Robert Helman

Robert Helman a fost unul din reprezentantii majori ai picturii abstracte din cadrul Noii Scoli de la Paris.

S-a nascut la Galati, in 1910, intr-o familie instarita. In 1927, a plecat la Paris, sa studieze dreptul. Din 1933 devine avocat. Sotia lui era tot din Romania. In perioada razboiului pleaca la Barcelona, de unde revine in 1946 si se instaleaza in Montparnasse, in fostul atelier al lui Mane Katz.

Dupa numeroase participari la expozitii colective, in 1983 organizeaza  o importanta expozitie retrospectiva la Muzeul de arta moderna din Paris.

In 1984, isi pierde ochiul stang (va amintiti ca si Brauner, in 1938, si-a pierdut ochiul stang, tot de la un ciob de sticla!). Continua sa picteze. Dar si sa sculpteze. In metal. In 1990, are loc o alta mare retrospectiva, la Cannes. Se stinge din viata in noiembrie 1990, fiind inhumat la Berulle, pe mormantul sau fiind amplasata sculptura sa, „Zborul”.

Am rasfoit mai multe cataloage de expozitii si albume monografice despre Helman. Unul dintre albume, publicat de Lydia Harambourg, cu ocazia unei mari expozitii, retrospective, din 2010,  la Orangerie des Musees des Sens.

La Paris, in urma cu catva timp, l-am intalnit pe fiul artistului, care mi-a spus ca tatal lui si-ar fi dorit foarte mult sa organizeze  o expozitie in tara in care s-a nascut.Nu a mai apucat, murind in 1990.  Fiul lui s-a angajat insa sa stranga din diverse colectii si muzee lucrarile necesare pentru o astfel de expozitie.

Credeti ca la Muzeul National de Arta Contemporana, pe care l-am creat in 2004, pentru astfel de ratiuni, ar putea fi organizata o astfel de expozitie?

42 Răspunsuri to “Robert Helman”


 1. 1 Vasile, aprilie 10, 2011 la 8:49 am

  Domnule Nastase,

  Vedeti ce se intampla si cu aceste gusturi rafinate !
  Daca consumau la sticla de plastic nu mai aveau accodente cu cioburi in ochi.
  Din putinii pictori pe care i-am cunoscut cam toti faceau excess in bauturi bune,spuneau ei, nu au murit din cauza alcolului ,desi cred ca si acesta si-a spus amprenta pe sanatatea lor!

  PS.
  Vorbeam de regretatul Vitzelaru , daca aveti ceva semnat si de el!

 2. 2 Harabula aprilie 10, 2011 la 9:36 am

  „Am ezitat sa scriu despre manuscrisele lui Cioran. Mi s-a parut inutil. In atmosfera de acum… In lipsa de interes pentru cultura, pentru valori nationale.”
  Ma asteptam ca domnul Nastase sa scrie ceva despre Cioran si nu despre agitatia manuscriselor.

  Eu cred ca era mai bine daca manuscrisele erau ventilate in lume prin mai multi cumparatori. S-ar fi imprastiat ca semintele pe camp: Unele ar fi nimerit pe piatra si le-ar fi mancat pasarile, altele intre spini si s-ar fi atrofiat, altele ar fi dat roada insutita.
  Ar fi circulat, ar fi fost subiecte de scandal media, ar fi aparut si disparut, intr-un cuvant ar fi fost vii.
  Adunate toate la Biblioteca devin accesibile unor specialisti scortosi care vor scrie studii plictisitoare. Am asistat la o a doua inmormantare a lui Cioran.

  Mi-ar fi placut sa vad echilibristica omului de stanga Nastase, comentand opera lui Cioran, care numai de stanga n-a fost. As fi vrut sa vad ce gaseste domnia sa valoros in „Schimbarea la fata a Romaniei” sau in „Syllogismes de l’amertume”.

  In comentariul anterior, domnul Nastase pomeneste de fomdatorul „lettrismului” Isidore Isou.
  Este nascut in Botosani.
  In limba romana a aparut acum cativa ani romanul sau „Adorabila romanca” intr-o traducere proasta.
  Se vrea un roman erotic si o replica la „Craii…” lui Matei Caragiale.
  Actiunea se petrece in Botosani, Bucecea, Bucuresti, Paris.
  Catinca, personajul principal, se vrea o replica la Raşelica lui Matei.
  Erotismul sau este prea putin rafinat pentru un om care a vazut Parisul.
  Am retinut: „Casele stateau insirate pe deal, ca niste vaci in asteptarea taurului.”
  Oricum cartea asta nu e cea mai buna realizare a sa.
  Pentru „Mecanique de Femme” a suportat un proces penal.
  Isou a fost un spirit enciclopedic care merita studiat. Nu comentez intrucat as putea fi banuit ca reproduc informatii de pe internet.

 3. 3 Marcus aprilie 10, 2011 la 9:41 am

  @harabuleo: imi cer scuze gazdei si cititorilor pentru postarea acestui raspuns cici, dar abia azi am citit „capodopera” pe care mi-ai adresat-o in imensa ta marinimie. O voi lua pe puncte:
  Spui:”
  @Marcus
  Imi este imposibil sa dialoghez cu d-ta. Totusi…”
  Pai nu-ti cere nimeni s-o faci, asa ca stop joc atunci cand ajungi la marcus.
  Apoi continui:
  „1.Am naturelul simtitor si m-am ingrijorat. Sa ma fi umflat in pene cu amicii mei importanti? Am recitit ultimele mele postari si am vazut ca am pomenit de amicitia mea cu Emanoil Marcu traducator din franceza si in franceza. Nu merita sa dau explicatii dar se poate citi pe wikipedia despre Marcu. S-ar vedea ca este botosanean. Cu altcineva nu m-am laudat in ultimul timp.”
  Eu zic sa mai cauti deoarece n-ai facut-o cum trebuie.
  In acelasi stil in care refuzi sa accepti evidenta vii si trantesti cu mucii in fasole, neintelegand faptul ca eu am facut de-a dreptul misteaux de talica atunci cand am bagat treaba cu santajul:
  „2.Presupunerea d-tale privind santajul este o mitocanie.
  Nu cred ca d- Nastase mi-a acordat vreo deosebita atentie.”
  Si deoarece vaz ca pricepi greu si uiti repede, iti fac un desen. Postarile dumitale sunt in proportie de 90% aproape de pragul imbecilitatii contrazicerii doar de dragul contrazicerii, fara niciun argument logic, contin in mare majoritate papagalicisme basite, care chiar si la o citire superficiala aduc a dementa avansata etc. asa ca ironic am preupus ca numai santajat fiind un om te-ar baga cat de cat in seama la captiolul „asa da, omu’ asta are ceva de spus”.
  La punctul trei defineste te rog „parteneri care sa conteze”. Daca-i bagi in ciorba pe contele, lio prins, dragos si pe dumneata, mai bine, nu! :
  „3.Comportamentul d-tale grosier, face ca sa nu prea ai parteneri de dialog. Vorbesc despre parteneri care sa conteze.”
  Ei bine punctul 4 merita un citat din Caragiale in care „amicul” este taxat cum trebuie, in cazul dumitale, imbecil. Pai, naica, eu i-am trimis respectivul „opuscul” d-lui Nastase in urma acordului expres al domniei sale, cu indicarea adresei unde doreste sa-i parvina si nu i-am reprosat nimic in privinta asta, daramite sa-l somez sa-l citeasca, singurul meu regret constand in faptul ca domnia sa nu a gasit de cuvinta sa-mi multumeasca pentru efortul pe care l-am depus pentru a ma deplasa la oficiul postal sa-i expediez cartea respectiva (si nu trebuia s-o faca public, deoarece imi stia adresa de e-mail). Asta in conditiile in care boala ma tine in casa 99% din timpul care mi-a mai ramas de petrecut pe acest pamant.
  „4.Un exemplu de proasta crestere este si trimiterea opusculului d-tale domnului Nastase somandu-l sa-l citeasca.
  Cine esti d-ta, ca cineva sa-si arunce o zi din viata citindu-te?”
  La punctul 5, in legatura cu simtul umorului care mi-ar lipsi, eu zic sa ceri si o a doua opinie, s-ar putea sa te inseli rau, dar rau de tot. Poti incerca chiar cu cei care participa la acest forum.
  „5.Nenorocirea este ca esti irecuperabil. Iti lipseste simtul humorului, detasarea fata de evinimente incat sa fii acceptabil.”
  Dumneata chiar ai crezut ca eu imi doresc o polemica cu dumneata? Fii, dom’le serios, n-am cu cine, cu dumneata ma distrez pur si simplu din cand in cand, cand n-am ziceri mai serioase de facut. Punct.
  „6.Crede-ma, n-am nici un interes sa ma impun intr-o polemica cu d-ta. Daca te face fericit, recunosc ca esti mai patriot, mai cult si mai inteligent decat mine. Multumit?”
  sa fii iubit
  marcus

 4. 4 abc aprilie 10, 2011 la 9:59 am

  Cum vad francezii universul teluric al artistului

  „Robert Helman est l’un des artistes majeurs du XXe siècle.
  Installé à Montparnasse dès 1946, il participe à l’aventure picturale de la Nouvelle École de Paris. Son œuvre puissante et lyrique impressionne par sa diversité et son originalité. Sa gestuelle vigoureuse, sa palette brillante et sa thématique personnelles construisent un monde unique et original. Ses Soleils, ses Genèses, ses Racines, ses Germinations, ses Arbres, ses Envols et ses Forêts sont autant de thèmes participant à l’élaboration d’une vaste cosmogonie.
  Il est rare qu’un peintre parvienne à un accord aussi profond entre l’affirmation d’une vérité personnelle et celle d’une vérité plastique en osmose avec la Nature. Le génie de cet artiste authentique lui a permis de rester en dehors des courants picturaux prônés par la critique. Fidèle à sa nécessité de transmettre la force vitale qu’il portait en lui, Helman ne s’est laissé influencer par personne et a construit patiemment, au fil des ans, un univers tellurique qui nous interpelle.”

  Lydia Harambourg -„Beau Livre” (aparuta in 07/06/2007)

 5. 5 Marcus aprilie 10, 2011 la 10:03 am

  @Don Basil: vazusi amice ce mi-ai facut cand m-ai comparat cu harabuleo 🙂 ? I-ai dat chestiei apa la moara de mi-a tras-o la turloaie de nu m-am vazut. Baga te rog dezmintire cat mai e timp ca cine stie ce idei ii mai vin personajului si eu mai mult de atat nu pot sa duc 🙂 🙂 🙂
  sa fii iubit
  marcus

 6. 6 Pali aprilie 10, 2011 la 11:26 am

  Ref. la ultima intrebare SIGUR CA DAAA !!!

 7. 7 matilda aprilie 10, 2011 la 12:02 pm

  Domnule Năstase,
  Cu puţină bunăvoinţă s-ar putea orice !
  Dar actuala putere nu are nici bani, nici cultură, nici bunăvoinţă !
  Unor sfertodocţi lacomi nu le putem cere să se implice într-o asemenea acţiune.

 8. 8 Harabula aprilie 10, 2011 la 1:15 pm

  O completare la postarea mea anterioara.
  Nu ma vrut sa justific nici o clipa pasivitatea guvernului in privinta Culturii.
  Banii sunt cheltuiti ca si in alte parti in care statul este stapan. In timpul Conventiei Democrate banii pentru cultura din judetul Botosani se intorceau la Caramitru prin Casa Memoriala de la Ipotesti. Caramitru a dat cateva miliarde de lei vechi pentru editarea lui Eminescu intr-o carte cu coperti de…portelan.
  In timpul guvernarii domnului Nastase, vanatorul a fost Malaimare. El lua banii direct de la Inspectoratul pentru Cultura facand servicii pentru Festivalul Usturoiului si jucand pe strada.
  Acum, fostul director al Memorialului Ipotesti da cu subsemnatul pe la Politie pentru banii furati de el insusi.

 9. 11 Harabula aprilie 10, 2011 la 2:50 pm

  @Marcus
  Din raspunsul d-tale, pe la punctul trei reiese ca esti esti bolnav.
  Te-as compatimi, dar nu ti-ar folosi la nimic. Vorba chinezului, apa de departe nu stinge focul.
  Incearca sa treci dincolo decent, impacat cu toata lumea. „Fiecare moare singur”.
  Accesele d-tale se datoreaza mai curand turbarii decat rautatii.
  Desi rautatea are si ea rolul ei vindecator.

 10. 12 Harabula aprilie 10, 2011 la 4:19 pm

  Spuneam odata pe acest blog, ca m-a impresionat declaratia unei gospodine la moartea lui Ratiu: „Degeaba a fost mare patriot daca nu ne-a dat macar un ou”
  Cam aceeasi atitudine au consatenii lui Cioran din Rasinari.
  Popa din sat zicea unui reporter: „Degeaba o fi fost mare scula de bascula pe la Paris, daca n-a facut nimic pentru sat. Nu-i nimic de capul lor. Si-au vandut casa la straini. Cine isi vinde mostenirea din stramosi?”

 11. 13 Baronul Munchhausen aprilie 10, 2011 la 6:34 pm

  @ All,

  1. Era in firea lucrurilor ca Nastase sa acuze guvernul fiindca nu a participat cu toata abnegatia la licitatia materialelor lui Cioran: opozitia trebuie sa critice totul, indiferent de ce ar face guvernantii, altfel nu-i cushera treaba.
  2. Era in ton cu atmosfera de pe blog, ca oricine va posta o opinie diferita de cea a gazdei, cu atat mai mult daca acea opinie va fi in unghi de 90 sau chiar 180 de grade fata de ideea gazdei, sa fie bestelit de catre catelusii de paza de pe blog: se stiu ei care, nu-i mentionez ca sa nu fie invidiosi unii pe altii daca as omite pe vreunul…..
  3. Am citit recent ca Ponta e stelist de mic. Oare cum se inteleg Nastase si Ponta cand vine vorba de sport, in general, si de fotbal, in special? Unul tine cu dinamo, celalalt e stelist, iar Geoana era, parca, rapidist. Acum „inteleg” de ce l-au carotat pe Geoana: si la fotbal, alde steaua si dinamo au sterpelit titlurile ani in sir fie prin luarea cu arcanul a fotbalistilor in armata, in militie si securitate, ori prin dispozitie de la centru ca sa se dea la o parte din calea stelei/ dinamo-ului, dand pasapoarte arbitrilor doar daca fluierau cum li se spunea, etc etc.

  Si fiindca tot vorbeam de preferinte diferite, functie de varsta sau pregatire profesionala, va scriu aici o anecdota pe care mi-a spus-o acelasi sociolog, despre care v-am mai scris cand cu incaltamintea….
  Si, apropo, fac precizarea acum: sociologii se ocupa de toate categoriile profesionale, comis-voiajorii sunt mai specializati pe domenii inguste: sutienele, de care vorbea d-l Nastase, reflecta doar satisfacerea gusturilor feminine, pe cand incaltamintea era pentru toti….

  Si acum anecdota:
  Cica, s-a hotarat sa se faca un sondaj de opinie cu privire la relatiile conjugale si modul de abordare a acestora de catre persoane aflate in paturi sociale diferite. Anchetatorii au vrut sa afle mai intai opinia clasei muncitoare:
  – Cum credeti ca e mai bine, sa ai nevasta sau amanta?, fu intrebat un muncitor, nu conteaza varsta sau meseria…
  – Pai dom’le io zic ca e mai bine sa ai nevasta.
  – De ce?
  – Pai esti mai impacat sa stii ca te-ai insurat dupa lege, ca nu traiesti in pacat si au si copilasii doi parinti, cum se cuvine.
  In continuare s-a hotarat sa intrebe si un intelectual, adresandu-i intrebare, la care a primit urmatorul raspuns:
  – Parerea mea este ca e mai bine sa ai amanta, pentru ca e relativ mai civilizat, mai pragmatic: cand unul se plictiseste, pleaca pur si simplu, fara formalitati: nu tu divort cu scandal, nu tu pierdut timp pretios si bani cu avocatii, etc. Si, sa nu ne ascundem dupa deget, mai e si acel savuros sentiment de clandestinitate…
  A treia categorie profesionala investigata a fost cea reprezentata de un academician. Acesta fu transant:
  – Domnilor, fara indoiala ca cel mai bine este sa ai si nevasta, si amanta.
  – De ce!?, intreaba autorul sondajului.
  – Pai, sa va spun cum e in cazul meu: acum, de exemplu, nevasta stie ca sint la amanta, amanta stie ca sint la nevasta, iar eu stau in biblioteca si citesc. 😀 😀 😀

  P.S. Cei care se simt cu musca pe caciula, pot sa taca, nu am sa-i desconspir 😀 😀 😀

 12. 14 Anneta aprilie 10, 2011 la 7:50 pm

  Domnule Adrian Nastase, eu sunt o mare fana a MNAC. Este unul dintre cele mai interesante locuri ale Bucurestiului! Spre rusinea mea, abia acum am aflat ca este creatia dumneavoastra. Va felicit din toata inima. Este o oaza culturala deosebita a Bucurestiului, un loc de unde te intorci mereu cu sufletul plin.
  Va amintiti, acum cativa ani, a fost organizat acolo un happening, care m-a cutremurat: trebuia sa mergi pe foarte multe culoare inguste, urcai si coborai scari si treceai printre doua siruri de oameni (de-a lungul intregului traseu), care faceau un singur lucru: iti cereau bani cu mana intinsa. Si erau extrem de convingatori. Te agatau de haine, te somau sa le dai bani. A fost o experienta zguduitoare, pentru ca traseul era destul de lung – dura vreo 20 de minute, iar cele cateva sute de persoane insirate pe doua randuri de-a lungul culoarelor erau extrem de convingatoare (desi erau tineri studenti la Actorie sau figuranti). La intrare era un panou pe care scria: „Este interzis accesul celor cu afectiuni cardiace”. Mesajul celor 2 belgieni, care mai aveau la activ si alte happeninguri organizate in alte tari a fost: „aceasta este Romania”. A fost zguduitor si trist. Zile intregi imi rasuna in minte refrenul obsedant al „cersetorilor” de pe holuri: „da-mi si mie un ban, da-mi si mie un ban…!!!!”

 13. 15 Cristi aprilie 10, 2011 la 11:21 pm

  Multumim pentru picatura de cultura. Blogul tau a devenit lectura de fiecare seara.

 14. 16 Aya aprilie 11, 2011 la 3:00 am

  @

  Adrian nastase

  Citez:
  „Credeti ca la Muzeul National de Arta Contemporana, pe care l-am creat in 2004, pentru astfel de ratiuni, ar putea fi organizata o astfel de expozitie?”

  Acolo isi afla locul!

 15. 17 Aya aprilie 11, 2011 la 3:29 am

  @

  Baronul Munchhausen

  Postarea ta din aprilie 10, 2011 la 6:34 pm este o combinatie intre prostii si de locuri comune.

  Este o prostie notabila afirmatia ta conform careia doar pentru ca se afla in opozitie ar critica Adrian Nastase nemernicia guvernului Boc de a nu achizitiona manuscrisele lui Cioran (care nici macar nu s-au ridicat la vreo suma astronomica).
  Realitatea te contrazice:
  In perioada in care a fost prim ministru, Adrian Nastase a fondat muzee, a sustinut achizitionarea unor valoroase opere de arta (care acum se afla in muzeele si in patrimoniul Romaniei) apartinand unor creatori romani, a restaurat Ateneul Roman- enumerare poate continua.
  Pe cale de consecinta, critica pe care o aduce dezinteresului manifestat de criminalul guvern Boc fata de valorile culturale romanesti este nu doar legitima, dar si intemeiata pe propriile convingeri, dovedite prin fapte.

  La capitolul „locuri comune” anecdota inserata in textul tau este relevanta.
  Cred ca o stim toti inca din clasele elementare.

 16. 18 Aya aprilie 11, 2011 la 3:43 am

  @

  Marcus

  Citez din postarea ta aprilie 10, 2011 la 9:41 am:
  „domnia sa (Adrian Nastase; n.A.) nu a gasit de cuvinta sa-mi multumeasca pentru efortul pe care l-am depus pentru a ma deplasa la oficiul postal sa-i expediez cartea respectiva (si nu trebuia s-o faca public, deoarece imi stia adresa de e-mail).”

  Ceea ce ii reprosezi (ca sa nu spun altfel!) lui Adrian Nastase ar trebui sa-ti reprosezi tie, inainte de toate.
  Daca aveai a-l mustra pentru ca nu ti-a multumit- si consideri ca putea folosi emailul tau- trebuia sa-i adresezi acest mesaj folosind posta electronica.
  Doar nu-mi vei spune ca nu-i cunosti adresa de mail atata vreme cat ti-a transmis unde poate fi trimisa cartea (nu a facut acest lucru pe blog!).
  Insistenta cu care te plangi, public (pe blog), de lipsa multumirilor din partea ANului este tipica pentru nevoia maladiva de a fi in centrul atentiei persoanelor importante.

 17. 19 Aya aprilie 11, 2011 la 3:46 am

  @

  Harabula

  Cred ca nici „ne-prietenii” nu te-ar putea suspecta ca vehiculezi informatii gasite pe Internet si ca nu-ti faci documentarea serios, in biblioteca.

 18. 20 Aya aprilie 11, 2011 la 3:53 am

  @

  Harabula

  In privinta asteptarilor legate de comentariile lui Adrian Nastase pe subiectul Cioran, opinia mea difera fundamental de a ta.
  Nu cred ca este o idee buna sa-i comenteze textele.
  (Sunt sigura ca nu asociezi parerea mea cu faptul ca Cioran nu avea convingeri de stanga).

 19. 21 Aya aprilie 11, 2011 la 4:08 am

  Robert Helman à l’orangerie des musées de Sens

  http://dai.ly/bYeD2K

 20. 22 blogideologic aprilie 11, 2011 la 5:17 am

  Politica americană şi Poeţii Cowboy din statul Nevada http://www.nytimes.com/2011/04/11/us/politics/11cowboy.html?_r=1&hp

 21. 23 blogideologic aprilie 11, 2011 la 5:32 am

  +Mesajul celor 2 belgieni, care mai aveau la activ si alte happeninguri organizate in alte tari a fost: “aceasta este Romania”.+
  Este un exemplu negativ privitor la felul cum alţii (străinii) re-scriu Contractul Social pentru România. Păi cum cum să nu devii în aceste condiţii xenofob (conotaţia este chiar pozitivă!) la asemenea intruziuni obraznice ale străinilor în cultura noastră ? Pot cita chiar în acest moment mai multe exemple autohtone, –toate extrem de valoroase–, de scriere a Contractului Social pentru România : 1/Contractul Social Ioan Eliade Rădulescu. 2/ Contractul Social Mihai Eminescu. 3/Contractul Social Constantin Rădulescu-Motru. 4/ Contractul Social Dimitrie Gusti. 5/Contractul Social Mircea Vulcănescu.

 22. 24 blogideologic aprilie 11, 2011 la 5:59 am

  @ Adrian Năstase
  Nu ştiu prea multe privitor la intensitatea discuţiei ce se poartă (?) la acest moment în PSD (în interiorul departamentelor PSD) în legătură cu „antreprenoriatul social”. Personal, mă interesează numai aspectele de cultură organizaţională ale întreprinderii economice pe linia ideilor seminale propuse de Michael Porter. Anume, „firul roşu” (bizantin-marxist-leninist :-)) în cultura organizaţională a întreprinderii pe lanţul de valoare adăugată.

 23. 25 Vasile, aprilie 11, 2011 la 6:48 am

  Marcus,

  Eu nu te-am comparat cu Harabula. Am spus ca harabula in multe din tendentioasele domniei sale scrisori are mai multa dreptate decit dumneata!
  Opusul dumitale , un tendentions curat murdar , are si el un fix atunci cind apara o gaura neagra , si sare ,spuneam ca Nutzii in….apararea lui Traian de fiecare data,inoculat si coplesit probabil de cultura demna de presedinte a acestuia.
  Sa spunem cea ce avem de spus ,cit se poate de matur si cit se poate la obiect,si sa nu-i facem sefului mai multa reclama decit merita!

  Harabula,

  Intradevar targul Botosenilor a dat oameni desosebiti , dar exeptia in acest caz nu face regula, deoarece am inteles ca si dumneata esti un produs al Botosenilor!

  Baronul……,

  Dumneata fiind probabil din cealalta categorie a acelora care lupta pentru libertatile sexuale!

 24. 26 Criticos aprilie 11, 2011 la 7:52 am

  Desfiinţarea institutului pentru studierea exilului românesc a fost în „logica” păguboasă şi oarbă care a caracterizat dintru început puterea portocalie (şi liberalii nu sunt străini de ea) de abandonare a oricărei iniţiative născătoare de proiecte pe termen lung, în cazul în discuţie era vorba de ceea ce s-ar putea numi o politică identitară ce n-ar trebui să depindă de culoarea guvernelor. E o plagă naţională, din păcate. De aceea m-a bucurat extraordinar vestea că Academia a încheiat editarea şi publicarea dicţionarului tezaur al limbii române, aşa cum, anterior, E.Simion a terminat publicarea facsimilelor msselor eminesciene. A mai făcut asemenea isprăvi Academia în ultimii 10-15 ani, vrednice de laudă, împlinindu-şi menirea. Şi în legătură cu expoziţia de care vorbea dl A.N., bine ar fi ca organizarea unor asemenea evenimente să fie o preocupare permanentă.
  @Harabula
  E foarte bine că mss-le lui Cioran au ajuns acasă, cum s-ar zice. Acum depinde de instituţiile care vor primi donaţia dacă ele vor amorţi sau, dimpotrivă, vor coagula dispute cu ecou în lumea culturală europeană.
  În altă ordine de idei, înţeleg frustrarea preotului din comună, numai că bine e să-ţi înghiţi amărăciunea şi să vezi ce poţi face cu ceea ce ai. M-am uitat zilele trecute cu melancolie la prezentarea turistică a Lubeckului, baştina a doi mari scriitori Henrick şi Thomas Mann (ultimul preferatul meu). Deşi se trăgeau dintr-o familie veche de negustori hanseatici, cu o casă pe măsura acestei istorii a familiei, nicăieri nu era specificată ca obiectiv turistic. Am fost tentată să lansez pe internet o rugăminte de a se posta o fotografie a ei sau măcar o informaţie cu privire la soarta ei şi o imagine actuală a vechii străzi, însă nu ştiu nici germana şi n-am nici destulă pricepere în a mânui jucăreaua asta prea nouă pentru vârsta mea.

 25. 27 Marcus aprilie 11, 2011 la 9:25 am

  @Aya: inainte de a-ti pune armura de cavaler medieval sau roba avocatului pe tine si de a sari in „apararea” d-lui Nastase, eu zic sa masori de doua ori si sa tai o singura data si asta deoarece:
  1. D-l Nastase nu a dat pana acum dovada ca ar avea oarece deficiente de gandire sau de exprimare pentru a avea nevoie sa fie reprezentat pe acest bolg, dimpotriva prezenta domniei sale fiind garantul existentei cu scucces al acestuia
  2. Ei bine nu am avut adresa respectiva, iar atentionarea respectiva am facut-o tocmai pentru faptul ca nu ma asteptam la o asemenea atitudine din partea domniei sale. Oricum pentru mine subiectul este inchis si daca l-am reamintit a fost pentru a-l scoate pe harabuleo din marasmul halucinatiilor in care se scalda, nicidecum pentru a o tine langa-talanga cu aceasta problema. Cert este ca am esuat, harabuleo n-a inteles nimicuta din ce i-am desenat si isi continua periplu mintal necontrolat aerian pe pustii, in timp ce tu ai tinut sa-ti incepi saptamana de mana cu el printre norii de pe cerul patriei capitaliste.
  sa fii iubita
  marcus

 26. 28 Harabula aprilie 11, 2011 la 9:32 am

  @Aya
  Nici cap nu mi-ar trece, iubita Aya, sa consider ca domnul Nastase este obligat sa comenteze ceva.
  Domnia sa scrie dupa cum îi place, dupa dispozitia sufleteasca, dupa cum are chef. Asa si trebuie sa fie.
  Eu nu i-am reprosat nimic si nici n-am dreptul sa-i reprosez ceva
  Mi-am exprimat numai intresul fata de modul cum il percepe domnia sa pe Cioran.
  Daca nu am fost clar inteles imi cer iertare.

 27. 29 Marcus aprilie 11, 2011 la 9:33 am

  @aya: PS acum vazui magaria: stimata doamna observ ca fara pic de urma de modestie introduci notiunea de VIP pe acest blog, notiune in care probabil te incadrezi si pe dumneata si pe harabuleo, la „umbra” d-lui Nastase. Sezi blanda doamna ca n-am nevoie sa fiu remarcat de nimeni (pornesc de la principiul ca la ce mi-ar folosi, ori in aeest caz chiar ca nu mi-ar face trebuinta la nimicuta), asa ca intr-adevar in afara de atentia de d-lui Nastase (dar, nu pentru vreun folos personal, ci in lupta impotriva idiotului de basescu), atentie care ma onoreaza, ceilalti din gasca portocalie din care faci parte imi sunteti perfect perpendiculari, ba acum cu inscrierea voastra la categoria VIP, chiar mi-ati descretit fruntea si mi-ati devenit simpatici.
  sa fii iubita
  marcus

 28. 30 Harabula aprilie 11, 2011 la 9:57 am

  @Criticos
  Nemtii au motivele lor sa nu-i iubeasca pe fratii Mann.
  Stiu ca Thomas Mann a fost un mare scriitor, dar mie imi este antipatic. „Casa Buddenbrock” am citit-o de doua ori, dar n-am inteles de ce a fost demna de Premiul Nobel. Tot de doua ori am citit si „Muntele Vrajit” care nu mi s-a parut o carte grozava. „Lotte la Weimar” am uitat-o iar „Doctor Faustus” n-am putut-o termina. Mi-a placut „Iosif si fratii sai” mai curand pentru caracterul istoric decat pebtru virtutile literare.
  M-au impresionat in schimb vreo doua povestiri prin cruzimea cu care detesta femeile. Ca sa fiu cinstit in conversatia dv. nu-mi voi improspata amintirile acum. Dar va amintesc nuvela cu acel cocosat provocat de o femeie frumoasa sa se indragosteasca si apoi respins cu duritate. Se termina cu sinuciderea bietului estropiat. Apoi o alta cu o femeie care isi obliga sotul care o iubea sa danseze pe scena imbracat in femeia. Asa cum am spus memoria nu ma ajuta sa-mi amintesc titlurile si refuz sa trisez.
  Nu mai vorbesc de „Moarte la Venetia” un elogiu al pedofiliei (Filmul lui Visconti, homosexualul). Dealtfel Thomas Mann era el insusi pedofil.
  O atitudine misogina are si Heinrich Mann in „Profesorul Unrat” (Filmul „Ingerul Albastru” cu Marlene Dietrich )

  Am inteles ca sunteti femeie. Deci ma mira ca agreati literatura celor doi frati. Mie imi pare o arta rece, cerebrala, ostentativa, tezista.
  Fratii Mann pot fi apreciati dar nu iubiti.

 29. 31 Vasile, aprilie 11, 2011 la 10:35 am

  Harabula,

  Dar nu pentru asta trebuiesc iubiti fratii Man!

 30. 32 Criticos aprilie 11, 2011 la 11:17 am

  @Din raţiuni ce ţin de natura blogului nu vreau să dezvolt aici motivele pentru care-mi place extraordinar Th.Mann (din Heinrich am citit cu interes doar „Henric al IV-lea”), însă nu pot să nu resping acuza de „elogiu al pedofiliei” la adresa nuvelei „Moartea la Veneţia”. Nu e! La niciun caz, fie şi dacă observi că atracţia păcătoasă a bătrânului scriitor pentru efebul polonez nu e decât o formă a atracţiei morţii. De altfel, premonitoriu, de pe puntea vasului ce-l duce spre bătrâna curtezană Veneţia, Asenbach contemplă cu scârbă şi groază un chefliu bătrân cosmetizat spre a fi aidoma tovarăşilor săi tineri: nu e decât o imagine mai subliniat grotescă a ceea ce va ajunge el însuşi. În ce priveşte misoginismul nu m-a prea deranjat niciodată. Dacă l-am înghiţit eu la Camil Petrescu! Nici n-am perceput de altfel „Micul domn Friedman” şi „Luisichen” ca misogine. Şi, în ultimul rând, ştiu că spre senectute Th.Mann a avut unele, cum să le spun, crize? accese?, cum o fi, de homosexualitate, nu de pedofilie. Ce-are a face! Să mai adaug (n-a fost deci „ultimul rând”) că „răceala” ar merita ea însăţi o amplă discuţie. Fascinaţia pentru Th.Mann rămâne o constantă a vieţii mele de cititor.

 31. 33 Vasile, aprilie 11, 2011 la 12:12 pm

  Harabula,

  Faci o comparatie de doi bani care te incadreaza perfect in sintagma pe care incerci fara prea multa inteligenta sa o sugerezi in text.
  Cioran a fost si datorita operei este foarte mare dar asta nu inceamna ca a fost si un mare roman!
  Poate cine stie intrasigenta care la calauzit , sau poate faptul ca a avut de a face cu prea multi romani de calitatea dumitale ,l-a facut pe Cioran ca atunci cind a scris despre romani dar si despre unguri ,sa-i inalte pe ultimii si sa-i puna cu picioarele pe pamant pe primii.
  Dar pentru dumneata este mai greu , as spune foarte greu….!

 32. 34 blogideologic aprilie 11, 2011 la 1:14 pm

  @ Harabula spune:
  +de doua ori am citit si “Muntele Vrajit” care nu mi s-a parut o carte grozava.+
  Poate era necesară şi a treia lectură.

 33. 35 Harabula aprilie 11, 2011 la 2:01 pm

  @Criticos
  S-ar putea sa aveti dreptate. Adica sigur aveti dreptate, avand de partea dv. opinia pubica.Se vede ca n-am eu organ pentru Thomas Mann. Am citit si eu „Henric al IV-lea” O carte buna dar nimic mai mult.
  Incerc eu insumi sa inteleg de ce nu-mi sunt apropiati unii scriitori.
  Sint dscriitorii care au scris carti bune. Ori pentru mine literatura nu a insemnat carti bune. A fost mult mai mult. A insemnat insusi oxigenul necesar pentru a trai.
  Aveti dreptate. Nu aici este locul sa dezvolt relatiile mele cu literatura.
  Cu stima

 34. 36 Harabula aprilie 11, 2011 la 2:11 pm

  @Criticos
  P.S. Nici intr-un caz nu-l judec pe Thomas Mann pentru tendintele sale homosexuale.
  Am citit cu sufletul la gura „In cautarea timpului pierdut” o carte rascolitoare. Am pomenit aici, pe blog, cuvintele lui Sarko: „Poti sa-l iubesti pe Proust fara sa fii homosexual, asa cum il poti iubi pe Celine fara sa fii fascist.”
  Ma pregatesc sufleteste sa-o recitesc chiar zilele acestea. Vor fi cateva zile de desfatare.

 35. 38 Vasile, aprilie 11, 2011 la 2:59 pm

  Blogi,

  Marturisesc ca nu am citit romanul , am vazut mai multe ecranizari obositoare , dar unu-i scenariul altu-i romanul.
  Dar daca Harabula marturiseste ca l-a citit de doua ori si nu l-a inteles, nu stiu de ce insistati sa-l mai citeasca inca o data.

  Este clar atat il duce capul, este si atitudinea domniei sale exprimata de fiecare data si nu in special cu aceasta ocazie!

 36. 39 Aya aprilie 12, 2011 la 1:39 am

  @

  Marcus

  Citez din replica ta (aprilie 11, 2011 la 9:33 am):
  „observ ca fara pic de urma de modestie introduci notiunea de VIP pe acest blog, notiune in care probabil te incadrezi si pe dumneata si pe harabuleo”.

  Banuiesc ca erai foarte nevos cand ai scris textul din care am desprins fragmentul citat, altfel nu-mi pot explica exprimarea ta improprie, ca sa folosesc un eufemism.

  A afirma ca niste persoane identificate si identificabile se incadreaza intr-o notiune (asa cum ai facut tu), echivaleaza, pe un alt plan, cu enormitatea „prin acest concept se defineste”.

  In alta ordine de idei, te rog sa nu-mi atribui ceea ce nu-mi apartine.
  Prin ce mesaj am „introdus”, cum spui, „notiunea de VIP” (exprimarea iti apartine) pe acest blog?

  Pe de alta parte, remarc, in textul tau, inconstanta abordarii subiectului.
  Dupa ce, in prima parte, ai afirmat ca Harabula si cu mine „ne incadram in notiunea de VIP”, ulterior te referi la (citez) „inscrierea” noastra (citez) „la categoria VIP” (semnalez, in treacat, precaritatea exprimarii).
  M-am referit la inconstanta abordarii dat fiind creditul intelectual pe care ti l-am acordat- altfel, as fi spus ca, in viziunea ta, „notiune” si „categorie” sunt echivalente.

  P.S.1
  Te rog ca, in viitor, sa eviti limbajul de gang in mesajele pentru mine.
  In rest, daca poti, incearca sa te feresti de ridicol, in care ai reusit sa cazi afirmand ca fac parte din „gasca portocalie”.

  P.S.2
  Te asigur ca nici eu nici Harabula nu dorim sa „accedem” in categoria VIP, din cauza pervertirii acesteia in urma includerii jenante a unor personaje de tipul Bercea mondialu’ sau/si Marean-care-este (pentru a nu nedreptati vreo „apartenenta coloristica”).

 37. 40 Aya aprilie 12, 2011 la 1:47 am

  @

  Harabula

  Tocmai pentru ca am inteles inca de la inceput ti-am adresat mesajul din aprilie 11, 2011 la 3:53 am (opinia mea se referea la oportunitate).

 38. 41 Marcus aprilie 12, 2011 la 8:41 am

  @aya ce sa-ti spun m-ai facut praf cu critica ta a la „hai sa desfacem firul in patru ca si asa n-avem cum sa ne aratam altfel destepti”. Esenta mesajului meu nu era chestia cu VIP-ul, ci cu totul alta, dar se pare ca ai dificultati mari in interpretarea unor astfel de mesaje, motiv pentru care vii cu „gradinisme” ca cele de mai sus. Pentru a nu-ti mai chinui buricele degetelor in tastatura in savantlacuri de analize ca cea de sus o sa-ti spun bref si pe intelesul ta: nu te da mai mare decat esti, sezi in banca ta, faptul ca unii pe acest blog iti dau mai multa importanta decat ti se cuvine nu te transforma nici in dispecer, nici in avocatul d-lui Nastase sau al oricarui alt forumist, incearca sa vorbesti in numele tau ca iti sta mai bine asa. Cat despre VIP ia de rumega : „este tipica pentru nevoia maladiva de a fi in centrul atentiei persoanelor importante.” !
  sa fii iubita
  marcus

 39. 42 Aya aprilie 13, 2011 la 8:35 pm

  @

  Marcus

  Imi acord exact atata importanta cata am.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: