„Generatia Oajdea”

De mai mult timp, se vorbeste despre vechea si noua clasa politica. Innoirea clasei politice a fost o tema favorita, ani de zile, pentru multi politicieni, inclusiv pentru presedintele actual. S-a vorbit extrem de mult despre cat de depasiti sunt cei din generatia mea, sau cei mai in varsta – oameni care au contat in anii de dupa 1989, dar care sunt in buna masura si inevitabil legati (macar prin educatie, daca nu si prin experienta profesionala) si de perioada comunista. Suntem tot mai mult acuzati ca fiind “fosti”, ca fiind voci ale trecutului, oameni depasiti din multe puncte de vedere. Trece timpul si vad, foarte clar, cum generatia celor care au avut legatura cu trecutul de dinainte de 1989 este inlocuita – in politica – cu generatiile celor formati dupa. Si, din pacate, sunt putine motive de optimism in ceea ce vad in jur. Sper, totusi, sa ma insel…

Vreau, de aceea, sa trag un semnal de alarma in legatura cu ceea ce eu as numi “generatia Oajdea”, o generatie de politicieni care au crescut si s-au format, in principal,  dupa 1989, si care – cu putine exceptii – reprezinta dezamagiri dupa dezamagiri. Am sentimentul neplacut ca o generatie care, desi avea impregnata in ea tusa perioadei comuniste, a reusit totusi sa impuna la varf personalitati educate, remarcabile profesional si uman, este inlocuita de o generatie care nu-si gaseste identitatea, mult prea putin cultivata, fara capacitate de dialog, fara cultura si fara pregatire. Sigur, nu pot generaliza. Si nici nu pot (si nici nu vreau) sa extrapolez aceste observatii penbtru nenumaratii tineri formati, specializati in alte domenii decat politica.

Ce incerc sa va transmit nu este revolta naturala a unui om, care a ajuns la 60 de ani, in fata generatiilor mai tinere care ii iau locul, ci regretul ca in urma, in politica romaneasca,  nu „rasar” suficient de multi oameni de calitate. Din pacate, in noile generatii, sunt multi oameni de valoare, oameni extraordinar de competenti si cu sisteme morale solide, dar care nu aleg politica. Acesti oameni, de multe ori, nici macar nu mai aleg sa ramana in tara. Este o drama pentru o natiune care, pe alocuri chiar si in comunism, era obisnuita sa isi stimuleze elitele sa preia un rol activ in societate. Si este o drama pentru ca locul liber lasat de oamenii valorosi ajunsi la o anumita varsta nu este ocupat de  tanari competenti si remarcabili, care sa genereze optimism, ci – de cele mai multe ori – de oameni care compromit speranta in noua generatie.

Asistam de ani buni la promovarea in spatiul public – si vedem acest lucru cu deosebire la PDL (desi nu are monopolul acestui fenomen, ci doar il domina copios), a unor personaje impertinente, autosuficiente, oameni ai unei singure carti (in cel mai bun caz), oameni ai unor idei fixe. Astfel de oameni pot fi, din pacate, culesi si identificati foarte usor, iar exemplele sunt nenumarate. Din punctul meu de vedere, arhetipul lor il reprezinta Oajdea. Din pacate,  ii gasim  la toate partidele. Este un fenomen care a fost amplificat de modificarea regulilor electorale, care au permis accederea in Parlament a unor oameni fara nici un fel de substrat personal si profesional. Credeam cu totii ca Parlamentul va evolua sub aspectul calitatii atunci cand votul se personalizeaza. Din pacate, rata de innoire de peste 60% a Parlamentului a dus la impunerea unei generatii de indivizi care sunt dispusi sa se lipeasca cu superglue de scaunele din sala, in loc sa se lupte cu argumente pentru ideile lor. Un parlament care este dispus la astfel de gesturi este insa un instrument usor de manipulat pentru lideri precum Traian Basescu, pentru care inteligenta inseamna un lux inutil.

Va dati seama ca, daca am fi avut azi un Parlament in care ar mai fi existat oameni precum Ion Ratiu, Ion Diaconescu, Corneliu Coposu, Mircea Ionescu Quintus sau Radu Campeanu, acesta  ar fi fost mult mai greu de manevrat. Astfel de oameni intelegeau forta principiilor, stiau sa isi cantareasca responsabilitatea, sa judece intre diversele forme de presiune firesti intr-o democratie, sa decida in nume propriu si sa se comporte la nivelul asteptarilor populatiei. Stiau sa respecte Constitutia, chiar daca nu o votasera.

Din pacate, noua generatie este inca restanta la acest examen, si mai are de demonstrat. Avem avantajul ca, in prezent, PSD este condus de unul dintre putinii lideri din noua generatie care nu se incadreaza in caracteristicile de mai sus. Sunt si altii in partid. Misiunea lor este  aceea de a se inconjura de nume noi, aduse chiar si din afara partidului, care sa impresioneze nu prin freza, tupeu sau buzunar, ci prin intelect, cultura, civilizatie si viziune. Oameni de a caror inteligenta sa nu se teama, ci sa incerce sa le-o stimuleze. Oameni care vor sa munceasca si nu sa chiuleasca. Si oameni care cred in principii, nu doar in imbogatirea rapida. Sper ca aceste lucruri sa se intample si in celelalte partide.

Pentru “generatia Oajdea” nu mai am nici o speranta. Este o generatie esuata si “imbatranita” inainte de vreme, fara legatura cu tara care are mare nevoie de incredere si perspectiva. O generatie care ar trebui sa iasa din spatiul public maine si fata de care trebuie sa ne delimitam cat putem de rapid.

Am tot vorbit de “cele doua Romanii”. Multi dintre cei formati dupa 1989 sunt tentati sa construiasca modele in totala opozitie cu cele ce existau inainte de 1989. Suntem din nou in fata a doua Romanii – cele doua Romanii tinere si entuziaste. Una este agresiva, urata, hidoasa, tupeista si extrem de daunatoare pentru viitor. Si alta, inca educata, inca principiala, inca entuziasta si dornica de cunoastere – care se autoexclude si care nu reuseste sa gaseasca parghii de a se impune in politica si societate. Eu cred in aceasta Romanie, si in ea ar trebui sa investim cu totii – doar aceasta poate fi pozitiva si doar aceasta poate sa reprezinte o salvare.

154 Responses to “„Generatia Oajdea””


 1. 1 Vasile, martie 24, 2011 la 9:41 am

  haha,

  Cu ce a fost mai buna generatia noastra domnule Nastase ?
  Bineinteles ca voi fi contrazis de Baron, conte si harabula, „cum asa, generatia noastra la dat pe Traian” !

  Din pacate nu aveti dreptate nici cind va referiti la generatia Oajdea „deja esuata.”
  Timpul ii va ranfula pe cind acelasi timp pe noi ne va scufunda!

 2. 2 red rose martie 24, 2011 la 9:48 am

  Cu tot respectul ce vi-l port, Domnule Presedinte, trebuie sa va spun ca sunt doar partial de acord cu dumneavoastra. Nu toti cei implicati in politica, aflati in jurul varstei de 35-40 de ani, facem parte din „generatia Oajdea”. Aceasta generatie, care va starneste in egala masura revolta si dezamagirea, se regaseste in fiecare partid si a fost impinsa in fata cu buna stiinta. Noua, celorlalti, nu ne-a ramas decat speranta, dar din ce in ce mai firava, ca intr-o buna zi vom fi lasati sa demonstram ca avem nu doar viziune, ci si forta de-a ne-o pune in practica.
  Problema politicii romanesti nu este, deci, „cu cine”, ci „cand”…

 3. 3 Pali martie 24, 2011 la 9:56 am

  Am pute largi un pic „patenta”….Oajdea-Visan-Barnza-Murg si contabalans Vanghele-R Moldovan-Baniciou-R Negoita-Zgonea din ciclul „hai sa ne radem sa ne simtem bine” ! Oamenii de valoare ,cei cu o pregatire solida si un background serios au inceput sa se cam refeasca de politic si de partide,….

  ,nu ne mai scoate la mal nici macar un tanc rusesc !

 4. 4 eficientaenerg martie 24, 2011 la 10:06 am

  Confirm..dupa 2008..Clasa politica este..de 3 lei vechi…!Si Eu-12 ani Deputat,din 1999-Campionul interpelarilor,audientelor,137 initiative/11 Legi Naidin,etc..am atata experienta…”Totul pt.Romania!”.
  Desi…fi-r-ar sa fie…”În politică, prostia nu este un handicap”.
  Napoleon Bonaparte

 5. 5 Joanna martie 24, 2011 la 10:09 am

  @Înţelepciunea populară spune: „Să te ferească Dumnezeu de omul prost.”, dar şi „Prostul parcă nu-i fudul, dacă nu e prost destul.”. Oajdea este tipul colportorului cu o spoială de ceva cunoştinţe, care nu este „un prost şi jumătate” şi nici chiar atât de credul cum s-ar părea câteodată. El face, uneori, pe prostul, crezând că şi-a găsit proştii. El este un Stănică Raţiu al zilelor noastre, mincinos, intrigant, insinuant, calificat la locul de muncă în meseria de şmecher mincinos („şmecher” însemnând, în acest context, „şarlatan”). Şi nu i-o taie nimeni verde-n faţă!
  O psihologie interesantă de studiat, ca personaj, este Tălmăcean: ignorant, neînvăţat, neevoluat, de condiţie intelectuală inferioară, necorespunzător, nesatisfăcător. Nepriceput şi nepregătit, îşi lasă interlocutorul mut prin incoerenţă, trăncăneală fără nicio legătură cu ceea ce se vorbeşte, specialist în glume de prost gust. Omul este un pericol pentru societate; spânul din povestea lui Creangă este îngeraş pe lângă acest ins. De unde i-o fi găsit partidul pe ăştia? Cum de au fost votaţi?
  Este nevoie urgent de control psihologic şi psihiatric pentru toţi politicienii!
  Cât despre „cei de dinainte…” şi „cei de după…”, până nu se realizează o armonizare între „înţelepciune” şi „cutezanţă”, se alege praful de tot. e loc sub soare pentru toţi. Cunosc mulţi tineri inteligenţi, care ştiu carte, se informează continuu, au idei, sunt capabili, dar sunt scârbiţi de politică, fiindcă au fost şi sunt folosiţi în campanii electorale, după care li se întoarce spatele, nu sunt angajaţi în posturi corespunzătoare pregătirii şi abilităţilor lor. Răzbesc ignoranţii cu tupeu, dătătorii din coate, Caţavencii şi Dandanachii! Aseară spuneau pe un post de televiziune că director al centralei nucleare de la Cernavodă este cineva care a studiat ştiinţe politice sau cam aşa ceva… Unde sunt specialiştii? Vă spun eu: sunt umiliţi, jigniţi, desconsideraţi, îndepărtaţi, alungaţi… Halal să ne fie, naţie română!

 6. 6 Larisa martie 24, 2011 la 10:11 am

  Eu am vazut ca la departamente aveti suficienti oameni destepti si frumosi. Ce treaba aveti dvs cu Oajdea?

  http://clubulconventiadoamnelor.wordpress.com/2011/03/17/la-departamentele-psd/

 7. 7 Joanna martie 24, 2011 la 10:14 am

  @Erată: „O psihologie interesantă, de studiat,…”

 8. 8 Baronul Munchhausen martie 24, 2011 la 10:22 am

  @Nastase,

  Cred ca subiectul asta va inrosi calculatoarele participantilor si, cred eu, va stabili un record de audienta.
  Chiar daca aveti dreptate sa deplangeti inapetenta tinerilor pentru politica, oare de ce noua generatie , ma intreb eu, nu a gasit domeniul politicii, drept un loc pentru o cariera atragatoare si care sa-i ofere o satisfactie mai confortabila fizic si spiritual? Stiti si dvs ca, de multe ori, banii castigati de parlamentari nu sunt intotdeauna fara miros, in ciuda zicalei mostenite inca de pe vremea lui Vespasian. Apoi, scandalurile din parlament si migratia politicienilor de la un partid la altul, mai ceva decat transferurile de pe piata muncii, nu reprezinta altceva decat turnesolul care releva subtirimea fibrei morale si lipsa unor valori ferme netranczationabile ale unor oameni care se pretind calauze pentru electorat. Iar electoratul este asa cum este, in mare parte imbatranit si sarac, fara o cultura politica adecvata vremurilor actuale, care a fost obisnuit cu trocuri de-a dreptul penibile: vot contra 1l ulei, vot contra 1 sticla bere, vot contra 1 kg de carne, vot contra 2 mititei, vot contra telefoane mobile, vot contra o galeata, vot contra brichete, etc, etc. Este de prisos, zic eu, sa pretinzi acestor politicieni si/sau partidelor politice din care fac parte sa faca pasul inapoi din politica: ar deveni „someri”, ori ei se pricep cel mai bine sa doarma in parlament, recuperandu-se dupa eforturile depuse in interes personal….
  Poate o sa spuneti ca sunt prea dur, sau ca n-am dreptate, dar cand deviza politicienilor, referitoare la eliminarea mentalitatilor de tip fanariot, este „las’ ca merge si asa”, noi, cetatenii care avem ceva educatie si, in plus, cunoastem si cum e prin alte parti ale lumii, nu avem mari sperante ca se vor indrepta lucrurile curand.
  Vreau sa lamuresc un aspect: nu sunt politicienii nostri singurii din lume care sa ravneasca la „trai neneaca”, care incearca sa-si bage mana pana la umar in avutul public, care pun mai presus confortul lor si al familiilor mai presus de morala ce ar trebui sa domine in societate. Diferenta majora intre politicienii nostri, prinsi cu matza in sac, cu urmele de grasime pe buze si pe barba, si cei din alte democratii(autentice, nu originale) consta in modul cum se raporteaza ei fata de fapta savarsita. Daca neamtul, descoperit ca a plecat cu avionul guvernului in vacanta, a demisionat in doi timpi si trei miscari, la noi nici macar nu si-a cerut scuze. Daca ministrul francez al afacerilor externe a demisionat pentru niste actiuni exercitate acum cateva saptamani sau luni, dar care apar ca nepotrivite, in contextul actualei crize din lumea araba, la noi, fapte mai grave, imputate in presa si de catre opinia publica, cum ca ar fi fost savarsite de ministri sau parlamentari nici macar nu au putut fi analizate de catre justitie fiindca s-au ascuns in spatele scutului impenetrabil, denumit imunitate parlamentara…..
  Si daca nu va deranjeaza, va reprosez ca acest elogiu adus lui Ratiu, Coposu sau Diaconescu este tardiv si de fatada: va mai amintiti cand colegul dvs de partid, miron mitrea incerca sa starneasca ilaritate in parlament pe seama presedintelui Camerei Deputatilor, d-l Ion Diaconescu???? Ati luat dvs, sau ceilalti colegi ai dvs, atunci atitudine, fie si din motive ca Diaconescu era un om mai in varsta si ca nu se cadea ca un fost sofer sindicalist sa-si bata joc de un fost detinut politic?
  Vreau sa mai spun ca mere padurete nu sunt doar in padurea psd, ci si in altele. Dar tonul si muzica au fost date de partidele care au fost la guvernare in primii ani de dupa 1989, indiferent ca sunt de stanga sau s-au declarat de dreapta.
  Nu ar fi tarziu nici acum sa se indrepte lucrurile, daca politicienii si-ar apleca urechea la ce spun poporenii, burtaverzimea, daca vreti, sau ar renunta sa-si mai voteze salarii tot mai mari si pensii tot mai grase si, in plus, ar renunta sa mai exercite, pe durata mandatului, alte profesii(profesori universitari, rectori, avocati, etc). Apoi, daca la nivelul staff-ului, partidele politice sa aiba niste comisii de etica, imputernicite cu competente clare si care sa sanctioneze fapta imorala, cu ochii legati, adica fara sa se uite la chipul celui supus judecatii, nici la CV-ul acestuia, inzorzonat cu tot felul de functii exercitate anterior.
  P.S.1. De ce austriacul Strasser si slovenul Thaler au gasit resurse interioare sa-si dea demisiile(binenteles la cererea superiorilor lor din partid), iar un Severin se intreba candid: „da’ cine este Ponta asta, sami ceara mie demisia?”
  P.S.2 Oare cine trebuia sa-i ia la rost pe alde pasat, ridzi, s.a. ca sa-si dea demisia si sa se supuna judecatii pentru ceea ce au facut? Sau de ce n-au avut taria sa se retraga din proprie initiativa?

 9. 9 Cârcotaşu martie 24, 2011 la 10:26 am

  Oajdea e un pic mai evoluat, exemple mai potrivite ar fi Hoară, Vişan. Dar ei nu vin pe un teren gol, găsim şi exponenţi ai generaţiilor ce se-ndreaptă spre dispariţie. Ce părere poţi avea de unul, Nicolicea? Şi ăsta e doar un exemplar, care mi-a venit acum în minte, de fapt primul la care m-am gândit.

 10. 10 Bah martie 24, 2011 la 10:57 am

  Si de ce ne-ar mira ca lucrurile stau asa si astazi? Cand te uiti la orice post tv, orice ziar citesti incepe si se sfarseste cu stiri despre baseshti, irinei, monici, cheride sau pi(e)pi, roberte, nutzyci… Ce exemple de succes au de urmat romanii decat acelea ale presedintelui lor, ai becalilor lor s.a.m.d.?
  Ce sa mai vorbim de jurnalistul roman?
  De ce actuala clasa politica ar fi altfel? Eu cred ca actuala clasa politica s-a intors in anii ’50 cand cei mai violenti si mai putin pregatiti erau promovati cu asiduitate. Prezentau 2 mari avantaje pentru sefii lor: 1. erau cu MULT MAI PROSTI. 2 erau capabili de rautati mult mai mari decat ei…faceau treaba murdara cu zambetul pe buze.

 11. 11 marius martie 24, 2011 la 10:58 am

  @ Adrian Nastase,
  Uite niste idei, pe care de multa vreme ,nu le-am mai auzit spuse atat de direct,fara ocolisuri ,si cred ca nu ma insel daca afirm,si cu multa sinceritate .O latura a D-lui Adrian Nastase ce se dezvaluie intr-un mod de apreciat… Si nu credeam ca poate sa ma mai ‘miste’ ceva in ceea ce priveste politicienii…Asta o spun cu timiditate,avand in vedere ca ne-am ‘fript’ cu clasa politica de prea multe ori..
  „In politica romaneasca, nu “rasar” suficient de multi oameni de calitate”. Asa e,dar a cui e vina? Ceea ce a semanat clasa politica…aia culegem. Adica ce si-au dorit ei (politicienii),aia a rasarit.Doar la ei a fost decizia de crestere si propulsare/promovare a noii generatii.. . ?Iar daca ‘sus’ este asa cum vedem cu totii ca este ,si fara sa stim (dar stim) ,putem face un exercitiu de imaginatie,sa ne inchipuim cu totii ,ce dezastru este “jos”.Cine a impus asemenea criterii de promovare in partide ? Cine nu a respectat propriile reguli? Cine a propulsat,valorizat tot felul de personaje in functii administrative sau politice? Nu eu si nici cetatenii…
  Daca D-le Adrian Nastase dumneavoastra nu sunteti revoltat..eu marturisesc ca sunt .Sau cel putin dezamagit.
  In ‘generatia Oajdea” intra tot ceea ce au dorit politicienii /partidele sa fie.Desi ,sa fiu sincer ,nu ma asteptam,apreciez obiectivitatea si modul cum ati reliefat esenta D-le Nastase , in aceasta problema. „Din punctul meu de vedere, arhetipul lor il reprezinta Oajdea. Din pacate, ii gasim la toate partidele. Este un fenomen care a fost amplificat de modificarea regulilor electorale…Misiunea lor este aceea de a se inconjura de nume noi, aduse chiar si din afara partidului, care sa impresioneze nu prin freza, tupeu sau buzunar, ci prin intelect, cultura, civilizatie si viziune. Oameni de a caror inteligenta sa nu se teama, ci sa incerce sa le-o stimuleze. Oameni care vor sa munceasca si nu sa chiuleasca. Si oameni care cred in principii, nu doar in imbogatirea rapida. Sper ca aceste lucruri sa se intample si in celelalte partide.”
  Foarte frumos spus,din pacate ..nu se aplica.Fiindca nu se doreste sau nimeni nu-si bate capul cu aceste lucruri.Si nu este de ajuns doar sa constatam..Trebuia sa se si actioneze ca lucrurile sa nu evolueze in acest sens rau.
  D-le Adrian Nastase ,sunt de acord cu ceea afirmati in acest editorial.Aceste idei le-am sustinut si eu atata timp cat am fost in PSD pana acum 3 luni.Dupa 14 ani,am fost nevoit sa plec ,desi am muncit si m-am daruit acestui partid,mai ales crezand in ceea ce spuneti dvs si aici, ca este nevoie de o generatie muncitoare, competenta, principiala ,educata, pentru a prelua stafeta in PSD . Si acest lucru ca trebuie sa fie un deziderat pentru toate partidele.Nu am luat niciodata bani,nu am cautat afaceri ,ilicitatii ,functii de director,de inspector,etc pe seama partidului ,nu acestea au fost prioritare pentru mine si, in toata activitatea mea pentru PSD ,in locul unde am fost,am actionat sa aduc acest partid intr-o relatie directa ,principiala,prieteneasca,empatica cu oamenii,sa fie preocupare pentru problemele lor,sa gasim solutii daca e posibil,nu doar sa-i amagim ,mintim ,fiind constient ca minciuna merge o data ,de doua ori poate dar apoi oamenii inteleg si se uita la tine cu dispret ,iti pierzi credibilitatea,si nu poti tine capul sus..Si sunt mandru ca in perioada atata cat a fost,ca ,desi acum am fost nevoit sa plec din PSD ,pot sa ies cu capul sus in fata oamenilor ,fiindca eu nu le-am inselat asteptarile si in functiile mici pe care le-am avut, eu i-am ajutat si aparat cu putina mea putere.Am renuntat la functiile respective ,pentru principii si pentru ca nu ma vad in „generatia Oajdea” sau si mai rau decat ea.
  Dumneavoastra personal stiti. Imi cunoasteti activitatea. Nu-mi pare rau de munca depusa,fiindca ea a fost din daruire si convingere,atata doar imi pare rau ca m-am lasat amagit exact de ceea ce spuneti dvs in acest editorial,fiind convins ca principiile,munca,daruirea,competenta,relatia corecta cu cetatenii,preocuparea pentru ei,seriozitatea,lipsa de interese,chiar conteaza in acest partid.
  Si eu asta intreb,pentru a evita astfel de situatii ordinare,sau daca s-au intamplat,cum le-ati remediat dvs. sau PSD concret? La nivel de intentie sau declarativ este foarte frumos,dar in teritoriu multi intelectuali sau oameni corecti,competenti care au venit inspre PSD cu buna credinta,dupa un timp au fost nevoiti sa plece pentru a face loc exact „generatiei Oajdea” si poate si mai rau,(ca se poate ),si stiu situatii concrete.
  „Suntem din nou in fata a doua Romanii –Una este agresiva, urata… si alta, inca educata, inca principiala, inca entuziasta si dornica de cunoastere – care se autoexclude si care nu reuseste sa gaseasca parghii de a se impune in politica si societate. Eu cred in aceasta Romanie, si in ea ar trebui sa investim cu totii – doar aceasta poate fi pozitiva si doar aceasta poate sa reprezinte o salvare.”
  Cu precizarea, zic eu ,ca a doua Romanie cred ca si-a mai pierdut din entuziasm..Cat priveste prima Romanie,poate „rautatea „ acestor tineri din aceasta prima Romanie vine ca raspuns ,ca reactie ,la felul in care i-a tratat si totodata i-a dezamagit politicienii…
  D-le Adrian Nastase ,un politician nu este depasit la nicio varsta ,va avea mereu respectul celor din jur (inclusiv al celor mai tineri) ,daca nu renunta la principii,daca vede lucrurile profund,daca in mintea sa exista si „ceilalti” si,daca prin puterea sa va actiona in sensul schimbarii lucrurilor rele.. Cei care sunt mai tineri au nevoie de exemple. Si mereu este nevoie de experienta si competenta in politica a celor mai putini tineri si a celor tineri.. Dar nu in politica de la noi,dupa cum constatati si constatam .
  Si ,da,D-le Adrian Nastase,nu va inselati. Intr-adevar sunt putine motive de optimism in ceea ce vedeti in jur..

 12. 12 teostanc martie 24, 2011 la 11:07 am

  @Nastase,
  Asa este!
  COMENTARII:
  1. Sperantele puse in votul uninominal au fost desarte. Eu imi aduc aminte de Cristian Tudor Popescu care pe unde mergea numai cu votul asta lovea. Si de Ion Iliescu care a incercat sa tempereze entuziasmul si imediat a fost „huiduit” Pana la urma a fost adoptat si cu participarea PSD care nu s-a luptat pana in panzele albe.
  Cum poate fi adevarata asertiunea ca electoratul va sanctiona prestatia necorespunzatoare a alesilor si nu-i va mai vota. Eu stau la bloc si nu-mi cunosc bine vecinii, darmite pe candidatul din colegiu. Votul pe liste permitea o preselectie din partea partidelor, de regula, in favoarea cetateanului. Si in partid se puteau manifesta derapaje, dar carui partid iar fi convenit sa-i aiba candidati pe gainari, pe imbogatitii, nu din razboi dar din revolutie, etc.
  2. Observ la noua generatie, ca si dvs si va sustin, lipsa capacitatilor de analiza si sinteza, formarea convingerilor si profilului moral al lor pe ziceri din ziare si de la cafenea; si cel mai rau lucru posibil, luarea deciziilor in folosul propriu si/sau al grupului din care fac parte. Nici nu stiu ce sa fac, sa rad sau sa plang, Roberta Anastase in locul lui Nastase.
  3. Si ca sa leg acest subiect cu unul din-nainte, formatiunea politica cu cei mai seriosi si capabili tineri imi pare a fi UDMR si nu PSD si o afirm cu un oarecare regret. Nu am auzit pana acum de un politician de-al lor implicat in fapte de coruptie si pe unde au fost si-au cam facut treaba.
  De la PSD imi placea Severin, care nu mai este nici el prea tanar. Dar daca si el s-a dedulcit, ce sa mai spun. Dl Ponta este corect dar cam plat, nu prea are carisma. Sunt sigur ca va creste si este bine ca-l inconjurati cu atentia celor mai cu experienta; in 2012 nu cred ca va trage PSD-ul dupa el.

 13. 13 Draghi Puterity martie 24, 2011 la 11:07 am

  Un articol care pune extraordinar de bine punctul pe i! E probabil probleme cea mai grava cu care se confrunta tara noastra.

 14. 14 teostanc martie 24, 2011 la 11:08 am

  PS
  Cand aveti timp sa scieti atat de mult ca eu nu pot sa va citesc la zi?

 15. 15 Ghita Bizonu' martie 24, 2011 la 11:17 am

  Pai deh ..
  au inceput unii sa cante cestia cu „generatia asteptata” care crescuta fiind in aerul cruar al libertatii urma sa …. totul !
  Si ne-am trezit cu degeneratia deja expirata .
  Si lasati-ma-ti cu Ponta.. Chior in tara orbilor ….
  Insa poanta cu „innoirea” …clasei politice
  Junii o cer cu bucurie …. fiindca asta inseamna promovare pre criterii de varsta . A lor . Meritu find doar varsta (ho ! juniori aveti impresia ca cer posturi ori ca ma dau tare competent ? A da am un defect major – inrucat ma consider un mediocru standardele mele sunt mai ridicate.)
  Pe cealalt parte „glumetii” care o sprijina … de ex Basescu (las ca si in mediile teleptuale) . Promovarea tinerilor ptr ca sunt tineri lasa netinse tocmai varfurile …. ca cum promovatu de acvu 10-15 aniu capata ceva competenta pa ! trebuie sa inoim !!

 16. 16 Cornu martie 24, 2011 la 11:34 am

  Diagnostic CORECT!
  Majoritatea tinerilor au ramas fara repere valorice, sunt vexati in fata oamenilor de „stiinta”, nu au personalitate, sunt niste bieti papagali care repeta la nesfarsit o idee fixa. Este o realitate cu care nu trebuie sa ne acomodam. Din pacate, acest fenomen este prezent in majoritatea tarilor cu un nivel de educatie superior. Este epoca internetului, goagal este la putere, judecata a devenit o anexa a computerului, este mai destept cel care are procesorul mai puternic si placa video mai tare.

  Daca doriti repere valorice solide, accesati http://www.hexaimeron.ro

 17. 17 Dragos martie 24, 2011 la 11:36 am

  Dvs. ii spuneti “Generatia Oajdea”, eu ii spun “Generatia Banicioiu”.

  Ca sa nu fie nici ca mine si nici ca dvs., cadem de acord s-o numim
  “Generatia Ponta – Antonescu” ?

 18. 18 Bibliotecaru martie 24, 2011 la 11:39 am

  @ Adrian Năstase
  Domnule Năstase,
  Se apropie momentul localelor 2012 şi parlamentarelor 2012… dar nu văd departamentele PSD pregătind proiecte pentru a fi prezentate alegătorilor în campania electorală. Tare aş vrea să votez consilierii locali şi judeţeni după proiectele pe car ele vor propune în următorii patru ani şi parlamentarii după viitoarele iniţiative legislative. Eu mă aştept să le pot consulta în campanie, sau chiar înainte de campanie. Cred că este cinstit din partea mea să spun că votez proiecte şi nu oameni sau partide.
  😀 Să nu se spună că nu am anunţat din timp.

 19. 19 Mihai25 martie 24, 2011 la 11:59 am

  Baconschi are misiunea introducerii votului prin corespondenta , Igas sa fure la numararea voturilor , Oajdea va juca placa Petrom ( e pus de Basescu sa inventeze ceva un referendum plus sa loveasca in Nastase) si axa Basescu-SRI-DNA va fabrica dosare de coruptie ( tema coruptia). Cam asta ar fi programul de campanie PDL 2012.

 20. 20 Ghita Bizonu' martie 24, 2011 la 12:14 pm

  Hai ca-mi place ! basestii va pun in rand cu Bercea Mondial : pai avea dosare inchise cu NUP la fel ca si Adrian Nastase !!!!!
  Mde pe cine nu lasi sa moara …
  Ins ama si o mica nelamurie cu aia care zic ca fratioru pestinentoa ar fi primit mita de la Bercea… Ma rog is ziaristi. Prosti ca toNti ziaristii (ptr restu va recomand O lume disparuta , cartea nu serialu . Sunscriu la toate observatiile profesorului GEC). Insa mme Breton a trest sarcina ca procurorii sa se ia dupa ziare … Asa ca prevaz un NUP de tpata frumusetea – nu putea primi mita in calitate de frate. Ca frate nu insemana sarcini de serviciu !
  ma rog ramane traficu de influenta … da de ce sa isi obseasca unii neutronii ? Pardon neutrinii . Pardon nitrogenii .. stiti ce ? Jos comunismu securistilor ca amu e dimacratie si ce emportanta are daca zic neutri la aia ce sunt in creier ?!

 21. 21 Vasile, martie 24, 2011 la 12:29 pm

  Dragos,

  Esti din categoria Baronului, doar cu o mica corectie esti mai tanar cu 10 ani decit acesta ,si mai lipsit de experienta,!
  Esti exact tipul representativ de care vorbeste Nastase , deocamdata nici Antonescu nici Banicioiu si nici micutul Poanta nu a devalizat banci sub protectia PDL , apropo de generatia corupta Boureanu,,Elena,Sorina Placinta,Ridtzi……
  Fi mai atent si mai echilibrat cind faci acuze si in special acuze false..deoarece cu putin cap gaseai exemple elocvente si in PNL si in PSD!

 22. 22 robert martie 24, 2011 la 12:41 pm

  aveti multa dreptate.
  va rog sa nu-l indepartati pe d-l Geoana din partid .
  si d-lui carespunde caracterizarii d-voastra ca om politic cult ,educat,etc.
  nu este de teapa lui Oajdsa si a celorlalti din PDL.

 23. 23 Marcus martie 24, 2011 la 12:44 pm

  @Pai, alde Oajdea, Visan, Roberta, Ridzi, Monica, Hoara etc au crescut la umbra chiombului asa ca, stiind in la umbra acestuia si iarba da in cacaniu, la ce ati vrea sa ne asteptam?
  sa fiti iubit
  marcus

 24. 24 Argusdre martie 24, 2011 la 12:54 pm

  In privinta existentei „generatiei Oajdea” -cu toate tarele si naravurile ei, sunt intru-totul de acord cu dumneavoastra, insa trebuie relevat neaparat faptul ca ea a aparut, a evoluat si a prosperat tocmai datorita politicienilor mai vechi, cei caliti in lupte, unsi cu sumedenie de alifii si carora le-a convenit de minune sa promoveze dobitoace (indivizi slabi la scafarlie, inculti, exagerat de orgoliosi, coruptibili, influientabili, mahalagii, oameni fara personalitate, lacomi din cale-afara, nesimtiti totalmente,etc).Pe de alta parte vreau sa evidentiez ca nu s-a dus lipsa de materie prima, tineri capabili au existat si exista (cazul promovarilor facute chiar de catre Adrian Nastase- desi a nimerit si cateva lichele din nastere), insa alde Băşinescu -spre exemplu- care fiind el insusi o creatura lipsita de calitati, a indepartat in mod constient pe cei capabili si periculosi pentru planurile sale inepte, inconjurandu-se doar de debili mintal, de infractori, de curve si persoane santajabile.Sunt sumedenie de exemple cu absolventi eminenti ai unor facultati din Occident care au fost trimisi la plimbare fara motiv de catre acest Chioromisa egoist.Si asta deoarece pe el nu l-a interesat niciodata partidul (PD, PDL)ca un motor de dezvoltare al natiei, ci doar ca un accesoriu util pentru a-l ajuta sa parvina…
  Cu alte cuvinte, in general, in politica romaneasca n-au avut loc tinerii capabili, ci mai mult lichelele, deoarece s-a plecat din start cu ideea de a nu se guverna numai pe cai corecte, cinstite, intuindu-se ca la un moment dat se va calca si pe de laturi, iar pentru asta cei mai potriviti erau tinerii de categoria a doua ori a treia…Lucrurile s-au petrecut exact ca in bancul cu masinaria sofisticata importata de comunistii romani de la americani pentru valorificarea superioara a deseurilor, ramanand in final dezamagiti : „cacat au bagat in ea, cacat a iesit din ea”.Eminenţe in nici un caz !

 25. 25 marius martie 24, 2011 la 12:56 pm

  @red rose-perfect de acord
  @Pali-perfect de acord
  @ BaronulMunchhausen -de acord cu intrebarea retorica:”Chiar daca aveti dreptate sa deplangeti inapetenta tinerilor pentru politica, oare de ce noua generatie , ma intreb eu, nu a gasit domeniul politicii, drept un loc pentru o cariera atragatoare si care sa-i ofere o satisfactie mai confortabila fizic si spiritual? ”
  @Teostanc -de acord cu ce sustineti-„Si ca sa leg acest subiect cu unul din-nainte, formatiunea politica cu cei mai seriosi si capabili tineri imi pare a fi UDMR si nu PSD si o afirm cu un oarecare regret. Nu am auzit pana acum de un politician de-al lor implicat in fapte de coruptie si pe unde au fost si-au cam facut treaba…si …” in 2012 nu cred ca va trage PSD-ul dupa el.
  @Joanna-perfect de acord-„Cunosc mulţi tineri inteligenţi, care ştiu carte, se informează continuu, au idei, sunt capabili, dar sunt scârbiţi de politică, fiindcă au fost şi sunt folosiţi în campanii electorale, după care li se întoarce spatele, nu sunt angajaţi în posturi corespunzătoare pregătirii şi abilităţilor lor. Răzbesc ignoranţii cu tupeu, dătătorii din coate, Caţavencii şi Dandanachii!”
  @Bah- ai dreptate..”De ce actuala clasa politica ar fi altfel? Eu cred ca actuala clasa politica s-a intors in anii ’50 cand cei mai violenti si mai putin pregatiti erau promovati cu asiduitate. Prezentau 2 mari avantaje pentru sefii lor: 1. erau cu MULT MAI PROSTI. 2 erau capabili de rautati mult mai mari decat ei…faceau treaba murdara cu zambetul pe buze.
  @Dragos- de acord cu comparatia

 26. 26 Jr. martie 24, 2011 la 1:24 pm

  Vreau să subliniez că vorbim de POLITICIENII din „generaţia Oajdea” cum inspirat a denumit-o Adrian Nastase. Acest eşec al generaşiei de politicieni „tineri”, au două cauze principale: „Generaţia Oajdea” sunt cei care după revoluţie alungau profesorii din amfiteatre. Pregătirea profesională a tineretului din acei ani a fost cât se poate de superficială. Pentru o carieră profesională, şcoala nu ar fi fost de ajuns. S-au pomenit dintr-odată majori, fără studii solide cu care să-şi facă un viitor şi să-şi asigure existenţa, fără familie, fără casă, fără loc de muncă, fără noroc.
  Pentru fariseii pilitici, aceşti copii au fost aluatul cel mai uşor de modelat. Băsescu a observat primul această oportunitate. Şi-a făcut o gaşcă de locotenenţi frustraţi de regimul comunist şi i-a pus să recruteze tineretul fără capăt în societate şi să-l promoveze în politică, fiind segmentul cel mai uşor de manipulat. Amazoanele din PDL, Oajdea , Vişan, Rogin, Hoară, Canacheu ş.c.l. sunt înstare să se lase să le scoţi un ochi, decât să critici în prezenţa lor pe Băsescu. Pentru ei Băsescu e omul providenţial.
  Aşi spune: „iartă-i Doamne că nu ştiu ce fac”, dar pentru faptul că se lasă prostiţi de unul de-al lor, care ar trebui să ştie ce face, nu voi ierta fariseii din PDL în vecii-vecilor. Amin.

 27. 27 Joanna martie 24, 2011 la 1:34 pm

  @Bah,
  Ai dreptate!!!

 28. 28 Observator martie 24, 2011 la 1:37 pm

  „Ce incerc sa va transmit nu este revolta naturala a unui om, care a ajuns la 60 de ani, in fata generatiilor mai tinere care ii iau locul, ci regretul ca in urma, in politica romaneasca, nu “rasar” suficient de multi oameni de calitate”.

  Va dau dreptate de la cei 40 de ani ai mei, dar oare vina nu ar trebui impartita si de catre Seniori? Nu cumva e un esec al lor in as forma viitori discipoli? Pana la urma din armele unui politician fac parte si carisma sau leadership-ul. Cum te poti impune in fata electoratului cand nu reusesti sa creezi in propriul partid oameni care sa-ti semene? Sau, poate, ca aceasta tanara generatie este tocmai copia fidela a mentorilor lor si atunci nu as mai vorbi de o prapastie intre generatii, ci de o copiere mimetica. Poate ca raportul de forte dintre cele doua Romanii nu tine cont de varsta. Eu mai cred inca in innoirea clasei politice, dar, chiar nu astept tineri care sa fie formati de vechii politicieni, ci astept oameni care sa vina din alte zone, din management, din antreprenoriat si care sa doreasca sa schimbe ceva.

 29. 29 decebal martie 24, 2011 la 1:37 pm

  Domnule Presedinte,

  In mare parte sunt de acord cu dumneavoastra, dar ar trebui sa ne aplecam putin si spre generatia tanara (ma feresc a spune Oajdea pentru ca as jigni pe multi tineri) din PSD (Banicioiu, Rizea, Negoita, Pop, Mizil si enumerarea ar putea continua) care nu este posesoarea unor mari valori intelectuale, morale, vizionare ci doar „valoarea” de a fi omul lui X sau lui Y. Sunt destui tineri, chiar si in PSD, care, descurajati de acest mod de promovare sau chiar de faptul ca, avand alte pararei in a aprecia vlaorea politica a altor lideri din partid, au renuntat in a se implica in politica, chiar si cea care se face. sau se vrea a se face in PSD si nu numai. Daca ne uitam putin peste conducerea Departamentelor, observam ,cu cateva exceptii, prea putini tineri (si nu fac referire dact la generatia 30 – 40 ani) care conduc departamen

 30. 30 DanM martie 24, 2011 la 1:45 pm

  „Va dati seama ca, daca am fi avut azi un Parlament in care ar mai fi existat oameni precum Ion Ratiu, Ion Diaconescu, Corneliu Coposu, Mircea Ionescu Quintus sau Radu Campeanu, acesta ar fi fost mult mai greu de manevrat.”
  Foarte frumos, discurs tipic, dupa razboi si dusmanii sunt prieteni, iar bataliile au fost doar pe plan ideologic! Cand au fost in Parlament nu au fost pretuiti, erau doar „dusmanii poporului”. Exista o roata a istoriei, ceea ce le-ati facut lor, si aici nu ma refer strict la dumneavoastra, acestor politicieni de marca ai Romaniei se va transmite generatiilor viitoare si veti fi tratati la fel, vezi Ponta versus Severin. Cand Dl Ponta batea mingea pe maidan, Dl Severin era pe redutele Parlamentului.
  Nu iau apararea Dlui Severin, dar om are dreptul la „prezumtia de vinovatie” si totodata „fiecare pasare pe limba ei piere”

 31. 31 marius martie 24, 2011 la 2:03 pm

  @ Augusdre,
  multe adevaruri contine postarea dvs…

 32. 32 decebal (continuare) martie 24, 2011 la 2:03 pm

  Daca ne uitam putin peste conducerea Departamentelor, observam ,cu cateva exceptii, prea putini tineri (si nu fac referire dacat la generatia 30 – 40 ani) care conduc aceste departamente, restul fiind „personalitati” remarcate doar prin sustinerea, in anumite conjuncturi, sau chiar tradarea in alte situatii,a liderilor partidului. „Personalitati” care au avut doar sansa sa aibe „n” functii, din dorinta de a atarna cat mai greu „experientei” lor politice si de viata si dorintei de a pretinde alte functii mai interesante in viitor. Iar tinerii? Care au avut curajul sa spuna nu sau sa-si exprime o alta parere?
  Intentia dumneavoastra este buna, comentariul despre generatia tanara asisderea, dar realitatea este una care a determinat pe multi sa abandoneze ideea afirmarii in politica, sau doar a afirmarii in PSD si reorientarea catre alte partide care chiar vor sa promoveze tinerii care au caliatile de care faceti dumneavoastra vorbire.
  Victor Ponta este un exemplu pe care dumneavoastra il dati, dar, daca ne uitam mai bine in CV-ul domniei sale, nu regasim experienta data de activismul ca simplu membru de partid si apoi, datorita calitatilor dovedite de bun organizator, bun strateg, sa urce in ierarhia de partid. A avut „sansa” pe care multi tineri nu o au, de a fi numit intr-o functie executiva importanta si apoi de a fi „ales” in toate celelalte structuri politice, pana la functia suprema de presedinte al partidului. Tinerii cu perspective in politica social democrata, trebuie sa fie obedienti, cu multi bani in buzunare, „yes man” – i, sa apara la TV vorbind despre absolut tot ce misca in tara asta, fara a avea habar de nici unul din subiectele dezbatute. Tineri cu gura mare, si care lanseaza invective si acuze in locul ideilor si argumentelor. Tineri implicati in scandaluri sexuale ( vezi Negoita si Banicioiu) dar care au fost repede „spalati” de partid si postati, pe ecranele televizoarelor ,ca purtatori de imagine si mesaj pentru „generatia Oajdea” din PSD.

 33. 33 Draghi Puterity martie 24, 2011 la 2:49 pm

  @decebal

  La modul cel mai general: parerea mea este ca exista momente critice in viata unui partid in care coeziunea devine cel mai important lucru. Atunci e nevoie de oameni de incredere, chiar daca acestia nu sunt neaparat cei mai buni.

  Si mai exista o proboblema, ceva mai subtila dar specifica naturii umane: de multe ori oamenii valorosi, cu viziuni clare si personalitati puternice au unelel probleme de a lucra intr-o echipa. Nu vreau sa fortzez o echivalentza intre valoros si vanitos, insa de prea multe ori am vazut cum oameni capabili isi irosesc intreaga energie ca sa i-o traga shefului sau unui coleg antipatic in loc sa se concentreze asupra unor lucruri mult mai importante. Problema de fond aici e exact cea enuntata de domnul Nastase – lipsa unor repere morale si a unor idealuri inalte care sa constitue firul rosu al vietii si carierei lor. E pana la urma incapacitatea de a pricepe ca puterea in sine (chiar si in forma ei inferioara, aceea de bani) nu valoreaza nimic. Conteaza doar ce faci cu ea.

  Privind dintr-o perspectiva mai larga lucrurile, fenomenul la care se refera domnul Nastase e doar inca un simptom al destructurarii societatii romanesti. Ori cine are interesul ca acest lucru sa se intample, sau cine nu are interesul ca acest lucru sa fie stopat – ca sa folosesc exprimarea mai diplomatica aleasa si de domnul Nastase, este evident.

 34. 34 Dragos martie 24, 2011 la 2:50 pm

  Argusdre: „a aparut, a evoluat si a prosperat tocmai datorita politicienilor mai vechi, cei caliti in lupte, unsi cu sumedenie de alifii si carora le-a convenit de minune sa promoveze dobitoace (indivizi slabi la scafarlie, inculti, exagerat de orgoliosi, coruptibili, influientabili, mahalagii, oameni fara personalitate, lacomi din cale-afara, nesimtiti totalmente,etc)”

  dobitoace dobitoace, dar cu bone filipineze 😉

 35. 35 Gabriela Savitsky martie 24, 2011 la 2:52 pm

  Domnule Năstase,

  Impresionant articol. O muzică sofisticată executată de-un virtuoz al ghitării, pe o singură strună care tremură mai să se rupă. L-am citit şi am fugit de-aici ca nu cumva să scriu, la prima impresie, un comentariu patetic. V-aţi maturizat şi aţi devenim înţelept. Sigur, nu pot să mă abţin să nu spun că mi-aş fi dorit să scrieţi (să gândiţi astfel) în 2000, sau în 2002 aceste cuvinte. Dar atunci eraţi ca un taifun. Ca o armie hotărâtă şi nimicitoare. Taifunul cară după el tot felul de aluviuni de pe fundul oceanului; crengi rupte, pungi de plastic, peturi, scoici sparte, alge putrefacte şi le lasă apoi pe ţărm.

  Prietenul meu îi spune lui Oajdea, „Oejdea”. Lui Costică Canacheu, „Costică Camlacheu” lui Gheorghe Tinel – „Gheorghiţă din Plopi”; avem o onomastică expresivă şi cu totul fidelă personjelor politice; de data aceasta, însă, râsul nu îndreaptă moravurile. Cum nimic nu mai pare să aibă efect.

  Acum aveţi toate calităţile – sau, în fine, cele mai importante – necesare unui preşedinte de stat. Am citit un comentariu al dvs. în care spuneaţi că nu vă doriţi această funcţie. Păcat. Politica românească din 2004 încoace s-a rostogolit în acest mod păgubitor pentru România pentru că mulţi dintre cei valoroşi nu se pot afilia unor partide. Trebuie să recunoaşteţi că politica nu e un domeniu agreat. A fi politician sau a face politică este sinonim cu a fi lipsit de caracter, hoţ, laş, trădător. Dacă anunţi într-un microgrup că intenţionezi să te înscrii într-un partid eşti privit dintr-o dată ca o jivină. Adică vrei să te căpătuieşti. Vrei să devii arivist, vrei să capeţi o funcţie. Oamenii serioşi – care sunt deja ceva sau cineva, care au făcut şcoală cu adevărat, care îşi cunosc bine meseria – nici nu vor să audă de politică. Politica a ajuns o hazna unde se adună dejecţiile sociale. Ambiţioşii care nu-s în stare de nimic, care nu-s buni de nimic de unii singuri. Foarte puţini oameni întregi la minte ar putea consimţi să ajungă colegi cu cei care s-au baricadat în sediile de partid şi care oricum nu deschid nimănui.

  Vorbind în particular despre PSD, dezintegrarea acestuia a început odată cu cacialmaua administrată lui Ion Iliescu. Chiar era nevoie de aşa ceva? Nu era nevoie, dar aşa s-a brodit (s-a însăilat). Restul e continuarea dezastrului adâncit de mister Joana şi căruia se chinuie să-i pună capăt Victor. Nu cred că va reuşi – dar aceasta e opinia mea personală. Partidele conduse prin procură, cum e PDL-ul şi PSD-ul nu-mi stârnesc niciun interes, darămite încredere. PSD-ul seamănă cu o construcţie bizară. Pe o temelie de piatră s-a construit haotic, când cu betoane, când cu grinzi de lemn, când cu rigips. Etajele se intercalează ameninţător; la orice mică scuturătură se poate dezintegra. S-au scos lespezi din temelii şi s-au înlocuit cu cărămizi de paiantă. S-au scos stâlpii de susţinere şi au fost înlocuiţi cu beţe flexibile de bambus. La prima zburlitură a socialiştilor europeni ne pişăm în pantaloni de emoţie.
  Despre PD-L nici nu vreau să vorbesc – chiar mă gândeam zilele trecute să scriu un articol despre cum sunt conduse partidele de la noi prin procură – că nu merită să le acord prea multe cuvinte. O formaţiune umflată cu amelioratori, condusă de un lider securist (stăpânind toate metodele şi toate ticăloşiile) care a pus cu japca mâna pe ţară şi nu sunt preocupaţi decât să fure. Dacă ar putea, ne-ar băga pe toţi într-un lagăr de muncă forţată şi ne-ar ţine doar cu turtoi şi apă, atât de mult ne urăsc. Este sinistru unde suntem. Şi, totuşi, există speranţă.

  Dacă în acest partid – vorbesc de cel social-democrat – ar există destui lideri responsabili, dacă ar cunoaşte realitatea internă a partidului (nu cea spoită, învelită în ţiplă, care le este prezentată), ar conveni că această structură trebuie să fie condusă de un lider veritabil. Nu am nimic împotriva lui Victor (poate doar idiosincraziape care mi-o provoacă numele „Sîrbu”), dar nu e timpul lui. Încă nu este. Dacă nu va înţelege acest adevăr şi o va ţine ca gaia maţul că el e preşedinte, el taie, spânzură şi beleşte, în câţiva ani (doi, trei) şi de partid se va alege praful şi el va deveni un ilustru „fost”.
  În fine, eu sunt în continuare un om cu convingeri ferme de stânga (cum cred că-i stă bine unui intelectual) şi fără partid. Convingerile nu mi le poate exclude nimeni, nu mi le poate da afară şi nici nu mi le poate „suspenda”.

 36. 36 Harabula martie 24, 2011 la 3:16 pm

  Ce-i cu Oajdea ăsta?
  Am cautat pe internet si am gasit ca are ceva avere dobandita in conditii indoielnice. Dar asta nu-i ceva neobisnuit in politica romaneasca.

 37. 37 virgil martie 24, 2011 la 3:32 pm

  In ce categorie de oameni sa fie inclus Dl Severin? In care dintre Romanii?

 38. 38 Walt Disney martie 24, 2011 la 3:36 pm

  Domnule Premier,

  Sunt total de acord cu domnia voastră în legătură cu calitatea multor tineri politicieni. Oajdea și alții ca el sunt rezultatul politicii de cadre promovate de un lider cu tentații dictatoriale: susținerea unor oameni de slabă calitate, care nu pot evolua singuri, rămân dependenți de stăpân și sunt prin urmare ușor de controlat… stau în bănci la moțiuni.

  Cu toate acestea, cred că drama pierderii unor lideri importanți ca Adrian Severin în favoarea unor Oajdea sau Rizea, reprezintă o temă falsă. Adrian Severin este un politician rămas orfan odată cu dispariția Partidului Comunist în 1989, abandonat într-un birou la Ștefan Ghorghiu University, regăsit de PD-ul lui Petre Roman și TB, adoptat apoi de PSD sub pretextul susținerii pentru funcția de la OSCE. Pe parcursul acestei superbe cariere, domnul Severin s-a remarcat mai ales prin tratatul cu Ucraina, tentativa de-a schimba formula apei și episodul recent cu acuzații de corupție. Nu cred că domnul Severin este de-o valoare inestimabilă, că are multe merite pentru care nu este apreciat în țară sau că a coagulat o monstruoasă coaliție care se pune scut împotriva evoluției naturale a domniei sale pe cele mai înalte culmi ale UE…să fim serioși. Inclusiv comportamentul din acea înregistrare, editată sau nu, demonstrează carențe educaționale majore și ignoranță, inclusiv față de limba engleză, chiar și după atâția ani de funcții importante în politica externă.

  Cred că avem nevoie de lideri politici inteligenți, capabili, cărora să nu le fie frică să promoveze oameni valoroși. V-am susținut dintotdeauna, chiar și atunci când unii colegi din PSD se adunau pe la hoteluri să vă retragă susținerea sau când blog-ul era una dintre puținele canale de comunicare la care mai aveați acces, tocmai pentru că sunt convins că sunteți cel mai valoros politician al generației din care faceți parte. Înțeleg masajul domniei voastre în legătură cu Adrian Severin drept un semnal pentru colegii de partid și nu pentru electoratul din afara PSD. Încercați să le transmiteți că nu doriți să vă răzbunați pentru modul cum v-au pus la zid nemeritat, în contextul unor minciuni de campanie ale lui TB. Nu cred că această strategie vă va aduce susținerea de care aveți nevoie în cadrul PSD. Liderii de organizații care nu vă susțin nu pot fi înduplecați ușor. PSD este un partid de președinți și acești semi-zei nu vor un președinte de partid puternic, ci preferă un lider pe care speră să-l poată manipula. A mers tactica aceasta cu Geoană și speră că va merge și cu Ponta (deși aici personal am mari îndoieli că va funcționa), dar cu siguranță, toți știu că nu ar merge cu Adrian Năstase. În plus, pentru ei contează mai puțin participarea la guvernare, câtă vreme ei se descurcă foarte bine financiar, chiar și numai pe plan local.

  Riscați însă să transmiteți un mesaj care va provoca o reacție neplăcută în afara partidului. Decizia excluderii lui Severin nu se adresează Monicăi Macovei, ci românilor și cetățenilor din întreaga comunitate. Parlamentul European este o instituție care nu și-a găsit încă locul în conștiința cetățenilor comunității, motiv pentru care orice comportament imoral de tip Severin trebuie eliminat imediat. De aceea și-au dat demisia ceilalți doi parlamentari și de aceea trebuia să plece și Severin. Prin refuzul de a demisiona, domnul Severin contribuie la imaginea proastă a României, alături de prestațiile jenante ale lui TB în exterior, ale țiganilor în țările occidentale, ale hoților din Spania sau ale dansatoarelor din Italia. Cred că acest aspect trebuie să primeze în fața interesului soldaților partidului, dacă nu doriți să transmiteți românilor mesajul că schimbarea de regim va fin un „pleacă Oajdea și vine Rizea, dar nimic altceva nu se va schimba.”

 39. 39 Ghita Bizonu' martie 24, 2011 la 3:39 pm

  Rosie roza (red rose)
  tocmai ti-ai pus mana pe chelie ….cand scrrii
  nu toti cei implicati in politica, aflati in jurul varstei de 35-40 de ani, facem parte din “generatia Oajdea”
  Se pare ca in prostu stil al degeneratiei deja expirate habar nu ai despre ce vorbesti . Generatie sau leat este o grupa de varsta . Faci parte din ea in mod obectiv prin insasi nasterea ta . Ma rog poti sa nu te inscrii in media ei.
  si tacuises philosophus mansises….

 40. 40 teostanc martie 24, 2011 la 3:55 pm

  @Vasile, cred ca ai vrut sa scrii in prima postare „ranfluare”

 41. 41 Adrian Balgradean-Deva martie 24, 2011 la 3:58 pm

  Desi am 42 de ani , subscriu 100% la concluziile editorialului d-voastra. Cu o mentiune! Lucrurile vor lua o turnura si mai dramatica in conditiile unei educatii din ce in ce mai precare , a unei saracii generalizate, a globalizarii , a unui capitalism tot mai salbatic , etc. Dealtfel , regimurile de acest gen se bazeaza exact pe acest tip de oameni : primitivi, agresivi, superficiali ,oportunisti , lipsiti de educatie ,…adica usor de manipulat! Si acestia sunt cei mai multi! Iar oamenii cu educatie , cu bun simt , etc. se retrag scarbiti de tot ceea ce se intampla , de acest spectacol grotesc pe care il ofera cuplul basexu -boc.

 42. 43 teostanc martie 24, 2011 la 4:20 pm

  @Baronul..,
  Remarc cu placere un discurs mai coerent si mai obiectiv la aceasta tema, dar:
  – Stima fata de niste persoane nu inseamna ca trebuie sa le accepti ideologia si sa incetezi lupta politica impotriva lor. Cand s-a imbolnavit dl Coposu, Sorin Oprescu de la Spitalul Universitar s-a ocupat in detaliu de acest bolnav facandu-si datoria de medic, de om si de director; stiti ca pe acele timpuri Sorin Oprescu era membru PSD.
  – Apoi stima si-a aratat-o dl Nastase, nu dl Mitrea Miron. Acesta este de profesie ing. mecanic, nu sofer si chiar daca era sofer puteati sa-i scrieti numele si prenumele, incepand cu majuscule, macar din respect pentru limba romana. Aceasta grafie este chiar o exemplficare din postarea dlui Nastase.
  – Incolo aveti dreptate.

 43. 44 Marcus martie 24, 2011 la 4:27 pm

  Salutări De La Abrud (Copie, pe surse, primita in Inbox)

  De Csibi Barna

  „- Draghe mama, se ştii că io estem bine, lucrez aicea la Abrud, la Ţara Moţilor, nu la Ţara Secuiasche. Sunt sanatos, numai un ochi vinet am la mine, albastru, che am chezut pe scara de la birou. Es am şi nişte dungi pe gât, m-a strâns de la cravata. Şi mai am o mina în gips, che mi-am prins-o la uşa de la casa unde stau, care nu are geamuri.
  În rest e bine.
  Motzii mult bun cu mine estem, invatza la io romaneşte. Am invaţat imnul la ei „Treiasche duhul lui Iancu”. L-am invaţat pe tot. Greu. Foarte greu. Mi-au spus colegii de birou să ştiu la imn pe de rost şi noaptea ca pe Tatăl nostru. Nu ştiu cine e tatăl la ei, dar am inveţat la imn tot. O se îl chint şi la ţie chind ajung acase la Harghita…Dache mai ajung…
  Am inveţat şi alt chintec, e obligatoriu dimineaţa aicea la ei, „Iancule mare”. Plecut la mine se chintem cu toţii la masa, chind bem palinka. Mult palinka bem noi. De prune. Şi io şi ei. Şi chintem şi inveţem romaneşte. Ei la mine, mai ales.
  Place la mine la Abrud.
  Mai ales che de trei zile poci minca mai bine. Che nu mai am doi dinţi. I-am pierdut undeva. Chind am chezut pe scaun de la birou. Birou mic. Am martori, che mai ierau acolo Nelu, Avram, Todor, Mihai, Radu şi popa din Abrud. Care a citit din Biblia şi avea şi un luminare. Che era intuneric. Popa nu o dat. Nu, iel nu. Iel spunea la ei „nu la fatza che se vede, la oase”. Es am luat apoi scaunul in dintzi. Şi Toma era la birou şi avea un furciu la iel. Simpaticus ember. Ascuţit furciu. Il plimba pe la ochii la mine.
  Bun popa asta cu io. Citit Biblia pentru mine. Chind am deschis ochii o zis che nu mai trebe la luminare. Dar nu o arunche, che cine ştie.
  Draghe mama, in rest e bine.
  M-am obişnuit aicea, cum zicea vecinul Onofrei, ca magarul. Nu ştiu al cui e magarul. „Apa, paie şi bataie”.
  Mai am cinci luni şi jumetate şi vin acase, mama.
  Repede trece.
  Dupe ce am ieşit de la urgenţe a fost mai bine la mine. Nu dureau toate oasele. De la reumatism, zicea medicu. La munte e mai frig.
  Treiasche Avram Iancu! (Aşe tre se strig de trei ori pe zi)
  Avram Iancu prieten la mine e.
  Pusilok, Csibi Barna”.

  Visul lui Csibi baci sub gorun

  Sub goruno oriaso Csibi dormiteaza
  Si cu ochii-ntredeschisii la Iancu viseaza,
  Cum ii pune strang la gatu-i si-n gorun atarna,
  Sau de nu sa foloseasca din casa o barna.

  Vitez este Csibi baci, cand motu’ omoara,
  Mandru e in secuime, Iancu de doboara.
  Dar din visul de marire, iaca brusc se scoala,
  Cand in freza-i a la honved se caca o cioara.

  Nota culegatorului: Deoarece aceste versuri au fost culese in localitatea Miercurea Ciuc de la un recitator maghiar vorbitor de limba romana, cititorul este rugat sa se adapteze si la citirea lor sa foloseasca accentul cum se cuvine, acesta fiind imposibil de reprodus in scris.

 44. 45 Karakas martie 24, 2011 la 4:31 pm

  Domnule Nastase, va inteleg foarte bine si sunt de acord cu dvs. Insa cred ca trebuie sa privim lucrurile cu onestitate si sa nu ocolim aspectele incomode. Dl. Ponta a declarat de curind:

  „”Vreau să vă rog să nu vă mai luaţi după toţi proştii. Ce treabă are Igaş cu judeţul Gorj, cine ce candidează? Păstrând registrul, pot spune că domnul Igaş candidează în Congo,…”

  Ce pretentii putem avea de la altii cind acest tip de limbaj e folosit chiar de Presedintele PSD? S-a creat si acest stereotip de prost gust despre Congo. Oare ce spun reprezentantii diplomatici ai Republicii Congo la Bucuresti cind un lider de partid cu sanse sa ajunga primul om in stat le denigreaza tara?

  Ma limitez in a spune ca e doar un mesaj amical adresat pe aceasta cale domnului Ponta, dar si celorlalti politicieni tineri si nelinistiti. Una e sa spun eu, un comentator virtual ca Boc „e prost”, si altfel se receptioneaza un asemenea mesaj de electori. La urma urmelor, vrem ca politicienii nostri sa fie un model de comportament si civilizatie. Apropo, mi-a placut emisiunea online la Adevarul. Se vede clasa seniorilor Melescanu si Nastase.

  http://www.mediafax.ro/politic/ponta-catre-ziaristi-nu-va-mai-luati-dupa-toti-prostii-igas-si-boc-8093458/

 45. 46 Vasile, martie 24, 2011 la 4:37 pm

  teostanc,

  corect, ranfluare”

  Harabula,

  Chiar asa , este ceva obisnuit , Poanta insa are o mare problema , dupa Dragos,pentru faptul ca are o bona filipineza si nu o nemtoaica sau o frantuzoaica!

 46. 47 Ghita Bizonu' martie 24, 2011 la 4:44 pm

  Lucrurile reintra in normal!
  Procurorul care il ancheteaza pre Bercea Mondial cumatru prezidential este trimis la alte trebi.
  Sa zic asa roadele reformei macavite …
  Sau in limba lui materna bisnitz at uzurar

 47. 48 marius martie 24, 2011 la 4:46 pm

  @Decebal- de acord cu ce sustineti
  @Gabriela Savitsky,mi-au placut ideile din comentariul dvs.
  @Harabula, -inca daca ar fi generatia Oajdea ,mai ar fi o mica speranta,dar suntem si mai jos..

 48. 49 teostanc martie 24, 2011 la 4:51 pm

  @Gabriela Savitsky,
  „În fine, eu sunt în continuare un om cu convingeri ferme de stânga (cum cred că-i stă bine unui intelectual) şi fără partid. Convingerile nu mi le poate exclude nimeni, nu mi le poate da afară şi nici nu mi le poate “suspenda”. ”
  Frumos scris!
  COMENTARIU
  Intre cele 2 razboaie mondiale, majoritatea intelectualilor aveau convingeri de stanga. Astazi tendinta tinde sa se inverseze , cel putin in tara noastra. Sau cine stie, cei de stanga poate n-or fi chiar atat de vocali ca cei de dreapta iar cei de dreapta, daca nu toti, dar multi, n-or fi chiar intelectuali. Cand ma gandesc la modelul Basescu, care a ajuns presedinte si a facut si prozeliti fara note mari la scoala, inclin sa cred ca asertiunea mea este corecta.

 49. 50 teostanc martie 24, 2011 la 4:55 pm

  PS
  Cer iertare pentru expresia „tendinta tinde sa se schimbe”. Rog a se citi „situatia tinde sa se schimbe

 50. 51 Doru Coarna martie 24, 2011 la 5:11 pm

  @ All,

  dl Nastase vine cu o savuroasa portie de umor astazi: tinerii de calitate „se autoexclud”, ei nu reusesc „sa se impuna in politica si in societate”, etc., etc.

  Oare? Pai iata cat de simplu este: dupa ’89 competentii au fost inlaturati tragandu-se apa peste ei ca fiind comunisti inadaptabili. Au supravietuit doar cativa, gen Nastase, din care iarasi, doar cativa au escaladat structura statala, momentul a permis. Priviti-i pe toti acestia: toti sunt experti intr-un domeniu iar politica reprezinta pentru ei un domeniu in care ei deflueaza! Dl Nastase este expert in drept international, Andrei Marga, Theodorescu, s.a.

  Politica nu este o meserie in sine, ci un teren pe care, odata disciplina gandirii educata intr-un domeniu formal, poti construi coerent.

  Cati dintre tinerii de azi exceleaza intr-un domeniu anume, dincolo de patalamale? NICI UNUL! Educatia postdecembrista face de acum ravagii!

  Dar cati dintre „supravietuitorii” gen Nastase au antamat in jurul lor, fie si pentru a-i califica in politica, oameni cu disciplina gandirii formata? In afara de dl Nastase, eu nu stiu sa dau alte exemple. Si nici in acest caz efortul n-a excelat, sa fim sinceri.

  O alta problema o reprezinta locurile ocupate! A surclasa, a indeparta pe altcineva, chiar a-l compromite intr-un fel pt a te impune, este o misiune imposibila: relatiile si increngaturile blocheaza schema oricarui partid! Deci nicio sansa. A le cere sa performeze pe legea junglei inseamna sa-i strivesti inainte de a le cere sa se arunce in fata vagoanelor de tren ale oricarui partid.

  Mai mult, autosuficienta individuala este notata cu + in orice partid iar purtatorul ei este privit ca un element sigur!

  Nu se cere ingeniozitate, inovatie politica, inlantuiri logice care sa faca sens si sa ajute partidul ori energie pt actiune, asa ca lipsesc atat tacticile dar si strategia! Se cer in schimb bani, relatii sau sprijin ocult si in cel mai bun caz doar recomandari din partea unor cunoscuti (care iti pot dori binele sau raul…).

  Bomboana pe coliva calitatii de politician o constituie insa serviciile secrete de la noi si de aiurea! Ofiteri acoperiti si agenti de influenta au penetrat toate partidele din toate directiile! Majoritatea recomandati in mod binevoitor de catre vreun prieten… Lupta politica a devenit astfel nu un concurs al ingeniozitatii intre proiecte de constructii politice, ci o batalie intre servicii si factiuni prost coordonate inca, avand si serviciile incompetentii lor, desigur.

  In sfarsit, a intra in politica de „dragul” DNA-ului…caci la ce te poti astepta de la acoperitii respectivi? Numai un nebun ar marsa, dar de acestia nu este nevoie. Sau este!

  Concluzia este ca blocajul schemei, lipsa oportunitatilor certe, lipsa disciplinei in gandire dobandita in ani seriosi de scoala serioasa, increngaturile si serviciile, toate astea fac tinerii sa se autoexcluda!
  E greu si provocator, e frumos, e tentant dar e periculos! Si uneori letal!

 51. 52 Ghita Bizonu' martie 24, 2011 la 5:51 pm

  Doru Coarna

  de esemplu Gusa .
  daca tin buine minte a dost luat de pe strada si propulsat in varfu lu partidu… Pentru care merite ? Silentiu lugrubu de tartaree tomba …..
  Apoi ma rog stim …
  Insa parca inainte de a accede la fonctii in PSD parca ii cam putea …
  Asa ca sa fi cisntot are degeneratia deja expirata meritee ei incontestabile …
  Isna sa nu uita si aia de recruteaza … ca ia te uita la cestia cu Saftoaica .. Primita in PNL si pusa pe lista de camndidati !!!
  Ura si al gara ca cu asa sefi in frunte vom avea infrangeri multe !!!!

 52. 53 Gabriela Savitsky martie 24, 2011 la 5:59 pm

  Marius,

  Mulţumesc.

  Teostanc,
  Unora dintre ei le este jenă să fie asociaţi cu un partid gen PSD, dacă vreţi să fiu întrutotul sinceră. Cum eu nu fac politică activă – adică mi-au „pierdut” adeziunea când m-am hotărât să mă înrolez – îmi pot permite să spun ce văd, ce simt, ce cred – toate cunoştinţele, toţi colegii, toţi prietenii ştiu că eu sunt „pesedistă” şi nu vreţi să ştiţi câte am primit peste obraz din cauza acestei suprapuneri de imagine. O societate nu poate fi condusă şi dirijată doar de cei care ne calcă cu jeep-ul. Şi copiii din familii sărace au dreptul la educaţie. Şi bătrânii au dreptul la fericire. Acest capitalism deşănţat care a luat-o pe mirişte are nevoie de o zăbală şi trebuie adus înapoi la drum. Nu suntem în Sparta, pentru Dumnezeu.

 53. 54 Gabriela Savitsky martie 24, 2011 la 6:00 pm

  Doru Coarnă,

  Excelent! Fără cusur comentariul dvs.

 54. 55 2tb martie 24, 2011 la 6:02 pm

  cine-i Oajdea domnu’ Nastase, ma scuzati ca nu-l stiu. nu l-am vazut la tv nici pe net …
  dar de ce nu aveti curajul sa ziceti de Ponta? sau de Vanghelie? ei au coloana? au principii? va mandriți cu ei?

 55. 56 epolitikon martie 24, 2011 la 6:07 pm

  @Adrian Nastase

  Cred ca e imposibil sa asteptati sa rasara o generatie noua, educata, morala, competenta, competitiva, etc fara un sistem de educatie moral, competitiv si inovativ (nu mercantil precum cel de dupa perioada cand au fost legalizate institutiile private de invatamant) si fara o justitie eficienta si independenta pentru care sa primeze dreptatea in folosul intregii societatii (aici includ si cetatenii si firmele).

  Solul a fost puternic poluat in acesti 21 de ani de democratie asa ca se impune o terraformare daca dorim sa asteptam o generatie de oameni bine formati si nu doar flori ratacite pe ici pe colo…si alea sufocate de buruieni.

 56. 57 un liberal deja optimist martie 24, 2011 la 6:15 pm

  Interesant articol. Eu l-as fi intitulat „Generatia basescu”.
  Desi sunt liberal convins nu pot decat sa regret tema Adrian Severin. Am citit zilele trecute comentariile@Aya.Si mie mi s-a parut o facatura operata pe naivitatea lui Severin . Eu cred ca nu ar trebui sa executati slugarnic ordinele unor sefi vremelnici de la PSE. Lasati lucrurile sa se aseze, apoi hotarati!Amintiti-va ce li s-a intamplat unor ministri liberali in timpul Guvernului Tariceanu. Amintiti-va ce i se intampla si gazdei acestui blog..

 57. 58 Doru Coarna martie 24, 2011 la 6:18 pm

  @ Marcus,

  Felicitari pt scrisoarea de la Abrud! Am ras cu pofta! A fost misto si aia cu „Pleaca Chiombu’ la Razboi” dar daca ai fi scris-o pamflet era remarcabil, titlul promitea si genul te prinde!

  Ar fi o problema insa, pe Csibi vad ca nimeni n-are curaj sa-l ancheteze macar sau sa-l sanctioneze, nicio mare institutie, niciun mare „ierarh” al statului inca roman! Tu iti dai seama pe cine platim? Aia comit influenta pe banii nostri!!!

 58. 59 Sami martie 24, 2011 la 6:46 pm

  Nu cred ca este vorba doar de generatii diferite (desi nepoata-mea zice ca noi suntem „expirati”), cred ca este intr-adevar vorba despre celelalte – pregatire profesionala (in primul rand), onestitate , educatie, cultura ,diplomatie ,personalitate . Nu cred ca doar varsta poate face diferenta intre reusita sau nereusita.
  Consider insa ca in institutiile de stat (indiferent daca sunt cele de la varf sau nu) s-au infiltrat (sau au fost infiltrate)diferite personaje ca sa sustina interesele unora sau altora ( precum piesele la un puzzle) ,fara a se tine cont de valoarea reala a acestora .
  Lucrurile nu se pot schimba decat daca se schimba regulile de ocupare a functiilor. Cat timp primeaza culoarea politica si tupeul sau buzunarul,iar competenta si celelalte calitati pe care le-am enumerat mai sus lipsesc aproape in totalitate, nu vom avea parte decat de astfel de personaje (ca cele de acuma),care parca joaca la nesfarsit o piesa de teatru proasta pe o muzica falsa.

  Imediat dupa 1989 , oamenii nu aveau atata tupeu pentru a se „infige” spre functiile de decizie ale tarii, pentru ca erau obisnuiti cu ideea ca trebuie sa fie competenti ca sa ocupe o functie ,temandu-se ca daca vor lua decizii proaste vor raspunde (ca Ceausescu). Aceste temeri li s-au imprastiat insa repede, caci au vazut clar ca pot sa faca orice abuzuri ,furtisaguri sau greseli pentru ca legea este departe de ei.

  Oamenii nu sunt nici mai buni nici mai rai , nu sunt insa cei care ar merita si ar trebui sa fie acolo.

  Eu as mentiona in constitutia tarii ,criteriile clare de ocupare a fiecarei functii din stat , nemaipermitand astfel tuturor nonvalorilor sa atarne de „scaunele” caldute (indiferent despre care „scaune” este vorba), caci daca asteptam la responsabilitatea si onestitatea politicienilor in speranta ca vor face loc cui trebuie catre functii ,asteptam degeaba. In plus, trebuie sa existe criterii clare de evaluare pentru fiecare pozitie (functie).

  De multe ori ma intreb -cu ce se deosebesc de noi cei de acasa ,cei mai multi dintre politicieni, parlamentari, senatori etc.? Din pacate, majoritatea lor nu se prea deosebesc de noi, cel putin d.p.d.v. profesional . Cu asta nu sunt eu de acord. Intr-un timp aveam in parlament personaje ca Irina Loghin , nu mai stiu ce poeti si pamfletari . Pai ce stiau acestia sa voteze ? Ce pricepeau astia ? Cu siguranta ca nu pricepeau nimica si votau ca”popa”! Iar noi fraierii din popor ii mai si plateam bine ca sa stea acolo.

  Am inteles ca cei mai multi voteaza la comanda unuia singur, asa, fara sa gandeasca ( caci cei mai multi oricum nu gandesc-asta se vede cu ochiul liber) , iar eu ma intreb de ce platim noi atatia rasfatati de soarta si nu platim doar cate unul singur pe fiacare tabara ?!? Ca sa mimam un parlament sau senat sau mai stiu eu ce???

  Dupa principiile de acuma, orice gospodina poate deveni parlamentar. Totusi, sa avem putin bun simt.

 59. 60 Sami martie 24, 2011 la 6:53 pm

  Am uitat sa va spun ca Dumneavoastra sunteti cu adevarat valoros ,chiar daca aveti 60 ani. Si 60 ani nici nu sunt prea multi. Este o varsta de implinire profesionala si culturala, o varsta la care cei mai multi dintre barbati ajung sa fie in sfarsit maturi ( caci stiti cum se spune : barbatii nu se maturizeaza niciodata , doar imbatranesc fara a se maturiza – ha!ha!).

 60. 61 contele martie 24, 2011 la 7:06 pm

  Harabula

  Îţi explic eu de ce Oajdea…

  Domnul Daniel Oajdea duce acum o luptă titanică: vrea să înfiinţeze o Comisie de Anchetă pentru a descoperi de ce au crescut preţurile la combustibil. Prin extensie, fiind un om căruia îi place să facă lucrurile cap-coadă, vrea să facă o Comisie care să verifice şi privatizarea Petrom, arătând în acelaşi timp acuzator cu degetul la Adrian Năstase.
  Dacă îmi aduc eu bine aminte, acest Oajdea este de un populism feroce. Ţin minte că a fost primul PDList care s-a opus măsurilor de austeritate a guvernului. Opoziţia era încântată. De fapt individul a făcut-o dintr-un populism de anvergură, nu din convingere. Am impresia că i s-a arătat nuieluşa şi a intrat iar în rând.
  E fix genul de om care ar înfiinţa o Comisie de Anchetă pentru a afla de ce există atâta hidrogen în apă. Ca şi demagogie şi populism, „Generaţia Oajdea” este „Generaţia Severin”. Cultura îi separă…şi anii.
  Cât despre exemple ca Radu Câmpeanu… iar să mă scuze d-ul Năstase…

 61. 62 contele martie 24, 2011 la 7:17 pm

  Adrian Severin a fost huiduit azi în Parlamentul European…
  Eu nu-l înţeleg. Nu pricepe că acolo nimeni n-o să stea de vorbă cu el până nu-şi dă demisia? Nu pricepe că este privit ca un paria?
  Domnule Năstase, tocmai pentru că-i colegul d-stră, nu-l lăsaţi să persiste în umilinţa asta!

 62. 63 Argusdre martie 24, 2011 la 7:56 pm

  „Dragos spune:
  martie 24, 2011 la 2:50 pm

  Argusdre: “a aparut, a evoluat si a prosperat tocmai datorita politicienilor mai vechi, cei caliti in lupte, unsi cu sumedenie de alifii si carora le-a convenit de minune sa promoveze dobitoace…..

  dobitoace dobitoace, dar cu bone filipineze 😉 „
  Mai Dragosel,
  Avand in vedere ca te cunosc de mult timp, aaaaaaahaaha, tocmai de pe vremea cand pe blogul ‘mneaei o sarutai pe cocis pe coana Ileana Udrea iar ea nu baga nici macar de seama, o sa-mi permit sa te intreb daca nu cumva te simti aici stingher si ignorat, precum Incrucisatorul la Consiliul Europei ?
  Chiar nu realizezi ca postarile tale sunt doar niste cuvinte insiruite ca la clasa a-I-a, fara miez si fara niciun fel de importanta, incurcand lumea buna ?
  Avand in vedere ca practic n-ai niciun fel de tel, agitandu-te ca si cum te-a lovit numitul Parkinson, iti recomand politicos (deocamdata) sa-ti gasesti alt loc pentru joaca si giubuslucuri.De altfel tu stii din vechime ca-i mai reomandabil sa ma eviti.
  PS
  Ba, e mult mai bine cu bona filipineza decat sa dansezi tananica cu un rapan tiganesc si sa-ti creezi ocazia ca acelasi indian marca Punjeab, talhar si cutitar, sa-i lege la gatul nevesti-ti in vazul tarii, in semn de mare cinstire bulibaseasca, o tinichea fie ea si din aur.Nu crezi ?

 63. 64 teostanc martie 24, 2011 la 7:58 pm

  @ayaaya,
  Domnule, Doamna sunteti bolnav. Duceti-va la doctor sau la popa sa va citeasca din cartea sfanta, poate va calmati si deveniti om. Cum puteti sa doriti raul cuiva, al copiilor sai si sa-l si indemni la sinucidere.

  @Nastase,
  Postarea Ayaaya este indecenta si criminala. Parca spuneati ca sunt cenzurate asemenea tendinte.
  Pe mine m-ati cenzurat de 2 ori cand o doamna „mumu” s-au cam asa ceva mi-a scris „vaca impunge nu ratoiul…”iar eu i-am raspuns ca nu sunt ratoi dar ca nu ma amestec daca dansa se vrea vaca.

 64. 65 Aya martie 24, 2011 la 8:10 pm

  @

  Gabriela Savitsky

  AI DREPTATE: INCORECTITUDINEA (IN P.E.) ESTE RESPECTATA- REFUZUL IPOCRIZIEI SI ACTIUNILE LEGALE SUNT PEDEPSITE (IN P.E. SI IN TARA)

  Citez din mesajul tau (martie 23, 2011 la 9:16 pm):

  „Dacă un europarlamentar organizează (potrivit protocolului) vizita unui grup la Bruxelles sau la Strassbourg şi le cere componenţilor grupului să-(i) şi plătească contravaloarea transportului (deşi costul transportului este suportat de Parlamentul European!), mă întreb cum se numeşte acest demers: mită? şpagă? deturnare de fonduri? Oare nu e cu mult mai scârbos să iei 100 de euro de la nişte provinciali amărâţi (de la 15, să zicem, deci, în total 1500 de Euro de la un grup, dar poţi organiza câte?) decât să spui cât ar costa serviciile de consultanţă ale unui specialist (replică decupată şi “lipită” de cei de la gazeta respectivă unei alte discuţii)? Ce e mai mizerabil pentru un social-democrat care este plătit cu 14 000 de euro pe lună decât să se lăcomească la suta amărâtă de euro a unui sărac?

  Stiu foarte bine la cine te referi legat de penibila insusire a sumei de 1500 euro, de la cei a caror vizita (in grup) o organizase la Bruxelles.
  Observ si modul in care a „diluat” suma generala, repartizand-o in „bucatele” de cate 100 de euro de persoana chemata in vizita.
  Dincolo de orice actiune nelegala, totul apare de un penibil, de un grotesc greu egalabil. Pentru a nu mai discuta de felul in care pozeaza in „persoana respectabila”!

  Nici nu vreau sa-mi imaginez cum se va fi gandind, respectiva „persoana morala” sa-si „compuna” imaginea fata de Severin- care nu a „ciupit” ilegal bani, dimpotriva, refuzand ipocrizia, a actionat in faza considerentului firesc ca o activitate intelectuala trebuie platita si nu a facut un secret din asta.

  Intre persoana la care te referi- care a „ciupit” cate 100 de euro de la fiecare dintre cei pe care i-a invitat in vizita la Bruxelles, in grup organizat, folosindu-si prerogativele, in acest sens- si Adrian Severin, care a inteles ca mintea omeneasca este un „instrument de munca” si, ca atare, prestatia intelectuala trebuie platita- este o diferenta cosmica de valoare, de sinceritate si, in ultima instanta, de corectitudine.
  In timp ce persoana la care te-ai referit, in timp ce incearca sa pozeze in „intruchiparea moralitatii” actioneaza nu doar ipocrit si meschin, dar si ilegal (putem spune ca acolo avem de a face cu evaziune fiscala si cu insusire de foloase necuvenite, „diluarea” sumei, in fragmente de 100 de euro fiind o incercare de a sterge urmele) Adrian Severin actioneaza legal, neascunzand faptul ca a prestat o activitate intelectuala pentru care este firesc sa fie platit si, pe de alta parte, respingand ipocrizia celor care clameaza „moralitatea” muncii pe gratis.

  Urmarea?
  Persoana la care te referi, care se comporta ipocrit si meschin si actioneaza ilegal este considerata (public) respectabila- mai mult, se asteapta sa ocupe o pozitie interesanta in PE.
  Adrian Severin, care refuza orice urma de ipocrizie si, prin felul sau de a fi, incurajeaza ideea ca activitatea intelectuala trebuie sa aduca bani- si care actioneaza perfect legal (chiar daca unora nu le place, e legal!) – este pus la index printr-o deturnare mediatica „bine tintita”, asupra lui facandu-se inacceptabile presiuni pentru a parasi PE, desi nu este vinovat,

  In timp ce persoana ipocrita si care comite ilegalitati, la care te-ai referit, are (si i se intretine!) o imagine imaculata in PE si in tara, lui Severin, personalitate marcanta a vietii parlamentare europene si care cu adevarat sprijina interesele Romaniei, care nu a actionat nici ipocrit, nici ilegal, i se maculeaza imaginea cu minciuni construite meticulos pentru a-l scoate din joc iar in tara (si in PSD) i se cere demisia.

  Nu stiu daca exista vreo legatura intre relatia de prietenie dintre persoana (aflata in PE) la care te-ai referit si Minodora Cliveti (prima „sub linie” in urma europarlamentarelor- si care, daca Severin ar face imensa greseala sa-si dea demisia din Parlamentul Europei, i-ar lua locul), pe de o parte, si, pe de alta parte, presiunea unei anumite „parti” a social- democratilor romani asupra lui Severin.
  Voi cerceta.

  P.S.
  Esti o fiinta curajoasa, Gabriela!
  Felicitari!

 65. 66 Mariana martie 24, 2011 la 8:20 pm

  Individul asta Oajdea, se scalda in ape foarte tulburi.De aceea cand apare pe cate-un canal tv,de cele mai multe ori schimb canalul.In primul rand pentruca nu are ce sa imi transmita si in al doilea rand,nu are o inlantuire logica de idei.
  Imi este rusine, deoarece la prima vedere, ar face parte din generatia mea,generatie careia ii aduce doar deservicii.Ma tot intreb ce vad televiziunile la el,atat de reprezentativ de il tot cheama,deoarece il vad destul de des,absolut pe la toti.Sau este doar o strategie tv de a arata tarii ,prostia unora ca el?
  D_le profesor,daca impliniti 60 de ani,va urez un „La multi ani!”din tot sufletul si asta inseamna ca ati ajuns cu adevarat la maturitatea politica de care avem atate nevoie pentru a aduce tara intr-un echilibru bine-meritat.
  Insa, eu care vin din afara politicii. nu as spune ca politicienii pot fi impartiti in buni si prosti in functie de varsta ci mai degraba totul depinde de dotarea si aptitudinile pe care le au pentru acest domeniu.Ori la noi neexistand o scoala care sa te invete anumite lucruri,dupa 89 au intrat in politica foarte multe persoane incompetente,fara nicio inclinatie pentru asta si chiar agramate,care ulterior s-au extins ca o caracatita in tot spectrul politic,ajungand pana in Parlamentul European.
  Iata asa-dar unde duce promovarea pe alte criterii decat competenta.

 66. 67 ing. martie 24, 2011 la 8:45 pm

  „misto” titlu asta cu Oajdea. Oajdea e un alias pentru cuvantul dobitoc. hahahahaha
  Toate generatile au libidinosi dar problema acum este ca astia descrisi de dvs sunt in prim plan. Ce ma deranjeaza e ca tot ii dati cu munca, ce ne facem cu lenesii geniali care au idei ?
  Adica eu de exemplu hahaha.
  Eu am scris mai demult ca sistemul electoral uninominal este o porcarie. Sincer mai visam acum cativa ani sa ajung deputat, din motive lesne de inteles si sistemul vechi mi se parea mai echitabil. Sa vazut clar ca sistemul uninominal promoveaza bisnitzarii si „personalitatile” locale. Sistemul pe lista oferea si el filtrele lui si sansele lui. Puteai sa alegi sa te inscrii in 3-4 partide si sa urci acolo in unul din ele ierarhia ca sa ajungi deputat. In sistemul vechi aveau sansa si intelectuali si cei cu propuneri deosebite…Iar filtrul era mai strict decat cel de acum pentru ca era filtrul ieriariei unui partid mai greu de penetrat decat cartea de vizita e „renumelui local”. In ardeal sintagma „ii merge bine” si „se misc bine” merge la mase ” si te catapulteaza ca ales uninominal.
  Nu numai PDL are oameni prost pregatiti si UDMR sta la fel. Au avut un ministru al telecomunicatiilor care avea o facultate particulara din domeniul turismului.
  Porcaria asta cu tineretea e promovata si de multinationale unde majoritatea personalui are vreo 27 de ani. Te miri cum la varsta asta poti fi ei experti intrun domeniu. Secretul e ca invata dupa „policy” adica stiu doar strict ce trebe. Angajarea se face tot dupa standard. Stii strictul ala necesar intrii daca nu nu. Trebe sa fi redus ca sa ai sanse in noua generatie. Cu asta nu laud sistemul universitar care te invata 60% rahat pt ca unii sa aibe loc de munca.
  Ion Iliescu a ajuns vedeta la varsta de 60 ani , asa ca domnule Nastase aveti vitorul in fata.

 67. 68 Aya martie 24, 2011 la 8:57 pm

  PSE (VIA SWOBODA) SI PPE (VIA MACOVEI) AU INTRODUS „FITILUL SEVERIN”- LUI PONTA I-A FOST DAT (PERSUASIV) „CHIBRITUL”.
  MIZA: DETONAREA „FORTARETEI” USL

  In cazul Severin, exista un cumul de forte si un amestec al determinarilor.
  Cauza esentiala a actiunii impotriva Severin, care s-a concretizat in acel scenariu mistificant (ulterior totul urmand reteta cunoscuta a macularii imaginii pe principiul rostogolirii bulgarelui) este:
  – pe de o parte, plasarea sa ferma si inteligent-eficienta de partea intereselor romanesti (excluzand orice urma de obedianta fata de „actori externi”)- ceea ce a adus mari pagube (inclusiv „tempoului”) intereselor germane antiromanesti (reprezentate, la nivelul socialistilor europeni, in mod vizibil, prin Swoboda si Schultz- dar nu sunt singurii);
  – pe de alta parte, intentia de destructurare, dezorganizare si scadere a fortei PSD care, in noua sa formula ca directie si conducere NU serveste (dimpotriva, deserveste!) interesele germane antiromanesti; destructurarea a fost gandita pe principiul dominoului; prin inlaturarea „piesei Severin” (dupa macularea imaginii prin false acuze, tipetele tinand loc de argumente) in urma bunului plac komosarial al lui Swoboda, se are in vedere atat crearea unui precedent periculos (urmatorii acuzati prin tipete komisariale urmand sa fie debarcati, in baza aceleesi retete) cat si inlocuirea actualei conduceri a PSD cu una obedienta fata de interesele germane antiromanesti (asa cum a fost cazul Prostanacului si clicii sale).

  Nu in ultimul rand, actiunea are o „bataie” si mai lunga.

  In Romania a aparut USL- o formula politica de exceptie, unica in Europa si capabila nu doar sa castige alegerile, dar sa si desfasoare coerent, politic si strategic, programe de natura sa consolideze tara atat economic cat si social.

  O astfel de formula poate fi CONTAMINANTA in Europa.
  Aparitia in mai multe tari europene a cate unei forte ar reuni social- democratii si liberalii, ar duce la consolidarea acelor state si la risipirea visului german de a domina Europa (deja, statele nu se mai domina cu arma, dar prin slabiciune economica si degringolada sociala, alimentata din exterior cu ajutorul „prelungirilor” interne).

  In octombrie (sau noiembrie) 2010 afirmam ca sansa Europei este unirea fortelor liberale si social- democrate.
  Mai afirmam ca Romania ar putea deveni promotorul, deschizator de drumuri al unei astfel de actiuni cu evidente si logice efecte in consolidarea economica si echilibrul social.
  Referindu-ma nu doar la Romania, dar si la alte tari europene, afirmam ca o astfel de noua forta, care sa reuneasca liberalii si social- democratii, va fi atacata atat de stanga (de „reflexele” comunistoide si de factiunile de extrema stanga, chiar mascate sub o falsa imagine social- democrata) cat si din dreapta (de crestin- democrati, de reprezentantii extremei drepte).
  In acea prima faza- afirmam- se va incerca persuadarea (din interior- am mentionat deja cine are acest interes) atat a stangii social- democrate, cat si a dreptei liberale, in sensul ca reunirea ar duce la pierdere de electorat. Evident, este o falsa idee. Scopul lansarii ei: atat stanga social- democrata cat si dreapta liberala sa devina sovaielnice in a face pasul final (iar autorii actiunii persuasive cel putin castiga timp, umand incercarile de a slabi, din interior, atat stanga social- democrata cat si dreapta liberala).

  Afirmam ca aceia care se (vor) opun(e) formulei care presupune actiunea comuna a liberalilor si social- democratilor, isi vor „da mana” (mai clar, cei din stanga cu cei din dreapta) atat pentru a incerca, intr-o faza initiala, sa zadarniceasca aparitia noii entitati social- liberale, cat si pentru a o slabi si a o destructura (daca reuseste sa apara).
  Or, slabirea unei forte se face, in mod eficient si rapid, prin inlaturarea unor „piese componente” a caror „extragere” ar prejudicia intregul si ar crea reactii destructurante in lant.

  In Romania, din fericire, s-a reusit crearea fortei social- liberale, existand o extraordinara (in sens etimologic!) reactie imunitar- politica de natura a respinge persuasiunea („amenitarea soptita”, falsa si voit manipulanta ca s-ar pierde electorat).
  Din fericire, stat stanga social- democrata cat si dreapta liberala din Romania au, acum, echipe de conducere si decizie care au depasit, in mod salutar, orgoliile, care depasesc provocarile (au parte de asa ceva zilnic, aproape) si care au inteles ca unica sansa este sa mearga, impreuna, pe acest drum.

  O astfel de forta social- liberala, puternica, imuna la provocari si care nu se impiedica de jocul orgoliilor, este cea mai puternica amenintare pentru cei care doresc, pe de o parte, mentinerea Romaniei intr-o situatie precara economic si, pe de alta parte, perpetuarea degringoladei sociale si a lipsei coerentei politice.
  Or, zonele care se simt, acum, amenintate, nu sunt doar politice- caci politicul nu este altceva decat expresia unor interese, dupa caz, pozitive sau negative. Nu de putine ori, acele interese sunt statale.

  Pe cale de consecinta, nu trebuie sa ne mire ca, acum, apare o ciudata „convergenta” a atitudinii unei anumite parti a stangii europene si a unei anumite parti a dreptei europene (in speta, crestin- democrata) fata de situatii si cazuri care, intr-un fel sau in altul, au legatura cu USL- forta social- liberala din Romania.

  Cazul Severin este, in acest context, mult mai important decat pare la prima vedere.

  Mistificarea a carei victima este Severin, are legatura, intr-o prima faza, cu incercarea de destructurare a PSD (partea social- democrata din USL!). Pe fond, atacand si destructurand PSD, este slabit intregul USL.

  Tinand cont de logica puterii de contaminare a USL, la nivel european, nu este deloc exclusa- dimpotriva- aparitia unor astfel de formule in mai multe tari.

  Acest lucru ar duce, in primul rand, prin efect logic, la modificarea raportului de forte in PE- unde se „fac jocurile” politicii ansamblului european.

  Fortele social- liberale ar castiga, in mod sigur, la alegerile europarlamentare (din fiecare tara in care ar aparea) mult mai multe mandate decat pana acum- si foarte multe mandate in plus fata de crestin- democrati (populari, cum isi spun „cosmetizat”).

  Actiunea comuna social- liberala, in PE- prin actiuni concertate ale celor doua grupuri parlamentare- si in conditiile unui numar preponderent de mandate, ar „carmi” politica Europei catre coerenta si, pe de alta parte, ar deplasa centrul de putere de la Germania (care incerca sa isi impuna vointa, acum- dar si propria viziune asupra Europei, favorabila mentinerii influentei sale si dirijata catre slabirea fortei altor state) catre restul tarilor europene.
  S-ar ajunge la reechilibrarea situatiei generale- ceea ce ar defavoriza interesele germane.

  Marea politica se face cu mari viziuni de perspectiva. Dar si ca intr-un joc de sah, unde fiecare isi pregateste propriile miscari incercand, pe de o parte, sa le anticipeze pe ale adversarului si, pe de alta parte, sa il „ajute” sa greseasca „dirijat”.

  Cazul Severin este „un fitil” pe care adversarii USL l-au montat- persuadand, acum, PSD sa ii dea foc.
  Intrucat „fitilul” (Severin) este „de stanga”, instigatorii (europeni!) VIZIBILI au fost alesi tot din stanga (pentru credibilitate). In speta, Swoboda – si Schultz).

  Cherchez la femme- spune francezul.
  Daca tacea Monica Macovei, poate nu era atat de vizibila actiunea subversiva (anti USL- via „fitilul” Severin) comuna stanga (germana- PSE)- dreapta (crestin-democrata- PPE).
  Dar, Monica Macovei nu a tacut (daca as fi in locul celor de la PPE, le-as bate obrazul celor de la PD-L ca au trimis in PE o individa care, pentru ca nu stie sa se stapaneasca, da, implicit, de gol, o actiune comuna a unor parti din PPE si PSE).

  Distantandu-ne de „tablou” pentru a privi ansamblul din perspectiva, observam usor ca, in cazul Severin, cel care trebuia sa atace era Swoboda (din stanga- de la PSE).

  Nu trebuie sa fie cineva foarte perspicace sau un mare cunoscator al tainelor „inchegarii” scenariilor pentru a realiza ca o acuza adusa unui om de stanga este credibila cand vine din stanga (are o aparenta de „moralitate”)- dar devine necredibila, pusa sub semnul indoielii, cand vine din dreapta.
  Nu trebuie sa fie cineva genial pentru a realiza ca, atunci cand, legat de o situatie cel putin neclara, apar ACELEASI atacuri, nefundamentate (unicul „argument” fiind tipatul isteric) atat din stanga cat si din dreapta, este (sau ar putea fi- insa cu grad foarte mare de probabilitate) vorba despre o intelegere „necurata” stanga- dreapta.
  Daca- asa cum s-a intamplat in cazul Severin- acuzele (identic lansate ca maniera si continut si in mod identic nefundamentate) sunt urmate „coincident” de ACEEASI solicitare de pedepsire exemplara, venita atat din stanga (Swoboda- PSE) cat si din dreapta (Monica Macovei- PPE) lucrurile exced ciudatenia, incepand sa devina clar ca totul este o inscenare in urma unei intelegeri de culise.

  Astfel privind lucrurile si intrucat, logic, apare intrebarea „de ce se unesc parti din PSE si PPE contra unui europarlametnar, Adrian Severin?” (si fiind tot logic ca acel atac exista ca si intelegerea de culise) inseamna ca, PORNIND de la Severin, raspunsul privitor la MIZA actiunii trebuie cautata mai departe.

  Dinspre Swoboda, aparent atacul vizeaza (doar) PSD (in actuala sa formula de conducere si viziune, care contravine intereselor germane din PSE).
  Aparent, „preocuparea” lui Swoboda, de la PSE, pentru a determina (prin tipete isterice) PSD sa-l excluda pe Severin ar putea avea o motivatie „principiala”.

  Venind dinspre Monica Macovei, insa, este rizibil sa credem ca atacul ar viza (doar) PSD.
  Argumentatia este simpla: orice atac are ca scop un efect concret.
  Or, care a fost prima „solicitare” (prima reactie este esentiala, spontaneitatea dand informatii de mare valoare legate de adevar!) a Monicai Macovei- adresata (culmea aberatiei!) lui Victor Ponta? Demisia lui Severin din PSD!

  Intrucat, la acest nivel al corespondentei cauza- efect, gestul apare ca stupid, inseamna ca miza solicitarii demisiei lui Severin din PSD, de catre Monica Macovei, este alta.
  Actia dezvaluie, prin forta logicii, interesul negativ destructurant al PPE (al carui reprezentant este Monica Macovei, in context) pentru „ceva” „dincolo de ” dar care „contine” PSD: or, acel „ceva” este USL!

  Similitudinea si concomitenta manifestarilor, acuzelor, atitudiniilor, tipurilor de solicitari, ale PSE (via komisarul Swoboda) si PPE (via Monica Macovei) demonstreaza de la sine ca miza este foarte mare, si ca isteric ceruta (din amandoua partile) executie politica sumara a lui Adrian Severin este esentiala (lucru evident prin insistenta solicitarii) pentru deschiderea drumului catre obtinerea acelei mize.

  Revenind la metafora „fitilul Severin”: prin „aprinderea” acestuia de catre PSD (mizandu-se pe faptul ca va cadea in capcana „amenintarii imaginii”) – echivalnd cu executia politica a lui Adrian Severin- se doreste crearea unui precedent periculos si a unei atmosfere de care, via „komisari”, sa se profite (prin miscari fulger) pentru debarcarea actualei conduceri, inlocuirea sa cu un grup obedient (ca in perioada 2005- februarie 2010) care sa favorizeze slabirea, destructurarea rapida partidului- in fapt, a componentei social- democrate a USL.
  S-ar altera, astfel, forta intregului- al Uniunii Social- Liberale.

  Toate aceste actiuni sunt programate a se petrece pe fundalul de „zgomot” propagandistic creat de cei care, cu vocea amplificata PRIN mass media, ar clama lipsa de valoare a constructiei politice numite USL, atragand insistent atentia catre „demolarea zidurilor” si distragand atentia de la actiunea celor care „monteaza (au montat) dinamita”.

  Astfel, este vizata nu doar prabusirea constructiei (USL), dar si inducerea ideii, in mentalul colectiv, conform careia social- democratii si liberalii trebuie sa ramana adversari, menirea lor fiind doar sa se atace reciproc, sa duca un razboi de gherila si sa nu-si uneasca fortele.
  (Qui prodest? raspunsul este cunoscut- la randul meu, l-am detaliat si aici).

  Cei care au intemeiat, in Romania, USL (liberali si social- democrati cu forta de decizie) sunt nu doar inteligente politice de exceptie, dar si antemergatorii fortei social- liberale in Europa.

  Cand au pornit la drum stiau ca, prin metode subtile si prin insistenta, se va incerca, atat din stanga cat si din dreapta, compromiterea demersului (via dubii, orgolii- in general, slabiciuni omenesti).
  Nu doar ca au stiut, dar si-au si amintit acest lucru de fiecare data cand au aparut provocari si capcane- carora nu le-au dat curs sau, dupa caz, in care nu au cazut.

  Cei care au intemeiat USL ( in pofida incercarilor disperate „dinspre stanga” si „dinspre dreapta” de a-o face sa piarda momentul si cadenta) trebuie sa fie, insa, constienti de faptul ca adversarii acestei constructii NU se vor resemna si, daca nu au putut impiedica „ridicarea edificiului” vor cauta sa-l demoleze.

  Fiind limpede ca „fortareata” USL are ziduri prea puternice pentru a fi demolate din exterior, acestia vor incerca sa forteze (cum altfel decat prin scenarii mistificante si apoi prin persuaziune?) daramarea lor cu „mana” celor din interior.

  In mod egal, cei care au creat USL trebuie sa fie constienti de faptul ca exista personaje dispuse sa „monteze dinamita” in interior pe cand, din exterior, se „strecoara un fitil”.
  Fiind clar ca „fitilul” nu poate fi aprins decat din interior si ca presupune o decizie (care apartine, logic, factorilor decidenti) cei care au montat dinamita- sau altii, influenti pe langa factorii de decizie- ii vor persuada pe acestia sa aprinda chibritul si, de la flacara, fitilul.
  Urmarea?
  Constuctia USL ar fi detonata din interior.

  Celor aflati in pozitia de „privitor ca la teatru” li s-ar induce falsa idee ca acea constructie (USL) s-a prabusit pentru ca nu era solida si ca „mai bine ca s-a intamplat asa, acum” pentru ca, daca lucrurile s-ar fi petrecut mai tarziu, dupa alegeri, s-ar fi ales praful de toti cei care s-ar fi „adapostit” sub „acoperisul” ei, dupa ce o vor fi creditat, cu incredere, la urne.
  Tuturor celor care, din afara granitelor Romaniei, privesc cu foarte mult interes catre USL (si sunt „contaminati” de idee) li s-ar induce ideea ca o astfel de constructie este un castel din carti de joc si ca nu are sens sa preia initiativa, caci este perdanta.

  Revenind la momentul actual si la puternica incercare de persuasiune pornindu-se de la cazul Severin (aparut in urma unei mistificari).
  „Dinamita” a fost montata, din interior.
  „Fitilul” (cazul Severin) a fost strecurat, din exterior.
  Lui Victor Ponta i-a fost pus in mana un chibrit.
  Este puternic persuadat (chiar stracurandu-i-se „spaime” prin neadevaruri de tipul „PSD ar putea fi pedepsit si nu-si va mai gasi locul nici in PSE, nici in grupul S&D din PE daca nu-l executi politic pe Severin, excluzandu-l din partid”) sa aprinda chibritul si, cu el, fitilul.

  Tine DOAR de Victor Ponta sa priveasca atent in jur, sa realizeze ca este pe cale de a fi folosit, prin persuasiune, pentru a fi, fara voie, cel ce detoneaza solida constructie.
  Tine DOAR de Victor Ponta sa refuze aprinderea „fitilului”, sa arunce chibriturile si sa realizeze ca „sfatuitorii” sunt exact cei care au montat dinamita.
  Tine DOAR de Victor Ponta ca, acum, superba constructie USL sa ramana in picioare (si sa „contamineze”, benefic, Europa) sau sa ramana o amintire.

 68. 69 Aya martie 24, 2011 la 9:08 pm

  @

  ayaaya

  Esti o persoana abjecta!

  Nu imi permit, in acest spetiu, sa-ti transmit ceea ce meriti si in formularea pe care o meriti, asa ca me rezum la sugestia: sigur ai treaba si noi te retinem aici.

  Sa stii, insa, ca ideea (pe care ai formulat-o) legata de a pregati- citez:” pistolul si glontul frumos” pentru „alinarea durerilor de cap” este foarte bina pentru tine.
  Oricum, sigur vei incepe sa ai dureri de cap foarte repede.

  Fereste-te din calea mea!

 69. 70 Mariana martie 24, 2011 la 9:15 pm

  Deoarece un individ ca Oajdea si cei ca el, nu merita atata preocupare,as dori sa sa va spun ca in Romania exista particule radioactive, provenite din explozia reactorului de la Fukusima.Asta inseamna ca pe viitor numarul bolnavilor de cancer in primul rand de tiroida,va creste alarmant,vor avea loc si unele mutatii genetice datorita leziunilor de la nivelul ADN-ului,se vor naste foarte multi copii cu diferite malformatii,numarul bolnavilor de alte cancere decat cel de Glanda tiroida ,respectiv,cancer pulmonar,cancer digestiv,cancer de piele,va fi in crestere.
  Se stie ca norul radioactiv ar contine Izotopi radioactivi de IOD 131 care se acumuleaza in Glanda Tiroida,insa se degradeaza destul de rapid,in mediu ramanand pe parcursul catorva luni,doar o mica parte si Izotopul radioactiv de Cesiu 137 care din nefericire are un timp de injumatatire de 30 de ani,are proprietatea de a se dizolva in apa ceea ce duce la amestecul sau cu apa de ploaie,intrand astfel in sol si in apele subterane, putand fi preluat astfel usor de plante si de animale.
  O protectie reala nu prea exista .tabletele de Iodura de Potasiu pot fi utile,administrate doar in cantitati foarte mari insa pot fi periculoase pentru cei predispusi la alergii si la cei care sufera de boli renale

 70. 71 Aya martie 24, 2011 la 9:21 pm

  @

  Harabula

  Incerc sa te lamuresc eu.
  Oajdea este un cretinoid tinerel cu fasoane, care a trecut prin scoala doar pentru a putea arata niste hartii ce atesta ca nu e analfabet si care a intrat in politica.
  In ce fel?
  Prin avere si tupeu.

  Stiu ce mi-ai putea raspunde: specimene de acest gen se gasesc si in generatiile de peste 45 de ani.
  Desigur, dar sunt mult mai putini.

  Din nefericire, cei din „generatia Oajdea” care au intrat in politica- dar mai ales, in Parlament, prin vot uninominal- sunt, in cea mai mare parte, pe calapodul individului: infatuati, inculti, cu limbaj vulgar, fara repere.

  Daca, in cazul generatiilor de peste 45 de ani, in zonele decizionale, cei de „tip Oajdea” reprezinta o minoritate, in „generatia Oajdea” (la nivel politic) acestia sunt majoritari.

 71. 72 Aya martie 24, 2011 la 9:29 pm

  @

  Teostanc

  Regret ca ai fost cenzurat cand i-ai replicat lui Mumu (alt personaj abject, ca si „ayaaya”) si este bine ca ai „recuperat” astazi.
  Replica respectiva, la care ai facut trimitere in martie 24, 2011 la 7:58 pm
  este foarte potrivita pentru Mumu.

  Citez din postarea ta (martie 24, 2011 la 7:58 pm): „“mumu” sau cam asa ceva mi-a scris “vaca impunge nu ratoiul…”iar eu i-am raspuns ca nu sunt ratoi dar ca nu ma amestec daca dansa se vrea vaca.”

  Putin adaptat, citatul i se potriveste si persoanei care semneaza „ayaaya”.

 72. 73 Gabriela Savitsky martie 24, 2011 la 9:32 pm

  Contele,

  De unde ai dedus că-l huiduiau pe Severin? Dacă îl huiduiau pe vorbitor? Crezi că toţi de-acolo sunt oi? Sau boi?, ca să păstrăm egalitatea de gen.

 73. 74 silvia martie 24, 2011 la 9:33 pm

  Puteti sa-i reprosati dlui prim ministru, sau poate nu, orice altceva, dar in nici un caz ca in mandatul domniei sale si-ar fi luat zborul, ca apoi sa se cuibareasca in imediata apropiere politicieni sau inalti functionari de stat, din categoria mai sus mentionata, respectiv, oameni cu o pregatire precara sau de o calitate morala indoielnica. Cei care sustineti asta ori sunteti rau-voitori, ori, poate sunteti dintre cei care ati ocupat posturi cheie si ati promovat astfel de mediocritati, si de ce nu poate sunteti chiar dintre cei care au fost respinsi din acele posturi. ..Pt. ca slava domnului stiu ca au plecat destui pe-atunci, si totodata, mai stiu ca au fost atrasi tineri cu o pregatire ft buna, optimisti, care chiar credeau ca Romania in sfarsit, isi ocupa locul in marea familie europeana, cine credeti ca a dus greul in munca pt integrarea Romaniei in UE, hoara, ritzi, udrea, anastase…

 74. 75 Maximmouse martie 24, 2011 la 9:49 pm

  @Stimate Domnule Prim Ministru,

  In primul rand mi-a placut evolutia dvs de la Adevarul.In sfarsit, un talk show in care invitatii nu mai sunt intrerupti de reclame, si cu moderatori lipsiti de obsesia ratingului.Ce a iesit de aici? o conversatie plina de miez in care au fost bine percepute nuantele, care sunt extrem de importante.

  In ceea ce priveste subiectul prezentat astazi, este peste masura de interesant.

  Observ ca stimatii forumisti au comentat sub toate aspectele tema, care de altfel este copioasa.

  Trebuie sa spun si eu cateva lucruri, pe scurt.

  Oajdea? Un personaj caragialesc. Eu as fi spus generatia: udrea, anastase, ridzi, boureanu, turcan, ungureanu, seful sri, nu stiu cum il cheama, daciana, victor ponta, negoita, ambii si de colo si de colo, daniel constantin, si multi , multi altii.

  Ei nu sunt neaparat exemple negative. Ei constituie galeria de personaje ,in treaba, la ora asta.

  Sa analizam pe scurt ascensiunea fiecaruia? Am gresi esential.Putem sa-i luam lalolalta, si sa spunem ca sunt oameni tineri, care efectiv nu au ce sa caute in functii de maxima importanta intr-un partid politic, atat vreme cat , deoarece nu a fost nici razboi, nici dictatura care sa umple puscariile cu ei, oamenii in putere, 50-65 de ani, varsta perfecta pentru un sef de partid , parlamenatr, ministru, sunt in viata si sunt , unii dintre ei , politicieni de exceptie.

  Sa ne amintim de propaganda desantata a lui satanail , cand arata cu degetul la psd, ca nu se reformeaza, ca nu are oameni tineri. Imi puneam , inca de atunci , intrebarea, care este „smecheria” acestei abordari toxice? IAT-O! Decaderea absoluta a politicii romanesti, care acuma poate fi considerata un bazin de prasit corupti si tampiti (din punct de vedere politic) , numai buni de manipulat si pusi sa faca cele mai murdare lucruri. Sau poate ganditi ca nu este asa? Ba, CHIAR ASA ESTE!

  Capitalismul acesta ne-a cam luat prin surprindere…..:) 🙂

  Hai sa mergem , de curiozitate , sa vedem media de varsta in parlamentele altor tari mai asezate….

  Generatia dvs., tocmai , din cauza schimbarii de regim politic, a avut o nesperata sansa, iar noi, un nesfarsit ghinion.

  Acuma, vi s-ar mai parea normal ca un barbat de 40 de ani, ca boc , de exemplu, sa fie prim ministrul unei tari cu asemenea probleme ca Romania? Dar o tara mica, sa spunem Lichtenstein, ar alege sa-si puna prim ministru, vreodata, o asemenea mazeta? Dar, exista o tara fregventabila , care are ca ministresa , pe 2 ministere, o midineta traseista, cu varsta sub 40 de ani? dar la justitie, dar procuror general, dar sef de SIE, de SRI, etc.

  Ce vreau sa accentuez este, ca NU EXISTA NICI UN MOTIV pentru care niste tineri lipsiti de experienta si de performanta sa fie montati , in mod fortat, in functii de inalta demnitate si responsabilitate in statul roman, numai pentru a-i face placere satanei…decat, in scopul distrugerii statului.

  Un performer politic , nu este , neaparat un performer in alte domenii economice.

  Ma rog, pe scurt, ceea ce a facut masescu in politica romaneasca este profund nociv, o tara fara politicieni, iar prin monopolizarea culturii de o haita de politruci strambi, o tara fara istorie, un stat gat sa se destrame , fara natiune, fara patriotism, fara cinste si onoare. Asta este! Toate acestea s-au petrecut sub ochii nostri, cu complicitatea tuturor fortelor politice, care erau de fapt chemate sa ne apere…nici sa fie economisti, nici, avocati, nici fizicieni atomisti, nici contabili,nici chelneri, nici seralisti , nici traseisti,nici sindicalisti, nici nimic altceva , decat politicieni responsabili si morali.

  Ma tem, ca s-a incheiat! Inca 50 de ani de acuma, Romania, este practic daramata, cu foarte putine sanse de a se redresa…din pacate.

  Sunt profund indurerat, imi vine greu sa ma obisnuiesc cu ideea , dar asta este.

  Cu stima.

 75. 76 nastase martie 24, 2011 la 10:08 pm

  all,
  imi cer scuze ca nu a fost cenzurat, de la inceput, comentariul semnat ayaaya. L-am cenzurat acum.

 76. 77 Aya martie 24, 2011 la 10:28 pm

  @

  Contele

  II UREZ LUI SEVERIN FORTA INTERIOARA PENTRU A REZISTA IN PE!

  Dupa lansarea scenariului mistificant al carui victima este Severin, dupa rostogolirea lui prin mass media, dupa acuzele nefundamentate ale komisarului Swoboda, dupa solicitarile imperative si zbierate de catre acesta vizand executia politica sumara a lui A.S., dupa persuadarea PSD si lansarea de amenintari cu represalii, la nivelul PSE, daca executia nu este facuta imediat (declaratia lui Victor Ponta, de la emisiunea „Test de stres” a fost relevanta in acest sens- chiar pe principiul „a bon entendeur, salut!”; ma numar printre cei care au avut „urechi de auzit”)- si, mai ales, dupa DEMNUL refuz al lui Adrian Severin de a demisiona din PE (lucru pentru care il felicit!) am realizat la ce va fi supus.

  Aveam impresia ca vad aievea cum avea sa fie izolat.
  Cum cei care, pana mai ieri il anturau, il laudau (justificat!) si ii cautau compania, vor face mari volte pentru a nu ajunge fata in fata cu el si a trebui, din politete, sa-l salute (sau, dupa caz, sa-i raspunda la salut).

  Stiu si ce MAI urmeaza (dar sper sa nu dureze mult).
  In functie de „cine omul cu e” la Bucuresti (sau de „cine e legat” chiar prin convingeri), europarlamentarii social- democrati romani il vor ocoli, il vor privi sfidator- sau, dupa caz, ii vor adresa cuvinte putine si grele (nu vulgare!).
  Consilierii social- democrati romani, care se bateau, efectiv- in cazul in care erau valorosi, desigur!- sa lucreze cu Adrian Severin, vor fi „chemati la ordine” de europarlamentarii social- democrati romani care le vor interzice (sub amenintarea „trimiterii la Bucuresti”- a pierderii locului de munca) sa discute cu Severin.

  Atitudinea ostila va fi puternica in tot grupul S&D din PE- unde tartori sunt komisarul Swoboda si Schultz (exact cei care au ceva personal de impartit cu Severin- si a caror miza este destructurarea fortei PSD).
  Va avea parte de acelasi tratament din partea grupului crestin- democrat (am detaliat mai sus, in textul din martie 24, 2011 la 8:57 pm, intelegerea secreta intre anumite parti din PSE- exponentul emblematic al acestora fiind komisarul Swoboda- si PPE, miza fiind „detonarea” USL, cazul Severin avand rol de „fitil”).

  A crede ca, in PE, manifestarile negative la adresa lui Severin sunt spontane, este dovada de naivitate- sau de necunoastere a ceea ce ascunde „spontaneitatea” in astfel de cazuri.

  Revenind la Adrian Severin: speram ca, printr-o minune, va fi scutit de tot acest sir de chinuitoare incercari.

  Stiu cat este de greu, de dureros, sa fii nevinovat- dar sa ai un intreg scenariu mistificant montat impotriva ta si sa suporti o „regie” a atitudinilor „morale” (in fapt, ipocrite!) care ti se opun, agresiv, in jur si in care cuvantul „demisia!” revine obsedant.
  Stiu cat este de greu sa rezisti, intr-o astfel de atmosfera- si, paralel, sa gasesti cai si resurse atat pentru a ramane cu fruntea sus, pentru a-ti arata valoarea, prin actiuni concrete, cat si pentru a identifica drumul ce duce catre probele nevinovatiei tale si ale implicarii celor vinovati de scenariul mistificant.
  Cat de greu este sa gasesti forta si energia pentru ca, atunci cand nevinovatia ta- si vinovatia autoritlor scenariului- ies la iveala, sa refaci drumul inapoi, catre culmi.
  Stiu ce greu este sa nu te lasi in voia pantei povarnite, sa lupti, sa ramai limpede in privire, sa nu te dezici de tine, sa ai incredere in reusita. Sa FII!
  Stiu cat este de greu.
  Dureros de greu.

  Schimband ce e de schimbat si pastrand proportiile, i-am fost statornic aproape unui om minunat cand a trecut printr-o astfel de incercare (nu numai atunci i-am fost statornic aproape- dar acela a fost un moment iesit din obisnuit).
  De aceea cunosc toate acestea.
  De aceea stiu si cum se incearca manipualrea consilierilor si expertilor in sensul interzicerii discutiilor cu omul pana mai ieri adulat de cei care, brusc, fara dovezi ale vinovatiei, il pun la index.
  Eu am fost, atunci singura care m-am opus, pe fata. Celorlalti le-a fost frica. Il iubeau, cei mai multi, pe cel pus aberant la index- iar cei care nu il iubeau sigur il respectau- dar s-au temut. Nu puteau fi blamati pentru un sentiment omensc.
  Prin reflex, nu au mai vorbit nici cu mine (sau, cei care vorbeau, au facut-o pe ascuns).

  Lucrurile s-au lamurit, dupa aproape doi ani, si toti au inceput sa se comporte ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Si totusi, se intamplasera acele lucruri!
  Au inceput sa se stranga iarasi in jurul celui pe care il ocolisera, cu teama de represalii din partea ‘scenaristilor si regizorilor”.

  Banuiesc ca stii al cine ma refer: la Adrian Nastase.
  Si el a fost victima unui scenariu mincinos, mizerabil. A luptat. A invins. A revenit.
  Ceea ce am povestit, a fost trait de mine, zi de zi.

  Nu stiu daca, la Bruxelles, cineva ii va infrunta pe ceilalti spunand raspicat ca va ramane alaturi de Severin si ca nici nu se gandeste sa nu-i vorbeasca.
  Nu stiu daca Severin va avea alaturi o mica trupa (de fapt, o mana de oameni) ramasa credincioasa, in acele momente cumplite- asa cum a avut Adrian Nastase.
  Nu stiu.

  Stiu insa ca ii doresc lui Adrian Severin sa aiba taria de a infrunta SI aceasta regie a ostilitatii si sa ramana pe pozitii.

  Daca nu va demisiona, daca va continua ca, supravietuind in aerul incarcat de ostilitate, sa FIE, pur si simplu sa fie el insusi, sa faca dovada valorii sale, garantez ca va fi devoalat scenariul mistificant si ca autorii vor fi identificati.

  De fapt, i-am identificat.
  Dar, vor aparea si probele incontestabile in acest sens.

 77. 78 Baronul Munchhausen martie 24, 2011 la 10:51 pm

  @All,

  Nu stiu de ce voi chiar credeti ca Oajdea merita sa fie instalat sef de promotie al generatiei sale. S-a remarcat prin ceva deosebit? Inafara manifestatiei contra reducerii pensiilor si salariilor, lucru aplaudat la scena deschisa de mai toti liderii PSD, in frunte cu Ponta, dar care i-au atras si demiterea din PDL, ce a mai facut Oajdea ca sa merite aceasta distinctie? Cererea privind infiintarea unei comisii care sa ancheteze privatizarea Petrom, a jucat ea vreun rol anume? Care dintre cele doua actiuni l-au convins pe Nastase sa-l „instaleze” in acest fotoliu?
  Am obiectii serioase si fata de situarea lui Ponta in fruntea celor mai reusiti tineri politicieni. Sigur, Nastase il cunoaste bine, gratie colaborarii din ultimii 8-9 ani, dar mie inca imi sunt vii in minte scenele cu Ponta de la diferite talkshowuri, in care s-a dovedit un misogin inrait(atentie, asta e un eufemism dragalas, ca sa caracterizez atitudinea lui fata de doamnele ce apartineau taberei adverse) si un prost-crescut in materie de dialog civilizat: isi intrerupea sistematic interlocutorii, fie cu o replica bascalioasa, fie cu o noua intrebare, faramitandu-i fraza celui care vorbea astfel incat telespectatorul sa nu mai inteleaga nimic din ideea pe care advesarii lui Ponta incercau sa le expuna. Cu toate ca acestia il atentionau ca este incorect ce face, nea’ procurorul nu renunta la metoda patenntata de vadim, parca….
  De ceva vreme refuz sa mai urmaresc orice talkshow: mai bine citesc o carte sau ma uit la emisiuni de sport pe canalele Eurosport ori, la un film.
  Apoi, teribilismul lui Ponta de a se prezenta drept discipolul lui Che Guevara, poate fi admis, cu rezerve, eventual, doar pentru tineri necopti la minte, avand varsta de 16-18 ani, nicidecum pentru un politician ce vrea sa fie respectat, care a ajuns ajuns lider de partid si aspirant la functia de prim-ministru. Pentru Nastase, Ponta este un fel de al treilea fiu : cunosc sentimentul asta de a urmari cu interes evolutia cuiva care ti-a fost elev, student, discipol, dar cred ca nu are, tousi, suficiente motive ca sa fie mandru ca a reusit sa modeleze un politician care sa corespunda exigentelor actuale.
  Atata vreme cat tinerii din partid (indiferent de culoarea lui politica) nu vor avansa ierarhic in schema decat daca isi manifesta, zgomotos si de durata, admiratia fata de liderii de la varf si, in plus, incearca sa-i copieze pe acestia in comportament, nu putem spune ca avem o generatie noua de politicieni. Sa fie clar, nu doar tinerii din PDL trebuie aratati cu degetul, ci si cei din PSD, mai ales cei precum Corlatean, Dragnea, Banicioiu, Nicolae, s.a. care nu se remarca cu nimic fata de cei din pdl sau pnl. Dezamagirea lui Nastase fata de cei care vin din urma poate fi reala, dar asta nu inseamna ca domnia sa nu are ceva „merite” pentru asta. Nu detaliez deocamdata acest aspect. Atata vreme cat batalia dintre putere si opozitie nu are alta menire decat accesul la fondurile bugetare interne si europene pentru satisfacerea propriei clientele, nu ma poate convinge nimeni ca dreptatea este cantonata doar in tabara X iar cei din tabara adversa trebuie supusi oprobiului public.
  Cel putin in ultimii doi ani, liderii PSD ne-au impuiat capul cu comparatii diverse: intre rezultatele guvernarii 2001-2004 si cea din 2009-prezent, sau intre stilul de guvernare si relatia cu opozitia din cele doua perioade, ignorand complet conjunctura economica internationala. Criza economica actuala, care a dus aproape de faliment tari precum Grecia, Irlanda, Spania, Portugalia, fara sa mai vorbim de altele, a caror situatie nu este nici ea deloc roza, este analizata doar din perspectiva situatiei din Romania. Liderii PSD, PNL, PC se fac ca uita uriasele ajutoare financiare acordate bancilor in SUA si in alte state din Europa, tocmai pentru a amortiza unda de soc a crizei. Romania, care nu avea de unde sa pompeze acesti bani, s-a imprumutat. Sigur, ca nu e o masura nici extraordinar de buna, dar nici de condamnat, dar ce sa faci daca resursele interne nu-ti permit sa acoperi cheltuielile bugetare ? Apropo, recent, in Portugalia, psd a votat impotriva bugetului de austeritate si guvernul a cazut, Iar acum psd din Portugalia declara ca e foarte posibil sa apeleze la imprumuturi, la fel ca Grecia sau Irlanda. Oare ce ar fi facut psd din Romania, daca ar fi fost la guvernare? Cu aplicarea impozitelor progresive nu ar fi reusit sa adune fondurile necesare fiindca stimula evaziunea fiscala…..
  Ceea ce ma deranjeaza mult la unii politicieni este modul cum judeca lucrurile: doar ei au dreptate, iar restul ar trebui sa stea in patru labe si sa-i asculte cu evlavie….
  P.S. Oare, d-l Nastase i-a inclus si pe Ionescu-Quintus sau Radu Campeanu in grupul celor ce ar fi ridicat nivelul onestitatii parlamentului numai din dorinta de a nu-si supara partenerii din USL? Chiar ma mir de ce nu l-a mentionat si pe Iliescu? Sa fie de vina faptul ca fostul presedinte a facut gafa impardonabila de a-l fi acuzat pe Coposu ca a turnat la securitate iar lui Ratiu i-a reprosat ca n-a mancat salam cu soia, precum noi, amarastenii? Dar la gospodaria de partid, de unde se aproviziona si domnia sa, salamul cu soia era cumva vreo delicatesa?

 78. 79 Dragos martie 24, 2011 la 11:15 pm

  Argusdre,

  daca-i vreun Dragos pe blogul Frumoasei Doamne Elena Udrea, nu-s eu acela. (eu sunt la alt departament….)

 79. 80 Baronul Munchhausen martie 24, 2011 la 11:57 pm

  @All,

  Vad ca iar au aparut sofistii pe blog. Ma refer la cei care imbratiseaza votul pe lista, in locul celui uninominal, pe care il cred vinovat de toate relele. Unii chiar sunt de plans: acuza scrutinul uninominal si ridica in slavi lista. Chiar nu vreti sa vedeti ca in ambele cazuri, candidatii sunt alesi de staff-ul partidului? In nici un caz, la votul uninominal, asa schiop cum e acesta in Romania, fiecare candidat este stabilit tot de catre conducerea superioara a partidului, nicidecum nu este decis de conducerea locala. Diferenta dintre cele doua tipuri de scrutin este aceea ca la votul pe lista, cei doi trei candidati din capul listei sunt lideri marcanti ai partidului care trag dupa ei pe ceilalti, precum trage orice locomotova, trenul incarcat cu piatra sparta. Votul este dat partidului, mai putin listei. In cazul votului pe lista, fiecare candidat incearca sa convinga staff-ul sa-l pozitioneze cat mai sus in topul listei, ca sa fie sigur ca va fi deasupra liniei….
  La votul uninominal, fiecare candidat trebuie sa-si convinga electoratul din circumscriptia unde a fost plasat de partid, ca el este cel ce merita sa fie ales si trimis in parlament. Deci trebuie sa se fi facut remarcat prin ceva, ca sa convinga…. Inainte de a trece mai departe, am sa va spun ca tipul de scrutin folosit pentru alegerile din 2008 a fost o adevarata bataie de joc la adresa sistemului de vot uninominal. Propus de catre asociatia Pro Democratia si insusit de guvernul Tariceanu, sustinut pe sub masa de catre PSD, acest sistem de vot este nu doar imperfect, dar nici macar nu stimuleaza cetateanul sa mearga la vot.
  Pai cum este posibil ca un candidat care a iesit pe locul 3 sau chiar 4 intr-o circumscriptie electorala sa ajunga deputat/senator in locul celui plasat pe locul I, in situatia cand cel clasat pe locul I nu a intrunit 50% + 1 din voturi, in acea circumscriptie?
  Sa nu uitam ca dupa ce PNL s-a debarasat de PDL, la inceputul lui 2007, liberalii au fost sustinuti pe sub masa(fiindca oficial, PSD nu a recunoscut ca-i sprijina) iar orice propunere venita de la Cotroceni era respinsa cu manie proletara. As aminti aici doar ca parlamentarii lui 322 au refuzat sa voteze candidatii propusi de Cotroceni pentru diverse consilii asa cum prevedea legea, etc. Trebuie sa recunoastem ca in comparatie cu votul pe lista, PDL si Basescu au propus adoptarea sistemului de vot uninominal in doua tururi de scrutin, mult mai indicat. Chiar daca nu este efectiv perfect, acest sistem are si alte avantaje: asigura stabilitatea parlamentara, fiindca reduce puzderia de partide care pot avea acces in parlament si, mai ales, ofera ocazia electoratului sa discearna pe cine trimite in parlament. Cum e posibil, ca la o participare la vot, de 35-40% , intr-o circumscriptie, cel de pe locul 3, cu 15% voturi, la 40% particpare la vot(adica 6% din numarul de alegatori din acea circumscriptie) sa fie validat deputat in locul celui care a avut 42%(caz concret)? Sistemul uninominal folosit in 2008 este de acuzat, dar a fost adoptat din cu totul alte motive:
  1) ca sa-l combata pe Basescu si PDL;
  2) ca sa existe motive pentru revenirea la sistemul pe lista;
  3) ca sa nu fie prejudiciat PNL, partenerul de atunci si de acum al psd, care ar fi putut pierde locuri importante, mergand pana la iesirea din parlament;
  4) frica pierderii influentei si controlului sefilor de partid asupra parlamentarilor proprii, odata ce acestia si-ar fi castigat locul in parlament prin prestatii proprii si nu tractati de locomotiva din capul listei.

  Sistemul uninominal este mult mai bun decat cel pe lista care permite mentinerea a N partide ce depasesc pragul electoral de 5%. Dar dupa trecerea alegerilor se ajunge la situatia ridicola ca partidele de 5-10% procente sa devina arbitrii guvernarii, sa aiba pretentii exagerate privind portofoliile acordate si/sau politicile promovate. Voi chiar nu vedeti ca ambitiile unora de a fi lideri de partide dauneaza performantelor guvernamentale?
  Deplang faptul ca din cauza rivalitatii surde si oarbe dintre principalele partide din Romania, sunt sabotate anumite masuri corecte si salutare pentru instalarea unui sistem democratic pe deplin.

  Voi reveni cu alte detalii, daca voi considera necesar

 80. 81 Aya martie 25, 2011 la 12:09 am

  @

  Gabriela Savitsky

  In mesajul meu catre Conte (este, inca, in asteptare dar, banuind ca nu exista motive care ar impieduca aparitia lui, copiez „datele de indentificare”: martie 24, 2011 la 10:28 pm- titlul „Ii urez lui Severin forta interioara pentru a rezista in PE) am detaliat ce se intampla in astfel de situatii- mai exact, in cazul unor scenarii mistificante care vizeaza persoane importante si care, pe de alta parte, au o miza foarte mare (am precizat miza in martie 24, 2011 la 8:57 pm, prezenta sectiune).

  Ceea ce se intampla este o imensa mizerie, completarea presiunilor facute pentru executia politica sumara a lui Severin si pentru ca acesta sa-si dea demisia din PE.

  Ii doresc lui Adrian Severin sa aiba taria de a infrunta SI aceasta regie a ostilitatii si sa ramana pe pozitii.
  Daca nu va demisiona, daca va continua ca, supravietuind in aerul incarcat de ostilitate, sa FIE, pur si simplu sa fie el insusi, sa faca dovada valorii sale, garantez ca va fi devoalat scenariul mistificant si ca autorii vor fi identificati.

 81. 82 alex martie 25, 2011 la 12:32 am

  generatia „Nastase” e vinovata pentru generatia „Oajdea” ! trebuie sa mai treaca vreo doua generatii pentru ca o astfel de afirmatie sa scape de negativismul subinteles.

 82. 83 gandalf martie 25, 2011 la 1:39 am

  Mr. President,
  Prima intrebare trebuie sa o punem in partid la noi, vanghelizat si baronizat pana la suprasaturatie!
  Ce s-a ales de peste 40 oameni, care in 2008 au candidat si castigat in colegiile uninominale, dar de calificat in Parlament s-au calificat nulitati de pe locurile 2,3 sau n, pe intelegeri cu ratatii pedeului si peneleului!
  Cum le-a rasplatit partidul eforturile de a se situa pe locul I!
  Aruncandu-i la lada de gunoi, alaturi de peste 90.000 voturi – MUNCITE … absolut degeaba!
  Nu este Fair!

 83. 84 Tataia martie 25, 2011 la 2:40 am

  Generatia Oajdea a avut profesori buni in generatia Severin. Acum, incearca doar sa-si depaseasca maestrii.
  Sa afirmi ca PPE si PSE si-au dat mana in PE si incearca sa distruga USL prin actiune concertata impotriva lui Severin, este cea mai tare scranteala din cate am auzit. Mi se pare ca autorul are nevoie de echipa buna de medici psihiatrii, eventual din Austria. Nu stiu ce ierburi fumeaza doamna sau domnisoara aia, dar ar trebui sa ne spuna ca sa ne ferim.

 84. 85 Andi martie 25, 2011 la 4:26 am

  @ Unii și alții.

  PRIVIȚI ADEVĂRUL ÎN FAȚĂ DACĂ SUNTEȚI SOCIALIȘTI și nu altceva.

  Socialiştii europeni au votat în unanimitate excluderea lui Severin!

  Socialiştii îl acuză de trădare politică şi spun că au fost atât de revoltaţi de ce a făcut eurodeputatul român că au votat în unanimitate excluderea lui.

  „Să faci ce a făcut Adrian Severin înseamnă să încalci valorile şi principiile social-democrate. Sunt extrem de supărată pe comportamentul său ruşinos, care creează o imagine negativă grupului nostru şi Parlamentului”, a declarat Ana Gomes, europarlamentar portughez, din Comisia de Afaceri Externe. Ea a adăugat că este inadmisibil pentru un politician cu un astfel de statut să depună amendamente pentru clienţi.

  „În plus, să nu spui nimic nimănui despre ce ai făcut este complet în contradictoriu cu linia ideologică a grupului nostru. Toată lumea a fost extrem de furioasă şi de ofensată”, a mai spus Gomes.

 85. 86 blogideologic martie 25, 2011 la 5:08 am

  @ Adrian Năstase
  La mulţi ani!

 86. 87 Paul martie 25, 2011 la 5:14 am

  Domnule Nastase,

  Observ ca nu doar dumneavoastra, ci si colegii comentatori, eliminati din analiza un element fundamental: in Romania functioneaza o democratie REPREZENTATIVA! Adica, generatia de parlamentari „Oajdea” a fost trimisa in Parlament de catre o majoritate care asa a vrut ea sa fie reprezentata.
  Daca electoratul considera ca s-a inselat si daca „superglue”-le cu care „noii parlamentari” s-au lipit de fotoliile parlamentare este cu adevarat infailibil, vom afla destul de curand, in anul electoral urmator :).
  In schimb, nu stiu ce ne vom face in situatia in care „oamenii extraordinar de competenti si cu sisteme morale solide, care nu mai aleg sa ramana in tara” nu vor mai avea loc nici macar in afara Romaniei; fiind „ocupat” si acest spatiu exterior de exemplare din generatia Ooajdea, exportate de catre electoratul roman 🙂

 87. 88 Sibilla martie 25, 2011 la 5:26 am

  d-le AN,
  Sunt în asentimentul MULTORA şi-am să repet ce am mai tăăăt spus : sunteţi cel mai potrivit a conduce PSD !
  Aaaa… sunt încă unii care tremură, pardon, turbează numai la gândul… Îi Ştim care, de ce şi câte eforturi depun ca nu cumva să… le strice ceva/cineva ploile, afacerile, chestiile.
  Avem şi noi la rându-ne, ceva carii, dar şi măsele stricate! O * generaţie * – eu i-aş spune * infiltraţie * – şi mă refer la nişte impostori, nişte ipochimene aciuiate prin PSD şi de care se impune să ne descotorosim urjentus, că-i baiu mare şi-aceasta pentru că n-au stare, au * idei * şi-au tot fostu toleraţi şi… dijiaba….
  Aceşti pitpalaci nu numai că NU agrează ordinea şi disciplina, nu se implică, n-au niciun fel de activitate în partid, de partid, în folosul semenilor, ba mai mult o perturbă pe-a celor care au nesimţirea să.. însă, mai şi vociferează la adresa unui AN, sau, cu impertinenţă flutură ameninţător oareşce pile şi relaţii la Centru, ca să impresioneze şi folosindu-se de numele unor persoane care mai mult ca sigur habar NU au de aceste aspecte!! Îndrăzneşti să le spui verde-n ochi cine sunt, ce fac şi subliniez, de ce o fac… eşti pe listă. Cum care listă ? Păi, de ex, şi încep prin a confirma ceea ce spune Gabriela Savitsky mai sus referitor la * rătăcirea * adeziunilor, AŞA ESTE şi e şi mai regretabil că NU e un caz singular, ci o modă şi continui să cred că NU aveţi cunoştinţă de mult mai multe derapaje şi disfuncţionalităţi care v-ar îngrozi şi întrsta deopotrivă. N-am să * menajez *, am să mai dau câteva exemple edificatoare : nu doar că aceleaşi personaje încalcă Statutul, regulamentele, mai mult, fac legea, aceea a bunului plac, implicit * imaginea * PSD şi de aci * încrederea * cu care suntem mai apoi * serviţi * la alegeri. Am semnalat în câteva rânduri câte ceva şi încă sper că se va verifica, timp în care m-am blindat cu oareşce dovezi, dar, timpul care s-a tot curs a fost cumva şi în favoarea celor semnalate pentru că, activitatea din teritoriu a unor personaje * se vede * la Centru, nu-i aşa…. că e NU E!
  Am să îndrăznesc să vă trimit personal câteva rânduri şi-am să atasez , nah, nu spui ce, nu de frică, deşi mă costă îndrăzneala de-a le fi semnalat aici, consecinţele şi * costurile * mi le-am asumat, că NU-mi e frică de dudui degeaba şi pată pe obrazul PSD, ci pentru că nu-s de mândrie şi nu le doresc decât corectate. Am să * scap * un mic avertisment, aici : NU e normal şi trebuie să înceteze aberaţiile de genul – * furat * ştampila partidului, făcut listă cu 70 de semntături împotriva celor ce refuză să se pună la vălău, mai mult, semnături false de care persoanele cărora li s-a folosit numele, habar nu au ori au aflat ulterior şi trimis listuta unor doamne de la capitală. Evident, doamnele n-au clin mânecă cu derapajele şi ciollingăriile de acest soi.
  De ce nu aţi fost ani de zile prin Caraş ? De ce nici acum nu se înghesuie cu fo invitaţie nişte personaje ? De ce activtatea pe Departamente este privită şi * tratată * de nişte personaje drept * prostiile lui Năstase * ? De ce se foloseşte numele Rovanei Plumb într-u intimidare şi închis gura ? De ce NU există activitate la OFSD dar există tupeu, impertinenţă şi * idei * şi, mai grav, tolerarea acestora… şi iarăşi repet că sunt convinsă că Rovana Plumb nu cunoaşte cum, în ce fel şi de ce i se foloseşte numele… NU e bine, ba dimpotrivă !
  Cum am spus, ca să mă fac înţeleasă, trimit domniei dvs. ceea ce e firesc să ştiţi. Evident, puteam să tac, dar, n-aş mai fi eu şi chiar ar însemna să mă pun la troacă cu… Cu aceia care sunt şi care NU sunt mulţi, dar sunt în posturi cheie şi care le facilitează cioflingăriile şi nu numai. Cu aceia care au fost extrem de deranjaţi că am scoborât tabloul ăluia , * mihalea, dragostea mea * de pe tăţi pereţii că ierea expus precum icoanele, n-ai văzut d-astea…
  AN, îmbătrâniţi nainte de vreme sunt şi pe la noi în PSD iar cei de 60 de ani le dau lecţii de moralitate, de corectitudine şi ar trebui să le fie repere, dar…
  Avem şi noi robertele, oajdii şi bocii noştri, la nevel de teritoriu şi NIMENI să nu-mi spună mie că nu se poate şi altfel.Avem în teritoriu şi social-democraţi pe foarte bune, specialişti marginalizaţi, avem oameni valoroşi care au repere, modele un Iliescu, un Adrian Năstase, care fac treabă sau ar face şi i-am cunoscut pe câţiva, dar… sunt unii din ei ţinuţi pe tuşă, alţii, cum zisăi, ameninţaţi, trecuţi pe liste, alţii vânturaţi din ogradă şi pierde partidul timpul cu procese, c-au fost vânturaţi după cum i s-a căşunat unei dudui, după pohta sufleţelului ei iar activitatea ei, nema nişta, NU E. Pe bună dreptate : de ce mai e una ca astă dodă în peisaj şi suta de oamenii cărora li curge social-democraţia prin vene NU sunt ? De ce…. ???
  Poate că suta aceea de oameni ar lupta de-adevăratelea, cum spune Zoranul meu ăl mic, cu pedelachei din teritoriu…. oare de aceea ?!….

  p.s. imi cer iertare pt eventuale greseli, pic, sunt franta… multumesc pt intelegere.

 88. 89 olivia martie 25, 2011 la 5:37 am

  In primul rand, nu pot sa va contrazic, cu toate ca ma cam incadrez in generatiile despre care vorbiti, dar dvs macar aveti posibilitatea sa promovati anumiti oameni pe care ii considerati valorosi. In afara de Ponta, despre care se zice ca l-ati fi ajutat sa ajunga unde este, care mai sunt oamenii pe care ii promovati? Nu intreb ca un repros ca nu promovati mai multi tineri, ptr ca poate sunt, dar pur si simplu nu ii stiu. In afara de asta, dintre toti cei oarecum tineri, Ponta era cel mai bun? Ptr ca sincer, nu zic ca e rau, dar ar putea sa fie putin mai matur si sa tina mai mult la fondul problemei decat sa arate ca el are dreptate si ca poate sa fie acid. Am vazut ca poate, dar sincer, uneori am impresia ca isi iroseste energia in conflicte inutile in loc sa si-o foloseasca intr-un scop mai constructiv. In afara de asta, de cand e el presedinte nu am putut sa ma lamuresc daca are vre o viziune si cam care ar fi aia. Care e modelul social catre care ar vrea el sa ne indrepte cand va ajunge la putere? Si aiurea e ca se supara daca lumea intreaba, ca si cum lumea ar trebui sa ii acorde votul doar ptr ca nu e Basescu. Cu siguranta o sa primeasca si niste voturi anti-Basescu dar ar fi frumos sa primeasca si niste voturi pro-Ponta. Ma rog…Deci, pe langa tanarul presedinte, macar la dvs in partid, nu mai sunt si alti tineri care sa merite promovati? Si daca sunt, de ce nu prea au vizibilitate? Trecand peste asta, sincer si ptr mine tinerii din ziua de azi, din generatia mea sau chiar mai tineri, intr-o mare masura reprezinta o dezamagire. Si nu numai ptr ca sunt mai repace, mai lipsiti de principii, mai lacomi, mult mai individualisti, mai brutali si mai cruzi in mod gratuit decat generatia dvs. Ci si ptr ca sunt total neinteresati de idei. Adica o conversatie merita purtata doar daca din ea o sa rezulte ceva, un avantaj, o colaborare care sa duca la o promovare, o relatie, ceva. Dar sa porti conversatii doar ca sa iti slefuiesti ideile sau ca sa intri in contact cu unele noi…mai greu. Aaaa…si inca ceva. Poate cei relativ tineri sunt cum sunt, dar si din generatia dvs si din altele apropiate, cat de des se gasesc oameni care sa aiba dorinta sau bunavointa sa invete pe cineva ceva? Cat de des sunt dispusi sa isi impartaseasca experienta? Cati sunt dispusi sa poarte o conversatie de dragul conversatiei cu cineva care evident nu are nici un fel de putere decizionala si care deci nu il poate fi util cu nimic? Iar tineri care au ceva idei si principii, fiti sigur ca se mai ratacesc si prin partide, dar ptr ce sa ramana? Eu personal din tinerii pe care ii cunosc care au fost inscrisi intr-un partid, nu stiu multi care sa fi ramas, ptr ca oamenii vin, se inscriu, cred ca pot schimba ceva si isi dau seama ca ei nu folosesc decat ca masa de manevra, ca doar cresc numarul de membri dintr-o filiala si ca indiferent cat de rezonabile ar fi ideile lor, pur si simplu nu e nimeni interesat sa le asculte. Si pleaca. De ramas raman cei care prind o slujba de la partid si care raman datori, plus ca spera si la o slujba mai buna. Si cine face promovarile? Nu tot seniorii? Nu tot ei si-i aleg pe cei mai servili si mai dispusi la orice? Nu ma intelegeti gresit, nu le iau apararea, ca ar fi bine pus si simplu ca asemenea exemplare sa nu existe, dar daca asta e reteta succesului, lumea se adapteaza. Iar apropo de calitatea oamenilor, nu stiu exact care e situatia cu Severin, poate nu e chiar ce pare, dar daca e ce pare, e o mare palma ptr PSD, ptr ca asta arata excat cum stanga vinde interesele propriului electorat ptr suma potrivita, si nu mai conteaza ca propune masuri de dreapta. Adica politicienii de fapt nu mai sunt de stanga si de dreapta, ci sunt pur si simplu niste mercenari care lucreaza ptr cine ii plateste, adica tot dreapta, ca acolo sunt banii. Si nu sunt eu singura care a observat ca la noi si stanga e cam tot spre dreapta, dar, tot mai sper, ca poate o sa inceapa si la noi sa se delimiteze una de alta si sa devina mai clar fiecare pe cine reprezinta. Fireste in cazul in care stanga e interesata sa isi mai recupereze electoratul, care momentan nu prea e reprezentat. Si nu va ganditi la vot obligatoriu ca o sa primiti vot, dar de blam. Deci…dupa cum ziceam, mai sper, si, cine stie, poate o sa apuc si eu ziua incare o sa vad si la noi tineret de stanga…

 89. 90 Gabriela Savitsky martie 25, 2011 la 8:56 am

  Sibilla,

  Îmi amintesc de cazul unui avocat care se mutase cu familia şi serviciul de la Deva la Reşiţa. Un tânăr cu şcoală, îndrăzneţ şi elocvent. A venit la organizaţia municipală cu dosarul de la PSD Hunedoara dorind să fie transferat şi confirmat ca membru PSD – Caraş-Severin. N-o să-ţi vină să crezi, dosarul „s-a pierdut”. De ce s-a pierdut dosarul omului? Păi, oare nu reprezenta el, cu calităţile lui, o ameninţare reală pentru unii dintre cozile de topor înşurubaţi la partid?
  Organizaţia judeţeană de la Caraş ar fi trebuit dizolvată şi reconstruită din temelii după momentul Talpeş. Nu cred că e unica organizaţie care ar fi trebuit să treacă printr-un asemenea proces. Experimentul cu implanturile de la Bucureşti la conducere n-a funcţionat. Şi din cauza rezistenţei locale şi din cauza dezinteresului celor implantaţi care doreau doar un loc pe listă. Ca să scăpăm de ipochimene – se ştiu ele – s-a ales varianta unui preşedinte de organizaţie „ca apa sfinţită” – nici n-ajută, nici nu strică. Păcat. S-a ales praful.

  Mă mir cum rezişti în cuibul ăla de viespi – unele supraponderale.

 90. 91 Doru Coarna martie 25, 2011 la 9:04 am

  @ Tataia,

  in toate tarile partidele aflate la putere isi slujesc tara, nu interesele proprii sau ale partidului propriu, ca la noi.

  Deci nu PPE si PSE si-au dat mana, ci Ungaria, Austria si nitel Germania.

  Scopul este de a slabi reprezentarea parlamentara a stangii din Romania in PE pt ca UDMR1 si 2 sa continue sa „medieze” si sa preseze convenabil legislatia romana elaborata de guvernul tradator si acceptata sau ocolita in Parlamentul Romaniei, alaturi de securistii portocalii si in interesul firmelor si bancilor din acele tari, fara ca sa existe vreo voce recunoscuta in PE care sa poata demasca concertarea actiunii lor si deplina coniventa a puterii de la noi.
  Vor gasi nod in papura si altora din PSE, tot romani, au luat-o insa in ordinea calibrului.

  Mai simplu de atat nu pot.

 91. 92 Doru Coarna martie 25, 2011 la 9:26 am

  @ Tataia,

  am uitat sa-ti precizez si scopurile urmarite de monstruoasa coalitie:

  1. regionalizare fara carteala, ca prim pas spre autonomia alora

  2. aruncarea unor credite ieftine pe piata romana care sa sporeasca gradul de indatorare al populatiei si dependenta lor de puterea actuala, asta la anul in vremea alegerilor si pt castigarea lor tot de catre tradatori

  3. manipularea cursului leului care iata ca arata iesirea din criza semnalata de Boc si Basescu, cand n-a pornit nicio economie sinu s-a relansat nimic, doar ca sa vada romanul ca astia stiu ce fac si au dreptate s-o tina tot asa, adica moneda unei tari se intareste nu datorita economiei ci preturilor si taxelor aberante, lucru nereusit de tari europene puternice dar reusit de incapabilii nostri de la putere

  4. pregatirea prelungirii contractului PETROM si dupa 2004 in aceleasi conditii, ba si cu alte clauze secrete privind reducerea redeventelor statului roman in cuantum, nu procentual, astfel ca exploatarea petrolului romanesc sa se faca pana la uscarea resurselor cu taxe modice

  5. presarea Bancii Nationale care sa emita doar avertismente firave populatiei ca sa nu ia credite ieftine, ca de obicei, fara a face nimic concret insa

  6. creditarea importurilor de produse din acele tari in contra relansarii ramurilor economice romanesti care legislativ si guvernamental vor ramane neincurajate, nesubventionate

  7. impingerea Romaniei spre noi acorduri de imprumut extern din care bancile straine isi iau partea, via BNR

  Acum cred ca-i mai clar si intelegi tabloul general. Lista se poate extinde insa oricat in viitor, din pacate. Cine stie ce scopuri isi mai fixeaza lacomii aia si prostii nostrii…

 92. 93 Vasile, martie 25, 2011 la 9:43 am

  Un domn de obicei corect si echilibrat mai sus ,cred ca ori exagereaza ori deformeaza adevarul istoric,citez „Intre cele 2 razboaie mondiale, majoritatea intelectualilor ……….” inchei citatul.

  Eu nu doresc sa ironizez intelectualul interbelic de stanga intrebind care sunt acei intelectuali , ilegalistii comunisti, Dej,Ceausescu……”si nici reproducind din memorie un citat da lui P.Tutea „in tinerete toti am fost comunisti” , infirmindu-l chiar si pe acest ganditor roman.Iinsiruind din memorie intr-o ordine aiurea citiva intelectuali interbelici as dori sa-l intreb pe respectivul domn daca acestia sunt destul de reprezentativi pentru „o majoritate” si daca acestia au avut vederi de stanga.

  Camil Peterescu, George Enescu, Corneliu Baba, ,Vasile Parvan, Lovinescu ,Arghezi,Calinescu ,Minulescu,Bacovia,Pilat, Perpesicius,Brancusi,Noica,Tonitza,Blaga…………………si las deoparte alte nume mari Cioran,Ionesco,,Eliade ,Iorga,Titulescu,…………………….

  Si apoi care era impactul PSDReulu istoric in Romania interbelica cit la suta din electoratul roman vota cu PSDReul in perioada respectiva?
  Romania a devenit a ramas de stanga doar dintro educatie mostenita de stanga si din eforturile dezidentilor anti-ceausisti , aceia care prin Ion Iliescu au preluat puterea dupa 1990!

 93. 94 teostanc martie 25, 2011 la 10:12 am

  @Baronul…
  S-ar putea sa aveti dreptate, s-ar putea sa nu. Pana acum a fost NU.
  Experimerimentului intelectual pe care la-ti descris ii lipseste componenta financiara, care la uninominale prevaleaza. Simplificand pot spune : „cine da banul?” acela devine candidat;
  Cred ca toate sistemele au calitati si lipsuri si daca nu sunt enormitati ar fi bine sa fie lasate neschimbate un timp mai indelungat deorece sistemele sociale au o inertie mare; daca as fi intrebat ce s-a facut in Romania dupa 89 as raspunde fara sa ezit: legi si norme. Era firesc un timp, dupa schimbarea sisitemului politic. Dar ar fi cazul sa temperam aceasta dinamica si sa lasam legile sa fie cunoscute nu numai de avocati, adica sa patrunda in constiinta publica.

 94. 95 Baronul Munchhausen martie 25, 2011 la 10:24 am

  @D-na Manuela,

  Sper ca in cursul zilei o sa-i dati unda verde si celuilalt mesaj care, la ora cand scriu, este in asteptare. Recunosc, am fost un pic mai dur cu Ponta, dar nu numai eu am obiectii la adresa sa. Ceea ce ii reprosez, e real, iar eu o fac doar fiindca doresc sa se poata corecta, este dureros sa vezi cum strica atmosfera, pe la talkshowuri, cu poantele lui, numai de dragul de a parea super spiritual. In alta ordine de idei, nu cred ca e bine sa vedem doar paiul din ochii celuilalt si sa nu detectam si barna din propriii ochi, cum spune proverbul. Se spune ca urmasii nostri mostenesc nu numai calitatile parintilor ci si defectele acestora. Necazul e ca in ceea ce priveste calitatile acestea apar mai estompate la urmasi, in schimb, defectele sunt amplificate. De aceea generatia, pe care d-l Nastase o numeste Oajdea, ar putea la fel de bine botezata generatia Ponta, ori generatia Corlatean si de ce nu generatia Boureanu? Ca sa nu mai vorbesc de fortele proaspete importate de pe la prm, alde Iucinu, Olguta Vasilesccu si altii. Din acest punct de vedere, nu avem motive suficiente sa fim intotdeauna mandri de progeniturile noastre, fie ca sunt biologice sau , doar, politice. Depinde de ce parinti/educatori/formatori, au avut fiecare.
  O zi buna!

 95. 96 Marcus martie 25, 2011 la 10:46 am

  @Doru: tks pentru aprecieri ! Fuck si io ce pot 🙂
  sa fii iubit
  marcus

 96. 97 clujanu martie 25, 2011 la 12:00 pm

  „care sunt dispusi sa se lipeasca cu superglue de scaunele din sala,”

  am inteles ca unul dintre psd-isti chiar nu s-a lipit deloc de scaunul din sala!

 97. 98 Sibilla martie 25, 2011 la 12:01 pm

  @Gabriela Savitsky
  Corect !
  Rezist, a naibii să fiu de n-oi rezista, rămân pe redute! Pentru că , aşa cum am mai spus, am mare încredere în Iliescu, Năstase şi pentru că E LOC DE MAI BINE !
  Cât despre viespiile care flutură * relaţia specială * pe care ar avea-o cu d-na Rovana Plumb, iaca se elimină singure continuând să se ocupedeoricealtceva numai de ceeace trebuie BA ! Ameninţă că pleacă… i-auzi, la PDL împreună cu 70 de femei,care de fapt sunt fo 6, 7 cu tot cu matracuca, prietenele care o sponsorizează şi cărora le dăruie ANL-uri şi funcţii în partid c-aşe traduce doda doctrina social-democrată. Îţi promit solemn că aduc în partid 700 de femei, cu pregătire şi care sunt în stare să mute munţii din loc ! Ba mai mult, spre deosebire de matracuca se va termina cu vizitele la Frunzesky în interes personal ori de afaceri. Ducă-se la PDL, da tare mi-e că ăla ayatollah NU are nevoie de mahalagioaice şi degeaba-n peisaj ca la noi, că d-aia e trist, regretabil şi musai de extirpat fenomenul *fenomenal *…
  Şi dacă mai vorbeşte urât la adresa AN-ului şi a d-lui Preşedinte Ion Iliescu, această matracucă îşi va blestema ziua în care s-a născut precum şi ziua în care s-a aciuiat la PSD, PROMIT !

 98. 99 zugu martie 25, 2011 la 3:05 pm

  Cred ca Seniorul se intoarce in mormant cand e pomenit in asemenea context de neocomunistul Nastase.

 99. 100 paula sicareanu martie 25, 2011 la 3:30 pm

  Dnle Nastase sunt consternata de tot ce se intampla in tara asta dupa revolutie, dar in opinia mea dumneavoastra si nu numai… v-ati batut joc de tara asta f multi ani(prin furt calificat si cu premeditare, cu inaintarea unor persoane inculte dar cu capul plecat si care sa fure in numele dumneavoastra)sunt convinsa ca istoria va v-a judeca in timp pentru tot raul facut tarii astia atatia ani, de fapt ne-ati furat dreptul de a trai intro tara civilizata doar pentru a acumula averi colosale ptr dumneavoastra si familia dumneavoastra a-ti distrus o natiune, ati implementat o societate care sa functioneze pe non valoare, pe spaga, de fapt ne-ati reintors in timp cu cel putin 50 de ani.VA INTREB:a meritat ce-ati facut sunteti satisfacut de ce se intampla?nu dati vina pe altcineva ptr ca dumneavoastra a-ti creat o astfel de societate urata.Sunt convinsa ca ve-ti plati pentru asta , daca nu dumneavoastra inaintasii dumneavoastra pentru ca Dumnezeu va v-a pedepsi pentru fiecare leu pe care l-ati furat sa va imbuibati familia cu tablouri,case,bani in Elvetia,etc. Vorbiti despre tinerii inculti din societatea noastra dar nu va uitati la cei 2 inculti pe care ii aveti acasa si ptr care a-ti platit bani grei la scoli si cu toate astea nu a iesit nimic din ei, o pedeapsa mai mare nu cred ca exista ptr cineva…..mai ganditiva.

 100. 101 Aya martie 25, 2011 la 4:04 pm

  @

  Contele

  Afirmi: „Oajdea este de un populism feroce.”.

  Populismul ca populismul, dar sa-i vezi prostia!

 101. 102 Aya martie 25, 2011 la 4:10 pm

  @

  Vasile

  Culmea, in replica ta, este ca unii dintre cei prin al caror nume vrei sa contrazici ideea ca, in perioada interbelica, a existat o puternica apetenta a intelectualitatii pentru stanga, au avut ferme convingeri social- democrate.
  (Desigur, nu ma refer la cei precum Nae Ionescu, Cioran, Eliade- emblematici pentru o alta orientare).

 102. 103 Aya martie 25, 2011 la 5:07 pm

  @

  Andi

  SOCIALISTII DE TIPUL KOMISARULUI SWOBODA SUNT DUSMANII USL!
  MINCIUNA LEGATA DE SEVERIN SE ROSTOGOLESTE PRIN ANA GOMES!

  Promotorii votului „socialistilor” europeni imptriva lui Severin au fost Schultz si komisarul Swoboda- doi indivizi de joasa extractie umana, extrem de rau intentionati si care, din pacate, ocupa pozitii inalte in grupul S&D din PE.

  Miza atacului la Severin este destructurarea PSD- si, prin conexiune, „detonarea” USL.
  Am detaliat subiectul in martie 24, 2011 la 8:57 pm, la aceasta sectiune.

  In mod evident, Severin este victima unui scenariu „tesut” printr-o deturnare mediatica. A refuza aceasta realitate si, in plus, a „inchide ochii” la faptul ca, fara dubii, Severin este condamnat cu anticipatie, inaintea oricarei cercetari, sunt dovezi de rea credinta.
  Este „orbire” totala sa nu observe cineva ca, in cazul Severin, PPE si PSE actioneaza de coniventa!
  Este cel putin ciudat refuzul de a lua in calcul acest „amanunt” semnificativ, care ar trebui dea de gandit tuturor.
  Acesta actiune comuna (incercandu-se ascunderea intelegerii) inseamna, fara doar si poate, ca PSE si PPE au o miza comuna, acum- iar debarcarea lui Severin este doar un „moment” obligatoriu, pentru a o atinge (miza!).

  Repet: miza, foarte mare, este „detonarea” USL (prima faza fiind destucturarea PSD).

  Dincolo de toate acestea, atrage insistent atentia un fapt semnalat in postarea ta: Ana Gomes l-a acuzat FALS pe Adrian Severin de depunerea acelui amendament!

  S-a ajuns, deci, intr-un alt punct al mistificarii- de data asta, situatia fiind de-a dreptul ridicola prin minciuna flagranta, rostita (si, astfel, asumata) de Ana Gomes.

  CHIAR SI DIN DISCUTIA PURTATA DE SEVERIN CU REPOETERII SUB ACOPERIRE REZULTA CA NU EL A DEPUS ACEL AMENDAMENT!
  Mai mult, este evident ca nu are vreo legatura cu amendamentul, cu depunerea lui.
  Mai mult, Sebastian Bodu- autorul amendamentului (care dateaza din decembrie 2010, dupa cum s-a inteles!) asuma fara echivoc paternitatea acelui amendament, faptul ca l-a formulat si depus din proprie convingere si ca Adrian Severin nu are vreo legatura cu el (nici macar in sensul ca ar fi facut „lobby” pentru acel text).
  BREF: ANA GOMES MINTE, IN LEGATURA CU SEVERIN!

  Faptul ca s-a ajuns in situatia penibila ca, dinspre PPE, pentru a-l ataca pe Severin, sa fie lansate, in PE, public, MINCIUNI SFRUNTATE (evidenta este in favoarea lui Severin si impotriva afirmatiilor citate de tine!) prin europarlamentarul Ana Gomes, arata disperare.
  A asuma, ca europarlamentar (ma refer la Ana Gomes) prin rostirea unei minciuni jenante- care se demonteaza de la sine!- riscul penibilului, doar pentru a forta executia politica sumara, de catre PSD, a lui Severin (si „mana” acestuia pentru a demisiona din PE- presiunea psihologica este imensa, mai ales cand atacurile sunt bazate pe neadevaruri grotesti!) arata importanta inlaturarii lui, ceea ce inseamna (repet ce am spus) ca miza este mult, mult mai mare- si se numeste USL.

  Este bine ca, in PSD, totul s-a amanat pana luni, evitandu-se astfel o pripita actiune- si luata evident in urma pumnului in masa al komisarului Swoboda (care foloseste „argumentul” lui Drzejinski, „parintele” CEKA).

  Intre timp, apar noi probe incontestabile ale faptului ca imensa presiune pentru executarea politica sumara a lui Severin se bazeaza pe MINCIUNI SFRUNTATE.
  Afirmatiile Anei Giomes sunt cat se poate de revelante, in acest sens.

  Cine isi imagineaza ca Ana Gomes a mintit cu de la ea putere, se inseala amarnic- ea doar a asumat riscul penibilului (ceea ce este inadmisibil, din punctul meu de vedere, si indica lipsa de coloana vertebrala a personajului, deopotriva cu supunerea neconditionata fata de ordinele „centrului”).
  Ana Gomes a fost scoasa la inaintare, sa rosteasca minciuni, de catre „creierele” acestui scenariu anti-Severin, in PE- Schultz si komisarul Swoboda (presedintele si, respectiv, vicepresedintele grupului S&D din PE, din care face parte si Ana Gomes; cine stie, poate o vor fi convins promitandu-i un „osisor de ros” in grup, prin acordarea unei mici pozitii politice!).

  Ceea ce a facut Ana Gomes, incercand sa alimenteze cazul Severin cu minciuni sfruntate, debitate public, este o nemernicie.
  Imi este mie rusine, ca femeie, ca o alta femeie (si, inca, europarlamentar!) a avut nerusinarea sa procedeze astfel!

  Noile date aparute ofera PSD suficiente dovezi pentru faptul ca Severin este victima unui scenariu mistificant.
  In aceste conditii, firesc este ca PSD sa se solidarizeze cu Severin.

  Firesc este ca PSD sa incerce sa vada dincolo de cazul Severin, sa observe miza reala (si mare) a deja disperatei, dezordonatei actiuni in care s-a implicat PSE (alaturi de PPE): detonarea USL, o minunata constructie politica, unica in Europa, care are mari sanse sa „contamineze” benefic continentul (ceea ce ar prejudicia atat interesele comunistoide de stanga- cat si interesele de dreapta, crestin democrate).

 103. 104 mumu martie 25, 2011 la 5:23 pm

  Dreptul la replică

  Stimaţi colocutori, vine primăvara şi odată cu sosirea ei întrega natură renaşte.
  Firesc, şi activitatea acestui blog devine mai animată. Observ, deloc surprins, că şi babeţica narcisistă şi nimfomană dă semne de viaţă. Cu puţinii ei neuroni neafectaţi de metastaze, dar puternic sclerozaţi, percepe confuz realitatea imediată, dar retrăieşte puternic, de parcă astăzi s-ar petrece, evenimente şi fapte demult consumate, adormite, congelate. „Experta” în intrigi şi conspiraţii intergalactice se asociază remarcabilului si rafinatului „intelectual” stângist de talie mondială, doctor în manegementul asociaţiilor de propietari de dimensiunea gigantică a unei scări de bloc, teostanac, şi găseşte cu cale ca în dialogul cu acesta să spună referitor la mine :
  „@Teostanc Regret ca ai fost cenzurat cand i-ai replicat lui Mumu (alt personaj abject, ca si “ayaaya”) si este bine ca ai “recuperat” astazi.
  Replica respectiva, la care ai facut trimitere in martie 24, 2011 la 7:58 pm
  este foarte potrivita pentru Mumu. Citez din postarea ta (martie 24, 2011 la 7:58 pm): ““mumu” sau cam asa ceva mi-a scris “vaca impunge nu ratoiul…”iar eu i-am raspuns ca nu sunt ratoi dar ca nu ma amestec daca dansa se vrea vaca.” “

  În contextul dat îmi permit să-mi pun următoarea întrebare : Dacă zestrea genetică pacepistă pe care şi-o revendică şi teancurile de bani încasate pe ştatele de plată ale lui Priboi, spionul cu mai mulţi stăpâni, nu au ajutat-o să se facă bine, oare ce anume ar ptea-o ajuta?

  Să auzim şi de bine!

 104. 105 teostanc martie 25, 2011 la 5:45 pm

  @All
  Citez din Baronul:
  1. „@D-na Manuela,
  Sper ca in cursul zilei o sa-i dati unda verde si celuilalt mesaj care, la ora cand scriu, este in asteptare. Recunosc, am fost un pic mai dur cu Ponta…”
  Cine este aceasta d-na? Sa ma rog si eu la dansa sa ma publice ? Credeam ca dl Nastase este titularul blogului! Nu vreau sa cred ca cei care vorbeau de manipularea presei de catre guernul Nastase aveau dreptate!
  2. Sper ca dl Ponta nu a devenit tinta atacurilor in PSD si mai sper ca acest partid sa aiba un discurs concertat catre votanti si o actiune unitara.

 105. 106 Aya martie 25, 2011 la 5:46 pm

  @

  Zugu

  Daca Adrian Nastase e neocomunist- asa cum spui- inseamna ca eu sunt Papa de la Roma.
  Tu, insa, sigur esti un mincinos nemernic!

 106. 107 Aya martie 25, 2011 la 5:55 pm

  @

  Paul

  Este o falsa reprezentativitate. Stii bine ca asa este, motiv pentru care cred ca nu este nevoie sa detaliez.
  Stii bine si cum s-a ajuns la acea falsa reprezentativitate- desi, aparent paradoxal, este urmarea exprimarii libere a votului,
  Stii bine ca se poate ajunge la un anumit rezultat scontat prin folosirea deturnanta a unui demers legal si prin „mana altcuiva”- aparenta fiind ca va fi fost vorba de exprimarea propriei sale vointe, desi realitatea este contrarie.

 107. 108 Criticos martie 25, 2011 la 5:56 pm

  @Paula Sicareanu
  Dacă ar exista pedepse pentru afrontul adus ortografiei, aţi (aşa se scrie!) sta numai în genunchi pe boabe de porumb. Sunteţi o probă – expresivă în cel mai înalt grad – a inculturii. Înaintaşii dumneavoastră n-au cum plăti pentru păcatele dvstră – incultura e numai unul – căci de regulă aşa se întâmplă, înaintaşii oricui (inclusiv ai dlui A.Năstase) n-o pot face, fiind frecvent măcar bătrâni, dacă nu chiar decedaţi. Cum aţi nimerit aici pe blog?

 108. 109 teostanc martie 25, 2011 la 6:29 pm

  @Vasile,
  Zau daca inteleg ceva. Ii amesteci pe Dej si Ceausescu cu Tutea..
  A fi de stanga nu insemana sa fii comunist. Aceasta filozofie este incadrata la extrema stanga.
  A fi de stanga inseamna sa-ti educi neamul, asa cum au facut-o apostolii invatamantului- invatatorii de la sate, care au si dat multe vieti in primul Razboi Mondial. Sa promovezi, prin mijloace artistice, valentele poporului din care faci parte; sa dezvalui asuprirea, sa iei partea celor multi si saraci, etc. Cam toti cei citiati de dvs. au fost, net ,de stanga.
  Rebreanu cu Rascoala si Ion unde descria genial problema starii de la sate si care, in Padurea Spanzuratilo, r descrie drama romanilor, din Ardeal, in primul razboi mondial. Cezar Petrescu, cu Intunecarea, descrie drama demobilizatului dupa razboi care nu-si mai gaseste rostul. Eu am citit in liceu Rascoala, fiind obligat. Am inceput-o seara si nu am putut s-o las din mana pana nu am terminat-o, a doua zi dimineata. Ce sa mai vorbesc de Arghezi, Sadveanu, Tudor Bugnariu, Paul Georgescu etc
  Chiar nu stiu ce sustii!

 109. 110 Aya martie 25, 2011 la 8:02 pm

  @

  Baronul Munchausen

  Legat de votul uninominal, in textul tau din martie 24, 2011 la 11:57 pm te referi la cateva principii corecte.
  Din pacate, acele principii nu se reflecta in realitate. Dimpotriva.

  Te invit sa faci o comparatie intre parlamentarii legislaturilor trecute si cei din prezenta legislatutra. Diferenta este cosmica si in defavoarea prezentului.

  Asa cum a rezultat in urma votului uninominal, Parlamentul este populat, majoritar, de indivizi infatuati, de o flagranta incultura, incapabili sa rosteasca doua fraze legate intre ele, posesori de diplome obtinute cel putin dubios, fara repere (sau, cand acestea existe, sunt extrem de discutabile- am folosit un eufemism). Unii dintre ei se afla in relatie evidenta cu infractionalitatea de gang. Enumerarea „calitatilor” de gen poate continua.

  Daca, in legislaturile trecute, asemenea specimene erau rar intalnite, acum sunt majoritare. Se regasesc in toate partidele parlamentare- cu o notabila exceptie, UDMR.

  In afara de calitatea lor umana si intelectuala de joasa extractie, respectivii pacatuiesc- cu precadere, cei din PD-L (unde se si afla cei mai multi- desi, asa cum am spus, nici celelalte partide nu sunt scutite!) prin negarea a ceea ce ar trebui sa fie expresia votului uninominal: reprezentarea individuala a intereselor alegatorilor.
  Respectivii voteaza politic la comanda, in bloc (si provocand blocaj politic), sfidand mesajele populatiei si manifestandu-se impotriva intereselor acesteia.
  Cum altfel se traduc voturile date initial pentru reducerea salariilor cu 25%- apoi, pentru perpetuarea situatiei dramatice, pentru devalizarea pensiilor, pentru bulversarea sistemului de invatamant, pentru introducerea unor prevederi ale sclavagismului modern in Codul muncii (enumerarea poate continua)?
  Cum altfel se traduc acele voturi cand respectivele personaje aveau dovada concreta a saracirii populatiei- sau, dupa caz (iau doar un exemplu) a respingerii prevederilor unor legi, cum ar fi cele din noul Cod al muncii?
  Cum altfel se traduc acele voturi- si pesistenta in sustinerea lor- cand este evident ca produc efecte in lant la nivel economic, ducand la destabilizarea Romaniei?

  Votul uninominal a avut efecte perverse.
  Carenta lui de fond nu sta in sistemul de vot, dar in faptul ca, prin insasi esenta sa, deschide calea accederii unor personaje incalificabile in Legislativ,

  Te inseli si intr-o alta privinta.
  Afirmi: „acest sistem are si alte avantaje: asigura stabilitatea parlamentara, fiindca reduce puzderia de partide care pot avea acces in parlament”.

  Realitatea te contrazice.
  In Parlament a „aparut” un partid care nici macar nu a participat la alegeri- UNPR- ale caror grupuri din Senat si din Camera Deputatilor sunt formate din indivizi „de stransura” de la alte partide reprezentate in Legislativ.
  Este cea mai clara dovada a faptului ca votul uninominal NU asigura stabilitatea parlamentara, nu opreste destructurarea si recompunerea structurii Legislativului astfel incat sa contrazica vointa electoratului.
  (Daca o anumita „miscare” nu ar fi fost descoperita la timp, in Parlament ar fi aparut „reprezentat” inca un partid; spre deosebire de UNPR, acesta exista de cva vreme, dar nu a reusit sa acceada in Parlament- in schimb, incerca sa se „cocoate” pe „platforma”).

  Foarte interesant este altceva.
  In democratii occidentale consolidate s-a ajuns la concluzia ca votul uninominal este contraproductiv pentru eficienta si forta reala Parlamentului- pe cale de consecinta, se pune problema renuntarii la acest sistem, urmand sa se treaca la votul pe liste.
  In acelasi timp, refuzand sa beneficieze de experienta altora si dintr-o dorinta masochista, parca, de a le repeta, Romania trece la votul uninominal, cu efectele stiute.

 110. 111 Aya martie 25, 2011 la 8:12 pm

  @

  Paula Sicareanu

  Rar mi-a fost sa intalnesc o persoana de o asemenea extractie sordida, ca tine!
  Esti un „mixaj” de incultura crasa, venin, minciuna flagranta, uratenie sufleteasca, schimonosire mintala.
  Ma intreb cum arati fizic- in interior, esti monstruoasa.

 111. 112 Aya martie 25, 2011 la 8:14 pm

  @

  Mumu

  Cu postarea din martie 25, 2011 la 5:23 pm ai „irosit glontele”.
  Slab, foarte slab!

 112. 113 Aya martie 25, 2011 la 8:16 pm

  @

  Teostanc

  Manuela este administratorul blogului.
  Era firesc ca Baronul Munchausen sa i se adreseze.

 113. 114 Aya martie 25, 2011 la 8:25 pm

  @

  Olivia

  Referirea la „generatia Ojdea” este SI metaforica- in sensul ca poate excede ideea de segment de varsta.
  Exista „oajdi” si intre cei care au depasit 45-50 de ani- dupa cum, intre cei tineri, exista personaje valoroase.

 114. 115 haiducu martie 25, 2011 la 10:34 pm

  generatia corupta – generatia nastase.

  Va rog sa publicati raspunsul meu.

 115. 116 Aya martie 26, 2011 la 12:35 am

  @

  Haiducu

  Citez incheierea scurtei (si stupidei) tale postari (martie 25, 2011 la 10:34 pm :
  „Va rog sa publicati raspunsul meu.”

  Ti-a adresat cineva o intrebare, ca sa dai un raspuns?

  Evident, nu ai proprietatea termenilor- ceea ce dovedeste ca, indiferent din ce generatie faci parte, ai un nivel precar de instruire.

  Abisala ta postare este o replica- nu un raspuns.

 116. 117 Vasile, martie 26, 2011 la 8:07 am

  Haiducu,

  Basescu face parte din generatia Nastase?

  Te rog sa publici raspunsul meu!

 117. 118 Vasile, martie 26, 2011 la 8:10 am

  Teostanc,

  De ce irosesti atatea vorbe, dumneata vorbeai de o intelectualitate interbelica majoritara de stanga , o aberatie , din care cauza dedumerit te-am intrebat ceva despre ilegalisti.
  Eu nu doresc sa dezvolt cine erau stangacii din generatia interbelica, in majoritate evrei sau rusi!
  Te rog sa citesti mai atent textul si sa inveti!

 118. 119 Joanna martie 26, 2011 la 8:39 am

  @Marius,
  Afirmaţi că U.D.M.R.-ul are „cei mai serioşi şi căpabili tineri”. Care sunt aceia, că eu nu i-am putut identifica. Sunt la fel de incompetenţi şi de corupţi ca şi ceilalţi, numai că, dintr-o complicitate dubioasă, sunt puţini cei ce îndrăznesc „să se atingă” de ei.
  @Jr.,
  Generaţia Oajdea „alunga profesorii din amfiteatre”. Aşa e! Imaginile acelea au fost înspăimântătoare-pentru mine. Aţi devenit MAJOR!
  @Decebal,
  Sunteţi revoltat, însă pe bună dreptate.
  @Paula Sicareanu,
  Eşti atât de neinstruită… Cum ai trecut de clasa a II-a? Rar mi-a fost dat să văd aşa ceva!
  @Zugu,
  Ce-nseamnă „neocomunist” în accepţiunea dumitale? Ai proprietetea termenilor „azvârliţi”?
  @Aya,
  Sunteţi atacată…, din mai multe părţi…, însă, doar în pomul fără rod nu se dă cu pietre. Aşa că… vă transmit preţuirea mea, cu urarea pe care o adresez, de regulă, celor dragi: „Niciodată să nu-ţi moară macii!” Nici măcar să ofilească, să nu se întâmple!

 119. 120 Cârcotaşu martie 26, 2011 la 9:05 am

  @ Vasile,
  După acelaşi tipar pe care-l foloseşti tu acum, peste 30 de ani se va putea spune că „intelectualii” anilor 2000 au fost în totalitate (ce mai) de dreapta. Se vor cita şi nume: Pleşu, Liiceanu, Patapievici etc. 😆 😆 😆 Restul sunt „neocomunişti”! 😯

 120. 121 teostanc martie 26, 2011 la 9:56 am

  @Vasile,
  Vad ca avem intelesuri diferite asupra nominatiei de ” stanga” Si nu de stangaci, stangisti si alte cuvinte cu care vrei sa-i timeti in derizoriu. „Comunismul a fost adus pe tancurile rusesti” Expresie foarte adevarata, dar curentele si gandirea de stanga in Romania au preexistat acestui import. A fost si un PSD care s-a unit cu PCR dand PMR., cred ca prin 1948. Dupa 1965, cand a venit Ceausescu prim secretar, a fost transformat in Parid Comunist.
  Dar eu vorbeam de intelectualii de stanga din perioada interbelica. Pana si Virgil Ierunca, in tinerete si in Romania, era de stanga. Majoritatea intelectualulor despre care vorbesc nu erau inregimentati politic dar attitudinea lor culturala, produsele lor artistice, subiectele alese, toate devoalau personalitati de stanga.

 121. 122 Doru Coarna martie 26, 2011 la 10:14 am

  @ Joanna,

  Marius se refera la tipi precum Barna… ei sunt CAPABILI sa provoace o intreaga natiune printr-un singur gest nefericit. Daca vreun roman facea la fel cu momaia lui Horty sa spunem, probabil aprecia ca si tineretul bastinas este „capabil”.

 122. 123 marius martie 26, 2011 la 10:20 am

  @Joanna,
  eu nu am afirmat.Eu am sustinut punctul de vedere al lui Teostanc,cu care sunt perfect de acord.Eu nu i-am vazut de exemplu ,in discutiile televizate pe politicienii tineri din UDMR sa faca tot felul de misto-uri ieftine sau de glumite de prost gust ci am vazut ca au abordat subiectele/temele cu seriozitate.Iar capabili,meticulosi,gospodari ,s.a.m.d. ,sunt.Daca treci prin satele unguresti iti va sari in ochi curatenia,casele construite cu bun gust,strazi pavate,canalizare,apa,organizare in primarii,etc.Iar la nivel central niciun politician tanar de la UDMR nu mi-a facut impresia de semianalfabet,semidoct,needucat…
  Si nici n-am auzit de vreun scandal in care sa fie implicat vreun politician tanar udemerist .Ar fi bine daca multi politicienii romani care se dau in stamba pe la diferie televiziuni cand vin foarte prost pregatiti si nu stiu despre ce vorbesc,cu mult tupeu si multa ignoranta,cu misto-uri de doi lei,ar imprumuta stilul de bun simt si seriozitate al politicienilor maghiari.
  Lasand etnia la o parte, sare in ochi educatia si cei 7 ani de acasa.
  Iar in relatiile interumane iti pot spune sigur ca, in general sunt prieteni de nadejde,nu incearca sa te traga in piept sau sa profite,te poti baza pe ei ,pe ajutorul lor.

 123. 124 Paul martie 26, 2011 la 10:33 am

  Aya,

  reprezentativitatea democratiei din Romania nu poate fi contestata, crede-ma! :).
  Adica, asa cum nu vei contesta ca votantii din colegiul electoral al domnului Nastase l-au vrut ca reprezentant pe domnia sa, de ce ai contesta ca votantii din colegiul lui Daniel Oajdea l-ar fi vrut pe acesta drept reprezentant? 🙂

 124. 125 teostanc martie 26, 2011 la 10:49 am

  @mumu,
  Vad ca ai depasit zoomorfismul, „rata – vaca” . Acum esti producator de glume proaste.
  1. Depre AYA nu cunosc nimic, nimic, dar cand te citesc pe d-ta imi devine draga instantaneu. Cum poti sa-i enumeri cu satisfactie bolile si suferintele prin care trece.! Aceasta este nemernicie!
  2. Despre mine, vad ca esti mai mult decat ingrijorata pentru ca sunt presedintele asociatiei de proprietari unde locuiesc. Nu vad nimic rusinos in acasta functie, care este si trecatoare si foarte grea, mai ales in contextul adancirii pauperizarii generale si pe care a avut-o si dnii Nastase, impreuna cu Basesc.u, cand erau vecini.
  3. Vad ca ai vrea sa fii inconjuata numai de giganti si titani. Ai ceva perfect! Esti prototipului parvenitului.
  In concluzie, in ce te priveste ai calitatile citate la pct. 1 si 2. Citestele singura!
  PS
  Meseria mea este ingineria sistemelor mecanice, am 20 de cursuri post universitare, am fost profesor asociat, multi, multi ani si am o inventie principala aplicata in industrie.

 125. 126 Paul martie 26, 2011 la 10:51 am

  Aya, (supliment 🙂 ),

  iti admir energia, dar nu si consecventa.
  Mai exact, atunci cand te-ataci la aceleasi idei, cu aceleasi argumente (absurde si triumfatoare de preot de tara care demonstreaza existenta lui Dumnezeu), chinuindu-te sa creionezi aceleasi personaje pe care le vrei eliminate de pe scenele (de orice fel) de la noi, ei bine, nu reusesti decat sa-ti uzezi propriul discurs si, implicit, propria-ti imagine.

  Cat despre argumentul pe care mi-l dai mie mai la deal:

  „se poate ajunge la un anumit rezultat scontat prin folosirea deturnanta a unui demers legal si prin “mana altcuiva”- aparenta fiind ca va fi fost vorba de exprimarea propriei sale vointe, desi realitatea este contrarie”,

  vai! 🙂 :), seamana cu argumentele tale din momentul in care demonstrai cat de corecta este greseala (sic!) de limba franceza a lui LePrint.

 126. 127 Ghita Bizonu' martie 26, 2011 la 11:42 am

  Aya, Criticos, Joanna

  ref la Paula Sicareanu

  „opiniile” „distinsei” nu sunt originale .. Sunt compilatii dupa acuzele standardla adresa PSD-PDS-FDSN de pri anii 2003-2006. Par a fi si rolul tenicii zise dicteu automat .. si am asa o vaga impresie ca sunt cam obtinute prin cut paste … din „operele” unei vechi cunoscute …
  Insa nu as baga mana in foc ca greselile de ortografie ale „distinsei” ar fi chiar involuntare …. De ce ar scrie cineva gresit in stilul „va-ti”? Pentru a lasa impresia ca este o voce din „popor” neinstruita samd …

 127. 128 Draghi Puterity martie 26, 2011 la 12:01 pm

  @Aya

  Nu te-ai prins… Haiducu a vrut sa scrie ceva in genul rezultatelor de la meciurile de fotbal:

  gernaratia corupata – generatia nastase…

  si probabil ar fi vrut sa continue cu:

  … 2:0 (1:0 la pauza).

  Dar, extenuat de efortul intelectual necesar pentru formularea unui concept atat de adanc, si de cel fizic pentru a-l tasta, s-a oprit pentru cateva zile ca sa isi traga rasuflarea. Sunt convins insa ca dupa ce isi va reveni, va cotinua sa reprezinte cu brio pozitia generatie sale.

  😆

 128. 129 mumu martie 26, 2011 la 4:13 pm

  @Aya

  Pentru a realiza ridicolul situaţiei în care te plasezi citeşte părerea lui teostanc despre tine:

  https://nastase.wordpress.com/2010/11/01/fmi-candidat-la-premiul-nobel-pentru-economie/#comment-112801

 129. 130 mumu martie 26, 2011 la 5:10 pm

  @teostanc

  Intelectualule (auto declarat), hai să analizăm puţin perdaful pe care mi-l tragi:
  – Zici: „Vad ca ai depasit zoomorfismul”. Băiete, de ce foloseşti cuvinte al căror înţeles nu-l cunoşti? Să fii oare doar un semidoct cu pretenţi de intelectual?
  – Scrii: „Depre AYA nu cunosc nimic” Păi, în: https://nastase.wordpress.com/2010/11/01/fmi-candidat-la-premiul-nobel-pentru-economie/#comment-112801 păreai să ştii destule.
  – Pari a mă întreba: „Cum poti sa-i enumeri cu satisfactie bolile…” Băiete, aroganţa, autosuficienţa, fudulia, de care suferă din greu Aya, sunt boli care trebuie reliefate şi persiflate indiferent la cine se manifestă. Dar, dragul meu, tu eşti însutit mai fudul decât Aya. Doar eşti un „intelectual”, nu?
  Înşiruirea de cuvinte de la punctul 2 este un monument de confuzie, agramatism, tupeu şi ridicol.
  Vezi aci: „Nu vad nimic rusinos in acasta functie, care este si trecatoare si foarte grea, mai ales in contextul adancirii pauperizarii generale si pe care a avut-o si dnii Nastase, impreuna cu Basesc.u, cand erau vecini.” Observi incultura şi tupeul nemăsurat, ridicolul comparaţiei?
  Închei magistral 🙂 : „Meseria mea este ingineria sistemelor mecanice, am 20 de cursuri post universitare, am fost profesor asociat, multi, multi ani si am o inventie principala aplicata in industrie.”
  Băiete, „Ingineria sistemelor mecanice” nu exista pe vremea când ai făcut (sper) tu facultatea. Şi află că şi Monica Iacob Ridzi are 4 facultăţi, 12 masterate şi 3 doctorate. Cât despre invenţie, este plin web-ul cu articole şi referate în care se vorbeste despre „INVENTIA STANCESCU”, cea care a revoluţionat „sistemele mecanice”.
  Părerea mea este că tu, tot în hidroizolaţia blocului eşti expert.
  Să auzim şi de bine!

 130. 131 Aya martie 26, 2011 la 6:55 pm

  @

  Vasile

  Cu precarele sale mijloace verbale, Haiducu a vrut sa transmita mesajul ca si-a insusit invataturile lui nenea Iancu si este un roman impartial.
  Nu ma indoiesc ca, im ompartialitatea lui, se referea (si) la Basescu.

  Ca si tine, il rog sa-mi publice raspunsul.

 131. 132 Aya martie 26, 2011 la 6:57 pm

  @

  Ghita Bizonu

  Ai dreptate in privinta „mastii” Paula Sicareanu.
  Ai sesizat inaintea tuturor similitudinile de stil (lcare este omul!).

 132. 133 Aya martie 26, 2011 la 6:58 pm

  @

  Ghita Bizonu

  Ai dreptate in privinta „mastii” Paula Sicareanu.
  Ai sesizat inaintea tuturor similitudinile de stil (le style c’est l’homme!).

 133. 134 Aya martie 26, 2011 la 6:59 pm

  @

  Teostanc

  Multumesc.
  Ma bucur sa-ti pot fi draga.

 134. 135 Aya martie 26, 2011 la 8:15 pm

  @

  Draghi

  Realitatea depaseste imaginatia- Haiducu este ilustrativ iar tie iti revine meritul de a fi „descifrat codul”!

  Nu m-as fi gandit vreodata ca s-ar putea transmite un mesaj atat de complex si de bine „incriptat” pe schema „doua vorbe, trei prostii” asa cum a facut Haicudu.

 135. 136 Aya martie 26, 2011 la 8:18 pm

  @

  Mumu

  Ai venit aici ca sa ingrosi randurile celor care au multa treaba si pe care noi ii retinem.

 136. 137 teostanc martie 26, 2011 la 8:51 pm

  @mumu,
  1. Sa spui despre un om ca este mancat de metastaze… ce sa mai comentez! Asta esti si gata. Marlania este acasa la d-ta.
  2. Despre Aya nu stiu nimic, nimic. Tot ce am scris erau presupuneri determinate de stilul ei cam prea transant! Dar, in comparatie cu d-ta, este o persoana agreabilla; si-i merge si mintea.
  3. Denumirea faculatatii asa este in prezent. Cand am facut actele de pensionare mi-au dat adeverinta sub antetetul actualizat.
  4. M-ai prins, ai subliniat „a avut-o … Nastase si Basescu”. Este o simpla greseala deooarce initial am vrut sa scriu numai de Nastase, care este titularul blogului dar mi-am adus aminte ca atunci cand sunt numai doua familii in imobil, legea spune ca reprezentantii lor sunt co-presedinti. Apoi mai este deficienta de vedere, nerabdarea, oboseala care se accentueaza an de an. Pe d-ta, un/o adepta a supraomului, banuiesc ca aceste necazuri ale mele te fac fericit(a). Nu ma jferesc sa-mi recunosc greselile, dar din ce am citit pe site stau binisor.
  5. Nu vad de ce sa ma jenez ca i-am amintit pe dl Nastase si dl Basescu ca presedinti de asociatie. N-am facut nicio comparatie. D-ta erai turburata ca stateai pe sit tocmai cu un presedinte de asociatie de locatari. Daca mai persisti o sa te spun d-lui Nastase…(bine inteles este o gluma!)
  6.Nu stiu ce legatura are Ridzi si facultatile ei cu mine.
  7 Apelativul „Baiete’ spus cu obstinatie, demonstreaza clar cine esti si ce cultura ai.
  8. Datele mele de studii le-am trecut in PS, deci in subsidiar, numai ca sa-ti elimin disconfortul tau. Vad ca am gresit. Esti irecuperabil(a)

  PS
  Oamenii suparaciosi si inciudati pe lume, se spune in popor, sufera cu ficatul.
  Te rog sa te cauti! Culmea ar fi ca d-ta sa ai metastaze, nu AYA.

 137. 138 teostanc martie 26, 2011 la 9:26 pm

  @mumu
  Am uitat sa scriu in postarea anterioara
  Cu ratoiul si vaca te incadrezi perfect in definitia zoomorfismului „Credinţă care admite posibilitatea metamorfozării oamenilor în animale.”

 138. 139 Vasile, martie 27, 2011 la 7:46 am

  Teostank,

  Te rog fi mai explicit si posteaza-mi o lista a majoritatii inteletualitatii de stanga din Romania interbelica!

  PS
  Sustii o chestie falsa!

 139. 140 Vasile, martie 27, 2011 la 7:55 am

  Carcotasu,

  Aha !

  Pai daca Teostanc nu se descurca poate te descurci dumneata cu o lista a majoritatii intelectualilor interbelici de stanga , asta doar asa ca sa nu deformam si statulu intelectualitatii interbelice , si eventual poteti sai puneti si pe aceea care la nastere au fost de stanga (l-am citat de ja pe Tutea) si la maturitatea gandirii au devenit seriosi!

  Hai bai lasati-ma cu aberati asta , si eu sunt de stanga mai mult decit acei care pretind sau nu pot fi de dreapta, dar nu elucubrez!

  PS.

  Incercati pe la nemtzi pe la francezi , la spanioli in mod sigur o sa va descurcati cu lista in perioada interbelica la rusi!

 140. 141 Vasile, martie 27, 2011 la 9:55 am

  puteti, sa-i etc. bla bla!

 141. 142 teostanc martie 27, 2011 la 10:12 am

  @Vasile,
  Citez:”Orientarea dominanta este considerata cea rationalista, militanta pentru valorile democratiei si ale umanismului. Aici intra lotul masiv al ganditorilor romani: Motru, Negulescu, Stefan Zeletin, Lovinescu, Dimitrie Gusti (si cei mai multi dintre cei grupati in Scoala sociologica de la Bucuresti), D.D.Rosca, Mircea Florian, Ion Petrovici, Mihai Ralea, Petre Andrei, Virgil Madgearu, Tudor Vianu, Camil Petrescu etc.””
  Si mai departe”:
  „Orientarea rationalista este diversa si se manifesta inclusiv in mediile universitare si academice, in revistele stiintifice, se exprima si in mediile literare si publicistice. Elocvente sunt revistele conduse de Motru (“Ideea europeana”, “Revista de psihologie” si “Revista de filosofie”) sau cea de Lovinescu, „Sburatorul”; revista „Viata romaneasca” – cu vechii ei mentori C-tin Stere si Garabet Ibraileanu, la care se adauga, cu acelasi crez democratic, rationalist si modern, tinerii intelectuali precum Mihai Ralea. Poporanismul, cu formula democratiei rurale si a dezvoltarii agricole este absorbit de doctrina taranista, reelaborata in contextul epocii, pe alt palier teoretic, de Virgil Madgearu si de doctrinarii statului taranesc.
  Avem acum un rationalism nou reformat, diferit de cel clasic, dogmatic si formalist, detasat de pozitivism, o incercare de a refundamenta rationalismul filosofic, interesat de o reconstructie filosofica, proiect in care intra Mircea Florian, Mihai Ralea si Tudor Vianu, cu contributii exceptionale in axiologie, teoria culturii si antropologie, si DD Rosca.

 142. 143 Cârcotaşu martie 27, 2011 la 1:27 pm

  @ Vasile zice:

  Hai bai lasati-ma cu aberati asta , si eu sunt de stanga mai mult decit acei care pretind sau nu pot fi de dreapta, dar nu elucubrez!

  La asemenea replică cred că ai nişte aşteptări corecte referitoare la un eventual răspuns. Poţi să consideri că nu ţi-am înşelat aşteptările, că vei avea satisfacţie deplină!

 143. 144 teostanc martie 27, 2011 la 3:10 pm

  @Carcotasu,
  Si eu sper la fel in lgatura cu Vasile.

 144. 145 Halarescu George martie 27, 2011 la 5:13 pm

  D-le Năstase nu prea înţeleg revolta dvs., deoarece sunteţi unul din oamenii care au pus o cărămidă la construcţia care astăzi vă nemulţumeşte.
  Oameni ca Băsescu nu ar fi avut nicio şansă dacă dvs. nu aţi fi produs atâta nemulţumire, prin aroganţa dvs. şi prin corupţia pe care aţi tolerat-o. (cunosc şi contribuţia pe care aţi avut-o la progresul României)
  Generaţia Oajdea este rezultatul unor politici electoarele proaste prin care s-a făcut o virtute din tinereţe, iar pe dvs. nu v-am auzit să le combateţi, singurii care au avut o poziţie tranşantă au fost dl Ion Iliescu şi dl Vadim Tudor.
  Este adevărat că oameni ca Ion Ratiu, Ion Diaconescu, Corneliu Coposu, Mircea Ionescu Quintus, Radu Campeanu, Ion Iliescu ar fi dat o altă calitate Parlamentului şi i-ar fi consolidat prestigiul, dar dacă unii nu vor să intre în competiţie sau au murit nu ar trebui să ne îngrijoram aşa tare.
  Eu cred că sunt suficienţi cetăţeni români care pot reprezenta destinele acestei ţări, numai că trebuie să găsiţi metoda corectă prin care să le permiteţi să intre în competiţie.
  Cât priveşte viziunea asta de polarizare a României cred că ar trebui să renunţaţi pentru că este contraproductivă. Personal cred că ar trebui să investim cu responsabilităţi liderii care au confirmat, care sunt serioşi şi competenţi, iar acolo unde mai avem nevoie să-i căutam după nişte criterii de competenţă.

 145. 146 teostanc martie 27, 2011 la 7:59 pm

  @Halarescu George,
  DL Nastase a fost premier 4 ani. Retin din mandatul sau :
  – Cresterea economica,
  – Salile de sport;
  – Cornul si laptele,
  – Autostrada Soarelui, cat i-a permis mandatul.
  A preluat economia cu o crestere de 2% si a dus-o la 8,5%(nu-mi mai aduc aminte cifra exacta).
  Ce poate sa faca un om, chiar o personalitate, intr-o democratie? Sa puna tepe in Piata Victoriei? N-a putut el Ceausescu, care avea toate parghiile, sa construiasca omul nou! O adevarata utopie!
  Dl Iliescu a avut mai multe mandate, a fost mai popular, dar nici dansul nu putut aduce raiul in tara. C.V. Tudor nu a fost niciodata la putere. dansul este mai coleric. Daca dl Basescu are handicapul tiroidei sale, va dati seama ce ar fi insemnat C.V. Tudor, cu mitralierele lui pe stadioane.
  Cum sa-i investesti pe cei capabili, cum sa-i sa faci sa intre in competitie pe acei ” destui romani” ? Este destul de greu! Ce sa faci, sa le dai bani sa intre in PSD, PNL? Pana la urma nu-i opreste nimeni sa intre in politica! Dar este evident ca niciun partid nu o sa-i promoveze direct in conducerea formatiunii respective. Sa privim si sa judecam cu calm realitatea. Vor veni si timpuri mai bune, prin noi toti.

 146. 147 Aya martie 28, 2011 la 12:08 am

  @

  Halarescu George

  In mesajul din martie 27, 2011 la 5:13 pm, referirile tale la Adrian Nastase inseamna o suita de aberatii scrise dupa ureche- sau de minciuni asumate.
  Alege singur categoria.

 147. 148 Vasile, martie 28, 2011 la 8:10 am

  Carrcotasul,

  Indiferent de stil imi pare bine ca ai priceput , Nici nu ma asteptam la un raspuns.In ciuda fizicului nu ai intaltimea necesara,probabil o deformare profesionala. Este o chestie deja constatata in multe alte ocazii!

  Aya,Testanc ,

  Nu cred ca Halarescu George neaga calitatile lui A.Nastase.Dansul are o parere pertinenta fata de situatia generala in care suntem si locul lui A. Nastase in societate.
  Adica o treapta care iar fi permis sa faca mai mult si sa nu ajungem aici!
  Imi pare rau eu nu pot fi partizan de tipul unu carcotas ieftin nu aceasta ar trebui printre altele sa fie scopul , cel putin , al acestui blog!
  Halarescu George ,din pocate are dreptate, sper ca si A.Nastase sa fie receptiv la astfel de mesaje, timpul nu este trecut!

 148. 149 Ghita Bizonu' martie 28, 2011 la 11:41 am

  teostanc

  de dragul adevarului cestia cu „mitralierele lui pe stadioane” este o inventie intelectuala . mitralierele lui pe stadioane. CVT a zis ca daca se continua cu anomia se poa ajunge la mitraliera … Iar tel;etualii au tipat ca a zis ca doreste sa-i mitralieze…. Ce sa-i faci mincinosi ordinari .

 149. 150 teostanc martie 28, 2011 la 1:08 pm

  @Vasile,
  Nu l-am contazis total, dar Nastase a adus oameni noi si le-a dat responsabilitati mari: Geoana, Ponta, Mihai Tanasescu, Vasile Puscas.
  Spre deosebire de altii a facut multe in aceasta privinta, dar si altele.
  Referitor la coruptie, eu unul nu voi crede niciodata ca s-a aplecat pentru termopane!! Cam tot saracul si le pune.
  Si apoi, sa-i tot scoti ochii, ca n-a facut , ca n-a dres nu este tocmai corect.
  Dar este adevarat, nu este genul volubil al lui Iliescu si Basescu si nu prea atrage, din aceasta cauza, simpatia oamenilor. Tocmai am vrut sa arat ca facut mai mult ca altii. Eu nu-l condamn pe dl Halarescu, doar am intrat in dialog cu dansul.

 150. 151 teostanc martie 28, 2011 la 1:17 pm

  @Ghita Bizonu
  L-am auzit eu la TV. Acum este modern sa spui ca a fost scos din context. L-am auzit, dar nu l-am crezut. Nu este genul sa faca chestii d-astea dar nu este genul, nici de premier, nici de presedinte. Este bun ca ziarist, polemist, om de cultura, dar nu ca politician. PRM este partidul unui singur om si unei idiosincrazii: ungurii.

 151. 152 Vasile, martie 28, 2011 la 4:26 pm

  Teostanc,

  Nu intentionez sa fac polemici pe ce a facut sau pe ce nu a facut A.Nastase cum nu doresc sa calific moral majoritatea oamenilor adusi de Iliescu sau Nastase tradatori profesionisti .Stiu sigur ca A. Nastase nu s-a inselat doar in privinta unei persoane Ioan Talpes.
  Afirmam doar ca Halarescu avea dreptate, A. Nastase ar fi putut face mai mult in mandatul pe PM inlaturind apropri din mintea romanului dorinta vesnica , cautarea neintrerupta a unei iluzii pierdute!

 152. 153 Bogdan Ioan Bacau mai 5, 2011 la 8:49 pm

  Stimate domnule Adrian Nastase.-Cand ajungeti prim ministru sa Restituiti 100%Accizele-Taxele din litrul de carburanti,-TVA-ul,pentru apa,curent electric si gaze,-Taxele vamale,NUMAI,celor care primariea de comuna,oras,sector,le-a eliberat autorizatie de producator,importator de bunuri si servicii.EXEMPLE,EFECTE:-1)Daca,rafinariei i se restituie tva-ul pentru,apa,curent electric si gaze,consumate in procesul de rafinare,pretul careburantilor poate sacadea legal,cu n,bani/litru.Atat poate face legal si moral rafinariea pentru a scadea pretul. -2)Daca,agriculturii,i se restituie 100%accizele-taxele pentru carburanti,tva-ul pentru apa,curent,gaze,pretul lucrarilor si a produselor agricole scade.SE OBTINE O ASOCIERE LIBERA A AGRICULTORILOR,pentru ca mica restituire a (taxelor) stimuleaza economiea reala. -3)Daca,importatorului i se restituie 100%taxele vamale,..pretul produselor importate (CARTOFI,CEAPA,..)scade. -4)Daca companiei de drumuri i se restituie 100%(taxele)pretul/KM,scade. -5)Daca,institutiilor (SCOLI,SPITALE,..)li se restituie 100%(TAXELE) costul cu intretinerea scade.Si exemplele pot continua.Din omentul restituirii (taxelor)NUMAI,celor autorizati de primareie scad preturile si se combate evaziunea fiscala,pentru ca orice pret suspect este o adresa exacta a evazionistului,o tinta fixa pentru inspectorii garzii financiare.Comisionul pentru serviciul de restituire de n%,ramane la primarie.La buget raman (taxele)de la cei care se plimba si de la evazionisti.Pretul carburantilor si taxelor trebuie sa fie ca in UE,ca sa ne putem stimula economiea reala,prin restituirea accizelor,tva,taxe vamale.Avem solutia cine si cand se aplica?Solutia rezolva problema „drobului de sare actual criza,evaziunea,recesiunea”


 1. 1 Adrian Nastase vs Daniel Oajdea. Disputa politica pe marginea subiectului Petrom | Stiri Politice Iasi Trackback pe martie 28, 2011 la 3:04 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: