Romania : Este posibila o agenda politică pentru 2020?

Se mai incheie un an. In blazare, dezamagire, saracie, dezbinare, haos, izolare…Stiu, schiţarea, mai ales in perioada asta, a unei agende politice pe o perioadă de 10 ani poate fi calificată ca un demers pretenţios, oarecum utopic, mai ales când discutam despre viitorul unui stat cum este   România iar predictibilitatea evoluţiilor economice este foarte redusă, si la nivel global dar, în special, la nivel naţional. Evoluţia economică într-o agendă politică este importanta  deoarece în prezent avem exemplul viu al deturnării calendarului politic de către criza economică (cine mai vorbeşte de reforma constituţională – miză majoră a alegerilor prezidenţiale din 2009?).

Prin ce se vor caracteriza din punct de vedere politic următorii 10 ani? Avem controlul asupra propriei agende, contribuim la formarea agendei comune a UE? Avem capacitatea de a răspunde optim la situaţii imprevizibile? Cum îşi stabilesc partidele politice agenda? Cum procedeaza PSD?

Sunt doar câteva întrebări care doresc să provoace  o discuţie conştientă asupra agendei politice a următorilor 10 ani, fără a avea pretenţia unei abordări exhaustive şi nici a unei analize care exclude evenimentele imposibil de anticipat.

Agenda politică a României până în 2020 va fi definită în primul rând de organizarea unor alegeri, practic, din 2 în 2 ani. Astfel, vom avea: în 2012 – alegeri locale şi parlamentare, în 2014 – alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, în 2016 – alegeri locale şi parlamentare, în 2019 alegeri europarlamentare şi prezidenţiale, în 2020 alegeri locale şi parlamentare.

Acest calendar presupune o capacitate de coabitare a forţelor politice, în anumite cazuri o dublă coabitare, la guvernare dar şi între guvernare şi administraţia prezidenţială.

Clasa politică din România nu are o cultură a coabitării, încercările de până acum au fost sortite eşecului şi au constituit sursă de blocaj şi de conflict.

Or, în perioada de până în 2020, pentru a valorifica statutul sau de membru al UE si pentru a se sincroniza cu Agenda 2020 a Uniunii Europene,  România are nevoie de un acord între actorii din clasa politică, societatea civilă şi academică, respectiv sindicate asupra unor minime priorităţi şi principii ce privesc evoluţia statului.

Lipsa de încredere reciprocă între actorii politici este un element ce nu oferă foarte multe aşteptări optimiste în privinţa unor coabitări politice de succes în România.

O altă consecinţă a calendarului politic este cea a fracturării actului de guvernare. Astfel, actul de guvernare va fi influenţat de fiecare an electoral, ceea ce va pune în dificultate obiectivele guvernării. Această fracturare poate să constituie şi o oportunitate pentru guvernare să câştige alegeri în funcţie de performanţa obţinută şi nu în funcţie de „pomenile” electorale, care ulterior grevează serios economia. Totuşi, adoptarea unei strategii bazate pe câştigarea alegerilor în funcţie de performanţă şi restrângerea drastică a „pomenilor” electorale este încă o iluzie.

Această perioadă prezintă si o serie de constrângeri externe care vor influenţa inevitabil agenda politică.

Criza economică va rămâne una dintre constrângerile importante pentru clasa politică şi chiar o evoluţie pozitivă in acest domeniu nu va ridica povara datoriei externe pe care Români a contractat-o şi o va contracta în perioada urmatoare, sub regimul Basescu.

O altă constrângere va fi cea dinspre Uniunea Europeană şi se referă la disciplina bugetară, care va afecta în special statele recent integrate în Uniune. Aceste state nu vor mai fi în situaţia Spaniei şi Portugaliei cărora li s-au permis deficite bugetare mari pentru a recupera diferenţa de dezvoltare faţă de celelalte state din Uniune.

Perioada  post aderare a României în UE coincide cu criza pe care o traversează Uniunea iar Agenda 2020 a UE (pentru că ei au o agendă!) tinde către o regularizare mai profundă şi mai strictă a exerciţiilor bugetare ale statelor membre.

Statutul de membru al UE al României determină într-o măsură importantă agenda noastra politică şi economică. Dacă România nu are o agendă pe următorii 10 ani sau strategiile existente nu se exprimă în actul politic şi cel de guvernare (Strategia de dezvoltare durabilă este un document important dar realizat printr-un traseu deformat), Uniunea Europeană are un calendar care se numeşte Agenda 2020.

România nu îşi poate stabili o agendă pe următorii 10 ani fără a lua în considerare strategia de dezvoltare a Uniunii Europene.

Concluzii

Agenda politică 2020 a României inseamna o succesiune  de alegeri din 2 în 2 ani (excepţie 2016-2019, respectiv 2019-2020) al căror rezultat va obliga forţele politice la o serie de coabitări. Astfel, partidul care va avea un grad ridicat de capacitate de coabitare va influenţa decisiv negocierile politice.

Totuşi, coabitările în România au fost sortite eşecului şi au constituit sursă de blocaj şi conflict.

Fracturarea actului de guvernare de alegerile succesive va submina capacitatea Guvernului de a elabora şi implementa politici necesare în perioada urmatoare.

Aceste două probleme ar putea fi gestionate printr-o revizuire a Constituţie pentru a redesena echilbrul de forţe şi raportul de control reciproc între puterile statului. Dacă s-ar opta pentru o democraţie parlamentară ar scădea miza alegerilor prezidenţiale din 2014. De asemenea, s-ar „corecta” intervalele între alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale. Desigur, o revizuire a Constituţiei ar trebui să aibă ca rezultat un sistem democratic funcţional. Stiu ca e complicat. Stiu ca nu este momentul acum. Stiu ca daca s-ar deschide subiectul in aceasta perioada, Basescu ar veni din nou cu formule in sens contrar – pentru construirea unei formule puternic autoritate – prezidentiale – si in drept, nu doar in fapt. Stiu si totusi ma intreb cat de tare ne-ar durea daca am fi, macar pentru o vreme, ceva mai intelepti. Pentru a nu risipi si oprtunitatile pe urmatorii zece ani asa cum le-am distrus pe cele pe care le-am avut in ultimii sase.

România va suporta constrângeri economice externe, respectiv constrângeri ce rezultă din calitatea de stat membru al UE. Aceste limitări vor îngreuna actul de guvernare.

După integrarea în NATO şi UE, România şi-a pierdut „ancora” internă şi externă. Lovită de criza economică, se află într-o derivă multiplă, menţinută la suprafaţă de statutul de stat membru al UE şi de constrângerile venite de la institutiile financiare.

Guvernările viitoare vor avea  obligaţia să identifice „ancora” României cel puţin până în anul 2020, printr-un consens social cât mai larg.

În acest sens, pe plan extern ar trebui să ne recâştigăm capacitatea de a negocia şi de a fi factor de influenta. Dar nu prin masurile bugetare care afecteaza major, in acest moment,  diplomatia romaneasca.  Pe plan intern, partidele politice ar trebui să clădească o societate care să fie capabilă să răspundă eficient şi efectiv la situaţii imprevizibile, respectiv la derapajele de la democraţie ale guvernării (la care din păcate asistăm din plin).

Astfel, „investiţia în pregătire şi nu în predicţie” (educaţie) este fundamentală, deoarece „putem fi aproape siguri că un avion condus de un pilot incompetent se va prăbuşi până la urmă”. La educaţie trebuie să adăugăm, mai hotarat, infrastructura şi agricultura.

Sunt domenii mari dar „oamenii care se îngrijorează pentru mărunţişuri, nu pentru lucruri mari pot fi periculoşi pentru societate”.

Partidele politice din România, inclusiv PSD, nu îşi planifică strategiile având în vedere şi o agendă pe următorii 10 ani (agendă ce este impusă din exterior de UE dar şi de alţi actori internationali importanţi).

Louis Pasteur spunea că „norocul ţine cu cei pregătiţi”. Partidele politice şi în general România, cetăţenii României, ne justificăm un eşec spunând că şi „norocul ţine cu cei puternici”, fără a admite că am fost nepregătiţi in momente importante ale istoriei.

N.B. – citatele provin din cartea lui Nassim Nicholas Taleb – „Lebăda Neagră sau Impactul foarte puţin probabilului” – ed. Curtea Veche – 2010

44 Răspunsuri to “Romania : Este posibila o agenda politică pentru 2020?”


  1. 1 Sibilla decembrie 10, 2010 la 9:42 am

    * Partidele politice din România, inclusiv PSD, nu îşi planifică strategiile având în vedere şi o agendă pe următorii 10 ani (agendă ce este impusă din exterior de UE dar şi de alţi actori internationali importanţi). *

    Agendă politică pentru 2020, pentru cine ?? A politicienilor pentru politicieni bag seama că noi vom crăpa mai mult de jumătate din populaţia ţării până în 2020 dacă nu reuşim să doborâm Mafia PDL, pe Satanic Abuser şi evident, să ne scuturăm de praful din restul bătăturilor, vai de steaua noastră….
    Agenda politică pentru 2020: înfloresc grădinile afaceriştilor din PSD care sunt asociaţi cu pedeliştii la te şi miri ce soi de firme nu, dar ne căinăm că nush ce giudeţe ale patriei sunt orange din vina… te pomeneşti că a electoratului ??

  2. 2 Harabula decembrie 10, 2010 la 9:56 am

    Doriti o agenda politica pana in 2020, domnule Nastase?
    Care sunt obiectivele?
    Cum poteti sa stabiliti o strategie fara un scop?
    Care este societatea pe care o doriti?
    Stiu ce-mi veti raspunde: o tara lipsita de saraci, mai verde si mai bine administrata.
    Ei bine, eu nu sunt preocupat de combaterea saraciei. Nu ma intereseaza saracii. Cat despre ecologie, vrand nevrand orice guvern va trebui sa urmeze directivele europene. Cu administratia am putine relatii. Desigur ar trebui injumatatita.
    Dar, veti spune, eu nu sunt o persoana tipica.
    Sa va luam pe dv. d-le Nastase. Ce obiective are familia dv. pentru 2020? Probabil sa va casatoriti copiii, sa va vedeti cu nepoti si…sa fiti sanatosi. Dar, ce au toate astea cu guvernarea?

    Eu vreau sa demonstrez ca nu veti gasi o lozinca, un slogan, un cuvant care sa polarizeze societatea romaneasca.
    In subconstientul dv. stiti asta. De asta vorbiti despre „ancora” si nu despre portul de destinatie.

  3. 3 contele decembrie 10, 2010 la 10:04 am

    Sunt mult prea mulţi anii în care au loc alegeri . Se ştie foarte bine că în aceşti ani nu se poate face o politică economică performantă , se face o politică populistă , profund dăunătoare pe tremen mediu şi lung . Trebuie urgent modificat ceva . Alegerile prezidenţiale şi parlamentare în ani diferiţi este o imensă greşeală .

  4. 4 nastase decembrie 10, 2010 la 10:27 am

    Harabula,

    Indiferent de agenda mea sau a dumneavoastra pentru 2020, daca o avem sau nu, Uniunea Europeana ARE una. O puteti gasi pe site-ul UE. Incercam sa sugerez sa incercam sa profitam de ea si sa ne definim obiective si mijloace care sa ne permita sa beneficiem de o buna sincronizare cu ea. Sigur ca se poate si fara. Este ceea ce se intampla si acum…

  5. 5 Harabula decembrie 10, 2010 la 11:03 am

    @Marius
    Am citit in diagonala lamentatiile d-tale. Te plangi ca in PSD conteaza banii si nu devotamentul.
    Dragul meu, un partid este un joc piramidal. Toti sustin cu tarie ca exista posibilitatea sa castige toata lumea, dar stiu in sinea lor ca numai cativa vor profita. Dar spera sa fie ei insisi castigatorii.
    Daca nu ai urmarit nici un castig, de ce te plangi?
    Reteta succesului este sa nu faci ce zice politicianul, ci sa faci ce face politicianul: minte, tradeaza, capatuieste-te.

  6. 6 Ioan decembrie 10, 2010 la 11:09 am

    O agenda politica realista, nu poate fi proiectata fara surata ei agenda economica. Ori, in aceasta zona fiebinte, tare ma tem ca altii se ocupa cu agenda noastra. Si apoi, sa nu uitam un detaliu, pe noi ne costa cat nu face democratia iar prea mult trambitatele ei binefaceri se lasa asteptate. (dar vai, m-am apropiat de opinia unei lichele notorii) Iata o tema de reflectie; pe care din prea mult zel o evitam nonsalant. De ce nu, o abordare tehnocrata generalizata in care personalul institutiilor locale, pana la cele republicane, inclusiv guvernul, sa fie desemnate de electori. Sigur, electorii nu vor si ei reprezentativi. Si, de ce nu, mai rar cu reprezentativitatea. Caci am vazut ce alege prostia (prostimea) si cat de usor poate fi cumparata. In fine, continuand cu gandirea libera, se poate face uz si de modelul UE; de rolul si atributiile „largi” ale Parlamnetului. O institutie cu adevarat reprezentativa, dar prea stufoasa, ce nu se poate lauda, din fericire, si cu prea multe drepturi. In afara de cele banesti, ca sa taca, sa nu iasa din front.

  7. 7 Pali decembrie 10, 2010 la 11:11 am

    Pentru 2020 ? Daca ramine Betivu’National cu gasca atunci exclus orice agenda,planificare,poiect s.a.m.d. Despre „ancora” ce sa mai vorbim ! Sase ani cu Betivu’ sase ani fara carmaci si fara ancora,fara speranta si fara viitor ! 2020 este o data la care sincer cred foarte multi dintre noi nici macar sa gandeasca nu au curajul,….si poate nu curaj ci realizeaza in ce situatie ne aflam deci cum sa facem o „proiectie”pentru o data atit de indepartata ???

  8. 8 Jr. decembrie 10, 2010 la 11:13 am

    La cele câteva întrebări puse în mterial aşi mai adăuga şi eu una: Mai sunt şi alte ţări în UE măcinate de aceleaşi probleme, sau România este excepţia de la regulă?! Se pare că DA!
    Pentru a ţine ritmul cu Agenda2020 a UE, România are nevoie de coagularea tuturor forţelor politice şi democratice sincronizate pe priorităţi care determină evoluţia Statului.
    Din experienţa ultimilor şase ani, concluzionăm că la noi evoluţia Statului a intrat pe sens interzis. Eroarea a fost posibilă, mai ales în regimul Băsescu, datorită conducătorului buimac care a obţinut „permisul” prin fraudă şi mită.
    Exigenţile UE amplifică dezechilibrele chiar dacă înţelege dificultăţile României şi strânge din umeri:”Asta aţi dorit, asta aveţi! Descurcaţi-vă!”
    În perspectiva următorilor 10 ani România pedalează în gol sub povara datoriilor externe, gâfâind în coada elitelor din UE.
    Orice contrazicere îmi convine.

  9. 9 Marcus decembrie 10, 2010 la 11:22 am

    Basescule, Ia Cu Lecitina, Mosule !

    Din momentul in care chiombu’ a reusit sa acapareze in mainile viguroase de marinar fraile puterii absolute in Romania, avand drept seniorial de viata si de moarte asupra vasalilor sai, iar ubicuitatea sa s-a revarsat ca o pleasca mesianica asupra capatanilor de romani, pe modelul indicatiilor pretioase ale predecesorului sau cu piatra la capatai in cimitirul Ghencea, el a inceput sa vorbeasca intru luminarea poporului suveran dar cam tampit in pilde. Si nu orice fel de pilde, ci pilde personale, din care orice mujic sa se adape din Invatatura Sa si sa procedeze musai asijderea si pe cale de consecinta ca altfel jar mananca.
    De la Invataturile adresate copiilor la deschiderea unui anumit an scolar, in care-i indemna prin exemplu personal la mediocritate, chiul si fumat de la o varsta frageda, idemn al carui rezultate se vad astazi cu prisosinta in invatamantul romanesc, rezultate dublate de inflorirea comertului cu etnobotanice, daca se poate chiar in curtea scolilor, la rabdarea pe care trebuie sa o manifeste tinerii absolventi in ceea ce priveste devenirea materiala in viata pe modelul sau care la inceput de cariera castiga mai putin decat femeia de serviciu de la Navrom si pana la mamicile si bebelusii Romaniei basiste, care trebuie sa urmeze exemplul familiei prezidelului, invaturile lui chiombila ne inunda precum a inundat Dumnezeu Pamantul pe vremea lui Noe. Numai ca la o analiza putin mai atenta a acestor izvoare de lumina cotrocenista, descoperi fara prea multa greutate ca le poti cataloga fie drept miniciuni gogonate, fie dovezi ale efectelor consumului excesiv de alcool asupra memoriei prezidentiale.
    Ori cum noi stim foarte bine ca iubitul nostru presedinte nu si-ar minti boborenii nici daca ar fi ars cu fierul rosu, gurita sa de aur numai Adevar graind, ramane doar varianta cu Johnny Plimbaretu’ sau Chivasul scotian care i-au intunecat pur si simplu mintile.
    In ceea ce priveste salariul unui ofiter de marina in anii saptezeci pot declara cu mana pe inima, ca era mai mare decat salariul femeii de serviciu de la Navrom, eu insumi, ca proaspat absolvent al Institului de Marina si Ofiter Maritim III, fiind beneficiarul unui astfel de salariu care depasea cu vreo trei sute de lei comunisti pe cel invocat de Minciunila.
    Cat despre pilda cu prima doamna, care la trei luni dupa ce a nascut s-a dus voioasa la munca pentru a-si aduce pretioasa contributie la indeplinirea planului ceausist cincinal, chiombu’ iar o da in deficit de memorie, deoarece sotia sa il contrazice intr-un interviu anterior, povesindu-ne cum s-a retras din activitatea pe care o desfasura pentru a-si putea creste cele doua fete sugare si a avea grija de familie.
    Avand in vedere cele de mai sus si preocupat, ca orice bun roman, de starea sanatatii presedintelui sau, ii recomand fie sa se lase dracului de bautura, fie sa incerce cu lecitina, compot de oase de peste sau fosfor de la betele de chibrit ca altfel s-ar putea trezi romanu’ din starea cataleptica in care zace de mai bine de cinci ani si cine stie ce dracu’ mai iese.

  10. 10 Bibliotecaru decembrie 10, 2010 la 11:41 am

    🙂
    Eu zic să trecem de 2012, sfârşitul lumii, pe urmă să ne chinuim cu anul 2020.
    😀

  11. 11 Doru Coarna decembrie 10, 2010 la 12:05 pm

    @ AN

    Doua probleme:

    1. Nu PSD are de gandit despre agenda lui 2020. Sincer, s-ar putea sa nici nu mai existe atunci, daca o tine tot asa…

    2. Nimeni n-ar trebui sa se bazeze pe generatiile de acum ori de mai tarziu: in contextul integrarii in UE si al saraciei endemice din Romania, toate generatiile, scolite sau nu, vor lua calea pribegiei…

    Daca Dvs nu va hotarati sa redeveniti lider-locomotiva al PSD si nu imbratisati de urgenta o atitudine decisiva, atunci va solicitati degeaba creierul cu astfel de probleme pe termen lung. Si pe al nostru.

  12. 12 Harabula decembrie 10, 2010 la 12:21 pm

    @Jr
    „Povara datoriei externe” nu este chiar atat de mare. Cauta pe internet o situatie a datoriei externe a Romaniei comparaa cu a altor tari. Vei gasi cu grei. De ce? Judeca si dumneata:

    Japonia 198,1% din PIB
    Islanda 142,2
    Grecia 123,3
    Belgia 105,2
    Franta 92,5
    SUA 92,4
    Portugalia 90,9
    Ungaria 89,5
    Canada 87,5

    Romania a avut la 31 dec. 2008 o datorie de 102,2 miliarde dolari.
    La 31 decembrie 2009, 95,4 milioane dolari.
    Oricum datoria extena a tarii noastre este de 38-40% din PIB situandu-ne in jurul locului 35 in lume.

    Cifrele pe care le-am dat sunt cam adunate. S-ar putea sa existe unele diferente.
    Dar, se impune o concluzie. Situatia nu este atat de grava cat ne place sa credem.

  13. 13 nimrod decembrie 10, 2010 la 12:26 pm

    @Sibilla,

    Spuneţi „…dar ne căinăm că nush ce giudeţe ale patriei sunt orange din vina… te pomeneşti că a electoratului ??”. Vă spun eu care. Din ce în ce mai mult judeţele Moldovei care, văd, nici măcar nu le ştiţi pe nume. Ca să citez din memorie un comentator (Jr, parcă) târgul meu e deja 100% portocaliu. Asta pentru că o elită arogantă „dă Bucureşti” şi nu numai a partidului dumneavoastră nu-şi mişcă fundul decât spre Bruxelles. De când e ministrul Dezvoltării, Elena Udrea a fost de trei ori la mine în oraş. Într-una dintre descinderi s-a dat jos din SUV şi s-a dus aţă într-un grup de taximetrişti… „Bună ziua domnilor taximetrişti, ce mai faceţi?” Băieţii ăia n-au unu’ peste 40 de ani… Sunt târgoveţi şi au sprijinit din plin PDL-ul la ultimele alegeri şi iată, PDL-ul nu i-a uitat. Pe cine credeţi că vor sprijini tura viitoare?
    Despre PSD ce vreţi să vă spun, că la ultimele alegeri locale au pus şef de campanie un colonel de securitate expirat (un gest de toată jena…) care la mine în cvartal a colaborat cu pesedista de bază, femeia de serviciu de la asociaţia de locatari? În plus, cei mai mulţi stranieri sunt de pe aici. Toţi i-au tratat cu ironie şi dispreţ, cu excepţia PDL-ului. Apropo, vreţi să ştiţi cu cine votez eu în mod constant? Cu liberalii şi UDMR-ul. Asta fiindcă vecinul meu pesedist, pe când era la putere mi-a spus „sunt funcţionar la Prefectură şi sparg pereţii la ce oră vreau eu”. Eu cred că PSD-ului i-ar prinde bine nişte lecţii de geografia respectului dacă vrea să mai „prindă” vreodată ceva…

  14. 14 blogideologic decembrie 10, 2010 la 12:54 pm

    @ Harabula spune: „Cat despre ecologie, vrand nevrand orice guvern va trebui sa urmeze directivele europene.”
    Eşti stupid ! Ştii cât de complicată este terminologia, pentru a putea să o înţelegi măcar pe sfert ?

  15. 15 blogideologic decembrie 10, 2010 la 1:05 pm

    @ Harabula spune: +Povara datoriei externe” nu este chiar atat de mare. Romania a avut la 31 dec. 2008 o datorie de 102,2 miliarde dolari.
    La 31 decembrie 2009, 95,4 milioane dolari.”
    Din nou eşti stupid ! Avem deja experienţa cumplită a dificultăţilor pentru plata unei datorii de numai 12 miliarde dolari. Spuneai : „Ei bine, eu nu sunt preocupat de combaterea saraciei. Nu ma intereseaza saracii.” Sigur, săracii suferă cel mai mult la plata datoriei externe. Care este atât de mare, încât va fi transferată generaţiilor viitoare. Dacă vor mai exista generaţii viitoare. Dacă va mai exista România. Dar pe tine nu te interesează, nu-i aşa ?

  16. 16 Ghita Bizonu' decembrie 10, 2010 la 1:46 pm

    Harabula ca de obicei e harabaura
    ca cica ca cum datoria noastra nu e mare doar 38-40% din PIB si da-i si lupa cu exemple SUA, Japonia samd … care au mai mult. Uita sa zica ca si capacitatea lor de a suporta datoria este mai mare .Aici este tot clenciu :capacitatea de a suporta!
    Romania are o capacitate mai mica de a suporta datoria. Ca dca facem coparatie intre nivelul de trai din Romania si restu .. e cam nashpa. O fi Grecia ca naiba cu o datrie de 123,3 INSA unii din Romania se duc sa munceasca in Grecia …. la carca . O fi avand Franta 92,5 insa nu stiu cum se face ca isi permite sa importe doctori din Romania oferindu=le nu stiu cate mii de euro pe luna ….. O fi avand Japonia o datorie de „numa” 198,1% din PIB INSA nimeni nu zice ca s-ar putea sa dea de dracu . Despre Romania se zice !!
    De un se vede ca in materie de datorii 34% poa insemna mai mult decat 100% .

  17. 17 Karakas decembrie 10, 2010 la 4:43 pm

    Cred ca, pe scurt, se poate afirma ca Romania „n-a mincat Verdetz la timp”. Si daca e sa recupereze timpul pierdut, trebuie sa nu-l mai caute pe cel ce a trecut.

    Ati citit sondajul recent ca 59% din romani regreta comunismul? Un procent detul de mare, care arata cit de nefericiti sunt oamenii in democratia de tip „caine maninca pe caine” a lui Uncle Sam. Impusa si intretinuta de actualul degim de marionete de la Bucuresti.

    Se punea la un moment dat intrebarea: cu cine e mai bine, cu rusii, sau cu americanii, cine sa conduca lumea? Cred ca la ora asta raspunsurile nu mai sunt asa de clare. USA e in declin, economic, politic, dar si moral, ca far al lumii democratice, care nu prea ne mai lumineaza, nici pe noi, nici Europa. Sigur ca suntem acum legati de UE, dar nici aici lucrurile nu au o perspectiva buna: zona euro e in prabusire, si daca Germania decide sa se termine cu EUR, se cam termina si cu integrarea europeana, asa cum au visat-o parintii arhitecturii europene dupa cel de-al doilea razboi mondial.

    In situatia asta, in care Vestul isi pierde din atractivitate, spre ce orizont sa-si intoarca Romania privirile? Cu siguranta inauntru, dar fara sa se auto-izoleze. Extern, cred ca cel mai aproape este la Est/Orient. Si nu ma refer neaparat la Rusia, dar la China, India, Coreea De Sud, in special.

    Dar astea nu sunt lucruri importante pentru un regim de orbi si surzi.

  18. 18 Fragmentarium Politic decembrie 10, 2010 la 5:38 pm

    O proiectie politica privind Romania urmatorilor zece ani (Agenda 2020), idee adusa in campul dezbaterilor de catre PSD, ar trebui sa fie suficient de scrutatoare, pentru a nu merge in orb, dar si destul de flexibila, pentru a nu deveni un pat procustian. Cateva observatii. In primul rand, ar trebui sa nu uitam ca ne aflam in avionul UE, de ale carei parcurs de zbor si aterizare depindem. Turbulentele pe care le parcurgem indeamna la prudenta si la desenarea unor solutii in cazuri de urgenta, dupa care putem sa ne imaginam ce vom face cand vom ajunge la destinatie. Scopurile si obiectivele propuse vor avea, in mare parte, un caracter operational in raport cu cele comunitare, avand in vedere preeminenta acestora asupra celor nationale. Ca urmare, marjele de proiectie vor fi determinate, ceea ce vor spori considerabil importanta si rolul guvernele aplicante, sub aspect managerial si instrumental. In acest cadru, erorile de guvernare vor trebui minimizate, practic excluse, avand in vedere uriasul cost national al acestora (experienta curenta este, din pacate, elocventa din acest punct de vedere). Dupa vorba ca masori de zece ori si tai o data, puterea si opozitia vor trebui sa conlucreze activ pentru optimizarea oricarei decizii politice. Competenta si performanta, atat de greu incercate in ultimii sase ani, vor trebui sa devina cuvinte de ordine pentru guvernele viitoare, ceea ce nu va fi posibil fara responsabilizarea actului electoral al cetateanului si regandirea procesului electoral (modificarea legii electorale va trebui sa devina unul din obiectivele pe termen scurt).

  19. 19 Fragmentarium Politic decembrie 10, 2010 la 5:40 pm

    Cultura coabitarii ar trebui sa vizeze nu numai relatiile din interiorul guvernarii sau dintre aceasta si administratia prezidentiala, ci si pe cele dintre putere si opozitie (denuntand unilateralismul PDL) si chiar pe cele dinauntrul opozitiei. Functionalitatea opozitiei ca pol de contraputere politica este la fel de importanta ca si cea in rolul unuia dintre cele doua pistoane ale motorului social, iar unitatea sau dezbinarea sa este raspunzatoare de orice victorii sau infrangeri (PSD ar trebui sa se vindece de sindromul Geoana, iar PNL sa revina la sentimente mai bune). Fracturile din actul de guvernare vor fi irepetabile numai daca se va pune capat oricaror acte nedemocratice (unilateralism, abuzuri de putere, clientelism, lipsa de comunicare, opacitate etc.), care fac ca dupa fiecare ciclu electoral sa se priveasca inapoi cu manie, si vor fi inlocuite cu dialog, transparenta, co-participare si co-decidenta, in probleme de interes social, national si comunitar.

  20. 20 Fragmentarium Politic decembrie 10, 2010 la 5:40 pm

    Constitutia ar trebui sa ramana deasupra partidelor si in afara jocului politic, painea si cutitul in materie constitutionala ramanand in mainile poporului, respectand vointa populara consfintita in legea fundamentala. A face din schimbarile constitutionale un instrument politic de slabire a pozitiilor unora sau intarire ale altora, dupa cum bate vantul electoral, este o practica periculoasa pentru democratie, dar si pentru soarta Revolutiei. A pune un om sau un partid sa rescrie Constitutia (asa cum se lauda Ceausescu, ca a scris-o “rand cu rand” !), ar insemna o (re)deschidere a Cutiei Pandorei. Nu semiprezidentialismul (care e solutia de mijloc) este de vina de unele excese ale puterii, ci lipsa de inteligenta politica si luptele intestine din opozitie, greselile si autoflagelarea acesteia. Constitutia trebuie sa ramana o garantie pentru popor, dar si o botnita pentru fiarele politice.

  21. 21 Laura decembrie 10, 2010 la 7:11 pm

    Cred ca redeschiderea subiecului constitutiei e cea mai mare gresala. Pentru ca putem avea cea mai detaliata constitutie din lume, si tot nu am rezolva posibilele surse de conflict. Pana la urma, un sistem constitutional (si politic) functional se bazeaza pe reguli scrise, si pe o cultura politica. Ambele sunt necesare. Uitati-va la constitutia Austriei, si la cate puteri „pe hartie” are presedintele Austriei; este aproape un dictator absolut. Cultura politica dicteaza cand si cum aceste puteri pot fi folosite.. si cultura politica s-a format, de aceea sunt convins ca si Adrian Nastase are nevoie sa 15 secunde sa-si aduca aminte de numele presedintelui austriei, chit ca e un social-democrat .. 🙂

    Dar problema e .. cultura politica se creaza in timp (si, poate, din greseli). De aceea, de fiecare data cand schimbam constitutia, procesul de invatare a noii culturi politice trebuie luat de la capat. Si la noi partea asta cu invatatul merge mai greu …

  22. 22 Doru Coarna decembrie 10, 2010 la 7:16 pm

    @ Blogi, Harabula,

    Eroarea este aparenta, domnilor: datoria externa nu spune nimic concret, decat daca ii atasezi si CREANTZA EXTERNA a statului respectiv, aia care provine din infinite surse (plasamente, coproprietati, coexploatari, avansuri diverse, etc). Cand le scazi, DATORIE-CREANTE, Japonia, Franta, restul, stau pe minus, adica au de luat (candva), nu de dat! Situatia Romaniei este CATASTROFALA, nu are nimic de luat, decat sub forma de imprumut si asta nu se stie in ce cuantum si pt cat timp!

    Aporopo, puteti cauta creantele externe oricat, nu le veti gasi nicaieri decat in termani vagi, e ca la oameni, nimeni nu-ti spune cat castiga exact, insa toti accepta ca au de primit, indubitabil. Tarile sunt si ele la fel de discrete cu lovelele, toti isi afiseaza, ca si oamenii, datoriile, insa toti traiesc minunat, la ei salariile sunt imense desi banul se castiga greu in mod cinstit…

    Apoi, datoria externa este cea contractata oficial de statul respectiv, locomotivele economice trag insa din greu si sunt mereu pe plus cata vreme eludeaza fiscul din tarile „emergente”, adica privatii stau bine, desi desigur, si ei fac parada de datorii, imprumuturi, viata grea, etc.

    De ex., filiala din SUA a Honda are profit numai din cercetarea high-tech aferenta cat PIB-ul Romaniei! Desi Japonia are „datorie externa”… Cifrele insa nu se pot verifica (eu am o colega de banca din liceu care lucreaza chiar acolo la accounts, stiu ce spun) caci marea parte a lucrarilor sunt colaborari derulate in zone sensibile, tehnologii speciale, intelegeti voi. Masinile reprezinta fix ultima preocupare a Hondei…

  23. 23 nastase decembrie 10, 2010 la 10:40 pm

    Laura,

    intamplator, pe presedintele Austriei il cunosc foarte bine. L-am intalnit de multe ori. Prima data atunci cand eram amandoi presedinti in Parlament. acum vreo 15 ani.

  24. 24 Mihnea Georgescu decembrie 10, 2010 la 11:26 pm

    @ nastase

    Preşedintele Austriei este evreu? (are origini evreieşti) Când era tânăr a petrecut un an într-un Kibbutz în Israel…

  25. 25 Mariana decembrie 10, 2010 la 11:58 pm

    Daca nu am trai in Romania,as zice ca da

  26. 26 blogideologic decembrie 11, 2010 la 1:18 am

    @ Harabula spune: +“Povara datoriei externe” nu este chiar atat de mare. Cauta pe internet o situatie a datoriei externe a Romaniei comparaa cu a altor tari. Vei gasi cu grei. De ce? Judeca si dumneata:
    Japonia 198,1% din PIB+
    Tu spuneai pe un fir mai vechi că „românii sunt un popor de oligofreni”. Când ai făcut postarea recentă de pe acest fir, despre Japonia, dovedeşti că îi consideri pe români ca fiind „oligofreni”. Certamente, domnul Jr nu este oligofren, şi nimeni altcineva de pe blog. Dar tu uiţi să spui mai multe lucruri interesante despre Japonia. Printre altele, faptul că, alături de USA, şi Japonia este un stat care îşi poate exercita liber şi nelimitat funcţia regaliană a tipăririi de monedă, iar această monedă să poată fi vândută ca marfă pe piaţa externă. Deşi Japonia are o datorie suverană exorbitantă, există de asemenea o cerere exorbitantă de yeni pe piaţa externă.

  27. 27 Aya decembrie 11, 2010 la 1:59 am

    @

    Adrian Nastase

    Citez:
    „o revizuire a Constituţie pentru a redesena echilbrul de forţe şi raportul de control reciproc între puterile statului. Dacă s-ar opta pentru o democraţie parlamentară ar scădea miza alegerilor prezidenţiale din 2014. De asemenea, s-ar “corecta” intervalele între alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale. Desigur, o revizuire a Constituţiei ar trebui să aibă ca rezultat un sistem democratic funcţional. Stiu ca e complicat. Stiu ca nu este momentul acum. Stiu ca daca s-ar deschide subiectul in aceasta perioada, Basescu ar veni din nou cu formule in sens contrar – pentru construirea unei formule puternic autoritate – prezidentiale – si in drept, nu doar in fapt. Stiu si totusi ma intreb cat de tare ne-ar durea daca am fi, macar pentru o vreme, ceva mai intelepti. Pentru a nu risipi si oprtunitatile pe urmatorii zece ani asa cum le-am distrus pe cele pe care le-am avut in ultimii sase.”

    Cred ca tarie ca nu este momentul pentru astfel de exercitii intelectuale care i-ar putea „inspira pe unii” sa preseze in sensul trecerii la fapte.
    Tot ce ne-ar mai lipsi (in sens negativ, desigur!) ar fi inca un puternic front de presiune care, nu ma indoiesc, s-ar transforma intr-un front de razboi politic (teatrul operatiunilor fiind populatia).

  28. 28 Aya decembrie 11, 2010 la 2:08 am

    @

    Laura

    Mult mai grav este faptul ca de indata ce reusim sa invatam anumite lucruri- iar acestea incep sa functioneze- aproape invariabil apare ideea ca trebuie schimbate.
    Ma intreb- mai in gluma, mai in serios- daca nu cumva ne aflam in fata unui real fenomen derivat dintr-o „inspiratie a experimentului” care apare, specific, cand (in Romania, cel putin) oamenii se transforma in oameni politici.

  29. 29 Aya decembrie 11, 2010 la 2:12 am

    @

    Karakas

    Sondajul conform caruia aproape 60% din populatia Romaniei ar regreta comunismul este O MINCIUNA MANIPULATORIE.
    Coroboreaza acele asa-zise rezultate cu cateva dintre „intamplarile” aparute „coincident” in ultimele zile si vei pune singur concluziile.

  30. 30 Aya decembrie 11, 2010 la 2:22 am

    @

    Contele

    Te contrazic.
    Practica a demonstrat ca IN ANII ELECTORALI Romania se bucura de o oarecare liniste si stabilitate, interesul politicienilor pentru social (si economic!) creste- exemplele pozitive pot continua.
    Cineva apropiat mie afirma- deloc lipsit de temei- ca, din motivele enumerate, ar trebui sa existe alegeri in fiecare an.

  31. 31 Aya decembrie 11, 2010 la 2:35 am

    @

    Bibliotecaru

    A propos de remarca ta din decembrie 10, 2010 la 11:41 am:
    am mai afirmat- acum, repet- ca, date fiind corectiile calendaristice aparute DUPA momentul in care a fost facuta „prezicerea Maya”, decembrie 2012 a fost, de fapt, decembrie 2004.

    Daca rememorezi perioada (si ceea ce s-a intamplat ulterior, la nivelul Terrei) vei realiza ca evenimentele care au urmat sunt cele anticipate de mayasi.

    Asta inseamna ca, acum, in 2010 (corespunzator ciclului maya, 2018) omenirea este pe punctul de a depasi momentele foarte periculoase si de a intra intr-o perioada buna- pana la aparitia sa efectiva (si consolidata) mai avand doi ani.

  32. 32 Ghita Bizonu' decembrie 11, 2010 la 10:20 am

    Nu !!
    Pentru ca cam toaNta lumea are in cap doar „legea cererii si ofertei” si deci asteapata „cererea” . Politicienii nosti is in primul rand reactivi .
    Pentru ca in afara idealului „mie sa-mi fie bine si voi o masina mai atre si o piscina mai mare” nu egzista decat ideea – ba faceti voi ca sa profitam noi !(dusa la extrem de actuala putoare – cica statu nu este responsabil decat ca ei sa se imobagteasca ca acu e randul lor la chermeze !!!).
    Fiindca nu se mai gandeste nimeni la interesul public. Fiindca numa interesul public poate duce la un program politic (agenda) ope 10 ani.
    Si apoi fiindca exista prea multa jmecherie . D;’ai9a a cazut CDR, ADA in dezbinare. Au fost percepute ca instrumentu de accedere la putere si apoi de fraierire a partenerului . Si inca ceva intelegerea se poa face intre. egali. Jmecheru nu ii considera pe ceilalti egali ci doar prosti (cand ii fraiereste) si rai (cand i se da peste bot) Intelegerea preupune si buna credinta . Jmecheru nu poa fi de buna credinta … Intelegerea presupune inteligenta. Jmecheru nu este inteligent niciodata , are inteligenta maimutei sau a gaitei (si ati vazut maimuta facand sa zicem o coliba ?!)

  33. 33 Ghita Bizonu' decembrie 11, 2010 la 12:20 pm

    Nu cred ca modificarea Constitutiei este solutia .. ci respectarea ei in spirit!

    Sa ne uitam peste Prut. Presu este ales de Parlament . Ei si? Prezidelu acolo se pare ca este si mai important decat in Romania … De fapt la noi constitutia zice ca prezideu nu prea ar putea sa se basheasca ca Traian , insa … insa societatea o cere si o permite ! Ma rog daca era Iliescu ori Nastase s-ar fi agit toata lumea ori de cate ori isi sufla nasu in batista insa asa … Ce ne facem cu aia scoliti in Sfrentia care se pare ca nu au auzit de coabiltare (alata decat in jacuzzi)? Ce ne facem cu teleptualu care guita fericit ca presu pune pe cine vrea muschii lui premier ? Ca asa scrie in Constitutie ! pai sa fim cinstiti „desemneaza” sau „numeste” scrie si in constitutia italiana , austriaca ori germana . Insa sa incerce sa desemneze pe cine vrea muschiu lui ! In Franta idem …
    Pai sa mai dau un exemplu. Unu dureros . In 2004 s-a facut un statut al PSD care introducea un soi de diarhie. Un presedinte de partid cam fara functii da cu stralucire si un presedinte executiv care el conducea . Mirciulica cel Prostovan a catindat ptr postu de presedinte (ca asa ii cerea societatea cinicilor si cretinilor in civil in frunce cu Casargoz TP. Apoi s-a mirat ca tampitu ca el nu putea conduce (postu fiind ptr un ins cam semipensionat , cam la 70 de ani si cu o juma de infarct la activ. E vina lu Jenantu ca a concurat ptr un asa post inainte de vreme!! Inainte de 70 de ani si infarct voi a zice) . Apoi s-a modificat statutul sa fie pe placu lu cel Prostovan …..
    Pai in conditiile astea ce mai conteste fleacuri ca statutu ori constitutia ?!
    Si as avea o intrebare : ce rost a avut modificarea din 2004 ?! Ca daca sa zicem poimarti ar iesi (ipoteza de dragu demosntratiei) Nastase presedinte am descoperi brusc ca putorile pestinentiale is prea largi , ca este bine ca alegerile sa nu se suprapuna , ca trebuie 2 camere samd .
    DFe fapt o asa modificare ii va servi Baselului … ca sa nu-i ziceti mie ca se va retrage macar cat s-a retras Iliescu . E mult mai sigur ca tov contramiral se gandeste la modelu gaspadin polcovnic , caz in care ii va conveni ca Nouty ori Baconsky sa nu aiba puterile pe care si le-a arogat Traian azi …
    Si am zis camere? Iar discutii cu hotelurile si cazarea parlamentarilor. Zau ca nu inteleg de ce nu s-a facut un bloc sau 2 (mari !) cu vreo 500 apartamente cu 3 camere (una si pe post de hol de asteptare/zi, una birou si una dormitor) unde sa fie cazati parlamentarii (judetu Alba are apartamentele 1-3 , samd, sa stie si votacii unde sa depuna damigenele !!!). In apropiere de locu de munca .. asa la 15 minute de mers pe jos. Cine dorea mai mult – nu avea decat sa plateasca !!

  34. 34 eugen decembrie 11, 2010 la 12:24 pm

    Relatiile dintre partide sunt tensionate deoarece au fost folosite strategii ieftine de ridiculizare. A fost in ordine Iliescu bolsevicul, CDR cei incapabili, partidul coruptilor (PSD),cei care nu fac nimic de la Parlament,Ponta care linge covorul, Geoana cu mizerii, hotii de la PDL, incapabili de la PDL, au inlocuit hoti cu prostii etc. Nici PSD nu face exceptie de la regula vezi scrsioare de demascare a lui Geoana si hotii cu prostii a lui Ponta.

    Politica romaneasca pare orientata spre aruncarea cu noroi
    Sa gindesti solutii este mai dificil.

    Time to push the reset button.

  35. 35 eugen decembrie 11, 2010 la 12:37 pm

    In postul dvs revin repetat constringerile de la UE. Problema este ca UE a devenit cosntrinsa cu toate agendele ei. Agenda 2010 a esuat lamentabil si a fost shiftata spre 2020. Euro este in groapa iar mai multe state de la UE au falimentat.
    Ce ne-a adus UE?. A fost un boom investitional dupa 2004 bazat pe ipoteza ca in caz de faliment pina la urma produs chair de boom vom fi salvati. Ipoteza a fost falsa. UE nu mai are bani de bail-out. De acum inainte va fi prin noi insine. A da fondurile structurale au adus dezvoltarea Spaniei . Da Spania care lupta acum pentru supravietuire pentru ca turismul nu asigura crestere decat pentru putin timp. Cu toate autostrazile de la UE.

    Tarile care cresc si in criza sunt China, Turcia Rusia , Brazilia.
    Poate este timpul sa resetam licuriciul cel mare .

    Hai sa privim adevarul in ochi. UE este o chestiune de fatada fara relevanta pentru noi.

  36. 36 eugen decembrie 11, 2010 la 12:42 pm

    Americanii au si ei alegeri din doi in doi ani. Tinand cont de calitatea politicienilor poate ne face placere sa-i schimbam mai repede.

  37. 37 Ghita Bizonu' decembrie 11, 2010 la 3:07 pm

    Aya (si nu numai)
    Esti sigura ca :
    Sondajul conform caruia aproape 60% din populatia Romaniei ar regreta comunismul este O MINCIUNA MANIPULATORIE. ?

    Sa iti explic . Au trecut 20 de ani de mari (in)succesuri(!). In ian 1990 Brucan zicea ceva in genul „sa fim atenti ca peste 20 de ani oamneii sa nu zica ca traiau mai bine !” iar Gelu Voican Voiculescu zicea ca la batranete s[ar putea sa ceara pomana pe cel mai mare bulevard modern din Romania sub placa pe care va fi scris numelee bulevardului : Nicolae Ceausescu !
    Au trecut 20 de ani .. Destul ca unele amintiri sa se estompeze. Destul ca oamenii sa tina minte ca atunci erau tineri si sanatosi (nu intru in amanunte – ce dracu suntem intr-un loc public !!). C’ asa -i omu (imi povestea unu despre minutata sa tinerete : incorporat in 39 a vizitat Caucazul si Tatra pe jos, numa 2 rani nu grave ! Si cica fusese .. bine !!!)
    Insa mai sunt altele destule .
    Multi au piedut pcte. S-au declasat . Tu te bucuri ca ajungi la Paris samd . Sa fii sanatoasa insa cei mai multi au probleme sa mai ajunga pana la Amara .. Deci iata un motiv de nostalgie – de ex eu : ehe mergeam la bai la Felix mancam a la carte si injuram in barba nemtoteii care alaturi vorbeau prea tare de nu puteam asculta orchestra ( de 2 ori la Termal au avut una cu adevarat exceptionala. Si cand doream sa o fac mai festiva cheltuiam in gnl mai mult ca un federal . Ca numa vreo 2 erau cu capacitate si financiara si hepatica: ala cu Bucik Electra si ala cu SEL 450. Ala fost hotelier in Viena si inca unu cu un ceas de rolexu era ptr oameni saraci nu aveau capacitatea hepatica). As avea motive sa fiu nostalgic d a? (nu sunt. Ce-i drept ca ma intoxicam cu cotlete in ultimele 10 zile da apoi acasa … ). Altii pot tine minte ca erau in rand „cu lumea” -ei Dacia 1310 sau Lada 1200 Kombi, directrorii la fel , acelasi TV color si aceleasi VCR uri (sa nu-mi zici ca azi pana si eu am CD player ca in 80 aveam 2 magnetofoane si Napoleon al III lea nici unu .. insa tot el trai mai bine !!).
    Apoi mai vine – pe bune – si stresul . Maine ce va fi ? Imi zice directoru „pa ! te pup pe gingii du-te la somaj ?”.Nashpa rau .
    Tinerii nu prea pricep ca noi salivam dupa un Trabant (orice tanar cu ceva banuti isi ia iute macar o Dacie veche ca Oltciturile s-au cam terminat). Insa multi au si ei frica de ziua de maine .. altii is someri . Acu ia mai zi-le ca daca nu aveai serviciu iti gasea unu Melitia … risca sa li se para ca Milita era o institurtie de bunastare sociala !!! Sunt liberi sa fumeze hasis si heroina (alt motiv ca bosorogii sa zica ca „inainte era mai bine!!”) sa se .. pe bune prostitueze (din scoala primara!) sa fumeze etnobotanice , sa plece in strainatate (ca buci ptr fornicatiune si salahori) sa se imbogateasca DAR mai ales sa dispere. Sa dispere ptr un loc de munca cat de cat decent , ptr o casa … Ei vad ca bosorogi ca mine au casele lor (mersi is propretar din 75) si ei nu au .
    Si da, au dreptu sa plece .. ca sa fie tratati de tigani (si fara aceasta confuzie rom = roman oricum romanii au ajuns noii „jidani” ai Europei). Si mai e o cestie. Inainte o intindea cine putea / indraznea (ma rog sa zicem ca nu doream sa verific cat de bine trag noapte granicerii.. si ca stiam starea in care intra leatu cand primeste scrisoare „ma marit” ) insa azi p’a buna esti „stimulat” . Si tot ce este musai nu face placere. “Atunci’ eram 22 de milioane azi am “exportat” 2 milioane , au mai murit nu stiu cati si tot prea multi !!
    O sa le zici ca avorturile erau prohibite. Da o sa-ti raspuda ca nu au decat un frate/sora sau is copii unici . O sa le zici cultura .. kakaya ? play cu boi ?
    Libertate ? Libertatea de a fi sarac nu prea este apreciata mai ales cand nu ai sansa unui trai decent (daca Francisc din Asisi se nastea sarac nu stiu cate sanse avea sa devina .. sfant !!) .
    Adica pe sleau – libertatea celor ca tine se compenseaza din gros cu non-libertatea a peste jumatate din cetatenii Romaniei indiferent de nationalitate !

    Si as mai zice ceva. Poa o sa zici : Construim Democratia ! ma rog e ceva abstract. Tinerii se uita in jurul lor si nu vad „democratia” ci pe Udrea si EBA si Poponetz. Si mai vad Casa Poporului .. vad cum se rad constrictii industriale . Zic : atunci s-a facut ceva ! Azi ?! (azi demolam ca sa aiba unele de Vuitoane!) . Nici asta nu li se poa oferi . Zici : inainte ne ascultau telefoanele ! Ei si ? Azi nu se asculta ? O sa le zici : in anii 50 erau oameni bagati in puscarii ? Ei si ? tata mare nu a fost bagat ! tata a fost bagat la faculatate !! O sa le zici : Blocurile ceausiste erau proaste ! Taci tu cum ai zis ca erau blocurile : am vrea noi o garsoniera in ele!!!O sa le zici : I-am vandut pe evrei si germani !! Pacat ca nici tata si nici mama nu erau !!!

    O da era o idee buna aplicata gresit . Ma rog utopia ne manaca . Multe idei din astea “bune” nu pot fi aplicate decat gresit . De exemplu libertarismu’.
    Da asta e o cestie ce tine de natura omului sa viseze! In plus e un defect cultural iudeo-crestin (scuze ! ia citti voi legendele prescretine !! inclus Nibelungii !!) si se combina cu defectu universal – Varsta de aur a fost inainte !!

  38. 38 Ghita Bizonu' decembrie 11, 2010 la 3:14 pm

    Aya

    mai lasa-ma cu predictiile mayase.
    cf lor actualul „soare” se va sfarsi findca jaguarii vor iesi din paduri si vor manca toti oamenii . Intamplator avem arme de foc cu repetie (si automate insa daca folosesti asa ceva la vanatoare .. puscarie !) si ca urmare jaguarii is specie pe cale de dispritie. In plus in Europa lipsesc din dotare (am avut cativa lei .. pana prin epoca lu Macedon cand fu rezolvat si ultimu’.)
    ma rog is usor fascinat de mayasi … mai ales arta plastica .

  39. 39 Jr. decembrie 11, 2010 la 4:13 pm

    @ Harababula
    Mulţumesc Harababulă ca mai tras de …atenţie. Meritai un răspuns pe măsură, dar colegii de pe forum au făcut-o mai bine decât mine. Am totuşi o curiozitate: ce dracul te zbaţi în halul ăsta să speli imaginea guvernării Boc că nici pedeliştii nu o fac cu atâta zel?! Tu nu eşti conştient că ai nimerit în groapa cu lei?

  40. 40 mirela decembrie 11, 2010 la 6:02 pm

    @Marcus…esti bestial taticu!!!sa traiesti!!!

  41. 41 Aya decembrie 14, 2010 la 8:21 am

    @

    Ghita Bizonu’

    Era vorba pur si simplu de rectificarea unui calcul al mayasilor (facut cu multa vreme in urma)- si de „intamplarea” ca, imediat dupa 22 decembrie 2004 (care corespunde, conform corectiilor, cu 22 decembrie 2012) s-au declansat acele fenomene teribile (de exemplu, cutremurul devastator, tzunami- si toate celelalte, in anii urmatori).

    In rest, impartasim aceeasi fascinatie.

  42. 42 Sile decembrie 19, 2010 la 7:13 pm

    Dle Nastase, Geoana a fost redus la tacere pentru unele afirmatii care se refera la persoane, nu la partid. Dvs. cand veti fi suspensat pentru faptul ca aproape nu postati nici un articol fara sa-l atacati pe Geoana ? Deasemenea Ponta cand e sanctionat sau suspendat pentruca a adus grave prejudicii prin afirmatiile facute. Si nu sunt putine. Nu ma refer la atacul nejustificat asupra lui Geoana ci la cele care se refera la partid, in ansamblul lui ????

  43. 43 nastase decembrie 19, 2010 la 9:03 pm

    Sile,

    nu stiu de unde vii dar daca intra in mandatul tau sa citesti articolele pe care le-am scris, de-a lungul timpului, pe blog, vei vedea ca sunt foarte putine articolele in care l-am atacat pe Geoana. Nu are rost sa-ti explic de ce.

  44. 44 Aya decembrie 21, 2010 la 2:21 am

    @

    Sile

    Observ ca, prin tine, a fost trimis la inaintare, pentru a lua apararea Prostanacului, un individ cu caracteristici atitudinale tipice pentru „baietii” antedecembristi instelati pe umar- mai exact, „baietii” din Securitate. Interesant!

    Dincolo de asta, iti semnalez ce a spus, recent, presedintele Iliescu despre Prostanacul.
    Duminica 19 decembrie 2010, intr-o emisiune televizata, presedintele Iliescu a afirmat ca a dat nickname-ul Prostanacul (citez) „in mod justificat”, intrucat acesta (citez) „a torpilat sansele reale ale lui Adrian Nastase la prezidentiale”, apoi (citez) „si-a torpilat propriile sanse la prezidentiale” si a adus (citez) „prejudicii partidului”.

    Dupa ce ai avut imensa lipsa de bun simt de a face acele comentarii nemernice (mascate sub interogatii) despre Adrian Nastase, in propria lui „casa”- si de a spune aberatii despre Victor Ponta- vei avea nesimtirea de a propune aceeasi mizerie si pentru Ion Iliescu?


Lasă un comentariu






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!