Viitorul viitorului Romaniei

Suntem intr-un moment dificil. Spre deosebire de trecut, astazi, insa, cea mai mare amenintare la adresa Romaniei este propriul guvern. Dar pe viitor? Am spus de mai multe ori ca intrarea in Uniunea Europeana nu este decat un obiectiv temporar pentru societatea noastra. Urmatorul obiectiv logic ar fi acomodarea, iar cel mai elocvent standard al acestei acomodari este, din punctul meu de vedere, adoptarea monedei euro. Din pacate, acest subiect este foarte, foarte jos in agenda executivului din Romania, daca nu din alt motiv, macar pentru ca Traian Basescu evita sa-l foloseasca pe post de subiect alternativ la derapajele guvernului Boc sau  la propriile greseli.

La initiativa unor economisti de renume, presa europeana a pornit discutia despre cum austeritatea ar putea sa dezechilibreze constructia Uniunii Europene. Viitorul zonei euro este un subiect intens dezbatut de cancelariile marilor state europene inca de la inceperea problemelor din Grecia. Rezultatele economice neconvingatoare ale Greciei si, mai apoi, ale Portugaliei, Spaniei sau Irlandei au pus in pericol acest edificiu. Luxemburg este singurul stat membru al UE care a respectat constant toate dispozitiile privitoare la zona euro. Aproape 60% din populatia Germaniei considera ca ar trebui sa se revina la marca germana ca moneda nationala.

In mod cert, suntem intr-o situatie dificila, in care solidaritatea europeana va trebui sa devina mai mult decat un indemn venit din partea politicienilor. Zona euro este poate cea mai importanta institutie care unifica Europa in mod practic, in viata de zi cu zi. Daca subiectul este important pentru noi, el va deveni si o prioritate pentru cei care vor lua deciziile in Romania.

P.S. Aceasta problema,  foarte complexa, merita. cred,  atentia noastra. Pentru a o putea intelege mai bine, va recomand doua interviuri foarte interesante pe care le-am citit recent: interviul lui Nouriel Roubini din Der Spiegel – http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,693991,00.html – si un interviu pe interesantul blog al jurnalistilor romani din Europa de vest – http://europapress.over-blog.com/article-yves-thibault-de-silguy-in-exclusivitate-pentru-europapress-criza-economica-va-intarzia-programul-de-aderare-la-spatiul-euro-52044769.html.

105 Responses to “Viitorul viitorului Romaniei”


 1. 2 Mihnea Georgescu iunie 14, 2010 la 7:44 am

  Fascinant personaj Roubini – Houdini, cu nume de magician… evreu iranian născut în Istanbul… unde îi găsiţi, domnule Năstase?

  Iată ce grăieşte domnia sa: „Europe is facing a double dip. The Continent is vulnerable to falling back into recession.” Acesta este celebrul W al Crizei. Pentru mine unul sunt veşti bune…

  Pe de altă parte, „if you look at history, you will see patterns repeated”, asta este o Filosofie a Istoriei orientală, de sorginte zoroastristă, iraniană, sau poate indiană… Nu prea este progresist domnul Roubini, nu l-au învăţat americanii să gândească pozitiv… 🙂

 2. 3 Codrin Scutaru iunie 14, 2010 la 8:08 am

  Va rog sa analizati si concluziile raportului social al ICCV, institut al Academiei Romane,si sa raspundeti provocarii de mai jos. Romania de indeparteaza tot mai sigur de modelul european de dezvoltare. Multumesc!

  http://codrinscutaru.blogspot.com/2010/06/raportul-social-al-academiei-despre.html

  Raportul social al ICCV poate fi descarcat de aici:

  Dă clic pentru a accesa ICCV_Romania_dupa_20_de_ani.pdf

 3. 4 Doru Coarna iunie 14, 2010 la 8:29 am

  Nu cred ca personalitatile recunoscute ale banking-ului european sau mondial au o abordare precisa, nu exista un guru, se evidentiaza atitudinea de „vazand si facand” iar erorile de abordare a peisajului sunt majore, si voi da doar 3 exemple dintre ele:

  1. Orice trimitere la China, India ori Brazilia este eronata, in aceste tari consumul unitar este extrem de redus, or niciun european ori american n-ar putea supravietui cu o cana de orez si ceva ingrediente, nu au bucatarii in apartamente deci nici consum de energie, iar cultura lor obliga la modestie.

  2. Evidenta arata ca statele ce-si pun ouale (no offense) intr-un singur cos primesc mai tragic criza: Gracia s-a agatat doar de ramura turismului, Spania lafel plus constructii, Irlanda doar constructii, etc. Sigur ca noi avem o optica gresita daca ne uitam la Irlanda caci vedem ca are industrie mai multa ca noi, dar ponderea industriei si a altor ramuri in PIB este mult sub cea de la noi, nu mai vorbesc de Locomotivele europene.

  3. Reglementarea bugetelor nationale, fie ea si a posteriori, aduce constrangeri imposibile: cum poti impune espectarea propriului buget cand comertul este deschis la nivel european? Este ca si molima in gradinite, in scurt timp toti tusesc. Apoi, cum poti proteja locomotivele cand tari precum Romania importa 70% din consum si piata ce o reprezinta este sansa reala pentru primele; cum relansezi productia locomotivelor daca pietele emergente sunt in colaps?
  Concluzia este ca injectiile trebuie aplicate urgent celor mai bolnavi…

  Inchei prin a observa ca tot nu s-a definit aceasta criza nu ca pe o criza-domino, ci ca pe o operatiune de rearanjare a monedei americane pe baze certe, dincolo de banii indusi prin speculatii cu derivate ce au adus inflatia acolo, operatiune ce iata ca intareste USD, slabeste automat Euro, elimina capitalul bazat pe altceva decat moneda de hartie si in final reduce inflatia, promovand apoi investitiile sanatoase cu finalizare la export. Practic, cei din spatele lui Reservs Bank s-au trezit ca exista moneda speculatica si inflatia scade moneda de hartie, astfel ca-si puteau „pierde job-ul” lor mondial: au asanat capitalurile si a ramas doar moneda sustenabila, iar acum va incepe incet reconstructia si cresterea. In Europa abia a inceput si va dura mai mult datorita nefederalizarii, dar tot cam prin 2012 scapam.

  Politic, concluzia este ca ar fi bine sa grabim anticipate pentru a nu avea alegeri exact in 2012 cand toti se vor relansa. Asta ne-ar mai trebui sa ratam…

 4. 5 gicacontra iunie 14, 2010 la 8:30 am

  Dupa parerea mea contestarea la CCR a legii pensiilor in ce priveste recalcularea pensiilor speciale e o greseala mare pentru un partid de stanga. Din fondul de pensii trebuie sa se plateasca doar pensii calculate la fel dupa principiul contributivitatii. Daca statul vrea sa dea un ados la aceasta pensie pentru anumite categorii, indiferent cum s-ar numi acest adaos, sursa trebuie sa fie alta decat fondul de pensii. Am zis.

 5. 6 grigore iunie 14, 2010 la 8:57 am

  corect ce zice gicacontra

 6. 7 Neculae iunie 14, 2010 la 9:14 am

  „Baie de mulţime”(plăcerea lui Băsescu), in 2011:

  În România-i fericire.
  Sunt tot mai multe cimitire.
  Şi „face baie” printre cruci
  Băsescu şi-ai lui politruci !!!

 7. 8 Harabula iunie 14, 2010 la 9:24 am

  Domnul Nastase este suparat ca actualul regim nu are printre prioritatile sale aderarea la zona euro.
  Pe de alta parte colporteaza teoriile sceptice cu privire la viitorul acestei monede.
  Ceva este ilogic aici.
  Sa fie pesdistii, de alte zari, de alte locuri dornici?

 8. 9 Neculae iunie 14, 2010 la 9:24 am

  Eu consider ca militarii in rezerva si retragere nu primesc pensii sociale de stat. „Pensiile militare” sunt indemnizatii ale statului, drept recunoastere a prestatiei de o viata a militarilor pentru asigurarea securitatii statale a Romaniei, indiferent de privatiuni.
  Eu am depus juramant fata de tara pe viata, nu pe un mandat. Daca acum „suna goarna” eu ma prezint la datorie !!!

 9. 10 Pali iunie 14, 2010 la 9:59 am

  In mod cert suntem in cel mai mare rahat !!! Cum trec zilele sunt tot mai convins ca,nu mai scoate tara asta din fundatura in care a intrat NIMENI !Ma gindesc foarte serios sa plec din tara asta ,….

 10. 11 Marcus iunie 14, 2010 la 10:09 am

  @Mariannicolescu:
  „Iar un alt Titan al rimei, Păstorel, îi este „firma”,
  Mintea-i ageră, din vorbă meşterită,’i-e născută,
  Le zise pe şleau, la domnii ce se omoară cu rima:
  „În ţara asta amărâtă, căcaţii scriu, în loc să pută!
  Iar scriitorii talentaţi, sunt criticaţi tot de căcaţi!” ”

  De Pastorel ne zici amice, si spusa lui despre cacati
  Si ai dreptate, ba, as spune, ei nu sunt decat ofticati.
  Cand vad cum idol zamislit de unii, din material susmentionat,
  Vin altii acum, si doar din rime, pe drept il cred tot un cacat. 🙂

  sa fii iubit
  marcus

 11. 12 virus iunie 14, 2010 la 10:13 am

  Banu’ e ochiu la dr.ac,
  Ia sa vad ce am in geac?
  Ma uitai ,asa,de proba,
  Gasii prafu’ de pe toba…

  Iar ma mai uitai o data,
  Ca aveam sa fac o plata,
  Privii fu.ndu geac.ului,
  Gasii lu.la calului…

  Nu se poate,sa mai cat
  Chiar pe toti sa-i fi gatat?
  Scormonii mai infocat,
  Gasii motzu la ca.c.at…

  Nu ma las nici de al re.acu,
  Pana nu golesc tot geac.u…
  Rascolii prin ale zoai.e,
  Gasii pielea de pe co.a.ie..

  Asa oi fi io ursit,
  Sa am geac.u ravasit…
  Las’ ca-mi da acuma Bocu
  Mi-oi gasii in geac si fl.ocu’

 12. 13 Anonimus iunie 14, 2010 la 10:18 am

  Se zice :”Cine cârcoteşte
  Ca şi cel cârcotit păţeşte!”
  Pe mine doar mă duce valul
  Şi tot încerc să nu sar calul !

  Am vrut să fiu spiritual
  Şi nu ştiu dacă-am reuşit.
  De-aceea sincer, amical,
  Vă cer iertare de-am greşit.

  În încheiere îmi doresc
  Să fim mereu cu voie bună,
  Să râdem camaraderesc
  De va fi „soare” sau „furtună”.

 13. 14 Harabula iunie 14, 2010 la 10:27 am

  @Neculae
  Mai lasati-ne cu datoria voastra de militari. De la al doilea razboi mondial si pana lacum, singura actiune a armatei „populare” a fost incercarea de inabusre a revolutiei. In rest…a strans porumbul de pe camp.
  Adevaratii militari sunt profesionistii de acum. Cei care lupta in Irak si Afganistan sau prin alte parti, cu contract.

 14. 15 Anonimus iunie 14, 2010 la 11:19 am

  @Harabula

  Frumos nume ti-ai ales !!! Precum comentariile veninoase si pline de rautate. Nu cumva esti si tu politruc de-al lui Basescu?
  Harabula = HARABABURA

 15. 16 Marcus iunie 14, 2010 la 11:28 am

  Felix A Fost “Penetrat” De Pinocchio Ex-Anvers

  Dupa ce timp de mai bine de cinci ani am postat pe forum la editia on-line a ziarului Jurnalul National, stabilind in acest timp si relatii de colaborare excelente cu seful personalului care se ingrijeste de aceasta editie, iata ca a venit si vremea “pay-back-ului”. A fost suficient ca amicul meu virtual sa intre in concediu, pentru ca postarile mele anti-basescu, sa fie banate de inlocuitorul acestuia pe motiv de folosire de cuvinte indecente. Mai precis am fost facut Ban de Constanta din cauza folosirii cuvantului “cacaniu”.
  Bref, ce s-a intamplat?! Dupa ce timp de vreo doua zile, poezelele mele anti-chiombila au fost sterse de la comentarii, mi-am luat inima in dinti si am consumat cateva impulsuri in scop interurban pentru a afla de la amicul meu, ce l-a deranjat atat de tare, de mi-a pus-o mai ceva decat japonezii americanilor la Pearl Harbour, sau Bin Laden newyork-ezilor in septembrie, in sensul ca fara avertisment sau declaratie de razboi, m-a tzacat de nu m-am vazut la “productia” litarara.
  Ei bine, in loc de amicitie, am fost intampinat cu ostilitate de inlocuitorul temporar (sper) al prietenului meu, care mi-a spus ca motivul banarii il constituie trivialiatea continuta in poezelele mele. Curios si intrigat i-am cerut “esplicatii” la care acesta mi-a raspuns senin si dezinhibat ca, “par exampl”, in titlul unei poezele am folosit cuvantul ‘cacaniu” ceea ce nu se face carevasazica in paginile unui ziar care se respecta. Nu m-am lasat si i-am zis ca, pe de o parte cuvantul incriminat este prezent in Dex, iar pe de alta parte, dumnealor au un sistem automat de banare care iti umple gura de virgule si stelute, in cazul in care te produci cu mascari pe forum. Nu are rost sa reproduc toata discutia, cert este ca intr-un tarziu preopinentul meu, vrand-nevrand a trebuit sa cada la pace, cu conditia sa scot cuvantul “cacaniu” din titlu.
  De Caragiale, putin zis, dar asta este, a trebuit sa renut la nuanta sulfuroasa si sa-i fac pe plac!
  Stand eu si cugetand ceva mai adanc dupa terminarea ostilitatilor, pornind de la considerentul ca pe forum la scriitorul Tudor Octavian, din nou “par exampl”, exista un grup de forumisti care cat este ziua de lunga se injura si se mahalagesc folosind in clar un limbaj care ar inrosi obrajii celui mai birjar dintre birjari si nimeni nu le zice nimicuta pe motiv de vocabular neadecvat, am ajuns la concluzia ca nu nefericita mea inspiratie poetica prin folosirea cuvantului “cacaniu” l-a indarjit pe cerberul jurnalist, ci mai de graba continutul postarilor respective in totalitatea lor.
  Mergand mai departe pe linia logicii elementare mi-am dat seama ca de fapt, serviciile lui Pinocchio ex-Anvers au reusit sa dovedeasca vigilenta oamenilor lui Felix si sa-l “penetreze” prin inflitarea unor agenti din gasca portocalie exact la locu’ potrivit.
  Inchei aici povestirea micii mele patanii, cu speranta ca serviciile de contrainformatii ale lui Felix vor actiona la timp si vor anihila jocurile abil concepute si executate de Pinocchio, in vederea anihilarii opozitiei .
  Cu alte cuvinte, astept sa-si termine amicu’ concediul.

 16. 17 Marcus iunie 14, 2010 la 11:33 am

  @Harabuleo;
  Doar de armata nu te-ai luat pana acum, nea. Pai, bai amaratule, in 68, ai stat tu consemnat cu glontu’ pe teava in cazarma si pregatit sa mori daca intrau rusii? Ceausescu, spre deosebire de cehi, era gata sa moara cu rusii de gat, decat sa-i lase sa intre in Romania ca in branza. Ce faceai desteptule in ’68, iti cumparasei flori sa-i intampini pe sovietici?
  Ai dracului sunteti, bai, chiar ca nu v-a mai ramas nimic de mocirlit in tara asta. Mai ramane sa va luati si de pochi si v-ati scos. Ups, am uitat, pochii sunt cu Basescu.

 17. 18 Harabula iunie 14, 2010 la 11:39 am

  Imi place sintagma „viitorul viitorului”. Imi aminteste de superlativele ebaice: Şir haşirim (Cantarea cantarilor), havel havalim (desertaciunea desartaciunilor), Kodeş haKodeşim (Sfanta Sfintelor) etc.

 18. 19 blogideologic iunie 14, 2010 la 11:40 am

  @Harabula spune: „Adevaratii militari sunt profesionistii de acum.”
  Credeam că eşti un tip inteligent. Crezi că până la „profesionistii de acum”, în armata română nu se ştia redacta corect un ordin de luptă ? În 1968, după intervenţia în Cehoslovacia, sovieticii au încercat să intre şi peste noi. S-au retras când au constatat pe graniţă excelenţa ofiţerilor români în redactarea ordinelor de luptă. De ce vrei mereu să îi jigneşti pe români ?

 19. 20 Cârcotaşu iunie 14, 2010 la 12:03 pm

  @ Nea Harabulo,
  Eşti creditat p-aci ca un tip inteligent, da’ acu’ nu prea o dovedeşti. De ce? Păi un om inteligent se fereşte să emită păreri legate de subiecte în care e „bâtă”, adică nu face exact ceea ce faci tălică acilea.
  Cum devine chestia? Păi simplu: referindu-te la „profesioniştii” de azi, care dă-i şi luptă în Afganistan şi Irak, te referi de fapt la trupa de militari cu contract. Cine sunt ei? Păi sunt tocmai foştii „militari în termen”, angajaţi acum, de când nu mai există stagiu’ militar obligatoriu, instruiţi de cadrele militare, dintre care unele în rezervă, ăia de care spui că singura lor misiune a fost „înăbuşirea revoluţiei”. Da’ cum e ştiut că gura păcătosului adevăr grăieşte, ai oareş’cum dreptate, „profesioniştii” de azi sunt produsul celor care-au „strâns porumbul pe câmp”.
  Eşti tare neică, tare ca fularu’, iute ca marfaru’!

 20. 21 Marcus iunie 14, 2010 la 12:35 pm

  @salve Virusache
  Geaba-ti cauti in geac flocu’
  Luat ca bir ti-l umfla Bocu’
  O mesa sa mestereasca
  La chelia cea baseasca 🙂
  sa fii iubit
  marcus

 21. 22 ITU iunie 14, 2010 la 12:57 pm

  Harabula, replica pe care i-o dai lui Neculae izvoraste din necunoastere si din ruperea legaturii dintre disuasiune si beligeranta, ca si cum standardul ultimeia nu ar avea nicio legatura cu cel al primeia, in timp de pace (care implica exercitii si antrenamente specifice, draconice uneori). Fara a face din asta un casus belli, poate n-ar strica sa ne reamintim spusele generalissimului Suvorov, consemnate de istorie: „Cu cat e mai multa transpiratie la antrenament, cu atat e mai putin sange in razboi.” Pe de alta parte, orice demotivare are consecintele ei… Sincer, oricat asi fi de sarac, ar insemna mult mai putin decat „disconfortul” generat de inescuritate…

 22. 23 ion adrian iunie 14, 2010 la 12:57 pm

  La 20 de ani dupa:

  Cine crede ca Iliescu nu trebuie judecat pentru diversiunea din 13 iunie si toate provocarile orchestrate de tripleta Iliescu, Roman, Magureanu urmate de venirea minerilor si anularea idealurilor societatii civile reprezentate in manifestatia maraton din Piata Universitatii s-o afirme in clar, asumat.

 23. 24 Karakas iunie 14, 2010 la 1:00 pm

  In ce priveste interviul cu Roubini, este desigur un material interesant, insa nu se spune nimic nou. Daca in trecut capitalismul era vazut prin prisma ideologilor comunisti ca un sistem care exploateaza clase sociale, astazi preferam sa il vedem ca un sistem a carui carenta intrinseca este perpetuarea crizei determinata de lacomie si goana dupa profit, in special in sectorul financiar-bancar. Sigur ca ar trebui ca liderii politici sa ia masuri mult mai cuprinzatoare pentru banci si servicii financiare, dar ma gindesc ca acest lucru nu este suficient. Daca dorim capitalism, atunci ar trebui sa il facem sa lucreze in niste limite care sa nu duca de la „boom” la „doom” in mod ciclic, la fiecare cinci, sau zece ani.

  Ma nelinisteste ca prognoza pentru Europa este recesiune „double dip”. Europa ar trebui sa caute un alt model de coeziune intre statele avansate si cele mai putin dezvoltate ca Greci, Portugalia, Irlanda si toate tarile din Estul Europei. E clar ca pomparea de bani in Grecia, dar si in Romania, nu va rezolva decit lipsa de lichiditate pe termen scurt, dar pe termen lung, aceste state sunt insolvabile (stiu suna rau pentru Romania). Solutia pentru Romania nu e simpla, si necesita dialog (nu masuri stupide, robotice, de austeritate care inrautatesc economia). Calea spre capatul tunelului ar putea fi mai scurta daca statul ar interveni pentru corectii economice care sa ajute micii intreprinzatori si fermieri. Aici este fermentul economic, pentru ca cei „prea mari ca sa cada” intotdeauna exploateaza vulnerabilitatile sistemului si il fac sa cada.

 24. 25 Observator iunie 14, 2010 la 1:39 pm

  Interesante interviuri.

  Suntem in mijlocul a doua crize, intr-adevar: una economica, si una de incredere. Si nu ma refer numai la Romania.

  Se tot discuta despre cum ar fi bine sa repornim economia, despre cum sa recastigam increderea. Unii spun (si nu ma refer numai la specialisti romani) “prin cresterea exportului”. Dar cum oare se poate concura cu China? Altii spun “ sa incurajam consumul”, dar cum putem altfel decat prin stimularea creditarii? O creditare sanatoasa ar completa unii dublata de stimulente si subventii. Numai ca ne intoarcem inapoi la incredere.
  Exista voci care spun ca teoria veche conform careia “ei, si ce daca avem deficit bugetar”, mai ales atunci cand vorbeam de tari dezvoltate e depasita. Aceste voci impun acum aceste conditii de austeritate.

  Va reveni cu siguranta si-o vreme a normalitatii. Numai ca, teama mi-e, ca deocamdata nu prea stim (si nu cred ca stie nimeni) care e acea normalitate.

 25. 26 Dragos iunie 14, 2010 la 2:04 pm

  @Neculae

  Tră’iţ !
  Eu sunt de parere ca prea multi romani au fost „asurziti”, pe vecie, de „goarna” in care au „suflat” militarii asiguratori de securitate statala a Romaniei.

 26. 27 florin m. iunie 14, 2010 la 2:06 pm

  Chestiunea Euro-Non Euro este o falsa problema. Cei care isi pun aceasta falsa problema au mai pus si alte false probleme: Rata fixa de schimb, deficite planificate, samd.

  Pentru Romania, tinand cont de situatia in care se afla, este posibil ca aderarea la un alt soi de centralism bancar decat cel national sa fie un progres, desi asta intr-o epoca post Isarescu, care a dovedit ca uneori omul poare compensa partial racilele sistemului, asa cum un despot luminat te poate face sa uiti ca traiesti sub opresiune. Insa proiectul Euro este sortit esecului in egala masura cu oricare alt proiect care ignora faptul ca pentru incalcarea, ignorarea sau necunoasterea legilor naturale care guverneaza un domeniu, sanctiunile sunt de neevitat, nu ai cum sa le pacalesti la nesfarsit!

  A discuta despre daca si cand sa aderam la Euro este ca si cum am discuta, in urma unui salt fara parasuta, daca e mai bine sa cadem pe burta sau pe spate.

 27. 28 Doru Coarna iunie 14, 2010 la 2:08 pm

  @ Pali:

  Toti se gandesc…dar ar veni si „rahatul” dupa noi, inerent.
  Glumesc, desi nu mai e de glumit.

  Ideea este ca singura sansa pt Romania este sa repornim economia -vad ca aproape rimeaza!- or aici avem norocul cu dl. Nastase: e singurul om ce a repornit vreodata economia, anume dupa catastrofa CDR-ista.

  Daca am fi normali la cap, desemnarea lui A. Nastase ca premier este vitala pentru natiune, omul a demonstrat ca stie si poate s-o faca.

  Cu oricine altcineva n-ar fi decat o alta incercare nereusita, cu un Croitoru ar fi un dezastru social iar cu Antonescu, unul economic. Deci…

 28. 29 florin m. iunie 14, 2010 la 2:47 pm

  Doru Coarna

  „Catastrofa CDR” ista a fost sansa lui Nastase mai ales datorita unor decizii de reforma dure si greu de suportat luate de CDR, dar care au usurat sarcina lui si a celor care au urmat.

  Nu intelege gresit, nu sunt CDR ist.

 29. 30 florin m. iunie 14, 2010 la 2:55 pm

  Karakas

  „Daca dorim capitalism, atunci ar trebui sa il facem sa lucreze in niste limite care sa nu duca de la “boom” la “doom” in mod ciclic, la fiecare cinci, sau zece ani.”

  Captalismul nu poate fi „facut” sa lucreze, dar poate fi impiedicat sa lucreze, iar aceste cicluri, din ce in ce mai scurte datorita propagarii din ce in ce mai rapide a efectelor din motive de viteza de circulatie crescuta a informatiei si globalizare, sunt efectele acestor mecanisme de impiedicare, chiar daca varianta oficiala este cea de indreptare a erorilor, prin interventionism.

 30. 31 Dragos iunie 14, 2010 la 3:07 pm

  @domnul Doru Coarna

  va raportez, respectuos, ca „repornirea” economiei nu-i ca la rachete sa-i dai foc la fund, sa zbieri din toti rarunchii „zboara puiu….zboara, economie, zboara !” si ea, economia: vâââââjjjjjjj !!!!!…cu pensii, pomeni si salarii bugetare.
  Nţ !

  ps: Ăă !

 31. 32 florin m. iunie 14, 2010 la 3:18 pm

  ITU

  „Sincer, oricat asi fi de sarac, ar insemna mult mai putin decat “disconfortul” generat de inescuritate…”

  Fara indoiala ca pe aceast frica de insecuritate se bazeaza orice forma de control si limitare a libertatilor. Ironia suprema este ca promisiunea de securitate este imposibil de respectat.

 32. 33 i iunie 14, 2010 la 3:28 pm

  Ca sa continuam pe firul logic al celor de mai sus, cantarea cantarilor pentru viitorul viitorului Romaniei este Sfanta Sfintelor – adica Eurorizarea euro-ului!

  Articolului din Spiegel este destul de ingrijorator – in sensul ca se vehiculeaza idea ca admiterea Greciei a fost o greseala. Solutia simpla pentru evitarea acestor crize in viitor: inasprirea conditiilor de admitere in zona euro a tarilor din Europa de Est. Sa luam criterile de convergenta monetara. De exemplu BCE sa urmareasca evolutia cursului de schimb al monedei tarii ce vrea sa fie admisa, nu un an ci doi si sa nu aiba voie sa deprecieze moneda decat o singura data in doi ani!

  Crizele economice au exista si vor exista. Rubini nu are dreptate in ceea ce priveste frecventa crizelor economice – ca se va accelera. Dimpotriva. Daca se face o comparatie a crizelor economice dupa Marea Depresie si dinainte, se vede clar ca ele si-au redus si dimensiunile (in ceea ce priveste pierderile de produs national brut) dar si lungimea (inainte crize de 2-5 ani erau ‘normale’). Aceasta s-a datorat politicilor fiscale de tip Keynesian. Adica pe romaneste: interventia statului in economie. Abilitatea unei economii de a putea formula si duce la bun sfarsit o politica fiscala pe termen lung a fost cheia stabilizarii si bunastarii intalnite astazi in Vest.

  Prin urmare este fals sa se creada ca succesul zonei euro va fi determinat de politica monetara, a carei stabilitate se poate asigura doar prin restrictionarea admiterii tarilor in clubul euro. Euro trebuie sa concureze cu dolarul. Pentru aceasta trebuie sa circule in cat mai multe tari si sa fie acceptat ca moneda in care se fac economiile acestei tari sau ca rezerve la Banca Nationala (caz in care nu face nimic, sta acolo in buncarul bancii si doarme! Ma rog!). Euro-ul trebuie sa se ‘extinda’ sub forma de capital sa poata sa produca bunuri si servicii. Din acest punct de vedere TOATE tarile din Est au adoptat de mult euro-ul. Firmele, agentii fizici economisesc si investesc in euro, 75% din exporturi merg in zona euro, creditele pe termen lung in sectorul imobiliar se fac in euro. Din punct de vedere al politicii monetare suntem total pregatiti pentru euro.

  Ceea ce ne lipseste noua si Europei si mai mult este o politica fiscala coerenta, nu as indrazni sa spun federala. Aceasta nu intelege Rubini. O patrundere in zona euro ne-ar scuti de niste socuri inutile la adresa leului in timp ce ne-am putea concetra pe ce avem nevoie: cum sa ne construim o birocratie competenta, care sa implementeze politici fiscale pe termen lung. Administratia nu ar mai fi forma voalata de somaj care este acum. Daca ar fi implicata in programe care sa dezvolte piata domestica prin industrializare si crestera puterii de cumparare (adica a salariilor reale) multi ar pleca de buna voie de la stat!

  O intrare in zona euro ne-ar permite accesul pentru datoria publica la piata fianciara europeana. Datoria publica in euro, acum considerata datorie publica externa ar deveni peste noapte datorie interna, tot in euro!

  De aceea spun ca suntem eurorizati deja. Mai avem nevoie doar de o Eurorizare oficiala. Noi suntem pregatiti la fel de bine ca si Vestul. Si avem aceleasi intereste: sa traim toti bine! Dar mai bine decat crede actualul presedinte!

  De aceea ar trebui facute eforturi coerente pe langa BCE si Bruxelles de a re-defini criteriile de convergenta a Romaniei (criterii care sunt croite pentru Germania sau Luxemburg dar nu pentru o tara ca Romania) pentru a urgenta intrarea in zona euro.

 33. 34 Daniel Buca iunie 14, 2010 la 3:53 pm

  Legat de viitorul viitorului Romaniei va invit sa cititi urmatorul articol http://bit.ly/dk2ESu si as vrea sa discutam pe marginea lui.

  Si nu in ultimul rand: sa speram ca se schimba ceva maine!

 34. 35 Karakas iunie 14, 2010 la 3:56 pm

  off-topic, dar pe un subiect fierbinte: „pensiile nesimtite”. Iata aici textul legii canadiene pentru calcularea pensiilor diplomatilor lor:

  http://www.canlii.org/en/ca/laws/stat/rsc-1985-c-d-2/latest/rsc-1985-c-d-2.html

  Lista de planuri de pensie pentru categorii „speciale” de angajati ai guvernului:

  http://www.cmp-cpm.forces.gc.ca/dgcb-dgras/ps/hd-sd/psh-rss/ropb-prrr-ann-04-eng.asp

  Nesimtiti canadienii astia!

  Lectura placuta Boc!

 35. 36 dlnimeni iunie 14, 2010 la 4:01 pm

  Marcus, de ce nu inlocuiti cuvintul „cacaniu” cu „eroic”? Cred ca in cazul dlui Basescu semnificatia ar fi aceeasi.

 36. 37 Anonimus iunie 14, 2010 la 4:20 pm

  Dragos, puiule,

  Se pare ca nu prea te da mintea afara din casa. Cati neuroni ai?

 37. 38 Karakas iunie 14, 2010 la 4:37 pm

  @Harabubu (te alint), ce ne-am face fara tine, esti ca piperu-n bucate, ideile de stinga n-ar mai avea acelasi gust 🙂

  Ei, cind incepe sa-ti placa tie ceva la dl Nastase, mai ales dupa ce nu-ti plac foarte multe lucruri un timp indelungat, parca rasare soarele. Razele lui inca sunt portocalii la ora diminetii, da’ prevaz ca se-nrosesc mai la amiaz’. Asa ca aplica cu generozitate lotiune UV, sa nu te pirjolesti pe-aici…

 38. 39 Doru Coarna iunie 14, 2010 la 4:44 pm

  @ Florin m.

  Si care-i diferenta? Si astia iau masuri dure care usureaza sarcina urmatorilor, dreptacii sunt mereu inclinati catre masuri dure, si mereu iese prost pentru cei multi si bine pentru anumiti.
  Care au fost masurile alea dure si fericite? Sincer, nu-mi amintesc.
  Ca au inchis minele? Pai, am importat carbune…
  Au inchis obiective bugetivore? Pai ne-au procopsit cu someri deveniti capsunari…

  Daca imi poti aminti ceva ti-as fi recunoscator.

  (Vorbesc de cele economice; la cele politice OK, dar atelajul ala eterogen s-a rupt in drum! Procesele Revolutiei? Aste n-au hranit pe nimeni.)

 39. 40 florin m. iunie 14, 2010 la 4:45 pm

  I

  Este interesant ca dupa ce toate indiciile evolutiei din ultimele cateva zeci de ani indica destul de limpede ca keynes ismul nu este in nici un caz o solutie, ci doar un mod de a amana dar si de a agrava o criza economico-financiara prin distorsiuni si mai ample induse sistemelor economice, exista oameni care incearca sa ne convinga de contrariu.

  Desigur ca o politica federala este concluzia logica intr-un astfel de sistem. Micile giumbuslucuri de genul datoria externa devine datorie interna pot fi vandute in aceasta situatie drept solutii pentru rezolvarea unor probleme fundamentale, cum ar fi nesustenabilitatea politicilor sociale, inflatia, deficitul bugetar, etc. O noua amanare a scadentelor, insa chiar si partizanii acestui sistem incep sa-si dea seama de foarte scurtele ragazuri ce s-ar putea castiga. Asta daca nu cumva se va inventa vreun razboi salvator. Pentru teorie, desigur, intrucat pentru noi, ceilalti, numai salvator nu va fi.

 40. 41 Ghita Bizonu' iunie 14, 2010 la 4:46 pm

  Harabula esti cam harababura si le zici ca in anii 80 …
  Intamplator cum iti zise si Carcotasu … profesionistii de azi sunt pregatitii de iei ( mai rau carcotasu sustine ca in ziua de azi ai avea niste mici problele sa intruiesti macar un pluton . Probleme materiale , fiindca ptr instructie ai nevoie de o cazarma si se pare cau au fost desfiintate ).
  Oricum ce nu pricepi matale is cateva cestii , dupa cum urmeaza :
  1) profesionistu de azi isi poa pune in mod legitim intrebarea daca Statu isi va mai respecta partea sa de angajament ( pensia este la pachet ). Atrag atentia ca statu comunist din anii 50 a platit fara greturi pensiile „burjuilor rasctinari” care au participat la „agresiunea” impotriva URSS. Nu incerca sa ma contrazici …. printre astia a fost si un unchi de-al meu „colectioanar” de decoratii ( daca muscalii se miscau nitel mai iute Drapelul Rosu ar fi acoperit Crucea de Fier ! ). Ce sa cred despre tine ?
  2) in conditiile astea ce te vei face peste sa zicem 10 ani ? Soldatii de profesie imbatraniti, cu pensii ciuntite , orfani cu pensii ciuntite … Cu cine ii inlocuiesti ?! Nu cred ca iti veo trimite copilul ca volintir … Si nu uita cel mai greu de inlocuit specialist este soldatul profesionist ! Si cand incepe balul numarul de doritori scade dramatic ….
  2) plangera ta ca cica ca cum „singura actiune a armatei “populare” a fost incercarea de inabusre a revolutiei. In rest…a strans porumbul de pe camp. sa o consider regret ca nu am fost invadatio in 68 ori ca regreti ca nu a inceput al III lea rezbel mondial ( nu ma-0r mira daca nu visezi cateopdat la drapelu ros ce ar fi fluturat si la Bonn si la Paris ). Decizai razboiului este una politica nu militara . Si in plus armata a mai participat si la alte represiuni – sa zicem doar 1888 si 1907 .
  3) desi o sa sochez mintea ata cea amortita cu sloganuri pseudopacifiste din anii 80 ( Hai sa ne unim popoare sa facem din bombe nucleare pluguri de arat ogoare !) iti atag atentai asupra a doua zicale: poporul ce refuza sa-si hraneaasca armata va hrani armata de ocupatie si si vis pacem , parra bellum . sau hai sa il citez pe Theodore Rosswelt : bvorbeste bland si tine o bata mare la indemana ! Cei ca tine vorbiti prea tare, prea indarjit si nu avtei grija de bata …

  A da. Sa nu dau ocazia sa va zburde fantezia … Nu am fost cadru .. doar leat in termen . Si la porumb … Insa cand se dadea alarma la noi in regiment ne intrebam ce face vecinu din N-E … Eram la Botosani si pana si cel mai tampit si retradat stia ca daca iese pe nasoale cel mai sigur inamic va fi „fratele” mai mare.. Stii de ce fratele ? Fiindca prietenii ii poti alege , nu si fratii !!!

 41. 42 Ghita Bizonu' iunie 14, 2010 la 4:51 pm

  Tocmi mi-a batut careva la usa …. am deschis si nu vaz pe nimeni. Insa de desubt azu: Domnu Bizonu’?
  ma uit in jos si vad o piticanie ultrapitica, neagra si pocita .
  Da..
  Pai stiti eu sunt viitorul Romaniei !!

  Asa ca viitorul viitorului …. cred ca seamana a gaura neagra .

 42. 43 theodora0303 iunie 14, 2010 la 4:58 pm

  @ion adrian
  EU CRED. CLAR SI ASUMAT.

 43. 44 Pali iunie 14, 2010 la 5:13 pm

  @ doru coarna

  Nu prea cred ! dar daca mai ai chef de gluma inseamna ca, esti inca un caz fericit ceea ce eu nu mai pot sa spun despre mine !!!

  ,…sa traiesti bine,…

 44. 45 Doru Coarna iunie 14, 2010 la 5:20 pm

  @ Dragos:

  Banuiam, d-aia nu incerc s-a repornesc eu, difera fata de o veioza.

  Eu vorbeam de unul care stie, care a mai facut-o, si singurul care a reusit.

  E drept, atunci inca mai aveam ce reporni, catastrofa nu era chiar atat de mare, nu aveam imprumut extern si nu era „criza”. Dar si omu’ a progresat, acum are 60 si alta abordare, una fara oua.

  Eu am o teorie: daca repornesti doar partea ce are desfacere la intern e foarte bine, pentru inceput. Doar ca trebuie bani. De unde? Pai de unde sunt ei, din banci. La dobanzi mari? Da, la dobanzi mari, dar aici imi pastrez secretul, insa e fezabil, te asigur. Asta-i missing-link-ul problemei, de unde bani ieftini, dar nu scriu ca sa nu le dau idei „spionilor”.

  Tu ce zici, o racheta prabusita se poate repara? NU.
  O economie prabusita se poate „repara”? DA. Deci nu e buna trimiterea ta, dar inteleg si nu ma supar, stiu ca vorbesti despre rachetele de Anul Nou, alea pornesc cum spui tu.

  La alea adevarate trebuie sa presurizezi intai si apoi sa pornesti chimic generatorul de gaze care amorseaza ATP-ul, adica agregatul turbo-pompa, pompele turate injecteaza carburantul si oxidantul in rampele de racire ale CA (camerei de ardere), apoi componentele se autoaprind daca combinatia este hipergolica (de ex acid azotic si anilina), sau cu un aruncator de scantei, cum e la Orbiter-ul navetei, LH2 si LO2. Bine, asta-i schita, pana si Agregat4 (adica V2-ul nazist) era mult mai complicata decat iti imaginezi…si nu porneau intotdeauna, doar 60% brenn-schluss -uri reusite.

  In concluzie, daca incerci sa repornesti cu chibritul nu poti cum nu pot nici astia, insa cu dibacie se poate. Oricum, trebuie. Sau ne putem sinucide in grupuri mari, din prostie.

 45. 46 Maximmouse iunie 14, 2010 la 5:25 pm

  @Harabula!

  Iar te-a apucat?

  Uite, te cred ref. la armata daca, si numai daca, te dezici si de maica-ta , care in plina dictatura s-a apucat sa faca copil (pe tine!) , in loc sa dea si sa lupte…:)

  Mai omule, voua portocaliilor vi s-a urcat canicula la cap? N-ai bani de aer conditionat?Rabufneste prostia din tine ? Ce naiba?Chiar vi s-a urat de tot cu binele?

  Da-te mai incetisor ca darami biserica!

 46. 47 Harabula iunie 14, 2010 la 5:27 pm

  Nu am nici un respect pentru armata socialista.
  Dinntre colegii mei de liceu, cei mai prostovani s-au facut militieni si ofiteri in armata.
  Tinerii care faceau amata, pierdeau o perioada din viata.
  Se fura din mancarea soldatilor si se dadea invoire pentru un cartus de kent. O buna parte din ofiteri erau niste betivi.
  Instructia era primitiva si dotarea proasta.

  La intreprinderea la care lucram erau organizate niste garzi civile. Venea sa ne instruiasca un colonel caruia ii dadeam cate o sticla de bautura sa ne lase in pace.
  Generali precum Plesita sau nu stiu ce fotbalist.
  Cand ma uit la Oprea, un cretin evident, sau la Voicu, pot respecta armata?
  Asa cum am mai spus, am tot respectul pentru cei care lupta in teatre de razboi si pentru cei ce-i pregatesc.

 47. 48 Maximmouse iunie 14, 2010 la 5:29 pm

  @Pali!

  Vezi, ti-am zis eu?Uscheala ca nu mai e de gluma!

  Politicienii in care imi pusesem toata nadejdea se dovedesc „domnisoare”….

  Iata: la CCR s-a introdus , via senat, o noua tf portocalie…Ma cutremur…

  Dar daca ma gandesc bine, totusi, frenezia asta a lui satanic abuser de a-si construi scuturi, ziduri, este paguboasa…face a rau pentru el…imi aduc aminte ca si ceausescul era in toate, si la ce i-a folosit?In 3 zile era dus!

  Nici eu nu mai am rabdare sa mai astept….

 48. 49 Harabula iunie 14, 2010 la 5:35 pm

  Continuare la comentariul anterior.
  Stiti ca se da mita pentru a fi trimis pe un anumit front? Soldatii pentru a pleca la razboi mai dau si ciubuc.

  Am un prieten care desface linii de bucatarie pentru restaurante si cantine. Un general care facea achizitia, intrucat primea un procentaj drept comision, a dublat pretul. El, cumparator, a dublat pretul.

 49. 50 Draghi Puterity iunie 14, 2010 la 5:35 pm

  De ce pare sa nu priceapa nimeni in Europa ca incompetentza regimului Basescu nu face dacat sa contribuie la distrugerea proiectului european? Chiar merita voturile lui Basescu (pentru ca nu pot numi voturile PDL in PE „ale Romaniei”) subminarea UE?

  In alta ordine de idei, cat de realista (si oportuna) mai este in conditziile actuale adoptarea de catre Romania a monedei Euro? Si daca totusi e, pentru ca masurile de acum par sa implice si acest deziderat, cum se inpaca ea cu gestionarea catastrofala a economiei emblematica pentru regimul lui Basescu?

 50. 51 Doru Coarna iunie 14, 2010 la 5:43 pm

  @ Pali:

  Lasa altora defetismul! Daca nu o facem noi, nu o va face nimeni pentru noi, s-o privim ca pe o provocare. Dar nu putem abandona umorul, deci cu voiosie inainte!

 51. 52 Maximmouse iunie 14, 2010 la 5:45 pm

  @ion adrian!

  Sa fie, sa fie judecati , TOTI ,inclusiv cel care a adus trenurile cu „mineri”, sa nu uit, cine crede ca satanic abuser nu trebuie judecat pentru FURTUL FLOTEI COMERCIALE A ROMANIEI, PENTRU PREJUDICII MAJORE ADUSE ECONOMIEI NATIONALE SI DEZVOLTARII ROMANIEI, TIMP DE 20 DE ANI,IN INTERESUL UNOR INTERESE STRAINE, precum si pentru PRABUSIREA ECONOMICA A TARII IN ULTIMII 6 ANI,si nu in ultimul rand pentru GENOCID, sa o spuna clar si asumat! Hai, ce zici?

 52. 53 nimrod iunie 14, 2010 la 6:11 pm

  De fiecare dată când citesc ceva despre invadarea Cehoslovaciei mă enervez, fiindcă în vara aia trebuia să plec la Praga la un concurs şi evident, n-am mai plecat… Am stat în schimb vreo două zile în gară să casc ochii la spectacolul oferit de tanchiştii care-şi urcau Su-urile şi T-urile de tot felul în trenurile care după aia plecau spre nord, spre sud şi spre est. Timpuri eroice… Şi mecanicii conductori meseriaşi de la mama lor… Şi mai erau şi tot felul de chestii scrise cu creta pe turele, de-şi puneau politrucii mâinile în cap dar, de, la război, ca la război…

 53. 54 nimrod iunie 14, 2010 la 6:17 pm

  @Doru Coarna,

  Aggregat 4…

 54. 55 Harabula iunie 14, 2010 la 6:31 pm

  @Ghita Bizonu’
  Daca ai facut armata la Botosani probabil ca l-ai avut comandant pe Cheptene. A fost avansat pe la Iasi si s-a tinut de potlogarii: si-a facut o casa cu resursele unitatii.
  Ofiter era si unul Chitac. Un semianalfabet, ajuns colonel datorita lui varu-sau de la Bucuruesti.
  Marciuc, tatal crainicei TV, isi cumparase o casa prapadita, unde ducea femei. Crestea cate un porc, il vindea si cu banii obtinuti scotea cate un volum de poezie. Unul dintre acestea se chema „Armatan”. Bietul de el, credea ca e in legatura cu armata.
  Dar era printre cei vrednici de respect. Orsicum era…intelectual.

 55. 56 contele iunie 14, 2010 la 6:52 pm

  Blogideologic ne împărtăşeşte secretul forţelor armate :
  ” În 1968, după intervenţia în Cehoslovacia, sovieticii au încercat să intre şi peste noi. S-au retras când au constatat pe graniţă excelenţa ofiţerilor români în redactarea ordinelor de luptă. ”

  Deci de aia n-au năvălit ruşii peste noi . Le tremurau picioarele la soldaţii ruşi văzând ce bine scriam noi ! Formidabil !

  Observ că armata este un subiect foarte sensibil . Am făcut şi eu armata la o şcoală de ofiţeri în rezervă . Primele luni am cules roşii , pe urmă am lucrat la o fabrică de conserve , 12 ore cu 12 ore . Da , am cules şi porumb . Pe urmă , făcând la infanterie , ne-au alergat de ne-au sărit ochii din cap pe motiv că eram terişti şi li se părea că eram cu nasul pe sus . Mie mi-a plăcut la vremea aia armata . Ce vreţi , eram tînăr , totul era mai uşor . Şpaga era de sus până jos . Un ofiţer mi-a furat adidaşii . Am lăsat să se înţeleagă că-l cunosc pe comandantul şcolii iar adidaşii au apărut aduşi de un soldat . Am văzut şi ofiţeri serioşi dar am văzut şi mulţi căzuţi în patima băuturii şi suficienţei , singurele bucurii pe care le mai aveau fiind mizeriile zilnice făcute soldaţilor la termen redus .
  Acum sunt ofiţer în rezervă . Am un ordin în care îmi scrie unde să mă prezint în caz de începe vreun război . Sunt , deci , într-un fel , activ , gata să sar când sună ” goarna ” , cum zicea cineva pe-aici . Nu credeţi c-aş merita şi eu ceva în plus la pensie ?

 56. 57 Doru Coarna iunie 14, 2010 la 7:01 pm

  @ Nimrod:

  Ai dreptate, cu 2 g. Mi-e si acum frica sa nu mi se reproseze ca al doilea g era pus de mine ca sa para sofisticat. Nimic din viata de pana acum nu m-a invatat asta, doar blogul asta a reusit…

  De unde stii, esti in domeniu sau ai fost?

 57. 58 contele iunie 14, 2010 la 7:02 pm

  Ah , era să uit , am şi o rudă foarte apropiată , fost ofiţer de paraşutişti care a apărat clădirea televiziunii publice la Revoluţie . I-au murit oameni atunci . El consideră că a apărat-o aşa cum de fapt consider şi eu . Ce jocuri s-or fi făcut atunci în Armată , asta-i altă problemă . El aşa vedea lucrurile , din punctul lui de vedere avea o misiune , să apere televiziunea română de atacul teroriştilor .

 58. 59 Ghita Bizonu' iunie 14, 2010 la 7:27 pm

  Hara ,
  cand io facui pe valea Dresleucii salturi urlandu-mi ura la boschetii eram sub comanda lt col Gherghina ( cdt regiment) in btalionu condus de Ovaciuc ( zis in soapte Nataraul din cauza ca ticu sau era „natarailor ce stati ca niste Mos Craciuni ! iertate fie-i pacatele ca odata cand am alunecat pe gheata in fata unui autobuz parca l-am auzit pe Ovaciuc: „Natarule rostogoleste-te nu sta ca.. ” si din 3 rostogoliri am ajuns pe trotuar ! ). la batalion vecin era Tiu . La birou front ajunsese Mariutan ( zis alarme ! intra la 3 noatea zbierand in falset alarme !! Prima nu prea iesea.. asa ca ne culca si a doua iesea !! Zicea bine el alarme … ). Lentu Robu tocmai prelua pe a 9a …( adunatura de derbedei, golani samd mandri de indisciplina noastra da a stricat totu in 2 luni .. ca i-a facut pe pufi ambitiosi sa fie ca la scoala militara! Auzi sa nu pot io caprar sa fumez in dormitor cand pana si pufii fumau intinsi in pat cu 4 luni inainte [era partial si vian mea : lasa-i in pace ma ! Ca maine oricum ei fac curat sa aibe e munci !! ]. La infirmeriea era lt col medic Dinu ( ajuns genral mr rez).
  Oricum Robu si Ovaciuc erau niste tipi remarcabili… Un TR „batran” profesor de literatura la baza a incurcat-o rau cu Ovi … a primit o lectie de literarura .. ca ar fi preferat TRistu un pic de taras decat explicatile alea fine supuse cu tonalitati cazone ….
  Mai erau si d’adle Obluc un ins cam sadic ( lt la compania scoala ) Zota ( tot acolo) cam zapacit si cand ieseau la pileala ieseau sub conducerea plt mj Danila ( inalt , slab , cu mutra de drujina sec XV , mistocar cumnplit si mare caftangiu se zicea . ln civil la restaurant el era seful nu lentii ). Da ce nu l-ai apucat pe Istenu ? Plt adj Cerbiceanu cu gospodaria … asta mi-a pus sapa in mana chiar si azi mai ma descurc onorabil .
  Si femei in Botosani ? Vrei sa zici ca facea cate un bine … Ca in 73-74 la 7 gagici ( nemaritate )intre 16-25 ani erau 3 barbati intre 7 si 77 ani , inclus trupa … Frumusele cele mai multe .. si moda din vara lu 74 sa zic asa moda le avantaja … ( adica nu era facuta sa urateasca ..)
  Oricum trebuia sa vezi pe Roland Parlogeanu si ai sai ofiteri ( de la Medgidia ) ca sa apreciezi inaltul umanism impins pana la liberalism al cadrelor „mele” ( bunu Tiu : ba caprari ia veniti aici ! Am salutat da nu ca la carte – ce dracu caprari dintr-a noua pastorita de Harasanciuc ! catre mine – ma vorbesc cu tine ca cu alcolistu asta (cap Dumitru Pastrama) nu ai ce discuta ( era celebru , il cunostea si comandamentu ca pe un ccal breaz !) . ba ce dracu nu mai pot bea o bere in orasu asta fara sa dau de voi ? Doreati sa va scot taras sa va bag la garnizoana ?! Scuzati si promit ca nu se va mai intampla !! la dracu vezi ca ai o bodega si pe strada alturata !! Multumesc tov colonel !! . Nu i-a zis lu Ovi ….Si tot despre Ovi .. am fumat in careu la 5 metri de Ovaciuc , pe sest se-ntelege ! Mai tarziu a auzit el ceva si mi-a atras atentia ca daca ma prinde imi baga tigara pe o parte si o scoate pe alta cu varfu aprins inainte !! Nu m-a prins ….. )

 59. 60 plano10 iunie 14, 2010 la 7:37 pm

  Nu cade prin motiune… cade prin emotiune, las` sa vina luna iulie!

 60. 61 Dragos iunie 14, 2010 la 7:40 pm

  @Doru Coarna (5:20 pm)

  Pai vedeti ? Daca nea Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun, cat a fost el de neamt, avea doar 60% rata de reusita, va inchipuiti rata de succes a echipei de „rachetisti” propusa de dvs. sa reporneasca economia ?
  Intradevar, cu generatorul de gaze n-ar fi probleme. Sunt convins ca postarile lui Marcus sunt suficiente.
  Nici cu acidul azotic si anilina nu vad vreun bai, pot fi „completate” de catre tanti Cati de la ea din fabrica.
  Hrebenciuc are centura neagra in aruncator de scantei.

  Ei, calcaiul lui Ahile la racheta asta, a noastra, romaneasca, este von Vanghele responsabil cu agregatul turbo-pompa….care agregat ? care turbo ? care pompa ?

  PS: care racheta ?

 61. 62 Ghita Bizonu' iunie 14, 2010 la 7:44 pm

  Remuneratiile managerilor bancilor au contribuit la criza, spun eurodeputatii
  Raportul eurodeputatului socialist din Belgia Saïd El Khadraoui pune accentul pe rolul bonusurilor excesive din industria financiara in formarea crizei financiare si economice. Nivelul ridicat al riscurilor din cadrul mai multor banci si fondurile speculative sunt legate de incercarea managerilor acestor institutii de a creste profiturile rapid si de a se imbogati de-a lungul procesului

 62. 63 eficientaenerg iunie 14, 2010 la 7:52 pm

  Of,of…ne vom bate in Romania si…al III-lea …mondial???-Din presa internationala:”EUobserver califică măsurile de austeritate din România – reducerile salariale de 25% şi micşorarea tuturor pensiilor cu 15% – drept cele mai dure din Europa şi aminteşte că anunţul lor a cauzat cele mai mari proteste publice din România postcomunistă.Atât şeful sindicaliştilor din UE, cât şi preşedintele Comisiei Europene avertizează că Europa ar putea ajunge înapoi în anii ’30, dar din motive diferite. Sindicalistul şef se teme austeritatea va aduce dictatură militară, iar Barroso, că un eventual eşec al măsurilor de austeritate ar putea trimite UE într-o nouă Mare Depresiune.”

 63. 64 Pali iunie 14, 2010 la 7:56 pm

  @ maximmouse

  Da ! Ai dreptate ;daca cineva a incercat prin toate metodele sa reziste pai atunci eu sunt un fruntas la acest capitol ! Dar s a terminat si nici nu mai are rost sa ma zbat cel putin aici in tara.Luna viitoare am sa-ti comunic unde ma gasesti in curind ( am primit o propunere din zona ONU;nu-ti mai spun ca, evident nu din partea Romaniei ) daca iese pasenta ! datele mele de contac ramin neschimbate,…batrine amic !

 64. 65 blogideologic iunie 14, 2010 la 7:59 pm

  @contele
  despre ” redactarea ordinelor de luptă.” Redactare mentală. Înainte de a da un ordin de luptă, trebuie să îl redactezi în cap. Nu ţi s-a întâmplat ? Mâncarea la şcoala de ofiţeri de rezervă era de o calitate excelentă.

 65. 66 Pali iunie 14, 2010 la 8:02 pm

  @ doru coarna

  Cu voiosie da dar NU aici in tara !!! Eu am incercat tot ce mi-a stat in putinta;am tinut patru firme si peste 300 de angajati ! Azi 1 ( una;una bucat stimate domn ) firma si sub 50 de angajati si in curind renunt si la acei biet oameni. Nu mai am contracte;PD-L-ul a pus monopol (in Mures evident si acesti nenorociti de la UDMR ) pest tot si toate; ce sa mai vorbesc de licitatii !?! M-am prezentat la o licitatie pentru o statie de epurare ,…surpriza am avut cel mai bun pret ! Ghici ce a urmat ? Cum ,…nu stii ? Licitatia a fost contestata si alta surpriza a fost castigat de un grup de firme profund portocaliu si usor inverzit ! Despre ce vorbim ??? Eu renunt ,…sa se zbata altii

 66. 67 blogideologic iunie 14, 2010 la 8:04 pm

  Respectul popular faţă de Armata Română, constatat în toate sondajele de opinie, este şi respectul faţă de ştiinţa redactării ordinului de luptă corect şi perfect. De altminteri, câteva fragmente literare din ordine de luptă româneşti, efective în războaiele mondiale, au intrat în cultura populară. Iar ordinul: „Ostaşi, vă ordon treceţi Prutul!”, este legat de chestiunea drepturilor strămoşesti asupra pământului (expresia ‚pământul nostru’ mi se pare pleonastică). Şi îmi mai place să cred că doar plecând de la redactarea ordinelor de luptă pe româneşte, în nenumărate variante şi pentru situaţii strict teoretice, ofiţerul român Nicolae Bogza va fi determinat să se transforme în scriitorul Radu Tudoran.

 67. 68 Daniel Buca iunie 14, 2010 la 8:08 pm

  @plano10
  este de preferat pentru toata lumea sa pice prin motiuni, alternativa inseamna dezastru

 68. 69 dlnimeni iunie 14, 2010 la 8:18 pm

  Un interviu nitel confuz – stirnitor de usoare suspiciuni – si unul ceva mai clar. Daca guvernul va fi prabusit, atunci putem vorbi si de un viitor si de un viitor al viitorului. Iar daca nu, atunci totul va fi mult mai greu. Dincolo de asta, ma abtin sa mai expun idei.

 69. 70 Harabula iunie 14, 2010 la 8:36 pm

  @Chita Bizonu’
  Pe colonelul Gherghina (Dumnezeu sa-l ierte) l-am cunoscut foarte bine. A ajuns seful Comisariatului Militar. Ascensiunea si-o datora nevestei, ruda cu cineva de la Judeteana de partid.

  Ca sunt multe femei frumoase in Botosani, este adevarat. Domnul Sergiu Cunescu, cat era de in varsta a ramas impresionat de ele. Nici Tariceanu n-a ramas indiferent la farmecele lor. Petre Roman si-a luat o botosaneanca de sotie.

 70. 71 Ghita Bizonu' iunie 14, 2010 la 8:40 pm

  contelui du Malotru
  nu meriti nimic . Si eu am stat cu hartiuta aia ani de zile …
  Oricum fata de ce credti voi in 68 era o hoatarare cam sumbra – daca vin nopi nu suntem cehi ! Luptam !! Am cunsocut un domn care zicea ca a fost poftit la Comitetul orasenesc PCR .. el fost ofiter „epurat” . I s-a cerut sa predeia comanda bnou infintatei Garzi Patriotice . Da dvoastra stoti de ce am fost data fara din armata ? Da fiindca aveati si 2 Cruci de Fier ! Si sta ce va zice ? ca sunteti omul cel mai potrivit din oras !! Da stiti ca nu sunt membru de partid ? Tovarase lasa-te de cioace , priei comdanda ori nu ? preluat comanda si a metinut=o pana la pensie …Oras de pin Moldova , uit care …
  Si de cum se scrie. Charles I ul Stuart la- intrebat cam dispretuitor pe Hareton Ironcastle daca are mandat sa-l aresteze. Hareton i- aratat un escadron de ironsides si cahles a zis : Bun mandat si frumos scris !!
  Si sa srtii ca la pifa alergatura este obligatorie .. da mai rau la aruncatoare de 82 de ala care cara placa de baza don ofiter ….Asat inseamna un ordin bine scris … ca nu mai stiu pe unde in Maramures cica un tanc sovictic se oprise in mijlocul unui parau .. si aolo a ramas cel putin pana in 74 cand imi povestea Danci de el ( Puf din comuna aia).

 71. 72 Daniel iunie 14, 2010 la 9:12 pm

  Interesante articolele!
  Cine hotaraste intrarea sau neintrarea in zona euro? Votul ca in tarile democratice sau statul, stapanul nostru?
  Daca este votul, ce facem ca referendumul sa nu fie precum cel pentru unicameral?
  Exista multe argumente pro si contra euro. Trebuie analizate competent si in totalitatea lor. Cine se ocupa cu aceasta?
  Pana atunci, desi optiunea este de o importanta cruciala, ar putea fi o noua inselatorie daca ar fi luata in necunostinta de cauza.
  Un aspect important este ca pe langa beneficii cream un risc sistemic prin eliminarea alternativelor. Astfel in situatia unei conduceri rau-intentionate sau doar incompetente din partea BCE sau in cazul unor politici nesanatoase nu ar exista alternativa. Astazi exista. Euro a scazut fata de francul elvetian cu 17% din 2007 si cu 25% fata de dolar din 2008, dolarul care, vai de mama lui, are niste fundamente oribile, dar e favorizat de contextul crizei. Fata de dolarul australian avem o scadere de 33% din toamna lui 2008. Ce vreau sa subliniez este ca exista optiuni. Ce sa facem altfel, sa strangem toti aur in gradina, la baza copacului? Nu exista atata aur. Din punctul de vedere al Romaniei, ca miscare care sa speculeze situatii specifice tarii noastre, poate fi o miscare buna. Ca principiu insa, trebuie sa gasim acea limita rationala intre avantaje si gradul de risc sistemic, posibilitatile de evitare a acestuia si dezavantaje. Nu am auzit nicaieri o astfel de discutie. Mergem ca oile pentru ca euro e sau nu mai e la moda.
  Si inca o chestie: daca cineva isi imagineaza ca adoptarea sau neadoptarea euro este o chestiune la care se gandesc niste baieti noaptea care nu mai stiu cum sa faca sa ne fie noua bine suntem intr-o pozitie extrem de vulnerabila. In domeniul financiar-bancar jocul este cine tepuieste pe cine. Intotdeauna, fara nici o exceptie, poate uneori nu e constientizat, cu precizarea ca este un joc oarecum corect, nimeni nu te obliga sa iti pui gatul in lat, o faci de buna voie, daca esti prost. Datoria noastra fundamentala este sa facem ca acest joc sa ramana unul corect si sa eliminam riscurile majore, mai cu seama pe cele sistemice. Dupa ce avem obiectivele trebuie sa vedem niste rapoarte de analiza si sa le intelegem. Altfel toata aceasta discutie despre euro sau non euro va fi ca dezbaterea neoliberalismului cu tzatza Floarea, mandra purtatoare de geaca portocalie. Desi articolele sugerate au certa valoare avem nevoie de mult mai mult pentru a discuta in cunostiinta de cauza. Nu ar strica nici cunoastera opiniilor unor finantisti specializati pe aceasta problematica, pentru a oferi un start mai usor discutiilor. Poate la fundatie cu niste vorbitori competenti si obiectivi sau chiar si pe web sub forma de articole.
  Inca o observatie: acest subiect a trebui sa ii intereseze tocmai pe cei care nu se pricep. Cei care se pricep se vor descurca , cu sau fara euro, pe banii celor care au treburi mai importante decat plictiselile astea cu moneda europeana. Uneori bunul-simt al omului simplu este tocmai ceea ce le lipseste celor care umbla in sfere inalte si raman si cu capul tot acolo cand iau deciziile.
  PS: S-ar putea sa se rezolva problema si sa nu mai avem ce adopta. Cu aceasta ocazie vom afla si cat de competenti sunt cei carora era sa le dam pe mana moneda nationala. Sa nu se inteleaga ca sunt contra euro, doar ca nu mai cred in Scufita Rosie. Lupul insa e inspirat din realitate. Si. nota bene, Scufita Rosie a fost mancata pentru ca era proasta, nu pentru ca era firava.

 72. 73 Ghita Bizonu' iunie 14, 2010 la 9:17 pm

  Deci … vae victis !! vae nobis !!
  Or, cand existau inca, inainte de adoptarea euro, monedele nationale, existau evolutii, fluctuatii de paritate foarte puternice, de 30-40 la suta, intre 1992-1995. Era deci imposibil de a asigura libera circulatie a produselor pentru ca germanii, francezii aveau dificultati sa isi exporte produsele in Italia iar tricourile italiene invadau pietele germane sau franceze. Prin urmare constructia euro a avut drept scop sa consolideze piata comuna. Suprimarea euro ar conduce imediat la explozia pietei comune, a pietei interne europene, adica principalul aquis european.:

  Deci euro s-a facut ca die Konzerne sa se ingrase si mai mult …

  Deci moneda euro a fost creata ca sa asigure exporturile celor mari , tari si bogati catre tari de categorie mai usoara … Si ca sa se asigure piata asta comuna europeana s-au bagat accize unificate si s-a cautat ca un produs sa coste in Greculistan ori Portocalia cat in Doicea ori Frentia . Asat indiferent de costul mainii de lucru …
  A promovat deci exporcu bastanilor si deci in mod normal a redus pe cel al slabanogilor.
  Pai sa ne mai miram ca aia mai slabanogi au acu’ deficite babane ?!
  Adaugand la asta ca nice bastanii nu s-au ferit de deficite ( cine naiba sa urecheze Doicea ori Frentia ?! Poate Al de Sus sau al de Gios da nu Luxemburgu ori Danemarca !) … gresesc daca presupun ca asta a mai vectorizat nitel exporcu ?!

  Auxiliar asta explica si cum naiba le-au tras clapa grecostanezii … ca deh mai ia fratzicule ! Mai ia ca sa importi de la mine nu cumva Ficatu torinez !!

  Si asta imi aduce aminte ca introducerea euro a provocat cresterea preturilor de consum ( maruntisuri precum painea , laptele si altele asemenea lasand neafectate cestii precum parumurile si hainele Dihor ). Domnule Nastase dat fiind acest precedent de ce doriti asa mult sa avem si noi euro ?

  Oricum imi aduca aminte ca Verheugen zicea ca Romania si Bulgaria au fost primite ( ca pe bune nu meritau si asta nu, ptr coruptie, drepturile pidosnicilor samd ci ptr economie ! ) fiindca era necesar: primind noi membri, Uniunea şi-a satisfăcut nevoia de a “ocupa” economic alte state . Asa ca lui musiu ala de Silguy ii convine sa divagheze ca cum cica ca Intr-adevar, exista riscul saracirii populatiei.. In definitiv asta este soarta tarilor ocupate !!

 73. 74 Maximmouse iunie 14, 2010 la 9:40 pm

  @ Ghitza Bizonu’

  Trist, dar adevarat!

 74. 75 Doru Coarna iunie 14, 2010 la 9:58 pm

  @ Dragos:

  Tocmai ca spuneam ca pornirea rachetelor n-are legatura cu pornirea economiei, decat in sensul ca exista, in ambele cazuri, o dibacie.

  Uneori, dibacia asta e asa de ascunsa ca s-ar putea sa-i vina unui rachetist ideea repornirii economiei, dupa cum un economist poate avea o idee geniala in configurarea rachetelor. Asta chiar s-a intamplat cand NASA s-a gandit ca pierde prea mult material cu rachetele clasice iar un economist a spus ca ar trebui recuperat tot ce se poate reutiliza! Nici un rachetist nu-si putea imagina asa ceva si a fost genial.

  Deci e chestie de idee, sau de dibacie cum ii spun eu aici, vorba aia din batrani (astia erau capitalisti pe atunci): cu dibacie a … popa cateaua!

  Sau ca la loto, cu cat joci mai mult, cu atat ai sanse mai mari; cu cat esti obisnuit sa cauti solutii, cu atat ai sanse chiar sa gasesti vreuna, ti se obisnuieste mintea sa judece „independent”, ori gandind „dependent” nu gasesti solutia, asa cum nu o gasesc nici specialistii. Este ceva absolut normal, nimic ciudat aici.

  Sigur, nu economistul a proiectat apoi naveta spatiala, deci nici rachetistul nu va reporni economia ci politicienii si economistii… dar in general, specialistii trebuie sa primeasca o idee de la unul care gandeste altfel, le este suficient.

 75. 76 florin m. iunie 14, 2010 la 10:09 pm

  Doru Coarna

  Unele le-ai mentionat.
  Inchiderea minelor de carbune a fost un astfel de act. Poate ca importam carbune, dar asta nu inseamna neaparat un act de tradare, pur si simplu costa 3 lei ca sa extragi carbune de 1 leu.
  Liberalizarea cursului de schimb, este un alt exemplu.

  Nu trebuie confundata popularitatea ori aprecierea publica cu utilitatea. Astfel de masuri au salvat atunci statul roman de la o stare cvasifalimentara.

 76. 77 Paul iunie 14, 2010 la 10:28 pm

  Le Prince,

  nu te mai grabi atat, ca mireasa-n noaptea nuntii. Asteapta si tu cifra + argumentatia Contelui si apoi vei observa singur eroarea-ti data de prejudecatile de „noblete”; de care se pare ca va e greu sa va debarasati.
  Unde vezi tu egalitarism (probabil citind „printre randuri” ca si Contele – ma gandeam eu ca ar trebui sa folosesc niste „line spacing” mai usor lizibile si pentru prejudecari 🙂 ), ei bine, eu nu propovaduiesc decat relativitate abstracta. Dar, se pare ca nu ai citit si textul pe care l-am (pro)pus, ci doar „interligniile” (?) :), deci este de inteles ca nu ai priceput fondul.

  E-adevarat: omul este egoist si lacom, dar, daca a fost asa de cand locuia in pesteri, nu e neaparat obligatoriu sa ramana asa la nesfarsit. Pentru ca egoismul – pe care se fundamenteaza capitalismul! – este clar ca nu a folosit umanitatii decat in ceea ce tine de acumularea de bunuri economice, si deloc in ceea ce tine de acumularea de civilizatie.

  In sfarsit, iti mai raspund o data la intrebarile de tip „laitmotiv” pe care le tot pui, cu teama feciorelnico-masochista de a primi raspunsul care te infioreaza. Deci, ce fac cu ambitiile umane de a poseda mai mult? Exact ce am facut si cu majoritatea instinctelor umane: adica, LE CIVILIZEZ!
  Iar de-aici incepe greul pentru tine, din cauza ca urmeaza jocul cu detaliile, pe care, intr-adevar, de la ultima noastra discutie referitoare la diferenta dintre sufocare si asfixiere (pe care tu, consiliat de nustiucemedic, nu reusesti s-o percepi nici cu definitiile din Larousse in fata 🙂 ), ei bine, mi-am dat seama ca nu-l prea stapanesti (Apropo de detalii, stiai ca unii pictori chinezi disting in jur de o suta de nuante de negru?! 🙂 ). Dar totul nu e pierdut pentru cei ca tine. Pentru ca nu-i nicio problema ca nu poti tu distinge intre nuantele civilizatie – progres tehnico-economic. Tu nu trebuie decat sa-ti utilizezi dreptul de vot si sa delegi astfel rezolvarea problemelor celor care sunt capabili sa faca distinctiile de care vorbesc. E atat de simplu! :).

  Hai, mai vorbim. Dar, pentru urmatoarea replica, poate incerci si tu sa scapi de caldura aia de care te plangi; pentru ca se spune – ba se si crede – ca activitatea cerebrala se desfasoara mai in largul ei „la rece” :). Au anuntat si la radio :).

 77. 78 florin m. iunie 14, 2010 la 11:06 pm

  Harabula

  Este greu de acordat un calificativ armatei comuniste, (intelegand prin asta cadrele si fortele militare formate exclusiv pana in 89).

  Pe de o parte, exista sursa liceelor militare, care erau licee de elita in orice comparatie contemporana.
  Urmau apoi scolile militare, unde lucrurile se amestecau, intrucat exista o prestructurare a modului de ocupare a locurilor, cu obligatie de a se admite candidati din viata civila, din care cea mai mare parte trebuia sa provina din mediul muncitoresc. Cu alte cuvinte, ofiterii de cariera se recrutau in parte dintre elevii liceelor militare iar in parte dintre sculerii-matriteri care visau sa devina ofiteri din vremea cand au cascat gura la acestia ca recruti in cadrul stagiului militar. (Mai existau si candidati din randul absolventilor e licee civile, dar erau putini).
  Pentru a nu crea o concurenta care sa arunce in aer acest aranjament, elevii liceelor militare si civilii , muncitori ori liceeni, aveau locuri separate. Cu toate ca standardul general devenea mult mai scazut in raport cu liceele militare, principala problema a armatei romane in acea perioada nu era nici incompetenta si nici coruptia, ci subordonarea politica absoluta si nu am spatiu aici sa detaliez.
  In raport cu standardelele NATO sau chiar ale armatei ruse, incetul cu incetul si competenta a scazut, in special datorita resurselor din ce in ce mai sarace alocate armatei de la inceputul anilor 80. Ofiterii si soldatii se puteau antrena din ce in ce mai putin in conditii „reale”. Pregatirea teoretica a a ofiterilor era relativ buna, in raport cu elementele doctrinare si principiile strategiei si tacticii valabile la acel moment, dar pregatirea practica a devenit de-a dreptul precara. Un pilot de avion pe MIG avea in medie 20 de ore de zbor pe an in ultimii ani pre decembristi.

  Dupa 89, a urmat o perioada foarte ciudata: pe de o parte, dupa primii 3-4 ani de indecizie, a urmat o reducere masiva a numarului de cadre militare, si s-a renuntat treptat la serviciul militar obligatoriu, ceea ce poate parea neplacut pentru cadrele militare. Dar disponibilizarea acestora dupa 1992-1993, s-a facut cu plata unor compensatii din ce in ce mai generoase, pentru un timp, insemnand o plata fixa si o pensie care hraneste bine o relativ importanta categorie de tineri pensionari. In unele cazuri, in special acolo unde a fost vorba de cadre cu functii administrative, omul a trecut in rezerva, a luat compensatia, s-a pensionat, iar dupa aceea s-a prezentat la acelasi loc de munca ca si angajat civil, proaspat pensionar-proaspat sinecurist.

  In raport cu toti ceilalti pensionari, pensionarii recenti ai armatei romane au intr-adevar un statut priviliegiat. Pe care cauta sa si-l apere/justifice, in fel si chip. Nu au nici un argument pentru asta, tinand cont ca bulversarea generala a societatii de dupa 89 nu i-a atins pe ei in mod special, doar ca au beneficiat de un tratament special si desigur, cate unul mai simte nevoia sa-i si expuna justificarea.

 78. 79 Maximmouse iunie 15, 2010 la 12:45 am

  @florin!

  Mai da’ ce bine e de tinerii pensionari militari…cred ca au fost foarte fericiti cand au fost pusi pe faras…dar, ia explica-mi , vad ca analizezi bine, de ce s-au inzecit efectivele serviciilor secrete? Ai o explicatie la ASTA?

  Explica-mi te rog , daca stii cum e cu doctrina asta militara nato? armatele nationale , pe butuci, armatele invizibile ,supradimensionate…politii politice babane.De ce asa? Ei?Performantele lor sunt indreptate impotriva poporului care ii nutreste, au rol exclusiv politic…de ce ASA? Te simteai nelinistit de o armata nationala , te simti sigur si „ocrotit” de toti acesti disimulati in viata noastra de zi cu zi, care, la caz de bataie nu vor fi in fata , ci desigur „in spate”, de unde, eventual , si la comanda „speciala” vor deschide focul! Placut…ai o certitudine , este?:)

 79. 80 Sorin Muncaciu iunie 15, 2010 la 2:22 am

  Domnule Nastase, argumentele si prezicerile pentru uniunea monetara s-au dovedit neintemeiate. UE a avut o crestere economica de 3,4% in anii 70′ apoi de 2,4% in anii 80′ , 2,2% in anii 90′ iar din anul 2000 incoace s-a inregistrat o crestere economica de 1,1% . Cu un somaj intre 8-10% si stagnarea cresterii economice, uniunea monetara a dezamagit popoarele care au adoptat euro. Astazi, privind retrospectiv constatam ca accelerarea cresterii economice a fost o utopie, deasemeni, stagnarea sau chiar regresul nivelului de trai in aceste tari continua sa nemultumeasca opinia publica din zona euro. Nu este de mirare ca nemtii isi aduc aminte de anii 60′ cind, dupa reforma liberala a lui Erhard( 1948-1962) marca west germana a fost cea mai puternica si stabila moneda europeana devansind si dollarul american. Germania, insa , este un caz izolat cu probleme mult mai complexe datorita emigratiei sudeuropene din anii 70′ si a est germaniloor incepind din anii 70′ si culminind cu integrarea Germaniei de est.
  Criza economica actuala a adus la lumina falimentul sistemului bancar european , copie a celui american, sistem bazat pe „FIAT money” unde „independenta politica a ECB” permite tiparirea de bani fara acoperire in aur sau bunuri, cea ce, induce inflatia monetara. Deasemeni, cirdasia dintre bancile germane si franceze pe de o parte si puterea politica a UE care, dupa ce au finantat datoria iresponsabila a guvernului grec au fost salvate de la faliment de banii contribuabililor din zona euro. Este normal ca opinia publica din tarile UE sa reactioneze negativ la faptul ca ECB continua sa finanteze datoria guvernului grec prin cumpararea de bonduri grecesti, fara nici o valoare rambursabila in acest moment. Deasemeni, faptul ca guvernul Greciei a fost legat de miini si de picioare( avind euro ca moneda) neputind sa devalorizeze „moneda” ca un mijloc de evitare a starii de incapacitate de plata este un argument impotriva adoptarii monedei euro. In timp ce , Polonia de exemplu, a fost in masura sa atenueze dificultatile financiare prin devalorizarea monedei nationale.
  Din punctul meu de vedere, sistemul monetar mondial actual care functioneaza ” de facto” in dirty floating, adica fara o moneda de rezerva care sa fie convertibila in aur , datorita prabusirii acordului de la Brenton Woods din 1945 prin suspendarea converibilitatii dollarului de catre administratia Nixon in 1971, a devenit din ce in ce mai disfunctional. In parte, criza mondiala actuala se datoreste si injectarii de credit pe piata americana de catre Federal Reserve cea ce a generat expansinea urmata de prabusirea pietelor financiare din 2007-2008. Iesirea din criza folosind trilioane de dollari si euro tipariti fara acoperire confirma precaritatea monedelor bazate pe FIAT money, costurile acestui sistem monetar fiind suportate de popoare prin scaderea nivelului lor de trai. O alta problema importanta este faptul ca daca acceptam moneda euro, puterea noastra politica ca tara membra nu are nici un control asupra ECB deoarece, aceasta este independenta politic de PE. Acelasi sistem oneros bancar ca si cel american unde Federal Reserve, un cartel de banci particulare, au pus mina pe „masina de tiparit dollari” fiind prin lege( 1913 actul de infiintare a FR) independente de Congresul si executivul american. Actualmente in Congres se duce o lupta politica pentru deconspirarea operatiunilor bancii centrale americane, Federal Reserve.
  In concluzie, sistemul monetar international va fi reformat in urmatoarea decada deoarece popoarele s-au saturat de frauda permanenta la care sint supuse de sistemul FIAT money. Pierderea controlului politic de catre guvernul Romaniei , prin adoptarea monedei euro, asupra operatiunilor monetare este inacceptabil in aceste timpuri tulburi cind, sistemul monetar international este atit de dezastros. Din aceste motive, sint total impotriva inceperii operatiunilor pentru adoptarea monedei euro. Sincer, nu este sigur ca in urmatorii ani zona euro va supravietui asa cum este astazi.

 80. 81 blogideologic iunie 15, 2010 la 3:31 am

  @ Adrian Năstase
  Ceea ce spune @Daniel, reiau doar excerptul : „Ca principiu insa, trebuie sa gasim acea limita rationala intre avantaje si gradul de risc sistemic, posibilitatile de evitare a acestuia si dezavantaje.”, mi se pare totalmente corect.

 81. 82 blogideologic iunie 15, 2010 la 4:09 am

  Câteva remarci interesante la http://www.lemonde.fr/idees/article/2010/06/14/les-fausses-vertus-de-l-exemplarite-allemande_1372360_3232.html#ens_id=1268560 despre strategiile economice ale ţărilor din zona euro.

 82. 83 blogideologic iunie 15, 2010 la 5:33 am

  În Franţa revin acum acuzaţiile de Poujadisme adresate top-down, de către cei din vîrful piramidei, celor de jos. Poujadismul este o mişcare politică, morală, socială, sindicală, susţinută de IMM-urile din Franţa. Mişcarea a fost creată în 1953 de Pierre Poujade, pentru a lupta împotriva fiscalizării excesive a IMM-urilor. La alegerile parlamentare din 1956, partidul IMM-urilor franceze (UFF), obţine mai mult de 2 milioane de voturi şi 52 deputaţi în noul parlament. Partidul IMM-urilor franceze îl ajută pe generalul de Gaulle să instaureze cea de a Cincea Republică franceză. Iar poujadismul se integrează în Gaullism. Este interesant de evaluat în ce măsură mişcarea studenţească din 1968, condusă de actualul parlamentar European Daniel Cohn-Bendit, mişcare care se eticheta pe ea însăşi ca find anti-capitalistă, era de fapt o mişcare împotriva micului capitalism, adică împotriva IMM-urilor. Oricum, acuzaţiile de Poujadisme, formulate recent, fac parte din discursul actualului guvern francez, impus de o majoritate ce pretinde că urmează fără hiatus tradiţia gaullistă. Înseamnă că a avut loc o epurare a gaullismului de poujadism, şi noi n-am ştiut.

 83. 84 blogideologic iunie 15, 2010 la 5:48 am

  Mesajul tradiţiei gaulliste pe care o revendică acum Sarkozy, mesajul originar era : „Les grandes sources de la richesse commune doivent être dirigées et exploitées non point pour le profit de quelques-uns mais pour l’avantage de tous. Il importe que les coalitions d’intérêts qui ont tant pesé sur la condition des hommes et sur la politique même de l’Etat soient abolies une fois pour toutes.”

 84. 85 blogideologic iunie 15, 2010 la 6:51 am

  Lucia Hossu Longin spune : +Personal, nu doresc să lucrez sub tutela domnului Tismăneanu. Îi cunosc virtuţile şi încovoielile de istoric al tranziţiei, dar de curînd am descoperit într-un dosar al CNSAS cu titlul „Patrimoniu“ (pe care îl voi publica), cum familia Tismăneanu şi-a mobilat casa cu mobilier şi valori de artă confiscate de la foştii deţinuţi politici, de la evreii şi germanii vînduţi de regimul comunist. Cu averea lor furată au fost pricopsiţi securiştii, demnitarii comunişti şi uneltele lor. Este ceva dureros, inacceptabil, în lista celor „împroprietăriţi“, care apar în documentul „Patrimoniu“, şi în odraslele lor care azi condamnă comunismul. Este o situaţie care duce la incompatibilitate morală, chiar dacă se spune că fiii nu trebuie să fie responsabili pentru faptele părinţilor lor.+ Sursa http://www.observatorcultural.ro/Nu-doresc-sa-lucrez-intr-un-muzeu-al-figurilor-de-ceara*articleID_23314-articles_details.html

 85. 86 MAXIMUS iunie 15, 2010 la 7:07 am

  Dragi blogheri,
  Toti va pricepeti la toate. Comentati politica precum chibitii la fotbal sau la Cazino. Va dau cateva teme de reflectie:
  Am părerea la un că asistăm mod foarte ciudat de a înţelege şi de a face politică. Potrivit „D.Ex.”, politica este definită astfel: „1. Activitate a claselor sociale, a grupurilor sociale, în raport cu statul, determinată de interesele şi scopurile lor; activitate a organelor puterii şi conducerii de stat în domeniul treburilor publice interne şi externe, care reflectă orânduirea socialăşi structura economică a ţării; participare la treburile statului. 2. Fel de a înţelege şi acţiona într-un anumit domeniu al afacerilor publice. Dibăcie cu care se poartă cineva pentru a-şi atinge scopul.”
  Etimologic vorbind, mai ştiu că politica este un cuvânt derivat de la grecescul „polis” care înseamnă oraş sau organism de cetăţeni caracterizat printr-un anumit ceremonial, ceremonie, etichetă, regulă, rânduială sau tipic.
  Lansez, pentru a reflecta şi alţii, următoarele teme de studiu:
  1. Este vre-un raport între politică şi morală? Dacă da, care este proporţia (în procente) între acestea?
  2. În politică este valabil dictonul „Scopul scuză mijloacele”?
  3. Politica trebuie să respecte regulile elementare ale „polisului”: (ceremonial, ceremonie, etichetă, regulă, rânduială sau tipic)?
  4. Ce rol are banul în politica românească?
  5. Politica românească este politică?
  Sa va vad acum desteptilor. Lasati-l in pace pe Dl. Nastase. Nu ajungeti voi in veci la cultura si expertiza Dumnealui !

 86. 87 blogideologic iunie 15, 2010 la 7:17 am

  Despre zona euro, un articol interesant, însoţit de comentarii pertinente, la http://business.timesonline.co.uk/tol/business/economics/article7130448.ece

 87. 88 Doru Coarna iunie 15, 2010 la 7:44 am

  @ Florin m.

  Sigur ca nu au facut numai prostii, poate ca socotind cat te costa scosul carbunelui pe atunci plus salariile sa fi fost mai scump decat importul plus somajul si salariile compensatorii, per kg carbune, dar uite in cazul asta ce s-a gresit: carbunele se concaseaza si se trimite cu trenul la termocentrala (Mintia, parca), ori aici nu s-a avut in vedere o abordare moderna, dar am mai spus ca e subiect de OSIM si nu pot da inca alte amanunte. Insa daca am mai fi avut exploatari miniere la scara larga ne-ar fi fost minunat acum, basca securitatea energetica. O sa reiau subiectul cand ies actele.

  Liberalizarea cursului de schimb este insa cea mai finutza metoda prin care pierzi incet si sigur totul daca nu ai o economie competitiva. Or noi n-am avut niciodata asa ceva. Parca as prefera sa stiu un raport fix si mi-ar fi suficient; sa-si bata capul cu fluctuatiile aia care au de castigat din asta. La noi castiga BNR, pe seama puterii de cumparare a populatiei, asta-i cheia liberalizarii, baietii nu performau cu economia si au pasat-o BNR-ului ca sa tina cursul artificial, or daca-l sustii nu cu productie ci cu valuta, atunci bancile straine de pe piata interbancara iti dreneaza euroii si ii exporta la mamicile lor, ori iti finanteaa investitorii si iau dobanda, adica te aia pe banii tai, cum ar fi.

  D-asta spun ca e ca la tara: cand taranul n-are bani, nu asteapta sa se imbogateasca vecinii (adica sa iasa altii din criza) ci mareste viteza de rotatie a banilor (ingrasa repede un curcan si-l vinde), nu reduce ratiile (salarii, pensii) caci orataniile ar slabi, nu-si repara gardul (adica investitii), nu-si cumpara laptop (adica achizitii) ci munceste in gradina ca sa aiba ce vinde!
  Adica, precum Mimosa Pudica, cand e criza te inchizi comercial nitel, nu te contracti caci asta-i prima tentatie dar si cea mai proasta, nu mai imprumuti, nu dai, nu iei, doar vinzi ce poti produce, iar daca nu cumpara nimeni, mergi pe producrie si consum intern, iti faci piata ta. De aici cred ca i se trage Europei, au distrus pietele nationale, totul e la gramada si pe mediu, dar mediul asta difera de la tara la tara, asa ca cei saraci o iau invariabil in barba.

 88. 89 nimrod iunie 15, 2010 la 7:45 am

  @Doru Coarna,

  a.Eu dimpotrivă, mă tem că n-o să mai apuc să ajung atât de sofisticat pe cât aş vrea să fiu.
  b.Rachetele sunt colaterale…

 89. 90 Ioan iunie 15, 2010 la 8:03 am

  @ florin m.

  In incercarea ta riscanta de a pune la „indexul portocaliu” si armata romana apelezi la clisee. Armata romana nu a fost atunci comunista asa cum azi nu este capitalista. Nu ai sesizat faptul ca de la un timp trimiterile la acea perioada de „trista amintire” raman izoltate iar autorii lor cu ochii in soare. Este un adevar sustinut de zorii fiecarei zile si se rostogoleste implacabil peste noi toti prin diferenta iesita la iveala in urma fiecarei comparatii. Faptul ca azi oameni de toata isprava isi propun obiective indraznte vizand „varfuri” localizate in anii ’70, ’80 ai Tarisoarei comuniste nu iti spune nimic. In fine, o referire reparatorie (din partea mea) si la mult prea hulitii sculeri-matriterii; grup de elita in arta prelucrarii fierului (si nu numai) la noi si ori unde altundeva in lumea larga. Ce stii despre acesti oameni, cine au fost ei (sunt pe cale de disparitie) ce scoli au absolvit, ce cunostinte au dobandit si indeosebi la ce nivel se afla nivelul indemanarii lor? Sau, mai sti, esti adeptul Cristoiu-lui; cel care intre doua vorbe morfolite si o balba il compara pe preopinent cu Gigi de la scularie. Cu stima.

 90. 91 Draghi Puterity iunie 15, 2010 la 9:37 am

  @Daniel

  Scufita Rosie a fost mancata pentru ca era proasta, nu pentru ca era firava.

  Noroc cu Vanatoru’, care pana la urma a scapat-o, chiar si dupa ce a fost mancata. Dar asta se intmpla doar in basme. La noi Vanatorul e pus in offside tocmai de haita de lupi care se ling pe bot in asteptarea Scufitzelor Rosii aferente. Culmea, tocmai mimand political corecteness-ul.

  Reformulez un pic ideea din mesajul meu precedent, ca sa fiu sper bine inteles: daca tot suntem intr-o perioada in care insasi existentza Euro e pusa sub semnul intrebarii (pentru, ca nu-i asa, si germanii au Scufitzele lor Rosii, poate ai auzit vorba aia la Wall Street: Q:”Who is buying this crap?” A:”Some stupid germans”) nu ar fi bine sa asteptam pana vedem cum se aseaza apele inainte de a renuntza complet la suveranitatea nationala si a face multe alte sacrificii dureroase?

  Eu am fost si inca sunt un euro-optimist. Imi doresc o Romanie puternica intr-o Europa unita si prospera. Dar nu chiar cu orice pretz. Mi-e foarte clar ca nu prea exista pentru noi alternative strategice bune la Europa unita. Insa asta nu inseamna ca nu putem ca macar din punct de vedere tactic sa procedam inteligent. Desigur, pentru asta politica externa a Romaniei nu ar trebui lasata pe mana amantelor si rudelor lui Basescu care sa discute intr-un jacuzzi proaspat instalat la MAE despre cat de mari sunt diverse organe ale lupului.

 91. 92 dlnimeni iunie 15, 2010 la 9:45 am

  Draga Maximus,
  Mi s-a luat de pe inima o piatra de moara aflind ca reflectati la citeva teme de studiu, teme pe care le propuneti si celorlalti, fara indoiala fiindca nu ati incheiat nici dumneavoastra reflexia si simtiti ca nu reusiti singur. Grabiti-va, deoarece atunci cind veti fi finalizat, veti fi constatat poate ca unele lucruri s-au schimbat. De exemplu, politica este definita astazi (una dintre definitii) ca „folosire constrinsa a puterii sociale”. Aceasta privit prin ceea ce este denumit noul institutionalism. Dar in 1950, atunci cind era „la moda” distributionismul, politica era definita (Laswell) ca „cine ia ce, cind si cum”. Puteti observa ca in Dex a fost introdusa si ceea ce am denumi explicit „politici publice”. Nu este greu sa observati ca majoritatea politicienilor romani – inclusiv si in special eroicul nostru presedinte, in sensul sugerat lui Marcus – sunt inca ancorati in distributionism si chiar par a se simti foarte bine asa, distribuindu-si lor veniturile si noua platile. Avind ca repere definitiile de mai sus putem deduce raporturile (si chiar procentele) politicienilor romani cu morala, ajutati si de lectura cartuliei „Dulcea viata a sotului in teorie si practica”. Daca discutam de „nemuritorul Gambetta” discutam si de politica, dar si de istorie a politicii, de ceea ce a fost, de ceea ce este, de ceea ce ar trebui sa fie si de ceea ce va fi in politica. De la o vreme a inceput sa se discute despre politici urbane, ca parte distincta a politicii, asa incit avem si o indicatie asupra raporturilor cu polis-ul (desigur ca nu ma refer la politie scris in turceste), dar poate ca va referiti la ceea ce eu as numi „eleganta comportamentului”. Nu cred ca putem comenta despre rolul banului in politica romaneasca din moment ce nu avem raspunsul la (5) daca politica romaneasca este politica.
  Cu toata invitatia dumneavoastra, imi rezerv dreptul de a reflecta la ceea ce cred eu de cuviinta si nu neaparat la temele pe care le propuneti. Permiteti-mi o observatie cu totul si cu totul personala: felul de exprimare pe care il utilizati este specific unor propagandisti basescieni si pedelisti. O observatie, nu o acuzatie. Si, nu stiu daca ati remarcat: problema nu este ca nu l-am lasa pe dl Nastase in pace. Nu ne lasa el pe noi.

 92. 93 Draghi Puterity iunie 15, 2010 la 9:52 am

  @Daniel

  Completare… Daca vrei sa citesti despre Scufitzele Rosii germane, uite aici un articol dintr-un saptamanal economic german (il poti traduce in Google).

  Redau un scurt dialog:

  – Cine e de partea cealalta, cine e idiotul?
  – Düsseldorf. Nemtzi prosti. Iau in serios agentiile de rating. Ei cred in reguli.

  Se pare ca dialogul e prelut din cartea lui Michael Lewis, The Big Short.

 93. 94 SAGITARIUS iunie 15, 2010 la 10:18 am

  Cancerul Romaniei a intrat in metastaza de aseara. A murit democratia – singurul antidot impotriva cancerului Basescu. Daca trece motiunea ce? Basescu tot ce vor muschii lui face. Ar mai fi o solutie de a scapa tara de cancerul Basescu:ce a patit Ceausescu. Altfel, intr-o perioada nu prea lunga de timp romanii vor fi rapusi in chinuri de acest flagel. Oare chiar nu are leac?

 94. 95 florin m. iunie 15, 2010 la 12:41 pm

  Ioan

  nu ma supara in nici un fel atunci cand cineva comenteaza, contrazice ori contesta afirmatiile ori ideile mele, mai ales cand o face argumentat. Insa sunt profund dezamagit cand discutia se muta de la acestea la presupusa mea culoare politica, ori alte neajunsuri ce le am in ochii celui care se gaseste deranjat de aceste afirmatii. Chiar daca nu sunt de acord cu cineva, daca vreau sa-l contrazic sunt dator sa o fac cu argumente care tin de fapte ori de logica acestora, pentru a putea pastra un dialog, ori pentru a incerca o concluzie asupra chestiunii.
  Aruncand asupra-mi epitetul de portocaliu ori roz, ori gri, esti la fel de indreptatit sa o faci pe cat as fi eu sa-l folosesc pe cel de „cioara”, de exemplu, cu privire la tine. Ori eu nu am facut-o si nici nu o voi face si ma astept la acelasi lucru de la cei cu care intru, chiar fara intentie, in dialog.

  Cu privire la afirmatia ta „armata romana nu a fost atunci comunista asa cum azi nu este capitalista”, am urmatoarele observatii:
  1. Eu nu am spus ca armata a fost comunista ci SUBORDONATA POLITIC.
  2. Absolut toate datele problemei din acea vreme sustin aceasta afirmatie a mea, de la calitatea de Comandant Suprem al Secretarului General al Partidului, la obligatia ca toti ofiterii sa fie membrii de partid, la existenta in fiecare unitate a unei organizatii politice de partid si a unui Birou Politic, existenta foarte importantei functii de loctiitor ppolitic al comandantului, la cursurile de socialism stiintific din scolile militare, samd.
  3. Faptul ca azi armata nu are culoare politica, (nefiind desigur, capitalista), nu constituie prin urmare o premisa a concluziei pe care tu o tragi, cum ca nu a fost comunista desi, repet, nu aceasta a fost afirmatia mea.

  Nu stiu de ce a a rezultat ca as avea ceva impotriva sculerilor matriteri, era doar o trimitere, (necritica cu privire la meseria in sine), la modul in care se dirija, (apropos de subordonarea politica, din nou), structura cadrelor militare, ce trebuia neaparat sa contina elemente „sanatoase”, din mediul muncitoresc. Era un criteriu de preselectie si nu are nimic de-a face cu accesul liber la un institut de invatamant.

  Consider ca ramanand la fapte, ne este mult mai usor sa discutam astfel incat fiecare sa iasa mai castigat din disputa verbala, fie cu noi informatii, fie cu noi perspective, chiar daca ia numai nota de ele si ramane in continuare cu propriile convingeri. Nu sunt dispus sa mut discutia pe alt teren, poate ca vei tine cont de asta in eventuala ta replica.

 95. 96 George Ban iunie 15, 2010 la 1:05 pm

  i.a. 14 iunie 12:57, zice:

  „Cine crede ca Iliescu nu trebuie judecat pentru diversiunea din 13 iunie si toate provocarile orchestrate de tripleta Iliescu, Roman, Magureanu urmate de venirea minerilor si anularea idealurilor societatii civile reprezentate in manifestatia maraton din Piata Universitatii s-o afirme in clar, asumat.”

  DA, eu afirm „clar, asumat”. Ti-e mai bine acum? Stai mai la umbra, ca ai neuronii prea fierbinti! Sau iti da Basescu diferenta de 15 % daca urli aici?

  PS „anularea idealurilor societatii civile”! Pai societatea civila, daca intelegi ce e asta, NU era in Piata Universitatii. Societatea civila votase si dorea sa i se respecte votul. Dar evident ca nu ai capacitatea sa pricepi…

 96. 97 blogideologic iunie 15, 2010 la 1:14 pm

  @ florin m. spune: „calitatea de Comandant Suprem al Secretarului General al Partidului”
  Era şi preşedintele republicii. Principelui îi revine povara acestei funcţii regaliene. Citeşte şi Hobbes. Iar chestia cu folosirea armatei la muncă este foarte veche, de sorginte romană.

 97. 98 Daniel iunie 15, 2010 la 3:12 pm

  Draghi,
  vanatorul nostru nu a alergat cu lupii, nu a fost sef de haita si, mai ales, nu mai luase bataie de la lupi. Nu cred ca vanatorii sunt solutia pentru lupi. Niste caini mai mici, dar mai inteligenti decat lupii, poate.
  E trist ca au cazut victime nevinovate. Aici pe langa mecanismul natural s-a apelat la fraude pe scara larga. Ceea ce merita retinut pentru noi este ca tot asa se intampla si la scara mai redusa cu micii investitori. Nu trebuie sa crezi absolut nimic pana nu verifici cu ochii tai. S-ar putea sa ai noroc un timp, dar dupa aceea norocul se va termina.
  Germanii nu au fost stupizi, doar ca traiau intr-o societate mai normala unde nu se intampla asa ceva. Problema este ca nu au angajat pe nimeni care sa le verifice investitiile. Si pe cineva care sa ii verifice pe cei care verifica.
  E trist ca parintii, ca si guvernantii dealtfel, descurajeaza educatia financiara a copiilor, respectiv a guvernatilor. Nu se vorbeste despre bani ca nu e politicos, nu se joaca jocuri de noroc ca e imoral, si te trezesti ca ai niste tineri executivi frezati si imbracati frumos, cu masini scumpe si mentalitati de copii prescolari. Nu trebuie sa te mai mire atunci cum acesti inadaptati, devenind adulti dau buzna la jocurile piramidale gen Caritas, iau banii din firma si ii joaca la cazinou unde au impresia ca au sanse de castig (nu au, dar cazinoul, poate fi si el pacalit temporar, dar cine sa ii invete?) apoi se arunca in fata trenului, sau in cel mai fericit caz, cand nu isi pierd casa sunt sclavii bancii toata viata. Am fost extrem de dezamagit cand dupa ce PSD a facut tot ce se putea pentru a infiinta si a sprijini pietele de valori mobiliare in Romania, si ca legislatie si ca masuri fiscale, a transmis un mesaj de la stanga stangii in care infiera speculatorii, bineinteles fara sa inteleaga absolut nimic din fenomen sau mecanisme. Ulterior acesta a disparut din documentul final. Masurile de conducere se iau consultand specialisti, cati or fi, nu apeland la mentalitati primitive. Altfel vom creste in continuare baci mioritici care vor fi mai prosti chiar si decat propriile oi. Pe mine asta ma frapeaza la (NB) balada noastra nationala: ciobanul e mai prost decat oaia si e prezentat ca personaj pozitiv. Oribil!

 98. 99 florin m. iunie 15, 2010 la 3:56 pm

  Sorin Muncaciu

  Politica de moneda fiat este la fel de periculoasa in mana unui gvern sau a unui organism supranational, (BCE).

 99. 100 florin m. iunie 15, 2010 la 4:04 pm

  Maxximouse

  toata povestea a inceput cu postarea lui Neculae la care a reactioat Harabula.
  Ce am spus nu avea legatura cu bine sau rau in decizia de reducere a numarului de cadre miitare si nu ar fi nici locul nici timpul sa discutam probleme de doctrina. Nu stiu daca serviciile secrete au un uumar mai mare sau mai mic de angajati fata de perioada dinainte de 89.
  Singurul lucru ce voriam sa-l scot in evidenta este ca statutul special pe care il cer pensionarii militari si care razbatea din postarea lui Necuale le-a fost deja acordat datorita modului in care au fost pensionati.

 100. 101 Ghita Bizonu' iunie 15, 2010 la 5:06 pm

  florin m

  asa ca sa stii.
  In urma precedentului Stalin in tarile socialiste cel care taia si spanzura era Secretarul General al Partidului. Care cand il lovea bazdacii putea deveni fie Prim Ministru ( ca Stalin in 1941 .. aporpos asta nu a vrut sa fie si sef de stat ) ori Prese4dinte ( al Prezidului , Consililului de Stat , al Republicii ) adica Sef al Statului . In mod general seful ( capul) statului este in mod automat si comandatul suprem ( mai mult onorific ) al frotelor armate ( minus in monarhii cand e o femeie pe tron, caz in care printul consort devine comandantu de capetenie )
  A se observa ca de fapt cel care taia si spanzura era Secretarul general , indiferent ce functie detine in stat ( Stalin nici una pana in 1941!). Si ca tarile socialiste au fost pro forma republici parlamentare , unde seful lu statu avea rol cam decorativ . Tin-te bine ca si Ceasca ca presediunte avea functii proprii cam reduse si ceremoniale ( dpv al legii).
  Astea is spre stiinta ta. Fara sucar ai scuza varstei , ca stiu destui mai in varsta decat mine care habar nu au in ce tara au trait si isi inchipuie ca Comandant Suprem era numa atributu lu Nae si ca Primul Miner al tarii rep[rezenta altcaceva decat poupincurism galopant . Astia nu au decat scuza de a fi tampiti ! ( ca mai sunt unii si azi indignati cand se canta marsul de intampinare si spumega tot comunistii ! Cand de fapt este marche de Sambre et de Meuse , orchestrat mai altfel )

 101. 102 florin m. iunie 15, 2010 la 8:32 pm

  @blog ideologic

  Nu m-am referit nici un moment la folosirea armatei la munci, nu era nevoie sa evoc acest aspect in argumentatia mea.
  Este corecta observatia ta cu privire la izvorarea calitatii de comandant suprem din cea de presedinte al Consiliului de Stat/Presedinte al Romaniei. Cu toate acestea, vorbind de un regim unipartinic si de anularea oricarei concurente prin cumularea tuturor functiilor, disocierea devine irelevanta.


 1. 1 Apel catre parlamentarii din coalitia de guvernare « Hai ca se poate! Trackback pe iunie 14, 2010 la 4:26 pm
 2. 2 Am incredere… « Ondin's Blog Trackback pe iunie 14, 2010 la 9:21 pm
 3. 3 Singura soluţie, înc-o revoluţie ! Blestemat fie numele Băsescu!! Deşteaptă-te române !!! « Sfinxul Trackback pe iunie 15, 2010 la 12:09 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

<span>%d</span> blogeri au apreciat: