Tokes si responsabilitatea PDL

In timp de vara, cand se creeaza teme false si tinte de carton, apare pe nesimtite si un subiect pe care il credeam, cu totii, depasit. Profitand de o decizie a Curtii Internationale de Justitie, care intareste puterea de precedent a cazului Kosovo, Laszlo Tokes face din nou ceea ce stie mai bine: instiga lumea, ameninta si incearca sa reactiveze un subiect fals – autonomia Tinutului Secuiesc, in afara Constitutiei Romaniei si a principiilor europene.

Pozitia Romaniei pe acest subiect e clara, chiar daca Traian Basescu tace, si chiar daca PDL pare ca e dispus la orice compromis pentru a nu-si periclita sprijinul politic in Parlament. Romania este stat national, unitar. Nu exista nici un mijloc prin care romanii sa accepte pretentiile de autonomie ale reprezentantilor unei minoritati care a primit, probabil, cele mai multe drepturi din partea unui stat, In Europa Centrala si de Est.

 PSD sustine categoric acest punct de vedere si se va opune, prin orice mijloc, tentativelor absurde ale lui Laszlo Tokes.

Asteptam o reactie de bun-simt, absolut necesara din partea  guvernului, dar, din pacate, ardeleanul Boc a fost luat prizonier la guvernare de UDMR iar relatia intre partidele PDL si Fidesz, membre ale PPE , blocheaza o reactie clara, bazata pe interesele nationale. Tonul sententios al lui Boc, „Constitutia se respecta, nu se discuta” este absolut penibil atunci cand opinia publica asteapta ATITUDINE ferma si nu clisee potrivite pentru gradinita. 

 Nu credeam ca, in secolul 21, in anul 2010, putem sa fim, din nou , martorii acestui tip de limbaj si de comportament, precum cel al lui Tokes. Si, cel mai grav, nu credeam ca oficialii statului roman, presedintele si primul-ministru, tac malc, acceptand ca un personaj dubios sa instige la iesirea in strada a etnicilor maghiari. Dupa ce au atacat pensionarii, dupa ce au atacat bugetarii, acum cei din PDL, prin complicitate, accepta sa fie atacat si statul national.

Revad, in aceste zile, manuscrisul volumelor 8,9 si 10 din „Romania dupa Malta”, cuprinzand detalii despre politica externa a Romaniei din 1992. Observ cum, din pacate, apare o ciclicitate a discursului nationalist maghiar atunci cand in Ungaria vin la putere partide de dreapta. Puteti observa in discursul lui Tokes temele de atunci ale lui Antall, Jeszenski, Entz etc. Tokes avea si atunci acelasi discurs. Veti citi, in aceste volume (sau va veti reaminti) reactiile  foarte dure ale guvernului de atunci fata de astfel de pozitii.  Apropo, oare ce parere o fi avand dl Stolojan, premierul din acea perioada, despre declaratiile colegului sau din PPE, pe care l-a sustinut, impreuna cu europarlamentarii PDL, sa ajunga vicepresedinte al Parlamentului European, oferindu-i o excelenta platforma pentru mesajele sale extremiste?!

Recitesc declaratiile ne-echivoce, din 1992, ale domnului Blaga, prefect de Bihor pe atunci, in legatura cu declaratiile oficialilor unguri si ale lui  Tokes. De ce acum, in calitate de ministru de interne nu mai spune nimic?

Din fericire, spre deosebire de acea perioada, acum – si prin eforturile guvernului pe care l-am condus intre 2001 si 2004 – Romania este membra a NATO si a Uniunii Europene. Din pacate insa, actualii conducatori nu sunt in stare sa utilizeze acest statut, de membru al acestor „cubluri”, pentru a bloca astfel de proiecte. Pentru ca nu este vorba DOAR de declaratii periculoase.

Sau era nevoie de ele pentru eventuale strategii de politica interna?

PS   Oare  „Grupul de la Bruxelles”, format din intelectualii PDL, a votat, in grupul PPE, „Laszlo Tokes for Vice-President” ?

80 Responses to “Tokes si responsabilitatea PDL”


 1. 1 Blizzard iulie 23, 2010 la 7:47 pm

  Acest incident scoate in evidenta slabiciunile PDL-ului. Si da, le-ati dat-o la turloaie tuturor, felicitari :).
  In realitate, pe acest individ plecat cu sorcova nici romanii de etnie maghiara nu-l iau in serios, cu exceptia procentului de plecati cu sorcova pe care-i are, desigur, orice comunitate (si noi ii avem pe becali, vadim, dan diaconescu, etc).

  Totusi, am si eu o nedumerire: cum a devenit acest individ plecat cu sorcova, vicepresedintele Parlamentului European?

 2. 2 Karakas iulie 23, 2010 la 7:51 pm

  Am vazut ca Titus Corlatean a reactionat imediat, la fel si PC. Boc a avut si el o interventie scurta, dar NU L-A CONDAMNAT public pe Tokes.

  De Basescu ce sa mai spunem? El nu a avut pina acum NICI O REACTIE. Mai fratilor, tu ca Presedinte al unei tari, care ai datoria sa aperi Constitutia tarii, sa nu reactionezi la ce spune, nu un tzinc, ci un VICEPRESEDINTE AL PARLAMENTULUI UE?

  Trebuie sa fii realmente prost sa nu intelegi ca Tokes nu este porumbelul care aduce Pax Romaneasca. Tu, ca sef de stat, si partid aflta la putere in Romania, sa tradezi interesele romanesti doar pentru ca sa ai sprijin la guvernare din partea UDMR, sa nu stii ca faci de fapt un troc cu Diavolul?

  Romani, oare cind v-oti trezi din somn? Ati ales niste incompetenti si niste tradatori sa va conduca. In curind veti primi pasaport de Transilvania, secui de nationalitate romana…

 3. 3 Dragos iulie 23, 2010 la 7:55 pm

  Laszlo Tokes: „Noi contrar celor din Kosovo nu dorim independenta Tinutului Secuiesc, ci suntem multumiti cu un statut de autonomie”.

  Laszlo Tokes: „Exista in Europa cazuri, chiar in statele membre ale Europei Unite, care au statut de autonomie teritoriala etnica. Nu dorim nimic din ceea ce nu este acceptat in Europa. Tirolul de Sud, insula Oland din Finlanda, limba suedeza din Finlanda este a doua limba oficiala a tarii”.

  Laszlo Tokes: „noi nu dorim nimic altceva decat ceea ce este acceptat in Europa; Tinutul Secuiesc are dreptate sa devina o regiune de dezvoltare aparte, pe baze geografice si istorice”.

  Laszlo Tokes: „noi nu suntem kosovari, nu vrem independenta, nici secesiune”.

  Laszlo Tokes: „autonomia ar fi si in interesul etnicilor romani; s-a dovedit ca in regiunile autonome din Europa nivelul de trai este mai ridicat”.

  Laszlo Tokes: „presedintele Traian Basescu ne-a refuzat in mod dur in privinta autonomiei”.

  Laszlo Tokes: „Mitingul este un instrument legal de a ne exprima protestul; o vom face daca este nevoie in mod pasnic, dar nu cred ca va fi nevoie”.

  Laszlo Tokes: „Rog Romania sa recunoasca independenta Kosovo deoarece nu intra in contradictie cu legile internationale”.

 4. 4 Karakas iulie 23, 2010 la 8:07 pm

  Vreau sa mai atrag atentia, ca eforturile lui Tokes sunt conjugate de oficiali maghiari la virf. Vicepresedintele Ungariei a declarat ca maghiarii care traiesc “in bloc” trebuie sa primeasca “autonomie TERITORIALA”.

  http://www.mediafax.ro/politic/vicepremierul-ungariei-autonomie-culturala-pentru-maghiarii-din-diaspora-teritoriala-pentru-cei-ce-traiesc-in-bloc-6691056/

  Basescu si PDL dorm in acelasi pat cu tradatorii de neam romanesc, Tokes, si ceilalti udmristi. UDMR ar trebui scos de la putere si interzis ca partid, pentru ca incita la nesupunere civila si atenteaza la integritatea teritoriala a Romaniei. Nu are dreptul nimeni sa vina si sa spuna ca, pentru ca lor nu le convine sa traiasca in acelasi stat cu romanii Constitutia e proasta. Cui nu ii convine sa traiasca in Romania nu il forteaza nimeni sa stea in tara. Daca ar fi sa ne luam dupa mintea secesionistilor, Europa ar trebui sa fie un dalmatian in care statele nationale sa dispara, iar in locul lor sa avem o sumedenie de statulete mici, national-concetrate, intre care exista granite si in care nu pot coabita alte nationalitati. E greu sa accepti primitivismul acestor concepte. Europenii se straduiesc de zeci de ani sa darime frontierele, insa ungurii vor inapoi la statul purificat etnic.

  Ungaria nationalista a lui Orban risca pentru a doua oara dupa ’89 sa devina tinta criticilor SUA si UE. Dar, ei se pare ca o tin pe-a lor, pe termen lung, indiferent de angajamentele asumate international. Iar Romania, presupus nationalista a lui Basescu, sta in genunchi, pozitia preferata a lacheilor si a tradatorilor de neam.

 5. 5 Karakas iulie 23, 2010 la 8:09 pm

  @Dragos, daca tu esti genul credul, e treaba ta. Dar citeste si daca poti, pune-ti intrebari:

  Vicepresedintele Ungariei a declarat ca maghiarii care traiesc “in bloc” trebuie sa primeasca “autonomie TERITORIALA”.

  http://www.mediafax.ro/politic/vicepremierul-ungariei-autonomie-culturala-pentru-maghiarii-din-diaspora-teritoriala-pentru-cei-ce-traiesc-in-bloc-6691056/

 6. 6 Cristian Durleci iulie 23, 2010 la 8:16 pm

  Eu am impresia ca jocul se face tocmai pentru a inflama spiritele si a deturna atentia. Adica in mod normal, tocmai pentru ca inundatiile s-au dus, Diaconescu e liber, la Gigi inca n-au strins destule probe, Madalina Manole s-a ingropat, trebuie sa fie altceva, nu? Si ce poate fi mai „fierbinte” decit un asemenea subiect?

  Banuiesc ca totusi acest PD se va rupe pina la urma. Pentru a ramine „aripa curata” si placut uscata, sau cea prezentata ca fiind asa, reprezentata de Preda, Macovei, Voinescu-Cotoi, cu Udrea in frunte. Iar la urma va ramine, murdara si uda, tabara cealalta, tripleta BVB si Boc.

  Citeam de asemenea azi o teorie conform careia singura solutie si cea mai la indemina lui Basescu ar fi ca motiunea sa treaca si el sa numeasca un premier de opozitie. Daca ar fi refuzat, ar spune ca pina la urma opozitia a dovedit ca ridica greutati imense dar goale inauntru. Daca opozitia ar lua puterea, PD ar sta linistit pe bancile parlamentului pina in 2012 cind opozitia se va fi erodat pe fondul crizei. Mie imi pare totusi un scenariu plauzibil. Si totusi stau si ma intreb cit de rau pot fi incurcate lucrurile incit solutia cea mai sigura este ca Boc sa ramina?

  Si ca sa revin la subiectul initial, am impresia ca Tokes nu este nici un om cu mintea ratacita, cum a spus Titus Corlatean, nici un aventurier. Eu am impresia ca serveste interese clare si dincolo de ceea ce poate iesi la suprafata. Pe mine ma incinta altceva. Ca acest Tokes a mai generat un scandal mare acum vreo 20 de ani. N-a iesit bine. Istoria e o continua repetare, nu? Poate..sa-ndraznim sa speram dle Presedinte Nastase?

 7. 7 Spiridus iulie 23, 2010 la 8:20 pm

  „…Recitesc declaratiile ne-echivoce, din 1992, ale domnului Blaga, prefect de Bihor pe atunci, in legatura cu declaratiile oficialilor unguri si ale lui Tokes. De ce acum, in calitate de MINISTRU (subl.mea) de interne nu mai spune nimic?”

  Blaga n-o sti ce-i aia, ministru. Sa-i explicam:
  MINISTRU este un cuvant de origine latina, limba in care insemna SERVITOR, cu sensul de „cel care il serveste pe Dumnezeu” sau „cel care face un serviciu public” (aici s-ar incadra Blaga, adica „servitor al Romaniei”, daca e sa fim concreti).
  Radacina cuvantului este MINUS, adica mai mic. Alte cuvinte cu aceeasi radacina: minuscul, meniu, minut etc.
  Contrariul MINISTRULUI este MAGISTRUL (de la „magis”, mai mult) adica MAESTRUL.

 8. 8 Ghita Bizonu' iulie 23, 2010 la 8:25 pm

  mde …
  Nu trebuie uitata cestia cu Kossovo ……
  Asta inseamna ca tot ce este crezut ca ar fi legislatie internationala este abolit .
  Abolita inviolabiliattea granitelor . A fost !! (hm .. se garantae integritatea Serviei .. kaput !!). Granitele sunt ce poftesc muscnii nu mai stiu cui .
  Abolita suveranitatea. Integritatea .
  Abolita interdictia agresiunii militare (atcau preventiv. Invoci niste motine si e bine !!).
  SUntem din bnou in situatia de la 1880 .
  Si in plus azi suveranitatea statelor (sau macra a celor mici) este considerata indezirabila. Unificarea Europei in forma imperiala are noevoie de tinuturi nu se state ! Amenintarea difuza cu violenta ( da nimeni nu intreaba cine o instrumenteaza !) face pe totsi sa se supauna si sa sopteasca „integrare! Ca e mai ieftina decat razboiul”.

 9. 9 Relu iulie 23, 2010 la 8:40 pm

  Relu spune:

  iulie 23, 2010 la 6:52 pm
  Am o intrebare: cum a ajuns Tokes la Bruxelles ? S-ar putea sa ma insel, dar parca presedintele tuturor l-a trimis la Bruxelles cu sprijinul voturilor PDL , numai asa ca sa-i invete o lectie pe UDMRsti. In plus i-a dat si Steaua Romaniei. Daca e adevarat atunci chiar trebuie sa le taiem la amindoi mandatul.

 10. 10 Criticos iulie 23, 2010 la 8:40 pm

  De ceasuri grele – cu miros nemţesc, ca întotdeauna – m-am temut. Şi la asemenea ceasuri iată ce liotă de netrebnici ne conduc!

 11. 11 APS iulie 23, 2010 la 8:49 pm

  Oricum, si Kosovo a inceput prin a fi autonom…asa ca autonomia e primul pas…

 12. 12 eficientaenerg iulie 23, 2010 la 8:54 pm

  Sunt convins-ca numai Laszlo Tokes-sustine tema;atitudini de copilas politic..pardon de mosulica din ..Africa de sud-a mai avut,din 1990,incoace! Am fost 12 ani Deputat si cunosc…..Ce era necesar cu utilizarea limbii,functie de procentul de unguri,in localitate-am votat-o si noi in -parca in 1999.Am citit si pozitia d-lui Bela-nu sustine!Dar,cu constantul 8% al UDMR si…mereu,dupa interes…personal,grup si ..nu al minoritatii??,in coalitii guvernamentale,unde PNL sau PDL…”se face,Ciocul mic-pentru siguranta la vot”.Nu trebuie incalcata Constitutia:Art. 3-(1) Teritoriul României este inalienabil. (4) Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.
  Art 4-(1) Statul are ca fundament unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi. (2) România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.
  Art. 6-(1) Statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase.

 13. 13 mirela iulie 23, 2010 la 9:05 pm

  intr-un fel sau altul daca ungurii nu ar avea sprijin de undeva sigur aceste lucruri nu s-ar fii intamplat.este revoltator si multi dintre ungurii nostrii chiar daca nu l-au votat…uite ca a ajuns unul din mai marii Romaniei.Vadim Tudor ca si el e europarlamentar impreuna cu ceilalti nu pot face nimic?Hmmm cred ca nu.Si in parlamentul european e o varza continua de cand cu criza(mai ales).Pentru UE este mult mai important sa mai adauge tari care au o stabilitate economica sa mai traga si tarile vestice cate ceva…este posibil ca Ungurii sa aiba sprijin de la austrieci daca tot sunt vecini?(este doar un gand care il am)

 14. 14 Florin Manole iulie 23, 2010 la 9:08 pm

  Domnule Nastase, as introduce un comentariu critic: anul trecut, tinerii UDMR au invitat la tabara lor de vara, la Tusnad, pe liderul Jobbik. Tot anul trecut, la Sanmartin si Sancraieni, extremistii maghiari au fost initiatorii unui conflict interetnic serios, avand ca victime romii din satele respective. Critica mea este ca astept ca PSD sa reactioneze nu doar la subiectele politice referitoare la extremismul maghiar, ci si la cele sociale!

 15. 15 Doru Coarna iulie 23, 2010 la 9:20 pm

  Dle Nastase,

  Asta-i tema care s-a urmarit a fi ascunsa sub disputa despre pensii si salarii. Politica pasilor marunti este alternata cu pasi mari, ciclici, abandonati maine cand Basescu se va repezi in ei ca mare aparator de neam si tara, pentru refacerea imaginii si sondajelor, insa astfel, pasii mici facuti apoi par nesemnificativi. Nu vor renunta caci ar ramane fara obiect de activitate, fara instrument de influenta la Bucuresti care sa le protejeze afacerile si interesele, si fara motiv de a fi sustinuti si sponsorizati de la Budapesta. Pentru maghiari, autonomia este strict o afacere.

  De dragul realegerii, Basescu a aruncat cu cetatenia romana in toate zarile iar Budapesta a facut acelasi lucru apoi, astfel ca nu poate fi criticata. Insa trebuie sa observam ca datorita acestei tampenii de politica externa a lui Basescu, sacrificata si ea ca de obicei pentru interesul sau personal, secuii preluati de UNMR si de UDMR sunt pusi fix sub protectia Budapestei prin cetateniile ce li se acorda. Coroborat si cu halul in care este acum statul roman, saracit, indatorat si condus de hoti ce-si pot mentine guvernarea numai cedand in fata maghiarilor, si cu popa lor la Bruxelles, avem imaginea dezastrului iminent, in fata caruia ma tem ca nu prea conteaza ce scrie pe prima pagina a Constitutiei.

  Amuzant este ca ardeleanul asta retardat care ocupa functia de premier, face taios caz de Constitutie ca si cand vorbea de pensii, tocmai el care a inregistrat n-1 tentative de a o incalca. Lafel va face si Basescu. Si ungurii, in felul lor.

  Cred ca marele jucaus a incurcat rau de tot pasii de dans si sigur ca noi asteptam linistiti sa se si impiedice.

  Tragedia consta in faptul ca noi, la noi acasa, asteptam sa ne hacuiasca de voie o entitate externa, PPE, una vecina, Ungaria, un popa de-al lor, si un neinstruit de-al nostru. Cred ca am ajuns prea romani, sau altfel formulat, cat de roman sa fii ca sa inghiti asa ceva?

  Trebuie totusi sa apreciem abilitatea lui Basescu, singura sa calitate dealtfel, oricate tampenii face din incompetenta, stie sa le ascunda stratificat, in layers, astfel ca nu poti vedea toata dimensiunea crimei ce o face, ci doar aspectele de pe o singura coala. Dar daca nu ai ajuns inca tampit sau pedelist, atunci poti vedea transparent prin toate colile deodata, si Basescu iti devine o carte deschisa.
  Una despre cel mai murdar egoism imaginabil.

  Concluzia este ca e vorba de o sceneta in care Basescu maine isi va juca magistral rolul, refacandu-si imaginea si sondajele. Dar pasii mici vor continua. Si saracia. Si restul.

  Ca bilant, tambalau falimentar cu miliardari, doar pentru moftul de a se reface unii, consolida altii, catre un echilibru si intr-o coniventa ce le va proteja interesele. Deci n-are legatura reala cu noi. Asa-i la teatru.

 16. 16 the_engineer iulie 23, 2010 la 9:38 pm

  asta da stire pe placul meu, dar de ce nu PSD ? Dar e bine si asa 😉

  http://www.ziare.com/basescu/presedinte/cererea-de-suspendare-a-lui-basescu-depusa-in-secret-la-senat-de-voiculescu-1031038

  Senatorul Dan Voiculescu a depus in secret la Biroul Permanent al Senatului, inca de la 1 iulie, o cerere pentru analizarea oportunitatii de suspendare a presedintelui Traian Basescu, pentru ca acesta ar fi propus masuri antisociale si neconstitutionale.

 17. 17 nimrod iulie 23, 2010 la 9:39 pm

  Delicat exemplul Tirolului de Sud… Tokes nu e in afara problemei. Dimpotriva.

 18. 18 Cristian Durleci iulie 23, 2010 la 10:18 pm

  @eficentaenerg/Petre Naidin (cred ca nu ma insel)

  Dle deputat, cei 8% in mod normal nu ar exista pentru RDMSZ deoarece nu sunt 8%, fizic. Problema e, revenind la un post precedent, lipsa prezentei serioase la vot. Procentul UDMR este in jur de 6% poate si mai mic, divizat sau nu, intre ei si PCM – o alta gogorita. Daca romanii ar veni la vot, pentru UDMR ar fi un real pericol. De asta nici UDMR nu va sustine niciodata votul obligatoriu si nu va sustine vreo initiativa care sa duca la o prezenta mai mare la vot.

 19. 19 florin m. iulie 23, 2010 la 10:20 pm

  Discutiile pe aceasta tema nu trebuie sa fie mai prohibite decat altele, iar opiniile, oricat de iritante, trebuiesc lasate a fi exprimate. Din punctul meu de vedere, atitudinea corecta nu este afirmarea patriotarda a motivatiilor istorice, (si numai pentru faptul ca istoria in sine nu are nici o opinie in privinta sentimentelor nationale – sa nu mai spunem nationaliste- doar interpetarea noastra are), ci urmarirea consecventa a intereselor comunitatii de care simti ca apartii. Dupa cum se stie, atunci cand doua comunitati apeleaza la arbitrajul international pentru lamurirea unor conflicte pe care nu reusesc sa le gestioneze singure, ceea ce conteaza sunt mai putin argumentele fiecarei parti, ci influenta asupra celor ce sunt chemati sa decida. Sa ramanem pragmatici, ne va folosi mai mult decat inflamarea discursiva. Si sa nu uitam ca ceea ce ne deranjeaza pe noi, poate fi perfect legitim in ochii celor care activeaza in sensul considerat de noi dusmanos.

 20. 20 Dragos iulie 23, 2010 la 10:23 pm

  @ frati romani iubitori de neam&tara cu inimi neinfricate si piepturi de otel

  nu-i asa ca niste F16-uri ne-ar fi fost de buna trebuinta ?

  ps: Ardealul, Ardealul, Ardealul ne cheama
  Nadejdea e numai la noi
  Saruta-ti copile parintii si fratii
  Si-apoi sa mergem la razboi

  pps: Suflecata pan’ la brau,
  Ducea, ducea rufele la rau

 21. 21 Ghita Bizonu' iulie 23, 2010 la 10:32 pm

  Minciunica a lu popa
  Laszlo Tokes: “autonomia ar fi si in interesul etnicilor romani; s-a dovedit ca in regiunile autonome din Europa nivelul de trai este mai ridicat”.
  Pai sa luam cu de-amanuntul regiunile alea :
  Catalaonia. Pai zona veche industrilala, portuara , comeciala samd . Nivelul era superior dinainte de autonomie .
  Tirolul de Sud – intre Austria si N Italiei . Mesi frumos ar fi si greu s afie saraci …. Erau dezvoltati inainte
  Nu stiu ce insula findlandeza. Mersi a crescut odata cu Finlanda ( care a crescut .. bine de tot chiar).

  Sa vedem ce e cu Harcovu. E sarac . Nu chiar de ieri ci de spatamana trecuta. Industrie nexam . Agricultura – zoina neprielnica. Posibiliati turistice (mai ales balneo ) sunt da accesu … si preturili. Ape minerale garla de se scalda si porcii in ele. Kerstiy care cheli muntii nu s-a ocuapt de apele astea… Nimic nu=l oprea pe el sau UDMR ul sa faca ceva sa inunde Romanai si juam din Europa cu apele minerale ( eventual la 2 litri vanzandu-e si o srticla de 1/4 de apa de pruiuna in care credeti-ma, exceleleaza).
  Morala – autonomia nu le ava aduce nimic.
  Decat un parlamnet local (adica inca cateva functii bine remunerate m un numar de masini de serviciu , ceva secretare si mai mulat birocratie).
  Si atunci popa va trce la pasu 2 – independenta. Ca si albanezii din K au inceput cu autonomia si au termnat cu independenta.

  Morala este imorala – cam prea multi prosti in Romania ….

 22. 22 conumishu iulie 23, 2010 la 10:37 pm

  Basescu e doar un pion, nu a fost primul si, probabil, nici ultimul nu va fi.

  Ne tot ascundem dupa deget si nu vrem sa vedem ca existe forte care vor micsorarea si/sau distrugerea rolului statului national in beneficiul imperiului occidental.

  Sectiunea europeana a imperiului occidental nu este conceputa (si ma indoiesc ca a fost gindita vreodata altfel) ca o Europa a natiunilor. E si ilogic. Orice structura mare nu are nevoie de multe structuri mai mici, dar puternice, cu un grad mai mare de omogenitate si care pot mobiliza energii importante.

  Corporatiile nu mai au nevoie de statele nationale (fata de care aveau la un moment dat niste obligatii, provenite din interdependenta) cind pot opera mult mai liber in cadrul unei structuri ce le avantajeaza mai mult. Orice corporatie mare se apropie prin insusi modul in care functioneaza de ideologie. Ideologia fiind o propunere inevitabil artificiala, opusa dezvoltarii organice, mai apropiata de modul de structurare a statelor nationale. Artificialul se opune umanului. Cu atit mai mult in cazul unor structuri de putere.

  Faptul ca minoritatea ungureasca serveste planurilor cu bataie mai lunga nici macar nu reprezinta vreo noutate. Insa noi nu ne putem apara eficient daca aderam la o ideologie care este ostila interesului national. Rezultatele se vad.

  Decizia curtii de justitie e o mizerie, fara indoiala. De o gravitate greu de masurat insa usor de intuit. Oamenii sau statele, daca in mod clar nu mai au speranta ca pot apela la justitie pentru a incerca sa-si apere drepturile cu sansa de succes si cu un grad de previzibilitate suficiente, vor recurge la violenta. Legitima, dar de nedorit. Eu cred ca prin aceasta decizie incep sa se pregateasca si conditiile „juridice” prin care represiunea sa capete o dimensiune internationala, cel putin in aria de manifestare a fortei imperiului occidental. Rezultatele vor fi neasteptate, am aceasta convingere. Nu si fericite pentru generatiile care au nenorocul sa imparta aceasta felie de timp.

 23. 23 Karakas iulie 23, 2010 la 11:22 pm

  Sa nu uitam ca declaratiile incendiare ale vicepresedintelui Ungariei si vicepresedintelui Parlamentului UE sunt facute pe teritoriul Romaniei, la Tusnad. Adica vine cineva la tine acasa si iti spune ca nevasta nu e a ta, trebuie sa te desparti de ea, ca sa ti-o ia cel care ti-a intrat in casa. Un tupeu inimaginabil si de neacceptat, chiar nesimtit, dar pedelistii tin tara in patru labe. E ca si cum Premierul Boc in vizita la Cernauti, Ucraina, i-ar indemna pe romanii de acolo sa iasa in strada pentru a obtine autonomie teritoriala.

 24. 24 Andreea iulie 24, 2010 la 3:23 am

  Romania este asa de frumoasa si de mare si de puternica, ca nici nu constientizeza.
  Poate si trebuie sa-si biruie slabiciunile cunoscute.

 25. 25 nimrod iulie 24, 2010 la 7:24 am

  @Dragos,

  Şi eu sunt cu inima la trecătorile Carpaţilor dar asta numai pentru că, în curând, urmează se trec „dincolo”, din motive de vacanţă şi să iau rapidul Corona dintr-o staţie din Harghita, spre Bătrâna Europă Centrală (aia cu Tirolul dat în două). Rapidul Corona e o iniţiativă maghiară, că dacă era după români, pe harghiteni, indiferent de etnie, i-ar fi cântat cucul alte două mii de ani de-acum încolo, izolaţi de incompetenţa şovină a unora şi altora. Cât priveşte avioanele, noi n-avem încă F-uri 16, ei în schimb, din toată sărăcia, au deja Grippen-uri. Asta pune oarece probleme de iniţiativă strategică, n-aşa? Deci, cât suntem încă pe pace, poate ar fi mai interesant de discutat pe marginea autonomiei economice a mafiei autohtone transetnice, zic eu…

 26. 26 eficientaenerg iulie 24, 2010 la 8:13 am

  Sa va destind!Si eu-12 ani deputat..in alta limba DePutin/nepotel al lui ..am gaze si petrol…,-expun tema pt.minoritatea „Ruski alfavit masnaiem,uje picem micitaem..alfabetul rusesc”:unde facem si noi o tara ,unde sa fin prieteni intre noi…si naivitatea sa ramana in Romanian??.Unde ,de 2 ani…s-a implementat..”sa moara vecinul de Paste…sa ii iau si eu capra…”.Si,hai,dracu…sa plecam la munca in Spania…unde,ca somer,am 1200 euro….Ha,ha..ce bine e acolo…

 27. 27 Doru Coarna iulie 24, 2010 la 9:00 am

  @ Andreea,

  asta-i adevarul, asa era Romania pe vremea cand Tokes era un biet popa. Problema e ca Tokes nu mai e popa ci politician de varf in Europa unita. Sigur ca nu are competenta necesara, de aici si declaratiile sale incendiare care fac rau chiar Europei, insa este folosit ca unealta de alde Soros.

  Practic, miliardarul Tokes ii cere miliardarului Basescu sa-i cedeze ceva de buna voie, mai ales ca ungurii lui l-au ajutat sa se realeaga, insa cel din urma vrea sa-i traga o tzeapa romaneasca. Noi nu contam pt ei.

  Toate, dar absolut toate belele astea ni se intampla dintr-un singur si simplu motiv: nu stim de capul nostru, adica nu stim ce vrem, de la alegeri pana la strategii pe termen lung. Asa apar tot felul de aventuriei nepregatiti in politica noastra, asa acestia isi permit apoi sa faca tot ce le trazneste prin capatani, asa ajungem sa o ducem rau si sa ne luptam cu saracia intr-o tara bogata, asa ajungem sa ne sufle in ciorba o mana de straini tolerati pe aceste meleaguri, etc. Deci totul pleaca de la saracie, iar la asta se ajunge din lipsa unor teluri clare, din ameteala.
  Si de regula, betivul este si buzunarit.

  D-asta nu dau occidentalii 2 bani pe noi ca oameni: cand ai asa o tara, cat de tampit sa fii ca sa ajungi sa traiesti din imprumuturi?

  Oricum, poate cu manevra asta ungureasca ne vom trezi naibii din manele, talk-show-uri si fashion si vom vedea adevarata fata a lumii, apoi poate ne vom apuca sa facem ceea ce ne trebuie noua imediat. Primul pas ar fi sa stingem televizoarele la astfel de programe, sa urmarim doar filme. La fel si cu presa scrisa, daca au bani s-o scrie fara profit, n-au decat. Prea multi mameluci impuie capetele romanilor cu tampenii inutile care sa ne complice vietile. Idem, majoritatea politicienilor.
  Nu cred ca ne putem permite sa fim tampiti mai mult de vreo 20 de ani in tara asta. Altii, in tari sarace, nu-si permit nici 1 an, iar altii, in tari extrem de bogate, isi permit sa stea prosti si scufundati in fundamentalism religios si autarhic, oricat. La noi cifra e 20.

 28. 28 Vasile, iulie 24, 2010 la 9:37 am

  Domnilor, Domnule A. Nastase,

  Titlul este excellent ,explicatiile,tendintele si responsabilitatile PDLeului ar trebui insa reliefate mai pregnant , pentru a demonstra mai pe larg si acelui segment de 15% care inca mai sustine acest partid de caracterul anti-national de riscurile care apar din cauza dezastrului economic si politic provocat de actualului guvern.In aceiasi masura insa ar trebui acuzat de complicitate si UDMReul , lucru sesizat si de proiectia din sondaje.
  Este clar ca impactul economic a depreciat popularitatea gaunoasa a PDLeului , dar in mod periculos saracia a afectat si segmentul maghiar , asa zis secuiesc.Dl./ Tokes intransigent in demersul sau a gasit aceasta bresa si acest moment pentru
  ca tot asa de fals si populist sa-si manipuleze propriul electorat ,cu falsa lozinca de prosperitate prin autonomie.
  Asa ca s-ar putea ca in noul parlament cel unicameral gruparea Marko Belo sa fie inlocuita cu o alta grupare radicala cu o alta voce „europeana” , care poate pune in practica dezmembrarea statului roman!

 29. 29 glad iulie 24, 2010 la 9:59 am

  din ardeal problema se poate vedea puţin diferit;daca dl tokes ar fi afirmat de exemplu crearea unor autonomii locale pe principii istorice, cum ar fi transformarea în stat federal a ţării pornind de la vechile voievodate poate discursul lui ar fi avut esenţă dar a cere autonomia unui ţinut secuiesc este aberant din perspectiva istoriei.această zonă deşi s-a bucurat de nişte certe privilegii în epoca principatului transilvan nu a avut nici atunci autonomie.pe acest principiu ar trebui ca acum sibiul să ceară autonomie teritorială deoarece era parte a universitas saxorum (iar saşii aveau mai multe privilegii decât secuii) iar oraşul satu mare, de unde scriu, să îşi clameze vechiul statut de oraş liber regal.
  ce a fost extrem de grav rămâne faptul că la acea întrunire de la tuşnad exista o persoană care agita un steag pe care apărea harta ungariei mari cu o cruce deasupra şi cuvântul trianon scris lângă. amintirea acelui tratat ar fi trebuit sancţionată chiar de organizatori deoarece a pune sub semnul întrebării trianonul este profund antieuropean şi doar prin faptul că vizează două state membre ale u.e. anume slovacia şi românia şi două candidate adică croaţia şi serbia. că acel tratat a fost prea dur cu ungaria este o realitate dar a cere revenirea la situaţia de acum 90 de ani este o absurditate. dacă întradevăr ungaria a pierdut şi ce îi revenea de drept (din punct de vedere etnic de exemplu zona oradeei careiului şi a sătmarului) asta s-a întâmplat pentru că aşa e după război, the winner takes it all….dar realitatea etnică este azi alta iar orice revendicare teritorială este fără fundamente logice.
  însă domnul tokes face aceste lucruri şi tolerează asemenea idei deoarece crede în ele. iar momentul când a cerut unirea transfrontalieră a maghiarilor de pretutindeni a arătat asta. fac un exerciţiu de logică…hai să refacem ungaria mare…care va avea o minoritate de aproximativ 35% români şi vreo 15 procente slovaci…oare cine va conduce ungaria? nu cumva exact minorităţile? ce doresc domnii tokes şi orban şi dacă s-ar realiza s-ar întoarce împotriva poporului maghiar iar acesta nu ar accepta aşa ceva niciodată….aşa că tema domnilor este o temă răsuflată….

 30. 30 Ghita Bizonu' iulie 24, 2010 la 11:01 am

  Catesceva despre cererile vicepresedintelui Parlamentului European , popa Sile Toaca si vicepremierului Ungariei a privite prin prisma Basarabiei

  Adica ceva ce nu se doreste a stii…
  Mai timeti minte ca ati invatat la scoala ca orice actiune are si o reactiune?
  Da, da uneori reactiunea precede actiunea!
  […………………]
  Si iata ca popa Sile Toaca cere manidestatii in strada ca oricum demersurile ptr autonomia tinutului secuiesc au inceput de prin 2004. Poa mai tineti minte da Leonida Lari a facut paralele intre UDMR si Tiraspol de-au dat-o afara din PNTCD…. Asta da coincidenta!!!

  http://vremea.forumgratuit.ro/politica-i-economia-romaniei-f1/catesceva-despre-cererile-vicepresedintelui-parlamentului-european-popa-sile-toaca-si-vicepremierului-ungariei-a-privite-prin-prisma-basarabiei-t142.htm#279

 31. 31 the_engineer iulie 24, 2010 la 11:30 am

  Basescu si secuii

  la realitatea si antena 3 am admirat intelegerea exceptionala intre basescu si ungurii -secui (secui sunt oltenii ungurilor zicea un reprezentant al lor la realitatea), am admirat de asemenea fundalul format din niste brazi, munti si niste corturi pe care scria TUSVANYOS 21. Eu interpretez asa ca acel fundal reprezenta trecerea muntiilor Ural acum 2100 de ani.
  Basescu si secuii au depanat amintiri de pe vremurilor cand au plecat impreuna din regiunea Uyghur si ce bine e aici in Europa . S-au facut bancuri ca si Ceauseascu (Ceauslu) era de-a lor, Comanescu (Cuman) consilieru tot cuman, Boc (cioban cuman cu nume de zgomot), Voinescu si Seitan (Drac in turca) tot de-a lor. Propun ca urmatoarea intalnire intre secui si basescu sa aibe loc la Dragonul Rosu.

  Tirolu se Sud.

  Austriecii Celti sunt acolo de cand lumea, pe cand neamurile turcice sunt doar in concediu pe aici la noi.
  Celtii din Austria, Elvetia, Bavaria. Svabia, Scotia( tot plecati din centrul europei) au universitati extrem de bune, construiesc cele mai bune masini din lume (BMW,Audi,Porsche,Mercedes) , automatizari (Siemens), mecanica etc
  In principiu influenta celtiilor se intinde si in Franta si SUA.
  Pe cand de la secuii nu cunosc decat mobila din lemn umed iar de la Basescu cunosc doar comert cu vapoare si multa paguba.
  Deci sa compari niste cortaci cu floarea civilizatiilor omenesti e cam mult nu credeti.
  Cine are chef sa ma contrazica sa fie sanatos ca nu raspund.

 32. 32 florin m. iulie 24, 2010 la 11:43 am

  Conumishu

  „Basescu e doar un pion, nu a fost primul si, probabil, nici ultimul nu va fi.”

  Al cui si cu ce argumente si dovezi? Altfel, ramane o sipla afirmatie, care cum se stie,se contrazice printr-o simpla negatie.

  „Orice corporatie mare se apropie prin insusi modul in care functioneaza de ideologie. Ideologia fiind o propunere inevitabil artificiala, opusa dezvoltarii organice, mai apropiata de modul de structurare a statelor nationale”.

  Aici nu sunt sigur ca am inteles exact: corporatiile se caracterizeaza prin ideologie, statele nationale, nu. Daca ai avea bunatatea sa explici mai pe larg, pe mine m-ai cam pierdut pe drum…

 33. 33 Pali iulie 24, 2010 la 11:46 am

  Domnule Adrian Nastase nu credeti ca, acest popa-curvar a fost tolerat prea mult ? Iata azi sta cot la cot cu Betivu”National la Tusnad! Arata bine un curvar si un betivan;in rest consider ca, orice comentariu e inutil. I se da prea multa importanta;asa ajung unii vedete ,….un fost turnator ajuns popa-curvar un betivan-turnator ajuns Presedinte s.a.m.d

  Chiar in acest moment ruleaza pe Antena 3 in reluare discursul lui Base in care el multumeste maghiarilor pentru faptul ca, au votat cu el in proportie de 75 % in primul tur !!! Ce parere aveti Dl. Nastase….niste voturi verzui ar prinde bine si PSD-lui in 2012 nu ?

 34. 34 Alexandru iulie 24, 2010 la 12:19 pm

  Daca in inima Romaniei se va forma un stat „autonom” condus de la Budapesta voi fi primul care va migra acolo! Personal cred ca acele tinuturi nu vor avea norocul unei administrari mai bune. Aceasta tentativa nascuta moarta nu face decat sa puna umarul la urmatoarea campanie a PDl-ului, cand ni se va reaminti cum oamenii din PDL ne-a ocrotit de dusmanul istoric intr-un moment delicat al acestei tari.

  PENTRU ADRIAN NASTASE:

  „Tonul sententios al lui Boc, „Constitutia se respecta, nu se discuta” este absolut penibil atunci cand opinia publica asteapta ATITUDINE ferma si nu clisee potrivite pentru gradinita. ”

  Opinia publica nu asteapta o altfel de atitudine. Acest mesaj este usor de digerat de catre majoritatea calificata a populatie, este ceea ce ea astepta, in consecinta adoptarea unei pozitii ferme si decente ar fi redundanta. Afirmatia lui Boc este penibila? Da! Fiindca este adresata unor penibili! Imi vine si mie greu sa cred ca premierul Romaniei a putut sa reactioneze cu o astfel de fraza, insa trebuie sa cceptam realitatea!
  Daca acest popor isi dorea decenta nu trimitea in turul doi de alegeri pe Traian Basescu!

  Pur si simplu nu mai am cuvinte sa imi exprim uimirea! Simt ca acest popor isi arata adevarata fata mai bine ca niciodata!

 35. 35 the_engineer iulie 24, 2010 la 12:30 pm

  il uitasem pe sebastian lazaroiu din comanesti, cuman inrait in rele care face pe baiatu destept. ce echipa de vis are bascharu asta de la cotroceni.

 36. 36 Ghita Bizonu' iulie 24, 2010 la 12:51 pm

  Consiliul Național Secuiesc – Székely Nemzeti Tanács ? Ce-i aia ?!

  Daca ne luam dupa titulatura avem de=-a face o natiune , sau ma rog neam/popor.
  Insa secui sunt doar vreo 200 , popa Toaca este ungur-ungur din Slujnicetii de pe Samus si este el secui precum io is oltean ori banatean….
  Deci e cam ca dracu. Deci avema poporul unguresc care are o natiune in Ungaria , care mai este rasandit ca minoritate (populatie conlocitoare) in Romania, Solvaci, Servia si Austria plus netiunea secuiasca de limba si spiritualitate ( nu si spirtualitate ca aia din Hluj nu foierb palinca ca Covasna!!) ungureasca .
  Un popor 2 natiuni … insa ca naiba 2 natiuni intr-un singur stat ?
  Astia is mai dihai ca tov Stalin care inventa poporu moldovinesc si limba moldovineasca !!
  Domnilor unguri/ secui, va rog un pic de precizie .
  Daca avem un Consilu National Secuiesc atunci el nu poa fi unguresc.
  Daca el este unguresc el nu are cum fi secuiesc.
  E ca si cum ati avea in Ungaria un consiliu national unguresc si un consilu national maghiar. Sau in Nemtia un consiliu national german si unu nemtesc,.Sau in Romania un consiliu national buzoian ….i

 37. 37 Fragmentarium Politic iulie 24, 2010 la 1:01 pm

  Apreciez pozitia ferma si la obiect a PSD, de condamnare a declaratiile iresponsabile ale extremistului Laszlo Tokes. Iar Adrian Nastase si-a reconfirmat, inca o data (oare pentru a cata oara ?), talia internationala de politician si de jurist. Din pacate, pozitia puterii este una greu de inteles si de acceptat (PDL, UDMR, UNPR), dar si a PE care-si ofera tribuna si microfonul pentru diseminarea unor mesaje antiromanesti si antieuropene (sa ne amintim de indiferentismul sau atitudinile fals conciliatoriste care nasc monstri – a se vedea pozitia defensiva si de slabiciune a Europei fata de Hitler, prin semnarea Acordului de la München în 1938, prin care a permis Germaniei Naziste să anexeze forțat regiunea Sudetă a Cehoslovaciei). In acelasi timp, cred ca si aliatii americani s-au pripit prin a cere intempestiv recunoasterea „imediata” a independentei Kosovo de catre statele care nu au facut acest lucru, bazandu-se pe o decizie discutabila a CIJ de la Haga, care nu are decat o valoare consultativa (in schimb, cererea secretarului de stat Hilary Clinton nu a facut decat sa „inroseasca” site-urile cu opinii la fel de condamnabile, privind asa-zisa independenta a unor state din USA, cum ar fi Texas, California, Hawaii etc.). Trebuie sa fie foarte clar ca un „pacifism a la Chamberlain” nu poate decat sa reproduca acelasi gen de efecte, care nu pot fi decat de respins si de neacceptat in secolul integrarii si globalizarii. Ceea ce ar trebui sa surprind lumea democrata este incitarea directa la violenta, la incalcarea legilor si a Constitutiei unui stat membru NATO si UE, care azi poate fi Romania, dar maine poate fi oricare alt stat din „cluburile” democrate amintite (apropo, daca intre timp nu va sesizat altcineva, o greseala involuntara-„cubluri”- isi asteapta corectarea). Chiar daca, sub aspectul rezultatelor (si la fel de disperat !), actul dement al lui Tokes seamana cu batalia din Ardeni (ultima ofensiva a lui Hitler, declansata la 15/16 decembrie 1944), nu ar trebui subestimate pierderile, costurile si blocajele/intarzierile provocate Ideii Europene a Integrarii si inaintarii pe calea deschisa de Tratatul de la Lisabona.

 38. 38 Karakas iulie 24, 2010 la 1:57 pm

  Pina la urma, Basescu a avut o strategie: cea numita in media anglo-saxona „downplay”. Nu a dat importanta declaratiilor lui Tokes si a vicepresedintelui Ungariei si nu le-a raspuns direct. S-a multumit doar sa spuna ca el vede acelasi tip de autonomie pentru toate etniile, fara sa insiste asupra dimensiunii acesteia (teritoriala, culturala etc). Sigur, este un mod de abordare care poate fi aplaudat, pentru ca tu pari venit de pe planeta Pacii Eterne. Dar, in acelasi timp, poate fi interpretat si ca o slabiciune. Pentru ca avem diverse grade de afectiune fara de diverse categorii de romani. Romanii basarabeni sunt „frati de singe” (cum ii place lui Basescu sa spuna), insa cind ajungem sa vorbim despre romanii din Covasna si Harghita, astia sunt dintr-un alt trib, neiubit, laolalta cu pensionarii, sinistratii, salariatii, jurnalistii, tiganii, parlamentarii si prietenii domnului Nastase.

 39. 39 virgil iulie 24, 2010 la 2:14 pm

  cateva intrebari pt dl Nastase a propos de drept international si PR
  1. o afirmatie a unui cineva din PE trebuie contracarata imediat, oficial, ferm si de la cel mai inalt nivel al tarii vizate?
  2. cauza problemei pare a fi o judecata a CIJ a propos de Kosovo. ar fi bine sa mergem in panzele albe sa condamnam si respectiva decizie? sau interventia NATO in Iugoslavia care a generat posibilitatea independentei Kosovo si deci a sus-numitei decizii a CIJ? Continuam rationamentul si pt interventia in Irak? Ne suparam cu tarile care sustin independenta Kosovo? Ceva proteste si a propos de pozitia Ungariei? ceva sanctiuni economice? mergem pana la capat indiferent de consecinte sau ne lamentam doar pe bloguri?

 40. 40 Ghita Bizonu' iulie 24, 2010 la 2:27 pm

  Sile (Loczy ) Toaca si autonomia ….

  http://vremea.forumgratuit.ro/politica-i-economia-romaniei-f1/sile-loczy-toaca-si-autonomia-t143.htm

  Nu o sa zic nimic despre ce zis-a episcopul vicepresedinte al Parlementului European .

  Insa o sa zic ceva despre receptarea actriunilor sale.

  In gnl s-a acceptat cu prea multa usurinta ca 15 mart 1990 la targu Mures a fost organizata de Securitate .. ca sa ce ?!
  In general s-a acceptat cu prea multa usurinta ca discursul nationalist a lu Nae avea numai motive endogene si in stransa legatura cu manipularea populatiei .
  Adica marsam voiosi pe urmele temelor propagandei comuniste : asupritorii folosesc agitatia nationalista ca sa conduca mai usor “si pe voi contra voastra la lupat ei va man”, uitand entuziaasmul Social Democratilor germani (marxisti) la procalamnrea primului rezbel mondial sau razboiul sino-vietnamez .
  Se omite ca dragul de Bastion al Pacii ,din 1941 cel putin, era subordonat nationalismului velicorus si ca manipula in scopuri proprii identitatile si interesele nationale ale altora.
  In cazul nost URSS se folosea de unguri ori de cate ori Romania ii ridica unele probleme.
  In 1940 Horthy era cat pe ce sa se intelaga cu Stalin (pe seama Romaniei) si numa satifactoa primita la Viena a impiedicta relizare intelegerii.
  In 1945-1946 ungurii au fost folositi de URSS in impunerea regimului de “democratie populara” si le-au dat Regiunea Autonoma Maghiara .
  In 1964 cand au inceout unele zvonuri referitaorea la o ipotetica revenire a Basarabiei si Bucovinei de Nord .. in doua luni in Ardeal li s-a zis unor regateni : la anu cu pasport pe aici !!
  In 1978 s-a lansat mare cacialma a apartheidului cultural si ca zona Harghita Coveasna rest neindustrializata ca sa fortam tinerii din zona sa plece sa poata fi mai usor asimilati. Cestia s-a fasait cand Pordea, memrbu al FN (din Franta, partidu lu Le Penn) a zis ca ptr asa o campanie Unagria avea aceptu URSS …
  In anii 80 cica daramam satele din Ardeal ( de exemplu Otopeni) si parcticam asimilarea foratata . In 90 cei care in 78 sustineau ca zona nu a fost industrilizata ca sa fortam tinerii din zona sa plece sa poata fi mai usor asimilati se plangeau ca s-a industrializat ca sa fie colonizata cu olteni si moldoveni sa le stricam echilibru etnic ..OMS nu se ingrijora de duminicele lucrate ci ca , ei da , dadeam afara ungurii dim slujbe .. Insa nu uitati aparuse Gorby si lumea il iubea pe Gorby pe care il vedea ca pe Fat Frumos luptand u birocartaia si KGB ul (desi avea sprijinul KGB !!). Si Ceasca nu prea se iubea cu Gorby .. dimpotriva (se cam ramolise.. ce incerca Gobey partial incercase Ceasca …. Si a avandonat).
  Si ultimu at\rgument a lu Ceasca a fost , ca la ultimu Congres , sa atace URSS pe motiv de pact Ribentrop-Molotov. Scuzati asta chiar nu se putea tolera.
  Si Ceasca deveni Ciuruitu (unicu regret nu l-am ciuruit si eu !! V Danton – Camil Petrescu – spre final ce zice Ronespierre despre rizicu de a=I conduce pre altii …).
  Insa azarurile erau deja aruncate …
  Si a urmat 15 mart 1990. Prostii nostri zic ca Securitatea. Da ce enteres avea ? Oare cea ungara nici unu? Da KGB nici unu ?! Nbuam intamplator Cofariu a fost unguru ucis de roamani (palnetea, adicva bine ganditorii au tipat : pedespsiti bestia ! Bestia unu Pal Cireaasa a fost amnistiat de Emil Tzapu ).
  Apoi intelptualii romani (gasca Gogu Tadulescu) au iscalit angajament cu condcerea ungureasca … si Pta Universitatii si PNT si-au revizuit in mod corect opiniile .
  Fiindca ungurimea in frunte cu Soros este in gnl monolita …Si apoi “bineganditorii” romani au beneficiat de burse Soros …
  Insa Sile si-a continuat cariera revolutioanara (la baza prigonirii se pare ca este si un adulter – pacat capital mai ales in bisericile vestice ; noi romanii luam mai usor pacate din astea comune.. ma repet odata un turc a pus capat unei discutii despre religii zicand : dragilor vom continua discutia in iad … findca presupun ca macar in privinta preacurviei suntem vinovati cu totii … nici popa nost carele era la masa nu a indraznit sa-l contrazica !!Sper ca Allah este totusi mai ingaduitor decat profetii … ).
  Insa intrebarea iaste – singur singurel ori mai are si o vectorizare?!

 41. 41 Fragmentarium Politic iulie 24, 2010 la 3:08 pm

  De ce supraliciteaza Laszlo Tokes ACUM obtinerea autonomiei Har-Cov, riscand sa derapeze in afara decorului democratic european ? Pentru ca se crede pe un varf politic si institutional: este vicepresedinte al PE, dreapta e la putere la Bucuresti, la Budapesta si Bruxelles, PDL, Fidesz si PPE fiind neamuri idelogice (de care incearca sa profite pentru a lovi, culmea, in … democratie !). Si poate ca este… In mod evident, Tokes incearca sa cupleze aceste stari de fapt, absolut democratice, la motoarele iredentismului. Tokes face insa o greseala fundamentala de calcul politic atunci cand nu ia in consideratie realitatea europeana, faptul ca partidele de dreapta respective sunt partide democratice. Sau, si mai probabil, Tokes joaca la cacealma, supralicitand cererile extremiste pentru a obtine in schimb ceva anume (vreo afacere dubioasa), la care in mod corect si legal nu ar avea dreptul. Si in acest caz se afla in eroare, pentru ca Traian Basescu nu poate promite nimic nimanui fara acordul poporului roman (asa cum Tokes a gresit si atunci cand a spus ca Traian Basescu a refuzat in mod „dur” autonomia Harcovului, pentru ca nu Presedintele are dreptul de a refuza sau accepta asa ceva, cu alte cuvinte a gresit „adrisantul”, diplomatia de cabinet, prin care se imparteau si desparteau teritorii, fiind demult revoluta). De aceea nu cred ca, pe fond, ar trebui sa ne agitam prea mult (ceea ce nu inseamna ca raspunsurile autoritatilor romane ar trebui sa lipseasca sau sa fie mai putin ferme, sub aspect constitutional si european).

 42. 42 Fragmentarium Politic iulie 24, 2010 la 3:57 pm

  Nu stiu daca ar fi sau nu o masura excesiva, dar am auzit foarte multa lume revoltata de declaratiile lui Laszlo Tokes spunand ca autoritatile ar trebui sa-i retraga cetatenia romana si sa-l expulzeze (invocandu-se, ca argument, un caz recent de „spionita”…). Ca reactie politica, diplomatul Cristian Diaconescu cere sa i se retraga lui Tokes calitatea de vicepresedinte al PE… Chiar daca acest „episod” trebuie consumat in mod democratic (Tokes nu e decat o goarna sparta care-si canta cantecul de lebada), cred ca la nivel de pozitii si atitudini politice ale opozitie nu ar trebui sa fim ezitanti sau echivoci…

 43. 43 Doru Coarna iulie 24, 2010 la 5:20 pm

  Dragi colegi,

  eu am inteles altceva din luarile de cuvant: Basescu a promis astora imposibilul daca se realege, ei l-au sprijinit si acum isi cer ciocolata, dar Basescu le trage o tzeapa portuara, adica le-a vorbit de greutatile si sacrificiile poporului roman, apoi de necesitatea de a mai imprumuta bani, apoi de posibilitatea de a trimite bani preferential in regiuni de dezvoltare precum Har-Cov astfel ca grofii lor sa poata angaja pt „investitii” fraieri romani, probabil. Astfel ca nu l-au fluierat.

  De ce nu l-au fluierat? Pai v-am spus, treaba asta cu iredentismul si autonomia nu este serioasa, niste smecheri cica lupta pt ele dar urmaresc doar stipendiile Budapestei si contractele Bucurestiului, cu protectie insa. Asta-i tot iar Basescu se vede treaba ca o stie prea bine, asa ca le-a promis tot bani, adica ce-i doare pe ei, si nu l-au fluierat.

  Normal ca Soros o sa pufneasca cu ochii la Rosia M, dar asta e, ai lui sunt spurcati la bani, ce sa-i faci…Ca parca el e altfel, deci va intelege.

  Iar pt noi ramane o mare emotie, dar ce mai conteaza inca una la vieti precum ale noastre… Oricum, media a avut subiect, politicienii s-au reafirmat, iar prostii au platit curentul cu ochii ceapa la smenarii astia. Toata lumea-i multumita, ne vedem la anu’ cand, dupa alte concesii marunte facute de PDL, problema se va relua, usor mai apasat, si probabil se va rezolva cu sume usor mai mari.
  Pana la urma vom observa ca le-am acordat autonomia aia pe nesimtite…si asta e, caci va fi trecut deja.

 44. 44 evelics iulie 24, 2010 la 5:26 pm

  Mentinerea la putere a lui Traian Băsescu si a apropiatilor săi,iată,începe să-si arate pretul.Maghiarii pot specula acest moment al căderii în sondaje a guvernantilor si-i pot ,sub o formă sau alta,santaja.Voturile lor în parlament sunt foarte pretioase.Să vedem ce balet pe sârmă vor face cei care trebuie să gestioneze această situatie delicată.

 45. 45 Ghita Bizonu' iulie 24, 2010 la 5:46 pm

  florin m

  deci esti pentru introducerea impozitlui progresiv , pemtru impozitarea averilor samd .. poa chiar ptr nationalizari ?i sa nu uitam ca ceea ce ne deranjeaza pe noi, poate fi perfect legitim in ochii celor care activeaza in sensul considerat de noi dusmanos.
  De asemenea pesemne ca esti ptr segregare, sclavie , pedofilie samd . Sau ca le accepti ….
  A da.. si Hiter considera unele cestii legitime …deci sa nu ne indignam ….

 46. 46 Ghita Bizonu' iulie 24, 2010 la 5:52 pm

  Fragmentarium Politic

  nu numai acum. De peste 20 de ani …
  Si acum, fiindca acum are minge ridicata la fileu de o asa zisa judecata.
  Si pentru ca acum i s-a telefonat de la Moscova (pasapoartele moldovenilor trebuiesc „rasplatite”).
  Pentru ca are in vedere toamna iarna asta … ca va zice : baieti daca am fi autonomi nu am mai fi in criza miticilor !! Sic e face el nu este echivalentu batalinei din Ardeni .. seamana mai mult cu ofensiva din Polonia …

 47. 47 Karakas iulie 24, 2010 la 5:53 pm

  Foarte interesante slalomurile retorice ale lui Tokes. Dupa ce-a pus-o de mamaliga cu trimiterea secuilor in strada sa-si ceara autonima, a revenit si a spus ca asta se vrea conform legii (romanesti banuiesc). Apoi a bagat-o pe aia cu “nationalistii romani” care, fiind cam slabi de ureche, nu s-au prins ca Tokes nu vrea sa ne ia Ardealul. Inca. Pentru ca sunt ocupati cu schimbarea Constituiei Romaniei mai intii. Si joaca cu “cartile pe masa”

  “Şi naţionaliştii români greşesc atunci când cred că noi încă vrem să luăm Ardealul. Nici nu ne trece prin cap aşa ceva. Să discutăm cu cărţile pe masă (motto-ul taberei – n. r.) şi vă atenţionez că nu ne place să jucăm cu cărţi false. Ardealul îşi imaginează o independenţă care ar putea fi similară în Muntenia şi Oltenia, un regionalism asimetric, aşa ne imaginăm noi autonomia secuiască. Pe lângă suveranitatea României, vrem şi noi să avem dreptul să ne gestionăm singuri problemele”, a spus Tokes

  http://www.mediafax.ro/politic/tokes-pe-langa-suveranitatea-romaniei-vrem-sa-avem-dreptul-sa-ne-gestionam-singuri-problemele-6699584/

  Bun, si ce e aia “regionalism asimetric”? Cum adica “pe linga suveranitatea Romaniei vrem si noi sa avem dreptul sa ne gestionam singuri problemele?” Pe linga, pe deasupra, sau pe dedesubt?

  Unde-s cartile alea “pe fata”, ca nu se vad, dle Tokes? Sa nu vina dl Tokes sa ne spuna ca el nu stie romaneste suficient de bine, si de-aia nu a stiut sa se exprime corect. Ca doar omu’ se jura ca nu fura si ca respecta legile tarii. Asa ca dl Tokes precis stie ca limba romana e limba oficiala in stat, care trebuie cunoscuta la perfectie de oficiali ai statul ROMAN.

  Si cum ramine cu „autonomia teritoriala” pentru maghiarii care traiesc „in bloc” in alte tari, dorita de vicepresedintele Ungariei? Asta ce carti are-n mina?

  Bre, atitea minciunele, cite personaje…

 48. 48 C-tin MANOLE iulie 24, 2010 la 6:05 pm

  Locuiesc in Sf. Gheorghe. Ma distreaza Popa Prostu” cu retorica lui sovina! Individu’merita una peste bot, da’ n-ai cu cine. Un vecin, pensionar, destul de necajit, a reactionat surprinzator la o afirmatie facuta-n fata blocului, referitoare la necesitatea daramarii guvernului minibocului ( se intampla dupa momentul angajarii taierilor la salariu si pensii): „Lasa domnule sa taie, nu conteaza, noi UDMR-ul il sprijinim, e sansa noastra sa ne atingem visul” Care vis?, stie Tokes si Chiorul de Ba’secu! Stateau azi unul langa altul ca doi siamezi! Vanzare si tradare! Asta n-ajungea europarlamentar fara voturile pedelichele! Boc ardelean? Lichea de ibric!

 49. 49 Ghita Bizonu' iulie 24, 2010 la 7:19 pm

  Europa Imperiala a deja ramolitei UE doreste regiuni ca si URSS … ca sa poata calari mai bine popoarele ….
  Si sa nu uitam razboiul din Iugoslavia are la baza euroregiuni. A fost experimentul Alpi Adria – din care faceau parte Slovenia, Croatia, Giulia Friuliana , Stiria si Carintia . Intamplator ultimele 2 nu au tendinte secesioniste ….
  Sa ne aducem aminte si de Tirolul de Sud : momente explozive (la propriu!) in Tirolul Italian , insi morti in mod natural dupa o inalnire cu un Glissenti de 9 (se pare favorizate de cocoane Beretta md 34 ) in Viena …. (este ca nu stiati ?).
  Europa Imperiala este Europa Germanica . Punctum .

 50. 50 ghitabizonu iulie 24, 2010 la 7:39 pm

  Personal regret tot mai mult imbeciliatea pacifist stangista a imbecilei noastre drepte… si traditionala ei repulsie fata de doararea militara …
  Ar fi fost bine sa avem alea 96 de Cobre si vreo 48 de avioane mutirol, daca nu toate cele 64 la care am avea dreptul .. si tancurile reparate ….
  Punem pariu ca atunci viciul Ungariei ar fi fost mai atent la ce vorbeste pe teritoriul romanesc ?!
  Si imi aduc aminte cu invidie de operatiunea Atila a urmasilor Fulgerului..

 51. 51 florin m. iulie 24, 2010 la 7:59 pm

  ghita bizonu

  amuzant. Si complet ilogic, dar asta nu te-a incurcat niciodata.

 52. 52 Ghita Bizonu' iulie 24, 2010 la 10:10 pm

  florin m
  ce este complet ilogic ?! Fi amabil .

 53. 53 Fanu iulie 24, 2010 la 10:27 pm

  Declarativ este lejer să faci contestări atâta vreme cât relevanţa lor practică este aproape nulă şi prin aceasta poate oricând să sfârşească lamentabil în demagogie…

  Dar toleranţa de care se bucură din 89 încoace minoritatea maghiară extremistă în România este consecinţa unei „clase politice” care chiar şi azi pe o faslă criză îşi vede în parte la guvernare interesele personale directe şi în parte prin opoziţie cointeresele tot personale indirecte.

  Dacă s a mişcat ceva în România din 89 pentru români apăi rămâne doar migraţia sau exilul către alte împărăţii dat fiind că naţiunea română a fost alungată din propria ţară de către „politicieni”,”afacerişti ciocieşti” dar mai ales de ipochimeni pentru care rocada şi traseismul au dus la vremelnicia roadelor aşteptate în 89 adică libertatea şi reala democraţie.

  Şi înjurătura directă dar doar aşa în răspăr…

  Nici măcar protestul nu mai este al naţiunii române ci al „sindicatelor” iar Biserica naţională este trăitoarea ortodoxiei doar la mănăstiri precum Petru Vodă iar azi se pare că ni se ia şi posibilitatea râsului (chiar şi ăla amar era ceva) de ridicol, de prostie şi de hoţie prin ducerea la pierzanie a teatrului, operei sau filarmonicii…

  Dacă vă amintiţi bine maghiarii au pornit iredentismul de la detalii aparent irelevante de formă să se întindă apoi treptat mai mult decât le era destinată şi nicidecum predestinată plapuma;

  şi de fiecare dată le au trecut iniţierile abia însoţite critic or doar de faţadă au fost declaraţiile ori praful în ochi au fost naţiunii române numai reacţiile exaltat fade fără efecte de oprelişte tocmai fiindcă era nevoie de o formaţiune (care să asigure guvernări şi majorităţi) indiferentă la doctrine dar perfect cameleonică atunci când vine vorba de interesele proprii convergente cu ale minorităţii reprezentate.

  Astfel că nu mă miră atitudinile iredentiste atâta vreme cât anul trecut la Cluj de 1 decembrie extremişti din Ungaria s au arătat ostentativ, în faţa catedralei romano catolice, care la nevoie i a şi găzduit, purtând steagul ungariei mari şi au fost luaţi, amendaţi şi bine păziţi de jandarmi (am fost acolo şi am protestat) – (cu o seară înainte căutau români cu care să se bată prin localurile din Cluj) iar la Alba Iulia au avut tupeul să strige că ţinutul secuiesc este pământ unguresc şi nimeni nimic.

  An de an au săvârşit acestea şi totul a fost acoperit de un anonimat înapoia căruia s au ascuns perfidele interese de guvernare şi păstrare a puterii…

  Europa tolerează şi chiar acceptă un iredentist vice, tot Europa susţine dar şi critică măsurile de aşa zisă criză şi tot Europa nu face decât să simuleze critica actualei guvernări ai cărei încuibaţi nu s deloc nebuni îs doar bieţi smintiţi într o ţară presărată rareori cu genii incurabile şi mereu cu idioţi de naltă cocoţare etatistă…

  Iată astfel un simptom al cruzimii simbiozei sărutului de iudă European cu cel de iudă “romînesc”. Vorbesc fix de specificul naţional bine edificat în trecut dar foarte bine conservat azi, care mai nou sta în a fi iudă – prin exercitiul zilnic al fireşei trufii – indiferent de ocazie, sex, statut social sau cultural or religios etc… iar exercitarea sarutului de la iudă la iudă se perpetuează rapid eficient şi fatalmente cu sau fără resentimente

  O „clasă politică”&com avem şi cu toţii îşi bat joc de naţiune, ieuropa jubilează la bir şi robie, rocada le merge tuturora, nalţii ierarhi ai Bisericii naţionale pun de o catedrală a mântuielii neamului, otv rezista senzaţional prin înmormântări live, ghicitoare, elodii şi deshumari ceauşiste dar clar incurabil imbecil, totul astfel mere ca pe roate… iar poporul, poporului ii se bagă pe gât biometrie, carduri, carteluţe şi poate curând ca la animale nişte cipuri de garantare a fericirii obligatorii…

  Tocmai de aceea nu mă miră atitudinea celui făr de ţară (un popă schizoid mereu protestativ prin „esenţa” de erezie reformată), nu mai cred în declaraţiile DVS, nu cred nici în „clasa politică” (plină de traseişti şi iude – este suficient unul să fie incurabil că se molipsesc cu toţii) şi cred doar că supravieţuim într o ţară uitată şi tot mai singură…

  Doamne Dumnezeule în ce hal a ajuns România!

 54. 54 Kartouche iulie 24, 2010 la 11:10 pm

  Emil Cioran despre unguri : Dupã cîteva incursiuni în Occident, unde au putut sã-si manifeste si sã-si cheltuiascã sãlbãticia lor primarã, au revenit, cuceritori degenerati ori sedentari, pe malurile Dunãrii, pentru a-si folosi instinctele. Existã la acesti mongoli rafinati o melancolie fãcutã din cruzime, cãreia nu-i vom gãsi echivalent în altã parte: am zice cã este sîngele care s-a apucat sã viseze despre el însuti. …… chiar marcati de civilizatie, constienti cã descind dintr-o hoardã fãrã pereche, pecetluiti de o îngîmfare profundã si teatralã, ei nu puteau sã esueze în misiunea care le revenea în lumea modernã: sã reabiliteze sovinismul,………….

 55. 55 Kartouche iulie 24, 2010 la 11:13 pm

  Pe data de 13 noiembrie 1920, Parlamentul de la Budapesta a ratificat Tratatul de la Trianon, dar la finalul sedintei deputatii au depus urmatorul juramânt: „Cred în Dumnezeu. Cred în Patrie. Cred în reînvierea Ungariei milenare”. Desi vremurile s-au mai schimbat, obsesiile – fie ele mai vechi sau mai noi – ramân peste timp. Sunt suficiente dovezi în acest sens. Unde vor duce ele la final? Cum actioneaza statul român pentru combaterea lor, atât în interior, cât si în exterior? Pot românii asista neputinciosi la proliferarea revizionismului, indiferent sub ce masca europenista s-ar ascunde el? Cine nu învata din istorie, risca sa o repete.

 56. 56 Dl.Goe iulie 25, 2010 la 5:51 am

  Eeee… Eu pe blogul asta vin doar sa citesc ce zice Harabula. Daca el zice ceva atunci, in majoritatea cazurilor, citesc si ce-a zis Adrian Nastase ca sa fi sigur ca n-am ratat vreo „satira” de-a artistului. Daca Harabula lipseste din lista comentatorilor ma enervez, constatand ca-mi pierd timpul aiurea. Din respect pentru cititori v-as ruga sa postati comentariile lui Harabula in top, pe prima pozitie, ca sa nu mai fim obligati sa defilam, ca nu-i inca 23 August. Multumesc.

 57. 57 florin m. iulie 25, 2010 la 7:35 am

  Ghita Bizonu

  „De asemenea pesemne ca esti ptr segregare, sclavie , pedofilie samd . Sau ca le accepti ….

 58. 58 florin m. iulie 25, 2010 la 7:38 am

  Ghita Bizonu

  probabil ca ti-a scapat, pentru ca banuiesc ca stii: forma imperativa corecta este „fii amabil”, doar cea negativa la modul imperativ poarta un singur „i”: „nu fi amabil”…

 59. 59 Ghita Bizonu' iulie 25, 2010 la 8:59 am

  florin m

  recunosti citatul ?
  Sa ramanem pragmatici, ne va folosi mai mult decat inflamarea discursiva. Si sa nu uitam ca ceea ce ne deranjeaza pe noi, poate fi perfect legitim in ochii celor care activeaza in sensul considerat de noi dusmanos.
  Sunt unii care pot crede ca genocidul , rasismul, sclavajul samd sunt perfect legitime . Deci aparenta lipsa de logica era aplicarea zisei tale – Se cheama reducere la absurd: de ce sa inflamam ca un pedofil are intentii „serioase” fata de un copil? Ii explica viata „alternativa”! (eu nu sunt choar atat de tolerant)
  Si scuzele mele ptr absenta acelui i. Ramolisment precoce care sper ca se limiteaza doar la dactolografiere si vedere ….

 60. 60 Doru Coarna iulie 25, 2010 la 10:28 am

  @ Alexandru,

  „Constitutia Romaniei trebuie respectata!” a fost rostita de un premier care a incercat in repetate randuri s-o incalce propunand pe banda rulanta texte anticonstitutionale, deci e vorba de inca un idiot clonat.

 61. 61 florin m. iulie 25, 2010 la 11:23 am

  Fragmentarium Politic

  Cetatenia romana dobandita prin nastere nu se poate retrage. Pe nici un motiv.

 62. 62 Jr. iulie 25, 2010 la 12:20 pm

  Dragii mei, iredentiştii maghiari au găsit iar ţeava pusă şi suflă în ea de le plesnesc plămânii. Autonomie de aia, de ailaltă, dar mai ales teritorială. Ce şi-a zis urmaşul lui Atila, Laslo Tokeş? A venit momentul să cerem guvernului în calitate de parteneri în coaliţie, să procedeze la acordarea autonomiei etnice, după modelul Kosovo, acceptat de Curtea Constituţională de la Haga. Ori premierul Boc nici nu vrea să audă asemenea prostii; atunci s-a gândit Marko Bella la o diversiune simplă dar foarte eficace, prin al băga în joc pe dl. Băsescu. Ce credeţi că a făcut? A dezvăluit presei că la Parlament este o scrisoare a d-lui Voiculescu prin care cere punerea în discuţia biroului permanent de la Cameră, oportunitatea de a suspenda pe Dl. preşedinte Băsescu. Disperat Băsescu a dat fuga în secuime, a luat legătura cu iredentiştii maghiari Tokeş şi care au mai fost pe acolo şi le-a promis că le va da o bucată din România după pofta inimi lor, dacă şi numai dacă, UDMR nu se alătură opoziţiei în caz de suspendarea preşedintelui! In acest moment România se află în buzunarul cel mic de la vesta lui Atila, dăruită de iubitul nostru conducător preşedintele Băsescu.
  Dacă mai simte cineva româneşte în ţara asta, trebue să sune mobilizarea pentru suspendare preşedintelui Trăian Băsescu şi împreună să ne găsim alt drum în viaţă! Dacă rămânem pasivi, ungurii vor lovi România mai rău decât un război şi mai nimicitor decât orice calamitate naturală putem imagina.
  Poate nu am dreptate dar eu aşa simt în actuala conjunctură internă şi internaţională.

 63. 63 Maximmouse iulie 25, 2010 la 1:32 pm

  Fratilor, Onorata Gazda,

  satanail simte ca i se apropie funia de par!

  Cunostintele lui politice se rezuma la: intarata-i drace , ca si mie-mi place , sau, inca ; ara drace ca eu seman …

  Asa ca un mic telefon si hai nea’ lotzi, baga mare ca se iau astia de mine…

  Sper ca in toamna sa se termine bufoneria asta periculosa….mai sunt 2 luni….

  Intre timp, la Capitala, se intentioneaza o mare schimbare : pleaca draku’ si vine ma’sa….

  Curios cum toate miscarile de trupe portocalii , toate metodele lor „politice” implica si traduceri care contin numele lui duca-se pe pustii locuri…he, he, ce timpuri…

 64. 64 din brasov iulie 25, 2010 la 2:50 pm

  As vrea sa remarc faptul ca la Tusnad,Romania a fost reprezentata rusinos de presedinte, Ungaria de primul ei ministru.V.Orban s-a comportat si a avut atitudinea celui din ‘tara gazda’ simtindu-se ca la el acasa,priviti fotografiile publicate de presa.Remarca lui Basescu referitoare la Boc il jigneste pe acesta din urma,dar Boc nu va sesiza si oricum el nu e un adevarat prim ministru,el e sluga lui Basescu.Uitati-va cum e imbracat presedintele Romaniei!!jenant,nu avea cum sa se impuna in fata lui Orban,ne-a facut de ras pe toti romanii!Ce-a cautat acolo daca nu are nici cea mai elementara idee de cum trebuie sa se comporte un presedinte?
  P.S.Comisarii de la Bruxelles nu vor avea nicio atitudine, sunt acerebrati,inca nu li s-a ‘incarcat’ programul cu raspunsurile pentru Tokes, asteapta instructiuni de la sefii lor!

 65. 65 Morom3t3 iulie 25, 2010 la 2:53 pm

  Nea Nastase, asta e puiul de sarpe pe care l-ai crescut la tata cu Iliescu.
  Mai stii cum se dadea de trei ori peste cap, la alegeri si, se transforma in femeie frumoasa?
  –––––––––-
  Si-atunci ce te miri?

 66. 66 exasperat iulie 25, 2010 la 5:36 pm

  Aţi tastat rapid titlul şi aţi „mâncat” două litere la al treilea cuvânt: ir-

 67. 67 i.nicolae iulie 25, 2010 la 6:31 pm

  Parca a fost odata un Helsinki.Ce s-a ales din acest tratat?Si dece unele regiuni au dreptul la autodeterminare si altele nu ? Vezi Cecenia vizavi de Abhazia;Transnistria cu Moldova;Corsica cu Tara Bascilor etc …Tot cei tari fac cum vor muschii lor.Care popa(drac) si-a varat coada si a destramat Yugoslavia,si cu sprijinul cui?Totul este calculat,iar roata se invarte.

  Sa auzim de bine.

 68. 68 valentin vasilescu iulie 26, 2010 la 9:40 am

  Va bateti capul degeaba pentru ca actiunile presedintelui Traian Basescu vizeaza doar prezentul imediat si sunt determinate de dorinta de a reveni din caderea libera din sondaje. Schema deja verificata a fost “rapirea jurnalistilor romani” la Bagdad, care a condus la rezultatul de imagine scontat. Una din premize a fost reala, si anume ca in Irak erau rapite multe persoane straine. Pentru ca evenimentul sa se produca, Traian Basescu, cu ajutorul serviciilor de informatii, „a convins” 3 “jurnalisti” sa mearga acolo, sponsorizati de un colaborator al acelorasi servicii ( Omar Hayssam ), rezultind o pseudo-rapire cu rapitori de-ai nostri si un eliberator in persoana lui Traian Basescu. Acum, schema e similara. Una din premise este reala, cea rezultata din decizia de la Haga cu privire la independenta Kosovo. Restul este o facatura in care scoala de vara de la Tusnad, vorbaria lui Laslo Tokes ( ales euro-parlamentar ca si EBA ca asa a vrut T.B. si sustinut de PDL pentru postul de vice al PE ) si asa-zisa opozitie a UDMR ( partid aflat la putere si subventionat de la bugetul Romaniei ), fiind elemente combinatorii ale serviciilor romanesti pentru a-l scoate la rampa pe Traian Basescu-„eliberatorul”. Numai ca de data aceasta impactul a fost minim, operatiunea s-a cam fasait, Traian Basescu nereusind sa cistige nimic din ceea ce si-a propus.

 69. 69 bobitza iulie 26, 2010 la 12:06 pm

  Mie imi plac citatele de nu se poa`(ca si lui Dragos):
  – laszlo tokes :”Asigurarea independenţei şi autonomiei pentru regiunea slavă de sud a Europei, concretizată în Planul Aktissaari prin care Kosovo a devenit independent, iar sîrbilor li s-a asigurat autonomia trebuie să existe şi pentru noi, maghiarii din România. Vrem o autonomie cât mai mare. Până când nu vom fi rezolvat problemele comunităţilor maghiare din Europa nu va fi linişte şi pace!”;
  – laszlo tokes (în maghiară şi romană) catre cel mai tare presedinte al Romaniei: „va multumesc pentru sprijinul important dat în alegerea mea ca vicepreşedinte al Parlamentului European”;
  – laszlo tokes, tot catre cel mai: „Noi am scos castanele fierbinţi din foc pentru dumneavoastră, când v-am sprijinit împotriva adversarilor dumneavoastră, aşa că acum haideţi să ne fiţi recunoscător şi să ne daţi autonomia!”
  Citate mai am (din ziarele online, ca numai pe astea le citesc, sigur, nu pe toate- exact ca Harabula),dar nu vreau sa se interpreteze, mai ales ca ar fi din zicerile sefului statului (n-aveti idee ce-mi plac!)
  …Hait, am comis-o! Cum adica „seful statului”? Ce-o fi statul, ca nu ma pricep? O fi doar tara (patria), or fi – la un loc sau separat- presedintia, guvernul, parlamentul (asta nu se califica, tb desfiintat!), autoritatea judecatoreasca, serviciile sau numai viciile de informatii, armata, politia si toate deconcentratele?!
  Sper sa nu regret ca am intrebat…

 70. 70 Odin iulie 26, 2010 la 2:11 pm

  Esentialmente, Tokes nu doreste altceva decat ar dori Vanghelie, Nastase sau Videanu. Il intereseaza sa ajunga sa domine politic o anumita masa de oameni. Pentru Tokes, ocuparea Ardealului de catre Ungaria ar fi o catastrofa mai mare decat mentinerea Ardealului in starea actuala. Independenta nu se poate sustine in conditiile actualei compozitii etnice si situatii politice. Exista diferente nete fata de Kosovo atat etnic cat si politic. In comparatie, Vanghelie ar fi mai nenorocit sa-i plece toti cetatenii de la sectorul 6 pe google decat ca acestia sa ramana in continuare pe goagal.
  Altfel, vorbarie goala.
  In afara de asta, Basescu il va proteja pe Tokes ca si contrapondere la UDMR. Nu are doar UDMR unelte de santaj politic.

 71. 71 Ghita Bizonu' iulie 27, 2010 la 3:02 pm

  te inseli Odin

  popa este un nationalist serios . Iar in cazul evocat de tine ar avea sanse sa conduica Ungaria …

 72. 72 Karakas iulie 27, 2010 la 5:02 pm

  Odin, sigur ca sunt alte conditii: atit Ungaria cit si Romania sunt membre NATO si UE, ceea ce ar implica – cel putin teoretic – mai multa responsabilitate in declaratiile facute de oficialii acestor tari. Dar ambiguitatea si localizarea in timp si spatiu al discursului lui Tokes si a prietenilor sai de la Budapesta lasa suficient loc sa te intrebi de sinceritatea demersului lor. Valabil si pentru partea portocalie la putere.

 73. 73 Odin iulie 28, 2010 la 8:52 am

  @Ghita
  @Karakas

  Eu cred ca popa ar fi periculos doar daca vreuna dintre marile puteri ar avea interesul de a crea o noua Austro-Ungarie. Judecand dupa Neagu Djuvara, o putere periferica creeaza premisele aparitiei unei civilizatii(moimperii). Nu cred ca Germania, Franta sau Anglia ar accepta ridicarea unei noi puteri oportuniste si ambitioase. Daca da, atunci UE moare si vom avea razboi. Cu limitele intelegerii mele, eu cred ca ordinea politica mondiala actuala incearca din rasputeri sa previna asemenea entitati.

 74. 74 Ghita Bizonu' iulie 28, 2010 la 7:48 pm

  Odin

  ia casca ochii la ce in jur…
  Si osa vezi ca se inatmpla excat ce zici tu ! Blocul germanic iar o ia pe campi !!

 75. 75 Odin iulie 29, 2010 la 9:19 am

  @Ghita

  Scuze. Nu vazusem blocul german:) Vorbesti despre cartieru` lu` Tiriac? E normal sa fie pe camp. In centru ar fi fost scump.

 76. 76 Catalin Cornea iulie 29, 2010 la 7:16 pm

  da, ”o excelenta platforma pentru mesajele sale extremiste” este cadoul oferit de o parte din politicienii romani acestui domn…
  Tokes, se si vede un Dalai Lama al Europei…


 1. 1 Laszlo Tokes…reverii horthyste… « Motanul Incaltat Trackback pe iulie 24, 2010 la 3:59 am
 2. 2 Cine-i suflă în * aripi * guguştiucului Laszlo Tökeş.. ? « Sfinxul Trackback pe iulie 24, 2010 la 6:17 am
 3. 3 Bozgorii şi “clasa politică” marionetă pun bir şi robie ROMÂNIEI « Fanu Weblog Trackback pe iulie 25, 2010 la 10:21 pm
 4. 4 OCUL LUI TOKES E LA OSPICIU NU IN PE !!!! « Sfinxul Trackback pe septembrie 7, 2011 la 6:34 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: