Ce au uitat Traian Basescu si doamna Campeanu

In ultimile saptamani, in contextul discutiilor legate de valorificarea de catre stat a actiunilor Petromidia, se sugereaza sau se afirma direct (doamna Campeanu – asta seara la Antena 3)  ca privatizarea Petromidia a fost facuta de guvernul PSD. 

Fals. Privatizarea Petromidia, prin vanzarea de actiuni catre Rompetrol, s-a facut in octombrie 2000, in timpul guvernarii Isarescu si a CDR, atunci cand PD-ul lui Traian Basescu si PNL faceau parte din guvern. In acel moment, Rompetrol a preluat si datoria existenta,  de 340 milioane de dolari, de la Petromidia. N-as vrea sa fie transferate spre PSD merite care nu-i apartin.

Este adevarat, in perioada in care am fost prim-ministru, datoriile Rompetrol au fost convertite in actiuni ale statului, pe care acum statul poate sa le vanda sau sa le valorifice in relatiile cu noul proprietar. Daca este capabil sa o faca. Mentionez ca rafinaria se afla, in continuare pe teritoriul Romaniei iar institutiile de control ale statului pot sa valorifice acest avantaj in masura in care noul proprietar nu este de buna credinta. Precizez si faptul ca alternativa, la momentul negocierilor cu Uniunea Europeana, pentru statutul de conomie functionala de piata, era falimentarea (inchiderea) rafinariei. Era mai bine ? In continuare, cred ca solutia adoptata de guvernul pe care l-am condus a fost cea corecta. 

Pentru cei interesati in detalii despre privatizarea Petromidia, exista numeroase informatii pe internet. Pentru Traian Basescu, care nu-si mai aduce aminte cine a derulat privatizarea Petromidia, recomand Wikipedia, pe Google.

194 Responses to “Ce au uitat Traian Basescu si doamna Campeanu”


 1. 1 M.Voicu august 5, 2010 la 8:56 pm

  CE AU UITAT SCRUTINAIZERII FMI ŞI GUVERNANŢII
  La problema financiarã a Hidroelectrica ni se serveşte „soluţia” creşterii preţului electricitãţii, dar ei ne-au „asigurat” cã preţurile la lipitori sunt fixe (ca în socialism? – şi pe ei nu i-a condamnat nimeni, încã ! ). Populaţiei nu i se poate cere sã suporte costurile de la un furnizor la care consumatorii casnici au acces infim, cãci… firele sunt deja întinse pe stâlpi !

 2. 2 mirela august 5, 2010 la 9:03 pm

  Pentru cei care nu stiu sa caute pe internet recomand blogul lui Radu Sarbu
  http://radusarbu.blogspot.com/2008/06/privatizarea-petromidia.html
  aici sunt scrise nu doar partidele care erau la putere dar si persoanele care au participat la privatizare.Pe wikipedia se gaseste activitatea Petromidia din 2000 pana in 2005 apoi informatiile se cam opresc.Guvernul care a venit la conducere din 2004 pare ca a cam uitatsubiectul pana acum…amnezie?

 3. 3 Larisa august 5, 2010 la 9:53 pm

  UE a cerut falimentarea unei rafinarii romanesti????
  Dl Nastase este foarte grava afirmatia dvs.

  Ce altceva a mai cerut UE sa falimentam?

 4. 4 alex.dumitrascu august 5, 2010 la 11:39 pm

  Asta-i beleaua domnule Nastase nu privatizarea Petromidia:

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704017904575409354081672176.html?mod=WSJ_economy_LeftTopHighlights

  Sper sa citeasca cineva articolul, asa se mai afla noutati, semnificatii si…lucruri de bun simt in Romania.

 5. 5 blogideologic august 6, 2010 la 1:25 am

  Economiştii de la Nomura Holdings Inc. apreciază că : “Economia USA continuă să fie într-o stare de stupefiantă ne-utilizare a capacităţilor de producţie — profesionişti care şomează, fabrici unde nu se lucrează, camioane ce zac în loc să fie folosite pentru transportul de materii prime şi mărfuri.”

 6. 6 Aya august 6, 2010 la 5:24 am

  DISPUTA PUBLICA „CINE A PRIVATIZAT PETROMIDIA”, O TINTA FALSA, IAR ACCEPTUL CONTINUARII EI, O CAPCANA!

  In opinia mea, faptul ca privatizarea Petromidia (catre Rompetrol) este asociata cu PSD nu ar trebui sa produca nemultumire.
  Patriciu a reusit sa aduca Petromidia (pe cale de a se desfiinta, ca rafinarie, in 2000) la nivel de mare competitor pe piata, sa faca din nou, din ea ceea ce fusese: o bijuterie industriala unica.

  Alegerea Rompetrol (si a managerului Patriciu) pentru privatizarea Petromidia a fost o decizie inteleapta si inspirata.
  De asemenea, a fost inteleapta si inspirata decizia luata de guvernul Nastase de a converti datoriile Rompetrol in actiuni ale statului, pe care acum, acesta sa le poata vinde sau valorifica (altfel) in relatiile cu noul proprietar.

  Discutia asupra subiectului „cine a privatizat Petromidia?” imi pare o tinta falsa, acceptul continuarii lui echivaland cu intrarea intr-o capcana.
  De ce?
  Sa nu uitam ca o anumita parte a serviciilor (cele care au falimentat RAFO Onesti!) care l-au scos la inaintare pe mizerabilul Talpes, au incercat sa falimenteze Petromidia, prin lansarea, catre procuratura, a unui FALS dosar continand asa-zise fapte penale.

  Cred ca, acum, se incerca, pe cai ocolite, relansarea „subiectului Petromidia” in sensul negativ, potentandu-se o inexplicabila perceptie defavorabila asupra „puterii care a privatizat” acea bijuterie industriala.
  Nu trebuie cazut in acea capcana!
  Petromidia ese unul dintre putine obiective industriale care mai functioneaza foarte bine pe teritoriul Romaniei, este cel mai mare contributior la bugetul de stat si asigura mii de locuri de munca (iar daca luam in calcul si activitatile conexe, zeci de mii!).
  In plus, este listata pe bursa.
  Se stie ca bursa reactioneaza foarte sensibil la orice „stire”, chiar sugestie cu posibil impact negativ asupra unui obiectiv listat.
  In cazul de fata, replica ferma in sensul „feririi” PSD de ideea ca privatizarea acelui obiectiv ar fi fost facuta in timpul guvernarii Nastase (PSD) echivaleaza cu o stire negativa, legata de Petromidia.

  Repet: privatizarea Petromidia a fost inspirata si nu vad sensul dezicerii de ea (chiar daca se incheiase prealabil contractul) cu atat mai mult cu cat guvernul Nastase a intarit succesul acestei privatizari, prin felul intelept in care a inteles sa se raporteze la datoriile rafinariei fata de stat.

  Sa nu cadem in capcana participarii, fara voie, la strategia destinata falimentarii putinelor obiective industriale din Romania care functioneaza bine!

  Mai este nevoie sa reiau analiza prin care demonstram (inca din iarna) ca SCOPUL guvernului Boc este falimentarea Romanei si ca toate deciziile care au fost luate (pe care le-am anticipat si, acum, se confirma matematic) fac parte dintr-n plan coerent, in acest sens?

 7. 7 blogideologic august 6, 2010 la 7:32 am

  Techonomia (http://techonomy.com/) este un termen contopit din tech(nology) şi (ec)onomy. Fără să ştim (noi, românii), Techonomia s-a construit prin şedinţele de brainstorming organizate mai întâi de Fortune Magazine (din 2001 până în 2006) , apoi de conferinţele ‘Brainstorm Tech’ (în 2007, 2008 & 2009). O serie de idei prezentate de noi pe blogul acesta sunt congruente cu principii de bază adoptate în Techonomie. Astfel, am vorbit mereu despre educaţia publică de calitate şi gratuită în România drept componentă esenţială a capitalului necorporal/intangibil necesar ofertei publice agregate pe termen lung. Vorbim aici în mod expres despre “politica ofertei” care în ultimă instanţă este forţa care împinge/tractează eficient economia pe termen lung prin modelarea resursei umane în amonte ani înainte ca această resursă umană pregătită de şcoală să intre şi să participe direct în jocul cererii şi ofertei pe piaţa liberă. Pe saitul Techonomia, ideea similară este prezentată la ‚Techonomy Conference 2010’ ca fiind : “Public financing of basic education, and universal access to it.” Noi am vorbit pe acest blog doar în mod limitat despre multiplicatori în economie, dar în context strict românesc. Sigur, cu implicaţii universaliste. Astfel, am vorbit despre multiplicatorul schiţat prima oară de francezul Quesnay în contextul doctrinei economice fiziocrate. Iată că acum politica de “Public financing of basic education, and universal access to it” este văzută ca ‘multiplicator în Techonomie’. Mulţumim sincer pentru această nouă perspectivă americană, o vom adopta şi noi în cadrul principiului universalist pe baza căruia este construită cultura noastră plecând de la Zamolxes, protocronismul este viabil !

 8. 8 Pali august 6, 2010 la 8:07 am

  Domnule Adrian Nastase ! Pot sa va fac o recomandare ? ,….daca aveti nevoie de gaini la Cornu care sa faca galagie dar sa nu produca nimic luati-o pe D.na Campeanu ! ( cam uita si dansa de potlogariile guvernului din care a facut parte ) Evident fara remuneratie ! Iar pentru Betivu’National care nu-si mai aduce aminte nici el recomand Balaceanca;sectia cu restrictii la bautura,tigari si curve !

 9. 9 alex.dumitrascu august 6, 2010 la 8:15 am

  @
  blogideologic

  pana una alta, constat cu regret ca problemele economice elementare, de bun simt, reale si actuale sunt evitate cu obstinatie de catre politicieni.
  Gandesc ca nu s-or fi pricepand.
  Ii multumesc lui Dumnezeu ca nu sunt intelectual sa le evit si eu.

 10. 10 LePrince august 6, 2010 la 8:18 am

  @Aya

  Daca as fi vrut sa comentez „cazul” Udrea probabil, as fi spus cam aceleasi lucruri ca si tine. Sincer iti spun ca nu am urmarit-o indeaproape, nu am crezut ca merita, astfel ca „o cunosc” superficial. Fiind foarte mediatizata in ultimul timp , am urmarit-o de cateva ori. „Disectia” ta pe „caz” este perfecta, nu-i gasesc nici un cusur. Mai ales ca stii multe amanunte care mie imi scapau. Nu stiam ca Gusa a „lansat-o”.
  Ceea ce eu am comentat a fost actiunea ei ca si ministru de resort. Nu m-am putut opri insa sa nu observ ca fata de Udrea din 2006, care afirma enormitati fara cea mai mica jena, facea greseli flagrante si grimase grotesti, se imbraca de parca iesise din bazarul turcesc si se farda de ziceai ca e tencuita cu Aplalux, Udrea de astazi, are multe „imbunatatiri”. Eu consider asta o evolutie. Probabil a inteles anumite lucruri, s-a lasat consiliata, a invatat, a mai studiat si a stiut sa faca anumite schimbari.
  Ai dreptate cu servitorii de case mari, eu as adauga la mimetism si un proces de invatare. Pentru un ochi avizat, orice parvenit , orice tzoapa damboviteana, nu poate sa-si ascunda perfect originea, evolutia sau adevarata fata. Undeva, cumva, descoperi in spatele fatadei „noroiul de pe calcaie”, rasul strident, vorbirea sau macar tonul lispit de cultivarea pe care ti-o da doar „spiritualitatea mostenita”. Exista o mare diferenta intre spiritul fabricat, lucrat la repezeala, copiat si incropit, si cel mostenit, sedimentat, asezat strat cu strat, in ordinea fireasca, asa cum exista o mare diferenta intre banii „noi” si banii „mosteniti”.
  In legatura cu aparenta data de haine , posete si bling-bling-ul de rigoare, poti vedea oriunde, chiar la persoane de la care nu te astepti, ca mimetismul de acest gen este afirmarea unei „apartenente”, dorinta de recunoastere si de acceptare intr-o societate de dorit, intr-un social „tinta”. Prezenta acestora este fireasca , lipsa lor ar ridica semne de intrebare. Asta se intampla insa in orice tara, pentru nouveaux riche, nu e specific numai Romaniei. Dar nu stiu, dupa ce te uiti, iti vine sa spui : „tzoapa tot tzoapa…”, nu-i asa?
  Ce admir eu este evolutia ei (chiar redusa la elemente de mimetism, eventual de aparitie , nu si de fond)si intelegerea unor coordonate de om politic. Nu poti nega imbunatatirea unor elemente, recunosti si tu ca „viclenia” semi-inteligenta a omului simplu cu ambitie uriasa de parvenire o face sa nu poata fi trecuta cu vederea. Nu cred insa, ca poate urca foarte mult, iar in politica va avea de trecut unele examene grele inca. Dar surprize au mai fost in politica romaneasca. Spuneam ca a ars etape, lucru care mai tarziu s-ar putea intoarce impotriva-i.
  Adevarul este ca tipologia aceasta este prezenta din plin in politica romaneasca, unii nici macar nu au bunul simt sa schimbe atunci cand e de schimbat.
  Iar tzoape sunt la toate partidele. Pline de bling-bling, dar tot tzoape. Pot sa-ti dau cateva exemple si de la PSD, la PNL sau de oriunde.

  S-auzim de bine.
  PS Nu e tocmai genul meu preferat, dar uneori un covrig la coltul strazii sau o inghetata de la „masina de inghetata” consumata rapid intre doua treceri de pietoni, poate fi reconfortanta. Avea Baiesu o mica sceneta , se numea „Cura de vulgarizare”, morala scenetei poate explica….

 11. 11 LePrince august 6, 2010 la 8:21 am

  @Observator

  E frumos ce ai ales ca destinatie. Voiam sa-ti recomand Lacul Como. Croaziera cu vaporasul in jurul lacului este o experienta. Villa d’este, vila lui Versace si palatul unde s-au filmat unele scene din Razboiul Stelelor sunt numai cateva atractii, toate le vezi in timpul croazierei . Orasul vechi Como este si el deosebit. Iar in jurul lacului gasesti (e bine sa te informezi anterior) o multime de restaurante , adevarate gradini botanice in miniatura, create in mici vile ce respecta arhitectura zonei, unde mancarea este doar partea prozaica a intregului concept. Ai o panorama superba asupra lacului.Asta ,apropo de turism. Italienii si francezii (spunea asta si dl Nastase) stiu sa faca din gastronomie o arta. Restaurantele din acea zona sunt un exemplu. Atmosfera este formata subtil, astfel ca atunci cand pleci, nu ai doar senzatia de saturatie gastrica. E o saturatie a simturilor as zice.
  Vacanta placuta!
  S-auzim de bine.

 12. 12 LePrince august 6, 2010 la 8:22 am

  @George Ban

  Multumesc. In privinta Elenei, iti dau dreptate, nu ar trebui sa-i finantam evolutia, dar oare nu am finantat evolutia atator oameni politici? Poate chiar tuturor politicienilor. Din nefericire, nu multi au evoluat, as spune chiar ca unii au involuat. Si totusi, am finantat si asta.
  S-auzim de bine.

 13. 13 LePrince august 6, 2010 la 8:36 am

  @ Marele Gremlin Ideo- Ilogic

  Initial ai recunoscut ca nu cunosti perioada si nici evenimentul istoric al Razboiului de 30 de ani, mai apoi, autoindulgent ,incerci sa-ti minimalizezi “scaparea”. Nu doream oricum sa-ti dau un extemporal pe tema, iar incercarile tale de a o “drege” sunt doar informare pe ultima suta de metri. Stadializarea razboiului de 30 de ani e greu de facut, exista mai multe etapizari si clasificari. Franta a fost unul dintre beligerantii principali ai razboiului, castigator moral si una din puterile care s-a ales cu partea leului de pe urma razboiului. Dar acesta a fost atat de complicat, de lung si incurcat incat nu se poate spune ca una din tabere a iesit invingatoare si cealalta a fost invinsa definitiv. Plus ca unii beligeranti au schimbat taberele pe parcurs, uneori de mai multe ori. Oricum, la sfarsitul razboiului toti erau aproape falimentari din cauza efortului depus. Razboiul acesta a fost important prin consecinte si prin Pacea westphalica, tratatele de la Munster si Osnabruck aducand pentru prima data la masa negocierilor puterile europene, fiind primul razboi caruia I s-a pus capat printr-un tratat multinational cat de cat definit.
  Transylvania a participat la razboiul de 30 de ani de partea puterilor protestante, incercand in acest fel sa-si castige un loc in concertul European ca stat independent . A fost ambitia lui Gabriel Bethlen sa se opuna puterii habsburgice, pe care dorea sa o pedepseasca pentru tradare(in 1614, parca, desi promisesera sprijin pentru inlaturarea suzeranitatii turcesti, facusera un pact cu turcii, prin care , la schimb, sacrificasera interesele transilvanenilor). Gheorghe Rackoczy I i-a continuat linia politica dupa 1630. Din nefericire pentru tine, nici in acest caz romanii nu au avut un cuvant greu de spus, mai ales in Transylvania dominata de magnatii unguri protestanti. Pe tot parcursul sec XVII, Transylvania a avut o stare de semiindependenta, sfasiata intre turci si austrieci, dominata cand de unii , cand de altii, fie militar, fie politic. Dupa 1690, a intrat definitiv sub administrare si influenta austriaca, fara a se mai pastra forma aparenta de principat independent.

  Nu poti compara razboaiele napoleoneene cu Razboiul de 30 de ani, prin prisma a ceea ce spui. Razboiul dintre 1618-1648 nu este legat de o singura personalitate, sau de cateva importante, din contra, el este legat de continuitatea unei politici de aliante a unor state, facuta, inchegata de mai multe generatii de conducatori politici si militari pe parcursul celor 30 de ani.
  Nu poti compara nici Tratatul de la Kucuk Kainarji cu Pacea din Westphalia . Primul se refera la o regiune redusa ca intindere si suprafata politica, interesand doar Turcia si Rusia , in mai mica masura celelalte puteri europene. Al doilea este primul conflict paneuropean, care a cuprins intr-o oarecare masura aproape toate entitatile statale de la acea vreme si care a avut cateva particularitati ce il fac unic si deosebit. Plus ca perioadele istorice sunt diferite, nu poti compara 1774 cu 1648. Frederic cel Mare face comparatia pentru a da greutate unui eveniment si pentru jocul diplomatic. Oricat ai dori sa dai importanta si sa faci din 1774 un moment de cotitura pentru istoria romanilor , nu-ti va iesi. Sfarsitul razboiului ruso-turc din 1768-1774, nu are nimic special pentru romani , mai ales ca si conspiratie. Are o oarecare importanta ca si consecinte. Dar e inceputul unui sir lung de razboaie ruso-turce in care Tarile romane au fost teatru de razboi, moneda de schimb, baza de aprovizionare , nicidecum tinta unor teorii conspirationiste paneuropene.In 1774, romanii erau practic subiecti ai padisahului, sub suzeranitate otomana, fara posibilitatea de a hotari (sau macar influenta) in ceea ce priveste politica externa sau tratatele. Si nu-I mai blama pe fanarioti, datorita lor a ajuns iluminismul si o oarecare deschidere occidentala intr-o zona supusa de turci. Imperiul Otoman era piedica occidentalizarii, nu fanariotii, acestia erau doar garantia ca aristocratia locala, galcevitoare, certareata, corupta, relativ usor de cumparat, nu se va alia cu dusmanii turcilor. Ceea ce nu stiau turcii era ca tocmai fanariotii incepusera sa le devina cei mai mari dusmani, si intervedeau posibilitatea sa-si ia tara inapoi. Iar in acest sens, pentru a avea success, incercau sa induca genul acesta de idei tuturor balcanicilor. Primul revolutionar grec, influentat de ideile revolutiei franceze , Rigas Velistinlis visa la un stat balcanic (de inspiratie bizantina) care sa cuprinda toate popoarele Balcanilor.

  Dar conexiunile facute de tine sunt specifice promovarii “ideologiei” tale. In afara enormitatilor obisnuite, introduci una noua. Spui:

  „Franţa a participat predatorial la războiul de treizeci de ani. S-a ales cu două “hălci” frumoase din Germania : provinciile Alsacia şi Lorena. Nu vroiam să aflu.”

  Strict istoric este fals, gresit . Fie nu stii nimic, fie dai dovada de o perversitate iesita din comun in legatura cu inducerea anumitor idei. Nu inteleg insa ce urmaresti cu aceasta afirmatie.
  In 1648, Germania nu exista. Unul din beligeranti era Sfantul Imperiu Romano-German, ce cuprindea o parte a statelor si statuletelor germanice ( erau aproximativ 250 , sau pe aproape), imperiu desfiintat de Napoleon in 1806. Lorena era franceza suta la suta, in sensul ca principii de Lorena, desi supusi ai Imparatului, erau francezi si facusera multiple aliante matrimoniale franceze. Alsacia era o adunatura de comitate si mici principate (parte, foste posesiuni spaniole)care s-au pastrat catolice, nu aveau statalitate proprie,ca urmare au ales chiar ele (desigur ajutate) sa faca parte din Franta , si nu din instabilul imperiu. Sa faci insa o asemenea afirmatie denota necunoasterea perioadelor istorice si evolutia curentelor politice. Alsacienii, chiar daca vorbeau, majoritar, germana, nu se simteau germani, faptul ca erai german, francez sau italian in vremea aceea nu avea nici o relevanta. Important era carui principe te supui si ce tip de statalitate si model economic iti ofera acesta.
  Daca ar citi un francez ce ai scris, ar vorbi exact ca tine ,daca un alt francez ti-ar spune ca in 1918 Romania a smuls din Rusia o „halca” frumoasa prin Basarabia.

  Eu zic sa fii mai prudent in a afirma anumite lucruri, iredentismul, reasezarea granitelor si reaprinderea unor conflicte stinse (vezi Alsacia si Lorena) sunt teme care nu mai pasioneaza pe nimeni. Eventual , cate unul ca tine , care doreste intoarcerea in intunericul unor ideologii apuse.

 14. 14 LePrince august 6, 2010 la 8:52 am

  @lupi

  Iti povesteam mai demult ca o stra-matusa de-a mea, pe cand era copil avea un ponei (un magarus mai mic) pe care-l chema Lupisor, pentru ca avea urechile ciulite.
  Aceeasi stra-matusa, baroneasa cuprinsa, ce tinea curti mari, adulta fiind ,avea o slabiciune deosebita pentru moluste, respectiv pentru stridii. Ca urmare, comanda trei duzini saptamanal, care-i erau aduse special. Dupa o varsta nu mai putea manca atatea stridii, ii provocau indigestie. Ca urmare, majordomul si jupaneasa se delectau cu stridiile ramase. Majordomul, insa, nu intelegea ce-i cu acele stridii, si de fiecare data , dupa ce le manca, spunea ca nu va putea niciodata sa indrageasca acele nevertebrate ca si fel de mancare.
  Jupaneasa, care abia astepta sa manance stridii, il intreba invariabil: „Da la ci li mai mananci bre, daca nu le intelegi?”. Dar majordomul, saptamanal, nu se putea abtine sa nu ingurgiteze cateva „moluste”. Desi nu intelegea, curiozitatea, „incitarea” necunoscutului , frisonul placerii unui produs consumat de baroneasa , il faceau sa consume in continuare „molustele”.
  Morala trage-o tu.

 15. 15 santinela august 6, 2010 la 9:04 am

  Domnule Nastase va rog,macar acum,sa va alegeti foarte bine oamenii ce va inconjoara.Ati urcat in sondaje foarte frumos,sunteti de departe cel mai bun politician de pe scena actuala(dupa Iliescu) insa acum citeva saptamini ati primit o lovitura dura de imagine.Atita rau nu puteau sa va faca Basescu,Boc si toata gasca cit va facut „fostul dvs. sef de cabinet”.Omul de rind judeca in felul urmator: sigur ca nu puteai sa ajungi la Nastase,trebuia sa te opresti in anticamera unde dadeai de „timpitul”asta si te descarcai.Daca asta a facut o asa avere colosala,seful lui? Si nu puteti afirma ca nu se stia. O recomandare daca o acceptati.Un timp macar nu mai iesiti pe sticla cu probleme de coruptie.Abordati orice problema,fiindca puteti ,atacati,criticati pina se uita de omul dvs. de incredere.Cum ati putut face o asa alegere sau mai bine zis cum de l-ati lasat sa-si faca de cap?

 16. 16 Observator august 6, 2010 la 9:10 am

  Il gasesc iarasi pe Traian Basescu in aceste ultime posturi.

  Eu sunt convinsa ca toti din jurul lui Traian Basescu ii cunosteau stilul, modul de a intercationa cu oamenii, numai ca nu au crezut niciodata ca li se poate intampla si lor sa fie tradati.

  Stiu ca mesajul cu multumirile pentru cei 2 milioane de romani care lucreaza in afara granitelor nu a fost tocmai bine transmis, dar poate ideea era de a incuraja munca, de a lauda pe cei care nu doar asteapta sa primeasca ajutor, ci cauta si singuri sa-si castige existenta. Poate era un mesaj de tipul: „se poate si altfel”.

  Ce m-a intrigat totusi a fost faptul ca dupa ce e de 6 la putere Traian Basescu acuza in continuare. Discursul sau e plin de acuzatii. Au intrat bancile in colimator, despre care zice dumnealui ca au sustinut o crestere economica nesanatoasa. E un mesaj copiat, aberant. In Romania nu putem acuza bancile de dezechilibrarea economiei.

  Apoi a venit randul oamenilor mari de afaceri pe care ii dojeneste ca isi muta afacerile in Bulgaria sau pentru ca firmele pe care le-au vandut nu-si platesc datoriile la stat. Ma intreb insa de ce nu se intreaba ce a facut statul cu banii pe care i-a incasat pana acum si de la acesti oameni de afaceri si de la bancile care au platit impozite grele statului roman? Pentru ca, din pacate, acesti ultimi 6 ani nu prea se pot lauda cu investittii.

  Am regasit in acest ultim interviu cu Traian Basescu un mesaj populist, aruncat numai ca sa mai refaca din popularitatea pierduta.

  Cu bine,

 17. 17 Harabula august 6, 2010 la 9:10 am

  Daca PSD a facut ceva lucruri bune cat a fost la guvernare, se poate retine unul dintre ele: privatizarile.
  Ca au fost sau nu preturi corecte este alta chestie.
  Important este ca statul a scapat de o parte din gaurile negre ale economiei.
  Poate sa spuna oricine, orice. Dar privatizarea Combinatului de la Galati este un succes. La stat era exemplu de ineficienta, alimentand zeci de firme capusa. Acum are relatii financiare normale cu statul.Un insucces a fost privatizarea platformei Pipera care Haysam.
  Si totusi a fost mai bine privatizata chiar daca s-a desfiintat, decat sa se tina in viata o fabrica muribunda. Este cam acelasi lucru cu privatizarea flotei.

  Basescu a facut o mare greseala stopand privatizarile. Este una dintre acele decizii luate din considerente tactice fara a evalua corect viitorul. Tot asa cum acelasi Basescu spunea ca la fluxul circulatiei din Romania nu este nevoie de autostrazi sau Berceanu care sustinea ca nu mai avem nevoie de energie electrica, avem destula, si nu mai este nevoie de extinderea centralei atomice de la Cernavoda.

  Este ciudat ca PSD a privatizat mai mult decat PDL care se pretinde partid de dreapta.

 18. 18 Observator august 6, 2010 la 9:12 am

  @LePrince

  Multumesc pentru recomandari. O sa-mi rezerv si zi/ zile pentru Como.

  Mai e pana plec – 14 august, dar oricum multumesc pentru urari!

  Cu bine,

 19. 19 dlnimeni august 6, 2010 la 9:45 am

  Harabula, usor cu pianul pe scari, vedeti ca si dumneavoastra va incadrati printre acei oricine care spun orice.

 20. 20 Harabula august 6, 2010 la 10:04 am

  @LePrince
  Scriind despre doamna Udrea „ca şi ministru” m-ai surprins in mod neplacut. Acest „şi” unii il intrebuinteaza pentru a evita cacofoniile: „primeste aceasta carte ca şi cadou”. In mod normal ar putea sa evite aceasta exprimare spunand, de exemplu, „primeste cadou aceasta carte”.
  Sper sa nu fie vorba o „crapatura la picior” ci mai curand o contaminare de la mediu.

 21. 21 LePrince august 6, 2010 la 10:50 am

  @Aya

  Sankt Petersburg este genul de oras muzeu. Te duci, esti incantat, experimentezi, vizitezi ,dar pleci. Nu ai nici o clipa senzatia ca ai putea locui acolo, ca vreodata ai putea sa ramai pentru o perioada mai lunga. Lipseste viata pulsatila a urbanului, a cotidianului, aglomeratia trotuarului suprapopulat sau graba si vocea standardizata a metroului aglomerarii urbane. Toate acestea, plus multe muzee, le gasesti la Moscova. Si acolo poti gasi muzee unde nu te astepti , ca in orice mare capitala,( metroul moscovit este un exemplu si unul din cele mai specatculoase pe care „le-am trait”) dar totul e plin de cotidian, de viata reala, actuala, de emotii simple , simti trecutul, dar poti visa la viitor. Sankt Petersburgul te obliga sa te intorci in trecut, oarecum sa si ramai acolo.
  Sofia Rotaru are un magnetism aparte, asa e.

  S-auzim de bine.

 22. 22 LePrince august 6, 2010 la 10:52 am

  @Marcus

  Matriceal , afirmatia cu evolutia este adevarata. Fiecare poate interpreta cum ii place. Este cu totul altceva ca tie asta iti place, si confirmi, sau nu-ti place (cazul tau) si incerci sa demolezi.
  In ceea ce te priveste, motivatia este apropierea de presedinte a personajului si punctul doi din cele expuse de mine, adica o doza, mai mare sau mai mica de misoginism. Orice femeie de succes o vei banui de utilizarea „rusinicii” pentru parvenire. S-ar putea sa ai dreptate in multe cazuri. Dar uneori s-ar putea sa gresesti. N-ai nici o indoiala?

 23. 23 LePrince august 6, 2010 la 10:56 am

  @Harabula

  Ai dreptate, nu stiu de ce am scris asa. Dar cred ca nu e o greseala prea mare. Am tendinta sa fiu uneori mai alambicat decat ar trebui. Voi avea grija alta data, nu prea imi corectez textele.

  Oricum , ar fi culmea sa te surprind doar placut.
  S-auzim de bine.

 24. 24 blogideologic august 6, 2010 la 11:04 am

  @ LePrince spune : „Nu poti compara nici Tratatul de la Kucuk Kainarji cu Pacea din Westphalia.”
  Regele Prusiei, Frederic cel Mare, instituie acestă comparaţie într-o scrisoare din 1774 către Voltaire. Parcă ţi-am mai trimis textul epistolei.

 25. 25 Observator august 6, 2010 la 11:05 am

  @ My dear Prince – vezi tu oare, cu exceptia stimatei noastre gazde, in politica romaneasca „spiritualitate mostenita”? Eu nu prea. Asa ca si eu cred ca doamna Udrea salta un pic deasupra multora. Macar s-a straduit sa-nvete.

 26. 26 Socrate august 6, 2010 la 11:22 am

  @Harabula * Las-o mai moale cu privatizarile, cu statul este cel mai prost administrator si cu gaurile negre. Privatizarile ne-au fost impuse de BM, FMI si UE ( conditii de aderare ) si ne-au adus in actuala situatie economica. Marile privatizari, inclusiv la sistemului bancar, au fost programate prin acordurile PSAL 1 si PSAL 2, negociate de domnul Basescu personal ( in vremea CDR ). Pe scurt, ne-am dezindustrializat si acum asteptam investitorii straini sa ne industrializeze la loc. Iti dau un exemplu. Sistemul bancar, peste 90% banci straine. Economiile romanilor, peste 10 miliarde euro, daca nu ma insel, sunt depozitate la aceste banci, care crediteaza cu ele alti romani si imm-urile, realizand un profit substantial.

 27. 27 Ghita Bizonu' august 6, 2010 la 11:23 am

  Observator

  pana acum ar fi trebuit sa pricepi ca la basinaresc al bnost presedinte tptu e iuteala de gura si lipsa de memeorie generalizata.
  Asa ca azila rand sunt bancile …. Poimari o sa fie altii . Totu este ca Lui sa-i fie bine .
  Ma rog tu inca crezi ca el te apreciaza pe tine sau ctgria ta fiidca d3h munca . Te autoamagesti . El te dispretuieste pe tine cel putin tot ata cat dispretuieste (ca si tine) si „prostimea” …

 28. 28 blogideologic august 6, 2010 la 11:25 am

  @ LePrince, despre „războiul de treizeci de ani”
  Tot nu pricepi că nu este vorba despre un singur conflict, cu unitate de timp şi de acţiune, ci despre mai multe conflicte, suprapuse parţial în timp şi spaţiu ? Richelieu se opune Habsburgilor pentru că urma linia de politică a lui François Premier împotriva lui Carol Quintul. Văd că mondializarea iberică nu îţi spune chiar nimic.

 29. 29 blogideologic august 6, 2010 la 11:28 am

  @ LePrince
  Chestiunea Fiat money pentru “războiul de treizeci de ani” văd că ai lăsat-o deoparte. Nu te pricepi ?

 30. 30 Ghita Bizonu' august 6, 2010 la 11:30 am

  Vorba lu Cambronne .
  Cestia cu cine a privatizat rafinaria este o mica manarie basheasca care doreste sa demonstreze identitatea de interese „patriciene” a celor care nu percuteaza basesc.
  Cestia e simpla – de vina ca traiti rau e mogulii. Patriciu e un mogul . Patriciu a jefuit poporu roman cu ajutorul lu Nastase si ca sa nu fie pedepsit l-a silit pe Tradiceanu sa se alieze cu PSD si sa supende presedintele.
  Fiindca scade nievelul de traieste de vina Patriciu, Nastase, Antonescu, Tradiceanu , Felix , SOV , Geoana care se pun bete in roate Presedintelui si Guvernului sau .
  Si multa lume pune botu ….
  si uite asa incet cu incet Basescu se extrege din rahatu in care a intrat singur ….

 31. 31 contele august 6, 2010 la 11:46 am

  Nu vreau să mă refer acum la trecut , o să menţionez prezentul şi o să afirm că nu mi se pare normal ca statul să-şi vândă acum participaţiile pe care le mai are la entităţile economice unde este minoritar , vorbesc de cele profitabile , unde statul nu are treabă cu managementul . Să-ţi vinzi acţiunile când preţul e jos pentru a plăti câteva luni pensiile şi salariile mi se pare o stupizenie economică .

 32. 32 Observator august 6, 2010 la 12:04 pm

  @nea Ghita – daca ma refer la omul Traian Basescu – pe cuvant daca imi pasa ca apreciaza sau ma dispretuieste. Am cercul meu de cunoscuti, priteni, iar pentru mine conteaza opinia lor. Cat despre munca, important e sa fiu eu multumita cu ceea ce fac.

  Daca vorbim de presedintele meu Traian Basescu cred ca e obligatia lui sa nu dispretuiasca pe niciunul din cei douazeci si cate milioane om mai fi. Si sa nu ne uite nici pe noi cei de aici, dintre granite, pentru ca poate am fost fraieri in acceptiunea dumnealui ca nu am plecat, dar cu siguranta nu am ramas pentru ca nu am fi reusit acolo, ci am ramas ca sa facem ceva aici, si pentru ca aici ne-am simtit acasa. Si nici nu stam cu mana intinsa la ajutoare, ci constribuim la bugetul de stat. Dumnealui e platit din banii nostri. Eu nu sunt platita de dumnealui.

 33. 33 Ghita Bizonu' august 6, 2010 la 12:04 pm

  Basescu catre popor : Romani va ordon sa emigrati ! Plecati ba din tara MEA !!!

  http://vremea.forumgratuit.ro/politica-i-economia-romaniei-f1/basescu-catre-popor-romani-va-ordon-sa-emigrati-plecati-ba-din-tara-mea-t154.htm#363

  Prioritatea lui este alungarea romanilor din tara lor.

  Concluzia : Suspendati-l sus si uite !!

  PS . Da am intarziat .. caldura mare si numai la aer… Am steptat sa mi se mai racoreasca si sentimentele de adanca „recunostinta”
  Ghita_Bizonu’

 34. 34 Harabula august 6, 2010 la 12:07 pm

  @Socrate
  Privatizarea sistemului bancar a fost un factor pozitiv in economia Romaniei.
  Nici nu poate fi vorba despre eficienta bancilor cu capital de stat.
  Gandeste-te la BANCOREX, BANCOOP, BANCA AGRICOLA. Toate falimentare.
  Eu insumi cunosc activitatea unor filiale ale fostei Banci de Investitii pe vremea cand era la stat. Creditele erau acordate cu un comision-spaga obligatoriu. Inspectorii nu dadeau niciodata socoteala pentru credite neperformante.
  De la Banca Comerciala, eu insumi am luat credite pentru societatea comerciala cu capital de stat, la care lucram. De fiecare data a trebuit sa-i dau niste „atentii” directorului.

  Desigur potlogarii se intampla si la banci private. Dar controalele sunt mai stricte, sanctiunile imediate si efectele benigne.

 35. 35 ghitabizonu august 6, 2010 la 12:24 pm

  icoglanului de Fanar
  in primul rand te sfatui sa incerci sa treci pe Nevsky Prospect pe o zebra nesemaforizata (daca mai este) .. si sa zici cum e cu lipsa nervului . In 77 masinile mergeau cu modica viteza de 100 km ….
  in al doilea ia mai observa matale unde te duce parti priul si pe tine …din dragoste ptr icioglanii fanarului si „binefacerile” lor ajungi sa sustii idei cominterniste …Oricum poa ar face bine grecoteii sa recunoasa meritele turcilor (le-au asigurat ptr cateva sute de ani o conducere politica corecta.. si i-au plast in frunte . Apoi sa mai adaugam ca grecoteii au fost cam porci de caine si au dat sa muste mana ce-i hranea )…. Spurcata spita ca si acu cu aia Secta Revolutionara .
  Si sa sustii ca razboaiele napoleoneene ar fi legate doar de stricta persoana a lu Bonaparte este sa zic asa o dovada de lipsa maturitate …

 36. 36 M.Voicu august 6, 2010 la 12:27 pm

  @ Larisa august 5, 2010 la 9:53pm spune: „UE a cerut falimentarea unei rafinarii romanesti???? Dl Nastase este foarte grava afirmatia dvs. Ce altceva a mai cerut UE sa falimentam? ”
  * * * Astra Românã, înfiinţatã în 1895, REPET, în omie-OPTSUTE-optzeci-şi-cinci, 1885, când mulţi alţii nici nu ştiau sã prelucreze ţiţeiul dar, de curând, da!, de curând A DISPONIBILIZAT TOT PERSONALUL ! ! !
  Cum scria poetul: „Sã dai nebun cu calapodul în rânduiala asta crudã !”

 37. 37 Marcus august 6, 2010 la 12:32 pm

  @Le Prince: in tinerete (fost-ai lele!) ma iubea femeile si era moarte de pe mine. Da’ si eu de pe ele. Asta ca sa intelegi ca numai de misoginism nu pot fi acuzat. Pe udrea nu am judecat-o numai prin logica devenirii politice prin acordarea de favoruri sexuale, ci si prin performantele obtinute de ea in aceasta privinta. Concluzia mea o stii deja. In ceea ce priveste „dubito” am , nene, cu caru’, dar ma consolez cu partea a doua a dictonului cartezian.
  sa fii iubit
  marcus

 38. 38 M.Voicu august 6, 2010 la 12:57 pm

  @ santinela august 6, 2010 la 9:04am spune: «Domnule Nãstase…Atâta rãu… cât v-a fãcut “fostul dvs. şef de cabinet”.»
  * * * Echivalenta EXTERNALIZÃRII ROMÂNILOR de oricare naţionalitate (M.Voicu, august 5, 2010 la 5:34pm) am auzit-o de la şeful cancelariei, înainte alegerilor prin care s-a instaurat „D.A”. Nu mai comentez, cãci sunt „subiectiv” ; Dl Iliescu m-a primit de câte ori am cerut, Dl.Nãstase, NiciOdatã.

 39. 39 Theodora august 6, 2010 la 1:02 pm

  Off topic
  http://theodora0303.wordpress.com/2010/08/06/un-raspuns-pentru-domnul-volodea-tismaneanu/
  Misterele postcomunismului: Unde este dosarul de la securitate a lui Basescu Traian
  Sunt (ca si domnul Tismaneanu) intr-o vacanta. Doar ca a mea este o vacanta prelungita si nedorita care se numeste somaj. Pentru acesta „vacanta” trebuie sa ii multumesc domnului parlamentar „fost PDL” Prigoana Silviu Vasile care, dupa cum am aflat ieri de la televizor, tocmai a facut un infarct.
  Este greu sa fi om de afaceri in Romania pe timp de criza. Este greu cand nu mai castigi licitatii la primarie pentru ca primarul are alte obligatii si preferinte. 🙂
  Slava Domnului ca poti sa faci reduceri de personal, ca altfel risti sa saracesti intr-un hal fara de hal. 😀 si sa ajungi sa mananci la impinge tava. Mai exista asa ceva?!
  Pana acum m-am descurcat (spre deosebire de domnul Tismaneanu) cu accesul la internet desi nu stiu cat o sa mai imi permit sa platesc factura lunara. Dintr-un ajutor de sommaj de 500 de RON trebuie sa platesc toate facturile de utilitati, sa imi cumpar medicamentele indispensabile vietii si sa mananc. Si calculatorul da semne de oboseala dar ma rog Bunului Dumnezeu sa faca el o minune ca nu am bani sa imi cumpar un calculator nou.
  Inainte sa plec (nu din Washington precum domnul Tismaneanu) ci din comuna Afumati de la niste rude care au avut nevoie de ajutor in gradina de zarzavat, am stat de vorba prin telefon (la fel ca si domnul Tismaneanu) cu prietenii mei Basarica si Lehman25 (care din cate stiu eu nu sunt ziaristi la EvZ dar sunt doi foarte cunoscuti si apreciati bloggeri) pe o tema care, iata, nu conteneste sa fie actula.
  Ce s-a intamplat cu dosarele celor care, prin natura posturilor pe care le-au ocupat in perioada comunista, nu puteau sa nu colaboreze cu securitatea?
  Unde se afla de exemplu dosarul de la securitate a lui Basescu Traian?
  Toti cei care am trait cel putin 17 – 20 in perioda comunista stim ca nu puteai sa ajungi sef al Agentiei Economice NAVROM din Anvers fara sa ai un dosar serios la securitate Atentie mare este vorba de ANVERS nu de orasul Pula din Croatia.
  Orice muncitor specialist in constructii civile, care a plecat sa munceasca in strainatate prin ARCOM sau ARCIF, stie ca a fost verificat de securitate pana la a 7 generatie si ca trebuia sa fie foarte atent cu cine vorbeste si ce vorbeste pentru ca orice cuvant interpretabil putea sa ii inchida definitiv poarta de iesire din tara si sa ii deschida in schimb poarta catre puscarie.
  De ce nu s-a gasit in arhivele securitatii nici macar doasarul de urmarit a lui Basescu Traian?
  Ce s-ar fi putut afla din dosarul de la securitate a lui Basescu?
  Ce informatii periculoase s-ar fi putut afla din acel dosar care s-a evaporat?
  Sunt tot felul de zvonuri rautacioase 🙂 despre faptul ca Basescu ar fi lucrat de fapt la contrainforamatii militare (CI-istul de pe vremuri)
  A fost Traian Basescu un om chiar atat de apreciat si iubit de colegii lui incat NIMENI dar chiar NIMENI nu a scris NIMIC RAU despre el?
  Cum de nu l-au luat la intrebari cei de la ilicit pe Basescu care a declarat ca l-a prins revolutia cu 1 milion de lei la CEC
  Cine naiba putea sa aibă in aceea perioada 1 milion de lei la CEC fara sa infunde puscaria?
  Foarte ciudat este si faptul ca nimeni, dintre cei care l-au cunsocut pe Basescu inainte de revolutie, nu vorbeste nimic.
  Sigur ca intrebarile sunt retorice si ca sunt constienta ca nu o sa aflam nimic despre dosarul de la securitate al actualului presedinte cel putin pana nu i se sfarseste mandatul.
  Oamenii rau intentionati ar putea spune ca dosarele celor care sunt inca activi sunt bine ascunse. Ce oameni rai?! 🙂
  Am si eu un sfat pentru „anticomunistul” Tismaneanu si pentru Mirela Corlatan de la Evenimentul zilei care sunt foarte ingrijorati de disparita „dosarului de cadre a lui Ion Iliescu”
  Sa caute dumnealor doasarul lui Basescu Traian si eventual si pe cel al tatalui domnului Tismaneanu domnul Enea Leonid Tismineţki si daca le gasesc sa ne anunte si pe noi
  Le recomand sa inceapa cautarea din casa conspirativa situata in strada Mihaileanu
  Astept cu nerabdare viitorul articol de pe blogul domnului Tismaneanu care se va ocupa cu siguranta despre „vinovatia” lui Ion Iliescu in disparitia dinozaurilor si in exploziile solare. Nu mai dau si alte exemple ca sa nu ii dau idei.
  „Succesuri” domnule Tismaneanu!
  Pentru cine nu intelege articolul meu ii recomand sa citeasca penultimul articol din blogul domnului Volodea Tismaneanu.

  http://tismaneanu.wordpress.com/2010/08/03/misterele-postcomunismului-unde-este-dosarul-de-cadre-al-lui-ion-iliescu/

  Update: Domnule Volodea Tismanenu doresc sa va informez ca:
  Nu sunt pui de comunist, nu am fost membru PCR, nu sunt membru PSD.
  Eu, Theodora Marinescu, nu exist. Eu sunt doar unul dintre romanii pe care ii intereseaza situatia dezastruoasa in care a ajuns Romania astazi datorita guvernului Boc 4, cel mai prost guvern din istoria Romaniei moderne si a lui Basescu Traian.
  Eu, Theodora Marinescu, nu cad in capcana manipularilor si diversiunilor lansate de dumneavoastra. De la 1 august 2010 bugetarii vor primi salariile reduse cu 25%, la asta se gandesc romanii acum

 40. 40 Ghita Bizonu' august 6, 2010 la 1:08 pm

  ce uita toata lumea
  La acestea s-a mai adugat Planul Bechtel privind industria petrochimica. Romania avea o capacitate de rafinare de aproximativ 30 milioane tone si o productie proprie de cca 7,5 milioane tone. Consumul annual era insa mult mai redus decat capacitatea instalata, rafinariile exportand difernata – in jur de 3,5 milioane tone de benzina si 4 milioane tone de motorina (insa importand pacura, produs inferior sau reziduu). Insa dupa anul 1990, prin pierderea contractelor de barter cu Iranul – Romania livra tractoare, ciment si alte asemena – industria de prelucrare a titeiului a intrat in criza furnizand 10-11 milioane tone. Guvernul Ciorbea a preluat studiul firmei Bechtel si a incercat in prima faza inchiderea unor rafinarii. A dat inapoi din cauza consecintelor cauzate – de exemplu imediat s-a descoperit ca ar fi trebuit sa fie importate benzinele de extractie… Si chiar daca nu s-au inchis rafinariile, in schimb s-a trecut la o impartire foarte complicata a titeiului brut si la un joc al valorii petrolului folosit. Si nici o rafinarie nu producea la capacitate ci cel mult la 50 % – situatie care in mod normal se lasa cu pierderi.. Oricum exporturile romanesti de produse distillate au disparut si… si in 1997 a fost primul an cand a trebuit sa importam pacura cu banii jos (pana atunci pacura se importa din sumele rezultate prin exportul distilatelor). Oricum ce trebuie retinut: planul Bechtel a facut sa se piarda niste bani.. si prin alte locuri sa se castige.

  Seculara inapoiere a Romaniei, cap 9 Dupa 1990

 41. 41 Ghita Bizonu' august 6, 2010 la 1:15 pm

  mai vedeti
  Industria de rafinare s-a razbunat pe statul roman

  Mai mult, intr-un studiu comandat de stat unor companii americane se preciza clar ca Romania are o capacitate de rafinare excedentara si, in concluzie, se impune inchiderea unor capacitati de productie. Guvernul Ciorbea a luat de bun studiul respectiv, renuntand la privatizarea unor rafinarii si propunand intrarea lor in lichidare. Din fericire, conjunctura internationala de pe piata produselor petroliere a stopat procesul de lichidare si a adus in prim-plan privatizarea.

  http://www.sfin.ro/articol_7629/industria_de_rafinare_s-a_razbunat_pe_statul_roman.html?action=print

  Morala – statul roman s-a lasat spolita din motive „ideologice” spre beneficiul altora !!

 42. 42 Lidia august 6, 2010 la 1:47 pm

  Domnul Basescu (pastrez formalitatea, desi nu inteleg de ce trebuie sa domnim toti neavenitii) a uitat bunul-simt, moralitatea si omenia, pe scurt. Insa eu sper ca PSD-ul nu a uitat ca tradatorii dauneaza oricarui sistem. Nu inteleg de ce PSD-ul promoveaza oameni fara valoare, precum dna Ana Birchall. Citind diverse articole ale dansei sau despre dansa, am ajuns la concluzia ca lucreaza impotriva acestui partid. Va rog sa cititi ultima faurire a singurului sau neuron ( http://standard.money.ro/politica-si-societate/suspendarea-presedintelui-basescu-in-realitate-cui-foloseste-9481.html ). Cum poate gandi dansa, in calitatea sa de opozant, ca mandatul lui Basescu trebuie dus pana la capat, in conditiile in care eu, ca simplu cetatean al acestei tari, am ajuns sa creez diverse ipoteze prin care se poate descatusa tara noastra, desi pana acum 2 ani politica nu prezenta interes pentru mine. Urmarind actiunile acestei doamne, desprind urmatoarea concluzie: fie lucreaza in defavoarea PSD-ului, fie lucreaza in defavoarea poporului roman.

 43. 43 blogideologic august 6, 2010 la 1:49 pm

  @ Theodora spune: „Le recomand sa inceapa cautarea din casa conspirativa situata in strada Mihaileanu”
  Foarte interesant ce spuneţi. Dar de unde ştia Traian Băsescu despre moartea proprietarilor legitimi şi a rudelor până la spiţa a patra ? Şi cine a dat ordinul să fie omorâţi ?

 44. 44 Aya august 6, 2010 la 1:50 pm

  @

  Le Prince

  Metroul Moscovei este, intr-adevar, o opera de arta. Imi amintesc de „uimirea estetica” totala, coplesitoare pe care am avut-o cand l-am vazut prima oara. Socul a fost cu atat mai mare cu cat mi se vorbise despre el, deci ma asteptam la ceva cu totul deosebit- dar a intrecut asteptarile.

  Imi amintesc si de prima mea „intalnire cu Moscova”.
  Era catre miezul noptii si inca se vedeau licare de lumina- reflex al splendorii solstitiului, la Sankt Petersburg.
  Orasul palpita de viata si de acel „ceva” specific rusesc, pasiune intrupata, respirand pasiune.

  Nu-ti impartasesc opinia legata de faptul ca Sankt Petersburgul nu ar fi putea atrage pe cineva sa traiasca in el zi de zi (ma refer la cei veniti din afara).
  Intr-adevar, poate fi numit „oras muzeu”- si, inca, unul unic si prin aceea ca nu exista doua cladiri identice- dar nu este rece, in el viata nu e figurata, dar palpita tragandu-si seva din tot ce a avut mai frumos, mai rafinat, epoca pe care o evoca.

  In Sankt Petersburg am avut tot felul de intamplari, unele picante, care tin de viata, de suflul ei, de tensiunea ei (intr-un „mizeu” nu poti trai asa ceva).
  Imi amintesc ca, abia ajunsa la Sankt Petersburg, nu stiam ca gradina de vara se inchide in timpul noptii (noptile albe).
  M-am gandit sa ii bat cararile la acea ora tarzie (dupa miezul noptii) convinsa fiind ca este mai putin aglomerata decat era de presupus a fi in miezul zilei.

  Ma aflam pe o latura a gradinii, langa gard, pe malul unui mic canal al Nevei, departe de intrarea principala.
  Pentru ca mersesem deja foarte mult, m-am gandit ca nu are sens sa mai fac drumul pana la poarta cea mare (as fi avut de ocolit inca vreun kilometru).
  Am reusit sa gasesc un loc cu un mic „damb”, langa zid. Cu mare grija sa nu cad in canal, am escaladat dambul, m-am prins de ornamentele gardului, am reusit sa ma urc pe partea sa de ciment, apoi, din „floare forjata in floare forjata”, am trecut in partea cealalta, de unde am sarit in gradina
  Ce liniste, ce pace!
  Eram pe aleea scriitorilor cand, de dupa niste arbori, a aparut un caine lup imens care avea, la capatul lesei, un politist. Apoi, au aparut alti doi politisti, care „escortau” o pereche tanara. Fata plangea, evident speriata.

  Au venit la mine si m-au intrebat ceva in ruseste. Nu am inteles. Am replicat in romaneste. Unul dintre politisti mi-a pus o intrebare (tot in ruseste) din care am dedus ca era interesat sa afle daca sunt spaniola. I-am replicat, intr-o rusa „adaptata”, incercand sa-l fac sa inteleaga ca sunt romanca. A inteles.
  A urmat un alt sir de cuvinte rusesti, de neinteles pentru mine, dar am realizat ca imi cer actele pentru ca era repetat, insistent, cuvantul „dacamient” (sper ca l-am reprodus fonetic bine).
  Am realizat, nu fara ingrijorare, ca nu am „dacamient” la mine (plecasem in jeans, doar cu o mica „bourse” la gat, prinsa cu un snur de piele, in care aveam tigarile, bricheta si bani; uitasem de „dacamient”).

  Situatia nu parea roza deloc.
  Mi-am dat seama ca trebuie sa comunic, intr-un fel, cu respectivii.
  Am incercat sa vorbesc franceza si, spre bucuria mea, unul dintre politisti „rupea” ceva pe limba lui Voltaire, dar foarte putin. Am incercat cu engleza si, din fericire, celalalt intelegea cateva cuvinte.
  Le-am spus- atat in franceza cat si in engleza- ca am uitat „dacamient” la hotel.
  I-am intrebat de ce m-au oprit.
  Mi-au raspuns (cei doi completandu-se, cumva, in franceza si engleza, ambele precare) ca vor sa stie pe unde am intrat in parc.
  Am intuit, atunci, ca e „ceva” cu poarta cea mare.
  Le-am raspuns ca am sarit gardul, reusind sa-i fac sa inteleaga asta.
  Au izbucnit amandoi in ras, spunand ca asa ceva nu se poate.
  Am insistat.
  Mi-au spus sa-i duc in locul pe unde sarisem inauntru.
  Cu inima stransa, caci nu stiam daca il mai nimeresc (imi propusesem sa ies pe poarta, nestiind ca e inchisa) am reusit sa ajung la el.
  Politistii au privit in afara, printre infloriturile gardului si am inteles, mai mult din mimica lor, ce isi spuneau unul altuia: e posibil, dar putin probabil caci, privit de acolo, parea ca oricine ar fi incercat asta ar fi avut mai multe „sanse” sa cada in canalul Nevei, nicidecum sa ajunga pe gard.
  Unul dintre politisti mi-a spus (ajutat de celalat- si completandu-se reciproc in frangleza halucinanta) ca ma cred si imi dau voie sa plec daca ies din gradina pe unde am intrat, sub ochii lor.

  Tanara pereche fusese adusa de politisti pana la gard, iar fata plangea din ce in ce mai tare.
  Am avut un el de „sclipire” a curiozitatii si i-am intrebat de ce nu lasa sa plece acea tanara pereche. Mi-au raspuns ceva de genul ca si aceea intrasera nu-se-stie-cum (sugestia era de ilegal) in gradina si ca vor fi dusi la politie.
  Le-am spus politistilor „daca eu reusesc sa sar gardul pe aici, ii lasati si pe ei sa plece tot asa?”
  Politistii au parut amuzati- si, evident se pregateau de o scena de zile mari, cu plonjoane in Neva.

  Le-au spus ceva in ruseste celor doi „ilegali”- probabil, ce propunere facusem ce propunere facusem. Fata s-a oprit din plans, s-a uitat peste gard, a facut o figura speriata, dar baiatul i-a pus linistitor mana pe umar si i-a spus ceva- probabil, sa nu se teama.
  Politistii au fost de acord.
  A urmat aventura escaladarii gardului, cu totul altfel decat in momentul intrarii in gradina (atunci, sarisem de pe gard in gradina, ceea ce fusese simplu- acum trebuia sa ma sui pe gard din gradina, ceea ce era complicat, date fiind inaltimea lui si lipsa dambului exterior).

  M-am orientat rapid catre niste bolovani mai mici (noroc cu noptile albe!), i-am adus langa gard, am facut o movila cat sa reusesc sa ma prind solid cu mana de infloriturile gardului.
  Poate si incordarea momentului m-a facut sa-mi reuseasca figura. Prima parte a incercarii trecuse. Cea de a doua (trecerea peste partea inflorata a gardului) era un fleac. Venea, insa, cea de a treia (coborarea pe partea exterioara a gardului, pe acel damb destul de abrupt pe pe care, daca nu-mi puteam opri „elanul” sariturii, ajungeam direct in micul canal al Nevei).
  M-am decis sa nu cobor pe „damb” (care fusese atat de util la escaladarea dintai!) ci sa procedez asa cum facusem initial, cand ajunsesem pe partea dinspre gradina: sa sar. Nici asta nu era tocmai simplu, caci „trotuarul” (cuvantul e o sugestie, nu era trotuar in adevaratul sens al cuvantului, caci nimeni nu circula pe acolo) de langa gardul exterior era foarte ingust si fara balustrada! Era riscant, dar probabilitatea de a ajunge in Neva, daca nu-mi temperam elanul, era mai mica decat daca as fi coborat pe „dambul” destul de abrupt.

  Pana la urma, am decis sa ma asez pe partea de beton a gardului, sa ma semi-intorc catre infloriturile de fier forjat, sa ma prind de ele, apoi sa ma las sa alunec, usor, catre sol. Am reusit sa ajung pe pamant cu picioarele si plina de zgarieturi. Dar, am reusit!

  Politistii priveau ca la teatru (ma rog, nu sensul de „privitor ca la teatru”).
  Le-am strigat ca au promis sa-i lase liberi pe cei doi. I-am auzit razand si spunand ceva in ruseste.
  Fetei i-a fost sigur mai simplu sa se suie pe gard, dinspre gradina, caci o va fi ajutat baiatul. A facut si ea, usor, figura a doua (escaladarea partii metalice inflorate) dar, ajunsa pe partea exterioara, nu indraznea sa coboare.
  A aparut baiatul care a reusit sa ajunga pe sol, langa mine.
  Au urmat indelungate „negocieri” cu fata, care nu indraznea sa coboare, fiindu-i teama, probabil, ca va cadea in Neva.
  Pana la urma, a accpetat sa fie luata de baiat de talie- lucru riscant, caci se putea dezechilibra el. M-am prins cu un brat de partea forjata a gardului iar cu celalalt l-am sprijinit pe el, din spate. Am realizat, ulterior, ca „marea forta” a bratului meu nu-l putea ajuta dar, probabil, gestul, in sine, il va fi intarit psihologic.
  Ne-am cam clatinat toti trei, gata-gata sa ajungem in Neva, cand a fost coborata fata de pe gard, dar totul a trecut cu bine.

  A mai urmat o surpriza, din care am realizat de ce le era, practic, politistilor imposibil sa creada ca intrasem in gradina din acea parte.
  Ca sa ajung pe acel „trotuar”, sarisem peste foarte ingustul canal al Nevei (nu mai mult de un metru) dintr-un fel de „varf de triunghi” care, la venire, nu imi crease probleme. La plecare, insa, am realizat ca de pe „trotuar” trebuia sa-mi dirijez bine saritura, astfel incat sa „nimeresc” acel varf de triunghi, sa nu ma dezechilibrez (probabilitatea de a cadea in Neva fiind chiar mai mare decat in momentul cand coborasem de pe gard- in plus, acum as fi facut „cunostinta” cu un canal mai larg!). Pentru ca nu avem de ales, am sarit, m-am dezechilibrat putin dar am inaintat imediat, fara a opri miscarea. In fine, am reusit.

  Nu stiu ce s-a intamplat cu perechea aceea.
  M-am intors catre ei, cand m-am simtit pe „teren stabil” si le-am facut semn.
  Baiatul o indemna pe fata sa sara, dar aceea reincepuse sa planga, spunand tare, printre hohote „niet, niet”.

  Am plecat pierzandu-ma in noaptea alba, in superbul oras.

 45. 45 Harabula august 6, 2010 la 1:54 pm

  @Theodora
  Dumneata ai lucrat la o firma a lui Prigoana. Crezi ca daca ar fi fost PSD-ul la putere, firma ar fi mers mai bine si dumneata nu ti-ai fi pierdut postul?
  Crezi ca daca s-ar gasi dosarul de securitate al lui Basescu si al lui Iliescu, dumneata ai avea unde sa muncesti?
  Daca Tismaneanu ar intra in puscarie, dumneata ai fi mai fericita?

  Dumneata, draga Theodora, vei fi o victima in orice regim. Si asta intrucat te comporti ca o victima.

 46. 46 M.Voicu august 6, 2010 la 2:07 pm

  @ Socrate august 6, 2010 la 11:22am spune: „@Harabula * Las-o mai moale cu privatizãrile, cu statul este cel mai prost administrator şi cu gãurile negre. Privatizãrile ne-au fost impuse de BM, FMI si UE (condiţii de aderare) şi NE-AU ADUS ÎN ACTUALA SITUAŢIE ECONOMICÃ.” (sublinierea ns.).
  1) „gãurile negre” au fost fãcute de administratorii politici – care acum sunt cei mai bogaţi ; DECI NU DE PROSTIE ESTE VORBA !
  2) condiţii de aderare… La excese, mama spunea cã nu-i nebun cine cere, ci e nebun cine-i dã ! La începutul anilor ’90, când „prosTpective investors” veneau cu cereri absurde şi preţuri în batjocurã dar (ziceau ei), acceptate de oficiali guvernamentali la recepţiile din seara precedentã, îi trimiteam… acolo. Atunci, pe datele cantitative am fãcut observaţia cã, în fapt, CEL MAI MARE „INVESTITOR STRÃIN” DIN ROMÂNIA ESTE POPORUL ROMÂN. Un singur articol din Legea nr.31 a societãţilor comerciale le-a dat firmelor strãine 33,3333 % din valoarea exporturilor producãtorilor români; nu am putut obţine corectarea mascaradei, cum NICI CU REDEVENŢELE NU CERCETEAZÃ NIMENI – şi pierdem câteva miliarde de dolari anual din „conCESIOnãrile” exploatãrii resurselor naturale ale ţãrii: http://matachevoicu.blogspot.com/ lucrarea: PROPRIETATEA PUBLICÃ – inalienabilã prin Constituţie, alienatã prin lege…
  Nu e mai simplu de impozitat populaţia, dar supunerea statului şi gâtuirea resurselor economiei private a fost scopul lui Lenin ; el le-a trasat decidenţilor a-coli’ţi „ce-i de fãcut” !

 47. 47 Socrate august 6, 2010 la 2:15 pm

  @Harabula, am impresia ca-l contrazici pe presedinte, care spune “ Băncile dau dovadă de obrăznicia celor care au dezechilibrat bugetul şi acum dau lecţii “ .Nu iti este clar nici macar acum cine este de vina pentru dezechilibrarea bugetului ? Daca erau de stat, crezi ca si-ar fi permis sa miste in front ?

 48. 48 ELMMAR august 6, 2010 la 2:46 pm

  @Theodora

  Vezi ca ai fost atrasa si ai cazut intr o capcana intinsa de unii care se cred „preotii lui Zamolxe”. Numa’ aceia au preocupari meschine constand in improscarea cu noroi a unor oameni despre care nu stiu nimic dar care ii deranjeaza pe sefii lor.
  Iti spun ceva pe care te rog sa nu o consideri jignire.” Popii lu’ Zamolxe” te au folosit pe post de vuvuzea.

 49. 49 M.Voicu august 6, 2010 la 2:48 pm

  @ contele august 6, 2010 la 11:46am spune: „nu mi se pare normal ca statul să-şi vândă acum participaţiile pe care le mai are la entităţile economice unde este minoritar , vorbesc de cele profitabile , unde statul nu are treabă cu managementul.”
  * * * Dar dacã nu sunt profitabile, pentru managementul Inpus pe criterii politice TREBUIE SÃ RÃSPUNDÃ PERSOANA JURIDICÃ care şi-a numit prepusul deSjastru-os ?

 50. 50 Ghita Bizonu' august 6, 2010 la 2:49 pm

  Aya
  Metroul Moscovei. Statia Konsomolistilor , sala principala. Frumoasa . Luxoasa. Ma pune dracu sa privesc mai atent tavanu. Medalioane super insa subectele cam de toata jna, Nu tu Aristonicos, Spartacus, razboiul taranesc german , revolutia franceza ’89 .. ci dujina cnezilor, Alexadr Nevsky , Dolgoruchi , Ivan ce Groaznic, Petru cel Mare, nu rascolala lu Pugaciov ci victoriile Ecaterinei (pardon a lu Potiomkin). 1812, Crimeea, Plevna 1877 si incep sa injur cu aplicatie ca de ce ne considera pe noi nationalisti cand pana la 1905 era doar pramarirea gloriei cnezial-tariste.
  Sper ca totusi careva intelegea romaneste … si urarile de bine la adresa nationalismului imperial sovietic.
  Cam asa este cu romanii e xenofobi si cat de mult bine ne-au facutara altii.
  A da . Si azi cretinul de Le Louche ameninta cu stopare de fonduri daca nu integram tiganii . Adica pe tiganii care refuza sa se integreze intr-o societate moderna. Asta dupa ce alti cretini hexagonali ne-au aia ca sa le facem locuri speciale la liceu , sa le predam in tiganeste si alte imbecilitati . Excat ca un svinea rusesc.

 51. 51 Ghita Bizonu' august 6, 2010 la 2:54 pm

  Ilogica de drepta si libertariana

  suntem impotriva furtului da paobam furtu de la stata.
  Cica Statu e cel mai rau adtrator. Da cand baga pe unu la sbarna cica nu se respecta dreptu umului (la furt!).
  barabula se lauda cum dadea mita. unui functionar de la banca propretatea statului. Eu personal l-as fi bagat pe functionar undeva . la racoare. Articole erau …
  Cica bancile falimnetare. Da si aduse la falimnt. Ultimu bilant al bancorex era pe plus .
  Si cica ca cum Sidex si Poetromidia erau neprofitabile. Apia normal daca s-au privatizat beneficiile. De ce nu s-a dat cu DDt penal pe capuse ?
  pai ca construiam capitalismu …
  Unii insi sunt idioti. Insa se opare ca idiotia renteaza.

 52. 52 blogideologic august 6, 2010 la 3:08 pm

  Revin iarăşi la chestiunea împrumuturilor de la FMI. Noi luăm bani exogeni dar suntem obligaţi să plătim cu bani endogeni fungibili. Am trăit deja înainte de 1989 această experienţă care a dus la înfometarea populaţiei României. Raportul Tismăneanu insista asupra rolului nefast jucat de influenţa lui Kim Ir Sen asupra gândirii voluntariste a dictatorului Nicolae Ceauşescu. Lucrurile nu stau chiar aşa. Nicolae Ceauşescu aplica în mod clar o regulă de cut-off în relaţia sa de natură doctrinară cu dictatorul nord-coreean Kim Ir Sen. Mult mai periculoasă pentru România a fost relaţia amicală dintre Nicolae Ceauşescu şi preşedintele American Richard Nixon. Nicolae Ceauşescu avea încredere absolută în onestitatea lui Richard Nixon. Mai puţină încredere în onestitatea preşedintelui Richard Nixon aveau cetăţenii din USA. Deşi merita. În opinia mea, nici un preşedinte American nu a făcut mai mult pentru respectarea intereselor Americii şi pentru prosperitatea cetăţenilor ei, decât preşedintele Richard Nixon. În primul rând, sub mandatul lui Richard Nixon se producea o turnură majoră în politica macroeconomică americană pe termen lung. Aşa cum arată un studiu din anul 1994 al OCDE realizat de economistul J.W. Kendrick, începând cu anul 1973, ‘capitalul intangibil/necorporal’ în USA (cheltuielile naţiunii americane pentru educaţie, pentru sănătate, pentru cercetare etc) depăşeau pentru prima oară ‘capitalul tangibil’ din USA (în primul rând capitalul fix incorporat ca tehnică în industrie şi în infrastructuri). Apoi, sub mandatul lui Richard Nixon se producea o turnură majoră în politica monetară americană. Dolarul nou tipărit pe hârtie nu mai este acoperit de o rezervă în aur păstrată la Trezorerie. Aceasta înseamnă că toate naţiunile care vroiau să se industrializeze rapid, iar aceasta nu se putea face decât prin cumpărarea de tehnologie nouă pe dolari americani furnizaţi de Banca Mondială, trebuiau să plăteasca hârtia verde ieşita din tiparniţa americana, –şi acesta este un exemplu de bani exogeni pe care îi primim şi în împrumuturile de acum–, cu bani endogeni/ fungibili, adică plata în termeni foarte concreţi provenind din economiile lor reale.

 53. 53 blogideologic august 6, 2010 la 3:15 pm

  @ Harabula spune: +Daca Tismaneanu ar intra in puscarie, dumneata ai fi mai fericita? Dumneata, draga Theodora, vei fi o victima in orice regim.+ Iar Volodea Tismineţki (Vladimir Tismăneanu) este învingător în orice regim !

 54. 54 Karakas august 6, 2010 la 3:33 pm

  Degeaba fac unii apologia capitalismului aici referitor la procesul de privatizare. La ce foloseste privatizarea, in afara de a evita falimentul, cind consecinta este tot o economie nefunctionala de piata, si cind odata privatizate, in mare parte catre multinationale sau firme straine, statul pierde pirghii economice importante? Si aici revin la ideea de extindere europeana, si modul in care ni s-a impus sa derulam tranzitia la capitalism, astfel incit strainii sa profite, si romanii sa continue sa viseze frumos. A fost vorba de profit, mare si imediat, care dupa cum vedem, duce la saracirea extrema si migratia populatiei spre alte economii. De ce oare nu au aratat solidaritate (si fair-play) tarile din UE fata de tarile din Est? De ce nu le-au ofere asistenta pentru re-tehnologizarea unor intreprinderi de stat, care sa poata sa devina la rindul lor competitive, si sa sprijine financiar statul?

 55. 55 Doru Coarna august 6, 2010 la 3:40 pm

  @ Harabula,

  Oamenii vor sa traiasca o viata normala, indiferent de regim. Theodora sufera in ACEST regim.

  Depinde cum te comporti? Daca TU te-ai comporta ca cel mai puternic om din tara, atunci vei deveni automat seful lui Basescu?

  Nu e vorba de comportament, altminteri toti astia care au plecat n-au stiut cum sa se comporte…pur si simplu!

  E vorba ca banul este mai important ca omul!

 56. 56 Karakas august 6, 2010 la 3:42 pm

  Revin la idea anterioara pentru ca acum voci din UK, Franta si alte tari UE – in fata perspectivei de fi „invadati” de est europeni – incearca sa acrediteze idea ca extinderea spre est a fost un esec. Poate ca a fost, insa cel mai important rol l-a avut design-ul lor de extindere defectuos. Nimeni nu si-a pus problema ca o criza de o asemenea anvergura va intrerupe visul capitalist al maximizarii profitului in cel mai scurt timp. Vis care se derula frumos cu achizitiile vesticilor din tarile astea. Dar, se vede ce se intimpla cind din ecuatie este scos factorul uman, mai precis cind nici pe capitalisti, nici pe statele care-i sprijina, nu ii intereseaza de soarta cetatenilor la vreme de ananghie.

  Sa vedem ce vor face in 2013 in UK, cind expira termenul de interdictie pentru romani de a munci acolo.

 57. 58 Ghita Bizonu' august 6, 2010 la 3:57 pm

  Din putzu gandirii de dreapta romanesti

  Luceafurul intelctualitatii publice romane , adica El, Moise atque Zevs.ro cel daruit cu o Providentiala Victorie samd facea vorbire ziele astea ca profesorlacul trebuie sa fie si un apostolat .
  Adica mia pe slau profu sa se multumeasca cu un salar insuficent si sa predea. Pesemne ca nici doctorii nu ar trebui sa pretinda un venit decent (asta de azi e de multe ori ridicol).
  Ins apreacinstitii p[orocalii tebuie sa fie bine retribuiti . Sa se refuca cota unica la 10% .
  Si nu de mult cica ca cum sa fim solidari -adica ba prostilor munciti mai mult ptr mai putin!
  Cam cu 2 fete PeDeLastia si intelctualitatea „publica” ( ca si EBA tot teleptuala !! )

  A da si mai am asa o curiozitate scarboasa. Daca unii poporeni mai tampiti il aplaudara pe basel la nu stiu ce spital si merita dispretu nost ptr prostia lor crunta , daca merita sa zicem ca la un popor de manelisti asa un presedinte trebuie , atunci ce merita sa zicem despre ei unii ca Liiceanu, Plesu,Patapievici, Tismaneanu si alti intelcuali publici?
  Nu cumav societatea noastra este si ea cu 2 fete? Inclus unii oprezenti pe aici ?!

 58. 59 Theodora august 6, 2010 la 4:04 pm

  @blogideologic
  Nu stiam nimic despre proprietarii casei din Mihaileanu si despre rudele lor. Nu am aprofundat cazul. Basescu din pozitia lui de primar avea cum sa afle si a profitat. Va multumesc pentru informatie!
  @Harabula
  Gresesti domnule Harabula.
  1. Cat a fost PSD-ul la putere mie mi-a mers foarte bine. Si pe vremea liberalilor mi-a mers binisor
  2. Nu conteaza cum ar fi mers firma lui Prigoana daca PSD-ul ar fi la putere CONTEAZA ca nu ar fi fost atat de multe firme in faliment si deci ar fi fost mai multe locuri de munca
  3.Nu am fost niciodata o victima. Nu am stat niciodata sa imi plang de mila, m-am zbatut si am reusit. Dupa felul in care reactionezi si il apreri pe Gunoier si pe „anticomunist” cu regret iti spun dar victima esti dumneata.
  4. Cel care este foarte ingrijorat de faptul ca a disparut dosarul de cadre a lui Ion Iliescu este acest „anticomunist” VOLODEA. Nu inteleg de ce nu este ingrijorat si de faptul ca a disparut dosarul lui Basescu? Nu am facut altceva decat sa ii reamintesc CINE ESTE. Va deranjeaza? Sa inteleg ca sunteti un admirator al lui Volodea, a lui Prigoana si al lui Basescu?
  5. Nu stiu cine esti dumneata. Stiu ca faci diverse comentarii pe aici si ai reusit sa intri in conflict de idei cu mai multi cititori si comentatori de pe acest blog. Eu sunt un votant PSD, o persoana care face parte din poporul lui Ion Iliescu ca sa intelegi mai bine Nu o sa raman niciodata fara reactie atunci cand Ion Iliescu este atacat de un individ ca Volodea Tismineţki. Daca suntem din tabere diferite atunci ati avut ghinion Am blog din septembrie anul trecut, in clasamentul ZeListului sunt pe locul 116 iar Tismaneanu este 168 🙂 am mai multe comentarii decat el si mult mai multi cititori. Este si normal sa fie asa. Cine este interesat sa citeasca prostiile pe care le scrie Volodea pe blog. Am reactionat doar pentru ca a fost atacat Ion Iliescu ca altfel il ignoram ca de obicei.
  6. Dumneata ori nu poti sa citesti ori nu poti sa intelegi ce citesti. Stiu ca este greu dupa o anumita varsta. In articolul meu, eu nu contez, am si scris Theodora Marinescu NU EXISTA. Paragraful cu Prigoana a fost un bobarnac pe care i l-am dat GUNOIERULUI care a facut infarct de supare ca saraceste. Ceea ce conteaza este ca acest domn „anticomunist” face ceea ce probabil stie el cel mai bine MANIPULEAZA si arunca pe „pe piata” DIVERSIUNI. Romanii sunt ingrijorati de situatia economica dezastruoasa in care a ajus tara si el vine cu articole incendiare despre un dosar disparut

 59. 60 blogideologic august 6, 2010 la 4:14 pm

  Ioan Roșca. Scrisoare deschisa catre Sorin Iliesiu (excerpte): +Domnule Iliesiu, /Am descoperit azi pe Internet un nou Apel initiat de dvs pentru demiterea lui Alexandru Sassu si numirea dvs. ca presedinte al TVR. Vad ca protestul meu a fost publicat de administratorul site-ului: „Niciodata nu am semnat si nu as semna acest apel. Mai mult, am atras atentia repetat celor care-mi folosesc numele fara acordul meu sa inceteze acest abuz, care ma compromite. Ioan Rosca”. […]M-ati facut de exemplu sa par a cere: declararea zilei de 23 August ca zi de lupta impotriva nazismului si comunismului (?!), numirea domnului Tismaneanu ca director al unui Institut de cercetare a martirizarii Basarabiei (?!?!), etc. (Cine stie ce altceva ati mai pretins ca sustin…). Poate ca pentru dvs. nu era decit capitalizarea unui nume in plus, pe care sa va ingrasati legitimitatea – dar pentru mine, aceste falsificari sint extrem de daunatoare. Ce vor spune cei care-mi citesc eseurile […] ? Nu vor conchide ei ca domnul Dobre a avut dreptate cind m-a acuzat ca sint un lingau perfid, un prefacut critic al domnului Tismaneanu si al „echipei” sale, un smecher care miriie doar pentru un ciolanas mai bun?? […] In decembrie 2005 am primit un email de la dvs. – care m-a surprins. Dupa 15 ani pe care i-am dedicat luptei pentru denuntarea si condamnarea genocidului comunist, imi scrie cineva care a trecut usor (profitabil) pe linga aceasta batalie, vazindu-si de cariera, fara a participa consistent nici macar la infruntarea din 1990… cerindu-mi sa-i semnez – eu lui, nu el mie – un Apel pentru condamnarea genocidului comunist. V-am raspuns atunci public, explicindu-va de ce nu va consider legitim, nici pe dvs. nici „personalitatile” fatarnice si veleitare la care recurgeti. Ca altii sint cei care pot vorbi in numele victimelor comunismului, nu „dizidentii” de catifea […] Din start mi s-a parut initiativa dvs. dubioasa, in contextul escrocheriei istorice savirsite de „Comisia Wiesel”. Aceasta se ciocnise de un val de protest in diaspora, axat pe intrebarea: cum sa reluam procesul fascismului (răs-comis, abuziv, dupa 1944) daca procesul comunismului nu a avut inca loc? […]Era clar ca, pentru ca rezultatele partinitoare si metodele nestiintifice ale comisiei Wiesel sa fie validate cotit (si calea despagubirilor pentru Holocaust sa fie astfel deschisa) – era nevoie de un simulacru de „proces al comunismului”. Unul bine dozat, bine orientat, bine gestionat, care sa nu dea foc zonelor explozive ale dosarului stalinizarii Romaniei, care sa nu se soldeze cu despagubiri prea mari pentru romanii victima, sa nu declanseze reabilitarea unor „fascisti” macelariti prin puscarii doar pentru credinte politice, sa nu deschida periculos arhivele, sa nu ridice problema complicitatii occidentului, etc. Sa nu stirneasca nici rezistenta oligarhiei de Tranzitie. Nu puteai lasa o astfel de intreprindere delicata pe mina anticomunistilor romani autentici. Procesul trebuia „rezolvat” de specialisti … speciali, doctori in plamadirea propagandista a „istoriei”, terenul trebuia amenajat de mercenari ai unor cu totul alte interese decit cele justitiare romanesti. […] Dar actiunea Iliesiu era menita sa reuseasca, era un „proiect” aprobat, catalizat magic de undeva de sus. Dupa inca o spatamina (?!) ne-ati anuntat deja ca domnul Basescu a fost profund miscat de Apel si ca va intocmi o Comisie, condusa de… domnul Tismaneanu. Pentru a se vedea daca intr-adevar a avut loc un genocid…[…] Devenea clar pentru mine ca actiunea dvs., executata cu neobisnuit spor, e dirijata din alta parte, dintr-un nod fata de care Iliesiu, Basescu, Tismaneanu
  sint doar pioni de retea. De aceea nu ati vrut sa intelegeti nimic din prevenirile privindu-l pe tovarasul raspopit Tismaneanu, facindu-va ca nu cunoasteti un Om mai legitim in postura de procuror moral al regimului comunist! Chiar daca nu stiati mai nimic despre subiectul care v-a captivat deodata, chiar atit de stupid incit sa-l vedeti pe Tismaneanu ca judecator optim – nu mai cred ca erati. Nici agentul Basescu nu a vrut sa inteleaga ca isi bate joc inca o data de victimele comunismului, numind un Tismaneanu in fruntea unei astfel de Comisii – pentru ca el convenea scopurilor reale intuibile: legitimarea (si acoperirea) comisiei Wiesel, intrarea in normalitate – fara pierderi pentru criminali – drogind victimele cu cuvinte, ascunderea arhivelor problematice. […] Vazind ca operatia de confiscare reuseste, am incercat sa organizez reactia justitiarilor constienti (care si-au pastrat discernamintul, evitind degenerarea care i-a determinat pe atitia naivi sa se bucure de pseudo-condamnarea comunismului, regizata de axa Iliesiu-Tismaneanu-Basescu). […] Dar acest lucru nu a contat. Operatia Tismaneanu-Basescu nu a putut fi parata. […] Nimeni nu a reactionat (nici macar critic) la faptul ca am contestat neutralitatea unui fost propagandist communist, fiu de alogeno-cominternist, piesa tipica a rocadei Moscova-Washington, incompatibil cu dosarele care i-au fost incredintate abuziv (in ciuda protestelor adevaratelor victime ale comunismului). […] Domnul Basescu a cules voturi hotaritoare simulind justitiarismul anticomunist. Nici o crima comunista nu a putut fi pedepsita de cind „a fost condamnat genocidul” si deschiderea aparenta catre despagubiri civile (legea 221/2009) s-a dovedit o farsa sinistra (OUG 62/2010). Dar asta nu v-a impiedicat, pe dvs. si pe ceilalti agenti ai domnului Tismaneanu sa sustineti continuu impostura monumentala a fatidicului Basescu, care a dat ultima lovitura condamnarii REALE a crimelor comunismului. Dimpotriva, ne tot aratati „Biblia Tismaneanu” – la care ar trebui sa incepem a ne ruga. Tismaneanu – reparatorul, acesta ajungind in postura urmarita din start: de a controla anticomunismul romanesc. Vazind in numele cui a ajuns cheia de la buncarul unor arhive sensibile, cine gestioneaza pusculita din care sint platiti profesionisti anticomunismului (un soi de paraziti justitiari, nocivi si detestabil), observind cine imparte azi bursele, sinecurile, am cosmaruri. Cum de a putut pati poporul român asa ceva? Si nu uit ca dvs. sinteti initiatorul si principalul promotor al acestei monstruoase uzurpari. […] Am avut ocazia sa-mi exprim punctul de vedere privind diferenta dintre „taberele noastre”. Nu voiam sa creada romanii ca Tismanenii si Basestii sint contestati numai de ‘alde Vadim si anticomunistii sint aparati numai de ‘alde Plesu-Liiceanu-Patapievici. […] Ce repede va strecurati, ce iute confiscati, ce lejer uzurpati, ce coate agile aveti, ce tehnica de aburcare! […] Am ajuns, dupa 20 de ani de implicare si cercetare la concluzia sinistra ca occidentul (in frunte cu americanii) au ocupat dupa 1990 Europa de Est – in primul rind pentru a sterge urmele genocidului comunist. Ar fi fost extrem de grav pentru cercuri de interese omnipotente sa iasa la lumina epilogul real al celui de al 2-lea razboi mondial si complicitatile „globale” la acest genocid. […] Iata de ce, pentru mine, pozitia cucerita de Tismaneanu, un prezumabil agent americano-israelian este inadmisibila, punind in pericol interesele neamului romanesc. […] Confiscindu-ma intru promovarea lui Tismaneanu si a dvs. – ati depasit orice masura. […] Însă ar fi foarte usor sa demonstrati ca m-am inselat, banuindu-va pe nedrept de diversiune, impostura si carierism. Ar fi suficient ca preferatul dvs. (contestabilul istoric Timaneanu) sa dea lovituri cumplite criminalilor comunisti, luptind barbateste cu Injustitia din Romania. […] Haide sa vedem pentru ce l-a inlocuit Tismaneanu pe Oprea, care, e drept, nu facea mare lucru scotocind gropi si trimitind pledoarii spre masina de NUP a Sistemului, dar macar nu ne vorbea gaunos de tribunale morale si de greseli ideologice.+ Sursa http://asymetria-anticariat.blogspot.com/2010/08/ioan-rosca-scrisoare-deschisa-catre.html

 60. 61 florin m. august 6, 2010 la 4:47 pm

  Ghita Bizonu

  iar le amesteci si le faci praf pe toate…

  Nu vrei sa vezi ca doamna clientela politica ce a organizat acele gauri ce au falimentat bancile sau faceau neprofitabile capacitati industriale ce produceau marfuri vandabile, este posibil sa existe doar acolo unde este statul proprietar. Altminteri, mecanismele de control ale proprietarului privat actioneaza. Important este ca privatizarea a rezolvat aceasta problema.

  Socrate

  A socoti privatizarea vinovata pentru starea actuala a economiei, nu are nici o baza argumentativa. Intarzierea privatizarilor sanatoase si privatizarile pe ochi frumosi ori in scop fraudulos au provocat intr-adevar pierderi uriase, dar nu privatizarile in sine. Daca tot condamni privatizarea, ca metoda, de ce nu admiti mai simplu ca a fost o greseala sa ne rupem de socialismul lui Ceausescu?

  Privatizarea Rompetrol este un exemplu extraordinar despre cum o societate economica cu potential este facuta praf de administratia de stat, (nu conteaza aici motivele), si ce inseamna administratie privata. Valoarea de piata a unui bun, singura care conteaza, este data de pretul la care acesta se achizitioneaza si se plateste in conditiile pietei libere, punct. Daca piata este viciata prin neadmiterea tuturor cumparatorilor lichizi si interesati, este o alta discutie.
  Pe de alta parte, privatizarea Petromidia mai este un exemplu despre incredibila abilitate a unui om, Dinu Patriciu, de a sesiza aceasta enorma oportunitate de a genera printr-un input mic un output colosal. Nu cred ca este nimic ilegal in ce a facut, dar sa ne intelegem ca nu vorbim aici despre trecerea strazii, legalitatea nu se regleaza cu un semafor in astfel de situatii.

 61. 62 maria august 6, 2010 la 4:48 pm

  DE ce sa plece milioane de romani si NU pleaca basescu ? 1 NU E MAI SIMPLU ?

 62. 63 Harabula august 6, 2010 la 4:53 pm

  @Theodora
  Dumneata nu esti o somera tipica. Daca as judeca oamenii dupa mine, daca as fi eu somer, n-ar conta Iliescu cu tot neamul lui, Basescu cu tot neamul lui, Tismaneanu cu tot neamul lui. N-ar conta nici blogul lui Nastase, nici blogul lui Tismaneanu, nici performantele blogului meu.
  Ar conta sa-mi gasesc de lucru aici sau in strainatate.

  Nu pot crede dacat ca lucrezi la negru. Nu sunt atat de ipocrit incat sa condamn asta.
  Sau poate ai o sursa de bani:parinti, un amant etc. Nici asta nu poate fi condamnat.
  Dar, daca prosperitatea dumitale depinde de partidul de la putere, nu te invidiez deloc.

 63. 64 Marcus august 6, 2010 la 5:00 pm

  Du-te, Chiombule, Ne Lasa!

  Izgoniti suntem din tara de un clan de mafioti,
  Portavoce fiind chiar Base starostele astor hoti.
  Suntem azi tratati ca paria in al nost’ lacas strabun,
  De o mana de netrebnici, in frunte cu un nebun.

  Jefuit-au bogatia, tot avutu’ acestei tari
  Noi ne risipim aiurea, alungati in patru zari.
  Vatra de strabuni lasata musai sa o parasim
  Pe meleaguri hat, departe, chiombu’ vrea sa pribegim.

  Cinic si sigur pe sine cu un hahait ne-anunta
  Sa plecam oriunde-n lume, el la tronu-i nu renunta
  Sa lasam in urma casa si al mamei sfant mormant
  Si sa cautam de munca pe-al strainilor pamant.

  O tara ca de poveste de la Domnu’ cu mult har
  Sa-i ramane lui ca zestre, camarilei bogat dar.
  Pe batrani si pe nevolnici neputand sa-i izgoneasca
  Printr-o lege paricida vrea-n pamant sa-i gazduiasca.

  Numai c-asta socoteala scornita de-un alienat
  Nu iese la potriveala, “Jos cu-asa descreierat!”
  Sa-si ia el bocceaua-n spate si la brat cu mafiotii
  Spre Jilava sa purceada, locul lui e cu toti hotii.

  Iara noi gasi-vom drumul spre iesire la liman
  Din marasmu-n care Base ne infunda an de an.
  Vrem din nou liniste-n tara, nu mai vrem varieteu
  Sa muncim glia strabuna, ne lipsim de derbedeu.

 64. 65 Ghita Bizonu' august 6, 2010 la 5:26 pm

  Harabula

  ai o gandire comunistoid-violenta . Auzi cica ca cum „Daca Tismaneanu ar intra in puscarie,” exact ca pe bvremea cand Tsimaneanu sr era mare scula pe bacula stalinsiluil, cand basescu sr devenea ofiter samd. De ce sa bagi un ins la pucarie daca nu a comis nici o infractiune ? Doar ca este nesimtit ? Neam prost ?!
  Insa s epare ca pe4 tine orice referire negatiza va Moise athque Zeus.ro te face foarte nefericit.. oare de ce ?
  Nu cumva conditia bunastarii tale este saracirea altora ?! Nu cumva bunastrea ata este in sticta legatura cu „performantele” bocii int=ale guvernarii ?

 65. 66 blizzard august 6, 2010 la 5:29 pm

  @Harabula
  Domnule, mai domol cu replicile pe subiecte sensibile pentru ca si daca esti matale pradatoru’ lu’ peste, tot nu te vad capabil sa-i ajuti pe altii!

 66. 67 florin m. august 6, 2010 la 6:21 pm

  Ghita Bizonu

  Pe o piata neviciata, si salariile se stabilesc in general ca rezultat al intalnirii cererii cu oferta. In lumea universitara din Romania, de exemplu, unul din efectele multelor institutii private, (nu intereseaza aici calitatea lor), este acela de a fi creat o cerere importanta de mana de lucru, care s-a rasfrant, intre altele, si asupra nivelului de plata al prestatiei cadrelor universitare.

  In cazul liceelor si scolilor generale, nu exista o cerere de pe piata privata, sau in mica masura. Exista o cerere semnificativa la nivelul educatoarelor, dar aici exista si o oferta relativ usor de crescut. Scolile generale si liceele sunt eminamente de stat, iar statul are un anume nivel de venituri, care ii constituie prima constrangere. A doua constrangere vine de la numarul mare de chestiuni pe care a ales sa le gestioneze si care cer cheltuieli, din care multe nu au surse specifice cum ar fi o cotizatie, o acciza, etc. Este si cazul invatamantului. Sunt curios daca electoratul ar fi dispus sa plateasca o cota din veniturile actuale pentru finantarea invatamantului.

  Sarcina administratiei politice ar fi sa gaseasca solutii de invatamant de calitate in conditiile acestui buget. Nici un guvern nu va fi capabil sa rezolve problema invatamantului daca se asteapta la mai multi bani alocati, pentru ca acestia nu vor veni. In conditiile acelorasi venituri, mai multi bani inseamna reduceri in alta parte. Cine renunta ?

  Auzim de multe ori expresia: „se putea face, dar n-a existat vointa politica”. Vointa politica nu exista atunci cand rezultatul manifestarii ei inseamna pierderea privilegiilor, respectiv pierderea voturilor care fac posibile privilegiile. Adevaratele reforme in domeniile deficitare sunt atat de dureroase pe termen scurt, incat ele sunt mereu amanate pana cand nu mai este loc de intors. Dar daca locul si momentul sunt determinate de evenimente si nu alese activ, rezultatul poate fi dezastruos. Asta este istoria Romaniei de dupa 1990, in mare masura. Inclusiv in invatamant.

  Imagineaza-ti o firma mare in care managementul este ales periodic prin votul tuturor si da-mi o evaluare a sanselor pe piata. Cam asta este si rezultatul gestiunii de stat, cu observatia ca statul are voie sa faca deficit.

  O sa-mi replici ca in aceleasi conditii, in SUA, Germania sau Franta statul face lucrurile mult mai bine, mai ales in domeniul invatamantului. In primul rand, acolo statul are a se raporta la concurenta puternica a unui sistem privat. In al doilea rand, statele acelea au crescut pe economii care au crescut si ele, desi este adevarat ca tendinta actuala de interventionism este pe cale sa le pleosteasca, insa va dura ceva timp. In al treilea rand, mai suntem si romani.

 67. 68 Theodora august 6, 2010 la 6:27 pm

  @ELMMAR
  Nu stiu la ce capcana de referi.
  Nu am improscat cu noroi pe nimeni.
  L-am jignit pe domnul Volodea Tismineţki ? Nu cred. I-am amintit originile doar.
  L-am jignit pe Basescu? Sa fim seriosi 🙂 Toti cei care au mai mult de 40 de ani stiu ca nu putea sa ajunga sef al Agentiei Economice NAVROM din Anvers fara sa aiba o legatura de orice fel cu serviciile din perioada comunistilor.
  Eu l-am sfatuit doar pe Volodea Tismineţki sa caute dosarul lui Basescu si asta pentru ca l-am vazut foarte nelinistit 🙂 de disparitia nu stiu carui dosar al domnului presedinte Ion Iliescu.
  Poate era mai bine sa se relaxeze in concediul din Washington.
  De obicei il ignor pe Tismaneanu si nu imi pierd timpul ca sa ii raspund.
  Pe mine nu ma folosete nimeni Elmar. 🙂
  Niociodata nu s-a intamplat asta.
  Nu am sef. Nici membra PSD nu sunt pentru ca nu am reusit sa ma inscriu online.
  Eu scriu doar ce simt si ce cred Elmar, in comparatie cu altii care scriu la comnda si pe bani.
  M-a deranjat comparatia cu vuvuzeaua.
  @Doru Coarna
  Asa este domnule Coarna.
  Vreau sa traiesc o viata normala si asta nu se poate in regimul Basescu-Boc-PDL.
  Sunt sigura ca sunt multi in situatia mea.
  Ma bucur ca m-ati inteles.

 68. 69 florin m. august 6, 2010 la 6:43 pm

  Karakas

  Accesul pe piata muncii este rezultatul modului in care se rezolva conflictul dintre politicile de stat si piata libera. Orice partid va fi tentat sa promoveze politici care ii protejeaza ALEGATORII, intre altele fiind incurajat sa sustina restrictii ale accesului fortei de munca concurente, intrucat asta, (accesul liber), nu este niciodata pe placul alegatorului. Pe de alta parte, piata libera cere acces la resurse ieftine, inclusiv de munca. Orice „design” este sortit esecului mai devreme sau mai tarziu, intrucat incearca sa consacre modele ce se bazeaza pe echilibre teoretice. Europa, ca proiect politic, este complex si tinde sa devina monstruos prin centralizare. Ca piata comuna fara restrictii, ar putea avea un viitor stralucit si pe mai departe.

 69. 70 Ghita Bizonu' august 6, 2010 la 6:57 pm

  florin m.

  pe mine nu ma intereseaza de unde a furat hotul … ma intereseaza sa fie pedepsit . Ptr cestia ata mi-a reprosat ca as fi prea dur. Nu-mi p-asa caca a furat de la stat sau particler . Si mai ales nu-l disculp.

 70. 71 The_engineer august 6, 2010 la 7:11 pm

  mai bine v-ati gandii cu totii cum sa scapam de basescu

 71. 72 contele august 6, 2010 la 7:29 pm

  Theodora

  Eu am înţeles ce-a vrut să zică Harabula şi nu cred că a fost în intenţia lui să te jignească .
  În acelaşi timp , nu mă pot opri să nu-ţi atrag atenţia că ar trebui să o iei mai încet cu pianul pe scări , cum zicea un comentator pe-aici , în ce priveşte raportarea ta la Tismăneanu . Zici că ai mai mulţi comentatori şi spui de nu ştiu ce clasament ? În primul rând aş putea să-ţi spun că şi OTV-ul are poate mai mulţi telespectatori decât Discovery . Poţi trage vreo concluzie de aici ?
  A fost un exemplu , nu o lua ca pe o jignire .
  Aş mai putea spune că bănuiesc că ai mai multe comentarii decât el pentru un fapt aparent nesemnificativ , acela că pe blogul lui nu sunt permise comentariile . Ce spui , ar fi un argument valabil ? Am mai văzut că blogrollul tău este o luuuungă înşiruire de bloguri prietene . Asta înseamnă şi o nevoie disperată de socializare şi un mod subtil de a-ţi face trafic pe propriul blog . Este recunoscut faptul că asta este una din metodele de a fi vizitat la rândul tău . La Tismăneanu nu am văzut aşa ceva , poate nu are nevoie . Oricum , la câte înjurături primeşte atunci când scrie la Evenimentul Zilei , o fi sătul omul de comentarii .
  Ca să închei , nu-i nici o problemă să-l combaţi pe Tismăneanu , e dreptul tău dar mai încet cu comparaţiile de acest gen deoarece sunt stridente .
  Dacă îţi spun că nu-l citesc şi nu sunt fan n-o să mă crezi . Am vrut să menţionez totuşi acest lucru .

 72. 73 Ghita Bizonu' august 6, 2010 la 7:37 pm

  florin m. spune:

  „Pe o piata neviciata, si salariile se stabilesc in general ca rezultat al intalnirii cererii cu oferta. ”
  Incepi cu o conditie : piata neviciata.
  Acu sa verificam cu realitatea. ma duc la piata – cam toti au acelasi pret – imi zicea odata unu care imi vinde miere ca aialti 2 i-au batut obrazu(adica si-au dat cu destle in obrazu lor) asa ca s-a aliniat.
  Cf regulilor teoretice la calitate egala produsul cel mai accesibil trebe sa domine – gaseste tu Colvitiod.
  In Europa cica in sezonu de iarna se lasa cu ieftiniri. la noi cu scumpiri .. De Paste oualele se scumpesc la noi -asta de cand ma stiu , vreo 50 de ani.
  Pe o piata samd preturile mai trebuie sa se alinieze si cu posibilitatea clientiilor… la noi haleala e mai scumpa ca in Vest sau are preturi asemantoare (unu care ii zicea la fel ca tine explica f doct ca benzina trebe sa coste normal, ca in vestache 1 euro pe litru. Adica accize si TVA ope acciza ).

  Si stai linistit ca nici pe piata salariala nu se intampla altfel . Cunoscuti de-ai mei zic ca aia care au o pila , o rubedenie au lefuri mai mari cu + 50% la 200% fata de restu .

  Puiu regula pe care o invoci nu se verifica la noi . La noi este cam ca Americhia Latina ori Africa (asia dand dovada de mai multa seriozitate).
  Deci pe piete de mana a 2a , subordonate m ale periferiei economice mai actioneaza si alte criterii . De expemp[lu guitam piata si apoi grohaim „apostolat si vocatie” .
  Teoria nu ofera certitudini ci doar alibiuri

  Si ref la domeniul invatamantului . Cica nu ma intereseaza calitatea ? Da.. june absolvent care nu stie fundamentele (eu de vreo 20 ani nu am mai pus mana pe manulae si nici nu practic) da practica si undeori cu salrii babane … Ma rog nu intereseaza calitatea asa ca ce sa ma mir ca la noi justitia este injustitie …
  Si as mai avea ceva de adaugat . famelia mea, rudele de sange generatie precedenta . 5 , nascuti intre 1909 si 1918 . Scoala ,, gimnaziu. liceu , ceva cursuri universitare 4 ( 1 singur finalizat cu diploma). Nici unu in liceu particular . Universitati numa de stat in Romania interbelica … Cunoscuti de familie la fel (inclus cei care au facut universitatea la Sankt Petersburg ori Cernowitz) universitati de stat .
  Oricum calitatea superioara celei prezente mai ales cand e parti .
  Ref la situatia din alte parti . L’Ecole Politechnique , creatie de Stat, bonaparte avea nevoie de ingineri militari . Calitate recunoscuta . Explozia invatamantului nu a fost posibila decat prin implicarea fondurilor de stat si a interesului Statului… unicu capabil sa sustina invatamant generalizat …
  Concurenta .. tu glumesti ? Sa zicem Englitera .. cine naiba sa faca concurenta lu Oxford ? Poate Sorbona ca in Anglia nu. Concurenta lu Harward se cheama Yale … de fapt Ivy League nu prea are concurenta . Insa fara unitatile sustinute de bugetele statale … ar cam fi prea putini absolventi

  Deci matale bati campii in mod gratios zicand ar trebui si crezi ca vointa este totu (in august 1914 Inaltu Comandament Francez a trebuit sa observe ca vointa nu facea 2 parale in fata tunurilor de 105 mm si a mitralierelor .. asty e un ca z extrem cei-i drept)..ma faci sa-mi amintesd de voluntarismul ceausist ce a naufragiat in automistificare. Vointa avea tov sir Nae Ciuruitu’ da geaba vointa daca nema putirinta …

  Cum sa-ti explic – orice enunt ce se bazeaza pe o conditie …. risca sa fie fals daca conditia nu se poate indeplini. Verifica dintai conditia implicita !!!
  asa ca lasa-ma cu scuzele ptr vacsescu, acest conducator de mana a 13 a unei tari pe care o duce spre dezastru : Guvernarle precedente au adus tara pe marginea prapastiei ! Dati-mi votu vost ca sa facem un pas inainte !!!

 73. 74 Theodora august 6, 2010 la 7:58 pm

  @@Harabula
  Asta este marea noastra problema domnule Harabula.
  Neimplicarea, nepasarea, rezolvarea interesului propriu imediat si nimic mai mult.
  Toate astea ne-au adus in situatia de acum.
  De asta Basescu Traian a castigat presedintia nu o data ci de doua ori, pentru ca sunt multi romani carora nu le pasa decat daca au maine o paine sau o bere.
  Mie imi pasa domnule Harabula. Imi pasa si de Ion Iliescu si de blogul domnului Nastase si de PSD. Imi pasa ce se intampla cu cei care sunt in aceeasi situatie ca mine si nu vreau sa plec din tara.
  Dumneata practic ma indemni la NEIMPLICARE.
  Vad ca insisti sa vorbesti despre situatia mea de somer desi ti-am explicat ca nu am facut altceva decat sa fac o paralela intre vacanta mea prelungita si nedorita si vacanta nelinistita pe care Volodea Tismineţki o pterece la Washington.
  Poate daca scriam cat de frumos si de destept este Basescu acum imi faceam si eu o vacanta la Marea Neagra 🙂 Am auzit ca postacii portocalii sunt platiti foarte bine. 😀
  Ce astepti de fapt domnule Harabula? Sa incep sa plang in hohote ca nu imi gasesc serviciu? Sa recunosc ca muncesc la negru? Sa recunosc ca ma tin parintii sau sa recunosc ca am cativa amanti bogati?
  Sunt mai inteligenta decat ma crezi.

 74. 75 Ghita Bizonu' august 6, 2010 la 7:59 pm

  Harabula a percutat dupa pretioasele indicacatii bashite …
  Ar conta sa-mi gasesc de lucru aici sau in strainatate.
  Adica plecati ba din tara !!
  Insa am si io o nelamurire : dobiBocii astia la ce mai cosuma bugetul daca nu sunt in stare sa gospodareasca tara ? ca asta este sarcina guvernului – sa admninistreze, sa gestioneze samd.
  Sau doresc sa demonstreze ca si guverbnu trebe privatizat ?
  Naspa atunci ca daca se carteleaza Patriciu, Tiriac, SOV si Felix Antena .si privatizeaza ei guvernu ..hehe ghici cine va da subsemnatu pa Parchet ?!
  Ma rog mai ar fi posibilitateaea ca ala Gazprom sa incerce sa-si deversifice serviciile .
  Oricum ramane la baza ideea – si ce motiv de existenta legitim mai are PeDeLastia?!

 75. 76 florin m. august 6, 2010 la 8:24 pm

  Karakas

  « Degeaba fac unii apologia capitalismului aici referitor la procesul de privatizare. La ce foloseste privatizarea, in afara de a evita falimentul, cind consecinta este tot o economie nefunctionala de piata, si cind odata privatizate, in mare parte catre multinationale sau firme straine, statul pierde pirghii economice importante? «

  Pai, partial ai raspuns in intrebare : la evitarea falimentului, de exemplu.
  Economia nefunctionala de piata se datoreaza interventiei neinspirate a statului si incercarii lui de a avea cat mai multe parghii economice si nu lipsei de parghii. Cine modifica toata ziua taxele, indiferent ca vorbim de cele vamale, pe impozit ori pe alte activitati ? Piata libera ? Privatizarea ? Cine incearca sa fixeze preturi , determinand penuria de produse pe piata libera si inflorirea pietii negre ? Cine stabileste subventii si criteriile de acordare ? Doar statul.
  « Si aici revin la ideea de extindere europeana, si modul in care ni s-a impus sa derulam tranzitia la capitalism, astfel incit strainii sa profite, si romanii sa continue sa viseze frumos. A fost vorba de profit, mare si imediat, care dupa cum vedem, duce la saracirea extrema si migratia populatiei spre alte economii. De ce oare nu au aratat solidaritate (si fair-play) tarile din UE fata de tarile din Est? De ce nu le-au ofere asistenta pentru re-tehnologizarea unor intreprinderi de stat, care sa poata sa devina la rindul lor competitive, si sa sprijine financiar statul? »
  Nu stiu la cine te referi cand spui ca ne-a impus. Daca este adevarat, dl Iliescu, dl Nastase si alti cativa ar trebui sa o stie cel mai bine. Dar cred ca regulile jocului sunt altele. Atata timp cat nu esti destul de bun incat sa stabilesti tu ritmul, esti condamnat fie sa incerci sa intri in cadenta cu altii,cu cei care stiu sa stabileasca ritmul, fie sa te izolezi. Cei pe care destinul nostru si ai lor i-a desemnat sa orchestreze intrarea noastra in cadenta, s-au priceput sa faca cat s-a vazut. Pare prost, dar perspectiva izolarii era una catastrofala. Deschiderea este cea care ne da o sansa. Nu exista o conspiratie antiromaneasca, asa cum nu exista una antigermana sau antichineza. Exista interese contradictorii si concurenta pentru resurse si un loc mai bun sub soare. Nu este unfair sa profiti de slabiciunea concurentului. Este sarcina concurentului sa gaseasca solutii la problemele sale. In ciuda a ce afirmi, interesul Europei pentru Romania ne-a dat sansa de a recupera decalaje importante. Faptul ca nu stim sa o facem, demonstreaza doar cat de profunda este slabiciunea noastra. Nu este Europa vinovata pentru functionalitatea deplorabila a comunitatii romanesti in democratie.
  Acum un secol jumate, Japonia a inteles ca trebuie sa invete de la Occident pentru a evita sa fie dominata de acesta. Acum jumatate de secol, a facut-o Coreea. Aceeasi lectie o aplica acum chinezii. Au invatat cadenta celor buni, pana intr-atat incat sunt pe cale sa inceapa a stabili ritmul ei insisi. Asta inseamna sa fii puternic : sa iti vezi slabiciunile, sa le admiti si sa actionezi. Si sa inveti ce il face pe celalalt puternic, pentru a putea fi ca el, ori chiar sa-l depasesti. Nu sa dezvolti or sa subscrii la teorii ale conspiratiei universale care sa te disculpe in fata ta si a celorlalti pentru situatia prapadita in care te gasesti. Nu vei reusi sa demonstrezi nimic, decat cum poti sa-ti traiesti viata in frustrare. Poti sa faci asta ca individ dar si ca popor, daca masa critica a celor care gandesc in acest fel, sau in altul la fel de demobilizator ori gresit revendicativ este suficient de mare.

 76. 77 Theodora august 6, 2010 la 8:29 pm

  @contele
  Fraza cu pozitiile din calasamentul ala a fost o ironie.
  Imi pare rau daca s-a inteles gresit.
  Sigur ca nu are nici o importanta.
  Daca ati intrat pe blogul meu poate ati observat ca nici nu il afisez.
  Am exagerat fara discutie.
  Sincer mi-ar parea foarte rau daca OTV-ul ar avea mai multi telespectatori decat Discovery 🙂 Sper sa nu fie asa.
  Nu este o nevoie DISPERATA de socializare. Este o placere sa socializez.
  Va rog sa nu va suparati ca imi permit sa va intreb, va sigur ca este doar o intrebare nevinovata, dumneavoastra mai intrati si pe alte bloguri in afara de blogul domnului Nastase?
  Cu o mare parte din cei din blogul meu ma si intalnesc.
  Ne cunoastem, mergem impreuna la spectacole si chiar si la manifestatii.
  Sigur ca am multi priteni in afara celor din blogroll.
  Da la Tismaneanu nu exista un asemnea blogroll. Poate chiar nu are nevoie. 🙂
  Da, sigur ca va cred ca nu-l cititi si nu sunteti fan Tismaneanu.
  Nu cred ca este nevoie sa va spun ca mie nu imi place absolut deloc caracterul lui.
  Cred ca am acest drept.
  Nu discut despre activitatea lui culturala si universitara.
  Caracterul le anuleaza pe toate celelate.
  Si pentru ce face toate astea? Pentru un pumn de arginti.

 77. 78 Harabula august 6, 2010 la 8:48 pm

  @Theodora
  Daca cineva mi-ar plati postarile, zau ca m-ai vedea pe la toate blogurile si ziarele. Asa cum am mai spus de multe ori, frecventez numai blogul domnului Nastase. Am mai postat pe la vreo doua ziare de cateva ori.
  Imi place domnu Nastase ca om desi nu impartasesc parerile sale politice. Mai clar, nu sunt un admirator al PSD-ului.
  Poate gresesc, dar am convingerea ca daca domnul Nastase n-ar fi pesedist m-as intelege cu el in 90% din cazuri. Din nefericire domnia sa este angajat politic cu tot ce implica asta.
  Cat despre voi postacii, unii agresivi, altii lacrimogeni, care salivati la usa macelariei va anunt ca va asteapta mari dezamagiri. Partidul vostru va veni la putere, iar voi tot asa veti trai: frustrati, invidosi fata de alti colegi de partid, vesnic aspiranti la functii. Desigur exista printre voi si idealisti romantici. Sunteti orbi acum si orbi veti ramane. Ponta nu este chiar idealul de frumusete greaca si nici mintea nu-i este prea stralucita. Desigur si despre Basescu se poate spune acelasi lucru.

  Si acum cateva cuvinte care sper sa nu fie cenzurate.
  Au fost multe cazuri cand in posturi de mare putere au fost plasati, de catre oameni valorosi, persoane mediocre. Se considera ca insii mai putin populari si lipsiti de stralucire vor fi usor de manipulat.
  Stalin, Ceausescu, Basescu, Geoana, Ponta, fiecare dintre ei, in momentul alegerii, aveau in spate oameni infinit mai inteligenti decat ei. Ei bine, ulterior s-au dovedit abili si duri.
  Eu nu sunt convins ca Ponta il va sustine pe d-l Nastase. Ba chiar, am convingerea ca dupa ce se va rafui cu Geoana, va urma Nastase. Asta este logica politicii. Recunostinta nu se practica in politica.
  Domnul Nastase, din recunostinta, a facut greseala vietii lui, necandidand impotriva lui Iliescu la presedentia partidului.

  Asa ca, dragi postaci pesedisti, voi nu sunteti decat carne de tun in luptele politice de la varf.

 78. 79 florin m. august 6, 2010 la 8:49 pm

  Ghita Bizonu

  Cel cu mierea te-a pacalit. Daca cererea era insuficienta la acel nivel de pret, ar fi scazut pretul. Dar ce obtinea in plus ca vanzari, pierdea probabil oricum la profit. Iar orice fel de intelegere intre concurenti dureaza pana intervine o oferta pe care cei care s-au inteles nu o pot controla. Asta nu este o piata viciata, ci una normala, asa functioneaza. S-a creat un echilibru temporar, atat tot. Problema ar fi sa apara cineva care sa vrea sa-l strice definitiv printr-o reglementare. Adio piata libera. Deja unul e prieten cu reglementatorul, altul nu. Sau altele si altele.

  Nu spui unde erau acele salarii cu 50% mai mari, prin pile.

  Nu am nimic impotriva invatamantului de stat. Afirmatia fundamentala era ca in aceste conditii, bun ar fi cel care s-ar pricepe sa faca calitate in invatamant cu acesti bani, pentru ca altii nu vor fi. Nimeni nu s-a priceput inca in acesti ani, nici Nastase, nici cei de la CDR, (desi Marga a fost singurul Ministru al Invatamantului cu un concept suficient de clar incat sa merite acest nume), nici PNL istii si nici PDL. S-au certat pe rand cu sindicatele care vroiau mai multi bani pentru salarii, si asta a fost toata povestea calitatii in invatamant. O problema de management, tratata politic, cu sfarsit politic: nimeni nu raspunde, nimic nu se face, totul se intampla.

 79. 80 florin m. august 6, 2010 la 9:02 pm

  Theodora

  Cred ca Harabula a vrut sa spuna un singur lucru: prima datorie este fata de tine si familia ta. Toate celelalte devin secundare, atunci cand exista pericolul de a nu putea indeplini aceasta datorie. Bla bla ul este pentru sufletul tau, dupa ce cei de acasa sunt satui si la adapost. Nu are de-a face cu nepasarea ci cu stabilirea prioritatilor.

 80. 81 ELMMAR august 6, 2010 la 9:21 pm

  @Theodora

  In primul rand, eu ti am spus ceva, iar tu raspunzi la altceva.
  Daca te intereseaza subiectele respective, sa le discutam.

  Disparitia dosarelor unor sefi de stat ai Romaniei trebuie sa preocupe istoricii, cercetatorii, politologii, indiferent de faptul ca acei presedinti se numesc Traian Basescu, Emil Constantinescu sau Ion Iliescu.
  Dosarele sunt importante in primul rand pentru ca in ele exista referiri la fapte, esentiale pentru stabilirea istoriei reale. Daca acele fapte raman necunoscute, premizele istorice vor fi false, deci si concluziile.
  Nu te ai saturat de istorie falsificata, asa cum era scrisa in timpul comunistilor? Vrei sa se repete acelasi lucru si acum?

  Presa a transmis ca au disparut dosarele lui Traian Basescu si Ion Iliescu (de dosarul lui Emil Constantinescu inca nu se intereseaza nimeni).
  Vad ca te preocupa disparitia dosarului lui Traian Basescu. Sunt convins ca aceasta preocupare a ta este legata de faptul ca doresti sa fie cunoscuta istoria reala.
  Din acelasi motiv si in aceeasi masura ar trebui sa te preocupe si disparitia dosarului lui Ion Iliescu.

  Vad ca te preocupa in mod deosebit unele afirmatii ale lui Vladimir Tismaneanu legate de Ion Iliescu. Transmiti ideea ca Tismaneanu ar fi un fel de dusman al lui Ion Iliescu.
  Sunt convins ca nu cunosti ce a afirmat Ion Iliescu despre Tismaneanu:
  „Vladimir Tismaneanu nu este dusmanul meu, este criticul meu”, un mod elegant si diplomatic prin care presedintele a atras atentia ca Tismaneanu este o tinta falsa.
  Daca insisti ca Tismaneanu este dusmanul lui Ion Iliescu inseamna ca il contrazici pe presedinte legat de o problema care il priveste personal, ceea ce il pune intr-o situatie jenanta.
  Cred ca vei intelege adevarul afland ca Vladimir Tismaneanu este autorul unui volum dedicat lui Ion Iliescu si pe care presedintele il pretuieste.
  Volumul se numeste „Marele soc. Din finalul unui secol scurt” si cuprinde discutiile purtate de Ion Iliescu cu Vladimir Tismaneanu.
  L ai citit?
  Eu l am citit cu atentie tocmai pentru ca stiam cine este si ce opinii politice are Vladimir Tismaneanu, stiam si ce convingeri are Ion Iliescu si constatam ca doi oameni aflati pe parti diferite ale baricadei pot comunica foarte bine la nivel intelectual si legat de adevaruri istorice.
  Te surpinde relatia intelectuala dintre Ion Iliescu si Vladimir Tismaneanu? Pe mine, nu.

  Zici ca nu esti membra PSD pentru ca nu ai reusit sa te inscrii online.
  Esti chiar atat de ocupata incat nu ti ai gasit timp sa ajungi la sediul PSD de sector sau ma crezi naiv?
  Te proclami o admiratoare infocata a lui Ion Iliescu si nu te ostenesti sa te deplasezi pana la PSD pentru a lua legatura cu presedintele Iliescu si cu colaboratorii sai politici?
  Eu m-am dus in carje, cu piciorul in ghips, sa l ascult pe Ion Iliescu la lansari de carte.

  P.S. Zici „De obicei il ignor pe Tismaneanu si nu imi pierd timpul ca sa ii raspund.” De aici se intelege ca ai sau ai avut un schimb de mesaje cu Vladimir Tismaneanu. Cum? Intreb pentru ca sunt uimit.

 81. 82 M.Voicu august 6, 2010 la 10:10 pm

  @ Theodora august 6, 2010 la 4:04pm spune: „@Harabula 6. Dumneata ori nu poţi sã citeşti ori nu poţi sã înţelegi ce citeşti. Ştiu cã este greu dupã o anumitã vârstã.”
  * * * Dupã ce combãtuserãţi straşnic, cu argumentele pasiunii Dumneavoastrã, de înţeles prin aceasta (chiar dacã nu toate co-mestibile), de unde ştiţi cã „este greu dupã o anumitã vârstã” ?
  În zicalã, «dacã bãtrâneţea ar putea» vine dupã «dacã tinereţea ar şti» !

 82. 83 Socrate august 6, 2010 la 10:36 pm

  @Florin m. Privatizarea, de fapt vanzarea pe practic nimic, a dus intradevar la actual dezindustrializare. Privatizarea a fost ca o cursa in care fiecare din cei care au putut – erau la butoane – sau carora li s-a permis sa participe (investitorii straini) s-au batut sa inhate primii o halca cat mai mare din industria nationala, la un pret cat mai mic. Unele intreprinderi au fos cumparate numai pentru a fi inchise si a inlatura concurenta. Altele au fost cumparate pentru a fi inchise si pentru vanzarea lor la fier vechi. Rezultatele unei firme depind de management mai mult decat de forma de proprietate, mai ales la firmele mari. Judecand dupa numarul de falimente, nu statul este cel mai prost administrator. Vezi Renault, regie de stat franceza, OTE din Grecia. Uita-te ce s-a realizat cu privatizarea din turism, facuta cu gestionari, sefi de sala si directori de hoteluri. Era mai bine daca nu se privatize nimic si se dadea liber la libera initiativa si sectorul privat era lasat sa creasca si sa se dezvolte in paralel cu sectorul de stat. Asa au facut chinezii si rezultatele se vad. China este deja a doua economie a lumii

 83. 84 lupi august 6, 2010 la 11:49 pm

  Le Prince –frate, da catzi suntetzi acolo, un pluton de urmaritzi tot ce misca pe acest blog??. Asta cu stridiile ai mai fumat-o odata , ce dreak de harab(ab)ula e in creierii capului dvs, mon cher ??? .

 84. 85 Mimosa pudica august 7, 2010 la 12:16 am

  @Theodora

  Erai mai credibila si mai simpatica pe cand nu te ocupai de lucruri cu care se vede de la o poshta ca n-ai nici un fel de legatura.
  De cand ai inceput sa ai preocupari legate de dosare importante?
  Pe cine vrei sa prostesti ca astea sunt, deodata, chestii fara de care nu poti sa traiesti?
  Romanii au calcat dincolo de pragul mizeriei vietii, mafiotii din guvern vor sa vanda companiile strategice si aeroporturile, bugetul Romaniei e saracit cu program, tara se indreapta spre faliment si tu nu mai poti de grija dosarelor!
  Zici ca esti in somaj. Cum de nu te preocupa situatia ta si a venitului tau, mai ales intr-o perioada grea, dar, in schimb, iti cheltuiesti banii si timpul pe discutii telefonice despre dosare? Daca ai pretentia sa creada ceilalti ca esti sincera, prosta impresie ai despre inteligenta lor.

  Ai inceput sa te compari cu Vladimir Tismaneanu. Te dor creierii?
  Nu pic pe spate dupa individ, dar recunosc ca e un specialist in domeniul lui si ca a scris carti recunoscute ca fiind de valoare.
  Theodoro fata, mai incet cu pianul pe scari, vorba contelui!
  Data viitoare, cand simti nevoia de comparatii, gaseste pe cineva cu care sa ai cat de cat ceva in comun. Faci niste greseli gramaticale repetate de te ia groaza, dar te compari cu autori importanti de carti! Mitomanie, fato, mitomanie!
  Crezi ca fraieresti pe cineva cand vrei sa te arati superioara lui Tismaneanu comparand numarul de comentarii de pe blogul lui cu cele de pe al tau?
  Fatuco, ti-a mai zis-o cineva aici: daca te osteneai sa cauti blogul lui Tismaneanu vedeai ca acolo nu sunt permise comentariile. Ai calcat in gropi!

  Lasa-l in pace pe Ion Iliescu, pentru ca il faci de ras.
  Presedintele Iliescu stie ce sa raspunda si cui, n-are nevoie de agramati cu manifestari isterice care sa se inghesuie sa transmita mesaje in locul lui.
  Nu te mai agatza de numele unui om politic celebru ca sa-ti faci intrari si reclama. Pe mine, unul, ma scarbesc chestile astea ieftine.

  Daca n-ai ocupatie, misca-ti fizicu’ pana la PSD si vei primi ceva de facut. Nu te astepta la activitati care sa aiba legatura cu scrisul, ca dupa ce vor vedea cei de acolo cum stai cu limba romana se vor lua cu mainile de cap. Dar sigur te vor ajuta, nu te vor lasa de izbeliste.

  Ps. Renunta la lene. Daca vrei sa-ti rezolvi problemele nu mai sta cu coada pe sus asteptand raspuns la mesaje online, zicandu-ti ca nu-i de „rangul” tau sa mergi pana la PSD, sa faci coada la audiente, sa-ti spui pasul si sa ceri ajutor.

 85. 86 lupi august 7, 2010 la 12:36 am

  Le Prince P.S.-Tu ai printzesa sau doar senior ???Eu da, am -she’s name is C.Crosby[ C. nu e de la Camilla, ha,ha,ha !!!!!].Sa fitzi iubit, printze , and nothing else matters !!!!!.

 86. 87 Karakas august 7, 2010 la 1:09 am

  @florin m „Ca piata comuna fara restrictii, ar putea avea un viitor stralucit”

  Florine, hai sa-ti spun ce face piata comuna, libera de restrictii, varianta capitalista: companiile stau pe un munte de lichiditati/bani si nu angajeaza pentru ca asteapta sa vada, oare cind or putea sa faca si mai mult profit? Adica, desi ar avea bani sa angajeze, nu o fac, ca nu sunt siguri daca se pot imbogati si mai mult. Pe cind, uneltele astea nenorocite, numite oameni, ar vrea totusi sa munceasca, dar nu le da nimeni. Asa ca nu vad viitorul stralucit fara ca statul sa intervina.

 87. 88 Karakas august 7, 2010 la 1:19 am

  @Ghita, pai sa nu fie Basescu fericit ca ii pleaca posibilii demonstranti? Asa, astia care-s dati afara si nu isi gasesc de lucur in Romania, sunt preocupati sa plece, nu sa iasa in strada sa-l conteste. Pentru el UE este o supapa, care absoarbe nemultumirile masive ale romanilor. Lasa-i naibii pe englezi, francezi, italieni si spanioli sa se spele pe maini cu romanii, ca doar nu el a semnat Tratatul de Aderare la UE…hai, inca un dosar pentru Adrian Nastase!

 88. 89 Augustin august 7, 2010 la 3:21 am

  @Harabuba,
  La capitolul principii, nu pot sa nu-ti dau dreptate. Ma rog, ma refer la cele enuntate mai sus.
  Recent, am postat pe blogul meu un text in care incercam sa analizez portretul robot al votantilor lui Basescu. Iata concluziile la care am ajuns (fiindca nu ma astept, si nici nu imi doresc, sa ma vizitezi) :
  « Sint oameni pentru care nici macar nu conteaza cine e presedinte. Nici prim-ministru.
  ….. Sint oamenii care nu-si bat capul, dar absolut deloc, cu asemenea notiuni. Sau motiuni. Pentru ca ei, oricum, se descurca » Ce zici, seamana cu ce ziceai tu ?
  Da, asa ar trebui sa fie. Asa si este, intr-o societate democratica, intr-o societate normala (doar ca din alte motive decit cele identificate de mine in text!)
  Numai ca Basescu a decis ca e cazul sa fie altfel. Daca ne amintim doar incapatinarea aparent inexplicabila cu care l-a tinut pe Boc in functia de prim-ministru (Chiar, ai vreo explicatie pentru asta ?)
  Iar consecintele le vede toata lumea.
  Din pacate pentru tine, ai trecut de la principii la aprecieri concrete. Si, evident, ai inceput sa calci in strachini. O sa-ti dau un singur argument, arhisuficient pentru a demonstra ca aprecierile tale la adresa Theodorei au fost doar mirlanie in stare pura.
  Da, firma lui Prigoana ar fi putut da faliment si in perioada 2001-2004 ; Theodora s-ar fi putut trezi si atunci somera. Poti insa compara sansele pe care le aveai atunci cu cele pe care le ai acum ? Fiindca, intr-adevar, statul nu trebuie obligat sa-ti dea mura in gura (cum insinuezi tu ca ar vrea Theodora), dar trebuie sa-ti asigure SANSE. Or, daca e sa discutam de sansele pe care le ai, ACUM, in Romania …

 89. 90 blogideologic august 7, 2010 la 5:52 am

  “Soluţii sunt, dar nu sunt ideologice” spune AMP (http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/ceata-la-dreapta-ceata-la-stanga-195687.html ). Opinia mea este diferită. Coaliţia partidelor de dreapta aflate la putere în România (PDL şi UDMR) practică o politică macroeconomică a cheltuielilor exorbitante prin sprijinirea cererii agregate pe termen scurt. FMI nu pune stavilă acestei politici nesăbuite care duce la distrugerea României, dimpotrivă. Opinia de politică macroeconomică prevalentă a singurului partid de stânga care contează este aceea că trebuie sprijinită oferta agregată pe termen lung. Este un tip de politică economică macro care nu are nevoie de bani exogeni.

 90. 91 Doru Coarna august 7, 2010 la 7:09 am

  @ florin m.,

  Piata aia a muncii de care vorbesti este complet sindicalizata si comisionata, adica acolo nu te duci tu, asa cum vezi in filme, sa-ti cauti un loc in invatamanat, afara de faptul daca te cer expres ei sau esti imigrant. Sau vii din puscarie. Acolo platesti o firma ce-ti face reclama cu CV-ul pe la toti, te reprezinta juridic cand inchei contractul sau cand vor sa te dea afara, iti negociaza tot si iti ia comision pt astea, etc. Nu e ca la piata.

  Apoi, restul pietii este si ea monopolizata, adica nu se negociaza deoarece cotatiile sunt stabilite la bursele de tot felul, astfel ca se negociaza doar CLAUZELE si oarece inlesniri la plata, mai multe in prezent, evident.

  Astfel, practic piata aia din cartile de profil, NU EXISTA! A fost odata, dar s-a dus demult…

  Acolo, cel mai important capital este sa existi in piata, profitul nu se mai face clasic, ci vanzandu-ti propria firma catre a alta a ta, daca nu gasesti vreun fraier, apoi iei credit mai mare si reiei, etc…

  Dupa cum vezi nu exista vreun model, iar teoreticienii sunt primii care dau chix in evaluarile lor.

  La noi e alta planeta, una retardata care compenseaza prin jaf, si atat.

 91. 92 Ghita Bizonu' august 7, 2010 la 10:17 am

  florim m
  Cel cu mierea te-a pacalit. Daca cererea era insuficienta la acel nivel de pret, ar fi scazut pretul. Dar ce obtinea in plus ca vanzari, pierdea probabil oricum la profit. Bine-nteles ca taraba poa lua foc de la tigara “uitata” de detinatorul nefumator este doar o cestie din filme. Ca poti sa dai cu nasu intr-un pumn este iar o inventie cinematografica. Aporpos tu pe ce lume traiesti ?!
  Nu spui unde erau acele salarii cu 50% mai mari, prin pile.. Hm.. si firme particulare , destule . Sunt destule unde sunt 2 ctgrii de angajati – rudili si pretenii si ailalti . Ca mai ales daca e firma mea ce te aia pe tine grija cu cat imi platesc eu cumnatul?(este destul ca se intereseaza soacra !! Deja prea mult!!!) Sau vara cu 15 ani mai tinerica ?! Sau pe fiica aluia care m-a ajutat sa .. (nici o referire la EBA !! mii de eupoi ptr juma de norma !). Apopos directorul “meu” este in ctgria asta . Intreprindere privata (aptronii sunt extinsi si in Serbia, Ungaria .. ma rog alte domenii).
  Cu invatamantu de acord. Dar observa ca calitatea invatamantului cere cacofonii in intrega lume !! ca cam asa se plange tot articleru den Amerlocia, Sfrentia, Italia ca aici in Romania vaz si eu succesurile !
  Si la intrebarea ta cu iz retoric
  cine modifica toata ziua taxele, indiferent ca vorbim de cele vamale, pe impozit ori pe alte activitati ? Piata libera ? Privatizarea ?
  Idiotii . Idiotii patenti care doresc “mai binele” , “modernizarea” si alte rahaturi din astea si mai zic ca planificarea este comunism si deci huo! Ce nevoie ai sa palnifici? Ca exemplu , si nu de piata , avem inlocuirea codului civil . care era oricum mai nou decat codicele Napoleon si azi in vigoare . Da idiotii zic ca daca e vechi nu e bun si ca lumea trebe sa incepapa cu ei . Ori sa modicifi legile ref la proprietate e cam naspa (teoria dreptului civil zice stabilitate si ca mai bine o lege proasta cunoscuta de toti deact una noua care sa incurce pe toti …). Si as observa ca manipularea pietei este o cestiune veche si nu tine doar de stat .. ci de enterese , oportunitate si putere . Iar cei care pot mai incearca cate un “corner” .
  Si ca pomenesti despre decolarea unor economii asiatice. Tu chiar nu stii ca japonia era in anii 60 campioana planificarii nationale ? Nu ai auzit ca in 90 s-au dus ai nostrii in Correa de Sud sa dicute depsre cum te dezvolti si coreenei (de sud, anticomunsiti ce de abia renuntasesra la dictatori militari) au inceput cu .. planul cincinal ?! Sau crezi ca in R.P. Chineza statu s-a retras gratios zicand descurcati-va-ti?! Toate aceste tari (plus Taiwanu) au reusit prin politici de stat . Au folosit cel mai puternic instrument al unei societati – organizarea in forma statala. Si au reusit. Nu stii astea?
  Dragule depanda de tine cum folosesti instrumentele. Deocamdat vaz ca cei ca tine doresc sa scoata capacu de la bere cu dintii ….La o adica poti sa bati cuie cu microscopul ori sa incerci sa-ti scoti maseaua cu 45-ul (nu mint ! unu din SUA , acumvreo 30 de ani si-a “impuscat” maseaua ce-l chinuia si a rams fara juma de falca !!). Apopos cu 45 ul poti sa bati si cuie .. da daca iti intra ceva in mate este doar vina ta …

 92. 93 George Ban august 7, 2010 la 11:00 am

  @LePrince, 6 august, 8:22am

  Adica, daca am fost prosti de atatea ori, de ce sa nu fim prosti inca o data? Sau, unde merge mia, merge si suta. Ciudata logica…

 93. 94 M.Voicu august 7, 2010 la 11:36 am

  @ Socrate august 6, 2010 la 10:36pm spune clar, CONCIS CA LUMINA ;
  @ Karakas august 7, 2010 la 1:09am spune: „Aşa cã nu vãd viitorul strãlucit fãrã ca statul sã intervinã.”
  @ blogideologic august 7, 2010 la 5:52am spune: „Coaliţia partidelor de dreapta aflate la putere în România (PDL şi UDMR) practică o politică macroeconomică a cheltuielilor exorbitante prin sprijinirea cererii agregate pe termen scurt. FMI nu pune stavilă acestei politici nesăbuite care duce la distrugerea României, dimpotrivă.”
  @ Doru Coarna august 7, 2010 la 7:09am spune: „practic piata aia din cartile de profil, NU EXISTA! A fost odata, dar s-a dus demult… La noi e alta planeta, una retardata care compenseaza prin jaf, si atat.”
  @ florin m. august 6, 2010 la 4:47pm spune: „privatizarea Petromidia mai este un exemplu despre incredibila abilitate a unui om…, de a sesiza aceasta enorma oportunitate de a genera printr-un input mic un output colosal.”
  * * * „În vremuri ale minciunii universale, a spune adevărul este un act revoluţionar…” (George Orwell). Cu lozinca „privatizãrii” komisarii nu au explicat cã stãpânii lor doreau desfiinţarea locurilor de muncã de aici, sã închidã „Dero Ploieşti” şi atâââteeea aaalteeele şi sã controleze pe cele rãmase, ca sã le facã profituri LOR.
  ESTE TIMPUL SÃ FIE LUSTRAŢI CEI CARE AU MINŢIT, cã vedem «cui i-a folosit» !

 94. 95 Theodora august 7, 2010 la 1:19 pm

  @All
  Deorece am observat ca, desi nu mi-am dorit deloc, comentariile mele au deranjat multi comentatori de pe acest blog, doresc sa imi cer scuze daca am fost aroganta sau evaziva in exprimare. Cred ca incepand cu ziua de astazi o sa ma limitez doar sa citesc articolele postate de domnul Nastase si comentariile dumneavoastra.
  O zi buna tuturor!
  @ ELMMAR
  Cu tot respectul nu sunt de acord cu afirmatia dumneavoastra ca „Disparitia dosarelor unor sefi de stat ai Romaniei trebuie sa preocupe istoricii, cercetatorii, politologii”.
  Parerea mea este ca dispartitia acestor dosare trebuie sa ne preocupe pe noi toti cei care traim in Romania si suntem condusi de acesti oameni, nu doar pe speciliasti.
  Apreciez si admir echlibrul si diplomatia domnului presedinte Ion Iliescu. Din pacate pentru mine eu nu reusesc sa fiu nici echilibrata si nici diplomata. Stiu ca nu este deloc bine si ca pierd foarte mult din cauza acestor defecte.
  Stiam ca domnul Tismaneanu a scris cartea aceea despre domnul presedinte Ion Iliescu. O am in bibiloteca, dar recunosc ca nu am apucat sa o citesc. Sunt oaia neagra din familie, aroganta si superficiala dar ambitioasa si sufletista.
  Nu ma surprinde „relatia intelectuala dintre Ion Iliescu si Vladimir Tismaneanu”. Dar sunt sigura ca acesta este posibila doar datorita echilibrului domnului Ion Iliescu si datorita oportunismului domnului Tismaneanu.
  Si eu am fost anul acesta la lansarile de carte ale domnului presedinte. Am fost si la Expozitie si la Casa Titulescu.Probabil ca ne-am si vazut acolo. Imi pare rau ca nu ne-am cunoscut. Ar fi fost o mare onoare pentru mine sa va cunosc personal.
  Nici nu stiu unde sunt sediile PSD, asta este adevarul. Nu cunsoc pe nimeni la nivel de organizatie si am avut o oarecare retinere sa ma duc singura acolo. Adevarul este ca in spatele femeii arogante se alfa o mare timida. Of Doamne, nu trebuia sa recunosc asta. „Ceilalţi lupi m-ar sfâşia, dacă ar şti că urletul meu e, în realitate, un plâns.” A spus Octavian Paler si cred ca mi se potriveste.
  Il ignor in sensul ca nu citesc ce posteaza pe blog sau pe unde mai scrie, nu ii las comentariu pe blogul dansului sau nu scriu un articol ca raspuns la articolul lui, la mine pe blog. Sa va spun cum inteleg eu lucrurile. Un bloger, nu conteaza numele, scrie un articol si il publica pe blogul lui. Blogul este public si deci oricine care are acces la internet si curiozitate il poate citi. Cel care citeste articolul respectiv are mai multe variante: sa il citeasca si sa lase un comentariu pe blog, sa se limiteze doar la citirea articolului respectiv sau daca are blog propriu poate sa scrie un raspuns (poate nu este cel mai nimerit termen dar pur si simplu nu stiu cum sa il denumesc altfel, poate ar fi mai bine daca as spune REACTIE LA ARTICOLUL DOMNULUI X) pe blogul lui daca are blog. Imi cer scuze daca s-a inteles altceva.
  @ M.Voicu
  Da, recunosc ca am fost rea atunci cand am folosit expresia aia. Recunosc si regret fapta. 🙂 Eu zic ca am totusi o scuza. Nici domnul Harabula nu m-a menajat deloc.Nu am facut altceva decat sa raspund in stilul dansului. Probabil ca nu trebuia sa imi permit. In sfarsit imi cer inca o data scuze pentru expresia pe care am folosit-o.
  @Harabula,
  Din fraza ” Daca cineva mi-ar plati postarile, zau ca m-ai vedea pe la toate blogurile si ziarele” inteleg ca pentru dumneavoastra banii sunt cei mai importanti. Eu gandesc putin diferit. Sigur ca banii sunt importanti dar nu cei mai importanti.. Toti ne dorim sa avem suficienti bani ca sa ne permitem cel putin un trai decent Dar in viata mai facem diverse lucruri si din placere, din prietenie, din respect, din omenie.
  Si mie imi place domnul Adrian Nastase ca om dar, spre deosebire de dumneavoastra mie imi place si omul politic Adrian Nastase, liderul PSD Adrian Nastase mai precis. Sunt unul dintre romanii care au suferit atunci cand domnul Adrian Nastase nu a castigat alegerile prezedentiale si va rog sa ma credeti ca nu sunt deloc exagerata daca spun ca acest esec l-am resimtit aproape ca pe un esec personal. Am incredere totala in liderul PSD Adrian Nastase si imi doresc ca dansul sa ajunga din nou primul ministru al Romaniei.
  Nu sunt un postac sunt blogger adica o persoana care are un blog personal pe care scrie ce vrea ea. Poastacii sunt aceia care scriu comentarii si primesc bani pentru asta. Nimeni dintre cei care scriu comentarii pe acest blog nu este postac.
  Recunosc ca am unele momente de agresivitate dar fac eforturi sa ma echlibrez.
  Nu mi-a placut deloc expresia dumeavoastra: „care salivati la usa macelariei” Adica ma considerati un fel de catel maidanez mort de foame? Si nu este normal ca ati folosit pluralul. Sa inteleg ca in afara de mine ati mai identificat pe acest blog si alti „frustrati, invidosi fata de alti colegi de partid, vesnic aspiranti la functii”?
  Nu aspir la nici o functie. Nici nu ma interseaza si nici nu s-ar putea pentru ca nu sunt membru PSD. Am valorile social democrate in suflet si pentru mine este destul atat.
  Nu cred ca domnul Nastase are nevoie de sustinerea domnului Ponta. De fapt cred ca este exact invers. Domnul Ponta o sa mai aiba inca mult timp nevoie de sustinerea domnului Nastase.
  Momentul in care domnul Nastase a ales sa nu candideze impotriva domnului Iliescu a fost momentul in care a castigat increderea si respectul meu total. In situtii de genul acela se deosebesc caracterele. Pentru ca, domnule Harabula, Romania are nevoie sa fie condusa de oameni politici cu caracter, nu de tradatori si de oportunisti. Orice om normal ar trebui sa voteze cu cel care a dovedit ca poate sa lase deoparte interesul si ambtitiile personale pentru binele si interesul de grup.
  „Carne de tun in luptele politice de la varf”? Cu respect va informez domnule Harabula ca nu ati inteles nimic despre cum gandesc cei care voteaza din suflet PSD-ul. Dumneavoastra ati crezut vreodata in ceva sau cineva atat de mult incat sa va implicati fara nici un interes personal intr-o lupta? Eu da.
  Imi cer scuze daca am fost aroganta in exprimare.
  Am luat hotararea sa nu mai fac nici un comentariu aici asa ca nu o sa va mai deranjez.
  Un sfarsit de saptamana placut domnule Harabula!

 95. 96 Marcus august 7, 2010 la 1:37 pm

  Ne-am Ales Cu Ce-am Votat

  Basea-a transformat o tara, in mosie personala,
  Si din jiltu’i ne dicteaza, dupa cum din somn se scoala
  De mintit ne minte-ntruna si ne ia de idioti
  Timp in care isi naseste clanul sau de mafioti.

  Ce-i aia democratie, care legi si ce dreptate ?
  Sus in deal, de la butoane, voda la stie pe toate.
  Dupa jaful sistematic ce-a golit o visterie
  El ne cere dusi departe, iobagiti in bajenie.

  Sa muncim in tari straine, sa trimitem bani acasa
  S’aiba chiombu’ si-a lui gasca punga grea ca sa goleasca.
  Nu mai are pic de jena, de retineri, de-omenie
  Cand de la obraz ne zice sa plecam in pribegie.

  Daca ai ceva rabdare si-aplecare sa citesti
  Un dement asa ca asta, in veac neam n-ai sa gasesti.
  Fost-au alti nebuni pe lume ce-au dictat la vremea lor
  Dar Traian e unicatul ce-si alunga al sau popor.

  Tot ce nu e apt de munca sau ajuns la senectute
  Ingropat il vrea Basescu, loc de veci sa isi ocupe.
  Vrea spitalele sa-nchida, lacate la scoli sa puna
  Pe profesori si pe medici prin straini el ii alunga.

  Suntem toti de mana’ doua in viziunea lui chiombila
  Exceptia o face Nutzy si veroasa camarila.
  Din tampiti nu ne mai scoate, popor de handicapati,
  Bun de jug si fa’de minte, turma mare de votanti.

  Serile-l vedem pe sticla nesimtit, cinic si rece
  Cu nevasta si cu fi-sa prin taverne cum petrece.
  Sursa de golit pahare, melomanu’ cu maneaua
  Ne bea banu’ cu stacana, la birtasi facand safteaua.

  In ast’ timp presa straina l-a luat in colimator
  Pastisa de Berlusconi, de satrapi imitator.
  Suparata-i Europa si prin ziare-l terfeleste
  Pe Basescu, dictachiombu’, ce ne face de poveste.

  Si-uite asa poporul asta, greu de soarta incercat,
  Resemnat in prag jeleste, ne-am ales cu ce-am votat !

 96. 97 Sibilla august 7, 2010 la 2:08 pm

  Volodea Tismăneanu e un fomist şi ca orice fomist, prestează, nu contează regimul, la putere să fie şi să-i pompeze banul în cont ! Volodea Tismăneanu e un trist şi-un frustrat, un lache, acum la comanda Cotroceniului. Cotroceniul îi pompează bani prin intermediulICR printre altele… Acest limbric NU merită nimic altceva decât ignore ! Un şarpe care-şi vînde pielea oricui îi satisface orgoliul prost înţeles, un cameleon măcinat de frustrări… pffff…

  Dosarul de cadre al lui Ion Iliescu a dispărut (reactiv)
  Cei care trebuie să răspundă la această problemă sunt cei de la Arhivele Naționale, nu PSD sau Ion Iliescu.
  Până la urmă, faptul că se spune despre acest dosar că ar fi dispărut în 2006 arată că Ion Iliescu nu și-a pus niciodată problema de a-și ascunde trecutul, atunci când a fost președinte.
  PUNCT:

 97. 98 Karakas august 7, 2010 la 2:56 pm

  florin m: „esti condamnat fie sa incerci sa intri in cadenta cu altii,cu cei care stiu sa stabileasca ritmul, fie sa te izolezi”

  Ai folosit un cuvint relevant: „condamnat”. In rest, oricine poate sa vada unde duce competitia libera, in sistemul globalizat de azi. Japonia, Corea de Sud au avut posibilitatea unui start bun intr-o alta perioada istorica. Japonezii, cel putin, au avut istetimea de a se orienta pe productie de bunuri de larg consum, pe tehnologie, si au ajuns lideri mondiali, prin efort propriu, dar si pentru ca au avut un context favorabil. Acum economia Japoniei stagneaza.

 98. 99 Sibilla august 7, 2010 la 3:01 pm

  @Theodora,
  RESPECT !
  Ai spus lucrurilor pe nume şi CU nume !
  Nu te necăji şi nu pierde timp sau energie cu personaje ce NU sunt obiecti, pentru că din start şi în repetate rânduri au afirmat pe acest blog în ce relaţii sunt cu acel Volodea şi cum se udă pe motiv că ies cu acel ipocrit la vreun spritz.
  NU se impune să dai explicaţii nimănui pentru că tu te întreţi singură, ai coloană vertebrală, ai opinii pe care doreşti să le împărtăşeşti şi nimic pentru care să te ruşinezi, dimpotrivă! Lasă haita să se desfăşoare, nimic nou, acelaşi circ ieftin…
  Rămâi TU, adică ceea ce una ca aia de-l venerează pe Volodea şi insistă să-l bage pe gât AN-ului, NU e! Tu, eşti. OM.
  Sibilla
  P.S. Individa care prestează ŞI sub nic-name-ul ELMMAR, după cum i se căşună şi-n lipcă de ceva util e lovită-n aripă de ceea ce se defineşte ca fiind * daltonism spiritual *. Despre acesta, pe Sfinx, nu aici… curând…
  Încă o dată, NU ai greşit cu nimic, acuzele ce ţi se aduc nefondat cum că ai fi vuvuzeaua cuiva e doar unul din multitudinea de pitici pe creierele înfierbântate de la alcool ale aceloraşi previzibili şi plictisitori păcălici de doi bani. O fac ca să mă stârnească pe mine, dar… despre decedaţi, altă dată, c-avem şialtele de făcut şi telenovelele Ionicăi nu sunt priorităţi. Iar Elmmarul când prestează el însuşi şi se lasă antrenat şi folosit, poate că are un interes cu care chestiune noi, * pleava *, NU avem clin mânecă:Să nevedem de ale noastre şi timpul le va rându-i pe toate. La vremea când va să fie…

 99. 100 florin m. august 7, 2010 la 4:20 pm

  Karakas

  Profitul este sensul de a exista al oricarei intreprinderi economice. Fara profit, orice activitate economica este, in consecinta, un non sens. Calculul economic sau intuitia care sugereaza ca in urma unei anume investitii s-ar putea obtine profit, este singura motivatie a investitorului ori antreprenorului. Oricine poate fi investitor ori antreprenor, in principiu. (Sau poate alege sa nu fie). Daca te-ai imagina pe tine in situatia unui antreprenor, tintele tale ar fi cu siguranta urmatoarele: maximizarea pretului obtinut pe piata pentru produsul tau, obtinerea unei cote cat mai mari de piata, pastrarea cheltuielilor cat mai jos in vederea maximizarii profitului. Ca investitor, ti-ai dori ca intreprinderea in care ai investit sa faca astfel incat sa se apropie cat mai mult de acelasi model, astfel incat participarea ta sa creasca in valoare.

  Visul unui venit salarial sigur si mare este asemanator cu visul unui profit sigur si mare: exista oare asa ceva?
  De fapt, nu exista nici un profit sigur, ci doar abilitatea unui intreprinzator de a desfasura o activitate profitabila, un timp cat mai indelungat. Asa ar trebui sa fie si in cazul salariatului si nu altfel.

  Dorinta de reglementare si interventie in proprietatea privata, in vederea „nivelarii” veniturilor, se cheama socialism. Din punctul meu de vedere, socialismul este, in orice amestec cu alte ingrediente, utopic pentru subiecti si benefic doar pentru guverne si guvernanti, intrucat le permit utilizarea sumelor mari de bani obinute prin impozite pentru mituirea alegatorilor in vederea perpetuarii la guvernare. Pe termen lung, aceasta nota de plata este prea mare pentru orice stat, intrucat cheltuielile vor avea tendinta de a depasi veniturile, iar urmarile sunt imprevizibile, dar previzibil proaste.

 100. 101 florin m. august 7, 2010 la 4:40 pm

  Doru Coarna

  Nu am inteles partea cu „restul pietii este si ea monopolizata…”, dar cu prima parte, de dinaintea ei, sunt de acord!
  Iata ce inseamna piata viciata de interventia statului: Aceste piete inchise sunt rezultatul unor acorduri cu privire la nivelul minim de salarizare, al beneficiilor de orice fel, etc. Acestea se pot atribui unui numar FINIT de persoane, pentru ca exista un numar FINIT de resurse. In mod normal, un nivel inalt de venituri atrage intotdeauna un numar mare de pretendenti, iar asta ar face ca acel nivel sa scada pana la echilibrul generat de raportul cerere-oferta: cand nu mai sunt curiosi supimentari, se fixeaza pretul.Dar asta impiedica GARANTAREA unui anume venit. Singurul lucru pe care poti sa-l faci in aceste conditii este sa actionezi protectionist, adica sa blochezi accesul unui numar mai mare de posibili solicitanti, pentru a prezerva artificial venitul ridicat. Nici vorba de piata libera.

 101. 102 florin m. august 7, 2010 la 5:11 pm

  Blog ideologic

  „Opinia de politică macroeconomică prevalentă a singurului partid de stânga care contează este aceea că trebuie sprijinită oferta agregată pe termen lung. Este un tip de politică economică macro care nu are nevoie de bani exogeni.”

  Niste exemple n-ar strica.

 102. 103 eficientaenerg august 7, 2010 la 5:53 pm

  Trebuia-trebuie:din ce nea lasat tovarasu`-sa scoatem trenuri cu bani pentru Romania si poporul roman! Yes,Adriane:Smechereli cu vanzarile activelor sau actiunilor…sunt multe!

 103. 104 Harabula august 7, 2010 la 5:57 pm

  @Theodora, Augustin
  Domnul Iliescu, intrebat odata care este defectul sau orincipal, a raspuns: „Am prea mare incredere in oameni”.
  Puneti-i oricarui om politic aceeasi intrebare.Va raspunde ceva de genul: „Sunt prea cinstit”, „Sunt prea sensibil”, „Sunt prea devotat prietenilor”.
  Femeile vor exprima ceva de genul: „Eu, cu delicatetea mea sufleteasca, cu spiritul meu de sacrificiu, am de suferit”.
  Sensibilitatea este o calitate universala. O au poetii mediocri, politicienii, curvele, politistii, somerii, fetele de 16 ani si desigur betivii.
  Toti isi justifica esecurile prin exesul de sensibilitate, cinste, corectitudine.
  Ma apuca damblaua cand vad cate o matroana cu corp de bucatareasa si suflet de macelar facand gratii: „Eu, de la inaltime nobilelor mele trairi, in lumea terestra ma simt ca un albatros ranit.

  Sub acest aspect politicienii sunt si mai dezgustatori. Ei nu sunt numai mimoze senzitive, ei sunt si patrioti. Ei iubesc poporul. La televizor.
  La televizor sunt gata sa sarute ranile bolnavilor si sa spele picioarele calicilor. Acolo la televizor ei simt foamea frigul si boala norodului. Cel putin asa declara.

  Si atunci, va intreb domnisoara Theodora si domnule Augustin, sa nu-ti iesi din sarite cand auzi pe cineva facand caz de propria noblete sufleteasca?

 104. 105 Ghita Bizonu' august 7, 2010 la 6:11 pm

  florine florine tu esti chiar mai rau decat propagandistii comunisti,.
  tu ad propriam labam ai scris :
  Dorinta de reglementare si interventie in proprietatea privata, in vederea “nivelarii” veniturilor, se cheama socialism.
  Hm.. nici propagandistii socialistiti cei mai redusi mintal si educational si mai „devotati” nu au considerat ca prin sec XIII exista socialism …
  tu consideri ca .. si te mai consideri ca ai fi si inteligent…. Prima dovada de inteligenta ar fi sa nu comiti orori de teapa celei de mai de sus !!

 105. 106 Ghita Bizonu' august 7, 2010 la 6:12 pm

  Teodora,

  In metalitatea lui de javra falsificatoare Barabula considera pe toti care nu puinbasesc febril “frustrati, invidosi fata de alti colegi de partid, vesnic aspiranti la functii” si cu amabiliate de parvenit ii considera caini care saliveaza “la usa macelariei”imprumutand partinic imaginea de la bonda Noutzy Spaima-Constitutiei.
  Acelasi Harababula care se lauda ca pe vremea camd era director facea contracte fictive si incrusisate …
  Astia is portocalii .. netrebnici ce se cred inteligenti prin netrebnicia lor.
  Curis este ca anii de studii cu care se lauda nu-l ajuta sa observe o cestiune simpla : tarile unde ne trimite pestinetialu sau sunt tari in care mai tot cetateanu traieste bine .. sau mult mai bine ca la noi .
  Oricum daca nu mai faci nici un comentariu inseamna ca el si-a atins tinta …

 106. 107 Ghita Bizonu' august 7, 2010 la 6:20 pm

  Volodea Tismăneanu , HRP, Pacepa sunt masura imposturii, parvenitismului si lichelismului celor ce se pretind azi „societate” civila si „intelectualitate” .
  Produse pure ale „comunismului” (care nu a existata caci comunismu tovarasi a ramas la orizont ! Da se pare ca nu stiti ce-i aia orizont !!).. crescuti din rodul „luptei de clasa” ingrasati de privilegii supte de la tzata vacii socialiste , sp[ecializati in datau cu gura si cu bata continua si astazi sa ne intoxice cu rebuturile ideologice ale anilor 50 .
  Culmea ca aceste canalii sunt cica ca cum asa „rezistenti” „persecutati” samd si cooptati de fostekle lor victime. Asta mai arata ca nici cu fostii nu mi-este rusine …

 107. 108 virus august 7, 2010 la 6:20 pm

  Off topic.Pentru iubitorii naturii…si pescuitului sportiv
  Dupa un dril epuizant(aprox.2 ore si 45 min.) am reusit sa-l asez pe folia de primire-nu a incaput pe saltea.Cei doi sateni din poza m-au ajutat la imobilizarea exemplarului,pentru realizare foto.A fost prins acum o saptamana in balta de la Bistret(cea cu escavatoru) la bob de grau fiert,fara nadire prealabila.Nu am reusit sa-l cantaresc,nu am avut cu ce.Dupa foto,a fost eliberat..Alte detalii ,pe privat
  http://www.stopco2.ro/wp-content/upload … gigant.jpg

 108. 109 virus august 7, 2010 la 6:23 pm

  Revin cu poza

 109. 110 Karakas august 7, 2010 la 6:50 pm

  @florin m, multumesc de lectia de neo-liberalism. Pentru mine, in afara de profit, mai exista si oameni. Nu as putea sa dorm, daca as fi in pozitia de om de afaceri, si ar trebui sa dau afara oameni, sa ii pun pe ei si copiii lor pe drumuri, si poate sa ii las fara casa. Doar ca eu sa mai adaug un munte de bani la cel pe care il am deja. Mi se pare inuman.

  Am citit o stire de curind: un numar de miliardari au hotarit, nesiliti de nimeni, sa isi doneze jumatate din avere. Foarte frumos, oare ceilalti super-bogati nu ar trebui incurajati sa faca acelasi lucru, sau constrinsi daca nu vor? Sa le spuna statul: ori donati la stat, pentru sustinerea de investitii, ori investiti voi zilioanele suplimentare si creati X numar de locuri de munca. Sunt sigur ca o sa iti placa idea mea.

 110. 111 M.Voicu august 7, 2010 la 7:20 pm

  @ florin m. august 7, 2010 la 4:40pm spune: ” sa actionezi protectionist, adica sa blochezi accesul unui numar mai mare de posibili solicitanti, pentru a prezerva artificial venitul ridicat. Nici vorba de piata libera.”
  * * * Cu relaxarea barierelor vamale (mãsurã care a scãzut veniturile statelor), cu lozinca pieţei libere S-AU ÎNMULŢIT BARIERELE NETARIFARE, care servesc doar monopolurile – acţionând însã prin statele matrice, inclusiv prin organizãrile suprastatale. Spre a da doar un exemplu, când între principalele gaze care produc efectul de seră, ca pondere sunt: ozon (7%), dioxidul de carbon (9%), metan (9%), dar vaporii de apă cu 70%, mãsurile de reducere a dioxidului de carbon apar hilare ; e ca în întrebarea lui Bulã : Doamnã profesoarã, aţi zis cã urma aceea este de douã sute de mii de ani, sau de douã milioane de ani ! SUA, cu 300.000 locuitori (4.55% din populaţia lumii) dã 19% din poluarea mondialã…

 111. 112 Doru Coarna august 7, 2010 la 7:25 pm

  @ florin m.,

  Exact, monopolul pietei apartine, la ei marilor jucatori, la noi puterii momentane, clientelei cum spunem noi.

  Poate nu am fost clar in ceea ce priveste profitul: acolo nu conteaza prea mult sa faci profit, important este sa fii activ in piata, adica recunoscut, iar asta iti asigura accesul la un posibil portofoliu real sau potential, in ambele cazuri valoarea companiei creste, cresc si actiunile daca e cotata, sau pretul de vanzare. Ideea este sa faci bani, asa ca baietii vand urgent o astfel de firma ce „este in carti”, adica daca are actionari mari oameni din orice domeniu, chiar si altei firme ce le apartine: cotatia asteia va creste dupa achizitie si apoi o va vinde si pe asta, in timp ce naseste o alta care incepe preluand niste contracte interesante de la cea dinainte, si tot asa!

  Rezultatul e ca este imposibil sa intelegi ce face un astfel de mare jucator, dar poti fi sigur ca se imbogateste permanent. Singurul lor risc pe care inca unii si-l mai asuma, este divortul, in rest jucatorii nu stau de vorba cu nimeni dinafara, piata nu poate fi penetrata, de impunere pe piata nici vorba, deci e o lume inchisa care domina tot!

 112. 113 ELMMAR august 7, 2010 la 8:20 pm

  @ Sibilla

  Zicea cineva aici pe blog ca ti s a declansat starea si functionezi pe o schema cunoscuta pe noi toti. Tu iti vezi obsesia, Aya, peste tot.
  Ai zis, aiurea, ca Aya e totuna cu Mimosa pudica. Ti a spus „mimosa” de cateva ori ca e barbat da’ tu ai tinut o tot p’a ta.
  Conform schemei, urma sa o confunzi pe Aya cu LePrince. Asa ai facut. LePrince ti a explicat cu eleganta ca bati campii si ca el e barbat. N ai vrut sa intelegi nici asta.
  Urma sa zici ca Aya sunt eu (ELMMAR), dar am sperat ca te vei opri si nu vei abera chiar asa. Ai facut o si pe asta.
  Si despre mine stii ca sunt barbat, si macar d’asta nu pot fi totuna cu Aya.

  In ceea ce ma priveste, stiu care e situatia in legatura cu mine.
  Te tot dai pe langa mine si nu vrei sa pricepi ca te ostenesti degeaba cu mimimi urile si mumumu urile tale lesinate.
  Ai zis odata ca ti tii tangu’.
  Sa ti intre bine in creieri: nu sunt eu de rangu’tau si nici tu de ranga mea.

  P.S.Te ai consultat cu sef’tu cand ai scris toate aberatiile alea? Sunt convins ca nu, asta da nu cumva a luat o si el pe aratura.

 113. 114 M.Voicu august 7, 2010 la 8:24 pm

  @ Theodora august 7, 2010 la 1:19pm spune: „Cred cã începând cu ziua de astãzi o sã mã limitez doar sã citesc articolele postate de domnul Nãstase şi comentariile dumneavoastrã.”
  1) * * * Nu ne sancţionaţi cu lipsa contribuţiilor dumneavoastrã – susţinute cu ardoarea proprie, nealteratã.
  @ Theodora august 7, 2010 la 1:19pm.
  (2) * * * „Apologies accepted because none of us acts the way we wish we would all of the time”. M-a deranjat cã diversiunea a prins şi la multe minţi luminate – dovadã pentru cât de parşiv lucreazã dracul. Eu contribui şi la susţinerea cheltuielilor pentru noii nãscuţi şi educaţia tineretului şcolar (ce bine ar fi dacã banii ar ajunge acolo) – deşi, cronologic, tineretul juvenil nu poate ajunge sã contribuie la pensia mea ! Topic closed here, but do follow my request in (1).

 114. 115 ELMMAR august 7, 2010 la 8:30 pm

  @ Theodora

  Te am avertizat ca ai fost atrasa si ai cazut intr o capcana a celor care si zic „preotii lui Zamolxe”. N ai vrut sa intelegi. Te mai avertizez o data. Daca nici acum nu pricepi, mai departe e treaba ta.

  In ceea ce priveste subiectul care vad ca ii preocupa pe „popii lui Zamolxe” si la care ai mushcat si tu, cazand in capcana, Aya poate lamuri pe toata lumea despre cum stau lucrurile.

  Ca sa intelegi, capcana se afla in textul la care trimite linkul din finalul postarii lu’nea Titi (blogideologic) din august 6, 2010 la 4:14 pm.

 115. 116 ELMMAR august 7, 2010 la 8:35 pm

  @ Sibilla

  Nu obisnuiesc sa fac corecturi, da’de data asta le fac pentru ca vreau sa intelegi bine ce am de spus.
  Te tot dai pe langa mine si nu vrei sa pricepi ca te ostenesti degeaba cu mimimi urile si mumumu urile tale lesinate.
  Ai zis odata ca ti tii rangu’.
  Sa ti intre bine in creieri: nu sunt eu de rangu’ tau si nici tu de ranga mea.

 116. 117 florin m. august 7, 2010 la 8:58 pm

  Karakas

  „In rest, oricine poate sa vada unde duce competitia libera, in sistemul globalizat de azi.”

  Inteleg ca esti impotriva liberei competitii. Ramane sa denumesti alternativa.

 117. 118 ELMMAR august 7, 2010 la 9:11 pm

  Cititi si cruciti va de ce scrie, in 03/08/2010 at 6:06 am, Mihnea Georgescu (de si spune si dr. Dobrogea) pe blogul lui Ion Iliescu:

  „Soluţiile pentru ieşirea din Criză sunt simple şi le ştie deja tot Românul: (…) naţionalizarea principalelor mijloace de producţie, a avuţiei naţionale (…) introducerea pedepsei cu Moartea, un Regim de Mână Forte (…).”

  „noi, oamenii simpli de la Malul Mării bănuiam că doar o Dictatură Militară mai poate pune Ţara pe picioare şi să ne cureţe de derbedei şi de privatizaţi.”

  „Partidele burgheze sunt pe ducă (…) acum ne trebuie o Nouă Forţă Politică, nu lipsită de o dimensiune militarizată. (…) Generalul Mircea CHELARU ar putea fi un element-cheie al Noii Ordini Politice, fiind un Iniţiat în (…) Ezoterism. Astfel de Oameni trebuie promovaţi.”

  Pe un alt blog, cineva ii spunea individei care si zice „Sibilla Erithreea, mare preoteasca a lui Zamolxe”: „Sibilla, stai linistita, Mihnea Georgescu este prietenul nostru”.

  Incet incet lucrurile incep sa se lege si sa devina din ce in ce mai clar ce scopuri au „popii lu’ Zamolxe”.

 118. 119 florin m. august 7, 2010 la 9:13 pm

  Ghita Bizonu

  greu cu tine…

  Nici un fel de piata, niciodata, n-a suferit decat pe termen scurt de pe urma incercarilor protectioniste NELEGIFERATE. Asta apropos de sugestia ta cu tigara care incendiaza „intamplator” taraba nefumatorului. Presiunea pietei este intotdeauna mai mare decat capacitatea de control a unei fractiuni a ei. Eu nu-ti descriu lumi ideale, ci cele aflate in continua echilibrare dinamica.

 119. 120 ELMMAR august 7, 2010 la 9:26 pm

  @ Ghita Bizonu

  Bizoane, nu i pune in carca lu’ nea Sandu Harabula pacate pe care nu le are, ca sunt suficiente ale lui.
  Nea Sandel, iubitor de cam fleoscaitele tzatze ale lu’ Nutzi nu-i portocaliu.
  Desi n ai zice, el e social democrat pur sange, provenind de la PSDR (partidul infiintat de Cunescu).

 120. 121 florin m. august 7, 2010 la 9:28 pm

  M.Voicu

  Cu tot respectul, si eu sustin orice cheltuiala care se dovedeste necesara, are sursa de venit limpede si nu distruge pe termen lung resorturile veniturilor pentru orice fel de cheltuiala. Indiferent ca este vorba despre bugetul familiei sau al statului.
  Dar daca nu atribuim statului toate rolurile posibile, nu trebuie sa ii atribuim nici datoria de a finanta toate cheltuielile posibile. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa existe educatie sau sanatate. Asta inseamna doar ca oamenii si comunitatile trebuie sa invete sa rezolve probleme, nu sa injure statul ca nu stie sa le rezolve, sau sa accepte costuri enorme pentru rezolvarea lor.
  Fara entuziasm, lipseste o energie vitala in orice intreprindere, de orice natura. Dar daca asta este singura resursa, exista dubii mult mai mari in legatura cu rezultatul acelei intreprinderi.

 121. 122 florin m. august 7, 2010 la 10:15 pm

  Karakas

  nu imi place deloc ideea ta. Daca eu dau un leu pe care nu mi-l cere nimeni, se cheama donatie. Daca maine devine obligatie la care nu am consimtit sau am consimtit sub amenintare, se cheama furt, legiferat sau nu si oricare i-ar fi justificarea.

  Reiterez repulsia mea fata de etichete si sugestia de a le utiliza cu parcimonie: nu sunt neoliberal sau mai stiu eu ce. Sustin acele idei pe care logica argumentatiei si bunul simt mi le indica ca fiind foarte probabil valabile si admir intr-adevar liberalismul clasic si eforturile acestuia de a intelege si conceptualiza legile economice in acelasi spirit.

 122. 123 florin m. august 7, 2010 la 10:23 pm

  Virus

  Ce este chestia aia, recte pestele? Si cine este sateanul chinez din Bistret, asa apare in poza? Imaginea este atat de incredibila, incat nu stiu cum sa o categorisesc…

 123. 124 Theodora august 7, 2010 la 11:13 pm

  Stiu ca am promis ca nu mai scriu nici un comentariu dar pur si simplu nu am putut sa ma abtin dupa ce am citit comentariul domnului Mimosa pudica Acum vad ca si domnul Harabula mi-a raspuns.
  @Mimosa pudica
  Sunteti deosebit de agresiv fara motiv.
  Chiar nu ma intereseaza deloc cat de simpatica si credibila ma credeti dumneavoastra.
  „Nu mai pot de grija” dosarului lui Basescu de cand domnul Tismaneanu este ingrijorat si nu isi poate face un concediu linistit la Washington de grija disparitiei doasului de cadre a lui Ion Iliescu.
  Sigur ca nu am dat nici un telefon. Daca ati fi citit cu atentie articolul domnului Tismaneanu ati fi inteles de ce am scris asa. Ati fi inteles de ce am scris si de concediul prelungit. Sau poate nu, poate nu ati fi inteles daca nu ati fi vrut sa intelegeti.
  Sigur ca „am fost pe blogul domnului Tismaneanu” si am vazut ca acolo nu sunt permise comentariile. Unde credeti ca am citit articolul dansului, la Biblioteca Nationala?
  Nu m-am comparat deloc cu domnul Tismaneanu, nu am scris nimic despre activitatea dansului publicistica si nu am pus sub semnul intrebarii pe „specialistul” Tismaneanu. Dumneavoastra ati citit articolul meu sau doar ce a comentat domnul Harabula? Cred ca nu l-ati citit pentru ca altfel nu inteleg de ce imi reprosati lucruri pe care nu le-am facut.
  Eu am subliniat doar CARACTERUL domnului Tismaneanu si din punctul asta de vedere ( dar doar pentru ca dumneavoastra insistati pentru ca mie nu imi face nici o placere) DA ii sunt superioara. Domnul Tismaneanu a trecut de partea celui care este la putere adica de partea lui Basescu pentru bani. Banii sunt foarte importanti pentru dumnealui. Gresesc, banii sunt singurii importanti pentru dumnealui. Domnul Tismaneanu SE VINDE celui care este la putere. Eu, asa agramata cum sunt, nu as face asta pentru nimic in lume.
  Sa fiu sincera cu dumneavoastra daca as avea de ales intre o agramata loiala si un intelectual tradator si lingusitor nu as alege nici unul dintre ei.
  Sunt sigura ca la urmatoarele alegeri parlamentare atunci cand PSD-ul va castiga, domnul Tismaneanu isi va oferi serviciile liderilor PSD. Sper din tot sufletul ca serviciile lui sa fie ignorate.
  Cred ca ati observat cu cat respect va vorbesc asa ca, daca doriti sa imi raspundeti va rog sa o faceti civilizat. Eu v-am respectat intodeauna.
  „Te dor creierii”„ Fatuco” „miscati fizicul”si „nu mai sta cu coada pe sus” sunt expresii pe care un om inteligent ca dumneavoastra, mult mai inteligent, mai citit si mai educat decat mine nu ar trebui sa le foloseasca.
  Expresii de genul asta nu folosesc nici eu, asa agramata cum sunt.
  Dumneavoastra in loc sa incercati sa intelegeti, atacati, loviti, zdrobiti, calcati peste cel care acum este acum prabusit la pamant. Este mai usor asa. Poc…. Trosc si ati terminat cu mine.
  Va asigur ca nu ma supar. Nu sunteti primul si cu siguranta nici ultimul.
  In ceea ce priveste „LENEA” de care spuneti dumneavoastra ca sufar SINCER VA SPUN CA NU VA DORESC SA SIMTITI NICIODATA PRIN CE TREC EU.
  NIMENI NU MERITA ASTA.
  Si pentru ca nu vreau sa ma mai compare nimeni cu un catel maidanez care „saliveaza la usa macelariei” ma opresc aici.
  O duminica placuta domnule Mimosa pudica!
  @Harabula
  Vreau sa va asigur ca nu sunt „o matroana cu corp de bucatareasa si suflet de macelar” Am 1.55 si 50 de kg si sunt o femeie destul de sensibila. Atat de sensibila incat salvez albinele care de sete risca sa se inece in bazinul meu cu apa. Le salvez chiar daca stiu ca exista un mare risc sa ma intepe. Nici gandacii de Colorado (sunt niste gandaci care ataca cartofii daca cumva nu stiti) nu ii omor desi ar trebui sa ii omor pentru ca sunt daunatori.
  Pe mine unde m-ati incadrat domnule Harabula?
  Poeta nu sunt, nici politician, nici politista, nici betiva si am mai mult de 16 ani. Probabil ca m-ati incadrat la somer si curva (Augustin nu poate sa fie curva). Este prea mult domnule Harabula. Sunteti mult mai rau decat am crezut eu. Regret ca am raspuns primului dumneavoastra comentariu. Trebuia sa va ignor. Mi-ar fi fost mult mai bine. Dumneavoastra aveti o fiica domnule Harabula?

 124. 125 Augustin august 8, 2010 la 12:22 am

  Domnule Harabula,
  Mi-e greu sa inteleg motivul raspunsului « la pachet » (mie si Theodorei), mai ales ca n-am urmarit integral schimbul de replici pe care l-ati avut. Din acelasi motiv, nu pot sa decid in ce masura te inseli, in ceea ce o priveste. Cert e ca nimic din ceea ce ii raspunzi ei nu are vreo legatura cu afirmatiile mele sau intrebarile pe care ti le-am pus. Ceea ce se poate constata limpede e ca eviti cu grija sa raspunzi la intrebari incomode sau sa abordezi subiecte in care personaje pe care le indragesti ar iesi mototolite.
  Sigur, nimeni nu te poate obliga la o alta atitudine, dar nici nu te astepta sa fii perceput altfel decit un jalnic frustrat caruia viata nu i-a oferit altceva decit un eficient sut in fund (figura de stil, vizavi de asteptarile pe care le-ai avut, si pe care le-ai considerat, evident, indreptatite) si care a gasit aici locul potrivit pentru exhibarile sale !
  Cum ziceam, te intrebam de ce crezi ca Basescu l-a numit pe Boc, cu obstinatie, de 4 ori la rind … Te intrebam de sansele pe care statul le ofera, in ziua de azi, cetatenilor sai … Nicio problema, dumneata poti sa raspunzi despre castravete …

 125. 126 zulu august 8, 2010 la 1:04 am

  off topic
  Sincer? Nu m-am plictisit citind toate comentariile chiar dacă erau off-topic. Concluzia: aci nu e loc pentru lacrimoase 😉 şi ………
  Theodora, ai primit o lecţie dură dar necesară,…. chit că îţi veniseră în ajutor postacii de pe blogul personal 😉

 126. 127 Sibilla august 8, 2010 la 1:14 am

  D-le AN,
  Aveţi grijă pe gheara cui ajunge blogul domniei dvs. !… ca o parafrază…
  Sunt convinsă că NU vă e pe plac :
  * Sa ti intre bine in creieri: nu sunt eu de rangu’ tau si nici tu de ranga mea. *
  Vi se IMPUNE un asemenea * standard *, cumva din respect în spaţiul domniei dvs, respect faţă de dvs şi noi, restul lumii şi aceasta de către * elita * tilictualilor care se zice de-o aia că v-ar onora ?
  Sincer, NU pricep DE CE TOLERAŢI asemenea MIZERII ?!! Cumva lipsiţi şi cineva îşiface de cap, atât cât o mai duce ?
  Regretabil ŞI inacceptabil să fim trataţi astfel şi nu oriunde ci, pe blogul AN-ului !
  Trecând peste faptul că * ELMMAR *, în lipsă de argumente, previzibil apelează la deja cunoscutele tertipuri de-a o da pe după vişini , în opinia mea se impune să opriţi circul ieftin, căci, vedeţi dvs pe blogul păcăliciului Tismăneanu NU se admite nici comentarea articolelor, nici datu-n bărci ca aici…
  AN,
  Cu tot respectul şi fără supărare : nu permit nimănui, cu atât mai puţin pe blogul dvs să fiu jignită de aceiaşi ipocriţi. NU mă numesc Ioana Ilie, apropo de… * rangă * ! Aveţi responsabilitatea de-a ne feri pe viitor de… * rangă *, care * rangă * nush cum trecu de * moderare * iar posibil opinii ale vreunui cetăţen simplu, onest, pe subiect, nu ! Meschine jocuri… ŞI ridicol * nivelul * spre care e târât VOIT acest spaţiu !
  Sibilla

 127. 128 Sibilla august 8, 2010 la 1:40 am

  @Harabula,
  DESTUL!
  NU îl mai confundaţi pe d-l Preşedinte Ion Iliescu cu nimeni din cei care vă mână-n luptă, că picarăţi în ridicol deja, de ce să-l mai şi trâmbiţaţi ? Ridicolul.
  Ca să n-o mai dăm cotită, concluzionând : cei nedemni a rosti numele Politicianului Autentic Ion Iliescu sunt capabili oricând să rostească * Nu suntem PLĂTIŢI să fim morali ! * şi zău că-i cred !
  Mi-e scârbă de asemenea * morali * , manifestări comportamentale de Iude, neputincioşi ,frustraţi, şi cu aere afişate şi fluturate de exact ceea ce NU sunt.

  RUŞINE, tuturor celor ce ponegriţi numele d-lui Preşedinte Ion Iliescu şi în egală măsură RUŞINE celor ce tolerează acestea !!
  Cel puţin ciudat e că numele Ion Iliescu e împroşcat cu noroi… ca să vezi, pe bloaga puşlamalei Volodea Tismăneanu şi… aici, pe blogul d-lui AN… cin să fie oare * liantul *… cumva fosta jurnalistă care se consideră, citez * fereastra spre o anume lume * unde ea şi numai ea ar avea acces ? Personal nu doresc răspuns, cunosc.

 128. 129 Sibilla august 8, 2010 la 1:59 am

  @Theodora ,
  * Nu ma surprinde „relatia intelectuala dintre Ion Iliescu si Vladimir Tismaneanu”. Dar sunt sigura ca acesta este posibila doar datorita echilibrului domnului Ion Iliescu si datorita oportunismului domnului Tismaneanu. * – CORECT !!!

 129. 130 Doru Coarna august 8, 2010 la 3:23 am

  @@@@@ VIRUS,

  Pestele tau se cam numeste „balos” si nu are mai mult de CINCI CENTIMETRI!!!!!!!!!!!!!!!!

  HaHaHa! Photoshop! Drill de 2.45h …

  Daca mai postezi d-astea, s-ar putea ca Boc sa impoziteze si pescarii…

  Sa traiesti!

 130. 131 blogideologic august 8, 2010 la 4:06 am

  @ Sibilla spune: „faptul că se spune despre acest dosar că ar fi dispărut în 2006 arată că Ion Iliescu nu și-a pus niciodată problema de a-și ascunde trecutul, atunci când a fost președinte.”
  Bună observaţie.

 131. 132 Aya august 8, 2010 la 4:50 am

  ANTISEMITISM, REFUZUL ISTORIEI SI “SOLUTIA” DICTATURII MILITARE

  Intr-un moment de vacanta, caracterizat, in general, printr-un gol de stiri (exceptandu-le, acum, pe cele legate de reducerile salariale si de nelinistile provocate de insecuritatea vietii de zi cu zi) este lansat, discret, pe piata, un text. Privit atat ca scriitura cat si contextual, socheaza prin nefiresc (identificarea nefirescului duce totdeauna la informatii de exceptie).

  De la incoerenta formularilor pana la subiectul discutat de atatea ori incat doar enuntarea sa provoaca o iritata respingere, cititorul fiind plictisit de el; de la constructiile greoaie pana la inconsistenta argumentatiei; de la aparenta patinare a subiectului din zona publica inspre cea de interes personal, a autorului, pana la neadevaruri flagrante, formulate abracadabrant (enumerarea poate continua) totul e nefiresc. Intregul insusi este nefiresc.

  Textul a aparut pe un site care prezinta doar interes “de nisa” dar, ciudat, exact in ziua aparitiei (6 august 2010) a fost preluat de “anumite persoane” si raspandit (mai putin prin comentarii, cat prin linkuri- prin aceasta metoda reusindu-se a se “insela” moderarea) prin bloguri cu numar mare de cititori.
  Intr-un astfel de caz, apare, de la sine, intrebarea: de ce a fost lansat acel text plictisitor si incoerent si cum de s-a intamplat ca, de pe un site “de nisa” sa ajunga imediat in locuri virtuale spectaculos accesate, deci cu multi cititori?

  Pe scurt, in 6 august 2010, in “Asymetria” a aparut, cu explicita sustinere a lui Dan Culcer, textul intitulat “Ioan Rosca. Scrisoare deschisa catre Sorin Iliesiu”.
  Aparent, acea scrisoare deschisa este un nou prilej inventat inabil pentru reluarea unui subiect devenit, in egala masura, enervant prin repetitivitatea aberanta a reluarii sale si a argumentatiei mincinoase continute, cat si respingator prin imundul constant al tratarii.
  In fapt, la o prima privire (si, data fiind contructia greoaie, putini vor fi fiind tentati sa depaseasca nivelul superficial al atentiei) este vorba despre o noua serie de injurii lansate la adresa lui Vladimir Tismaneanu si a Raportului comisiei Tismaneanu. Ca si in alte cazuri, tonul si “argumentele” recentului atac sunt dezgustatoare, reluand clisee penibile, mistificari jenante, formulari suburbane care descalifica autorul.

  La o privire mai atenta, insa, perceptia asupra intentiei asociabile lansarii acelui text mizer se schimba.
  La un prim nivel al observarii mai aplicate, atrag atentia acuze care le contrazic pe cele cu care ne obisnuisera autorii unor astfel de atacuri.
  Pana acum, se spusese ca Raportul ar fi un pretext pentru posibila declansare a unei vanatoare de vrajitoare.
  Acum, acuza vizeaza exact contrariul, anume ca Vladimir Tismaneanu ar fi fost special desemnat la conducerea Comisiei in urma unei “conspiratii”, pentru ca Raportul sa mimeze condamnarea comunismului, scopul fiind de a “imbata cu vorbe” victimele regimului comunist si de a nu se ajunge in situatia de a fi trasi la raspundere tortionarii.
  Sesizarea schimbarii bruste a planului atacarii Raportului (continuitatea fiind asigurata de tratamentul mizerabil aplicat lui lui Vladimir Tismaneanu) obliga la atentie sporita si indica faptul ca mesajul textului nu este “la vedere”.

  Analiza pe text releva existenta a trei mesaje, ascunse intre hatisurile formularilor necizelate.
  In astfel de cazuri, mesajele trebuie cautate urmand un fir al coerentzei (in aparenta incoerentza generala), ele aparand in urma asocierii unor formulari ce trebuie “decupate”.

  1.PRIMUL MESAJUL CLAR este unul profund antisemit!

  O paranteza esentiala.
  BHL spune ca una dintre formele extrem de perverse ale antisemitismului este legata de acuza ca, de fapt, insistenta asupra holocaustului si a unicitatii shoah au ca scop intarirea „statului sionist” Israel, pentru atingerea acestui scop lucrand, subtil, armate de intelectuali, care, uneori, isi ating telul prin actiuni aparent nelegate de holocaust.
  Este un tip de antisemitism extrem de periculos, prin sugestiile subtextuale si mesajele subliminale.

  Acest lucru apare in scrisoarea deschisa adresata de Ioan Rosca lui Iliesiu si publicata la Paris, via Dan Culcer (in 6 august 2010).

  Mesajul se „decupeaza” urmarindu-i, cu atentie, firul, printre „umpluturi” (dar si impletiri cu al doilea mesaj, la care ma voi referi ulterior).

  IATA PRIMUL MESAJ, CARE SE REGASESTE CITAND SELECTIV.

  Citez:

  „escrocheriei istorice savirsite de „Comisia Wiesel”. Aceasta se ciocnise de un val de protest in diaspora, axat pe intrebarea: cum sa reluam procesul fascismului (răs-comis, abuziv, dupa 1944) daca procesul comunismului nu a avut inca loc?
  (…)
  Era clar ca, pentru ca rezultatele partinitoare si metodele nestiintifice ale comisiei Wiesel sa fie validate cotit (si calea despagubirilor pentru Holocaust sa fie astfel deschisa) – era nevoie de un simulacru de „proces al comunismului”. Unul bine dozat, bine orientat, bine gestionat, care sa nu dea foc zonelor explozive ale dosarului stalinizarii Romaniei, care sa nu se soldeze cu despagubiri prea mari pentru romanii victima, sa nu declanseze reabilitarea unor „fascisti” macelariti prin puscarii doar pentru credinte politice, sa nu deschida periculos arhivele, sa nu ridice problema complicitatii occidentului, etc. Sa nu stirneasca nici rezistenta oligarhiei de Tranzitie. Nu puteai lasa o astfel de intreprindere delicata pe mina anticomunistilor romani autentici. Procesul trebuia „rezolvat” de specialisti … speciali, doctori in plamadirea propagandista a „istoriei”, terenul trebuia amenajat de mercenari ai unor cu totul alte interese decit cele justitiare romanesti.
  (…)
  era un „proiect” aprobat, catalizat magic de undeva de sus.
  (…)
  Tismaneanu in fruntea unei astfel de Comisii – pentru ca el convenea scopurilor reale intuibile: legitimarea (si acoperirea) comisiei Wiesel, intrarea in normalitate – fara pierderi pentru criminali – drogind victimele cu cuvinte, ascunderea arhivelor problematice.
  (…)
  fost propagandist comunist, fiu de evreu stalinist, piesa tipica a rocadei Moscova-Washington, incompatibil cu dosarele care i-au fost incredintate abuziv
  (…)
  circul „condamnarii morale” si reconsiderarilor ideologice (…) (ca evreu, domnul Tismaneanu nu are cum sa sustina fatis impunitatea si prescrierea la care sintem indemnati din toate partile, pina si de victimele paralizate).
  (…)
  occidentul (in frunte cu americanii) au ocupat dupa 1990 Europa de Est – in primul rind pentru a sterge urmele genocidului comunist.
  (…) Numai tema participarii tortionarilor stalinisti la terorismul care a dus la nasterea si cresterea Israelului – si ar fi de ajuns pentru a stavili scurmarea periculoasa in „trecutul inca prea recent”.
  (…)
  Tismaneanu, un prezumabil agent americano-israelian (…) punind in pericol interesele neamului romanesc.”

  Antisemitismul este lesne sesizabil, fiind efectiv „respirat” de text.

  2. AL DOILEA MESAJ CLAR este acuza total mincinoasa ca Vladimir Tismaneanu incearca sa stopeze cercetarea situatiilor care au dus la moartea multor oameni in decembrie 1989 si identificarea legaturii intre factori de decizie di perioada decembrista si posibila lor implicare in evenimente, in sensul mentionat.
  Vladimir Tismaneanu mai este acuzat, absurd, si de faptul ca ar stopa cercetarea legaturii intre factori de decizie din decembie 1989 si cei care, ulterior, s-au asezat la ‘pupitrele de control” (de unde se dirijeaza “pupitrele de comanda’) ale Romaniei, actionand discretionar, cu rezultate nefaste, nu doar politic, dar si economic.

  Aceste acuze sunt neadevaruri flagrante.
  Este publica preocuparea lui Vladimir Tismaneanu si a IICCMER (al carui nume urmeaza sa devina Institutul “Monica Lovinescu”) pentru restabilirea adevarului, privind subiectele mentionate. Sunt publice demersurile sale in acest sens.
  Desigur, Institutul cerceteaza faptele sub raportul determinarilor istorice, politice, sociale, socio- psihologice, neintrand in competenta sa cercetarea faptelor sub aspect penal, de exemplu.
  Demararea cercetarilor a fost mediatizata.
  In acest caz, de ce este lansat un neadevar flagrant- preluat cu iuteala fulgerului, de pe acel site “de nisa” si raspandit, in spatial virtual, in aceeasi zi? De ce atata interes pentru diseminarea unei mistificari grosiere?

  Mao spunea ca o minciuna repetata de un milion de ori sfarseste prin a deveni adevar (in sensul de a fi perceputa ca atare).

  Lansarea acelei minciuni de la “tribuna pariziana” si ciudat de rapida sa diseminare in spatiul romanesc (via Internet) au ca scop scaderea credibilitatii demersurilor lui Vladimir Tismaneanu in sensul cercetarii ansamblului complex de fapte si situatii din decembrie 1989, identificarii legaturilor de cauzalitate intre anumite decizii, determinari si numarul mare de morti din acele zile si al felului in care o anumita “zona decizionala” din epoca si-a reprodus forta si influenta, la nivel general, in anii care au urmat.
  Daca aceasta minciuna, formulata in respectiva scrisoare deschisa si virulent raspandita, imediat, in spatiul romanesc, ar prinde radacini, ar fi extreme de greu, daca nu imposibil, sa fie demontata, atat la nivel general cat si individual. Chiar daca s-ar reusi, s-ar pierde un timp pretios- si pe asta mizeaza cei care au regizat murdarul atac.

  De obiei, astfel de atacuri se desfasoara conform urmatoarei scheme:

  – se lanseaza subiectul printr-o publicatie din afara Romaniei ;
  – subiectul se „importa” PRIN presa romaneasca- mai exact, prin „citarea nevinovata” a respectivului articol;
  – se dezvolta, prin comentarii, in presa romaneasca („bulgarele se rostogoleste”);
  – se „exporta tintit” in strainatate, pe acelasi model al „citarii” de catre o publicatie- si se „dirijeaza” catre zone care trebuie „sensibilizate negativ”.

  DEOCAMDATA, totul este la nivel de prima faza (abia a aparut acel text imund, in 6 august!).

  3. IMPLETIREA MESAJELOR

  Mai exista un al treilea tip de mesaj, psihanalitic, constand in sugestia ca si stoparea procesului comunismului- privitor la perioadele decembrie ’89 si umatoarea- ar fi tot de „opera sionistilor” (am mers pe drumul scurt)- motivatia fiind cea din primul mesaj (am detaliat-o inainte de a da citatul).

  Actiunea de acum este cu atat mai periculoasa cu cat a fost declansata in perioada de vacanta, cand exista putine subiecte politice atractive si socante (la nivelul general, referirile la si comentariile despre Basescu au un impact scazut, iar actiunile lui Boc- reducerea salariilor cu 25% si multe altele- sunt traite si discutiile despre ele provoaca populatiei o reactie de respingere).
  In plus, in timp de vacanta, mult prea putini sunt dispusi sa cerceteze ce a aparut nou si care ar putea produce efecte dure.
  Bref, momentul este periculos de bine ales.

  STRANII “COINCIDENTE”
  Nu cred in coincidente.
  Textul foarte periculos, in esenta, prin mesaje si scop, a fost preluat imediat si raspandit de indivizi despre care poate fi demonstrat ca fac parte din grupuri care sustin, explicit, instaurarea dictaturii militare in Romania, restrangerea drastica a drepturilor cetatenesti (enumerarea de gen poate continua)- unii pedaland chiar pe sinistra idee a reintroducerii pedepsei capitale, desi aceasta a fost abolita in toate statele membre UE (in Romania, inca din decembrie 1989, dupa executarea lui Ceausescu).

  O minte mai sofisticata poate crede ca ne aflam in fata unui scenariu conceput la adapostul puternicului zgomot de fond al asprelor realitati cotidiene.

  “ORIGINEA” AUTORILOR SCENARIULUI
  Autorii scenariului (si cei interesati in aplicarea lui) au legatura cu zona de confluenta (confluenta de interese) intre fosta Securitate si fostele servicii ale Armatei (antedecebriste). O astfel de “zona” a existat (si) inainte de decembrie 1989, in pofida faptului ca Securitatea si fosta DIA erau concurente, chiar adversare.
  Exista o stransa relatie intre acea “zona de confluenta”, fosta Directie Politica a Armatei si Sectia Externa a Comitetului Central (pentru cine nu stie, acestea erau putenice organisme decizionale pana in decembrie 1989).
  Ocupantii “pupitrelor de control” ale Romaniei, dupa decembrie 1989, sunt indivizi apartinand structurilor mentionate si “zonei de confluenta a intereselor” la care m-am referit.
  Cel putin unii dintre acestia sunt direct implicati in sinistrul mortilor din decembrie 1989, considerati un fel de “victime colaterale” (este stiut ca, dupa executarea lui Ceausescu, asa-zisele “confruntari de strada cu teroristii” erau, de fapt, confruntari intre cele doua servicii importante romanesti, pentru adjudecarea puterii reale, unde se iau hotararile cu efecte de modelare a viitorului, mai ales in materie de obiective economice strategice).

  Personajele respective sunt direct interesate in stoparea cercetarilor facute de Vladimir Tismaneanu si de IICCMER din ratiuni lesne de realizat. Aflarea adevarului i-ar afecta in mod direct si, in plus, ar dezvalui o intreaga structura “neoficiala”, pe care o controleaza, a carei putere a fost reprodusa in toti acesti ani si care, fara a se afla la vedere, determina marile decizii.

  Instaurarea dictaturii militare ar fi modul cel mai simplu, mai direct (si mai profitabil, pentru acei indivizi) de a stopa cercetarile, de a reduce la tacere orice voce care ar pune intrebari, de a elimina indivizii incomozi si de a trece din “zona umbroasa” a deciziei in cea nemijlocita.

  Din nefericire, situatia din Romania, reducerea salariilor cu previzibile efecte periculoase si grave asupra economiei (incasari mai mici la buget, griparea motorului consumului, scaderea numarului celor activi- ceea ce va face ca unui salariat sa-i corespunda doi sau mai multi pensionari, ajungandu-se, astfel, la adancirea situatiei de acum, criticate de un guvern care actioneaza, paradoxal, in sensul inrautatirii ei) predispune la riscul unor puternice miscari sociale, potentate de furia disperata a unei populatii infometate, care se va confrunta cu imposibilitatea achitarii facturilor, cu amenintarea executarii silite in urma neachitarii ratele imprumuturilor bancare (urmarea: scoaterea la vazare a locuintelor, in urma actiunilor intentate de institutiile bancare).
  Astfel de situatii pot fi folosite de autorii scenariului ca justificare pentru instaurarea dictaturii militare.

  Daca oamenii politici (am in vedere atat puterea cat si opozitia) vor continua sa se manifeste “inertial”, daca se va perpetua neinteleapta prevalenta a patimilor politice si personale, daca nu vor fi privite cu maximala atentie semnalele care apar din ce in ce mai clar si mai insistent (si care indica faptul ca scenariul instaurarii dictaturii militare a fost deja declansat), daca nu se va actiona, cat inca se mai poate, in sensul demontarii acestui scenariu, daca se va astepta ca el sa fie pus in opera pentru a se constientiza ceea ce ar fi trebuit sa fie clar inca din faza de simptomatologie primara, Romania va aluneca- redresarea fiindu-i imposibila- pe panta unei dictaturi fata de care “iepoca de aur” va fi o dulce amintire.

  Oamenii politici trebuie sa fie constienti de faptul ca, odata instaurata dictatura militara (semnalele materializarii intentiei aparand din ce in ce mai clar) vor fi supusi aceluiasi tratament cumplit ca si restul populatiei. Aceasta este varianta optimista pentru ei.
  Varianta mult mai apropiata de adevarul specific unei asemenea situatii este ca vor fi sacrificati, atat pentru a se da “un exemplu” celor multi, cat si pentru ca este de presupus ca stiu mult mai multe decat ceilalti.
  Cei care vor sa instaureze dictatura militara- si care, daca nu se iau masuri de contracarare, isi vor materialize intentia- nu au nevoie de oameni care “cunosc istoria”.
  Ii considera foarte periculosi, caci o pot “face cunoscuta”.

  A bon entendeur, salut!

 132. 133 florin m. august 8, 2010 la 7:08 am

  Ghita Bizonu

  nu prea vad legatura intre ce am scris eu si afirmatia socialismului apartinator al sec XVIII. Poate esti bun si imi explici.

  Ca de obicei, ignor cu buna stiinta tentatia-ti naturala de a pune un epitet acolo unde s-ar cere un argument.

 133. 134 blogideologic august 8, 2010 la 7:27 am

  Stalin în episodul tungus. Este vorba despre exilul lui Stalin la Turukhansk. Stalin a fost vizitat atunci extrem de ceremonios de patru lideri tribali. Sverdlov, care a fost martorul întâlnirii când cei patru oameni ai triburilor îmbrăcaţi în blănuri de sălbăticiuni siberiene îl integrează oarecum pe Stalin în ritmul lor de viaţă, pentru că îl privesc tăcuţi dar cu vizibil interes timp de o jumătate de oră, după care se reîntorc la ritmurile tradiţionale din traiul tungus. Nu am citit în ruseşte despre povestea aceea, ci într-un excerpt de cartea ‘Young Stalin’ scrisă de unul dintre cei mai remarcabili istorici britanici trăind în vremurile noastre, vorbesc aici despre Simon Sebag-Montefiore. Chiar şi istoria istoricului este interesantă. El aparţine familiei de evrei sefarazi Montefiore, extrem de bogaţi, extrem de inteligenţi, stabiliţi în Anglia chiar mai înainte de timpul când a trăit celebrul Sir Moses Montefiore, partenerul bancar al firmei N M Rothschild & Sons. În treacăt fie spus, este remarcabil felul cum familia Rothschild din Franţa şi familia Rothschild din Anglia s-au îmbogăţit pe vremea războaielor napoleoniene “jucând la două capete” – cum se spune acum. Simon Sebag-Montefiore este înrudit cu Gwyneth Paltrow. Străbunica lui era o Paltrovici, nume care la imigrarea altor rude Paltrovici în America se transformă în Paltrow. Spre deosebire de alţi istorici care îl descriu pe Stalin ca pe un psihopat, ca pe un caz clinic, Simon Sebag-Montefiore îl prezintă pe Stalin în lumină reală : un tînăr de o inteligenţă extremă, care asimilase pefect ideologia Rusiei. De altminteri, Simon Sebag-Montefiore se mai ocupă de tema liderilor Rusiei şi a ideologiei Rusiei în cartea ‘Catherine the Great & Potemkin’. Aici ajungem la tema intereselor României : Tratatul de la Kuciuk Kainargi din 1774 care suspenda temporar Capitulaţiunea de la 1740.

 134. 135 blogideologic august 8, 2010 la 7:58 am

  „Minerii trec de la vagonet la calculator” suntem anunţaţi (http://www.romanialibera.ro/actualitate/transilvania/minerii-trec-de-la-vagonet-la-calculator-195766.html ). Este bine că Universitatea din Petroşani foloseşte “oportunitatea momentului”. Dar antamează doar o singură etapă a problemei. Nu din vina cadrelor de la Universitatea din Petroşani şi nici din vina minerilor. Problema este de o complexitate înfiorătoare. Şi este legată de istoria României în secolul XX. Iar soluţia problemei este legată în totalitate de un destin posibil al României în secolul XXI.

 135. 136 Ghita Bizonu' august 8, 2010 la 9:08 am

  ref la donatiile lu Buffet si Gates – gestul este frumos si meritoriu (ca valoare) dar nu este mai notabil sau mai eroic decat donatia de 5 lei a unei pensionare ce are o pensie de 360 lei.
  La cat au cei doi – jumatatea aia e cam … nimic in ce ii priveste. Ca daca ai 2 mld $ sau 50 cam tota aia e dpv al nivelului de trai (si as mai observa ca excentricitatile celor 2 tin de mersu cu avion de linie , cu statu in casa cumparata in tinerete si donatii. Nu se amuza cumparand palate nemaipomenite sau iachturi gigantice. fara de magnatii rusi sunt chiar modesti). In ce-l priveste pe Gates donatia nu-i pune in pericol nici afacerea cvasimonopolista . Am impresia ca Buffet e cam in aceiasi situatie (Rockefeller insa cu patrimoniul ce-l are de gestionat are nevoie mai mare de cash .. ca nu se stie !!).
  Gestul lor – oricat de meritoriu ar fi – este cam la fel de „urias” ca atunci cand oferi unui necunoscut un foc ….

 136. 137 nastase august 8, 2010 la 10:19 am

  ELMMAR,

  Vreau sa pastram reguli civilizate de dialog pe acest blog.

 137. 138 Augustin august 8, 2010 la 11:14 am

  @ Aya
  Plec de la chiar asertiunea ta, pe care o citez : « identificarea nefirescului duce totdeauna la informatii de exceptie » Si spun asta pentru ca postarea ta stufoasa si alambicata « geme » de afirmatii si consideratii nefiresti sau ilogice. Trebuie sa spun de la inceput ca habar nu am ce contine textul incriminat de tine si, de aceea, nu ma pot pronunta asupra lui, dar prezentarea vadit tendentioasa si partizana pe care i-o creionezi face inutil recursul la sursa. Argumente :
  1) Daca textul acela este, intr-adevar, asa cum vrei tu sa-l prezinti (incoerenta formularilor, subiect discutat de atatea ori incat doar enuntarea sa provoaca o iritata respingere, cititorul fiind plictisit de el, constructii greoaie si inconsistenta argumentatiei, subiect devenit, in egala masura, enervant prin repetitivitatea aberanta a reluarii sale), atunci sansele lui de a avea o priza cit de cit consistenta sint nule. Caz in care, fara nicio indoiala, inversunarea cu care te chinui sa-l combati e mai mult decit bizara, si spune multe!
  2) Incerci sa acreditezi ideea « schimbarii bruste a planului atacarii… », fara sa te mai sinchisesti de « amanuntul » ca sursa asa-zisului atac este alta. Sper sa nu apelezi la vechiul tau refugiu (« am eu niste informatii, dar sint atit de secrete ca nici eu nu le stiu »)
  3) Asa-zisa ta argumentatie (si ne spui asta fara retineri!!), este o suita de esantionari ale textului ce trebuie “decupate” si apoi lipite intr-o anumita forma. In cazul in care nu ti-ai propus, cu tot dinadinsul, sa ne jignesti inteligenta, trebuie sa-ti spun ca nu stiu o forma mai rudimentara si perimata de manipulare decit scoaterea din context si colajul « adecvat » Nici nu pot comenta afirmatia ta penibila : « IATA PRIMUL MESAJ, CARE SE REGASESTE CITAND SELECTIV »
  4) Din pacate pentru tine, doza ta aproape letala de vanitate te impinge sa calci in strachini : « De obicei, astfel de atacuri se desfasoara conform urmatoarei scheme» – zici tu. O.K., sa zicem ca vei reusi sa ne faci sa credem ca stii bine cu ce se maninca manipularea. Cum vei reusi insa sa ne faci sa credem ca NU ASTA incerci tu acum ?
  5) Cum sa credem ca nu avem de-a face cu o simpla si neeleganta pledoarie pro-domo, de vreme ce se cunoaste afinitatea ta (netagaduita, de altminteri) pentru Tismaneanu ?

 138. 139 Harabula august 8, 2010 la 12:21 pm

  @Augustin
  Habar n-am de ce Basescu l-a numit pe Boc premier de patru ori.
  Nici nu m-a nelinistit aceasta chestiune.
  @Theodora
  Nu am o fiica.

 139. 140 Theodora august 8, 2010 la 12:24 pm

  @Aya
  Domna Aya, pentru ca ati scris acest comentariu si pe umilul meu blogul o sa va rasund si aici pentru ca nu sunt sigura ca aveti timp sa intrati la mine ca sa cititi raspunsul.
  1. Eu nu l-am injurat pe domnul Tismaneanu. Alti comentatori de pe blogul domnul Nastase isi pemit sa imi spuna mie CURVA si catel maidanez care „SALIVEAZA LA USA MACELARIEI” (domnul Harabula mai precis, aparatorul domnului Tismaneanu)
  2. Nu sunt antisemit NU ARE NICI O IMPORTANTA PENTRU MINE FAPTUL CA DOMNUL TISMANEANU ESTE EVREU. Ca sa ma intelegeti o sa va spun ca nici eu nu sunt 100% romanca Pentru mine conteaza CARACTERUL OMULUI
  3. NU AM NICI O LEGATURA CU TEXTUL APARUT PE SITE-UL ALA.
  4. NU L-AM ATACAT PE INTELECTUALUL TISMANEANU SI NICI NU M-AM COMPARAT CU EL
  5. CEEA CE MA DERAJNJEAZA PE MINE (pentru ca DA am acest drept chiar daca prietenii dumneavoastra de pe blogul domnului Nastase spun ca sunt agramata) ESTE FAPTUL CA DOMNUL TISMANEANU FACE JOCUL LUI BASESCU. FOLOSESTE JUMATATI DE MASURA. DOMNUL TISMANEANU LASA IMPRESIA CA SE VINDE, ISI VINDE INTELIGENTA SI SUFLETUL PE BANI. NU IMI PLACE CARACTERUL DOMNULUI TISMANEANU MAI PRECIS. PENTRU DOMNUL TISMANEANU BASESCU ESTE CURAT CA LACRIMA, NU A FOST COMUNSIT, NU ARE NICI UN DOSAR PE NICAIERI SI ASTA DOAR PENTRU CA IL PLATESTE. DOMNUL TISMANEANU AR TREBUI SA FIE UN EXEMPLU PENTRU CINEVA AGRAMAT CA MINE, DAR NU ESTE. CE SA INVAT EU DE LA DOMNUL TISMANEANU? SA MA APUC SA SCRIU PE BLOGUL MEU ARTICOLE PRO BASESCU DOAR CA SA PRIMESC NISTE BANI?
  6. CEI CARE M-AU ATACAT AICI NU AU CITIT PROBABIL NICI ARTICOLUL DOMNULUI TISMANEANU SI NICI ARTICOLUL MEU SAU AU CITIT DIN 3 IN 3 RANDURI SI AU INTELES DOAR CE AU VRUT EI.
  7. FOARTE CIUDAT MI SE PARE FAPTUL CA APROAPE TOTI M-AU ATACAT PE TEME COLATERALE. CINE SUNT EU SA MA INTREB DE DOSARUL LUI BASESCU, DE CE NU IMI VAD EU DE NECAZURILE MELE SI NU IMI CAUT DE MUNCA. NIMIC DAR ABSOLUT NIMIC DESPRE EVENTUALA COLABOARARE A LUI BASESCU CU SERVICIILE DIN PERIOADA COMUNISTA
  8. CA METODE DE CONVINGERE S-AU FOLOSIT EXPRESII CA: „Te dor creierii”„ Fatuco” „miscati fizicul”si „nu mai sta cu coada pe sus”
  9. CINEVA CU ADEVARAT SUPERIOR PROCEDEAZA CA DUMNEAVOASTRA, DOAMNA AYA.
  Cu deosebit respect
  Theodora M
  @zulu
  Nu mi-a venit in ajutor nici un „postac” de pe blogul personal 🙂
  Toti cei care au cometat aici articolul meu sunt comentatori de pe blogul domnului Nastase si asta o poate certifica cel care face moderarea acestui blog. Nu a aparut nici un IP nou.
  Cei care scriu comentarii la mine pe blog NU SUNT POSTACI.
  Poastacii sunt cei care primesc bani ca sa scrie comentarii si nu este cazul blogului meu. 😀
  Nu am primit nici o lectie, nici dura nici mai putin dura.
  Recunosc ca sunt impresionata de numarul celor care il apara pe domnul Tismaneanu pe acest blog SI DE FELUL IN CARE INTELEG EI SA IL APARE 😀 dar va asigur ca asta nu ma sperie deloc.
  Nu sunt o „lacrimoase” 🙂 sunt o luptatoare UN DRAGON mai precis. Asa am fost toata viata si asa o sa mor. O sa intelegeti la un moment dat la un moment dat domnule Zulu.

 140. 141 Harabula august 8, 2010 la 12:27 pm

  @Sibilla
  Ce-i reprosati lui Tismaneanu? Ca este fiu de comunist?
  Dar Iliescu, fiul cui este?

  Desigur unii pot considera indoielnic d.p.d.v. moral ca Tismaneanu sa-l atace pe Iliescu. Un „fost comunist” pe un comunist veritabil.
  Dar Iliescu a bagat la puscarie si a impuscat comunisti (ceausesi). Asta este mult mai mult decat un atac in presa.

 141. 142 G.P. august 8, 2010 la 12:30 pm

  Din pacate, dsingurul lucru care nu poate fi schimbat nicaieri este istoria si…balanta contabila (odata predata fiind.).

 142. 143 Karakas august 8, 2010 la 12:58 pm

  @florin m. Intelegi gresit. Nu sunt impotriva competitiei libere, atita timp cit ea nu creaza crize de proportii, si nu afecteaza profund societatea. Experimentul numit „globalizare”, varianta neo-liberala, ne arata ca statele trebuie sa reglementeze anumite segmente ale pietei, si sa impuna reguli de joc.

  Nu stiu ce esti si nu am spus ca esti neo-liberal. Am spus ca imi dai o lectie care pare neo-liberala. Daca te lasa rece forta argumentului ca milioane de oameni saracesc, raminind fara joburi, fara case pentru ca o mina de bogati sa devina si mai bogati, nu mai am ce mai comenta.

 143. 144 Theodora august 8, 2010 la 1:53 pm

  @Harabula
  Deci nu aveti o fiica.
  Vreau sa va anunt ca tatal meu are si ca il deranjeaza foarte mult ca va permiteti sa o etichetati drept CURVA.
  Ma asteptam la altfel de comportament, mai civilizat si cu mult mai mult bun simt.
  Asa stiti dumneavoastra sa il aparati pe Tismaneanu?
  Nu aveti alte argumente si folositi jignirile?

  Sa va spun eu cine procedeaza asa?
  Sper ca nu toti aparatorii domnului Tismaneanu reactioneaza ca dumneavoastra.
  Nu ma deranjeaza ca domnul Tismaneanu este fiu de comnunist.
  Nu ma deranjeaza nici ca este evreu.
  Ma deranjeaza CARACTERUL lui.
  Nu o mai suciti dupa cires. Omul s-a dus langa Basescu pentru BANI si face tot ce i se cere ca sa ii incaseze
  Va rog frumos domnule presedinte Adrian Nastse sa ii spuneti domnului Harabula sa nu ma mai jigneasca.
  Daca eu foloseam acest cuvant la adresa oricarei doamne sau domnisoare din familia dansului cel putin jumatate din comentatorii de pe blog imi sareau in cap

  Nu este normal cum procedeaza domnul Harabula.
  Va multumesc pentru intelegere domnule Adrian Nastase!

 144. 145 florin m. august 8, 2010 la 2:11 pm

  Karakas

  „Daca te lasa rece forta argumentului ca milioane de oameni saracesc, raminind fara joburi, fara case pentru ca o mina de bogati sa devina si mai bogati, nu mai am ce mai comenta.”

  Nu are nici o importanta daca ma lasa rece sau cald, ci daca este adevarata asertiunea. Problema mea este ca lipseste demonstratia acestei cauzalitati, lipsita de emotii si invective.

 145. 146 M.Voicu august 8, 2010 la 3:04 pm

  @ Aya august 8, 2010 la 4:50am spune: «ANTISEMITISM, REFUZUL ISTORIEI SI “SOLUTIA” DICTATURII MILITARE».
  Cu detaşare, scherzando, Raportului comisiei Tismaneanu (aici fãrã nici-o referire la autorul nominat) :
  1) a avut un cost material necomparabil cu bugetele institutelor de cercetãri aplicative – care-şi drãmuie cererile de licenţe din lipsã de fonduri !
  2) IICCMER (al carui nume urmeaza sa devina Institutul “Monica Lovinescu”) vine cu ASCENDANTUL MORAL INEGALABIL cã Monica Lovinescu şi-a lãsat moştenirea Statului Român – şi nu vreunei formaţiuni impuse !
  3) „Institutul cerceteazã faptele sub raportul determinãrilor istorice, politice, sociale, socio- psihologice, neintrând în competenţa sa cercetarea faptelor sub aspect penal, de exemplu.”. Aşa, dacã ar fi „fully successfull”, ar funcţiona ca un ANI performant – care tot nu are nici-o finalitate, cãci EFECTORUL TREBUIE SÃ FIE DOAR SISTEMUL JURIDIC; ştim ce lipseşte şi ce e în plus (cãpãtuiri peste nivelul veniturilor. ŞI… NIMIC !
  4) „victimele regimului comunist” au început cu trupele române lãsate neanunţate in due time, pradã inamicului – împotriva cãruia a trebuit sã lupte SUA pânã în 1989 ş.a.m.d.
  5) Partea cu „unicitatea shoah” n-o înţeleg ; IMI PARE CÃ ACUM ROMANII SUNT „EVREII DE SERVICIU” ai extremismului, dupã cum îi echivaleazã cu ţiganii – alt popor asuprit în chiar miezul „ÍOROPII naţiunilor”.
  6) Grupuri „care susţin restrângerea drasticã a drepturilor cetãţeneşti” SUNT DEVANSATE de …”reducerile salariale, …insecuritatea vieţii de zi cu zi”, şi proprietatea individualã e tot mai împovãratã deDÃri. Scria Eminescu (în Timpul, 23 decembrie 1877): “Omul are pe atâta libertate şi egalitate pe câtã avere are. Iar cel sãrac e totdeauna sclav şi totdeauna neegal cu cel ce stã deasupra lui.”
  7) … şi dacã vom afla (cine ştie?), cã din „confluenţa de interese între fosta Securitate şi fostele servicii ale Armatei (antedecebriste) – putenice organisme decizionale” atunci, s-a putut zãmisli revoluţia din Decembrie 1989… ?
  8) Cu un „guvern care acţioneazã, paradoxal, în sensul înrãutãţirii”, mã întreb şi eu: „unde se iau hotãrârile cu efecte de modelare a viitorului, mai ales în materie de obiective economice strategice” – cu efectele pe care le vedem.
  9) Spuneţi : „Oamenii politici trebuie sã fie conştienţi de faptul cã, odatã instauratã dictatura militarã, vor fi supuşi aceluiaşi tratament cumplit ca şi restul populaţiei.” DECE-ar fi altfel, dacã-ar fi, DOAMNE FEREŞTE !
  Am încercat sã vã dau o perspectivã optimistã, cu puterile mele, limitate. Direcţia de acţiune spre echilibru trebuie sã fie aplatisarea gradientelor sociale anti-progres.

 146. 147 blogideologic august 8, 2010 la 3:06 pm

  Am suficiente dovezi să acuz : Cercetătorii de la INSHR nu dau dovadă de onestitate intelectuală ! Să încep cu enigma unei tentative de asasinat. Citesc în articolul de la http://www.formula-as.ro/2007/760/spiritualitate-39/parintele-iustin-parvu-7808 , „In mai 2005, Parintele Iustin a scapat dintr-o tentativa de asasinat”. Informaţia aceasta poate fi găsită în mai multe surse. Trimit doar la ziaruldeiasi.ro , „Crima diavoleasca la Manastirea Petru Voda”, Data publicarii: 21/05/2005, vezi http://www.ziaruldeiasi.ro/local/iasi/i-u-crima-diavoleasca-la-manastirea-petru-voda-i-u-br-preot-iesean-asasinat-la-spovedanie~ni3nla, şi la ZIUA Nr. 4155 de luni, 11 februarie 2008, online la http://www.ziua.ro/f.php?data=2008-02-11&thread=232971&id=15575 , pentru confirmarea din minimum trei surse. Raportul anchetei oficiale este „bla, bla, bla”, pe mine nu mă convinge. Dar este cineva convins ? În fine, poate la fel ca şi alcătuitorii „Raportului Tismăneanu”, cineva crede că românii sunt idiota. Deci eu vorbesc despre tentativa de asasinat asupra părintelui arhimandrit Iustin Pârvu, fost deţinut politic, şi fost tînăr preot militar român în Transnistria. Cine avea oare interesul, în luna mai din anul 2005, să îl asasineze pe părintele Iustin Pârvu ? Să ne uităm, după un timing, la un alt eveniment important din anul 2005, petrecut după tentativa de asasinat. Mă refer la fundarea INSHR – Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania “Elie Wiesel”, constituit prin Hotararea de Guvern nr. 902 din 4 august 2005, vezi spre convingere http://www.inshr-ew.ro/ . În acuzaţiile privind „Studierea Holocaustului din România”, ponderea cea mai mare este deţinută de Holocaustul comis de militarii români în Transnistria. Se vorbeşte despre pogrom, la singular şi la plural. Or, presupunând că „natura umană” nu poate fi schimbată, pogromul trebuie să urmeze acelaşi pattern de iniţiere, declanşator al furiei telurice împotriva evreilor, ca şi în Evul Mediu. Iar configuraţia aceasta repetabilă a fost bine studiată. De obicei slujba unui preot, vorbind tunător despre „evreii care l-au ucis pe Iisus”, precedea pogromul. Or, repet, părintele arhimandrit Iustin Pârvu a fost tînăr preot militar român în Transnistria. Pe websaitul http://www.inshr-ew.ro/ Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România se poate citi : +Institutul are ca obiect de activitate identificarea, culegerea, arhivarea, cercetarea si publicarea documentelor referitoare la Holocaust, in rezolvarea unor probleme stiintifice, precum si elaborarea si implementarea de programe educationale privind acest fenomen istoric. Pentru realizarea obiectului de activitate, Institutul are urmatoarele atributii principale: a) efectueaza studii si cercetari, in tara si in strainatate, pentru aprofundarea cunoasterii fenomenului Holocaustului; b) achizitioneaza – sau primeste donatii – orice marturie, publicatie ori document privind Holocaustul sau in legatura cu acesta; c) identifica, aduce in tara si conserva documentele privind Holocaustul din Romania, in original sau in copie, pe orice suport, raspandite in diferite tari ale lumii; d) constituie o arhiva care sa cuprinda publicatiile, cartile, colectiile de reviste, ziare, manifeste si alte inscrisuri care au legatura cu Holocaustul din Romania, alcatuind si instrumente de lucru in domeniu; e) lanseaza proiecte de istorie orala, in scopul salvarii memoriei istorice a Holocaustului; f) organizeaza manifestari stiintifice consacrate Holocaustului si contribuie la reprezentarea cercetarii nationale in acest domeniu in intalnirile stiintifice internationale; g) finanteaza editarea, tiparirea si publicarea de memorii, carti, studii, articole, corespondenta,
  memorie fotografica si video, colectii de documente, albume fotografice referitoare la Holocaust; h) organizeaza si sprijina realizarea de expozitii si alte actiuni educationale privind Holocaustul; i) constituie un punct de referinta si de comunicare cu supravietuitorii Holocaustului; j) contribuie prin expertiza la conservarea patrimoniului spiritual al comunitatilor din Romania afectate in perioada Holocaustului; k) sprijina organizarea unui Memorial al victimelor Holocaustului din Romania.+ Cum şi-au îndeplinit cercetătorii INSHR datoria până acum, privind „studiile si cercetarile, in tara si in strainatate, pentru aprofundarea cunoasterii fenomenului Holocaustului” ? Cercetătorii INSHR, plătiţi cu bani grei de statul chemat România, aveau datoria morală să „achizitioneze orice marturie, privind Holocaustul sau in legatura cu acesta”.” În caietul de sarcini de serviciu pentru cercetători, scrie că INSHR „lanseaza proiecte de istorie orala, in scopul salvarii memoriei istorice a Holocaustului”. Cum şi-au îndeplinit cercetătorii INSHR aceste sarcini ? Numai exclusivist. Redau excerptul : + Documente / Arhiva : Microfilme – documente românesti din arhiva United States Holocaust Memorial Museum. Arhiva tip .rar (600 kB) /Documente / Marturii : 1. Interviu Silviu Oisovici, Data si locul interviului: 4 octombrie 2008, Bucuresti , Interviu realizat de Cosmina Gusu / Interviu Solomon Rauth, Data si locul interviului: 22 aprilie 2008, Galati, Interviu realizat de Cosmina Gusu/ Interviu Ardeleanu Stefan, Data si locul interviului: 6 noiembrie 2008, Craiova , Interviu realizat de Cosmina Gusu/ 4. Interviu Ietti Leibovici, ata si locul interviului: 7 iulie 2008, Bucuresti, Interviu realizat de Cosmina Gusu, 5. Interviu Simon Meer, Data si locul interviului: 7 iulie 2008, Bucuresti, Interviu realizat de Cosmina Gusu.+ Noi, românii, credem în dreptate. „Sufletul românesc” s-a format după două secole de jurisdicţie romană creatoare, în primele două veacuri ale erei creştine. Curios, nicio mărturie luată părintelui arhimandrit Iustin Pârvu, fost deţinut politic, şi fost tînăr preot militar român în Transnistria. Iar principiul din dreptul roman: „Audietur et altera pars” este respectat şi de justiţia actuală din Israel. Cine se teme de mărturia părintelui Iustin Pârvu? Îi anunţ pe cercetătorii de la INSHR: Părintele arhimandrit Iustin Pârvu a scăpat cu viaţă ! Mai aveţi timp să luaţi mărturia părintelui arhimandrit Iustin Pârvu pentru completarea „proiectului de istorie orală al INSHR”.

 147. 148 blogideologic august 8, 2010 la 3:11 pm

  Parintele Iustin Pârvu este anti –parresia ? Este o întrebare pe care mi-o pun. Pentru ca înfiintarea Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, la scurt timp dupa tentativa ratata de asasinat asupra arhimandritului Iustin Pârvu, arata o cauzalitate Granger, ma rog, o corelatie. Se punea în judecata, mai mult sau mai putin dreapta, –recunosc ca acest „mai putin” strecurat insidios de mine în text nu este chiar 100% „politiceste corect”, dar ce mai este oare „politiceste corect” ceva pe lumea asta foarte normata în favoarea auto-intitulatului „popor ales” ? –, Holocaustul presupus a fi fost facut de militarii români în Transnistria. Parintele arhimandrit Iustin Pârvu, fost detinut politic anti-comunist, dupa cum reiese din biografia lui a fost tînar preot militar român în Transnistria. Stiu ca parintele Iustin Pârvu are mânia iute (sângele lui Stefan cel Mare apa nu se face). Parintele Iustin Pârvu spunea : „Ducem lipsa de jertfa”. Totusi, totusi, parintele Iustin Pârvu nu se implica deloc în evaluarea activitatii Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”. Parresia (vezi prima epistola a Evanghelistului Ioan) înseamna curajul sa vorbesti pentru comunitatea ta! Faptul ca parintele Iustin Pârvu refuza a depune benevol marturie despre învinuirea de participare la Holocaust adusa acestei comunitati din neamul românesc (desi, cum spuneam în alta postare, ar fi fost sarcina profesionala a cercetatorilor de Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” sa vina sa ceara aceasta marturie fostului tînar preot militar în Transnistria), învinuire adusa Românei si armatei române, dovedeste ca parintele Iustin Pârvu nu are spiritul de “jertfa” pe care neîncetat îl cere altor români ortodocsi. Nu este prea târziu nici acum ca parintele Iustin Pârvu sa cheme un notar în fata caruia sa depuna marturie cu valoare legala, o marturie valabila ca document certificat putând servi si în cadrul proiectului de “istorie orala” al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”. Oricum, absenta manifestarilor unei deontologii echilibrate în colectarea marturiilor la cazul învinuirii României si armatei române de catre cercetatorii Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” nu poate servi ca un alibi pentru lipsa de „spirit de jertfa” si lipsa de parresia la parintele arhimandrit Iustin Pârvu. Spun eu cuvinte care nu sunt la locul lor ? Reamintesc ca în ortodoxia româneasca, un laic are tot atâta drept la parresia ca si un parinte arhimandrit! Dar la Manastirea Petru Voda, pare-se, este acum prea multa influenta si prea mult rol acordat pravoslavismului rusesc mistic.

 148. 149 mig august 8, 2010 la 3:29 pm

  @florin m
  Scopul oricarei entitati (inclusiv al unei entitati economice) este supravietuirea.D’aia in perioada de varf a crizei sectoarele financiar-bancar, auto si conexe, constructii , turism (private ,si evident bine gestionate) au dat navala la nenorocitele de state pentru a le salva de la faliment.Pentru rauvoitori sau amatori Wikipedia e plina de exemple.
  Nici vorba in perioada respectiva despre o marja cat de mica de profit.Asa ca vroiam sa subliniez, daca-mi este permis ca profitul este unul din obiectivele entitatii economice, altul fiind marirea cotei de piata(sa zicem printr-o OPA ostila).Poti sa incerci sa le indeplinesti pe amindoua simultan insa s-ar putea sa ai parte de oaresce surprize, una din ele numindu-se faliment.Daca nu intelegi cum devine ca la teatru , pot sa iti dau exemplu concret.
  Nu as fi postat, insa ceea ce povestesti cu atita ardoare are mai multa legatura cu Congo(Republica Democratica, scuzati) decit cu Romania, daca intelegi unde bat…

 149. 150 Sibilla august 8, 2010 la 3:31 pm

  D-le AN,
  Vă mulţumesc.
  Regulile, desigur, valabile pentru toţi, aşadar ŞI pt mine.
  Ştiţi AN… unde a scipat * boieru *, iaca a pupat Vodă şi aceasta spune TOT şi încă o dată ceea ce multă lume nu ştie despre AN, aceea că e OM înainte de-a fi domn, căci * să fi domn e o-ntâmplare, să fi OM e lucru Mare *.
  Ceea ce doresc să SUBLINIEZ neînsemnata de mine e că :

  * Trăim cu frenezie o flecăreală continuă, mulţumiţi că avem ce bârfi, fără să ne pese că ţara în care locuim ar putea fi părăsită de istorie. – * Octavian Paler

  Ori Cuvintele înţelepte rostite cândva de Paler, sunt Stindard d-lui AN care a înţeles şi cele negrăite şi pericolul părăsirii de Istorie … de aceasta nu e decât pierdere de timp bălăcăreala mai ales pe acest blog al celui CE POATE să facă mult pt noi, pt ţară!
  Iar timpul NU curge în favoarea noastră, dimpotrivă. Şi de-aceea şi dialogurile noastre trebuie să-mbrace haina seriozităţii, necum pe-acea a cioflingăriilor…
  stimă,
  Sibilla

  @ nea Harabula,
  Corect era să mă-ntrebaţi ce NU îi reproşez acelui acelui trădător de Neam şi Ţară. Aţi pierdut ocazia de-a vă răspunde care sunt cele doar două chestiuni pe care nu i le reproşez.
  Nu vrui s-o spun dar insistarăţi… nu vrui s-o arunc din respect. Faţă de anii dvs. O spun acum, aceea că şi dumitale se potriveşte să-i zicem zicala ce spune:

  „Errare humanum est, sed perseverare diabolicum…”

  Ce n-am grăit, sunt convinsă că veţi pricepe!
  Sibilla
  P.S. Volodea să bage la tărtăcuţă că : MAI JOSNIC DECÂT SĂ TE PROSTITUEZI INTELECTUAL E DOAR VÂNZAREA INTERESELOR ŢĂRII ceea ce noi, românii ŞTIM aşa că să ne scutească acest frustrat Volodea * Tismăneanu * cu scenariile sale contrafăcute dar CONTRA COST .

 150. 151 Sibilla august 8, 2010 la 3:45 pm

  ÎNTREBĂRI LA CARE SECURISTUL DE LA ANVERS BĂSESCU TRAIAN TOT NU A RĂSPUNS!!

  Bulgărele lui Traian ( A fi sau a NU fi… preşedinte )
  * Culegere * de întrebări * :
  AUGUSTIN :
  1) Câti dintre cei care au fraudat alegerile din 2004 au fost, pina acum, condamnati ?
  2) Este adevarat continutul stenogramei convorbirii dintre Omar Hayssam si gen. Degeratu ?
  3) Cine A LUAT DECIZIA sa ne imprumutam de la FMI si unde au ajuns banii ?
  Va multumesc si va urez « Sa intrebati bine ! » si, mai ales, « SA VOTATI BINE ! »
  LEO, spune :
  4.) Mai mişună, şi care sunt, alte cârtiţe prostănace în pesede decât ălea pe care au fost puse deja să iasă la vedere (Simirad, Onţanu, „grupul” de la Cluj”)?
  5.) La şcoala de cacealma se predă pilda „cine scoate sabia, de sabie va pieri”? altfel spus, cam la ce tratament se aşteaptă masculul alfa de la căţeii haitei pedelachee, pe care i-a tot abuzat de-atâta amar de vreme, secunda doi după ce îl vor simţi „rănit”?
  SIBILLA, adaugă :
  6.) Se zvoneşte că Mare parte din suma destinată răscumpărării jurnaliştilor răpiţi în Iraq, avură o anume destinaţie… evident există un titular, restul sunt căpuşe… Ne dă nea Băsescu civa detalii ???
  7.) Nutzi Udrea este doar sponsor sau şi Şantajista number one care rezolvă informativ contra cost pe oricine-i stă-n cale ? Băsescu cu siguranţă ŞTIE, deci… ?
  8. ) Cât a costat vânzarea Flotei, către cine, amănunte… ?
  9. ) Cine şi de ce… a transformat Protecţia Copilului în România în tarlaua PD-L şi de ce a devenit: Protecţia imaginii duduilor şi * prinţişorilor * din PD-L?? De ce politizare a … protecţiei copilului şi ce rost mai are trâmbiţatul * interes superior al copilului * ? PD-L a privatizat DGASPC-urile?? Întreabă AVERTIZOR – furnica mămică sibilină din Caraş-Severin, tot aşteptând un Răspuns oficial la: cum ocroteşte Statul , Mama şi copilul..???
  10.) Vă mai amintiţi de Anina, d-le Băsescu ?? Dar despre Banatska Klisura ce ne puteţi spune, apropo de…. politicieni PD-L * cunoscători *, mediatizaţi la rubrica * diverse, diverse… diverse … *, că-s din ograda portocalie, dară… Care-s corupţii arestaţi, ne răspundeţi cu nume şi sume??
  ADRIAN NĂSTASE:
  Oare chiar sa fi trecut varful crizei economice pentru romani sau Basescu ne minte din nou?
  CODEUS41:
  Un stat in care exista LEGE doar cu numele ala nu mai e stat ci o suma de indivizi care fac ce vor si cand vor, iar cei care respecta legea nu pentru ca le-ar fi frica de ea ci pentru ca asa le dicteaza constiinta si-o “iau” in fiecare zi fiind agresati in fiecare zi de nesimtirea celorlalti. Se recunoaşte PD-L, oare?
  NICOLAE MARINESCU:
  Cat mai sufera poporul, din lupta politicienilor pentru “Ciolan”, in privinta alegerilor si cat de mult va pasa voua de soarta noastra a romanilor ?
  Domnilor Politicieni schimbativa meseria pentru o zi (sau o saptamana) cu meseriile oamenilor de rand si o sa muriti de foame sau poate o sa mai slabiti un pic. In momentul de fata ‘ gradinita”s-a mutat in parlament, iar credibilitatea catre acesti politicieni nu mai exista.
  LUCIAN:
  Pe mine m-ar mai interesa cum a putut fiica lui mai mare sa cumpere un apartament de 800000 euro sau cum a ajuns cea mica in parlamentul european??
  balbeck:
  Flota e inchiriata in Atlantic? … asa se aude.
  octavpelin :
  Basescu trebuie sa raspunda,de pilda, la * necunoscute * cum ar fi: afacerea frarelui sau Mircea Basescu,moartea lui Anghelescu,a carui sotie a fost consilier prezidential…
  Alexandru Marin:
  Intrebarea mea pentru dumneavoastra, este, pe cine doriti sa mai reprezentati in fruntea statului?
  Pe Videanu si pe Hoara? Sau pe domnitele Udrea, Ridzi, Anastase? Sau pe domnisoara Eba? Va anunt, domnule, ca familia dvs. nu reprezinta Romania.
  Va adresati clasei de mijloc?
  Va adresati liberalilor?
  Va adresati oamenilor de dreapta?
  Cu ce drept ii considerati prosti pe acesti oameni, domnule presedinte?
  instalatorul:
  Nu am intrebari pentru dl Basescu, desi as fi avut cindva. Despre dl Basescu am acum afirmatii, iar una dintre ele este aceea ca ESTE TERMINAT CA POLITICIAN, indiferent de cum vor se vor sfirsi alegerile prezidentiale. Fiindca un politician de la care nimeni nu mai asteapta nimic pentru tara este terminat.
  spedy:
  UNDE SE DUC SOBOLANII CAND SE SCUFUNDA CORABIA?
  LILICK :
  Intrebare pt TB: De ce in PD-L nu am auzit niciodata macar o singura voce care sa i se opuna? Pana si in PCR existau, rar, disonante. Doar in PD-L se vorbeste la unison. PD-L e un partid mai putin democratic decat PCR, se pare.
  http://lilick-auftakt.blogspot.com/2009/11/tare.html
  Petru Avram:
  De ce trebuie să-l credem pe cuvânt că el şi acoliţii şi/sau suţinătorii domniei sale sunt “băieţii buni”?
  Gabi :
  Eu l-as intreba daca nu-i este putin rusine ca-si bate joc de noi de atata timp.
  LUCIA VERONA:
  Cînd a minţit, cand a fost sincer Traian Băsescu – atunci când s-a declarat social-democrat, susţinând principii şi valori de stânga? Cînd a aderat, cu partid cu tot, peste noapte, la principiile şi valorile popularilor europeni? Sau, acum, cînd face o campanie cu accente care amintesc de propaganda nazistă ?
  Sibilla:
  De ce încurajează Băsescu turismul electoral, mita electorală şi se încăpăţânează să mintă ştiind că este nedorit ? E normal să se folosească microbuzele destinate transportului elevilor pentru deplasări la mitinguri electorale-n teritoriu ? Cine plăteşte uzura acestora, dar carburantul ??
  AUGUSTIN :
  Care sint meritele pentru care Gabriel Oprea a fost avansat in grad de doua ori in ultimii doi ani?
  Instalatorul :
  Este, domnule Basescu, ca sunteti un politician terminat? Este, domnule Basescu, ca mai bine plecati acum de la Cotroceni, decit sa agonizati politic acolo inca 5 ani, in folosul citorva apropiati si in dauna Romaniei?
  Auzim ca sufletelul Adrianei Saftoiu a dorit sef de serviciu secret! Da’ sufletelul Elenei Udrea ce-a pohtit?
  GEORGE ŞERBAN :
  * Cred ca, pentru timpul care a ramas, este momentul sa dea el raspunsuri. De ce se sustrage raspunderii in fata justitiei pentru infractiunile dovedite de parchet (prejudiciul enorm in cazul Flotei), a infractiunii recunoscute chiar de el in cazul casei pe care si-a atribuit-o prin abuz in serviciu (are si astazi adresa in stra Mihaileanu)? Nu cumva se face vinovat pentru subminarea economiei nationale, indatorind romanii cum nici in vremea lui Ceausescu, n-au fost, sunstituindu-se Executivului, fara sa aiba un program de diminuare a efectelor crizei, introducand banii imprumutati in consum pentru a-i transforma in mita electorala? A avut aprobarea Parlamentului pentru asta? Daca nici asta nu este subminare si inalta tradare atunci care este? Astea sunt temele reale ale campaniei electorale. Abuzul constitutional prin care lasa tara neguvernabila. Utilizarea fondurilor enorme de care dispune pentru a-si face campanie pe bbani publici. De ce trebuie sa puna Basescu intrebari la care ceilalti sa-i raspunda? De ce nu putem NOI sa-i punem intrebari la care sa nu aiba altceva de facut decat sa raspunda si sa se incurce in propriile minciuni pe care le imbrobodeste. Eu sunt consternat pentru faptul ca toti candidatii au teme si programe de campanie paralele cu ale lui Basescu de parca ar fugi unii de altii. Pana cand vom accepta ca acest caraghios sa puna intrebari altora, in loc sa raspunda el? *
  MIRCEA BADEA :
  http://www.mircea-badea.ro/blog/replica/
  Cârcotaşu :
  Ce-o mai fi de furat dom’le în ţara asta în afară de buget?
  Băsescu, cu guriţa-i “divină” zise că Tănăsescu i-a lăsat vistieria plină-n 2004…..
  Amploarea campaniei electorale portocalii e încă ceva care sare-n ochi, răneşte bunul simţ.
  Şi stai şi te-ntrebi: tăcând, cei care ştiu foarte exact cum stau lucrurile, nu cumva pot fi bănuiţi de oareşce complicitate?
  Augustin&Leo&Sibilla
  Până culegem şi centralizăm întrebările, ne informăm :
  Traian Băsescu a fost un vajnic colaborator al Securităţii!!!
  SURSA : SFINX777 , 13 noiembrie 2009

  Ce spun documentele?

  Grupul de Investigatii Politice, al cărui preşedinte este Mugur Ciuvică, a scotocit serios după câteva documente care demonstrează fără echivoc că Traian Băsescu a colaborat serios cu Securitatea, chiar din timpul studenţiei, deci cu mult înainte de a fi căpitan. Chiar dacă nu am o simpatie deosebită faţă de domnul Ciuvică, documentele pe care le-a prezentat încă din 2006 vorbesc de la sine. Informaţii detaliate puteţi găsi aici, aici şi aici. Eu nu fac altceva decât să sintetizez informaţiile găsite pe aceste site-uri.

  Traian Băsescu susţine mereu că dosarul său a fost distrus. Ceea ce nu ştie preşedintele Băsescu este faptul că orice document distrus lasă urme care pot fi descoperite destul de uşor.
  In 1972, general-maior Pavel Constandache, seful Centrului de Informatica si Documentare al Securitatii, a trimis catre fiecare dintre inspectoratele judetene de Securitate un ordin secret prin care cerea ca toti informatorii Securitatii din judetul respectiv sa fie trecuti in REGISTRUL JURNAL PENTRU EVIDENTA RETELEI INFORMATIVE. Odata cu acest ordin, fiecare judet a primit si modelul Registrului respectiv de la generalul Constandache. REGISTRUL JURNAL PENTRU EVIDENTA RETELEI INFORMATIVE este practic lista tuturor informatorilor din fiecare judet. În REGISTRUL JURNAL PENTRU EVIDENTA RETELEI INFORMATIVE din judeţul Constanţa apare şi numele lui Traian Băsescu, înregistrat cu numarul de 17592 din data de 25.02.1977, având un dosar personal de colaborare cu Securitatea, înregistrat cu numărul 3990/1973, ceea ce înseamnă că Traian Băsescu şi-a început colaborarea în 1973, pe când era student la Institutul de Marină.

  În 1978 Traian Basescu a fost preluat de locotenentul major de Securitate Mihai Avramidis de la Serviciul Contrainformatii Economice al Portului Constanta, iar în 1983 fost preluat de ofiterul de Securitate Silvian Ionescu. Acesta din urma a fost, din 1985 pina in decembrie 1989, seful Serviciului 1 din Directia 1 din Centrul de Informatii Externe, avind in subordine activitatile Securitatii romane in Belgia. Lui Silvian Ionescu ii datoreaza Traian Basescu postul de reprezentant al Navrom la Anvers in Belgia. Dupa Revolutie, Silvian Ionescu a urmat, pas cu pas, traseul politic al lui Traian Basescu.

  Cum s-a ajuns la aceste documente?

  Grupul de Investigaţii Politice a reuşit să intre în posesia unor documente MapN din anul 2004 care vorbeau explicit despre existenţa REGISTRULUI JURNAL PENTRU EVIDENTA RETELEI INFORMATIVE şi despre informaţiile care le conţinea. Aceste documente MApN sunt

  1. Adresa nr. DGZ- S/92 din 28 iulie 2004, trimisa de generalul locotenent Gheorghe Rotaru, seful DGIA, generalului de brigada dr. Gheorghe Nicolaescu, seful Directiei Siguranta Militara. Prin aceasta adresa se solicita identificarea in arhiva MApN a documentelor care privesc colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea.
  2. Adresa nr. 0860 din 16 august 2004, trimisa de generalul de brigada dr. Gheorghe Nicolaescu, seful Directiei Siguranta Militara, generalului locotenent Gheorghe Rotaru, seful DGIA. Adresa confirma, pe baza documentelor din arhiva MApN, colaborarea lui Traian Basescu cu Directia a IV a Securitatii (Contrainformatiile Militare).

  Deşi la insistenţele domnului Ciuvică CNSAS a cerut MApN desecretizeze REGISTRUL JURNAL PENTRU EVIDENTA RETELEI INFORMATIVE, ministerul a refuzat acest lucru. Conform Constituţiei României documentele referitoare la colaborarea cu securitatea a unor demnitari trebuie să rămână secrete doar dacă el ar putea constitui o ameninţare gravă referitoare la siguranţa naţională. Dat fiind faptul că organele au refuzat desecretizarea, putem intui că acest registru conţine informaţii extrem de periculoase.

  Prin urmare, Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea înainte de a fi căpitan de vas, iar notele sale informative nu erau doar pur tehnice, atâta timp cât erau trimise, iniţial Direcţiei IV (Contrainformaţie militară) şi apoi serviciului de contrainformaţii economice din portul Constanţa. Mai mult faptul că autorităţile au refuzat în repetate rânduri să desecretizeze REGISTRUL JURNAL PENTRU EVIDENTA RETELEI INFORMATIVE nu face decât să sublinieze faptul că notele lui Traian Băsescu erau de cu totul altă natură, dar nu tehnică. Astfel, Traian Băsescu a fost un vajnic colaborator al Securităţii.

  Quod erat demonstrandum!
  Sursa : http://patrascudan.wordpress.com/2009/11/05/traian-basescu-a-colaborat-cu-securitatea/

  Aţi reţinut : MARINARUL bĂSESCU SUSŢINE CĂ DOSARUL SĂU A FOST DISTRUS !! Şi-a rămas dator cu RĂSPUNSURI la multitudinea de întrebări puse de ROMÂNI, nu de către adversari politici, ci, de către cetăţenii oneşti pe care acest impostor cu pretenţii de president ne sfidează şi dispreţuieşte !

  Volodea Tismăneanu contra ce SERVICII aduse Cotroceniului a primit suma de 100 000 în cont via ICR, că * uită * să specifice ori să aducă vorba… S-a petrcut în anul de graţie 2004 !!!!!!!! ATENŢIE – 2004!!! Pentru cei ce au ochi să vadă şi urechi săaudă, eu o spun, că NU sunt * prietenă din copilărie * cu Volodea…

 151. 152 blogideologic august 8, 2010 la 4:24 pm

  @ Harabula spune: „Dar Iliescu a bagat la puscarie si a impuscat comunisti (ceausesi).”
  Ordinul era de la Silviu Brucan.

 152. 153 Aya august 8, 2010 la 4:39 pm

  @

  Theodora

  Ti-am lasat un raspuns pe blogul tau.

 153. 154 Ghita Bizonu' august 8, 2010 la 5:00 pm

  ELMMAR

  In general adeptii mai tineri ai PSD Cunescu erau social democrati doar cu titulatura .. principala lor grija fiind anticomunismu , restituirea proprietatilor si trimiterea muncitorilor la coada vacii de unde I-a luat comunismu .Asa ca Hara …Si tin minte nu numai ca facea parte din PSD Cunescu da si sfaturile ce le dadea ( Hara avand impresia ca exibarea propriei abjectii este o dovada de distinctie …)

 154. 155 Ghita Bizonu' august 8, 2010 la 5:41 pm

  Florin m

  Conventie : citatele din postarile tale sunt in italic . Ale mele (din mesajele precedente) sunt boldite
  1) deci Dorinta de reglementare si interventie in proprietatea privata, in vederea “nivelarii” veniturilor, se cheama socialism.
  Hm.. nici propagandistii socialistiti cei mai redusi mintal si educational si mai “devotati” nu au considerat ca prin sec XIII exista socialism
  De unde ai scos tu sec XVIII – mister . Cumva vezi mai prost deact mine ?! Apoi ptr stiinta ta. Breslele medievale aveau asa cam o oroare de concurenta . Deci cf parerilor si ideilor tale comunismu functiona perfect in orasele medievale flamande samd . Pentru alte argumente revezi postarrile tale pe aceasta tema , ceva despre breslele medievale , inceputurile intreprinderilor capitaliste “pure” (adica necontrolate de bresle si in afara oraselor in acre brelele aveau autoritate) si propriile definitii ale socialismului….Oricum nu esti singurul care transforma istoria in ceva gen lupta de emancipare a capitalismului de socialism din cele mai vechi timpuri pana la Reagan si Thatcher .

  2) ref mes de la 2010 la 9:13 pm. Nu zau ?! Piata fie ca doresti sau nu sa o recunosti exista . Insa ea poate fi distorsionata de la inceput astfel incat o piata locala, apartinand periferiei economice sa fie nitel mai altfel decat pietele zonei centrale . Pe astfel de piete diferite interese capitaliste si traditii precapitaliste fac ca preturile sa fie mai ridicate . Cestiunea cu piata de un cumpar eu – si cam toate cele din Bucale – desi strict punctuala reflecta o caracteristica a pietei romanesti . Apropos nu dispera , nu suntem unicii . Acu 20 de ani in Mexic clasa medie aprecia la superlativ Chrysleru Voyager .. insa in reprezentantele din mexic pretul era pe de 2 fata de cele din State .. si nu era vina guvernului mexican ci dorinta de castig si “traditai” locala . Si apoi ai putea observa un mic amanunt interesant – in Romania de azi producatorul agricol roaman a fost exclus de pe piata …

  3) ref la libera competitie. Este libera cand este vorba ca cei puternici sa beleasca pe cei slabi. Imediat ce cel slab va incerca o emancipare nu va mai fi “libera” . De exmplu cand cel slab se va preleva de o pozitie naturala (resure aflate in curtea sa , mana de lucru mai ieftina ) se vor trezi cei “vigilenti” care vor tipa despre “egalitate” . Ba chiar vor denunta mondializarea fortata. Asa pour la bonne bouche un par d’egzamplu. Acu vreo 30 de ani in numele “mondializarii” au fost inchise firme din Amerlocia si exportate utilajele in RP Chineza (fara sa conteze comunismu, drepturile omului samd ).. cestiune ce a adus destule parale in buzunarele unora (capitalisti) din SUA si a slabit clasa de mijloc (un otelar din SUA era clasa de mijloc ….dupa ce a trebuit sa se “recalifice” agent de paza ori vanzator de hot dog nu !) spre “fericirea” generala care explica libertati economice, libera concurenta , comert mondial , mondializare samd . Ma rog asta s-a acompaniat si cu o supraindaorare a SUA (din cauza deficitului care din enorm a devenit ENORM ). Insa China s-a dezvoltat cam mult , da semne nasoale ptr viitor (incepe sa consume prea multe resurse naturale ale planetei asteia) si a devenit un creditor prea mare care –auzi tu imopertinenta !- doreste sa aiba un cuvant de zis in FMI si BM. Acum se zice ca dumping , ca yuanu ar trebui sa fie mai mare samd. Insa premiza este aceiasi – mana de lucru chineza, extrem de ieftina asigura exporturi imense la preturi derizorii… Insa acu libera concurenta (buna cand era sa fie belit doar guleru albastru ce se credea midle class) nu mai este atat de dorita cand ataca pozitia dominant mondiala a etablishmentului afacerist .. si incep sa curga plangeri de dumping (de ce acum si nu in 90?!) , se gaita contigentari samd. Daca ai avea curiozitatea de a cerceta si ai merge la colectii de presa din ultimii 80 de ani vei vedea ca lumea buna practica acelasi joc. Tu de ce crezi ca UE stabileste norme aberante la castraveti ? Din “comunism” “socialism” sau ptr a excclude de pe piata competirorii agrari din tarile sarace ? Observa te rog ca piata traditionala a tarilor agrare este azi autosuficenta ….insa aceste contigentari , aceste prevederi nu o data ridicole in aparenta lor au scopul de a masca faptul ca libera concurenta economica este eludata in favoarea propriilor producatori si defavoarea aklltora. Insa in alte domenii altora li se impune libera concurenta .. in domenii in care tarile centrului sunt dominante .

  Aporpos se pare ca uiti ca eu respect foarte mult piata si rolul ei (revezi Seculara .. totul se invarte in jurul pietei !!).
  Oricum ar fi bine sa clarifici ce intelegi prin socialism …. Si sa tii cont ca socialism se considera a fi sistemul introdus in Rusia Sovietica prin 1924 si extins in tarile zise de “democratie populara” sau “sistem socialist” ….si lasa-ma cu istericalale de ti macarist.

 155. 156 Ghita Bizonu' august 8, 2010 la 6:10 pm

  Deci , asa dar si prin urmare Aya persevereaza in ataacrea lui Ion Ilescu si a PSD. Fiindca asta este rostul principal al institului tismanean . Sau unul din rosturi.
  Si o face agitand antisemitsimul cica profund al romanilor – cica asta este de la Arendt cetire (amanta de nazist)…
  Ca zisul Iliesiu este o .. hai sa ma abtin ce se ilustreaza prin denunturi publice a la obsedeantu deceniu nu este important. important e ce zice debedeul de BHL (era bine daca in 68 ii cadea o grenada cu alcrimogene in tratacuta !).
  Si da-i si lauda „opera” tismaneana de baza …pseudoraportul ala . Insa acolo tov Izmenetchi se ocupa mai ales de recuperarea celor utili. Poate tova Aya sa-mi explice ce este cu interesul deosebit al recuperarii lu Bugnariu ? Ca Evz este la al treilea articol …
  Apoi as oberva ca am dat si eu peste textul ala – nu mai stiu cine0i puse lincu. Unica idee calra era ca Iliesiu foloseste in mod minciinos numele lu Rosca (cine o mai fi si el …). cestiune care mi se pare „normala” din partea unui Iliesiu ,,,
  Si ca cestia cu minciuna care debive adevar este de la Goebls nazistu cetire , nu de la Mao . Destul de ciudata incurcautura din partea cuiva care se agita cu antisemitismu , nazismu samd da explicabila din partea cuiva care aodra iImeneni si Iliesii .
  Apopos musiu ala Radu Ioanid ce invartea prin Romania ? Cumva niste idei staliniste ? ca cica istoric da el incurca pe Cristea cu Goga ….istorici .
  Si ptr cei amatori de raportu lu volodea –
  http://vremea.forumgratuit.ro/politica-i-economia-romaniei-f1/nnote-despre-raporcu-tismanetzky-de-reabilitare-a-unor-comunisti-t146.htm

 156. 157 Karakas august 8, 2010 la 6:26 pm

  @florin m „Problema mea este ca lipseste demonstratia acestei cauzalitati, lipsita de emotii si invective.”

  Poate te ajuta sa rezolvi problema, la rece:

  „Paul Krugman Explains The Unmistakable Link Between Inequality And Financial Crises”

  http://www.businessinsider.com/paul-krugman-inequality-financial-crises-2010-6#-1

 157. 158 Harabula august 8, 2010 la 6:41 pm

  @Theodora
  Printre cei enumerati de mine sunt si politistii.
  Asta inseamna ca v-am facut politista?
  Nici prin cap nu mi-a trecut sa va jignesc.
  De unde naiba sa stiu eu cati parteneri aveti? Cum mi-as putea permite sa judec viata dv. privata?
  Eu cred ca stiti foarte bine ca n-am avut intentia de a va ofensa dar pentru a ma pune la punct, folositi arma slabiciunii.

 158. 159 Mimosa pudica august 8, 2010 la 6:45 pm

  @Sibilla

  Zici: „Volodea Tismăneanu contra ce SERVICII aduse Cotroceniului a primit suma de 100 000 în cont via ICR, că * uită * să specifice ori să aducă vorba… S-a petrcut în anul de graţie 2004 !!!!!!!! ATENŢIE – 2004!!!”

  In anul 2004, la Cotroceni se afla Ion Iliescu.
  In anul 2004, director al ICR era Augustin Buzura, numit de Ion Iliescu.

  Conform celor afirmate de tine, Vladimir Tismaneanu a fost platit cu o suma foarte mare, in 2004, „via ICR” (condus de Augustin Buzura) pentru „servicii aduse Cotroceniului”, unde se afla, ca presedinte, Ion Iliescu.

  Informatia furnizata de tine este FOARTE INTERESANTA, mai ales ca, in 2004, lui Vladimir Tismaneanu i-a aparut volumul „Marele soc. Din finalul unui secol scurt”, publicat la Editura Enciclopedica.
  Volumul, consisitent atat ca subiect cat si ca numar de pagini, contine un amplu dialog intre Vladimir Tismaneanu si Ion Iliescu.

  P.s.Este clar ca detii aceasta informatie, pana acum necunoscuta de marele public.

 159. 160 ELMMAR august 8, 2010 la 7:15 pm

  @ Ghita Bizonu

  Bizoane, expresia care te framanta a fost folosita de Lenin, de Goebbels si de Mao.
  Au adoptat o atat taticii comunismului cat si cei ai fascismului.

 160. 161 ELMMAR august 8, 2010 la 8:00 pm

  Hopaaaa!
  Aparura cu numele lor, ca colectori de intrebari, primii trei popi ai lu’Zamolxe.
  Al patrulea e ala pe care l citai, ieri, preluat de pe un blog, pe cand proslavea dictatura militara, reintroducerea pedepsei cu moartea, nationalizarea „avutiei nationale” si alte (citez din clasici in viata) „cioflingării”.

  Haideti cu tata, usurel, iesiti cu totii la vedere!

 161. 162 florin m. august 8, 2010 la 8:10 pm

  Karakas

  am intrat in dialog cu tine intrucat banuiam ca sustii idei proprii. N-are sens sa ma trimiti la surse, cu atat mai putin la un economist care se contrazice de la o legislatura la alta, cum este Krugman. Asta nu inseamna ca nu-l gasesc interesant in unele din afimatiile sale, pe care, din pacate, le contrazice ceva timp mai tarziu.

 162. 163 virus august 8, 2010 la 9:06 pm

  Florin ,a fost o gluma pescareasca.”.Satenii” nu-s din Bistret,bineinteles..In schimb, poza e reala..Delta Mekong..

 163. 164 Karakas august 8, 2010 la 9:38 pm

  @florin m, re. 8:10 pm

  Krugman este laureat al premiului Nobel pentru Economie, nu unul oarecare. E editorialist la New York Times. Nu-ti place? Normal, aduce argumente care iti pune tie disertatia despre capitalism in sertar. Si nu inteleg, ce vroiai, sa vin eu cu studiul meu? Sustin idei care pot fi si ale mele si ale altora, atita timp cit argumentatia este valabila din punctul meu de vedere. Sau ai ajuns atit de la dreapta incit crezi cumva ca nu poti discuta decit daca persoana cu care discuti are idelile patentate?

 164. 165 zulu august 8, 2010 la 10:58 pm

  Theodora draghe,
  Îi mulţumesc domnului Adrian Năstase pentru că acceptă şi alte opinii, chiar off-topic, ce la tine pe blog nu se întămplă. Nici nu trebuie să-mi recunoşti dacă ai primit o lecţie sau două 😉 , dar modul tău de a te plănge la big brother, mă lămureşte definitiv. Vorbeşti de caracterul, intelectul, priceperea, căstigurile, jobul domnului Tismăneanu de parcă v-aţi fi dat călcăie în gară când pleca la cătănie . Coboară dragă pe asfalt şi să încercăm să ne vedem fiecare de lungul nasului. Inclusiv scrisul caps lock şi bold spune ceva despre temperamental tău care nu acceptă alte păreri. Dar să lăsăm lucrurile aşa cum sunt, înţelegi ce vrei şi cât poţi 😉
  Pentru că aşa cum ne-a învaţat poetul la Aiud:
  …N-ai blestema de n-ai ştii să măngăi…
  De n-ai fi răs, n-ai fi ştiut să gemi,
  De n-ai fi plâns, n-ai duce-n ochi lumina…
  Şi nu te-nalţi în slăvi până nu cazi,
  Cu fruntea grea în pulberea amară,
  Iar de învii în lacrima de azi,
  E c-ai murit în zămbetul de-aseară…

  Iată ce spune un alt anticomunist convins şi care a suferit : Mircea Bozan ,,… Incep sa simt tot mai mult Aiudul si Gherla, in toate colturile oaselor. Batai, izolari, lanturile…Baietii au stiut ‘arta bataii la romani’ pe dinafara. Dar cel mai tragic lucru este ca am tot mai multe probleme cu mana dreapta care in 1969, la ancheta avuta, cu anchetatorul meu la Gherla, acesta mi-a batut un cui in podul palmei pentru ca la intrarea in camera, mi-am facut Semnul Crucii. Iar acum, il simt tot mai mult. Ca grafician, este un lucru dureros sa obosesti cand desenezi din cauza unei ‘motivatii’ de care tu nu vrei ‘sa te scuzi…’ ”
  ,, Eu nu sunt nimeni altcineva decat Mircea S. Bozan, un artist platic (nu de plastic), si care pricepe acum tot mai bine ce-i cu el. Ma bucur ca v-am gasit la timp. Daca am facut ceva, este pentru ca intreaga mea copilarie a fost marcata de brutalitatea bolsevicilor. Tatal meu, sef al Taranistilor din zona Mures, a fost condamnat si a facut 10 ani de puscarie la Canal, mama mea a facut 5 ani de inchisoare la reclamatia unor oameni de bine in 1955. Am fost crescut in cei mai importanti ani cand imaginea se intipareste in minte la capitolul Imaginilor Reale, sub presiunea perchezitiilor, imaginea blanda si delicata al unei vecine paralizata, care mi-a avut mie si fratilor mei de grije, – ea la randul ei cu barbatul arestat pana in 1965, si care, s-a stins cu o luna inainte de eliberarea mamei mele din Puscarie. Am invatat sa urasc bolsevismul, de cand am inceput sa deprind mersul pe jos, si am crescut cu aceasta…
  ,, … Cred ca generatiile actuale vor trebui sa cunoasca mai multe despre rezistenta din munti, una dintre cele mai dramatice pagini ale istoriei noastre, poate mai importante decat 800 de ani de intamplari nesemnificative si rusinoase ale istoriei noastre.
  Ne mor pe rand, cu zile, martirii si stam ca nesimtiti si-i privim ca pe niste animale ciudate. Nu sunt rau cu nimeni, dar Badia Gavrila a murit tot ca un ‘dusman al RPR’, la fel E. Rizea, Vatamaniuc, Gligor si altii pe care ii rog acolo sus sa ma ierte ca nu-i pomenesc- la un an de la condamnarea formala a comunismului. Trebuie sa ne fie rusine ca inca nici pana in ziua de astazi, la cativa ani dupa moarte, nu au primit raspuns public la cererea lor de Reabilitare Oficiala a a eroilor muntilor romanesti, a celui mai mare si important simbol de lupta impotriva ocupatiei rusesti? Este simplu, un decret prezidential, un mic discurs, un periplu pe la mormintele acestora. Sa ne facem cruce cu piosenie si recunostinta. Drama prin care au trecut acesti oameni nu poate fi descrisa. Cartile aparute pana acum, in afara de aspectul autobiografic- nimic concret. Fratele anchetatorului meu, Col Silczeack, evrei unguri, s-a ocupat personal de actiunea din Fagaras. In timpul in care eram anchetat de catre Otto Sicz., acesta imi baga pistolul in gura si-mi spunea cu ochii injectati de ura schizofrenica: …’uite asa ii impuscam eu si fratele meu, naparca ce esti, uite asa, si apasa pe tragaci. Clic… Ce mai rau era, ca-mi stropeam uniforma cu sange de bandit, dar de aia am ajuns colonel bai talharule… ba ticalosule te pot calca in picioare ca pe un gunoi cand vreau eu…’ Acestia au privatizat Romania de astazi, ei sunt propietarii mostenitori ai unei Tari, napadita de buruienile societatii romanesti…”

 165. 166 Dan Culcer august 9, 2010 la 10:11 am

  Pentru pseudonimul Aya

  http://www.piatauniversitatii.com/news/news.asp-id=2&year=2010&month=8.htm
  http://www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=966

  Vă recomand o lectură complementară în cadrul apărării Volodea, mișcare de șah cunoscută de specialiști. M-a interesat, din intervenția dv. extrem de bine orientată, eludînd esența scrisorii deschise a lui Ioan Roșca, demascarea lipsei de realitate a procesului comunismului, acțiune virtuală, fără consecințe sociale și juridice, mai ales paragraful, pe care îl citez mai jos, privind ORIGINEA” AUTORILOR SCENARIULUI , despre care păreți să știți multe și destule. De unde atîta siguranță? Aveți informații de la serviciile concurente sau vă dați doar cu părerea? Suferiți poate de sechelele scenaritei?
  Integrarera instititului condus de Marius Oprea intr-un institut condus de Vladimir Tismaneanu sau de oriceine altcineva urmarind un program similar, are o consecința simplă : eludarea aspectului de cercetare pe teren, de istorie orală și depistarea a probelor privind masacrele contra populației civile organizate de trupele de represiune în România. Deci, cu voie sau fara voie, blocarea directiei sustinute de Oprea, căutarea de probe prividn masacrele in afara oricarei legalitati. Probe există că justiția Româaniei actuale nu vrea să facă aceste cercetări din 1990 încoace, blocînd orice avans în acest sens prin NUP sau prin aplicarea abuzivă a prescriptiilor: Ăsata era subiectul mesajului lui Ioan Roșca, iar Tismăneanu era ținta colaterlaă. Observ că aici subiectul e ignorat. Cu intentie sau fara ati orientat discutaia spre neesential.
  Dan Culcer

  “ORIGINEA” AUTORILOR SCENARIULUI. Autorii scenariului (si cei interesati in aplicarea lui) au legatura cu zona de confluenta (confluenta de interese) intre fosta Securitate si fostele servicii ale Armatei (antedecebriste). O astfel de “zona” a existat (si) inainte de decembrie 1989, in pofida faptului ca Securitatea si fosta DIA erau concurente, chiar adversare. Exista o stransa relatie intre acea “zona de confluenta”, fosta Directie Politica a Armatei si Sectia Externa a Comitetului Central (pentru cine nu stie, acestea erau putenice organisme decizionale pana in decembrie 1989). Ocupantii “pupitrelor de control” ale Romaniei, dupa decembrie 1989, sunt indivizi apartinand structurilor mentionate si “zonei de confluenta a intereselor” la care m-am referit. Cel putin unii dintre acestia sunt direct implicati in sinistrul mortilor din decembrie 1989, considerati un fel de “victime colaterale” (este stiut ca, dupa executarea lui Ceausescu, asa-zisele “confruntari de strada cu teroristii” erau, de fapt, confruntari intre cele doua servicii importante romanesti, pentru adjudecarea puterii reale, unde se iau hotararile cu efecte de modelare a viitorului, mai ales in materie de obiective economice strategice). Personajele respective sunt direct interesate in stoparea cercetarilor facute de Vladimir Tismaneanu si de IICCMER din ratiuni lesne de realizat. Aflarea adevarului i-ar afecta in mod direct si, in plus, ar dezvalui o intreaga structura “neoficiala”, pe care o controleaza, a carei putere a fost reprodusa in toti acesti ani si care, fara a se afla la vedere, determina marile decizii. Instaurarea dictaturii militare ar fi modul cel mai simplu, mai direct (si mai profitabil, pentru acei indivizi) de a stopa cercetarile, de a reduce la tacere orice voce care ar pune intrebari, de a elimina indivizii incomozi si de a trece din “zona umbroasa” a deciziei in cea nemijlocita. »

 166. 167 Theodora august 9, 2010 la 10:25 am

  @zulu
  Domnule Zulu, cu tot respectul, dumneavoastra nu stiti cine sunt.
  Pentru informarea dumneavoastra o sa scriu aici cateva detalii.
  Eu sunt un blogger politic activ cu identitate declarata, spre deosebire de dumneavoastra si altii din blogosfera care sunteti comentatori la umbra unor ID-uri oarecare.
  Am sesizat asemanari izbitoare in comentariile unor persoane cu ID-uri diferite dar sincer va spun NU MA INTERESEAZA subiectul. Si eu pot sa am 4 bloguri, 4 ID-uri si sa postez de pe 4 IP-uri diferite. 😀 doar ca eu nu urmaresc asemenea lucruri domnule Zulu. Daca sunt unele persoane care se simt bine asa, cine sunt eu sa ma opun?
  Eu am facut din septembrie pana in decembrie anul trecut toata campania electorala prezidentiala pe blogul meu, am primt injuraturi de la postacii portocalii cat sa imi ajunga pentru 100 de vieti si am continuat sa scriu pana astazi.
  Am blogul monitorizat 24 din 24 de ore ( sper sa nu ma intrebati de cine este monitorizat) si dumneavoastra imi spuneti mie sa sa imi vad lungul nasului? 😀
  Bloggerii politici nu stau in genunchi domnule Zulu.
  Daca nu ai mentalitate de invingator nu poti sa ai un blog politic.
  Este o mare diferenta intre un blogger politic si un comentator pe blog, domnule Zulu.
  Probabil ca asta nu intelegeti dumneavoastra, domnul Harabula si prietenii dansului de va tot mirati cum imi permit sa scriu un articol impotriva domnului Tismaneanu.
  Eu scriu zilnic cel putin un articol impotriva lui Basescu, impotriva lui Boc, impotriva liderilor PDL care fac afaceri cu statul avantajoase pentru ei, impotriva primarilor care nu gestioneaza corect bugetul primariilor si dumneavoastra si compania va mirati ca imi permit sa scriu impotriva domnului Tismaneanu?
  Este o mare diferenta intre noi, domnule Zulu, traim in lumi diferite.
  Despre „să ne vedem fiecare de lungul nasului” nu ai decat sa procedezi dumneata asa.
  Eu nu stau cu capul plecat si cu privirea in pamant doar pentru ca celalalt din fata mea este un intelectual de valoare. Daca vreau sa ii spun ceva ii spun.
  Eu am fost in strada la Revolutie. Mi-au suierat gloante pe deasupra capului. Am vazut oameni raniti la 1 metru de mine. Nu am stat ascunsa in sifonier cu pantalonii in vine si dumneavoastra si comania imi spuneti sa nu imi permit sa scriu ceva impotriva domnului Tismaneanu HA HA HA HA Ce gluma buna!
  Nu accept alte opinii la mine pe blog? 😀
  La alte opinii il incluzi pe „Calugarul Teofil cel Viril” ala care injura 20 de randuri continuu PSD-ul, PNL-ul si liderii celor doua partide?
  Nu o sa accept niciodata un comentariu in care PSD-ul este denigrat, sau comentarii cu jigniri la adresa domnilor Ion Iliescu si Adrian Nastase.
  Nu o sa vedeti un asemenea comentariu la mine pe blog sau daca o sa vedeti inseamna ca mi-a fost spart blogul.
  Eu nu m-am plans niciodata, am reactionat, am raspuns imediat decent dar ferm.
  Unde vezi dumneata ca m-am plans?
  Ca l-am rugat pe domnul Adrian Nastase sa ii spuna lui Harabula sa nu ma jingeasca?
  Asta intelegi dumneata prin plans?
  Te inseli, am facut un lucru normal. Asa se procedeaza cand cineva te jigneste.
  Se apeleaza la titularul blogului pentru moderare. Asta este un blog decent pe care il respect. Nu se raspunde cu rautati la rautati.
  Daca va asteptati ca eu sa ii pup picioarele domnului Tismaneanu doar pentru ca dansul este un intelectual deosebit de valoros, va anunt ca va pierdeti timpul.
  Eu nu o sa fac nicioadata asemenea gesturi. Pentru asta sunt slugile. Oamenii liberi nu ingenunchiaza.
  Ca sa intelegeti mai bine ce inseamna un blogger politic va recomand cateva bloguri: Ciutacu, Constantin Gheorghe, Bibliotecarul, Sibilla, Marcus, Mordechai si de la liberali Roxana, George Serban, Auftak, Starea Natiunii, Atitudini, Marius Mina.
  Vreau sa subliniez ca nu sunt intodeauna de acord cu tot ce scriu acesti oameni pe blogul lor dar ii respect pe toti Oamenii astia au curajul sa scrie si fac asta cu numele lor adevarat. Asta este diferenta dintre noi domnule Zulu. 😀
  CAND EI NU O SA MAI INDRAZENEASCA ATUNCI O SA TAC SI EU.

 167. 168 Sibilla august 9, 2010 la 11:30 am

  @mimosa pudică,
  NIET!
  MINŢI şi din nou încerci cu DISPERARE să induci ce ai TU chef !
  AbsolutNICIOlegăturăcu Ion Iliescu.
  Mai spun o dată anul 2004, DECEMBRIE, după turul 2. Suma a fost un mizilic,acum e deja neşte milioane de dolari.
  Nu încerca să abaţi atenţia, repet I Iliescu NU INTRĂ-N ACEASTĂ DISCUŢIE,DELOC!!
  Icr e filiera prin care Volodea primeşte bănuţi delatătucu Băse şi ŞTII f bine aista,măi dragă mimo.
  Prostiile şi aberaţiile pe care le debiezi tu sunt numai ca să acoperi ceva,ceva ce a fost decoperit de ceva timp,ce să-şi fac…
  S-a terminat cu aburirea, NU îl mai subestima pe AN !
  Sibilla
  P.S. ăla care e pretenar cu Volodea NU are ce căta în preajma AN-ului,punctum.
  AŞADAR PT TROGLO CARE SE PREFAC A NU FI ÎNŢELES, CICĂ…:
  VOLODEA L-A AJUTAT CU NEŞTE CHESTII PE BĂSESCU, ÎNCĂ DIN 2004! CÂND SPUN COTROCENI MĂ REFER LA BĂSESCU ŞI NUMAI LA EL!!!!

 168. 169 ELMMAR august 9, 2010 la 11:45 am

  @ Theodora

  Tu esti a doua paracioasa cu jalba la domn diriginte.
  Inteleg ca nici nea Sandel nu e de rangu’ tau…

  In legatura cu afirmatia mea cum ca ai fi o vuvuzea, tin sa ti spun ca a fost o regretabla greseala de tastare.
  Am vrut sa zic: vuvuzica ” naivica”.

 169. 170 blogideologic august 9, 2010 la 11:56 am

  @ zulu spune: „Dar cel mai tragic lucru este ca am tot mai multe probleme cu mana dreapta care in 1969, la ancheta avuta, cu anchetatorul meu la Gherla, acesta mi-a batut un cui in podul palmei pentru ca la intrarea in camera, mi-am facut Semnul Crucii”
  În anul 1969 s-a întâmplat asta, zici tu? Atunci minţi cu neruşinare. Toţi deţinuţii politici au fost eliberaţi în 1964, la cererea Americii. Şi cu America nu se glumeşte.

 170. 171 ELMMAR august 9, 2010 la 12:54 pm

  @ Theodora

  Ii zici lu’ Zulu: „Am blogul monitorizat 24 din 24 de ore ( sper sa nu ma intrebati de cine este monitorizat)”.

  Theodoro tata, tu confunzi monitorizarea cu moderarea.
  Stai cuminte in banca ta ca nu ti monitorizeaza blogu’ nici dracu’.
  In schimb, blogul tau ca si alte cateva (precum al popesei zamolxiste Sibilla Erithreea) sunt moderate de acelasi psiholog de „priponiti”, cioban sef la calculatoare.

  Theodoro tata, sensibilo, iti zic pe ocolite sa nu te ofuschezi: ai inceput si tu sa bati campii fara gratie.
  Ii zici tot lu’ Zulu ca esti „un blogger politic (zau?) activ cu identitate declarata” ca si „Ciutacu, Constantin Gheorghe, Bibliotecarul, Sibilla, Marcus, Mordechai si de la liberali Roxana, George Serban, Auftak, Starea Natiunii, Atitudini, Marius Mina.”

  Adicatelea vrei sa zici ca pe bloggerul „Starea Natiunii” chiar asa il cheama, cu nume si prenume?
  Da’ pe bloggerul „Atitudini” cum il mai cheama?

  Nu ne bagam la Sibilla Erithreea, popeasa zamolxista.
  Zice ea singura ca profeteste la intrarea in grote.

  P.S.Daca zici ca esti „blogger politic activ” inseamna ca exista si blogger politic pasiv.
  Cin’ sa fie, cin’ sa fie ala? Cumva, moderatoru’vostru?

 171. 172 florin m. august 9, 2010 la 1:04 pm

  Virus

  mersi pentru lamurire!
  🙂

 172. 173 Dyn Culcer august 9, 2010 la 1:08 pm

  « Pentru pseudonimul Aya
  http://www.piatauniversitatii.com/news/news.asp-id=2&year=2010&month=8.htm
  Vă recomand o lectură complementară în cadrul apărării Volodea, mișcare de șah cunoscută de specialiști. M-a interesat, din intervenția dv. extrem de bine orientată, eludînd esența scrisorii deschise a lui Ioan Roșca, demascarea lipsei de realitate a procesului comunismului, acțiune virtuală, fără consecințe sociale și juridice, mai ales paragraful, pe care îl citez mai jos, privind ORIGINEA” AUTORILOR SCENARIULUI , despre care păreți să știți multe și destule. De unde atîta siguranță? Aveți informații de la serviciile concurente sau vă dați doar cu părerea? Suferiți poate de sechelele scenaritei?
  Dan Culcer

  “ORIGINEA” AUTORILOR SCENARIULUI. Autorii scenariului (si cei interesati in aplicarea lui) au legatura cu zona de confluenta (confluenta de interese) intre fosta Securitate si fostele servicii ale Armatei (antedecebriste). O astfel de “zona” a existat (si) inainte de decembrie 1989, in pofida faptului ca Securitatea si fosta DIA erau concurente, chiar adversare. Exista o stransa relatie intre acea “zona de confluenta”, fosta Directie Politica a Armatei si Sectia Externa a Comitetului Central (pentru cine nu stie, acestea erau putenice organisme decizionale pana in decembrie 1989). Ocupantii “pupitrelor de control” ale Romaniei, dupa decembrie 1989, sunt indivizi apartinand structurilor mentionate si “zonei de confluenta a intereselor” la care m-am referit. Cel putin unii dintre acestia sunt direct implicati in sinistrul mortilor din decembrie 1989, considerati un fel de “victime colaterale” (este stiut ca, dupa executarea lui Ceausescu, asa-zisele “confruntari de strada cu teroristii” erau, de fapt, confruntari intre cele doua servicii importante romanesti, pentru adjudecarea puterii reale, unde se iau hotararile cu efecte de modelare a viitorului, mai ales in materie de obiective economice strategice). Personajele respective sunt direct interesate in stoparea cercetarilor facute de Vladimir Tismaneanu si de IICCMER din ratiuni lesne de realizat. Aflarea adevarului i-ar afecta in mod direct si, in plus, ar dezvalui o intreaga structura “neoficiala”, pe care o controleaza, a carei putere a fost reprodusa in toti acesti ani si care, fara a se afla la vedere, determina marile decizii. Instaurarea dictaturii militare ar fi modul cel mai simplu, mai direct (si mai profitabil, pentru acei indivizi) de a stopa cercetarile, de a reduce la tacere orice voce care ar pune intrebari, de a elimina indivizii incomozi si de a trece din “zona umbroasa” a deciziei in cea nemijlocita. »

 173. 174 ELMMAR august 9, 2010 la 1:15 pm

  @ blogideologic

  Nea Titi, de ce „minti cu nerusinare”, ca sa te citez?
  Unde zise Zulu ca lui i s a batut un cui in palma, in timpul unei anchete la Gherla?
  Zulu il citeaza pe Mircea Bozan, care povesteste ce a patit in 1969, cand a fost anchetat pe criterii politice.
  Ne crezi fraieri?
  Stim toti ca in 1964 au fost eliberati detinutii politici care zaceau in puscarii dupa ce in sentinta data fusesera numiti astfel.
  Te faci ca uiti altceva. Cei care aveau „manifestari dusmanoase la adesa regimului” au fost bagati in continuare la parnaie cu alte incadrari, fiind tratati ca si nefericitii de pana in 1964.

  P.S.Nea’ Titi, am aflat ca al’de matale esti ideologu’ popilor lu’Zamolxe.
  Vai de capu’ si de sufletu’vostru!

 174. 175 Mimosa pudica august 9, 2010 la 1:36 pm

  @Sibilla

  De ce te-ai speriat asa de tare ca nici pauzele intre cuvinte nu le mai nimeresti?
  Linisteste-te, dragutza!
  Ai scapat informatia ca Vladimir Tismaneanu a primit bani in 2004, „via ICR”, pentru ” servicii aduse Cotroceniului”, cum ai zis.
  Nu te mai justiica atat si n-o mai da cotita ca mai rau te afunzi.

  Ion Iliescu a ramas presedinte pana in seara de 20 decembrie 2004, cand a depus juramantul Basescu in fata Parlamentului.
  Augustin Buzura a fost presedintele ICR pana in 2005, cand l-a destituit Basescu pentru a-l numi pe Patapievici.
  Asa ca, tot ce spui tu acum, repezit, anume ca Basescu l-ar fi platit, in 2004, pe Tismaneanu, via ICR, nu se leaga pentru ca nu se poate.

  Ramane valabil cum ai zis cand ai scapat informatia: a fost platit „via ICR” in 2004, pentru „servicii aduse Cotroceniului”, pe cand presedinte
  era Ion Iliescu.
  Te-a luat gura pe dinainte si nu mai ai cum s-o repari.

  P.s.In definitiv, de ce te deranjeaza un adevar pe care tu l-ai dezgropat?

 175. 176 Theodora august 9, 2010 la 1:47 pm

  @ELMMAR
  Cine este nea Sandel?
  Varul Sandel de la AXN? 😀
  Daca este vorba de domnul Harabula mai bine decat sa ma atacati pe mine ii explicati ce e aia un ping, care este numele unui blog, care este continutul pingului si ca nu se raspunde la un ping daca nu citesti tot articolul. Este in binele dumnealui. Din partea mea poate sa faca ce vrea dansul. Nu de mine rade lumea.
  Nu este vorba de nici o para domnule Elmar.
  L-am rugat pe domnul Adrian Nastase sa ii spuna lui Harabula sa nu ma jingeasca.
  Am facut un lucru normal. Asa se procedeaza cand cineva te jigneste.
  Se apeleaza la titularul blogului pentru moderare. Asta este un blog decent pe care il respect.
  Nu raspund cu rautati la rautati desi as putea.
  Dar asta o pot face doar oamenii cu adevarat inteligenti, ceilati cand nu au argumente jignesc. Atat pot ei 🙂
  Vuvuzica ” naivica” este probabil o ruda apropiata de-a dumneavoastra.
  Poate o gasiti daca va uitati mai atent in jur.
  Nu trebuie sa va suparati. Nu este o jignire ca dumneavoastra nu jigniti. Nu-i asa? 😀

 176. 177 alex.dumitrascu august 9, 2010 la 1:55 pm

  @
  blogideologic

  Ce varsta aveati in 68?

 177. 178 blogideologic august 9, 2010 la 2:59 pm

  @ alex.dumitrascu
  Sînt născut în 26 martie 1944.

 178. 179 zulu august 9, 2010 la 5:31 pm

  @blogideologic,
  Îi mulţumesc lui ELMMAR pentru promtitudine.
  Îl citam pe graficianul Mircea BOZAN. Încă în viaţă, chiar dacă comuniştii au vrut să extermine. http://stiri.zoot.ro/Un-golan-cere-Voican-la-judecata,339028.html

 179. 180 Aya august 9, 2010 la 5:58 pm

  @

  Dan Culcer

  PRINCIPIUL DOMINOULUI vs TEHNICA MESAJELOR LA DISTANTA

  Observ ca „trambulina pariziana” te-a propulsat in locurile mioritice.

  Tocmai ce mi-a scris o buna prietena, parizianca get-beget, despre “vara moderata” de acolo, printre altele.
  Grea trebuie sa-ti fi fost despartirea de racoarea Parisului pentru a „ateriza’ in Bucurestii sufocati de o umeda caldura, in care totul (pana si siguranta cu care „recomandai” citirea acelui text pervers, semnat Ioan Rosca!) pare a-si pierde consistenta si forma, „curgand a dezintegrare” in dominanta simbolisticii „ceasurilor moi”.

  Dar, sa nu uitam de ce ai venit.
  Aparent, cel putin, pari interesat sa afli de unde detin informatiile continute in textul corespunzand intertilului ““Originea” autorilor scenariului”, din “ Antisemitism, refuzul istoriei si “solutia” dictaturii militare”. Atat de interesat incat vei fi batut, fara odihna, timp de doua zile si doua nopti, mii si mii de “carari virtuale” pentru a ma gasi. Desigur, doar o serioasa documentare te va fi facut sa descoperi ca acesta este locul in care ma aflu, constant, de niste ani. Concluzia se impune de la sine tinand cont de faptul ca, desi am postat “Antisemitism, refuzul istoriei si “solutia” dictaturii militare” si in alte “spatii”, mi te-ai adresat aici.

  Iti raspund detaliat.
  Daca as fi in locul tau, as fi mai atenta la “scaparile psihanalitice”.
  Ma intrebi daca detin informatiile de la “serviciile concurente”.
  Nu trebuie sa fie cineva un mare analist pentru a realiza ca, prin acea formulare, “scapi” informatia ca perversul text aparut in Asymetria, pe care il “recomandai cu caldura” este, de fapt, un mesaj la distanta, lansat (scris) la comanda.
  A cui comanda?
  Dai singur raspunsul via citatul din textul meu, care te preocupa obsedant.
  Iata comanditarii textului (cu sens de finantatori) si “comandantii” periculosului scenariu a carui parte este “mesajul la distanta” de declansare a actiunii, care a aparut “nevinovat” in Asymetria, sub semnatura lui Ioan Rosca:
  “Ocupantii “pupitrelor de control” ale Romaniei, dupa decembrie 1989, indivizi apartinand fostei Directii Politice a Armatei, fostei Sectii Externe a Comitetului Central si “zonei de confluenta a intereselor” intre fosta Securitate si fostele servicii ale Armatei (antedecebriste).”

  Pacatuiesti prin lipsa de imaginatie (ca si “comandantii” la care m-am referit).
  Exista si alte surse importante de informare, in afara serviciilor (pentru a nu mai vorbi de faptul ca serviciile nu vor da vreodata informatii complete, din ratiuni care tin, printre altele, de comportamentul specific al acestora).
  Iata, te ajut sa intelegi.
  De unde au informatii, serviciile?
  Nu cumva din niste surse?
  Nu cumva si documentarile pe care le fac au drept “capat de fir” surse credibile si bine informate, care sa le fie “calauze initiale” (caci ar rataci drumul fara “codul cautarii”)?

  Pentru a nu te osteni cu judecati logice, in continuare, iti spun ca “sursele” la care m-am referit sunt persoane in carne si oase, cu infatisare normala (fara “stea in frunte”), care duc un trai obisnuit in societate. Sa nu crezi cumva ca toti acestia vor fi fiind “grupati” in “campusuri speciale”, departe de semenii lor!

  Unii dintre noi “ceilalti” vom fi avut sansa de a-i cunoaste si de a beneficia de increderea lor (cei mai multi dintre ei chiar dorind sa poata lasa mostenire, celor in care au incredere, datele care duc la cunoasterea adevarului determinant pentru evenimentele vizibile- in acest caz, reconstituirea si transmiterea adevarului devenind un fel de “legat”).

  Fiecare are rolul sau in viata.
  Unii, accepta sa faca, la comanda (a se vedea articolul pervers din “Asymetria”, semnat Ioan Rosca si recomandat cu caldura de tine) jocul celor care au mistificat istoria. Care i-au tratat drept “victime colaterale” pe cei aflati, fara vina, in calea gloantelor trase, reciproc, de cei ce se luptau pentru adjudecrea puterii reale dupa executarea lui Ceausescu. Care s-au asezat la “pupitrele de control” ale Romaniei postdecembriste si care si-au reprodus puterea (“sacrificati”, pentru ochii publicului, fiind doar cei plasati, totdeauna temporar, la aparentele “pupitre de comanda”). Care au folosit, postdecembrist, in beneficiul unor interese “negre”- de multe ori transfrontaliere- caile fostelor operatiuni speciale (a se vedea “Tigareta II”, oficial inca neelucidata- dar in cazul careia sunt cunoscuti, pana si la nivelul meu, capii reali, care nu sunt “trutulestii” trecuti prin “stagiul obligatoriu al puscariei”). Care “respira” antisemitism, acesta fiind caracteristic zonelor din care provin “comanditarii” textului aparut in Asymetria (ca mesaj la distanta) si „comandantii” asociabili lor. Care incearca sa ascunda urmele actiilor trecute si prezente, ale continuitatii prezentzei lor- antedecembriste, decembriste, postdecembriste- in ariile decizionale reale (“pupitele de control”). Care ar fi dorit sa rescrie inca o data (mistificat, fireste) istoria, motiv pentru care a si aparut, subit, inca din 2006, aparent inexplicabilul scandal imund legat de presedintele comisiei care a redactat Raportul (in realitate, Raportul este mult mai important decat pare; daca intocmirea lui ar fi revenit celor de la “pupitrele de comanda”- care, pentru prima oara, pierdeau o partida decisiva- s-ar fi ratat sansa adevarului; respectivii au inteles ca, pentru perfida lor constructie, Raportul avea sa aiba efect de domino). Care incearca acum, cu disperare (folosind abjecte minciuni, tehnici de joasa extractie precum atacul via etnie, demonizarea evreilor si, astfel, a intelectualului al carui nume este purtat, generic, de Raport) sa abata, de pe drumul periculos de corect pentru ei, cercetarile privind aflarea adevarului istoric. Care au pregatit terenul pentru instaurarea dictaturii militare- situatie profitabila lor, caci reduce la tacere toate vocile incomode.

  Altii, ca mine, au invatat sa identifice semnalele (inclusiv cele la distanta), sa le inteleaga noima si sa realizeze ce “anunta’, inainte de aparitia evenimentelor. Altfel spus, sa demonteze mecanismul unor operatiuni viitoare, pornind de la elemente minore, care, pentru cei mai multi, trec neobservate. Au mai invatat ca orice astfel de operatiuni, pentru a avea success, trebuie sa se desfasoare pana la o data- limita dincolo de care sunt ratate sau devin inutile. Au invatat cum se “descopera” si aceasta informatie temporala, de mare importanta. Au invatat ca, anuntand public operatiunea (inca din faza intentionala) exista mari sanse ca aceea sa fie stopata. Desigur, cei ca mine asuma riscul de a fi murdariti prin cuvinte de catre cei ale caror planuri sunt, astfel, cel putin primejduite. Dar, in istorie, nu “vorbele de parcurs”, dar rezultatul conteaza.

  P.S.
  Iti fac cadou o informatie.
  “Asocierea” facuta de Ioan Rosca (in textul pervers, pe care l-ai recomandat cu caldura) intre autorul Raportului si Comisia Wiesel este precara, ca sa folosesc un eufemism.
  La nivelul intentiei, rolul sau era motivational. In fapt, insa, a fost o expresie a periculoasei forme de antisemitism magistral analizata de Bernard- Henri Levy, la care m-am referit in “Antisemitism, refuzul istoriei si “solutia” dictaturii militare”.

  Daca autorul textului din Asymetria era mai putin umoral si mai abil, ar fi luat aminte la numele celor din Comisia Wiesel. Le cunosti, nu-i asa?
  Cunoscand componenta Comisiei Wiesel, crezi ca acea “asociere” cu autorul Raportului este posibila? Raspunde-ti singur.

 180. 181 alex.dumitrascu august 9, 2010 la 6:15 pm

  @blogideologic

  „În anul 1969 s-a întâmplat asta, zici tu? Atunci minţi cu neruşinare. Toţi deţinuţii politici au fost eliberaţi în 1964, la cererea Americii. Şi cu America nu se glumeşte.”

  Daca sunteti nascut in 44 mi se pare cu atat mai ciudat sa afirmati ca din 64 pana in 89 nu au existat detinuti politici in Romania.

 181. 182 Aya august 9, 2010 la 7:17 pm

  @

  Dan Culcer

  Corect: „In istorie, nu “vorbele de parcurs”, dar rezultatul conteaza.”

 182. 183 Dl.Goe august 9, 2010 la 8:28 pm

  Demagogie numele tau este Nastase. Geoana numele tau este Mircea. Ma astept ca dl. Nastase sa-l laude, simultan cu criticarea lui Basescu, pe Geaona pentru initiativa de a oferi cate 25 de mii de euro romanilor de peste hotare care se repatriaza. De altfel lauda asta e subinteleasa. Votati Nastase. Votati PSD. Eeee. Asa vom face. Numai haideti cu anticipatele alea mai repede pana nu ne trece.

 183. 184 Theodora august 10, 2010 la 2:26 pm

  @ELMMAR
  Am scris ca EU sunt cu identitate declarata.
  Un bloger (politic sau nu) ACTIV este acela care scrie zilnic sau cel putin o data la 2 – 3 zile.
  Dumneavoastra chiar nu puteti sa intelegeti 5 randuri?
  Nu confund monitorizarea cu moderarea
  Va citesc comentariile de pe acest blog.
  Sunt comentariile unui om deosebit de inteligent.
  Intrebarile pe care mi le puneti, in schimb dovedesc rautate pentru ca de lipsa de inteligenta nu va pot banui.
  Doamne fereste!
  Unde poate duce rautatea unui om?!

 184. 185 Dan Culcer august 11, 2010 la 12:40 pm

  Observ că Aya este un pseudonim care face procese de intenții. Iar eu scriu în nume propriu, fără mască. Fiindcă nu am păscut gâștele împreună, rog să nu fiu tutuit. Obiceiul acesta de sindicalist francez sau de român anglosaxonizat nu-mi place. In rest, rămîne cum am vorbit fiindcă nu am de gînd să continui o discuție în care se mănuiește toroipanul antisemitismului pentru a se evita subiectul și a discredita interlocutorul.

 185. 186 ELMMAR august 11, 2010 la 1:32 pm

  @ Dan Culcer

  Zici: „Observ că Aya este un pseudonim”.

  Cata perspicacitate, toa’shu Culcer, ca sa ma exprim pre limba si intelegerea lu’matale, neschimbata dinainte de ’89.

 186. 187 Dan Culcer august 11, 2010 la 1:59 pm

  Păcat. Observ ca nu stiti sa cititi o fraza pina la capat. «Observ că Aya este un pseudonim care face procese de intenții.»Tehnica citatului trunchiat. Folosită pe vremea comunistilor de care păreți mai apropiată mental decît vreți să se vadă.
  Ati lucrat la cenzură? Am terminat. DC

 187. 188 ELMMAR august 11, 2010 la 2:21 pm

  @ Dan Culcer

  Toa’su Culcer, io observ ca al’de matale te nevrozashi si te grabishi cu raspunsu’, ca nu poci sa crez ca ditai scriitoru’ „asymetric” nu stie sa citeasca bine un nume.
  ELMMAR este nume masculin, asa ca nu pot fi „apropiata”, asa cum ziseshi.
  Sezi comod pe scaun, trage aer in piept si reia, corect de data asta.
  Avem muuuuulte de vorbit unu’cu altu’.

 188. 189 Aya august 11, 2010 la 9:37 pm

  @

  Dan Culcer

  Daca jenanta confuzie Aya- Elmmar poate fi, la limita, amuzanta, lipsa de imaginatie, in cazul unui scriitor, este o mare tristete.
  „Aya” este nom de guerre ceea ce presupune o identitate asumata public.

  Afirmatia „eu scriu în nume propriu, fără mască” este de o induiosatoare sinceritate ne-voita.
  In „teatrul de umbre” nu e nevoie de masca, „un actor” fiind doar proiectia realitatii. Jocul de umbre si lumini favorizeaza mistificarea oricarei dimensiuni, estomparea profilului, disimularile.

  Precizarea (citez)”nu am păscut gâștele împreună” este corecta.
  Dan Culcer, fiecare cu indeletnicirile sale!

  In rest, suficientza „superioara” (cum altfel?) cu care soliciti o anumita formula de adresabilitate imi sugereaza tentativa ridicola a comunistilor de a impune apelative- cliseu, „tovarase” fiind edificator in acest sens.

  P.S.
  Este inutil efortul de a transmite, subtextual, mesajul ca nu ai depasit nivelul cercurilor sindicaliste franceze, acest lucru fiind evident.
  Nu-i este dat oricui sa fie un apropiat al lui Jean Francois Revel, de exemplu, sau al Monicai Lovinescu.
  (Invocand apropierea de Jean Francois Revel nu l-am avut in vedere pe Tudoran cu expresiile mitomaniei sale).

 189. 190 Ioan Rosca august 12, 2010 la 7:56 pm

  Aya,
  Pariez ca nu ai curajul sa te confrunti cu mine in public.

 190. 191 Aya august 13, 2010 la 3:39 am

  @

  Ioan Rosca

  „Agent provocator”, iti spune ceva?
  Unii dintre acestia sunt mai subtili, altii, nici macar capabili sa starneasca un minimal interes fata de „efortul” lor. Faci parte din a doua categorie.

  In alta ordine de idei, observ ca „asymetricii culceristi” dau navala pe blogul acesta in cautarea mea.
  Ar trebui sa fiti mai rezervati si sa nu dezvaluiti atat de usor, prin comportamentul dezordonat (care denota panica) faptul ca textul meu „Antisemitism, refuzul istoriei si „solutia” dictaturii militare” a zadarnicit misiunea primita de la sefii vostri „din centrala”.
  Este de inteles ca, furiosi, acestia v-au scos din comodele birouri cu aer conditionat si v-au trimis- atat pe Dan Culcer cat si pe tine- „pe teren accidentat”, fara 4×4, doar cu bocancii din dotare.
  Anecdotica spune ca asa se proceda si cu militienii prinsi cand motzaiau in post: erau trimisi in strada, pe ploaie sau canicula, sa dirijeze circulatia.

  P.S.
  „Curajul” de a aparea aici renuntand la ridicola tentativa de disimulare ce ar putea purta numele „Michele Circumviator si familia sa malteza” indica faptul ca ai progresat, motiv pentru care te felicit.
  Am ras cu lacrimi citindu-ti textul prin care incercai sa obtii „benevolentiae” via „tragere de maneca”, imaginandu-ti ca procedezi la „captatio”.

 191. 192 Aya august 13, 2010 la 3:55 am

  @

  Ioan Rosca

  Te rog sa-i transmiti lui Dan Culcer un mesaj din partea mea.
  Degeaba sta la Paris de atatia ani daca, pentru el, subtilitatile limbii franceze au ramas o taina si traduce „a la Chiritza”.

  „Nom de guerre” nu are legatura cu „razboinic”, asa cum a tradus, dupa ureche, intr-un imund mesaj, pentru care am postat un Drept la replica.
  „Nom de guerre” inseamna (e drept, in franceza mediilor culturale, artistice de elita) „nume de scena”- prin extensie, numele ales de cineva si asociabil, public, cu evolutia specifica a acelei persoane intr-un domeniu.


 1. 1 Un raspuns pentru domnul Volodea Tismaneanu « Hai ca se poate! Trackback pe august 6, 2010 la 12:30 pm
 2. 2 Daltonismul spiritual. Demnitatea Tatianei versus neputinţele Ionicăi I – lecţia de viaţă « Sfinxul Trackback pe august 7, 2010 la 4:02 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: