In cadrul seminarului de ieri, la care au participat si Bogdan Chireac si Marius Pieleanu, precum si Marian Vanghelie, am prezentat tema „Politici de guvernare şi strategii de comunicare”. Au urmat multe intrebari si o discutie foarte interesanta cu cateva sute de tineri din TSD :
( Punctaj pentru Şcoala de vară a TSD, 4 septembrie 2010, Neptun)
„Tema propusă spre dezbatere este una deopotrivă provocatoare şi importantă. Ea se referă, în esenţă, la modul în care este condusă o societate. Acţiunea de guvernare cuprinde, într-un sens mai larg, nu doar ceea ce fac guvernele sau partidele aflate la putere, ci şi ceea ce face opoziţia, ceea ce facem noi, măsura în care reuşim să impunem adoptarea unor decizii.
În discuţia de astăzi doresc să mă opresc asupra a trei aspecte:
1) o succintă tipologie a modului de comunicare al guvernelor;
2) prezentarea modului de comunicare al actualei puteri
3) cum îşi propune PSD să comunice în viitor.
1. Guvernare şi comunicare
Dacă analizăm relaţia dintre acţiunea politică guvernamentală şi comunicare cred că putem găsi patru mari tipuri:
- „Modeştii” sau „Nepăsătorii” – adică guvernele care fie nu sunt interesate de modul în care sunt cunoscute acţiunile lor, considerând că simpla acţiune este suficientă („modeştii”), fie guvernele care sunt pur şi simplu dezinteresate de imaginea lor, pentru că au alte instrumente de influenţă sau control a societăţilor. „Modeştii” pot fi întâlniţi înainte de apariţia mass-media, în special a televiziunilor, iar „Nepăsătorii” sunt, de exemplu, guvernele din perioada comunistă, care nu erau interesate să intre în dialog cu societatea;
- „Lăudăroşii” – sunt guvernele sau partidele care „transmit mai multă energie la claxon decât la motor”, adică sunt acele organizaţii care sunt preocupate în mod prioritar de imaginea publică, nu de transformarea realităţii, de îmbunătăţirea vieţii oamenilor. Exemplele sunt numeroase, astfel încât nu are rost să nedreptăţim pe cineva prin nominalizare!
- „Incompetenţii” – sunt guvernele care nu ştiu nici să guverneze, nici să comunice. Exemplul care o să intre în manualele de ştiinţe politice este cel al Guvernului Boc. Cu greu se poate găsi un alt studiu de caz care să fie atât de uşor de analizat. Guvernarea actuală face toate greşelile pe care le indică până şi manualele pentru începători.
- „Workoholicii” – sunt guvernele care ştiu să guverneze, sunt preocupate de comunicare, dar uneori păcătuiesc printr-un exces de comunicare. În această categorie s-ar putea înscrie şi guvernarea PSD din perioada 2001-2004, în care s-a muncit pe brânci, pentru a putea adera la NATO şi a închide negocierile cu Uniunea Europeană, dar am avut şi tendinţa de a comunica în exces.
Din analiza celor patru categorii se poate vedea faptul că niciuna nu este lipsită de puncte slabe, fie că este vorba de un deficit de acţiune guvernamentală sau de comunicare, fie că este vorba de un exces de comunicare. Este nevoie, deci, de un echilibru atât în acţiunea guvernamentală, cât şi în comunicarea onestă atât a realizărilor cât şi a insucceselor.
2. Comunicarea în regimul Băsescu
- Guvernarea de dreapta a divizat politic şi psihologic România. Reţeta principală o strategiilor de comunicare ale regimului Băsescu se bazează pe învrăjbire: tinerii împotriva seniorilor; angajaţii din sectorul privat împotriva bugetarilor (vă aduceţi aminte metafora „slabului şi grasului”?); profesorii contra medicilor, şi invers; salariaţii împotriva patronilor ş.a. Regimul Băsescu şi-a propus să supravieţuiască politic incitând la un război al tuturor împotriva tuturor. Rezultatul unei asemenea politici este acela că România a devenit o ţară măcinată de neîncredere în propriile sale forţe. Doctorii emigrează, tinerii pleacă şi mulţi români îşi dispreţuiesc ţara pentru că nu mai au speranţă.
- Celebrarea cu fast a unor pseudo-realizări. Imaginea-simbol pentru ineficienţa acestei guvernări, aflate însă într-o căutare disperată de realizări este lansarea centurii ocolitoare a oraşului Lugoj. Pentru un drum de sub 10 km au fost prezenţi şi primul-ministru, şi ministrul Transporturilor, iar acest lucru a fost prezentat de parcă ar fi trimis o navetă spre Lună!
- Presa este considerată un duşman, practicându-se secretomania şi manipularea. Includerea presei în categoria vulnerabilităţilor în cadrul Strategiei de Apărare Naţionale este expresia ostilităţii lui Traian Băsescu faţă de mass-media şi ideea pluralităţii de opinii. Mass-media pro-prezidenţială practică adesea linşajul mediatic şi manipularea. Jurnaliştii critici faţă de Traian Băsescu şi camarila sa sunt jigniţi prin apelative precum „tonomate în euro”, instrumente ale mogulilor ş.a.
- Comunicarea standardizată (în clişee) şi susţinerea îndârjită a unor opinii aberante. Disciplina comunicaţională este o condiţie a eficienţei unui partid politic, însă la PDL s-a ajuns la forme aberante, în care numeroşi oameni inteligenţi dar docili merg în emisiunile de televiziune şi recită (la propriu) textele scrise de consultanţii politici ai PDL, fără a avea curajul opiniilor. În tactica de diversiune a PDL se foloseşte şi tehnica întreruperii interlocutorilor şi atacurilor la persoană, pentru a crea scandal (Boureanu e un exemplu). Marcel Hoară este exemplul clasic al „comunicatorului teleghidat” al PDL. De ce s-a ajuns aici în comunicarea PDL? Simplu: pentru că nimenea nu poate ieşi din metodele specifice cultului personalităţii. Comunicarea transformată în propagandă arată însă slăbiciunea şi nesiguranţa unei puteri incompetente şi corupte. Un partid care se simte sigur pe sine, un guvern care are legitimitatea sprijinului popular nu are nevoie să apeleze la instrumentele propagandei politice, ale limbii de lemn şi clişeelor, ci comunică deschis cu societatea.
- Evitarea expunerii mediatice de către miniştrii cu greutate, sau apariţia doar în contexte favorabile. După cum se poate observa, atât Traian Băsescu dar şi Emil Boc şi principalii miniştri evită să apară în conferinţe de presă sau în dezbateri cu moderatori ostili. Le place doar să stea la taifas cu jurnalişti comozi.
Desigur, pot fi adăugate şi trăsături ale modului în care actuala putere înţelege să comunice, însă concluzia nu poate fi evitată: România este condusă de o putere cu ambiţii autoritare, dar care se simte slabă, de un preşedinte care-şi dispreţuieşte concetăţenii, iar comunicarea transparentă şi onestă a fost înlocuită de propagandă şi minciuni sistematice.
3. Privind spre viitor
Preocuparea noastră principală nu trebuie să fie doar criticarea puterii, ci avem nevoie să ne gândim la soluţii pentru viitor. Zilele actualei puteri sunt numărate, astfel încât avem nevoie de o abordare nouă, pentru a evita repetarea greşelilor, atât ale noastre, cât şi ale guvernărilor de dreapta.
Avem nevoie de o schimbare de perspectivă, de o înnoire a modului de înţelegere a relaţiei dintre acţiunea politică şi comunicare. După cum se poate vedea din cele patru categorii indicate anterior, acţiunea guvernamentală şi comunicarea au fost gândite separat, ca acţiuni distincte şi oarecum separate. Schimbarea pe care o propun eu, şi cred că viitoarea guvernare a PSD va fi ocazia pentru aplicarea acestei idei, este de a concepe acţiunea politică/guvernamentală şi comunicarea drept un singur proces. Aceasta este „politica orientată spre rezultate”.
Prin ce se caracterizează aceasta?
- Politica trebuie gândită permanent ca un instrument pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor. Adeseori se întâmpla ca un partid aflat la guvernare să uite expresia lui Albert Einstein „Statul (se poate înţelege politica) este pentru cetăţeni, nu cetăţenii pentru stat”. Ca atare, sfatul meu pentru toţi tinerii oamenii politici aflaţi în funcţii administrative este să nu se lase dominaţi de logica birocratică – „nu se poate face acest pentru că regulamentul „X” nu ne permite”, este răspunsul clasic al birocraţiei. Omul politic trebuie să spună: „cetăţeanul (contributorul) are nevoie de acest lucru, ca atare schimbăm regulile”. Un exemplu sugestiv pentru dominarea logicii birocratice asupra celei a interesului cetăţeanului este reglementarea colectării impozitelor pentru drepturile de autor. Dacă Ordonanţa 58 ar fi fost gândită pentru cetăţeni, nu pentru a uşura munca birocraţiei, nu ar mai fi existat cozile interminabile.
- Comunicarea este o datorie a omului politic, nu un privilegiu pe care îl oferă cetăţenilor. Omul politic este dator să comunice pentru că în acest fel el se supune controlului cetăţenilor, oferindu-le informaţii despre proiectele şi realizările sale.
- Comunicarea nu trebuie să fie un instrument manipulator, ci o metodă pentru îmbunătăţirea rezultatelor. Deciziile politice eficiente sunt cele care sunt luate, într-un grad cât mai mare, după un dialog cu societatea. Niciodată nu trebuie uitat faptul că acţiunea de comunicare presupune atât un emiţător, cât şi un receptor, iar între aceştia trebuie să existe permanent reacţii. Pentru a înţelege acest lucru să luăm drept exemplu situaţia Guvernului Boc. Acesta s-a prăbuşit în încrederea publică nu doar din cauza deciziilor de austeritate, cât a modului în care acestea au fost luate. Dacă ar fi existat un autentic dialog social, cetăţenii ar fi putut înţelege situaţia dificilă, nu şi-ar fi pierdut încrederea. Însă, una din cauzele crizei economice din România este chiar comunicarea defectuoasă, adesea aberantă a Guvernului Boc şi a PDL, care a adâncit criza, nu a diminuat-o (oamenii şi-au pierdut încrederea, speranţa, astfel încât apetitul pentru risc, pentru muncă şi consum au scăzut).
- Transparenţa este o garanţie a succesului în comunicare. Politicile de guvernare trebuie astfel gândite şi realizate încât să asigure transparenţa maximă a deciziilor. În programul de guvernare al PSD punem un accent deosebit pe introducerea şi întărirea unei culturi a transparenţei în toate instituţiile publice. Doar în acest fel se poate reface încrederea cetăţenilor în partide şi oamenii politici.
- Nu trebuie rupte legăturile între partid şi reprezentanţii săi în administraţie. Am constatat că partidele aflate la guvernare au tendinţa de a se concentra aproape exclusiv asupra chestiunilor administrative, iar legătura dintre cei care sunt în administraţie şi militanţi devine tot mai slabă. O asemenea eroare trebuie evitată, deoarece legătura strânsă între componenta executivă şi cea de la partid oferă trei avantaje importante: i) deciziile sunt mai bine explicate, iar militanţii pot la rândul lor să le susţină; ii) există un feed-back din partea militanţilor, care informează asupra reacţiei societăţii faţă de respectivele decizii; iii) pot fi colectate noi probleme ale societăţii, care poate altfel nu ar fi fost detectate. Noile probleme detectate sunt transformate ulterior în politici de guvernare, în vederea soluţionării lor;
- Utilizarea instrumentelor de comunicare moderne. Este nevoie de extinderea mijloacelor de comunicare oferite de platforma Web 2.0: blogurile, Facebook, Twitter. Eu cred că principalele instituţii publice ar trebui să comunice nu numai în formula clasică a comunicatelor de presă postate pe site, ci pot fi utilizate – de exemplu pentru contactul cu jurnaliştii – şi mesajele Twitter. Pentru campaniile electorale viitoare trebuie să gândim un mod foarte eficient şi inovativ pentru promovarea mesajelor noastre în spaţiul virtual, deoarece influenţa Internetului asupra alegătorilor este tot mai puternică.
La final, doresc să vă încurajez să vorbiţi deschis şi curajos atât în interiorul partidului, cât şi în dialog cu restul societăţii. Să aveţi curajul opiniilor, dar acestea să fie cât mai bine argumentate. Nu în ultimul rând, vreau să vă spun că vouă vă revine sarcina principala de a utiliza comunicarea pe Internet pentru a promova valorile social-democraţiei. Am încredere în competenţa şi creativitatea voastră. Ştiu că împreună putem reuşi.”
Felicitari pentru aceste cursuri.Sunt foarte folositoare pentru tanara generatie care doreste o viata mai buna si nu stie ce sa faca si cum sa puna in practica toate cunostintele acumulate.Din pacate am vazut din partea multora si delasare .O delasare- egoista -o consider eu ,gandindu-se doar la faptul ca nu se va schimba niciodata nimic , care nu stiu sau nu vor sa faca ceva pentru binele copiilor lor…sau considerand ca daca se gandesc numai la ei insisi totul va fii bine fara sa gandeasca la faptul ca urmasii lor vor trebui sa se integreze in societate si daca societatea e una -bolnava-viitorul se inchide pentru toti.
Când chiar dl. Traian Băsescu îi îndeamnă pe cetăţean să nu se mai bizuie pe Stat, atunci nu mai e vorba nici de lipsă de comunicare, nici de politici de guvernare, ci numai şi numai de un stat condus discreţionar şi discriminatoriu. Reacţi…a noastră normală, nici de stânga, nici de dreapta, este să-i refuzăm pe cei care conduc un asemenea stat. Personal, voi continua greva fiscală şi voi picheta Guvernul României începând cu 15 septembrie 2010. Refuz să alimentez financiar un stat care îşi bate joc sistematic de mine şi care îmi spune prin chiar gura preşedintelui său să nu mă bizui pe el! Până la pichetare, vă invit să citiţi ELEGIA A DOUA, BUGETICA scrisă de Şerban Foarţă:
http://www.agentiadecarte.ro/2010/09/elegia-a-doua-bugetica/
doamne acest dragnea este analfabet! domanule nastase nu il mai lasati sa mai vorbeasca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ne distruge partidul………….
e bomba cu ceas
Citesc blog-ul dominiei voastre constant. Nu cred d-le Nastase, ca votantii de tastarura ies la vot. Da, se exprima liber, da au idei, da, va pot da feed-back-ul privind reactia societatii. Ceea ce cred eu ca lipseste in atingerea tintei privind mesajul politic, este de fapt ceea ce este prea mult repetat: in campanii si dupa campanii: verbul A FACE se conjuga sau la viitor sau la trecut. Niciodata la prezent. Iar raspunsul celor ce trebuie convinsi ramane acelasi: AM MAI AUZIT ASTA. Cred ca romanii trebuie responsabilizati si nu giugiuliti de politicieni, cum ca cetateanul are intotdeauna dreptate, ca si chelnerii care spun mere ca un client are intotdeauna dreptate. Nu, cetateanul nu are dreptate intotdeauna, iar atunci cand greseste, la vot, trebuie sa isi asume raspunderea alaturi de cei pe care i-a votat. Daca nu, vom avea mereu o masa de manevra dispusa sa accepte orice- chiar si”Pe Basescu am sa-l votez”, mesaj transmis din gura in gura de manelisti
Domnule Adrian Nastase,
Felicitari pentru acest post, faptul ca exista oameni politici ca dumneavoastra, imi reda speranta ca la un moment dat ma voi putea intoarce in tara mea.
Sa gasesc un loc de munca, si sa pun umarul la ridicarea Romaniei.
Vreau sa va spun o idee care mi-a venit urmarind o emisiune la Realitatea TV in care un politician PDL, il umilea pe un profesor de matematica, deoarece avea curajul sa fie impotriva puterii.
Umilirea consta in faptul ca afland ca este profesor de matematica, l-a intrebat daca a meditat vreodata , raspunsul fiind pozitiv l-a intrebat daca a platit taxe, bineinteles ca profesorul nu platise, atunci l-a numit evazionist, adica e un hot ca toti romanii si sa nu mai aibe gura asa de mare.
Cred ca aceasta stigmatizare a pofesorilor care mediteaza, ii face sa se simta HOTI si sa nu aiba curaj sa ridice privirea.
Aceasta activitate nu v-a putea fi fiscalizata niciodata, cu casa de marcat , sau chitante, si nici nu vad rostul ca un stat care plateste cum plateste Romania un profesor sa ii mai impoziteze si munca suplimentara. Ideea mea este ca profesorii care vor sa mediteze sa plateasca o taxa anuala modica(100 de lei) si sa li se acorde un certificat ca pot medita, ca nu mai sunt evazionisti.
Cred ca se poate aplica la mai multe categorii profesionale, care acum se simt HOTI, si nu se ridica impotriva hotilor mai mari de la putere, aceasta facand parte din tehnicile de manipulare si indobitocire a acestui popor de catre PDL.
Stopati curba de sacrificiu si distrugerea unei categorii sociale numite simplu- bugetari
si daca sunteti de acord puteti semna aici
http://www.petitieonline.ro/petitie-p08386056.html
In acest an am asistat neputinciosi, la un exces de Legi si Ordonante, de norme imprevizibile, date de actualul guvern, toate culminad cu Legea 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si Legea noului Cod Fiscal.
In perioada imediat urmatoare acelasi Guvern intentioneaza modificarea tuturor legilor pentrut bugetari, precum si modificarea Codului Muncii.
Legea 330/2009 care oricum a fost aplicata in mod discriminatoriu pentru unii bugetari, va deveni istorie, deorece Guvernul vrea ca salariile bugetarilor sa fie variabile, de la an la an, in funcţie de PIB. Orice act normativ conform legii fundamentale, trebuie sa fie explicat si argumentat de catre Guvern.
Disculparea guvernantilor actuali, vezi cazul minciunii prin omisiune, sau falsele argumentari ale Premierului Boc, si ale ministrilor sai, nu ma pot convinge ca imi va fi mai bine anul viitor.
Deficitul bugetar actual este in mare masura datorat, incapacitatii guvernului de a elimina propria coruptie, dar nu este un motiv de restrangere a drepturilor consitutionale ale unor cetateni intr-o societate democratica.
Vedeti in ultimul an, acesti guvernanti nu au luat nici o masura de redresare economica a Romaniei, desi se vorbeste despre o politica coerenta, si masuri anticriza.
Excelenta expunerea dvs privitoare la comunicare.
De asemenea consider ca avem nevoie de o echipa de lideri care sa vina alturi de noi si cu care sa putem da un semnal de forta pe care societatea romaneasca sa se bazeze atunci cand va trebui sa hotarasca pe cine sa delege pentru a conduce tara.
P.S. am incercat sa fiu succint deaorece dvs le intelegeti pe toate.
Cuprul anunţă creşterea preţului la nivelul pre-falimentului băncii Lehman Brothers. Tendinţa contractelor futures pentru cupru pe piaţa din Shanghai, analizată de Cifco Research Institute (cu sediul în Pekin), permite anticiparea preţului de 9412 dolari americani per tonă la sfârşitul anului 2010. De obicei creşterea cuprului este un indiciu sigur de relansare economică. Funcţionează acum acest indicator ? Probabil că nu pentru economia mondială. Doar pentru economia chinezească, iar aceasta nu era propriu-zis în criză. China s-a lansat într-un mare program de creştere a consumului de aparate electromenajere, de asemenea într-un program de construire de locuinţe la preţuri rezonabile pentru clasa mijlocie. Iar aceste programe cer cupru pentru cabluri şi pentru conducte. În plus, pe plan mondial, se constată că rezerva de cupru scade, fapt care de asemenea induce creşterea preţului aramei.
Nu ati comentat aparitia pe post dde paparuda fals comunista a lui Mazare, un pseudo „Fidel” populist de stinga , in fapt un milionar fara scrupul de dreapta!
Unde esti tu Mitrea ,Doamne ?
MULT SUCCES PSD!{Nu „succesuri”{[de la e.b.a.cu mii euro/luna]_fata lu’ tata model]}.ROMANIA TREZESTE-TE!
@ Dl Nastase,
Strategiile de comunicare pot sa nu functioneze, oricat de elaborate ar fi ele, pt un motiv foarte simplu: receptorul uman este comutat pe modul „conservare”! Am sa ma explic cat pot de simplu si scurt:
Dincolo de medicina, fiziologie, psihologie si psihiatrie, creierul oricarui organism este format din 2 zone: zona subiectiva si cea obiectiva. Zona subiectiva este cea care face interfata cu exteriorul fiintei si poate fi influentata prin diverse tehnici: yoga, gandire pozitiva, etc.
Zona obiectiva nu poate fi influentata de cea subiectiva, ea este responsabila cu majoritatea proceselor ce se desfasoara automat, glande (sist. endocrin), respiratia, digestia, tranzitul intestinal, comanda inimii, etc.
Atunci cand un stimul exterior apare, ambele zone preiau informatia si o prelucreaza simultan insa in mod diferit, scopul fiind gasirea unei solutii. Daca aceasta exista si este gasita este OK, ambele zone elaboreaza comenzile si regimul de functionare a intregului organism astfel ca sa se desfasoare tot ceea ce este necesar pt indeplinirea actiunii.
Problema apare atunci cand nu este gasita solutia la nivelul ambelor parti: partea subiectiva poate fi pacalita prin tehnicile specifice de mai sus (de ex prin spectacole de voie buna, circ), insa parte obiectiva nu poate fi pacalita, ea va continua in mod independent sa caute solutia si daca o va gasi in termen rezonabil intregul ego „se lumineaza”, va fi probabil greu sa o exprimi dar simti ca ai gasit iesirea, apoi ti-o vei putea „redacta coerent” si gata, o poti spune si altora.
Daca insa partea obiectiva (in fond subconstientul) nu gaseste solutia, apar 2 posibilitati: fie apar obsesia si apoi nevroza, fie partea obiectiva trece, prin intermediul sistemului endocrin si nervos, intregul organism in „stand by”, un fel de hibernare (ursul adoarme cand subconstientul sau nu mai gaseste raspunsul la intrebarea „ce mananc?”) sau stare cataleptica; acesta este un regim de avarie in care omul isi conserva energiile oricat de mult, mai exact pana apare din exterior solutia.
La nivel social fenomenul se manifesta identic, constiinta colectiva care exista permanent desi nu se tine cont de ea, va trece in starea de conservare, nimeni nu mai vrea, nimeni nu gandeste, toti sunt satui de lozinci, par a trai si a actiona ca teleghidati, insensibili, intelegeti desigur.
Ca acum.
Politicienii si psihologii simt aceasta stare si necesitate: ” avem nevoie de o schimbare!”, „sa eliberam capacitatile creatoare ale poporului!” si altele de gen, poate recunoasteti lozincile.
Intr-adevar, iesirea generala din aceasta stare se poate realiza doar prin aparitia acelei solutii din exteriorul fiintelor, ceva care sa invinga convingerile subconstientului ca solutia merge, poate fi o simpla informatie, „s-a gasit petrol in Marea Neagra!” va amintiti, „FMI nu mai poate acorda imprumuturi!”, „Basescu pierde!”, sau cade, sau „a cazut!”, chestii d-astea. Ideea e ca daca in starea de conservare se intra relativ greu, trebuie ani de informatii si stimuli negativi, iesirea este intotdeauna instantanee, chiar exploziva: va reamintiti zilele Revolutiei, cand totul parea posibil si chiar era, cand toti simteau la fel. Apoi, temeinic si sincopat, de la regim la regim, s-a reconstruit aceeasi stare de conservare in care natiunea se gaseste acum, prin furt, jaf si minciuna ordinara, intrebarea subconstientului fiind „unde duc toate astea?” si care a primit raspuns negativ.
Remediul este clar, schimbarea, mesajul nou, insa:
De ce (incerc) sa spun toate astea? Pentru ca acel mesaj sau gest de iesire nu poate fi unul ordinar de genul „asa nu se mai poate”, sau „numai munca…”, „programul nostru poate sa…”, ci unul care sa convinga in mod real partea obiectiva, subconstientul societatii, si apar alte 2 posibilitati: fie gasesti mesajul, de ex „sa nationalizam tot!” sau altceva similar insa posibil, cert, realist, fie sa aduci o alta problema ce poate fi rezolvata: „sa salvam tara!”, „sa ne aparam teritoriul nostru pt copiii nostri!”.
Americanii au gasit mesajul „sa salvam democratia” care a mers pana s-a perimat in subconstientul poporului american care nu a vazut pana la urma de ce trebuie asa ceva in Irak, Afganistan… si demonstreaza, arunca pantofi, rosii. Englezii la fel.
Mesajul PSD, ca aici am ajuns si sigur ca nu-l postez in detalii, trebuie sa nu lase loc de dubii subconstientului national, si cei din Clubul de Idei stiu la ce ma refer, cat de dificil este de elaborat. Oricum, trebuie evitate formulele sablonate si sablonante. La fel si cu Atitudinea PSD.
Atitudinea si Mesajul creeaza imaginea necesara, nu numai media ci prin media, si aduc atractivitatea asupra ideilor social-democrate.
Cei doi poli ai subconstientului fiecaruia sunt „eu” si „banul”, asta-i situatia reala si trista, iar raportul dintre ele este identic cu cel dintre haine si om: omul face banul sau banul face omul?
Atitudinea si mesajul natural al PSD ar trebui sa fie: „INTAI OMUL!”, si eu cred ca populatia va intelege toate sensurile continute.
Bun.
Frumos scris . Da practic, practic? Practica o face Basel, nu-i asa?
Si in alta ordine de idei . Dupa cate tin minte (din pacate am pierdut salvarea unu articol din EvZ) imediat dupa insalarea gubernului ADA bulina rosie si ofticoasa anunta ca incepe constructia coridorului IV Paneuropean.
In care se scria ca fata de guvernarea spagofilica precedenta (adica Nastase) interesata doar de parandaraturi (Bechtel) si sa-i dea tainu lu Rafarinu (Vinci) onor portocall mecanica inecepea IMEDIAT constructia .. Si urma lista cu cotrctele facute de noul gubern – 30 de kilometrii unei firmulite 20 alteia , samd (multe firme grecesti , adica exact alea care nu au facut podu ala din Grecia facut de Vinci). Printre care buctele era si centura Lugoj . Si parca ziceau ceva de baniii coanei Europa.
Daca doriti o „„politica orientată spre rezultate” (si io !) va-s sugera ca la niveu lu partidu sa aveti o mica echipa (2 hai 3) care sa aiba grija de colectii de ziare (nu poze cu Raduleasca ci declaratii politice, actiuni pompieristice) , selectii de articole samd . SI sa le scoateti la bataie pe rand (asta imi aduce aminte ca printre tipii care stiau cel mai bine ce si cand promisese tov NC erau aia de la Europa Libera !! ). Aidica cestia cu Lugoju trebuia sa le fi dat pana acum alergie …..
Insa atentie este bine sa bagi la colecrie si promisunile tale …. asa ca sa fii intotdeauna gata sa zici ori in ce termen sunt ori sa ai explicatii plauzibile (motive obective cum se zicea pre vremuri). Sa sa tineti minte – motivele obiective nu tin nici de cald nici de frig !!
Luati exemplu de la Stan Laptop – injurat , urat, dispretuit da nmeni nu indrazneste sa-l contrazica (pardon doar Boc care dupa ce asculta inregistrarea sa zice ca nu intelegi bine ce zice)
Iarna Nu-i Ca Vara Si Nici 15% Ca 60%
Ieri a fost dat publicitatii un sondaj de opinie in care chiombila a ajuns sa se bucure doar de 15% din increderea romanilor, cifra aflata chiar si sub cea realizata de PDL. Initial m-a apucat freantu’, pe motiv ca la aceasta ora, dupa toate magariile si marsaviile facute de mascarici, se mai gasesc inca dementi in Romania care sa-i acorde incredere acestui betivan.
Apoi m-am calmat si am inceput sa numar. Deci familiile Basescu (cu Mircica si mama celor doi pusi la socoteala) ar cam da un 9%, Udrea si cu Pora inca 2%, total 11%, Patapieivici, Liiceanu si Cartarescu, s-a facut de 14%, dar de unde 15%?
Oricat m-am straduit, mi-am sunat rudele si cunostintele sa le consult in aceasta privinta, n-am reusit neam sa-l descopar pe 15%. Tocmai ma gandeam ca voi avea parte de o noapte alba sfasiat de aceasta obsesie indreptata spre identificarea Ducelui de Wellington, cand am butonat televizorul pe Antena 3 si am dat de Gadea si de Sinteza lui.
Ei bine, nici n-a apucat Majestatea sa tiganeasca, regele Cioaba, sa termine propozitia de inceput si l-am si gasit pe numarul 15, nimeni altul decat ilustrul reprezentant dinastic al rromilor din zona Sibiu.
Dom’le cand s-a apucat ‘mnealui sa turuie manele recitate, in care eroul principal, tovarasul Basescu, ne era prezentat drept Mesia tiganesc, singurul politician care le-a luat apararea tiganilor in fata noului val de xenofobie si rasism declansat de amicul Sarkozy, in timp ce toata suflarea politica mioritica in frunte cu Guvernul n-a dat doi bani pe drama traita de tiganime in aceste zile mai, mai ca m-au invadat lacrimile si in minte mi-a venit celebra replica aplicata celor rai de asta data cu “Sa-ti fie rusine Guvern al Romaniei, sa va fie rusine poiliticieni romani!”.
Dupa un moment de cugetare insa mi-am amintit ca singurul poilitician taxat oficial de o instanta pentru discriminare (vezi, “tiganca imputita”) nu este altcineva decat distinsul nostru presedinte, Basescu Traian si ca tot domnia sa a declarat public ca intelege pozitia guvernului francez care a luat decizia expulzarii tiganimii de pe teritorul Frantei.
Realizand acest lucru mi-am dat seama ca ceva este putred in Danemarca si ori regele Cioaba se afla inca in campanie electorala si nu stie ca aceasta s-a incheiat anul trecut in decembrie, ori nu cunoaste aceste amanunte. Deoarece daca le cunoaste, Maria Sa, se gaseste in pozitia rromului care-si prinde piranda calarita de d-l presedinte, insa le spune vecinilor ca e un trucaj pus la cale de Dinu Patriciu.
Ar mai fi o explicatie la aceasta atitudine a Majestatii Sale constand in mana lunga a DNA-ului care are probabil vreun dosarel pus la pastrare in fisetul prezidential, dosarel folosit cand si cand intru dresarea si aducerea la ordine a Mariei Sale.
Dupa ce m-am dumirit si in aceasta privinta, m-am culcat fericit cu gandul la viitorul luminos pe care ni-l rezerva prezenta pentru inca patru ani si o litra a chiombului in tronul cotrocenist.
Salve Titus !
hm .. criza. Io tin minte o cestie bizara – inainte de ultima olimpiada pretu petrolului crestea si crestea … se dicuta ca pana la Ignat va atinge 150$ pe baril.Economia bine mersi, cotatiile erau de la bune la excelent si mai sus..
Stupidashwilly se baga intr-o incurcatzea …Intr-o spatamana pretul futures al barilului scade cu peste 50% si incepe sa adie asa un vant rece peste previzuni. Incepe criza si sandramaua se duce dracului. Si desi pretul petrolului scade cad si vaznarile le truckurile si van urile GM (caere se vindeau in draci cand crestea pretul petrolului desi o camioneta de 2,5 tone cu 300 cp suge mai ceva ca calicu la pomana!!).
Curios nu ?
Io am o presupunere simpla – „cineva” a speculat pe cresterea pretului petrolului . Prabusirea tendintei de urcare l-a lasat pe „cineva” cu minusuri mari . A trebuit sa scoata banii de undeva si s-a pravusit sandaramaua …(daca ma bazez sau „stimulez” cresterea pretului atunci sunt silit sa cumpar produse viitoare la preturi mari … oricum imi voi scoate parleala in viitor vanzand a draculi de scump. Daca in timpu asta se intampla ceva si pretu scade cu numa -!- 50% m-am fript. Fiindca eu am contractat barilu ce se va extrage peste 2 luni cu 120 , si constat ca voi avea o pierdere de 60$ , in locul castigului de 20-25$… Ori depun bilantu ori scot iute bani din alte parti- lichidez economiile, imi vand casa, nefasta, fiica , pisica samd [glumessc io da am auzit de muieri pierdute la pocher !]). Si fiindca nu se cumpara doar o duzina de barili ci cu milioanele … uf ………
Marean in ce calitate ? Comunicator sef ? Dezastru!
@ ewe@hotmail.com
Aveti perfecta dreptate !
Intre ..dive pedliste
O capra ,cu dor de duca,
Sta proptita de-o uluca…
O oaie,ca musca-n ciorba,
Se baga cu capra-n vorba..
-Auzi, fah,io in valcea,
Sunt cu lana ,cea mai cea…
Dau si lapte ,la galeata
Si nu stau pe araci beata..
Tu,in schimb,esti pr.ost crescuta,
Nu ai lana si esti slut.a..
Toata ziua pe uluca,
Nici tzapu’ nu te mai tzuca..
-Ce-ai cu mine merinoasa,
Ori,cumva,imi esti geloasa..?
Tzapu’ meu si-a lasat cio.c,
Berbecu’ tau,barba ioc..
Al meu e un tzap cochet
Se rade doar cu Gilette..
Bebecu’ ti-e nespalat,
Nu e-n trend,nu-i cizelat..
-Cum poti tu sa ma jignesti,
Onoarea sa-mi terfelesti?
Ai uitat c-ai avut ra.ie
Si atunci ai luat doar mou.ie?
„Noi avem doar ţoale rupte, dar voi sunteţi în top 300″, http://www.romanialibera.ro/actualitate/transilvania/mineriada-pasnica-la-uricani-198519.html Nu era mai bine ca şcoala de vară să fie organizată la Uricani ?
Subiectul major al zilei este declararea de catre Basescu a intentiei de a incheia un nou acord cu FMI.
Desigur, Romania este una din putinele tari unde angajarea unui credit extern se poate face fara avizul parlamentului.
Deasemenea , in Romania „evenimentele” astea trec neobservate sisunt acceptate tacit de „opozitie”.
@ Adrian Nastase
Suna bine punctul 3. Privind spre viitor.
Vreau totusi sa va propun un exercitiu:
Cand se intampla sa nu aveti somn pe la 3.00 noaptea, dati sonorul televizorului la minim. Apoi selectati Taraf TV. Repet, cu sonorul la minim.
Ceea ce o sa vedeti, pe de-o parte ii intrece pe Stan si Bran sau pe Chaplin.
Pe de alta parte, ganditi-va ca oamenii carora se adreseaza cantaretii pot vota. Un vot de-al lor este egal cu un vot de-al dv.
Pentru acesti oameni trebuie sa gasiti un mesaj. Dl. pesedinte a gasit mesaje foarte bune: minerii, comunistii, pensii nesimtite, de ce le este frica nu scapa, etc.
Punctul 3 este foarte bun, dar este pentru cei care sunt deja cu dv, ii tineti aproape dar bateti la usi deschise.
Ca sa castigam avem nevoie si de ceilalti. Privitorii la Taraf nu prea au auzit de Twitter. Nici cei de la Etno. Si nici cei de la OTV. Si voturile lor conteaza, si pentru ei vreti sa reconstruiti tara.
Si din nou va rog, nu uitati de social democratii maghiari din Romania. Cu exceptia Salajului, in ce judet in care maghiarii sunt semnificativi ca numar, a castigat dl. Geoana?
Foarte buna prezentarea, domnule AN…dar atat site-ul PSD cat si site-ul TSD sunt site-uri de prezentare, adica de comunicare unilaterala de tip monolog, nu sunt deloc interactive. Site-urile ar trebui sa evolueze spre comunicare de tip dialog (de ex. cu mai multe forumuri tematice deschise ), asa cum este blogul dvs. O sa fie mult zgomot si putin semnal, asa cum se intampla si pe blogul dvs. ( si nu intamplator ), dar vor exista si idei si initiative valoroase. Comunicarea trebuie insa sa fie urmarea unei actiuni, si la acest capitol atat PSD cat si TSD au carente, judecand dupa cele doua site-uri. Nimic, de exemplu, despre initiativele legislative, care ar trebui puse in dezbatere publica. Ar mai fi multe de spus, dar ma opresc aici.
Agatha,
deocamdata „votantii de tastatura”, cum le spui tu, nu „ies” la vot, dar cred ca in curand „vor intra” la vot; mai exact, pe site-urile de votare care vor aparea in cadrul campaniilor viitoare.
In rest, ai dreptate ca mesajul politic este constituit din aceleasi formule roase in … lexic.
@Salve Virusache
-Recunosc ca am luat m..e
De-i mai zicem si oral.
Eu nu stau “capra” la batal
Geaba pe mine sa suie.
Asa ca, surata draga,
Tine de la mine un sfat:
Decat un f…i ratat,
Ia-o-n gura de-i intreaga
Sa fii iubit
marcus
D-le AN,
In ce priveste * calitatea * mesajelor transmise de catre anume * comunicatori * de ale caror * rezultate* ne cam lovim timpanele deseori, din pacate…. mai e ceva de spus?
* Omul potrivit la locul potrivit *, ramane-va doar teorie ?
De incurajat opinia personala argumentata, DAR : zeci de mesaje ale PSD din tot atatea guri/capete si care NU urmează aceiaşi direcţie, să mă ierte Tatăl….., se cheamă deserviciu inclusiv de imagine. Fiecare să-şi vadă de felia lui,de ceea la ce se pricepe, că nu toţi sunt dotaţi şi nu toţi au abilităţi de buni comunicatori.
Vorbim despre comunicare onestă şi transparentă,despre strategii de comunicare, despre… continuăm până când cu toleranţa faţă de orice posesor de carnet de partid şi olecuţă de funcţie ce se erijează-n purtător de mesaj trezindu-se vorbind despre lucruri pe care NU le stăpîneşte şi care aşa zis comunicatori numai abilităţi în acest sens NU au , dar, se-nghesuie pe sticlă ??
Cu CUVÂNTUL, NU e de jucat!! Geaba te * descurci * cu jonglarea unor noţiuni, concepte, * demers* care pe termen lung devine dăunătoar partidului, partid ce SE IMPUNE să-şi selectze cu maximă atenţie şi seriozitate comunicatorii!
PSD să ofere *muniţie * cui ştie s-o folosească eficient, constructiv….cu folos! Alfel, vorovim vorbe… Şi, se poate ŞI altfel, SE POATE! Că n-ar strica oleacă de disciplină…
Util şi cu perspectivă, eficient cu adevărat arfi ca fiecare să-şi cunoască exact cu ce are a se ocupa, nicidecum toţi se pricep la di tătii…
Poporul NU treuie să mai asiste neputincios la cum se porneşte armata sa, cei care-i apără pe ei,cei mulţi, la luptă-n zeci de direcţii, vraiştea, care-ncotro…. Riscul e că inamicul serveşte nestingherit şi masa festivă şi victoria în timp ce noi nu reuşim să ne adunăm de pe mirişti şi câmpii, laolaltă. Cerem poporului să ni se alăture, să ne susţină. Poporul,pe bună dreptate se-ntreabă : încotro şi cu cine din toţi, pe care din căi şi cărui comandir să-i acordăm încredere şi ascultare, etc Percepţia poporului e că uneori armata sa se dovedeşte mai dezorientată ca el, bobor şi aceasta din pricina unor tălăngi, a unor * comandiri *, a unor oportunişti, a unor * comunicatori *… repet, toleraţi!!
Mă opresc pentru moment ,dar… revin…
Bine v-am regăsit!
Sibilla
@ Adrian Nastase
„In cadrul seminarului de ieri, la care au participat si Bogdan Chireac si Marius Pieleanu, precum si Marian Vanghelie, am prezentat tema „Politici de guvernare şi strategii de comunicare”.”
Stimata gazda, fraza citata, cu care incepe postul „Politici de guvernare si strategii de comunicare”, era bine daca lipsea.
Cand am vazut si am auzit la teve ce enormitati a zis Vanghelie am crezut ca a ajuns la microfon din intamplare, pentru ca s a suit pe scena si nu era frumos sa nu fie lasat sa vorbeasca. Asa o fi crezut si presa.
De parca s ar vrea cu tot dinadinsul ca nu cumva prezenta lui Vanghelie si enormitatile pe care le a zis sa fie considerate intamplari nefericite, pe blogul acesta, citat de toate posturile teve, apare fraza care atrage atentia asupra situatiei si ii da greutate oficiala. Cine o citeste retine ca Adrian Nastase a prezentat strategia de comunicare a PSD iar Vanghelie, cu ce a zis, a comentat o oficial. Celelalte nume, Bogdan Chirieac si Marius Pieleanu, nu mai sunt bagate in seama de nimeni.
Ma astept sa apara la teveu secvente cu Adrian Nastase prezentand strategia de comunicare a PSD urmate de „comentariile” lui Vanghelie.
Politici sociale de la un partid social…Unul dintre cititorii si comentatorii blogului dumneavoastra este deranjat de punerea in aplicare a legii 33 din 2009. Sunt curios cam ce vi se pare in neregula sa legi cheluielile cu salariile bugetarilor cu PIB-ul?
http://legeres.wordpress.com/2010/09/06/legea-3302009/
@ Bibliotecaru:
„Politica nu ar trebui să formeze o clasă (implicit să aibă interese de clasă, specifice unei clase).” Observatia este pertinenta si absolut remarcabila prin regandirile si reelaborarile pe care ar trebui sa le determine la acest nivel. Asa cum se prezinta in prezent, politica pare sa se autonomizeze in raport cu restul societatii si sa fie animata de interese proprii, tinzand sa fie suficienta siesi, fenomen total anormal. Un asemenea proces de malignificare clasiala a politicii trebuie sa inceteze. Politicienii nu sunt si nu trebuie sa fie o clasa, in sensul cunoscut si teoretizat de politologi, ci ei trebuie sa fie o elita conducatoare, un subsistem deschis, un sincretism de generatii. De aceea cred ca atunci cand ne referim la totalitatea oamenilo politici dintr-o anumita etapa ar fi mai corecta folosirea uneia din sintagmele de „generatie politica” sau de „elita politica”, la singular sau la plural, in functie de mesaj si de context. Teoria clasiala este, in prezent (ca si cea privind ideologiile) controversata (spre exemplu, politologul Silviu Brucan se straduia, la revolutie, sa-i convinga pe romani ca teoria clasiala a murit, dar tot el, uitand probabil ce a spus, avea sa ne faca vorbire ceva mai tarziu despre… „clasa politica” !). Convingerea mea politica este, privind la realitatile lumii de azi, ca teoria claselor, ca si cea a ideologiilor, nu a murit si nu va muri, pentru ca acolo unde sunt interese diferite sunt si clase diferite, si partide diferite, si ideologii diferite… Declasializarea si dezideologizarea nu au insemnat decat o alta clasializare si o alta ideologizare, mai pe scurt spus, o tentativa (probabil reusita) de a ne lipsi, de a ne dezarma de cele mai puternice arme de transformare politica a realitatii (a se vedea ditirambele claselor, partidelor si ideologiilor proprii neoliberalismului, iar la noi, clasa portocalie). Dar este aberant ca politicienii, cei care ar trebui sa reprezinte clasele, sa se transforme ei insisi intr-o clasa. Este clar ca unei „clase politice” i se toceste spiritul militant. Probabil ca si ideea unor scoli de partid (sub forma unor cursuri scurte, asemanatoare actualelor scoli de vara, poate ceva mai elaborate) n-ar fi lipsita de importanta. Spunea cineva de SNSPA, dar aceasta este o institutie universitara, de stiinte politice si administrative, in general, ca oricare din lume (ENA, Harvard, Cambridge etc.), unde se studiaza teoria, iar nu o scoala politica, de partid, unde se insuseste ideologia…
Domnule Nastase,
„Comunicarea este o datorie a omului politic, nu un privilegiu pe care îl oferă cetăţenilor”, dar nu-i totuna guvernant sa fii ori mandru opozant, daca-mi permiteti parafraza.
Pentru ca un guvernant serios comunica prin actele normative pe care le propune/emite, nu prin intermediul televizorului, in discutii care mai mult banalizeaza actul de guvernare, decat il valorizeaza.
In acelasi timp, opozitia are ingrata sarcina de a se ocupa de talk show-uri si manifestatii de popularizare a „problemelor detectate/colectate de la cei guvernati, care nu au fost transformate ulterior în politici de guvernare, în vederea soluţionării lor”.
In esenta, cred ca strategia de comunicare a oricarui guvern ar trebui sa se limiteze la sintetizarea ideilor primite din teritoriu (receptia) in actele normative destinate societatii (emisia). Agentii de comunicare din partea guvernului fiind reprezentati de prefecti – in special – si de ceilalti functionari guvernamentali „deconcentrati” (sic!).
Opozitia, in schimb, dupa cum spuneti, va trebui sa-si foloseasca militantii pe post de agenti de comunicare (colectarea problemelor si anuntul stadiului rezolvarii acestora). De aici problema interesului, si a abilitatilor, si a legitimitatii de comunicatori ai acestora din urma, dupa cum remarcam si in comentariul referitor la campania de alegere a primarului PSD din Alba (Apropo, daca in drumurile dumneavoastra veti avea ocazia sa treceti pe la Rosia de Secas, intrati la primarie si cereti cu primarul. Veti avea ocazia de a intalni o primarita din partea PSD, care a castigat fotoliul de primar intr-unul dintre fiefurile PD-L! 🙂 ).
Sper ca aceasta Scoala de vara a TSD, va face diferenta dintre comunicatorii guvernamentali si cei „opozitionali” actuali 🙂 in viitoarele campanii romanesti.
@ Pali
In septembrie 6, 2010 la 9:41 am scrii la obiect si fara cusur: “Marean in ce calitate ? Comunicator sef ? Dezastru!”
Adevar grait ai!
@Domnule Nastase: ca tot veni vorba de comunicare. Cand veti face ceva, ca Opozitie, sa obligati guvernul basescu si pe Basescu sa ne spuna ce-au facut cu banii imprumutati de la FMI, nu de alta dar baietii pregatesc un nou tun ? Chiar nu exista niciun text de lege care sa-i oblige la explicatii in acest sens? Va fi Basescu si tot neamul lui oale si ulcele si amaratii de romani vor plati inca rate la imprumutul luat si dus dupa flota, pe Apa Sambetei (eufemism pentru conturi portocaliii).
sa fiti iubit
marcus
Un mesaj apriori cenzurat de cine stie ce zaharescu,brunner sau cpreda!
De la Mos Ion Roata citire incoace sau de la stramosii incapatanatului taran parlamentar „ad-hoc” incoace, cum traieste dl. Preda & Co. vs talpa tarii nu mai merita descris in vre-un fel deoarece tabloul depresiv ar fi mai mult decit morbid.
Tot asa si cu romanii de peste Prut rusificati in asa masura au devenit fratii nostri de peste Prut , platind cu un vot pro-Basescu un pasaport european acum s-au trezit in fata adevarului de necontestat sa fie obligati sa aleaga intre a manca „carnica fara EUri” si a nu li se congela caloriferele si o „speranta” desarta intr-o Europa nesimtita.
Oameni practici rusofilii nostri frati moldoveni , s-au uitat in curtea celui mai mare stat asejat in granitele Europei, si au votat ,
pentru interesul lor pentru o viata mai buna.
In mod contrar ar fi putut urma badjocoritorul indemn al presedintelui Romaniei ,care iesit de la chermeza, i-a indemnay pe romani sa treaca pe sub furcile caudine ale unei economii decazute cu frunte sus. Dumnezeu la auzit , si la lovit cu scafarlia de un colt al barului in care presedintele are biblioteca ,atentionandul ca alta data sa vorbeasca cu cap , si sa caute in biblioteca cind este treaz.
Va spuneam ca basarabenii s-au uitat in curtea ukrainienilor aceia care in timp ce guvernantii dl. Preda si Basescu , puneu bir chiar si pe orice incercare a romanilor de a mai zambi optimist au adoptat o noua lege care anuleaza orice impozit al firmelor noi pe o perioada de 10 ani!
Si astfel Ukraina care nu avea nici un euro ca sa-si plateasca gazele…….acum
au cel mai mic sistem de impozitare din Europa!
Domnule C. Preda , „fratii nostri” din Moldova sunt doar niste rusi care vorbesc si limba romana destul de bine!
Nu cred ca dl Chirieac poate participa: el se poate strimba, poate privi cu superioritate si condescendenta, poate sa nu inteleaga nimic cu aerul ca intelege totul, poate vorbi cu cuvinte frumoase in timp ce gindeste cu cuvinte urite, dar de participat nu cred.
Binecuvintate fie pozele pe care dl Nastase le publica pe blogul sau! Ce ne-am face noi fara ele? Iata, lectia de comunicare (splendida, dealtfel) a dlui Nastase a fost ea insasi un act de comunicare iar poza (80% din informatie se transmite pe cale vizuala, nu?) ne arata procesul de receptare atit al comunicarii cit si al lectiei. Ce vedem? De la stinga la dreapta in continuare numara! Cei doi domni din stinga, nu le stiu numele, dar sa le zic Bimbirica si Ceafa Groasa ca sa ii deosebesc de altii, discuta intre ei, probabil despre pretul chilotilor de baie. Au alte comunicari de facut si receptat. Alaturi, dl Vanghele, intr-o atitudine pe care o cred competitiv-negativa, se afla cu privirea undeva intre fotograf si dl Nastase, de aici probabil si comunicarile sale despre comunicarea despre comunicari. O dra blonda (sa-i zic Matase de Porumb) priveste fix in sala, prinsa probabil intre mai multe ginduri: unul de mindrie ca sta in prezidiu, altul ca ar putea fi nu peste multa vreme europarlamentar, mai ales intr-o familie corespunzatoare, are si o privire usor data peste cap iar aceasta privire poate avea foarte multe cauze, oricum toate par a-l exclude pe vorbitor. Cred ca personajul dintre ea si dl Nastase este insusi dl Banicioiu, scuze daca ma insel, intr-o falsa atitudine de concentrare, la concentrarea reala nu se sta cu degetul in gura, cu privirea indreptata undeva in spatele dlui Nastase, ce-o fi vazind el acolo? Iar dl Chirieac pare a fi descoperit in buchetul de flori din fata sa ceva de care se simte foarte atras, or fi pus organizatorii vreo planta cu a porcului, din eroare, in buchet? Cum ziceam, dl Chirieac face orice altceva, dar nu participa. In aceste conditii, dl Nastase pare a tine un microfon intr-o mina si niste hirtii in cealalta ca sa nu fie cu miinile goale. De unde constatam practic o regula a comunicarii, aceea a captarii atentiei ( prin urmatoarele mijloace sugerate, tot de la stinga la dreapta: de la citeva lovituri cu chilotii in cap pina la o pioneza pusa pe scaun). Doar ca nici aceasta regula nu functioneaza daca „receptorii” nu vor sa fie atenti cu nici un chip. Poza – si cred ca si seminarul – sunt salvate de citeva chipuri care se vad hai sa-i zicem la arlechin si probabil – desi nu se vad – in sala: anonimii. Atenti la ceea ce se comite acolo, de parca ar fi blogeri.
@ All,
cred ca Franta si Romana au gasit medicamentul pt tzigani, ii integreaza fiecare pe rand cate 6 luni! Glumesc. Adica glumesc ei, glumesc si eu.
N-au gasit nimic pt ca n-au cautat.
De la Revolutie, tiganii au parcurs 2 generatii spre deosebire de restul Europei care a parcurs poate doar una, astfel ca au uitat de 2 generatii munca in fabrici, disciplina si militia. Noi am uitat doar de o generatie. Lor le povestesc bunicii cum era, noua parintii…
Concluzia este ca cei mici trebuie despartiti in carierele posibile de catre cei mari.
Puradeii lor trebuie prinsi intr-un sistem institutional dedicat, iar cei mari in centre de meserii specifice. Banii de la UE.
Daca UE da banii, atunci sa vedeti cati portocalii s-ar inghesui sa creeze respectivele centre! Am intelege, in fond e vorba despre bazinul lor de votanti, trebuie sa aiba grija de ei.
P.S. Daca nu par atrase de comunicare, cred ca persoanele din prezidiu sunt al naibii de atrase de politicile de guvernare.
@Adrian Nastase
Daca prezenta lui marianvanghelie la seminar si ce a zis legat taman de strategiile de comunicare sunt intamplari, eu sunt papa de la Roma.
„Strategii” cu rele intentii, nemultumiti ca Prosto a fost obligat de situatie sa intre in silentio stampa, asigura bruiajul comunicarii si mazgalesc imaginea PSD apasand butonul marianvanghelie? Vor cumva sa se ajunga la concuzia ca „rau cu rau da’ mai rau fara rau”, si sa se ia decizia ca mai bine sa fie mazgalita imaginea partidului si sa fie facut bruiajul de unul care nu vorbeste ca pe maidan decat de unul care zice ca baga ziaristii-n portbagaj?
Fara mazgaleli de imagine, bruiaje si alte „strategii” de dat cu stangu-n dreptu’, indiferent de protagonist, nu se poate?
@ Elmmar
Pai nu ?!? Nu e de ajuns Dragnea aseara de mare-jena mai apare si „academicianul” Merean ‘care este’ o piatra de moara de gatul PSD-lui.Parerea mea,…sau e o strategie a gruparii Prostanacu’ si dupa urmatorul esec o sa auzim …pai nu am spus noi ca,nu e bun Ponat & Co.?Sper sa nu se intimple dar…
P.S. In perioada 13 – 25 sept.sunt la Bucuresti in cazul in care mai doriti sa ne vedem.
PONTA …scuze !
@ Marcus,
Ha-ha, 15% in sondaje este o baza solida pt viitor, da!
Problema e ca ramanem cu rasul: nu mai conteaza, nici macar nu se mai deranjeaza sa remonteze, 4 ani si o litra este doza sa de interes.
Eu ma intreb altfel: daca intr-un an si jumatate, sa zicem 2, ia 2 credite enorme, prin regula de 3 simpla, cate va lua in 4 ani? Inca 3, poate 4?
In ritmul asta PDL nu va mai prididi sa numere banii! Adica profitul net. Saracu’ Videanu, are de tras serios acolo „la partid”, nu jucarie.
@ Paul
Paulica taica io’te ce zici tu colea plin de avant: „un guvernant serios comunica prin actele normative pe care le propune/emite, nu prin intermediul televizorului”
Paulica rima mica, exact asa fac bok u de la Palatul Victoria si betivanu nambaruan de la Cotroceni: dau niste acte normative pe care populatia le simte pe spatele ei si zic ca asta i comunicarea.
Shtafule, shtafule, da’ la ce sa se mai mire cineva ca ai asemenea idei atata vreme cat tu consideri ca un bok gandeste?
@ dlnimeni spune: „Daca nu par atrase de comunicare, cred ca persoanele din prezidiu sunt al naibii de atrase de politicile de guvernare”
🙂
@ Marcus spune: +@Domnule Nastase: ca tot veni vorba de comunicare. Cand veti face ceva, ca Opozitie, sa obligati guvernul basescu si pe Basescu sa ne spuna ce-au facut cu banii imprumutati de la FMI, nu de alta dar baietii pregatesc un nou tun ? Chiar nu exista niciun text de lege care sa-i oblige la explicatii in acest sens?+
Subscriu!
Nu prea văd diferenţe între Bogdan Chireac, Marius Pieleanu şi Marian Vanghelie în ceea ce priveşte ştiinţa strategiilor de comunicare.
@ Adrian Năstase
” Bogdan Chirieac şi-a dat demisia de la Gândul în 2007, după ce Evenimentul Zilei a dezvăluit că în perioada când semna editoriale despre contractele de achiziţii în domeniul apărării, firma în care era acţionar intermedia contracte cu statul. După demisia de la Gândul, Chirieac a continuat să apară la talk-showuri, inclusiv la Realitatea TV, din postura de analist.
În noiembrie anul trecut, Chirieac a ajuns în centrul unui nou scandal: stenogramele discuţiilor „deocheate” dintre şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei, şi Sorin Roşca Stănescu. Bogdan Chirieac a fost cel care a intermediat întâlnirea dintre cei doi.
După publicarea stenogramelor, Comisia Media din Clubul Român de Presă a reacţionat, transmiţând un comunicat potrivit căruia „instituţiile de presă care colaborează cu Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac pentru prestaţii jurnalistice sau de management editorial riscă să compromită nu numai propriul prestigiu, ci şi credibilitatea profesiei”.”
De acord , PSD nu este instituţie de presă dar … Pentru ce a venit Bogdan Chireac ? Să comunice . Ce să comunice ? Ce contracte cu statul mai vrea ? A simţit mirosul unei noi guvernări la orizont ? Ce dă B. Chireac pentru asta ? Suportul său ” de comunicare ” de la Realitatea împotriva actualului guvern .
Parcă ne învârtim în cerc . Off , politica asta …Vin corbii pentru că simt puterea , domnule Năstase , o ştiţi şi d-stră după cât de des vă sună telefonul în ultimul timp …Chiar nu găsiţi un specialist în comunicare nepătat în toată România ? Iar o luăm de la capăt cu servicii şi contraservicii ?
Autorul articolului Turul Cetăţii Histria …, http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/o-zi-in-metropola-adormita-198522.html este un personaj inteligent, dar conţinutul articolului este negativ afectat de influenţa Raportului Tismăneanu, care interzice discuţiile asupra zamolxismului şi protocronismului. Cetatea a fost creată ca o colonie milesiană. Corăbiile milesiene construiau drum pe mări între Delta Istrului şi Delta Nilului – „delta biblicelor sinte”, cum îi spunea Mihai Eminescu. „acum 2.600 de ani” în Delta Nilului înflorea Renaşterea saitică a universalismului cultural despre care scrie Novalis, dar şi Nicolae Densuşianu în Dacia preistorică. Zamolxismul înseamnă în esenţă participarea populaţiilor din spaţiul vest-pontic la acel universalism cultural. Nu întâmplător Herodot îl asociază pe Zamolxis cu Pitagora care învăţase matematicile la Sais. Sigur, Histria veche era şi o piaţă de colectare a bunurilor de valoare din spaţiul vest-pontic. Cum funcţiona acea piaţă ? Regulile au fost stabilite de Thales din Milet.
Nu stiu cine este Pieleanu. Am cautat pe internet si am vazut ca s-a remarcat prin scandaluri de natura sexuala. Daca nu sunt adevarate este o dovada ca Pieleanu ăsta nu prea este omul potrivit pentru a tine lectii de comunicare. Daca nu-si poate gestiona bine propria imagine, cum crede ca ar putea vorbi despre imaginea unei guvernari.
Chirieac ar putea vorbi doar despre nerusinarea ca mijloc de salvare a aparentelor.
Sa fii tanar doritor a face ceva pentru tara si sa stai intr-o sala si sa-i asculti pe un Pieleanu, Chirieac sau Vanghelie sunt doua lucruri incompatibile. De la astia trei nu poti sa afli decat ce au facut pentru ei insisi.
Marcus,
va intrebati unde’s banii de la FMI.
Raspuns 1: o parte in pensii si salarii bugetare, o parte in panselutele din Piata Universitatii, o parte ca drepturi de autor ale spectacolului
„nea Ion apare – Soarele rasare”, o parte ca impozit pe mititeii cu mustar
din „era mai bine pe vremea…..”, o parte la „nea Gogu si tanti Maricica”
si o parte la Banca Nationala pentru a raspunde onorabil la „Bai prostilor&hotilor&lenesilor&tiganilor, da-ti banu’ inapoi !”
Raspuns 2 (cand/daca PSD va prelua puterea) : Basescu si Udroaica au fugit din tara cu Tezaurul Romaniei si banii de la FMI.
@ Pali, ELMMAR, Mimoza pudica.
Poate dl Vanghelie nu are vocabularul d-lui Patapievici. Nu se exprima nici la fel de bine ca d-nii Traian Radu Ungureanu sau Gabriel Liiceanu. Cu siguranta nu poate spune tot atatea lucruri despre canibali cate ne poate spune dl. Catalin Avramescu.
Cu toate astea, va rog sa va amintiti actiunile d-lui Vanghelie inainte, in timpul si dupa ultimul congres al PSD si o sa intelegeti de ce eu personal prefer sa fiu in aceeasi tabara cu dl Vanghelie si nu cu ceilalti domni toba de carte pe care i-am enumerat mai sus.
Foarte mult timp nu am inteles de ce l-a sprijinit dl Ion Iliescu. Acum imi este clar. Treceti peste problemele legate de conjugarea verbului a fi si ajungeti la organizator. Treceti de goagle si ajungeti la cel ce-si da cuvantul si si-l tine. Si pe urma comparati-l cu dl. Cristian Diaconescu cel care ar fi putut sa devina presedintele PSD si care acum isi balacareste fostii colegi care ar fi fost minunati daca le era el sef.
Daca vreti sa aflati ce spune dl Vanghelie, ascultati-l cu atentie. Sigur veti intelege.
Cat despre, nici nu stiu cum sa scriu: Basarabia, Republica Moldova sau Moldova sovetica?
ce pot sa mai spun. Nimic, doar tacere.
Cam cum nu stiam ce sa spun dupa Duminica Orbului, despre RSS Romania.
Harabula
Eu nu fac parte din lumea ta dar sigur nu fac parte nici din lumea ” lor ” . De aceea îmi permit să pun întrebarea care mi-a venit citindu-ţi postarea : au existat totuşi oameni în viaţa ta pe care i-ai preţuit atât de mult încât ai minţit în speranţa că le câştigi admiraţia ? Răspunsul nu se poate da pe blog , zic eu , nici dacă ar fi vorba de iubiri adolescentine . Dar nu m-am putut abţine să n-o pun , aşa indiscretă cum e .
Da desigur, santajistii ca sa le tina santajele tb sa aiba un coef de intelogenta mai ridicat si nu pot spune ca Chireac nu-l are astfel. 🙂
Asta este tot ptr cenzura nu-i asa?
Adriene,
Privind strict diplomatic , acest fiasco al sefului dumitale in Moldova imi aminteste de faimoasa lozinca lansata de Basescu cu ceva vreme in urma, pe DNeurile defundate de gropi unde era afisat cu mandrie sloganul „AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRA”.
O parte a adincuirii crizei noastre o datoram „gropilor” moldovenesti astupate,fara folos si din banii dumitale!
@Dragos: dupa cratima bagata, pe model Videanu, la „dati” banii inapoi se vede ce dos servesti ca igienizator prin pupaturi. Dar nu asta deranjeaza, in definitiv este democratie si oricine poate pupa curu’ oricui crede el de cuvinta daca asta si-a propus. Ce deranjeaza insa este raspunsul nesimtit cu care incerci sa atribui altora jaful national aplicat de clanul mafiot basescian bugetului tarii . Din cate imi amintesc eu, guvernarea d-lui Nastase a fost, fapt recunoscut chiar de chiombu’, cea mai buna guvernare post-decembrista, lasand tara cu crestere economica si perspectiva de mai bine (fapt care s-a si petrecut in guvernarea Tariceanu) si fara datorii. A veni acum, dupa Cernobil-ul basist , sa spui ca banii de la FMI au disparut din cauza de Iliescu si ai sai, este dovada celei mai crase nesimtiri posibile si a lipsei totale de ratiune. Sezi bland baietas, ca nimeni nu crede ca banii respectivi s-au dus pentru plantat panselute, mai devreme sau mai tarziu cineva tot se va alege cu o teapa in cur pentru aceasta hotie, teapa care o va ajuta si pe cea cu flota ramasa in blockstartere la intrarea in cavitatea anatomica respectiva, in asteptarea pocnetului de start, sa-i intre matelotului pana la cotor.
sa fii iubit ca numai prostii debitezi
marcus
@Doru: ar fi de ras, insa teama imi este ca vom plange in hohote dupa ce chhiombu’ va antrena tara intr-un nou imprumut de la FMI.
sa fii iubit
marcus
@contele
Ma crezi, nu ma crezi, nu exista om, mort sau viu, pe care sa-l invidiez sau sa doresc sa-i fiu in gratii. Cu exceptia unor femei, bineinteles.
Desigur exista personalitati pe care le pretuiesc dar nici intr-un caz intr-atat incat sa ma invart in jurul lor, sa-mi expun penajul, sa incerc sa le obtin aprobarea.
Si totusi intrebarea d-tale este intersanta. Ma invita la introspctie. Ori asta nu prea intereseaza pe acest blog. Si apoi chestiunile prea intime, expuse in public devin indecente.
Si totusi intrebarea d-tale, subtila, atinge o chestiune subtila pe care, inspirandu-ma dintr-un titlu de carte as numi-o „scrisoarea de dragoste”.
Acum nu se mai scriu scrisori de dragoste, dar in vremea tineretii mele se scriau.
Ei bine in scrisorile lor de dragoste toti cunoscutii mei deveneau alte persoane. Nu mai erau aceiasi indivizi banali, ancorati in cotidian. „Minteau” devenind lirici, punand in scrisori petale de trandafiri, vorbind despre cerul instelat, despre vesnicie, timpule opreste-te etc.
Nu puteam proceda asa. Mi-era frica, ca odata intrand in inalta tensiune, nu voi rezista si voi aparea la adevarata dimensiune, minciuna fiind demascata.
Si totusi, daca nu minteam, de cele mai multe ori exageram unele fapte. Nici n-aveam 20 de ani si fusesem exmatriculat din facultate pentru o trancaneala politica cu colegii. Acum am un certificat de „Luptator in rezistenta anticomunista” pentru asta.
Ei bine, o cam faceam pe-a perscutatul politic in fata fetelor (pe atunci nu circula termenul de „dizident”) Imi compuneam o mina sardonica de individ care stie el ce stie. Cred ca eram destul de caraghios.
Revenind la intrebarea d-tale: nu am fost pus in situatia sa mint pentru a intra in gratiile cuiva.
@Dragos: a tine vinovat pe d-l Iliescu si pe ai sai pentru megajaful banilor de la FMI, tocati de mafiotii Basescului pe frunzulite si indicatoare turistice, este mai mult decat tupeu pe paine. Guvernarea Nastase a fost cea mai buna guvernare post-decembrista, care a lasat tara fara datorii, cu crestere economica si cu loc pentru mai bine, fapt care s-a si intamplat in timpul guvernarii Tariceanu. Dar a venit Cernobil-ul guvernului Boc-Basescu si s-a dus totul dracului, banii imprumutati s-au topit vazand cu ochii, fara sa-i pese cuiva sa dea vreo explicatie, ba mai mult baietii, in frunte cu chiombu, sunt chititi pe un nou tun si mai si. Asa ca las-o in sange cu panselutele si alte abureli ca nu tine, am trecut de faza gradinitei si am invatat sa plantam castraveti.
In alta ordine de idei, ai avut cumva aceeasi profesoara de limba romana cu d-l Videanu? Daca da, v-a invatat prost, cratima nu se foloseste nici la „dati, nici la „va”. Nu-i de mirare ca-l sustineti pe chiombu’ neconditionat.
sa fii iubit
marcus
marcus
Sunt probleme seriose pe care ma bucur ca le-ati abordat!
@Doru: mi-e ca vom plange in hohote in situatia in care chiombu’ va mai angaja tara intr-un nou imprumut. Si, noi ca noi ca ne-am cam trait traiu’, diluviul lacrimogen va fi insa pe obrazele urmasilor, urmasilor nostri in veci de veci, vorba cuiva drag mie 🙂
sa fii iubit
marcus
Elmarica,
ia spune unde am considerat eu ca, citez: „bok gandeste”!?, am incheiat citatul :). Pentru ca incep deja sa cred ca tu ai probleme cu pupila, nu cu neuronu’, fiule! :). Citesti mult? 🙂
Hai sa-ti spun si despre comunicare cum e.
In mod normal, guvernantii raspund la „interpelarile” cetatenilor prin intermediul actelor normative pe care le „difuzeaza” (pe sistemul: ce ne-ati cerut, aia primiti). Daca ar face aceasta atat de bine incat sa nu mai fie nevoie de explicatii suplimentare, „pe televizoare” ar mai ramane doar opozitia, care sa incerce cautari de noduri in papura. Dar din cauza ca in Romania nu se emit legi bune, clare, inteligibile, categorice, destinat interesului general etc., guvernantii actuali sunt obligati si ei sa apara pe la televiziuni pentru a incerca sa dreaga busuiocul; adica, sa incerce sa ascunda prin manipulare ceea ce nu au reusit sa ascunda prin textul legislativ (incompetenta, interese de grup etc.). In continuare, ma voi considera scutit sa-ti mai precizez ca opozitia face exact invers :).
Intr-o ordine de idei conexa, un politician nu e neaparat cel care este destinat sa conduca atunci cand toti ceilalti se multumesc sa urmeze, asa este in razboi, sau asa era pe vremea cand un grup restrans hotara, pentru toti ceilalti, care sunt nu doar solutiile problemelor acestora, ci hotara pana si care erau problemele insesi! (Ce convenabil, as zice, sa fii cel care hotaraste care sunt problemele, eventual in functie de solutiile care-ti sunt cel mai la indemana sau care iti aduc cel mai mare profit).
Intr-o societate democratica, nu ar trebui sa mai fie altfel decat am spus deja. Adica, problemele sunt cele pe care le remarca cetatenii insisi, iar solutiile nu pot fi hotarate decat tot in parteneriat cu cei care le vor suporta consecintele.
Astfel, un politician ar trebui sa fie personajul care inventariaza si sintetizeaza problemele aduse la cunostinta sa, pentru ca apoi sa depisteze solutiile si sa ierarhizeze rezolvarea acestor probleme impreuna cu cei pe care ii reprezinta. Si atunci, unde plasezi tu rolul politic al televiziunii intr-o societate ca si cea descrisa? (Era sa spun „unde VEZI tu rolul televiziunii…?”, dar am indoieli referitoare la vederea ta 🙂 ).
Ai ajuns pana aici cu lectura, Elmarica? Si nu ti-a obosit ochisorul? 🙂
Bagi o dedicatie, ceva, ca sa te prefaci relaxat ca si cum ai fi inteles tot ce-am spus? 🙂
@ florin m. spune, în august 31, 2010 la 11:56 am : +Notiunea de cost marginal se traduce ca delta cost total, atunci cand se produc modificari in numarul unitatilor produse. Nu este mai complicat de atat si orice curs elementar de management cuprinde aceste notiuni.+ şi @ florin m. spune, în septembrie 1, 2010 la 1:52 pm : + Relevanta este relatia intre costul marginal si beneficiul marginal. Si asta indiferent ca te gasesti in ipoteza concurentei perfecte sau nu, adica daca pretul de vanzare pe unitate este constant sau nu. Draga domnule Blog, iti propun sa ne oprim aici, cei curiosi pot sa studieze singuri.+
Îmi place cât de sigur enunţi „legea matematică” : +Notiunea de cost marginal se traduce ca delta cost total …+ . Nu, @ florin m., costul marginal se referă la costul de oportunitate implicat în producerea unei unităţi adiţionale din bunul respectiv la aceeaşi calitate. Noţiunea de cost de oportunitate este importantă în economia politică, eu am încercat de vreo două ori să antamez o discuţie pe temă, o singură persoană mi-a răspuns, politicos dar negativ. „Relevanta este relatia intre costul marginal si beneficiul marginal”, mai spui. Beneficiul marginal se referă la ceea ce persoana renunţă pentru a obţine unitatea adiţională a bunului dorit, în vreme ce costul marginal se referă la valoarea la care se renunţă pentru a se produce acea unitate adiţională. „Nu este mai complicat de atat”, ca să te citez, „orice curs elementar de management cuprinde aceste notiuni”. Pe bune ? Sînt foarte curios cine a mai spus în România lucrurile acestea pe care le spun eu. „Si asta indiferent ca te gasesti in ipoteza concurentei perfecte sau nu”. Nu este chiar aşa. Asta îmi dovedeşte din nou că nu eşti manager autentic, eşti patron numai de faţadă. Dacă nu te afli pe o piaţă perfect competitivă, atunci te afli pe o „piaţă contestabilă”. Iar aici pierzi sigur dacă încerci să te comporţi corect. Pe „pieţele contestabile” sunt posibile „tunurile” şi „ţepele”. România se află de două decenii într-o „economie de piaţă contestabilă”.
@ viorel dobre
Stimate Domn ! Va respect pozitia vis-a-vis de Marean insa eu chiar NU imi doresc sa ma „asociez” in niciun caz cu el;sub nicio forma sau alianta! Poate ca,e un om de cuvint insa lumea vede altceva.Ce anume? Un om fara carte,si un scandalagiu care atunci cand nu este filmat injura ca,la usa cortului.Iar cei pe care ati enumerat dvs. ce sa mai spun niste lichele;vanduti pentru un post sau un pumn de euro!Halal intelectuali ,…iar C Diaconescu clar a dezamagit la greu ! Nu mai are rost sa dezbatem acest subiect!
Dar poate va place si de Radu Moldovan care chiar acum se da in stamba la Realitatea TV;cu jargonul lui de ( fost ) chelner ? Stiamate Dolmnule Adrian Nastase nu poate primi si R Moldovan o botnita ? Dar nu pt. 6 luni ca Prostanacu ci pentru vecie? Sau macar cat e la PSD ? Cine l a pus purtator de cuvint pe acest „erudit” ?
@ All,
ce naiba nu se intelege de ce i-a invitat dl Nastase pe cei trei experti in comunicare alaturi de domnia sa?
Si, Elmarrica,
dar limitat mai esti!, scuza-mi-ai eufemismul :).
Desigur ca Boc si Basescu „dau niste acte normative pe care populatia le simte pe spatele ei si zic ca asta i comunicarea”. Asa emit ei catre populatie (din pacate, nu se multumesc doar cu aceasta). Iar populatia reactioneaza dupa cum poate; unii oral, altii in scris. In cabina de vot. Iar altii, mixt, desigur :).
Dar probabil ca tu preferi ca in afara de legile care ii incrimineaza pe Basescu si Boc drept neprofesionisti, acestia sa vina in continuare cu niste explicatii aiuritoare la tv, in asa fel incat lumea sa nu mai fie atat de sigura ca legile respective, ele insele!, sunt „naspa” (ca sa vorbesc pe-ntelesu’ tau 🙂 ).
Artificii de genul: „efecte pe termen lung”, „impunerea FMI”, „UE”, „recesiunea mondiala” etc., pot foarte bine abate atentia de la miezul problemei in asa fel incat sa te trezesti tot cu B&B peste doi ani. Pricepi? Adica, ti-ai pus leacuri in ochi ca sa vezi sa lecturezi pana aici? Bine! 🙂
ion adrian
ref la mesajaul
Cat despre, nici nu stiu cum sa scriu: Basarabia, Republica Moldova sau Moldova sovetica?
ce pot sa mai spun. Nimic, doar tacere.
Cam cum nu stiam ce sa spun dupa Duminica Orbului, despre RSS Romania.
RSS Romania ? Tie cum sa iti spunem:
1)ignorant tembel
2)provocator moscovit
3)comunist delirant
4)agent strain ?!!
Eu optez ptr cele 4 plus minciuna patologica ….
Ptr oaresce nelamuriri cauta URSS si vezi cate erau RSS si care erau numele lor!
@All: imi cer scuze pentru repetarea a doua mesaje in variante respective, nu sun balbait si nici atins de senilitate (inca), insa m-a „lucrat” cineva, facand sa dispara mesaele cu textul „comentariu in asteptare” (sau, ma rog, pe aproape) 🙂
sa fiti iubiti
marcus
@Chiar ca m-am tampit! A se citi in „variante diferite”, nu „respective”! si „mesajele”, in loc de „mesaele”.
sa fiti iubiti
marcus
Blog Ideologic
Vad ca incerci sa-ti faci temele si sa revii.
Cu toate astea, daca preferi metafizica obscura in tratarea unor chestiuni de micreconomie, nu ajuti deloc discursul. Poate ca ce ai spus tu nu s-a mai spus, (ceea ce nu este neaparat o calitate), dar eu nu te-am citat pe tine, ci citatul tau. Iar afirmatia mea este adevarata, din moment ce ceea ce se schimba in costul total este costul variabil, de unde rezulta legatura dintre acesta si costul marginal. Cat despre faptul ca atat costul marginal cat si beneficiul marginal s-ar defini ca si pierdere de valoare, ce sa mai zic… Bonne chance!
Apoi, pentru cineva care emite pretentii, si vad ca o faci, nu este suficient sa contrazici o afirmatie spunand „nu este chiar asa”, ci chiar e nevoie sa faci demonstratia contrara. Astept cu curiozitate.
Harabula
Bineînţeles că te cred , nu-mi trece prin cap că ai putea minţi .
Eu tot am tăcut dar văd că nimeni nu sesizează că azi avem un sărbătorit . Nu-i frumos .
Să-i urăm d-lui PrimMinistru Emil Boc mulţi ani cu sănătate !
Ghitza,
Metafora este o figura de stil la care dta nu te vei putea nicicand cobori.
Desigur fiind si un inrait pui de comunist, cum dovedesti in permanentza ca esti…
Tie ti se potriveste doar fonctia aluia care discuta despre Cosorul lui Moceanu in romanul lui Marin Preda. 🙂 🙂
PS:
Privitor la Cosor:
@ Ghita Bizonu’
Nu mai dezinforma, mon cher. Ion Adrian este filo-occidental, Cavaler…
Marcus
Cine este acest ” @Chiar ca m-am tampit!” , cui i te adresezi tu ? Am tot dat în urmă dar nu postează nimeni cu acest nickname ! Ce nume şi-a luat , auzi şi tu : @Chiar ca m-am tampit !
Probabil ca legile extinse ale lui Murphy cuprind si urmatoarea: „Un acord de la FMI nu vine niciodata singur”. Asa cum se asteptau analistii, Basescu vorbeste de un nou acord cu FMI, si ii da inainte cu taiatul tuturor bugetelor, si, da, ati ghiciti, ce il supara pe el mai tare: cheltuielile sociale. Pentru ca avem un deficit „dramatic” de 3 miliarde lulele marinaresti. Nu stiu ce este mai dramatic: ca tara e condusa pe ultimul drum sau ca avem un deficit.
http://www.mediafax.ro/economic/basescu-lui-franks-despre-costuri-sociale-deficitul-e-dramatic-trebuie-sa-reducem-toate-bugetele-7127333#comments
@ AN: ” Comunicarea standardizată (în clişee)… „.
• * * * Clişeele sunt simplificatoare, dar tot instrumente îs, ca „brandul de ţarã”, dar conteazã afirmarea motivatã a direcţiilor de acţiune (to do and to make FOR); D-na Agatha septembrie 5, 2010 la 10:18pm observã straşnic: „verbul A FACE se conjuga sau la viitor sau la trecut. Niciodata la prezent”. Legea 118/2010 privind unele mãsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar reveleazã cã a fost desconsideratã condiţia Constituţiei (Art.138 alin.5, ş.a.); problema – şi soluţia – este ca Legea sã îndepãrteze „abuzatorii” de la volanul ţarii – sã evitãm recidiva în dezastru; Dl. Alex.Dumitrascu septembrie 6, 2010 la 10:18am spune: „România este una din puţinele ţãri unde angajarea unui credit extern se poate face fãrã avizul parlamentului” – adicã to’ma’ invers !
@ AN: „apetitul pentru risc, pentru muncă şi consum au scăzut”.
• * * * Apetitul pentru consum nu scade nici-odatã ; îmi pare cã reclamele sunt scutite de impozit, ca absurditate flagrantã când este impozitat consumul alimentar (care este vital), iar cheltuielile exotice sunt în topul ştirilor de toate felurile!
• * * * Apetitul pentru risc are minimum de publicitate, aceasta fiind una din cauzele scãderii apetitului pentru muncã ; ni se prezintã cât de greu trãiesc unii, dar casele şi oalele lor sãrãcãcioase sunt adesea pline de funingine !
@ All : dlnimeni septembrie 6, 2010 la 12:57pm ne mãguleşte când spune: „ATENŢI… DE PARCÃ AR FI BLOGERI».
@Ghita Bizonu,
Postarea dumneavoastra mi-a amintit de un roman pe care l-am iubit enorm, anume „Pumnul si Palma”.
Am admirat, adolescent fiind, caracterele puternice ale celor doua personagii masculine, intelectualul rafinat Vladimir si politicianul comunist al carui nume l-am uitat.(Mihai, poate?)
Ar fi interesant sa aflam cati dintre cei ce posteaza aici au citit acest roman.
Total de acord cand spuneti:
„…cele mai bune lucrari literare despre epoca raman Punmul si palma (Popescu Dumenzeu) . Cel mai iubit dintre pamanteni (Preda) si Niste tarani . Ma rog ar mai fi…”
Daca-mi permiteti as adauga listei dumneavoastra, excelenta trilogie a lui Buzura, si anume, „Drumul Cenusii”.
Cu simpatie.
Domnule Adrian Nastase,
Cred ca nu numai comunicarea este importanta pentru a arata populatiei ceea ce vreti sa faceti in cazul in care alianta de guvernare social-democrato-liberala va veni la putere,dar si ceea ce vreti sa faceti intr-un timp relativ scurt,sa zicem 6 luni de zile.
De asemenea v-as pune doua intrebari, la care as dori sa-mi raspundeti,daca veti avea timp:
1.) Este adevarat ca viitoarea alianta se va numi ,,Alianta pentru Salvarea Romaniei”?(cel putin asa sustine domnul Miron Mitrea pe blogul sau).
2.) Daca aceasta alianta ar veni la putere,ar face tot posibilul sa-l suspende pe Traian Basescu?(eu as considera-o o urgenta de prim-plan).
Fiindca este clar ca un guvern al Opozitiei nu va putea lucra ca lumea cu Basescu la Cotroceni.El trebuie suspendat, apoi dupa un referendum demis si apoi trimis in fata justitiei,el si clica lui de banditi portocalii!!
Dr Mihnea GEORGESCu ,
fiti amabil – cu ce am dezinformat ?
Su dupa dvoastra afirmatie cu RSS este cumva adevar ?!
ion adrian
daca doresti sa te iei de pui de comunisti iti recomand p[re tovii HRPatapievici , pe Volodea Tsiamaneanu, pe Traian Basescu samd .
TYaica-miu nu a fost mebru al nici unui partid si mai rau a fost nietl pretor, prim pretor in Guvernatmantul Basarabiei ….a rog element dusmanos si reactionar care a sprijinit agresiunea impotriva URSS.
Oricum daca este vorba de metafora mai tii minte spuperba ta metafora intelctuala de la https://nastase.wordpress.com/2010/07/14/cum-incepem-curatenia-post-basescu-1/#comments
Ai totusi dreptate cand zici „Metafora este o figura de stil la care dta nu te vei putea nicicand cobori.” Nicodata nu ma voi putea cobobra atat de jos.
Aporpos se pare ca ca un adevarat filo-occidental, Cavaler…samd apud dr Georgescu ) nu prea intelegi ce-i aia a se cobora… normal din partea unui scoborator din Cosor !!!
Blog Ideologic
Si pentru ca spui ca asta este o piata contestabila, fii amabila si da si un exemplu de piata competitiva perfecta. Adica tara care o adaposteste.
DIALOG ANIVERSAR BOC – BĂSESCU
– Şefu’ am două scaune (44 de ani).
– E dramatic micuţule !
– De ce ?
– Unul dintre ele va fi electric…
Contele
Politete ireprosabila, ca de obicei…
🙂
La Multi Ani, atunci!
@ Pali
Nu am nici-o parere despre dl Moldovan
Dar sa nu spuneti niciodata NU. Ce ne facem si ce va faceti daca dl Vanghelie va fi in continuare sef al PSD sector 5. Renuntam la social democratie? Sunt mai putin social democrati cei care-l aleg? Viata reala sau politica sunt pline de aspiratii, lupte, acceptari sau renuntari. Sunt multi care nu ne plac la PSD. Dar se pune intrebarea, unde sunt cei mai multi oameni care gandesc asemenea noua? La PSD? La PD-L? La PNL? La PRM?
Nu suntem toti la fel.
Exista Iliescu, Nastase, Ponta, Mazare, Athanasiu, Oprisan, Andronescu, Vanghelie, Nica, Mitrea si multi altii. Toti diferiti. Vrem acelasi lucru? Mergem inainte. Vrem lucruri diferite? Ne-o trage dl presedinte in continuare.
Nu va uitati la ce ne deosebeste. Cautati ce ne apropie. Poate nu aveti nimic in comun cu dl Vanghelie. Dar daca aveti incredere in dl Nastase iar acesta la randul lui are incredere in dl. Vanghelie, atunci care este problema? Daca va indoiti de judecata d-lui Nastase, atunci cum aveti incredere in el?
Ion Adrian
Imi pare ca Ghita a zis pe aici ca nu a fost niciodata membru al PCR. Opinia cum ca si in injuraturi trebuie o anume rigoare, nu pare sa se bucure de prea multa popularitate.
@ Mihnea Georgescu Dobrogea
Zici ca „Ion Adrian este filo-occidental, Cavaler…”?
Mihneo taica, tu luashi de bune vorbele cantecului Cavaleri ai mesei rotunde sa vedem daca i vinu’ bun, traseshi la gingie si acuma vezi toti matracucii cavaleri?
Da ii urez lu Boc multi ani in opozitie… Sau mai bine la coasa !!
@ Pali
De acord 100% cu ce ai scris in septembrie 6, 2010 la 5:09 pm.
Poate citeste si Adrian Nastase, mai ales ca i te adresezi in final.
Nici nu s-au stins bine ecourile unor cuvinte aproape providentiale, rostite la Bucuresti de un ilustru sef de stat, potrivit carora in lumea de azi au aparut noi pericole, diferite de cele date de “arme contra arme”, care se cer atent studiate si descifrate, ca am si fost zguduiti de scandalul provocat de un astfel de risc, cel al fenomenului supranumit “sarrazinizare.” Asa-numita sarrazinizare desemneaza efectele potential dezintegrative ale imigratiei ilegale asupra identitatii si securitatii unui popor, denumirea fenomenului ca atare venind de la numele lui Thilo Sarrazin, un cunoscut om politic german, care, intr-o carte recenta ce a provocat multa valva, trage un semnal de alarma in ceea ce priveste pericolul care l-ar reprezenta pentru Germania (si nu numai) imigratia islamica (http://www.hotnews.ro/stiri-international-7751679-scandalul-sarrazin-risca-germania-dezintegrare-etnica.htm). In urma imigratiei islamice necontrolate, s-ar produce o societate paralela, devianta de la cea de baza, autohtona, formata din straini insuficient integrati pe piata muncii, care evazioneaza programele educationale si controlul social, sociologic vorbind, infesteaza cultura germana cu kitschuri si nutresc convingeri misogine, criminale si chiar teroriste, dar care beneficiaza de ajutoare sociale. Iar toate acestea se intampla cu concursul tacit al statului social.
Fenomenul migratiei semnalate nu este unul singular (a se vedea cel de africanizare din SUA sau cel de la granita americano-mexicana, devenit aproape de nestavilit), acesta fiind un risc de securitate insotitor al societatilor deschise, democratice. Ca urmare, la intrebarea daca sarrazinizarea poate fi un pericol si pentru Romania raspunsul nu poate fi decat unul afirmativ, cu atat mai mult cu cat frontiera de Est a acesteia este si cea a UE si a NATO. In afara acestei expuneri, de prima linie, mai exista insa si alti factori care conduc catre un astfel de raspuns, care tin de unele slabiciuni politice, demografice, legislative si chiar constitutionale. Depopularea prin incurajarea politica a emigrarii economice si prin rata scazuta sau chiar negativa a natalitatii, in unele etape, cum sunt cele de criza afecteaza fondul genetic si capitalul de inteligenta ale poporului roman, putand face din Romania, in raport cu cresterea necontrolata a imigratiei, o tara “mai mica si mai proasta”, dupa cum se exprima Sarrazin in cazul Germaniei. Dar cele mai mari brese pentru imigratie sunt, in mod inexplicabil, de natura legislativa si constitutionala. Este vorba, pe de o parte, de legea cetateniei, prin a carei permisivitate excesiva (motivata cel mai adesea de ratiuni electorale) s-au adus si se vor aduce in in Romania si in UE mii si sute de mii de imigranti “innobilati” ca cetateni romani si europeni, iar, pe de alta parte, de includerea in Constitutia din 2003 a dreptului strainilor de a cumpara proprietati in Romania. Prin dobandirea cetateniei si de proprietati, imigrantii vor deveni colonizatori ai Romaniei.
Blogideologic: cred ca e vorba de solutiile ecuatiei (daca nu am gresit la socoteala) F(C)-C*dF(C)/dC+K=0, unde F(Q) este functia de cantitate iar K este o constanta de cost. La o prima vedere, subiectul costului marginal este unul interesant daca ai ceva timp sa te gindesti la el si sa speculezi nitel – de exemplu, considerind timpul, poti interpreta costul marginal ca un fel de raport de fluxuri, iar mai complicind nitel poti considera CM ca pe o suprafata intr-un spatiu, avantajul considerarii unei curbe in plan fiind acela ca ar fi, aproximativ, predictibila. Nu inteleg de ce dumneavoastra si onorabilul florin m. va etichetati pe acest subiect interesant, nu am urmarit schimbul de mesaje dintre dumneavoastra, doar sa cred ca orice pretext e bun.
Erata: F(C), nu F(Q).
Criza explicata … altfel!
* Intr-un satuc de campie, a venit un investitor strain, insotit de asistentul lui.
A batut la prima usa intalnita si i-a spus proprietarului:
– Uite, eu sunt colectionar de broscute. Daca imi aduci o broscuta, am sa iti dau pe ea 10 euro.
Taranul a fugit repede in padurea din spatele casei si a luat o broscuta.
I-a dat-o investitorului, si-a luat cei 10 euro si le-a spus vecinilor despre ce afacere a facut. A doua zi, fiecare taran s-a dus la investitor cu cate o broscuta, pe care a vandut-o cu 10 euro.
Dupa cateva zile, investitorul le-a spus satenilor:
– Vad ca afacerea merge. De azi, pentru fiecare broscuta am sa va platesc cate 20 de euro.
Taranii au dat fuga in padure, au cules broscute si le-au predat pentru 20 de euro/bucata, investitorului.
Dupa alte cateva zile, acesta s-a intors in tara sa, presat de afaceri, lasandu-l pe asistent cu broscutele, urmand ca el sa se intoarca dupa cel mult o saptamana.
Inainte de a pleca, le-a spus:
– Dragii mei, sunt nevoit sa ma intorc urgent in tara.
Va promit insa ca la intoarcere am sa cumpar de la voi broscutele cu 60 de euro bucata. Si a plecat, in uralele satenilor fericiti de pleasca ce a dat peste ei.
A doua zi, asistentul investitorului a adunat satenii si le-a spus:
– Fratilor, m-am gandit la o afacere pentru voi.
Seful meu se va intoarce peste doua saptamani si va va plati cate 60 de euro/broscuta. Daca vreti, vi le vand eu inapoi pentru 35 de euro bucata, iar voi le veti vinde cu 60. Profitul vostru va fi frumusel. Ce spuneti?
Satenii, s-au adunat la sfat si au decis ca o asa afacere nu mai prind ei degraba. Au pus mana de la mana, s-au imprumutat pe la cunoscuti, pe la banci, care pe unde a putut, si au cumparat broscutele inapoi cu 35 de euro bucata.
Asistentul investitorului a luat banii, a plecat dupa seful sau, iar pe sateni nu i-a mai cautat nimeni, niciodata.
Au ramas cu banii dati, cu imprumuturi scumpe la banci si fara sa detina niciun activ in plus fata de ceea ce aveau inaintea afacerii.
Aceasta este povestea crizei, pe intelesul celor care nu au deprins cotloanele businessului bancar. *
Cum de a fost posibila perioada de dezvoltare impresionanta in SUA ce a urmat celui de-al doilea razboi mondial, se intreaba Paul Krugman in ultimul sau editorial? Statul se imprumatase cu echivalentul a 30 trilioane dolari pentru a sustine efortul de razboi. Cheltuielile din deficitul acumulat in acea perioada au dus la un boom economic care au stat la baza prosperitatii ce a urmat. Per ansamblu, acest boom economic a dus la scaderea datoriei sectorului public si privat.
Krugman afirma ca morala este ca atunci cind economia este in depresie, nu trebuie sa aplici masuri de austeritate. Cind toti actorii economici incearca sa plateasca datoria in acelasi timp, rezultatul este mai multa depresie si deflatie. Ca o consecinta, datoria poate sa creasca (vezi foamea de imprumuturi a Romaniei).
http://www.nytimes.com/2010/09/06/opinion/06krugman.html?_r=1&hp
Patru tipi s au laudat cat de destepte sunt pisicile lor.
Primul era inginer, al doilea era contabil, al treilea era chimist si al patrulea era bok u de la Palatul Victoria.
Inginerul si a chemat pisica:
„T la patrat, arata ce stii!”
T la patrat s a urcat pe birou, a luat pix si hartie apoi a trasat un cerc, un patrat, si un triunghi.
Contabilul i a zis pisicii lui:
„Foaie de calcul, arata ce stii!”
Foaie de calcul s-a dus la bucatarie si s a intors cu o duzina de prajituri.
Le-a impartit in patru gramezi de cate trei prajituri.
Chimistul a spus ca pisica lui e si mai si. A chemat matza şi i a zis:
„Masura, arata ce stii!”
Masura s a dus la frigider si a luat un litru de lapte. Apoi a luat o sticla goala din camara si a turnat in ea exact 800 ml fara sa verse o picatura.
Bok a ranjit apoi i a zis pisicii pe care o primise cadou de la betivanu nambaruan odata cu functia de prim ministru.
„Pauza, arata ce stii sa faci!”
Pauza mâncă toate prajiturile, bau laptele, se căcă pe hârtie, apoi pretinse că ultima activitate i a provocat dureri la spate. Intocmi un raport si ceru despagubiri iar bok i le aprobă sub forma de contracte cu statul in urma carora nu trebuia sa faca nimic altceva decat sa incaseze multe zeci de milioane de euroi.
Iata de ce se inghesuie una lume sa fie in guvern desi s au redus cica si salariile de ministri cu un sfert.
@ Ghita Bizonu
Bizoane, te ai zduncinat la cap de zici ca ion adrian poa’ sa fie agent strain? Pai care s agenturili alea asa de tampite ca sa se lege la cap cu un vai de creierii lui?
De unde dreak sa fie ion adrian „provocator moscovit”? Adicatelea atata de tare s a ticnit kaghebeu ca, vorba olteanului, a ajuns sa aleaga curu vacii pecie?
Asta i un ignorant tembel, cum bine il numishi la punctu 1.
@ ion adrian
Zici ca „metafora este o figura de stil” la care unii dintre noi nu se vor putea „nicicand cobori”. La chestia cu coboratu’ ai dreptate, nu coboram, urcam catre metafora.
Da’ pentru c ai vrut sa jignesti, chiar daca nu ti a iesit de ignorant, ia d’acilea de la mine un bocanc de shantierist in cur ca sa faci o figura in stil saltat direct spre coborare la origini.
@ Marcus
Zici ca „a venit Cernobil-ul guvernului Boc-Basescu”.
Marcusica, ce ai patit de esti asa optimist cand vorbesti de betivanu nambaruan si bok u lui? Dupa Cernobil tot au mai scapat unii, da’ daca mai raman astia la iarna ne ia dracutzu pe toti.
@ florin m.
Încearcă să înţelegi. Reîncepeam discuţia pe tema costului de oportunitate, şi puneam problema nouă, –cel puţin în literatura de limba română–, a pieţelor contestabile. Chiar dacă noţiunea a fost propusă de un filosof, John Stuart Mill, costul de oportunitate nu ţine de „metafizica obscură”. Nu poţi discuta costul marginal fără să pricepi mai înainte ce-i costul de oportunitate: „The term marginal cost refers to the opportunity cost associated with producing one more additional unit of a good. Opportunity cost is a critical concept to economics – it refers to the value of the highest value alternative opportunity.” Ai înţeles ? Poate propui, sau citezi din cursurile tale în limba română după care spui că ai studiat economia politică, o traducere mai bună pentru : „Marginal benefit refers to what people are willing to give up in order to obtain one more unit of a good, while marginal cost refers to the value of what is given up in order to produce that additional unit. Additional units of a good should be produced as long as marginal benefit exceeds marginal cost. It would be inefficient to produce goods when the marginal benefit is less than the marginal cost. Therefore an efficient level of product is achieved when marginal benefit is equal to marginal cost.” Eşti obligat acum să arăţi urbi et orbi punctele critice din traducerea mea. În fine, pentru ca România să intre pe un făgaş normal, este important să fie lămurită chestiunea celor douăzeci de ani de „economie de piaţă contestabilă” în România. Eu nu vreau să intru în normativitatea Silviu Brucan ori Tismineţki-Tismăneanu (tatăl şi fiul) cum că românii sunt „stupid people”.
@Adrian Nastase
@All
Eu cred ca dl Nastase i-a adus pe cei trei la seminarul de comunicare politica pentru a da varietate sesiunii, si pentru a arata trei exemple de inlocuire a comunicarii cu alte elemente. Mai bine zis, cand nu ai ce comunica poti pune in loc urmatoarele:
1. Pe Marian Vanghelie, adica grobianismul, iliteratismul, ridicolul, penibilul si bufoneria. Imbracate in aparenta „bunului organizator” si a „rezultatului electoral”, acest tip de comunicator poate cuceri un anume tip de electorat (plus ca e si primar de sector). Sigur , este posibil ca electorii respinsi, la nivel global, sa fie mai multi decat electorii atrasi prin tipologia descrisa, dar ce conteaza? Daca sala rade la poanta „goagal”, e ok!
2. Pe Bogdan Chireac, la care comunicarea este inlocuita de pretiozitate, nesimtire, aroganta si vid (al discursului), totul imbracat in singurul principiu calauzitor , „santajul si etajul” , cu eticheta „analist politic”. Oricum, falia intre tipologia Chireac si un tanar TSD este atat de adanca incat nu conteaza. Tineretea nu poate nici macar copia veridic perversitatea cu aparenta rafinata.
3. Pe Marius Pieleanu, tipologia mediocrului ,care e folosit in emisiunile „de umplutura” a televiziunilor de stiri. Vorbitul fluviu, cuvinte multe fara continut si multa „critica” neargumentata si evident partinica,sunt caracteristicile „comunicarii” d-lui Pieleanu.
Dupa ce a adus aceste trei exemple negative, dl Nastase le tine tinerilor o prelegere despre adevarata comunicare, pe care o stapaneste , altfel, foarte bine. Desigur, lectia este si de politica, mi-a placut urmatorul sfat:
„ Ca atare, sfatul meu pentru toţi tinerii oamenii politici aflaţi în funcţii administrative este să nu se lase dominaţi de logica birocratică – „nu se poate face acest pentru că regulamentul „X” nu ne permite”, este răspunsul clasic al birocraţiei. Omul politic trebuie să spună: „cetăţeanul (contributorul) are nevoie de acest lucru, ca atare schimbăm regulile”. „
Probabil nu au luat-o mot’a’mot , tratand fiecare cetatean dupa alte reguli, eventual dupa criterii personale. Sfatul in sine, insa, este bun , daca regulile ar putea fi schimbate usor si up-date-ul reglementarilor nu ar fi atat de greoi.
Sper ca tinerii au inteles si sfaturile, si lectia de comunicare, dar speranta este ca au inteles in special exemplele negative.
S-auzim de bine.
@Bling-bling ideologic, humpty-dumpty,
Raspunsul tau, citez: „Scrii exact în normativitatea Tismineţki despre România.”, nu este un argument. La ceea ce am spus nu ai argumente pentru a combate. Eu stiu ca ceea ce spun nu convine „ideologiei” tale, dar este adevarul, oricat de dureros ar fi. Nu poti denatura istoria si logica pentru a legitima elucubratiile tale si sa te astepti ca toata lumea sa inghita.
Costurile de oportunitate ale războiului din Irak / În anul 2008, economistul american Joseph Stiglitz calcula costul războiului din Irak şi propunea evaluarea de 3 trilioane (3000 miliarde) dolari USA. Recent, Stiglitz a adăugat şi costurile de oportunitate ale războiului din Irak. Joseph Stiglitz ia în calcul patru surse ale costurilor de oportunitate pentru războiul din Irak : 1/ Situaţia stabilizării Afganistanului. 2/ Preţul petrolului pe piaţa mondială. 3/ Datoria federală americană. 4/ Criza economică. Joseph Stiglitz nu propune de fapt cifre noi, doar direcţii posibile de calcul pentru costurile de oportunitate asociate. (i) Situaţia stabilizării Afganistanului ar fi fost deja rezolvată dacă preşedintele George W. Bush nu ar fi realocat pentru purtarea războiului din Irak o parte din trupele destinate Afganistanului. (ii) Pe frontul petrolului, preţul barilului a crescut cel puţin cu 10 dolari datorită războiului din Irak, fapt care adaugă 250 miliarde dolari la factura războiului. Creşterea preţului petrolului a jucat un rol negativ în modificarea conjuncturii economice mondiale. (iii) Datorită războiului din Irak, datoria suverană a USA a crescut exponenţial, fapt ce a dus la agravarea crizei economice. (iv) Declanşarea crizei financiare a fost, cel puţin în parte, amorsată de costul războiului din Irak. De la această presiune, la fel ca şi de la creşterea preului petrolului, dolarii americani au plecat în exteriorul Americii. Aceasta o obligat în interior spre o politică monetară culantă care a condus la agravarea bulei speculative. Războiul din Irak şi creşterea apocaliptică a datoriei suverane a USA au blocat un răspuns eficient al Americii la criza economică, micşorând mult dimensiunea stimulus din politica macroeconomică de relansare. Rezultatul este o recesiune economică de lungă durată, scăderea producţiei, creşterea şomajului, deficitul bugetar amplificat.
@Bibliotecaru
Eu cred ca aveti tendinta de a idelaliza politica si doriti o societate mult prea idilica pentru a putea fi realizata. Nicaieri nu s-a reusit.
Si din nou va contarziceti. Spuneti:
„Noi nu avem în acest moment un electorat în adevăratul sens al cuvântului, ci doar o masă de manevră politică.”
Cum doriti sa avem partide si politicieni de calitate, corecti, sinceri , creatori de programe si tenaci in a aplica aceste planuri ( politicienii nu sunt nicaieri chiar astfel) cand chiar d-voastra recunoasteti ca avem de fapt „o masa de manevra politica”?
Iar ceea ce descrieti ca pe o „foaie de parcurs” politic, sau „mic ghid” de cariera politica este foarte corect, dar atat de putin aplicabil! Oamenii pot sa nu fie interesati de politica la varste „mici”, cand au capacitate de a invata (pe bancile scolii) , si eu cred cu tarie ca afirmarea in politica se poate face dupa o minima stabilizare sociala, psihologica, profesionala si materiala. Atentie, nu vorbesc de intrarea in politica ci de afirmarea in politica. Dar chiar si mai tarziu, foaia de parcurs descrisa, este valabila, pentru cei care vor sa respecte etapele (inclusiv de ucenicie). Insa pentru aceste lucruri nu este nevoie de o scoala. Si nu vad ce rol ar avea arhitectura si peisagistica, cand orice municipalitate are un arhitect. Cat despre cei 7 ani, cine-i are, poate sari cei 7 ani de acasa politici, deoarece vine deja cu bunul simt in bagaj. Bunul simt e unul singur, nu e unul in politica si altul in viata civila.
Eliminati cu usurinta unele categorii profesionale de la accesul catre politic, eu nu cred ca o profesie sau alta recomanda mai mult spre politica. Spuneam ca profesionalul este important, dar politica este altceva. Eu as fi de acord cu profesionalizarea politicului macar la nivel ocupational. Cred ca ar determina mai multa responsabilitate.
Scoala pe care o propuneti ar avea pe deasupra tendinta de a fi ideologizata de partidul la putere. O asemenea scoala nu poate functiona fara ideologie. Care este ideologia pe care d-voastra ati preda-o la aceasta scoala? Pentru ca inteleg ca doriti sa pregatiti guvernanti (adica politicieni), si nu functionari, nu-i asa?
S-auzim de bine.
@ dlnimeni spune: „cred ca e vorba de solutiile ecuatiei (daca nu am gresit la socoteala) F(C)-C*dF(C)/dC+K=0, unde F(Q) este functia de cantitate iar K este o constanta de cost.”
Cu stimă, dar o ecuaţie matematică nu este lămuritoare (nici măcar ecuaţia E=mc^2 :-)). Avem nevoie de o discuţie în termeni comuni, dar aici limbajul românesc este intens degradat. Sunt foarte multe surse ale degradării, nu doar limbajul de lemn folosit de culturnici.
@Doru Coarna
Orice sistem, orice regim are tendinta de a cauta supravietuirea,” prezervarea”, cum spui. Dar este putin probabil ca in cazul alegerilor anticipate, sau chiar la termen, PDL mai are sanse de a se mentine la putere. Este evident. Dar analiza mea arata ca nu exista acum mecanisme sau posibilitati de a determina alegeri anticipate, singura cale care ar putea matura PDL de la guvernare si aduce un alt partid, sau alte partide. Nu te-am vazut sa dai nici un argument afirmatiei tale ca „nu le dai un an”. Pe ce te bazezi? Enumerarea de deziderate nu le transforma automat in argumentatie. Eu cred ca tu visezi, si ca sa nu uiti ce-ai visat ,vii si-ti scrii visul pe blog, ca sa ni-l impartasesti si noua.
S-auzim de bine.
@Viorel Dobre
Esti subtil ca un accident de tren. Incercarea pe care o doresti rafinata de a-l legitima pe Vanghelie prin „sustinerea” pe care o are de la Ion Iliescu si Adrian Nastase (commenturile tale de la acest post) este jalnica.
Faptul ca ii insiri pe toti liderii partidului la un loc, „strecurandu-l” si pe Vanghelie la marimile partidului nu e decat o incercare copilareasca de manipulare. Tragi si concluzia, dand de inteles ca orice incercare de indepartare sau marginalizare a lui Vanghelie are drept rezultat, citez:” Ne-o trage dl presedinte in continuare.”
Spunand, : „va rog sa va amintiti actiunile d-lui Vanghelie inainte, in timpul si dupa ultimul congres al PSD si o sa intelegeti”, dezvalui unul din motivele pentru care Pali, Mimoza sau ELMMAR nu au incredere in Vanghelie si ar dori sa-l vada „pus” la locul sau.
Ca sa pui capac, spui :
„Dar daca aveti incredere in dl Nastase iar acesta la randul lui are incredere in dl. Vanghelie, atunci care este problema?”
Nu cred ca AN si Vanghelie pot fi pusi pe acelasi palier , si mai ales increderea in AN nu are drept consecinta increderea in Vanghelie. Este o jignire pe care o aduci lui Adrian Nastase prin aceasta afirmatie\intrebare retorica. Iti amintesc ca Vanghelie a fost unul din artizanii mizeriei din 2006 la adresa lui AN. Si unul din varfurile de lance. Te-a pus Vanghelie sa incerci sa-l „speli” de pacate si sa-l legitimezi pe langa Adrian Nastase in noul context psd-ist? Eu asa deduc. Dar o faci atat de fals si straveziu, incat nu pot decat sa spun ca esti un slab comunicator.
Iar plasarea lui Vanghelie intr-o tabara asa zis opusa lui Liiceanu sau Plesu, alaturarea numelor, este fie izvorata dintr-o ignoranta maxima, fie din dorinta de a-l arata pe Marean ca pe un „om al poporului”, nu un „intelectual alambicat”. Asta e noua imagine pe care doreste sa si-o construiasca? Cei mentionati de tine nu pot fi in tabere diferite deoarece nu se afla pe acelasi palier, in aceeasi sfera sau , daca vrei,nu locuiesc pe aceeasi strada.
MV este o prezenta toxica in politica romaneasca, artificial sustinut prin clientelizarea PSD la nivel de Bucuresti, si prin mijloace care nu tin de actiunea politica, si o prezenta nociva pentru PSD.
Nu discut cum reuseste si cum a reusit sa se plaseze in fruntea unei organizatii care ar trebui sa fie de maxima importanta pentru PSD, dar rezultatele sale electorale la nivel de organizatie sunt jalnice. Succesele de la sect 5 , obtinute tu stii mai bine cum, nu conteaza in politica mare. Dar MV blocheaza o organizatie ca Bucurestii si se legitimeaza prin rezultatul electoral de la sect 5 si prin „trasatura bunului organizator”. Ambele sunt usor de demontat:
Bunul organizator nu are nici un succes la nivel de organizatie Bucuresti, nu a reusit sa atraga nici calitate nici cantitate, chiar a distrus cateva organizatii de sector, anterior bine organizate.
Rezultatul electoral de la 5, nu are sens sa-l discut, probabil stii mai bine ca mine cum a castigat.
Retine urmatorul lucru: prin prezenta sa nociva, pentru PSD ca organizatie globala, nationala, MV, prin expunerea in prima linie a partidului, face foarte mult rau si „alunga” atat potentiali membri valorosi si electorat. Cei respinsi, sunt o dubla pierdere: prin calitate (orice om de bun simt nu ar intra intr-o organizatie in care sef este Vanghelie) si prin cantitate. Electoratul sau de la 5 nu suplineste pierderea produsa. Nimeni nu spune ca Vanghelie ar trebui sa plece. Dar ar trebui sa plece din primul esalon al partidului. E toxic! Iar incercarea ta e jalnica!
@ Viorel Dobre
Vaz ca tu, colegul care zice ca bok u de la Palatul Victoria are gandire si un altul care zice ca betivanu national are idei si viziuni, sunteti sustinatorii lui Marian Vanghelie. Considerati ca e bine ca PSD sa l scoata in fatza si sa l roage sa vorbeasca in toate ocaziile.
Voua vi se pare normal ca Marian Vanghelie sa “comenteze” in limbaj de maidan, si atacand presa, taman strategia de comunicare prezentata de Adrian Nastase si tot normal vi se pare ca lumea sa i asocieze.
Mie nu mi se pare normal, asa cum nu i se pare nici lui Pali, si ca noi sunt foarte multi.
Viorele taica, tu crezi ca daca minti zicand ca Ion Iliescu l a sustinut pe Vanghelie, desi asta nu s a intamplat nici in visele rele ale presedintelui de onoare al PSD, inchizi gura tuturor. Io’te ca pe a mea n o inchizi si iti zic de la obraz ca esti mincinos.
P.S. Ma intreb cum de nu vezi situatia meshterita in care s a aflat Adrian Nastase de a l avea drept “comentator” al strategiei de comunicare pe Vanghelie, care este un golan repetent ca si Basescu.
@Agatha
Punerea in scena a lui Mazare a fost uzualul circ cu care ne-a obisnuit.Circarii, aparent curajosi , pot fi niste oameni lasi, in fond. Mazare nu poate sugera decat penibil, mi-ar place sa „sugereze” ca vrea sa se retraga putin.
N-ar fi rau sa te intorci un peu la scoala ca sa mai „umpli” , te citez „vre-o”?! gaura sau carenta de educatie.
@ ion adrian
Zici in septembrie 6, 2010 la 3:17 pm: „santajistii ca sa le tina santajele tb sa aiba un coef de intelogenta”.
Nelutză taica, vai de „coef u” tau de „intelogenta”!
@ Karakas septembrie 6, 2010 la 8:12pm spune: „ce il supara pe el mai tare: cheltuielile sociale”, care în transcrierea indicatã este: „Trebuie să vedem cât de mult vom continua să cheltuim pentru costuri sociale”.
• * * * …ca şi cum COSTURILE SOCIALE ar deveni costuri marginale – faţã de cât se îndeasã în „slabiciuni politice, demografice, legislative şi chiar constituţionale” (cum sintetic spune Fragmentarium Politic în septembrie 6, 2010 la 9:37pm). Însã, SLÃBICIUNILE SUNT NUMAI ALE „GRAŞILOR” !
Elmmar,
Desi prost gustul si snobismul caracteristic acestuia putea sa ma faca sa-ti observ nickul, numai insultele tale inutile si caraghioase m-au facut sa -l observ.
Oricum nu te voi citi vreodata, asa cum vad ca faci matale, paznic constiincios al puritatii ideologice a acestui blog.
Sa fii sanatos.
🙂 🙂 🙂
PS.
Bleeeah!
@ Pali
In septembrie 6, 2010 la 1:17 pm Mimosa pudica zice: „“Strategii” cu rele intentii, nemultumiti ca Prosto a fost obligat de situatie sa intre in silentio stampa, asigura bruiajul comunicarii si mazgalesc imaginea PSD apasand butonul marianvanghelie? Vor cumva sa se ajunga la concuzia ca “rau cu rau da’ mai rau fara rau”, si sa se ia decizia ca mai bine sa fie mazgalita imaginea partidului si sa fie facut bruiajul de unul care nu vorbeste ca pe maidan decat de unul care zice ca baga ziaristii-n portbagaj?”
In mesajul tau catre mine din septembrie 6, 2010 la 1:23 pm zici: „apare si “academicianul” Merean ‘care este’ o piatra de moara de gatul PSD-lui.Parerea mea,…sau e o strategie a gruparii Prostanacu’ si dupa urmatorul esec o sa auzim …pai nu am spus noi ca,nu e bun Ponta & Co.?” (am corectat aici numele Ponta, asa cum ai facut in septembrie 6, 2010 la 1:24 pm).
Atat tu cat si Mimosa pudica ziceti foarte clar ca prezenta „academicianului” Marean, care a bruiat, prin limbajul lui de maidan, momentul in care Adrian Nastase a vorbit despre comunicare este o strategie rau intentionata a gruparii prostogeoana.
Sustin aceasta parere.
Cum zice Mimosa pudica: „Daca prezenta lui marianvanghelie la seminar si ce a zis legat taman de strategiile de comunicare sunt intamplari, eu sunt papa de la Roma.”
@ Viorel Dobre
Ii zici lui Pali in septembrie 6, 2010 la 9:10 pm: „Dar daca aveti incredere in dl Nastase iar acesta la randul lui are incredere in dl. Vanghelie, atunci care este problema? Daca va indoiti de judecata d-lui Nastase, atunci cum aveti incredere in el?”
Viorele taica, pe cine vrei tu sa fraieresti?
Intr un alt text minteai de inghetzau apele ca Ion Iliescu il sustine pe Marian Vanghelie si ti am spus de la obraz ca esti mincinos.
Acu’vii cu gogoritza ca Adrian Nastase are incredere in Vanghelie.
Mai baiatule, tu crezi ca ne am nascut ieri ca sa ne servesti minciuni nerusinate si sa ai pretentia sa le credem?
Vanghelie si ciracii lui au zbierat cat i au tinut bojocii, in 2006, ca Adrian Nastase trebuie sa plece din PSD, dupa ce intai l au atacat miseleste. Pentru asta, in epoca prostogeoana au fost lasati sa ajunga sefi politici pe nemerit.
Tu ce zici, Adrian Nastase are incredere in „academicianul” Marean?
Eu zic ca n are si ca nici n are cum sa aiba.
Ca sa nu mai zic ca Vanghelie e o nenorocire pentru PSD, ca toate nulitatile politice promovate in timpul prostogeoana pentru a l bloca la mantinela pe AN u. Au mers pana acolo incat l au impiedicat pe AN sa candideze la presedintia Romaniei si asa a castigat in 2009 betivanu national Basescu, un derbedeu repetent ca si Vanghelie.
@ contele
Ii urez bok ului de la Palatul Victoria sa pice cat mai repede si pentru totdeauna, asa cum se cade sa se intample cu orice bok.
pardon am fost nembru …
sa va iecsplic :
– am fost de 2 ori restructurat .. si am observat ca nembrii nu erau restructurati (ce acu pedelacii ?ha!)
– eram oricum peste medie asa ca mi s-a cerut sa depun cererea … ma rog stim o metoda eleganta de a scapa da
– sa fii nembru era o conditie necesara ( da nu si suficienta) sa ajungi ceva sef (de echipa, de birou sadm). June imbecil si suparestimandu-ma speram ca voi iesi la pensie ceva ca sef de birou serviciu .
Da sa ne intelegm : sarcinile mele au constat in pas sportiv , tinut steagu/portretu , munca paftriotica . Eram bine cunocut ca zicand tare bancuri cat mai vulgare asa ca BOBisti de ambe sexe aveau grija sa stea departe de mandel … (ceste ce favoriza evaporarea mea spre diferite licori volatile) si cand controlu s-a inasprit am trecut al jocu de sah ….
Am zis -eu . Nu parintii mei . Ma rog sa zicem ca cotizatia aia m-a scutiti de o sticla de votca pe luna …..
Harabula,
Cind faceti referire la scandalurile sexuale ale lui Pieleanu ,probabil ca va referiti la inconsistenta comentatorului Pileanu care are intradevar abordari stranii privind felul dansului de a critica puterea si pe Basescu in special. Adica comparand politica ,cu cea mai veche meserie revazuta prin abordarile limbistice vs Basescu comentatorului respectiv care se tranforma de prea multe ori in avocatul diavolului, trebuie sa va dau dreptate,DA se poate spune ca Pieleanu are abordari sexuale de primadona dar numai vs. fiul cel mai iubit!
@Contele; Hai nu fi modest, stii bine ca-i numele tau de cod, sub care te apeleaza lio prins cu Roger, Roger. Pana acum va dadeati alde Mata Hari in izmene pe forum si acum nu va mai recunoasteti numele de cod? Rusinica, nea! Si by the way, ati citit la mine pe blog postarea pe care v-am indicat-o pentru a va dumiri care-i treaba cu „roger” cine este el si cand, dar mai ales unde se pune in „propozitie”? 🙂 🙂
sa fii iubit ca nobelesti
marcus
SUS FRUNTEA ŞI… TORSUL
Cu fruntea sus, pe catafalcul economic, trece prin criză
hoitul Băsescu (mort de beat), ca ursul alb pe o banchiză
desprinsă din calota supraâncălzită de calicie şi „codoi”;
stârnind românii să remorce, cu feţe-n jos, pe post de boi…
Blogideologic: m-am uitat nitel in urma si am senzatia ca v-ati abatut de la propria propunere. Daca nu ma insel, ati apelat la chestiunea CM ca la o transpunere in termeni manageriali si de productie a unei situatii din pshihologie si, macar pentru mine, cel mai interesant ar fi sa dezvoltati in acel plan si nu in cel managerial, ori sa aratati in detaliu similitudinile la care v-ati referit. In plan managerial, daca dorim sa simplificam lucrurile, atunci doua lucruri sunt foarte importante: curba tipica a CM – identificata ca o polinomiala aproximabila patratic – si faptul ca aproape nu exista cost fix (ati observat probabil ca definirea costului fix in cazul CM este foarte dinamica). In sinteza, managerul trebuie sa tina minte ca, in situatia unui spor de productie, costul per unitate suplimentar produsa poate sa scada pina la un punct, dupa care – tipic- creste cel putin cu patratul cantitatii si ca evaluarile trebuie facute tinind cont ca referinta de cantitate se modifica. Tot in sinteza, managerul trebuie sa tina cont ca, intr-o astfel de situatie, trebuie sa fie foarte atent la ceea ce considera a fi costuri fixe. Si tot aici, o problema este aceea a cit de bine aproximeaza media (in sens matematic si nu jurnalistic) situatia, asta deoarece daca aproximez CM ca pe o functie patratica, atunci costul variabil mediu devine aproximat printr-o dreapta si la fel si costul total in cazul cantitatilor mari. Ca sa rezum, ideea simplificatoare este aceea de a invata managerul ca lucrurile sunt mai complicate decit par, in cazul unui spor de productie. Apelul la notiunea de piata perfect competitiva in cazul CM este legat de curba de aprovizionare, in care costul furniturii depinde de cantitatea achizitionata, cum si, in aceeasi situatie, pretul per produs in cazul majorarii productiei cu o unitate suplimentara este diferit de situatia anterioara.
Sigur ca notiunea de CM are o legatura cu piata (perfect concurentiala sau de monopol), fiindca nimeni nu isi propune sa produca suplimentar doar asa, ca sa fie. Sigur ca, abordind in diferite feluri chestiunea, putem obtine nuante ori chisr interpretari noi: de exemplu, daca introducem timpul, obtinem CM ca raportul a doua fluxuri, un flux de cost care poate fi interpretat ca o finantare si un flux de cantitate, care inseamna productia sau munca. Si atunci pot interpreta managerial ca am capacitatea de a produce unitati suplimentare din produs daca am capacitatea de a finanta sporul de munca (sau de activitate, ca sa includ si utilajele), iar costul marginal devine exprimabil in bani si munca (sau activitate depusa).
Insa daca la management le mai prind asa, in mod urechist (maistre, da-mi un C!), cu psihologia nu prea le am, asa incit o intoarcere a dumneavoastra la consideratiile de la care ati plecat mi-ar fi de folos.
@ viorel dobre
Stimate Domn!
Partial de acord cu dvs. iarasi ! Insa ma repet,…NU pot sa fiu alaturi de Marean sau Mazare sau Nicusor „hai sa dormim in mijlocul intersectiei” Constantinescu ! Eu am o alta viziune despre aliante si un tel comun.Am si solutiile necesare;pe care le-am pus in practica in timpul campaniei din 2008 si a dat rezultate zic eu forte bune.
Totodata mi-e greu sa cred ca, Domnul Adrian Nastase ar avea prea mare incredere in Marean ( parerea mea ) avind in vedere „trecutul glorios” si afirmatiile din epoca Prostanacu” a bietului pantofar ajuns primar.Mi se face pielea de gaina cand ma gandesc doar la simplul fapt cum de incercati sa puneti pe Dl. Nastase linga Marean !!!
In ceea ce priveste increderea mea in Domnul Adrian Nastase va asigur stimate Domn ca, ea depaseste cu mult 100 % ! Nu ma indoiesc de judecata si de actiunile Domniei Sale insa cred incontinuoare ca, trebuie sa iesim la rampa cu personaje mai cizelate.Cei care imping caruta pot sa stea si in back-office;un purtator de cuvint ( R Moldovan ) nu poate sa iasa pe sticla folosind un accent din muntii Radna ! Stiu ca,nu e usor ( dupa ce ai fost chelner mincati-asi fata patru mititei si’o bere ) dar PSD-ul are ( inca ) de unde sa aleaga.Asta in cazul in care nu vrem sa ne facem de un maxim – cacao ! Militez pentru un PSD mai elevat daca doriti,…NU pot sa fiu de acrod cu Betivu’National care spunea ca, avem nevoie de tinichigii etc.pentru ca, iata unde ajungem …..In final totusi trebuie sa fiu de acord cu dvs. …caci intr-o societate slugile sunt si au fost mai multi ca DOMNII intotdeauna !Si se mai strecoara si purtator de cuvint…..
Eu aş mai adăuga o categorie la cele patru tipuri menţionate.
Elucubraţioniştii – guvernele pentru care comunicarea reprezintă o combinaţie de idei haotice şi absurde. Asta pentru că nu există un principiu ordonator, în jurul căruia să se coaguleze o strategie de comunicare. În acest caz, principiul ordonator l-ar putea constitui un model de dezvolatare. E doar o sugestie……
Ma bucur ca excrescentele maligne ale acestui blog (nu le mai numesc) primesc replici dure si de calitate din partea sanatoasa a lui (a blogului). De aceea nu mai are importanta faptul ca mesaje doar putin acide ale mele nu trec de moderare. Felicitari combatantilor sanatosi!
@Adrian Nastase
Am observat, din enumerarea pe care ati facut-o pentru tipurile de „comunicare-actiune guvernamentala”, ca nu vedeti posibila situatia unui guvern care actioneaza corect, rezonabil, si care si comunica in acelasi fel. Adica nici exagerat nici insuficient.
Asta este o recunoastere a faptului ca asa ceva nu exista? 🙂
Karakas
Scuze profit ca ma pot agata .
Am mai auzit – neplacut de mult – ca cum SUA au iesit din recesiune doar sau dupa razboiu (cam din cauza). Insa asa la mica barfa , dupa Vietnam canci Woods cu breton si traisca stagflatia , iar excursia din Irac este dezastru total ….
Am impresia ca acu gastile de teoreticieni au dat naibi orice altceva decat ideile preconcepute si sa paruie fara sa le pese de realitate ( ca sa nu mai zic ca “dreapta” a anagajat mercenar pre anarhisti si aia dand de banu obtinut direct sar la batae cu acelasi entuziasm ca ala de pe vremea lu Rotte Arme Fraction in apararea alora pe care ii inaintasii ii asasinau zicand “justitia revolutionara a poporului”).
Oricum nu as miza ata de mult pe lectia WW II si nici pe WWI . SUA au cunoscut un booom ! nu ptr ca cheltuielile din deficitul acumulat au dus la prosperitate ci fiindca beneficiile victoriei au fost ata de mari , incat se cam uita …Scuzele mele nu deficitu si nu cheltuielile au asigurat prosperitatea ci
– obtinerea pietei mondiale ! SUA vindeau cam orice , incepand cu titei si Camel si terminand cu noul Constelation . Si nu aveau concurenta … numa clienti !!!!
– dominarea industriala. SUA producea numa 50% din productia industriala a lumi si fiindca Germania era scoasa din cursa era lider tehnologic absolut de la tigari la electronica
– “planul Marshal” (gen Marshal odata plictisit a intrebat: bun! si ce se presupune ca as fi propus ?!) care a asigurat clientela industriei USA si –poate – a impiedicat o depresie postrazboi
– toata lumea ii era datoare ….
In baza celor de mai sus , SUA si-au permis sa fie genroase la extrem cu fostii combatanti – ba niste studii , ba sprijin ptr afaceri – si au pus astfel bazele pastrarii avantului din anii 50…poa inceputu 60 .
(fata de deficitele legate de WW2 razboiul din Corea si Vietnam nu a fost benefic economiie americane decat prin filmele inspirate … ca constructia de M16 si Iroquois a ajutat economia Sua cam cat a ajutat productia de AKM si T 72 URSS )
Plus decolonizarea nu au sprijinit-o doar din filotimie crestina ..
Insa sa nu uitam SUA exportau in draci nu numa filme si discuri cu Elvis ci si soia , pui de gaina (mama ce rebel a fost si asta !) , tigari de tutun blond (sa nu zic ce parere aveau farntuzjii abonati la Gauloise ptr care Caporalu erau fine !!) , masini unelte, ba si petrol (aveau !!) Si productia lor era ceruta pe piata !! (dom’le trecui pe langa un Dodge .. cum sa va spui finisaju .. meschin ca pe cele mai ieftine Loganuri !! Sa-ti produca Ostalgie dupa Trabi !!).
Azi orice s-ar zice si face articolele SUA nu prea au cautare pe piata nici in SUA (mais ou sont les neiges d’antan? Pontiac? Oldsmobille? Ba si Saturn .. RIP “scumpi” disparuti).
Azi piata americana nu prea mai este americana (prin oferta) … mi se pare ca piata muncii depinde prea mult de latinos proaspat emigrati si nu prea calificati (mana de lucru prea ieftina!) si produsele nationale cele mai in voga sunt “derivatele” si procesele !
As mai adauga ca atunci cand se vorbeste de rolul economic al WW2 se cam exagereaza cu importanta progresului tehnic . Motoarele cu reactie erau deja in studiu de ani de zile – intrarea lor in productie a fost o fortare anormala , permisa doar de razboi ( de ex excelentu- sub unele aspecte – JUMO reactiv avea o durata de exploatare de .. ei da 36 ore !!! Dupa care ii schimabi turbina –arsa . Ma rog in astea 36 de ore un avion avea destule sanse sa caza din motive de deochi(re) . Da ptr scop comercial? Ha ! {tot aici – era un proect rsesc de tun antitac de 57 mm , bun da cu un mci defect – teava se stric dupa 60 de lovituri, Nu-i nimic la Kursk a fost folosit intensiv si nu se stie cate au apucat sa traga cele 60 de proiectile ..} Sau na cestia cu nylonu . Parasutele au demonstrat calitatile sale , insa descoperirea lui este antebelica . Ma rog in post belic tot “parasutele” au constata ca-i mai bun ca acetatu’).
Ar mai fi unele imbunatatiri da cu efect mai mic in tzivil (ei da … este o legatura dircta intre jucariile militare de la finele WW2 si radiocomanda aero si naoodelelor din anii 60 .. da erau rare !!! ). O si da… Dotarea SUA a beneficiat de pe urma industriei civile si nu invers .. Ca de ex tancurile erau facute de grupurile de automobile … si fiindca aveau deja in productie schimbatoare automate tancurile americane aveau si ele schimbatoare automate de viteza (Cadillac!!) – restu lumii dubla debreiere !!
Asa ca vedeti lucrurile stau nitel altfel de modul extremist in care sunt prezentate de teoreticieni …
@ Pali
Domnule Pali
Aveti in mare parte dreptate. Dar lumea nu este perfecta.
Incercati va rog urmatorul exercitiu:
A. Impreuna cu d-nii Vanghelie, Mazare, Constantinescu si cu voturile celor plecati prin UNPR sa dati jos guvenul Boc
B. Refuzati orice compromis si guvernul Boc ramane.
Ce alegeti?
Salve Titus!
Auzi cica „Costurile de oportunitate ale războiului din Irak / În anul 2008, economistul american Joseph Stiglitz ”
Cred ca corect ar fi „Costurile de inoportunitate ale oricarui razboi in zilele noastre.
Ca mi se pare ca nici cata costa Falklandu …(nu m-as mira daca inainte de inceperea unor ostilitati ar aparea un finantist cam scarbos :duceti-ma la sefu vost ! Cheltuielile ar fi cam atat ! Ale voastre atat ! Caft tot ati lua ! Ati muri cu onoare ! Asa ca va propun un bacsis de 75% ptr statul vost! Ce dracu fiti rationali nu le faceti vreo, placere miliatrilor mei !!)
Ma rog m-am amuzat . Insa in ziua de azi un razboi poa sa aiba decat o singura motivatie logica : transferul banilor din impozite de la marea masa catre unele cercuri de afaceri . eva cam i genul unui contract fantoma …. a carui singur scop este sa gabe niste bani in anume buzunare …
PĂI DA
Astăzi în Cameră lelea Anastase a sărit de partea cealaltă a „măgarului” justificându-şi lipsa de precizie, cum că tot aia e pe ce parte a lui Traian Băsescu te afli…
George Ban
Exagerezi ! Eu n-am dat niciodată replici dure dar de calitate , da , cred că am dat . În rest , sănătos , mulţumesc !
@ viorel dobre
Aveti o obsesie portocalie? UNPR? Nu am auzit de ei?Cine sunt? Ahhhh,gasca aia de tradatori si pupincuristi? Da,da,da,…si sugerati o alianta cu ei? Credibilitate ? Cum? ZEROOO cumva? Incercati alta varianta asta nu prea merge! Scirtiie rau de tot, vaselina cu grafit nu mai am;tocmai lichidez si ultima societate ,….j’ai tout vendu !
@ LePrince,
daca as spune pe ce ma bazez nu m-as mai putea baza…
Adica da!, s-a ajuns si aici.
@ Pali
Domnule Pali, UNPR sunt cei care au facut posibil guvernul Boc 4. Si Boc 5. Si daca suntem in continuare intransigenti, Boc 6 sau Udrea 1. Nu-i uitati pe liberali: au tinut de postul de premier pana i-a convins dl Basescu pe UDMR. Si s-a terminat.
Din nou avem ceva in comun, cred. Dv lichidati ultima societate, eu invat italiana pentru ca probabil voi fi si eu nevoit sa inchid la un moment dat, si sa plec. Am mai spus, nevasta vrea in Italia ca zice ca-i mai cald decat la Berlin.
Am o obsesie portocalie. Se numeste Traian Basescu si ma bantuie de ceva timp. Pe moment nu vad alta posibilitate de a scapa decat plecand. A venit FMI-ul si zice ca da in continuare bani. Oare de ce?
Viorele,
In general negatia negatiei nu prea este acceptata la anglo-saxoni,in schimb limba romana suporta orice imbranceala si de aici probabil si noi, daca noi am fi con siderati poporul si nu tagma…….
Urmareste super-elita acestui forum , cum se imbaiaza in clabucii elocintei,in reconstructia frazei eminewsciene , si ce….daca?
Nimeni nu face nimic in aceasta tara ci doar tabaceste pielea acestui popor de acum de peste 60 de ani .
Experiente de tot felul ,incepind cu Dej,Ceausescu,Iliescu,Constantrinescu , faimosul cuplu Iliescu-Nastase,si pe ultima suta de metri cel mai antinational program condus cu succes de presedintele Basescu.
Dumneata chiar crezi ca in orice combinatie , cu tot suportul national al acestei natii blande ,compromisa de Miorita cineva , un AN,CN ,chiar va dori sincer sa faca altceva decit sa emita mesaje populiste si sa ne puna pielea pe bat ,in scopul unei bune auto-prelucrari naturale pentru dezvoltarea unei ramuri constructoare de tamburine sau tobe functie de importatorul final arab sau african!
pentru recuzita „NATO”!
@ LePrince
🙂
Spuneţi:
Eu cred ca aveti tendinta de a idelaliza politica si doriti o societate mult prea idilica pentru a putea fi realizata.
Idealul nu se realizează la fel de ideal cum a fost conceput, este totuşi un model. Chestiunea este însă că nu poate fi atins nici un model, nu numai modele care sunt ideale. Plecând de la faptul că idealul nu poate fi realizat, nu poţi concepe lucruri non-ideale… pentru că nici ele nu pot fi aplicate exact-exact. Este normal să concepi ideal şi apoi să te sileşti la aplicarea lucrurilor cât mai apropiat de ideal.
Relativ la societatea idilică… nu ştiu ce să spun… Am vorbit eu ceva despre societatea idilică?, nu mi-am dat seama. Poate că totuşi nu aţi vrut să spuneţi idilică…
Mai spuneţi apoi că mă contrazic… Ba nu mă contrazic deloc. Dacă politica românească are drept oferte numai şi numai mijloace de propagandă (nu am văzut absolut nici un candidat pentru parlamentare venind în faţa electoratului măcar cu un banal proiect de iniţiativă legislativă), electoratul nu poate fi decât o masă de manevră politică. În momentul în care politicienii se maturizează şi se „responsabilizează”, electoratul nu va mai fi nevoit să aleagă între găleata roşie, găleata portocalie şi găleata albastră, nici între 1000 de kilometri de autostradă şi 1000 de kilometri de autostradă, va trebui să aleagă între diferitele proiecte şi iniţiative legislative… practic electoratul va fi nevoit să devină responsabil.
Despre inutilitatea şcolilor de partid sau a şcolilor pentru lideri politici… vă mai las să vă gândiţi… Este normal să nu vi se pare nimerit „din prima”. Mai gândiţi-vă, mai raţionaţi… recitiţi ce aţi scris…
@ Viorel Dobre
Ii zici lui Pali in septembrie 7, 2010 la 12:59 pm sa incerce „exercitiul”: „Impreuna cu d-nii Vanghelie, Mazare, Constantinescu si cu voturile celor plecati prin UNPR sa dati jos guvenul Boc”.
Daca ne mai iei mult de fraieri, o sa ti administrez tratamentul pentru necalificatzii din constructii care si dau aere de mesteri sau chiar de ingineri, se baga unde nu le fierbe oala si bulibashesc lucrurile. Tu meriti sa primesti cu varf si indesat pentru ca esti si de rea intentie, cum bine ti a zis LePrince, numa’ ca nu prea poti mult cu capu’ si se prinde repede lumea ce vrei.
Bai creier neted, guvernul se tranteste in Parlament, prin motiune de cenzura. Vanghelie, Mazare si Constantinescu nu s parlamentari, asa ca „exercitiul” tau nu tzine.
Din prostiile rauvoitoare pe care le scriseshi pana acu’ e foarte clar ca tu vrei sa iasa in fatza Vanghelie ca paduchele in frunte.
Ai mintit cu nerusinare ca pe derbedeul repetent Vanghelie l ar sprijini Ion Iliescu.
Ai mintit porceste ca Adrian Nastase are incredere in Vanghelie cel care foloseste limbajul de maidan in politica deopotriva cu betivanu Basescu.
Asa cum ti a zis Printul, tu vrei ca paduchele Vanghelie sa fie asociat cu nume importante ale politicii romanesti nu pentru ca sa capete el fo’ „poleiala”, ci pentru ca sa manjesti oameni politici importanti, ca AN si II, cu dejectiile vanghelistice si sa faci PSD sa para un partid maidanez.
Bai Viorele, baga bine la tartacutza, pe noi nu ne prostesti si stii ca i asa. Vanghelie si Basescu sunt o apa si un pamant, doi derbedei repetenti si ti e foarte clar ca stim asta.
Comportamentul tau arata ca nu cu noi ai tu treaba.
Insistentele porcesti de a l „promova” pe politicianul de maidan Vanghelie pe blogul lui Adrian Nastase ii au ca adrisantzi pe cei care iau informatii de aici si din ele fac stiri care apar la teveu si le asculta o tara intreaga sau circula din gura n gura si fac din minciuna adevar.
Eu sunt shantierist, nu s om politic si nu umblu cu menajamente cand intalnesc unii ca tine. Le dau ce meriti si tu si, daca ai capata, ai intelege din prima sa te potolesti: un scuipat intre ochi si un sut in cur cu bocancu’ meu nr. 45.
@ Vasile
Domnule Vasile
Nu ma astept ca cel ce umbla cu mierea sa nu se linga pe degete. Sunt prea putini cei care nu se ling.
Dar pe de alta parte, ma astept ca cel ce mulge vaca, sa-i mai dea macar din cand in cand sa si manance.
Poporul roman a creat proverbe cu activitatile agricole pe care le avea.
Dv am vazut ca va pricepeti la petrochimie, dar sunt sigur ca veti intelege ce am vrut sa spun.
@ viorel dobre
Va doresc numai bine! De ce ar mai da FMI banutul la Romanica? Simplu.Sa fim dator vanduti inca cinci generatii !Si evident si santajabili !
@ contele, esti sigur ca George Ban s-a gandit si la tine, sau crezi ca un „fitil” nu e de lepadat?!
@ Pali
Numai bine si dv domnule. Mi-a facut placere sa dialoghez cu dv.
Aveti dreptate cu FMI.
@ ELMMAR
Multa sanatate va doresc domnule ELMMAR.
@ dlnimeni
„o intoarcere a dumneavoastra la consideratiile de la care ati plecat mi-ar fi de folos.”
Costul de oportunitate, definit de John Stuart Mill. De la „Mielul turbat” (personajul real care a servit ca model în piesa lui Baranga) am aflat prima oară despre ideile lui John Stuart Mill.
Numai bine,
@ bobitza
Tu ce zici ?
Blogideologic: o ecuatie mi s-a parut forma cea mai clara si sintetica a unui raspuns la o intrebare pe care ati citat-o, si cred ca exista cineva, o doamna, care citind asta, imi da dreptate. Altfel, raspunsurile extinse ar putea fi bijbiite, cam ca acelea din sursa pe care ati indicat-o. Nu uitati ca avem de-a face cu aproximari – iar asta in ipoteze simplificatoare – si cu relativa usurinta putem face pasul catre identificare de parametri si catre predictie, chestiuni care ne mai aduc pe cap si calculul probabilitatilor.
Celalt mesaj: inteleg ca legatura cu psihologicul ar fi situatia alegerii, caz in care ar apare costul de oportunitate ( ca sa putem fi urmariti si de colegi care nu sunt in tema, sa zic ca acest cost de oportunitate este definit ca valoarea celei mai bune sanse sacrificate la luarea unei decizii). Poate ca totusi detaliati, ati pornit de la un lucru, ati ajuns la altul, trecind prin managerial, iar asta intr-un mod nu foarte cursiv si clar pentru mine. managerial vorbind, costul de oportunitate apare in momentul (sau intervalul de timp) alegerii, deciziei adica ulterior evaluarii CM si costurilor medii. Cantitativ, CM nu ne zice mare lucru, de aceea cred ca onorabilul florin m. apela la notatia cu delta, ceva mai extinsa. In opinia mea, CM are mai mult semnificatii calitative. Dealtfel la acest CM, conform definitiei sale, nici nu se ajunge practic asa usor, deoarece trebuie identificata practic functia de cantitate (parametrii sau mai bine spus coeficientii). Dincolo de cele considerate, decizia manageriala nu poate fi luata fara ca managerul sa tina cont de timp. Odata ce trebuie sa tina cont si de timp, decizia manageriala are si valoarea unei predictii (ori nu putem zice, de exemplu ca decizia unei doamne de a-si achizitiona o poseta, caz in care apare costul de oportunitate, are si o valoare de predictie). De aceea va rog sa incercati sa faceti o legatura mai explicita intre subiectele pe care le-ati abordat, nu suntem cu totii toba de psihologie si va marturisesc ca mi-e greu sa ma apuc sa citesc Nicolae Georgescu-Roegen ca sa inteleg un comentariu pe blog si nu am inteles prea bine de ce lucrurile au inceput cu randamentul marginal si au ajuns la o discutie despre costul marginal si ulterior la costul de oportunitate. Cu stima.
@ contele, eu zic ca exagerezi bagandu-te in seama. Dreptu-i ca si eu, tot asa…
@Sextant
Pai ce altceva s-o duca mintea pe lelea Roberta decat sa treaca dintr-o parte in alta a „magarului”, adica betivanu national, pe cand se lasa lalaie cand pe un picior cand pe altul?
Pana si strigatura romaneasca zice :”Lelea-i ‘nalta si lalaie si la cap c-o jucarie”.
@ ion adrian
Nelutză rimutză, dupa ce citii mesajul tau catre mine, din septembrie 7, 2010 la 6:31 am, unde scrii cu „e multe”, imi dadui seama ca si „coef u” tau gramatical e vai de mama lui, nu numa’ „coef u” tau de „intelogenta”.
„E grele” pentru tine acordurile intre subiect si predicat.
P.S.Mă Nelutză rimutză, daca te mai rastesti la bocanci pe blog faci curat cu limba din dotare. Marsh la closet!
@
aDRIAN nASTASE
COMUNICAREA SI TENTATIVA DE DINAMITARE A STRATEGIILOR SPECIFICE
Capitolul Comunicare- de o importanta colosala, ca si cel al imaginii (cine nu intelege asta, nu va intelege nici de ce nu castiga uneori alegerile!)- a fost minat de indata ce au aparut semnalele ferme ale abordarii sale profesioniste.
Am vazut la televizor, taindu-mi-se respiratia in fata incredibilului devenit material, penibila, ridicula si PAGUBOASA prestatie a analfabetului Vanghelie, care a bombardat, efectiv, ceea ce construise Adrian Nastase. Sigur ca pagubele pot si remediate (nu a reusit sa darame edificiul, insa bombardamentul a produs stricaciuni) dar daca nu se ia distanta clara, publica, de Vanghelie, caruia trebuie sa-i fie interzis (ca Prostanacului!) sa mai dea declaratii si daca situatia se repeta, lucurile devin iremediabile.
Este arhicunoscut ca in razboiul dintre politic si presa, TOTDEAUNA va pierde politicul.
OR, VANGHELIE A INDEMNAT EXPLICIT, DE LA MICROFON, FIIND PRELUAT DE TOATE POSTURILE TV, LA RAZBOI CU PRESA.
Nu mai discut de limbajul grobian, de expresiile si atitudinile imunde ale analfabetului care-este, promovat in timpul Prostanacului pe criteriul nonvalorii si al disponibilitatii de a-l ataca, marsav, pe Adrian Nastase, ca si pe alti lideri valorosi (pentru cei care au uitat sau se prefac a uita, amintesc murdaria comportamentului lui Vanghelie in 2006, cand i-a dat ordin altui analfabet mizerabil, sustinut de el- Tudorache- sa-l excluda din PSD pe Adrian Nastase, dupa ce “care-este” fusese puternic implicat in marsavia de la Hotel Confort; faptul ca nu au reusit nu sterge actia lor de extractie mocirloasa).
Spunea foarte bine, pe blog, un coleg (citez din memorie):
”Daca prezenta lui Vanghelie la seminar si faptul ca a “comentat” (imund!) exact strategia de comunicare prezentata de Adrian Nastase sunt intamplari, atunci eu sunt Papa de la Roma”.
Are perfecta dreptate.
Prezenta analfabetului grobian Vanghelie la microfon, in calitate de “comentator” de-a dreptul obscen al strategiei de comunicare prezentate de Adrian Nastase a fost “tintita” si dirijata de indivizi rau intentionati, care inca mai incearca sa faca jocuri marsave pentru a opri ascensiunea PSD si, eventual, pentru a “stimula” (in baza unei “disfunctii” create de ei, in fapt) o “revolta” in urma careia sa fie debarcat Ponta, care ii incurca in “cinstitele” (e un eufemism, desigur) lor interese si, eventual, sa-l reinscauneze pe Prostanacul, ca doar el e al lor si ei sunt ai lui. Mai clar, sa readuca lucrurile in periculosul fagas politic de dupa Congresul din 2005 si, mai ales, de dupa miscarea de tip mafiot de la Hotel Confort (din 2006) impotriva ANului- drumul acela fiind parasit total dupa Congresul la care presedinte al PSD a devenit Ponta, cu sprjinul EXPLICIT al lui Adrian Nastase.
Situatia creata prin mizerabila prestatie a lui Vangheie imi aminteste de niste tactici foarte periculoase, aplicate impotriva lui Adrian Nastase, in perioada in care era prim ministru.
Iata procedeul standard.
Se “construieste” in “laboratoare” o anumita situatie, care, printr-un scenariu negativ bine dozat, sa se materializeze in practica, aparent intamplator (sau ca de la sine, impresia fiind ca situatia nu a putut fi ocolita).
In “laboratoare” este pregatita, insa, si RE-ACTIA la scenariul negativ destinat atacului impotriva unei persoane politice incomode (cazul ANului, asa cum am spus) si, implicit, impotriva unui partid sau impotriva unui anumit echilibru de forte.
La scurt timp (sau imediat) dupa punerea in practica a scenariului, se lanseaza (cu efecte bine calculate si deja pregatite!) RE-ACTIA, punandu-l pe acel personaj public in situatii dificile si de obicei, de ineficienta defensiva (orice ar face- si daca replica si daca tace- re-actia isi urmeaza cursul prestabilit, cu efecte amplificate PRIN presa!!!).
Ceea ce s-a intamplat acum, la lansarea strategiei de comunicare “coincide” (nu cred in coincidente!) cu acea “reteta”!
Situatia negativa a fost creata prin “dirijarea” lui Vanghelie in acea directie- mai departe, dupa ce i-a fost data, de catre “scenaristi”, tema “de discurs”, a fost lasat sa evolueze liber (adevarul este ca putini ii pot da sfaturi in materie de grobianism, penibil si formulari analfabete, caci pe acestea le “stapaneste” perfect).
Una dintre “temele” date lui Vanghelie de catre “scenaristi” a fost ATACAREA PUBLICA, INTR-UN MOD IMUND, A PRESEI EXACT LA LANSAREA STRATEGIEI DE COMUNICARE, IN CADRUL CAREA MASS MEDIA OCUPA UN LOC ESENTIAL!
In acest fel, scenaristii au avut in vedere obtinerea unui dublu rezultat: compromiterea strategiei de comunicare prezentata de Adrian Nastase (si, sau mai ales in urma efectului subliminal al asocierii ANului cu imundul Vanghelie in mentalul colectiv) si, pe de alta parte, iritarea presei PENTRU A FI PREGATIT BINE TERENUL in scopul lansarii unei re-actii pregatite in laboratoare (am detaliat cum se procedeaza).
Tinta: Adrian Nastase si Victor Ponta (este inutil sa mai explic, de ce, intrucat e clar).
FOARTE, FOARTE probabil, ferma reactie a unor buni si puternici comentatori de pe blog (care, se stie, este monitorizat, de pe el extragandu-se idei si informatii care devin deseori stiri) impotriva prezentei lui Vanghelie la seminar si critica dura a prestatiei acestuia, paralel cu semnalarea analitica a unor posibile “miscari scenaristice” in ideea crearii situatiei negative “in laboratoare”, a inhibat, benefic, PRECONIZATA (si chair omeneste previzibila) reactie defavorabila a presei, care a realizat ca s-a dorit “intoxicarea” ei pentru declansarea unor jocuri politice.
NU POT SA NU OBSERV INSA CIUDATA PREZENTA A UNOR COMENTATORI PE BLOG CARE, INEXPLICABIL LOGIC, au laudat prestatia lui Vanghelie, ba chiar s-au manifestat ca admiratori ai lui, in pofida ridicolei, marsavei (caci era dirijata!), imundei si paguboasei atitudini a analfabetului care-este.
Insistenta lor in acest sens, modul “papagalicesc” in care isi proclamau sustinerea fata de grobianul Vanghelie, incapatanarea cu care au incercat sa-i asocieze, halucinant, pe AN si pe care-este, denota fara urma de dubiu faptul ca actiunile acestora sunt parte a scenariului prestabilit, cu efect negativ vizat.
Am retinut “COINCIDENTA” (repet, nu cred in coincidente) aparitiei pe blog a lui Viorel Dobre, cu o suita de laude de-a dreptul penibile la adresa analfabetului grobian Vanghelie.
Am mai retinut MINCIUNILE INSISTENTE ale aceluiasi Viorel Dobre, anume ca mizerabilul care-este ar fi sustinut de Ion Iliescu (nici vorba de asa ceva!) si ca ar beneficia de increderea ANului (ceva mai ridicol de mincinos rar se poate auzi!).
In mod evident, acele insistente erau facute cu infecta intentie de la lansa, de pe blog, “stirea” (cu speranta ca va fi preluata de presa) constand in “apropierea” mocirlosului Vanghelie de II si AN- ceea ce ar fi dus, pe de o parte, la murdarirea celor doi lideri importanti si, pe de alta parte, la reusita scenariului.
In acelasi timp, prin translatie, ar fi fost murdarit Victor Ponta, creandu-se premisele “revoltei” pentru eventuala presiune in vederea inlocuirii lui cu Prostanacul (tot se apropie Congresul!).
Amintesc ca Viorel Dibre este unul si acelasi personaj care, la mai putin de o zi dupa ce, intr-o analiza, semnalasem existenta unor elemente aparute pe blog de natura a duce la concluzia ca se pregateste “o cerere nevinovata” din partea unui “comentator revoltat” in sensul de instaurare a cenzurii pe blog (oprirea comentariilor altfel decat “pe linia temei”, ceea ce ar fi dus la indepartarea comentatorilor valorosi, cultivati si cu imaginatie- avand drept consecinta scaderea brusca a valorii blogului si transformarea lui dintr-un spatiu influent in mass media, in unul inert si neinteresant pentru preluarea ideilor; altfel spus ar fi dus la pierderea fortei sale colosale) a postat solicitarea pe care o anticipasem.
Trec peste lipsa de profesionalism a celor care ar fi trebuit sa se documenteze pana in ultima clipa inainte de a declansa “operatiunea Viorel Dobre” (faptul ca s-a intamplat exact ceea ce semnalasem, anume declansarea scenariului “nevinovata solicitare de cenzura” din partea cuiva “revoltat” nu-se-stie-de-ce, arata gradul de diletantism al executantilor, cel putin).
Semnalez doar folosirea lui Viorel Dobre, ca “varf de lance” in “operatiuni murdare” (incercarea de dinamitare a blogului si a pierderii fortei sale; incercarea de a lansa, de pe acest blog foarte monitorizat, falsa stire a “apropierii” grobianului Vanghelie de AN, pentru a-l compromite).
STRATEGIA DE COMUNICARE SI DE IMAGINE, RELATIA CU MASS MEDIA SUNT DE O IMPORTANTA COVARSITOARE IN REUSITA POLITICII PSD, mai ales acum, cand trebuie sa preia guvernarea si sa rezolve urgent, din mers, atat problemele Romaniei cat si ale populatiei.
PSD are nevoie de presa ca interfata pentru actiunile sale- caci este previzibil ca nu va avea “doar prieteni”, dimpotriva.
In mod egal, trebuie sa interzica unor grobieni si analfabeti precum Vanghelie sa dea declaratii, sa se poata asocia, intr-un fel sau altul, cu imaginea partidului si cu liderii sai de valoare.
Blogideologic: functia de cost, nu de cantitate.
am participat la dezbaterile scolii de vara din acest an,i-am ascultat cu atentie pe toti cei care ne-au onorat cu prezenta si am incercat sa trag unele concluzii si a iesit cam asa ceva:
1- am vazut un stup in jurul caruia roiau vreo 800 de albine lucratoare,in care matca s-a ingrijit de ele,vizualizand si cateva intepaturi intre albinele razboinice vesnic supravegheate de bondari care vroiau si ei bineinteles pretioasa miere.
2-in afara de materialul distribuit de D-nul Victor Ponta(cel cu diferntele intre stanga si dreapta)nu am gasit nimic altceva legat de istoria stangii in Romania si perspectivele ei in contextul actual si chiar in contextul european.
3-discurs bine fundamentat si deasemenea rational al unui fost presedinte de partid(logic,ma refer la Dumneavoastra :))
Una peste alta nu pot decat,legat de scoala de vara,sa astept pana la anu’cand probabil vom fi deja la putere si D-nul Mazare va veni imbracat ceva mai lejer,D-nul Vanghelie va deveni imaginea „Google”in Romania si D-nul Adrian Nastase va veni insotit de Garzile din SPP in calitatea sa de prim-ministru!Doamne ajuta!
Viorele,
De la Elena …Petrescu incoace la petrochimie,politica , si delapidare ne pricepem toti, nu prea ne convine insa atucni cind e vorba insa de „lapidare” chiar si in public!
Domnule Stefan Marin,
Inteleg ca sunteti tanar si va urez succes , sau succesuri daca vreti ca doar suntei si politician si azi aici miine ….nu se stie.
Am retinut critica cu pamatuful pe care o aduceti primarului Mazare ,dar nu observ nici o critica asupra abordari cu similitudini comuniste a unui tanar partid socialist care se doreste un partid nou , care nu are in el nici un element de sorginte comunist.
Dumneavoastra , si de ce nu mai marii partidului , ar fi trebuit sa condamne insemnele comuniste dupa pereti similare zvasticilor naziste , imbracamintea de filfizon comunist de opereta a primarului Mazare.
Din pacate va lipseste curajul reformar obligatoriu generatiei tinere!