Tristan Tzara – Henri Matisse

Tristan Tzara este o mare enigma pentru mine. Mi se pare extraordinara deschiderea culturala pe care a propus-o. Pornind de la Cabaretul Voltaire din Zurich si influentand, apoi, major, cultura europeana sau pe cea brazililiana.  In acelasi timp, unele din lucrarile lui par oarecum artificiale… Urmaresc, de ani de zile, destinul sau extrem de sinuos ( inclusiv din punct de vedere politic), inceput la Moinesti, in 1896 si incheiat la Paris, in 1963.

In zilele acestea, de (semi)vacanta, am reluat obiceiul lecturilor din zona literara. Am inceput cu o carte a lui Tzara, „Midis Gagnees”, o carte de poeme cu opt desene de Matisse. Am remarcat ca cele mai multe dintre volumele sale au ilustratii semnate de nume celebre – Marcel Iancu (o carte din 1916), Arp (1918, 1920), Picabia (1924), Juan Gris (1925), Miro (1930) etc. De altfel, Miro a ilustrat si o carte a sa, de dupa razboi, la Fundatia Maeght, „Parler seul”. Pot fi adaugati Henri Laurens, Andre Masson si  multi altii.

Iata si o relatie speciala cu Matisse, care i-a ilustrat  aceasta carte in 1939 dar care ii va ilustra si „Le signe de vie”, in 1946. De altfel, unul din poemele din 1939, „Le jour apprenti”, este dedicat lui Henri Matisse. Va redau un fragment :

„le sommeil aux pattes chaudes de gibier

pousse les alluvions dans leur orbite

l’oasis tresse dans la lumiere des gongs

et les danses ou l’or s’infiltre par les plaintes

longues entailles de l’oubli filles du desert rendus aux vent”

Interesant si poemul „Espagne 1936”  sau „Sur le chemin des etoiles de mer”, dedicat lui Federico Garcia Lorca.

Desenele lui Matisse sunt schite de portrete feminine, realizate cu simplitatea cunoscuta.

Am rasfoit si un alt volum al sau, „La Fuite”, „poem dramatic in patru acte si un epilog”, lucrare ce mi-a adus aminte de piesa de teatru a lui Ionesco, „Jacques sau supunerea”, avand ca personaje : Tatal, Mama, Fiul, Fiica, Recitatorul, Prima Recitatoare, A Doua Recitatoare. In piesa lui Ionesco , toate personajele se numesc Jacques – Jacques Tatal, Jacques Mama, Jacques Fiul iar „intriga” se leaga de efortul de a-l convinge pe Jacques Fiul sa se insoare cu Roberta I, apoi cu Roberta II.

„La Fuite” a fost prezentata pentru prima data, in spectacol-lectura, la 21 ianuarie 1946 la Theatre du Vieux-Colombier, in regia lui Marcel Lupovici. Piesa lui Ionesco a avut premiera in 1955.

Volumul pe care il am, intr-o editie „populara”, de la Gallimard, din 1947, are un ex-libris Pierre Cheymol. Cheymol a publicat, la sfarsitul anilor ’80, o carte despre poezie, „Aventures de la Poesie”, in care un capitol este intitulat „La bete Dada”, cu referiri la Tzara.

O alta carte „ciudata” a lui Tzara, pe care am rasfoit-o, se numeste „L’Egypte face a face”, cu fotografii de Etienne Sved, publicata la Lausanne. in 1954. Un fel de carte de promovare turistica, dar cu superbe citate din literatura si filosofia egipteana. Fotografiile in alb/negru, prezinta imagini din antichitate si imagini din viata de fiecare zi, fata in fata.

„Il y a eu une enfance de l’humanite”, scrie Tzara in prezentarea sa, intitulata „L’art et la vie aux sources intermittente ou continues de l’Egypte”.

Oare, ne intoarcem acolo?

Reclame

36 Responses to “Tristan Tzara – Henri Matisse”


 1. 1 Vasile, decembrie 29, 2010 la 11:54 am

  Ei, urmeaza contracomentariile specialistilor si laudele colegilor!

 2. 2 Harabula decembrie 29, 2010 la 12:31 pm

  la chanson d’un dadaïste
  qui avait dada au coeur
  fatiguait trop son moteur
  qui avait dada au coeur

  l’ascenseur portait un roi
  lourd fragile autonome
  il coupa son grand bras droit
  l’envoya au pape à rome

  c’est pourquoi
  l’ascenseur
  n’avait plus dada au coeur

  mangez du chocolat
  lavez votre cerveau
  dada
  dada
  buvez de l’eau

  II

  la chanson d’un dadaïste
  qui n’était ni gai ni triste
  et aimait une bicycliste
  qui n’était ni gaie ni triste
  mais l’époux le jour de l’an
  savait tout et dans une crise
  envoya au vatican
  leurs deux corps en trois

  ni amant
  ni cycliste
  n’étaient plus ni gais ni tristes

  mangez de bons cerveaux
  lavez votre soldat
  dada
  dada
  buvez de l’eau

  III

  la chanson d’un bicycliste
  qui était dada de coeur
  qui était donc dadaïste
  comme tous les dadas de coeur

  un serpent portait des gants
  il ferma vite la soupape
  mit des gants en peau d’serpent
  et vient embrasser le pape

  c’est touchant
  ventre en fleur
  n’avait plus dada au coeur

  buvez du lait d’oiseaux
  lavez vos chocolats
  dada
  dada
  mangez du veau

  Trïstan Tzara (1923)

 3. 3 Jr. decembrie 29, 2010 la 12:58 pm

  Unde adică să ne întoarcem? Mi-i teamă că nu multă lume a citit şi înţeles conţinutul cărţilor pe care le răsfoiţi dumneavoastră! Am răsfoit şi eu între două pahare cu vin „Chiriţa în provincie” a lui Vasile Alecsandri; Doamne ce asocieri am putut să fac şi ce imagini am creat, că am râs cu poftă după foarte mult timp. Dacă e vorba de lumea coanei Chiriţa, atunci, DA, ne-am întors înapoi! Nu a încălecat Elena Udrea armăsarul cel mai zbengos precum Chiriţa? Deosebirea e că bătrâna chiriţoaia mai curajoasă se războia năpraznic cu toţi argaţii, pe când Elena Udrea a făcut în pantaloni!
  Chiriţa:
  _Ioaneeeee! Ce m-ai cocoţat pe mârţoaga asta amărâtă şi mă laşi să stau ca un jandari pe soclu’ în mijlocul drumului?! (replică aproximativă)
  Elena Udrea:
  _Noi suntem urmaşii lui Trăian!!! (cu dejecţiile în pantaloni)
  Să nu mori de râs?! Dă-i dracului de PeDeLişti cu chiriţoaia lor cu tot.

 4. 4 Pali decembrie 29, 2010 la 1:46 pm

  Da,foarte posibil ! Cred insa ca, societatea romaneasca seamana tot mai mult cu un tablou a lui Joan Miro pictat in anul 1931 ….”L’Air” !

 5. 5 Dragos decembrie 29, 2010 la 2:28 pm

  @Pali

  este ca-i dat dracu’ goagăl asta ?

 6. 6 George Ban decembrie 29, 2010 la 3:07 pm

  @Harabula

  Linisteste-te, am inteles, am inteles: esti cult in cap…

 7. 7 George Ban decembrie 29, 2010 la 3:17 pm

  古池や

  蛙飛込む 

  水の音

  Matsuo Basho (1682)

 8. 8 blogideologic decembrie 29, 2010 la 4:41 pm

  Atât Fernando Arrabal, cât şi Dominique Noguez interpretează bizareriile societăţii construite de Lenin în Rusia ca pe o aplicaţie a ideologiei dadaist-leniniste. La Cabaretul Voltaire din Zurich, Tristan Tzara şi V.I. Lenin ar fi creat ideologia dadaist-leninistă în anul 1916.

 9. 9 blogideologic decembrie 29, 2010 la 4:59 pm

  +“Il y a eu une enfance de l’humanite”, scrie Tzara in prezentarea sa, intitulata “L’art et la vie aux sources intermittente ou continues de l’Egypte”. Oare, ne intoarcem acolo?+
  Universalismul cultural a fost inventat în Egipt, la Sais, pe vremea dinastiei XXVI. Thales şi Pitagora îşi iau de acolo ştiinţa. Protocronismul românesc, prin zamolxism, tocmai aceasta afirmă, integrarea lumii noastre vechi în acel universalism cultural de sorginte saitică. Tristan Tzara are şi el intuiţiile sale protocroniste, ceea ce nu este chiar de mirare la Tzara. După cum invers, se poate zice în glumă că zamolxismul este puţin dadaist.

 10. 10 blogideologic decembrie 29, 2010 la 5:15 pm

  „Din peste 700.000 de companii, câte erau înregistrate la Registrul Comerțului în 2007, au dispărut circa 650.000.” Sursa http://capitalismpepaine.wordpress.com/2010/12/28/2011-romania-ai-intrat-in-anul-mortii/

 11. 11 nimrod decembrie 29, 2010 la 5:36 pm

  Oarecum în spirit dada, nemţii, ca şi anul trecut, au rămas în pană seacă de sare pentru tratarea drumurilor. Urmează să o aducă din Chile şi America de Nord, ambele locaţii, bag seamă, mult mai aproape decât, să zicem, Cacica.

  Pe de altă parte, am trecut Cabaretul Voltaire (habar n-aveam, prefer pictura) pe lista ţintelor de la Zurich, pentru la vară. Am înţeles că a fost salvat, renovat şi duduie… Mulţumesc frumos.

 12. 12 Doru Coarna decembrie 29, 2010 la 6:26 pm

  Nu-i un subiect de succes. Un evreu ametit si speriat de razboi, dar care a pus vartos umarul, totusi, la reconstructia postbelica a afacerii culturale cu ape tulburi. Insa in apele tulburi, prada si pradatorul traiesc biblic…

  Cred ca doar omul eliminat din contextul sau isi poate proba valoarea, dar contextul, desi inhiba, o confirma.

 13. 13 Cezar decembrie 29, 2010 la 6:47 pm

  De multe ori am senzatia ca ne-am întors oarecum (in special socio-economic) la primele decade ale secolului 20 dar arta diferă. Arta tine cont de istoria sa si sa straduieste constant sa evite repetitia chiar si atunci repeta.

 14. 14 Traian Tzara decembrie 29, 2010 la 6:53 pm

  Adrian Nastase: „Tristan Tzara este o mare enigma pentru mine”. Hm,…
  Am auzit ca Traian Basescu a rezolvat deja chestiunea cu acest Tristan Tzara: i-a dat telefoanele la ascultat si a pus filajul pe urmele lui. O sa se dea pe surse, in Evenimentul Zilei, stenogramele. La ciuruit!

 15. 15 Mihnea Georgescu decembrie 29, 2010 la 8:03 pm

  Noi nu am ieşit niciodată din „Ţara Egiptului”… (Mizraim)…

 16. 16 Harabula decembrie 29, 2010 la 9:17 pm

  @Doru Coarna
  Ar fi bine sa te rezumi la injuraturi la adresa lui Basescu, sa te plangi de saracie sub regimul lui si sa spui cat era de bine cand era Nastase premier.
  Dar nu te baga in literatura.
  1. Nu este nevoie neaparata nevoie sa-l citesti pe Marcel Proust in franceza.
  „In cautarea timpului pierdut” a fost tradus si editat integral in limba romana.
  2. „In cautarea timpului pierdut” nu a fost scris „dintr-o rasuflare” cum pretinzi. Cuprinte sapte romane, unele in doua volume, incepand cu „Du cote de chez Swan” in 1913 si terminand cu „Le temps retrouve” in 1927.
  3. Nici nu poate fi vorba de comparatie cu „filmele de mucava”.
  Romanele lui Proust sunt scrise la persoana intai. El este genial tocmai prin introspectie.
  Camil Petrescu a fost influentat de catre Proust in „Ultima noapte…”. Este vorba despre trairea subiectiva si concentrata timpului, pe care Camil incearca s-o insinueze prin notele de la subsol.
  4.Ai auzit d-ta ceva privitor la ultimele volume si moartea sa. Este ceva adevarat in ce spui.Verifica din cele mai obisnuite surse de informatii (Wikipedia, de exemplu)
  5. In privinta aprecierilor d-tale privitoare la Tristan Tzara, daca taceai filozof ramaneai.

  Stimate domn, nu-i nici o nenorocire sa nu fi citit un scriitor, chiar genial. Fie din lipsa de timp, fie ca nu ne-am intalnit cu opera sa, fie ca nu avem organ pentru o anumita literatura.
  Grav este sa ne dam cu parerea despre lucruri in care suntem ignoranti.

 17. 17 Pali decembrie 29, 2010 la 11:00 pm

  @ Dragos

  Salutare ! Te-ai externat deja ? Omul cat traieste invata ( de unde si cat ,…fiecare dupa posibilitati ) dar sunt ferm convins ca v-au predat aceasta zicala la sedinta de sector portocaliu !

  P.S.

  Este…… dar intimplator spre marea ta disperare sunt colectionar si mai cunosc si eu cate ceva !

  P.S. 2

  Esti platit per postare sau la vrac ?

 18. 18 abbilbal decembrie 30, 2010 la 12:51 am

  Şi pentru că astăzi suntem în 30 decembrie, ne mai desparte o zi până la Noul An.
  Vă doresc domnule Năstase să aveţi parte de o viaţă lungă şi sănătate.
  Anul care vine să vă aducă bucurii peste bucurii şi să petreceţi anul în tihnă, linişte şi pace alături de familia dumneavoastră.
  LA MULŢI ANI ! pentru dumneavoastră, familie şi colaboratori.

 19. 19 nimrod decembrie 30, 2010 la 12:59 am

  @Doru Coarna,

  Spuneţi despre Tristan Tzara: „Un evreu ametit si speriat de razboi…”
  Am auzit acum vreo doi ani, la Londra, comentariul unui român tînăr şi bine îmbrăcat, la mormântul Eroului Necunoscut britanic:”A! Aici e porcu’!” iar astă-vară, la Schloss Chimsee, unde tocmai a început o campanie de curăţenie „cu periuţa de dinţi”, comentariul unui alt român şi mai bine îmbrăcat: „Ce chici!” (scriu şi eu cum probabil crede ăla că se scrie…).

  Da’ să revin: dacă sunteţi interesat să înţelegeţi poate mai bine ce-i aia „să-ţi fie frică” la evrei, vă recomand (iar o să mă facă Aya urechist, da’ mă risc) „Copii evrei ascunşi”, de Raphael Delpard. A apărut la Hasefer în 2001. Iată un citat:
  ” -Nu purtaţi steaua?
  -Nu. Pînă în ziua de azi mi-e frică în metrou.”

  La mine în târg, în cimitirul evreiesc, e un monument dedicat militarilor evrei din zonă,morţi pe front în primul război mondial. Mormintele lor au fost luate de apa Moldovei acum vreo patru decenii. Cred că vreo sută. În schimb gropile comune cu evrei decedaţi în Trenul Morţii, în 1941, vreo cinci sute, au scăpat. Ironia soartei, n’aşa? A scăpat şi mormântul lui Max Blecher, unde mai ajung din când în când să aprind câte o lumânare, fiindcă e doar la vreun kilometru de mine. E frumos, e romantic, mă plimb. Am aprobarea preşedintelui Comunităţii, profesor de limba română, deşi sunt goim şi nici măcar nu l-am citit pe Blecher. S-o fi temând de ceva? Ce ziceţi?
  Mă abţin de la alte comentarii, că iar sare careva că mă iau de sistemul de valori carpato-dunăreano-pontic şi simpatizez cu OPEC-ul.

 20. 20 Eugen K decembrie 30, 2010 la 2:02 am

  Domnule Nastase , va aduc la cunostinta ca si dvs. asemeni acestor „minuni portocalii” v-ati „rotunjit” averea tot pe spinarea prostimii.
  Motiv pt. care eu in calitate de cetatean al romaniei va cer sa va reabilitati moral , facand ca Pd(L) -ul sa dispara de pe scena politica cu toti cei care acum jefuiesc TARA NOASTRA fara rusine .
  Eu sunt unul din cei care nu pot tolera ca analfabetii , agramatii si nemernicii din „falnicul ” pd … sa ne mai subjuge , si care …trup si suflet va sunt alaturi in acest demers prin orice mijloace .
  p.s. Daca ve ti reusi sa mai scapati si de o parte din hienele ce va inconjoara in PSD …deja va vad presedinte al tarii mele !

 21. 21 Doru Coarna decembrie 30, 2010 la 5:51 am

  @ Dragul meu Harabula,

  Am obiceiul de a recunoaste, ori de cate ori este cazul, ca nu sunt expert in diverse chestii, dar te rog sa-mi acorzi dreptul de a avea pareri. Faptul ca tu le vei impartasi sau nu, nu conteaza.

  Aceea este parerea mea despre Proust, si asta-i cea despre jidanul asta „culturnic”.

  Imi poti raspunde aratandu-mi de ce „La temp…” n-a fost scris dintr-o suflare (avea astm…mortal, a scris cat timp a suferit) si de ce astalalt n-a fost evreu imbarligat in porcarii dintre cele mai imputite. Daca n-ai scris niciodata o carte, iti spun eu ca o scrii, a lasi la dospit (1913-1926), o rescrii de vreo inca trei ori, apoi o publici, apoi regreti ca ai scris-o, apoi gasesti greseli scapate si speri sa nu le detecteze nimeni, etc, etc. Numai geniile colate pot scrie carti din carti, copiind pur si simplu. Acesta-i cazul a 99% din literatura. Rezultatul nu contine noutate, este nul daca nu chiar fals.
  Astalalt, s-a chinuit toata viata sa se insurubeze in ceva, a dat-o cu toate ca om ambitios, a reusit insa sa creeze ceva gustat de prea putini semeni, iar eu nu vad ce-i ultragiant spiritului tau. Vezi matale, lucrurile ce nu fac sens, distrug creierasele; acum priveste in jur!

  Dar uite ca netacerea mea nefilizofica imi permite sa beneficiez de corecturile tale, PE CATE TE ROG SA MI LE ADMINISTREZI, CALIFICAT.
  Poate asa aflu si eu esenta din auzite, de pe net.

 22. 22 Vasile, decembrie 30, 2010 la 9:19 am

  Nimrod,

  Faceti o pledoarie a unui anume invins mereu invingator, eu nu va contrazic,dar doresc sa precizez ca mama natura printr-o pura intamplare sau printr-un semnal divin a imprastiat ramasitele acelora care ocupau pe nedrept acel loc!
  Istoria si locul fiecaruia din pacate nu este si realitatea momentului! Istoria „se face”!Avem un asemenea moment trait chiar de noi , dupa niste nemernici Nicolae Ceuasescu nu si-ar merita locul…asa si cu eroii dumitale si cu aceia care i-au asezat pe drept sau poate pe nedrept in locul respectiv.
  Cei care au tras in ostasii romani in Basarabia au fost eroii dumitale, aceia care au suferit de pe urma genocidului din Romania, in mormintele comune in crematorille inca nedescoperite de prin tara sau de prin Transnistria,asta da este istorie!
  Romanii din pacate constransi de atatea nevoi , avind politicieni nedemni au acceptat sa mai treaca inca o data si pe aceasta speta pe sub furcile caudine.

  Harabula,

  Pentru dumneata un singur gand, faptul ca l-ati citit pe Marcel sau pe Vasile in original , in limba in care a scris,fie si editie princeps , nu va ajuta, moral vorbind sa faci un pas pozitiv, demn in aceasta societate.Asa ca nu mai fiti critic sau caustic la adresa unui Doru Coarna de exemplu, pentru ca calitatea intelectuala va este estompata de precaritatea aceleia morale , civice!
  Ramaneti la critica literara , unde urmeaza sa discerneti deosebirea dintre Harap Alb si Span!

 23. 23 nimrod decembrie 30, 2010 la 10:30 am

  @Vasile,

  Ce să fac, aşa am eu o simpatie snoabă pentru tot ceea ce trăieşte şi acţionează în mediu ostil. Pe cale de consecinţă las altora dragostea pentru arabi şi ţigani.

 24. 24 Vasile, decembrie 30, 2010 la 12:09 pm

  Simpatia este una deformarea realitati , eu despre asta vorbeam, este cu totul altceva.
  Crima evreilor impotriva acelora care i-au gazduit ia primit ca pe egalii lor este mult mai mare.
  Intr-o contrapartida sinistra ,daca sunteti roman, de al nume decit Bucuresteani, Ieseanu,Popescu , Ionescu ar trebui sa cunoasteti ca adevaratele victime au fost romanii!………………………………………………………………………………………………………..
  „Cititorul, dacă doreste, are la dispozitie o carte alcătuită doar din documente (128 la număr), reproduse după originalele din arhive – Locotenent – colonel Alesandru Dutu, dr. Constantin Botoran, Situatia evreilor din România,1939-1941,Editura Tara Noastră, Uniunea Vatra Românească, Bucuresti, 2003 (Carte interzisă si trimisă la topit): ,, În toate orasele basarabene si nord bucovinene…s-au format grupuri de evrei înarmati, în majoritate tineri de ambele sexe, care numaidecât au început actiunea teroristă. Au fost împuscati cu predilectie functionarii judecătoresti, cei politienesti, slujitorii altarului, precum si functionarii financiari, acestia din urmă cu ocazia devalizării diferitelor casierii ale Statului… Au fost cazuri când executiile au luat aspectul unei sinistre vânători de oameni, în care tot ce putea constitui un element reprezentativ românesc stimula activitatea sângeroasă a tinerilor teroristi evrei.”

  După ultima zi a evacuării Basarabiei, a nordului Bucovinei si a Tinutului Herta, de către Armata română si unele familii de români, evreii au continuat o altă evacuare, umplând trenurile pentru animale, cu români pentru lagărele de exterminare din Siberia. Epurare etnică prin holocaust în proportie de masă. În România, din 1948, umplu puscăriile cu milioane de români, dintre care, sute de mii, vor fi lichidati.

  Se impune cu necesitate înfiintarea unei comisii pentru studierea holocaustului (genocidului) evreilor împotriva românilor si publicarea lucrărilor rezultate din aceste cercetări.”

  Aceasta este istorie Nimrod nu contrafaceri semite!Personal nu am absolut nimic cu evreii, sunt intradevar un popor deosebit au sfidat toate tarile care i-au adapostit, au sfidat istoria si nu cred ca ar fi vre-un domeniu in care ei sa nu fi excelat!

 25. 25 blogideologic decembrie 30, 2010 la 2:01 pm

  @ nimrod
  Au existat şi copii români ascunşi (împreună cu famiiile lor, ascunşi în locuri sordide unde nu erau căutaţi), în perioada când România era condusă de alogeno-cominterniştii aduşi la putere de sovietici. Dacă nu se ascundeau, erau prinşi de „gărzile muncitoreşti” (prima formă a securităţii, „dizidentul” Vasile Paraschiv a fost voluntar în gărzile muncitoreşti în calitatea lui de mardeiaş comunist la alegerile din 1946) şi trimişi în URSS. Acolo familiile erau imediat despărţite. Bărbaţii erau trimişi în taiga la tăiatul copacilor, mureau repede. Femeile erau trimise ca muncitoare în fabricile sovietice. Copiii români erau trimişi la casele de copii unde erau rusificaţi forţat. De ce crezi că pe mine m-au botezat Titus ? Ca să rămână semne ale identităţii mele de român ! Iar tu mă blamezi acum pentru bucuria mea, mult prea evidentă, de a fi român ?

 26. 26 nimrod decembrie 30, 2010 la 3:08 pm

  @blogideologic, Vasile,

  Personal, n-am obiceiul să-mi justific eşecurile prin apelul la teoria conspiraţiei sau prin căutarea încăpăţânată a vreunui ţap ispăşitor.

 27. 27 blogideologic decembrie 30, 2010 la 4:34 pm

  @ nimrod
  Tu pricepi ceva din problemele româneşti ?

 28. 28 Ghita Bizonu' decembrie 30, 2010 la 4:39 pm

  Asa la mica barfa .. ati auzit de grupu Lehi ? A dorit sa se inteleaga cu .. Hitler ! (mai incet ca nu e frumops sa zici asa ceva !) . Printre membrii sai unu Itzac Shamir care a fost amestecat si in uciderea contelui Bernadotte . Shamir a devenit premier si mare lupatator antiterosit (?) . iar altu Nathan Yalin Mor membru in Kneset . Tot terorist ….da e 2 tipuri de teroristi -ai „nostri” ai aia rai

 29. 29 Elena decembrie 30, 2010 la 4:52 pm

  @ VASILE. Nici eu nu stiu prea mult ce spune domnul Adrian Nastase in acest post Vasile dar spre deosebire de tine nu sunt impertinenta .Asa ca intre noi necunoscatorii iti recomand sa mergi pe blogul Elenei Udrea, am fost si eu sa vad ce e pe acolo , acolo nu te streseaza pe tine necunoscatorul dar eu spre deosebire de tine n-am intervenit asupra ineptiilor afirmate acolo asa ca iti recomand bloogul ei , e usor , e liniste……. deci nu te mai aventura pe aici ai bunul simt minim necesar

 30. 30 Dl.Goe decembrie 30, 2010 la 5:21 pm

  Interesant. Dl. Nastase, total ambetat, rasfoieste dramele Parisului, toate care au iesit pana acuma, mai mult pentru poze ca de citit le le mai citise (aprioric !), zice si dansul doua vorbe si pe urma minunea minunilor si a scurtaturilor: rasfoind rasfoielile d-lui blogger „foromstii” incep dezbateri literare de mare adancime. Iata avantajele progresului.

  La multi ani tuturor. De Ziua Republicii. La multi ani lui Vasile. De sf. Vasile. Ii zic in avans pentru ca vad ca e plecat cu sorcova. I-auzi snoava a la Vasilica: „calitatea intelectuala a lui Harabula este estompata de precaritatea aceleia morale, civice!” Nu ma-nnebuni cetatene. Vrei sa zici ca Harabula e atat de destept si de cult incat in raport cu aceste calitati celelalte (inclusiv cele morale si civice) palesc, sau vrei sa zici ca ca Vasile e mai civic decat Harabula? Sa bem!

 31. 31 nimrod decembrie 30, 2010 la 6:23 pm

  @blogideologic,

  Ca şi român, cu nume de împărat roman de la mama lui deci majoritar, nu văd de ce mi-aş bate capul prea tare cu problemele majorităţii fiindcă pentru moment n-am a mă teme că vine cineva peste mine noaptea să-mi confişte radioul din casă şi să-mi pună vreun petec de vreo culoare oarecare în piept. Când e vorba de minorităţi se schimbă treaba…

 32. 32 Doru Coarna decembrie 31, 2010 la 9:40 am

  @ nimrod,

  ai inteles desigur, emotia a fost mare in WWII pt ei, i-a marcat! Detest asta, insa toate au un motiv: chiar actualmente, stii ce impozite platesc evreii din Paris? Z–0! Stii de ce? Stii cine sunt inspectorii fiscali din arondismente? Asa a fost si inainte de WWII. Eu totusi regret ceea ce li s-a intamplat, dar intreb: ei regreta ceea ce au fac pe Pamant?

  Sunt insa curios de ce socialismul parizian miroase eruditilor a trandafiri in timp ce acesta de la noi le miroase acelora a rahat. Daca stai cateva luni prin tarile astea bogate, prin fiecare, incepi sa vezi saracia camuflata a populatiei, democratia surda si meschinaria dusa la rang de arta si aptitudine. Occidentalii sunt maestri in a oferi sfaturi daca te uiti in gura lor, si devin extrem de retinuti cand le privesti peste gard, dupa usa, sau in frigider. Asa, de model.

  Nu ma intelege gresit: toti oamenii gandesc si se comporta la fel, dincolo de aparente, inclusiv elitele. Diferentele apar din sanse si imprejurari. Rasa umana este capabila sa „simta” identic la mari distante, oricand. Numai fortele specializate ale opresorilor, de oriunde, blocheaza fenomenul si deruteaza intentionat populatiile fie trucand realitatile, fie suprimand informatia. Scopul este prezervarea sofisticata a turmei necesare, creatoare potentiala de valori…astfel ca nu exista in fapt, diferente. Aia muncesc pt ca au unde, ce si pt ce, noi ne gandim cum munceam cand aveam unde, ce si pt ce. Nu ca ar fi nemti, francezi, chinezi sau rusi. La data aia, noi, amaratii, am acumulat in ritm cu mult mai ridicat decat ei, asta-i realitatea. Sigur, pacat ca n-am fost lasati sa si consumam, traind decent. Iar acum ni s-a luat sansa muncii decente de catre niste securisti inregimentati de alde Basescu si ai lui, cum altfel decat schimband realitatea, alegerile, voturile, institutiile, conturile publice, etc.

  In fine, vreau sa spun ca am ajuns prost si prosti numai pt ca ne uitam in ochii opresorilor de aici si de aiurea. Si la ei este fix la fel, am spus.

 33. 33 ellasarya decembrie 31, 2010 la 5:40 pm

  Tristeţă casnică
  Tristan Tzara

  I

  În sămânţă de crini
  te-am înmormântat senin
  ne-am iubit în clopotniţe vechi
  anii se distramă
  ca dantele vechi.

  te caut pretutindeni Doamne
  dar tu ştii că-i prea puţin
  te-am înmormântat în noiembrie
  când se duceau şcolăriţele la prânz
  n-au ştiut că erai în căruţă
  că ar fi plâns.

  cum se rostogolesc stăvilarele învinse
  a doborât durere în părinţi
  de hârtie, carnea ta bătrână
  cum să fie? – galbenă şi tristă
  şi te-am iubit în vioara buneicuviinţi.

  toamna şi-a lăţit în ţară rana
  s-a descheiat încet la sâni
  şi-o să-şi descheie mai departe haina
  ca vioara bărcii ruptă din stăpâni
  o să-şi descheie-n trup de sânge carnea
  care mă cheamă.

  ne-am plimbat de-atâtea ori pe dig
  prin vântul care aduce corăbii văruite
  şi înfige în cenuşă de plămâni cârlig
  dar digul e cărarea melcului
  din inima Domnului.

  gândurile mele se duc – ca oile la păscut – în nesfârşit
  plâng în fluier pe câmpie triste părţi de biografie
  mă înec în deznădejde de fenomene seismice
  şi pe străzi aleargă vântul ca un câine fugărit.

  II

  astrologii au întâlniri tăinuite
  într-una din cămările împărăteşti ca fagurele de miere
  unde fac viitorului întâmplări pregătite
  să tălmăcească dragostea în durere.

  III

  calul mănâncă şarpele nopţii
  grădina şi-a pus decoraţii de împărat
  înstelată rochie de mireasă – lasă
  să-ţi omor în infinituri, noaptea, carnea credincioasă

  nebuna satului cloceşte măscărici pentru palat.

 34. 34 blogideologic ianuarie 1, 2011 la 12:10 am

  @ nimrod
  În secolul XIX, Cineva scria : “Vai de biet Român săracul,/Indărăt tot dă ca racul,/Nici îi merge, nici se ’ndeamnă,/Nici îi este toamna toamnă,/Nici e vara vara lui /Şi-i străin în ţara lui.” Adevărat.

 35. 35 ellasarya ianuarie 1, 2011 la 3:47 am

  Inscripţie pe un mormânt
  Tristan Tzara

  Şi simţeam sufletul tău curat şi trist
  Cum simţi luna care pluteşte tăcută
  După perdelele trase.
  Şi simţeam sufletul tău sărman şi sfios,
  Ca un cerşetor, cu mâna-ntinsă-n faţa porţii,
  Neîndrăznind să bată şi să intre,
  Şi simţeam sufletul tău plăpând şi umil
  Ca o lacrimă ce nu cutează a trece pragul pleoapelor,
  Şi simţeam sufletul tău strâns şi umezit de durere
  Ca o batistă în mâna în care picură lacrimi,
  Iar astăzi, când sufletul meu vrea să se piardă în noapte,
  Doar amintirea ta îl ţine
  Cu nevăzute degete de fantasmă

  Elegie
  Tristan Tzara

  Sufletul bătrân, iubito, flori de vară vrei să pară
  Păsările stau în colivii închise iarna

  Te iubesc cum cheamă dealul trupul văii primitoare
  Sau pământul cum iubeşte ploaia deasă şi roditoare

  Te aştept în fiece seară la fereastră deşirând mărgelele
  Aşezând cărţile, recitându-mi versurile

  Şi mă bucur când în curte latră câinii latră câinii
  Şi când vii să stai la mine până mâine până mâine

  Sufletul meu fericit e ca odaia noastră caldă
  Când ştiu că afară ninge şi că strada-i albă.


 1. 1 Universalism cultural de sorginte saitică « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe decembrie 30, 2010 la 12:34 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: