S-a stins din viata Octavian Penda

Astazi, s-a stins din viata, dupa multa suferinta, la doar 55 de ani, Ion Octavian Penda.

Un geniu al gravurii, ce poate fi pus oricand,  alaturi de Durer, Holbein, Rubens, Piranesi sau Aman. Un artist, in toate exprimarile vizuale – pictura, sculptura, ceramica, sticla – Penda va ramane artizanul, ne-egalat, al machetele de marci filatelice romanesti, al efigiilor, al bancnotelor, al portretelor sau al ilustratiei de carte.

L-am cunoscut in urma cu multi ani. Ne-a legat un proiect pe care l-am construit impreuna: Muzeul hartilor vechi. El a fost cel care, impreuna cu colaboratorii sai, a creat ambianta extraordinara din strada Londra unde au fost expuse cele aproximativ 1000 de harti vechi pe care le donasem statului roman. Am lucrat impreuna la realizarea albumului Muzeului. Acum, aveam gata de tiparire un album de harti vechi despre Dunare si Marea Neagra. M-a ajutat sa ilustrez cateva carti. Mi-a desenat un minunat „ex libris”. M-a ajutat la Fundatia Titulescu, in publicarea si ilustrarea unor lucrari sau cu diverse lucruri (mai) simple – afise, invitatii, felicitari, pliante. Nu m-a refuzat niciodata, indiferent cat de traznite erau ideile mele.

A suferit teribil in ultimile luni. Nu puteam sa-l ajutam cu mare lucru. S-a stins cu modestia geniului care si-a gresit epoca si care intotdeauna a oferit mai mult decat a primit.

L-am pretuit mult. L-am iubit ca pe un copil care se rasfata, promitand, intarziind, stiind ca totul i se iarta pentru geniul sau.

Locuia pe aceeasi strada cu mine, pe celebra strada Muzeul Zambaccian, cam vis-a-vis de muzeu.

A avut multi prieteni. De dimineata primesc incontinuu mesaje;  „A murit Penda”. Stiam ca nu va rezista foarte mult. Si cu toate astea, vestea mortii lui a stabilit definitiv ceea ce este iremediabil.

A mai plecat un prieten, un mare artist, un maestru al gravurii, lasand in urma tristete si regrete.

Ramas bun, Tavi! Dumnezeu sa-ti dea odihna pe care o meriti!

28 Responses to “S-a stins din viata Octavian Penda”


 1. 1 cornel aprilie 19, 2011 la 1:37 pm

  Dumnezeu sa-l ierte!

 2. 2 Bibliotecaru aprilie 19, 2011 la 2:25 pm

  Eu nu l-am cunoscut personal… asta nu înseamnă că nu mi-ar fi plăcut să-mi facă 20-30 de planşe ilustrative la cartea mea.

  Dumnezeu să-l ierte!

 3. 3 Pali aprilie 19, 2011 la 2:48 pm

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

  Pleaca valorile dintre noi ,…si din pacate raman mizeriile,

 4. 4 blogideologic aprilie 19, 2011 la 2:58 pm

  Dumnezeu să îl ierte şi odihnească !

 5. 5 Ion Dinu aprilie 19, 2011 la 3:06 pm

  Sub tencuiala unui stat modern scârţâie din toate proptelele – vechi şi noi – o şandrama feudală. Sistemul de funcţionare e suveica post-privilegiu-tribut.

  România nu este stat social. Din 40%, cât sunt cheltuielile publice ca procentaj din PIB, doar jumătate merg către pensii, Sănătate sau Educaţie. Cu o administraţie în cote rezonabile, România ar putea avea chiar excedent bugetar.
  Nu este nici stat capitalist. Pentru fiecare leu investit, o companie trebuie să plătească încă un leu taxe şi mită, să stea la coadă, iar la sfârşit să fie umilită pentru îndrăzneală. Iar pentru fiecare leu dat ca salariu net, trebuie să plătească încă un leu, în numele solidarităţii sociale.
  Surpriză! Tot în două împarte şi statul banii adunaţi. Doar că, pentru fiecare doi lei încasaţi, un singur leu acoperă cheltuielile sociale. Celălalt leu, adică cele 20% din PIB care nu ies la socoteală, reprezintă banii care finanţează statul clientelar, fie că e vorba de salarii, cheltuieli curente sau investiţii.

  Chiar şi puţinele cheltuieli necesare trec printr-un filtru feudal: suveica post-privilegiu-tribut. Ce înseamnă asta? Toţi şefii administrativi, până la nivel de director sau chiar mai jos, sunt numiţi nu pentru a urmări interesul public, ci pentru privilegiul de a colecta fonduri în nume propriu. Din care să verse o parte înapoi ca tribut.
  Mai are rost să le cerem performanţă? Chiar dacă ar fi în stare să o obţină, i-ar aştepta o singură soartă: mazilirea. Să le cerem să elimine economia neagră? Păi, ei sunt însăşi economia neagră! Ei garantează circuitul public-privat al fluxurilor de bani care urcă de la cel mai mărunt nivel al corupţiei până la cel mai înalt nivel politic.
  Sunt doar două diferenţe între feudalismul medieval şi cel contemporan. Prima diferenţă: „mijlocul de producţie” principal nu mai este privilegiul agricol, ci un privilegiu al taxării – fie ea legală sau ilegală.

  A doua diferenţă: la vârf nu există un „Domn”, ci doar un sistem de privilegii care se autoperpetuează şi care funcţionează ca o inteligenţă colectivă. Are o strategie de conservare, îşi trimite reprezentanţi la vârf pentru a-i servi interesele şi distribuie eficient sarcinile în interior. Cum arată ierarhia:

  I. Clasa politică. Luaţi individual, politicienii nu realizează exact ce caută acolo. Ştiu doar atât cât e nevoie să ştie: că au ceva datorii, câţiva prieteni şi o organizaţie de partid pe care trebuie să o răsplătească.

  II. Structurile de forţă. De la judecători până la jandarmi, toţi reprezintă linia de fidelitate care trebuie să păstreze lucrurile aşa cum sunt acum. Cel mai mic salariu de aici e mai mare decât un salariu bun de profesor sau medic. Cea mai mică pensie specială este mai mare decât o pensie bună de profesor sau de medic.

  III. Masa de manevră. De la sutele de mii de funcţionari angajaţi pe posturi inventate până la beneficiarii de ajutoare sociale pentru nevoi fictive. Rostul lor este să îşi înţeleagă statutul semiprivilegiat şi să tacă.

  IV. Baronii locali. Fac reglajul fin între nevoile de hrană ale caracatiţei şi nevoile reale de finanţare ale comunităţilor. Direcţionează fondurile în aşa fel încât să menţină o stare permanentă de dependenţă.

  V. Clienţii fondurilor publice. O nouă castă socială, care a înţeles sistemul şi l-a încălecat din fugă. Un calcul cinic le-a demonstrat că e mai rentabil aşa decât să faci afaceri cinstite. Ei au dat tonul creşterii în spirală a cheltuielilor publice până la nivelul de acum, la care nu mai pot fi susţinute. Şi – ca într-un joc piramidal -, ca să nu cadă sub propria greutate, trebuie să găsească pe cineva care să achite nota de plată.

  VI. Poporul. Mărim dijmele sau tăiem simbriile?

 6. 6 Mihnea Georgescu aprilie 19, 2011 la 3:49 pm

  Dumnezeu să-l odihnească pe acest Artist plecat prematur dintre cei vii…

 7. 7 Fragmentarium Politic aprilie 19, 2011 la 4:34 pm

  „S-a stins cu modestia geniului care si-a gresit epoca si care intotdeauna a oferit mai mult decat a primit.” Inaltator si dureros de adevarat. Odihneasca-se in pace !

 8. 8 abc aprilie 19, 2011 la 4:38 pm

  …am mai pierdut un om drag…Dumnezeu sa il aiba in paza Sa!
  Suntem alaturi de Dvs in aceste clipe de tristete…

 9. 9 dlnimeni aprilie 19, 2011 la 4:49 pm

  Dumnezeu sa-l ierte!

 10. 10 blogideologic aprilie 19, 2011 la 5:00 pm

  @ Ion Dinu
  Interesantă analiză.

 11. 11 Ghita Bizonu' aprilie 19, 2011 la 5:56 pm

  Ion Dinu

  asta este uin stat privatizat.
  Eu as propune o renationalizare a lui…

 12. 12 nicu aprilie 19, 2011 la 6:03 pm

  dumnezeu sa-l ierte. ce pacat mare pacat despre acesti oameni minunati nu se sufla o vorba , bine ca avem irinei si monici ne cam meritam soarta. amin.

 13. 13 Sibilla aprilie 19, 2011 la 6:38 pm

  A murit creatorul primei bancnote de după revoluţie, reşiţeanul Octavian Ion Penda
  Artistul plastic Ocatavian Ion Penda a încetat din viaţă în această dimineaţă, în urma unei boli necruţătoare, la Spitalul Matei Balş din Bucureşti. Penda este considerat unul dintre cei mai importanţi gravori şi miniaturişti din România tuturor timpurilor. Celebritatea i se datorează însă şi faptului că a fost gravorul român care a realizat prima bancnotă de după revoluţie, respectiv bancnota de 500 de lei, cu portretul lui Constantin Brâncuşi pe ea.

  Artistul complex Octavaian Ion Penda s-a născut la Reşiţa, în anul 1956, unde a copilărit şi a urmat primii ani de şcoală. A studiat la Academia de Arte Vizuale din Bucureşti şi, la numai doi ani de la absolvire, a debutat fulminat, câştigând concursul pentru proiectul medaliei comemorative „2050 de ani de la crearea statului Dac”. De atunci a deschis sute de expoziţii de gravură, ceramică, sticlă, sculptură, în ţară şi în străinătate, fiind laureat cu numeroase premii şi distincţii. Interesant este faptul că, deşi era un grafician deja celebru, Octavian Ion Penda, şi-a deschis prima expoziţie personală abia în anul 1989, la Reşiţa, revoluţia din decembrie surprinzându-l în oraşul natal, cu gravuri pe simezele galeriei “Agora”, din cartierul Govândari.

  Deşi stabilit la Bucureşti, în ultimii ani de viaţă find directorul Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţilor Vechi, Octavian Ion Penda a ţinut legătura cu prietenii, artiştii şi cunoscuţii săi de la Reşiţa, printre care putem să-i amintim pe (acum timişorenii) Petru Galiş şi Felicia Selejan, pe Bebe Cojocariu, Nicolae Ungar, Petru Comisarschi şi alţii.
  Artiştii şi prietenii săi din toate colţurile ţării şi ale lumii îi vor păstra o pioasă amintire.

  sursa : http://www.argument-cs.ro/content/a-murit-creatorul-primei-bancnote-de-dup%C4%83-revolu%C5%A3ie-re%C5%9Fi%C5%A3eanul-octavian-ion-penda

  Dumnezeu să-l hodinească-n pace !

 14. 14 Sibilla aprilie 19, 2011 la 6:53 pm

  “Din cele peste şapte sute de instituţii muzeale existente în România, nici una din ele nu prezenta publicului până acum o colecţie sistematizată de hărţi şi gravuri vechi capabile să introducă privitorul în universul unor epoci trecute – scene rurale sau din viaţa urbană, costume, clădiri vechi sau alte aspecte. Muzeul devine astfel o prezenţă inedită în peisajul cultural românesc şi nu numai, având un statut de unicat şi pe plan european”, spunea Penda despre Muzeul Hărţilor.

 15. 15 Adi Balgradean aprilie 19, 2011 la 7:13 pm

  Dumnezeu sa-l ierte ! Constat cu regret ca marile valori ale acestei tari incep sa ne paraseasca una cate una…Cred ca ideea unui Pantheon Al Neamului Romanesc este mai actuala ca niciodata.

 16. 16 Sibilla aprilie 19, 2011 la 7:58 pm

  DISTINCŢIE
  Toată Casa Regală, pe monedele euro
  Chiar şi de când este director al Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţilor Vechi, din 2003, Octavian Penda nu s-a lăsat de gravură, nici de expoziţii. În mansarda muzeului, transformată în birou şi, deopotrivă, în atelier de creaţie, îi încap toate diplomele obţinute, dar şi lucrările care-i plac cel mai mult, printre care un portet al lui Adrian Năstase, cel care a venit cu iniţiativa înfiinţării muzeului în perioada în care a fost premier.

  Despre soarta bancnotelor româneşti la invadarea euro, Octavian Pendea spune că vor avea suficient loc în colecţii sau muzee. Printre personalităţile mai vechi sau de astăzi care ar merita o figură pe una dintre monedele europene, artistul ar trece toată familia regală, de la Carol I până la Regele Mihai, dar şi pe Ion Brătianu.
  Politicienii de astăzi nu ar avea trecere pe monedă: „Din cultură ar mai merita nişte personalităţi, nu din politică. N-aş pune din contemporaneitate”, încheie, cu aceeaşi rezervare, bunicul primei bancnote de după ’89.

 17. 17 Mitache Sanda aprilie 19, 2011 la 9:11 pm

  Si cand ne am reintalnit dupa anii de scoala,am avut seri interminabile,intr un mic demisol de 12 m,unde functiona un bistro,inventat de mine ,unde nu existau decat 4 mese ,unde mancam lucruri pregatite ad hoc,tarte clatite inghetata ,si discutam imenns despre toate.Si azi ma intreb cum puteau intra in acel mic loc 7 oameni deodata , Boema a fost atat de mare ,dar si sublima,caci nastrusnica bucatarie la strada nu aducea nici un profit financiar,dar a legat o relatie de mare calitate intre artisti plasticieni ,muzicieni arhitecti ,reprezentanti tineri ai Consulatului Franceez ,cativa pietoni.Si intr o seara Penda al nostru ,ne a invitat pe toti la Perla ,si ne a obligat sa dansam sarbeste.Un om singur,un geniu ,care ne a aratat bucuros ca nu numai Zorba poate dansa liber ,in acel moment al dansului ,simtind chiar,ca, este fericit.Pendone,acum dansezi cu Leonardo!

 18. 18 Aya aprilie 20, 2011 la 1:25 am

  Dumnezeu sa-l odihneasca!

 19. 19 Gilvir-mic eletarf aprilie 20, 2011 la 4:20 am

  „…ma bucura gandul ca ai fost inconjurat de prieteni, Dumnezeu sa te aiba in imparatia sa,…rad si plang ,amintindu-mi de ideile tale traznite si de fiinta ta aventuriera. Plang si rad ,amintindu-mi de vacantele noastre la Resita…de Profesorul Rosca care striga in urma noastra (era valabila pentru mine) cum e viata pi sentru baaaaii?…rad si plang, de grijile ce ne-ai facut cand te-ai pierdut cu Mosoarca in Cheile Nerei,mergand noua ore printr-un rau de munte ca sa gasiti o asezare humana…plang si rad, de nebuniile traznite ale lui Ghita Sobolu prins si el ,de altfel ,de ideile magige emanate de capusorul tau…rad si plang, amintindu-mi de aparitia ta in stil hipi ( momente grele pentru ucitaT,ha,ha,ha…) stupefiind cartierul provincial…batute-ar norocul sa te bata ( cum spunea Babule,artsaon acinub )…plang si rad…rad si plang…nimeni a inteles geniul tau chiar daca vorbesc de el…imi lipsesti mult,dar cum imi spunea Vio ,…ne vom revedea mai devreme sau mai tarziu … si va fi ca altadata…toti impreuna, Mosu,Babule,Puiu,Sobolu,Mosoarca,Pupi,Rosca,Viorel,Hugo,Vio,Livia, toti ne vom revedea razand si plangand…ramai cu bine uem luroitarf…

 20. 20 teostanc aprilie 20, 2011 la 10:00 am

  @Nastase,
  Dumnezeu sa-l odihneasca!

  @Ion Dinu,
  Ati realizat o sinteza extraordinara a statusului nostru. Sper ca cele scrise sunt documentate. Am descarcat postarea dvs. ca s-o folosesc si eu. Daca nu sunteti de acord ‘trageti-ma de urechi’ pe blog.

 21. 21 Aya aprilie 21, 2011 la 2:24 am

  @

  Opn Dinu

  Textul din aprilie 19, 2011 la 3:06 pm este pretios si dovada a faptului ca nu ai cunostinte elementare legate de concepte pe care le folosesti aberant.

  Statul social nu se defineste in functie de „excedentul bugatar” (invocat, absurd, ca argument al abisalei tale gandiri) sau de deficit.
  Statul social este statul de drept, democratic.
  Romania este (inca) un stat social- statut pe care risca sa il piarda in urma periculoaselor derapaje de la ordinea de drept ale acestei puteri genocidare.

 22. 22 Aya aprilie 21, 2011 la 2:26 am

  @

  Ion Dinu

  Mesajul din aprilie 21, 2011 la 2:24 am iti este adresat.
  Am facut aceasta precizare intrucat ti-am tastat gresit numele.

 23. 23 marius aprilie 21, 2011 la 11:00 am

  Eu l-am cunoscut pe Tavi. Prea putin, s-a grabit sa plece. Adrian Nastase a fost un om providential pentru el. L-a inteles, l-a apreciat si l-a implicat in proiecte care sa il puna in evidenta. Dumnezau sa il odihneasca, s-a linistit in Saptamana patimilor.

 24. 24 marsilli aprilie 22, 2011 la 3:13 pm

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 25. 25 STOMIRCA GEORGE aprilie 26, 2011 la 8:49 am

  ADEVARAT A INVIAT! Vreau sa va multumesc ptr. toate urarile de bine facute si nu in ultimul rand ptr. tot ceea ce ati facut si veti face cu siguranta ptr. Comuna noastra. Va aduc la cunostinta ca sunt aproape vecin la CORNU si asta ma bucura tare mult.De vreo 11 ani lucrez si locuiesc in PREDEAL.Va admir si stimez pe toti membri fam. NASTASE! Va aduc aminte, cu multi ani in urma am avut placerea sa intru in curtea Dv. si sa ne dam mana. Am fost deosebit de bucuros. Va dorim tot binele din lume,sanatate fericire,alaturi de cei dragi.Nu fac politica dar mi-as dori sa va avem PRESEDINTELE acestei tari minunate!CU STIMA SI RESPECT AM ONOAREA SA VA SALUT!

 26. 26 Spiridon Ion Cepleanu ianuarie 28, 2012 la 7:54 pm

  Abia azi ajung pe acest blog… cu D-l Penda aveam o pasiune comuna, hartile si atlasurile de odinioara, si, in ciuda timiditatii si a faptului ca nu ne cunosteam, numai fiindca paznicele i-au spus ca „e un domn din Franta care a stat toata dimineata”, m-a primit frateste la Muzeu, ba chiat m-a oferit o carte… acum ma doare ca un asemenea OM s-a stins…

  Sa incercam sa-i urmam exemplul…

  Spiridon Ion Cepleanu


 1. 1 * Bunicul bancnotei de 500 de lei * s-a mutat pe steaua sa… « Sfinxul Trackback pe aprilie 19, 2011 la 7:35 pm
 2. 2 * Bunicul bancnotei de 500 de lei * s-a mutat pe steaua sa… « Sfinxul Trackback pe aprilie 19, 2011 la 7:35 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

<span>%d</span> blogeri au apreciat: