Vocea internetului

Am decis ca la sfarsit – din punct de vedere calendaristic, cel putin – de vara, sa numar la cald “bobocii” prezentei mele pe Internet. Daca intr-o prima instanta v-am vorbit despre situatia “la zi” a accesarilor de pe blog, astazi o sa va prezint o evaluare pe care am primit-o de la membrii echipei referitoare la prezenta mea pe Facebook, respectiv LinkedIn.

Pornite in luna aprilie si anuntate dupa o luna de adaptare la caracteristicile speciale ale acestor noi canale de comunicare, cele doua conturi se dovedesc, in opinia mea, extrem de pozitive in eficientizarea comunicarii cu voi toti, fie ca va aflati in tara sau, dimpotriva, sunteti departe, la munca sau la studii in strainatate. Evolutia din ultimele cinci luni pe Facebook (de la 0 la peste 4700 de prieteni) este, din punctul meu de vedere, una fenomenala, direct proportionala cu succesul de care platforma in sine se bucura in Romania (peste 1.6 milioane de romani au, conform cifrelor care mi-au fost prezentate, un cont pe acest canal).

Echipa m-a mai informat cu privire la un fapt imbucurator, anume ca ne vom apropia in curand de limita maxima de 5000 de prieteni impusa in aceasta sectiune a platformei. Tocmai de aceea, va anunt ca de acum inainte ma astept ca interactiunea sa se transfere si spre pagina Adrian Nastase de pe aceeasi platforma, pagina care nu necesita, insa, nicio limitare a numarului de persoane care doresc sa interactioneze cu mine prin intermediul Facebook. Din alta evaluare, realizata pe toti politicienii cu cont pe Facebook de aceasta data, am reusit sa extrag esentialul: sunt, in acest moment, printre primii 5 oameni politici ca vizibilitate – numar de prieteni si fani – prezenti pe aceasta platforma. Pentru toate acestea va multumesc, in primul rand, voua. Celor care se arata deschisi sa comunice cu mine prin intermediul acestei platforme de pe Internet. Celor care imi transmit, zilnic, mesaje de incurajare si solidaritate sau, dimpotriva, mesaje de ingrijorare si de separare fatisa fata de politica actualei guvernari.

In ceea ce priveste prezenta pe LinkedIn, am in plan deschiderea unui pagini speciale prin intermediul careia noi, cei din PSD, sa incercam o mai buna conectare a propunerilor alternative de guvernare pe care le supunem dezbaterii la feedback-ul primit de la specialistii prezenti pe aceasta platforma. De la cetateni care activeaza in diferite domenii din economia romaneasca si care imi pot transmite opiniile lor pro sau contra cu privire la elemente din viitorul program de guvernare.

In acest sens, revin cu promisiunea de a da accept tuturor solicitarilor primite, dar si cu invitatia ca toti cei care aveti un astfel de cont pe LinkedIn sa va implicati in viitoarea dezbatere care va avea loc acolo. Va fi, din informatiile mele, o premiera pentru dialogul public din Romania. Mai multe detalii despre acest dialog veti primi, insa, in perioada urmatoare. Va invit, totodata, sa trimiteti propunerile voastre pentru organizarea acestui dialog, in masura in care ele exista, pe adresa adriannastase2.0@gmail.com.

In concluzie, trebuie sa subliniez ca Romania are nevoie de o noua busola, de un nou proiect national, iar PSD este partidul obligat sa ofere aceasta alternativa cetatenilor acestei tari. Va intrebati, probabil, care este legatura dintre acest proiect si prezenta noastra, a tuturor, pe Internet? Imi exprim convingere ca, prin libertatea si deschiderea pe care Internetul le ofera comunicarii dintre cetatean si factorul politic, voi veti avea ocazia sa participati activ la viitorul program de guvernare de care  tara noastra are nevoie. In ceea ce ma priveste, eu va garantez ca va citesc toate propunerile, le am in vedere si va asigur ca multe dintre ele se vor regasi in viitoarele proiecte ale Partidului Social Democrat. Pentru ca, intr-un final,  dorim cu totii sa ne regasim speranta ca un nou proiect politic, rational, pragmatic,  cu viziune, ne va readuce in istoria acestui secol.

96 Răspunsuri to “Vocea internetului”


 1. 1 Gabriela Savitsky august 27, 2010 la 9:27 am

  Salutăm acest pas al dumneavoastră, virtual, către utilizatorii PC-ului.

  Ne-am epuizat aproape în lupte intestine astfel că energia pentru a construi s-a diminuat considerabil. Iar credinţa într-o alternativă viabilă şi credibilă de Stânga se subţiază din ce în ce. Tarele acestui partid pe care l-aţi consolidat cu atâta efort nu sunt străine şi nici departe de tarele generale ale politicii româneşti.
  Vă doresc succes şi în această întreprindere.

 2. 2 Pali august 27, 2010 la 9:50 am

  Inca odata felicitari !

 3. 3 Marcus august 27, 2010 la 9:57 am

  Lichele Au Fost, Lichele Au Ramas

  Motto: Traim in tara lor si astia ne omoara cu zile!

  Se intorc intelectualii de la mare, de prin munti,
  Suparati nevoie mare si la vorba foarte crunti,
  Pe motiv de stat la coada si impozit la arginti
  Se dau atacati la punga si la ego greu jigniti.

  Toti au vorbe de ocara cu adresa-nsa gresita
  Vinovata-i guvernarea, nu o pofta pervertita.
  Ei voit uita, se pare, vinovatul principal
  Ce-a facut din asta tara scena unui carnaval.

  Boemul de Cartarescu intr-un monolog prozaic
  Penibil se lamenteaza ca e catranit… amarnic.
  Preda, cel cu gura mare, dizident fara de trac
  Pe Seitan da toata vina, sub alt nume, tot un drac.

  Patapievici e fecioara si nu-i bine informat
  Despre vrerea lui Basescu, care pute a rahat.
  Pana cand va sti mai bine ce si cum e cu ast bir
  El va continua cu vorba sa-l glorifice pe zbir.

  Suparat este Voinescu, Liiceanu si-alti pupini
  Ce-si iau astazi ca rasplata, o coroana cu multi spini
  Pentru-o truda laborioasa de urcat pe piedestal
  Cu osana, imn de slava, derebedeul national.

  N-are cur, nici “bile” n-are Zeus-ul din Murfatlar
  Cat au mozolit la ele zisii ‘telectuali cu har.
  Geaba azi ei se revolta si stuchesc oranduirea
  Dupa ce l-au lins pe chiombu’ proslavindu-i devenirea.

  Pentru astfel de lichele, pupatori de cur domnesc,
  Ce sfideaza adevarul si alti vinovati gasesc,
  Nu exista leac pe lume sau anume panaceu
  Osanditi sunt la spalarea curului de derbedeu.

 4. 4 alex.dumitrascu august 27, 2010 la 10:14 am

  Mi se pare important, e primul lucru la care m-am gandit cand am auzit de afacerea asta. Ma mir de ce nu s-a mai prins nimeni. Desigur, find o tema economica, va trece neobservata.

  http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?t=803

 5. 5 zoe bratu august 27, 2010 la 10:22 am

  Aveti mare dreptate cand afirmati ca „Romania are nevoie de o noua busola, de un nou proiect national”. Sunt in asentimentul domniei voastre. D-le prim-ministru, nu credeti ca este un pic cam tarziu sa ne mai gandim la acest lucru? Intreb asta, desi eu sunt o fire optimista prin excelenta, dar inca mai rationez zic eu, in parametri normali.
  Sunt de parere ca singura politica pe care trebuie sa o ducem este aceea a iubirii de Neam si a apararii drepturilor lui sfinte prin munca, cinste si constiinta. Sa invatam odata pentru totdeauna ca deasupra tuturor ambitiilor si intrigilor este Romania, este vesnicia Neamului, este locul unde trebuie sa ne intalnim cu totii, chiar daca nu ne intelegem de fiecare data. Legea credintei, a dreptatii, a muncii, a educatiei, a solidaritatii nationale, a onoarei ar trebui sa fie temelia Romaniei. Cinstea, dreptatea si justitia pot inalta un Neam. In vesnicie nu razbat decat popoarele care au cultul eroilor. Eroii si martirii sunt pentru un neam ceea ce sunt profetii pentru religie si Sfintii pentru biserica. Ei sunt verigile prin care se leaga lantul vesniciei nationale.
  Pentru toate acestea insa este nevoie de educatie. Adevarata educatie nu e numai scoala cartii, ci si scoala Neamului. Ea nu zideste numai cultura, dar inalta si intareste constiinta nationala. Invatamantul este scoala vietii si scoala luminii. Adevaratul profesor daltuieste sufletele si caracterele unui Neam. Daca nu ne iubim copii si nu ne cinstim batranii, credinta ca acest neam va purcede in eternitate este o utopie. Vom deveni un neam gol, ca zidurile reci ale unei biserici parasite de taina Euharistiei, cu clopote ce vor suna spart si lumanari fumegande. Evanghelia Mantuitorului este Fapta. Ea nu a fost scrisa ca sa fie, ci pentru ca a fost traita. Invataturile Evangheliei trebuie sa se regasesca in faptele noastre.
  Proiectul pentru O NOUA ROMANIE are nevoie doar de cativa OAMENI care sa puna NEAMUL ROMANESC deasupra tuturor ambitiilor lor. ATAT!
  Am scris mai sus si idei care nu-mi apartin, dar sunt onorata ca viata mi-a dat posibilitatea sa le inteleg. Ele apartin unui maresal…cu siguranta stiti de cine este vorba un maresal cu o inima cat un neam-maresalul Antonescu!

 6. 6 LePrince august 27, 2010 la 10:27 am

  @ Adrian Nastase

  „La multi ani!” pentru iziua de ieri si felicitari pentru utilizarea eficienta a „armei virtuale” , dar si pentru adaptabilitate.
  S-auzim de bine.

 7. 7 LePrince august 27, 2010 la 10:31 am

  @ Aya

  Comentariile “doamnei” sibilinoidaloide pot fi trecute la capitolul “ hai sa ne radem cu….”. Daca pana la momentul “confuziei” ii ocoleam textele greu inteligibile (atat ca forma , dar mai ales ca fond) , atat suprapunerile de identitate pe care le reclama, cat si directa “ciuguleala” la care eram supus, m-au facut sa-I accord oarecare atentie.
  “Doamna” in cauza nu este decat o creatoare de tensiune si scandal. Raportata la orice mediu ( anturaj, professional, virtual), nu poate produce decat mult zgomot inutil.
  Sincer, cred ca I se acorda mult prea multa atentie. In legatura cu “dezavluirile” pe care le are in vedere, acestea, vor provoca doar amuzament. Asa cum, orice interventie a sa nu poate produce decat ilaritate si o mica ingrijorare pentru situatia sa psihologica.
  Cum am spus intr-o replica ce-I era adresata, metodele la care recurge nu le aprob si nu-mi plac, dar am ajuns la concluzia ca nimeni nu ia in serios “zbaterile” sale pe acest blog, si ca urmare poate fi trecuta la capitolul “entertainment”. Ii recomandam mai demult lecturi din tabloide , dar se pare ca tinde sa devina un soi de “personaj tabloid” in sine.
  S-auzim de bine.

 8. 8 LePrince august 27, 2010 la 10:36 am

  @Aya

  Articolul „vocea internetului” , imi lasa impresia unei „bai de multime” virtuale la care dl Nastase se supune prin participarea atat de activa. Cred ca ii face si foarte bine.
  Asta ma duce cu gandul la „La foule” -Edith Piaf. Hai sa o punem pentru toti comentatorii, pentru a aduce putina veselie si ritm.
  S-auzim de bine.

 9. 9 LePrince august 27, 2010 la 10:37 am

  @Observator

  Interesanta combinatia cu gemenii. Dualitate? E una din zodiile mele preferate, am motive serioase sa fie asa. Sa-ti fie de bine vacanta. “Ghidul” de vacante va mai trebui sa astepte , timpul este totusi limitat.
  S-auzim de bine.

 10. 10 LePrince august 27, 2010 la 10:39 am

  @Contele

  Sper ca ai avut o vacanta placuta si odihnitoare. Ai nevoie de toata energia de care, banuiesc , te-ai incarcat, pentru a face fata aici “impunsaturilor” si “ghilotinelor virtuale” care te pandesc la tot pasul. Nu pot sa nu observ ,cu tristete (pentru tine si eforturile tale) ,ca incercarea ta de a fi amabil cu toata lumea, este privita cu atat de multa neinceredere de unele personaje ce starnesc hazul pe aici.
  S-auzim de bine.

 11. 11 LePrince august 27, 2010 la 10:43 am

  @Paul

  Esti foarte “amabil” si “dragut” cand promiti sa explici conceptul de “interes general” . Pana cand vei reusi sa dai o explicatie plauzibila, degeaba te scalzi in apele autosuficientei , nu reusesti sa fii convingator. “Topaielile” tale ideatice, pline de fracturi logice nu fac decat sa adanceasca impresia de Marxist latent pe care o lasi.

  Iar cand te lauzi cu raspunsul pe care dl Nastase ti l-a dat la un moment dat, imi aduci aminte de o colega din clasele I-IV, care luase un 10 la geografie. Colega in cauza, de o mediocritate perfecta, nu uita si nu scapa ocazia de a aminti acel success punctual in orice context. Dar ramanea mediocritatea intruchipata. Faptul ca te poti prevala de asemenea argumente intr-o polemica, dovedeste ca nu ai trecut, ca mental si ca personalitate , de nivelul gimnaziului. Orice personaj de pe blog este incantat de eventualul raspuns pozitiv sau usor laudativ al d-lui Nastase, dar nu poti face din asta un titlu de glorie. Te poti bucura , asa cum te bucuri de orice amabilitate ce iti este adresata.
  Sunt insa sigur ca tu ti-ai trecut asta in CV-ul personal. Depinde cine-l citeste, depinde cui il trimiti, dar te asigur ca vei starni cel mult zambete cu acest capitol din CV.

 12. 12 Doru Coarna august 27, 2010 la 10:47 am

  @ Marcus,

  problema e ca astia sustin cate un idiot, insa la ordin. Intelectualul autentic este slobod la minte, astia au pervertit ideea asta, sunt inrolati mintal pe viata. La orice sezatoare artistica sau politica se poate discuta strategia nationala de aparare, doar schimband subiectul.
  Sunt competenti nu prin vocatie, ci prin angajamente si grade…

 13. 13 florin m. august 27, 2010 la 11:07 am

  Internetul este fara indoiala un canal de comunicare pe care nimeni care crede ca are ceva de spus nu-l poate ignora, cu atat mai putin un politician sau un partid.

  Vizibilitatea pe care ati dobandit-o se datoreaza fara indoiala si celor care scriu aici sau in alta parte, (personal nu am accesat link ul pe Facebook sau Linkedin si sunt absolut uimit de capacitatea pe care o aveti de a sustine atatea retele de comunicare deschise), dar se datoreaza inainte de orice determinarii personale si energiei pe care le dedicati acestui scop.

  Nu sunt de acord cu multe din punctele de vedere ori opiniile exprimate de dumneavoastra, cateodata in parte, cateodata integral, dar interesul de netagaduit pe care il acordati blog ului, mentinerii calitatii acestuia, cu alte cuvinte profesionalismul cu care aceasta platforma de comunicare este cultivata, merita toata atentia si consideratia.

  Desigur, viata in opozitie poate ca are alt gust, insa cu siguranta va aduce mai multi prieteni dezinteresati.

 14. 14 Marcus august 27, 2010 la 11:34 am

  @Doru’; tipii penru mine sunt „‘telectuali”, nicidecum intelectuali. Atata timp cat se prostitueaza pentru gaurile din cascaval, sunt doar demni de mila. Ca sa nu vorbim si de munca si rezultatele lor din domeniul creatiei, care au fost umflate cu pompa de o parte a criticii literare, tot pe considerente politice pentru a le intari credibilitatea. Niste zerouri cu ifose de mari ganditori ai neamului, au ajuns sa traiasca acum umilinta rasplatei chiombului pentru osanalele ridicate, rasplata facuta pe tiparul „esti cel mai tare, Petre!” si nu numai. Dar vad ca nici asta nu le este de ajuns si continua ‘mnealor opera de igienizare a anusului prezidential.
  sa fii iubit
  marcus

 15. 15 dlnimeni august 27, 2010 la 11:34 am

  A la Harabula: doar 4700 de prieteni din 600000 de membri PSD?

 16. 16 Marcus august 27, 2010 la 12:28 pm

  @Lio prins si Aya; trec peste faptul ca postarile dvs. depasesc cu mult admisibilul de 50% de pe forum cu subiecte tarate de sindromul ridicarii reciproce in slavi si autorecunoasterii ca unici purtatori ai organului de gandire pe acest forum, moda lansata de ‘telectualii nostri de frunte (vezi Patapievici, Liiceanu, Cartarescu & corul din Nabucco) si ma voi referi strict la o deraiere flagranta de la logica normala, comisa de dvs. in relatiile cu doua participante la dialogul virtual de pe acest forum si anume Sibilla si Theodora.
  Pai, daca domniile voastre considerati ca aceste doua domnisoare se situeaza din orice punct de vedere sub criteriile dvs. de acceptare a unui schimb de replici, atunci de ce la bagati in seama, dedicandu-le cearsafuri intregi de comentarii in care va exprimati dezgustul de a imparti acelasi spatiu virtual cu ele. Aya, te-am respectat si te respect in continuare, dar a-ti aduce bucataria pe forum-ul unei gazde mai mult decat binevoitoare, prin lansari de provocari (lio prins le categoriseste eufemistic ca apartinand genului tabloid, eu le zic de-a dreptul mahalagisme), crede-ma ca, in opinia mea, nu te onoreaza. Te poti supara pe mine, insa simteam nevoia sa ti-o spun.
  Cat despre dumneata lio prins, vad ca te invartosezi cu pretiozitatile de limbaj impotriva a doua doamne care sincer sa fiu nu prea vad ce rau ti-au cauzat la blazon. Uite, ca sa te eliberez de excesul de adrenalina prost directionat, te provoc la lupta dreapta fara piedica si te las sa alegi armele. Lasa fetele in pace si lupta barbateste daca tot ai probleme cu oxiurii. Si inca ceva, daca vrei sa maschezi lipsa de spontaneitate in raspunsuri, nu mai le edita (precum Boc frazele) dom’le inainte, sau daca o faci, dupa doua zile cand iti iese raspunsul, atunci cand faci copy-paste cu el, corecteaza-l ca sa creada adversarul ca e o reactie de moment si nu o treaba clocita si rasclocita.
  Altfel sa auzim de bine si
  sa fiti iubit
  marcus

 17. 17 Harabula august 27, 2010 la 12:46 pm

  La prima vedere, reactia domnului Nastase la comentariile de pe internet par multumitoare. Arata ca le citeste pe toate si unora chiar le raspunde, Si totusi…
  Personalitatea domnului Nastase este definitiv formata si unic directionata. Nimic nu-l mai poate schimba: nici noile descoperiri stiintifice, nici noi lecturi si nici un comentariu de pe blog.
  Parerile sale privind evolutia societatii, institutiile, statul si dreptul, religia, sunt definitive. Si mai ales convingerea sa ca este indreptatit sa conduca Romania.
  La urma urmei asta nu este neaparat un lucru rau. Dar in ura sa fata de adversari razbate cateodata cate o rautate gratuita, cate o nota falsa, o motivatie personala care ii „intineaza” nobletea atat de afisata.

  Cand domnul Nastase se arata incantat de numarul relatiilor de pe internet desigur ca va bucura pe adeptii sai.
  Dar fata de prieteni, comite o impolitete. Ca si cum s-ar lauda unei iubite cu numarul amantelor din harem.
  Domnia sa nu stie ca oamenii se considera unici si incomparabili. Asa cum se considera si domnia sa.

 18. 18 Observator august 27, 2010 la 12:58 pm

  Internetul a permis o comunicare mai rapida si deschisa, reusind astfel sa creeze un cadru de intercatiune de masa. Faptul ca domnul Nastase a reusit sa se foloseasca de el este de apreciat. Pana la urma vocea Internetului e tot o voce a poporului. Si nu asta ar trebui sa faca orice politician? Sa ia pulsul maselor, ca sa stie cum sa-si directioneze apoi mesajul?

  Asa ca, bune si baile astea de multime. Si, serios, My Prince, nu-s mai bune decat dansul tiganesc de la Ciresica?

 19. 19 Paul august 27, 2010 la 1:03 pm

  Le Prince,

  (referitor la episodul aprecierilor pe care mi le-a adresat domnul Nastase) tot asa a zis si Vulpea lui La Fontaine… Ca-s acri strugurii la care nu putea ajunge (ori ca-s prea dulci si face diabet… :).

  Cat despre „polemica” in care am folosit acest „argument”, intr-adevar era de „nivelul gimnaziului” (deja faptul ca era intre mine si Contele, spune totul! 🙂 ). Adica la foarte mare distanta de „nivelul mintii copilului” in care te situezi tu, nu? Asta te supara? :). Sau ai tu alte chestii impotriva comentatorilor, tineri, talentati si inteligenti?

  In orice caz, ca nu vrei tu ca cineva sa-si faca un titlu de glorie din raspunsurile laudative ale gazdei noastre, conteaza foarte putin spre deloc.
  Ia opreste-ma tu sa-mi fac un titlu de glorie din asa ceva, bavardel! Pardon, Le Prinţ des Bavards 🙂

 20. 20 Marcus august 27, 2010 la 1:25 pm

  @erata: a se citi „ale unui schimb de replici”. scuze
  sa fiti iubiti
  marcus

 21. 21 Ronin august 27, 2010 la 1:34 pm

  „Vox Internetum, Vox Populi „…
  Sa mi se ierte latinizarea si
  modificarea, poate nereusita, a vechiului dicton „Vox Populi,Vox Dei”
  dar cred ca ar trebui sa incepem sa gandim si in aceste coordonate.
  Prezenta Internetului in viata noastra este una de netagaduit
  iar impactul major al acestuia se inregistreaza mai ales in randul tinerei
  generatii.
  In acest sens trebuie avut in vedere rolul formator pe care a inceput sa-l aiba spatiul virtual.
  Schimbul de idei consistente, posibilitatea de a-ti crea noi
  prieteni, de a socializa, de aduna multi oameni intr-un spațiu
  in care acestia se simt in siguranta(dpdv al anonimatului) si
  unde sa poata pune pe tapet concepte, sa poata porni si sustine
  un „razboi” al inteligentei sunt cateva din atuurile Internetului.
  In acest context, cele prezentate mai sus de catre buna
  noastra gazda nu poate decat sa ne bucure.
  Aici nu e cazul sa fac o analina a impactului Internetului asupra
  vietii sociale a utilizarilor spatiilor virtuale dar, nu poate sa
  nu-mi apara in fata ochiilor o fraza zarita undeva, aiurea :
  „This is the end of your social life!” si cred ca a lua
  masurile necesare pentru a nu se intampla acest lucru este un
  deziderat pentru formatorii de opinii.
  Revenind la rolul Internetului in lupta politica si de idei ma
  intorsc la un topic mai vechi al gazdei noastre si anume :
  „Stanga dupa criza. Lectii pentru noi”.
  Plasarea pe locul 9 ca si solutie a utilizarii Internetului
  pentru atingerea scopurilor imediate politice mi se pare cel
  putin fortata si de umplutura… deh trebuia sa se prezinte ca
  un decalog pentru social-democratia franceza si nu numai.
  De fapt, eliminand „balastul” (nu dati cu pietre, ma refer la contextul respectiv nu la necesitatea imbratisarii lor) constituit de biotehnologii,
  prezenta internetului este indisolubil legata in si de toate
  celelalte solutii. Nici una nu poate fi atinsa, implementata etc. fara o ofensiva puternica purtata in Internet.
  Acestea fiind zise pot concluziona ca, in viitorul apropiat,
  victoriile electorale se vor castiga in procent de 50% in spatiul virtual restul de 50 de procente urmand a fi adjudecate prin lupte electoale purtate pe teren. Asa cum se invata la Tactica si Strategia militara : „Oricat de mult detii suprematia aeriana, navala etc. un teritoriu nu
  este castigat decat daca e calcat de piciorul soldatului tau.”
  Nu trebuie sa scapam din vedere si crunta batalie
  purtata de toate puterile lumii pentru a prelua sub control
  acest spatiu virtual si asta pentru ca Internetul este un
  foarte bun agent de manipulare. Aici se pot spune multe dar ar
  fi prea offtopic.
  In final, ce-ar fi sa facem un scurt exercitiu:
  Sa alaturam noul dicton celui vechi si sa eliminam
  elementul de legatura (care pentru unii din politicienii nostri
  reprezinta o masa de manevra) oare ce obtinem ?!
  „Vox Internetum, Vox Dei”…
  Hmmmm… cam nelinistitor nu-i asa … oare cine ar fi acesti Zei?

 22. 22 ELMMAR august 27, 2010 la 2:19 pm

  @ Sibilla

  Nu mai cauta, sunt eu Liviu Elmmar.
  Si mai vin.

 23. 23 Marcus august 27, 2010 la 2:25 pm

  @erata la erata: sau las-o asa, vorba lui Badea 🙂

 24. 24 LePrince august 27, 2010 la 2:26 pm

  @Paul

  Nu voi incepe sa ma bat cu tine in „mesaje laudative” sau „raspunsuri apreciative” din partea d-lui Nastase catre mine sau catre tine. Este modul tau infantil de a pune problema.

  Nu stiu cine te-a trecut la „comentatori tineri, talentati si inteligenti”, dar propriile-ti clasificari nu te fac sa si intri la acea categorie. Eu te vad ca pe un batranel imatur cu opinii de extrema stanga date de propriile-ti frustrari.
  Ti-am mai spus ca imi esti simpatic, nu-ti mai face atatea probleme. Si poate ne explici si noua, in limbajul tau, ce presupune „interesul general” si ce vrei sa faci cu acest concept.

 25. 25 LePrince august 27, 2010 la 2:28 pm

  @Marcus

  Nu cred ca ti-am cerut parerea. Iar vorbesti neintrebat. Te plictisesti?

 26. 26 contele august 27, 2010 la 2:45 pm

  Vasile

  Cum ai zis : ” incomprehensibil ” ? M-ai cam dat pe spate …Ei , da , trebuie să recunosc că aici ai dreptate . Pentru mine mesajul tău este ininteligibil . Dar nu din vina mea , pentru că uitai să menţionez un fapt , până la urmă evident : I.Q. -ul meu trece lejer de 200 . Deci atenţie la tastatură pe viitor , sunt convins că ea este de vină !
  Rămân acelaşi cititor atent al postărilor tale dar te rog să ai mai multă curtoazie pentru un conte .

 27. 27 contele august 27, 2010 la 2:52 pm

  Socrate

  Prefer un capitalism cu faţă umană . Dacă aş prefera comunismul ( cu orice faţă vrei dumneata ) ar însemna să n-am instincte nici cât câinele lui Pavlov : atunci când te frigi cu ciorbă , este ridicol să-ţi bagi mâna în supa fierbinte .

 28. 28 Mélanie august 27, 2010 la 2:54 pm

  Bonjour de Toulouse!

  Domnul Nastase si francofoni, eventual înca francofili(?!)… 🙂

  „DSK – Sarkozy: le Duel”, de Philippe Martinat & Alexandre Kara(Ed. Max Milo)

  Cum va citesc episodic, nu stiu daca acest excelent roman, un soi de biografie comparativa despre acesti 2 „gemeni(politici) opusi”, a fost deja pomenit…

  Îmi permit sa vi-l recomand, caci pasionant, din 3 motive:

  – Sarko e mult mai intrigant decât ne-am fi imaginat si mai mai nuantzat decât valul caricatural obisnuit din 2007 pâna recent…
  – DSK e într-adevar „un jouisseur” autentic, asa cum îl prezinta mass-media, dar aceasta calitate(sic!) vine dupa cea de-a fi un impresionant si potential OM de STAT, nerabdator si capabil de-a-si pune în practica competentzele deja dovedite…
  – daca acest „super-duel” politic nu va avea loc în 2012, ar trebui(va trebui?!) sa-l regretam deja… 🙂

  O carte pe care n-o poti lasa din mâna pâna n-o termini, presarata cu anecdote si analize diverse, clare, precise, evitând simplismul si psihologia de tejghea(sau de shantz)… Un singur „defect”, mai degraba o „lipsa”: DSK a acceptat „jocul dublului portret”, în schimb, Sarko s-a eschivat, dommage…
  ===
  Stiti cu sigurantza ca Mr DSK nu participa la „Université d’été du PS” de La Rochelle… Daca Mr DSK nu se prezinta în 2012, Sarko are mari sanse de-a fi reales, o probabilitate-cosmar pentru Franta. Generalul de Gaulle compara francezii cu vitzeii, de câte ori constata ca se dau batuti, înainte de-a porni la lupta… Cu alte cuvinte, nu suporta renuntarea si resemnarea.

 29. 29 Sextant august 27, 2010 la 3:12 pm

  MENGHINA ŞI ECONOMIA SUBTERANĂ

  De când mă ştiu mi-au plăcut lucrurile încurcate, cu soluţii ne la îndemâ sau stranii. Din confruntarea cu ele am ieşit, destul de des, învingător, dar întotdeauna cu un câştig.
  Bunăoară recuperării sâmburilor din nucile costelive uscate, pe care mai toţi se grăbesc să le arunce în foc, sau pur şi simplu, i-am găsit menghina ca soluţie simplă, eficientă şi accesibilă. Procesul tehnologic se derulează astfel:
  – se prinde nuca în menghină pe axa coadă-vârf, ţinând-o cu un „colier” format din degetul arătător şi degetul mare de la o mână;
  – cu cealaltă mână se strânge lent şurubul de forţă al menghinei. Ca efect coaja extrem de tare începe să se crape, după legile acestui tip de solicitare, concomitent cu dislocarea sâmburelui din numeroasele “alveole”;
  -se îndepărtează elementele sparte din coajă pentru a scoate la lumină bucăţi de diferite dimensiuni din sâmbure. Bucăţelele „îndărătnice” se dislocă uşor cu vârful ascuţit al unui cuţitaş.
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  Economia românească subterană (40 % după aprecierea unui profesor) este, în optica mea, nuca cea costelivă de la care voi a recupera sâmburele, prin matoda menghinei (similitudine).
  Las imaginaţiei dvs. să recunoască instituţiile statului care vor acţiona similar cu acele părţi componente ale menghinei, potrivit tipicului de mai sus, pentru recuperarea “miezului”. Acest mod de acţiune reclamă voinţă politică şi consens.
  Metoda menghinei se pretează şi la dezmembrarea “costelivilor” Băsescu-Boc, care prezentând particularitatea unor miezuri fecaloide necestă masuri speciale de protecţia muncii…

 30. 30 contele august 27, 2010 la 3:18 pm

  Adrian Năstase

  Vine week-endul acum şi eu n-am apucat să pun întrebarea ca să primesc un răspuns .
  M-am luat cu vorba cu colegii şi uitai să întreb ceva : nu vă este teamă că duşmanii politici vor folosi postarea privind modificarea legii privind C.C.R. , privindu-l ca pe o reacţie pur subiectivă , de apărare a d-stră în dosarele pe care le aveţi ? Nu credeţi că vor spune că dosarele d-stră treneaza de ani buni tocmai „datorita” invocarii exceptiei de neconstitutionalitate ?
  Pe de altă parte , am înţeles că din vreo 8000 de astfel de excepţii doar vreo 900 au fost întemeiate , deci ceva e putred în Danemarca .Dacă greşesc în această apreciere îmi asum vina .
  Cu speranţa că nu v-am stricat bucuria succesului de pe internet şi cu convingerea că nu luaţi postarea mea ca pe un afront personal aştept cu nerăbdare să-mi văd numele la ” Răspunsuri „.

 31. 31 marcus august 27, 2010 la 4:14 pm

  @Lio prins: ma abtin sa zic ca fac o oarecare chestie pe cererea dumitale din considerente de buna crestere, chit ca am crescut la cartier. Dumneata ai impresia ca toti cei de pe blog care au parte de apostrofarile dumitale pline de o suficienta gaunoasa au neaparat nevoie de acestea si fac coada la intrarea in castel destinata servitorilor pentru a-ti cere parerea? Ti-am zis, daca esti barbat si operatia nereusita de hemoroizi inca iti da mancarimi, bate-te ca un barbat sau suferi si talica de sindromu’ sepepeu?
  Vaz ca v-a molipsit chiombila pe toti sustinatorii, loviti unde stiti ca terenu-i slab si daca se poate cu victima tinuta de gat si de maini de bodigarzi. Rusinica prins-ule, de data asta chiar m-ai „inervat” si voi fi cu replica pe dumneata ori de cate ori voi considera ca ai sarit calul in relatiile cu partenerii de bloguiala. And guess what? „manfish” daca-mi ceri ‘au nu parerea.
  sa fii cuvincios
  marcus
  PS Domnisoara Manuela, va rog frumos sa lasati aceasta postare sa treaca!
  sa fiti iubita
  marcus

 32. 32 Ghita Bizonu' august 27, 2010 la 5:24 pm

  Romania , mereu surprinzatoare

  Suntem campioni la capitalism si habar nu avem !
  La noi este inregistrata o firma cu performante mondiale :AMERICAN EUROPEAN MARKETING & ENTERPRISES S.A. care s-ar ocupa cu cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii din comuna Fintina, Judet: BRASOV.
  Infiintata in 2007, avand ca actionari sapte persoane fizice: Cornel Ionescu (20%), Daniel Afusoae (20%), Szapirow Wilfried (20%), Rosa Gagesch (20%), Lucian Nica (10%), Stefan Pintilie si Viorica Pintilie, fiecare cu 5% din actiuni. Extrem de interesanta dna Rosa Gagesch este cenzor suplimentar si este si nascuta in 1927 ! De un se vede ca cine nu are gena de asistat munceste cu spor si la peste 80 de ani !!

  In 2008 a avut un profit de 747.619.052 de lei, la o cifra de afaceri de 747.630.000 de lei

  Citez din Ziarul Financiar 2009 :
  Conform bilantului contabil pe 2008, activele imobilizate ale companiei sunt estimate la 863.132.310 lei, capitalul social subscris varsat este de 115.504.789 de lei, cifra de afaceri este 747.630.000 de lei, iar profitul este de 747.619.052 de lei. In cadrul rubricilor alocate platii asigurarilor sociale apare cifra zero, de unde rezulta faptul ca firma nu are niciun angajat. Cheltuielile totale raportate sunt de 10.948 de lei. Societatea a declarat creante in valoare de 660 de lei, casa si cecuri bancare in valoare de 100 de lei si datorii totale de 9.229 de lei. In situatia in care profitul contabil ar fi fost impozitat in Romania, compania ar fi trebuit sa vireze la bugetul de stat suma de 119.618.568 de lei.

  De unde deducem ca banii i-a facut in Strainezia. Numa vreo 200 mil euro profit …
  Si o comparatie interesanta :

  In 2008, cel mai mare profit a fost inregistrat de operatorul de telefonie mobila Orange, care a raportat 1,661 miliarde de lei. Pe locul 2 s-a pozitionat compania Electrica. Firma de stat a avut un castig de 1,220 miliarde de lei. A treia pozitie a clasamentului apartine altei societati de telefonie mobila, Vodafone, cu un profit de 1,128 miliarde de lei. Pe locul patru se afla Petrom, cu 1,022 miliarde de lei. American European Marketing&Enterprises ocupa pozitia a cincea, cu 747,619 milioane de lei.

  Conform declarartiilor din 2008 a administratorului Afusoae Daniel firma dorea ca in 2009 sa semneze un contract prin care va deveni „strangator exclusiv de fonduri” pentru o organizatie americana cu ramificatii internationale. Care nu a fost dezvaluita.
  Poate ptr spalarea banilor proveniti din traficu de droguri …poate (ca altfel i asa un castig .. de unde? Nici macar marii traficanti de droguri nu castiga atat cu zero angajati- ca au nevoie de transportatori, de „paznici” , trebe sa dea mite grase samd).

  In 2009 firma recidiveaza.

  Profit de numa 15.474.732.000 roni. Adica un fleac de 3,6 miliarde euro de da Roncea in balbaila si scufunda milioanele cu miliardele . Sa va zic ceva – profitu asta deja merita comparatii internationale cu mari firme nu cu subsidiarele lor din Romania!
  Scuze dar au o performanta de bat la fundu gol tot Wall Street usi Londonistanu-Londonograd la un loc !! Ce este si mai remarcabil firma nu are nici un angajat , deci toata munca este depusa de actionarii ei (inclus dna nascuta in 1927 !!!).

  Acu eu as ridica in slavi devotamentu lor in construirea visului de aur al omernirii – societatea capitalismului imperialist multilateral globalizat si mai ales discretia lor (nu tu vile pe Snagov , Maybachuri samd) chiar daca nu platesc impozite la Statu roman (oricum HRP zice ca impozitu e hotie).
  Insa am asa o impresie vaga ca parca aici ar fi baniii aia de ne intrebam unde s-au dus banii de la FMI ?!
  Vorba lu Basescu (de pe vremea cand era sinistrul transporturilor) : Aici sunt banii dumeavoastra !!
  Ca daca s-ar ocupa cu vanzarea de bunuri imobiliare proprii ar insemna ca Romania este cam propretatea lor !!

 33. 33 Fragmentarium Politic august 27, 2010 la 5:36 pm

  Un eveniment notabil, apreciat de prieteni si temut de adversari, deoarece prin „Vocea Internetului” cea a politicianului Adrian Nastase a devenit cea mai puternica si mai critica din Opozitie. Indubitabil, Romania are nevoie de o noua directie politica (non-portocalie), dar cred ca problema nu e daca, ci cand se va intampla acest lucru. Cu un PSD marcat de o criza in forma de „W” (cea de la alegerile interne si cea recenta, de comunicare interna) si cu un PNL extrem de oportunist si de lipsit de scrupule (care-l fac sa fie mereu pe „faza”), nu pare a fi greu de „ghicit” cine va lua „caimacul” iesirii din recesiune, pe termen scurt cel putin. Dar tot raul spre bine, cum se spune, pentru ca aceasta cea de-a doua jumatate (PNL) a portocalei politice nu este mai putin putreda decat prima jumatate (PDL)…

 34. 34 LePrince august 27, 2010 la 5:58 pm

  @ marcus

  Nu cunosc absolut nimic despre tine , decat din ceea ce spui pe acest blog, adica putin. Astfel ca nu aveam cum sa ating „terenul slab” decat intamplator. Oricum, asa cum am evitat sa intru cu tine in polemici inutile in trecut, la fel, te voi ignora si pe viitor.
  Polemica pe care o faci este lipsita de subiect. In lipsa motivelor pentru a ma ataca,te erijezi in „cavalerul” pe cal alb ce va veni sa salveze „onoarea” domnitelor intinate de balaurul cel rau. Nu esti credibil. Este doar un pretext, presupus nobil, pentru a ma provoca si a ma duce intr-o disputa pe care o faci sordida prin cuvintele si expresiile pe care le utilizezi. „Domnisoarele”(te citez) nu au nevoie de „lancea” ta de jucarie, si nici de butaforia „chevalier servant” pe care o afisezi, deoarece nu au fost jignite de nimeni pe acest blog. Halucinatiile ideatice si cuvinte „cu talc” dar neintelese, nu pot fi considerate jigniri.
  Dar incercarea ta de a resuscita un conflict ingropat, ma face sa cred ca ti-a placut, si ai o aplecare usor „efeminata” spre „arme” gen „vitriol” si nicidecum spre spada sau floreta, ori macar pentru „pistolul de duel”. Atunci cand armele noastre nu pot fi egale, draga Marcus, nu pot alege decat sa te ignor.

 35. 35 George Ban august 27, 2010 la 6:13 pm

  @Le Prince
  Am salutat revenirea ta, dar ai ajuns sa exagerezi prea mult cu postarile. De unde ai domnule atata timp?

 36. 36 Mélanie august 27, 2010 la 6:15 pm

  @Marcus,

  „Lio” e o cântareata franceza, de origine belgo-portugheza…
  Iat-o cu melodia ce-a lansat-o acum vreo 30 ani:

  banana split… 😀

 37. 37 George Ban august 27, 2010 la 6:21 pm

  @Harabula zice:

  „Dar fata de prieteni, (A Nastase) comite o impolitete. Ca si cum s-ar lauda unei iubite cu numarul amantelor din harem.”
  In harem nu sunt amante, sunt sotii. De ce e o impolitete sa ma laud, chiar in fata „iubitei” (??!!) cu marimea haremului?
  Eu zic sa mai citesti un pic… Poate emiti o idee mai de Doamne-ajuta…

 38. 38 Kartouche august 27, 2010 la 7:39 pm

  Sunt impresionat de Galeria foto, cu personalitati ale lumii cu care dl. prof. univ. Nastase s-a intalnit (de pe facebook). Formidabil !

  Ce ar fi semnificativ pentru mizerabilul de Basescu : postarea pe youtube imaginii acestui marinar ratacitor de la intalinirea cu sefii de stat si de gurven din UE, cand nimeni nu-l baga in seama.
  Asta, asa pentru cei cativa sustinatori ramasi in viata.

 39. 39 Viorel Dobre august 27, 2010 la 7:40 pm

  Da. Minunat.
  Blog. Facebook. LinkedIn.

  Deja trei platforme de comunicare! (site-ul personal nu-l mai punem)

  Si daca eu stau pe blog, cum aflu ce s-a propus pe LinkedIn?
  Este vre-o modalitate de interconectare? Sau este doar pentru membri PSD? Poate sunt si pe acolo comentarii pline de dragoste de semeni ca pe aici. Cum le pot citi? Sau poate vin propuneri bune pe Facebook? Eu sa fiu vaduvit de ele?

  Cum ramane cu spatiul unic?

  Ne mutam cu totii pe una, doua sau chiar toate cele trei platforme?
  Ne puneti niste checkbox-uri langa comentarii ca sa le bifam si sa nu le mai citim pe alta platforma?

  O sa fie interesant!

  Nu am cont pe facebook. Si nici nu intentionez sa-mi fac. Deci nu sa vad discutiile de pe facebook, daca or fi. Nici pe linkedin nu am cont. Si nici acolo nu-mi fac.

  Daca apare ceva interesant pe acolo, dati un copy-paste si pe blog va rog.

  Multa sanatate tuturor va doresc.

 40. 40 Victor V. august 27, 2010 la 8:08 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Simpatică discuția ta cu d-na Observator. Cea în care ziceai: „Doar n-o sa-i imitam pe comunistii din NY care forteaza pe Rockefeller sa aiba nu stiu cat spatiu la strada in una din zonele cele mai scumpe din lume!”.

  Ca de obicei am senzația că trăim în realități paralele.

  Tu la care Rockefeller te refereai? La John D. Rockefeller jr. cel care a construit Rockefeller Center (pe un teren luat în leasing de la Columbia University)? Sau la David Rockefeller, care pentru a construi complexul World Trade Center a convins primăria New York-ului să desființeze o porțiune a unei străzi?

  În plus nu înțeleg de ce le spui „comuniștii din NY”. Pentru că respectă regulile de amplasare, construcție, etc? Doar mintea ta simpatică ar putea face o legătură biunivocă între comunism și respectarea regulilor.

  Mie cuvântul „comunism” îmi amintește de „avuția întregului popor” – cea pe care fiecare „om al muncii” și-o putea apropria, pentru că era, în același timp, a nimănui. Și oarecum ciudat, îmi amintește de „sărac, dar cinstit”, simultan cu „Fascinanta și Eterna Romanie”, de „oamenii de afaceri” din Bacău și de președintele Băsescu în Logan.

 41. 41 Theodora august 27, 2010 la 8:16 pm

  @ marcus
  Vreau sa iti multumesc pentru interventia ta.
  Cel putin in privinta mea, LePrince nu are dreptate.
  Eu am fost jignita aici pe blog de grupul aya & prietenii
  Daca as fi primit acele jigniri pe un blog de orientare PDL-ista nu m-as fi mirat.
  Chiar nu pot sa inteleg cum au putut sa treaca de moderare acele comentarii.
  Am fost nedumerita si deceptionata de modul in care acei comentatori, din lipsa de argumnete, au inteles sa il apare pe Tismaneanu.
  Probabil ca lui LePrince ii convine sa considere „conflictul ingropat”.
  Este usor sa jignesti si dupa aia sa apari ca o floare neprihanita.
  Eu nu am uitat si nu o sa uit obrazniciile lor.
  Culmea culmilor este ca desi ei sunt cei care jignesc ei striga ca „atmosfera este tensionata” si ca se urmareste „bruierea unor voci credibile”.
  Cine face asa?
  Basescu cine altcineva?
  El fura si striga ca este furat.
  El cu partidul lui de incompetenti si hoti au adus Romania in pragul dezastrului.
  Cine sunt vinovatii?
  Ceilati, partidele din opozitie, pensionarii, profesorii, politistii, medicii, ziaristii etc.
  S-au linistit intelectualii dupa ce am renuntat eu sa mai raspund jignirilor lor?
  Nu, sigur ca nu.
  Au continuat cu Sibilla, cu tine, cu Blogideologic si cu altii.
  Inca o data iti multumesc Marcus pentru pozitia ta.
  O seara buna!

 42. 42 Harabula august 27, 2010 la 8:26 pm

  @George Ban
  Raspund aici la cele doua intrebari care-mi sunt adresate in alta parte.
  1. Ce compromis am facut eu in timpul comunismului.
  Raspuns: unul si foarte important: nu l-am asasinat pe Ceausescu.
  2. Ce inseamna „cistinki”. Rusii desemnau astfel persoanele care n-au incalcat niciodata legea. Sau persoanele care n-au fost implicate in asasinate. In traducere inseamna „curăţel”

 43. 43 Marcus august 27, 2010 la 8:28 pm

  @Lio prins: citind raspunsul tau, mi-a venit in minte, un text dintr-o chestie bulevardiera de la incepput de secol XX, in care autorul se intrecea pe sine, folosind un stil adaptabil consumatorilor de foiletoane gen „Misterele Bucurestilor” , sau ceva apropiat „Colectii de cinspe lei”. Amice daca est constipat, medicina a inregistrat progrese insemnate, ‘au daca nu incearca cu ulei de ricin sau zeama de varza acra. Te faci ca nu ai inteles „inscrisu’ ” meu, ba mai mult, de pe aceasta pozitie, incerci si o oarece ridicularizare a mea. Nu merge, „cavalere”, sincer sa fiu imi erai perfect perpendicular pana cand, in tandem cu Aya si cu alde conte, pe post de inginer de pedale, v-ati apucat sa dati voi calificative in dreapta si in stanga, calificative dublate de izuri ale calului la faza de vanturi, gratulandu-va in acelasi timp cu cat de ‘teligenti si culti sunteti alde dvs. in raport cu ceilalti. Ori asa ceva nu se face, man ! Daca tii neaparat ca gura careia ii dai de mancare sa te laude fa-ti blogul matale.
  Va urma
  marcus

 44. 44 Theodora august 27, 2010 la 8:29 pm

  http://theodora0303.wordpress.com/2010/08/27/intelectualii-lui-basescu-sunt-indignati/

  Cu prostul neşcolarizat
  Te lupţi putin si ai scăpat.
  Dar lupta este colosală
  Cu prostul care are şcoală.

  Un intelectual fara caracter este mult mai periculos decat un analfabet.
  Prin faima si stiinta, un intelectual fara caracter poate sa produca distrugeri iremediabile in societatatea in care traieste.
  Un intelectual adevarat trebuie sa sustina adevarul, stiinta, arta si nu persoane aflate temporar, prin minciuna si inselaciune, la conducerea tarii.
  Dupa parerea mea, astazi, a fi intelectual nu inseamna a avea o diploma, un doctorat sau o functie in stat ci a avea caracter si principii.
  Domnii Patapievici, Cartarescu, Voinescu si Preda, o parte din intelectualii care l-au sustinut si il sustin pe Basescu, sunt indignati ca trebuie sa stea la coada.
  Au dreptul dumnealor sa se indigneze?
  De ce nu v-ati indignat domnilor cand s-a votat reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a ajutorului de somaj?
  De ce nu v-a durut sufletul atunci cand s-a votat reducerea pensiilor?
  O parte din cei afectati de aceste reduceri sunt intelectuali.
  De ce nu ati fost solidari cu acei intelectuali?
  Acum, cand sunteti afectati direct de deciziile aberante ale premierului Boc, sunteti indignati?
  Sa inteleg ca este umilitor sa stai la cozi dar este normal sa il pupi in dos pe Basescu?
  La cozile alea stau ore intregi, zile chiar, alti cetateni ai Romaniei, intelectuali ca si voi.
  De cand ati ajund in functii importante voi sunteti rupti de realitatea de zi cu zi a oamenilor.
  Vreti ca noi sa fim solidari cu voi? Ei bine nu se poate domnilor.
  Luati de la Basescu domnilor intelectuali. 🙂
  Ce este? Nu va place?
  Eu zic sa nu intrati in panica. Asta nu este cel mai mare rau care vi se poate intampla.
  Urmeaza cateva capete in gura si dosuri de palma peste boturile cu care l-ati pupat.
  Intelegeti ca v-ati pus pe aceasi linie cu Salam, Guta si Printesa Ardealului?
  Trei dintre intelectualii care l-au sprijinit pe Basescu Traian se declara jigniti si indignati de umilinta la care guvernul Boc 4, cel mai prost guvern din istoria Romaniei moderne, ii supune pe cei care creeaza, prin prevederile legate de impozitarea drepturilor de autor.
  „Este o aberatie. O gandire profund gresita si o batjocura la adresa oamenilor, indiferent ca ei sunt scriitori sau muncitori. Eu m-am intors ieri din concediu si am apucat sa vad la televizor cateva informatii confuze. Daca intr-adevar trebuie sa stai la trei cozi diferite in fiecare luna, este vorba de un dispret la adresa oamenilor”, a declarat presedintele Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici.
  “Doamne fereste! Nici nu am fost si nici nu voi merge. Pe mine nu ma va vedea nimeni la vreun ghiseu. Dispretul meu fata de hartogaraie si fata de birocratie este total. Ceea ce se intampla este putin spus jignitor. Eu sunt absolut indignat fata de ceea ce se intampla in general cu drepturile de autor. Guvernul face din artisti victime colaterale”, declara Mircea Cartarescu
  “Eu tocmai am luat decizia de a-mi incheia contractul pe drepturi de autor din cauza ca felul in care se administreaza plata obligatiilor este umilitor. Este o oroare administrativa. Simpla idee de a trimite un om la trei ghisee in fiecare luna este dincolo de imaginabil iar eu unul nu sunt dispus sa fac acest lucru”, spune si Sever Voinescu Cotoi.
  „Seitan nu ar trebui remaniat, ci pus să stea la coadă.
  Îi cedez eu drepturile de autor pe care ar trebui să le primesc pentru ultimul volum publicat. Conform contractului încheiat cu editura, e posibil ca transele să fie plătite în următoarele sase luni, tot asa cum e posibil ca plata să fie făcută vreme de doi sau de trei ani. Totul depinde de ritmul în care se va vinde tirajul.
  Până se asează sistemul, cum a spus foarte frumos domnul ministru, îi promit să mai scriu o carte, poate mai are vreun coleg prin guvern care se plictiseste si vrea să stea pe la niste ghisee” scrie Cristian Preda pe blogul lui
  @ prieteni
  Pe blogul meu articolul are si poze 🙂

 45. 45 Observator august 27, 2010 la 9:15 pm

  @nea Ghita- de ce ar trebui sa fie un strand gestionat de stat? Nu cred ca e treaba statului sa angajeze baieti care sa curete piscina. Insa e treaba statului atunci cand privatizeaza ceva ce i-a apartinut sa impuna celui ce-l preia macar destinatia de dupa privatizare. Statul roman a avut grija sa impuna cati angajati sa ramana, ce salarii compensatorii sa fie acordate celor dispinibilizati, etc, etc, nu tu obligativitate sa pastrezi linia de productie cand privatizezi Felix, IPRS sau Microelectronica. Populism si numai populism.

  Cu bine

 46. 46 LePrince august 27, 2010 la 9:46 pm

  @Paul

  Este evident acum, citindu-ti raspunsul catre Victor V, ca marxistul din tine a iesit la iveala. Semeni din ce in ce mai mult cu prototipul aratat in filmele epocii “de trista amintire” , comunistul acela cu sapca, cu o tigara in coltul gurii, ascetic, ulceros (de invidie, desi cuvantul care te descrie mai bine este “pizma”) , imbracat in tipicul veston gri, si care iarna este pe muchie de cutit sa nu devina ftizic. La fel ca el, si tu “infierezi” cu manie proletara pe tinerii “grasi”, imbracati in smoching, care fumand trabuce conduc in masini decapotabile fete frumoase acasa. Propriile neputinte si frustrari ii fac sa fie inghititi de “valul” ideologic al stangismului Marxist , intrand in organizatii obscure, dar pline de avant “proletar” revolutionar.
  Victor V este amabil si iti ofera o replica de bun simt, eu nu am atat de multa rabdare cand te vad “propovaduind” cu mult aplomb ideile din “Das Kapital”.
  Spui:

  „Prin traditie, cutuma, MOSTENIRE!, doar se perpetueaza si se accentueaza inegalitati deja existente prin nastere.”

  Nu prea vad ce ai invatat in Franta, unde spui ca ai studiat. „Traditia, cutuma, si de multe ori mostenirea” au creat multe societati pe care astazi le admiram si aspiram catre. Exista foarte multe afaceri, mai mici sau mai mari, companii de succes, la care vezi inscris „ since 1878”(anul e doar un exemplu) , ceea ce inseamna ca din 1878, generatie de generatie a muncit, a inovat, a imbunatatait, a dus mai departe, a perpetuat si mai ales a pastrat o afacere de succes. Aceasta afacere a oferit locuri de munca stabile si sigure altor indivizi din generatia respectiva si apoi altor generatii, care in lipsa unor idei mai bune sau macar egale, s-au multumit ca „fiul lor” sa fie angajatul „fiului sefului”, asa cum „tatal” a fost angajatul „sefului”. Uneori, dintre angajati s-a ridicat unul foarte bun, sau foarte inovativ, care dupa ce „a furat” meserie, know-how si experienta de la „sef”, a devenit la randul lui sef si a concurat fostul angajator. Toti isi pastreaza locul si rolul in societate, dar atunci cand unul „fara sanse din nastere” este mai bun, te asigur ca ajunge uneori stapan pe afacerea sau „averea” celui „nascut in purpura”, daca acesta nu va sti sa pastreze „purpura”. Acest lucru se intampla absolut natural, nu trebuie sa vii tu, cu „manie proletara” sa „regularizezi” o chestiune de genul, te citez:

  „Si cum nici tu nu cred ca ai fi de acord ca fiul sefului tau sa devina seful fiului tau, doar pentru ca detine “calitatea” de mostenitor de sef,”

  In zilele noastre, te asigur ca in aproape orice societate, toti cei care nu stiu sa pastreze mostenirea vor pierde in fata celor care , „morti de foame” si „rosi de ambitie” le vor sufla de sub nas „averile” , fara a apela la ghilotina, hold-up sau alte mijloace nelegale. Sa nu mai vorbesc de „sefie”, care nu se mosteneste, si te asigur ca nici un „capitalist rau” nu va impune un incompetent , chair fiu fiindu-i, ca sa-i distruga afacerea greu construita.Ambitia, chiar foamea, ideile, tenacitatea, lipsa de sprijin „providential”(gen statul tatuc, propovaduit de tine) au fost catalizatorul majoritatii celor care au avut realizari exceptionale (nu doar materiale) care au contribuit la dezvoltarea industriala, stiintifica, tehnica, spirituala, adica la constructia si consolidarea societatilor pe care romanii le admira. Si daca e sa vorbim de „traditie, cutuma si mostenire”, UK sau USA sunt doua exemple unde conceptele pe care tu vrei sa le arunci la cosul de gunoi sunt sacrosancte. Si la ultima „privire” aruncata pe acolo nu i-am vazut mai rau decat ii stiam.
  Mai spui:

  „in timp ce aceleasi “turme” de “lipsiti de sansa” sa nu poata sa-si satisfaca nici macar nevoile primare”

  In timp, toate societatile de care iti vorbeam, au dezvoltat mecanisme , in urma carora, nimeni nu se mai poate plange ca „nu-si pot satisface nevoile primare”. Si asta tocmai pentru ca „traditia, cutuma si mostenirea” au nevoie de un mediu stabil, de o societate echilibrata si in majoritate satisfacuta pentru a putea duce mai departe „traditia, cutuma si mostenirea”.
  Undeva pe la inceputul meu pe acest blog, intr-un dialog pe care l-am avut, spuneam ca sunt de parere ca in Romania taxele de mostenire sunt prea mici si ca mecanismul taxarii mostenirii este subutilizat. Dar de aici si pana la a elimina dreptul la mostenire si a interzice individului a se bucura de munca generatiilor anterioare (care uneori nu are doar reprezentare materiala, dar si sentimentala, emotionala sau de responsabilitate in a duce mai departe) este cale extrem de lunga, cam de la social democratie cu nuante liberale la comunismul incruntat de nuanta marxista.
  Stratificarea sociala nu a facut rau nimanui. O societate libera si democrata, pune pe fiecare, pana la urma, la locul sau (aici nu vorbesc neaparat de Romania, dar e o alta discutie), indiferent de „muntii de bani” mosteniti.Dar invidia gratuita (exista si invidie „buna”, cu rol de catalizator) si comentariile tale care imi aduc aminte de expresii gen „sa moara si capra vecinului” , sunt expresia perfecta a teoriei marxiste . Ceea ce ma sperie nu e teoria in sine, ci incercarea de a o pune in practica. Nu te-as vota niciodata. Si sunt sigur ca nu esti reprezentativ pentru PSD. In Romania tu nu ai partid.
  Asta nu inseamna ca nu esti simpatic.
  S-auzim de bine.

 47. 47 LePrince august 27, 2010 la 9:49 pm

  @George Ban

  Nu stiu de ce las impresia ca postez foarte multe comentarii. Poate pentru ca ceea ce spun este atat de interesant(fata zambitoare). Nu am numarat cate comentarii am, dar daca ai curiozitatea, vei vedea ca nu sunt chiar atat de multe. Si apoi, pentru ce-ti place, iti mai faci si timp, nu?
  S-auzim de bine.

 48. 48 Paul august 27, 2010 la 10:42 pm

  Le Prince,

  cand spui ca nu vei incepe sa te bati cu mine in mesaje laudative, parca-l aud pe batranelul de categoria „musca” ( care cantareste 50 kg cu tot cu pemparsii cadou de la spital) , laudandu-se ca nu are rost sa intre in ringul de K1 :).
  Pai, cu ce mesaje laudative sa te bati tu, bavardel, cand tu abia reusesti sa scoti de-o ridicare din spranceana, cu tonele de truisme pe care le postezi?
  Asculta la mine cum faci ca sa obtii ceva material laudativ, daca tot vad ca-ti e la inima chestiunea. Iei tu frumos la lecturat arhiva sa te documentezi ce si cum, apoi incerci sa te familiarizezi cu miile de cuvinte care iti exced vocabularul si, dupa ce ai parcurs toate aceste etape, … spera mai departe ca vei obtine raspunsuri laudative pentru comentarii de „agatat” in parc, de genul celor cu care te prezinti tu:
  „Interesanta combinatia cu gemenii. Dualitate? E una din zodiile mele preferate, am motive serioase sa fie asa. Sa-ti fie de bine vacanta. “Ghidul” de vacante va mai trebui sa astepte , timpul este totusi limitat.” 🙂 🙂
  Wow! Ia spune, „Einstein”, ai compus singur comentariul respectiv sau te-a mai ajutat cineva din salon ? :).

  Intelegi acum, oare, analogia pe care o faceam intre tine si vulpea lafontainiana (sic!)?

  Cat despre conceptul de INTERES GENERAL, caci de un concept este vorba, tu inca nu sti abc-ul necesar intelegerii acestuia. Adica, la fel cum unui prescolar trebuie sa-i explici treptat elementele unui intreg prea complex pentru mintea lui cruda, pentru a putea trece, intr-un final, la explicarea intregului in sine, tot asa si tie, trebuie sa-ti fac un anumit instructaj pentru a-ti aduce conceptul de INTERES GENERAL mai aproape. Pentru a ti-l face accesibil. Sperand, totodata, ca nu vei termina cu pensia pana cand ti-l voi putea explica pe-nteles. Intelegi? 🙂 Deci, nu te mai tot grabi ca mireasa-n noaptea nuntii, ca se rezolva! 🙂

  Hai, ca stiu ca te simti bine printre tineri, pe blog, deci continuam sa ne tragem reciproc de accesorii, da? Tu iti oferi in continuare nasturele iar eu fermoarul, cum ne-am obisnuit, bine? :).

 49. 49 Paul august 27, 2010 la 10:59 pm

  Si, Le Prince,

  bineinteles ca sunt tanar, talentat si inteligent. Ce, ai auzit tu altceva ? 🙂

 50. 50 Cornu august 27, 2010 la 11:00 pm

  Dl Nastase, doresc sa ma insciu in PSD dar am o mare problema: trebuie sa fiu recomandat organizatiei sectorului 3 Bucuresti de catre un membru PSD … 🙂 Nu cunosc pe nimeni in PSD, cum fac ?

 51. 51 Fragmentarium Politic august 27, 2010 la 11:29 pm

  Rostogolirea portocalei politice

  Toamna se apropie si, o data cu ea, si ceasul Guvernului Boc. Pentru sfarsitul Guvernului Boc ticaie, de fapt, doua ceasuri.

  Unul a fost pornit de catre presedintele Traian Basescu, care, atent la virulenta din critici si la caderea din sondaje, va fi nevoit, dupa 1 septembrie, ca, in absenta “schimbarii la fata” a Guvernului, sa arunce peste bord balastul numit PDL, de gatul caruia va agata si lista neagra a crizei.

  Cel de-al doilea ceasornic a fost pus in functiune de catre PSD, din momentul in care a anuntat ca va depune o noua motiune de cenzura impotriva Guvernului Boc, din a carui daramare a facut un obiectiv national.

  PSD si-a declinat insa orice intentie de a intra la guvernare fara un mandat popular, lucru absolut inacceptabil pentru puterea portocalie in actuala conjunctura, pentru care alegerile anticipate ar reprezenta, ca pentru orice partid prabusit in sondaje, curata sinucidere politica.

  Remanierea, daca va avea loc, va fi ultimul cartus al Guvernului Boc, dar el va fi tras in vant, deoarece incompetenta si clientelismul fac imposibila preconizata “transfigurare.”

  Cum recursul la calea electorala de schimbare a Guvernului Boc este prerogativa Presedintelui (dizolvarea Parlamentului), cea mai probabila ramane cea parlamentara, evocata si de presedintele PNL, Crin Antonescu.

  In ciuda dezmintirilor, unele dezvaluiri din presa privind negocierile secrete dintre PNL si PDL pe tema guvernarii si interesul marcat din ultimile declaratii ale sefului liberalilor fata de asumarea guvernarii, inclusiv cu prim-ministru, dar fara democrat-liberali, ar putea constitui elemente ale unei strategii in derulare, puse la punct de protagonistii fostei Aliante DA.

  O asemenea strategie de “rostogolire”, prin care cele doua partide de dreapta isi schimba locurile, sprijinindu-se reciproc, de pe redutele legislative si guvernamentale, ar putea bloca PSD si prezerva interesele clientelei portocalii, cel putin pentru o vreme, dar nu va putea evita declinul istoric si aterizarea fortata…

 52. 52 Paul august 28, 2010 la 12:01 am

  Observator,

  esti adorabila atunci cand stâlcesti cuvintele in scris. Imi imaginez ce bine da in vorbit :).

  Dar asta nu-i grav. Se poate indrepta din tastatura. La urmatoarea trimitere, desigur. Cea veche s-a inregistrat pe servere, a devenit publica si nu mai poate fi modificata :).

  Nu stiu, insa, daca opinia ta despre politicieni se poate indrepta tot atat de usor ca si scrisu-ti.
  Cand ti se pare evident ca orice politician trebuie: „Sa ia pulsul maselor, ca sa stie cum sa-si directioneze apoi mesajul”, vai! chiar asa crezi tu despre POLITICIENI?! Pentru ca tocmai i-ai definit pe DEMAGOGI, atunci cand i-ai prezentat pe cei care au un mesaj „directionat in functie de pulsul maselor”.
  Adica, un POLITICIAN veritabil, n-ar trebui sa aiba un mesaj prestabilit, in care sa creada el insusi, si pe care sa-l foloseasca drept oferta electorala?
  Dupa logica din comentariul tau, daca „politicianul” n-are decat un mesaj de dreapta „in repertoriu” :), dar „pulsul maselor” cere un mesaj de stanga, „politicianul” tau ar putea repede sa mai ajusteze pe ici pe colo, sa mai dea cu creme lexicale, sa mai fardeze putin frazele si sa scoata ditamai frumusetea de mesaj de stanga din scheletul de mesaj de dreapta avut initial. Nu? 🙂 . Frumos, ce sa zic!
  Problema nici macar nu e impostura (demagogia) „politicianului”. Daca a reusit sa-i prosteasca pe alegatori vanzandu-le o cioara vopsita pe post de gaina ouatoare, bravo lui! (si rusine lor!, desigur). Problema apare abia atunci cand prin „misculatiile” respective ii face pe cetateni, nu sa-l voteze sau sa-l scoata din cursa electorala, ci sa devina sceptici in ceea ce priveste politica si politicienii. Pentru ca, atunci cand interesul cetatenilor pentru politica dispare, abuzurile ocupa locul ramas liber.

  Hai, nu mai incerca sa pari o adepta a oportunismului in politica. Nu va parea credibil si te vei compromite.

  Si, daca tot ai rezistat sa ma citesti pana aici, iti fac o concesie spunandu-ti sa nu te simti obligata sa-mi raspunzi doar pentru ca sunt eu tanar, talentat si inteligent :).

 53. 53 Sibilla august 28, 2010 la 12:14 am


  * Nu asculta pe aceia care vor discuta in mod subtil despre bine si despre rau. Nu te lasa impresionat de frumusetea si de finetea vorbelor lor. Caci Împaratia lui Dumnezeu nu sta in vorbe, ci in VIRTUTE. * – Anatole France

  D-le AN,
  La modul foarte SERIOS: membrii echipei v-au informat ŞI că, deşi articolele ce poartă semnătura domniei dumneavoastră sunt cele mai citite, căutate, cele ce dau calitate, totuşi, NU acelaşi lucru se poate spune ŞI despre strădania depusă de către unele şi-aceleaşi personaje, aceea de-a fi transformat de ceva timp ( !! ) schimbul de opinii – spaţiul destinat comentariilor, într-o cloacă ?? De-r fi doar observaţia mea, n-ar fi dect un fîîsss, dar… E cu att mai GRAV dacă, dintre * stimabilele * personaje s-ar regăsi şi printre…. membrii * echipei *.
  CLOÁCĂ, cloace, s. f. 1. Canal subteran în care se adună murdăriile dintr-un oraș. 2. (Adesea fig.) Băltoacă murdară și rău mirositoare; loc infect, plin de murdării. 3. Cavitate a corpului batracienilor, reptilelor și păsărilor, în care se deschid tubul digestiv, conductele genitale și urinare. – Din lat. cloaca, fr. cloaque. ( dex. )
  De ce fac aceasta ( transformarea blogului AN-ului într-o cloacă, permanent câmp de bătălie, sincer, NU e deloc problema noastră a celor ce îl citim pe AN şi care respectăm şi ne respectăm între noi, dar pt imaginea acestui blog cândva un spaţiu în adevăr al schimbului de opinii pertinente, al polemicilor CONSTRUCTIVE, este o problemă ) VOIT ? * Cineva * se va fi dumirind, în timp probabil..
  D-le AN,
  Cu tot respectul, vă voi citi în continuare cu acelaşi sporit interes, la fel cum îi voi citi în continuare cu interes pe colegii pe care-i respect şi de la care am a învăţa, însă … şi ca de obicei o spun pe şleau, direct, limpede : AVEŢI VINA, dincolo de aparenţa pozată de-a da ocazia oricui să se chipurile desfăşoare iar unii chiar au reuşit s-o facă, în toată * splendoarea *, aveţi VINA, de-a ne impune tuturor de-a valma să participăm la o cloacă, ceea ce NU dorim, de-a ne aşeza la troaca pe care NU noi am impus-o pe-acilea ! Aveţi VINA de-a ne fi făcut prin absenţa unei atitudini ( care se cere, oricât o tot amânaţi.. ) tranşante şi nepărtinitoare, SĂ NE FIE DOR de ceea ce A FOST acest spaţiu şi repet şi subliniez, calitatea blogului dvs. NU are clin mânecă nici cu troaca, nici cu cloaca, cu att mai puţin cu … personajele respective şi pe care le cunoaşteţi.
  PÂNĂ CÂND şi mai ales DE CE, d-le AN ? MERITĂ ???!!! În opinia mea zic că NU !
  Orice ar fi, dincolo de tratamentul la care vă complaceţi să ne impuneţi prin absenţa unei măcar firave, timide intervenţii a domniei dvs., NIMIC NU SCUZĂ faptul că NU lămuriţi CLAR : care e statutul acestei * Aya * pe acest blog, cea care DĂ TONUL şi pe toate-n permanent clocot, de ce ni se impune să suportăm jignirile celor ce s-au adunat la cloacă, de ce e * important * şi * absolut necesar * să suportăm cu toţii * roadele * interminabilelor scenarii, halucinaţii, invenţii de prost gust, fără de bun simţ şi răsuflate, un circ IEFTIN.
  Şi NU mă poate contrazice NIMENI că n-ar exista soluţii, că n-ar fi alternative la … cloacă. NU sunt pentru cenzură, am mai spus, însă, prefer să mă lupt cu morile de vnt decât cu minţile rătăcite ori cu cei ce VOIT îşi fac mendrele… CA SĂ CE ? Că tot n-am înţeles…
  Şi totuşi …
  * Aya * poate ŞI altfel, cu un minim efort, lepădndu-se de ideea de-a dreptul tâmpită că aceasta ar fi Cale de urmat, adicătelea cloaca, care cloacă şi care * Aya * NU impresionează şi nu ASTFEL impun ceva cuiva, cu atât mai puţin respect sau îmbrăţişarea vreunei conduite anume în acest spaţiu ( şi mă refer la impunerea conduitei dorite voit şi care e departe de ce-a fost odată… ). Întreţinnd cu aceleaşi scenarii, aiureli, halucinaţii, danga-langa, atmosfera de rezbel c-aşa i se căşună, NU va intimida pe NIMENI şi nu va aduce DECT deservicii acestui spaţiu, căci : şi dacă ar dispărea să zicem dumneamea-Sibilla din acest spaţiu, va găsi MEREU o nouă ţintă şi repet : CA SĂ CE ???!!!
  NIMENI nu contestă abilităţile, meritele, experienţa, cultura cuiva anume, poate chiar specialist dar nu profesionist că dacă ar fi niciodată nu s-ar fi dedat la asemenea, nici măcar în glumă…. Daaar, să nu uităm aceea că deşi excelezi în ceva eşti DEPARTE de-a fi cuprinznd toate şi tot, deci NU îţi asumi decât ce ai, NU şi ce NU ai. Niciodată şi nicidecum nu-ţi arogi dreptul de atotştiitor precum…. ca să vezi, Băsescu…
  D-le AN,
  Spuneţi : * Pentru ca, intr-un final, dorim cu totii sa ne regasim speranta ca un nou proiect politic, rational, pragmatic, cu viziune, ne va readuce in istoria acestui secol. *
  Şi spuneţi aceasta pe finalul articolului * VOCEA INTERNETULUI *, or VOCEA nu trebuie să fie cloacă, ci dialog CONSTRUCTIV, cu ARGUMENTE nu cu * argumente * de genul celor propagate şi tolerate…
  altfel, şi-am s-o citez pe… * Aya * care cita la rându-i, păcat că n-a şi înţeles… :
  “Ce ramane cand din Bine nu mai ramane nimic?
  Ura fara scop pur si simplu? Ura goala si in gol? Vointa de razbunare in stare pura? (…) Politica doar ca pasiune trista si palida, fumul unui foc de odinioara, o patima fantomatica si fara obiect, o minciuna inutila, dar care dainuie?”
  (Cadavrul rasturnat. Stanga la rascruce- p. 129)
  N-am fost nici jurnalist, nici expert parlamentar, nici multe, am fost multe altele… şi-am fost tot timpul eu, cu calităţile mele, cu defectele mele, cu năzuinţele mele, cu… dar, EU şi întotdeauna m-am străduit să fiu OM ( au fost dăţi când nu m-am ridicat la… Sacrul OM, dar de folos acele dăţi şi CU învăţături ! ).
  Şi transmit prin intermediul VOCII INTERNETULUI, * Ayei * : OPREŞTE-TE !! E deajuns să fi TU stopează cloaca ! Pe orice blog, în orice alt spaţiu, claoca ar avea * scuze *. NU e cazul ACESTUI BLOG, AICI, ÎN ACEST SPAŢIU – ATENŢIE, AL an-ULUI, ESTE INADMISIBIL !! Ai tot recidivat în timp şi aceasta e INCALIFICABIL ! DESTUL !
  D-le AN,
  Felicitări. Pentru numărul de accesări ŞI articole, pentru implicare. Mai sunt încă multe de făcut.
  Sibilla

  P.S. AN, domnia dvs. SUNTEŢI AN, eu DOAR o biată gânganie… dar ŞI eu am dreptate şi-am să spun răspicat mereu, orict de mică aş fi, totuşi, o voce şi eu, acolo :
  * ADEVĂRUL E STĂPÂNUL NOSTRU, NU NOI STĂPÂNIM ADEVĂRUL ! * – MIHAI EMINESCU

 54. 54 Aya august 28, 2010 la 12:51 am

  @

  Le Prince

  Iti multumesc pentru mesaje. Mi-e atat de bine sa-mi fii aproape!

  Ma vei ierta pentru mesajele lapidare dar ma aflu intr-un loc (pe care il iubesc mult) in care conexiunea internet este precara. Reusesc sa citesc mesajele de pe blog, dar apar probleme cand vreau sa transmit ceva, in sensul ca mi s-a intamplat sa nu „plece” catre destinatie daca textul este mai generos, necesitand mai mult timp pentru redactare.

  Dar- repet- iti citesc mesajele cu mare bucurie!

  Ai ales minunat, ca totdeauna!

  La foule:

 55. 55 Aya august 28, 2010 la 12:56 am

  @

  George Ban

  In harem exista sotii si ibovnice (altfel spus, amante).
  Nu cred ca Harabula este cel care trebuie sa citeasca, sa se informeze legat (si) de acest subiect.

 56. 57 Aya august 28, 2010 la 1:09 am

  @

  ELMMAR

  Ai uitat ca „doamna” (insist asupra ghilimelelor) cu pricina ma confunda si cu tine- dupa ce epuizeaza Aya = Le Prince si Aya = Mimosa pudica?
  Elementar, reciproca este valabila.
  Ce sa mai spun de faptul ca i se vor fi declansat valuri de confuzii incrucisate cand tu si Mimosa pudica ati postat, la aceeasi sectiune, in acelasi minut, doua texte identice? Ce mai conteaza ca era o urare de aniversare, „la multi ani”?

 57. 58 blogideologic august 28, 2010 la 4:21 am

  Cine erau “cistinki” dinainte de 1989 ? În august 27, 2010 la 8:55 am, @Harabula face o afirmaţie interesantă : +Toti cei care am trait in timpul comunismului am facut destule compromisuri ca sa nu ne erijam in “cistinki”.+ Tema “cistinki” exista şi înainte de 1989, după cum exista şi după 1989. Un grup de “cistinki” şi înainte de 1989, şi după 1989, au fost membrii primului cabinet Petre Roman, primul pe listă fiind chiar fiul de alogeno-cominternist Petre Roman. Membrii primului cabinet Petre Roman au beneficiat cu toţii înainte de 1989 de avantajele unor studii în Occident pe banii statului comunist român. După 1989, ca puri “cistinki”, membrii primului cabinet Petre Roman în frunte cu Petre Roman au iniţiat procesul demantelării ştiinţifice, sistematice, a economiei statului chemat România. Dar membrii primului cabinet Petre Roman au fost nişte “cistinki” atipici, în sensul că erau asociaţi prin încrengăturile de familie grupului de alogeno-cominternişti care au prăduit România imediat după 6 martie 1945. Dar înainte de 1989 au existat şi “cistinki” neaoşi, care au prăduit România în calitatea lor de şefi de întreprinderi socialiste. Părinţii acestor “cistinki” neaoşi fuseseră încălţaţi în opinci şi îi urau sincer pe chiaburi, nişte români care aveau totuşi ceva ştiinţă a managementului în cap. Cum acţionau aceşti “cistinki” neaoşi? Iată un eveniment petrecut in 1983 la Uzinele Brasov. Productia slaba din ultima perioada a pieselor de schimb pentru tractoare si implicit valuta putina ce era incasata de aceste uzine, a atras atentia intr-un mod deosebit tovarasului Nicolae Ceausescu, care fara sa stea pe ganduri a convocat consiliul director si a facut o vizita la Uzinele Brasov. In sedinta respectiva Nicolae Ceausescu a fost extrem de dur dar si extrem de istet, sesizandu-le faptul ca este imposibil ca zecile de mii de tractoare exportate, combine si alte utilaje, in tarile arabe dar si in cele europene, sa nu aibe nevoie de piese de schimb si le-a recomandat sa solutioneze de urgenta situatia ilogica creata. Tovarasii de la Brasov au remediat temporar situatia, limitand ”exporturile la negru” pana in 1987, an in care muncitorimea revoltata a incercat sa transmita un mesaj presedintelui Nicolae Ceausescu, un mesaj ca exporturile la negru au reinceput si orele suplimentare efectuate pentru aceste exporturi frauduloase nu le sunt platite. In perioada 1983-1987 sumele cuvenite orelor suplimentare erau incasate de muncitori sub forma de prime si mare atentie!…necontabilizate, pentru ca altfel nu se putea justifica productia scazuta in raport cu orele muncite. Totodata Uzinele Brasov si multe altele din tara, pentru a ascunde Marele Jaf National, aveau probleme cu energia si ca urmare era necesara oprirea ei, a energiei de la consumatorii casnici. Spun si alte uzine din tara deoarece ”boala dracului” de a face ” export la negru ”, alipit celui legal, impanzise Romania. Sute de containare ieseau din tara cu marfuri nedeclarate, marfuri ce din stadiul de productie erau neraportate de catre serviciul de contabilitate. Pentru producerea acestor marfuri se consuma energie, energie ce nu putea fi raportata scriptic si ca urmare ea trebuia luata de undeva…acel undeva era la noi acasa , acolo unde stateam pe intuneric si-l injuram de mama focului pe Ceausescu. Tagma tradatorilor infiltrata cu grija in mai toate structurile produceau teroarea si interziceau vorbele acide. Raportarile false cu privire la productia industriala erau totusi inbucuratoare pentru Ceausescu, el nici macar nu banuia ca fabricile ce le ”facuse” fac de fapt de 2 ori mai multa ”miere” si ca implicit muncitorii muncesc de 2 ori mai mult, beau de 2 ori mai mult si mananca doar pe jumatate! Cum oare ar fi putut banui cineva din exteriorul ”AFACERII ROMANIA” ca productia industriala e furata in acest mod, atata timp cat maestrii diversiunii flamanzeau poporul si totodata aveau grija sa faca cunoscut acestuia ca productia agricola e ”umflata”. Adevarul pe jumatate multumeste omul indiferent! Daca in cazul industriei, productia era raportata in minus, agricultura era necesar a fi raportata in plus deoarece:
Productie agricola mai mare presupune consum mai mare de carburant si…consum mai mare la piesele de schimb, la cauciucuri, la cablurile electrice la tot ce presupune uzura si foarte important : se producea in sutele de uzine ale tarii. Nu doar tractoarele arau fictiv, la fel trebuiau incondeiate si semanatorile si combinele. La fel se uzau de fictiv si celelalte utilaje angrenate in marea revolutie agrara. Productia Fictiva Agrara era ”in pas de tango” cu ceea ce Industria nu declara! Ceea ce iesea la export ” la negru” era consumat fictiv de catre Agricultura! Naivitatea lui Ceausescu nu poate fi condamnata. CARE-I SMECHERIA! Unde merg piesele folosite fictiv pt realizarea productiei agricole fictive??? In conturile cui? De ce a fost necesara asasinarea lui Nicolae Ceausescu si a Elenei Ceausescu. De ce dupa 1989, “cistinkii” alogeno-cominternişti declarau că industria nu e functională ? De ce au fost demontate uzinele Romanesti si utilajele vandute in tari straine ca fier vechi…pentru sume frumusele. Ungaria, Italia, Austria si mai toate statele occidentale proxy sunt pline de ”vechiturile” lui Ceausescu. Strunguri carusel, freze si masini de rectificat produse fie la UM Cugir fie in URSS, au fost cosmetizate si lucra acum de ”bubuie” in alte tari. Industria Romaniei nu a fost vanduta la fier vechi cum mai toti tradatorii spun. La fier vechi a fost vandute doar structurile cladirilor in care se aflau aceste utilaje ravnite! ”Miezul nucii” a fost extras si instrainat!!!

 58. 59 Doru Coarna august 28, 2010 la 7:16 am

  @ Marcus, LePrince,

  vi se desfac baierele pieptarelor de lupta, dragi colegi. Dati-va odata in cap si gata, fiti operativi. Aparati domnite diferite aflate in conflict, asta-i starea lor naturala si situatia clasica, asa s-au pornit multe razboaie in care au murit cei ca voi, cavalerii. Evident, merita. Pt ele si pt principii – orice!, lives included. Doar ca nu e locul vostru…
  Un astfel de conflict „demult ingropat” escaladeaza oricum, eu am o deosebita incredere in natura umana de ambele feluri, toate domnitele au intotdeauna dreptate daca vor, toti cavalerii sunt viteji daca trebuie. Cand conflictul va fi escaladat suficient, voi veti fi pierdut deja sensurile dar poate caii vostri sa-si mai aminteasca de unde s-a inceput.

  Eu declar deschis: tin cu amandoi, organizez duelul si asigur asistenta! Voi aduceti domnitele, armele si mandria…
  De tot ceea ce ramane ma ocup eu. Agreed?

 59. 60 Vasile, august 28, 2010 la 7:36 am

  Contele,

  „Dupa lupte seculare care au durat 30 de zile” ati reusit sa lamuriti un „shrink” de adevarata boala care va macina. IQul dumitale trecut de 200 este elementul care confirma mai de graba o forma de autism decit o speranta de normalitate.
  (Einstein avea in jur de 160),si de aici „un sot savant est plus sot qu’un sot ignorant”
  Sincer v-as fi ignorat dar observ ca „puseurile” , rare intradevar, va aproprie totusi de aceia cu un IQ mai mic , dar ma intreb ,cind spuneti citez „M-am luat cu vorba cu colegii” ..va coborati la nivelul celor normali sau ne credeti si pe noi restul
  „colegilor” in zona rrsrilor posesori ai unor IQuuri nazdravane, sau pur si simplu o curte regala?

  PS
  Indraznesc sa va intreb in speranta ca abordarea mea va surprinde intr-un moment sanatos ,IQul se mosteneste , sau este o chestie corelata de rangul dumneavoastra , pentru ca observa ca si aici pe mai toate blogurile si alte ranguri sau regnuri crede la fel ca si dumneata ca au un IQ nazdravan!

 60. 61 nastase august 28, 2010 la 8:37 am

  contele,
  pozitia mea este de principiu. Poate, intr-adevar, cunosc si in mod practic cum functioneaza exceptiile de neconstitutionalitate. Ar fi multe de spus. O singura ipoteza : un guvern oarecare aproba o ordonanta de urgenta – care nu poate fi atacata la Curte de catre parlamentari. Acum, ea nu mai poate fi atacata eficient nici prin exceptie intr-o cauza generata de aplicarea ordonantei (care poate fi neconstitutionala). Nu cred ca este bine.

 61. 62 contele august 28, 2010 la 9:11 am

  Paul

  Şi zi aşa , eşti dispus să ne explici ce înseamnă INTERESUL GENERAL ?
  O.K . Dar vorba ta , ia-o cu începutul , că am înţeles de la tine că-i un concept prea complicat pentru minţile noastre crude . Cel mai bine ar fi să începi cu INTERESUL . E prea mult şi-aşa ? Bine , atunci explică-ne INTER , sau , mai bine , IN …
  Sper s-apuc pensia…

 62. 63 contele august 28, 2010 la 9:27 am

  Paul

  Dacă tot m-am pornit …Văd că faci teoria mesajelor oamenilor politici către alegători . Păi ţie ţi-e simplu să vorbeşti . Spui doar : ” Oameni buni , părerea mea este să luăm de la bogaţi şi să dăm la săraci ” şi… gata . Simplu , eficient şi productiv .

  Eu cred că tu eşti unul dintre cei mai mari filantropi în viaţă . Tare am senzaţia că donezi statului mai mult de jumătate din avere . Asta-i bine , statul ştie el să-ţi folosească banii înţelept , mult mai bine decât ai face-o tu singur , pentru că , nu-i aşa , e mult mai uşor să-i faci decât să-i consumi .

 63. 64 contele august 28, 2010 la 9:44 am

  Vasile

  Se moşteneşte . Nu am niciun merit . Cât despre colegi , merg pe principiul următor : cititorii postărilor mele sunt la fel de deştepti ca şi mine . Aşadar citeşte-mă în continuare . Cu această ocazie ţin deci să te anunţ că eşti fericitul posesor al unui I.O. de peste 200 . Acum că ai aflat , ce ai de gând să faci cu atâta amar de inteligenţă ? Mie nu mi-a folosit la nimic .

 64. 65 Paul august 28, 2010 la 9:57 am

  Le Prince,

  cateva mostre de gandire de dreapta din textul tau, merita scoase in evidenta, fiind folositoare la categoria „ASA NU!” :);

  Iata-le! :

  „„Traditia, cutuma, si de multe ori mostenirea” au creat multe societati pe care astazi le admiram si aspiram catre”.
  – inseamna ca revolutiile care au schimbat aceste societati (de bune ce erau:) care se bazau numai pe traditie, mostenire, succesiune din tata-n fiu, au fost niste simple mofturi, taranesti, burgheze sau proletare, nu, „iluminatia ta”? 🙂

  „In zilele noastre, te asigur ca in aproape orice societate, toti cei care nu stiu sa pastreze mostenirea VOR PIERDE in fata celor care , „morti de foame” si „rosi de ambitie” le vor sufla de sub nas „averile”” (sublinierea imi apartine – n.b.)
  – inseamna ca odata ce au obtinut o anumita pozitie sociala, acestia sunt indreptatiti sa si-o conserve cu orice pret, pentru ca, daca vor pierde in fata celor morti de foame si rosi de ambitie, lumea se va stinge mai rau ca la potop, nu? 🙂 Deci, e vital pentru umanitate ca acestia sa-si pastreze statutul obtinut nu de ei, ci de inaintasii lor; posibil ilustri. Probabil ca, pe acelasi sistem, e indispensabil chiar ca Traian Basescu, de exemplu, s-o desemneze direct pe fiica lui, Elena, la conducerea Romaniei, daca tot s-a obisnuit familia Basescu sa inhaleze aerul Cotroceniului :).

  Dar cel mai de top, top! 🙂

  „Exista foarte multe afaceri, mai mici sau mai mari, companii de succes, la care vezi inscris „ since 1878”.
  – ce e, vreo marca de bere sau de tutun? 🙂 . Pai, de ce sa ma emotionez eu, conservatorule, ca nustiuce investitor de demult anacronic (sic!) a reusit sa-si conserve firma cu ajutorul banilor castigati pe cine stie ce inovatie a momentului? Poate si-a folosit banii ca sa-i impiedice pe altii mai talentati decat el sa inoveze si mai mult sau poate i-a impiedicat pe cativa sa revolutioneze cu adevarat domeniul (in care voia ca numai el sa faca avere), „vizionarule”! Ti-a trecut prin cavitatea craniana ca fara acapararea industriei automobilistice de catre anacronicii producatori de motoare cu combustibili fosili ne-am fi deplasat acum mult mai eco, „iluminatule”? Intelegi, acum, de ce ti se potriveste mai mult apelativul „bavardel” decat orice alt apelativ?

  In sfarsit, China de astazi poate produce tot ceea ce produce orice stat capitalist, fara sa aiba inscriptii cu „since 1800 toamna” pe ambalaje (de fapt poate avea pana si aceste inscriptii, daca vrea muschii lu’ imaginatia ei 🙂 ). Ceea ce dovedeste ca acapararea unui domeniu de catre o „dinastie economica” nu este posibila decat prin eliminarea cu forta a concurentilor si prostirea cetatenilor ca fara respectiva firma totul se duce de rapa. E reductor daca se intampla asa, si e foarte bine cand conservatorii ca tine sunt trimisi la sanatoriu sa-si scrie memoriile anodine (chiar pe bloguri politice, de ce nu? 🙂 ), pentru a se face loc progresistilor veritabili. Ca altfel, dupa logica ta, si acum am fi trait in caverne inscriptionate cu hieroglife care in traducere spuneau „since Le Prince a scapat din coltii mamutului urcandu-se in copac, de unde coborase prematur” :).

  Si tu imi esti simpatic, pentru ca ma ajuti sa devin mai bun! 🙂

 65. 66 Paul august 28, 2010 la 10:12 am

  Domnule Nastase,

  (referitor la raspunsul pentru Contele), singura solutie in cazul ipotezei pe care o propuneti, este ca raportarea ordonantei posibil neconstitutionale (adica, in traducere, care aduce atingere libertatilor si drepturilor fundamentale), sa nu mai fie facuta relativ la Constitutie, ci relativ la o norma juridica supra-constitutionala – o norma juridica UE, de exemplu -, controlata si interpretata de instante care cu adevarat nu pot fi influentate de Guvern.
  Chiar, nu se mai transforma o data UE in SUE (Statele Unite ale Europei)? 🙂

 66. 67 V.E.S. august 28, 2010 la 10:24 am

  Incet, incet (poate prea incet, totusi), oamenii isi dau seama ca avantul revolutionar, limbajul agresiv si fanfaronada nu pot inlocui pe termen mediu si lung seriozitatea si pregatirea profesionala.
  Aceste lucruri ii fac pe oameni sa se intoarca catre dvs. si sa va asculte opiniile (chiar daca multi dintre ei v-au criticat destul de aspru in perioada guvernarii – intre care ma numar si eu – nu atat pentru lipsa de eficienta si profesionalism, ci pentru o anumita lipsa de hotarare si curaj).
  De exemplu: daca dvs. puneati in aplicare cota unica (inventia guvernului dvs.) chiar la alt nivel decat cel actual, pesemne ati fi fost Presedinte.
  Nu-mi plac postarile lungi si plictisitoare, de aceea o sa ma opresc aici.
  Va doresc o zi buna.

 67. 68 contele august 28, 2010 la 10:30 am

  LePrince

  Nu te lăsa înşelat de Paul . Se preface doar că-i un tip simpatic , de fapt e un bătrân ursuz care ţine morţiş să înfiinţeze Partidul Comuniştilor Capitalişti Ultrageneroşi Cu Banii Altora şi caută membri ca noi , tineri şi fermecători , formatori de opinie . Ultima informaţie pe care o deţin este edificatoare : îl cheamă Paul Kimir-Sen-Wong VII şi e nord-coreean . De aici şi simpatia deosebită pentru China . A nu se uita că şeful lui e în vizită în China acum . Totul se leagă .

 68. 69 M.Voicu august 28, 2010 la 1:50 pm

  APOLLO-GETICA
  @ Theodora, august 27, 2010 la 8:29pm. Mi-am transcris, cu respect, tot textul Dumneavoastrã, pentru „judecata de apoi” (am peste 70 de ani) !
  1)-Spuneţi: „Prin faimã şi ştiinţã, un intelectual fãrã caracter poate sã producã distrugeri iremediabile în societatatea în care trãieşte”. Cum remarca un vestit: „din pãcate, descoperirile ştiinţifice nu vin şi cu „modul de întrebuinţare” !
  2)-Spuneţi: „De ce nu v-aţi indignat domnilor când s-a votat reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15% a ajutorului de şomaj? …când s-a votat reducerea pensiilor? O parte din cei afectaţi de aceste reduceri sunt intelectuali. Acum, când sunteţi afectaţi direct… sunteţi indignaţi?”. Citaţi persoane publice din cultura literrrarrrã, dar bine cã amintiţi şi colegii lor de notorietate: Salam, Guta si Printesa Ardealului.
  NIME’ NU S-A OFRUSCAT când din Legea nr.64/1991 privind Brevetele de Invenţii a fost anulat art.73 care le scutea de impozit în primii 5 ani aplicarea efectivã în ţarã; ne-ar fi prins rãu ?

 69. 70 M.Voicu august 28, 2010 la 2:06 pm

  @ Observator august 27, 2010 la 9:15pm spune: „e treaba statului atunci când privatizeazã ceva ce i-a aparţinut sa impunã celui ce-l preia MÃCAR DESTINAŢIA DE DUPÃ PRIVATIZARE” (sublinierea ns.)
  * * * Petrom a preluat zãcãminte de ţiţei şi gaze ODATÃ CU PETROCHIMIA – pe care a anihilat-o !
  Este timpul ca accesul la aceste resurse sã fie alocat celor care fac prelucrarea în petrochimie – cum se face în toatã lumea – ca valorificare superioarã în instalaţiile şi cu oamenii pe care i-am format pentru activitãţile remunerative – care sã ne asigure şi nouã bãtrâneţile.
  Combustibili putem lua de pe piaţa internaţionalã la aceleaşi preţuri – pe care UE le vrea egalizate, deci sã pãstrãm ţiţeiul şi gazele în zãcãminte dacã tot nu avem nici-un profit dupã ele acum – cãci firmele de extracţie şi distribuţie iau tot profitul „astray” împreunã cu proprietatea zãcãmintelor – care este publicã (http://matachevoicu.blogspot.com/ lucrarea: PROPRIETATEA PUBLICÃ – inalienabilã prin Constituţie, alienatã prin lege…).
  La noi, nu cei rãi au decis, ci „aleşii” (de unde, de cine ; de ce, se vede). LePrince august 27, 2010 la 9:46pm spune: „nici un „capitalist rãu” nu va impune un incompetent , chair fiu fiindu-i, ca sã-i distrugã afacerea greu construitã” – şi ce greu au fost construite afacerile pânã în 1990, şi ce repede, demolate. „INTERES GENERAL” se vede dupã… cui foloseşte ! Zic ca Sibilla august 28, 2010 la 12:14am: „NU mă poate contrazice NIMENI că n-ar exista soluţii, că n-ar fi alternative la … cloacă.”.

 70. 71 Paul august 28, 2010 la 3:23 pm

  Contele,

  ti-a spus cineva vreodata ca esti savuros? Desigur, nu ma refer la „declaratiile culinare” ale canibalilor din mainile carora cu greu ai scapat in vacanta din Seychelles, ci la faptul de a sti ca esti savuros in scris? :).
  Daca nu, sigur ti-o va spune cineva, candva :).

  Fara gluma, chiar iti consider replicile super-reconfortante. Si, crede-ma, ca am cu ce sa le compar in biblioteca.

  In alta ordine de idei, insa (pentru ca exista si un „insa” 🙂 ), te inseli atunci cand crezi ca mie imi place organizarea actuala a statului.
  Da, Statul stie mai bine sa administreze, sau, hai, nu „mai bine”, ci „mai echitabil”, profitul, decat orice individ sau grup de indivizi.
  Stiu, tu cu grupul de indivizi care va fi insarcinat cu administrarea profitului ai ce ai :). Dar in momentul in care acestia nu se vor putea abate nici macar cu o virgula de la normele decise democratic, orice deturnare de fonduri va fi eliminata.
  Desigur, eu pacatuiesc „propovaduind” EFECTELE unui progres de felul celui de care vorbesc, in loc sa discut despre schimbarea actualei clase politice. Dar ar fi ineficient daca as face aceasta. S-a tot facut asa de-a lungul timpului si rezultatele sunt dezastruoase. Adica, nu are rost sa tot schimbi administatorii in speranta ca urmatorii isi vor schimba obiceiurile (cum dracu’ sa si le schimbe daca cei de dinainte s-au capatuit pe baza lor!? 🙂 ), ci mai bine ii convingi (sau obligi) democratic pe cei existenti sa si le schimbe, urmarind apoi daca mai e nevoie sa schimbi si oamenii (sau acestia vor pleca singuri; in noua formula „cutumiara” nemaireusind sa-si realizeze interesele 🙂 ).

  Deci, ideea nu este „sa iei de la bogati si sa dai la saraci”, ci sa folosesti banii bogatilor in asa fel incat progresul social obtinut sa faca inutila delimitarea „bogati-saraci”.

  Iar daca tot vrei un slogan din partea mea, acesta ar suna asa:
  „Sa luam de la bogati atat cat este necesar pentru a le reaminti ca traiesc in societate”.
  Stai! Ca acest slogan este de level 8, deci necesita un IQ mai mare cu mult de 200, incat ar trebui sa puneti mana de la mana cate-o dendrita, tu si cititorii tai, ca sa-l puteti intelege :).
  Mai bine: „Bogatii sa plateasca-n plus, pentru-a trage tara-n sus!”, poate 🙂

 71. 72 LePrince august 28, 2010 la 4:26 pm

  @Contele

  Cred ca ai dreptate in ceea ce-l priveste pe Paul. Oricum tu il stii bine, inteleg ca e la fel de vechi pe acest blog.
  Sunt sigur ca e un batranel ursuz si frustrat. Cu multe neimpliniri la activ. De aici si marxismul virulent. N-o fi facand parte din echipele alea de „agenti” trimisi de Kim Ir Sen Tatal ca sa-l spioneze pe blogideologic si neretras la timp? Ce zici? Il anuntam pe Marele Gremlin? Sau mai bine sa-i trimitem un porumbel calator? Hmmmm…… e complicat.

 72. 73 LePrince august 28, 2010 la 4:33 pm

  @Paul

  Textul tau , in afara truismelor obisnuite, de sorginte marxista, nu contine nici un argument. In afara de ridicolul de care te acoperi, reusesti sa semeni din ce in ce mai mult cu blogideologic. Adaugi „condimente” luate\copiate dupa teorii conspirationiste. Astfel devii un micblogideologic, fara tonele de informatii luate din wikipedia. Mai ales:

  „fara acapararea industriei automobilistice de catre anacronicii producatori de motoare cu combustibili fosili ne-am fi deplasat acum mult mai eco, “iluminatule”?”

  Tradeaza o incarcatura nu numai marxista, dar incep sa te banuiesc ca faci parte din „gastile” antiglobalizare , care fara a sti ce pun in loc , sau ce vor, fara scop, orizont sau tinta doresc sa darame orice cutuma sau traditie. Si asta doar pentru a-si satisface fixisme anarho-demagogice. Probabil, ai studiat tu in Franta , dar in 1968 si ai ramas si acum, pensionar fiind, cu idei revolutionare demolatoare reziduale. Intre timp, ti-a intrat o jucarie chinezeasca in cutiuta craniana si te „bazaie”.
  Am senzatia ca amicul conte are mare dreptate in ceea ce te priveste, Paul Wok-Kim-Ir-Sen-Mao-Tze-Dun…..

  PS Banuiesc ca circuli cu bicicleta, nu-i asa? Altfel ai putea sprijini „anacronicii producatori de motoare cu combustibili fosili” care acum mai bine de 100 de ani erau vazuti ca vizionari si magicieni ai tehnicii. Iar unii ca Renault, Citroen, Quandt, Bentley, Bugatti (din care unii si-au pastrat , altii au pierdut afacerea , dar toti au dat numele unor produse exceptionale uneori), capitalisti „rai” si „anacronici”, vrei sa-i stergi de pe fata pamantului, nu sa-i imbogatesti, cumparandu-le masinile. Sa stii ca si Prius-ul, semi-eco, tot de samurai capitalisti verosi este produs. Si culmea!! Toti urmaresc sa faca profit. Intamplator, nu-l pot face decat inovand, investind, inventand, perfectionand, muncind si pastrand (traditie, cutuma, mostenire). Dar asta nu ai cum sa o intelegi inca, dar voi incerca sa te „initiez”, poate cu timpul…..ah, uitasem ca esti pensionar…esti irecuperabil.

 73. 74 Paul august 28, 2010 la 8:23 pm

  Le Prince,

  bravo! Bine ai revenit cu aberatii din caverna. Dupa mintea ta unicelulara inventiile si inovatiile merg mana in mana cu mostenirea si pastrarea traditiei. Probabil ca la navetele Apollo tu le-ai fi pus, traditional, aripioare din sindrila. Super, „avangardistul” lu’ tata! 🙂

  Acum, ca ti-ai epuizat absurditatile pe astazi, mai bagi si tu o dedicatie, ceva din anii ’60 ? 1860! 🙂

 74. 75 dlnimeni august 28, 2010 la 8:40 pm

  Paul, apropo de eco: este bine sa judecam marele industrialism cu prudenta, fiindca nu in toata lumea avem de-a face cu golanasi de teapa unor „industrialisti” de la noi, nu trebuie sa ii mai numesc odata, au fost pomeniti aici de destule ori. Sa va istorisesc ceva bun de citit inainte de culcare, ca sa vina somnul mai repede. Banuiesc ca stiti de faptul ca traim un inceput al iluminatului cu led. Ei bine, am aflat de faptul ca acest iluminat va fi introdus, implacabil, inca din anul 1998 – adica acum 12 ani si este mai mult ca sigur ca sunt oameni care aflasera acest lucru acum 20 sau 25 de ani. Nu a fost rezultatul unei actiuni hollywoodiene, ci rezultatul unei discutii, la o cina, cu un domn din strainatate cu care imi pare rau ca nu am pastrat legatura. La momentul respectiv, prin firma la care lucra acel domn erau deja citiva insi care umblau cu becuri cu led in buzunare, iar firma menita a produce primele led-uri de putere si echipamente de iluminat cu led exista de 5 ani, fara a produce inca nimic, ca societate mixta a doua transnationale. Astazi firma respectiva este foarte cunoscuta in domeniu, desi nu mai detine majoritatea productiei, fiindca nici competitorii nu au dormit. L-am intrebat pe acel domn de ce, daca totul este pregatit din punct de vedere tehnologic si chiar productiv, nu este introdus acest iluminat mai repede si cu promovarea mondiala normala pentru asa ceva. Nu se poate – mi-a raspuns domnul – nu putem ignora convulsiile pe care o astfel de revolutie in iluminat o va stirni daca nu exista grija privind introducerea noului iluminat. Daca facem introducerea brusc, atunci se va prabusi industria extractiva a wolframului, ca si industria prelucratoare. Va suferi o lovitura cumplita industria sticlei, lipsita de traditionalul produs al invelisului invelis si chiar structura a becurilor. Industria care fabrica fasungurile, cu filet Edison, este si ea importanta la nivel mondial. Zeci de milioane de oameni vor ramine someri in lume, neavind timp sa se recalifice, iar mii de firme vor da faliment, neavind timp sa faca reconversii si sa caute noi oportunitati. Vom introduce acest iluminat treptat – a zis el – la inceput va fi scump si nu si-l va permite toata lumea, dar industria va intelege semnalul si va exista timpul necesar conversiilor industriale si de personal. Chair si acum in acest tip de iluminat mai este o poanta: lampile cu led de acum au o fiabilitate cam de 50000 de ore, cele de mai buna calitate ( asta deoarece chinezii fac un artificiu tehnologic in scopul vinzarii la preturi mici, dar cu consecinta, invizibila pe moment pentru cumparator, a scurtarii duratei de viata a produselor), dar chiar industria romaneasca a lucrat cu led-uri cu fiabilitate de 400000 de ore (Dacia Nova): o astfel de fiabilitate inseamna ca, dupa ce le folosesti toata viata fara a schimba nici un bec, lasi becurile din casa prin testament urmasilor. De asta se leaga si o alta istorie romaneasca: un alt domn de la aceeasi firma, cam la vreun an, dupa ce a iesit la pensie cu frumoasa pensie de usd 9000 pe luna (i-auzi, dom’ presedinte ce pensie nesimtita), m-a cautat spre a-i recomanda in Romania o firma alaturi de care sa se implice in fabricatia de becuri cu led. Din motive stiute doar de el, nu i-a placut ce i-am recomandat eu, adica o firma cu un manager serios, intrind in discutii cu un golanas uns patron prin celebrele privatizari pe 2 bani, din nefericire chiar sub un guvernamint al pesedeului de azi; inutil sa va mai zic ca s-a ales praful de tot.
  Cam asa ceva se petrece si cu introducerea automobilului electric, schema de lucru este absolut aceeasi, iar tehnologia este si ea pusa la punct cred ca de destul de mult timp. Conform schemei, automobilul cu combustibil fosil va continua sa coexiste destul de mult timp, sub forma de hibrid, cu cel electric, iar automobilele eco sunt mai scumpe astfel incit nu ele sa fie acum virful solicitarilor. Motivatiile sunt cam aceleasi, ginditi-va de exemplu doar la noua uzina de motoare franco-germana a PSA cu BMW, care produce peste jumatate de milion de motoare pe an, insemnind peste o jumatate de miliard de repere, toate acestea produse de destui oameni care maninca o piine datorita acestui tip de motoare; ginditi-va ca la un moment dat in Romania traiau de pe urma Daciei peste un milion de familii si traiesc si acum, probabil, citeva sute de mii. Ginditi-va doar ce s-ar intimpla cu activitatea de service daca ar fi, in acest an sa zicem, un boom al automobilului electric in Romania, citi electricieni credeti ca avem? In locul mecanicilor de motoare cu ardere interna, intr-un timp scurt, ar trebui electricieni, bobinatori, electronisti, energeticieni. Benzinariile nu ar avea timp sa se adapteze. Nu va mai bat la cap, cred ca ati inteles.

 75. 76 Paul august 28, 2010 la 8:52 pm

  Si, Le Print,

  observ ca te-am invatat un cuvant nou „truisme” (ai vazut, deci, cat de educativ este blogul domnului Nastase? :). Doar ca mai trebuie sa-ti explic cum se foloseste cuvantul „truism”. Pentru ca daca spui ca teoriile marxiste sunt niste truisme, tocmai recunosti ca acestea sunt niste adevaruri atat de evidente incat nici nu mai are rost sa fie demonstrate. Pricepusi, „conservatorule de dreapta”? (ai grija ca acesta ultimul este un pleonasm 🙂 ).
  Hai, ca daca esti cuminte si-ti iei tratamentul la timp te mai invat si altele :).

  Bine, acum poti sa bagi melodia! Sau macar vreo poveste de-a ta cu matusile-ti hiper-ducese, pardon: arhi-ducese 🙂

 76. 77 Mimosa pudica august 29, 2010 la 12:06 am

  @Sibilla

  Adanc!

  P.s.Esti personificarea fortei exemplului: decat bun si cu mult rost mai bine putin si prost.
  Apropo, cand iti reiei strigatele de razbel „jos intelectualii”?
  Io-te ca-ti dadu nen’tu Boc apa la moara si vru sa-i umileasca pe ăi’ cu drepturi de autor, ca amandoi iubiti ca sarea-n ochi proprietatea intelectuala. Nu va iesi pasienta ca declarara astia greva fiscala.

 77. 78 Vasile, august 29, 2010 la 6:37 am

  Observ ca un domn conte ne aduce pe noi supusii vremii , inttr-o egalitate aidoma aceleia a patului lui Procust ca sa nu spun de cealalta iacobina sau mai rau de ceal leninista post revolutionara ,adica eu Vasile as fi egalul dansului si de aici egalul printilor , wrong, „We know each what we are, but know not what we may be”!

 78. 79 Sextant august 29, 2010 la 7:35 am

  SCLIPIREA TÂMPULUI

  – Micuţule, de ce stau ziariştii şi actorii la coadă ? întreabă Băsescu Traian, cu limba-n bale.
  – Oportunişti, Şefu ! Le-a şoptit Cel Mare că „ăia din coadă fi-vor cei dintâi…”

 79. 80 Sextant august 29, 2010 la 8:10 am

  CONSERVE DE CRIZĂ ROMÂNEASCĂ

  Se cată toate borcanele goale din cămară. Se şterg îndelung cu vechea cârpă de bucătărie. Se introduce unu-n altul, după mărime. În cel mai mic se-nghesoaie cârpa nestoarsă. Se pune capac numai la borcanul extarior. Se dă la soarele arzător (arză-i focul pe cine ştiţi). Se consumă de preferinţă la toate mesele !
  P.S. Faceţi cât mai multe conserve, că nu se ştie când scăpăm de…blestem !

 80. 81 LePrince august 29, 2010 la 9:09 am

  @Paul

  Truismele tale marxiste sunt doar banalitati si platitudini marxiste, nu adevar. Dar e adevarat ca sunt banalitati marxiste. Mai ai de invatat. Cuvintele pot avea mai multe sensuri si mai ales subinteles.

  Inovatia si ideile avangardiste sunt in foarte multe cazuri legate de pastrarea traditiei. Companii foarte vechi, prin experienta capatata in cercetare , prin capitalul acumulat, prin imbunatatirea unei vechi lucrari au reusit sa faca produse exceptionale, care ti-au imbunatatit si tie viata, batrane marxist.

 81. 82 Vasile, august 29, 2010 la 9:20 am

  Cica daca te bagi intre „superelite” te mananca „comunitarii” ! Dar nu poti sa te abtii cind un tip are implantat sub cortex dispretul fata de aceia care au biciclete? In lantul slabiciunilor ma gandesc cum poate el,mindru conducator de Logan, sau hai fie Mercedes , „cantarit”,sau apreciat de acela care-l depaseste intr-un Bentley?
  Nu mi-as dori sa fiu in pielea miliardarilor conducatori de biciclete asiatici,dar de cealalta parte parca mi-as dori sa fiu un belgian,olandez conducator de bicicleta si de ce nu daca as putea chiar si un conducator auto cu bicicleta ancorata pe „tail gateul”masinii!
  Luarea in deradere a aproapelui, mai ales atunci cind vorba contelui mai suntem si „colegi” este pe departe de notiunea altruismului , acela care in lipsa unui Al devine atat de anost!

  PS.
  Acum sincer nu am facut remarca de mai sus dintr-o apreciere diferentiata a celor doua nickuri ci doar ca sa le atrag atentia asupra IQului deosebit al contelui ,din al carui IQ lipseste taman „ALtruismul”.
  Conte , nu cred ca amicul dumitale ar avea nevoie de altruismul dumitale , dar in nici un caz nu cred ca apreciaza starea de duplicitate!

 82. 83 George Ban august 29, 2010 la 12:48 pm

  In harem sunt sotii SI concubine (mea culpa). Concubine, nu “ibovnice”. Dar o concubina NU e acelasi lucru cu o amanta:
  “A mistress is a man’s long-term female lover and companion who is not married to him, especially used when the man is married to another woman. The relationship generally is stable and at least semi-permanent; however, the couple does not live together openly.” (Wikipedia)

 83. 84 Paul august 29, 2010 la 12:57 pm

  dlnimeni,

  ( cred ca ar trebui sa-ti faci reconversia numelui in „dlcineva”, presupunand ca ai o retea destul de importanta in domeniul noilor tehnologii 🙂 ).

  Ai dreptate, argumentul reconversiei mainii de lucru din domeniile care ar putea fi revolutionate se tine. Atarnat de marketingul extrem de costisitor al produselor „traditionale”, care nu vor sa mai lase locul altora, desigur 🙂 (” Zeci de milioane de oameni vor ramine someri in lume, neavind timp sa se recalifice, iar mii de firme vor da faliment, neavind timp sa faca reconversii si sa caute noi oportunitati” ). Acesta constituie argumentul public al patronilor care intarzie (de zeci de ani! 🙂 ) sa treaca mai departe din motive mult mai… personale, crede-ma.

  Iar ca sa-ti dau masura „grijii deosebite” a patronilor respectivi pentru locurile de munca ale salariatilor lor, ti-as putea aminti cateva nume importante din diferite domenii industriale, conduse de patroni care, de atata „grija” pentru locurile de munca ale muncitorilor lor, care le mai erau si compatrioti!, si-au delocalizat afacerile in tari cu mana de lucru „suuuuper-calificata”, in Africa, tot felul de insule si alte locatii pur si simplu IEFTINE. :).
  Cam asa sta situatia in realitate, dlnimeni.

  Cat despre automobilele electrice, nu doar „coexista de destul de mult timp cu cele cu combustibil fosil”, dar chiar le-au precedat.
  De exemplu, primul automobil care a depasit viteza de 100km/h a fost un automobil ELECTRIC, iar chestia se intampla in secolul al XIX-lea.
  Apoi, domeniul fiind acaparat de motoarele cu ardere interna, mult mai utile in razboiul care a urmat, dezvoltarea automobilelor electrice a ramas sa astepte Protocolul de la Kyoto si, eventual, avertizarile referitoare la epuizarea resurselor mondiale de petrol :).

  N-am nimic contra lui Rudolf Diesel, „Mercedes Benz” 🙂 sau Luis Renault, acestia si-au pus doar in valoare talentele ingineresti. Cei care au preluat inventiile celor numiti si pe baza lor au acaparat industria autobilistica, constituindu-se intr-un oligopol, sunt de blamat. Si nu atat din cauza ca au tinut sub control zeci de ani o industrie poluanta (prin produsele obtinute), ci pentru ca au inhibat orice dezvoltare in domeniul electricitatii, pe perioada in care au detinut hegemonia. Pentru ca au stagnat dezvoltarea tehnologica, oferind din cand in cand mici „peticeli” prezentate ca progrese revolutionare. Astazi circulam cu acelasi motor care are nevoie de combustia unui „ulei” (desigur, in masini, care au jante mai lucioase, geamuri mai electrice si DVD-uri 🙂 ), cand puteam circula in automobile complet ferite de posibilitatea vreunui accident, pe sosele dotate cu cabluri cu inductie magnetica…

  In sfarsit, sunt constient ca adaptarea la automobilul electric ar fi dificila, pentru ca nu benzinariile nu ar putea sa se adapteze in scurt timp, ci in principal patronii de fabrici de masini si parcuri auto, retelele rutiere, moravurile umane…
  De aceea nici nu am discutat despre acest subiect ca despre un proiect in sine, ci doar principial, pentru a-i demonstra lui Le Prince, ca intr-o lume perfecta, tipi ca el, nu ar mai exista decat pe CD-urile cu mostre de fosile :).

 84. 85 dlnimeni august 29, 2010 la 4:41 pm

  Paul: cred ca nu am facut rau ca v-am oferit prilejul sa va detaliati opiniile pe subiectul punctual respectiv. Nu va impartasesc opinia despre Le Prince.

 85. 86 Vasile, august 29, 2010 la 5:36 pm

  Un domn mai sus,inovator in inovatii da noi sensuri, crede dansul fara a le alatura barbarismelor, cuvintelor cu inovatii non-inovatoare!
  Pacat, ar putea avea preocupari mai serioase decit acelea in care bagat in seama de unul sau altul chiar se crede „nobil”!
  De cealalta parte profesorul isi merita lectia , chiar daca aceasta este servita chiar de propriul lui epigon!

 86. 87 florin m. august 29, 2010 la 9:20 pm

  Paul

  Ceea ce scrii tu nu prea merita contrazis, pentru simplul motiv ca in cavsitotalitate sunt subiecte cu final in fund de sac, care pentru majoritatea oamenilor, indiferent de opinia ori simpatiile politice, sunt considerate inchise, cel putin in varianta frusta in care intelegi sa le sustii ori dezbati.

  Cu toate ca, din acest motiv, nu consider ca este neaparat necesar sa intram in dialog, exista un motiv special care ma face sa intervin, in speranta ca poate vei gasi putin timp de analiza: asa zisa impiedicare de catre „oligopol”, (expresia iti apartine), a progresului automobilului electric.
  Bilantul ecologic al unei masini inseamna mai mult decat comparatia motor termic, motor electric. Si numai din acest punct de vedere, motoarele termice nu sunt automat mai poluante. Apoi ceea ce face diferenta din punctul de vedere al investitorului, (indiferent cine este cel care investesteste), este calculul economic. Nu este vorba despre nici o piedica pusa in calea autombilului electric, ci despre faptul ca pretul de productie al acestuia depaseste copios pretul de productie al unui automobil cu motor termic. Aceasta este o realitate in legatura cu care orice om de buna credinta se poate informa si in legatura cu care poate trage concluzii.

  Opiniile tale politice nu prea ma intereseaza, este suficient sa constat ca sunt intr-o zona tulbure la a carei atingere reactia mea este „brrr”, insa indiferent de acest aspect, atunci cand faci afirmatii legate de chestiuni ce se pot cantari si masura, este bine sa cantaresti si masori inainte.

 87. 88 Doru Coarna august 30, 2010 la 8:30 am

  @ Florin m.,

  Adevarul este… la mijloc! Pana la urma vom ajunge toti la automobilul electric. Ca pretul nu este scazut acum este doar o tactica de piata. Dealtfel, cand s-a impus motorul Otto la masini, pretul nu era deloc scazut. Tehnologia Ford de fabricare pe banda rulanta si standardizarea au facut ca pretul sa scada ulterior, insa ULTERIOR, cand s-a vrut a fi un produs de masa. In prezent, companiile petroliere contribuie din greu catre toti fabricantii, sponsorizeaza activitatea de cercetare si cea sportiva impunand pastrarea formulei si chiar cresterea consumului, daca se poate cu scaderea poluarii, a.i. lumea sa nu tipe ca aerul e irespirabil. Asa se explica de ce toate firmele construiesc adevarate bombe tehnologice, rapide sau/si masive, cand de fapt nu ai pe unde merge cu ele, incercand sa creeze sau sa intretina o moda, SUV-ul. In principiu daca nu ai oi nu-ti trebuie SUV, dar uite cati „oieri” si oieritze sunt pe strada! Daca se va continua, de la Hummer se va trece la TAB-ul personal, cu mult mai sigur pt dusul copiilor la scoala de catre mamica lor! Cealalta fandoseala se numeste limuzina. Astea au scopuri oficiale, de acord, e vorba de prestanta, dar… cu limuzina in vacanta, sau zi de zi la servici cu tine la volan??? Motivul e acelasi, consumul trebuie sa fie exagerat.

  Iar cand scade sau nu creste destul pretul, pierdem titei pe coasta americana, pozam doi pescarusi murdari si gata, platim o „redeventa” (cui altcuiva decat lor? ACOLO s-a rupt putzul, nu?) si s-a rezolvat.

  Concluzia e ca tehnologia exista si e perfect viabila economic dar inoportuna din toate punctele de vedere. Cu totul alta este situatia in cazul tehnologiei H, aici reactoarele (celulele) pt extractia protonilor solicita metale scumpe si intr-adevar, deocamdata acestea nu sunt viabile economic. In aceasta directie, distributia hidrogenului lichefiat la pompe si comercializarea lui ca atare, pare sa fie solutia acceptabila in prima faza. Problema e ca e criogenic si cam periculos, asa ca tot fabricarea electricelor pare a fi solutia. Ideea e ca blocul de baterii sa fie sub sasiu si sa se poata schimba rapid si robotizat cu altul gata incarcat, la „pompa”, unde blocul lasat de tine va fi pus la incarcat pt alt client. Ce daca te opresti 5 min la Urziceni sa schimbi bateriile in drum spre mare?

 88. 89 Ghita Bizonu' august 30, 2010 la 9:11 am

  Victor V

  pia pe la noi orice constrangere asupara propetatii private se considera a fi comunism. Asa ca hai sa nu fim hoti sa intindem hora.
  Daca la NY exista regelemnatri care te obliga sa ai nu stiu ce spatiu fata de starda si in Bucuresti nu …

 89. 90 Vasile, august 30, 2010 la 11:34 am

  Florin,

  Dumneata chiar crezi ca o teorie care are in spate si un profund motor ideologic,este mai sigura decit alta teorie cu acelasi suport ideologic?
  Daca urmarim practic doua din cele mai mari puteri industriale ale lumii, puteri care ciudat au inaintea lor o italie sau o franta , asezate pe acelasi palier cu India si China va rog sa vizionati un scenariu , adaugaind oricarei tari din G7 2-3 miliarde de persoane fie chiar si comparaticv cu cele citeva sute de tzigani care au devenit o asemenea povara pentru citiva din marii G7.
  Daca Paul , are ceva de spus , eu cred ca poate sa spuna fara sa va provoace brr,
  si asta indiferent de IQul autistului pe care se lauda ca-l poseda.Daca comprimi bufoniada alegorica, statutul de super vedeta al lui sau al altuia croit pe acelasi capaod si the rezumi doar la citez”sa folosesti banii bogatilor in asa fel incat progresul social obtinut sa faca inutila delimitarea “bogati-saraci”.,atunci ai avea o teorie de stanga similara unei Suedii sau Norvegii.
  Nu comentez impactul ” inlocuirii” motorului termic cu acela electric , deoarece sincer cred ca impactul asupra lumii va fi catastrofal….lumea o va lua de la inceput ,sub alte granite ,fara insa sa beneficieze de vre-un motor si aici ma gandesc si la cel „biped”!!

 90. 91 Paul august 30, 2010 la 11:44 am

  florin m.,

  subiectul pe care dlnimeni mi-a dat ocazia sa-l precizez, (iar acum tu imi dai ocazia sa-l dezvolt 🙂 ), nu se refera la poluare sau la progresul tehnologic, decat accesoriu.
  Deci, exemplul ales imi folosea la demonstrarea unei ipoteze de mai multe ori abordate de mine, „cum ca atunci cand o minoritate decide pentru majoritate, lucrurile ajung sa stea mai rau decat ar fi stat daca totul s-ar fi intamplat invers).

  Cat despre argumentele din cadrul exemplului cu industria auto, cred ca nu vei vrea acum sa contesti probabilitatea (intarziata, din pacate) a unei deplasari pe magistrale cu inductie magnetica, fara fum la coada automobilelor. Probabilitate care s-ar fi putut realiza daca afaceristii din industria auto din timpul razboiului (atentie!, nu inventatorii care au creat motoarele termice, ci afaceristii care au preluat inventiile, lasandu-le aproape asa cum le-au preluat, ocupati fiind cu imbogatirea din afacerile cu statele care aveau nevoie de motoare in razboaiele care au urmat) nu ar fi inhibat dezvoltarea automobilului electric, prin refuzul de a investi in aceasta ramura tehnologica.
  Da, acum costul de productie al unui vehicul electric este mai mare decat cel al unuia cu motor termic. Dar iti poti imagina foarte simplu ca situatia ar fi fost inversa, daca pe parcursul secolului XX automobilul electric ar fi avut sansa sa fie dezvoltat (sansa ratata din cauzele expuse deja: dezinteresul afaceristilor auto, care castigau deja suficient producand motoare cu fum, ca sa-si mai „risipeasca” averile in cercetari inutile; ba chiar piedicile puse de acestia, celor care voiau sa schimbe trendul).

  Cat despre „bilantul ecologic” dat de intregul proces „auto” (de la productie pana la exploatare), cred ca glumesti daca vrei sa spui ca domeniul combustibililor fosili este comparabil in ceea ce tine de poluare cu cel al energiei electrice. (Apropo. Din cauza ca lucrez la proiecte in care panourile fotovoltaice vor fi folosite pentru a asigura autonomia anumitor cladiri publice fata de reteaua de electricitate traditionala, stiu cu precizie ca pretul metrului patrat de panou fotovoltaic s-a redus cu 50% in ultimii 2 ani. La aceeasi calitate. Din simplul motiv ca domeniul a progresat). Iti imaginezi, deci, ca la fel ar fi scazut la pret si tehnologiile de producere (stocare?) a energiei electrice destinate motoarelor automobilelor „electrofage” :).

  In ceea ce tine de „retinerea de a intra in dialog cu mine”, din cauza variantei „fruste” pe care o folosesc in „dezbateri”, ma bucur ca ti-ai invins-o de aceasta data :). Iata ce schimb educativ am obtinut :).

  Dincolo de gluma, sper sa ma intelegi ca atunci cand partenerul meu de dialog este de rea-credinta, nu are niciun rost sa ma comport ca si in cadrul unei conferinte stiintifice.
  Iar dovada ca dintre ironiile mele si „urechelile ideologice” pe care le administrez celor care le merita razbat pana la cei interesati cu adevarat de analize si ideile sau argumentele rationale pe care-mi construiesc demonstratiile, este chiar acest dialog pe care l-ai initiat.
  Nu te astepta, insa, sa ma abtin sa glumesc, in momentul in care imi vei propovadui si tu, ca si Le Prince, importanta „traditiei” in evolutia tehnico-stiintifica.
  Pentru ca, faptul ca rulam astazi in masini care au culori mai vii si mai rezistente la intemperii, de exemplu, dar cu acelasi motor care tot fumega de 100 de ani, nu inseamna evolutie automobilistica, ci doar „spoiala”, dupa umila mea parere de vizionar 🙂 ).
  Iti dai seama ca daca stramosii nostri isi „incordau putin mai mult traditiile” (sic!), am fi circulat si acum, nu cu tartarete pe gazolina, ci cu adevarate „locomotive rutiere” cu aburi? (formula folosita intr-o lege britanica referitoare la chestiune; „Locomotives Acts”, 1861-1865) . Sa vezi ce distractie ar fi fost in parcari! :). Apropo, ca fapt divers, in legea britanica amintita, era specificata viteza maxima admisa in localitati pentru „locomotivele rutiere”. Aceasta viteza era de 3(trei!) km/h. In plus – asta-i de tot hazul -, pentru a avertiza trecatorii asupra pericolului, un „copilot” trebuia sa mearga PE JOS inaintea „limuzinei” fluturand un steag rosu! 🙂 Cam ceea ce se intampla acum, cu antemergatorii cu girofar ai politicienilor. Am evoluat de ne-am indoit, nu-i asa?

  Hai, mi-a facut placere!

 91. 92 Ghita Bizonu' august 30, 2010 la 4:56 pm

  Coarna, dlnimeni, florin m, Paul ref automobil electric samd

  1) la 1900 erau cam 3 feluri de motoare pe drumuri si hartoape : Oto (astea cu benzina) , electrice si cu aburi (cautati Serpollet. U motor Serpollet modificata a fost folosit de T Vuia pe Vuia 1). Primul automobil care a depasit 100 km era electric ( cauta Jamais contente). Motoru Oto nu era chiar marele favorit – scump. nu prea fiabil , complicat de intretinut. S-a impus cand a cresut fiabilitatea si mai ales datorita raporului putere/greutate si alimentare.
  De peste 40 de ani citesc mereu promisiunea ca automobilu electric samd . Pana la aparitia unor acumulatori care sa fie usori si sa se poata reincarca iute si sa tina destul … va ramane unde este !! Acu 45 de ani era promisunea bateriilor cu sulf topit – acu stau la muzeul ideilor promitatoare alaturi de memoria cu bule (asta era viitorul calculatoarelor, findca cipurile vor fi totdeauna prea scume !!!) . Baterii cu nu stiu ce.. (prin 69-70 promiteau unii chiar pila de combustibil …. sa umpli rezervorul cu apa si poa o lingurita de sare si sa mergi apoi 500 km!!). Acu unii tipa nu stiu ce Tesla cu baterii de laptop.. Sa vedem pretu. Auz asa de niste acumulatori sintetici de polarizare … destul de usori incat sa fie montati in portiere (ca sa ramana loc!) . Sa vedem ce-o sa iasa.
  Insa inainte sa ne plangem ca complotu, ca industriile , ca somaju, depresia economica sa tine cont ca uneori lucrurile perfect fezabile ce par dezirabile in practica dau rateuri ptr motive neobservate pana atunci. De ex prin 70 se promitea o munitie noua , fara tub, mai precis tot cartusul consumabil- deci mai usoara, fara piese ptr extractie/ejectie, deci arme mai fiabile . A cazut la proba practica – tubul ala azvarlit azvarle si niste caldura … insa la munitia asta noua … ma rog unicu domeniu ar fi armele de vanatoare .. Asta asa ca exemplu in care utilizatoru potential ar avea mare interes si ar pune cu botu pe labe orice ideolog (l-ar face pronto olog simplu!)…
  Si ceva despre SUV uri si consum. Aveam un coleg de serviciu mai tinerel si cu vederi ecologiste . Insa are omu un vis erotic obscen – Veyron !!! Omu mai ales in varianta barbat tanar doreste masini puternice si rapide (ma rog Veyronu este chiar absurd)… in varianta feminina a descoperit ca o magaoaie cu servo o serveste f bine si acu intimideaza ea prin gabarit. Mai este si versiunea cu aia care au asa vise despre exloratori si isi iau Explorer ori Cruiser. Ma rog cate o criza este „buna” .. Fiindca la dracu cu verzii ! masina clasa pitica de azi, asa zisa mini este mai mare decat un Fiat 850 de acu 40 de ani ! Si mai grea cu cateva kintale bune ! Daca activismu lor ecologic ar fi pe bune am avea masini sub 4 metri si de maxim 800 kile. Adaugat la asta restu modernizarilor plus o cutie de viteze bine aleasa cu overdrive consumu ar fi muult mai mic . Da tot ecologistu doreste s-o „calce” . El crede ca vrea masina electrica da vrea SUV electric sau nu stiu ce trasnaie …
  Oricum va recomand sa cautati NSU Prinz – ar fi o platforma excelenta de la care sa pornesti proiectarea unei masini care sa poluze mai putin – asta daca nu doresti cestii cu troleu ca pe vremea buncii !!

 92. 93 Doru Coarna august 31, 2010 la 7:57 am

  @ Ghita,

  Ha-ha, znamenia aia de masinuta, NSU PRINZ, avea chiar taica-meu, o adusese de afara dar mergea singur cu ea, era prea meschina… Dacia noastra era limuzina pe langa ea…

  Tehnologia aduce si promisiuni neonorate, eu cand eram mic eram convins ca ma voi plimba printre astri si voi locui sub ocean, la maturitate. Iar trotuarele vor fi rulante, nu numai la aeroport. Si vom hali pastile, nu borsulet cu leustean.

  Multe tehnologii prezinta insa impedimente majore, insurmontabile. Pila de combustibil e scumpa si greu de operat, propulsia electrica ()cade la autonomie si timp de reincarcare, aburul cade la timpul de pornire,Otto la fosili, etc.

  Dupa cum vezi toate au neajunsuri, de asta nu exista solutie, insa dintre toate propulsia electrica le are pe cele mai mici. Ti-as spune cum se rezolva problema, fabricand la bord, in timp real, energia electrica necesara, nu stocand-o, insa exact cu asta ma ocup pe linie profesionala in perioada asta, asa ca… Dar estimez ca vei primi un raspuns la primavara, cel tarziu, tehnologia exista si este complet viabila. Problema e ca vor sari de c-r in sus si producatorii de energie electrica conventionala pe langa petrolisti si spagagii, apoi pietele, etc…

  P-aia cu locuinta sub ocean, s-o rezolve altii.

 93. 94 Zem Brevis noiembrie 19, 2011 la 12:20 am

  Pe vremea lui Ceauşescu am reuşit să aplic şi să brevetez două invenţii. În democraţia de azi nu reuşesc deloc să lansez o invenţie deşi produsul este de mare viitor iar matreria primă este gratuită. Ce folos că avem invenţii ele rămân, în mare parte, necunoscute deoareece nu avem un cadru care să permită brevetarea, protejarea şi valorificarea a cât mai multor invenţii.

 94. 95 Zem Brevis noiembrie 19, 2011 la 12:23 am

  da, domnule, ave’i cititori inteligen’i dar asta cui foloseşte?


 1. 1 Adrian Nastase isi numara “bobocii” pe Internet | www.sroscas.ro Trackback pe august 27, 2010 la 12:39 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: