Relatia cu comunitatea maghiara

Fara indoiala ca ceea ce se intampla in Libia sau, in general, in Nordul Africii este important. Din pacate, in zona de politica externa, nu mai contam. Reactionam tarziu sau gresit. Voi reveni cu mai multe comentarii. Vreau sa mai insist, totusi, pe un subiect sensibil, de politica interna si care are si o componenta externa – relatia cu comunitatea maghiara.

Una dintre cele mai importante mize pentru România, dupa 1989, a fost gestionarea relatiei dintre romani si maghiarii din România, astfel incânt acest proces sa genereze stabilitate locala si regionala si nu sursa de conflict si manipulare.

A fost un proces dificil in care s-au facut si greseli dar care a constituit una dintre premizele reusitei  integrarii României in NATO si  in UE.

Retrocedarea bunurilor comunitatii maghiare (fara exagerarile de dupa 2005),  utilizarea limbii materne in justitie si administratia locala, largirea drepturilor in domeniul educatiei in limba materna au fost masuri pe care Partidul Social Democrat si le-a asumat politic, chiar cu pierderi electorale.

Am fost primii care am reglementat utilizarea simbolurilor minoritatilor nationale cu respectarea simbolurilor nationale. Am fost corecti atunci când altii (Partidul Democrat) au exploatat „pericolul maghiar” in lupta electorala impotriva noastra si a comunitatii maghiare din România.

Am platit politic pentru ca am realizat o reconciliere corecta intre comunitatea maghiara din România si majoritatea româneasca, fara a ceda in privinta valorilor nationale. In aceste conditii am fost admisi in NATO si UE.

Oare când a fost cinstit Emil Boc? In 2004, când in campania pentru primaria Cluj-Napoca a jurat ca nu va incheia niciodata o alianta cu UDMR, sau, poate, in 2003 când  grupul PD nu a votat proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei deoarece  am introdus utilizarea limbii materne in justitie si in administratia publica locala?

Ce vor face acum Traian Basescu si PDL cu promisiunea facuta UDMR de a adopta legea privind statutul minoritatilor nationale? Sa ne amintim ce spunea presedintele PD, Emil Boc in aceasta chestiune, pe data de 5 decembrie 2005:  „si alte tari sunt cu ochii pe aceasta lege in privinta implicatiilor pe care le are pentru propriile minoritati nationale. De aceea, România trebuie sa se raporteze la standardele internationale si sa nu fie un poligon de incercare (formula preluata de la mine, probabil, utilizata de mine pentru a caracteriza procesul de  dezmembrare a Iugoslaviei, la inceputul anilor ’90. n.b.) pentru drepturi care nu exista. Nu cred ca avem nevoie de superstandarde in materie de drepturi ale minoritatilor” pentru ca – sustinea Emil Boc – in Uniunea Europeana trebuie sa se integreze „o Românie unita, nu una dezbinata.”

Ne asteapta o perioada in care subiectul drepturilor minoritatilor nationale va fi pe agenda publica. Proiectul de lege referitor la statutul minoritatilor nationale, proiectul de lege al reorganizarii regiunilor de dezvoltare si punerea in aplicare a legii educatiei nationale sunt doar câteva puncte care vor provoca dezbateri pe acest subiect.

Inregistrarea si lansarea Partidului Popular Maghiar din Ardeal (filiala FIDESZ) patronat de Tokes Laszlo si Orban Victor, Tabara de Vara de la Tusnad si vizitele de week-end  in România ale oficialilor de la Budapesta vor fi momente de dezbateri intense.

Cum vor reactiona Traian Basescu si PDL la principalul deziderat al noului partid al lui Tokes Laszlo, partid in curs de inregistrare, ce are ca principal deziderat obtinerea autonomiei teritoriale? Ce va face Traian Basescu cu acest demers ce are ca obiectiv crearea unei mase critice in rândul maghiarilor din România pentru a iesi in strada si a solicita autonomia teritoriala? Ce va spune România guvernului Orban de la Budapesta care, mai nou, doreste sa efectueze si recensamântul maghiarilor de peste granita, adica si al  cetatenilor români de etnie maghiara? Dar probabil ca profesorul de drept constitutional, Emil Boc, nu a invatat in anul I de de facultate ca elementele constitutive ale unui stat sunt: populatia, teritoriul si suveranitatea. Autoritatile de la Bucuresti nu au   schitat nici un gest când guvernul de la Budapesta a simplificat procedura de acordare a cetateniei. Am fost vulnerabili pentru ca aceleasi ratiuni l-au facut si pe  Traian Basescu, cu un an inainte, sa promoveze, in regim de urgenta,   „propria”  lege a cetateniei. Am oferit Budapestei instrumentul juridic, precedentul pentru a relansa subiectul „unirii” natiunii.

Pentru deontologii virusului portocaliu trebuie sa reamintesc faptul  ca Ungaria nu se poate lauda in lume cu un guvern care  respecta principiile democratice. A doua guvernare a lui Viktor Orban este vehement contestata de statele occidentale si de SUA pentru adoptarea unei legi a presei profund nedemocratica, pentru o serie de decizii care sunt semne ale unei dictaturi si, mai nou, pentru un proiect de constitutie arhaic, fara garantii clare in privinta drepturilor individuale si cu un caracter puternic nationalist.

Traian Basescu si  Viktor Orban se afla intr-un parteneriat pentru secolul 19, in care respectul principiilor democratice este o utopie si consacrarea unui regim dictatorial a devenit o realitate. Asa se explica si izolarea internationala, in regiune,  a celor doua regimuri.

Opozitia nu a atacat minoritatea maghiara din România atunci când a solicitat o pozitie a Parlamentului fata de declaratiile oficialilor maghiari cu ocazia zilei de 15 martie. Apropo, daca a fost o gafa diplomatica, si se pare ca sotia ambasadorului Ungariei la Bucuresti a citit mesajul lui Viktor Orban, dupa care si-a dat frau liber „sufletului” si a adaugat, la aceste declaratii, elemente inacceptabile, ambasadorul Ungariei – o persoana pentru care, altfel,  am toata simpatia – trebuia rechemat de urgenta de guvernul ungar, din respect pentru România. Sotia ambasadorului nu are, de altfel, nici o calitate oficiala in diplomatie.

Opozitia este ingrijorata de situatia cetatenilor României, inclusiv a cetatenilor apartinând comunitatii maghiare. Maghiarii din România sunt la fel de grav afectati de incompetenta guvernului Traian Basescu, sufera de pe urma taierii pensiilor, a salariilor, a umilintei si incalcarii demnitatii umane la care sunt supusi, zilnic, prin incompetenta, minciuna si lipsa de onestitate a virusului portocaliu si a deontologilor recompensati regeste din banii publici.

Suntem ingrijorati de faptul ca institutiile de invatamânt si de cultura ale cetatenilor români de etnie maghiara  au rezultate slabe, de faptul ca maghiarii nu reusesc sa stapâneasca limba oficiala a statului pentru a deveni mai competitivi iar teritoriile administrative locuite de acestia sunt izolate din punct de vedere al infrastructurii.

Cred ca actualul cadru de protectie pentru minoritatile nationale trebuie sa capete mai mult continut, trebuie sa conduca la cresterea competitivitatii cetatenilor români apartinând minoritatii maghiare, la  consolidarea identitatii nationale a acestora si la respectul reciproc intre majoritatea româneasca si minoritatile nationale din România.

Nu putem sa acceptam ca cetatenii români de nationalitate maghiara sa devina masa de manipulare pentru guvernul de la Budapesta si pentru Traian Basescu. Grija guvernului Orban pentru maghiarii din România se contabilizeaza, eventual,  in afaceri prospere pentru FIDESZ si pentru  Laszlo Tokes, care nu trebuie sa raspunda pentru modalitatea de cheltuire a banilor primiti de la Budapesta, mai nou prin asa zisele centre ale  democratiei (de când se centralizeaza si se controleaza democratia?).

Opozitia a facut la Oradea si face, in continuare, un apel catre  maghiarii din România pentru a fi parteneri in schimbarea actualului regim dictatorial  care, prin incompetenta si minciuna, incalca demnitatea umana a tuturor cetatenilor români, indiferent de nationalitate.

Reprezentarea comunitatii maghiare este importanta in Parlamentul României. Ea este pusa in pericol in acest moment de regimurile lui Traian Basescu si Viktor Orban, care  incearca sa divizeze comunitatea maghiara din România.

Politica lui Viktor Orban  si a lui Traian Basescu in privinta minoritatii maghiare din România ingrijoreaza, de altfel, diplomatia occidentala, care identifica posibile surse de instabilitate regionala in evolutia acestei relatii. De altfel, saptamana viitoare, acest subiect, legat de propunerea de deschidere a unei proceduri de monitorizare pentru Ungaria, va fi pe ordinea de zi a Comisiei de monitorizare a Adunarii parlamentare a Consiliului Europei.

O relatie corecta, echilibrata, cu comunitatea maghiara,  fara  manipulari, este mai mult ca necesara, in perioada dificila prin care trecem, pentru a evita sursele de tensiune si incitarile de orice fel.

Trebuie sa ne respectam, reciproc, diversitatea si demnitatea.

126 Responses to “Relatia cu comunitatea maghiara”


 1. 1 Mişu martie 20, 2011 la 9:48 pm

  domnule prim-ministru cum se face că în parlamentul ungar nu este permisă intrarea minorităţilor? şi cum vi l-aţi imagina pe premierul emil boc în ungaria cu un discurs similar ca al lui Viktor Orban?

 2. 2 silvia martie 20, 2011 la 9:57 pm

  … legea sangelui si legea solului doua argumente invocate prost, dar nu de mine ci de Traian Basescu si de Mircea Geoana in 2009, argumente invocate pt urgentarea ordonantei care acorda cetatenie romana romanilor de peste Prut. In cazul nostru, Europa s-a sesizat, desi la noi era vorba doar de ignoranta, inconstienta, demagogia celor doi candidati, si nicidecum de pretententii teritoriale, in schimb in cazul vecinilor, nu este acelasi lucru, aici este vorba clar de o politica cu iz nostalgic imperialist, politica adoptata doar de Germania si Japonia pe la inceputul anilor ’40, politica nesanctionata de partenerii nostri din casa pacii.

 3. 3 abc martie 20, 2011 la 10:03 pm

  …”vina” nu este a ungurilor ca gandesc/actioneaza in interes propriu, ci a puterii din tara noastra care neglijeaza cras interesul national, desi il clameaza cu fiecare ocazie…oprtuna sau nu.

  cert e ca atunci cand ar trebui sa vorbeasca, executivul tace malc, iar atunci cand ar trebui sa si faca…doar distruge.

  daca poporul mult prea saracit de atata trait bine nu va intelege ca trebuie sa faca o schimbare majora, ca nu mai trebuie sa isi vanda votul pt un kg de zahar sau un litru de ulei…directia noastra va fi una gresita in continuare, iar altii decat romanii vor avea castig de cauza pe termen mediu sau lung.

  cum sa ai o relatie echilibrata cu un partener extern – oricare ar fi aceste – daca noi nu ne respectam?!

 4. 4 Karakas martie 20, 2011 la 10:13 pm

  Jurnalistul Bob Woodward detaliaza in cartea „Obama’s Wars” contextul dezbaterilor, de multe ori conflictuale, intre Obama si consilierii sai pe de o parte, si exponentii aparatului militar al SUA, aflati la conducerea operatiunilor militare din Afganistan si Irak. Obama apare de multe ori frustrat ca nu este ascultat de aparatul militar, care pare c ii pune bete in roate, si incearca mentinerea politicilor de ocupare militara in cele doua tari. Aceasta atmosfera tensionata, descrie un peisaj deosebit de interesant al gindirii din cercurile militare ale SUA si anume permanentizarea ocuparii militare prin crearea unei contra-insurgente populare in Afganistan, ceea ce de fapt presupune crearea artificiala a unui razboi civil perpetuu.

  Woodward quotes Petraeus as saying, „You have to recognize also that I don’t think you win this war. I think you keep fighting. It’s a little bit like Iraq, actually. . . . Yes, there has been enormous progress in Iraq. But there are still horrific attacks in Iraq, and you have to stay vigilant. You have to stay after it. This is the kind of fight we’re in for the rest of our lives and probably our kids’ lives.”

  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/09/21/AR2010092106706_pf.html

  Ce l-a determinat pe Obama sa intervina in Libia? Teama ca neparticipind va da Frantei mai multa „voce” in zona? Sprijinul Ligii Arabe, pentru prima oara? De ce este „datoria” SUA si a aliatilor sa intervina, atunci cind nici Rusia nici China nu gandesc astfel? Inteleg ca Franta si Italia sunt interesate de a avea o proximitate stabila in Mediterana si inclusiv acces la resursele Libiei de gaz si petrol.

 5. 5 Fragmentarium Politic martie 20, 2011 la 10:35 pm

  Scena politica din Romania este una nationala, nu regionala, iar orice partid politic care joaca pe acest esichier este din Romania, cu extensie electorala pe intreg teritoriul national-statal. Acest lucru este valabil inclusiv pentru maghiarii din Romania, care desi au o pondere majoritara in judetele Covasna si Harghita, au o raspandire si in alte judete, unele din afara Ardealului (sa ne gandim numai la Bucuresti, de pilda), dictata de piata muncii in principal dar si de alte considerente (familii mixte etc.). Din aceasta perspectiva, constat cu regret precaritatea culturii politice a pastorului Laszlo Tokes (sper ca macar in ale bisericii sa fie altfel), care vrea sa-si inregistreze noul partid sub denumirea de Partidul Popular al Maghiarilor din Ardeal, operand, prin insasi actul de constituire, o discriminare crasa, de limitare electorala regionala, in conditiile in care potentialii sai alegatori, nu numai maghiari ci chiar si romani, sunt in toata tara (greseala pe care, cu siguranta, cand o va constientiza, o va baga pe teava pustii propagandistice drept „Discriminarea maghiarilor din Romania”!). Democratic si nediscriminatoriu ar fi ca noul partid sa aiba aceasi extensie electorala (ca si UDMR), ceea ce, in mod corect, ar insemna sa fie denumit Partidul Popular Maghiar din Romania (PPMR). Ii face cineva un pustiu de bine, pentru a preveni o… autodiscriminare?!

 6. 6 Baronul Munchhausen martie 20, 2011 la 10:40 pm

  @Nastase,

  Haideti sa nu ne ascundem dupa deget si sa discutam cu cartile pe masa. Cred ca si dvs va aduceti aminte de confruntarea finala inaintea turului II de la prezidentialele, din 1996, dintre Iliescu si Constantinescu, cand Constantinescu era acuzat ca a facut nu stiu ce intelegeri secrete cu UDMR ca sa castige voturile maghiarilor. Va aduceti aminte cu ce aer triumfator descoperea Iliescu ca pretul acestor intelegeri secrete se va deconta prin cooperarea tranfrontaliera intre Romania si Ungaria ? De parca cooperarea transfrontaliera era un bau-bau!
  Eu nu pot sa sa fiu de acord cu dvs in aceasta problema: si dvs vorbeati candva de pericolul maghiar, chiar in primavara lui 2005, referitor la problema Transilvaniei, cand erati in opozitie. La fel au facut, de multe ori si PD-istii in perioada 2001-2004. Cel care era in opozitie critica tot ce facea cel de la putere, indiferent daca era sau nu cazul. Dvs. aveti, parca, memoria, mai buna si mai selectiva: reusiti sa va amintiti tot ce au spus alde Boc si Basescu pe vremea cand PD era in opozitie si constatati ca nu coincide cu declaratiile acestora din vremea cand sunt la putere. Chit ca in timp se mai schimba contextul. Si cred ca gasiti exemple ca sa va sustineti pledoaria. Dar, fiindca exista acest dar, nu ati facut si efortul sa verificati daca spusele dvs din opozitie si din vremea cand erati la guvernare sunt apropiate, nu, neaparat, daca coincid??? Eu, ca sa dau doar un exemplu, imi amintesc foarte bine ca in toamna electorala din 2000, ati lansat o campanie dura impotriva reformelor si legislatiei promovate de CDR si cu asta v-ati atras mare parte din electorat, mai ales cel care era speriat in privinta stabilitatii locurilor de munca, in contextul restructurarilor si al inchiderii minelor nerentabile, de exemplu. Sa nu uitam ca multe din reformele realizate de guvernarea CDR-USD-UDMR au contribuit la schimbarea la fata a Romaniei si la acceptarea ei in NATO si UE. In 1997, Romania nu avea cum sa fie primita in NATO si cred ca stiti foarte bine de ce. Summitul de la Helsinki care a decis inceperea negocierilor de aderare a tinut seama tocmai aceste reforme si de reorientarea politicii externe a Romaniei spre vest, desi PDSR a fost criticul cel mai acerb al acestei reorientari, dar si-a arogat ulterior merite privind aderarea atat la NATO cat si la UE. Dupa ce ati castigat alegerile, ati facut uitate multe dintre acele promisiuni. Aici, trebuie sa recunosc ca nu le-ati dat curs fiindca a trebuit sa va ocupati de negocierile cu UE, de transpunerea acquis-ului comunitar, care erau in consens cu reformele realizate de guvernele Ciorbea, Vasile si Isarescu. Dar in campania electorala ati spus una si apoi ati facut cu totul altceva.
  Sa ne intelegem: cand esti in opozitie crezi ca e cazul sa critici tot ce face puterea, iar cand esti la putere, te miri cum de nu intelege opozitia ca nu are dreptate dar te ataca ca sa dea bine in fata electoratului.
  Sper ca m-am facut inteles: opozitia are dreptul sa critice orice dar si ea poate fi criticata atunci cand depaseste limita care desparte adevarul de minciuna, exagerarile de moderatie sau buna credinta de reaua credinta.

 7. 7 dlnimeni martie 20, 2011 la 10:53 pm

  Off topic: pina una-alta, pare ca gloriosul presedinte reuseste o noua lovitura, una cu eurocoruptie de aceasta data, dl Adrian Severin fiind cel prajit audio-video. Vocile presedintelui au sarit prea la unison ca sa nu banuiesc o ciudatenie, prea nimeni dintre ei nu a avut duminica, ocupat cu europolitica. Pesedeul este cumva obligat la o reactie rapida. Ei – si cind ma gindesc ca impreuna cu un coleg comentator de pe blog ne puneam intrebari privind comportamentul ambasadorului reginei Betty a II-a. Uitati ca avem un raspuns. Ca si acela ca nu doar „ziaristul” Tom Gal… este dintre britanicii care ajuta guvernantii romani, eu intelegind din relatare ca ziaristii nu l-au ales pe Adrian Severin la intimplare.

 8. 8 Mariana martie 20, 2011 la 11:11 pm

  Traian Basescu incearca sa divizeze vad ca tot ce atinge, incepand cu lumea sindicala,cu intelectualitatea,pana si propriul sau partid ,etc.
  La noi minoritatile au legi extrem de permisive,doar cine nu vrea,nu le vede.Doar nu crede careva ca muierusca ambasadorului a spus cu de la sine putere, ceea ce se spune in presa ca a spus,fara sa aiba spatele acoperit.Insa de la revolutie incoace atat comunitatea maghiara cat si ungurii neaosi din Ungaria,tot spun despre Ungaria Mare,insa doar la stadiul acesta au ramas,si cred ca insasi conceptul de „Ungaria Mare”,in contextul actual este o utopie.
  Dealtfel si noi suntem in aceeasi situatie cu Republica Moldova,ca doar nu o sa declaram razboi rusilor, sa ne-o dea innapoi.

 9. 9 Mihai25 martie 20, 2011 la 11:44 pm

  Mai mult ca sigur maghiarii vor obtine ceea ce vor e o chestiune de timp . Circul asta cu Libia , cu Basescu pe realitatea , cu Adrian Severin in PE .. toatea astea sa ne distraga atentia . Asa vad eu lucrurile ..

 10. 11 Spiridus martie 21, 2011 la 12:26 am

  Fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, declara la 15 martie 2006, la Târgu Secuiesc (Covasna), că „Funcţionarii de la ghişee ştiu din nou ungureşte, iar pe cei care nu cunosc limba maghiară, trebuie să-i punem să înveţe. Şi poliţistul şi poştasul, toţi cei care MANANCA PAINEA NOASTRA (subl.mea). Fiindcă de-acum aşa trebuie să vedem lucrurile: cel care este funcţionar aici, în Ţinutul Secuiesc, mănâncă pâinea noastră”.

  As dori sa cunoastem ultimele statistici despre REDISTRIBUIREA BUGETARA IN FAVOAREA JUDETELOR IN CARE DOMINA MAGHIARII. Nu de alta, dar e bine de stiut CAT BAG EU MANA IN BUZUNAR ca sa aiba ei bugetul pe care si-l doresc. Asa ar fi corect si un prim catre o discutie corecta.
  Pe banii mei, nu e bine sa mi se arunce in fata MANANCA PAINEA MEA ( a lor)! De acord?

 11. 12 Cristi martie 21, 2011 la 12:44 am

  As vrea sa luati (este plural) o pozitie fata de scandalul Severin, avand in vedere solicitarea Monicai Macovei. Mi se pare atat de deplasata cererea ei , avand drept funadament doar articolul dintr-un ziar. Nu stiu daca este sau nu vinovat Severin, dar sa ne ghidam doar din articlele de presa si sa distrugem astfel vieti, mi se pare atat de imoral. Asta poate constitui un precedent, o practica ce va functiona si pentru alti oameni , de necrezut, nevinovati. Cred ca trebuie sa luptam impotriva coruptiei pentru ca este acea fapta care deturneaza activitatea unui ins, functionar public, prin primirea de mijloace materiale. Deci acel ins care a primit bani nu mai are libertatea data de constinta. Ma intreb, insa, cum este insul ignorant? Sau cel mercenar? Sunt liberi? NU! Putem afirma cu certitudine ca acel ins corupt este mai periculos decat cel ignorant? NU cred. Ei bine, pana acum avem doar dovada de ignoranta.

 12. 13 Dragos martie 21, 2011 la 1:42 am

  @dlnimeni

  „Pesedeul este cumva obligat la o reactie rapida”

  Cu parere de rau, trebuie sa va informez ca „reactia rapida” a pesedeului nu mai are cum sa fie decat…tardiva. Austriecii i-au luat-o inainte:

  „Ernst Strasser si-a anuntat demisia si retragerea definitiva din politica. De altfel, vicecancelarul austriac, Josef Proll, lider al partidului din care Strasser facea parte, a cerut scuze tuturor celor care si-au dat votul pentru acest europarlamentar si a calificat drept inacceptabil comportamentul acestuia”.

 13. 15 Iceflame martie 21, 2011 la 3:48 am

  @dlnimeni

  Nu credeti totusi ca e cam mult sa se puna in carca lui Basescu niste fapte
  comise ori nu de catre Adrian Severin?

  Domnul Nastase ce parere are despre aceasta poveste?

  Este foarte importanta reactia PSD, mai ales ca domnul Severin este SEFUL
  delegatiei partidului la PE…

 14. 16 Aya martie 21, 2011 la 6:15 am

  ADRIAN SEVERIN, VICTIMA DETURNARII MEDIATICE.
  CAUZA: RAPORTUL PRIVIND DISTRIBUIREA LOCURILOR IN PE!

  In primul rand, cateva cuvinte despre Sunday Times (un ziar de scandal): de-a lungul anilor, s-a aflat la baza declansarii unor campanii negative de presa legate de politicieni romani („alesi” dupa „anumite” criterii).
  Mutatis- mutandis, este, in acest sens, „echivalentul” englez pentru scandalurile de presa ftamceze, declansate prin „pana” lui Mirel Bran (Le Monde).

  De fiecare data, scandalul pornea de la ziarul occidental, era „importat” in Romania (sub pretextul preluarii sale din relatarile presei straine/ jurnalistilor straini) unde era dezvoltat. Apoi, cu noile sale dimensiuni supradezvoltate, era „exportat” (preluat de alte publicatii straine- sau de aceeasi) si raspandit, demasurat, in exterior.
  Acesta a fost drumul deturnarii mediatice prin care au fost maculati politicieni romani.

  Legat de subiectul Adrian Severin:
  La o privire atenta se poate observa usor ca asa-zisul „tot unitar” al „reportajului” facut cu camera ascunsa de jurnalistii „Sunday Times” era, de fapt, un colaj, referitor la doua teme distincte.
  Prima tema viza posibilitatea introducerii unui amendament (despre care Severin a afirmat, initial, ca se va interesa- apoi le-a spus respectivilor ca DEJA fusese depus de un alt eurodeputat roman, Sebastian Bodu, lucru recunoscut, de altfel, de acesta).

  Cea de a doua tema exceleaza, in prezentare, prin omisiune elocventa (si, cu aceasta taietura, replica lui Severin este „lipita”- chiar inabil- de prima parte).
  In fapt, Severin fusese intrebat (la modul generic) care este suma pe care ar solicita-o in calitate de consultant, daca ar accepta sa lucreze cu firma de lobby.
  Raspunsul lui a fost (citez din memorie) „in jur de 12.000 euro”.

  In acel „colaj TV”, raspunsul lui Severin, referitor la suma, aparea imediat dupa ce acestea le spunea celor (sub acoperire) de la Sunday Times ca amendamentul a fost deja depus de Bodu. Colajul este foarte, foarte stangaci si nu trebuie sa fie cineva foarte atent (trebuie doar sa nu fie rauvoitor!!!) pentru a realiza ca raspunsul ‘in jur de 12.000 euro” NU se „potriveste” cu ceea ce se discutase inainte!

  Interesant este de studiat (acum, pana nu i se pierde urma) si cum s-a „rostogolit” (pe principiul bulgarelui) stirea in presa straina.
  Initial, totul a fost relatat in Sunday Times.
  Apoi, a fost preluat de Agence France Presse (AFP) care INSISTA asupra „amanuntului” ca Severin ar fi trimis si o factura de nu-se-stie cati euro care sa-i fie achitata. AFP afirma ca a preluat totul din Sunday Times.
  Alte publicatii, cand au relatat „evenimentul”, prezinta lucrurile cu mare parsivenie jurnalistica: mai exact, relateaza scena cu jurnalistii sub acoperire (cu precizarea ca sursa este Sunday Times), apoi, „amanuntul” legat de factura, pe care il pun pe seama AFP!
  In acest fel, se construieste falsa impresie ca AFP ar fi completat relatarea din Sunday Times cu un detaliu esential- ca atare, situatia dobandeste volum in urma inducerii ideii ca ar exista doua surse diferite de informare care se completeaza una pe cealalta cu elemente noi, ceea ce da greutate stirii, printr-un artificiu jurnalistic.

  Interesant, in Romania totul este preluat imediat de Evenimentul zilei!

  Apare la rampa „curata si morala” Monica Macovei care amplifica scandalul, cerand nici mai mult nici mai putin ca DNA sa declanseze cercetarea in legatura cu „faptele de coruptie” de care este acuzat Seevrin de catre Sunday Times- pe de alta parte, ii solicita (?!?) lui Victor Ponta sa il excluda pe Severin din PSD!

  Trec peste aberatia Monicai Macovei de a solicita excluderea lui Severin din PSD (asa ceva nici macar nu merita comentat!).

  Graba cu care a intervenit Monica Macovei si stridenta aberatiei totale a solicitarilor ei atrag atentia.
  Cei care cunosc secretele deturnarii mediatice stiu foarte bine ca, in momentul in care NU se reuseste o mistificare credibila, prin presa (in cazul lui Severin, colajul fiind jenant de inabil!) este, mai totdeauna, scoasa la inaintare o voce publica foarte sonora, care sa „rezume” totul asa cum „trebuie” (cu indicatiile de rigoare) urmand ca presa sa preia acele strigate, „acoperind” inabilitatea initiala.

  Este cat se poate de evident ca ne aflam, acum, in fata unei astfel de situatii.
  Monica Macovei a strigat furioasa impotriva lui Severin, solicitand niste enormitati pe care nici macar cineva care nu este jurist nu ar fi indraznit sa le formuleze, realizand, fie si intuitiv, ca nu au acoperire in forma legala.
  Ce sa cerceteze DNA in materie de coruptie, in cazul respectiv? O relatare a Sunday Times despre o presupusa solicitare materiala necuvenita, facuta de Severin (aflat cu mandat in Parlamentul Europei) unei firme de lobby?
  Asa ceva e total absurd- in primul rand, apare ideea competentei teritoriale (o stie oricine!).
  In al doilea rand, DNA (din Romania!) nu are competenta sa ancheteze cazuri, situatii petrecute la Parlamentul Europei. Altele sunt forurile care se ocupa de asa ceva.
  In al treilea rand (si esential!) regulamentul Parlamentului Europei NU interzice oferirea de consultanta- or, este cat se poate de firesc ca o astfel de activitate sa fie platita (in afara de asta, Severin nici macar nu a primit bani!).
  Doar o minte „odihnita”, incetosata de venin sau puternic contaminata de clisee comunistoide poate pretinde ca o anume activitate (care presupune un efort intelectual- de exemplu, consultanta) trebuie facuta pe gratis- in caz contrar fiind vorba de coruptie! Este un lucru total stupid!

  Este evident vorba despre un fals scandal, scopul fiind compromiterea lui Severin.

  Trebuie vazut DE CE si, mai ales CINE are aceasta intentie (fiind clar ca a actionat via Sunday Times- existand si o „prelungire” la AFP, desi aici s-ar putea sa existe pur si simplu o „predare de stafeta” de catre publicatia britanica; cunosc bine asemenea practici de a „rostogoli” un subiect prin agentii de presa, nefiind straina de ele in perioada in care am fost in presa).
  Pentru asta, trebuie cercetat CE initiative a avut Severin si PE CINE a deranjat.

  Unul dintre motivele foarte puternice „de deranj” pentru „unii” ar putea fi, extrem de probabil, activitatea sa de co-raportor privind distriburea locurilor in PE (pentru care Severin a fost nominalizat, alaturi de eurodeputatul francez Alain Lamassoure, la premiul „Parlamentarul european al anului 2007”; este important de precizat ca a fost vorba despre unul dintre cele mai importante dosare ale ultimilor ani, lucru subliniat de toata lumea, inclusiv de presa!!!!!).

  Germania a fost singura tara care, conform noilor reglemantari, pierdea trei posturi de depuatti in PE (iar grupul „verzilor” a anuntat ca nu va vota propunerea, in 2007).
  LUCRURILE NU SE REZUMA LA 2007- DAR CONTINUA, IN 2011!
  Propunerea lui Severin (si a francezului Lamassoure) este mai „fierbinte” ca oricand!
  In 7 februarie 2011, in cadrul unei reuniuni a Comisiei pentru afaceri constituționale, europarlamentarii au cerut unor matematicieni sa gaseasca o formula pentru distribuirea locurilor si au obținut „compromisul de la Cambridge“. Scopul este eliminarea „targuielii politice”, cum s-a spus, (Este important de precizat, insa, ca Parlamentul doar prezinta propunerea, aceasta urmand sa stea la baza dezbaterii liderilor UE, decizia in privinta aplicarii ei revenind Conferintei Interguvernamentale) .

  Interesant este ca, acum, „glasul” care nu a fost de acord cu aceasta idee vine din grupul PPE (in cazul de fata, apartinandu-i lui Gyorgy Schopflin- Ungaria),

  Am o curiozitate personala: ce amestec are, in toata aceasta istorie de deturnare mediatica, Peter Godwin, fost corespondent (si corespondet diplomatic!) pentru Sunday Times, in Romania?

 15. 17 blogideologic martie 21, 2011 la 6:23 am

  +Adrian Severin, ancien vice-premier ministre roumain, a envoyé un courriel aux faux lobbyistes, disant : „Juste pour faire savoir que l’amendement que vous souhaitiez a été déposé à temps”. Peu après, il a envoyé une facture de 12 000 euros pour „services de conseil”.+ http://www.lemonde.fr/

 16. 18 Doru Coarna martie 21, 2011 la 7:29 am

  @Dle Nastase,

  imi revendic intaietatea! Eu am spus chiar pe acest blog inca din timpul campaniei electorale din 2009 ceea ce se va intampla dupa acordarea cetateniei romane moldovenilor, am spus ca Budapesta nu va pierde prilejul de a proceda la fel cu ai lor, care defapt sunt ai nostri, astfel ca vor rasturna definitiv echilibrul in zona la acest capitol. Dar si acesta este unul dintre multele preturi ce trebuie platite de romani pt realegerea lui Basescu. As aduga si Schengenul.

 17. 19 Vasile, martie 21, 2011 la 7:38 am

  Baronul zice si se contrazice,

  dar are perfecta dreptate in enuntul mascat , prea lung explicitat!

  In situatia de fata nu cred ca PSDeul ar refuza orice alianta inclusiv acea cu UDMReul , si nu neaparat dupa principiul „fa-te frate cu dracul pina…..golesti lacul”!

 18. 21 x martie 21, 2011 la 7:49 am

  Ce sint alegerile din Rominia?(dupa Laslo Borbeli citire) Ocazia cu care UDMR-ul hotaraste cu cine vrea sa guverneze

 19. 22 Doru Coarna martie 21, 2011 la 8:17 am

  @ Aya,

  te completez! Acest „scandal” care pute a PPE si a Cotroceni, era menit sa acopere, in buna traditie basista, discursul sotiei ambasadorului, al prim-parlamentarului budapestan, spanzurarea momaiei si lipsa reactiei oficiale in aceste cazuri. Coniventa portocalie.

  Intamplarea a facut insa ca evenimentele din Lybia sa se precipite si sa acopere tematic intregul spatiu media, insa era prea tarziu, campania de presa nu mai putea fi contramandata!
  Tacerea administratiei de la Bucuresti din ultima saptamana arata clar cam cu ce s-au ocupat dansii in acest interval. Ba chiar Sarkozy l-a deranjat pe Basescu impunand intempestiv blocada aeriana libiana si ocupand astfel retina publica cu altceva decat si-a dorit cel din urma. Evident, Basescu a contraatacat alegand sa se disocieze de interventionismul european, alegand insa interventionismul nordatlantic.

  Rezultatul este insa mereu acelasi: ai lui Basescu mai fac o victima, tara pierde startul si prietenia cu Franta, maghiarii scapa neinterpelati, Boc ramane, portocalii fura, vama Constanta este OK, etc.

  Mie putin imi pasa ca o firma da bani pt lobby, din partea mea sa dea toate firmele toti banii lor pt asa ceva. Mie imi pasa de instabilitatea pe care lipsa inteligentei politice o lasa, nu sa inmugureasca ci sa infloreasca din plin si pe fata pe taram romanesc, si aici ii recunosc paternitatea lui Traian Basescu, insusi.

  Doamne, scump mai e omul asta, cat ne-a costat si ne va costa realegerea sa, dimpreuna cu Emil Boc! Oare cate galeti s-au pierdut in acesti ani?

 20. 23 eugen martie 21, 2011 la 8:26 am

  PD era in 2000-2004 in opozitie . And the business of opposition is to oppose. La tot. Si PSD si PNL au avut retotici pentru galerie de cand stau pe bara. Ca nu pe programe minunate se cistiga alegerile si pe neincredre in adversarul politic.Apropo care o fi prgramul USL.? Ca programul PSD cu impozit progresiv si candidat la presedintie ales direct a zburat. A fost aleasa cota unica si dl Antonescu.

 21. 24 eugen martie 21, 2011 la 8:45 am

  Nu inteleg care este pozitia exacta a PSD?. Ce se poate negocia si ce nu ?
  Fie ca ne place fie ca ne irita demnitatea nationala autonomia va ajunge probabil odata pe masa de negociere UDMR nu are intentia sa intre in somaj si asta este cam tot ce le-a mai ramas de obtinut.

  Iar daca o sa fie demonstratii pentru autonomie ce putem sa facem. Ca Ghadaffi?. Evident nu.Ceva delegare de competente in schimbul invatarii limbii romane si integrarii economica cred ca se poate negocia. Nu autonomie si descentralizare masiva a deciziei. Daca UDMR va declara ca este gata sa sustina si inetgrarea si descentralizara cred ca puetm discuta. Dar nu o fac.

 22. 25 Joanna martie 21, 2011 la 9:00 am

  „Pesemne-nvrăjbiţi/ de-o veşnicie Dumnezeu şi cu Satana/ au înţeles că e mai mare fiecare- dacă-şi întind pe pace mâna.Şi/ s-au împăcat/ în mine: împreună picuratu-mi-au/ în suflet/ credinţa şi iubirea şi-ndoiala/ şi minciuna/ Lumina şi păcatul/ îmbrăţişându-se s-au înfrăţit/ în mine-ntâia oară/ de la-nceputul lumii, de când îngerii/ strivesc cu ură şarpele cu solzii de ispită,/ de când cu ochii de otravă şarpele/ pândeşte/ călcâiul adevărului să-l muşte-nveninându-l.”
  ( „Pax Magna”, poezie din ciclul „Poemele Luminii”, de Lucian Blaga.)

  „Seninătate – vreau, nestăpâniţilor – că toţi suntem înnoraţi şi prăpăstioşi. Manole e chin. Călugărul e stafie întunecată. Tu cutremur. Ţara îngrijorare. Vreau să sfârşească odată povestea aceasta de spaimă şi tristă nebunie. (…) Şi într-o zi nici biserica n-are să se mai năruie. Cum ar putea să stea, dacă nimeni nu lucrează râzând la ea?”
  ( Dintr-o replică a Mirei, din drama „Meşterul Manole”, de Lucian Blaga. )

 23. 26 blogideologic martie 21, 2011 la 9:09 am

  „Target in Libya Is Clear; Intent Is Not” http://www.nytimes.com/2011/03/21/world/africa/21assess.html?_r=1&hp

 24. 27 blogideologic martie 21, 2011 la 9:16 am

  @Cârcotaşu spunea, în martie 20, 2011 la 7:55 pm : „Baronul Munchhausen zicea: Vreau sa deschid fronturi de dezbateri exact pe temele propuse de gazda, nu alegand altele, precum ideologii de pe la Craiova”
  Se pare că au restricţii şi resurse limitate la instructaje. Cum apare o temă nouă, intră în panică.

 25. 28 Pali martie 21, 2011 la 9:24 am

  @ Spiridus

  Perfect de acord ! De ex. jud.Mures = 16. Mil ron saptamana trecuta de la nea’Boc !

 26. 29 teostanc martie 21, 2011 la 9:43 am

  @Nastase,
  Din pacate prostii nostrii sunt mai prosti decat prostii lor: Orban versus Basescu.

  @Baronul Munchhausen,
  Dle, din 1996, eu imi aminesc de la discutia la TV a celor 2 candidati de momentul in care dl Constantinescu a promis ca face rost imediat de 70 miliarde de dolari, deoarece face parte din aceiasi familie politica cu mai marii Europei. Si de 15000 de specialisti pregatiti sa lucreze pe programele CDR. Aceste enormitati erau suficiente ca sa piarda alegerile intr-o tara cu electorat educat politic. Dar n-a fost asa si dl Constantinescu, ajuns presedinte, a infiintat un organism supra statal, parca CNAICO, ceva similar cu un fenomen revolut din SUA.
  Intuindu-i caracterul si slabiciunile Iliescu, in acea discutie, i s-a adresat cu apelativul „Dle Ceausescu”
  Dar dincolo de acestea, sa sustii ca PDSR ar fi dorit orientarea tarii catre Rusi si nu catre UE si NATO este dovada ca dvs. observati lumea inconjuratoare numai prni fanta ingusta a conceptelor politice de dreapta si a parti pris-urilor. Parca ati avea un fel de glaucom social.

 27. 30 Draghi Puterity martie 21, 2011 la 10:57 am

  @Aya

  Fara a vrea sa compar situatii sua persoane, dar inscenarea facuta lui Severin seamana ca doua picaturi de apa cu cea facuta lui Remes. Aceleasi alipiri penibile care cauta sa creeze un cu totul alt context decat cel real.

  Miza e clara. Severin este o voce importanta in PE care sustine interesele Romaniei. Coroboreaza asta cu ce semnaleaza Giurescu (*), care arata ca noua regionalizare a Romaniei corespunde celei din dictatuil de la Viena.

  Misiunea lui Basescu e aceea de a ne dezmembra tara. Pregatirea e aprope incheiata. Basescu a reusit sa ii distruga sistemul imunitar, si sa o faca incapabila sa reactioneze in fatza a ceea ce va urma. In alte tari de mult ar fi fost linsat de populatie si i s-ar fi batut si un tarus de lemn in inima. Probabil acum numai un Stauffenberg roman din preajma lui Basescu ne mai poate salva. A crede ca mijloacele democratice mai au o sansa, nu mai e doar naivitate, ci o complicitate criminala.

  (*) Vezi si aici:

  http://inregistrari.antena3.ro/view-Punctul_de_întâlnire_cu_Radu_Tudor-23.html

 28. 31 Harabula martie 21, 2011 la 11:05 am

  Opozitia, Alianta Social Liberala. este nemultumita ca tara nu este suficient isterizata in relatiile cu ungurii. Pe de alta parte cere sa ne implicam mai mult in operatiunea libiana.
  Domnul Nastase vrea ca Basescu sa faca orice altceva decat ceeace face. Este normal sa nu fie de acord cu actiunile unui adversar. Orice ar face acesta.
  Eu cred ca in ambele cazuri, incidentul maghiar si razboiul libian, Basescu a procedat bine prin discretie si temperanta.
  Incercarile de excitare a opiniei publice sunt prea evident interesate.

 29. 32 Sile martie 21, 2011 la 11:10 am

  Dle Nastase, pai nu se lauda Ponta la Congresul UDMR ca cele mai multe drepturi ale minoritatilor maghiare li s-au acordat de catre guvernele PSD ?
  Acum de ce sa ne miram ? Ce ati semanat asta culegem.
  Apropo de Congresul UDMR unde Ponta s-a facut pres la picioarele UDMR-istilor.. A fost umilitor, dezgustator si penibil. Mi-a fost rusine de rusinea lui.

 30. 33 Marcus martie 21, 2011 la 11:32 am

  Arza-l-ar Focul Gheenei De Tradator !

  Nu l-ar mai rabda pamantul, drac sa-l ia de langa noi
  Sa-l arunce-n focul Gheenei langa Ceasca si Codoi.
  Sa-si imparta asternutul in cazanul plin cu smoala
  Caci ne-a luat in asta viata si cartoful pus in oala.

  Tartorii sa il “dezmierde” intepandu-l cu-a lor furca
  Precum Tepes trase-n teapa, drept in cur ostirea turca.
  N-aiba parte de odihna sau de clipe racoroase
  Foc de iad sa-l perpeleasca, incalzindu-l pe la oase.

  Ne-a vandut pe trei surcele ungurimii secuiesti
  In catran sa fiarba chiombu si tot neamu’ de basesti.
  S-aiba parte de Elena si de nurii ei focosi
  In cazanul pus pe focul diavolilor tenebrosi.

  Nu i-a fost de-ajuns hotia cu care s-a-mbogatit
  Vrea acum sa-si vanda tara dupa ce ne-a-mbrobodit,
  Maghiarimii revansarde care l-a platit cu voturi
  Cu Ardealul dat pe tava satisface-ale lor mofturi.

  Blestemat sa fie-n veacuri si caznit la greu pe veci
  Tradator de trei parale primind daruri ca la greci,
  Acceptand din ungurime drept cadou un cal troian,
  Sub forma lui popa Tokes, preferatul lui Traian.

 31. 34 Baronul Munchhausen martie 21, 2011 la 11:39 am

  @teostanc,

  Ai uitat cumva de tratatul semnat de iliescu si gorbaciov, in primavara lui 1991, neratificat pana la urma, prin care Romania se lega singura fedeles, angajandu-se sa ceara voie de la Moscova pentru orice pas de politica externa, recte tratate de alianta sau aderare la organizatii internationale? Asta ce sugereaza? De asemenea, te intreb daca chestiunea firului rosu cu Moscova, pe care iliescu a catalogat-o drept o aberatie a opozitiei, desi el fusese incheiat bine merci, dar nu a fost dat publicitatii. Ce sugereaza asta? Daca nu avea caracter secret de ce s-a Codit iliescu sa-l recunoasca? Si nu a recunoscut decat atunci cand a fost strans cu usa, adica cu dovezi de necombatut. Dar, chiar si atunci, a invocat amnezia si neimplicarea si a pasat raspunderea consilierului sau vasile Ionel, parca. Avocatii pdsr-ului de atunci, fie ca erau angajati ai partidului fie ca rasareau din oficiu, sutineau ca si SUA sau alte state aveau firul rosu cu Moscova. Prin aceasta se contraziceau singuri: legatura telefonica directa, supranumita si „firul rosu” intre Washington si moscova sau intre alte capitale si Moscova nu erau secrete, altfel de unde ar fi stiut tovarasii pdsr-isti de ele ca sa le dea exemplu, pe cand cea planuita intre Bucuresti si Moskva era secreta. Mai trebuie sa-ti explic eu ca Washingtonul, Londra, Parisul si alte capitale aflasera, doar exista spionaj, ca Romania lui Iliescu semnaliza dreapta dar o carmea mereu la stanga? De ce l-a numit Iliescu pe Caraman la sefia SIE? Cum crezi ca au interpretat acest gest occidentalii, care stiau cine este Caraman, ce a facut el in anii ’60, pe vremea razboiului rece???
  Si ar mai fi si altele….

 32. 35 dlnimeni martie 21, 2011 la 11:48 am

  Dragos: pesedeul este, cumva, obligat la o reactie rapida tocmai datorita stirii pe care si dumneavoastra o publicati, ca toti prietenii gloriosului presedinte – ca si datorita faptului ca austriacul demisionar pare a fi dintre populari. Cumva, deoarece lucrurile nu sunt foarte clare in cazul dlui Severin, iar asta dincolo de ceea ce scrie Aya, de aceea reactia nu poate fi decit „cumva” rapida. Adrian Severin, pina la detalii suplimentare, pare a fi fost victima unui soi de „aranjari de flagrant”, gen de actiune foarte cunoscuta pe Dimbovita. Ideea principala a acestei actiuni pare a fi fost informatia, publica, din declaratia de avere si interese a dlui Severin, conform careia el ar acorda – si ar fi si obtinut ceva venituri, de ordinul a citeva mii de euro, din consulting politic. Dl Severin nu ar fi singurul, stim ca Tony Blair a cistigat multe milioane de dolari din consulting politic si inca acordat unor lideri politici destul de dubiosi, insa a facut asta dupa ce nu a mai fost premier. Mie unuia, ca opinie, lucrurile imi sunt destul de clare. Ca opinie personala, dl Severin nu mi se pare vinovat, dar ar fi putut sa se abtina, pe durata mandatului de europarlamentar, de la alte activitati lucrative, mai ales ca fruntas pesedist aflat in atentia prietenilor presedintelui. Afacerea este una pur de imagine, ceea ce nu inseamna ca dl Severin, tot in opinia mea, a fost mai putin prajit. Imagistic, dar este suficient.

 33. 37 Fragmentarium Politic martie 21, 2011 la 11:51 am

  Toata lumea este cu ochii pe razboiul din Libia. In conditiile in care doar scopul este clar, dar nu si strategia (Stratfor), este relativ dificil de dat un prognostic. Aceste nuante se vad si in pozitiile diferite ale multor state, inclusiv in cea a Romaniei, care a miscat in frontul UE, nu si in cel al NATO. Presedintele Traian Basescu a fost fara echivoc, cand a declarat, dupa sedinta Consiliului European de vineri, 11 martie, ca “Romania este total impotriva asumarii de catre Uniunea Europeana a initierii si realizarii (…) unei no fly zone (…), misiune pe care si-o poate asuma NATO si nu Uniunea Europeana“, cat si in explicatia de ieri (duminica), data in cadrul Telejurnalului de la TVR: “Cand NATO va lua o decizie, vom fi acolo.”

  S-au auzit multe critici si s-au facut multe speculatii fata de aceasta pozitie ‘impartita” a Presedintelui, dar cred ca alinierea la NATO vine din loialitatea fata de partenerul strategic american, iar distantarea de UE vine nu din ranchiuna politica pe care i-ar purta-o lui Sarkozy, asa cum, mai caustice, au fost unele sugerari, ci, mai probabil, dintr-un pragmatism politic instinctual. Dupa cum se stie, partidul presedintelui francez, UMP, este cotat cu doar 16% in alegerile regionale, fiind surclasat de socialisti, iar un sondaj recent arata ca Sarkozy ar pierde alegerile prezidentiale din primul tur in fata lui Marine Le Pen, liderul extremei drepte, FN, iar Basescu, evident, nu vrea sa se pozitioneze in siajul electoral al unui astfel de presedinte jucator, aflat in cadere libera.

  Revenind la “ceata” in care este razboiul din Libia, cum nu cred ca se vor gasi prea multi predictori care sa-mi raspunda la unele intrebari legate de aceasta speta in care se vad implicate cel putin trei variabile, enuntate in titlu, care se bat cap in cap, le-am transformat in auto-interogatii:

  1. Manualul de democratie spune ca orice opozitie trebuie sa fie non-violenta, dar cea din Libia este una armata (care, ca in toate cazurile de acest gen, nu poate exista fara o sustinere externa, mai mult sau mai putin absconsa). Plecand de aici, o intrebare care imi da tarcoale ar fi daca teoria opozitiei democratice mai ramane in picioare, cand ea este violent contrazisa de practica si daca o banda inarmata mai poate fi asimilata ca facand parte din popor (probabil ca si libienii pot invoca Patriot Act-ul lor).

  2. In conditiile unei riposte de masa impotriva rebelilor, exista pericolul unui razboi civil (deja Gaddafi a spus ca va inarma un milion de oameni). De aceea, ma intreb daca nu cumva interventionismul occidental se va face vinovat de generarea, stimularea si intretinerea unui razboi civil libian, care se va adauga la lista deja mult prea lunga a celor provocate?

 34. 38 Bah martie 21, 2011 la 12:13 pm

  @ALL
  Cred ca ne stresam prea tare cu prvire la comunitatea maghiara. Nu participa ea la eforturile tarii in care traiesc? Nu-si sacrifica ei timpul pentru buna guvernare a tarii alaturi de puterea portocalie? Ce mai vreti. Cat priveste pe tanarul Csibi Barna sunt convins ca asistam la o noua greseala de traducere. Imaginile au fost modificate cu pixelul albastru. El nu l-a spanzurat simbolic pe Avram Iancu… au pus aia rai o franghie taman cand el ii dadea un pupic.

 35. 39 Karakas martie 21, 2011 la 12:28 pm

  @Aya, imi e greu sa-mi imaginez cum un om atit de inteligent ca Saverin ar cadea atit de usor in plasa cu caltabosi. Adica chiar nu cred ca si-a pus cariera in cui pentru 12,000 EUR. Si el stie ca nu e vorba doar de cariera lui, dar de PSD si in sens mai larg a stingii europene. Cumva mi se pare tot o lupta intre stinga si dreapta transpusa la nivel european, dusa prin intermediul presei tabloide englezesti.

 36. 40 Fault martie 21, 2011 la 12:39 pm

  Motto : Băsescule, marş de-nvaţă

  MARŞUL LUI IANCU

  Astăzi cu bucurie Românilor veniti,
  Pe Iancul în câmpie cu toţi să–l însoţiţi,
  Spălaţi armele voastre, de grabă s-alergaţi,
  Din locurile noastre pe duşman s-alungaţi.

  Doamne Cel Mare
  Cu noi să fi.
  Tu însoţeşte şi însufleţeşte,
  Pe ai tăi fii.

  Optzeci de oi despoaie şi în frigări le pun,
  De fluier şi cimpoaie pădurile răsun.
  Românii se adună pe lâng–un mare foc,
  Iancu se ospătează cu dânşii la un loc.

  Iancule mare, bravule, tare.
  Cu noi să fi,
  Tu însoţeşte şi însufleţeşte,
  Pe ai tăi fii.

  Sunt gata, stau cu toţii, să se coboare-n văi,
  Să izgonească hoţii şi–ai neamului călăi.
  Iancu mergea-nainte, pe–un cal cu aprig curs,
  Şi peste-mbrăcăminte purta piele de urs.

  Cine stă-n cale, Iancule mare,
  Şi brav Român,
  Fulger şi trăznet peste al lui creştet,
  De la Români.

  Iată-i voioşi porniră, românii cei voinici
  Ca lanţuri se înşiră pe-a munţilor poteci
  Nevestele cu jale, privindu-i lacrimând,
  Îi urmareau în vale cum se duceau cântând

  Cine stă-n cale, Iancule mare,
  Şi brav Român,
  Fulger şi trăznet peste al lui creştet,
  De la Români.

 37. 41 dlnimeni martie 21, 2011 la 1:00 pm

  Iceflame: daca va referiti la vorbele mele cu lovitura, atunci nu le luati foarte strict, sigur ca dl Basescu nu a fost acolo cu o camera ascunsa ca sa dea lovitura personal. Este vorba de o lovitura care ii foloseste, si de aceea m-am referit la ea ca la o lovitura care i-a reusit. Presedintele nu este iesit din suspiciuni, deoarece: 1. istoria ar putea fi a unor servicii secrete, despre care stim, gratie unor vorbe ale unii fost sef de la unul dintre serviciile noastre, ca impaneaza media. In acest caz, reactia romaneasca fireasca ar fi aceea ca „inteligenta” noastra sa investigheze de ce un cetatean roman – si europarlamentar – a devenit subiectul actiunii unor servicii, manifestate prin presa. Reactia din preajma presedintelui este insa aceea de a pretinde demisia imediata si retragerea din viata politica a dlui Severin. 2. Ar putea fi o afacere strict de presa: pe plan mondial presa scrisa este in pierdere de audienta si atunci fie o afacere de crestere a tirajului scuza mijloacele, fie presa devine mai permeabila la stimuli financiari meniti a-i face sa declanseze anumite actiuni. Si in acest caz serviciile noastre ar trebui sa investigheze. 3. Ar putea fi o afacere politica, in care presa a fost indemnata politic sa treaca la actiune. 4. Mai am o banuiala, dar nu vreau sa scriu despre ea. Pentru o afacere strict de presa, de crestere a tirajului, ar pleda faptul ca au mai fost scandaluri internationale stirnite de ziare britanice, care mai apoi au pierdut procese si au platit despagubiri, dar si-au atins scopul de a da lovituri de tiraj. Oricum, gratie si colegului Blogideologic care a furnizat un link spre Le Monde, am vazut ca in presa franceza lucrurile se cam dezumfla, cam singurul repros (indirect) facut de Le Monde dlui Severin fiind acela ca, dupa ce i-a instiintat pe britanici ca amendamentul cerut de ei era oricum depus, ar fi emis totusi o factura pentru consulting.
  Aya induce ideea ca dl Severin ar fi pedepsit pentru o istorie la nivel european. In acest caz, reactia, altor europarlamentari romani, fie ei adversari politici, nu ar trebui sa fie una de satisfactie, ci de ingrijorare, mergind pina la sprijin. Oricare dintre ei, lasat singur de ceilalti, ar putea fi victima unei inscenari in viitor. Eu cred mai degraba ca dl Severin a trait o istorie romaneasca si nu europeana. Cred ca problema de imagine pe care o are dl Severin a plecat de aici si nu de la Bruxelles. Nu stiu ce crede dl Nastase, cu siguranta ne va scrie pe blog atunci cind isi va fi format o opinie. Si m-as bucura sa aflu ca gloriosul presedinte chiar nu este amestecat in asta, ori la originea acestei povesti.

 38. 42 LePrince martie 21, 2011 la 1:28 pm

  @Aya

  Vad ca toata lumea il cheama pe Severin sa dea explicatii. Este evident ca totul nu e decat o fabricatie. PSD ar trebui sa-l ajute pe Severin sa demonteze, ar putea fi chiar o platforma de reactie. In acelasi timp, sunt extrem de surprins de usurinta si lipsa de precautie a unui personaj ca Severin (un diplomat consacrat si inteligent, care nu poate fi banuit de lipsa de experienta in lumea politica) in abordarea unor „invitatii” de tipul celor primite. Cred ca a cazut din nou intr-o capcana de tip H2O, doar ca de data aceasta nu e doar amuzant, si gestul poate avea consecinte cel putin neplacute. Una e sa fii ingrijorat ca apa are 66% hidrogen, si una e sa jonglezi cu sume si amendamente prin PE, chiar daca totul este doar un colaj. Daca Severin va fi „tintuit in insectar”, nefericirea este ca si Romania are de pierdut. Personal, mi-ar parea rau.
  S-auzim de bine.

 39. 43 radu c martie 21, 2011 la 1:45 pm

  D-le Harabula,de ce a dat dovada Basescu ???? De discretie si mai ce???
  Nu de alta dar prea taxezi pe toata lumea. Asa ca e bine sa recunoastem ca toti gresim.
  Sa auzim de bine !

 40. 44 George Ban martie 21, 2011 la 1:45 pm

  Harabula iar cugeta:

  „Eu cred ca in ambele cazuri, incidentul maghiar si razboiul libian, Basescu a procedat bine prin discretie si temperanta.
  Incercarile de excitare a opiniei publice sunt prea evident interesate.”

  Domnule dar le pricepi imediat si in adancime! Nu ai nici o indoiala, la fel cu directorii comunisti securisti dinaintea erei noastre!

 41. 45 Harabula martie 21, 2011 la 1:46 pm

  Severin este un tip inteligent cu tot ce implica deobicei acest atribut. Adica cinismul, lipsa de scrupule.
  Ca este lipsit de barierele pe care le impune statutul unui om civilizat, a dovedit-o cand a incercat sa acrediteze inferioritatea rasiala a lui Basescu pentru ca ar fi tatar.
  A fost un atac nedemn din partea unui ins umblat prin Europa. Daca astfel de diversiuni sunt de inteles la unii postaci care nu au nevoie de prestigiu, din partea unui om politic a fost abject.
  Sa nu uitam nici de Lista lui Severin. Daca a avut atunci dreptate, nu se stie. Dar a iesit prea putin onorabil.
  Orice s-ar intampla, cariera politica a lui Severin este terminata.

 42. 46 Vasile, martie 21, 2011 la 1:46 pm

  Baronul din nou baroneste,

  De numirea asului in ale spionajului M. Caraman se pot spune multe aiurea ,asa o face si Baronul nostru.
  Pe langa faptul ca la acea vreme I.Iliescu nu se definise in mod concret ca un pro-eurpean , dansul inca visa la „despotii luminati” , Romania avea nevoie de un specialist in materie , specialist pe care la scos ca pe un as din maneca Dl. Petre Roman, intro perioada cind se purta inca puloverul cu sau fara gat!
  O data cu mineriada si caderea guvernului Roman , Caraman a fost inlocuit cu un preten mai vechi al domnului Iliescu si el un sef de editura pe vremea cind tov. Iliescu era in surghiun la o anosta editura!
  Caraman ramane totusi o legenda ,intro perioada relativ scurta a permimat peste toti capii sie numiti de Iliescu,Constantinescu,Iliescu si Basescu, ca si Pacepa , un profesionist care si-a ales singur momentul despartiri de Ceausescu si nu fortat ca de altii!
  Si …ar mai fi si altele dar ca sa le intelegi iti trebuie si ceva schepsis!

  PS.
  Singura personalitate care nu a crezut multe zile dupa fuga lui Ceausescu in reusita loviturii de stat cu iz de revolta populara a fost Traian Basescu!

 43. 47 Sibilla martie 21, 2011 la 2:04 pm

  @nea Harabula,
  Franţa a apăsat pe trăgaci împotriva Libiei. Este un război în toată regula, care pune multe întrebări lumii contemporane şi răstoarnă destule doctrine ale relaţiilor internaţionale. Interese sunt multe… despre cum, în ce fel e protejată populaţia civilă din Libia nimeni NU se înghesuie să spună limpede.
  Octavian Ştireanu face o radiografie a evenimentelor din Libia, citez:
  * Vioara întâi a războiului este Franţa. Simbolic, un avion francez a fost primul care a deschis focul, asupra unui vehicul militar, sâmbătă la 18:45, ora României. Franţa a pierdut recent, în favoarea Spaniei, partida din Tunisia, şi doreşte să recupereze în dosarul libian. Sarkozy are alegeri la anul şi doreşte să pună ceva substanţial pe masa orgoliilor franţuzeşti de mare putere. Germania susţine operaţiunea, dar nu participă la ea. Chiar dacă atacurile din partea Marii Britanii, Franţei şi Statelor Unite sunt coordonate de la un comandament american din Germania. Cum se raportează România la aceste evenimente? Catastrofal. Nu se pune problema vreunei contribuţii militare, că suntem săraci şi n-avem cu ce. Dar putem avea măcar o opinie politică clară şi responsabilă faţă de situaţia din Libia. Care este această opinie nimeni nu ştie. ( … )
  Politica externă a României este la pământ. Ministrul sinecurist de Externe, Theodor Baconschi, încă siderat, probabil, de farmecele Elenei Udrea, declară că, în privinţa situaţiei din Libia, „suntem pe recepţie“!… Dar nu-l va apela nimeni. Poate vreun mail, din Mexic, pe când se află în cada cu jacuzzi… * am încheiat citatul.

  + Basescu a procedat bine prin discretie si temperanta. * – pe naiba !! bă-SECU şi discreţia, a intervenit la posturi tv şi-a bâlguit numai cretinătăţi. N-aş zice despre mârlanul alcoolic de la Cotroceni c-ar fi vreodată, mai ales acum, temperat, ba dimpotrivă, are neşte ferberi la stomac şi arderi la mansardă care cică i se trag de la neşte afaceri cu armament…
  Pe de altă parte, să fim serioşi, numai de * activarea * bazei de la Kogălniceanu NU duce vreun doru toarăşu frăţior al guguştiucului Mirciulică băsescu, tune buba ghem în ele de * analize * cu damf de le scheunaţi p-acilea câţiva dintre haya de cătaţi să-l spălaţi pe Securistul de la Anvers, bleah!
  Mai rămâne să reîncepeţi să murdăriţi acest spaţiu ( ca-n atâtea dăţi, O, Boje…) cu osanale, ode închinate masoneriei evreieşti, unor lache sub simbrie , Volodea T, Pacepa… ca să -iaca, ciuciu !! – ne * uimiţi * pe noi, ţăranii. ŞI de aceea e ţara în halul în care e, s-o spunem claro, ŞI datorită * analiştilor *, * consilierilor*pe ti miri ce teme , ba, aciuiaţi pe lângă * casa * unor politicieni ce se vor spăla pe cap cu voi când se vor fi trezind din * reverii *.
  Nici măcar nu m-am nervat, că n-am cum să mă nervez nervos pe tentative lamentabile ori să leşin în nisimţirea dumneamea la viderea cohortei de prinţi, conţi, baroni, * analiste * frustrate carele amuză publicul, cel mult.
  Zău, nea Hara, ce se mai aude cu Flota? Bout, ceva…? Dar despre fomiştii Volodea, Pacepa carele trăiesc din ce produc la ordin şi la sunetul gologanilor de oriunde s-ar decarta/revărsa, formatori de * opinii * pe acilea prin …mesagerii precini de pahar, că p-aia cu înrudirea de sânje n-o crede nici grupa mică, dar, nah, când avem d-a face cu schizo… nu dăm nume. Din respect. Pentru mine şi cei ca dumneamea, patrioţii, punct.
  Serviciili, ajenturilii de un vă vin piticii pă creier da le numiţi *surse de încredere * nu vă zisără când va verifica ANAF contractele anterioare ale Ioanei Băsescu şi afacerile lui Mircea Băsescu , tunurile sotilor Cocoş, ale tovarăşei impertinente Udrea ? Recunosc că e interesno de ştiut cum a scăpat matrozul de la Cotroceni de datorii şi tăt interesno ce legături să iegzistă între soţii Cocoş şi oareşce cercuri ale masoneriei evreieşti.

 44. 48 teostanc martie 21, 2011 la 2:10 pm

  @Baronul Munchhausen,
  1.Firul rosu exista de pe vremea lui Ceausescu. Nu inteleg de ce trebuia desfiintat si de ce trebuie sa bati toba prin lume despre aceasta. Sunt sigur ca cine trebuia sa stie stia foarte bine. Pana sa apara Gorbaciov cu deschiderea, occidentul era foarte multumit ca la o adica exista un interlocutor care sa acceseze Moscova direct. Va reamintesc ca Romania avea relatii bune cu tot occidentul, cu China, cu Germania Federala, cu Israelul si cu tarile arabe. Aia da politica externa!
  2.Nu cunosc daca prin tratatul cu Rusia ne dadeam pe mana ei. Aduceti, va rog, suport concret ,nu ziceri despre tratat. In fond trebuie sa avem relatii bune cu toate statele mai ales ca Rusia este o superputere in imediata noastra vecinatate. Dovada ca si NATO are relatii cu ea.
  3. PNT CD a fost primul partid care, dupa lovitura de stat de la Moscova, s-a adresat public pentru relatii bune cu Rusia. (sic)
  4 Basescu a stricat relatiile nu numai cu Rusia, vezi lacul rusesc, axa s.a. dar si cu Franta, cu Italia si cine mai stie ce o sa urmeze mai departe.
  Numai bine!

 45. 49 Sibilla martie 21, 2011 la 2:14 pm

  @Draghi Puterity
  CORECT !
  Dar SE IMPUNE să scrii tălică, draghe Draghi cu litere de tipar , aista ;

  * A crede ca mijloacele democratice mai au o sansa, nu mai e doar naivitate, ci o complicitate criminala. *

  n-aşe că nu te superi c-o fac eu…

  A CREDE CĂ MIJLOACELE DEMOCRATICE MAI AU O ŞANSĂ, NU MAI E DOAR NAIVITATE, CI O COMPLICITATE CRIMINALĂ, PUNCT.

 46. 50 Draghi Puterity martie 21, 2011 la 2:14 pm

  Diversiunea continua…

  In media si pe blogosfera se sugereaza ca lucratura e din interiorul PSD (de ex. aici). E clar ca scopul e slabirea PSD-ului, incercandu-se scindarea sa.

  Iar formatorii de opinie liberali pun si ei umarul la daramarea partenerilor de uniune (de ex. aici). O fi partea de „national” di numele partidului, nu-i asa?

  Sunt sigur ca departamentele PSD, in afara de faptul ca organizaza Ziua Usilor Deschise, fac intre timp background check-uri, 24 de ore pe zi, pentru a afla exact cine sunt acesti formatori de opinie sau/si cine sant cei care ii „informeaza” (citeste spala la creier). Cu siguranta intre timp au un raspuns adecvat.

  Se pare ca si gasca portocalie a inteles ce a spus Bogdan Teodorescu cand a vorbit de „diluarea vinei” prin crearea unor alti vinovati. De fapt se pare sunt singurii care au inteles ce a spus si actioneaza in consecintza.

  P.S: Din pacate limbajul HTML nu are tag-uri pentru sarcasm, asa ca imi asum riscul ca parti din mesajul meu sa fie intelese gresit.

 47. 51 Maximmouse martie 21, 2011 la 2:22 pm

  @ Fratilooor!:)

  Sa observam maxima perversiune a regimului poprtocaliu…masescu vazand ca nu a incendiat lumea cu prostia aceluia din Ciuc, ce s-a gandit :ia sa-l duc eu chiar intre moti, poate , poate, iese ceva si orban va putea , ca si mine de altfel , sa se adape din violenta interetnica, in scop electoral.

  Incompetent? NU numai, in primul rand :ANTINATIONAL! Intreb USL, pentru aceste fapte, poate fi suspendat masescu?

  In ceea ce-l priveste pe Severin, regret ca un tip de anvergura lui a fost pus intr-o situatie jenanta de niste provocatori de doi bani perechea… Pana la urma, poate ca nu este atat de infailibil daca a fost lucrat de aia in felul asta ordinar. Ce m-a socat , a fost talpa iadului care a sarit imediat cu gura de parca noi am uitat ca ea a fost obiectul unei anchete , dar pentru foarte multi bani, internationali.

  Sa urmarim cum a sarit dna de fund in sus…mai usor mai baieti ca ii compromiteti actiunea sefului…Ma intreb cate sute de mii de euro au cheltuit romanii ca sa-l compromita pe Severin cu 12000 de euro?

 48. 52 Sibilla martie 21, 2011 la 2:30 pm

  UE va sancţiona România pentru adoptarea Codului Muncii

  * în cadrul Comsiei a început deja o anchetă cu privire la coţtinutul Codului Muncii.Comisarul european pentru piața muncii, afaceri sociale şi incluziune László Andors-a declarat profund Îngrijorat cu privire la problemele dialogului social din România (dialogul foarte dificil cu sindicatele Şi cu patronatele) Şi a anunţat că se ia În calcul inţtierea procedurii de infringement pentru ţara noastră, pornindu-se de la problema absenţei dialogului social. *
  http://www.pesurse.com

  Prin dialog social cuplul bă-SECU-Nutzica and gubernul la ordin, precep sluş la corturile iudemereilor,sluş la praguriletemplelor masonice, sluş….
  Că ierea să * zăuit * de tovărăşia nemuritor pe la benereu, gradatul Mugurel isărel carele cică * economia românească e stabilăşi sănătoasă * şi NU am auzit p-acilea să se revolte f-un zbecialist într-ale ieconomiilor ăstora, întunecaţii…
  RĂDICĂ-TE NAŢIE ŞI DĂ CU TRĂDĂTORII DE NOURI, ARZĂ-I-AR FOCUL GHEENEI SĂ-I SPULBĂRE, CĂ FĂRĂ DE NOI, BOBOR, SE PARE CĂ NU SE POA!!

 49. 53 Iceflame martie 21, 2011 la 2:35 pm

  @dlnimeni

  Cel putin trei lucruri sunt clare pana acum:

  1- Severin a trimis factura.

  2- Austriacul Strasser, care a facut cam acelasi lucru, si-a dat deja demisia

  din toate mandatele detinute, LA CEREREA EXPRESA A PARTDULUI SAU.

  3- PSD a acceptat decizia unilaterala a lui Severin de a se auto-suspenda din

  conducerea partidului, fara a cere insa demisia acestuia.

  Concluzia?

  Mai e mult pana in Europa…

 50. 54 LePrince martie 21, 2011 la 2:47 pm

  @doamna sibilinoidalioda

  Spuneti:
  „Nici măcar nu m-am nervat, că n-am cum să mă nervez nervos ..”

  Eu zic sa va’nervati calm, s-o luati usor. Va recomand Sedocalm, doua dimineata si doua seara. Face minuni la „nervii nervosi”. Nu uitati de lecturile din Click, Atac, vizionarea de emisiuni culturale precum show pacatos, sau ceva otv-istic.

 51. 55 LePrince martie 21, 2011 la 2:48 pm

  scuze, am gresit, mesajul precedent este adresat „doamnei” sibilinoidaloide

 52. 56 Draghi Puterity martie 21, 2011 la 2:51 pm

  @Harabula

  Severin este un tip inteligent cu tot ce implica deobicei acest atribut. Adica cinismul, lipsa de scrupule.

  Deci toti tipii inteligenti sunt lipsiti de scrupule? Asadar Harabula, conform propriei afirmatii, tu esti ori prost, ori lipsit de scrupule. Sau si prost si lipsit de scrupule. De fapt cred ca asta asta din urma e cea mai buna caracterizare a postacului portocaliu.

 53. 57 Harabula martie 21, 2011 la 3:02 pm

  @Sibilla
  Ai dreptate matuşca in privinta razboiului din Libia.
  Taie-ma, omoara-ma, dar nu pricep ce vor turbulentii politici de la Basescu in privinta Libiei. Li s-a urât cu linistea? S-au saturat de pace?

  Cat despre Severin, atata paguba. Cu el, sau fara el, tara merge inainte.
  Mi-ai pus, iubita Sibilla doua intrebari.
  1. In legatura cu flota. Daca Basescu a facut o mare afacere cu Flota asta, unde sunt banii.
  N-am citit declaratiile de avere ale principalilor oameni politici dar averea lui Basescu adunata cu a fetelor este mai mica decat a multor altora.
  Daca flota ar fi ramas la stat ar fi avut soarta ultimei nave romanesti: vanduta pentru datorii.
  2.In privinta masoneriei evreiesti cred ca orice ti-as raspunde, iubita Sibilla, nu te-as convinge.
  Dar, iti voi pune eu o intrebare: de unde stii ca domnul Nastase nu este mason?

 54. 58 contele martie 21, 2011 la 3:05 pm

  @ dlnimeni

  Chiar nu pricep de ce, în cazul lui A.Severin, vă puneţi în postura de avocat al diavolului.
  Eu cred că cea mai prudentă atitudine ar fi să vedem ce se mai întâmplă şi apoi să ne dăm cu părerea.
  Opinia mea, de exemplu, este în contradicţie cu a d-stră. Mie mi se pare vinovat şi numai pentru faptul că a cerut bani de consultanţă ( de fapt asta aţi menţionat şi d-stră). Şi cred că şi în ochii celorlalţi parlamentari. Vreau să spun că este compromis şi cred că este o istorie europeană, nu una românească. Discursul M. Macovie se înscrie în retorica de serviciu, dacă „pica” unul de la PDL sunt convins că A.Severin ar fi preluat acelaşi mesaj.
  Vedeţi d-stră, să-l acuzi pe Băsescu DE TOT ŞI TOATE este contraproductiv. Nu numai că are destule bube şi fără a-i pune în cârcă tot felul de scenarii dar există pericolul ca faptele cu ADEVĂRAT imputabile lui să-şi piardă din relevanţă într-un cor permanent de acuzaţii mai mult sau mai puţin întemeiate.
  P.S. Cu vinul cum mai staţi? Aveţi ceva deosebit în cramă?

 55. 59 contele martie 21, 2011 la 3:15 pm

  @ Karakas

  În privinţa acuzaţiei de trafic de influenţă la Severin nu mă pot pronunţa, evident că montaje se pot face relativ uşor. Deranjantă şi destul de clară rămâne acea ” consultaţie ” pe bani în nişte probleme ce duc cu gândul la un conflict de interese.
  De fapt ce vroiam eu să spun este că astfel de probleme nu au în general legătură cu inteligenţa ci cu lăcomia. Care te pierde…

 56. 60 contele martie 21, 2011 la 3:29 pm

  @ Baroane, baroane…

  Ai opinii inteligente, observaţii pertinente…dar cu @ dl.nimeni ce-ai avut?!
  Cred că te-a prins la nervi altfel nu-mi explic tonul folosit. E culmea, pentru câţiva bufoni care te porcăiesc pe aici tu te răsteşti la domnul nimeni…care păstrează un ton civilizat în divergenţa cu tine.
  Baroane, baroane, suntem nişte aristocraţi cu discernământ, ce mama dracu… Nu mai facem diferenţa dintre bufoni şi oameni serioşi?

 57. 61 Dragos martie 21, 2011 la 4:08 pm

  …a demisionat si slovenul…

 58. 62 dlnimeni martie 21, 2011 la 4:25 pm

  Contele: cine ar fi diavolul?

 59. 63 dlnimeni martie 21, 2011 la 4:35 pm

  Iceflame: eu am citit ca austriacul si-a dat demisia din proprie initiativa, dar probabil ca nici media nu s-a pus de acord, mai vedem. Inteleg ca dumneavoastra apreciati ca am fi fost mai europeni daca pesede i-ar fi cerut dlui Severin demisia mai devreme decit s-a autosuspendat dl Severin? Poate, greu de spus in acest moment. Deocamdata, ceea ce stiu este ca am aflat de aceasta poveste de mai putin de 24 de ore si, la mai putin de 24 de ore, dl Severin cere suspendarea sa din pesede. La mai putin de 24 de ore nu mi se pare dezonorant. Pe de alta parte, nu stim daca lucrurile stau la fel in cazul austriacului. Ca si cetatean, nu sunt scutit de reactii eronate, datorate informarii trunchiate, dar, daca tot a trecut aproape o zi, macar incerc sa ma informez cit mai bine cu putinta. Asa incit poate sa mai revin pe subiect doar dupa ce ma mai documentez.

 60. 64 Marcus martie 21, 2011 la 4:48 pm

  @harabuleo: cu intrebarea asta :”1. In legatura cu flota. Daca Basescu a facut o mare afacere cu Flota asta, unde sunt banii.
  N-am citit declaratiile de avere ale principalilor oameni politici dar averea lui Basescu adunata cu a fetelor este mai mica decat a multor altora.” ti-ai luat doctoratul in imbecilitate. E de categoria „fara comentarii” Da’ pe mine ma preocupa altceva, neamule: ce ce dracu o ai la mana si o santajezi pe gazda noastra, d-l Nastase, de acesta se inghesuie sa-ti comenteze si sa-ti raspunda la toate aberatiile cu care te produci pe acest blog. Nu stau sa-ti contabilizez tampeniile, dar ai depasit de mult densitatea neletala pe numar de caractere inregistrate per postare, iar d-l Nastase, in loc sa te declare inamic public, isi bate capul sa-ti raspunda la imbecilitati. Zau, spune-ne si noua, cu ce il santajezi deoarece la personalitatea dumnealui, numai santajat ar raspunde unor asemenea trogloditi! Sau poate o face din mila crestineasca, mai stii?

 61. 65 Socrate martie 21, 2011 la 4:49 pm

  Nu suntem singura tara care are probleme cu minoritatea maghiara ; toate tarile in care exista o astfel de minoritate, au aceleasi probleme. Pentru maghiari, Trianonul a fost o imensa nedreptate istorica, uitand ca in toate teritoriile desprinse din efemera Ungarie Mare ( 1864-1919 ) maghiarii erau minoritari. Acum, in zonele in care minoritatea maghiara este majoritara, se agata de majoritatea pe care o detin pentru a cere la nesfarsit drepturi pe care nu le au si nu le-au avut minoritatile nationale in alte state din UE. Deja li s-au facut prea multe concesii, de dragul integrarii in UE, concesii care ne costa si ne vor costa scump in viitor. As da ca exemplu utilizarea limbii maghiare ca o a doua limba oficiala, de facto, in Harcov, fapt care contrazice chiar Constitutia. Csibi Barna (31 de ani ) este un produs al acestor concesii. Noua lege a Educatiei va accelera producerea in serie de exemplare tip Cibi Barna. Extinderea “drepturilor” minoritatii maghiare inseamna insa restrangerea drepturilor minoritatii romane din zonele in care maghiarii sut minoritari. Maghiarii continua in aceste zone sa faca ce stiu ei cel mai bine – purificare etnica si maghiarizare ; asta este soarta care ii asteapta pe romanii minoritari. Sa nu uitam ca sub ochii nostri maghiarii au izbutit sa maghiarizeze secuii. Pana la autonomie, mai au doi pasi de facut – statutul minoritatilor ( care trebuie sa consfinteasca o autoguvernare a minoritatii maghiare si sa consolideze limba maghiara ca a doua limba oficiala, de facto ) si regionalizarea ( in varianta UDMR desfiintarea judetelor si reinfiintarea defunctei Regiuni Autonome Maghiare; asta in prima etapa ( 3 ani ), urmand ca in a doua etapa macroregiunea sa se extinda in toata zona afectata de diktatul de la Viena – dupa cum a aratat academicianul Dinu Giurescu ). Scopul final este clar – o mare parte din Transilvania sa fie de jure parte a Romaniei ( macroregiune autonoma ), dar de facto o macroregiune controlata de Ungaria. Daca Romania va continua cu concesiile, isi va crea un Kosovo in Transilvania.
  Concluzie : O alianta USL-UDMR suna ca dracul, atat pentru viitorul si integritatea Romaniei cat si din punct de vedere electoral.

 62. 66 Karakas martie 21, 2011 la 5:20 pm

  @contele, corect, vom vedea daca este o problema de inteligenta, caracter sau de alta natura. Am citit si declaratiile lui Swoboda, care nu il avantajeaza pe Severin.

 63. 67 Baronul Munchhausen martie 21, 2011 la 5:21 pm

  @Contele,

  Ai dreptate, cand vad ca un nimeni isi permite sa-mi rastalmaceasca ceea ce am scris negru pe alb, nu pot intotdeauna sa ma abtin. De fapt, nu am vrut sa ma abtin, fiindca, daca l-as fi ignorat, ar fi crezut ca m-a pus la punct si ca nu mai aveam replica. In plus, nu am vreme sa stau sa urmaresc cine ma interpeleaza si ce sustine…..
  Si daca ai citit toate mesajele schimbate intre noi doi, poti sa constati ca am fost doar un pic dur, dar nu l-am jignit. Dar am vazut, in schimb, ca a facut prozeliti cu ideea lui nevaccinata, conform careia eu am propus federalizarea Romaniei: Aya i-a luat de buna asertiunea si mi-a transmis ca e de acord cu parerea lui. Ca sa vezi, cand i-am adresat un mesaj direct lui Aya, nu mi-a raspuns, dar cand ma duelam(vorba vine, :D) cu nimeni, sare si ea in ring….
  P.S. Ti-a promis @dlnimeni ca da o bardaca de vin?

 64. 68 Vasile, martie 21, 2011 la 5:32 pm

  Bufonul alias Contele ,
  se uita-n oglinda si nu se recunoaste!

 65. 69 Baronul Munchhausen martie 21, 2011 la 5:44 pm

  @teostanc,

  De ce ma pui sa repet, nu ai inteles ce am scris? Uite ti le redau pe puncte:
  1) Nu am nimic in privinta faptului ca Iliescu a tratat cu Moscova in problma firului rosu. Ideea era alta:
  2) De ce nu a vrut sa recunoasca ca a negociat asta? Atunci cand vrei sa tii secreta o treaba, pe care altii nu o secretizeaza, inseamna ca ceva nu e in regula;
  3)Cand, dupa prezentarea unor probe indubitabile, in loc sa spuna „izvinite, pajaluista”, adica scuzati, va rog, a pasat raspunderea lui vasile ionel, de parca acel consilier ar fi facut asta de capul lui. Fuga de raspundere asat reprosez eu.
  4) referitor la tratatul cu ex-URSS iti redau aici un citat dintr-un articol publicat in Ev.Z: „Pe 25 februarie 1991, la Budapesta, Adrian Nastase, pe atunci ministru de externe al Romaniei, semna pentru desfiintarea structurilor militare ale Pactului de la Varsovia. In acelasi timp, tocmai incheiase negocierile la Tratatul politic cu URSS, tratat care bloca pentru 15 ani aderarea Romaniei la alte aliante politico-militare. In legatura cu negocierea acestui tratat, intr-un interviu acordat “Evenimentului zilei”, premierul de atunci Petre Roman afirma ca in Ministerul de Externe se pastrase un “tip de atitudine ceausista: oare nu putem sa ne punem bine cu toata lumea?”. Petre Roman sustine ca s-a opus ratificarii tratatului de catre parlament si l-a convins in acest sens pe Ion Iliescu”.

  Auzi, tov. teostanc, mi-ai citat, cumva, din raportul congrsului al XIV-lea
  al pcr, din capitolul referitoar la politica externa? Ai omis, in schimb, sa adaugi si frazele despre independenta fata de moscova, restructurarea ordinii mondiale si promovarea relatiilor de cooperare cu statele nealiniate….”, etc. 😀 😀

 66. 70 Aya martie 21, 2011 la 5:48 pm

  @

  DlNimeni

  CULISELE CAZULUI SEVERIN- PRINCIPIUL DOMINOULUI:
  HANNES SWOBODA SI PRESEDINTIA GRUPULUI SOCIALIST (PE) + „PRELUNGIREA” IN GRUPARI DE INTERESE DIN PSD (PROSTANACUL ET Cie)
  + SCENARIUL PE PRINCIPIUL DOMINOULUI (CONGRES PENTRU DEBARCAREA PONTA- NASTASE, IN PSD) CU SPROJINUL LUI SWOBODA

  In mesajul legat de faptul ca Severin este victima unei deturnari mediatice (in fapt, actiunea este tipica pentru dezinformare) ma rezumasem la cauza „generala” care a declansat „interesul” pentru compromiterea lui, in baza unor informatii mistificate.

  Ai adancit subiectul prin afirmatia ta legata de faptul ca exista, in toata aceasta chestiune, o „componenta” romaneasca.

  Bineinteles ca Sunday Times a fost „activat” dintr-o „zona” romaneasca de interese (ca aceasta este de coniventa cu „extensiile” unor grupari din afara Romaniei, situate pe pozitii adverse Raportului Severin- care a fost adoptat si ale carui efecte sunt pe punctul de a aparea- este evident si tine de o discutie conexa).

  Iti (re)amintesc faptul ca Sunday Times a fost folosit si impotriva unor persoane publice din Romania si in perioada in care Adrian Nastase era prim ministru.
  Am analizat, atunci, situatiile si concluzia a fost ca firele duceau SI la anumite grupari din PSD (interesle fiind, insa, transpartinice).

  Supun atentiei tale o „imagine-fulger” difuzata, ieri, pe Antena 3 si pe Realitatea TV (in jurnalele de stiri) de fiecare data cand a fost comentat cazul Severin: aparent fara legatura, aparea Prostanacul dand mana cu cineva!

  Sa nu uitam faptul ca, dupa pierderea prezidentialelor din 2009, exclusiv din vina Prostanacului (care i-a batjocorit pe toti cei care l-au votat si au lucrat pentru el, prin relatia sa cu un individ asociat criminalitatii transforntaliere), Raportul ISD (cunsocut ca Raportul Severin) a fost „bisturiu”.
  A indicat, fara gres si fara ezitare, cauza pierderii alegerilor (atitudinea Prostanacului).
  A cuprins o analiza politica de mare profunzime, legata de social- democratia romana, de panta descendenta pe care alunecase PSD in urma „genialei” politici a Prostanacului si a indicat, ferm, in concluzie, necesitatea inlocuirii acestuia din functie de presedinte al partidului (ceea ce s-a si intamplat la Congresul din februarie 2010).

  Folosind „bunele ganduri” pe care, indiscutabil, le are, fata de Severin, Prostanacul, acesta va fi fost folosit (deopotriva cu „platformistii” lui si cu sponsorul lor), de catre gruparea romaneasca la care m-am referit, ca varf de lance in „activarea” Sunday Times.

  Aparent in alta ordine de idei, in cercurile apropiate PSD circula din ce in ce mai intens zvonul ca „anumite grupari” intentioneaza sa-l foloseasca pe Prostanacul (alaturi de „platformisti”) pentru initierea unui Congres, in cadrul caruia sa fie debarcat Ponta- urmand actiunea impotriva lui Adrian Nastase (de fapt, AN este „clou”-ul intentiilor respectivilor).

  Conex: este cunoscut faptul ca Prostanacul et Cie reprezentau o prelungire (dupa caz, prin „carambol”) a intereselor germane in Romania.
  PSD (considerat din perspectiva diretiei AN- Ponta) a fost o piedica de netrecut in calea acestora.
  Ca europarlamentar (dar si ca influenta voce in calitate de presedinte al ISD) Adrian Severin este, la randul sau, extrem de inconfortabil pentru acele interese.

  UN PUTERNIC SEMNAL CONCLUDENT:
  Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, a declarat, luni, pentru RFI, că „orice caz de coruptie sau semicoruptie (ce defineste acest concept?; n.A.) este total inacceptabil” si a sugerat ca Adrian Severin ar trebui sa demisioneze din PE.

  CINE ESTE HANNES SWOBODA (retrospectiv!)?
  Mr Hannes Swoboda- care, acum, ridica vocea, aberant, impotriva lui Severin, incercand sa forteze, pornind de la o msitificare, o „pedepsire exermplara” a acestuia (riscand- pentru a pierde momentul „fierbinte”- chiar asumarea unor formulari aberante)- este unul si acelasi personaj care, la inceputul lui 2006, venea la Bucuresti pentru a se implica direct in fortarea debarcarii lui Adrian Nastase.
  Acuzele de atunci, rostite de acest Swoboda („lansate” initial PRIN Prostanacul- si „preluate intamplator”, ulterior, de Swoboda), erau total ridicole.

  (Swoboda a venit, atunci, la Bucuresti, impreuna cu un alt individ mizerabil- Wiersma.
  Este o rusine ca, la nivel european, social- democratii pot avea astfel de lideri!
  Pe de alta parte, este de la sine inteles ca tipi de extractie mocirloasa, precum Swoboda, vor sustine nulitati cu coloana vertebrala inclinata si cu dispozitia de a executa orice ordine- precum Prostanacul- si ca vor ataca personaje valoroase, cu punte de evdere ferme si care refuza sa faca jocuri mizere si antiromanesti- precum Adrian Nastase si, acum, Adrian Severin).

  Pentru un cunoscator al culiselor istoriei, care reuseste sa puna cap la cap evenimente aparent disparate (dar in care, „intamplator”, se regasesc aceleasi personaje) lucratura anti-Severin apare clar. Nu numai in sine, dar si din perspectiva intentiilor viitoare!
  Scenariul INCEPE cu incercarea de compromitere (si de debarcare a lui) Adrian Severin- totul fiind programat a se desfasura, ulterior, pe principiul dominoului.

  In cadrul acestui scenariu, slabirea fortei PSD (si supunerea acestui partid intereselor mizere reprezentate de un tip precum Swoboda) este un punct important.
  Dupa debarcarea lui Severin, este programata o „miscare” care sa duca la debarcarea lui Ponta (apoi, tinta fiind Adrian Nastase) si la reinstalarea Prostanacului si a clicii sale la varful PSD.

  „COINCIDENT”

  Adrian Severin ANUNTASE CA doreste sa candideze pentru postul de presedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, in locul lui Martin Schulz (Germania).

  Schulz va fi numit in 2012 presedinte al Parlamentului European, in locul lui Jezry Buzek (Polonia, PPE).

  Postul de presedinte al grupului socialist din PE este dorit si de austriacul Hannes Swoboda- nimeni altul decat acuzatorul (fara temei) al lui Severin.

  Cercul pare a se inchide, nu-i asa?

 67. 71 contele martie 21, 2011 la 5:48 pm

  dlnimeni: Vă rog, ştiţi foarte bine la ce se referă expresia şi la cine mă refer…

 68. 72 Aya martie 21, 2011 la 6:12 pm

  @

  DlNimeni

  Corect:

  „Mr Hannes Swoboda- care, acum, ridica vocea, aberant, impotriva lui Severin, incercand sa forteze, pornind de la o msitificare, o “pedepsire exermplara” a acestuia (riscand- pentru a nu pierde momentul “fierbinte”- chiar asumarea unor formulari aberante)- este unul si acelasi personaj care, la inceputul lui 2006, venea la Bucuresti pentru a se implica direct in fortarea debarcarii lui Adrian Nastase.”

 69. 73 Alex martie 21, 2011 la 6:25 pm

  Despre masoneria iudaica nu stim nimic in afara declaratiei Irinei Cajal, consilier diplomat la Ministerul de Externe şi la Ministerul Culturii şi Cultelor care a anunţat în exclusivitate la News FM, în emisiunea LIVE cu Anca Florea, că în perioada 11-14 mai va avea loc la Bucureşti Convenţia europeană B`nai B`rith, „Loja B`nai B`rith”: http://www.antena3.ro/externe/masonii-din-b-nai-b-rith-si-au-ales-noul-presedinte-la-bucuresti-49252.html
  http://mdzr.blogspot.com/2008/03/intalnirea-masoneriei-mondiale.html

  Harabula, doar nu am sa-l pun in aceeasi oala pe Cocos cu PP Carp pe motivul apartenentei la Farmazonia. La fel in cazul elitelor iudaice, cateva dintre figurile emblematice ale culturii, civilizatiei evreiesti, o serie de actori, oameni de cultura, rabini de o calitate intelectuala si moralitate ireprosabila precum Dustin_Hoffman , actor evreu de origine romana: http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/Hoffman.html ; cei 99 de intelectuali de stânga – de la Avishai Margalit, fondatorul ”Peace Now”, la Avraham Burg, fost preşedinte al Knessetului – care îl acuză pe laureatul Premiului Nobel pentru Pace că vorbeşte din ”sanctuarul” din SUA, unde locuieşte din 1963 şi îl invită ”în oraşul nostru să vezi cu ochii tăi efectele catastrofale ale freneziei de a construi” http://www.romanialibera.ro/cultura/carte/99-de-intelectuali-evrei-impotriva-lui-elie-wiesel-184629.html , dar si o seama de evrei conservatori ori religiosi al caror nume nu se regaseste in scandalurile politico-financiare contemporane, intelectuali de formatie umanista precum Martin_Buber,
  http://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Buber , care a exercitat o influenta remarcabila asupra filosofiei crestine(!), Franz Rosenzweig, sau de stanga -personal il admir pe Leo_Strauss, parintele neoconservatorismului
  care, cu toata formatia de stanga, a condus la un moment dat un partid crestin-democrat: Leo_Strauss
  , http://en.wikipedia.org/wiki/Leo_Strauss ),

 70. 75 Alex martie 21, 2011 la 6:32 pm

  Cateva personalitati remarcabile ale comunitatii evreiesti din Romania despre care nu am auzit nimic niciodata la OTV, pe Canal D, sau in presa imbecila de dreapta:
  http://fr.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9d%C3%A9ration_des_communaut%C3%A9s_juives_de_Roumanie

 71. 76 Alex martie 21, 2011 la 6:36 pm

  Hackerii nationalisti au salvat din nou onoarea Romaniei. Romanian National Security a blocat presa din Ungaria in numele lui Avram Iancu
  http://www.ziaristionline.ro/2011/03/20/hackerii-nationalisti-au-salvat-onoarea-romaniei-romanian-national-security-a-blocat-presa-din-ungaria-in-numele-lui-avram-iancu/

 72. 77 teostanc martie 21, 2011 la 6:41 pm

  @Baronul…
  1. Va-m rugat sa nu dati ziceri despre tratat ci sa citati texte.
  2. Sunteti pueril in argumente. Ca varsta BIOLOGICA cred ca sunteti stafidit de tot.
  3. Nu sunt tovaras cu dumneata!
  4. Am incercat sa fiu politicos dar se pare ca va derajeaza, asa ca va scriu ultimul proverb malgas „sa ma lasi!”

 73. 78 teostanc martie 21, 2011 la 6:45 pm

  @ Baronul…
  PS Va rog sa cititi „Ca varsta SOCIALA …

 74. 79 Iceflame martie 21, 2011 la 7:10 pm

  @ Aya

  Dar daca lucrurile sunt cu mult mai simple decat incercati dumneavoastra sa explicati si Adrian Severin este doar victima propriei lacomii?

  @ dlnimeni

  Iata ca si slovenul a demisionat.
  Numai domnul Severin zice pas, probabil ca doreste sa terfeleasca la maximum imaginea tarii care l-a trimis acolo…

  @ Adrian Nastase

  Prin atitudinea fata de domnul Severin, PSD pierde mult la capitolul imagine.

 75. 80 cristim martie 21, 2011 la 7:26 pm

  Dupa nr.de comentarii ati atins clar un subiect sensibil.
  As dori sa stiu d-le Nastase care este strategia PSD si pozitia dvs referitor la „chestiunea” maghiara?
  Dupa parerea mea cea mai buna arma de a contracara planurile ungurilor de a-si reface „maretia” de odinioara este aceea de a fi excelenti, si nu spun asta la modul general ci va trebui sa fim excelenti economic ca sa asiguram tuturor cetatenilor indiferent de cum ii cheama un standard de viata superior vecinilor si a majoritatii statelor a.i sa nu existe tentatia unui experiment gen Kosovo in care o minuscula grupare cetateneasca(mafiota) intemeieza un stat in speranta de mai bine si sa fim excelenti in CIVILIZATIE ca sa asiguram cetatenilor satisfacerea urmatorului prag de nevoi spirituale precum stima de sine(de natie) etc.
  Cum suntem departe de a intrezari macar excelenta(suntem mediocri de-a binelea) care este arma cu care ne aparam viata, stima de sine, limba, valorile, credinta, modul de viata?
  De ce sa nu retaliem cu aceeasi moneda pt a te face inteles adversarilor.
  De ce limba romana dispare incet incet din arealul extranational(serbia, bulgaria, ucraina, ungaria)?
  Nu suntem oare prea iresponsabili fata de noi insine, prea lenesi, prea fricosi, prea mediocri?
  De ce politicienii prefera sa isi schimbe discursul in functie de preferintele electoratului pe un subiect sau altul in loc sa se pozitioneze dinainte intr-un fel sau in altul si sa incerce sa convinga electorii de adevarul sau. Bineinteles asta necesita talent oratoric si daca ma uit putin la nivelul creierelor politice care nu stiu nici macar sa vorbeasca corect gramatical in limba materna concluzia se releva de la sine.
  Aveti o strategie pt aceste „chestiuni” d-ule Nastase?

 76. 81 eficientaenerg martie 21, 2011 la 7:37 pm

  Unitatea..si Nu,Prostii..administrative si,mai ales,Teritoriale…..,fara automate sub haine ale nepoteilor lui Mihai Viteazul….!
  Deci,”Noi,suntem Romani/si maghiar,romm,macedonean…Noi,suntem,pe Aici,Stapani!”.

 77. 82 George Ban martie 21, 2011 la 7:40 pm

  @Aya
  Excelente informatii! Multe lucruri capata acum un sens. Intelegem aceste lucraturi diabolice. Intrebarea este: Poate fi raul stopat?

 78. 83 dlnimeni martie 21, 2011 la 8:21 pm

  Contele: asa este, am exagerat considerind pe gloriosul presedinte implicat si in povestea asta.
  P.S. Beau foarte rar si foarte putin. In pivniţă am exact 10 sticle cu vin pus la învechit. Mai stau la invechit doua sticle cu sampanie, una de vreo 15 ani. In bucatarie am doi litri de vin pentru gatit. Nu am alt vin acum si nici nu voi cumpara pina in preajma Pastilor. Cred ca sunteti multumit de ceea ce ati aflat.

 79. 84 Sami martie 21, 2011 la 8:36 pm

  Cu siguranta TB se gandeste ca dupa el potopul , iar Boc spera probabil ca dupa ce nu va mai fi primministru si nu-l va mai vrea nimeni ,sa se mute cu Ardeal cu tot in Ungaria, caci ,repet ,aici nu-l va mai dori nimeni. Din toate demersurile care se fac de catre unguri si care sunt acceptate de PDL , reiese si mai clar dimensiunea coruptiei. UE se uneste, Ungaria se separa si este clar mai mult decat oricand , ca vrea Ardealul si ca teritotiu. Cine stie cu ce il au ungurii la mana pe TB si ai lui ?
  In alta ordine de idei , nu pot decat sa fiu cinica si sa ma bucur inca o data pentru ardeleni ca s-au inghesuit ca fraierii sa voteze cu TB-ul. O palma mai mare pentru romanii din Ardeal nu exista . E cea mai mare teapa a istoriei pe care si-o puteau lua . Au murit ai lor acolo ca sa apere teritoriul de ocupatiile maghiare si acuma vine TB-ul si distruge tot.

 80. 85 dlnimeni martie 21, 2011 la 8:50 pm

  Aya, inteleg asa: dl Severin impiedica pe dl Swoboda (cam ceh ori slovac austriacul asta) sa devina seful parlamentarilor socialisti europeni si pe dl Geoana sa revina in fruntea pesedistilor (crescindu-i pe acestia in intentia de vot pina la 115%, drept pentru care procentul USL-ului ar fi urcat ca vrejul de fasole, pina la 135%). Drept care au incercat sa-i faca una si s-a cam si nimerit. Te cred. Ceva in tara este, dupa cum am vazut miscarile, iar tu zici si ca ar fi ceva in afara. Dar, Aya, depinde cum luam lucrurile. Pe plan uman, sigur ca am rabdare sa ascult sau sa citesc si versiunea dlui Severin. Pe plan politic, dl Severin imi pare cam prajit – dupa vorba mea – ori cam pus in insectar – dupa vorba lui Le Prince. Oricum ar fi insa, ramine un lucru: dl Severin nu a fost suficient de atent. Cu siguranta ca PSE nu este multumit doar cu autosuspendarea dlui Severin din conducerea PSD. Haide sa speculez ceva: pariez un ac cu gamalie contra unui capac de sticla de bere ca unul dintre motivele pentru care sunt asa de grabiti la nivel european sa dea pedepse in citeva ore este faptul ca probabil destui europarlamentari au si alte afaceri si nu le-ar face bine o poveste care se tot lungeste. In dezavantajul dlui Severin sta faptul ca demontarea povestii cere timp iar acest timp nu este oferit.

 81. 86 Sibilla martie 22, 2011 la 1:00 am

  @nea Harabula,
  pe scurt :

  1. – NIET !
  2. – YES!
  3. – am spus eu da au ba ? atât timp cât e cel mai bun la Naţională, grija me în ce echipă de club joacă…

  Habar n-aveţi, matale ce şi câte ştiu…şi totuşi, continui să afirm LIMPEDE:
  ADRIAN NĂSTASE E CEL MAI POTRIVIT CA PREŞEDINTE AL PSD, PREMIER AL ROMÂNIEI, PUNCT.

 82. 87 Aya martie 22, 2011 la 3:02 am

  @

  George Ban

  Multumesc pentru apreciere.

  Da, raul poate fi (inca) stopat. Greu, dar este posibil.

 83. 88 Alex martie 22, 2011 la 3:41 am

  Din cauza lui Severin ati pierdut alegerile din 2009, tot datorita lui le veti pierde pe cele din 2012.

 84. 89 Aya martie 22, 2011 la 4:00 am

  @

  DlNimeni

  Piesa „de domino” care, odata „trasa” ar duce la prabusirea intregii false constructii a scenariului anti- Severin, este Swoboda.

  Sa nu uitam ca Severin are avantajul unui om care dispune de cai pentru a se informa (inclusiv pentru a patrunde in culisele mistificarii via Sunday Times).

  Ar fi interesant ca Adrian Severin sa clarifice posibila (chiar probabila, spun eu) implicare a lui Peter Godwin (fost corespondent si corespondent diplomatic al Sunday Times in Romania). Sunt convinsa ca macar una dintre „cheile cunoasterii” adevarului se afla la acesta.

  Deocamdata, Severin a facut o miscare inteligenta: a anuntat ca se retrage din grupul socialistilor- ca atare iese si de sub „jurisdictia” lui Swoboda.
  In continuare, isi va pastra cele doua atuuri: mintea stralucita si faptul ca reprezinta un vot – care sigur este important in Parlamentul European, data fiind lupta acerba si, deseori, stransa, pentru promovarea unor legi.

  In afara de toate acestea, prin ragazul obtinut (ma refer la ragaz in sensul inlaturarii momentane a presiunii, in urma retragerii din grup) Adrian Severin poate actiona, public, in momentul in care lucrurile se vor „racori” putin.

  Discursul lui Swoboda se va dovedi, atunci, unul fortat, pe reteta kaghebista a punerii la index in urma folosirii unor lozinci („jos anticoruptia- uite coruptul”!) fara acoprire in realitate.

  In mod clar, Swoboda a exploatat, pentru a-l ataca pe Severin, niste preconceptii care functioneaza la nivelul mentalului colectiv.
  Pe de alta parte, a mizat pe rezerva celorlalti de a-l contrazice (desi evident foloseste, voit, o falsa argumentatie in discurs- dincolo de mistificarea via Sunday Times) din „teama” nemarturisita de a vedea „mania proletara” a austriacului pravalindu-se asupra lor (pe principiul „cine nu e cu noi, e impotriva noastra”).

  Ca orice europarlamentar (nu numai) Severin este indrituit sa acorde consultanta.
  Activitatea respectiva este perfect legala si doar cineva fie ipocrit, fie coplesit de reflexe comunistoide ar ssustine ca prestatia ar trebui sa fie gratuita!

  In relatia cu falsa firma de lobby, Severin a fost rugat sa se intereseze daca este posibil sa fie depus un anumit amendament- ceea ce presupune consultanta.
  In urma informarii, Severin a aflat ca acel amendament fusese depus (Sebastian Bodu, autorul amendamentului, a afirmat clar ca il depusese deja din proprie initiativa- nu la rugamintea lui Severin; deci, implicarea acestuia este exclusa).
  Acestea sunt faptele- orice alta interpretare a discutiilor dintre Severin si respectivii falsi reprezentanti ai firmei de lobby fiind evident o distorsionare a realitatii.
  Bref, nu s-a petrecut nimic ilegal.
  Rationand corect, fara teama de mania ipocritilor fasi moralisti sau a celor atinsi de reflexe comunistoide, se poate afirma ca, in ceea ce a facut Severin nu exista ceva imoral- am clarificat problema legalitatii demersului.
  Severin nu a incasat bani de la acea falsa firma de lobby.
  Dar, chiar si in conditiile in care ar fi incasat bani, acestia ar fi fost plata convenita si cuvenita pentru un serviciu de consultanta cerut de respectivii si prestat, legal, de Severin.
  Este perfect normal- si moral- ca orice activitate sa fie platita. Faptul ca activitatea de consultanta este mai bine platita, in acel caz, decat altele, nu este nici imoral, nici ilegal. In definitiv, „contractul e legea partilor”, cum se spune in drept.

  In concluzie: nici urma de coruptie, de ilegalitate sau de imoralitate in cazul lui Adrian Severin.

  Daca, dupa ce se vor „racori” lucrurile (nu va dura mult pana atunci!) Severin va sti sa se apere pe aceasta schema (a adevarului, in definitiv!), insistand asupra preconceptiilor, a temerii celorlalti in fata „maniei proletare” a unui ipocrit precum Swoboda (am aratat, deja, unde apare ipocrizia) nu numai ca va avea majoritatea de partea lui, dar ii va si face, pe cei mai multi, sa respire usurati, nemaitemandu-se ca, daca vor presta o activitate legala si vor incasa bani, ar putea aparea cineva „manios” care sa-i acuze, fals, de coruptie, doar pentru ca ar avea ceva impotriva-le.

  Sunt sigura ca, paralel, Adrian Severin va patrunde in hatisurile culiselor mistificarii via Sunday Times.

  In ceea ce ma priveste, voi face propria investigatie (dincolo de ceea ce stiu- si am relatat). Sper sa ii foloseasca.

  Este important, insa, ca PSD sa nu cada in aceasta noua capcana: pornindu-se de la programata marginalizare (chiar excludere) a lui Severin, s-ar ajunge, conform scenariului si pe principiul dominoului, la o „lovitura politica” in interiorul partidului si la inlocuirea varfurilor AN- Ponta cu Prostanacul si gasca lui (cu implicarea directa a lui Swoboda).
  Totul depinde de reactia imunitara a PSD care trebuie sa-l sustina pe Severin.

 85. 90 Aya martie 22, 2011 la 4:04 am

  @

  Iceflame

  Adrian Severin este efectiv victima unui scenariu mistificant, de care sigur nu este strain acel individ de joasa extractie pe nume Hannes Swoboda.

  Am detaliat faptul ca Severin nu poate fi acuzat de coruptie, sau ca ar fi comis ceva ilegal (sau imoral) in raspunsul catre DlNimeni (martie 22, 2011 la 4:00 am).

 86. 91 Aya martie 22, 2011 la 4:07 am

  @

  Baronul Munchhausen

  Mai joaca-te mult cu focul (atacandu-l, aberant, pe prietenul meu, DlNimeni, care totdeauna afirma lucruri inteligente si de bun simt) si vei vedea ce „placut” este „duelul” cu mine!

 87. 92 Aya martie 22, 2011 la 4:11 am

  @

  Contele

  Este perfect legal si moral sa fie cineva platit pentru activitatea depusa. Ideea ca ar trebui sa munceasca gratuit cineva este fie ipocrita, fie un reflex comunistoid.
  Este perfect legal si moral ca activitatea de consultanta sa fie platita.
  Cat?
  Cat convin partile.

 88. 93 Aya martie 22, 2011 la 4:23 am

  @

  Iceflame

  Nu ai dreptate in sugestia (ce pare ipocrita!) pe care i-o avanssezi lui Adrian Nastase.

  PSD ar avea de suferit daca s-ar debarasa sau daca nu l-ar sustine pe Severin- ceea ce presupune contrariul afirmatiei tale.
  Adrian Severin este unul dintre cei mai remarcabili intelectuali pe care ii are PSD- si, in PE, unul dintre cei mai valorosi europarlamentari.
  Acum, este victima unui scenariu mistificant, pus la cale de cei care, prin el, ataca SI PSD (repet: Swoboda, un mizerabil, este direct implicat in aceasta actiune).

  PSD trebuie sa-l sustina pe Severin.

  P.S.
  Nu-mi amintesc sa fi sesizat, la tine, vreo „revolta” impotriva unui individ abject, precum Marean-care-este, de care cu adevarat ar trebui sa se debaraseze PSD (personajul in cauza este numai un exemplu- mai sunt si altii ca el).
  Oare nu ai auzit de afacerile dubioase in care este implicat Marean-almanahe?

  In schimb, observ ca esti vehement in ideea ca PSD ar trebui sa inlature valorile intlectuale, precum Severin (care este, deloc intamplator, tinta unor atacuri marsave).
  Cum stai cu buna credinta?

 89. 94 Aya martie 22, 2011 la 4:25 am

  @

  Socrate

  In politica nu este suficient sa ai dreptate.
  Pentru o aplica, trebuie sa ai voturi.

 90. 95 Aya martie 22, 2011 la 4:29 am

  @

  Marcus

  Legat de „elegantul” mod in care il interpelezi pe Harabula in martie 21, 2011 la 4:48 pm si de nelamurirea formulata: relatiile intre intelectuali nu au la baza santajul, dar schimbul de idei.
  Adrian Nastase si Harabula sunt intelectuali.

 91. 96 Aya martie 22, 2011 la 4:33 am

  @

  Draghi

  Afirmand ca intelectualii sunt lipsiti de scrupule, Harabula a presupus lipsa inhibitiilor, in cazul acestora.
  Prostia se caracterizeaza, prin excelenta, prin inhibitii.

 92. 97 Aya martie 22, 2011 la 4:40 am

  @

  Karakas

  Ai dreptate, Severin, fiind un om foarte inteligent, nu avea cum sa cada (citez) „in plasa cu caltabosi”. Evident, totul este o „facatura” cu scopul de a-l ataca (si scoate din joc) atat pe el, cat si PSD (pe principiul dominoului).

  Te rog, citeste mesajul meu catre DlNimeni (martie 22, 2011 la 4:00 am).

  P.S.
  In cazul de fata, din pacate, aveam de a face si cu implicarea unor tipi de stanga gen Swoboda (niste mizerabili) impotriva unui partid social- democrat (PSD).
  Este un joc foarte marsav de interese in egala masura transpartinic si transnational.

 93. 98 Vasile, martie 22, 2011 la 7:36 am

  Teostanc,

  Baronul este mai tanar decit contele cum tot asa contele este mai tanar decit Harabula. Pe acest vector intelectual se manifesta si cei trei activisti cu argumente puerile ale unor aparatori aflati deloc intamplator pe acest blog.
  Ideea ar fi ca o mai si nimeresc , atunci cind sunt instruiti corespunzator de la centru!

 94. 99 Doru Coarna martie 22, 2011 la 8:08 am

  @ cristim,

  Dle, chiar daca am vrea noi acum, nu mai putem asigura tuturor cetatenilor un standard inalt de viata sau acces la oportunitati, si asta deoarece magharii sunt de acum cetateni ai statului vecin si prieten, care desigur ca se va obliga sa aiba grija de ei precum si de acele standarde si oportunitati aferente oricarui maghiar, nu? Asa cum e la ei, cum se face cu ai lor acolo, in Ungaria. Doar pt asta s-au luptat, nu? Ei bine, au invins!

 95. 100 Baronul Munchhausen martie 22, 2011 la 10:43 am

  @Aya
  @dlnimeni,

  Apreciez in mod deosebit eforturile voastre de pe blog in apararea lui Severin. Chiar nu-mi place ca s-a autosuspendat din conducerea PSD: adica nu va mai paticipa la sedintele la varf ale staff-ului? Ce va face in timpul asta , cand ar fi trebuit sa participe la sedintele PSD? Sper ca nu va fi antrenat intr-un nou contract de consultanta de catre lobbyisti!
  Daca Swoboda este socialist si are asemenea reactii fata de colegii sai din PSE, sa intelegem ca aceasta meteahna ceho/slovaca este proprie si altor socialisti? Parca aduce aminte de lupta pentru putere de la varful pcus din anii ’20, nu? =)
  P.S. Ma cherrie, aya, esti dispusa sa te lupti in ring cu mine pentru a-l razbuna pe dlnimeni? sau ai la indemna vreun grup de comando care executa ordinele, conform modelului „noapte si ceata?”
  A bientot,
  Baronul……
  Cred ca intr-o eventuala ancheta a PE pe tema asta scornita de ziarul de scandal international, ati fi poate cei mai nimeriti avocati.

 96. 101 Draghi Puterity martie 22, 2011 la 11:42 am

  @Aya

  C’mon… daca ar fi cum spui tu, nu ar exista prosti cu tupeu.

  Ce ar fi putut spune Harabula e ca atunci cand inteligenta nu e dublata de principii morale solide si de un caracter format in acest spirit, ea e aproape intotdeauna malefica. Dar asta ar fi insemnat sa se deconspire mai mult decat a facut-o deja.

 97. 102 Marcus martie 22, 2011 la 12:03 pm

  @Aya (Adrian Nastase-nu se pune) dar asta: si Harabula sunt intelectuali.
  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 mi-ai facut ziua, stimata doamna, n-am mai ras cu atata pofta de cand cu Sulaina Cenal al unui alt „intelectual” marca harabuleo. Aya, tu te auzi, cand te produci cu asemenea perle, sau ma testezi pe mine la simtu’ umorului? Sa stii ca il am, nu ma incerca, e pierdere de timp !

 98. 103 Iceflame martie 22, 2011 la 12:11 pm

  @ Aya

  Nu am timp si nici chef sa intru intr-o disputa cu dumneavoastra pe subiectul Adrian Severin.

  Pentru mine, care sunt o persoana cu o gandire mai putin alambicata, lucrurile sunt exact asa cum par la prima vedere:

  Adrian Severin a cazut in plasa propriei lacomii si a muscat momeala ziaristilor de la Sunday Times, recte, cei 12 000 de euro.

  De aceea, avand in vedere pozitia foarte importanta in care se afla la momentul incidenului cu pricina si responsabilitatea enorma pe care o implica o astfel de functie, nu trebuia sub nici o forma sa accepte acea oferta de bani.

  Acesti oameni, europarlamentarii adica, incaseaza lunar sume considerabile pentru activitatea prestata in PE.

  Aceste venituri sunt mai mult decat suficiente pentru nevoile oricui traieste in Europa la nivel de Londra, Paris sau Bruxelles.

  Cei trei domni in cauza au vrut MAI MULT. S-AU LACOMIT ADICA.

  Doi dintre ei au recunoscut fapta si la cererea partidelor din care fac parte SI-AU DAT DEMISIA.

  Numai ROMANUL SEVERIN nu a facut-o si numai PSD nu i-a cerut-o in clar si
  la modul imperativ.

  Aya: incercarea de a resuscita cadavrul unui sinucigas, la trei zile de la decesul acestuia, este un gest inutil si absurd.

  Numai mamele care isi pierd copiii se comporta astfel. Ele nu accepta nici in ruptul capului ca odrasla lor a murit si se agata cu disperare de cadavrul rece si inert.

  Comportamentul acestor mame poate fi explicat si acceptat prin prisma durerii pricinuite de moartea copilului.

  Pozitia si comportamentul dumneavoastra insa nu au o astfel de scuza in cazul Severin.

  El este mort doar din punct de vedere politic iar dumnavoastra nu sunteti mama lui, nici macar in acest plan. Sau ma insel?

  Explicatiile dumneavoastra in sprijinul sau sunt atat de fanteziste si de aiuritoare in insiruirea lor incat ar putea starni invidia unor scenaristi profesionisti.

  Asta nu inseamna insa ca toata lumea care se uita la filmul pe care incercati sa il proiectati pe ecranul de fata, recte blogul lui Adrian Nastase, trebuie sa se lase luata de val si sa creada ca se afla in vreo nava cosmica…

  Sa stiti ca exista si persoane care stiu ca se afla pe un simplu scaun intr-o sala de cinematograf si ca odata incheiat filmul, revin la realitatea obiectiva, la aerul rece si reconfortant de afara si la zgomotul specific si real al strazii…

  In ceea ce priveste buna mea credinta:

  cine sunteti dumneavoastra ca sa va permiteti sa puneti sub semnul intrebarii

  acest lucru???

  .

 99. 104 Aya martie 22, 2011 la 2:20 pm

  @

  Baronul Munchausen

  Swoboda nu este (citez) „ceho/slovac”, asa cum crezi, dar austriac. Sustine anumite interese germane in dafavoarea (si impotriva) Romaniei.

  Slabirea fortei social- democratiei romanesti, atacul prin carambol la forta PSD- atat acum, prin scenariul mistificant anti- Severin cat si prin atitudinea de komisar a lui Swoboda, in 2006, cand a batut cu pumnul in masa, la Bucuresti, pentru debarcarea lui Adrian Nastase, cel mai valoros om de stat pe care il are Partidul Social Democrat- reprezinta parte a demersului sau general, progerman si, in acelasi timp, antiromanesc.

  Interesele germane antiromanesti se manifesta „transfrontalier”, cu „cozi de topor” specifice pe fiecare zona a politicului. Dincolo de asta, exista si grupari transpartinice care actioneaza.

  Swoboda este (un) „komisar” insarcinat cu slabirea social- democratiei din Romania. Este limpede ca forta unei zone politice este data de forta actorilor politici specifici. Pentru slabirea acelei forte, sunt atacati actorii valorosi.
  Acesta este motivul pentru care „komisarul” austriac Swoboda a declansat razboiul (voit nimicitor) in 2006, improtriva lui Adrian Nastase. Ca nu a reusit, e altceva.
  Acesta este motivul pentru care, acum, acelasi komisar Swoboda sustine atacul impotriva lui Adrian Severin, printr-un scenariu penibil si mistificant.

  Acum, (neamtul) Schultz si (austriactul) Swoboda au lasat orice urma de „gingasie” si au facut, pe fata, un tandem pentru a-l dobori pe Severin- un valoros om politic roman.
  Iti garantez eu (in acest caz, te asigur ca nu ai nevoie de alte garantii!) ca nu vor reusi, asa cum nu a reusit Swoboda- in tandem cu Wiersma- nici cu Adrian Nastase.

  P.S.
  A propos de actiunea anti-Severin a neamtului Schultz (presedintele grupului S&D din PE) si a austriactului Swoboda (vicepresedintele grupului S&D din PE):
  l’allemand et l’autr’chien!

 100. 105 Baronul Munchhausen martie 22, 2011 la 2:43 pm

  @ Aya,

  Si herr Schultz are ceva de impartit cu Severin? Ce anume, de ii cere pe un ton imperativ demisia din PE? Ravnesc, cumva, la aceeasi pozitie in PSE, la favorurile aceleiasi ospatarite din restaaurantul in care isi potolesc foamea, sau este invidios ca falsii lobbyisti nu l-au accesat pe el pentru consultanta?

 101. 106 Baronul Munchhausen martie 22, 2011 la 2:54 pm

  @Aya,
  Mult stimata tovarasa si prietena:
  De abia acum am vazut ultimul tau mesaj pe care mi l-ai adresat. Iti pun o singura intrebare: de ce socialistii europeni, dupa ce ca scad numeric in PE, de la o alegere europarlamentara la alta, se mai si mananca reciproc(admitand ca valabila asertiunea ta) in loc sa se sustina reciproc?
  Nu e de ajuns ca dihonia din psd a condus la scaderea numarului de parlamentari psd in parlamentul Romaniei, mai e nevoie si de dihonia intre socialistii europeni? Oare, cu ce virus s-au infectat socialistii de nu se mai inteleg intre ei?
  Degeaba ma asiguri tu ca e adevarul gol-golut ceea ce sustii tu, fiindca faptele te contrazic, din pacate……
  Ar fi recomandat sa faci o mica pauza pe blog, esti deja suprasolicitata, surmenata de atatea eforturi non stop. Nu stiu exact ce varsta ai, nu ma intereseaza in mod special, dar cred ca deja ti-ai depasit norma….

 102. 107 Alex martie 22, 2011 la 3:56 pm

  Harabula, ma gandesc ca, daca raspunsul la intrebarea adresata Sibillei ar fi fost afirmativ, nu ar fi avut cum sa piarda alegerile.

 103. 108 dlnimeni martie 22, 2011 la 4:44 pm

  Baronul Munchhausen: Aya nu are nimic de razbunat si nici eu nu ma simt rapus ori „accidentat” de Baronul Munchhausen. Din punctul meu de vedere, pur si simplu problematica respectiva s-a incheiat si nu are sens sa imi pierd vremea in gilceava. Am lucruri mai bune de facut. Este insa urit din partea dumneavoastra sa va luati de Aya fiindca m-a sustinut punctual.

 104. 109 Aya martie 22, 2011 la 5:29 pm

  @

  Iceflame

  Daca, in scenariul mistificant anti- Severin, schimbam cateva piese de decor si inlocuim, superficial, cateva replici, observam cu mare usurinta ca este acelasi ca in cazul aberantei incriminari a lui Adrian Nastase (demarata in 2006, cu implicarea nemijlocita a mizerabilului komisar austriac Swoboda- prezent si in cazul Severin).

  A fost folosita aceeasi schema inabila si pusa grabit in opera. Sunt folosite aceleasi tipuri de atacuri nefundamentate, iar strigatele de manie proletara inlocuiesc orice argument. Si atunci, ca si acum, se remarca prezenta „dezvaluirilor de presa” (neintemeuate, dar asta e altceva). Si atunci, ca si acum, dupa atacul venit din directia Swoboda, apare in scena Monica Macovei (ceea ce intareste afirmatia mea anume ca atacurile vin, pe de o parte, din partea unor „cozi de topor” social- democrate externe (Swoboda) cu reflex intern- actiunea demonstrandu-se, insa, mult mai ampla- cu vocatie transpartinica.
  Pare alambicat, dar nu este. In mod evident, planul; este mult mai amplu si vizeaza marginalizarea unor personalitati politice (din toate partidele) care sunt ‘incomode” pentru anujmite interese transnationale.

  Revin la socantele similitudini de fond intre atacul la Adrian Nastase (2006) si atacul la Adrian Severin (2011):

  Aminteste-ti, te rog ca, in 2006, Adrian Nastase era acuzat de coruptie, fara dovezi, Penibila motivatie- anume ca are termopane (de parca ar fi trebuit sa-si cumpere apartamentul fara usi si ferestre) era de natura a arata oricarui om de bun simt ca totul este o „lucratura” (inabila).

  In pofida ratiunii si a bunului simt, se auzeau, privitor Adrian Nastase (2006), strigate teribile cerand „demisia! demisia!”.
  Se venea cu solutia ipocrita ca AN sa se reatraga total din viata politica (s-a insistat, o perioada, si pe ideea retragerii din PSD) pentru ca, ulterior, daca se va dovedi ca este nevinovat (unde era vinovatia, insa, in afara celei ‘strigate manios” si fara fundament?) sa revina, eventual, in viata politica.
  Desi nu existau argumente anti- Nastase, iar falsa imagine de corupt era sustinuta doar prin strigatele „moralistilor si komisarilor”, acestia (avandu-l ca portavoce romaneasca pe Prostanacul) sustineau, cu voce stridenta, ca AN trebuie sa renunte la a fi asociat, public, cu PSD (atat la varf cat si, in general, ca activitatea politica- de unde ideea de demisie) pentru „a nu face rau partidului”.

  In 2006, presa a fost intens alimentata cu false acuzatii despre asa-zisa coruptie a lui Adrian Nastase- declaratiile unor persoane publice (fara acoperire faptica) tinand loc, in mod absurd, de argumentatie.

  Adrian Nastase- un eminent luptator- a reusit sa ramana in picioare si, pas cu pas, sa revina in prima linie politica decizionala, acolo unde ii este locul.
  A avut taria sa-i infrunte pe toti cei care foloseau tipetele „morale” in loc de argument, nu a parasit PSD (obligandu-i, practic, pe toti participantii la „facatura” sa il priveasca in ochi- bineinteles ca respectivii isi plecau privirea) si a revenit pe val, invingator.

  Schimband ce e de schimbat, in 2011, in cazul Severin, situatia este aceeasi.
  E drept, situatiile s-au mai rafinat si in locul acuzei de tot rasul adusa ANului- pe fond, ca si-a cumparat apartamentul cu usi si ferestre, motiv pentru care este corupt- in cazul Severin se considera coruptie faptul ca isi foloseste inteligenta pentru a castiga, in mod legal, bani, in plus fata de indemnizatia de europarlamentar.

  Postarea ta din martie 22, 2011 la 12:11 pm este emblematica pentru ceea ce i se va „reprosa”, absurd, lui Severin, dupa ce momentul fierbinte al acuzei false de coruptie va fi trecut. I se va reprosa ca a castigat bani multi, folosindu-si inteligenta.
  Tu numesti asta, absurd si tendentios (citez) „lacomie”.
  A castiga bani in urma unei activitati intelectuale nu inseamna lacomie- dar un demers firesc.
  Nefiresc este sa muncesti pe gratis.
  Ideea ca Severin nu ar trebui sa solicite sa-i fie platita activitatea intelecturala (extraparlamentara) este tipica pentru ipocrizia comunistoida.

  Sansa lui Severin este de a sustine, cu frumtea sus, ca a procedat perfect legal, constient de valoarea sa personala, fiind firesc ca activitatea sa de consultant sa fie platita.

  Este de asteptat ca urmatoarea miscare de atac a mizerabililor gen Swoboda (social- democrati ipocriti- cuvantul revine!), impotriva lui Severin, sa fie bazata pe cliseul stupid conform caruia „social- democratia exclude inclinatia catre bogatie”- una dintre cele mai aberant- mincinoase idei cu putinta.
  Este fireasca dorinta de a fi puternic si bogat- si sinucigasa ideea de a fi „umil” si sarac.
  Nefiind sinucigasa, este firesc ca si social- democratia (generic vorbind) sa doreasca putere si bogatie. Afirmatia contrara este expresia ipocriziei (dupa cum se observa, este un cuvant- cheie).

  P.S.
  Ai dreptate, nu trebuie sa pun sub semnul intrebarii buna ta credinta: esti de rea credinta, in cazul de fata!

 105. 110 Aya martie 22, 2011 la 5:35 pm

  @

  Baronul Munchausen

  Citez intrebarea pe care mi-ai adresat-o:
  „Si herr Schultz are ceva de impartit cu Severin?”

  Da.
  Am detaliat deja subiectul (romanul Severin intre l’allemand- Schultz- si l’autr’chien- Swoboda). .

 106. 111 Vasile, martie 22, 2011 la 5:35 pm

  Aya,ma obligi sa ………,

  Adica faptul ca Basescu nu are un schimb de idei cu A. Nastase inseamna ca primul, adica PRESEDINTELE ROMANIEI , nu este intelectual?

 107. 112 Marcus martie 22, 2011 la 6:47 pm

  @Don Basil, las-o in pace ca nu stie ce a facut cand l-a asezat pe d-l Nastase pe acelasi balansoar cu harabuleo. Ei, daca spunea ca harabuleo si chiombu sunt doi intelectuali sadea, mai mergea, dar asa….:) 🙂 🙂 🙂 .Nu ma pot abtine, e bancul anului 🙂
  sa fii iubit
  marcus

 108. 113 Iceflame martie 22, 2011 la 9:30 pm

  @ Aya

  Voi fi extrem de scurt si voi incepe cu sfarsitul postarii dumneavoastra…

  1. De data asta nu mai puneti sub semnul intrebarii buna mea credinta ci

  afirmati direct ca „in acest caz” sunt „de rea credinta”.

  Faceti asta DIN NOU si fara a preciza CINE SUNTETI DUMNEAVOASTRA de

  va permiteti asa ceva???

  2. Tot ceea ce sustineti in postarile dumneavoastra ar fi valabil cu o conditie:

  aceea de a nu fi contrazis de catre viata in sine.

  Atentie ca, din acest punct de vedere, va aflati intr-un offside mare cam

  cat Casa Poporului…

  3. Astazi, nu la foarte mult timp dupa ce am postat materialul anterior pe

  blogul domnului Nastase, conducerea PSD si a stangii europene au luat niste

  decizii in legatura cu Adrian Severin.

  Chiar daca respectivele decizii vin in totala contradictie cu ceea ce

  sustineti dumneavoastra in legatura cu domnia-sa, eu voi folosi in

  continuare prezumtia bunei credinte in legatura cu dumneavoastra.

  Tocmai de aceea, cu respect,

  Va Salut!

 109. 114 Iceflame martie 22, 2011 la 11:07 pm

  @ Adrian Nastase

  Domnule Nastase, am luat cunostinta astazi despre declaratia dumneavoastra, aceea in legatura cu „soldatii partidului” carora le sunteti datori…

  Vreau sa va spun ca sunt profund dezamagit de aceasta maniera a dumneavoastra de a privi lucrurile.

  Cu tot respectul cuvenit vreau sa va reamintesc faptul ca, inainte de a fi soldati ai partidului, sunteti cu totii soldati ai tarii.

  A sacrifica imaginea tarii de dragul camaraderiei dintre generalii PSD, mi se pare un lucru nu doar gresit ci si imoral.

  Cei care va trimit in Parlamentul Romaniei sau in Parlamentul European sunt in primul rand cetatenii Romaniei.
  Sau asta conteaza mai putin dupa primirea mandatului?

  Daca veti continua pe aceasta cale, contati cu un simpatizant mai putin.

 110. 115 Aya martie 23, 2011 la 8:00 am

  @

  Iceflame

  ESTI de rea credinra!

 111. 116 Aya martie 23, 2011 la 8:17 am

  @

  Vasile

  Sa mai fie nevoie (si de) alte argumente?

 112. 117 Aya martie 23, 2011 la 8:18 am

  @

  Baronul Munchausen

  Ma plictisesti!

 113. 118 Vasile, martie 23, 2011 la 9:56 am

  Aya,

  Ce inseamna , in comparatie cu intelectualul Harabula , „de rea credinta”?

  Cine stie poate Iceflame spune ce spune din prea multa credinta,sau poate din sinceritate doar il cheama Iceflame nu Pandele! Este adevarat ca sinceritatea nu este calitatea apreciata in mediul politic!

 114. 119 Iceflame martie 23, 2011 la 1:42 pm

  @ Aya

  Daca vom coloca cele spuse de mine in contextul foarte stramt al intereselor imediate apartinand unei mici parti din crema PSD, atunci se prea poate ca eu sa pot fi considerat „de rea credinta” cum spuneti dumneavoastra.

  Daca vom pune insa aceeasi atitudine a mea in contextul putin mai larg al intereselor generale ale PSD, ori in contextul si mai larg de data asta al intereselor romanilor, atunci sa stiti ca lucrurile se schimba radical.
  Frumusetea peisajului, depinde si de perspectiva privitorului sa stimata Aya.

  Ce nu am inteles eu inca din cascada de postari cu care ne-ati obisnuit deja, si nici in urma intrebarii pe care v-am pus-o deja de doua ori, aceasta fiind a treia, este urmatorul lucru;

  CINE SUNTETI DUMNEAVOASTRA SI CE VA RECOMANDA PENTRU A EMITE VERDICTE IN LEGATURA CU MINE ???

  Pana una alta, observ ca franturi din postarile dumneavoastra de aici, apar pe forumul ziare.com, intr-un context nu neaparat favorabil pentru PSD.

  Mai precis, este vorba despre comentatorul autonumit „ETC” .

  O parte din comentariul dumneavoastra aparut aici ( pe data de 21 martie ora 5:48 pm. la postarea de fata a detinatorului acestui blog) apare si pe forumul ziare.com la articolul intitulat „Adrian Severin bate rahatul ” , ETC postand materialul respectiv la ora 7:39 am.

  Nu as putea spune ca aparitia acestui comentariu, ca si a multor altele dealtfel, fac neaparat bine PSD…

  Dumneavoastra ce parere aveti?

  Cum comentati acest lucru?

 115. 120 Iceflame martie 23, 2011 la 1:43 pm

  @ Vasile

  Multumesc!

 116. 121 Aya martie 23, 2011 la 1:57 pm

  @

  vasile

  Cum adica, „in comparatie”?

 117. 122 Aya martie 23, 2011 la 7:35 pm

  @

  Iceflame

  Nu am vreo legatura cu nickname-ul „ETC” si nici cu situatia semnalata.
  Este elementar ca nu poate fi impiedicat cineva sa preia fragmente dintr-o postare (indiferent cui ar apartine) si sa le „depuna”, sub „nickname propriu”, pe un alt blog, de exemplu.

  Citez din mesajul tau:
  „Daca vom pune insa aceeasi atitudine a mea in contextul putin mai larg al intereselor generale ale PSD, ori in contextul si mai larg de data asta al intereselor romanilor, atunci sa stiti ca lucrurile se schimba radical.”

  Ai „vorbit” EXACT ca Prostanacul, in perioada in care ocupa, nemeritat, pozitia de presedinte al PSD. Asa afirma si el, absurd: ca „serveste” interesele PSD.
  Cum le-a servit- si cu ce rezultate- s-a vazut.
  Reusise sa transforme PSD dintr-o forta politica de prima linie (cu voce care conta in deciziile majore chiar si cand se afla in opozitie) intr-un partid de linia a doua, cu riscul de a fi inclus la „si altele”.
  A sustinut indivizi de cea mai joasa extractie morala si intelectuala pentru a accede in functii dezicionale din PSD, indatorirea acelora fiind de a se ocupa de „trebile murdare” (Marean-care-este a fost pe punctul de a ajunge chiar emblematic pentru PSD- ceea ce insemna o imensa pata pe prestigiul si pe imaginea acestui partid).
  Detalierea modului concret in care Prostanacul a „servit” PSD, poate continua in acelasi registru.
  A fost nevoie de imense eforturi conjugate pentru redresarea PSD- dar asta numai si numai dupa ce au fost debarcati Prostanacul si clica lui.

  Nu am facut aceasta „volta” intamplator.
  Acum sustii tot ideile Prostanacului (implicat, ca „extensie” in PSD, in tentativa de a-l marginaliza pe Adrian Severin si de a-l vedea supus unei executii politice sumare).
  In ceea ce te priveste, crezi ca este nevoie sa detaliez?

  P.S.
  Nu ti-am raspuns la acea intrebare pentru ca -iertata fie-mi exprimarea lipsita de inconjur- mi s-a parut stupida. Imi pare stupida si ideea de a da raspunsuri pe care „intrebatorul” le cunoaste deja (motiv pentru care se poate afirma ca pune intrebarea doar pentru a se afla in treaba sau pentru a nu adormi).
  Pour une fois, accept sa fac si acest exercitiu.
  Sunt „Aya”! In aceasta calitate am facut toate afirmatiile de pana acum!

  Te-ai linistit?

 118. 123 Iceflame martie 23, 2011 la 10:02 pm

  @ Aya

  Stiu foarte bine ca oricine poate copia un comentariu pe care sa il posteze in alta parte.

  Ceea ce am vrut sa semnalez eu, este faptul ca aceste texte sunt periculoase pentru PSD. Prin ridicolul lor…

  Popularizarea unor astfel de idei lipsite de suportul realitatii fac rau PSD-ului, chiar si atunci, sau mai ales, cand vin de la un sustinator declarat al acestuia.

  Spuneti ca eu am vorbit EXACT ca Prostanacul?

  Poate ca am vorbit ca el, sau poate ca eu insumi sunt un mare prostanac.

  Am insa speranta ca, persoanele care ne citesc, vor sti sa aprecieze mai bine cine, ce, cum si cat, e sau nu e…

  In ceea ce priveste „volta” pe care ati facut-o, era de asteptat.

  Majoritatea luarilor dumneavoastra de pozitie sunt in fapt niste „volte”.

  Cat despre intrebarea pe care v-am adresat-o de 3 ori si pe care v-ati grabit sa o catalogati ca fiind stupida, imi permit sa va informez ca ea isi are originea intr-o afirmatie- iertata fie-mi sinceritatea, de-a dreptul IDIOATA a unei persoane care se pare ca adora sa „vorbeasca” mult fara sa spuna, pana la urma, nimic…

 119. 124 Aya martie 25, 2011 la 2:17 am

  @

  Iceflame

  Pana acum, concluziile mele (continute in textele la care faci referire) s-au adevarit matematic- logic, inseamna ca au avut suport in realitate (chiar daca, in momentul aparitiei lor, acea realitate nu era vizibila, sau nu pentru oricine).
  Daca asta inseamna, pentru tine, ridicol, inseamna ca ai o grava problema cu proprietatea termenilor.

  Partial, ai dreptate cand afirmi ca acele texte (si concluziile, mereu validate de realitate) sunt periculoase, insa doar pentru „zonele” intereselor negre transpartinice si pentru cei care le servesc. Desigur, exista si in PSD astfel de indivizi- un exemplu fiind Prostanacul si clica (mai nou, „platformistii”) lui.
  Nu ma mira ca te deranjeaza analizele mele, intrucat in subtextul uneia dintre afirmatiile tale apare ca esti un admirator/sustinator al Prostanacului.

  In rest, observ ca oscilezi intre intrebare si origini (doar nu le vei fi confundand!).
  Inteleg ca este „spatiul” in care „locuiesti”.
  Imi amintesc ca, in 1990, a facut cariera o marturisire de suflet a lui Gelu Voican Voiculescu- respectiv ca locuieste intre metafizica si (te las pe tine sa completezi).
  Mutatis mutandis, tot intre intrebare si origini.

 120. 125 Iceflame martie 28, 2011 la 1:04 pm

  @ Aya

  Daca in anii din urma romanii puteau fi relativ usor manipulati de catre niste sulfe batrane si balcaze, harsite in diversiuni ieftine si abracadabrante, aflati draga doamna ca lucrurile s-au mai schimbat.

  Nimeni nu mai pune astazi botul la vrajeli de doi lei, chiar daca acestea sunt confectionate cu mare grija si atentie de catre tesatoare profesioniste de covoare zburatoare.

  Astazi stimata doamna, lucrurile sunt cu mult mai simple si mai vizibile pentru catre toata lumea iar informatia circula. Lbera.

  Nu este nevoie decat de putin timp si de un dram de bun simt pentru ca oricine sa isi dea seama cam cum sta treaba in cazul Severin.

  Bine, nu ma refer la cei cu ochelari de magar, pentru ei este nevoie de ceva mai mult decat atat.

  Spuneti dumneavoastra ca, pana acum, scenariile imaginare cu care ne tot bombardati de ceva timp s-au adeverit matematic-logic?

  Doamna Aya, daca nu v-a spus-o nimeni pana acum, o sa v-o spun eu, direct si fara ocolisuri:

  mergeti doamna draga la un control psihiatric. Aveti nevoie.

  Poate ca va veti intalni acolo si cu colegul dumneavoastra Voiculescu, un alt metafizician de renume, din care observ ca va cam place sa citati.

  Iesiti in strada doamna Aya, pe o strada normala, intr-un oras normal, cu oameni normali.

  Intrebati stimata doamna SF cincizeci de persoane ce parere au despre cazul Severin. Va vor uimi raspunsurile lor.

  Incercati apoi sa le explicati acelor oameni, la fel cum ati incercat sa explicati si cititorilor acestui blog, de ce Adrian Severin este victima unei lucraturi politice cu ramificatii internationale si interplanetare.

  Sfatul meu este acela de a va lua la dumneavoastra o batista, una mare, sau un prosop, ca sa va stergeti pe fata dupa reactia lor de aprobare.

  Chiar daca este relativ usor de ghicit raspunsul dumneavoasta, o sa va intreb totusi doamna Aya:

  dumneavoastra chiar nu va este rusine?

  Dumneavoastra chiar credeti ca sunteti buricul si desteapta pamantului si ca nimeni nu isi da seama de faptul ca incercati, cu o incrancenare demna de o cauza mai buna, sa prostiti lumea pe fata?

  Decat sa repetati intr-una si de o maniera pe cat de tampa pe atat de inutila o eventuala legatura intre mine si Prostanac, mai bine ati incerca sa va informati despre luarile mele de pozitie in legatura cu acesta.

  E simplu, rapid, si nu aveti nevoie de metafizica si nici de c….. pentru acest lucru. Ajunge (din nou) un dram de bun simt si un computer conectat la internet.


 1. 1 Pe recepţie, dj Sibilla ! Nu daţi cu pietre că… dau înapoi… « Sfinxul Trackback pe martie 21, 2011 la 12:33 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat asta: