Lansare – Viziunea Economică a USL

Astazi a fost prezentata viziunea economica a Uniunii Social Liberale, la sediul Camerei de comert si industrie a Romaniei. A fost un moment semnificativ al evolutiei proiectului Opozitiei unite. Viziunea de guvernare, bazata pe responsabilitate, solidaritate si dialog cuprinde principiile economice ale guvernarii alternative (modelul economic, bazat pe crestere, dezvoltare si locuri de munca) – prezentat in sinteza astazi – dar si strategii sectoriale (educatie, administratie locala, agricultura, sanatate) ce vor fi prezentate in saptamanile urmatoare. Pe aceasta baza, care reprezinta o platforma de dezbatere publica pentru lunile viitoare, vom pregati programul de guvernare.

Inregistrarea interventiei mele o puteti asculta aici.

85 Responses to “Lansare – Viziunea Economică a USL”


 1. 1 Fragmentarium Politic mai 27, 2011 la 10:38 pm

  Guvernarea actuala, politic si tehnocratic, este una consumata. Dreapta neoliberala, in pofida unor acute care ascund lipsa de argumente („vom conduce din nou”, „austeritate fiscala” etc.) a ajuns la fundul sacului, din care si speranta a fugit speriata… Bula reducerii deficitului si a personalului s-a spart. Alternativa inseamna schimbarea de paradigma, reprezentata de programul USL. Ciudat e cat de mult seamana Congresul PDL cu Congresul XIV PCR, amandoua pe final, ca niste cantece de lebada…

 2. 2 AS mai 27, 2011 la 10:39 pm

  daca dezbaterile vor fi ca cele de azi, cand diversi reprezentanti ai usl, s-au perindat pe la suetele zilnice ale A3, si intre barfa cu rochiile rosii, ping pongul bocist si aniversarea lui iri columbenu, isi mai dadeau cu parerea total neavizat, despre program, iar raspunsurile erau aproximative din partea celor ce reprezentau usl, degaba ati muncit. de ce nu aveti mai mare atentie in ce cadru se discuta acest program, care sunt sigur ca e ceva f serios. daca veti merge la dezbaterile puerile din emisiunile melanj, care nu fac decat sa umple timpul de antena, o sa cada in derizoriu. cred ca trebuie mai multa atentie cum, unde si cu cine se dezbate. daca va complaceti in linia impusa de televiziuni o sa aveti numai de pierdut si ca imagine si ca rezultate concrete.

 3. 3 Victor V. mai 27, 2011 la 10:47 pm

  @ Adrian Năstase

  Și nu îl publicați și aici pe blog? Am dat „search” și gasit pe blogul domnului Ponta un material numit „VIZIUNEA ECONOMICA USL.pdf”. M-am uitat în diagonală și m-am enervat. Date statistice greșite, interpretări fanteziste și soluții de grădiniță. Cred că Blogi și Ghiță ar fi produs o „viziune” mult mai coerentă.

  Nu mai aveți economiști de calibru în USL? Dacă mai sunt, poate îi rugați să intre în dialog cu noi. Dacă nu aici, pe blogul dumneavoastră, să ne indice dânșii unde am putea discuta „viziunea”.

 4. 4 George Serban mai 27, 2011 la 11:09 pm

  Serios si consistent programul. O baza interesanta pentru dezbatere. Ar trebui demontat in mesaje clare, pe intelesul oamenilor, nefamiliarizati cu limbajul politic, in asa fel incat sa fie antrenati in dezbatere. Militantii nostri s-au obisnuit sa discute doar in interiorul partidelor. Cred ca trebuie sa iasa cu acest program in afara dezbaterii de partid.
  Si, pentru ca m-am referit la asta, cred ca in programul politic general trebuie sa existe un capitol destinat redresarii increderii oamenilor in politicienii USL. Absenteismul foarte mare cere acest lucru.
  In ceea ce priveste mediatizarea Lansarii programului USL, nu va faceti iluzii. Am fost interesat si am urmarit. A redat ceva TVRinfo si Antena3. Prezenta USL la Antena 3 a fost zdrentuita de declamele privind anticonstipantele si combaterea ciupercii piciorului si, in nenumarate randuri, reluarea cu disperare a fragmentelor interviului lui Basescu la RRA. Pe dumneavoastra v-au intrerupt dupa 4 minute, suficient sa aud din ceea ce ati spus cate ceva si despre Tariceanu, umbrit de interviul lui Basescu la RRA. N-am sa incetez sa afirm ca alianta PNL cu PC este una foarte costisitoare. Succes!

 5. 5 Iceflame mai 28, 2011 la 4:51 am

  Felicitari pentru acest pas important si succes mai departe…

 6. 6 vasile dumitru mai 28, 2011 la 5:14 am

  daca nu va votez eu,degeaba va scremeti.acelasi

 7. 7 blogideologic mai 28, 2011 la 5:56 am

  Înainte de conferinţa G8 de la Deauville, economistul american Edmund Phelps a publicat o analiză consacrată economiilor din unele ţări arabe după „revoluţii”. Focalizarea lui E.S. Phelps a fost pe economiile din Tunisia şi Egipt. Am mai scris, „revoluţiile arabe” din Tunisia şi Egipt au fost provocate de o presiune demografică. Tineretul constituia, –şi constituie–, acolo cea mai mare parte din populaţie. Un tineret ce are competenţe (datorită unor sisteme educaţionale relativ bune în ţările respective), dar nu avea, şi nu găseşte, locuri de muncă. Am mai spus şi repet : Noile regimuri instalate post-revoluţii în Tunisia şi Egipt nu vor putea crea noi locuri de muncă. Şi nu din vina noilor regimuri. După cum absenţa locurilor de muncă nu se datora vechilor regimuri. Vezi şi http://www.lemonde.fr/idees/article/2011/05/25/un-capitalisme-du-xixe-siecle-pour-aider-les-revoltes-arabes_1527106_3232.html

 8. 8 blogideologic mai 28, 2011 la 6:55 am

  +FENOMEN. Transhumanţa i-a dus pe ciobanii sibieni dincolo de Marea Azov. Cum au „cucerit” oierii ardeleni sudul Rusiei+ http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/cum-au-cucerit-oierii-ardeleni-sudul-rusiei-226524.html De fapt zona aceea, ţărmurile Mării Azov, valea rîului Kuban, şi valea inferioară a Donului fuseseră deja romanizate la anul 100 înainte de Hristos. Eudoxos arată că la anul 400 î.d.H., zona era locuită de sarmaţi. Apoi vin Iaşii/Iazygii, supranumiţi de asemenea servii sarmaţilor (Sarmates Limigantes). Merg spre Vest. Ovidiu îi cunoaşte la Tomis. Tacitus zice că o parte au mers să locuiască pe câmpia dintre Dunăre şi Tisa. Împăratul Traian avea un detaşament de Iaşi/Iazygi în armata lui, care dacă nu erau complet romanizaţi, erau totuşi relativ bine „socii”-alizaţi. Aceşti Iaşi/Iazygi asigură protecţia armatelor romane la trecerea vadului peste Jiu. Antica lor prezenţă în Oltenia rămâne şi până acum consemnată în denumirea unei localităţi : Iaşii de la Gorj. Este amuzant că imaginea cavalerului sarmat de pe Columna lui Traian este interpretată de unii dintre istoriografii maghiari ca fiind reprezentarea unui cavaler iazyg/maghiar ! Istoriografii maghiari îndrăznesc să aserteze acum că Iaşii/Iazygii ar fi venit în Panonia abia doar prin diploma regelui Bella al IV. Ei mint astfel cu neruşinare şi impunitate. Istoriografii maghiari vor de fapt să facă uitată maghiarizarea intensă a populaţiei româneşti dintre valea Tisei şi Dunăre, ce are loc după tratatul Unio Trium Nationum din 1437/1438, maghiarizare ce va fi amplificată până la paroxism prin diviziunea Ausgleich de la 1867 care a creat Kakania sau Ungaria Mare.

 9. 9 Bibliotecaru mai 28, 2011 la 7:20 am

  @ Adrian Năstase

  Sunt extrem de dezamăgit de acest program. Îmi pare un conspect făcut de cineva prin anii liceului inspirat din „referate.ro”.

  Singura şansă de credibilitate este ca, în perioada imediat următoare, USL să…
  1. Reia acest program, punct cu punct.
  2. Să stabilească cauzele politice exacte care, prin contextul general, provoacă deficienţele economico-sociale.
  3. Să supună dezbaterii minimum trei soluţii (USL cuprinde stânga, dreapta şi centru) sau o soluţie mediană (desigur, explicând cum s-a ajuns la ea).
  4. Să facă calculele economice ale soluţiei.
  5. Să simuleze aplicarea soluţiei pentru a vedea impactul social, bugetar, economic general (iar acesta va fi integrat cu toate celelalte probleme din program).
  6. Să vină, pentru final grandios, cu actul normativ care pune în aplicare soluţia, în forma lui finală.

  Dacă nu se face aşa ceva, pentru tot ce să „propune” în acest Programului Economic al USL, totul va rămâne în stadiul de gogoaşă electorală.

  PS.
  Spuneam ieri pe un alt blog politic…

  De exemplu, am văzut exprimat un coeficient Gini la nivelul UE din 2009. Mă bucur că USL-ul ia în calcule instrumente atât de delicate precum dispersia statistică a variabilelor (slavă domnului că există o funcţie pe minicalculatoare, altfel înnebuneam la seminarii) dar din păcate a pus acel grafic fără a spune despre ce variabilă este vorba. Ce-mi comunică mie acel grafic dacă nu ştiu dispersia cui este? Şi mai “suspect” este faptul că acel coeficient Gini are o valoare cuprinsă între 0 şi 1… or pe grafic observ că ia valori între 0 şi 40. Dacă 40 înseamnă de fapt 40%, după valori aş spune că este vorba despre venituri.

  Nu ştiu dacă alţii au observat, dar foarte multe din aceste tabele arată… cât de bine era în societatea socialistă. Nu este tulburător?

  Domnule Năstase,
  Ceva este putred prin partidele politice din România. Mai exact, nu sunt nici partide, nu sunt nici politice. Cred că prima grijă a USL ar trebui să fie un plan pentru instaurarea (după mai mult de 20 de ani de tranziţie) a democraţiei. Planurile acestea pot fi bune, dar numai dacă alegerile din 2012 vor fi democratice. Este foarte important acest lucru mai ales pentru că, la nivel mondial, există o criză a democraţiei.

  Dacă doriţi să începem să vorbim despre cum ar trebui să funcţioneze România democratică, aşa cum este descrisă de sistemul instituţional în vigoare, deja am putea trece la un nivel superior de conştiinţă civică. Dacă însă vom citi la nesfârşit că soluţia este investiţia în infrastructură şi crearea locurilor de muncă… cu amărăciune o spun, că nu am făcut nimic, suntem tot pe la începutul anilor ’90, numai că, spre deosebire de atunci, avem şi o situaţie economică dezastruoasă.

 10. 10 M.Voicu mai 28, 2011 la 7:28 am

  STAREA NAŢIUNII, în citate clarvãzãtoare :
  @Socrate, la tele-ecranul /mai 24, 2011 la 1:22pm spune: ”Dupã 90, sub lozinca “Statul este cel mai prost administrator” s-a declanşat o furie de înstrãinare a proprietãţii de stat, fie prin retrocedare (s-a retrocedat şi ce nu s-a naţioalizat sau confiscat), fie prin privatizare (vânzare pe nimic), fie prin concesionare (tot pe nimic), cum este cazul resurselor naturale.
  @ Ghita Bizonu’, la de-ce-minte-din-nou /mai 24, 2011 la 3:57pm spune: ”Ca sã se scape de SUBVENŢII unele cestii din astea [companii de stat] au fost privatizate pe un leu sau aşa ceva cã oricum produceau pagube. Dupã privatizare au beneficii. Da acu’ fiind private primesc regulat de la stat SUBVENŢII. Mai mari decât înainte sã fie privatizate.”
  @ Socrate, la intalnire-cu-ambasadorii /mai 26, 2011 la 12:53pm spune: ”… şi începe cu sârg EXPORTUL DE PROFIT ( metodele clasice, consultanţã, export prin companii din paradisuri fiscale, externalizare de servicii, importuri la preţuri supraevaluate, etc. ).”
  … Rãtãcirea de apoi…
  • De aici trebuie pornit !

 11. 11 blogideologic mai 28, 2011 la 8:10 am

  @Adrian Năstase spune : „platforma de dezbatere publica”
  Să sperăm că vor participa, –de vor avea curajul intelectual–, şi culturnicii de elită de la GDS. De altminteri, –întreb eu retoric–, ce ar avea ei de spus ? Indiviziii aceştia elitişti nu pricep chiar absolut nimic din „chestiunea economică”, aşa cum se lăuda, foarte mândru, culturnicul Andrei Pleşu.

 12. 12 cititorul mai 28, 2011 la 8:28 am

  Adrian Năstase:Programul USL – rezultatul unui dialog.Avem nevoie de un stat responsabil care să reprezinte interesele românilor

  Programul economic al Uniunii Social Liberale (USL) reprezintă
  rezultatul unui dialog între două guvernări cu anumite reuşite, între
  două ideologii, considerate uneori foarte îndepărtate, a declarat,
  vineri, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, la
  conferinţa de presă ocazionată de lansarea programului economic al
  USL.

  ”Problema noastră, din păcate, în momentul de faţă, cred, una dintre
  ele, este un anumit grad de autism, lipsa de a dialoga. Avem nevoie de
  un stat responsabil care să reprezinte cu adevărat interesele
  românilor. Solidaritatea este un concept necesar pentru viziunea de
  guvernare, a spus Năstase.

  El a ţinut să sublinieze capacitatea social-democraţilor şi a
  liberalilor de a dialoga în anii de guvernare, experienţele şi
  realizările celor două formaţiuni şi a pledat pentru punerea în acord
  a acestora pentru găsirea unor soluţii, a unui model care să ajute
  România să reintre pe ”un traseu european”.

  ”Am impresia că am derapat de pe acest traseu. Se împlinesc patru ani
  de când am devenit membri ai Uniunii Europene. Rezultatul: am făcut
  sacrificii, unele concesii. Din păcate beneficiile nu sunt pe măsură.
  Cred că putem să obţinem ceea ce ne propunem pe baza acestui dialog”,
  a spus Adrian Năstase.

  El a adăugat că este necesară funcţionarea unui ”triunghi” care să
  asigure, pe de o parte, stabilitate macroeconomică, o componentă de
  stabilitate politică, ”fără de care nimic nu poate să reziste, oricât
  de bun ar fi un proiect economic” şi pace socială şi a spus că
  programul USL, măsurile propuse, reprezintă o platformă prin care se
  doreşte identificarea soluţiilor necesare a fi puse în practică la
  momentul guvernării.

  ”Viziunea noastră este bazată pe dialog şi solidaritate. Noi trebuie
  să creăm încredere internă şi credibilitate externă”, a mai spus
  Năstase.

  Referindu-se la programul economic propus de USL preşedintele
  Consiliului Naţional al PSD a spus că acesta este un program agreat,
  discutat de toate formaţiunile care compun Uniunea şi nu unul însuşit
  şi că prin el s-a încercat găsirea unor soluţii pentru ca România să
  iasă din criza economică şi situaţia de haos în care se află.

  ”Programul este unul agreat de toate formaţiunile şi nu unul însuşit,
  prin care căutăm să facem concesii sau compromisuri pentru a ajunge la
  putere. (…) Felul în care am lucrat (n.r. la program) cred că este o
  garanţie pentru ceea ce vom face în continuare. (…) Faptul că am
  reuşi la nivel central să realizăm acest dialog, la nivel local (…)
  reprezintă o bază pentru o acţiune politică responsabilă. Acesta
  trebuie să fie obiectivul care să ne anime”, a subliniat Adrian
  Năstase.

  Liderul social-democrat a adăugat că Uniunea va avea un ansamblu de
  acţiuni viitoare care ”să încerce să remotiveze societatea românească
  în proiectele de viitor”.

  AGERPRES, 13.24

 13. 13 cititorul mai 28, 2011 la 8:28 am

  Năstase a glumit despre demisia lui Boc de la Guvern, la prezentarea
  programului economic al USL

  Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a anunţat vineri, în glumă, la
  prezentarea programului economic al USL, că actualul premier Emil Boc
  şi-ar fi dat demisia în urmă cu câteva minute, pentru a verifica
  „gradul de atenţie” al audienţei.

  „În urmă cu cinci minute Emil Boc şi-a dat demisia… din păcate nu
  este adevărat, am vrut să verific gradul dvs de atenţie”, a spus
  Năstase, în debutul discursului său. El a completat faptul că problema
  actualului guvern este de fapt „autismul” şi incapacipatea de a
  dialoga şi de a asculta, fapt pentru care USL a reuşit performanţa de
  a construi un program care reprezintă rezultatul unui dialog între
  două guvernări şi două ideologii.

  „Până la urmă, aceste valori (promovate de fiecare orientare politică,
  n.r.) sunt comune pentru o societate modernă. Descoperim că nu are
  rost să discutăm despre statul minimal, despre statul de nu ştiu de
  care… Avem nevoie de un stat responsabil, de un stat care să
  reprezinte cu adevărat interesele românilor”, a susţinut Năstase.

  Liderul PSD a mai afirmat că este nevoie de funcţionarea „unui trunghi
  care să asigure stabilitate maroeconomică”, din care să facă parte o
  componentă de stabilitate politică, componenta programatică, dar şi
  „pacea socială” reprezentată prin „solidaritatea” actului de
  guvernare.

  Newsin, 12.53

 14. 14 eficientaenerg mai 28, 2011 la 8:34 am

  Dezvoltarea Parcurilor industriale..inclusiv pt.chinezi…Legea Naidin cu OUG….

 15. 15 Ghita Bizonu' mai 28, 2011 la 9:13 am

  George Serban

  Domnule

  in legatura cu alianta cu Antenele… costa doar daca nu sunt folosite corect. Si nu sunt . De mult timp opozitia a inceput sa fie Antena 3 cu capete de afis Dana, Gaby, Ciutacu si Mirciulica. Sunt oameni buni , de spectacol si fac spectacol.
  Ptr politica nu este de ajuns… Intr-o situatie similara Armata Rosie ajunsese la un compromis :comandanti temerari da cam atat dublati de stat majoristi mai stersi dar eficienti. Si un stat majorist suprabietuia catrova eroici comandanti (ca sarcina lui era sa le puna in valoare eroismu’). Asa si cu A3 le trebuie niste „stat majoristi” politici.
  Dvoastra oamenii politici trebuie sa faceti agenda ziaristilor nu invers.
  Si sa explorati si alte modalitati de comunicare in lansare a de idei.
  De ex deja Sulfura Mediului a iesit la interval si a zis ca de fapt programul da dreptate Bociilor . De ex cestia cu TVA inca mentinut la 24% …. trebuia gandita deja o strategie de explicatie de ce nu se trece imediat la cota de 19% …ceva in genul daca ma silesti sa schimb geamul pe care l-ai spart nu inseamna ca aprob spargerea geamului ma pitiBoc! Doua niveluri de explicatie – una extrem de accesibila care sa bubleze o explicatie mai tehnica.
  Asa la mica barfa ar fi fost cazul unui material sa zicem unificat care sa apara oe toate blogurile politcienilor USL . Unificat da cu prosibilitati de personalizare (unu lasa „dezaprob” altu baga sunt impotriva … unu zice ca e rau altu ca e naspa rau, unu da sa zicem mai mare importanta agriculturii altu comertului ) asa incat s afie unitate in diversitate .
  As mai observa ca dvpastra politicienii nu prea dati dovada de diversitate. toti va amuzati sa fiti oameni de cultura , teleptuali care va sa zica preocupati de sexu ingerilor , da nici unu nu isi face piedestal dintr-i „dambla” – unu cu agricultura mare, altu sa moara de grija viilor (desi banui ca sunt destui amatori de licori) altu sa fie preotul autostrazilor ., unu motivand litiaza sa devina aparatorul apelor minerale (si poa la o adica sa raza voturi in Covasna!!)… Asa la mica barfa datorita pasiunii cunoscute ptr vanatoare amabila gazda ar fi putut sa se intereseze de starea padurilor din Romania (deh habitatu pasiunii , nu?) de poluare (poluarea lu matale imi otraveste iepurii!!!) samd…. Hm ..daca ma gandersc bine si Harabula a ratat ocazia sa devina senatorul sfeclei de zahar (candva importanta rau in jud Botosani .. si nu ptr samagoanca !!!)

 16. 16 blogideologic mai 28, 2011 la 9:21 am

  +Se pregăteşte scoaterea Greciei din zona euro? Un fost oficial BCE acuză: Grecia a trişat pentru a intra în zona euro / articol scris de Anca Dumitrescu/ Grecia a fost capabilă să intre în zona euro numai prin înşelăciune, iar liderii din regiune au fost „prea politicoşi” pentru a aplica sancţiunile adecvate, prin care ar fi putut fi evitată criza datoriilor, a declarat Otmar Issing, fost economist şef al Băncii Centrale Europene (BCE). „Când am lucrat pentru BCE, am suferit de fiecare dată când statele nu au îndeplinit criteriile. Grecia a trişat pentru a intra în zona euro şi este dificil să ştim cum să ne purtăm cu trişorii”, a declarat Issing (75 de ani) într-un interviu. Issing, care a venit în BCE cu un an înainte de crearea euro, în 1999, şi a lucrat în instituţie până în 2006, a avertizat joi că Grecia nu va putea, probabil, să îşi onoreze obligaţiile financiare. Capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile este îndoielnică, chiar dacă guvernul a aprobat un plan de accelerare a privatizărilor şi noi măsuri de reducere a cheltuielilor, pentru a primi o nouă tranşă din planul de susţinere financiară de 110 miliarde de euro din partea UE şi FMI, aprobat anul trecut. Issing atribuie „problemele critice” din zona euro absenţei unor sancţiuni adecvate. El a arătat că ar fi trebuit să aibă loc o monitorizare şi o evaluare mai bună, precum şi mai multe sancţiuni, întrucât „criza nu era inevitabilă”. + http://www.zf.ro/business-international/se-pregateste-scoaterea-greciei-din-zona-euro-un-fost-oficial-bce-acuza-grecia-a-trisat-pentru-a-intra-in-zona-euro-8289847

 17. 17 Jr. mai 28, 2011 la 9:57 am

  Mi se pare că propunerile Bibliotecarului din 28 mai 2011 ora7,20 am sunt serioase şi demne de luat în seamă; Pe mine m-a convins.

 18. 18 Anda mai 28, 2011 la 10:05 am

  Buna ziua ! neaparat sa cititi editorialul Rodicai Ciobanu din ,,Gandul” de azi ” si neaparat sa-i preluati sloganul, in campaniile viitoare :
  ,,”Noi nu promitem să vă dăm mai mult, ci să vă mai luăm din povară” este mesajul electoral, aparent modest, al USL.
  Programul ca programul, cati alegatori credeti ca au rabdare sa-l citeasca si discernamantul sa-l analizeze, dar un slogan relativ scurt si, mai ales, realist, pentru ca oamenii s-au saturat de promisiuni pompoase in care nu mai cred .Va patrunde usor in mintea electoratului (eventual cereti doamnei permisiunea sa il folositi, sa nu fie probleme ).

 19. 19 Ghita Bizonu' mai 28, 2011 la 10:56 am

  Blogideologic

  insa cel mai rau ptr noi este extinderea Bancpost ….. prabusirea ei ar incurca o multime de trebi in Romania. Asa ca la o adica ar trebui refinantata. Adica ei cu castigu noi cu paguba. Si nu vaz pe nici unu care acceptand refinatarea sa dea afara pre greci din banca !!! (dare afara normala. Daca nu refinatezi da faliment. Deci daca refinantezi nu are ala de ce sa se planga …. daca ii vei achita partea pe care eventual oa-r mia ramane dupa faliment.DACA ii mai ramene si lui …)

 20. 20 Pali mai 28, 2011 la 11:01 am

  Viziunea Economica,….un material de informare avand la baza date de la Statistaica ,….nu ? In rest chestiuni generale,si vise !

  Aseara’ la Ciutacu zice Crin Antonescu: o sa schimbam legislatia,sa participe la licitatii doar firme care au in coponenta personal in proportie de min. 10 % tineri sub 25 de ani si care au o vechime de un an in firma.Asa o sa stimulam crearea de noi locuri de munca ! Nene,….ai baut clor ? Sau : o sa aducem specialisti din strainatate sa conduca anumite institutii ! Vhhhaaauu,….ce zici mai Crin ? Iti spun eu cum o sa fie in cazul in care o sa castigati alagerile ( sincer ma indoiesc ) o sa va bateti ca,chiorii pentru functii nu sa mai dati si unor straini !!! Am mai spus dar sunt nevoit tot timpul sa ma repet,…acest USL este o CATASTROFA ! Numai amatori,…

  Sa vina REGELE…singura speranta pentru Romania !!!!!!

 21. 21 blogideologic mai 28, 2011 la 11:07 am

  Exact în Sudul României a fost creat discursul în Limba Română ce incorporează totodată un foarte important acquis European. Anume Ideologia Primară sau “ideologia Şcolilor Centrale” în expunerea lui Destutt de Tracy. După cum demonstrează convingător Alexis de Tocqueville, aceasta era legată într-o continuitate de Iluminismul continental European. Şcoala de la Sfântu Sava a fost construită de Gheorghe Lazăr şi Ioan Eliade Rădulescu tocmai în asemenea ideologie (repet, se mai chema Ideologia Şcolilor Centrale!). Ideologia naţionalismului românesc, dezvoltată în Sudul României, incorporează în mod expres acel acquis European. Pedagogia folosită în Şcoala de la Sfântu Sava se baza pe psihologia senzualist-asociaţionistă a lui Condillac. Să vorbesc aici despre un fir de continuitate în gândirea occidentală. Psihologia senzualist-asociaţionistă se dezvolta din critica adusă de John Locke filosofiei lui Descartes. Urmează contribuţia lui David Hume. Din cele două, se dezvoltă pe continent psihologia senzualist-asociaţionistă a lui Condillac. Preluată de Ideologi şi implementată apoi într-o remarcabilă Urbe din Sudul Dunărean, şi anume acolo în Şcoala de la Sfântu Sava. Tribunul Ioan Eliade Rădulescu, care trăia şi învăţa, alături de elevii săi, –ce vor fi ulterior numiţi Pruncii Români–, în frugalitate materială dar şi în afluenţă spirituală, va construi, va preda, va discuta şi verifica prima Gramatică Românească bazată pe Gramatica Filosofică a lui Bonnot de Condillac şi pe Gramatica Generală a lui Destutt de Tracy. Tocmai acele note de curs gramatical, predate şi verificate la Sfântu Sava, vor fi tipărite în anul 1828 la Sibiu. Apoi “Gramatica de la Sibiu” va permite o creştere exponenţială a tipăriturilor într-un discurs românesc modern. Acelea au fost începuturile. Hai la vremuri încă mai noi. În America, psihologia senzualist-asociaţionistă a fost verificată prin pozitivismul pragmatic şi a devenit psihologia behaviorală (sau comportamentală). Unde contează deosebit de mult ceea ce se observă din comportament. “Manevrezi manevre bre …”, îmi spui în sărăcia unei tentative ironice http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/cum-a-fost-distrusa-perla-turismului-interbelic-226531.html . De ce nu îmi dai voie să interpretez mineriadele într-o psihologie behaviorală ? Pentru că lucrurile descoperite astfel te îngrozesc ? Dar nu dumneata le-ai suferit. Cei din Sudul României le-au suferit.

 22. 23 blogideologic mai 28, 2011 la 11:25 am

  ”Noi nu promitem să vă dăm mai mult, ci să vă mai luăm din povară”
  Consider că este un mesaj realist şi fezabil. Dacă este implementat de către un aparat de partid alcătuit din oameni de bună credinţă.

 23. 24 blogideologic mai 28, 2011 la 11:49 am

  Deja premisa este eronată, anume că românul are prin definiţie statutul de „sclav” mental http://www.romanialibera.ro/cultura/carte/de-ce-nu-trebuie-regretat-ceausescu-226498.html . Iată că a fost nevoie să vină panul Adam Burakowaski ca să-l elibereze pe „bietul rumân” din această condiţie! În realitate, spune bietul român, imberbul pan Adam Burakowaski are statulul de „sclav” mental. Şi noi, şi polonezii, am suferit de pe urma Rusiei. Aşa cum arată istoricul britanic Simon Sebag Montefiore, sursa ideologică a răului făcut de Rusia se află în secolul XVIII. Tratatul de împărţire a Poloniei de la anul 1772 şi tratatul de la Kuciuk Kainargi din 1774, prin care Rusia a căpătat dreptul să pună talpa asupra noastră, sunt strâns legate. Pe când o conferinţă internaţională comună a istoriografilor şi ideologilor anti-comunişti români şi polonezi despre prima împărţire a Poloniei de la 1772 şi tratatul de la Kuciuk Kainargi din 1774 ? Lucrurile acestea „vechi” chiar merită a fi discutate, ele au relevanţă şi acum. Tocmai „duratele lungi” despre care vorbeau Miron Costin şi Fernand Braudel caracterizează istoria din acest spaţiu.

 24. 25 Socrate mai 28, 2011 la 11:54 am

  Viziunea economica a USL este o buna baza de discutii. Radiografia situatiei economice actuale si a evolutiei economiei este foarte buna. Foarte multe din masurile si tintele propuse sunt bune, insa niciuna nu este revolutionara. Se simte mai mult influenta dreptei decat a stangii.
  De exemplu, se spune : “Statul nu creeaza direct locuri de munca, ci asigura, prin mixul de politici economice aplicate, mediul necesar cresterii ocuparii in economie!”. Cu alte cuvinte, stat minimal, neimplicat in economie. Nu vad, de exemplu, de ce statul cand investeste, din taxele platite de contribuabili, in drumuri si autostrazi, realizeaza investitiile indesand profituri substantiale si nerusinate in buzunarele asfaltangiilor cunoscuti. Mult mai rationala si economica ar fi infiintarea de companii de stat ( corolar – infiintare de locuri de munca de catre stat ) pentru lucrari de infrastructura, asa cum a fost ARCOM-ul.
  Un alt punct care pare sa mentina implicit actuala politica de neimplicare a statului in economie este: “ Alinierea la media europeana a redevenţelor încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului “ ( este vorba evident de resursele minerale – Bogatiile de interes public ale subsolului,conform Constitutiei ). Suntem o tara bogata in resurse minerale, cu mult peste media europeana, si nu inteleg de ce trebuie ca statul sa renunte la exploatarea lor directa si sa concesioneze totul si sa see multumeasca cu firimituri, fie le redevente aliniate la media europeana.
  Un alt punct de dreapta este “ Management privat la companiile de stat din domenii strategice ( cu contracte standard, criterii de performanta si plata in functie de performanta ).”. Cu alte cuvinte, ramanem calati pe lozinca “ Statul este cel mai prost administrator” si, daca nu instrainam, macar numim un mangement privat ( panaceu ). Sa nu uitam ca acesta este unul din sfaturile “binevoitoare” ale FMI.
  Un punct foarte bun este in schimb “ Atragerea de investitii din ţările emergente(BRIC), precum si realizarea de parteneriate comerciale cu tari din zona BRIC. “ Poate ca n-ar strica USL-ului sa studieze si modelele economice de dezvoltare ale tarilor din zona BRIC.

 25. 26 sorin mai 28, 2011 la 12:00 pm

  Cu bla-bla-ul asta ramaneti in opozitie inca o suta de ani, chit ca nici portocaliii nu sunt departe
  Mi-a placut in special fagmentul asta. SAVUROS DE GAUNOS!

  •De undesuplimentambugetulde stat?
  1.Crestereagraduluide absorbtiea fonduriloreuropene
  2.Oprirearisipeibugetare(-50%)
  3.Combatereaeficientaa evaziuniifiscale
  4.Imbunatatireacolectarii(inclusivprinaudit international)
  5.Contractede performantain sistemulpublic
  6.Redeventelestatului
  7.Suprataxareatranzactiilorspeculative
  8.Revizuireasistemuluide vanzarea drepturilorde poluare

  Si totusi domnule Nastase cand va puneti pe treaba? Uneori (din ce n ce mai rar e adevarat) ma gandesc ca ati fost totusi un bun prim ministru…..

 26. 27 marcus mai 28, 2011 la 12:25 pm

  Pupezele Din Tei (Varianta Damboviteana)

  Doua pupeze boite precum oule de Paste
  Si pe sani cu flori depuse, ca in raclele cu moaste,
  Pe model Paleologu si in mana avand foarfeci
  Au purces sa vada meciul si sa taie niscai panglici.

  Meci in care nanobocu’, bine-ascuns dupa paleta,
  Se-apuca sa joace ping-pong pentr-un promo la gazeta,
  La guvernul dus cu pluta, care-n timp de mare criza,
  Construieste-n draci bazine stabilindu-si mare miza,

  Invatand pe puşti să-noate, salturi de la trambulina,
  Chit ca nu au bani de apa ca sa umple o piscina.
  Ei vor folosi prosoape bine inmuitate-n apa
  Sperând astfel ca parintii-i vor vota inc-o etapă!

  Asa ca votati cu bocu’ si partidul lui de slugi
  Si veti multumi la ceruri inaltand in slava rugi
  Ca de-acum copiii vostri stiu sa-noate pe uscat
  Performanta care, uite, scoate tara din rahat.

 27. 28 contele mai 28, 2011 la 1:15 pm

  Spuneam zilele trecute că PNL-ul va renunţa la cota unică. Nu am fost crezut. Iată că d-ul Antonescu a făcut-o.

  „”E foarte asemănător cu ceea ce a anunţat actuala putere. Nu văd diferenţe semnificative, cu excepţia introducerii unui sistem de taxare progresiv când vine vorba despre venituri”, ne-a declarat Nicolaie Chideşciuc, economistul şef al ING.”

  E bine că nu s-a căzut într-un populism grosier (cu excepţia celor un milion de locuri de muncă !). Bine că n-aţi promis mii de km de autostradă!
  În privinţa TVA ului scăzut la alimente cred că ar trebui să se mai gândească: banii la buget vor fi mai puţini iar preţurile, după o scurtă perioadă de scădere, vor creşte la loc. Preţurile la alimente vor scădea atunci când vom avea supraofertă, nu cred că prin măsuri fiscale se poate face ceva.
  Iar sporirea veniturilor bugetare prin combaterea corupţiei…asta o aud de prea mult timp ca s-o şi cred.

 28. 29 Ghita Bizonu' mai 28, 2011 la 2:15 pm

  blogideologic

  gresit oe undeva Leahu se considera pan . Si toti leahii sunt pani (e cam eclar statutul portarilor si al gunoierilor ca paorcarii sunt!) Ei se erocnsidra o sleahta.
  Noi ne consideram „rumani”. Cele mai „autorizate” voci se plang de boboru idiot care nu ii merita. Ia sa incerci sa faci asa ceva in Polonia! Preupun ca iti semnezi moartea civica si intelectuala (nu te vor omori in bataie … insa nu te vor impiedica sa te spanzuri!!). Ala fiind un pan gaseste de cuviinta sa lumineze „rumanimea” (de la ruman , conditie iobageasca) valaha iar teleptualitatea noastra se tavaleste de p-alcere su[usa precum catelu ca un pan ii aproba!!!

 29. 30 Sibilla mai 28, 2011 la 2:17 pm

  D-le AN,

  ” Viziunea de guvernare, bazata pe responsabilitate, solidaritate si dialog cuprinde principiile economice ale guvernarii alternative (modelul economic, bazat pe crestere, dezvoltare si locuri de munca) – prezentat in sinteza astazi – dar si strategii sectoriale (educatie, administratie locala, agricultura, sanatate) ce vor fi prezentate in saptamanile urmatoare. Pe aceasta baza, care reprezinta o platforma de dezbatere publica pentru lunile viitoare, vom pregati programul de guvernare. … ”

  – câţi dintre preşedinţii, secretarii executivi, vicepreşedinţii org. jud din teritoriu au fost prezenţi la eveniment şi care nu, de ce nu şi cu ce se ocupă ei în … timpul liber ( râsul-plânsul … ufff ), în afară de afacerile personale şi sporirea averilor… lipsesc sistematic unii, ŞI pentru că nima-n lume nu-i ia de urechile de măgari; ( de transpirat muncind cu sârg să le fete mansardele vreo cestie oricare de folos echipei ce munceşte la progr de guvernare, nici gând!! )
  – responsabilitate…. ioi majkoooo… se impune să le fie turnat unora cu tolcerul ce-i aceea adicătelea, iar altora să le mai explici la o anumită vârstă, la al nush câtelea mandat ce-i aceea asumarea responsabilităţilor, seriozitate, implicare, interes ŞI pentru cei din jur, targetul, electoratul… no ofense, dar e pierdere de timp, că ce să fac dacă-i cunosc pe câţiva ce le poate ” mintea ”;
  – dialog… un capitol cu multe bube, să nu fim ipocriţi să amintim numai de faptul că actuala putere criminală , pedelichelele în frunte cu alcoolicul naţional securistul, bolşevicul băsescu au făcut franjuri orice licăr de dialog social, să recunoaştem că la acest capitol al dialogului stăm PROST, dialog între noi înseamnă mucles – geaba urmezi linia partidului, ai opinii diferite de ale unor ” stimabili ” ţi se pune botniţă căci cu regret în teritoriu s-a cam privatizat partidul, e un soi de comunitate închisă care-n ipocrizia sa mai şi mimează opoziţia şi spune Centrului…. ce vrea să audă, atât –
  – dialog social : zisăi, partidul, o comunitate închisă, electoratul…. ne amintim de electorat NUMAI în campanie, în ziua premergătoare Alegerilor, iar dacă USL va avea scor bun în oareşce judeţe ale patriei, apăi nu înseamnă că acel scor bun va fi cu vreun mare aport din partea electoratului tot mai subţire al stângii ( subţire ŞI din cauza unor prăpădiţi care au privatizat partidul ); dialog social cu cei aflaţi încă la putere, auuuu… păi se iegzistă, d-aia non-combat, d-aia musai dosare penale pt incomozi carele ne supără vocali, incisivi fiind va să zică ne supără ” adversarii ” care-s fraţii de Lojă, parteneri de afaceri ori băute; nah, cu soiul aista refuz să fiu solidară, becouse io nu-s solidară cu pretenarii pedelichelelor, punct.
  – d-le AN, la acele dezbateri publice care vor urma, am de spus câteva, cu argumente, of course, unor guguştiuci din teritoriu, de la obraz, evident, apropo de ” priorităţile ”, ” preocupările ” mnealor vis a vis de programul de guvernare , dar oare nu urmează vreo făcătură di jenu ” la CAIM cu … ”, aşa cum se practică becouse mai au simpatizanţii şi militanţii de ciuruit/amuţit/măturat din peisaj şi gataaaa… scapă de deranjuri, pot dormi pe ei în pace şi pot vegeta până le cresc muguri, ce buba
  – îşi vor deplasa anatomiile onor liderii USL, mă refer la cei din judeţele patriei, să spună, explice, să convingă oamenii, electoratul din teritoriu adică ce şi cum cu Viziunea Economică a USL, cu Viziunea pe Agricultură, Educaţie, Sănătate a USL ? zic că e rostul SĂ FIE între oameni, pe teren, să ia judeţele la pas, că-n CD nu, în comisii cam rar, acţiuni de amploare cam nema, deci…. cam numai titlurile/funcţiile/costumele de nişte păcălici, n-aşe ?
  – zice CORECT colegul blogideologic:
  * ”Noi nu promitem să vă dăm mai mult, ci să vă mai luăm din povară”
  Consider că este un mesaj realist şi fezabil. Dacă este implementat de către un aparat de partid alcătuit din oameni de bună credinţă. *
  Şi adaug – aista pt că dumneamea NU are aluat/mentalitate de sclav – ar fi de dorit ca oareşce impertinenţi şi ipocriţi şi-mi asum ” alinturile ” la adresa ” stimabililor ”, dacă tot au considerat că mnealor e deajuns să existe-n peisaj, să frece menta şi să intoneze oareşcând la centru, cum zisăi, ceea ce e de dorit să se audă, să împovăreze spinarea unora de pe redute, ca să-i sature bag seama de implicare şi pt că-i inoportunează-n dulcea lâncezeală că doar vezi Doamne sunt beneficiari ai imensei sume de 500 ron/lună, ce dacă duc, să ducă dacă-s fraieri şi muncesc pt 20 care fandosesc, carele va să zică, ar fi de dorit ca neicuşorii să pună osul la treabă. Măcar de ochii ” prostimii ” căci lipsesc cu desăvârşire din peisaj.
  ” UN APARAT DE PARTID ALCĂTUIT DIN OAMENI DE BUNĂ CREDINŢĂ ”… DĂ-MI DOAMNE, ZILE SĂ VĂZ AŞA CEVA CĂCI PENTRU MOMENT… 😦

  D-le AN,
  Ce ne facem cu aserviţii pedelichelelor din teritoriu, căci românaşii îi văd, îi ştiu, le cunosc metehnele, sunt la curent cum şed lucrurile-n teren şi d-aia când aud sloganele USL spun cu amărăciune ” pleacă-ai noştri vin ai noştri, să trăiţi bine, că proştii, noi rămânem, voi…. cu-ai voştri… ” ( asta e auzită recent şi nu ne face cinste şi n-am avut replică , au avut românii exemple zdrobitoare şi-am pus ochi-n pământ de ruşinea lipsei de ruşine a altora ), că ce va tre să se schimbe astfel încât să NU se mai spună ” sunteţi la fel ”…

  ŞI colegul Bibliotecaru spune CORECT !!!
  DE CE , AN, NU COOPTAŢI CÂŢIVA DINTRE COLEGII DE DIALOG CARE SE PRICEP, CARE AU VIZIUNE ( ce dacă nu-s ” marcanţi ” de prin teritoriu, ce dacă!! ) CARE VIN NU DOAR CU IDEI CI SUNT CONVINSĂ AU ŞI NISCAIVA SOLUŢII DEMNE DE NENEGLIJAT ?
  Puneţi Departamentele PSD din teritoriu LA MUNCĂ, abordaţi direct vânătorii de titluri, c-au dat buzna părânduli-se că sună bine preşe de Departament PSD, să-i videm dară cu propunerile, ideile, să vi le prezinte, să le explice!! Unii dintre pufuleţi au priceput că dacă venim la guvernare ei cu siguranţă vor fi numiţi pe scaune călduţe pe motiv că ” sunt ” – ce dacă unii numai ca nume pe liste, listutze – şefi de departamente, nah, ăştia-s armata cu care să câştigăm Alegeri, ăştiaaa…
  AN,
  Să nu se priceapă că vă fac reproşuri, tumna eu, neica nimeni, niet, niet, NIET! Spun numai că nije dobro : echipa Ponta-Dragnea continuă să se-mbete cu apa de ploaie turnată-n pahare de câte unii, că panseluţele care le sunt fluturate sub ochi sunt di facto scaieţi, baloane de săpun, şi-or să se convingă atunci când or da faţă cu scorul, prea târziu ( încă sper să NU !! ). Timpul ne presează iar pedelichelele sunt în campanie de ceva vreme, că dacă ” stimabili ” din rândurile noastre dorm… Cum zisăi, boborul e al drek, că le turbură somnicul, afacerile, ei ie buuuni, dar oare buni în folosul cui?…
  AN,
  Mulţumesc!

  p.s. Rămâne cum am stabilit ! PM, punct.
  Să nu zăuit, tinerii m-au acceptat şi ne pornirăm pe trebi serioase, promit să le continuăm.
  Şi mai promit să nu răspund provocării unor duduitze şi unor lache care-mi spun cică să mă duc… cu Năstase al meu … ”, sigurno că au grijă să nu fie prea mulţi martori, dar se pun cu corcitura…. auuuuu… promit să NU plec şi să insist să revenim la ce-a fost pesedeaua odată… că-i MUSAI !! LA TREABĂ ! Aia e, treabă ŞI nu mă las până n-or pricepe că daaaaaaaaaaaaaaaaaa : vreau liederi de la Centru şi la noi în judeţ, vreau lansări de carte ale liederilor de la Centru şi-n Caraş-Severin, vreau scor bun la Alegeri că d-aia le cer ce fac şi eu , MUNCĂ, şi vreau să văz câţi mor dacă se supără frunzesky, nah !

 30. 31 Ghita Bizonu' mai 28, 2011 la 2:21 pm

  Pierdut unu bucata RezuzZ
  O declar nula ….
  Cu acesata ocazie imi cer scuze de la credincisoii evangheliei autriece dupa Mises… sunt si cazuri mai disperate ….(GM Tamans si criticatac.ro)

 31. 32 olivia mai 28, 2011 la 2:45 pm

  In primul rand, USL-ul nu era cumva o alianta intre stanga si dreapta? In care stanga parca avea cel mai mare procent de votanti, nu? Deci unde dracului e partea de stanga a acestui program? In al doilea rand, prin comparatie, faceti ca Boc cel mic sa para un politician serios si capabil. Ptr ca masurile impuse de „prietenii”de la FMI si acceptate cu entuziasm de guvernul Boc vad ca sunt acceptate cu acelasi entuziasm si de opozitie. Si cel mai mult imi place cum o tineti in continuare cu externalizarea serviciilor, si nu oricare, ci alea de management, si nu oriunde ci in sectoarele strategice ale economiei. Adica in loc sa-i platim pe coruptii nostri cu mai putin s-i platim cu mai mult pe unii care reprezinta interesele altor state, ca dupa cum ziceati romanii sunt corupti. Adica, frate, in toata Romanica nu gasesti un roman cinstit si trebuie sa ii importam. Decat sa faceti cgestia asta, n-ar fi mai sanatos sa mai promovati in partide si oamnei cinstiti? Ca oricine trieste aici stie ca oamenii cinstiti sunt eliminati din politica precum un corp strain. Deci frate, suntem prea saraci ca sa avem sanatate si invatamnat, dar suntem suficient de bogati ca sa ii platim pe unii cu foarte mult ca sa ne conduca in propriul interes. Si cu ce bani? Pai cu bani de la imprumut de la FMI. Si statul, capabil ca de obicei, in loc sa faca ce ar trebui, si anume sa infiinteze direct niste companii de stat sa creeze direct locuri de munca, si care sa aduca profit la buget, prefera sa angajeze niste companii strine si pe mai departe, ca prietenii de la Bechtel. Ca asa e frumos. Statul sa fie minimal si daca zici altceva se chiama ca fluieri in biserica. Poate nu mai tin eu minte exact, dar flota nu s-a praduit cu ajutorul unei firme europene care cica facea o treaba mai buna decat statul? Iar de sursele de venit, nu mai zic. Cum o sa faceti lucrurile pe care ziceti ca o sa le faceti? Cum o sa combateti evaziunea fiscala? Cum o sa cresteti gradul de absorbtie al fondurilor europene? Legat de agricultura, cum o sa incurajati asocierea? Iar unele cifre, cum ar fi cea a somajului, de unde ati luat-o? De la actualul si competentul guvern? E bine de stiut ca nici opozitia nu reprezinta interesele romanilor, si ca trieste fericita in Wonderland alaturi de actualul guvern. E frumos acolo domnule Nastase? Poate invitati intr-o zi si somerii din lumea reala in lumea dvs, ca poate v-ar fi mai usor sa-i numarati. Si apropos de grupul BRIC, si la ei statul e tot asa minimal? De aia le merge lor bine, ca au manageri straini si le spune FMI-ul care le sunt interesele? Ca ma intreb cum face statul chinez sa dea de lucru la un miliard jumate de oameni iar statul roman sa nu aiba de lucru ptr cateva milioane. Ca in lumea reala, somajul e probabil peste 20%, asta judecand dupa numarul de tineri din jurul meu care nu-si gasesc de lucru. Sunt sigura ca daca va interesa o cifra reala facea colegul dvs Dancu in sondaj de opinie si ne lamuream. Dar e bine de stiut ca nu va intereseaza. Si ma bucur mult ca o sa continuati acordul cu FMI, ca sa ne mearga la fel de bine si mai departe. Cand o sa ne intre si noua in cap ca orice creditor nu are atat interesul sa isi recupereze datoria ci sa obtina mai mult prin executarea silita a activelor la pret de dumping? Trebuie sa ajungem si noi sa ni se zica sa vindem bucati din teritoriu cum i se pretinde Greciei? Ca si asa zicea printul Charles ca cea mai vandabila ar fi Transilvania. Ce pot sa zic, PSD-ul m-a umplut de respect cu programul asta. Eu am mai zis ca stanga in Romanica nu e reprezentata…Nu ramaneati dvs mai bine la titulatura de alianta de dreapta? Ca nici macar de centru nu sunteti…

 32. 33 blogideologic mai 28, 2011 la 3:55 pm

  Care-i problema Greciei ? Vorbesc despre problema sa economică. Toţi occidentalii acuză acum Grecia şi pe greci că i-au păcălit pe occidentali. Aş zice că-i mai curând invers : Elita intelectuală a Occidentului, intim angrenată în culisele Puterii din Europa Occidentală, şi “asta-i cam de multişor poveste”, încă din Epoca Luminilor, a dorit, a vrut, a adorat să fie păcălită de Grecia şi de greci. Totuşi extrem de realistul lider politic care a fost regele Frederic cel Mare al Prusiei, îl avertiza pe Voltaire asupra iluziilor şi decepţiilor posibile. Acest avertisment sosea într-o scrisoare datată la 8 octombrie 1774 : „[Văd că] elenii cei vechi sunt resuscitaţi [acum] în Franţa ; [dar] Grecia va deveni numai ceea ce va putea ea să devină. ” Extraordinară premoniţie a regelui Frederic! Într-adevăr „cel Mare”! În secolul XVIII, ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon a făcut toate jocurile posibile anti-Romania şi pro-Grecia! Fanarioţii şi muscalii au profitat. Chiar drepturile pe care le căpătase domnitorul Alexandru cel Bun de la Comneni şi Paleologi (un titlu imperial, iar acest lucru se învăţa în manualele de istorie de liceu din perioada interbelică) asupra spaţiului nord-pontic din Romania Orientală au fost transferate ilegitim Rusiei prin tratatul de la Kuciuk Kainargi din anul 1774.

 33. 34 Stiri mai 28, 2011 la 4:48 pm

  Articolul este destul de interesant.

 34. 35 Ioan mai 28, 2011 la 5:10 pm

  @ Contele

  Am o parere. Este un fel de a spune ca peneleul a renuntat la cota unica. Nu, ei nu au renntat, si rezulta asta si din cotele de impozitare situate sub 16%. In acest fel, cred eu, veniturile impozitate cu 16%, indiferent de marime, vor beneficia in continuare de aceiasi cota unica. In schimb veniturile sub si putin peste 1000 lei vor fi impozitate cu o cota de impozitare consistent mai mica de 16%. Si astfel, cred eu, atat liberalii cat si social-democratii au reusit, prin suita de impozitare in trei trepte, sa rapunda electorilor sai in mod corespunzator. Deocamdata, cred eu, la aceste detalii s-a rezumat acum viziunea comuna a celor doua partide. Pe termen lung, insa, nu cred ca social-democratii vor renunta la impozitarea progresiva.

 35. 36 Victor V. mai 28, 2011 la 5:11 pm

  @olivia

  În Romanica trăiesc romanei si romanele, cu toții ușor tâmpiței. Norocul meu este că eu trăiesc în România și mă întâlnesc cu nația asta doar pe bloguri.

 36. 37 Victor V. mai 28, 2011 la 5:14 pm

  @ olivia

  Am uitat. Îți doresc să trăiești și să muncești precum în China. 6 luni ai fi lucrat gratis pentru buletinul de București.

 37. 38 Ghita Bizonu' mai 28, 2011 la 5:58 pm

  Blogidieologic

  cum care e problema ? Prea mult ambitz si prea putina putirinta! Si prea multa „inteligenta” fanariota …. cica grecii sunt oameni muncitori , ca muncesc mult .. mai ales emigrantii (destui dintre „puturosii” din Romania).
  Cica o tara foarte dezvoltata .. intrebarea este in ce ..
  Statisticile arata frumos da omit ca principala industrie a Greciei este dusul tavii … insa tava este din import. Si ce este pe tava , si masa si … uneori si aia/ala de duce tava!
  Mai tineti minte filmuletu ala On a volle la cuisse de Jupiter ? Politia avea ARO . Taxiuri Dacia . Nu se vad in film tractoarele UTB 650. Grecia nu merita nici cat Romania aderarea la UE !!! DAR a fost primita ca avea prea multi comunisti ….si da-i si impinge-i ajutoare de convergenta de dezvoltare samd . Cateva miliarde pe an (plus alea militare ale SUA .. cam 1 mld pe an …)
  Apoi deh a mai pompat si ea de la altii ca era-n UE si capitalista … si in Romania se gaseau fraieri si vapoare, fabrici si PTTR ….
  Asta este cu Grecia. A da sa nu uitam registre guvernamentale falsificate si un nivel de trai bazat pe deficit. Se zice ca romanii s-ar fi dedulcit la asistenta. Adevarul este ca grecii sunt o tara asistata!! Un popor de functionari, asistati ,de tejgehetari necinstiti , de hoti, mofluzi mincinosi samd cu coada pe sus. Azi insa descopera ca altii nu sunt prosti cum au crezut si ca acei altii se pregatesc sa le privatizeze si insulele si maslinii si izmenele …
  Ce are cu titlul gazdei ?
  Nimic decat ca ne putem si noi trezi in aceiasi situatie (sa platim chirie ptr izmenele noastre) desi fata de greci nu ne-am destrabalat vreo 20 de ani ….
  (si nu m-ar mira sa il vaz pe bravul palicar internationalist sarind plin de foc in apararea patridei stramosilor sai in fustanela …..de unde si fystan)

 38. 39 Radu mai 28, 2011 la 8:24 pm

  Am citit si eu documentul (o ciorna de fapt pana una-alta) intitulat viziunea economica a USL (accesat cu clik pe cuvantul viziunea din primul rand al prezentarii d-lui Nastase. E greu de amestecat apa si uleiul cand se vrea o solutie omogena ! In fine, pagina antepenultima (46/48) mi s-a parut interesanta: „De unde suplimentam bugetul de stat ?”, ca trebuie suplimentat, mai ales ca cheltuielile vor creste semnificativ. Solutiile 2-4 (oprirea risipei, combaterea coruptiei si imbunatatirea colectarii) sunt iluzorii. Si PSD si PNL au fost la guvernare si au facut risipa, au avut corupti si colectau prost veniturile ! Punctul 5 (contracte de performenta in sistemul public) este aproape imposibil: Sa inteleg ca profesorii vor avea salarii in functie de numarul de olimpici ? Salariatii din domeniul public sunt sindicalizati, nici nu cred ca e legal sa aiba venituri diferentiate decat pe criterii de experienta. Punctul 7 – suprataxarea tranzactiilor speculative este iarasi la nivel de vis: cum se poate defini in mod clar ce este o tranzactie speculativa ? Cat despre 8, revizuirea vanzarii drepturilor de poluare, asta e frectie la picior de lemn, cati bani pot fi adunati din asta ?

  Ramane punctul 1, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene. Poate sa ma lamureasca cineva ce inseamna asta in practica ? De cati bani vorbim ? De ce nu sunt absorbite aceste fonduri azi ? Ce ne impiedica ? Este un fel de competitie intre diverse proiecte din diverse tari ? Daca da, cum poate statul sa ajute ?

  Nimic despre micsorarea cheltuielilor statului. Nimic despre incurajarea investitiei banilor romanilor din strainatate. Doua surse substantiale de venit !

 39. 40 M.Voicu mai 28, 2011 la 9:44 pm

  olivia, mai 28, 2011 la 2:45pm
  Am fost pe stadioane de mai multe ori ca sã concurez, decât ca privitor. Studenţilor care sorbeau ziarul „Sportul” le spuneam cã sportul se face, nu doar se citeşte;
  îmi amintesc un gând la o frustrare profundã: ”Nu plânge, Dobrine!”

 40. 41 florin m. mai 28, 2011 la 9:51 pm

  Este aceste document o viziune?
  Aceleasi clisee: ce dramatic a actionat partidul rival, (de conjunctura, dupa cum o demonstreaza insasi existenta USL), in ce situatie catastrofala ne-a adus, (nu am auzit niciodata altceva in ultimii ani, ceea ce nu inseamna ca nu exista adevar in aceasta constatare), cat de radical schimbata este propunerea noastra si cum va salva ea tara.

  Suntem deja preveniti: 6000 de functionari numiti pe criterii, desigur, politice, vor fi schimbati cu 6000 de functionari numiti, cum altfel, pe criterii profesionale. Cu siguranta, original si decisiv pentru viitorul nostru luminos.

  Ni se vorbeste si despre redescoperitul management privat al companiilor de stat, adica se resusciteaza teoria socialismului de piata a lui Oskar Lange, de pe la 1937. Daca o spune si FMI, trebuie sa fie buna, nu-i asa? Oricum nu pricepem mare lucru din economie, din moment ce desi ne numim economie de piata, batem campii cu avant socialist, asa ca de ce sa nu mai aruncam talk show urilor un subiect care sa creeze audienta, in vreme ce noi ne ocupam de lista celor 6000? Money makerii pentru partid(e), pentru urmatorii 4 ani.
  De fapt, adevarat provocare va fi intocmirea acestei liste fara a degenera in lupte intestine in varianta USL. Greu, greu… Dar vizionar, daca reuseste.

 41. 42 Victor V. mai 28, 2011 la 9:53 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Îmi ești din ce în ce mai simpatic. În general ai dreptate cu Grecia. Ca și la noi, există paraziți asistați și există și oameni muncitori. Ce îmi place este că toți grecii muncitori pe care-i știu au decis să rămână în România. Iar paraziții s-au întors acasă să le poarte statul grec de grijă.

  Și din nou ai dreptate când spui: „ne putem si noi trezi in aceiasi situatie, […] desi fata de greci nu ne-am destrabalat vreo 20 de ani”.

  Ar fi de urmărit și Turcia, care muncește din greu, de ceva timp și va înlocui Grecia ca putere regională.

 42. 43 Cârcotaşu mai 28, 2011 la 10:12 pm

  @ Ioan,
  Dom’le, îţi place sau nu, se cheamă că au renunţat la „cota fixă”. Cum priveşti mata lucrurile de sus în jos, cică s-a redus pentru unii de la 16%. Ei, la rândul lor, privesc invers, de jos în sus, că unii plătesc mai mult, da’ cota nu mai e una singură. Important e principiul, la care PNL-ul a renunţat surprinzător de uşor. Mai departe, acel 16% poate fi făcut 45%, baremurile pot fi schimbate, că principiul rămâne acelaşi, impozitarea diferenţiată (sau progresivă, că tot aia e) şi asta-i important.

 43. 44 Alex mai 29, 2011 la 3:21 am

  Felicitari! E bine ca opozitia isi prezinta solutia alternativa, oricum si fara ar fi fost peste ciuma portocalie, datorita votului negativ…

 44. 45 Sibilla mai 29, 2011 la 3:33 am

  Ce ne trebuie nouă, Opoziţiei, ACUM, e … : FORŢĂ, ECHILIBRU ŞI ÎNŢELEPCIUNE ÎN FORŢĂ!! Adicătelea mai cu vlagă, ce naiba, că doar n-o să ne lăsăm amăgiţi de ” forţa ” afişată de pedelichelele în agonie !! Ce naiba, ne batem singuri şi ne văicărim ca nişte muheri în izmene, doar atât pot domnii lideri ai Opoziţiei ?? Chiar aşe ?
  Câtu-i ziulica smiorcăială, analize interminabile, constatări ce face gaşca bolşevicilor lui bă-SECU… pffff… Nu reuşesc liderii să trezească românii din amorţeală, că-s amărâţi şi obosiţi şi scârbiţi ei, românii de aistă politichie de nota cel muuult 5, no ofense, da nu peste noapte s-au petrecutără multele cele… c-a tot lălăit-o onor Opoziţia… Natrag la biberoane dacă nu-s capabili sau se maturizează şi devin comandiri destoinici. Apăi USL e musai să câştige Alegerile, că NU există să nu se iegziste să nu se poa preîntâmpina fraudarea, dar dacă ne limităm la smiorcăială /constatări şi nu ne punem mansarda la lucru, nah… Iaca spun ŞI aista : vor mătura muherile cu voi pământul patriei, dacă sunteţi dijiaba şi pămpălăi şi pierdeţi, voi ” macho ” care până la proba contrarie vă dovedirăţi numai buni oratori ( voi = Ponta, Crin, Daniel )
  Tustrei emit puncte de vedere, pe aist blog am citit de-a lungul vremii multe idei de luptă, să le pună-n practică muherile, copiii, că ei ce ???
  D-le AN,
  Evident că la conducerea PSD ar fi normalno să fie…. AN, punctum!
  Permiteţi-mi să le transmit una bucată d-aia ” auch ” domnilor lideri ai USL, căci şobolanilor, hoţilor, curvăsăraiului aflat la putere le-o tot zisăi, anume :
  ” Democrat înseamnă cineva care vrea să înalţe poporul pe umerii săi, nu cineva care vrea să se înalţe el pe umerii poporului. ” – Iorga
  Că-i tot aud văicărindu-se că democraţia aşe şi pe dincolo, că noi nu suntem ca cei de la putere, dară tăt pe biet bobor ne sprijinim nălţările, tune buba-n ie de politichie . Poporul urmează pe cei ce oferă soluţii clare, pe cei ce …
  Revin, câtu-i ziulica văicăreală, smiorcăială, analize, constatări , aşa, şi ?? Ca să nu mai pomenim de faptul că hăla beţiv care s-a ales preşedinte, arză-l-ar focul Gheenei să-l arză pe el şi tăt neamul lui de hoţi, apăi hăla locatar al Cotroceniului, şăf al Victoriei e mai cunoscut ca fiind : toarăşul ” ce-mi plac glumele mele ”. Cea mai dihai glumă a băsescului e… Nutzi de Pleşcoi. O glumă la care de-a lungul ăstor ultimi ani muuuulţi pusăre botul şi-acu dă-i cu văicăreala că ” doamna ” e-n toate. Păi e, ” doamna ” în toate cele, că dacă macho mioritici pică laţi şi nu se prea găsiră oşteni carele să nu prefere glumele de prost gust di jenu jagardelei din dotarea dictatorului…
  Au ajuns fufele Alma, Nutzi să conducă destinele ţărişoarei, repet, NU peste noapte fifi-înaripate, halal politicieni veghează interesele românilor, uffff !!!
  O să o ţinem toată vara cu … văicăreala, smiorcăiala, analizele, constatările… măcar de s-art ocupa careva să vază cum mai stăm par egzamplă cu rata mortalităţii, dacă nu-i deranjăm de la alte ” priorităţi ” pe unii. Zic acestea pentru că vine perioada concediilor, croazierelor, iară majoritatea tovilor din teritoriu deja-s cu geamantanele scoborâte şi desfăcute să se pregătească d-ale lor preocupări, că dă-o drek de ţară, nu pleacă din loc, tot acilea o găsesc la întoarcere… şi tăt cu gaşca pedelichelelor căţărată pe spinarea românilor, că ie grele s-o dăm jos, dar imposibil NU ESTE !!!
  Pe bună dreptate spun că ar trebui să ne număraţi pe noi populaţie a patriei din 3 în 3 luni, să ţină careva socoata şi să luaţi aminte cu toţii, până la anul mai e destul iar de-om fi din ce în ce mai puţini şi voi tot lălăind-o, apăi sunteţi complici chiar dacă fără de voie la decimarea românilor….
  Dar, cum zisăi, vine vara… şi-o fi lungă, cine naiba să ne mai contabilizeze, doară la vot se ia procentul care se prezintă la urne din cei ce vor mai exista, n-aşe ? Ce conteşte şi cui pasă câţi ? DEMONSTRAŢI dacă da au ba, PUNCT.

  p.s. să-mi fie iertate oareşce greşeli de tastare ori altfel, iacă la ce ore poposesc în casa AN-ului, casa noastră, da ce să-i faci, aşe-i la noi în România, unii sunt prinşi cu multe, la fiece doi cu trebi sunt din păcate două-tri sute care orbecăie prin peisaj… bacovian peisagiul şi încă n-a bătut toamna la geam…

 45. 46 Sibilla mai 29, 2011 la 3:43 am

  @olivia,
  Dacă AN ar fi Premier ACUM, să fii convinsă că alta ar fi Calea şi da, el ştie ce, cum , cu cine, încotro! Sigur că nu ar ploua cu mălai peste noapte, dar s-ar însenina aia Economie pe care AN a lăsat-o pe +8!!! Iară cu FMI s-a dovedit guvernarea Năstase un majstor în negocieri , cred că au şi luat notiţe la vremea aceea că aveau de la cine, nu ca acum, vai steaua noastră…

  @Victor V,
  Nu sări, majkă, e doar un român supărat, sătul de gaşca băsescului, care strigă cu disperare poate căci ştie că E cineva care o aude ! Nu da cu parul, olivia e un OM, nu unul din şobolanii de la putere. Zău poţi… altfel. Cătrăniţii, criticii, cârcotaşii NU sunt duşmani. Duşmanii poporului, ai României sunt la Cotroceni, Victoria, regii şi reginele vămilor, marmurei, sării, poştei, etc.

 46. 47 olivia mai 29, 2011 la 4:00 am

  @ Victor V
  Cred ca in Romanica traim cu totii. Nu cred ca doar in Romania mea fratele presedintelui l-a nasit pe copilul lui Bercea Mondialu’, nu cred ca doar in Romania mea primul ministru joaca ping-pong, fotbal, ascute coase, dirijeaza fanfare in timp ce tara e in colaps, nu cred ca doar in Romania mea bugetele ptr ministere se dau in functie de gradul de simpatie al presedintelui ptr respectivul ministru, ca doamna Udrea a iesit deputat cu peste 50 % din voturi, ptr meritul ca pare a fi in gratiile presedintelui, nu cred ca doar in Romania mea comisia parlamentara ptr apararea drepturilor omului intentiona sa discute divortul lui Irinel Columbeanu. Pe langa toate acestea, probabil ca mai mult in Romania mea, prietenii mei au plecat din tara ptr ca nu isi gaseau slujbe din care sa se intretina, iar cei care nu au plecat inca, dupa luni de cautat slujbe in tara, acum isi cauta si ei in afara. In timp ce prietenii mei pleaca, cum de la guvernul actual nu am si nu am avut niciodata nici o asteptare, in mod firest orice speranta de a mea se indrepta spre opozitie, in special spre partea de stanga a opozitiei. Acum, opozitia scoate un program, in care spune clar ca nu va crea direct locuri de munca, ci va crea mediul necesar ptr ca sectorul privat sa le creeze. Chiar admitand ca ar reusi acest lucru, pana iau anumite masuri economice, pana incepe sa se miste mediul economic, pana se ceaza noi locuri de munca, pana cand salariile vor ajunge si la noi la un nivel din care sa poti trai, cam cati din prietenii mei credeti dvs ca se vor mai afla atunci in tara? In afara de asta, nu stiu daca va dati sema, dar eu personal nu sunt nemuritoare. Daca USL-ul va produce o schimbare in bine peste 10-15 ani, pe mine nu ma ajuta foarte tare. Eu am nevoie de o dezghetare a pietei muncii acum, ptr ca acum trebuie sa mananc, acum trebuie sa platesc intretinerea, acum ar trebui sa ma gandesc sa imi fac familia mea si copiii mei. Iar opozitia vad ca n-are nici o graba nici sa creeze locuri de munca, nici sa gaseasca venituri ptr buget, ca sa faca ceea ce spun ca vor face, sa deblocheze posturile din invatamant si sanatate, sa scada impozitele pe produsele agricole, sa scada impozitele ptr salariile mici, s.a.m.d. Poate dvs vi se pare ok ca opozitia sa prezinte un program economic fara sa faca o socoteala a costurilor pe care le implica masurile sociale pe care le propun, fara sa faca o socoteala ce venituri ar putea sa aduca sursele pe care le mentioneaza, fara sa dovedeasca pana la urma fezabilitatea acestui program, dar considerand gravitatea situatiei in care ne aflam, eu asteptam mai mult. Pana nu vad si eu niste calcule, mi se pare un program facut exact ptr electoratul din Romanica, de la care cineva probabil asteapta sa se bucure de minunatele masuri, fara sa se intrebe de unde surse de finantare. Aaaa…si formatul m-a lasat fara comentarii.
  P.S. Cand am zis eu ca vreau sa muncesc ca in China? Eu am zis doar ca trebuie luat in considerare si alt model de stat, cum ar fi modelul unui stat care reuseste sa asigure un blid de orez ptr 1 mld si jumatate de suflete si care are un cuvant tot mai greu de spus despre politica planetei. N-am zis ca trebuie sa copiem alt stat in detaliu. Modelele, masurile, se adpteaza in functie de societatea in care incerci sa le aplici. Cat despre buletinul de Bucuresti, nu cred ca e chiar o favoare pe care mi-a facut-o Statul Roman avand in vedere ca nu am venit din alta parte. Pe de alta parte, daca statul dorea sa imi faca buletin de altceva, de Ilfov spre exemplu, ar fi fost bizar, dar era o situatie cu care m-as fi putut impaca. Nu am impresia ca e vreo rusine sa nu fii din Bucuresti.

 47. 48 blogideologic mai 29, 2011 la 7:29 am

  Bismarck şi Nagy Lajos / Am comparat mereu, –îngrozit!–, exterminarea ţăranilor români în răscoala de la 1907 (când, totuşi, n-a fost ucis vreun alogen!) cu exterminarea ţăranilor români în răscoala de la Bobâlna din 1437-1438. Istoricii sunt de acord că răscoala de la 1907 a fost continuarea unei serii de răscoale ţărăneşti care începeau în Principatele Române Unite, după Congresul de la Berlin din anul 1878. Congres care, suntem minţiţi cu neruşinare!, ar fi adus confirmarea Independenţei noastre Naţionale (sau „tichia de mărgăritar”). În realitate a fost doar o „normare independentistă” impusă de Congresul de la Berlin, prin care a fost deschis pe teritoriul nostru influxul de alogeni carpetbaggers ce au căpătat nişte drepturi economice exorbitante în defavoarea autohtonilor români. La vremea respectivă, poetul Mihai Eminescu a scris pamflete viguroase prin care demasca adevărul acesta. Or, acele drepturi neruşinate pentru alogenii carpetbaggers au fost impuse pe spinarea românilor la cerinţa cancelarului german Bismarck. Din acele drepturi pentru alogeni acordate de Congresul de la Berlin la anul 1878 a rezultat exterminarea ţăranilor români la 1907. Iar exterminarea de la 1437-1438 a fost rezultatul aplicării decretului suveranului angevin Nagy Lajos, vorbesc despre decretul de la Turda din anul 1366 : „Exterminandum seu delendum in ipsa terra malefactores quarumlibet nacionum, signanter Olachorum”. În traducere liberă, înseamnă : „Ucideţi-l pe hoţul de Valah!”. Miron Costin şi Fernand Braudel vorbeau despre importanţa „duratelor lungi” în acest spaţiu. Văd că decretarea cea veche a lui Nagy Lajos : „Ucideţi-l pe hoţul de Valah!”, este reluată spontan, –poate fără să ştie–, de unii postatori pe forum RL http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/cum-a-fost-distrusa-perla-turismului-interbelic-226531.html .

 48. 49 cetateanul intrigat mai 29, 2011 la 8:13 am

  Singurul lucru important, singura măsură care ar produce efecte rapide şi ar însănătoşi economia, lipseste cu desăvârşire din programul economic. Aceasta este reducerea drastică a numărului de lefegii de la stat. Numai când românii vor învăţa că societatea care se bazează pe slujbe la stat este o societate muribundă, numai atunci vom avea şansa normalităţii. Moştenirea ideii că nu munca profitabilă economic, ci slujba şi favorurile de la stăpânire te înavuţesc, idee adânc înrădăcinată încă de la fondarea Principatelor, cultivată sub fanarioţi şi înflorită sub Cuza Vodă, arată cum nişte tradiţii de două parale duc un popor întreg în banca repetenţilor. Sectorul public de la noi distorsionează grav piaţa muncii, cursul de schimb, consumul, accesul la resurse. El nu permite premierea performanţei economice ci o penalizează, prin caracterul său parazitar. Nu permite nici promovarea inovaţiei şi liberei concurenţe, se opune schimbării ierarhiilor prin competiţie, joacă rol de frână economică şi socială. Sectorul public trebuie redus în modul cel mai sever, dacă dorim ca România să aibă vreun viitor.

 49. 50 Ghita Bizonu' mai 29, 2011 la 9:00 am

  Victor V

  unu – matele intelegi cam greu sarcasmu’ . Nu este vina mea .. Din cestia aia trebuia sa intelegi ca o tara nu se poa baza doar pe „servicii” decat daca este foarte mica (Lichetenstein, San Marino , samd). Cat despre excesele grecesti ele au avut ca rol mituirea populatie ca sa accepte „capitalismu” v 999.
  As mai adauga la inteligenta ta observatie ref la muncitu ca in China ca uiti micul amanunt – cam neesentiala se pare- ca principala problema a Chinei este suprapopulatia. Poa ca ai putea sa te gandesti cum disponibilizezei un miliard de oameni…
  Si trebuie sa iti zic ca imi place nespus de mult concluzia ta :
  Ar fi de urmărit și Turcia, care muncește din greu, de ceva timp și va înlocui Grecia ca putere regională. De acord ca Turcia munceste bine si chiar mult. Dar in gnl cu cap – cestiune pe care o omiti. Insa daca este vorba de cap de cand mama lu procest verbal grecia putere regionala ?!?!? Asa ma face sa ma uit la mesajul tau in privinta grecilor muncitori. Deh asta e hiba voastra : voi munciti (cu gura!) nu ganditi !!!

 50. 51 Tacitus mai 29, 2011 la 11:26 am

  @blogideologic
  Ironia soartei face ca acolo unde legea medievală a fost strict şi sever aplicată, apucăturile infracţionale ale locuitorilor să fie mult mai bine ţinute sub control. Avansul multisecular al Transilvaniei şi Banatului în plan economic, cultural şi social, se datorează în întregime acţiunii civilizatoare, de europenizare, efectuată timp de secole de Regatul Ungariei, apoi de Austria. Nocive cu adevărat pentru neamul românesc au fost nesfârşitele războaie dintre moldoveni şi munteni, campionul Ştefan cel Mare şi Sfânt făcând incomparabil mai multe victime în rândul românilor decât în rândul turcilor, pe lângă ruinarea ţării sale şi pârjolirea zonei de graniţă a Munteniei. Nu mai e cazul să vorbim de incursiunile pentru prădăciuni efectuate de munteni şi de moldoveni în Ardeal, incursiuni la fel de nocive şi de barbare ca şi cele ale turcilor sau tătarilor. Necunoaşterea istoriei, specifică miticilor hrăniţi doar din deşeurile istoriografiei ceauşiste, duce la o neînţelegere jalnică a civilizaţiei actuale şi a direcţiilor ei de dezvoltare. Referirea la distrugerile provocate civilizaţiei bănăţene şi transilvane de emigranţii din Vechiul Regat, aduşi în masă de comunişti, pe post de cozi de topor, nu este decât un aspect marginal. Înapoierea adusă de alogenii olteni sau moldoveni nu este decât ceea ce se întâmplă când maimuţele năpădesc o aşezare umană.

 51. 52 Ghita Bizonu' mai 29, 2011 la 11:51 am

  Blogideologic

  ref la articolul din Romania Libera. Este mincinos si manipulator . Si in cce prievste marea statiune eu am p brosura :Guide balneo-climaterque de la Roumanie , de Al, Badauta , editura Dacia 1932. Perla aia nu pare . Hm adica cunoasucta in intreaga Europa si necunoscuta de ONT ?!
  Deci fabulatie ziaristica (poate in cadrul unuor aranjamente antiromanesti) si obisnuita fantezie banateana ,…..

 52. 53 Victor V. mai 29, 2011 la 1:44 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Te-am bănuit pe nedrept de inteligență. Pentru o foarte lungă perioadă de timp Grecia a fost singura țară balcanică din Uniunea Europeană, cu toate avantajele ce decurg din acest statut. Ca atare, foarte multe companii multinaționale își aveau sediul regional la Atena. Însă lucrurile încep să se schimbe.

  Mai gândește-te o dată ce mari companii grecești au business în Romania (bănci, telecom, FMCG). Scuză-mă, am uitat că pentru asta ai nevoie și de creier nu doar de cap.

 53. 54 Victor V. mai 29, 2011 la 1:49 pm

  @ olivia

  Înțeleg că avem păreri similare de spre „viziunea” USL, dar din motive diferite.

  PS: Referitor la China, voiam doar să subliniez că au ajuns o mare putere economică muncind din greu (uneori doar pentru a obține buletinul de Beijing).

 54. 55 blogideologic mai 29, 2011 la 2:22 pm

  @ Tacitus
  Dinastia angevină de Ungaria, prin regii Charles -Robert d’Anjou-Sicile (a domnit de la 1308 la 1342) şi Louis le Grand – Nagy Lajos (a domnit de la 1342 la 1382), nu a făcut altceva decât să instaureze în acest spaţiu transilvan condiţiile occidentale tipice pentru Jacquerie. Condiţiile au fost create în mod expres prin decretul din anul 1366 de la Turda care elimina Universitas Valachorum (Starea românilor). Răscoala de la Bobâlna din 1437-1438 şi războiul țărănesc de la 1514 au fost în modul cel mai clar exemple de Jacquerie. Clamarea „Avansul multisecular al Transilvaniei şi Banatului în plan economic, cultural şi social, se datorează în întregime acţiunii civilizatoare, de europenizare, efectuată timp de secole de Regatul Ungariei” este demontată automat de cele două cazuri de Jacquerie menţionate mai sus. Însă demantelarea suplimentară a clamării este adusă chiar prin demantelarea Regatului Ungariei la anul 1526 de către sultanul Soliman Magnificul. „Refacerea” s-a făcut doar în cadrul proiectului Contra Reformei pentru Romania Neoacquistica. Nu uitaţi că Banaturile au fost eliberate de sub otomani de către un prinţ latin pe nume Eugeniu de Savoia, care nu cunoştea boabă ungureşte ! Însă Ungaria a suferit mereu de Penuria Hominum. Noroc cu decretul de la Turda al angevinului rege „maghiar” Louis le Grand care i-a transformat obligatoriu în maghiari pe o parte dintre români ! Bine, toate acestea sunt numai discuţii de cabinet, pentru că drepturile absolute ale românilor ortodocşi îşi au sursa în Teologia Politică a Sfinţilor Părinţi Ierarhi ai Bisericii Universale.

 55. 56 Marcus mai 29, 2011 la 4:07 pm

  @Contele incercand sa fii manipulator si „suptil” la nivel subliminal, uitand ca nu esti la o sueta si un cognac cu amicii tai portocaliii gen harbuleo, lio pins sau aya (Dragos nu se pune saracu’) faci urmatoarea afirmatie: „Spuneam zilele trecute că PNL-ul va renunţa la cota unică. Nu am fost crezut. Iată că d-ul Antonescu a făcut-o.” in speranta de a submina autoritatea liderilor USL si de a induce idea ca s-a renuntat la cota unica. Conte, „perversitati d’astea de doi lei a la Targu Ocna”merg la Bercea mondialu’, bre, nu pe un blog ca acesta.
  sa fii iubit
  marcus

 56. 57 Observator mai 29, 2011 la 4:35 pm

  Un ton moderat care mă surprinde plăcut. Mă așteptam la mai mult populism. Oricum, abia astept sa vad când se va vota legea aceea a integritatii.

 57. 58 teostanc mai 29, 2011 la 5:26 pm

  @Tacitus,

  Du-te d-le d-aci!

  Razboiul de 100 de ani nu a fost intre Muntenia si Moldova. Tot Apusul medieval este plin de razboie si d-tale ti-a casunat pe Stefan cel Mare.

  Iar coada de topor esti d-ta!

 58. 59 teostanc mai 29, 2011 la 5:35 pm

  @Olivia,
  Am citit de i-ai scris lui VV.

  Eu cred ca acordarea de facilitati pentru privati este o cale recunoscuta pentru o dinamica economica mare. Prin ei in mod sigur vor veni mai devreme locuri de munca. Privatii sunt mai flexibili ;nu-i obliga nimeni la proceduri indelungate de licitatii pentru ca nu sunt prosti sa se fure singuri.

  Certamente, si statul va face investitii, dar mai mari, care vor avea un impact mai lent asupra cresterii locurilor de munca si a nivelului de trai.

  Programul prezentat recent este o prima etapa, cu niste coordonate generale. Vor urma, sunt siguri, detalieri pe domenii specifice.

 59. 60 Marcel mai 29, 2011 la 5:48 pm

  @Tacitus
  „apucăturile infracţionale ale locuitorilor să fie mult mai bine ţinute sub control” – apucaturile infractionale sunt de data recenta. De pilda, pana la inceputul veacului trecut, in sate vinul era pastrat in pivnite la vie, neincuiat, pentru ca nimeni nu se gandea sa-l fure. Dar cu trecerea timpului adevarul este mai greu de reconstituit. Obiceiurile proaste au prins , este drept la romani ,unii saraci fiind incurajati in mod perfid sa fure inapoi o parte din ce li se furase pentru a putea supravietui, dar si prin puterea exemplului oferit de modelele impuse de ocupanti in timpul regimului comunist. Exemple care au prosperat, de altfel si dupa.
  „acţiunii civilizatoare, de europenizare, efectuată timp de secole de Regatul Ungariei, apoi de Austria.” – actiunii intreprinse de Roma prin intermediul Regatului Ungar si Austriei. Dupa un timp, Ungaria s-a intors impotriva Romei, apoi impotriva Austriei, o data cu comunistii lui Bela Kun si impotriva civilizatiei pe care sustineti ca a promovat-o neincetat.
  „campionul Ştefan cel Mare şi Sfânt făcând incomparabil mai multe victime în rândul românilor decât în rândul turcilor, pe lângă ruinarea ţării sale şi pârjolirea” – dar mai multe victime a produs ‘acest Atlet al Crestinatatii’ in imaginea de sine a unora.
  „Înapoierea adusă de alogenii olteni sau moldoveni nu este decât ceea ce se întâmplă când maimuţele năpădesc o aşezare umană.” – frumos exemplu de civilizatie europeana in aceasta cugetare a Dvs.!

 60. 61 teostanc mai 29, 2011 la 5:56 pm

  @Anda,
  Te aprob din toata inima.

  Un slogan bun este ca un proiectil sageata; strapunge orice „blindaj inamic” (citeste PD-L)

  De mult timp PSD a avut numai sloganuri slabe. Poate acum o sa acorde mai multa atentie acestui aspect.

  Eu ii propusesem d-lui Nastase sa faca pe blog un concurs pentru acesta. A facut unul pentru cei 2 catei, Sam si Laica; poate o sa persevereze.

 61. 62 Tacitus mai 29, 2011 la 6:36 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Aveţi un foarte bun spirit de observaţie. Perla balneară de care era vorba în articol era celebră înainte de primul război mondial, deci într-o perioadă şi într-un spaţiu despre care autorul ghidului citat de Dvs. avea cam tot atâtea cunoştinţe cât aveau istoricii moldo-valahi din perioada ceauşistă, familiarizaţi doar cu scurta şi minora istorie a Principatelor, despre istoria europeană a Banatului şi Ardealului, istorie ce premerge cu secole descălecatul Moldovei sau Munteniei. Diferenţa dintre civilizţia dezvoltată în Moldova sau Muntenia şi cea din teritoriile locuite de români din Regatul Ungar, ulterior din cele ale Imperiului Austriac este, vorba lui Titu Maiorescu, cea dintre o barbarie orientală şi un stat european, sau mai pe înţelesul miticilor, cea dintre cei conduşi de un vodă şi cei conduşi de un împărat.

 62. 63 Victor V. mai 29, 2011 la 8:24 pm

  Eterna și fascinanta Românie (2001):

 63. 64 M.Voicu mai 29, 2011 la 9:04 pm

  Obiecţii dincolo de econoMISTICÃ la SITUATIA ECONOMICA REALA.-semnul corect e ”?” !
  -1)-Deficitul bugetar afişat a crescut pânã în 2009, şi a scãzut uşor dupã, derutant, cãci scãderea în 2009-2011 este mascatã de împrumuturile care s-au luat cu ghiotura (de la 31 mld.E în 2005 la 91 mld.E în 2011 şi, care parcã n-ar privi Bugetul. Aşa-i?; ni s-a spus cã s-au fãcut transferuri la buget (SAU NU ?) şi astea-s ascunse de cifrele date
  -2)-Absorbţia redusã a fondurilor europene ţine, în principal, de gestionarea lor; dacã eu n-am putut sã obţin pentru un sistem alternativ de încãlzire, înseamnã cã sunt ”prea descurcãreţi” aceia care au obţinut, sau la negocierea intrãrii în UE nu s-a eliminat chinopasta condiţiilor potestative, de genul: ”ai dreptate, dar n-ai s-o iei !”. Cum de n-au realizat aceia care fluturau avantajili – de s-a prelungit cu 100% timpul de referendum, ca sã poatã decide aderarea doar Guvernu’ ?
  -3)-Venituri bugetare de 32,4% din PIB aratã prost oricum; cam atâta era rata de acumulare în socialism – când s-a construit atâta cã ”noua putere” încã n-a reuşit sã distrugã în întregime (dar e pe cale…)
  -4)-Evaziunea fiscalã e ilegalã, dar Administraţia n-o combate; adaugã taxe şi le creşte pe cele preexistente – dar are monopolul exonerãrilor pentru ”artiştii lor”.
  -5)-„Cheltuielile de capital” sunt statistic considerate mari, dar ce intrã la ”CAPITALIZARE” E ÎN FAPT DOAR CHELTUIRE; investirea trebuie sã compenseze cheltuiala şi „DREAPTA” TREBUIE SÃ ADUCÃ ŞI PROFIT pentru alte şi alte investiţii; o fi vr-un exemplu d’ãsta ?
  -6)-Termenul de ”arierate” (gãselniţã de circotecã) înţeleg cã înseamnã datorii curente, dar neplãtite încã. Sã iasã la vopsea bilanţul/Bugetul, ele sunt înghesuite în debara, şi FMI s-a fãcut cã nu le vede (sau şi ei maniKuleazã?); s-au adãugat la deficit? Dacã-mi spuneţi cã nu (şi-a fost de curând o discuţie cu modul de calcul), managerii şi economiştii pervertiţi pot continua sã vorbeascã şi de ”creştere negativã” – dar sã se aplice şi la salariile lor.
  -7)-Dece s-ar amâna datoria publicã? Spun, ca şi în 2009 când bancherii îşi frecau mâinile s-o plãteascã Statul şi p’aia privatã, cine a angajat-o ?
  * * * (i)-La redescoperitul management privat al companiilor de stat a referit florin m., mai 28, 2011 la 9:51pm
  * * * (ii)-La revizuirea vânzãrii drepturilor de poluare a referit Radu, mai 28, 2011 la 8:24pm; dacã sunt şi drepturi excedentare, DE SE MAI ŞI VÂND LA ALŢII, cetãţeanul român dece mai plãteşte pentru ?
  * * * (iii)-„Experţi internaţionali (din state membre UE, cu performanţe în domeniu)” pare o nouã gãselniţã, dar cine-i angajeazã trebuie sã poatã sã-i verifice; sunt aceiaşi care n-au putut stabili reguli de performanţã pentru managementul pe care l-au cocoţat pe întreprinderile de stat – cu ”rezultatele” cunoscute şi necenzurate ?
  Poate politicul are prea multã autonomie, cã d’aia se bagã şi-n sãnãtate – ca-n bancul cu spitalul de nebuni – unde conducerea este aleasã democratic, dintre inmates !

 64. 65 Marcel mai 29, 2011 la 9:37 pm

  @ Tacitus

  „pe înţelesul miticilor, cea dintre cei conduşi de un vodă şi cei conduşi de un împărat” – of coourse, my horse ! alta e sa fii condus de un imparat. E mult mai civilizat.

 65. 66 claudiutusac mai 29, 2011 la 9:46 pm

  Multa sanatate domnule Nastase !

 66. 67 Victor mai 29, 2011 la 11:48 pm

  @Olivia,

  „Decat sa faceti chestia asta, n-ar fi mai sanatos sa mai promovati in partide si oameni cinstiti?”

  Pai ce vrei sa se imbolnaveasca? Normal ca ar fi mai simplu si normal ca mai exista si oameni care intr-adevar vor sa faca bine in tara asta asa cum exista peste tot in lume, si de aia si de aia. Dar este mai bine daca esti hot sa nu te amesteci cu oamenii cinstiti ca cine stie cum dracu evolueaza lucrurile si nu mai poti scapa de ei… Asa iei niste straini care nu stiu nimic despre cum merg lucrurile in Romania, cu contract ferm, care nu se uita in stanga si in dreapta ci doar la felia lor si ii trimiti la casa lor cand vrei… Altminteri mai exista si posibilitatea mult mai redusa ca ei fiind toti hoti sa nu realizeze ca mai exista si oameni corecti in Romania.

 67. 68 blogideologic mai 30, 2011 la 3:42 am

  @ Tacitus spune: „Diferenţa dintre civilizţia dezvoltată în Moldova sau Muntenia şi cea din teritoriile locuite de români din Regatul Ungar, ulterior din cele ale Imperiului Austriac este, vorba lui Titu Maiorescu, cea dintre o barbarie orientală şi un stat european, sau mai pe înţelesul miticilor, cea dintre cei conduşi de un vodă şi cei conduşi de un împărat.”
  Trăieşti în iluzia că Regatul Ungar al lui Arpad n-a fosr barbar. Maghiarii, care au fost invitaţi de către Arnulf de Carinthia numai ca auxiliari temporari în Câmpia Panoniei, se vor dovedi mai cruzi decât slavii din Moravia Mare, şi vor fi până la urmă imposibil de controlat. Hoarda aceea medievală era segmentată în zece triburi numite ‘săgeţi’, cunoscute de Europa ca ‘On-Ogur’, literalmente „zece săgeţi”. De unde au rezultat două nume. Din raidurile lor înspăimântător de sângeroase în Franţa, ‚Ogur’ a lăsat cuvântul francez ‚ogre’, însemnând ‚devorator de copii’, căpcăun. Cel de al doilea cuvânt: ‘Ungur’, rezultă din aglutinarea expresiei ‘On-Ogur’.

 68. 69 M.Voicu mai 30, 2011 la 6:38 am

  Un marinar român naufragiat de ani de zile pe o insulã pustie vede într-o zi, în depãrtare, o navã care nu dupã mult timp se apropie, o barcã, ajunge la ţãrm, iar un ofiţer îi înmâneaza bietului naufragiat un teanc mare de ziare, spunându-i: Capitanul vrea sã citeşti toate ziarele astea şi apoi sã ne anunţi dacã mai vrei sa fii salvat…

 69. 70 Vasile, mai 30, 2011 la 6:43 am

  Contele,

  Dumneata nu esti asa de prost ,ca de exemplu Boc , sa nu observi ca se „vizioneaza” „o cota unica de 16%” dar in plus o sa adauge impozite progresive .
  Adica dumneata nu observi ca era necesara aceasta reparatie care imbina cele doua viziuni fiscale de dreapta si stanga?

  Adica hai sa „soparlim” acolo unde merge sau hai sa criticam acolo undre trebuie aceasta viziune, deoarece in final chiar daca Basescu va frauda 100% alegerile , de acum cine o sa-l mai creada ca-i din nou cistigator?

  Domn Nastase viziunea ,zic si eu asa, are citeva teluri, care insa vor fi indeplinite chiar de PDL in scurtul mandat ramas , deci ar fi fost normal sa imbunatatiti , sau sa propuneti imbunatatiri incepind de la ce va realiza PDLeul in anul electoral, pentru ca in mod sigur vor fi realizari aparent spectaculoase!

 70. 71 Ghita Bizonu' mai 30, 2011 la 8:59 am

  Victor V

  putere regionala inseamna altceva decat a fi membru – cu multiple derogari si „intelegeri” ale „specificului local” -al UE . A fi putere regionala inseamna a te defini singur sub multe aspecte – economic, demografic si .. ei da militar! Sub aceste aspecte Turcia a fost inaintea Greciei puterea regionala in zona Levantului (acu cativa ani catia deputati exaltati de la Atena au provocat Turcia. Rezulatul Grecia si-a schimbat chilotii .. din nou!!)
  Ce zici tu arata ca Grecia a fost folosita precum cap de pod de fiorme din restul UE. I-au ramas si ei cateva drahme , insa azi este bolovanul de la gatul Europei ..
  Cat despre bancile grecesti care sunt in Romania .. cum sa iti zic se pare ca s-ar putea sa aiba nevoie de refinantare . Se pare ca de la statu roman ca ala elen e in buda. Grecia ca putere regionala este precum milardarii nostri de carton.
  Isna prostarea ta are meritu dublu sa arate dorinta ta de a te plconi cuiva si stransele tale legaturi cu Grecotelecom.

 71. 72 Ghita Bizonu' mai 30, 2011 la 9:14 am

  Tacitus

  Nu stiu daca am un spirit de observatie asa de ascutit. Insa in articolul respectiv se zicea inainte de al doilea razboi monidla nu primul! Cam atat despre intelegerea – sau cinstea – europeana de care dati dovada. Oricum perla aia balneara nu prea concura cu Baden Baden si nici cu Herculane …
  In plus ptr intelegerea dvoastra limitata un ghid turistic vorbeste doar despre statiunule care sunt in functiune in momentul editarii , nu cele trecute. Si iar articolul zice de perioada interbelica daca stiti cumva ce este aia …
  Cat despre influneta civilizatoare astept ziua in care ungurii isi vor cere austriecilor scuze ptr ca nu le-ua preciat meritele intru civilizatia barbarilor onogri ce au descins in Panonia. Sa le multumeasca in genunchi ca I-au scos de sub dominatia turca….ca I-au invatat sa scrie si le-au construit biserici, cetati si orase ….Si ca in genunchi vor cere iertare austriceilor ptr 1848 si 1918 ….
  Cat despre compararea cu maimutele si termnul de alogeni arata inalta civilizatie europeana la care ati acces. Aia care a triumfat la Auschwitz ….
  Iar istoria pe care cicia o cunoasteti este doar o minciuna propagandistica cu accente rasiste.

 72. 73 florin m. mai 30, 2011 la 9:30 am

  Blog Ideologic

  „Bine, toate acestea sunt numai discuţii de cabinet, pentru că drepturile absolute ale românilor ortodocşi îşi au sursa în Teologia Politică a Sfinţilor Părinţi Ierarhi ai Bisericii Universale.”

  Zdrobitor. Poti sa fii mai specific?

 73. 74 teostanc mai 30, 2011 la 12:09 pm

  @Ghita Bizonu’,

  Ai dreptate 100% cand il tragi de urechi pe coada de topor Tacitus!

  Si ma bucur ca am putut sa te citesc. Cand te infurii scrii lizibil.

 74. 75 Ghita Bizonu' mai 30, 2011 la 5:34 pm

  Victor V

  ia de aici despre putorea ragionala :
  http://www.cotidianul.ro/147519-Grecia-nu-mai-are-voie-sa-si-incaseze-taxele
  Potrivit Financial Times, grecilor li se vor impune condiţii şocante pentru a beneficia de un nou acord financiar. Autorităţi din afara ţării vor prelua controlul asupra colectării taxelor şi impozitelor, dar şi în cazul privatizărilor.
  Asa ceva s-a mai intamplat in sec XIX cu unele tari insulare din Antile si cu Egiptul…Sa ne aducem aminte ca nemtii au zis ceva de o insula. Acu crez ca vor dori mai multe .
  Scuze dar asa este tratata o tara care numai din motive de politete diplomatica eset numita „putere” .. O putetre nu este tratata astfel decat in caz de ocupatie militara ….

  Acu ce imi pasa? Ca ne poate infecta si pe noi…. ca la Bancpost am doar foarte putin ….

 75. 76 Victor V. mai 30, 2011 la 7:29 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Uneori poți fi teribil de agasant. Nu sunt un fan al Greciei. Dimpotrivă, consider că statul grec este cel mai bun exemplu de eșec al socialismului. Însă a-i contesta rolul de putere economică în Balcani în ultimii 20 de ani mi se pare pueril.

 76. 77 Ghita Bizonu' mai 30, 2011 la 8:10 pm

  Victor V

  Ce este aia putere economica ? Una datoare ? Pe datorii ? Pe kentuieli (adica cheltuilei de lux, stat in crasma samd) . Cum am zis milardara de carton .
  Si care socialism ?! Dupa cate tin minte Grecia nu facea parte din sistemul socialist ci capitalist . Si parca economia ei nu era cea a Cubei sau Coreei de nord …

 77. 78 Vasile, mai 31, 2011 la 2:25 pm

  Ghita de ce esti greu de capusa?

  Poti fi ” tare” economic cu spatele sau tare economic cu fata, depinde cum te raportezi!

 78. 79 dlnimeni iunie 1, 2011 la 7:28 pm

  Blogideologic: pare a fi inceput un sir de replici la Larry L. Watts – Fereste-ma, Doamne, de prieteni. Ca organ de presa ( pe care eu unul il banuiesc a fi sub controlul rusilor) care se respecta, R.L. nu putea lipsi de la asa ceva. Polacul, in interviul sau, merge pe niste idei principale pe care Watts le subliniaza a fi idei principale ale dezinformarii rusilor (si satelitilor sai) la adresa Romaniei. Chestiune care ar trebui sa va detemine sa il puneti pe polac la index, ca sa nu uitati de el.

 79. 80 dlnimeni iunie 1, 2011 la 8:16 pm

  Nu cred ca trebuie sa judecam foarte aspru acest document al USL si, mai inainte de a scrie citeva vorbe despre continutul sau – el ar fi in opinia mea, o schita, un sistem de idei de lucru – doresc sa scot in evidenta faptul ca, in ceea ce priveste viata noastra economica, iata ca faptelor nenorocite, rezultat disimulat prin intermediari al gindirii unui singur om – si acela, cred eu, mai mult viclean decit destept – li se opune, in sfirsit, un sistem de idei cu o anumita consistenta si coerenta. Poate ca atit in partea de analiza cit si in partea de sinteza sunt lucruri si detalii criticabile iar asta pe drept, poate ca ne gindim pentru o clipa ca un astfel de document ar fi trebuit sa fi aparut ceva mai demult. Sigur ca, pina la urma – ca rezultat al politicii partidelor – chestiunea nu mai este neaparat a viziunilor sau programelor mai bune, ci aceea a credibilitatii mai mari, a sigurantei populatiei ca nu vor fi speculate intelesurile secundare ale cuvintelor si expresiilor programatice. Voi reveni miine pe subiect.

 80. 81 dlnimeni iunie 2, 2011 la 7:57 pm

  Trec, pentru moment, peste faptul ca presedintele are deja o reactie la inceputul prezentarii ideilor USL, deschizind din nou o discutie despre constitutie, se pare nu prea grozav pregatita, iar aici avem o alta alegere a opozitiei in privinta acestei discutii, trec si peste faptul ca pagina 5 a textului – de ce oare – este in engleza (ori poate in americana) si ajung la o prima concluzie: trebuie, in viitor, ca Romania sa isi poata face platile curente, sa aiba un alt sistem de taxare, sa revina la un TVA mai mic, sa isi plateasca datoriile si sa aiba un buget mai mare. Calea propusa? Revenirea si dezvoltarea, si as zice chiar expandarea economica. Unul dintre punctele de atractie este, fara indoiala, noul sistem de taxare propus si despre care au fost discutii pe acest blog. Opozitia va contrapune, deci, cotei unice de 16%, ceea ce am putea denumi cota medie de 12%. Firesc, deoarece revenirea si dezvoltarea economica nu pot fi facute overnight (scriu si eu un pic in engleza, ce, numai prezentarea USL?), TVA-ul nu poate fi readus imediat la 19%, ar fi de ales pentru primele momente, cota ori TVA-ul. Aici colegii comentatori care sustin ca mentinerea TVA-ului la 19% crediteaza politica guvernamentala au dreptate, din punct de vedere al discutiei. Inteleg si argumentul expus de dl Nastase in ceea ce priveste scaderea TVA-ului cu 1% anual. Cred ca as putea propune un element de deplasare a discutiei, profitind de faptul ca opinia mea este aceea ca ar trebui sa aspiram la un TVA de 17,5%: sa adaugam obiectivului de revenire la TVA 19% in patru ani, cel al TVA-ului de 17,5% in opt ani. Voi continua in comentariul viitor, dar pina atunci doresc sa adresez colegilor comentatori care sunt si manageri intrebarea: credeti ca putem redresa si expanda economia romaneasca fara protectionism, fie el si mascat, disimulat?

 81. 82 dlnimeni iunie 2, 2011 la 8:39 pm

  Si fiindca, in timpul scrierii comentariului precedent tocmai acultam citeva dintre cintecele preferate, va ofer cu placere citeva Malaguena. Malaguena Salerosa, in doua versiuni, mai inainte de Kill Bill care a consacrat versiunea lui Robert Rodriguez si Chingon.
  Prima Malaguena Salerosa este cintata de Trio Calaveras, fara indoiala veti remarca, in ciuda vechimii filmului, finetea interpretarii.
  A doua Malaguena Salerosa, un omagiu pentru Sarita Montiel, este cintata de Trio Los Panchos: o interpretare pe care o gasesc, la fel, magnifica.

  „Malaguena salerosa
  Besar tus labios quisiera”

  A treia este Malaguena lui Lecuona, cintata de un mare maestru al chitarei clasice, Paco de Lucia. Vizionare placuta!
  Rog pe Manuele sa ma ajute cu link-urile:  Multumesc, Manuela!

 82. 83 dlnimeni iunie 3, 2011 la 8:46 pm

  La pagina 29, acolo unde apare modelul USL, ar mai trebui un cuvint: sustinere. Lipsita de sustinere, dupa ce doua decenii a evoluat in propria tara ca pe un teritoriu ostil, economia romaneasca nu va face fata, pe termen lung, nici in propria tara, dara la export, competitiei straine. Scriam pe blog cu niste ani in urma ca Romania nu mai este o tara capabila sa sustina o industrie. De atunci, situatia nu numai ca nu s-a imbunatatit, ci s-a inrautatit. Sunt destule firme romanesti care, in ultimii doi ani, si-au abandonat produsele proprii devenind subcontractori ai strainilor. Cantitativ, situatia nu s-a modificat prea mult, firmele continua a fi active si platesc salarii, taxe si impozite. Calitativ, modificarea este esentiala: renuntarea la utilizarea propriei inteligente, la valoarea adaugata mare, la aspiratiile de intelectualitate tehnica, pentru pastrarea locurilor de munca si a salariilor. Produsele romanesti, numind prin aceasta produsele firmelor care au si patronat si salariati romani, sunt din ce in ce mai putine. Ca si in anii trecuti, fac din nou apelul la colegii de blog de a numi acele produse romanesti care sunt fabricate si vindute in mai mult de 100000 de bucati pe an. Fata de anii trecuti, competitia straina pe teritoriul romanesc a devenit mai puternica, la ea adaugindu-se si o componenta provenind din fostele tari socialiste; de exemplu, cred ca ne confruntam cu o ofensiva economica poloneza (si nu numai) in mai multe domenii de activitate. Cum s-a intimplat ca tari cu oameni considerati a fi mai putin inteligenti decit romanii sa devina mai competitive economic decit Romania? Nu este complicat: pentru ca acei oameni, mai putin inteligenti individual, au avut o mai mare inteligenta colectiva, si-au vazut de interesul lor national: ca exemplu, presedintele lor nu sta sa le suceasca in fel si chip constitutia pentru a mai smulge niste candidaturi la presedintie, ci isi vede, in limitele mandatului sau, de indatoririle sale zilnice. La aceasta situatie au dus erori si comportamente alienate de la cele mai inalte nivele si pina la nivele de conducere a firmelor, erori si incompetente politice si erori si incompetente manageriale. De exemplu, obsesia pentru ieftin, generalizata in Romania, este in cele mai multe cazuri o eroare. Ori, ca sa revin la polaci, ei s-au ridicat in ultimii ani, facind, printre altele, doua lucruri fundamentale: investind atunci cind a fost cazul – cind a fost oportun – si nu asteptind pina cind a fost cel mai ieftin si sustinind ridicarea firmelor lor prin sprijinul propriei piete. Nu s-au dat in laturi de la protectionism, atunci cind si unde au putut: cu ochii mei am vazut in Wroclaw, cu mai bine de un deceniu in urma, ca in magazinele de acolo nu erau decit marfuri poloneze si germane si nimic provenit din alta tara. Inca odata, situatia economica de pe propria piata trebuie reanalizata, strategia si tacticile publice revazute, altfel ridicarea si expandarea economica a romanilor nu vor fi posibile si Romania va inregistra un esec cu indelungate urmari in timp. Dincolo de toate, trebuie sa iesim odata, public, din minciuna economica. Pataniade acum a politistilor arata ca si acum continuam a trai in minciuna economica: este anuntata iesirea din recesiune, adica trendul economic crescator. Pe acest fundal, taxele si impozitele, in mod normal, sunt strinse fara probleme si in cuantum suficient, conform bugetului de criza. Paradoxal pentru ceea ce ar fi normal, dintr-o data banii din buget, care ar trebui sa ajunga, nu ajung. Inseamna ca undeva avem de-a face cu o minciuna economica.

 83. 84 dlnimeni iunie 5, 2011 la 1:48 pm

  Un milion de locuri de munca este un obiectiv ambitios si sper ca de aceasta data aparatul inferior pesedist nu va proceda ca in precedenta guvernare, atunci cind dezvoltase vreo doua – trei tehnici prin care putea raporta o angajare de mai multe ori, in primul rind dlui Nastase, premierul de atunci. Legat de locurile de munca, l-as ruga pe domnul uselist care a scris „reducerea costului muncii” ca instrument de creare a noilor locuri de munca sa intervina pe blog si sa isi dezvolte ideea. Nu de alta dar remunerarea angajatilor care, din cite vad eu, apare in expresia numaratorui este destul de mica, iar productivitatea muncii, care apare la numitor, depinde de harnicia ori lenea angajatilor doar in acceptiunea unei gindiri primitive – cum ar fi cea a gloriosului, care din cite tin minte nu se exprima prea favorabil la adresa harniciei romanilor – in realitate productivitatea muncii depinde si de situatia pietii. Atunci cind o firma traieste din putine comenzi, cum se intimpla la noi, patronatul nu isi bate capul cu productivitatea muncii. Pe de alta parte, si datul oamenilor afara are o limita de la care firma nu mai este functionala, cel putin pina cind va apare policalificarea, contabilul- mecanic de intretinere ori si mai grozav, visul gloriosului, filosoful – tinichigiu si sociologul – ospatar (care pare a fi pe cale de aparitie). Ca urmare, chiar sunt interesat sa aflu detalii despre cum costul muncii poate determina cresterea locurilor de munca. Nu sunt lamurit si oricum eu cred ca cresterea pietii pentru firmele romanesti este cea determinanta. In loc de „incurajarea capitalului national” eu as scrie incurajarea capitalismului national. Nu de alta, dar din faptele apostolului capitalismului Dinu Patriciu, capitalul national incurajat pare a deveni cam repede international – si anume olandez – si am vazut si cum alt capital national, dl Tiriac, a luptat „rumaneste” cu criza vinzind niste pachete de actiuni. Voi continua.

 84. 85 dlnimeni iunie 7, 2011 la 5:09 pm

  Ma intreb daca patronii, in special cei ai firmelor mici, care sunt si cele mai multe, vor reusi sa plateasca un salariu minim pe economie majorat, in conditiile economice in care traim. Tot asa cum ma intreb ce este mai usor pentru un angajator sa plateasca: un procentaj asociat unui salariu sau o suma asociata unui salariu? Aceasta deoarece, daca scade procentajul (cu 5 puncte procentuale) dar creste obligatoriu salariul minim, atunci efortul fianciar exprimat in suma de plata pare a fi cam tot pe acolo, asa, la prima vedere. Reducerea somajului in rindul tinerilor inseamna, in opinia mea, un program intreg si nu o masura ( si aceea coercitiva): baza este tot expandarea economica, deoarece locurile de munca pentru tineri trebuie sa fie mai numeroase in conditiile in care nici virstnicii nu trebuie impiedicati sa lucreze, daca doresc. Nici masura propusa nu cred ca, la o analiza atenta, este o grozavie: in primul rind, confirma ceea ce sustine un cunoscut de al meu, sef de firma si el, care sustine de ani de zile ca in Romania tot statul este motorul economiei in locul sistemului privat; in al doilea rind, dar nu in ultimul, masura va avea ca efect mai multe contestatii la licitatii, firmele participante urmind a clama cum ca ele au angajati mai tineri si mai multi. Pe de alta parte, trebuie, zic eu, introduse si criterii calitative: nu de alta, dar putem da lucrari publice unor firme fiecare cu 50 de tineri la 16 ani – si intimplator toti tantalai si prost pregatiti, cu diplome luate pe copiat si ciubuce – iar respectivele lucrari publice vor fi – cum altfel? – ca si creatiile unor tantalai. Nu ajunge ca avem taticii in licitatii, vor mai apare acolo si fiii taticilor, ca sa nu le mai ia taticii Veyroane ci sa si le cistige singuri. Sustin, deci, un program in sine pentru promovarea muncii tinerilor. Nu vad, de exemplu, de ce dintr-un astfel de program ar lipsi facilitati pentru firmele care au incadrat un minim procent de tineri cu doctoratul luat.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

<span>%d</span> blogeri au apreciat: