Este titlul editorialului meu de miercuri din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.
În timpul sărbătorilor mele nu s-a întâmplat nimic deosebit
Published aprilie 26, 2011 General 98 Comments98 Răspunsuri to “În timpul sărbătorilor mele nu s-a întâmplat nimic deosebit”
- 1 Trackback pe aprilie 27, 2011 la 9:34 am
ACUM, VORBIND SINCER SI NELITERAR, AM AFLAT CA IN TIMPUL SARBATORILOR NOASTRE, CEI DE LA EUROSTAT AU FACUT SA SE INTAMPLE CEVA, CEVA RUSINOS SI INJOSITOR, UN LUCRU ISCAT DOAR DE EI, CEI DE LA CONDUCEREA TARII. DACA INTR-UN COMENTARIU ANTERIOR SPUNEAM CA AM PLATIT, OBLIGATORIU, NISTE BILETE ASTA NU INSEAMNA CA DACA ECHIPA FAULTEAZA SUNT DE VINA SPECTATORII !
ASTORA, CHIAR NU LE PASA DE PUSCARIE, OARE ? VOR SA INTRE CU TOTII SA-SI IMBUNATATEASCA METODELE DE FURAT SAU CE VOR ?
A.N.I., DRAGA DE A.N.I., SI-A FACUT DIN NOU DATORIA, NUMAI SI NUMAI PENTRU CA SUNT LA MIJLOC NISTE BANI EUROPENI SI MINISTRUL IOAN NELU BOTIS NU POATE FI SCAPAT ASA DE USOR DE AI LUI ! A.N.I. A ADUNAT PROBE DE PRIN PRESA, CARE NU INTELEG CUM DE MAI ESTE LIBERA DIN MOMENT CE POARTA ASEMENEA DOVEZI IMPORTANTE, SI A REUSIT IN TIMP RECORD SA SOLUTIONEZE O PROBLEMA DE INTERES MAJOR !
DACA NU JUDECI, NU TE URCA BAUT LA VOLAN !
DACA JUDECI, URCA-TE ! NU VEI PATI NIMIC IN CAZUL IN CARE VEI FI PRINS !!!
CARE ESTE CEL MAI MIC RAU DIN ROMANIA ?
R: EMIL BOC !!!
CAM ASTEA SUNT INTAMPLARILE DIN TIMPUL SARBATORILOR MELE SI ALE DUMNEAVOASTRA !
Atentie, domnule Bastase!
Deveniti liric. Atitudine delicata pentru un om politic.
Cei mai multi dintre cititorii Jurnalului National n-au de unde se stie despre pozele de la Cornu. In articol, v-ati plasat intr-o pozitie mai potivita pe blog decat intr-un articol de ziar.
Trebuie sa presupuneti ca cititorul Jurnalului n-au auzit nici de Cornu.
Dv. porniti de la premiza ca toti cititorii va cunosc, va urmaresc activitatea si au o atitudine activa fata de persoana dv.
Va asigur ca nu este asa.
Un articol de ziar trebuie conceput astfel incat autorul sa nu fie important. Persoana autorului nu trebuie sa se vada in continutul articolului.
Ah, ah, vor sări unii! Domnul Nastase si-a descoperit inima in fata cititorilor a vrut sa stabileasca un contact de la suflet la suflet.
Asa este. Dar asta ar fi putut s-o faca pe blog, unde sunt oameni care-l cunosc, prieteni si oponenti, intr-o relatie rodata.
Cat despre subconstientul angoasat despre care vorbeste d-l Nastase, eu presupun ca se explica simplu: domnia sa nu apartine peisajului. Domnia sa este implementat in atmosfera bucolica fara a-i fi componenta constututionala. Si-a realizat un Paradis artificial.
Pamantul proaspat, iarba plina de roua, floricelele pe campii, mieii zburdând sunt un decor de teatru, iar emotiile sunt livresti si atocomandate.
Cel putin asa imi apare mie.
Majoritatea relelor din tara asta, intoarcerea lucrurilor cu dosu-n sus, se trag de la ocuparea tarii de catre o haita de puscariasi veritabili, de la consecintele amorului ghebos a doua genii ale raului, marinarul-mincinos si frustrat si Ileana cea nesatula.Cata vreme astia, carora nu le pasa de oameni, de natiune, de viitorul ei, vor fi la fraiele Romaniei, nimic nu va fi normal pe plaiurile mioritice.
Eu cred ca USL nu trebuie sa mai aiba tihna nicio clipa, pana nu se vor gasi solutii de a ne scapa de acest blestem.Consider ca prima problema esentiala si la indemana este sa tocati tara si-n dunga pentru a lamuri populatia :
1.Sa iasa cu totii la vot;
2.Sa stie ca nu merita sa rabde patru ani de viata mizera, pentru trei zile fericite din cauza uneri pomeni acceptate in campanie…
Daca realizati cu succes aceste doua deziderate, victoria USL n-are cum sa scape.
Nu am citit articolul încă, dar titlul e genial, fără exagerare, în ironia sa laconică…
Da, corect, dar fără „urâtul” vieţii cotidiene nu v-aţi putea asigura un paradis precum cel de la Cornu… Ţăranul nu simte frumuseţea naturii, uitaţi-vă la Harabula… Noi, intelectualii o simţim doar prin contrast, este un sentiment livresc…
Şi mie îmi displace modul de a face presă al slugoilor lui Felix sau ai mogulului celălalt, SOV… Vă compromiteţi, ca Intelectual de Prestigiu, în Politică, în aşa companie… Nici la TV nu vă încadraţi în peisaj, printre caţe şi ciutaci…
@ Harabula
Greşeala lui AN este că încearcă să pară ceea ce nu este. Poporul simte că e Falsch, boborul vrea un matroz care să înjure naturel, ca pe punte… Asta înseamnă Demokraţia, tirania masselor… Cu toată copilăria sa în Colentina, pe str. Oradea, AN nu poate fi, genetic, un golan… asta e Drama lui în politică.
Harabula vi se adresează cu „Domnule BĂSTASE”… greşeală de typing sau scăpare psihanalizabilă? Unde e Aya să ne explice?
Dacă aş vrea să fiu cinic, aş comenta ceva de genul „Viaţa la Ţară şi NĂSTASE Scatiu…”, dar nu pot… 🙂
Comisia Europeană ne declară semianalfabeţi: 40% din români nu ştiu să scrie şi să citească-„Democraţia înseamnă guvernare prin dezbatere, dar este eficientă doar dacă îi poţi opri pe oameni să vorbească.
Clement Atlee”
Ca postac ce sunt, de azi si cu atestat de la @ Carcotasu, fapta pentru care-i multumesc, eu am retinut din noianul de intamplari ce surprind ravasitor numai doua. Pe celelalte le las in voia sortii lor, asa cum este de veacuri. Prima dintre ele a fost pusa in pagina de Acad Dinu C Giurescu, in Cotidianul.ro. Aici reputatul istoric si patriot se intreaba cu tristete:„doreste actuala majoritate parlamentara sa destrame teritorial Romania”, si continua tema cu argumente dintre cele mai crude, de ma intreb ca tata-n targ unde a fost Jioana al nostru in februarie curent. Dar a propos de tema onor USL; daca nu deranjez. Ce mai cauta Marko in functia de vicepremier?, ca si-a pierdut de multisor calitatea ce-l indrituia sa stea langa jiltul Maresalului. Cea de a doua intamplare a iesit in fata, ca paduchele din Rachitele pe fruntea Boc-ciului. Cica, preocupat de mai noua lui demnitate, a constituit formatii paramilitare pentru combaterea evaziunii din zona muncii; Evident este vizata zona muncii care nu a cotizat, care cotizeaza si care v-a cotiza la imensa pusculita de partid a portocaliilor. Si daca au mintea scurta, si nu isi amintesc de musterii cu pricina, sa bata, pentru inceput, la poarta celor de la Porche Romania din Pipera. Aici evaziunea de la plata darilor catre bugetul de stat si al bugetului asigurarilor de sanatate este de fix 50%; nici mai mult si nici mai putin. Si dupa ce remarc oarece miscari la derbedeii astia de vita nobila, (am numit familiile Porche si Piech din Austria) mai am si alte ponturi. Dar, toate la timpul lor.
De atunci au trecut 134 de ani!!!
„Dar fiindcă la aproape toate posturile din ţară poate aspira oricare cenuşer, de aceea fiecine care a- nvăţat două buchii lasă plugul, cotul si calupul în ştirea lui Dumnezeu şi râvneşte a se face roată la carul statului. … Oameni cari nu ştiu bine scrie şi citi în ţara noastră sunt mulţi şi vor fi din ce în ce mai mulţi. Toţi au dreptul de- a fi funcţionari ai statului sub diferite forme şi toţi aspiră ca măcar subprefecţi să li dea Dumnezeu s- ajungă.
De acolo au interes ca oamenii lor să vie la guvernul central, pentru c- atunci se mătură ţara de la [un] capăt până la altul, atunci e vremea ca un advocat fără pricini să se facă director de şcoală secundară, un altul primar de oraş, un al treilea revizor de şcoale, un al patrulea prefect. Dar, odată intraţi în pâne, ei au interes să tina mult guvernul lor şi, fiindcă acesta atârnă de Camere, deci de alegeri, ei se fac luntre şi punte ca să- şi scoată prietenii deputaţi.
Dar prietenii în mare parte sunt sau ei înşii arendaşi ai statului, sau rude cu arendaşi, sau antreprenori de lucrări publice, sau advocaţi de antreprenori, sau au procese cu statul, deci caută să fie aleşi, ca să tremure miniştrii de dânşii şi să le facă treburile. Băcanul, negustorul, preotul, cari nu ştiu istoriile astea, îşi dau votul, pentru că „libertatea” e în primejdie şi mai ales pentru că li se promite că nu se va mai plăti nici o dare; nici timbru n- are să mai fie în vremea lor, nici capitaţie, nici monopol de tutun, nici armată, nici dări pe băuturile spirtoase, ci numai posturi multe, în care să încapă toţi, şi Paştele Domnului, Paştele libertăţii de la un capăt al ţării la altul.
Acuma, cumu- i omul, de se gândeşte mai întâi la sine, el nu vede legătura în care stau toate lucrurile cu munca şi punga lui, nu vede că toţi guvernantii nu speculează decât să trăiască de la dânsul, pentru că n- au nimic şi nu ştiu nimic, ci crede ce- i spun gazetele, cari ies ca ciupercile asupra alegerilor în tipografii, tipărite pe datorie, şi astfel omul, besmeticit, alege cinstitele obraze propuse şi se- njgheabă Camera.
Acum adunătura de gheşeftari din Dealul Mitropoliei se pune să judece lumea. Mai întâi toţi din guvernul trecut, fie miniştri, fie funcţionari, a fost cel puţin hoţi, stabilesc d- nia lor. De aceea, proces tuturora, iar funcţionarilor ? destituire. Dacă unuia nu- i găseşti nici măcar cusurul pe care- l are soarele şi daca are mai multă ştiinţă decum s- ar cere pentru serviciul lui, îi desfiinţezi deocamdată postul pentru că trebuie făcute economii, apoi [î]l reînfiinţezi când ţara e iar bogată şi- ţi pui ciracul în locul găsit vacant, ca din întâmplare.
În predmetul alegerilor li se face primarilor cu ochiul de a protegia la muncile agricole pe cei ce ţin cu guvernul, pe rudele miniştrilor şi prefecţilor, iar la ceilalţi rechiziţii şi perchiziţii şi ordin verbal, ca nu cumva ţăranul să le lucreze pe moşie. Pentru acest scop se desfiinţează legea tocmelelor, pentru ca cel ce au dat bani ţăranilor să n- aibă lucrători, iar cel ce n- au dat să- i angajeze cu te miri şi mai nimica, cu înscrisuri pline de clauze penale, pe cari apoi tot subprefectul le judecă în absenţa împricinatului ţăran şi- l condamnă să- i dea arendasului până şi cenuşa din vatră.
…
Şi astfel mii de oameni râvnesc în ţara aceasta să capete avere şi onori pe calea statului sau cel puţin să trăiască de la dânsul. Prin ideea curat negativă a libertăţei, care nu însemnează nicăieri alta decât ca să nu fiu oprit de a munci, adică de a produce bunuri reale, smecherii din România au ajuns la ideea pozitivă că libertatea trebuie să le dea şi de mâncare şi încălţăminte şi lux şi tot ce le pofteşte inima, iar clasele muncitoare? … Pe apa Sâmbetei meargă ! Apres nous le déluge. Cât lumea n- avem să trăim, nu- i aşa ? Cât vom trăi, să ne curgă laptele- n păsat … După aceea, bun e Dumnezeu si va avea grijă de clasele pe care le sărăcim şi le stoarcem.
…
De la un capăt al ţărei până la altul se corupe orice simţire curată, orice om onest. Ici unu1 e aruncat pe uliţi cu o familie grea, pe care o ţinea de pe o zi pe alta cu leafa lui, pentru ca să vadă pus în locu- i pe un om care ştie tot atâta sau şi mai puţin decât dânsul; dincolo un arendaş e dat afară de pe moşia statului, pentru că, deşi are o avere întreagă băgată în semănături, n- a plătit la termen şi un deputat vrea să ia moşia cu preţul jumătate şi să se folosească şi de semănăturile omului … şi tot aşa in infinitum.
…
De câte ori le arăţi toate isprăvile zic : „Apoi noi n- am fost decît foarte puţin la guvern”.”
Mihai Eminescu, Timpul, 1877
Grace a Dieu Sa trêve c’est finie
Asa ca ma pot intoarce la naravurile mele …
Victor V
Ref la mesajul tau inteligent , capitalist, progresist , reformist si ce mai vrei tu:
Deși România încă este populată de bizoni într-un număr rezonabil de mare, specia este pe cale de dispariție din cauza modificării habitatului natural (dispariția țigarilor Snagov, a coniacului Triumf, a ciocolatei cu rom și a televizorului Telecolor).
“Ideile” tale sunt iesite din sotissierul comun al teleptualitaii si uneori o ia si de de alaturi cu realitatea.
Ciocolata cu rom- disparuse puiule disparuse. Insa a venit un strain si a repus-o in fabricatie. Cu ceva succes inteleg (nu din cauza reclamei stupide pe baza de „nostalgie” , asa cum va inchipuiti voi ca ar fi fost epoca). Adica trebe sa vina un capitalist din afara ca capitalistii locali ….. nu mai detaliez.
Coniacul Triumf . A reaparut dupa o lunga pauza . Cam de peste 25 de ani ! Adica disparuse in epoca lu Impuscatu. A reaparut cu aceiasi forma de sticla , insa si in varianta ¾ si dupa cate imi dau seama la aceiasi calitate (ma rog dupa ce am avut o leafa nitel mai cumsecade m-am spurcat cu unele mai bune la maturitate). Insa ce pot sa iti zic ca acu vreo cativa ani am baut coniacuri de import ceva mai proaste! (daca te intereseaza domeniul la Auschan in Titan la un raion cu tigari sunt expuse si niste coniacuri armenesti … la un pret peste Courvoisier! Da ala mai scump se pare ca are vreo 15-20 de ani ca asa sunt armenii parinti protectori)
Televizoru Telecolor … Ma rog era unica optiune.. asa ca nu poti sa reprosezi celor care il cumparau ca nu isi luau Saba . Oricum prefer oferta de azi , ca asa am si io color la mana a doua bine-nteles! Insa as oberva ca la Electronica se faceau si niste televizare NEI si Thomas da’ noroc ca au venit la putere fortele de dreapta reformiste procapitaliste in 96 asa ca s-a “rezolvat” productia locala. Astept cu interes plantarea unui Mall sau a unui bloc de birouri pe locul fostei Electronica din Baicului ori a unor vile pe locul Electronica din Pipera … asa ca sa vedem ca capitalismu construieste in Romania! Ca televizoare nu este in stare, ciocolata nu, tigari nu si apre reticent la coniac !
Oricum ai dat-o-n bara. Sper ca sfaturile pe care le dai in materie comerciala si tehnica sunt mai putin “pretioase” insa si ceva mai exacte! Ca altfel in loc de jolly jocker risti sa fii Pacalici ori musca la arat ..(spre nenorocu meu am avut sefi gen musca la arat).
@ Aya
Attention la Gauche a gauche !!! (Stanga atentie la stanga!)
On vire a Droite! (face la Dreapta!)
Dreapta dreapta , a cu Sangele , Traditia, Drapelu’ ori Munca, Familie, Patrie …si muncitorii prefera Marina. Le Pen pas la Royale sau de Monet. Da cica in 2007 Sarcopitecu’ culeagea mai multe voturi de la muncitori decat de Segoleana Regala.
Cica sociologul Alain Mergier crede ca „cat timp oferta politica fie ea de dreapta ori de stanga, nu va face efortul de a integra suferinţa a claselor muncitoare in discursul lor , randurile de suporterilor Marinei Le Pen va creste”. Ca cica mondiliazarea este cam costisitoare pentru muncitorul de rand ..
Insa asca cum ziceam si io, stanga noua a abandonat de ceva timp clasele populare sau de vrei matale muncitorimea. Si asta in timp ce parte din muncitorime cunoaste o decadere economica si o retrogradare sociala si simbolica. Iar aceasta pierdere nu este considerata ca fiind demna de dezbaterea politica … Cum ziceam refuzul de a fi popular nu impiedica pe altii sa fie populisti (familia Le Penn , miliardarii care vorbesc cu muncitorimea ca intre egali .. care exprima nemultumirile poporului abandonat de o stanga elitista, marcusiana si antifranceza plecata in cautarea unei libertati aflate imediat in spatele Fatei Morgana..).
Si ar mai fi o cestiune legata de identitatea nationala … Oricat de dezgustator ar parea unora si altora oamennii mai au si identitati de grup -incepand cu suporterii dementi ai unor echipe de fotbal si mergand pana la „elitistii” ce se definesc in functie de preferintele lor de consum ori literar-artistice . Ma rog dezgustatii isi construiesc o identitate de grup elitar si exhatologic (mai degraba scatologic ) din refuzul lor . Ia sa vedem ce zie un postac francez mai june si cam …
Ericfrance : Je me retrouve dans l’énoncé de votre chat. Je suis „Français de souche”, je vis dans un quartier populaire où, peu à peu, je suis devenu une „minorité visible” au milieu des boucheries halal, des Roumains*, des Turcs, des noirs, etc. Je tiens à préciser qu’avant, je votais écolo… Petit à petit, j’ai pris du recul sur tout ca, et je me suis trouvé à ma grande surprise de plus en plus en phase avec les idées du Front national, mais de là à voter pour eux… non, jusqu’à ce que Marine arrive, cette femme (déjà, c’est une femme et c’est bien pour le paysage politique) sait parler franchement et représente la révolte et le changement. Ma question n’est pas : comment j’en suis arrivé là ? Mais plutôt : pensez-vous que les gens comme moi vont devenir de plus en plus nombreux au point de faire basculer l’échiquier politique ? Les autres Francais „de base” comme moi vont-ils défendre leur identité ou encore une fois fermer les yeux ?
Ca ei frantuzii “de baza” ori de “nastere” incep sa isi puna problema identitatii lor INSA pot zice ca sunt la ei acasa samd . Iar emigrantii care refuza ostentativ integrarea incep sa exercite o presiune genul ori – ori (istorie. Sec V germanicii se instaleaza in Imperiul Roman de Apus. Adopta civilizatia locala si … ei bine si dispar! Sec VIII arabii se instaleaza in Siria , Egipt, Cartagina . Nici prin cap sa se amestece cu localnicii carora le cer o taxa – si presupun ca bastinasii se tavaleau de ras cum i-au fraierit pe fraierii de arabi ca imparatu stia cum sa taxeze!!- iar azi toata lumea vorbeste araba..) Si daca emigrantii de dracu stie unde au dreptu la identitate de ce nu ar avea si bastinasu majoritar ?
Concluzia : „Les Français veulent que la France reste la France”. Si familia Le Pen asisderea ….
* Roumains , cel mai sigur Roma , adica tigani . Cum era cestia cu identitatea ?! Numa minoritatile?! Coment ca madame Aya vous n’etes pas grand-mere? Qu’on save que les les Roumaines font des enfants pas des etudes! Pas vous ?A lors vous ne;este pas Roumanines.. peut etre budos Vlax …
Victor V gresesti ca de obicei cand sustii in mod incosntient ca dupa 2012 cei care vor castiga alegerile vor plati ptr datoriile angajate de murfatalrianul Chivas Bey si pitiBocu sau napocean.
Nu puiule nu cei care vor castiga alegerile vor plati … ca nu au de unde. NOI , cetatenii impozabili vom plati ! Crede-ma am ceva expereinta in platit – am platit de m-am uscat in anii 80 ! Insa nashpa … acu nu prea am de unde … asa ca ma bizui pe tine si ceilati aidoma tie .
Asa ca renunta la fixurile miseniene ca ar fi un Stat picat din cer sau expulzat din iad a carui unic scop este sa te beleasca pe tine…
Ntz. Statu suntem NOI ! Si cand unu promite ca scade sarcinile se aplica legea conservarii lu Lavoisiere : totul se transfera. Invevitabil se vor trasnfera si spre cei solvabili, Nu te gratula ca Statu este cel mai prost adtrator ca Statu esti si tu! Si cine fura de la Stat fura si de la tine!!! (de la mine mai putin ca deh dupa renumeratie coane Fanica!).
Eu cu cine votez,
Dumneata afirmi „..NU INSEAMNA CA DACA ECHIPA FAULTEAZA SUNT DE VINA SPECTATORII !..aparent aveti dreptate dar de atmosfera care intretine faultul de vina sunt spectatorii!
Harabula,
De la comparatia unei carti alta decit un paperbag cu o femeie , cu regret am constatat ca esti destul de subtire si lipsit de substanta !
Nu as spune ca nu mi-a placut Bastase ,dar lipsa substantei de care aminteam mai sus nu ti-a permis sa avansezi coerent pe idea initiala , care ar fi provocat o dezbatare.
Eu doresc sa precizez ca mai tot omul simplu stie de Cornu si arata acuzator cu degetul inspre ce are Nastase , ca o dovada evidenta a dezastrului economic provocat insa de cu totul alt personaj.
Va pierdeti in enunturi pseudo artistice folosind exprimari amalgamate fara sens
citez Domnia sa este implementat in atmosfera bucolica fara a-i fi componenta constututionala inchei citatul si va intreb cu ar fi trebuit sa apara Nastase cum a aparut Baseascu cu a dumnealui nevinovata consoarta intre tigati, sau dumneata ai fi dorit asa cum ati procedat alaturi de Flutur de ar impodobit dealurile dezpadurite
cu oitele literare , sau poate ati fi dorit sa-si puna ie si izari ?
Sunteti transparent de subtire!
1 Mai Verde
http://clubulconventiadoamnelor.wordpress.com/2011/04/27/1mai-verde/
http://theodora0303.wordpress.com/2011/04/26/ce-partide-il-deranjeaza-pe-sebastian-lazaroiu-este-nevoie-de-o-noua-lege-a-partidelor-politice-spune-lazaroiu-in-romania-libera/
Mihnea Georgescu
acu inteleg ca matale provii dintr-o minoritate nationala fascistoida si dsiparetuiesti poporul roman care te-a adapostit insa ai purea observa ca nici familia Becalii – insi populari – nu se exprima chiar fara perdea (cel putin in public). Ce crezi matale ca vrea poporu este o fantezie bolnava de insi rosi de complexe si frustari sexuale (intelectualii se arata mai obsedati decat aia mai neinstruiti!) plus parvenitism.
poporu vrea in general un om gospodar si chibzuit. Asta este un om asezat care nu arunca mascari toata ziua (s-ar putea sa si o faca daca este provocat de stupiditatea adrisantului) care se bucura de incredere prin ceea ce este … Chiar si in cartierele mai vestite prin debedei erau astfel de insi la care lumea facea apel la un sfat, ajutor (de ex sa imprumuti un sfredel) si care se bucurau de cea mai inalta consideratie. Daca esti perceput ca om gospodar, chibzuit poti sa fii cat de domn vrei, cu mica conditie sa te proti ca atare.
Oricum ai putea observa ca „elita” cea destepata este aliniata in spatele Basescului …..incantata ca e om „din popor” …..
Pentru ce se face globalizarea ? Mai exact : Cine profită de pe urma globalizării ? Răspunsul standard în România, răspunsul influenţelor exogene asupra politicii macroeconomice româneşti, este legat cumva de exaltarea „revoluţiei din 1989”. Dacă, înainte de loviluţie, dictatorul Nicolae Ceauşescu încerca să extindă la maximum frontiera posibilităţilor de producţie ale României, (aceasta strict din motivaţia NAIRU, pentru folosirea forţei de muncă a ţării la potenţialul ei productiv absolut), se spune, nu ştiu dacă nu prea rapid şi fără de vreo judecată, că frontiera posibilităţilor de consum era contractată în modul cel mai dramatic. Bine, raţionamentul acesta-i valabil numai dacă ne referim strict la consumul alimentar de proteine de origine animală şi excludem consumul de locuinţe, foarte, foarte intens construite în vechiul regim. După loviluţie, primele guvernări ale României (premierul fiind Petre Roman) au indus iluzia nefastă că frontiera posibilităţilor de consum a locuitorilor României poate să fie extinsă, şi că trebuie să fie extinsă la infinit! Adâncirea democraţiei în România a redus extensia acestei legi economice. Care acum este valabilă numai pentru consumul practic infinit, facilitat de noul cadru legislativ creat de Parlamentul României, de bunuri de lux pentru bogaţii României. Vorbeam despre principiul NAIRU aplicat în economia României pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Rapoartele oficiale evită cu foarte mare grijă (demagogică şi politică) să amintească esenţa principiului NAIRU. De ce această „neutralitate” în exprimare?, atunci când fiecare caz individual de şomaj (Pentru că aceasta-i esenţa principiului NAIRU : Nici şomaj, nici inflaţie!) într-o familie provoacă imens de multă nelinişite, sărăcie, durere, uneori chiar impuls suicidar! În Ziarul Financiar văd titlul: „300.000 de salariaţi au disparut din economie într-un an”. Articolul respectiv, edulcorat, filtrat ideologic la maximum, –nu apare nicăieri cuvântul şomaj–, este preluat cu entuziasm pe blogul pro- Traian Băsescu http://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/04/26/o-zi-obisnuita-%e2%80%93-26-aprilie-%e2%80%9c300-000-de-salariati-au-disparut-din-economie%e2%80%9d/ . De ce atâta promptitudine şi entuziasm la Politeía? Pentru că Ziarul Financiar a fost fondat de tînărul VIP din media Lucian Mândruţă, cu ajutorul bolşevicului Silviu Brucan, convertit la „occidentalism” în ultima fază a vieţii. Tot blogul Politeía recomandă mereu să citim articolele publicate în Cursul de Guvernare http://cursdeguvernare.ro/ . Dar vă rog să mă credeţi, în Cursul de Guvernare nimeni nu se pronunţă vreodată despre valoarea conceptului de politică macroeconomică a ofertei denumit NAIRU, de fapt nici măcar nu este amintit acest concept NAIRU ! De ce are Politeía plăcerea vinovată de a-i menţine pe români în starea de pruncie a gândului ? Să plecăm de pe blogul Politeía, revenind la gânduri mature. Întrebările noastre dintru început erau : Pentru ce se face globalizarea ? Cine profită de pe urma globalizării ? Prin această globalizare, să spunem clar, se extinde enorm frontiera posibilităţilor de consum ! Pentru cei care au bani, trebuie să adăugăm, pentru că în problemele economice ţinem cont mereu de constrângerile obiective. Dar chestiunile economice trebuie să fie tratate dual. Astfel că problema frontierei posibilităţilor de consum e necesar să fie împreună tratată cu frontiera posibilităţilor de producţie. Aici, fireşte, vorbim despre sistemele de producţie dintr-o economie. Intrările în sistemele de producţie sunt factorii de producţie, adică resursele folosite într-o economie. Printr-o tratare în distincţie fină, există o mulţime de factori de producţie, de la factorii „de bază”, la „factorii avansaţi”, ca să folosim dihotomia majoră de clasificare între factorii de producţie introdusă de Michael Porter. Dar simplificator se vorbeşte fie, –clasic–, despre o triadă, fie neoclasic despre patru categorii de factori de producţie: terenul (the land); munca (the labor); capitalul financiar (the capital); antreprenoriatul (the entrepreneurship). În ce moduri este plătită participarea acestor factori în procesele economice ? Terenul prin rentă, munca prin salarii, capitalul financiar prin dobândă, şi antreprenoriatul prin profit. Pentru ce tip de câştig se face globalizarea ? Textul „Abordarea integrată în managementul strategic” (Strategic management: an integrated approach), scris de Charles W. L. Hill şi Gareth R. Jones mărturiseşte limpede : „Gobalizarea asigură creşterea profitului”.
@ Ghiță Bizonu’
Tu n-ai ce face și te apuci să analizezi „glumițele” despre „studiul bizonului de blog”?
La celelalt comentariu chiar ai dreptate, Statul suntem noi, contribuabilii. Din păcate influența „acționarilor” asupra „managementului” este nulă. Un amic vorbea de votul cenzitar ca posibilă soluție a problemei.
Se spune că pentru a-ţi reîncărca bateriile trebuie să-ţi iei un concediu de minim 30 de zile. Numai aşa poţi să te rupi de problemele de la serviciu. Domnul Năstase aşteaptă ca acest lucru să se întâmple în câteva zile. În care zile a postat neîntrerupt, a răspuns “politic”, a participat la emisiuni.
Se poate spune că în timpul activităţii politice a domnului Năstase nu s-a întâmplat nimic deosebit.
Ca să faci politică atât de mult timp şi la un nivel aşa de înalt trebuie să ai o structură sufletească mai puţin predispusă la melancolie şi visare, la lenevie şi prea multă introspecţie. Poate nu este obligatoriu să fii un extrovertit agitat dar, în orice caz, trebuie să fii mai mult un om de acţiune decât un contemplativ.
Eu cred că un mod mult mai bun de relaxare pentru d-ul Năstase ar fi …vânătoarea. E drept, ar oripila-o pe domnişoara care cere insistent oprirea consumului de carne “produsă” în bătătură sau “vânat㔺i ar da apă la moară speculaţilor privind modul aristocratico-comunist de petrecere a timpului liber. Pentru atenuarea criticilor propun renunţarea la carnea vânată în favoarea vreunui azil de bătrâni, nou înfiinţat de actuala putere. Asta chiar că e o idée genială…S-ar putea împuşca doi iepuri dintr-o lovitură…na, că încep să vorbesc vânătoreşte!
Şi d-ul Năstase şi-ar putea satisface plăcerea şi social-democraţia ar primi un imbold. Obligatoriu însă ar trebui să fie renunţarea la poveştile vânătoreşti…
Ce diferenţă între poza cu mângăiatul văcuţei şi cea a mistreţului cu colţi de …oţel răpus de vânătorul priceput! Nu ştiu care-mi place mai mult dar cred că ştiu care-l reprezintă mai mult pe A.N.. Sau poate mă înşel eu şi nu sunt decât diferite laturi ale aceleiaşi personalităţi.
Văcuţa o fi, simbolic, electoratul ce trebuie scărpinat între coarne iar mistreţul răpus, tot simbolic, ar putea fi …exact, la el m-am gândit şi eu!!
Eu , unul, m-am lămurit că nu sunt bun de politică. De ce ? Simplu: m-am simţit foarte liniştit şi extrem de detaşat de tot ce înseamnă agitaţie, stres, televizor. Am luat masa cu famila lărgită. Am mirosit vegetaţia. Nu mi-am pus mari întrebări. Deci n-am găsit nici zguduitoare răspunsuri. Am băut un vin bun la o conversaţie plăcută,uşoară. Ce mai, într-un cuvânt: am lenevit!
@ blogideologic
Prin globalizare au de câștigat toate categoriile pe care le-ai enumerat tu, inclusiv salariații, prin oportunități mai bune de a-și găsi de lucru (dacă nu crezi întreabă-l pe lupi). În general cei competitivi și adaptabili au de câștigat, iar ceilalți au de pierdut prin creșterea concurenței.
PS: Mă întrebam de ce nu ai încerca să-ți vinzi studiile/analizele către companii străine? Ar putea fi o foarte bună sursă de venituri.
Ghita,
Chiar cind ai dreptate ma abtin sa marsez pe ideea respectiva. Mi se pare insa inutil sa scolesti o persoana fara lob frontal ,adica la el regiunea broca este plina de legiunea boca si cind te gandesti ca vorbea despre buna dumnealui amica roza….!
Victor V
glumitele de care m-am legat sunt niste fapte concrete. Adica de ce dracu trebuie sa dispara marcile romanesti ? De ce trebuie sa vina unu din Strainezia sa reia productia ciocolatei cu rom?! (nu este la clitatea cu care a aparut!)?! ma rog is ioidiot si redus. Insa cum se face ca a disparut Autobianchi la Salle , Glass, Pontiac, Plymouth, Packard, Pontiac, Simca da nu si Camel?! (ce crezi ca industuia tabacului nu a cunoscut concentrari?)
Si lasa prostiile cu votu ceznitar. Amic-tu este un idiot ! Si la mica barfa de ce sa nu am io drep[t de vot da sa aibe Bercea Mondialu iar Plesu sa poa sa voteze de trei ori ? (sau votu lui sa conteze cat trei ?) Ciocu mic ca eu a trebuit sa invatat amanunte din astea cu sisteme de vot in Romania. Ateapta pana ma prinzi zicand ceva de gigahertzi ori inductanta sau cum i-o zice !
#All,
Ce concluzie logica trebuie sa traga cititorul dupa ce parcurge articolul?
Fara sa am pretentia de a fi exhaustiv, cred ca omul simplu ar spune ca solutia e renuntarea la politica, la viata de orasean si reintoarcerea in mediul rural, la coada vacii(desi din poza rezulta altceva: Nastase le mangaia pe frunte!), la mica ferma de subzistenta: 2 purcei, 1 vitel, 5 gaini si 3 rate…..si catelul, care trebuie sa aiba grija de paza gospodariei 😀 😀 😀
Dar, fiindca, nu ne place sa fim catalogati drept oameni simpli, fiecare dintre noi avand pretentia ca suntem cineva, nu neaparat intelectuali de renume, ori mari analisti politici sau economici, ca sa nu mai vorbesc de jurnalisti actuali sau fosti, as spune ca raspunsul nu e atat de simplu. Ba, dimpotriva, dificultatea de a plasa o idee este cu atat mai mare cu cat se adreseaza, aprioric, unui mediu ostil sau indiferent.
Revenind oarecum la topic, sa spunem si sa admitem ca fiecare a avut sarbatorile dupa cum a stiut sa se descurce, dupa cum le-a organizat, dupa ce a cumparat acum sau mai demult, cele necesare unui trai decent, in sensul ca nu oricine are cel putin o casa la oras si o ferma la tara, dar asta e alta mancare de peste. Formula originala era:”in timpul cat am fost in post, nu s-a intamplat nimic deosebit”, dar cred ca d-l Nastase nu a fost in misiune la Cornu, prin urmare, nu avea cui sa dea raportul si, in plus, in timpul sarbatorilor ce putea sa se intample in mod deosebit? Sa se fi imbatat, nu cred ca se putea, fiindca domnia sa cunoaste reclama cu excesul de alcool, cu care ne avertizeaza televiziunea, apoi, consumul alimentar traditional de pasti nu abunda in grasimi, nici vremea nu poate produce accidente: nu mai e gerul de la Craciun sau Revelion…..
Si atunci, ce evenimente ar fi fost susceptibile sa fie consemnate ca atare? Poate, daca ar fi participat la concursul traditional de ciocnit oua rosii si le-ar fi pierdut pe toate !!!!
Lasand gluma la o parte, sa recunoastem ca toti avem, uneori, cate o clipa de melancolie in care visam sau ne inchipuim cum ar fi daca ar fi altfel decat e in clipa in care am cazut prada reveriilor……
@ Ghiță Bizonu’
S-a schimbat Poporul acela pe care îl invoci… și-a pierdut Valorile… Ar fi frumos să trăim într-o lume „așezată”, cum e aceea pe care o invoci dumneata. Altfel, cum îți explici că boborul l-a ales Prezident pe Băsescu pe două ori, cu tot cu furturile masive de voturi… Oricum o mare parte a populației se regăsește în stilul băsescian…
Pe de altă parte și dumneata generalizezi în ceea ce privește intelectualitatea… Mai sunt și intelectuali anti-Băsescu, chiar majoritatea aș spune, dar poate că nu au expunere publică așa de mare ca „o anumită parte” a intelctualității.
Oricum este cert că Adrian Năstase nu poate fi Băsescu și nici nu i-ar sta bine…
Intoarecerea lu’ Messia de Basarabi Spre Popor
Ei bine si uite asa mai trecu un Paste pe langa romani, Paste in care nici macar Saptamana Mare nu le-a fost lasata de basesc pentru rugaciuni si impacare cu Dumnezeirea si cu semenii lor. Nu, nesimtitul, nesimtitilor, Dusmanul Numarul Unu al Neamului Romanesc a trebuit musai sa iasa pe sticla si sa-si mahalageasca in stilu-i caracteristic supusii pe motiv de lene, betie si slaba performanta in ale araturilor de primavara din spatele casei. Ca d-aia nu intra Romania in spatiul Schengen, d-aia minte Boc de ingheata apele, cand raporteaza forurilor europene situatia economica “infloritoare” a tarii, d-aia se duse dracului si termenul pentru trecerea la Euro, d-aia ministrul muncii a primit asternut de la muierea luata cu acte si pirostrii doar in schimbul fondurilor europene primite de aceasta cu viteza luminii, d-aia judecatori isi permit sa conduca automobilul personal beti cui, sa fie prinsi de politisti si sa-i vada o tara intreaga pe la teveuri cum ultragiaza “organu’”, pentru ca in final sa fie scosi basma curata de Justitia romana,, culmea chiar la cererea procurorului, d-aia n-avem ce manca etc. pentru ca la birturile satesti cativa dintre mosnegutii incapabili sa ia drumul pribegiei spre coclauri andaluze si, suparati nevoie mare ca statul le da ciuciu subventii pentru a-si lucra tarlaua, isi ineaca amaru’ in cateo cinzeaca de matrafox.
Si culmea este ca grija cea mare a d-lui presedinte nu sunt numai acesti mosneguti cu darul betiei si al leneviei in sange, ci dumnealui are in continuare probleme majore de reformare a statului pe care atat de intelept l-a adus la ruina economica, financiara, sociala si morala.
Asemuit fiind de pupincuristii de serviciu cu Messia, lui Il Capo di Tutti Capi chiar i-a intrat in cap acest lucru si, precum Nazariteanul retras in desert tot asa si Messia de Basarabi s-a retras in pamantul pustiit de elementul etnic romanesc al Har-Cov-ului, pentru a citi, a medita si a intelege modificarile pe care doreste sa le aduca Constitutiei Romaniei, uitand ca de fapt practic, datorita lui si a ajutorului neconditionat dar extrem de interesat si regeste rasplatit dat de asa-zisa Curte Constitutionala, Romania in momentul de fata nu mai are Constitutie. Dar, ma rog, la puletii iubitori de manele, chestia cu retragerea Realesului in inima secuimii, da al dracului de bine aducand puncte electorale pretioase portocaliilor aflati cu mic cu mare cu mainile intinse la usa plescoitei, care din varful stiloului multimiliardar in Euro, pe banii contribualului roman, distribuie cu nonsalanta si fara pic de retinere sau rusine, banii bugetului catre sustinatorii neconditionati ai bocului la sefia adunaturii oranj.
Tot zilele acestea, presa ticalosita mai descoperi si cine erau mogulii, din campania electorala a basescului, care vroiau sa puna mana pe Posta Romana. De tot hazul, pe modelul bicicletei din bancul cu Radio Erevan, este faptul ca nu moguluii rai doreau aceste lucru, ci tocmai mogulii buni din clanul mafiot al basitului ravneau la butoiul cu miere de la Posta, lucru pe care l-au si realizat prin niste firme “abscone” d-ale Cocosului si Ibovnicesei, firme care “lucra” la devalizarea fara rusine a institutiei in cauza taman si exact in folosul lui Messia de Basarabi si al discipolilor sai in ale furatului, mintitului, manipulatului si etc deoarece mi-e deja scarba pana la voma sa le enumar pe toate celea folosite de acesti derbedei.
Si ca in orice an, in Postul Pastelui, pentru ca show-ul sa fie total, am avut parte si de mascati si de extradari spectaculoase, care mai de care de palmares telenovelistic basescian, deooarece din punct de vedere al rezultatelor concrete din Justitie, pot paria cu capul ca vom avea parte de acelasi canci cu “C” mare de care am avut parte si pana acum (cel mai recent vezi vrajeala cu vamile).
Cam la asta s-a redus oferta prezidentiala de Pasti pentru romani, oferta de “trei in unu’” si asezonata de prezidel cu mascari, suturi in cur si capete in gura date romanilor care l-au vrut musai si a doua oara de presedinte.
Concluzionand as putea spune ca, exact cum anticipam de multa vreme, de data aceasta prezidelu’ chiar s-a intors spre popor, dar a facut-o cu curu’ si i-a ordonat, in Saptamana Mare, sa-l pupe in respectiva cavitate expusa simbolic la tevereunu.
Si romanii au facut-o!
Contele,
Vin bun!!!!
In privinta politicianului Nastase ai avea dreptate doar daca….acesta nu ar avea si alte griji sau preocupari pecuniare, the business must go on, cu problemele cotidiene ale omului de afaceri din opozitie, oare ai idee despre cei vorba?
Sau sa mai amintesc de viata linistita pe care o duce cu dosarele din justitie, ai avut parte de asa ceva cu nup sau fara ?
Ca doar boii aia daca nu cumva au numele unor presedinti, ministri etc. dupa apucaturile fiecaruia , in mod sigur nu sunt boi si vitei degeaba adica de gradina domnului, sau faneata de la Balc a lui IT ci vite pentru abator!
Frumos editorial, dar nu pentru postacii portocalii, care fie nu il pot pricepe ( chestie de IQ ) fie n-au voie sa rezoneze la el.
@Harabula * Ma amuza aerul profesoral cu care incercati sa-i dati lectii gazdei noastre. Imi aduce aminte de o zicatoare studenteasca “ Cine poate, face, cine nu, invata pe altii”.
http://theodora0303.wordpress.com/2011/04/27/pentru-naivii-care-mai-credeau-ei-bine-uite-inca-o-dovada-ca-nu/
http://haicasepoate.eu/pe-surse-obiectivul-nu-era-roberta-anastase-ci-dotarea-salonului-de-infrumusetare.html
@blogideologic
Draga domnule, ce anume reprosati blogului „Politeia”? Gazda acelui blog, Theophyle, este un conservator liberal declarat, cu toate implicatiile etice, intelectuale si politice pe care le putem astepta. Este insa si o persoana cultivata si civilizata, placuta in dialog.
Comunitatea „pro-Basescu” care s-a format pe acel blog are de toate: argumente principiale sau egoiste, experiente de viata relevante pentru Romania sau doar resentimente proiectate de la mii de km distanta, umor gentil cateodata, cateodata obraznice presupuneri.
Nu putem cere unor sustinatori pasionati ai lui Basescu sa ia in considerare si argumentele din „partea noastra de lume”. Ei nici nu pot pricepe, nici nu pot metaboliza o alta perspectiva decat aceea pe care o apara. Sunt credintele lor.
Faptul ca Theophyle posteaza frecvent informatii incomode pentru secta lui Basescu este, cred!, absolut laudabil. Dovada de salubritate morala. Pe mine ma amuza cum comentatorii de acolo ocolesc cu pricepere acele informatii si date incomode.
Lasati-i sa-si vada de fantasmele lor. Eu chiar regret ca, din motive absolut obiective si evidente, T. nu a reusit sa faca din blog un laborator adevarat al ideilor conservator-liberale. A reusit doar sa faca o „sala de antrenament” in boxul politic. Cred ca este trist, de fapt. Sunt social-democrata, dar regret esecul sau.
Altfel, nu cred ca cineva de acolo are cine stie ce afinitati cu opera domnului Brucan, cu atat mai putin cu actiunile domnului Mandruta. Aveti alte informatii?
Am citit pe internet o parte din cartea lui Nicolae Mares „Alianta Romano-Polona…” care se ca prezenta zilele aste la Fundatia Europeana Titulescu. Am avut sentimentul ca citesc Istoria lui Musat si Ardeleanu.
In ce sens? Trebue sa explorez adevarul prin frazele patriotice, adevaruri spuse pe jumatate, interpretari partizane.
O ipoteza total gresita de la care porneste autorul, este aceea ca Titulescu a fost un diplomat genial, care a avut o atitudine constructiva in relatiile cu Polonia.
Nimic mai eronat.
Politica lui Titulescu fata de Polonia a fost gresita. Hai sa nu zicem gresita, dar mereu prudent-distantata. Cochetaria sa cu Rusia Sovietica il obliga la anumite malversatiuni fata de Polonia.
Ca am dreptate, o dovedeste si titlul unui capitol in carte: „Perioada nenorocoasa a lui Titulescu a continuat” Se poate titlu mai stupid?
„Diplomatul nepereche” face diplomatie la noroc?
In cartile de istorie, in locul atitudinii pioase, prefer adevarul.
@ casandra
Reiau postarea mai veche : +Blogul Politeía http://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/04/24/despre-suflet/ , –şi ca să-ţi dai seama de ce factură ţine, priviţi în Blogroll, sunt numai partizani de-ai lui Traian Băsescu acolo–, deşi formal este în grija unuia care semnează Theophyle, este întreţinut „nuts and bolts” de o întreagă echipă care lucrează aproape non-stop. Blogurile lui Theo-Phyl sunt : (1) Bibliophyle ; (2) History of Religions ; (3) Politeía Digest (Eng.) ; (4) Politeía Doctrinară ; (5) Politeia Geopolitical Analyses ; (6) Theophyle Istoria ; (7) Theophyle Paleografia ; (8) Theophyle’s English Blog. De ce opt bloguri ? Pentru a ne arăta că echipa lui Theophyle merge pe „Calea octuplă” ? Pentru a ne arăta că-i compusă din mistagogi cu interes ? Repet, se lucrează mult şi intens acolo pentru control absolut al spaţiului ideatic de limba română. Deci, după ce şi-au bătut joc un an întreg de „spiritul mioritic” şi de sufletul neamului românesc, bloggerii de la Politeía scriu acum „Despre Suflet”. Apud Politeía şi Neagu Djuvara, autohtonii din plaiurile mioritice n-au suflet şi au furat pământurile acestea de la popoarele migratoare! Iată numai o mostră din propaganda deschis anti-românească, împotriva drepturilor româneşti, pe care o fac Blogurile lui Theo-Phyl: „Suficient să auzi de poveştile despre strigoi ale oltenilor, ca să-ţi dai seama că ele au fost preluate de la cumani, vechii proprietari ai pământurilor Olteneşti.”+
Este imposibil să discuţi cu acel Theo-Phyl. Toate comentariile mele sunt interzise acolo. Apoi, mi se pare complet dubios un tip care a reuşit să plece cu familia în America prin 1987. Nu îmi place să îmi bat joc de memoria lui Petre Carp ! Sigur, tu ai dreptul să consideri că Theophile este un conservator.
Spuneam pe un fir mai vechi despre firma Nokia. Nu o duce prea bine! Atunci @florin m. m-a contrazis vehement, vorbind despre prosperitatea filialei din Cluj. În acest caz, chiar nu-mi place să am dreptate, dar : +”Producatorul de telefoane mobile Nokia va concedia 120 de angajati din centrul de Cercetare si Dezvoltare din Cluj, activitatea acestuia urmând sa fie „diminuata complet” pâna la sfârsitul trimestrului al treilea, ca parte a procesului de aliniere la strategia grupului […] Reprezentantii Nokia sustin ca operatiunile de cercetare si dezvoltare vor continua sa fie derulate în alte centre Nokia de pe glob.+ http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/companii/nokia-concediaza-120-de-angajati-din-centrul-de-la-cluj-223597.html
Agenţia de notaţie Standard&Poor’s loveşte Japonia http://www.nytimes.com/2011/04/28/business/global/28yen.html?src=un&feedurl=http%3A%2F%2Fjson8.nytimes.com%2Fpages%2Fbusiness%2Findex.jsonp
Hristos a inviat!
@Aya.As avea o nelamurire poate stii mai bine cum sta treaba.
Foarte multi ani am cotizat la Crucea Rosie.Foarte multi colegi de-ai mei in special medici si farmacisti cotizeaza aici.
Am ramas uimita cand intr-o zi o persoana care avea toate semnaturile ca lucra la ei,a adunat bani.Pana aici mi se pare normal,insa,cand m-am uitat mai bine tipa acea, acea pe ea mai bine de jumatate de kg de aur si un ceas foarte scump de firma.De curiozitate am intrebat-o ce lucreaza,credeam ca este patron sau medic,insa mi-a spus ca lucreaza la Crucea Rosie cu contract de munca si are pe luna 1200 lei.Mi s-a parut penibil cand i-a cerut bani pentru institutie unei profesoare care nu cred ca avea mai mult decat dumneaei,salariu (sau poate nici atat).Acum tu ce zici,tot „Mihaela ,dragostea”,conduce institutia si daca acesti bani care se indreapta in acel loc pot fi sau sunt verificati de cineva sau si acestia vor merge inspre sponsorizarea unui partid.Cum a ajuns „Mihaela,dragostea”atacata energetic si paranormal de flacari violete,acolo?
Firma Nokia anunţă 4000 suprimări de posturi şi 3000 de externalizări http://www.lemonde.fr/technologies/article/2011/04/27/nokia-annonce-4-000-suppressions-de-postes-et-3-000-externalisations_1513375_651865.html
Dle Nastase
Nici in timpul „sarbatorilor mele” nu s-a intamplat nimic deosebit… Ah, si totusi, un membru al familiei s-a aventurat in a servi miel rece si apoi apa… in rest intr-adevar, nimic deosebit.
… Dar sfatul expertilor este de a privi fiecare zi ca pe un prilej de sarbatoare, si tot asa, nu se va mai intampla nimic deosebit, niciodata. Noi nu trebuie sa ne pierdem niciodata capacitatea de a ne mira, altminteri, reflectia dauneaza grav carierei!
Oamenii mici creaza de regula probleme mari, iar apoi sunt prea mici ca sa le mai rezolve, ne trebuie oameni mari!
Deci v-as sugera sa lasati pt o vreme junincile, primavara si pictorii intr-ale lor si sa organizati batalia 2012, nu vad pe altcineva in stare s-o faca, dar ii vad cam pe toti in stare s-o piarda…
Si nu-i subestimati, cei care v-au numarat ouale in 2004 sunt gata sa va numere intreg septelul, din pozele postate… deci acceptati o provocare serioasa, la nivelul Dvs, este cazul dar si momentul!
De 3-4 ori am inceput sa scriu un comentariu la acest articol si m-am oprit. Ar fi trebuit sa scriu prea mult. Si tot de 3-4 ori m-am gindit sa nu scriu nici un comentariu la acest articol si am indepartat gindul. Pina la urma m-am decis asupra urmatorului comentariu foarte scurt: domnule Nastase, nu va sugerez sa mai scrieti in ziare articole cu aprecieri negative asupra modului in care isi petrec timpul liber alti romani. Ei vor vota nu peste mult timp. Si nici despre conditiile din orase cind o buna parte din ele sunt conduse de pesedisti. Decit poate daca ati devenit un mambru al asa numitei minoritati constiente, dar in acest caz obiectivele dumneavoastra viitoare ar trebui sa fie altele decit cele crezute a fi.
@ Marcus,
marturisesc aici public si sincer ca pana acum n-am citit nicio constitutie a Romaniei din scoarta in scoarta la modul atent si serios, nu mi-a trebuit la nimic, insa p-asta noua, cristalizata la Covasna, promit tot asa, public, sincer si solemn ca o voi citi… daaaa, o voi citi si chiar o voi adnota anecdotic mai degraba, caci rar i se iveste omului simplu prilej de mai mare bucurie decat acela de a vedea ce poate plasmui mintea omeneasca intru completarea unui „raport electoral” ce urmeaza sa acopere zece anisori de activitate in(spre) slujba vesnica a unui popor impins si el, la randul lui, ca o consecinta, spre vesnicie…
Probabil va fi numita „Constitutia de la Covasna”…si probabil tot acolo va fi aplicata (cu folos)… Am o luna mai libera, asa ca astept materialul!
Mica Publicitate
Biroul parlamentar al D-nei Roberta Anastase anunta scoaterea la concurs, la sediul SPP, dar sub stricta supraveghere a Presedintelui Camerei Deputatilor, d-na Roberta Anastase, prin reprezentanta acesteia, D-na Viorica Ciufulici, a 4 (patru) buc. posturi SPP, pentru candidate specializate in asigurarea protectiei de aproape a doamnei Roberta, angajata in punerea pe bigudiuri si eventual tuns si permanent a pilozitatii inghinale (din ce in ce mai uzata de eforturi politice sustinute si cu carliontii originali adusi aproape de starea “linsa”) , in saloanele de specialitate coafura vaginala de pe teritoriul Romaniei. Singura cerinta necesara si suficienta care trebuie indeplinita de candidate este rezistenta la stres-ul serviciului executat sub masa pe care are loc operatiunea respectiva, in conditii de “under-cover” (la propriu, adicatelea sub prosop). Remuneratie excelenta, se asigura bonuri de masa la cantina Parlamentului si spor de lucru in conditii de atmosfera viciata (aer puturos cvasi-irespirabil emanat dinspre zona in discutie)
Pentru inscriere a se aplica cu CV si cerere timbrata la d-na
Viorica Ciufulici
Sef Birou Parlamentar D-na Roberta Anastase.
Comentarii oprite
Frattilor, atat pe blogul meu cat si pe cel al Roxanei Iordache, cel putin pana acum, politia politica a chiombului a reusit sa intre in wordpress si sa opreasca comentariile.daca nici asta nu este dictatura spune tu harabuleo sau prinsule ce puii mei e? Probabil urmeaza arestarile.
sa fiti iubiti
marcus
ps daca nu-mi mai voi putea folosi blogul, voi pune postarile mele pe toate blogurile disponibile din Romania.
Harabula
Apropo de adevărul istoric…ai citit cartea lui Lucian Boia,”Istorie şi mit în conştiinţa românească”?
PPS (erata si scuze): a se ignora comentariul din finalul postarii Mica Publicitate !
sa fiti iubiti
marcus
@ Ghiță Bizonu’
Nu toate mărcile românești dispar. Oltcit, Tractorul și ARO sunt de mult istorie, în schimb Dacia e mai cunoscută acum decât a fost în întreaga perioadă comunistă. Dacă mă gândesc bine, poate că este exact același lucru ca și la Nokia – vorbesc acum de Constantin Stroe. ( http://www.gandul.info/reportaj/constantin-stroe-torturat-14-ore-de-securitate-interogat-3-zile-de-renault-5258411 )
Ziceai de „ciocolata cu rom” – ți se pare că au reușit să o readucă la viață? Le-ai văzut reclamele?
Referitor la votul cenzitar – de ce să nu votezi? Plătești impozite Ghiță. În schimb mă îndoiesc că Bercea plătește. Sigur că ar fi nerealist ca în secolul XXI să ne întoarcem la soluțiile de secol XIX (Dreiklassenwahlrecht). Dacă te uiți însă la electoratul nostru, care votează cu cine-i dă mai mult, parcă votul cenzitar nu mai pare o idee chiar așa de proastă.
PS: mi-e jenă de materialul despre bizoni, pentru că te-am pus alături de „subtil”. Însă tu mi l-ai lăudat și am presupus că (deocamdată) nu-i înțeleg eu „stilul”. Poate îmi spui și mie ce anume ți s-a părut interesant la el.
Harabula care adevar?
De ex ptr epoca in care a fost scrisa cartea Mircea Musat Ion Ardeleanu – Romania dupa Marea Unire purtem sa zicem ca cei doi au facut mai mult decat intreaga gasca de „dizidenti”. Publicarea in extenso a unor documente dadea peste cap intreaga propaganda. Ma rog cam mult de citit.
Insa la mica barfa cat am cautat volulul I nu l-am gasit … pesemne ca era prea … nepotrivit.
Ma rog am intels. Credincios formatiie tale bolsevice esti antiroman .
@ Marcus
La Basarabi-Murfatlar era mai nimerit Dionyssos, nu Messiah, ca Zeu Tutelar!
@ blogideologic
Aceeași agenție lovește și Statele Unite. Și…?
Un proiect nord-american care trenează de un deceniu şi jumătate : Muzeul Naţional Latin din USA http://www.nytimes.com/roomfordebate/2011/04/26/should-we-have-a-national-latino-museum
Contele,
A citito! Si…?
TREI CIZME-N DAR
Puterea pedele-udemer împarte iarăşi multe daruri,
Cu scop electoral, la proşti şi vite, făcând valuri !
La rândul lor ăi foarte mulţi le înturnă trei cizme, jur
Lui Boc-Băsescu, javrelor (două-n picioare, ş-una-n cur).
C-aşa-i românul din străbuni de cinste iubitor ;
Chiar când a fost sărac lipit tot n-a rămas dator !…
Blogul Politeía este un blog pro-Traian Băsescu. Iată şi mărturisirea altuia, convingătoare sper : „Citesc zilnic cateva bloguri politice, undeva până în 10. Din toate astea doar vreo 3 le citesc din scoarță în scoarță (cu tot cu commenturi): Politeia, Bleen și Pătrășconiu. În mod paradoxal, citesc constant trei bloguri care-l susțin explicit pe Traian Băsescu” A fost acesta un excerpt preluat de la http://www.athenian-legacy.com/2009/11/ganduri-catre-semenii-mei/
O căutare împreună a termenilor puhelin şi Nokia produce peste trei milioane de rezultate. De ce? Cuvântul suomi „puhelin” înseamnă telefon.
„Cât valorează resursele de aur şi argint ale României?”, se pune întrebarea la 2011http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/cat-valoreaza-resursele-de-aur-si-argint-ale-romaniei-223550.html . Răspunsul cel mai oficial a fost: „E o problemă, e complicat. Secret de stat”. Întreb şi eu aici : Bun, şi cât pierde România din faptul că Gold Corporation SA extrage aur de la Roşia Montană, iar Deva Gold SA de la Certejul de Sus ? Valoarea reală a resurselor de aur pe care lucrează cele două firme depăşeşte 10 trilioane de euro (ceea ce înseamnă zece mii de miliarde de euro).
„Cât valorează resursele de aur şi argint ale României?”, se pune întrebarea la 2011http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/cat-valoreaza-resursele-de-aur-si-argint-ale-romaniei-223550.html . Răspunsul cel mai oficial a fost: „E o problemă, e complicat. Secret de stat”. Întreb şi eu aici : Bun, şi cât pierde România din faptul că Gold Corporation SA extrage aur de la Roşia Montană, iar Deva Gold SA de la Certejul de Sus ? Valoarea reală a resurselor de aur pe care lucrează cele două firme depăşeşte 10 trilioane de euro (ceea ce înseamnă zece mii de miliarde de euro).
Victor V
nu crezi ca ar fi cazul sa iti inveti tatal sa faca copii? Nu de alta da poa a doa oara …
Da ai dreptate Stroe e un mare capitalist roman cu loc in top 30 , da?!
Ca despre asta zicemaio : capitalismu romanesc s-a realizat prin demolarea economiei romanesti!!! Si ai ales exemplul potrivit ca sa iti dai singur la turloaie: Store a fost angajat la stat pana la privatizare! Rastoarna zisele tale ca statu este cel mai prost proprietar! Auzi esti cumva masochist ?!
@Viictor V, @Bizonu..
Oltcit a avut la baza licenta Citroen, deci este pe jumatate romaneasca, si nu este nici inchisa. Acum fabrica Ford-uri.
Dacia este exemplificarea dictonului ‘ omul sfinteste locul’ . Stroe a condus bine societatea si pana la privatizare. Si vechea dacie a avut licenta Renault la baza.
Inchise, inchise sunt Aro cu 95% export inainte de 89, Tractorul, 23 August, Electroputere( privatizata si in reformare).
ROMAN Brasov continua, numai datorita lui Nicolae, si vinde autocamioane in IraK, Malesia, numai in Romania nu.
PS Eu nu stiu ca Stroe sa fie mare capitalist. Stiam ca este in CA, vicepresedinte si a fost PDG.
Ghita de musca asta vorbeai?
De la arat un plug
statea infipt in brazda
Si, la un bou pe jug,
O musca oficia ca gazda
Iar ei, spre-ntâmpinare,
O alta musca-n zbor
Îi face întrebare :
— cu ce partid te ti ca-n post sa te menti’?
— De ce intrebi in van!
sunt musca nu golan
si cu un aer suparat.
musca zbura la sediu, o movila de rahat!
Spre lauda-n desert
a mustei de rahat
aceasta chiar in fapt
consuma ce boul in urma a lasat.
@ Ghiță Bizonu’
Acum am înțeles ce ai în comun cu „subtilul” – manierele și stilul. Mă bucur că măcar vă apreciați între voi.
Nu te suspectam însă că ai fi și la fel de „inteligent”. Faptul că UN director din miile de directori ai companiilor de stat este realmente capabil nu schimbă cu nimic datele problemei. Este excepția care confirmă regula.
În plus, ai citit articolul despre el? Ți s-a părut că părea încântat de colaborarea cu factorii (politici) de decizie, fie ei comuniști sau „anticomuniști”? Îți place sau nu, statul ESTE cel mai prost administrator.
PS: De ce te mai încurci tu cu argumente? O insultă „grosuță” îți aduce mai multă satisfacție decât o sută de idei. Spune-mi, îți plac și manelele?
@ AN
Mie mi-a placut editorialul, nu din cauza ca este diferit de stilul pamfletar cu care ne-ati obisnuit, ci datorita faptului ca dincolo de Adrian NASTASE primul ministru, ministrul, presedintele de partid, de Camera, deputatul, anchetatul si blamatul etc., este un om.
Ca mine si ca altii…
Si mi se pare ca insusi acest articol ar putea fi busola pierduta. Cu conditia sa va orientati si d-stra dupa ea, mereu…
@ teostanc
Noi vorbeam de mărcile românești. Constantin Stroe, un excelent director executiv, are meritul de fi păstrat numele de Dacia. La Oltcit, lucrurile au fost un pic diferite pentru că marca Oltcit este istorie, chiar dacă uzina mai există, însă doar ca locație – presupun că liniile de fabricație Ford sunt complet diferite de cele Citroen.
PS: Doar un „bizon” ca Ghiță putea să se gândească la Constantin Stroe ca la un „capitalist” în contextul dat. Nu te-ai obișnuit cu el?
@ Ghiță Bizonu’
Citind poezia amicului tău am realizat că voi bizonii aveți un gust remarcabil și în materie de cultură. Dacă la asta adaugi, manierele, stilul și inteligența îți dai seama că ăsta este „secretul” reușitei voastre în viață. Ce noroc pe mine să mă întâlnesc aici cu două exemplare, nu cu unul. Însă trebuie să recunoști că mai ai de lucrat până să ajungi ca el. Ai avut dreptate, e chiar mare…
@ Harabula spune: „Politica lui Titulescu fata de Polonia a fost gresita. Hai sa nu zicem gresita, dar mereu prudent-distantata. Cochetaria sa cu Rusia Sovietica il obliga la anumite malversatiuni fata de Polonia.”
Cele mai mari „malversatiuni fata de Polonia” le-a făcut UK. A garantat securitatea Poloniei numai contra unui atac din partea Germaniei, nu şi din partea Rusiei. Vezi cum a fost începutul şi cursul celui de al doilea război mondial.
SARBATORI FERICITE!
Victor V
ca de obicei te inseli. Nu imi plac manelele. Dupa vreo juma de ora de manale chiar devin prost dispus si antipatic (insa hip -hopu ….. sa nu zic in ce stare ma aduce!!! Si mai rea)
Daca ptr tine inteligenta si subtilitatea ori buna cresterea inseamna sa inghit orice .. ei bine eu am alta definitie! Asa ca sa intelegi – nu este vina mea ca intelegi atat de greu!- eu am zis ceva despre „marile” rezulatate ale capitalismului romanesc . Tu imi replici cu Stroe care nu este capitalist! Ci amploaiat! Poti sa negi ca in gnl rezultatele s-au bazat pe demolari si vanzari la fier vechi ?! Ma rog ar fi fratii Micula da cam atata! Tie ti se pare normal ca sa se fure ? Mie nu ! Daca negarea realitatii este conditia sa fiu baiat finut atunci mai bine lipsa imi pastrez libertatea de a spune hotului hot si golanului derbedeu .
Si nu consider prea inteligent pe cel care condamna hotia da apara hotu.
Si insulta ? Mai baiete mai mult decat te insulti tu ….si prestatia ta mai este o insulta la adresa celor care te-au educat !
Vasile
aveam in cap astea 2:
Le Coche et la Mouche – Jean de La Fontaine
Dans un chemin montant, sablonneux, malaisé,
Et de tous les côtés au Soleil exposé,
Six forts chevaux tiraient un Coche.
Femmes, Moine, vieillards, tout était descendu.
L’attelage suait, soufflait, était rendu.
Une Mouche survient, et des chevaux s’approche ;
Prétend les animer par son bourdonnement ;
Pique l’un, pique l’autre, et pense à tout moment
Qu’elle fait aller la machine,
S’assied sur le timon, sur le nez du Cocher ;
Aussitôt que le char chemine,
Et qu’elle voit les gens marcher,
Elle s’en attribue uniquement la gloire ;
Va, vient, fait l’empressée ; il semble que ce soit
Un Sergent de bataille allant en chaque endroit
Faire avancer ses gens, et hâter la victoire.
La Mouche en ce commun besoin
Se plaint qu’elle agit seule, et qu’elle a tout le soin ;
Qu’aucun n’aide aux chevaux à se tirer d’affaire.
Le Moine disait son Bréviaire ;
Il prenait bien son temps ! une femme chantait ;
C’était bien de chansons qu’alors il s’agissait !
Dame Mouche s’en va chanter à leurs oreilles,
Et fait cent sottises pareilles.
Après bien du travail le Coche arrive au haut.
Respirons maintenant, dit la Mouche aussitôt :
J’ai tant fait que nos gens sont enfin dans la plaine.
Ca, Messieurs les Chevaux, payez-moi de ma peine.
Ainsi certaines gens, faisant les empressés,
S’introduisent dans les affaires :
Ils font partout les nécessaires,
Et, partout importuns, devraient être chassés.
MUSCA – Alexandru Donici
De la arat un plug
Venea încet spre casă
Şi, la un bou pe jug,
O muscă se-aşezase.
Iar ei, spre-ntâmpinare,
O altă muscă-n zbor
Îi face întrebare:
– De unde, dragă sor ?
– Şi mai întrebi de unde!
Ei musca îi răspunde
C-un aer supărat.
Au nu pricepi ce facem ?
Nu vezi că noi ne-ntoarcem
Din câmp, de la arat!
Spre laudă deşartă
Mulţi zic: noi am lucrat,
Când ei lucrează-n faptă,
Ca musca la arat.
teostanc
ce sa-i faci .. au fost si „erori” si „neinpliniri” . Ici colo cate un cap sec, zevzec , comunistoid a refuzat sa se faca „om”. Ca daca Stoe era altfel se inchidea sandramaua!
Insa ce zici matale la ARO .. ei bine acolo au avut „initiative”. Au furat cu pisica, cu pixul cu srleul, au cerut bani ca sa vanda ARO la ciobani si altii ca ei , si-au tras vila langa vila deh oameni descurcareti! Apoi a fost prea tarziu … cu mult prea tarziu!
Si sezi bland cunosc si io licentele …. ba si evolutia produselor originale.
Insa este interesant ca ROMAN nu vinde in Romania (ma umplu de „entuziasm” ori de cate ori vad camioane MAN importate)….
@Victor V. * Sloganul “Statul este cel mai prost adminsitrator” ne-a fost citat obsesiv ( picatura chinezeasca ), ani de zile, pe toate canalele media, de neprietenii nostri, interni si externi, care ravneau la bunurile statului. Toate statele avansate si prospere din UE au cate un sector de stat care merge, adica duduie. Ce sa mai vorbim de China ? Afirmatia este falsa si tendentioasa. In schimb, sloganul “ Statul portocaliu este cel mai prost si cel mai hotz administrator” este corect.
@Victor V. spune: aprilie 28, 2011 la 10:41 am cãtre Ghiță Bizonu’: ”Îți place sau nu, statul ESTE cel mai prost administrator.”
• * * Dacã aveţi dreptate, dece statul colecteazã din veniturile private ca sã de facã IEL investiţii ?
• * * Regulile economiei de piaţã ar impune ca, ÎN LOCUL SUPRAIMPOZITÃRII, sã ni se lase nouã sã depunem la bãnci ce ar prisosi consumului nostru momentan, şi fondurile sã fie accesibile investitorilor cu iniţiativã şi abilitãţi de întreprinzãrtori responsabili faţã de proprietarii fondurilor angajate.
• * * Acum, e tot un socialism – dar în care niminea nu mai rãspunde de MEGALOMANII şi PRÃDÃCIUNI !
Completare la: aprilie 28, 2011 la 4:44pm
Humoresca (tristã) este în confuzia dintre investiţiile economice şi cheltuieli – în general.
Economia este sã cheltuieşti cu câştig. Aici, oricum, nu intrã cheltuielile extravagante – care nu servesc economicul, dar intrã cheltuielile pentru plata muncii trecute (pensiile), pentru menţinerea stãrii de sãnãtate – care tocmai ele au fost tãiate…
Primarilor care nu au putut asigura încãlzirea sãlilor de clasã, cine le-a aprobat studiul de fezabilitate pentru sãli de sport? ; au toţi, aceeaşi rãspundere – LA O ADICÃ
Constantin Stroe:
“În 1989, cu 30.000 de angajaţi, uzina producea aproximativ 300-350 de autoturisme pe zi.
În 2009, cu 14.000 de angajaţi, produceam 1.300-1.350 de autoturisme pe zi, ceea ce arată o productivitate de patru ori mai mare”
Stroe nu este un capitalist, ci un manager, unul foarte bun se pare. Dacia a avut inainte de 89 o piata conform intelegerilor CAER. A rezistat ulterior, intrucat satisfacea o cerere reala pe piata interna. Cu trecerea timpului insa, nu ar fi avut nici o sansa, in industria auto actuala, nici un producator de talia aceasta nu poate rezista independent, costurile de dezvoltare de noi modele sunt pur si simplu mult prea mari.
Pentru orice om intreg la minte, miscarea Dacia Renault a fost una foarte buna, si a permis cresterea reputatiei brandului Dacia.
O miscare asemanatoare la Brasov, acum 15 ani si mai bine, ar fi permis uzinei Roman sa cunoasca o soarta mai buna, eforturile antreprenoriale ale lui Nicolae fiind fara indoiala altceva decat ar fi fost o productie sub sigla Mercedes.
Acelasi Mercedes care a analizat cu seriozitate Romania inca o data in vederea unei investitii greenfield si a ales in cele din urma Ungaria, argumentul hotarator fiind infrastructura de transport.
Ce par sa nu priceapa multe capete luminate de pe acest blog este ca argumentele economice ale unei tari sunt exprimate de competitivitate. Democratia este secundara, in aceasta privinta, ea este de folos doar atunci cand antreprenoriatul si libera concurenta sunt incurajate si lasate sa functioneze. Cu adevarat. Nu este cazul Romaniei, unde democratia este mai curand un bun alibi pentru afaceri preferentiale pe banii publici ori pe seama unor foste active de stat. De aici si incapacitatea unei dezvoltari mai rapide si semnificativ mai constistente. Dar asta nu inseamna ca fosta industrie de stat ar fi fost competitiva la ’89 si nici ca antreprenoriatul de tip capitalist a insemnat distrugerea ei. Inseamna doar ca in loc ca acesta sa gaseasca un teren fertil, au fost favorizati prin intermediul politicii cativa alesi, care si-au insusit rapid si la preturi derizorii active importante, in vreme ce intreprinzatorul cinstit se incurca in hatisul unei legislatii incoerente si se lovea de obtuzitatea si lacomia adminsitratiei. Inseamna ca atenti doar la voturi si lipsiti de idei, politicienii nostri au incurcat mersul lucrurilor, mentinand in viata artficial si cu pretul spolierii afacerilor viabile, intreprinderi de stat fara nici un viitor sau caruia nu au stiut sa-i asigure un viitor, pana cand terenul de sub ele a devenit mai valoros decat acestea.
Sa fim fericiti ca macar Dacia nu face parte dintre acestea. Sa fim fericiti ca Petrom este cel mai mare contributor la bugetul de stat si nu un mastodont cu resurse la dispozitia politicienilor si datorii de plata in sarcina contribuabililor.
@blogideologic,te rog frumos sa imi spui nu cumva ai rubrica in revista „Magazin Istoric”,deoarece multe din exprimarile tale,seamana cu diferite posturi de acolo,inclusiv demonstratia,parerile,documentatia
@ Ghiță Bizonu’
Eu ți l-am dat exemplu pe Constantin Stroe de la Dacia, ca răspuns la întrebarea ta: „Adica de ce dracu trebuie sa dispara marcile romanesti ?”.
Mărcile „trăiesc” sau dispar în funcție de valoarea oamenilor care conduc compania (managementul executiv) și nu de calitatea acționariatului sau forma de proprietate. Nu are nicio legătură cu capitalismul și/sau comunismul. De asta am ales Dacia și nu Roman Brașov.
Pe de altă parte nu sunt de acord cu tine nici în ceea ce privește rezultatele „capitalismului”. Mai uită-te o dată la graficul PIB-ului României în perioada 2000-2008 (creștere de la 37 mld$ la 200 mld$). Sunt efectele dereglementării, privatizării și a scăderii taxelor. Din creșterile de venituri la buget s-au putut aplica și măsuri sociale.
Judecând după furia ta, trebuie să-i mulțumesc Manuelei că discuția a rămas în parametrii (aproape) normali. Îți mulțumesc și ție pentru clarificarea legată de „musca la arat”. După poezia „colegului” de blog mi se făcuse lehamite de „schimbul de idei”.
@ Socrate
Cel puțin suntem amândoi de acord că „Statul portocaliu este cel mai prost si cel mai hotz administrator”.
În rest rămân la părerea mea, deși este evident că vă displace. În plus nu îmi este clar de ce afirmația ar fi tendențioasă. Pentru clarificare, vă propun să vorbim de China. În domeniul în care lucrez, există două mari companii chinezești de dimensiuni aproximativ egale, una de stat și una privată, care operează în România. Distanța dintre ele este uriașă indiferent că vorbim de produse, angajați sau stil de muncă.
Compania privată nu este cu nimic diferită de companiile vest-europene sau americane. În multe cazuri este chiar mai bună. În schimb compania de stat este o glumă proastă. Diferența dintre cele două companii este la fel de mare ca diferența dintre vechiul PECO comunist și OMV-Petrom.
Dacă vă schimbați ideea că afirmația este tendențioasă (vă asigur că nu am vrut să fiu tendențios) și doriți să continuăm discuția, vă rog să alegeți un exemplu de companie de stat care funcționează mai bine decăt o companie similară privată.
@ M.Voicu
Aveți perfectă dreptate. Însă nu înțeleg sensul primei întrebări.
Ghita,
Ma gandeam ca ai gresit si in subconstient te gandeai la varianta mea , Musca la Rahat!
blogideologic,
pentru a intelege politica lui Titulescu fata de Polonia trebuie citit capitolul respectiv din cartea lui Titulescu despre politica externa.
Victor V
matale te ascunzi dupa fuste fiindca esti cam fricos. Sezi bland ca nu Manuela te fereste de furia mea … aia o pastrez pr aia care o merita (ca ma abtin sa ascult manele si mai ales hiphop!!)
Insa daca este vorba sa ne uitam pe grafice de PIB si alte cestiuni din astea ce ar fi sa incepem din anul de „baza” 1989 , hai 90? Ca atunci vom vedea o scadere pana in 92 , o usoara revenire pana in 1996 si iar o scadere pana in 1999. Scaderea din 1996-1999 corespunde perioadei cand Romania era condusa de niste reformisti care gargariseau despre privatizare si dereglementare (au dereglementat si regulile Vacaroiului privitoare la arierate. Urmarea a fost ca au crescut arieratele).
In plus ar trebui sa vedem si evolutia datoriei raportata la PIB . Punem pariu ca ea creste in anii 2005-2008? Eu draga am mari rezerve la o cresterea a PIB bazata pe comert cu amanuntu care vinde produse de import …
In plus trebuie observata ca majoritatea nu primesc salarii in euro/dolari ci in lei. Asa ca orice fluctuatie a leului are consecinte in valoarea PIB. Deci daca aveai la CEC sa zicem 30 milioane lei in 2001 , aveai cica vreo 900 dolari. Aceiasi suma in 2007 insemna vreo 1200 $ … hm ..(insa bunurile si servicile pe care le puteai cumpara cu 100 $ in 2002 te cam costau 200 in 2006!). Iar daca este sa consideram anul PIB, PONB si ce mai vrei tu la valoarea in $ , atunci este catasrofa (un pib de X lei raportat la un dolar pa de trei iti da PIB de 1/3!!! Rezultatele ciorbiste!!!)
Oricum vaz ca bagi in aceiasi traista guvernarea Nastase cu cea a lu Tariceanu „reforma capitalista , dereglementare, reduceri de taxe” uitand acuzele aduse lui Nastase.
Hai sa nu ma intind… Totusi de unde ai scos cifrele alea ref la PIB 2000-2008? ((creștere de la 37 mld$ la 200 mld$) eu am gasit cifre mai mari ptr 2000 si mai mici ptr 2008 … in nici un caz cresterea uluitoare de peste 500% in 8 ani ! Adica o crestere de numa 23 si ceva la suta pe an !!!!
Pai daca tu incerci sa imi vinzi asa o cifra dragul meu musca la arat devine un alint dragastos ….
@VV, @Bizonu, @Socrate, @florin m
Si eu consider ca sloganul „Statul este cel mai prost administrator” a fost unealta perfecta pentru toate furaciunile din economie. Statul poate fi un bun administrator sau unul prost, in functie de specialistii care au mandatul de manager.
Stroe a fost bun si la stat si la capitalisti. Aro a fost privatizata prima data cu un excroc care a pus-o la pamant de tot. Acum a luat-o feciorul lui Ratiu. Poate va merge mai bine.
Adeptii sloganului poate vor sa privatizeze si Banca Nationala!? Cum s-au privatizat atatea, de ce nu!
Pana la urma diferenta intre stat si capitalist nu are nicio logica economica. Entitatile economice joaca toate pe acelasi teren, cu aceleasi reguli, indiferent de propietar.
Problema este ca statul sa nu devina proprietarul absolut, cum a fost pana in 1989, de era si proprietar al covrigariilor.
Dogmatismul privatizarii all inclusive se vede cel mai bine in faramitarea terenului agricol. Milioane de proprietari, exagerez scolastic, pe 10 m.p.. Cea mai mare cadere si cel mare esec al noii Romanii. Proprietatea cooperatista exista si in tari capitaliste numai la noi a fost destramata din cauze ideologice. Nebunie curata! O tara care poate tine pe mancare toata Europa, importa alimente in nestire.
Mulţumesc!
florin M
PS
Afacerea cu autocamioanele nu este totusi atat de prospera ca cea cu aututurismele. Ultima are clienti potentiali orice persoana fizica, pe cand prima, de regula persoane juridice.
ROMAN a incercat si cu MAN si cu Mercedes, dar nici unul n-a marsat. Nu mai aveau nevoie de inca un concurent chiar daca ROMAN avusese la baza licenta MAN. De fapt si la Dacia, francezii s-au lasat foarte greu. Amintiti-va ca privatizarea cu Renault s-a facut destul de tarziu, dupa o incercare nereusita cu Peugeot.
Cu atat mai mare este meritul lui Nicolae care a vrut mortis sa faca acolo autocamioane. Ce diferenta fata de Perez, la ARO! Cést la vie! Privati amandoi.
florin m.
ptr orice ins cu capu pe umeri si umerii in Romania Dacia trebuia reutilata, avea nevoie de un model nou da nou complet. Motor nou, cutie de viteze noua si suspensii noi. Nu era vorba de permis cresterea reputatiei brandului Dacia. ci de stricta supravieturie. Ca s-a facut cu Reanult a fost cel mai bine (tehnologia existenta chiar daca veche totusi Renault).
Acu cand citesti supravieturie ar trebui sa ai in vedere si „orizontala” cu angajatii ei (in RSR in 88 1 loc de munca din 10 avea legatura cu autoturismele. ). Asa ca consideratiile tale despre cresterea reputatiei brandului sunt de-a dreptu rizibile si atata limitele gandirii tale.
mai iti atrag atentiia ca Oltcit a inceput ca imtreprindere mixta in care Citroen detinea 49% din capital. Vina semiesecului este impartita intre cele 2 parti (sau ma rog total a partii romane daca accpetam ca alegrea modelului Visa a fost o eroare. Prima!!)
De unde să ştiţi dumneavoastră domnule Adrian Năstase plecat la Cornu într-o călătorie filosofică, că dl. preşedinte Trăian Băsescu îşi clămpăneşte puişorii la Cotraoceni? Nimeni nu a intuit că preşedintele Băsescu pune pe liber de sărbători pe cel mai iubit OM dintre consilieri, stimabilul Lăzăroiu?!
Întrebarea pertinentă este: ce l-a apucat? Am două bănueli: 1 Dl. Lăzăroiu a vorbit mai mult decât trebue şi a adus prejudicii de imagine preşedintelui; 2. Ambii – maiştrii ai diversiunilor- pun la cale un proiect câştigător în alegerile din 2012. Am nimerit-o? ce ziceţi?!
@ teostanc
„Statul poate fi un bun administrator sau unul prost, in functie de specialistii care au mandatul de manager” – specialiști care sunt aleși întotdeauna la STAT pe criterii de competență și nu pe criterii politice (mafiote). Fenomenul alegerii pe criterii de „competență”, poate fi observat în toată splendoarea lui acum.
Credeți că putem găsi o soluție rezonabilă la această problemă? Până când voi vedea această soluție uimitoare, care să nu depindă de conștiința politicienilor sau de orice altceva care presupune credința oarbă în lucruri pe care nu le-a văzut nimeni, vă rog să-mi permiteți să rămân la părerea mea.
Referitor la privatizarea Băncii Naționale, atât timp cât avem un guvernator onest și capabil, nu cred că este necesară privatizarea. Dacă însă următorul guvernator se va numi Boc, Blaga, Udrea sau Pogea, cred că va necesar să ne mai gândim.
Ce ziceți, Federal Reserve este o instituție de stat?
Ghita Bizonu
„ptr orice ins cu capu pe umeri si umerii in Romania Dacia trebuia reutilata, avea nevoie de un model nou da nou complet. Motor nou, cutie de viteze noua si suspensii noi.”
Pentru a face un model care sa se vanda la preturi relativ mici si sa genereze profit, dezvoltarea unui model complet nou nu poate intra in discutie, datorita costurilor implicate. Trebuie productii semnificativ mai mari, pentru a amortiza astfel de costuri. Acesta este unul din motivele consolidarii pietei auto mondiale, si a cooperarilor de tot soiul, (Peugeot-Fiat, Peugeot-Ford, Renault-Mercedes, Peugeot- BMW, iar lista poate continua).
Dacia nu foloseste componente nou concepute, ceea ce nu este un dezavantaj pentru client, Renault servindu-se la crearea masinilor Dacia de bancul de organe existente in concernul Nissan-Renault, care satisfac atata norme de poluare, (motoarele), cat si altele specifice, aflate in vigoare in lume. De unde sa fi facut asta Dacia, ca si constructor independent?
Discursul tau nu a excelat niciodata la capitolul logica sau argumente, dar anumite evidente, cum ar fi imposibilitatea dezvoltarii unor modele noi, in conditiile desfacerii unui numar relativ mic de exemplare, ar trebui sa se impuna si in cazul tau. Nu spun ca Renault era singura solutie, insa cu siguranta, trecutul recent, prezentul si viitorul arata ca decizia a fost foarte buna. Si apropos de orizontala, impactul investitiilor Dacia/Renault este enorm la nivelul economiei romanesti.
Ghita Bizonu
cand ma refer la viitor, iau in consideratie proiectele Dacia ce se anunta a intra in productie in urmatorii ani.
@ Victor V. spune: „Ce ziceți, Federal Reserve este o instituție de stat?”
Tu singur ţi-ai băgat acum gâtul în laţ.
@VV,
Federal Reserve are un status inedit. Este privata cu un Consiliu al Guernatorilor numit de presedintele SUA. A naibi treaba!
@ Ghiță Bizonu’
Cifrele referitoare la PIB sunt luate de aici: http://www.google.com/publicdata?ds=wb-wdi&met=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:ROM&dl=en&hl=en&q=gdp+romania
De remarcat și scăderea din 2009 la 161 mld $. Oare cum arată 2010?
Iar te repezi aiurea cu insultele, de data asta către florin m. Dacia, fără Renault, ar fi fost istorie, o zice el, dar o confirmi și tu. Reputația mărcii este la fel de importantă ca și calitatea sau prețul. Crezi că Dacia ar fi vândut în Europa (inclusiv în Germania) fără numele Renault alături?
Tu chiar ai nevoie să-ți insulți interlocutorii la fiecare comentariu? De obicei insultele tale, spuse fără răutate pot fi amuzante – sunt „marca” Ghiță Bizonu’. Însă în timpul unei discuții mai aprinse, cred că este constructiv să rămânem doar la argumente.
@VV,
Splendoarea se manifesta si la privatizari. Iese cine trebuie, chiar pe 1 leu.
Imi aduc aminte de primele clipe de dupa 22 dec 1989.; Toti actorii care apareau la TV vorbeau de privatizarea industriei si agriculturii, nu a teatrului. Cand s-au facut incercari de privatizare in cultura, s-au tinut numai de proteste.
Stii d-ta cate teatre sunt privatizate!
PS
Nu sunt impotriva privatizarii dar ma fortezi sa par un partizan al etatismului absolut prin militantismul pe care-l afisezi privind sloganul „Sa se privatizeze totul. Statul este un prost manager.” Personal sunt adeptul echilibrului in toate.
Sunt de acord ca la stat sunt toti proprietari si de fapt nu este niciunul. Ceausescu si-a dat seama si el si inventase, sper sa va aduceti aminte, Partile Sociale, parca asa se numeau. Guvernul „revolutionar” al lui Petre Roman a dat inapoi bani stransi, cand era mai usor sa transforme acele active in actiuni, dar se privatiza cine nu trebuia. De unde sa mai iasa gheseftul!?
florin m, Victor V
apai ca sa intelegeti si voi
– prin 1995 utiliajele Dacia erau uzate pana peste poate.
– prin 1990 dezvolatrea unui model nou costa intre 700 si 900 miluioane # in Europa
In anii 90 ne lipseau banii in mod acut. Plus p’a buna ai nostrii erau cam in plop la capitolul expereinat devoltare motoare! ( ca ma maresti nitel cilindrea si sa schobo carburatoru nu e dezvolatare model nou). Motorul era unu cu male lateral …. ieftyin da care nu mai avea ce cauta in lume in 1990.
Deci privatizarea era unica solutie. Fata de altele s-a facut cu cap. Ca io am ceva cu cestiile inutile si fara cap motivate ideologic.
As mai zice ca totusi Loaganu este nou. AM rog se face apel la banca de piese , ce este si normal .
Iar cu cestia cu prestigiul… hm. Packard avea prestigiu mama mama. Chrysler, Volvo , Jaguar idem. Comentarii baieti ?
Victor V
multam de adresa indicata.
Insa am niste retineri la o crestere de 23 si ceva pe an timp de opt ani. Nu de alta dar am fi fost stea stralucitoare pe firmament. Asa ca banui si unele influente monetare samd si o crestere a datoriei externe …. O crestere pe datorie nesanatoasa (imprumuturi ptr consum. Adica aduc 2 Maserati , le vand castig bine , se ia TVA mare dar in final trebuieste platit dl Agneli (care isi plateste salariatii) .. Insa la doilea an am cadere ca nu mai pot vinde nici un Panda darmi-te -te Maserati!
Chiar nu ai nici o retinere sa accpeti o crestere de peste 500% in 8 ani?
Si deespre Federal Reserve e cum e mai rau .. Privat ce foloseste oragnili de stat.. Gasessti pe Youtube un filmulet dragut ceva cu deriva de la demicratie la fascism … Ma trog am unele rezerve fata de sustnerile filmului aluia
@ teostanc
Cred că punctele noastre de vedere sunt mai puțin divergente decât par. Sunt de acord că nu toate activitățile pot fi efectuate de entități private. Pe de altă parte sunt activități pe care statul le gestionează foarte prost și care se pot eficientiza prin privatizare.
Discuția despre Fed mi se pare foarte interesantă, pentru că este un exemplu reușit de echilibru între politic (interesul public) și privat.
@ blogideologic
Ok, mi-am băgat gâtul în laț, după cum spui tu. Și ce dacă? Comentează!
@ Ghiță Bizonu’
Aceleași date și aici: http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD/countries/RO?display=graph Faci și tu precum ardeleanul la grădina zoologică, uitându-se la girafă: „așa ceva nu poate exista”.
Referitor la prestigiul mărcii – a susținut cineva că ar ține loc și de profit? Prestigiul mărcii este o condiție necesară, dar nu și suficientă.
Blog Ideologic
Nokia face restructurari la nivel global, nu doar in Romania, ca urmare a deteriorarii pozitiei sale in piata. Nu uita ca si crearea centrului de la Cluj a insemnat inchiderea celui de la Bochum.
Mie mi se pare evident ca am avut doar de castigat din aceasta investitie, chiar daca Nokia traieste vremuri mai grele. Daca iti vei da ochelarii ideologici jos, s-ar putea ca realitatea sa te surprinda.