Despre noua Constitutie…a Ungariei

Luni, majoritatea FIDESZ din Parlamentul de la Budapesta a adoptat proiectul unei noi Constitutii. Presa occidentala, dar mai ales un numar important de prestigioase organizatii civice au reactionat vehement fata de un proiect considerat ca fiind incompatibil cu valorile Uniunii Europene.

Cea mai dura reactie politica a venit din partea Germaniei, care a a transmis, prin ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Werner Hoyer, ca noua Constitutie este chiar mai ingrijoratoare decat legea mass-media din Ungaria, care a facut subiectul unor discutii speciale atat in Consiliul Europei cat si in Parlamentul European.

In Europa moderna, o Constitutie nu poate fi nici discriminatorie, asumandu-si explicit acest lucru in textul sau, si nici instrument de intarire a puterii pentru un grup sau om politic. Astfel de abordari exista doar in state fara legatura cu democratia.

Diavolul se ascunde in detalii, spune o vorba celebra. Foarte multe dintre discutii, corecte de altfel, s-au axat pe problema referirilor religioase extinse din noua Constitutie sau pe definirea stricta a ceea este si nu este tolerabil. Cand problema drepturilor omului este aruncata la gunoi, atunci este o mare problema sa te mai revendici ca parte a unei societati moderne.

Mai putine reactii au avut loc fata de problemele extrem de concrete, cum este subordonarea directa a unor institutii cruciale ale statului, de catre actualul partid de guvernamant, condus de Viktor Orban.

De asemenea, o mare problema o va reprezenta relatia Ungariei cu statele din jur, impactul regional al noilor prevederi – asa cum aratam recent la Strasbourg, din cauza prevederilor constitutionale care pot duce la acordarea dreptului de vot pentru etnicii maghiari. Nu, nu celor cu cetatenie.

Puterile Curtii Constitutionale sunt reduse drastic. Ca si in Romania, Guvernul Fidezs nu poate accepta ca o decizie guvernamentala nu poate sa deroge de la Legea fundamentala, ca decizia si nu Constitutia trebuie schimbata.

Si, in final, in Ungaria, nu va exista un referendum pentru adoptarea noii Constitutii!

PS Desi, s-a solicitat un punct de vedere pe noile texte din partea Comisiei de la Venetia,  majoritatea de 2/3 a Fidesz din parlament a adoptat, fara sa mai astepte raspunsul Comisiei, noua forma a constitutiei!

Si o veste buna: Traian Basescu a anuntat ca si el va trimite la parlament, dupa Paste, o noua forma a Constitutiei!

113 Răspunsuri to “Despre noua Constitutie…a Ungariei”


 1. 1 Ghita Bizonu' aprilie 21, 2011 la 9:44 am

  Aici nu sunt banii dvoastra…. Insa ar trebui sa fie !!!

  De ce suntem datori vanduti la FMI

  Preiau datele din materialul lui Roncea Radu de pe ceeausescu.cc

  Ilie Serbanescu a zis : ca sa dam la bancile strine din Romania. ?!?
  Guvernul a zis – ca sa plateasca pensii si salarii nesimtite “asistatilor” ce ii poarta in spate.
  Se pare ca Ilie Serbanescu avea dreptate …
  Mugur Isarescu se lauda ca am avea un fond de rezerva de 37 mld euro. Rezerva care se compune din

  Datorii catre trezoria statului roman : 9%
  Numerar in circulatie – 26%
  RMO lei si alte depuneri 27%
  RMO in valuta –38%

  RMO inseamna rezerve minime obligatorii si sunt fonduri atrase dela banci. De fapt sunt fonduri depuse de bancile care lucreaza pe sistem fractionat pentru garantarea capacitatii lor de plata . In gnl se considera ca rezerva ar trebui sa fie de 30% , restul putand fi imprumutat diversilor debitori . La noi a fost si de 40%. Sa explic :bancile imprumuta in general bani depozitati la ele . Nu ai lor (ca nu au atatia). Insa daca vine unu si cere banii inapoi este bine ca banca sa aibe ceva lichiditati. Se considera ca 1/3 din sumele depozitate este suficienta . (Ma rog mi se pare ca exista si banci care nu au nevoie de rezerva . Lucreaza cu fonduri proprii si pot sa le imprumute 100% si sa puna afis : Inchis! Si sa astepte restituirile… In gnl bancile de investitii nu lucreaza cu populatia si nici nu accepta sa constituie depozite).
  Insa aceste RMO nu sunt rezerve pe care sa te bazezi. Daca banca isi reduce “expunerea”, activitatea scad si RMO. Ori ca a returnat mult si depozitele s-au redus , ori ca a dus banii catre banca mama din Strainezia , este normal ca RMO sa scada.
  Ori in 2008 a fost criza si bancile din Austria si Grecia au avut mari dificultati. Si atunci “mamele” au laut bani de la “ficele” din Romania (normal). Si normal atunci au fost reduse si RMO care erau musai de returnat.
  Insa ia sa vedem care era structura rezervei BNR la 31.12.2007 :
  Aur in proportie de – 7%
  Depozite in valuta in proportie de – 20%
  Ttitluri (hartii de valoare) in proportie de 73% !
  Adica hartii de valoare (obligatiuni, bonuri de tezaur ale altor banci). Foarte bune , insa ca sa restitui trebuiesc bani ! Mai laes in situatia aia precara din 2009 cand toata lumea dorea bani lichizi (titlurile sunt bune , insa au o perioada de maturare. Adica sunt exigibile la o data ulterioara).
  Asa ca atunci cand s-a pus problema returmarii RMO ….
  Basescu a iesit in Parlament si a guitat : “imprumut imediat ca altfel ne ia dracu”. Ca ne lua … intram in faliment de tara! (nashpa rau ptr o tara care isi importa alimentele de pe piata)
  Insa sa observ ceva . Titlul de valoare inseamna de fapt imprumut. Adica Romania a imprumutat alte state (alea dezvoltate, si SUA cu partea lu’ leu) cu vreo 27 miliarde de euro. Cand a trebuit sa returneze din acele 27 miliarde a trebuit sa se imprumute . Sigur ca la un pret ceva mai mare. Insa date fiind datele momentului FMI a “uitat” sa puna conditii (ca daca eram prea stransi cu USA poa dadeam din titluri si provocam incurcaturi…). Insa fiindca acel imprumut a fost ptr ce a fost … a aparut necesitatea altui imprumut si deja au aparut conditionariile “normale” ale FMI .
  Adica sub veghea tov Isarescu Mugurel noi imprumutam convenabil alte state si ne imprumutam mai putin covenabil (ceav in genu ca sa depun 10.000 la banca ma imprumut cu 10.000 de la .. camatar! Da camataru este si banca unde depun!).

  Si as avea o mentiune ptr meritoria activitate isaresciana . Din rezerve 7% sunt aur. Excelent. Insa acu vreo 11 ani acelasi Isarescu a refuzat sa mai cumpere aurul extras din Apuseni . Sa-l cumpere cu lei. Ca cica trebua sa faca rezerva de devize ca asa ii cerea nu stiu cine . Anu trecut din Romania s-au extras 40 de grame de aur, strainii se pregatesc in draci sa exploateze aurul din Romania si zilele astea aurul costa 1500 $ uncia (pret record).

  Acu tov boieru Isarescu da sfaturi scarbit. Sfaturi catre poporu care il tine in functie , care ii plateste bine si-i sustine viata buna in timp ce el trudeste spre binele altora!

  Daca doriti sa vedeti graficele :

  http://vremea.forumgratuit.ro/t284-aici-nu-sunt-banii-dvoastra-insa-ar-trebui-sa-fie#641

 2. 2 pufima aprilie 21, 2011 la 9:53 am

  Cine stie cum se face un cocktail Molotov?Am fost ignorant in chestii de astea pana acum…

 3. 3 Vasile, aprilie 21, 2011 la 10:21 am

  Dl. Nastase,

  Ca sa vorbesc harambulesc sa inteleg ca va bucura anticipat reactiile europene la publicarea noului proiect al Constitutiei Romaniei , sau „vestea buna” ar fi omonima lui „sa traiti bine!”
  Ce bine ar fi ca si Ungaria dar si Romania sa fie excluse din UE,,,,,,am avea si alte alternative, cum ar fi o abordare directa!

 4. 4 Victor V. aprilie 21, 2011 la 10:27 am

  @ Adrian Năstase

  Chiar mă întrebam când veți discuta subiectul. Pe lângă Victor Orban, chiar și TB pare (încă) un democrat. Mi se pare ireal că în Europa secolului XXI, o constituție poate fi adoptată fără Referendum.

  Credeți că portocaliii pot adopta noua formă a Constituției, prin asumare? Eventual, cerând opoziției să dovedească că are majoritate pentru a demite guvernul (sper să nu mă ia nimeni în serios – doar glumeam).

 5. 5 Vasile, aprilie 21, 2011 la 11:07 am

  Aya,

  Cind lucrurile nu prea merg bine in paradis observ ca va dispar viziunile de orice noanta explicativa a domnului Dex!

 6. 6 eficientaenerg aprilie 21, 2011 la 11:30 am

  Prezint-din nou:
  „Nu poţi clădi o reputaţie pe ceea ce intenţionezi să faci.
  Henry Ford
  În politică, prostia nu este un handicap.
  Napoleon Bonaparte”

 7. 7 Vasile, aprilie 21, 2011 la 11:49 am

  VV,

  Iar esti 5,6! Victor Orban „lucreaza” pentru si in interesul propriului popor.Chair esti dezagrabil, scuza-ma dar ma obligi sa o spun!

 8. 8 blogideologic aprilie 21, 2011 la 12:56 pm

  @ Victor V.
  Anti-democratul Victor Orban este un patriot maghiar. „Democratul” Traian Băsescu nu este un patriot român. De ce eşti propagandist pro-Traian Băsescu atât de transparent?

 9. 9 Bibliotecaru aprilie 21, 2011 la 1:15 pm

  @ Adrian Năstase

  Domnule Năstase,
  Încep prin a spune că am o problemă cu acest post scris de dumneavoastră. Şi am să mă explic.

  Toată lumea protestează, dar absolut nimeni nu explică care este problema… Şi pe blogul meu am primit reproşuri că de ce nu spun nimic despre modificarea Constituţiei maghiare. Este evident, nu spun nimic despre modificarea Constituţiei maghiare pentru că, efectiv, nu ştiu nimic… Mi-ar fi necesari trei sau patru ani de studiu ca să cunosc versiunea veche a Constituţiei, mai multe luni ca să înţeleg ce anume se schimbă… Asta asumând faptul că informaţiile sunt totuşi în limba română, pentru că altfel aş avea nevoie şi de mulţi ani ca să învăţ maghiara.

  Noi ce putem să facem acum, după ce am citit ceea ce aţi scris mai sus?, ne coalizăm cu toţii şi strigăm „huo!” doar bănuind că, pe undeva, este şi o problemă… sau ne spuneţi dumneavoastră în ce anume constă exact această schimbare, cum influenţează sistemul instituţional maghiar, cum se reflectă în problematica europeană şi, având la bază informaţii complete, să ne putem spune şi o părere pe baza unui fundament informativ solid şi, desigur, şi o analiză pe text. Singurul lucru pe care l-am reţinut din cele ce le spuneţi mai sus este că apare în schimbare ceva legat de discriminare.

  Mai este apoi o problemă secundară sintetizată…

  „Traian Băsescu a anunţat ca şi el va trimite la parlament”…

  Chiar nu mă aşteptam din partea domniei voastre.

  Domnul Traian Băsescu, nu poate trimite la parlament o iniţiativă legislativă mai mult ca mine. Ce va face pentru asta, va ieşi cu un turneu în ţară să strângă 500 de mii de semnături?

  Iniţierea pe linia preşedintelui (art. 150) se face la propunerea Guvernului, adică Guvernul este cel care stabileşte ce anume se trimite în Parlament, preşedintele nu poate să „pună de la el”.

  Şi, chiar şi aşa… are nevoie de 2/3 din fiecare din cele două camere sau 3/4 din Parlamentul României pentru a trece o astfel de iniţiativă legislativă.

  Mi-aş dori de la politicienii României să nu mai trateze superficial astfel de lucruri.

  Domnule Adrian Năstase,
  USL are mai mulţi oameni în Parlament decât cel necesari, de 1/4 dintre parlamentari, şi va avea aceşti parlamentari necesari unei iniţiative pentru modificarea Constituţiei şi după alegerile parlamentare… Nu credeţi că, decât un bocet transformat într-un lamentatio continuu pe seama schimbării aberante a Constituţiei de către Băsescu/Boc/PDL, USL ar putea face un proiect propriu de Constituţie cu care să candideze la alegerile parlamentare din 2012 şi să ia acordul electoratului pentru o astfel de modificare? Pentru asta propunerea de modificare a constituţiei ar trebui să fie deja redactată final pentru a putea ca într-un an, cât mai este până la alegeri, să explice, pe îndelete, ce anume se doreşte modificat şi de ce.

  Domnule Năstase,
  Am înţeles. Personajul politic Traian Băsescu este malefic, la fel şi cei de la PDL… Aud acest lucru de zeci de ori pe zi. Doar la atât se limitează totul?, asta va spune USL în alegeri…? „Vrem să-l dăm jos pe Băsescu/Boc, pe urmă vedem noi cum peticim situaţia!”?

  Iată că de atâta timp USL nu are alt proiect real decât demolarea imperiului democrat-liberal. Cu cine vrea USL să-l schimbe pe Traian Băsescu, nu există nici un candidat propus de USL pe care lumea să-l voteze cu inima deschisă. Dl. Crin Antonescu, care deja visează că va candida, a devenit, în ochii mei, un personaj de care trebuie să mă feresc chiar mai mult decât preşedintele în funcţie. Care sunt miniştrii viitorului cabinet, care sunt soluţiile (puse pe hârtie ca drafturi normative)…? De atâta timp nu am auzit nimic concret oferit de USL, doar planuri minunate, sume lungii de „să fie bine şi să nu fie rău”. Cât timp vom mai funcţiona aşa?

  Spunea cineva că m-am radicalizat. M-am radicalizat pentru că am început să nu mai văd o alternativă la haosul şi disoluţia principială în care se zbate această ţară. Dincolo de vorbe nu se mai întâmplă absolut nimic. Nici măcar vorbele nu mai sunt ce erau odată. Când aud membrii USL clamând răul dar scuzându-şi non-reacţia, când îi aud că nu pot face nimic, că sunt în „opoziţie”… îmi vine să mă urc pe pereţi. Numai vorbe, de ani de zile… Vorbe „qual piuma al vento”. Ce să fac eu, ca cetăţean român, cu atâtea vorbe?

  Domnule Năstase,
  Nu ştiu alţi români cum sunt, dar eu am ajuns la disperare. Nu mai ştiu ce aş putea face ca ţara asta să se mai ivească, din când în când, din florile de mucigai.

  Stimaţi colegi de dialog, domniile voastre aţi ajuns sau nu la limita disperării? Vreau să ştiu şi eu cum stau. Mai este cineva alături de mine în lumea fierbinte a disperării? sau mă duc, liniştit, pe drumul ospiciului de nebuni… Alături de doi Napoleon, cinci Ceauşescu şi trei Stalin este şi un Bibliotecaru care crede că România nu mai are politicieni care să poată scoată această ţară din penibil şi marasm.

  Cum spune Don Basilio…

  Alla fin trabocca, e scoppia,
  Si propaga si raddoppia
  E produce un’esplosione
  Come un colpo di cannone,
  Un tremuoto, un temporale,
  Un tumulto generale
  Che fa l’aria rimbombar.

  E il meschino calunniato
  Avvilito, calpestato
  Sotto il pubblico flagello
  Per gran sorte va a crepar.

 10. 10 Oana aprilie 21, 2011 la 1:55 pm

  Din cate citisem zilele trecute pe agentiile de presa noua lor constitutie ar fi lasat portite inclusiv pentru a adopta legi de interzicere a avortului. Te face sa te gandesti cam cu ce perioade din istorie seamana 2011…

 11. 11 Alex aprilie 21, 2011 la 2:02 pm

  Stirile care nu se mai aud de zgomote. Interviu cu presedintele Basescu despre gazoductul AGRI si enclave separatiste, in Azerbaidjan.

 12. 12 contele aprilie 21, 2011 la 2:08 pm

  @ Victor V.

  Chiar dacă îţi împărtăşesc în cea mai mare parte opiniile economice cred că eşti totuşi puţin prea radical, în sensul că nu toţi cei plătiţi de stat sunt nişte asistaţi sociali cum pare să reiasă din postările tale . Şi statul şi mediul de afaceri au nevoie unii de alţii…dar asta o ştii foarte bine şi tu numai că te-ai înfierbântat un pic. Sunt de acord cu tine că acum există un dezechilibru major între cele două componente.
  P.S.Sper că nu te-ai enervat din cauza bizonului. E un intelectual frustrat, nu suportă succesul altora, e opac la argumente. Tu-i spui de telecomunicaţii, el îi trage cu vânzarea de fiare vechi. Dacă ar recunoaşte că există afaceri legale şi curate de succes în România ar trebui să recunoască că e un looser. Nu ştiu de unde echivalenţa asta în capul lui dar aşa i-au rămas blocate sinapsele (probabil e un mod de apărare împotriva realităţii).
  P.S. 2 Vezi că Aya, pe lângă faptul că a tradus nişte cărţi de specialitate ( şi nu cred că a făcut-o din poziţia de salariat al statului ) a mai fost şi jurnalist în perioada capitalistă iar asta se cheamă, din câte ştiu, că a lucrat în economia de piaţă.

 13. 13 Cornu aprilie 21, 2011 la 2:42 pm

  Cu ocazia sfintelor sarbatori de Pasti, va doresc sarbatori fericite alturi de familie. Hristos a inviat !

 14. 14 blogideologic aprilie 21, 2011 la 3:08 pm

  „In perfect competition, no producer surplus accrues to the individual firm. This is the same as saying that economic profit is driven to zero. Real-world businesses generally own or control some of their inputs.” Adică într-o economie de piaţă de competiţie perfectă, nicio firmă (patron de firmă) nu înregistrează profit! Totuşi, chiar aici pe blog apar comentatori care bat intens darabana că ei sunt patroni de succes. Problema lor (dar şi a noastră) este aceea că respectivul succes este obţinut prin „mijloace specifice economiei reale”. De exemplu, despre @florin m. puteam să conchid că este patron de succes numai pentru că are contracte cu Ministerul Dezvoltării. Care-s mijloacele folosite de alţii nu ştiu, probabil tot contracte cu statul, dacă fac aici propagandă directă sau indirectă pentru regimul lui Traian Băsescu.

 15. 15 florin.s aprilie 21, 2011 la 3:15 pm

  Stimate domnule Nastase,

  Nu pretind ca sunt un expert in istorie, dar ceea ce am trait in ultimii sase ani seamana izbitor cu alte momente din istorie in care la conducerea statelor au parvenit fel de fel de dementi bolnavi dupa puterea absoluta.
  Va transmit acest mesaj urmare a citirii interventiei dvs. si a unui articol din Cotidianul, care imi confirma cele de mai sus.
  Daca mai aveti cat de cat dorinta pentru o societate cu adevarat democratica in Romania, in actualele conditii, nu mai aveti decat posibilitatea grevei parlamentare ! Numai asa puteti atrage
  atentia
  EUROPEI DEMOCRATICE asupra mizeriei si ilegalitatii ce se petrece in Romania !
  ASTEPT SA NU DEZAMAGITI ELECTORATUL ROMAN PRIN PASIVITATEA DE PANA ACUM !
  http://www.cotidianul.ro/143142-_Constitutia-Orban-si-elevul-caporal-Basescu
  Constituţia Orban” şi elevul caporal Băsescu
  de Dumitru Constantin

  Zilele trecute, Parlamentul de la Budapesta a aprobat textul noii Constituţii, un document pe care mass-media din Europa l-a primit cu mari rezerve. Astfel, ea remarca, la unison aproape, că aceasta este „ultraconservatoare” sau „foarte controversată”, în sprijinul acestei observaţii citând-se prevederile ei.

  De pildă, revista pariziană „L’Express” opina că ea „pune bazele unui stat autoritar” şi cita şi un membru al opoziţiei de la Budapesta potrivit căruia se asistă la „funeraliile republicii”. După promulgarea ei de către preşedintele ţării, un gest formal făcut de un apropiat al celei ce a iniţiat-o, premierul Viktor Orban, Constituţia va intra în vigoare la 1 februarie 2012. Ca urmare, ţara îşi va schimba numele din Republica Ungară în Ungaria, ea vrându-se o continuatoare a statului dinaintea celui de al Doilea Război Mondial – adică a regatului guvernat de amiralul Horthy. Textul ei porneşte prin a se referi la Dumnezeu, creştinism şi familie, în sensul tradiţional al acesteia din urmă. Iar lucrul respectiv se petrece într-o ţară care, cum observa o mare publicaţie pariziană, este considerată „una dintre cele mai puţin religioase din Europa”. Totodată, ea restrânge competenţele Curţii Constituţionale, suprimă independenţa magistraturii şi modifică felul în care vor fi numiţi conducătorii tuturor instituţiilor statului, al căror mandat va fi de nouă ani. Ca urmare, aceştia nu pot fi afectaţi de eventualele schimbări de guvern şi chiar pot reduce masiv marja de manevră a unei alte coaliţii decât cea conservatoare de azi. De asemenea, fapt aproape ieşit din comun în Europa, noua Constituţie prevede crearea unui Consiliu Bugetar, care, mai mult ca sigur, va fi compus de apropiaţi ai actualului premier. Noul organism poate bloca adoptarea bugetului şi astfel poate provoca dizolvarea parlamentului, în caz că guvernarea aparţine altui partid decât cel al lui Orban, respectiv Fidesz. Pe urmă, noua Constituţie nu va putea fi modificată decât de o majoritate parlamentară de două treimi, ceea ce ar fi practic imposibil, ţinând seama de datele actuale, în care, de pildă, Fidesz şi micul său aliat, partidul ultra-extremist Jobbik, deţin o majoritate foarte confortabilă, ceea ce face ca situaţia respectivă să fie greu răsturnată.

  Premierul Orban spunea că noua Constituţie o înlocuieşte pe cea adoptată în 1949 şi amendată în 1989, dat fiind că aceasta era „prea libertină”. Numai că, aşa cum au remarcat analiştii occidentali, pe baza acelei Constituţiim Ungaria a fost admisă în NATO şi ulterior a intrat în Uniunea Europeană, comunitate căreia, la ora actuală, ea îi asigură preşedinţia semestrială! Cu alte cuvinte, ne aflăm în faţa unui paradox greu de imaginat şi de explicat din perspectiva regulilor democratice ale UE. De altfel, ziariştii străini au observat că Orban a MIMAT regulile democraţiei ce stau la baza construcţiei europene atunci când a spus că va asocia poporul la elaborarea noii Constituţii şi, în acest sens, a şi trimis un milion de chestionare alegătorilor, dar, după numai câteva zile, el a publicat proiectul noii Constituţii! Practic, el nu a oferit nicio şansă de manifestare nici opoziţiei şi nici societăţii civile, care, în trecutul apropiat, s-au mai trezit puse în faţa faptului împlinit, aşa cum a fost cazul Legii presei, ce a stârnit proteste pe plan internaţional, inclusiv la Parlamentul European. Ajunşi în acest punct, se cuvine să observăm că demersul ultra-conservator al lui Orban intervine într-un moment în care miliţiile de extremă dreaptă din Ungaria seamănă panică şi frică într-o serie de sate ori oraşe locuite de romi, fapt semnalat de presa internaţională, dar fără ca vigilenta UE să aibă vreo reacţie.

  Şi în ce priveşte contextul internaţional în care Viktor Orban a făcut să se adopte Constituţia dorită de el şi ai lui sunt de reţinut câteva lucruri, care şi explică indiferenţa ori pasivitatea oamenilor politici occidentali în faţa unor atare derapaje grave de la democraţie şi principiile sale. Prima şi cea mai importantă observaţe este aceea că, uşor-uşor, extrema dreaptă cucereşte Europa. Cel mai nou exemplu îl reprezintă calma Finlandă, unde recentele alegeri legislative au înregistrat o ascensiune foarte spectaculoasă a „Adevăraţilor finlandezi”, un partid populist şi antieuropean. Acesta are acum 19% din voturi, faţă de 4% la scrutinul precedent, sosind astfel pe locul al treilea şi confirmând ceea ce politologii constată de o bună bucată de timp – ascensiunea constantă a populiştilor în Europa şi chiar în SUA, prin acel Tea Party. Este un context pe care premierul ungar îl speculează la maximum, deşi, de exemplu, chiar la Budapesta, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, l-a îndemnat să se consulte cu UE la adoptarea noii Constituţii, declarând: „Ştiu că sunt nemulţumiri la nivel internaţional. Aş aprecia dacă Ungaria se va sfătui cu alte instituţii (din ţară – n.n.) sau Consiliul European ori ONU”. Propunere la care Orban a replicat senin că va prezenta UE textul noii Constituţii, dar fără a se angaja explicit că şi va accepta eventualele propuneri de modificări.

  Pornind de la cele de mai sus, de o bună bucată de vreme, analişti români susţin că, în multe dintre demersurile sale pe plan politic intern, Traian Băsescu este un elev model al lui Viktor Orban. Mai mult ca sigur că el a luat ca exemplu de la politicianul ungar politica faptului împlinit, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. E drept, în unele situaţii, elevul dâmboviţean perfecţionează metodele „orbaniene”, trecând mai întâi la fapte şi apoi la adoptarea legii care să le impună. Să ne amintim felul în care a manevrat desemnarea membrilor Curţii Constituţionale astfel încât, în final, aceştia să devină în majoritate oamenii Cotroceniului. La fel modul în care a numit procurorul general, pe şeful DNA, aşa încât, în viitor, el nu va mai avea nevoie, precum Orban, să restrângă, prin amendamente la Constituţie, competenţele CC ori să aibă de a face cu oameni independenţi în justiţie. Cu alte cuvinte, ca şi Orban, el îşi poate aranja liniştit viitorul, nu doar politic, şi perioada în care nu va mai fi la Cotroceni şi ar putea fi reluat, de pildă, Dosarul Flotei, căruia i s-ar putea aduga altele, poate mai consistente.

  Elevul dâmboviţean al lui Orban, care nu a acordat niciun rol opoziţiei în adoptarea noii Constituţii şi a mimat consultarea poporului în acest demers, îl copiază şi în aceste direcţii. Căci ce altceva înseamnă un referendum pe o atare temă odată cu alegerile locale decât acelaşi lucru? Pe urmă, dacă, în faţa întregii Europe, lui Orban i-a mers la sigur carta Jobbik, un partid ultra-naţionalist, cu idei politice retrograde şi revanşarde, pe care nu le are niciun partid politic românesc, de ce lui Băsescu nu i-ar merge carta UNPR? Un partid politic scos din pălăria Cotroceniului, menţinut în viaţă în Parlament prin demersuri nelegale şi neprevăzute de regulamentele în vigoare ale legislativului ţării, un partid ai cărui membri impun dictonul „ubi bene ibi patria” ca principiu politic. În fine, această uluitoare curtare a UDMR, de pe urma căreia această formaţiune exprimând opţiunile unei minorităţi dictează nestânjenită în Executiv şi Legislativ, îşi impune legea unde vrea şi când vrea, deşi pare paradoxală, trădează aceleaşi proiecte totalitare băsesciene, prin aneantizarea oricărei opoziţii politice.

  Zilele trecute, îndată ce s-a anunţat că, la Baia Mare, s-a semnat un protocol de colaborare USL-UDMR la alegerile locale, Emil Boc şi Băsescu au sărit imediat, salutând aşa-zisa reformă medicală realizată prun închiderea unor spitale de către Cseke Atila, ori declarând, precum şeful statului, că UDMR n-a avut niciodată pretenţii exagerate. Cred că în curând urmează adoptarea legii minorităţilor, aşa cum o vrea UDMR. Nu este mai puţin adevărat că Băsescu ştie şi speculează la maximum slăbiciunile opoziţiei din România, dar tot la fel de adevărat este că aceasta a ajuns în starea respectivă şi datorită acţiunii subterane a Cotroceniului. Că Băsescu nu are dialog real cu opoziţia este ştiut, dar asta pentru că, pe el, la fel ca şi pe Orban, nu-l interesează decât partidul din care a provenit, nu şi prevederile Constituţiei. Învăţând de la premierul Orban că Europa are alte preocupări, că, la fel ca în perioada interbelică, atunci când extremiştii se suiau nestânjeniţi pe scaunele puterii, elevul caporal Traian Băsescu pune şi el bazele unui stat autoritar, întrucât, după cum a spus-o singur, chiar dacă poporul l-a reales în fruntea ţării, va fi incapabil să reacţioneze. Aşa au crezut şi Ceauşescu şi alţii de pe alte meleaguri. Dar, pentru asta, s-a pierdut mult sânge!
  Accesari: 630
  Publicat Miercuri, 20 aprilie 2011

 16. 16 Harabula aprilie 21, 2011 la 3:38 pm

  Off topic
  Imi vine foarte usor sa am o atitudine critica fata de domnul Nastase. Domnia sa este suficient de sigur pe sine incat sa nu-i pes de critici daca sunt nedrepte si sa admita ca interlocutorul are dreptate atunci cand e cazul. Si apoi domnia sa distinge cand este vorba de buna credinta si cand nu.
  In schimb este mai jenant sa spun lucruri negatine despre colegii sai de partid in general si despre Ponta si Iliescu in particular.
  Si daca n-am dreptate si mai ales daca am dreptate, in numele libertatii de exprimare, tolereaza pe blog critici la adresa colegilor. Este astfel pus intr-o situatie incomoda.

  De ce spun asta.
  Episodul Botis imi aminteste situatia doamnei Ecaterina Andronescu. Ministru, a dat niste bani la institutul la care este rector. Acolo s-a infruptat din bani participand la proiect. Situatie similara, ba chiar mai clara decat a lui Botis.
  Sfanta indignare din presa n-a functionat.

 17. 17 Jr. aprilie 21, 2011 la 3:39 pm

  Eu cred că vecinii noştrii din vest au călcat într-o urmă blestemată. Mereu aud că guvernul Orban a mai produs o năzdrăvănie care nu place UE. Poate că şi noua Constituţie nu place la foarte mulţi; Nu eu sunt cel care ştie cine are dreptate. Apreciez totuşi că vecinii maghiari au cel puţin sânge în instalaţie. Bine, rău, cum fac, este obţiunea lor şi li se rupe de părerea altora. Au puterea de-a zice NU! indiferent de consecinţe. Suveranitatea ţării e sfântă la ei, pe când la noi e aservită pe jumătate. Un primar PDL spunea d-lui Vasile Blaga că Boc nu are sânge în instalaţie şi că „să se ducă dracului”, e o legumă. Un alt primar din Neamţ a spus că din guvernul României numai d-na Elena Udrea are „sânge-n păsărică” restul sunt legume politice. La ce ne foloseşte un preşedinte ca dl. Băsescu care se încoaie la toţi pe unde ajunge şi nu-l ia nimeni în seamă? Ce rezultate credeţi că a avut vizita în Azerbaidjean?

 18. 18 Socrate aprilie 21, 2011 la 4:04 pm

  @Harabula * Ce faceti, domnu’ Harabula, iar veniti cu soparle ? Ma dezamagiti. Si un ins cu un IQ sub-mediu isi da seama ca daca portocaliii puteau sa o agate cu ceva pe dna. Andronescu, doamna era deja in faza de dat cu subsemnatul pe la DNA ( Nota Bene – unde nu o sa-l vedeti pe domnul Botis ). Asa se intampla cand citesti numai EVZ, ajungi sa-l citezi, chiar fara a-l mentiona, sau sa gandesti portocaliu. Sa stiti ca e ceva in chestia aceea cu spalatul creerelor.

 19. 19 blogideologic aprilie 21, 2011 la 4:24 pm

  Am mai spus că ne-a tâmpit comunismul. Cum ieşim din acest marasm ? Pentru că după 21 decembrie 1989 încoace, fie bolşevicul Silviu Brucan, fie ginerele călăului Nikolski, fie primii guvernanţi ai României post-loviluţie recrutaţi toţi din cea a doua generaţie a familiilor de alogeno-cominternişti care preluau puterea pe 6 martie 1945 în România, fie seniorii supravieţuitori (dar şubreziţi) ai partidelor istorice, fie GDS-ul şi culturnicii săi de elită, s-au întrecut în spălarea creierelor noastre! Pe blog, venea un @Victor V. care spunea că-i oltean de la Tismana şi că garantează pentru Vladimir Tismăneanu (prezent pe blog ca @LePrince)! Voi continua totuşi exerciţiul meu calificat de @Victor V. ca “futil”, iar de @LePrince ca “bling bling”. Exerciţiu de logică pentru construirea economiei sociale şi solidare în România. Am mai folosit sintagma „pierdere de dara” ca echivalent pentru deadweight loss. Nimeni n-a protestat ori propus alt înlocuitor. Justificarea mea provine de la un citat din Mihai Eminescu (textele sale economice) şi de la proverbul românesc „Mai mare daraua decât ocaua.” Este implicată în vechiul proverb trimiterea la greutate şi la pierdere. Iar dacă termenul „pierdere de dara” n-a fost contestat din prima, consider că a fost acceptat în această comunitate epistemică. Lămurirea extensiei de semnificaţii acoperite de termenul „pierdere de dara” este importantă pentru construirea Noii Economii în România. În economia de piaţă perfect competitivă, pierderea de dara intervine de câte apar abateri de la optimalitatea Pareto. În literatură-s citate vreo cinci cauze care induc pierderea de dara : 1/preţurile de monopol (aici termenul monopol este cel preluat din Occidentul care ne tâmpeşte acum, nu din tradiţia noastră, unde „băutura de monopol” era considerată, şi pe bună dreptate!, de către bătrânii noştri drept cea mai bună băutură, Secărica de monopol bătea în calitate absolut oricare dintre tăriile occidentale!, inclusiv cele din America, iar despre ţigările româneşti fabricate de Monopolul Tutunului s-a mai vorbit recent aici, ţigările Virginia erau mai bune decât oricare produs similar din lume, dar chiar şi Naţionalele erau nişte ţigări foarte bune!). 2/externalităţile negative (spill-overs) 3/impozitările produselor. 4/subsidiile pentru produse şi industrii. 5/ preţurile pentru produse impuse prin limitări de tipul „planşeu” ori „plafon”. „Deadweight loss of economic welfare” adică pierderea de dara a bunăstării sociale este ceea ce se întâmplă şi pentru cazul subsidiilor acordate „întreprinderilor sociale şi solidare”, de asemenea pentru cazul subsidiilor acordate întreprinderilor din „industriile verzi” (cum ar fi eolianul şi solarul).

 20. 20 Vasile, aprilie 21, 2011 la 4:26 pm

  Harabula ,

  Ca de obicei deformezi adevarul, si atunci cind arunci acuzatii gratuite
  la adresa lui Nastase si atubnci cind incerci sa dregi busuiocul.
  In primul rand cind domnului Nastase nu ii convine un adevar , sterge postul respectiv, deci dumneata nu poti nici sa te plangi ca ai avut posturi sterse si pe cale de consecinta,rezultanta ar fi ca nu ai spus nici adevaruri care sa-l deranjeze pe Nastase, repet ai deformat adevarul chestie care intredevar il favorizeaza .
  Doamna Andronescu a fost acuzata intr=o speta de favorizare politicia si nu intro speta de conflict de interes si deturnare de fonduri europene.
  Da dl. Nastase a avut un caz similar in persoana doamei Hildegard Puwak , dar eu imi amintesc ca atunci s=a lasat parca si cu condamnari….gresesc eu sau dumneata harabulesti din nou,pentru ca nu cred ca sugerati ca sotia dl. Botis sa ajunga sa fie si condamnata?

 21. 21 big_bang aprilie 21, 2011 la 4:38 pm

  Domnule nastase
  sunt unul din milioanele de romani care au fost deceptionati ani in sir,de la asa zisa revolutie incoace,as avea si eu multe de spus,opinia mea cum vad eu personal ceea ce se intampla in romania acum.sunt in austria de doi ani imi place sa fiu informat catusi de putin din tot si vreau sa va spun ca mai citesc presa de pe aici si nu vad asa multe cazuri de coruptie,delapidari de bani .clanuri mafiote care au inceput sa se impuste in strada,interlopi,etc..etc..dar cand vezi in ziarele noastre cu ce sume au delapidat unii statul parca iti vine sa te duci la nebuni gandindu_te ca unii pensionari din romania abia au cu ce sa se intretina sau ce sa puna pe masa ,instabilitate,incertitudine la locul de munca ,alocatiile pentru copii care sunt o mare mizerie.peste tot unde vezi toti politicienii se cearta cine sa preia puterea,scandaluri,santaje omitand ca cuvantul ministru vine din deriva cuvantului minister care asa scrie in constitutie sa apere interesele cetatenilor acestei natiuni,la noi ministrul se ocupa in a oprimi populatia..oare cand se poate ajunge la o intelegere ,la un pact al partidelor in a oferi cetatenilor romaniei macar o perspectiva in bine?acum deja au intrat in febra viitoarelor alegeri uitand ca milioanele de romani se zbat la limita supravietuirii..sau fac si politicienii cum face POPIMEA..?;NOI ORTODOXII ROMANIEI TRAIM CONFORM REGULILOR UNOR GRUPE DE OAMENI CARE PROPOVATUIND CUVINTELE BIBLIEI DUC O VIATAbuna (cu o lege care sfideaza oricecriza )promitandune noua enoriasilor una viitoare.va intreb ca sunteti in materie sa imi dati un raspuns;are nevoie romania si bucurestiul acum de o catedrala care ajung la niste costuri super mari?DUMNEZEU ,daca exista este infinit de mare in a incapea in aceste biserici sau bisericute ..dar nu ma mira faptul ca aici mai in vestul europei bisericile se golesc din ce in ce mai mult.are si biserica rolul ei in aceasta criza,noi romanii din balcani daca ne cumparam o casa sau o masina cu un credit de la o banca avem tendinta sa spunem;mi_a ajutat si mie dumnezeu de mi_am cumparat casa sau masina omitand sau uitand pe moment ca de fapt ne_am indatorat pe cativa ani platind comisioane sau dobanzi la banci.care este logica la noi?unii ne meritam soarta ,ne complacem ne place presa tabloida..fata de la pagina 5.televiziunile abunda in cazuri EXTREM DE GRAVE IN MONI SI IRI..SAU OANA SI PEPE..ETC…dvs. guvernand din opozitie cum vedeti lucrurile?se poate schimba ceva?
  imi cer scuze pentru greselile comise in timpul scrisului ..va doresc un paste fericit .as fi incantat daca imi puteti da un raspuns.

 22. 22 Vasile, aprilie 21, 2011 la 4:38 pm

  Contele,

  Este un sentiment necondamnadil sa-l aperi frateste pe VV. Dansul insa a venit pe blog cu citate frauduloase al caror sens le-a deformat personal in mod penibil. Era vorba de cheltuielile unor state pentru bugetul social, si exemplifica culmea Suedia cu o contributie de valoare somaleza…
  Fratele dumitale este penibil,ridicol….. dar asa este intre frati, nu toti sunt destepti !

 23. 23 telegrafic aprilie 21, 2011 la 4:54 pm

  „Diavolul se ascunde in detalii” dupa cum bine amintiti si cum in aceste zile se trag perdele dupa perdele de fum de la cazurile Vantu-Popa la Necolaiciuc si sa nu mai vorbim de presa tabloid ,se pare ca ne scapa tocmai acele detalii care au (sau vor avea)un impact major mai ales asupra categoriilor cele mai defavorizate ,mai exact este vorba de discret anuntata criza alimentara care se instaleaza pe zi ce trece.Cum proiectul opozitiei cu reducerea TVA la alimente nu prea a avut succes eu ma gandeam la o alta varianta si anume: initierea unui demers legislativ prin care persoanelor sub un anumit venit (ex.sub 700 ron/luna) sa le fie distribuite un numar limitat de alimente(pe baza de cartela) fara TVA si fara impozitul pe profit aferent adaosului comercial (mai simplu, fara taxe).Caci acum in plina criza economica peste care se va suprapune si o criza alimentara mi se pare inuman ca statul practic sa-si faca parte din painea pe care saracul vrea sa o manance.Iar daca USL va castiga alegerile din 2012 cred ca ar trebui luata in considerare si varianta reinfintarii IAS (Intreprinderi agricole de stat) care sa expoateze toate acele suprafete agricole abandonate in prezent caci sunt de acord cu ideea ca de acum inainte alimentele vor reprezenta marfa forte la fel ca si petrolul sau aurul ,am putea sa-i spunem aurul verde.Iar agricultura ar putea deveni domeniu strategic la fel ca si energia.

 24. 24 Ghita Bizonu' aprilie 21, 2011 la 4:55 pm

  comese de malotru

  ati invatat si voi semidoctii comunismului cuvantu frustat si-l plimbati in gura cu mare placere … Auzi daca este vorba de frustare cine ti-a acordat titulul ? Nasu de botez pre nume Winetou?! Esti precum colegu Baiceanu Miluta care sub macaroanele de caporal avea stelute de sublocotent (pana i-am zis boului ca risca vreo 3 ani de parnaie!) cu mica deosebire ca ala mai avea masura (stele de sublocotenet nu de maior!).
  Da oricum resping termenu de intelctual. Intelctuali e aia care se intreaba de ce papa e uda si Romania nu e ca Germanica . Eu nefiind intelctual caut sa dau reaspunsuri la intrebari din astea , SI AM DAT !! As putea sa deschid pe Vremea si o rubrica : Intelectualii intreaba si Bizonu’ raspunde, destinata doar profesorilor universitari!
  Si „conte” de carciuma tu gandesti – daca a gandi se poa numi repetarea papagliceasca a unei anum e propagande teleptuale!- ca io pun semnu egal intre furt si afaceri. Ntz gagiule. Zic decat ca unii care se lauda doar ca importa ori ca se pbazeaza doar pe mana de lucru platita la preturi tailandeze nu are a cere recunostinta nationala….si avantaje.
  Si eroare a scolarizarii din timpu RSR ce esti . Ti se pare ca looser e culmea … Limba romana avea deja in 1940 termenu corepunzator si recunoscut.
  Adica da .. tu esti intelctual. Plin de succesuri ca EBA !

 25. 25 Ghita Bizonu' aprilie 21, 2011 la 5:00 pm

  Vasile

  ref la dorinta ta Ce bine ar fi ca si Ungaria dar si Romania sa fie excluse din UE,,,,,,am avea si alte alternative, cum ar fi o abordare directa! si tinad cont de costurile de pana acu ma faci sa imi aduc aminte de bancu ala al tau cu Da ce rulaj am avut!!!.

 26. 26 Doru Coarna aprilie 21, 2011 la 5:18 pm

  Dle Nastase,

  Cu Orban si noua lui constitutie, au pus-o si ungurii! Sa vada si ei cum e cu partidul-stat, vointa suprema si botnitza!

  Pe noi n-ar trebui sa ne intereseze decat sub aspect documentar, insa din pacate nori negri se vor asterne peste democratia maghiara si sigur ca asta va duce la framantari din ce in ce mai deranjante pt noi, adica chiar la granita Romaniei!

  Intotdeauna au existat nebuni care au vrut sa reconstruiasca imperii, sa domine totul, sa-si impuna ideile ca fiind absolute si de necontestat. Au trecut insa acele vremuri, Orban doar forteaza ca sa nu piarda. Este si el un biet adept al unei politici agresive. Asta-i exact formula „alor nostri”, recunoastem pattern-ul, doar ca ei o aplica mai repede, dupa cum mai repede se misca si cu constructia de autostrazi…

  Ceea ce ar trebui insa sa ne intrebam este, cred eu, daca nu cumva precipitarea pana la coincidenta a celor doua constitutii si a politicii agresive aferente, este ordonata sau coordonata de la un alt pupitru(?)… Eu cred ca DA, cei doi presedinti au pornit pe-un drum despre care nu stim nimic, putem doar intui incotro va duce si cu ce pret… Poate ca daca destabilizarea zonei prin strangerea surubului in Romania n-a mers, se trece la aceeasi chestie alaturi! Poate cineva torpileaza din interior UE cu buna intentie, probabil politicienii locali ce nu au interes ca sa fie supravegheati ori sa primeasca instructiuni de la Bruxelles, sau sa fie trasi de urechi de catre liderii locomotivelor europene…

  S-ar putea ca dorinta de a ramane la putere pe timp nedefinit, sa trezeasca in sufletul acestor politicieni si lideri simtaminte anti-UE!

 27. 27 vlad aprilie 21, 2011 la 5:36 pm

  Astia doi nu stiu care sa ajunga primul dictator! 🙂
  Oricum zambetul este destul de amar, avand in vedere ce se poate intampla in Europa zilelor de astazi.
  Si totusi ce o sa faca Europa daca constitutia Ungariei va fi adoptata?
  Sper sa ma insel dar nu cred sa faca mare lucru, ca de pentru firmele germane, si alte multinationale este bun un dictator ca sa le creasca profiturile. Aviz si Romaniei care este mul mai avansata in astfel de situatii.

 28. 28 Viorel Dobre aprilie 21, 2011 la 5:46 pm

  @contele spune:
  aprilie 21, 2011 la 2:08 pm

  Stiti ce mi se pare ciudat? Dl. Victor V are in mare parte dreptate. Dar si dl. Ghita Bizonul are in mare parte dreptate. Cum este posibil asa ceva? Cred ca are legatura cu ce spunea la un moment dat dl. Nastase: Aici sunt mai multe Romanii. Exista Romania angajatilor in sistemul privat, care nu are nicio legatura cu Romania angajatilor la stat. Exista Romania pensionarilor cu pensii mici care nu are nicio legatura cu Romania pensionarilor din armata sau magistratura. Exista Romania micilor patroni care se chinuie efectiv sa traiasca si care nu are nicio legatura cu Romania patronilor care au contracte cu statul. Si tot asa. Fiecare din aceste Romanii are propriile ei unitati de masura si propriile ei frustrari.
  Clivajul dintre Romanii este din ce in ce mai mare. Si astfel, dl. Victor V care impreuna cu cei 150 de oameni pe care ii conduce plateste in fiecare luna cateva miliarde taxe si impozite la stat este nemultumit cand vede ca niste profesori de la un gimnaziu cu promovabilitate ZERO cer salarii mai mari cu 50%. Si are dreptate sa fie nemultumit. Dar si dl. Ghita Bizonul are dreptate sa fie nemultumit cand vede ca una dintre Romanii nu face altceva decat sa distruga baza economica fara sa puna ceva in loc. Si are dreptate sa fie nemultumit. Dar cred ca in mod gresit il considera pe dl. Victor V ca facand parte din Romania distrugatoare.

  Cum se pot reconcilia Romaniile? Nu stiu. Poate cu rabdare. Poate cu realizarea faptului ca nu putem decat impreuna. Poate cu mai multa responsabilitate din partea tuturor. Vorbe. N-avem scapare. Uitati-va pe blogul asta. Lupta mare, ca care-i mai destept. Conlucrare? Mai rar. Contre? Cat cuprinde. Poate secole intregi de navaliri distrugatoare ne-au facut sa nu mai vrem sa construim. De ce sa construim? Oricum vine cineva si darama!

 29. 29 Baronul Munchhausen aprilie 21, 2011 la 5:46 pm

  off topic,
  Pana cand va fi tradusa in romaneste noua Constitutie a Ungariei si va fi, eventual, comentata, pe intelesul tuturor, de d-l Nastase, nu cred ca are rost sa ne dam cu parerea despre parerile exprimate de altii. Fiindca vin Pastile si toti obisnuim sa ne uram sanatate unii altora, m-am gandit sa va urez sa consumati apa vie.
  Pe net, am gasit un material interesant despre marile calitati curative ale acestei ape. Va redau doar un fragment:

  „Se numeste apa PI si se spune despre ea ca e incarcata cu bioenergie, nu se altereaza, este de o puritate frapanta, fara bacterii si particule de metale grele. Efectele ei asupra noastra sunt atat de benefice incat redau vitalitatea si tineretea. Aceasta apa se gaseste imbuteliata, dar o
  putem produce si noi, acasa, cu un aparat special. GAnditi-va ce mult ar avea de castigat sanatatea fiecaruia, daca acest lichid vital de la robinet ar fi inlocuit cu apa vie! Chiar si cei care nu sufera de vreo afectiune clinica, vor simti ca sunt mai vioi. Institutul de Criogenie din Râmnicu Vâlcea e singurul din lume unde se produce licoarea artificial miraculoasa licoare. Utila pentru tratarea stresului, intârzierea imbatrânirii si chiar pentru prelungirea vietii celor bolnavi de cancer, apa vie poate fi gasita si in câteva magazine din România. Asta dupa ce Ungaria si Japonia importa de câtiva ani sute de tone de apa vie.”

  P.S. In loc de vin si bere, la Pasti, va recomand 2 litri de apa vie: 1 litru costa vreo 20 de lei, cam cat un vin bun, dar are alte influente asupra sanatatii. Din Bucuresti pana la Valcea se ajunge usor: pe autostrada pana la Pitesti si apoi cei 68 de km pana la Rm Valcea, pot fi parcursi in cca o ora, sau cel mult o ora si un sfert. Ajunsi acolo nu o sa va fie greu sa gasiti magazinul unde se vinde la sticla de 1/2 l= 10 lei. Eu mi–am procurat cu ajutorul unor prieteni: in 5 ore am facut drumul dus-intors si am o rezerva de vreo 15 litri. Pentru prieteni, pot sa le ofer un pahar din magica licoare.

 30. 30 teostanc aprilie 21, 2011 la 5:53 pm

  Putina relaxare inainte de Pasti. La link-ul de mai jos gasiti biserici din Timisoara si Banat.

  http://www.banat-media.de/ro/biserici.php

 31. 31 Viorel Dobre aprilie 21, 2011 la 6:05 pm

  @blogideologic spune:
  aprilie 21, 2011 la 12:56 pm

  Nu cred ca Victor Orban este patriot maghiar. Nu cred ca actioneaza spre binele tarii sale. Cred ca doar se foloseste de tara sa pentru a-si atinge scopul: detinerea puterii. Vom vedea derapaje din ce in ce mai mari. Urmatorul pas va fi restrangerea unor drepturi ale unor categorii de cetateni. Poate nu-s crestini, poate nu-s catolici, poate-s homosexuali? Poate ne incurca?

  Nu uitati ca si Robespierre era la inceputul revolutiei impotriva pedepsei cu moartea. Dar timpul trece.

 32. 32 Karakas aprilie 21, 2011 la 6:12 pm

  @Harabula, si pina la urma ce descoperim? Ca tot sistemul e plin de oameni care isi vind constiintele, daca le au. Cei mai multi nu prea le au. Si cine ma rog a deschis cutia Pandorei? Nu-mi spune ca e ceva tipic romanesc. Nu, aceasta este „democratia” banului, exportata de cercurile republicane din SUA. Cine are, isi cumpara democratia lui, cine nu…

  Dar, pe cealalta parte, constatam ca este in curs un proces de curatare de aceste „bacterii” (obsesiva „lupta cu coruptia”, care in SUA cunoaste decenii de lupte pierdute), insa nu cred ca procesul este eficient. Si se pune problema: mai este posibila reajustarea sistemului democratic prin metode democratice clasice? Dupa cum merg lucrurile in toata lumea asta, si in special in alianta trans-atlantica (UE si NATO), am indoieli serioase. Balanta a fost mult prea mult si de ceva timp (de la Reagn incoace) inclinata in beneficiul corporatiilor si al super-bogatilor. Dreapta politica a permis o deviere fara precedent de la modelul statului social in UE si al unui stat democratic in SUA. Pina si Presedintele american vorbeste de faptul ca vocea poporului american nu se mai face auzita pe Capitol Hill. Doar ca, cu o vorba nu se face primavara.

 33. 33 Ghita Bizonu' aprilie 21, 2011 la 7:28 pm

  Da da observti „ciudatenia” : in pana acu in Ungaria a fost in vigoare constitutia din .. 1949 !
  1)Huo! la oase! Comunistii !
  2)sau suntem noi cam tampiti ? Ca cica nu putem fonctiona decat cu constitutie noua! Ca in 92 Constitutie, modificare in 2004 . Acu ala vrea alta. Sa nu mai zic ca RPR a avut 2 constitii, RSR si ea una. Deci nopi cinci si ei una !?
  Si tot aici. Cica justitia nu putea fata nou cod civil. Ca era prea invechit. Da in Franta tot ala de la Victor 5 . Pardon Napoleon 1. ( tu l’as voulus Dandin! Cu mana ta te-ai inscris in lista!!!)
  Si auz ca noul cod penal e spre deliciul lu ala de la Caile Furate Romane. Pedeapsa posbila i-a fost scazuta semnificativ . Si cele privitaore la nerespectarea destinatiei fondurilor …. Asa preventiv . Deci X mare scula pe bascula bugetului care a bagat la achizitii vreo 2 miliarde din 3 desir erau prevate doar 100 milioane (ca asa au vrut muschii lui fesieri)
  va zanbi frumos .. ce mama naibii ca 3 luni cu suspendare se merita daca pleci la Mallorca pe numa pana cand ioti vor imbatrani nepotii ….

 34. 34 marius aprilie 21, 2011 la 7:31 pm

  @Bibliotecarul,
  puteti sta linistit.Sunteti perfect normal.Societatea in care traim e ‘anormala’Sunt destui oameni care nu vad o alternativa reala…O societate care in 21 de ani a ajuns una care functioneaza impotriva cetatenilor sai in toate domeniile vietii sociale si politice,in schimb valorizeaza peste tot personaje absurde ce au acaparat-o cu totul.Fiindca absurdul e peste tot,am ajuns noi ,cetatenii sa ne intrebam daca mai suntem normali .
  Trist este ca ,sansele ca normalitatea in jurul nostru sa revina ,sunt tot mai mici…

 35. 35 Victor V. aprilie 21, 2011 la 7:44 pm

  @ contele

  Ai perfectă dreptate. Am fost absurd de radical. Am (mai) nuanțat poziția față de bugetari în răspunsul către Aya. Eram foarte iritat de dimineață din cauza relaxării unor „tanti” de la circa financiară. E a treia oară când pierd „chitanțele” unor plăți și ne „roagă” să le aducem din nou, cu stereotipul „nu le găsim – mai puteți să le aduceți o dată?”. Culmea este că sunt de acord că astfel de bugetari sunt necesari, însă lipsa competiției sau a consecințelor îi face „relaxați”.

  Bizonul (ca și blogi), în mod inexplicabil, mă amuză. Însă „analizele pe text” ale doamnei Aya mă calcă pe nervi. Altfel e simpatică și îmi pare rău că ne-am certat.

 36. 36 Victor V. aprilie 21, 2011 la 7:54 pm

  @ Vasile

  Mă simt foarte vinovat că-ți sunt dezagreabil. Deci „dictatura” poate fi scuzată atunci când “lucreaza pentru si in interesul propriului popor”? Te-ai gândit că și „Băse” e convins că face același lucru?

  @ blogi

  Te-ai gândit să fii amuzant sau vorbești serios? Amândoi sunt dictatori. Nu cred că mai contează care din ei e patriot. Sau tu voiai să subliniezi că Băsescu e un dictator mai josnic decât celălalt.

  Și Ceaușescu era probabil un patriot.

 37. 37 Mihnea Georgescu aprilie 21, 2011 la 8:21 pm

  Cu scuzele de rigoare pentru cei iniţiaţi, câteva cuvinte din Wikipedia despre „Comisia de la Veneţia” pe care o evocă autorul postului:

  „The Venice Commission’s primary task is to assist and advise individual countries in constitutional matters in order to improve functionning of democratic institutions and the protection of human rights. already in 1991 the Commission helped in creating the first democratic Constitution of Romania.”

 38. 38 Spiridus aprilie 21, 2011 la 8:26 pm

  Decizia guvernului Orban afecteaza DIRECT Romania.
  In aceste conditii, asteptam o reactie OFICIALA de la autoritatile romane. Aceasta nu a venit (in paranteza fie spus, Parlamentul roman nu a reusit sa adopte o Declaratie pe marginea textului scris de „nevasta” ambasadorului Ungariei la Bucuresti si transmis „oficial”, asa-i la ei si nevestele lucreaza!, deci nici de aceasta dat nu am mari sperante!).

  Insa astept o luare de pozitie, interpelare…. ceva, din partea Opozitiei, pe aceasta tema. Astept degeaba?

 39. 39 Maximmouse aprilie 21, 2011 la 8:37 pm

  @Bibliotecaru!

  Prietene, ce intrebare ai pus tu? daca mai sunt si altii disperati?….Hmm…NU! din punctul meu de vedere, NU!

  Ma surprinzi, citindu-ti postarea chiar m-am intrebat, ce este cu Biblio? Pai mata chiar ai luat in brate lozincile portocalii? Nu exista solutie, Cine vine , ce poate sa faca mai bine ca noi, etc.Ce este cu tine Biblio?

  Rabdare, exista cel putin 2 solutii de starpire a portocaliilor, daca ai gandi un pic mai constructiv, ai vedea ca se poate, chiar foarte usor…

  Doresti programe, politici, NUME de ministri…Hmmm…DE CE?

  Imi permit sa-ti atrag atentia : adunatura portoicalie foloseste acuma o tehnica simpla, mai cunoscuta in luptele aiki do…foloseste energia adversarului, ofensiva lui, pentru a riposta.Sa fii atent cum au deturnat initiativa referendumului…e de manual!

  Si atunci, stimate Biblio, realizezi ca orice informatie , aplicata, de buna credinta, se va transforma intr-un atu pentru riposta portocalie. Tu vezi ca ei nu au nici un fel de initiativa articulata? Nici economica, nici politica…nimic.Ei numai asteapta la cotitura, zbierand ca ceilalti nu au solutii, si , indata ce USL are initiativa , sau prezinta proiecte, PAC!.

  Bibliotecarul , prietene, in aceasta situatie, fiecare miscare trebuie gandita intelept, si , ca idee, incearca sa gandesti asa:

  Ceea ce urmeaza sa faca USL ul, in plan economic si social, trebuie negresit sa fie ceva mai bun, si chiar diametral opus, decat ceea ce fac tradatorii neamului, de culoare portocalie.Vei sti astfel si ce sa ceri atunci cand USL se va instala la putere…:) 🙂 Deocamdata, nu cere solutii fixe, pana la urma foarte greu de dat acum , cata vreme nimeni in tara noastra draga NU cunoaste situatia reala a celor ce se intampla de fapt in tenebrele satanicesti…ale guvernarii portocalii.

  Rabdare si nadejde! Asta este solutia! 🙂 🙂

 40. 40 epolitikon aprilie 21, 2011 la 8:47 pm

  Este corect profilul lui Orban conturat aici?
  http://dougsaunders.net/2011/01/hungary-orban-fides/

  Are boase omul…

 41. 41 Maximmouse aprilie 21, 2011 la 8:56 pm

  @Stimata Gazda,

  Constitutia modificata a tarii vecine, ma duce cu gandul la o remarca a unui forumist, tanarul Dragos….sefii astia de stat,pe care ii paste duhul dictaturii, sunt cam asa ca militatiii portocalii de pe blogul dvs…simt nevoia sa fie o gasca..o ceva , acolo, sa fie impreuna…:)

  Sigur ca masescu nu va avea prilejul sa modifice Constitutia , nu are cu cine(numarul, vreau sa zic), dar asta nu inseamna ca nu va incerca , cu disperare sa o faca….sunt curios cum o sa „faca ” el…..oricum, nu cred ca se lasa pagubas din prima…He , he…un nou prilej de a se da in stamba…:) 🙂

  Este insa foarte ingrijorator ca in Europa sec. XXI inmugureste , din nou un stil de gandire pe care sperasem ca l-a „ars focul” o data pentru totdeauna. Pana la urma, trebuie remarcat, ca exponentii acestui tip de gandire , sunt niste ghertzoi…imbogatiti dupa schimbarea orinduirii in fostul „lagar” comunist…nu este intamplator….multa putere la tzoapa este cum zicea Tutea, ca sifilisul la creer….(bine el zice clar de rusi, de gandirea lor, in momentul acela,dar ramane valabil si pentru astia in momentul acesta.) Acumularea de capital , la prima generatie incaltata, coroborata , in mod tragic , pentru natiuni , cu puterea politica duce…iacata unde.

  Nu va ascund , ma mir de reactia anemica a democratiilor consolidate…sper , insa, sa fie vorba numai de o oarecare inertie, si , o data pornita riposta , sa se aleaga praful de acesti ghertzoi…Amin! 🙂 🙂

  Cu stima.

 42. 42 Bibliotecaru aprilie 21, 2011 la 9:10 pm

  @ marius
  Este o bucurie pentru că ştiu că măcar nu sunt singur pe lume. Este trist că nu văd să existe măcar un răspuns de la un om politic care să spună măcar… „Dormi liniştit, statul veghează pentru tine.” Nu, politica îşi continuă mersul şchiopătat din slogan în lozincă şi înapoi.

 43. 43 Maximmouse aprilie 21, 2011 la 9:13 pm

  @Blogideologic!

  Stimate domnule Filipas….vazand eu cum dispar banii , in ritm alert si fara a lasa nici o urma ….ma duce gandul la notiunea de haraci…?! 🙂 :)….stiu , stiu , ca sunteti prudent, dar , din negurile istoriei….nu va miroase a haraci?

  Noutatea absoluta este suprapunerea haraciului pe tot lantul trofic portocaliu….de la opinca pana la vladica…:) 🙂 Ce vremuri intresante, nu vi se pare? Daca, insa ii intrebam pe portocalii , ce le spune notiunea asta de haraci, este posibil sa nici nu stie ce este aia…deci, iata, intr-un fel au reinventat ROATA! 🙂 🙂

 44. 44 Victor V. aprilie 21, 2011 la 9:45 pm

  @ Vasile

  Acum am văzut că repeți la nesfârșit aceeași minciună penibilă referitoare la mine: „Dansul insa a venit pe blog cu citate frauduloase al caror sens le-a deformat personal in mod penibil. Era vorba de cheltuielile unor state pentru bugetul social, si exemplifica culmea Suedia cu o contributie de valoare somaleza…”

  Presupun că te referi la discuția despre ponderea cheltuielilor sociale în totalul veniturilor bugetare încasate. Însă în top e Olanda nu Suedia. Tot ce pot să fac, e să indic pentru a patra oară, sursa și pagina, adica raportul consiliului fiscal, pagina 40:

  Dă clic pentru a accesa raportanual2011.pdf

  Nu te opri, putem continua așa la nesfârșit. Acum înțeleg la ce „volum de informații” și ce „surprize neplăcute” se referea Ghiță. Să repeți aceași bazaconie de patru ori la rând e chiar o performanță.

  Dacă însă te referi la discuția despre Nokia și Finlanda, confundând Finlanda cu Suedia, înseamnă că d-na Roza s-a mutat la tine definitiv.

  Măcar celălalt tataie, cel cu nume de avion sovietic, a încercat să găsească ceva pe net, venind cu niște date amețite și un raport care nu avea nici în clin nici în mânecă cu subiectul. Probabil ți s-a părut riscant și complicat să indici ceva concret și te-ai gândit că-i mai sigur să repeți doar aiureala.

  Dacă nu uiți de tot, poate îmi spui și mie la care din discuții te-ai referit. Sau mai bine o întreb pe d-na Roza?

 45. 45 Bibliotecaru aprilie 21, 2011 la 10:14 pm

  @ Maximmouse

  Nu m-aţi înţeles, eu nu am spus că nu există soluţii. Eu am spus că nu mai există politicieni care să implementeze soluţii în proiecte legislative formulate la nivel de iniţiativă, care să pună în discuţie reală aceste proiecte cu populaţia, să le explice, să preia răspunsul din partea poporului, se le cizeleze cu grijă şi… să vină cu ele în alegeri astfel încât poporul să voteze iniţiativele şi nu partidele sau oamenii sau promisiunile deşarte.

  Nu ştiu dacă aţi observat această nuanţă, în Constituţie nu se spune că cetăţenii aleg deputaţi şi senatori, se spune că se realizează alegerea instituţiei parlamentare. „Camera Deputatilor si Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat”.

  Nu am de ce să aştept să vină cineva „la putere”. USL este deja la putere, are aproape jumătate din puterea legislativă, are primari, are consilieri locali, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri judeţeni… asta înseamnă că este parte integrantă din puterea statului. Eu nu pot să accept că partidele care nu fac parte din Guvern nu pot face nimic în Parlament şi se duc în Palatul Parlamentului numai să semneze condica şi să ia indemnizaţia de şedinţă. Scuzaţi-mă, dar nu pot să accept aşa ceva.

  Eu am propus o soluţie care deja putea să regleze foarte mult actul de guvernare a României (şi mă gândesc la guvernare în sfera celor trei puteri centrale, legislativ, executiv, justiţie, dar şi a guvernării locale, adică primărie, prefectură…).

  Soluţia mea era simplă, incriminarea încălcării jurământului depus la preluarea mandatului sau funcţiei cu o pedeapsă penală între trei ani (ca să nu existe posibilitatea suspendării sentinţei) şi pe viaţă (atunci când se ajunge la genocid, trădarea intereselor naţionale sau alte fapte extrem de grave), pe lângă eventualele alte pedepse incriminate de codul penal.

  Vă readuc aminte jurământul depus…
  „Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei.”.

  Mesajul dumneavoastră care este? Să nu cad în capcana PDL care spune că USL nu are soluţii? Vă daţi seama că în acest moment politica înseamnă PDL înjură USL şi USL înjură PDL? Ce legătură are această gâlceavă cu democraţia? Eu vă întreb… cu ce mă ajută acest cor de înjurături pe mine, ca cetăţean? Eu sunt cel bătut şi cu banii luaţi, eu sunt cel care plăteşte factura, concetăţenii mei plătesc şi ei, fie că sunt cei neimplicaţi politic, fie că sunt cei implicaţi politic… Nu domnul Boc plăteşte factura miliardelor luate de la FMI şi de la alte sisteme bancare, cetăţenii plătesc în timp ce pe domnul Boc îl doare în basca de utecist şef. Eu văd că domnul Boc nu duce România pe un drum bun, dar nici de partea cealaltă nu văd nimic concret. Mi-aş fi dorit ca parlamentarii USL să funcţioneze astăzi la fel cum ar fi funcţionat dacă ar fi deţinut Guvernul, că doar de aceea există separaţia şi echilibrul puterilor în Stat să nu fie o legătură între ele. Atunci când cineva gândeşte în sistemul Putere/Opoziţie, automat gândeşte Parlamentul prin prisma Guvernului, în consecinţă gândeşte neconstituţional pentru amestecă Puterile în Stat şi le dezechilibrează grav. Dumneavoastră realizaţi exact acest lucru? Aţi reflectat un pic la „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.”?

  Pe mine nu mă interesează „stârpirea portocaliilor”, nici nu vreau să mă gândesc în asemenea termeni în care dumneavoastră vă exprimaţi, pe mine mă interesează ca războiul dintre partide să ia sfârşit şi toate la un loc să guverneze ţara într-un climat de colaborare. Fiecare trebuie să fie apreciat pentru ceea ce face bine şi să fie condamnat pentru ceea ce face prost sau rău. Constituţia spune că poporul trebuie să constituie o societate pluralistă, NU SCRIE NICĂIERI ÎN CONSTITUŢIE că partidele ar trebui să se lupte între ele, cu atât mai mult nu scrie că ar trebui să ducă un război pe viaţă şi pe moarte, cu ură şi minciuni, cu manipulare şi trădare, cu disciplină de partid… „Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale.” Nu scrie nicăieri că este pluralismul este al partidelor.

  Vreau ca USL să nu fie o armă de vânat PDL-işti, vreau ca USL să fie ceea ce spune Constituţia să fie, o alternativă. Toţi cetăţenii trebui să aibă un partid prin care să-şi poată exprima opiniile politice (nu în calitate de membru de partid, ci în calitatea de cetăţean), astfel încât să poată să-şi formuleze în actul de guvernare a României voinţa politică civică.

  Toate partidele blochează exprimarea civică, nici un partid nu implică populaţia în exprimarea soluţiei politice, toate partidele au furat voinţa politică de la popor pentru a-şi exprima propria voinţă politică (act interzis de art. 2 din Constituţie). Vă amintiţi când politicieni spun la TV că nu există voinţă politică ca să se implementeze nu ştiu ce politici de guvernare? Ei bine, repet, partidele nu trebuie să aibă voinţă politică, ea este a poporului român. „Partidele politice se constituie si isi desfasoara activitatea in conditiile legii. Ele contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor„.

  Vrea USL să reprezintă o soluţie pentru mine?, atunci să fie o alternativă la modul de a face politică al PDL, al domnilor Băsescu şi Boc, al structurilor de interese… Până acum USL face exact acelaşi tip de politica ca PDL cu diferenţa că nu este în poziţia de a ocupa statul cu organigrama lor şi a instaura o Putere Personală, aşa cum astăzi face PDL. Nu am nevoie de un USL care să preia un stat de tip mafiot de la PDL pentru a-l folosi în interes propriu, am nevoie de un alt tip de a face politică, am nevoie de o funcţionare democratică, am nevoie să-mi exprim voinţa politică şi partidele să îndeplinească nu ce vor ei ci voinţa politică a cetăţenilor, aşa cum aceste lucruri sunt instituţionalizate prin Constituţie şi legea partidelor politice.

  Nu am cum să accept un USL care nu urmăreşte normalitatea. Ca cetăţean nu câştig nimic dacă pleacă PDL şi vine USL cât timp sistemul rămâne la fel de disfuncţional din punct de vedere democratic. Aş avea nevoie ca USL să-mi demonstreze că vor sincer un alt tip de politică făcută cu un nou tip de politicieni, însoţiţi peste tot unde îşi desfăşoară activitatea de principiile democratice. Acest lucru să poate demonstra, cu uşurinţă, şi din poziţiile actuale ale USL. Asta NU VĂD la USL, asta mă sperie. Nu vreau un stat mai bun ca cel condus de Băsescu/Boc, vreau un stat democratic care să redea suveranitatea şi voinţa politică poporului român.

  Înţelegeţi ce doresc să spun? Înţelegeţi de ce sunt disperat? Dumneavoastră doriţi să trăiţi un pic mai bine decât foarte prost sau să trăiţi într-o ţară democratică în care poporul să-şi definească propria societate şi nu să vină nu ştiu ce preşedinte cu proiectul de constituţie după nici o secundă de dezbatere publică?

  Ce răbdare sau nădejde să mai am. USL trebuia să aibă deja un program de iniţiative legislative pentru anii 2012-2016 încă de anule trecut. În acest moment trebuia să ia programul definitivat şi să-l pună în dezbatere public până la alegeri, pentru a putea să-l adapteze la voinţa publică în timp util. Ce vom vota în 2012, kilometrii de autostradă, măriri de pensii şi salarii? Iarăşi? Şi a 6 oară vom alege tot aşa, încă nu ne-am dumirit că este neproductiv şi anti-democratic? Eu unul deja m-am prins că ar trebui să aleg între viitoarele legi pe care parlamentarul le va depune în următorii 4 ani de mandat şi nu cai verzi pe pereţi, dumneavoastră încă nu v-aţi prins? Dacă încă votaţi partide, oameni carismatici şi promisiuni deşarte, în loc să obligaţi politicienii să vă prezinte aceste iniţiative legislative numai bune de depus în Parlament, astfel încât votul la alegerile parlamentare să fie un act de voinţă politică… înseamnă că sunteţi practic dintre cei care vor dictatură şi nu democraţie, numai că nu vă convine dictatura Băsescu/PDL şi vreţi o dictatură a USL sau mai ştiu eu a cui. Mă scuzaţi, dar eu vreau ca în 2012 să votez viitoarele legi, vreau democraţie, şi voi insista pentru acest lucru, indiferent de cât de enervant sunt şi oricâte şuturi în dos voi lua. Eu unul numai pot fără democraţie. Disperarea mea este că devine din ce în ce mai evident că vom rata democraţia şi în 2012, şi în 2014… Eu nu cred că mai apuc anul 2016.

 46. 46 Ghita Bizonu' aprilie 21, 2011 la 10:15 pm

  Viorel Dobre

  Domnule

  nu eu incurc borcanele. Victor V se baga singur in alte borcane.Adica se simte solidar cu barbugii speculatiilor , cu propetarii „cluburilor” si carciunari care toarna apa-n vin, cu vanzatorii de fier vechi provenit din sine noi demontate cam samavolnic ori din intreprinderi falimnetate diar ca sa se vand afier vechi si terenuri. El zice ca el si ei sunt tot una – „intreprinatori”.Eu ii respect alegerea.

  Insa alegerea are consecintele ei. In drept o astfel de purtare se numeste favorizarea infractorului , daca nu este indemn la comiterea infractiunii ori de-a dreptu complicitate. Ceva cam in genul aluia care striga ctre un viloator in exercitzu infractiunii: nu o ierta! Si inca o data pe la spate!!! Ia-i si cerceii !! Sa nu mi se zica ca asta nu merita si el nitica „atentie”.

  Astfel a procedat si cand am postat gluma cu ce insi geniali ma conduc sau am de-a face. S-a vrut si el pe lista … omitand ca era aceiasi rubrica cu Napoleon de la agitati si August Prostu’….El a cerut , el a decis eu ii respect alegerea!

 47. 47 Victor V. aprilie 21, 2011 la 10:40 pm

  @ blogideologic

  „Pe blog, venea un @Victor V. care spunea că-i oltean de la Tismana şi că garantează pentru Vladimir Tismăneanu” – ce treabă am eu cu Vladimir Tismăneanu? Și cum să-l garantez? În plus, care-i legătura cu faptul că aș fi oltean?

  Dragi și iubiți pensionari, vi s-a întâmplat ceva? A fost vreo explozie solară sau o creștere subită de presiune sau orice altceva care să afecteze în masă sensibilele dumneavoastră creierașe?

 48. 48 Victor V. aprilie 21, 2011 la 11:15 pm

  @ Viorel Dobre

  Excelent comentariul tău adresat contelui. Dar cred că atât eu cât și Ghiță facem parte din aceeași Românie. Avem păreri mai apropiate decât pare la prima vedere. Amândoi avem o caldă „simpatie” pentru Jiji, manele și firme private care fac afaceri cu statul. De notat contra: opiniile ușor divergente în ceea ce privește armata, biserica și firmele private ce nu fac afaceri cu statul.

  În schimb ambilor ne plac țigarile comuniste (acum să vezi scandal din nou).

 49. 49 *****the_linux_guru***** aprilie 22, 2011 la 12:10 am

  Balanta puterii se inclina mult prea tare…

  zilele astea m-am gandit mai bine de unde i se trage declinul lui Adrian.
  Posibilitatile ca punctul de plecare sa fi fost conflictul avut in 2001 cu cineva din sibiu care dorea ca banii sa se imparta mai „echitabil” in functie de veniturile colectate in judete. Au fost trase sfori de acolo din acea zona,
  pic cu pic se face lacul…

 50. 50 *****the_linux_guru***** aprilie 22, 2011 la 12:23 am

  presiuni pe diferite zone ale creierului…

  ca basescu e nebun banuim cu totii, dar de ce nu profitam de asta ? Daca basescu ar izbucni intr-o criza necontrolata de furie in direct la televizor, in parlament sau in fata oficilitatilor europene aproape ca am rezolvat problema basescu.
  Unii nebuni au obsesii, in special legate de chestii banale pt ca pe creierul lor sunt puncte de presiune care nu le lasa neuronii in pace. Obsesile pot fi legate de sunete sau cuvinte , de nume etc
  Popit, caprarie, caprar , pic cu pic au ca element comun litera P.
  Hai fratilor ce mai stati intideti baiatului asta niste curse ca sa o ia razna sa vada toata lumea ca e nebun. Repetati cuvintele care il excita pe cerebel in fata lui. Studiati-l

 51. 51 *****the_linux_guru***** aprilie 22, 2011 la 12:28 am

  Udemeree..

  PRMeee aproape ca nu mai eee. Udmreee ?
  Parerea mea ca UDMR si-a pierdut sensul de a mai exista, era ok atunci in anii 90 pt ca erau problema si era si Vadim.
  Daca in decurs de 3 luni nu ies de la guvernare ar trebuii scosi din parlament pt ca nu sunt partid politic ci doar asociatie.
  PSD si PNLeee ar trebuii sa se pregateasca sa formeze in interiorul lor „sectii” maghiare, il bagam pe Frunda la PSD sef peste departamentu maghiar..
  Bela si cozonac asta de e acum sef nu sunt buni de PSD.
  Sarbatori fericite

 52. 52 *****the_linux_guru***** aprilie 22, 2011 la 12:30 am

  pe cand evropa era frumoasa !

 53. 53 Motanul Incaltat aprilie 22, 2011 la 12:51 am

  Este o problema ingrijoratoare ceea ce se intampla in Ungaria cu adoptarea unei noi Constitutii care ar incalca valori europene, democratice, drepturile omului. Dar de ce nu se vede o reactie ferma de condamnare a ceea ce se petrece in Ungaria, si ma refer si la recenta lege privind presa, din partea Consiliului Europei? Se vad doar critici, dar dupa cum usor se poate constata, Ungaria nici nu tine seama de acestea. Este o situatie cel putin ciudata, care creaza un precedent ce poate fi periculos: ar insemna ca orice stat din UE ar putea sa-si schimbe Constitutia sau sa voteze legi de asa maniera incat sa se indeparteze de la democratie, libertatea presei si a cuvantului, drepturile omului, valorile europene si care sa creeze si probleme destul de mari in relatile cu vecinii. Pe mine ma mira slaba reactie a Consiliului Europei si a Parlamentului European. Pentru ca daca se admit derapaje mici, acestea pot sa devina, cu timpul, mult mai mari.

  Un alt aspect pe care as dori sa-l aduc in discutie este prestatia Stangii europene. Eu consider ca Stanga ar trebui sa dea raspunsuri cat se poate de clare, concrete si bine argumentate la toate problemele pe care le ridica Dreapta politica si la problemele actuale de pe acest continent. Numai in felul acesta poate avea loc o dezbatere serioasa si numai in felul acesta poate sa castige, convingand electoratul de justetea opiniilor sale. Si, bineinteles, ar trebui sa fie promovati oameni cu convingeri adevarate de stanga, care sa poata fi in stare sa dea astfel de raspunsuri si sa furnizeze critici competente la documentele programatice ale dreptei si care sa stie sa discute cu oamenii. Este adevarat ca Dvs. , pe blog, incercati sa faceti lucrul acesta, dar nu e suficient. Dupa parerea mea, Stanga face prea putin si sunt de acord, spre exemplu, cu Bibliotecaru care spune in comentariul domniei sale, referindu-se la ceea ce se petrece in plan intern:

  „Iată că de atâta timp USL nu are alt proiect real decât demolarea imperiului democrat-liberal. Cu cine vrea USL să-l schimbe pe Traian Băsescu, nu există nici un candidat propus de USL pe care lumea să-l voteze cu inima deschisă. Dl. Crin Antonescu, care deja visează că va candida, a devenit, în ochii mei, un personaj de care trebuie să mă feresc chiar mai mult decât preşedintele în funcţie. Care sunt miniştrii viitorului cabinet, care sunt soluţiile (puse pe hârtie ca drafturi normative)…? De atâta timp nu am auzit nimic concret oferit de USL, doar planuri minunate, sume lungi de “să fie bine şi să nu fie rău”. Cât timp vom mai funcţiona aşa?”

  Sa stiti ca lucrurile acestea pot parea banale, stupide chiar, dar sa nu va mirati (din nou) la o ascensiune a Dreptei, careia, iata, populismul ii reuseste.

 54. 54 Aya aprilie 22, 2011 la 3:26 am

  @

  Vasile

  Te rog sa fii mai generos cu „nuantele explicative (ca sa te citez) pe care le-ai avut in vedere in aprilie 21, 2011 la 11:07 am.

 55. 55 Aya aprilie 22, 2011 la 3:32 am

  @

  Contele

  Multumesc pentru corectele si binevenitele precizari legate de mine.

 56. 56 Aya aprilie 22, 2011 la 3:51 am

  @

  Vasile

  Hildegard Puwak a demisioant, in 2003, din functia de ministru al Integrariii Europene, dupa ce presa a documentat faptul ca Iosif Mihai Puwak, fiul sau, a folosit fonduri europene- si ca, in plus, le-a folosit nejudicios (mai clar, au fost deturnate, partial). .
  Condamnarile au aparut mai tarziu.
  Fostul PNA a dispus in decembrie 2003 inchiderea dosarului privitor la fatele savarsite de Iosif Mihai Puwak.
  Dosarul a fost redeschis in 2005, dupa ce la varful PNA a ajuns Daniel Morar.

  In iulie 2007, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat, definitiv, pe Iosif Mihai Puwak, la doi ani si jumatate de inchisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri europene.

  In 2009, Mihai Puwak a fost iarasi condamnat- de data asta, la la trei ani de inchisoare cu suspendare.
  Judecatoria Sectorului 4 a decis condamnarea lui pentru deturnare de fonduri.

 57. 57 blogideologic aprilie 22, 2011 la 5:53 am

  Sunt multe puncte foarte criticabile în articolul http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/e-o-enormitate-afirma-ne-am-nascut-ortodocsi?nocache=1 . Altele, de-a dreptul minciuni. Iată o minciună prin omisiune pe care o scrie domnul academician Răzvan Teodorescu : ” [anul] 896 Ungurii ajung în Câmpia Panoniei şi a Tisei.” Atâta găseşte cuvenit să ne spună domnul profesor Răzvan Teodorescu. Problema este: Cum ajung ungurii în Câmpia Panoniei şi a Tisei ? Şi de unde ajung ? Şi cine îi chemase ? Ungurii au fost invitaţi în Câmpia Panoniei şi a Tisei printr-un mesaj al împăratului carolingian Arnulf de Carintia. Şi unde a fost trimis în mod direct mesagerul acela ? În bazinul de locuire de pe Valea inferioară a Donului. Acest bazin de locuire este atât de interesant pentru istorie, încât celebrul Thor Heyerdahl a făcut cercetări arheologice acolo pentru a substanţia ultimul său proiect de carte: „Jakten på Odin”. Unde încerca să demonstreze că regii vikingilor provin din locuitorii romanizaţi de aici. Însă nu-i Thor Heyerdahl primul care afirmă că Valea inferioară a Donului era deja locuită de o populaţie romanizată în veacul I înainte de Hristos. Să fie limpede, Valea inferioară a Donului fusese romanizată cu două secole înainte de cucerirea Daciei ! Încă mai adânc în istorie, să amintim faptul că Eudoxos, care a trăit de la anul 408 la anul 355 înainte de Hristos, scria că zona aceea era locuită de sarmaţi. De altminteri pe Columna lui Traian apare o scenă cu un cavaler sarmat catafract. Iar pe Valea inferioară a Donului a fost descoperită o piatră sculptată în basorelief care zugrăvea un rege local. Surprinzător, regele local pe Valea inferioară a Donului seamănă extrem de mult cu sarmatul catafract de pe Columna lui Traian! Unii dintre istoriografii maghiari afirmă că scenele antice reprezentându-i pe cavalerii sarmaţi înfăţişează de fapt cavaleri maghiari ! În zona de pe Valea inferioară a Donului locuită de sarmaţi va veni apoi, dar tot cu vreo două secole înainte de Hristos, altă populaţie caucaziană : iazygii/iaşii. Supranumiţi de către istorici „Sarmatae Limigantes” adică „servitorii sarmaţilor”. Că locuirea lor se întindea de pe Valea inferioară a Donului şi până în Ţara Moldovei este lucru ştiut şi recunoscut. Ca războinici, aceşti iazygi/iaşi au fost aliaţii regelui Mitridate cel Mare, (Mitridate al VI-lea, Eupator), care lupta împotriva jurisdicţiei romane. Se ştie că regele dac Burebista a preluat moştenirea nord-pontică a regelui Mitridate Eupator. La destrămarea regatului dacic pe care îl construise Burebista, romanii invită şi ajută, în primul deceniu dinainte de naşterea Domnului Hristos, un mare grup de iazygi/iaşi să se aşeze în Câmpia Panoniei, cel puţin între Dunăre şi Tisa. Alt val foarte masiv de iazygi/iaşi vor veni în Câmpia Panoniei la anul 20 după Hristos. Vor fi romanizaţi, de fapt „socii”-alizaţi. Un detaşament de asemenea iazygi/iaşi îl va însoţi pe împăratul Traian ; ei au securizat atunci pentru romani provincia pe care astăzi o numim Gorjul. Chiar şi în Gorj există o localitate chemată Iaşi ! Documentele istorice privind popularea cu iazygi/iaşi a Câmpiei Panoniei şi a Tisei există, precum şi mărturiile istoriografice că aceşti iazygi/iaşi fuseseră romanizaţi parţial. Iar pe vremea lui Arnulf de Carintia, şi înainte de invitaţia de la anul 896 adresată de către acesta ungurilor, în Câmpia Panoniei exista o provincie chemată pe latineşte Iazygia. Or, Arnulf de Carintia nu îşi scria singur misivele diplomatice, se ştie că munca aceasta o îndeplineau logofeţii din cancelaria sa. Ce cunoştea foarte bine măcar unul dintre logofeţii lui Arnulf de Carintia ? Faptul că acei iazygi/iaşi romanizaţi din Câmpia Panoniei veniseră acolo dintr-o locuire anterioară pe Valea Inferioară a Donului. Întâmplarea (nefericită) a istoriei face că tocmai maghiarii se aflau, călăreţi şi corturi, de pe la mijlocul secolului IX, în stepa din nordul spaţiului pontic tăiată de cursul Donului, ca popor migrator dominator.

 58. 58 marius aprilie 22, 2011 la 6:13 am

  @Bibliotecarul,
  nu stiu daca raspunsurile pe care le asteptam (cam de multa vreme)si de care are nevoie societatea ca sa revina la normalitate ni le mai poate da aceasta clasa politica .
  Nu cred ca de la aceasta clasa politica (ce si-a pierdut credibilitatea in 21 de ani) va veni speranta.Solutiile daca vor veni vreodata ,nu cred ca vor veni de la politicienii -televizor.Poate de la specialisti.Dar de ei aceasta societate creata de politicieni in 21 de ani , se pare ca nu are nevoie.
  Oamenii asteapta solutii.Ei le dau lozinci.

 59. 59 blogideologic aprilie 22, 2011 la 6:37 am

  Introducere la mesajul societal european privitor la poluarea cu azot (nitrogen) http://www.youtube.com/watch?v=uuwN6qxM7BU

 60. 61 Argusdre aprilie 22, 2011 la 7:23 am

  Sunt de parere ca cel mai important lucru este sa ne indreptam atentia si toate fortele catre ceea ce va sa fie NOUA CONSTITUTIE A ROMANIEI. E musai sa stavilim toate intentiile malefice ale „Scheletului descoperit la Murfatlar”care-si doreste din privirile-i oachese si…paralele, o constitutie personala.
  D-le Nastase, vrem masuri, actiuni energice si multe…vocalize pe aceasta tema…Cu „Esuatul pe uscat” nu este deloc recomandabil sa-i dati timp de..gandire, repliere, reflectie, autocritica, etc.

 61. 62 Bard aprilie 22, 2011 la 7:44 am

  @Pufima din aprilie 21, 2011 la 9:53 am

  http://en.wikipedia.org/wiki/Molotov_cocktail

  Succese (uri) !!!

 62. 63 Vasile, aprilie 22, 2011 la 8:23 am

  VV,

  Ce nu intelegi dumneata este o chestie atat de simpla dar in acelasi timp atat de complicata cel putin pentru unii cum ar fi si cazul dumitale.
  Ca sa fi patriot trebuie sa-ti iubesti, in primul rand, poporul, si crede-ma ca nu-i o vorba goala , o chestie mai greu de depasit de un om politic!Deci hai sa nu mai umblam cu soparle tip Ceausescu.
  Dictatura este un cuvint prea greu la adresa politicului unguresc, multi romani ar dori sa fie unguri!

  Ghita,
  Multi ne critica putin inteleg, ai aici includ asa zisele elite cu sange albastru acei atat de putin dotati dar atat de plini de ifose.
  Intro „abordare directa” ma gandeam ca la o adica ca am putea indeplini mult mai radical cererile fratilor nostri unguri din Harghita ci Covasna ,, adica am putea uni tot regatul cu Ungaria.
  Imi pare rau insa ca nu ai inteles nici tu de ce ne-au vizitat acu o luna extraterestrii!

 63. 64 Harabula aprilie 22, 2011 la 8:26 am

  Un copy-paste din Cotidianul:

  Vicepreşedintele PSD Corina Creţu a declarat, joi, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că, atunci când Adrian Severin era şeful delegaţiei PSD în PE, erau probleme legate de netransparenţa bugetului acesteia, care era gestionat personal de Severin, fără trezorier.

  „Noi am mai avut probleme în delegaţie, le-am ridicat la momentul respectiv în interiorul partidului, în interiorul grupului, în legătură cu gestionarea bugetului nostru. Deci, aveam semnale că (Adrian Severin – n.r.) ar vrea să ia din toate părţile”, afirmă europarlamentarul Corina Creţu în interviu.

  Ea precizează că eurodeputaţii PSD au ridicat de mai multe ori problema bugetului lor.

  „Dar noi eram priviţi ca nişte oameni…, adică cum să te pui cu un om ca Adrian Severin şi să îl suspicionezi. Noi eram văzuţi ca nebuni. Dar nu am nicio satisfacţie legată de faptul că aşa s-a terminat conflictul nostru cu domnul Severin, că nu mi-aş fi dorit să se termine aşa. Şi de aceea nici n-am vrut să ies public, pentru că am fost printre cei care au ridicat încă din mandatul trecut aceste probleme”, adaugă Creţu

 64. 65 Vasile, aprilie 22, 2011 la 8:28 am

  Aya,

  Eu de fapt ii raspundeam soparlei amicului dumitale care arunca ieftin ca si dansul anatema de Andronescu, un ministru care desi nu imi era simpatic(chestia cu desfintarea obligativitatii a orelor de sport o chestie tampita) a fost mereu un ministru serios ,si ma gandeam de ce nu la o chestie mult mai serioasa, favorizare si implicit deturnare de fonduri cu o firma al carui cuib era propria locuinta a lui Botis!

 65. 66 Socrate aprilie 22, 2011 la 8:49 am

  Sa multumim lui Dumnezeu si poporului roman pentru ca TB si alianta toxica de la guvernare nu au o majoritate de 2/3 in Parlament. TB stie asta, stie ca nu are nici o sansa cu noua lui Constitutie, dar o foloseste ca diversiune. Nu exclud insa posibilitatea ca sa forteze nota si sa faca un referendum-sondaj de opinie, in scop electoral, posibil alipit fie la alegerile locale fie la alegerille parlamentare.
  @Ghita Bizonu’ * Buna postare, dar intristatoare. Vai de noi.

 66. 67 Observator aprilie 22, 2011 la 8:58 am

  Eu nu stiu cat de patriot e Viktor Orban, dar, cred, ca un patriot ar trebui sa vada mai mult decat viitorul apropiat pentru natiunea sa. Eu il vad pe Viktor Orban ca un tata care impune unui fiu sensibil, pentru binele copilului, ar zice el, niste principii si regului cazone.

  In esenta, pe mine ma sperie un pic aceasta expansiune a conservatorilor/ popularilor in Europa centrala, fosta comunista, mai ales ca identific aceasta doctrina ca fiind cea mai apropiata de totalitarism si de reinventarea dreptei nationaliste, xenofobe. Ating o coarda sensibila prin invocarea religiei si dau sperante iluzorii unei populatii saracite si debusolate.

 67. 68 Harabula aprilie 22, 2011 la 9:13 am

  @Aya
  Doamna Puwak este o femeie exceptionala. Am cunoscut-o foarte bine ca adversar politic. Era devotata partidului sau dar sensibila la argumentele adversarului.
  Foarte bine pregatita, cunostea la perfectie programele PDS.
  Este o femeie frumoasa, desi eu prefer genul mai provocator.
  Eu consider ca a fost o pierdere pentru partidul sau.

  Se vede ca i-a luat Dumnezeu mintile. Sa fi fost dragostea pentru copil, obisnuinta puterii care nu mai da socoteala nimanui, atat de puternice?
  Eu am gasit explicatia pentru situatia in care a ajuns.

  In politica se ignora anumite realitati. Adica n-are importanta daca adversarul este sau nu hoţ, tu poţi s-o spui ori de cate ori se iveste prilejul. Nu conteaza daca colegul tau de partid este un ticalos si tu stii asta. Il sustii, este doar de-al tau.
  Nu îl sustinea domnul Nastase pe Geoana?
  Vreau sa spun ca oamenii politici, iubita Aya, renunta cu usurinta la ADEVAR. Odata abandonata aceasta exigenta a ADEVARULUI, vorba lui Caragiale, labilitatea morala-i gata.

  Este posibila o politica adevarata, curata? Eu cred ca nu.
  Dar avem un mijloc de curatare si aparare: transparenta.

 68. 69 nastase aprilie 22, 2011 la 9:20 am

  Harabula,
  Cred insa ca nici acum (inainte de audierea din 23 aprilie, de la Bruxelles, privind eventuala ridicare a imunitatii lui Severin) nu era momentul de a reaminti acele neintelegeri…

 69. 70 Vasile, aprilie 22, 2011 la 9:41 am

  VV,

  Ca sa nu umblam cu cioara vopsita vrei te rog sa redai mesajul dumitale cu pricina,si rediscutam ce ai scris acolo, daca am gresit cu ceva o sa-mi cer scuze cea ce astept si de la dumneata!
  Cind vorbesti jignitor insa de ghita sau de mine ar trebui sa te intrebi daca exista vre-o sansa , la un milion ca omul pe care-l jignesti sa-ti fie tata. Iti dau eu raspunsul ,chiar si daca esti conceput la eprubeta,asa cum transpare din abordarile dumitale , DA!.

  Biblio,

  Pot sa-ti spun ca si eu il simpatizez pe Marius, chiar inaintea dumitale, si cum sunt de obicei omul faptelor , fatis i-am spijinit ideile, atunci cind altii il injurau.
  Faptul insa ca credeti ca alaturi de Marius sunteti cumva Adam si Eva din care cel putin unul a muscat din marul cu pricina m-ar face sa cred altceva, daca nu as fi citit mesajele si abordarile dumitale si in alta parte. As fi curios ce abordari ar avea
  Marius acolo!
  Marius insa pare usor dezorientat politic , si la varsta dumnealui cred ca ar fi avea si motive, dumneavoastra sunteti tot asa de dezorientat?
  Nu trebuie sa-mi si raspundeti.

  Aya,
  Eu vorbeam de abordarea dumitale din articolul despre Vlad Dumitras , si eroarea domnului Nastase, eroare care a demostrat ca nimeni nu doreste ,nici atunci cind greseste, cu exceptia lui Harabula, sa-i arate distinsului domn, ca i s-a desfacut siretul la pantof!

 70. 71 Bibliotecaru aprilie 22, 2011 la 10:52 am

  @ marius

  Sper că nu-mi va rămâne şi acest comentariu în moderare, cum este cel de la momentul aprilie 21, 2011 la 10:14 pm către domnul Maximmouse.

  Cu totul întâmplător eram pe blogul unde publică şi un iubitor de România din Spania.

  Reflectam la faptul că cetăţenii spanioli nu au nici o reţinere în a-şi declama socialismul şi lupta socialistă, pornirile revoluţionare, construcţia de stânga… La noi politica de stânga este văzută ca un fel de crimă împotriva poporului şi se vede cu ce voluptate rosteşte domnul Boc şi alţi membri marcanţi ai PDL… „Uniunea Socialistă” (numind USL-ul).

  Chiar dacă eu nu sunt unul dintre militanţii sau simpatizanţii politici, cu atât mai mult nu sunt activist de stânga (şi nici de de centru sau de dreaptă) ci mai mult un om care combate abuzul împotriva poporului, am fost cu totul şi cu totul impresionat de libertatea pe care şi-o afirmă un cetăţean spaniol atunci când face o afirmaţie de voinţă politică.

  Acolo am văzut un cântec numit „A las barricadas”, un cântec spaniol popular genuin (aşa cum se doreşte să se introducă denumirea în legile româneşti) cu multă semnificaţie în urmă cu acum un secol. Pe el au fost puse, acum 75 de ani, cuvinte ale unei revoluţii ce a condus la un război civil. Deşi cântecul are o istorie legată de mişcarea anarhică, nu am putut să nu observ că el se potriveşte României de astăzi când poporul luptă împotriva unei anarhii instituite chiar de cei care conduc statul român. Într-o traducere aproximativă el sună cam aşa.

  Furtuni negre învolbură cerul
  Nori întunecaţi ne orbesc
  Deşi ne aşteaptă moartea şi chinul
  Datoria ne cheamă împotriva inamicului

  Cel mai preţios lucru este libertatea
  Şi noi trebuie să o apărăm
  Cu curaj şi credinţă

  Ridicaţi steagul revoluţionar
  Care poartă poporul spre emancipare

  http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/04/avem-nevoie-de-baricade-indelectuale.html

  Din păcate românii de astăzi nu mai pot ridica baricade de nici un fel. Acum mulţi, mulţi ani, pe vremea că domnul Năstase era premier, am scris nişte versuri care sunt valabile şi astăzi, deşi am trecut cu toţii de atunci prin mai multe regimuri politice. Dacă vă aduceţi aminte, şi atunci se lupta tot împotriva unui regim, tot pentru răsturnarea cuiva. Sunt cei de astăzi mai buni ca cei de atunci? Schimbarea ne-a adus mai mult respect, românii sunt astăzi suverani în propria ţară? Iată versurile pe care le scriam atunci, versuri care făceau exact aceiaşi diferenţă pe care o fac şi astăzi, dintre lupta împotriva unui politician sau regim politic şi lupta pentru democraţie, libertate şi suveranitate a poporului. După atâţia ani lupt încă pentru emanciparea poporului.

  Români vă dau de ştire
  Că cei sensibili au murit.
  Cel aşteptat nu vrea să vie.
  Suntem poporul adormit.

  Degeaba-i strigătu-n chemare,
  Surdul de zgomot e ferit
  Şi tot ceea ce vezi în zare
  Este un rece asfinţit.

  Nu-i loc nici de deznădejde
  Placidul i-a supus pe toţi
  Şi tâmpla ni se veştejeşte
  Acoperiţi treptat de hoţi.

  Patriotarzi se bat în vorbe
  Dar acest lucru e banal
  Căci bătaia e mai mult în tobe
  De costisitor noroi electoral.

  Şi în zadar „Deşteaptă-te Române”
  Şi în zadar vene fierbinţi,
  Căci tot ce ne mai rămâne-n lume
  E să murim cu toţi cuminţi.

  Atunci când totul ne lipseşte
  Nu mai avem nici noi nevoi
  Şi spiritul sărac tot sărăceşte,
  Căci nu e nimeni după noi.

  Eu azi Români vă dau de ştire
  Că cei sensibili au murit
  Şi cei intraţi în noi în nemurire,
  Prin noi acuma au murit.

  Încă o dată, sper că măcar acest comentariu va trece de moderare.

 71. 72 Ghita Bizonu' aprilie 22, 2011 la 10:55 am

  Vasile

  neg cu tarie orice banuiala ca as putea fi tatal lu VV. Fiindca aia din sangelke meu e mai dastepti d’aia !!

 72. 73 Ghita Bizonu' aprilie 22, 2011 la 11:03 am

  Obsevator

  ce te sperie pe tine este o urmare extrem de naturala si previzibila. Nu prea imi place sa ma gandesc ce va urma la noi daca continuam in stilul asta imbecil. Insa va fi inevitabil. Printre altele ca daca te joci de-a elitistu vor profita altii sa devie populari….mai ales cand fortele „progresiste” se preocupa prea mult de saracirea populatiei…

 73. 74 blogideologic aprilie 22, 2011 la 11:14 am

  Şi dacă aceasta este o teoremă de economie politică ? Reamintesc : “In perfect competition, no producer surplus accrues to the individual firm. This is the same as saying that economic profit is driven to zero. Real-world businesses generally own or control some of their inputs.” Adică într-o economie de piaţă de competiţie perfectă, nicio firmă (patron de firmă) nu înregistrează profit! Cu vreo juma’ de an în urmă, citeam ceva similar, însă cu amendamentul : „pe termen lung, nici o întreprindere capitalistă nu realizează profit!”. Semnul mirării a fost adăugat de mine la traducerea pe româneşte. N-am acordat atunci mare atenţie asertării (deşi am rămas mirat, adică atent). Găsesc, din altă sursă, alegaţia pe care am citat-o de două ori. Mi se pare deosebit de importantă. Era însoţită şi de o informaţie suplimentară care indica sursa profitului, atunci când acesta există. Şi se leagă, chiar foarte mult, însă nu vorbesc aici despre sistemul economic al vreunei întreprinderi româneşti particulare, –deşi uneori legătura poate fi găsită, dar nu vreau să vorbesc despre lucruri urâte acum–, de tratarea istorică, feudală, pe care o propun unii colegi de pe blog pentru economia României acum, integrată în economia globalizată. Nu pot să spun că n-au dreptate. Este forţa de crowdsourcing a blogului AN. Uneori, pe forum la RL, găsesc propuneri legislative foarte categorice ale comentatorilor pro-TB : Lui Adrian Năstase trebuie să i se interzică de a ţine un blog !

 74. 75 Bibliotecaru aprilie 22, 2011 la 11:19 am

  @ Vasile,

  Stimate domn,
  Există o vorbă a celor mai în vârstă, „Facem şi noi ce fac şi restul”.

  Eu cred că aici este problema mea, pur şi simplu nu pot duce la bun sfârşit lucruri pe care nu ştiu de ce le fac şi, desigur, nu pot să duc la bun sfârşit lucruri despre care ştiu din start că sunt false, că sunt inoportune sau că fac rău. Eu nu pot să fiu un efect de spirit de turmă, chiar dacă aş fi înconjurat fulminant de o masă înfierbântată cuprinsă de acest spirit de turmă. Am trăit spiritul de turmă înainte de 1989, am trăit un spirit de turmă la revoluţie. Astăzi nu mai pot sau, mai precis spus, nu mai vreau să trăiesc spiritul de turmă (că nu pot spune ce va aduce viitorul, poate vor reveni la atitudinea placidă).

  Problema mea nu este deci că sunt dezorientat, ci că am o altă orientare decât cea a majorităţii celor care comentează pe blogurile politice. În timp ce există o majoritate de cetăţeni comentatori care fie susţin un partid, fie sunt împotriva unui partid, fie sunt pentru un partid şi partidelor partenere împotriva tuturor celorlalţi competitori politici, eu unul nu susţin nici un partid, nu sunt împotriva nici unui partid. Eu împart acţiunile oamenilor politici în benefice societăţii şi malefice societăţii. Asta e tot. Nu sunt dezorientat ci doar diferit.

  Eu nu cred nimic despre mine, cu atât mai mult nu cred nimic (şi nici nu-mi permit eu să fac astfel de judecăţi de valoare) despre domnul Marius. Nu am pretenţia nici de Adam, nici de Eva în spaţiul Internet şi nu numai… Spun doar ceea ce cred. Dacă ceea ce spun eu le-au spus şi alţii înaintea mea, cu atât mai bine, înseamnă că nu sunt singur. Măcar de ar fi tot poporul unit în jurul intereselor sociale. Eu îmi doresc să fie cât mai mulţi, nu alături de mine, ci alături de propriile păreri şi propriile interese. Nu ştiu dacă ştiţi, dar chiar asta spuneam în campania „Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România” pe care am postat-o, de-a lungul timpului, pe blog.

  Şi pentru că tot am vorbit mai sus despre un poem scris pe vremea când domnul Năstase conducea Guvernul său, dar şi despre campania „Am nevoie de 10 milioane de români pentru a reforma România”…

  http://bibliotecarul.blogspot.com/2010/12/13-am-nevoie-de-10-milioane-de-romani.html

 75. 76 marius aprilie 22, 2011 la 2:01 pm

  @Vasile ,
  nu stiu daca sunt dezorientat sau mai degraba mi-e lehamite .E prea multa ipocrizie ,o prapastie intre ceea ce se declara si ceea ce se intampla in fapt.Nu cu vorbele progreseaza /se dezvolta o natiune, ci cu faptele.Si cu oameni onesti,cu oameni capabili de a a realiza interese colective(nu strict personale sau de grup) ,cu respect pentru reguli,valori si nu cu epurarea lor….Eu cred in aceste lucruri in politica.Daca asta inseamna idealism(si inseamna ,dupa cum se vede ) ,nu vad de ce am avea noi cetatenii nevoie de politic/politicieni /partide…La ce ajuta ?Pe noi ,cetatenii,e clar ca la nimic .Pe cine ajuta?In scop propriu?
  Am vazut in 21 de ani ce societate s-a creat de catre politicieni.Aveam nevoie noi cetatenii de o astfel de societate? Asta ne-am dorit? Astfel de societate,astfel de politicieni,astfel de comportamente..?.E cel putin dezarmant si dezamagitor sa vezi rezultatul dupa 21 de ani .
  @Bibliotecarul,
  versurile din poezia dvs.,am impresia ca vor fi mereu actuale pe plaiurile noastre.Ca politicienii nu sunt sensibili,ca in loc sa intoarca fata la popor ,intorc dosul, astea mai treaca-mearga cum ar zice unul mai cinic.
  Grav este insa altceva:politicienii aveau menirea sa creeze o societate pentru toti cetatenii,creata pe temelii sanatoase ,pe valori adevarate,cu oameni competenti,iar ei in schimb n-au reusit sa creeze decat un simulacru de societate buna doar pentru ei si favoritii lor.

 76. 77 Vasile, aprilie 22, 2011 la 3:11 pm

  Biblio,

  Citeva elemente constatate doar din lecturarea textelor sau o parte a textelor pe care le-ati semnat,

  – In 2004 l-ati votat pe Traian Basescu.
  – Aveti simtul tactil , rece,cald.
  – Percepeti moral si civic diferenta dintre rau si bine.
  Aceste trei elemente v-au anulat cam tot ce ati scris mai sus!

  Think about !

 77. 78 Viorel Dobre aprilie 22, 2011 la 3:38 pm

  Ghita Bizonu’ spune:
  aprilie 22, 2011 la 11:03 am

  „Printre altele ca daca te joci de-a elitistu vor profita altii sa devie populari”
  Iar aveti dreptate.

 78. 79 Victor V. aprilie 22, 2011 la 5:10 pm

  @ Vasile

  Adică vrei să-ți spun eu la care comentariu te referi tu atunci când spui că mint. Nu crezi că asta e culmea absurdului?

  Măcar hotărăște-te privitor la subiect:
  1. discuția despre ponderea cheltuielilor sociale în totalul veniturilor bugetare încasate;
  2. contribuția Nokia la bugetul Finlandei.

  Eu aș fi zis că șansele ca tu și Ghiță să fiți frați sunt foarte mari, date fiind „finețea” și ortografia. Frați vitregi, pentru că el doar „pozează”, pe când tu ești autentic. Pe de altă parte sunt de acord cu tine că și între frați deosebirile de inteligență pot fi uriașe.

  Vârsta „afișată” pe un blog e foarte relativă, în funcție de ce dorește fiecare să declare. Încă nu m-am hotărât dacă epitetul de „conceput în eprubetă” e infantil sau dimpotrivă.

 79. 80 Bibliotecaru aprilie 22, 2011 la 5:49 pm

  @ Vasile,

  În 2004 l-am votat pe Traian Băsescu nu pentru că ar fi fost mai competent sau mai credibil, nici pentru că am crezut în „să trăiţi bine!” sau în acele promisiuni deşarte pe care candidaţii le împart cu largheţe şi jovialitate, ci ca vot negativ la modul domnului Năstase de a comunica ca premier. Vă amintiţi că domnul Năstase era poreclit Arogantul? Vă amintiţi că domnul Năstase şi-a recunoscut relaţia proastă cu mass-media din acea perioadă? Vă amintiţi că se vorbea despre conducerea dictatorială a domnului Năstase în fruntea PDSR? Poate nu credeţi dar în continuare sunt convins că dacă domnul Năstase ar fi ieşi preşedinte, cei care îl înconjurau l-ar fi condus tot spre dictatură.

  Din acelaşi motiv l-am votat pe Mircea Geoană, ca vot negativ la Traian Băsescu şi nu pentru că am crezut că domnia sa este un preşedinte bun decât actualul preşedinte. De aceea l-am votat pe Emil Constantinescu, de aceea l-am votat şi pe Ion Iliescu (şi în cazul celui de al doilea mandat al domnului Iliescu s-a văzut că pauza i-a folosit… pentru că cel de al doilea mandat a fost total îmbunătăţit faţă de primul). În viaţa mea am votat un singur candidat la preşedinţie din toată inima, pe domnul Ion Raţiu. Nu mai sper la un candidat de asemenea calitate astăzi.

  Ceea ce doresc eu este să votez un preşedinte în care cred şi pe care îl susţin pentru ceea ce este şi nu să fiu nevoit să-mi exprim un vot negativ şi nici să aleg răul mai mic dintre doi candidaţi în care nu cred.

  Este aşa de rău ceea ce doresc?

  Chestiunea cu simţul tactil nu am înţeles-o. Trec mai departe.

  Nu există o diferenţă morală şi civică între bine şi rău. Binele şi Răul sunt concepte extreme, realitatea lucrează cu nuanţele. Este bine ca o zonă minieră să aibă telegondolă? Unii zic că este bine, alţii că este rău… unii şi alţii cu diferite argumente pro şi contra. Negocierea argumentelor înseamnă democraţie. A stabili dumneavoastră că binele şi răul moral şi social este ceea ce percepeţi dumneavoastră că este bine şi rău, este antidemocratic şi încalcă constituţia care impune pluralismul în societatea românească.

  Interesant este că, de când discutăm, nu prea pot percepe părerea dumneavoastră în ceea ce priveşte diferite probleme abordate în discuţie. 😀

 80. 81 Bibliotecaru aprilie 22, 2011 la 5:51 pm

  Îmi pare rău că nu poate citi comentariul meu https://nastase.wordpress.com/2011/04/21/despre-noua-constitutie%e2%80%a6a-ungariei/#comment-129594 domnul Maximmouse. Dintr-un motiv sau altul, văd ca este în continuă moderare.

 81. 82 Bibliotecaru aprilie 22, 2011 la 8:42 pm

  Mulţumesc pentru deblocarea mesajul. Chiar cred că este ceva important, altfel nu aş fi insistat.

 82. 83 Maximmouse aprilie 22, 2011 la 8:55 pm

  @Ghitza Bizonu!

  Mai frate, am avut timp in seara ceasta sa lecturez, cu viu interes, disputa voastra, a ta cu vv….rabdarea si atentia mi-au fost rasplatite.Cred ca raspunsul tau din aprilie 21, 2011 la 10:15 pm este o perla! Domne’ am ras cu lacrimi….adica, rasu’ plansu…daca vv ul ar fi baiat destept , chiar si-ar dori sa aiba un tata ca tine…:) 🙂 🙂 dovedesti o intelepciune de-a dreptul talmudica…:) 🙂 🙂

  Exemplul dat de tine este absolut concludent si lamuritor, chiar si pentru tipi cu IQ modest, asa mai din poporul de asistati, daramite pentru un „privat” , care va sa zica ca plateste la greu diferite chestii pentru noi astia care stam si rontaim din munculitza lui…ma intreb, crezi ca vv -ul a inteles ce trebuia din el? …sau o fi luat-o ad litteram ? 🙂 🙂

 83. 84 marius aprilie 22, 2011 la 9:08 pm

  Bibliotecaru,
  am citit comentariul dvs. https://nastase.wordpress.com/2011/04/21/despre-noua-constitutie%e2%80%a6a-ungariei/#comment-129594.
  Daca va ajuta la ceva…l-am si inteles si sunt si de acord cu ceea ce sustineti . Ma refer ,deocamdata ,doar la doua idei enuntate..Intr-adevar in multe locuri PSD e la putere (si de multa vreme ) la nivel local si judetean prin presedintii de consilii judetene,numarul de consilieri locali ,judeteni,primari,detinand puterea in judete, orase,comune etc..Ba mai mult si USL e la putere existand majoritati PNL -PSD de multa vreme in diferite judete,orase,comune,..Asa ca deja cunoastem asa zisa alternativa de multa vreme,de ani de zile ,-e deja vu.. cunoastem si personajele ..E minunata.La asa simulacru de politica,asa simulacru de alternative.Interesant este ca fiertura asta de ani de zile ,ne e oferita acum pe post de ‘prospatura ‘.
  Spuneti ca doriti ” un alt tip de politică făcută cu un nou tip de politicieni, însoţiţi peste tot unde îşi desfăşoară activitatea de principiile democratice.”
  „Vesti proaste” :N-o sa mai apucam noi sa vedem asemenea minune!Zic minune ,fiindca la noi ,cand se intampla un lucru normal ,deja e un mic miracol in marea de anormalitate ce ne inconjoara.

 84. 85 Maximmouse aprilie 22, 2011 la 9:33 pm

  @Motanul Incaltat!

  Il citezi pe Biblio :Iată că de atâta timp USL nu are alt proiect real decât demolarea imperiului democrat-liberal.

  Pana la urma , ce gasesti rau in chestia asta….in ’89 , entuziasmul popular a lucrat , oare, cu ce punem in loc, ce ministri, ce doctrina , ce mai stiu eu ce? NU, a lucrat in sensul distrugerii statului comunist..tine socoteala ca ala nu era nici mafiot, nci exterminator cu saracii, nici antinational ( la momentul acela), nici alte multe lucruri pe care dictatura portocalie le are si le face…Si atunci? Raspunsul nu este la USL, este la natiunea romana, ce pune ea in loc? Cum isi va exercita in urmatorii 20-30 de ani dreptul de veto, initiativa civica? O va face? BINE! Nu o va face, asa dupa cum a procedat si in ultimii 20 de ani, atunci ,RAU!

  Zic asta pentru ca , este relativ simplu: daca alegatorii portocaliilor ar sari sa-i ia de gat pe ” alesii” lor, si ar matura cu ei prin curtile primariilor iti spun eu, ceea ce vedem acuma nu s-ar intampla…idem, maghiarii, idem neamurile, cu reprezenattii lor…dar nu zice nimeni nici passs…ei aicea este buboiul…Se poate discuta indelung pe tema asta, dar ideea cu distrugerea dictaturii portocalii, este de departe , simpla si sanatoasa! 🙂 🙂

  Exista ore de educatie civica prin scoli…pricepe cineva ceva? Nu! orice sistem de invatamant , pe viitor, ar trebui sa bage in capul tineretului drepturi, obligatii cetatenesti, mod de reactie la incalcarea drepturilor cetatenesti etc.Disciplina cu numeroase ore si notata ca materie principala , la orice examen pt. o treapta superioara de invatamant! Nu mi s-ar parea exagerat..chiar in detrimentul…sportului , de exemplu…:) 🙂

 85. 86 Bibliotecaru aprilie 22, 2011 la 11:35 pm

  @ marius

  Domnule marius,
  Poporul este, conform constituţiei, suveran. Nu se poate să nu existe o posibilitatea ca poporul să nu-şi poată recupera suveranitatea din mâna celor care au furat-o. Dacă nu este posibil altfel, măcar formând alte partide cu alt tip de membrii care să facă un alt tip de politică.

  Aţi observat ce adeziune publică a avut domnul Dan Diaconescu o dată ce a anunţat acel partid al poporului? A sărit de la 0 la 7% în doar o săptămână. Am stat de vorbă cu mulţi dintre susţinătorii de atunci ai domnului Diaconescu şi am tras concluzia că exuberanţa de moment era legată de speranţa unui partid „altfel”. Speranţa era atât de mare încât toţi închideau ochii la tot populismul ce învăluia mediatic acel partid, doar domnul Dan Diaconescu promitea tuturor exact ce-şi doreau să audă.

  Speranţă există tocmai pentru că cetăţenii sunt dispuşi să încerce o alternativă, s-au săturat şi nu mai au încredere în clasa politică. Am tot sperat că acest altceva va veni prin reforma internă a partidelor. Din păcate oamenii s-au schimbat dar năravurile au rămas.

  Cum am mai spus, de 21 de ani nu există nici un partid în care aş putea să mă înscriu… şi asta mă doare pentru că aş vrea să fac politică, dar una adevărată.

 86. 87 Aya aprilie 23, 2011 la 3:54 am

  @

  Adrian Nastase

  Eu cred ca fosta mea colega de presa, Corina Cretu, apasa nepermis pedala si nu exclud ca unul sau altul sa se supere atat de tare, incat sa spuna cate ceva despre legatura care exista intre niste „neclaritati” legate de anumite sume de bani, cum au fost obtinute si fosta jurnalista (acum, europarlamentar). Un amanunt: acele neclaritati- ca si sumele in cauza- au legatura cu activitatea sa din PE.

  Atitudinea Corinei Cretu (pe care inca ma abtin sa o calific) are o explicatie fara legatura cu moralitatea sau cu ceea ce afirma in legatura cu Severin- dar cu o anumita pozitie de conducere in grupul S&D din PE.
  Demonstratie:
  Nu este un secret ca, pentru Corina Cretu, in urma unor influente importante, s-a negociat (in anumite conditii!!!!!) un post de vicepresedinte in grupul S&D din PE, dupa ce, in 2012, Martin Schultz, va fi numit presedinte al Parlamentului European, in locul lui Jezry Buzek.

  Nu este un secret ca Adrian Severin intentiona sa candideze la presedintia grupului S&D.

  Nu este un secret ca intentia lui Severin s-a aflat la concurenta cu cea a komisarului Swoboda.

  In data de 3 martie 2011 aparea stirea (citez):
  „Adrian Severin, europarlamentar social-democrat (in acel moment; n.A.), doreste sa candideze pentru postul de presedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, in locul lui Martin Schulz (Germania).
  (…)
  Favoritul pentru postul de presedinte este austriacul Hannes Swoboda, iar PSD ar putea negocia pentru sustinerea acestuia, primind insa un post de vicepresedinte pentru Corina Cretu.”

  Aceasta informatie poate fi considerata, in mare parte, lamuritoare pentru „coincidentele” legate de grotescul scenariu anti- Severin.

  Adrian Severin avea sanse reale de a castiga orice competitie pentru presedintia grupului S&D din PE.
  Dar, asta ar fi insemnat ca pozitia sa fie ratata de komisarul Swoboda- pe care „cineva” din PSD (atat de influent incat, public, se poate considera ca angajeaza partidul) il sustine, conditia fiind un post de vicepresedinte pentru Corina Cretu (si doar pentru Corina Cretu, nu pentru altcineva din PSD!).
  Bref, daca Swoboda nu ajunge (cu sprijinul PSD- angajat printr-o anume influenta) presedintele grupului S&D din PE- si ar fi ajuns Severin- in mod logic, ar „iesi din carti” Corina Cretu pentru pozitia de vicepresedinte.

  „Coincidenta” face ca, la scurt timp dupa anuntul facut de Severin in sensul intentiei sale de a candida, in 2012, pentru presedintia grupului S&D, asupra acestuia sa se arunce anatema si sa fie scos din joc in urma unei jenante mistificari, legat de care (si de pumnul in masa al komisarului Swoboda) PSD a avut o reactie mult prea pripita pentru a nu atrage atentia prin nefirescul ei.

  Declaratia Corinei Cretu arata, clar, ca Severin a inceput sa descurce „itele” mistificarii si sa scoata la lumina realitatea legata de tot scenariul a carui victima a fost.
  (In momentul declasarii scandalului am afirmat, de altfel, ca graba unora de a-l debarca pe Severin- si de a-i forta mana sa demisioneze din PE, ceea ce ar fi fost iremediabil- demonstreaza ca scenariul este „subtire” si ca poate fi lesne demontat, demonstrand ca maniosii acuzatori, in frunte cu komisarul Swoboda sunt, de fapt, implicati in mistificare).

  Revenirea lui Severin in prim plan (mai mult, cu devoalarea implicarii unor acuzatori in scenariul mistificant care a declansat scandalul) ar pune sub semnul intrebarii (ca sa fiu generoasa!) viitoarea pozitie a Corinei Cretu, de vicepresedinte al grupului S&D din PE. Daca nu dintr-un alt motiv, cel putin pentru ca Swoboda (parte a actiunii mistificante anti- Severin) nu ar mai ajunge presedinte al grupului!

 87. 88 Aya aprilie 23, 2011 la 4:12 am

  @

  Harabula

  Ai dreptate in privinta lui Hildegard Puwak: este o femeie exceptionala.

  Cunosc bine cazul (care a implicat demisia ei).
  Stii care este adevarul?
  Hildegard Puwak nu stia de faptul ca fiul ei foloseste fonduri europene (despre a fi avut cunostinta de deturnarea lor, nici nu se pune problema!). Stiu ca pare incredibil- dar este adevarat.
  Nici nu ar fi avut cum sa stie- pentru ca, in fapt (nu si formal!) relatiile dintre H.P. si sotul ei erau inexistente. Fiul se alaturase tatalui, in aceasta „disputa” (este usor de pus concluzia).
  Fiul ei s-a folosit de numele purtat pentru a accesa fonduri europene (si, asa cum bine stii, in astfel de situatii personajele de gen sunt servite cu promptitudine). Este elementar ca situatia nu i-a fost „raportata” de nimeni lui H.P.

  Demisia lui Hildegard Puwak a fost una de onoare, la modul propriu- si profund.

 88. 89 Aya aprilie 23, 2011 la 4:13 am

  @

  Vasile

  M-ai lamurit.

 89. 90 Vasile, aprilie 23, 2011 la 6:52 am

  Bibliio,

  Este anormal sa contesti individului o dorinta.
  Eu am afirmat cu certitudine , fara sa cunosc amanuntul ca dumneavoastra ati votat in 2004 cu Traian , de cealalta parte eu un critic al PSD si personal a lui
  Nastase , un simpatizant taranist vechi,sau mai bine spus un admirator al domnului Coposu, de ce nu l-am votat pe Traian si la alegeri l-am votat pe Nastase?
  Era vorba de tactil si moral atat, o chestie la care v-am rugat sa reflectatii, fara
  alte amanunte.

 90. 91 Vasile, aprilie 23, 2011 la 8:28 am

  De ce VV evita ?

  De ce eviti domnule sa repostezi cea ce te rog , cere-ti scuze „mai….”!

  Stiu ca este inutil ca comentezi cu purtatori pe nedrept a unui nume si a unui pronume , te gasesti mereu in pielea persoanei acuzate ca ai facut ceva nedrept , incorect …De fapt avem de a face cu amorali ca dumneata ,de exemplu, presupus domn , Victor V !Indivizi de teapa dumitale, pot afirma orice si se pot justifica prin orice mijloc incepind cu delatiunea , sau atacul la persoana….ei sunt toti claditi dupa chipul si morala sefului Traian.

  Adresainduma si celorlalti colegi .unul dintre acestia este din pacate, ma vad nevoit sa repet este si Victor V. Pe care-l rog de ceva vreme sa republice un comentariu , pe care la filtrat prin filtrul infect pe care-l are inducind idea ca Romania are un buget social mare fata de Suedia care citez din afirmatia pe care o face:
  ” Ce ziceai de Luxemburg? Mi se pare mie sau și Suedia este printre promotorii “capitalismului sălbatic”, cu minimă protecție socială”inchei citatul

  De fapt ce doreste agitatorul nostru de servici sa spuna ca guvenrul Boc are un buget social suficient de mare , chiar foarte mare daca ar fi sa ne comparam cu Suedia.
  Faptul ca in articol era vorba de ponderea incasarilor la bugetul social , adica de inabilitatea sau abilitatea guvernelor de a avea o politica fiscala coerenta , agitatorul nostru nu comenteaza absolut nimic,exceptind propriile domniei sale aberati…..
  Daca acest individ pe post de trombon propagandistic ar fi intrebat aceiasi sursa la care se referea dansul si daca ar fi fost moral in regula ne-ar fi citat :

  Cheltuielile României cu protecţia socială sunt printre cele mai mici din UE, calculate ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB), potrivit unui raport al Eurostat. Cele mai mari cheltuieli sociale le au Franţa, Danemarca şi Suedia. inchei citatul adica exact invers decit aberatiile domnului!

  PS.
  M-ai atacat si ca as fi grobian in general recunosc dar in particular la adresa unei doamne , unde nu recunosc, colega noastra Observator. In mintea domniei sale
  care evita, nu a pescuit ,afirmatia doamnei ,care folosise nepotrivit sintagma de „semetie barbateasca „, si era absolut normal fara sa-si inghita vorba, sa fie atentionata !

  IMI ESTI DATOR NISTE SCUZE , ASTA DOAR DACA ESTI BARBAT!

 91. 92 Bibliotecaru aprilie 23, 2011 la 8:48 am

  @ Vasile,

  Întrebarea, care domină reflecţia, este următoarea…

  La cele cinci alegeri prezidenţiale care au fost până acum, câte dintre voturile dumneavoastră în turul doi au fost date Din Toată Inima, crezând în acel candidat, ştiind că este ceea ce ţara are nevoie?

  Eu cred că aici este problema României, în zona încercării de a transpune voinţa politică prin vot general în faptă de execuţie politică (guvernare). Câţi dintre cei aleşi sunt expresia dorinţei poporului (şi aici nu mă refer la candidat ci la ceea ce va face acel candidat odată ajuns pe post) şi câţi dintre cei aleşi sunt expresia „nu am avut ceva mai bun de votat; trebuia să votez ceva şi am votat ce am crezut mai bine”.

  De ce să votez un fost marinar şef de partid ca preşedinte dacă pot vota un intelectual apolitic cu o pregătire în domeniile în care preşedintele are atribuţii, militar, diplomatic, drept, psiho-sociologie? Şi atunci societatea (prin partide) de ce furnizează în alegeri tot candidaţi marinari-ingineri în loc să-mi dea pe cei pe care i-aş vota din toată inima? Răspunsul este simplu, PDL nu l-a furnizat candidat la preşedinţie pe dl. Traian Băsescu pentru că aveam nevoie eu de domnia sa la Cotroceni, ci pentru că aveau nevoie ei de domnia sa la Cotroceni. Oricine iese ales, ca preşedinte, parlamentar, primar, preşedinte de consiliu judeţean, consilier… le este partidelor de folos şi nu mie, ca cetăţean, care ar trebui să fiu şeful lor şi patronul lor. Asta cu rare excepţii, dar atât de rare încât nici nu mai contează.

  Cât timp partidele se vor lupta să „câştige” alegerile pentru ei şi nu pentru noi, lucrurile nu se vor schimba în „mai bine” oricât se vor schimba liderii prin camerele Palatelor din România. Cetăţenii pot fi parte din problema reală a României, luptând împotriva lui X sau pentru Y, sau pot fi parte din soluţie cerând atât lui X cât şi lui Y să facă ce trebuie şi nu ce le este în interes personal, adică să pună cetăţeanul în dreptul lui la suveranitate, de stăpân peste destinele acestei ţări.

  Este calea mea de a lupta pentru instaurarea democraţiei şi desfiinţarea acestei structuri oligarhice numită CLASA politică.

  Dacă vreţi, putem discuta despre caracteristicile de clasă a politicii româneşti şi de ce politica nu ar trebui să formeze o clasă socială… dar probabil că v-aţi plictisi.

  Esenţial este că eu nu-mi doresc schimbarea oamenilor, ci reforma politică. Cu alte cuvinte îmi doresc ca partidele să înţeleagă că trebuie să renunţe la a mai guverna în interes propriu, să renunţe a mai acţiona în sensul interesului de clasă. Schimbarea oamenilor, păstrând cutumele din interiorul partidelor, nu va conduce absolut nicăieri. Avem nevoie de o reforma a mentalităţii. Dacă această reformă va veni, oamenii, liderii, se vor ajusta de la sine. Atunci vom vota oameni care se pregătesc ani de zile pentru a ajunge deputat, senator, ministru or premier, preşedinte, primar, consilier… şi orice alt post ocupat, prin definiţie, de un politician (de partid sau nu). Atunci politica se va face de către profesionişti şi nu de oameni intraţi în partid pentru a câştiga „oarece”.

  Domnul Năstase probabil îşi mai aminteşte de vremea când spuneam că este nevoie de universităţi de excelenţă care să pregătească politicienii pentru guvernare. Domnul Năstase îşi mai aminteşte probabil şi despre faptul că vorbeam despre nevoia de reformă a mentalităţii partidelor politice. Îşi aminteşte şi despre faptul că spuneam că primul partid care se reformează cu adevărat va avea negreşit peste 60% în alegerile parlamentare, pentru că poporul doreşte din suflet această schimbare.

  Eu nu spun lucruri noi, doar că vocea mea a devenit mai aspră înţelegând că această reformă nu se va începe măcar, că totul va fi ca până acum în momentul electoral 2012-2014. Înţeleg că nu voi trăi destul de mult pentru a vedea democraţia, dar îndeajuns pentru a vedea România în stare de disoluţie, vândută bucată cu bucată cu girul întregului popor.

 92. 93 marius aprilie 23, 2011 la 9:55 am

  @Bibliotecaru,
  sa stiti ca acestea cam sunt si ideile mele cu privire la clasa politica .Nu-i de mirare nici ca partidul poporului a avut o ascensiune asa rapida,aceasta fiind un efect al comportarii si atitudinii de-a lungul timpului a partidelor existente .Oamenii chiar s-au saturat de aceeasi mancare slinoasa servita in 21 de ani .Nu o mai doresc.O resping.Sunt dispusi sa incerce orice altceva.Disperarea a ajuns la asemenea culmi pentru cetateni,incat vor cu necesitate o alta mancare,nici macar in speranta ca ar fi foarte buna,dar macar ca e altceva, nu e aceeasi.
  Sincer,va inteleg disperarea justificata.
  Il inteleg si pe Vasile,cu alegerea ‘raului cel mai mic,’dar fiindca eu nu consider ca exista un rau mic si unul mare ,ci consider ca exista doar rau si atat ,din toate partile,nu pot fi de acord cu aceasta idee.In plus,am mai spus, ca votul negativ sau alegerea raului cel mai mic (asa cum exista el in perceptia fiecaruia sau ce inseamna pentru fiecare )ne-a adus in 21 de ani in aceasta situatie.Dar de ce sa fim noi obligati sa alegem raul cel mai mic sau sa dam mereu voturi negative si de ce nu mai bine partidele sa faca eforturi in sensul unor schimbari pozitive daca ne cer voturile sau sa avem incredere in ele ?De ce sa fie obligat cetateanul/electorul la o alegere (incorecta)de acest tip si de ce nu partidele/politicienii sa aibe preocupare ca ceea ce ofera sa fie de calitate?Sa fie ceva onest,sa fie ceva corect.. De ce vor sa triseze mereu in relatia cu electoratul sau chiar cu proprii membrii? Fiindca le e mai comod asa si fiindca nu doresc o schimbare profunda ,reala in nimic? Fiindca nu-i preocupa in mod real nici ce credem ,nici ce ne ofera ?Fiindca ne privesc de acolo …de sus,ca pe niste omuleti insignifianti,a caror convingeri si sperante le pot calca mereu in picioare…omuleti a caror singura menire este sa mearga la vot o data la 4 ani si sa-i voteze cu entuziasm ?

 93. 94 Vasile, aprilie 23, 2011 la 10:02 am

  Biblio,
  Intram intro polemica , un fel de cine a fost mai intii oul sau gaina!
  In toate tarile lupta politica este acerba si nici o data cu cele mai curate mijloace,”acolo” insa „totul se plateste”!
  Despre universitatile pe care l-ati propus am toata consideratia pentru orice idee care se doreste constructiva, tot din consideratie pentru dumneata nu doresc sa va mai reamintesc comentariile mele de atunci. Pot insa sa folosesc un artificiu, o figura de stil , si sa va intreb daca este vre-o mare diferenta intre doamnele care practica cea mai veche meserie, cu licenta , sau fara licenta.
  Nu doresc insa sa ocolesc raspunsul la intrebarea initiala, da am votat de fiecare data constient ca nu gresesc… daca lucrurile sau desfasurarea evenimentol ,poate ma contrazis , ramane o culpa a mea nu am gresit moral doar tactil… fizic am crezut ca nu ma voi frige!, !

 94. 95 Vasile, aprilie 23, 2011 la 10:03 am

  Paste Fericit si cu multa SANATATE!

 95. 96 Victor V. aprilie 23, 2011 la 11:02 am

  @ Vasile

  Măcar te-ai hotărât cu privire la subiect. E un pas înainte în discuția de clarificare și un semn bun că memoria nu te-a lăsat de tot. Poate că m-am înșelat și epitetul „conceput în eprubetă” era doar un semn de infantilitate.

  Revenind la comentariul meu, despre care tu spui că ar fi mincinos îl reproduc integral aici pentru a-l putea explica pe înțelesul tău:

  „Am gasit astăzi în Business Magazin (ediția tipărită) o statistică referitoare la ponderea cheltuielilor sociale în totalul veniturilor încasate la buget, în țările din UE27.
  În fruntea listei: Grecia, Lituania, Irlanda, Spania, Portugalia, România – adică țările PIGS plus Lituania și România. Toate candidate la faliment.
  La sfârșitul listei: Olanda, Norvegia, Cehia, Luxemburg, Germania, Suedia, Ungaria, Bulgaria, Austria.
  Îmi pare rău că nu-mi mai amintesc numele domnișoarei (cu ifose de profesoară) care mă punea să-mi fac lecțile privitor la subiectul de mai sus. Poate că face efortul și postează un “îmi cer scuze”.
  Ghiță, e valabil și pentru tine. Ce ziceai de Luxemburg? Mi se pare mie sau și Suedia este printre promotorii “capitalismului sălbatic”, cu minimă protecție socială.
  PS: Sursa este tot Eurostat 2009.”

  Datele sunt corecte și sunt preluate de Business Magazin din raportul Consiliului Fiscal, pagina 40.

  Întrebarea de care vorbești tu, este o șarjă amicală la adresa lui GHIȚĂ și nu este destinată infantililor. Cu excepția țărilor din fostul bloc sovietic (Cehia, Ungaria și Bulgaria), TOATE celelalte țări aflate la sfârșitul listei (Olanda, Norvegia, Luxemburg, Germania, Suedia, Austria) au politici sociale sănătoase. Mă aștept ca și celelate trei să fie capabile în scurt timp de același lucru.

  Acest lucru este posibil pentru că TOATE cheltuie pentru măsuri sociale un procent mai mic din ÎNCASĂRILE BUGETARE decât promotoarele PROTECȚIEI SOCIALE CU ORICE PREȚ (Grecia fiind pe primul loc).

  Dacă ai urmărit discuția despre Olanda, cu Viorel Dobre și Ghiță, pe firul precedent ai fi observat că în același timp și IMPOZITAREA este decentă. În totală opoziție cu Grecia care în plină criză a mărit impozitele! Impozite, care erau deja mult mai mari decât cele din țările vecine. Urmarea? O uriașă hemoragie de capital și oameni bine pregătiți. Eu însumi cunosc o duzină de greci, care au decis să plece definitiv din Grecia din cauza impozitelor. O parte din ei au ales Bulgaria și România, alții Elveția.

  Sperând că ai înțeles (în sfârșit), mă opresc aici cu traducerea comentariului pe înțelesul tău. Pentru că nu voi avea timp, de fiecare dată, să-ți explic în detaliu ce am vrut să-ți spun, roagă-l pe fratele mai mare și mai inteligent (Ghiță) să-ți explice el.

  PS: „cea ce” se scrie „ceea ce”, „adresainduma” se scrie cu cratimă. Cred că voiai să spui „nume și prenume” și nu forma greșită „nume și pronume”. Aici nici Ghiță nu te poate ajuta, pentru că și ortografia lui este la fel de sofisticată. În locul tău aș apela cu încredere la Aya, care dă lecții gratuite cu plăcere.

  PPS: Nu te-am atacat atunci când am constatat că ești grobian. Atât timp cât tu însuți ești conștient că ești, înseamnă că îți asumi acest lucru. În fond nu te obligă nimeni să fii grobian. În cazul discutat, numai tu puteai să înțelegi sintagma în modul respectiv și pe deasupra să atenționezi o doamnă despre acest lucru.

  Aș înțelege să-ți adresez scuze, dacă ești o doamnă și ți-am jignit sensibilitatea, însă acest lucru este aproape exclus. Crezi că ești sensibil(ă)?

 96. 97 Maximmouse aprilie 23, 2011 la 1:02 pm

  @Aya!

  Ma bucur ca dl. Severin este aproape sa-si limpezeasca situatia. Ii doresc tot binele, si sper , pentru ca este un „bursuc” tenace , sa reuseasca.Sa speram ca aceasta trista intamplare sa nu-l ingretoseze definitiv de social democratie….ma gandesc ca au mai fost , inclusif gazda noasrtra,psd isti in situatii din astea dar nu au plecat…

  Domnisoara ce cretu nu mi-a fost niciodata simpatica, totusi incepuse sa aiba o oarecare voce…..ghinion , daca nu i-a iesit smecheria…:) 🙂

  Invartesc in minte tot felul de nume „influente”
  din PSD….de ce nu zici …CINE o dorea pe aceasta in functii. ?…:) 🙂

 97. 98 Bibliotecaru aprilie 23, 2011 la 3:00 pm

  @ marius
  Atunci vă aştept în rândul celor 10 milioane de români necesari producerii schimbării.

 98. 99 florin m. aprilie 23, 2011 la 3:22 pm

  blogideologic spune:
  aprilie 21, 2011 la 3:08 pm

  “In perfect competition, no producer surplus accrues to the individual firm. This is the same as saying that economic profit is driven to zero. Real-world businesses generally own or control some of their inputs.” Adică într-o economie de piaţă de competiţie perfectă, nicio firmă (patron de firmă) nu înregistrează profit! Totuşi, chiar aici pe blog apar comentatori care bat intens darabana că ei sunt patroni de succes. Problema lor (dar şi a noastră) este aceea că respectivul succes este obţinut prin „mijloace specifice economiei reale”. De exemplu, despre @florin m. puteam să conchid că este patron de succes numai pentru că are contracte cu Ministerul Dezvoltării. Care-s mijloacele folosite de alţii nu ştiu, probabil tot contracte cu statul, dacă fac aici propagandă directă sau indirectă pentru regimul lui Traian Băsescu.

  Draga domnule Blog, te afli in eroare, dar asta cu siguranta nu trebuie sa te surprinda.

  In primul rand, confunzi profitul intreprinderii cu castigurile actionarilor/ castigul pe capitalul investit. In al doilea rand, ramanand la profiturile intreprinderii, diferenta dintre carti si economia reala nu este cea pe care tu ti-o imaginezi, ci faptul ca in lumea reala, nu toti antreprenorii anticipeaza viitorul in acelasi fel, ceea ce face ca unii sa cumpere factorii de productie la preturi mai mici si altii mai mari decat cei necesari productiei la pretul maxim acceptat, ceea ce determina pe unii sa piarda si pe altii sa castige. Situatia de echilibru perfect este in fapt rara, intrucat noile tehnologii, alte idei de organizare a muncii si factorilor de productie fac diferenta. Asta, chiar in conditiile unei piete fara bariere, perfect competitionale.

  Nu am vreo clipa pretentia, citindu-i pe cei care posteaza aici, ca ar trebui sa aiba rigoare stiintifica, ori documentara, comentariile trimise. Dar cele scrise de catre tine despre presupusele mele contracte lucrative cu Ministerul Dezvoltarii, fie sunt simpla expresie a unor tribulatii ce nu-ti dau pace, fie le incadram linistit la capitolul SF.

 99. 100 Bibliotecaru aprilie 23, 2011 la 3:29 pm

  @ Vasile,
  Să-mi fie cu iertare, eu am rezolvat problema „oul sau găina” din primul an de facultate.

  Întrebaţi este vre-o mare diferenta intre doamnele care practica cea mai veche meserie, cu licenta , sau fara licenta. Stimate domn, spuneţi asta pentru că nu aveţi cunoştinţă de istoria omenirii. În orice ţară a lumii în care cea mai veche meserie se practica cu licenţă, această meserie era absolut una onorabilă. Fie că se numeau curtezane, hetaere, neaera, geisha şi aşa mai departe, funcţie de zonă, doamnele aveau o înaltă educaţie în artă, filosofie, politică, uneori chiar vârfuri intelectuale ale societăţii, aveau un comportament mai elegant decât al celor mai înalţi nobili… Motiv pentru care uneori ajungeau chiar în vârful ierarhiei nobiliare. Repet, istoria consemnează că nu era absolut cu nimic o ruşine să practici o astfel de meserie într-un mod licenţiat, nimic degradant.

  Răul renume era al celor „nelicenţiate”.

  Întrebarea nu era asupra unei eventuale greşeli (sau alegeri greşire), ci asupra faptului că cel votat era conform arhetipului pe care îl doreaţi ca ales. Cu alte cuvinte vă întrebam dacă aţi votat până acum un candidat despre care să credeţi că este exact cel pe care îl doriţi, că nu se poate mai bine.

  Personal, v-am spus, singurul candidat votat vreodată de mine cu toată inima a fost Ion Raţiu… Dar această alegere a fost în primul tur şi nu în cel de al doilea tur (dl. Raţiu a „cules” mai puţin de 5% dintre voturi şi nu a mer mai departe), cel care contează. Cu alte cuvinte, nu am votat (ales) niciodată un candidat (la orice funcţie ar fi fost alegeri) astfel încât să fie măcar aproape de arhetipul politicianului pe care îl doresc pentru acea funcţie.

 100. 101 Karakas aprilie 23, 2011 la 5:52 pm

  Imi pare rau ca in partid exista aceste divergente pe teme de comunicare publica precum situatia dlui. Severin. Acestea vor fi exploatate la maximum de opozitie (si grupurile de opozitie din partid, ca cel al lui Geoana) iar simpatizantii stingii vor avea confirmarea (pentru a cita oara?) ca liderii partidului nu au pozitii comune, ca sansa de a avea o echipa noua, dinamica si neerodata de conflicte interne este la fel de mare ca si pina acum.

  Sigur ca e bine sa ne abtinem de la a comenta un verdict care nu a venit. Dar dl Severin a iesit foarte sifonat din afacerea asta, si indiferent de verdict, ca om politic va fi foarte greu, daca nu chiar imposibil sa isi refaca imaginea. Inteleg insa actiunea Corinei Cretu, in sensul ca a dorit sa dea un semnal ca PSD se afla intr-un proces de curatire si inoire. Asemenea semnale se dau in toate partidele, peste tot in lume.

  Va doresc Paste Fericit, liniste si lumina tuturor!

 101. 102 Alex aprilie 23, 2011 la 7:28 pm

  Bibliotecaru, nu sunt de acord cu acreditarea ideii ca toti care l-au votat pe TB sunt cretini/nebuni.

  Romanii nu sunt popor de idioti, analfabeti, redusi mintal.

 102. 103 Bibliotecaru aprilie 23, 2011 la 10:23 pm

  @ Alex

  Stimate Alex,
  Aţi înţeles greşit. Şi eu l-am votat pe domnul Băsescu în 2004. Eu spuneam că nu ajung să candideze oameni care se apropie măcar de idealul postului pentru care candidează.

  Dacă domnia voastră aveaţi de ales între domnul Băsescu, inginer-căpitan de vas, lider politic, de felul domniei sale miştocar şi cu accese de violenţă (cel puţin verbală), cu ceva probleme pe la casa din Mihăileanu, o afacere ciudată cu fabrica de îngheţată, fost prieten cu domnul Vântu şi alte prietenii „dubioase” (prin dinamica lor mediatică, nu prin altceva) şi restul bagajului cu care domnia s-a prezentat în alegeri, începând cu faptul că a promis că va fi primar şi după câteva luni i-a cam trecut de primărie, pe de o parte, şi un intelectual de rasă, elegant, fin, cu grad diplomatic, trei facultăţi (drept, ştiinţe militare, sociologie) cu un master în comunicare, două limbă străine vorbite fără „accent de România”, fără să fi fost niciodată membru de partid, fără nici un fel de „bagaj” de tipul cercetărilor penale, pe de altă parte… ce aţi alege pentru funcţia de preşedinte?

  De ce românii trebuie să aibă un om care se pricepe la a conduce un vas, la a fi reprezentant la Anvers din partea NAVROM, la a fi funcţionar şi ministru la Ministerul Transporturilor, la a fi preşedinte de partid, la a fi parlamentar, la a fi primar… şi la a fi preşedinte. Cât de genial este acest om încât poate să le facă pe toate? Şi de aici întrebarea conexă… cât de slabe sunt partidele dacă este nevoie ca un singur om să facă toate aceste lucruri?

  Nu ar fi normal ca un om care doreşte să fie preşedinte al României să se pregătească toată viaţa pentru a fi preşedinte al României şi nu pentru altceva? Nu ar fi normal ca cine doreşte să fie ministrul al transporturilor să se pregătească măcar două decenii pentru această funcţie, să meargă din etapă în etapă, de la banalul funcţionar nou angajat şi până la fotoliul ministerial?

  Vedeţi dumneavoastră,
  Problema este că în România câştigul este peste noapte. Se ia un om care nu are absolut nici un fel de experienţă, doar pentru că a dat ceva bani pe la partid, a organizat nişte corturi electorale şi a răspândit nişte fluturaşi… şi ajunge primar, ministru, mahăr politic, baron local. Aici cred eu că este problema.

  De aceea merge totul prost, pentru că ajung în funcţii oameni care nu se pregătesc, nu se potrivesc, nu se pricep la ceea ce trebuie să facă. Nici măcar mental nu se pregătesc aceşti oameni, de aceea clachează când le intră bani pe mână şi apare posibilitatea de a face într-un an o avere câţi alţi în 50.

 103. 104 Bibliotecaru aprilie 23, 2011 la 10:27 pm

  @ Alex
  De aceea puterea de decizie corupe realitatea, de aceea politicienii „mai vor o tură”, mai vor antemergători, mai vor gărzi de corp, şofer, maşină scumpă… Pentru noi toţi astfel de lucruri par prostii, pentru ei reprezintă însemnele puterii, le satisface orgoliul şi dorinţa de a fi şefi, de a domina. De aceea nici un politician, când este întrebat ceva, nu spune „habar nu am”, toţi emit o părere, chiar şi atunci când nu ştiu despre ce este vorba.

  Stimate Alex,
  Eu nu doresc să vă conving de adevărul meu, eu încerc să vă conving să căutaţi adevărul dumneavoastră şi să nu luaţi „de-a gata” adevărurile oferite de alţi, fie că este vorba de mine, de clasa politică sau de cel pe care îl votaţi în campania electorală.

  Spuneaţi că poporul nu este prost. Aşa este, nu este prost. Numai că vine cu mentalitatea unei minciuni mondiale întreţinute şi de actualii politicieni români, o mentalitate care nu este democratică şi nimeni nu a spus ce trebuie să facă poporul pentru a-şi câştiga dreptul la democraţie. Cineva spunea că democraţia nu este un dat, este ceva ce trebuie recâştigat zi de zi.

  Haideţi însă să vă pun problema altfel.

  Domnul Băsescu are ca partid de suflet partidul democrat liberal. Preşedintele are ca partener pe domnul Boc. În Parlament există o majoritate stabilă care face absolut tot ce doreşte domnul Băsescu via domnul Boc. Este evident că cetăţenii Băsescu, Boc şi PDL nu trebuie să lupte pentru democraţie, ei o pot aplica pentru că au mijloacele. Lupta pentru democraţie nu poate fi decât a poporului împotriva celor care acaparează puterea poporului şi exercită puterea antidemocratic. În concluzie, dacă astăzi nu este democraţie în România, atunci avem două concluzii:
  1. Cei care construiesc în România o societate non-democratică (în caz particular oligarhică) trebuie să fie Băsescu-Boc-PDL, pentru că altcineva nu ar putea fura puterea poporului.
  2. Cei care pot reinstaura democraţia sunt doar cetăţenii, că doar politicienii nu-şi vor da singuri peste degete.

  Domnul Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale pe baza mesajului că există o oligarhie Iliescu/Năstase/PSD şi că doreşte democraţia României. Astăzi este clar că, dacă lucrurile au fost echilibrate la început, atunci când domnul Tăriceanu se opunea domnului Băsescu, astăzi există o situaţie nedemocratică ce nu poate fi provocată decât acolo unde poate fi furată puterea, respectiv Băsescu/Boc/PDL. Poporul a fost, nu prost, ci înşelat… din păcate poporul nu ştie cum se reacţioneze astfel încât să repare lucrurile. Politica îi spune că lucrurile se pot repara prin vot, prin reducerea hoţilor din parlament, prin reducerea sectoarelor în capitală… dar nu este adevărat… votul nu va face decât să perpetueze un conflict politic. Lucrurile se pot rezolva numai prin candidaţi de calitate.

 104. 105 Victor V. aprilie 24, 2011 la 3:23 pm

  @ florin m.

  Bine ai revenit! Și mă bucur că i-ai tu răspuns lui blogi. Mă tenta și pe mine, însă de obicei urmează câte o falsă „demonstrație” cu care pierd cel puțin o jumătate de oră pentru a descoperi unde a trișat.

  Din ce-a postat, mi s-a părut interesant „paradoxul liberal” al lui Amrtya Sen.

  Sărbători fericite!

 105. 106 Vasile, aprilie 26, 2011 la 7:21 am

  Biblio,

  Aaaa nu!
  In istoria de care vorbiti se trecea cam greu de la curtezana la regina, doar accidental ….cind se lucra cu material inadecvat.
  Si apoi dumneavoastra ati corectat ideea istorica , cu „era” adica cu omonimul de la „a fost odata” o chestie care se mai practica , insa fara licenta si prin Franta , Romania…….dar tot din cauza materialului prost!

  PS.
  Apropo de cunoasterea istoriei fara sa traiesc prinre inaintasi mei sau ai altora cunosc ceva istorie fara sa ma pregatesc in prealabil despre si pentru un subiect anume!

 106. 107 Vasile, aprilie 26, 2011 la 7:42 am

  W,

  Insistati in … . Sincer mi-ar fi jena sa mai comentez. Dumneata nu faci nici o confuzie ,incerci sa manipulezi cititorul inducind in fals ideea ca Romania ar avea un buget social indeajuns de mare comparat cu rwstul tarilor europene.
  Publici si ataci o tema citez ponderea cheltuielilor sociale în totalul veniturilor încasate la buget, în țările ue . inchei citatul si ataci aiurea Suedia al treilea stat european ca pondere la bugetul social,atasand la propriul dumneavoastra comentariu citez sursa Eurostat 2009.” inchei citatul . Adica care sursa, comentariul dumitale?

  PS
  W nu mai faceti eforturi inutile de a va vopsi propriul gard cu alta culoare decit acea care va este scrisa in statul de plata, v-ati dat arama pe fata si in comentariul infantil pe care l-ati facut la raspunsul meu dat lui Harabula…asa este Razboi si Pace , Iluzii Pierdute, Mos Goriot, Germinal,…….o femeie…?

 107. 108 Victor V. aprilie 26, 2011 la 10:01 am

  @ Vasile

  Tu nu ai citit răspunsul? Și nu l-ai înțeles? O să îți explic ca pentru grădiniță: sursa datelor este Eurostat 2009, date care au fost utilizate în raportul Consiliului Fiscal, preluat și de Business Magazin.

  Ai înțeles acum puiuț mic? Acolo la voi la grădiniță, vă dau și creioane colorate sau vă jucați doar cu plastilină? Hai, nu te supăra, îmi pare rău că ți-am atras atenția asupra erorilor de ortografie. Nu am știut că încă nu ați ajuns la gramatică.

 108. 109 Bibliotecaru aprilie 26, 2011 la 10:05 am

  @ Vasile,
  Cum aţi ajuns repede la regină… 😀 Îmi puteţi spune, la repezeală, câteva regine din Grecia şi Roma antică? 😀

  Eu vorbeam despre nobili. Să spunem, de exemplu, despre Hippolochus din Thessalía care s-a îndrăgostit de Lais cea tânără (Lais din Hyccara) şi au avut, în Thessaly, o căsătorie fericită până ce, cuprinse de gelozia frumuseţii sale (vedeţi, fără legătură că ar fi fost hetaeră, doar pentru că era frumoasă), femeile au atras-o în templul Afroditei şi au omorât-o prin lapidare, motiv pentru care se spune că oraşul a fost pedepsit de zei prin ciumă care a persistat până ce au ridicat un templu.


 1. 1 Am Facut 200 de posturi! « Popateapa's Blog Trackback pe aprilie 21, 2011 la 2:54 pm
 2. 2 Despre noua Constitutie a Ungariei | Gica Contra Blog – Jurnal de Balamuc Trackback pe aprilie 21, 2011 la 9:03 pm
 3. 3 De Sfintele Sărbători Pascale, guvernul premierului Băsescu ne arată … degetul ! | Pensiuneaedenjibou's Blog Trackback pe aprilie 22, 2011 la 2:32 am
 4. 4 Şpagă contra rentă « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe aprilie 22, 2011 la 6:28 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: