Dezbatere la Fundatia TITULESCU

Fundatia Europeana Titulescu va invita la dezbaterea pe marginea cartii „URSS a murit, traiasca Rusia!” , scrisa de Helene Carrere d’Encausse.  Participa si E.S. dl Ion Iliescu, autorul Cuvantului introductiv.

Dezbaterea are loc joi, 27 ianuarie 2011, orele 11,00, la Casa Titulescu, sos. Kiseleff, nr.47

5 Responses to “Dezbatere la Fundatia TITULESCU”


 1. 1 Fragmentarium Politic ianuarie 26, 2011 la 6:22 pm

  Nu trebuie sa ne para rau de URSS, a murit pe mana lui si, mai ales, din naivitate. Prea facuse din propria-i ideologie o „catusa”, care-i ingradea posibilitatile de reactie, fapt care a fost speculat la maximum, cu niste consecinte dezastruoase… Regula campului de lupta e simpla: nu-ti poti invinge adversarul daca nu te lupti cu aceleasi arme, cel putin… Si ar mai fi una: nu trebuie sa ramai „incremenit” intr-un proiect strategic. Numai din unirea unor mijloace adecvate (ca tarie) cu o strategie flexibila (ca multiplicator de forta) poate rezulta victoria. Ia sa privim la China, cum a preluat „armele capitaliste”, cum s-a schimbat raportul de forte si, implicit, sortii de izbanda. Privind Rusia, cred ca ar trebui sa iesim din stereotipul fricii si sa o privim printr-o prisma pragmatica si cooperativa, mai ales ca geopolitic suntem vecini, dar si in virtutea multor alte lucruri care ne leaga, dar care in ultimii ani au ramas in umbra (sa nu uitam energia care vine din gandire, de unde si indemnul de a fi atent la ceea ce gandesti, pentru ca s-ar putea sa se si implineasca: pentru a-ti apropia binele, in primul rand trebuie sa ti-l doresti !). Asa ca nu ne putem decat asocia lui Helene Carrere d’Encausse si sa rostim odata cu aceasta: “URSS a murit, traiasca Rusia!”.
  PS: Regret ca nu pot ajunce la dezbatere, cu siguranta va fi un a extrem de interesanta, mai ales daca este prezidata de ES Dl Ion Iliescu.

 2. 2 Pali ianuarie 26, 2011 la 6:29 pm

  URSS nu a murit,…parerea mea,…”apucaturile” uresesiste continua …

 3. 3 blogideologic ianuarie 27, 2011 la 5:04 am

  Fragmentarium Politic spune : +Asa ca nu ne putem decat asocia lui Helene Carrere d’Encausse si sa rostim odata cu aceasta: “URSS a murit, traiasca Rusia!”.+
  Cu toată stima, dragă domnule Fragmentarium Politic, dar eu mă disociez la modul cel mai categoric de această opinie. Constat că doamna Hélène Carrère d’Encausse aderă cu multă iubire la ideologia Montesquieu-Voltaire, valul facilitator care a construit în secolul XVIII Rusia imperială, expansivă şi opresivă. Hélène Carrère d’Encausse mai crede şi în ideologia de surfing prin care Rusia s-a transformat în URSS (cum demonstrează Simon Sebag Montefiore) şi înapoi. Rusia lui Putin şi Medvedev este de fapt Rusia căzăcească primitivă, bazată pe nagaică şi knut ca instrumente fundamentale „generatoare de progres”. Nu ştiţi ce iad rusesc adus de Putin şi Medvedev îi oprimă chiar în prezent pe românii din Chişinău ! În secolul XIX, contele Lev Tolstoi descria în Bucureşti (unde citea Coranul cu multă atenţie) resemnarea românească în faţa istoriei. Chiar şi actualmente citesc cu surpriză pe Internet : +Mioriţa noastră [este] emblema României, a resemnării în faţa soartei vitrege. Când ruşii au ca ideal naţional „Cântecul despre oastea lui Igor!”+ Chiar aşa? Louis-Paul-Marie Léger, André Mazon, Edward Keenan (printre alţii) au demonstrat convingător despre „Cântul oştii lui Igor” că este metanarativ apocrif ce apărea ca din neant exact la 11 ani după tratatul de la Kuciuk Kainargi! Ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon a fost prânz gratuit ce a hrănit spre veşnică înflorire ideologia lui Karamzin ce afirmă, într-o stilată limbă rusă, că românii trebuie ucişi la fel cum au omorât americanii dominatori pieile roşii pentru a face posibil Progresul!

 4. 4 Fragmentarium Politic ianuarie 27, 2011 la 10:54 am

  Stimate domnule Blog Ideologic, va multumesc pentru reactie, pentru ca imi da prilejul de a spulbera orice perceptie eronata care ar putea apare in legatura cu comentariul meu. Cred ca investiti prea multa energie (aproape pasionala, iar unde e pasiune nu e nici obiectivitate) fata de un titlu de carte care poate avea mult mai multe interpretari decat cea pe care i-o acordati. Mai ales cand acesta vine de la o femeie, cum este venerabila doamna Helene Carrere d’Encausse (n. 1929), reputat istoric si membru de onoare al Academiei Romane, specialista de necontestat in istoria Rusiei (este autoarea lucrarii, extrem de documentate istoric, „Imperiul Eurasiei. O istorie a imperiului rus de la 1552 pana astazi”). Desigur, frantuzoaica fiind, autoarea nu putea alege un alt titlu mai bun decat cel inspirat de propria-i cultura, „Le roi este mort, vive le roi”, pentru a exprima ideea de renastere a Rusiei, al carei adevarat moment a fost dat de esuarea puciului militar din 1991, regizat de nostalgicii comunisti. Aceasta este cheia titlului, a murit totalitarismul sovietic, traiasca democratia rusa ! Este adevarat, lucrurile nu se pot schimba peste noapte, dar semnalul politic si cadrul creat sunt importante, iar declaratia lui Vladimir Putin, din august 2000 este semnificativa pentru vointa politica: “Rusia este şi va fi întotdeauna o ţară europeană prin geografia sa, prin cultura şi prin voinţa de integrare economică”. Desigur, istoria knutului si a nagaicii, despre care foarte bine amintiti, este una reala, dar, din punct de vedere politic devine contraproductiva cand o proiectam in mod absolut asupra prezentului sau viitorului. Eu cred, aproape ca o profesiune de credinta, ca pentru progresul politic este foarte important ca trecutul sa nu devina o stavila in calea viitorului. Acesta ar fi si motivul pentru care mesajul autoarei, din finalul cartii, ar trebui subscris:“în loc să ne temem de Rusia, ar fi timpul să încercăm să o înţelegem, să înţelegem că, împărţită între două lumi, această ţară imensă se identifică totuşi cu Europa şi că tot cu Europa vrea să-şi împartă în continuare destinul”. Cat priveste pranzul gratuit oferit politicienilor din estul salbatic de catre ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon, este corect ceea ce spuneti, dar ar trebui adaugat ca acelasi pranz a fost oferit, nu gratis, ci pe bani grei, si celor din vestul la fel de salbatic.

 5. 5 Ghita Bizonu' ianuarie 27, 2011 la 8:22 pm

  Apai mai dragilpr vorbitti cam fara rost de nagaica … Aia e buna sa dai unor hoholi buna ziua .. ca baza este shashka !!! si bratul ce o manuieste dobaci taind si capete drepte si capete plecate !!!! pana ce se apreciaza dulceata .. nagaicii !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: