ANALIZA subiectiva: PDL – sub povara băsescianismului

In urma cu mai multe zile, am scris pe blog cateva ganduri in legatura cu evolutiile politice din UDMR. Sigur, era o analiza subiectiva. Incerc sa fac acelasi lucru, analizand evolutiile din ultimul timp din PDL. Cu aceeasi, fireasca, subiectivitate.

Inevitabila criză structurală

Constatarea potrivit căreia PDL este în criză nu mai este demult o noutate. Desigur, militanţii partidului prezidenţial ar putea considera că această criză, al cărui semn foarte vizibil este scăderea masivă în sondaje, este determinată de faptul că Traian Băsescu şi guvernul Emil Boc au luat numeroase măsuri impopulare, iar gradul de ostilitate populară faţă de PDL nu a mai fost întâlnit decât în cazul PCR la sfârşitul anilor `80 sau al PNŢCD un deceniu mai târziu. În realitate, PDL se confruntă acum cu o criză structurală, care era – mai devreme sau mai târziu – inevitabilă, având două cauze principale. Prima, este înscrisă chiar în numele partidului, în sensul în care adăugarea literei „L” – de la liberal – este simbolul metodei prin care vechiul Partid Democrat a realizat saltul de la un partid de nişă la o formaţiune cu aspiraţii de dominaţie totală asupra spaţiului public, şi anume înglobarea „pe nemestecate” a cât mai multor oameni şi structuri politice. PDL a devenit un actor politic care a obţinut pe parcursul a trei ani (2007-2009) în trei scrutine la nivel naţional rezultate în jurul a 30% din opţiunile electoratului, dar acest lucru s-a realizat prin constituirea unei organizaţii cu puţine legături de solidaritate internă, în afara scopului principal, al obţinerii „rentei politice” prin controlul instituţiilor publice. Acum, în vremuri de criză, agendele personale şi de grup domină în mod evident interesul partidului. Gravitatea situaţiei constă în aceea că PDL este şi partid de guvernământ, astfel încât incoerenţele şi slăbiciunile din partid au influenţă asupra politicilor publice (semnificativ în acest sens este comportamentul grupurilor parlamentare, care trebuie permanent fidelizate prin acordarea de fonduri publice pentru colegiile parlamentarilor PDL. Fondul la dispoziţia primului-ministru a fost în anul 2004 echivalentul a 7 milioane de euro, acum Emil Boc are la dispoziţie peste 300 de milioane euro, pentru a le putea folosi ca „supliment motivaţional”).

A două cauză a crizei structurale a PDL este reprezentată de transformarea unui fost partid de cadre într-un partid de mase al cărui singur liant ideologic este „băsescianismul”, adică apărarea tezelor Conducătorului, oricare ar fi acestea, oricât de lipsite de fundament sau de aberante ar fi. Fidelitatea faţă de Conducător a devenit principala condiţie pentru mobilitatea în interiorul partidului prezidenţial: cu cât ataşamentul afişat ostentativ faţă de Lider este mai mare, cu atât cresc şansele de a fi în primele rânduri este mai ridicată. Reciproca este la fel de adevărată, iar Vasile Blaga ştie cel mai bine acest lucru!

Geografia polilor de putere

În PDL nu există un veritabil curent antibăsescian, nu există autentice disidenţe, ci doar personaje care îşi permit să privească într-un mod critic extravaganţele Conducătorului, pentru că au o vechime importantă în partid, spre deosebire de „noul val”, care se legitimează prin adulaţia faţă de Lider.

În funcţie de vechimea în partid şi de filiera pe care au intrat în PDL, pot fi decelate mai multe grupuri de putere, care sunt denumite de presă astfel: „vechea gardă”, „gruparea liberală”, „intelectualii portocalii”, „camarila” ş.a. Până acum, toate aceste grupuri de putere s-au luptat pentru a fi campionii „băsescianismului”. Însă, în condiţiile în care Traian Băsescu nu mai este o „locomotivă electorală” pentru PDL, cei care se gândesc la viitor încearcă să se detaşeze prudent de actualul preşedinte al României. La umbra lui Traian Băsescu nu au crescut lideri cu personalitate, sau cei care şi-au manifestat-o au fost marginalizaţi, astfel încât PDL are o autentică dificultate să propună din rândurile sale un candidat puternic pentru alegerile prezidenţiale. Variantele la care se apelează acum, bazate pe metoda „implanturilor” din zona intelectuală, au autentice dificultăţi de empatie cu structurile de bază ale PDL.

În condiţiile unei geometrii variabile a polilor de putere din partidul prezidenţial se profilează un complicat joc al alianţelor şi negocierilor subterane, al loviturilor sub centură, în scopul obţinerii victoriei la Convenţia Naţională din primăvara anului viitor. Prin recenta remaniere, „vechea gardă” a fost expulzată din guvern, „camarila” deţinând principalele linii de influenţă guvernamentală. Însă, baricadaţi în birourile din Aleea Modrogan, reprezentanţii aripii tradiţionale îşi caută aliaţi şi par a fi hotărâţi să nu capituleze cu uşurinţă. În acest timp, folosind resursele publice (prin Ministerul Dezvoltării Regionale), „camarila” încearcă să-şi atragă de partea sa reţeaua preşedinţilor de Consilii judeţene, respectiv primarii partidului.

Pregătirea pentru alegerile 2012-2014

Ar fi o mare greşeală dacă am considera că în rândurile PDL (implicit şi la Palatul Cotroceni) nu ar exista capacitatea de analiză strategică, de programare a principalelor decizii. La o privire atentă asupra acţiunilor politice din zona PDL, putem observa o serie de strategii consensuale tuturor polilor de putere, menite a pregăti alegerile din perioada 2012-2014:

 • Operaţiunea de „facelift”, reprezintă preocuparea strategică la nivelul PDL, aceasta urmând a fi realizată în primăvara anului viitor, având două componente principale – înlocuirea guvernului Boc şi formarea unui nou guvern pe baza aceleiaşi majorităţi guvernamentale (PDL-UDMR-UNPR-Grupul minorităţilor), respectiv schimbarea preşedintelui de jure al partidului cu o figură care să amintească foarte puţin de impopularul Cabinet Emil Boc;
 • Împărţirea responsabilităţii crizei, constituie, de asemenea, acţiunea politică pusă în scenă de mai mult timp de Traian Băsescu. Miza acestei operaţiuni constă în formarea la nivelul electoratului a convingerii că „PDL nu poate, dar nici Opoziţia nu este mai capabilă/responsabilă.” Cred că aceasta este scopul real al repetatelor invitaţii la „consultări” la Palatul Cotroceni sau propunerea de „moratoriu”, încercând a se crea percepţia că Opoziţia este „cârcotaşă”, „iresponsabilă” iar, în lipsa dialogului şi a „sprijinului” PSD şi/sau PNL, „PDL a făcut ce a putut”. Evident, asistăm la o uriaşă acţiune de manipulare, menită a favoriza campaniile de victimizare ale PDL.
 • „Extremă urgenţă – bani pentru partid!” ar putea fi denumită acţiunea, relevată aproape cotidian de mass-media, prin care contractele publice sunt acordate clientelei PDL iar aceasta contribuie cu „zeciuiala” la fondurile de campanie. La fel ca în alegerile parlamentare din anul 2008 şi la cele prezidenţiale de acum un an, PDL speră să poată „investi” masiv în achiziţia de voturi, bazându-se pe controlul asupra instituţiilor de forţă (servicii secrete, DNA, parchete, MAI), care să permită acest lucru. De aceea probabil, PDL ar putea dori un sistem de vot uninominal cu un singur tur, la toate nivelurile, care sa-i permita „decartarea” sumelor de bani pregatite in acest scop, intr-o singura operatiune.

De o gravitate excepţională este iniţiativa „4 miliarde euro pentru PDL”, adică operaţiunea prin care viitorul ţării este amanetat prin realizarea de contracte-mamut pentru infrastructura locală, contracte ce urmează a fi încredinţate de ministerul Elenei Udrea. Cu alte cuvinte, contractele sa fie date acum pentru firmele PDL, in beneficiul primarilor PDL sau al celor care se doreste a fi racolati, banii urmand sa fie platiti de guvernele viitoare, incepand din 2013! (Oare FMI ce parere o avea?)

 • „Colonizarea” instituţiilor publice, adică impunerea clientelei PDL în cât mai multe instituţii publice, având ca miză nu doar exercitarea guvernării, ci construirea unor „bastioane portocalii” şi pentru perioada de opoziţie.
 • „Să manipulăm poporul cu televizorul” ar putea fi definită dorinţa obsesivă a lui Traian Băsescu şi PDL de a avea televiziuni de partid. În condiţiile în care „Vocea Cotrocenilor” (televiziunea publică) şi B1TV au cote de piaţă – deci audienţe – limitate, se pregăteşte apariţia unor posturi tv ale „mogulilor buni” (din ce bani, rămâne de văzut).

Asupra acestor cinci direcţii strategice nu există divergenţe între grupările din PDL care, odată cu trecerea timpului, se regrupează pentru a constitui două principale tabere, având ca port-stindard pe Vasile Blaga, de o parte, şi Elena Udrea, de cealaltă. Ambele grupări încearcă să-l atragă de partea sa pe Traian Băsescu. Până acum Traian Băsescu s-a arătat a fi mult mai apropiat de „camarilă”, acest lucru putând fi un indiciu asupra faptului că actualul preşedinte doreşte amenajarea confortabilă a PDL astfel încât să poată controla partidul şi după încheierea celui de al doilea mandat prezidenţial.

Principalul element de diferenţiere dintre cele două grupări aflate în competiţie este reprezentat de potenţialul de coaliţie pe care îl are fiecare. „Camarila” simbolizează esenţa răului din perioada regimului Băsescu, în timp ce „vechea gardă”, dând dovadă de moderaţie, nu a ars toate  punţile de dialog cu restul partidelor politice. De aceea, obiectivele strategice ale grupărilor aflate în competiţie par a fi diferite: în timp ce pentru „camarilă” rămânerea la putere după următoarele alegeri parlamentare nu este considerată esenţială, cu condiţia controlului absolut al PDL, gruparea ce are în centru „vechea gardă” îşi construieşte campania internă pe ideea capacităţii de a realiza alianţe post-electorale, promiţând rămânerea la guvernare.

„Cântarea României” la PDL Bucureşti

Pentru oricine cunoaşte realităţile epocii Ceauşescu, aşa-zisele alegeri de la PDL Bucureşti au amintit, în mod neplăcut, de atmosfera şi stilul de la congresele PCR sau de la fazele naţionale ale „Cântării României”. Dincolo de encomiastica la adresa Elenei Udrea, trebuie remarcat faptul că ascensiunea ei în PDL a fost posibilă prin faptul că a adoptat, în mod voit, haina de „marionetă” sau „mesager” a lui Traian Băsescu. Astfel, cultul personalităţii desfăşurat la şedinţa PDL Bucureşti, l-a avut ca obiect, de fapt, nu pe ministrul Dezvoltării Regionale, ci pe şeful statului. Acesta din urmă, pare a fi hotărât a avea controlul nu doar asupra conducerii naţionale a PDL, suficientă în momentele de ascensiune a partidului, ci doreşte să ocupe, prin persoane apropiate, şi principalele organizaţii ale partidului prezidenţial, pentru securizarea acestuia faţă de vremurile grele care se arată. Astfel, principalul semnal politic pe care doreşte să ni-l transmită un lider impopular, dar care controlează instituţiile publice, este acela că-şi pregăteşte supravieţuirea prin diverse „clone”, feminine sau masculine.

Principala concluzie a acestei succinte analize poate fi aceea că nu este uşor de anticipat un răspuns cu privire la rezultatul competiţiei interne din PDL. De altfel, în condiţiile în care PDL nu iese de sub „zodia băsescianismului”, orice facţiune ar câştiga nu există diferenţe substanţiale. Pentru interesul public esenţial este faptul că, în numele unor obiective de partid sunt folosiţi în mod discreţionar şi abuziv banii publici, procurorii şi unii dintre ofiţerii serviciilor secrete au devenit agenţi electorali pentru una sau alta dintre tabere, instituţiile publice sunt locul competiţiei din partid şi, cel mai important, Traian Băsescu face orice pentru menţinerea la putere a lui Emil Boc până în momentul în care vor fi pregătite artificiile pentru lansarea „Noului PDL”. În acest timp, ţara se scufundă, dar Cârmaciul pare a ne spune, precum Maria Antoaneta, „Dacă n-au pâine, să mănânce cozonac!”

Publicitate

110 Răspunsuri to “ANALIZA subiectiva: PDL – sub povara băsescianismului”


 1. 1 Pali noiembrie 24, 2010 la 2:13 pm

  Operatiunea facelift cu Baconsky ? Sau cu Nutzi’ lumina noastra cea de toate zilele ?

  Ref. la FMI cred ca, au o parere buna. De ce nu? Doar isi iau gologanii si toata lumea care este pe persoana fizica ,…este fericita ! In afara de marea majoritate care se zvircoleste in mocirla care inghite Romania incetul cu incetul dar peste care triumfa Tov. Basescu Traian un mare reformator,mare caracter,mare acumulator „dadator” de curent ieftin sub tanti Lenush’Cocos-Udrea !

  P.S. Ar merge un nou slogan de campanie pt.PD-L,…Sa luminati bine ! Merge ? E OK Lenush’?

  P.S. 2 Pt. Teo Baconsky….nene…daca pana la sfarsitul colaborarii tale cu Nutzi’ tot o sa cazi sub farmecele ei( atentie la marginea Jacuzzi-lui ) pot sa fii bucuros pentru faptul ca,o sa cazi macar LUMINAT ! Pentru mataluta fin teolog cu pipa’n gura nu e nevoie de explicatii suplimentare nu ?,…

 2. 2 Vlad noiembrie 24, 2010 la 2:28 pm

  Aveti dreptate in analiza dsv. Problema este ca ne va fi din ce in ce mai greu sa scapam de ei la toate nivelele, asta daca PSD-ul nu se pregateste serios de lupta impotriva lor (in PNL oricum jumatate sunt cu ei deci este exclus)
  D-le Nastase trebuie sa adunati probe despre cum folosesc banii publici, si sa provocati „scandaluri” inainte de alegeri, altfel nu va funciona. Dupa cum am putut observa din cele trei sesiuni de alegeri de cand Basescu ne conduce, a reusit sa fraiereasca jumatate din populatia romaniei cu declaratii fara fundament dar bombastice, acuzand pe ceilalti de coruptie pe cand pe el nu, si prin folosirea sintagmei „nici cu ceilalti nu era mai bine”, „opozitia nu vrea sa vina la guvernare”, etc.
  Sa stiti ca poporul roman, sau cel putin aceas jumatate, este prost de da in gropi si uita repede. Din cauzele de mai sus toate aceste actiuni trebuie comasate inainte de alegeri.
  O alta problema este aceasta suspiciune asupra guvernului condus de dsv de coruptie la nivel inalt, si de vanzarea companiilor romanesti pe sume derizorii ca dupa aceea acestea sa devina profitabile, bani care nu au intrat in conturile romaniei. Trebuie sa incercati sa explicati cat mai multe din actiunile realizate de guvernul Nastase dar nu din punct de vedere macroeconomic, explicatii pe care nu multa lume le intelege, explicati dece a trebuit sa vindeti companiile, sau daca nu au fost vandute in timpul guvernarii dsv sa spuneti raspicat ca nu s-au vandut.

 3. 3 Vlad noiembrie 24, 2010 la 2:31 pm

  O alta rugaminte este de a incera sa aflati cati bani a luat Jefry Frentz de la bancile prezente in romania pentru a le face lobby pentru bancile din romania.

 4. 4 contele noiembrie 24, 2010 la 2:31 pm

  @ Daniel

  Bizonul acestui blog , după cum declară , este un înfrânt al sistemului datorită verticalităţii de care a dat dovadă . Singura chestie care i se poate imputa este , citez : ” Cele ce imi sunt imputabile ar tine de lipsa de entuziasm in lins – specifica celor de teapa ta . ” Pe cale de consecinţă , cine a reuşit să răzbată în acest sistem viciat , nedrept şi apăsător nu poate fi decât unul care a lins sau a furat .

  Cred că bizonul , în general , este reprezentativ pentru România . Niciodată n-am fost noi de vină , totdeauna furtunile şi inundaţiile ” istoriei ” sunt mai mari la noi decât la vecini , mereu sunt comploturi şi scenarii de mare anvergură , atemporale şi transfrontaliere împotriva noastră . Suntem frustraţii istoriei , perorând cui vrea să ne asculte cum am ajuns noi nişte victime cu coloană vertebrală . Bizonul , în esenţă , este un mizantrop . Pare să-l deranjeze ceilalţi bizoni (” om fi noi doi bizoni dar nu ne tragem de coadă acuma „) la fel de mult ca oamenii de succes . Trăieşte în trecut , amintindu-şi cu plăcere de realizările profesionale , amintindu-şi că era o voce , era cineva . Asta n-ar fi o dramă , problema este că din prea mult orgoliu şi o anume neadaptare refuză să trăiască prezentul , prezentul aşa cum este , cu toate tarele lui , refugiindu-se în schimb într-o continuă lamentaţie şi agresivitate .

  Poate suntem totuşi cam duri cu bizonii , la urma urmei este chiar greu să asimilezi ( după atâţia ani de planificare centralizată şi de reflexe paternaliste ) aşa de repede un capitalism care este în acelaşi timp şi feroce , şi ultrasocialist , şi de cumetrie , un capitalism original , made in România .

 5. 5 blizzard noiembrie 24, 2010 la 2:37 pm

  Pentru o secunda m-am gandit ce ar fi facut boc daca ar fi putut conduce tara de capul lui, fara basescu la cotroceni care sa-l ghideze.
  Am pus cafeaua deoparte si m-am frecat la ochi, fericit ca a fost doar un gand negru, foarte negru.
  La fel cum nu vreau sa ma gandesc ca Mickey Mouse ar putea ajunge premier.

 6. 7 Paul noiembrie 24, 2010 la 2:50 pm

  Domnule Nastase,

  Pareti in continuare surprins de faptul ca Traian Basescu a descoperit ca trisând poate câstiga legal (sic!) jocul „de-a politica” in România.
  Dar grandoarea lui Traian Basescu nu se masoara nici in numarul mandatelor castigate, nici in numarul contactelor internationale realizate, nici in kilometrii de autostrada construiti in timpul in care a fost el presedinte. Aceasta grandoare basesciana se masoara doar in cantitatea de partizani pe care reuseste sa si-i atraga in momentele cheie!
  Iar poporului roman nu-i veti putea reprosa nimic din tot ceea ce se intampla – traim intr-o democratie reprezentativa, nu? Iar guvernantii nu fac altceva decat sa urmeze ceea ce populatia care i-a REales isi doreste…
  Singura speranta ramasa este cea legata de nevoile societatii românesti. Societatea româneasca avand nevoie de pâine (si cozonac 🙂 ) tot atat de mult cat are nevoie si de respect.
  In sfarsit, chiar daca PDL are grupurile de actiune insarcinate cu prelungirea guvernarii basescianiste si dupa 2012, sa nu credem ca romanii nu observa din ce in ce mai clar ca aceste grupuri de presiune se transforma pe zi ce trece in grupuri de OPRESIUNE. Iar contra acestora pana si mioriticul alegator roman reuseste sa se revolte la un moment dat.

 7. 8 contele noiembrie 24, 2010 la 2:57 pm

  @ Dragoş

  Mă bucur să te regăsesc bine , sănătos . Întrebare : pe cine ” ne ” bucură revenirea ? Dacă nu-i cumva pluralul majestăţii tale ( Dragoş I ) , mă îndoiesc că pe mine m-au jelit mulţi pe-aici .

  Nu prea am înţeles chestia cu Marcus : la urma urmei este începutul sau sfârşitul unei frumoase prietenii ?!
  Cum era melodia aia :
  ” Mai bine golan , decât comunist
  Mai bine libidinos , decât mincinos . ”

  Bineînţeles , eu nu sunt nici una , nici alta . Sunt un domn respectabil , capitalist convins şi cu maniere ireproşabile . Pe cuvântul meu că spun adevărul !

 8. 9 Motanul Incaltat noiembrie 24, 2010 la 3:06 pm

  „De o gravitate excepţională este iniţiativa „4 miliarde euro pentru PDL”, adică operaţiunea prin care viitorul ţării este amanetat prin realizarea de contracte-mamut pentru infrastructura locală, contracte ce urmează a fi încredinţate de ministerul Elenei Udrea. Cu alte cuvinte, contractele sa fie date acum pentru firmele PDL, in beneficiul primarilor PDL sau al celor care se doreste a fi racolati, banii urmand sa fie platiti de guvernele viitoare, incepand din 2013! ”
  Aceasta practica: „bani pentru partid”, despre care vorbeati si Dvs. mai sus, ar trebui interzisa prin lege! In primul rand, dupa parerea mea, aceasta este o practica neconstitutionala deoarece ingradeste: Libertatea economica – art. 45 din Constitutie, dreptul la munca – art. 41, al.1 scl, egalitatea in drepturi – art.16. Nu sunt un expert in drept constitutional, dar cred ca nu gresesc prea mult. In orice caz aceasta practica trebuie interzisa prin lege. Ce inseamna asta: contracte date preferential pentru firmele partidului X? Eu nu cred ca un criteriu normal la o licitatie este apartenenta politica a firmei, culoarea politica a patronului. Daca lucrurile vor sta asa in continuare, parerea mea este ca degeaba vorbim de reforma (ca de 20 de ani se tot vorbeste despre asta si vedem unde am ajuns), degeaba vorbim de lupta impotriva coruptiei, degeaba vorbim de promovarea oamenilor competenti, etc. Aceasta practica – „bani pentru partid” – este anormala, este o anomalie a vietii economice si sociale din Romania, de aceea aceasta anomalie trebuie, in mod expres, interzisa de lege. Defapt buba este tocmai acest sistem clientelar, care, daca nu va fi interzis de lege, asa cum spuneam mai sus, se va perpetua sub diverse culori politice in continuare, de fiecare data cu alte personaje. Lucru care nu va face altceva decat sa conduca si mai mult la decredibilizarea generala a clasei politice, in ansamblul ei, si la un absenteism la vot tot mai masiv din partea populatiei. Si, ceea ce este mult mai grav: la o involutie economica si sociala.

 9. 10 Fragmentarium Politic noiembrie 24, 2010 la 3:07 pm

  M-am intrebat, dupa intronizarea Elenei Udrea la PDL Bucuresti, ce ar putea insemna aceasta mutare in plic facuta de Traian Basescu. In pofida osanalelor circumstantiale aduse pupilei Zeus-ului, alegerea caragialesca a candidatei unice, impuse de la centru, a dovedit, prin majoritatea extrem de subtire a voturilor obtinute, ca aceasta nu se bucura de un capital de elegibilitate deosebit in propriile randuri. S-a crezut, un timp, ca aceasta impingere in fata a branduitei sirene cu frunza, pe cea de-a doua pozitie de putere din PDL, ar tinti pregatirea candidaturii acesteia la urmatoarele alegeri prezidentiale sau pentru sefia partidului, dar aceste alternative au fost excluse din calculul politic de insusi Basescu, prin declaratii publice fara echivoc. Cel mai probabil, infirmarea acestor scenarii de catre chiriasul de la Cotroceni nu s-a facut din scrupule politice, potopul post-basescianist fiind deja garantat, ci, zgandarit de orgoliu-i machiavelic, acesta si-a dat seama ca dupa scandalurile rasunatoare legate de femeile pe care le-a adus in politica i se va reprosa ca nu a avut mana buna (si nici nu avea cum sa aibe, folosind criterii clientelare), ceea ce va face ca pentru oricare dintre acestea proba scrutinului popular sa fie una, daca nu imposibila, cel putin, greu de trecut. Cum Elena Udrea a elogiat marca Basescu de Primar General, declarand ca modelul ar trebui readus la Capitala pentru a scapa Bucurestiul de Sorin Oprescu, s-a presupus ca aceasta ar viza Primaria Generala a Capitalei. Supozitia a fost insa dezmintita chiar de catre gratioasa doamna, care, avand probabil in minte si esecul unei la fel de gratioase doamne de la Prefectura Capitalei, a intuit sau gandit corect, daca a facut-o, ca un echipament de serviciu compus din casca de protectie, pufoaica si cisme de cauciuc, cu care doctorul Oprescu innoata prin noroaiele santierelor urbei sau alte intemperii pentru a rezolva problemele cetatenilor, nu inseamna nici pe departe cu eleganta pe care ar da-o pantofii cu toc sau geanta Vuitton, de exemplu. Si atunci ?!… Incurcate sunt caile politicii, ca si ale Domnului ! Un singur lucru este insa cert. Constitutional, din capul lui Traian Basescu nu poate fi clintit nici macar un fir de par. Fix pana in 2014. Viclean ca un sarpe, el isi cunoaste foarte bine datoria, dar mai stie si ca de oricat de mult politicianism ar da dovada, niciodata si nicaieri acesta nu a fost si nu va fi sanctionat de vreo Constitutie (adevar la fel de valabil si pentru Putere si pentru Opozitie, ceea ce subliniaza responsabilitatea votului politic, dat atat de catre partide cat si de catre electorat). Asa ca, inauntrul ultimului sau mandat, problema care mai conteaza cu adevarat pentru Presedinte, in termeni de lupta politica, este de a-si pastra controlul asupra Legislativului, prin intermediul majoritatii parlamentare (chiar si masluite, dupa precedentul uneperist), care sa-i valideze, dupa orice posibila criza guvernamentala, desemnarea Primului-Ministru, caz in care, nu-i asa, acesta nu va putea fi decat dupa chipul si asemanarea sa. Ca orice maur care si-a terminat treaba, si Emil Boc va trebui sa plece, chiar daca, ce-i drept, micutul mus, in rol de sef de echipaj, a lustruit ca nimeni altul puntea inaintea comandantului. Desi obisnuit sa-si conduca Guvernul ca la vapor, cu semnale date cu sifleea, marinarul nu da semne ca ar fi nelinistit cu adevarat de gasirea unui secund care sa-i raspunda la sfert de fluier, pentru ca stie sa-si mestesugeasca de fiecare data plasa potrivita din regulile jocului politic. Dimpotriva, la catargul de la Cotroceni flutura falnic steagul cu Sifleea, in timp ce la cel de la Victoria a inceput sa urce mandra naframa cu Frunza…

 10. 11 Paul noiembrie 24, 2010 la 3:08 pm

  Contele,

  iti multumesc pentru salutari si iti transmit la randul meu ca ma bucur vazandu-te scapat cu bine din sejurul Istambulghez :).
  Observ, intretimp, ca ti-ai gasit si tu oaresce talente de „profiler”. Probabil ca e un fel de boala, pardon: moda 🙂 aristocratica aceasta tendinta a voastra (il includ si pe Le Prinţ in ceata, să să bucură şî famelia lui când il vede citat pă blog, manca-t-aş 🙂 ), de a desena in cuvinte (de a face din vorbe) profilul psihologic al unor necunoscuti.
  In lipsa de alta activitate, e buna si aceea de profiler de blog, nespa? 🙂
  Hai, spor la treaba!

 11. 12 nastase noiembrie 24, 2010 la 3:11 pm

  Larisa,

  Nu. Ti s-a parut?

 12. 13 Paul noiembrie 24, 2010 la 3:31 pm

  Totusi (pana nu-mi abat atentia la o alta idee), vot uninominal intr-un singur tur. Nu suna deloc rau! Ci doar putin avangardist. Englezii si-au construit o societate cu adevarat democratica prin acest sistem de vot.
  Poate cu ajutorul unui vot uninominal cu un singur tur vom reusi sa scapam si noi de „negocierile” post-primul tur, post-electorale, post-factum, post-scriptum etc….

 13. 14 Vasile, noiembrie 24, 2010 la 3:32 pm

  Da. Domnule Nastase, adica nu ,o expunere care te copleseste ,precum o masa supra imbesugata de care se saturi doar din priviri!
  Eu ,fara sa fiu print,contre , sciitor precum Marcus, sau economist sau supra atotcunoscator precum ….as parafraza cam tot ce ati scris dumneavoastra in doua cuvinte: Mostenirea de la Traian !
  Ha sa si sa va explic, Ceausescu cel urat a lasat cite ceva , care uite ca s-a pepetuat in viitor pozitiv , inutil sa reamintesc citi copaci am plantat injurind groapa pe care o sapam pentru copacii pe linga care se desfata acum tinerii nostri mai buni sau mai rai.
  PDSReul a lasat Conventiei o economie de piata , imbogatind cu ideologii false de stanga anume patura , in care asa cum arata Contele Bizonii nu au avut ce cauta!
  CDReul ne-a apropriat de Europa de NATO , a dezmembrat convulsiile sociale a unei anumite categorii socio-profesionale care ar fi dat si azi de furca guvernantilor.
  PSDeul ne-a propulsat in NATO si a pregatit in proportie de apropape 100% aderarea la EU.
  PDLeu ar fi ttrabuit sa lase mostenirea intrarea in spatiul SHENGHEN, se pare ca pe linga o casa vraiste cu geamurile sparte , fara usi ,peticita cu folie de plastic . nato shenghen vorba printului grec!

 14. 15 contele noiembrie 24, 2010 la 4:04 pm

  @ Paul
  Te salut ! Nu a fost cu intenţie …

  Nu e ” nespa ” activitatea de profiler de blog , e ” naşpa ” . Rău . Nu-mi place s-o fac şi dacă o mai fac , o fac cu blândeţe . Bineînţeles că s-ar putea să bat câmpii la evaluarea subiecţilor .

  Dar câte lucruri nu le faci contra voinţei tale în viaţa asta nenorocită …nenorocită de acest capitalism agresiv de dreapta , că altfel n-am cum să-i spun . Of , o veni odată stânga aia să ne mântuiască pe toţi . Să-mi spui din timp când ajungeţi la putere , am ochit eu un loc bun , unul pe unde trec o grămadă de câini . Nu trebuie decât să întinzi mâna şi hop ! le-ai săltat covrigul din coadă …

  P.S. Un profil , ceva , nu vrei ? Nu la desen mă refer …Dacă ai avea o cană cu zaţ sau dacă mi-ai trimite o poză cu palma ta ar fi şi mai bine . Oricum , psihologul din mine simte că ajungi boier mare în noua guvernare . Te-am nimerit ?

 15. 16 Marcus noiembrie 24, 2010 la 4:41 pm

  Te Cainaram Jeaba, Doamna Invatatoare, Cristina Anghel !

  Nu vreau sa comentez prea mult din motive totale de scarba fata de “rabatarea” la 180 de grade, intr-un timp record de 50 minute, a opiniilor celei care 70 de zile m-a facut sa cred ca mai sunt romani gata sa moara pentru crezul lor. Si asta pentru ca inca nu-mi vine sa cred ce am vazut si auzit cu organele mele de simt destinate acestor activitati.
  Bref, dupa ce doamna invatatoare a trait numai cu ajutorul lui Dumnezeu, gata sa moara pentru niste principii, dupa o intalnire, repet, de 50 de minute cu acest calculator de viteza pugilistica, a iesit live, imbujorata la fata, si a dat de inteles ca un asa ministru, receptiv la doleantele dascalilor, apai altu’ n-o sa ma aiba Romania in veci de veci. Ba mai mult, total lamurita in privinta bunelor intentii ale acestui cabinet (mai putin ministrul de finante), femeia in coma cauzata de respectarea de principii, a inceput sa arunce ocari caracaliene impotriva sindicatelor care habar n-au cum sa gestioneze criza din invatamant si cand ti-e lumea mai draga se retrag de la negocierile purtate cu asa mandrete de ministru dispus la orice sacrificu numai ca dascalii sa fie multumiti.
  Gata, ma opresc aici, nu inainte de a-mi aduce aminte de o replica dintr-un roman , replica pe care doresc s-o parafrazeaz cu adresa directa la asemenea….:
  Adio, fa!

 16. 17 Marcus noiembrie 24, 2010 la 4:44 pm

  @Conte: dupa ce ca oxiurii iti fac mult mai mult rau decat biraului de Alba Iulia, nici macar nu ai bunul simt sa te scarpini cu mana lu’ talica si-l astepti pe dragos.
  sa fii scarpinat
  marcus

 17. 18 maria noiembrie 24, 2010 la 4:52 pm

  basescu si pdl nu-si vor mai permite sa faca ce au facut cu cresterea salariilor profesorilor cu 50%. nu cred. ata este parerea mea. contextul este diferit de atunci.

 18. 19 Harabula noiembrie 24, 2010 la 5:14 pm

  Avand in vedere, ca dupa toate probabilitatile, PSD+PC vor ajunge la putere, Panteonul se va construi.
  Morti fiind cei muriti, nu cred ca vor desgropa cadavre pe care sa le plaseze la gramada, ca sa le iasa numarul.
  Propun ca viitori locatari: Iliescu, Constantinescu, Basescu. Nastase Ciorbea,Roman, Boc, Radu Vasile, Isarescu, Tariceanu,Vacaroiu.
  Ponta,Vadim, Antonescu,Voiculescu.
  Hagi, Bute,Nadia,Ilie Nastase, Valentin Ceausescu.
  S-or mai gasi cativa cantareti populari sau scriitorasi.
  Daca navem un Napoleon sau un Hugo ne vom multumi cu Oprea sau Pavel Corut.

 19. 20 Abc noiembrie 24, 2010 la 5:19 pm

  Nu stiu daca se cade sa va felicit pentru anamneza facuta acestui corpus numit „PDL” , dar, cu permisiunea Dvs, o fac.

  In toata aceasta ecuatie, se vede ca in „viziunea” lui Traian Basescu „poporul” nu conteaza…setea de Putere si lacomia „scuza” orice mijloace folosite cu atata generozitate de Camarila mai sus enuntata.

  Oamenii incep sa inteleaga cat de scump este Pretul incompetentei si a cumpararii voturilor…sunteti Liderul care poate arata romanilor ca, desi sunt saraci, ei merita sa fie respectati, ca exista valori reale si ca au drepturi ce le sunt constant incalcate.

  Poate a venit vremea romanilor onesti, corecti si competenti!

  Este un mare val de nemultumire populara…urias as spune, pe care Opozitia il poate fructifica in sprijinul si pentru oameni.

  Nu stiu daca frica ii opreste sa stea iasa in strada, cat teama ca nu exista alternativa la aceasta Putere asupritoare…fara mila, fara suflet pentru popor. Care sacrifica un viitor pentru interesul de clan.

  Sunteti Liderul ce a facut deja dovada calitatilor sale, guvernarea Nastase a dat o Romanie demna si stapana pe tocurile ei, sunteti un Om care – desi trece prin momente delicate de familie – iesiti la lupta!

  Nu-i lasati sa dezbine un popor pentru a castiga ei…vor fura si nu vor avea niciun fel de scrupule in actiunile lor…asa cum a aratat deja istoria traita…suntem alaturi de Dvs!

 20. 21 Ghita Bizonu' noiembrie 24, 2010 la 6:36 pm

  Care Basescianism ?! Neavand oaresce obligatii politice4 is mai liber decat gazda si repet nu basescianismu ci babuinism
  Sa ma reiau :

  Babuinismul, noua doctrina nationala

  Un “distins intelctual” declara nu de mult
  “Cei mai mulţi dintre noi am venit în partid atraşi de proiectul Traian Băsescu. Am venit aici pentru că PDL este instrumentul politic şi organizaţional prin care băsescianismul se exprimă. Surpriza unora ca mine nu a fost că PDL nu este de dreapta, ci că PDL nu este suficient de băsescian. Cred că, în termenii acţiunii noastre politice, ceva mai mult băsescianism s-ar cere”,
  Ce s-ar cere mai mult ? Basescianism ? Ce-i aia ? care sunt docomentele lui, scopurile lui samd ? Marxismul incepe cu Das Kapital ( multumesc nu l-am citit !) Leninismul se sprijina pe un morman de cartoaie – ale lu Lenin in primul rand ! Stalin era si el un grafoman notoriu si avea metoda , deci gasim despre stalinism destule . Mao idem. Musolinni oricat am rade de el avea o metoda, un corpus al gandirii si a scos fascismul. Hitler a lasat in urma destule incepand cu Mein Kampf care sa justifice existenta notiunii de hitlerism. Daca aduni tomurile de “discursuri” ale lu Ceasca vei gasi dovezile unui ceausism . Practica si principiile proclamate ( si urmate ) justifica termeni ca gaulism , franchism , salazarism , titoism. .

  Insa in afara de declaratia lu’ Voinescu avem Basescianism ? Ce gasim ? Aparitii hahaite , ma pasarica , declaratii care contrazic azi ce a zis ieri si care vor fi dezmintite maine si ceva la limita sperjurului televizat in direct . Practica basescianista si a gastii sale tine de primatologie si termenul corect ca sa o desemnam ar fi Babuinism ( de la babuini ! ) .

  Intelectuali aliniati la fundul babuinului alfa .. scuze ma duc sa borasc nitel !!!

  http://vremea.forumgratuit.ro/politica-i-economia-romaniei-f1/babuinismul-noua-doctrina-nationala-t30.htm

  Daca intelegti asta veti intelege si modul in care a fost incalcata constitutia ( si practica parlamentara ) prin refuzul desemnarii lu Johanis in nepasarea societatii civile ( atunci cand nu aproba ) si iesirea lu Catalin Amtropofagu ( consigliere si el ) ca „BASE NU E PRESEDINTE CI SEF ” daca arata ca o rata, daca se merge ca o rata , daca macane ca o rata atunci este rata” argumenta filozofu sau ce-o mai fi si el
  Suntem condusi de babuini . Asta este adevarul ….
  Babuini bolnavi de basochism acut si ceausism cronic in acelasi timp .

 21. 22 Ghita Bizonu' noiembrie 24, 2010 la 6:49 pm

  Salut reconstituitrea trioului portocaliu -mama ce perspicac pot fi uneori !!!
  Ca ce scriam mai deunazi despre neregretatii disparuti (si azi, regretabil, regasiti !)
  Oricum presupun ca vor reaparea cand Maestrul Paupusar se va decide ce ate sa mai traga .. si ca ii vom revedea cu aplombu obisnuilenic explicandu-ne ca Dracu este bun , alb si frumos … si iau lumina de la Noutzy Gaina lu Cocos !!!
  https://nastase.wordpress.com/2010/11/06/realitatea-tv-ora-17-00/#comment-112044
  Cum la tanc aparura cei 3 crai de la 3coceni !!!

 22. 23 maria noiembrie 24, 2010 la 7:02 pm

  daca basescu face greseala de a se lepada de caramila moare in secunda doi. la propriu nu la figurat. caramila nu-i vanghelie.

 23. 24 Aurora Soare noiembrie 24, 2010 la 7:24 pm

  In mod normal, este un partid care la viitoarele alegeri nu ar trebui sa ia mai multe de 10%….dar oare romanii vor vota normal?

 24. 25 eficientaenerg noiembrie 24, 2010 la 7:32 pm

  Cioc,Soc…ce ne-ai facut??:”Ceea ce este dramatic este că în state ca ….România, etc. situaţia trebuie redresată, pentru că nu mai putem continua aşa. Încetarea de plăţi este iminentă, prăpastia este chiar în faţă. Nu cred în faliment. Cred că solidaritatea europeană va duce la evitarea acestui lucru. Aceasta presupune însă politici dure, iar aceste ţări sunt în continuare cele mai vulnerabile, mai sărace, aflate în cel mai mare pericol”, susţine directorul FMI, Dominique Strauss-Khan

 25. 26 Maximmouse noiembrie 24, 2010 la 7:37 pm

  @Stimate Domnule Prim Ministru,

  O analiza foarte buna a pdl…din pacate…

  Se vede ca va cunoasteti, (PSD-ul), destul de bine inamicul! Sa vedem riposta, SA O VEDEM ODATA! Stiu ca este , cumva, aproape imposibila, ceva, ceva , trebuie facut totusi…

  Cu stima.

 26. 27 Theodora noiembrie 24, 2010 la 7:45 pm

  http://theodora0303.wordpress.com/2010/11/22/poporul-udrea-romania-stima-noastra-si-mandria/
  Pamflet
  Mult iubita si stimata tovarasa Elena Udrea
  Doresc sa imi exprim adanca bucurie, deosebitul respect si satisfactia entuziasta cu privire la alegerea dumneavoastra in functia de presedinte al organizatiei PDL a Municipiului Bucuresti.
  Nu am putut sa nu observ atmosfera de vibrant entuziasm si mandrie cu care participantii la reunirea Consiliului de Coordonare al organizaţiei PDL Bucuresti, au dat glas sentimentelor de fierbinte dragoste si profunda recunostinta, fata de dumneavoastra mult iubita si stimata tovarasa Elena Udrea, eminenta conducatoare a PDL-ului, patriota si revolutionara inflacarata, proeminenta personalitate a vietii politice nationale si internationale, neobosita luptatoare pentru progresul Romaniei, de a carui conceptie stiintifica, clarvazatoare si actiune ferma vor fi legate marile izbanzi dobandite de intregul popor, in aceasta glorioasa perioada istorica, care va intra in constiinta natiunii drept “Epoca Elena Udrea”
  Prin pezenta dumneavoastra in fruntea organizatiei PDL a Municipiului Bucuresti si in viitor la carma destinelor poporului roman, toti romanii vad chezasia unor noi si marete victorii pe calea dezvoltarii tarii si a prosperitatii natiunii, cresterii continue a prestigiului de care se bucura Romania in randurile tarilor lumii.
  Avand drept model exemplul dumnea­voastra de munca si viata, daruirea, pasiunea si abnegatia cu care ati slujit si slujiti, fara preget, interesele si destinele PDL-ului si ale poporului roman, am reflectat in mod profund asupra activitatii mele din decembrie 1989 si pana in prezent si am inteles ca n-am putut sa ma ridic la inaltimea dumneavoastra, mult stimata si iubita tovarasa Elena Udrea si de aceea eu sunt acum unul dintre somerii Romaniei si dumneavostra ditamai “prim-ministra” peste ministerele Turismului si Dezvoltarii Regionale.
  Re­gret profund neintelegerea mea si pentru ca stiu ca nu pot sa muncesc cu atata daruire, pasiune si abnegatie am luat hotararea sa ingros numarul emigrantilor.
  Va promit insa mult iubita si stimata tovarasa Elena Udrea ca o sa am grija sa ma prezint de fiecare data la vot si voi vota mereu pentru BINELE SI PROSPERITATEA DUMNEAVOASTRA SI A LIDERILOR PD-L.

 27. 28 Maximmouse noiembrie 24, 2010 la 7:45 pm

  @AAAAAAYYYAAAA!

  Unde esti?

  Abia am dat uitarii frustrarea cu CEL care iti anunta odinioara ca au sosit randunelele, si acum ASTA:

  Dragos spune:

  noiembrie 24, 2010 la 10:51 am
  @Aya
  @Harabula
  @LePrince
  @Contele

  nu va inchipuiti cat ne bucura refacerea gastii noastre (noi, acesti frumosi postaci ai blogului AN).
  Sintagma “blog cu acord intelectual – continut implicit” capata, astfel, sens.

  De data sta chiar sunt trist….sau acestia se ascund pe dupa fustele tale , virtuale desigur? Asa?

  Observa dorinta de a forma o …gasca, ceva acolo, dar sa fim cu totii , uniti….:)

  In alta ordine de idei, stii ca nu-l iubesc pe primarul doktor, din motive politice, dar pe doktoru DR.Oprescu il stimez, sunt revoltat ca duduia il tavaleste in copite facandu-l doctor prost…ce scump este pretul cardesiei cu draku…ce mizerabil…

  In ce priveste competitia in care nu le dai sanse la portocalii la primaria mare…hm, n-as fi atat de sigur, pentru ca nu este vorba de nici o competitie pana la urma , ci de faptul daca vor gasi sau nu calea …si o cauta cu atat atentie incat sunt sigur ca o vor gasi….ADIO, Bucuresti!:(

 28. 29 Maximmouse noiembrie 24, 2010 la 7:59 pm

  @Marcus,

  Asa e cum spui? PACAT!:(

 29. 30 Ghita Bizonu' noiembrie 24, 2010 la 8:38 pm

  uaua ! Ce mare jurist este Boc !!
  Guvernul Boc a castigat la „masa instantei”. Magistratii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au decis, in cadrul unei sedinte derulate miercuri, ca motiunea de cenzura depusa de opozitia parlamentara in momentul in care Executivul a decis asumarea Legii educatiei nu poate fi stearsa cu buretele, ba chiar din contra, ea trebuie dezbatuta si supusa votului.
  Adica ca cum zis-a Boc !!!
  Sau cum zicea conu Plesu : cu Basescu democratia continua !!!
  As zice asa cum a continuat cu Lica Lupescu (Carol.2).
  Suntem o tara si-un popor

  Insa ma asa o nelamurire – cum mama naibii se face ca la inceput CCR zis-a invers ?!

 30. 31 Ghita Bizonu' noiembrie 24, 2010 la 8:50 pm

  Tovarasa Theodora

  Sa va fie rusine !
  Deveniti obscena ! Cum asa mult iubita ?! Doriti sa insinuati cumva ca tova Udrea ar .. Doamne fereste ? Cumva doriti sa insinuati ca prea scump al nost conducator …?! Sau va refriti in mod dumanos si necuviincios la intreaga cariera a Purtatorei de Lumina ?!

  Cititi mai jos cu caracter boldit corectiile necesare

  Nu am putut sa nu observ atmosfera de vibrant entuziasm si mandrie patriotica
  jurista de larga recunoastere internationala

  Inainte de emigra va trebui sa invatati iecspresiile cuviincioase !!

  PS. Pe bune tova Lenutza Codoi era numa mult stimata … ca sa nu se hlizeasca poporul ca la varsta ei ar putea duce o viata mai cuvioasa ….

 31. 32 contele noiembrie 24, 2010 la 9:18 pm

  Marcus

  Cine îţi citeşte postarea rămâne cu impresia cu tu eşti …” oxiurii” . Vorbesc serios , citeşte încă o dată ce-ai scris , pune în contex şi o să ai o surpriză .
  Nu ştiu de ce eşti aşa de neîndemânatic când vine vorba despre mine : o fi vorba de un respect exagerat , poate recunoaşterea superiorităţii mele zdrobitoare , o fi titlul de conte de vină , o fi poate chiar simpatia ascunsă pe care mi-o porţi , nu ştiu ce să zic dar în contrele cu mine te pierzi ca un boboc de la Marină ce dă nas în nas cu temutul comandant Marcus . Poate într-o viaţă anterioară am fost amiral …şi tu simţi asta . Îmi spuneai deunăzi să-mi aleg o armă să ne duelăm . Am ales-o : tu ! Te baţi singur , eşti arma mea perfectă .

 32. 33 contele noiembrie 24, 2010 la 9:53 pm

  Marcus

  Despre învăţătoarea pe care o desfiinţezi

  Un ultim cuvânt până la ziua mea , atunci când tu mă vei felicita iar eu îţi voi mulţumi ( sper că nu eşti un tip ranchiunos , nu ? ) .
  Când vă opriţi să mai credeţi în zâne şi Feţi – Frumoşi ? Când vă opriţi să mai credeţi în apariţia unui Robespierre sau a unei Jeanne d’Arc ? Timpurile eroice s-au dus , la fel şi oamenii , la fel şi ţelurile . Au rămas piticii , titani nu mai sunt …apropo de panteon .
  Dacă ţi-aş spune că am fost trist de când am aflat că acelaşi mod de a protesta l-a folosit în lupta cu Inspectoratul Şcolar , pentru mize derizorii , ai spune că sunt un diversionist pus de Cotroceni . Aş mai putea spune multe , inclusiv că mi s-a părut de la început mai mult un show woman decât o martiră . Părerea mea este că are un ego exacerbat . A fost băgată în seamă de puternici zilei , de massmedia , este mulţumită . Am să mă opresc aici , dintr-un anume sentiment de jenă . O condamni prea dur , Marcus , femeia asta pare să aibe anumite probleme existenţiale . Este o pacientă nu o eroină . N-ar fi de mirare ca , după ceva timp , să se întoarcă din nou din drum .

  Uite că am ajuns şi psihologul blogului .

  să fii sănătos ( asta-i important , nu ? )
  contele

 33. 34 Theodora noiembrie 24, 2010 la 10:24 pm

  @Ghita Bizonu’
  Tovarase Gita Bizonu’
  Imi este foarte rusine tovarase Ghita Bizonu’ ca declaratia mea de dragoste si respect pentru Prealuminata Elena Udrea poate fi interpretata drept obscena … cum sa insinuez asa ceva? … mult iubitul nostru conducator este deasupra 🙂 oricarei banuieli….iar cariera Purtatoarei de lumina este imaculata…. Alba ca Zapada si Albu ca Zapadu din politica romaneasca
  Multumesc pentru corectura!

 34. 35 Maximmouse noiembrie 24, 2010 la 10:45 pm

  @Fratilor,

  Stimata asistenta, asistatilor si asistentilor!

  Isarescu mugurel ne spune clar: bai voi , romanii sunteti de vina ca el si satanail ne-au indatorat, ca sa va plateasca voua creditele…He, he1

  acuma , se pune intrebarea , totusi, cu ce l-a prins in latz satanail pe isarel? Ce dreak de bube are acesta…chiar sunt curios..:)

 35. 36 Maximmouse noiembrie 24, 2010 la 10:50 pm

  ….sa ne amintim de bogza vicele lui mugurescu ? Cum a f…t el BIR-ul? Cum s-a infruptat apoi din ea valeriu toica….ce face bogza acuma …pe la Bankpost…:) He , he…am pierdut atatia bani la BIR , ca nu-l voi uita niciodata pe mugurescu isarel….marele guvernator al melcilor…:)

 36. 37 Paul noiembrie 24, 2010 la 10:58 pm

  Contele,

  in orice fel de guvernare post-PDL va fi de munca, nu de şaga! :). Si cu siguranta dulaii nu vor defila cu covrigi in coada. Asa ca, boierii de pe acea vreme isi vor incepe cariera la munca de jos. Adica, la reconstructia infrastructurii (socio-economice) a Romaniei. Abia apoi, daca vor reusi, isi vor merita titulatura de „boieri”.
  Dar pana atunci, mai avem de rezolvat criza portavioanelor nucleare americane din Marea Galbena si inca vreo doua-trei demisii de functionari ai MAI. Apropo, nu ai vreo firma, ceva, in care sa-i angajezi pe comisarii demisionati la Piatra Neamt, sa nu ramana saracii someri chiar acum inainte de Craciun? 🙂

 37. 38 Catalin Y noiembrie 25, 2010 la 12:18 am

  D-le Nastase, conform proverbului „sa nu vorbesti de funie in casa spanzuratului”, daca as fi din PSD, nu as mentiona nicaieri sintagma „partid de cadre” . Pentru ca cele doua aripi ale FSN-ului (PDL si PSD) au fost si raman doua organizatii de cadre si instelati.
  Despre analiza nu pot sa zic decat ca daca am inlocui in ea PDL cu PSD, 75% ar ramane adevarata.

 38. 39 Plano10 noiembrie 25, 2010 la 12:57 am

  Atentie la startul Elenei Udrea!
  Basescu a pornit in urma cu vreo 10 ani spre primaria Buc. de undeva mai jos decat Base…si tot a ajuns… nu numai primar …ci si pres.
  Bucurestenii o voteaza din solidaritate feminista si barbatii „capitalisti” ca s-o vada mai des la televizor.
  Cati km de autostrada atârnată ii va lasa mostenire Sorin Oprescu?

 39. 40 maria noiembrie 25, 2010 la 3:08 am

  nu ma mai puteti pacali. am rasfoit tot internetul si o creditez pe elena udrea in fata lui vasile blaga. chiar daca acesta din urma este bihorean la fel ca mine. dupa ce am rasfoit cat am putut din internet zic asa: blaga ii un lop vopit. si daca ar fi sa aleg pe udrea as alege-o. udrea isi pune banii ei in campanii si nu cred ca are ulterior beneficii din asta. spre deosebire de blaga care cred ca nu mai stie cum sa fure. si nu ma intereseaza ca este tiganca. am cautat-o pe wikipedia si am cautat mai multi politicieni printre care si pe dumneavoastra si cu stupoare am vazut ca si dumneavoastra sunteti rom. :)) nu am stiut pana in noaptea asta :))
  mie imi place udrea si nu cred ca este malefica.

 40. 41 blogideologic noiembrie 25, 2010 la 4:36 am

  Desfiinţarea titularizării în învăţământ prin Noua Lege a educaţiei este discutată la http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/fsli-noua-lege-a-educatiei-privatizeaza-invatamantul-romanesc-207274.html . În reforma anti-românească a învăţământului din anul 1948, reformă ordonată de alogeno-cominterniştii care conduceau atunci ţara, titularizarea a fost desfiinţată pe motivul că era o moştenire de la regimul burghezo-moşieresc. Abia regimul Nicolae Ceauşescu a reintrodus ideea „burgheză” a titularizării care se obţinea numai după examenul de definitivat, care în general era un examen greu dar corect. Iată că din nou ideile dezastruoase de tip alogeno-cominternist conduc România. În fond, revoluţia din decembrie 1989 nu a fost de facto „revoluţia pentru memoria lui Rakovsky”? Cristian Rakovsky, primul preşedinte al Republicii Sovietice Socialiste Ucraina, avea un plan amplu pentru distrugerea României. Perestroika lui Mihail Gorbaciov l-a reabilitat pe Cristian Rakovsky în anul 1988. Era un anunţ abia camuflat că urmează distrugerea României.

 41. 42 Doru Coarna noiembrie 25, 2010 la 6:43 am

  @ All,

  Interesant este cum au inventat astia din pdl sa faca rost de bani: se stie ca bancile nu prea mai crediteaza actualul guvern (cu exceptia uneia care doar ca nu-i a lor) si ca operatiunea Nutzi/Bucuresti va costa enorm, deci: propune coana Nutzi ca 4 mld euro sa se cheltuie pt drumuri nationale dar cu plata dupa 2013! Evident, guvernul va da scrisori de garantie asfaltangiilor pdl care astfel vor lua sub nume privat credite, care de pe unde poate, ce vor fi date la Centru urmand ca in 2013 guvernul sa le dea alora banii inapoi (publici, ca restante) ca sa-i dea la banci! Imprumutati-va voi in locul guvernului ca sa ne salvam sandramaua si pielea! Si pe Basescu!

  See? Nutzi-si salveaza mentorul din care se trage, raspandind lumina. Lumina asta sunt sumele in chestiune, si toti ar vrea sa ia si ei nitzica lumina acolo, de la Ea.

  Stiti unde-i fericirea? Pai alta constructie nici ca se mai poate face, asta-i ultima si vad ca a inceput deja.
  Si totusi ar mai fi o speranta pt ei: uriasul trafic ce-l vor face dupa Schengen, jos cu dezvoltatorii si sus cu transportatorii! Pt asta ar trebui sa cumparam doar produse romanesti, o zice DDTV si uite ce pateste.

  De ce oare ceilalti tac? Le place plasticul la pret de eco?

 42. 43 Vasile, noiembrie 25, 2010 la 8:29 am

  Harabula,

  Te intristezi prea devreme domnule, de unde sti ca nu va va succede partidul poporului si ca nu se va adopta in cadrul unui scrutin national construirea unui mauseleu, pentru cel mai iubit fiu , in viata?
  Si apoi dumneata ai mari deficiente reliefate de omiterea unor nume precum Minune,Vijelie……………

 43. 44 LePrince noiembrie 25, 2010 la 9:43 am

  @Adrian Nastase

  Analiza pe care o faceti PDL nu mi se pare chiar atat de subiectiva. Si PSD a trecut prin astfel de regrupari si reasezari interne in istoria sa. Personal nu cred ca PDL va avea puterea sa ramana unit. Spre deosebire de PSD , unde haina ideologica si luciditatea d-voastra au permis o anumita continuitate si rezistenta la spargeri mai mult sau mai putin controlate, PDL-ului incepe sa-i lipseasca liantul. Blaga pregateste, asa cum spuneam si anterior, unele surprize.

  Interesanta comparatia lui Basescu cu Maria Antoaneta, desi expresia faimoasa pe care o citati apartine se pare, printesei de Lamballe si nu Mariei Antoaneta. Am putea sa o comparam pe Elena Udrea cu de Lamballe? Aceasta a fost un personaj care a „ajutat-o”pe Maria Antoaneta sa fie atat de urata de popor. Oare Elena Udrea il ajuta pe Basescu in acelasi sens?
  S-auzim de bine.

 44. 45 miha/ela noiembrie 25, 2010 la 9:45 am

  Dragi intelectuali, postaci pe blogul AN, aveţi acelaşi dispreţ faţă de românul simplu precum lăcustele portocalii.
  Ceea ce vă diferenţiază este că voi nu-l puteţi accepta pe omul simplu, cauza fiind dispreţul faţă de prostie ( a lor sau a voastră ?!), în timp ce portocalele turbate se simt în drept să fure, tot din dispreţ faţă de prostia românului simplu.

 45. 46 LePrince noiembrie 25, 2010 la 9:46 am

  @Contele

  Primesc si intorc acolada aristocratica pe care cu eleganta mi-ai adresat-o. Ma bucur sa te gasesc la post.

  In privinta lui blegideologic a pus un agent batran si bolnav de origine albaneza pe urmele mele. Am inteles ca i-a facut raport ca sa-i smulga lui nea’titi solda si diurna. Ce nu stie marele gremlin este ca agentul lui m-a pierdut inca din aeroport, cand prin mijloace specifice activitatii noastre l-am facut sa-si cumpere bilet spre Chisinau, in timp ce eu ma imabarcam deja spre Berlin. Dar sa nu-i spui, ca nu vreau sa-l concedieze pe agent, am inteles ca mai are putin si iese la pensie(am baut cu el o cafea la intoarcere).
  S-auzim de bine.
  PS Ai fost sa-ti iei ultimele „indicatii”? Vezi ca Mauvaisefoi e cu ochii pe noi.

 46. 47 LePrince noiembrie 25, 2010 la 9:48 am

  @ Bling-bling ideologic, nea’titi

  Iti multumesc pentru salutul calduros de bun venit. Te asigur ca am fost eficient in preumblarile mele. Am vazut ca „m-ai atins” de cateva ori in comentariile tale dar nu mai stiu exact despre ce era vorba, voi incerca sa recuperez pe parcurs. Oricum la „Kucuk Kainarji” nu-ti mai raspund, e inutil, am demontat deja micul tau castel din carti de joc.

  In privinta presupunerilor tale in ceea ce ma priveste , imi pare rau ca nu-ti pot confirma sau infirma. As putea eventual sa o fac daca imi satisfaci o curiozitate:
  Defineste Romania astazi, si mai ales ce inseamna „interesele romanesti” in momentul actual. Sunt nerabdator sa-ti aflu definitia „intereselor romanesti” pe care presupui ca le-am subminat. De fapt ce inseamna „Romania” pentru tine? Si te rog, nu-mi recita „Ce-ti doresc eu tie , dulce Romanie”.

 47. 48 Larisa noiembrie 25, 2010 la 9:50 am

  @nastase

  niciodata nu e prea tarziu…

 48. 49 LePrince noiembrie 25, 2010 la 9:51 am

  @Daniel

  Ai surprins foarte bine atitudinea bizonului. Exact ceea ce spui se regaseste in comentariile mele la adresa bizonului in ultimele luni. Spuneam la un moment dat ca „ar fi putut sa fie dar n-a fost”. I-am laudat filonul de inteligenta\chiar intelepciune uneori, si certa informare asupra celor discutate, dar la fel ca si tine nu am inteles niciodata „bitterness-ul” si reavointa care-l face atat de nefrecventabil. El ar putea fi considerat un intelectual daca ar fi intrunite doua conditii care-i lipsesc pentru intregirea calitatii: recunoasterea sinelui(care ar presupune si renuntarea la reavointa si la contradictia cu orice pret, pe cale de consecinta ar castiga o anume blandete ce l-ar putea face abordabil) si acceptarea celorlalti ( aici intervine ceea ce spui, anume ca invidia si exemplul altora pot fi constructive ,devenind spirit de competitie dar si spirit partenerial daca sunt binevoitoare si lipsite de rautate si agende ascunse). Aceste doua conditii ar fi liantul, dar si catalizatorul unei personalitati de succes si probabil, potential fascinante. Categoria bizoni este o victima in sine. Opozitia la schimbare si ratarea sanselor, a oportunitatilor (acoperita cu „nu ling”, „am coloana vertebrala” si „nu ma bag”, sau „eu vreau respect,hraniti-mi orgoliul”) sunt unele dintre motivele pentru care personajele „bizoni”, indiferent de palierul social ocupat(gasim bizoni in orice social, intelectuali, gunoieri, asistente medicale sau vanzatori) nu si-au gasit locul in societatea „noua”, de dupa’89. Acestea sumt aplicabile categoriei in geenral.

  In ceea ce-l priveste pe „bizonul nostru” si eu l-am banuit(i-am si spus-o) ca nu este ceea ce doreste sa para. Studiile pe care declara ca le are, evidenta eruditie (cam nesistematizata, usor haotica si uneori tabloidizata, dar totusi eruditie) si locvacitatea, l-ar recomanda pentru o pozitie profesionala care sa-i asigure un trai minimal decent. „Lacrimile” bizoniene si suspinul dupa un trai mai bun nu s-ar justifica. Decat printr-un management deficitar al sinelui, poate o dezorganizare personala permanenta. Un coleg de blog l-a invitat sa aplice pentru un job care i-ar fi adus un venit de patru ori mai mare decat cel declarat, dar a declinat oferta, pretextand ca „are rezerve”. „Plangerile” pe blog si dorinta de anchilozare a social-democratiei intr-un trecut ce nu se poate intoarce, probabil i se par mai profitabile.
  El este unul dintre cei care au asteptari mari de la politic, fara sa vada ca in lipsa „includerii in proiect”, politicul nu poate aduce decat dezamagire . Dezamagirile duc la frustrari, iar acestea au drept consecinta comentariile sale la adresa d-lui Nastase in care acuza ca a fost abandonat. Chiar si sentimentul abandonului, mai putin specifica adultilor (intalnita la emigranti, dar proprie copiilor sau imaturilor) este un simtamant care denota nevoia sa de a fi asistat, indrumat, chiar dominat. Subconstient poate, alegerea nick-ului de bizon nu este intamplatoare, ci denota nevoia de apartenenta la grup, asa cum bizonul poate face parte din turma. Nu ar fi o problema ,dar e o turma autista.
  Ai dreptate cand spui ca si politicul gandeste de multe ori bizonian. De multe ori politicul nostru, avem astazi exemplul actualei puteri, nu a stiut sa cultive campul si sa recolteze, l-a si desertificat, fiind foarte greu apoi sa-l mai valorifici. Investitorii au fost astfel alungati, fie prin „cereri” nestustenabile, fie prin optica „nu ne vindem tara”, fie prin mentalitatile care blocheaza intelegerea faptului ca respectul pe care-l acorzi ti se intoarce egal, uneori cu dobanda. Iar cea mai perdanta a fost viziunea ca investitorul poate fi „prostit”,ademenit sa cheltuie fara a avea perspectiva intoarcerii banului cheltuit cu profit.
  In sfarsit, bizonul nostru este un personaj al blogului, din nefericire gasim multi in viata reala. Dar ei sunt pe cale de disparitie, lenta, dar sigura. Pur si simplu ii elimina viata si lantul trofic. Ca o concluzie, categoria bizoni sunt victimele oricarui regim democratic, indiferent de ideologie, ei prospera doar in regimuri fixiste, imobile, de preferat dictatoriale (este mediul lor natural, acolo turma are primordialitate in fata individualitatii, ce-i este definitiv si absolut subordonata), iar in societatile majoritar individualiste (genul protestant, eventual american) sunt rar intalniti (iar putinii existenti sunt fie blamati, fie nu-i asculta nimeni) .
  S-auzim de bine.

 49. 50 LePrince noiembrie 25, 2010 la 9:53 am

  @maria

  Nu stiu ce te-a invatat mama ta, dar sigur nu te-a invatat sa nu vorbesti neintrebata. Tu imi amintesti de istorisirea strabunicii mele, arhiducesa,care in tineretile sale a mostenit o proprietate undeva in Ardeal. Cand s-a dus sa-si viziteze mostenirea, s-a intalnit si cu localnicii. Oameni sobri si nu prea vorbareti, localnicii se stransesera sa o vada pe noua proprietara a conacului, cand relativa liniste si vocile scazute au fost intrerupte de zgomot de tinichele lovite unele de altele. Zgomotul spart si neplacut era disonant cu atmosfera locului. Cand strabunica a intrebat ce este, localnicii i-au explicat ca femeia care venea agale pe strada centrala pavata cu pietre, tragand dupa ea sfori pe care erau agatate diverse obiecte metalice , era „tolerata satului”, persoana care isi pierduse uzul ratiunii intr-o oarecare masura si bantuia pe uliti cu tinichelele dupa ea zgariind auzul localnicilor. Satenii se obisnuisera, o tolerau, dupa ce initial incercasera sa o alunge. Dar femeia nu plecase, si traia din mila celorlalti.
  Vocea ta , pe acest blog are tonalitatea tinichelelor, dar se pare ca ai ajuns sa fii tolerata, dupa cum spuneam, nu esti maligna. Important ar fi sa nu devii caraghioasa.

 50. 51 LePrince noiembrie 25, 2010 la 9:58 am

  @Ghitz de Mauvaisefoi

  Am observat ca uneori ai comentarii adresate lui AN lipsite de orice inhibitie, inclusiv acea autocenzura pe care o da bunul simt. Astfel erau si comentariile pe care le metionam. Comparand cu postarile tale „normale” ajung la concluzia ca in momentele cand scrii acele comentarii beneficiezi de un „kick” insolent dat probabil de aburii etilici (avand in vedere ca te pastrezi inteligibil, ii banuiesc dozati, masurati).
  Am mai spus-o si in alte postari adresate tie, social democratia a evoluat peste tot, chiar si in Romania. Banuiesc ca peste cativa ani se vor putea castiga si in Romania alegerile de catre PSD cu mesajul lui Blair din’97: „m-am saturat de oamenii cu Ford Mondeo, eu va ajut sa fiti oamenii cu BMW”. Opinia ta , aceea ca pierderile de la stanga se duc spre extrema dreapta si catre neofascism este extrem de eronata, mai ales aplicata Romaniei. Extrema dreapta in Europa castiga pe discursul anti-imigrationist si nationalist(sau regionalist), discurs care nu va fi niciodata prezent la social democrati sau chiar mai la stanga. Prin definitie , social democratia, dar si stangismele sunt internationaliste, tolerante, pro-azilante, fraternaliste, foarte rar au accente nationaliste. In Romania nu putem vorbi despre aceasta deplasare de voturi deloc, cel putin deocamdata. Imigratia, cheap labour, capsunarul roman, instalatorul polonez sau ospatarita cehoaica, nu sunt fenomene romanesti. Aici extrema dreapta poate avea cel mult un discurs anti-sistem, anti-establishment, gen Romania Mare, nicidecum un discurs centrat pe „pericole din exterior” ca in tarile mentionate de tine. Exista discursul „ne fura ungurii tara”, dar e altceva. Este normal ca PSD sa se orienteze spre socialul nou format, sa se adapteze schimbarii si chiar sa sacrifice unele grupuri de votanti pentru a nu indeparta altele, devenite intre timp mai importante, mai influente si mai numeroase. Cat priveste afirmatia ta:
  „Daca eu Bizonu’ (ca personaj colectiv, asa cum tu insuti recunosti!) ma sucesc la stanga ori la dreapta politicienii trec in opozitie sau ajung in fruntea mesei !”
  Am o veste proasta pentru tine: categoria ta e din ce in ce mai putin numeroasa si mai ales mult mai putin influenta decat era acum 10 ani. Ca votant nu mai esti interesant, iar ca grup indepartezi alte grupuri care reprezinta viitorul pentru social democratie. Centru-stanga nu mai este costumul ponosit de acum 15 ani si nici macar costumul la doua randuri de acum 10. Astazi poarta cravata si fumeaza trabuc la ocazii. Vorbeste limbi straine si nu mai crede ca toti afaceristii sunt bisnitari.
  Dupa discursul tau, ar trebui sa votezi cu PRM. Ca sa fiu cinic,( meriti) tu nu ai cu cine vota decat cu PSD. Nu ai alternativa. Esti prea inteligent pentru a crede retorica sau conspirationismul PRM(unde stii ca nu te vei regasi deoarece nu vor ajunge niciodata cu adevarat la putere) si stii ca PSD iti va oferi ceva, fie si minimal, si iti va satisface dorinta de a-i vedea pe „imbuibati” platind ceva mai mult pentru ca tu sa-ti permiti un pachet de tigari in plus pe luna. Plus ca triumful PSD va fi o dulce razbunare asupra celor de la PDL pe care-i urasti. Aceste calcule, prezentate rece, la tine pline de pasiune si umori, te vor face intotdeauna un electorat captiv.

  In privinta integrarii, aceasta a fost un proiect national imbratisat de toate fortele politice si de toate categoriile(inclusiv de nuanta prmistica). Iti amintesc ca lipsa de euroscepticism este si astazi prezenta , desi e evident ca nu tot ce vine de la Bruxelles este si bun sau benefic. Stii o forta politica care macar sa se fi opus argumentat unei masuri UE(sau macar sa o comenteze) in Romania? Asa ca in privinta iluziilor , se poate spune ca toti ne-am vandut intre noi iluzii. Personal consider integrarea o mare realizare , un achievment necesar si benefic pe termen lung, ceea ce ma ingrijoreaza este lipsa de participare a Romaniei, areactivitatea si indolenta cu care absoarbe formal masuri,institutii, legi si indicatii improprii acestui spatiu. Putem spune ca Romania se comporta ca si individul comun roman, adica odata ce a votat, asteapta ca politicul (in acest caz UE) sa faca totul (inclusiv curatenie in propria-i ograda) implicarea proprie fiind spre zero. Iar alternativa la integrare nu vreau sa mi-o inchipui, ar fi un cosmar.
  In rest, suspiciunile tale in ceea ce priveste culoarea mea politica sunt gresite, iar faptul ca nu comentez cat sunt plecat, este usor explicabil. Calatoriile in scop profesional au un tel, iar putinul timp liber ramas, il folosesc pentru a vizita, a ma plimba, a ma intalni cu oameni interesanti sau pentru scurte episoade de shopping. Mai citesc acest blog, dar nu ma pot concentra sa si raspund. In tara, am perioade foarte stresante, care imi permit doar sa citesc, nu sa si comentez(cand sunt ocupat, nu ma pot concentra asupra unei activitati pe care o fac doar din placere).Dar daca iti face placere sa crezi ca astept indicatii si ordine, n-ai decat.
  Cat priveste viziunea asupra politicii, ai dreptate, am o viziune cinica si pragmatica, cred in realpolitik, mai putin in maimutarelile tale umorale. Banuiesc ca ai vrut sa scrii Platon, nu Palton. Cum am recunoscut ca am radacini fanariote, recunosc deschis ca sunt un admirator al lui Platon (adaptat vremurilor, desigur). Ura ta viscerala fata de Basescu, iti obtureaza intelegerea asupra relatiei intelectuali-autoritate. Ca autoritatea astazi se numeste Basescu e important doar pentru tine.
  Intrerup, a venit curierul cu noi „ordine” si „indicatii”. Sa vedem daca se refera si la bizoni.
  Acelasi print fanariot.

 51. 52 LePrince noiembrie 25, 2010 la 10:05 am

  @Marcus

  Nu sunt un mare fan al genului fabula. Citeam in copilarie LaFontaine, mi se parea plin de invataminte. Fiecare gen literar are farmec doar in anumite etape ale vietii. Fixatia ta pe compozitii presupus poetice si fabulatii(ce scrii tu nu e fabula) vine probabil din involutia naturala dupa o anumita varsta, inapoi catre copilarie. Lipsa de talent in a versifica insa face din „creatiile” tale o pierdere de vreme. Sa ma anunti cand ajungi la faza de „bebe” , ca sa-ti cumpar o suzeta, sa-ti mai umpli si tu timpul.

 52. 53 LePrince noiembrie 25, 2010 la 10:07 am

  @Dragos

  Multumesc de salut. Continutul este dat de dl Nastase, noi suntem doar ornamentele. Desi nu-ti impartasesc nuanta „basescianista”, recunosc ca ai interventii intersante. Gasca? Nu faceam parte din gasti nici cand aveam varsta necesara. Am fost crescut cu guvernanta.
  S-auzim de bine.

 53. 54 LePrince noiembrie 25, 2010 la 10:09 am

  @Harabula

  Vad ca ai respectat perioada de autoimpusa izolare. Ma bucur ca ai revenit.
  S-auzim de bine.

 54. 55 Şam Săn Jur noiembrie 25, 2010 la 10:33 am

  IA DE LA BĂIATUL

  Lângă zidul nordic al unui fost complex comercial abandonat s-a pripăşit de vreo 15 ani un ins fără vârstă – Gigi, care desface contra un leu tot ce recuperează de la tomberoanele blocurilor limitrofe cu locaţia sa. Are şi o saltea pe care se hodineşte ziua şi noaptea potrivit programului său. Nu fură, nu cerşeşte, nu tâlhăreşte.
  Contemplând magazinul său am identificat o broşură scrisă de Academicianul Mugur Isărescu în urmă cu vreo 30 de ani (ceva cu Legea dezvoltării planic – proporţionale, lege obiectivă ce acţionează în socialism, care avea urme de excremente !) pe care Gigi o relansează, zic eu, ca soluţie sigură pentru ieşirea din epoca binefacerilor BBI (Băsescu, Boc, Isărescu).
  Gâdea prezintă de câteva seri nişte „fripturişti Hopa-Mitică” ai regimurilor Ceauşescu-Iliescu-Constantinescu-Băsescu, în care sigur îi vine rândul şi lui Veşnic Mugur.
  Măi căcăciosule viticultor lasă-i pe români în pace şi meri în mă-ta cu Legea ta fără de lege, că nu se face primăvară în sărăcia românească doar cu… un mugur !!!
  Eu nu m-am împumutat niciodată, dar des îl împrumut pe Cel de Sus.
  Gigi ! ia, te rog, de la băiatu (nu de la Băsescu) pentru o cafea la varice…

 55. 56 Draghi Puterity noiembrie 25, 2010 la 11:38 am

  @Teodora

  Chestia cu mama-eroina inca ii mai lipseste din CV Elenei von Pleskoyi. Partea cu cat a exersat nu se pune pentru pentru ca atunci probabil ar fi o super-eroina in fatza careia s-ar inchina si Jessica Rabbit. Fara elementul asta nici o oda nu va fi suficient de inaltatoare. Eventual s-ar putea incerca mama-adoptiva-eroina ca un compromis.

 56. 57 Baronul Munchhausen noiembrie 25, 2010 la 12:52 pm

  @all,

  Analiza PD-L este un exercitiu la indemana oricui, problema este ca nu ne prea aducem aminte de invataturile din Noul Testament: cel care se cred mai neprihanit, sa ridice el,primul, piatra si sa o arunce asupra celui supus oprobiului public. Au liderii PSD atata memorie si atat fair play incat sa se recunoasca intr-unele din greselile comise de PD-L azi? Sa nu uitam ca provin amandoua din acelasi trunchi – FSN – precum si ca unii din membri sai de vaza au cam facut naveta intre Kiseleff si Modrogan, ca ambele s-au luptat pentru a intra in gratiile liderilor PSE….
  Faptul ca PD a ales la un moment dat sa fie perceput drept partid de centru-dreapta nu inseamna ca, peste noapte, au fost uitate sau eliminate, acele comportamente specifice stangii. Si daca ne amintim ca si PNL, un partid care ar trebui sa apartina prin definitie dreptei, a promovat unele politici dragi stangii, pe vremea cand era singur la guvernare(2007-2008), rezulta ca in Romania doctrina este ca si costumul: cand il imbraci arati intr-un fel, cand il dai jos esti cu totul altul.
  Revenind la topic, nu pot sa nu observ ca practica cu un singur candidat la functia de sef(de filiala judeteana sau chiar de partid) nu este un caz izolat: despre fiecare partid se pot mentiona N exemple, dar cand il constatam la vecinul(adversarul sau dusmanul politic)ni se pare ca este mai odios decat atunci cand il practici chiar tu. De asemenea, nu pot sa omit faptul ca adevaratul mobil pentru care se bat partidele noastre(luate ca o suma de interese economice ale liderilor locali si a oamenilor de afaceri, apropiati ai acestora ) nu este neaparat binele public ci doar sa ajunga la putere pentru a dispune de fondurile financiare ce vor fi acordate prin contracte prietenilor si de a numi in posturi tot oamenii proprii. La noi nu prea exista categoria de inalt functionar public care sa supravietuiasca in post mai mult decat guvernul care l-a angajat: fiecare guvern vine cu armata lui de flamanzi si isi plateste astfel colaboratorii pentru sustinerea din campania electorala.
  Si as mai avea o observatie: sa nu se faca psd-istii ca uita cum procedau ei in perioada 2001-2004 cu angajatii din institutiile bugetare, care trebuiau sa se inscrie in psd daca vroiau sa ramana mai departe in schema, sau daca dorea sa fie angajat.
  Am zis intr-un mesaj anterior ca abia astept sa citesc noua carte a lui Gallagher, care acopera deceniul 2000-2009 din viata Romaniei, deci cu ambele tabere principale in postura de partid aflat la guvernare. Oare de ce „Furtul unei natiuni” nu a fost agreata de catre conducerea psd?

 57. 58 Karakas noiembrie 25, 2010 la 1:41 pm

  Iata inca un argument al necesitatii interventiei statului in economie: corporatiile americane au facut un profit record in 2009: 1,66 trilioane USD, cel mai mare prodit din istoria corporatista a SUA (995 miliarde in 2008). Te-ai astepta ca americanii sa traiasca la vie en rose. Dar nimic din aceste profituri uriase nu se regasesc in crearea de locuri de munca. Mai mult, in ciuda profiturilor ametitoare, veniturile americanilor angajati au scazut. Mai mult, republicanii vor sa ia decizia „morala”, de a nu mai plati beneficii de somaj celor care au iesit din program, chiar daca oamenii astia se confrunta cu probleme existentiale. Prioritatea pentru ei e clara: cum sa dea mai mult bani la bogati.

  Guverne succesive in SUA au redus taxele pe profit, pentru ca, in teoria dreptei, businesurile sunt astfel incurajate sa investeasca si sa creeze bunastare. Dar iara ca se dovedeste a fi o pura masura de transfer al bunastarii de la cei multi si din ce in ce mai saraciti la cei putini si privilegiati de putere.

  Din cite vad si in Romania se intimpla la fel.

  http://www.huffingtonpost.com/2010/11/23/corporate-profits-q3-2010-_n_787573.html

 58. 59 Vasile, noiembrie 25, 2010 la 1:45 pm

  Un domn de mai sus, separa o anume social democratie pe care si-o doreste oricare individ cinstit de cealalta social-democratie a politicianului corupt acela care s-a dovedit in toate social sau non social democratiile lumii noastre!
  Amarnica greseala a celui de sus , care nu mai gandeste ca cel de jos…spun asta fara ca sa-i dau dreptate in totalitate lui Ghita , care are si el dreptatea lui mai social democratica decit a destelenitului nostru fanariot!

 59. 60 Walt Disney noiembrie 25, 2010 la 2:19 pm

  De ce vă preocupați de PD-L, priviți spre viitor 🙂

  Sigur, aș fi avut dreptate susținând că PD-l e mort într-o țară normală. În România anticomunistă este foarte posibil ca PD-L să câștige și alegerile viitoare după un mic face-lift și o campanie care va demonstra că Ion Iliescu nu l-a lăsat pe TB să lucreze. Până la urmă, avem conducătorii pe care acest popor îi merită.

  P.S. Am văzut ieri declarația condescendentă a Rubertei conform căreia are bunăvoința de-a vă da ceva de condus. Cât trebuie să fie ea de nesimțită?

  A alergat de la adunătura PD-L București unde a lins fundul în continuă expansiune al Elenei Udrea direct la biroul de șef de cameră că să facă această declarație despre un om cu care nu se poate compara din nici un punct de vedere.

  Cam asta este noua scară de valori promovată de regimul Băsescu. Nu credeam că există pe lumea asta un om mai nesimțit decât Videanu, dar Ruberta îi amenință serios performanța.

 60. 61 popateapa noiembrie 25, 2010 la 2:26 pm

  Nu ma doare de PDL,nici de Băsescu! Inconştienţa lor însa ar putea creea un vid de putere ,mai grav decât cel de după 1989. Atunci ar fi şi mai grav,mai ales ca nu ştiu cine şi-ar mai baga carnea în saramura ca Dl Iliescu şi dacă am mai beneficia de compasiunea lumii ca atunci! Tare mi-e teama de o riposta armata consistenta în cazul unor revolte!

 61. 62 blogideologic noiembrie 25, 2010 la 2:27 pm

  Ce diversiune se mai montează ? „Excepţiile din dosarul Zambaccian, respinse de ÎCCJ” http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/exceptiile-din-dosarul-zambaccian-respinse-de-iccj-207301.html Cred că şi fotografia domnului AN (cu o figură pesimistă) aleasă de redacţia RL face parte din montajul ce vorbeşte „poporului” pro-băsescian. Dar mai există realmente acest „popor” care îl iubeşte pe Traian Băsescu dincolo de „uzul raţiunii”?

 62. 63 Doru Coarna noiembrie 25, 2010 la 3:23 pm

  @ Maria,

  si eu ma-nnebunesc dupa Elena asta, nu este tiganca mai mult decat este Romania in medie, cam 30-40% multumita lui nen-tu Nicu si succesorului, cand etnia a dat de bine ca nicaieri in lumea asta si ca niciodata. Si ca intotdeauna unii merita, sunt de admirat pt ceea ce au realizat, altii reprezinta spoiala din cea mai ieftina dupa cum se vede. Si in cazul ei se vede. Doar asta se vede.

  Tu ce mai faci, ai tai bine-sanatosi?

 63. 64 mumu noiembrie 25, 2010 la 4:23 pm

  @Adrian Năstase

  Vă sugerez să citiţi cu atenţie un text scris de către un om cu o luciditate şi o raţionalitate mult peste medie:
  http://constantingheorghe.blogspot.com/2010/11/dati-mi-o-mare-adunare-nationala-si.html
  Vă mai sugerez că ar fi foarte bine pentru întreaga opozitie, dar mai ales pentru PSD şi cu atât mai mult pentru dumneavoastră personal, să analizaţi urgent posibilitatea de a-i urma îndemnurile.
  Am accentuat pe interesu dumneavoastră personal, mai ales având în vedere modul cum de o bună perioadă de timp vă administraţi blogul şi apariţiile publice.

  Să auzim şi de bine! Dar după cum decurg lucrurile prevăd o noapte argentiniană şi pe întuneric toate pisicile sunt negre.

 64. 65 Jr. noiembrie 25, 2010 la 4:40 pm

  PDL este un partid politic legat la ochi. Circulă în beznă prin politica românească şi se plânge că oalele sparte în urma sa, opoziţia le-a pus în cale. Şi lucrul acesta i se întâmplă mai ales după ce si-a tras un -L în coadă. Bâjbâe la guvernare şi nu zăreşte nici cum luminiţa de la „capătul tunelului”. Gh. Flutur a încercat să chiorască şi alegătorii arătându-le de Sfintele Paşte felinarul de la animale din grajdi, spunând că a adus lumina de la Ierusalim pentru suceveni.
  Recent, Roberta Anastase, a descoperit că lumina PDL se află la Bucureşti în persoana Elenei Udrea.
  Blasfemie mon cher! Blestemul a căzut pe capul românilor care au vina de a fi adus acest partid orb condus de un chior la putere în România. Suntem pregătiţi să ne ducem crucea; problema e: până când? PDL şi guvernul Boc stau agăţaţi cu toate ghiarele de la mâini şi picioare de puterea politică şi economică chiar dacă se fac de râs de două ori pe zi.
  Recent, org. PDL Bucureşti şi-a ales un nou preşedinte în persoana d-ne Elena Udrea. Nu-i niciun păcat în asta; Că a candidat numai Elena Udrea e o problemă! Mânăreala aparţine lui Trăian Băsescu; Îl cunosc după semantică şi stil. Elena Udrea este prelungirea mâinii lui Băsescu care loveşte acolo unde şi când vrea Băsescu. Din alocuţiunea d-ne Elena Udrea la şedinţa de investire, transpare acest lucru: recâştigarea încrederii bucureştenilor! „Alegerile se câştigă sau se pierd după cum votează bucureştenii”. Decredibilizare PSD (în prezent agreat de bucureşteni), „duşmanul de moarte al pdl.” Demontarea planurilor lui V. Blaga şi Videanu de a ocupa această funcţie importantă pentru PDL.
  Obţinerea a cât mai multe adeziuni de susţinere a propriului program şi OSANALE cât încape pentru Trăian Băsescu: E.U. nu-i decât cureaua de transmisie, atâta tot.
  Pe români îi lasă rece diversiunile puse la cale de Trăian Băsescu. A minţit prea mult şi prea des poporul român ca să mai creadă în hă-hă-iala lui.
  „Ieşi afară, javră ordinară” este ultimul mesaj de rămas bun transmis de un segment avizat al populaţiei. Ziua în care ” vor avea de-a face cu mine”, sper să nu vină niciodată. Cred mai repede în ziua când Băsescu va avea de-a face cu noi! Ca să nu i se întâmple acest lucru Băsescu se va dezice într-o zi de PDL şi-l va arunca lângă gard ca pe o bulendruţă secon hand. N-am nicio apăsare penru ce va face Băsescu cu partidul lui. Ce mă intrigă însă, este faptul că PDL aduce în scenă vechile metehne ale PCR, declaraţii fulminante, sloganuri, lozinci, care amintesc de cultul personalităţii, acceptate cu neruşina re şi nesimţire de o altă Elena. A montat toate lichelele din PDL să-i laude calităţile şi „succesurile” obţinute în guvern. Roberta Anastase a descoperit că persoana Elena Udrea este lumina pe care pdl o caută de şapte ani. Să-ţi faci cruce cu stânga, nu alta!
  Toate aceste aberaţii seamănă ca două picături de apă cu cele ale PCR. Cei mai în vârstă îşi amintesc cu siguranţă de aceste practici. Totul este fals, condus, mistificat; nu are nicio relevanţă, nimic nu-i din suflet spus cu emoţie, din proprie simţire. Totul este o făcătură intelectuală care este percepută şi în teritoriu. Soluţia?! JOS BĂSESCU; jos pdl; JOS BOC.

 65. 66 blogideologic noiembrie 25, 2010 la 4:43 pm

  Magda URSACHE : +După ce s-au „nivelat” sub buldozerele „democrat-populare” Academia Mihăileană, casa G. Ibrăileanu, casa Dimitrie Anghel, Jockey Club, cofetăria Tuffli, dar şi Hala de peşte proiectată de Gustave Eiffel (ca şi hotelul Traian), asistăm la dărăpănarea casei Conachi, acum ruină sordidă, unde au funcţionat Editura Junimea la etaj şi o… creperie, la parter. Filarmonica şi Teatrul Naţional rămîn în schele. Întrebaţi un arhitect ce se întîmplă cu clădirile aflate timp de 25 de ani în schele.+

 66. 67 Karakas noiembrie 25, 2010 la 4:53 pm

  Basescu ramine constant suparat: ieri pe profesori, pe pensionari, pe politistii care „fac strip-tease”, azi e suparat pe toti romanii care nu muncesc la standarde nespecificate:

  „Românii trebuie să muncească bine, ca să trăiască bine şi să trăiască mai puţin bine, dacă muncesc mai puţin bine”, a zis preşedintele

  Acum, avem si explicatia de ce nu traiesc romanii bine, desi Presedintele a vrut din toata inima si le-a si urat prin campanie. Pai mai popor roman, de ce nu muncesti, bre, cum vrea Prezidentu?

  Dar de ce nu sunati la Cotroceni sa aflati fiecare cum se minceste „bine”?

  http://www.adevarul.ro/opinii_la_zi/Romanul-vina_0_378562500.html

 67. 68 Vasile, noiembrie 25, 2010 la 5:07 pm

  munuuu!

  Ce spune stimabilul dumitale dupa ce a ales pina a cules este pe buzele multor romani …si ca sa nu se dea mari unii din imediata proximitate a eului meu,as spune ca Vasile, au spus asta de prin 2003, unde erati insa dumneavoastra si cu Ghe al nostru alaturi acei prea multii romani care sunt complici la nenorocirile acestei tari
  de prin 1990 incoace ….?Si sa nu imi spuneti ca au emigrat …ca noi tot asa de multi si destepti am ramas!

 68. 69 Ghita Bizonu' noiembrie 25, 2010 la 5:14 pm

  Print al Minciunii ce calci pe urmele despicate ale sulfurosului tau parinte

  Trebuie sa zic ca ma simtz flatat la orgoliul si egoul meu – ambele amandoua usor cam .. dezvoltate – de atentia acordata de atata lume “buna” (observa ghilimele!).
  Insa ce nu intelegi matele dezinvoltura mea fata de AN se datoreaza in primul rand ca ma port ca intre egali (el din Tei eu din Andronache .. ) si de abia pe urma lipsei de complexe (ma rog ma starui sa renunta la cel de superirotate) si frustari … si lipsei oricarei ancilaritati ereditare .
  Insa observ ca in ce te priveste te-am creditat prea mult. Nepermis de mult. De exemplu cand imi acorzi unele calitati (cam exagerezi cf standardelor mele) , evidenta eruditie (cam nesistematizata, usor haotica si uneori tabloidizata, dar totusi eruditie (eu de abia incep sa intuiesc vastitiatea cosmica a ignorantei mele) combinata cu unele nedumeriri imi arata clar deficientele tale culturale. Nu de alta dar ai putea observa ca incep sa ma incadrez intr-o tipologie draga culturii romane inaugurata – s-ar putea sa ma insel – de Dan a lui Vlahuta …. (scarba mi-e !)
  Apoi te-am creditat cu un nivel prea mare de realizare sociala . Cand citesc afirmatii gen “Centru-stanga nu mai este costumul ponosit de acum 15 ani si nici macar costumul la doua randuri de acum 10. Astazi poarta cravata si fumeaza trabuc la ocazii. i. ma umple o profunda scarba . Ba asta adica tu la costum nu puneai cravata ? Si azi o pui doar ocazional ? Sa umbli in costum la 2 randuri fara cravata !? Meriti o cravata de canepa !! Si ce crezi ba ca trabuc fumeaza doar barosanii ? Eu am fumat trabuce si la 20 de ani (si Romeo y Julieta da si Ardealul ! 40 de bani unu) . Ai o imaginatie gen golan ativist din anii 50 , aia care isi dovedeau revolutionarismu purtand si izmeme rosi asortate obligatoriu cu sapca in 8 colturi !! Parca ziceai ceva de veston de muncitor si sapca … Sa stii ca “inainte” , adica prin 40 in Romania (si nu numai) sa umbli in capu gol era ceva cam .. indecent asa ca se purta palarie iar taranii turcana (purtau turcana si in luna lu cuptor !) . Muncitorii purtau palarie! Insa pe urma au venit la putere d’alde Tismanetzchi care din motive “revolutionare” au zis ca palaria e burgheza si au impus sapca – care nu este “muncitoreasca” (nici basca !) – ci de fapt ruseasca ! Asa ca daca nu doreai ca d’alde iszmaneni et Harabule sa incepe sa tipe ca esti burgez purtai sapca . Topata lumea si intelectuali si muncitori si functionari .Insa dupa 60 moda ruseasca s-a demodat si l-am vazut si pe Ghita Batranu cu palarie …(la Jurnal la cinema). Cestiile astea imi arata clar ca si dupa ani de zile de parvenire nivelul de copil de servitoare este inca orizontul la care speri sa te ridici . (Pardon si eu pot fi snob !!!)
  Apoi polologhia ta despre social democratie arata ca inteligenta ta se limiteaza la o gimnastica verbala ( si locvacitatea, l-ar recomanda pentru o pozitie profesionala ptiu ce merit ptr pozitie profesionala ! Cu asa criterii de “performanta profesionala”nu-i de mirare ca sunte in c###t pana la mustata si ne mai afundam !!) arata o imitiatie de maimuta si atat . De ex citatu tau „m-am saturat de oamenii cu Ford Mondeo, eu va ajut sa fiti oamenii cu BMW”. …. Ford Mondeo este masina mai de sus si in Anglia. La noi …este deja cam sus (un june bine ralizat care are asa ceva zicea odata “mi-e mila cand ma uit la tata, la mama, la nea Ghita (io) adica , la tanti Adi si ma apuca groaza ca traiesc intr-o tara atat de saraca !” – cestia mi-a fost parata de unu care avea oftica pe pusti … da a luat plasa ) . Habar nu ai pe ce lume traiesti.
  In plus mai jos dai masura limitarii capacitatii tale de intelegere si a necunoasterii lumii.
  Stupidissime ia zi ca care era discursul discursul anti-imigrationist a lu Mussolini in timpul marsului Romei ? Da a lu Franco ? Da a lu Salazar ?!
  Auzi ma cine te-a mintit ca ai fi intectual ?!
  Si de cand un minus habet ca tine isi permite sa ma corecteze pe mine ?
  Democratie democratie da totu are o limita ! Pastreaza-te ptr mediul tau de teleptuai cetitori de Dilema !!

 69. 70 Vasile, noiembrie 25, 2010 la 5:23 pm

  Haha, imbecilitate sau licheism?

  Spune un harabula fara tichie de margaritar si apoi sintraba deloc retoric ” sa nu se faca psd-istii ca uita cum procedau ei in perioada 2001-2004 cu angajatii din institutiile bugetare, care trebuiau sa se inscrie in psd daca vroiau sa ramana mai departe in schema, sau daca dorea sa fie angajat………
  Oare de ce “Furtul unei natiuni” nu a fost agreata de catre conducerea psd?”
  Da domnule furtul unei natiuni a fost admis ,as spune legalizat si de PSD, dar atentie PSDeul nu a ajuns la scalpare pe viu, in masa a propriei populatii, fie ca acestia erau sau nu potrivnici politicilor acestora.

 70. 71 Ghita Bizonu' noiembrie 25, 2010 la 5:36 pm

  Print al Minciunii ce calci pe urmele despicate ale sulfurosului tau parinte

  Blair ziceai ? Pudelu lu tizu Gigi ?!
  am o dedicatie ptr tine

 71. 72 Baronul Munchhausen noiembrie 25, 2010 la 5:44 pm

  @Maximmouse,

  Degeaba strigi dupa Aya: colegul meu de tura(vorba ei, cel care e mai inteligent, dintre cei ce semneaza cu acest nickname) a invitat-o la o plimbare prin Gradinile Luxembourg avand drept tinta, turnul Montparnase, cu aceasta ocazie Aya va avea ocazia sa verifice cat de culant e colegul meu si cat de rezistenta e ea in fata ispitei cadourilor. Dupa cate am inteles, e prevazuta si o deplasare la biblioteca nationala pentru a consulta la fata locului dictionarul Larousse privind originea si multiplele sensuri ale cuvantului „coulant”. Din marea graba cu care a plecat in voiajul parizian, nici n-a gasit timp sa-mi mai raspunda la mesajele mele din 22 si 23 noiembrie….
  Am inteles ca va reveni binedispusa…..

  @contele
  @ le prince
  Va propun sa formam o triada aristocratica(baron & conte & print – ordine alfabetica) pe acest forum social-democrat si sa ne unim fortele pentru a impune o atmosfera de respect reciproc si de exprimare elevata. Mesajele bolovanoase ale unora(ii stim noi) le vom ignora atata vreme cat nu respecta deontologia si, in plus, sa incercam sa atragem de partea noastra si alti forumisti astfel incat sa ii izolam pe adeptii exprimarii de tip mahala, indiferent daca mesajul acestora e in proza sau in versuri schioape si de prost gust.
  Astept raspunsul vostru
  O seara buna!

 72. 73 Ghita Bizonu' noiembrie 25, 2010 la 6:28 pm

  Lasati orice speranta voi ce traiti aici …

  De la anu platim la medic …. Pana la 600 de lei .
  Cica ca cum ca Vladescu daca nu dadea primele de concediu … nu trebuiau taiate salariile .
  Strauss Kahn zice ca vom intra in incapacitate de plata ..
  Curtea Constitutuonala zice pardon vice versa decat zicea mai alataieri .
  Parlamentu de fapt este ras , tuns cu perdaf.
  Mugur Isarescu acuza romanii ca prea au luat credite , Unii au luat da platesc cu totii, ca deh solidaritate . Solidaritatea saracului cu cel bogat . Si mai zice Mugur “”Banuiesc ca nu mai exista cineva care sa se indoiasca de capacitatea Romaniei de a rambursa datoria publica”, Ma rog Strauss Kahn nu-i decat sefu FMI nu cineva …
  Generoasa Berta Satanase promite ca ii va da lu Adrian Nastase o jucarie sa nu planga prea tare . Adica opozitiei . Generoasa dama , asa ca si social democratia cu generoasa deschidere catre upper midele class si sprijina scaderea cotei unice de impozitare …
  Se pare ca vom lua ca tontii lumina de la noua Passionaria si vom deveni urmasii lu Traian , chiar si aia nascuti inainte de a se naste Traian atque Zeus.ro.
  Traian avu mari sucesuri la Lisboa si Sarkozzy promite ca nu vom intra in spatiul Schengen iar portocalii se bucura (v EvZ ).. asta inseamna ca atingerea idealului bashesc ca sa bajenim prin alte tari sa cautam de lucru devine cam ideala (adica idealu e ca in princpiu – se poa orice in principu da noi traim in Satrapia Romania sa ).
  Insa se pare ca la Lisboa s-a cam fasait cu NATO . Nu ne mai garateaza nimicuta . Cu atat mai bine , se deschid noi persepctive si dilema ori ne sinucidem ori ne asasineaza devine trilema – sau ne ducem de buna voie in Siberii de gheata …pe cheltuiala noastra nu a NKVD ului !!

  http://vremea.forumgratuit.ro/politica-i-economia-romaniei-f1/lasati-orice-speranta-voi-ce-traiti-aici-t224.htm#532

  si intelctualii blogului pisic canalizeaza prostarile mele !!!!!

 73. 74 Manole noiembrie 25, 2010 la 6:39 pm

  Analiza dv se va adeveri la alegeri daca pana atunci nu veti lua masuri de mobilizare a tuturor organizatiilor, chiar si a celor mai mici pentru desmortirea simpatizantilor. Sa ne fereasca Dumnezeu de inca o asemenea guvernare!Actiunea „bani pentru partid ” se desfasoara inca din prima zi de lucru a directorilor instalati de pdl. Au dublat imediat fondurile financiare pentru cheltuieli, avand sarcina pdl ca o buna parte sa se intoarca la partid. Ar fi interesant sa vedeti decretele semnate in 30.11.2009, in MO, si sa observati cati ofiteri STS ua primit grad de general ( 14 ), nejustificat la numarul de cadre, dar cum putea cineva sa ne ciuruiasca altfel daca nu facea omul cumparaturi inainte.

 74. 75 Plano10 noiembrie 25, 2010 la 7:50 pm

  OPOZITIA PARLAMENTARA E VARZA!

  Iata ce poate:

  DECIZIA 1237/2010 a CCR pe neconstitutionalitatea Legii unitare a pensiilor: frauda in Camera Deputatilor acoperita de nestiinta OPOZITIEI in exercitarea atributiunilor procedurale si in administrarea probelor de frauda

  Care sunt greselile OPOZITIEI speculate de CCR in exceptia de
  neconstitutionalitatea legii pensiilor?

  1. A parasit lucrarile plenului Camerei fara sa lase in sala un lider de grup
  parlamentar care sa ceara presedintelui de Camera verificarea cvorumului inainte
  de a se trece la votarea legii. Regulamentul spune ca in lipsa unei asemenea
  solicitari ramane valabil cvorumul constatat la inceputul sedintei.
  2. Presedintele Senatului, dl Mircea Geoana, n-a trimis la Curtea
  Constitutionala observatiile sale cu privire la contestatii asa cum se cere in
  Costitutie si in Legea de organizare a CCR. Guvernul si presedintele Camerei
  Deputatilor au trimis observatii prin care au cerut respingerea contestatiilor.
  3. Singurele dovezi care demostrau frauda in Camera Deputatilor, suporturile
  magnetice cu inregistrarile video, au fost trimise la CCR fara sa fie
  certificate, sursa inregistrarilor, fara sa fie datate si fara sa specifice
  momentul si locul in care s-au inregistrat.Singura proba pe care CCR a luat-o in
  considerare a fost stenograma sedintei in care s-a scris ca a fost cvorumul
  legal.

  Intregul articol aici:

  http://www.plano10.com/2010/11/decizia-12372010-ccr-pe.html

 75. 76 M.Voicu noiembrie 25, 2010 la 8:08 pm

  @ mumu noiembrie 25, 2010 la 4:23 pm
  Am citit trimiterea pe care-o daţi. Îndrãznesc o generalizare:
  „CU ORICE PREŢ” este o expresie extremistã pe care o poate pronunţa, totuşi, numai cine plãteşte – dacã n-a ştiut nici-odatã ce-nseamnã „ban muncit” !

 76. 77 MIHAI MATEI noiembrie 25, 2010 la 8:15 pm

  Minunate caricaturi pe aceasta tema, dar si alte ghidusii gasiti pe site-ul meu! Puteti oricand sa va ilustrati articolele cu ele! Gratis!

 77. 78 Ghita Bizonu' noiembrie 25, 2010 la 9:28 pm

  MIHAI MATEI

  multumesc.

 78. 79 florin m. noiembrie 25, 2010 la 10:33 pm

  Karakas

  m-am uitat si pe comentariul tau de pe blogul indicat de mumu.

  „Capitalismul ia de la saraci si da la bogati”.

  Karakas, aceste afirmatii nu mai sunt crezute nici in partidul lui Verdet, (daca o mai exista).

  Capitalismul real, adica piata libera, nu face asa ceva. Piata libera pune resursele in mainile celui care stie sa le exploateze cel mai bine. Motivul? Consumatorul hotaraste asta prin ceea ce cumpara. Inca o data, asta se intampla pe piata libera, nu pe cea reglementata, unde se introduc bariere care pe unii ii blocheaza, pe altii ii favorizeaza, in numele interesului public, bineinteles.

  Incearca sa intelegi ca progresul economic este urmarea unor evenimente importante in istorie, precum diviziunea muncii, ea insasi urmare a unor capacitati umane precum inovarea. Dar ele nu pot sluji progresului decat in prezenta proprietatii private si a pietei libere. Statul, capitalist sau nu, din ziua de azi, nu place piata libera.

  Iata o poveste draguta, care explica simplu cum se formeaza si creste economia.

  Imagineaza-ti niste indivizi care prind peste. Fiecare reuseste sa prinda atata peste cat sa se hraneasca, si asta folosindu-si tot timpul si toata energia. Atata timp cat nu se schimba nimic, acesti pescari pot muri sau trai, dupa cum au noroc. Dar cu siguranta nu se va schimba nimic in nivelul lor de trai in absenta unui eveniment special, chiar daca vor trai. La un moment dat, unuia dintre ei ii vine in minte sa construiasca un dispozitiv pentru prins peste. Pentru asta insa, trebuie sa renunte un timp sa pescuiasca , ceea ce inseamna ca ISI ASUMA UN RISC EXISTENTIAL. Daca nu ii reuseste, e posibil sa moara de foame. Dar reuseste, si dispozitivul, o plasa rudimentara de pescuit, il ajuta sa pescuiasca de trei ori mai mult peste pe zi. O parte o consuma, 2 parti le economiseste. (In aceasta poveste, pestele nu se impute). Aceasta ii permite sa nu mai pescuiasca in fiecare zi, si isi poate dedica timpul altor activitati, cum ar fi perfectionarea plasei. Asumandu-si riscuri, consumand mai putin si folosindu-si creativ capacitatile, a creat o unealta care i-a permis sa-si imbunatateasca viata din punct de vedere economic. FARA UNELTE/TEHNOLOGIE, NU EXISTA ECONOMIE.

  Ceilalti pescari isi doresc si ei dispozitivul, asa ca ii ofera primului o treime din pestele prins pentru a folosi dispozitivul. Acesta accepta, iar pescarii reusesc sa dubleze pestele folosit in folos propriu, platind o treime proprietarului dispozitivului de prins. CONSUMUL A CRESCUT INTRUCAT A CRESCUT ECONOMIA, nu invers.
  Punand economiile si capacitatile intr-o intreprindere comuna, cei trei construiesc o capcana care prinde suficienti pesti incat ei insisi sa nu mai trebuie sa pescuiasca vreodata . Fiecare deschide o alta afacere, unul face haine, altul paine, celalt barci. Economisirea, asumarea de riscuri, munca grea, inventivitatea si imprumutul prudent au permis progresul economic. Comunitatea creste, datorita imigrantilor atrasi de prosperitatea crescanda,capabila sa sustina o populatie mai numeroasa. Unii imprumuta peste pentru a defrisa teren si a face agricultura. Altii fac diverse munci, de la intretinerea capcanelor de peste, mancare gatita, etc, diversificand serviciile si ocupatiile. In urma acestei diversificari, se constata ca e nevoie de o imbunatatire a schimburilor. Un fauritor de carlige are nevoie de serviciile unui bucatar, dar acesta nu are nevoie de carlige. E nevoie de o marfa care sa devina mijloc universal de schimb. Este nevoie de bani. Se opresc la peste. Nu numai ca le usureaza schimburile, dar poate fi si economisit pentru batranete sau folosit pentru urgente. Folosirea universala a banilor usureaza si perfectionarea in continuare a specializarilor. Concentrandu-se pe fabricarea de canoe, unul dintre pescarii nostri initiali reuseste sa construiasca o canoe cu un cost de 8 pesti, in vreme ce pe piata costa 10. Cerand 9 pesti pentru ea, va face profit , iar clientii economii. Asta ii va permite sa plateasca pentru scule mai bune, isi va dubla productivitatea, canoea il va costa 4 pesti si vanzand-o cu 6 pesti isi va dubla profitul marginal iar pretul de vanzare va transforma un produs de lux intr-unul de larg consum. Preturile scazute determina oamenii sa consume mai putin pentru a achizitiona bunuri, ceea ce le permite acestora sa economiseasca bani, ce vor deveni disponibili pentru investitii. Temerea keynesiana pentru preturile in scadere inca nu era cunoscuta…

  Continuarea, daca gasesti aceasta parte interesanta, iti va arata cum intervin apoi bancile si guvernul si ce se intampla ulterior cu economia.

 79. 80 Maximmouse noiembrie 26, 2010 la 12:07 am

  @Baroane!

  Chiar sa stii ca nu m-as supara de loc sa fie asa, dar nu te cred, bineinteles, asa ca…AAAAAAAYYYYAAAA! Unde esti?

  …si cine-i seful troicii nobiliare? Harabula , asa-i?:)

 80. 81 Maximmouse noiembrie 26, 2010 la 12:17 am

  @Stimata Gazda,

  Deja sunt satul pana peste poate de cele ce se intampla!

  Intrebare: N-ar putea opozitia intra in greva parlamentara? De ce nu? daca toti sponsorii din cele 2 mari partide platesc lefurile parlamentarilor opozitiei, cei care nu dispun de resurse,cat timp puteti rezista? SUFUCIENT , cred. V-ati gandit serios la aceasta eventualitate?

  In aceste momente , care erau de neimaginat acum 6 ani, trebuie facut ceva important…pana cand o veti lasa pe CCATPRICDP sa va ridiculizeze, pe opzanti?Pana cand veti oferi lui satanail motiv sa va tavaleasca? De ce nu consultati pe cei care v-au ales? Sunt ei de acord cu aceasta situatie? Ce prilejuri in plus de escaladare a dictaturii le mai oferiti acestor criminali?

  Ma scuzati , dar chiar sunt coplesit …si revoltat,

  cu stima.

 81. 82 M.Voicu noiembrie 26, 2010 la 7:08 am

  @ florin m. noiembrie 25, 2010 la 10:33pm CRYSTAL CLEAR !
  spune: „Capitalismul REAL, adicã piaţa liberã… pune resursele în mâinile celui care ştie sã le exploateze cel mai bine… Statul, capitalist sau nu, din ziua de azi, nu place piaţa liberã.”
  * * * Mi s-a pãrut excelentã concluzia pildei pe care aţi dat-o : ~”Unul (şi altul, şi altul) asumându-şi riscuri, consumând mai puţin (şi cu împrumut prudent) şi folosindu-şi creativ capacitãţile, a creat o unealtã care i-a permis sã-şi îmbunãtãţeascã viaţa din punct de vedere economic. FÃRÃ UNELTE/TEHNOLOGIE, NU EXISTÃ ECONOMIE”.
  D’aici trebuie sã porneascã investitorii, şi d’aici trebuie eliminat politicul.

 82. 83 M.Voicu noiembrie 26, 2010 la 7:22 am

  În ApTUALITATE :
  Ieri, din cele douã mustrãri, de la preşedenţia Ţãrii şi a Bãncii Naţionale privind împrumuturile acordate de bãnci CU GHIOTURA la atâţia solicitanţi (zisã democratizare a creditului), şi chiar mai multe credite negarantate la acelaşi solicitant, înţeleg cã în fapt AU FOST ÎNCÃLCATE REGLEMENTÃRILE BANCARE, cãci împrumuturile acordate nu au fost corelate cu garanţiile (treabã definitorie a bãncilor), NECUM cu „rezervele minime obligatorii” ale bãncilor – TREABÃ A Bãncii Naţionale.
  EXPLICAŢIA „POLITICÔ NU ACOPERà RÃSPUNDEREA ECONOMICà !

 83. 84 Ghita Bizonu' noiembrie 26, 2010 la 8:05 am

  florine m

  intam[ator peste se impute ! Asta daca nu il tii la gheata ! Descoperirea instalatilor frigorifice a avenit mult mai tarziu (desi se putea aface provize de sloiuri de Boboteaza .. care tineau pana pe la mijlocu verii )
  Intamplator in frumoasa ta parabola (cam al nivelul predicatorilor pocaiti, si asta nu este laudativ) uiti micu amanunt ca „intreprinzatorul” a mancat in timp ce facea plasa … A mancat sponzorizat fiind de altii ..
  Oricum presupun ca este extrasa dintr-o alta tampenie de-a predicatorilor libertarieni … si numa buna intr-o tara in care se p[ot emite dragalasesnii ca cele ce urmeaza:

  lege locala in orasul Chicago, Illinois:
  Legea interzice pescuitul de pe gatul unei girafe

  lege locala in orasul Chico, California:
  Detonarea unui dispozitiv nuclear in oras atrage dupa sine plata unei amenzi de 500 dolari

  Intrebarea este cum crezi ca fragmentu ala o sa -l impresioneze pe Karakas ? Incearca mai bine printre boschetari si anafabeti …

 84. 85 Vasile, noiembrie 26, 2010 la 8:45 am

  Cind esti cu trei plusuri ,neafectate de moldamin , incepi sa te crezi , pentru inceput cel mai de jos nobil baron al unei presupuse nobile triade!
  Netratat insa poate ajunge chiar si ultimul imparat necunoscut al istoriei contemporane de la Bocasa incoace!

 85. 86 mumu noiembrie 26, 2010 la 8:52 am

  @M.Voicu

  Dragă domnule, se pare că am citit texte diferite, sau dacă din întâmplare am citit acelaşi text, le-am înţeles diferit.
  Am totuşi o întrebare. Autorului textului i-aţi comunicat opinia dumneavoastră?

 86. 87 Baronul Munchhausen noiembrie 26, 2010 la 11:34 am

  off topic

  Dar merita inserata aici aceasta informatie preluata din Capital, tocmai pentru a servi de reper pentru cei care cad in genunchi in fata Chinei. Deocamdata, aceasta e situatia, ce va fi maine vom mai vedea:

  „În cursul acestei săptămâni, EuroNCAP a publicat rezultatele unei serii de teste de siguranță pentru mai multe modele noi de automobile, printre ele numărându-se și primul model produs în China, care ajunge pe masa de teste a EuroNCAP.
  Landwind CV9 a obținut cel mai slab punctaj din toate modelele testate, iar ratingul final obținut a fost de doar 2 stele. În același timp, Audi A1 a obținut ratingul maxim de 5 stele.
  Dacă mașina chinezească obține un punctaj de doar 34% la capitolul siguranța pasagerului adult, modelul german obține 90%.
  În ceea ce privește siguranța pasagerului copil, Audi obține un scor de 79%, în timp ce chinezii ating doar 45%.
  Nici la siguranța pietonului chinezii nu stau foarte bine: 31%, față de 49%, cât obțin nemții de la Audi.
  La capitolul echipament de siguranță asistată nici nu încape comparația, dat fiind faptul că echipamentul lipsește cu desăvârșire pe modelul chinezesc. Cifrele sunt tot în favoarea germanilor: 86% față de 29%”

  Deci, ce veti cumpara?

 87. 88 Baronul Munchhausen noiembrie 26, 2010 la 11:36 am

  @Maximmouse,

  Cum iti explici atunci ca nu-ti raspunde Aya?
  Mai ai rabdare ca se va intoarce la inceputul saptamanii viitoare.

 88. 89 Karakas noiembrie 26, 2010 la 1:11 pm

  florin m, daca „capitalismul real” e acea mina invizibila care aranjeaza pe toti participantii din economie in asa fel incit fiecare sa aiba felia lui de tort, inseamna ca acum traim in „capitalismul ireal”. Cit despre partidul lui Verdet, cred ca multi americani ar vrea sa se inscrie in el la ora asta. Pentru ca ei simt cel mai bine cum se scurg banii de la saraci (clasa medie saracita) la patura super-bogata. Sigur, spus in termeni de clasa, dar pina la urma degeaba fardam realitatea.

  Multumesc pentru timpul pe care l-ai alocat sa imi faci un expozeu simpatic, narativ, despre capitalism. Imi pare insa rau ca nu ai nimic de comentat despre dezatrul provocat de capitalism + politica de dreapta astazi printre aliatii trans-atlantici. In afara de SUA, vezi Grecia, Irlanda, urmeaza dupa toate aparentele Spania, si ..adio EURO.

 89. 90 M.Voicu noiembrie 26, 2010 la 2:34 pm

  @mumu noiembrie 26, 2010 la 8:52am (îmi) spune: „se pare că am citit texte diferite, sau dacă din întâmplare am citit acelaşi text, le-am înţeles diferit. Am totuşi o întrebare. Autorului textului i-aţi comunicat opinia dumneavoastră?”
  • 1) Eu nu comentez textul; l-am avut doar ca plecare, prin paragraful : „Ce înseamnă reforma cu orice preţ a statului? Ce înseamnă un stat performant? Care sunt criteriile de performanţă pentru a judeca un stat?”, la critica automatismului: „cu orice preţ”. Dumneavoastrã vã sunt recunoscãtor cã, prin trimiterea pe care aţi dat-o, mi-aţi ocazionat reflecţia pe care am postat-o aici la noiembrie 25, 2010 la 8:08pm – care este în ton cu ceeace a publicat Domnul Constantin Gheorghe la 12:59/acolo. Dacã-l cunoaşteţi, spuneţi-i cã mulţumirile mele i se adreseazã şi Dumnealui, cã m-a inspirat.
  • 2) Eu cred cã postând, gazda blogului are adresa intervenientului.
  Am încercat sã postez acolo, dar sunt reţinut când mi se cere şi „parola” …
  -2.a) Gluma care mi-a plãcut cel mai mult „înainte”, am aflat-o de la un ambasador de excepţie : Doi prieteni se întâlnesc, şi unul spune celuilalt:
  – ce bune au fost bancurile care mi le-ai spus sãptãmâna trecutã !
  – pãi, ne-am mai întâlnit de atunci; doar acum ai realizat cã erau bune ?
  – eu am realizat d’atunci, dar la toţi cãrora le-am spus, între timp, aşa de mult le-au plãcut bancurile cã şi-au notat şi numele, şi adresa ta…
  -2.b) Eram, oare, mai destinşi atunci ?

 90. 91 Ghita Bizonu' noiembrie 26, 2010 la 6:10 pm

  Baroane si ce vrei sa demonstrezi ?
  Ca si americanii fac tigari mai bune ca nemtii sa nu zic de alea italiene .. insa asta nu strica cu nimic exporturile de Porsche si sa nu mai zic de Ferrari .
  La mica brafa vazui odat o masina chinezeasca .. dopreau sa o vanza. Scuze da mai bun este Loganu sa nu mai zic ca interiorul de piele (veritabila! la 10.000 euroi!!) arata mai a plastic decat interiorul de plastic al Daciei din 1970 …
  Insa este vorba de cantitate nu de calitate.. Ca oricum este preferabil un Maseratii unui VW , cu conditia sa ia banii …
  Cum am zis .. ai o metoda ….

 91. 92 Cârcotaşu noiembrie 26, 2010 la 7:40 pm

  @ M.Voicu

  • 2) Eu cred cã postând, gazda blogului are adresa intervenientului.
  Am încercat sã postez acolo, dar sunt reţinut când mi se cere şi “parola” …

  Pe .blogspot.com e necesar să aveţi un cont Google sau un „open ID” Yahoo. Parola este necesară pentru intrarea pe contul Google după care blogul vă recunoaşte. Puteţi însă alege opţiunea „Anonim”. Asta este.

 92. 93 mumu noiembrie 26, 2010 la 8:25 pm

  @M.Voicu
  Domnule, pe acel blog se poate comenta şi fără parolă sau logare.
  Se apelează la opţiunea „Anonim” şi se semnează la sfârşitul comentariului.

 93. 94 Paul noiembrie 26, 2010 la 9:21 pm

  Le Print,
  esti semi-informat, dar aproximezi din greu :).
  Ii spui domnului Nastase: „expresia faimoasa pe care o citati apartine SE PARE, printesei de Lamballe si nu Mariei Antoaneta” (sublinierea imi apartine – n.b.).
  Pai, asa, fara argumente, SE PARE ca esti cam ramolit, dar iti pui inca esarfa rosie de pionier. De unde stiu? Asa SE PARE :). Se spune, ba se si crede, iar daca ei considera asa, nu-i voi contrazice eu, care nu te cunosc la fel de bine. Pricepusi, bavardel ? :).
  Adica, daca ar fi sa te compar cu „conoctogenerul” tau Blogideologic, l-as prefera pe el in orice clipa. Pentru ca la el macar nu gasesti aproximari de genul: „se pare”, „se crede”, „se zice”; care-ti sunt tie la inima (in lipsa de argumente, trimiteri, dovezi concludente, desigur).
  Ce poti sa mai faci acum? Sa bavardesti in continuare, ca de recuperat cultura generala pe care trebuia s-o asimilezi la pubertate, in mileniul trecut!, nu mai poate fi vorba.

  Bine ca ai renuntat macar la formularile in franceza de balta invatata de la baraoana ta Hyperducesa, in statia de la Gare du Nord 🙂
  Se pare ca… :).

 94. 95 Paul noiembrie 26, 2010 la 9:50 pm

  florin m.,

  din toata istorisirea ta cu tenta de schita economico-literara nu reiese decat ca oamenii progreseaza tehnic pentru a putea progresa economic, si viceversa :), si… atat.
  Dar, fiind evident ca progresul tehnico-economic nu inseamna civilizatie, acest progres serveste la ce?
  Adica, inovezi pentru a putea produce mai mult si mai diversificat, si produci mai mult si mai diversificat ca sa ai bani sa inovezi, pentru a putea produce si mai mult si mai diversificat ? 🙂
  Nu ti se pare cam redundant totul? 🙂 Si excesiv de materialist, de asemenea?

  Daca ai fi tras concluzia evidenta din istoria pescarului: ca acesta a riscat sa moara de foame in scopul de a inventa o metoda prin care sa-si usureze munca (intentionand a nu mai munci deloc, desigur 🙂 ), ei bine, ai fi parut macar bine conectat la realitate. Asa, trecand in viteza peste toate celelalte inventii umane destinate usurarii sau evitarii de-a dreptul a muncii fizice, pari, in cel mai bun caz, visator.
  Nu te supara, dar inventatorii sclaviei erau mult mai pragmatici si mai sinceri decat bancherii tai de astazi. Asta neinsemnand ca ii prefer pe unii sau pe ceilalti, desigur.

  In sfarsit, sunt curios daca acea continuare interesanta pe care i-o promiti lui Karakas se va apropia macar putin de lumea imaginata de Isaac Asimov. Acolo sa vezi ceea ce spui tu: „prosperitatea crescanda,capabila sa sustina o populatie mai numeroasa”. Din ce in ce mai numeroasa… Dar din ce in ce mai putin civilizata, chiar daca se spala mai mult si cu sapunuri mai performante :).

  Altfel, dupa cum spui, povestea cu pescarii este draguta.

 95. 96 M.Voicu noiembrie 27, 2010 la 6:09 am

  @ Cârcotaşu noiembrie 26, 2010 la 7:40pm. amabil, îmi spune : „Pe .blogspot.com e necesar să aveţi un cont Google sau un “open ID” Yahoo. Parola este necesară pentru intrarea pe contul Google după care blogul vă recunoaşte.”
  Teoretic, înţelesei ; pentru practicã mai am o întrebare de la nivelul meu de mers de-abuşilea în ale computerului : e-mailul meu e în yahoo, deci-interogativ, în blogspot.com trebuie sã introduc aceeaşi PAROLÃ ca pentru a deschide e-mailul meu ? (Am un carnet în care-mi notez instrucţiunile, dar acestea au devenit aşa de multe cã nu mã mai regãsesc într-o plapumã aşa de mare !). Mulţumesc pentru sprijinul Dumneavoastrã, din care am ajuns mai deştept chiar de ziua mea :
  Mã-ntind spre orizonturi ca o hidrã,
  Din ce-am iubit, mai multe voi a face
  Dar, când am izbutit şi fac ce-mi place
  Se terminã nisipul din clepsidrã…

 96. 97 Cârcotaşu noiembrie 27, 2010 la 10:14 am

  M.Voicu,
  Din păcate nu este suficient să aveţi un cont e-mail Yahoo, vă trebuie un cont „openID”. Pentru crearea lui citiţi şi urmaţi instrucţiunile de aici.
  Crearea unui cont Google este şi mai simplă şi se poate face chiar din blogspot.com, după ce aţi optat pentru a posta un comentariu. Aveţi facilitatea: „Nu aveţi un cont Google? Înscrieţi-vă aici.”
  Vă doresc succes.

 97. 98 Baronul Munchhausen noiembrie 27, 2010 la 12:46 pm

  @bizonu’

  Uite ce spune Wikipedia despre specia din care faci parte:

  „In timpul sezonului de imperechere, masculii si femelele se strang impreuna in grupuri mari(sex in grup???), unde masculii poarta lupte violente intre ei(mereu sunt in stare de alerta!). Bizonul este un animal periculos(am dedus si eu ca e asa, citindu-te pe blog).El ataca cu mare viteza(fara sa gandeasca!), imediat cum isi identifica rivalul(asa crede el, ca toti care nu sunt de partea lui, ii sunt dusmani), lucru care se intampla gratie mostenirii genetice( si celor 50 de ani de dictatura) si al unui auz foarte bun(auzi doar ce vrei)”.

  Daca nu ai inteles nimic din acea postare ,referitoare la rezultatele testelor asupra masinii, produse de chinezi, comparativ cu cele produse in occident, este grav. Dar daca te faci ca nu pricepi, e si mai grav: asta denota lipsa de fair play si in acest caz chiar nu are rost sa-mi pierd timpul, polemizand cu tine, fiindca tu spui ca negrul e alb si albul e negru.

 98. 99 dlnimeni noiembrie 27, 2010 la 6:48 pm

  Frumusica analiza. Si – dupa 100 de comentarii la obiect – ce as putea adauga? Poate doar ca PDL s-a transformat dintr-un partid care nu putea digera ceea ce i-a oferit electoratul intr-un partid care nu se mai satura cu ceea ce stoarce de la electorat. Nu mai intreb cum justifica dl Boc un fond de 300 milioane euro la dispozitie personala, pedelistii nu duc lipsa de tupeu.

 99. 100 Ghita Bizonu' noiembrie 28, 2010 la 10:29 am

  alui de-si zice Baronul Munchhausen

  am inteles perfect ce ai vrut sa zici. Mai mult ti-am zis ce cred desp-re calitatea masinilor chinezesti ..
  Insa tu chiar doreti sa iti exibi in mod impudic lipsa de inteligenta … Cum ti-ma mai zis originalu era un ins destept. Faptu ca ai numele lui ca pseudonim nu-ti acorda inteligenta .
  In plus spre stiinta lu matale vezi poza ce imi serveste de avatar. Tot Bizonul se numeste … TR 85 M. Ca cam asa stai la capitolul inteligenta … ca mia toti bashitii

 100. 101 Aya noiembrie 28, 2010 la 10:28 pm

  @

  Adrian Nastase

  ATENTIE LA MISCARILE VECHILOR STRATEGI!

  Pentru ca un intreg sa treaca printr-o criza structurala ar trebui ca acea structura sa fi avut vreodata soliditate (nu doar imaginea bine „temperata” a unei realitati mistificate).
  In cazul PDL, formularea „criza structuala” este neacoperitor de generoasa (am folosit un eufemism) intrucat structura acestei constructii politice nu a fost vreodata solida, dimpotriva.
  Specific, pentru PDL este precaritatea structurala. Format prin imbinarea „eclectica” (alt eufemism!) intre un PD caruia i-a fost initial anulata, apoi transformata, fortat si doar formal, identitatea social- democrata in una crestin- democrata (nimeni nu a crezut in adevarul acestei balansari subite!) si o „adunare de firimituri” ale liberalilor (in plan metaforic- sugestiv) PDL nu a avut temelie, „peretii” au fost ai unei machete, iar acoperisul doar carton acoperit cu plastic pe care au fost desenate shindrile. O „casa- simulacru”, neconceputa pentru termen lung- si nicidecum pentru vremuri furtunoase si cu „ploi acide”. Cand acestea au inceput, in acoperis au aparut gauri, iar rafalele umede au subrezit peretii, acum gata sa se prabuseasca.

  (O paranteza:
  Inca din decembrie 2004 am afirmat ca Traian Basescu avea sa fie, deliberat, groparul PD- lucru care s-a dovedit real.
  Ulterior, aveam sa afirm ca va deveni- tot deliberat- groparul PDL, ceea ce este pe cale sa se intample. Asa cum l-a obligat sa fie, acest partid care a parasit total stanga social democrata nu a reusit sa „joace”, convingator, pe teritoriul dreptei.)

  Intr-un alt plan, ajuns la putere, PDL nu a reusit nici macar sa dea impresia ca ar incerca (sau ca ar avea in intentie) sa sustina economia romaneasca- dimpotriva, a dus o coerenta politica genocidara in planurile economic si social- ceea ce echivaleaza cu negarea conditiei sale de partid de guvernament.

  In momentul de fata, NU exista „locomotiva pedelista”- iar „aparatele” la care este conectat acest asa-zis partid, mentinut „clinic” in viata, sunt pe cale sa nu mai functioneze.

  Ce ar putea gandi anumiti strategi legat de viitorul PDL?

  Amintesc un episod cu importanta istorica determinanta pentru PD: cand s-a luat decizia renuntarii la identitatea social- democrata si trecerii false sub umbrela crestin- democratiei, „greii” PD au fost cei care s-au opus (cel a carui voce s-a remarcat si a fost retinuta fiind Blaga). In acel moment a aparut pozitionarea adversa (raman la exemplul ales) Blaga- Basescu. Faptul ca personajele au „colaborat” este o alta discutie, iar cauzele sunt extrem de usor explicabile- ca atare, este inutila detalierea.
  Aparitia particulei „L” la numele partidului (oricum compromis in esenta sa) nu a facut altceva decat sa adanceasca adversitatea.

  Falsa constructie de dreapta, „mutata” din stanga cu o gresit adaugata „armatura exterioara” („L”), formatiunea numita PDL poarta, in interiorul ei, conflictul stanga- dreapta.
  Doar aparent paradoxal, realegerea lui Basescu pe jiltul de la Cotroceni a dus la favorizarea deteriorarii acestei constructii atat din exterior (continuarea furtunilor politice si aparitia „ploilor acide”) cat si din interior, prin adancirea conflictului dreapta- stanga (care, la randu-i, adanceste precaritatea structurala).
  Personaj cu stuctura radicala de stanga (am argumentat acest lucru intr-un alt text)- care, aparent, a ales sa „joace” pe partea dreapta a esichierului politic- Traian Basescu a transferat aceasta situatie conflictuala asupra PDL, condamnandu-l la distrugere prin incapacitatea de a rezista probei timpului.

  Dupa prezidentialele din 2009, Traian Basescu a scazut, in mod constant, cota PDL- impulsul alunecarii ireversibile a acestui partid pe panta distrugerii fiind re-nominalizarea lui Boc ca prin ministru (dupa debarcarea acestuia in urma motiunii de cenzura).

  Ramanand strict in zona partinica, mesajele explicite lansate, la alegerile pentru PDL Bucuresti, de Cristian Preda (evident, catre formatorii de opinie din partid si catre intelectualii neangajati explicit dar care il sustin) si, pe de alta parte, miscarea de dreapta (cu specific ultra- nationalist) „tesuta” de Blaga- in amandoua situatiile aparand, puternic, mesajul distantarii de Basescu- demonstreaza ca, in momentul de fata este gandita, mai degraba, posibilitatea regruparii unor forte (reprezentand individualitati) decat salvarea partidului ca atare.

  Este, insa, posibil ca scenariul sa aparina unor vechi strategi si sa fie conceput pe doua planuri (pe de o parte, explicit politic- regruparea formatorilor de opinie din PDL- si, pe de alta parte, ca „miscare” cu coordonate civice, respectiv structura „tesuta” de Blaga), urmand ca acestea sa se suprapuna.
  Se va vedea, insa, daca aceste doua grupari vor putea nu doar colabora, dar si coexista, cu atat mai mult cu cat amandoua cuprind numerosi intelectuali (sunt cunoscute orgoliile specifice acestei categorii, mai ales cand se pune problema aplicarii unor solutii care, desigur, presupun idei si intaietatea acestora; daca nu exista o „forta ordonatoare” iar respectivii intelectuali nu intra deliberat in acest joc, asumand „nivelarea” orgoliilor, este greu de crezut ca se va mentine coeziunea; in asemenea situatii, doar aparent paradoxal, densitatea de spirit pe metru patrat poate fi o incarcatura exploziva cu vocatie autodetonanta).

  Ce solutie ar putea aparea pe planul politic (explicit, in zona PDL)?

  Sa ne amintim ca in PDL exista un personaj a carui voce s-a auzit, in ultima vreme, mai degraba la conferinte decat in declaratii politice: Valeriu Stoica.

  Facand un salt in timp, sa ne amintim ca Valeriu Stoica facea deseori referire la o „reteta politica”, subliniind importanta „locomotivei” pentru un partid cu cotatii modeste in sondajele de opinie. Sa ne amintim ca (in epoca sa liberala!) Valeriu Stoica este artizanul plasarii lui Theodor Stolojan pe post de „locomotiva”.

  Tinand cont de aparitia lui Cristian Preda in prim plan (si de mesajul lui catre formatorii de opinie- intelectualii!- din PDL) nu este exclus sa fie readus in actualitate Theodor Stolojan, incercandu-se re- crearea imaginii sale de lider capabil nu doar sa redreseze (acum!) PDL, dar sa se si implice in „igienizarea” clasei politice.
  Absolut previzibil, in acest caz ar fi folosita (cu oarecare succes) binecunoscuta (dar mult prea putin comentata) „uzurpare”, in 2004, a calitatii sale de prezidentiabil de catre Traian Basescu. Prin distantarea de Basescu si plasarea lui Stolojan sub reflector de catre strategii PDL, s-ar putea oferi acestui partid o puternica „butelie cu oxigen”. Astfel, ar fi ajutat sa faca pasi in directia disocierii imaginii sale de cea a lui Basescu, efectele fiind, cu grad mare de probabilitate, pozitive.
  Printr-un joc de imagine, s-ar putea incerca si transmiterea mesajului ca PDL si-a propus sa renunte la disputa intre „fosti” si „anti”- o miscare, cel putin teoretic, deloc lipsita de inteligenta.

  Pornind de aici, strategia de imagine a PDL ar fi, schimband ce e de schimbat, cea generic numita „Stolojan 2000” (care a mai fost folosita- tot pastrand esentialul si modificand forma- ca strategie de imagine pentru Alianta DA).
  Amintesc un element „istoric” foarte important, strategic, si acum, intr-o perioada caracterizata prin importanta stabilirii unor aliante pragmatice (contand mai putin orientarea doctrinara- fie ea reala sau declarata) pentru a se putea „iesi din pluton”.
  Cand a fost lansat ca „solutie” de catre strategii politici, Stolojan a „atins critic”- fara sa personalizeze si cu mare grija sa nu dezgroape securea razboiului- atat stanga, cat si dreapta (ulterior, a promis ca va restructura Presedintia pentru ca nu concepe „ca de acolo sa iasa zvonuri sau dosare”; or, reamintite, astfel de atitudini, asociabile cu Stolojan si care contrasteaza, pe fond, cu prestatia basesciana, ar putea fi asociabile, pozitiv, PDL).

  Mai amintesc faptul ca vechii strategi ai „locomotivei Stolojan” (in plan politic, Valeriu Stoica- in plan propagandistic, Vasile Secares) i-au construit discursul intr-un mod interesant. Astfel, Stolojan s-a autodefinit ca „forta schimbarii in confruntare directa cu inertiile conservatoare”.
  Cu adaptarile de rigoare, este posibil ca ideea fie folosita si acum de strategi pentru a sugera care este directia „devenirii” PDL.

  Cu Stolojan „locomotiva” PDL, suprapunerea planului politic cu cel aparent civic- al miscarii „tesute” de Blaga- ar putea fi posibila.
  Ramane de vazut, insa, cum ar fi armonizate orgoliile intelectualilor din acea miscare- si aceasta subtila strategie revenindu-i, cel mai probabil, tot lui Valeriu Stoica (personaj credibil pentru formatorii de opinie ai respectivei miscari).

  P.S.
  Intentiile de viitor ale acestor strategi legate de absorbtia electoratului sunt previzibile, din punctul meu de vedere. Daca este nevoie, pot detalia.
  Fac o singura precizare: daca o asemenea strategie reuseste, PSD va ramane doar cu „nucleul dur”- restul fiind prada de razboi- iar PNL va ajunge sub 10%.

 101. 102 Aya noiembrie 28, 2010 la 10:39 pm

  @

  Maximmouse

  Maxonule, situatia este mult mai complicata.
  Via Nutzi ot Pleshcoi se incearca un drum pe care observ ca nu il sesizeaza nimeni: fortarea alegerilor anticipate la Capitala (vezi si declaratiile facute duminica de Nutzi legate de PUG!).
  Intrucat orice confruntare directa cu Sorin Oprescu ar aduce succesul acestuia, este elementar ca se „lucreaza” la un dosar penal al acestuia (care, prin gravitatea lui, sa duca la inlaturarea lui din functie).

 102. 103 Aya noiembrie 28, 2010 la 11:02 pm

  @

  Baronul Munchausen

  Exclus sa fi plecat impreuna cu colegul tau din Jardin du Luxembourg!
  Argumentul?
  Drumurile noastre pariziene sunt diferite- ca si tintele.
  (Asta nu inseamna ca nu iubesc Jardin du Luxembourg sau Montparnasse- cu a carui veche zona artistica am puternice legaturi sufletesti).

  P.S.
  Legat de semnificatia cuvantului „coulant”: te asigur ca o folosesc corect pe cea specifica limbii franceze- care a fost preluata si in romana.
  Generozitatea (ca disponibilitate) inseamna macar ‘putin altceva” decat „coulant” (pe de alta parte, doar aparent paradoxal poti fi „coulant” fara a fi structural generos).

 103. 104 Aya noiembrie 28, 2010 la 11:09 pm

  @

  Larisa

  Referitor la intrebarea ta din noiembrie 24, 2010 la 2:41 pm: ai inceput sa ai „imaginatie devianta”?

 104. 105 Aya noiembrie 28, 2010 la 11:11 pm

  @

  Harabula

  Sunt bucuroasa sa te regasesc aici!

 105. 106 Aurelio texanu noiembrie 30, 2010 la 9:58 pm

  Domnule Nastase,

  Pregatiti un marsh pe data de 6 decembrie ca protest de SEMN CA DOLIU NATIONAL

  Se va implini un an de la „sinuciderea Romaniei”, turul 2 al alegerilor prezidentiale din 2009 – ziua in care ne-am ales stapanul, acelasi stapan desi stiam ce ii poate naravul.

  Este doliu in sufletele noastre. Purtam doliu pentru cei care l-au votat pe Basescu, doliu pentru viitor nostru intr-o tara condusa de el si gasca. Traim mai rau ca niciodata, suntem infometati, umiliti, batjocoriti, acuzati, dezumanizati zi de zi de un presedinte aparent irational.

  Aflam in permanenta direct de la tovarasul presedinte ca suntem vinovati de dezastrul tarii, desi, noi nu am contribuit decat printr-un simplu vot sau prin neparticipare la alegeri.

  Un drum pana la urne si un vot responsabil nu ne-ar fi adus in aceasta situatie. Daca majoritatea ar fi mers la vot cu capul pe umeri si nu „in galeata electorala” astazi ar fi fost mai bine.

  A meritat sa votam pentru o galeata, un pix, o bricheta, sau pliante?

  A meritat sa votam un presedinte dupa principiul „este simpatic”?

  Ei bine, acum nu mai avem ce pune pe masa, hahaitul si glumele…. ale tovarasului nu ne tin de foame.

  6 decembrie este ziua dominata de negru, de Traian Basescu, „cancerul” Romaniei.

  Este esential sa ne recunoastem vina, si sa ne schimbam. De situatia tarii suntem vinovati si noi prin faptul ca nu am fost responsabili.

  Suntem vinovati pentru-ca nu luam atitudine, si nu il trimitem pe Basescu acolo unde merita. Suntem vinovati pentru ca ii lasam sa ne calce in picioare.

  Inca un an in care stapan ne-a fost Traian Basescu. Cati ani mai urmeaza?

 106. 107 Aurelio texanu noiembrie 30, 2010 la 10:00 pm

  PE DATA DE 6 DECEMBRIE UN SEMN DE RECUNOASTERE A CELOR CARE AU MURIT PRIN SINUCIGARE, DE FOAME SI DE SITUATIA IN CARE IA ADUS BASESCU CU LOGICUL DACA MA ALEGETI PE MINE O SA TRAITI BINE

 107. 108 MARIUS noiembrie 30, 2010 la 10:51 pm

  O să facă şi PSD-ul, cand o să castige alegerile, ce a făcut şi PDL-ul. O să adune în jurul lui toţi oportunişti,profitorii, pupincurişti, jigodiile şi alte asemenea specimene care fug de la un partid la altul. Principala problema a societăţii dar şi a clasei politice este lipsa moralei creştine. Suntem de vină toţi pentru halul în care am adus acestă ţară.
  Personal consider că PDL-ul va disparea ca partid de pe scena politică şi atunci o să mă bucur, pentru că, înseamnă, că acest popor „sa trezit”.
  Doresc tuturor partidelor care au minţit şi vor minţi în continuare cu neruşinare să păţească la fel ca ţărănişti şi atunci acestă societate se va vindeca încet dar sigur. Avem nevoie de politicieni patrioţi indiferent că sunt de stanga sau de drepta. Domnule Nastase, daca o sa precticaţi aceiasi metoda de „racolare” a membrilor de partid ca si PDL-ul o să luaţi înapoi „păduchi” care au sărit pe ei după ce PSD -ul a pierdut alegerile si peste 4 ani o să ajungeţi în aceiasi situaţie ca ei. Toate partidele racolati dupa alegeri membri de partid dintre cei alesi (primari, presedinti de consilii judetene, consilieri, etc.),pentru a deţine controlul în teritoriu fără un minim control privind probitatea morala a acestora.
  PSD-ul este acuma un partid „curat” şi „sănătos” dar e posibil sa se „infecteze” curand dupa castigarea alegerilor .


 1. 1 La Camera Deputatilor vom avea doua Birouri Permanente « Dum spiro, spero Trackback pe noiembrie 24, 2010 la 2:38 pm
 2. 2 Gata, nu mai tac! O iau de la capăt! « Popateapa's Blog Trackback pe noiembrie 25, 2010 la 2:21 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: