Forumul Agricultorilor PSD

Particip astazi la  Conferinta Forumului Agricultorilor PSD, organizata de Departamentul de Agricultura si Dezvoltare Rurala, la Pitesti.

Ca de obicei, Organizatia PSD Arges este o gazda buna pentru cei peste 700 de membri ai Departamentului care dezbat proiectul de guvernare al PSD.

Acesta este punctajul pe care l-am pregatit pentru Conferinta:


„Stimați colegi,

– sunt onorat să particip la Conferința Națională a Forumului Agricultorilor din Romania, și asta cu atat mai mult cu cât, în calitatea pe care o am, am încurajat dezvoltarea activității acestui Departament, activitate care trebuie cunoscută până în ultimul cătun din vârful muntelui sau din Delta Dunării.

– astăzi se lansează programul de guvernare în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale al social-democrației românești, în prezența delegaților și invitaților, participanți la Conferința Forumului Național al Agricultorilor din România.

– programul reprezintă o provocare și vine în întâmpinarea așteptărilor majorităîii populației din zona rurală, care a rămas, după anii ’90, preocupată de încercările social-democrației europene de a rezolva și in România problemele agriculturii.

– este o provocare fiind pentru prima dată când se prezintă un program multianual (pe zece ani), de creștere a producției agricole și a modului de acoperire a bugetului necesar investițiilor

– din 1990  România a devenit un importator căutat de marile firme comerciale agricole, care fac un profit serios în fiecare an pe seama lipsei de voință politică a guvernelor de dreapta care s-au succedat la putere, și care, în domeniul agriculturii, despre care toată lumea vorbește că ar putea fi o șansă pentru dezvoltarea economică a României, au distrus și ce am reușit noi să mai reparam între anii 2000-2004

– programul  este o provocare prin care ne propunem ca în timp de 10 ani de zile să asigurăm din producția internă necesarul de consum al populației României, deci este un program economic care se adresează întreprinzătorului privat, organizat in exploatații industriale, dar și micilor fermieri.

– programul tratează activitatea de producție agricolă și ca pe o problemă socială și oferă soluții și pentru cei aproape 4 milioane de țărani care dețin gospodării de semisubzistență, și care trebuie organizați în ferme familiale profesionale de minimum 20 de hectare, fermă care asigură un  profit  echivalent al salariului minim pe economie pe un an de zile.

– realizarea acestui program nu va fi posibilă decât prin conservarea și utilizarea rațională a resurselor naturale – solul si apa.

– prin program ne propunem măsuri severe privind bunele practici agricole

acordăm o importanță deosebită înființării culturilor agricole prin tehnologii care protejează mediul prin scăderea emisiilor de gaze și prin reîncorporarea în sol a materiilor organice din resturile vegetale ale culturilor.

– creșterea producției zootehnice și scăderea celor mai costisitoare importuri – produsele animaliere, nu se poate face fără o presiune puternică a producției vegetale autohtone asupra pieței.

– producția vegetală nu poate deveni o realitate fără apa de irigat. Programul prevede noi acumulări de apă pe bazine hidrografice, asigurarea apei de irigat prin cădere în principal din bazinul hidrografic al Siretului, modernizarea a 2,5 milioane de hectare amenajate și noi amenajări pe încă 500.000 de hectare.

– în condițiile în care ar fi firme serioase interesate în introducerea sistemelor de agricultură biotehnologică, atunci am putea recultiva peste 500.000 de hectare de soia modificată genetic, cu avantajele pe care le știm în asigurarea șroturilor pentru hrana animalelor.

– producția de legume a fost regândită în sensul de a asigura o suprafață mai mare de “solarii  deștepte” și sere, deoarece în ultimii 10 ani cultura de legume neprotejată în câmp este total nerentabilă.

– există o amplă preocupare pentru ca o bună parte din fermele de semisubzistență să fie orientate pentru a practica o agricultură organică ecologică, și începând cu acești producători, prin pârghii economice și de piață și printr-o legislație inteligentă ne propunem să apropiem producatorul agricol de consumator, și aceasta pentru o mai buna participare la împărțirea profitului pe traseul lanțului alimentar.

– programul prevede acțiuni îndrăznețe în domeniul viticulturii, pomiculturii, apiculturii, sericiculturii – practic în toate domeniile economiei rurale, încurajând fabricarea produselor tradiționale românești de la cașul afumat la păstrăvul în cetina de brad și multe altele.

– punerea în practică a unui asemenea program nu se poate face fără o cercetare aplicată puternic susținută de statul roman.

-programul acordă o atenție desosebită zonei montane și zonei Delta Dunării.

– trebuie schimbată concepția că agricultura este subventionata, ca agriculturii i se oferă pomeni electorale. Agricultura cere bani pentru investiții. Fermierul român trebuie însă să primească acești bani în aceleași condiții în care îi primește și fermierul din Uniunea Europeană.

– fermierul european pe langă facilitățile la creditul bancar, mai primește din partea Statului sau U.E. sume importante de bani pentru a crea un mediu înconjurător sănătos pentru cei 62% din cetățenii U.E. care trăiesc în mediul rural.

– studiile întreprinse pentru conceptul de “coridor verde” în zona riverană a Dunării, făcute de Departamentul pentru Agricultură împreună cu silvicultorii au scos în evidenta faptul că lipsa apei din terasele Dunării, din Dobrogea și bazinul inferior al Siretului și Prutului se datorează schimbărilor climatice, creșterii indicelui de ariditate, zona devenind o problema din punct de vedere a depopularii localităților și a distrugerii florei și faunei. Iată de ce în această zonă apa trebuie să ajungă în localități și în afara lor în primul rând în vederea refacerii echilibrului factorilor de mediu.

– pentru a pune în practică un asemenea program, în afară de cunoaștere, creștere inteligentă, inovație, organizare, disciplina tehnologică în aplicarea bunelor practici agricole este nevoie de bani.

– astăzi, importând între 40 și 70% la majoritatea produselor agricole realizăm o producție primară în valoare de numai 8  miliarde de euro. Ne propunem ca în anul 2020 să realizam o valoare a producției agricole primare de 18-20 miliarde de euro.

– în ultimii 20 de ani s-au cheltuit ceva bani pentru agricultură. Dar nu totdeauna în urma unei decizii politice fundamentată științific.

– Departamentul de Agricultură a verificat împreună cu Departamentul de Buget Finanțe bugetul necesar pentru această creștere impresionantă de 200% a veniturilor din agricultură. Din calcule rezultă că programul este realist și cheltuielile necesare investițiilor pot fi acoperite prin buget.

– acest program nu poate fi însă realizat decât dacă am avea un guvern politic hotărât să investească în agricultură. Daca acesta ar aloca anual agriculturii prin formele de sprijin agreate de Uniunea Europeană numai banii care reprezintă TVA aplicat la producția agricolă primară, atunci am acoperi necesarul anual de fonduri de investiții, care se ridică la aproximativ 1.800.000.000 de euro.

– un guvern politic care sa pună în aplicare un asemenea program trebuie sa fie susținut de  o majoritate parlamentară;

majoritatea parlamentară trebuie realizată impreună cu dumneavoastră, care trebuie să convingeți proprietarii de pământ și de animale, de fabrici de prelucrare a produselor românești tradiționale și nu numai că programul social-democrat românesc este realist, pornește de la o analiză atentă a resurselor naturale, resurselor umane, urmărește scăderea cheltuielilor cu energia convențională, reducerea emisiilor de gaze nocive, conserva solul și apă, este deschis unor sisteme de agricultură diversificată, apropie producătorul agricol cât mai mult de consumator pentru o mai bună repartizare a profitului, militează și în opoziție prin cele peste 30 de legi inițiate de parlamentarii noștri pentru ca politica națională și politica europeană să vină în sprijinul fermierului român în ideea egalizării facilităților.”

Inregistrarea interventiei mele poate fi ascultata aici.

136 Responses to “Forumul Agricultorilor PSD”


 1. 1 Bibliotecaru noiembrie 26, 2010 la 5:52 pm

  @ Adrian Năstase
  Ce anume v-au spus agricultorii dumneavoastră? Ei ce gânduri au? De ce anume au nevoie?

 2. 2 Pali noiembrie 26, 2010 la 6:23 pm

  Felicitari org. PSD Arges! Cam asa se „manifesta” o organizatie care nu se afla in moarte clinica ca cel din Mures ,…

 3. 3 Marius Ola noiembrie 26, 2010 la 8:06 pm

  Lăsând la o parte puţin politica, în fapt discursul politic, pe care fie vorba între noi l-am cam răsfoit printre rânduri, este dovedit istoric, culmea tot de un guvern, bine, puţin mai de centru, că agricultura este printre singurele ramuri ale unei economii care au scos ţara din impas pe timp de criză. Mă refer aici la măsurile care s-au luat prin anii ’30. Însă, sunt două neajunsuri, legislative.
  Toate pământuriele sau aproape toate suprafeţele cultivabile sunt private, astfel încât este cu atât mai dificil să fie schimbată mentalitatea proprietarului de rând că se poate şi altfel decât cum ştiu ei… cu sapa. Şi doi, legislaţia existentă este mai mult un afront adus ţăranului, pardon, fermierului român, în contrapondere cu nevoile lui. Aşa că, unele măsuri îndreptate înspre facilitarea sau chiar sprijin pentru fermierul român s-ar impune, imediat.

  În plus, informarea acestora în privinţa fondurilor europene şi capacitatea lor de accesare nu ajunge întocmai şi la timp la urechile ţăranului şi la mentalitatea acestuia.

  Eu cred totuşi că toate aceste lucruri se pot face, într-o democraţie reală, şi din banca opoziţiei. De aici şi eliminarea voită din citirea mea a discursului politic. Cred că nu toţi copacii portocalii sunt uscături. Trebuie să fie şi vreunul verde pe acolo.

  Cu respect,
  Marius Ola

 4. 4 eficientaenerg noiembrie 26, 2010 la 8:58 pm

  Hai…sa redevenim..Grinarul Europei,cum eram pe vremea lu`tovarasu..si sa avem din 2012 :Gaze si petrol de la fosta URSS…pt.ca ni se vor epuiza resursele/HG nr.1067/2007!

 5. 5 Paul noiembrie 26, 2010 la 11:19 pm

  Domnule Nastase,

  Cred ca problema importurilor agro-zootehnice in Romania este mai delicata decat pare.
  Supraproductia agro-zootehnica din UE, si imposibilitatea descoperirii de noi piete externe Uniunii, a adus Romania in postura de piata de desfacere acestor produse, rapindu-i, totodata, sansa de a deveni producator competitiv.
  Asadar, „Programul de guvernare in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale al social-democratiei romanesti” (cam lung titlu, nu gasiti? 🙂 ), ei bine, trebuie adaptat… trendului comunitar.
  Mai o „appellation d’origine contrôlée” (AOC), mai o stimulare a populatiei in a consuma produse romanesti, mai un export extra-comunitar, dar – va rog! – nu o simpla crestere a productiei agro-zootehnice, care nu va putea niciodata concura la pret cu productia din celelalte state membre. Si nu s-ar ajunge decat la irosirea banilor investiti, rapind, in acelasi timp, si posibilitatea Romaniei de a pretinde alte facilitati in locul sumelor de cheltuit inutil.

  Se mai termina si fondurile de coeziune in 2013! Dupa care, urmeaza sa primim fonduri de competitivitate, la concurenta cu toate celelalte state membre.
  Sunt curios cum va reusi un fermier din Vascauti sa prezinte un plan de afaceri mai competitiv decat planul de afaceri al unui alt fermier din… Bretania, sa zicem, pentru a obtine el finantare europeana, iar nu francezul.

  In sfarsit, pentru a continua intr-o nota tragi-comica, va asigur ca exista fermieri romani care, neavand piata de desfacere pentru laptele obtinut, dau acest lapte inapoi vacilor sa-l bea, intr-un fel de „circuit inchis lactat” :).
  Pana si colegul „capitalistofil”, Florin M. (specialistul in pescuit), cred ca ar avea dificultati in a evalua toate implicatiile unui asemenea circuit al laptelui in agricultura romaneasca :).

 6. 6 sveik noiembrie 27, 2010 la 5:14 am

  Din discurs, programul suna teribil a program PCR de dezvoltare a agriculturii de acum 20 de ani: aceleaşi probleme identificate, aceleaşi soluţii adoptate. Cum concentrezi terenurile în ferme de 20 ha, când acum mai mult de jumătate din gospodării nu au nici 10 ha, iar jumătate de milion de gospodării nu au aproape deloc teren agricol? Ce faci cu 2 milioane de oameni rămaşi fără pământ şi altă sursă de subzistenţă decât grădina de lângă casă şi găinile din curte? După ce concentrezi terenurile în ferme de 20 de ha, cum şcoleşti „fermierii” să lucreze în regim industrial în loc să dea cu sapa la porumb? Cine crezi că este dispus să investească în utilaje, tehnologii, irigaţii, etc. şi apoi să mai şi muncească „nenormat” un an de zile doar pentru a obţine salariul minim pe economie? Iar după ce obţii sporul de producţie, ce sistem logistic şi de distribuire îl va pune pe piaţă şi la ce preţuri? Unde? În mall-urile din Bucureşti? În prezent, ruralul românesc este în criză de supraproducţie, în pofida faptului că producţia scade continuu, pentru că oraşul nu mai cumpără produse agricole din ruralul românesc ci din cel turcesc şi UE. Laptele se dă la porci, ouăle se toacă pentru a hrnăni găinile cu ele, terenurile arabile rămân nelucrate, iar preţul lor este ridicol. Nu mai ignoraţi faptul că principalul factor în agricultură este calitatea muncii: România are de 10 ori mai mult teren agricol decât Olanda, de 10 ori mai mulţi oameni ocupaţi în agricultură şi produce de 10 ori mai puţin lapte (sic! cifrele sunt corecte). Nu mai vorbim despre brânzeturi şi unt, formele superioare de valorificare a laptelui. Şi, fiindcă veni vorba, oldandezii nici nu au ferme de 20 ha ca formă majoritară de exploataţie agricolă. Trebuie să schimbaţi radical abordarea. Căutaţi pe cineva care înţelege agricultura europeană modernă, cu toată încrengătura ei de corelaţii cu cultura, şcoala, tehnologia, infrastructura şi finanţele. Şi pe urmă faceţi un program „social-democrat”. De fapt, nu ne trebuie în agricultură nici program „social-democrat”, nici program „liberal”. Ne trebuie un program capitalist. Pe urmă mai vedem.

 7. 7 blogideologic noiembrie 27, 2010 la 5:56 am

  „Ramura regăţeană” a PNŢ / În ceea ce priveşte tranziţia de la comunism la capitalism, expertul Băncii Mondiale în economiile postcomuniste, domnul John Nellis atrăgea atenţia post factum că în procesul tranziţiei respective trebuia aplicată justiţia distributivă. Dar în luna ianuarie 1990, exact acest aspect îl sublinia deja omul politic român Ion Iliescu în insistenţa lui pe implementarea ideilor ţărănistului Ion Mihalache. Contribuţia cea mai remarcabilă pe care o aducea Ion Mihalache la doctrina economică şi de justiţie socială românească se referă tocmai la distributivism şi justiţia distributivă. Este adevărat, componenta de justiţie distributivă în doctrina economică a partidului PNŢ (cel istoric) era adusă numai de „ramura regăţeană” a partidului. Unul dintre aspectele cele mai curioase în istoria tranziţiei de la comunism la capitalism în România este acela că un fost comunist, Ion Iliescu, susţinea „curentul regăţean” al doctrinei economice a PNŢ, cerând să fie aplicată această justiţie distributivă în tranziţie. Corneliu Coposu s-a opus, ori cum se exprima plastic Ion Iliescu, seniorul Corneliu Coposu „i-a pus sula în coaste”, cerând Restitutio in Integrum. Dar ideile de justiţie distributivă ale lui Ion Mihalache şi John Rawls au fost grav încălcate. Cred că aspectele acestea din istoria noastră relativ recentă trebuie consemnate în continuitatea grupului de reflecţie intergeneraţională al cronicarilor (primul nostru think tank).

 8. 8 LePrince noiembrie 27, 2010 la 7:27 am

  @ Ghitz Bichon de Mauvaisefoi, nea’teasta de turtadulce

  Nu ma indoiesc ca te simti flatat, de obicei nu-ti acord atat de multa atentie. Bucura-te pana ma plictisesc de tine.
  Raman la parerea ca esti frustrat si plin de complexe. Multe pornesc de la „ai fi putut sa fii dar n-ai ajuns acolo”. Justificarile de genul „n-am lins” si „dosar prost” nu tin , este evident ca firea ta imposibila si caracterul de tip contorsionist ti-au adus multe „palme” in viata care te-au amarat si te-au deturnat de la drumul firesc. Spiritul contradictoriu si mitocania spoita le-ai justificat prin „eu nu fac compromisuri”. La tine compromisul ar fi insemnat amabilitate, politete, respect fata de semeni si uneori sa taci din gura. Dar nefiind in stare de asa ceva, toata viata a trebuit sa inventezi pretexte nobile si „verticale”. Restul tin de viata ta personala, pe care o banuiesc relativ accidentata , nu intru in amanunte. Sunt sigur insa ca ajuns in situatii limita ai fost constrans sa faci compromisuri mari, esti tipic pentru cazuistica de gen.
  Nu te banuiesc ca nu-mi intelegi metaforele, hiperbolele si comparatiile luindu-le la propriu, dar iti place sa deturnezi discutia. Astfel scapi de raspundere. Ai talent in aceasta privinta. Trimiterea mea vestimentara este intamplatoare, si dorea doar sa sublinieze ca social democratia a evoluat. Mi-ai facut un adevarat proces de intentie in aceasta privinta, tocmai pentru a devia discutia. Nu ma refeream la ce port eu sau la ce fumezi tu. Snobismul nu are nici o legatura.
  Ford Mondeo nu mai e demult apanajul middle-class-ului englezesc, poate doar pentru provincia engleza mai saracuta si basic-middle-class. De la middle class in sus vorbim astazi cel putin de BMW3, iar pentru upper-middle-class macar de BMW M3 sau M5 sau chiar un Porsche Boxster. Esti ramas in urma rau de tot. Spuneam ca as dori ca pe viitor as vrea sa poata castiga PSD cu un asemenea discurs, nu acum, de ce vii sa-mi compari mere cu pere?
  Capacitatea ta de analiza este grav afectata de cantitatea de informatii pe care ai acumulat-o. Probabil nu a mai ramas loc si de capacitate de sinteza. Cum poti sa compari 2010 si neofascismele europene cu Italia lui 1922 sau cu Portugalia din 1932? Sau cu Franco, razboiul civil si franchismul? Tu crezi ca astfel de discursuri mai pot fi inghitite astazi in Europa lui 2010? Poate de o minoritate nesemnificativa. Desi VC Tudor sufera de nanism nationalistic(nu hipofizar) , ii mai ia cineva in serios „zicerile”? E doar un clown de show-uri politice si confetti multicolore pentru emisiunile TV. Ghitz, te banuiam de cabotinism, dar nici chiar asa. Nu mai veni cu astfel de argumente ieftine si efecte teatrale .
  Repet , nu (mai) esti interesant ca votant, nu se intereseaza nimeni de tine. Esti pe cale de disparitie si toti stiu asta. Fabricile de medicamente au produse care se numesc „produse orfane”. Se definesc ca acele produse care se adreseaza unui grup terapeutic redus numeric. Bugetele alocate sunt mici sau inexistente,din cauza ca adresabilitatea le face putin sau deloc profitabile. Si tu cu timpul vei deveni , daca nu ai devenit deja, un „votant orfan”.
  Desigur, nici un partid sau om politic nu va recunoaste si nu ti-o va spune direct, dar nu te mai vrea nimeni, acesta este crudul adevar pentru tine. Dar bizonul poate sa raga in continuare, in fond, we live in a free country….
  PS Multumec pentru dedicatie, imi place cum canta George Michael.

 9. 9 LePrince noiembrie 27, 2010 la 7:37 am

  @Baronul Munchhausen

  Singurul care poate decide pe acest blog in legatura cu diversii comentatori este dl Nastase, spatiul ii apartine. Desi sunt unul dintre cei care „a beneficiat” din plin de postarile caraghioase ale unui Marcus, iepurele expirat sau theodora, nu ma plang. Libertatea oferita de dl Nastase este chiar benefica, deoarece exprimarea si fondul spune mult despre cel care comenteaza, poti realiza si cu cine ai de a face. Si eu ignor unii comentatori pe care-i consider lipsiti de continut, si incerc, in masura posibilitatilor, sa nu ma las atras in polemici „nude” sau de gradinita. Raspund doar in masura in care doresc sa ma amuz. Poti face la fel. Unui Marcus sau unei theodore le raspund atunci cand, simtindu-ma generos, doresc sa le acord atentie(pentru a le da si lor un motiv de a se bucura). Am initiat si o aripioara de partid de blog, care in afara apartenentei la social democratie avea drept principiu si o exprimare civilizata si corecta. Daca te simti social democrat si vrei sa participi, daca si ceilalti care si-au dat acceptul sunt de acord, te primim.
  In privinta izolarii, nu sunt de acord cu acest gen de abordare. Au fost unii care au propus formarea unui tarc pentru cei pe care-i considera intelectualii blogului, si nici atunci nu am fost de acord. Cred ca abordarea celor cu limbaj mai pestrit sau neinteresanti, trebuie sa fie individuala.
  Din ceea ce spui contelui deduc ca doresti dezbateri serioase si argumentate. Un motiv pentru care scriu aici si continui sa o fac este tocmai acela ca am gasit un spatiu unde pot duce si gasesc conversatii si polemici foarte interesante, animate, de multe ori rafinate. In afara d-lui Nastase, pe care imi place sa-l citesc si sa-l comentez,am gasit interlocutori cu care imi face o placere deosebita sa conversez, si cred ca poti observa in istoric ca am avut schimburi de opinii si discutii extrem de interesante. Aya, contele, florin m, observator, victor v, harabula,elmmar,anonimul venetian sau criticos, sunt unii dintre acestia. Persoanele (y compris personajele de blog) sunt foarte civilizate si chiar daca exista divergente de opinii, discutiile sunt elegante. La polul opus .si nu e nevoie sa mai dau exemple,sunt exemplare care in lipsa argumentelor sau a unei conversatii serioase prefera tipetele, invectivele,poezele din genul „naiv” si expresiile scabroase.Daca am timp, ma amuza sa scot de la ei tot ce pot sa dea. Unii cum sunt ghitz sau bling bling pot duce conversatii serioase si informate ,si daca reusesti sa treci de stil, de unele expresii tari si de alunecarile si deviatiile diversioniste ale discutiilor cu ei, poti inchega lucruri interesante.
  Depinde doar de tine cu cine alegi sa stai de vorba si sensul in care dirijezi discutia.
  S-auzim de bine.

 10. 10 LePrince noiembrie 27, 2010 la 7:41 am

  @Paul

  Ar trebui sa primesti un premiu pentru comentariul (de fapt te guduri putin) despre agricultura adresat lui AN. Dupa ce descoperi (doamne, cat esti de inteligent!!) etiologia starii precare a „agro-zootehniei”(ce exprimare elevata!) , pui si diagnosticul si prescrii si tratamente.
  Comentariul este atat de inaltator ,profund si original,incat dl Nastase te va mai lauda o data, dandu-ti astfel ocazia sa mai adaugi la gazeta de perete inca o steluta sau o bulina alba. Apoi, te poti plimba cu gazeta printre noi, ca sa ne arati ce laudat esti tu.
  Nu stiu la ce te pricepi, dar ca activist de partid esti slab si improvizezi prost. Exemplul cu fermierul breton spune totul.
  Ti-as mai spune, dar stiu ca esti sensibil si te apuci de scancit.

 11. 11 LePrince noiembrie 27, 2010 la 7:45 am

  @ Marele gremlin ideologic, humpty-dumpty ideologic

  In afara lui de Tracy ai mai gasit un bling-bling ideologic. Spui:
  „A fost asimilat atunci rapid un acquis european, anume ideologia primară a lui Destutt de Tracy, care era asimilată tot atunci, Sincronism!, Sincronism!, şi de curentul ideologic şi politic jeffersonian din America.”
  Cum poti sa-l parasutezi pe Thomas Jefferson drept sursa de inspiratie pentru modernizarea pasoptista, nu stiu. Fortarea , inghesuirea lui Jefferson in ideile elitelor romanesti de la inceputul secXIX este absolut aberanta. Nici polonezii nu au curajul sa se foloseasca de astfel de argumente, desi il au pe Kosciuszko, al carui parcurs american e cert, iar relatia sa cu Jefferson este bine documentata. Cum ar fi putut intra ideile jeffersoniene in Tarile Romane, pe ce surse, prin ce vehicul ideatic, ramane bineinteles sa demonstrezi. Dar intreaga ta argumentatie consta in a arunca astfel de teme false care pot induce in eroare. Cum nu poti demonstra, imi vei spune ca sunt alogen si inetrnationalist.
  Mai spui:
  „Ion Iliescu, remarcabil prin faptul că a reuşit după 22 decembrie 1989 să salveze România de la dezintegrarea proiectată prin doctrina Rakovski,”
  Poti argumenta? Poti demonstra? Desigur, intrebarile sunt retorice, sunt sigur ca nu poti.

 12. 12 blogideologic noiembrie 27, 2010 la 7:55 am

  Magda URSACHE : +Conservarea patrimoniului – targhet ICR? Horia R. Patapievici ne asigură că s-a pus accent (grav sau ascuţit?): „totul se joacă între conservarea perfectă a patrimoniului şi integrarea dezinvoltă a pieţei interne în piaţa europeană, cu păstrarea atentă a ceea ce ne este propriu” (dintr-un interviu în „Verso”). Cuvinte-cheie: perfect, dezinvolt, atent. Aşa să fie? Sediul Asociaţiei Scriitorilor (fostă casă Kogălniceanu, acum Casa cu absidă „Laurenţiu Ulici”) numai a scriitorilor moldavi nu mai este. A fost aproape în întregime închiriată, din jenă financiară, avocaţilor şi notarilor. În epoca noastră de piaţă, Casa Slătineanu, sediu UAP, a fost recuperată de moştenitor. Casa Vernescu – sediul administrativ USR – a fost închiriată unui cazino, ca să se joace pesemne alba-neagra literară. Cît despre Casa Monteoru, trebuie amintit recuperatorilor că Lăscăruş Catargi (vicepreşedinte ARLUS) a donat-o statului contra drepturi viagere. În lunga noapte sovietică, alţii erau naţionalizaţi şi puşcărizaţi, ca Barbu Slătineanu. Aranjamentul a funcţionat în cazul Catargi şi după ce ARLUS s-a desfiinţat, în 1964. Urmaşii se plîng că Elenei Catargi i s-a pus pistolul în tîmplă, să cedeze. Care pistol? Pistolul „amicului” Vişinski?+

 13. 13 Vasile, noiembrie 27, 2010 la 8:17 am

  Pai domnule Nastaze,

  Ca sa citez din Ghita, Eu vaz o sala intreaga , de „agricultori”, sau mai bine spus niste tanase scatiu de tip nou,Frustrati de un sistem discretionar toti ar dori sa faca ceva dar in acelasi timp sa se deplaseze si pe sola la volanul unui super mercedes.Lipsesc insa mari proprietari , sau marii profitori , mereu penali ,mereu apropriati de putere, nu il vad pe Dl. Trita Culita si nici pe dl. Porumboiu….si parca nici pe dl. Mann…sau acesta este cu mascat de pozitia , „cu capul in jos”,asa ca socot ca toata audienta nu totalizeaza pamanturile agricole a celor trei si deci fara goliat…!

 14. 14 Vasile, noiembrie 27, 2010 la 8:20 am

  Biblio,

  Ce au pe buze agricultorii au toti oameni decenti din Romania, ce au insa in cap ti-am spus eu mai sus!

 15. 15 blogideologic noiembrie 27, 2010 la 8:57 am

  @ nickLePrince
  Nici măcar nu ştii bine româneşte.

 16. 16 blogideologic noiembrie 27, 2010 la 9:13 am

  La semnalarea colegului @Paul, acum citesc ce scria nickul @LePrince în noiembrie 25, 2010 : „expresia faimoasa pe care o citati apartine se pare, printesei de Lamballe si nu Mariei Antoaneta.”
  “Crizele pâinii”, –ori mai degrabă crizele preţului pâinii–, în Franţa Vechiului Regim erau frecvente. Oricum, recolta de grâu a Franţei din anul 1774 fusese mediocră, speculatorii vor mări imediat preţul făinii, ceea ce creează o nemulţumire imensă printre oamenii simpli, şi aproape o stare insurecţională denumită « La guerre des farines ». În Confesiunile lui Jean– Jacques Rousseau, carte publicată în 1782, apare un ecou al acelor probleme : “Enfin je me rappelai le pis-aller d’une grande princesse à qui l’on disait que les paysans n’avaient pas de pain, et qui répondit : Qu’ils mangent de la brioche.” Propaganda engleză creează o diversiune şi atribuie fraza reginei Maria Antoaneta.

 17. 17 bah2010 noiembrie 27, 2010 la 9:20 am

  @Vasile
  Apar si ei, dar nu in vremuri de opozitie. Trebuie sa astepti sa ajungi la putere ca sa poti afirma fara sa gresesti: ” Putini am fost…multi am ramas” 😀

 18. 18 blogideologic noiembrie 27, 2010 la 9:26 am

  Acest @nickLePrince pune întrebările retorice : +Mai spui: „Ion Iliescu, remarcabil prin faptul că a reuşit după 22 decembrie 1989 să salveze România de la dezintegrarea proiectată prin doctrina Rakovski,”Poti argumenta? Poti demonstra?+
  Deci, după tine, domnul Ion Iliescu a implementat doctrina Rakovski de divizare/dezmembrare a ţării. Rămânem în logica binară.

 19. 19 blogideologic noiembrie 27, 2010 la 9:39 am

  @ florin m.
  Deci iată cum bogaţii îi fură pe cei săraci, or, mai exact, cum este sărăcită clasa mijlocie din ţări întregi. Speculatorii financiari atacă finanţările pe datorie ale unor naţiuni, şi naţiunile acelea sunt nevoite să anunţe politici severe de austeritate care sărăcesc familiile clasei mijlocii. „LISBON, Portugal – Europe struggled mightily Friday to keep the debt crisis from engulfing country after country. Portugal passed austerity measures to fend off the speculative trades pushing it toward a bailout and Ireland rushed to negotiate its own imminent rescue.”

 20. 20 Ghita Bizonu' noiembrie 27, 2010 la 9:54 am

  Mai bine mai tarziu decat niciodata da sa ajungi la gara cand trebu a trecut de peron este degeaba …
  Ce voi a zice ca destule din cele din program ar fi trebuit sa fie facute in anii 1990-96 ori 2000-2004.
  Si ma repet , si o sa ma mai repet – totul este inutil daca nu ajutam producatorul sa ajunga pe piata …legumele pe tarabe sau conserve, laptele la procesator , lana la filatura samd. Produsele traditionale si ecologice is OG, OH , tres bien insa scuze au un mic dezavantaj : scumpe ! Asa ca poa ar fi bine sa se puna pe picioare o organizatie (de la organizarea achizitiei, – poate a conditionarii in sens ambalaj – transportului si desfacerii – asta presupune si publicitatea ! – pe piete care le pot absorbi)
  Nu de alta dar destui insi care ar fi putut produce au bandaonat „hobiul”.
  Ca hoby este sa produci fara piata ….

 21. 21 Ghita Bizonu' noiembrie 27, 2010 la 10:03 am

  Paul

  nici un „fermier” din Vascauti nu va putea face hartiile necesare ptr aobtine banii comunitari ! De fapt am dubii ca ala din Bretagne le face .. presupun ca are ajutoare mai mult sau mai putin institutionalizate (mai un birou de „consultanta” al unui partid , mai ceva la primarie , mai o camera agricola , sau chiar o cooperativa unde 30 de fermiei isi permit un hartzogar care stie!) care se multumesc cu un pret modic (nu cu un parandarat ce auz ca poa depasi 20% !) ori chiar pe gratis (Nu ma platestim cu bani ci cu votu !Eu iti fac hartiile da famelia ta va vota cu mine si ma veti lauda vecinilor vostri ca X este solutia !). Ce nu pot inteleg este cum PSD nu a facut astfel de cabinete care sa-i faca propaganda cu fapta – adica ba bade iti facem noi dosaru – sa vaza tot gugulanu cine se pricepe si cine ii este util .

 22. 22 Vasile, noiembrie 27, 2010 la 10:19 am

  Bah..

  Asa este , dar din pacate acea himera tehnica , perpetum mobile ,functionaza totusi nefast, numai in poitica.

  Blogi..
  parca exista o contradictie intre retorica printului si textul dumneavoastra in care il legitimati pe domnul Iliescu ca salvator al Romaniei fata de o teorie de dezintegrare a tarii prin doctrina Rackovsky !
  Pai mai de graba acest salvator se poate confunda istoriceste vorbind, eventual cu regele Carol contemporan al ideilor revolutionarului bulgar,sau cu regele Ferdinand ,pe de o parte sau cu Nicolae Ceausescu pus fata in fata cu planul Valev si dece nu si cu Iliescu pus fata in fata cu evenimentele de la Tg.Mures si pozitia grupului de la Vishegrad, si ce a urmat prin dezintegrarea Yugoslaviei, dar sa ne intoarcem la Racokvski…cere explicatii logice suplimentare ca sa nu crewada citotorul altceva!
  Adica hai sa lasam Kuciuc Kainargiul care parca nu a avut efectele celei de a doua batalii Tapae si sa ne ocupam de chestii mai recente, cum ar fi o posibila dezinegrare statala produse de dezintegrarea economica a statului Roman.
  Ideea era ca daca carburatorul scapa benzina , exista riscul ca sa-ti ia masina foc nea Titi!

 23. 23 Ghita Bizonu' noiembrie 27, 2010 la 10:42 am

  Print al Minciunii ce calca pe urmele despicate ale sulfurosului sau parinte

  Inteligenta ta , mostenita de la Imparutul Mustelor care cam deficitar iaste el , se opreste la cestia ca suntem in anul de dizgratoe 2010 .
  Nu poti intelege ca omu si societatile umane , supuse la stimului identici vor oferi raspunsuri extrem de asemanatoare . Tu nu reusesti sa vezi dincolo de perdeau de vorbe uitand ca omului i-a fost dat cuvantul ca sa isi ascunda gandul (de fapt ar trebui sa te privesti in oglinda si ai vedea antiteza sustinerilor tale !).
  Liberalismul gen laissez faire a sef XIX s-a tradus in social prin doua reactii principale:
  1)paseismul romatic cu nuanta aristocratica
  2)miscarea socialista .
  Mai tarziu miscarea socialista s-a scindat dand la iveala la 2 ramuri bastarde. Cea bolsevica si cea fascista .
  Ma rog fascismul a fost cam o combinatie intre mesianism revolutionar iacobin si paseism romantic .
  Azi, factorul iritant reapare sub foma curentului libertarian . Cestia cu imigrantii nu este decat partea cea mai vizibila ptr idioti , factorul iritant fiind insa repartita veniturior sociale si disparitia beneficiilor, tot, sociale
  Intrucat bolsevismul are prost renume – inclus prin faptul ca si-a demonstrat incapacitatea de a dezvolta fortele de productie – si a sucombat prin faliment , revigorarea sa este extrem de improbabila .
  Castrarea atat ideologica cat si sociala (ca urmaere a cresterii nivelului de trai a bazei traditionale) limiteaza social-democratia plus apetenta ptr caviar si 520 fac ca social-democratia sa aiba tot mai putini aderenti . Si mai nasol e ca social-democratia este peceputa la pachet cu comunismu…
  Insa pe fondul unei imbecile campanii anticomuniste .PMD (post mortem dump) orice doctrina violent anticomunista este perceputa ca “buna” per se…. Asa ca in Europa asistam la revigorarea diverselor fascisme , incepand cu traditionala MSI , trecand prin partidu raposatului Haider , FN al miliardarului LePen si ajungand pana la postfacismul lu Finni . Si fiindca Romania nu este situata pe Marte ci in Europa nu iti fa iluzii ca la noi nu se aplica sau ca anu 2012 te va scapa de griji .
  Tu ramas in formele de gandire a scolii de cadre din anii 50 nu poti intelege asta. Ai trecut de la dogma marxista la cea capitalista in forma apropiata de libertarism fiindca iti este accesibila intelctual (prin asemnarea indusa de fostii trotzkisti convertiti si prin simplificare extrema si promisiunea unui viitor de aur milenarist).
  Ma rog am mari dubii ca reusesti sa pricepi ce am scris io aici …nu de alta da deficientele tale cuturale nu iti permit sa treci dincolo de basca si Audi .

 24. 24 blogideologic noiembrie 27, 2010 la 10:44 am

  Claude Karnoouh : +Câteva amintiri la moartea lui Adrian Păunescu /Era într-o seară de iarnă, în 1976, spre 20 sau 21 decembrie, când, mi-aduc aminte, un frig de crăpau pietrele coborâse peste sat, înfăşurându-l în văl de brumă şi cufundând ramurile copacilor, acoperişurile de şindrilă şi ulucile grădinilor sub mantaua cristalelor de gheaţă. Seara, m-am dus, cum se mai întâmpla uneori, la un vecin care avea televizor. Un pic distrat, priveam începutul programului de seară, despre care nu ştiam atunci nimic; se dădea un spectacol al Cenaclului Flacăra, retransmis în direct, de la Suceava, pe tema „Obiceiuri laice de iarnă” … Curios şi îndoit, măsuram cu un ochi distrat ecranul, fiind eu, a priori, mai mereu rezervat când venea vorba de puneri în scenă folclorice (mai ales de spectatolele folclorice profesionale, ca acelea oficiate în restaurantele şic ale Bucureştiului şi din câteva oraşe mai mari de provincie). Am explicat acest fapt în lucrarea mea „L’Invention du peuple. Chroniques de Roumanie”), arătând, printre alte interpretări de acolo, că amestecurile de savant şi popular specifice acestor spectacole nu erau, la urma urmei, nici savante, nici populare, ci un soi de salată reflectând esenţa însăşi a kitsch-ului postmodern… Totuşi, după primele minute, am sesizat că acolo, pe scena din Bucovina, se întâmpla ceva nou. Totul a durat cam trei ore. Ceea ce m-a frapat în cursul acestui spectacol ţinut în cea mai mare sală de sport din Suceava, plină-ochi de lume, era în primul rând calitatea reală a interpreţilor de muzică populară, unii dintre ei simpli amatori cu talent, veniţi de prin satele şi orăşelele din regiune, şi naivitatea autentic ingenuă a copiilor care interpretau riturile de Crăciun (sigur, epurate de unele referinţe religioase) şi de Anul Nou. De calitate erau şi poemele citite chiar de către autorii lor, jocul actorilor în câteva fragmente de piese, muzicienii de la conservator şi din orchestra simfonică de la Iaşi, care interpretau cu brio muzică clasică, şi, în fine, o adevărată inovaţie, era de notat calitatea stilului folk-rock est-european, […] interpretat de trupe tinere care n-ar fi avut de ce să roşească în faţa unora din Vest…+ Sursa http://www.criticatac.ro/3017/cateva-amintiri-la-moartea-lui-adrian-paunescu/

 25. 25 Ghita Bizonu' noiembrie 27, 2010 la 10:49 am

  blogideologic

  si Irlanda ..
  Daca inteleg bine , guvernu irlandez avea 2 posibilitai posibile care se poate :
  1) sa salveze banciel in integrum
  2) sa salvee bancile partial , garantand depunarorul mediu si lasand speculantii sa isi urmeze soarta (falimentu)

  A ales varinata I-a si a salvat (si) speculantii. Insa povara salvarii acestora este armonios distribuita intregii populatii irladeze care va plati din greu salvarea averilor obtinute prin specula !
  Ca specula e buna .. E motoru samd . Ca ce s-ar face Irlanda fara speculanti ?!

 26. 26 Ghita Bizonu' noiembrie 27, 2010 la 10:58 am

  Print al Minciunii ce calca pe urmele despicate ale sulfurosului sau parinte

  cu criticos nu ai avut discutii extrem de interesante .. criticos te-a corectat si atat. Fiind o persoana extrem de draguta si (prea) fina , criticos nu se angajeaza in dispute .. insa dezaprobarea sa este la fel de ferma ca si a mea sau a lui vasile .

 27. 27 blogideologic noiembrie 27, 2010 la 11:01 am

  @ Vasile
  Perestroika. În 1988, Mihail Gorbaciov anunţa reabilitarea lui Cristian Rakovski, primul preşedinte al Republicii Sovietice Socialiste Ucraina. Planurile lui Rakovski pentru dezintegrarea României sunt bine cunoscute. Anunţul reabilitării lui Cristian Rakovski are textul subliminal subiacent al reactivării planurilor sale pentru dezmembrarea României. În decembrie 1989, avem în România „revoluţia sub semnul doctrinei Rakovski”. În 12 ianuarie 1990 avem o tentativă de „nouă revoluţie română” când se încearcă debarcarea lui Ion Iliescu, vinovat pentru că nu urmase doctrina Rakovski pentru dezintegrarea României.
  Am mai observat la tine, de ce eşti aşa de sensibil la tema Ucraina ?

 28. 28 Bibliotecaru noiembrie 27, 2010 la 11:06 am

  @ Vasile,
  Domnul Culiţă Tărâţă chiar face agricultură cerealieră la nivel înalt într-un loc nu prea prietenos cu cultura mare. Nu aş putea să spun că-l simpatizez pe domnul Culiţă Tărâţă, cu atât mai mult pe domnul Triţă Făniţă, asta pentru că în activitatea politică şi-au reprezentat cu precădere propriile interese şi mai puţin interesele legitime globale ale agriculturii româneşti (poate că totuşi este doar percepţia mea, de nespecialist).

  Chestiunea este că vremea marilor latifundiari începe să treacă. Criza energetică nu mai permite aplicarea unor soluţii mecanizate ale agriculturii (cele de mare productivitate consumă şi foarte multă energie) pentru un motiv banal, costurile vor fi din ce în ce mai mari pentru o energie din ce în ce mai puţin disponibilă. Viitorul este dat de utilaje de mică capacitate care funcţionează electric, eventual folosind celule fotovoltaice ce le reîncarcă acumulatorii… Modificările condiţiilor macroclimatice, trecerea la două sezoane, cald/rece, fără a mai exista sezoanele intermediare, va conduce, fără doar şi poate, la mutaţii importante în tehnologia agronomică, la agricultura pe baza serelor inteligente cu micro-climat… Acum este momentul ca cercetarea să-şi spună cuvântul, de aceea şi spun, de doi ani de zile, că agricultura este sectorul de investiţie cel mai judicios, nu autostrăzi, nu locuinţe, nu blocuri de birouri, nu comerţ… Agricultura este sectorul investiţiei stabile şi cu răspuns rapid spre profit. Eu urmăresc emisiunile despre agricultură ale canalelor TVR şi cred că şi politica românească ar trebui să facă acelaşi lucru pentru a vedea care sunt nevoile adevărate ale agriculturii. Un politician care priveşte la un pământ roditor acum 20 de ani şi îl vede complet deşertificat fără să facă nimic împotriva opririi deşertificării, nu cred că se poate spune despre domnia sa că este un bun român.

 29. 30 Theodora noiembrie 27, 2010 la 11:28 am

  http://theodora0303.wordpress.com/2010/01/02/taranii-mei/

  Am crecut la tara, intr-un catun din jurul Bucurestiului si orice as face, nu pot si nu vreau sa uit asta.
  Cunosc bine problemele taranului roman. Durerile, necazurile si framantarile lui sunt si ale mele.
  Taranul roman traieste greu, in saracie si umilinta, munceste din greu de dimineata devreme pana se lasa intunericul de la inceputul primaverii pana toamna tarziu, se lupta cu frigul, inundatiile, seceta, ca sa scoata rodul pamantului.
  Taranul roman nu are apa curenta, strazi asfaltate, canalizare, dispensare, medici, biblioteci, teatre, scoli, profesori, pompieri.
  Taranul roman este batran, obosit, fara speranta, trist, abandonat.
  Singura speranta a taranului roman este Bunul Dumnezeu

  Copilul taranului roman are foarte putine sanse sa isi continuie studiile, si sa se afirme in “profesiuni intelectuale”. Eu sunt un caz fericit.
  Taranul roman trebuie ajutat sa evolueze si sa se modernizeze.
  Agricultura chiar poate sa scoata tara din criza.
  Trebuie sa investim o parte din banii de la FMI si de la UE in agricultura, sa refacem instalatiile de irigatii, sa acordam subventii, sa ne asiguram siguranta alimentara si sa exportam.
  Trebuie sa dezvoltam agricultura ecologica.
  Trebuie sa nu mai cumparam legume si fructe fara gust si miros importate din alte tari

  Va rog pe voi, cititorii blogului meu, sa incercati sa cumparati din piete doar de la tarani. Evitati pe cat este posibil samsarii.
  Ii puteti recunoaste usor pe taranii adevarati, au palmele brazdate de santuri adanci.
  In majoritatea cazurilor nu au manichiura facuta si nici inele pe degete.

 30. 31 blogideologic noiembrie 27, 2010 la 11:58 am

  „Jacques Attali propune trei teze pe care guvernul francez ar trebui să le includă urgent și imperativ în discursul său politico-ideologic. El trebuie : 1. Să înceteze să declare că criza s-a terminat, că vine creșterea, să recunoască că sunt de așteptat momente dificile și să explice riscurile contradictorii ale excesului de datorii și ale deflației, ale falimentului băncilor și a excesului de profituri ale acestora. 2. Să anunțe lansarea unor reforme profunde, care nu vor avea efect decât peste un deceniu, în principal cele referitoare la fiscalitate, la școala primară, la reciclarea șomerilor și la refacerea controlului de către stat a marilor sectoare ale industriei. 3. Să recunoască că pentru realizarea acestor obiective ale reformei, în contrast cu tot ce se susține de peste două decenii, e nevoie nu de mai puțin Stat, ci de mai mult Stat; de mai multă Industrie, nu de mai multe Servicii, de mai multe Impozite, nu de reducerea Impozitelor.” Sursa http://asymetria-anticariat.blogspot.com/2010/11/jacques-attali-plan-de-masa-pentru-un.html

 31. 32 Viban noiembrie 27, 2010 la 12:39 pm

  Domnule Adrian Nastase, Programul susţinut de domnia voastră este agreat de populaţia rurală şi – lăsând la o parte comentariile politice în context – v-am sugera să iniţiaţi Legea agriculturii româneşti prin care să promovaţi acest program urmărind pe longitudinală, implementarea lui în spaţiul rural. Mă tem că va fii mult prea târziu să fie aplicat atunci când PSD va venii la guvernare, atât pentru faptul că se va distruge tot ceeace mai există la ora actuală ca infrastructură şi organizare cât şi pentru că prin dispariţia naturală a agricultorilor actuali va dispărea cultul pentru producerea celor necesare vieţii. Zona colinară a României căreia aprţin se pretează la constituirea de forme asociative pentru crearea acelor ferme de minim 20 ha în legumicultură (există lunci şi râuri ce permit crearea de lacuri de acumulare pentru hidroenergetică , piscicultură şi agricultură), dealuri pentru cultivarea pomilor fructiferi, viţei de vie, păşunilor precum şi terenuri ce permit cultivarea cerealelor pe suprafeţe întinse. Lipseşte însă organizarea şi cadrul legislativ adecvat fapt pentru care, considerăm imperios necesar, se impune obiectivarea acestui program acum, în perioada de repaus vegetativ şi nu mlt prea târziu. Personal, am încercat aici în zona Gorjului ceeace vă sugerez dar lipsa de implicare a specialiştilor agricoli din Primărie (transformaţi în funcţionari publici) m-a demobilizat şi am abandonat ideia iar inginerii agronomi aveau deja salariul asigurat fără a mai fii nevoie să bată haturile prin arşiţe ori ploi. Vedeţi dumneavoastră, acestea sunt problemele ţăranului român, ale României şi nu disputele ideologice sterile, pe care – sincer – le dezavuăm. În rest, numai de bine.

 32. 33 Marcus noiembrie 27, 2010 la 12:42 pm

  Nutzica, ne iesti far si calauza!

  Urmasa lu’ Ceauseasca, poreclita si codoi,
  Nascuta in iesle sfanta, in poiata la Plescoi,
  Fosta-n plen sanctificata de o gasca de golani
  Si pusa sa manareasca din buget ai nostri bani.

  Euroi intr-un diluviu se revarsa in suvoi
  Pentru rate datorate de Elena ot Plescoi
  Kilometri-ntregi de drumuri, potecute si sosele
  Prin minune-s transformate in ciubuc pentru lichele.

  Clientela-nfometata sta la rand sa-si ia rasplata
  La avansul ce platit-a cand Nutzica fu votata.
  Ale tarii drmuri sparte ca dupa bombardament
  Vor ramane desfundate asteptand alt decident.

  Caci Puterea de acuma, pusa doar pe jaf si furt,
  Gauri proprii isi astupa cu bani luati ca imprumut.
  Saracanu’ cu spinarea de chiomb e zorit la munca
  Cheag talharilor din clanu-i cat mai mult sa le aduca.

  Avem insa-o consoloare, sfanta opera divina,
  De Pasti, din Plescoi, Nutzica ne va da la toti lumina.
  De-am fost orbi, vom vedea iara gropile sa evitam
  Cand pe drumurile tarii in trafic greu ne angajam.

 33. 34 demaGOGU noiembrie 27, 2010 la 1:06 pm

  probabil ne lipseste un entusiast ca Ion Ionescu de la Brad care sa propuna un model de ferma agricola adaptat secolului XXI

 34. 35 eugen noiembrie 27, 2010 la 1:14 pm

  Nu cred ca programul trebuia comunicat forumului agricultorilor PSD.
  Trebuia comunicat celor din Romania si de un specialist.

  Agriucltura trebuia dezvoltata national cand nu eram in UE si ne puteam proteja pietele. Asa cum a facut Brazilia.
  Acum va fi dezvoltata de cei francezi si olandezi care inteleg bine potentialul agricol al Romaniei. Ovor face atunci cand nu li se va cere merue spaga si primarii nu vor inventa 1000 de autorizatii .

 35. 36 Harabula noiembrie 27, 2010 la 1:19 pm

  Conferintele astea sunt necesare pentru constientizarea apartenentei la un partid. Este o ocazie ca pesedistii sa se numere.
  Va amintiti de Conferinta femeilor? Cat de entuziast le preaslavea d-l Nastase? Au disparut toate in treburile casnice. Nu mai apar la televizor decat sporadic, tot cele dinainte.
  Si apoi se „sparie gandul” ca nadejdea agriculturii romanesti sta in…Victor Surdu imbatranit intru agricultura socialista.

  Desigur, din motive electorale d-l Nastase nu pledeaza pentru asocierea in cooperative.
  Nu se vorbeste nimic despre identificarea zonelor de export. Probabil ca in programul propriu zis exista referiri la pietele de desfacere.
  Programul nu pare conectat la productia si piata europeana. Este si normal din moment ce a fost conceput de oameni de moda veche.
  Ca sa produci tot ce ai nevoie, este absurd. Trebuiesc identificate mai intai nişe de piaţă.

 36. 37 blogideologic noiembrie 27, 2010 la 1:32 pm

  +Crimele culturale atârnă greu / Re.Generation, Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu s-au prezentat astăzi, 26 noiembrie 2010, în faţa Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în semn de protest faţă de decizia Comisiei Naţionale de Arheologie de a dezbate o nouă solicitare de descărcare de sarcină arheologică a masivului Cârnic de la Roşia Montană. […] “Crimele culturale atârnă greu” este mesajul pe care l-au afişat activiştii, alături de panouri cu fotografiile membrilor vinovaţi de aprobarea avizului în 2004, aflaţi şi în prezent în componenţa Comisiei şi fotografii ale noilor membri care pot avea un rol pozitiv prin respingerea solicitării. Comisia Naţională de Arheologie va dezbate o nouă solicitare de descărcare de sarcină arheologică a Masivului Cârnic, depusă în vara acestui an de către Roşia Montană Gold Corporation, compania care doreşte să exploateze aurul de la Roşia Montană utilizând tehnologii miniere bazate pe cianuri. Cele trei organizaţii de mediu consideră că repetarea votului Comisiei prin care au fost propuse pentru distrugere mărturii excepţionale ale istoriei naţionale şi universale este un act lipsit de profesionalism şi legalitate. […] Valoarea excepţională a sitului Roşia Montană şi, în particular, a galeriilor romane din masivul Cârnic, a fost afirmată de un număr fără precedent de specialişti şi organizaţii profesionale din ţară şi din întreaga lume. Propunerea pentru distrugere prin aprobarea solicitării de descărcare de sarcină arheologică ar constitui o gravă atingere adusă patrimoniului cultural naţional şi sistemului de exploatare antic cunoscut până în prezent de la Roşia Montană. Membrii Comisiei Naţionale de Arheologie care au votat în anul 2004 pentru avizul de descărcare de sarcină arheologică a Masivului Cârnic sunt: Paul Damian (Muzeul Naţional de Istorie a României), Alexandru Suceveanu (Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan”, Bucureşti), Alexandru Barnea (Universitatea Bucureşti, Facultatea de Istorie), Crişan Muşeţeanu (Muzeul Naţional de Istorie a României), Ioan Glodariu (Universitatea “Babeş-Bolyai”, Cluj Napoca Facultatea de Istorie), Dumitru Ţeicu (Muzeul Banatului Montan Reşiţa), George Trohani (Muzeul Naţional de Istorie a României), Adriana Pescaru (Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva), Florin Hău (Complexul Muzeal “Bucovina”, Suceava), Florin Topoleanu (Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Tulcea), Gheorghe Dumitroaia (Muzeul Judeţean Neamţ), Valeriu Sârbu (Muzeul Brăilei), Dragomir Popovici (Muzeul Naţional de Istorie a României), Florin Draşovean (Muzeul Banatului Timişoara). Noii membri din componenţa Comisiei Naţionale de Arheologie sunt: Ioan Stanciu (Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca), Octavian Bounegru (Universitatea Iaşi, Facultatea de Istorie), Zeno Pinter (Universitatea “Lucian Blaga”, Sibiu, Facultatea de Istorie), Sorin Cociş (Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca), Livia Buzoianu (Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa), Viorica Crişan (Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj Napoca), Ioan Carol Opriş (Universitatea Bucureşti). Sursa http://regenerationromania.wordpress.com/2010/11/26/crimele-culturale-atarna-greu/

 37. 38 virus noiembrie 27, 2010 la 1:33 pm

  Imi facui si io blog…de-al reacu…Va tin la curent…Daca va intereseaza,bineinteles…E-n stadiu larvar..:))

 38. 39 LePrince noiembrie 27, 2010 la 1:47 pm

  @Globulus ideologicum

  Poti demonstra ca Romania s-ar fi dezmembrat in 1990? Nu era vorba de Ion Iliescu. Dar poti demonstra ca II a salvat Romania de la aceasta eventuala dezmembrare? Ce intelegi prin doctrina Rakovski? Poti explica?
  Iti spun eu: nu poti explica , sunt doar fantezii blegideologice. In lipsa argumentelor, mi se pare normal sa umbli cu artificii si insinuari.

 39. 40 anna noiembrie 27, 2010 la 2:31 pm

  Nu credeti ca aceste”actiuni”sunt premature,ca sa nu mai spunem ca sunt total nepotrivite cu situatia actuala din tara noastra?Nu credeti ca mai intai ar trebui sa reactivati filialele care ,de la alegeri incoace,nu mai activeaza decat daca se afla ca vine vreun sef?Si seful nu vinee….Noi credem ca va bazati excesiv pe sondaje ,care nu spun decat un singur lucru;ca lumea nu-l mai vrea pe Basescu .Atat.Din balbaielile lui Ponta nu se intelege ce vrea pesedeul:deocamdata nu vrea presedintia.Nici nu l-ar alege cineva pe el,e o mare dezamagire pentru noi toti.Cum de l-ati ales si cu acordul caror pesedisti nu stie nimeni.Pentru noi apare ca un baietasde bani gata ,care s-a insurat din interes,face”politica din interes….dar mai ales se da cu trancariciul.Ca pensiile,ca locurile de munca.ca saracia…nu prea…Are o treaba…foarte importanta ,cu Geoana[trebuie sa-si recompeseze socrul,de].Noi am prefera sa-l preocupe ce se alege de noi,mai stam sau plecam?Vedem ca planuri de-astea n-aveti.Oricum banii-s buni si-n opozitie.De cand l-ati matrasit pe Vanghelie,in Bucuresti psd nu exista,ne sufoca doar Udrea.se mai zbuciuma conservatorii,mai dau de mancare la niste batrani amarati,dar psd nu exista.La viitoarele alegeri iar vor vota saracii Bucurestiului,care sunt inspaimantator de multi,sarmalele date de Udrea,pentru ca ei nici nu stiu ca existati.Cati mai au televizoare se uita la meci,iar de cumparat ,iau Libertatea ca „e 60 de bani”‘.Daca nu vreti sa realizati care e situatia reala si extrem de crunta pentrucei pe care ziceti ca-i reprezentati,nu vreti sa-i lasati pe altii,sa fie dintre noi,nu dintre”voi”?.Sau poate apare alt partid,care sa ne reprezinte,niciunul din cele existente.Pe conjunctura pe care ati creat-o[laolalta cu Basescu]nu e exclus sa apara un partid extremist care sa stranga lumea pe langa el si sa va dea tuturor un branci de pe scena politica.S-a mai intamplat ,nu?Nu va temeti,daca nu pentru tara,macar pentru propriile persoane????

 40. 41 Fragmentarium Politic noiembrie 27, 2010 la 2:43 pm

  Dupa aderarea la NATO si UE, intrarea in spatiul Schengen, prevazuta in martie 2011, reprezinta cel mai important obiectiv de politica externa pe termen scurt al Romaniei. Desi Guvernul Boc a dat asigurari ca a luat toate masurile ca acest lucru sa se intample la data si in conditiile convenite, declaratia presedintelui PSD, Victor Ponta, facuta in cadrul reuniunii socialistilor de la Strasbourg, potrivit careia Romania nu ar fi pregatita sa adere la spatiul Schengen, a produs un val de reactii de dezaprobare din partea PDL, UNPR si PNL. Cateva observatii:

  – fara a incerca sa fie o Casandra, liderul social-democrat si-a sustinut punctul de vedere cu argumente politice (incompetenta si coruptia Guvernului) si tehnice (nesecurizarea frontierelor cu Moldova si Serbia si nepregatirea aeroportului Otopeni pentru preluarea fluxului de calatori din spatiul Schengen);

  – opinia lui Victor Ponta nu a fost una singulara, atat in spatiul intern, cat si in cel extern exprimandu-se, cu ceva timp in urma, aceleasi indoieli de catre presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase si de catre secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franţei, Pierre Lellouche, ultimul propunand o amanare a deciziei pana la raportul de verificare din vara lui 2011, datorita unor ingrijorari legate de “supravegherea reală şi eficientă a frontierelor exterioare ale UE” şi de “lupta împotriva corupţiei”;

  – reactiile celor trei partide au fost pur emotional-politicianiste, fara contraargumente, fiind brodate pe subiectivari gen “greseala”, “ignoranta juvenila” sau presupuse daune de imagine; daca solidaritatea celor din arcul guvernamental este lesne de inteles, cea a opozitiei liberale este mai greu de motivat (poate doar din ratiuni ideologice);

  – UDMR, in schimb, nu a marsat in siajul partenerilor de coalitie, iar daca luam in calcul ca si tacerea este un raspuns, atitudinea sa ar putea insemna ca refuza sa se imbete cu apa rece (si atunci tot zgomotul din jurul acestei povesti capata un alt sens) sau ar putea fi inceputul unei apropieri timide de PSD.

  Si, acum, concluzia: daca se va rupe cheia lui Boc si usa Schengen va ramane inchisa, atunci va trebui ca acesta sa se dea la o parte si sa lase pe altcineva priceput sa o deschida. Cu speraclul nu mai tine, Emile… Anunta-l de pe acum si pe Traian.

 41. 42 Karakas noiembrie 27, 2010 la 3:15 pm

  Din intelepciunea academica a domnului Boc: „Este greu peste tot, România nu poate fi o excepţie şi să fie o oază de prosperitate”.

  Aha, da bade, iar cind este bine peste tot, Romania nu poate fi o exceptie si sa fie o oaza de saracie. Ce trebuia demonstrat?

  Alte perle din delirul verbal al primului ministru:

  „Este greu în lume peste tot şi atunci România nu poate face excepţie şi să fie o oază de prosperitate, atâta vreme cât de 20 de ani nu am făcut nişte legi care să se bazeze pe muncă şi să încurajeze munca, ci am făcut nişte legi care mai mult au încurajat nemunca şi am fost nevoiţi să le corectăm”, a declarat Emil Boc.”

  Si, si, si, care legi au incurajat „nemunca”, anume? „Tara de lenesi si trintori, mai da-le una pe spinarii puturosilor de romani!”, asa cred ca-i sopteste nuilusha lui Boc.

  Apropo, canalele de televiciune din America de Nord au relatat despre condamnarea ministrului de externe Baconschi pentru discriminarea romilor. Cu asa „ghiulele”, CV-ul domnului Baconschi va avea si el de luptat, impreuna cu fundatia sa cu briz-brizuri. Fundatie care ascunde ura rasiala, ura impartasita de mutl alti colegi portocalii.

 42. 43 blogideologic noiembrie 27, 2010 la 4:05 pm

  @ Viban spune: „prin dispariţia naturală a agricultorilor actuali va dispărea cultul pentru producerea celor necesare vieţii.”
  Din păcate.

 43. 44 Doru Coarna noiembrie 27, 2010 la 5:39 pm

  @ All,

  Vreau sa dezumflu marii agricultori ai tarii: Romania produce in conditii ideale (vreme, irigatii, soiuri adaptate) cam 5 mil tone grau si maxim 8 mil tone porumb boabe!

  Va rog sa calculati un total de maxim 13 mil tone boabe. Pretul uzual la boabe este de circa 200 USD/to, adica, daca am avea cui sa vindem intreaga productie a unui an minunat, am incasa: 2.6 mld USD! Din asta scadeti salarii, ingrasaminte, tratamente, cheltuieli cu irigatii, ameliorari, transport aferent, combustibil pt lucrari agricole. RAMANE VAX! Si asta daca gasesti cumparatori, anul este unul bun si totul merge ceas! Ah!, si nu fura nimeni nimic!

  Deci valoarea marii culturi (agricole) este vax! Nutzi toaca 2 mld in cateva ore fara ajutor…
  Va intrebati atunci de ce se chinuia Ceasca cu agricultura (?). Pai din porumb se face alcool etilic pt prosteala poporului si tratand apoi boasca cu sare se precipita monoglutamatul de sodiu, cel care permite trucarea tuturor alimentelor! Totodata, din masa verde se fac nutreturi pt animale. Defapt, nu ne trebuie decat grau, si acela doar in cantitatea necesara consumului intern, max 2 mil t grau, adica vreo 15% din suprafata cultivabila.

  Mult mai rentabila este gradinaria bio, si mult mai utila si sanatoasa dealtfel. Problema aici e ca nu se poate mecaniza, costa mult munca manuala. Zootehnia iar este rentabila, daca s-ar face bio, nu industrial.

  Restul, fratilor, sunt prostii demne de oameni care traiesc cu capetele in nori: numai agricultura in mari ferme este rentabila, niciodata mica gospodarie taraneasca -visul idiotilor- nu va fi rentabila ci doar mijloc de supravietuire la limita subzistentei.

  Singura solutie este de a infiinta o companie serioasa, de stat, ceva gen ROMAGRICOLA, care sa preia in exploatare pamantul taranilor angajandu-i sau nu, si platindu-le redevente corespunzatoare. Credeti ca vrea cineva asa ceva? Va inselati! Problema va fi insa si paza recoltelor, romanul si tiganul fiind extremi de amatori de cumparaturi gratuite… deci adaugati la costuri si paza!

  Concluzie: never ever nu vom mai avea agricultura…

  Deci, din pacate, alt joc de glezne pe tusa…

 44. 45 Ghita Bizonu' noiembrie 27, 2010 la 5:39 pm

  Theodora corectie :
  tu ai fost un caz fericit. Ai fost , perfectul compus , timpul trecut samd.
  Deocamdat s-au luat toate masurile ca situatii ca ale tale sa nu se mai repete. Dupa 1990 lumea buna a ajuns la parerea ca taranii nu sunt de dorit la oras fiindca is prea imputiti si autohtoni (nu te sucari io nu-s „lume buna” is doar Bizonu’ nepot de taran dupa tata)

 45. 46 Blizzard noiembrie 27, 2010 la 5:42 pm

  „programul tratează activitatea de producție agricolă și ca pe o problemă socială și oferă soluții și pentru cei aproape 4 milioane de țărani care dețin gospodării de semisubzistență, și care trebuie organizați în ferme familiale profesionale de minimum 20 de hectare, fermă care asigură un profit echivalent al salariului minim pe economie pe un an de zile”.

  Profit echivalent cu salariul minim pe economie pe un an de zile. Ce naiba inseamna asta?!? Cu salariul minim pe economie mori de foame d-le Nastase, cu ferma de subzistenta macar iti platesti abonamentul la cablu din ce mai vinzi, un ou, o pasare, etc. Incercati si dvs sa traiti o luna cu salariul minin pe economie ca sa va dati seama ce aberatii propuneti.

  „prin program ne propunem măsuri severe privind bunele practici agricole”.
  Sa inteleg ca importatorii de seminte realizate prin tehnologii moderne isi vor inchide depozitele si vor pleca peste ocean?

  „-programul acordă o atenție desosebită zonei montane și zonei Delta Dunării.”
  La munte pt. vanatoare si in Delta la pescuit, poate. Braconaj, trofee, chestii d-astea, poate…

  „există o amplă preocupare pentru ca o bună parte din fermele de semisubzistență să fie orientate pentru a practica o agricultură organică ecologică….”
  Sa stiti ca Nea Gheorghe care practica agricultura de subzistenta citeste zi di zi Monitorul Oficial ca sa vada daca s-au mai schimbat criteriile de autorizare/certificare a produselor BIO…

 46. 47 Ghita Bizonu' noiembrie 27, 2010 la 5:49 pm

  Bibliotecare

  mai lasa-ma cu criza energetica care samd . Glumita cu tilaje de mică capacitate care funcţionează electric, eventual folosind celule fotovoltaice ce le reîncarcă acumulatorii… tine de viitor daca nu cumva de fantezia debordanta a unor insi care se pricep mai putin decat mine (si crede-ma dpv tehnic sunt nul !!!) . Cestia pare a fi rupta din imaginaru ecologistului vestic , care ecologist este gata sa sugrume juma din sugarii Terrei in numele salvarii naturii insa nu este gata sa renunte la masini rapide samd (o reintoarcere la dimensiunile masinilor din anii 60 folosid tehnologia de azi ar avea ca impact imediat scaderea drastica a consumului …. insa sa renunte ecologistii la pete 160 km/h asa ceva nu s-a vazut !) ..
  Eu unu am obosit sa mai citesc promisiuni din astea …

 47. 48 Karakas noiembrie 27, 2010 la 5:52 pm

  Atunci cind criticam capitalismul trebuie mers un pas mai departe de a comenta efecte vizibile. Cauzele sunt intodeauna mai profunde si mai complexe. Una din subiectele adiacente ce merita atentie, este cel al unei schimbari majore in modul in care oamenii privesc modul in care se face dezvoltarea. Asteptarile sunt foarte mari, incepind inca din copilarie. Parintii au mari asteptari de la copii lor, generind o cultura totalitara, in care competitia devine acerba de la virste fragede.

  Pe de alta parte exista tentatia mistificarii succesului, astfel incit ajungem sa inchidem ochii atunci cind capitalistii ne duc de nas. Preferam sa ii idolarizam, sa facem filme despre ei, sa scriem carti, sa ne rugam sa ajungem ca si ei. La rindul lor, acesti noi idoli traiesc intr-o lume in care, daca greselile le sunt iertate de societate, uita ca doar recunoscind greselile, ai cu adevarat putere.

  Natura umana: cum o depasim? Probabil nu prin continuare unei curse a sobolanilor (rat-race), ci prin recunoasterea faptului ca avem nevoie de aspiratii umane mai inalte decit cultul consumerismului si al bogatiei. Raise the bar! Ridica stacheta, asta este solutia pentru societate.

  Va recomand daca doriti sa plonjati mai adinc in subiect, „The Power Of Failure”, de WILLIAM D. COHAN:

  http://opinionator.blogs.nytimes.com/2010/11/26/the-power-of-failure/?hp

 48. 49 Ghita Bizonu' noiembrie 27, 2010 la 6:10 pm

  Baselu ori triumfu primitivismului anilor 50

  S-a dat ep steccal si in vazu natiunii a zis cu infint sictir ceavd espre fatucele cu buzele date cu muult ruj . Intocmai ca in anii 50 cand o camasa alba calcata ori o palrie erau pretexte ptr d’alde tat’su sa te styugamatieze de burghez (povestea un domn ca a scapat doar zicand „ce vei tovule daca sotia mea e mai harnica si imi scorobeste camasa ? Ca ma roade !! provocand hohotele sedintei de sindicat ). Acu se rascula in el neandertalalianu de basarabi si da-i si luota cu dusmanu de clasa …
  Da ba si Nutele lui nu sunt rujate?
  Sunt da sunt tovarase de nadejede !!
  Asa ca prea necinstita adunatura eliatra de dreapta a discuta depsr ealte cele …..

 49. 50 Ghita Bizonu' noiembrie 27, 2010 la 6:20 pm

  Harabula

  ca posibila nisa de piata as sugera orasu Bucuresti …

 50. 51 Karakas noiembrie 27, 2010 la 6:44 pm

  Iata un alt „invatator” al poporului, ministrul Botis

  „Guvernul nu oferă fericire, ea trebuie căutată în muncă. Aveţi răbdare, munciţi şi o să treacă şi perioada grea”

  Chiar suntem luati drept o turma de idioti de acesti papagali portocalii? Cita aroganta si timpenie la acest minstru! Mi se pare mai mult decit insultator la adresa romanilor, care muncesc nu mai rau ca altii, ba din contra, fac si munci pe care altii nu le fac. Nu pot decit sa ma indignez auzind ce debiteaza acest clon rebutat.

  http://www.mediafax.ro/social/botis-guvernul-nu-ofera-fericire-ea-trebuie-cautata-in-munca-aveti-rabdare-munciti-si-o-sa-treaca-si-perioada-grea-7755501

 51. 52 Karakas noiembrie 27, 2010 la 7:00 pm

  Revin, pentru ca insusi ministrul Botis are de invatat despre actul de guvernare intr-o tara democratica. In nici o tara din Europa occidentala, SUA, Canada, Australia, guvernantii nu au rolul sa tina lectii moralizatoare poporului. Asta e treaba familiei, a scolii, a bisericii. Nu o sa vezi nicaieri la televizor un ministru debitind asemena idiotenii despre ce trebuie si ce nu trebuie sa faca un popor, ce inseamna fericirea, si cum trebuie poporul sa o caute.

  Dar incompetenta sta la masa cu populismul in Romania. Botis nu face decit sa confirme trendul promovat de seful sau, Boc, un alt populist retardat care crede ca democratia se maninca cu nuielusha pe spate, si ca acest lucru trebuie transmis regulat poporului nerusinat si puturos.

 52. 53 Ghita Bizonu' noiembrie 27, 2010 la 7:06 pm

  Satanitatii sale Stupidissime Printul Minciunii samd

  prin grija conducerii celei mai agreate de teleptualitatea romaneasca nivelul de saracie creste. Ia cu lamaie :
  http://www.ziare.com/articole/rata+saracie+romania.
  Data fiind aceasta situatie numarul electorilor de tipul meu va creste prin grija lu gubernu’ Basescu. Contrar nu previziunilor tale ci chiar contrar previziunilor MELE !!!
  Ideea ta despre un partid social democrat orinetat spre upper midle class si BMV 520 in sus ste o contradictie in termeni , precum aia de canibal vegetarian .Insa este buna ca arata modul in care (nu) gandesti .
  In plus uiti micul amanunt ca avem o populatie rurala uriasa ptr Europa , afta in gnl in saracie cf standardelor de azi .
  Cat despre Europa, democratia ei de viata samd si varii fascisme iti recomand poza asta cu Hitleria de Buzau :

  Acu sa nu- mi zici ca superteleptualu nu stia ca evoca pe Adolf . Ca nu are scuza de a fi tampit ori ignar . Stia si dorea (observa si aparenta de diagonala …presupun ca este un sac de umar .. uneori si eu l-am tinut asa {> 7 kile} insa nu am facut poze cu el).Viermele este in mar si cine are ochi sa observe vede ca reptila este intreaga in ou (Oul de sarpe, Bergman).
  Herare uman est , perseverare diabolicum
  Si tu perseverezi ….

 53. 54 Karakas noiembrie 28, 2010 la 1:39 am

  Au fost cred citiva colegi care au strimbat din nas cind m-au tot auzit vorbind de saraci si bogati. Cred ca le voi provoca in continuare stari de greata. Ce se intimpla in SUA, Grecia, Irlanda si alte tari in care puterile de dreapta si-au dat mina pentru pauperizarea clasei mijlocii, protejind insa pe bogati, duce inevitabil la lupta de clasa. Acum asistam la o faza incipienta, care poate oricind sa scape de sub control. Sunt popoare dirze, care nu vor pleca capul atit de usor. Americanii nu fac exceptie, sunt un popor luptator. Starea de spirit in America e la nivel de fierbere. Americanii sunt nemultumiti si de republicani, si de democrati, si cauta o alta solutie. Vom vedea daca una pasnica sau nu. Iata, redau un comentariu la articolul „Winning the Class War” din NYT:

  „”Recessions are for the little people, not for the corporate chiefs and the titans of Wall Street who are at the heart of the American aristocracy. ”

  And so is sacrifice. Many of us ordinary folks are being or have been asked to sacrifice our jobs so that the masters of the universe can export them to make a penny or two more on the dollar. At the same time as our jobs are exported, and we are told we are „overqualified” or „too experienced”, we are nevertheless asked to work more years for less social security – thank you, Deficit Commission.

  We are asked to sacrifice our public schools in favor of all kinds of devices like voucher systems that promote fake choice, while still pricing poorer kids out of the best voucher-supported schools.

  We are asked to suffer decaying roads and bridges because there isn’t enough money to keep them in good repair, and to put up with the most antiquated public transportation system of any advanced nation.

  We are asked to foot the bill to pay for the all the ills caused by unemployment, decay of our cities and, above all, for the massive frauds committed against us by Wall Street and corporate elites who gambles with our national finances and then shook the government down for a bailout – leaving millions with depleted savings and foreclosed houses.

  I don’t expect the Republicans to ask any of their rich backers for sacrifice – they never have and they never will. But where are the principled Democrats who will not only ask, but demand and insist on sacrifice from the fat cats who got us into the mess we’re in? Don’t just roll back the Bush tax cuts, charge the top tier at a rate of at least 50%, and instead of devaluing earned relative to unearned income, wipe out the tax advantage that dividends and capital gains enjoys over a real day’s work.”

  http://community.nytimes.com/comments/www.nytimes.com/2010/11/27/opinion/27herbert.html

 54. 55 blogideologic noiembrie 28, 2010 la 3:09 am

  „Revoluţia română” ghidată din exterior de ideologia cominternistă a lui Rakovski, asta înseamnă pentru noi Perestroika!, a vârât istoria noastră într-o fundătură. Profesorul universitar britanic Tom Gallagher trebuia să ne prezinte în ultimii zece ani lecţiile fabiene care au permis dezvoltarea din UK. După unele reacţii pe forum RL la articolele sale, constat acum ură faţă de limba română şi faţă de pragmatism. Subsidiaritatea cere un izomorfism al vernacularei pe care o vorbim, cu limbajele „sacre” moderne. Cum poţi să exploatezi oferta reală a masei critice în cunoaşterea teoretică, tehnico-productivă şi în cunoaşterea prudenţială până la producerea unei deplasări de paradigmă? O naţiune modernă este bogată numai dacă stăpâneşte o multitudine de concepte şi tipuri de cunoaştere.

 55. 56 blogideologic noiembrie 28, 2010 la 4:34 am

  Florica Nicolescu, unul dintre fondatorii Centrului de Igienă Mintală. Sînt fericit să aflu acum, abia acum!, că am avut şi noi o personalitate comparabilă în potenţialul de înfăptuiri din pedagogie şi psihologie cu franţuzoaica Françoise Dolto. http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/inchisa-de-comunisti-pentru-un-abecedar-capitalist-207388.html

 56. 57 Spiridus noiembrie 28, 2010 la 5:55 am

  Nu se poate continua la nesfarsit cu agricultura de subzistenta. Cred ca trebuie sa afirmati inechivoc ca sustinerea agriculturii faramitate nu este decat risipa. Din cauza vechilor CAP-uri aveti prea multa „pudoare” in a sustine asocierea sau concentrarea terenului ca prim pas obligatoriu de trecere la eficienta. Altfel, toate masurile pe care le preconizati nu vor avea nici un efect. Tot branza din Danemarca si carnati din Ungaria o sa mancam.
  Sa terminam cu fetisul taranului harnic neajutorat. Taranul roman este, in cea mai mare parte, refractar la nou, gata sa fure orice, daca poate. El poate fi schimbat prin …parghii economice. Cine se asociaza si este dispus sa aplice tehnologii noi sa fie sustinut. Cine nu, sa fie sanatos!, sa nu conteze pe banul public…

 57. 58 blogideologic noiembrie 28, 2010 la 8:38 am

  Criminalitatea în NovoRossiia (Rusia Meridională) / Am mai spus aici că NovoRossiia ori Rusia Meridională este un construct geopolitic de apocalipsă impus lumii civilizate de către ilustrul Voltaire. Cât de moral a fost acest iluminist francez care a primit bani de la ţarina Caterina cea Mare pentru a organiza în Occidentul european un lobby pro-Rusia ce urma să devină beneficiara nelegitimă şi nedemnă a tratatului imperialist din 1774 de la Kuciuk Kainargi ? Ei bine, în acest loc al tuturor crimelor împotriva drepturilor oamenilor şi popoarelor, Comitetul Olimpic Internaţional şi-a dat avizul pentru organizarea evenimentelor sportive olimpice din iarna lui 2014. Dar acolo, „civilizaţia din NovoRossiia” pentru care pledau pe vremuri Voltaire şi d’Alembert împotriva drepturilor istorice ale popoarelor locale, a construit iadul pe pământ http://www.lemonde.fr/europe/article/2010/11/27/kouchtchevskaia-cite-de-l-indicible-peur_1445755_3214.html .

 58. 59 Harabula noiembrie 28, 2010 la 9:35 am

  Doru Coarna are dreptate in mare masura. Totusi, eu cred ca micile gospodarii ar putea sa-si valorifice productia prin asociere.
  Am putea oare concura cu Franta la productia de branza? Puţin probabil.Ea, Franta, are peste 400 soiuri de branza dintre care peste 40 inregistrate conform uzantelor UE Domnul Nastase vorbeste despre caşul afumat. Niciodata nu se va impune pe piata fara o standardizare a produsului, fabricarea lui in societati comerciale sau societati cooperative care sa colecteze laptele dintr-o zona geografica. Producerea acestuia in micile gospodarii lasa loc hazardului in privinta calitatii si igienei.

  In privinta irigatiilor nu este clara problema proprietatii. Se vor realiza pentru societati comerciale cu capital de stat? Apoi acestea vor vinde apa? Se vor realiza printr-un parteneriat public-privat?
  Programul constata efectul de antrenare irigatii-productie vegetala-productie animala-produse alimentare-piata. Cea mai importanta componenta este piata.
  Autorii stiu foarte bine ca piata laptelui, de exemplu, este limitata. Daca domnul Nastase propune o presiune asupra pietii, trebuie sa tina cont mai curand de presiunea pietii asupra productiei.

  PSD, acum partid populist, refuza cu obstinatie sa-si asume calea cooperatista. Agricultura este considerata mai curand un bazin electoral decat o ramura economica,

 59. 60 Vasile, noiembrie 28, 2010 la 9:36 am

  Biblio…
  Biblio,

  Problema marilor latifundiari , aya pe care o sugeram eu era cu totul alta.Obtinerea ilegal a proprietatii respective prin falimentarea voita a locatiei industriale sau agricole, cu sustinerea unui partid aflat la putere, neplata datoriilor catre stat ,chestie sprijinita de un alt partid aflat la putere , credite uriase rambursabile si nerambursabile si hotarari de guvern favorizante prin acelasi mecanism al puterii.
  Trita Culita a falimentat cam tot pe unde a trecut ,si a revenit precum pasarea phoenix, fiind de fiecare data cu puterea!

 60. 61 Harabula noiembrie 28, 2010 la 9:38 am

  @Spiridus
  Total de acord.

 61. 62 Ghita Bizonu' noiembrie 28, 2010 la 9:42 am

  Blogideologic

  Novorusssia cuprinde (sau cuprindea) si coasta ucraineana a M Negre plus Crimeea. Zona a fost cucerita in sec XVIII de la tatari

 62. 63 santinela noiembrie 28, 2010 la 9:42 am

  Noi crapam de foame si unii vad pe aratura celule fotovoltaice,GPS-uri care sa dirijeze tractoarele etc.
  Program frumos,dar sa fiu iertat,nu am inteles cum il puneti in practica.Dupa mine,inainte de a incepe sa adaugam ceva,trebuie sa facem ceva repede.Eu cred ca este suficient pentru prima faza sa se elimine „intermediarii” intre producatori(tarani) si piata.Sa se construiasca un sistem de preluare a productiei agricole cit mai transparent.Daca am rezolvat asta multe vin de la sine.

 63. 64 Ghita Bizonu' noiembrie 28, 2010 la 9:54 am

  Karakas

  ref mes tau noiembrie 27, 2010 la 7:00 pm

  am asa o curiozitate : pui o intrebare justa . Da de ce nu ai curajul sa tragi si concluzia ? Adica sa zici : Romania nu (mai) este un stat democratic !!!

 64. 65 Vasile, noiembrie 28, 2010 la 10:00 am

  Blogi,

  Intre istorie si realitate nu stiu cum ai descoperit dumneata ca eu as fi sensibil pe tema Ukrainei.Indiferent de o litera o sau un c pe care o port ,eu am fost mereu un critic al vecinului nostru imediat si mai putin al Rusiei ,cea care a profitat la Kuciuc Kainargi si nu la Tapae.
  Pe post de Holmes , as putea sa afirm „elementar Watson chiar nu realizati ca printre cei reciclati sau rebilitati de „perestroika” este sau mai bine spus a fost
  chiar Ion Iliescu!

 65. 66 Bibliotecaru noiembrie 28, 2010 la 10:17 am

  @ Vasile,
  Vorbiţi despre istorie, eu vorbesc despre viitor. Dacă mai stăm 50 de ani să ne văicărim „că ce jaf a fost în România”, cu siguranţă că jaful va mai fi şi în continuare. Eu zic că trebuie să tragem linie şi să mergem, sănătos pentru economie şi morală, mai departe. Personal nu mai vreau să fiu ancorat în trecut, vreau să trăiesc în prezent şi viitor.

 66. 67 Bibliotecaru noiembrie 28, 2010 la 10:32 am

  @ Ghita Bizonu’
  Există oarece soluţii energetice (eu mai discut, cu prietenii ingineri, astfel de lucruri), toate sunt însă legate de energia electrică. De exemplu există un salt de tehnologie în energia termonucleară care permite folosirea deşeurilor nucleare… Centralele hidro-electrice, centralele eoliene, energia valurilor, centralele foto-electrice… toate sunt soluţii de energie electrică. Nimeni nu mai investeşte în cercetarea exploatării energetice a combustibililor solizi. Nu are sens să cercetezi soluţia unui motor ce consumă petrol dacă petrolul nu va mai fi. Cel mult se va reveni la motorul cu lemne.

  Eu nu vorbesc despre energia solară neapărat raportându-mă la ecologie, o staţie de captare a energiei solare pentru a încărca acumulatorii unui utilaj agricol de mică capacitate (câţiva cai putere) aduce sursa de curent în mijlocul câmpului (nu trebuie să te cablezi la sistemul energetic naţional), este un fel de garaj mobil pentru utilaj (nu e nevoie să faci tot timpul drumul între câmp şi acasă), se pretează la spaţiul fragmentat al agriculturii, aşa cum este el în ziua de astăzi, utilajul este şi el mai ieftin (tot ce este electric este de până la 10 ori mai ieftin decât varianta pe motor cu ardere internă). Sigur, cresc costurile cu centrala electrică foto-voltaică, dar există o economie, pe de altă parte, la costurile cu energia.

  În sfârşit…
  Eu nu fac nici un fel de promisiune, nu sunt politician, nu sunt producător de utilaje, nu sunt nici activist ecologist… Sunt un simplu cetăţean, care odată a avut o pregătire de inginer, care sugerează o soluţie tehnologică. Nu trebuie să o luaţi chiar atât de „în tragic”.

 67. 68 Bibliotecaru noiembrie 28, 2010 la 10:34 am

  Susţin ceea ce spune Theodora la momentul noiembrie 27, 2010 la 11:28 am.

 68. 69 Harabula noiembrie 28, 2010 la 10:43 am

  @Santinela
  Nu inteleg de ce crapi de foame. Esti somer? Esti handicapat?

 69. 70 Ioan noiembrie 28, 2010 la 11:17 am

  Un nou sosit prin zona(ii urez bun venit) turuie, maraie, melita de zor la tema. Pune si intrebari, intuind probabil ca cineva este si obligat sa raspunda intrebarilor lui. Ba, ca sa-i iasa cat de cat misia, apeleaza la date pe care le inoada in tot randu’ asternut in foaie. Iata de ce eu cred ca pentru dsa agricultura este pentru subiect de serviciu, inscris si in fisa postului. Zice, dandu-se doct si fin observator, ca discursul AN-eului suna a program PCR, ignorand detaliul istoric ca acel program comunist a permis plata unei imense datorii externe intr-un timp record. Revenind la zi, obligat fiind, trag nadejde ca vom iesi intregi si nevatamati din corsetul actual al datoriei externe. Daca nu cumva o voce teutona ne v-a sugera sa vindem niscaiva tinuturi istorice; ca tot nu stim sa le administram si nici nu le meritam. (ideea nu este noua si a prins deja contur in cancelarii nu tocmai prietenoase; acum si cea franceza) Revenind la ideile vanturate mai sus ele isi continua logica atacand la baioneta ca orice soldat credincios basismului; ignorand tema concentratiilor agricole si a suprastructurii proprie agriculturi. Aici dl @ sveik se apropie de jumatatea unui adevar istoric stiut bine de contemporani, dar si de cei mai tineri aplecati spre studiu. Cealalta jumatate fiind intruchipata in tupeul imens cu care un criminal a declarat la televizor (tot la televizor) ca a castigat pariul cu agricultura. Sigur el in fata lor, a celor care l-au platit si il plateste, a castigat acel pariu. Cetateanul roman, nu. Iata de ce programul pesede isi propune mai intai crearea la sate a unor conditii proprii sfarsitului anilor ’80; si pe baza lor relansarea amplului proces de modernizare a agriculturii. Dealtfel cu unele corectii minimale, detaliu ce-i scapa si dlui @ sveik, in multe alte domenii pentru relansare Romania trebuie sa ajunga la starile din ’89. Stiu ca ideea nu place; ca miroase unora a nostalgie.

 70. 71 Ghita Bizonu' noiembrie 28, 2010 la 12:13 pm

  Bibliotecare

  nici io nu sunt inginer … insa am mai auzit catesceva. Si trebe sa zic ca m-am plictisit sa auz promisuni .. iar alea cu energia si alte cele le auz de vreo 45 de ani !
  Iar inginerii cu care ai discutat imi aduc aminte de unii pe care ii cunosc. La o discutie asa de amoru artei incep sa insire niste cestii pe care nici nu le-ar lua in consideratie la serviciu. fiindca is nefezabile! Ce o sa fie peste nspe ani cand o sa fie gata solutiile tehnice o sa vedem . Insa docamdata energia de fuziune este doar utopie (desi a fost cestia aia sco cica fuziune la rece). Hidrocentralele au mic impediment major – is cam insuficiente .. iar eoliana este ea buna insa .. insa nu poa acoperi necearul Sa nu mai zic impedimentele celei solare . O sa gasesti intotdeauna insi care o sa vorbeasca frumos pana cand nu le zici : fa ! Atunci brusc o sa iti explice la fel de doct impedimentele tehnice care impiedica aplicarea imediata a „solutiilor” lor Deocamdat tot motorul cu ardere interna sireacul ramane . Apropos cica in urma cu vreo 14 ani era unu ce rupea gura targului cu o noua pila cu combustibil . Performantele erau uluitoare (fata de ce se facuse pana atunci !) ..insa per total nu puteau fi aplicate findca puterea era totusi insuficenta ! (destula ptr a alimenta aparatura electronica de pe un satelit ori statie cosmica insa insuficenta ptr a deplasa o greuatate de vreo 70 de kile ).

 71. 72 Lavinia noiembrie 28, 2010 la 12:52 pm

  Domnule Nastase, nu sunt membru al nici unui partid politic si imi pasa si nu-mi place de ceea ce se intampla in tara mea si cu neamul meu. Boala lungita inseamna moarte sigura, de aceea va propun sa analizati si sa raspundeti, daca puteti, asupra urmatoarelor:
  1. Ce rost au , la urma urmei, cabinet 1 si 2 in Biroul permanent al Camerei deputatilor? Este un joc de imagine ? Ce sperati sa rezolvati?
  De ce nu-si DEPUN MANDATELE toti parlamentarii opozitiei ( Senat si Camera ) si sa lase parlamentarii puterii/coalitiei sa-si aprobe orice legi/acte normative doresc fiindca oricum NU veti putea sa-i opriti. Nu mai pot sa suport tupeul pe care il afiseaza si nesimtirea cu care gestioneaza resursele Romaniei. Puteti in acest mod sa declansati alegeri anticipate folosind si relatiile internationale? Daca DA, atunci rupeti pisica’n doua mai repede. Poate se mai salveaza ceva . Stiu ca dpv financiar, pe langa fiecare parlamentar mai primeste remuneratii si colectivul cabinetului parlamentarului , dar daca se pot declansa alegeri anticipate in acest fel, merita sa faca si ei acest efort financiar si poate ii ajuta si partidul respectiv. Dovediti astfel ACUM nu in 2012, toata opozitia, ca aveti VERTICALITATE si VA PASA si veti avea numai de castigat din partea electoratului.
  2. Dupa alegeri anticipate:
  a) RENEGOCIATI NEAPARAT acordul cu FMI si nu ii lasati sa faca din Romania o tara bananiera si buna numai ca piata de desfacere, cu o economie productiva ANIHILATA.
  b) formati un colectiv de specialisti/experti CU EXPERTIZA care sa actualizeze si sa armonizeze TOATE legile organice cu normativele UE, atat dpv juridic, social, economic si fiscal, si dati stabilitate si posibilitatea previzionarii in orice domeniu de activitate a acestui popor fie el bugetar, salariat sau intreprinzator.
  c) actualizati si armonizati Constitutia Romaniei astfel incat nici un articol din ea sa nu mai poata fii interpretat.
  d) scoateti recomandarea/sustinerea politica in alegerea judecatorilor de la ICCR si formati o JUSTITIE independenta in Romania.

  Dovediti ca VRETI BINELE ROMANIEI, dovediti ca stiti ca trebuie sa faceti, ca sunteti dispusi la eforturi, compromisuri politice si renuntari pentru binele acestei tari si veti avea tot sprijinul majoritatii electorale.

 72. 73 Marcus noiembrie 28, 2010 la 12:57 pm

  Leano, murim cu tine de gat!

  Inspirata de Lewinsky, interpreta la oboi,
  Tot asa-i canta lu’ chiombu’ si Elena ot Plescoi,
  Dupa ce in prealabil lasa fota la bariera
  Si-mbracata in Versace facu in partid cariera.

  Azi nimic in tara asta, la nivel de guvernare,
  Nu se face fara stirea sau a fufei aprobare.
  Ea imparte si-si ia partea miliarde din buget
  Nelasand nicio letcaie din purcoiu’ de banet.

  Hoti am mai avut in tara, in asti douazeci de ani,
  Dar discreti, mai cu fereala cand dadura iama-n bani.
  Astazi insa hoata noastra, staroste de cabinet,
  Se infrupta fara teama sau vreo urma de regret.

  Sub pulpana lui chiombila, avand dreapta pe oboi,
  Stanga ea si-o foloseste ca sa scape de nevoi.
  Ne-a adus la prag de groapa arvunindu-ne izmana
  Pe picior mare traieste si rade de noi cucoana.

  Ba mai vrea si Primaria, cu ea maistru la uzina,
  De unde sa-mparta lumii, ca Isus, sfanta lumina.
  Sus, in Rai, Dumnezeirea potopita-i de necaz
  Leana da lumina sacra, la negru, far-de ucaz.

  Si vazand cum romanimea e dispusa sa inghita
  El va delega pe dracu sa ne scape de tampita.
  Sa o ia pe cioara blonda, s-o arunce drept in Ghena
  Sa ne izbaveasca neamu’ de-asa hoata fara jena.

 73. 74 blogideologic noiembrie 28, 2010 la 1:07 pm

  @ Ghita Bizonu’
  La Sotchi, forţele ruse debarcă abia în anul 1838. Deci mult după tratatul de la Kuciuk Kainargi care dădea Rusiei dreptul de stăpânire asupra întregului spaţiu nord-pontic, dar în siajul acelui tratat. Vezi şi pictura lui Ivan Aivazovski din 1839 http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Subashi_desant.jpg Imaginea transmite ideologia Karamzin.

 74. 75 blogideologic noiembrie 28, 2010 la 1:11 pm

  @Bibliotecaru spune : „De exemplu există un salt de tehnologie în energia termonucleară care permite folosirea deşeurilor nucleare… ”
  Nu.

 75. 76 blogideologic noiembrie 28, 2010 la 1:21 pm

  @ Vasile, spune: +Pe post de Holmes , as putea sa afirm “elementar Watson chiar nu realizati ca printre cei reciclati sau rebilitati de “perestroika” este sau mai bine spus a fost chiar Ion Iliescu!+
  Nu. În ianuarie 1990, domnul Ion Iliescu era deja un cunctator fabian, nicidecum un cominternist reciclat ! De fapt Ion Iliescu nu a fost vreodată cominternist, ca să poată fi reciclat, aşa cum spui.

 76. 77 Theodora noiembrie 28, 2010 la 2:12 pm

  @Ghita Bizonu’
  Am inteles corectia.
  Nu am de ce sa ma supar. 🙂
  @Bibliotecarul
  Multumesc!
  @santinela
  In legatura cu ce ai scris in noiembrie 28, 2010 la 9:42 am si cu raspunsul pe care l-ai primit de la Harababula:
  Bogatul nu il crede pe cel sarac si nici satulul pe cel flamand.
  Cand am scris aici ca sunt somera si grav bolnava (risc crescut de paralizie) am fost luata la misto de o parte dintre comentatorii blogului.
  Mi s-a spus „catel maidanez care saliveaza la usa macelariei” (autorul fiind ‘telectualul Harababula)
  Ii apucasera tremuratul de teama ca as putea sa vreau „o functie”
  Degeaba le-am spus ca nu vreau functii si ca dupa parerea mea functii ar trebui sa obtina cei bine pregatiti profesional si cu o oarecare vechime in partid.
  De ce au reactionat asa am inteles mai tarziu.
  DE FAPT EI URMARESC FUNCTII.
  DUPA MINTEA LOR, EI MERITA ACESTE FUNCTII.
  CULMEA ESTE CA UNII DINTRE CEI CARE AU SARIT SA MA LINSEZE CHIAR AU CEVA FUNCTII IN PARTID.
  Sigur ca nu m-as supara deloc daca vreun cititor al acestui blog m-ar ajuta sa ma angajez contabil (chiar si cu studii medii) ca sa pot sa strang banii necesari pentru spaga pe care trebuie sa o dau la operatia de hernie de disc.
  Sunt insa constienta ca sansele ca acest lucru sa se intample sunt minime aproape nule.
  De ce? Pentru ca asa cum am scris mai sus – bogatul nu il crede pe cel sarac si nici satulul pe cel flamand.
  Rautatea si dusmania pe care am intalnit-o aici au depasit cateodata chiar si comentariile postacilor portocalii de pe blogul meu.
  @Doru Coarna
  Sunt de acord cu agricultura bio si cu propunerea dvs de infintare a unei companii de stat care sa preia in exploatare pamantul taranilor.
  Sunt multi tarani batrani si bolnavi care nu mai pot sa se ocupe de pamantul lor si il lasa necultivat.
  @Sibilla
  Unde ai disparut?

 77. 78 Victor V. noiembrie 28, 2010 la 3:09 pm

  @ LePrince, contele, Harabula

  Bine ați revenit! Începusem să cred că doar florin m. mai rămăsese să lumineze turmele de bizoni mioritici anticapitaliști și antiglobaliști.

 78. 79 Ghita Bizonu' noiembrie 28, 2010 la 5:49 pm

  Victor V

  daca este vorba de iluminarea turmelor de bizoni anti te anunt ca ti-am pus o intrebare .. Lumineaza-ma daca poti … Sau lumina ta intelctuala se reduce la a arunca vorbe fara acoperire toarshu ? ca tin care iti aduc aminte ca amu nu mai este o Sicoreitate care sa inchida gura alora care vor sa inteleaga „inalta” voast gandire !
  Intrebarea este la
  https://nastase.wordpress.com/2010/11/10/b1-tv-ora-19-00/#comment-113112
  Lumineaza-ne cum se face ca apartenenta la UE este un hadicap la atragerea investitiilor … Lumineaza-ne daca esti in stare ….

 79. 80 Fragmentarium Politic noiembrie 28, 2010 la 5:55 pm

  Somnul educatiei

  Laudabil ca efort de cunoastere, rezultatele sondajului CCSB privind stereotipurile despre tigani nu m-au surprins. Probabil ca daca as fi trait oriunde in Europa s-ar fi intamplat acelasi lucru, pentru ca neintegrarea tiganilor reprezinta unul dintre esecurile civilizatiei, portretul robot al acestora ramanand incremenit in timp, desi are aceeasi vechime cu cea a etniei.

  Pentru profilul tolerant al romanilor nu este deloc surprinzator ca in ceea ce priveste atitudinea fata de tigani raportul acceptare-respingere este unul inalt supraunitar, nivelul de acceptanta co-etnica avand valori covarsitor majoritare: 87% dintre romani sunt de acord ca tiganii sa locuiasca in Romania, 77% i-ar accepta in aceeasi localitate, 59% ca vecini, 57% ca prieteni (34% le-ar permite chiar intrarea in propriile familii, desi este cunoscuta caracteristica barierelor de familie de a opune cea mai mare rezistenta).

  Nici in ceea ce priveste perceptiile negative despre tigani nu s-ar putea spune ca sondajul ar aduce vreo noutate: 68% dintre respondenti considera ca tiganii savarsesc cele mai multe infractiuni, 44% ii percep ca fiind “hoti”, 43% drept “lenesi”, 41%-”murdari” etc. Ceea ce ar fi cu adevarat notabil ar fi cauzele percepute ale acestor stereotipuri, respectiv non-educatia si obiceiurile, care actioneaza ca un veritabil mecanism intern de reproducere. Daca economic tiganii au tinut pasul cu societatea (60% dintre chestionati opinand ca tiganii nu sunt mai saraci decat romanii), educational au ramas in urma acesteia.

  Demne de retinut sunt si masurile propuse de catre cei intervievati: 97% cer ca toti copiii rromi sa mearga la scoala, 50% considera ca acestia ar trebui sa dispuna de locuri rezervate in licee si universitati, 77% sunt de parere ca statul ar trebui sa sustina organizatiile culturale ale rromilor, iar 74%-statul sa sustina identitatea culturala a acestei etnii.

  Rezultatele sondajului consoneaza cu aprecierile psihologilor, pedagogilor, medicilor, criminalistilor sau ale altor specialisti in stiintele educatiei privind legatura care exista intre educatie si problemele atitudinale, comportamentale, igieno-medicale si infractionale. Daca exista o problema privindu-i pe tigani, aceasta nu este nici rasiala, nici etnica, ci este una educationala. Consecinta acesteia este ca, intr-o lume competitiva, somnul educatiei naste autoexcluderea si autodiscriminarea.

 80. 81 Sibilla noiembrie 28, 2010 la 6:01 pm

  @Theodora,
  Acilea sunt.
  Tot timpul am fost aci chiar dacă am tăcut. Tăcerile SUNT grăitoare deseori şi cred că AN-ul ştie aista cel mai bine, deşi…. tace 😉 🙂
  Sunt la zi, Theo, cu toate articolele şi cu absolut toate comentariile astfel încât la vremea când va fi să fac vreo zicere, NU mă voi împedica de… pietricelele teleptuale pripăşite aci şi-al căror * merit * constă în …. demonstrară limpede în ce anume şi cu largul concurs în joaca lor de-a tupilatul , al cuiva, ceea ce nu mă nici deranjează şi nici inspiră, ba mai mult le urăm * succesuri *, căci NU pe noi ne lovesc! Noi avem deprinderea de-a ocoli bolovanii, fie ei şi prostocalii.
  Cât despre cotcodăcitoarele cu funcţii prin PSD… să le stăpânească sănătoşi, că aista e imaginea în ochii electoratului , şi d-aia sunt oareşce giudeţe ale patriei tăăăt portocalii de tare mulţi ani, căci cu aşe specimene, la ce aşteptări să mai şi aibă pesedeaua pretenţii… că dacă-şi tot * renegă * repetenţii, adicătelea pe ăia tîmpiţei de-i joacă cotcodăcitoarele pe dejte…
  Îţi dau un sfat Theo, şezi deoparte de mizeria politichiei mioritice, eşti un Om bun, un român de bună credinţă şi ţi-o spune furnica cu oareşce rezistenţă-n tranşeele din teritoriu. Becouse, şi-am să citez una bucată din teritoriu, bogată-n * virtuţi * ( n-am să citez vorbă cu vorbă, din respect pentru spaţiul d-lui AN şi pentru atât de puţinii social-democraţi în care cred ) : nu ai dreptul la opinie, gura mică, ar trebui să fi sluga unor dudui degeaba prin peisaj, fără comentarii, să fii orb şi surd şi mut la fiece răzbunare a vreunei cotcodăcitoare care mătură orice-i căşună că i-ar sta-n cale, etc, etc… şi în ziua-n care asemenea personagii vor ocupa scăunel în Camera Deputaţilor, pe sufletul meu că eu una furnică iau o pauză în ce-i priveşte pe duşmanii de moarte, mârlanul alcoolic şi hoarda de prostocalii, trec la doliu, căci adiiiio social-democraţie, Theo, majkă.
  Enervanţi şi AN-eii noştri, că n-au în aroganţa lor vreo cutiuţă pentru răvaşe numai pentru ochişorii lor, ca să fie la curent la timp cu una, alta, ca să ştie cu cine şi ce defilează, mai ales că electoratul vede, aude, ştie şi… de-aia ne tot costă, d-aia nema credibilitate la ceasuri de alegeri, dar, nah… asta estem, punct.
  Concluzionând, Theo, nu e vremea Oamenilor, deci nici a noastră, e vremea orătăniilor, a îmbătatului cu apă de ploaie, a * analizelor pe text *, a tupilaţilor de zburdă-n voie şi pe acilea, dar trîmbiţăm Schimbarea… Rămân la părerea dintotdeauna : cancerul României e lipsa de caracter, slaba pregătire, impostura şi oportunismul prea multora din aşa zis politicienii mioritici de absolut toate coloraturile!! Un AN, o Corina Creţu, un Ion Iliescu…. rara avis şi numai de modele neluaţi de imbecili mari mahări prin teritoriu, care dau cu flitul vocilor, da nu mişcă-n front sub botinele cotcodăcitoarelor, şefe peste fo trizăci de pretene pe care le cadoriseşte cu f-un teren, f-un ANL, civa p-acolo, da şentru vrea zeci de mii de voturi, va să zică * aşteptări *… de la cine… Ufff, că d-aia-i merse şi mârlanului Băsescu şi d-aia au prins avânt şobolănimile pedelachee, ŞI pentru că nici cu, zic eu prea mulţi de-ai noştri, * nu-i de glumă *, cu ce ţi-am greşit, Doamne, Doamne… de nu se scutură pesedeaua de lichele, panarame şi dijiaba, ţunuţi/toleraţi, cică să fie la number, drak ştie ce number că al bubii number la alegeri, nema, da-i di-vină boborul că de ce nu iese la vot…
  Dosta, pentru moment numa..

  @Victor V,
  Bagă majkă un * dobrodosli * şi furnicilor antimasonsky, antimârlanilor şi antimârlăniei, antipedelacheilor şi anticipiripi, că n-or să cază de pe tronuri * iluminaţii * întunecimilor, admiratorii guguştiucului satan Volodea, vestita slugă de curte şi nici fanii gubernului care e şi care ziceam că nu e preteni cu amicii lu matale.
  Apropo de credinţa tălică, de tot începuseşi să… crezi : ia aminte la Cele Dintâi şi cercetează zările cu atenţie, că mi-e şi milă să te auz cum te credeai single pă lume, măi dragă şi se impune să-ţi revi-n fire şi sîmţiri aşe încongiurat de teleptuali şi haristocratere carele se fălesc cu… d-ale stră-stră-stră… mititeii di ei numa fii, da norok cu matale că-i înaripezi, n-aşe… şi inche * absolut întâmplător *.
  Hajde zdravo şi să nu-mi sari ca ars că-s făpturică paşnică şi inofensivă.

  @Ghita Bizonu’
  Bizoane, majkă, se grupară, se zburliră se năpustiră şi tăt nu reuşesc să dovedească unic bizon mioritic, gaşca fifi…
  Eşti rău, foarte rău… pi-ţi dai sama ce suferinţe le produci scenariştilor, regizorilor, producătorilor, actorilor de ocupaţie a teatrului de operaţiuni d-acilea ?

  @blogideologic
  Subscriu şi nu-i musai să spui la ce anume.
  Să nu uit, oxiurul Volodea Tismenetky mai respiră, c-auzii că-i cam expiră termenele… 😉
  stimă druje,
  Sibilla

 81. 82 Bibliotecaru noiembrie 28, 2010 la 6:44 pm

  @ blogideologic
  Nu prea înţeleg acel „nu”.
  Adică afirmaţi că nu există acest salt tehnologic în producerea energiei în centralele nucleare?

 82. 83 paduchele plesuv noiembrie 28, 2010 la 6:45 pm

  Harabula, sunt foarte mulţi români care muncesc, au studii şi care crapă de foame, trăiesc greu. Ei nu trăiesc între fraţi şi nu au, ori consideră degradant să meargă cu săru’mâna la un puternic al zilei pentru o bucată de pâine mai albă. Si chiar dacă se duc, dau de inşi care vor totul numai pentru ei înşisi. Sunteţi înstărit în urma unei munci asidue şi cinstite? Vă ofer 5000 buc. GPS şi panouri solare să le puneţi pe 5000 tractoare. Avantajele sunt evidente. Ia să vad, le cumpăraţi, ca să câştige şi alţii un ban muncit, sau nu?

 83. 84 Bibliotecaru noiembrie 28, 2010 la 7:04 pm

  @ Ghita Bizonu’
  M-aţi înţeles greşit, eu sunt inginer, am aşa o idee despre ce vorbesc.
  Nu am vorbit despre fuziunea la rece… Este vorba despre o reprocesare a deşeurilor nucleare (de exemplu cele care rezultă din folosirea plutoniu 239). Se obţine o energie nucleară mai curată concomitent cu neutralizarea deşeurilor radioactive… Nu insist însă, informaţia există pe internet, dacă sunteţi interesat să o găsiţi.

 84. 85 dlnimeni noiembrie 28, 2010 la 7:19 pm

  Primul merit pe care il are acest forum este acela ca a avut loc, lucru deloc lipsit de importanta. Si chiar cred ca ar putea fi numit, simplu, Forumul Agricultorilor, din moment ce pedeleii sunt ocupati cu altele, cum ar fi injurarea dlui Ponta fiindca dl Ponta, in bunul obicei al opozitiei de a fi vinovata pentru orice, nu ii lasa in spatiul Schengen, Romania a devenit prea strimta pentru ei, nu mai este destul aer pe aici si mai ales aer tare al banilor multi si furati. Udemeristii nu au tinut nici un forum agricol udemerist deoarece ei nu au primit inca manualele din import. Asa incit lasati domnilor doar Forumul Agricultorilor, ca tot nu se mai ocupa nici o alta formatiune politica de asta.
  Banuiesc ca au fost utile, in pregatirea forumului, opiniile despre agricultura care au fost expuse in trecut pe blogul dlui Nastase. Daca da, atunci foarte bine, daca nu, atunci asta este. Cu prudenta, deoarece stiu ca subiectul este prea cuprinzator pentru a fi tratat intr-o cuvintare ori intr-un punctaj, locurile mai putin vizibile par a fi industria alimentara si conexiunea cu industria alimentara si insasi dezvoltarea rurala. De la o vreme, ma incearca senzatia ca incepe a se crea o falie, in mediul rural, intre cei plecati din tara si cei ramasi in tara.

 85. 86 blogideologic noiembrie 28, 2010 la 8:10 pm

  @ Bibliotecaru spune: „Se obţine o energie nucleară mai curată concomitent cu neutralizarea deşeurilor radioactive…”
  Utopia nu există.

 86. 87 Blizzard noiembrie 28, 2010 la 8:41 pm

  @AN

  Doua intrebari:
  1) Pentru ce anume ati mentionat pe blog un material generalist cu iz de mucegai, in loc sa puneti pe tapet 1-2 idei clare, care se pot transforma in proiecte cu rezultate concrete pentru agricultura tarii, in scurt timp. Concretizarea proiectului cu silozurile valoreaza infinit mai mult decat tot materialul postat aici, daca acesta ramane la stadiul de „ramane cum am stabilit”.

  2) Ce putem face pentru a educa romanul in spirit nationalist pentru ca acesta, atunci cand se plimba printre rafturile supermarketurilor sa se uite la eticheta produselor si sa ia cu prioritate produse „made in Romania”.

  Offtopic: Marile natiuni europene au nationalismul in instinct, basca multi sunt si xenofobi.

 87. 88 Paul noiembrie 28, 2010 la 8:55 pm

  Les Print,

  apropo de gudurat, cat de „inaltator ,profund si original” trebuie sa ti se para comentariul dusmanului tau no.1, incat sa merite sa-ti iei notite! :).
  Ce tratamente iei in ultima vreme, ca sa-mi dau seama cat va dura afectiunea? (Atentie, ca e cu „dedesubtînteles”, tataie! 🙂 🙂 ).

 88. 89 Victor V. noiembrie 28, 2010 la 9:28 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Răspunsul era tot acolo:
  https://nastase.wordpress.com/2010/11/10/b1-tv-ora-19-00/#comment-112823
  în comentariul lui Karakas, care-l cita pe Valentin Lazea, economistul-șef al BNR-ului, de care tu spuneai că suferă de reducționism mintal.

  Dată fiind complexitatea minții tale, m-am gândit să te las să conversezi cu alți gânditori de aceeași talie cu tine.

 89. 90 Ghita Bizonu' noiembrie 28, 2010 la 9:32 pm

  Bibliotecare

  esti inginer de specialitate ? Adica in cestia cu atomica… Adica crezi ca este pe bune , cat de cat fezabil in urmatorii 30 de ani ?
  Mai demultisor am pus intrebarea de ce nu s-ar putea „arde” combustibilu nucler pana la obtinerea plumbului ins ama dat de dracu – fostu coleg era un pervers si dupa 15 minute ma durea capul de atatea explicatii (atomist si a inceput sa cante toate trasmutatiile succesive …)

  Oricum tin sa iti atrag atentia ca ca daca un stat ca la nostru ar avea numa un sinhur kil de Pt 239 ar rva brusc mari necazuri … chiar cu aliatii din NATO !!! m
  Oricum sper ca nu te gandesti al supergenerator (mort din motive de neproliferare)

 90. 91 Ghita Bizonu' noiembrie 28, 2010 la 9:38 pm

  Am dat de tatal lu Printu Minciunii …
  Democratie ? Ce-i aia ??
  Ia de la Bizonu’ :

  http://revistacultura.ro/nou/2010/11/gazonul-de-polietilena-si-cojocelul-de-poliacrilat/
  jumatate de procent (0,5 %) dintre români câstiga aproape 10 % din veniturile totale,
  Primul procent dintre români cîștigă la fel de mult ca ultimele 40 %.(asta e de la http://revistacultura.ro/blog/2010/10/sconcsul-platinat-legatura-dintre-salarii-deteriorarea-democratiei-si-noul-pol-crestin-democrat/)
  primele trei procente câstiga cât ultimele 54 % din populatie

  Adio si un praz verde !

 91. 92 Paul noiembrie 28, 2010 la 9:41 pm

  Ghita Bizonu’,

  chiar daca nu exista birouri de consultanta (in domeniul proiectelor finantate din fonduri europene) „inmatriculate” sub sigla PSD, exista in schimb consultanti specialisti in finantare europeana, membri ai PSD, care nu-si ascund apartenenta politica in discutiile cu solicitantii fondurilor europene. Oare acestia ar trebui sa se teama de pierderea clientelei in favoarea concurentei pedeliste (de la guvernare!)? :).

  In sfarsit, situatia in agricultura romaneasca nu e deloc roza, dar macar nu e totul pierdut. Se fac – deocamdata, timide – eforturi de a elimina intermediarii (speculantii) tranzactiilor din agricultura, prin organizarea de licitatii pentru vanzarea produselor taranilor in cadrul pietelor agro-zootehnice traditionale (LePrint, ai remarcat din nou, sper, cuvantul „agro-zootehnic” – unul din miile de cuvinte care tie iti exced vocabularul 🙂 -, si care iti provoca vertij mai devreme 🙂 ).

 92. 93 Victor V. noiembrie 28, 2010 la 9:43 pm

  @ Sibilla

  Îmi este destul de greu să îți urmăresc ideile. Dar pentru a fi mai clar, în ce mă privește, nu sunt un fan al lui Tismăneanu.

  PS: Mi se pare amuzant modul în care găsiți tot timpul scenarii.

 93. 94 Victor V. noiembrie 28, 2010 la 10:36 pm

  @ păduchele pleșuv

  De ce crezi că Harabula are 5000 de tractoare? Și nu văd de ce avantajele ar fi evidente. Sau ar trebui cumpărate doar ca să poată face „alții” un ban cinstit?

  Pari destul de supărat pe viață. Dacă te-ai apucat de business cu GPS-uri și panouri solare pentru tractoare, cred că înțeleg de ce.

 94. 95 Sibilla noiembrie 28, 2010 la 10:53 pm

  @Victor V,
  Nici NU era vreo referire la tălică, pe cuvânt de onoare ! Zic de aia cu Volodea, of course.
  Zisăi numai că nu-i frumuşel să le urezi bun revenit doar unora, printre care şi fani ai guguştiucului T.
  Ideile le scriu cum le înşir deseori anumit după cum se ştie şi nu musai pt cel căruia mă adresez, le spui şi eu, aşe de fonseca, evident de admiratorii neisprăvitului Volo, nu-mi pasă, că-s jalnici, d-aia.
  Cum n-am avut polemici şi nici nu cred s-avem, iau amuzamentul matale drept * dobrodosli *, că n-o să mă sudui, ştiu sigur, sigur .

  @Paul,
  Mi-adusăşi aminte de unu, Mustăcilă care făcu avere mare din … consultanţă d-aia, şi care-i social-democrat când oi fi io iezbert în fizică cuantică :))
  Mă retrag în turn pt moment, şed la pândă cu aonp-ul lângă raniţă, aştept să prind cum * prinde * nea Hara oferta de GPS-uri că-mi plăcu pleşuvu cum plonjă… derect la … auch… 😉

 95. 96 Sibilla noiembrie 28, 2010 la 11:00 pm

  @Victor V,
  Majkă, azi nush di ce nu prea tălmăceşti zapisurile de se forfotesc p-acilea, că NU zisă pleşuvu c-ar avea tractoare Hara, n-o coti, lasă-l majkă pe nea Harabula că-s convinsă că arde un răspuns de ne împietresc consoanele, nu alta, zău nu-i strica fileul cu… tacul, merită să urmărim replicile, n-aşe ?

 96. 97 dlnimeni noiembrie 28, 2010 la 11:32 pm

  Victor V.. Acesta a fost raspunsul meu pentru tine.

 97. 98 paduchele plesuv noiembrie 28, 2010 la 11:39 pm

  @Sibilla. Harabula este un om deştept şi sunt convins că a înţeles exact.

 98. 99 Bibliotecaru noiembrie 28, 2010 la 11:56 pm

  O fi aşa de grea o căutare Google cu textul… ştiu eu… reprocessing nuclear waste 239PL?

 99. 100 Cârcotaşu noiembrie 29, 2010 la 12:04 am

  @ blogideologic,

  Utopia nu există.

  Sigur, utopia este ceva ce nu există, deci ai exprimat un pleonasm. În altă ordine de idei un specialist, pentru a fi considerat eminent, e musai să facă ceva pentru a se afirma, evident în specialitatea lui.
  Susţii punctul de vedere „verde” în ceea ce priveşte exploatarea centralelor nuclearo-electrice?

 100. 101 Aya noiembrie 29, 2010 la 2:12 am

  @

  Ghita Bizonu’

  Referitor la „corectia” pe care i-o sugerezi persoanei in cauza in noiembrie 27, 2010 la 5:39 pm: banuiesc ca nu ai retinut o informatie foarte interesanta care i-a „scapat”, efectiv, cu vreo 10 zile in urma.

  Spunea, atunci, ca tatal ei l-a cunoscut, la ambasada din Beijing, pe ambasadorul roman (in epoca, Angelo Miculescu).

  Intr-un alt loc (cand incerca sa arate ca are „dosar bun” in ideea de a-si construi o imagine a „omului din popor”) spunea ca tatal sau ar fi fost muncitor in fabrica- sugerand chiar ca ar avea pensie de muncitor (lasa a se intelege ca e un om simplu, cu o pensie mica).

  Tinand cont de faptul ca discutiile cu ambasadorul se derulau la ambasada din Beijing (nu la Bucuresti, intamplator, pe strada) si ca (logic!) totul s-a petrecut in anii ’80, ce parere ai: va fi spus adevarul cand a afirmat ca tatal sau era „simplu muncitor” tinand cont de faptul ca „datele scapate” arata ca, de fapt, s-a aflat la post in China?

  Dintr-o alta postare mai veche, se intelegea ca in anii ’70 era copila.
  Conform postarii sale, careia i-ai replicat- ar insemna ca in anii ’70 crestea (citez) „intr-un catun de langa Bucuresti” (unde, zice ea, s-a familiarizat cu „nevoile” taranului roman).

  Conform cutumelor epocii, daca tatal ajunsese, in anii ’80, la post la ambasada noastra din Beijing, inseamna, obligatoriu, ca in anii ’70 avea o pozitie sociala suficient de importanta pentru a-l recomanda in acest sens (sau ca lucra in MAE).

  Cat de credibil iti pare ca fiica unui astfel de personaj crestea „intr-un catun de langa Bucuresti”?
  Nu stiu ce vei raspunde tu, dar iata opinia mea: este tot atat de credibil ca si faptul ca tatal, care l-a cunoscut pe ambasadorul Romaniei la Beijing chiar la ambasada noastra (in anii ’80) era „un simplu muncitor”!

  A propos de catune: ai cunostinta de existenta vreunui (citez) „catun” pe langa Bucuresti?

  P.S.
  Cat de credibila iti pare, in general, o astfel de persoana?

  Daca obisnuieste sa spuna atat de rar adevarul (am folosit un elegant eufemism!) i-ar fi recomandabile niste exercitii de memorie.

 101. 102 Aya noiembrie 29, 2010 la 3:00 am

  @

  Santinela

  Mie imi pare firesc orice efort in sensul modernizarii agriculturii- iar programul sustinut de Adrian Nastase este salutar.

  Logica ta este grav alterata din moment ce, in situatia unei agriculturi precare, incerci sa iei in deradere (de o maniera jalnica- dar asta e alta discutie) tocmai investitiile in acest domeniu fundamental pentru economia Romaniei, a carui dezvoltare ar insemna si un plus important in nivelul de trai al populatiei.

  Citez din penibila ta postare (noiembrie 28, 2010 la 9:42 am):
  „Noi crapam de foame si unii vad pe aratura celule fotovoltaice,GPS-uri care sa dirijeze tractoarele etc.”

  Tu ce ai vrea sa „vezi pe aratura”: pluguri rudimentare (la care, eventual, sa fie inhamati oameni- cresterea animalelor fiind „un lux”)?

  Intre altele, ca sa nu (citez) „crapam de foame” trebuie sa investim in agricultura.

  P.S.
  Daca iti imaginezi ca problemele agriculturii romanesti s-ar rezolva, in mare masura prin (sau ca rezolvarea ar deriva din) inlaturarea intermediarilor, te inseli amarnic.
  Este adevarat ca, astfel, ar scadea pretul produselor agricole pe piata- ceea ce s-ar reflecta pozitiv in puterea de cumparare, dar sub nici o forma nu s-ar imbunatati productia agricola.

  Solutia consta in investitii, in modernizare, in ferme de mare capacitate (depasind- asa cum foarte bine atrage atentia Harabula- „complexul” asociatiilor agricole, de teama aparitiei unor reactii cu impact politic negativ in urma activarii simbolisticii CAP-urilor).

 102. 103 Aya noiembrie 29, 2010 la 3:16 am

  @

  Lavinia

  Citez din postarea ta:
  „De ce nu-si DEPUN MANDATELE toti parlamentarii opozitiei ( Senat si Camera ) si sa lase parlamentarii puterii/coalitiei sa-si aprobe orice legi/acte normative doresc fiindca oricum NU veti putea sa-i opriti. (…) Puteti in acest mod sa declansati alegeri anticipate folosind si relatiile internationale?”

  Unica urmare a (citez) „depunerii mandatelor” de catre parlamentarii opozitiei ar fi refacerea alegerilor in colegiile respective. Atat si nimic mai mult.
  Nu s-ar ajunge (astfel) la alegeri anticipate.
  Alegerile anticipate se declanseaza in baza unui proces strict reglementat prin Constitutie (si legat de care -citez „relatiile internationale” nu au relevanta).

  Dincolo de toate acestea, este absolut inacceptabil ca parlamentarii opozitiei, ajunsi in Legislativ in urma faptului ca alegatorii i-au investit cu incredere, sa renunte la a-i reprezenta pe acestia pentru ca le este greu sa se lupte cu actuala putere.
  Daca ar proceda astfel, as fi prima care ar spune ca NU ar merita sa mai fie votati.

  Parlamentarii opozitiei au obligatia- subliniez, obligatia!- sa uzeze de toate mijloacele pentru a impiedica- sau, cel putin, limita- raul imens facut, in mod programat, de actuala guvernare.

 103. 104 Aya noiembrie 29, 2010 la 3:32 am

  @

  Harabula

  Benefica idee de asociere in cooperative (in fapt, a echivalentului agriculturii practicate in „mari ferme”) a fost sustinuta deseori de Adrian Nastase.
  S-a intamplat asa cum ai spus: au aparut totdeauna (fie din partea diletantilor- fie din partea rauvoitorilor) reactii cu impact politic negativ (in urma facilei, previzibilei asocieri cu ideea de CAP si a simbolisticii antedecembriste, inca vie in mentalul colectiv).

  Sustin opinia ta: ideea respectiva trebuie sustinuta cu asumarea riscurilor mentionate.

  Legat de pietele de desfacere: stii bine ca exista (ma refer la cele traditionale- cu precadere la cea chineza) dar, de fiecare data cand au fost aduse in discutie, contra-reactia a fost, mutatis mutandis, cea legata de asociatiile agricole.
  Stiu ca mi-ai putea replica: toate acestea sunt motivatii, nu argumente.
  Pe de alta parte, insa, ca om politic, stii foarte bine cat de greu este sa lupti impotriva sistemului (nu trebuie sa-ti detaliez ca nu la sistemul politic ma refer- sau, nu neaparat).

  Asta nu inseamna, insa, ca efortul trebuie abandonat.

 104. 105 Sibilla noiembrie 29, 2010 la 3:35 am

  @paduchele plesuv,
  Exact!

 105. 106 blogideologic noiembrie 29, 2010 la 3:38 am

  @ Cârcotaşu
  „Utopia nu există.” este o traducere. În contextul +@ Bibliotecaru spune: “Se obţine o energie nucleară mai curată concomitent cu neutralizarea deşeurilor radioactive…”+ Tu crezi în aşa ceva ? După tonul intervenţiei, se pare că da.

 106. 107 Aya noiembrie 29, 2010 la 3:41 am

  @

  Harabula

  Multe dintre sortimentele noastre de branzeturi sunt omologate (daca nu ma insel, chiar si casul afumat). In cazul multora, s-a acceptat „productia traditionala” (in amandoua dintre aceste situatii, marele merit ii revine lui Ilie Sarbu- perioada in care a fost ministru al Agriculturii in Cabinetul Nastase- dar lista produselor romanesti omologate este mult mai lunga; tin minte ca nu-mi venea sa cred ce reusise!).
  Cel mai probabil, in reusita negocierilor a fost folosit, cu succes, precedentul francez (reprezentat de coplesitoarea majoritate a branzeturilor- produse traditional in Franta).

 107. 108 blogideologic noiembrie 29, 2010 la 3:45 am

  +@Bibliotecaru spune : “De exemplu există un salt de tehnologie în energia termonucleară care permite folosirea deşeurilor nucleare… +
  Nu există nici măcar tehnologie minimalistă în energetica termonucleară. Credinţa internă de la ITER este că abia peste juma de veac se va şti dacă tehnologia din termonuclear este fezabilă sau nu.

 108. 109 Aya noiembrie 29, 2010 la 3:53 am

  @

  Blizzard

  Cea mai buna „educatie in spirit nationalist”- pentru a te parafraza- legata de consumul produselor romanesti este cresterea productiei romanesti.

  In perioada in care a fost prim ministru, Adrian Nastase a promovat, cu succes, programul „Made in Romania” (dar atragandu-si multi dusmani din randul celor care sustineau, direct sau indirect, interesele marilor producatori straini- deci, implicit, importurile).

 109. 110 Aya noiembrie 29, 2010 la 4:00 am

  @

  Svejk

  Locotenentul Lucaci ii spunea personajului al carui nume l-ai transformat in nickname (citez din memorie): „Toti spunem tampenii, doar ca unii le spun mai frumos”.
  Tu le spui in mod transparent, astfel incat sa nu existe vreo indoiala in legatura cu faptul ca nivelul intelectului tau lasa mult de dorit (am folosit, evident, un eufemism- subliniez ca sa poti intelege ceea ce pentru altii este foarte clar).

  In rest, Ioan ti-a replicat la obiect.

 110. 111 Aya noiembrie 29, 2010 la 4:03 am

  @

  Harabula

  Referitor la ultima intrebare pe care o pui in noiembrie 28, 2010 la 10:43 am, raspunsul imi pare evident. Da, este- mintal.

 111. 112 Aya noiembrie 29, 2010 la 4:10 am

  @

  Blizzard

  Citez „judecata de valoare” pe care ai formulat-o in noiembrie 28, 2010 la 8:41 pm:
  „Marile natiuni europene au nationalismul in instinct, basca multi sunt si xenofobi.”

  Adanc!

  P.S.
  Parafrazandu-l pe Hasek: in viziunea ta, toate marile natiuni europene sunt xenofobe, chestiune fara de care maretia unei natiuni nu se poate concepe.

 112. 113 Aya noiembrie 29, 2010 la 4:21 am

  @

  Le Prince

  Citez din replica pe care i-au dat-o Baronului Munchausen:
  „In privinta izolarii, nu sunt de acord cu acest gen de abordare. Au fost unii care au propus formarea unui tarc pentru cei pe care-i considera intelectualii blogului, si nici atunci nu am fost de acord. Cred ca abordarea celor cu limbaj mai pestrit sau neinteresanti, trebuie sa fie individuala.”

  Subscriu!

  P.S.
  Baronul Munchausen este un nickname colectiv.
  Am identificat doua persoane distincte (stilul e omul!) care scriu sub aceasta „umbrela” (incercand sa sustina aceleasi idei). Diferentele calitative intre postari (si, evident, intre tipul de spirit specific fiecaruia dintre autori) sunt notabile.

 113. 114 blogideologic noiembrie 29, 2010 la 4:39 am

  A discuta măcar pe tema plutoniului îmi provoacă un disconfort profund. Am mai spus pe blog că unii nu au cultura percepţiei riscului. Vedeţi în The New York Times o prezentare a situaţiei plutoniului american
  http://www.nytimes.com/2010/07/11/science/earth/11plutonium.html şi a „controlului instituţional” în termeni reali al deşeurilor radioactive. Sigur, se consumă ceva plutoniu incorporat în MOX cu centralele de fisiune PWR. Sigur, sunt în construcţie centrale EPR (Evolutionary
  Power Reactor) proiectate să consume MOX mai eficient decât o fac acum reactoarele PWR. Dacă veţi citi cu atenţie datele privind reactoarele EPR veţi constata că există un risc anunţat în funcţionare.

 114. 115 Vasile, noiembrie 29, 2010 la 8:00 am

  Blogi,

  Inutila orice comentariu sau provocare tip Kuciuk Kainargi, doresc sa-va reaminesc nu neaparat un vechi dar adevarat slogan , despre dl. Ion Iliescu ci doar faptul ca are studii la Maskva , si de acolo nu ieseai decit cu „certificat de buna purtare” ,asa ca vas rog nu incercati sa-mi spuneti cine a fost dl. Ion Iliescu. Eu sunt convins ca
  acest abil politician a inteles schimbarea „vremurilor” si de aici si adaptarea si modernismul , post 2000. Repet abia post 2000!

 115. 116 Vasile, noiembrie 29, 2010 la 8:12 am

  Biblio,

  Poate ai dreptate, istoria celor mari a fost cladita pe trupurile celor jefuiti ,adica era de fapt viitorul nostru incert, daca doresti sa intelegi ceva despre viitor!

 116. 117 Doru Coarna noiembrie 29, 2010 la 8:40 am

  Nu exista tehnologie viabila privind recuperarea energetica a deseurilor provenite de la materiale fisionabile. Va exista asa ceva doar pt deseurile materialelor fuzionabile, insa dupa ce se va reusi fuziunea controlata, adica stabila. Este vorba de zeci de ani.

 117. 118 Cârcotaşu noiembrie 29, 2010 la 9:42 am

  @ Blogideologic,

  + Tu crezi în aşa ceva ? După tonul intervenţiei, se pare că da.

  Sigur că nu cred, dar sunt convins că problema deşeurilor nu este atât de importantă pe cât este de umflată şi mai cred că vorbim de cel mai „curat” mod de producere a energiei electrice. S-ar părea că, ciudat, eşti de altă părere.

 118. 119 Victor V. noiembrie 29, 2010 la 11:36 am

  @ dlnimeni

  Nu sunt sigur că am înțeles corect – răspunsul este cel de pe blog-ul propriu? Guvernarea portocalie este atât de incoerentă încât nu cred că merită efortul unei analize atente. Credeți că TB, EB sau EU pot fi suspectați de logică economică? Oricum, am citit cu plăcere analiza „ideilor” lui TB.

  Și mie mi se pare halucinant modul în care vorbește TB. Lasă senzația că nu el a fost la putere până acum. Mai rămâne să-l amenințe pe „fostul președinte TB” cu pușcăria, pentru subminarea economiei naționale.

  Pe de altă parte, acordul cu FMI a fost o mutare abslut necesară, deși nu cred că TB este cel care a avut ideea. Cred că mai degrabă sunt Mugur Isărescu și Mihai Tănăsescu. Nu îmi este foarte clar ce părere aveți despre cei doi.

 119. 120 Vasile, noiembrie 29, 2010 la 11:50 am

  Pentru ca ma pricep la agricultura la nivelulul celorlalti coautori de mesaje pe acest blog am sa va reproduct pe scurt o singura chestie preluata de la o discutie pe sticla ,alta decit aya de vin, intre viticultori de soi:

  …soiul de vin Aligote, produs pe arii restranse in Romania , cu un gust…..in maturare de pamant dar cu o transformare uluitoare in arome de flori ..in urmatorii ani …………………..interzis la reproducere in Romania!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Adica dece interzis la reproducere? Pentru ca prin extinctie naturala sa nu mai avem acest soy de struguri din care bunicii mei olteano-dobrogeni alaturi de alti dobrogeni dupa 1877 l-au extins in podgorii mici partioculare ,confiscate si distruse mai tirziu de comunisti , fara ca sa fure coarda sau altoiul de la francezii care ne interzic pina si inmultirea vitei de vie!
  Pai Dl. Titus dece nu le spui domnule ca inainte cu mult de Kuciuc ,pe vremea aya cind noi ardeam viile ca se ne trezim din bautura si sa pornim la lupta….galii inca nu stiau ce-i aya vita!
  Sau asta este probabil viitorul despre care imi vorbea bibliotecarul!

 120. 121 blizzard noiembrie 29, 2010 la 12:38 pm

  @Aya

  Momentan avem doua mari probleme:
  1) ne-am pierdut identitatea (ne-am impartit in foarte multe forme gen corporatisti, someri, smecheri, antreprenori, intelectuali, cocalari, vedete, etc)
  2) nu avem niciun obiectiv ca tara (daca ma insel, sa-mi spuna si mie cineva care-i ala, pentru ce muncim, pentru ce traim intre aceste frontiere si ne identificam drept romani din Romania)

  In alta ordine de idei, as spune ca mai intai faci piata pentru produsele romanesti, generezi o cerere si apoi o satisfaci (prin productie). Diferenta se face la raft si omul trebuie sa puna mana pe iaurtul produs in Romania si nu pe cel al neamtului, sa puna mana pe ciocolata romaneasca si nu pe a lu’ KRAFT (care nu mai produce aici), pe biscutii turcului produsi pe soseaua de centura si nu pe Tuc sau Oreo si tot asa…
  Trebuie sa inteleaga copiii inca din scoala ca acei banuti din buzunarele lor e bine sa se duca in principal catre produse „made in Romania” si apoi restul; ca sa aibe tati si mami loc de munca…

  Stiu ca a fost mai demult un program si un brand FIR care a disparut, nu-mi dau seama daca „vina” ii apartine d-lui Nastase sau altcuiva, asta e in plan secund, ideea e ca acel lucru trebuie tinut in viata si promovat de cei care pretind ca vor binele acestei tari.

  Cand vom trece prin supermarketuri si vom vedea rafturi de pe care da sa cada marfa de import si rafturi goale unde abia mai zaresti in fund de tot un produs „made in Romania”, atunci ca aparea si productie. Atunci producatorii romani isi vor permite sa se angajeze la credite la banci, atunci somajul va scadea, atunci statul va incasa mai multe taxe si impozite, atunci se vor intampla multe lucruri bune…

 121. 122 Ghita Bizonu' noiembrie 29, 2010 la 1:34 pm

  Aya

  din ce am vazut io :
  Muncitor industrial a stat in Coreea de Nord cel putin un un an ….
  Muncitor de intretinere a stat la ambasada romana din Elvetia „numa” 2 ani (asta imi este vecin … am dat relatii:om linstit, bun famelist , nimeni din bloc nu poa zice o vorba rea despre el … Si imi tai mustata si am sa ma tund zero daca asta nu se intoarce … nu grantez ca ptr nevasta insa ptr fica se va intoarce ! Si nu ne va face de ras … Ma rog vecinu trecuse cu cateva zile inainte si ne-a prevenit ca se vor cere relatii, Nu mi-am ras mustata… )
  Muncitor petrolist a facut Libia si Algeria ani de zile ….(ma rog pe asta nu l-am cunoscut personal doar pe netot-su. Ca era cam netot. Primise un cadou de la unchiu , un casetofon fumusel rau . 1977-78. ).
  Electronist si progamator ajutor a stat in Beijing vreo 3 luni de zile .

  Catun langa Bucuresti.. asta chiar este ciudat „catun” . Ma rog poa mai la marginea unei localitati din preajma … ori ce e aia langa Bucuresti ca data fiind dragosotea locala de precizie „langa” poa sa fie si la 50 km ! As zice ca exclus Stefanesti, Voluntari ori Afumati (am trecut nitel prin ele .. ca am locuit in Andromache insa parca am auzit ca erau unele case la langa nu mai stiu ce padure in care se gaseau ghiocei . Da nu bag mana in foc ).
  Scuze foarte asemanator cu calea Floreasca zona „exclusivista” .

 122. 123 Ghita Bizonu' noiembrie 29, 2010 la 1:41 pm

  Aya

  inca ceva : oricu corectia mea ramane valabila . Azi copii de tarani risca sa fie exclusi aprioric … si ptr ei nu plange nimeni ca ar fi discriminati ,

  Si despre agricutura … nu uiat ca productia nu este totul .. mai este si desfacerea . Daca desfacerea nu merge se abandoneaza productia ! Si s-a abandonat fiindca aproducatorul roman a fost scos de pe piata interna~!

 123. 124 Bibliotecaru noiembrie 29, 2010 la 2:55 pm

  @ Vasile,
  🙂
  Înţeleg că nu aveţi absolut nici o chemare în a vă informa.
  🙂
  De ani de zile (mulţi ani) este scandalul MONSANTO.
  Aceştia au luat nişte seminţe, le-au modificat genetic, le-au oferit fermierilor, aceştia au fost mulţumiţi de seminţe şi au cultivat cu aceste seminţe, renunţând la cele naturale, nemodificate genetic… şi… Firma Monsanto a spus, sus şi tare, că seminţele sunt cu copyright. Ce înseamnă asta? Înseamnă că fermierul nu poate folosi seminţele pe care le scoate din recoltă pentru a face semănătura de anul următor, trebuie tot timpul să cumpere sămânţa modificată genetic de la firmă. Cum între timp seminţele normale nu au mai fost folosite de nimeni, toată lumea a sfârşit prin a cumpăra seminţe de la Monsanto.

  Eu nu ştiu dacă ceea ce spuneţi dumneavoastră despre Aligote intră în aceiaşi „şmecherie”, personal nu am auzit despre această interzicere… dar dacă există, nu ar fi ceva chiar ieşit din comun.

 124. 125 Vasile, noiembrie 29, 2010 la 4:06 pm

  Biblio…

  Ce spun eu parca ar fi altceva decit informarea sau neinformarea de care ma acuzati, desi daca dumneavoastra un om informat nu stiti cea ce spun eu , si aici nu este vorba doar de un mic exemplu „aligote”. ci mai mult sau mai multe ,inseamna ca atat puteti dumneavoastra sa transformati „genetic” si atunci vai de aceasta tara, vai de viitorul ei , si aici ma rezum la ceva palpabil ,nu la un perpetum mobile precum nastrusnicia cu reciclarea infinita a unor deseuri atomice , adica vai de nepotii mei,ai nostri ca au ajuns pe mina unor asemenea valori reciclabile!

 125. 126 Vasile, noiembrie 29, 2010 la 4:25 pm

  Aya,

  Alaturi de Harabula Baronul nu vor invata nimic de la oameni care i-au creat adica de la alde vasile.
  Altetele lor Printul si Contele parca ar avea o sansa , si asta doar poate pentru ca-s iubiti de Marcus la fiecare replica a acestuia .

  Dumneata parca ai invatat ceva si e bine, cred ca „oglinda” in care va priviti va confirma ca si inteleptii invata si produc sau reproduc la un alt nivel cea ce au invatat de la altii!

 126. 127 Theodora noiembrie 29, 2010 la 4:41 pm

  @Ghita Bizonu’
  Tata chiar a fost simplu muncitor (muncitor specialist nici macar maistru) in industria chimica si a fost plecat in interes de serviciu in China de mai multe ori, de fiecare data cate sase luni.
  Nu s-a aflat „la post in China” asa cum sustine persoana.
  In mintea ei numai cei care „se aflau la post” puteau sa vorbeasca cu domnul ambasador. 🙂 Este rupta total de realitate.
  Din ce mi-a povestit tata, domnul ambasador Miculescu a fost un om deosebit de popular.
  Gasea intodeauna timp sa stea de vorba cu romanii care treceau pe la ambasada chiar daca erau simpli muncitori si ii ajuta atunci cand aveau nevoie. Cand spun ca ii ajuta nu ma refer la indatoririle de serviciu.
  De fiecare data si la dus si la intors tata trecea pe la Ambasada Romaniei asa ca banuiesc ca l-a intalnit de mai multe ori pe domnul ambasador Angelo Miculescu.
  Cred ca asta era procedura. Oricum el trebuia ajunga in alta provincie si nu avea avion in aceeasi zi.
  Acel catun exista chiar daca persoana nu stie de existenta lui.
  Acum din cauza noilor constructii cred ca se numeste sat daca asta are foarte mare importanta. Cand eram eu mica era catun.
  Am prieteni si in Afumati si in Voluntari si in Stefanesti si in Andronache.
  Strabunica mea a fost moasa, a botezat si a cununat aproape jumatate din catun 🙂
  Multi au plecat in satele si comunele invecinate asa ca am prieteni in toata zona aia.
  Persoana pur si simplu NU POATE SA INTELEAGA CA SUNT SI OAMENI CARE NU MINT. DE CE OARE? 🙂
  ESTE ATAT DE OBISNUITA CU MINCIUNA?
  NU VREAU SA SPUN CA PERSOANA MINTE. 😀
  VREAU SA SPUN CA PROBABIL A FOST ATAT DE MINTITA INCAT VEDE PESTE TOT NUMAI MINCIONSI.
  TRIST!
  @All
  In cateva minute o sa ridic pe blogul meu un articol despre AMENINTARILE CU MOARTEA PE CARE LE-A PRIMIT TISMANEANU SI DESPRE AMENINTARILE CU MOARTEA PE CARE LE-AM PRIMIT EU.
  ROG PE TOTI CITIORII BLOGULUI DACA RECUNOSC IP-UL CU CARE A POSTAT CEL CARE A SEMNAT „CINEVA” SA IMI SPUNA SI MIE CINE ESTE PERSOANA.
  PROMIT CA NU MA RAZBUN, VREAU DOAR SA IL PRIVESC IN OCHI.

 127. 128 Aya noiembrie 30, 2010 la 9:33 am

  @

  Ghita Bizonu’

  Replica ta din noiembrie 29, 2010 la 1:34 pm omite amanuntul ca muncitorii care ajungeau (cu contracte) pe alte meleaguri nu aveau relatii cu ambasadorii (indiferent de cat de amabili sau prietenosi ar fi fost, structural, sefii misiunilor noastre diplomatice, pur si simplu astfel de contacte nu existau- si nimeni nu se indeparta un micron de conduita si stricta „eticheta”, in privinta relatiilor, dictata de centrala MAE).
  Bineinteles, erau exceptati de la regula „muncitorii” a caror „misiune” excedea aparentele- ceea ce nu doar ca le deschidea larg usile oficialilor romani de la ambasada, dar ii si obliga sa faca acel drum (mai clar: acele „vizite” intrau in fisa postului- de „muncitor”, desigur)).
  Sa-ti mai spun ca, dupa acele „vizite”, oficialii romani ai ambasadelor stiau ca „vizitatorul” urmeaza sa trimita un raport in tara, despre ei (si ca de „bunavointa” aceluia tineau multe lucruri)?

  (Legat de vecinul tau care a lucrat ca muncitor de intretinere la ambasada din Berna: doar nu vei fi crezand ca nu se ocupa cel putin SI de „intretinerea” unor „contacte fara fir”!; fara exceptie, personalul care deservea ambasadele avea grade pe umar.).

  P.S.
  Am ras cu pofta vazand ca, dupa ce a „scapat” informatia, persoana in cauza se impiedica nestiind sa dea inapoi.
  Daca ar fi sa credem ce a replicat (mai bine tacea) pentru a-si umple timpul intre doua avioane, tatal, „simplu muncitor” mergea la ambasada din Beijing pentru a sta la o sueta cu ambasadorul. Sa fim seriosi!

  Pe de alta parte, dupa cum vezi, „catunul de langa Bucuresti” nu mai e „catun” (oricum, nu spune cum se numea- va fi avand nume ce nu exista?).
  Nu se stie cum, s-a transformat in sat (tot fara nume).
  Apoi, pe o inabila schema „captatio” trece, fracturat (de la Afumati) la „Andronache” (care nu era nici catun, nici sat, dar cartier bucurestean- in schimb, acolo ai locuit tu; bucura-te, iti transmite mesajul ca te considera egalul ei).

 128. 129 Aya noiembrie 30, 2010 la 9:35 am

  @

  Vasile

  Multumesc pentru apreciere!

 129. 130 Aya noiembrie 30, 2010 la 9:53 am

  @

  Ghita Bizonu’

  Referitor la mesajul tau din noiembrie 29, 2010 la 1:41 pm: in cazul copiilor de la tara situatia este ingrijoratoare, mai ales in urma politicii iresponsabile (sau voit dirijata- cred in aceasta varianta!) a guvernantilor.
  dupa inchiderea multor scoli din sate, copiii sunt obligati de situatie ca, pentru a invata, sa parcurga zilnic, indiferent de anotimp, kilometri pe jos. Or, asta arata cat se poate de clar ca este nu doar favorizat, dar chiar incurajat, prin masuri guvernamentale, abandonul scolar.

  Suntem de acord in privinta importantei desfacerii productiei agricole (ma refer, desigur, si la producatorul individual). Productia, fara desfacere corespunzatoare, este sortita pieirii- nu e nevoie de detalieri.
  In ceea ce ma priveste, sustin ideea identificarii si aplicarii unor formule protectioniste pentru producatorul agricol roman.
  In Franta, de exemplu, astfel de masuri sunt „sport national”, fiind practicate pe scara larga.

 130. 131 Aya noiembrie 30, 2010 la 9:57 am

  @

  Blizzard

  Exista potential mare pentru productia agricola- dupa cum (doar aparent paradoxal) exista si piata. Problema este ca aceasta e „blocata” prin tot felul de „intamplari” si de „omisiuni” intr-o legislatie care nu favorizeaza productia interna.
  Te asigur ca producatorii romani ar reactiona puternic pozitiv fie si la o minimala reglementare in favoarea lor si piata s-ar umple de produse romanesti.

 131. 132 Ghita Bizonu' noiembrie 30, 2010 la 11:06 am

  Aya

  cel care a fost in RPDC povestea ca a avut de-a face si cu ambasada , li s-a facut un scurt instructaj despre ce nu este bine sa faca (lucuri altfel normale in RSR) si sa nu rada ca prostii la unele lucruri normale in RPDC (cu rapida expunere) si ca daca pot provoca rasul asta nu este rautate …
  Spre final cica a aparut si ambasadorul si a dat mana cu toti : succes tovarasi !!. Tipul era tatal unui foarte bun prieten de-al meu (si prieten din gradinita asa ca ne cunosteam f bine familiile).
  Cu vecinu nu stiu si nu-mi place sa ma pronunt fara sa stiu. Oricum sigur ca avea dosar bun (si datorita mie si lu taica-miu ! nu uita referintele !).
  Cat despre Andronache .. unica diferenta fata de Voluntari era pozitionarea fata de calea ferata .. „peste” calea ferata era padurea Andronache (azi parca ii zice Voluntari) si cum se sfarsea padurea incepea satul Voluntari. Cu pavate la fel ca alea din Andronache si cu case asisderea . Las ca si carteru Ion Creanga arara la fel (si acu partea veche a Voluntariului ca mai au acum si „satul” Pipera mult mai urbanizat decat Andronache ori Ion Creanga …
  O da Andronache ! Crez ca acu 2 duminici AN a sughitat nitel … Daca mai tii(neti) minte acu cativa ani AN anunta cu mare satisfactie ca in sfarsit in Andronache s-a asfaltat o strada ! Si ca s-a introdus o linie de autobuz … Ei bine , intr-un moment de ratacire si uitare am uitat sa ma asigur la travesarea strazii Peris , exact in fata bisericii Andronache . Noroc cu amicu care ma insotea (mergeam la cimitir) .. asa ca ma „multumit”calduros promotorului progresului urban ca trebe sa ma asigur cand travesez amarata aia de strada (pe care am jucat si fotbal ..). Sau poa nu a sughitat ca cei de pe strada „multumesc” de ani de zile ptr circulatia intensificata (ntz. Pe celelate strazi din cartier poti sa mergi linistit pe mijlocul strazii , observand: Geta ce pustie este strada ! Prin 60 erau destui copii sa ocupe carutzabilu da acu!! Pai da Gigele daca voi ati fost cam puturosi ! fa Geto########################### ti era lene sa @@@@@@@@@@@@@@@ ! )
  Si mai sunt unii care zic ca nu s-a schimbat nimic !!!

 132. 133 blizzard noiembrie 30, 2010 la 12:22 pm

  @Aya
  Mai intai sa se rezolve problemele cu „intamplarile”, „omisiunile”, TVA-ul (care in opinia mea nu are voie sa fie mai mare de 5% la tot ce e destinat bagatului in gura – mai putin prostitutia, daca se va legaliza, speram 🙂 ) si alte asemenea si ai cuvantul meu ca sunt ochi si urechi pe anumite proiecte care se pot face in agricultura intelegand prin asta dorinta personala pentru a ma implica in asa ceva.
  Deocamdata, nu-mi permit nici macar sa achit spaga catre un buyer de mare retea comerciala, ca am crezut ca voi cadea de pe scaun cand am auzit de la un prieten de-al meu ce sume de bani se pretind prin zona Policolor…

 133. 134 Aya noiembrie 30, 2010 la 5:31 pm

  @

  Ghita Bizonu’

  Iti multumesc pentru istorisire- m-ai facut sa fiu „acolo” si sa simt o neasteptata tihna.
  Scrii frumos, captivant, magnetic chiar (ti-am mai spus).

 134. 135 Aya noiembrie 30, 2010 la 5:35 pm

  @

  Blizzard

  Am aceeasi opinie despre nivelul TVA-ului produselor alimentare: nu trebuie sa depaseasca 5%.
  Ceea ce indivizii astia care impun tot felul de legi sinistre par a nu intelege, este ca, doar aparent paradoxal, scaderea TVA la produsele alimentare ar duce la cresterea veniturilor bugetare (printr-un plus al consumului, in aceasta zona). Asta, in ipoteza ca i-ar interesa!


 1. 1 America revino la înţelepciune « Popateapa's Blog Trackback pe noiembrie 27, 2010 la 11:37 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: