Raspunsuri

Am remarcat ca Emil Boc este un aparator vasnic al cotei unice in fata noastra, a celor din USL. Ii atrag atentia ca noile cote diferentiate nu sunt mai mari de 16%, ci sunt mai mici! Tocmai pentru a oferi celor cu venituri mici o compensatie fata de pierderea veniturilor din acesti ani. Pentru unii, chiar egala cu inflatia. Sigur, Boc inca nu  a inteles ca acest sistem (cu 16-12-8) este bun pentru toti. Sper ca va intelege cu timpul…

In alta ordine de idei, nu este prima data cand vorbesc despre Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Am mai atras atentia asupra unui aspect demn de admirat si rusinos, in acelasi timp, legat de acest eveniment dedicat teatrului, muzicii si dansului. Festivalul de la Sibiu  are rolul de a ne arata noua, romanilor, dar si lumii intregi o alta fata a Romaniei. O Romanie frumoasa, deschisa creatiei, diversitatii, ineditului.

Vineri a inceput editia din 2011 a festivalului. Tocmai de aceea, daca aveti drum prin Sibiu, va recomand sa consultati programul de anul acesta si sa vizionati cat mai multe spectacole. Daca nu v-ati programat sa treceti prin Sibiu zilele acestea, sfatul meu prietenesc este sa va faceti totusi timp pana pe 5 iunie. Unul din marile merite ale teatrului, de la Aristotel citire, este acela ca trezeste catharsis-ul. Tocmai de aceea, dragi prieteni de pe blog, mergeti la teatru! Teatru autentic nu teatrul ieftin oferit zilnic de Traian Basescu.

Orghidan Nicolette, rolul actualului ministru de externe, dupa cum a dovedit si recunoscut in discursul si actiunile sale publice, nu este acela de a se asigura de buna reprezentare a Romaniei in afara tarii. Singurul rol impus, asumat si executat de ministrul de externe al Romaniei este asigurarea reprezentativitatii votului prin corespondenta. In acest sens, se spune  ca domnul Baconschi s-a apucat deja sa lipeasca timbrele pe plicuri!

Latinist, nu cred ca daca USL ar boicota urmatoarele alegeri, cu scopul de a atrage atentia UE asupra situatiei reale din Romania, ar rezolva ceva. Boicotul trebuie sa vina dinspre baza societatii romanesti spre varful PDL. In situatia de fata, cel mai puternic boicot la adresa PDL va fi un vot covarsitor in favoarea USL la viitoarele alegeri locale si generale.

Doru Coarna, sunt de acord cu tine cand zici ca o prezenta masiva la vot in 2012 va fi capabila sa blocheze orice tentativa de fraudare a votului venita dinspre PDL. Tocmai de aceea, si eu sunt de parere ca unul din obiectivele electorale ale USL trebuie sa fie convingerea romanilor sa vina intr-un numar cat mai mare la vot. Pentru ca Romania tacuta este nemultumita de PDL. Iar USL, in perioada urmatoare, va dovedi ca are solutii, va arata ca poate guverna pentru romani, nu impotriva lor. Pe de alta parte, mecanismul in 2009 a fost simplu: cu cat a pierdut Basescu in tara? Ne spune rapid STS: 80000 de voturi? Nicio problema. Le compensam cu voturile de import, pe care le culegem in timpul noptii din zonele cu alt fus orar si unde nu exista, din motive financiare,  reprezentanti ai opozitiei in sectiile de votare. Diferenta in tara va fi in 2012,  de un milion de voturi? No problem. Le aduce Baconschi.

Vasile, coeziunea si cooperarea in USL sunt pe drumul cel bun si te asigur ca in perioada urmatoare vei auzi din ce in ce mai multe referiri din partea mea cu privire la participarea alaturi de presedintii PSD, PNL si PC la actiunile comune ale USL. O alta dovada, daca vrei, a faptului ca USL este un proiect cu constiinta proprie este si faptul ca, in dialogul de astazi de pe blog, am avut mai multe referiri la Uniunea Social Liberala decat la Partidul Social Democrat.

Catalin Cindea, limbajul acesta dihotomic, binar, menit sa scindeze societatea romaneasca in bine si rau, harnic si lenes, necesar si inutil, portocaliu si incolor este tipic presedintelui tuturor romanilor, Traian Basescu. Cu toate ca este evident ca inca incearca sa divida pentru a cuceri, lui Basescu nu-i mai ies minciunile si manipularile abracadabrante ca altadata. Oricat s-ar da peste cap, nimeni nu il mai crede.

Lamb, raman la parerea ca tehnocratul, in actualul context al crizei economice din Romania, va actiona la fel ca si chirurgul de campanie Emil Boc, care a avut nevoie doar de un fierastrau pentru a-i „salva” viata pacientului, in timp ce tot PDL-ul fura anestezicul din salon. Or, in opinia mea, momentul fierastraului a trecut. Medicina moderna se face cu bisturiul si cu laserul. Romania are nevoie de alte maini pentru a fi reconstruita, nu de coasa lui Emil Boc si nici de calculele reci ale tehnocratilor din buzunarul lui Basescu.

Epolitikon, dupa ce Traian Basescu va decide sa conduca guvernul prin altcineva, i-as recomanda lui Emil Boc sa scrie o carte si sa participe la conferinte dedicate „marilor” lideri ai lumii. Daca nu are o tematica pe care sa brodeze, ii recomand eu una: Ce nu trebuie sa faci cand guvernezi o tara? Studiu de caz: guvernarea Basescu-Boc sau despre cum au ingropat in doi ani o tara intreaga.

AS, tocmai pentru ca s-a dorit crearea unui spatiu propice dezbaterii viziunii economice a USL, s-a luat decizia ca aceasta sa fie lansata in acel cadru. De acord cu tine ca, in perioada urmatoare, trebuie urmata o linie mult mai serioasa si riguroasa in prezentarea acestui program economic in mass media, astfel incat subiectul sa nu fie contaminat cu alte can-can-uri aruncate peste gard, dinspre Cotroceni.

Bibliotecaru, reactia ta la adresa viziunii economice a USL mi se pare exagerata. Avem multe solutii bune, si este un pas care va fi continuat – e totusi o premiera ca o forta politica sa prezinte liniile directoare ale programului sau cu 18 luni inainte de alegeri! Nimeni nu a spus ca demersul nostru se va opri aici sau ca nu vor urma elemente pe care chiar tu le-ai prezentat in cadrul observatiilor tale. Scopul actiunii de vineri este acela de a sublinia ca doua entitati cu viziuni aparent diferite sunt capabile sa cada la un consens constructiv cu privire la directia economica pe care trebuie sa o ia Romania. In rest, totul e deschis dezbaterii publice. Tocmai de aceea, ma astept din partea ta si a celorlalti colegi de blog la observatii si propuneri constructive, pornind de la agenda USL.

Dogariu Mircea, orice membru PSD care, in fata unor nedreptati si greutati de moment, decide sa mearga mai departe si sa sustina partidul are sincerul meu respect. Sfatul meu este sa continui sa crezi si sa lupti pentru partid. Oportunistii vin si pleaca.

18 Responses to “Raspunsuri”


 1. 1 cetateanul intrigat mai 29, 2011 la 8:48 am

  Singurul lucru important, singura măsură care ar produce efecte rapide şi ar însănătoşi economia, lipseste cu desăvârşire din programul economic. Aceasta este reducerea drastică a numărului de lefegii de la stat. Numai când românii vor învăţa că societatea care se bazează pe slujbe la stat este o societate muribundă, numai atunci vom avea şansa normalităţii. Moştenirea ideii că nu munca profitabilă economic, ci slujba şi favorurile de la stăpânire te înavuţesc, idee adânc înrădăcinată încă de la fondarea Principatelor, cultivată sub fanarioţi şi înflorită sub Cuza Vodă, arată cum nişte tradiţii de două parale duc un popor întreg în banca repetenţilor. Sectorul public de la noi distorsionează grav piaţa muncii, cursul de schimb, consumul, accesul la resurse. El nu permite premierea performanţei economice ci o penalizează, prin caracterul său parazitar. Nu permite nici promovarea inovaţiei şi liberei concurenţe, se opune schimbării ierarhiilor prin competiţie, joacă rol de frână economică şi socială. Sectorul public trebuie redus în modul cel mai sever, dacă dorim ca România să aibă vreun viitor.

 2. 2 blogideologic mai 29, 2011 la 9:13 am

  Cinism american / Ziariştii de la Associated Press (Nancy Benac, Julie Pace, Vanessa Gera şi Monika Scislowska, dar nu ei sunt cinicii !) scriu o analiză interesantă despre întâlnirea aliaţilor de la Varşovia, în Polonia. Relev aspectele economice surprinse în articol. Cu acest prilej recomand şi altor colegi de blog să citească excelentele analize economice ale doamnei Nancy Benac. Titlul articolului, aparent politiceşte corect, este un amestec de cinism, optimism simulat şi durere ascunsă : „Obama exhorts US, allies to bolster Arab spring”. Am mai vorbit despre cauza centrală a declanşării „revoluţiilor arabe” în Tunisia şi Egipt : Crearea de locuri de muncă pentru generaţia tînără şi relativ bine educată, generaţie majoritară pe ansamblul populaţiei din Tunisia şi Egipt. Titlul vrea să spună că nu se pate răspunde acestei aspiraţii. Deşi, iată cum se repetă către Orientul Apropiat un mesaj vechi : „Transformarea Poloniei într-o democraţie este un model pentru lume.” Însă modelul, adaug eu, a fost posibil prin ştergerea unei datorii de vreo 20 de miliarde dolari a Poloniei către Occident. Modelul acela foarte atrăgător n-a fost imitat de România. Nu cumva din lipsa asta de „imitaţie a modelului polonez” vin problemele noastre? Făceam haz de necaz. Preşedintele Barack Obama îi roagă pe aliaţi să extindă sprijinul lor către democraţiile din Orientul Mijlociu. Preşedintele Traian Băsescu a şters datoria de 2 miliarde dolari a Irakului către România. Mai avem asemenea cadouri de făcut ? Dar este fenomenal mesajul : „I want the American people to understand we’ve got to leave room for us to continue our tradition of providing leadership when it comes to freedom, democracy, human rights.” Nu şi pentru un model economic aplicabil în „Middle East and North Africa” ? Aici cred că Barack Obama este mai naiv decât mine. În fine, chiar analista Nancy Benac n- are curaj să atace punctul. Dar îmi place foarte mult asertarea : „Obama, in a brief news conference with Polish Prime Minister Donald Tusk, assured Americans that he spends the bulk of each day worrying about the U.S. economy and how to strengthen it and create jobs.” Pentru el, problema este foarte simplă când dispune de tiparniţa de bani a USA. Totuşi nu rezolvă nimic. După QE1 şi QE2, a început, neanunţată, tipărirea tranşei QE3. Sînt sceptic că acest Stimulent va conduce la mai mult succes economic. Însă Barack Obama pare optimist în adresarea către alţii : „We can really help. We can facilitate. We can make a difference.” Mai crede cineva ? Nancy Benac explică discret : Aceasta înseamnă că USA vor tăia ajutorul lor către străinătate sub 1% din buget.

 3. 3 Theodora mai 29, 2011 la 11:31 am

  Domnule presedinte Adrian Nastase,
  Deoarece nu primesc raspunsuri la intrebarile mele, incerc sa aflu ce ma intereseaza din raspunsurile pe care le primesc ceilalti cititori si comentatori ai blogului dumneavoastra.
  In raspunsul dumneavoastra pentru domnul Doru Coarna afirmati ca: “o prezenta masiva la vot in 2012 va fi capabila sa blocheze orice tentativa de fraudare a votului venita dinspre PDL. Tocmai de aceea, si eu sunt de parere ca unul din obiectivele electorale ale USL trebuie sa fie convingerea romanilor sa vina intr-un numar cat mai mare la vot. Pentru ca Romania tacuta este nemultumita de PDL. Iar USL, in perioada urmatoare, va dovedi ca are solutii, va arata ca poate guverna pentru romani, nu impotriva lor”
  La articolul dumneavostra “Baia Mare a ales USL. PDL a ales sa fie ridicol” am avut un comentariu in care intrebam “Ce facem cu ceilalti, cu cei nehotarati? Cum ii convingem sa iasa la vot si sa voteze reprezentantii USL?” si imi exprimam parerea ca USL-ul nu sta deloc bine la comunicarea cu alegatorii.
  https://nastase.wordpress.com/2011/05/10/baia-mare-a-ales-usl-pdl-a-ales-sa-fie-ridicol/#comment-131351
  La Baia Mare, desi reprezentantul USL a castigat prezenta la vot a fost foarte mica, doar 28,6% din alegatori si-au exprimat dreptul de vot.
  Eu stiu ca USL are solutii si ca poate guverna pentru romani, nu impotriva lor.
  Intrebarea mea este: Concret cum va actiona USL ca sa convinga pe cei nehotarati sa iasa la vot si sa voteze USL?
  Pentru ca eu una nu observ nici o modificare in bine in comunicarea USL.
  Felul in care a fost mediatizata prezentarea proiectului USL poate sa fie un exemplu despre CUM NU TREBUIE MEDIATIZAT UN EVENIMENT POLITIC IMPORTANT.

  La Antene prezentarea programului a fost intrerupta de reclame.
  TVR info a prezentat ceva dar oricum nu se uita nimeni la acest pot TV.
  In rest nici un post de televiziune nu s-a deranjat sa transmita evenimentul.
  Cand o sa ii vedem pe comunicatorii USL la televizor cu mesaje rapide, clare si usor de inteles pentru tot romanul (chiar si de 10 ori pe zi daca este cazul) in care sa sanctioneze greselile guvernarii actuale si sa explice ce doreste sa faca USL ca indrepte dezastrul facut de Basescu si sleata lui de incapabili, hoti si ligusitori?
  Nu putem castiga viitoarele alegeri decat printr-o comunicare foarte buna.
  Cati dintre pensionarii Romaniei inteleg sau au rabdare sa citeasca tabelele si graficele din programul USL? Probabil 10-15%.
  Cati pensionari romani au suferit din cauza reduceri pensiilor?
  Avem nevoie de voturile pensionarilor?
  Liderii USL trebuie sa coboare printe oamenii de rand, sa le asculte durerile . Macar o data pe saptamana sa sa circule cu mijloacele de transport in comun.
  Oamenii trebuie sa inteleaga ca politicienii USL-ul sunt de partea lor si sa ii simta aproape.
  Sa le aratam romanilor ca politicienii NU sunt toti “o apa si un pamant”
  Oamenii trebuie sa aiba incredere ca, SCHIMBAREA promisa de USL este posibila, necesara si este in binele lor.

  In inchiere domnule presedinte Adrian Nastase vreau sa va asigur de tot respectul si adimiratia mea si sa va asigur ca nu am vrut in nici un fel sa deranjez prin comentariile mele pe blogul dumneavoastra.
  Sunt convinsa ca dumneavoastra SITI, PUTETI si DORITI sa guvernati in asa fel incat poporului roman sa ii fie mai bine.
  Cu deosebit respect
  Theodora Marinescu

 4. 4 epolitikon mai 29, 2011 la 12:21 pm

  Multumesc pentru ca nu ati trecut cu vederea un comentariu facut de mine. Insa, personal sunt destul de nedumerit ce ar mai putea salva Basescu daca-l schimba pe Boc in curand pentru ca nu mai e timp iar raul a fost deja facut.

  Adica, in prezent, Boc este de lasat acolo tocmai pentru a duce la desavarsire o opera de distrugere magnifica din toate punctele de vedere. Adica, acum trebuie lasat taman pentru a face istorie in sensul „asa NU”. E o sansa si asta, e ceva sa ramai in istorie drept groparul Romaniei. Radu Vasile, Ciorbea sau Roman nu vor ramane in istorie. Servesc doar drept loc de flegme in constiinta multora. Boc chiar e un candidat serios pentru a face istorie, una neagra, desigur!

 5. 5 Teos42 mai 29, 2011 la 2:04 pm

  Domnule Adrian Nastase va admir si va respect pentru cultura si comportamentul dvs ca prim ministru.Imi permit sa sugerez ca in acel program costruit de USL sa fie inclus si un capitol privind instaurarea unei conduite europene a functionarilor publici in relatia cu cetateanul , marirea gradului de respect si solicitudine fata de solicitanti. De asemenea cred ca este imperios necesara introducerea responsabilizarii celor care au provocat deteriorarea starii sociale , cu alte cuvinte au furat,au institutionalizat spaga si evaziunea de orice fel ! Sunt sigur ca nu a-ti uitat deviza „Dreptate si adevar” care a contribuit la obtinerea adeziunii unor electori , ulterior aceasta deviza s-a dovedit un paravan pentru mitocanie , minciuna si hotie . Acest lucru nu trebuie sa se mai intimple .

 6. 6 dan popescu mai 29, 2011 la 3:04 pm

  Sa vedeti in ce capcana frumoasa or sa cada Ponta si Antonescu, la RTV, in seara asta. Cu toate ca am votat PSD de cand ma stiu, nu ma bazez pe Ponta sa faca fata, ci sper sa fie in forma Crin Antonescu si sa ii faca fata lui Striblea(agent al puterii, cu burse platite in strainatate si alte avantaje financiare).
  Si nu o sa fie numai Striblea, or sa mai fie si alte capcane.
  Daca nu se descurca Antonescu bine, mai pierdeti 5 puncte electorale in seara asta.

  Va tot repet RTV este Basista ! Tot ce fac acolo este propaganda adevarata, mascata … nimic nu este la voia intamplarii.
  Acolo sunt oameni inteleigenti(Dragotescu, Hurezeanu, Striblea) care pentru bani orchestreaza niste chestii de imagine super tari.

 7. 7 Marcus mai 29, 2011 la 3:59 pm

  @Domnule Nastase spuneti in raspunsul pentru Doru Coarna: „sunt de acord cu tine cand zici ca o prezenta masiva la vot in 2012 va fi capabila sa blocheze orice tentativa de fraudare a votului venita dinspre PDL”.
  Pai cum sa nu fiti cand asta este singura sansa de a anihila frauda masiva care se pregateste? Eu am alte griji legate de prezenta unora in sistemul electoral si anume, dupa lectia pe care ne-ati dat-o in Senat la Motiunea Simpla anti-raspopitul de la Externe, lectie in care ne-ati dovedit ca una spuneti si alta fumati, prin absenta senatorilor Opozitiei la momentul votului, stau si ma intreb: oare dvs., daca veti castiga alegerile, va veti si prezenta in Parlament?
  sa fiti iubit
  marcus

 8. 8 Ioan mai 29, 2011 la 5:00 pm

  Azi dimineata am rasfoit cu repeziciune ziare ce apar la Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara. Am fost curios sa aflu cate ceva din reactiile preopinentilor USL, opiniile lor la viziunea economica a Uniunii. Deocamdata constat ca replicile sunt firave, lipsite de substanta. Cat despre asteptata dezbatere, schimbul de idei capabil sa sustina idei pro si contra, nici nu poate fi vorba; desi nu se poate spune ca operatia i-a luat prin surprindere. Probabil ca astea au fost amanate pentru inceputul saptamanii viitoare. Voi repeta operatia si luni dimineata, cand astept nerabdator si replicile grupului de reactie rapida al Uniunii; daca el a fost creat. Si totusi azi am citit cateva idei la tema in ziare com. Aici un fost ministru al privatizarii in guvernarea cederista cere modelul matematic pe care se bazeaza programul lansat ieri; altfel, spune el, nu stie in ce cheie sa-si plaseze in pagina notele. Portocalii, in schimb, isi fac cunoscuta opinia prin ideile unuia ramas de caruta la ultima stransura ordonata. Cica, zice el, programul este apa de plaie. Iata, deci, oameni buni un ins care poate face usor diferenta intre latura si apa de ploaie. Mai sus, bag sama, AN-eul persevereaza in al invata pe Bocciu diferenta dintre actuala cota unica de impozitare si cotele de impozitare diferentiate de 16-12-8. Pacat, strica orzul pe gasca lor portocalie; mai blega decat gasca noastra ros-albastra.

 9. 9 Mihnea Georgescu mai 29, 2011 la 6:35 pm

  Nimerită evocarea Stagiritului!

 10. 10 Jr. mai 29, 2011 la 6:41 pm

  Dl. Boc nu va recunoaşte în veci că „Opoziţia” are soluţii economice, sociale, politice, mai bune decât cele asumate de guvernul pe care îl conduce. De acest lucru este convins şi ultimul român interesat de soarta ţării sale. Îi îndemn pe membrii PDL, guvernanţi, preşedinte, să se aplece cu răspundere asupra programelor propuse de USL; nu să le boicoteze apriori. Acolo unde situaţia o cere se pot amesteca „programele”, se pot asuma ” propunerile”, dacă duc la înbunătăţirea nivelului de trai al cetăţeanului din România.
  A folosi un întreg an electoral denigrând orice iniţiativă, oricât de valoroasă ar fi ea, numai ca să pui adversarul politic într-o poziţie dezavantajată, este o crimă. Parlamentarii sunt reprezentanţii poporului şi trebue să satisfacă interesele celor care i-au votat; nu să apere interese personale cum dealtfel s-au mai întâmplat şi iată ce-a ieşit: peste jumătate din populaţia ţării trăeşte în sărăcie. În ce secol s-a înregistrat asemenea situaţie?! Preşedintele ţării mele dl. Trăian Băsescu este un fel de arici printre conducătorii ţărilor europene; unii îi bat obrazul în faţa camerelor de luat vederi, alţii arată locul unde ar trebui să fie minte; primul ministrul Boc nici acum nu înţelege prea bine ce i se întâmplă, guvernul este falimentar. Am ajuns să ne fie ruşine când ieşim în lume, să spunem că suntem români. Frontispiciu României este atât de împroşcat cu noroi, încât nu se mai poate curăţi decât odată cu schimbarea regimului actual care a pierdut complet credibilitatea acasă şi în lume. Aşa cred eu!

 11. 11 Bibicu mai 29, 2011 la 7:25 pm

  BICICETA ELECTORALĂ

  Se va impune ca soluţie sigură pentru protejarea deţinătorilor (51% din populaţia cu drerpt de vot) de riscul furtului, deoarece fiind atribuită anticipat pentru 1 vot în favoarea pdl la alegerile din 2012, ca adunătură de hoţi, se va bucura de „respectul” hoţilor de biciclete (sângele apă nu se face). Bicicleta va fi vopsită în culoare portocalie, va avea axul cu pedale acţionat manual lăsând libere picioarele pentru acţiunile energice necesare depăşiri crizei (pe dreapta) iar în loc de şa va avea un penis calibrat tatuat cu zicala : „capul o face, fundul o trage”.
  Probele de anduranţă ale prototipului vor fi televizate şi făcute de pastorul reformat şi doamna ministreleasă Lenuţa în perioada următoare.

 12. 12 Socrate mai 29, 2011 la 7:46 pm

  @AN * Domnul Valentin Nicolau are pe blogul sau un articol interesant, care merita citit.

 13. 13 Bibliotecaru mai 29, 2011 la 9:20 pm

  @ Adrian Năstase

  Domnule Năstase,

  Aveţi perfectă dreptate, reacţia mea este exagerată. Dar nu este exagerată fără motiv. Reacţia mea este exagerată pentru că nu mai am timp, am nevoie de cvasi-certitudini astăzi.

  Vă amintiţi că undeva prin luna octombrie a anului 2010 se făcea cunoscut României „Programul de guvernare al PSD: 100 de masuri care generează 800.000 de locuri de munca”?

  Vă amintiţi că prin august 2010 PNL vorbea şi el despre programul PNL Pentru o Nouă României?

  Avem acum şi un al treilea program, al USL.

  Eu nu sunt precum alţii care aplaudă sau înjură, după cum se poziţionează politic. Eu am citit acest program şi mă aşteptam să văd în el altceva. Am aşa o presimţire, la anul va apărea alt program, un program electoral şi nu va fi nici el altceva.

  Domnul Năstase,
  Eu nu aşteptam de la USL un program de tipul „Avem totul sub control. Când venim la putere, aducem liniştea acestei naţiuni!”. Eu m-aş fi aşteptat de la USL la un lucru aparent minor, SĂ FIE ALTFEL DECÂT PDL. Măcar acum, în cel de al doisprezecelea ceas.

  De ce nu începe USL cu un document manifest. Şi de ce nu începe acest document manifest cu NORMALITATEA FUNCŢIONĂRII SOCIETĂŢII. Unde anume este democraţia? Cum îşi formează poporul voinţa politică şi cum se pune voinţa politică a poporului în operă de către partidele politice?

  Trăim într-o România în care poporul român nu are nici cel mai mic cuvânt de spus. Din 2008 au trecut prin Parlament, ba chiar prin angajarea răspunderii guvernului, deci nici măcar prin dezbatere parlamentară, zeci de legi pentru care poporul nu a fost consultant nici cu un sondaj de opinie, nu mai vorbesc despre un vot acordat de popor pentru aceste legi. Educaţie, Sănătate, Salarizare, Pensii, împrumuturi FMI… foarte multe legi importante, care vor schimba istoria României, care au fost implementate prin voinţa abuzivă a clasei politice… Unde anume este democraţia?

  Asta aşteptam de la USL în primul şi primul rând, o cale despre cum va face să funcţioneze România democratic, cum va alege poporul viitorul României şi cum nu vor mai putea partidele politice să exprime în Guvern şi Parlament o voinţă politică proprie, de multe ori contrară voinţei politice a poporului, singura care contează (şi asta e subliniat în Constituţie). Mă aşteptam ca USL să ofere un plan prin care să garanteze că statul va fi radical depolitizat în posturile sale de sub secretar de stat, prin care să garanteze că acest network de interese, cu numiri pe sprânceană, cu tot felul de neaveniţi plasaţi strategic, NU VA MAI FI POSIBIL.

  Şi după ce programul USL, o forţă politică cu deschidere pe tot eşichierul doctrinar, îmi expune România Normalităţii, o Românie funcţională aşa cum este ea descrisă de sistemul instituţional românesc… USL îmi poate spune şi dimensiunea de politici sociale şi economice, desigur, aşa cum spuneam, urmată de garanţii ale mersului spre bine.

  Şi spuneam eu 6 puncte:
  1. Reia acest program, punct cu punct.
  2. Să stabilească cauzele politice exacte care, prin contextul general, provoacă deficienţele economico-sociale.
  3. Să supună dezbaterii minimum trei soluţii (USL cuprinde stânga, dreapta şi centru) sau o soluţie mediană (desigur, explicând cum s-a ajuns la ea).
  4. Să facă calculele economice ale soluţiei.
  5. Să simuleze aplicarea soluţiei pentru a vedea impactul social, bugetar, economic general (iar acesta va fi integrat cu toate celelalte probleme din program).
  6. Să vină, pentru final grandios, cu actul normativ care pune în aplicare soluţia, în forma lui finală.

  Atunci când USL va veni cu un minimum de 50 de iniţiative legislative numai bune de depus în Parlament, acestea vor deveni un contract între USL şi cetăţean, pentru că în momentul acela USL venit la putere va fi obligat să le depună în Parlament şi să le „rezolve” în cei 4 ani de mandat, oricare va fi rezultatul alegerii, oricare ar fi şansa de a fi „la Guvernare” sau „în fruntea Guvernului”.

  Domnule Năstase,
  Nu ştiu despre alţi cititori ai acestui blog cum sunt sau cum stau, eu unul nu mai am timp să experimentez. Dacă anul acesta, în următoarele luni de zile, nu am garanţia că ceva extraordinar se va întâmpla la anul, „după alegeri” deja va fi prea târziu. Poate ceilalţi concetăţeni ai mei au resurse materiale şi temporale, dar mai ales psihice, ca să mai aştepte schimbări posibile în doi sau trei ani… eu nu mai am. Timpul nu are răbdare cu mine.

  Vi se pare că exagerez? Vă cer scuze, dar eu chiar sunt disperat, mă lupt pentru supravieţuire, sunt un cetăţean (sau animal) încolţit. Dacă domnul Băsescu va avea al treilea mandat şi domnul Boc va mai conduce guvernul încă 8 ani de acum încolo, sunt convins că USL va supravieţui fără nici o problemă, fie în formă concentrată, fie în formă disparată, eu nu-mi permit să aştept. Pentru mine alternativa nu înseamnă parlamentar „al opoziţiei” în loc de parlamentar „al puterii”, mersul prost înseamnă ce poate fi mai rău într-o societate, o viaţă de lumea a treia sau chiar mai rău.

  De aceea vă spun, domnule Năstase. Dacă doriţi părerea mea, vă rog să o cereţi astăzi pentru că mâine sau poimâine sau în viitorul apropiat s-ar putea să nu observe nimeni că nu mai sunt.

 14. 14 nastase mai 30, 2011 la 7:18 am

  Bibliotecaru,
  m-a impresionat comentariul acesta. Sigur, aveti dreptate. Poate ca ar fi trebuit sa incepem cu un document politic referitor la institutii, statul de drept, starea democratiei. Am inceput cu o componenta legata de abordarea economica a guvernarii, pentru a verifica posibilitatea de a compatibiliza abordarile celor doua partide. Voi tine seama de ceea ce ati scris.

 15. 15 Vasile, mai 30, 2011 la 8:34 am

  Peste Bibliotecar,

  Sincer ma bucura un USL puternic, adica ma bucura acum , si preiau riscul eventualelor tristeti care vor veni in mod sigur.
  Eu desi ma pliez de multe ori pe conceptele bibliotecarului, am o alta experienta in spate o experienta dobandita din nereusitele mele sperante in politicul romanesc, si de aici un alt cantar al valorilor masuri-oameni ,factori esentiali in realizarea sau nerealizarea practica a oricarei viziuni!
  Se poate ca oameni „mari” , acum din USL , dar mici morali, ajunsi patricieni ,cu o anumita priza la public,,priza cumparata pe carnati si mici electorali , sa se transforme in teritoriu in Iude politico – financiare .
  Frustrati, dupa impartirea chiftelei generata de reimparire in teritoriu a posturilor si a influentelor politice acestia vor sabota , asa cum au facuto si in trecut orice viziune!

 16. 16 Iluminatu mai 30, 2011 la 9:57 am

  CU ADRESĂ

  1.(R) Statul pe vine stimulează meditaţia.
  Ia şezi tu-n cur fain, Tokeş…şi cujetă !

  2.(R) Nu căta urme unde s-a călcat apa !

  3. Laţlo Tokeş, la tine înţelepciunea şi bătrâneţea au divorţat…bătrâne.

 17. 17 epolitikon mai 30, 2011 la 7:02 pm

  @Bibliotecaru
  Nu sunteti singur; si eu ca tanar simt ca mi se cam termina timpul pe aici si am inceput sa ma uit la altii peste gard.

 18. 18 Bibliotecaru mai 30, 2011 la 9:19 pm

  @ epolitikon

  Eu nu vreau să plec. Oricât de pompieristic ar suna, eu nu pot să trăiesc altundeva decât în România. De aceea, în momentul în care nu voi mai putea să trăiesc în România, pentru că voi fi cuprins de prea multă abhoră, neputinţă şi „inadaptare la condiţiile de mediu”, voi coborî din mers acolo unde se va termina răbdarea. Eu nu vreau să trăiesc bine, vreau să trăiesc cu folos. Asemenea Maestrului lui Bulgakov, singura mea raţiune este totuşi lucrarea. În lipsa lucrării, ori că stau într-o cămăruţă insalubră, ori că stau într-un spital de nebuni… tot una.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

<span>%d</span> blogeri au apreciat: