De la frunză la brandurile mele

Este titlul editorialului meu de miercuri din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

25 Responses to “De la frunză la brandurile mele”


 1. 1 Ilie august 3, 2010 la 10:28 pm

  Domnule Nastase va dau un sfat si ar fi bine sa- ascultati. Daca nu incercati sa rasturnati acest guvern cat mai repede,pe viitor nu veti avea nici o sansa. Pentru ca in 2012 inainte de alegeri pd-l cu siguranta va marii salariile oamenilor din nou,special pt alegeri. Ganditi-va bine la ce v-am spus,ei sunt la putere si au toate parghiile. Mult succes

 2. 2 vertical news august 3, 2010 la 10:39 pm

  Foate interesant editorialul. Discover what they cover este foarte bun, desi de fiecare daca cand ma gandesc la brandul de tara imi vine in minte doar ”simply surprising”. Asta-i Romania! nu stii la ce sa te astepti. http://verticalnews.ro/frunza-cu-din%c8%9bi-de-fierastrau-taie-picioarele-scaunului-ministerial-al-elenei-udrea/

 3. 3 Karakas august 4, 2010 la 12:12 am

  Domnule Nastase, multumesc pentru masajul la centrul risului.

  Turistii ne-talibani pot fi chemati nu doar sa descopere Gradina din Gradina (Domnului), dar sa observe si dimensiunile mari ale sale, in toata splendoarea creatiei divine, asa cum ne place noua romanilor sa afirmam. Mare ti-e Gradina Doamne si greu ne e sa o ingijim ! Dar sa nu exagerez, exista si guvernanti pozitivi si optimisti, care au grija ca Gradina sa nu fie aruncata intr-o criza fara Precedent de niste gradinari `nebuni`. Ca si cum, Precedentul saracul a batut la usa Gradinei insa Videanu era adincit in meditatii despre cum sa-si ude parcelutza.

  http://www.mediafax.ro/politic/videanu-nebunia-unora-cu-anticipatele-ar-arunca-romania-intr-o-criza-fara-precedent-6764081/

 4. 4 Aya august 4, 2010 la 12:49 am

  STIGMATUL ELENEI, SCENA MONICAI SI AMPRENTA PROFESIONISTULUI

  Romania are brand- vuiesc televiziunile, repetand cuvintele Elenei.
  Romania are brand- vuiesc televiziunile bombardand cetatenii cu frunze plangand a jele si intrupand (nu ca pe Electra!) Romania.

  „Ce are Romania?”- vor fi intrebat, urmarind j(el)alnica dar scumpa facatura, romanii cunoscatori deopotriva ai limbii materne si ai sensurilor, uneori capcana, ale englezei.
  „Romania are brand”- le vor fi raspuns, cu superioara suficientza, cei din „staff-ul” Elenei.
  „Romania a fost branduita cu profesionalism” vor fi adaugat, peste umar, intru luminarea nevolnicilor intrebatori.

  „Romania a fost branduita”- ba chiar „rebrenduita” se impleticea in cuvinte Elena, gasindu-si ecou in televiziuni, pentru a-i fi captate spusele de auzul romanilor, in perfecta corespondenta cu vazul ce trebuia sa inregistreze (pe reteta baudelairiana) frunza lacrimogena.

  Daca s-a spus ca Romania a fost „branduita”, evident s-a imbogatit si limba romana cu un barbarism- deviat fara cizelari al verbului englezesc „to brad’.
  Sa vedem ce se poate intelege prin aceea ca Romania a fost „branduita” de „specialistii” platiti de Elena, cu sume grele, din buzunarul nostru.
  Se poate intelege ca a fost infierata (to brand= a infiera).
  Sau, ca a fost stigmatizata.
  Sau, in-semnata (tot in sens de a-i fi fost dat spre purtare un stigmat).

  De la superior- suficienti cand vorbeau, la inceput, de „branduirea” Romaniei, Elena si „staff-ul” ei au devenit, subit, „brandish” la auzul stirii imprastiate cu viteza fulgerului: simbolul din „brandul” cel scump platit „profesionistilor” este, de fapt, copiat de pe Internet, dintr-un loc de unde oricine poate prelua orice, contra unei sume derizorii.

  Mai in gluma, mai in serios, se poate spune ca, in olimpiana-le suficienta dispretuitoare, „specialistii” din „staff-ul” Elenei au considerat ca romanii nu merita nici macar un „stigmat de tara” original!
  Isi vor mai fi spus, aflati la sfat de taina cu Elena, ca, dincolo de jalnica facatura, romanii vor inghiti, si de data asta, povestea cusuta cu ata alba a precedentului „stigmat de tara”, cand li s-a servit ca, nu se stie cum, un element al acestuia fusese inregistrat la OSIM, de „cineva”, inainte ca „infierarea” Romaniei sa fie prezentata public.
  Si acum, ca un facut, „(alt)cineva” a procedat la fel, in esenta.

  Bref, Romania trebuie „re- stigmatizata”, in timp ce suma ce va fi ceruta ca despagubire de cel ce a fost mai iute de picior cu inregistrarea „in- semnului” din „stigmat” la OSIM- si pe care, previzibil, statul roman o va plati- va fi impartita intre autorii penibilei farse.

  Nu trebuie sa fie cineva un fin observator pentru a realiza ca aceasta „strategie hoteasca” seamana, pe fond, ca doua picaturi (ce cad din frunza plangareata, intrupand, batjocoritor parca, numele Romania) cu cea din „cazul Ritzi”.
  Mai mult, pana si sumele sunt foarte apropiate (in jur de 800.000 de euro).

  O minte mai sofisticata ar putea crede ca in „staff-ul” guvernamental exista un „scenarist al hotiilor oficiale” de pana intr-un milion de euro, care- odata ce-i poate fi recunoscuta amprenta- are stil!

  Din perspectiva estetica este jenant ca acel „profesionist” nu a fost in stare ca, in cazul hotiei pe baza de „stigmat de tara”, sa inventeze un scenariu „brand- new”, servindu-ni-l, grosier „adaptat”, tot pe cel al furtului unei scene din lemn!
  Ce ghinion in calea „devenirii” sale „artistice”: sa aiba stil- nu si imaginatie!

 5. 5 blogideologic august 4, 2010 la 3:00 am

  @ Mélanie spune, în august 3, 2010 la 4:09 pm : +român a devenit echivalent(sinonim!) de “tigan”(si vice-versa!)+
  Povestea este mai veche, şi este de natură strict ideologică pro-Rusia. Anti-românismul apare mai întâi în ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon. După ocuparea Basarabiei la 1812, Alexandru Puşkin (adeptul lui Karamzin, însă ideologia pro-Rusia a lui Karamzin era firesc racordată la ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon) impune la 1824 ideea că Basarabia este locuită de ţîganî. La sfârşitul primului război mondial, bolşevicul rus Nikolai Karamzin realizează că în Occident, ideologia anti-Romania a lui Montesquieu-Voltaire-Gibbon aproape s-a stins. În consecinţă, pentru a lupta împotriva României, Cominternul creează termenul rroma pentru a descrie etnia pe care Puşkin o numea ţîganî. Cominternul mai creează limba literară artificială romani după modelul sanskritei. Şi tot în Uniunea Sovietică de atunci apare prima oară literatura în limba romani. Ideologia cominternist-buharinistă are două puseuri anti-româneşti puternice şi după cel de al doilea război mondial. Prima oară după 23 august 1944, a doua oară după 22 decembrie 1989. Trăim încă pe acest val anti-românesc.

 6. 6 Sibilla august 4, 2010 la 3:16 am

  D-le AN,
  * Fiecare român are în minte şi în suflet sloganul lui… *
  Sunt constantă, aşadar : * care frunză pică jos, nu mai suie unde-o fost … *, sunt hotărâtă, rămân dară fidelă * sloganului *, până pică Frunză şi… nu mai suie…
  Au nu se zice că * visătorii vor mântuii lumea * … ? Atât că, toate la timpul lor .
  D-le AN,
  Oratorul şi atât ( până la proba contrarie ), toarăşu Crin, spune că :
  Crin Antonescu: „Domnul Ponta la braţ cu doamna Nuţi au adus FMI în România!”
  Şi tot miştocarul impricinat mai spune , exact în această perioadă … că : personaje precum Frunzăverde şi Blaga * au o anumită statură *, va să zică cu aceşti doi majstori într-ale afacerilor cu duvan(tutun), carburant ori lemn, s-ar înfrăţi la o adică * imaculatul * Crin…
  Asta numeşte Crin Antonescu : * Schimbare *, * înoirea clasei politice *, * România bunului simţ *, schimbare la faţă deci, că pe uşa din dos, multe dosuri se mai spală… Ăsta e lieder ? Crin ? Au liberalii atâtea valori şi tumna pe bagabontu-l găsiră şi se procopsiră…
  NU mă pronunţ vis a vis de acuzele Crinului la adresa lui Ponta. Informaţii insuficiente. Da să-i dai exemple de… moralitate ???!!!!!! pe * Ayatollahul * şi * Buldogul* depăşeşte orice măsură a bunului simţ.
  Concluzionând, logic, Crinuleţ dă dovada nesimţirii, cu neruşinare pozând în ceea ce NU e, adicătelea vreun onest… D-aia NU e credibil Crin : gura de el şi ATÂT. Păi dacă ştie ceva, să spună limpede şi să dovedească Crinuleţul că NU e precum cei pe care-i consideră, i-auzi… * modele *… Şi m-am răzgândit : Crin NU e Orator ci * Orator *, farseour, fariseu, o glumă tristă e Crin iar liberalii merită pe cineva serios, pentru că, repet, au valori.
  Sibilla
  P.S. Nah, că era să * uit *… tot NU ne-a lămurit tovarăşul Crin de ce muierea lui o scaldă pe problema Roşia Montană şi a votat cum a votat pe la Bruxelles!! Apăi vorba bănăţanului : tiri Udrea, tiri Văleanca, tot o…* spoială * , o impostură, o impertinenţă şi-o talangă la gât…

 7. 7 blogideologic august 4, 2010 la 5:27 am

  Anti-românismul / +român a devenit echivalent (sinonim!) de “tigan”(si vice-versa!)+, descria un român situaţia din Franţa. De fapt povestea aceasta e mai veche, şi este de natură strict ideologică pro-Rusia. Anti-românismul apare mai întâi în ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon care a susţinut tratatul de la Kucik Kainargi din 1774 ce nega Capitulaţiunea din 1740 pentru drepturile principatului moldovenesc. După ocuparea Basarabiei la 1812, Alexandru Puşkin (adeptul lui Karamzin, însă ideologia pro-Rusia a lui Karamzin era firesc racordată la ideologia Montesquieu-Voltaire-Gibbon) impune la 1824 ideea că Basarabia este locuită de ţîganî. La sfârşitul primului război mondial, bolşevicul rus Nikolai Buharin realizează că în Occident, ideologia anti-Romania a tripletei de iluminişti Montesquieu-Voltaire-Gibbon aproape s-a stins. În consecinţă, pentru a lupta împotriva României, Cominternul creează termenul artificial rroma ca să descrie etnia pe care Puşkin o numea ţîganî. Specialiştii foarte bine calificaţi ai Cominternului mai creează limba literară artificială romani după modelul sanskritei (deşi oficial era invocată pakrita, în Evul Mediu, cărturari de mare subtilitate din subcontinentul Indian creau sanskrita din pakrită). Şi tot în Uniunea Sovietică apare prima oară literatura în limba romani, în vreme ce literatura în limba română era sever interzisă! Să fie simplă coincidenţă ? Ideologia cominternist-buharinistă mai are două puseuri anti-româneşti foarte puternice şi după cel de al doilea război mondial. Prima oară chiar după 23 august 1944. A doua oară, după 22 decembrie 1989. Să nu uităm, “lumea bună” din Occident e transportată încă pe acest val ideologic anti-românesc.

 8. 8 blogideologic august 4, 2010 la 6:02 am

  Condillac, Gibbs, unitatea discursivă / În Epoca Luminilor, abatele Bonnot de Condillac scria despre ştiinţă că este un limbaj special, foarte bine articulat : “une science achevée est une langue bien faite”. În secolul XIX, termodinamicianul American Josiah Willard Gibbs scria despre matematică : „Mathematics is a language.”

 9. 9 blogideologic august 4, 2010 la 6:11 am

  Timing / Când reapare @LePrince pe blog ? Abia după ce eu scriam, în august 2, 2010 la 11:49 am : +cred mai curând în „teoria conspiraţiei” împotriva intereselor României, decât în mitul „studiosului domn Pogea”+

 10. 10 Doru Coarna august 4, 2010 la 7:40 am

  As sugera: „Each day, one step back”, astfel ca atunci cand vor mondializa aia guvernul, politica si pietele, noi vom fi ajuns recent in antichitate si probabil sclavagism. Apoi, ca si in cazul Europei, vom gasi „sprijin” sa intram in mondializare pe ultimul val, adica plutind pe ultima frunza, daca indeplinim niste conditii. Pt simetrie.

  Avantajul ar fi ca ne putem continua linistiti regresul inca vreo 10 ani timp in care ne vom pune la curent cu manelele globalizarii. Deci nu vom intra in asa ceva cu ochii inchisi si fara sa stim ce ne asteapta, dar vom castiga astfel siguranta fara efort.
  Cei din urma vor fi cei dintai, mereu cei din urma…astfel ca ne vor sterge automat datoriile pt a putea apoi cumpara noile lor gadget-uri.

  Asta-i jocul viitorului, deci sa jucam la „pietze”!

 11. 11 Bibicu august 4, 2010 la 8:17 am

  BLESTEME

  Cine uraste poporul
  Sa-i dea Domnul cu piciorul.
  Sa se usuce la soare
  Ziua in amiaza mare.
  Sa bea zoaie cu pipeta,
  Sa-l plimbe cu bicicleta
  Cu trei roti si-nsotitor,
  Numa-n vazul tuturor.
  Sa aiba parte de bani
  Doar din mila de tigani.
  Sa manance doar cu pompa;
  Ca desert sa suga trompa.
  Sa-si vda muierea-n pat
  Numai cu un alt barbat.
  Sa doarma doar in sezut,
  Pe cuie ca asternut
  Doar in balbe sa graiasca,
  Numa-n limba pasareasca.
  Sa respire „usurat”
  Hidrogenul sulfurat.
  Sa auda numa-n zori,
  S-atunci doar cantat de ciori.
  S-aiba parte de gagica
  Doar cand nu se mai ridica{…}

  P.S.
  Te urasc ba mitocane.
  Blestemat sa fi Traiane!

 12. 12 Doru Coarna august 4, 2010 la 8:24 am

  @ blogideologic,

  si eu credeam, ca si Gibbs, ca matematica e o simpla tautologie, un A=A perpetuu, dar nu-i asa. Ceea ce vreau sa spun e ca se pot gasi prin biblioteci destule texte depasite acum, nu toti cei ce puneau ceva pe hartie in vremurile trecute aveau si dreptate.

  Poate ca ar trebui sa vedem un semnal de alarma aici, multe s-au schimbat, au evoluat, ori si-au depasit sensul. Deci aviz amatorilor, vechile ziceri trebuie tratate cu mult discernamant.

  Aici pare inutil, dar daca citesti mari economisti risti sa intri in erori mai repede decat daca nu i-ai citi. De aici balamucul general, fiecare are in minte niste autori deveniti „clasici” astfel ca toti par a avea dreptate, fundamentat. Ash!

 13. 13 Socrate august 4, 2010 la 8:40 am

  Stimate AN, aveti un atu istoric pe care nu-l folositi. Ma refer la rezultatele economice bune ale guvernelor Vacaroiu si Nastase ( atunci cand PSD-ul a fost la putere ), si inca in conditii grele, preluand de la precedentele guvernari dezastre economice. Una din tezele propagandei portocalii este ca “ toti care au guvernat in ultimii 20 de ani sunt de vina”. Macar pentru a contracara aceasta teza mincinoasa, care a prins la aproape 30% dintre romani ( conform sondajelor ), ar trebui ca atat pe blogul dvs. cat si pe site-ul PSD-ului sa fie un link sau mai multe linkuri catre rezultatele economice ale guvernarilor PSD – in extenso, pe scurt, cu statistici si ilustrate cu grafice. Spun cu grafice pentru ca o imagine face cat o mie de cuvinte. Nu credeti ca am dreptate ?

 14. 14 Pali august 4, 2010 la 8:43 am

  Explore the Videanian Garden ! Genial ! Dar trebuia sa mai adaugati Explorati si lacul -fecaloid din imediata vecinatate a conacurilor miliardarilor de carton ( din cate am inteles canalizarea „eco” se revarsa in lac )

  P.S. Cred ca, frunza lu’Nutzi oth’Plescoi NU are voie sa acopere nimic !Doar se supara Betivu”National nu ?Oricum are probleme cu vederea;sa se mai chinuie si cu focalizarea la punct fix ?

 15. 15 contele august 4, 2010 la 8:45 am

  @ Aya

  Mă bucur că ai revenit ! Sănătate şi iar sănătate

 16. 16 Observator august 4, 2010 la 9:11 am

  Nu contest scriitura. Am apreciat-o mereu. Ba, as putea zice ca editorialele din Jurnalul National au facut sa imi placa si mai mult omul politic Adrian Nastase. Dar, ma asteptam de la omul Adrian Nastase la mai multa atentie in aprofundarea unor subiecte lansate cu mult tam tam de presa, dar care pana la urma nu au fost probate. Ma refer in special la cazul Videanu. E vorba de un om de afaceri prosper si faptul ca si-a construit o casa la Snagov care chiar daca nu e pe gustul meu nu insemna ca a furat.

  Ca despre brandull de tara parca, parca, daca luam in calcul si acea analiza referitoare la cultura stiintifica a romanilor (apropo – zic sa zicem multumesc ca nu s-a facut o asemena analiza si referitor la cultura umanista ca teama mi-e ca stateam mult mai prost) raman la sloganul “frumoasa tara, pacat ca-i locuita”.

  Cu bine

 17. 17 Observator august 4, 2010 la 9:17 am

  @florin m

  Spui – „Insa am avea cu totii de castigat daca el ar deveni suficient de mic incat sa devina cu adevarat o institutie in slujba comunitatii si nu un dirjor/supraveghetor formulat de partide.” – sunt intru totul de acord.

  Numai ca s-ar putea sa avem idei diferite despre ce inseamna „in slujba comunitatii”. Ideal ar fi ca marea majoritatea a serviciilor sa fie doar private, teama mi-e, insa, ca tinand cont de prapastia in care ne aflam multe din serviciile din slujba comunitatii vor fi lasate numai in slujba statului.

  Cu bine,

 18. 18 blogideologic august 4, 2010 la 1:20 pm

  @Observator spune: +Ideal ar fi ca marea majoritatea a serviciilor sa fie doar private, teama mi-e, insa, ca tinand cont de prapastia in care ne aflam multe din serviciile din slujba comunitatii vor fi lasate numai in slujba statului.+
  „Crowding out”? Some commentators use „crowding out” to refer to government providing a service or good that would otherwise be a business opportunity for private industry. (după Wikipedia)

 19. 19 Aya august 4, 2010 la 11:14 pm

  @

  Contele

  Multumesc de intampinare!

 20. 20 dadatroll august 5, 2010 la 2:35 am

  Da dece nul pui pe blog casa mai dau inca un clic si sami dau seama ca nici ala nare poze si nam rezolvat nimica. Ca eu oricum nu citesc. Maxmin ma uit la poze. Daca are. Ca daca nare numa uit da sa stiu dinainte sa dau click.

 21. 21 Aya august 5, 2010 la 3:51 am

  @

  Socrate

  GUVERNUL NASTASE A FOST UNICUL CU ADEVARAT PERFORMANT!

  Probabil, te-ai grabit sa faci propuneri fara sa te documentezi.
  In mod evident esti bine intentionat dar asta nu e suficient: un eventual link ar trebui sa trimita STRICT la guvernarea Nastase.

  Voi argumenta de ce dar, inainte de toate, trebuie sa fac o precizare. Daca vrei ca prin formularea „guvernare PSD” sa desemnezi si perioadele in care partidul de guvernamant poate fi asociabil cu PSD in sensul de „stramos” al acestuia, atunci trebuie spus ca acestea au fost PATRU (nu doua, asa cum afirmi tu):
  1. cea a guvernului Roman (Adrian Nastase era ministru de Externe);
  2. cea a guvernului Stolojan (din care a facut parte si Adrian Nastase, tot in calitate de ministru de Externe);
  3. cea a guvernului Vacaroiu;
  4. cea a guvernului Nastase.

  UNICA guvernare PSD cu adevarat performanta (de fapt, cea mai performanta guvernare postdecembrista si, in plus, spectaculoasa prin realizarile sale multiple) este guvernarea Nastase.

  Ai dreptate cand afirmi ca guvernul Vacaroiu a preluat o situatie dezastruoasa, dar aceea era urmare a politicilor economice dezastruoase impuse de premierul Stolojan.
  Altfel spus, guvernul Vacaroiu (guvern PSD, cum il numesti) a preluat o situatie dezastruoasa de la un alt „guvern PSD” (urmare a politicilor economice falimentare, marca Stolojan).

  Despre guvernarea Vacaroiu nu se poate spune ca a fost o guvernare „rea” sau neprofesionista, dar nici ca ar fi fost una performanta.
  Meritul ei cu adevarat remarcabil s-a inregistrat in prima parte (in primele luni, as spune) si consta in rezolvarea unei probleme dramatice pentru Romania, pe care putini o cunosc.
  Cand a ajuns la Palatul Victoria, cabinetul Vacaroiu a constatat, cu groaza, ca urmare a politicilor marca Stolojan, Romania (aflata in pragul iernii) mai avea in rezerve combustibil pentru trei saptamani (poate ma insel, poate erau doua, poate erau patru- oricum, pentru putin timp).
  Nu fusesera nici macar incheiate contracte de achizitie, nu fusese nici macar luata legatura cu furnizorii.
  Fara declaratii (Nicolae Vacaroiu este specialist in macroeconomie- declaratiile si, in general, problemele de imagine nu sunt, din pacate, punctul lui forte) guvernul Vacaroiu a rezolvat urgent problema, de parca ar fi facut minuni.
  Nimeni nu a suferit in acea iarna din cauza lipsei de combustibil- nici obiectivele industriale, in cea mai mare parte de stat in acea perioada, nici populatia, nici agricultura.
  Reale performante, insa, guvernul Vacaroiu nu a avut (in orice analiza corecta- nu prin care se incearca inducerea de idei- performantele nu se stabilesc prin comparatie, dar prin realizari efective).
  Mai mult, acea „tehnica a compensarilor” (buna contabiliceste doar pe hartie- contabilii nu se muleaza pe realitatea efectiva, incercand, gresit, sa modifice realitate in functie de cifrele lor reci, motiv pentru care nu sunt buni strategi economici) a produs unele blocaje economice.
  „Cuponiada” Vacaroiu a fost departe de a fi un succes (desi, contabiliceste, pe hartie, asa promitea sa fie- inca o data, greseala contabililor de a crede ca pot adapta realitatea in functie de cifre).
  Pot sa-ti dau si alte exemple, dar cred ca acestea sunt suficiente.

  Guvernarea Nastase a fost, intr-adevar, foarte performanta, unica in performantele sale.
  A reusit relansarea economica, prin programe coerente, destinate productiei romanesti.
  A atras investitii straine.
  A avut patru ani de constanta crestere economica.
  A conceput si aplicat programe sociale importante.
  Romania a fost admisa in NATO, ca membru cu drepturi depline- ceea ce inseamna o mare garantie de securitate.
  Au fost finalizate (INCREDIBIL data fiind situatia grea in care fusese preluata economia, in decembrie 2000) negocierile pentru admiterea Romaniei in UE (acesta fiind, cu adevarat, unul dintre momentele astrale ale Romaniei).

  Sunt departe de a fi epuizat enumerarea performantelor guvernarii Nastase- dar fie si numai ce am mentionat este extraordinar.

  Bref: daca se doreste a fi invocata performanta reala, indubitabila, ca argument al guvernarii PSD, atunci trimiterea trebuie facuta STRICT la guvernul Nastase.

 22. 22 nastase august 5, 2010 la 7:10 am

  Aya,

  bine ai revenit.

 23. 23 Pupaza din tei august 5, 2010 la 8:04 am

  @nastase

  Credeţi că unui om de 60 de ani îi stă bine să facă pe naivul? Păi când a fost plecată?

 24. 24 Socrate august 5, 2010 la 8:14 am

  @Aya Total de acord cu tine. Evident, guvernarea Nastase a avut rezultate mai bune, este suficienta o examinarea a datelor din anuarul statistic si a datelor de la BNR. Ce propuneam eu era o contracarare a tezei propagandistice portocalii – toti cei care au guvernat in ultimii 20 ani sunt de vina, teza care a prins la 30% din electorat.
  Nu putem spune ca PSD-ul, prin guvernarile la care a fost singur la putere – Vacaroiu si Nastase – are ceva sa-si reproseze, si am considerat ca acest lucru trebuie subliniat. Nu cred insa ca PSD-ul poate fi asociat cu guvernarile Petre Roman si Stolojan, chiar daca AN a fost ministru de externe in ambele guverne, si nu vad de ce PSD are trebui sa si le asume. Dupa parerea mea, ar fi o mare greseala.
  Ma bucur ca suntem amandoi de acord ca este necesar macar un link catre un material de prezentare al rezultatelor guvernului Nastase.

 25. 25 Aya august 5, 2010 la 3:57 pm

  @

  Adrian Nastase

  Mi-e tare bine cand aflu ca nu m-ai uitat!

  Am revenit din complicatele drumuri scotiene, bucuroasa sa fiu din nou aici si bantuita de intrebarea: de ce-mi va fi fiind dat sa ma intremez doar in departate zari si, de fiecare data, reintorcandu-ma, sa-i dau locului natal, ca un fel de tribut, forta reinnoita care, dupa un timp, ajunge sa palpaie slab, ca o lumanare muribunda, trebuind, iar si iar, sa o regasesc si sa-mi recapat vigoarea pe alte meleaguri, pentru ca totul sa se reia?

  Pe coasta salbatica a Scotiei, in Highlands, am avut un ciudat sentiment de reintoarcere la mine, ca si cum as fi ajuns pe un taram care ma astepta si de care ratacisem pe cand nici nu stiam ca-l caut.
  Acel ciudat sentiment a fost adancit de un altul, pe care l-as numi „a fi acasa”. Cu cat priveam mai mult, de pe tarm, insulele muntoase, cu atat ma simtem, mai mult si mai mult, „acasa”.
  Va fi fost doar un „acasa” interior?
  Poate, dar stiu sigur ca in nici un alt loc in care soarta m-a trimis pentru a-mi recapata fortele, nu am „simtit”, ca in Highlands, ca ma intremez fie si numai (sau, poate mai ales) stand pe malul stancos, ca si cum, acolo, picioarele mele s-ar fi asezat pe nevazute radacini hranitoare, la care trebuia sa ajung pentru a nu ma stinge.

  De fiecare data cand am iesit victorioasa din batalia cu suferinta, am primit, neasteptat, cate un dar al sortii.
  Asa am simtit, acum, ca pe un fel de recompensa a victoriei, ca mi-a fost daruit sa ajung la Mull of Kintyre.
  Capicioasa vreme scotiana (care, ciudat, pe mine m-a ajutat, parca, sa ma insanatosesc!) a devenit, in acea zi, blanda, tandru calduroasa.
  Un soare calin m-a insotit pe drumul alambicat si ingust de munte, cu serpentine spectaculoase, catre Mull of Kintyre.
  De pe inaltime, golful s-a deschis in fata mea fara urma de ceata. Un usor abur miscator plutea peste apa, dand albastrului reflexe de safir.
  Am primit acea splendoare direct in inima, cu un (din nou ciudat) sentiment al regasirii.
  Am inchis ochii, fara sa stiu de ce si, nu stiu de unde, mi-a aparut imaginea unei vechi, mari corabii indreptandu-se catre tarm. Am deschis ochii. Largul era limpede, netulburat de vreun vas. Desigur, imi voi fi imaginat fara sa fi vrut a-mi imagina!
  Cand am plecat de la Mull of Kintyre am STIUT ca, pentru o vreme cel putin, voi fi puternica si ca suferinta va sta departe de mine.
  Si am mai STIUT ca nu am ajuns acolo intamplator, ca trebuia sa ajung, acolo, ca pentru a „inchide o bucla”, ca si cum as fi implinit un destin al regasirii.

  Acum, am senzatia de a fi „acasa” venind de „acasa”.

  Bine te-am regasit!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: