Dezbaterea de la Strasbourg. Ce urmeaza?

Ieri a avut loc dezbaterea raportului pe problema stigmatizarii romilor prin discursuri si actiuni ce invoca, in anumite tari,  securitatea nationala pentru a realiza expulzari colective. Rezolutia, dezbatuta amplu in comisii si in plen, a fost adoptata cu 132 de voturi pentru, 8 impotriva si 4 abtineri. Detaliile le puteti gasi pe site-ul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei – assembly.coe.int

Gasiti pe site si proiectul initial de raport, al doamnei Brasseur, elaborat si in urma unor discutii pe care le-am avut, gasiti structura votului dar si textul final, in esenta foarte dur, al rezolutiei adoptate. Probabil ca astazi vor fi adaugate, pe site, si interventiile din plen ale doamnei Brasseur si a mea – in calitate de raportor pentru comisia juridica. Gasiti, de asemenea, excelentul discurs al lui Thomas Hammarberg, comisar pentru drepturile omului.

Seful delegatiei franceze, Jean-Claude Mignon, pe care il stiu de multi ani, a fost extrem de agresiv, impreuna cu toata delegatia Frantei, in a apara deciziile luate de autoritatile franceze. Sigur ca raportul, prezentand pe mai multe pagini, deciziile luate in Franta, a creat si aici o anumita enervare, Consiliul Europei considerandu-se centrul preocuparilor pentru dezbaterea si promovarea drepturilor omului si pentru protectia minoritatilor in Europa.

Ca atare, „meciul” s-a desfasurat intre „echipa” Frantei – completa si care isi adusese si supleantii, inclusiv pentru amendamente, si „echipa” Romaniei – descompletata cu 3 „jucatori”, inclusiv seful echipei, plecati sa joace la Bucuresti, la echipa „de club” PDL – pentru a modifica, neconstitutional, regulamentul Camerei (sub santajul UNPR). Asa cum s-a intamplat si in alte randuri, opozitia a ramas sa apere interese generale ale tarii, in locul sau fara sprijinul celor care ar fi trebuit sa reprezinte direct pozitiile guvernului roman actual.

In final, dupa cum am precizat, punctele de vedere avansate de noi, criticile la adresa unui comportament politic in Franta in neconcordanta cu cu valorile aparate de Consiliul Europei, au fost acceptate in mare parte.

Care au fost tintele echipei franceze : stabilirea unei responsabilitati unilaterale a tarilor de origine de unde provin romii. Deci nu responsabilitate partajata, nu caracter general european al problematicii romilor, ci fiecare tara din Europa de est sa-si tina romii acasa si sa se ocupe de integrarea lor sociala ( evident problema nu se pune in aceeasi termeni pentru medici si alte cadre inalt profesionalizate). Al doilea mesaj foarte clar, Romania a avut de la UE o suma mare de bani ( ne-accesata, in totalitate, de altfel). De ce n-a folosit banii ca sa-i integreze pe romi? Si daca nu e in stare sa luam „noi” banii si sa facem ceea ce nu pot sau nu vor sa faca ei, la ei acasa.

In orice caz, acesta va fi mesajul, de atac, cu care vor veni francezii la Reuniunea de nivel inalt din 20 0ctombrie, de la Strasbourg, reuniune convocata de Secretarul general al Consiliului Europei. Sa vedem cu ce mesaj va veni ministrul de externe al Romaniei…

Probleme sunt multe. Am subliniat in interventia mea ca nu putem admite mentinerea unei ambiguitati intre acuzele de criminalitate si statutul etnic, ca nu putem accepta, in Europa, expulzari colective, realizate fara garantii procedurale, fara o decizie individuala luata de un tribunal competent. Ca nu putem accepta ca dupa ce romii au fost considerati tapi ispasitori pentru problemele generate de criza in anumite state europene, acum tarile lor de origine – Romania si altele – sa devina noii tapi ispasitori.

Am aratat ca in unele situatii, cand aduc acuze romilor, anumiti inalti functionari se refugiaza in spatele absentei sau imposibilitatii (constitutionale, in Franta, spre exemplu) de a avea date statistice fiabile dar in final indica unele cifre manipulatorii care nu se bazeaza pe situatii reale. Astfel, in realitate,  din datele obtinute de la autoritatile franceze, inFranta, la sfarsitul anului 2009, se aflau in penitenciare 708 cetateni romani. In acelasi an, fata de numarul total de fapte constatate pe teritoriul francez , numarul romanilor invinuiti a fost de 14.733 (1,2% din numarul total de persoane invinuite -1,17 milioane). Si reprezinta 6,3% din numarul total al strainilor invinuiti (234.235).

Din datele puse la dispozitie de prefectura Parisului si a regiunii pariziene, din numarul total al persoanelor invinuite in primele sase luni ale anului (92148 de cetateni francezi si straini) cetatenii romani reprezinta 3,6% (3294). Iar minorii romani reprezinta 1,29% (1197)  din total si 6,6% din numarul total al minorilor straini si francezi invinuiti (17793).

Evident utilizarea unor date incorecte ce pot inflama opinia publica, supermediatizarea unor cazuri individuale, de asemenea, nu pot fi de acceptat.

Interesant este faptul ca dupa ce reprezentantii francezi ne-au spus ca nu-i lasa Constitutia sa adune date despre etnia unei persoane, respingand amendamentul pe care-l propusesem, astazi ziarele din Franta vorbesc despre niste registre (fisiere), tinute de jandarmerie, pe etnii!!!

Trebuie sa recunoastem insa ca si noua ne revine o parte din responsabilitatea de a gasi solutii economice si sociale pentru romii de la noi din tara. Incepusem unele lucruri – reprezentarea lor in Parlament, programe speciale pentru scoli, discriminare pozitiva la locuri in invatamantul superior, consilieri romi pe langa prefecturi, Agentia nationala pentru romi, participarea la Strategia pe 10 ani pentru romi, cumpararea de  catre guvern a unor terenuri ieftine care sa fie apoi concesionate de primarii unor comunitati de romi pentru a-si construi locuinte si pentru activitati agricole, programul laptele si cornul (avand ca destinatari principali pe cei mai saraci dintre copii), venitul minim garantat – util la inceput dar care are nevoie sa fie adus la zi, ingradindu-se tentatia unor primari de a-si forma o clientela cu ajutorul acestui program.

Sunt multe alte lucruri pe care putem si trebuie sa le facem noi. Asta nu exclude responsabilitatea altor tari de a se adauga eforturilor pentru rezolvarea unei probleme EUROPENE.

Deocamdata, rezolutia si raportul aprobate ieri, la Strasbourg, ii stigmatizeaza pe cei care-i stigmatizeaza pe romi.

PS Apropo, daca vreti sa vedeti cum se construieste o campanie mediatica, cititi reportajul din Le Figaro Magazine, de sambata, 2 0ctombrie, intitulat „Roumanie, qu’as-tu fait de tes roms? „, reportaj de 8 pagini ilustrat, intre altele, cu un numar de romi cautand resturi de gunoi la groapa din Cluj-Napoca.

Mai interesant pentru mesajul care „se apropie” :  in Romania si Bulgaria, romii sunt condamnati la mizerie…”malgre les aides financieres considerables dont beneficient ces pays desormais membres de l’Union europeenne”!(p.46)

215 Răspunsuri to “Dezbaterea de la Strasbourg. Ce urmeaza?”


 1. 1 Marcus octombrie 8, 2010 la 11:16 am

  @contele: ia de la un carlan tomnatec (sic!) , ca vad ca iar salivezi la ideea de cat de destept a fost chiombu’ si cum i-a tras-o el Opozitiei. Sa stii de la mine, nea, ca pe alte strazi filmul are alt scenariu si anume , ‘mnealui cu mormanu’ maroniu la fund mai „inalt” decat boc, de frica suspendarii a dat-o rau de tot la intoarsa, de i-a bagat in penibil si pe argatii de la CC si pe portocaliii care mai aveau putin si mureau pe baricade pentru ideea ca varsta de ensionare a femeilor sa fie de 65 de ani. Asa ca cine-i pagubitu’ nea? Da’, bag sama, caconte, conte da’ le-ai dat dracu’ de menuete si te-ai reprofilat pe manele:

  Time-Out La Cotroceni

  Doar cu gand la suspendare de o craca, sus, in vant,
  Chiombu’, morcovit prea tare, s-a dezis de-al sau cuvant
  Si-ajutat de o chichita, n-a semnat lege-aprobata,
  Spre-a fi iarasi greu furata, lui Roberta i-a fost data.

  Jurii de la-Nalta Curte au cazut de prosti, se pare,
  Dandu-si girul pentr-o lege, trecuta prin fraudare.
  Muti privesc acum la voda, cum de ei joc si-a batut
  Cand le-a ordonat s-accepte drept ca lege, un rebut.

  De tampiti sunt luati s-oranjii, luptatori neinfricati,
  Doar in vorbe, caci in fapta, dovediti slugoi ratati.
  La teveuri apar iarasi, cu un aer dus si tamp,
  Si cu vorbe mincinoase vor sa-l scuze pe talamb.

  Chiombu’ insa e ferice si-si mai toarna o stacana
  Bucuros isi rade-n barba, a scapat in plina toamna.
  Morcovu’ ce-n gat ajuns-a, fiind infipt adanc in dos
  Scoate acum frunze p-afara si e numai bun de ros.

  Din nou el poa’ sa respire, ba chiar poate sa si bea
  Iar de-o trage-o flatulenta, apt va fi si de-a manca.
  Pe Elena o s-o roage sa-i procure-un iepurila
  Morcovul sa i-l manance, caci lui Boc ii e cam sila.

  sa fii iubit
  marcus

 2. 2 George Serban octombrie 8, 2010 la 11:22 am

  Am citit cu placere materialele recomandate. Evident, atitudinea autoritatilor franceze este excesiva si nu se refera la fenomenul infractional. Italienii, care nu mai sunt atat de preocupati de migratia romilor, cat de fenomenul infractional al unor bande de romani, integrati si coordonati de mafia napolitana, par sa aiba o atitudine mult mai rationala. Dar cred ca o mare parte din vina o au autoritatile romane. O infrastructura moderna si resurse umane supradimensionate sunt folosite pentru monitorizarea „delictelor politice” din interiorul frontierelor, in loc sa colaboreze cu autoritatile statelor comunitare pentru monitorizarea si diminuarea infractionalitatii cetatenilor romani, in afara granitelor.

 3. 3 Vasile, octombrie 8, 2010 la 11:30 am

  Dl. Adrian Nastase,

  Francezii au motive ca fie agresivi pe de o parte,desi de cealalta parte dupa ce au „importat” fara despagubiri si au „adaptat” la salarii discretionare mii de profesori,medici,ingineri,si alte mii de calificati ,pe banii nostri ,ai celor refuzati acum de Traian Basescu, ar trebui ca din diferentele salariale din beneficiile imense aduse Frantei de cei buni sa faca o cota si pentru cei rai, indiferent de culoarea acestora.
  Aveti si nu numai dumneavoastra un punct de vedere complet eronat citez
  Din datele puse la dispozitie de prefectura Parisului si a regiunii pariziene, din numarul total al persoanelor invinuite in primele sase luni ale anului (92148 de cetateni francezi si straini) cetatenii romani reprezinta 3,6% (3294). Iar minorii romani reprezinta 1,29% (1197) din total si 6,6% din numarul total al minorilor straini si francezi invinuiti (17793).
  inchei citatul
  Pai aceasta este realitatea ? Pai cu sau fara voia dumneavoastra va amintesc ca
  100% din tiganii nostri nu au un loc de munca flotant sau stabil in Franta!Ca numai din salvarea banului public , 100% din tiganii nostri nu au dosare penale pentru practicile ilegale, cantatul,cersitul pe strazile Parisului!Ce sa mai spun ca tot 100%
  stau ilegal „fara acoperis” pe locatii private sau domenii publice!

 4. 4 Larisa octombrie 8, 2010 la 11:30 am

  Ce urmeaza?

  In management se numeste delegarea sarcinilor. Gasiti o echipa reprezentativa, trasati obiective, implementati solutii.

  Toate bune

 5. 5 Dragos octombrie 8, 2010 la 11:45 am

  Le Figaro Magazine: “Roumanie, qu’as-tu fait de tes roms ?”

  Réponse moi:

 6. 6 Marcus octombrie 8, 2010 la 11:47 am

  @Domnule Nastase,
  Acum cateva zile am vazut pe Euronews, un interviu dat de un tigan roman circar, in care el sustinea (si mie mi s-a parut corect ceea ce zicea) ca etnia tiganeasca nu ar trebui privita ca o etnie de sine statoare, ci asa cum este, una nomada, prin urmare ca neapartinand strict unei natii. Din acest considerent el propunea ca tiganii sa beneficieze de un statut aparte in Europa, avand si documente speciale care sa le ateste acest statut, ceea ce ar conduce automat la personalizarea lor, altfel decat cetateni ai unei anume tari. Acest interviu mi-a amintit de o anecdota (posibil inspirata din realitate) care circula pe vremea comunismului referitoare la tigani. Conform acestei anecdote, la un moment dat, s-a tinut un mare congres (nu stiu daca poate fi numit asa) al tiganilor din toata lumea intr-o tara occidentala, la eveniment fiind invitata si o delegatie din tara noastra. Desi au inaintat cereri oficiale pentru ca autoritatile romane sa le dea drumul sa plece si sa participe la intrunirea respectiva, acestea au tergiversat si i-au chemat sa le dea pasapoartele dupa consumarea evenimentului, moment in care bulibasii au raspuns: nu mai avem nevoie, va multumim, am fost si am venit inapoi. In opinia mea, aceasta solutie, ar rezolva mlte dintre problemele rasiale cu care ne confruntam si ar ajuta la integrarea lor intr-o Europa unita.
  sa fiti iubit
  marcus

 7. 7 blogideologic octombrie 8, 2010 la 11:59 am

  „Asta nu exclude responsabilitatea altor tari de a se adauga eforturilor pentru rezolvarea unei probleme EUROPENE.”
  Corect !

 8. 9 dlnimeni octombrie 8, 2010 la 12:26 pm

  Domnule Nastase, ne spuneti cine a fost seful delegatiei?

 9. 10 contele octombrie 8, 2010 la 1:13 pm

  Theodora

  Da , am trecut pe-acolo din curiozitate , eram curios cum arată un blog de Top douăsuteşiceva . Asta nu înseamnă că am ” poposit ” . E ca şi cum mergând pe stradă m-aş uita în interiorul unui bar iar proprietarul ar susţine că am poposit la el . A poposi înseamnă pentru mine ori a sta la bar şi-a consuma ceva ori , în cazul unui blog , de a posta ceva pe el . Dar nu mă deranjează să-ţi faci reclamă cu ” poposeala” mea . Poţi să scrii la intrare , cu majuscule : ” Pe acest blog a poposit contele în data de …orele … , minutul … ” , nu e nicio problemă , mă bucur când faima mea ajută un confrate într-ale scrisului mai puţin cunoscut . De data asta am scăpat Nobelul la literatură dar la anul , cine ştie …

 10. 11 Iepurele de Martie octombrie 8, 2010 la 1:39 pm

  @ S.A.S. Le Prince des Imbéciles

  Pentru a nu stiu cata oara, ne dovedesti ca nu esti decat un adolescent intarziat si retardat, un copil razgaiat, care se ia de oamenii mari. Azi dimineata, i-ai scris Ayei:

  „Revin mai tarziu pe celelalte teme (am citit ce-ai scris) am o zi cam plina astazi. Plus ca “imi sta in varful penitei” un comentariu,o “frivolitate” de dimineata, daca nu-l fac acum, mi-e frica sa nu “fuga”.
  S-auzim de bine.”

  Iata, deci, o marturisire pe care o faci de bunavoie si nesilit de nimeni, in care recunosti ca ti-a venit o noua idee infantila de a zgandari prosteste pe cineva (tu o numesti, fara sa te oblige nimeni, crezand, din nou, ca devii interesant, dar dandu-ti, de fapt, cu stangu-n dreptul, o „frivolitate de dimineata”).

  Apoi, zis si facut, iti pui in aplicare „frivolitatea”, de o maniera care nu face decat sa-ti completeze portretul de adolescent intarziat, adica facand referiri la „Log Lady, un personaj din Twin Peaks”, un film de rahat pe care tu il consideri, probabil, in infantilismul si incultura ta, ca toti colegii tai de generatie postmoderna, un film cult.

  De altfel, nu este prima ta manifestare de acest gen. La un moment dat, recent, ai scremut pe acest blog un comentariu in care te refereai pe larg la personajele din „Razboiul stelelor”.

  Nivelul intelectual la care ai ramas este, deci, evident. Esti un biet adolescent intarziat si teribilist, care nu se poate abtine sa faca panarama si se crede buricul pamantului.

  Pune linkul, te rog!

  S-auzim de bine.

  P.S.: Vezi ca te-am paruit si in josul articolului „Greselile istorice se platesc. Inclusiv tacerea”.

 11. 12 Iepurele de Martie octombrie 8, 2010 la 1:45 pm

  @ Toti

  PUNETI LINK-UL, DOMNELOR SI DOMNILOR, PUNETI LINK-UL!!!

 12. 13 contele octombrie 8, 2010 la 1:49 pm

  E cineva aici care mă iubeşte şi mă urăşte în egală măsură . Dualitatea asta îl frământă , îl oboseşte , îl epuizează . E rău fără mine , e rău şi cu mine . Vrea să mă impresioneze cu orice chip . În ultimul timp pierde nopţile compunând poezele , căutând rima în dicţionar şi versurile în şifonier . Suflul poetic zace pe undeva prin debara . Iar eu trebuie să le citesc şi eventual să le laud .
  Of, of …

  Ce să-i spun ce-i POEZIA ?! Fiorul liric îl ai sau nu . Poezia o porţi în tine , nu o cauţi . Eu , de exemplu , în cinci minute scot o bijuterie pe care mulţi critici , din multe generaţii , o vor analiza . Plus că este adânc ancorată în cotidian , în prezent .

  Bărbatul cel dintâi al ţării
  Călcând vioi pe-o dreaptă cale ,
  Monitorizează-n spuma mării
  Ale politicii semne vitale .

  E doar un om , dar OM în toate
  Şi-o luptă este viaţa lui
  Atuncea calm , cu demnitate
  În mâna lui soarta-ţi depui

  Las posterităţii plăcerea de a afla cui i-am dedicat această superbă poezie .
  P.S. Sunt un spirit liber , independent , arta mea nu este negociabilă … are un preţ fix . Mare …dar fix . De aceea rog partidele interesate să mă contacteze la numărul de telefon … şi la adresa de e-mail contele…@yahoo.com

 13. 14 ORGANIZATIILE PSD octombrie 8, 2010 la 2:00 pm

  Buna seara,
  Pentru k urmeaza congresul si pentru mine este ca un refresh,cum ramane cu situatia din teritoriu unde liderii organiazatiilor sunt in fruntea acestora de 10-12-14 ani de zile iar in ultimii ani (4-6-8) nu au mai castigat deloc ??????
  Chiar nu se pot lua masuri?deoarece sunt persoane care au capatat experienta si chiar le pot lua locul iar atuurile sunt atat varsta cat si anii petrecuti in partid si participarea la toate campaniile din ultimii 15 ani de zile, asta chiar nu poate fi o garantie pentru care conducerea partidului sa-i lase sa incerce?
  Sunt oameni care cunosc foarte bine comuna,judetul,orasul,sectorul…
  As dori foarte mult sa-mi raspundeti si credeti-ma ca odata raspunzadu-mi mie,veti raspunde foarte multor oameni din acest partid care isi asteapta randul si dvs stiti ca aceasta este intr-adevar o problema pe care o au fff multi,si multe oraganizatii din tara dar si de aici.. :))
  Va multumesc!!

 14. 15 cristipetre octombrie 8, 2010 la 2:40 pm

  Ce ziceti insa de judecatoarea noastra ad-hoc la Strasbourg, doamna Iulia Motoc, care motiveaza opiniile separate ale CCR cu considerente din viitor? Nu, nu e gluma, este realitate, doamna Motoc a criticat decizia CCR din 22.09.2010 ca nu tine cont de jurisprudenta recenta a CEDO, mentionand doua decizii pronuntate pe 23.09, respectiv pe 28.09.2010, adica ulterioare deciziei CCR!!!!! Credeti ca temebelism mai mare se poate? Detalii pe http://cristipetre.wordpress.com/2010/10/08/culmea-cretinismului-si-tupeului-iulia-antonella-motoc/

 15. 16 Marcus octombrie 8, 2010 la 3:01 pm

  @De conte :Nobelesti, nobel ramai! , vorba unui hatru de la mine „dupa” strada. Vaz ca iesti viteaz numai cu sexu’ frumos si slab, la lupta dreapta fara piedica, mucles, mo!, tzolu’ pe chioru si drumu la Perisoru’. Sanchi, marcus ie prea prost sa fie bagat in seama. Tare constipati la minte mai sunteti, bre, da’ la autopreamarire nu va intrece niminelea!
  haide, pa
  marcus

 16. 17 Doru Coarna octombrie 8, 2010 la 3:29 pm

  @ Adrian Nastase,

  Daca Europa gaseste solutia problemei etniei romilor, atunci va gasi solutia oricarei alte etnii, inclusiv! Apoi, Europa s-ar putea numi Rai!

  Singura solutie de mare randament a apartinut lui Ceashka, scoala, munca, militie, adica integrare fortata; se poate aplica integrarea fortata in UE? De ce sa plateasca Romania rezolvarea unei probleme europeane, mai au cumva si alte probleme?

  Dati-le solutia certa, verificata: INTEGRARE FORTATA! Plateste beneficiarul, adica UE!
  Ar fi unica lor sansa reala de crestere demografica, ce mai, da bine si la statistici!

  Nu e mare lucru pt marea Franta sa sustina cateva scoli si sa schimbe borduri mai des (Ha!) sau sa sape canale de irigatii si sa intretina malurile cu cei mari, buni de munca. Pot elimina si poluarea de pe faleze. Apoi, isi vor cauta singuri drumul. Am putea face si noi asta.

  Interesant este faptul ca tarile nordice, inclusiv Germania, recunoscute pt eficienta rezolvarii problemelor sociale, NU AU asemenea problema! O au numai latinii, chitaristii exclusivisti ai Europei, culmea!
  Daca mai vantura mult problema, aceasta va deveni un paradox al etniilor mediteraneene, priviti-i!

  Oricum, mie imi este teama ca ei, ca nomazi, prefigureaza vremurile viitoare ale tuturor, mereu in cautare de „oportunitati”. Trebuie „fixati”.

 17. 18 Mihai octombrie 8, 2010 la 3:56 pm

  Nu ma asteptam la o asemnenea prostie din partea d-lui Ponta!!!..Dvs. un om experimentat, de ce nu-l consiliati? de ce d-l Ponta prefera sa piarda pe veci 6 milioane de voturi sustinad bancile in loc de clienti in scandalul OUG50/2010? In Romania sint incheiate cam 8,5 milioane contracte de credit de catre 6 milioane de romani; acestia majori si cu drept de vot!!!…au credite pe o medie de 18 ani….daca luati partea bancilor, in acest scandal al abuzurilor bancare, realizeaza d-l Ponta ce cel putin 18 ani, cit vor fi afectati la buzunare acesti clienti de pozitia PSD in aceasta chestiune, luna de luna nu vor mai vrea sa auda de PSD?
  Eu zic sa prindeti din zbor trendul, sa modificati ordonanta 50 in favoarea clientilor, fara ambiguitati, ca altfel nu mai pupam la putere niciodata din cauza unor idioti de ai nostri cumparati de ARB; ei se aleg cu banii si noi cu opozitia! Si ne mai miram de ce castiga Chioru mereu!!!
  Pt. ca si Mihai Tudose, Viorel Stefan este de al nostru!..Ia citit aici si mai alers comentariile in continuare!!!..Accept sa fie si idioti in PSD, dar sa fie bine controlati de cei inteligenti, nu sa ne bage in kko!

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7904819-viorel-stefan-seful-comisiei-buget-din-camera-deputatilor-soarta-ordonantei-50-2010-inca-nu-jucat-discutarea-celor-98-amendamente-putea-amana-raportul-final.htm

 18. 19 Marcus octombrie 8, 2010 la 4:10 pm

  @Conte: la poezea vaz ca ai nevoie si de desen, ori iesti fraier, ori ieti fraier, de continui sa cauti oarece literatura in neste pamflete facute pe picior, la nevel de vers naiv. Da’, fraier, fraier insa (Ocservi „da,insa”) si parsiv, mai ceava ca ‘teligentu din capu statului. Hombre, poezea,nepoezea, ‘mneai descrie o stare de fapt total inversa la ceea ce vrei talica sa bage, pe model subliminal, prostalau’ la cap. Ori asta, ca si prostia doare, n’asa, stimabile, si daca ai avut ghinionu’ sa mostenesti doar blazonu’, far’de noblete spirituala, se numeste ca iesti un prost cu blazon.
  sa hii iubit, amice
  marcus

 19. 20 Dragos octombrie 8, 2010 la 4:13 pm

  „marcus ie prea prost sa fie bagat in seama”

  Indubitabil !

 20. 21 eficientaenerg octombrie 8, 2010 la 4:19 pm

  Yes! Tranzitul romanilor/2 mil.-inclusiv in casatorie si stabilire de alta cetatenie-este ambi recunoscut reciproc:”Romania-esti polul Saraciei si te parasim..fi-r-ar Guvernarile…”si „Veniti…sa munciti mult si profund/capsuni si toata ziua, si va platim si noi…cum vrem/electrician de al meu in Italia,ca somer oficial,mi-a spus la Calarasi,are 1200 Euro”.Deci..trebuie sa intelegem si sa implicam pt Ei!(Repet..in 2004,cate dosare …am dat lui Sarbulica..sa plece primii;am din prietenii de la Cabinet-recasatorite 7 dame!)

 21. 22 Dl.Goe octombrie 8, 2010 la 4:38 pm

  Am venit prea devreme (degeaba) pe topicul asta. Nu vad postarea lui Harabula.

  Franta, Franta, Franta… Poate ar trebui si ei intelesi nitzel:

  Sunt invadati de fel de fel de… tzigani.

  Eu cand ma duc la Paris as vrea sa ajung la Paris nu la Mecca sau la Strehaia… Daca s-ar putea.

 22. 23 Vasile, octombrie 8, 2010 la 4:50 pm

  Contele are talent !

  Cantaret precum cantatul
  Unde-i unul unde-i altul
  Meritosul e un boss
  Scriitorul tot scarbos
  si-a croit din al sau talent
  tiriplic subconstient !

  Si Marcus are talent,

  Si el in limba avansat
  pe un anume om de stat
  sa fie dar sa nu existe
  in asteptari posdecembriste

  PS1 Tiriplic greu de ghicit!
  PS2 Marcus de vrei sa sti cauta si vei gasi in fraza noua nu vechi de vrei sa ajungi la „neperechi” sau si pur si simplu intelept!

 23. 24 Pali octombrie 8, 2010 la 4:55 pm

  Prea mult ne sensibilizam cu tiganii ! Sunt peste tot si mai ales sunt peste tot tiganii din Romania;cum o dai cum o sucesti tot peste tigani din Romania dai…la ciordit,la cersit ,la cantat…peste tot ! Si francezii sunt de vine;de ce i-au tolerat atita timp ???

 24. 25 Dl.Goe octombrie 8, 2010 la 5:05 pm

  Si ca sa raman in zona recpmandarilor d-nei Aya (stie d-neaei 😉 ) sa adaug o maxima serioasa:

  E mai placut sa dezbati despre tzigani la Strasbourg in loc sa te tziganesti in curte la termen. (stie d-lui). Formalitati si formalitati…

  Cum ar fi sa spuna si la congres la fel. Nu pot veni pentru ca… sunt plecat dân tara…?

 25. 26 Theodora octombrie 8, 2010 la 5:07 pm

  @contele
  Doar atat? Pacat! Am crezut ca putem sa negociem „o cearta” ceva, ca sa ajung si eu in top 10. Asta e… nu vrei… nu pot sa te oblig 🙂
  Deci nu ne vedem la congres?
  @All
  De la struguri la tescovina
  Cum se face vinul:
  1. Se culeg doar strugurii bine copti
  2. Se zdrobesc strugurii cu ajutorul zdrobitorului.
  3. Ce rezulta se stoarce cu ajutorul teascului (presa)
  4. Pentru incepatori: boasca (tescovina) se arunca. Nu incercati sa ma obtineti ceva din ea. Este doar pierdere de timp. Sunt unele persoane care o folosessc pentru dureri lombare. Nu am incercat pentru ca nu am nevoie.
  O zi buna tuturor!

 26. 27 Sami octombrie 8, 2010 la 5:11 pm

  Daca tiganii sunt discriminati este numai vina lor. In „cultura” tiganeasca ei invata de mici sa cerseasca sa „ciordeasca” sa ghiceasca samd. Eu cred ca pentru aceasta etnie trebuie sa se inceapa cu educarea copiilor de cand sunt mici . Pe de alta parte este pacat ca nu incearca aproape nimeni sa se implice in educarea mai speciala a tiganilor, avand in vedere contradictia intre ceea ce vad copiii de tigani in casa si ceea ce trebuie sa devina ei in societate, pentru ca ei ca natie sau foarte multi dintre ei au o inteligenta nativa si un mod de autoadaptare uimitor . In plus foarte multi dintre ei au talent la muzica si daca cineva s-ar ocupa de multi dintre ei probabil nu vom mai asculta la toate colturile de drum manele ci am merge la concerte simfonice ca sa-i ascultam. Nu le poate fi contestata sensibilitatea si urechea muzicala la foarte multi dintre ei. Dar canta si ei ceea ce ajung sa invete. Si un program „anticiordeala” si „antismenuiala” le-ar prinde foarte bine, de cand sunt foarte mici, pentru ca mai tarziu aceste obiceiuri li se imprima ca si limba materna.
  Insa cei din etnia aceasta care au reusit in viata si care nu sunt atat de primitivi trebuie sa fie primii care sa inceapa sa conceapa programe pentru copiii de tigani. Eu nu prea cred ca ceilalti , din afara etniei, vor reusi vrodata sa se impuna cu adevarat in educarea copiilor de tigani . Poate ar fi bine de implementat programe cu recompense materiale pentru copiii de tigani care invata bine, care respecta regulile, care… nu stiu, fac ceea ce trebuie sa faca, accepta disciplina, poate ar fi bine sa fie subventionati si pentru cultivarea talentelor si pentru sport -sunt doar cateva idei.
  Si sa se inteleaga clar ca nimeni nu ii discrimineaza . Ceea ce li se intampla tiganilor este doar din vina lor pentru ca fura, cersesc nu vor sa munceasca nimic, nu se spala si put urat, sunt salbatici si sar la bataie ,injura ,scuipa etc.- si prin urmare cui sa-i placa asa ceva dintre cei care sunt cat de cat civilizati? Oamenii fug de astfel de „catastrofe „sociale indiferent din ce etnie fac acestia parte. Practic nu etnia este de vina sau culoarea ci faptele, comportamentul general al unor astfel de indivizi. Ce tigan dintre cei civilizati se poate plange cel putin in Romania ca este discriminat? Am avut colegi tigani chiar si in facultate, am avut rector un domn de etnie si care vreau sa spun ca trezea foarte mult respect si admiratie . Oricare dintre oameni daca incepe sa se poarte cum se poarta cei mai multi dintre tigani va avea aceeasi soara si va fi marginalizat pentru ca nimeni nu este dator sa suporte hotia, putoarea , infractionalitatea, promiscuitatea, nesimtirea, injuriile etc.-asta trebuie sa inteleaga tiganii insisi in primul rand. Sunt rai, sunt salbatici, sunt inclinati catre rau si ei sunt cei care ii urasc pe ceilalti si ii jefuiesc, ii ataca etc. si nu invers.

 27. 28 Aya octombrie 8, 2010 la 5:17 pm

  @

  Marcus

  Acea „poveste”, apartinand cu adevarat anecdoticii, este cat se poate de reala. Nu doar ca au spus „nu mai avem nevoie de pasapoarte, am fost” dar au si aratat fotografii in care erau prezentati alaturi de alti „mai mari” ai etniei din diverse tari.
  Incadrarea fotografica inlatura orice posibil dubiu legat de faptul ca instantaneele ar fi fost surprinse cu alte ocazii si fals asociate cu respectivul eveniment (oricum, ar fi fost de neinteles logic sa procedeze astfel, am subliniat doar amanuntul care facea acel adevar incontestabil).

  Nu au suportat rigori legale in pofida dovezii pe care o prezentasera (dincolo de marturisire!) ca trecusera fraudulos frontiera nu o data (la iesirea din Romania) dar de doua ori (si la intrare).
  Motivatia „baietilor” a fost ca legea nu actioneaza retroactiv (real, dar nu totdeauna era aplica principiul- atunci, a fost) si ca, oricum, nu au fsot suprinzi in flagrant, fotografiile neputand fi considerate probe (sigur ca nu erau- in alte cazuri, insa, fusesera).
  Ar mai fi de spus ca acele „motivatii” le debitau „baietii intre ei” pentru ca nu a existat vreun demers pentru declansarea cercetarilor si a urmaririi penale.

  P.S.
  Imi amintesc ca mama mi-a povestit toate astea.
  Cum mama a murit in 7 noiembrie 1978, evident evenimentul s-a petrecut anterior.

 28. 29 Geta octombrie 8, 2010 la 5:45 pm

  Eu continui sa cred ca problema tiganilor este doar a nationalitatii majoritare in special si a celor conlocuitoare in masura in care s-au facut statisticile foarte corect si stie fiecare nationalitate cati reprezentanti tigani are.Multi tigani s-au declarat romani, multi s-au declarat unguri la recensamant.
  Cum nici o comunitate nu si-a rezolvat problema tiganilor, rezolvarea ei o gandesc doar prin intermediul voluntariatului in acest moment,bani la buget fiind prea putini pentru a acoperi aceasta problema in integralitatea ei.
  Dupa parerea mea,ar trebui format la nivelul fiecarui judet un comisariat civic de evidenta a tiganilor,amprentarea lor urgenta de catre cei din M.A.I.astfel ca orice migrare a lor sa poata fi monitorizata si tinerea sub supraveghere de catre membri acelui comisariat a problemelor specifice fiecarei familii de tigani astfel ca problemele de educatie sa fie primordiale pentru evitarea,cel putin pentru generatiile tinere -copii,adolescenti- a problemelor pe care le pun tiganii azi in comunitatile unde traiesc,migratori fiind sau nu.
  Ca multi dintre tigani se ocupa cu strangerea de deseuri pentru reciclare nu este un fapt de condamnat.De condamnat sunt cei de la centrele de colectare care le preiau sine de cale ferata sau cabluri sau capace de canalizare sau alte obiecte a caror provenienta este dubioasa,lasandu-i pe acestia sa-si foloseasca imaginatia la…”ce sa mai furam ca sa ducem la fier vechi pentru bani”.
  Si trebuie pornita prin voluntariat o campanie despre furt si consecintele lui, consecinte care afecteaza siguranta circulatiei pe calea ferata,pe sosele si chiar traficul aerian.
  Astfel de furturi -stimulate de indolenta celor de la „colectari fier vechi”- pot fi considerate chiar acte teroriste prin implicatiile lor,nu doar acte de vandalism.
  Poate o campanie la nivel national de genul: cautam voluntari pentru rezolvarea problemelor de adaptare la civilizatie a tiganilor ar fi binevenita.
  Cine ar putea s-o faca? Politia in primul rand,medicii din spitale si profesorii universitari, zic eu.Cine ar putea deveni voluntari? Foste cadre ale politiei si M.Ap.N.,profesori si cadre medicale pensionare si toti cei care isi pot asuma supravegherea si indrumarea tiganilor,din fasa incepand.
  Nici pana in prezent nu s-a luat nici o masura pentru supravegherea faptului ca sunt tigani care nu scot certificate de nastere pentru copii lor.Si aici cadre din spital ar putea fi raspunzatoare,de exemplu, impreuna cu cei de la starea civila.

 29. 30 fan Constantin Burlacu octombrie 8, 2010 la 6:31 pm

  LA STRASBOURG SI BRUXELLES SA SE DISCUTE DESPRE PROBLEMELE REALE ALE EUROPEI,RESPECTIV DESFIINTAREA STATULUI TERORIST TRANSNISTRIA SI ARESTAREA LUI IGOR SMIRNOV.

  CONFORM RAPOARTELOR,ACESTA A VANDUT ARMAMENT TERORISTILOR DIN CECENIA,SI DIN ALTE ZONA. EUROPA ARE UN STAT ILEGAL NERECUNOSCUT CE TREBUIE SA DISPARA. SMIRNOV E LA FEL DE PERICULOS PRECUM ERA CEAUSESCU CU CARLOS SACALUL SI NICOLAE PLESITA.

  PROBLEMA RROMILOR SE VA REZOLVA DE LA SINE.

 30. 31 Karakas octombrie 8, 2010 la 6:43 pm

  Contextul european e foarte dificil. Roger Cohen pune undeva un punct valid, chiar daca nu este chiar pe „i”:

  „…The European idea has suffered from an absence of frank debate. It has been hijacked by technocrats.It needs imagination and openness to be revived…”

  http://www.nytimes.com/2010/10/08/opinion/08iht-edcohen.html?ref=global-home

  Discutia e lunga, insa parerea mea este ca UE insasi are nevoie de o reintoarcere la stinga, pentru ca dreapta la putere evident a adus cu ea un nationalism si un populism care a ingreunat procesele de integrare multi-nationala si multi-etnica. Sa nu uitam ca europenii au „obosit” din cauza acestui tip de ideologie.

 31. 32 Marcus octombrie 8, 2010 la 6:48 pm

  @Aya: ideea era, nu daca intamplarea este sau nu reala, mai ales ca s-a petrecut in conditiile rigorilor impuse de „Cortina de Fier”, ci faptul ca ar trebui o noua viziune paneuropeana asupra acestei etnii, care pur si simplu nu a avut, nu are si nu va avea vreodata frontiere, indiferent de sistemul in care traim. Neavand frontiere, nici cetatenie, alta decat a spatiului in care ii duce „caravana”, nu ar trebui sa aiba.
  Ii sugeram d-lui Nastase, o astfel de abordare, in care toate tarile UE, trebuie sa recunoaca acest caracter nomad si in consecinta sa incerce sa se plieze Europa pe modelul tiganesc, nicidecum tiganii pe modelul unei civilizatii si reguli straine de modul lor de a fi. In acel moment consider ca responsabilitatea ar fi colectiva (posibil un nou concept european, pornit de la o situatie data si de neschimbat, in veci de veci, indiferent de cati bani s-ar pompa-si sunt realist, nu fatalist-), motiv pentru care multe dintre tensiunile generate de prezenta tiganilor in Europa si-ar gasi o rezolvare inteligenta.
  sa fii iubita
  marcus

 32. 33 Dl.Goe octombrie 8, 2010 la 6:54 pm

  Fabulistul mârlan e si fudul… Tii! Ce de coincidente!… dar de… au loc destul in care sa convietuiasca. Ca dânsul are. Un suflet mare. Destul de rarefiat. Deci loc… ar fi.

  P.S. Cam cum ar veni, a gentleman’s agreement, Aya inceteaza sa spui adevarul depre mine ca incep sa spun mincuni despre tine. Si porcul zbura, insa foarte putin. Ma mir ca, la aterizare intarzie cu aplauzele celelalte oratanii mentionate de catre bloggerita cu nume de imparateas. Care si-a cancelat participarea la congres pentru ca nu-i deconteaza nimeni nimic si nici diurna pentru disconfort de companie… si… in fine, nu mai conteaza

 33. 34 Spiridus octombrie 8, 2010 la 7:03 pm

  Este, intr-adevar, europeana problema tiganilor.
  Dar ei sunt europeni in comportament? Au ceva in comun cu Europa (dpdv al comportamentului)?
  Votantii europeni nu sunt entuziasmati de teoriile frumoase din cancelarii. Ei vad ce fac tiganii pe strada (cersit, furt, agresivitate, infractiuni de tot felul), nu au nevoie de explicatii, cum ca este vorba de o civilizatie (pentru ei „civilizatie”) diferita. Sa nu fim prea ipocriti, ca nu merge… Parlamentarii trebuie sa fie „vocea poporului”, nu?
  Aaaa…, sigur ca la Strasbourg trebuie sustinut ceea ce aminteati Dvs. (nu de alta dar asta ne bagau pe gat si noua cand interesele Europei erau ca Romania sa mai astepte accesul in UE, NATO etc.), dar sa nu intindem prea mult coarda, macar in interior.
  Parerea mea este ca civilizatia trebuie impusa prin masuri pasnice, dar, la limita, si prin masuri coercitive, daca politicile pasnice nu dau rezultate. Altfel, vom fi TOTI asimilati tiganilor in Europa. Si, personal, nu-mi convine… Pentru ca eu ma comport altfel.

 34. 35 eugenius octombrie 8, 2010 la 7:05 pm

  Felicitari pentru implicarea dvs profesionista ,spre deosebire de lipsa de implicare , ca sa nu spun fuga de raspundere a celor ce conduc tara asta atat de prost si, de la care, chiar nu ne asteptam, sa-i apere interesele…Pe de alta parte Franta, Germania, Austria , Italia- principalii beneficiari ai distrugerii economice ai Romaniei-ar trebuii sa fie mai permisivi cu amaratii pe cei carora le-a luat locurile de munca prin inchiderea intreprinderilor romanesti…Macar , echivalentul a cateva procente din transformarea Romaniei in piata de desfacere pentru produsele lor cele mai proaste si scumpe…Asa de obraz !

 35. 36 http://titelpetrescu.blogspot.com/ octombrie 8, 2010 la 7:09 pm

  Discriminarea nu isi are rostul in cadrul Uniunii Europene.Ajunge atata ura,cat este dincolo de Prut,nu ne mai trebuie aici in UE!

 36. 37 Harabula octombrie 8, 2010 la 7:29 pm

  O poezie de Luminita Cioaba:

  Nu-ţi Uita Numele Copil de Ţigan

  Nu-ţi uita numele copil de ţigan
  prin ochii tăi se vede
  inima
  poporului risipit ca firul nisipului
  la marginea mării.

  Nu-ţi uita numele copil de ţigan
  Raza – Soarelui – Răsare se odihneşte
  pe faţa ta
  în taina
  focului
  încât
  mirosul pământului proaspăt
  locuieşte în pieptul tău.

  Nu-ţi uita numele copil de ţigan
  căci numai în părul tău luna
  îşi aruncă strălucirea stelelor
  învăţându-te
  Iubirea Începutului
  de
  Dincolo de Cer.

  Nu-ţi uita numele copil de ţigan
  lacrimile tale
  sunt
  ploaia cerului
  din
  Rădăcina Pământului
  încât
  Cântul Libertăţii
  va fi
  Drumul
  Numelui vostru acolo.

  Na Bîstăr Teo Anau Şaorea Romehko

  Na bîstăr teo anau şaorea romehko
  ande te iakha diciol
  o illo
  le manuşengo hasarde sar o thaw la tişaiako
  kata o gor le barăpaiehko.

  Na bîstăr teo anau şaorea romehko
  E Duda-Le Khamesti-Anklel atărdeol
  pe tiro mui
  ando garadimos
  la iagako
  ta
  o sungaimos iwando la phuweako
  beşel ande teo kolin.

  Na bîstăr teo anau şaorea romehko
  kă numa ande te ball o şonuto
  şudel o străfeaimos le ceraiengo
  sîkaindoi tu
  O Kamblimos Anglal

  Înteal o Cerii.

  Na bîstăr teo anau şaorea romehko
  te iasfa

  o brîşind le cerehko
  anda
  O Angluno la Phuweako
  ta
  E Dilli le Slobozimasti
  sî te avel
  O Drom
  Tumară anavehkă oce.

 37. 38 Observator octombrie 8, 2010 la 7:35 pm

  @contele – scuza-ma ca ma bag asa in discutie. Istanbulul pe mine m-a captivat atunci cand nimeni nu credea ca Turcia incepea sa devina o forta in Europa. M-au impresionat in primul rand serviciile bancare. Cred ca Turcia este inca singura tara europeana 100% EMV compliant. Dar nu intru in detalii de acest tip. E frumosul bazarul, e superba Sfanta Sofia (vezi sus pe bolta – Fecioara Maria), dar ce mi-a placut cel mai mult (e drept, am fost in mai) a fost Topkapi. Nu numai palatul si haremul, dar si gradina e superba.

  Distractie placuta!

 38. 39 Observator octombrie 8, 2010 la 8:09 pm

  @LePrince- trecând peste gluma, 16 chiar e o zi full pentru mine. Un eveniment de familie care mă cere prezenta.

  Oricum am intrat si eu azi pe blogul lui Victor Ponta. M-a tot împins curiozitatea dar abia azi m-am invrednicit. Si ce vad? Fata care zicea ca da locul pentru cineva din provincie cere invitatie specială.

  Cu bine,

 39. 40 M.Voicu octombrie 8, 2010 la 9:05 pm

  @ Theodora, octombrie 8, 2010 la 5:07 pm spune: „De la struguri la tescovinã. Cum se face vinul: … ”
  * * * De când v-am citit cã ştiţi sã faceţi sãpun de casã…
  … Amnarul îşi onoreazã condiţia cã produce SCÂNTEI !

 40. 41 Iepurele de Martie octombrie 8, 2010 la 9:22 pm

  @ (Hara)bula

  Abia acum am citit randurile astea, semnate de tine:

  „Nu-mi pot inchipui un Iepure, un Ghita, fata aia plagareata [aici ai mancat un i] bloggerita performanta, autorii de versuri proaste, ca ar putea ocupa o functie importanta pe undeva.”

  Treaba e ca, spre necazul tau, eu, Ghita, Marcus („autorul de versuri proaste”) iti suntem superiori si tie, si celorlalti pseudointelectuali autoproclamati de pe blogul asta. Vorbesc serios. Suntem si mai inteligenti, si mai culti, si mai spirituali. Dar tie, Ayei, lui Le Prince des Imbeciles va convine sa confundati, intentionat, grosolania voita, de care mai dam uneori dovada, cu prostia sau incultura. Va mintiti singuri. In felul acesta, va puteti simti superiori noua. Totusi, repet: nu sunteti. Pentru ca grosolania si incultura (sau prostia) sunt doua lucruri complet diferite. Iar cine nu-ntelege asta, este un idiot desavarsit.

  In ce priveste ocuparea vreunei functii importante pe undeva, functie in care nu ne vezi pe noi, idolul tau, Traian Basescu, regele mitocanilor, a ajuns presedintele republicii, nici mai mult, nici mai putin. Asa ca nu ne purta noua de grija.

 41. 42 Aya octombrie 8, 2010 la 9:32 pm

  @

  Adrian Nastase

  Nu voi amanunti modul incalificabil in care inteleg unii europeni importanti sa trateze dreptul international, actionand ca si cum ar exista vid legislativ (nu ar fi prima oara- in volumul „ONU contra ONU”, pe care l-ai prefatat, Olivier Russbach detaliaza si analizeaza in profunzime acest adevarat fenomen foarte periculos).
  Sigur ca unica sansa a Romaniei este sa insiste pe aplicarea legislatiei deja existente, punand-o permanent in lumina, atragand atentia asupra ei si prevenind „lapsusurile” care ar putea fi nascatoare de „paralelisme”- altfel spus, singura sansa a Romaniei este sa faca, inclusiv legat de problematica dreptului international, o „politica mare” (am dat un citat celebru din cineva nu mai putin celebru).
  PENTRU ASTA TE AFLI LA STRASBOURG!
  Vrei si poti sa faci o astfel de politica, iar asta este o sansa nu doar pentru Romania, dar pentru Europa.

  Altul este subiectul (doar aparent conex!!!) pe care il voi aborda. (Eventual, legat de romi, de atitudinea francezilor si de incercarea acestora- desi nu par a fi singurii- de a trata subiectul ca si cum ar exista „gol legislativ” pot incerca sa redactez, ulterior, un text mai amplu).

  Voi porni de la cateva citate CARE SE LEAGA NELINISTITOR DE BINE cu ceea ce se petrece, NEVIZIBIL inca, in Romania, in aceste zile.
  Eu nu cred in coincidente!!!!!!!!!!!!!

  1. Citez:
  „(…)“meciul” s-a desfasurat intre “echipa” Frantei – completa si care isi adusese si supleantii, inclusiv pentru amendamente, si “echipa” Romaniei – descompletata cu 3 “jucatori”, inclusiv seful echipei, plecati sa joace la Bucuresti, la echipa “de club” PDL – pentru a modifica, neconstitutional, regulamentul Camerei (sub santajul UNPR). Asa cum s-a intamplat si in alte randuri, opozitia a ramas sa apere interese generale ale tarii, in locul sau fara sprijinul celor care ar fi trebuit sa reprezinte direct pozitiile guvernului roman actual.”

  In completarea informatiei prezentate de un coleg de blog( Printul- care semnalase ca „Blaga isi face retea”) precizasem ca Blaga a inceput construirea acelei retele cu ani in uma (eu stiu de 2007- dar nu cred ca o incepuse atunci) si ca a continuat, cu mare rabdare si atentie in selectarea „membrilor” acesteia.
  Ma refer, acum, strict la ceea ce stiu.
  „Reteaua” este formata din indivizi apartinand cercurilor intelectuale „nevizibile” dar influente in diverse domenii.
  DE ULTIMA ORA am aflat ca, din directia Blaga, urmeaza sa fie propagata puternic (insist asupra tipului sau de retea si asupra capacitatii de influenta si persuaziune a membrilor acesteia!!!!!) o „miscare” (la inceput, evuidet, sub forma de atitudine, cu efec de contaminare) dur- nationalista. „Atitudinea” va fi sustinuta PROGRAMATIC (subliniez!!!!) prin texte (si teze- pot spune asta fara a ma teme ca gresesc!) apropiate de varianta romaneasca (interbelica) a doctrinei national- socialiste.
  NU voi da detalii (de altfel, recunosc ca am avut ezitari daca este bine sau nu sa scriu, acum, asta pe blog!) dar voi spune suficient de clar pentru cei care inteleg subiectul, ca modul programatic in care va fi sustinuta acea „atitudine” se va baza pe idei adaptate, modern, ca tip de mesaj, apartinand national- socialismului dar si trairismului.

  PE CALE DE CONSECINTA, este absolut logic ca au fost rechemati, de la Strasbourg, reprezentantii PDL, atata vreme cat in discutie se afla problema romilor- iar atitudinea Romaniei trebuia sa fie cea corecta, nuc eas „programatic” preconizata prin miscarea (atitudinea) la care m-am referit.
  Acel subiect, pus pe agenda Europeana „PICA PROST” pentru „miscarea programatica” dur nationalista (cu accente naziste „mascate modern”).
  Modificarea Regulamentului a fost un pretext (altminteri, profitabil- deci, s-au impuscat doi iepuri dintr-o lovitura)- important fiind ca in delegatia Romaniei de la Strasbourg sa nu existe cineva ASOCIABIL, intr-un fel sau altul, cu cel care, prin reteaua construita cu grija si rabdare, timp de ani, se afla in spatele miscarii (atitudinii) programatice la care m-am referit (chiar admitand ca si-ar depune explicit demisia din PDL, cel putin o perioada Blaga ar continua sa fie asociat cu PDL in mentalul colectiv).

  Subliniez faptul ca SPECIAL NU am folosit numele PDL intrucat nu este foarte clar daca acest partid, asa cum este acum structurat, urmeaza sa fie (total) asociat cu acea miscare- sau nu. Cel mai probabil, nu. Aceea va fi perceputa ca „miscare civica” (de fapt, cei care o pun programatic in opera apartin intelectualitatii- ca nu realizeaza pericolul, asa cum nu a realizat nici cea mai mare parte a intelectualitatii interbelice, e altceva; pe de alta parte, insa, stiu sigur ca unii sunt constienti de ceea ce fac!).

  Revenind: pentru a se preveni orice „repros” in privinta „puritatii programatice” (pentru ca din miscare, inevitabil, vor face parte si personaje asociate sau asociabile explicit PDL) pedelistii din delegatie au fost retrasi de la dezbateri- in context, pretextul chiar nemaicontand.

  (O paranteza: evident nu trebuie considerat ca o tuta- vorba lui ELMMAR-ca Roberta Anastase ar putea fi avuta in vedere ca exponent al acelei miscari programatice. A fost folosita ca instrument. Ordinul l-a primit de la Boc, acesta, la randul sau, fiind „atras” si folosit, exploatandu-i-se atat anumite „inclinatii” native cat si „spaimele de detronare din partid”, situatie in care isi cauta sau accepta puncte de sprijin pe care le considera puternice- Blaga fiind concludent in acest sens).

  2. Citez:
  „mesajul, de atac, cu care vor veni francezii la Reuniunea de nivel inalt din 20 0ctombrie, de la Strasbourg, reuniune convocata de Secretarul general al Consiliului Europei. Sa vedem cu ce mesaj va veni ministrul de externe al Romaniei…”

  Insist pe a privi problema DIN ALTA PERSPECTIVA decat cea strict putere- opozitie in Romania.
  Sustin si subliniez ca acea miscare programatica este mult prea indelung si bine gandita si pregatita pentru a o trata ca pe o „incercare” fara mari sorti de izbanda- mai ales intr-un context general si intern precum cel prezent si in cel al PRESIUNII, sub diverse forme, pe „vina etnica”.

  Baconschi este un intelectual. Nu am (INCA!) informatii legate de faptul ca Baconschi ar putea fi- sau nu- asociat sau asociabil acelei miscari. In amandoua ipotezele, insa, el nu este (si nu poate fi) separat de lumea careia si „activii” miscarii programatice ii apartin: elitele intelectuale.
  Nu pot sustine ca tipul sau de formatie l-ar putea predispune la a fi mult mai receptiv decat altii la acel tip de doctrina (nu exagerez numind-o asa!) care (va) sustine miscarea, dar nici nu pot sa nu am in vedere aceasta posibilitate, inclusa in zona determinarilor- oricum, nu o pot exclude.

  Oricum, acea reuniune (unde ar trebui sa prezinte pozitia Romaniei minsitru de Extrne- Teodor Banconschi, mai exact) „pica prost”, la randul ei- asa cum a „picat prost” si dezbaterea de la Strasbourg.
  SA NU UITAM CA, IN 20 OCTOMBRIE, „miscarea programata” are o mare problama suplimentare: RAPORTORUL, LA STRASBOURG, A FOST UN ROMAN, CARE, TRANSLATIV, PRIN POZITIA SA, SE CONSIDERA A FI SUSTINUT POZITIA ROMANIEI.

  Or, acel tip de pozitie- asociabila Romaniei (neoperandu-se, la nivelul Europei, distinctia intre opozitia si puterea din Romaniei in cazul prezentarii unei pozitii oficiale- care, printr-o fericita intamplare, apartinea exact Raportorului, ceea ce ii confera maximala greutate!) este nu doar un handicap pentru „miscare” (si „jeneaza” legat de momentul lansarii ei in forta- ceea ce NU ANULEAZA PLANUL, doar il amana si da timp de ragaz pentru o repliere si contracarare rapida, atrag atentia asupra acestui lucru!) dar si obliga la un anumit tip de atitudine care sa nu contrazica Raportul!
  In acest caz, situatia prezentei lui Baconschi ca „autor” al interventiei din 20 octombrie este nu doar delicata, dar chiar e generatoare de probleme pentru „miscare” (atat in situatia in care Baconschi va fi aderat la ea sau doar va fi inclinand catre a „cocheta” cu acele idei- cat si in situatia, putin probabila, in care nici nu ar cunoaste-o; oricum, este cat se poate de logic ca acea „miscare” are in vedere SI legitimarea -directa sau indirecta- la nivel intern si international cu un nume ca Baconschi).

  LOGICA SITUATIEI DUCE LA CONCLUZIA CA SE VA INCERCA „INLOCUIREA” LUI BACONSCHI CA „MESAGER”, astfel incat pozitia Romaniei sa nu poate fo asociata cu numele lui (care, astfel, ar putea ramane intre cele legitimate pentru „miscare”).
  Imi este extrem de greu sa spun daca asta inseamna a merge pana la demisia lui Baconschi (formulata din proprie intitiativa- sau „nducandu-i-se decizia prin mecanisme psihologice- sau solicitata explicit via Boc).

  NU EXCLUD- DIMPOTRIVA!- „REMANIEREA” LUI BACONSCHI!
  Suntem in 8 octombrie 2010, zi in care Baconschi a adus administratiei Romaniei niste critici atat de clare, punctuale si dure incat, in mod obisnuit, doar daca nu ar fi fost in guvern le-ar fi putut face (nu mai discut de faptul ca parca ar fi vorbit din opozitie!).

  Inca nu au aparut contra- reactiile puterii (explicite sau implicite) dar, logic, este exclus ca acestea sa intarzie (lipsa lor- echivaland cu o presiune clara in sensul destituirii lui Baconschi- ar duce la alta concluzie; NU CRED, insa, ca „miscarea” va rata- sau, cel putin, nu va incerca sa foloseasca la maximum- acest prilej pentru ca, fortandu-i plecarea din fruntea diplomatiei romane, sa-l „disocieze” pe Baconschi, in 20 octombrie 2010, de un mesaj care va trebui sa „rimeze” cu Raportul!; fara cinism, cred ca parerea lui, in acest sens, nici nu conteaza!).

  3. Citez:
  „“echipa” Frantei – completa si care isi adusese si supleantii, inclusiv pentru amendamente”

  Am o INSISTENTA RUGAMINTE: as dori sa aflu CINE (subliniez ideea de nominal) a facut aprte din „echipa Frantei” (y compris supleantii) si CARE (nominal) dintre acestia sunt de stanga (cu precadere ma intereseaza socialistii francezi sau cei care, intr-un fel sau in altul, dintre acestia, chiar apartinand unui alt partid, au „tendinte” de stanga; am nevoie, dec i, de unica parere pe care o consider avizata si in care am incredere).

  Voi preciza, doar in principiu, de ce am nevoie de acele date.

  Am toate motivele sa afirm ca acea „miscare programatica” din Romania se include intr-un context european larg, „premeditat” (tot de niste ani) si bine pus la punct. Este foarte periculos ce se intampla, dar nu asta voi discuta acum (dar, fara indoiala, voi detalia subiectul ulterior).

  Initiatorii ideii nu au avut cum sa nu aiba in vedere cel putin posibilitate (daca nu cumva si demersuri directe ina cest sens) de a atrage exponenti, sustinatori sau doar adepti ai TUTUROR partidelor politice (reducand, atata ai dreptei cat si ai stangii). Nu trebuie uitat ca desi ea se va voi (prezenta ca) o miscare civica, ar trebui sa fim naivi sa credem ca viza sa nu este politica, in final, indiferent de faptul ca legitimarea initiala (si propagarea) este „pregatita” a se face prin elitele intelectuale.

  TEORETIC, in fata unei astfel de tendinte doar stanga poate lupta prin ideea de internationalism (sper sa nu apara tot feluld e comentarii jenante legate de „internationalsimul proletar” si alte chestii; lucrurile sunt mult prea serioase ca sa le reducem la sloganuri ridiculizante).

  SE STIE ca, aproape matematic, ceea ce se intampla in interiorul stangii franceze se propaga la nivel european la nivel de stanga (pentru a nu mai discuta de faptul ca pana si in drepata politica gasim, nuantat sia daptat, reflexele acelor „intamplari”).

  Revenind la ideea ca este logic si absolut previzibil ca initiatorii acelui tip de miscare sa fi avut in vedere atragerea indivizilor de dreapta cat si a celor de stanga:
  SEMNALEZ IN STANGA FRANCEZA EXISTENTA UNEI TENDINTE care, pana acum, paruse „ciudata”- dar care, acum, capata intles si „carne”.

  Mult mai clar decat as putea-o spun eu o spune BHL, tragand in 2009 un puternic semnal de alarma legat de ceea ce numeste „a doua tentatie a stangii” (dupa ce si-a invins „rpima tentatie”- tentatia totalitara):
  ” (…) in virtutea unui nou siretlic aparte, dar nu fara precedent in istoria ideilor, trasatura specifica a acestei a doua tentatii consta in aceea ca nu isi gaseste inspiratia in stanga ci (…) uneori chiar IN EXTREMA DREAPTA, in magazia cu accesorii a celei mai nocive „ideologii franceze” (trimitere la tena dezvoltata de el in volumul cu acelasi nume n.A.) (…) o9 stanga oximoron, o stanga care-ti da vertij- care, desi in aparenta cuvintele acestea nu au sens, se afla uneori mai la dreapta decat insasi dreapta”.

  Vin si spun, intr-o paranteza:
  Frontiera intre tentatia de a „trage stanga” catre „rosu-nflacarat” si cea a conservarii echilibrului prin social- democratier e spiritualizata si, daca am dat acel citat din BHL (poate cel mai avizat ideolog al stangii moderne- fie si prin „curatarea” ei de balastul marxist) nu inseamna ca „salvarea” sta in a trece, cu arme si bagaje, in plina ideologie comunistoidarda. Nicidecum. Problema e de nuanta, o nunata foarte fina, pe care o „construiesc” si o legbitimeaza, de ani, fara graba (acum au ajuns la finalul cosntructiei) cei ce au gandit acea periculoasa miscare.
  Este previzibil ca idei precum cele de care vorbeste BNH au fost infiltrate i in radndul dreptei neradicale, liebrale de exemplu. Asa cum, nu ma indoiesc, „prind” segmente importante si res[pectate din societatea civila europeana (evident, si a fiecarei tari in parte).

  BHL semnaleaza o situatie „ciudata” (alarmanta, de fapt) care, in situtia actuala dobandeste mult inteles.
  Referindu-se la „sinteza rosu- brun” (legat de ideologii- nu detaliez), subliniaza o expresie a acersteia (citez):” absolut consternanta: redescoperirea asumata si chair trambitata de catre unii dintre cei mai marcanti intelectuali- parte a unui cerc restrans dar totdeauna precursor la „marii” dezbateri de idei- (…) a lui Carl Schmitt”- unul dintre cei mai duri teoreticien i ai nazismului.

  Iata cum este prezentat Carl Schmitt de unii dintre ideologii stangii franceze (preiau din BHL care se raporta critic, bineinteles- citatele servindu-i drept materiald e lucru):” teoreticianul „aspectului de exceptie” pe care il presupun e totdeauna „ordine hegemonica”; filozoful contemporan care da cel mai bine posibilitatea de a „aborda ordinea constitutionala pornind de la starea de exceptie”; pmul care a stiut sa „exemineze cu o subtilitate extraordinara organizarea si functionarea statului modern””.

  Or, iata ce NU pare a cutremura anumiti ideologi ai stangii franceze, cand se raporteaza la ideologul nazist (pe care il considera un fel de calauza doar pentru ca se lasa atrasi de viziunea sa aupra statului):
  ” evreii, care spre deosebuire de comjunisti care „se pot schimba si indepta” ramabn „evrei epntru totdeauna” si au „chipul evreului asimilt” continuand sa intruchipeze „adevaratul dusman”. Schmitt scria lucrurile acestea in anii ’60, in Jurnalul sau (publicat dupa moarte).
  O intreaga grupare a stangii- spune Bernarh Henri Levy (cu exemple concrete, citate, trkimiteri, exoplicatii- altfel spus, foargte argumentat) cauta ” in Schmitt argumente pentru ac tiun e si gandire.”
  Mai spune, cutremurator ca mesaj (mai ales in contextul actual0:

 42. 43 Aya octombrie 8, 2010 la 9:38 pm

  @

  Adrian Nastase

  Continui textul din octombrie 8, 2010 la 9:32 pm (am apasat pe o tasta si a „plecat”- nici macar nu am apucat sa-l corectez).

  BHL mai spune, cutremurator ca mesaj (mai ales in contextul actual):
  “O INTREAGA ARIPA A INTELIGHENTIEI EUROPENE si in special franceza s-a incolonat in spatele unei idei ciudate (…) conform careia unui ganditor nazist i-ar reveni misiunea de a scoate stanga din impas”.

  „Ceva” imi spune ca in delegatia franceza de la Strasbourg, cei de stanga erau de tipul celor foarte bine- si ingrijorator- „desemnati” de BHL.
  De aceea doresc sa aflu numele lor.

 43. 44 Aya octombrie 8, 2010 la 9:57 pm

  @

  Adrian Nastase

  Reiau textul, integral, corectandu-l si adaugand un fragment

  STRASBOURG SI „MISCAREA” CIVICA DE SORGINTE NAZISTA PREGATITA IN ROMANIA (SE PREGATESTE DEMISIA LUI BACONSCHI?)

  Nu voi amanunti modul incalificabil in care inteleg unii europeni importanti sa trateze dreptul international, actionand ca si cum ar exista vid legislativ (nu ar fi prima oara- in volumul “ONU contra ONU”, pe care l-ai prefatat, Olivier Russbach detaliaza si analizeaza in profunzime acest adevarat fenomen foarte periculos).
  Sigur ca unica sansa a Romaniei este sa insiste pe aplicarea legislatiei deja existente, punand-o permanent in lumina, atragand atentia asupra ei si prevenind “lapsusurile” care ar putea fi nascatoare de “paralelisme”- altfel spus, singura sansa a Romaniei este sa faca, inclusiv legat de problematica dreptului international, o “politica mare” (am dat un citat celebru din cineva nu mai putin celebru).
  PENTRU ASTA TE AFLI LA STRASBOURG!
  Vrei si poti sa faci o astfel de politica, iar asta este o sansa nu doar pentru Romania, dar pentru Europa.

  Altul este subiectul (doar aparent conex!!!) pe care il voi aborda. (Eventual, legat de romi, de atitudinea francezilor si de incercarea acestora- desi nu par a fi singurii- de a trata subiectul ca si cum ar exista “gol legislativ” pot incerca sa redactez, ulterior, un text mai amplu).

  Voi porni de la cateva citate CARE SE LEAGA NELINISTITOR DE BINE cu ceea ce se petrece, NEVIZIBIL inca, in Romania, in aceste zile.
  Eu nu cred in coincidente!!!!!!!!!!!!!

  1. Citez:
  “(…)“meciul” s-a desfasurat intre “echipa” Frantei – completa si care isi adusese si supleantii, inclusiv pentru amendamente, si “echipa” Romaniei – descompletata cu 3 “jucatori”, inclusiv seful echipei, plecati sa joace la Bucuresti, la echipa “de club” PDL – pentru a modifica, neconstitutional, regulamentul Camerei (sub santajul UNPR). Asa cum s-a intamplat si in alte randuri, opozitia a ramas sa apere interese generale ale tarii, in locul sau fara sprijinul celor care ar fi trebuit sa reprezinte direct pozitiile guvernului roman actual.”

  In completarea informatiei prezentate de un coleg de blog (Printul- care semnalase ca “Blaga isi face retea”) precizasem ca Blaga a inceput construirea acelei retele cu ani in uma (eu stiu de 2007) si ca a continuat, cu mare rabdare si atentie in selectarea “membrilor” acesteia.
  Ma refer, acum, strict la ceea ce stiu.
  “Reteaua” este formata din indivizi apartinand cercurilor intelectuale “nevizibile” dar influente in diverse domenii.
  DE ULTIMA ORA am aflat ca, din directia Blaga, urmeaza sa fie propagata puternic (insist asupra tipului sau de retea si asupra capacitatii de influenta si persuaziune a membrilor acesteia!!!!!) o “miscare” (la inceput, evidet, sub forma de atitudine, cu efect de contaminare) dur- nationalista.
  “Atitudinea” va fi sustinuta PROGRAMATIC (subliniez!!!!) prin texte (si teze- pot spune asta fara a ma teme ca gresesc!) apropiate de varianta romaneasca (interbelica) a doctrinei national- socialiste.

  NU voi da detalii (de altfel, recunosc ca am avut ezitari daca este bine sau nu sa scriu, acum, asta pe blog!) dar voi spune suficient de clar pentru cei care inteleg subiectul, ca modul programatic in care va fi sustinuta acea “atitudine” se va baza pe idei adaptate, modern, ca tip de mesaj, apartinand national- socialismului dar si trairismului.

  PE CALE DE CONSECINTA, este absolut logic ca au fost rechemati, de la Strasbourg, reprezentantii PDL, atata vreme cat in discutie se afla problema romilor- iar atitudinea Romaniei trebuia sa fie cea corecta, nu cea “programatic” preconizata prin miscarea (atitudinea) la care m-am referit.
  Acel su
  biect, pus pe agenda Europeana “PICA PROST” pentru “miscarea programatica” dur nationalista (cu accente naziste “mascate modern”).
  Modificarea Regulamentului a fost un pretext (altminteri, profitabil- deci, s-au impuscat doi iepuri dintr-o lovitura)- important fiind ca in delegatia Romaniei de la Strasbourg sa NU existe cineva ASOCIABIL, intr-un fel sau altul, cu cel care, prin reteaua construita cu grija si rabdare, timp de ani, se afla in spatele miscarii (atitudinii) programatice la care m-am referit (chiar admitand ca si-ar depune explicit demisia din PDL, cel putin o perioada Blaga ar continua sa fie asociat cu PDL in mentalul colectiv).

  Subliniez faptul ca SPECIAL NU am folosit numele PDL intrucat nu este foarte clar daca acest partid, asa cum este acum structurat, urmeaza sa fie (total) asociat cu acea miscare- sau nu. Cel mai probabil, nu. Aceea va fi perceputa ca “miscare civica” (de fapt, cei care o pun programatic in opera apartin intelectualitatii- ca nu realizeaza pericolul, asa cum nu a realizat nici cea mai mare parte a intelectualitatii interbelice, e altceva; pe de alta parte, insa, stiu sigur ca unii sunt constienti de ceea ce fac!).

  Revenind: pentru a se preveni orice “repros” in privinta “puritatii programatice” (pentru ca din miscare, inevitabil, vor face parte si personaje asociate sau asociabile explicit PDL) pedelistii din delegatie au fost retrasi de la dezbateri- in context, pretextul chiar nemaicontand.

  (O paranteza: evident nu trebuie considerat ca o tuta- vorba lui ELMMAR-ca Roberta Anastase ar putea fi avuta in vedere ca exponent al acelei miscari programatice. A fost folosita ca instrument. Ordinul l-a primit de la Boc, acesta, la randul sau, fiind “atras” si folosit, exploatandu-i-se atat anumite “inclinatii” native cat si “spaimele de detronare din partid”, situatie in care isi cauta sau accepta puncte de sprijin pe care le considera puternice- Blaga fiind concludent in acest sens).

  2. Citez:
  “mesajul, de atac, cu care vor veni francezii la Reuniunea de nivel inalt din 20 0ctombrie, de la Strasbourg, reuniune convocata de Secretarul general al Consiliului Europei. Sa vedem cu ce mesaj va veni ministrul de externe al Romaniei…”

  Insist pe a privi problema DIN ALTA PERSPECTIVA decat cea strict putere- opozitie in Romania.
  Sustin si subliniez ca acea miscare programatica este mult prea indelung si bine gandita si pregatita pentru a o trata ca pe o “incercare” fara mari sorti de izbanda- mai ales intr-un context general si intern precum cel prezent si in cel al PRESIUNII, sub diverse forme, pe “vina etnica”.

  Baconschi este un intelectual. Nu am (INCA!) informatii legate de faptul ca Baconschi ar putea fi- sau nu- asociat sau asociabil acelei miscari. In amandoua ipotezele, insa, el nu este (si nu poate fi) separat de lumea careia si “activii” miscarii programatice ii apartin: elitele intelectuale.
  Nu pot sustine ca tipul sau de formatie l-ar putea predispune la a fi mult mai receptiv decat altii la acel tip de doctrina (nu exagerez numind-o asa!) care (va) sustine miscarea, dar nici nu pot sa nu am in vedere aceasta posibilitate, inclusa in zona determinarilor- oricum, nu o pot exclude.

  Oricum, acea reuniune (unde ar trebui sa prezinte pozitia Romaniei ministru de Externe- Teodor Banconschi, mai exact) “pica prost”, la randul ei- asa cum a “picat prost” si dezbaterea de la Strasbourg.
  SA NU UITAM CA, IN 20 OCTOMBRIE, “miscarea programata” are o mare problama suplimentara: RAPORTORUL, LA STRASBOURG, A FOST UN ROMAN, CARE, TRANSLATIV, PRIN POZITIA SA, SE CONSIDERA A FI SUSTINUT POZITIA ROMANIEI.

  Or, acel tip de pozitie- asociabila Romaniei (neoperandu-se, la nivelul Europei, distinctia intre opozitia si puterea din Romaniei in cazul prezentarii unei pozitii oficiale- care, printr-o fericita intamplare, apartinea exact Raportorului, ceea ce ii confera maximala greutate!) este nu doar un handicap pentru “miscare” (si “jeneaza” legat de momentul lansarii ei in forta- ceea ce NU ANULEAZA PLANUL, doar il amana si da ragaz pentru o repliere si contracarare rapida, atrag atentia asupra acestui lucru!) dar si obliga la un anumit tip de atitudine care sa nu contrazica Raportul!
  In acest caz, situatia prezentei lui Baconschi ca “autor” al interventiei din 20 octombrie este nu doar delicata, dar chiar generatoare de probleme pentru “miscare” (atat in situatia in care Baconschi va fi aderat la ea sau doar va fi inclinand catre a “cocheta” cu acele idei- cat si in situatia, putin probabila, in care nici nu ar cunoaste-o; oricum, este cat se poate de logic ca acea “miscare” are in vedere SI legitimarea -directa sau indirecta- la nivel intern si international cu un nume ca Baconschi).

  LOGICA SITUATIEI DUCE LA CONCLUZIA CA SE VA INCERCA “INLOCUIREA” LUI BACONSCHI CA “MESAGER”, astfel incat pozitia Romaniei sa nu poate fi asociata cu numele lui (care, astfel, ar putea ramane intre cele legitimate pentru “miscare”).
  Imi este extrem de greu sa spun daca asta inseamna a merge pana la demisia lui Baconschi (formulata din proprie intitiativa- sau “inducandu-i-se decizia prin mecanisme psihologice- sau solicitata explicit via Boc).

  NU EXCLUD- DIMPOTRIVA!- “REMANIEREA” LUI BACONSCHI!
  Suntem in 8 octombrie 2010, zi in care Baconschi a adus administratiei Romaniei niste critici atat de clare, punctuale si dure incat, in mod obisnuit, doar daca nu ar fi fost in guvern le-ar fi putut face (nu mai discut de faptul ca parca ar fi vorbit din opozitie!).

  Inca nu au aparut contra- reactiile puterii (explicite sau implicite) dar, logic, este exclus ca acestea sa intarzie (lipsa lor- echivaland cu o presiune clara in sensul destituirii lui Baconschi- ar duce la alta concluzie; NU CRED, insa, ca “miscarea” va rata- sau, cel putin, nu va incerca sa foloseasca la maximum- acest prilej pentru ca, fortandu-i plecarea din fruntea diplomatiei romane, sa-l “disocieze” pe Baconschi, in 20 octombrie 2010, de un mesaj care va trebui sa “rimeze” cu Raportul!; fara cinism, cred ca parerea lui, in sensul inlocuirii din fruntea Externelor, nici nu conteaza!).

  3. Citez:
  ““echipa” Frantei – completa si care isi adusese si supleantii, inclusiv pentru amendamente”

  Am o INSISTENTA RUGAMINTE: as dori sa aflu CINE (subliniez ideea de nominal) a facut parte din “echipa Frantei” (y compris supleantii) si CARE (nominal) dintre acestia sunt de stanga (cu precadere ma intereseaza socialistii francezi dar si cei care, intr-un fel sau in altul, dintre acestia, chiar apartinand unui alt partid, au “tendinte” de stanga; am nevoie de unica parere pe care o consider avizata si in care am incredere).

  Voi preciza, doar in principiu, de ce am nevoie de acele date.

  Am toate motivele sa afirm ca acea “miscare programatica” din Romania se include intr-un context european larg, “premeditat” (tot de niste ani) si bine pus la punct. Este foarte periculos ce se intampla, dar nu asta voi discuta acum (dar, fara indoiala, voi detalia subiectul ulterior).

  Initiatorii ideii nu au avut cum sa nu aiba in vedere cel putin posibilitatea (daca nu cumva si demersuri directe in acest sens) de a atrage exponenti, sustinatori sau doar adepti ai TUTUROR partidelor politice (reducand, atata ai dreptei cat si ai stangii). Nu trebuie uitat ca desi ea se va voi (prezentata ca) o miscare civica, ar trebui sa fim naivi sa credem ca viza sa nu este politica, in final, indiferent de faptul ca legitimarea initiala (si propagarea) este “pregatita” a se face prin elitele intelectuale.

  TEORETIC, in fata unei astfel de tendinte doar stanga poate lupta prin ideea de internationalism (sper sa nu apara tot felul de comentarii jenante legate de “internationalismul proletar” si alte chestii; lucrurile sunt mult prea serioase ca sa le reducem la sloganuri ridiculizante).

  SE STIE ca, aproape matematic, ceea ce se intampla in interiorul stangii franceze se propaga la nivel european la nivel de stanga (pentru a nu mai discuta de faptul ca pana si in drepata politica gasim, nuantat si adaptat, reflexele acelor “intamplari”).

  Revenind la ideea ca este logic si absolut previzibil ca initiatorii acelui tip de miscare sa fi avut in vedere atragerea indivizilor de dreapta cat si a celor de stanga:
  SEMNALEZ IN STANGA FRANCEZA EXISTENTA UNEI TENDINTE care, pana acum, paruse “ciudata”- dar care, acum, capata inteles si “carne”.

  Mult mai clar decat as putea-o spun eu o spune BHL, tragand in 2007 un puternic semnal de alarma legat de ceea ce numeste “a doua tentatie a stangii” (dupa ce si-a invins “prima tentatie”- tentatia totalitara):
  ” (…) in virtutea unui nou siretlic aparte, dar nu fara precedent in istoria ideilor, trasatura specifica a acestei a doua tentatii consta in aceea ca nu isi gaseste inspiratia in stanga ci (…) uneori chiar IN EXTREMA DREAPTA, in magazia cu accesorii a celei mai nocive “ideologii franceze” (trimitere la tema dezvoltata de el in volumul cu acelasi nume n.A.) (…) o stanga oximoron, o stanga care-ti da vertij- care, desi in aparenta cuvintele acestea nu au sens, se afla uneori mai la dreapta decat insasi dreapta”.

  Vin si spun, intr-o paranteza:
  Frontiera intre tentatia de a “trage stanga” catre “rosu-nflacarat” si cea a conservarii echilibrului prin social- democratie e spiritualizata si, daca am dat acel citat din BHL (poate cel mai avizat ideolog al stangii moderne- fie si prin “curatarea” ei de balastul marxist) nu inseamna ca “salvarea” sta in a trece, cu arme si bagaje, in plina ideologie comunistoidarda. Nicidecum.
  Problema e de nuanta, o nunata foarte fina, pe care o “construiesc” si o legitimeaza, de ani, fara graba (acum au ajuns la finalul constructiei) cei ce au gandit acea periculoasa miscare.
  Este previzibil ca idei precum cele de care vorbeste BHL au fost infiltrate si in randul dreptei neradicale, liberale de exemplu. Asa cum, nu ma indoiesc, “prind” segmente importante si respectate din societatea civila europeana (evident, si a fiecarei tari in parte).

  BHL semnaleaza o situatie “ciudata” (alarmanta, de fapt) care, acum, dobandeste mult inteles.
  Referindu-se la “sinteza rosu- brun” (legat de ideologii- nu detaliez), subliniaza o expresie a acesteia (citez):” absolut consternanta: redescoperirea asumata si chiar trambitata de catre unii dintre cei mai marcanti intelectuali- parte a unui cerc restrans dar totdeauna precursor la “marii” dezbateri de idei- (…) a lui Carl Schmitt”- unul dintre cei mai duri teoreticien i ai nazismului.

  Iata cum este prezentat Carl Schmitt de unii dintre ideologii stangii franceze (preiau din BHL a carui raportare este critica, bineinteles- citatele servindu-i drept material de lucru):” teoreticianul “aspectului de exceptie” pe care il presupune totdeauna “ordinea hegemonica”; filozoful contemporan care da cel mai bine posibilitatea de a “aborda ordinea constitutionala pornind de la starea de exceptie”; omul care a stiut sa “examineze cu o subtilitate extraordinara organizarea si functionarea statului modern””.

  Or, iata ce NU pare a cutremura anumiti ideologi ai stangii franceze, cand se raporteaza la ideologul nazist (pe care il considera un fel de calauza, lasadu-se atrasi de viziunea sa asupra statului):
  ” evreii, care spre deosebire de comunisti care “se pot schimba si indepta” raman “evrei pentru totdeauna” si au “chipul evreului asimilat” continuand sa intruchipeze “adevaratul dusman”.
  Schmitt scria lucrurile acestea in anii ’60, in Jurnalul sau (publicat dupa moarte).

  O intreaga grupare a stangii- spune Bernard- Henri Levy (cu exemple concrete, citate, trimiteri, explicatii- altfel spus, foarte argumentat) cauta ” in Schmitt argumente pentru actiune si gandire.”
  Mai spune, cutremurator ca mesaj (mai ales in contextul actual):
  ““O INTREAGA ARIPA A INTELIGHENTIEI EUROPENE si in special franceza s-a incolonat in spatele unei idei ciudate (…) conform careia unui ganditor nazist i-ar reveni misiunea de a scoate stanga din impas”.

  “Ceva” imi spune ca in delegatia franceza de la Strasbourg, cei de stanga erau de tipul celor foarte bine- si ingrijorator- “desemnati” de BHL.
  De aceea doresc sa aflu numele lor.

 44. 45 nastase octombrie 8, 2010 la 10:02 pm

  Harabula,

  Frumoasa poezie…

 45. 46 Geta octombrie 8, 2010 la 10:13 pm

  @Harabula:
  Va multumesc pentru aceasta poezie plina de inspiratie care reflecta superb gena tiganeasca, ca sa ma exprim analitic.
  Este o poezie SUPERBA!
  Din pacate autoarea ei nu a putut contribui la civilizarea nomazilor sau cel putin la a-i determina sa inspire nu doar „mirosul de pamant proaspat” ci si adierea de obiceiuri ale locului astfel ca nomadul sa se si integreze -fie si numai pe perioada sa de trecator prin cele meleaguri astfel incat sa fie o bucurie pe unde apare si nu o urgie, cum sunt acum tiganii romani -unii, dar deja s-a facut extensia pe toata natia lor si a noastra- la un loc cu ceilalti si cu elementele certate cu legile locurilor.

 46. 47 Dl.Goe octombrie 8, 2010 la 10:50 pm

  @Iepurele de Martie – Superb discurs. Din suflet. Pe mine unul m-ati convins. Pai cu asemenea puteri ati putea darama muntii… transforma realitatea si hrani copii din Etiopia… (mai ales Marcus). Nu inteleg insa usoara urma de enervare, nedetasarea totala, usorul tremur al vocii, care pot fi luate de unii (nu de catre mine fireste, de catre cei prosti) drept nesiguranta… Daca ati pornit pe drumul asta trebuie sa abandonati urgent orice indoiala si nesiguranta… Prietenii d-voastra asa au facut. Si uite se bucura deplin de aprecierea d-voastra (si nu numai). Va tin pumnii. Hai Iepure de Martie, curaj. Nu sunteti singur. Harabula e un prost.

 47. 48 Dl.Goe octombrie 8, 2010 la 10:53 pm

  Harabula,

  Frumoasa poezie. Ma raliez opiniei d-lui Nastase. Din (cu totul) alta directie dar cu sentimente la fel de intense. Bine ochit, bine lansat…

 48. 49 Iepurele de Martie octombrie 9, 2010 la 12:23 am

  @ (Hara)bula

  Rectific: atunci cand ai scris ” fata aia plagareata”, ai mancat un „n”, nu un „i”. Si adaug ca, referindu-te la Theodora ca la „fata aia plangareata”, ai dovedit ca esti tu insuti un mitocan, care n-are a da nimanui lectii de buna purtare. Cu ţoapa de Aya faci pe domnul, iar pe Theodora o iei tare, ca si Le Prince des Imbeciles. Sunteti doi „gentlemani” extrem de selectivi, in comportamentul vostru fata de sexul frumos. Bine ca dati lectii de bune maniere.

  P.S.: Tin minte ca, la un moment dat, George Ban te-a rugat sa numesti trei mari autori pe care i-ai citit, pentru a-ti justifica titlul de intelectual, atribuit de Aya. Ma bucur ca, in sfarsit, ai inceput sa-i satisfaci curiozitatea lui George Ban. Mai bine mai tarziu, decat niciodata. Ai inceput cu dreptul: „printesa” Luminita Cioaba (ruda cu Le Prince des Imbeciles, probabil). Astept cu mare interes numele celorlalti doi mari autori care te-au marcat.

 49. 50 Aya octombrie 9, 2010 la 3:53 am

  JOHN LENNON- ZI DE NASTERE

  Daca ar fi trait, legendarul John Lennon ar fi implinit astazi, 9 octombrie 2010, 70 de ani.

  In suflet, nu l-am putut vreodata separa de The Beatles (trupa mea favorita dintotdeauna)- in pofida voluntarei sale separari.

  Il voi evoca printr-o piesa careia, poate, ii vor fi perceput distorsionat mesajul (pornind doar de la titlu) cei care nu au ascultat piesele lui Lennon cu atentie, nu doar sunet cu sunet dar si cuvant cu cuvant.
  De fapt, mesajul melodiei nu este tocmai cel ce pare a fi al titlului.

  „WORKING CLASS HERO”:

  O melodie despre societate si insingurarea individului.
  Despre tentativa societatii de a egaliza totul ca intr-un pat al lui Procust.
  O melodie despre ura ca „rasplata” a majoritatii pentru cei care, prin inteligenta, se individualizeaza.

  „A working class hero is something to be”!

 50. 51 Dragos octombrie 9, 2010 la 3:57 am

  Modalitatea corecta, personala, de preparare a vinului (licoarea zeilor) dupa reteta stra-stra-stra….bunicului meu Dionysos:

  rodul vitei-de-vie se culege DOAR in ziua aparitiei primei brume de toamna. Nu mai devreme, nu mai tarziu. Daca ati ratat ACEA zi mai bine beti bere la pet decat sa comiteti o blasfemie. Ciorchinii cu boabe vor fi culesi cu aceeasi finete cu care dezmierdam sanii iubitei si asezati (ciorchinii!) in cosuri de rachita.
  In pauza degustam o tuica implinita in butoi de dud trei-cinci anisori. Neaparat din pruna !
  In etapa urmatoare trebuie sa ne concentram un pic: culegem boabele de pe ciorchine cu dragostea pe care o aratam „nastureilor” aflati pe obiectele mentionate in etapa I si le depozitam intr-un recipient de stejar numit popular „lin”.
  Rezumat: am invatat ca ciorchinele=RAU pentru ca-i amar.
  Unde am ramas ?
  Pauza…..tuica – minim 38 grade alcoolice, max. 45.
  Etapa urmatoare este cruciala: EA, purtand DOAR o camasa lunga de borangic, zdrobeste boabele de strugure cu picioarele goale.
  Precizare f.f.f. importanta: obligatoriu boabe de culoare ROSIE. Daca ati gasit chiar si 1 (una) bucata de boaba alba declarati-va calamitati:
  ardeti tot pe o raza de 10 km.
  Tocmim lautari:

  Se verifica prezenta „harului divin” sorbind dulceata mustului de pe pulpele EI……
  Etapa ?(am uitat!): secret de fabricatie.
  Etapa ?+1: marca inregistrata.
  Etapa ?+2: secret de fabricatie.
  Etapa ?+3: marca inregistrata.

  Licoarea se serveste la temperatura de 17 grade Celsius.

 51. 52 Mihnea Georgescu octombrie 9, 2010 la 5:25 am

  @ Harabula, Năstase

  Am şi eu o poezie clasică despre ţigani, din anii ’50, cu tentă geopolitică:

  Ce ne facem noi ţiganii
  Dacă vin americanii
  Şi aruncă bombardeaua
  Ne dărâmă Şandramaua!

  Aluzia transparentă era la membrii de vază ai PMR din acea vreme… 🙂

  Folclor burghez din Vechea Constanţă… 😉

 52. 53 blogideologic octombrie 9, 2010 la 5:33 am

  Actualitatea ideilor economistului Jean Charles Léonard Simonde de Sismondi (1773 -1842). La începuturile activităţii sale, mi se pare că Jean de Sismondi seamănă oarecum cu personajul Rică Venturiano, pe care dramaturgul I.L Caragiale îl descria ca „student în drept şi publicist”, (ori în lectura lui Ipingescu, „studinte în drept şi publicist”). Citind articolul din Wikipedia franţuzească despre Jean de Sismondi, am aflat totodată ce înţelegea domnul I.L Caragiale prin „publicist” : eseist politic. Am mai vorbit despre legătura existentă în secolul XVIII între iluminismul continental francez şi iluminismul scoţian. Dacă Revoluţia Franceză de la 1789, apoi Teroarea exercitată de către voltairienii “Anacreoni ai ghilotinei” organizaţi în Comitet, dar, mai ales, oceanul de sânge francez vărsat în războaiele napoleoniene, distrug Iluminismul francez, –din acesta răsare un lăstar numit Ideologia lui Destutt de Tracy, foarte valoros pentru noi deoarece se constituie într-un acquis cultural incorporat cu succes în ideologia naţionalismului românesc–, iluminismul scoţian rezistă cu succes şi în secolul XIX. Personaje foarte reale create în mediul studios din oraşul scoţian Edinburgh ajungeau să citească eseurile politice franţuzeşti compuse de tînărul Sismondi. Majoritatea eseurilor politice alcătuite de Jean de Sismondi tratau nişte subiecte acute, – subiecte acute atunci ca şi acum–, din Economia Politică. Mediul iluminist din Edinburgh tocmai se pregătea la vremea aceea să redacteze o Enciclopedie. Jean de Sismondi este invitat să scrie articolul de Economie Politică din Enciclopedia de la Edinburgh. Sismondi redactează articolul într-un stil extrem de clar şi de concentrat. Totuşi, după ce reciteşte textul apărut în Enciclopedie, Jean de Sismondi realizează că el era excesiv de concentrat. Extinde atunci ideile sale într-un tratat care se cheamă „Nouveaux principes d’économie politique, ou de la richesse dans ses rapports avec la population”, carte apărută în anul 1819. Ideile promovate în această carte de către Jean de Sismondi au exercitat o influenţă asupra doctrinei lui Keynes.

 53. 54 Mihnea Georgescu octombrie 9, 2010 la 5:49 am

  Şi o dedicaţie pentru Maestrul Năstase, în ton cu articolul. Folclor autentic, nu manele, domnule Preşedinte!

 54. 55 Doru Coarna octombrie 9, 2010 la 5:51 am

  Harabula,

  Da, si mie imi place… desi nu regasesc atata puritate nici in roua diminetii, de unde au luat-o?

 55. 56 Mihnea Georgescu octombrie 9, 2010 la 5:56 am

  Şi o dedicaţie şi pentru Divina Aya, ca la noi la Dobrogea!

 56. 57 Vasile, octombrie 9, 2010 la 6:37 am

  Bai sa nu-mi strigati nazistule ca va aduc aminte de Bug!

  Cica un evreu cum e si normal si conform legii evreiesti de oriunde si cum de altfel sunt peste 1/2 din evreii lumii, cu mama evreica si tata tzigan , (nu-i mai amintesc numele, dar sa nu ma acuzati ca vorbesc de Marean, primarul care este), se destainuia lui Strul.

  – Mai Strul mai, are Itzic un ceas de milioane , batut in cele mai bine taiate briliante, sunt acum sunt in cumpana , imi doresc atat de mult ceasul si nu stiu ce sa fac, Sa negociez sau sa-l sparlesc!

 57. 58 blogideologic octombrie 9, 2010 la 7:38 am

  „Ei susţin economia”, a conchis Elena Udrea http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/udrea-ori-crestem-consumul-care-inseamna-mai-mult-import-ori-sustinem-investitiile-202008.html . Numai prin contracte cu statul român. Câtă Economie Politică ştie Elena Udrea ? Trebuie să conchidem : politicienii PDL sunt principala sursă a valului de ignoranţă revărsată peste România ! Go to „Economics 101”, Elena Udrea ! Credeţi că a priceput ?

 58. 59 blogideologic octombrie 9, 2010 la 8:12 am

  @ Harabula spune, în octombrie 8, 2010 la 7:29 pm, „O poezie de Luminita Cioaba: Nu-ţi Uita Numele Copil de Ţigan//Nu-ţi uita numele copil de ţigan/prin ochii tăi se vede/inima/poporului risipit ca firul nisipului/la marginea mării.// Nu-ţi uita numele copil de ţigan/Raza – Soarelui – Răsare se odihneşte/pe faţa ta/în taina/ focului/încât mirosul pământului proaspăt/locuieşte în pieptul tău.//Nu-ţi uita numele copil de ţigan/căci numai în părul tău luna/îşi aruncă strălucirea stelelor/învăţându-te/Iubirea Începutului/De/ Dincolo de Cer.// Nu-ţi uita numele copil de ţigan/ lacrimile tale/ sunt/ploaia cerului/ din/ Rădăcina Pământului/ Încât/ Cântul Libertăţii/ va fi/Drumul/Numelui vostru acolo”. Nu văd nicio laudă adusă de propagandista cominternistă Luminiţa Cioabă pământului românesc care i-a primit neamul. „romehko” este un termen luat din acel infamant dicţionar al canularului limbii romani/romanes inventată de Comintern. @ Harabula, de ce eşti întotdeauna aşa de mulţumit atunci când vezi cum toţi alogenii se unesc într-o cumplită sinergie anti-românească ?

 59. 60 dlnimeni octombrie 9, 2010 la 8:50 am

  Blogideologic: articolul din RL catre care ati dat link este unul interesant si cred ca nu ar trebui sa il expediati cu concluzia ca Elena Udrea nu stie economie politica, chestiune axiomatica de altfel. Daca il veti reciti, atunci merita sa cititi si al doilea comentariu al unei „admiratoare” (stim cam cum este cu admiratoarele dnei Udrea). Daca, in urma recitirii articolului, veniti si cu alte concluzii (cred ca reies de acolo vreo 3-4 concluzii), atunci va promit ca discutam. Cu stima.

 60. 61 Pali octombrie 9, 2010 la 8:53 am

  @ organizatiile psd

  Foarte de acord cu dvs.!!!

 61. 62 Geta octombrie 9, 2010 la 8:58 am

  Stiu ca nu ati cerut idei pentru problema tiganilor/rromilor, dar pentru ca si pe mine ma preocupa in timpul liber acest subiect, revin cu completare la gandurile mele de mai sus:
  Pentru cheltuielile voluntarilor ar putea contribui primii 5-10 oameni in topul bogatilor (recte imbogatitilor) din fiecare judet.Ar putea pune la dispozitie masini de-ale lor pentru drumurile in teren, combustibil pentru ele,soferi pensionari sunt cu siguranta care sa conduca voluntar aceste masini si…mai departe, daca considerati oportun poate dezvoltati Dv.ideea facand lobby pe langa…Crucea Rosie de ex., pentru inceput… 🙂

 62. 63 Hadrian octombrie 9, 2010 la 9:04 am

  Ce urmeaza?

  Speram ca nu urmeaza asta:

  Năstase, ambasador pe semnătura lui Băsescu?

  Adrian Năstase, ambasador pînă în primăvară? Noua dilemă a fost recent aruncată pe piaţa zvonurilor dîmboviţene.

  Deşi are o relaţie mult prea strînsă cu procurorii DNA şi cu instanţele de judecată, Adrian Năstase este în continuare văzut de mulţi dintre colegii săi ca fiind cea mai bună variantă prezidenţială pentru PSD.

  Majoritatea pesediştilor nemulţumiţi de prestaţia lui Victor Ponta bagă numele lui Năstase la înaintare ori de cîte ori vine vorba de un eventual succesor al actualului lider PSD.

  Mişcarea i-ar prii lui Ponta

  Surprinzător, sau poate nu, acelaşi nume este vehiculat mai nou pentru posibila calitate de ambasador. Postură care, ce-i drept, i se potriveşte mănuşă lui Adrian Năstase iar în plus l-ar scoate, pentru o vreme, pe acesta din ecuaţiile politice interne.
  Destinaţia nu a fost încă precizată, ceea ce ne face să aşteptăm cu interes completarea zvonului. În schimb, termenul posibil de adeverire a informaţiei a fost deja avansat: “pînă în primăvară”. Cum suspendarea lui Traian Băsescu a fost proaspăt rasă de pe agenda de lucru a opoziţiei, rezultă în mod logic că Băsescu este preşedintele care ar semna şi parafa un astfel de demers.
  De aici şi pînă la a plasa povestea în contextul înţelegerilor despre care multă lume spune că s-au înnodat pe sub masă între diverse facţiuni ale puterii şi opoziţiei nu mai este decît un pas. Deja făcut, după cum se vede, spre necazul celor care acuză puseurile de “scenarită”. Cert este că, o dată văduviţi şi de Adrian Năstase, pesediştii chiar rămîn cu rezerva de lideri goală puşcă.
  Situaţie care îi încîntă, fără îndoială, pe toţi democraţii, în frunte cu Traian Băsescu, ba chiar şi pe tînărul Victor Ponta – care nu a reuşit încă să-şi consolideze puterea în partid, pe măsura ambiţiilor sale.

  Ana-Maria Ludatşer / Simona Bădulescu

  Sursa: Ziarul National
  http://www.ziarulnational.com/stiri/Politic-/1286558069-N-stase-ambasador-pe-semn-tura-lui-B-sescu-

 63. 64 Vasile, octombrie 9, 2010 la 9:22 am

  In Romania ploua ceenusiu (nici o grija nu versific!)
  Intr-o piata din Romania mai multi tigani sub umbrele portocalii pe care este inca imprimat „PDL Basescu pentru Romania ” ,te imbie avem tigari avem tigari!
  Intr-o alta piata dintr-un alt oras mai multi tigani imbie trecatorii cu avem tigari , avem tigari!
  Intr-o alta piata o tiganca sub o umbrela portocalie pe care nu se mai vede ce scrie imbie trecatorii, am ceasuri chilipir, probabil nu de marca „killipir”
  In mai multe orase din tara in piata si pe strada mai multi tigani te indeamna cu un chilipir , toti au umbrele portocalii, toti stiu ceva spanioala,italiana,engleza,franceza,
  ei sunt baza tarii ei sunt „el Mondialul” , ei sunt stalpul societatii romanesti pe care se sprijina presedintele cind doreste un chilipir!

 64. 65 blogideologic octombrie 9, 2010 la 9:32 am

  Comentariu pe un forum : „Economia are comandă în parlament, nu în piaţa care este acaparată politic. Din acest motiv nu funcţionează ţara în ciuda miliardarilor făcuţi din bani publici. Când ajung să deţină pe lângă poziţia de parlamentari şi pe cea investitori şi se leagă de stat, reprezentanţii se transformă în legiuitori, executori, decidenţi şi beneficiari şi-şi fac propriile legi din care să câştige numai firmele lor. România putea fi o ţară prosperă dacă nu se înfiinţau FPS şi FPP pe criterii politice ce au împărţit ţara economic partidelor. Am schimbat comunismul cu seceră şi ciocan, în burghezia comunistă cu palat, merţan şi ciolan din bani publici. Aşa ceva este o făcătură în materie de economie funcţională şi o contraperformanţă a democraţiei acum schimonosite de adversarii ei deveniţi promotorii unor concepte pe care le înţeleg limitat şi în esenţă greşit. Adversarii democraţiei autentice, care ne conduc, se folosesc numai de faţada democraţiei pentru a-şi îndestula poftele dintr-un caşcaval atribuit inclusiv cu preţul crimei sau al distrugerii viitorului a generaţii de concetăţeni pe care-i reprezintă din eroare şi prin abuz. Nu s-au dat în lături de la falsificarea votului timp de 15 ani, după cum nu se dau în lături să cumpere voturile, cum au facut cu terenurile, casele şi întreprinderile de stat. Înşelăciunea produce în cele din urmă FALIMENT.”

 65. 66 Vasile, octombrie 9, 2010 la 9:51 am

  Aaaa,

  Am uitat sa-l intreb pe dl Nastase , ce este totusi asa de frumos in poezia aceleia care nu se doreste a trai printre tigani, adica oaia neaga a regelui, putina rima fortata in terminatia ukrainiana de formatiune pugilistica ko,sau traducerea nerimata a unei proze scurte insiruita aleatoriu in presupuse versuri?Aaaa s-a apreciat continutul , mesajul , acum am inteles!
  Pai ma mir dl. Nastase ca atunci cind ati apreciat gesul duplicitar si murdar a lui Harabula nu l-ati rugat sa pe aminteasca ceva si de maestrul Voicu, si de ce nu de Anton Pann sai si mai corect de pravila lui Vasile Lupu pe care o citez mai jos ca sa nu mai ne ametim cine a fost tiganul de ieri si cine este cel de azi.Exceptiile din pacate in acest caz , cu toata consideratia pentru dl. Nastase nu fac regula!
  Pravila: „Tiganul, sau tiganca lui, sau copilul, de va fura o data sau de doua ori si de trei gaina, gisca sau alt lucru micsor, sa se iarte; iara de va fi alt lucru mai mare furat, sa sa cearte ca si fiece fur”.

 66. 67 Viorel Dobre octombrie 9, 2010 la 10:51 am

  @ Anonimul Venetian, off topic.

  Va multumesc pentru sustinere.

  In cazul doamnei care nu a inteles fraza:” votantii PNL voteaza mai degraba cu PDL decat cu PSD”, cred ca ii acordati doamnei prea mult credit. Nu intelege pentru ca desi are cunostintele necesare, nu are capacitatea sau vointa de a intelege.

  Iata ce declara Neagu Djuvara, istoric, fost diplomat, etc, etc:

  „Eu i-as fi spus lui Crin Antonescu ca nu se poate ca un partid liberal sa mearga mana-n mana cu Geoana care, desi e mai occidentalizat decat ceilalti, are in spate umbra lui Iliescu, a lui Cozmanca sau a lui Hrebenciuc.(…)Criminali! Sunt cei mai nocivi pentru ca eu continuu sa cred ca ei trag diverse sfori”

  Si mai departe:

  Intrebat daca este de acord cu acuzatiile care i se aduc lui Traian Basescu, ca ar face parte din „sistemul ticalosit”, istoricul a raspuns: „Nu-mi dau seama, dar presedintele poate iesi din ‘sistemul ticalosit’ daca-si tine promisiunea de care am vorbit. Romanul, in general, are fibra politica, chiar daca ne-am saracit si am scos smantana de pe tara in ultimii 20 de ani. Putem juca un rol in Europa, daca ne insanatosim mai intai in tara”.

  Si iata cine este Neagu Djuvara dpdv al PNL:

  „Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu a declarat că Neagu Djuvara este preşedintele Senatului PNL” Sursa: Realitatea.net, 19.12.2006
  Nu stiu ce calitate are acum in PNL, ca pe net nu scrie, si eu la PNL sa intreb, nu ma duc.

  Va multumesc din nou pentru sustinere si sa speram ca vor intelege din ce in ce mai multi acest lucru si vor actiona in consecinta.

  In legatura cu asta, care ar putea sa fie mesajul d-lui Crin Antonescu astfel incat sa nu-si ridice in cap astfel de intelectuali ai partidului si totusi sa colaboreze cu PSD? Poate ne lamureste doamna despre care am vorbit, ca prea le stie pe toate.

  Weekend cat mai placut va doresc, domnule.

 67. 68 virus octombrie 9, 2010 la 1:42 pm

  Ai privit vreodata cerul, atunci cand totul in jurul tau doarme? Ai simtit oare ca luna, stelele si restul corpurilor ceresti vegheaza asupra ta? Parca zi de zi si noapte de noapte traiesc alaturi de tine bucuriile, tristetile, succesele, dezamagirile si impreuna cu tine, viseaza clipe de poezie !
  Par a avea si ele viata, iar atunci cand luna se stinge celelalte sunt triste, dar asta nu le impiedica stralucirea, ci par chiar mai luminoase ,pentru ca o alta mai tanara va ocupa locul ramas gol. Le admir mult, deoarece ele stralucesc milioane si milioane de ani, fara a imbatrani. Acolo, sus, nu exista viata, moarte, rautate, bunatate, deziluzie…acolo pur si simplu existi si nu iti poate lua nimeni acest drept…
  Te-ai intrebat vreodata pana unde vei ajunge daca vei fi o stea? Ce vei face cu stralucirea ta, din moment ce nimeni si nimic nu ti-o poate fura? Oare stelele sunt atat de fericite pe cat par? Oare e adevarat ca teritoriul lor este nelimitat?
  Cat mister si cata frumusete! Se spune ca fiecare dintre noi are un astru ,acolo ,in infinit.
  Un mister pe care doar inima ta il poate elucida si doar ea iti poate dezvalui fata nevazuta a infinitului… Tu doar cauta… si la final vei fi un om fericit…
  Nu trebuie decat sa privesti cerul si sa stralucesti alaturi de astrul tau…

 68. 69 Doru Coarna octombrie 9, 2010 la 2:13 pm

  @ Dragos,

  asa ma gandeam si eu, sa le scoatem pe toate la pritocit strugurii in camashute de borangic, in prima zi cu bruma! Yes! Asa vom scapa de toate! Traditional!

 69. 70 Velisar Iancu octombrie 9, 2010 la 2:15 pm

  Cât de bolnav de fudulie (neaparat asociată!) poţi fi ca să crezi şi să afirmi că îi faci onoare gazdei postând pe blogu-i, delimitându-te, desigur, de … masse!? Bietule de tine, Mihnea…

 70. 71 Alex octombrie 9, 2010 la 2:39 pm

  Dupa expulzarea tiganilor urmeaza cel mai probabil expulzarea romanilor. Si al altora. Europa contemporana seamana din pacate din ce mai mult cu Europa anilor ’30. Parerea mea ca o depaseste in cinism, cruzime, si dezumanizare.
  Ultimele evenimente demonstreaza (daca mai era nevoie) ca proiectul „casei comune europene” este expirat. Europa in care ne-am (dez)integrat nu prea seamana cu Pamantul fagaduintei, iar marile puteri occidentale nu dau semne ca accepta viziunea integrationista a „parintilor fondatori”. Jurisprudenta CEDO la randul ei (corecta politic cand interesul o cere) lasa impresia ca se orienteaza, de la idealismul de stanga, spre un pragmatism dominant de altminteri la toate nivelele societatii postmoderne la care socialistii europeni nu par a se adapta.
  De altminteri, poza memorabila infatisandu-l pe Basescu, leu in Romania, spasit cand discuta cu mai-marii, alaturi de Sarkozy din 30 septembrie la Bruxelles vorbeste de la sine asupra relatiei dintre cei doi: sluga si stapanul.

 71. 72 Alex octombrie 9, 2010 la 2:40 pm

  Erata: fara virgula dupa „si”.

 72. 74 nimrod octombrie 9, 2010 la 3:00 pm

  Măi!

  a. Bruma şi strugurii se asociază doar în cazul culesului târziu, pe suprafeţe mici, că nimeni nu-şi riscă întreaga recoltă. De aia vinul C.T. e şi mai scump.
  b. Pritocitul este operaţiunea de tragere a vinului de pe drojdie, pentru limpezire şi n-are nici o legătură cu ce cred blondele prin vii.

  Pentru conformitate, Mandea, cu vie la Pietroasele
  (…unde anul ăsta n-a fost cum s-a arătat la televizorul care ajută la brumat poporul…).

 73. 75 blogideologic octombrie 9, 2010 la 3:59 pm

  „Comunistologul Vladimir Tismăneanu a publicat în periodicul on line neo-kominternist Acum.tv, sub titlul A fost Ana Pauker o bună evreică și o sionistă?, câteva note despre activista kominternistă, devenită ministru de externe al României în perioada dejistă […]Articolul despre Ana Pauker, face referiri la cartea lui Robert Levy, biograf al Anei Pauker. Supranumită „Pasionaria Balcanilor”, Ana Pauker (născută Hanna Rabinsohn în 1893) a fost o comunistă convinsă, o iluminată a religiei politice bolşevice, a militat în Comintern cu pasiune, a servit scopurile stalinismului fără rezerve. „Devierea de dreapta”, soldată cu eliminarea ei, a lui Vasile Luca şi a lui Teohari Georgescu din vârful piramidei partidului comunist român, a fost de fapt expresia unor diferenţe de opţiuni tactice, iar nu a unui conflict de strategii. Niciodată, sub nici o formă, Ana Pauker nu a exprimat vreo urmă de căinţă, vreo remuşcare pentru lichidarea opoziţiei politice democratice, pentru instituirea unui regim terorist întemeiat pe himerele staliniste, pentru politica de aneantizare a intelectualităţii care refuza înregimentarea. Scopul era sanctificat, îndeplinirea acestuia justifica absolut orice mijloace. Ca atâţia alţi comunişti est şi central europeni, evrei la origine, de la Rudolf Slansky la Jakub Berman, de la Matyas Rakosi la Jozsef Revai, de la Iosif Chişinevschi la Roman Zambrowski, Ana Pauker a aderat la viziunea transnaţională a bolşevismului, a îmbrăţişat teza lui Stalin conform căreia „piatra de încercare a internaţionalismului proletar este atitudinea faţă de Uniunea Sovietică”. Alinierea totală la această poziţie quasi-mistică a însemnat ieşirea din condiţia originară, părăsirea deliberată a identităţii evreieşti, identificarea pasională cu „patria socialismului”. […] La un moment dat, în Biroul Politic, Ana Pauker a insistat asupra tratării diferenţiate a evreilor în malaxorul „luptei de clasă”, motivul fiind că în timpul războiului evreii au fost victime colective, fără un regim special pentru burghezia evreiască. Ulterior, această poziţie a fost invocată de către Gheorghiu-Dej drept cap de acuzare împotriva Anei Pauker, stigmatizată pentru „naţionalism evreiesc”. De asemenea, Ana Pauker a încurajat, în 1949-1950, tendinţele de emigrare către Israel. Dar a făcut-o, neîndoios, în consens cu linia Kremlinului.” Sursa http://jurnalulunuivulcanolog.blogspot.com/2010/10/o-intrebare-pentru-vladimir-tismaneanu.ht

 74. 76 Iepurele de Martie octombrie 9, 2010 la 4:14 pm

  M-am lamurit in legatura cu libertatea de exprimare de pe blogul asta si cu „nepartinirea” posesorului blogului si a moderatorilor. Bine ca mai vorbiti de tendintele dictatoriale ale lui Basescu si ale camarilei sale, domnule Nastase!

 75. 77 Iepurele de Martie octombrie 9, 2010 la 4:19 pm

  Pana azi, am fost convins ca Aya v-a confiscat blogul, domnule Nastase. Acum, imi dau seama ca i l-ati incredintat chiar dvs. Poate nu formal, poate nu „oficial”, poate nu cu subiect si predicat („Ia tu blogul asta si fa pe vataful!”), dar, tacit, asta ati facut. Dvs. sau moderatorii.

 76. 78 Iepurele de Martie octombrie 9, 2010 la 5:02 pm

  @ Dl.Goe, Vasile

  V-am raspuns, domnului Goe aici, iar lui Sile in josul articolului precedent, dar raspunsurile mele nu s-au postat, caci, pe blogul asta, cenzura e in floare. Va las pe voi doi sa va imaginati ce trebuie sa va fi scris. Sunt convins ca veti fi mai cruzi cu voi insiva decat am fost eu. Iata-ma, deci, razbunat pentru cenzura careia i-am cazut victima.

  P.S.: M-ati dezamagit, domnule Nastase.

 77. 79 virus octombrie 9, 2010 la 5:44 pm

  Curtea Constitutionala…

 78. 80 Harabula octombrie 9, 2010 la 5:46 pm

  @Geta
  Luminita Cioaba este absolventa de Filologie.
  A facut ce s-a priceput mai bine:a scris carti.
  Dau un paste de pe Wikipedia sa vedeti ce a publicat.

  Cărți:
  O angluno la phuveako. Rădăcina Pământului (Ed. Neo Drom, Sibiu, 1994) – poezii
  O manuãi kai bitinel briãînd. Negustorul de ploaie (Ed. Neo Drom, Sibiu, 1997) – poezii
  Ghid de conversație român – țigănesc (Ed. Teora, București, 2000)
  Curs intensiv de limba rromani (Ed. Neo Drom, Sibiu, 2001)
  Țara pierdută (Ed. Etape, Sibiu, 2002) – povestiri)
  Deportarea în Transnistria. Mărturii (Ed. Neo Drom, Sibiu, 2006)

  Piese de teatru:
  Blestemul șarpelui
  Delila
  Macul roșu

 79. 81 virus octombrie 9, 2010 la 6:34 pm

  Natura nu se dezminte..Chiar daca-i ravasita uneori…

 80. 82 Ghita Bizonu' octombrie 9, 2010 la 6:45 pm

  Goe ia zi ai reusit sa te conectezi la privideru lu Sf Petru ? Care mia sunt ultimlele opiini ale tov prof se coc stiintific autor de procalamtii timisorene ref la educatia materialist ateista ?

 81. 84 Dl.Goe octombrie 9, 2010 la 7:11 pm

  @Iepure de Martie, suntem in octombrie. Ar fi cazul sa va coaceti. Mesajele cenzurate merg pe Arca lui Goe. N-ati auzit.

 82. 85 dlnimeni octombrie 9, 2010 la 7:17 pm

  Hadrian: dezinformare.
  Nu asta ar fi problema, problema este ca miroase a start de campanie de dezinformare, asa ca trebuie sa ne mai asteptam. Scopul? Cunoscut de mult: daca gloriosul presedinte nu poate fi ridicat in preferinte, poate fi incercata coborirea celorlalti, in orice caz a celor care il eclipseaza. Iar demoazelele de presa care trebuie sa se grupeze ca sa scrie trei cuvinte ar face orice pentru un parfum.

 83. 86 Aya octombrie 9, 2010 la 7:23 pm

  @

  Hadrian

  Stirea e un „balon de incercare”, nimic mai mult.
  Pe de alta parte, admitand ca ar fi adevarat (dar nu este):
  Nu ar fi prima oara cand „unii” si-ar face planul sa-i propuna lui Adrian Nastase posturi atragatoare, pentru a reprezenta Romania in exterior, doar pentru a-l indeparta de planul politic intern.
  Nu-ti imagina ideea de accept, Adrian Nastase fiind constient, pe de o parte de motivatia rela a „ofertei” si, pe de alta parte, de importanta lui in Romania.

  Am un dubiu esential legat de veridicitatea informatiei cuprinsa in stirea citata (de aceea am afirmat, inca de la inceput, ca o consider „un balon de incercare”) vazand cui apartin semnaturile de presa.
  In cazul de fata nu iau in seama UNDE (s-)a semnat, dar CINE.
  (Cunosc bine acea lume, stiu „cine e omul cui” sau ce „inclinatii” are, ce jocuri face- dupa cum stiu si cine este de buna credinta dar si cand, totusi, ajunge sa accepte un joc anume; nuantarile sunt mult mai multe).

  Pornind de la acel nume (ca sa fiu mai clara, de la unul dintre ele) pot spune din ce „zona” a fost lansat „balonul de incercare” (nu partidul conteaza- anumite interese sunt transpartinice si cei care le au apartin unor „zone” aparte) si, cred, chiar cine a facut acest lucru, incredintandu-i jurnalistei (pentru ca numai una dintre ele a primit informatia- cealalta a „contrasemnat-o”) „intoxicarea”. Ar mai fi de spus ca, dupa cum e redactat textul, respectiva sigur stie ca e o intoxicare- deci e „parte constienta” a actiei.

 84. 87 Aya octombrie 9, 2010 la 7:31 pm

  @

  Iepurele de martie

  Te lamentezi catre Dl. Goe si catre Vasile ca nu ti-au aparut „misivele” adresate lor, adaugand (citez): „Va las pe voi doi sa va imaginati ce trebuie sa va fi scris.”

  Nu era nevoie de „indemn”, fiind cat se poate de clar ce poti tu scrie.
  Nu e necesar vreun efort de imaginatie pentru a sti ce tip de „mesaj” poti transmite (am folosit verbul „a putea” in cel mai propriu sens cu putinta: atat poti si nimic altceva).

 85. 88 Aya octombrie 9, 2010 la 7:35 pm

  @

  Iepurele de martie

  Legat de „mesajul” tau din octombrie 9, 2010 la 4:19 pm am de spus doar: abisal!

 86. 89 Aya octombrie 9, 2010 la 7:47 pm

  @

  Alex

  Citez:
  „Dupa expulzarea tiganilor urmeaza cel mai probabil expulzarea romanilor. Si a altora. Europa contemporana seamana din pacate din ce mai mult cu Europa anilor ’30.”

  Ai foarte multa dreptate. Din nefericire, daca nu se reactioneaza fuger, asa se va intampla!

  M-a cutremurat aprecierea ca ar putea fi depasita (citez)” in cinism, cruzime, si dezumanizare” Europa anilor ’40, as spune eu (adaugand asta remarcii tale).

  Superba viziune a parintilor fondatori este pe cale de a fi pervertita prin tehnica pasilor marunti, pentru a nu lasa sa fie bagat de seama acest lucru de catre cei care, la o „miscare brusca”, ar realiza ce se intampla.
  Din pacate, spiritele sunt tot mai „amortite”.
  Ma intreb ce se intampla, pe fond.

 87. 90 Karakas octombrie 9, 2010 la 8:24 pm

  Fara indoiala, dl Baconschi se re-pozitioneaza in PDL cu declaratiile recente despre diferentele intre el si Basescu. Cred ca se pregateste de lansare pentru pozitii de anvergura, pentru ca a confirmat ca are ambitii politice in urmatorii 10 ani. Foarte probabil va fi candidatul PDL la Presedentie.

  Dar, din pacate, oricita imagine si-ar crea domnia sa, realitatea este ca sub conducerea sa, politica externa romaneasca a suferit de plictiseala cronica. Fara imaginatie si fara capacitate de a antrena toti actorii de politica externa, Romania s-a scufundat in adincurile in care a fost ancorata de puterea portocalie si regional, si global. Mai mult, sa nu uitam ca dl. Baconschi nu a riscat sa isi sprijine angajatii atunci cind seful sau ierarhic a comandat eliminarea „pensiilor nesimtite”. Nici macar nu a schitat o incercare de a se delimita de acest termen nefericit, batjocoritor la adresa diplomatilor romani. Un lider adevarat ar fi fost de partea „armatei” sale si s-ar fi pronuntat public.

  Astept cu sufletul la gura vizita pe care i-a pregatit-o lui Basescu la Washington anul acesta.

  http://www.mediafax.ro/politic/baconschi-basescu-nu-era-genul-meu-nu-am-fost-nici-servil-nici-familiar-fata-de-presedinte-7460856/

 88. 91 Dl.Goe octombrie 9, 2010 la 8:45 pm

  @Ghita B. – Prea-impodobite, m-am conectat. Arhanghelul Gavril mi l-a trimis ca mesager pe ingerul Petre, direct de la sfântul Petre. Vorbeste si in numele sfantului Gheorge Serban, cam despre aceleasi lucruri… Nici unul nu este „tov”-ul tau, iar ca adevar iti graiesc tie poti crede sau… poti cerceta. Pe Arca lui Goe…

 89. 92 Ghita Bizonu' octombrie 9, 2010 la 8:47 pm

  Ce urmeaza ?
  Da banii aia cu miliardele cine i-a furat ? Nastase bine-nteles ca Base si ai lui e teleptuali distinsi !!
  Dupa ce discrimineaza crunt pe tigani – mai rau ca arfikaans pe bantu – romanii le mai fura si banii !! Niste naizisti si inferactori romanii astia !
  Ia uitati aicea Une augmentation de la délinquance roumaine de 259% ?
  Romaneasca nu tiganeasca ! Ma rog ceva gen blog sau asa ceva dar /www.psychologies.com/.
  Or fi aia imbecili da error comunis faecit jus . Si cand destui imbecili o sa zica asta chiar si Paleologu T. Pleasca …. ba si Neagu Fjijara cumaniotu …
  Bre daca este vorba de drept la identitate apai prima ar fi ca unii fara etnonim sa nu il uzurpe pe al altora!

 90. 93 Iepurele de Martie octombrie 9, 2010 la 9:01 pm

  @ Aya

  Si eu te iubesc, mamaie. Te pup dulce!

  @ Dl.Goe

  Imi scrii: „Mesajele cenzurate merg pe Arca lui Goe. N-ati auzit”.

  In sfarsit, ai nimerit-o si tu cu ceva. Aici ai perfecta dreptate: de Arca lui Goe n-am auzit.

 91. 94 Ghita Bizonu' octombrie 9, 2010 la 9:10 pm

  Discriminare pozitiva nu este cumva discriminare negativa la adresa majoritatii >

  Alo poate in straurile rarefiate ale lumii bune uittai ca in Romania nu se traieste ca-n Sfrentia !!
  Alo tovaraseilor aici salariile minime is de 650 lei nici macar 200 euroi ! Ptr aia care muncesc nu ptr …
  Alo ! Se aude cumva ca ptr amjoritatea tinerilor din aceasta tara speranta unei case echivaleaza cu sa crape unu pe care sa-l mostenesti ori sa castigi la Loto?
  Ca somajul e in floare ?
  Ca in gnl se traieste foarte prost ? Ca in multe apartamente si case este cald ca in cavou manca-v-as bistarii ?!
  Explicati asta cretinoizilor parlamentari strasburgaozari : SUNTEM O TARA SARACA !
  Nu este normal ca cei care muncesc , sau au muncit o viata intreaga sa fie discriminati doar ptr ca sunt din etnia majoritatra !
  Ca pana ca sa ne ocupam de obsesiile strasburgaozarilor ar trebui ca sa avem dintai grija de majoritate. Ce dracu doar nu doriti ca sa fie mai bine sa fii in puscaire decat in libertate sau ca unu de ocupatie fara ori manglitu ciciricliului sa primeasca de la bujet mai mult decat ala de munceste ?!
  N-am dat in maniile lu Victor ori florin , insa es modus in rebus .
  Si sa va zic ceva dom tov Nastase , venitul minim garantat este un vax care nu va opri jagardelele sa se duca la sutit si cersit in Sfrentia ! Ca 350 de lei … sa fim cinstiti ce-i putin e putin ! Insa si leafa minima e putina (nici 150 euro, da impozabili ! SMICu ala de 1000 e cumva impozitat ?).
  Mai bine spuneti ca NOI da la tampita aia de UE mai mult decat primim … Noi, Germania, Anglia !!!
  A bas les cons ! A bas les sarcopiteques !!
  Pana una alta poa le transmiteti parlamentarilor strasburgaozari urmatoarea dedicatie

 92. 95 Ghita Bizonu' octombrie 9, 2010 la 9:26 pm

  Amicu meu gili zice ca Si a ce ii ramine de facut bietei noastre opozitii ?…
  SA SE SPINZURE !

  http://vremea.forumgratuit.ro/politica-i-economia-romaniei-f1/ce-ii-ramine-de-facut-opozitiei-t193.htm#479

 93. 96 Theodora octombrie 9, 2010 la 9:32 pm

  @Observator
  Sunt intr-o situatie foarte dificila si te rog pe tine sa ma ajuti.
  Stiu ca ai un suflet foarte bun si nu poti sa lasi o colega de blog fara ajutorul tau nepretuit. 🙂
  Problema mea este ca am patru, nu, nu patru, cinci invitatii speciale 🙂 si nu stiu pe care din ele sa o folosesc.
  Tu ce zici? Cum sa procedez? Care este mai valoroasa sau mai importanta? Tu ce ai face in locul meu?
  Sa inteleg ca intri pe blogul lui Victor Ponta ca sa spionezi? Nu iti este rusinica? Stii ce este aia rusinica? 🙂
  Tovarasa Observator, in primul rand vreau sa te informez ca eu nu sunt „fata” cu tine. Intelegi sau trebuie sa iti desenez? Poti sa ii spui fata ayei sau cui iti permite. In al doilea rand te informez ca CER CE VREAU EU CUI VREAU EU. Nu trebuie sa iti cer tie voie. E clar? Esti ciudata rau? Unde ai trait pana acum? Ce educatie ai primit acasa? Asa te-a invatat pe tine ……
  fara respect
  Theodora Marinescu

 94. 97 Aya octombrie 9, 2010 la 9:56 pm

  @

  DlNimeni

  CAMPANIE DE PRESA NEGATIVA SI PUTERNICA PREGATITA IMPOTRIVA LUI ADRIAN NASTASE- O POATE ANULA, INAINTE DE DECLANSARE, PRINTR-UN UN POST SUPER- IRONIC PE BLOG SI RASPUNSURI LA FEL

  Legat de falsa stire (citata, aici, de Hadrian) conform careia lui Adrian Nastase i se va oferi un post de ambasador „pana in primavara” , de catre Traian Basescu si ca acest lucru ar fi dorit de Ponta:

  In principiu, ai dreptate, cu mentiunea ca inca nu s-a ajuns la dezinformare (dar evident se lucreaza in acest sens).

  Stirea este (doar) un „balon de incercare” (nu am putut evita rima).

  Cunosc bine una dintre semnatare (SI in sensul ca stiu „al cui om e”- si al cui „poate deveni” cand este nevoie).
  Este jurnalist profesionist.
  Tocmai asta mi-a atras atentia in primul rand: faptul ca, pentru a dschide drumul intoxicarii, se foloseste un profesionist (cealalta doar a „contrasemnat”, evident- stiu cum se procedeaza).
  In mod obisnuit, nu se „sacrifica” astfel de condeie pentru „baloane de incercare”, ele fiind folosite ulterior, pentru „broderia” argumentatiei (false, desigur) intoxicarii, care necesita pricepere.

  „Balonul de incercare” nu e lansat nici catre marele public, nici catre AN, dar catre PSD- teritoriu.
  Observa ca are si o „soparla”, respectiv trimiterea (in realitate, total aberata) la Ponta- anume ca acestuia i-ar „prii” plecarea ANului ca ambasador.

  Banuiesc ca iti sunt clare etapele vizate, daca aceasta stire se va imprastia in PSD (evident ca exista cineva acolo care sa o „preia” ca si cum nu neaparat ar crede-o, dar punandu-si public intrebari daca nu cumva „e posibila”; apoi, bulgarele se va rostogoli, formula „e posibil” disparand si transmitandu-se din ce in ce mai „umflata” falsa informatie ca Adrian Nastase urmeaza sa-i „livreze PSD” lui Basescu primind in schimb un post de ambasador pentru a „pleca departe si a scapa de dosare”).
  Evident toate sunt false, dar asa este prevazuta constructia, cu aparenta credibilului.

  Pe de alta parte, se vizeaza „miscarea interogativa de presa” in acest sens.
  De ce?
  Poate, in provincie, cei din PSD nu ar crede doar un zvon, chair venit dinspre „zona centrala”. Dar, cand acela e „batut in tipar” de presa, banuiala (cel putin) incepe sa devina din ce in ce mai puternica.
  In aceste conditii, ANul ar trebui sa piarda M ULT TIMP (nu ar avea de ales) pentru a demonta, cu rabdare, in zeci de locuri, falsa informatie.

  In astfel de cazuri, intrarea in defensiva (obligatorie!) nu rezolva problema generala (sau, poti sa spui, din radacina) doar anuleaza sau tempereaza, punctual, opiniile celorlalti pe moment. E o rispipa imensa, nu doar de timp, dar si de energie si, intr-un fel, de credibilitate.
  Important este ca ANul SA PREVINA SITUATIA INTRARII IN DEFENSIVA!

  Sunt sigura ca, incepand cu ziua de luni 11 octormbrie 2010, telefoanele vor incepe sa sune la AN, la celalalt capat fiind ziaristi care il vor intreba ce are de spus despre faptul ca s-a spus ca va fi numit ambasador „cu sprijinul lui Basescu” (aceasta este sugestia subtextuala!). De asemenea, va fi intrebat acelasi lucru pe holurile Parlamentului si la partid.

  Toata aceasta campanie nu va fi generata de „curiozitate” si nici nu va avea ca scop „aflarea adevarului”. Altceva se are in vedere.
  Pentru ca sa poata fi lansata o campanie de presa, trebuie sa existe nu doar un „balon initial de incercare”, dar si un MOTIV pentru a se dezvolta subiectul. Acesta va fi „obtinut” prin intrebarile puse ANului si prin raspunsurile acestuia.
  Indiferent ce ar raspunde, materialele de presa vor conntine, REPETITIV, „informatiile” din actualul „balon de incercare”.

  Nu uita ca totul se intampla cu mai putin de o saptamana inaintea Congresului, unde urmeaza sa fie discutata strategia PSD de guvernare.
  Or, pilonul principal al crearii acestei strategii il reprezinta Departamentele conduse de Adrian Nastase, al carui nume este asociat SI cu pozitia de „antrenor al echipei guvernamentale”.

  Stirea falsa la care referim, dincolo de faptul ca, pe fond, e discredintanta, este „rasunatoare” (bine ales subiectul!) ceea ce arata ca lucratura apartine profesionistilor.

  In plus, se muleaza- manusa pe formatia lui Adrian Nastase si ARE O ANCORA RECENTA in mentalul colectiv: stirea REALA legata de faptul ca AN a fost Raportor, la Strasbourg, pe problema romilor.

  Stirea si preconizata campanie mai au un scop: sa creeze un „zgomot de fond” suplimentar puternic (in afara previzibilelor „bazaieli”) in perioada Congresului.

  Singura sansa de a anihila o astfel de campanie este o dubla actiune- dintre care, prima, foarte rapida:
  1. UN POST SUPER- IRONIC PE BLOG, LA ADRESA ” FONDULUI” STIRII (care EXISTA chair aici, pe blog, postata de cel care a semnat Hadrian);

  2. cand va fi intrebat, un raspuns de mare, cumplita ironie al ANului (orice ar spune concret, negand, va fi, altfel, folosit la declansarea si alimentarea campaniei) legat de ce „mandat diplomatic” i-ar incredinta lui Basescu.
  Dupa acel raspuns IMEDIAT ar trebui sa le spuna jurnalistilor direct, pe sleau, CE SE ARE IN VEDERE- mai exact sa DESCRIE ce se urmareste, punct cu punct (cum ar fi preluata declaratia lui, cum ar urma sa se rostogoleasca, in cel fel ar fi alimentata si ce se doreste prin asta).
  Ar fi bine daca aceasra precizare anticipativa ar aparea si in postul lui pe blog (desigur, de cizia ii apartine, dar un insistent sfat putem da).

  Daca procedeaza astfel, exista sanse mari sa anihileze campania in fasa.
  Realizezi ca ar fi exact in detrimentul jurnalistilor sa scrie asa ceva!
  In cel mai rau caz, ar aparea chestiuni de genul „Adrian Nastase acuza presa de intoxicari si tentative de declansare a unei campanii, etc, etc.” Cum nu se pot opri doar la atat (daca fac asta, totul e ca fumul de tigara) ar trebui sa spuna si in ce anume constau „acuzele” ANului. Or, asta ar fi discreditant pentru ei. Ma rog, pentru AN nu ar fi rau sa o faca.

  Repet, aceea este unica sansa.
  Ar trebui sa se grabeasca.
  Am experienta unor astfel de situatii si stiu ca declansarea campaniei e rapida si, odata pornit bulgarele (asta s-ar intampla si daca ar nega, si daca ar refuza sa raspunda), nu poate fi oprit.
  In schimb, bulgarele „s-ar topi” inainte de a pleca daca ar proceda in felul descris. Stiu si asta tot din experienta.

 95. 98 Theodora octombrie 9, 2010 la 10:09 pm

  @Observator
  Un supliment pentru ca ai nevoie:
  Daca m-as pune la mintea ta (stai linistita am mult mai multa minte), i-as arata domnului Victor Ponta cu ce te ocupi. Ce ar insemna asta? Ar urma sa te ignore probabil. Sa inteleg ca nu iti pasa ce parere isi poate face despre tine actualul presedinte al PSD? Tu ai vreo functie ceva in partid? Cum ar fi daca domnul Victor Ponta ar afla ca Observator de pe blogul domnului Adrian Nastase ii spioneaza blogul si umbla cu paraciuni 🙂 pe blogul domnului Nastase?
  Tu intelegi ce incerc eu sa iti transmit sau trebuie sa iti scriu in franceza?
  Este doar o chestie de bun simt, de educatie elementara, pe care ar fi trebuit sa o afli pana la varsta asta doamna Observator.

 96. 99 Aya octombrie 9, 2010 la 10:12 pm

  @

  Adrian Nastase

  CAMPANIE NEGATIVA (DURA!) DE PRESA- PROPUNERE DE ANIHILARE

  Urmeaza o campanie de presa negativa care trebuie anihilata „din fasa”.
  Reiau si aici subiectul.

  Pe blog (la aceasta sectiune) a aparut CITATA DIN PRESA o „sitire”.
  Postarea este asemnata „Hadrian” si a aparut in octombrie 9, 2010 la 9:04 am.

  O citez:

  „Năstase, ambasador pe semnătura lui Băsescu?

  Adrian Năstase, ambasador pînă în primăvară? Noua dilemă a fost recent aruncată pe piaţa zvonurilor dîmboviţene.

  Deşi are o relaţie mult prea strînsă cu procurorii DNA şi cu instanţele de judecată, Adrian Năstase este în continuare văzut de mulţi dintre colegii săi ca fiind cea mai bună variantă prezidenţială pentru PSD.

  Majoritatea pesediştilor nemulţumiţi de prestaţia lui Victor Ponta bagă numele lui Năstase la înaintare ori de cîte ori vine vorba de un eventual succesor al actualului lider PSD.

  Mişcarea i-ar prii lui Ponta

  Surprinzător, sau poate nu, acelaşi nume este vehiculat mai nou pentru posibila calitate de ambasador. Postură care, ce-i drept, i se potriveşte mănuşă lui Adrian Năstase iar în plus l-ar scoate, pentru o vreme, pe acesta din ecuaţiile politice interne.
  Destinaţia nu a fost încă precizată, ceea ce ne face să aşteptăm cu interes completarea zvonului. În schimb, termenul posibil de adeverire a informaţiei a fost deja avansat: “pînă în primăvară”. Cum suspendarea lui Traian Băsescu a fost proaspăt rasă de pe agenda de lucru a opoziţiei, rezultă în mod logic că Băsescu este preşedintele care ar semna şi parafa un astfel de demers.
  De aici şi pînă la a plasa povestea în contextul înţelegerilor despre care multă lume spune că s-au înnodat pe sub masă între diverse facţiuni ale puterii şi opoziţiei nu mai este decît un pas. Deja făcut, după cum se vede, spre necazul celor care acuză puseurile de “scenarită”. Cert este că, o dată văduviţi şi de Adrian Năstase, pesediştii chiar rămîn cu rezerva de lideri goală puşcă.
  Situaţie care îi încîntă, fără îndoială, pe toţi democraţii, în frunte cu Traian Băsescu, ba chiar şi pe tînărul Victor Ponta – care nu a reuşit încă să-şi consolideze puterea în partid, pe măsura ambiţiilor sale.

  Ana-Maria Ludatşer / Simona Bădulescu

  Sursa: Ziarul National”

  Stirea este (doar) un “balon de incercare”.
  DAR:
  Cunosc bine una dintre semnatare (SI in sensul ca stiu “al cui om e”- si al cui “poate deveni” cand este nevoie).
  Este jurnalist profesionist.
  Tocmai asta mi-a atras atentia in primul rand: faptul ca, pentru a dschide drumul intoxicarii, se foloseste un profesionist (cealalta doar a “contrasemnat”, evident- stiu cum se procedeaza).
  In mod obisnuit, nu se “sacrifica” astfel de condeie pentru “baloane de incercare”, ele fiind folosite ulterior, pentru “broderia” argumentatiei (false, desigur) intoxicarii, care necesita pricepere.

  “Balonul de incercare” este lansat catre PSD- teritoriu.
  Aare si o “soparla”, respectiv trimiterea (in realitate, total aberata) la Ponta- anume ca acestuia i-ar “prii” tot ce se spune ion stire.

  Etapele vizate, ca imprastiere in PSD sunt clare (evident ca exista cineva acolo care sa o “preia” ca si cum nu neaparat ar crede-o, dar punandu-si public intrebari daca nu cumva “e posibila”; apoi, bulgarele se va rostogoli, formula “e posibil” disparand si transmitandu-se din ce in ce mai “umflata” falsa informatie ca Adrian Nastase urmeaza sa-i “livreze PSD” lui Basescu primind in schimb un post de ambasador pentru a “pleca departe si a scapa de dosare”).
  Evident toate sunt false, dar asa este prevazuta constructia, cu aparenta credibilului.

  Pe de alta parte, se vizeaza “miscarea interogativa de presa” in acest sens.
  De ce?
  Poate, in provincie, cei din PSD nu ar crede doar un zvon, chiar daca vine dinspre “zona centrala”. Dar, cand acela e “batut in tipar” si preluat (din ziare) pe posturile TV, banuiala (cel putin) incepe sa devina din ce in ce mai puternica.
  In aceste conditii, ar trebui sa pierzi M ULT TIMP (nu ai avea de ales) pentru a demonta, cu rabdare, in zeci de locuri, falsa informatie.

  In astfel de cazuri, intrarea in defensiva (obligatorie!) nu rezolva problema generala (sau, poti sa spui, din radacina) doar anuleaza sau tempereaza, punctual, opiniile celorlalti pe moment. E o risipa imensa nu doar de timp, dar si de energie si, intr-un fel, de credibilitate.
  Important este SA FIE PREVENITA SITUATIA INTRARII IN DEFENSIVA!

  Sunt sigura ca, incepand cu ziua de luni 11 octormbrie 2010, telefoanele vor incepe sa sune si la celalalt capat, vor fi ziaristi care te vor intreba ce ai de spus despre faptul ca s-a spus ca veo fi numit ambasador “cu sprijinul lui Basescu” (aceasta este sugestia subtextuala!). De asemenea, vei fi intrebat acelasi lucru pe holurile Parlamentului si la partid.

  Toata aceasta campanie nu va fi generata de “curiozitate” si nici nu va avea ca scop “aflarea adevarului”. Altceva se are in vedere.
  Pentru ca sa poata fi lansata o campanie de presa, trebuie sa existe nu doar un “balon initial de incercare”, dar si un MOTIV pentru a se dezvolta subiectul. Acesta va fi “obtinut” prin intrebarile puse si prin raspunsurile primite (in mod obisnuit, cei intr-o astfel de situatie neaga minciuna, reactia fiind fireasca).
  Indiferent ce ai raspunde, materialele de presa vor contine, REPETITIV, “informatiile” din actualul “balon de incercare”.

  Totul se intampla cu mai putin de o saptamana inaintea Congresului, unde urmeaza sa fie discutata strategia PSD de guvernare.
  Or, pilonul principal al crearii acestei strategii il reprezinta Departamentele conduse de Adrian Nastase, numele este asociat SI cu pozitia de “antrenor al echipei guvernamentale”.

  Stirea falsa la care ma refer, dincolo de faptul ca, pe fond, e discredintanta, este “rasunatoare” (bine ales subiectul!) ceea ce arata ca lucratura apartine profesionistilor.

  In plus, ARE O ANCORA RECENTA in mentalul colectiv: stirea REALA legata de faptul ca ao fost Raportor, la Strasbourg, pe problema romilor.

  Stirea si preconizata campanie mai au un scop: sa creeze un “zgomot de fond” suplimentar puternic (in afara previzibilelor “bazaieli”) in perioada Congresului.

  Singura sansa de a anihila o astfel de campanie este o dubla actiune- dintre care, prima, foarte rapida:
  1. UN POST SUPER- IRONIC PE BLOG, LA ADRESA ” FONDULUI” STIRII (care EXISTA chiar aici, pe blog, postata de cel care a semnat Hadrian);

  2. cand vei fi intrebat, un raspuns de mare, cumplita ironie (orice ai spune concret, negand, va fi, altfel, folosit la declansarea si alimentarea campaniei) legat de ce “mandat diplomatic” ti-ar incredinta lui Basescu.
  Dupa acel raspuns, „retata” este sa le spui jurnalistilor direct, pe sleau, CE SE ARE IN VEDERE- mai exact sa descrii ce se urmareste, punct cu punct (cum ar fi preluata declaratia de negare, cum ar urma sa se rostogoleasca, in cel fel ar fi alimentata si ce se doreste prin asta).
  Ar fi bine daca aceasra precizare anticipativa ar aparea si in postul de pe blog (desigur, decizia iti apartine, dar un insistent sfat pot da).

  Daca procedezi astfel, exista sanse mari sa anihilezi campania in fasa.
  Ar fi exact in detrimentul jurnalistilor sa scrie asa ceva!
  In cel mai rau caz, ar aparea chestiuni de genul “Adrian Nastase acuza presa de intoxicari si tentative de declansare a unei campanii, etc, etc.” Cum nu se pot opri doar la atat (daca fac asta, totul e ca fumul de tigara) ar trebui sa spuna si in ce anume constau “acuzele”. Or, asta ar fi discreditant pentru ei.

  Repet, aceea este unica sansa.
  Cu cat actionezio mai repede, cu atat mai bine.
  Am experienta unor astfel de situatii si stiu ca declansarea campaniei e rapida si, odata pornit bulgarele (asta s-ar intampla si daca ai nega, si daca si refuza sa raspunzi), nu poate fi oprit.
  In schimb, bulgarele “s-ar topi” inainte de a pleca daca ai proceda in felul descris. Stiu si asta tot din experienta.

 97. 100 Victor V. octombrie 9, 2010 la 10:51 pm

  @ Ghita Bizonu’ (continuare de la „O promisiune mai veche: invitam bloggerii la Congresul PSD”)

  Ghita cred ca tu te referi la o anumita parte a clasei de mijloc (low-mid), oameni muncitori, dar fara studii superioare. Fireste ca, pe masura ce economia s-a schimbat rapid atat ca domeniu (catre internet, IT, telecom, servicii financiare, media, publicitate), cat si datorita „globalizarii”, prin relocarea productiei catre zone cu forta de munca mai ieftina, acestia au avut probleme tot mai mari in a-si gasi locuri de munca bine platite.

  Partea cealalta a clasei de mijloc (studii superioare) a evoluat insa rapid, parte din ei devenind chiar „milionarii” blamati de tine. De asta, nu sunt de acord cu tine atunci cand spui ca lucrurile „nu au fost stralucite in SUA”. Mai uita-te o data la graficul PIB SUA. Vezi pe undeva stagnare sau recesiune (ca in cazul Japoniei sau statelor vest-europene)? Nici macar un „cimpanzeu” ca G. W. Bush nu a reusit sa perturbe cresterea.

  Fenomenul s-a intamplat si in Romania. Odata pornit mecanismul „globalizarii” cresterea economica a fost exponentiala, chiar daca politic sincopele s-au tinut lant. Nici macar „cimpanzeul” local (TB) nu a avut prea mare influenta asupra economiei. Din pacate cresterea economica s-a produs mai ales prin schimbarea accentului de pe industrie catre servicii (telecom, IT, servicii financiare, retail), ca de altfel in toata lumea civilizata. Ceea ce a produs acea scindare sociala de care vorbeam.

  Daca observi, chiar si aici pe blog, desi suntem aproape toti simpatizanti ai d-lui Nastase si/sau ai PSD-ului, exista o linie de demarcatie destul de clara intre grupul „Intelectualilor” (Harabula, LePrince, Aya, contele, Observator, florin m, etc) cum ne numiti voi si „Nostalgici” (nu dau nume, ca sa nu inflamez inutil atmosfera).

  „Globalizarea” ofera oportunitati unei parti a clasei medii si limiteaza sansele celor mai putin pregatiti, generand respingere sau chiar ura. Pe acest fond partidele „nationaliste” isi pot gasi un electorat semnificativ (15-25%), foarte activ si „revolutionar”. Amuzant este ca un astfel de partid este considerat de „dreapta”.

  Sper sa nu te vad prea curand, defiland alaturi de Blogi & Co, imbracati in uniforme si zbierand ca „Romania e a romanilor” dupa modelul vecinilor nostri unguri. Cred ca singurul care se bucura in astfel de momente e Marele Frate de la Rasarit.

 98. 101 Aya octombrie 9, 2010 la 11:12 pm

  @

  Iepurele de martie

  Bine, ne-nascutule!

 99. 102 Victor V. octombrie 9, 2010 la 11:15 pm

  @ Observator

  Vezi daca ti-o cauti cu lumanarea? Acum ai fost demascata ca paracioasa. Crezi ca mai ai vreo sansa in partid? Partidul nu are nevoie de paracioase ci de oameni devotati si muncitori. Si dl. Vanghelie a fost pe vremuri ospatar la „protocol” si acum vezi ce departe a ajuns?

  In concluzie, nu te pune cu perseverentii (mai ales cand sunt bloggeri in top 14325), ca au mintea odihnita.

 100. 103 Aya octombrie 9, 2010 la 11:16 pm

  Este (inca) ziua de nastere a lui John Lennon.

  Sa ascultam ce spun John si Yoko despre…

 101. 104 Victor V. octombrie 9, 2010 la 11:38 pm

  @Aya

  Eu sunt inca plecat din tara si imi e destul de greu sa postez comentarii mai lungi (fara greseli de ortografie). Ma bucur ca avem opinii atat de apropiate. Eu m-am declarat fan al „globalizarii” (si al Trilateralei) chiar de la primele postari pe blog-ul domnului Nastase. Chiar m-am intristat atunci cand la unele editoriale am perceput nuante critice, pe care le asociez mai degraba cu „nostalgicii”.

  Ma bucur ca si tie iti plac Mugur Isarescu sau Mihai Tanasescu. Cu siguranta pe langa ei mai sunt si altii cu convingeri similare si cu influenta de nivel apropiat. Din pacate interesele unei foste superputeri ii transforma in tinte directe. Dupa cum iti spuneam intr-o postare pe alt fir, viteza cu care membrii Trilateralei devin „fosti” este tot mai mare. Singurul castig, este ca astfel devine vizibil mecanismul si rotitele acestuia.

 102. 105 Aya octombrie 9, 2010 la 11:48 pm

  John Lennon

  GIVE PEACE A CHANCE

 103. 106 Aya octombrie 9, 2010 la 11:55 pm

  Si, pentru ca se apropie clipa cand ne despartim de ziua lui John Lennon, ceea ce ne tine alaturi:

  LOVE

 104. 107 Aya octombrie 10, 2010 la 12:26 am

  @

  Dragos

  Pentru reusita acelei retete miraculoasa sigur ai nevoie de repetitii

  Cum altfel ai putea culege ciorchinii fara a gresi atingerea si cum ai „debutona” boabele cu gingasie?

 105. 108 Geta octombrie 10, 2010 la 12:28 am

  @Harabula:
  Este prima data cand I-am citit versurile si sunt foarte frumoase si inspirate.
  Dar…ce pacat ca este Unica.
  Natiunea tiganeasca/rroma traitoare pe meleagurile noastre este insa mult prea …suferinda de lipsa de respect si de lipsa de bagare de seama …a noastra,a majoritarilor,evident.

 106. 109 Dragos octombrie 10, 2010 la 12:57 am

  @Jean-Claude Mignon

 107. 110 blogideologic octombrie 10, 2010 la 1:58 am

  @ Harabula spune : „Luminita Cioaba este absolventa de Filologie. A facut ce s-a priceput mai bine:a scris Cărți: Curs intensiv de limba rromani (Ed. Neo Drom, Sibiu, 2001)”
  Uite ce-i @ Harabula, de ce ai tu impresia că bieţii rumâni sunt proşti ? Limba rromani este o invenţie cominternistă, destinată a-i degrada pe români şi ţara lor, România. Prin cartea „Curs intensiv de limba rromani” Luminiţa Cioabă demonstrează că este doar o propagandistă neocominternistă împotriva României, la fel ca Vladimir Tismăneanu. Sau ca Florian Dănălache (şi n-a fost singurul dintre ţiganii organizaţi de agenţii Moscovei pentru a comite crime împotriva românilor). Toată isteria aceasta anti-românească dar pro-rroma (deci totală continuitate cu vechea linie a Cominternului) a fost organizată de fiul de alogeno-cominternist Petre Roman, ai cărui părinţi au venit în România transportaţi de tancuri sovietice. @ Harabula, te întreb din sinceră curiozitate, care este limita urii tale împotriva românilor?

 108. 111 blogideologic octombrie 10, 2010 la 3:48 am

  „Reforma educatiei va trimite universitatile românesti în top” http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/daniel-funeriu-reforma-educatiei-va-trimite-universitatile-romanesti-in-top-202068.html Daniel Funeriu, întens şcolit în afară, seamănă cu un personaj zugrăvit la 1874 de Iacob Negruzzi în „Copii de pe natură, portrete satirice în proză și versuri”. Problema este că domnul ministru ignoră complet faptul că „universităţile din top” aparţin imperiilor, sunt construite pe criterii complet adaptate Viziunii lor, corespunzătoare intereselor de mare putere. „În top” unde?, probabil că în clasamentul Shanghai stabilit de universitatea chinezească Jiao Tong. China a fost un mare imperiu, doreşte acum să întreacă USA, probabil va reuşi, a construit ea însăşi o riglă fiducială care se numeşte „clasamentul Shanghai”. Iar Viziunea de mare putere a USA este reflectată în punctajele ISI. Chestiunea într-adevăr foarte critică pe care Daniel Funeriu o ignoră total, nu ştiu dacă intenţionat ori din crasă neştiinţă, se referă la modelul economic aplicabil în România pentru absolvenţii universăţilor din România. Tradiţional, capitalismul românesc dinainte de comunism se baza pe IMM-uri. Or, cercetarea ştiinţifică a universităţilor franceze din „top” este blamată pentru că nu se adresează IMM-urilor. De ce se pune acest accent pe IMM-uri în Franţa, chiar şi în America ? Pentru că doar IMM-urile au capacitatea de a crea un mare număr de locuri de muncă, în USA două treimi din numărul locurilor de muncă este oferit de IMM-uri! Se vorbeşte în articol despre „politica Guvernului Franţei de a concentra resursele în zece poli de competitivitate la nivel naţional”, dar nu acordă atenţie nici măcar jurnalistul, darmite Daniel Funeriu!, faptului că în polii de competitivitate din Franţa rolul cel mai dinamic îl au IMM-urile, iar nu universităţile din top! De altminteri avionul a fost inventat de un IMM, cercetarea universităţilor din top demonstrase că aşa ceva nu se poate inventa ! Apoi, orice proiect, inclusiv „proiectul Daniel Funeriu”, trebuie să se bazeze pe studii serioase privind costurile de oportunitate. Pariem că Daniel Funeriu nici măcar nu cunoaşte noţiunea aceasta (inventată de filosoful şi economistul John Stuart Mill) ?

 109. 112 blogideologic octombrie 10, 2010 la 4:14 am

  @ Harabula
  Văd că tu, neocominternist pe blog, dar tot pe vechea linie buharinist-cominternistă pentru degradarea României şi românilor, ne recomanzi călduros un Ghid de conversație român – țigănesc (Ed. Teora, București, 2000). Care este ţinta şi extensia acestei recomandări ?

 110. 113 Mihnea Georgescu octombrie 10, 2010 la 5:32 am

  Mergeţi la Galateca, d-le AN? Nu uitaţi… Ţuculescu… 😉

 111. 114 blogideologic octombrie 10, 2010 la 5:53 am

  ‘riglă fiducială’ pe româneşte, sau benchmark în globish.

 112. 115 blogideologic octombrie 10, 2010 la 6:10 am

  Din cauza aceasta am comparat/construit frecvent termenii româneşti cu termenii în globish, invariabil stârnind hăhăitul strident al „Contelui”. Pentru a nu fi obligat de neocominternistul @ Harabula să adopt drept ţintă intelectuală asimilarea conţinutului unui Ghid de conversație român – țigănesc (Ed. Teora, București, 2000). @ Harabula, ai devenit braţul de fier şi ultima speranţă întru “victoria finală” a luptei Cominternului împotriva României !

 113. 116 gheorghe octombrie 10, 2010 la 8:37 am

  Chiar credeti ca se va reduce virsta de pensionare a femeilor la 63 de ani si asa prea mare la conditia femeii din Rominia? pariez ca nu ,este doar o actiune mirsava a piratului cu mai multe tinte: 1.eliminarea temporara a pericolului de suspendare,2. rasolirea hotiei din parlament la votarea legii pensiilor,urmeaza sa fie votata cu cvorum,au majoritate si va iesi la fel 3.incercarea de salvare a lui Anastase 4.”convingerea” populimii ca base nu controleaza PDL-ul si acesta este independent in incercarea de a-l reabilita votind „impotriva „propunerii presedintelui.Domnule Nastase,cite mizerii aveti pe constiinta de va e frica si insistati mereu cu mentinerea pensiilor speciale pe care dvs le-ati infiintat total nejustificat cedind unor santaje.Acesti oameni chiar au informatii,dosare pe care le pot publica daca nu le satisfaceti pretentiile.Ce mare brinza au facut si fac militarii,acum cei ce pleaca in teatrele de razboi dau spagi de pina la 5000 euro sa plece,ce au facut si fac militienii,procurorii,judecatorii decit sa primeasca spagi,vedati ce averi nejustificate au.chiar aviatorii credeti ca au conditii mai grele si periculoase decit cei ce au lucrat in chimie,metalurgie,siderurgie,minerit etc nu au fost evenimente deosebite datorita profesionalismului lucratorilor care nu au stiut timp de 25-35 de ani cit au lucrat de simbete,duminici sarbatori ,daca era zi sau noapte lucrind 3 ture si de multe ori ore suplimentare(amintitiva de Teleajen,de mineri morti).Insistenta dvs de mentinere a pensiilor speciale va avea acelasi efect la vot cu vizita prostanacului la Vintu inainte de alegeri.Au avut conditii deosebite=au avut salarii mai mari=le iese pensii mai mari dar in limite decente nu de chiar peste 50 de ori mai mari

 114. 117 Vasile, octombrie 10, 2010 la 8:44 am

  Theodora nu neaparat din partipri ,si nici ca sa va dau intr-un fel dreptate doar ca o constatare generala ,orice personaj-nick care se da elita supralicitind printr-un nick o anumita stare sau pozitie , este de fapt o persoana controversata plina de frustrari.

 115. 118 Blizzard octombrie 10, 2010 la 8:46 am

  A facut cineva o analiza (cantitativa si calitativa, care sa surprinda toate aspectele – economice, sociale, traditii, obiceiuri, istorie-prezent-viitor, organizare si lege tiganeasca, tot) asupra tiganilor, cetateni romani si intr-un cadru mai larg si asupra intregii etnii tiganesti din Europa ?!?

  Daca ea exista, poate ar fi bine sa fie prezentata (si eventual actualizata); eu personal nu am habar de un astfel de material. Eu zic ca de acolo ar trebui sa inceapa orice discutie despre tigani.
  Nimeni nu-i place dar prea putini ii inteleg, corect? (si cand spun asta, incep cu mine)

  Intreb si eu, pentru ca in mod cert nu te poti apuca, chipurile, sa rezolvi o astfel de problema fara sa o cunosti in detaliu si fara sa o fi intors pe toate fetele. Ca treaba e ca-n bancul ala cu psihologii si becul, important e sa vrea becul; aici e important sa doreasca si „problema” sa faca lucrurile altfel.

  Fac tiganii agricultura?
  Daca da, hai sa-i integram vertical pe cei activi in afacerea cu flori.
  Stiu ca au „cota de piata” foarte mare pe retailul cu flori, dar cu siguranta nu produc ei florile. Asa ca poate ar fi o idee ca unii dintre ei care castiga un ban cinstit din comertul cu flori (mai mult sau mai putin impozitat de stat) sa faca un ban cinstit si din productia de flori.

  Culeg tiganii fructe de padure?
  Cum ar fi sa se ocupe ei de niste plantatii de fructe de padure, sa primeasca fonduri europene pentru construirea unor unitati de depozitare si procesare fructe de padure si caserolele alea cu zmeura sau mure congelate din hypermarketuri si supermarketuri sa fie „made in Romania”.

  Iata cate tone de zmeura produce Serbia, de ex:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry

 116. 119 Theodora octombrie 10, 2010 la 9:04 am

  @All
  Si acum DOVADA ca Observator nu doar umbla cu vorba dar si MINTE
  Nu am cerut “invitatie speciala” ci INVITATII SUPLIMENTARE pentru cei care nu au loc in loja.
  Ce am scris eu pe blogul domnului Victor Ponta:
  Theodora October 8, 2010 at 10:18 am #
  Cred ca ultimul meu comentariu a ajuns in spam.
  Va rog frumos sa aveti amabilitatea sa “il eliberati de acolo”
  Mai am inca o rugaminte, daca imi permiteti. Am inteles ca locurile din loja blogurilor sunt limitate.
  Eu chiar doresc sa particip si de aceea va rog respectuos sa luati in consideratie distribuirea unor invitatii suplimentare. Nu am nevoie sa stau in loja. Pot foarte bine sa stau si in picioare. Important este sa pot participa

  Cu respect
  Theodora Marinescu
  Deci Observator se ocupa cu dezinformarea. Din nefericire nu este singura de pe acest blog

 117. 120 Theodora octombrie 10, 2010 la 9:14 am

  @All
  Si acum o sa va rog sa faceti o comparatie intre CU CE MA OCUP EU si CU CE SE OCUPA Observator

  http://theodora0303.wordpress.com/2010/10/10/10102010-%E2%80%93-revolta-ciuruitilor/

  Nu scriu doar pe blog. Particip la toate manifestatiile care se organizeaza in Bucuresti impotriva regimului Basescu.
  Observator scrie comentarii aici pentru a DEZINFORMA.
  Asta este diferenta dintre noi.
  Observator, Aya, LePrince si ceilalti prieteni ai lor nu sunt capabili sa isi faca niste bloguri sau sa iasa in strada ca sa manifesteze impotriva lui Basescu Traian. Ele si ei dau din gura (din taste) aici pe blog, dezinformeaza, jignesc si isi dau aere de superioritate.
  Theodora Marinescu

 118. 121 Victor V. octombrie 10, 2010 la 11:20 am

  @ Vasile

  Si eu i-am suspectat ca se dau mari. Dar nu am indraznit sa ma iau de ei. Ce nu puteau sa-si puna un nick normal asa ca noi: Vasile sau Victor. Al meu e atat de banal, incat a fost nevoie de inca o litera ca sa evit confuzia cu alt „banal”.

  Cele mai suspecte nick-uri mi se par Ghita Bizonu si Blogideologic. Ghita vrea sa para ca e omul „obisnuit” erijandu-se in reprezentantul maselor, iar nea Titi se da „Blogo di tutti Blogi”.

  Vezi, de asta altii sunt in top 14325, iar ei nu. Nu mai vorbesc ca unii nici macar nu si-au facut blog, ca sa lupte cu Basescu. Stau si dau din taste, de pomana, pe aici.

 119. 122 Draghi Puterity octombrie 10, 2010 la 11:23 am

  @Victor V

  Mai uita-te o data la graficul PIB SUA. Vezi pe undeva stagnare sau recesiune

  Din pacate nu poti sa te doar la PIB. Merita sa te uiti si la cum e acesta distribuit in randul populatiei. In SUA 20% din populatie are 84% din avutie, lucru de care nici macar americanii nu sunt pe deplin constientzi.

  Eu cred ca inainte de a propune populatiei un anumit model economic si social e util sa i se explice toate consecintzele. Cu alte cuvinte, vreti o crestere economica sustinuta, dar care are ca efect saracirea majoritatzii, sau prefereati un sistem mai fair in care cei care profita de dezvoltarea economica vor reprezenta majoritatea. Ca a doua alternativa nu implica neaparat o crestere economica mai redusa, o demonstraza guvernarea Nastase. Dar, dupa cum stim, acea guvernare i-a cam enervat pe cei 20%, care s-au hotarat sa ne ajute sa „traim bine”.

 120. 123 Draghi Puterity octombrie 10, 2010 la 11:25 am

  Erata…

  Din pacate nu poti sa te uiti doar la PIB.

  Scuze si pentru mancatul de litere. 😛

 121. 124 nimrod octombrie 10, 2010 la 11:29 am

  Îndrăznesc să observ că din prea mult entuziasm în abordarea problemei ţigăneşti şi a altor probleme se afirmă, pe de o parte, că avionul ar fi o invenţie a unui IMM şi că ce mi-e pilot ce mi-e miner.
  Cu tot regretul, avionul nu e o invenţie ci o creaţie inginerească, pornită de la întrebarea legitimă „Băi!? Cum facem să zburăm şi noi ca păsările?” iar manşa unui Boeing 777 nu e tot una cu o coadă de lopată, Inima lui Stalin pentru iniţiaţi. Altfel, s-o tastez repede, eu ţin cu Sarkozy Bacsi. Ma-mă ce le-a tras-o! Ca în calificări…

 122. 126 contele octombrie 10, 2010 la 12:29 pm

  Theodora

  Vezi că începi să devii cam certăreaţă pentru gustul meu … Încă nu am luat nicio decizie în ce te priveşte dar n-ar fi păcat s-o invit doar pe Observator la o cafea în oraş iar tu să rămâi acasă să scrii pe blog ? Compania mea încântătoare este de preferat singurătăţii pe care o emană o tastatură prea folosită .

 123. 127 Harabula octombrie 10, 2010 la 12:49 pm

  @Geta
  Aveti dreptate. Nu avem ochi pentru tigani atunci cand fac lucruri bune.
  Ati auzit ceva despre scriitorii Gelu Magureanu, Marius Lacatos, Gh. Paun-Ialomiteanu, Delia Grigore, Valerica Stanescu? Toti sunt tigani.

  Dar despre poeul tigan Stefan Fuli? A scos in viata lui un singur volum de poezie. In romaneste se cheama „Aproape departe” (1993)
  Daca Rilke a murit de moarte de poet, din cauza unei intepaturi cu un spin de trandafir, Stefan Fuli a murit tot de moarte de poet: a luat soda caustica. A luat soda in decembrie 1994 si s-a chinuit pana in martie 1995. „Stare depresiva a inutilitatii”-a fost motivatia sinuciderii.
  I-a mai aparut postum volumul „Calvarul rugului”
  Strada pe care a locuit in Tg. Mures îi poarta numele.

 124. 128 blogideologic octombrie 10, 2010 la 1:13 pm

  @ nimrod
  Cu toată stima, dar avionul a fost inventat în IMM-ul fraţilor Wright.

 125. 129 Aya octombrie 10, 2010 la 1:14 pm

  @

  Victor V.

  Subscriu mesajului tau pentru Observaror din octombrie 9, 2010 la 11:15 pm!

  P.S.
  Totusi, am o minimala precizare: sunt de acord ca nu trebuie „sa ne punem cu mintile odihnite”, dar nici nu cred ca e bine sa ne retragem pe margine. Important este sa actionam la nivelul mintii noastre, dar FARA ceea ce eu numesc „dubii intelectuale”. Desigur, nu vom putea inlatura (si nici nu trebuie) teama de ridicol. Dar exista si cai care care il ocolesc.

 126. 130 Iepurele de Martie octombrie 10, 2010 la 1:25 pm

  @ Vasile

  In josul articolului precedent, „Greselile istorice se platesc”, ai postat urmatorul comentariu:

  „De-a calcatul in strachini cu un at dobrogean!

  Cind o fata sau o doamna calca stramb se spune ca ..si-a scrintit glezna , cind un domn care se doreste aciuiat pe linga altetea sa Printul,desi de obarsie dobrogeana ,adica mai inteligent decit restul acelora care nu au inghitit si apa de mare, calca stramb ori sparge strachinile si sarac cu duhul e ste ….asa cum la lasat Dumnezeu.
  Se auto-periaza dobrogeanul emfatic ,(crezindu-se ca este decoperitorul apei calde) printului,acceptind ideea idioata a primului ca un partid de masa ca PSDeul nu a atras intelecualii romani si ce partid de clasa ar fi acela care a supt tot veleitarul roman , tot cei mai josnic in intelectualul roman de tip pupincurist jegos
  aceia care atrasi dintr-un motiv sau altul de “facinatia badaranului”si au facut mult mai mult rau Romaniei decit insusi politicul romanesc , o idee care ca sa fiu sincer nu-i a lui Vasile desi multi , dintre noi, cei lucizi, intr-un paradox am repetato poate inconstient, acceptind repetitia de multe ori poate stanjenitoare a lui Titus!!
  Saracul nostru dobrogean , baiat bun ,pacat de fata, mai bine ar urca treptele minaretului, moscheii lui Carol ,minaret din beton armat, si in numele lui Mahommed al II-a ar striga benim boc , aferim !
  Trebuieste doar sa fi putin tampit sau naivm ca sa socoti ca oameni ca Eugen Simion,Celac,Paunescu,Vulpescu,Theodorescu,Augustin Buzura……si inca citeva sute , care nu au dat din coate cu temenele, nu ar avea cel putin citeva clase peste mercenarii ,sau veleitarii intelectuali de pe statul de plata al lui Traian!
  Eu chiar ma intrebam acum citiva a ani cu naduf ,ce dreacu cauta atat de multi intelectuali intr-un partid de stanga!”

  Pentru a nu stiu cata oara, te surprind comitand greseli de scriere nenumarate si grosolane, care dovedesc, fara drept de apel, ca nu esti decat un semidoct, un incult, un individ de o calitate execrabila. Iata ce greseli ai facut mai sus:

  1. „aciuiat” in loc de „aciuat”;

  2. „altetea” in loc de „alteta”;

  3. „asa cum la lasat Dumnezeu” in loc de „asa cum L-A lasat Dumnezeu”;

  4. „tot cei mai josnic in intelectualul roman” in loc de „tot CE-I mai josnic in intelectualul roman”;

  5. „am repetato poate inconstient” in loc de „am repetat-o poate inconstient”;

  6. „Trebuieste doar sa fi putin tampit” in loc de „TREBUIE doar sa FII putin tampit”.

  Despre stilul tau inept si dezlanat de a scrie, stil care face ca ideile pe care vrei sa le exprimi sa devina ininteligibile, nici nu mai vorbesc.

  Te rog doar atat: nu mai pomeni tu de intelectuali si nu te mai autoinclude in categoria celor „lucizi”, ca te faci de ras, trogloditule!!!

  P.S.: Greu de tot cu cratimele astea, nu-i asa? Mereu te „pacalesc”, mereu mai omiti cate una sau mai pui cate una in plus…

 127. 131 Aya octombrie 10, 2010 la 1:39 pm

  @

  Observator

  Sustin ceea ce ti-a transmis Victor V in octombrie 9, 2010 la 11:15 pm, cu mentiunea pe care i-am transmis-o si lui.
  Sunt de acord ca nu trebuie “sa ne punem cu cei avand mintile odihnite”, dar nici nu cred ca e bine sa ne retragem pe margine. Important este sa actionam la nivelul mintilor noastre intens folosite, dar FARA ceea ce eu numesc “dubii intelectuale”. Desigur, nu vom putea inlatura (si nici nu trebuie) teama de ridicol. Dar exista si drumuri care il ocolesc.

  In rest, observ ca impartasim aceeasi soarta.
  Interesant este ca am fost selectate noi doua pentru „stalpul infamiei” (compania Printului oferind, totusi, protectie pentru doua femei singure puse cu forta intr-un tzarc cu atmosfera ostila) de cineva care, in lipsa de alta carte de vizita, se legitimeaza, mai nou, prin prestatie stradala colectiva.

  Acest tip de falsa legitimare (fie si in faza de incercare) merita sa retina atentia pentru o analiza psihologica aparte, caci ne aflam in fata unei variante speciale a imposturii.

  Ma refer la incercarea de falsa legitimare individuala printr-o prestatie colectiva, tendinta dar si tentatia personala (subconstienta!) translative ale unui astfel de personaj fiind dorinta de asociere, in ochii „ascultatorilor”, cu forta multimii.

  Nu conteaza daca participarea stradala a personajului e reala sau nu- in oricare dintre cele doua situatii, tentativa de falsa legitimare individuala prin actiunea colectiva tot impostura se numeste.

 128. 132 Aya octombrie 10, 2010 la 2:08 pm

  @

  Harabula

  In replica ta pentru Geta ai pus in lumina exemple de creatori (din pacate) putin cunoscuti, apartinand acelei minoritati. Ai dreptate legat de faptul ca lumea pare a „nu avea ochi” cand apar, in acea etnie, personaje de exceptie.
  Stiu ca unii m-ar putea acuza ca merg prea departe, dar, in fata exemplelor tale (unde nu mai e vorba despre persoane necunoscute, despre talente care se pierd in multime- aflate, intamplator, de cineva si niciodata aduse sub reflector) nu pot sa nu iau in calcul si posibilitatea „punerii surdinei”, in mod deliberat, pe astfel de stiri.

  Desigur, exista exemple care nu pot fi „ascunse” public, acelea fiind de notorietate.
  Maestrul Ion Voicu este cel mai cunoscut dintre ele.
  Observa, te rog, ca pana si in cazul unor reale genii- precum cel amintit- comentariile publice sunt de genul „cu toate ca era tigan”! Or, asta scuteste de orice alta detaliere.

  Intre altele, la Conservator, Ion Voicu a fost elevul lui George Enescu, dar asta se spune rareori.
  Nu se omite, insa, vreodata, sa se mentioneze ca Yehudi Menuhin este produsul scolii Enescu- desi cei doi imensi violonisti, Voicu si Menuhin, sunt de valori sensibil egale, lucru care se remarca foarte usor.

  Istoria (oficiala) incearca sa treaca sub tacere un alt lucru remarcabil.
  George Enescu insusi ea tigan dupa mama.
  Era copilul din flori al boierului Enescu si al unei tiganci din curte. Doamna Enescu (boieroaica) a aflat si a acceptat (daca nu cumva va fi avut ideea) sa fie infiat de familie.
  Or, George Enescu este unul dintre numele legitimate nu doar pentru marea muzica romaneasca, dar si pentru cea universala.

  Sa-i ascultam pe cei doi geniali elevi ai lui George Enescu- Ion Voicu si Yehudi Menuhin- evoluand umar la umar sub incantatoarea si generoasa cupola a muzicii lui Bach:

 129. 133 blogideologic octombrie 10, 2010 la 2:11 pm

  @ Harabula
  Stefan Fuli a scris în rromani ?

 130. 134 Ghita Bizonu' octombrie 10, 2010 la 2:40 pm

  Tov propagandist Victor V
  Va rog sa-mi aratati unde naiba blamez io milionerii ?
  Ca sa nu ai probleme sa gasesti pRostu meu il dau aici (in italice!) cu tot cu greselile de tastare (tocmai vazui vreo 3!)
  Mistocarala ieftina nu ajta la esamotarea adevarului .
  Da, in SUA se traiest4e mia bine ca in Romania
  Da in SUA s-a inregistat o scadere a puterii de cuparare a calsei de mijloc in paralel cu crwesterea numarului de milionari .
  Da , dolarul nu mai este ce era in 1970 . Insa trebuie sa fii imbecil sa presupui din asta ca leul ar fi mai grozav decat dolarul. Intrebarea este : tu esti ? Raspunsul iti apartine ! (adica daca dolaru de azi este la fel ca cel din 1970 … ori ca leul este mai ghrozav decat dolarul )
  Si daca rezultatele teoriilor tale nu au fost asa de stralucite in SUA (care era si a ramas INCA prima economie mondiala ) ce te face sa crezi ca vor d rezultate mai bune in Romania ? au ca Romanai ar putea suprorta “siccesurile” alea ?

  Unde este blamarea milionarilor tovarasu propagandist PCR ? Si baga la cutia ucraineana ca nu ma sperii de cestii precum – asta ce urmeaza este citata din tine , bold italic, imbracati in uniforme si zbierand ca “Romania e a romanilor” dupa modelul vecinilor nostri unguri. Cred ca singurul care se bucura in astfel de momente e Marele Frate de la Rasarit.. Tovule mi s-a zis ca am tendinte fasciste acu 30 de ani ! Asa ca azi … vezi mai bine golanimea din Zona Marian Munteanu cea mamatoare de Zelinsky.
  Tovule propagandist .. cum sa-ti spui .. zici matale Mai uita-te o data la graficul PIB SUA.. Vezi pe undeva stagnare sau recesiune (ca in cazul Japoniei sau statelor vest-europene)? Dar cea ar fi sa dai un grafic al datoriri SUA ? Triliardele cu care sunt indatorati ? Ce se va intampla cand creditorii vor cere rambursarea datoriei ? Sau masele de dolari aflati in lume vor fi exigibile (oare cat la suta din USA se poate cumpara cu un fleac de 1 triliard dolari ? Pamanturi, ferme samd ). Servicii avocatesti si bancare ? Cat valoreaza o banca in care “eu” am depuneri de cca 40% ? Sa-ti zic io directorii ori imi tin lumarea sau se defenestreaza !! Adevarul trist este ca SUA traieste pe datorie …. Si istora ne invata ca intr-o zi datoriile sunt exigibile ! Si de aici una din 2 : juma din SUA devin proprietatea RPC condusa de PC(apitalist?/omunist?)C sau vom asista la o devalorizare dramatica a $ care va baga lumea in draci … si rizica sa duca direct la WW 4 very hot (SUA vor incerca sa isi asigure necesarul de resurse naturale fie si prin forta ! )
  Tipi globalizare .. cat valoreaza cuvanatul asta daca nu ai cu ce sa platesti fabricatele la care te-ai dedulcit (BMW , Mertzane, Guccii sau chinezariile la 1 dolar de la Wall Mart !) ori pretrolul necesar harabaiei de “truck” Silverado de 2,5 t si 300 cp ? Ce inseamna asta in materie de confort cand daca ajungi in SEL intr-un cartier mai rau famat risti sa iesi pe nasalie ? (acu 40 de ani ieseai fara tigari si maruntis … ca deh ptr sfaturile cum ajung in zona selecta plateai chiar si cateva beri – cateva lazi ! ). Cand platesti firma de protectie ca zona in care stai este inchisa ca o baza militara? Uice ce- mie imi plac armele ..Gust personal .. daca as fi emigrat in SUA as fi avut 10 kile de fiare in casa (minim !) si as fi fost membru NRA (ingrozeste-te !Si crez ca unu respectata ) . Insa la drept vorbind una este satisfacerea unui gust personal – accept cam indoilenic –insa alta este necesitatea (Desi imi plac foarte mult pot trai si fara revolvere si inca bine !). Prefer sa ma lipsesc de satisfacerea gustului personal (dambla) daca este vorba sa-mi asigur securitatea . Sa porti arma nu iti asigura securitatea .. daca prea multi au arme ….

  Si ca am zis milioneri – fara sa fie milionari cum eram si io acu vreo 5 ani – observ ca milioanarul de azi nu mai este cel din anii 60. In 60 un milionar in Amerlocia era uper class (ia citeste Somnul de veci cum se ducea Marlowe in vizita la o avere de 7 milioane).In Europa nu mai zic ….
  Azi un milion …. Am dubii ca iti asigura o viata linistita si servitori ….in Amerlocia. Milionu de $ de azi nu mai valoreza ala de acu 40- 50 ani.
  Deci cum dracu crescu PIB ul cu activitatea avocatilor (tot servicii !). Oricum naspa cu serviciile astea ca tot omu este silit sa defecheze (aici ma poti acuza ca-s fiziocrat sec XVIII. Da asa is io demodat , sec XII ori XIII). Deci daca $ nu mai face a 35 parte dintr-o uncie troy ce dracu crescu ? Si cat crescu ?
  Si cu referire la noi – cum ma-sa PIB ul a crescut cand importam produse agricole, importam bricege pe care inainte le fabricam, cand importam medicamente pe care le fabruicam inainte , cand importam cam totul ? Au crescut datoriile .. daca ai 1000 si datorezi 1200 se cheama ca esti mai bogat decat cand aveai 100 si nu datorai nimic ? Si datoria de unde o achiti ? Din banii de inmormantare a babutelor asitatule?
  Tovule propagandist (PCR) Victor V si unele cestii is natura umana . De ex ca mataputza sa urasti pe cei mai saraci. Doar le esti dator , nu ?(ca ti-au asigurat scolarixarea si mediul proprice de dezvolatare economica si acu nu doresti sa le platesti dividendele investitiei lor,. De ex io am avut o mica – f mica – participare la proiectarea calculatorelor pe care tu te-ai instruit … )
  Si vezi tovule ca RPC , vine din urma .. Dragonul Celest se inalta … si va domina Coroiul Instelat sau lumea va cunoaste Ragnarök – ul (mira-te “intelctualule” ca io stiu ! Pun pariu ca tu ai nevoie sa cauti !! ).

  Si asa de final .. tu scrii cu inepta fudulie exista o linie de demarcatie destul de clara intre grupul “Intelectualilor…. cum ne numiti voi” (poa ai uitat. Boldit italic sau italc boldit is citatele din pEostu tau). Tzutzu mic si prost pregatit io, Bizonu’ va numesc ”teleptuali”. Dupa cum a zis un activist din sectoru 2 “noi teleptualii” ca deh daca nu mai era la munca de “jos” era “teleptual” !!!

  PS . Sa inteleg ca profesorii din Romania is mai prost pregatiti si lipsiti de scoala? Bun , prea multi suplinitori cu liceu (nu ca doresc sa ma laud da am avut 2 amante in situatia asta- acu 30-25 ani ). Dar doctorii ? (aici am urmat sfatul unui amic doctor …si am luat tramvaiul – mai putina aglomeratie !!). Si ei prost pregatiti ? Ma refer la Romania bine-nteles , sper ca este clar ptr toti ”teleptuali”. Adica medic , 7 ani de faculate (si o admitere infiroratoare !), 3 ani de stagiu nu primeste 1000 de parai ca nu este bine pregatit ? Da daca se cara in Westache sare la cateva mii .Ba unu din noi doi este prost . Adica activist . Fara scuze ca nu ai ce sa invoci .
  Si ca sa fiu cu adevarat sadic – iti doresc un infarct undeva la dracu in praznic in Romania profunda , aia fara medici sau fara medicamente de ultima generatie , cu spitale fara nitropector (scump !) samd ca de defibrilator ce sa vorbim …..

  Munca romeasca , capital romanesc, profit romanesc!
  (ghici a cui a fost deviza ?)
  O da !
  PSS . Marele Frate de la Rasarit .. se vucura nespus .. Aluminiul romanesc este al lui. OMV este al lui ….Gazele el ne vinde … Si Midia in curand …Apopos tu stii de ce “frate”? Daca nu raspunzi la asta esti cum am zis …. Adica nic bancurile nu le stii ! Ptiu de asa educacatie !(Interzis mesaje ajutatoare ! Orice mesaj de la altcineva care esplica de ce frate il voi considera ca este o marturie /acuxzatie ca tov Victor nu stie nici bancurile* !!)

  Mit faschistischen Grussen
  Bizonu’

  1980. Proiect de lege :
  · Art 1: cei care spun bancuri politice sunt pedepsiti cu 4 ani
  · Art 2 : cei care asculta bancuri politice sunt pedepsiti cu 3 ani
  · Art 3 : cei care nu spun si nu asculta bancuri politice sunt pedepsiti cu 7 ani .
  – Tovarasi de ce eu care nu spun si nu ascultabancuri politice sa fiu pedepsit asa sever ?
  – Fiindca dvoastra tovarase nu participati la viata politica a tarii!!
  Nota bizonica Io participam !!!

 131. 135 Ghita Bizonu' octombrie 10, 2010 la 2:59 pm

  Teleptualii draCii de ei

  au luat foc.. adica de ce ei umili bizoni(populime sau fara po) postatrri pe blog sa fie mai putin bagati in seama decat Teodora ?
  Ma rog nu o cunosc (sub nici un aspect ) insa observ (nu cu invidie ci cu ceva admiratie) ca are “circulatie” pe blog –ul ei …
  Si de aici sucaru ….
  De cer sa fie invitatat Teodora – care are un blog si este de bine de rau aliniata PSD ului si fana a lu amabila gazda ?
  De ce ea si nu teleptualii? Ce dracu o fi aavand ea ASE la baza da are PCR ca teleptualii? Pai asta este egalitate tovarasi ?
  Adica de ce pRostatori cam pupinbasiti sa nu fie invitati da sa fie invitata una ca T ?
  Asta este egalitate tovarasi ? Una fara PCR si Securitate sa fie invitata si teleptualii probashiti nu?!
  Uite d’Aya este Baselu la 3 Coceni si AN in popozitie !!!
  Fiindca AN le da emportanta da Basel ii baga-n … Unu este criticat si altu pupat !!
  Ce importanta are faptu ca acu 7 ani ADA se lauda ca domina spatiul informatic ? De ce l-ar domina azi PSD si AN ? Pai asta este drept? Ca calitatea unde este ?
  Calitatea este sa fii copil intaziat si razgaiat .. nu sa faci ceva in sprijinul ideilor tale …
  Ca deh daca Doamne Fereastra si O Juma de Usa Albastra poa primi T ceva ciubuc si teleptualii doar cotu si piscotu ?!
  (T nu va primi decat niste multumiri platonice … Insa dorinta de inavutire al teleptualilor</b atinge patologicu. Deh oameni noi socialisti !)

 132. 136 Ghita Bizonu' octombrie 10, 2010 la 3:06 pm

  Vasile

  care esti ?
  Vasile din Constanta (cunoscut de-al Baselului si casre poa d’aia nu-l iubeste ) si fost la Ping Pog EvZ ori ala de Prahova apropiat PSD ?(primul poa ar putea prefera PSD Basescului …. da nu am chef sa dau spectacol incontrandu-ma cu el ….. respect doctrina navala engleza .. la forte egale evita confruntarea !!).
  Daca esti cel din Prahova iti sugerez sa-ti pui un Ph in coada (constanteanu are prioritate ). Asa ca sa stiu cine zice ce zice ….

 133. 137 Ghita Bizonu' octombrie 10, 2010 la 3:10 pm

  Victor V.
  ref la octombrie 10, 2010 la 11:20 am

  Pui mic si slab pregatit , faptul ca stiu catesceva cesti in plus fata de ce ai invatat tu la scoala (si io ca tot atat !) , fata de ce ai invatat tu in familie (sigur ca io mai mult !) si ce am mai invatat in afara scolii (asta este divergent ca poa auzisii ca unora le place ce zice popa, altora preuteasa si – azieste voie – popa !) nu inseamna ca sunt plin de paralele – dimpotriva .
  In definitv di Jiji are paralele mai multye decat tine desi are scoala mai putina .
  In rest esti cum am mai zis …

 134. 138 Aya octombrie 10, 2010 la 3:14 pm

  @

  Blogideologic

  Imi propusesem sa nu mai intervin legat de comentariile tale si am reusit, in mare masura, sa pastrez rezerva fata de cele delirante in care, aproape indiferent la ce te referi, sfarsesti prin a ajunge la Destutt de Tracy, manifestandu-ti chiar revolta ca acesta nu e citat de criticii totalitarismului comunist (?!? n.A.).
  Cel mai clar delir al tau se regaseste, insa, intr-un fragment citat de Print (si, din care, in mod surprinzator, lipseste Destutt de Tracy; dar, timpul nu-i pierdut si, cum Printul te-a intrebat insistent ce ai vrut sa spui in acel fragment, poate „introduci” numele intr-un comentariu explicativ).

  Consider, insa, nepermis sa-mi pastrez rezerva fata de comentariul tau din octombrie 10, 2010 la 6:10 am, in care faci dovada unei gandiri de extractie cavernoasa, indreptate aberant impotriva lui Harabula.

  Atacul tau impotriva lui Harabula este de sorginte tipic nazista.
  Pe fond, revolta ta este indreptata impotriva faptului ca Harabulab a semnalat existenta unor personaje actuale remarcabile in randul tiganilor (nu doar ca inteligenta si nivel de instructie, dar si ca manifestari publice, scriitoricesti).

  Imi intaresti opinia pe care i-o transmisesem lui Harabula.
  Pare a se pune surdina, in mod dirijat si cu o consecventa teribila, pe orice „sunet” care ar semnala aparitia unor lucruri valoroase legate de acea etnie. Exceptie fac valorile care au intrat deja in patrimoniul national si international (maestrul Ion Voicu, care a studiat la Conservator cu George Enescu- la randul sau tigan prin nastere, dupa mama, desi acest lucru se rosteste doar in soapta- e cel mai cunoscut exemplu).

  Neputandu-li-se ascunde etnia unor personaje precum maestrul Ion Voicu, dupa cum nu poate fi nici pusa surdina pe renumele si succesele lor extraordinare, sunt „gratulate” de unii „romani verzi” (categorie careia ii apartii!) prin „desi era tigan a ajuns sa …”.

  Modul in care il abordeezi, halucinant si jignitor in acelasi timp, pe Harabula, deopotriva cu motivatia reala, de sorginte nazista, a manifestarii tale, te descalifica.

 135. 139 Ghita Bizonu' octombrie 10, 2010 la 3:20 pm

  Observator

  „fata” mea .. cum sapti zic ma „dezanagesti?” Adica esti in parametrii normali ai teleptualitaii noastre . adica dintai bazarul pe urma Hagia Sofia canci Moscheea Albastra l….
  Sau cum odat era refernu „turistului” roman la Moscoba
  Hai la Tzum
  hai la Gum
  Si la vama cum ?!
  Oricum constanta ta este „reconfortanta”.
  (treceam si la Gum si la Tzum insa … insa baza era Puskin – 14 Cezane desi prefer Derain si Monet – Tretiakoc (Superb Kuendji , maesru al luminii ! Si veresceagin suprarealist avant la letre!) si Kolimeskoe ….Ma rog atunci puteam .. acu nu ca deh cum zice Victor V nu am destula scoala = PCRistica se pare !!))

 136. 140 Aya octombrie 10, 2010 la 3:24 pm

  @

  Popateapa

  Este rusinos, pentru tine, modul in care abordezi diplomatii romani.

  Exista cateva categorii de oameni cu merite speciale- printre care, diplomatii- care trebuie sa aiba parte de un tratament special din partea societatii.
  Dincolo de acest lucru, diplomatii- ca si militarii, de exemplu- sunt supusi unui regim special. La fel, sotiile/sotii acestora, obligati de situatie sa renunte, in orice moment, la o cariera profesionala, pentru a urma sotul (dupa caz, sotia- cazuri mai rare) in misiune.

 137. 141 Aya octombrie 10, 2010 la 3:44 pm

  @

  Observator

  Uitasem sa-ti sugerez ceva.
  Vad ca esti intrebata (de persoana care te „ameninta” ca te spune lui Victor Ponta pentru ca „te ocupi” cu ce „te ocupi” pe blogul lui Adrian Nastase) daca vrei sa-ti „scrie in frantuzeste” ca sa intelegi ce-ti spune.
  Cred ca este bine sa raspunzi afimativ si chiar sa insisti sa-ti transmita (cel putin) acel mesaj in frantuzeste.

  P.S.
  M-am pravalit de ras la faza cu Victor Ponta!
  Eu as indemna-o sa-i spuna lucrurile acelea (personal- nu prea stiu cum si cu ce s-ar recomanda, dar nu asta conteaza- sau pe blogul lui).
  Cu grad mare de probabilitate, ar putea face personal cunostinta cu tipul de ironie specifica lui Victor Ponta, total diferita de cea a lui Adrian Nastase.
  Partea proasta, pentru ea, ar fi ca si-ar musca limba pentru ca a venit cu astfel de „informari” (sau, dupa caz, mainile, daca mesajul ar fi scris).
  Partea buna este ca ar intelege fara gres mesajul ironic al lui Victor Ponta, acesta fiind „mai procuror”- nu „mai diplomat”, ca Adrian Nastase.

  Norocul ei ar fi sa nu-i raspunda.

 138. 142 Aya octombrie 10, 2010 la 3:50 pm

  @

  Victor V

  Avem timp cand te intorci.
  Ti-am spus (nu stiu daca ai citit mesajul) ca este posibil ca si eu sa lipsesc niste zile de pe blog (de fapt, citesc dar este mai greu sa comentez).

 139. 143 Theodora octombrie 10, 2010 la 4:04 pm

  @contele
  Daca pentru a fi pe gustul dumneavoastra, inseamna sa accept o minciuna fara sa am nici o replica, atunci va spun clar ca nu ma pot incadra.
  Nu am nici o indoiala ca Observator merita invitata la o cafea. Cu siguranta este mai tanara si mai frumoasa decat mine. Daca ar face eforturi sa nu mai minta poate ar fi chiar o persoana agreabila.
  Observator A MINTIT ca eu am cerut o invitatie speciala.
  Eu am scris despre INVITATII SUPLIMENTARE pentru bloggeri. Am spus ca sunt persoane care doresc sa participe, pentru care nu conteaza daca au sau nu loc in loja.
  Poti sa citesti ce am scris pe blogul domnului Ponta in comentariul meu din octombrie 10, 2010 la 9:04 am. Nu mai repet si aici.
  Mie nu imi plac mincinosii oricat de inteligenti si frumosi ar fi ei.
  Dumneavoastra va plac?
  In ceea ce priveste afirmatia dumneavoastra: „Compania mea încântătoare este de preferat singurătăţii pe care o emană o tastatură prea folosită” TREBUIE SA VA SPUN CA VA INSELATI.
  EU NU SUNT O PERSOANA SINGURA.
  AM O REALTIE FRUMOASA CARE DUREAZA DE 14 ANI cu un om pe care il iubesc.
  Chiar daca as fi singura, nu as confunda blogul domnului presedinte Adrian Nastase cu un site de matrimoniale.

 140. 144 Aya octombrie 10, 2010 la 4:39 pm

  @

  Adrian Nastase

  PREMIERUL- JURIST BOC ISI BATE JOC DE DECIZIILE INSTANTELOR, REFUZAND, EXPLICIT, SA LE APLICE!

  Dupa parerea mea, fie si numai refuzul EXPLICIT al unui premier de a aplica Hotararea unei Curti (considerand, halucinant- nemaidiscutand de analfabetism, inclusiv cel juridic- ca ar fi „o chestiune punctuală care a avut loc între o instanţă sau alta”) este motiv de motiune de cenzura!

  Daca afirmatiile lui Boc devin realitate, in Romania apare cel mai periculos PRECEDENT cu putinta.
  Inseamna ca, in urma simplei „pareri” a unui premier (sau alt demnitar) IN VIITOR ESTE POSIBIL SA NU SE APLICE HOTARARILE JUDECATORESTI.

  Citez din presa:
  Pensiile speciale rămân în vigoare şi vor fi plătite în cuantumul vechi. Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea Hotărârii Guvernului prin care au fost reduse pensiile grefierilor. Premierul Emil Boc spune că:

  „N-am văzut nicio motivare. Vreau să fim foarte clari: legea a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională şi ea se aplică. Din acest punct de vedere, o chestiune punctuală care a avut loc între o instanţă sau alta… Legea este constituţională şi merge mai departe”, a spus premierul Emil Boc, sâmbătă, la o reuniune a primarilor PDL din ţară, organizată la Poiana Braşov.

  Recalcularea pensiilor pentru aviatori, diplomaţi, personalul auxiliar din justiţie, deputaţi şi senatori a fost suspendată, vineri, de instanţă. Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea Hotarărârii de Guvern 737 din 2010, cu privire la recalcularea pensiilor speciale.

  Efectele deciziei Curţii de Apel îi vizează şi pe aviatori, diplomaţi, deputaţi şi senatori, personalul din Curtea de conturi, adică cei care beneficiază de pensii speciale, mai puţin magistraţii.

  Guvernul poate constesta decizia Curţii de Apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 141. 145 mumu12345 octombrie 10, 2010 la 4:43 pm

  ON TOPIC

 142. 146 Larisa octombrie 10, 2010 la 4:44 pm

  Dl AN , TB nu a promulgat legea pensiilor. Ce veti face cu suspendarea?

 143. 147 Sibilla octombrie 10, 2010 la 4:49 pm

  Apropo de * ce mai urmează *… pe meleagurile mioritice unde toate-s posibile, * graţie * multora de-ai noştri…
  Mîi dragă, lume şi ţară, iaca :
  Ponta: PSD renunţă la suspendarea lui Băsescu ( mârlanului de la Cotroceni, va să zică .. )
  Romania in topul statelor cu cel mai mare risc de faliment- Credit Market Analysis (CMA)
  Orice aţi zice, oricum îi dăm, suntem în Top, al renunţărilor şi-a falimentarilor şi zău că NU poporul e de arătat cu dejtul şi repetent. Avem şi noi bubele noastre, e drept… că n-am cerut şi n-am impus respect!
  Blestemat să fie Iuda Băsescu ! Blestemată Famiglia PDL !
  Dar şi voi, ceilalţi, TREZIŢI-VĂ şi faceţi ceva căci percepţia maselor e că încă NU se vrea cu-adevărat şi dacă da, E TIMPUL, ce aşteptaţi, ce, … spuneţi clar !! Singurl lucru concret, limpede, e că E JALE şi că NU SE MAI POATE !!
  NU CRED în politica * drepţilor *, şi-a arătat * realizările *, * putinţele *… dar nici în stânga doar declarativă, social-democraţia autentică e cea ce trebuie să convingă! Fără supărare, dar până acum şi nădăjduiesc că nu pentru mult timp de-aci înainte… : poporul s-a convins numai că încă n-a convins nimeni prin oareşce fapte şi că vrea să urmeze pe cineva… d-aia spun, * cineva * e pregătit să fie urmat ??
  Io una neînsemnată nu poci s-accept : adicătelea nu se iegzistă alte mii de motive pentru care alcoolicul Satanic Abuser să fie suspendat ? Hai nu zău !! Râsu-plânsu şi haosul, halul în care ajunsărăm, poate că şi datorită faptului că altele motive pentru suspendarea mârlanului tb cică nu se găsiră…
  Oi fi eu în opinia poate că multora : proastă, toantă, radicală, dură, lipsită de * diplomaţie *, etc… dar nici cu * clasa * politicienilor, Tatăl să mă ierte, nu ne e ruşine, dar deseori imbold să-i scuturăm într-u trezire la trista realitate, estem !

  D-le AN,
  Pare că-s * blestemată * să tooot sper şi să fiu eu cea care întreb retoric : oare să aibă AN-ul nostru şi echipa ceva aşi în mânecă… ? …
  Şi cum n-aştept alte răspunsuri decât FAPTE, pe cai tovarăşi şi rămâne cum am stabilit ! Căci se poate, să fiu a naibii că DA şi că stânga e alternativa la guvernarea dezastru !! Probiţi, majkă, îndrăzniţi !!

 144. 148 Ioan octombrie 10, 2010 la 5:32 pm

  Corecta remarca ref la gds-ul incartiruit. Ar urma, socotind apropierea dintre cazonul incartiruit si supraponderalul spp, denumirea armei si bineinteles nivelul de subordonare; ambele, in existenta lor pasagera, subventionate din aceiasi sursa: icr via bugetul de stat. Si, dupa alte voci, chiar din fondul de 2% din impozitul pe venit diriguit astfel de insusi maria sa contribuabilul roman. (oare?) Revenind la tema, am deschis curios adresa sugerata crezand ca voi intalni acolo insi „spalati” la vorba si fapta, iesiti cu cateva clipe in urma de sub dusul fierbinte, gata sa-mi explice cu detaliile necesare secretul reusitei lor in viata. Si cand colo pe cine intalnesc: pe nimeni altul decat pe intelectualul rasat; denumit astfel de un zapacit care isi face veacul prin zona, mazgalind in calea lui totul cu creionul chimic udat cu limba. Unu’, ar zice bigraful de pripas, crescut in spiritul cast al MM; in ciuda unor fapte mai potrivite pentru prezenta lui in fata unui complet de judecatori. Ca nu este singur cuc pe lume; el are familie, nevasta si doi copii. Acolo in dulcele targ moldav a tunat si i-a adunat. S-a mosit urmasul si lumea trebuis sa sfle de la sursa cine este el. Candidatul, ca asa este si la americani, se prezinta in astfel de intruniri. La inceput cu auditoriu restrans, apoi numarul lui creste, tot creste pana ce ajung in targuri si oboare unde da pe afara; si asta tot ca la americani. Si totusi esestialul le-a scapat „doctilor” de la gds. Americanii arunca in piata publica oameni numai unul si unul. Nu functionari, fie ei acreditati pe langa Sfantul Scaun, cu trecut porno. Si daca nu am fost convingator, am si alte argumente. Ca insu’ la intrecut de mult pe ilustrul sau inaintas. Cu care se aseamana, ca altfel nu s-ar aduna. Si mai este ceva de adaugat, ca doara si culturnicii de la gds deschid aceasta fila. „Candidatul” nu este, dupa cum il prezinta ei, un ilstru teolog diplomat. Este un depravat, un escroc ordinar dovedit; un cacanar care azi umbla cu nasu’ prin nori.

 145. 149 Draghi Puterity octombrie 10, 2010 la 5:53 pm

  Ce urmeaza intrebati? Ma uit un pic in globul meu de cristal si vad urmatoarele:

  Vine Merkel sa ii explice lui Basescu ca Sarkozy e totusi un baiat bun, si ca e din aceeasi echipa. Desigur ii spune asta la ureche, ca daca se aude acasa asa ceva nu iese bine ca prea seamana cu Holocastul.

  Basescu iese pe sticla la o ora de mare audientza si explica poporului suveran ca Merkel a venit de fapt sa ne spuna ca ratam Schengenu’ daca nu facem „reforma in justitie”.

  Structurili se autosesizeaza si depasesc planu cincinal la dosare politice. Mogulii (rai si buni) le mediatizeaza din greu, timp in care Basescu impreuna cu agentzii stapanilor bubuli mai trag pe sest un imprumut de 50 de miliarde de la FMI. (Tipul de imprumut ales va fi unul la care nu se primesc bani, dar se plateste dobanda.)

  Ponta e chemat la DNA pentru ca nu poate justifica de unde are al doilea rand de baterii la IPad. Micul Titulescu tace, dar presa afla pe surse ca e vorba de un cadou de la ambasadorul SUA, care le-a primit si el de la niste prieteni dintr-o companie specializata in tehnica.

  Lupii tineri din PSD (si lupoaicele) care au ramas flamanzi / flamande dupa perioada prostanaca a partidului, simt miros de sange si incearca o lovitura de palat. Aceasta esueaza pentru ca incep sa se certe intre ei. O parte din ei incep sa injure „clasa politica din ultimii 20 de ani” si sistemul ticalosit la televiziunile mogulilor buni si zgarie discret la usa „independentzilor”.

  Adrian (Copilu’ Minune) si Printzesa Penitenciarelor din Ardeal produc o piesa titlul „Hai mandro sa ne’mbracam si pe Sarko sa il pupam” (sa-l pupam ca-i mare omu’ / si ne plimba cu avionu’).

  Crin Antonescu o propune pe Herta Müller ca la conducerea SIE dupa o intrevedere suspect de lunga cu shefa diplomatiei germane, doamna Westerwelle.

  Pata de culoare initiaza de una singura o motiune de cenzura care e votata de majoritatea de la putere dupa care, cu voia zeului suprem se unge (!) shefa de guvern si declara administrarea fondurilor europene ca o atributie exclusiva a primului ministru. Curtea Constitutionala declara legale motiunile de cenzura introduse de persoanele private, daca acestea devin in urma lor prim ministrii. Camera deputatilor schimba regulamentul camerei aratand ca urmatoarele motiuni de cenzura vor putea fi depuse doar cu acordul prealabil al presedintelui. Curtea Constitutionala declara demersul ca fiind aprioric conform Constitutiei.

  TVA-ul creste la 33.33%. Erorile de rotunjire sunt virate automat intr-un cont din Luxemburg gestionat personal de Presedinte.

  Dupa votarea (asa cum trebuie) si promulgarea legi pensiilor, CSAT-ul se intruneste si declara ca amenintzare la adresa statului cetatenii romani cu varsta de peste 63 de ani la femei si 65 la barbati. Se creaza ministerul Eutanasierii si a Alimentatiei Publice, unde este numit ministru Catalin Avramescu.

  Majoritatea parlamentara adopta o lege prin care varsta oficiala a membrilor PD-L e varsta reala minus 30 de ani. PSD-ul cere revocarea prim-ministresei pe motiv ca nu a implanit varsta majoratului si cere anchetarea lui Basescu pe motiv de corupere de minore. Elena Basescu se autosuspenda temporar din PD-L.

  UDMR-ul anuntza extinderea autonomiei si in judetele istorice Arad si Timisoara si declara ziua de 6 Octombrie ca zi nazionala au Autonomiei Maghiare din Ardeal. Viena cere ca despagubiri morale statului roman toate resursele naturale. DNA-ul il aresteaza pe Daniel Morar in direct, in timp ce acesta e invitat la emisiunea lui Radu Moraru. Se anuntza gasirea Elodie in Singapore si cel de-al treilea acord cu FMI-ul, garantat cu teritoriul Romaniei.

 146. 150 Pali octombrie 10, 2010 la 6:04 pm

  @ harabula

  In Tg.Mures NU exista nicio strada cu acest nume;doar in comuna Adamus din jud.Mures !!!

 147. 151 Ghita Bizonu' octombrie 10, 2010 la 6:19 pm

  Harabula

  „tigan” este in primul rand un termen ce desemneaza o categoire sociala – cam asociala, dedata „ocupatiilor traditionale” precum manglitu ciricliului , mangleala in general , cersitului , ghicitului in ghioghi ( da si consultantii in „parapsihologie” si flacari violet is tot aici !) samd, cu un comportament cam . intre asocial si anti ori macar care se „tiganesc” (adica se compaorta cam dezgustator in societate, de ex unu ca tine care azi combatate „anticomunist” , te invita in haraju lor de oameni samd, adica cin limbaju romanes is cam jagardele – asa ca tine !).
  Un individ mai „brunet” cu o ocupatie avuabila ori meserie neprevazuta de codul penal aree dreptul cutumiar -romanesc – de a-si lua identitatea care o doreste – foe ea si tiganeasca (nu prea ca sa nu fie confundat cu cei de teapa ta !) . Uite de exemplu i Moldova starostele lautarilor domnesti era obligatoriu … „roman” (sau „moldovean”)desi inainte de a deveni staroste era trecut la rubrica „tigani” .
  Ba tigane problema nu este etnica (sau nu era inainte de voi „democratii” si teleptualii lu Peshte) ci sociala ! Un ins „integrat” cam „brunet” poa sa nasca discutii in spate ( a parte ) daca nu o fi tigan insa este intotdeauna respectat si te incuscresti cu el , fiindca este o respectabil !! (insa el va avea aceleasi retineri sa se incuscreasca cu rude cu multe fuste galagioase si comportaent tiganesc! Ca fata de „teleptuali” cu ambitii „princiare” insu normal nu derogheaza!). Ptr insi de genu asta epitetu de „tigan” ar4e aceiasi relevanta precum „grasu” intyr-o gasca (atunci cand nu sunt ALbisor ori Smantanel ori Laptic!).
  Oricum in lista ta uiti pe cel mai celebru dintre tiganii integrati (cu care nimeni nu are nimic ! ) – pe Georges Boulanger care a raspuns odat unui adirator din Romania :nene zi-mi Ghita ! Zi-mi Bulencea ca la noi la Braila !! si care a fost socotit roman si si-a zis roman . Fiindca vezi tu teleptulal cu derogare traditia română este similara cu cea romana – daca indeplinesti criteriile nu se egzistă deosebiri etnice ! Si asa Bulgaru, Rusu, Turcu sunt nume „neaos” romanesti de romani „verzi”.
  Tu insa teleptual fiind trebe sa combati dupa metoda stalinista invatata din copilarie ….
  Da ba rapandula nu avem Nu avem ochi pentru tigani atunci cand fac lucruri bune. Fiindca atunci nu se „tiganesc” !!
  Of da era sa uit . Un titgan mai batraior, de meserie muzicant se plangea ca „manelele is o rusine ! Le canta niste boratzi ca sa faca placere uor romani prosti ” . Stia ce zice – manelele nu sunt nuzica tigaeasca – sunt ptr gustu (prost al) unora ca tine !! Asa cum hip hopul nu este muzica africana ci muzica „culturii” (white) trash !

 148. 152 blogideologic octombrie 10, 2010 la 6:20 pm

  @ Aya
  De ce stârneşti scandal tocmai în acest moment ? Şi eu care cerusem o invitaţie în Loja Bloggerilor !

 149. 153 nimrod octombrie 10, 2010 la 6:42 pm

  @blogideologic,

  Cu maximă jenă pentru forţarea răbdării gazdei prin alunecarea într-un dialog OT, nu vă contrazic, da’ vă invit să citiţi câte ceva despre Octave Chanute şi, de ce nu, şi despre alţii. Restul e o chestiune de prorităţi punctuale, ca şi la Traian Vuia deci, creaţie nu invenţie.

 150. 154 Harabula octombrie 10, 2010 la 7:09 pm

  @Aya
  Ca deobicei, ai inteles imediat ce am vrut sa spun.
  Cei cu prejudecati nu vor intelege niciodata nimic.

  Sa luam, de exemplu, pe Valerică Stanescu. S-a nascut in Transnistria.Provine dintr-o familie de tigani nomazi. A urmat patru clase cu catalog la purtator, urmand la diferitele scoli de pe traseul satrei. Cand a terminat patru clase trecuse cam prin 300 de scoli. A fugit din satra la un Inspectorat pentru invatamant sa-l ajute sa urmeze a V-a. Prin liceu parintii l-au luat si l-au insurat. Chiar insurat a terminat liceul.
  A scris romanul „Legile satrei” (eu l-am citit)pe care a reusit sa-l publice.

  Delia Grigore, fiica de tigani asimilati,care nu-si mai recunosteau etnia, a reinvatat limba si s-a declarat tiganca. Este doctor si profesor la Universitatea Bucuresti.

  Draga Aya, noua unele lucruri ne-au venit de la sine. Acesti intelectuali tigani au luptat 365 de zile pe an impotrva saraciei, discrimanarii, dispretului. Eu cred ca merita tot respectul nostru.

 151. 155 Fragmentarium Politic octombrie 10, 2010 la 7:13 pm

  Refuzul consultarilor, un exces nemotivat

  Niciodata comunicarea politica nu poate face rau democratiei, ci, dimpotriva, o poate consolida, orice optim decizional in orice problema sensibila neputandu-se intemeia decat pe confruntarea a cat mai multor opinii, propuneri sau viziuni de solutionare. Acest mod de abordare a rolului primordial si, totodata, functional al comunicarii este unul de principiu, are valoare de axioma politica, nemaiavand nevoie de nicio demonstratie si neadmitand nicio exceptie, oricat de grave sau de grele ar fi problemele ce ar urma sa faca obiectul discutiilor, dar faptul ca legat de solutionarea acestora pot exista pozitii diferite sau chiar opuse este o cu totul alta problema, care nu anuleaza ncesitatea comunicarii ci o face imperioasa.

  Iata insa ca pe malurile dambovitene practicile unor partide in materie de comunicare pot sta si altfel. Dupa cum este cunoscut, presedintele Traian Basescu a trimis o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlament, prin care i-a invitat la Palatul Cotroceni, luni, 11 octombrie, ora 12.00, pentru o discutie privind prioritatile legislative. Nimic anormal pana aici, avand in vedere prerogativa constitutionala a Presedintelui de mediator, stringenta adoptarii sau revizuirii unor legi, asa cum este controversata Lege a pensiilor. Numai ca (si aici intervine neobisnuitul), PNL si PC au ales sa refuze participarea la aceste consultari democratice, impunand practic un bizar boicot al acestora, avand in vedere ca interesele segmentelor de electorat pe care cele doua partide le reprezinta vor ramane necunoscute si nesustinute la consultarile in cauza. Oricat de mult si de negativ ar personaliza liberalii si conservatorii institutia prezidentiala si relatiile lor cu aceasta (si, sunt de acord, Presedintele are multe pacate politice, ca persoana), nu refuzi o tribuna de comunicare si influentare politica, orice castig obtinut pe aceasta cale, oricat de mic ar fi, chiar si numai cognitiv, tot e mai mult decat nimic. In mod clar, intr-un astfel de caz calculul politic nu se suprapune celui electoral.

  Inchistarea intr-un asemenea blocaj riscant de comunicare poate avea repercusiuni si asupra unitatii opozitiei, dar si a aliantei PSD-PC, avand in vedere ca PNL si PC sunt partide parlamentare de opozitie, iar ultimul a anuntat ca-si va mentine pozitia indiferent de cea a PSD, care urmeaza sa si-o precizeze in urma discutiilor din BPN. O fractura a opozitiei ar fi ultimul lucru care ar fi de acceptat intr-o etapa atat de convulsiva. Refuzul dialogului nu a adus niciodata nimic bun, dar sper ca opozitia social-democrata sa nu urmeze o asemenea cale.

 152. 156 Aurora Soare octombrie 10, 2010 la 7:23 pm

  As vrea sa va intreb daca aveti si o adresa de mail, pe care o cititi dvs personal, iar mesajele nu sunt publicate. Multumesc mult.

 153. 157 popateapa octombrie 10, 2010 la 8:03 pm

  @Aya
  1 . M-am referit la diplomatii care l-au parasit pe domnul Nastase la Strasbourg.
  2.Acel domn de care am pomenit este o rusine pentru diplomati.
  3.Ca un social democrat ce va pretindeti a fi(oare) ar trebui sa intelegeti frustrarea celor cu pensii mici cand exista si pensii enorme!
  4. Curtea de apel a facut o greseala cand a suspendat legea privind recalcularea pensiilor speciale si de servici,pentru care sunt sigur,nu s-a platit contributie la fondul de pensii si asigurari sociale,lucru recunoscut si de domnul in cauza!

 154. 158 Ghita Bizonu' octombrie 10, 2010 la 8:05 pm

  HrababURA
  Ref octombrie 10, 2010 la 7:09 pm

  Acesti intelectuali tigani au luptat 365 de zile pe an impotrva saraciei, discrimanarii, dispretului.
  Si ma rog jageardea ce esti cine I-a discriminat ? Io ? Nu !
  Poa satra lor . Poa modul lor de viata – satra , nomazi, ocupatii de multe ori neavuabile !
  Scolile pe care le-au fecventat au fost facute pe baza ipozitelor platite de sedentari (inclus tigani integrati!!). Stanescu. ala e care pomensti a fost sa o zicem p’a buna victima familiei sale !
  Acei intelctuali tigani au luptat impotriva obiceiurilor tiganesti si au beneficat de ajutorul romanesc. Ajutor pe care eu nu il regret ! Insa se pare ca tu il regreti .
  HrababURA la tine ura se revarsa in mod stalinist – in valuri de minciuni gogonate !!
  Antiromanesti .
  PS oricum se pare ca unica ta cultura este cea data de lecturi din “pirntesa” Cioaba

 155. 159 popateapa octombrie 10, 2010 la 8:05 pm

  @Aya
  V-as sugera sa va faceti un blog pe care sa postati parerile dvstra! Aici devine obositor si multi dintre noi dorim sa citim altceva decat elucurbatiile unei doamne obositoare si obosite!
  Astazi printul s-a transformat in conte?

 156. 160 Harabula octombrie 10, 2010 la 8:20 pm

  @Pali
  Ai dreptate.

 157. 161 dlnimeni octombrie 10, 2010 la 8:23 pm

  Sibilla: din postarea dumneavoastra nu imi dau prea bine seama cu priviti dumneavoastra chestiunea suspendarii si cea a invitatiei la consultari. Permiteti-mi citeva cuvinte: renuntarea la suspendare este corecta, de vreme ce gloriosul nostru presedinte nu a promulgat legea pensiilor (conditia pentru inceperea procedurii de suspendare). Cu atit mai mult cu cit povestea legii pensiilor inca nu s-a incheiat. Gloriosul nostru presedinte a iesit destul de sifonat – si cobtrazicindu-se pe sine insusi – pina acum, dra Anastase a iesit cel mai rau, curtea constitutionala s-a facut de rusine declarind ca fiind constitutionala o lege votata de o minoritate parlamentara, iar de acum incolo s-ar putea sa il vedem si pe dl Boc iesind destul de rau – dupa declaratiile sale mai recente.
  Invitatia la consultari: va amintiti ca, recent, gloriosul nostru presedinte a utilizat niste vorbulite cam de mahala la adresa liderilor partidelor de opozitie: in particular si daca imi amintesc bine, dl Ponta a fost facut maimutoi, pres si imatur, iar dl Antonescu nu a scapat nici el. Urmarea este ca atitudinea penelistilor de a nu da curs invitatiei este una corecta, dar si o decizie pesedista de participare la consultari ar putea fi corecta, in anumite conditii. Personal, sugerez dlui Ponta, in situatia in care va merge la consultari, o conduita de genul urmator: da buna ziua gloriosului nostru presedinte, evita orice sageata aruncata la adresa gloriosului nostru presedinte, curma orice fel de glorioasa introducere prezidentiala cerind gloriosului nostru presedinte sa treaca la subiect si repeta cererea in termeni seci ori de cite ori va fi nevoie in cursul discutiei. Formuleaza pe cit de scurt posibil pozitia pesedeului si pleaca. Nici unul dintre membrii delegatiei pesediste nu trebuie sa ceara ceva gen cafea, apa, pahare; sa nu bea cafea, apa, sa nu consume nimic din ce le este servit; sa bea apa si cafele inainte si sa vina hraniti la sedinta de consultare. La iesire, dl Ponta sa declare ceva de genul ca desi avem un presedinte de toata gloria, si-a calcat pe inima pentru a dialoga cu un presedinte care a folosit vorbe de mahala la adresa lui pentru a-l determina pe gloriosul nostru presedinte sa inceteze a mai face rau romanilor. Cu stima.

 158. 162 Theodora octombrie 10, 2010 la 8:30 pm

  Faptu duduia Aya DEZINFORMEAZA (ca sa nu spun ca minte) nu ma mai mira.
  Nu am amenintat-o pe Observator ca o spun lui Victor Ponta. DIMPOTRIVA am scris clar ca NU O SA FAC ACEST LUCRU.
  Am spus: “Daca m-as pune la mintea ta (stai linistita am mult mai multa minte), i-as arata domnului Victor Ponta cu ce te ocupi.”
  Cum nu am mintea ei NU O SA O FAC
  Aya continua sa faca imensa greseala sa se creada buricul pamantului.
  Ea, MAI MULT CA PERFECTA, este singura care poate sa traduca un text in frantuzeste. 🙂
  Atentie mare la “pravalitul de ras” dupa o anumita varsta fracturile sunt periculoase.

 159. 163 Observator octombrie 10, 2010 la 8:33 pm

  @Aya, contele, Victor V – Multumesc pentru suport. Eu chiar nu inteleg ca vrea fata. Explicatiile Ayei mi-au dat o idee, dar si eu, care sunt tare intelegatoare cu oamenii neaujutoratii tot am o umbra de „brr” cand vad atata inversunare.

  Aya, pe mine ma mira ca dintre domni numai pe Print l-a pus la stalp.

  Cu bine,

 160. 164 Observator octombrie 10, 2010 la 8:38 pm

  @Theodora, draga, asa cum spuneam anterior nu inteleg. Deseneaza daca vrei, scrie in franceza (te rog insa nu folosi Google translate pentru ca e foarte prost la traducerile din limba romana). Cere invitatii, obtine-le, du-te unde vrei si unde crezi ca-ti place, dar fii consecventa.

  Pe mine ma onoreaza invitatia la cafeaa a contelui (nu am uitat ca si eu ii sunt datoare cu o cafea) si te sfatuiesc sa faci tot ce posibil sa obtii o invitatie si de la el pentru ca, mi se pare mie, ca ai ramane cu gura cascata de cate ai putea afla.

  Cu bine,

 161. 165 Observator octombrie 10, 2010 la 8:40 pm

  Erata la mesajul pentru Aya, conte si Victor „ce vrea” in loc de „ca vrea” si „neajutorati” in loc de „neajutoratii”. Si daca or mai fi, treceti va rog cu vederea.

  Cu bine,

 162. 166 Ghita Bizonu' octombrie 10, 2010 la 8:43 pm

  Aya

  ori te-a prostit BHL ori esti inculta in modul cel mai clar (inculta nu in sensu ca nu ai scoala – mai grav tu nu apartii unei culturi !! Nici celie „sovietice”)

  De exemplu daca nu ai fi inculta – adica in afara oricarei conventii culturale – ai stii ca un copil recunoscut de tatal sau (asta incluzand si copilul rezultat din casatorie) este urmasul in toate – neam, nume , avere al tatalui sau . Daca Enescu a fost recunoscut de tatal sau si daca tatal sau era roman , atunci este roman ptr eternitate ! Aceasta este conventia generala a majoritatii omenirii. Invers cf legii mozaice a lu Ezra copilul nascut dintr-o femeiie mozaica este evreu – si eu observ doar diferenta culturala nu ma bag sa o judec !

  Tu te arati intoleranta si rasista intocmai ca klavalierii din Alabama ptr care un blond cu ochi albastri este nigger daca o stabunica de-a sa a fost negresa. Ori precum adeptii lu Schiklegruber Adolf care au interzis poetul german Heine (un scriitor si cu atat mai mult un poet este definit prin limba in care scrie !!)
  Si la obiect – daca Enescu si-a zis roman, daca a fost cunosut ca roman ce treaba ai tu rasisto sa il faci de alt neam ? Idem Julius Popper , acel imparat al tarii de Foc . intrat in istorie ca roman … si-a zis roman, a fost consierat roman, este considerat roman – atunci ce relevanta are daca era nitel mozaic si chiar daca o Popper as the perpetrator of numerous massacres against the natives in Tierra del Fuego..

  Cum sa-ti zic – mejul tau de „empatie” harabuleasca ( a da poa destele , poa sa zicem ca mai cade si maimuta din copac am gresit batind PRM in loc de PMR – dela Partidul Muncitoresc Roman ca tovu are toante metehnelel activistului din obsedeantul deceniu !) te califica drept o rasista inversunata , adepta a raselor pure 1000% ! Poimarti te pomenesti ca imi ve contesta dreptul meu de a ma declara roman ….

 163. 167 Observator octombrie 10, 2010 la 8:56 pm

  @nea Ghita- eu nu an făcut o enumerare. Am zis doar ca sunt frumoase anumite locuri mentionate anterior, dar ca mie mi-a plăcut mult un altul. Mă întreb acum dacă nu cumva e in Fanar chiar palatul.

 164. 168 LePrince octombrie 10, 2010 la 9:23 pm

  @Adrian Nastase

  Adevarul este ca Romania are o problema in ceea ce priveste infractionalitatea in Europa. Problema are si o componenta tiganeasca , dar nu este exclusiv tiganeasca. Exista tari care au fost confruntate cu valuri de infractiuni facute de conationali, infractiuni „exceptionale” prin noutatea pe care au adus-o in zone in care tipul de infractiuni comise nu se mai vazusera de ani buni. Tipologia infractionala era , prin derizoriu si uneori prin violenta care o insotea, exceptionala. Spargerile auto, furtisagul marunt, furtul din buzunare, spargerile de ATM-uri, talharia stradala sau chiar cersetoria erau boli infractionale eradicate, sau , in unele zone chiar noutati.
  Imi amintesc ca in urma cu cativa ani eram la Lugano, un orasel din Ticino, unde viata decurge plictisitor de linistit si calm. Nimic nu tulbura atmosfera si climatul mediteraneean al micului oras organizat in jurul lacului , iar locul este preferat de pensionarii cu dare de mana din Nordul Italiei, de sportivi-vedeta care cauta un colt de intimitate, sau de starurile care au nevoie de putina liniste. Totul este de o serenitate care pentru un „urban convins” poate deveni de o ucigatoare plictiseala dupa doar cateva zile. Asteptam sa intru in biroul cuiva, si am intrat in vorba cu secretara, care era foarte „dispusa” la conversatie. Dupa aproximativ 10 minute de discutie animata, timp in care ne gasisem si cateva interese comune, incepusem chiar sa ne simpatizam. La un moment dat , m-a intrebat de unde sunt. I-am spus ca vin din Romania. In acel moment, a scos o mica exclamatie de surpriza. Am intrebat-o de ce. Mi-a explicat ca in zona, exista in ultimele luni un val de spargeri auto, ca furtisagurile sunt marunte , ca dispar casetofoane, umbrele sau alte obiecte fara prea mare importanta, si ca politia a descoperit ca totul este opera unei bande de romani. Pentru a depasi momentul, i-am replicat ca sunt acolo pentru a-i organiza pe romani, eu fiind capul bandei. A ras, si am discutat mai departe, fara a incerca sa-i explic ceva ce era mult prea complicat pentru nivelul sau de intelegere.
  Astfel de fapte sunt neobisnuite in multe zone ale Europei, infractorii romani(incluzand tiganii, dar fara ca acestia sa fie exclusiv detinatorii acestui „titlu”) aducand un element de „noutate”. Am putea replica prin faptul ca pana la primii vizitatori belgieni, danezi sau englezi , nici in Romania nu prea se auzise de pedofilie. Ca astfel de fapte, nu-i fac pe romani sa-i considere pe belgieni sau englezi, in masa, pedofili. Dar romanii stiu prea putin, nu au invatat inca, sa replice eficient, uneori nici macar demn,sa organizeze campanii de presa, sau, poate, nu a existat interesul.
  Poate, pornind de la acest lucru, nu ar fi rau de oferit cateva explicatii istorice in legatura cu problema tiganilor din Romania. Faptul ca nu toti tiganii romani sunt la fel, ar fi poate, un bun subiect de discutie. Faptul ca istoriceste , tiganii din Romania au fost, socialmente neglijati, uneori ghetto-izati, este un alt punct al discutiei. Din putinele date pe care le am de la cativa „batrani” ai familiei, inteleg ca nici inainte de perioada comunista tiganii nu au fost tratati altfel. Cuvantul de ordine era ignorarea. Iar perioada comunista a facut cateva greseli fundamentale:
  1. Neglijarea unei comunitati, care a continuat sa traiasca dupa propriile reguli si cutume. Lipsa de comunicare intre populatia generala si comunitatile tiganesti a adus cu sine un adevarat noian de mici „socuri culturale” atunci cand, dupa 1990, comunitatile au inceput sa interactioneze liber. Propriile reguli au functionat zeci de ani , si este foarte dificil de negociat cu respectivele comunitati renuntarea la unele obiceiuri care contravin cu legile generale sau comunitare.
  2. Ghetto-izarea si implantarea fortata. Pe de o parte, s-a procedat la izolarea unor comunitati in marginea orasului, unde acestea traiau in afara societatii generale. Aceste zone erau in afara timpului, in afara socialului, si in afara legilor. Lucrurile continua astfel, si acum. Gradul de implicare a autoritatii in aceste regiuni era minor, si doar atunci cand se produceau evenimente iesite din comun. De alta parte,implantarea fortata a unor populatii tiganesti in centrul oraselor, a produs un fenomen de respingere si de conflict cu populatia urbana. Dorinta de distrugere a unor zone istorice cu semnificatie, de stabilizare a unor populatii traditional nomade, de ocupare a unui spatiu locativ disponibil si de „amestec” a unor populatii de tip tribal cu populatia urbana a autoritatii comuniste a dus la reactia de respingere si de conflict intre societate si tigani.
  Regimul de dupa’90 nu a intreprins decat mult prea putin pentru a gasi solutii. D-voastra ati expus aici, ati exprimat si intr-un raspuns mai vechi la un comentariu al meu unele din solutiile la care guvernul AN a apelat. Important ar fi si ar fi fost ca aceste masuri sa fie continuate si sustinute. Ceea ce lispseste este negocierea cu diversele comunitati tiganesti pentru aducerea unor cutume si obiceiuri ce nu pot fi eliminate, in acord cu legile generale. Responsabilitatea sociala ar trebui sa joace , si aceasta un rol in setul de masuri. Publicitarea desantata, si cred eu, gresita pe care media o face tiganilor, obiceiurilor si stilului de viata tiganesc este un motiv de respingere a acestei comunitati de catre societate. Aceasta publicitare este dificil de ingradit sau de reglementat, dar poate s-ar putea gasi unele modalitati mai serioase, mai realiste si mai eficiente de a face cunoscuta o populatie ignorata ,majoritatii romanilor.
  Acestea sunt doar cateva din motivele pentru care tiganii nu-si „gasesc locul” in socitetatea romaneasca.
  Faptul ca Franta , posibil si alte tari, trateaza cu aroganta Romania, invinuind doar autoritatile romane pentru problematica tiganeasca , nu este o surpriza. Spuneam si in alte comentarii ca orice locuitor al Parisului este probabil deranjat de evdienta si explicitul cotidian al prezentei tiganilor. Mi sa pare normal ca autoritatea sa ia masuri pentru a elimina disconfortul urban al acestora. Cunoastem obiceiurile si „aplecarile ocupationale” tiganesti, care fac din acestia un disconfort atunci cand devin vecini. De aici insa, si pana la interpretarea fortata sau chiar ignorarea unor norme europene este cale lunga. „Pasarea” , „ping-pongul” problematicii, nu face decat sa adanceasca cauzalitatea si sa perpetueze o tema sensibila. Buna comunicare si colaborarea ar fi de preferat.
  Intrebati, retoric desigur, „ce urmeaza”? Pana la abordarea serioasa a problematicii, cu toate costurile politice incluse (deoarece o abordare serioasa presupune si rostirea unor adevaruri incomode , mai multa sinceritate si mai multa responsabilitate de toate partile) , nu cred ca poate urma decat aceeasi ambiguitate mutuala. Nu cred ca putem conta pe o resemnare a autoritatilor franceze, si nici pe o „schimbare radicala over-night” a comunitatilor de tigani. Iar problema, desi europenizata, ne apartine in mai mare masura decat ar apartine altcuiva. Daca am putea cuantifica, as spune ca e a noastra 60%, iar pentru restul colaborarea si buna comunicare sunt obligatorii.

  S-auzim de bine.

 165. 169 Nostradamus octombrie 10, 2010 la 9:47 pm

  @AN

  Principalele motive pentru care Adrian Nastase a pierdut algerile din 2004.

  1. http://www.youtube.com/watch?v=E5r0L4w9gxk

  2. Petrom (asta probabil impusa din afara)

  3. Bechtel (asta probabil impusa din afara)

  4. Hotararea de Guvern nr. 561 semnata de Adrian Nastase la data de 15.04.2004

  5. http://ro.wikipedia.org/wiki/Referendumul_constitu%C8%9Bional_din_Rom%C3%A2nia,_2003

  6. http://www.revista22.ro/opozitia-politica-poate-fi-doar-simulata-la-cotroceni-283.html

  7. recomandarea lui Vadim in decembrie 2004

  daca macar jumatate din astea nu ar fi avut loc, a-ti fi castigat

  Dar uite de ce l-as alege eu pe Adrian Nastase

 166. 170 LePrince octombrie 10, 2010 la 9:48 pm

  @Aya

  Am ramas dator cu cateva raspunsuri.
  In orice partid exista un balast, de obicei necesar ca prezenta. Orice partid foloseste balastul pentru a se scufunda in „adancuri”, pentru a sonda si a se informa, dar atunci cand doreste sa se ridice, balastul trebuie aruncat. PSD nu face exceptie. Problema intervine atunci cand acest balast se amesteca la varful partidului, prin amalgamare. Fiind nesigure pe pozitia lor, si pe capacitatea de a se mentine ca varf, persoanele de acest gen au tendinta (inconstienta) sau tentatia(constienta) de a pune la indemana varfurilor naturale (precum Adrian Nastase) informatii sau texte care sa egalizeze valoarea unui AN cu a lor. Sigur ca pe termen lung, acest lucru este imposibil de realizat si mai ales de sustinut, dar punctual, pot determina varfurile sa produca texte precum cel de la „optiunea zero deficite”. Sigur ca nu exista „zero deficit” la nivelul unei economii. Daca textul ar fi fost integral conceput si gandit de AN , fara a folosi eventual si cateva „prefabricate” in constructia acestuia, probabil AN ar fi vorbit despre zero deficit social, moral, institutional sau international in cazul Romaniei(in ultimii ani asistam la deficit in orice zona a societatii si institutionalului romanesc), si nu despre zero deficit in economie.
  In PSD exista multe persoane care nu au interesul ca AN sa se manifeste ca om de stat. Interesele partinice, de grupuscul sau personale, pe care AN a demonstrat de multe ori ca le poate sacrifica pentru interesul de stat (in special in 2000-2004, cand a sacrificat o parte din interesele electorale imediate ale PSD si a preferat cetitudinea integrarii euro-atlantice si dezvoltarea economica a Romaniei „incasarii imediate” a „profitului electoral”) vor avea intotdeauna primordialitate pentru unii politicieni sau pentru persoane afiliate partidului pentru a-si satisface propriile interese. Cel mai bine s-a vazut acest lucru in 2006, cand persoane aduse, sustinute si ajutate de AN in PSD si-au „dat mana” cu detractorii acestuia (pentru care profitul era evident si imediat) pentru a organiza „momentul hotel Confort”. Incercarea de indepartare a lui AN de la varful partidului (si reusita pe tremen scurt) a dat „frau liber” ca interese meschine si individuale sa fie satisfacute in detrimentul interesului general al social democratiei romanesti. Stim ce a urmat. Succesul la limita si minor din 2008 si insuccesul catastrofal din 2009, se datoreaza indepartarii lui AN de la varful partidului in 2006, si limitarii deciziei acestuia in partid dupa 2007. In acest timp, decizia in partid a fost preluata de diverse „grupuri” care s-au incaierat , au „vandut” bucati din partid pentru profit personal, au utilizat ideea de social-democratie intr-un mod populist si derizoriu si au compromis sansele de victorie in 2009. Penibila alianta din 2008, total neprofitabila PSD ( si mai ales catastrofala Romaniei) a asigurat victoria lui Traian Basescu in 2009 si perpetuarea in opozitie a PSD. Putem spune ca PSD a cedat presedintia Romaniei si sansa de a guverna in 2009 pentru „firimituri” de guvernare in 2006-2008 si pentru „o felie de guvernare” de 8 luni in 2009. Cuantificat, pierdere vs. castig, rezultatul este catastrofal pentru social-democratie in general, si pentru PSD in particular, dar profitabil pe plan personal pentru cei care au pus la cale si au gestionat mizera tentativa de „omor politic” a lui AN din 2006. Aceasta tipologie are interesul ca AN sa nu se manifeste ca om de stat, incercand sa-l „defineasca” altfel si sa-l „aglomereze” grupului liderilor PSD.Si aici pe blog, au fost personaje care, fie inconstient, fie „cautat” au incercat sa-l „fotografieze” pe Adrian Nastase in grupuri sau companii derizorii, sa-i incadreze blogul la „si alte bloguri psdiste” sau care se agita obnubilat si inutil atunci cand AN are opinii si atitudini de om de stat (in majoritatea cazurilor). Este necesar ca astfel de atitudini sa fie sanctionate, pentru ca social democratia romaneasca sa se poata intoarce la guvernare. Continuarea acestor atitudini si tendinte vor perpetua derizoriul in care PSD a fost aruncat in perioada Geoana, dar si starea de opozitie neputincioasa pe care unii lideri PSD au stiut sa o gestioneze atat de defectuos.
  S-auzim de bine.

 167. 171 iceberge octombrie 10, 2010 la 9:50 pm

  @ Nastase

  E absolut stupefianta pozitia PDL fata de problema romilor…Sa ramai acasa doar pentru meschinarii interne-regulamentul CD-este strigator la cer…Dar cati romani cunosc acest lucru ? Si mai grav,ca doar contemplam si ne plangem pe bloguri…Poate ne-a ajuns cutitul la os…si vom sti sa ne croim viitorul! Cat despre fondurile UE pentru integrarea romilor,francezii au dreptate!Sa vedem ce s-a facut cu suma accesata pentru romi.Ne spune cineva? Cunoasteti pozitia d-lui Baconski? O cunoaste cineva?Aveti dreptate,nu putem accepta astfel de pozitii,expulzari colective,etc.,dar nu aveti nici pe departe dreptate cu argumentul statisticilor! Vorbim de principii nu de 3 sau 1000 de indivizi! De ce nu au dreptate cand afirma condamnarea la mizerie a acestei minoritati? Poate nu inteleg eu…astept argumente.

 168. 172 LePrince octombrie 10, 2010 la 10:12 pm

  @Mihnea Georgescu Dobrogea

  Adevarul este ca si eu am fost incantat de prezenta unui intelectual de forta ca tine pe acest blog. Comentariile tale dovedesc o puternica aprofundare a temelor filozofice ale antichitatii, dar si a lui Hegel, Kant, Schoppenhauer, Umberto Eco si Paul Feval. Inteleg atractia intelectuala pe care AN o exercita asupra unei capacitati enorme precum Dr. Georgescu Dobrogea. Interventiile tale, de nuanta kafkiana, cu insertii voltairiene si accente dumasiene, duc la concluzii si reactii de tip Baiesu.
  Ma bucur ca avem aceleasi gusturi si preferinte, amandoi fiind mari admiratori ai lui Baconschi. In privinta urmasului Paleolog , descins direct din copiii adoptivi ai nepoatei soacrei varului dupa stra-unchiul patern al descendentului de a saptea spita a ultimului imparat bizantin , impartasesc partial opinia ta. Dar probabil iti place sa tai panglici.
  Salut intelectualul de forta , Omul subtil ideologic si transpartinic , Filozoful de statura, Mare Maestru Venerabil din trecut care este Mihnea Georgescu Dobrogea, Dr.dr.
  Inteleg si dispretul tau suveran si indreptatit la adresa ideologiilor vulgare de stanga si apropierea clamata de dreapta pura , elitista si superba, creatoarea de titani politici si intelectuali.
  Pe cand o noua candidatura la Senat?
  S-auzim de bine.

 169. 173 LePrince octombrie 10, 2010 la 10:13 pm

  @Analist
  Imi pare rau ca ai anulat rezervarea de avion. Era nevoie de tine acolo.
  S-auzim de bine.

 170. 174 LePrince octombrie 10, 2010 la 10:13 pm

  @Doru Coarna
  Spui:
  PS …inloc sa iesi cu noi la o “bere” dupa congres…
  M-ai facut sa intreb p-aici la ce este bun Ibuprofenul… asta nu se iarta!

  Nu vad ce nu e, sau ce e de iertat intr-o simpla prescriptie sincera impotriva unei dureri de cap, durere pe care o acuzai aici pe blog. In privinta berilor, ti-am spus ca prefer cognac-ul.
  De multe ori am impresia ca devii si tu voyeur, ca Marcus,aveam impresia ca totusi esti putin mai matur si ceva mai „mobilat” decat „creatorii de poezele”.
  S-auzim de bine.

 171. 175 LePrince octombrie 10, 2010 la 10:40 pm

  @Aya

  Relativ la mesajul tau din oct.9, 12:21 am, ce poate constitui si un semnal de alarma. Ceea ce spui, la nivel de scenariu este posibil , iar in contextul actual realizabil.
  Cunoastem amandoi care este provenienta politica a lui Blaga, si pe ce filiera a intrat in PD, care apoi a devenit PDL , reasezarea ideologica a acestuia fiind in buna masura si opera sa.
  Aceasta ar justifica si ar continua linia politica initiala si initiatica a lui Blaga prin scenariul propus de tine. In privinta lui Baconschi, adeziunea la PDL a fost, pentru mine, o surpriza. Cred ca s-a produs ca efect al unor presiuni puternice. Este posibil sa fi fost facuta si pentru amalgamare,chiar pentru compromiterea „disponibilitatii” sale politice, pe care o avea din pozitia de neafiliat. O iminenta demisie nu este imposibila, iar mesajul din 20 octombrie e posibil, pe cale de consecinta sa fie mult diluat sau denaturat.
  Oricum, cred ca va trebui sa asteptam acea data pentru a trage concluzii definitive.
  S-auzim de bine.

 172. 176 Ghita Bizonu' octombrie 10, 2010 la 10:46 pm

  Romania are o problema externa cu imfractionalitatea?
  DA!
  Da Italia ?
  Maifia – „eroina” Holliwodului si Cinecitecii .
  Camora – „eroina” romanelor sec XIX (ba care ai citit Monte Cristo ? Sunt singurul ?!)
  Macaronarii de ce nu sunt luati cu pietre ptr „eroii” lor?
  O da .. Marsilia anilor 30. Dominata de clanurile Spirito, Masima si Carbone!(Parca Massema a furnizat bidiguarzi ptr Delon si8 parca fu si un scandal monstru cu un asasinat marca Massena-Delon, nu?)
  Concluzia – aia se supara p-e gainariile tiganilor.
  Daca poimarti ar aparea o abnda de romani dura si foarte productiva ne0ar admira toti ! Ce se supra careva pe rusi (buni baieti ! dau clase si in Amelrocia ! BNu numa unor tipi civilizati ca COsa Nostra da si jamaicanilor !!)

 173. 177 LePrince octombrie 10, 2010 la 10:49 pm

  @Aya

  Iti multumesc pentru acceptul invitatiei la dans. Beatles este una dintre preferintele comune. Pentru tine, una din cele mai reprezentative piese ale lor. Desi nu e neaparat specifica lui Lennon, apartine lui McCartney, este specifica fenomenului Beatles.
  Iti dedic Michelle- The Beatles. Te voi ruga, ca de obicei sa pui linkul. Multumesc.
  Calatorie placuta, inteleg ca vei lipsi cateva zile.
  S-auzim de bine.

 174. 178 Theodora octombrie 10, 2010 la 11:07 pm

  @Observator
  Nu intelegi ce vreau?
  Am aratat tuturor ca MINTI
  Ai spus ca am cerut invitatie speciala cand eu am cerut INVITATII SUPLIMENTARE.
  Te surprinde inversunarea?
  Adica te asteptai ca tu sa MINTI despre mine si eu sa tac? Saraca de tine. Da, sunt inversunta pe mincinosi.
  Cat tupeu ai sa te arati mirata.
  Sa inteleg ca ESTI ATAT DE OBISNUITA CU MINCIUNA incat NU MAI SESIZEZI GRAVITATEA FAPTEI?
  Tu si prietenii tai, Aya, LePrice si ceilalti aveti tupeul lui Basescu Traian.
  TUPEUL HOTULUI DE BUZUNARE CARE PRINS ASUPRA FAPTULUI TIPA IN GURA MARE CA ESTE NEDREPTATIT SI CA DE FAPT EL ESTE VICTIMA.
  Iepurele de Martie spunea: „Pe acest blog, exista urmatorii basisti discreti: contele, Aya, Le Prince des Imbeciles, Harabula, Dl.Goe, Dragos… Lista ramane deschisa.” Eu te adaug pe tine si pe Victor V.
  Si dupa parerea mea NU PREA SUNTETI DISCRETI.

 175. 179 Sibilla octombrie 10, 2010 la 11:42 pm

  @contele,
  gusturile lu matale NU interesează, sincer…
  Aaaa… dacă aista ţi-e singurul * argument * cu care te grăbişi ca musca-n lapte, că ierea să mă scape * papă lapte * da-mi adusăi aminte că d-aia empatizezi cu o haia, deseori fiind voi pe-aceiaşi lungime de… turbulenţe, şi iaca, în loc să punctezi tălică Sirule, pi-ţi dai sama că nu reuşişi în faţa Theodorei, again and again, zbang cu dreptu-n stângu… Aşe păţesc toţi lache asmuţiţi de-o haia, a se ceti folosiţi în rezbelurile cu universul, majkă, că mi-e şi milă de tălică ( sper să nu mă şi crezi ).

  @all,
  Anunţaţi-o careva pe duduia h-aya că ne-am prins că * lipseşte câteva zile * şi ca de obicei lasă * leprin-sulea * la post de cenzor şăf, că doară nu e prima oară când * absolut întâmplător * foloseşte aceiaşi * tactică * de-a dura şi napoiulea…. Aşteptăm cu minţi ca la înapoierea fustelor, poalelor măriei sale să ne pună la curent cu ultimele indicaţii de la tripleta agenturilor toarăşului Tismeneţky cetire, i-ar curentu de trioptzăci de volţi să-i hie, generatorului 🙂
  Danke.

  le-prin-sulea,
  iarăşi voroveşte iea cu iea… :)))
  LePrince spune:
  octombrie 10, 2010 la 9:48 pm
  Cuvinte * cheie * : balast, amalgamare, punctual, derizoriu, etc, etc… continuaţi şi alţii cu * decriptarea *, nah, că ne molipsim naibi :))))

  *observator * – nu vruşă da se scăpă : * … Aya, pe mine ma mira ca dintre domni numai pe Print l-a pus la stalp. * :)))
  I-aş tălmăci una-n sârbă, da mi-e că zice apoi că făcură arkanii fo pasiune păntru sclifosimea sa, aşadar rămân consecventă şi rogu-vă pe orişicare să-i transmiteţi numa * ciuti *, că de transmisiunile sclifosimii sale ne lămuritărăm dimult tare…

  @dnimeni,
  Cu tot respectul, lăsaţi-o cum am trântit-o, că cine tre să ia esenţialul, oricum nu se va înghesuii… zisăi şi io, ca să nu tac, căci cică inclusiv tăcerea se plăteşte …
  S-auzim de mai BINE !

  @Theodora, Bizoane, Bloideologic, Pali, s a…
  Cazare un stătu Putin la Summit, convocare ! Detailam planurili ajenturilor noastre, majka… pe hordinea de zi cum se prin-sulea haia n-aia, ca de obicei : dinamitarea blogului AN-ului, zdrentuirea si dezamorsarea ielitelor, teleptualilor care ie, etc Fara cafă, fără intruşi, rămâne cum am stabilitără, majkă.
  Să nu fiţi discreţi, că vă scuipă * iluminatul * guşter , de transmisiunile * live * nu vă faceţi griji, se ocupă ca de obicei h-aya, decriptări, cestii, psihanaliză pă texturi… ce ştim noi, amărăştenii, măi dragă lume şi ţară..

  P.S. Ţiu să mai menţionez musai ( fie şi recunosc , sunt f rea ) : domnia me nu va lipsi nicio zi de pe-acilea, dar, de nu comentiraş nimicuţa, se cheamă că mă delectez cu oareşce… smochine, cică sunt culturi de amatori des intâlnite pe lângă casă… din sudul Olteniei şi până-n oraşul Bucureşti,seriosno, doar că NU toate frunzele s-ar maturiza, ce ţi-e şi cu * echilibrul * iemoţional, labilitatea unor… smochine, pardon, frunze de…
  http://www.medicultau.com/dieta-nutritie/fructe/fructe-exotice/smochinele.php

 176. 180 Sibilla octombrie 10, 2010 la 11:45 pm

  @Theo,
  NU discreţi, ci * discreţi *, * iluminaţi *, adicătelea pseudo, că nu-s capabili decât de fluturat vorbe-n vânt, never ever de Cuvânt şi nici * demni * de-a purta însemne d-alea, şi ei pe lângă… că-n mintea lor ar da ghini, cică… bleh.

 177. 181 Victor V. octombrie 11, 2010 la 1:25 am

  @ Ghiță Bizonu’

  Ce te-a deranjat mai tare? Partea cu defilarea și „Romania e a romanilor” sau aluzia la Mamițica Rusia? Stai liniștit, încă nu te-au depistat. Partea bună este că (sărind peste derapajele cu „tov propagandist”, care sunt ca nuca-n perete) dialogul cu tine e chiar simpatic.

  Spuneai „juma din SUA devin proprietatea RPC condusa de PC(apitalist?/omunist?)” – asta s-a cam întâmplat deja. În plus, care ar fi problema? Am văzut în cartea lui Paul Dobrescu un citat excelent al lui Deng Xiaoping, referintor la nivelul de trai, socialism și capitalism: „It doesn’t matter if a cat is black or white, so long as it catches mice”. Sau: „Poverty is not socialism. To get rich is glorious.”

  Pe mine nu chinezii mă sperie. Modelul lor de globalizare e chiar mai eficient decât cel american. Mă sperie imbecilii de tipul lui George W. Bush, care au reușit să transforme o democrație simpatică (chiar dacă avea pete pe rochiță de la Bill Clinton) într-un stat imperial penibil și ridicol (Zbigniew Brzezinski: „war on terror is a mythical historical narrative”)

  Restul elucubrațiilor de tipul „De ex ca mataputza sa urasti pe cei mai saraci. Doar le esti dator, nu ?” nu le mai comentez. O să presupun că erai mai „obosit”, așa ca omul după week-end.

  Nu mă pot abține însă să mă tăvălesc pe jos de râs la: „Si vezi tovule ca RPC , vine din urma .. Dragonul Celest se inalta … si va domina Coroiul Instelat sau lumea va cunoaste Ragnarök – ul (mira-te “intelctualule” ca io stiu ! Pun pariu ca tu ai nevoie sa cauti !! )”. Cum amesteci tu așa de frumos „chinezi populari”, cu „Dragon Celest” și „Coroiul Înstelat” și apoi îi umpli pe toți de mitologie nordică (pe care numai bizonu’ „obosit” are voie să o știe – probabil te-ai născut viking).

  Și vezi că-ți ieși din mână – parcă ne înțelesesem că te adresezi cu „Teleptualule” nu cu alte forme greșit ortografiate.

 178. 182 Victor V. octombrie 11, 2010 la 1:39 am

  @ Observator

  Deci acum suntem și „băsiști discreți” într-o companie selectă, cu observația că pe noi ne-a tăiat de la „discreți”. Vezi ce poate face o minte odihnită?

  @ contele

  Ai curaj, nu glumă. „Cafea în oraș” ? Te crezi la matrimoniale? Nu mai insist că poate intru și eu în colimator. Ca să o citez pe doamna Observator: „brrr”.

 179. 183 blogideologic octombrie 11, 2010 la 4:07 am

  @ nimrod, cu aceeaşi stimă : „Fraţii Orville Wright (1871 – 1948) şi Wilbur Wright (1867 – 1912) sunt în general creditaţi cu invenţia avionului. Statutul fraţilor Wright ca inventatori ai avionului a fost contestat de varii părţi. Persistă controversa asupra statutului de ‘aviatori timpurii’”. Sursa http://en.wikipedia.org/wiki/Wright_brothers Dar inventarea avionului de către fraţii Wright se situează în acelaşi context (iluminismul industrial scoţian) ca şi invenţia telefonului. Acelaşi Iluminism scoţian alimentează spiritual şi modernizarea României în secolul XIX. Junimea îi aparţine. După Unirea Principatelor, Iaşii rămâneau capitala culturală a românilor, “forma fără fond” era la Bucureşti. Iaşii adoptă şi integrează perfect iluminismul scoţian (influenţa lui Carlyle)! În atmosfera aceea intelectualistă de ‘educaţie extremă’ se formează şi Georges de Bothezat (Gheorghe Botezatu), viitor profesor de aviatică la Dayton, Ohio. Gheorghe Botezatu (Georges de Bothezat) a făcut o grămadă de bani în America! Tot în acel mediu cultural extraordinar al Iaşilor se formează Victor Ion Popa. Care în ‘Sfârlează cu fofează’ descrie, prin comportarea frunzelor bătute de vânt, celebra experienţă a fraţilor Wright cu paletele plimbate în viteză pe roata de bicicletă! Iar în referatul despre opera lui VICTOR ION POPA distribuit gratuit pe Internet pentru intoxicarea cugetului elevilor români se clamează : ‘un gongorism deplorabil, o pornire barocă spre fraza poetică şi colorată în Sfârlează cu fofează’. Acestea sunt lucruri prea importante ca să le considerăm off topic!

 180. 184 blogideologic octombrie 11, 2010 la 5:34 am

  Tocmai ce am aflat ştirea tristă a decesului marelui economist francez Maurice Allais (născut la 1911, deci în Belle Époque). Maurice Allais se definea pe el însuşi ca liberal-social. Deşi a fost membru fondator (alături de Friedrich Hayek, Ludwig von Mises şi Milton Friedman) al Societăţii de la Mont Pèlerin (al cărei nume, proiectat iniţial, trebuia să fie Societatea Acton-Tocqueville), cred că prin doctrina sa economică, Maurice Allais a fost împotriva anti-etatismului feroce promovat de Friedrich Hayek, Ludwig von Mises şi Milton Friedman. Unele dintre ideile lui Maurice Allais privind proprietatea statului asupra pământului erau de fapt vechi idei economice din zona noastră, consemnate în scris de împăratul Mavrichie, cel amintit de Dosoftei.

 181. 185 blogideologic octombrie 11, 2010 la 6:04 am

  @ Vasile, spune, în octombrie 10, 2010 la 7:41 am : +tot cei mai josnic în intelectualul român de tip pupincurist jegos, aceia care atraşi dintr-un motiv sau altul de “facinaţia bădăranului” şi au făcut mult mai mult rău României decât însuşi politicul românesc, o idee care ca să fiu sincer nu-i a lui Vasile deşi mulţi, dintre noi, cei lucizi, într-un paradox am repetat-o poate inconştient, acceptând repetiţia de multe ori poate stânjenitoare a lui Titus!!+
  Îmi amintesc că iniţial am fost într-un conflict, aici blog, privind influenţa epocii fanariote asupra dezvoltării României. Eu am adoptat poziţia intransingentă a pandurilor lui Tudor, sprijinită apoi de un intelectual liberal român fondator al Partidei Naţionale, un intelectual român mult mai apropiat de evenimentele reale care s-au petrecut atunci, decât sunt acum aceşti culturnicii de elită de la GDS, –un SPP ideologic–, culturnici (să-i amintesc pe Gabriel Liiceanu, pe Andrei Pleşu, pe Vladimir Tismăneanu) care proslăvesc în neştire presupusele binefaceri aduse românilor de epoca fanariotă. După veacul fanariot, de două ori nenorocit pentru că era şi turcesc şi rusesc, –grecii jucau la două capete–, Limba Română rămâne slăbită. Ideologii internaţionalişti văd lucrurile altfel. Să cităm numai din Encyclopaedia Britannica, într-o ediţie foarte recentă : „It is necessary, however, to credit the Phanariots with a quite genuine devotion to the cause of learning and education, which they alone were able to provide inside the oppressed Christian ghetto. The advantages they obtained from the Porte (the Turkish government) for building schools and for developing Greek letters in the Romanian principalities of Moldavia and Walachia that were entrusted to their rule came to play a substantial role in the rebirth of Greece.” Deci regimul fanariot nu a lucrat pentru binele românilor, ci al grecilor, iar asta se afirmă laudativ chiar în Britannica de-acum. În esenţă, este acelaşi spirit imperialist britanic care a susţinut şi tratatul de la Kuciuk Kainargi din 1774, şi Eteria la 1821, o mişcare pro-rusească, ţaristă, al cărei duh se putea caracteriza prin termenul anti-România. Cu o continuitate seculară ce îl anima în cel de al doilea război mondial pe Winston Churchill, forţând nepăsător peste gâtul nostru jugul comunist, similar jugului fanariot. În acea vreme fanariotă care curgea până la Tudor, cum zicea Ion Brătianu: „Grecismul năbuşi limba noastră, clasele avute abia mai îngânau limba părinţilor lor şi numele de Român devenise un nume de dispreţ; limba greacă comanda de pe Tron drepturile şi datoriile oamenilor, dascălii greci ocupau catedrele în şcoala domnească şi tot în limba greacă se ridicau imnurile la cer, pe când cea română abia se mai auzea pe lungul brazdei, în monologul plugarului ce mână boii”. Trebuie să admitem că domniile fanariote au comis o crimă faţă de limba română. Domniile fanariote au ucis proiectele româneşti.

 182. 186 Mihnea Georgescu octombrie 11, 2010 la 6:16 am

  @ LePrince

  Sunteţi un Spirit Ales şi, deci, printre acei puţini fericiţi care mă înţeleg cu adevărat. Vă mulţumesc pentru Cuvintele Ziditoare. 😉

 183. 187 Vasile, octombrie 11, 2010 la 6:48 am

  Ghita,

  Daca scri Vasile e de Prahova de scri insa Vasile, e de at ,pacat ca n-ai numarat greselile noastre si nu pe ale gresitilor nostri ,pseudo iepuri napiliti de campie ca nu m-ai mai fi intrebat. Dar mi-a facut placere ca-mi amintishi de …ce tineri eram noi la EVZeul lui Nistorescu!

 184. 188 Doru Coarna octombrie 11, 2010 la 7:21 am

  @ LePrince,

  Pt ca dai semne ca ai fi depasit faza cu Ibuprofenul, hai sa-ti corectez, nu numai tie ci tuturor elitelor, problema „balastului” din raspunsul adresat Aya-ei: prima tentatie este sa arunci balastul daca vrei ca partidul sa se ridice, insa, acest balast asigura stabilitatea! Intreaba-l pe Basescu cum e cu stabilitatea si de ce el face politica ancorata serios in straturile de prosti: pt ca asta aduce stabilitate! Altminteri, daca te ridici numai ca elita, ori mai rau, numai ca entitate elitista, inseamna ca te desprinzi definitiv de realitate.

  Uite, formeaza o comisie din elite si nu vei obtine decat cozi de peste. Daca insa ai acolo si balast, vei vedea ca la sfarsitul dezbaterilor, un balast va intreba elitele „bai, si cum ramane?”. Intelegi?

  Balastul este pt stabilitate cata vreme sistemul se gaseste intr-un camp potential, eventual unul central de forte (de ex in campul gravitational), ceea ce tradus inseamna un mediu unde exista un sens formal intru cresterea potentialului si altul intru scaderea lui, adica o lume organizata, cu sus si jos. Asta se cheama in matematica, o lume (multime) ordonata. Deci, intr-o lume organizata, daca faci o politica reala si realista, prostimea este obligatorie! Trebuie luata permanent in calcul.

  Vei spune, barometric desigur, si atunci cum te inalti, nu aruncand balastul? Ar fi o prostie caci te desprinzi, te inalti fortand elitele sa fie chiar elite, doar asa, intelegi? Adica marind fortele ascensionale, dar balastul il ridici odata cu tine caci ai mereu nevoie de stabilitate, draga print.

  Apoi, intelectualii doar consuma resurse, prostimea insa le produce… Nu se poate nici macar concepe o societate formata ori condusa numai de catre elite, ar fi complet instabile dinamic, daca nu si static, adica s-ar rasturna de-a lungul oricarei traiectorii pe care ar incerca sa o urmeze… Tari extrem de evoluate n-au facut greseala de a conduce doar cu elitele, mai ales cu cele culturale, ci au dezvoltat sisteme democratice de cautionare si chiar de control a acestora. Pt acest motiv intelectualii nu sunt luati 100% in serios nicaieri, mai ales cei din sfera culturii, dar sunt incurajati sa se manifeste si urmariti in evolutia lor! Asta facea si Ceaska, asta face si Obama si asa va fi mereu cata vreme n-a innebunit planeta de tot.

  In concluzie, vezi cum te expui, nimeni nu poate trai singur, altminteri toti bogatii s-ar aseza pe insulele lor insa uite ca o fac foarte putini si doar de moft… si mai gandeste-te cum ai merge tu, ca print, pe strada fara sa ai poponeatza (adica balast): ti s-ar rostogoli capatzana in toate directiile iar „balastul” probabil ar juca fotbal cu tine…

 185. 189 Doru Coarna octombrie 11, 2010 la 7:44 am

  @ All,

  In problema tiganilor, eu cred ca ar cam trebui sa devenim si noi pragmatici ca sa nu fim luati drept prostii Europei: sa ne pese de ei atat cat le pasa si lor de noi, atunci cand fac ceea ce fac ei pe acolo… sau pe vremuri cand intrau la coada in fata, plini de tupeu, sau cand arunca „fara numar-fara numar” pe la bairamuri sfidand saracia poporului roman…

  Eu inteleg ca este de bon-ton sa plangi de grija tiganilor acum cand sunt persecutati de Sar, dar de ce s-ar schimba Europa pt ei? Sau crede cineva ca sunt si astia vreun popor ales, precum evreii, trebuie sa se rastoarne planeta la picioarele lor… Cu cat ii veti proteja mai mult, cu atat vor striga mai tare ca sunt discriminati, la fel ca ungurii, de fapt la fel ca toti, cata vreme noi vom ramane aceeiasi prosti…

  Manelizarea nu poate fi interpretata ca o incercare de influentare culturala in sensul diminuarii valorilor romanesti, a culturii poporului roman, primul pas inspre dezradacinare? Poate ca sunt mai concertati si nu chiar atat de naivi, poate altii sunt abili actionand astfel prin ei, poate noi suntem naivii aici. Cum va explicati succesul manelelor in tabloide si la televiziuni? Cine le detin si ce urmaresc? Cateva milioane de voturi? OK, le-au acordat cui i-a platit, acum sa-i ajutam ca nu le place ce-a iesit, ce le face unul din PPE, de-al lui Base, nu? Si da-i comisii si amendamente…

  Lasati-i in pace, s-au descurcat mii de ani, nu mai pot ei de Sarko… cat o mai fi si asta presedinte…

 186. 190 Ghita Bizonu' octombrie 11, 2010 la 7:55 am

  Victor V

  de ce nu ramai la ce – poate – te pricepi ?! Vrei sa-l imiti pe Jiji care si-a tras PNG (cea mai proasta achizitie !).

 187. 191 dlnimeni octombrie 11, 2010 la 8:17 am

  Aya: par a fi doua diferente fata de o dezinformare „clasica”: multiplicitatea surselor si aparenta ei de credibilitate. Posibil ca initiatorii actiunii sa nu fi gasit mai multi ziaristi dispusi sa publice simultan asa ceva, fiindca este vorba de o stire cu credibilitate aproape zero, in contextul politic actual, iar asta din mai multe motive. Si tot posibil ca autorii sa fi mizat pe o multiplicare ulterioara, care sa acopere prima sursa. Din acest punct de vedere, colegul comentator Hadrian si-a asumat o responsabilitate, el devenind, prin republicarea articolului, un multiplicator, cu sau fara stiinta. In ceea ce priveste credibilitatea, autoarele articolului nici macar nu au avut curajul formulei clasice a „sursei bine informate, din apropiere, dar – desigur- anonime”. Iar „din auzite” poate fi scris orice despre oricine. Mai exista o posibilitate de riposta si anume riposta la comanditarul acestei actiuni.

 188. 192 Ghita Bizonu' octombrie 11, 2010 la 8:55 am

  blogideologic

  ref avioane ….

  Cel care a inventat cuvantul avion a fost Clement Ader, un francez. A construit 3 aparate Avion no 1, no 2, no 3. Se sustine ca la incercarea lu no 3 urma lasata de roti pe iarba a disparut ptr vreo cativa metri.
  Nitel mai tarziu , in Anglia , sir Hiram Maxim incearca o dracovenie cu o anvergura de cam 30 m (!) da care se rupe .
  Oricum ambii amandoi sufereau pe baza de motor cu aburi ….. prea greu si forta prea mica ….
  Wright au folosit un motor cu aprindere interna .. insa prea slab . Poate d’aia au ales solutia catapultei .. Ce-i a lor e a lor , au zburat pe o distanta bunicica (ptr epoca) si au reusit si sa ia viraje .
  In Franta Santos Dumont se intereseaza de aparate mai grele ca aerul .
  Traian Vuia se ocupa si el de un parat de zbor mai greu ca aerul .. si se foloseste de un motor cu aburi Serpoler (pe care il trece pe CO2 ca fluid de lucru) .
  Ambii reussc une decollage , mai degraba un salt de purice .. insa demonstratia este facuta – se poate !
  Urmeaza frenezia insa motorul ramane problema ( Anzani a lu Bleriot era usor dar slab .. Levasseur foloseste un mtor de 50cp, provenit de la o barca – 12 cilindri , un pic cam greu… Cand apare Ghnome … lucruile se simplifica ! In sfarsit un motor ptr aviatie, usor si puternic (50 cp). Puternic ptr epoca !!

  Si ref la romani in America . A fost si unu Fernic care a avut chiar si o fabrica de profil aviatic . Ba chiar si o formula constructiva proprie (nu chiar biplan … insa inspre bot mai avea un plan , cm 1/3 din avengura planului principal si initel decalat ca inaltime. Avionul Frnic era desosebit de stabil si nu s eangaja in vrie )

 189. 193 Geta octombrie 11, 2010 la 9:11 am

  In Romania si Bulgaria rromi sunt condamnati la…inmultire pana cand devin majoritari…si atunci ce?

 190. 194 dlnimeni octombrie 11, 2010 la 9:32 am

  Theodora: Observator este o doamna care comenteaza scrierile dlui Nastase inca de cind nu exista acest blog, ci doar forumul de pe JN. Comentariile ei le-am gasit, in timp, echilibrate si de bun simt. Cred ca si de aceasta data a „observat” lucrurile corect: dumneavoastra sunteti membra a pesedeului si faptul ca organizatia dumneavoastra teritoriala nu v-a incredintat un mandat la congres conduce la faptul ca invitatiile suplimentare (deci, mai multe) pe care le-ati cerut sa aiba valoarea unor invitatii speciale. Cunosc faptul ca organizatiile teritoriale ale partidelor nu evalueaza corect – in destule cazuri – valoarea membrilor lor, dar dumneavoastra transformati pe blogul dlui Nastase o problema pe care o aveti cu organizatia teritoriala. Iar daca ati avut – ca militant politic – activitate stradala, atunci colegii dumneavoastra de partid trebuie sa cunoasca si sa recunoasca aceasta activitate a dumneavoastra si rezultatele ei si nu blogul, unde tipul de comportament este specific, adica toata lumea da la tastaturi: unii cu inteligenta, altii ca maimutele, fiecare cum poate. In citeva cuvinte, Observator va mai atrage atentia asupra unui fapt si anume acela ca, de aceasta data in calitate de bloger, nu ati respectat protocolul indicat de dl Nastase: acela de a trimite un mail la o adresa indicata, lasind pesedeul sa decida, fara a fi vreo suparare, pe cine invita – in situatia in care nu ii poate invita pe toti. La fel de bine stiu ca orice membru al unui partid vede propria prezenta la congresul partidului ca pe o implinire personala ( ori ca pe o posibila deschidere de drumuri personale), desi un congres in sine – pentru cei cu mai putina rabdare – este, cu exceptia citorva cuvintari ori momente din program – ceva foarte plictisitor. Poate stiind aceleasi lucruri, Observator puncteaza indirect insistenta dumneavoastra de a fi la congres (dumneavoastra lasati sa se inteleaga in orice conditii, doar sa fiti acolo). Cred ca ar trebui sa reflectati o perioada, poate in linistea blogului propriu, si sa nu o acuzati pe Observator pentru un tupeu care mai degraba este observabil la dumneavoastra si nu la ea.

 191. 195 M.Voicu octombrie 11, 2010 la 9:34 am

  @ blogideologic. @ nimrod octombrie 10, 2010 la 6:42pm spune: „ca şi la Traian Vuia deci, creaţie nu invenţie”.
  Deosebirea esenţialã este între CREAŢIE – care este o realizare nouã, şi DESCOPERIRE – care exista şi a fost gãsitã în mediul sãu natural.
  Toate creaţiile sunt invenţii dacã au aplicabilitate industrialã. Descoperirile nu sunt invenţii, urmând a fi explicitate; doar folosirea lor poate fi invenţie.

 192. 196 Ghita Bizonu' octombrie 11, 2010 la 10:23 am

  Na ca-i buna !!

  Am avut asa o curizitate sa vaz daca Btotezat este pre undeva pe net …
  Am gasit . Insa ma gasit si Wiki

  George de Bothezat (Romanian: Gheorghe Botezatu, Russian: Георгий Александрович Ботезат, June 7, 1882 – February 1, 1940) was a Russian American engineer, businessman and pioneer of helicopter flight.
  Da cica era rus … cam asa se scrie azi istEria corecta politic !!

 193. 197 M.Voicu octombrie 11, 2010 la 12:01 pm

  @ Theodora octombrie 10, 2010 la 8:30pm spune (ca „sfat” pentru Aya) : „dupã o anumitã vârstã fracturile sunt periculoase”
  • * * Nimeni nu are merit prin vârsta sa, şi numai din aceasta, nici vinã !
  • * * Pînã la „o anumitã vârstã” nu te loveşti cu capul de pragul de sus (cã eşti prea mic/ã), şi vorbele ingenue intrã la „lucruri trãsnite” dar, cum scria Ţiolkovski: „Este adevãrat cã pãmântul este leagãnul omenirii, dar omenirea nu trabuie sã rãmânã toatã viaţa în leagãn !”.
  • * * Pentru un moment orice prostie poate sã fie adevãratã, însã ADEVÃRUL NU DEPINDE DE TIMP. Nu vã afundaţi în efemer; valoarea este în ce adãugãţi când vreţi sã desfiinţaţi ceva – altfel, rãmâne cã totul este în naturã – unde dezvoltarea este aleatorie.
  • * * * Un simtom repetat defineşte sigur o boalã – a celor care nu înţeleg, dar şi a celor care nu se fac înţeleşi. În primul caz, duce la lipsa de speranţã. În al doilea, lipsa de argumente vã desBracã…
  Argumentele trebuie sã vinã dupã dovezi şi sã demonstreze cauzalitatea, dar şi interdeterminarea – motorul de inferenţe spre mai bine.

 194. 198 mumu12345 octombrie 11, 2010 la 1:01 pm

  @dlnimeni

  Spuneţi : „Observator este o doamna care comenteaza scrierile dlui Nastase inca de cind nu exista acest blog, ci doar forumul de pe JN. ”

  Nimic mai fals. Ştiu cu certitudine acest lucru căci acel „Observator” nu era doamnă ci domn. O să întrebaţi, de unde atâta certitudine?
  Când m-am trezit de dimineaţă şi am fost la toaletă, am văzut în oglindă un chip de bărbat, ci nu de femeie. Am mai văzut şi ale amănunte semnificative şi lămuritoare, dar parcă n-ar trebui spuse în acest context.
  Actualul „Observator”, poate impresionată de textele celui ieşit la „pensie”, s-a hotărât să-i folosească numele, din păcate nu şi spiritul, şi să-l terfelească niţeluşi prin mediocritatea existenţei sale învăluită în ceaţa „agentului oraj”
  Să ştiţi că nu-i nicio nenorocire că că aţi crezul că acel „Observator” era doamnă. Şi el era încredinţat ca dumneavoastră ca”Instalatorul” eraţi tot doamnă.

 195. 199 Observator octombrie 11, 2010 la 1:34 pm

  @mumu12345 – cat necaz ca m-ati deconspirat. Din ’96, de cand sunt oranj am avut negocieri intense sa trec ba cu verde, ba cu rosu. Ba chiar uneori au avut incercari si unii galbeni. Cu stoicism indur si raman client fidel oranj sau agent, daca vreti dumneavoastra.

  Cu bine,

 196. 200 dlnimeni octombrie 11, 2010 la 1:35 pm

  mumu12345: v-ati asumat un drept de autor, aveti grija ca dl Boc umbla sa le impoziteze. Nu prea am inteles de ce a trebuit sa descrieti scena toaletei.

 197. 201 Marcus octombrie 11, 2010 la 2:31 pm

  @dl nimeni: imi cer scuze ca intervin, dar cred ca va inselati in privinta nick-ului @observator, iar mumu are dreptate. Doamna care posteaza sub acest nick este de departe, chit ca vrea sa para altcineva, o „soldata” in armata aya a lui basescu, cu care face mult bruiaj pe bloguri care nu convin Puterii.
  Ina o data cu scuze
  sa fiti iubit
  marcus

 198. 202 mumu12345 octombrie 11, 2010 la 2:54 pm

  @Observator

  Maică dragă, observ eu că mătăluţă nu staţi rău numai cu orientarea în spaţii socio culturale, ci şi cu înţelegerea textelor citite. Oare doar cu atâta?

 199. 203 mumu12345 octombrie 11, 2010 la 2:57 pm

  @dlnimeni

  Păi ce era să fac? Este singurul loc unde mă întalnesc zilnic cu oglinda. Dacă aduceam alte argumente ar fi fost şi mai inadecvate.

 200. 204 Victor V. octombrie 11, 2010 la 4:30 pm

  @ Observator, dlnimeni

  Vă chinuiți de pomană. Ideile puține și fixe (mai ales când sunt exprimate în versuri) sunt greu de schimbat. Hai să-i lăsăm în pace, altfel doar poluăm blog-ul d-lui Năstase cu discuții lipsite de conținut.

  Eu am renunțat să încerc să-i conving că nu sunt fan TB. Pentru ei, a fi „băsist” înseamnă a nu-l critica gros și penibil pe marinar.

 201. 205 Marcus octombrie 11, 2010 la 4:59 pm

  @Victor V. Vad ca ai luat oxiuri de la lio prins&cie. Esti in mare eroare, pentru mine cel putin, a fi basist este echivalent cu a fi idiot si a dori raul acestui neam. Mi-e sila sa intru intr-un dialog cu talica, pe ideea cu ce ne-a pricopsit pentru a doua oara votul vostru, insa o remarca tot voi face. Cum puteti fi atat de spalati pe partia din testele voastre, de nici acum, in situatia nenorocita de-a dreptul in care ne-a adus chiombu’ cu clica lui de derbedei, sa nu va deziceti macar de betivan, ci sa contnuati cu o sustinere tembela (patologica de-a dreptul) si neconditionata? Ah, am uitat, faceti parte din sleahta.

 202. 206 mumu12345 octombrie 11, 2010 la 5:24 pm

  @Victor V

  Măi fecioraş, despre cine grăieşi tălicuţă când te adresezi d-lui „dlnimeni” zicând: „să-i lăsăm în pace” ?
  Eu nu-mi amintesc să te fi lăudat pre tine zicându-ţi că eşti „băşist”. Dacă ai fi fost aşa, încă ar fi fost ceva de tălicuţă. Ai fi demonstrat că eşti mâmat de nişte interese materiale, meschine este drept, dar umane.
  Tălică însă, dar şi acel zis florin şi parcă m, sunteţi departe de a avea trăiri şi simţiri umane. Homo homini lupus est, este deviza, motorul existenţei voastre. Adepţi ai darwinismului social, crezul vostru, conştient sau nu, a devenit libertarianismul dezunanizant şi dezumanizat.
  Şi asta, măi fecioraş, este mult, mult mai rău ca băşismul.

 203. 207 dlnimeni octombrie 11, 2010 la 6:18 pm

  Marcus, am inteles de indata ce mi-a spus mumu, poate nu m-am exprimat clar. Poate insa ca mumu12345 ar fi trebuit sa faca precizarea fata de mai recenta Observator si nu fata de mine, mai ales ca eu nu fac analiza stilurilor. Cu stima.

 204. 208 dlnimeni octombrie 11, 2010 la 6:29 pm

  Victor V. Va multumesc pentru mesaj.

 205. 209 dlnimeni octombrie 11, 2010 la 6:31 pm

  Mumu12345: am inteles ceea ce ati scris, multumesc.

 206. 210 Theodora octombrie 12, 2010 la 9:42 pm

  @mumu12345
  Sa inteleg ca dlnimeni a fost atat „fermecat” de comentariile primului Observator incat a simtit nevoia sa il apere (de „TUPEISTA” Theodora) si pe cel de-al doilea Observator?
  Chiar 🙂 CAT TUPEU PE MINE SA NU ACCEPT LINISTITA O MINCIUNA GROSOLANA?
  Acum ca a aflat cum sta treaba CUM RAMANE CU TUPEUL?
  Isi mentine dlnimeni afirmatiile?
  Nu de alta dar eu chiar vreau sa aflu ce fel de CINEVA este dlnimeni.


 1. 1 Dezbaterea de la Strasbourg. Ce urmeaza? | RoDigg News Trackback pe octombrie 8, 2010 la 11:34 am
 2. 2 Impresii sedimentate,sau pentru asta mulţumim domnule preşedinte! « Popateapa's Blog Trackback pe octombrie 8, 2010 la 12:21 pm
 3. 3 Cum apara opozitia si puterea interesele Romaniei! « Popateapa's Blog Trackback pe octombrie 10, 2010 la 11:45 am
 4. 4 10 octombrie 2010 – Ziua Mondială a Sănătăţii mentale « Sfinxul Trackback pe octombrie 10, 2010 la 3:56 pm
 5. 5 Jean de Sismondi « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe octombrie 11, 2010 la 7:04 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: