O mica victorie pentru popor

Daca va mai aduceti aminte, la finalul lunii aprilie, mai exact la 21 aprilie 2010 a fost inregistrata la Senat Propunerea legislativă privind liberul acces al cetăţenilor în spaţiile deţinute de autorităţi şi instituţii publice, pe care am initiat-o cu suportul mai multor colegi parlamentari si de care am mai vorbit pe blog. Ei, am sa va dau o veste buna. Aceasta a trecut tacit de Senat, pentru ca, in procedura de urgenta fiind, nu a fost supusa discutiei colegilor senatori in interval de 45 de zile (Proiectul poate fi gasit pe site-ul Senatului cautand numarul b221/2010). Acum, proiectul va merge catre Camera Deputatilor si, daca va “merge” tot asa, avem toate sansele sa ne plimbam in curand prin curtea Palatului Cotroceni sau prin cea a Guvernului, pentru a le ura ce dorim membrilor Cabinetului sau presedintelui.

Avand in vedere perioada extrem de importanta pe care o traversam, in care oamenii au multe intrebari de pus guvernantilor – presedinte, premier si ministri – cred ca adoptarea acestei legi, in final, ar fi foarte utila. Pana la urma, le vom da ocazia acestora  sa raspunda la intrebari in mijlocul bailor de multime pe care le iubeau atat de mult intr-o anumita perioada. Totusi, nu m-as mira ca, tocmai din cauza perioadei pe care o traversam, sa ne trezim ca majoritatea prezidentiala nu va agrea acest proiect si va avea grija ca el sa fie respins in Camera Deputatilor. Totusi, acum, cand tot mai multi oameni stau blocati la portile Palatului Cotroceni sau ale Parlamentului, asteptand sa fie luate decizii importante pentru tara, sunt convins ca presedinta Camerei Deputatilor isi va reaminti initiativa de daramare a gardului de la Casa Poporului si va sprijini initiativa mea.

Am totusi o tristete. Avizul Consiliului Legislativ pentru acest proiect a fost unul negativ. Nu pot totusi sa nu le dau dreptate celor din Consiliu, atunci cand se refera la niste institutii. Consiliul Legislativ sustine ca, citez: fiind vorba de institutii care joaca un rol foarte important in viata politica, economica si sociala a tarii, luarea unor asemeni masuri este de natura sa creeze un potential pericol pentru securitatea institutiei Presedintiei, a Guvernului sau a ministerelor. De altfel, in niciun alt stat respectivele autoritati nu sunt lipsite de un minimum de protectie si nici acesul cetatenilor nu se face in orice conditii”.

Ma intreb totusi daca Parlamentul nu ar trebui sa fie si el printre institutiile mentionate de Consiliul Legislativ ca avand o mare importanta, iar scaparea din acest pasaj al avizului sa fie pur intamplatoare. Intuiesc, totusi, ca ar fi greu dupa aceea sa facem un Parlament Mall sau un Parlament Park. Vom vedea.

20 Responses to “O mica victorie pentru popor”


 1. 1 Anca Roman iunie 10, 2010 la 7:33 am

  Da. S-ar putea incadra in aceeasi linie cu Legea 544/2001,m si 52/ 2003, dar mi-e teama ca, in contextul actual, ar fi ca si celelalte doua, doar un dosar in plus de pregatit pentru vreun functionar la sfarsitul unei luni, a unui trimestru sau a unui an. Din pacate in Romania eu una nu sred in participarea cetateneasca. Cel putin nu acum. Oamenii sunt atat de absorbiti de problemele zilnice, incat nu se mai gandesc la aceste aspecte.
  Ca si principiu, mi se pare excelenta initiativa. De ce ar avea doar oameni de tipul Nutu Camataru libera trecere prin anumite birouri. Poate pe Nutu o sa-l vedem in curand intrand in Palatul Cotroceni calare, iar pe guvernanti intampinandu-l cu porumbei albi. De ce nu. Romania a devenit tara tuturor posibilitatilor.
  Daca trece legea, eu sunt prima care voi merge sa-mi lipesc urechea de o gaura a cheii!

 2. 2 Doru Coarna iunie 10, 2010 la 8:20 am

  Parlamentul este omis caci trebuie sa i se demoleze gardul, oricum.

  Nu-i suspectati de oarece ierarhie a institutiilor democratice, nu e cazul.

  Si eu marturisesc ca totusi n-as vrea sa vad boschetari si pe aleile din Deal, desi tabloul ar fi graitor de la sine. Oricum n-ar fi „civili”.

 3. 3 Pali iunie 10, 2010 la 8:49 am

  Parlament Mall e ok, dar ce se va vinde acolo ? O sa scoateti la vanzare pedelacheii ? Daca da sunt dispus sa achizitionez parlamentari somnorosi si bagatori de seama pentru munca cinstita la ferma mea ( evident la carat de balegar;altceva oricum nu stiu )

  Referitor la plimbarica pe la institutii etc. imi revizuiesc comportamentul si doleanta de a ma plimba prin curtea SIE deoarece nu-l mai pot zarii pe cascadorul din Singapore Silviu Ionescu ! Era singura mea dorinta de a vedea un nene prost -rau in slujba tarii trimis in serviciul exterior pe bani buni banuiesc si cu o pregatire atit de precara!

  In curtea Cotroceniului momentan cred ca, NU ma pot plimba pentru ca,nu am atit de multe pastile de Emetiral incat sa-mi pot stopa „avalansa” de greata si voma ce m-ar cuprinde intrind acolo;evident din cauza actualului locatar.Si inca ceva,…nu suport mirosul statut de alcool si halena urit mirositoare a Betivului’National Inainteclatinator si Taietor care a infectat curtea palatului si implicit toata institutia !

 4. 4 C-tin MANOLE iunie 10, 2010 la 8:55 am

  Sugubat, ca de obicei! Ar fi haios sa treaca si de Camera Deputatilor! Sa vezi furnicaturi in Palatul Cotroceni! 100% , Turmentatul National o va trimite la reexaminare!

 5. 5 maria iunie 10, 2010 la 9:07 am

  :)))))))))))))))))) acum inteleg motivul pentru care parlamentarul , guvernantul etc. se bucura de privilegii nefiresti pentru perioada pe care o traim. :))) Daca guvernantii si parlamentarii vor privilegii de ce nu si-ar asuma raspunderea si riscurile ce decurg de aici? Teama fata de cetateni nu-i justificata in conditiile in care tot cetatenii au fost cei care ia-u ales. Deci care ar putea fi motivul pentru care proiectul despre care vorbiti nu ar putea „trece”? Pozitia de sclav – stapan poate functiona in conditiile in care sclavul isi voteaza stapanul?

 6. 6 maria iunie 10, 2010 la 9:20 am

  :)))))))))))))) Este hilara pozitia lui TB si a lui EB in care cere sclavilor solidaritate si intelegere. Este hilar acest tablou. Este artificial si caricatural. Daca la-s pune in fata :)) curcilor si ele ar rade de el. tabloul cel mai caricatural si hazliu ar fi cel in care sclavul isi huiduieste stapanul zicandu-i: „Eu te-am facut eu te omor” :))))))))))))))))))))

 7. 7 Anonimul Venetian iunie 10, 2010 la 9:54 am

  @Le Prince,

  Excelenta,

  Trebuie sa recunosc ca mor de curiozitate, (deh, batranetile !!! )sa-ti aflu opinia cu privire la ultimile „panseuri” ale aleya, lansate in postarea catre @Conte din 8 iun. ora 7 pm.(La Ploiesti)

  De asemenea, spune-ne cate ceva si cu privire la calitatea artistica a „incantatiilor” adresate lui @Doru Coarna, in postarea din 8 iun 4:55 am. Daca nu ti se pare sufucient, citeste-o si p cea de la 8 iun 8:16 pm.(Raspunsuri)

  Dupa care, poate pornesti cu aia o ampla dezbatere, in care sa stabiliti, (evident dupa zeci si zeci de postari, cu argumente si contra argumente, cu incursiuni prin toata Literatura Universala, intrerupte din cand in cand cu ridicarea unui pahar imaginar unul in cinstea celuilalt) care mare personagiu din Literatura Mondiala poate fi identificat cu aia.

  Sunt convins ca vei da curs invitatiei mele,…..altfel, una vorbim, alta fumam!

  Cu aceeasi statornica simpatie, lipsita de orice urma de peiorativ.

 8. 8 maria iunie 10, 2010 la 10:21 am

  Daca noi toti, depindem de guvern atunci este foarte bine. Sa vina guvernul si parlamentul sa spele WC-urile institutiilor in care ne desfasuram activitatea, sa vina guvernu sa fabrice paine, sa are pamantu, sa predea elevilor, sa fabrice masini etc. Daca rolul de menajera este mai putin important decat al ministrilor atunci haideti sa renuntam la menajere. De ce sa mai avem menajere daca sunt neimportante intr-o lume in care toti oamenii sunt egali? Daca Omul menajera, profesor sau doctor nu au aceleasi drepturi cu primul ministru atunci unde este egalitatea intre oameni? Hai ca nu mai facem nimic. De ce sa spal WC-uri daca ceea ce fac eu nu-i important? De ce brutarul ar face paine daca rolul lui nu-i important pentru societate si economie? Haideti sa nu mai faca nimeni nimic ca poate asa ne vom aprecia mai mult unii pe altii si rolul pe care il jucam in aceasta societate. Daca natura a inzestrat un om cu capacitati intelectuale mai reduse dar este un bun agricultor inseamna ca trebuie sa fiie condamnat pe viata la drepturi mult inferioare unui ministru? Ramanem in continuare sclavii naturii si a oamenilor mai bine dotati de catre natura? Cautam sa ocupam functii in aparatul de stat nu pentru a ne dezvolta ca personalitate ci pentru a accede la niste facilitati materiale ? daca raspunsul este da, atunci tara si lumea se intreapta spre autodistrugere.

 9. 9 Sibilla iunie 10, 2010 la 10:58 am

  * pentru a le ura ce dorim membrilor Cabinetului sau presedintelui. *… 🙂

  SE IMPUNE să-ncepem repetiţiile, descântece dacice, chestii, care au ţinte precise ( tandemul Cocoşica Udrea – Băsescu, penalii pedelachei, lăutarii de curte etc etc ), fie-ne gura aurită:

  Ifosul cocosului

  Din cate mii de lighioane lasat-a Dumnezeu prea sfantul
  Sa umple pururea pamantul,
  Sunt unele cu mintea seaca si care cred ca, fara ele
  Sub soare , luna si sub stele,
  Atatea lucruri minunate pe lume n’ar putea sa fie:
  N’ar mai ploua, n’ar mai bate vantul, n’ar creste iarba pe campie;
  In parga n’ar mai da caisa si mierea’n stupi ar fi amara;
  N’ar inflori prin grane macii si n’ar mai fii nici primavara
  Asa, un biet cocos, odata, de-asemenea sarac cu duhul,
  Al carui „cutcurigu” lung abia ‘l mai cuprindea vazduhul,
  Adeseaori strangea ‘mprejuru-i intreg norodul de gaini,
  Nu numai cate-avea ‘n ograda, dar si pe cele din vecini
  Si, socotindu-se puternic din cale-afara si ‘ntelept,
  Cu ifose fara pereche, zicea, batandu-se in piept:
  – Gaini, va dati seama voi oare,
  Ca de la om si pan’la virme, de la copac si pan’la floare,
  Tot ce respira si se misca, primeste viata de la soare?
  Ei, bine, daca stiti aceasta, nu-i de prisos sa stiti ca eu
  Sunt sfetnicul lui Dumnezeu:
  Si, daca eu n’asi fi pe lume, -nici soarele n’ar fi pe cer!
  Intr’un cuvant, e drept a spune ca ‘n fiecare dimineata,
  Eu sunt daruitor de viata,
  Ca, numai prin puterea ce-are cantarea mea, de vraja plina,
  Rasare soarele din noapte, sa dea caldura si lumina
  Ca la un sfant deci se cuvine
  Sa vina in genuchi la mine
  Toti cei in viata, sa se’nchine
  Si, daca’ar fi sa mor vreo-data, -eu zic sa va fereasca sfantul,
  C’atunci s’ar prapadi pamantul!
  Gainile, privind la creasta cocosului, aprinsa, – para,-
  Ca’n fata unui zeu puternic, ingenunchiate, se’chinara
  Dar, in aceiasi zi, pe seara, gasind o cada cu vin rosu,
  Bau din ea cu-atata sete, ca turta s’a’mbatat cocosu
  A doua zi, -cand peste lume nici nu mijise zorile
  Si somn adanc, fara prihana, dormiau sub roua florile,-
  Gainile, cu spaima’n suflet, cu ochii plansi, cu cap nauc,
  Cautandu-si zeul, il gasira intr-o gradina, subt un nuc,
  Pe niste fan dormind – butuc
  Il zgaltaira, sa se scoale, sa reaprinda soarele,
  Dar pe cocos, de bautura, nici nu-l tineau picioarele
  Atunci gainile ‘ngrozite de-a lor nemilosliva soarte,
  Inchisera si ele ochii, gatindu-se ‘n sfarsit de moarte
  Statura astfel multa vreme, dar, mai vioae, o gaina
  Deschise ochii si, departe, zari o geana de lumina:
  Parea ca geana creste ‘ntr’una
  Apoi, spartura unui nor
  Se auri cu foc, de par’ca era o gura de cuptor
  Si, dupa cateva minute, cu valvataia lui grozava,
  Pe gura de cuptor, de-odata tasni soarele in slava!
  Atunci gainile vazura, cu negraita bucurie,
  Ca minunatul lumii astru,
  Cu slove mari de flacari scrie
  Pe bolta cerului albastru:

  „Sunt multi aceia cari, in lume, isi trambiteaza larg cuvantul,
  Ca, fara eul lor puternic, nu s’ar mai invarti pamantul,
  Ca n’ar mai fi apus de soare, nici rasarit, nici dimineata,
  Ca s’ar lasa eterna noapte pe toate cate sunt in viata
  Si totusi, prin puterea sfanta, decat a tuturor mai mare,
  Pamantul pururi se’varteste si soarele mereu rasare….
  Vasile Militaru

 10. 10 Mimosa pudica iunie 10, 2010 la 11:14 am

  Sa existe prevederea ca atunci cand cetatenii vor putea umbla liberi prin cladirea Parlamentului si fie intampinati de Roberta Anastase in costum de baie cu bikini.
  Zicea cineva aici ca fata are peste 0,1 tone. Tocmai de asta este foarte bine sa stea cu suncile la vedere, tremurand ca piftia. Asa vor vedea oamenii cat e de grasa si daca e frumoasa Roberta de la Casa Poporului.
  Ca desteapta, nu se pune.

 11. 11 Jr. iunie 10, 2010 la 1:30 pm

  Oricât de democraţi şi civilizaţi am vrea să ne dăm, nu sunt deacord ca toţi ” boschetarii” să se plimbe prin sediile principalelor instituţii ale statului ca prin Gara de Nord! Activitatea funcţionarilor ar fi deranjată şi SPP-iştii mereu neliniştiţi. Se poate face pentru început un experment începând cu Palatul Cotroceni. Poate clanul Cămătarilor ne face vreo surpriză!

 12. 12 Daniel iunie 10, 2010 la 2:26 pm

  Dorele,
  tot nu mi-ai raspuns! Probleme de ego?
  Sper ca nu te sperii de intoxicatii gandind prea mult, mai ales acum ca e vara.
  Sa reamintim pentru cei ce nu au urmarit firul ca Dorel Coarna considera investitia in educatie ca fiind una toxica ce trebuie descurajata, inclusiv fiscal. Nu stiu de unde ii vin ideile astea, dar se pare ca le-a experimentat prima data pe sine si abia apoi ni le-a propus, asa reiese. Solutia poate functiona, mai ales pentru ca atunci cand nu intelegi ce ti se intampla nu mai ai atat de multe motive de ingrijorare.
  Ignorance is bliss! Si citindu-l nu poti sa nu fii de acord. Pare fericit!

 13. 13 ? iunie 10, 2010 la 2:46 pm

  Daca dupa ce n-ati mai fost premier „curajosii” de la TVR au facut tam-tam ca erau cenzurati sau intimidati, acum cum cu Basescu cum o fi ? Vedeti site-ul :
  exploziv-news.ro

 14. 14 Viespar iunie 10, 2010 la 2:49 pm

  Ma intreb daca „armata” de colegi parlamentari ai domnului Nastase, care au semnat propunerea legislativa, au sesizat ca este scrisa la misto? Oare si-au dat ei seama ca s-a vrut a fi o replica hazlie la propunerea Robertei Anastase? Oricine citeste textul initiativei isi va da seama ca nu e decat o gluma. Desi, serios vorbind, mai multa transparenta din partea institutiilor publice nu ar strica…

 15. 15 alex iunie 10, 2010 la 2:50 pm

  Sincer sa fiu eu sunt impotriva propunerii legislative. De ce ? Pai nu ar avea nici un sens sa te plimbi pe langa palatul parlamentului ca oricum nu sunt pomi si nici nu ai ce vedea … sa nu mai vb ca si acum ai voie conform constitutiei sa intrii in palatul parlamentului cu tot cu gard :p

 16. 16 maria iunie 10, 2010 la 3:09 pm

  :)))))))))))))) Jr,
  Ce au boschetarii? De ce nu sa-r plimba prin sediile guvernamentale? :))) In fond, boschetarii sunt produsul politicilor guvernamentale. Daca doamne fereste ai avea un copil handicapat nu la-i lasa sa-ti intre in casa daca iti bate la usa? Mi-ai dat o idee. Oare cat de dificil ar fi sa strang toti boschetarii Romaniei si sa-i pun in bratele taticutului lor? :))))))))))))) Sa-i duc acolo la guvern pe toti si sa le spun ca ministrii sunt parintii lor sa le zica tata si mama :))))))))))))

 17. 17 Doru Coarna iunie 10, 2010 la 4:00 pm

  @ Mimosa Pudica:

  Eu gasesc ca o femeie e frumoasa oricum, chiar daca-i mai plinuta ori prostuta, fiecare are poezia ori tragedia ei…
  (am sters vreo 5 randuri si ma opresc aici ca sa nu denaturez blogul)

  Concluzia e ca daca B\ poate fi president si Boc premier, atunci si Dicke Bertha poate fi sef la Camera.
  (ma opresc iar ca sa nu ajung la Senat)

  Pun insa pariu ca daca-i rotim oricum tot aia ar iesi caci fiecare umple locul disponibil. E numai vina noastra ca locul e atat de generos.

  D-aia orice sef stie ca trebuie sa pui intr-un punct omul dedicat, facut parca pentru…dar problema apare insa cand sunt alesi, e cineva dedicat functiei de Presedinte?
  (Persoanele de fata se exclud, fireste) Intreb deci retoric.

  Eu cred ca gazda blogului n-are contracandidati, asa cred eu. Sigur, ei pot fi construiti, insa pentru asa un proiect eu gandesc ca ar cam trebui inceput…
  La fel si pentru restul echipei; poate parea anapoda sa faci asa ceva taman acum, sau de pe acum, dar daca vreti sa nu mai gafam in ultima secunda…
  Mai ales ca la cum se clatina sandramaua manelista, nu stim cand si de unde se rupe, caci se cam scot sabiile din teaca pe la ei. O vor carpi dar tot putreda ramane.

 18. 18 mircea iunie 10, 2010 la 5:21 pm

  O constanta a perioadei pe care o traim acum in Romania o reprezinta urmatoarea fraza auzita cu obstinatie si cu precadere de la fosti simpatizanti si slugi portocalii : ,,- TOATA clasa politica este la fel de vinovata , in toti cei 20 de ani scursi TOTI au fost la fel de rai !’’.
  Eu consider aceasta idee astazi, drept una dintre cele mai mari diversiuni de dupa revolutie .
  De ce ? Reconsiderati totul ce s-a facut pana acum si apoi cititi urmatoarea LISTA a RUSINII NATIONALE :
  TRAIAN , ELENA , MIRCEA BASESCU , UDREA-COCOS & famiglia , VIDEANU & famiglia, BERCEANU & famiglia , BLAGA, RIDZI , BOUREANU , SOLOMON & famiglia, ANASTASE , FALCA & famiglia , FLUTUR & famiglia, BRANZA & famiglia , BACONSKI , AVRAMESCU , TISMANEANU , HOARA , ION OLTEAN , POGEA , SEITAN, ANDREEA VASS , DORINA TIRON etc.
  Haideti macar odata sa judecam cum trebuie si sa nu ne mai lasam calcati in picioare !
  RUGAMINTE CATRE VOI OAMENI POLITICI DEMARATI CAT MAI REPEDE POSIBIL O ACTIUNE CU SUPORT POPULAR IN VEDEREA SUSPENDARII PRESEDINTELUI ACTUAL = Adevaratul CANCER romanesc !

 19. 19 Aya iunie 11, 2010 la 1:55 am

  @

  Anonimul venetian

  In interpelarea adresata Printului incerci sa practici, cu stangacie, omisiunea elocventa.

  Evident cu intentie negativa, ai „uitat” sa mentionezi ca, pentru o corecta analiza a opiniilor exprimate de mine in legatura cu un anumit subiect, Le Prince ar trebui sa aiba in vedere si ALTE doua postari ale mele: cea din iunie 10, 2010 la 10:52 am (pentru Contele) si, de asemenea, cea din iunie 10, 2010, 11:01 (pentru Daniel)- amandoua la sectiunea „Adevaratul vinovat…”.

  Ai, insa, dreptate legat de „conversatia” pe care o am- si voi continua sa o am- cu Le Prince.
  A fost si va ramane alerta, nascatoare de idei, incitanta, purtata in planuri deseori neasteptate- si, nu in ultimul rand, savuroasa.
  Vom mai ridica multe pahare cu vin in cinstea acestei intalniri in virtual, pe care, personal, o consider un cadou al vietii.

 20. 20 Aya iunie 11, 2010 la 8:23 am

  @

  Le Prince

  Ne-om stradui, de-avem ingaduinta
  Ce n-am brodit, sa dregem prin silinta
  (Will)

  P.S.
  Cineva drag mie afirma, cu trei ani in urma, pe blog, ca, in ceea ce ma priveste, primatul reactivitatii apartine (citez din memorie- corect, te asigur) „intelectualismelor vibrante”, „justificarile politice venind dupa aceea”.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: