Sa destelenim livezile uscate de portocali(i)

Am fost acuzat de domnul Ioan Oltean de incitare la revolta populara, in urma unei postari de bloc publicata aici zilele trecute. Ar fi amuzant, daca nu ar fi  ingrijorator faptul ca PDL a ajuns  sa-i acuze pe  toti cei care sunt impotriva lor, ca sunt si impotriva interesului national. Aceasta este deja o forma patologica de paranoia, care a mers de sus (vladica era cuvantul pe care nu il gasea domnul Oltean) in jos. L-ati vazut si pe Boc la TVR. Ce mai este de spus?

Cei de la PDL nu pot accepta faptul ca cei care s-au revoltat in ultimele zile au facut-o pentru ca le-a ajuns cutitul la os.  Spun de mult, instabilitatea politica, si dezastrul economic produs de Basescu si de marionetele lui,  din guvern si din parlament, genereaza, inevitabil, tensiuni sociale.  Legea salarizarii „unitare” de anul trecut a crescut discrepantele dintre salarii si a dus la scaderea drastica a veniturilor pentru functionarii publici. OUG 1/2010, pe care domnii de la PDL ne ameninta sa o votam asa cum vor ei, vrea sa legifereze aceste scaderi, folosind un sistem de calcul total in defavoarea functionarilor publici. „Stimulentele” vor fi eliminate, iar o parte infima a acestora ar urma sa fie inclusa in salariu. Un salariu de baza mic, asupra caruia s-a aplicat si o taiere de 25%, pe langa reducerile de anul trecut.

Prin eliminarea stimulentelor, operata prin Legea salarizarii din 2009 si taierea cu 25% a salariilor s-a ajuns la reduceri de venituri de peste 40-50%. Oamenii nu s-au revoltat pentru ce am scris eu pe blog (post-factum!!!), ci pentru ca nu vor sa le moara copiii de foame! Pentru ca nu mai au bani pentru a plati creditele la banci. Conteaza ce scriu eu pe blog, sau ce fluturasi de salarii primesc oamenii? Ii rog pe alegatorii domnului Oltean din Bistrita sa-i explice.

Vorbesc cei de la PDL despre soferi din MFP care au salarii de peste 4000 de RON. Dar aflam oare si ai cui sunt acei soferi, cine, cand si cum i-a adus in minister? Nu, normal ca nu! Dar cand ei vorbesc de doamna care este in greva foamei de peste 50 de zile, spun ca n-au raspundere politica!

OUG 1/2010, in forma de azi, nu va salva pe nimeni, ci va legifera o forma de reducere drastica a veniturilor. Iar efectele sale pot fi amplificate, daca Guvernul va veni (si va veni!!!) cu o noua lege a salarizarii unitare, prin care se vor permanentiza taierile de salarii cu 25% pentru anul viitor.

Lauda adusa acestei Ordonante este o capcana, pentru ca se bazeaza pe minciuni. Intreaga lege a salarizarii pe care Guvernul o anunta este un dezastru si un pericol pentru securitatea sociala. Stimulentele trebuie platite – in baza unor criterii de performanta cu care sunt de acord ca trebuie introduse – iar taierile aberante de salarii eliminate. Dar problema nu poate fi pasata la Parlament, pentru ca acum ea este a Guvernului. Parlamentul nu poate sa curete mizeria lasata de Boc in urma sa, la indemnul lui Basescu.

Ce poate face Parlamentul si trebuie sa faca Parlamentul este sa nu lase sa fie adoptata  o lege a salarizarii unitare care sa arunce Romania in haos. Adica sa o modifice, daca i se permite sau sa dea Guvernul jos inainte de asumarea raspunderii pe o astfel de lege. Guvernul dr Ciomu, specializat in taieri,  trebuie sa plece acasa, cat mai rapid. Daca pot sa curete din mers mizeria facuta, cu atat mai bine.

P.S. L-am auzit pe ministrul Ialomiteanu spunand ca da, se dau stimulentele negociate cu sindicatele, dar doar pe criterii de performanta. Adica unii primesc, altii nu. Altfel spus, i-au pacalit pe cei care au protestat, pentru a-i trimite acasa!

P.S.2. Pentru cei care vor sari sa vorbeasca de principiul „stimulentelor”, le spun de pe acum ca si eu sunt de acord cu principiul. Dar aici vorbim de practica. Iar practica arata ca salariile sunt de 5-6 milioane, iar stimulentele duceau salariile la putin peste 10 milioane. Asa ca va rog sa nu veniti cu ideea „risipei” si a „stimulentelor nesimtite”!

188 Responses to “Sa destelenim livezile uscate de portocali(i)”


 1. 1 Ghita Bizonu' octombrie 14, 2010 la 10:30 pm

  Dvpastra si SOV.
  Totusi o sa va mirati cati pun botu … ca poate totusi Vantu si Patriciu .

 2. 2 alex.dumitrascu octombrie 14, 2010 la 10:41 pm

  Principiul stimulentelor este gresit din punct de vedere moral.
  Inspectorul fiscal are jurisdictie asupra activitatilor pe care le controleaza si prin urmare trebuie sa fie obiectiv. Ori, includerea in venitul sau a unor procente din veniturile ‘atrase” la buget, il face sa fie apriori predispus la abuzuri.
  Inspectorul fiscal ar trebui sa fie remunerat preferential, asemanator magistratilor, si sa aiba si interdictia de a desfasura alte activitati economice.
  Ori in practica, vedeti ca de mai bine de 10 ani, ponderea salariului de incadrare in totalul veniturilor inspectorului fiscal este caraghios de mica.

  Tembelismul guvernamental a desfiintat pana una alta stimulentele, inainte de a le include in salariul de incadrare, sau daca vreti inainte de a mari acest salariu pana la un nivel decent.

 3. 3 Ghita Bizonu' octombrie 14, 2010 la 10:44 pm

  Pai agenturile si elementele declasate au provocat 22 dec 89.
  Ca tovii nu puteau intelege la ce dracu aveam nevoie de caldura . haleala . buleftrica . Deci numa agenturile erau di vina …
  Idea bizara ca daca am fi trait bine agenturile nu ar fi avut nici o sansa nu le-a trecut prin cap …. nici cand treceau gloantele prin ei !
  Asa si PDee de Lambale

  (apropos imi zicea cineva ca in 69 au fost trimisi 40 in specializare in Franta. S-au intors toti 40 …. Oare cati s-ar mai fi intors in … 85 ?!)

 4. 4 Victor V. octombrie 14, 2010 la 11:19 pm

  Reiau aici răspunsul adresat lui Ghiță Bizonu’:

  Și eu cred că trebuie schimbați. Dar prin metode democratice (referendum și apoi alegeri anticipate). Altfel “revoluțiile” îi vor legitima pentru totdeauna. Dacă aș fi în locul d-lui Năstase eu aș fi îngrijorat de simularea de către portocalii a unei revoluții, care să justifice apoi măsuri excepționale (limitarea drepturilor cetățenești).

 5. 5 Paul octombrie 14, 2010 la 11:27 pm

  Domnule Nastase,

  Din punctul de vedere al principiilor constitutionale, taierea salariilor functionarilor echivaleaza cu o expropriere (daca vrem sa admitem ca salariul este un bun dobandit legal, asupra caruia exista un drept de proprietate). Dar exproprierile pot fi hotarate doar „pentru utilitate publica”. Care lipseste in acest caz al reducerii salariilor.
  Alternativa la reducerea ilegala a salariilor ar fi reducerea personalului bugetar. O masura la fel de dureroasa pentru cei vizati, dar macar una corecta, din punctul de vedere al legilor. Din punctul de vedere al datoriilor politice, insa, probabil ca aceasta din urma solutie este o alternativa inacceptabila pentru guvernul actual :).

 6. 6 lupi octombrie 14, 2010 la 11:35 pm

  Am trimis anterior un comentariu ce mi a fost respins . Il reiau si sper ca va fi citit de totzi ce trec pe acest blog[am observat ca doar Ghitza bizonu’ a postat ceva ulterior].IN ACESTE VREMURI DE MARE VANZOLEALA SI TULBURARE – S E C U R I T A T E A [ CEA VANDUTA MARELUI LICURICI] ISI VEDE NETULBURATA DE TREABA SI-L LANSEAZA PE CEL CE VA FI URMASUL SI CONTINUATORUL BASESCULUI. ESTE AMBASADORUL JACUZI, CEL CU JDEMIILE DE VOTURI BASESTI DE LA PARIS, BACONSKI!!!PUN PARIU PENSIA MEA NESIMTITA DE MILITAR , DE 926 DE LEI CA INDIVIDU’ ASTA VA FI URMATORUL PRESEDINTE AL ROMANIEI !!! CINE TINE PARIU’ ?????

 7. 7 Karakas octombrie 14, 2010 la 11:49 pm

  Boc ne anunta ca „probabil” PDL va fi partidul care va scoate tara din criza, in 2012. Mult mai „probabil” ca nu.

  Oare mai tine acest tip de retorica populista de foame? Mai supravietuiesc romanii pina la impartirea micilor electorali?

  As reclama un singur lucru acum, care este un cumul al neputintei si ignorantei guvernarii portocalii: rata mortalitatii infantile ramine cea mai ridicata in Europa, dupa Moldova si Ucraina. Este o drama si o rusine nationala de care compania de fum si sunet Basescu & Boc nu amintesc in discursurile lor din ce in ce mai paranoice despre meritele acestui tip de guvernare. Semn de disperare si teama de minia poporului schingiuit pe nedrept.

  http://www.mediafax.ro/social/romania-are-cea-mai-mare-pondere-a-mortalitatii-infantile-de-pe-continent-7478744/

 8. 8 Terminatoru de insecte octombrie 15, 2010 la 12:39 am

  bani sunt destui in tara asta cu miros de mici mustar si bere , uite sa cam ingrasat nea de la banca nationala pe spatele capsunistilor, oare cum o fi facut miliardele alea din rezerva ? Ia sa dea asa cateva zeci de milioane pt salarii pe luna.
  http://www.zf.ro/eveniment/banii-de-la-fmi-duc-rezerva-bancii-nationale-la-un-nou-maxim-30-de-miliarde-de-euro-5674891/
  pai daca pune nea asta de la banca nationala vo 10 miliarde pe termen in elvetia ca voi politicienii stiti, si eu stiu da nam dar as vrea, la vreo 6 % pe an sau in luxemburg ca cica se da mai mult creca 8%. Pai am scoate 50 de milioane de euro pe luna. Pai ce face nea asta de la banca nationala , se plimba cu ‘cfr’ -u ? no caca pipi nu stiu ce face.
  Pai ba olteneee bagai ba in banci in elvetia, macar 10 miliarde si cu alealalte 20 de miliarde il faci pe Moise Guran fericit.

  @AN
  bere din portocale nu prea merge
  cand vine neica schroeder intrebati-l de semnificatia anului 1516

 9. 9 Terminatoru de insecte octombrie 15, 2010 la 12:42 am

  poate ar trebuii cateva banci 100% romanesti care sa devina atractive asa gen elvetia cu secret bancar pt bani cu diverse mirosuri…, chestii treburi…

 10. 10 Terminatoru de insecte octombrie 15, 2010 la 12:49 am

  BNR==> am gresit. ar scoate castig vreo 60 de milioane de euro pe luna si nu 50

 11. 11 Terminatoru de insecte octombrie 15, 2010 la 1:09 am

  oltean nu e o portocala e un castravete murat, seamana cu murat
  hahahaha hai sa-i zicem la ioan oltean „borat”

 12. 12 blogideologic octombrie 15, 2010 la 6:00 am

  @Daniel spune, în octombrie 14, 2010 la 8:50 am : „Sunt de acord cu patriotismul care doreste binele comunitatii de bastina, intelegand prin aceasta si relatii bune cu vecinii. Nationalismul cauta intotdeauna sa identifice dusmani si vede totul antagonic. Nationalismul sustine doar propagandistic ca vrea binele natiunii, in fapt nu intelege cum sa faca acest bine sau nu urmareste decat accederea la putere a liderilor mai vocali. Ordine mondiala in educatie – asta suna ca naiba, cum spun clasicii. Educatia, cercetarea sunt creare de entropie, nicidecum ordine. De aceea sunt si atat de dificile.”
  Hai să începem cu : „Ordine mondiala in educatie – asta suna ca naiba”. Expresia „Noua Ordine Mondiala a Educatiei” am preluat-o de la http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/noua-ordine-mondiala-a-educatiei-202502.html . Insistam că titlul este interesant. Iar conţinutul articolului este chiar imperativ : „Noua Ordine Mondiala a Educatiei” trebuie să vină din USA! Ei bine, nu sînt de acord. Eu ţin numai la o reformă exact în spiritul ideologiei naţionalismului românesc ce ar face ca şcoala românească să domine cursa între naţiuni pentru „noua ordine mondială în educaţie”. „Noua ordine mondială în educaţie” trebuie să fie interpretată ideologic de naţionalismul românesc. Dumneavoastră mă blamaţi : “Naţionalismul caută întotdeauna să identifice duşmani.” Şi să-i neutralizeze, adaug. Eu provin dintr-o familie de refugiaţi soroceni de pe graniţa de la Nistru. Atât familia din care provenea mama, cât şi familia din care provenea tata erau vechi familii de răzeşi. Era la ei o educaţie de familie transmisă ca un arhetip cultural de la o generaţie la alta: Grija identificării duşmanului şi anihilării sale. Consider că este o datorie de familie pentru mine continuarea acestei sarcini în cea de a doua modernitate a României. Ca doctrină închegată, ideologia naţionalismului românesc se năştea în prima jumătate a secolului XIX, Revoluţia naţională de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu este un exemplu de acţiune întru această ideologie. Ca refugiaţi basarabeni, planificarea din regimul Ion Antonescu (valabilă şi pentru români, şi pentru evrei) ne-a repartizat atunci în Oltenia. Unde exista un adevărat cult pentru Tudor Vladimirescu. Un profesor de istorie oltean de la liceul Fraţii Buzeşti a identificat pentru noi pridvorul, balconul, de unde vorbise Tudor Vladimirescu la Craiova. Casa nu a fost păstrată ca monument istoric, a fost demolată cu primul prilej de comunişti, dar în memoria mea se păstrează, cu umilinţă, acea mărturie despre neamul românesc batjocorit de toţi şi atunci şi acum, în neofanariotism şi neocominternism. Cum să tac ?, trebuie să citesc cu voce tare Vulgata : Ideologia naţionalismului românesc incorporează, –ca pe un acquis cultural european–, ideologia lui Condillac şi Destutt de Tracy. Raportul coordonat în stil neocominternist de Vladimir Tismineţki-Tismăneanu a făcut tot posibilul pentru a şterge din memoria post-1989 a românilor tocmai o valoare fondatoare pentru spiritul nostru modern, anume ideologia naţionalismului românesc. Cum se aplică la învăţământ ? Ne place, nu ne place, există această cursă pentru know how între naţiuni, tot la fel cum înainte exista o „cursă a înarmărilor” uitându-se costurile de oportunitate, motiv pentru care a căzut URSS. Învăţământul românesc trebuie să transmită know how. Ce să mai zic eu acum într-un timp limitat? Ne imaginăm după direcţia de gândire trasată de miniştrii Mircea Miclea – Daniel Funeriu că educaţia pe aiurea, în lumea globalizată, stă mai bine ca la noi. Chestiunea principală ce se observă în toate sistemele educaţionale din lume constă în lipsa de atenţie pentru cultura percepţiei riscului, şi există atâtea categorii de risc! Aceasta ar fi prioritatea învăţământului de la noi, pentru că elementele de know how deprinse în şcoală, chiar în practica managementului ecologic de proximitate învăţată în Agenda 21 a şcolii, –prinsă în structura asociativă nouă legată de structura instituţională clasică a şcolii–, constituie verigile unui important factor de producţie din Noua Economie.

 13. 13 Doru Coarna octombrie 15, 2010 la 6:19 am

  @ Adrian Nastase,

  Eu cred ca ar trebui sa-i invitati pe „colegii” Dvs. din arcul puterii sa mediteze serios la raspunsul ce-l poate primi intrebarea:

  IN CATE FELURI POATE CADE O DICTATURA, INDIFERENT DE CARE ?
  Comunista sau aiurea, precum asta.

  Toate cad la fel: dictatura, de orice fel ar fi ea, este intotdeauna anacronica iar populatia o respinge instinctiv, insa mereu la fel!

  Ioan Oltean si restul nu fac decat sa-si ocupe singuri, tot instinctiv, locurile ce le revin sub ruine… toti joaca aceleasi roluri cu omologii lor din ’89 si fereasca Dumnezeu, cu aceleasi rezultate.

  Problema cu poporul este ca daca o cauti o si gasesti, negresit.
  Eroarea lor este evidenta: cateva latraturi nu pot acoperi o maraiala generala, asta stie orice caine.

 14. 14 gheorghe octombrie 15, 2010 la 7:44 am

  De unde pina unde salarul este drept de proprietate dobindit? pe care angajatorul sa ti-l plateasca chiar daca muncesti sau nu.Salarul este plata muncii tale la angajator,marimea lui depinzind permanent de calitatea si cantitatea muncii depuse si de posibilitatile angajatorului,daca i-ti convine bine daca nu esti liber.Forta de munca este o marfa pe care ti-o vinzi cum si pe cit poti iar angajatorul o cumpare pe cit poate(de putin) si pentru cit timp are nevoie

 15. 15 Doru Coarna octombrie 15, 2010 la 7:47 am

  @ Dle Nastase,

  n-au pacalit pe nimeni ci s-au pacalit singuri, deocamdata doar au promis desi ei poate cred ca au reusit sa-i pacaleasca, dar nu faceti si Dvs aceasta greseala:

  Vedeti, daca le dau stimulentele atunci vor fi greu de convins cei din invatamant, sanatate, interne, transporturi, armata, etc, ca ai lor copii vor trebui sa manance mai prost decat ai celor de la finante…

  O alta gaselnita au rezervat-o celor din sistemul privat: acestia se cred parte a unei alte povesti, insa greva bugetarilor poate bloca statul si diminua veniturile sale, bancile nu vor mai (putea) credita guvernul ramas fara venituri, iar fara profit nu vor mai avea cum sa deruleze platile din privat, deci… cei din privat vor primi ce mai are patronul prin buzunare, daca mai are si daca vrea.
  De ce? Pt ca o banca primeste un ordin de plata, dar ea chiar trebuie sa scoata banii la tejghea pt salarii sau electronic catre comerciantii care accepta cardurile salariatilor din privat, si daca nu are profit din creditele guvernamentale (caci de creditele personale nu mai poate fi vorba) nu va avea lichiditati, deci isi va „rari” platile. BNR va arunca RONi pe piata pt dezamorsarea situatiei sociale si deblocarea platilor si va cumpara valuta, astfel ca pe piata va scade cursul monedei nationale si incepe dezastrul, scade puterea de cumparare si mai mult, etc, etc. QED.

  Cu alte cuvinte trebuie inteles ca intr-o tara nu se poate ca sectorul bugetar sa intre in colaps iar cel privat sa mearga falnic inainte. Nu! Va cade si acesta imediat, e vorba de zile…

 16. 16 Victor V. octombrie 15, 2010 la 8:02 am

  @ Terminatoru’ de insecte

  Am câteva „mici” corecturi (de formă) la comentariile tale:
  – „uite sa cam ingrasat nea de la banca nationala” – corect este „s-a îngrășat nea de la Banca Națională”;
  – „si eu stiu da nam dar as vrea” – corect este „și eu știu, dar n-am, dar aș vrea”;
  – „elvetia”, „luxemburg” – corect este „Elveția”, „Luxemburg”;
  – „se da mai mult creca 8%” – corect este „se dă mai mult, cred că 8%”.

  Ziceai de „țara asta cu miros de mici, muștar și bere” – ai perfectă dreptate. Înainte de a-i da sfaturi guvernatorului BNR în public, nu uita de periuța de dinți.

  Despre „logica” sfaturilor discutăm data viitoare. Acum am nevoie de aer curat.

 17. 17 Ghita Bizonu' octombrie 15, 2010 la 8:07 am

  Slave Titus !!
  lasa-l pe Destut si te rog lamureste-ma : este bine cand entropia creste? Ca parca stia ca e nashpa … de ex ca entropia va duce la racirea oricarui sistem termodinamic …(si omul este un sistem termodinamic si mortii is cam reci …)
  Ca Danie zice Educatia, cercetarea sunt creare de entropie, nicidecum ordine. Mie mi se pare ca le ai cu fizica . Lamureste-ma.

 18. 18 Ghita Bizonu' octombrie 15, 2010 la 8:15 am

  Victor V

  nici eu nu sunt adeptul dezordinii si al „strazii”.
  Insa regimu de azi a inlocuit democratia reprezentaiva parlamentara cu o democratura pseudolegitmitsta prezidentiala . Mai tii minte cum o majoritate p[arlamentara a fost sfidata si s-a impus vointa prstinetiala in modul am fost votata deci io pot sa zic Boc pana faceti voi poc?
  Si opricum situatia va deveni exploziva ….

 19. 19 Al octombrie 15, 2010 la 8:17 am

  Actiunile”acestor indivizi portocalii”,nu le mai cred nici copii de doi-trei ani,care si ei spun ca „insii susmentionati”sunt:-ipocriti;-rupti de realitatile vietii sociale din ROMANIA;-mincinosi[noi vedem „alb,ei spun ca-i negru”…..apropo de MISSA ROBA lu’ „zeus”…acum e cu „z” mic,cand numara „dublu”,90=172!!!si……..inumani.S-auzim si de….. bine!

 20. 20 Harabula octombrie 15, 2010 la 8:37 am

  Salariul mediu în Ministerul Finanţelor este de 2.037 lei, la care se adăugau stimulente de 2.306 lei, adică peste 100%,

 21. 21 Daniel octombrie 15, 2010 la 8:50 am

  @dom’Titus
  Va inteleg revolta si indignarea, numai ca solutia dvs. nu va duce decat la si mai multa suferinta si la inevitabile abuzuri care vor naste alte abuzuri. Trebuie sa acceptati ca nu puteti schimba trecutul (aici nu ma refer la efecte, care trebuie schimbate) si orice ati mai face astazi nu veti reusi sa dati timpul inapoi. Trebuie sa va concentrati pe inlaturarea efectelor (in masura in care este posibil), asupra dvs. si asupra semenilor. Cat despre dusmani aratati-le unde gresesc! Sunteti un om cult si inteligent. S-ar putea ca unii sa va multumeasca. Nimeni care face ceea ce vi s-a intamplat dvs. nu poate fi un om fericit. Neutralizarea dusmanului nu inseamna anihilarea ci recuperarea lui. De multe ori se poate. Daca nu se poate, se poate face neutralizarea in sensul eliminarii capacitatii de a face rau.
  Nu va grabiti catre solutii rapide! De obicei sunt si cele mai proaste.
  Cat despre un tipar educational unic, acesta este exact in extrema cealalta a unei culturi prudentiale. Lipsa diversitatii si a independentei conduce intotdeauna la riscuri sistemice, indiferent de cat de destepti se cred cei care sustin asemenea idei. Practica ii contrazice, fara nici o exceptie!
  Experienta dvs. de viata, chiar daca nu a fost deloc fericita, v-a facut un om intelept si curajos. Puteti sa va folositi calitatile in managementul personal despre care vorbeati intr-o postare anterioara, precum si in indrumarea celor mai tineri ca dvs. care poate au un suflet mare dar nu au experienta vietii.

 22. 22 Vasile, octombrie 15, 2010 la 8:59 am

  Haha,

  Este vorba despre acel Ion Oltean ,preacinstitul dombn care facea sau poate inca face trafic de influenta in cazul energiei ieftine revanduta pe bani grei, sa de acel preacinstit domn care alaturi de faimoasa Roberta numara precum Bula oile din parlament?
  Dl. Adrian Nastase insa transforma printr-o singura fraza , o critica decenta intr-una
  melodramatica citez ” Oamenii nu s-au revoltat pentru ce am scris eu pe blog (post-factum!!!), ci pentru ca nu vor sa le moara copiii de foame” si ntreb ai cui copii sa moara de foame ,ai vamesilor , ai celor de la garda, ai perceptorilor,probabil glumiti.
  Faptul ca sunt privati de un drept cistigat este intradevar un motiv al nemultumirilor
  acestor functionari ,dar pot acestia ,vorbesc de cei mentionati mai sus ,sa se puna in pielea cadrelor didactice, sau in general a cadrelor medicale?

 23. 23 Walt Disney octombrie 15, 2010 la 9:09 am

  E clar că doamnele de la finanțe au fost asmuțite fie de Adrian Năstase, fie de Vântu, fie de Voiculescu. Aia cu foamea e poveste, că doar ne-a calculat Videanu că se poate trăi foarte bine cu 500 RON/lună și le-a explicat și Blejnar că trebuia să facă acumulări sau vânzări anterioare. Eu cred că și Petre Roman poate fi în spatele mișcării…el are antecedente în mobilizarea doamnelor și, spre deosebire de Vântu, rezolvă problema fără lei și fără valute.

  Apropos, ați mai auzit ceva despre raportul la CSAT în legătură cu lovitura de stat a polițiștilor? Aveți vreo legătură cu asta? Cred că vom vedea raportul odată cu informarea Ioanei Băsescu despre vânzările anterioare sau a fratelui Băsescu despre traficul de arme.

  P.S. Dacă nu se poate găsi nici o dovadă a implicării cuiva în organizarea protestului de la finanțe, un singur om este suficient de malefic încât să facă așa ceva fără a lăsa urme. E clar vorba despre domnul Ion Iliescu. Cred că domnia sa ar fi putut aranja protestul la indicațiile lui Stalin, iar legătura dintre cei doi s-a luat prin intermediul lui Aliodor Manelea, care este gata să depună mărturie.

  P.P.S. Protestatarele de la finanțe nu au fost mințite de guvernanți. Toate vor primi stimulentele exact ca până acum. Ieșirea de ieri a ministrului vine la ordinul lui TB, pentru a lăsa impresia celorlalți bugetari că Boc nu a dat înapoi. Se tem de escaladarea protestelor odată cu prima cedare a guvernului. Trebuie spus clar oamenilor că guvernul a cedat și explicată reacția disperată a ministrului. Cei din învățământ au dat deja înapoi prin porcăria cu banderolele albe. Este obligația PSD și a lui Victor Ponta să explice oamenilor , înainte să se răcească momentul, că guvernul a cedat iar acum se teme.

 24. 24 Ghita Bizonu' octombrie 15, 2010 la 9:23 am

  Banc in ton cu vremurile …

  Stresat de (i)responsabilitati, de campania electorala, de injuraturile primite dupa triplarea taxelor si de o casnicie care s-a prelungit deja peste masura, Boc cauta o prostituata de meserie, sa se mai relaxeze si el un pic. Prietenii din SPP ii gasesc trei exemplare: o blonda, o bruneta si o roscata.

  Primul ministru ii spune roscatei:
  – Sunt Prim Ministrul al tarii si Presedintele Partidului …. Cat m-ar costa sa ti-o trag?

  Roscata ii raspunde:
  – Sunt o roscata de lux si lucrez cu 100 Euro/ora.

  Primul ministru o intreaba acelasi lucru si pe bruneta, care ii raspunde:
  – Sunt o bruneta focoasa si lucrez cu 100 Euro/ora.

  In fine, ajunge si la blonda, care-i raspunde:
  – Domnule Prim Ministru, daca reusiti sa-mi ridicati fusta la nivelul preturilor actuale, sa-mi coborati chilotii la nivelul contului meu din banca, sa-mi prezentati o scula la fel de dura ca timpurile pe care le traim si sculata la nivelul costurilor gigacaloriei si mai ales, daca puteti sa ma faceti din vorbe, asa cum ii faceti pe alegatori, atunci pe cuvant ca nu va iau nici un ban!!!

 25. 25 STROE STEFAN octombrie 15, 2010 la 9:29 am

  DOMNULE NASTASE ,DAR CE FACEM CAND LA PUTERE ESTE CINEVA CARE A DEVENIT PRESEDINTE SEMNAND IN FALS CA NU A COLABORAT CU SECURITATEA PE CAND PLESU SPUNE ALTCEVA SI DECI PRESEDINTELE E ILEGAL PRESEDINTE?
  MAI POATE INVOCA IMUNITATEA CAND A OBTINUT_O FRAUDULOS?
  CUM POATE FI DAT JOS UN IMPOSTOR?

 26. 26 eficientaenerg octombrie 15, 2010 la 9:32 am

  Tara lui….Voda! Directorul Băncii Mondiale:” România stă foarte rău şi la angajare-Vor fi necesare mai multe exporturi, în mare parte de produse, dar şi de servicii”.

 27. 27 Iluminatu octombrie 15, 2010 la 9:52 am

  Off topic

  ® TRASE DE PĂR

  1. Zile puţine are cel ce scrie nopţile.
  2. De vrei să te audă toţi… scrie când trebuie să urli.
  3. În pustiul nopţii urletele pot fi amortizate de stelele speranţei.
  4. Pentru nenorocirile pământenilor nu trebuie luaţi ca martori ai apărării Soarele şi Luna
  (de regulă cochetează cu acuzarea Divină).
  5. Nu jura pe Soare că te arzi ; nu jura pe Lună că îngheţi ; jură pe infinit cu drept la replică.
  6. Când dai de Dracu’ e clar că Îngerul Păzitor n-a fost la post.
  7. Spiritul are hrană nelimitată ; nicigând să facă greva foamei .
  8. Spiritul nu ţine burţii de foame.
  9. Din bani nu se poate face ciorbă, invers întotdeauna.
  10. Criza – un aisberg rebel în derivă. Topiţi-l pân’ a nu muri de sete.
  11. Liderul sindical – un lup paznic la oi ce dispere odată cu turma.
  12. Tandemul Băsecu-Boc – un chior călare pe un orb cătând iluzii pierdute.
  13. Legea – adesea o fără-de-lege prezentă la balul mascat al dreptăţii.

 28. 28 happyfish octombrie 15, 2010 la 10:22 am

  Pe de-o parte:
  Am facut armata dupa facultate, asadar toti camarazii aveau un grad mai mare de instruire si o minte mai coapta. Micul dejun era servit la ora 5.55 si de multe ori continea iahnie de fasole (!), care refuza pur si simplu sa intre la ora aia. Urmatoarea masa era o gustare pe la 10.30 si era servita pe campul de instructie. Dupa 3 ore de efort fizic si un mic dejun sarit nimeni nu mai tinea cont de bun simt si incerca sa obtina o portie mai mare, nicidecum sa imparta egal cu celalalt.
  Suntem centrul universului nostru si facem tot ce ne sta in putinta sa ne fie noua bine, cu orice pret, lasand la o parte bunul simt si logica. Si ca sa nu comentati, apreciez ca e vorba de 99% din oameni. Sigur 1% sunt formati din cei care scriu pe forumul asta si alti cativa aievea, care sunt altruisti, chiar si in vremurile astea.

  Pe de alta parte
  Lucrez la o multinationala. S-au dus telefoanele de fite, laptopurile, masinile de firma, bonusurile, nici vorba de mariri salariale, etc. Profitul s-a transformat de 2 ani in pierdere, ca urmare impozitul e zero. Au trecut cateva valuri de concedieri si se pregateste somajul tehnic. Sloganul la moda e : daca nu iti convine gaseste-ti altceva de lucru. Cine stie cate firme sunt in situatia asta…

  Daca ati avut rabdare sa cititi pana la capat, concluzia e ca trebuie sa ne schimbam si noi mentalitatea, indiferent ca lucram la buget sau in mediul privat. Pe de-o parte inteleg furia oamenilor care se tem sa se intoarca la saracia de acum 20 de ani, iar pe de alta parte statul nu mai colecteaza atat de mult si trebuie sa taie de peste tot.
  Criza economica ne-a prins nepregatiti si fiti siguri ca si noi va trebui sa ajutam statul sa o scoata la capat! Poate muncind mai mult…
  Nu am nevoie de comentarii si apelative la adresa mea, faceti comentarii pe tema lansata de Adrian.

  @ Adrian Nastase

  Ai votul meu data viitoare daca il vrei, iti mai dau o sansa! Panteonul politic al anilor postrevolutionari a ramas gol. Depinde de tine sa faci un mit, pentru ca cine va putea sa ne scoata din criza, va avea un loc in istorie!

 29. 30 blogideologic octombrie 15, 2010 la 11:43 am

  @ Ghita Bizonu’ spune: „este bine cand entropia creste? Ca parca stia ca e nashpa … de ex ca entropia va duce la racirea oricarui sistem termodinamic …(si omul este un sistem termodinamic si mortii is cam reci …)”
  @ Daniel
  Eu n-am îndrăznit să fac nişte corecţii la „Educatia, cercetarea sunt creare de entropie, nicidecum ordine. De aceea sunt si atat de dificile.”
  Colegul @ Ghita Bizonu’ are dreptate. Şi iarăşi mă întorc la chestiunea binelui ce rezultă din abordarea ideologică românească. Printre gânditorii noştri de vază, chiar foarte naţionalişti!, trebuie să-l includem şi pe Nicolae Georgescu-Roegen. Şi el vorbeşte despre crearea de valoare, ca valoare din economia politică, –iar mă îndepărtez aparent de la subiect şi intru în teoria culturală, dar aceasta este legată de producţie şi creaţie, la şcoala de la Sfântu Sava pe care Vladimir Tismăneanu o ignoră atunci când combate vehement ideologia naţionalismului românesc, valoarea economică era definită, în acord cu Condillac şi Destutt de Tracy, prin utilitate–, şi spune că valoarea economică în resurse există numai pentru că ele au entropie redusă, creşterea entropiei duce la distrugerea de valoare, iar în final la moarte.

 30. 31 Dragos octombrie 15, 2010 la 12:14 pm

  „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane” in traducere Google:

  Engleză: Get up, George, get up, Ioane

  Rusă: Вставай, Джордж, вставай, Иоанна

  Arabă: الحصول على ما يصل ، جورج ، إنهض ، Ioane

  Ebraică: קום, ג ‘ורג’, לקום, Ioane

  Franceză: Levez-vous, George, levez-vous, Ioane

  Afrikaans : Staan op, George, klim op, Ioane

  Norvegiană: Kom deg opp, George, stå opp, Ioane

 31. 32 Terminatoru de insecte octombrie 15, 2010 la 12:28 pm

  @ victor v

  asta e nivelu tau, citez:

  „Dar este momentul să-l trimită la dracu pe domnul STAT cu tot cu reprezentanții lui și să se ducă să aplice pentru un post într-o firmă privată.

  Încă o dată, îmi pare rău să vă spun, dar editorialul de astăzi este POPULISM în forma cea mai pură.”

  cat de trivial poti sa fi, ai inteligenta unei banane victor v. Ce ai scris tu acolo ? Nimic , atata poti atata faci. auzi domnu STAT …. „STAT” poate scrii asa ca esti securist. NU ar strica o noua revolutie ca sa poate poporu de data asta sa iti arate „STATU”… ce zici victor v c …

 32. 33 Cristi Popa octombrie 15, 2010 la 12:31 pm

  In asta tara…, din pacate, s-a ajuns la:
  1. Portocalii… si restul! Portocalii sunt adepti ai stilului „atotstiutor”, iar totul pleaca de la „Stapanul absolut”!
  2- Comandantul, confunda matelotii dupa nava condusa, cu o natie-ntreaga. Daca masele se revolta, vinovati sunt moguluii. Daca poporul se plange de situatia grea ce sunt nevoiti s-o traiasca, de vina-s guvernarile anterioare, care au dus tara catre saracire. De parca domniile lor…, mai acum fo 6 luni au venit la guvernare. Noi stim ca-n „marinarie”…, in caz de scufundare a navei ultimul care paraseste nava este Comandantul. El chiar isi doreste sa fie ultimul care paraseste aceasta tara? De aceea ne „invita” pe noi sa plecam spre alte zari mai bune? Eu il acuz eu de „sperjur” (http://cpopas.blogspot.com/2010/09/scrisoare-deschisa-catre-traian-basescu.html)

  In loc de…PS!
  I-am trimis Doamnei Udrea, in speranta unei initieri a unui Proiect de Lege a Pensiilor (http://cpopas.blogspot.com/2010/09/propunere-de-proiect-legislativ.html). Le-am dat o idee! Cred ca ar fi „ultimul lucru” pe care l-ar putea face!

  Vai de noi…

 33. 34 casandra octombrie 15, 2010 la 12:33 pm

  @Harabula

  Am vazut si eu (pe Hotnews) documentul cu salariile angajatilor din MFP pentru luna aprilie a.c. Dar acelea sunt veniturile salariale ale celor care lucreaza chiar in minister si sunt dintr-o luna anterioara taierilor cu 25%. Salariile si stimulentele din administratiiile teritoriale sunt mai modeste.

  Apoi, salariul mediu nu spune cati dintre salariati se afla sub acest nivel. Sunt cam 80% dintre ei. De fapt, salariul median si stimulentul median ar avea ceva semnificatie pentru numarul oamenilor afectati drastic de taieri. Iar valorile acestor indicatori sunt mult, mult mai mici decat mediile, mai aproape de valorile aratate aici de dl. Nastase decat de mediile indicate de dvs.

 34. 35 Terminatoru de insecte octombrie 15, 2010 la 12:34 pm

  @Larisa
  nu am scris eu zilele trecute ca Gerhard Schroeder e un papagal. interesant articol 🙂

 35. 36 Vasile, octombrie 15, 2010 la 12:39 pm

  Domn, Harabula va rog fara harabuleli,

  Salariul mediu este cel indicat de dumneavoastra dar care nu se regaseste echilibrat asa cum sugereaza sintagma manipulativ plasata de dumneavoastra in „salariu mediu” adica o cifra care aparent incalzeste deoarece este uniform repartizata salariatilor.Cifra reala se regaseste in diferente salariale de la 1 LA 15 adica de la 4000 roni Director la 270 roni slujbasul de rand , care totusi este majoritarul care va strica manipularea sau media salariala!

  pe talerul unei balante imaginare

 36. 37 Victor V. octombrie 15, 2010 la 12:39 pm

  @ happyfish

  Este cel mai bun comentariu pe care l-am citit vreodată aici!

  M-am îndoit de „homo homini lupus”, pentru că am uitat cum este să-ți fie foame și să nu poți să faci nimic. Ultima dată când am avut senzația asta a fost în armată. Dar acum încep să o simt din nou plutind în aer.

  Citatul de mai sus mi-a bântuit copilăria. L-am văzut prima dată la zece ani, ca dedicație pe o carte scrisă de tatăl meu. Când am întrebat ce înseamnă, mi-a arătat semnificativ biblioteca.

 37. 38 Terminatoru de insecte octombrie 15, 2010 la 12:45 pm

  @ vicor v
  uite de prin presa

  „Economiştii de la ING ne anunţă că Mugur Isărescu a cheltuit 11 miliarde de euro pentru a menţine, artificial, cursul leu-euro. Doar în luna septembrie costurile au fost de 900 de milioane de euro, ceea ce e grav. Ca de obicei, Mugur Isărescu îl ia pe NU în braţe. De unde-o fi învăţat omul ăsta să mintă non-stop? „

 38. 39 adam octombrie 15, 2010 la 1:23 pm

  Scrierea fără diacritice sluțește frumușetea unor cuvine bine alese. Cultivați, vă rog, limba română prin respectarea regulilor de ortografie.

  Potrivit rhttp://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Diacritice, „… lipsa diacriticelor într-un text românesc denotă o gravă lipsă de profesionalism. La fel ca în alte limbi (franceză, germană, maghiară etc.) și în limba română scrierea fără diacritice este inacceptabilă.”.

  Respectarea regulilor conduce la excelență.

 39. 40 M.Voicu octombrie 15, 2010 la 1:53 pm

  @ AN
  „Legea salarizarii “unitare” de anul trecut a crescut discrepanţele dintre salarii”
  • * * * Deci, incitare la revolta popularã. Şi incitare… este şi „o nouã lege a salarizãrii unitare” !
  Le e teamã parlamentarilor (puterii) cã dupã „criterii de performanţã” ne-ar fi clar cã ei vor sã ia salarii iar, şi iar, pentru strângerea aceluiaşi şurub – la care anul trecut au uitat sã facã filetul ? ? ?

 40. 41 blogideologic octombrie 15, 2010 la 1:59 pm

  @ Daniel spune, în octombrie 15, 2010 la 8:50 am :+@dom’Titus
  Va inteleg revolta si indignarea, numai ca solutia dvs. nu va duce decat la si mai multa suferinta si la inevitabile abuzuri care vor naste alte abuzuri.”
  Când am cerut eu ca şi alţii să sufere? Când am pledat eu pentru abuzuri ? Am cerut doar dreptate ! „Bietul român” n-are drepturi ? În „Biblicele”, ideologul naţionalist român Ioan Eliade Rădulescu pleda că noi sîntem „poporul ales” ! Să nu-l cred ? Sînt forţat să-l cred pe HR Patapievici ?

 41. 42 M.Voicu octombrie 15, 2010 la 2:16 pm

  Domnule Adrian Nastase,
  @ Larisa, octombrie 15, 2010 la 10:59am spune: „Intâlnire cu Gerhard Schroeder”
  1) Felicitãri, Domnişoarã cã nu i-aţi fãcut public la unu’ care nu-i pasã de noi !
  2) Vãzui un ziar cu poze care titreazã pe prima paginã cã datoria financiarã pe care o are Germania faţã de România este de miLiaRde – încã de pe vremea domniei lui Carol al II-lea. Întrebat, Adrian Cioroianu, istoric şi fost ministru de externe, carevasãzicã urmã(ri)tor unde-a stat Iorga şi Titulescu ’ce cã nu ştie. Adrian Nãstase o şti ?

 42. 43 florin m. octombrie 15, 2010 la 2:59 pm

  Stimulentele nu duceau salariile la putin peste 10 mil, ci la mult, mult mai mult. Personal, stiu ca itr-o vreme stimulentele se distribuiau tuturor angajatilor, iar acum vreo 2 ani si femeia de servici de la Garda lua peste 20 mil net.
  Nu ma asteptam insa ca Adrian Nastase sa adopte o alta atitudine. Pensionarii si bugetarii reprezinta azi peste 35% din populatia tarii, si probabil peste 60% din votanti. Iata miza.
  Oare PDL a ales de nebun sa si-i puna in cap pe toti acestia ? Este posibil, dar improbabil. Iar un scenariu de distrugere voita a pensionarilor sau bugetarilor nu poate fi sustinut nici el cu argumente. PDL are nevoie de votanti, ca si PSD, pentru a mai putea accede la guvernare.
  Am sa las insa altora speculatiile pe marginea motivatiilor si am sa aduc in discutie un singur aspect : cheltuielile birocratice ale statului roman si finantarea lor.
  Astfel de crize, cum este cea a salarizarii functionarilor publici, scot intotdeauna in evidenta o disfunctionalitate veche, acoperita in trecut printr-o risipa pe care nu neaparat ca ne-o permiteam, dar era posibil sa o savarsim. Risipa de resurse umane.
  Salariile finantistilor, (finante, garda, vama), in sine nu au fost niciodata foarte mari. Ele au mai crescut in perioada 2000-2008, insa nu salariul era motivatia pentru care oamenii trageau sa lucreze in sistem. Stimulentele insa, ajungeau sa duca salariile intre 40 si 80 milioane pe luna net sau chiar mai mult, (depinzand de pozitie). In clar, aceste stimulente sunt cota parte din amenzi si alte sanctiuni fiscale pecuniare. Cu alte cuvinte, statul le-a aratat foarte limpede functionarilor sai calea prin care isi pot rotunji, legal, veniturile. In acest fel, a putut mentine in sistem un numar mare de functionari, absolut necesar aplicarii bezmeticei politici fiscale romanesti, cu zeci de taxe si reguli de tot felul. Toata lumea era multumita. Desigur, mai putin contribuabilul persoana juridica, dar cui ii pasa de ei ? Nu exista control in urma caruia sa nu rezulte o amenda. Motive se gasesc intotdeauna, oricat de marunte. A diminuat asta in vreun fel evaziunea fiscala ? Ma indoiesc, intrucat cei care fac evaziune nu inregistreaza nimic. Nimeni nu ii viziteaza. Greu de dovedit, greu de amendat, nu castigi nimic. Asa ca stimulentele veneau tot din cotizatiile, fortate, ale celor corecti.
  Ce este important aici este modul in care a gandit in permanenta statul roman. Nu i-a trecut prin cap sa simplifice sistemul, sa-l puna in slujba contribuabilului. Nici nu putea, statul roman actual s-a perpetuat ca urmas al celui comunist si pur si simplu il vede pe cetatean la dispozitia lui, nu invers. Il preocupa coercitia, nu servirea si protectia. Era nevoie de o revolutie adevarata, in constiinta si institutii, pentru a se savarsi o schimbare de profunzime.
  Statul roman a inventat doar metode de rafinare si sustinere financiara a unei birocratii supradimensionate, care indeplineste cu succes urmatoarele functii :
  – Transformarea oricarui demers administrativ intr-un cosmar existential
  – Blocarea eficienta sau distorsionarea prin intarziere a numeroase operatiuni desfasurate de operatorii din piata
  – Mentinerea dependentei mediului privat, familial sau productiv, de aparatul de stat.
  – Obtinerea de taxe in vederea asigurarii propriei subzistente, necesara indeplinirii functiilor de mai sus.

  Ei bine, criza economica a micsorat incasarile bugetare si a adus statului o foame de bani care l-a determinat sa se comporte prosteste, canibalistic. Aceste venituri suplimentare asigurau si bugetului o sursa in plus, prin impozite. Stimulentele erau platite, dupa cum spuneam, din « realizari », adica bani luati in plus de la contribuabil, pe langa impozitele ce se pot bugeta. Veneau din surplus. Daca vrei sa incasezi acest surplus 100% la buget, iti lasi zapcii flamanzi, ceea ce-i intoarce impotriva ta. Chiar a statului, desigur, de aceea se si grabeste PSD sa-i recupereze, indicandu-le si inamicul, inainte sa se produca vreo situatie care sa puna sub semnul intrebarii utilitatea intregii tagme. E nevoie de ei in continuare, atat la vot cat si dupa, intrucat nu cred ca vom vorbi, in vreun fel, de o reforma a fiscalitatii in Romania care sa faca de prisos 80% din functionarii fiscali, cum cred ca ar fi firesc.
  Apoi, aceasta masura nu aduce economii bugetului, s-ar putea ca dimpotriva. Fata in fata cu un stapan cu buzunarele cusute si grabit doar sa ia, slujbasii fie vor pleca, (varianta buna), fie vor incerca sa–si ia banii direct de la firme, prin sugerarea amenzii dar neaplicarea ei. Bara-bara, cum se spune.
  Iata de ce masura reducerii cheltuielilor cu angajatii bugetari in acest fel este gresita. Nu poti sa mentii sistemul neschimbat si sa incerci sa-l faci mai ieftin. Toata lumea va fi afectata, pentru ca el nu poate functiona fara anumite costuri. Provoci doar disfunctionalitati mari, iar economia realizata este dubitabila.
  Dar, pentru o reforma adevarata, este nevoie probabil de mai mult decat de o criza de buget. Nu astept nimic de la PSD in aceasta privinta, dar inca nu inteleg cum se gandeste sa finanteze maririle de pensii si mentinerea unui puternic sector bugetar, in paralel cu dezvoltarea sectorului investitional de stat.
  Parca astea erau intentiile.

 43. 44 Ghita Bizonu' octombrie 15, 2010 la 3:00 pm

  Petse fericit

  erau prea blanzi cu voi.. la mine la trupeti iahnia era delicatesa si se inghitea la orice ora …cu supliment . Insa scene ca fiecare ptr el la gustare is cam dezgustaoare. Oirce caprara care se respecta are grija ca imparteala sa se faca mai egal si in mod civilizat. Aprospos am fost si caprar asa ca stiu ce zic (si la noi in batalion de multe ori gradatii mai lasau de la ei .. ca deh noi depuneam mai putin efort decat aia pe care ii puneam sa „asigure” formatia). Adica sa zic asa TR isti cu faculattea terminata , p[oa elevi ofiteri , da erati ca niste pufarezi cu mai putin de 8 clase care trebuiaiu educati ..(aveam un camarad ungur, 4 clase – in 1973!- tzapinar de meserie , care detesta cestia astea intr-un mod patologic. Era in stare sa-si cedeze gustarea unui pufan prea infometat da dadea de pamant cu oricare ins care ar fi incercat sa fure din portia altuia).

  Da am asa o curiozitate – in ce domeniu erste specializata multinationala ta ? Si pe aici ce invarte ? Tot hartii ?! Tacerea ta o sa o consider ca da , ca tot DMH (directia miscarii hartilor , adica birocratie particulara )

 44. 45 Sami octombrie 15, 2010 la 3:05 pm

  Eu ma intreb cand o veni ziua cand salariile minime din Romania sa semene cu cele din U.E. . Spun asta pentru ca romanii sunt foarte discriminati in comparatie cu ceilalti cetateni din U.E. dar preturile practicate pe pietele romanesti indiferent la ce categorie de produse ne referim sunt cel putin comparabile daca nu cumva mai mari decat cele practicate in tarile U.E. Romanii nu mai trezesc respect nicaieri sunt tratati ca niste africani si sunt mult mai munciti decat alti cetateni U.E. si platiti cu mult mai prost decat acestia din urma. Totul, sa fie clar totul tine exclusiv de politicile practicate de-a randul anilor la noi in tara si anume de politici de infometare a cetatenilor si chiar de falimentare sociala a acestora .
  Cand anumiti domni imbogatiti peste noapte castiga milioanele de euroi sau dolari nu se pune problema inflatiei in schimb cand niste amarati trebuie sa traiasca , atat sa traiasca ( cum scrie si in constitutie ) atunci dintr-o data ne paste pericolul inflatiei adica cum s-ar spune -baieti va cam destrabalati – ce mancati in fiecare zi (?) asta-i dezmat curat .
  Nu mai spun ca nu are cum sa functioneze o economie fara consum . Altfel s-ar duce unii in desert sau pe luna si si-ar face afaceri si productie acolo daca nu este important consumul .
  Doar cand ma uit in jurul meu pe strada , in mijloacele de transport samd si vad cate locuinte ar avea nevoie de o toaletare , de o improspatare de o reparatie , apoi cator oameni le-ar prinde bine o hainuta sau un pantof noi , cati copii ar avea nevoie de un computer nou etc. etc . etc. si nu si le pot permite ca abia reusesc sa supravietuiasca cu salariile pe care le castiga pe ore multe de munca . Cum sa faca acesti oameni consum si sa mai fie necesara productia daca sunt platiti ca niste cersetori , parca am fi in timpul razboiului si trebuie sa ne dramuim pe cartele .
  Intreb si eu ?!? Nu poate fi invocat cumva dpdv legal genocidul asupra propriului popor ??? De ce lui Ceausescu i s-a putut invoca genocidul si PDL-ului nu ??? Pentru ca vorbim clar de un genocid. Nu au nici o scuza sa conduca acest popor in asa o mizerie . Ne-am intors inapoi cu cel putin 100 ani. Toata vina le revine in toatalitate acestor mizerabili si incompetenti de la putere . Arata ca niste repetenti care nu si-au facut temele . Ne mai fac si de ras in toata lumea.

  Singura gura de aer pentru romani este munca la negru , evaziunea, economia subterane, economia neagra si cum mai vrem sa le botezam, caci orice banut ajunge la PDL-ei dispare de parca se volatilizeaza . Asta este din pacate singura sansa a romanilor daca vor sa nu faca parte din randurile muritorilor de foame . Si dupa cum mai spuneam mai in gluma mai in serios probabil ca lumea ar trebui sa se gandeasca mai serios la gospodaria de subzistenta, mai ales ca majoritatea romanilor stau bine la capitolul proprietati la tara .

 45. 46 Ioan octombrie 15, 2010 la 3:07 pm

  @ Ghita Bizonu’

  Intr-adevar, nu am ce zice. Si totusi un mic detaliu merita ceva atentie. Ca apelativu’ „distins” nu iti convine?, stiu. Ca formula care incepe cu „nea” te deranjeaza, am aflat. Da’ ce dle, aici un nik-name „este un ogeac din care iese fum”?; mi-am spus eu nedumirit. Este poarta unei case aflata in devalmasie?. Nu, desigur nu sunt. Asa ca, ramai acolo unde esti si lasa trecutul in seama altora. Doar vezi bine ca pana si programele viitorologilor romani realisti au drept tinta domenii din trecut. Asa ca, penduleaza omule, ca miscarea nu e deunatoare sanatatii. Da’ penduleaza cu folos si fara sa carcotesti fara incetare, intre trrecut si trecut; ca prezentul la tine se rezuma, bag sama, la a bate campii fara sa iti pese de temele lansate de amfitrion. Sau esti unul dintre cei pentru care ciulinul este crin, este „parfumul cel mai fin”. Asa ca, ramai acolo unde esti si lasa trecutul in seama altora. Doar vezi bine ca pana si programele viitorologilor romani realisti au drept tinta nivele din trecutul hulit de tine. Asa ca: Salutare …

  PS

  Mi-a placut ” Bancul in ton cu vremurile” Iata ca se poate si o postare la tema; corespunzator ancorata si in realitate.

 46. 47 Karakas octombrie 15, 2010 la 3:20 pm

  „Nu toată lumea va primi stimulente, pentru că nu toată lumea a muncit”, a continuat ministrul Finanţelor.

  Sa intelegem ca exista angajati care nu muncesc, dar primesc salariu? Si cine ar fi responsabil pentru faptul ca in institutia din subordine se intimpla chestia asta?

  Sigur, eu am decupat din declaratia sa, insa contextul si-l face ministrul singur. Este hilar curajul cu care ministrul „soricel” vorbeste despre angajatii sai, dupa ce escorta SPP l-a scos cu mustatile intacte in zona libera la cascaval.

  http://www.mediafax.ro/social/ialomitianu-nu-toata-lumea-va-primi-stimulente-pentru-ca-nu-au-muncit-toti-7478454/

 47. 48 Bibliotecaru octombrie 15, 2010 la 3:29 pm

  @ Adrian Năstase
  Domnul ministru Ialomiteanu a mai vorbit şi despre reduceri de personal, despre închideri de instituţii din subordinea Ministerului de Finanţe, despre trecerea unor atribuţii spre Garda Financiară şi, foarte interesant, domnul ministru Ialomiteanu vorbeşte şi despre externalizarea unor servicii spre firme private.

 48. 49 Ghita Bizonu' octombrie 15, 2010 la 3:42 pm

  Curat sistem pervers coane Fanica !!

  Stimulentu = salar .
  Salaru = prima

  Si gubernu bocciu care luand cunostinta de operberssiune actioneaza ca perversu – in cazu asta era mai indicant sa tai … salaru !!

  Si inca un banc …
  Directoru unui teatru urla :
  Ba aici este ca la balamuc !!
  Mai rau don director !(blonda nervicicoasa iesita de curand de la tratament dupa ce fu parasita si de amantu barosan in punga si celalat de inima)
  ?!!?!!
  La balamuc macar directoru este sanatos !!!

  Si tot pe aici :
  Napoleon am impresia ca suntem la nebuni ..
  Fii serios Bonaparte nebuni sunt aia de afara !!!!!

  Ura si la reforma !! (http://www.youtube.com/watch?v=umgty3qGCcY&feature=related)
  Democratia ei de viata !!!

 49. 50 Dragos octombrie 15, 2010 la 3:47 pm

  @fericitele participante la reuniunea de maine

  dragele mele,

  in momentele de entuziasm general determinat de orice „jos Basescu” soptit de la tribuna, va invit sa dati roata (cu ochii) Salii Palatului si sa va imaginati ca sunteti in postura ghinionistei care, din cauza optiunii pentru o ideologie gresita, se afla, exact in acele momente, in situatia de a auzi culorile si a vedea sunetele din:

  Asa sa va ajute Dumnezeu !

 50. 51 cosmin octombrie 15, 2010 la 3:55 pm

  hahaha…putin peste 10 milioane? serios? un sofer cu salariu de 1000 de lei, are stimulente de 3000 de lei. O bufetiera cu un salariu de 600 de lei, are stimulente de 1800 de lei. asta perfect demonstrabil. deci nu ne mai vindeti verzi-si-uscate, ca-ntotdeauna. (sunt curios daca va aparea comentariul. mira-m-as :D)

 51. 52 happyfish octombrie 15, 2010 la 4:19 pm

  @ Bizonu’

  Domeniu – productie, de acolo vin banii. Nu are rost sa te plictisesc cu detalii.

 52. 53 Vasile, octombrie 15, 2010 la 4:42 pm

  Domnule Ion Olteanu,

  Inteleg ca citind blogul domnului Nastase ati constatat ca acesta, Adrian Nastase, este instigator , parca cunosc termenul de la tov. Nicolae Ceausescu,sau din acea perioada a comunei primitive.
  Ce doresc sa va spun ca Vasile nu este fan A. Nastase dar respecta inteligenta sau chiar nepupulismul „ingamfatului” politician , care de fapt ar trebui sa afiseze ca si Traian Basescu sau ca si dumneavoastra un chip si o atitudine duplicitara a populistului de oriunde!
  Pe un blog, nord american, „Noi Poporul” sau cam asa ceva a aparut o scrisoare adresata presedintelui Obama. Ce ziceti este instigare, sau l-ati auzit pe Obama jenant ca si dumneavoastra sa scoata o asemenea ineptie?
  Hai sa va citez pe scurt pentru ca am dubii ca engleza pentru dumneavoastra poate fi chineza:
  Domnule Presedinte Obama,

  Noi Poporul ,dupa o perioada am decis sa refuzam viziunile dumneavoastra despre aceasta tara!
  Se pare ca nu ne auziti.
  Noi ne-am unit pentru ca sa rezistam eforturilor dumneavoastra antidemocratice de a submina constitutia de a dinamita libertatile cistigate!
  Actionati de parca nu ne vedeti ,deoarece nu ati raspuns cererilor noastre .Noi va reamintim ce a spus presedintele Wilson „Urechile presedintelui trebuiesc sa fie urechile poporului „.
  A venit timpul sa nu mai calcati in picioare abilitatile propriului dumneavoastra popor,capacitatea noastra de a gandi si actiona singuri deoarece noi c redem in puterea fiecarui individ al societatii………………………………………………A venit timpul sa actionam….!
  inchei traducerea din scrisoarea deschisa adresata presedintelui Americii!
  Ce spuneti aveti curaj sa ganditi ,individual, la acest fel de mesaj , este acest
  mesaj instigator????

 53. 54 florin m. octombrie 15, 2010 la 4:46 pm

  Bibliotecaru

  Externalizarea serviciilor reprezinta in sine o idee foarte buna. Este o buna modalitate de a elimina costuri fixe si a scadea birocratia.
  Dar este nevoie de un concept solid si coerent pentru a traduce in practica asa ceva.

 54. 55 Pali octombrie 15, 2010 la 4:53 pm

  Ioan Oltean ? Cine este Ioan Oltean ( vorba lu’ Mircea Badea ) ? Ioan Oltean este un nimeni (aici seamana cu Boc ;un alt nimeni )! Sau cel mult o muratura asortata ,

 55. 56 Pali octombrie 15, 2010 la 4:55 pm

  @ adrian nastase

  FELICITARI pentru conferinta Gerhard Schroeder !!!

 56. 57 Vasile, octombrie 15, 2010 la 4:59 pm

  Bai Ghita mai lasa domnule bancurile politice,

  La o cfea cinci precinstiti cucernici catolici.
  Primul
  – Fiul meu este preot , cind intra intr-o incapere toata audienta i se adreseaza cu „Parinte”
  Al doilea:
  – Fiul meu este episcop cind intra intr-o incapere toata lumea exclama , Sfintia Ta!
  Al treila :
  – Fiul meu este cardinal cind intr intr-o incapere toata lumea exclama,Eminenta Voastra!
  Al patrulea :
  – Fiul meu esta Papa insusi,cind intra intro incapere toata lumea exclama Prefericitule

  Dar tu o indeamna cucernicii pe doamna care nu raspunsese inca….
  – Eu spune doamna am o fata…..Inaltuta, de 1.80 m bust 38D , mijloc 24D,coapse 34 D, cind intra intr-o incapere audienta exclama , Doamne Dumnezeule!

 57. 58 Doru Coarna octombrie 15, 2010 la 5:53 pm

  @ blogideologic, Ghita Bizonashu, Daniel,

  Entropia reprezinta masura cantitatii de caldura schimbata intre un sistem termodinamic si mediul ambiant.
  Expresia ei matematica este: dS = dQ/T , S=entropia, T=temp abs.

  Cum este firesc ca un sistem termodinamic sa se incalzeasca (T creste) cand primeste caldura (dQ>0) se intelege ca variatia entropiei poate fi zero (adica sa ramana constanta daca un corp nu este incalzit, deci la o evolutie adiabatica care nu schimba caldura cu mediul, corpul fiind izolat termic perfect) sau sa creasca, daca primeste caldura.
  Deci entropia poate doar creste in cazul oricarei evolutii, incalzire sau racire, sau poate ramane constanta in cazul sistemelor perfect izolate, care nu primesc si nu cedeaza nimic.

  Cand boul de Funeriu vorbeste despre cresterea entropiei prin invatamant si cercetare, se refera la faptul ca entropia este pusa pe seama cresterii pierderilor de energie spre exterior in urma frecarilor interne datorita cresterii agitatiei moleculare prin incalzire, ceea ce in mintea lui inseamna cresterea dezordinii moleculare. Adica, fie ai crestere de entropie, fie de dezordine !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Probabil stie si el ca scadere de entropie nu se poate, ar insemna contrazicerea principiului 2 al termodinamicii, adica perpetuum mobile.

  Spun ca-i bou pt ca legile si notiunile termodinamicii nu se pot aplica decat sistemelor termodinamice, pentru ca si concluziile lor sa ramana valabile. Este aceeasi greseala pe care o semnalam aici cuiva candva relativ la matematica aplicata in disciplinele economice, trantise o formula pescuita cine stie de unde despre care nu stia nimic si dupa ce l-am corectat s-a apucat sa ma injure…apoi a disparut de pe aici, tipic.

  Pot argumenta considerand ca sistem termodinamic de referinta FEMEIA, si vedeti, ar reiesi ca vara stresata sau iarna relaxata, cucoana tot se dezorganizeaza intern agitandu-se accentuat… see? Daca o pui la congelator insa, traieste infinit! Ha!

  Deci este vorba, ca si in cazul celorlalti portocalii, de oameni cu o spoiala de pregatire dispusi oricand sa vehiculeze termeni mari. Basescu, si mai novice, vazand calculul convenabil al vitezei pumnului sau, l-a facut ministru pt ca stie formule, e destept, adica imparte spatiul la durata unor cadre si afla o viteza convenabila ce-l disculpa pe pirat… Si prostii cred, nimeni nu stie ca acea camera inregistreaza electronic si ca nu memoreaza cadre ci doar modificari de la un cadru la altul pt a face economie de memorie, astfel ca daca nu se misca nimic nici ea nu inregistreaza, iar daca vrei sa vezi inregistrarea, iti va reda imaginea initiala la care se adauga doar ceea ce s-a miscat in timp, reconstituind deci mereu imaginea dupa un algoritm intern din bucati nemiscate de la diverse momente, inregistrate codat, adica digital. Nu exista cadre ci doar un tact care nu dureaza 1/24 sec…
  Dar tocmai d-asta tampitii scapa si chiar au succes, insa numai in fata prostilor. Intelegeti, e imposibil sa-i explici babei rada cum „filmeaza” camera digitala…

 58. 59 Daniel octombrie 15, 2010 la 6:11 pm

  @dom’Titus
  Bizonul face o confuzie intre energia utila conversiei si temperatura. Entropia este 0 la 0 absolut. Deci e tocmai invers. Stiti dvs. ca ar fi altfel?
  In orice caz nu despre conceptul din fizica vorbeam eu ci despre cel din psihologia invatarii. Acumularea de informatie duce in prima faza la o entropie mai mare decat cea initiala. Apoi aceasta revine si trece la un nivel inferior odata cu un salt calitativ. Cercetarea presupune in mod obligatoriu cresterea entropiei in cadrul sistemului informational pentru a putea face saltul calitativ. Este imposibila introducerea de concepte noi intr-un sistem informational fara cresterea initiala a entropiei acestuia. Cat despre moarte, se poate muri si din prea putina entropie daca e sa despicam firul in 4, dar nu asta e scopul. Pe de alta parte educatia prudentiala presupune prin insasi esenta ei capacitatea de a lucra cu sisteme cu entropie ridicata.
  Termenul de „anihilare” pe care l-ati folosit este unul destul de tare. Poate ca de aici am inteles eu ca poate fi vorba si de suferinta.
  Imbatarea cu apa rece nu face bine nimanui. Nu stiu cat de ales e poporul roman, dar stiu ca cel putin in ultima perioada toti il laudau in timp ce isi bateau joc de el. Un prieten adevarat iti spune atunci cand gresesti. Dusmanul te lauda cand gresesti ca sa poata profita de greseala si prostia ta. Napoeon spunea: – Niciodata sa nu iti intrerupi dusmanul atunci cand face o greseala. In momentul actual nu cred ca poporul, ca medie, are motive sa fie mandru de alegerile pe care le-a facut. Diagnosticul corect este primul pas spre vindecare, iar diagnosticul meu este ca poporul roman si-a neglijat si valorile crestine si inteligenta nativa pe care o are din plin. Rezultatele se vad. Ceea ce spun se bazeaza pe teste, nu pe inchipuiri sau pe autoincurajari bazate pe sperante nesustinute.
  Daca ma intrebati pe mine pe cine ar trebui sa credeti eu zic ca pe nimeni. Adunati datele, analizati-le si trageti propriile dvs. concluzii! Valoarea unei afirmatii nu trebuie judecata dupa emitent. Cel mult, in functie de istoricul acelui emitent, in lipsa de timp sau de alte date, puteti face un calcul probabilistic al sanselor ca acea afirmatie sa fie corecta.
  Cat despre dusmani, un desenator celebru, Walt Kelly, a lansat o replica geniala in opera sa: „We Have Met the Enemy and He Is Us”!

 59. 60 Karakas octombrie 15, 2010 la 6:18 pm

  Martin Harris, ambasadorul UK la Bucuresti: „Eu am trei copii şi primeam alocaţii pentru fiecare din fiicele mele, pentru creşterea lor. Iar noul Guvernul britanic a spus: «Scuze! Venitul dumneavoastră este suficient de mare încât să nu mai aveţi nevoie de acest sprijin!».

  Inteleg supararea sa, dar sa prezentam corect proportiile intre problemele create de impunerea de masuri de austeritate in Romania si UK. Si de la ce nivel porneste „suferinta” domnului ambasdor comparat cu cel al functionarului roman.

  http://www.mediafax.ro/politic/martin-harris-guvernul-roman-a-luat-masuri-dure-dar-necesare-si-in-marea-britanie-este-la-fel-7482487/

 60. 61 Ghita Bizonu' octombrie 15, 2010 la 6:29 pm

  Nea Ioane

  mai bine ramai la cretinsimu stiintific (adica soc stiintific ) si nu mai incerca sa ma calci pe bataruri !!
  Tu si viitorologii aia de care pomeninit ati trait pe alta lume si tot pe acolo ati ramas !!!

 61. 62 Victor V. octombrie 15, 2010 la 6:32 pm

  @ florin m.

  Referitor la PSD: încep și eu să cred că partidul din 2000-2004 e cu totul altul decât cel de azi. De la cel de azi, nici eu nu mai aștept nimic bun.

  Mă întreb câte persoane din echipa de conducere a PSD înțeleg cum „fac” banii? Adică au propria firmă sau lucreză într-o firmă privată (care nu e o căpușă de stat)

  Hai să ne uităm la lista Biroului Permanent Național:
  1 VICTOR PONTA
  2 ION ILIESCU
  3 ADRIAN NASTASE
  4 LIVIU DRAGNEA
  5 ECATERINA ANDRONESCU
  6 DAN NICA
  7 GHEORGHE NICHITA
  8 ION TOMA
  9 MARIAN VANGHELIE
  10 TITUS CORLATEAN
  11 RODICA NASSAR
  12 CONSTANTIN NITA
  13 ION PRIOTEASA
  14 ROBERT NEGOITA
  15 ION CALEA
  16 MARIAN OPRISAN
  17 IOAN CHELARU
  18 VALERIU ZGONEA
  19 ADRIAN SEVERIN

  @ Adrian Năstase: ne puteți spune care din persoanele din lista de mai sus au o afacere cinstită, din care să poată trăi, fără să primească ceva de la stat? Hai să începem împreună:

  1. Robert Negoiță
  2. …

 62. 63 i.nicolae octombrie 15, 2010 la 6:35 pm

  Si vreti sa va cred pe cuvant?Daca ne publicati listele de salarii din 2005 pana in 2009 poate da.Parca ziceati ca salariile bugetarilor au ajuns undeva pe la 8 la suta din PIB.Stiu ca unii bugetari vor salarii ca in vest,dar cred ca uita ca traiesc in Romania iar intre salariile tuturor trebuie sa fie o anumita concordanta.Asa si muncitorii,inginerii de la privat ar vrea salarii ca in vest,dar ce ne facem cu productivitatea?Asa ca dl Nastase mai putina demagogie ca e mai bine.

  Sa auzim de bine.

 63. 64 Florea Dumitrescu octombrie 15, 2010 la 6:46 pm

  MILIONARUL-GUVERNANT MUGUR ISĂRESCU
  A CONTESTAT REDUCEREA CU 25% A SALARIULUI SĂU

  Către TOATE ORGANIZAŢIILE SOCETĂŢII CIVILE
  Către TOATE TELEVIZIUNILE
  Către TOATE ZIARELE CENTRALE ŞI LOCALE

  I. CULMEA IPOCRIZIEI

  Milionarul-guvernant Mugur Isărescu a contestat la Uniunea Europenă şi la Banca Centrală Europenă măsura reducerii cu 25% a salariului domniei sale şi a veniturilor angajaţilor BNR – ce le-a fost aplicată de guvernarea dictatorială Băsescu-Boc prin Legea nr.118 din 30 iunie 2010.
  Avem documentul probatoriu: „Scrisoarea de Intenţie” a Guvernului Boc din 9 septembrie 2010 adresată Domnului Dominique Strauss-Kahn, Director General al Fondului Monetar Internaţional, Washington, DC, 20431, S.U.A.
  Pentru informarea corectă a poporului român, rugăm toate televiziunile şi toate ziarele centrale şi locale să publice în întregime, fără nici o modificare, punctul 22 (pagina 8) din „Scrisoarea de Intenţie” din 9 septembrie 2010 (făcută publică de FMI în ziua de 1 octombrie 2010).
  Iată textul punctului 22:
  „ 22. Ne exprimăm angajamentul de a modifica iniţiativele legislative recente care au afectat negativ independenţa băncii centrale şi a autorităţilor de supraveghere din sectorul financiar non-bancar. Pachetul de măsuri de ajustare fiscală, adoptat recent, a inclus banca centrală şi autorităţile de supraveghere din sectorul financiar non-bancar printre instituţiile supuse unor reduceri salariale de 25%, lucru care a subminat independenţa financiară a acestora şi a încălcat prevederile Articolului 130 din Tratatul UE. Banca Centrală Europeană a constatat, de asemenea, faptul că transferul la bugetul de stat al economiilor din fondul de salarii reprezintă o finanţare monetară interzisă a deficitului bugetar. Ne exprimăm angajamentul de a emite o ordonanţă, înainte de mijlocul lunii septembrie, pentru a înlătura prevederile privind finanţarea monetară şi pentru a rezolva problema încălcării independenţei băncii centrale înainte de finalul lunii decembrie.”
  După citirea acestui text milioanele de cetăţeni români se vor convinge de ipocrizia domnului Mugur Isărescu şi a guvernanţilor români, de lipsa lor de cinste şi de demnitate.
  Este inadmisibil şi condamnabil ca într-un document oficial al României în relaţiile cu FMI să apară asemenea afirmaţii iresponsabile.

  II. INDENTIFICARE

  Pentru a nu exista nici o confuzie precizăm că domnul Mugur Isărescu contestatarul este una şi aceiaşi persoană cu Guvernatorul Băncii Naţionale a României.
  Este una şi aceiaşi persoană cu milionarul Mugur Isărescu care în zeci de apariţii publice la toate televiziunile şi în toate ziarele a susţinut să se taie cu 25% salariile la 1,4 milioane salariaţi (profesori, medici, economişti, militari şi alţi funcţionari publici).
  Este aceiaşi persoană care a susţinut să se taie cu 15% pensiile celor 5,5 milioane de pensionari, ajutorul de şomaj a celor peste 700.000 de şomeri, ajutoarele şi alocaţiile sociale la multe milioane de săraci.
  Este aceiaşi persoană care în mai multe discursuri televizate s-a ridicat vehement împotriva Statului Social (consacrat de Constituţie), urmând modelul domnului Traian Băsescu.
  CONFIRMARE: Este aceiaşi persoană, acelaşi milionar-guvernant, care în loc să se zbată pentru problemele grave ale ţării, a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă pentru ca regimul dictatorial Băsescu să-i dea un nou mandat de 5 ani (în total 25 de ani de domnie la BNR), frumos remunerat cu 100.000 lei pe lună din banii publici (1,2 milioane lei pe an, în 5 ani alte 6 milioane lei) şi o înaltă decoraţie pentru glorificarea „realizărilor” sale în agravarea disproporţiilor şi dezechilibrelor din economia românească şi în supraîndatorărea criminală a ţării cu peste 87 miliarde de euro.

  III. MOTIVAŢII ABERANTE

  Reducerea cu 25% a salariului domnului Mugur Isărescu şi a veniturilor salariale ale colaboratorilor săi – conform „Scrisorii de Intenţie” a Guvernului Boc – ar fi produs României următoarele nenorociri:
  A. A afectat negativ INDEPENDENŢA băncii centrale – a BNR;
  B. A SUBMINAT independenţa financiară a BNR;
  C. A INCĂLCAT prevederile articolului 130 din Tratatul UE;
  D. TRANSFERUL acestor reduceri la bugetul de stat a reprezent O FINANŢARE MONETARĂ INTERZISĂ a deficitului bugetar.
  Toate aceste ABERAŢII sunt cuprinse în „Scrisoarea de Intenţie” sub semnătura ministrului de finanţe şi a Guvernatorului BNR Mugur Isărescu, ca şi când instituţia BNR ar fi independentă faţă de România.
  Într-un material separat noi vom analiza mai pe larg aceste aberaţii evidente.
  Un singur lucru este adevărat: reducerea cu 25% a salariului milionarului Isărescu s-a făcut conform Legii nr. 118 din 2010, Art. 2 şi 3. Potrivit acestei legii se reduc cu 25% drepturile de natura salarială de care beneficiază personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare al acestora, inclusiv pentru personalul BNR, ca şi pentru cei circa 1,4 milioane de salariaţi cetăţeni români afectaţi de această lege.
  PRECIZARE. Cei 1,4 milioane de cetăţeni români loviţi de aceiaşi măsură nu au avut posibilitatea să-şi pună semnătura pe o plângere similară la UE şi FMI pentru a exprima durerea lor de oameni profund nedreptăţiţi de regimul dictatorial Băsescu-Boc.
  În ce ţară trăim? Cât mai putem răbda?

  IV. SLUGĂRNICIA DEZGUSTĂTOARE A GUVERNULUI BOC

  ANGAJAMENTUL. În „Scrisoarea de Intenţie” la punctul 22 este înscris, totodată, angajamentul Guvernului Boc de a emite o ORDONANŢĂ „pentru a înlătura prevederile privind finanţarea monetară” şi „pentru a rezolva problema încălcării independenţei băncii centrale înainte de finalul lunii decembrie.”
  Poporul român va trebui să fie informat de acest act de slugărnicie şi de discriminare în favoarea domnului Mugur Isărescu şi a colaboratorilor săi.
  V. RIPOSTA

  Societatea civilă – prin organizaţiile sale – ar trebui să dea riposta cuvenită.
  Cei 1,4 milioane de salariaţi loviţi grav de legea nr. 118 din 2010 – au un argument în plus – pentru a ataca în instanţele judecătoreşti tăierea cu 25% a salariilor lor de către guvernarea dictatorială Băsescu-Boc.
  Dacă UE şi FMI ar dori să ajute cu ceva pe cetăţenii români, atunci ar trebui să intervină pentru ANULAREA reducerii cu 25% pentru toţi cei 1,4 milioane de salariaţi afectaţi de legea nr.118 din 2010; să nu se limiteaze numai la drepturile domnului Mugur Isărescu şi ale colaboratorilor săi!
  Noi vom transmite punctul nostru de vedere atât la Uniunea Europeană cât şi la FMI, ca specialişti, ca finanţişti.

  15 octombrie 2010

  Grupul de Iniţiativă „Reînnoirea”
  Florea Dumitrescu
  Gheorghe Stroe
  Cristian Apostol

 64. 65 Ioan octombrie 15, 2010 la 7:25 pm

  Observ ca se continua intr-o mare veselie vehicularea acelorasi milioane vechi cand in realitate este vorba de niste amarate de cateva sute de lei. Si asta chiar in interiorul unei instittutii in care rigoarea trebuie sa fie la ea acasa. Ba ce aud ma sperie de-a binelea. Auzi, pentru calcularea si atribuirea stimulentelor nu exista o norma tehnica metodologica, o procedura sau chiar un stangaci de algoritm. Cel putin el, cel din urma, are darul, daca a fost creat, sa accepte inlocuirea unor simboluri cu cifrele care reflecta rezultatele muncii unui inspector; sau ce-o mai fi el. Si din macheta unui tabel, in corelatie intima cu algoritmul la care ma refeream, mai lipseste un Enter pe coloana unei foi de calcul Excel. Si astfel suuma ce revine sub forma de adaus, premiu, stimulent, sau cum dracu’ l-o mai chema este gata. Si de aici un contabil cu studii medii aflat in prima lui saptamana de lucru poate transfera datele intr-o aplicatie de calcul drepturi salariale. Sau de ce nu, solutia cea mai civilizata, existenta unei aplicatii IT de calcul salarial capabila sa tipareasca concomoitent cu fluturasul si toate celelalte centralizatoare necesare pentru viramente. Bine, bine, dar existenta acestor sisteme se intalnesc intr-un mediu in care toti salariatii unei institutii au o fisa a postului; ce consfiinteste lista lucrarilor de executat si a atributiilor de exercitat, conditiile in care se infaptuiesc si cu osebire periodicitatea respectiv termenul de realizare. Aici fiind vorba de o activitate diferita, relatii cu tertii, prevederile fisei imbraca unele particularitati. In fine eu cred in existenta la MF unui sistem de sorginte mafiota, in care inspectorul cedeaza, de buna voie, o cota parte din suma care i se cuvine pentru activitatea prestata. In aceste conditii existenta unei norme tehnice metodologice ar impieta major „desfasurarile de transfer pe verticala a unor sume” Iata explicatia sumara a lipsei, nu numai la MF, a unor norme tehnice, proceduri sau a altor asemenea reglementari interne. Despre deznodamantul miscarii de la MF, nu am prea multe de adaugat. Poate doar remarca ca modul in care a procedat acest ministru de doua parale chioare se pliaza perfect pe sabloanele create de sefu’ lor spiritual.

 65. 66 Victor V. octombrie 15, 2010 la 7:37 pm

  @ Adrian Năstase

  Am realizat că întrebarea mea este lipsită de „fair-play”. Este destul de greu ca un om să facă și politică și business în același timp, fără a fi acuzat de conflict de interese. Ajuns acasă, am citit cu mai multă atenție lista și l-am văzut pe dl. Dan Nica, unul dintre cei mai buni și mai eficienți miniștri ai comunicațiilor. De altfel, a fost ultimul Ministru al Comunicațiilor, care să merite această titulatură.

  Dacă acum zece ani, lucrurile au fost mai simple, devenind ministru prin plecarea de la statutul de angajat al Romtelecom (deja companie privată în acel moment), ulterior ar fi fost destul de greu să se reîntoarcă în mediul privat și să continue și activitatea politică.

  Îmi cer scuze încă o dată pentru întrebarea superficială. Totuși, am încercat fără succes, să găsesc pe site-ul PSD ceva care să arate că există în partid, vreo urmă de interes pentru mediul privat.

  Tot ce am găsit au fost câteva denumiri de departamente și nume:
  1. Politici economice și financiare – Ștefan Viorel
  2. Comunicaţii şi societatea informaţională – (fără nume)
  3. Relaţia cu mediul de afaceri şi IMM – Bunea Stancu
  4. Relaţia cu patronatele şi piaţa de capital – Marcu Gheorghe

  Dânșii nu participă la Politica 2.0? Nu au blog, forum, cont de LinkedIn or Facebook sau orice altceva prin care interacționeze cu noi, bizonii doritori de dialog?

  PS: dl. Dan Nica nu are blog? Am găsit doar un site cu CV-ul și articolul din Wikipedia. Iar pe LinkedIn sunt 8 persoane cu numele de Dan Nica, însă niciunul nu pare a fi VP PSD.

 66. 67 dlnimeni octombrie 15, 2010 la 7:40 pm

  florin m.: nu am publicat pe blog degeaba extrasul din comunicatul ANAF potrivit caruia incasarile la buget pe primele 9 luni din 2010 au fost facute in proportie de 100,3%. Consecinta acestui comunicat este ideea ca in acest moment bugetul de stat este suficient de bine alimentat pentru ca tot ceea ce face guvernul in sensul diminuarii veniturilor sa nu fie necesar. Daca nu este asa, atunci cineva minte: fie ANAF, dar nu am vazut ca seful ANAF sa fi fost dat afara si deferit justitiei pentru comunicare de informatii false, fie mint guvernantii in ansamblul lor, adica banii din buget sunt risipiti in directii care ramin obscure cetatenilor, ceea ce ne indeamna sa credem ca sunt furati. Este probabil ca vom afla adevarul in legatura cu modul real in care criza a afectat tara noastra de abia dupa ce actualele forte politice de la guvernare vor fi inlaturate, probabil ca de-abia atunci vor fi dovedite banuielile noastre cum ca in situatia rea de acum a tarii guvernarea a jucat un rol mult mai important decit criza in sine. Fara rautate, banuind ca dumneavoastra sunteti un simpatizant penelist, trebuie sa va amintesc de guvernarea Tariceanu, guvernare in care ideile expuse de dumneavoastra ar fi putut fi aplicate si nu au fost: mai mult, indraznesc sa afirm ca guvernarea Tariceanu a fost una foarte putin liberala. Urmarea, in opinia mea, ar fi aceea ca in primul rind, veti avea de luptat pentru a va impune in peneleu ideile expuse de dumneavoastra. Din nefericire.

 67. 68 Ioan octombrie 15, 2010 la 7:48 pm

  @ Ghita …

  Hai pa! Pe mine nu ma deranjeaza acel „nea Ioane” cu care debutezi in mai noua ta marlanie Ma intriga numai faptul ca am fost pacalit de randurile tale, uneori sprintare. Si cat de repede ti-ai dat in petec dle George, Gheorge, Ghita.

 68. 69 Artistu' octombrie 15, 2010 la 7:50 pm

  @Victor V

  Cand o sa inteleaga si romanu’ ca este nevoie de o clasa politica „de profesie” va fi facut un salt enorm in intelegerea mecanismelor democratice.

  Nu ma pot grabi sa „admir” un bussinesman intrat in politica ( in general, nu ma refer aici la Robert Negoita). Fiecare ar trebui sa se ocupe de ceea ce stie mai bine sa faca, recte unii bani, altii politici publice. Mai degraba m-as intreba ce l-a determinat sa-si schimbe „profilul”. Un bun administrator de firma nu este neaparat si un bun om de stat, isi cunoaste „patratica” lui, cea din care isi obtine profitul.

  Victor V., ar trebui sa te gandesti daca nu cumva cel putin 3-4 oameni de pe lista cu pricina si-au ales „meseria” de po;itician pur si simplu din vocatie.

  Pana acum n-am intalnit bussinesmanul roman care sa se priceapa la politica, tot asa cum n-am intalnit politicianul de cariera care sa fi facut afaceri fara sa fi capusat statul.

  Hai sa ne rezumam fiecare le ceea ce putem face cu adevarat bine si licit. 😉

 69. 70 popateapa octombrie 15, 2010 la 7:56 pm

  Dle preşedinte Năstase.Asa cum mi s-a părut halucinanta inepţia spusa de Ion Oltean,asa mi s-a părut ceva de de neimaginat,atitudinea lui Cristi Boureanu la Realitatea Tv.Părea un om conciliat,cu bun simt şi făcându-şi „mea culpa ” din atitudinea de aroganta a guvernului actual! Oare tot dvastra sunteţi vinovat şi pentru asta ,sau le-a intrat sula in coaste! Discuţia se ducea in legătura cu sporurile din MF.

 70. 71 Pali octombrie 15, 2010 la 8:04 pm

  @ larisa

  Am fost in al doilea rand din fata ta;m-am intors cand te-ai ridicat in picioare….dar nu am vazut pe nimeni in „delir’ dupa intrebarea ta ! Sorry,…si nici nu prea aveau motiv sa fie foarte excitati ! Noi suntem in buda cu totul si ne arde de Moldova….hai sa ne trezim odata….

 71. 72 popateapa octombrie 15, 2010 la 8:08 pm

  Am făcut comentariul inspirat de articolul dvstra. Am revenit şi am citit unele comentarii,ale unor domni mai răutăcioşi. Dlor chestia cu salariile şi pensiile nesimţite este o gogoriţă Boco-basesciana! e drept ca sunt salarii mari ale unor funcţionari sus-pusi! si pensii la fel.obţinute la limita sau sub limita legalitatii. Guvernul prin instituţiile sale trebuie sa se ocupe punctual de fiecare caz! Sunt câteva mii in România!Dar ele se ocupa de dosare politice, gen Adrian Năstase! Oare credeţi ca salariaţii simpli din aceste ministere au prea mult. Nu! Insa a prins acea gogoriţă ! Mai gândiţi si cu capetele voastre! Am o întrebare : Unde este aya si printul. Au absentat la acest articol!?

 72. 73 Viorel Dobre octombrie 15, 2010 la 8:09 pm

  Interesant articol de la cel care in an electoral a tinut deficitul pe la 1% si salariile bugetarilor la 5% din PIB.

  Ma trec incet, incet, fiorii, si-mi dau seama ca daca nu este un articol cu dedicatie, sa-l citeasca bugetarii si sa se simta bine, atunci nu mai este nimic de facut.

 73. 74 Ghita Bizonu' octombrie 15, 2010 la 8:12 pm

  Victor V

  luand lista Pdlista pe cati gasesti ? Videanu bordura de ubica folosinta, Udrea cea cu parcarile , vamesu Blaga ….
  Si ce vrei matae sa gasesti pe lista unui partid social democrat ? mari patroni ?(lasa ca luati la averi … nici lista asta nu prea este scoaila democrata)
  Oricu s-a dus entuziasmu tau social democrta cand au promis pedeleii ceva scaderi de bujet . Asteptari placute intre Poiana Tapului si Sinaia !
  Oricum sunt curios de ce nu va faceti voi un partid si asteptati la altii …

 74. 75 Bogdan octombrie 15, 2010 la 8:13 pm

  Portocalii astia fac o miscare inteligenta facand liste sa dea „stimulente” la finante. Rationamentul e simplu…dezbina si cucereste… exact stilul lui Base!!! Adica nu vor face decat sa le inchida gura unora mai ai dracu ca sa taca in defavoarea celoralalti si sa puna batista pe tzambal in tot scandalul de la Finante. Romanii cum sunt cu foamea-n gat si cu datorii in banci se vor multumi ca au pus mana pe inca o gura de oxigen pentru o luna , doua. Insa Base n-are tata si acum nu mai are nici mama… omoara tot ce prinde si calca in picioare fara scrupule!

 75. 76 Ghita Bizonu' octombrie 15, 2010 la 8:24 pm

  Doru Coarna

  dupa cate tin minte v-am mai cerut lamuriri pe cestia asta. Ma rog io umanist. Asa ca ziceti-o p’a dreapta , dupa parerea dvoastra , cand creste entropia e de bine ?! Ori daca creste insemana o cestere a dezordinii in sistem si degradrea sistemului ?! io tin minte ca acu 30 de ani era de rau ..

 76. 77 dlnimeni octombrie 15, 2010 la 8:26 pm

  Karakas: va multumesc pentru semnal si link. Prima intrebare ar fi de ce dl ambasador a vizitat, la rind, nu mai putin de 5 puncte mediatice importante. Sigur ca dl ambasador trebuie sa isi sustina guvernul tarii sale, de pe urma caruia maninca o piine. Sigur ca este si deranjat de pierderea alocatiei, care este totusi o pierdere a bugetului sau. Ceea ce este mai greu de inteles este de ce dl ambasador face o apropiere – intre situatia Romaniei si Marii Britanii, cind de fapt situatiile sunt complet diferite. In Marea Britanie, nici fostul guvern laburist si nici regina nu si-au mintit poporul cum ca la ei nu va fi criza, comportamentul economic al guvernului laburist nu a avut insa efect pozitiv. Conservatorii britanici au anuntat electoratul ca vor avea de luat masuri anticriza, in alt sens decit cel incercat de laburisti; posibil ca electorii britanici sa nu fi realizat impactul masurilor proiectate – la vremea respectiva – asupra fiecaruia dintre ei, dar sigur ca majoritatea lor relativa a considerat ca nu pot merge mai departe cu laburistii: a fost pina la urma, lasind la o parte tehnicile de campanie electorala, o chestiune de constiinta si de optiune reala, fiindca nu cred ca electorii britanici au votat cum au votat fiindca au primit galeti de plastic, pungi cu zahar ori citeva zeci de euro fiecare; tot asa cum nu au inregistrat, cu siguranta, citeva zeci de voturi pe minut la ambasada lor din Paris. Tot asa cum au dovedit infinit mai putina demagogie si o intelegere mai buna a situatiei. Faptul ca premierul Boc si-a insusit – discursiv – in folosul Romaniei productia de otel a filialei de aici a multinationalei Mittal Steel spune multe: dl Boc putea vorbi despre faptul ca imbunatatirea situatiei din otel ar putea creste incasarile bugetare ale statului roman, dar nu sa afirme ca a crescut productia de otel a Romaniei. Productia de otel al lui Mittal este productia lui Mittal si nu a Romaniei. Nici regina si nici unul dintre guvernele britanice, laburist sau conservator, nu au mintit cetatenii ca ar fi trecut virful crizei. Marea Britanie are industrie adevarata si nu urme de industrie, ca noi. Marea Britanie are economie adevarata si nu o economie ca a tarii noastre. Marea Britanie joaca un joc cu o miza mult mai mare decit cea a Romaniei, ei sunt liderii acelei sfere de coprosperitate economica numita Commonwealth, iar urmarea este ca iesirea din criza a Marii Britanii nu este dorita doar de britanici. Un esec al britanicilor in lupta cu criza poate avea consecinte foarte mari mergind pina la reasezarea unei bune parti a relatiilor internationale: daca unii mai maricei de prin Commonwealth ajung la ideea ca britanicii nu prea se descurca cu criza ori ca britanicii se descurca mai prost ca ei, ori chiar ca britanicii incep a le fi ghiuleaua legata de picior, atunci britanicii ar putea sa o puna de mamaliga. Toate acestea in timp ce guvernantii romani par a nu simti nici un fel de responsabilitate, nici macar fata de tara lor. De aceea apropierea facuta de dl ambasador mi se pare ne la locul el.

 77. 78 Mihnea Georgescu octombrie 15, 2010 la 8:27 pm

  O dedicaţie pentru @ Distinsa Doamnă AYA, însoţită de regretul că nu ne putem vedea mâine în Loja Bloggerilor:

  Cu stimă,

  Doktor Mihnea Georgescu.

 78. 79 Ghita Bizonu' octombrie 15, 2010 la 8:32 pm

  Doru Coarna , Daniel

  Apropos mai era o glumita :
  Cine ii conduce pe conducatori ?
  Entropia !!!

  deci ma rog conventia este ca entropia nu e a buna. Parca se zice a ca entropia va duce la moartea universului.. candva . Acu inteleg ca este buna!
  Si basescu comptetent.

 79. 80 dlnimeni octombrie 15, 2010 la 8:51 pm

  Karakas: sa dau un exemplu personal referitor la de ce se tem britanicii de indieni. In urma cam cu 10 zile, am fost contactat de o firma indiana, spre necazul meu deoarece din anumite motive nu pot discuta cu ei, in timp ce cu romanii trag mita de coada. Ei bine, indienii respectivi s-au dovedit a fi un fabricant de fabrici de zahar care produc, vind si instaleaza in toata lumea 6000 de fabrici de zahar (!) pe an, adica 500 de fabrici de zahar pe luna, adica mai mult de 15 fabrici de zahar pe zi. Departe de a umbla dupa „indienisme” ori „chinezarii” adica dupa chestii ieftine si proaste, indienii umbla sa isi faca pentru fabricile lor un echipament nec plus ultra, de care romanii se feresc ca dracul de tamiie – cautind „chinezarii” spunind ca e scump, desi nu e chiar scump. Dupa doua decenii de asa zisa dezvoltare capitalista, romanii par a nu fi invatat lectia conceputa initial de japonezi si aplicata apoi de taiwanezi, de coreeni,…, iar acum de chinezi si indieni: lucrezi ieftin pina ce iti faci o piata si aduni niste bani, dupa care incepi sa te dezvolti tehnologic. Dezvoltarea tehnologiei va creste preturile, tehnologia se plateste peste tot, dar in acel moment ai o piata a ta pe care sa actionezi. Tin minte ca, prin anii ’75, romanii rideau de taiwanezi in ideea ca vindeau ceasurile facute de ei la kilogram iar radiourile lor cu tranzistori erau calitativ mult sub cele fabricate de a noastra pe atunci „Electronica”: ne mai da mina sa ridem azi de taiwanezi, adica dupa 25-35 de ani?

 80. 81 Hipopotamul gratios octombrie 15, 2010 la 9:03 pm

  Dl Nastase.

  Nu stiu ce sa zic de toate revoltele astea. La televizor arata mai spectaculos decat in realitate. Eu stau mai mult prin centrul Bucurestiului si nu prea vad mare lucru, de Oltean nu stiu mare lucru.
  Nu stiu ce parere aveti de legea noua a educatiei, noi suntem afectati direct de lege. Dar termin la anul si nu cred ca m-ajunge. Nu stiu mare lucru de lege, dar l-am auzit pe ministrul Frankenstein vorbind. E convingator, si are si dreptate in cateva chestii, sistemul e foarte prost in invatamant acum. La Universitate nepotismul si vanzarea de examene e infloritoare, de aia multi vor sa plece, iar eminentii nu au loc de nepotele si de pile. Iar aia de la privat sunt stiuti ca isi cumpara examenele. Multi profesori sunt niste dinozauri, predau niste chestii care nu intereseaza pe nimeni si nu folosesc la nimic. Putini profesori sunt cool si te duci la curs cu placere. Dar pentru unii s-au facut catedre special desi sunt inutile. Poate ne spuneti ce parere aveti de noua lege, dupa congres, as fi interesat sa v-aud parerea. Multumesc.
  N-o sa va suparati ca mai dau si eu cateva postari catre cei care m-au luat in seama.

 81. 82 florin m. octombrie 15, 2010 la 9:08 pm

  Victor V.

  Si parerea mea este ca politicienii romani costa societatea foarte mult si nu prea ii dau nimic in schimb. O costa in modul vizibil, prin cheltuielile ocazionate bugetului, si invizibil, prin traficul de influenta si alocarea preferentiala de resurse. Aceste fenomene nu sunt strict specifice Romaniei, dar sunt exacerbate in cazul ei.

  Din pacate insa, comunitatea romaneasca se dovedeste sensibila in special la subiecte precum cotatia salariului minim ori a punctului de pensie, vazand in negocierea unor niveluri inalte a acestora solutia problemelor. Aceasta dovedeste doar incapatanarea de a crede ca statul este factotumul, alfa si omega, si ca el tine undeva banii ascunsi, trebuind doar sa fie determinat sa-i scoata. Cu asemenea credinte si asteptari, este hranita ascensiunea politicienilor populisti, chiar necinstiti dar suficient de abili incat sa o exploateze si intarita pozitia discretionara a unor institutii menite sa mentina aceasta iluzie in viata cat mai mult. Cu costuri uriase, dar asta pare sa fie in permanenta trecut cu vederea, ignorat chiar.

  O astfel de conceptie aseaza spiritul antreprenorial si initiativa pe nivele inferioare de interes si importanta pe scala valorilor autohtone. Pare ciudat, dar asta are de fapt de face cu desconsiderarea muncii. Adica a efortului creativ, intens si inspirat care il insoteste pe individ in stradania sa de a-si spori bunastarea prin propriile forte. Cei de felul acesta sunt mai curand tolerati, in special pentru a fi taxati. Priviti chioras si catalogati de dreapta pentru ca nu inteleg sa se resemneze cu prezenta costisitoare a unei administratii subordonate politic, al carei rol esential pare sa fie acela de a crea bunastare unei minoritati spoliatoare si de a-si asigura prin mita electorala perpetuarea.
  Cu cateva exceptii, nu cunosc politician roman cu vechime pe care cariera politica sa nu-l fi imbogatit. Rata de reusita este una atat de inalta, incat prin comparatie mediul de business concurential normal pare un cataclism in plina desfasurare.

 82. 83 Hipopotamul gratios octombrie 15, 2010 la 9:12 pm

  Imi pare rau ca nu vin la congres, mi-ar fi placut sa vad. Si mi-ar fi placut sa-i cunosc pe Aya, pe LePrince, pe contele, observator sau pe florin m. Sunt cativa oameni seriosi pe aici, si mi se pare normal ca dl Nastase sa aiba comentatori din astia, chiar daca ei comenteaza ca trebuie sau ii roaga dl Nastase. As fi ras de blogideologic sau de ghita bizon, sau de Sibilla sau Theodora. Sunt tare caraghiosi. Imi place cand LePrince il ia la bomba pe nenea blogideo. Sau cand se cearta cu bizonu. Iar Aya scrie bine si e convingatoare. Dupa astia imi iau notite , bune pentru eseuri. Dar abia am inceput sa postez, mi-a fost nu stiu cum sa vin. Dar am sa mai am ocazii, oate ma inscriu in psd.

 83. 84 Hipopotamul gratios octombrie 15, 2010 la 9:14 pm

  Unde or fi Aya ,LePrince si contele, stie cineva? Se pregatesc de congres? Ca nu mai vad sa posteze.

 84. 85 Hipopotamul gratios octombrie 15, 2010 la 9:16 pm

  D-na Observator

  Am vazut ca e certareata Teodora , dar nu cred ca se ia de mine, eu mi-am spus doar parerea. E enervanta si ciocanitoare.Multumesc.

 85. 86 Hipopotamul gratios octombrie 15, 2010 la 9:19 pm

  ELMMAR

  Am vazut ca le stie pe toate teodora, dar e cea mai enervanta comentatoare. I-am dat si eu o idee. Dar daca ziceti ca si le face singura….. eu ce sa zic? In Universitate avem o vorba pentru astea care prefera singure.
  Ala de-o ia, e sarman barbat , bine ziceti.

 86. 87 Hipopotamul gratios octombrie 15, 2010 la 9:21 pm

  DlVasile

  Pai am inteles ca Teodora nu e membra psd. Nu prea stie ce vrea de la viata, de ce nu se inscrie? Chiar de-ar fi, scrie doar prostii, cu asa mesaj, psd n-are nici o sansa.
  Nu m-asteptam sa ma ia cineva in seama.

 87. 88 Hipopotamul gratios octombrie 15, 2010 la 9:26 pm

  Voi urmari congresul la tv. Mi-ar fi placut sa-i strang mana domnului Nastase. Sunt curios daca au un mesaj pentru tineri. Daca aud, am sa-mi dau si eu cu parerea.

 88. 89 Terminatoru de insecte octombrie 15, 2010 la 11:05 pm

  draga Victor Veverita
  esti tare de tot. In Guvernu actual au fost si sunt fosti oameni de afaceri si cu ce e mai bun. Vezi de magazinu tau de turcisme cu produse expirate. Un om ca tine intelege doar o limba si nu am sa ti-o zic ca sa nu imi cenzureze mesajul.
  Inteleptii credeau mult timp ca totul se poate rezolva cu vorba buna, tu esti o persoana unde nu se poate face asta.

  Solutia pt Romania se numeste: „echilibru” si o gasesti explicata aici:
  http://ioniliescu.wordpress.com/

  tare de tot citez din Victor Veverita:

  ” @ Adrian Năstase: ne puteți spune care din persoanele din lista de mai sus au o afacere cinstită, din care să poată trăi, fără să primească ceva de la stat? Hai să începem împreună:

  1. Robert Negoiță
  2. … ”

  deci baaa Veverita te tragi in sireturi cu AN ?
  Uite sa stii ca si eu stiu ca AN nu e perfect si toti stiim ce a facut si nu a facut. AN e singuru dupa opinia mea care mai scoate tara din rahat si aici ma refer la masele de oameni de care pe tine te doare in …
  Sper ca AN sa renunte curand la idea de a fi antrenor, romanii s-au saturat de experimente.
  O tara nu e formata din minoritatea latrailor de teapa ta Veverita. Aia peste 80% care o duc mai nasol ca inainte de 2004 o sa vina sa iti bata in geam cad dormi in patu tau pe care l-ai partait cu praline primite de la PD.

 89. 90 Spiridus octombrie 15, 2010 la 11:28 pm

  „PSD se angajează ca în prima zi de guvernare să refacă salariile şi să blocheze legea pensiilor” (toata presa).

  Va mai aminiti de promisiunea cresterii, din prima zi a venirii la putere a PSD si PDL, retroactiv chiar (spunea Geoana), a salariilor profesorilor cu 50%? Si Tariceanu zicea ca nu se poate, si Basescu, PSD si PDL ca liberalii nu vor, nu-i intereseaza poporul…
  Mare lucru sa stii ca te poti baza pe cineva!

 90. 91 Gabriela Savitsky octombrie 15, 2010 la 11:28 pm

  Dacă v-ar putea citi Vicente Blasco Ibaniez, v-ar felicita. 🙂
  Cu acest titlu, mi-aţi amintit de o carte dragă adolescenţei mele.
  N-au făcut decât să-i paseze pe angajaţii de la Finanţe. Să-i scoată din minister. Dacă n-ar fi ieşit, i-ar fi evacuat, probabil, cu jandarmii. Teamă mi-e că acest guvern nu numai că e pornit împotriva angajaţilor lui ci chiar îi şi urăşte.
  Este de neînchipuit unde a ajuns România în numai 6 ani. Este greu de imaginat în ce mod vom reuşi să revenim la civilizaţie. Acum doar supravieţuim.
  Vă doresc succes la congresul de mâine.

 91. 92 Fragmentarium Politic octombrie 15, 2010 la 11:52 pm

  Analiza evenimentele internationale releva ca acestea tintesc transformari sistemice in directia realizarii unui nou echilibru de putere mondial, iar atunci cand ideile incep sa circule inseamna ca si lumea va incepe, mai devreme sau mai tarziu, sa se miste. NATO dezbate un nou concept strategic, cu accent pe restrangerea sau chiar abandonarea disuasiunii nucleare, in favoarea scuturilor antiracheta (idee marca Obama). Rusia se pregateste sa se retraga onorabil din Transnistria, rusii fiind deschisi la propunerile UE si SUA de solutionare a acestui conflict inghetat. Iliescu si Schroeder, reuniti la aceeasi masa, sustin idei complementare, ca Rusia sa nu devina membra a UE, dar sa faca parte dintr-o forma de asociere cu aceasta. European Council on Foreign Relations (ECFR) pledeaza pentru trecerea de la “concertul de putere” (al sferelor de influenta post razboaiele napoleoniene, Congresul de la Viena, 1815) la un “concert de proiecte”, in care securitatea europeana sa se sprijine pe UE, Rusia si Turcia. Merkel si Sarkozy urmeaza sa se intalneasca, la Deauville, cu Medvedev, pentru a raspunde, dupa doi ani, chemarii acestuia, din 2008, la o dezbatere privind o noua arhitectura de securitate a Europei. Si lista ar putea continua…

  In toate aceste cautari de securitate si stabilitate exista insa un paradox. Dupa incheierea Razboiului Rece si reunificarea europeana, in urma careia dihotomia ideologica Est-Vest de pe continent a fost inlaturata, toata Europa Centrala si de Est privind spre Vest, inapoia acesteia s-a ridicat un alt zid, desi invizibil, vechea dihotomie, transformata intr-una politica, mutandu-se mai la Est. Consecinta a fost ca Europa a continuat sa fie schioapa, sa se sprijine doar pe un pilon, pe cel atlantic. Desi in mod natural, fizico-geografic, face parte din Eurasia, cea mai mare insula a lumii, Europa a ramas despartita de aceasta printr-o falie geopolitica. Prin pozitia sa mediana, intre spatiul atlantic si cel asiatic, Europa ar trebui, in virtutea globalizarii, sa joace rolul unui interconector strategic, lucru care din pacate nu se intampla. Marile piete si resurse din Orient, catre care Europa sta cu spatele, nu mai pot fi ignorate, cu atat mai mult cu cat acestea ar putea smulge Occidentul din criza in care se zbate. China si India, de exemplu, sunt gigantice si intr-o ascensiune nestavilita. Dar si Rusia si Turcia, prin dublul lor caracter, de tari euroasiatice, pot juca un rol major in stabilizarea si securizarea Europei, asa dupa cum demonstreaza tot mai multe studii de securitate. Chiar daca Rusia si Turcia au alternativa optiunii asiatice, Europa ar trebui sa valorifice in interesul securitatii europene orientarile pro-europene ale actualelor guverne din aceste tari. Concomitent cu consolidarea pilonului euro-atlantic, Europa ar trebui sa-si puna in valoare rolul de interconector geopolitic si geoeconomic si sa-si construiasca cel de-al doilea pilon de sustinere, cel euro-asiatic.

 92. 93 blogideologic octombrie 16, 2010 la 3:24 am

  @ Daniel
  Cine aplică entropia în teoria învăţării ? Ce şcoală din psihologie ?
  Numai bine,

 93. 94 blogideologic octombrie 16, 2010 la 3:28 am

  @ Doru Coarna spune: „Cand boul de Funeriu vorbeste despre cresterea entropiei prin invatamant si cercetare”
  A spus Daniel Funeriu aşa ceva ?

 94. 95 blogideologic octombrie 16, 2010 la 4:25 am

  @ all
  Lucrurile stau extrem de grav la Ministerul Educaţiei din România, unde ministru este Daniel Funeriu, personaj intens şcolit în Occident, şi numit pe această funcţie de către preşedintele României, Traian Băsescu. Daniel Funeriu promitea că va aplica proiectul Mircea Miclea de reformă a educaţiei în România. Or, eu tot pe acest blog, la firul „Lansare carte”, scriam în mai 20, 2009 la 11:00 am : +În psihologie şi educaţie, savantul Mircea Miclea a înlocuit modelul etologic al omului bazat pe reflexele câinelui lui Pavlov, cu modelul robotic al “omului”+. Din ce spune Daniel Funeriu despre „maximizarea entropiei în cercetare şi învăţare”, conchid că el vrea să aplice la educaţia şi cercetarea din România “modelul robotic al omului”. Pentru că acest model de învăţare prin „maximizarea entropiei” este o procedură de inferenţă statistică şi se aplică numai la roboţi, numai la învăţarea de către maşină ! La http://homepages.inf.ed.ac.uk/lzhang10/maxent.html scrie în mod explicit : „This page dedicates to a general-purpose machine learning technique called Maximum Entropy Modeling (MaxEnt for short).” Acum întreb şi eu, numai retoric, câtă minte poate avea acest Daniel Funeriu?, ministerul Educaţiei din România, dacă el confundă învăţarea de către o maşină, deci un robot, cu învăţarea de către un copil din România ! Ori se face iarăşi un experiment nenorocit pe copiii din România, un experiment comandat de duşmanii noştri din exterior (şi în acest caz nu bănuiesc că ar fi de vină Moscova)?

 95. 97 Doru Coarna octombrie 16, 2010 la 6:16 am

  @ Victor V., i. nicolae,

  Boys, voi puneti problema gresit! Venituri de la stat toti avem, intr-un fel sau altul, atata vreme cat statul asta este inca unul social. Atunci cand iei trenul sau autobuzul, astea sunt subventionate de la stat! Cand iti scoti o masea la policlinica, idem. Etc.

  Daca va referiti la firme care sug de la buget, pe alea trebuie sa le cautati in arcul puterii, deci la colegii vostri. Cei de mai sus nu au, luati la un loc in 20 de ani, nici 10% din cat are un Patriciu, dintr-o singura lovitura…de alde Nutzi nu mai vorbesc. Dar asta nu deranjeaza pe nimeni cata vreme niciunul din acestia nu spoliaza bugetul asigurarilor de sanatate si fondul de pensii, iar mai nou pe cel de salarii ale bugetarilor, ba chiar aproape intreg bugetul de stat, e limpede?

  Si ce este rau in a-ti dori salariu ca in vest? Opriti jaful, eliminati birocratia si investiti sanatos si astfel le obtineti instant. Dar priviti: doar nu va inchipuiti ca sumele furate de portocalii din salariile bugetarilor ajung in investitii! Ah da, ajung in pensii ca sunt nesustenabile, dar de ce? Pai nu Basescu si Boc n-au facut ce trebuie dar au facut ce nu trebuie si d’asta a cazut economia care nu mai poate sustine fondul de pensii? I-am pus eu sa umple tara cu panouri 3D cu Basescu, cu geci si pungi pline la alegeri? Nici Obama n-a avut parte de asa ceva…

  Si apropo: ieri Federal Reserve Bank a anuntat public guvernul ca se poate relaxa sistemul fiscal in SUA! Adica au curatat economia de firme care fac bani artificiali, au stabilizat moneda, poate incepe boom-ul! Noi insa nu luam startul, nu, noi trebuie sa-i platim inca 4 ani nota marinarului, FMI-ul, etc.

 96. 98 Daniel octombrie 16, 2010 la 6:39 am

  @dom’Titus
  Nu m-a preocupat niciodata sa aflu ce scoala o face. Eu am invatat despre asta in facultate. Cat despre Funeriu, nu il urmaresc deloc, nu stiam ca sustine marirea entropiei si nici nu stiu daca o intelege.
  Poate ca acest filmulet va lamuri cateva dintre aspectele la care ma refer.
  Daca nu aveti rabdare puteti sari direct la minutul 6’30”.

 97. 99 Doru Coarna octombrie 16, 2010 la 6:48 am

  @ Blogideo., Ghita,

  Ghilimelele se refera la ca spun eu, nu la ce a spus Funeriu…

  Hai sa incerc sa va explic atat cat pot eu de simplu ce este entropia si ce spune ea! Este ceva ce putini inteleg, deci cititi cu atentie:

  Sa spunem ca avem un aparat foto care poate poza atomii unui corp. Pozam un corp aflat la o temperatura initiala. Asta e starea de ordine, adica cea initiala. Acum incalzim corpul: agitatia moleculara creste, iar in cazul corpul cu structura cristalina, agitatia atomilor din nodurile retelei cristaline creste. Insa intre atomi ori molecule sunt interactiuni electromagnetice, astfel ca se franeaza unul pe altul, vecinii intre ei. Energia asta de „frecare” provine din energia pe care o cheltuim incalzind corpul, retineti. Deci el nu se va incalzi destul…
  Acum mai facem o poza a atomilor: asta-i starea de „dezordine” iar energia care s-a pierdut prin „frecari” interne si rearanjari este entropia. Ea se degaja in mediul ambiant.

  Daca inca n-ati inteles, acum urmeaza ideea: racim corpul pana la temperatura initiala, si pozam iar. Atomii ajung in pozitiile initiale insa nu mai vibreaza ca la momentul initial ci mai slab! De ce? Pt ca atat la incalzire cat si la racire, trecerea de la starea initiala de ordine la cea de dezordine 1 si 2 a facut sa se piarda energie prin rearanjarile atomilor, energie ce se vede din diminuarea frecventei oscilatiilor atomilor din reteaua cristalina. Deci, prin conventie, starea initiala era considerata cea de ordine, am incalzit siam obtinut dezordine, am racit si am obtinut o noua dezordine, nu starea initiala… OK?

  Acum energiile pierdute prin rearanjarea permanenta a atomilor si adunate, reprezinta entropia: deci ea nu poate decat creste ireversibil, adica nu poate scade, sau poate ramane constanta daca acel corp este perfect izolat termic pt ca acele energii sa nu se disipe in mediul ambiant.

  Cnsecinta e ca daca incalzesc si racesc in mod tehnic, adica dupa un ciclu repetitiv de oricate ori, un corp, el se va raci permanent pierzandu-si din energia sa interna pana cand poate ajunge spre zero absolut, asa se obtine frigul „adanc”. Apoi sigur, structura atomica si atomii degenereaza si corpul isi pierde atributul fizic de corp,adica vorbim despre altceva.

  Confuzia vine de la faptul ca starea initiala este considerata ca fiind cea de ordine iar starile ulterioare, oricare ar fi ele, de dezordine 1, 2, 3…etc. Poate daca s-ar fi convenit introducerea notiunii de stare de referinta starii initiale si de stari modificate celor ulterioare, notiunea de entropie s-ar fi inteles mai usor, ca si principiile termodinamicii.

  Acum incercati voi sa pricepeti ce-a vrut sa spuna „boul de Funeriu” si veti descoperi cate stie el si ce bine le spune…si daca poti aplica asta invatamantului si cercetarii, deci unor activitati umane.

 98. 100 Vasile, octombrie 16, 2010 la 6:48 am

  Hipo,
  Pai dumneata cine crezi ca-i membru , de la vladica la opinca Printul, Vasile?

 99. 101 Pigmalion octombrie 16, 2010 la 6:51 am

  Adrian Nastase,
  Unde pot vedea Congresul live pe net? Astept link-ul.
  (De asemenea sper si astept din partea sportivilor PSD, participanti la Congres un salut pentru Lucian Bute.Televiziunea nationala nici macar nu l-a transmis in direct. Fiind mintit de primul ministru, Lucian Bute nu a putut boxa in Romania desi Boc i-a promis si ne-a promis asta.”Cred ca tot domnul Iliescu e de vina cu intreaga opozitie, nu-i asa?!”)

 100. 102 Doru Coarna octombrie 16, 2010 la 6:59 am

  @ continuare

  Acum, daca intregul Univers trece prin transformari termodinamice locale, incalziri de la explozii de sori, din ciocniri de galaxii, etc, se cheama ca exista stari de dezordine ale tuturor atomilor din Univers, deci evolutia Universului in timp este ireversibila, dezordinea -in fapt abaterile atomilor de la starea de referinta initiala- creste, deci entropia sa creste, adica pierde din energia interna, si de aici „Teoria mortii termice a Universului”, adica el se va raci pierzand din energiile interne ale tuturor atomilor in spatiu.

  Deci daca lasi un corp in pace, el va ramane la aceeasi temperatura oricat iar dS=0, adica entropia sa ramane constanta. Daca te apuci sa-l incalzesti/racesti, pana la urma el se va raci de tot. La fel si Universul. Iar entropia nu poate decat creste totul fiind ireversibil. Si daca-l vei readuce la temperatura initiala, o vei face tot cu „frecari” ca sa se rearanjeze atomii si tot cu energie pierduta in exterior, deci tot cu crestere de entropie, deci tot cu scadere de energie interna. PUNCT.

 101. 103 Doru Coarna octombrie 16, 2010 la 7:08 am

  Deci entropia nu este o masura a dezordinii moleculare ori atomice, ci o masura a abaterii de la starea initiala de referinta.

  Cand creste entropia nu creste dezordinea, ci inseamna ca esti pe un drum ireversibil si orice ai face nu te mai poti intoarce la starea initiala, ORICATA ENERGIE AI CONSUMA PENTRU ASTA!

  Acum recititi ce spune Funeriu: inv si cerc sunt crestere de entropie (adica pleci pe un drum ireversibil si cu pierderi daca te apuci de asa ceva), „mai degraba decat de ordine” adica o faci in plina dezordine mintala a vrut el sa subinteleaga. Deci profesorii sunt nebuni incurabili!

  Spuneti si voi daca asta-i speech de ministru al invatamantului si daca are el ceva clar in cap. Stie tot atat cat stie si Boc constitutionalism.

 102. 104 Doru Coarna octombrie 16, 2010 la 7:25 am

  @ Ghita,

  sa mai fac si o ultima precizare caci nu doresc sa fiu inteles gresit: eu nu sunt profesor si nu ma deranjeaza cand jigneste tagma profesorilor. Ma deranjeaza cand spune prostii si crede ca toti le inghit.

  De exemplu, el nu spune ca evolutia naturala a societatii omenesti este ireverisibila, nu putem redeveni niciodata pastori, si ca asta inseamna noi stari de ordine si nu de dezordine, e salt calitativ. Nu spune ca in procesul cunoasterii dascalii degaja in mediul ambiant energie, adica eleveaza ireverisibil nivelul de cunoastere al populatiei. Adica nu vrem sa ramanem tampiti ca asa vrea Basescu.

  Eu sunt consultant stiintific profesionist, independent. Daca aveti vreo inventie sau nu stiti sa faceti ceva, va stau la dispozitie. Contra cost.

  Si Ghita, Da! e bine cand entropia creste caci inseamna devenire, adica noi stari de evolutie, dar se face obligatoriu cu pierderi, toata societatea va deveni mai evoluata, toti vor trebui sa invete usor-usor putina carte mai devreme sau mai tarziu. Funeriu vrea altceva, ca si Basescu.

 103. 105 popateapa octombrie 16, 2010 la 7:29 am

  Doamnelor şi Domnilor care faceţi comentarii pe acest blog,va rog puţin respect şi pentru ceilalţi cititori! Renuntati la comentariile prea lungi. De fapt pe un blog este important ce scrie detinatorul blogului! Comentariile trebuie sa fie scurte si concise, nu off topic!Chiar daca sunt la subiect sa fie cat mai scurte. Daca vreti sa spuneti cat mai multe scrieti pe blogurile dvstra si dati pinguri catre cine doriti! Cine vrea citeste! De fapt si aici citesc numai comentariile scurte! Devine insa obositor sa treci numai prin fata celor de lungime mai mare decat a articolului autorului!
  Mulţumesc anticipat!

 104. 106 blogideologic octombrie 16, 2010 la 8:12 am

  @ Daniel
  Văd că în articolul din Wikipedia despre sir Ken Robinson http://en.wikipedia.org/wiki/Ken_Robinson_(British_author) nu se spune nimic, dar absolut nimic despre entropie şi învăţare. La ce curs, şi cine era profesorul care v-a învăţat în facultate despre aşa ceva ?

 105. 107 maca octombrie 16, 2010 la 8:15 am

  Nu exista alta solutie constitutionala, de reducere a deficitului bugetar decat impozitarea progresiva a pensiilor/salariilor, adica a veniturilor si a propietatii(pensia). Asta inseamna o ordonanta de urgenta cel mult. Un blocaj financiar poate fi evitat prin liberalizarea cursului de schimb si eliberarea inflatiei, cumulate cu cresterea salariului minim. In nici un caz indemnizatia de somaj nu trebuie impozitata, ce naiba daca i-ti lovesti masina si incasezi CASACo, te impoziteaza ? E doar o asigurare nu venit/popietate, nimeni nu vrea sa ajunga somer…

 106. 108 blogideologic octombrie 16, 2010 la 8:27 am

  @ all
  Miniştrii Educaţiei din România, aleşi&culeşi de Traian Băsescu, eu aici vorbesc în mod specific despre Mircea Miclea şi Daniel Funeriu ce cred în “modelul robotic al omului”, au adus în actualitate cărţile scrise de marele nostru Vasile Pavelcu (fost profesor universitar la Iaşi): 1/ Drama psihologiei. 2 / Elogiul prostiei. Citez dintr-o recenzie : „Elogiul prostiei anunţă apariţia unei noi specii umane care ne-a invadat şi ne-a sufocat”.

 107. 109 M.Voicu octombrie 16, 2010 la 8:34 am

  @ Pali spune: octombrie 15, 2010 la 8:04 pm „Noi suntem in buda cu totul si ne arde de Moldova….hai sa ne trezim odata….”
  • * * Cu aşa ceva o sã vã treziţi… ca vinul ; „Privegheaţi, cã nu ştiţi când vine…” (Matei). Cine stã în genunchi, nu neapãrat se roagã la Domnul nostru !
  • * * Când în Transilvania a cãzut chinopastea Diktatului de la Viena, Universitatea de la Cluj a fost relocatã, iar în primãvara lui 1944 Alba Iulia a gãzduit Universitatea din Iaşi – sã treacã pârjolul – atunci Maniu tratând la Ankara; 23 august „i-a împlinit” şi neaşteptãrile, previzibile, dar neprevãzute !

 108. 110 Daniel octombrie 16, 2010 la 8:45 am

  @Doru Coarna
  „Deci entropia nu este o masura a dezordinii moleculare ori atomice, ci o masura a abaterii de la starea initiala de referinta.”
  „Da! e bine cand entropia creste caci inseamna devenire, adica noi stari de evolutie, dar se face obligatoriu cu pierderi, toata societatea va deveni mai evoluata, toti vor trebui sa invete usor-usor putina carte mai devreme sau mai tarziu. ”
  Ai explicat mai bine decat mine. As preciza ca, teoretic, putem privi si invers in timp abaterea de la starea initiala, astfel incat sa consideram prima stare ca fiind cu entropie mai ridicata, fata de cea de-a doua.
  Ideea care trebuie retinuta este ca excesele de ordine si de entropie nu sunt dezirabile. Vazand multiplicitatea (numarul de variatiuni posibile) ca entropie si ca fiind un avantaj prin posibilitatile multiple pe care le ofera. Ordinea obsesiva si controlul obsesiv deriva din frustrarea de a nu putea controla pe cineva in viitor (vezi sotul gelos), sunt vecine cu prostia si cu mania care se manifesta prin mecanisme de feed-back pozitiv autoinduse care duc la manifestari violente si in final, (atentie Doru 🙂 ) duc la implozia sub propria greutate, insa produc mari daune celor implicati, fie ei familii, grupuri etnice sau tari.

  @popateapa
  Daca te referi la noi ne scuzi, dar intelege-ne si pe noi! Cand stai foarte mult timp printre cretini mai ai nevoie de cate o gura de aer proaspat. Aici exista posibilitatea. Daca deranjam ne baga la spam si gata!

 109. 111 M.Voicu octombrie 16, 2010 la 8:46 am

  EXCEPTÃRTI – PENTRU CEI CARE SEMNEAZÃ; e dreptul lor ? ? ?
  @ Florea Dumitrescu octombrie 15, 2010 la 6:46pm spune: (extrase, la temã):
  „Scrisoarea de Intenţie” a Guvernului Boc din 9 septembrie 2010 adresată Domnului Dominique Strauss-Kahn, Director General al Fondului Monetar Internaţional… (făcută publică de FMI în ziua de 1 octombrie 2010), punctul 22: „Ne exprimăm angajamentul de a modifica iniţiativele legislative recente (Legea nr.118 din 30 iunie 2010) are au afectat negativ independenţa băncii centrale şi a autorităţilor de supraveghere din sectorul financiar non-bancar… a subminat independenţa financiară a acestora şi a încălcat prevederile Articolului 130 din Tratatul UE. Banca Centrală Europeană a constatat, de asemenea, faptul că transferul la bugetul de stat al economiilor din fondul de salarii reprezintă o finanţare monetară interzisă a deficitului bugetar.”
  • E, pe dracu; D’aia pensiile funcţionarilor UE bat la 12000 iEuro lunar – pe pãmânt !
  • Era o carte: „Aceşti oameni… care conduc lumea”
  • SÃ DESŢELENIM !

 110. 112 Daniel octombrie 16, 2010 la 9:06 am

  @dom’Titus
  Nu va ajuta cu nimic, s-ar putea sa fie lucrari proprii nepublicate ale profesorului (nume important, daca asta va incalzeste cu ceva). V-am oferit acel filmulet ca exemplu de crestere accelerata a entropiei, nu ca justificare. Doru Coarna a inteles perfect ceea ce vroiam sa spun.

 111. 113 Hipopotamul gratios octombrie 16, 2010 la 9:16 am

  Dl Vasile

  Eu nu stiu care e membru, banuiesc ca multi sunt pe aici. Aya cred ca este, iar printul am vazut ca voia sa se inscrie. Sper ca Teodora nu este, ea spune ca nu. Cu membri ca sibilla sau teodora , eu nu m-as inscrie, as avea colege caraghioase. Sunteti membru?

 112. 114 Hipopotamul gratios octombrie 16, 2010 la 9:25 am

  Terminatorul de insecte

  Dl Victor mie imi place ce scrie si are si dreptate intr-un fel. Ar fi bine ca prin partide sa fie si oameni care au cunostinte macar antreprenoriale, sa stie ce inseamna o afacere si cu ce se mananca. Una e sa intelegi afacerile si mediul de afaceri din scaun si una e sa fii direct implicat. PSD mi se pare destul de modern pentru a avea un mesaj si pentru oamenii de business. Negoita nu e un exemplu bun.Esti de la deratizare?

 113. 115 Hipopotamul gratios octombrie 16, 2010 la 9:28 am

  Dl Vasile

  Mi-am amintit, teodora e batrana, n-ar trebui sa se hotarasca odata si sa se inscrie in psd? Poate ii dau ceva de lucru, si asa plange ca n-are.

 114. 116 florin m. octombrie 16, 2010 la 9:45 am

  Karakas

  Lucrurile nu au stat altfel niciodata in Romania.
  Rata de scadere a mortatlitatii infantile in Romania este totusi de 3,7 ori mai scazuta fata de 1965. In aceeasi perioada, in statele actualei UE a scazut de 6 ori. In 1985 era inca de 26,5 la mie, in tara noastra.
  Suntem foarte aproape de Bulgaria, si din acest punct de vedere.

 115. 117 florin m. octombrie 16, 2010 la 9:59 am

  Karakas

  Scuze, acum am vazut oroarea de fraza. Corect este:

  Rata mortalitatii infantile in Romania este totusi de 3,7 ori mai scazuta fata de 1965.

  Si as mai adauga: daca ne gandim si la corectitudinea statisticilor oficiale de atunci, s-ar putea sa fie chiar mai mare scaderea. Cu toate astea, suntem campioni negativi in continuare, fara indoiala.

 116. 118 Hipopotamul gratios octombrie 16, 2010 la 10:05 am

  Dl Bizon

  Ce legatura are social democratia cu lipsa de implicare in afaceri? N-ati vazut, dl Scroeder e mare afacerist, desi social democrat. Ar fi bine sa stie si politicienii ce inseamna sa faci afaceri in Romania.

 117. 119 Hipopotamul gratios octombrie 16, 2010 la 10:08 am

  Dl Bizonul

  Va citesc, ma stric de ras uneori. Imi place cand Printul face mishto de dumneavoastra si nici nu va dati seama. Da scrieti si dumneavoastra mai corect, uneori e cam obositor sa descifrez ce ziceti.

 118. 120 Hipopotamul gratios octombrie 16, 2010 la 10:13 am

  Dl blogideologic

  Ce inseamna proiectul Mircea Miclea in educatie? Va citesc, uneori e interesant ce spuneti.

 119. 121 Victor V. octombrie 16, 2010 la 10:38 am

  @ Artistu’

  „Un bun administrator de firma nu este neaparat si un bun om de stat” – sunt de acord cu dumneavoastră. Pe de altă parte, îmi e destul de greu să cred poți deveni un bun „om de stat”, fară să fi trecut si prin etapele intermediare, adică măcar să fi condus o companie mică sau medie, dacă nu o corporație.

  Din păcate clasa noastră politică (cu mici excepții) pare să-și facă un titlu de glorie din faptul că nu se pricepe la afaceri, ceea ce mi se pare extrem de trist.

  „Pana acum n-am intalnit bussinesmanul roman care sa se priceapa la politica, tot asa cum n-am intalnit politicianul de cariera care sa fi facut afaceri fara sa fi capusat statul.” – perfect adevărat și cred că aici este problema. De asta suntem unde suntem.

  Cred că este momentul, ca politica să fie făcută de oameni care își permit (financiar) și vor să facă acest lucru din convingere, nu de „căpușe” care au drept unic scop îmbogățirea din bani publici.

  Cei care au reușit să facă suficient de mulți bani încât să nu mai fie nevoiți să trăiască din salariu au datoria morală să dea ceva înapoi societății. Este cert că doar plătind impozite (substanțiale în România), nu fac suficient pentru societate. Banii sunt volatilizați de „căpușe”.

  Vi se pare Elena Udrea este o femeie de afaceri de succes? Arătați-mi o singură afacere a acesteia în care să nu fi fost implicat statul. Din cauza ei și a altora ca ea (Blaga, Videanu, Boureanu, etc) există percepția stupidă că oamenii de afaceri, care au intrat în politică, trebuie să fie „de dreapta” și sunt corupți.

  În ce mă privește, deși nu trăiesc din salariu, nu simt că aș fi „de dreapta”. Mă simt mult mai aproape din punct de vedere ideologic de PSD (în special cel din 2000-2004) și de dl. Adrian Năstase. Deși nu am timpul necesar pentru a face „politică de partid”, găsesc că Politica 2.0 (lansată aici de gazda noastră) este o modalitate foarte elegantă și eficientă de a contribui cu ceva la „binele public”.

  Mai rămâne ca modelul domnului Năstase să fie preluat de întrega conducere a PSD-ului. Așa cum am spus și în comentariul precedent, mi-ar plăcea să am dialog și cu șefii de departamente. Ar fi ocazia perfectă să vedem și potențialul intelectual al acestora.

  Mă întreb dacă ar fi posibil ca domnul Năstase să-i invite aici pentru discuții.

 120. 122 M.Voicu octombrie 16, 2010 la 10:53 am

  @ maca octombrie 16, 2010 la 8:15am spune: „Nu exista alta solutie constitutionala, de reducere a deficitului bugetar decat impozitarea progresiva a pensiilor/salariilor, adica a veniturilor si a propietatii(pensia).”
  • * * * Ca sã ce ?
  • Aud cã Primarul din Hunedoara contracteazã lucrãri cu cheltuieli de demolare a furnalelor. Ca sã ce – decât ca sã „toace” bani ?
  • Primarul Onţanu a cheltuit bani sã scoatã statuia „1907” din Piaţa Obor. Aici, nu ca sã ce, ci dece ?
  • Se tot transmite la radio o reclamã de cheltuieli pentru informaticã a Min.Dezvoltãrii, între care baza de date a pensionarilor MAI. Aici nu întreb ca sã ce, ci cui îi trebuie – alţii decât cei care o au deja ?
  • @ Hipopotamul gratios octombrie 15, 2010 la 9:03pm spune: „pentru unii s-au facut catedre special deşi sunt inutile.” … N’o fi vreo situatie a lor ?
  • @ florin m. octombrie 15, 2010 la 9:08pm spune: „politicienii români costã societatea foarte mult si nu prea îi dau nimic in schimb.” … deşi ei tot schimbã „legile unitare” prin succesive asumãri de rãspundere, fãrã;
  • @ florin m. octombrie 15, 2010 la 4:46pm spune: „Externalizarea serviciilor reprezintã în sine o idee foarte bunã”
  * * * Cine are capital, vrea sã facã profit. Cine-şi reduce activitãţile externalizând unele dintre ele, îşi poate menţine profitul dacã în activitãţile ce-i rãmân obţine un profit mai mare ; doar de la un nivel încolo omu’ poa sã mãnânce la restaurant !
  Dacã nu obţine un profit mai mare… înseamnã cã e bugetar, adicã lucreazã pe capitalul altuia ! Când s-au fãcut externalizãri nu au scãzut cheltuielile – ba chiar au crescut; N-OR FI FOST „CRITERII DE PERFORMANŢÔ PENTRU MANAGERI ? Cum externalizarea trebuie propusã de managerii care au avut în sarcinã acele activitãţi – pe care nu le-au putut controla – cum vor controla ei contractanţii activitãţilor externalizate ? (aici ar merge un emoticon !)

 121. 123 Victor V. octombrie 16, 2010 la 11:02 am

  @ Ghiță Bizonu’

  Cred că am răspuns la întrebările tale în comentariul adresat Artistului. Nu sunt fan al PDL-ului. Dimpotrivă. Pe de altă parte găsesc sintagma „sărac, dar cinstit” ca fiind stupidă și comunistoidă. Pentru că sugerează că oamenii bogați sunt necinstiți apriori. Prostia asta împreună cu „nu ne vindem țara” sunt lozincile care ne-au furat zece ani din viață. A fost nevoie să vină guvernul Adrian Năstase pentru a arăta că participarea capitalului străin înseamnă COLABORARE nu luptă economică.

  „Oricum sunt curios de ce nu va faceti voi un partid si asteptati la altii” – motivul este evident (poate nu pentru bizoni). Sunt simpatizant PSD și Adrian Năstase. E drept că nu-i agreez pe Victor Ponta și Ion Iliescu, pentru viziunea economică limitată. Dar îl respect pe Ion Iliescu pentru contribuția la crearea unui stat democratic și a unei constituții echilibrate. Iar cadrul democratic constituțional este cu mult mai important decât viziunea economică.

  În plus sunt legat afectiv de PSD (FDSN). Cu 20 de ani în urmă am lipit afișe și am participat la campaniile electorale ale FSN și apoi FDSN. Îmi place să cred că și acum, prin comentariile (uneori critice) am o contribuție minoră, dar utilă.

 122. 124 dlnimeni octombrie 16, 2010 la 11:24 am

  Popateapa: va rog sa aflati, daca nu v-ati imaginat pina acum, ca normele pe acest blog sunt stabilite de proprietarul sau si nu de comentatori – si mai ales de unul singur ori de 2-3. Cred ca ati venit aici in mod voluntar, ca nu depindeti de nimeni si ca nu va tine nimeni aici cu forta, ca puteti trece peste comentariile lungi si ca puteti invirti de 2-3 ori rotita de la soarece ca ajutor in trecerea respectiva. V-ati simti bine daca aceia care comenteaza pe blogul dumneavoastra ar incepe sa va faca ei regulile?

 123. 125 Victor V. octombrie 16, 2010 la 11:44 am

  @ florin m.

  Ai perfectă dreptate! Avem un cerc vicios în care politicienii se imbogățesc furând, devenind astfel un exemplu pentru cei mai tineri, care aleg să fie politicieni și nu antreprenori. Cam așa arată „dreapta” românească. Iar stânga arată la fel de rău: „sărac și cinstit” și „nu ne vindem țara” au fost înlocuite cu „moarte patronilor exploatatori” și „protejați bugetarii și pensionarii”.

  Încep să mă gândesc că poate Bizonu’ are dreptate și este necesar un alt partid. Deși sunt atâtea fantome pe scena politică: Partidul Conservator, UNPR, chiar și PNL, plus copii PDL-ului, care stau să se nască. Din păcate, politicienii populiști beneficiază de o resursă inepuizabilă: impozitele noastre, banii împrumutați, la care se adaugă întreg aparatul de stat.

  PS: E dificil să ai dialog cu un alter-ego. Mi-e jenă că trebuie să încep fiecare raspuns aprobând tot ce ai spus, însă mi-e imposibil să găsesc macar o idee unde nu sunt de acord cu tine.

 124. 126 Ghita Bizonu' octombrie 16, 2010 la 12:54 pm

  Doru Coarma
  multumesc.
  Insa am unele reverve cu evolutia societatii .. uneori sunt pierderi masive .

 125. 127 blogideologic octombrie 16, 2010 la 1:00 pm

  Un neocominternist : +simbolurile progresului si ale modernitatii au fost „deconstruite”.[…] Un exemplu elocvent: refuzul obstinat al celor mai multi de a folosi sintagma „rom”.+ , scrie Cristian Pîrvulescu http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/banalizarea-raului-202633.html . Citim în fraze succesul unei ideologii cominterniste. Aceasta ideologie declarat pro-rroma a fost iniţiată de bolşevicul rus Nikolai Buharin la terminarea primului război mondial, când România nu fusese complet epuizată de forţe pentru că intrase târziu în război, aceasta prin atitudinea cunctator-evaluatoare (wait and see) a politicienilor români care aşteptaseră înţelept să vadă care parte va fi învingătoare, abia apoi decideau să lege destinul României de Antanta. Devenea posibilă Unirea cea Mare, în limbajul sincer al copiilor de atunci ea fiind numită “România dodoloaţă”. Desi era doar un fragment din Romania Neoacquistica iniţiată de Mihai Viteazu (reamintesc ca statul unit de Mihai Viteazu avea frontiera răsăriteană pe rîul Nipru, nu pe Bug ori Nistru!), duşmanii nostri externi văd Unirea cea Mare de la 1918 ca pe un imperiu numit România Mare ! Ideologul Cominternului, scriitorul bolşevic Nikolai Buharin, are primul viziunea acestei ameninţări pentru Rusia Meridională sau NovoRossiia, o construcţie geopolitică artificială ce apărea ca o consecinţă nelegitimă a Tratatului pro-Rusia din 1774 de la Kuciuk Kainargi care nega în mod absolut drepturile noastre! Tot Nikolai Buharin creează şi soluţia, dovedită relativ eficientă, pentru a contracara România. Cominternul inventează limba artificială romani/romanes după modelul unui limbaj artificial din India, sanskrita, tot Cominternul inventează denumirea rroma pentru etnia pe care Puşkin o denumea istoriceşte foarte corect “ţîganî”, de asemenea în Uniunea Sovietică se tipăreşte ca simulacru literatura în limba artificială romani/romanes, în vreme ce literatura în limba română era strict interzisă ! La fel cum poemul lui Puşkin impunea în lumea occidentală convingerea că Basarabia era populată de ţîganî iar nu de români, tot la fel ideologia buharinist-cominternistă impune Occidentului convingerea de durată că România este populată de romi. Din păcate, după 1989, culturnicii de elită GDS finanţaţi de speculatorul George Soros au sprijinit la modul cel mai deschis (vezi proiectul Societatea Deschisă) vechea ideologie buharinist-cominternistă. La indicaţiile în vigoare încă ale Cominternului (Petre Roman şi Volodea Tismineţki/Tismăneanu aparţin unor familii alogeno-cominterniste aflate la putere în România după 6 martie 1945), bugetul românesc pentru educaţie este pur şi simplu anemiat prin irosirea stupidă de fonduri pentru implementarea limbii romani/romanes în România.

 126. 128 Ghita Bizonu' octombrie 16, 2010 la 1:18 pm

  „Reforma” imvatamantului este o marota generala in culura noastra de tip european …
  De 40 de ani peste tot se agita spiritele sa faca scoala mai atractiva , mai „moderna”, „sa invete elevii sa invete” si se obtin aboslventi de liceu care nu stiu sa intocmeasca o cerere (mai precis sa zica ce naiba vor sa ceara !), tabla inmultirii , cestiii elementare un gnl pe care acu 50 de ani lestia un absolvent de scoala primara , iar in USA absolventi de liceu care nu prea stiu sa scrie ….
  Reforma ? Ma rog daca demolarea este scopul reformei , da !!

 127. 129 Karakas octombrie 16, 2010 la 1:55 pm

  @dlnimeni, multumesc pentru comentariul excelent pe subiectul care l-am semnalat. De fapt, concluzia mea este ca ridicolul comparatiei intre situatia din Anglia si Romania, fara pastrarea unor proportii realiste, nu doar ca il de-credibilizeaza pe numitul ambasador, dar reliefeaza un sprijinul Angliei pentru acest tip de guvernare marioneta din Romania. Este si o confirmare ca ne-au „cucerit” si acum nu mai conteaza ce mai afirma, odata ce lucrurile au fost rinduite pe placul lor.

 128. 130 Victor V. octombrie 16, 2010 la 1:58 pm

  @ Doru Coarna

  „Daca va referiti la firme care sug de la buget, pe alea trebuie sa le cautati in arcul puterii, deci la colegii vostri.” – acum te tâmpești și tu? Cum ai ajuns la concluzia că-s portocaliu (PDL-ist, băsist)? Doar pentru că sunt anti-etatist și anti-populist?

  Revino-ți. Am crezut că putem avea un dialog inteligent. Trec peste critica PDL-ului unde în general sunt de acord cu tine. „Si ce este rau in a-ti dori salariu ca in vest? Opriti jaful, eliminati birocratia si investiti sanatos si astfel le obtineti instant.” – ai dreptate să vrem cu toții asta. Problema este cum ajungi la obiectiv ?

  Mă opresc la: „Si apropo: ieri Federal Reserve Bank a anuntat public guvernul ca se poate relaxa sistemul fiscal in SUA! Adica au curatat economia de firme care fac bani artificiali, au stabilizat moneda, poate incepe boom-ul!”.

  Bulgarii încă nu au scăpat de criză, dar au relaxat fiscalitatea. Sunt la 10% cotă unică și au început să vadă deja rezultate. În partea cealaltă ungurii au decis să facă deocamdată ceea ce am făcut noi acum 6 ani: cotă unică de 16%. Numai noi, în tâmpenia noastră nemărginită ne apucăm să discutăm despre cum să creștem taxele!

  Problema nu este cum să-l jumulești mai tare pe fazanul de „privat”. Adevărata problemă este cum reduci „căpușele” de stat.

  Și dacă mă mai faci PDL-ist, băsist sau portocaliu, te invit să faci conversație cu Terminatoru’ de insecte.

 129. 131 Victor V. octombrie 16, 2010 la 2:12 pm

  @ Daniel

  Excelent filmul! Îți mulțumesc că l-ai postat. Știam ideile, dar în film sunt prezentate magistral. O să-l postez și eu în intranetul firmei, poate reușesc să-i fac pe juniorii „cu facultate” să înțeleagă de ce un tehnician, „fără facultate”, dar care știe sa configureze un router Cisco, are salariu dublu sau triplu față de salariul lor.

  PS: acum mi-e clar și de ce am renunțat să-mi termin doctoratul la ASE (lucru de care nu sunt mândru), deși îmi luasem examenele și mai aveam de pus pe hârtie teza. Pur și simplu mi s-a părut plictisitor și oarecum inutil.

 130. 132 Karakas octombrie 16, 2010 la 2:31 pm

  florin m, corecta observatia ca exista problemele ce le-ai semnalat peste tot in tarile democratice. Cred ca Romania nu este exceptia in materie de „exacerbare”. Doar trebuie sa te uiti la celelalte tari care au facut tranzitia la acest tip de democratie, exportat din Occident.

  Nu cred ca trebuie sa generalizam despre „comunitatea romaneasca”, si prezumtia ca romanii stau si se uita la stat ca la o zeitate care da in stinga si indreapta fara ratiune. Cea mai buna proba care contrazice argumentul tau este ca romanii au ales dreapta de doua ori din 2004 incoace.

  Eu cred ca exista insa o evolutie insa, nu doar in Romania, care arata ca cetatenii au inceput sa inteleaga ca minimizarea statului in extremis nu este sanatoasa pentru societate, mai ales cind „minimizarea” se face in paralel cu implementarea unor masuri dure de austeritate.

 131. 133 Ghita Bizonu' octombrie 16, 2010 la 2:57 pm

  Hipopotamului (diz)gratios

  baiete ca sa te baleg in seamna trebe sa arati ca macar incerci sa gandesti. Sau sa te prefaci. Deocamdat nu stiu daca sa te consider in troll , un nick schimbat , ori un dobiBoc nracisist . Oricum arati a un probashit .
  Iar Schroeder este decat un Gauleiter al lu Putin.
  Pana cand nu vei dovedi ca esti in stare ca macar sa imiti gandirea asta este ultimu mesaj . Baga la cutia ucraineana : suport prostii fiindca nu pot sa le aplic solutia finala – ar necesita multe focoase de 20 de megatone (Prea multe ptr sanatatea planetei) , insa de la distanta !!

 132. 134 M.Voicu octombrie 16, 2010 la 3:03 pm

  @Doru Coarna octombrie 16, 2010 la 7:25am, @ Daniel octombrie 16, 2010 la 8:45am: “Deci entropia nu este o mãsurã a dezordinii moleculare ori atomice, ci o mãsurã a abaterii de la starea iniţialã de referinţã.”. “Da! e bine când entropia creşte cãci înseamnã devenire, adicã noi stãri de evoluţie, dar se face obligatoriu cu pierderi… ”
  Felicitãri pentru abordarea multidisciplinarã:
  1) Unui coleg îi venise tema la examenul de chimie fizicã. Profesorul Auslender (care fusese asistent al lui Einstein) urmãreşte demonstraţia studentului şi la sfârşit, CU DELICATEŢE, exclamã: ştii ceva, eu nu înţelesesem asta !
  2) Exact : pierderile sunt inerente şi la transformarea cãldurii în lucru mecanic.
  Felicitãri, asta şcoalã ! BOGATÃ ŢARÃ SÃRACÃ !

 133. 135 bobitza octombrie 16, 2010 la 3:35 pm

  @ Hipopotamul gratios, un om f. inteligent, citat si de dl A.Nastase, spunea, intr-un context anume, ca nu mai este atat de tanar sa le stie pe toate. Sunt sigur ca intelegi ce vreau sa spun, tinere.

 134. 136 Ghita Bizonu' octombrie 16, 2010 la 3:36 pm

  Victor V

  Te rog amintetse-mi cand am zis ca este necesar un alt partid.? Momentan nu este loc !!

  Si sarac dar cinstti este dinainte sa se nasca Marx . Nu sugereaza neaparat ca bogatu este necinstit dar sugereaza ca nu este bine sa fii necinstit . Acu pe cine preferi – Videanu, Videanu ori Iliescu ? Eu personal nu a nimic impotriva bogatilor cinstiti – prin idei si munca . Zic ca nu avem destui ….
  Nu ne vindem tara – ma rog . Poa Junimea si PNL ul anilor 1880-1930 erau comumisti. Cauta te rog pe Zeletin , ramas pana azi cel mai mare teoretician al capitalismului romanesc care zice ca cucerirea ecnomica este mai rea decat cea militara. Din cea militara mai scapi , da din cealalta . Ma rog poa doresti sa-ti vinzi tara, da vei fi considerat in lume mai rau ca ala de-si vinde mama …ca o binsi si pe ma-ta si pe mamele, nevestele si ficele tutoror (intelegi sper ca este vorab de un impersonal .
  SI daca tu esti simpatizant PSD .. lasa-ma . Unu din noi doi este prost, Inteleg ca unu cu firma mai grasuta (adica nu butic in care vinde el si nefastasi care nu doreste decat un venit decent sau macar de supravietuire) poa sa fie silit de situatie sa voteze cu PSD .. (adica sa doreasca guvern macar banuibil de ceva competenta !!) . In definitiv avem exemplul Indiei (cea mai mare democratie !!) unde Indira Ghandi a castigat ultima oara fiind sprijinita de marii capitalisti care doreau un guvern in stare sa faca sa mnearga telefoanele si trenurile . Fiindca in unele domenii capitalistii si aia ca mie au interese comune – sa functioneze societatea !! Adica io sa traiesc (daca se poate decent !) si capitalistu sa-i mearga afacerile ( zi cum e mai bine sa ai 84 dintr- o 100 sau 70 din 230?) si nu uita expansiunea cartelurilor suedeze s-a facut in anii 50-60-70 sub socialistii cei mai egalitari din lume (sovieticii s-au crucit si au ras cand au auzit de egalitarismu suedez “noi de 60 de ani n-am reusit !!”).
  Dragule in continuarea unei mai vechi discutii – nu contetset cat iti ia , conteaza ce iti da in schimb ! Ptr mine – nu conduc, nu am voie – o autostrada este ceva asa cam …inutil. Ptr tine s-ar putea sa insemne o ora in minus si ptr alti capitalisti ca tine –inteleg ca ai o firma – s-ar putea sa insemne mult mai mult .
  Draga iti zic asa – daca as fi in stare sa fiu capitalist , in momentu de fata as vota cu PSD. Ma rog nu as garanta peste un anume nivel ..
  Si inchei cu o desueta lozinca munca romanesca, capital romanesc, profit romanesc adica sa avem si noi faliti nostrii !!! (prin romanesc inteleg oameni care traiesc in Romania si al carui vitor depinde de starea din Romania .Chiar daca sunt si de alte nationalitati …)
  PS . Auz discursu lu Ponta… io personal as lua ceva masuri in favoarea capitalului care creaza profit romanesc, adica nu importuri . Mira-te s-ar putea sa fiu ceva mai liberal decat tine ca de dreapta sunt (insa banii ….), Iar libertarian si simpatizant PSD si am participat la campaniile electorale ale FSN și apoi FDSN. este precum dracu in biserica spovedindu-se !!! Ori inger indemnand la dracii ..

 135. 137 blogideologic octombrie 16, 2010 la 3:46 pm

  @ Daniel
  Lucrurile nu sunt aşa de simple cum le vedea profesorul tău, ori cum le vede sir Ken Robinson din filmuleţ. Ştim truismul : Creşterea de entropie este asociată cu disiparea de energie sub formă de căldură. Sintagma „Structuri disipative” a fost creata de laureatul Nobel Ilya Prigogine, ca nume pentru modalitatile de auto-organizare in sisteme termodinamice deschise in stari ce sunt departe de echilibrul termodinamic. In opinia lui Prigogine, aceste cai de auto-organizare sunt deosebit de importante. Insa opiniile fizicienilor nu sunt unanime in adoptarea si sustinerea punctului sau de vedere. Cel de al doilea principiu al termodinamicii poate sa fie transpus intr-o formulare ce afirma ca daca un sistem termodinamic este izolat de restul universului fizic, atunci el va disipa toata energia libera pe care o poseda. Exprimat intr-o formulare echivalenta, sistemul isi maximizeaza entropia tinzand catre starea de echilibru termodinamic. Astfel echilibrul termodinamic al unui sistem reprezinta starea lui de entropie maxima. Daca un sistem termodinamic se afla, intr-un sens bine definit, intr-o stare apropiata de echilibrul termodinamic, comportarea lui este descrisa prin ecuatii diferentiale liniare, -de unde numele de „termodinamica lineara”-, iar sistemul termodinamic izolat va tinde exponential spre starea de echilibru termodinamic -de aici numele oarecum mai comun dat respectivului capitol din stiinta termodinamicii, anume cel de „termodinamica ireversibila”. Sintem ghidati in evaluarea comportarii sistemului de viteza de crestere a entropiei. Intrucat, dupa atingerea starii de echilibru de catre sistemul izolat, entropia sa nu mai poate creste, atunci productia de entropie la echilibrul termodinamic este egala cu zero, iar productia de entropie este ghidata de „principiul minimei productii de entropie”. Totusi in general sistemele termodinamice nu sunt perfect izolate de restul lumii. Daca din exterior soseste energie la fel de rapid pe cat de repede este ea disipata, chiar si sistemele termodinamice in regim liniar pot sa fie mentinute departe de starea de echilibru termodinamic. In aceste sisteme si in respectivele stari, disiparea de energie e tot timpul prezenta. Numai in aceste conditii spunem ca se formeaza si se pot mentine structuri in sistemele disipative. Exergia reprezinta „combustibilul” pentru sistemele disipative. Folosind conceptul de exergie, Jorgensen formuleaza in 1997 urmatorul postulat valabil pentru sistemele disipative : „Daca un sistem termodinamic primeste un influx de exergie, sistemul va folosi aceasta exergie pentru a se mentine intr-o stare indepartata de echilibrul termodinamic. Sistemul va selecta in mod natural acea stare care conduce la maximum de exergie stocata.” Postulatul lui Jorgensen este numit uneori, probabil ca intr-un mod impropriu, „Cel de al patrulea principiu al termodinamicii”.

 136. 138 blogideologic octombrie 16, 2010 la 4:07 pm

  @ Daniel
  Se cunoaste faptul ca situatiile cele mai usor descrise sunt situatiile de echilibru. Exergia este o masura a deviatiei unui sistem din starea de echilibru cu mediul inconjurator. Este o ipoteza naturala presupunerea ca descrierea unui sistem indepartat de starea de echilibru termodinamic necesita cu atat mai multa informatie cu cat sistemul este mai indepartat de starea de echilibru termodinamic cu mediul. Termodinamica se ocupa cu legile fizicii in sisteme continand un numar mare de particule. In mecanica statistica, unde este asigurata o baza teoretica pentru intelegerea termodinamicii, se foloseste avantajos faptul ca in sistem exista atat de multe particule, pentru a descrie proprietatile termodinamice macroscopice ca pe niste proprietati medii rezultand din interactiunile unui numar mare de particule. Mecanica statistica este doar un caz special al teoriei informatiei. Astfel conceptele si metodele dezvoltate in mecanica statistica pentru descrierea proprietilor termodinamice ale sistemelor pot sa fie folosite si pentru evaluarea informatiei. Ce este informatia ? Marcarea unei deosebiri efective, ori, cum se spune in limba engleza, „a difference that makes a difference”. Care este cea mai simpla forma de „marcare a unei deosebiri efective” ? Evident, cea dintr-o situatie cum ar fi marcarea deosebirii dintre cei doi termeni algebrici ai unui binom suma, (p+q). Sau intre cele doua fete ale unei monede, sa le zicem „cap” si „ban”. Sa construim acum o formula pentru calcularea informatiei. Asa cum spunea creatorul teoriei informatiei, americanul Claude Shannon, teoria informatiei este necesara acolo unde informatia este incompleta. Sa ne referim acum la o situatie dintre cele mai simple cu informatie incompleta. De exemplu atunci cand moneda este aruncata in aer, si inca nu a cazut. Rezultatele posibile sunt doua : fie „capul”, fie „banul”. Aceasta este o situatie numita contingenta (intr-una din conotatiile cuvantului). Astfel de situatii sunt descrise matematic prin conceptul de probabilitate. Fie „p”- probabilitatea ca in urma aruncarii sa rezulte „capul”, si „q” – probabilitatea sa rezulte „banul”. Atunci, in acord cu teoria informatiei, formula care exprima informatia in aceasta situatie este : Inf = – (p*log2p + q*log2q), unde log2p inseamna logaritmul in baza 2 din p, iar log2q inseamna logaritmul in baza 2 din q. Suma probabilitatilor trebuie sa fie egala cu unitatea : p+ q = 1. Sa presupunem acum ca moneda are o simetrie perfecta. Atunci cele doua probabilitati sunt egale : p=q = ½. Daca inlocuim respectivele valori in formula pentru calculul informatiei, gasim : Inf = 1 bit, denumirea unitatii de informatie (incompleta) reprezentand contractia expresiei in limba engleza „binary digit”. Insistam ca aici „informatia” nu este conectata in mod expres cu o „semnificatie”. Dar pedagogia, chiar şi cercetarea :-). trebuie abordate cu semne şi semnificaţii.

 137. 139 i.nicolae octombrie 16, 2010 la 4:23 pm

  @Doru Coarna

  Cateva precizari si pentru tine;
  1-nu sunt PDL_ist
  2-nu sunt basist (pe asta nu-l sufar din monentul in care l-a debarcat pe Roman ,dupa ce tot el i-a ridicat mana si a exclamat-„Petre esti cel mai bun”
  3-Nu-mi plac „jandarmi”
  Daca tu umbli, ca si alti cu „ochelari de cal „e treaba ta,eu in schimb vreau sa vad lucrurile in ansamblu si asa cu sunt ele,nu numai ce-mi convine.
  Deacord cu tine pentru salarii ca in vest,dar din ce?

  Sa auzim de bine.

 138. 140 blogideologic octombrie 16, 2010 la 4:38 pm

  @ Daniel

  Acum am înţeles. Sir Ken Robinson vinde oamenilor de bună credinţă o pură iluzie prin această „nouă paradigmă educaţională”. În esenţă, Sir Ken Robinson spune că şcoala nu dezvoltă creativitatea elevilor pentru că şcoala foloseşte o „paradigmă educaţională veche”, mecanicistă. Şi iată că a venit Sir Ken Robinson care propune o „paradigmă educaţională nouă” aflată în consens cu termodinamica 🙂 . Nu, @ Daniel, eu am o capacitate mare de a răsfoi tot Internetul pentru o temă. Şi n-am găsit, la entropieşiînvăţare, decat metoda de inferenţă statistică Maxent transpusă într-un algoritm pentru învăţătura roboţilor, iar nu pentru copii, aşa cum experimentează acum Daniel Funeriu în România. Toate cele bune,

 139. 141 dlnimeni octombrie 16, 2010 la 4:50 pm

  Karakas: mi-a facut placere. Cred ca discursul ambasadorului ar putea reflecta si o anumita deruta a sa, cit si faptul ca britanicii se feresc sa isi complice politica externa acum, au prea multe pe cap. Cred ca vom sti mai multe atunci cind vom afla de ce ambasadorul a vizitat toate acele ziare in sir, inclusiv un ziar de sport.

 140. 142 Victor V. octombrie 16, 2010 la 5:34 pm

  @ all

  M-am uitat pe Antena 3, la discursul lui Victor Ponta. O să spun doar atât: dacă alegerile ar fi mâine și aș avea de ales pentru funcția de Președinte al României între Ponta și Băsescu, nu aș ezita nicio secundă. Între un populist demagog (care nu are nici măcar scuza că ar fi idiot) și un bețiv, cleptoman și incompetent, îl voi prefera fără să clipesc pe cel din urmă.

  Consider discursul lui V. Ponta ca o manifestare tipică de demagogie și populism, dublate de o superficialitate greu de înțeles la acest nivel. Sper doar ca PSD-ul să nu-l nominalizeze pentru a candida la Președinție. Încep să-l regret pe Mircea Geoană.

  Să revedem „perlele” lui Victor Ponta:

  1. „Să vă așteptați la ‘cozile-de-topor’ pe care TB le-a avut și le-a folosit în partidul nostru. Vă rog să fiți vigilenți…” – mostră de discurs de președinte de partid din secolul XXI.

  2. „Și mă întreb, ce blestem ne-a urmărit să-i avem pe acești oameni în fruntea bucatelor? Avem însă datoria să-i aruncăm de acolo și să punem în locul lor SOLUȚII, care să ne ajute să trecem…” – deci înlocuim oamenii, cu soluții. Inteligență de procuror.

  3. „În nicio țară europeană, oamenii nu s-au întors, în timp, la un nivel de viață pe care românii l-au avut doar în 1999.” – presupun că dl. procuror voia să spună că nicio țara nu a dat înapoi cu peste 10 ani, pentru că la nivelul nostru din 1999 cred că n-au mai fost din evul mediu.

  4. „Suntem țara din Europa cu cea mai mare polarizare socială, cu cea mai mare diferență între cei bogați și cei săraci” – probabil că i-a fost lene să se uite pe statistici și s-a gândit că nu o să-i verifice nimeni afirmațiile urechiste. România are indexul Gini 31, conform UN și 32 conform CIA. Media europeană este este 31. De asemenea raportul dintre 10% cei mai bogați și 10% cei mai săraci este de 7.5 conform UN și 7.4 conform CIA. Media europeană este 9 la raportul bogați/săraci și 31 la Gini. Franța, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Elveția, Marea Britanie, Statele Unite, Canada, Turcia, Israel au acesti indici egali sau semnificativi mai mari decât Romania. Pentru că nu cred că un om în poziția lui ar putea să mintă cu bună știință, o să presupun doar că este superficial. Nu-l discrediteză acest lucru pentru ORICE funcție în stat?

  5. „Suntem țara din Europa cu cele mai mari deficite, cu cea mai mare creștere a datoriei publice.” – idem

  6. „Anii guvernului Boc în care facem datorii și curbe de sacrificiu” – în caz că dl. procuror nu-și amintește, „curbele de sacrificiu” au apărut în timpul Marii Crize din 1931. Practic aruncă vina pe criză și-l scoate pe tembelul de Boc „basma curată”. Își scrie singur „cuvântările” sau are un „specialist” în comunicare politică? Dacă are, este momentul să-l trimită în șomaj. Nu cred că vreo firmă privată ar angaja un astfel de „găgăuță”.

  7. „Băsescu a folosit până la urmă o singură țeapă. Una în care ne-a tras pe noi toți ca popor în 2004” – idem. Penibilul exprimării depășește orice limită. E inutil să insist ce conotații poate avea exprimarea „țeapă… în care ne-a tras”.

  Ma opresc aici cu analiza discursului penibil a lui Victor Ponta. Cred totuși că nu este exclus ca „discursul” să placă unora ca „Terminatoru’ de insecte”. Sper totuși că PSD-ul nu mizează pe electoratul cu acest nivel de educație. Ar fi păcat.

 141. 143 Draghi Puterity octombrie 16, 2010 la 5:43 pm

  E absurd sa intru intr-o discutie generata de papagalul de Funeriu care a vrut doar sa epateze folosind pentru cuvantul „haos” sau „dezordine” ceea ce credea el a fi un sinonim mai elevat, insa citind ce s-a mai scris pe aici nu ma pot abtine.

  Va propun o alta perspectiva. Entropia are de-a face cu informatia. O crestere de entropie, duce la o scadere a cantitatii de informatie necesare descrierii unui sistem. Chiar daca cresterea entropiei in unele sisteme fizice e cea care defineste sensul axei timpului, aceasta nu implica automat o „evolutie” cum spunea Doru (in sensul conotatiei uzuale a acestui cuvant). Confuzia provine din faptul ca se ignora ca principiul al II-lea ar termodinamicii se refera la sisteme inchise. (Chiar si acolo Doru, folosind energie poti obtine o scadere a entropiei. Daca nu crezi, du-te la frigider.)

  Erwin Schrödinger, unul dintre parintzii fizicii cuantice, era de parere ca negentropia e de fapt viatza, adica sisteme care se auto-organizeaza, evolueza si devin mai complexe cu trecerea timpului. „Pretul” platit de univers pentru asa permite asa ceva e un flux imens de energie. Viatza poate sa existe doar ca din p.d.v. termodinamic ea exista intr-un sistem deschis, in care preia energie saraca in entropie si elimina energie bogta in entropie.

  Sintetizand, exista sisteme fizice vii la care trecerea unui interval de timp duce la o scadere a entropiei, si sisteme nevii, la care trecerea timpului duce la un minim informational, adica la un maxim de dezordine, deci la o crestere a entropiei. (Ceea ce e si util, pentru ca, de exemplu, daca nu ar fi asa, moleculele de oxigen din camera nu s-ar raspandi uniform pentru a ajunge si in plamanii mei ci s-ar putea hotara sa se grupeze toate in coltzul camerei iar eu as muri asfixiat.)

  In paranteza fie spus, la nivel cuantic, unde axa timpului nu mai e atat de clara, lucrurile sunt mai complicate si cu entropia. In plus se pare ca exista si o limita absoluta a entropiei in univers, si anume in gaurile negre. Dar nu cred ca la asta s-a referit Funeriu, stiut fiind ca el este un adept al fizicii clasice, in care pumnul lui Basescu nu poate lovi un copil 😉 (ma refer la o aparitie a lui Funeriu la OTV in timpul campaniei electorale din 2009)

  Daniel, ceea ce spui tu e interesant, dar cred ca explicatia e alta. Creierului ii trebuie timp pentru a se adapta la noua informatie. Ii trebuie timp (si energie) pentru a crea noi legaturi neuronale, pentru a ajusta conductivitatea sinapselor, pentru a inmagazina, procesa si cataloghiza noua informatia. Aceste e probabil motivul pentru care aparent un adaus de informatie duce la „o crestere a entropiei” in prima faza. Daca insa in final starea creierului e mai complexa dupa decat inainte, avem de a face cu un sistem a carui descriere necesita mai mult informatie, deci cu o scadere de entropie.

  In fine, pentru cunoscatorii limbii germane recomand un scurt seminar de popularizare a stiintei care ar trebui sa lamureasca cum sta treaba cu entropia.

 142. 144 Victor V. octombrie 16, 2010 la 6:55 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Discursul lui Ponta a fost o mare tâmpenie. Noroc că a urmat discursul d-lui Năstase. Chiar și discursul d-lui Iliescu mi-a plăcut, chiar dacă a insistat să vorbească și despre „polarizarea socială”, o gogoriță pe care eu nu o pot regăsi în datele statistice. Noroc că a vorbit de taxe și a punctat foarte bine. Poate că nu aveam cotă unică de 16% în 2004, dar pe ansamblu taxele erau MAI MICI. Guvernele „de dreapta” lu’ pește AU MĂRIT TAXELE.

  Nu înțeleg la ce te referi când vorbești de „profitul românesc”. Profiturile lui Renault, Petrom, Rompetrol, Nokia, Orange, Vodafone, Romtelecom, Cosmote, etc, nu sunt românești? Nu își plătesc cu toții impozitul catre statul român? Am spus-o și o repet – dacă un politician vrea să ne ajute, cel mai bun lucru pe care-l poate face este să ne lase în pace. Scutirile de impozite sunt singurele care ar putea fi utile.

  Dacă vreun politician îmi poate da o scutire definitivă de la plata impozitelor, promit să-i fac statuie și să o pun în holul de la intrare. Deocamdată sunt tentat să pun bustul domnului Năstase, pentru scutirea pentru IT-iști, dereglementare și privatizări. Așa am reușit să am și eu clienți privați, că la cei de stat nu am deloc trecere (chiar dacă erau aceleași companii).

  „Iar libertarian si simpatizant PSD si ‘am participat la campaniile electorale ale FSN și apoi FDSN’ este precum dracu in biserica spovedindu-se !!!” – nu prea înțeleg de ce. Libertarienii nu sunt de dreapta. Sigur că nu mă încântă „statul asistențial”, dar dacă ai remarcat, acum vorbim de stat OPTIMAL, adică un compromis decent. Crezi că-mi place mai mult statul CLEPTOMAN al portocaliilor?

  În plus sunt legat afectiv de PSD. Acum 20 de ani am fost apropiat de cei care au fondat FSN-ul și apoi FDSN-ul. Dar am decis că nu mă pricep și nici nu îmi place politica. Cine știe? Poate spre pensie (peste încă 20 de ani) o să am mai mult timp și mai multă răbdare pentru politică. Sau poate vom participa cu toții la politica 3.0.

 143. 145 George Ban octombrie 16, 2010 la 8:41 pm

  @Victor V
  Ia-ti-l pe pirat pe o insula si pune-l ACOLO presedinte. Distractie placuta!

 144. 146 Daniel octombrie 16, 2010 la 9:01 pm

  @Draghi
  Daca e sa respectam definitia la virgula ordinea nu este opusul entropiei, dar sarind peste acest amanunt o explicatie este cea pe care ai dat-o tu, cu privire la metabolismul creierului, iar ca efect se traduce in scaderea performantei anterioare invatarii in prima etapa. Alt aspect ar fi acela ca in lipsa unui stimul extern care sa tulbure homeostazia sistemului invatarea nu se produce.
  Acum simt ca trebuie sa caut declaratia lui Funeriu cu haosul, de care nu stiam. O sa ajunga faza cu Funeriu ca perversul de pe Targul Ocna :-).

 145. 147 Ghita Bizonu' octombrie 16, 2010 la 9:41 pm

  Victor V
  Fereste-ma Domane de prieteni
  Nu draga libertarienii nu sunt de dreapta … libertatea fara limite a capitalului nu este de dreapta ci este de stanga , da ? Cat de tampit ma porti crede ?
  Insa se pare ca tu nu reusesti sa intelegi ca este o diferenta intre a face ce trebuie si a avea o optiune ideologica. Asa ptr intelegerea ta , redusa de parti pris politic gen activist PCR care “uita” ca si el dardaia in casa iarna , cand s-a dat scutire de IT isti a facut un lucru necesar fiindca multi dintre ei se gandeau sa o intinda …unde per total castigau mai mult indiferent cate taxe plateau .
  Daca nu ai inteles ideea cu capital romanesc nu are rost sa-mi stric tastele … este vina educatiei tale superficiale si poate cu iz internationalist …
  Oricum se pare ca esti ceva mai in varsta decat am presupus pana acum Sigur UASCRist (adica activist) de unde si “opacitatea” programatica . Si poate reusita ta …
  Cat priveste statul cleptoman al portocalillior .. vrei sa zici cumva modul in care protocalii sifoneaza veniturule statului spre “afacerile” lor …Statul este acelasi , difera cei care il conduc .
  Insa ce te defineste este . Între un populist demagog (care nu are nici măcar scuza că ar fi idiot) și un bețiv, cleptoman și incompetent, îl voi prefera fără să clipesc pe cel din urmă si mai ales modul in care uiti ca preferatul tau este cel mai crunt demagog si populist responsabil de mentinerea guvernului condus de tembelul de Boc si care este de fapt adevaratul premier al Romaniei (cand isi aduce aminte intre 2 pahare de Chivas). Ai exact guvernul care il meriti!

 146. 148 Ghita Bizonu' octombrie 16, 2010 la 9:48 pm

  Victor V

  uitassem … da ai partial dreptate cu Dezgandacitorul .. insa nu uita te rog pe cele 2 Nutze ale lu Tatutza si pozitile lor .. este o mica diferenta intre a fi votat de Flit si a pune pe Krimnutzi sinistra nu crezi ?! Si crezi ca ar fi mai bine ca toti cei care nu ating standardele tale sa voteze cu PDL ?! Pesemne ca da … adica exact ce zicea Ponta (nu ca m-as omora dupa Victoras) despre unele cozi de unealta PDL ista (de ex „grupul de la Cluj” boccizat complet, dovada si „performantele” PSD in zona ).

 147. 149 blogideologic octombrie 16, 2010 la 10:43 pm

  @ Daniel
  Se uită frecvent că „informaţia” din Teoria informaţiei nu măsoară gradul de ştiinţă, ci reprezintă o evaluare în biţi a gradului de ignoranţă despre conţinut. Şi am omis să stabilesc aici şi relaţia existentă între Joule şi bit. Dacă te interesează, pot să o scriu.

 148. 150 M.Voicu octombrie 16, 2010 la 11:05 pm

  1) @ blogideologic, oct.16, la 4:07pm, @ Draghi Puterity, oct.16, la 5:43pm
  • * * Mulţumesc. M-am delectat şi cu prezentãrile Dumneavoastrã/entropie, şi întãriţi concluzia din octombrie 16, 2010 la 3:03pm: BOGATÃ ŢARÃ SÃRACÃ !
  • * * Se potriveşte o zicere a lui Nicolae Iorga: „Douã diamante, oricât s-ar ciocni, nu se tocesc”.
  În rezumat, al doilea principiu al termodinamicii (al evoluţiei) stipuleazã cã orice transformare spontanã decurge cu creare de entropie. CA BUTADÃ, scriam cã deşi viaţa implicã organizare, deci este un proces antientropic (şi ar trebui s-o ia spontan înapoi), singura „reacţie chimicã” ireversibilã este VIAŢA ! Transformarea energiei termice (cãldura – asociată unei mişcări microscopice dezordonate) în energie mecanică (lucru mecanic – asociat unei mişcări macroscopice ordonate) este exemplu de trecere a mişcãrii la rezultantã vectorialã diferitã de zero – pentru care pierderile sunt inerente; vedem în cãldura degajatã de maşinile termice.
  2) @ blogideologic octombrie 16, 2010 la 4:07pm spune: …când moneda este aruncatã… Rezultatele posibile sunt douã : fie „capul”, fie „banul”.
  * * * Mi-am adus aminte cã sunteţi tânãr (încã un avantaj al Dumneavoastrã, dar câte altele !); eu sunt din generaţiile care spunea „cap şi pajurã” şi n-am putut fi dezobişnuit sã spun „pajurã”. Cred cã undeva am atras atenţia cã vulturul bicefal de de-asupra uneia din portile de la Cetatea Alba Iulia are în ghiare NU SCEPTRUL ŞI SABIA, ci FACLELE ŞTIINTEI. Memento !

 149. 151 Victor V. octombrie 17, 2010 la 2:27 am

  @ Ghiță Bizonu’, George Ban

  Nu am spus că Băsescu este un bun președinte. De asta l-am votat pe Mircea Geoană în turul final, deși l-am considerat slab și neconvingător. Victor Ponta ar avea și mai puține șanse, pentru că este încă imatur și superficial.

  Ghiță, ai dreptate cu grupul de la Cluj, însă formularea „cozi de topor” aparține unei perioade sinistre. Un tânăr președinte de partid (de stânga) ar trebui să poată formula ideea și într-un alt mod. Există încă un procent destul de mare din electoral care suspectează (eronat) PSD-ul de neocomunism.

  Ar fi păcat să se repete erorile de comunicare din anii ’90. Mai ales când referința recentă este PSD 2004, un partid modern, echilibrat, de centru, care a CÂȘTIGAT alegerile. Dacă nu ar fi fost suita de mici „erori” (după părerea mea voite – grupul de la Cluj, Ioan Talpeș, Sechelariu), dl. Năstase ar fi fost Președinte și lucrurile ar fi evoluat cu totul altfel.

  Așa ne-am ales cu 6 ani de cârciumă și bordel politic, doar pentru că unora li se pare reală, sperietoarea ridicolă a neocomunismului. Încă mai sunt oameni (inclusiv pensionari), care l-ar vota cu ochii închiși pe Băsescu, doar pentru că Ion Iliescu îl sprijină pe contracandidat.

  Până și tu, aduci în discuție activiștii ori de câte ori nu îți place ceva. Practic, o bună parte din sistemul tău de referință se raportează negativ la comunism. Insultele tale sunt „tovule”, „activistule” sau „uasceristule”.

  Eu zic că în actuala conjuctură, PSD-ul ar putea obține peste 40% din voturi, dacă și-ar gândi ceva mai atent comunicarea. Există un electorat robust, de centru, care ar rezona foarte bine la mesajele PSD 2004. Practic ar putea lăsa PNL-ul și PDL-ul fără electoratul așa-zis de „dreapta”. De altfel nici nu cred în existența unui electorat pur „de dreapta”. Cred că ținta perfectă este populismul lui Vosganian, cel care a dat bugetul de pensii peste cap, atunci când era Ministru de Finanțe.

  Ar trebui „retras” un pic și dl. Ion Iliescu – sigur, este președinte de onoare, dar ar trebui evitată asocierea, ca imagine, mai ales la TV, cu noul PSD. Dacă în 1990 și în 1992, Ion Iliescu putea câștiga singur alegerile, astăzi imaginea de neocomunist ar aduce PSD-ului pierderi de 5-10%. „Ajutorul” sincer, dat lui Geoană, prin aparițiile comune l-au costat pe acesta, cât momentul de stupoare, de la faza cu Vântu.

  Știu că unitatea partidului este importantă și ultimul lucru care ar trebui făcut sunt certurile interne. Cred că dl. Năstase are suficient tact pentru a nu se ajunge la discuții publice. Iar domnul Iliescu poate fi extrem de util în interiorul partidului (pentru a-l pune la locul lui pe Vanghelie, politicianul-ospătar).

 150. 152 Victor V. octombrie 17, 2010 la 2:40 am

  @ Ghiță Bizonu’

  Ca să ne lămurim odată cu libertarienii – obiectivele sunt atât libertatea individuală, cât și cea economică. Dacă vrei un model de țară, aș alege destul de ușor Olanda.

  Nu confunda libertatea cu anarhia. Libertate individuală nu înseamnă că ai voie să-i dai în cap vecinului. La fel, libertate economică nu însemnă că ai voie să excrochezi oamenii (ca SAFI, Caritas și FNI) sau să poluezi. Există reguli și acestea trebuie respectate strict.

  Problema noastră a românilor este că toți suntem „șmecheri” și avem senzația că regulile sunt pentru proști. Uită-te la președintele-marinar, crezi că respectă vreo regulă? De asta a și ajuns să vorbească cu ospătarii și barmanii la reuniunile internaționale.

  Și aici sunt de acord cu tine, înainte să vorbim libertate (individuală sau economică), trebuie să învățăm să jucăm după reguli.

 151. 153 Doru Coarna octombrie 17, 2010 la 5:17 am

  @ popateapa,

  ne-am cunoscut la congres, vrei postari scurte… aici nu suntem in vreo redactie, fiecare poate spune pana la capat ceea ce stie, daca topicul se refera la inot (azi e despre box…) inoata destui…

 152. 154 Doru Coarna octombrie 17, 2010 la 6:11 am

  @ Daniel,

  nu poti privi, nici macar prin conventie, invers, „ca prima stare sa aiba o entropie mai mare decat o alta succesiva” decat daca schimbi relatia de definitie, facand-o: dS = – dQ/T. Asta pt ca entropia sta pe loc la izolate sau creste la orice evolutie. Ea nu poate scade orice s-ar face, adica o a doua stare nemodificand conventia ar deveni imposibila! Decat poate daca degenerezi material obiectul. Crede-ma, lucrurile nu pot fi potrivite mai bine de atat. Insa ai dreptate, este o conventie pana la urma.

  @ blogi, Jorgensen are dreptate dar pt sisteme adiabatice, deci invers de cum postuleaza el. La cele disipative (corect: „sisteme termodinamice deschise”) sistemul alege in mod natural distributia minimei absorbtii de energie. E ca si cum, in lumea reala, nimeni nu vrea sa se incalzeasca. Dealtfel, si eu sunt rau de caldura… ca sa glumesc. De aceea pana la urma toate se vor raci (moartea termica a Universului) caci sistemele sunt deschise. Observi, Jorgensen contrazice principiul 2, insa daca-i modifici teoria asa cum spun eu, atunci este OK. Nu stiu, o fi vreo greseala de traducere, poate o trebui omul citit in original, poate a fost tradus la noi dupa revolutie… iar glumesc.

  Adevarata problema este „unde se duce caldura cand Universul moare?”. Ei, aici I’m home: eu am dezvoltat o teorie intitulata „SUBFIZICA” , „SUBPHYSICS”(in original) care aduce o alta structura a Universului decat cea indeobste acceptata ca fiind una pur materiala. Ideea este ca fizica nu e o disciplina pur formala (adica nu e o stiinta in sens matematic) asa ca nu mai poate progresa decat experimental. Eu am formalizat-o matematic in intregime facand-o stiinta pura, insa intr-o acceptiune electromagnetica. Avantajul este ca de acum se poate calcula orice, nu mai este nevoie de laboratoare de cercetari, experiente, timp, bani, mijloace, etc. Nu, de acum totul se rezuma la a calcula oricat de precis orice.
  Asa putem defini gravitatia ori unificarea campurilor, timpul si spatiul, etc, toate ca si categorii filosofice insa ca entitati aflate in interactiune electromagnetica, in fapt.

  Sigur, acum e teorie dar cand mintile fizicienilor se vor obisnui cu acest formalism si vor putea opera cu el, si nu stiu cand va fi asta, atunci progresele tehnologice vor decurge inlantuit: calatoria spatiala, sanatatea, antigravitatia, etc. Deci sa nu intelegi gresit: eu am elaborat doar teoria, altii vor inventa chestiile astea, insa de acum este posibil in mod formal, adica stiintific, iar pana acum s-ar fi putut descoperi doar din intamplare, ceea ce nu s-a „intamplat”.
  Ma opresc ca devine prea special, spune-mi daca te intereseaza sa vezi si tu cum a facut ‘mnealui Universul. Putem continua pe mail, eventual. Ca sa nu-l deranjam pe popateapa…

  Mai e o chestie: termenul asta de ordine/dezordine nu da bine in romana. Trebuie impus cel de referinta/stare ulterioara. Altmineri romanul intelege ca incalzirea sau racirea conduc la haos intern…
  Mai mult, in orice stare, totul este in echilibru. Chiar tranzitiile se desfasoara ca succesiuni naturale de echilibre, oricat de rapide.

 153. 155 florin m. octombrie 17, 2010 la 6:54 am

  Victor V.

  S-ar putea sa nu fim de acord asupra Trilateralei…

  „We are on the verge of a global transformation. All we need is the right major crisis and the nations will accept the New Word Order”.
  David Rockfeller, 2005.

  Nu sunt un adept al teoriei conspirationismului, dar incerc sa nu trec faptele cu vederea.

  Cum zicea cineva:
  „Oamenii sunt de trei categorii: putinii care fac sa se intample, multi care se uita la ce se intampla si marea masa a celor care habar n-au ce se intampla”.

  Ma straduiesc sa nu fac parte din ultima categorie.

 154. 156 Vasile, octombrie 17, 2010 la 7:55 am

  Hipo,

  Cind ai sa-l „citesti” pe bizon, independent si fara partipriu, cine stie poate te vei ridica la pozitia de girafa!

 155. 157 Bah octombrie 17, 2010 la 8:08 am

  @Victor V

  „îmi e destul de greu să cred poți deveni un bun “om de stat”, fară să fi trecut si prin etapele intermediare, adică măcar să fi condus o companie mică sau medie, dacă nu o corporație.”

  ETAPA INTERMEDIARA DESPRE CARE VORBESTI SE REDUCE LA A FI INCEPUT DE JOS IN ORICE TIP DE SISTEM (NU NEAPARAT DE TIP CORPORARTIST) SI LA UN MOMENT DAT SA FI AJUNS SA CONDUCI TU OAMENI, SA FI FOST IN POZITIE DE DECIZIE…ADMINISTRATIA AR FU UN AVANTAJ REAL.

  DESTEPTIINASTIA CORPORATISTI, UDREA, VIDEANU, BERCEANU+ AIA DE LA LIBERALI AU MARIT BIROCRATIA, APROAPE AU DUBLAT NUMARUL FUNCTIONARILOR IN COMPARATIE CU ADMINISTRATIA ADRIAN NASTASE!!! OARE DE CE? NU TI SE PARE CA REALITATEA CONTRAZICE COMPLET AFIRMATIILE TALE?

  OMUL DE STAT SE CRESTE SI SE EDUCA IN SENSUL ASTA NU „EXPLODEAZA” INTR-O MULTINATIONALA SAU INTR-O FLOTA SAU LA CARIERA DE MARMURA SAU LA RAFINARIA LUI PATRICIU…
  „Cred că este momentul, ca politica să fie făcută de oameni care își permit (financiar)”
  SI UITE ASA UMPLEM PARLAMENTUL DE VIDENI, BERCENI, BECALI…

  „și vor să facă acest lucru din convingere”,
  DE ACORD, DAR N-ARE LEGATURA CU BANII DIN CONTURI, MULTI/PUTINI

  „nu de “căpușe” care au drept unic scop îmbogățirea din bani publici”
  IMBOGATIRE PT. CEI SARACI, DAR LA FEL DE VALABIL SI PT. BOGATII CARE ISI DORESC SA FIE CEI MAI BOGATI!

  „mi-ar plăcea să am dialog și cu șefii de departamente. Ar fi ocazia perfectă să vedem și potențialul intelectual al acestora.”

  SIGUR, EVENTUAL SA LUAM CU NOI SI NISTE COLI A4 SI UN PIX? POATE NE DAI UN EXTEMPORAL CEVA?
  …lasand gluma la o parte, poti vedea pe site-ul departamentelor care ar fii sefii de dep. si sa-i urmaresti la tv sau la diverse alte dezbateri publice…eventual poti organiza o dezbatere tu insuti la care sa-i INVITI;)

  http://departamente.psd.ro/departamente.php

 156. 158 florin m. octombrie 17, 2010 la 8:46 am

  Doru Coarna

  „Mai mult, in orice stare, totul este in echilibru. Chiar tranzitiile se desfasoara ca succesiuni naturale de echilibre, oricat de rapide.”

  Daca ar fi asa, de ce starea de echilibru nu este una stabila?

 157. 159 Ioan octombrie 17, 2010 la 9:02 am

  Ieri l-am revazut pe micul ecran pe brutus de la MF. Omul asta gandeste cu picioarele si vorbeste cu mainile; ca orice protozaur portocaliu care nu are inca functiile complet stabilizate. Aflat la o conferinta de presa el a incercat sa raspunda unor intrebari. Vorbele lui morfolite le-am luat initial ca incercari repetate de prezentare articulata a unor idei nicidecum ca rapunsuri la intrebarile unor ziaristi. Ulterior am aflat ca pachidermul, mai mult lat decat lung, a fost director ajunct la o unitate judeteana a MF. Aici a fost inscaunat de catre partid, si nu in urma unor promovari succesive din functii de executie, sau a niscaiva concursuri. La Brasov, preceptor fiind, a avut si unele rezultate la colectare; care i-au adus in tescherea multi bani. Cand sumele incasate s-au dominuat prin grija acelorasi sefi ierarhici, a dat statul roman in judecata. Si iata-l azi ministru intr-un guvern cu care se afla in litigiu. Speta este unica si doveseste prin continutul ei relatia de nemernicie in care marinaru’, cu toata liota, se afla fata de noi toti. Acest ministru a negociat ieri cu sindicatele din minister noile criterii de acordare a stimulentelor (auzi stimulent; nu adaos la salariu, nu premiu) si crearea unor comisii si subcomisii care sa analizeze si sa avizeze nivelul acelor stimulente. In acest mod, acesti nenorociti de portocalii fac tabula-rasa din existenta unor sisteme performante de calcul a veniturilor salariale si ne trimite la foncirea lu’ Balosu si Moromete. (eu nu inteleg de ce le trebuie acel portal de 1/2 mild euro, cand ei nu stiu sa foloseasca nici o amarata de aplicatie pentru calcul venituri salariale) Modalitatea de calcul, avizare si plata a acestui adaus la salariu este in felul ei transparenta; dar, tocmai aceasta transparenta, ofera date certe despre existenta si perpetuarea unui sistem mafiot. Cel in care fiecare salariat, ijdiferent de pozitia lui in ierahia institutiei publice, cotizeaza la crearea sumelor uriase cu care deunazi s-a cumparat un mandat pe Deal, mandate portocalii in Senat si in Camera.

  PS

  Astept publicarea documentelor congresului psd. Ca bag sama ca pe aici, pe blog, portocalii de pripas deja bat campii vanturand printre ciulini si scaietii fel de fel de vorbe de oara. De parca Gura Oborului, asa modernizata cum e’, s-a mutat pe campu’ cu bitzi.

 158. 160 florin m. octombrie 17, 2010 la 9:03 am

  Bah

  Pe ce statistici te bazezi cand spui:

  „DESTEPTIINASTIA CORPORATISTI, UDREA, VIDEANU, BERCEANU+ AIA DE LA LIBERALI AU MARIT BIROCRATIA, APROAPE AU DUBLAT NUMARUL FUNCTIONARILOR IN COMPARATIE CU ADMINISTRATIA ADRIAN NASTASE!!! OARE DE CE? NU TI SE PARE CA REALITATEA CONTRAZICE COMPLET AFIRMATIILE TALE?”

  Eu nu le-am gasit si ti-as fi recunoscator sa-mi indici sursa.

 159. 161 florin m. octombrie 17, 2010 la 9:13 am

  Doru Coarna

  „Adevarata problema este “unde se duce caldura cand Universul moare?”. ”

  M-a impresionat formularea si mi-ar place sa dezvolti un pic, intr-un limbaj suficient de profan incat sal inteleaga si cineva nefamiliarizat cu aparatul conceptual ori matematic al fizicii de varf.

 160. 162 florin m. octombrie 17, 2010 la 9:15 am

  Doru Coarna

  a plecat inainte sa termin de scris. Mai urma sa adaug:

  Totdeauna am fost convins ca moartea Universului ESTE pierderea prin caldura.

  Multumesc

 161. 163 Draghi Puterity octombrie 17, 2010 la 10:51 am

  Da-l incolo pe Funeriu, mai bine gandeste-te la asta.

  De ce in sistemele naturale este mai probabil ca prima cifra a unui numar sa fie 1? Si ce e si mai naucitor e ca acest lucru se intampla indiferent de unitatile de masura folosite! Ce lege a Universului se ascunde in spatele acestei observatzii? In ce fel afecteaza aceast fapt ceea ce stim noi despre entropie?

  Ca aplicatie practica, s-ar putea scrie un program care sa determine daca voturile au fost falsificate sau nu la alegeri, sau care sa determine daca cursul unor actiuni a fost manipulat. 😉 (NSA-ul ar putea gasi cu sigurantza si alte aplicatzii utile 😛 )

 162. 164 Hipopotamul gratios octombrie 17, 2010 la 10:57 am

  Dl Bizon

  Nu va suparati pe mine dar focoasele alea de care vorbiti ar trebui sa le incercati pe dumneavoastra in primul rand. De ce arat asa? Nickul n-aveam cum sa-l scimb ca n-am mai scris vreodata aici pana mai ieri.
  Bagati la cutia bizoana: hipopotamul este mai mare ca bizonul.
  Schroeder il dadusem exemplu pentru ca dumneavoastra credeti ca social-democratia nu se pupa cu afacerile. El e un exemplu ca nu aveti dreptate.Si e si membru in Trilaterala.

 163. 165 Hipopotamul gratios octombrie 17, 2010 la 10:59 am

  Dl bobitza

  Eu nu vreau sa spun ca le stiu pe toate. Vin pe blogul asta si pentru a invata cate ceva. Dl Bizon insa ma distreaza, e un exemplu de cum nu trebuie.

 164. 166 Hipopotamul gratios octombrie 17, 2010 la 11:01 am

  Dl Vasile
  Pe dl Bizon il citesc ca sa rad. Dumneavoastra il credeti?

 165. 167 Daniel octombrie 17, 2010 la 11:04 am

  @blogideologic
  Va cramponati de semnificatia exacta a unui termen imprumutat din fizica. In medicina sunt situatii in care forta sau lucrul mecanic se masoara in watti iar formelor cvasi-rotunde li se atribuie caracteristici triangulare. Nu e corect, dar asa se foloseste in toate lucrarile. Inainte de a va etala eruditia este bine sa cunoasteti si cutumele din domeniile pe care le comentati.
  Google tine loc de memorie, nu de capacitate de creatie si de intelegere ar fi spus Destutt de Tracy. Ce v-a suparat ca am citat din tovarasul lui, Napoleon?
  Daca va mai zic si ca profesorul respectiv il stie pe Plesu cred ca veti comenta un an.

 166. 168 Ioan octombrie 17, 2010 la 11:11 am

  @ Erata

  In loc de „ne trimite”, cum dintr-o eroare am cules in text, va rog cititi „ne trimit”. Va multumesc.

 167. 169 Draghi Puterity octombrie 17, 2010 la 11:40 am

  Mesajul meu de la ora 10:51 AM ii era adresat lui Daniel.

 168. 170 Daniel octombrie 17, 2010 la 12:21 pm

  Victor V. spune:
  acum mi-e clar și de ce am renunțat să-mi termin doctoratul la ASE (lucru de care nu sunt mândru), deși îmi luasem examenele și mai aveam de pus pe hârtie teza. Pur și simplu mi s-a părut plictisitor și oarecum inutil.

  Te inteleg. Care ar fi logica sa pierzi cativa ani intr-o facultate unde profesorul invata de la tine? Mie de foarte multe ori asa mi se intampla. Am ales ca forma de continuare a educatiei invatamantul privat, neacademic, unde o zi de curs poate sa ajunga sa coste si cat un an de post-universitar la ASE. Macar nu pierzi timpul.

  @Doru Coarna
  Mersi pentru completari. Asta se pare ca nu intelege blogideologic ca teoria nu se gaseste numai pe Google ci poate fi si creata. Ca orice proiect, initial are deficiente. Rafinarea exacta, acolo unde este nevoie de precizie cat mai mare este in cazul dorintei aplicarii ei practice. Daca ar fi vorba despre lucruri batute in cuie am vorbi despre legi, nu despre teorii. O alta caracteristica pe care ai remarcat-o foarte bine este rezistenta specialistilor (emotionala, nu rationala) la aplicarea noii teorii. De remarcat ca desi toata lumea accepta in mod tacit ca Einstein a primit premiul Nobel pentru teoria relativitatii, pe hartie, ca pretext, i s-a dat pentru descoperirea efectului fotoelectric. Le-a fost frica sa ii dea pentru teoria relativitatii.
  La fel cum in PSD nu are nimeni curajul sa abordeze de pe pozitii de corectitudine capitalul si proprietatea. Este locul unde argumentele ideologice duc o lupta perdanta cu cele logice. Intrucat nu ma astept ca dl. Nastase sa se cenzureze pe sine insusi citez din articolul despre disonanta cognitiva:
  „Oameni în toată firea, care ştiu să facă analize corecte, care ştiu să discearnă între bine şi rău, caută cu disperare argumente care să îi ajute să demonstreze această teorie.”
  Mai citez pentru ca merita:
  „Pentru a reduce această nelinişte, căutăm foarte multe informaţii care să ne justifice alegerea şi, mai ales, încercăm să evităm informaţiile şi situaţiile care ne-ar conduce la creşterea disonanţei. Nu-i aşa că ne simţim mai bine când demonstrăm că avem dreptate?”
  Magistral articolul! Mi-a placut atat de mult incat l-am tinut minte. Argumentatia e solida. Se spune ca invatarea se realizeaza numai atunci cand produce o modifcare de comportament. In cazul meu acest articol a avut acest efect. Eu chiar iau in serios ce scrie dl. Nastase. Cand nu inteleg intreb. Intrebarea e subinteleasa.

 169. 171 Bah octombrie 17, 2010 la 2:31 pm

  @florin m.

  INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA…iti spune ceva? cand vrei sa gasesti ceva oficial acolo cauti…si vei gasi. Daca nu gasesti, ticluiesti o scrisorica catre ei si sunt obligati sa-ti dea raspunsul in 30 de zile?

  …nu-i asa ca sunt „bazat”?

 170. 172 blogideologic octombrie 17, 2010 la 3:00 pm

  @ M. Voicu
  Eu îmi amintesc de monedele româneşti pe care le mai foloseam în copilărie la rişcă. Pe o parte era valoarea banului, pe cealaltă parte era efigia regelui Mihai I de România.

 171. 173 Ghita Bizonu' octombrie 17, 2010 la 3:01 pm

  Victor V

  Sa ne lamurim . Cand zic cuiva tov ori tovaras inseamna ca a fost memru PCR ca si mine si deci am dreptul ….Adica intr-un fel “intre noi fie vorba” sau “ca intre noi”. Si nua dmit sa imi zica unu tov daca nu scoate carnetu de partid !
  Si activistii – ei bine erau niste tampiti (nascuti ori facuti ori prefacuti nu conteaza) si prin stradania lor putem spune ca au distrus PC cu ceva mai multa eficienta decat dizidentii. Iar dintre activistii UASCR s-a recrutat societatea in civil . In gnl indivizii astia au preluat temele de propaganda de pana atunci si le-au inversat “semnul” , de ex au trecut de la rolul “crescand al constiintei socialiste” la “reforma morala” cam cu aceiasi frazeologie . Si a nu se confunda propagandistu (specialist in dat cu gura) cu insi care au facut dovada capacitatilor lor administrative … (erau si dintre astia . din pacate nu destui la numar!!).
  Da o buna parte dintre referinte este negativa …. pe drept cuvant . Insa in unele domenii sa fim cinstiti ar fi bine daca s-ar fi pastrat standardele de atunci ( de ex pe atunci daca un judecator zicea nu-mi pasa de legea speciala ca eu judec dupa cea generala … nu mai era judecator! Fiindca incalca toate principiile de drept de la Justinian incoa. Sau cand zicea nu prezinta pericol social chiar ca nu prezenta !!).

  Ref cozi de topor ia vezi ca, parca, si Grigore Alexandrescu are o fabula …Asa ca cei care supecteaza sunt suspecti ca au trecut prin scoala ca gasca prin apa …lamurest-ma insa cum e cu electiratu robust d ecentru care ar rezona samd. Nu prea a rezonat in 2004! In 2004 a rezonat cu cota unica , cu “daca cresste PIB de ce nu ne creste noua mai mult?!” si cu Traian Ungureanu concediat din BBC la presiunea celui mai puternic o din Europa … ghici cine ? Robust in sensu tare de cap …si foarte dornic de un anume “populism” si “egalitarsim” care sa il favorizeze …
  Si zici ca iti place Olanda ? ia de aici :
  Dutch Personal Income Tax
  Rate
  The 2009 Dutch personal income tax rate is max. 52%. This rate applies to income to the extent it exceeds EUR 54,766. For the income up to EUR 17,879 the rate is 33.5% and for the EUR 17,879 – EUR 54,776 income the rate is 42%. These amounts are including Dutch social security contributions.

  Oricum lamureste-ma and am zis ca este necesar un alt partid.?

 172. 174 blogideologic octombrie 17, 2010 la 3:04 pm

  @ Daniel
  Teoria relativităţii fusese descoperită de cel puţin alţi doi oameni de ştiinţă înaintea lui Albert Einstein. Juriul Nobel pur şi simplu s-a temut că va avea probleme în justiţie.

 173. 175 Victor V. octombrie 17, 2010 la 3:23 pm

  @ Bah

  Udrea, Videanu, Blaga „corporatiști” ? Mă faci să râd. Poate din „Corporația Căpușelor”. Iar opinia mea despre ei era în comentariul la care mi-ai răspuns tu. Însă citești doar ce îți convine. Dacă vrei să avem dialog, citește tot comentariul și nu mă pune să mă repet.

  Am văzut care sunt departamentele care mă interesează și care sunt șefii lor. În tr-un comentariu adresat dlui. Adrian Năstase am spus:

  „1. Politici economice și financiare – Ștefan Viorel
  2. Comunicaţii şi societatea informaţională – (fără nume)
  3. Relaţia cu mediul de afaceri şi IMM – Bunea Stancu
  4. Relaţia cu patronatele şi piaţa de capital – Marcu Gheorghe

  Dânșii nu participă la Politica 2.0? Nu au blog, forum, cont de LinkedIn or Facebook sau orice altceva prin care interacționeze cu noi, bizonii doritori de dialog?”

  Dacă aceste persoane vor sta mereu în „umbra” partidului, cred sincer că PSD-ul greșește. La un moment dat, am descoperit pe Youtube un seminar organizat de ISP, la care Sever Voinescu discuta (uneori acid) cu Valeriu Stoica, Roberta Anastase, ș.am.d. Ideile au fost interesante, chiar dacă persoanele prezente acolo nu prea îmi inspirau încredere. Oricum fiecare a arătat ce poate (la Roberta se vedea din avion că nu prea o duce capul).

  PSD-ul de ce nu face același lucru? Cred că se pierde o bună oportunitate de a face Politică 2.0.

 174. 176 blogideologic octombrie 17, 2010 la 3:42 pm

  @ Daniel
  Eu nu am vrut să te jignesc. Este obiceiul meu de a-mi exprima ideile liber. Dar şi cărţile vechi merită să fie citite.

 175. 177 Bah octombrie 17, 2010 la 3:56 pm

  @ Victor V.

  De citit citesc tot….comentez ce ma intereseaza sa comentez…cam mare pretentia de a puncta ce ai tu chef…ori sunt de acord, ori nu mi s-a parut interesant. Nu te-am provocat la dialog, mi-am spus punctul de vedere si atat. nu sunt persoana publica si nu ma simt obligat la actiuni la care nu am chef sa particip. nu sunt platit din bani publici si nu am de dat socoteala nici unei fiinte traitoare pe Terra sau oriunde alundeva in Univers.

  Unii dintre cei ce activeaza in departamente o fac din postura de persoane particulare, cum bine a punctat dl. Presedinte Adrian Nastase si aduc contributii personale, pe aceea nu-i poti obliga la nimic. De acord cu ceilalti si habar nu am de ce nu sunt prezenti mai mult in spatiul public.

  Cat despre ce faceau aia la ISP era doar circoteca…dupa cum se vede azi. Asta neinsemnand ca o dezbatere serioasa nu trebuie sa aiba loc. Iti sugerez dezbaterile de la Fundatia Titulescvu, ISD etc….chiar daca nu se posteaza pe Youtube…eu intodeauna voi prefera cartea in detrimentul fimului 🙂

 176. 178 Victor V. octombrie 17, 2010 la 4:26 pm

  @ florin m.

  Deși comentariul lui David Rockfeller nu mi se pare real (pare a fi de același tip cu „Protocoalele Înțelepților Sionului”), dă-mi voie să spun că până la urmă criza a accelerat Globalizarea (care poate fi interpretată ca New World Order).

  Gândește-te la Trilaterală ca la un forum la care sunt invitați reprezentanții finanțelor și afacerilor din cei trei „piloni” ai democrației: America (de Nord), Europa (de Vest) și Asia (Japonia).

  În urma crizei, China a devenit noua „locomotivă” a globalizării și e foarte posibil să depășească Japonia ca influență. În același timp, dezvoltarea accelerată a creditării de retail în China (post-criză) a dus la formarea și stabilizarea unei clase medii relevante, ceea ce va crea premizele transformării Chinei într-o democrație adevărată.

  La reuniunea internațională a Trilateralei sunt discutate teme globale, iar la reuniunile regionale (așa cum este și cea de la București) sunt discutate provocările care afectează regiunea respectivă. Nu trebuie să fi geniu ca să-ți dai seama că pentru zona noastră, Rusia și dependența energetică de aceasta este una din problemele majore.

  Întrebarea este: va fi Rusia un partener pentru Europa sau va decide să-și joace „hard” cartea energiei. La întrebarea aceasta ar fi trebuit să răspundă cinstit Gerhard Schröder, proaspătul invitat al ISD. Crezi că a făcut-o?

 177. 179 Doru Coarna octombrie 17, 2010 la 4:58 pm

  @ florin m.,

  starea de echilibru este stabila cata vreme nu este perturbata de nimic. Poate fi stabila sau instabila, dupa cum reactioneaza sist. la perturbatii.

  O perturbatie este intotdeauna cuantificata infinitesimal, astfel ca sistemul parcurge, infinitesimal, stari de echilibru succesive.

  Stiu, daca te gandesti la o forta atunci nu este nimic cuantic si infinitesimal aici! Te inseli, forta simpla, cea din mecanica, este in realitate un camp electromagnetic (!!!) de un tip anume: nedisipativ. Iar producerea lui este un proces cuantic: forta nu apare si deci nu se aplica brusc orice ai face, ci creste, actioneaza si scade apoi pana la disparitie.

  Gravitatia spre exemplu, este tot o forta dar in formalismul subfizicii este tot un camp electromagnetic nedisipativ, insa, fata de fortele obisnuite, de un subtip anume: „camp electromagnetic nedisipativ modulat vectorial si in frecventa, cu doua componente compuse”, ca sa-ti dau toata definitia. Imi trebuie prea mult spatiu sa-ti scriu ce-s componentele astea, se supara popateapa.

  „Moartea termica a Universului” era o teorie a fizicii fundamentale la moda acum vreo 40 de ani. infirmata intre timp chiar de intrebarea aceea „unde se duce caldura interna din corpurile cosmice?” Vezi, nu poti spune ca in spatiu, acolo este vid, nu are ce se incalzi ca s-o preia. Dar poti spune ca se emite sub forma de radiatie termica, dar asta-i chiar un camp electromagnetic disipativ de frecventa infrared, iar in final ar insemna ca ramai, la nivelul Universului, cu camp fara materie, ceea ce nici filosofic nu poate fi acceptat!

  Intre timp s-au facut si au cazut numeroase alte teorii, acum e in plin deces teoria string-urilor si apare ca fiind in agonie teoria gaurii negre din centrul galaxiei…

  Este exact ceea ce spuneam mai sus: cata vreme fizica nu este formalizata in sens matematic, fizicienii pot elabora orice teorie care insa rezista doar cativa ani, apoi cade din motive observationale. Stephan Hauking insusi a inceput sa aiba indoieli privind teoria lui cu gaura…

  Ideea subfizicii este ca spatiul nu este o categorie folosofica asa cum am invatat toti la scoala, ci este „construit” din lanturi alaturate de dipoli cuantici care prezinta forme instabile pentru a se putea autoinfasura si crea astfel o particula elementara. E mai complicat aici, e vorba de frecventele admisibile cuantelor de tip E-SCAQ si B-SCAQ, fazari ale campului disipativ major rezident in Universul nostru local, etc…
  Simplu, ca si viata, permanent se formeaza prin compuneri electromagnetice toate formele posibile de cuante dar stabile sunt doar cateva: acelea se unesc in dipoli care se inlantuie si se autoinfasoara (e o caracteristica electromagnetica a lanturilor de dipoli) producand partculele elementare, asa cum le stim noi, electroni, protoni si neutroni, adica atomi, materie. Restul, cele instabile, degenereaza sub influenta acelui camp major, fiecare cuanta fiind accelerata la viteza luminii si degenerata in doua fronturi electromagnetice elementare opuse.

  Noi insa suntem obisnuiti sa operam doar cu entitati materiale, si asta de 200000 de ani de cand exista omul modern, asa ca nu le recunoastem ca atare nici daca le-am putea vedea cu ochii nostri.

  Acum, emisia de radiatie termica reprezinta un camp electromagnetic disipativ, ea se va propaga prin spatiul „gol”, dar acum stim ca se propaga prin acele lanturi de dipoli cuantici: modalitatea concreta este de a-i opri din rotatia lor permanenta indusa de campul major si repornirea lor la o alta turatie egala cu frecventa asociata energetic radiatiei respective emergente. Deci se poate emite caldura si orice alta forma de energie in spatiu, la mari distante. Acum, cat de mari este iarasi o intreaga poveste, renunt aici.

  Ideea este ca temperatura, asa cum o concepem noi, ca masura a agitatiei termice nu-i asa, ci este frecventa cu care se rotesc dipolii inlantuiti: se vor inlantui si ai tai din celulele superficiale ale pielii cand pui mana pe cava cald. Deci nu intra ceva, ci „se invarte” ceva, mai repede.

  Acum se inlege lesne de ce Universul nu se poate raci nicicum: „caldura” trece in dipolii spatiului astfel ca nimic nu se pierde, bineinteles; pierde energia materia dar o castiga spatiul, care alimenteaza permanent materia (ultimul soare va fi foarte fierbinte) ce mereu absoarbe dipoli spatiali si radiaza, cuantic, intotdeauna pe frecventa campului major intarindu-l, astfel ca acesta va produce iar cuante, dipoli, acestea se vor inlantui, apare alt spatiu, alta materie, etc,etc, intr-un ciclu infinit.

  Insa atentie: asta nu-i o chestie secventiala! Ea se produce permanent si este deci un proces continuu: permanent se fabrica spatiu, acesta este absorbit permanent de catre materie care intareste radiind campul major care fabrica iarasi permanent cuante, dipoli, atomi, materie, etc…

  Deci stai linistit, Universul nu moare iar moartea nu presupune racire.

  Vezi? Lucrurile incep sa se inlantuie logic, asta-i avantajul formalizarii fizicii, se poate deduce totul fara greseala, ca in matematica. Adica fara „teorii”care cad la primele verificari observationale!

  Dar la inceput pare dificil sa te desprinzi de acceptiunea materiala asupra Universului: trebuie timp pana ce creierul incepe sa se obisnuiasca sa opereze cu ceva ce nu a vazut, atins sau simtit niciodata! D’asta spun ca fizicienii au si ei nevoie de timp pana sa inteleaga despre ce este vorba… apoi vor putea opera cu aceste notiuni, apoi vor apare inventii, salturi tehnologice, apoi in spatiu, apoi colonizam, asta ne e menirea, fie ca vrem fie ca nu: entropia trebuie sa creasca, musai! Dar in sens inteligent si inteligibil… ca de aici am plecat.

  D-asta ii spuneam cuiva pe blog sa nu inceapa cu formule in economie ca apar ciudatenii, trebuie sa formalizezi in sens matematic economia iar apoi poti prevede crizele (de fapt nu mai ramane nimic de prevazut) ai in fata toata evolutia pe orice interval. Este vorba de fundamente, deci. Adica economistii aia ar trebui sa angajeze un matematician de mare anvergura, fundamentalist, nu unul „speculativ”. Ei se mai numesc si „initiati”: usor, nu e vorba despre cei din teoria conspiratiei, ci despre elite serioase si cinstite, mai sunt si d-astia, vreo 10 pe toata planeta.

  Ma duc sa beau o cola…

 178. 180 Doru Coarna octombrie 17, 2010 la 5:18 pm

  @ blogi,

  premiul Nobel se acorda doar pentru realizari concrete, nu pt teorii. Einstein a primit Nobelul pt fotodetectie, viitoarele celule foto…

  Pt teoria relativitatii, in prezent caz particular al subfizicii, n-a primit nimic. Defapt, a primit „liber” la o universitate americana care l-a angajat din considerente de reclama, omul a primit o casa, un salariu modest si timp… astfel ca s-a plimbat cu barca cu vele tot restul vietii lui.

  Teoria relativitatii a lui Einstein a facut acelasi lucru cu teoria gravitatiei a lui Newton: a descris matematic cum cade marul, dar nu a explicat DE CE CADE? Einstein a descris matematic cum se contracta timpul si dimensiunea longitudinala, DAR NICI EL NU A EXPLICAT DE CE SE INTAMPLA ASTA.

  Abia eu, adica subfizica asta pe care am propus-o in 2007 dar pe care o coc de 10 ani, explica de ce se intampla toate astea si oricare altele, si cum anume. Cu voia Dvs, ultimul pe lista… Ha!

 179. 181 M.Voicu octombrie 17, 2010 la 5:20 pm

  @ blogideologic octombrie 17, 2010 la 3:00pm spune: „Eu îmi amintesc de monedele româneşti…
  – Eu aşa stiu din copilãria mea. Pânã deunazi era şi o emisiune cu Hurezeanu şi CTP…; rãmâne cum am zis: sunteţi tânãr – Doamne, ce avantaj !
  • * Aside : …Eu îmi amintesc de bancnotele româneşti; cu una de 500000 lei mã trimitea Tata sã-i iau un pachet de ţigãri „REGALE”-roşii – dar atunci inflaţia decursese din rãzboi ! Abia acu’ mã’ntreb dece regalele erau roşii ?
  • * Tot timpul am fost înciudat cã n-am gãsit scris unde a fost Maniu în ziua de 23 august 1944 (cã Mihalache fusese dimineaţa la Snagov şi când Antonescu i-a cerut sã dea în scris cu Brãtianu cã ei sunt de acord cu armistiţiul, a rãmas sã-l caute pe Maniu şi sã vinã cu acceptul PNŢ şi PNL pânã la orele 15:00?. N-a venit, iar Maniu a apãrut la Palat abia noaptea-sau-dimineaţa urmãtoare !
  • * Deunãzi, 16.10.2010/Realitatea TV, în prezentarea unui inginer-petrolist român-spion britanic în timpul rãzboiului, Stelian Tãnase a arãtat casa lui în imagine şi a subliniat cã Maniu avea un apartament (de retragere) în aceeaşi casã, şi cã pobabil acolo ar fi fost Maniu ATUNCI aşteptând evenimentili (sic) care aveau sã se producã. Tot acolo locuia şi cineva de la ambasada URSS ! ! ! Pe 24 august inginerul a fost eliberat şi a fãcut parte din guvern într-o poziţie economicã… Asta, cã vã place Istoria inter-conexatelor !

 180. 182 florin m. octombrie 17, 2010 la 9:24 pm

  Doru Coarna

  Am sa mai studiez chestiunea si am sa revin cu intrebari.
  Multumesc!

 181. 183 blogideologic octombrie 17, 2010 la 11:47 pm

  @ M. Voicu
  Serban Radulescu-Zoner scria : „Cel care in ajunul fortarii Prutului de catre trupele romane a trecut clandestin in Basarabia avertizand autoritatile militare sovietice ca in zorii zilei urmatoare vor fi atacate a fost Gheorghe (Gogu) Radulescu” http://www.romanialibera.ro/a6154/ion-antonescu-exponent-al-epocii-sale.html . Din alte surse, destul de vagi, transpare ideea că agenţii de la Intelligence Service, serviciu de spionaj care infiltrase cele mai înalte agenţii din statul român, i-au transmis lui Gogu Rădulescu planurile de luptă ale armatei române, în mod expres pentru a-i informa pe sovietici. Sovieticii au organizat o ambuscadă pe malul Prutului, exact în locul indicat de Gogu Rădulescu. A fost acolo un carnaj al batalioanelor de elită ale armatei române.

 182. 184 Daniel octombrie 18, 2010 la 8:05 am

  @Draghi
  Stiam de legea lui Benford, dar pe Wiki vad ca e mult mai bine explicata. Ai pus niste probleme foarte interesante!

 183. 185 M.Voicu octombrie 18, 2010 la 1:44 pm

  @ blogideologic octombrie 17, 2010 la 11:47pm
  Mulţumesc; definitoriu de interesant ! într-o emisiune mai veche a lui Stelian Tãnase, la o recepţie la Palat apãrea în imagine Emil Bodnãraş discutând cu Lupeasca; nu ştiu dacã atunci el nu trebuia sã fie în închisoare ! Aside: Ieri am întâlnit un reputat sociolog la târgul organizat între Ateneu, Biblioteca Universitarã şi Palat şi l-am întrebat ce semnificaţie are faptul cã în faţa palatului se vând legume ; nu vã pot descrie mimica lui.
  Io, adineaori, apãsai pe un buton de up-dating şi nu mai pot copia mesajele (se lucreazã, vãz !); io mi-am interzis sã desconsider adversarul. Dar am o datorie pentru ţarã de la pãrinţii mei şi nu mor caii; nu continui proverbul deoarece am nişte câini pe care îi vãd pe camerele video instalate, cã stau în faţa uşii chiar şi când eu nu sunt acolo ! Dinnou, cine-i om… ?
  Când se discuta legea „reparaţiilor” eu AM PROPUS PUBLIC sã nu beneficieze cei care au contribuit la instaurarea diktaturii, dar iar nu am fost ascultat (când mã va re-învãţa cineva cum sã postez pe blogul meu, o voi face).
  • * Astãzi m-am dus sã depun dosarul de reparaţii (pentru casa expropriatã pãrinţilor mei). Pe Decizie scrie la Art.3: „Prezenta Decizie a fost redactatã în trei exemplare, dintre care un exemplar va fi comunicat persoanei îndreptãţite (eu, cãci tatãl meu a fãcut congestie cerebralã când i-a fost anunţatã exproprierea, şi apoi a murit), un exemplar va fi remis Direcţiei Pentru Acordarea Despãgubirilor în Numerar, iar un exemplar va fi pãstrat în arhiva Secretariatului Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despãgubirilor.”. V-am plictisit…, aşteptaţi : mi-au cerut sã anexez cererii originalul acestei Decizii pe care tot ei au emis-o (iar vã plictisesc; ESTE REDUNDANT SÃ SE CEARÃ SÃ CERI DEŞI DEJA AI CERUT în urma unei Hotãrâri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – şi în Constituţie nu scrie cã respectarea deciziilor justiţiei este condiţionatã. N-am acceptat sã le dau originalul emis pentru mine (pe care scrie cã au şi ei un original al aceleiaşi Decizii). NU MI-AU PRIMIT DOSARUL DOAR CU COPIA DECIZIEI SUSZISÃ. Nu vã spun care-i etapa urmãtoare, şi nici ei nu ghicesc ; este cam ca în zicerea cu citire egalã de la stânga sau de la dreapta: ROMA TIBI SUBITO MOTIBUS IBIT AMOR !
  Eu n-am ajutoare sã-mi mişculeze daravelele, cã nu mã pot înjosi sã vreau ilegalitãţi, şi nici nu trebuie sã dovedesc cã mãtuşa Tamara nu a mai avut alţi moştenitori; s-ar gãsi cine sã mã înşele dar nu cine sã mã trãdeze pe mine – cã n-are obiect.
  În vremile dinnainte de 1990 mi-a cerut cineva date pe care numai eu le aveam (realizaţi de cât de sus venea ?); i-am spus sã meargã la cine l-a trimis şi sã spunã cã legea secretului de stat nu are excepţii (chiar, nu avea). A pretins cã îmi dãtea aviz pentru deplasãrile externe. Nu l-am mai vãzut !


 1. 1 In capitala… « Sfinxul Trackback pe octombrie 16, 2010 la 2:19 am
 2. 2 Gravitatea situaţiei la Ministerul Educaţiei « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe octombrie 16, 2010 la 4:43 am
 3. 3 Europa încotro? Soluţiile economice ale stângii « Hai ca se poate! Trackback pe octombrie 16, 2010 la 8:52 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

<span>%d</span> blogeri au apreciat: