin-in-politica-si-dupa-aceea-dau-de-bunastare-8293729/

 10. 10 Victor mai 30, 2011 la 12:25 am

  Slide-ul cu Viziunea este o tampenie si o prosteala. In primul rand ca ne prezentati cativa parametrii actuali facand raportare la anul care va convine sau la alte tari din Europa atunci cand anii din urma nu va ajuta. Profi era sa va raportati fie numai la Romania anului y fie numai la celelalte tari din UE. Apoi nu ma intereseaza comparatiile astea cu anul y pentru ca intreaga omenire a traversat o criza si nu este cazul sa mai facem comparatii. In mod obiectiv alta este situatia astazi. Iar legat de comparatia cu celelalte state din UE nu cred ca exista roman care sa nu stie ca suntem ultima roata la caruta. Dar va dau o veste: intotdeauna a fost asa! Si in vremea guvernarii pesediste si a celei peneliste s.a.m.d. Deci sa trecem peste ca nu suntem toti tampiti in tara asta iar slide-urile alea nu sunt pentru oamenii simpli fara scoala carora poate le puteti tine discursuri in acest sens.

  Ce inseamna „stimularea asocierii in agricultura”??? Aruncam asa cu vorbe?

  Unde sunt cifrele in partea a doua, aia care ma interesa, cu promisiunile?

  Sursa, bugetul pentru fiecare pas! Ce dracu e vrajeala asta pentru copii??? Ce impact are reducerea CAS asupra bugetului? Dar scaderea TVA la produsele enumerate?

  „Desfiintarea celor 6000 de posturi numite politic in 2009-2010, si numiri in functii de specialitatea oamenilor cu experienta din sistem.”

  „numiri” sau concurs ?

 11. 11 Sibilla mai 30, 2011 la 4:18 am

  Videanu şi domn… ăsta e doar un jmecher, regele marmurei, tovarăşul bordură, şobolansky picit în mausoleu, un ipocrit aidoma celorlalţi … ptiii, pedelichelele se treziră peste noapte ” analişti ” pe probleme de economie, trăznească-i !
  Urmează Pora, alt specimen, da zău că opinia lui Hoară în mijlocul mulţimii e cheia succesurilor pedelichelelor de-a ” umilii ” Opoziţia Unită…. Doamneeeee, c-a tunat şi i-a adunat în două Palate, o gaşcă de hoţi, jmecheri, tupeişti, jagardele, şi tăţi fifi-înaripaţi specialişti în di tăti şi-n NIMIC !! Că d-aia suntem aproape-n faliment, halal să le fie fraieriţilor şi zmintiţilor de-i votară şi pe piept ălora de la furat voturi din diaspora îi ajutară, AMIN !!
  Şi nu spui punct, becouse… se cuvine să-l întrebăm şi pe fracili de Lojă cu Frunzesky, preadrăcitul Daniel, tovărăşia sa securisto-bolşevică n-are nicio viziune în care să i se arate vreun Arhanghel să-l îndemne să ia niţel de gulere pe actualii, macar cuplul stăpân pe două Palate, bă-SECU-Nutzi, să le dea fo doujde ani canon diparte de vistieria ţărişoarei ca să nu mai pomenim şi de alte cele lumeşti că s-ar impune canon peste canon, auuuu… Dar fo viziune în care să vază cu ochii minţii ” iluminaţi ” de mai mare al BOR ( ufffff ) dacă se iegzistă fo posibilitate ca lăcaşurile să aibe linii de producţie ( plante medicinale, produse miere albine, mură, zmeur, afine ), fonduri europene de ex, da să facă ceva pentru amărâţi că ŞI de la ei pretind bănuţi da cu implicarea în sprijinul comunităţii, a necăjiţilor, a orfanilor, slab, slab… Ar mere copilaşii orfani, cei nevoiaşi, în tabere pe lângă monastiri şi-ar ajuta şi ar şi avea parte de Învăţături, aşe ar fi frumos şi s-ar rezolva şi altele, terapii ocupaţionale, că sunt maici care au mastere în psihologie şi-ar fi de folos, dar nimic nu se face, nimic. Nici măcar la desfinţarea spitalelor n-a cârâit BOR nimic !!! Dar găsi de cuvinţă şi timp şi fanfaronadă ” patriarhul ” să-l miruie pe zăusul alcoolic, ba şi clopotele pe care-şi încondeie numele blestemat de milioane de români pe bună dreptate .
  Da di ce să nu-l întrebe Danielsky pe ” stimabilul ” care S-A ALES prezident : mă , nărodule, fluturi prin lume cu Nutzi la rever şi poporul urlă de foame, îl mânii pe Dumnezeu, opreşte-te , ce-ai de gând, mă, nărodule ? De ce sudui, mă poporul, ce-ai cu presa, de ce laşi să moară oameni … ” Îl arde limba de ghiavol să zică ceva în folosul poporului, netrebnicul ! Cu alte cuvinte BOR e confiscată de satane care şi-au găsit sălaş în chiar inima sa iar noi, creştini să ne prefacem că ba. E heeee… unde-s Părinţii de altădat… Părintele Arsenie Boca a prevăzut în ghiarele cui va ajunge Biserica.
  Au primit Bisericile de la pedelichelele de se scaldă-n păcate şi păcate la bani…. se rădică lăcaşuri, ca să ne rugăm. Păi să ne rugăm dară sub Cerul Liber să ne dea Dumnezeu un Patriarh, să ne lepădăm de preadrăciţi, iartă-mă Tată, că TU ştii multe şi-i ştii!!

 12. 12 Iceflame mai 30, 2011 la 5:21 am

  Chestia cu studiul de impact este perfect adevarata.

  Ceea ce fac pedelistii cu tara, seamana cu actiunea

  unui asa-zis chirurg care taie, si taie, si opereaza, si opereaza,

  fara diagnostic si fara anestezie…

  Totul se petrece „pe viu” si aduce a naibii de bine

  cu furtul de organe…

  Am o idee; un desen pe tema studiului de impact „marca” PD-L.

  Ma primiti cu el aici cand va fi gata?

 13. 13 Al mai 30, 2011 la 6:42 am

  USL,are un program bine venit[ce va fi imbunatatit, cu siguranta prin dezbaterea publica].Faptul ca a fost adus la cunostiinta noastra,a”poporului”[nu prea devreme,ci as zice la timp] ,”dauneaza grav””gaschtii tupeista” ,dirijata cu maiestrie de la COTROCENI.Asa ca, incep rand pe rand”rotitele stricate”SA SCARTAIE PE ECRANELE TV[Udy,Vydy,bocii…………si cum se mai cheama.]P.S.USL,prin lansarea programului a deranjat”Stupul de viespi”Sa traiti ….bine!
  [Rog afisati doar acest comentariu.Multumesc anticipat!Cu stima! ]

 14. 14 firstname008 mai 30, 2011 la 7:02 am

  Bine punctat domnule Nastase!

 15. 15 blogideologic mai 30, 2011 la 7:51 am

  Chiar există … http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/cum-a-fost-distrusa-perla-turismului-interbelic-226531.html acum o pârghie de cunoaştere aflată la dispoziţia „bietului rumân”. Faptul că voi folosiţi ideologia culturnicilor „de elită” GDS, construită prin pârghii pecuniare enorme, împotriva „bietului rumân” şi a României nu diminuează rolul Gramaticilor (filosofică, generală, generativă) în cultura noastră. Aici, în România, care-i doar parte din Romania Orientală şi Romania Neoacquistica, există realmente un grup de reflecţie inter-generaţională. Minora circumstanţă că ideologia culturnicilor de elită GDS de acum (stipendiată din gros, şi din toate sursele dubioase şi anti- româneşti posibile!) nu-şi bate capul cu analiza principiului identităţii din logică, formulat într-un enunţ pe româneşte de către Miron Costin, nu împiedică deloc înclinaţia mea spre reflecţia filosofică. În treacăt fie spus, ideologia culturnicilor de elită GDS este asociată cu politicianismul cel mai abject de acum, să-l amintesc doar pe culturnicul Cristian Preda, „profesor de filozofie” la Universitatea din Bucureşti, O, Tempora! În definitiv ‚toate-s vechi şi nouă toate’, de ce-i supără Domnul Eminescu pe culturnicii GDS ? Şi de ce a dispărut din spaţiul electronic faimosul număr 265 al revistei Dilema patronată de culturnicul de elită Andrei Pleşu ? Fu acela un act de suicid colectiv al celebrităţilor culturale GDS-fals-româneşti ? Este adevărat, eu ca biet rumân, am fost învăţat să subzist dintr-o fărâmă de pâine! Acesta-i un arhetip cultural de familie, vorbesc despre familia mea de răzeşi soroceni refugiaţi la 1944 ca să nu fie trimişi la moarte sigură în Siberia. Listele Morţii, şi vorbesc eu aici despre Moartea Răzeşilor, ei, da!, chiar despre acest Holocaust comis împotriva românilor vorbesc, fuseseră deja alcătuite sub coordonarea lui Lioncik Tismineţki, tatăl profesorului Vladimir Tismăneanu de la GDS. Dar „toate-s vechi şi nouă toate”, nu-i aşa ? Iată că mankurtizaţii de către KGB şi GDS îmi interzic acum mie accesul la pârghia culturală a Veacurilor! Prea târziu, sînt deja suficient de cyborghizat ; deşi eu sînt poate Ultimul Mohican din neamul meu de răzeşi de la Nistru. Împăratul Constantin Porfirogenetul scria despre ruinele Vilelor noastre pe care observatorii trimişi de marele împărat le mai vedeau încă pe malul Nistrului. Acolo, la Nistru, cuibărea şi Alchionul, cum scrie Mihail Sadoveanu în faimosul tom II din Fraţii Jderi. Unde el demontează minciunile slavonice din apocrifa lui Filofei. Dar Mihail Sadoveanu continua numai discursul prezent la Ovidiu şi Dimitrie Cantemir. Erau acolo, în teritoriile din Romania Orientală nord-pontică, Vilele strămoşilor mei „socii”-alizaţi, Vile care fuseseră distruse de Hunii ai căror urmaşi construiesc acum deşănţata Ungaria Mare! Oarecum păcat pentru falşii ungurii de azi, atât de zeloşi doar pentru că ei sunt nişte falşi unguri. Căci veridica Gesta Hungarorum nu face vreo legătură de continuitate între unguri şi huni! De altminteri, nici „urmaşii” unora, nici ai altora, nu s-ar putea lăuda cu vreun strălucit „arhetip cultural de hoardă”, iertaţi-mi oximoronul! Hunii sunt doar un arhetip pentru „cultura distrugerii”! Şi nu folosesc eu aici termenul în sensul schumpeterian, adică al distrugerii creative (concept din Ecologia Industrială)! Iar despre ungurii autentici, ce să spun ? Utilizez un articol din ediţia Belle Époque pentru Encyclopaedia Britannica. Ea îmi aduce informaţii relevante. Ungurii fuseseră invitaţi în Câmpia Panoniei din greşeală, –dintr-o confuzie cu Iazygii de pe Valea rîului Tanais-, la anul Domnului 892 de către un logofăt al împăratul carolingian Arnulf de Carinthia (folosesc prilejul să amintesc că în faimosul Scriptorium din mănăstirea benedictină de la Reichenau, cu încă vreo jumătate de veac înainte, era deja compilată Cronica revelatoare despre Bolohoveni, ori Vlahii de pe istmul baltico-pontic, ei, da, Vlahii care aduseseră plugul cel mare, mult evoluat faţă de pluguşorul bunului împărat Traian, ca să are terenul agricol pe istmul baltico-pontic, o premisă civilizatoare acolo, deşi roadele câmpului vor fi folosite de alţii, dar mărturiile de continuitate culturală de la Doina mioritică la Daina Ruteană se păstrează acolo!) numai ca auxiliari temporari. Ungurii se vor dovedi mai cruzi decât slavii din Moravia Mare! Hoarda aceea medievală de unguri autentici era segmentată în zece triburi numite ‘săgeţi’. Cunoscute de Europa ca ‘On-Ogur’, literalmente „zece săgeţi”. De unde au rezultat două nume. Din raidurile lor înspăimântător de sângeroase în Franţa, Ogur a lăsat cuvântul francez ‚ogre’, însemnând ‚devorator de copii’, căpcăun. Cel de al doilea cuvânt: Ungur, rezultă din aglutinarea expresiei ‘On-Ogur’. De fapt numai şapte ‘săgeţi’ erau formate din maghiari, celelalte trei ‘săgeţi’ erau alcătuite din khazari. Arthur Koestler îi numea pe khazari „cel de al treisprezecelea trib al lui Israel”. Nu ştiu cât de justificată era teza lui de identificare a khazarilor cu evreii Ashkenaze, dar el a spus-o! De ce-ţi stârneşte atâta furie tentativa mea de călătorie culturală pe Scope (vezi în Merriam-Webster sensul) ? Recunosc că în anvergura mea culturală este şi referinţă la un Hercule mai înainte aflat în Thermele lui Caracalla, un Hercule sculptat în acea marmură supranumită Farnesiană de către Epoca Renaşterii. Un Hercule ce trecător preluase de la Atlas, –titanul–, un Glob imens cu toate latitudinile culturale! Poţi alege chiar şi tu una din ele, ai „Voie de la mine ca de la Banul Ghica!” (mai ştii oare cine a fost ?). Însă toate acestea le spuneam eu cu mai bine de vreo patruzeci de ani în urmă în România. Nu la Păltiniş, ci către tînăra audienţă foarte critică, şi foarte atentă, dintr-un ONG românesc. Chiar primul ONG românesc. Dovadă că n-a fost nevoie să vină financiarul spoliator George Soros ca să înfiinţeze „societatea civilă” 🙂 ce sintagmă hilară!, în România. Nu mai prelungesc eu aici demantelarea pseudo-culturii tale de tip GDS. Dacă vrei, dacă doreşti continuarea discuţiei, te invit să citeşti mai înainte cartea profesorului Larry Wolff, chemată „Inventing Eastern Europe: the map of civilization on the mind of the Enlightenment”. Ei, da!, profesorul Larry Wolff oferă acolo „bietului rumân”, chiar şi mie!, admit, nişte revelaţii despre Conferinţa Bellagio ce avu loc la anul 1985 într-o Vilă foarte opulentă, –toate condiţiile vieţuirii de vis!–, pe malurile lacului Como. În respectivul text, profesorul Larry Wolff face nişte dezvăluiri absolut senzaţionale despre felul cum fundaţia Rockefeller a oferit sprijinul pecuniar şi condiţii de lux (dar nu de Lumină!) pentru elita culturală internaţionalistă care a construit „bazele ideologice” pentru loviluţia sângeroasă din decembrie 1989 în România. A fost chiar prea mult sânge românesc vărsat la 1989 pentru plata opulenţei străinilor culturnici ! Trebuie să înţelegi chiar şi dumneata că toate lucrurile au o limită !

 16. 16 grigore mai 30, 2011 la 8:14 am

  aceasta viziune economica ar trebui explicata populatiei de cei care au conceput-o si pe intelesul tuturor, nu de dl. ponta care nu se pricepe la economie.

 17. 17 virusverbalis mai 30, 2011 la 8:31 am

  Vreau sa zic si io o vorba,
  Deci sa nu-mi suflati in ciorba…
  Asa ca fusei in piata,
  Sa cumpar ceva verdeata…

  Ma catai in buzunar,
  Gasii chita de marar…
  Mai trasei o raita,doua
  Si aflai ca am si oua…

  Bagai mana mai in jos,
  Sa scot banii cu folos,
  Scobii numa usurel,
  Dadui si de-un morcovel…

  N-o iesi ea de potroace,
  Da’ , precis, una de-mi place…
  S-o prepar cum as voi,
  Conochizd-ar trebui…

  Ca d-asta zic….

  Mai is luni in calindar,
  De-i pustiu in pozonar…
  Cand te uiti lung la chimir,
  Parc-ai fi lovit la…mir.

  Tragi linii la socotit
  Si te-apuci de carcotit..
  Cu cat bibilesti mai tare,
  Cu atat chinu-i mai mare…

  Nici nu faci mare scofala,
  Ca nu-ti da la socoteala…
  Poti sa-i faci si din condei,
  Tot s-au dus… puii da lei…

  Te intrebi, te uiti la punga
  Si-ai privirea tot in dunga:
  “ Unde reacu am gresit,
  De-am ramas asa belit ? ”
  ps/O fi da la gena basescului. reac stie? :))

 18. 18 eficientaenerg mai 30, 2011 la 8:45 am

  „Reducerea CAS cu 5% la angajator”…Nu,ar trebui,la Angajat/are 10,5%???

 19. 19 Pali mai 30, 2011 la 8:46 am

  @ epolitikon & Victor

  Subscriu ! Viziunea economica a USL poarta ochelari de soare si este si nevazator in acelasi timp ! Am spus eu ca,sunt de rasul lumii ,…. Cand l-am mai vazut si pe Ponta aseara la RTV iarasi desenand la tabla mi sa facut rau ,

  6000 de posturi etc….sa avem in vedere ca, cei ce spera sa ajunga la anul la guvernare sunt lihniti de „foame” si plin de datorii si aici nu ma refer doar la partide;cred ca, e usor de imaginat ce o sa urmeze.As vrea sa-l vad pe pedistul de Dragnea la anul defiland cu „specialistii” dupa el si plantandui pe la ministere si agentii. Cred ca o sa urmeze un mic macel pentru functii dupa castigarea alegerilor ( ??? ) dupa care USL o sa devina brusc o amintire trista,

 20. 20 ZOE, fii barbata ! mai 30, 2011 la 8:58 am

  @Karakas, Sibilla, Iceflame
  Sunt în totalitate de acord cu voi.
  În ceea ce priveste „chirurgia” PDL, eu i-as zice chirurgia lui Ciomu !

 21. 21 Cornu mai 30, 2011 la 9:14 am

  TVA-ul trebuie redus la 19% URGENT, este singura sansa de a mai salva economia. Verificati ce procent si ce suma se colecteaza acum de cand este 24%, fata de perioada cand era 19% si veti vedea ca se colecta mai mult inainte, … la fel a fost si cu cota unica, o cota mai mica a facut ca aceasta sa fie platita de mult mai multe firme. De cand am ajuns sa fim condusi de contabili, inclusiv de cei de la FMI, rezultatele aberante se vad: taieri de pensii, taieri de salarii, TVA marit … asta e ?

 22. 22 Marian din...Berceni mai 30, 2011 la 9:51 am

  Crin si Ponta formeaza o echipa imbatabila.Sa de Dumnezeu sa pastreze echipa si …dupa!Inpreuna SIGUR vor reusi.O singura intrebare am , poate duneavoastra domnule Prim Ministru sau alti blog-ari , mai informati , mai „cititi” cu ceva mai multa …scoala sa ma lamureasca si pe mine.Facea zicere domnul Ponta despre 1.000.000 de locuri de munca .Pai si domnul Presedinte Ion Iliescu a promis asta in campania pentru al doilea mandat iar ATUNCI chiar se putea .Ion Iliescu avea inca fabrici si uzine , santiere deschise sau pentru …deschis cit cuprindea Romania din acei ani.Si pe atunci nu era prea mult de munca pentru a aduce Romania la ” standardele” tarilor vecine , tari ce azi s-au indepartat ca civilizatie la…ani lumina de noi. Intreb si eu ” ca omu’ „: din ce joben va scoate USL-ul un milion de locuri de munca …in conditiile in care nu trebuie sa fi analist economic pentru a stii ca ai nevoie de minim 2.000.000 ?Imi puteti raspunde ?Cu multumiri respectuoase si cu speranta ca venind USL-ul la guvernare dv.stra veti fi Primul Ministru ce-l asteapta Romania de …cam multa vreme.

 23. 23 Marcus mai 30, 2011 la 9:56 am

  Pax Traiana

  Din Constanta-n Timisoara si din Giurgiu pana-n Cluj,
  Romania azi priveste la chiombu’ cum face sluj,
  La cerintele-unui popa securist si ex-spion
  Ce votat de romanime in Bruxelles e mare domn.

  Pentru-a nu sta de pomana raspopitu-n parlament
  Si-a tras o reprezentanta din unguri mai cu talent
  Care plini de aptitudnini si dotati cu voce-aleasa
  Tipa cat ii tin bojocii ca vor din Ardeal la masa,

  O felie cat s-ajunga pentru trocu’ ce-au facut
  Cand i-au dat voturi lu’ chiombu la alegeri de-a trecut
  Si cand au semnat cu dracu pactu’ pentru guvernare
  Pregatind tara intreaga pentru-o mare-nmormantare.

  La asa cerinta clara, cu subiect si predicat,
  Chiombu tace si se-ascunde ca in iarba un rahat
  Si sa-i iasa socoteala cat si planul cel misel
  Le-o da ungurilor tara ca doar nu da de la el.

 24. 24 florin m. mai 30, 2011 la 10:12 am

  Cornu

  Conform ANAF, incasarile TVA in primul trimestru au crescut cu 36% fata de trimestrul 1 2010. In conditiile unei cifre mai mici a comertului. Prin urmare, TVA mai mare a adus venituri mai mari la buget. De altfel, si USL vorbeste de scaderea TVA abia in al 4-lea an de mandat…

  TVA ul este greu de ocolit, iar abundenta comertului in hiper/supermarket elimina posibilitatea vanzarii „fara bon”.

 25. 25 olimpiu mai 30, 2011 la 10:17 am

  ei na! aveti putintica rabdare stiambile! Pedeleprele fiind incete la minte sia ctiuneau dezlegat mai greu zgarda catelusilor mediatici si acum ne vom trezi cu totii cu laturile aruncate de alde TRU, Mircea Marian &comp, Cartianu(s) etc

 26. 26 Larisa mai 30, 2011 la 10:31 am

  Cu tot respectul pentru specialistii dvs, momentul discutiei despre solutii economice este tardiv.

  Va recomand in schimb sa faceti o analiza intre situatia economica a Greciei care nu a implementat nici o masura de reducere a cheltuielilor aparatului de stat si Romania.

 27. 27 blogideologic mai 30, 2011 la 10:48 am

  O foarte bizară nouă lege pentru folosirea vechilor monezi din aur şi din argint în Statul Mormonilor, Utah http://www.nytimes.com/2011/05/30/us/30gold.html?_r=1&hp

 28. 28 Cornu mai 30, 2011 la 10:56 am

  florin m.

  Cum poti sa crezi minciunile de la PDL-istii astia … ca era imposibil ca incasarea de TVA sa cresca cu 36% … si economia cu doar 0,1% …

  Daca scad salariile cu 15%, pensiile cu 10% … cum poate sa creasca incasarea de TVA in perioada de recesiune … este ca si cand tu cu bani foarte putini, dai navala in supermarket ca sa-ti cumperi scobitori, chibrituri, funie sau sapun … si ca urmare va creste colectarea TVA ?

  Sa fim seriosi, chiar si Basescu a admis ca cresterea TVA a intarziat iesirea din recesiune cu 6 luni … atunci cum putea creste incasarea TVA-ului ?

  Pai daca USL-ul admite ca TVA-ul trebuie lasat asa … e clar, habar nu au nici ei pe ce lume se afla, sunt si ei condusi de contabili … vom ajunge sa ne dorim sa nu ne fi nascut … sau vom fugi ca de ciuma de tara asta !

 29. 29 blogideologic mai 30, 2011 la 11:06 am

  Spuneam că lumea economică post-Fukushima va fi extrem de mult modificată. Iată cum, treptat, treptat, Japonia începe să fie eliminată din economia globalizată http://www.nytimes.com/2011/05/30/business/global/30supply.html?hpw „Ne putem dispensa de Japonia !”, spune acum America. Păi atunci de ce a mai fost necesară acţiunea din 1853 a faimosului Commodore Perry?

 30. 30 Socrate mai 30, 2011 la 11:50 am

  Propun modificarea siglei PDL, dupa modelul siglei PCR ( “secera si ciocanul” ), in “coasa si ciolanul ”. In cazul in care comunicatorii USL vor folosi sintagma “coasa si ciolanul” anunt public ca nu voi cere drepturi de autor.

 31. 31 florin m. mai 30, 2011 la 12:18 pm

  Blog Ideologic

  „În respectivul text, profesorul Larry Wolff face nişte dezvăluiri absolut senzaţionale despre felul cum fundaţia Rockefeller a oferit sprijinul pecuniar şi condiţii de lux (dar nu de Lumină!) pentru elita culturală internaţionalistă care a construit „bazele ideologice” pentru loviluţia sângeroasă din decembrie 1989 în România”

  Am citit respectivul text si nu am fost in stare sa gasesc acele dezvaluiri. Larry Wolff nu a facut si cred ca nici nu i-ar fi trecut prin cap sa faca astfel de legaturi, paradigma pe care o ilustreaza in cartea sa nu are de-a face cu astfel de obsesii. Desigur, asta nu te opreste de a-i atribui astfel de intentii. Am citit cu atentie tot textul tau, cum o fac intotdeauna, intrucat gasesc multe chestii interesante. Este insa pacat ca un efort intelectual autentic este anulat de tendentiozitate manifesta in cel mai inalt grad.

 32. 32 teostanc mai 30, 2011 la 12:29 pm

  @Nastase,

  Eu sunt multumit de ce am auzit si citit despre Viziunea USL, la DATA PREZENTEI.

  Inteleg ca vor urma detalieri pe sectore de activitate.

  La aceasta data exprimarea criticata de @Victor „” Ce inseamna “stimularea asocierii in agricultura”??? Aruncam asa cu vorbe? „” NU este corecta.

  Dar mai tarziu, veti concretiza probabil, prin reducerea impozitului agricol sau alta masura concreta.

  Comentariile nefavorabile ale unora sunt generate , probabil, de asteptarile prea mari de la aceasta etapa.

 33. 33 Ioan mai 30, 2011 la 12:30 pm

  De ieri agresiunea verbala a portocalilor a luat locul calmului plat, ce stapanea pana deunazi chiar si baltile din Scrovistea. Se vede asta si aici pe blog si in confruntarile televizate ce abia au inceput. Pentru cei de aici exista numeroase ace pentru cojocul lor scortos si gaunos. Pentru ceilalti, rapanditi prin redactii cu si fara ecran, a ramas in desaga numai vorba; ce nu poate fi inlocuita fara temei juridic. Si tacerea, pare a fi o arma redutabila in confrntarea cu cei mai multi dintre portocalii. Al neglija azi pe basist poate fi, de ce nu, o solutie productiva la ignoranta, smecheria si mitocania zabrautilor mutatate cu arme si bagaje in institutii la varf. Aseara a debutat pe ecran si prima confruntare. Am revazut un tonomat sadea, ascuns sub masca unei presupuse independente redactionale. Scarbos rol are si ce acra si uscata este painea ce-o pune pe masa alor lui. Revazandu-l pe Videanu, acum intru-catva si marginalizat, am revazut o canalie ce merita dispretul general dar nu uitarea. El trebuie sa plateasca solidar cu cei din lot pentru raul facut. R Voinea a fost concis in prezentare, convingator ca de obicei. Nu am inteles de ce nu a intervenit in dezbatere si tanarul D Sova; un interlocutor de temut pentru orice portocaliu. Crin Antonescu a oferit, in schimb, un curs in mai multe parti despre cum se trimite la locul lui un penal inca in libertate. Pacat ca aparitiiliile sale in confruntarile de pe micul ecran sunt sporadice. Au fost si intrebari la care nu s-a raspuns; dar nu au intrat zilele in sac.

 34. 34 blogideologic mai 30, 2011 la 12:32 pm

  O veste extrem de tristă : +Limba română nu se mai aude pe străzile Tighinei. Populaţia vorbitoare de limbă română din oraşul Tighina, situat pe râul Nistru, controlat de regimul separatist de la Tiraspol, evită să discute în graiul lor pe stradă, iar mulţi îşi ascund şi identitatea pentru a-şi găsi un loc de muncă, scrie Adevărul-Moldova, citat de Agerpres. Majoritatea tinerilor vorbitori de română pleacă din municipiu pentru că, spun ei, angajatorii nu-i acceptă decât în posturi necalificate. De mai bine de 15 ani, în oraş funcţionează un liceu românesc pe care l-au terminat mii de copii. Majoritatea însă au plecat fie la Chişinău, fie în România şi nu s-au mai întors. Doar câţiva ‘rătăciţi’ pot fi găsiţi acasă. Diana Midoni, de 28 de ani, a terminat Facultatea de Jurnalism la Universitatea din Bucureşti. S-a întors la Tighina şi mult timp şi-a căutat de lucru. Cu diploma din România nici vânzătoare la supermarket nu o angajau. În cele din urmă, a ajuns la ‘redacţia de limbă moldovenească’ a singurului post de televiziune local, BTV. ‘După doi ani, am decis să plec la Chişinău. Aici nu există nicio perspectivă, ierarhiile sunt bătute în cuie şi nu se prevede nicio schimbare’, povesteşte tânăra în căutare de lucru. ‘Am ajuns să fiu înconjurată doar de vorbitori de limba rusă şi simţeam că mă plafonez’, adaugă Diana. Liceul ‘Alexandru cel Bun’ cu predare în limba română are trei sedii diferite. Pentru toate, Chişinăul plăteşte chirie autorităţilor separatiste. Clasele de liceu sunt amplasate în Ocolul Silvic de la capătul oraşului. ‘Doar acolo putem arbora tricolorul şi intona imnul de stat la primul şi ultimul sunet. Acolo e o ţară aparte. O ţară într-o ţară’, spune Nina Gherec, director adjunct al liceului. În ultimii zece ani numărul elevilor s-a redus la jumătate. ‘Asta s-a întâmplat din cauza natalităţii scăzute şi a emigrării, fenomene specifice pentru toată Moldova, dar şi din cauza problemelor pe care le-am avut cu autorităţile transnistrene’, a mai adăugat profesoara. Adevărul Moldova aminteşte că, în vara anului 2004, autorităţile separatiste au suspendat activitatea tuturor celor opt şcoli cu predare în limba română din stânga Nistrului, inclusiv la Tighina. Timp de o lună şi jumătate, elevii, părinţii şi profesorii au păzit Liceul ‘Alexandru cel Bun’ ca să nu intre miliţia separatistă în curte. După acel conflict, părinţii au depus cereri la Curtea de la Strasbourg, cerând respectarea dreptului la educaţie. ‘Dosarele se află la Marea Cameră care ar trebui să ia o decizie, dar acum totul depinde de un al dosar, Al-Skeni, împotriva Angliei, care se referă la problema jurisdicţiei’, spune Alexandru Postică, avocatul reclamanţilor. + Sursa http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/limba-romana-nu-se-mai-aude-pe-strazile-tighinei-226775.html

 35. 35 teostanc mai 30, 2011 la 12:33 pm

  Off topic

  @Viorele Dobre,

  Dar daca se ciocnesc 2 tiruri, cu remorca, pline de marfuri?

  Constat ca nu vrei sa faci niciun efort pentru clarificare, vrei numai sa fie p-a d-tale.

 36. 36 Dragos mai 30, 2011 la 12:53 pm

  Marian din…Berceni: „Crin si Ponta formeaza o echipa imbatabila”

  hm, as zice ca Lolek si Bolek formeaza o echipa si mai imbatabila.

 37. 37 Ioan mai 30, 2011 la 12:58 pm

  Cred ca in dezbaterile televizate la tema nu trebuie abordata toate problematica, ci teme, capitole, articole din noua viziune a Uniunii. De ce nu, o tema cu aplicatiile aferente si exemplificari in antiteza. Bunaoara, de ce nu, influienta noi grile de impozitare, inclusiv reducerea cas cu 5%, asupra evaziunii in zona muncii. Si mai este un detaliu important, ce poate aduce celor trei partide alte si alte puncte procentuale. Ma gandesc, cam de multisor, la refuzul unor unionisti de a participa la dezbateri televizate cu participarea unor guristi portocalii care au comun cu tema in discutie doar sexul si sarcina de partid.

 38. 38 contele mai 30, 2011 la 12:58 pm

  @Vasile

  Rar mi-a fost să văd om care să răstălmăcească vorbele aşa cum faci dumneata. Chiar nu ţi se pare o contradicţie în termeni când zici:” “vizioneaza” “o cota unica de 16%” dar in plus o sa adauge impozite progresive .”?!! Păi ce cotă unică mai este şi asta? E sănătos dar bolnav, e uscat afară dar plouă…
  Neîncercând acum să comentez dacă este o măsură economică bună sau rea, îţi reamintesc schimbul nostru de replici (m-ai făcut să-mi pierd timpul căutând comentariile noastre!). Sunt fan muzică bună.

  Contele spune:
  „Care liberalism? Am văzut nişte sondaje în care PNL-ul începe să fie identificat cu centru-stânga. Deja are electorat care tradiţional vota cu PSD.
  Pare că singurul “argument” liberal ce a rămas este cota unică dar va dispărea şi ea urgent dintr-un motiv foarte simplu:cei mai mulţi contributori doresc cotă progresivă iar acest lucru nu poate lăsa indiferent un populist feroce ca Antonescu. Majoritatea salariaţilor nu au cunoştinţele necesare pentru a face o analiză riguroasă care impozit ar fi mai eficient pentru veniturile statului dar doresc un impozit progresiv mai mult pe principiu să moară şi capra vecinului că a mea oricum e jigărită şi dă să moară, de ce s-ar bucura vecinul de una grasă şi frumoasă.
  Cum spuneam, Antonescu nu va rata ocazia să anuleze şi ultima diferenţă dintre cele două ideologii afişate.”

  Vasile, spune:
  mai 14, 2011 la 6:39 am
  „PS.
  (…)ma asteptam de la conte la o soparla mai inteligenta..
  sau mai substantiala…conte ma puteti convinge in momentul in care Antonescu va renunta la cota unica….atunci da voi canta si eu “Fluturas, Nu Mai Ai Aripioare Nu mai esti fluturasul din soare, Care zboara din floare in floare, Fluturas nu mai ai aripioare, Domnul conte ti le-a retezat …””

  Ai voce? Îmi face o deosebită plăcere să te-aud cântând. Deci…unu, doi ,trei şi : „Fluturaş nu mai ai aripioare, Domnul conte ţi le-a retezat….”
  Mai tare, te rog, să se-audă şi-n partea dreaptă!

 39. 39 Ioan mai 30, 2011 la 1:09 pm

  @ erata

  In loc de „au in comun cu tema in discutie”, va rog cititi „au in comun cu ei” doar … Va multumesc.

 40. 40 Ghita Bizonu' mai 30, 2011 la 1:21 pm

  @ Aya

  Elena Udrea: „Am intrat în politică cu Mercedes, genți și pantofi cu toc”
  parca tu ai putea da niste detalii privind drumul spre succes a blondei nationale. te rog nu fii sfioasa …

 41. 41 Ghita Bizonu' mai 30, 2011 la 1:38 pm

  Sa vezi si sa nu crzi –

  Victor V cerand subventi
  si
  Florin M facand elogiul impozitelor mari !!!!!

 42. 42 Ghita Bizonu' mai 30, 2011 la 1:57 pm

  Razboi mondial, pana in iarna ?!
  http://www.bloombiz.ro/international/razboi-mondial-pana-in-iarna–analist-american_1491174

  hm … numa ca de ceva timp tot aud un „analist” de-al nostru zicand ca de fapt economia s-a regresat decat dupa WW2 (in subtext ca numna datorita rezbelului …) si analistu nost ca orice canalist ce se respecta nu are idei proprii ci doar ale altora ….

 43. 43 Emil Vulcanescu mai 30, 2011 la 2:08 pm

  Domnule Adrian Nastase
  Eu „mis ardelean” sa stiti ca ma imbat cu tuica nu cu apa rece, lasati de o parte programul economic al USL-ului si explicatile privind beneficiile pe care le poate aduce o noua guvernare. Daca vreti sa castigati alegerile adoptati lozinca : ” DIAVOLII CARE NE CONDUC ” , aveti munitie suficienta in acest scop pentru ai face cu ou si otet pe Basescu , Boc & Co. ( au jurat stramb cu mana pe Biblie si nu au respectat ce 10 porunci adica decalogul) , nu uitati ca poporul Roman este crestin iar 47% din alegatori sunt din mediul rural. As dori sa va aduc la cunostinta ca Basescu a castiga alegerile turuind ca o moara stricata faptul ca : Mogulii Vantu , Voiculescu , Patriciu vor sa se imbogateasca de pe urma acestei tari iar Prostovanul de Geoana a ” dat o palma la un CACAT ” ducandu-se la Vantu inainte de alegeri.
  Asa cu ati spus si dumneavoastra mai sunt 18 luni pana la alegeri , cautati-va oameni de incredere care sa nu poata fi mituiti , oameni care sa stea in sectiile de votare si sa numere voturile , nu oameni care pentru 30 de arginti isi vand sufletul PDL-ului . Sa stiti ca cei de la putere nu vor ceda usor , ii vor droga pe cei din sectiile de votare, ii vor ameninta chiar spunandu-le ca le omoara familiile, ii vor santaja, ca sa nu mai spun de MAREA FRAUDA care vi se pregateste prin acel vot prin corespondenta. NU MAI DORMITI stiti foarte bine ce naste somnul ratiunii. Nu este tarziu inca ( PDL-istii au furat startul ) organizati-va de pe acuma si nu mai DORMITI in parlament trimiteti-va oamenii la toate posturile de radio si T.V. si DEMONIZATI actuala conducere care nu doreste binele acestei tari.
  Am aflat , nu stiu daca este adevarat ca Petre Roman a devenit membru PNL, daca este adevarat nu-l lasati sa vorbeasca in numele USL-ului deoarece ii dati apa la moara lui Basescu.
  Nu faceti gresala care a facut-o Petrinjelul de Geoana si va aduceti consilieri din USA pentru campania electorala, sunt bani aruncati degeaba. Eu personal si nu numai eu sunt dispus sa va ajut pentru a ajunge la conducerea tarii.
  L-am auzit de doua ori pe Boc spunand ca nu conteaza cine voteaza, ci cine numara voturile. Nu va luati dupa C. Antonescu si V. Ponta care dupa parerea mea sunt niste PEMPARSI in ale politicii care doresc sa mai prinda un mandat in parlamentul Romaniei.
  Cu stima Emil

 44. 44 Harabula mai 30, 2011 la 2:12 pm

  Ar fi fost necesar ca USD sa fi facut un sondaj de opinie privind opţiunile in alegeri, inainte si dupa lansarea Programului Ecomomic.
  Cred ca ar putea vedea ca nu exista nici o legatura intre promisiunile sale si preferintele electoratului.

 45. 45 Harabula mai 30, 2011 la 2:19 pm

  @Socrate
  Sigla PDL este „PDL”. Uita-te in dictionar la cuvantul „siglă”. Nu-l confunda cu „emblema” sau „semn electoral”.

 46. 46 Vasile, mai 30, 2011 la 3:04 pm

  Contele,

  Eu nu am contrat ever critica ,nici chiar aceea a estetului duplicitar Harabula, din contra am aplaudat aceste momente, cum tot asa fara voce am inganat cea ce trebuia poate cantat!
  Despre sopirlismul unuia sau al altuia pot tine , contra costul pe care audienta ,sau organizatorii trebuie sa-l plateasca speakerului, ore intregi de dizertatii.
  Eu DA sunt pentru cota unica minimala si pentru impozit progresiv separat , cum sunt mie la suta pentru micsorarea CASeului platit de angajator dar nu si de angajat, eu aplaud deschis aceseata fiscalite pe care o asteptam ca o rezultanta
  a acestei aliante intre dreapta lui Antonescu si stanga sau mai putin stanga lui Nastase&Co.!
  Eu am spus si repet ca violatorii potentati din teritoriu vor bloca chiar prin traseism politic orice viziune de la centru, cum poate tot asa s-a intamplat si in cazul lui Iliescu care-si dorea o stanga mai muncitoreasca decit una de sorginte evreiasca de tipul aceleia din care face parte si baronul Harabula!
  Sa dea Dumnezeu sa iasa ceva!

  PS.
  Pina la proba contrarie i-ai retezat prematur aripile lui Antonescu , pentru ca uite este cu cota unica ca sa evitam pleonasmul nascut de neunicitate o dregem cu minimala!

 47. 47 Victor V. mai 30, 2011 la 3:29 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Unde m-ai „văzut” tu pe mine cerând „subvenți” ? Că mănânci litere, deja m-am obișnuit, dar ai probleme și cu percepția realității? Ia-o ușor, că a venit vara și căldura poate influența nepermis de mult psihicul simțitor al bizonilor.

 48. 48 blogideologic mai 30, 2011 la 3:36 pm

  +INTERVIU CU MIHAIL E. IONESCU, DIRECTORUL CENTRULUI PENTRU STUDII EST-EUROPENE ŞI ASIATICE / Al treilea Război Mondial e posibil+ http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/al-treilea-razboi-mondial-e-posibil-226732.html Mostră de frază : „M.E.I.: România va fi mai puternică pentru că va avea un azimut ireversibil: va fi parte a Occidentului şi componentă a apărării globale americane.” Doamne !

 49. 49 marco mai 30, 2011 la 3:37 pm

  Dn Nastase,
  Chiar nu se poate o reconciliere politica in beneficiul ROMANIEI?
  Acele legi de care ROMANIA are nevoie nu pot fi votate din lipsa de majoritate!
  Atata MISOGISM politic nu am vazut!
  Electoratul va va da o PALMA GREA,FITI LINISTITI.

 50. 50 blogideologic mai 30, 2011 la 3:53 pm

  @ Harabula spune: +Sigla PDL este “PDL”. Uita-te in dictionar la cuvantul “siglă”. Nu-l confunda cu “emblema” sau “semn electoral”.
  Necesar, dar nu suficient. Te uiţi apoi cum este folosit cuvântul în vernaculare neolatine de largă circulaţie. Iar în franceză se confundă cu logo (aş zice că pe româneşte este de fapt logotip). Vezi şi http://econautes.free.fr/ecologos/ecologo.html

 51. 51 teostanc mai 30, 2011 la 4:02 pm

  @VV,

  Spune-mi, te rog, de ce consideri ca este un ghiveci. Cum ai face d-ta un program (viziune). Vrei sa spuna ce salariu ar avea , de exemplu, Olivia sau cat ar costa intretinerea la bloc sau sa dea marmelada pe paine, la ora 11, somerilor. Au fost configurate directii de actiune pentru viitoarea guvernare.

  Trebuie sa urmeze programe sectoriale, cu masuri concrete.

  Singura obiectie viabila o vad din partea Bibliotecarului. Nu s-a vorbit de mediul politic, cultural si social.

  Apropos, cercetarea-dezvoltarea este omisa total sau nu am fost eu atent.

 52. 52 Jr. mai 30, 2011 la 4:07 pm

  Găozarii pedelişti care postează peste tot şi nu spun nimic demn de luat în seamă, au ajuns şi pe acest blog. Foarte bine! Dar de ce se fac de râs cu bună ştiinţă discutând despre orice altceva, numai de tema articolului postat de A.N. nu ştiu, sau nu pot comenta ceva serios.
  Într-o postare de ieri, făce-am apel la liderii PDL să se aplece cu interes asupra Programului Economic propus de USL, să nu boicoteze măsurile propuse şi să vină cu idei originale dacă au. Celebrul rege al marmorei româneşti dl Videanu, a procedat exact invers: „programul economic al USL este superficial”; Aţi înţeles? Cât se pricepe dl Videanu la economie, nici nu ne putem aştepta la un răspuns mai BUN decât al PDL.
  Videanu vorbeşte de „studiu de impact”?! Ce fel de studiu de impact a făcut guvernul Boc sub conducerea înţeleaptă a preşedintelui Trăian Băsescu, dacă măsurile dure -şoc, cum le spune el- au nenorocit România? Dacă USL încearcă să împingă economia românească pe un drum profitabil, PDL, trage înapoi; Dacă USL virează spre stânga, PDL, trage pe dreapta; Aşa-i rău, aşa nu-i bine, cum o pui, ca dracu’ vine. Videanu caută în programul USL măsuri „ŞOC”; Vor fi şi şocuri economice, dar care nu vor distruge viaţa oamenilor. Costurile trebue să fie minime. Am înţeles bine, d-le Adrian Nastase?
  P.S. Am şi eu un mesaj care sper să ajungă şi la dl. Videanu: La televizor s-a văzut pe faţa domniei sale o „picingene de asfalt”; Nu doreşte să ne spună când şi unde i s-a întâmplat?!

 53. 53 Socrate mai 30, 2011 la 4:16 pm

  @Harabula * Aveti spirit de obsevatie si va multumesc pentru observatie. De comun acord, semnul electoral PDL va fi “ coasa si ciolanul “. Ma bucur ca sunteti de acord cu esenta postului – o coasa ( de la presedintele Boc ) si un ciolan ( de la obiectivul partidului – ramanerea la ciolan ).

 54. 54 teostanc mai 30, 2011 la 4:32 pm

  @nastase,

  Ma asteptam sa se spuna cuvinte si despre:

  – dezvoltarea statului social;
  – dezvontarea cercetarii aplicative si fundamentale;
  politica externa, aparare, siguranta nationala si ordine publica;
  -sanatate, invatamant
  -masuri pentru sprijinirea si incurajarea familei si a natalitatii.

  Latura sociala a fost estompata de cea economoca.

  Veti incuraja la nesfarsit experimente in invatamant?

  Tara va ramane fara medici si-i vom importa din Arabia?

  Copii vor avea in continuare laptele si cornul sau ceva mai evoluat?

  Sau, armata va primi 2%, din PIB, asa cum a promis guvernul Nastase la aderarea la NATO si cum nu au respectat basistii?

  Sunt intrebari si raspunsuri care separa apele intre USL si PS-L.

  PS
  Incep sa cred si eu ca d-nii Ponta si Antonescu nu au o experienta suficienta in acest domeniu al planificarii.

  Sunt curios cum a comentat d-l Iliescu!

  Daca ar fi citit manifestul „Viziunea USL” NU cred ca ar fi fost de acord.

  D-le Nastase, va rog, implicati-va la detaliu in programele USL.

  Jos Basescu!

 55. 55 teostanc mai 30, 2011 la 4:48 pm

  @contele, @VV, etc.

  In manifest s-a spus de mentinerea plafonului de 16%, NU DE MENTINEREA COTEI UNICE!

  Plafon inseamna valoarea maxima a cotei de impozitare, nu cota unica!!!!

 56. 56 blogideologic mai 30, 2011 la 4:55 pm

  @ teostanc spune: „Latura sociala a fost estompata de cea economoca.”
  Normal. Trăim pe un pământ finit.

 57. 57 Marcus mai 30, 2011 la 5:14 pm

  @harabuleo: „Ar fi fost necesar ca USD „, ” @Socrate
  Sigla PDL este “PDL”. . CORECT, numai ca in cazul acesta Uniunea Social Liberala si-a tras „sigla” USD=$.
  harabuleo, harabuleo si iadu’ e pavat cu intentii bune, d’apai harabuleo cu ifose de baiat citit. ‘ti-ar telectualismu de ras sa-ti fie, ca bubui la cat iesti da dastept!
  sa fii „sigluit” 🙂
  amicu’ marcus

 58. 58 Spiridus mai 30, 2011 la 5:14 pm

  17:53 – Videanu ii invita pe Ponta si Antonescu la o dezbatere publica pe teme economice (www.ziare.com).

  Cine-i Videanu in PDL? Are vreo calitate, functie, echivalenta cu cei pe care ii invita la dezbateri? Nu discutam de persoana in sine, ci de idee. Greu mai invata (daca si cat invata ) unii politica…

 59. 59 Marcus mai 30, 2011 la 5:17 pm

  @Socrate: si cascavalu’ poate fi un inlocuitor pentru ciolan, numai ca daca mai stau astia mult la guvernare o sa le ramana pentru semn electoral gaura din cascaval pe care sa le-o dea romanilor. Nimic despre coasa 🙂
  sa fii iubit
  marcus

 60. 60 Pali mai 30, 2011 la 5:21 pm

  @ Marian din …Berceni

  Pont a si Antonescu ( plus brelocul lui Felix the Cat,…D Constantin ) formeaza o echipa imbatabila ! Corect ,….numai Stan si Bran erau mai tari ca ei ….si la propriu si la figurat ! Este cat se poate de vizibil inclusiv prin „vizuiunea economica a USL” ( unde au participat la lansare inclusiv lumea adunata de prin judete;sa fie lume haaaiii,…)ca cei doi nu au condus nimic in viata lor,nu au avut responsabilitati etc.Pai cu ce autoritate vine in fata electoratului Crin Antonescu cel mai mare chiulangiu al parlamentului ? Ce garantii ne poate oferi dansul cu un astfel de comportament ? Dar Ponta ? Ce a facut el in viata ? ( in afara unei casnicii de interes ? )

 61. 61 florin m. mai 30, 2011 la 5:41 pm

  Ghita Bizonu

  Bineinteles ca ceea ce spui nu corespunde adevarului, dar cand te-a interesat sau incurcat pe tine, vreodata, adevarul?

  Spre deosebire de tine, eu sunt interesat de adevar si nu de partizanat, si nu ma folosesc de inexactitati pentru a-mi sustine punctul de vedere. Ca ar fi scazut incasarile de TVA, reprezinta o afirmatie gresita, iar eu am corectat-o. Fiind un impozit indirect, este dificil de ocolit, aceasta este ratiunea cresterii incasarilor. Dar cresterea incasarilor la buget nu este si nu a fost vreodata pentru mine un criteriu de LEGITIMITATE. Orice taxa sau impozit impuse prin forta legii reprezinta un abuz, o hotie, iar hotul nu devine nicicum legitim atunci cand se dovedeste mai iscusit.

 62. 62 Harabula mai 30, 2011 la 5:44 pm

  Cred ca USL a atins limita promisiunilor. Nici o forta politica nu poate promite mai mult electoratului. Orice supralicitare intra in zona dementei.
  Dan Diaconescu promitea pe la OTV cresterea fondului de pensii de …15 ori.

  Vorba lui Caragiale:

  EFIMIȚA: Adică, zău, bobocule, de! eu, cu mintea ca de femeie, pardon să te-ntreb și eu un lucru: ce procopseală ar fi și cu republica
  LEONIDA (minunat de-așa întrebare): Ei! bravos! ș-asta-i bună! Cum, ce procopseală? Vezi asta-i vorba: cap ai, minte ce-ți mai trebuie? Apoi, închipuiește-ți dumneata numai un condei, stăi să-ți spui: mai întâi și-întâi că dacă e republică, nu mai plătește niminea bir…
  – Zău?
  – Zău… Al doilea că fieștecare cetățean ia câte o leafă bună pe lună, toți într-o egalitate.
  – Parol?
  – Parol… Par egzamplu, eu…
  – Pe lângă pensie ?
  – Vezi bine; pensia e bașca, o am după legea veche, e dreptul meu; mai ales când e republică, dreptul e sfânt: republica este garanțiunea tuturor drepturilor.
  – Așa da.
  – Și al treilea, că se face și lege de murături.
  – Cum lege de murături ?
  – Adicătele că nimini să nu mai aibă drept să-și plătească datoriile.
  – Maică Precistă, Doamne! apoi dacă-i așa, de ce nu se face mai curând republică, soro ?
  – Hei! te lasă reacționarii, domnule ? Firește, nu le vine lor la socoteală să nu mai plătească niminea bir! e aproape de mintea omului: de unde ar mai mânca ei lefurile cu lingura?
  – Așa e… da’… (reflectând mai adânc) un lucru nu-nțeleg eu.
  – Ce lucru?
  – Dacă n-o mai plăti niminea bir, soro, de unde or să aibă cetățenii leafă
  – Treaba statului, domnule, el ce grije are? pentru ce-l avem pe el? e datoria lui să-ngrijească să aibă oamenii lefurile la vreme…
  – Așa da… vezi, mie nu-mi dădea-n gând. (după o pauză de reflecție) Ce bine ar fi! unde dă Dumnezeu odată să o mai vedem ș-asta, republica!

 63. 63 Ghita Bizonu' mai 30, 2011 la 5:50 pm

  Victor V

  Ref la curiozitatea ta unde am vazut eu …

  https://nastase.wordpress.com/2011/05/29/viziunea-economica-a-usl-efecte-la-nivelul-puterii/#comment-133784

  Ce nu aș atinge:
  – deciziile economice – au fost sugerate de FMI și BNR și par a fi corecte;
  – cota unică – poate compensați altfel, de exemplu
  prin subvenții;
  lamurit ?!
  Caldura mare ?

  Ma rog io mananc litere si le incurc din varii motive (inca nu de foame ! Da’ nu sunt dactilografa, proasta coordonare si manualitate – d’aia nici carnet de conducere , urmarile a vreo 2-3 pusee de tensiune …si reforma medicala) da tu nu stii ce ceri ?! Lecitina (da’ cam ingrasa) si nu incerca cu gerovital ca cica afecteaza memoria (unu de 80 de ani zicea ca pana ajunge la amanta de la et 9 uita ce cauta) ca e pacat la 45 maxim …

 64. 64 Doru Coarna mai 30, 2011 la 5:58 pm

  Dle Nastase,

  nu ne spuneti nimic, nu aveti nicio abordare despre biroul acela, reprezentanta aceea a Tinutului Secuiesc? Ar fi un subiect cu mare priza la publicul romanesc si cu mare putere de coagulare. S-ar putea ca USL sa piarda continuand politica lui Basescu fata de unguri si duplicitara fata de romani, decat sa castige sprijin pt o eventuala viitoare guvernare…

  Cred ca lucrurile s-au complicat suficient pt ca sa se vada clar ca cei doi „baieti” n-au decat tupeu si sprijin special, dar nicio dimensiune politica proprie, sunt dependenti de actualul regim si de resorturile acestuia. Vor distruge si social-democratia, si liberalismul, acum doar le compromit. Daca nu va ridicati luand o pozitie transanta, ma tem ca veti impartasi acelasi insucces politic cu ei.

  In fond, un lider marcant al opozitie se poate situa in mod individual pe pozitii aflate in asentimentul populatiei majoritare, nu?

  Haideti, pe tradatori ii stim prea bine, sa vedem acum si barbatii politici ai tarii!

 65. 65 popateapa mai 30, 2011 la 6:10 pm

  Efecte ne efecte, dar faceţi ceva. Nu va mai jucaţi de-a numărat voturile sau moţiune căzută. Vrem rezultate.
  Priviţi ce au acut sârbi pentru Radko al lor! Ar trebui sa avem si noi popor pentru aceşti Radko ai României Exemplu ca nu suntem asemănători ca popor sârbilor este şi lalaiala asta prelungita a comentatorilor de pe blog.

 66. 66 Viorel Dobre mai 30, 2011 la 6:32 pm

  @ teostanc spune:
  mai 30, 2011 la 12:33 pm

  Scuze.
  Sunt dator mai multe raspunsuri. (Am fost la nunta, si am trait-o din plin)

  Scuze Observator, scuze florin m.

  Totusi nu am inteles: daca se ciocnesc doua autotrenuri, de ce trebuie sa plateasca Tico? Ar trebui sa-l inmatriculam si pe el tot in Bulgaria?

  Tot off topic: Cat de normal la cap mi s-a parut acel ministru bulgar care a zis: MAI BINE O ECONOMIE GRI DECAT NICIO ECONOMIE. De fapt este o parafraza a ceea ce a zis cred Rockefeller: Nu ma intrebati cum am facur primul milion de dolari!!

 67. 67 Viorel Dobre mai 30, 2011 la 6:34 pm

  Scuze si Victor V si Ghita Bizonul

 68. 68 Florea Dumitrescu mai 30, 2011 la 7:39 pm

  POLITICILE NEADECVATE ŞI DISTRUCTIVE
  ÎN CEL DE AL DOILEA ACORD CU FMI
  (2011-2013)

  Milionarii Băsescu şi Isărescu au încheiat în mare grabă, în mod superficial şi iresponsabil un al doilea Acord cu FMI pe 2 ani (2011-2013). Neglijenţa în serviciu a acestor politicieni s-a concretizat în lipsa unor analize şi pregătiri solide şi a unor negocieri temeinice, pornind de la realităţile şi necesităţile economiei României.
  Decriptarea conţinutului noului Acord cu FMI va dura. Noi începem cu examinarea „Scrisorii de Intenţie” din 10 martie 2011 a Guvernului către FMI, pentru a delimita pe cât posibil răspunderile milionarilor Băsescu şi Isărescu. Apoi, vom adânci analiza pe baza documentelor de aprobare ale FMI pentru a desluşi „presiunile” şi „contribuţiile” domnului Jeffrey Franks şi ale echipei sale la unele orientări criticabile din acest Acord, cum au fost deja relevate de anumiţi economişti români.
  Întrebările de fond ce se pun sunt multe şi vom încerca, treptat, să exprimăm punctul nostru de vedere la unele din acestea.

  INUTILITATEA ACORDULUI ?
  Este necesară o privire critică aprofundată a conţinutului şi formei acestui al doilea Acord cu FMI (2011 – 2013). Un acord financiar de acest tip trebuie să răspundă în mod categoric la o întrebare fundamentală: câte resurse financiare asigură pentru a învinge dificultăţile pe care le întâmpină economia unei ţări, lovită de o criză cumplită, pentru restabilirea echilibrelor economice şi financiare, care să permită revenirea la o evoluţie normală de creştere economică şi de coeziune socială.
  Această cerinţă se impune cu atât mai mult cu cât este vorba de un SPRIJIN INSTITUŢIONAL pe care-l aşteptăm în mod legitim de la organisme internaţionale din care facem parte în calitate de membri.

  Ce constatăm?

  A. SPRIJINUL INSTITUŢIONAL NESEMNIFICATIV. Sprijinul cu bani de la FMI şi UE – în acest Acord – este proiectat ca nesemnificativ şi nesatisfăcător (prin cele 3,6 miliarde de euro de la FMI, completate cu 1,4 miliarde de euro de la UE şi 0,4 miliarde de la Banca Mondială) – pentru susţinerea economiei reale, pentru creşterea locurilor de muncă, pentru ieşirea din criză, în special pentru combaterea crizei datoriilor, pentru „reînnoirea creditelor” (pentru finanţarea totală brută, pentru „rostogolirea datoriilor”).
  Noi considerăm că evaluările privind necesarul de finanţare totală brută a României (pag. 49 din documentele FMI), vor trebui să fie aprofundate şi revizuite. Ele nu se pot situa numai la nivelul de 35-37 miliarde de euro în anii 2011 şi 2012, în condiţiile în care volumul total al datoriei externe a urcat de la 70 miliarde euro în 2008 la peste 100 miliarde de euro la finele anului 2010. Vom reveni cu evaluările noastre asupra acestei probleme de fond. Orice subevaluare – intenţionată sau nu – în această privinţă ne va costa scump, va crea situaţii de o gravitate deosebită, indiferent cine va fi la guvernare.
  Considerentele de mai sus şi politicile neadecvate şi distructive din Acord au generat la unii economişti îndoieli asupra utilităţii Acordului încheiat şi au sugerat ideea negocierii unui alt Acord.
  EVALUARE GREŞITĂ. Evaluarea înscrisă în „SCRISOAREA DE INTENŢIE” (pag. 1) de domnii Băsescu şi Isărescu – potrivit căreia „accesul la finanţarea externă este din ce în ce mai bun” – este nerealistă şi ne va costa extrem de scump. Este evident că era necesar un sprijin instituţional (de la FMI şi UE) mult mai consistent şi trebuiau angajate negocieri grele, cum au făcut şi alte ţări. România trebuia să fie ajutată şi nu să fie trimisă în căutare de resurse „pe piaţă”, cât timp criza financiară încă face ravagii pe plan mondial.

  COMPARAŢII. Pentru o corecta evaluare a situaţiei, ne vedem nevoiţi să reamintim guvernanţilor noştri dimensiunile SPRIJINULUI INSTITUŢIONAL (de la FMI şi UE) pentru Grecia (110 miliarde de euro), pentru Irlanda (80 de miliarde de euro), pentru Portugalia (78 miliarde de euro); şi analizele şi negocierile continuă.
  Aceste ţări, datorită sprijinului instituţional primit, au reuşit să atenueze şi să evite aplicarea unor măsuri drastice şi barbare împotriva celor mulţi care trăiesc din muncă, spre deosebire de ce au făcut milionarii Băsescu şi Isărescu în cei 3 ani de criză prin desfiinţarea a peste 800.000 de locuri de muncă, prin tăierea substanţială a pensiilor, a salariilor, a alocaţiilor sociale, prin majorarea preţurilor şi promovarea celei mai înalte inflaţii din Uniunea Europeană, prin măsurile de distrugere a sistemului de sănătate publică. Aruncarea în sărăcie şi mizerie a milioane de oameni prin politicile domnilor Băsescu şi Isărescu a condus la o criză socială extremă, la explozii sociale.
  În România există deja mare îngrijorare în ce priveşte criza datoriilor, asupra căreia mai mulţi specialişti au atras atenţia guvernanţilor (care tratează cu superficialitate această problemă de fond).

  Ce mai constatăm?

  B. ABSENŢA TOTALĂ A UNUI PROGRAM DE REDRESARE ŞI
  DEZVOLTARE PENTRU ECONOMIA REALĂ
  Societatea civilă din România nu a fost informată de Guvern în mod corespunzător că ar exista un program economic cuprinzător pentru economia reală pe anii 2011-2012, cu obiective şi resurse financiare asigurate, pe ramuri şi sectoare, examinate şi puse de acord cu principalii factori din economie, cel puţin cu marile firme şi companii. De aceea, afirmaţia din „Scrisoarea de Intenţie” (pag.1) – că ar exista un asemenea „program economic cuprinzător pe anii 2011-2012 de relansare a creşterii economice” – o considerăm fără acoperire.

  C. În studiul nostru, consideram potrivit să ne referim – mai întâi – la politicile din „Scrisoarea de Intenţie” care – tratează despre întreprinderile de stat, despre sectorul energetic şi sectorul transporturilor (pag. 10-14, pct.22-28) şi despre sectorul de sănătate (pag. 7-8, pct.14-15).
  Aici întâlnim anumite politici pe care noi le considerăm total neadecvate şi distructive, şi pe care le examinăm în primul rând.

  I. POLITICILE OFICIALE DE MAJORARE NEBUNEASCĂ A
  PREŢURILOR ŞI TARIFELOR
  Guvernanţii milionari Băsescu şi Isărescu – în dorinţa lor de a da lovituri mortale puterii de cumpărare a celor mulţi, a celor săraci, care trăiesc din muncă şi pentru îmbogăţirea monopolurilor şi companiilor transnaţionale şi a unor firme autohtone, în „Scrisoarea de Intenţie” din 10 martie 2011, fără o justificare şi fundamentare temeinică (în unele cazuri în mod deghizat) au inclus următoarele politici şi măsuri de creştere demenţială a preţurilor şi tarifelor în următorii ani:
  (1) Majorarea substanţială a tarifelor şi preţurilor (în unele cazuri de 2-3 ori), la căldură şi apă caldă, care afectează milioane de cetăţeni prin tăierea subvenţiilor pentru sistemul de termoficare.
  Cu neruşinare şi ipocrizie, domnii Băsescu şi Isărescu au prevăzut aceste măsuri sub formă deghizată, mincinoasă, ca „îmbunătăţire”, astfel: „Până la finele lunii iulie vom îmbunătăţi legislaţia pentru a asigura ajutoare de căldură membrilor celor mai vulnerabili ai societăţii, generând în acelaşi timp economii semnificative la buget” (pag.4, pct.8). Deci, tăierea masivă a subvenţiilor, deci a ajutoarelor pentru căldură, este o „îmbunătăţire”. Nici o măsură cu adevărat economică pentru reducerea cheltuielilor neraţionale şi nejustificate şi a banilor jefuiţi de clientela politică în domeniul respectiv. Deci, vor fi loviţi milioane de pensionari şi salariaţi, cei care au cele mai mici salarii şi pensii din Uniunea Europeană.
  (2) Introducerea plăţii serviciilor medicale în sistemul public de sănătate, sub denumirea deghizată de co-plată în sănătate, ceea ce va lovi nemilos întreaga populaţie (pag. 7, pct.14). În mod deosebit, vor fi loviţi cei peste 5,5 milioane de pensionari, după ce, începând cu 1 ianuarie 2011 s-a introdus impozitarea pensiilor cu 5,5% („contribuţii pentru sănătate”) la pensiile de până la 1.000 lei (ceea ce afectează peste 3,5 milioane de pensionari).
  De asemenea, în „Scrisoarea de Intenţie” a domnilor Băsescu şi Isărescu s-a prevăzut mărirea facturii la medicamente pentru întreaga populaţie, prin revizuirea listei de medicamente compensate şi gratuite (trecere la medicamente „generice”), prin reducerea adaosului de preţ plătit de guvern pentru medicamentele din programul naţional (lista C 2) şi altele (pag.7, pct.15).
  (3) Domnii Băsescu şi Isărescu ne precizează în „Scrisoarea de Intenţie” că aşa-zisele reforme la întreprinderile de stat impun majorarea „preţurilor administrate” (pag.9, pct.19).
  Domnii Băsescu şi Isărescu afirmă că preţurile şi tarifele reglementate nu au fost integral ajustate (?!?) (datorită preocupărilor legate de efectele pe care acest lucru l-ar putea avea asupra consumatorilor) – (pag. 11, pct. 24).
  „Pentru a rezolva deficienţele de preţuri şi reglementare se va prezenta un plan de eliminare a preţurilor reglementate la energie electrică şi gaze până în luna septembrie 2011” (pag. 11, pct. 24).
  În mod demagogic şi mincinos vorbesc de „protecţie”, astfel: „Vom defini, până la finele lui 2011 consumatorii vulnerabili şi vom avea mecanisme de „protecţie” a acestora (pag. 11, pct. 24). În fapt, această măsură va însemna reducerea substanţială a numărului celor protejaţi.
  Domnii Băsescu şi Isărescu afirmă că: „Vom elimina total preţurile reglementate la energie şi gaze pentru utilizatori până la finele lui 2013 şi vom finaliza procesul până la finele anului 2015”. „Preţurile din contractele existente vor fi ajustate la preţurile pieţei cât de repede permite legea” (pag.11, pct.24).
  Deci, drum liber pentru preţurile de monopol şi speculative, pentru îmbogăţirea monopolurilor transnaţionale şi a unor firme autohtone şi pentru păgubirea în lanţ a consumatorilor, a întregii populaţii, care ar suporta şocul direct şi influenţele la toate produsele prin majorarea necontrolată a acestor „preţuri de monopol” şi de „speculă”.
  (4) Domnii Băsescu şi Isărescu au prevăzut în „Scrisoarea de Intenţie” – ca la METROREX şi RATB – Bucureşti să facă „ajustări” mai mari de tarife, peste indexarea cu inflaţia; au domniile lor un „plan strategic” de majorare a acestor tarife (pag.13. pct.26).
  Toate aceste „majorări de preţuri” decise de domnii Băsescu şi Isărescu – vor alimenta inflaţia în mod exploziv – şi vor menţine România – campioană la inflaţie în Uniunea Europeană – cu cea mai înaltă inflaţie (de câteva ori mai mare decât în UE). Prin aceasta se va realiza şi o îndepărtare sensibilă de la criteriile de la Maastricht privind aderarea la sistemul euro. O perspectivă extrem de sumbră.
  Aceste politici se califică în rândul Actelor de Criminalitate politică, fiind îndreptate împotriva celor mulţi care trăiesc din muncă, împotriva milioanelor de săraci.
  OBSERVAŢIE SPECIALĂ. Domnul Jeffrey Franks şi echipa sa au girat aceste politici, după cum reiese din documentele de aprobare ale FMI (pag. 5, pct.3; pag.10, pct. 14; pag 16, pct.25; pag 27, pct.42). Mai mult, unii factori politici îi atribuie „meritul” domnului Jeffrey Franks de a fi fost chiar „iniţiatorul” acestor creşteri nebuneşti de preţuri – în favoarea unor monopoluri instalate pe piaţa românească, din care vor avea profituri de multe miliarde de euro (la gaze şi electricitate). Aşteptăm dezminţirea din partea domniei sale.
  Dacă la atât se reduce „expertiza” domnului Jeffrey Franks şi a echipei sale, nu ne rămâne decât să ne exprimăm regretul pentru această „colaborare” profund dăunătoare economiei României şi cetăţenilor ei.

  II. POLITICILE DE ELIMINARE A CAPITALULUI ROMÂNESC ŞI DE JEFUIRE A AVUŢIEI NATIONALE
  Jefuitorii de bani publici şi prăduitorii de avuţie naţională care conduc ţara, au considerat că a sosit momentul să dea „noi tunuri” pentru propria lor îmbogăţire şi a clientelei lor politice, pentru îmbogăţirea monopolurilor şi companiilor transnaţionale şi a unor firme autohtone. Cum? Prin distrugerea întreprinderilor şi companiilor de stat cu capital românesc şi prin deposedarea cetăţenilor români de drepturile lor de proprietate asupra acestora, cum s-a procedat timp de peste 20 de ani în tranziţie.
  În „Scrisoarea de Intenţie” din 10 martie 2011, milionarii Băsescu şi Isărescu au scos la bătaie armele preferate ale prăduitorilor de avuţie publică: LICHIDAREA ŞI PRIVATIZAREA unor companii de stat, în aceşti ani de criză cumplită, când preţurile la active sunt prăbuşite (pag. 10-14, pct. 22-28).
  Deci, din nou sub impulsul FMI, se fac vânzări de active româneşti la preţuri de nimic, derizorii, se prăduieşte avuţia naţională a României (ce a mai rămas după 20 de ani de jaf).
  DEZACORDUL NOSTRU. În „Scrisoarea de Intenţie” milionarii Băsescu şi Isărescu folosesc tot felul de formule deghizate şi înşelătoare, false analize, etichetări mincinoase (cu trimitere la „poveri fiscale”, „subvenţii”, „pierderi”, „viabilităţi”, „arierate” etc.) – pentru a justifica acţiunile lor de lichidare şi privatizare, de eliminare a capitalului românesc din economia României.
  Ne exprimăm dezacordul nostru total cu acest mod de a pune problemele.
  RĂSPUNSUL NOSTRU. 1. Nu se vând active, întreprinderi de stat, la preţuri de nimic în anii de criză. 2. Trebuie stabilite concret măsuri tehnice şi economice pentru mai bună exploatare şi funcţionare la fiecare companie în parte. 3. Este necesar ca echipe formate din specialişti români (şi nu din specialişti străini) să realizeze analize obiectiv-profesionale şi să elaboreze măsuri practice de îndreptare a situaţiei economice şi financiare la fiecare companie. 4. Pe baza acestor analize profesionale, făcute de specialiştii români, să fie traşi la răspundere miniştrii, secretarii de stat, directorii din aceste întreprinderi – numiţi politic, care s-au dovedit a fi incompetenţi şi sunt răspunzători de rezultatele proaste din aceste unităţi. 5. Desigur, reorganizări şi restructurări pot să apară ca necesare în urma acestor analize făcute de echipele de specialişti români.
  În „Scrisoarea de Intenţie” – nu sunt exprimate cu claritate toate lucrurile, se fac trimiteri la alte documente.
  Decriptarea prevederilor din „Scrisoarea de Intenţie” în ce priveşte lichidarea şi privatizarea întreprinderilor şi companiilor de stat urmează să se facă treptat, în viitor.
  Acum ne rezumăm la ceea ce este evidenţiat în „Scrisoarea de Intenţie”, pentru informarea corectă a societăţii civile. Aici vom reda punctele principale prevăzute în „Scrisoarea de Intenţie” a domnilor Băsescu şi Isărescu pentru ca poporul român să afle ce „tunuri” au pus la cale aceşti milionari împreună cu domnul Jeffry Franks:
  (1) Se vor elabora planuri strategice de acţiune pentru companiile principale (prevăzute la pct. 20 din MTI), până la finele lunii aprilie 2011 şi pentru toate celelalte companii până la finele lui iulie 2011 (pag. 10, pct.23). Aceste planuri de acţiune vor fi evaluate de Banca Mondială şi se vor stabili întreprinderile care urmează să fie lichidate şi privatizate sau restructurate.
  (2) Pentru privatizările principale (pct. 25, 26) până la finele lunii august 2011 va fi numit consultantul pentru tranzacţie – o companie cu renume internaţional; până la finele anului 2011 se vor transmite propunerile şi până la mijlocul anului 2012 se vor organiza licitaţiile (pag.10 şi 11, pct.23).
  (3) În sectorul energetic – se vor face următoarele acţiuni de privatizare:
  (a) Petrom (vânzarea unui pachet de acţiuni de 10%).
  (b) Termoelectrica (vânzarea unui pachet de acţiuni de 15% până la finele anului 2011).
  (c) Transgaz (vânzarea unui pachet de acţiuni de 15% până la finele anului 2011).
  (d) Romgaz (vânzarea unui pachet de acţiuni de 15% până în primăvara anului 2012).
  De asemenea, pentru cazul în care nu se vor constitui cele două mari grupuri energetice („campioni energetici naţionali”) până la finele anului 2011, atunci se vor da soluţii alternative – prin privatizarea unor pachete majoritare la unele companii din domeniul energetic.
  Totodată, va continua pregătirea vânzării unor pachete minoritare sau strategice – la companii individuale planificate a fi incluse în cele două grupuri energetice menţionate mai sus. Între acestea se află complexele energetice de la Craiova, Turceni şi Rovinari.
  (4) În domeniul transporturilor (pag.12, pct. 26), milionarii Băsescu şi Isărescu – au stabilit – să fie privatizate şi restructurate companiile publice de transport.

  La Căile ferate
  La Transport Marfă. Până la finele anului 2011 – va fi oferit un pachet minoritar la CFR Marfă – şi se va acţiona pentru a atrage un investitor strategic în vederea privatizării complete.
  La CFR Infrastructuri. Până la finele lunii august 2011 se vor închide 1000 km. de linii de cale ferată.
  La Transport aerian
  La TAROM, până la finele lunii aprilie 2011 – se va finaliza analiza în vederea identificării unui investitor strategic.
  (5) La CN Huilă – prin aplicarea procedurii de faliment – se va ajunge la vânzarea activelor viabile. Celelalte active miniere vor fi lichidate.
  (6) La Termoelectrica – unităţile viabile vor fi separate şi restul vor fi închise.
  (7) La pct. 20 din MTI (pag. 27) pentru privatizare, lichidare sau reorganizare sunt înscrise următoarele întreprinderi publice:
  A. Complexul Energetic Turceni S.A.; S.C. Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice „Electric Servicii” – S.A.; S.C. Electrocentrale Bucureşti S.A.; S.C. Electrica Furnizare Transilvania Nord S.A.; S.C. Termoelectrica S.A.; S.C.Oltchim S.A.
  B. S.N. a Lignitului S.A., a Huilei S.A.
  C. C.N. de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A.
  D. C.N. Căi Ferate S.A. S.N. de Transport Feroviar. CFR Marfă S.A., S.N. Transport CFR Călători S.A., S.C.Electrificare CFR S.A., S.C. Intervenţii Feroviare S.A., S.C. Telecomunicaţii CFR S.A., Metrorex S.A.
  E. Poşta Română S.A.
  F. C.N. Tarom S.A.

  OBSERVAŢIE SPECIALĂ. Pasiunea milionarilor Băsescu şi Isărescu pentru „privatizări subite”, după calendare fixe stabilite undeva, în momente total inoportune – s-a întâlnit cu concepţiile domnului Jeffrey Franks privind „privatizări agresive” („relansarea în forţă a strategiei de privatizare”), după dogmele FMI şi ale Băncii Mondiale, cu efecte dezastruoase pentru ţara în cauză (pag.27, pct.42).
  Numai astfel se explică „insistenţa” cu care, în documentele FMI de aprobare a Acordului, domnul Jeffrey Franks tratează această problemă în mai multe locuri (pag.5, pct.3; pag.10, pct.14; pag.15, pct.23 şi pct.24; pag.16, pct.25; pag.17, tabela 2; pag.27, pct.42), ca să ne convingă că aceasta ar fi „calea miraculoasă” a ieşirii din criză şi a creşterii economice.
  Metoda „privatizării” tip FMI – B.M. – noi am experimentat-o timp de 20 de ani şi acum primim, din nou, aceleaşi recomandări de la FMI şi B.M.
  Ne vedem obligaţi să-i promitem domnului Jeffrey Franks – „o scrisoare lungă” în care să-i explicăm şi să-i reamintim – că tot pe bază de liste, cu termene fixe, din documente convenite cu FMI şi B.M. s-a transferat către monopolurile şi companiile cu capital străin – din avuţia naţională – active de peste 700 de miliarde de euro pe calea „privatizărilor, lichidărilor şi reorganizărilor”, pe preţuri de nimic, pe preţuri derizorii. Precizăm că pe multe din aceste documente stau semnăturile milionarilor Isărescu şi Băsescu. „Eficienţa” a fost maximă şi istorică pentru poporul român: s-au desfiinţat peste 4 milioane locuri de muncă.
  În prezent, peste 3 milioane de români sunt plecaţi la muncă în alte ţări, părăsind familia şi copiii.
  Mii de întreprinderi industriale şi agricole au pierit. „Privatizarea” a însemnat dezindustrializarea ţării, distrugerea bazei tehnico-materiale din agricultură, dispariţia marilor exploataţii agricole (cooperativele de producţie şi întreprinderile agricole de stat), întoarcerea la plugul cu boi şi cu cai. Preşedintele ţării ne informează, fără ruşine, că rămân nelucrate peste 3 milioane de ha de pământ şi de aceasta ar fi „vinovaţi” ţăranii din sate, nu guvernanţii.
  Acestea sunt „privatizările de succes” ale clasei politice din România. Acum avem importuri anuale de 43 de miliarde de euro. În structura acestora, regăsim produsele pe care altădată le produceam noi pentru nevoi interne şi pentru export. Structura importurilor demonstrează cât de jos am ajuns: nici produsele alimentare pentru hrana populaţiei nu le mai asigurăm, în timp ce peste 3 milioane de ha. de pământ rămân nelucrate, iar noul Acordul cu FMI – nu prevede nici-un fel de politici pentru această ramură de bază a României.
  După ce cetăţenii acestei ţări au fost deposedaţi, desproprietăriţi de capitaluri de peste 700 miliarde de euro, acum avem şi o datorie externă de peste 100 de miliarde de euro, din care o creştere de peste 30 de miliarde euro – s-a realizat de când domnul Jeffrey Franks conlucrează cu milionarii Băsescu şi Isărescu. Această sumă enormă de multe miliarde de euro va trebui să fie plătită de copiii, nepoţii şi strănepoţii noştri.
  După jaful făcut timp de peste 20 de ani, acum, prin graba milionarilor Băsescu şi Isărescu, mână în mână cu domnul Jeffrey Franks, ni se propune să vindem rapid, fără nicio analiză temeinică şi gândire, ce a mai rămas din capitalurile româneşti.
  Cetăţenii români, foştii proprietari conform Constituţiei de atunci, îşi ling rănile, ei nu au mai rămas cu nimic, au pierdut totul după un război cu prostia umană a guvernanţilor, din care ei au ieşit învinşi. Dacă este vorba de schimbarea formei de proprietate şi la aceste ultime capitaluri româneşti, nu ar fi mai potrivit să ne gândim la forme de reîmproprietărire a milioanelor de cetăţeni români desproprietăriţi, pentru ca aceste capitaluri să rămână româneşti?
  Milionarii Băsescu şi Isărescu împreună cu domnul Jeffrey Franks, contrar adevărului istoric – au stabilit că „vinovaţii” de situaţia de criză creată în România sunt cei care trăiesc din muncă: cei peste 5,5 milioane de pensionari (care au creat avuţia naţională de sute de miliarde de euro care au fost „privatizate”) şi salariaţii, în special cei bugetari (medici, profesori, funcţionari etc.); pe aceştia i-au condamnat la curbe de sacrificiu insuportabile – prin desfiinţarea locurilor de muncă, tăierea pensiilor, salariilor, alocaţiilor sociale pentru sănătate, prin majorarea nebunească a preţurilor şi a impozitelor indirecte (TVA, accize), prin cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană. În felul acesta, în ultimii ani şi în continuare prin noul Acord cu FMI, i-au condamnat la o sărăcie neagră generalizată, la mizerie şi la o moarte grabnică.
  Noi îi vom scrie domnului Jeffrey Franks şi despre analizele, concluziile şi învăţămintele din lucrările ştiinţifice ale laureatului Premiului Nobel – Joseph E. Stiglitz – despre „recomandările” FMI, despre criză. Ne întrebăm dacă domnul Jeffrey Franks va avea vreun moment de „căinţă”, alături de milionarii Băsescu şi Isărescu?
  Milioanele de români, foşti proprietari şi deposedaţi prin „privatizare” au rămas în sărăcie generalizată, în mizerie, muritori de foame în urma privatizărilor, lichidărilor, reorganizărilor recomandate de FMI şi B.M.
  Îi vom scrie pentru ca să înţeleagă domnul Jeffrey Franks de ce mulţi economişti vorbesc de „inutilitatea Acordului cu FMI”.
  Inteligenţa românilor a fost agresată de declaraţia domnului Jeffrey Franks de a aduce „specialişti privaţi din străinătate” să conducă întreprinderile de stat.
  Acţiunea de desproprietărire a românilor – prin aşa-zisele privatizări pe preţuri de nimic, pe preţuri derizori – stă la baza nenorocirilor care s-au abătut asupra acestui popor, alături de alte cauze imputabile guvernanţilor.

  III. POLITICILE DE DISTRUGERE A SISTEMULUI PUBLIC DE SĂNĂTATE ŞI DE GRĂBIRE A MORŢII
  CETĂŢENILOR ROMÂNI
  În „Scrisoarea de Intenţie” din 10 martie 2011 a milionarilor Băsescu şi Isărescu un loc important este atribuit politicilor şi măsurilor de distrugere a sistemului public de sănătate.
  Este un fapt cunoscut de întreaga populaţie – subfinanţarea sistemului de sănătate în regimul dictatorial Băsescu.
  Milionarii Băsescu şi Isărescu au decis să întreprindă noi măsuri pentru a distruge sistemul public de sănătate şi să lovească fără milă pe cei 22 milioane de cetăţeni români, dar mai ales, pe cei peste 5,5 milioane de pensionari – care au grave probleme de sănătate din cauza sărăciei şi mizeriei accentuate şi extinse în regimul dictatorial, în cei peste 6 ani de guvernare catastrofală.
  În „Scrisoarea de Intenţie”, sub falsele şi mincinoasele etichete de: „standarde ridicate de calitate”, „servicii medicale adecvate”, „strategie de raţionalizare a spitalelor” şi alte asemenea bazaconii, domnii Băsescu şi Isărescu impun următoarele noi măsuri de distrugere a sănătăţii publice (pag. 4, pct. 8; pag. 7, pct. 14 şi 15):
  (1) S-a redus în mod arbitrar cu 10% – în 2011 – numărul de internări spitaliceşti.
  (2) S-a redus adaosul de preţ plătit de guvern pentru medicamentele din programele naţionale (lista C 2).
  (3) S-a redus ponderea plăţilor pentru serviciile medicale furnizate de medici de la 70% la 50%.
  (4) Se renunţă la asistenţa medicală gratuită – prin introducerea plăţii pentru serviciile medicale pentru 22 milioane de cetăţeni, sub forma sistemului de co-plată.
  (5) Se pune în aplicare măsura de desfiinţare a spitalelor (peste 70), reducând numărul de paturi până în decembrie 2011 – cu 5700 paturi (de la 135.200 la 129.500 paturi).
  (6) Se contractează cu spitalele, pe baze concurenţiale, ceea ce înseamnă că vor fi lăsate fără finanţare anumite spitale, ceea ce este o aberaţie.
  (7) Se restrânge pachetul serviciilor medicale acordate oamenilor bolnavi, se exclud unele servicii medicale considerate „neesenţiale”, ceea ce este altă aberaţie.
  (8) Se va revizui lista de medicamente compensate şi gratuite, se trece la „medicamente generice”; prin aceasta se urmăreşte să se dea o nouă lovitură celor bolnavi, cărora li se măresc substanţial cheltuielile cu medicamentele. Se are în vedere eliminarea medicamentelor mai scumpe.
  (9) Prin bugetele revizuite, prin tăierile de salarii (de peste 25%) sunt alungaţi din sistemul public mii de medici şi asistenţi.
  Mii de medici şi de asistenţi au fost deja nevoiţi să plece în străinătate, alungaţi de Preşedintele ţării şi guvernul Boc.
  (10) În acelaşi timp, s-a decis jefuirea banilor publici pentru sănătate – prin introducerea sistemului electronic în sănătate – măsură total inutilă şi inoportună (în favoarea clientelei politice a guvernanţilor), în loc să se asigure cu banii respectivi acordarea de asistenţă medicală populaţiei.
  Este evident că toate aceste măsuri ţintesc grăbirea morţii cetăţenilor români.
  Noi le calificăm drept ACTE DIRECTE DE CRIMINALITATE POLITICĂ. Mulţi reprezentanţi ai societăţii civile – le apreciază – în mod justificat – ca acţiuni de genocid îndreptate împotriva poporului român.
  OBSERVAŢIE SPECIALĂ Domnul Jeffrey Franks şi echipa sa – au greşit grav împotriva poporului român, când şi-au dat acordul pentru aceste măsuri barbare şi au dezinformat Comitetului Executiv al FMI, prin cele consemnate în documentele FMI de aprobare a Acordului (pag. 9; pag.10, pct.13; pag.12, pct.16; pag.13, pct.18; pag.14, pct.19).
  Dacă milioanele de cetăţeni români, nu se vor ridica pentru apărarea sistemului public de sănătate, atunci milionarii guvernanţi, jefuitorii de bani publici şi prăduitorii de avuţie naţională îşi vor face de cap în continuare şi vor pune în aplicare aceste politici criminale împotriva poporului român.

  (Va urma)

  30 mai 2011

  Grupul de Iniţiativă „Reînnoirea”
  Florea Dumitrescu
  Gheorghe Stroe
  Cristian Apostol

 69. 69 Ghita Bizonu' mai 30, 2011 la 7:56 pm

  Viorel Dobre

  mi-e frica ca John D Rockefeller Intemeietorul putea raspunde. Mai rau ai putea sa urmaresti si azi ascensiunea lui incpeand de la primii 10 centi castigati (carnetele si apoi insemnarile lui se gasesc la fundatia Rockefeller… ) Plus ca legile si naravurile din epoca si zona sa erau mai „dure” … dar .. fara inculpari

 70. 70 Ghita Bizonu' mai 30, 2011 la 7:59 pm

  Florin m]

  nu cumav esrti apobator Conform ANAF, incasarile TVA in primul trimestru au crescut cu 36% fata de trimestrul 1 2010. In conditiile unei cifre mai mici a comertului. Prin urmare, TVA mai mare a adus venituri mai mari la buget. De altfel, si USL vorbeste de scaderea TVA abia in al 4-lea an de mandat
  Deci esti ptr impozit marit . Punctum .

 71. 71 Victor V. mai 30, 2011 la 8:22 pm

  @ teostanc

  Mă obligi să fac o analiză detaliată a „ghiveciului”, ceea ce îmi displace. O să încerc totuși:

  1. Situație economică reală – este titlul „viziunii”. De ce? La ce se referă? Aș mai avea comentarii legate de formă, dar sunt neimportante („bogăția” de culori în genul reclamelor la „Skittles” – mai lipsește o labă de leu PDL trasă alegătorului-consumator ca analogia să fie completă);

  2. Nu este specificată sursa datelor. Lipsa Greciei din grafic, face ca întreaga „comparație” să pară tendențioasă (în genul comparațiilor de la Antena3);

  3. Slide-ul acesta mi se pare genial. Ne arată că AM AVUT o criză, care a trecut. Tâmpit trebuie să fii să insiști că deficitul de cont curent ca procent în PIB a fost dublu sau chiar triplu în perioada 2004-2008 față de 2009-2011. Iar rata șomajului își revine după criză. E un material USL sau PDL? Boc ar trebui să-i mulțumească sincer USL-ului pentru recunoașterea meritelor lui ca prim ministru.

  4. Alt slide „genial”: „Inainte de criza. Economia acumula datorii” – perfect adevărat. Uită-te cum a crescut datoria în perioada PNL. Prin comparație 2009-2011 e un exemplu de moderație.

  5. Un slide decent, dar care arată că în criză PDL a făcut exact ceea ce susțin că trebuie făcut „marii experți” Stiglitz și Krugman (lăudați de toată lumea pe aici).

  6. Din nou lipsește sursa datelor – sunt sceptic că datele sunt corecte (eu nu am găsit indicatorii pentru anul 2010 pentru toate țările din grafic);

  7. Din nou un slide „genial” – „Problema locurilor de munca”. Raportul dintre salariați și pensionari este o problemă ce s-a agravat de 20 ani. În perioada PDL s-a produs o scădere a numarului locurilor de muncă cu aproximativ 300000 de posturi, din cauza crizei mondiale, după ce crescuseră în perioada de „boom” economic cam cu aceeași valoare. Dacă cineva a vrut să-l disculpe pe Boc, a reușit.

  Reiau ce am zis în comentariul meu de mai înainte: „Dacă PDL reușește să adreseze și această problemă în timp util, problema deficitului bugetar devine istorie și îmi este teamă că PSD și PNL ar putea deveni la rândul lor ‘partide istorice’.”

  Nu vreau să continui să comentez „viziunea” pentru că mi se face rușine pentru autori. Îmi este evident că în USL lipsesc economiștii. Au rămas profesorașii și „piloții de raliu”.

  USL face priză cu realitatea cam tot atât de mult cât „partidele istorice” în 1990. Seniorii coaliției ar trebui să-și trimită juniorii la grădiniță și să preia controlul până nu e prea târziu.

 72. 72 Victor V. mai 30, 2011 la 8:35 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  „Ajutoarele” există și acum Ghiță. În ce mă privește, prefer să mai „regleze” la ele dacă e neapărat necesar și să lase în pace cota unică.

 73. 73 M.Voicu mai 30, 2011 la 8:44 pm

  30 mai 2011 – crescendo
  @ teostanc, la 4:48pm spune: ”Plafon înseamnã valoarea maximã a cotei de impozitare, nu cota unicã !!!! ”
  • * * Într-ADEVÃR !
  @ florin m., la 5:41pm spune: ”hoţul nu devine nicicum legitim atunci când se dovedeşte mai iscusit.”
  • * * Asta, sursã de finanţare, dar şi de însãnãtoşire a vieţii sociale
  @ marco, la 3:37pm spune: ”Chiar nu se poate o reconciliere politicã în beneficiul ROMANIEI? ”
  • * * @ Ioan, la 12:58pm, spune: UNIONIŞTI ; ce frumos !

 74. 74 cristescu mai 30, 2011 la 8:52 pm

  DE CE basescu nu aproba mai deloc proiecte de legi venite din partea PSD-ului?
  DE CE basescu sterge tot ce a ridicat PSD sau alte partide si ridica el,si acolitii lui alte legi si alte reguli.
  prosti sunteti daca ajungeti la guvernare si nu schimbati tot ce a ridikat el,adika sa nu pastreti legile lui ca are apoi cu ce se mandri in viitor,ka legea aporbata de el e mai buna,etc.
  schimba constitutia,vrea o kamera in lok de doua,PNA ACUM E DNA,SI TOT ASA.

 75. 75 florin m. mai 30, 2011 la 9:46 pm

  Ghita Bizonu

  O constatare nu este o aprobare, altfel ar insemna ca daca intru in dialog cu tine inseamna ca te-am si aprobat. Profund ilogic si gresit.

 76. 76 Dragos mai 30, 2011 la 10:00 pm

  „Programul economic al USL pare a fi compunerea şcolărească scrisă în grabă de un chiulangiu notoriu şi un şofer zurbagiu”. Mircea Marian, EvZ

  Pai da.

 77. 77 Victor V. mai 30, 2011 la 10:41 pm

  @ teostanc

  Am avut timp să citesc mai cu atenție „ghiveciul”. Prima parte e o „analiză” a situației economice actuale (de aici și titlul de la pagina 1). Abia la pagina 28 se trece la „soluțiile” USL anunțate prin titlul „creștere, dezvoltare, locuri de muncă”.

  Modelul USL mi se pare genial, e un model de tipul „să trăiți bine”: cu PIB și buget mari, cu exporturi, investiții productive și consum. Mai lipseau râurile de lapte și miere, eventual garantate prin constituție.

  Partea bună este că mai apar și idei interesante în această a doua parte. Dar abundă și aberațiile. Exemplu: „Reducerea şomajului în rândul tinerilor. Condiţionarea participării la licitaţiile pentru lucrări publice de existenţa a minim 10% angajati tineri (criterii–vârsta de până în 25 de ani plus conditie minim un an agajati la firma respectiva)” sau „Introducerea unei suprataxari a tranzactiilor speculative” sau „Acordarea Cardului de credit pentru IMM-uri (cu valoare
  cuprinsă între 5.000 şi 100.000 de euro)” (statul se ocupă acum și de creditarea IMM-urilor !?).

  În ce mă privește tot ce îmi doresc de la „genialul” nostru stat este să se oprească odată din schimbări. Tranziția aceasta perpetuă îmi dă frisoane. Cred că aș vota cu ochii închiși un partid care nu își propune să mai schimbe nimic deocamdată, dar care s-ar concentra să respecte regulile deja stabilite.

 78. 78 blogideologic mai 31, 2011 la 2:34 am

  Există o cumplită senzaţie de lipsă de speranţă în OECD („clubul ţărilor bogate”), tot la fel ca şi în România. Politica economică libertariană impusă de curentul principal al doctrinelor economice (mainstream economics) orientată înspre maximizarea profiturilor a condus la delocalizări. Fiecare ţară industrială bogată care practică delocalizări pentru profituri se întâlneşte cu o situaţie macroeconomică neplăcută. În primul rând, să precizez că punctul de funcţionare al economiei reale înaintea delocalizărilor se afla exact pe „locul geometric” chemat frontiera posibilităţilor de producţie. În acel punct, PIB-ul este maxim şi şomajul este minim (nu chiar zero, ci aşa-numitul „plafon natural de şomaj” sau NAIRU dacă îl legăm de inflaţie). Prin delocalizări, punctul de funcţionare macroeconomică descriptor pentru economia reală nu se mai află pe frontiera posibilităţilor de producţie, ci în interiorul ei. Este adevărat că frontiera posibilităţilor de consum cel mai adesea se extinde mult. Însă şomajul creşte. Experţii organizaţiei OECD sunt total conştienţi de această situaţie. Dar nu iau măsuri. Paul Krugman încearcă să explice de ce http://www.nytimes.com/2011/05/30/opinion/30krugman.html?_r=1&hp , şi ce se întâmplă. „This is a continuing tragedy, and in a rational world bringing an end to this tragedy would be our top economic priority”, spune domnia sa. „One sees a proliferation of excuses for inaction, garbed in the language of wisdom and responsibility”, constată Paul Krugman. Paradoxul (pentru mine) este acela că Paul Krugman consideră organizaţia OECD pur şi simplu ca pe un grup de reflecţie interguvernamental al ţărilor bogate („O.E.C.D. is basically an intergovernmental think tank”). Este prima oară când aud această definiţie. De la Paul Krugman. Care atacă reflecţiile acestui grup. Eu vorbeam mai înainte despre faptul că anvergura de ameliorare a problemelor sociale este în mod natural redusă de finitudinea resurselor economice, de faptul că trăim pe un pământ finit. În secolul XVIII, economiştii fiziocraţi ne avertizau deja. Dar, tot din secolul XVIII începând, prioritate pentru dezvoltarea lumii avu optimismul libertarian. Exacerbarea lui infinită o văzu prima oară Alexis de Tocqueville în vizita (din secolul XIX) în America, şi el avertizează asupra pericolului libertarian la adresa democraţiei şi a libertăţii Omului : „Lorsque je songe aux petites passions des hommes de nos jours, à la mollesse de leurs moeurs, à l’étendue de leurs lumières, à la pureté de leur religion, à la douceur de leur morale, à leurs habitudes laborieuses et rangées, à la retenue qu’ils conservent presque tous dans le vice comme dans la vertu, je ne crains pas qu’ils rencontrent dans leurs chefs des tyrans, mais plutôt des tuteurs. Je pense donc que l’espèce d’oppression dont les peuples démocratiques sont menacés ne ressemblera à rien de ce qui l’a précédée dans le monde; nos contemporains ne sauraient en trouver l’image dans leurs souvenirs. Je cherche en vain moi-même une expression qui reproduise exactement l’idée que je m’en forme et la renferme; les anciens mots de despotisme et de tyrannie ne conviennent point. La chose est nouvelle, il faut donc tâcher de la définir, puisque je ne peux la nommer. Je veux imaginer sous quels traits nouveaux le despotisme pourrait se produire dans le monde: je vois une foule innombrable d’hommes semblables et égaux qui tournent sans repos sur eux-mêmes pour se procurer de petits et vulgaires plaisirs, dont ils emplissent leur âme. Chacun d’eux, retiré à l’écart, est comme étranger à la destinée de tous les autres: ses enfants et ses amis particuliers forment pour lui toute l’espèce humaine; quant au demeurant de ses concitoyens, il est à côté d’eux, mais il ne les voit pas; il les touche et ne les sent point; il n’existe qu’en lui-même et pour lui seul, et, s’il lui reste encore une famille, on peut dire du moins qu’il n’a plus de patrie. Au-dessus de ceux-là s’élève un pouvoir immense et tutélaire, qui se charge seul d’assurer leur jouissance et de veiller sur leur sort. Il est absolu, détaillé, régulier, prévoyant et doux. Il ressemblerait à la puissance paternelle si, comme elle, il avait pour objet de préparer les hommes à l’âge viril; mais il ne cherche, au contraire, qu’à les fixer irrévocablement dans l’enfance; il aime que les citoyens se réjouissent, pourvu qu’ils ne songent qu’à se réjouir. Il travaille volontiers à leur bonheur; mais il veut en être l’unique agent et le seul arbitre; il pourvoit à leur sécurité, prévoit et assure leurs besoins, facilite leurs plaisirs, conduit leurs principales affaires, dirige leur industrie, règle leurs sucessions, divise leurs héritages; que ne peut-il leur ôter entièrement le trouble de penser et la peine de vivre?” (nu ştiu în ce măsură traducerea cărţii „De la démocratie en Amérique” publicată la editura Humanitas reflectă spiritul original pus aici de Alexis de Tocqueville, aprioric cred că nu). Problema este aceea că în vremurile biblice, chiar după izgonirea din Paradis, omului îi rămânea alternativa de a-şi câştiga existenţa prin muncă. Acum este lipsit şi de această alternativă. Iar grupul de reflecţie OECD (dacă grup de reflecţie este) exprimă următoarea judecată de valoare, pe linia Thomas Hobbes şi Alexis de Tocqueville, recunosc eu : “The room for macroeconomic policies to address these complex challenges is largely exhausted.” Paul Krugman critică în modul cel mai hotărât această abordare OECD, pe care o califică drept „neajutorată”. Dar mie, să fiu sincer, chiar încep să îmi placă reflecţiile grupului OECD. Mi se par foarte realiste. Prin vocea secretarului său general, grupul de reflecţie OECD sfătuieşte ţările bogate să adopte o politică macroeconomică a reformelor structurale pe termen lung. La un moment dat, şi aici pe blog se ajunsese la concluzia că aşa trebuie să arate o politica înţeleaptă şi bună pentru România. Mă surprinde plăcut convergenţa judecăţilor şi concluziilor din această comunitate epistemică românească (blogul AN, unde suntem cu toţii „mai mult sau mai puţin” cyborghizaţi) şi cele din grupul de reflecţie OECD. Numai că noi am pornit de la o dezvoltare a doctrinei Partidei Naţionale, şi de la ideologia naţionalismului românesc.

 79. 79 blogideologic mai 31, 2011 la 3:32 am

  Paul Krugman critică grupul de reflecţie al OECD şi pentru motivul că : „All it does is highlight the risks”. Am subliniat aici pe blog în mod repetat importanţa culturii percepţiei riscului. Care ţine de cunoaşterea prudenţială. Iar taxonomia tipurilor de cunoaştere este organizată în antropologia antropică. Şi, repet, principiile moderne ale antropologiei a fost aşezate de Sfântul Părinte al Bisericii Universale, Grigore de Nyssa. Ale cărui fragmente din moaşte sunt păstrate sub doma bisericii Domniţa Bălaşa din Bucureşti. “Toate-s vechi şi nouă toate” spunea Domnul nostru Mihai Eminescu. Însă unii din timpul postomodern neagă dreptul românilor de a folosi pârghia de cunoaştere a Veacurilor.

 80. 80 Iluminatu mai 31, 2011 la 4:04 am

  Motto : Fuse şi se duse…

  TESTAMENT
  De Tudor Arghezi (21.05.1880 – 14. 07.1967)

  Nu-ţi voi lăsa drept bunuri, după moarte,
  Decât un nume adunat pe-o carte.
  În seara răzvrătită care vine
  De la străbunii mei până la tine
  Prin râpi şi gropi adânci,
  Suite de bătrânii mei pe brânci,
  Şi care, tânăr, să le urci te-aşteaptă,
  Cartea mea-i, fiule, o treaptă.

  Aşeaz-o cu credinţă căpătâi.
  Ea e hrisovul vostru cel dintâi,
  Al robilor cu saricile, pline
  De osemintele vărsate-n mine.

  Ca să schimbăm, acum, întâia oară,
  Sapa-n condei şi brazda-n călimară,
  Bătrânii-au adunat, printre plăvani,
  Sudoarea muncii sutelor de ani.
  Din graiul lor cu-ndemnuri pentru vite
  Eu am ivit cuvinte potrivite
  Şi leagăne urmaşilor stăpâni.
  Şi, frământate mii de săptămâni,
  Le-am prefăcut în visuri şi icoane,
  Făcui din zdrenţe muguri şi coroane.
  Veninul strâns l-am preschimbat în miere,
  Lăsând întreagă dulcea lui putere.
  Am luat ocara, şi torcând uşure
  Am pus-o când să-mbie, când să-njure.
  Am luat cenuşa morţilor din vatră,
  Şi am făcut-o Dumnezeu de piatră,
  Hotar înalt, cu două lumi pe poale,
  Păzind în piscul datoriei tale.

  Durerea noastră surdă şi amară
  O grămădii pe-o singură vioară,
  Pe care ascultând-o a jucat
  Stăpânul, cu un ţap înjunghiat.
  Din mucegaiuri, bube şi noroi
  Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi.
  Biciul răbdat se-ntoarce în cuvinte
  Şi izbăveşte-ncet pedepsitor
  Odrasla vie – a crimei tuturor,
  E-ndreptăţirea ramurei obscure
  Ieşită la lumină din pădure
  Şi dând în vârf, ca un ciorchin de negi,
  Rodul durerii de vecii întregi.

  Întinsă leneşă pe canapea,
  Domniţa suferă în cartea mea.
  Slova de foc şi slova făurită
  Împărecheate-n carte se mărită,
  Ca fierul cald îmbrăţişat de cleşte.
  Robul a scris-o, Domnul o citeşte,
  Fără-a cunoaşte că-n adâncul ei
  Zace mânia bunilor mei.

 81. 81 blogideologic mai 31, 2011 la 5:57 am

  +Trădarea naţională a unui preşedinte las/Dovada inatacabilă că lui Traian Băsescu puţin îi pasă de interesele României, singura lui grijă fiind să-şi salveze pielea de infractor recidivist, este tăcerea laşă în cazul deschiderii Reprezentanţei Ţinutului Secuiesc de la Bruxelles. L-au prins alde Kelemen Hunor şi Viktor Orban cu chiloţii în vine şi ar fi în stare s-o vândă şi pe fie-sa ca să nu piardă susţinerea UDMR în Parlament. Ruşine, români simpli, votanţi ai portocaliilor sau absenteişti de la urne, că vă aliaţi, în acest incalificabil gest de trădare naţională, cu Traian Băsescu şi PDL. Ruşine, intelectuali băsişti, că, în pofida lecturilor voastre cu care vă împăunaţi plini de emfază, aţi devenit nişte legume modificate genetic; alimentaţi, făcând sluj, cel mai odios păcat al oricărui poporan, trădarea de ţară. Luaţi aminte, Eminescu a spus-o: nu există păcat mai mare decât trădarea de glie. Pleşu, Patapievici, Liiceanu, Cărtărescu, auziţi? Scoateţi-vă antifoanele şi, măcar în ceasul al 12-lea, gândiţi şi acţionati cu conştiinţă istorică. Încă vă mai puteţi mântui! + Sursa http://www.conteledesaintgermain.ro/tradarea-nationala-a-unui-presedinte-penal/29-05-2011#more-535

 82. 82 teostanc mai 31, 2011 la 6:01 am

  @VV,
  Din ce ai scris la Victor V. ; mai 30, 2011 la 8:22 pm nu rezulta ghiveciul. El ar rezultala din insiruirea d-tale.

  Manifestul face analiza statusului fara a fi un document academic ci unul politic si propune directii generala de actiune. (Din pacate numai pentru economie. Probabil ca le-a fost frica sa nu confunde lumea „viziunile”cu tezele Congresului XJV)

  Faptul ca arata si unii indicatori care par sa favorizeze PD-L este o dovada de onestitate nu de tampenie.

  Probabil ( as fi dorit sa fiu sigur) ca vor prezenta masuri concrete sectoriale, cu fundamentarile necesare.

 83. 83 teostanc mai 31, 2011 la 6:10 am

  @Viorel Dobre,

  Sumele „deconspirate”de dvs. sunt plafoane. Daunele se dau in functie de distrugeri, dar nu mai mult decat plafonul. Mie mi se pare , si simplu, si corect. Ar fi trebuit sa ne ingrijoram daca plafoanele ar fi fost prea mici.

  Iar costul asigurarii unui autotren este mult, mult mai mare decat al unui TICO, cum este si despagubirea pentru el.

  Va propun sa incheiem dezbaterea aici, este prea simpla, pentru noi amandoi si eventuali alti cititori.

 84. 84 florin m. mai 31, 2011 la 6:24 am

  Ghita Bizonu

  Ca sa fie si mai simplu pentru tine: ORICINE se uita la datele statistice comunicate de ANAF, constata cele ce le-am scris eu, respectiv cresterea incasarilor din TVA la buget, in 2011 fata de 2010. Sunt date obiective.

  Problema apare probabil din felul in care tu personal te comporti in astfel de situatii: nu iei in consideratie decat acele date care ti se pare tie ca servesc unui anume scop, sau pot fi deturnate catre acesta. Ei bine, trebuie sa te obisnuiesti cu gandul ca nu este un comportament propriu tuturor.

  Personal, sunt total impotriva taxelor, de orice fel. Prin urmare, ti-ai putea imagina ca o constatare statistica ce ar fi aratat ca in urma cresterii TVA, veniturile statului au scazut, ar fi servit de minune atitudinii mele si mi-ar fi permis sa spun ca pana si din punct de vedere al colectarii, aceasta masura s-a dovedit gresita. Insa incasarile au crescut. Nu pot spune ca am fost surprins, si nici tu nu poti spune asta despre mine, daca ai citit ce am scris acum ceva timp aici, (dupa cresterea TVA). Consideram si atunci foarte probabila cresterea de venituri, ca urmare a dificultatii ocolirii acestei taxe indirecte, TVA. Ceea ce insa nu inseamna ca vreo clipa mi-am manifestat acordul cu aceasta majorare. Cu atat mai putin cu faptul ca este posibil sa ridici TVA dintr-o pocnitura de deget, ceea ce da cu adevarat frisoane si iti spune cum functioneaza societatea noastra.

  Harabula a avut la acea vreme o interventie care a exprimat multe din cele ce ma gandeam si eu sa adaug, astfel incat nu am mai dezvoltat prea mult, pentru a nu repeta inutil chestiuni deja bine, (din punctul meu de vedere), clarificate.
  Consumatorul nu „simte” TVA in pret, ca element distinct. El este interesat de pretul final, de cost, de cat plateste efectiv. Daca TVA este 0 sau 24%, nu importa. Ceea ce importa este pretul la raft. Cel care este afectat imediat este producatorul sau comerciantul care propune marfurile spre consum, intrucat se prea poate ca cererea sa se dovedeasca elastica, la o marire brusca cu 6% a preturilor, cel putin pentru anumite bunuri, ceea ce inseamna ca foarte probabil va fi nevoit sa-si revizuiasca preturile nete, in speranta ca nu va pierde vanzari, apoi sa-si revizuiasca structura de costuri, etc. Tinand cont ca un sfert din pretul incasat este inmanat statului, la acest nivel al TVA, iata de fapt felia care lipseste din structura de venituri a sectoarelor productiv si de comert. Nu stim care ar fi nivelul de pret in absenta TVA, si presupunand ca el ar fi mai mic cu 24%, nu stim daca banii ramasi disponibili consumatorului ar merge tot in consum, sau si in economisire. Nu avem cum sti. Dar stim clar ca la acest nivel de consum si preturi, 24% se iau din avutia structurilor de productie si comert si se transfera statului. Care stat ii cheltuie, cu siguranta! Ramane sa evalueze fiecare daca bine sau rau, insa dupa parerea mea cu siguranta mult mai rau decat ar fi facut-o posesorii initiali. Dar un partid sau o uniune de partide care deplange nivelul scazut al cheltuielilor publice, nu poate decat sa fie incantat ca un TVA mare inseamna venituri mai mari. Cat de ipocrita este atitudinea contrara afisata este vizibil si din faptul ca USL prevede abia in al patrulea an de mandate scaderea TVA, adica atunci cand se presupune ca este posibil sa se predea mandatul . Si nu e chiar de lepadat sa-ti lasi oponentul cu venituri bugetare mai mici.
  De fapt, daca PDL ar fi destept, ar scadea imediat TVA, inainte de alegeri. S-ar putea sa-i foloseasca cu acea ocazie, iar daca pierde, sunt curios ce va face USL…

 85. 85 florin m. mai 31, 2011 la 6:57 am

  Blog Ideologic

  „Politica economică libertariană impusă de curentul principal al doctrinelor economice (mainstream economics),…”

  Mai blog, ai luat-o razna de tot. Libertarian=mainstream? Ai face sa rada si curcile, dar pana si ele stiu ca in cazul tau confuzia nu este intamplatoare, ci intentionata.
  Singura politica economica mainstream este keynesismul, iar asta pentru simplul motiv ca dl. Keynes a reusit sa dea guvernelor un manual de economie politica pe placul lor: cheltuiti, cheltuiti, cheltuiti!

 86. 86 teostanc mai 31, 2011 la 7:00 am

  @VV,

  Acum am citit si a doua ta postare ref. la Viziune. Ai un comentariu mai echilibrat.

  Nu comentez prea mult dar sunt pe deplin acord cu d-ta ca trebuie mai multa stabilitate in reguli.

  Nici eu nu inteleg de ce o tot tranzitam atat.

  Totusi, sunt necesare masuri pentru stimularea economiei si a diminuarii somajului in randul tinerilor.

  Am ramas uimit sa vad ca acum ajutoarele pentru caldura, spre deosebire de acum 3-4 ani, se dau tinerilor. Multi din ei fara serviciu, probabil subzistenta fiindu-le asigurata de parinti, si ei niste sarmani

 87. 87 florin m. mai 31, 2011 la 7:06 am

  Blog Ideologic

  Citind mai atent tot comentariul, am constat ca interventia mea ar putea contine o asertiune gresita, pentru care imi cer scuze. Confuzia de care vorbeam, s-ar putea sa fie totusi neintentionata…

 88. 88 virusverbalis mai 31, 2011 la 7:17 am

  Nu te duce,nu te duce…! Ca dac te duci, da pa intai ale lu iunie, nu te mai enterneaza astia, dacat dac-ai febra la creer cinci zile sau ti-ai perdut cunostintele despre mediu inconjurator…
  I-auzi brauuu…

  trece rauuu..

  Puneti publicitate, va rog..Hodarrrr, gloaba…!

 89. 89 Marian din...Berceni mai 31, 2011 la 8:23 am

  Stimate Pali , pe mine nu ma intereseaza daca Ponta a facut o casnicie din interes sau nu, nici daca Antonescu a chiulit sau nu de la sedintele Parlamentului si nici macar despre ” brelocul ” lui Felix…Ma intereseaza sa nu mai vad gasca asta portocalie la guvernare , sa n-o mai vad toata ziua pe Udrea , pe Anastase , pe Boc sau …Basescu.Cine o veni chiar ca nu ma intereseaza, important este ca cel putin doi ani vor evita sa apara pe sticla si sa-mi amarasca viata prin simpla lor aparitie.Chiar iti fac impresia unui tip ce se imbata cu apa rece ? Si pentru ca tot venii vorba …de bautura.Daca in locul lui Mircea Geoana , intra Antonescu in ” turul ” doi pot paria ca altfel se chema azi presedintele Romaniei. Nu garantez pentru …situatia economica insa ca nu mai ” domnea” Basescu asta-i cert.

 90. 90 Ghita Bizonu' mai 31, 2011 la 11:06 am

  Florin m
  Ca sa fie si mai simplu pentru tine: ORICINE care comapra ultimele tale posturi cu cele de pana acum vede cum iti contrzici convingerile alea ca mai putine impozite mai multe venituri la buget !!! Nu asta ai sustinut pana acum ? Acu o dai cotita in mod bocciu ? Ar trebui sa te obisnuiesti cu gandul ca mai sunt si omanei care nu pot fi prostiti prea usor sau pe care nu ii poti contsrnge sa achieseze la “adevarul” tau de moment…
  Acu ca ne-am lamurit cum sta cu convingera ta liberaloida sa trecem la altele ..La nivel macro cresterea TVA nu inseamna atat inhibarea consumului ori pierderi de castig ale comersantului ci influentarea pietei . Un TVA marit otova la toate produsele inseamna un consum redus la toate produsele . Un consum redus inseamna piata redusa (aia care o vrei libera si zici ca reglementeaza ea toate) . O piata redusa inseamna posobiliati mai mici de sustinere a producatorilor si de aici restrangerea pietei de munca .. care ea duce la o restrangere de consum … se cheama cer vicios . Politica TVA poate ca pe termmen mai amre sa duca si la lucuri ciudate – politica europeana de impozitare a petrolului a dus in anii 80 la o desprindere tehnologica a economiei europene de cea americana ….
  Mergi pe o supozitie gresita .Consumatorul nu “simte” TVA in pret, ca element distinct. El este interesat de pretul final, de cost, de cat plateste efectiv. Daca TVA este 0 sau 24%, nu importa. Ceea ce importa este pretul la raft. Cel care este afectat imediat este producatorul sau comerciantul care propune marfurile spre consum Ma crezi tampit ? Fiindca ma intereseaz pretul final ma intereseaza si marimea TVA ului …ca de cele mai multe ori voi plati si eu un pret marit …si pot sa iti spun ca s-au marit !! Si per tlotal consumul scade … chiar daca ala de paine inca nu scade ! da scade consumu la sa zicem fructe …
  Bine-ntels ca revenirea este ceva mai grea .. intreba-te de ce …Da pana la varsta ta ar fi trebuit sa pbservi ca este ia usor sa strici decat sa repari
  Oricum vaz ca nu stii sa umbli cu fleacuri precum procentele – daca la un bun de 100 se adauga o taxa de 24% atunci gresesti cand afirmi “ca un sfert din pretul incasat este inmanat statului, la acest nivel al TVA” ci ceva mai putin de 1/5, calculat 19,35 . Intrucat 1/5 este o valoare aproximativa de la prima vedere si ca exsiat o diferenta as zice substamtaiala intrr un sfer (1/4) si 1/5 presupun ca nu mergi la piata sau te “fac” toti precupetii daca nu stai permanent cu calculatoru in mana … imi aduci aminte de dasteptii care zic doi sh’un ptr ptr 215

 91. 91 Enigme mai 31, 2011 la 11:18 am

  Interesante elementele comune ce-i unesc pe cei mai mulţi autori de postări. Nu ataşamentul faţă de valorile socialismului este caracteristica cea mai pregnantă. Mai degrabă o viziune ciudată, artificială, asupra istoriei României, dublată de o scară de valori bizar deformată. Ei cred că voievozii din mitologia noastră au fost mari şi glorioşi, ignorând complet relatările cronicarilor care se plângeau mereu de lipsurile din ţară şi de catastrofala cârmuire. Ştefan cel Mare este considerat de ei român, deşi lui nici în stare de beţie avansată nu i-ar fi trecut prin cap aşa ceva. Ca ghid politic, au râmas însă scrise cuvintele sale: Pentru noi muntenii sunt mai răi ca turcii! Biserica din Moldova sau Muntenia e considerată de ei ca purtătoare de spirit naţional, când de fapt Iorga afirma foarte clar că păstrarea limbii latine de către popor a fost în contra tendinţei de slavizare a bisericii, care până şi faptele lui Ştefan le cânta pe bulgăreşte. Popoarele cele mai importante cu care am venit în contact, singurele care au împins civilizaţia occidentală în regiune, ungurii şi nemţii, sunt considerate în mentalul celor ce publică pe blog, drept purtătoare de influenţă nocivă. Mai mult, sârbii care au deznaţionalizat şi deznaţionalizează masiv elementul vlah din teritoriul controlat de ei, sunt consideraţi buni, contrapuşi fiind Europei occidentale. Practic toţi voievozii sau domnitorii care s-au străduit să orienteze Principatele spre Apus, singurele eforturi demne de o apreciere pozitivă din întreaga noastră istorie, sunt puşi pe acelaşi plan, sau mai jos, cu liota de conducători analfabeţi, sceleraţi, incapabili, criminali sau aventurieri despre care relatează toate documentele vremii. Faptul că în slavonă nu au existat universităţi, faptul că primele scrieri româneşti, primele şcoli şi primele orientări democratice au apărut firesc în teritoriile supuse influenţei apusene, nu înseamnă însă nimic pentru o gândire deformată. Oare ce proiect de viitor pentru România poate ieşi din asemenea mentalitate ?

 92. 92 M.Voicu mai 31, 2011 la 2:56 pm

  @ Enigme, mai 31, 2011 la 11:18am spune, vitriolat:
  -1)-Ziceţi vitriolat: ”…ignorând complet relatările cronicarilor care se plângeau mereu de lipsurile din ţară şi de catastrofala cârmuire.”
  • * * Aici, parcã vorbiţi de prezent !
  -2)-Ziceţi vitriolat: ”până şi faptele lui Ştefan le cânta pe bulgăreşte.”
  • * * Confundaţi scrierea cirilicã ~ greceascã; pronunţia era româneascã; mai e cineva care nu ştie?
  -3)-Ziceţi vitriolat: ”Popoarele cele mai importante cu care am venit în contact, singurele care au împins civilizaţia occidentală în regiune, ungurii şi nemţii,…”
  • * * Vorbiţi aici despre cei care au dãrâmat bisericile ortodoxe din Transilvania, NIŞTE PÃGÂNI !, cã Dumneavoastrã cum le-aţi zice – dacã dupã turci şi comunişti ne-au rãmas, totuşi, biserici !
  -4)-Ziceţi vitriolat: ”Practic toţi voievozii sau domnitorii care s-au străduit să orienteze Principatele spre Apus, singurele eforturi demne de o apreciere pozitivă din întreaga noastră istorie, sunt puşi pe acelaşi plan, sau mai jos, cu liota de conducători analfabeţi, sceleraţi, incapabili, criminali sau aventurieri despre care relatează toate documentele vremii.”
  • * * Vã referiţi la ce se-ntâmpla în Turnul Londrei, sau ce-au fãcut cu Sfânta Ioana D’Arc ?
  -5)-Ziceţi vitriolat: ”Faptul că în slavonă nu au existat universităţi, faptul că primele scrieri româneşti, primele şcoli şi primele orientări democratice au apărut firesc în teritoriile supuse influenţei apusene,…”
  • * * Da’ la Cluj, unde erau atâţia români, dece Universitatea în limba românã s-a înfiinţat abia dupã Marea Unire ? Nu erau românii 20% în Transilvania ? La atâta intoleranţã e cu supra-mãsurã toleranţa românilor !

 93. 93 blogideologic mai 31, 2011 la 3:19 pm

  @ Enigme
  Lecţia # 1
  Profesori lui Kiril, acela care a inventat alfabetul chirilic, i-au fost Leon Gramaticul precum şi Photius (anul naşterii 815 ?, trăitor până la 897 ?), viitorul patriarh iconoclast, unul dintre cei mai culţi oameni care au existat vreodată pe lumea aceasta. Este foarte plauzibil ca ideile de bază ale viitoarei Reforme Cirilice, incorporând, în termenii moderni ai lui Noam Chomsky, foarte multe principii de gramatică generativă, să fi fost expuse de Photius la cursurile sale de gramatică şi filosofie. Iar fratele Metodiu a îndeplinit pe o perioadă funcţia de guvernator în provincia Opsikion din Asia Minor, adică în thema cea mai apropiată de Bosfor, unde experimentează, cu foarte mare succes, aplicarea iconoclasmului instituţionalizat pentru integrarea colonilor slavi. Această gramatică generativă propagată apoi prin Reforma Cirilică printre triburile slave dezbinate le va unifica într-o foarte mare măsură, în detrimentul masei de protoromâni sau de români novaci. Gramatica generativă a Reformei Cirilice va injecta cimentul stabilităţii în bariera slavă, rupând mare parte a peninsulei balcanice din masa de latinitate creată prin ‘socii’-alizarea populaţiilor locale de sorginte antică. Multe câştiguri de civilizaţie din Romania Orientală se pierd atunci. Cu toate că proveneau ei înşişi dintr- o veche populaţie balcanică ‘socii’-alizată, liderii Asăneşti ai celui de al doilea Ţarat bulgar, sertizaţi în montura elitei militare bulgare şi slave de o extraordinară cruzime, dăduseră ordin să se taie limba popilor care ţineau slujba în limba română. Popii români refuzau să citească slavoneşte, mimau doar, de unde a apărut expresia ‘boscorodeala popilor’. Pentru noi, românii de azi, Bizanţul are semnificaţie negativă numai pentru faptul că, prin gramatica generativă cirilică instituţionalizată şi sprijinită, Doamne!, pe atâta amar de cultură elină, o alfabetizare extrem de rapidă în Oikumena slavonică pe care a creat-o în ţinuturile noi de la nordul imperiului roman de răsărit a învins gramatica generativă sălbatică şi spontană, –trăsături proprii actului inteligent genuin–, primitivă în sens sincretic (vorbim aici despre sensul filosofic, nu teologic, al termenului sincretic, vorbim despre sens întâlnit la Henri Wallon şi Pierre Bourdieu), propagată de românii novaci prin brazda plugului mare ce defrişa noi pămînturi în nord şi în răsărit de ceea ce numim acum România. Multă vreme n-am reuşit să fac vreo presupunere realistă, pentru a înţelege de ce arăta Mihai Eminescu respect (sau poate numai interes intelectual) faţă de gramatica generativă instituţionalizată de Nova Roma în textele din Oikumena slavonică. El construia pentru Sinele său exacerbat un întreg program de lectură acolo, pe care însă nu l-a mai împlinit. Se aştepta să găsească date despre bolohoveni, despre brodnici, în general despre „românii novaci” ? Să nu uităm că „limbajul slavonic”, strălucită victorie a ‚gramaticii generative’, a fost la origine o limbă artificială, creată prin iniţiativa patriarhului Photius care îi va antrena ulterior pe fraţii Kiril şi Metodiu la întreprinderea ‚Reformei Cirilice’.

 94. 94 blogideologic mai 31, 2011 la 3:20 pm

  @ Enigme
  Lecţia # 2
  În dezvoltarea limbii româneşti, efortul educaţional şi gramatical depus de Eliad este catapultat de modelul rugăciunilor create, păstrate, de biserica română ortodoxă, în care elementul laic şi elementul ecleziastic se contopesc. Era şi racordarea ideologiei româneşti din secolul XIX, când „boierii deveneau rumâni” printr-o alegere hotărâtă de ei, la tradiţia românească din „prima epocă de renaştere culturală la noi – epoca lui Matei Basarab şi a lui Vasile Lupu.” (apud P.P. Panaitescu), când înceta „boscorodeala” slavonă a popilor, îngăduiţi de acum să vorbească frumos româneşte. La lecţiile de gramatică generală, şcolarii de la Sfântu Sava repetau şi texte paradigmatice de rugă pentru cultură, precum: „Fie binecuvântată toată tinerimea, coboară-se mila şi fericirea Cerului peste dânsa ; slăvească-se naţia Românească, înmulţească-se cei ce o apără şi o ajută; stingă-se numărul celor ce voiesc să o derapene; stingă-se cu sunetul numele lor din cartea pomenirii şi a vieţii; păşească cu repeziciune sfânta filozofie şi ştiinţele de la marginile pământului până la celelalte, întinză-se, înmulţească-se şi în nenorocita noastră Patrie; fie bine primite ca să rămâie şi să se vecineze între noi!”, ori „Dea Domnul ca să sporească râvna culturii între Români şi să înceteze toate împotrivirile, coboară-se pacea şi fericirea Cerului peste mult suferitoarea noastră patrie; fie lacrimile şi năcazurile ei cele îndelungate şi pline de deznădăjduire auzite de Cer, şi vază de acolo mângâiere; împărăţească sfânta unire în braţele ei cele ostenite şi dreptatea însoţească toate pasurile şi săvârşirile Românilor, ca să fie ei toţi fraţi şi toţi să se bucure de drepturile pământului lor celui blagostovit, fie! fie! fie!… ” Acela nu era bigotism. Era sublinierea faptului că Limba Română, chiar standardizată gramatical după sfaturile lui Condillac şi Destutt de Tracy, continua să ofere calea spre Absolutul pozitiv. Prin încorporarea rugăciunilor, această carte de gramatică românească din 1828 construia o punte în timp până în secolul XVII.

 95. 95 blogideologic mai 31, 2011 la 3:20 pm

  @ Enigme
  Lecţia # 3
  Pe vremea comunismului, după o vizită în Bulgaria, unul dintre gânditorii români ai Şcolii de la Târgovişte evalua într-un text aluziv că dacă „elita” slavă dură s-ar evapora peste noapte, populaţiile locale ar putea vorbi româneşte iarăşi. „Elita” slavonică a întreţinut, de altminteri, şi războaiele balcanice din secolul XX. Aceasta dovedeşte că elita slavă din Balcani a putut asimila numai gramatica unui limbaj artificial, nu şi spiritul civilizaţiei de calitate şi Eudaimonia din Romania Orientală.

 96. 96 Clarificator mai 31, 2011 la 3:53 pm

  @Enigme şi @M.Voicu
  În general cârmuirile Principatelor au fost de un nivel foarte scăzut, comparativ cu standardele vremii. Absolut tot ce s-a scris în mănăstirile noastre, până mult după Ştefan cel Mare, a fost exclusiv în slavonă, limba cancelariei bulgare. Citatul e luat într-adevăr din Iorga, iar primele scrieri în româneşte au apărut de-abia în secolul XVI, evident cu scriere chirilică. Personalitate mare de origine română, din perioada veche, a fost Iancu de Hunedoara, care a dobândit un prestigiu la care niciun voievod muntean sau moldovean nu ar fi putut nici măcar visa. Faptul că la ora 12 s-au tras clopotele in lumea civilizată e în urma victoriei repurtate de el la Belgrad, împotriva turcilor. Faptul că a fost primul regent al Ungariei arată cât de sus se poate ridica un român care a înţeles şi şi-a însuşit avantajele civilizaţiei. Problema nu e de ce la Cluj nu exista universitate românească în timpul Austro-Ungariei (pentru că de fapt oraşele aveau un caracter clar neromânesc, erau fondate de nemţi, locuite de nemţi, unguri, slovaci, cehi, armeni, evrei şi pătrunderea românilor în oraşe s-a realizat foarte, foarte târziu). Problema e de ce prima universitate românească a fost fondată în Valahia, la 500 de ani după prima universitate ungurească din Regatul Ungariei. Răspunsul a fost găsit de istoricii noştri în secolele de stăpânire bulgară, care ne-au schimbat creştinismul iniţial roman, ne-au schimbat limba slujbei în biserică, dintr-o limbă pe care poporul o înţelegea într-una pe care n-o mai înţelegea, ne-au îndepărtat cu jumătate de mileniu de ceea ce înseamnă limbă literară, cultură, ştiinţă, civilizaţie, ne-a alterat mentalitatea. Consecinţele le simţim din plin acum.

 97. 97 blogideologic mai 31, 2011 la 5:36 pm

  Limbajul artificial slavonic a fost creat din ordinul împăratului Mihail al III-lea Amorianul (842-867). Limbajul a fost propagat printre khazari şi slavii din Moravia Mare de fraţii Kiril (827-869) şi Metodiu (815 – 885). Era un limbaj tot atât de artificial ca şi sanskrita. Probabil de aceeaşi calitate. Cartea iudaică 2 Enoh s-a mai păstrat doar într-un exemplar tradus în limbajul artificial slavonic. (Mihai Eminescu vroia foarte mult să o citească, pentru că el a scris poemul Luceafărul sub influenţa cărţii 1 Enoh). Body-guardul împăratului Mihail al III-lea, care fusese ţinut obligat în copilărie printre bulgari, şi văzuse acolo foarte multă cruzime nativă, a avut resentimente faţă de împăratul Mihail al III-lea Amorianul pentru ordinul de creare a limbajului slavonic. Îl ucide şi îi ia locul, ca împăratul Vasile I Macedoneanul. Vă daţi seama cum ar fi arătat lumea fără acel limbaj slavonic ? Legătura noastră cu Apusul n-ar fi fost tăiată. Pentru că la anul 830, un monah de la mănăstirea Reichenau scria deja o cronică despre Bolohoveni şi cele şaptezeci de oraşe ale lor. Acea cronică a fost descoperită de contele Louis-Gabriel Du Buat-Nançay (1732 – 1787). Contele Louis-Gabriel Du Buat-Nançay aparţinea faimosului corp ambasadorial francez influenţat de interesul orientalist al cardinalului de Fleury (sub autoritatea lui, Franţa a semnat Capitulaţiunea de la 1740 de la Constantinopol, când pe vremea domnitorului Grigore Ghica al II-lea, un fals fanariot, a fost recunoscută legitimitatea principatului moldovenesc pe Bugul pontic).

 98. 98 Ghita Bizonu' mai 31, 2011 la 5:37 pm

  Enigma
  doream sa te las in plata intunecatului tau domn insa … apairitia cealat ma concinser sa ma apuc de sanitatie.
  Ptr mine e este o enigana de unde puiti voi .. semsicoliti si cu gura mare clamand prostii ,… de ex tu ca cand scrii
  Practic toţi voievozii sau domnitorii care s-au străduit să orienteze Principatele spre Apus, singurele eforturi demne de o apreciere pozitivă din întreaga noastră istorie, sunt puşi /i>
  Hm … care s-au straudit sa orienteze spre apus si nu au presa buna ? Mircea cel Batran te pomnesti ? Cumva Alexandru cel Bun ? Dar si Stefan s-a orientat spre apus … cum ii ziceai tu ? Si mai apoi Mihai Viteazul sei el s-a orientat spre apus .. si a primit o sulita in burta de la acel apus …..
  Numa affirmatii stupide asta este tot ce poti scoate …

 99. 99 blogideologic mai 31, 2011 la 5:42 pm

  Universitatea europeană din Cluj, cu limba de predare latină, a fost ctitorită de iezuiţi, nu de maghiari, necum de regele Ferdinand ! După expulzarea iezuiţilor, şcoala fondată de ei la Cluj ajungea macaronică peste noapte, atât de macaronică încât sfârşea prin a deveni universitate maghiară după blestematul moment Ausgleich de la 1867. Atunci când George Coşbuc antama acolo studii de filosofie, renunţa dezamăgit şi conchidea : „Nu cerceta aceste legi, / că eşti nebun când le- nţelegi”. Era concluzia personală a lui George Coşbuc despre „calitatea” textului filosofic alterat de limba maghiară care îl forţa la alienare.

 100. 100 blogideologic mai 31, 2011 la 5:51 pm

  Tipărit la Valencia în 1490, romanul catalan Tirant lo Blanc este păstrat ca incunabil. Autorul romanului, cavalerul Joanot Martorell, contemporan cu Ioan Huniade şi Vlad Dracul, nu a luptat totuşi la Varna, nu l-a întâlnit pe cavalerul lo Blanc cel real (Ioan Huniade). Mai târziu, Mario Vargas Llosa încearcă să găsească o explicaţie, ori să propună o justificare pentru comportamentul lui Joanot Martorell care, –în opinia singulară a lui Vargas Llosa–, ar fi scris „la novela total”. Romanul Tirant lo Blanc era foarte apreciat de acel caracter pur livresc care a fost Don Quijote. Totuşi volumul « Tirant lo Blanc » nu este găsit de Cervantes la prima trecere în revistă a cărţilor despre cavalerii rătăcitori aflate pe rafturile bibliotecii lui Don Quijote de la Mancha. Abia în capitolul VI al primei părţi, Miguel de Cervantes dezvăluie existenţa acestui roman cavaleresc, pe care îl laudă peste măsură : « Află deci că se numea ‘Istoria vestitului cavaler Tirante cel Alb’. /- Domnul fie lăudat ! dete glas preotul, strigând. Dădurăm peste Tirante cel Alb ! Adu-l încoace repede, cumetre, pe răspunderea mea, căci am găsit în el o comoară de desfătări şi o mină de aur pentru clipele de răgaz. Aici e don Quirieleison de Montalban, valeroso caballero, y su hermano Tomás de Montalbán, şi cavalerul Fonseca, şi bătălia pe care pe care voinicul de Tirante o dete cu dulăul, şi vorbele de duh ale domniţei Placerdemivida,[…] Digoos verdad, señor compadre, que, por su estilo, es éste el mejor libro del mundo. Nu-ţi îndrug poveşti, cumetre, dar prin stilul ei, aceasta este cea mai bună carte de pe lume.» Am împrumutat excerptul din varianta românească îngrijită de Ion Frunzetti şi Edgar Papu, pe care am găsit-o retipărită de Editura Hyperion de la Chişinău, în anul 1993. În subsolul paginii unde este amintit cavalerul de Montalban, tălmăcitorii Ion Frunzetti şi Edgar Papu comentau, avertizând că nu-i lămurire, mai curând reacţie la numele propriu Quirieleison din textul medieval scris de Joanot Martorell: « Unul din personajele romanului, al cărui nume derivă din : ‘Kirie eleison’, (‘Doamne milueşte’, în liturghia greacă), ceea ce sună foarte ciudat. » Don Quirieleison de Montalban, un caracter din romanul Tirant lo Blanc, era foarte probabil modelat după un personaj catalan real avându-şi fieful în Peninsula balcanică, unde a bântuit multă vreme Compania catalană, ori în Romania latină extinsă, pentru că a existat ceva vreme chiar şi titlul nobiliar de seneşal de Romania. În fond Tirant lo Blanc este într-adevăr „novela sin fronteras” – « romanul fără frontiere », cum spune Mario Vargas Llosa în prologul compus special pentru o nouă ediţie franceză a romanului. Îmi place sunetul prologului cu titlul în catalană: « Lletra de batalla per Tirant lo Blanc ». Ipoteza marelui om de cultură american Ezra Pound (1885-1972), că textele neolatine formează un continuum, este probabil corectă în termeni de acurateţe faţă de adevăr, dar nu şi în termeni politiceşti. În fine, într-o abordare protocronistă, se poate spune că insistenţa lui Ioan Eliade Rădulescu asupra valorii şi posibilităţii translatării modului de gândire românesc pe o structură deja existentă a limbii toscane perfecte anticipa cumva ideea lui Ezra Pound. Apoi, în Italia, toscana se propagase pe meridianul geografic, trecând nepăsătoare peste dialectele din peninsula italică, de neînţeles pentru vorbitorii limbii literare italiene. Ioan Eliade Rădulescu îşi imagina doar o propagare a toscanei pe o paralelă geografică, ajungând astfel şi în România. Faptul că pesimismul lui Ioan Eliade Rădulescu a fost infirmat arată puterea uluitoare a secolului XIX cultural românesc. Dar nu trebuie să neglijăm că tocmai exerciţiile lui Ioan Eliade Rădulescu în toscană au pregătit traducerea perfectă din Dante pe care o realizează George Coşbuc. Prima variantă publicată a Scrisorii de provocare la luptă era de fapt în limba franceză, fiind prolog apocrif la ultima editare franceză a romanului Tirant lo Blanc. Cea dintâi ediţie franceză fusese tradusă şi tipărită în Epoca Luminilor, mai exact la anul 1737, fiind îngrijită de contele de Cailus. S-au păstrat mai multe „scrisori de provocare” alcătuite sub pana lui Joanot Martorell, dar nicio „carte” după sfârşitul luptei ca posibil epilog. În Scrisoare III, Mihai Eminescu observă pe bună dreptate că un cavaler-poet trebuie să trimită o scrisoare de pe câmpul de luptă la sfârşitul bătăliei. Şi construieşte un model pentru Limba Română : „De din vale de Rovine/ Grăim, Doamnă, către Tine,/Nu din gură, ci din carte,/Că ne eşti aşa departe./ Te-am ruga, mări, ruga/ Să-mi trimiţi prin cineva/Ce-i mai mândru-n valea Ta:/Codrul cu poienele,/ Ochii cu sprâncenele;/ Că şi eu trimite-voi/Ce-i mai mândru pe la noi:/ Oastea mea cu flamurile,/ Codrul şi cu ramurile,/Coiful nalt cu penele,/Ochii cu sprâncenele./ Şi să ştii că-s sănătos,/ Că, mulţămind lui Cristos,/Te sărut, Doamnă, frumos.” Această ‘scrisoare în scrisoare’ ne arată şi un Mihai Eminescu sculptor de ‘statuie senzualistă’ à la Condillac. Criticul literar Dan Gulea, el însuşi un observator iluminist precum statuia senzualistă a lui Condillac, notează epilogul apocrif la Scrisoare III compus de scriitorul monah Valeriu Anania, ca discurs exhortativ: ‘Ce bine-ţi stă-n armură, tinere cavaler al zodiilor mele! De unde te cunosc şi cum de te ghicesc la obârşii?’ (poezia „De din vale de Rovine”). Există epilog apocrif la vreo editare recentă a romanului scris de Joanot Martorell, epilog intitulat : „Scrisoarea lui Tirant lo Blanc după sfârşitul bătăliei”? Chiar dacă Joanot Martorell nu a luptat la Varna alături de Ioan Huniade şi Vlad Dracul, nu ar fi absurdă adăugarea unui epilog apocrif la ediţia în limba română a lui Tirante cel alb. Cum îl numeşte Edgar Papu care a binevoit să ne lase moştenire un magnific tradus Don Quijote, în parteneriat egal cu Ion Frunzetti. Epilogul, zic, ar trebui să plece de la ideile exprimate de Mihai Eminescu şi Dimitrie Bolintineanu, pentru a se integra într- un lanţ de valoare adăugată. Cu prolog şi epilog apocrife, romanul Tirante cel Alb fi-va, în fine!, total şi în Limba Română.

 101. 101 M.Voicu mai 31, 2011 la 7:03 pm

  Attn: @Clarificator, mai 31, 2011 la 3:53pm,
  1)-Nu-mi aduc aminte ceva ce veţi fi scris pânã acum;
  parcã faceţi bemolul la ”@Enigme”
  2)-Dece m-aţi numit, ABUZIV, pe mine ? Nu v-aţi referit la nimic din ce am scris eu, nici altãdatã, nici mãcar acum; abia aşa aţi fi fost chemat !

 102. 102 florin m. mai 31, 2011 la 7:09 pm

  Ghita Bizonu

  Uneori ma intreb de ce ma mai obosesc sa iti raspund. Esti greu de citit, si mai greu de inteles, (cel putin pentru mine) si cu o aplecare obsesiva de a ocoli faptele, de dragul unor afirmatii nu numai neargumentate, dar nici macar argumentabile.

  „ORICINE care comapra ultimele tale posturi cu cele de pana acum vede cum iti contrzici convingerile alea ca mai putine impozite mai multe venituri la buget !!! Nu asta ai sustinut pana acum ? Acu o dai cotita in mod bocciu ? ”

  Eu nu am sustinut nici una, nici alta. Tratand odata aceasta chestiune in contextul unei discutii despre curba Laffer, am remarcat ca nimeni nu poate defini pe o astfel de curba care este punctul optim de taxare. Apoi, curba Laffer nu este decat in teorie o curba cu aspect Gaussian, in realitate lucrurile pot arata mult mai franjurate, intrucat sunt multe influente. Singurul lucru pe care l-ai putea gasi in postarile mele este o constanta aversiune fata de taxe, dar si o obiectiva observare a ce se intampla dpdv statistic, fara a dori sa atasez acestor observatii vreo concluzie. Datorita aversiunii mele fata de taxe, salut orice fel de reducere in domeniu, mi se pare pur si simplu o reactie sanatoasa.

  “.La nivel macro cresterea TVA nu inseamna atat inhibarea consumului ori pierderi de castig ale comersantului ci influentarea pietei . Un TVA marit otova la toate produsele inseamna un consum redus la toate produsele .“
  Acu‘, daca tu intelegi logica acestei fraze, eu marturisesc sincer ca nu. Deci cresterea TVA nu inseamna atat inhibarea consumului, cat un consum redus… No pai, noroc si la mai mare!

  „Ma crezi tampit ? Fiindca ma intereseaz pretul final ma intereseaza si marimea TVA ului …ca de cele mai multe ori voi plati si eu un pret marit …si pot sa iti spun ca s-au marit !! Si per tlotal consumul scade … chiar daca ala de paine inca nu scade ! da scade consumu la sa zicem fructe …“
  Tentatia e mare, dar n-am sa raspund la intrebare. In primul rand, la orice marire de pret, indiferent din ce cauza, cererea se poate dovedi elastica, mai elastica la unele, mai putin la altele, depinzand de multi factori. Inte altele, este corect sa presupui ca este mai elastica la paine decat la fructe.

  Dar nu conteaza din ce motiv creste pretul, pentru a se produce acest efect, adica nu are legatura directa cu TVA!

  La anumite produse cu cerere elastica, cresterea TVA nu a produs cresteri de pret, producatorii sau comerciantii preferand sa reduca preturile nete, pentru a nu pierde vanzari. Daca maine se vor realiza cote diferentiate de TVA, nu vei cumpara mai mult din cele cu TVA mai mic pe acest criteriu, ci doar daca pretul final va fi mai mic, ceea ce nu rezulta cu necesitate din cota TVA mai mica. Inca o data, nu cota de TVA te intereseaza ca si consumator, ci PRETUL FINAL.

  Este corecta observatia ta cu privire la procentul din PRETUL FINAL care se varsa sub forma de TVA catre stat, este vorba de 19,35%, exprimarea mea a fost inexacta.

  Ghita, afirmatia mea era simpla: am constatat ca in urma cresterii TVA, s-au produs cresteri de venituri din TVA la buget, nu scaderi, cum afirma un coleg de blog. Nu am zis nici ca e bine, nici ca e rau, asa ca nu-mi fa procese de intentie. Iar parerea mea cu privire la taxe ramane aceeasi: o forma legalizata de spoliere si o sursa pentru risipa si imbogatire nejusta a unei minoritati.

 103. 103 florin m. mai 31, 2011 la 7:33 pm

  Ghita Bizonu

  Erata: mai PUTIN elastica la paine decat la fructe.

 104. 104 Ghita Bizonu' mai 31, 2011 la 9:41 pm

  Florin M

  Acel coleg a marsat pe idiotia liberaloida normala.Normal ca lucrurile stau altfel decat in teoriei…

  Si lasa-ma cu cerere elastica. Vorbe de claca . Sunt produse de care nu te lipsesti – painea de ex …. Sa nu mai zic de aia care au patima tutunului dar nu prea au bani …Per total insa elastic, rigid , piata scade .
  Insa orice ai zice o crestere de TVA de plus 5% din valoare nu poti sustine ca nu influenteaza pretul …
  Insa daca este vorba de a intelege partial apai imi esti maestru. Eu am scris ca impozitrea marita este o forma de influentare a pietei . Adica poti forma . deforma o piata obtinand evolutii sociale, tehnologice , politice dincolo de cele srict economicie. Insa ia sa citez io ce sai evitata matale mai ceva decat dracu tamaia “Politica TVA poate ca pe termmen mai amre sa duca si la lucuri ciudate – politica europeana de impozitare a petrolului a dus in anii 80 la o desprindere tehnologica a economiei europene de cea americana da ma rog ai inteles ce ai vrut (sau ce ai putut) Deci cresterea TVA nu inseamna atat inhibarea consumului, cat un consum redus… ca din cauza comunsimului nu ai invatat ce se ascunde sub expresia ci influentarea pietei
  Asta ma face sa imi aduc aminte ca piata noastra are niste particularitati locale… Preturi f mari la alimente , la produsele de prima necesitate , cresteri de preturi cand la altii se fac scaderi .. La noi castigul se face b\fanzand putin cat mai scump in timo ce la altii de face vanzand ieftin si mult. TVA ul la 24% ptr tot – atat ptr paine cat si ptr Maybach – va influenta in rau piata – adica va mentine particularitatea …
  Poti sa divaghezi cat vrei despre ca cum
  anumite produse cu cerere elastica, cresterea TVA nu a produs cresteri de pret, producatorii sau comerciantii preferand sa reduca preturile nete adevarul este ca per total preturile au crescut si eu ma descurc la piata fara calculator … si stiu sa lucrez si cu procente ….(ca exprimarea ta nu a fost doar inexacta –ci de-a dreptul incorecta …obisnuita greseala a celor care nu sunt deprinsi sa lucreze cu procente …. ) si ca capacitatea mea de consum a scazut .
  Hm … si totu a inceput de la o gluma …

 105. 105 blogideologic iunie 1, 2011 la 1:19 am

  @ florin m. spune : „Tentatia e mare, dar n-am sa raspund la intrebare. In primul rand, la orice marire de pret, indiferent din ce cauza, cererea se poate dovedi elastica, mai elastica la unele, mai putin la altele, depinzand de multi factori. Inte altele, este corect sa presupui ca este mai elastica la paine decat la fructe.”
  Ţi-am mai spus că eşti nul la ştiinţa economică.

 106. 106 florin m. iunie 1, 2011 la 5:35 am

  Ghita Bizonu

  nu am nici un dubiu ca o cota mai mare de TVA influenteaza piata, iar din cele pe care le-am scris, rezulta clar asta. De exemplu faptul ca o crestere cu 5% a TVA nu inseamna o crestere cu 5% a tuturor preturilor. Si consumul este influentat, fara indoiala. Ideea era ca ORICE crestere de pret il influenteaza, nu TVA in mod special.

  Din nou aduci in discutie folclor: „Preturi f mari la alimente , la produsele de prima necesitate , etc…” Uita-te in statistici comparative. Nu e chiar asa. Apoi, mai e un aspect: ti se par mari preturile din piata? Pune-te in pielea producatorului, sa vezi ca nu sunt mari deloc. Problema este raportul dintre venituri si aceste preturi, desigur. Dar chestiunea veniturilor este legata de dezvoltarea economica generala, iar pana acum istoria ne-a aratat ca ea este pozitiva acolo unde economia de piata functioneaza liber, si este influentata negativ de indata ce aceasta incepe sa fie „reglata” prin orice mecanisme interventioniste.

 107. 107 florin m. iunie 1, 2011 la 6:49 am

  Blog Ideologic

  nu mai fi asa ciudos. Am adaugat o erata la acel comentariu. Ti-am mai spus sa ai grija sa nu-ti musti limba, s-ar putea dovedi periculos.

 108. 108 blogideologic iunie 1, 2011 la 7:03 am

  @ florin m. spune: „Erata: mai PUTIN elastica la paine decat la fructe.”
  „Erata” e stupidă. Tu chiar nu înţelegi lucruri elementare de economie politică.

 109. 109 Ghita Bizonu' iunie 1, 2011 la 8:08 am

  florim m

  repeti ca un papagal frazele tip fara sa te mai obosesti sa vezi cum e cu realitatea.
  pardon, retrag afirmatia ca un papagal. Ca un activist PCR in 88-89 vorbind despre cresterea nivelului de trai …
  Ia vezi aici un tabel
  http://standard.money.ro/macro/criza-ne-a-lovit-drept-in-sarma-romanii-consuma-cu-21-mai-putina-mancare-decat-acum-2-ani-17890.html
  Interesant este ca si in valori absolute „stam” in frunce : noi cu 1592,7 dolari pe an per cetatean furajat – mai sus ca Bulgaria cu doar 803,7 , dar si ca Ungaria 1092,8 , Cehia 1454,9 ori Polonia 1404,6 $ pe cap de leah furajat si adapat (si la lichide baietii astia…… eu sunt abstinent.. mormon !)
  Ins absolut deloc intamplator din aia 1592$ nitel peste 300 este TVA . Cel mai mare TVA la alimente din Europa .
  Insa lasand la o parte „chestiunea veniturilor este legata de dezvoltarea economica generala, iar pana acum istoria ne-a aratat ca ea este pozitiva” mostenite se pare de la activistii defunctului regim iti atag atentia ca in anii mariii victorii isaresciene de sun Emil Tzapu economia Romaniai a decolat cu salrii de 35 $ in timp ce in S-E Asiei micii tigri plateai salarii mizere de … 120-150$. Si mai ia de vezi asta :http://standard.money.ro/politica-si-societate/ilie-cititor-standard-salariul-minim-competitivitate-si-economia-de-cartel-15282.html
  Adevarul este ca idealul teleptual al belitei nostre si a postimii cu diplome univ si cu studii de golanie sub conducerea tov Marian Munteanu (mais ou sont les neiges d’antan?) este boboru mize sau bajenit.

 110. 110 teostanc iunie 1, 2011 la 8:17 am

  Off topic,

  Attn: @Enigme, @Carificator.

  Cu tampitii de care vorbiti, cu bulgarii conducandu-ne, cu biserica rasariteana ducandu-ne la incultura,

  CUM MAI EXISTAM ASTAZI?!

  Facand o parafraza dupa titlul unei carti celebre
  SUNTEM O MINUNE SI UN MIRACOL!

  BRAVO NOUA!!!

 111. 111 teostanc iunie 1, 2011 la 8:29 am

  Attn:
  https://nastase.wordpress.com/2011/05/29/viziunea-economica-a-usl-efecte-la-nivelul-puterii/#comment-133998

  Am gresit un „adrisant” si-mi cer scuze.

  Este vorba despre @Clarificator.

  Profit de aceasta erata sa adaug si un suport pentru cele ce le-am declarat anterior.

  http://astra.iasi.roedu.net/texte/nr39miracolistoric.html

 112. 112 Vasile, iunie 1, 2011 la 8:51 am

  Ghita,

  Euy iar nu te inteleg,

  Dumneata incerci sa convingi persoane imature, din multe , prea multe aspecte.
  Un individ care vede doar progresie ,aport direct la buget , prin cresterea TVAului , indiferent ca incearca sa dreaga busuiocul, nu merita bagat in seama!

 113. 113 florin m. iunie 1, 2011 la 10:45 am

  Ghita Bizonu

  spune, tu scrii cu spatele la tastatura? Devii de necitit.

  Cat am putut deslusi din continut, nu mai incita sa spun ceva. Extragi ce vrei tu, de unde vrei tu, si ca de obicei, nu contrazici nimic din ceea ce spun. Penru ca eu nu am sustinut nici un moment ca ar fi crescut consumul, ci doar ca au crescut incasarile din TVA in primul trimestru 2011, fata de 2010. Nici macar nu am sustinut eu, ci am luat statistica ANAF. Daca nu-ti place, n-o citi.

 114. 114 florin m. iunie 1, 2011 la 10:54 am

  Blog Ideologic

  Devii hilar…

 115. 115 blogideologic iunie 1, 2011 la 11:46 am

  Că rîd de tine ? Dă-mi voie să-ţi spun că eşti doar un habarnist infatuat. Dar trebuie să-ţi faci planul şi plinul.

 116. 116 Ghita Bizonu' iunie 1, 2011 la 4:38 pm

  Florin m
  Mesajul precedent a avut putine erori de tastare ..

  Eu nu sustin ca ai zis ca ar fi crescut consumul. Asta este confuzia ta . Ci doar ca esti de acord cu rezultatul din raport …cam aiurea cu convingerile tale.
  Conform ANAF, incasarile TVA in primul trimestru au crescut cu 36% fata de trimestrul 1 2010. In conditiile unei cifre mai mici a comertului. Prin urmare, TVA mai mare a adus venituri mai mari la buget.

  Ho ! Este ceva de neinteles aici . Sa o luam ca in clasele primare … Adica ia sa verificam . Cu cat creste procentul la TVA ul daca cota lui creste de la 19 la 24 ? Da multumesc , 25,84 (adica 24 = 19 + 19*25,84/100).
  Atunci de unde doamna ma-sa ################ @@@!!! o crestere cu 36% . In conditiile unei cifre mai mici a comertului . Adica daca in primul trimestru din 2009 consumul era de de 100 (la suta , sau sa zicem 100 in cifre absolute) normalul ar fi fost ca TVA sa fie doar 24 din 100 lei .. O crestere de 5 puncte procentuale a TVA de la 19% la 24% inseamna o crestere a TVA de “numai” 19,35%,. Nu de 36% !!! Daca consideri ca propozitia . In conditiile unei cifre mai mici a comertului se refera doar la comertul oficial (ala cu acte ca de celalalt Domnu’ cu mila nu avem cifre ci doar estimari ) TVA ar fi trebuit sa creasca cu peste plus 5% adaugare kla valoarea impozitata .. mai precis cu vreo 6,84% adunate la valoarea initiala de 19% …
  Ma rog poa eu ma insel .. ma rog poa ei au folosit alta metoda de calcul … INSA mie imi pute a raportari din alea cf carora noi aram si insamantam suprafete arabile mult peste cele existente in RSR …insamantam si pietrele de la lacul Bucura si in sudul Dunarii .. cam pana la Sofia muntii Balcani inclusi !!
  Fiindca daca eu cresc cu 19,35% – adica de la 19% la 24 % – partea care revine bugetului din 100 de lei asta nu are cum fi decat 24 de lei din suta si oricum as sta (in cap , in mustati !) nu poa fi o crestere de de 36 % adica de 25, 84 lei Achtung! crestereea de 36% fata de un TVA de 19% inseamna cresterea cu plus 6,84 (care si intuitiv 4/10 din 19 face 7,2 . Intuitiv operez cu rotunjiri cam mari .Prea ptr altceva decat ceapa si cartoffi).Fiindca doar o crestere de 100 lei plus 25,84 lei face o crestere de 36% daca baza de calcul este 19 % TVA …
  Restu este ori metoda “creativa” ENRON ori “aritmetica” greceasca cu destinatia falimentu …(destinatie care imi repugna) .
  Dragule … cum sa iti zic acu 25 de ani se radea de mine ca citeam “docomentele” cu creionu in mana … Apoi se ingrozeau (posibilii :vigilenti” si de ce le promisesem ca le fac in caz de sifonare)…. Nu m-au “dus” propaganistii atunci .. azi ce sanse ai tu ?!
  Si sa nu imi zici ca valorile procentuale sunt mici .,, la nivelul unei tari se simtz bine rau de tot ..
  Acum mai explica-mi ca sunt de rea credinta .. SUNT ! M0a invatat bine tov sir Nae sa nu cred !!!

  A sa nu uitam .. “cifra mai mica a comertului” se presupun ca comertul a scazut doar cu 1 % ….ca altfel e groasa rau …

 117. 117 Viorel Dobre iunie 1, 2011 la 10:54 pm

  @ Ghita Bizonul

  Scaderea comertului a fost mai mare de 1%

  Oare este posibil ca incasarile de TVA sa fi crescut pentru ca s-au micsorat RETURNARILE de TVA?

 118. 118 Ghita Bizonu' iunie 2, 2011 la 8:38 am

  Viorel Dobre

  posibil …. caz in care avem de-a face cu aritmetica greceasca …. directia iadu !!!


 1. 1 Felicitări celor zece mii de sârbi ce il susţin pe Ratko Mladić « Popateapa's Blog Trackback pe mai 30, 2011 la 7:47 pm
 2. 2 Felicitări celor zece mii de sârbi ce il susţin pe Ratko Mladić Trackback pe mai 30, 2011 la 8:25 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: