FMI, candidat la premiul Nobel pentru economie

Am citit cu mare interes interviul pe care Kenneth J. Arrow, laureat al premiului Nobel si unul dintre cei mai importanti teoreticieni in economie, l-a acordat unui cotidian central. Afirmatiile sale nu ma surprind deloc: pentru a iesi din caderea economica nu de disciplina fiscala de fier avem nevoie, ci de stimularea economiei; masurile de austeritate inseamna somaj si scaderea incasarilor la buget. Aceasta este o logica atat de simpla si atat de bine confirmata de realitate incat respingerea ei denota fie rea vointa, fie prostie cu carul.

Obsesia guvernului Basescu-Boc pentru deficitul bugetar ar putea parea fireasca daca pentru acoperirea gaurilor nu s-ar opera exclusiv taieri de cheltuieli (si acelea facute la intamplare si cu ocolirea clientelei portocalii). Taierea insa atrage dupa sine alte taieri, fapt ce amplifica hemoragia economiei. Pansamentul oferit de FMI functioneaza tot mai putin si amplifica probleme pe care guvernul le ignora: spre exemplu, dublarea ponderii in PIB a datoriei publice.

Nu stiu daca va mai amintiti, dar la inceputul anului, reprezentantii FMI vorbeau cu mare siguranta despre faptul ca vom inregistra crestere economica. Despre guvern nu mai spun. La acest nivel, optimismul si entuziasmul erau maxime. Chiar de curand, premierul Boc ne spunea cum se vad semnele revenirii, oferind ca exemplu cresterea exporturilor. A venit apoi Traian Basescu care, dupa ce, de-a lungul anului, a transmis mai multe mesaje prin care ne indemna practic sa pariem orice si oricat pe cresterea economica, i-a facut lui Emil Boc un dus rece: Europa nu a iesit din criza; Romania nici atat; si in 2011 va fi cel putin la fel de rau. Pentru ca inconsecventa, minciuna si diletantismul sa fie maxime, Jeffrey Franks ne-a lamurit: economia Romaniei a scazut si in trimestrul al treilea, dar, evident, ar putea inregistra o usoara crestere in ultimul trimestru al anului.

Toti acesti oameni au depasit demult limita ridicolului. Mai grav este ca nu isi dau seama de acest lucru si tot insista. La fel de grav este si ca in privinta relatiei cu FMI, Romania se afla intr-un cerc vicios: renuntarea acum la acord ar face mai mult rau decat bine (unul dintre efecte ar consta in deprecierea accentuata a leului), iar continuarea lui inseamna doar austeritate si adancirea crizei. Iesirea din acest cerc exista, iar ea se afla la parlamentarii puterii (sustinerea unei motiuni de cenzura), la premierul Boc (demisia) si la Traian Basescu (acceptarea propriului esec).

In final tin sa remarc faptul ca guvernul nu are nici un drept sa se planga de inflexibilitatea FMI. Tratamentul pe care il primeste acum din partea Fondului a fost aplicat cu sange rece de puterea portocalie in relatia cu partenerii sociali si cu partidele de opozitie. Opacitate, inflexibilitate, refuzul de a dialoga si negocia, santajul, forta si pumnul in gura sunt ingrediente ce definesc guvernarea Basescu-Boc si care acum ii sunt servite de FMI.

69 Responses to “FMI, candidat la premiul Nobel pentru economie”


 1. 1 Bah noiembrie 1, 2010 la 4:11 pm

  IN-CRE-DI-BIL…S-A APUCAT MAIMUTA AIA AMBULANTA DE FRANKS SA LATRE INTR-O ROMANEASCA APROXIMATIVA….CAT DE DISPERATI SUNT??????

 2. 2 Karakas noiembrie 1, 2010 la 4:20 pm

  Ironia soartei (Ironiya Sudbi ili S Lyogkhim Parom ). Este un film rusesc despre un barbat din Moscova care este pe cale sa se insoare, si care se imbata cu prietenii inainte de casatorie. Ajunge involuntar la Leningrad, unde exista o adresa identica cu a sa de la Moscova, unde pina si blocurile erau la fel (comunism, nu?). Filmul il gasiti pe YouTube.

  Ironia soartei este ca Romania s-a imbatat si ea cu promisiunile prietenilor, licurici sau alte specii. Dar, in final, ca si in film, a ajuns la alta adresa. Diferenta e ca nu are happy ending. Cu ce sunt vinovati romanii pentru ca au parte de un guvern „de import” care implementeaza in mod irational politici de austeritate ce nu duc nicaieri? De ce platesc romanii, ca si alte natiuni de fapt, pentru crizele generate de Wall Street (pe linga datoria produsa de ai nostri)? Te-ai fi asteptat ca macar in al 12-lea ceas sa ai parte macar de un FMI mai dragalas, mai sensibil cu nevoile cetatenilor. Dar, nu, s-au pus acum sa guverneze si Romania, asa cum clonele republicane din spatele acestor cercuri au condus SUA la dezastru.

  Da, vi-l recomand din nou pe Paul Krugman, pentru ca evoca motivul paraliziei trans-atlantice in care ne afundam: lipsa ratiunii.

  http://www.nytimes.com/2010/11/01/opinion/01krugman.html?hp

 3. 3 Mélanie noiembrie 1, 2010 la 4:43 pm

  Domnule Nastase,

  ultimul dvs paragraf rezuma perfect situatia actuala de „ping-pong” dintre FMI si Guvernul României, o partida fara „campioni”, dar cu milioane de „perdants”-i români, caci jucata asa cum bine o descrieti:
  un huis-clos opac, inflexibil, egoist, „dupa mine, potopul!”, ce-a condus la impasul actual. Jeffrey Franks a facut nenumarate „sejururi” la Bucuresti anu’-asta…

  A propos de FMI, alt genial economist, Domnul Dominique Strauss-Kahn a declarat la deschiderea Forumului international de dezvoltare ce se desfasoara la Agadir, Maroc azi si mâine:

  „Le monde a perdu 30 millions d’emploi à cause de la crise mondiale, et les attentes des années à venir sont de 400 millions d’emplois” …/… Dans le cadre de la nouvelle mondialisation, la première priorité c’est l’emploi, la deuxième priorité c’est l’emploi et la troisième priorité c’est l’emploi!”

  Culmea ironiei e alta: Sarkozy l-a sustinut pe Mr DSK la postul actual, fiind convins ca si-a îndepartat cel mai potential adversar politic(PS), însa rezultatul va fi fost total opus: daca Mr-DSK va candida în 2012 la alegerile prezidentiale, toate sondajele recente îl dau învingator!!!
  Asa cum se afirma în ultimul Newsweek:”Dominique Strauss-Kahn s’est occupé de sauver le monde, ce qui pourrait le qualifier pour diriger la France!”

  Da Doamne, ca ne-am saturat de-atâta agitatie sarkozista!!! 😀

 4. 4 Iceflame noiembrie 1, 2010 la 4:46 pm

  Eu ma intreb ce o fi in mintea votantilor lui Basescu, ei insisi afectati de masurile abracadabrante ale puterii portocalii…

  Iarna bate la usa, toate se scumpesc, veniturile scad, investitii ioc.

  Sa ii sugereze cineva marinarului sa organizeze un miting in Bucuresti pe 21 decembrie.
  Cine stie, cu putin noroc, poate pleaca si asta cu elicopteru`…

 5. 5 maria noiembrie 1, 2010 la 4:56 pm

  se contureaza deja conflictul cu FMI ca in Ungaria. aceeasi marie cu alta palarie. numai ca maria ii defapt moriko. :)))))))) iara a apuca rasu. rad ca prostu la deget:)))))))) vaiui ca nu mai pot:))))))))0

 6. 6 Jr. noiembrie 1, 2010 la 5:11 pm

  Eu cred că „respectabilii” noştrii guvernanţi nu au aflat încă despre suma tuturor legilor care guvernează economia capitalistă şi în special cele perverse care operează decisiv şi sunt invizibile.
  Pentru ce i se întâmplă României azi pe plan economic, nu numai Boc este vinovat, ci toţi specialiştii plătiţi cu bani grei care ronţăie documente în Palatul Victoria! Boc este vinovat că se lasă manipulat, sau/şi atunci când se opune la propuneri pertinente făcând jocul factorului extern:UE şi FMI.
  Un copil de clasa a-V-a dacă îl citeşte pe Kennedy I. Arrow înţelege că nu poate avea creştere economică practicând o fiscalitate de fier prin tăieri succesive, ci prin adoptarea măsurilor de stimularea creşterii economice.
  Guvernul Boc tot „taie”, FMI vine din când în când şi-i dă peste mână, iar Băsescu aşteaptă la cotitură şi critică tocmai ce el a impus. Ca la noi la nimeni. Nu-mi vine să cred că toţi economiştii responsabili din guvern sunt aşa de proşti şi nu stăpânesc reguli elementare. Pot avansa ideea însă, că există o forţă centripetă ne desvăluită încă, care îl ţine pe Boc la guvernare în orice situaţie. Dacă mâine cineva reuşeşte să-l desprindă pe Boc de guvern, am senzaţia că descoperă o caracatiţă PDL care trebue să înfunde puşcăriile din România. Ma-şi bucura să nu am dreptate.

 7. 7 Vasile, noiembrie 1, 2010 la 5:21 pm

  Observ colegi ,comentatori de toate neamurile, ,partide din opozitie,partide vesnic in opozitie, fosti presedionti de tara,presedinti de partide ,profesori universitari,doctori in stiinte economice,guvernatori,subguvernatori, consilieri mai mari sau mai mici, absolut toti abordind o tema falsa , fara ca nici unul si aici il includ si pe politicianul Nastase sa priceapa sau sa abordeze acest subiect din cu totul alt unghi.
  Este vorba de atat de vehicularea posibilei sau imposibilei cresteri economica in viitorul an, sau din viitotorii viitorului an.
  Nu este chiar asa cum spune Bah de exemplu despre „maimuta ambulanta Franks” , deoarece daca Frank este maimutza , noi nu am ajuns ina nici acolo, Franks isi face treaba de profesionist , a investit intr-o tara cu un popor studiat in laborator ca un popor nesimtit, si acum ca dirijor isi supravegheaza si asigura investitia.
  Ce doream sa spun este altceva si voi spune pe scurt ca poate asa o pricepe si opozitia cum este cu acest subiect cind esti manipulat.
  Poate mai simplu ar fi sa pun o o simpla intrebare dl. Basescu. dl. Boc si nu numai, ,Frank stie raspunsul corect deci il exclud: Ce avantaj ar avea in urmatorii cinci ani pensionarii ,care vor murii in aceasta perioada, ce avantaj vor avea copii care nu vor avea nici mijloace materiale si nici profesori calificati ca sa poata face salcul obligatoriu virstei in care copilul,elevul inmagazineaza baza cunostintelor din viata care-l va lovi crunt in citiva ani, ce avantaj vor avea mamele,somerii,oamenii normali , amarastenii ca despre ei era vorba CA ROMANIA VA AVEA O CFRESTERE ECONOMICA IN 2012,13,14 CU 8% de exemplu ?
  Cum bai Vasile vor replica economistii mei colegi, „crestere economica , inceamna , locuri de munca, venituri la buget,putere de cumparare….!
  Pai cum asa cind preturile intr-o inflatie previzibila explodeaza, cind deja avem scaderi uriase salariale,impozite pe suflet,, punct de pensie micsorat,varsta de penionare marita, case neconstruite, camine distruse de saracie, industrie mica inghitita de colosii europeni sau mondiali….cum ce avantaj am eu ca ma intorc la veniturile pe care le aveam acum 12 ani?
  Nici chiar un guvern de stanga nu va putea da raspuns acestor cereri, un guvern de stanga ar putea ameliora soarta celor napastuiti , dar este iresponsabil ca opozitia sa marseje pe linga manipulatorii de opinie pe ideea ca undeva,cindva Romania va beneficia de o crestere economica atata timp cit tara va fi din nou la finele anilor 1998/99 ! Repet cui ii va folosii in 2012,13 o crestere economica , da in mod sigur patronatelor si tot in mod sigur in nici un caz salariatului, acesta precum Sisif va ridica din nou bolovanul pe dealul „golgotei” , sperind ca este ultima oara cind mai este supus acestui supliciu!

 8. 8 i.nicolae noiembrie 1, 2010 la 5:24 pm

  Intrebarea este,daca putem supravetui fara FMI ?Asta dupa toate „nenorocirile” pe care le-am facut in atatia ani.Ce ziceti dl Nastase ,se poate fara FMI la acest moment?.Daca aceasta tara era condusa mai putin politic si mai mult econmic si gospodaresc,alta ar fi fost situatia.Acum culegem furtuna dupa ce am semanat vant,(si Vantu as mai adauga eu).

  Sa auzim de bine.

 9. 9 Mélanie noiembrie 1, 2010 la 5:40 pm

  @Vasile, lucidule-realist,

  citez din trista si-adevarata ta constatare, sinistru tablou actual(si viitor!):

  „Nici chiar un guvern de stanga nu va putea da raspuns acestor cereri,”

  – da, categoric, hélas… 😦 as fi dorit sa te contrazic…

 10. 10 Bah noiembrie 1, 2010 la 5:42 pm

  @Vasile

  Cand maimutza ambulanta da mesaje in limba „inapoiatilort” intru la niste idei… 😀

 11. 11 blogideologic noiembrie 1, 2010 la 5:51 pm

  Am mai vorbit despre fondurile de investiţii ETF (Exchange Traded Funds), care la origine au fost fonduri indiciale (urmărind evoluţia unui indice bursier, de exemplu S&P 500). Pe fondul crizei metalelor, au apărut acum fonduri indexate după evoluţia unor metale tehnice : cuprul, aluminiul, staniul, plumbul, nickelul, zincul. Banca Goldman Sachs anunţă lansarea unui ETF propriu, indexat pe aramă. Anunţ similar face şi banca JP Morgan. Problema este aceea că intrarea speculativă a băncilor pe piaţa metalelor tehnice măreşte volatilitatea/riscul pentru nişte materii prime de bază în industrii.

 12. 12 teostanc noiembrie 1, 2010 la 6:21 pm

  stimate domnule prim ministru,
  Va apreciez foarte mult. Ministeriatul dvs. a fost benefic pebtru Romania si locuitorii sai. In general sunt de acord cam cu tot ce scrieti si spuneti. Am insa o rezerva privitoare la pozitia dvs. privind pensiile „nesimtite”. Cred ca acest cuvant se potriveste foarte bine pentru valori ale pensiilor de peste 3000 lei.
  Militarii facusera o morisca, astfel incat sa treaca fiecare pe la comanda structurii dib care faceau parte, in ultimile 6 luni de activitate, si sa iasa la pensie cu o pensie chiar mai mare decat salariul. Este o nesimtire institutionalizata. Guvernul Boc a declarat ca vrea sa desfiinteze aceste practici. Cred ca stabilirea pensiei in functie de cota de participare in timpul vietii active este o practica foarte buna pentru toti bastinasii acestei tari.
  Cu stima
  T. Stancescu

 13. 13 maria noiembrie 1, 2010 la 6:30 pm

  @vasile tot ce spui tu sunt preturi platite pentru educatie. invatarea permanenta inseamna printre altele dezvat de vechile obiceiuri, mentalitati prejudecati etc si invatarea altora :))))))) suntem ceea ce gandim si ne comportam in functie de cum si ce gandim.
  socurile electrice am auzit ca se foloseau si in inchisorile din anglia si aveau ca scop stingerea comportamentului homosexual si dezvoltarea compporamentului heterosexual. ulterior s-a descoperit ca homosexualitatea are cauze genetice si a fost clasata ca fiind un comportament normal. asa ca daca se va descoperi in viitor ca egoismul individualismul lenea ideologiile victimizarea sunt cauzate de vreo gena probabil viitoarele generatii vor plati pretul ignorantei acesteia. pana atunci suportam socurile electrice cauzate de comportamentul nostru homosexual.
  ps.: am auzit ca pana la iesirea din aceste inchisori oamenii cu pricina dadeau semne ca si-ar fi revenit. la iesirea din inchisoare toti si-au gasit parteneri de acelasi sex. concluzia: homosexualitatea nu are leac.
  crezi ca romanii sunt homosexuali?

 14. 14 Pali noiembrie 1, 2010 la 6:45 pm

  Chiar nu vad nici un motiv de suparare la adresa FMI-lui ! Cei care „i-au chemat” si ulterior accepta supunerea totala sunt de condamnat ;oricum …cui mai pasa ? Suntem pe harta ( economico-politica ) lumii la capitolul tari aflate la limita ! Dupa noi mai sunt doar 16 state care au esuat deja.

 15. 15 M.Voicu noiembrie 1, 2010 la 6:52 pm

  În cinematografie parcã exista un premiu „agurida de aur” sau altceva astringent, dar asta doar la petrecerea timpului liber.
  În viaţa socialã se regãsesc toţi cetãţenii,
  dar au rãmas la volan cei care au tot fãcut accidente ? La zicala: “Rãtãcirea de apoi este mai mare decât cea dintâi” vine întrebarea : cine a acţionat şi cine n-a reacţionat la rãtãcirea dintâi ? Asta, pentru cã d’aia s-a ajuns aici !
  Dublarea ponderii în PIB a datoriei publice s-a produs din ASCUNDEREA DEZECHILIBRELOR sub pansament lingvistic, numindu-le „arierate”, deşi ele sunt cheltuieli peste puterea de cumpãrare, aşa cum creditele fãrã garanţii au marcat pentru bãnci o piaţã inexistentã – pe care bancherii şi-au dat cele mai mari salarii. În globalizare, nou este cã „producãtorul” intervine şi pentru a-şi crea piaţã – şi cea mai „productivã” a fost PIAŢA STUDIILOR DE FEZABILITATE care, ale dracului, repede se învechesc, deşi se plãtesc pentru planuri care ar fi necesitat perspectivã multi-anualã ! ! !
  Vãd ca extra-terestrã afirmaţia lui Kenneth J. Arrow: „pentru a ieşi din cãderea economicã nu de disciplinã fiscalã de fier avem nevoie, ci de stimularea economiei”:
  – * Mãsurile de austeritate sunt supra-incluse şi doar acolo se portivesc adjectivalele cu „fie rea voinţã, fie prostie cu carul”;
  – * Nu de stimularea economiei a fost vorba la inventarea „bugetului consolidat”, iar la politizarea funcţiilor publice s-au promovat bolnavii în locul medicilor.
  – * Cei care au tot dat carnete de conducere la analfabeţi sunt încã „factori de decizie” !

 16. 16 Spiridus noiembrie 1, 2010 la 6:56 pm

  „…Toti acesti oameni au depasit demult limita ridicolului. Mai grav este ca nu isi dau seama de acest lucru si tot insista…”

  Nu-i cred chiar atat de idioti incat sa nu-si dea seama ce fac.
  Cred ca stiu foarte bine, dar nu sunt in stare de altceva.
  1. FMI are o strategie care implica, IN MOD ESENTIAL, asigurarea dependentei evolutiei Romaniei (nu numai a Romaniei, dar nu acesta este subiectul acum) de politica sa pe termen lung, de a face FONDUL indispensabil in orice strategie ar adopta guvernele care or sa vina. Viitorii guvernanti vor avea mainile si picioarele legate si se vor „dansa” dupa cum va „canta” FMI.
  FMI a fost pe punctul sa moara acum vreo trei ani, dar a fost resuscitat intr-o strategie care s-a construit rapid, cu argumente la care Obama nu a putut sa zica NU. Oferta era mult prea atractiva, intr-un moment de criza. Insa nimic nu se face gratis in lumea asta, mai ales in lumea banilor.
  2. Guvernul Basescu-Boc este un monument de prostie (probabil si de hoție, dar asta se va vedea mai târziu, când vor fi alți guvernanți). Nu știe, nu înțelege nimic din economie si, in consecinta, nici nu poate face ceva. Asculta de tot felul de contabili cu gândire primitiva (măcar sa ia unii mai buni, numai ca nimeni nu vrea sa se compromită cu aceasta adunătura care conduce tara). Asa ca, neavand de ales (in limitele lui), aplica ideile care vin de la FMI.
  Problema cea mai grava o si semnalati, de altfel. ACUM nu se mai poate fara FMI. Mr. Franks poate pleca linistit. Maurul si-a facut datoria!
  In fond, guvernul nici nu trebuie sa-si mai bata capul cu economia. Si cand s-a straduit (?!?) tot n-a reusit sa aiba vreo realizare, ceva. Nimic mai usor de guvernat decat o tara de prosti. Noapte buna Romania!

 17. 17 Bah noiembrie 1, 2010 la 9:23 pm

  OARE ASA SE VOR FI DESFASURAT SI NEGOCIERILE CU FMI?
  (repostez acest link pentru ca pur si simplu e „genial”)

  DIN CICLUL ACESTI DOBITOCI CARE NE CONDUC:

 18. 18 Sibilla noiembrie 1, 2010 la 9:26 pm

  Condamnaţi

  Eu, sclavul trist al tristei mele harpe,
  eu vad pierind, cu ochii, ce-am iubit,
  mi-ar fi prea mult şi-o gaură de şarpe
  să merg în ea, tăcut şi umilit.

  Ce să mai cânt. când au venit piraţii
  şi apele din mătci ni le-au furat,
  o lacrimă fiinţei mele daţi-i
  şi-o s-auziţi de omul scufundat.

  M-aş îneca, m-aş stinge şi m-aş duce,
  să mă zdrobească ritmuri pe-o şosea,
  nici nu mai am nevoie de o cruce,
  mi-a fost destul c-am dus-o pe a mea.

  Eu, sclavul trist al harpei mele tristre,
  prăpădul întinzându-se îl văd
  şi nu mai e nimic să mai reziste
  acestei sinucideri în prăpăd.

  De n-aş avea puterea diavolească
  să înţeleg că totul a căzut,
  dar vin heralzii cinici să-mi izbească
  scrisorile prăpădului de scut.

  Prietenii mă ocolosc de frică,
  probabil mă consideră ciumat,
  eu însumi scriu acum la lampa mică
  să nu mă vadă cei care se bat.

  Iubire? Vis de mâine? Regăsire?
  N-au gizii mei un minim interes
  poveşti cu dulci iluzii să-mi înşire
  din starea condamnatului să ies.

  Se pregăteşte marele exemplu!
  Acela, zic Casandrele, sunt eu!
  Ca un berbec am să mă duc în templu.
  Murind, măcar s-ajung la Dumnezeu.

  Eu, sclavul trist al tristei mele harpe,
  eu, cântăreţul soarelui din nord,
  de-aicea, dintr-o gaură de şarpe,
  rostesc un acatist şi-un dezacord.

  Ce să mai cânt? Doar calea pân-la gide!
  Ce să mai cânt? Pe voi, ca pe eroi?
  Îmi vine şi a plânge şi a râde
  că nu există cale înapoi.

  Voi nu vedeţi ea nu mai aveţi ţară
  şi ca străini vi-s pruncii, cobitori,
  învaţă ei ceva pe dinafară,
  dar n-au părinti, ei au meditatori.

  Voi nu simtiţi că nu mai aveţi ape?
  V-au luat piraţii tot pe vasul lor
  şi iată, din aproape în aproape,
  noi suntem un pustiu nemuritor.

  Din harpa mea ridicolă şi tandră
  învoluntar un cântec fără rang
  te cheamă lângă mine, hai Casandra,
  sărută-mi gâtul gata pentru streang.
  ( Adrian Păunescu )

  * … şi uneori ne temem pentru tine, să nu orbeşti de-atâţia păcătoşi…. *

 19. 19 dlnimeni noiembrie 1, 2010 la 9:40 pm

  Sa facem un rezumat – si acesta minimal: guvernantii au avut sansa de a sti de inceputul si apropierea crizei cu aproape un an inainte ca aceasta sa se manifeste la noi. In urmare, in mod straniu, urmatorul buget a fost considerabil sporit, la fel si cel pentru 2010, care a mai avut si citeva prevederi ciudate privind cheltuielile. Lasind la o parte comportamentul prezidential care a fost in aparenta rupt de realitate, guvernul a procurat serioase venituri: imprumut FMI, 14 miliarde de euro prin vinzarea de titluri de stat. In aparenta, iar aici au fost si niste interesate declaratii pesediste de pe vremea cind pesedeul guverna in fratie cu dl Boc si sub pulpana dlui Basescu, incasarile bugetare au fost foarte mici, ceea ce ar fi provocat initiative guvernamentale privind scaderea veniturilor unor categorii ale cetatenilor. Cu toate acestea, existau suspiciuni din partea mea si a unor colegi de blog referitoare la faptul ca toate acestea ar fi mascat o irosire interesata de bani la nivelul unui buget anual. Comunicatul ANAF din luna octombrie referitor la primele 9 luni ale lui 2010 aduce claritate: incasarile bugetare pe primele 9 luni ale lui 2010 au fost in conformitate cu planul de incasari bugetare, iar incasarile bugetare pe 2009 au fost foarte apropiate de venitul bugetar planificat. Inseamna ca romanii, in ciuda crizei si a pieirii a 300000 de firme, au platit catre stat. In aceste conditii, motivatia oficiala a restringerilor vaniturilor nu mai are credibilitate, banuielile ca la adapostul acordului cu FMI se deruleaza o hemoragie controlata de fonduri de stat devin mai puternice. Urmatoarea guvernare, cred, va avea foarte mult de controlat si de descoperit in operatiunile economice guvernamentale ale perioadei de criza. Cum FMI repezinta acoperirea perfecta pentru guvernanti, ideea ar fi sa nu ne lasam prinsi in aceasta capcana propagandistica guvernamentala. FMI nu are un comportament diferit de al altor banci, in esenta: pare foarte atractiv pina iei un credit, dupa care incep problemele. Pare ca urmatorul imprumut ar fi planificat pentru 2011, an preelectoral: o splendida gaselnita guvernamentala ca romanii sa fie indatorati pe generatii pentru a tine pedelistii la putere. Specificul FMI face ca reprezentantii acestuia sa incerce a avea declaratii pe cit posibil optimiste, ei nu pot spune tarilor pe care le imprumuta „ati luat bani de la noi, v-ati gasit beleaua”. Banuiesc ca, intr-o anumita masura, FMI face si jocul guvernantilor. Insa mult mai important mi se pare a fi ceea ce ar putea exista in spatele jocului cu sau de-a FMI.

 20. 20 Fragmentarium Politic noiembrie 1, 2010 la 9:47 pm

  In peregrinarile sale pe pamant, Dumnezeu s-a oprit si la casele unui american, unui rus si unui chinez. Cum primii doi se aflau in vrajmasie, acuzandu-se reciproc ca soarecii unuia distrugeau culturile celuilalt, Dumnezeu le-a dat la fiecare cate o pisica, de culoare neagra pentru american si de culoare rosie pentru rus. Deoarece chinezului nu avea ce sa-i dea altceva, i-a dat munca si intelepciunea, pe care nu le luase nimeni. Vrajba dintre cei doi nu s-a terminat insa, ci doar s-a mutat de la soareci la pisici. O vreme, culturile acestora si-au mai revenit, gratie pisicilor care le aparau de rozatoare. Ziua prindeau soareci, iar noaptea, cuprinse de amocul pisicesc, se iubeau, ferite de ochii stapanilor, pe campurile chinezului. Dupa un timp, culturilor americanului si rusului au inceput sa le mearga rau. Pisicile lor, de boala, de batranete sau din alte cauze, nu mai prindeau soareci. In schimb, cele ale chinezului au inceput sa arate din ce in ce mai bine, fiind aparate de niste pisici brun-roscate, care aparusera intre timp si care prindeau soareci ca nimeni altele.

  Cu siguranta, ati inteles ca aceasta istorisire este un update al celebrelor cuvinte “Nu conteaza daca o pisica este neagra sau rosie, important este sa prinda soareci“, apartinand inteleptului reformator chinez Deng Xiaoping. Dupa cateva decenii de cand au fost rostite, astazi stim ca, pastrand comparatia, noua pisica brun-roscata, rezultata din incrucisarea celei negre cu cea rosie, este mai performanta decat oricare dintre cele doua in prinderea soarecilor. Dupa criza comunismului si neoliberalismului, cam in aceiasi termeni se pune si problema noii cai de dezvoltare economico-sociala. Dupa un mars lung, presarat de saracie si violenta, descris foarte bine de Rana Mitter in Calea amara a Chinei, China si-a ales un nou drum, de mijloc, caruia ii datoreaza saltul spectaculos in modernitate. Pentru cei care ar continua sa citeasca intr-o cheie ostile schimbarile din China le-ar fi foarte potrivite cuvintele autoarei citate, potrivit carora orice individ inteligent ar trebui sa stie ca acei copii chinezi nu urasc pe nimeni, ci doar ca nu au ce manca… Modelul chinez, de imbinare reusita a unor caracteristici politice si economice apartinand celor doua sisteme istorice, reabiliteaza ideea de originalitate in alegerea celei de-a treia cai, vazuta de Dominique Wolton in L’Autre Mondialisation si ca o legitimare a alegerilor intr-o lume finita, dar in care diversitatea modurilor de abordare a acesteia este infinita.

  Pentru Europa, implicit pentru Romania, problema celei de-a treia cai se pune diferit, avand in vedere sistemul diferit de valori al acesteia, prin valoare intelegandu-se tot ceea ce este caracteristic unui model de societate din punct de vedere politic, economic, social, ca mod de viata, morala, drept, obiceiuri, identitate culturala etc. Pentru Europa nu este relevant sa ia drept unica referinta piata sau statul, in termeni de excluziune (sau-sau), ci numai de incluziune (si-si) si in contextul valorilor amintite. Aceasta este calea social-democrata. A treia cale inseamna stat social, economie sociala de piata, democratie sociala. Nu este nicio indoiala ca solutionarea marilor probleme ale prezentului este strans legata de viitorul statului social. Iata ce spune in acest sens Kenneth Arrow, laureat al Premiului Nobel pentru Economie (1972), pentru contributiile sale referitoare la echilibrul economic general si statul social, intr-un interviu pentru Romania libera, aparut in numarul de azi: În ceea ce priveşte statul social, cred că, în ciuda discursurilor pe care le auzim, acestă construcţie va continua, chiar dacă vom vedea probabil fluctuaţii – unele dimensiuni ale statului social se vor extinde altele vor fi reduse. Cu toate dificultatile etapei, impuse de criza, reputatul economist crede ca nu se poate vorbi de o contracţie a statului social, asa cum incearca sa ne amageasca falsii profeti ai regimului Basescu-Boc, ci de o ajustare a acestuia la noi realităţi. In acelasi timp, vorbind despre problemele economiilor mici si deschise, intre care se afla si Romania, este importanta evidentierea de catre Arrow a dependentei acestora de stimulii injectati de state mai mari, ceea ce ar trebui sa aduca in atentia social-democratiei necesitatea fundamentarii unor politici care sa vizeze cu preponderenta calea endogena de dezvoltare.

 21. 21 Sibilla noiembrie 1, 2010 la 10:20 pm

  @Bah,
  Pedelacheii sunt dobi numai dacă e vorba de noi, bobor. Pentru ei, interesele lor, sunt tare descurcăreţi…
  D-aia nu aflăm never ever : unde-s banii de la FMI, că ie şi şemenari şi jmecheri B.U.B.A, n-aşe ?
  Adevăru-i ce se zvoneşte prin târg, cum că s-ar fi pregătit dija terenul pentru predare-primire în ograda PDL ? Adicătelea, gruparea frunzesky-buldog în calitate de primitori, Băsel&co, predau * cheile *, astfel s-ar salva PDL de la moarte, dracii ar scăpa de puşcărie , etc, etc ??

 22. 22 Bah noiembrie 1, 2010 la 10:42 pm

  @Sibila

  Din pacate Chioru e la primire tot timpul…nu-ti face iluzii.

 23. 23 Karakas noiembrie 1, 2010 la 11:43 pm

  Presedintele afirma ca el este gata sa dea unda verde oricarei noi majoritati, indiferent de culoare, care „să respecte priorităţile reale ale României, nu cu demagogie”, daca actuala coalitie nu reuşeste „să găsească un limbaj comun pentru a susţine guvernul şi procesele de reformă”. Conditia prezidentiala: ca noua majoritate „să fie responsabilă faţă de ţară”. Poate ati retinut, a avut loc o mutatie transcedentala, s-a vorbit de „tara”, nu de popor. Poporul oricum se descurca, inclusiv cu alimente de baza mai scumpe, atita timp cit tarii i se recunosc prioritatile „reale”, pe care Presedintele a omis sa ni le transmita. Pentru ca nu a fost nevoie sa repete lista FMI. Ma rog, pe penuria asta plina de lipsuri e greu sa gasesti politicieni de alta culoare care sa memoreze „Lista lui Frankie” in timp ce nadusesc dind testulul de demagogie administrat chiar de Presedinte. Evident, pesedistii, penelistii si Shakira se descalifica din start.

  http://www.mediafax.ro/politic/basescu-ma-intereseaza-strict-o-majoritate-politica-responsabila-fata-de-tara-indiferent-de-culoare-7664414/

 24. 24 Dan noiembrie 2, 2010 la 12:26 am

  Tiriac si Patriciu vorbeau de sute de miliarde care abia asteapta sa intre … de ce nu intra banii respectivi … de ce nu functioneaza parteneriatul public – privat, si de ce nu reuseste Basescu sa se inteleaga cu bancile ?

  Restul sunt efecte, aceastea sunt cauzele crizei, si masurile ferme in sens negativ, pe care le ia Basescu, nici nu sunt masuri, ci sunt calcule contabile de cetatean cu liceul economic …

 25. 25 Daniel noiembrie 2, 2010 la 12:57 am

  Una dintre problemele baietilor astora e ca habar nu au despre ce vorbesc. Aici nu merge cu harneala, cu poante de santier si cu facut cu ochiul. Iti dai seama din primele 2 minute (am fost generos) ca baietii astia nu au treaba cu nimic si nu inteleg absolut nimic. Aveti dreptate, limita ridicolului a fost trecuta demult. Aici este nevoie de oameni carora li se invart rotitele si care stiu negociere. Sincer sa fiu cred ca nici PSD-ul nu ii are. Daca nu ii aveti trebuie sa ii aduceti. Dar cine este cel care sa ii aduca, sa ii gaseasca? Sunt lucruri care nu se invata la facultate, pe de o parte, pe de alta parte cer si niste calitati care tind sa cred ca sunt innascute, apoi slefuite. Capacitatea dvs. de performanta si dedicatia sunt laudabile, dar va vad mai mult in pozitia de sef de filarmonica decat in cea de omul orchestra. Daca nu faceti greseli, in curand va veti confrunta direct cu aceste probleme si trebuie sa stiti cum veti raspunde si cu cine.
  Nu m-as grabi sa acuz FMI. Conditiile initiale ale contractarii imprumutului (nu am studiat in amanunt) mi s-au parut avantajoase. Dar atunci cand ai niste neanderthalieni hoti si salbatici in fruntea tarii orice avantaj este anulat rapid si transformat in dezavantaj. Sa ne mai gandim si din punctul de vedere al partii creditoare: atunci cand ai un partener incredibil de prost, cat ai fi de cinstit, parca tentatia de a ii da o teapa este covarsitoare. Seful filarmonicii trebuie sa stie sa recruteze artistii si sa le asigure conditiile, in caz contrar vin manelistii cu cativa baieti si intretin show-ul. Ultimul show cu manelisti a fost chiar la Ateneu cand erau cei de la finante in greva. Sigur ca ii ridiculizam pe „manelistii” acestia datorita capacitatii lor aproape nule de a construi si a face ceva bun. Nu trebuie insa sa le subestimati capacitatea de a face rau. Daca vedeti pericolul si nu luati masuri, de data asta nu mai aveti scuza lipsei de experienta.

 26. 26 Aya noiembrie 2, 2010 la 5:36 am

  @

  Maria

  In nerusinata ta postare din noiembrie 1, 2010 la 6:30 pm il intrebi pe Vasile (citez): „Crezi ca romanii sunt homosexuali”?

  Fie esti o fiinta de o rara nemernicie si de o crasa lipsa de bun simt, fie esti alienata mintal.

  La o alta sectiune, ai batjocorit limba romana, invatamantul romanesc, identitatea poporului roman sustinand ca legea „asumata” de criminalul Boc este buna!

  Acum, sustii ca tratamentul inadmisibil aplicat romanilor, via actuala guvernare, este pozitiv. Mai mult, vadesti un maximal dispret fata de romani, pretinzand ca merita sa li se aplice echivalentul unor socuri electrice pentru ca, oricum, sunt niste „devianti” ai naturii.

  In final, intrebi un barbat (pe Vasile) daca nu cumva concetatenii lui- romanii- sunt homosexuali (insemnand, transparent, ca si pe el il consideri la fel).

  Unica ta scuza ar fi ca nemernicia si crasa lipsa de bun simt sa fie urmarile alienarii tale mintale.

  Oricum, comportamentul tau este intolerabil.
  Iar daca vrei toleranta pentru el, repet si aici ce a spus Claudel:
  pentru toleranta exista case specializate.
  Mergi acolo- la casa de toleranta- si practica-ti meseria!

 27. 27 Aya noiembrie 2, 2010 la 5:46 am

  @

  DlNimeni

  Citez din comentariul tau (
  „existau suspiciuni din partea mea si a unor colegi de blog referitoare la faptul ca toate acestea ar fi mascat o irosire interesata de bani la nivelul unui buget anual. Comunicatul ANAF din luna octombrie referitor la primele 9 luni ale lui 2010 aduce claritate: incasarile bugetare pe primele 9 luni ale lui 2010 au fost in conformitate cu planul de incasari bugetare, iar incasarile bugetare pe 2009 au fost foarte apropiate de venitul bugetar planificat. Inseamna ca romanii, in ciuda crizei si a pieirii a 300000 de firme, au platit catre stat. In aceste conditii, motivatia oficiala a restringerilor vaniturilor nu mai are credibilitate, banuielile ca la adapostul acordului cu FMI se deruleaza o hemoragie controlata de fonduri de stat devin mai puternice.”

  Da, Instalatorul si cu mine am afirmat, clar si argumentat, ca a disparut bugetul pe 2009 (scurs in „interesante” conturi personale).
  Acelasi lucru este pregatit sa se intample si cu bugetul pe 2011.
  Ai dat, in rezumat, argumentele necesare!

 28. 28 Aya noiembrie 2, 2010 la 5:51 am

  @

  Reostanc

  Citez din comentariul tau (noiembrie 1, 2010 la 6:21 pm):

  „Militarii facusera o morisca, astfel incat sa treaca fiecare pe la comanda structurii dib care faceau parte, in ultimile 6 luni de activitate, si sa iasa la pensie cu o pensie chiar mai mare decat salariul. Este o nesimtire institutionalizata.”

  Esti un „demn” reprezentant al institutiei nesimtirii din Romania!
  Pentru ceea ce ai afirmat despre militarii romani: sa-ti fie rusine!

 29. 29 Ghita Bizonu' noiembrie 2, 2010 la 8:47 am

  Aya

  in mai multe zone s-a speculat o – sa zicem – scapare a legii. Intr-un fel sau altul diversi insi – care mai potenti care mai lingai – isi aranjau o leafa babana in ultimele cateva luni … si ieseau cu o penzie !!!! babana rau!!!!!
  Ca si in cazul invocat de Reostanc nu toti militarii .. doar cativa puteau sa profite de morisca ….majoritatea fiind pe din afara …Ca deh intelegerea se rezerva ptr cei care „merita” (nu mai tin minte .. parca in ultimelele 2 luni si legea a fost data acu vreo 3 ani . Da nu era ptr catei .)

 30. 30 Ioan noiembrie 2, 2010 la 8:52 am

  @ Fragmentarium Politic

  Spui: … ”In acelasi timp, vorbind despre problemele economiilor mici si deschise, intre care se afla si Romania, este importanta evidentierea de catre Arrow a dependentei acestora de stimulii injectati de state mai mari, ceea ce ar trebui sa aduca in atentia social-democratiei necesitatea fundamentarii unor politici care sa vizeze cu preponderenta calea endogena de dezvoltare. La noi insa, „stimuli injectati de state mari” respectiv asa zisii investitorii strategici sositi in preajma aderarii la UE si dupa, au un comportament cel putin ciudat. Bancile, fara exceptie, prin proceduri dubioase si in cardasie cu firmele mari de audit si-au expatriat an de an de grosu’ profitului. Si ca ele procedeaza, fara exceptie, si toate celelalte firme mari. Ba unele dintre ele, Ford si Alro, din nou Alro, au beneficiat recent de garantii guvernamentale pentru obtinerea unor credite bancare. Pe acest fundal, comportamentul celor de la Ford care, dupa ce au papat creditul, conditioneaza inceperea productiei auto de existenta in zona a unor cai moderne de transport mi se pare cel putin golanesc. Daca am avea acces la date si am aborda numai o singura treapta a unei analize sumara am constata fara doar si poate lipsa oricaror conditionalitati. Refuz sa pot sa ma gandesc ca si la creditele cu garantii guvernamentale liberale, de cca 70 mild euro, de care au beneficiat unele firme straine nu exista conditionari. Iata cred motivul pentru care in abordarile sale cu continut economic Blogideologic face frecvent trimitere la Datoria Suverana. Si daca am continua o dezvoltare, fie si partiala a temei, ajngem negresit si la pasiunea criminala a basescu-lui pentru avioanele la mana a II-a. De bine.

  PS

  Negresit o extindere graduala a colaborarii economice cu China, cu o balanta de schimb echilibrata, ar putea fi benefica. Ideea am intalnit-o si in programul politic al pesede; despre care insusi pesedistilor prezenti in dezbaterile televizate, mai putin AN, le e jena sa vorbeasca. Nu stiu de ce.

 31. 31 Pali noiembrie 2, 2010 la 9:11 am

  @ maria

  Numai ca, ungurii s-au lepadat de FMI,…..de mult !

 32. 32 M.Voicu noiembrie 2, 2010 la 9:19 am

  @ Aya noiembrie 2, 2010 la 5:36am spune ref. „Maria”, ce a spus Claudel: „pentru toleranţã existã case specializate”.
  * * * cred cã „Maria” conta cã nimĨnea nu-i va rãspunde – neutilizându-se aici cuvinte echivalente. Aya a gãsit, iar, soluţia; Mulţumesc !
  @ dlnimeni noiembrie 1, 2010 la 9:40pm spune: „o hemoragie controlatã de fonduri de stat”
  * * * De când tot auzim de descentralizare se transmit sarcini în locale ca de acolo sã se asigure şi finanţarea lor; centrul continuã sã dijmuiascã cetãţenii pentru ALTE ALEA – şi d’aia se cred puternici şi supra-întind coarda; dar, e fizicã sã se rupã !
  @ Karakas noiembrie 1, 2010 la 11:43pm spune: „Presedintele afirma ca el este gata sa dea unda verde oricãrei noi majoritãţi, indiferent de culoare, care “să respecte priorităţile reale ale României” – „prioritãţile “reale”, pe care Presedintele a omis sã ni le transmitã”
  * * * Prioritãţile le defineşte Dl.Franks – deşi el a învãţat limba românã ca pe o limbã strãinã. El are şi degetul care sã arate ce sã se voteze; dacã nu, mai trage odatã ! Mai pe ocolite, mai direct, Dl.Franks ne-a lãmurit cã BUGETARII CARE TREBUIE DISPONIBILAŢI SUNT CEI PE CARE-I CUNOAŞTE EL, din „întâlniri” cu ~ yes, yes ~!

 33. 33 Silviu Craescu noiembrie 2, 2010 la 10:06 am

  Domnule Nastase,

  Aveti perfecta dreptate.
  Guvernantii deja au inregistrat un esec prin faptul ca transa de bani pe care Romania trebuia sa o primeasca de la FMI in luna decembrie 2010 a fost amanata pentru luna ianuarie 2011.
  FMI face jocul Puterii si se complace in aceasta piesa de teatru ieftina unde Presedintele Jucator doreste sa aiba rolul principal.
  Urmarind ca dupa terminarea acestei piese de teatru cu 21.000.000 de spectatori,el sa se bata cu pumnul in piept si sa arate populatiei Romaniei iata ce mult am luptat si negociat cu ei pentru binele poporului, dar nu s-a putut modifica acordul, etc…
  Ei sunt vinovati, nu noi asa ca votati curajul PDL-ului , din nou in 2012.

 34. 34 Vasile, noiembrie 2, 2010 la 10:07 am

  Dl.A.Nastase , ati omis intentionat din titlu un cuvint esential , care motiveaza efortul cercetatorului, scriitorului , economistului care este onorat cu premiul Nobel
  pentru „PACE”!

  Aya, Eu am inteles altceva din mesajul Mariei, dar exprimarea ei insa naste interpretari , cum si eu as putea sa-i dau un raspuns la mai multe capete , am decis sa o las fara replica.De fapt Maria cred ca doreste sa spuna ca daca noi nu protestam impotriva homosexualitatii pur si simplu nu protestam nici impotriva unui guvern care a nenorocit o tara.

 35. 35 teostanc noiembrie 2, 2010 la 10:31 am

  Am facut o greseala de ortografie, am scris dib in loc de din si o greseala de generalizare. Nu toti militarii si nu toate structurile militare se inscriu in caracterizarea mea. Sincer regret si fac cuvenita rectificare. Dar fenomenul a fost prezent si poate mai este. Militarii sunt tot oameni si au o lege a pensiilor care permite derapajele despre care am scris
  Dumneata mi-ai dat un raspuns emotional si nu unul logic. Cei care primesc mai mult decat au dat trebuie sa ia bani de la ceilalti iar principiul de a da tuturor o pensie sociala conform contributiei lor este corect, mai ales intr-o tara saraca. Pentru venituri suplimentare exista piloanele de pensii 2 si 3. Dumneata gasesti normal ca un militar sa se pensioneze anticipat, sa ia plati compensatorii si pe urma sa se angajeze la acelasi loc de munca ca civil, cam cu acelasi salariu avut ca militar ? Daca acesta nu este furt institutionalizat atunci ce-o fi ? In acest caz statul plateste pentru un om al armatei mai mult decat dublu. Iar daca se reangaja si trecea , de exemplu de la armata la interne putea repeta acest ciclu iar platile deveneau cvaduble. Inchei spunand ca am un respect deosebit pentru armata, dar atunci cand afirm aceasta ma gandesc la jertfele ei din razboiul de independeta, din cele 2 razboie mondiale, de Transfagarsan, de canalul Dunare-Marea Neagra, de „lozinca” din anii 70-80 „‘Tarani ajutati armata sa stranga recolta!” , de teatrele de operatiuni la care participa in prezent si nu de schemele pe care le-am decris mai sus. Masura lui Boc cu pensiile „nesimtite” este una de stanga luata de un partid de dreapta si o sustin pentru argumentele de mai sus .

  Teodor Stancescu

 36. 36 santinela noiembrie 2, 2010 la 10:48 am

  Domnule Nastase la sfirsit spuneti „guvernarea Basescu-Boc”.Complet gresit.Guvernarea ” Basescu – si atit”. De ce se inflameaza spiritele in legatura cu FMI ? Au fost alesi fiindca astia sint singurii care ne-au dat si ne mai dau bani.Nu mai intereseaza conditiile.Fara ei „stimabilul” conducator ar fi fost linsat de mult. Si ce bine daca nu ar fi existat.
  Aya nu mai fi asa nervoasa.Daca un om sau Marie este dus-a cu pluta lasal in plata domnului.Ai dat in ea cu citate.Si acuma se uita la monitor.

 37. 37 Ghita Bizonu' noiembrie 2, 2010 la 11:39 am

  Teostanc

  cestia lu boc si ce zici matale sunt aberatii pe cae nici regimu comunist nu si le-a permis, ca exact asa – adica pensie si leafa – au primit ofiteri burghezi dati fara din armata pe motiv de tras cu tunu in URSS …
  Iar cu aramata la recolta … Armata era baza la IAS uri . Fiindca IAS urile ar fi trebuit sa angajeze zilieri da deh economie. Sa nu mai zic ca unii mai furau si din haleala ce trebuia data trupei (mersoa stiu ce zic am combatut inamicii de toamna – cartofi, sfecle si porumb) in 2 campanii pe meleagurile Botsaniului …

 38. 38 Ghita Bizonu' noiembrie 2, 2010 la 12:59 pm

  Dan

  apai vorbeau si ei ca sa nu taca …
  Si in gnl observ ca in Romania si aia mai nehaliti si aia imbuivbati incurca ordinele de marime si plini de entuziasm astepata sa vina miticul ( de la mit!) investitor strain care nu are ceva mai bun de facut decat sa se gandeasca decat ca tot romanu sa prospere …
  Apoi de ce nu functioneaza parteneriatul public – privat, si de ce nu reuseste Basescu sa se inteleaga cu bancile pai privatu nu prea mai gaseste bani la ala public. Bani de investot in palatzele si Veyroane . Si Vse nu mai reuseste sa se inte;eaga cu bancile ca nu mai are de unde le da ! Si nici ele de unde sa mai jupoaie de pe clienti ba chiar clientii se rebelitioneaza si Base are o mica problema – bancile nu suntr trecute pe lista de alegatori!! Da clientii sunt!!

 39. 39 ITU noiembrie 2, 2010 la 12:59 pm

  @teostanc:
  Este bine ca v-ati recunoscut greseala unei generalizari incorecte (in logica, extensia majora a unei premise minore este ilogica), dar am indoieli ca v-ati si asumat-o din convingere, iar nu de teama de penibil. Incercati, fara sa si reusiti insa, sa va distantati de „emotional”, pentru a crea falsa impresie ca ceea ce sustineti este rational, dar, citindu-va cu atentie postarile mi-am dat seama ca ele izvorasc din anumite frustrari profesionale. Sunt profesii unde salariile si pensiile sunt mult mai mari decat cele decurgand dintr-o indeletnicire care de cand lumea a stat sub semnul distinctiei civili-militari, sub aspectul obligatiilor, al restrictionarii drepturilor ori al jurisdictiei si sanctiunilor. Auzim fel si fel de stiri despre evenimente deosebite ale caror victime sunt militari (cum este cazul celor doi piloti militari care si-au pierdut viata intr-un accident de avion deoarece nu s-au catapultat pentru a nu se prabusi peste un sat), si ne spunem, cu indreptatire, ca acestea sunt riscurile meseriei. Fara a exclude faptul ca si institutia razboiului are uscaciunile ei, nu poti sa nu te intrebi de ce aruncati cu pietre tocmai in aceasta categorie socioprofesionala ?!… Doar pentru ca asa a spus regimul Basescu-Boc, care a distrus o tara, iar acum ar vrea sa-i distruga si armata ?!…

 40. 40 maria noiembrie 2, 2010 la 1:00 pm

  nevoia mea de atentie este pe deplin satisfacuta. :)) va multumesc.
  @aya iti multumesc pentru bagarea de seama si sfaturi dar nu ma intereseaza.
  @pali personal cred ca si romania se va lepada de FMI.
  @vasile crezi prost si gresit. nu ceea ce crezi tu am vrut sa spun. 🙂

 41. 41 Vasile, noiembrie 2, 2010 la 1:17 pm

  Ghita,
  Intrun sat dobrogean ,banatean,moldovean…. o reporterita…………………………………………………………………………….
  – Bine bine Nea Vasile , zise reporteritza, inteleg satenii sunt la cursuri de engleza dar atunci cine mai culege porumbul?

  – I don’t know ,may be the students , a fost replica taranului Vasile!

 42. 42 Ghita Bizonu' noiembrie 2, 2010 la 1:37 pm

  Vasile
  may be the students

  da a cui era recolta aia ? A CAP ului ori a IAS ului ? Ca de ex in Balta Brilei nema tarani. Numa angajati ….

 43. 43 Karakas noiembrie 2, 2010 la 2:26 pm

  Ce cred ca lipseste stingii europene este cuplarea conceptului de solidaritate cu cel de polarizare sociala extrema. SUA a experimentat cel mai recent o cursa ascendenta spre inegalitate si polarizare sociala extrema, din cauza politicilor clientelare care favorizeaza oamenii de afaceri, si a diminuarii rolului sindicatelor. Acum UE, condusa de forte de dreapta, propune o ruta asemanatoare. E greu sa nu faci o paralela…

  Cartea „Winner-Take-All Politics: How Washington Made the Rich Richer — and Turned Its Back on the Middle Class.” , de Jacob Hacker (Yale) si Paul Pierson (University of California, Berkeley) descrie amanuntit procesul de polarizare extrema, cu saracia aferenta si distrugerea clasei mijlocii.

  “We’re not arguing that globalization and technological change don’t matter,” said Professor Hacker. “But they aren’t by any means a sufficient explanation for this massive change in the distribution of wealth and income in the U.S. Much more important are the ways in which government has shaped the economy over this period through deregulation, through changes in industrial relations policies affecting labor unions, through corporate governance policies that have allowed C.E.O.’s to basically set their own pay, and so on.”

  This hyperconcentration of wealth and income, and the overwhelming political clout it has put into the hands of the monied interests, has drastically eroded the capacity of government to respond to the needs of the middle class and others of modest income.

  http://www.nytimes.com/2010/11/02/opinion/02herbert.html?ref=global-home

 44. 44 Vasile, noiembrie 2, 2010 la 2:45 pm

  I don’t know, looks like the new land of Balta Brailei was inherited from Burebista times by Trita Culitza ancestors from Susheava!

 45. 45 Ghita Bizonu' noiembrie 2, 2010 la 3:50 pm

  Vasile

  este vorba de un mic defect de gandire : taran = lucreaza in agricultura , deci strange recolta. Da o strange aia de e a lui !! Adicva de pe campu lui sau al , pe vremuri , CAP ului. Unde picior de studinte ori miliare nu calca (decat pe motiv de rudenie stransa stransa) . La IAS nu avea de ce sa mearga – ca nu primea nimic . IAS ul ar fi trebuit sa lucreze cu angajati (inclus zilieri).

 46. 46 teostanc noiembrie 2, 2010 la 5:12 pm

  Dle/Dna Itu nu ai inteles nimic. Nu arunc pietre si nu blamez o categorie sociala. Spun doar ca dai o pensie mai mare decat a contribuit o persoana, acei bani trebuie luati de undeva si anume de la ceilalti; pensii speciale mai au magistratii, politia, parlamentarii. Acestia primesc mai mult decat au cotizat. Poate intelegi despre ce este vorba. Pe cale de consecinta ceilalti vor avea pensii mai mici ca sa suplineasca lipsa de contributii a persoanelor cu pensii speciale. Patima in aceste discutii nu este potrivita deloc. Nu mi-ai adus niciun contraargument la cele spuse de mine. Ai spus numai platitudini partinice si lozinci !
  P.S.
  De ce naiba sa-mi fie frica!?

 47. 47 M.Voicu noiembrie 2, 2010 la 5:15 pm

  @ Karakas noiembrie 2, 2010 la 2:26pm spune: „SUA a experimentat cel mai recent o cursã ascendentã spre inegalitate şi polarizare socialã extremã, din cauza politicilor clientelare care favorizeazã oamenii de afaceri, şi a diminuãrii rolului sindicatelor. Acum UE, condusã de forţe de dreapta, propune o rutã asemãnãtoare. E greu sa nu faci o paralelã…”
  Pentru subliniere le iau în ordinea inversã:
  • * * * 3) Îmi pare cã PARALELELE INEGALE sunt molipsitoare, dar în sensul cã beneficiul este mare unde efortul este mai mic !
  • * * 2) La chinopasta-3-supra, contraponderea Executivului (ŢãriiΞÎntreprinderii) trebuie sã fie ParlamentulΞAcţionariatul şi SocietateaΞSindicatele – pentru care trebuie menţinut echilibrul este impus de Constituţie.
  • * 1) Politicile clientelare favorizeazã „afaceriştii” în raport cu Societatea – taxe şi impozite ale Bugetului de Stat acoperind avantaje acordate de mediul politic – EXACT CA ÎN COMUNISM, dar care majoreazã doar profitul UNOR acţionari – pentru care banul public devine proprietate privatã !
  Cum dracu’ şi-au permis oficiali ai Statului sã dea aşa exceptãri – şi dece organele Statului nu i-a exceptat proporţional de la poziţia de putere pe cei care au încãlcat cu ostentaţie principiul egalitãţii în faţa legii ?
  Cum firmele mici sunt impozitate otova cu consecinţa distrugerii clasei mijlocii. Lenin n-a ştiut sã se opreascã la alternativa finanţistã – cu acelaşi efect !

 48. 48 Vasile, noiembrie 2, 2010 la 5:28 pm

  Ghita,
  Dar de furat , crezi ca furau de la IAS?????

 49. 49 Pali noiembrie 2, 2010 la 7:17 pm

  @ maria

  Pentru noi ( Romania ) dupa umila mea parere deja este tarziu !

 50. 50 florin m. noiembrie 3, 2010 la 8:23 am

  Daca ne uitam la formula PIB, ea este una cel putin curioasa. M-am intrebat intotdeauna care o fi relevanta, dar oricum nu conteaza. Unul din elementele PIB il constituie cheltuielile guvernamentale. Cu alte cuvinte, scad acestea, scade PIB, ceteris paribus. Sau chiar daca si celelalte elemente ale PIB se misca pozitiv, rezultatul poate fi tot negativ, daca miscarea celorlalte, nu compenseaza scaderea mentionata. Unii ar fi tentati sa spuna, si o spun, scade economia…

  Pai, economia nu creste pentru ca se consuma mai mult, ci eventual se consuma mai mult intrucat economia creste. Cand creste, si de ce creste economica? Spus simplu, cand apare surplusul si el poate fi valorificat. Dar mai intai, trebuie sa existe, si sa fie net pozitiv, (adica sa mai existe si dupa plata datoriilor). Guvernul insa nu creaza nimic, doar cheltuie bani care nu sunt ai lui, sau si mai grav, pe care nu-i are. Nici un om normal, daramite economist normal, nu ar trebui sa asocieze un astfel de aspect cu cresterea economica.

  Odata ignorat aceasta realitate insa, basmele gen Krugman devin perfect plauzibile. Iar iresponsabilitatea, o virtute.

 51. 51 Cârcotaşu noiembrie 3, 2010 la 10:41 am

  @ teostanc,
  Fals ceea ce susţii. Pensiile militare nu s-au plătit niciodată din fondul de pensii, deci nu au afectat nicio altă pensie.
  De asemenea, n-au nicio legătură cu principiul contributivităţii pe care-l tot invoci papagaliceşte.
  Ele au fost şi încă sunt plătite de la bugetul de stat. Abia prin legea unică se vrea a fi puse în plată din bugetul de asigurări.
  Restul părerilor nu fac doi bani dacă au la bază aceste premise false.

 52. 52 Karakas noiembrie 3, 2010 la 12:33 pm

  @florin m, ce spune Krugman nu este basm. Asa cum am mai amintit aici, dupa cel de-al doilea razboi mondial, SUA au cheltuit sume fabuloase pentru proiecte in infrastructura din bani publici (inclusiv in Europa prin planul Marshal, dar discutia e separata). Cind statele cheltuiesc in economii depresate, se creaza premizele dezvoltarii prin stimularea investitiilor si in sectorul privat. E simplu: oamenii au joburi la proiecte de stat, incep sa consume, sectorul privat devine imediat atent. Creste increderea, sectorul privat incepe sa investeasca si sa angajeze.

  Cum se vede cu ochiul liber, cind statul stringe punga, o stringe si sectorul privat, desi are pungutza plina de galbeni.

 53. 53 teostanc noiembrie 3, 2010 la 3:17 pm

  Dle Carcotasu, bugetul are venituri din taxe,impozite si din imprumuturi externe sau interne. Crezi ca daca se iau de la buget nu se platesc de ceilalti membrii ai societatii?! Papagalul spune ceva ce nu pricepe si acela esti dumneata!

 54. 54 Cârcotaşu noiembrie 3, 2010 la 3:47 pm

  @ Teostanc,
  Mişto, ai descoperit mersu’ pe jos. Da’ distincţia dintre bugetul de asigurări sociale şi bugetu’ de stat ştii să-l faci? Altfel pentru libertarieni care nu mai vor să plătească taxe există Somalia. Exemplu şi loc de refugiu. Succesuri! Da’ ia-l şi pe Băse cu tine.
  Ai dreptate, papagalu’ nu pricepe. Vede orişicine! 😆

 55. 55 teostanc noiembrie 3, 2010 la 5:09 pm

  Dle Carcotasu, cand nu mai ai argumente incepi cu mistocareala, gen Basescu. Apropos, dau un citat din opera d-tale „Da’ distincţia dintre bugetul de asigurări sociale şi bugetu’ de stat ştii să-l faci?” D-le, distinctia este un substantiv de gen feminin si ar fi trebuit sa faci acordul ”stii s-o faci'”
  1. Eu stiu s-o fac dar ambele bugete trebuiesc finantate iar banii nu-i da Papa de la Roma si nici Carcotasu. Te-ai obisnuit sa dai din gura si din mana. Nu mai intru in amanunte, vad ca te depasec.
  2 Nu simpatizez, nici pe Basescu, nici pe Boc dar nu pot sa contrazic de dragul luptei politice si faptele corecte pe care le fac acestia.
  3. Sunt de acord cu ce ai spus despre papagal si ma bucur ca ai totusi simt autocritic.
  P.S Du-te in Somalia si spune-mi si mie cum este.

 56. 56 Ghita Bizonu' noiembrie 3, 2010 la 5:29 pm

  teostanc

  acu privii mai atent poza dvoastra … Par alb , ins matur spre varstnic.
  Nu-i asa ca in tineretea dvoastra ati zis ca armata pe viata nu e dvoastra chiar daca are beneficii materiale bune ?!
  Unii – nu si eu ! – au acceptat contractul. Acu cica nu se poate si de ce … ca iar nu va convine ….

 57. 57 teostanc noiembrie 3, 2010 la 6:29 pm

  Dle Ghita B,
  Asa este, sunt matur catre in varsta. Tocmai de aceea vreau sa va spun ca am apucat bine de tot si timpurile din-ainte.
  1. Militarii nu aveau deloc avantaje, ba pot spune ca aveau mai multe restrictii decat drepturi. Nici gand sa aiba pensii disproportionate fata de restul cetatenilor.
  2. Dar discutia nu a inceput de la dansii. Legea de pensionare pentru unele categorii sociale, printre care si pentru militari nu este armonizata cu putintele tarii, cel putin in prezent. Mai mult, prin prevederile ei lasa cale libera „baietilor destepti'” sa se manifeste ca atare, asa cum am aratat anterior.
  3. Apreciez ca nu m-ati trimes si dvs in tarile calde.
  Cu stima

 58. 58 Cârcotaşu noiembrie 3, 2010 la 7:54 pm

  @ teostanc
  D-le, degeaba încerci s-o-ntorci ca la Ploieşti. Te-am interpelat pentru cele pe care le susţii să zicem în postarea în care-l acuzi pe Itu că nu-nţelege nimic, respectiv https://nastase.wordpress.com/2010/11/01/fmi-candidat-la-premiul-nobel-pentru-economie/#comment-111522 . Nu ai ce argumente să aduci în a mă contrazice, acolo baţi câmpii fără urmă de graţie. Cu asta am încheiat discuţia. A, sigur n-ai scăpat ocazia să te iei de dezacordul pe care l-am „comis”. Nu-i bai, aşa se-ntâmplă când te întrerupi din scris şi revii după un timp mai mare. Pe fond însă reţine că aici s-au discutat problemele astea pe larg. Faptul că vii acum cu „adevărul profund” cum că bugetul de stat se adună din taxe ş-alte alea te cam califică pentru înscrierea la concursul cu premii: „Cine-a inventat mersu’ pe jos”. Succes. 😯 😆

 59. 59 Vasile, noiembrie 4, 2010 la 8:08 am

  Carco,
  Eu te inteleg, ijnteleg pina la un punct si demersul „neterminat” al rezervistilor,apropo nu te-am vazut printre protestatari, spui ca pensiile militarilor nu se trag din fondul de pensii, o chestie normala daca nu contribui la fond nu ai ce cauta acolo, dar ma poti lumina, DE UNDE SE TRAG ?

 60. 60 teostanc noiembrie 4, 2010 la 8:29 am

  Dle Carcotasu, in postarea dlui Nastase era vorba despre obsesia guvernului pentru remedierea dezechilibrelor bugetare. Afirmatiile mele sunt conexate acestui subiect pe cand „mersul dumitale pe jos „este inspirat din cel mai pur spirit basescian. Ramane ca-nainte!
  P.S
  Si spiritului mineriadelor

 61. 61 Cârcotaşu noiembrie 4, 2010 la 10:09 pm

  @ Vasile,
  „Evenimente” recente nu-mi mai permit să particip la aşa ceva.
  Pensiile militare „se trag” din bugetele instituţiilor militare care au case de pensii: MApN, MAI, SRI.

 62. 62 Aya noiembrie 11, 2010 la 10:52 am

  @

  Teostanc

  Postarea ta din noiembrie 4, 2010 la 8:29 am sustine cea mai mare prostie si cel mai mare neadevar cu putinta despre Carcotasu. Cred ca nu te va putea depasi cineva pe acest subiect.

  Stai prost si cu nervii si cu judecata!

 63. 63 Aya noiembrie 11, 2010 la 11:01 am

  @

  Carcotasu

  Il intrebi pe Teostanc daca poate face distinctia intre bugetul de asigurari sociale si bugetul de stat. Imi vine sa rad (m-am lamurit in legatura cu nivelul lui de inteligenta si de cultura).

  Inainte de toate, cred ca ar fi trebuit sa-l intrebi daca are idee ca exista (scuze pentru reductionism!) „doua bugete”. Pot paria ca habar nu are.
  Abia dupa aceea sa le numesti- cel putin, auzind (poate, retinand) denumirile va fi ramanand cu o minimala informatie care sa-l faca sa para mai destept in fata celor cu care bea rachiu „Romulus” (banuiesc ca e un fel de rachiu de pufoaica- am invatat expresia de aici) ca in reclama de la televizor.

 64. 64 teostanc noiembrie 12, 2010 la 10:28 am

  1 Aya, rastalmacesti, reduci, folosesti epitete jignitoare (rusine, continut abject, atac marsav, nerusinare,s.a.) Parca traiesti in obsedantul deceniu si aperi cu manie proletara „in suflet si simtire” cuceririle revolutionare. Ai o mentalitate de veche activista pe taramul culturii. Unde o fi continutul intelectual in postarea d-tale?
  2 Referitor la bugete te informez ca sunt mai multe, dar… surpriza! Toate trebuiesc finantate si banii nu cresc in gradina d-tale! S-au mai stii, poate da, iei premiul Nobel pentru economie si astfel se face si legatura intre postarea ta si subiectul pus in discutie de dl Nastase!

 65. 65 mumu noiembrie 12, 2010 la 11:30 am

  @teostanc

  Bravo, d-le preşedinte al asociaţiei de proprietari „Bloc 33”! Nu te lăsa! Ţin-te băţos! Păi se poate? Să-ţi conteste vastele cunoştinţe în toate domeniile nişte neaveniţi? Tocmai dumitale, un expert în hidroizolaţia Blocului 33 şi în gestionarea trebilor asociaţiei? Păi cine-a mai văzut un aşa specialist ca matale? Performanţa de a acumula un fond de economi al asociaţiei „in valoare de 24865,92 lei care aduc dobanda”, a „unui fond de rulment, actualmente in valoare de 44291 lei” şi a „unui fond de reparatii , actualmente in valoare de 25000 lei” este de valoare excepţională, demnă de un permiu „Nobel pentru pace”.
  Neică, vezi că vaca împunge, nu raţa. Asta doar măcăne şi eventual fuge.
  Dacă vrei să-ţi dai cu părerea într-un domeniu special, cum este cel al pensiilor militare, pune mâna pe cărţi (nu alea de şeptic), studiază temeinic şi abia apoi, cu discreţie, cu modestie, dar mai ales cu bun simţ, dă-ţi cu presupusul.


 1. 1 De ce vrea PDL sa distruga invatamantul romanesc? « Hai ca se poate! Trackback pe noiembrie 1, 2010 la 5:45 pm
 2. 2 De ce răutăţi gratuite? « Popateapa's Blog Trackback pe noiembrie 1, 2010 la 8:02 pm
 3. 3 Fondul de spaga al D.N.A. jefuit de niste “nesimtiti” « Adevarul e dincolo de noi Trackback pe noiembrie 1, 2010 la 9:36 pm
 4. 4 FMI, candidat la premiul Nobel pentru economie (via ministru >> prim-ministru >> blogger) | TEO STANC Trackback pe aprilie 16, 2011 la 6:49 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: