De la baronii locali la marele baron naţional

Este titlul editorialului meu de miercuri din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

33 Responses to “De la baronii locali la marele baron naţional”


 1. 1 nimrod iulie 13, 2010 la 10:54 pm

  Eu nu-l consider nici pe departe pe Traian Băsescu vreun baron naţionale, ca să zic aşa. De când cu inundaţiile are mai degrabă soarta unui jandarm rural pe care nici măcar ţaţele de pe uliţă nu-l mai iau în serios şi d-aia e supărat pe tot satul. Problema care rămîne însă este cumulul de funcţii: aia de om cu aia de preşedinte…

 2. 2 Serban Nichifor iulie 13, 2010 la 11:24 pm

  O tara condusa de betivi, nebuni, hoti si curve – o recunoasteti ?

 3. 3 Dl.Goe iulie 14, 2010 la 12:55 am

  Dl.Nastase mi se pare a fi un blogger excelent. Mi se pare mult mai dedicat, mai prolific, mai cuprinzator si mai bazat decat un (de ex) Tudor Chirila aflat pe pozitia 1 in Ze List. Mie mi se pare ca dl. Nastase merita mult mai mult decat bloggerul T.Chirila un loc fruntas in top. In fapt bloggerul Nastase mi se pare atat de excelent incat nu ma pot abtine sa nu ma intreba daca dânsul mai face si altceva decat sa intretina (in no time) acest minunat blog si masinile sale zburatoare. Poate da, poate nu.

 4. 4 blogideologic iulie 14, 2010 la 6:01 am

  Comuniunea intergeneraţională făcută posibilă prin exergie pură. Vezi articolul “On Facebook, Telling Teachers How Much They Meant”, la http://www.nytimes.com/2010/07/14/nyregion/14facebook.html .

 5. 5 blogideologic iulie 14, 2010 la 6:34 am

  “Noua inchiziţie rusă condamnă arta” (http://www.romanialibera.ro/arte/vedete/noua-inchizitie-rusa-condamna-arta-193608.html ) Dar cred că noi, ortodocşii români, caracterizaţi prin luciditatea latină care scria Vulgata pe vremea Bisericii Universale, trebuie să dăm multă atenţie misticismului pravoslavnic rusesc. Nu trebuie, şi spun asta în mod expres de dragul interesului nostru, al interesului naţional românesc, să îl reducem la derizoriu, aşa cum pare să ne îndemne gaspadin Andrei Erofeiev, alături de o lucrare ofensatoare din expoziție, într-o poză care demonstrează numai o infatuare ignară. De altminteri chiar şi arhiepiscopul anglican Rowan Williams, într-o carte despre romanul lui Dostoievski (“Dostoevsky: Language, Faith and Fiction”), trasează sursa nebişnuitei (din punctul de vedere occidental) fuziuni de incompatibilităţi din opera lui Dostoievski de mesajele prezente în vechile icoane ruseşti. Arhiepiscopul Rowan Williams pare să se apropie aici de interpretarea dictatorului Iosif Stalin. Un episod mai puţin cunoscut la noi din istoria celui de al doilea război mondial este faptul că Stalin a dat ordin să fie purtată în avion icoana Theotokos din Vladimir atunci când trupele germane erau la porţile Moscovei. Şi minunea aşteptată de Stalin chiar s-a produs : imediat a intervenit mai timpuriu generalissimul Zimnii! De fapt era un fenomen climatic prezis de meteorologul român Nicolae Topor. Armata română transmisese această evaluare ştiinţifică, pur românească, armatei germane. Însă meteorologii germani spuneau altceva, şi Nicolae Topor n-a fost crezut de germani. În fine, mareşalul Ion Antonescu dăduse încă pe timpul verii ordinul ca toate trupele româneşti să fie retrase din componenţa Grupului de Armate Centru destinate în intenţia lui Hitler să ocupe Moscova. Tocmai din acest motiv, Iosif Stalin era dispus să negocieze cu mareşalul Ion Antonescu, dar exclusiv cu mesagerii domnului Ion Antonescu, un armistiţiu mai favorabil României. Cum se ştie, mareşalul Ion Antonescu a fost arestat pe 23 august 1944 de o conjuraţie condusă de ţărănistul Iuliu Maniu. Este greu să vorbim despre trădarea lui Iuliu Maniu atunci, pe 23 august 1944. Dar pe 24 august 1944, Iuliu Maniu comite un act grav de trădare a intereselor României când refuză să preia funcţia decizională, de fapt prima funcţie decizională în statul român, aceea de Preşedinte al Consiliului de Miniştri.

 6. 6 Doru Coarna iulie 14, 2010 la 6:44 am

  Intaiul neom al tarii este intr-o situatie deosebit de grea, contrar parerii generale ca-i fericit si cu sacii in caruta: a facut doua greseli care il vor costa enorm.

  Prima este ca a ajuns, in mod repetat, prin folosirea abila a tuturor tarelor clasei politice si cu ajutorul nepretuit al sistemului din care face parte, in pozitii pentru care nu este pregatit: ca min. la Transporturi si-a format echipa de asfaltangii si a introdus cinic, taxa de drumuri si pancardele cu „aici sunt banii dvs”, deci a luat de la soferi si a dat clientelei. Apoi, Primar General, si tot asa: a luat parcuri si le-a dat mafiei imobiliare, alta clientela predilecta a sa, parcarile, o vila, si a ucis cainii comunitari. Apoi iar, cu clientela si sistemul, Presedinte al Romaniei: iarasi a luat si ia de la tara si da clientelei.

  Observati ca asta face permanent, in modul cel mai popular ia de la cei multi si da clientelei sale! In rest, zero politica externa, interna, economie, social, justitie, cultura, etc.
  De ce? Pentru ca nu este pregatit pentru functia ce o detine. Cat a fost ministru si primar distrugea doar zonal, dar acum distruge la scara nationala, temeinic.

  A doua sa mare greseala este ca nu stie sa conduca: sunt mai multe metode de conducere, el a ales-o pe cea de pe vapor, cea mai nefericita dintre toete cele posibile, si anume cea de tip militar. Toti raporteaza, informatia ajunge sus, liderul ia decizia, ordinul pleaca ierarhic jos, se executa, apoi iar se raporteaza ierarhic, etc.
  Observati ca asta cere timp (d-aia lipseste o saptamana la inundatii, tace zile intregi cand trebuie sa dea niste raspunsuri privind diverse averi ori afaceri cu arme,..) dar marele neajuns este altul: liderul este confruntat, singur, cu infinite probleme, de la primari certareti pana la FMI.
  Ori, este mica sansa sa nu ia o decizie tarzie si gresita, ceea ce s-a si intamplat in general.

  Asta a fost in primul mandat. Reusind maneaua cu cel de-al doilea, omul a inteles cele de mai sus si s-a gandit ca trebuie sa faca ceva, si a gasit: nu mai asteapta feed-back-ul sistemului creat de el, ci da ordine in mod suveran si definitiv, pe baza lipsei sale de pregatire.
  Observati? a corectat el ceea ce tinea de functionare, dar ceea ce tine de pregatire nu are cum.

  Este constient de lipsa sa de pregatire si face tot ce poate ca sa o arunce pe umerii PDL, ai guvernului, ai oricui. In paralel simte nevoia sa-si aroge realizari care nu-i apartin. Cand intra in corzi, ataca zona respectiva.

  Mai nou, a realizat ca asta-i cea mai la indemana formula de conducere intr-o tara complet prostita: poti face ce vrei, adica hraneste-ti clientela din buget via guvern, dar acopera totul prin ofensive!
  Apoi a extins: indiferent ca e vorba de un mogul, un fost comunist, o babuta inundata, ori vreun sef de stat maghiar, nu faci nimic ci doar pornesti o ofensiva!

  Sigur, dupa aceasta descoperire demna de Premiul Nobel pe o planeta a hotilor, a ajuns totusi intr-un impas: oricate ofensive ai porni, clientelei nu-i ajunge bugetul national. Imprumuturi-imprumuturi, dar mai sunt 4 ani plini, plus cheltuiala din alegerile trecute si viitoare, de unde?

  Atunci a aflat ca e mai comod asa: el doar porneste ofensivele iar clientela se descurca ea, la nivel de partid de guvernamant, iar cand nu mai ajung banii clientelei, de vina va fi partidul, nu el. Corect.

  Eeei, acum am ajuns la zi si la ultima sa problema: clientela afla ca se descurca cu guvernul, fara el! A inteles si el asta si este disperat caci oricate valuri si ofensive ar porni, fie si impotriva bugetarilor ce-i hranesc clientela, fie si impotriva pensionarilor, fie si impotriva sinistratilor, degeaba, baietii se descurca matematic de la buget iar el ramane cu nervii ofensivelor si caderea in sondaje neputand onora obligatiile legale de la buget. Plus ceva resurse.

  Mai mult, l-au cam lasat sa vorbeasca de unul singur, nu-l asculta, se marginesc la a-i lauda geniul si a spulbera bugetul. Si asta e marea problema, ultima: nu poate porni ofensiva impotriva clientelei si sponsorilor! A incercat o manevra tipica, sa infiltreze noi viitori sponsori si clienti, ca in Parlament, dar n-a tinut, deci i-a acuzat de bolsevism! Nimic! Reteaua clientelara se dovedeste a fi imuna in fata geniului sau.

  Astfel a aflat el in mod direct ca totul este pierdut, e doar chestiune de timp.
  Sigur, trebuie sa-si conceapa retragerea. Precum asistatii, probabil pe motiv de vreo boala, reala sau nu. Problema e cand: in scurt, sau dupa 2012?

  Asta-i tabloul maretului Basescu, om nepregatit ajuns prea sus! Din vina sistemului, a tarii, a tuturor! In sensul acesta sunt toti de vina, ca au putut permite asa ceva!

  Asta este, toate se mai si termina, odata si odata. Bilantul? Ceva resurse, provizioane, creante personale, Se vor afla public pentru a nu fi onorate. A meritat totata nebunia asta? Deloc, nimanui! Doar clientelei, ramasa insa captiva, deci datoare, in sistem…

  Amuzant e ca daca el insusi nu pune de o Revolutie impotriva sa, urmatorii vor avea legislatie pe baza careia sa-i incadreze faptele…
  Poate aia nu vor vrea? Pai doar asta va fi conditia, normalitatea!

  De ce am scris atat de mult? Pentru ca sa intelegem de ce vom ramane cu pdl-ul in peisaj, insa fara Basescu!

 7. 8 Anonimul Venetian iulie 14, 2010 la 6:56 am

  @Contele,

  Din unghiul din care privesc eu femeile, se vad, evident, si sanii, in schimb, se vede mult mai bine sufletul.

  Obtuz ? Eu ? Ma dezamagesti Conte, mai degraba unghi ascutit, daca tii cont de ascutimea, frumusetea, unicitatea spiritului meu.

  Degeaba, insa, toate acestea atat timp cat tu, bunul meu amic, nu le vezi.
  Sau…., ori esti orb, ori rau intetionat, ori…..ma privesti dintr-un unghi mort.

  Cu aceeasi ascutita simpatie !

 8. 9 Mihnea Georgescu iulie 14, 2010 la 7:29 am

  A murit Mădălina Manole… Valorile româneşti adevărate nu sunt recunoscute, inclusiv în PSD sunt promovaţi manelişti precum Adi Minune. Citiţi aici:

  http://mihneazgeorgescu.wordpress.com/2010/07/14/soc-madalina-manole-a-incetat-din-viata/

 9. 10 Mihnea Georgescu iulie 14, 2010 la 7:46 am

  @nastase

  Trebuie să luaţi situaţia în Mână în PSD. Până acum mai aveaţi scuze, că era Prostănacul, dar cu discipolul dvs. Ponta, care nu iese din Vorba dvs. nu mai aveţi nicio scuză. Trebuie să faceţi curăţenie în Partid şi să aduceţi oameni noi, competenţi. Apreciez că apreciaţi critica ziditoare.

 10. 11 Mihnea Georgescu iulie 14, 2010 la 8:04 am

  To be honest, Năstase’s not the only one to blame… „Gino” Iorgulescu ăla ministrul liberal al Culturii, mare compozitor, ce a făcut pentru muzica românească?

 11. 12 Anonimul Venetian iulie 14, 2010 la 8:35 am

  @Nastase,

  „…..grâu în balcon şi livezi în lifturi….”

  Vestede imagini, extrem de frumoase.

  Desi toata lumea recunoaste ca ati fost cel mai important Prim Ministru si, in opinia mea, veti mai fi, sunteti, in acelas timp, un excelent scriitor care-si iroseste imensul talent, intr-un demers inutil de a invata un marinar sa buchiseasca Constitutia.

  Cu consideratie !

 12. 13 eficientaenerg iulie 14, 2010 la 8:58 am

  Politica..e Dama bine sau…??.Cresterea economica a fost din 2002-Guvern Nastase si din 2009 s-a blocat….

 13. 14 Pali iulie 14, 2010 la 9:17 am

  NU SE POATE ! Dl. Nastase schimbati va rog titlul;sa-l consideram noi pe Betivu”National BARON ?

 14. 15 Doru Coarna iulie 14, 2010 la 9:22 am

  Revin sesizand o tema importanta, cred eu:

  Care baroni locali, Dle Presedinte?

  Haideti sa privim mental o turma: pana si oile stiu ca fara magari nu merge treaba, insa baciul este intelept si nu hraneste magarii cu branza, turma paste democratic, laolalta cu magarii.
  Deci poti descentraliza optiunea, nu insa si branza!

  Intr-adevar, cand turma trece apa, observati ca magarii stabilesc ruta pe unde se trece, baciul vegheaza, reprezinta turma in fata altora, le canta, le incanta si le mulge iar cu banii de pe branza arvuneste locul de pasunat.
  Profitul este al turmei, nu al baciului, el este un simplu simbrias, precum Presedintele!

  Ce este complicat in a intelege ca baronii au aparut cand s-a descentralizat branza?

  Sigur ca daca si baciul si magarii fura branza, n-ajunge sa mai arvunesti suficient loc si turma intra in contractie, aparand si confuzia noastra cea de toate zilele: cine este mai magar, magarii sau baciul?

 15. 16 Pali iulie 14, 2010 la 10:15 am

  @ serban nichifor

  DA! ,…ne aflam in tara -25 % condus de un betivan ordinar ! Avem ceea ce meritam;nu prea am mai vazut proteste ! Scriam pe acest blog cu ceva timp in urma ca,romanului poti sa-i iei tot salariul nici atunci nu va protesta;poti sa maresti TVA la 50%,si sa impozitezi si aerul! Tot o sa taca si se va resemna,…dupa cum vad am avut dreptate !

 16. 17 nimrod iulie 14, 2010 la 11:00 am

  @Pali,

  Nu e nici o problemă cu titlul de baron fiindcă, nu se poate să nu ştiţi, e cel mai de jos în ierarhia nobiliară şi e singurul care se poate cumpăra…

 17. 18 pseudoantireactionar iulie 14, 2010 la 11:50 am

  sa vedem pana la urma cine a avut dreptate

 18. 19 Harabula iulie 14, 2010 la 11:56 am

  Stau si ma gandesc, ce se intampla cu tara asta daca nu era presedinte Basescu. Ce se intampla daca iesea Geoana Presedinte?
  Vanghelie facea Guvernul si Catalin Voicu era ministru la Interne.
  Evident, domnul Nastase era premier pe blog. Da, da conducea blogul. Asta a spus-o Geoana cu gurita lui, nu eu.
  Hrebenciuc era premier. Cei fugiti in partidul lui Oprea ministri.
  Revolutionara Costea in locul lui Udrea. Vantu, Patriciu si Sarbu ar fi gestionat contractele publice.

  Eu zic, stimati amici, ca ori cu piatra de cap, ori cu capul de piatra, tot un drac.

 19. 20 Karakas iulie 14, 2010 la 12:59 pm

  @AN, recunosc cu sfiiciune ca am ris. E trist si bizar in acelasi timp ca democratia in Romania e folosita drept paravan pentru instaurarea unui tip neaos de feudalism, trademark Basescu. Cel putin in SUA stii la ce sa te astepti cind iau republicanii sau democratii puterea. Dar in Romania, de unde sa stie „iobagii” de romani ca Basescu va transforma tara in feuda sa dupa ce s-au saturat de atita trait bine?

  Si imi suna-n minte trompeta lui Uncle Sam: mottoul american „Yes, we can!” trebuie sa inlocuiasca fatidica „Asta e!”, ne sfatuieste ambasadorul SUA la Bucuresti. Facem progrese aici. Asa cum a descris si dl Nastase in articolul sau, aratam lumii zi de zi ce si cit putem.

 20. 21 Karakas iulie 14, 2010 la 1:50 pm

  Dom’le, Basescu are dreptate: daca sinistratii primesc mai multe ajutoare de la organizatii non-guvernamentale italiene decit de la statul roman, pai sa lase statul roman in pace, ca n-are bani. Nesimtitii, dupa ce vor salarii si pensii mari, mai au si tupeul sa ceara ajtor de la statul lui Basescu. La fel si cu romanii plingaciosi ca sunt dati afara si nu au unde sa lucreze. Pai statul roman trebuie sa le creeze joburi? Nu, dom’le joburile sunt create in alte state. Sa plece daca nu le place sa stea ciuciti de foame.

  Si pleaca…400,000 au aplicat, 72,000 mii au deja contracte in alte tari. Cu cine o sa mai modernizezi tara Basescule, cu talibani?

  http://www.mediafax.ro/social/peste-72-000-de-romani-au-plecat-in-primul-semestru-al-anului-sa-munceasca-in-strainatate-6554626/

 21. 22 Socrate iulie 14, 2010 la 1:57 pm

  Este sau nu TB baron ? Eu zic ca nu. Dupa comportament, nici vorba de noblete, ci din contra. Dupa sange, nici vorba, are sange portocaliu, nu sange albastru. Asemanarea evidenta cu celebrul baron de Munchausen nu este suficienta pentru a-i acorda un titlu de noblete..

 22. 23 Karakas iulie 14, 2010 la 2:14 pm

  Noile strategii guvernamentale:

 23. 24 Sami iulie 14, 2010 la 2:29 pm

  Cautand pe net cu totul altceva, am dat peste urmaturul FILM :

  „INSELACIUNEA OBAMA” -din site-ul urmator :
  documetare.italk.ro/inselaciunea-obama/-

  Dupa ce am vizionat acest film, m-am intrebat daca intr-adevar are legatura cu tot ceea ce ni se intampla. In afara cinismului si mitocanismului lui Basescu mie imi face impresia ca multe lucruri din film incep sa ni se potriveasca din ce in ce mai bine . Daca este real ceea ce am vazut in acest film, suntem pierduti.

 24. 25 Doru Coarna iulie 14, 2010 la 3:18 pm

  Harabula,

  Intreaba-te daca Geoana si PM Hrebenciuc ar fi taiat pensiile si salariile bugetarilor…

  Dar poate te intrebi ce-ar fi fost cu Nastase presedinte de vreo 6 ani, am fi aflat ca e criza pe afara de pe internet, sau ne speria Vasilescu din cand in cand, inainte sa treaca la Euro…

  Si daca tot ai pornit, intreaba-te ce ar fi fost daca Basescu se schimba in bine de anul trecut si devenea presedinte: nu l-am fi avut pe Boc! A! Si nici pe Nutzi, asta ramane o problema…

  … si difera, una e sa iei o piatra in cap cu cine stie ce viteza, si alta e sa te dai singur cu capul de bordura, ai viteza mult mai mica…adica exista diferite grade de a-ti sparge capul.

 25. 26 Pali iulie 14, 2010 la 3:35 pm

  @ nimrod

  Da stiu doar sunt ardelean;dar totusi mi se pare jignitor cel putin ! Acest deseu uman in cel mai bun caz se poate intitula o „greseala genetica” care a supravietuit in uter si a aparut pe planeta Terra ( din pacate )

 26. 28 Karakas iulie 14, 2010 la 4:24 pm

  Am citit ultimul articol al lui CTP in care va numeste „demon” si am ramas pe ginduri, pozitia preferata a ziarului. Dar nu am putut sa nu ma intreb: totusi, de ce va uraste atit de mult? Si de ce acest articol veninos acum? Ca doar nu faceti parte din familia dlui Truica. Dar faceti parte din cea social-democrata, care nu-i place lui CTP.

  Nu pot decit sa banuiesc ca l-ati angajat pe dl Truica pentru calitatile sale profesionale. De altfel, DNA-ul ar fi fost mult prea fericit sa il inhate pe dl Truica daca ar fi comis potlogariile listate de CTP.

  Problema care ramine este cea a bogatiei unui social democrat. Au voie social democratii sa se imbogateasca, legal, asa cum le permite sistemul capitalist? Cred ca multi dintre inteleptii partidului ar indemna la moderatie. Si totusi, cum sa faci campanii electorale fara bani? Cum sa iti sustii financiar organizatiile judetene fara fonduri, fara donatii, fara sponsorizari? Atita timp cit statul nu finanteaza partidele de la bugetul de stat, ca orice alt partid, ca sa ramina puternic, PSD are nevoie sa aiba sprijin financiar de la industriasi, bancheri etc. Este imoral? Crede CTP ca va exista vreodata un partid in Romania, sau in orice alta tara democrata, care sa nu aiba astfel de legaturi cu patura bogata a populatiei?

  Probabil, dl Popescu a vrut sa scrie un alt articol, despre bogati si saraci si despre sistemul capitalist din Romania. Dar in loc sa scrie despre revenirea la comunism, sau despre Hugo Chavez, are evident o obsesie cu Adrian Nastase.

  http://www.gandul.info/puterea-gandului/garnitura-la-porc-6550123

 27. 29 Ghita Bizonu' iulie 14, 2010 la 5:16 pm

  Harabula
  vaz ca te attrage abisu metafizic cand cazi pe ganduri si te=ntrbi precum Palton folozofu :Ce se intampla daca iesea Geoana Presedinte?
  Vanghelie facea Guvernul si Catalin Voicu era ministru la Interne.

  Insa vazand abisalele „performante” „negative” ( daca se egzista aprecieri negative de ce nu ar „perfomea” negativ un potrocaliu ? In definitv e democratie si EBA intelctuala !! Hahaha !!) ale actualului premier care e la guvern n-are cred ca intrebarea justa iaste reusea Vanghelie sa fie mai incompetent decat Boc ?
  Cred ca nu . Insa am si eu asa un fior metempisisc: si daca Zbanghelie comitea mai putine ordonante care sa incalece constitutia ?

 28. 30 Ghita Bizonu' iulie 14, 2010 la 5:20 pm

  Karakas

  sezi bland.. Iti explica Barabula ca tara nu o sa ramana nel;ocuita ! Aduce Prigonana din Tanganyka, din Tasmania , poate aduce Barabas niste hezbollahi .. nema problema !! ma rog probleme ar aparea daca aia i-ar cere lu Noutzy sa poarte burka ……

 29. 31 Doru Coarna iulie 15, 2010 la 7:17 am

  Hey, fara burka la Nutzi, nici asa, dar o mica gluga acolo…si hai sa le lasam pe ele, cati dintr-ai nostri n-ar merita gluga? Pt B\ una imperiala, cu fluturi aurii pe fond albastru (Napoleon), Blaga macar o bandana, etc
  Ramane Videanu cu capul descoperit, pe ailalti stabiliti voi, sau mai degraba ele.


 1. 1 Romania azi 14 iulie 2010 « Hai ca se poate! Trackback pe iulie 14, 2010 la 3:23 pm
 2. 2 A mai cazut o stea: fata cu parul de foc, Madalina Manole « Societate Trackback pe iulie 14, 2010 la 4:36 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: