Conjuraţia incapabililor

Este titlul editorialului meu de miercuri din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

48 Responses to “Conjuraţia incapabililor”


 1. 1 Karakas februarie 15, 2011 la 11:13 pm

  Sa ma scuzati daca par mai dur in exprimare. Romania pare a fi condusa de „Dictatura Prostilor”…cu pretentii. Oameni fara calificarea necesara de a conduce o echipa, un minister, o tara. Nu ma refer neaparat la diplome. Poate le au, dar hirtiile astea nu valoreaza doi bani daca omul nu e potrivit, si nu are calitatile de caracter si experienta necesara. Stiti cum e, un manager conduce prin exemplul personal.

 2. 2 Draghi Puterity februarie 15, 2011 la 11:37 pm

  Cand un fenomen social poate fi explicat atat prin incompetentza cat si prin conspiratie, prima varianta e de regula mult mai probabila. Asta insa nu inseamna insa ca nu exista si conspiratii. Care profita din plin de incompetenta victimelor.

  Incompetentza e ca un fel de SIDA pentru societate. Ii scoate din functiune sistemul imunitar si o lasa fara aparare in fata celor mai diverse boli (conspiratiile sunt boli ale societatii generate de paraziti). Spre deosebire de SIDA insa, pentru incompetentza exista un medicament. Se numeste meritocratie.

 3. 3 Karakas februarie 16, 2011 la 1:01 am

  Elena Udrea: „Nu am discutat despre înlocuirea lui Emil Boc cu un prim-ministru independent”

  http://www.mediafax.ro/politic/udrea-nu-am-discutat-despre-inlocuirea-lui-emil-boc-cu-un-prim-ministru-independent-7987241/

  Boc, după întâlnirea cu grupurile PDL: „N-a fost o discuţie concretă despre înlocuirea mea”

  http://www.mediafax.ro/politic/boc-dupa-intalnirea-cu-grupurile-pdl-n-a-fost-o-discutie-concreta-despre-inlocuirea-mea-7987572/

  Băsescu: „Am fost pentru premier tehnocrat, opţiunea majoritară a fost pentru continuarea cu Boc”

  http://www.mediafax.ro/politic/basescu-am-fost-pentru-premier-tehnocrat-optiunea-majoritara-a-fost-pentru-continuarea-cu-boc-7987958/

  Deci in timp ce Elena si Mini-Me dau tare cu subsemnatul ca nu s-a pus problema demiterii micutului biciuitor al natiunii, Basescu vine si infirma spunind ca de fapt s-a discutat despre un nou premier, el sustiind un candidat independent, in timp ce majoritatea pedelista l-a vrut pe Boc in continuare. Astia sunt incapabili si sa sustina o minciuna in trei. Ca-n bancul cu militienii si becul. De citi pedelisti e nevoie ca sa confirme o minciuna-n public?

 4. 4 exasperat februarie 16, 2011 la 2:10 am

  CONSECVENȚĂ

  ETAPA I: Președintele Republicii merge la televizor. 8 februarie, pe înserat. TVR. Tema – că nu mai apăruse de o lună.

  Traian Basescu: (…) In plus, trebuie sa recunosc ca au marcat si o atitudine de dispret pentru ceea ce i-am rugat sa faca in interes national si am luat nota de chestiunea asta. Am luat nota si de lipsa de apetit a conducerii partidului de a-i mobiliza sa fie prezenti, si de lipsa de apetit a sefilor de grupuri de a-i mobiliza sa fie prezenti, si de lipsa de apetit a șefului de grup de a negocia cu celelalte partide din alianta un vot corect.

  Realizator: Ce inseamna ca ati luat nota?

  Traian Basescu: Pentru ca…

  Realizator: Ce consecinte va avea aceasta ‘nota’ pe care…

  Traian Basescu: In relatiile mele cu ei. Stiu ca nu mai am… nu mai pot avea sperante sa-i rog prea multe lucruri.

  Realizator: Deci veti renunta sa faceti ce ati facut saptamana trecuta, sa mergeti la grup, sa discutati cu parlamentarii?

  Traian Basescu: Da, da. M-am dus, am discutat, am ridicat chiar cazul Pasat. Este clar ca interesele sunt altele (…)

  Realizator: Si ce solutii mai aveti, daca propriul dumneavoastra partid ignora avertismentele pe care le dati?

  Traian Basescu: Doamna, stiti, nu mai este propriul meu partid.

  ETAPA II: Președintele Republicii merge la partid. 15 februarie, pe înserat. Întâlnire cu parlamentarii PD-L. Tema de interes național – cum facem să rămână PD-L la putere.

  Traian Băsescu: “Trebuie să începeţi să priviţi la realitatea anului 2012, care se apropie cu alegeri locale şi alegeri legislative şi să priviţi la posibile formule de a continua guvernarea”

  http://exasperat.wordpress.com/

 5. 5 Victor februarie 16, 2011 la 2:24 am

  Incompetenta nu poate fi combatuta cu incompetenti. Incompetenta se manifesta la nivelul intregii societati, este „normal” sa fii incompetent in Romania. Imi vine in minte raspunsul unei directoare de scoala atunci cand a fost intrebata de reporteri „cine raspunde in cazul in care se intampla un accident din cauza vechimii masinii cu care sunt transportati copiii la scoala?” femeia a raspuns zambind a proasta : „nu stiu”… Cum ii reformeaza imbecilul ala de la ministerul invatamantului, ala de zici ca este facut din l…, pe astia? Trebuie schimbat ceva in tara asta si cred ca educatia este cheia.

  Cel putin asa vad eu lucrurile. Altminteri ramanem in registrul de astazi cand o tara majoritar de incompetenti se ratoie la o clasa politica, evident, majoritar de incompetenti.

 6. 6 blogideologic februarie 16, 2011 la 6:55 am

  Ziaristul ROMULUS CRISTEA pune întrebarea : Care sector va scoate economia românească din recesiune? http://www.romanialibera.ro/actualitate/economie/care-sector-va-scoate-economia-romaneasca-din-recesiune-216865.html . Nu este vorba despre „sectoare economice”, ci despre tipurile de întreprinderi care pot extrage România din criza economică profundă în care se află. Or, în capitalismul românesc tradiţional dinainte de comunişti, tocmai IMM-urile constituiau osatura sectoarelor economice distincte de agricultură. Numai IMM-urile pot produce relansarea economică a României acum. Dar, atenţie!, funcţionarea eficientă a IMM-urilor este extrem de dependentă de legislaţie. IMM-urile au fost desfiinţate de comunişti, iar după 1989 şi până în prezent nu s-a reuşit elaborarea unui cadru legislativ favorabil în mod expres IMM-urilor. Această situaţie arată că România nu a ieşit încă din comunism.

 7. 7 Doru Coarna februarie 16, 2011 la 7:00 am

  Eu cred ca alta-i boala: dupa revolutie, succesul facil s-a dovedit a fi solutia suprema. Omul a inteles ca accederea este panaceu la toate si s-a conformat. Problema este ca, in fata atator exemple, trebuie sa fim de acord ca nu exista modalitate de a combate fenomenul, care este, din pacate, unul obiectiv. Mai mult, societatea nu are mecanismele necesare anihilarii.

  Astfel, tinerii isi doresc cariera fotbalistica, tinerele pe cea de fotomodel. Daca apoteotic, acestea finalizeaza intr-o cariera politica dupa model eba, inseamna ca Dumnezeu exista! Sau flacara aia.
  Problema este ca n-ai cum sa bazezi economia pe acestea doua, care oricum nu performeaza notabil.
  O a treia cale, scoala serioasa, a fost trasa in desuetudine iar cei care totusi o aleg vizeaza strict plecarea.

  Totusi, o coloana a cincea exista dle Nastase, a existat mereu si va exista mereu, in orice vremuri si in orice tara; ea va actiona pana cand se va putea spune: „astea-s vremuri?”, „asta-i tara?”. Intr-un final, se asteapta colonistii.

  Lucrurile astea s-au intamplat permanent, peste tot, unde n-am fost noi obisnuiti cu ele si le-am crezut simpla proza. Dar asta-i spilul in toate manariile, cand te prinzi este prea tarziu, ai pierdut. Altminteri, nimeni n-ar da de la el in cunostinta de cauza. Deci nimeni n-ar putea pierde. Deci nimeni n-ar putea agonisi. Astfel, raspunsul pare a fi INCONSTIENTA, caci numai inconstientul da de la el in cunostinta de cauza.

  Nu-i conjuratie, este inconstienta. Nu-s incapabili caci fac, mult rau dar fac, sunt inconstienti. Iar apoi, inconstientii aleg inconstienti, este firesc, se produce o adevarata segregare.

  Intr-o sectiune a societatii apar constientii si inconstientii, primii fac bine, ceilalti rau indubitabil. Greseala este ca cineva s-a gandit diabolic sa-i conjure pe cei din urma si ei atat au asteptat iar noi nici ca am crezut.

  Dar, pe principiul ca cel mai bun bucatar este foamea si cel mai bun dascal este saracia, avem asteptari ca sistemul, in partea sa constienta, se va regenera si insanatosi, trimitand in mod natural inconstientii catre punctele lor de plecare.

  Despre asta vorbeam mai sus, exista o coloana a cincea a inconstientilor, infiltrata si acoperita, deghizata, in randurile constientilor. S-o spunem clar. Ii vedem si pe aici, pe blog. Umple televiziunile si presa, institutiile statului.
  A-i lua in considerare inseamna a-i legitima, a-i face sa aiba sens.

  Lipseste in continuare „diabolicul pozitiv”, cel ce poate conjura partea constienta a societatii. Nu apare datorita coloanei aceleia.

 8. 8 George Ban februarie 16, 2011 la 8:10 am

  Domnule Adrian Nastase,

  De acord cu Dvs. Dar de ce nu vorbiti mai puternic despre asta? In fiecare saptamana, sa faceti o conferinta de presa si sa vorbiti despre incompetenta unei persoane. Si numai atat!

 9. 9 M.Voicu februarie 16, 2011 la 8:18 am

  @AN: “cetăţeanul să treacă la vânătoarea de incompetenţe…
  Să-i dibuiască pe cei incapabili… Şi să-i elimine treptat din viaţa lor.”
  1) Dacã plãtim taxe, tre’ sã se ezixte instituţii care sã optimizeze viaţa socialã. Mãsura e simplã: e.g.: A.N.I. face pe corectorul ”declaraţiilor de avere” ; pentru urmãri, ’ce cã n-are atribuţii ! Atunci, sã fie plãtiţi ca funcţionarii de la ”registraturã”. Prea mulţi au rang de secretar de stat – unde activitãţile STAU, sau fac STATistici. Incompatibilitãţile nu se rezolvã cu opţiune, ci cu înlãturarea celui care încãlcat restricţia legalã.
  2) Puneţi pe o masã cutii de chibrituri şi apoi rãsturnaţi-le de pe masã; dacã sunt mai multe, veţi avea, statistic, cutii cãzute pe toate feţele cãci, pe cazuri identice, legile statisticii, n-au excepţii. Dacã toate sunt cu faţa în jos, înseamnã cã şi-a bãgat… coada ! Arghezi zicea ceva de rãzãtoare…

 10. 10 popateapa februarie 16, 2011 la 8:36 am

  Dle Nastase vad ca de când am avut o critica la adresa alianței, cât și la adresa unor lideri locali din Oltenita , Nu mai îmi aprobați ping-urile. Regret sa vad asa ceva. Dragostea implica și o doza de atitudine critica pentru a îndrepta unele lucruri. Supunerea oarba duce la totalitarism și o abordare unilaterala a problemelor! Dragostea mea este PSD! Ceea ce am scris aici http://popateapa.wordpress.com/2011/02/16/apel-catre-bloggeri-interesati/
  cred ca se încadrează în ideea editorialului dvstra. Prefer sa scriu anumite lucruri pe blogul meu și apoi sa dau ping către alte bloguri pentru a nu ocupa prea mult spațiu în blogul gazdei! Mi se pare ceva de bun simt sa ocup mai puțin spațiu într-un blog decât postarea autorului! Acum am depășit limita și îmi cer scuze!

 11. 11 Pali februarie 16, 2011 la 8:45 am

  Daaaa,….ce bine zicea Titulescu !!! Cred ca am ajuns la vorbele lui,

 12. 12 Doru Coarna februarie 16, 2011 la 9:25 am

  @ exasperat,

  eu as interpreta ca omu’ nu mai are dusmani naturali, i-a invins pe toti si acum isi cauta menirea in a face rau „urmasilor” de prin pdl: intai ii piaptana pe cei cu probleme la dosar, apoi pe cei din aripa non-Nutzi, pt ca in final sa-i beleasca pe toti aratand cat de detasat este el de partidele astea, inclusiv de-al lui. Asta dupa ce aia s-au compromis definitiv, pe viata, furand fonduri si voturi pt domnia sa.

  Concluzia este ca dansul vizeaza un al treilea mandat, indiferent daca va fi sustinut de arcul de la guvernare sau de catre opozitie. Am scris atent si sustin. De ce? Pai daca ar hotari sa aduca opozitia la guvernare, sunt sigur ca treaba s-ar face fara suspendari ulterioare, s-ar renunta. Plus ca nu-l mai poate nimeni acuza de partizanat politic sau de lipsa de democratie; dom’le, s-a dovedit a fi un presedinte atat de bun, incat intr-un final opozitia insasi a conchis ca-i benefic Romaniei si trebuie conservat „en chef”.

 13. 13 Harabula februarie 16, 2011 la 9:26 am

  Articol bine scris.

 14. 15 Gabriela Savitsky februarie 16, 2011 la 9:50 am

  Trăim şi suntem într-o lume a interdependenţelor. Chiar dacă n-ar fi să dăm crezare niciunei teorii conspiraţioniste, nu putem să nu observăm că pe toţi incompetenţii îi promovează „cineva”. Am citit editorialul dvs. şi, la un moment dat, am izbucnit în râs. Nu, nu râdeam de ce aţi scris. De nu-ştiu-unde, a răsărit mugurul unui gând. Cum poate un om singur să se lupte cu un sistem incompetent? Chiar dacă, să zicem, vrea s-o facă. Va fi ridiculizat, pentru început. Apoi i se vor inventa tot felul de vini. Va fi „cercetat” de comitete şi „comiţii”. Va fi dezavuat. Va fi izolat. Se vor colporta tot felul de zvonuri bine dirijate. Dacă e bărbat, că e beţiv şi imoral. Dacă e o femeie, e curvă şi iresponsabilă. În final, ori se va da bătut, ori se va adapta, ori se va preface că a capitulat. Domnule Năstase. România este distrusă până în măduva ei. Până în ultima celulă. Capitalismul sălbatec s-a prefăcut dintr-unul de cumetrie într-unul de sistem. Osatura statului e roasă de cari mici şi harnici, interdependenţi. Sistemul imunitar al României nu se mai îndreaptă împotriva viruşilor şi bacteriilor care-o atacă ci, aşa ca-n Boala Basedow, se îndreaptă violent împotriva organelor vitale.
  România trăieşte şi respiră (încă) prim mulţi „nevăzuţi” care n-au capitulat. Prin acei zece înţelepţi pentru care Domnul va ierta Cetatea. Nu sunt zece, sunt mai puţini. Dar, poate, se vor mai adăuga.
  Toţi suntem scârbiţi de politicianism şi de populism. Toţi. Ne facem datoria să credem în alternativă, dar alternativa e şi ea grevată de tare. Unele, nevindecabile. Mergem în virtutea inerţiei pe principiul negării. Băsescu l-a negat pe Năstase. Lumea l-a votat. Băsescu a negat sistemul. Lumea l-a ales. Acum se confundă şi se identifică şi el cu „sistemul”. Va veni un altul care va nega sistemul şi-l va nega pe Băsescu. Lumea îl va vota. Şi? Ce poate să facă un om, un singur om? Împotriva unui sistem? Să moară ca un idiot cu ideile lui exaltate? Să devină martir? Poate nici nu va deveni martir – pete-n soare se pot găsi. „Dă-l dracu de nebun!” – vor zice şi vor trăi mai departe. Omul vrea să trăiască. În pofida a orice. N-o spun eu, o spun marii cunoscători ai sufletului omenesc. Chiar şi în ticăloşie, chiar şi cu jugul de gât, chiar şi în smârcuri, omul vrea să trăiască. E treaba celor care administrează viaţa cetăţii să le insufle dorinţa (şi să le dea posibilitatea, şansa) de a trăi demn (cum visaţi şi dumneavoastră) sau de a-şi târî lanţurile într-o existenţă mizeră. Pe asta mizează conclavul celor care i-au nimit şi-i controlează pe incompetenţi. Pe faptul că omul vrea să trăiască. Există o graniţă foarte subţire între ce e dispus să rabde un om şi ce nu mai e dispus să rabde. Îndată ajungem la ea. Şi furia creaturii iraţionale (de care vorbesc şi Le Bon şi Elias Canetti) nu alege.
  Nimeni n-a avut interesul să constituie o societate civilă coerentă şi puternică. Nu ne-o puteţi reproşa tot nouă. Noi am încercat (unii) să trăim (nu chiar în pofida a orice) şi să credem şi să le insuflăm forţă şi determinare celor pe care i-am propulsat să ne reprezinte. Din păcate, unii s-au dovedit indemni de credinţa şi iluzionarea noastră. Când ajung „acolo”, parcă le suceşte dracul minţile. Nu mai au nicio legătură cu realitatea. Trăiesc într-o proiecţie a propriei viziuni despre mărire şi devin amnezici. Sunt foarte puţini aceia care nu acceptă să le fie extirpată coloana vertebrală.
  Editorialul dvs. are efect.

 15. 16 Lili februarie 16, 2011 la 9:52 am

  Sper sa nu va suparati, dar o sa va contrazic. Sunt intru totul de acord cu starea natiunii descrisa de dvs, dar solutia propusa are un mare minus – nu are cine sa o puna in aplicare. Interesul marii majoritati fata de lucrurile care se intampla langa ei este zero, iar ce li se intampla chiar lor nu le trezeste decat cel mult o revolta interioara, dupa care este acceptat inexplicabil de usor. Am vazut de prea multe ori bunicute care se plangeau ca nu pot supravietui din pensia lor, dupa care se avantau cu vitejie in lupta pentru o sticla cu apa sfintita, sau mii de oameni care asteptau chiar si 24 de ore pentru a saruta niste moaste, dar cand e vorba sa protesteze, se asterne linistea. Daca protesteaza un sindicat, se gaseste un altul care sa spuna « noi o sa va aratam ca aducem mai multi oameni in strada, dar alta data », daca protesteaza profesorii – « sa nu se mai planga de salarii, ca si asa muncesc doar 4 ore pe zi », daca sunt pensionarii militari – « sa mai taca, si asa au pensii prea mari, ce, mananca cu sapte guri ? ». Acesti oameni vreti sa actioneze ?

  Suntem buni la vorbe, nu la fapte. Si asta putem vedea chiar si la opozitie. In afara de discursuri, programe si din cand in cand o motiune, altceva nu avem. Stiu ca este foarte greu atunci cand puterea da legi care nu numai ca incalca orice regula de bun simt, dar incalca si legislatia in vigoare, cand Constitutia este interpretata pana la absurd in favoarea lor, cand judecatorii Curtii Constitutionale isi incalca cu seninatate juramantul depus. Nu aveti majoritatea in Parlament, dar sunt convinsa ca daca TOTI parlamentarii opozitiei ar fi prezenti, ati reusi sa prindeti puterea pe picior gresit din cand in cand si sa mai corectati, pe ici pe colo, cate o lege.

  Sau, ca sa folosesc un exemplu recent, ar interzice vreo lege ca un partid (sau mai multe) sa organizeze un miting sau alta actiune/campanie pentru constientizarea pericolului etnobotanicelor ? Sigur ati fi reusit sa adunati mai multi oameni decat a reusit Radio ZU. Si ati fi aratat ca va pasa si de altceva decat lupta pentru putere (pe care, din pacate, multi o percep doar ca pe o lupta pentru interese personale). Da, sunt lucruri pe care le poate schimba si societatea, nu doar statul, dar nu uitati ca si partidele sunt parte a acestei societati. Puteti incepe cu actiuni in directii care nu tin de politica, doar pentru a-i (re)invata pe oameni sa fie uniti in fata unei situatii care, chiar daca nu ii afecteaza acum, ii poate lovi oricand si pe ei.

  Concluzia mea – incompetenta este doar un efect. Combaterea ei nu se poate realiza fara inlaturarea cauzelor. Inlaturati zidul dintre politica si populatie, spargeti cercul celor care fac politica doar pentru a obtine avantaje, si lucrurile vor incepe sa se schimbe.

 16. 17 Ghita Bizonu' februarie 16, 2011 la 9:56 am

  Sau mai pe sleau : dupa 1990 am inlocuit o mediocratie cu o idiotencratie iar incompetenta a devenit criteriu de promovare si eventuale sanctiuni dovezi de moralitate …
  Cu idiocratia nu are rost sa mai discutam (na de vezi consideratiile sexuale ale Lazarescului) .
  Incompetenta. Cica „comunismu” promova mediocritatea. Deci daca tpv X ori Y nu devenise director(printre altele fiindca era cam incompetent!) atunci sigur merita , trebuia promovat in democratie! Insa pe langa ca erau cam incompetenti aveau si unghii cam lungi.
  Sanctiuni ? Pai daca sa zicem ca fusese dat mai jos – sa zicem ptr hartuirea muerilor – a fost „persecutat” si deci trebuia despagubit. Apropos Harabula tovarasele care is faptele ,atel ptr care fusi persecutat politic ?!
  si bine-nteles ca mia sunt si niste interese ale altora. Bine servite de gasca fostilor activisti UASCR deveniti „societate civila” si directori de constiinte … ca nice ei nu exceleaza!

 17. 18 contele februarie 16, 2011 la 10:17 am

  Dacă era vorba de ultimii doi ani cred că m-ar fi plictisit articolul , m-am cam săturat ca Opoziţia să vadă numai bârna din ochiul Puterii iar Puterea numai bârna din ochiul Opoziţiei . Dar articolul se referă , în cea mai mare parte , asupra ultimelor două decenii . Obsedantele decenii …O schimbare de registru binevenită .
  Este evident că centrul de greutate e deplasat dar articolul pare mult mai echilibrat decât lasă să se înţeleagă iniţial titlul . Dacă lipsea morala , atenţionarea , din final era şi mai bine .
  A se citi şi cartea ” Conjuraţia imbecililor ” …Tot despre un fel de autism este vorba …
  P.S. Vor fi nickuri surprinse şi dezamăgite pe acest blog . Nu tu evrei , nu tu alogeni , nu tu ruşi , americani , comunişti , capitalişti , nu tu marţieni , unguri , vesteuropeni , ortodoxism …
  Într-o lume a scenariilor , când toată lumea e convinsă că americanii şi-au dărâmat singuri Turnurile , este riscant să afirmi că românii înşişi sunt cauza nenorocirii lor .
  De aceea spun : iată un articol curajos .

 18. 19 cristipetre februarie 16, 2011 la 10:28 am

  Stimate Domnule Adrian Năstase,

  Sunt de aceeaşi părere, în sensul că am convingerea fermă că România este inundată, este acoperită de o maree, de un tsunami de incompetenţă, nu numai în sfera publică dar şi în sectorul privat. Problema nu este nouă, dar s-a acutizat atât de dureros …

 19. 20 stefanescu violeta februarie 16, 2011 la 10:52 am

  REVOLTA….torr!!

  Ce cauti omule politic cat tine noaptea , la televizor?
  Acum mai nou faceti sedinte si la Basescu’n dormitor
  Si unde vreti sa mai impingeti gloata , unde mai manati turma?
  Acum ne plimbati si pe la vama , ca sa va pierdem urma.

  N-ati auzit ce spun forurile si bancile straine in poiana?
  Soptesc , cu gurile hulpave, ca nu mai sunt bani nici de hrana
  Si voua , cu perversitate absoluta , va ies numai minciuni pe guri
  De am ajuns sa nu ne pese , si sa o luam catre paduri.

  Ce constiinta aveti voi?, si’n ce oglinda miscatoare va priviti?
  Cum faceti fata acestui straniu joc si ce le spuneti la parinti?
  O lume vesnic in progres ne inconjoara , calatoare
  De ce noi stam numai pe loc , de ce nemernicia nu va doare?

  Si s-a desprimavarat din nou padurea’n tara
  Noi de rusine si obida , nici nu mai putem iesi-n afara
  Si numai tu romane , parca esti damnat sa gandesti haotic
  De aceea , si vin hoardele straine si ne privesc despotic.

  De ce ne-am izolat de toti vecinii in ura si singuratate ?
  Si-n loc sa le aratam la noi ce e frumos , s-aude numai clopotul cum bate?
  Si’n locul cugetarilor , Domnesti, cu glas duios din tainicul izvor
  V-ati strans o hoarda de nemernici , pe un parsiv si ipocrit covor.

  Si , din acea luminita din tunel, ce o zarim cat mai rarita
  Nu mai putem s’avem speranta si nicio clipa linistita.
  Ne infioara numai ganduri reci , desarte si vedem umbrele moi
  Cu revolta intrebam , ce viitor dam la copii, cand noi avem umerii goi?

 20. 21 Harabula februarie 16, 2011 la 10:55 am

  Asa cum am spus mai sus, articolul este bine scris. Scurt, fraza clara, limbajul bine stapanit si adecvat continutului.
  In presa noastra asistam la o criza a limbajului. In vacarmul general, pentru a atrage atentia, stridentele verbale sunt la ordinea zilei. Politicienii si ziaristii arunca pe piata ultimele rezerve ale dictionarului. Comunist, stalinist, marxist, fascist, legionar, nazist, hitlerist, utecist, ceausist etc. etc. sunt cuvinte la ordinea zilei.
  „Marii” ziaristi (un Cristoiu, sau un Popescu) apeleaza la limbajul scatologic sau sexual. Nu mai enumar cuvintele, din decenta.
  Daca Basescu spune despre Ponta ca asta tampit, nu se mira nimeni, daca Ponta zice despre Basescu ca este nebun, pare ceva normal.
  Cuvintele s-au demonetizat, nu mai au nici o valoare. Nu conteaza ce spui, conteaza tonul. Sau mai curand intentia cu care spul.
  Daca auzi o conversatie intre tigani, vei observa ca este presarata cu „manca-ti-as”, „imi bag”, „sa-mi moara” etc. Dar cuvintele n-au valoarea catastrofica cu care suntem obisnuiti. Pentru ei sunt cuvinte fara valoare, cuvinte de legatura, introduceri, sublinieri banale.
  Asa au ajuns si vorbele politicienilor nostri: cuvinte sterpe, care si-au pierdut vigoarea.

  Din moment ce cuvintele nu mai inseamna nimic, oamenii incearca sa-si descifreze intentiile dupa alte semne. Cauta sa descopere intentiile ascunse, interesele si legaturile de prietenie sau de rudenie.
  Chiar eu insumi pe acest blog, de cele mai multe ori sunt in imposibilitate de a comunica. Cuvintele nu-mi sunt percepute ca atare, sunt banuit de intentii ascunse, pedelism sau beneficiar al unor avantaje.
  „Limbajul i-a fost dat omului ca sa-si ascunda gandurile” este o vorba cinica. Din nefericire politicienii si ziaristii nostri ar putea spune ca „Limbajul i-a fost dat omului degeaba”

 21. 22 blogideologic februarie 16, 2011 la 11:08 am

  @ Gabriela Savitsky
  Doamnă, să recunoaştem un lucru pe care domnul Adrian Năstase nu are curaj să-l spună : Comunismul i-a tâmpit pe români ! Din 6 martie 1945 şi până acum. Adică de la Petru Groza şi până la nepotul său, Radu Filipescu.

 22. 23 Ioan februarie 16, 2011 la 11:12 am

  Scrieti „Cei mai mulţi dintre noi suntem dispuşi să credem că starea deplorabilă la care a ajuns naţiunea se datorează unui imens complot internaţional la care s-a raliat o coloană a cincea românească, mereu gata să ne trădeze interesele. Foarte puţini dintre noi am accepta ca în mult prea multe domenii, de mult prea mult timp, oamenii habar n-au de fişa postului pe care îl ocupă. Adevarul trebuie spus odata si odata si nu cu jumatati de masura” Da, place sau nu, a existat o coloana a cincea autohtona. Ea s-a creat din drojdia fostei societati care a acaparat la un semnal, dat tot la televizor, conducerea nivelului nivelului unu si doi ale productiei materiale; nivelul conducerilor locale si centrale fiind lasat de izbeliste inca din zilele imediate intamplarii din decembrie ’90. Primul pas a fost facut in februarie-martie ’90, apoi, ce noutate, au fost facuti si urmatorii. Si cine altul sa-l faca decat omu’ cu pulovaru’ rosu. Pe el l-am vazut la televizor in februarie-martie ’90; renuntase la pulovar. Probabil de la aeroport s-a proptit direct in sticla televizorului. Atunci, sublinia omu’ meu „oamenii muncii din intreprinderile de pe Bega, si-au luat soarta in propriile maini si au dat afara conducerile causiste, compromise” Si astfel talazul acela, care a evolut pana la nivelul valului de mal de mai tarziu, a lovit mai intai in Bucuresti si mai apoi s-a propagat in toata tara. Trebuie sa recunostem ca miscarea a fost maiastra si de inspiratie revolutionara; mai intai la Timisoara si apoi in tota tara. Eu cred ca valul acela de ura si dispret, fata de o elita tehica inzestrata cu o mare experienta si probitate profesionala, a fost unic printre manifestarile spiritului de turma; ajuns la apogeu la sfarsitul anilor ’90. De atunci, despre acea elita tehnica am citit cateva apreicieri confuze zilele trecute aici pe blog intr-o postare a lui @ dlnimeni; care a preluat un articol dintr-o publicatie nespecificata; dar a promis ca revine el insusi cu unele clarificari. Nu a revenit, eu il astept. Si eu am facut si fac parte, scuzata-mi fie vulgaritatea, din acea elita. Asa ca: nu stiu daca a existat si la noi o coloana a cncea. Stiu sigur insa ca exista un P Roman care trebuie sa-si primeasca papara pentru raul facut.

 23. 24 Ghita Bizonu' februarie 16, 2011 la 11:18 am

  Si sa discutam complictatile ineresate.
  ia vedeti va rog prostarea lu lacheu contelui ….si PS ul lui ..
  Ptr unii cojuratii din alea raporteaza ….

 24. 25 Bibliotecaru februarie 16, 2011 la 11:30 am

  Stimate Parlamentar,
  Mi-aş dori o Comisie Parlamentară de Anchetă care să cerceteze suspiciunea folosirii instituţiilor statului cu scopul unei activităţi de „Poliţie Politică”.

  http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/02/vreau-o-comisie-parlamentara-de-ancheta.html

  PS.
  Mă aştept ca şi alţi comentatori să susţină această cerere a mea.

 25. 26 un om de bine februarie 16, 2011 la 11:39 am

  PSD-ul nu s-a descurcat sa preia puterea, cu toata uzura pe care o sufera cei de la putere plus o criza economica plocon. Sa ne asteptam sa reuseasca mai bine in chestiuni mai complicate, cum ar fi guvernarea tarii?

 26. 27 Socrate februarie 16, 2011 la 11:44 am

  Un incompetent ajuns pe o functie de conducere va numi si se va inconjura numai de subordonati chiar mai incompetenti decat el, dar obedienti, care sa nu-i puna in pericol postul pe care il ocupa. Subordonatii sai procedeaza la fel, astfel incat se creaza piramide de incompetenti care strivesc si inlatura competenta. Intr-o societate normala se aplica principiul lui Peter, orice individ avanseaza ( mai bine zis este avansat ) pana la atingerea nivelului sau de incompetenta, prevenind proliferarea incompetentei la nivele superioare. In cazul nostru avem un presedinte incompetent pentru functia de presedinte pe care o ocupa, om care s-a dovedit incompetent pana si pentru functia de capitan de vas ( incendierea portului Rouen, ciocnirea unui vas de chei, etc.). Sa nu mai amintim de rezultatele obtinute ca primar al capitalei. Incalcand principiul lui Peter, electoratul l-a ales ca presedinte ( 2004 ). A doua oara, in 2009, s-a ales singur, prin fraudarea alegerilor, dar s-a mentinut pe postul de presedinte. Ne-am facut-o cu mana noastra si piramida incompetentei ( guvernarea ) ne striveste.

 27. 28 Viorel Dobre februarie 16, 2011 la 11:51 am

  Un articol bine scris. Pacat ca actiunile recomadate sunt utopice.
  „În­ce­pând cu primăria de lângă casa lui şi mergând până la dregătoriile cele mari ale statului.”

  Asta este o gluma. Buna, dar tot gluma. De ce? Pentru ca acum cativa ani, la un concurs de jurist la o primarie dominata de PSD, cu primar PSD, s-a prezentat o doamna care a luat toate examenele de la a doua facultate cea de drept cu 10, licenta cu 10 si mai era si sefa de resurse umane la o firma mare dar de stat (Pe vremea aia erau salarii mici, era prim ministru dl. Adrian Nastase, respecta tintele de deficit bugetar). A fost atat de buna ca i-a corectat pe cei din comisie cand spuneau balarii.
  Rezulatul concursului? Il banuiti cu totii.

  Asta era atunci, cand mai era un pospai de lege.

  Ce este acum? Stim cu totii.

  Sa facem ceva? DA. Ce? Inca nu stiu.
  Probabil ar fi interesant ca toti ce care lucreaza la stat sa dea examen pe post. Dar asta nu se poate, ca ei sunt functionari publici, si d-aia au dat spaga sa se angajeze, ca sa nu-i deranjeze nimeni.
  La fiecare 2 ani sa existe un examen pe post. Grila (Dar nu ca la examenul auto de la Pitesti). Cine-l ia, ramane, cine nu, lasa pe altcineva care ia examenul. Asa se elimina incompetenta. Asta inseamna curatenie.
  Daca ma duc eu sa fac curatenie in primarie, pun aia gardienii pe mine.
  Despre vecinii mei manelisti ce sa va zic? Ei sunt cu masinile, cu printesele, cu banii, cu dusmanii, ce sa le fac, ca ei doar atat inteleg!

  Multa sanatate tuturor.

 28. 29 Dragos februarie 16, 2011 la 11:53 am

  blogideologic: „Comunismul i-a tâmpit pe români !”

  da !

 29. 30 DanM februarie 16, 2011 la 12:01 pm

  Un articol bun care reflecta adevarata situatie din Romania. Dar e trist ca vedeti aceasta acum si nu ati vazut-o in urma cu 10 ani. Oricum este un castig, ca incepeti, cum spune @Lili sa”Inlaturati zidul dintre politica si populatie”.

 30. 31 Cornu februarie 16, 2011 la 12:37 pm

  @Dragos
  nu doar comunismul i-a tampit pe romanai, ci si materialismul dialectic, evolutionismul si alte aberatii metafizice …

  Inlaturarea incompetentei, redefinirea sistemului de valori, schimbarea mentalitatii, intoleranta la prostie, doar cu sprijinul bisericii se pot realiza.

  Felicitari pentru articol, trist dar adevarat.

 31. 32 contele februarie 16, 2011 la 12:38 pm

  Bibliotecaru

  Eu nu susţin această cerere a d-stră . Mi se pare o acţiune futilă .

  P.S. Asta este vestea proastă . Vestea bună este că v-am dat vestea proastă . De ce ? Vor fi curioşi care or să vrea să vadă la ce cerere m-am opus şi vă vor accesa blogul şi vor fi cei care mă acuză de partizanat politic . Aceştia din urmă vor veni , din convingere şi din adversitate faţă de mine , alături de d-stră în acest demers . Tot răul spre bine , ” binele ” însemnând în cazul de faţă reclamă gratuită .

 32. 33 vasile cj februarie 16, 2011 la 1:09 pm

  @dl adrian nastase
  oare cei care au scos rezultate electorale ca si cei de la cluj se incadreaza in aceasta categorie?

 33. 34 Gabriela Savitsky februarie 16, 2011 la 1:16 pm

  blogideologic,

  Dumneata când ţi-ai făcut studiile şi când te-ai construit ca intelectual? În ce perioadă, adică.

 34. 35 blogideologic februarie 16, 2011 la 1:18 pm

  @ Harabula
  “Limbajul i-a fost dat omului” să-l folosească numai în acord cu principiul identităţii din Logică, spuneau Miron Costin, Constantin Rădulescu-Motru, Constantin Noica. Dar “Limbajul i-a fost luat omului” de epoca fanariotă, de oprimarea comunistă, iar după 1989 de culturnicii GDS.

 35. 36 Victor februarie 16, 2011 la 1:31 pm

  Nu cred ca este corecta observatia „comunismul i-a tampit pe romani”. Eu as spune ca a promovat tampitii ceea ce este putin altfel. Le-a dat aripi tuturor analfabetilor, i-a promovat si practic s-a rasturnat o scara normala a valorilor. Ei , analfabetii au invatat ca locul lor poate fi oriunde (vezi Vanghelie si multi , multi altii), iar cei care intr-adevar merita sa conduca tara au invatat sa stea in spate, practic sa le fie jena sa-si expuna cunostintele la nivel de lidership. Asa as putea spune si eu, si chiar o fac, ca sistemul lor i-a tampit pe americani. Daca analizez insa in amanunt observ ca ei respecta principiul „omul potrivit la locul potrivit”. Asta este diferenta din punctul asta de vedere. A spune ca ne-a tampit comunismul este destul de neclar, eu nu consider ca m-a tampit comunismul, dimpotriva, cele mai multe acumulari le-am avut in perioada respectiva. Intr-o societate normala, exista oameni ca Basescu, ca Udrea, ca Vanghelie , dar stau in spate, stau acolo unde le este locul. A spune ca sistemul dinainte ’89 a creat tampiti este gresit dupa parerea mea. A promovat tampiti , asta este altceva. Desigur pot fi subiectiv pentru ca eu insumi am fost format in acele timpuri….

 36. 37 Karakas februarie 16, 2011 la 1:46 pm

  @blogideologic: „Comunismul i-a tâmpit pe români”

  Respect opinia fiecaruia. Nu sunt insa de acord cu aceasta generalizare. La fel de bine pot sa spun: „capitalismul i-a prostit pe romani”. Eu am invatat in timpul comunismului, am facut o facultate. Lasind la o parte partea dogmatica a curricumului (Socialism stiintific etc), care de altfel o regasim in capitalism in forma venerarii pietelor si a libertatii cu orice pret, cred ca am beneficiat de o educatie foarte buna, care mi-a folosit in capitalism mai mult decit in comunism.

  As spune insa ca fiecare se timpeste sau nu pe pielea lui. Si in comunism, dar mai ales acum in capitalism, depinde foarte mult de fiecare individ sa studieze si sa stie ce sa aleaga. Ambele sistem au avut insa smecherasii sai, cei care s-au fofilat prin diverse grupuri care i-au propulsat in pozitii importante in stat, motivatia lor insa fiind alta decit a servi interesul public. Sa luam un exemplu recent de coruptie care transpare dintr-o telegrama a Ambasadorului Taubman din 31 iulie 2008, „scursa” prin WikiLeaks:

  „In a meeting on July 25th with the Ambassador, the
  regional Boeing representative, Monte Frazier, shared an
  allegation that EADS may have offered 3 percent of the sales
  price of any eventual Airbus purchase as bribes to officials
  in the Romanian Government”

  http://213.251.145.96/cable/2008/07/08BUCHAREST608.html

  Se pare ca, reprezentanti ai Ministerului Transportului, ar fi cerut 3% din afacere, pentru ei, adica mita, in cazul in care ar fi favorizat un contract cu EADS versus Boeing, pentru achizionarea de aeronave pentru TAROM.

  Dar, sigur, microfoanele DNA nu aveau cum sa ajunga acolo unde trebuia un cazul asta. Si nici nu aveau cum sa il intervieveze pe reprezentantul Boeing ca sa afle mai mult. Ploua in ziua aia. De mult mai mult interes insa pentru putere sunt arestarea si anchetarea liderilor PSD, si in curind, ai USL.

 37. 38 blogideologic februarie 16, 2011 la 2:03 pm

  @ Gabriela Savitsky
  Doamnă, sînt deşcă veche. Arestat de securitate în 1956, pentru manifeste anti-sovietice în samizdat şi organizarea unui grup care le răspândea în oraş. Constantin Ticu Dumitrescu spunea că luptătorii anti-sovietici din 1956 erau „fascişti români” care nu vor fi niciodată iertaţi.

 38. 39 Cârcotaşu februarie 16, 2011 la 2:08 pm

  @ Gabriela Savitsky zice:

  Dumneata când ţi-ai făcut studiile şi când te-ai construit ca intelectual? În ce perioadă, adică.

  😆 Fix în perioada în discuţie! Şi e produs al şcolii româneşti! 😆

 39. 40 Gabriela Savitsky februarie 16, 2011 la 2:51 pm

  blogideologic,

  Îmi pare rău pentru dumneata.
  Ştiu – din cărţi, desigur – că suferinţa ar trebui să ne desăvârşească.

 40. 41 yahoo februarie 16, 2011 la 3:28 pm

  Legat de tema incapabililor si de ce spune @blogideologic la 6:55 am: Guvernul a comandat o strategie de dezvoltare a IMM pentru 2009-2013, pe care au facut-o anul trecut KPMG si Finas Consulting. Este inca pe site-ul Ministerului Economiei, are vreo 230 de pagini. Acum, vine Andreea Vass sa spuna ca n-a fost multumita de strategie si ca a comandat una noua, tot de la KPMG, care o sa fie gata la sfarsitul lui februarie. Cine raspunde de banii astia aruncati pe geam?? Pentru ca nu cred ca prima strategie a fost ieftina si nici nu cred ca a doua intra in pretul primei, doar asa fiindca nu i-a placut lui Vass.
  http://www.bloombiz.ro/cariere/mecma-isi-propune-cresterea-cu-10-a-numarului-de-firme-si-de-angajati_1487445

 41. 42 Adrian Balgradean - Deva februarie 16, 2011 la 5:53 pm

  D-le Nastase , am 42 de ani si credeam ca am vazut multe la viata mea, dar de cand acesta creatura numita Basescu a intrat cu forta in viata mea(si a altora!) nu trece o zi sa nu ma mai mir de cate ceva! Cred ca acest individ a depasit toate recordurile Guiness Book referitoare la tupeu, nesimtire, impostura si incompetenta ! Acest „domn” hidos -la chip si la suflet- care nu are nimic sfant in el , a ajuns sa terorizeze direct sau indirect milioane de romani si cred ca a cauzat mai mult rau decat toate inundatiile si cutremurele din ultimii 100 de ani. Toate acestea prin simpla speculare a slabiciunii oamenilor: frica , foame , teroare,santaj, mita …sau prin conjuncturi politice asa-zis favorabile si anume asocierea cu tradatorii (UNPR) sau partide oportuniste (UDMR) carora le convine o Romanie slabita,umilita si in genunchi , pt. a-si atinge planurile iredentiste!
  Sunt complet socat de ceea ce se intampla in aceasta tara si de personajele care defileaza in prim planul politicii romanesti : personaje slugarnice , avide de putere, lipsite de educatie si incompetente , caraghiosi , capabili de orice compromis pentru a-si mentine puterea…Si astfel ma obsedeaza o intrebare: Ce anume poate aprecia un om normal la un individ de teapa lui Basescu ?

 42. 43 abc februarie 16, 2011 la 5:54 pm

  …din pacate, nu sunt doar incapabili…sunt esentialmente malefici!

 43. 44 blogideologic februarie 17, 2011 la 2:06 am

  @ Gabriela Savitsky
  Nu eu sînt problema. Comunismul a adus Limba Română într-o stare de sărăcire conceptuală cumplită. Aceasta e problema.

 44. 45 Gabriela Savitsky februarie 17, 2011 la 9:00 pm

  blogideologic

  Pe vremea comunismului nu auzeai toată ziua pe stradă, în tramvai, în curtea şcolii şi liceului adolescenţi care la două vorbe să spună trei obscenităţi.
  Profesorii nu erau trataţi ca nişte cerşetori.
  Medicii nu erau consideraţi impostori şi şpăgari.
  Inginerii nu erau consideraţi incapabili şi cretini.
  Şi Culturii nu i se aloca niciodată 0,001% din Buget.
  Foarte mulţi dintre marii scriitori de astăzi (te asigur că există) s-au format atunci. Din lipsuri. Cu cărţi copiate la linotip. Printr-o solidaritate uriaşă. Din sete de cultură. Azi suntem ocupaţi cu manelele, ţâţele şi silicoanele.

  Să nu mă înţelegi greşit; nu fac o apologie a comunismului. Am trăit 21 de ani în acel sistem. Am trăit 21 în acest sistem. Capitalism cavernos, putrefact, de impostură. Avem (trăim) vârful acestui tsunami. În România. Noi.
  Săptămâna viitoare vor începe arestarile (de faţadă) printre medicii de medicina muncii, care acordă certificate de handicap. Apoi vom avea arestări printre funcţionarii publici. România este în arest preventiv. Asta ţi-ai dorit tu în decembrie 1989. Sunt unii care susţin că n-am avut o revoluţie, în decembrie. Că a fost o mascaradă organizată de diverse agenturi. Eu sunt dintre aceia care şi-au riscat viaţa şi libertatea înainte să înceapă manifestaţiile în Bucureşti. Nu poate nimeni să-mi spună că nu ştiu ce am trăit. Şi nici să nu îndrăznească. Şi nu am crezut că România va ajunge în genunchi în faţa marii finanţe, că ne vom distruge industria şi agricultura, că ne vom bate joc de învăţământ şi că vom distruge sistemul de asistenţă sanitară. Am crezut că ne vom reconstrui ca japonezii, că vom ajunge în câţiva ani o naţiune prosperă, liberă, educată, civilizată. Sigur, atunci nu ştiam cum funcţionează noul imperialism.
  Ar fi bine să încetăm cu lecţiile şi cu comparaţiile. Ar fi bine dacă am auzi, din când în când, legea morală adânc îngropată sub spoiala acumulărilor de tot felul.

 45. 46 M.Voicu februarie 17, 2011 la 10:53 pm

  @blogideologic, februarie 16, 2011 la 2:03pm
  @Gabriela Savitsky, februarie 17, 2011 la 9:00pm
  Vãzui astãzi dupã-amiazã, la B1TV, “CELEBRUL 702”. Doamne!, ce distribuţie – mari actori ai României începutului anilor 60’ (Gãrdescu, Cazaban, Finteşteanu, Beligan, Ciubotãraşu …) şi aceia care aveau sã devinã mari (Florin Piersic, Mihãilescu-Brãila …), şi Marile Doamne din distribuţie – care n-a mai fost datã în transmisia TV, cã trebuiau sã urmeze “reclamili” – IRONICÃ RECONFIRMARE A SUBIECTULUI PIESEI.
  Dragã Gabriela Savitsky, cautaţi o ocazie sã-l vedeţi pe îndelete.
  Domnule Filipaş, poate sunteţi mai tare, sã nu lãcrimaţi şi Dumneavoastrã cã “povestea-i a ciocanului ce cade pe ilãu”
  Salute, M.V.

 46. 47 marius februarie 18, 2011 la 12:48 pm

  D-le presedinte Adrian Nastase
  referitor la incapabili si la ceea ce spuneti despre acestia v-as sugera totusi sa-i cautati si in randurile PSD
  in acest sens va trimit aici un link din presa salajeana sa vedeti exact firul unei povesti de anulare a alegerilor partiale pentru primar in comuna Almas,poveste din care PSD Salaj a iesit extrem de sifonat.

  http://www.salajeanul.ro/index.php?cmd=article&artid=19518

  acest episod confirma tot ceea ce am spus pe acest blog referitor la faptul ca cel putin in PSD Salaj lucrurile merg prost iar oamenii fideli partidului si cu stiinta de carte au fost inlaturati sau marginalizati,
  consecinta o puteti vedea acum si este vizibila pentru tot judetul


 1. 1 Apel catre bloggeri interesati « Popateapa's Blog Trackback pe februarie 16, 2011 la 8:27 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat asta: