Raspunsuri

Sarbatorirea celor 25 de ani de casnicie pe blog, in compania voastra, a fost un bun prilej pentru a-mi reconfirma opinia in ceea ce priveste utilitatea aceastei platforme de comunicare si a bunelor intentii ale oamenilor care o viziteaza constant. Intreaga comunitate de aici este o familie. Facand abstractie de micile conflicte sau de schimburile de opinii uneori prea energice dintre voi, un eveniment special pentru mine este receptat, aidoma, si de catre voi. Dovada stau cele peste 100 de felicitari din cadrul articolului respectiv, dar si mesajele primite pe pagina de Facebook. Va multumesc foarte mult pentru urarile voastre, pentru gandurile voastre bune, pentru faptul ca sunteti alaturi de mine, de Dana si de baieti in momentele importante ale familiei noastre.
 

Harabula, Doru Coarna si Parmalat, stilul e omul insusi. Exista destule exemple de personaje politice contemporane ale caror argumente si discursuri pot fi incadrate la categoria exprimari de tipul – insa niciodata la nivelul – memoriilor lui Constantin Argetoianu, I. G. Duca etc. Aleg sa nu ofer astfel de momente discursive (pe blog, TV sau in orice alt spatiu public) pentru simplul motiv ca nu ma regasesc in modelul promovat de contemporanii mei prea grabiti a deveni icoane politice fara a fi reusit ceva. Personal, incerc, pe cat posibil, sa promovez propriul meu model politic, atat la nivelul actiunilor, cat si la capitolul discursului public. Faptul ca unii dintre voi deja sesizeaza acest model este un motiv de mandrie pentru mine. Un citat celebru, apartinand lui Harry Emerson Fosdick, un preot american, spune ca democratia se bazeaza pe convingerea ca exista posibilitati extraordinare in oameni obisnuiti.

P.S. Problema memoriilor scrise, Harabula, este aceea ca ele, de cele mai multe ori, au fost publicate postum. Este o chestiune, in definitiv, de diplomatie. Sa vorbesti deschis despre cei cu care ai interactionat doar in momentul in care nici ei, nici tu, nu mai sunteti prezenti la aceeasi masa pentru a polemiza, este o activitate deja educationala ideologic, nu de lauda proprie. In plus, in volumele de „amintiri”, de ”memorii” recente, am observat tentatia autorilor de a se aseza in centrul evenimentelor, de a selecta, intr-un mod foarte subiectiv, ceea ce ii pune pe ei insisi in valoare. De aceea, am ales, modalitatea de a oferi volume cu documente primare, inclusiv transcrieri ale unor convorbiri oficiale, modalitate pe care o regasiti in volumele 1-7 din lucrarea „Romania dupa Malta”. In toamna acestui an, sper sa public volumele 8-10, ultimile din aceasta serie, referitoare la politica externa a Romaniei in perioada 1990-1992.

Doru, guvernul condus de mine a incheiat un imprumut pe doi ani cu FMI (2001-2003) in suma de 300 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere, moneda scripturala care este schimbata, ulterior, in dolari sau in euro). A fost singura intelegere de acest tip dusa la capat de Romania in relatia cu Fondul, dupa 1989, iar banii au fost alocati pentru sustinerea procesului de reducere a inflatiei, imbunatatirea administratiei fiscale,  investitii publice si sustinerea protectiei sociale. Pentru ca veneam dintr-un moment economic dificil, iar agentiile internationale au avut nevoie si de garantia FMI, a urmat un alt imprumut de tip stand-by negociat in vara lui 2004, in valoare de 250 milioane DST, pentru perioada 2004-2006, blocat in 2005 de Traian Basescu si de guvernul de atunci. Ca o comparatie, actualul imprumut contractat de guvern este tot pe o perioada de doi ani, suma fiind, insa, semnificativ mai mare: 12.95 miliarde de Euro (11,44 miliarde de DST). In ceea ce priveste rambursarea acestor imprumuturi, perioada difera in functie de negocierile cu Fondul si este cuprinsa in intervalul 4-7 ani. Pentru actualul imprumut, de exemplu, statul va incepe sa plateasca amortismentul (datoria efectiva) din 2012, pana atunci fiind platite doar dobanzile. Iar in 2013, de exemplu, Romania va avea de platit catre FMI 4,91 miliarde de euro. In acelasi timp, probabil ca si in 2013 vina acestei datorii si vina pentru ca acesti bani vor merge la FMI si nu in infrastructura, ajutor social sau investitii va apartine, probabil,  tot PSD, in niciun caz PDL sau presedintelui. Iar acesta este doar unul dintre exemplele mostenirii pe care Traian Basescu o lasa romanilor.

Augustin, dar si celorlalti cititori atenti, va multumesc pentru ca identificati micile erori strecurate in articolele de pe blog. Acest tip de feedback ma obliga sa fiu mult mai atent pe viitor la ceea ce public si ma bucura, totodata, pentru ca imi dau seama ca articolele sunt citite “la virgula” de unii dintre voi.

vali davidescu, prin observatiile mele despre arta tradarii la Traian Basescu si PDL nu am incercat, in niciun moment, sa spun ca inselaciunea este un atribut care apartine exclusiv acestor doua instante. Dar pentru ca Historia magistra vitae est, nu trebuie sa uitam ca in istoria post decembrista, Traian Basescu s-a pozitionat drept principalul personaj politic care si-a bazat ascensiunea politica si existenta in spatiul public exclusiv pe conflict si tradare. Pentru a nu ne intelege gresit, dar si pentru a elimina orice posibila interpretare farfuridiana, recunosc deschis ca orice politician devine, cel putin o data in cariera, victima a tradarii. Altii, pe de alta parte, isi bazeaza ascensiunea pe aceasta forma damnabila de adulter politic, devenind maestri ai inselaciunii. Dar pentru a va aduce, totusi, o veste buna, va anunt ca cel mai recent episod de tradare pe care PSD si eu l-am trait va duce, totusi, la progresul Romaniei. Fara “independenti”, PSD este, fara indoiala,  un partid mai coerent, mai unit si mai demn de incredere.

G.P., sunt de parere ca sanatatea economica a unei tari este data si de numarul magazinelor cu haine de tip second-hand pe care le intalnesti pe strazi. In perioada 1999-2000 romanii au apelat din ce in ce mai des la magazine cu imbracaminte si incaltaminte la mana a doua. Oamenii pur si simplu nu aveau posibilitatea financiara de a-si achizitiona haine noi. Campania intreprinsa in perioada guvernarii PSD impotriva acestui tip de comert a venit in primul rand din motive de igiena, avand in vedere ca aceste magazine nu respectau in, marea lor majoritate, normele impuse acestei activitati de comert. Exista un risc ridicat de imbolnavire a populatiei. Problema actuala este ca, in orasele mici si medii, dar chiar si in Bucuresti, aceste magazine au revenit intr-un numar mare. Semn ca saracirea populatiei duce la reinflorirea acestui tip de comert. Daca mai avem in vedere si declaratiile lui Traian Basescu despre Romania – tara de mana a doua – se impune o campanie de curatenie de toamna prin care acest comportament de consum, dar si aceasta mentalitate politica sa fie inca o data inlaturate.

P.S. Subscriu la spusele lui @Doru Coarna conform carora nu tara, ci presedintele ei este de mana a doua. Problema este ca nu a fost util nici la prima utilizare, nici la a doua.  

George Serban, verticalizarea prin tradare poate avea loc exclusiv in momentul in care tradatorul se afla in tabara personajului negativ. Istoria ne aduce in atentie, in acest sens, nenumarate episoade in care armele au fost intoarse impotriva agresorului, iar tradatorul a fost considerat, ulterior, erou. Dar asta tine exclusiv de negocierile pe timp de razboi.

In politica, acest tip de verticalizare nu exista, iar portile se pot dovedi de multe ori ferecate. Faci parte dintr-un partid pentru ca impartasesti un set de valori si credinte comune cu organizatia respectiva, cu colegii tai si cu electoratul tau. Daca esti nemultumit de starea partidului, de managementul sau, de directia spre care merge, singura solutie morala este sa te implici mai activ si sa incerci sa schimbi acea realitate. Prin tradare politica niciodata nu te vei verticaliza, ci vei lua, in cel mai bun caz, pozitia de dreptar in fata cuiva.

Larisa, consider ca explicatiile mele in ceea ce priveste posibilitatea falimentarii rafinariei Petromidia au fost fara echivoc. In cadrul negocierilor pe care guvernul le-a avut cu Uniunea Europeana pentru ca Romania sa fie catalogata ca economie functionala de piata, alternativele pe care partea romana le-a avut au fost doua la numar: 1) sa converteasca datoriile Rompetrol in obligatiuni (actiuni) ale statului, actiuni pe care statul le poate vinde acum pe piata sau noului proprietar; 2) sa falimenteze rafinaria. Nicaieri nu am precizat ca Uniunea a cerut Romaniei falimentarea rafinariei. Dovada in acest sens este realitatea din teren, faptul ca rafinaria functioneaza in prezent. Dupa cum foarte bine ai sesizat si tu, Uniunea Europeana nu poate cere niciunui stat sa falimenteze o anumita companie. Uniunea poate cere, insa, realizarea unor reforme rapide a companiilor de stat cu pierderi mari.

alex.dumitrascu, articolul din The Wall Street Journal arata o realitate trista in ceea ce priveste gradul de incredere avut de Romania, in comparatie cu alte state din regiune, inclusiv cu Ungaria. Un alt articol, din Financial Times de data aceasta, vine sa completeze aceasta problema de incredere pe care Romania o are in acest moment. Spania a ajuns sa vanda titluri de stat in valoare de 3,5 miliarde de euro, la un randament de 2,28%, in timp ce Ministerul de Finante al Romaniei a incercat sa vanda titluri de 300 de milioane de lei, pentru care li s-a oferit doar 150 de milioane de lei. Randamentul cerut de investitori a fost de 8%. In primele sase luni ale anului Ungaria, pe de alta parte, a atras 1,6 miliarde de dolari prin astfel de emisiuni de obligatiuni. Sigur, exista si contraexemplul Grecia, insa Traian Basescu ne-a repetat multa vreme ca nu suntem intr-o situatie atat de proasta. In 2004 nu eram, acum nu stiu. In tot acest context, in care mass media de profil din afara tarii vorbesc din ce in ce mai des despre Romania ca fiind in spatele plutonului statelor din aceasta zona, semnalele catre investitori ii indreapta pe acestia spre tarile care au iesit din recesiune. Este destul de clar pentru toti, inclusiv pentru cei de la Financial Times, ca Romania este o tara cu probleme. Problemele Romaniei pot fi identificate. E o patologie locala, recunoscuta sub mai multe nume: Traian Basescu, Emil Boc, PDL. Grave sunt mai ales deciziile acestora in momentele de cumpana. Leacul este unul democratic.

Publicitate

52 Răspunsuri to “Raspunsuri”


 1. 1 Ion Popescu august 9, 2010 la 8:05 am

  Si pe masura ce va veti apropia de putere veti primi din ce in ce mai multe felicitari. Va sfatuiesc macar sa va intrebati in cazul fiecaruia unde erau acum cativa ani, cand erati gata sa fiti dat afara din SD sau ce sens are adoratia continua pe care v-o arata. Chiar nu mai vreau sa ajunga la putere o alta generatie de lachei si jigodii.

 2. 2 Observator august 9, 2010 la 9:22 am

  Ma refer la postul anetrior – Sarkozy a castigat alegerile cu un mesaj de cam acelasi tip ca si cel folosit acum, cand e in scadere de popularitate. Sincer, nu cred ca pierdem trenul. Il prindem noi cumva, insa, asa cum sublinia si LePrince, e jalnic cum este gestionata aceasta situatie la Bucuresti.

 3. 3 LePrince august 9, 2010 la 9:30 am

  @Adrian Nastase

  Ma bucur ca suntem de acord. Nu stiam de aceste intentii sau despre masuri. Sunt sigur ca pe termen lung ar fi dat si rezultate. Exista si comunitati care se adapteaza sau care dau dovada de rationalitate si normalitate. Din nefericire nu sunt prea multe.
  Vedeti , aici este una din bolile societatii romanesti: lipsa de proiect pe termen lung. Daca guvernarile care au urmat , ar fi continuat macar unele din aceste masuri, astazi ar fi fost mai usor, probabil.
  De ce nu discutati cu eurodeputatii PSD pentru a propune si initia ceva de genul acesta si la Bruxelles ? Ar putea fi inceputul unei dezbateri serioase si eventual pentru concretizarea unor masuri comune. Exista mai multe tari care se afla in aceasta situatie, Romania are doar „productie” ceva mai mare de astfel de „expatriati”. Dar Slovacia, Ungaria, Bulgaria, chiar Cehia sau Polonia se afla cam in aceeasi situatie.
  Eu sper, va doresc si cred ca veti mai avea ocazia sa initiati sau sa aplicati proiecte precum cele despre care vorbiti. Va doresc succes.

  In alta ordine de idei, sa inteleg ceva anume cand precizati ca sunteti „de acord cu acest comentariu”? Numai cu acesta?
  S-auzim de bine.

 4. 4 G.P. august 9, 2010 la 9:39 am

  Va multumesc pentru raspuns.
  Daca faina,uleiul sau zaharul nu vor mai fi criteriile dupa care se va ghida alegatorul roman,atunci nu vom mai fi „tara de 2 maini stangi’ .
  Va doresc o saptamana buna!

 5. 5 alex.dumitrascu august 9, 2010 la 9:55 am

  Spre deosebire de Romania si Ungaria , Grecia este in zona euro.
  Comparatiile cu Grecia sunt prin urmare neproductive.
  Mecanismele de finantare a deficitelor si de stimulare a cresterii sunt diferite, Grecia beneficiaza de avantajul unei monede puternice si sustinute de state puternice, dar a renuntat la un atribut al suveranitatii, adica dreptul de a emite moneda.
  Romania insa, se comporta ca si cum ar fi in zona euro, dar….nu este.
  Finantarea deficitelor exclusiv prin imprumuturi este o ciudatenie pe care nu o intelege nici un analist, cu exceptia pseudoanalistilor sa a celor a caror ignoranta este afectata(se fac ca nu stiu).
  La sfarsitul lui 2009 un curs euro de 5.0 ar fi fost suficient pentru finantarea deficitului. Acum, datorita ‘politicilor” si imprumuturilor irosite, ar fi necesar aproximativ 6.
  Peste un an ne mai trebuie lumanari.

 6. 6 blogideologic august 9, 2010 la 10:07 am

  „Reforma statului” / Am plasat mai întâi comentariul acesta pe forum RL http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/cum-se-reinventeaza-pdl-ca-singur-promotor-al-reformelor-195982.html . Comentariul a fost refuzat. Cred că domnul Adrian Năstase îmi va permite să îl postez aici. În primul rând semnalez faptul că „reforma statului” este o sintagmă extrem de periculoasă pentru România. Sintagma „reforma statului” a fost lansată de un politician de duzină care vrea să treacă drept Mare Om Politic Român. Nu context dreptul său de a trasa linia de politică macroeconomică pentru a scoate civilizat România din marasmul economic în care se află acum. Dar tocmai aici, politicianul care se vrea Mare Om Politic spune că nu se pricepe deloc! În fine, politica macroeconomică foarte vizibilă a PDL este aceea de a sprijini cererea agregată pe termen scurt. Or, aceasta exclude din start reformele structurale! Îmi permit să atrag atenţia autorilor articolului asupra unui fapt doctrinar pe care ei îl consideră a fi detaliu minor, dar care este esenţial pentru distincţiile ce se fac în macroeconomie. Reformele structurale ţin de politica ofertei, nu de politica cererii. Iar politica ofertei ţine de linia macroeconomică de oferta agregată pe termen lung. Acesta este de tipul de politică macroeconomică susţinuta în programul PSD, nu în programul PDL!

 7. 7 Marcus august 9, 2010 la 10:35 am

  Traim In Tara Lor

  Ieri, in lipsa de aparitii televizate ale chiombului care sa faca stirea zilei , fie indemnandu-ne sa plecam din tara, fie relaxandu-se cu familionul prin birturile patriei, televiziunile de stiri in general, dar si celelalte au avut ca tema principala divortul ditre Piturca si Becali, iar un pic mai tarziu urmatoarea stire : “Fiul fostului candidat PDL la Primăria Caransebeş, Ioan Ungur, a intrat cu maşina pe pista aeroportului unde se desfăşura Campionatul Naţional Individual de Viteză la Motociclism, rănind patru persoane, dintre care două foarte grav. “
  Pentru romanii care in loc de Coastta de Azur sau Insulele Fiji, au preferat sauna din apartamentele proprietate personala si urmaritul televizorului in week end, a doua stire a fost extrem de interesanta. Mie spre exemplu evolutia evenimentelor, lasand la o parte tragismul consumat in respectiva tentativa de omor comisa de un scelerat, fiul unui lider portocaliu local, mi-a adus in memorie un banc tinand de umorul negru, al carui subiect este cantonat in rasismul practicat pe vremuri in Africa de Sud.
  Anecdota respectiva se refera la un conducator auto alb, care aflandu-se la volanul masinii si vazand un grup de copii negri care treceau strada pe zebra, apasa pe acceleratie si intra in plin in grupul respectiv, provocand un adevarat carnagiu. Imediat la locul oribilului accident se prezinta un echipaj de politie format din doi albi si-si incep ancheta cu urmatoarea intrebare:- cu ce viteza circulau copiii negri?
  Nu am de gand sa comentez fapta nebunului din Caransebes, ci m-a socat pur si simplu relatarea unui lider al clubului national de motociclism conform careia, pentru a musamaliza probabil pe modelul sud african si conform indicatiilor cotroceniste in cazuri in care avem de-a face cu fete simandicoase portocaliii astfel de incidente, prefectul oranj al judetului respectiv, implicat personal in ancheta, si-a manifestat public dorinta de a-i tine raspunzatori pentru aceasta fapta dementa pe organizatorii concursului respectiv, pe motiv ca n-ar fi avut autorizatie.
  Asa ca, in aceste conditii, n-ar surprinde pe nimeni daca acestia ar primi vreo amenda, iar victimele ar fi condamnate cu suspendare pentru deteriorarea la impactul cu masina in plina viteza, a capotei acesteia.
  Sa ne traiti portocaliiilor si la mai mare ca bine si drept se mai traieste in tara lu’ chiombu’!

 8. 8 Harabula august 9, 2010 la 11:08 am

  @Adrian Nastase
  Este de neinteles de ce considerati ceva condamnabil ca un memoralist sa se aseze in centrul evenimenelor. Ca fiecare om este o insula, ca fiecare se considera centrul universului nu trebuie sa ne mai mire. In astfel de cazuri sinceritatea este mai importanta decat obiectivitatea.
  Exista memoralisti care au descris propria viata la persoana a treia. Cezar (Comentarii de bello Gallico) si Carol I in jurnalul sau, sunt exemplele care imi vin in minte.
  Exista memorii care au provocat scandal. De exemplu „Notele politice” ale lui Alexandru Marghiloman care au fost retrase din librarii chiar in ziua aparitiei.
  Memoriile lui Nicolae Iorga sunt de necitit datorita stilului imposibil. „Insemnarile de razboi” ale lui Averescu sunt plictisitoare.
  In schimb se citesc cu placere „Povestea vietii mele” a reginei Maria si „Traiesc din nou” a printesei Ileana.

  Tocmai datorita pretentiilor de obiectivitate, detasare de propriile sentimente, comunistii nu au dat mari memoralisti. Momoriile lui Hrusciov constitue o exceptie. Desigur au aparut si alte memorii citibile ale unor comunisti: Ehrenburg „Oameni, ani, viata” sau memoriile lui Maiski, ambasadorul URSS la Londra.
  Am auzit ca si-au scos carti de memorii ciracii lui Ceausescu. N-am citit niciuna. Eu cred ca nimeni nu va citi nici cartile lui Iliescu.
  Cartea lui Adrian Severin „Lacrimile diminetii” (sic!) este scrisa de doi autori. Unul a pus titluri la capitole de cele mai multe ori fara legatura cu continutul.
  Intersante sunt si memoriile legionarilor:Horia Sima, Dumitrescu-Borsa etc,

  Domnule Nastase, in cartile de memorii conteaza sinceritatea, anecdota si insolitul.
  Desigur cel mai bun memoralist roman ramane Argetoianu.

 9. 9 contele august 9, 2010 la 11:44 am

  Scrisoare întredeschisă adresată Excelenţei Sale , domnului Nicolas Sarkozy

  Domnule , să nu fiţi surprins , da , sunt eu , contele , vedeta blogosferei naţionale şi internaţionale .
  Vă scriu pentru că mi se pare că lucrurile în ţara d-stră au scăpat de sub control . Aud cu indignare că vreţi să desfiinţaţi taberele de ţigani de la marginea oraşelor franţuzeşti , aud că vreţi să trimiteţi acasă , adică în România , romii care vă fac neplăceri . Păi aşa ne-a fost vorba ?! Eu cu asta nu pot fi de acord . Nu insistaţi pe problemă pentru că nu mă convingeţi .

  De-a lungul timpului faptele demonstrează că România a fost înţelegătoare cu nevoile Franţei . I-a stat de fiecare dată aproape în momentele ei de cumpănă . Chiar este necesar să vă aduc aminte că în primul război mondial am rezistat eroic la Mărăşeşti , lucru care a permis armatei franceze să câştige războiul ? Să vă aduc aminte că în al doilea război mondial , datorită întoarcerii oportune a armelor împotriva naziştilor , a fost posibilă eliberarea Franţei de sub cizma fascistă ? Turnul Eiffel , simbolul Parisului , ar fi existat dacă un român, inginerul Gheorghe Pănculescu, nu ar fi inventat un sistem de îmbinare a traverselor de cale ferată , lucru care a făcut posibilă această structură metalică uriaşă ? Ce ar fi fost literatura franceză dacă nu v-am fi dat un Ionesco , un Cioran , un Istrati ? Nimic . Ce ar fi fost arta franceză dacă nu ar fi fost Brâncuşi ? O mare necunoscută .Ce ar fi fost Revoluţia Franceză fără lupta pentru libertate a lui Ştefan cel Mare , luptă ce i-a inspirat pe parisieni ? Ce ar fi fost socialismul francez fără comunismul românesc ? Ce-ar fost aeronautica franceză fără Coandă ? Ce-ar fi fost Roland Garrosul , tenisul francez în general , fără Ilie Năstase ? Să vă aduc aminte că franceza cea mai curată şi elevată se vorbea în România începutului de secol XX , fapt ce a făcut posibilă răspândirea fără precedent a limbii franceze?

  Aş putea continua aşa mult timp . Nu vreau să vă văd stânjenit de toate aceste adevăruri dar trebuie s-o spunem ferm , bărbăteşte , că Franţa datorează enorm României .
  Acum , în anul de graţie 2010 , după atâtea şi atâtea dovezi de prietenie , după afecţiunea şi ocrotirea pe care o aveţi din partea noastră , măcar atâta lucru puteţi să faceţi şi d-stră , acela de a hrăni , civiliza , integra , aproximativ 1 milion de romi . Acest lucru ar putea compensa pe undeva tot sprijinul şi toată inspiraţia pe care vi le-am acordat în istorie .
  Până la rezolvarea favorabilă a acestei probleme consideraţi că prietenia noastră este într-o mare cumpănă .
  Cu regret vă anunţ că , deocamdată , nu vă voi răspunde la telefon şi nici la scrisori . Vă rog să nu insistaţi .

 10. 10 blogideologic august 9, 2010 la 12:12 pm

  Revin la un excerpt interesant din scrisoarea lui Ioan Roșca către Sorin Ilieşiu : +M-aţi făcut să par a cere numirea domnului Tismăneanu ca director al unui Institut de cercetare a martirizării Basarabiei (?!?!)+ Deci Sorin Ilieşiu cere aceasta, anume în mod expres şefia pentru “Institutul de cercetare a martirizării Basarabiei” pentru Volodea Tismineţki (Vladimir Tismăneanu :-)). De ce ? Tatăl lui Volodea Tismineţki (Vladimir Tismăneanu), pe nume Lioncik Tismineţki, a fost un scelerat care a participat activ la uciderea şi trimiterea românilor din Basarabia în Gulagul Siberian, precum şi la dirijarea etnogenezei staliniste a poporului maldavan în respublika Moldova. Volodea Tismineţki va avea maximă grijă să şteargă toate urmele crimelor comise de Lioncik Tismineţki în Basarabia ocupată de sovietici.

 11. 12 florin m. august 9, 2010 la 1:20 pm

  Ghita Bizonu

  am apreciat interventiile analitice despre tigani, in ciuda stilului propriu neschimbat, au substanta si constructie, iar multe observatii sunt pertinente.
  Esti in schimb atat de inconsecvent in ceea ce priveste discutiile despre economie, incat tind sa cred ca ele sunt rezultatul confruntarii indecise dintre o anume frustrare personala si logica faptelor. Este o caracterizare si imi cer scuze pentru ea, nu imi sta in obicei ai poti sa o consideri lovita de nulitate de la inceput ori fara relevanta pentru „disputa” dintre noi. Doar ca din cauza acestor inconsecvente, uneori este obositor sa apuc textul de undeva iar acu intru in criza pe timp pe cateva zile. O sa am insa ocazia sa revin.

  Karakas

  Stiu foarte bine, asa cum ti-am mai spus, cine este Kruger si care ii sunt meritele, recunoscute sau nu. Cu toate acestea, nici un fel de titlu sau prestigiu notorii, nu ma pot determina sa nu incerc sa analizez critic un text sau o opinie; nu imi permit sa fiu mereu de parerea ultimei carti citite. Si a prezenta o sursa drept opinia mea, mi se pare ca atunci cand l-as ruga pe tata sa dea mana in locul meu cu cineva cu care fac cunostinta, doar pentru ca ar avea mai multa prestanta.

 12. 13 Ghita Bizonu' august 9, 2010 la 1:27 pm

  Sa mori de ras .. ala Sorin Iliesiu ameninta cu excluderea din PPE a PDL .. uniii dintre falitii aia kominternisti nu au nici o limita .. is de-a dreptu penibili ….pe labag asta bolodea Izamentzi chiar pare frecventabil ….

 13. 14 Viorel Dobre august 9, 2010 la 3:11 pm

  Pentru cei ce nu au inteles inca: Romania este ocupata. Si Basescu este doar cel care a primit firmanul. Daca voi chiar mai credeti ca el conduce, atunci aveti probleme de intelegere. El face ce a mai facut cand a distrus a treia flota a lumii (asa se zice despre marime). Cand a oprit constructia de autostrazi. Cand a ras chioscarii din anumite zone ale Bucurestiului pentru a face loc hipermarketurilor. Cand a aprobat certificatul de urbanism pentru Baneasa. Urmeaza Rosia Montana, F16, restul din Petrom si ei stiu ce o mai fi. Traian Basescu este promotorul capitalului strain in Romania, este cel care are sarcina de a distruge si discredita capitalul romanesc. Romania este piata de desfacere si sursa de forta de munca pentru economiile occidentale. Priviti cu atentie ofertele de munca de pe bestjobs si ejobs. O sa intelegeti de ce el luat 65-70% in Cluj, Timis, Sibiu. Are dreptate presedintele: nu este o tragedie faptul ca pleaca medicii! Este doar parte din plan. Cand cineva cumpara o casa batraneasca si vrea sa faca o constructie, incepe prin a darama totul. Acum se darama cea mai mare parte din capitalul romanesc. Inca nu s-a terminat. Cand va incepe reconstructia, vor mai fi ramas romanesti doar numele tarii, in general limba si evident, manelele.
  Sunt buni teoreticienii. Dar ne-ar trebui si putina actiune.
  Cand ne apucam de actiune d-le Nastase? Sau este si PSD parte din plan si nu mai este cazul sa ne agitam?
  Multa sanatate tuturor va doresc.

 14. 15 Larisa august 9, 2010 la 3:18 pm

  Multumesc pentru raspuns,

 15. 16 Observator august 9, 2010 la 4:06 pm

  @Theodora – ma suparasi rau de tot, draga mea. Tii teoria ping-ului, cand de fapt vorbesti de pingback. Corect? Hai ca ma atinsesi acolo unde ma pricep cel mai bine si vazusi, sper, nu sunt putine domeniile in care mai stiu cate ceva, dar acum, ai atins punctul de maxim.

  Si apoi zici ca esti blogger politic- atunci concureaza, draga mea la blogfest. Sunt concursuri an de an. Si in functie de ce zice publicul poate te poti reorienta.

  Vezi tu, Theodora, in ciuda faptului ca uneori am luat si premii (diplomele sunt semnate de jurnalisti de prestigiu), nu am curajul sa ma numenesc nici macar invatacel in ale jurnalismului. Acolo incadrez oameni cu experienta serioasa si care chiar fac din scris o meserie. Meseria mea e alta. Si acum, sper, ca te prinsesi care.

  Cu bine,

 16. 17 Ghita Bizonu' august 9, 2010 la 5:42 pm

  florin m.

  ce ai dom’le cu stilul meu?! pai ce rost mai are sa ma folosesc de un pseudonim daca nu pot sa ma distrez ?! Pteam sa-mi zic Georg Ochsfurt si sa fiu plicticos si toata lumea sa zica ca-s cult si cultivat ori sa-mi zic George First Plantagenetus si toti ar fi zis sa traiti ! Da unde mai era distractia ?!
  Si ma rog care inconsecventa mea ? a mea sau a celor care nu observa „micile” discrepeante in ce sutni in imprejurari diferite ? Ca si exmplele ce ti le-am dat sunt ep bune .. Poate ca respect piata dar nu prea am incredere in ea ? hm.. mediteaza la zicala sluga buna da stapan prost. Poate ar fi cazul sa-ti cer un pic de consecventa ca sa nu mai scrii cu sens negativ despre mondializarea fortata si sa mai fii adept al liberei concurente a outrance …. si sa pricepi ca etatismul nu le are cu socialimsul, ca interventiile pe piatya nu sunt indiciu absolut al socialismului – macar ptr ca ele au premers cu ceva timp insasi ideea socialista . Sau sa-ti cer sa pricepi ca rezultatul inevitabil al liberei concurente a outrance este tocmai disparitia concurentei (invingatorul ia totul .. ia priveste fumoasa monocultura Fiat din cizma si vezi ca si VW# merge trimfatpr pe acelasi drum … )
  Oricum ia zi mai bine gagiu ala al scolii autriace de-si zice anrho-capitalist stie ce vorbeste sau tu stii mai bine decat el ce iaste el ? (apropos un epigon ce se joaca de-a PNTcd este sucarit ca surorile Coposu tradeaza memoria fratyelui lor.. la fel de tare ca si Iliesiu …sau ca unu cunoscut de-al meu – ajuns profesor de stiinte politice – care sustinea ca Zeletin era .. liberal conservator ! clasicist !! cand Zeletin declara sus si tare ca el era neoliberal ). A da si te legai de stilul meu – auzi tu te crezi prim secretar PCR ?!

 17. 18 Ghita Bizonu' august 9, 2010 la 5:44 pm

  Comeseqanului de la crapulle

  da ne dai voie sa pretindem sa fim cotati macar cat ciadienii? Sau trebe si noi sa rapim niste soti Fabre sa trezim respect ?!

 18. 19 Theodora august 9, 2010 la 6:14 pm

  Comitetul ONU pentru Eliminarea Discrimarii Rasiale discuta luni si marti, la Geneva, Raportul de Tara al Romaniei privind situatia minoritatilor. In acest context, trei asociatii maghiare care au legaturi directe cu UDMR si Laszlo Tokes au trimis la ONU un “Raport din Umbra” intitulat “Discriminarea maghiarilor din Romania” in care acuza statul roman ca incalca drepturile maghiarilor.
  http://theodora0303.wordpress.com/2010/08/09/raport-din-umbra-privind-discriminarea-maghiarilor-din-romania-pericol-real-sau-furtuna-intr-un-pahar-cu-apa/
  http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Oamenii_UDMR_si_ai_lui_Tokes_au_trimis_la_ONU_un_-Raport_din_umbra_despre_discriminarea_maghiarilor_din_Romania_0_313768729.html

 19. 20 Doru Coarna august 9, 2010 la 6:40 pm

  @ Ghita Bizonu, Viorel Dobre,

  Sunt de aceeasi parere, iata si cine e angajatorul, adica cel care a votat pt firmanul asta.

  Norocul e ca n-au solutie simpla, nici el si nici ei, tara e inca populata si periculos de paupera.

 20. 21 Larisa august 9, 2010 la 7:42 pm

  Vive la nation roumaine!

  http://clubulconventiadoamnelor.wordpress.com/2010/08/09/natiune-si-nationalism-astazi/

  Romanii din Harghita si Covasna sa iasa in strada!

 21. 22 LePrince august 9, 2010 la 7:57 pm

  @Manuela

  Inteleg ca sunteti unul din moderatorii blogului. Am urmatoarea epistola, inspirata de mica dumneavoastra admonestare profesorala.

  Doamna Diriginte,
  Este bine ca atrageti atentia „obraznicaturilor” , in ultimul timp presiunea psihologica exercitata asupra mea de conflictele dintre elevii acestei clase a fost atat de puternica, incat nu ma mai pot concentra.
  Colegele Sibilla, Theodora si Theodora cealalta (0303) sunt foarte nelinistite si fac galagie in clasa. Sibilla ne ameninta cu apocalipsa si sfarsitul lumii si recita pe de rost profetiile lui Nostradamus si a Mariei Campina, regina magiei bleu-marine.Rastoarna calimara cu cerneala pe banca colegului ELMMAR si schimba biletele in timpul orelor cu dl. Gremlin ideologic. Colegul globulus comenteaza in timp ce elevii sunt scosi la tabela si face zgomot in timpul lucrarilor de control. Colegul din ultima banca, ghitz, arunca cu cocoloase de hartie si cu radiere prin clasa si bate copiii. In pauze isi sterge ghetele de perdelele clasei si scuipa coji de seminte pe jos.
  Sa stiti ca ELMMAR a reactionat doar la insinuarile si inuendourile lansate de sibilla, care barfeste cu colegele din alte clase in baie la fete.Desi nu este adevarat, ne-a parat pe noi, baietii ,ca fumam in wc. Mimosa este atat de sensibilizat, incat de trei zile n-a mai venit la scoala. Contele a gresit la extemporalul de geografie , pentru ca Sibilla clatina banca si i-a luat pixul de doua ori din mana.Theodora l-a astenizat pe Harabula care acum sta acasa si nu poate sa dea teza la romana.
  Aya, colega noastra din prima banca , nu poate fi atenta la ore pentru ca Sibilla susoteste si ii murdareste gulerasul de dantela cu cerneala. De invidie ca a fost data ca exemplu la ora de franceza, Theodora a tras-o de codite si pe Observator.
  Eu nu sunt paracios, „paracioasa clasei” este Sibilla, de la care ia exemplu si Theodora.
  Asa sa stiti!
  LePrince &Co

  Polemicile pe acest blog, dau multa savoare discutiilor. Nu vad de ce daca acestea sunt legate de scrierile sau atitudinile (in fond politice) d-lui Tismaneanu, ar fi de condamnat. Cel putin de cand eu am inceput sa scriu aici, nu am vazut decat in rare cazuri ca cineva sa iasa indecent de mult din limitele bunului simt. Chiar si cei cu care eu polemizez de obicei sunt in general decenti, desi si eu am atras atentia ca uneori exista si exagerari (de limbaj sau atitudine), uneori tinta acestora am fost eu. Dar nu m-am plans. Nu stiu unde ati vazut „atacuri personale”, dar cel putin in ceea ce scriu, acestea nu exista. In ciuda unor cuvinte „mai tari”, si ceilalti colegi (dintr-o tabara sau alta) nu au apelat la atacuri personale, cu exceptia unei singure persoane.
  Cred ca reactia este usor disproportionata fata de faptele ca atare.
  Oricum, va multumim pentru moderare si pentru asistenta.
  S-auzim de bine.

 22. 23 eficientaenerg august 9, 2010 la 8:08 pm

  Vai,vai…”Romania va avea de platit catre FMI 4,91 miliarde de euro-in 2013!”.De unde…Cioc,Soc,Foc…..??

 23. 24 florin m. august 9, 2010 la 8:23 pm

  Contele

  Ti-am mai adaugat 2 stele la farmec.
  🙂

 24. 25 LePrince august 9, 2010 la 9:16 pm

  @Theodora

  Si eu sunt urmarit, 48h din 24. Ma urmaresc omuletii cenusii, un fluture de varza, un pitic de la circ,doi barzauni, blogideologic, agentu’ilir a lu’nea’titi, vreo doua Dacii albe cu numere straine ,o girafa portocalie (sesizezi legatura, nu?)si un elicopter al armatei macedoneene. Nu-ti mai spun cum imi sunt urmarite textele pe acest blog. Cu maxima atentie!

  Bine , toate astea se intampla cand nu am ce face, in rest sunt ocupat. Ceea ce-ti doresc si tie sa ti se intample cat mai curand.

 25. 26 Dl.Goe august 9, 2010 la 10:03 pm

  Eu cred ca a venit timpul sa va vedeti la un liman cu meremetul blogului si sa adaugati reclama contra cost. Desigur ca pe Harabula trebuie sa-l faceti tovaras, la parte. Si sa-l si-nsurati. Desigur ca banutii incasati din publicitatea facuta pe blog vor fi un doar mizilic pentru un mizilean asa ca ati putea sa-i donati bisericii Mântuleasa. Din Bucuresti si din convingere. Ce va face Harabula cu partea lui n-ar trebui sa va intereseze.

  P.S. Theodora aveti un blog formidabil. Ma gandesc sa va trec in blogroll. Ce ziceti? Facem un schimb de link-uri?

 26. 27 G.P. august 9, 2010 la 10:26 pm

  Ma bucur ca imi permiteti sa fac parte din comunitatea -fie ea si virtuala- a celor cu care Va impartasiti ideile,gandurile,evenimentele.
  p.s.eu nu am cont pe facebook si nici nu intentionez sa-mi fac.Am in schimb cont pe ro.netlog.com -este un site de socializare mai vechi, dar eu il consider bun.

 27. 28 Sibilla august 10, 2010 la 1:39 am

  @lePrinsule,
  No vezi că * uitaşi * să aminteşti cum dispărură MĂTURAŢI CU INSISTENŢĂ alţi * elevi *… de pe acest spaţiu, care şi aceia au : MURDĂRIT cu * cerneală *… imaculaţii de pe-acilea , adicătelea dibacii purtători de când fustiţe, când izmene care-n ACEIAŞI formulă au tooot perseverat în … şi în… C-aşa au dispărut rând pe rând din peisaj : dr. Eugeno, nu-i mai zăresc des ca înainte nici pe Maxi, nici pe Cârcotaşu, Augustin tot mai rar şi exemplele sunt taaare multe…
  Auzi, auzi….. nu vrusăşi, da te scăpă chestia cu * colega din PRIMA BANCĂ * şi-ai reuşit să spui TOT şi mai mult de-atât… acu tu nu mă pârî că făcui o pauză de fo douăjde minute-n care, nu * clătinai nicio bancă *, îi înapoiai pixul Contelui, amânai Apocalipsa şi… mi-am permis în nesimţirea mea să râd în hohote. Şi-asta din cauză că, se făcu aşa o linişte că vrui nu vrui s-auzi numai vocea colegei tălică, cea din prima bancă ce fredonează cu avânt şi sârg * floricele pe câmpii / iară-mi zburdă hormonii/ şi până s-or potoli/ numai eu vorbesc copii… *. Mă trezi din admiraţiune unul de hăhăie pe la Cotroceni şi nu se mai auzi cântecul, colegei matale, cea din… prima bancă, că tot uităm… Fu acoperit, el * şlagărul * de zornăitul unor lovele-n conturili lu precinu lu colega, din prima bancă, nah, că-ţi făcui hatârul şi-mi adusăi aminte.. unu Volodea, transferul lovelelor avu loc nu tocmai de multişor, ci… zic * astrele * că se mai pregăteşte una, curând va vuii presa, că matelotul NU doarme-n Disperarea ce-l cam cuprinse, da colega lu matale, cea din prima bancă nu zice, ca să nu răsufle rezolvarea subiectelor de la Teza Naţională…
  Vezi tu, măi dragă lePrinsule, se zice că tonul dă muzica, dar colega tălică insistă să dea mereu ea şi numai ea .. tonul ş-apoi se miorlăie că iese muzica cum… ieşii… Mă bazez pe voi, colegii cuminţi ( eu fiind din tabăra cu minte ) s-o susţineţi la … muzică, altfel dă cu banca-n voi şi noi nu vă primim în băncile cele din urmă …
  Sibilla
  P.S. Nah că zuitai, te cătă d-na dirigintă, a lăsat vorbă că a trimis circulară d-n Director AN şi zice-n circulară că : e loc ŞI pentru noi sub soare şi că dumnealui NU premiază decât discuţiile, dialogurile constructive şi nu scade nota la purtare la propunerile vreunuia din noi, dimpotrivă, d-l Director AN a subliniat în circulară Cuvintele – EGALITATE DE ŞANSE şi sincer, ai cuvântul meu de ONOARE, ştii ce-i aceea, sper – zisă că NU primează şi nu intră-n calcul prieteniile/amiciţiile nimănui cu nima-n lume, ci, numai Forţa, Echilibrul ŞI Înţelepciunea.
  Ah…. despre magia neagră şi nush ce vrăjitoare de prin Vâlcea, parcă, n-am bătut câmpii pe acilea nici eu, nici Theodora, noi nu frecventăm, nu credem în… poveşti d-astea, d-aia. Vrăjitoarele şi maneliştii sunt ai Băsescului, iote-aşe vă tăt scapă câte una… Şi vă zisăi că-s mai frumoase ŞI utile Basmele şi Legendele Românilor, pline de învăţăminte. Voi NU luarăţi niciodată aminte.
  Acu mă scuzi, merg la d-n director AN să-l informez că… cineva a aruncat o găleată de… apă de ploaie pe un răvaş pierdut de cineva şi pe care scrie numele unuia de-şi zice Vladimir Tismăneanu.
  Nainte să plec, ce zici tălică : să arunc cu praştia panseluţe sau * nu mă uita * după Volodea, nu de alta da mi-e şi milă de bietu nefericit, poa că reuşim să-i înrourăm din frustrări şi să-i oblojim orgoliu-i de jeniu neînţeles… Aoleeoooo… da musiu Volo se dedă numa pe teren minat şi io nu răspund dacă pică vreo panseluţă unde nu tre… fiecare răspunde de cum păşeşte şi pe unde.

 28. 29 blogideologic august 10, 2010 la 3:53 am

  Revin la tema Sankt Petersburg, discutată pe blog. Oraşul a fost fondat la 1703 şi deja la 1738 era formulată acolo o problemă matematică importantă în cultura percepţiei riscului şi în teoria utilităţii. Problema se cheamă “Paradoxul jocului de noroc de la Sankt Petersburg”. Problema a fost rezolvată de matematicianul elveţian Daniel Bernoulli. Care a fost şi profesorul de matematică al copilului cel mic al prinţului nostru Dimitrie Cantemir, în exilul rusesc auto-impus al acestuia. În rezolvarea problemei, Daniel Bernoulli dă prima formă a unei “funcţii de utilitate”. Reamintesc că în secolul XX, Nicolae Georgescu-Roegen analizează matematic extins chestiunea funcţiei de utilitate în contextul doctrinei economice. Acesta este motivul pentru care Nicolae Georgescu-Roegen a fost chemat să scrie articolul “Utility” din International Encyclopedia of the Social Sciences (1968).

 29. 30 Mimosa pudica august 10, 2010 la 4:06 am

  @LePrince

  Bine ca ai spus ce patimim in clasa, ca nu mai puteam!

  Sa stii ca am fost la scoala in fiecare zi, dar am stat ascuns dupa perdea, in coltul de langa ultima banca, de frica sa nu ma-ntepe paracioasa clasei cu varful protapului in care isi pune jalbele si lacramatziile pe care i le da domnului diriginte. Paracioasa imi aratase scula amenintandu-ma ca vrea sa o incerce pe mine si m-am speriat rau de tot, ca sunt baiat sensibil, pasnic si iubitor de frumos.

  Nici in coltisorul ala n-am fost ferit de peripetii.
  Ghitz si-a sters bocancii pe perdea, ca de obicei, dar si-a curatat noroiul de pe talpi cu pantalonii mei, iar acasa am fost pedepsit pentru ca umblu murdar.
  Teodora a venit la Ghitz, in ultima banca, sa se laude cu trompetica ei, in care a suflat mai-mai sa-i pocneasca obrajii de mi-a spart urechile cu zgomotul de vuvuzea.
  Pe urma a venit si Titi acolo care s-a-ncontrat cu Ghitz la ora de istorie. De asta i-a scos profu la tabla si le-a dat nota trei, fiindca dupa ce ca fac galagie de se-aud mai tare ca vuvuzeaua, nici nu stiu lectia.

  Harabula a vazut unde stateam ascuns, dar nu a spus nimanui pentru ca a-nteles situatia. I-am explicat prin semne ca ma ascund de frica sculei urate a paracioasei. Mi-a raspuns, tot prin semne, ca si lui i-a aratat-o si s-a simtit amenintat. Voise sa se ascunda el in locul ala, dar daca fusesem eu mai uite de picior a ramas la vedere, cu frica-n san.

  ELMMAR era s-o sfecleasca. Dupa ce i-a varsat cerneala pe banca, cum ai vazut si tu, paracioasa clasei l-a inghesuit si l-a amenintat cu rangu’. Noroc ca trecuse bietul baiat printr-un santier de unde luase o ranga si a reusit sa scape de inghesuiala paracioasei facand un fel de saritura cu prajina direct prin fereastra deschisa. Bine ca avem clasa la parter!

  Aya, pe cand citea ce recomandase doamna de franceza, s-a trezit cu paracioasa in fatza ei, scalambaindu-se intr-un fel de te lua cu furnici pe sira spinarii. Paracioasa clasei isi bagase doua degete in cate un colt al gurii, alte doua in nari si cu inca doua se tragea de ochi in jos, de ziceai ca-i muma padurii. Scotea limba. Tzopaia si zbiera „ce buba, ce buba”.
  Pe urma, asa cum stii si tu, i-a mazgalit Ayei gulerasul de dantela, dar eu am vazut si cand i-a scris mascari pe o carte cu poezii.

  Contele e bun si tace, dar nici lui nu i-a fost usor. Ieri, cand tu iesisesi in recreatie, au tabarat pe el paracioasa, Teodora, Ghitz si Titi. Contele voia sa repete la stiintele naturii, dar n-a putut. Teodora i-a tiuit in urechi cu trompetica, paracioasa clasei i-a furat cureaua de la pantaloni, Ghitz l-a ciupit de varful nasului si Titi l-a tras de cravata sa-l sufoce. Cica asa vazuse el intr-un film cu securitatea. Mai zicea ca toti contii si printii trebuie starpiti pentru ca sunt dusmani ai poporului.

  Observator isi cauta in ghiozdan cartea de matematica. Paracioasa s-a dat pe langa ea si a-ntepat-o cu compasul. Pe urma a mintit-o ca Lemurul patetic, care sta in banca din spate, a facut traznaia. Lemurul nu stie multe si i-a trantit paracioasei vreo doua de nu le-a putut duce. A amutit, insa, de spaima, cand i-a aratat paracioasa scula si i-a zis ca vrea sa o incerce pe el. Nu pricep de ce nu le-o arata lui Ghitz si lui Titi.

  Iti povestesc mai incolo ce-am mai vazut cat am stat ascuns dupa perdea, ca acum a sunat si incepe ora de romana.

 30. 31 blogideologic august 10, 2010 la 4:31 am

  Cine este LUCA ? Un acronim : Last Universal Common Ancestor.

 31. 32 blogideologic august 10, 2010 la 5:19 am

  @ Observator
  Spuneai, subliniai repetat, că eşti patroana unui IMM de succes. Mă întrebam care este sursa reală a succesului tău, şi cum te-ai inserat în “sistemul de succes asigurat”. Acum am aflat chiar de la tine. Concursurile acelea de “bloguri politice” sunt organizate de un grup de interese care încearcă să formeze, în sensul susţinerii “nevinovatului” lor interes, un grup de comunicatori pe blogosfera românească. Vine chestiunea grea. Un IMM de succes cu o politică a managementului în timp real corectă, –în sensul de “no bias”-, trebuie să fie asigurat împotriva unor eventuale reclamaţii ale clienţilor. Dă-mi te rog trei nume şi/sau adrese de firme care fac asigurări de IMM-uri în România. Atâta tot îţi cer. Nu trebuie să-mi spui la ce firmă este asigurat IMM-ul tău.

 32. 33 blogideologic august 10, 2010 la 5:57 am

  Am mai publicat aici un mesaj de la Ovidiu Văduvescu. Iată acum ce scrie ziarul Romanialibera despre el http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/cei-trei-care-au-salvat-astronomia-romaneasca-196066.html

 33. 34 Ranga august 10, 2010 la 7:43 am

  Motto :”Fereste-te de cel cu lumanarea lunga…”

  {…}- Intr’un sat, odata, s’a fost facut un omor. Multumim Domnului ca nu s’a facut la noi,- ci undeva, departe.Si orice facura oamenii, faptasul nu fu descoperit.Cu niciun chip…Atunci un batran din acel sat zise :”Vi-l prind eu…” – iar ceilalti dadura mirare: „Sa vedem…”
  Dupa cateva zile era Dumineca – si batranul se duse la biserica. Statu la priveala. Trecura unii, altii, aprinsera lumanari, se inchinara,- fiecare cu cuviinta – si cu fruntea plecata. Si iata ca veni si un alt satean, bine imbracat, semet, inchinandu-se, precum Fariseul in templu, iar in mana tinea un lumanaroi ca de de cununie. Batranul vazu – si tacu.Nu spuse nimic la nimeni, dar Dumineca cealalta se aseza din nou la priveala.Venira unii, altii, se inchinara, aprinsera lumanari, in tacere si in cuviinta.Veni si chiposul, tot cu un lumanaroi gros si inflorit,- iar, la miruit, zise tare parintelui, ca inadins sa auda lumea :”Parinte, iata o mie de lei pentru sfanta biserica..”Batranul vazu – si tacu.Nu spuse la nimeni nimic,- iar Dumineca ce veni, se aseza iarasi la priveala. Venira unii, altii, se inchinara, aprinsera lumanari, pe tacute si cu fruntile plecate. Veni si bradosul, mai tantos – si cu o lumanare cat mana de groasa,- si la urma rosti tare : „Dau cat trebuie pentru rapararea bisericii.”
  Atunci, batranul cel tacut si intelept, merse spre el – si zise celor din jur: „Puneti mana pe el !…” Se facu talazuire, dar batranul rosti cu temei: „Aista a facut uciderea !…”Si, ce mai dura-vura, se limpezi repede ca, in adevar, el facuse omorul acela – si acum voia sa accopere fapta, cu lumanari groase, si cu bani pentru rapararea bisericii…”
  De data aceasta, ascultatorii nu mai dadura zambet,- ci statura cu ochii in jaratecul din vatra, cugetand la cine stie ce lucruri mai dela fund…
  Numai,mai tarziu,unul lua cuvant si zise:
  „De aceea, biata mama mea spunea intotdeauna : „Fereste-te de cel cu lumanarea lunga…”(…)

  P.S. Fragmentul dintr-o povestire veche de Al. Lascarov–Moldovanu este dedicat , in exclusivitate, lui „DARDALA”(Traian Basescu) care si-a daruit leafa pe 6 luni, a facut clopotul din Cotroceni, etc. pentru acoperirea faptelor(crime ?)…

 34. 35 Viorel Dobre august 10, 2010 la 8:29 am

  @ Doru Coarna
  4.500.000 voturi au fost in realitate. Celelalte au fost rezolvate. Cand folosesti toata dotarea STS iar UE si SUA spun ca totul este in regula, intelegi de unde este firmanul.

 35. 36 Observator august 10, 2010 la 8:32 am

  @nea Titi – cred ca iar m-ai incurcat. Eu tot nu am inteles ce zici ca fac. Patroana? Suna aiurea. Organizez concursuri? Nu am timp de astfel de lucruri. Am de lucru, si-s multumita de asta, cat e ziua de lunga. Abia, abia imi ramane timp pentru o „implicare nu prea mult participativa” pe blogul domnului Nastase.

  Cat despre asigurari pentru IMM – incearca la BCR Asigurari. Auzisem ceva, ceva.

 36. 37 Ghita Bizonu' august 10, 2010 la 9:03 am

  Observator

  asa la mica barfa observ ca presupusele premii la blogherit risca sa fie date ptr cei care calchiaza cel mai bine pe raspandacii la moda . Risca sa fie un premiu ptr conformism daca nu si ptr pupini.
  Si sa ai blog politic caa calchiezi .. zau asa nu se merita ….

 37. 38 M.Voicu august 10, 2010 la 9:24 am

  @ Ghita Bizonu’ /august 9, 2010 la 12:34pm, Theodora /august 9, 2010 la 6:14pm şi Larisa /august 9, 2010 la 7:42pm spun despre GÃSELNIŢA unor oameni ai UDMR şi ai lui Tokes cu “Discriminarea maghiarilor din Romania” – deşi cea mai extremã atitudine se vãdeşte în PROPORŢIA REPREZENTÃRII LOR ASIMETRICE (chiar prevalentã) în autoritãţile guvernamentale ale României !
  * * * Dupã un proces antientropic insidios, s-a ajuns la situaţia cã EXTREMISMUL lor (cãutând şi confirmare teoreticã – chiar în secolul XXI !), acuzã AUTOHTONISMUL, trimiţând at calendas… rãspunsul la întrebarea: „cine a scos primul sabia”, deşi ESTE CUNOSCUT CINE A SCOS MEREU PRIMUL SABIA.

 38. 39 contele august 10, 2010 la 10:51 am

  @ florin m.

  Eu te-aş ruga doar ca la ora de Economie Politică ( de ce trebuie economia să fie politică ?!) să ţii puţin cotul mai pe lângă corp să pot şi eu să copii niţel .
  Nu m-auzi ? Nici eu . E un vacarm în clasa asta , ceva de speriat . Mulţi se ceartă , se pârăsc unul pe altul , cineva îmi urlă cu trompeta-n urechi , aha , uite că măcar mi-am recuperat pixul … dar unde mi-a dispărut penarul ?! Şi masa ! Cineva clatină masa …Nu mai pot să respir … trage unu’ de cravata mea . Observator spune ceva de ping…de ping…pong , cred …da , ştiu să joc , dar unde , aici , în balamucul ăsta ?!
  Şi taman acuma şi-a găsit să mă sune şi unul , Sarkozy, şeful de la clasa vecină …Tocilarul , vrea să fie preten cu mine …
  Ce încerc să citesc pe sub bancă ? Aaa , nu geografie sau ştiinţele naturii , nuu , e o carte scrisă de Tismăneanu şi parcă a inebunit lumea din cauza asta …unii vor să mi-o ia ca s-o citească înaintea mea , alţii vor s-o rupă în bucăţi …dar eu n-o dau , mai bine o arunc în lacul ăla rusesc , nu mai ştiu cum îi spune , am învăţat io la geografie …

  Măăă , care mi-ai şutit cureaua ?!

 39. 40 blogideologic august 10, 2010 la 10:58 am

  Barack Obama sprijină pentru politica macroeconomică a SUA, o strategie pe termen lung de ofertă agregată. În general aici se pune un accent deosebit pe sistemul educaţional al unei naţiuni. Barack Obama spune în mod expres : “Education is an economic issue, education is the economic issue of our time”.

 40. 41 Observator august 10, 2010 la 11:54 am

  @contele – bun si ping pong-ul. Da’ numai in recreatia mare, da? Ca apoi o sa ne parasca iar si cine stie ce se intampla. Sa nu dai cartea, vreau si eu s-o citesc si la biblioteca mi-au zis ca nu o mai au. Au luat-o unii si nu au mai inapoiat-o!

  Despre celelalte ping & pingback la ora de informatica!

 41. 42 Ghita Bizonu' august 10, 2010 la 12:01 pm

  „contelui” du Malotru de la Crasse

  care da dovada „intelctualismului” sau „bine ganditor” si recepte intebandu-se „naiv” (poa doar in sensul negativ-peiorativ naiv!) ca cum ( de ce trebuie economia să fie politică ?!)
  uite d’aia :
  Le terme apparaît pour la première fois en 1615 dans le Traicté de l’œconomie politique, par Antoine de Montchrestien, et désigne alors la science de la production et de la distribution des richesses à l’échelle d’un pays. . Ajungea sa cauti ( ma org wiki. Da vesi matale versiunile difera intre ele …) Si lala nu este comunist ci Antoine de Montchrestien, sieur de Vasteville, né à Falaise (Calvados) en 1575 et tué aux Tourailles le 7 octobre 1621, est un poète, dramaturge et économiste français. Il est considéré comme le père de l’économie politique..
  Ma rog io (slava Domnului) nu-s intelctual d’aia prefer raspunsurile intrebarilor „naive”.

 42. 43 contele august 10, 2010 la 12:11 pm

  @ blogideologic

  Las’ că mă iau eu şi de Obama …După Sarkozi , el urmează . Dacă nu ţi-o place ce-o să-i fac…să nu-mi spui mie agentul … pardon … contele .
  Spune-i să nu mă sune …no chance…la mine nu merge cu yes , we can , să ” can ” la el acasă , nu la mine-n bătătură !

  @ Stimaţi colegi de blog ,

  Eu mă ghidez după principiul : ” Spune ce adversari ai ca să-ţi spun cât de valoros eşti ! ”
  Din această cauză rog pe cei care nu mă suferă şi tot încearcă să mă atace să n-o facă pentru a nu fi jigniţi inutil prin lipsa oricărei reacţii din partea mea . Înţelegeţi omeneşte că sunteţi prea mici . Pur şi simplu nu-mi ajunge timpul . După cum se vede eu lucrez big : Obama , Sarkozy , urmează Medvedev . Mi-a trecut prin cap să-i atac şi eu pe Pleşu , Cărtărescu , Tismăneanu etc . dar pur şi simplu nu-s de talia mea . Eu nu dau la bibani , eu vânez rechini . Când plec la vânătoare de tigri , nu trag după iepuri !
  Acestea fiind spuse , vă garantez că voi fi dur cu ei , extrem de dur ! Nu accept nicio intervenţie în favoarea lor . Cum spunea un bun amic ( cu care de altfel semăn perfect ) , iacta alea est !

 43. 44 Karakas august 10, 2010 la 12:48 pm

  @florin m, „Stiu foarte bine, asa cum ti-am mai spus, cine este Kruger si care ii sunt meritele, recunoscute sau nu.”

  Eu nu stiu cine e Kruger, dar daca il cunosti atit de bine, sper sa ramineti prieteni.

  Imi reprosezi ca ma folosesc de ideile altora prezentindu-le drept personale. Ca si cum ideile pe care le prezinti tu aici ar fi atit de originale incit ar trebui sa imi cada falca. Nu inteleg de unde atitia muschi umflati, cind realitatea de azi infirma teoriile pe care le sustii. Am ajuns pe marginea prapastiei, dar o dam cu avint pionieresc despre libertatea pietelor. Bugetul de stat e ca buzunarul necusut, dar ridicam in slavi cota unica de impozitare. Academia Romana spune ca azi sunt mai multi saraci decit in 1989, dar asta nu are de a face cu sistemul capitalist.

  Ma mira ca oameni care care se exprima inteligent traiesc in trecut. Sau intr-un univers paralel. Sau poate ma insel. Poate ne prezinti tu niste solutii doar de tine stiute la criza de sistem de azi.

  Sincer, nu tin sa am o polemica personala cu tine. Daca vei avansa insa niste idei demne de luat in seama, sper sa fiu un interlocutor constructiv.

 44. 45 Theodora august 10, 2010 la 1:12 pm

  @Observator
  Pingback daca doriti dumneavoastra. 🙂
  Am zis sa nu il sperii prea mult pe domnul Harabula daca adaug „back” ala si am vrut sa evit si atacurile uneri chiar absurde ale prietenilor dansului.
  Ar fi fost in stare sa spuna ca cine stie ce am vrut eu sa insinez. 😦
  Ma astept la orice dupa toate cate s-au scris despre mine in ultimile zile.
  Nu stiu cine sunteti si nici ce meserie aveti.
  Nu imi permit sa dau dau cu presupusul. Ar fi gresit si riscant.
  Nu concurez nicaieri.
  Doamne fereste, dar nu am spus niciodata ca sunt jurnalist. Nici vorba. Sunt un amarat de economist fara serviciu, nepoata de tarani, copil de muncitori.
  Acum ma astept sa primesc replici de genul „de aia nu avem noi agricultura cas-au apucat tarnii sa scrie pe bloguri”
  Stiu ce limite am si nu mi-am permis niciodata sa ma compar cu cei mult mai inteligenti si mai educati decat mine. Ar fi clar in defavoarea mea.
  Doar ca descopar aici ca, atunci cand langa inteligenta si educatie se alatura rautatea absurda, oamenii isi pierd din valoarea indiscutabila de altfel.
  Daca stiam ca articolul ala despre Domnul Tismaneanu o sa straneasca atata ura impotriva mea nu numai ca nu il puneam aici pe blogul domnului Nastse, dar va asigur ca nici nu il scriam.
  Puteam sa scriu despre papadie sau despre Herodot 🙂 dar va asigur ca orice as scrie acum aici, cei care s-au hotarat sa imi fie „prieteni” si a caror reactie chiar nu o inteleg, tot m-ar ataca.
  Sa inteleg ca aici este o competite?
  Da, seamana cateodata cu un concurs de lupte libere dar se joaca fara nici o regula. Sunt acceptate toate tipurile de lovituri, jigniri, arogante, ironii
  Echipa Elmar, Barabula, Mimosa pudica, Observator, Aya, LePrince si prietenii lor impotiva celor care au ghinionul sa nu le placa?
  Cu ce v-am suparat doamnelor si domnilor asa de rau?
  Va deranjeaza ca exist?
  Va multumesc ca nu m-ati jignit doamna Observator. Am ajuns sa ma surprinda NORMALITATEA.
  Cu deosebit respect
  Theodora M

 45. 46 Theodora august 10, 2010 la 1:29 pm

  @ LePrince
  Am inteles situatia dumneavoastra si pot sa va dau un sfat.
  Sfatul meu este sa faceti ce credeti.
  Eu sunt un om fara relatii in domeniu si nici studii de specialitate nu am.
  Eu pot sa ca dovedesc dar nu tin mortis pentru ca nu imi pasa ce credeti dumneavoastra despre sanatatea mea psihica. Am IP-urile, ISP-ul, durata vizitei si articolele vizionate.
  Scopul l-am subinteles.
  Banuiesc ca nu imi cauta greselie de ortografie.
  Sigur ca nu este neaparat ceva rau. Poate chiar este normal sa fie asa.
  Daca nu intelegeti puteti sa o intrebati pe domna Observator.
  Din cate am inteles se pricepe mai bine decat mine si cu siguranta stie sa explice mult mai bine decat mine fenomenul respectiv.

 46. 47 Ghita Bizonu' august 10, 2010 la 1:49 pm

  Fiindca fata de Titus io suntb generos luati de aici :

  „America goes dark” este titlul unui editorial scris de Paul Krugman, celebrul economist american şi laureat al premiului Nobel. Editorialistul semnalează modul în care multe oraşe din Statele Unite au ales să diminueze cheltuielile bugetare, modalitate destul de familiară românilor întrucât un edil a adoptat-o la rândul lui.

  Este vorba despre luminile de pe străzi, aprinse „cu porţia”, fenomen întâlnit în Constanţa, oraş administrat de Radu Mazăre.

  Paul Krugman observă că mai multe state americane şi administraţii locale au ales această metodă, deşi nu demult Statele Unite ale Americii erau o naţiune care „uimea prin viziunea pe care o avea asupra investiţiilor”.

  Din capital. Capital.20 nu Das . Si mai poftiti si in tiganeste http://www.nytimes.com/2010/08/09/opinion/09krugman.html?_r=3&ref=opinion

  „O naţiune care odată era premiată pentru educaţie – care era printre primele care puteau să asigure învăţământ elementar la toţi copiii săi – acum reduce”, scrie Krugman.

  „America se află pe drumul neasfaltat care duce nicăieri”, este finalul textului redactat de editorialistul New York Times.

  Primarul Radu Mazăre a hotărât să facă economie la bugetul local într-un mod mai special, prin tăierea iluminatului public. Drept pentru care, a dat dispoziţie ca pe bulevarde, şosele şi străzi să se aplice iluminatul în zig-zag, adică, în timp ce un stâlp produce lumină, celălalt este în repaus.

 47. 48 Theodora august 10, 2010 la 2:58 pm

  @ Elmar, Harabula, Mimosa pudica, Aya, LePrince (sper ca nu am uitat pe nimeni) va rog frumos, va rog din tot sufletul meu sa ma ignorati
  Timpul dumneavoastra este mult prea pretios ca sa il pierdeti cu o persoana inferioara si neimportanta ca mine.
  Nu am pus niciodata la indoiala pozitia dumneavoastra pe acest blog, superioritatea dumneavoastra din punct de vedere intelectual, educatia si cultura dumneavoastra.
  Nu intelg si imi displace profund agresivitatatea cu care, in ultimile 3 zile, ati reactionat impotriva mea.
  Doamna Aya dumneavoastra chiar m-ati dezamagit.Fara discutie dumneavoastra sunteti superioara celorlati, in primul rand pentru ca sunteti femeie si deci mult mai sensibila decat prietenii dumneavoastra, dar nu numai din acest motiv. De aceea ma mira felul in care ati hotarat sa reactionati impotriva mea. O femeie sensibila, o DOAMNA, o INTELECTUALA nu poate ataca fara rost si asa de URAT o alta femeie fie ea proasta si analfabeta:
  Aya spune:
  august 9, 2010 la 8:56 pm

  „„Vuvuzica”, destul de recent cooptata, se afla inca in stadiu de aspiranta.
  Deocamdata, i se incredinteaza “sarcini initiatice” care ar pune in incurcatura persoane mult mai putin necunoscatoare in ale tainelor spiritului. Dar, nefacand parte din aceasta categorie, pe ea nimic nu o poate opri, asa ca se ratoieste la intelectuali, dar neparasind tarlaua.
  ”“Vuvuzica” are pretentii de neprihanire si impresia ca toti barbatii vor sa-i ia polenul nevinovatiei vorba lui Svejk (ar fi trist daca l-ar mai avea!)
  Daca prietenul meu Jean Balin i-ar fi citit replicile, ar fi spus, printre homerice hohote de ras: ”Vuvuzica isi imagineaza ca de indata ce un barbat intalneste o femeie se repede la ea sa o posede intr-un fel de agresiune zoologica”
  Astea nu sunt cuvintele dumneavoastra domna Aya.
  Posteaza altcineva in numele dumneavoastra?
  Astea sunt cuvintele unui barbat o femeie nu poate sa scrie asa
  Ce anume din ce am scris eu pana acum va facut sa spuneti: are pretentii de neprihanire si impresia ca toti barbatii vor sa-i ia polenul nevinovatiei si ”Vuvuzica isi imagineaza ca de indata ce un barbat intalneste o femeie se repede la ea sa o posede intr-un fel de agresiune zoologica” ?
  Sunt foarte dezamagita.
  Chiar dumneavoastra ati scris asta?
  ASTA ESTE DOAMNA AYA?
  Seamna mai mult cu gandirea si exprimarea lui Elmar.
  Lasati pe altcineva sa va floseasca ID-ul?

  Stiu ca sunteteti deosebit de ocupata si ma mira ca alocati o parte din timpul dumneavoastra pretios ca sa … Ca sa ce domna Aya?
  Simtiti dumneavoastra o placere asa de mare cand scrieti cuvintele astea despre mine?
  Va citeam cu atentie si placere comentariile de pe acest blog SI DACA VRETI SA STITI VA ADMIRAM 😦
  Am stiu intodeauna sa invat (ATAT CAT POT EU CU MINTEA MEA CHINUITA DE NEVOI) de la cei mai inteligenti si mai cititi decat mine.
  Da, am o realtie speciala ca Sibilla dar nu sunt vuvuzica ei.
  Sibilla a fost printre cei care au fost alaturi de mine atunci cand am deschis blogul.
  Eu nu uit nicioadata un om care ma ajuta si niciodata nu il atac dupa ce nu mai am nevoie de el.
  INCA O DATA VA ROG FRUMOS SA MA IGNORATI.
  M-ATI DEZAMAGIT DAR BANUIESC CA NU VA PASA.
  O ZI BUNA TUTUROR!

 48. 49 Doru Coarna august 10, 2010 la 4:41 pm

  @ Viorel Dobre,

  1.5 mil de la unguri, 2 mil de la tigani, vreo 2 de la ai lor iar restul, cele care au facut departajarea, de la serviciile noastre din diaspora.

 49. 50 Aya august 10, 2010 la 8:45 pm

  @

  Theodora

  Cand un text este pus intre ghilimele, inseamna ca e un citat.
  Eu citasem o expresie specifica unul bun prieten care, din pacate, s-a dus dintre noi.
  Sunt sigura ca asa ar fi replicat in fata textelor si atitudinii tale.

  P.S.
  Un citat nu se atribuie persoanei care citeaza.
  Pentru mine, acest lucru este elementar. Probabil, tu il afli abia acum.

 50. 51 Theodora august 11, 2010 la 9:13 am

  @Laya
  Ce naiba doamna Laya … de ce lasati alte persoane sa comenteze in numele dumneavoastra?
  Rade lumea cu gura pana la urechi de ultimul raspuns, ala cu citatul care se atribuie….
  Se vede clar ca nu este scris de o intelectuala ca dumneavoastra.
  Desi sunt sigura ca nu dumneavoastra ati scris prostiile alea o sa va raspund. Ca asa esre normal sa nu lasi omul fara raspuns.
  Stiu ce este un citat doamna Aya.
  La elementar ati ramas dumneavoastra daca reactionati asa.
  Ma asteptam la dumneavoastra la incercari mult mai inteligente
  Adica prietenul dumneavoastra Jean Balin si Svejk sunt „vinovati” 😀
  Un citat se atribuie persoanei care citeaza 😀
  [Daca prietenul meu Jean Balin i-ar fi citit replicile, ar fi spus , printre homerice hohote de ras:”Vuvuzica isi imagineaza ca de indata ce un barbat intalneste o femeie se repede la ea sa o posede intr-un fel de agresiune zoologica”]
  Daca prietenul meu Jean Balin i-ar fi citit replicile, AR FI SPUS Deci prietenul dumneavoastra NU A SPUS doamna Aya. Dumneavoastra banuiti ca Jean Balin AR FI SPUS. Fraza asta va apartine
  Nu pot sa ii atribui fraza asta prietenului dumneavoastra Jean Balin, saracul.
  Parca a murit acum 4 ani daca este acel Jean Balin si nu altul

  Sa ii fie tarana usoara! Sau la dumneavoastra nu se spune asa?
  Nu este frumos sa te foloseti de numele unui mort chiar daca ti-a fost prieten, cu atat mai mult ca ti-a fost prieten as zice eu
  Cum se numeste asta oare?
  Daca vreti sa stiti doamna, eu am avut un unchi (nu prieten ruda de sange) care a fost ambasador (nu in Maroc), asta dupa ce a fost….dar nu va intereseaza pe dumneavoastra familia mea. Nu-i asa? Eu am decenta sa nu ma laud cu rudele mele. Vad ca altii se lauda cu prietenii valorosi.
  Cred ca o sa fac un efort si o sa ma duc la verisoara mea sa o ajut sa faca ordine in bibiloteca. Ma roaga de un an de zile. Unchiul meu avea obiceiul sa stranga tot felul de acte sa isi faca notite. Daca gasesc ceva interesant va anunt.
  Alaturarea vorbelor lui Svejk de cuvantul „Vuvuzica” ati facut-o dumneavoastra doamna Aya.
  Doar cuvantul vuvuzica este in ghilimele„vorba” lui Svejk NU ESTE PUSA IN GHILIMELE, DECI NU ESTE UN CITAT si nu poate fi atribuita bietului Svejk 😀 ci DUMNEAVOASTRA, intelectualei Aya.
  [“Vuvuzica” are pretentii de neprihanire si impresia ca toti barbatii vor sa-i ia polenul nevinovatiei, vorba lui Svejk (ar fi trist daca l-ar mai avea!).]
  Este RIDICOL ce faceti doamna, JALNIC chiar
  Oricum vreau sa va sigur ca eu tot va admir si ca deabia astept sa va cunosc personal.
  Plec 2 saptamani la Washington.
  M-a trimis Zamolxis in interes de serviciu.
  O sa va caut dupa ce fac ordine in bibiloteca.
  Verisoara mea este total dezinteresata de hartiile lasate de taica-su si sunt sigura ca o sa gasesc lucruri interesante.
  O zi buna!
  Va caut eu daca am informatii interesante.


 1. 1 Gunoaiele lui Băsescu când nu put , * se-ncing *… « Sfinxul Trackback pe august 10, 2010 la 10:14 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: