Noul mesaj al PDL: suntem corupti, dar nu e vina noastra

Ce se intampla sau ce ar trebui sa se intample, atunci cand un ministru recunoaste ca guvernul din care face parte este corupt si incompetent?

1.      Ministrul isi prezinta demisia;

2.      Guvernul demisioneaza;

3.      Ministrul isi nuanteaza afirmatiile si spune ca mesajul sau a fost interpretat gresit de presa;

4.      Ministrul este recompensat cu o functie in partid;

5.      Nu se intampla nimic.

Sa vedem pentru care dintre aceste variante va opta PDL, dupa ce ministrul Baconschi a dat dreptate PSD si a spus ceea ce noi spunem de multa vreme: Din cauza coruptiei pe fonduri europene, exista riscul slabirii pozitiei Romaniei in negocierile pentru noul cadru financiar European.

In conditiile in care Romania abia a reusit sa atraga cca 10% din fondurile puse la dispozitie de UE, riscul de a primi mai putini bani incepand cu 2014 este cat de poate de real. Criteriile pentru asa-numita politica post-coeziune (2014-2020) se negociaza in acest an la Bruxelles. Coruptia si incompetenta actualei puteri, transpuse in slaba absorbtie de fonduri si in nereguli inregistrate in gestionarea banilor europeni nu fac altceva decat sa dea motive anumitor state membre sa ceara reducerea sumelor pentru executia bugetara viitoare.

Acest lucru il remarca in sfarsit si ministrul de Externe, dar domnia sa este membru al guvernului, guvern direct responsabil pentru aceasta situatie. Ce a facut pana acum domnul Baconschi pentru ca Romania sa nu piarda fondurile UE? Intrebarea este evident retorica. Raspunsul il stie toata lumea: NIMIC. El se reflecta atat in viteza cu care accesam banii europeni, cat si in imaginea si relatiile “foarte bune” pe care Romania le are in cancelariile occidentale. Mai important insa ar fi sa aflam si ce are de gand sa faca domnul Baconschi dupa ce a transmis un astfel de mesaj.

Ministrul Baconschi copiaza de fapt strategia lui Traian Basescu. Se plaseaza in afara guvernului, a puterii si a clasei politice, transmite mesaje corecte, principiale, moralizatoare si se asteapta ca populatia sa il priveasca ca pe un salvator, ca pe detinatorul adevarului superm. Stau si ma gandesc la situatia in care toti membrii guvernului vor face acest lucru. Credeti ca nu e posibil? De la actuala putere ne putem astepta la orice.

16 Responses to “Noul mesaj al PDL: suntem corupti, dar nu e vina noastra”


 1. 1 yahoo mai 12, 2011 la 1:23 pm

  Variantele 2 si 4. 4 fiindca Baconschi candideaza la functia de prim-vicepresedinte al PDL, 2 fiindca s-a reincalzit a nu stiu cata oara ideea guvernului tehnocrat, de data asta cu Mihai Tanasescu in frunte si probabil cu niste sinecuristi ca Calin Georgescu sau Ionut Popescu pe langa.

 2. 2 Karakas mai 12, 2011 la 1:39 pm

  Corect, daca Romania nu absoarbe mai mult de 10% din fonduri, de ce se mai aloca 90% din ele?

  off topic, nu inteleg de ce cuplul bogatanului Columbeanu au acces la Primul Ministru, la Parlament, la Comisia Drepturilor Omului, iar milioane de romani nu. Numai bogatii mai au drepturi si institutii care sa ii slujeasca?

  http://www.mediafax.ro/social/conflictul-sotilor-columbeanu-a-ajuns-in-parlament-irinel-si-monica-vor-fi-audiati-la-comisia-pentru-drepturile-omului-din-camera-deputatilor-8263329/

 3. 3 Al mai 12, 2011 la 2:01 pm

  Fara comentarii!

 4. 4 Theodora mai 12, 2011 la 2:08 pm

  Ce ar trebui sa se intample:
  1. Ministrul isi prezinta demisia ;
  2. Guvernul demisioneaza;
  Ce se intampla:
  4. Ministrul este recompensat cu o functie in partid;
  3. Ministrul isi nuanteaza afirmatiile si spune ca mesajul sau a fost interpretat gresit de presa
  5. Nu se intampla nimic.
  Da, este posib ca toti membrii ai guvernului sa procedeze asa.
  Cu permisunea dumneavoastra as vrea sa completez cu o intrebare:
  Daca ei nu sunt vinovati atunci cine?
  La intrebarea asta as raspunde asa: cei care se impotrivesc reformei, Parlamentul ca nu vrea sa se transforme intr-o MICA MARE ADUNARE NATIONALA, comunistii, opozitia, mogulii cei rai care vor sa fure SAREA si POSTA, profesorii care scot doar idioti in loc sa ii pregateasca pe tineri sa devina buni ospatari si buni tinichigii, grasii care sau in carca slabilor, pensionarii care au pensii nesimtite si nu vor sa „iasa mai repede din sistem” (citeste sa moara) bugetarii, mamicile care se incapataneaza a transforme Romania intr-o tara de „mamicute si bebelusi”, jurnalistii care nu canta imnuri si ode mult iubitului si stimatului conducator, bolnavii pentru ca se imbolnavesc si insista sa se vindece in spitalele din Romania cu medicamente compensate, somerii care nu vor sa lucreze desi guvernul creeaza locuri de munca, persoanele cu dizabilitati pentru ca au dizabilitati, medicii pentru ca pun diagnostice gresite, etc

 5. 5 Pali mai 12, 2011 la 2:12 pm

  „Ministrul” Baconschi = Rusine !

 6. 6 Vasile, mai 12, 2011 la 2:44 pm

  Ba parca mai exista o optiune,

  Primul Ministru este demis de presedinte: Asa doar ca sa vedem daca PM accepta demiterea!

 7. 7 teostanc mai 12, 2011 la 2:53 pm

  @nastase,
  Ati uitat ca TB este jucator? Acum nu mai este la inaintare, a trecut la aparare, impreuna cu urmasul lui St. Andrei si al dvs. de la externe.

 8. 8 contele mai 12, 2011 la 2:55 pm

  Problema asta cu corupţia e veche în România. Toată lumea ştie, nu-i un secret pentru nimeni că da, există corupţie, dar nu există corupţi. Aş putea pune pariu că acest fenomen straniu se va perpetua şi când va veni USL la putere.

  Ar mai fi o problemă… nu ne-a atras atenţia d-ul Băsescu să luăm exemplu de la el şi să nu mai credem în vorbele politicienilor? Domnul Baconschi este politician. Dumnealui zice că e corupţie. Minte. Înseamnă că nu e.

 9. 9 Ghita Bizonu' mai 12, 2011 la 4:03 pm

  Karakas

  acu doar nu crezi ca oricen in tarar asta are aceleasi drepturi ca si Virinel … ca de fapt se va dezbate oful lui personal ….

 10. 10 Doru Coarna mai 12, 2011 la 4:13 pm

  Trebuie inteles ca Baconschi joaca in vederea alegerilor de duminica, furnizeaza munitie cuiva pt ceva, reconsidera, reevalueaza, se repozitioneaza, etc… altminteri, un politicianist incapabil si atat. Deci nu se va petrece nimic.

  Si totul se intampla pt ca Boc nu intelege sa lase naibii partidul sau premieratul, desi toata tevatura nu este decat alt circ marca Basescu care se presupune ca tine si de foame, vreo doua saptamani.

 11. 11 Karakas mai 12, 2011 la 4:50 pm

  Am o explicatie pentru modul in care ministri vin si arunca cu adevarurile ca si cum ar guverna o alta tara. De cind FMI conduce de facto Romania, substituindu-se Guvernului, ministri au ramas doar de design, impodobind in mod grotesc Palatul Victoria.

  Pe de alta parte, marea gandeala emisa de Basescu si amintita aici de @conte, ca el nu mai are incredere in politicieni (aia romani), e tot un semnal in directie „externa”, in speta cea cu care ii place sa glumeasca: „Cum te-au facut aia General in SUA cind tu de-abia acu vizitezi Romania?”. Hahahaha. Buna poanta, adica „ba Generale, eu sunt aici pe post de Glumetzul Number 1, Mascariciul Sef al Natiei. Fa bine si ride la comanda, coboara-te la nivelul meu de Smecher, c-asa-i sta bine unui militar care-si pune rachetele-n ograda Mea, baaaaaa!”.

 12. 12 Fragmentarium Politic mai 12, 2011 la 5:26 pm

  PDL va ramane Fata Babei si dupa alegerile interne

  Pentru orice partid parlamentar, nemaivorbind daca este si de guvernamant, alegerile interne ar trebui sa aiba si o miza externa, in primul rand pentru marea masa a cetatenilor. Mai cu seama in situatii de criza, asteptarile de la astfel de evenimente sunt si mai mari, primenirea de leadership fiind legata de sperantele de schimbare.

  De fapt, felul cum se oglindesc alegerile pentru sefia unui partid in perceptiile externe spune foarte multe despre ancorele sociale ale partidului respectiv, indiferent de pozitionarea sa politica pe verticala esichierului sau de modul cum si-a „adjudecat” electoral locul respectiv. Un astfel de moment si ecoul lui reprezinta un indicator de finete, pentru cine poate sau vrea sa-l observe, privind starea de spirit a populatiei.

  Chiar daca nu are numarul paisprezece, Congresul PDL de la sfarsitul acestei saptamani, de alegere a conducerii partidului, va fi evenimentul care are toate „sansele” sa nu fie urmat de nicio schimbare de directie, ceea ce explica in mare parte si cota ridicata de indiferentism social. Dupa toate indiciile, Emil Boc, „omul datoriei” va ramane pe mai departe pe pozitii, in slujba aceluiasi basescianism devastator.

  In starea de adancire a marasmului socio-economic si de indatorare excesiva si inrobitoare a Romaniei, singurul lucru salutar, venind din partea Congresului unui partid de guvernamant corupt si incompetent, fara doctrina si fara viziune, ar fi anuntul privind retragerea de la guvernare si predarea gestiunii tarii, in favoarea unei alternative democratice si nationale. Dar, cel mai probabil, nu va fi sa fie!

  In afara acestei, sa-i zicem, demisii de onoare, care ar mai putea oferi ceva timp si sanse de refacere a increderii in PDL, optiunile presedintelui Basescu de a-i conserva si longeviza puterea sunt foarte limitate, ba, mai mult, in orizontul de pana la alegerile din 2012 oricare dintre acestea se va dovedi si perdanta.

  Decumularea celor doua functii, de presedinte de partid si de premier, ar insemna o descentralizare si, pe cale de consecinta, o slabire a partidului-stat. Un Guvern fara Emil Boc sau fara PDL ar deveni astfel o piesa vulnerabila pe tabla de sah a lui Traian Basescu. Si nici PDL nu se va simti mai bine avand drept presedinte la butoane un premier-cazut. Nimanui nu-i place sa fie perdant, iar presedintele-jucator stie foarte bine ca la primele semne de slabiciune orice pradator este sfasiat.

  Nici solutia unui Guvern tehnocrat nu s-ar bucura de mai mult succes, pentru ca ar fi o recunoastere implicita a esecului liniei politice a basescianismului, sub puterea caruia s-au perindat pe la Palatul Victoria toate Guvernele din ultimii sapte ani, bomboana pe coliva reprezentand-o succesiunea la foc automat a Guvernelor Boc de dupa alegerile din 2008.

  Nu cred nici in solutiile-miracol, sub forma puritanismului politic in genul Albei ca Zapada, predicat de catre fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu ori a excentricitatii unei Lebede Negre, imaginate de catre liberala Adriana Saftoiu sau a Partidului-Televizor al lui Dan Diaconescu. Nu neg ca oricare dintre aceste variante s-ar putea intampla, ci doresc doar sa spun ca ele nu vor fi oferte fezabile, care sa ne faca „sa cadem pe spate” la alegerile din 2012. Pentru maturizarea oricarui partid este nevoie de mai multe cicluri electorale, iar pana atunci, dupa cum prea bine stim, acesta functioneaza sub o anumita „regenta”, mai mult sau mai putin explicita.

  Alternativele la guvernare nu trebuie cautate in afara clasei politice, ci in interiorul acesteia. Cu ce avem, cu aia defilam. Mai bine zis, nu va trebui sa le cautam sau sa le inventam, pentru ca ele exista. Afirmarea viguroasa a USL, ca alianta de opozitie, formata din partide cu istorie in spate, PSD-PNL-PC, calite in lupta politica si cu scoruri electorale si in sondaje, nu poate fi pusa intre paranteze. Succesul categoric al candidatului USL in alegerile pentru primaria din Baia Mare a fost un test semnificativ de reactie privind nivelurile de efervescenta si de cromatica politice ale electoratului, care arata ca la scrutinul de anul viitor vor cadea zei, se vor prabusi statui…

  Un pericol pentru dreapta politica romaneasca, despre care s-a vorbit prea putin (daca nu chiar deloc) il reprezinta derapajele PDL de la democratie, sub impulsurile tentatiilor basescianiste ale partidului unic. Asa dupa cum comunismul a aruncat pentru mult timp o umbra compromitatoare, desi nemeritata, asupra intregii stangi, exista riscul ca abandonarea pozitiei de centru-dreapta de catre PDL sa pericliteze intregul spectru al dreptei.

  Gravitatia partidelor in jurul centrului, indiferent de ideologie, este o conditie de echilibru, iar distanta politica dintre un partid de centru-dreapta si unul de centru-stanga este mult mai mica decat cea dintre un partid de centru-dreapta si unul aflat la celalalt capat al dreptei. Cei care demonizeaza USL ar trebui sa ia aminte si sa revina cu picioarele pe pamant, cel putin de dragul echilibrului. Intre timp, poate isi vor reaminti ca si in interiorul coalitiei de guvernare exista un partid pro-prezidential, UNPR, nasit ideologic de catre Basescu, chiar daca in mod fals, ca fiind de “stanga”, care, cel putin ca idee, nu a mai starnit reactii viscerale…

  Oricine va castiga alegerile interne de duminica, PDL tot Fata Babei va ramane: urata de oameni, nepriceputa si lacoma, hoata si mincinoasa, tafnoasa si rea la inima, alintandu-se „cum s-alinta cioara-n lat”, dupa cum ne spune povestea populara depanata de Ion Creanga, si lasand tot greul (mai ales al celui care va urma) pe umerii guvernelor viitoare…

 13. 13 eficientaenerg mai 13, 2011 la 8:00 am

  Sa se Aplice:
  „Credinţa şi adevărul sunt cele mai sacre împliniri şi înzestrări ale minţii umane.
  Marcus Tullius Cicero”

 14. 14 dlnimeni mai 13, 2011 la 9:28 am

  Oare ce ecou au vorbele sale?

 15. 15 Vasile, mai 13, 2011 la 12:24 pm

  Conte,

  Chiar asa , nu mai pune palma domnule pentru orice hole pentru ca exista riscul sa devi as cu doi de „S”!!


 1. 1 ” De la actuala putere ne putem aştepta la orice ”. ŞI de la UNII dintre ai noştri, auuuuu… « Sfinxul Trackback pe mai 12, 2011 la 9:03 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: