„Moştenirea dezastruoasă” a lui Traian Băsescu

Este titlul editorialului meu de miercuri din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

111 Răspunsuri to “„Moştenirea dezastruoasă” a lui Traian Băsescu”


 1. 1 exasperat iunie 2, 2010 la 7:52 am

  Dumneavoastră sunteţi „la curent” cu radicalizarea mesajului lui Victor Ponta? E cumva o „strategie” de partid? Şi dacă da, aţi luat în calcul şi faptul că poate să exagereze pe latura asta devenind,la un moment dat, dificil şi chiar enervant?

  De asemenea, nu credeţi că ar trebui ca, în loc să spuă la fiecare 2 minute „măsurile de stânga”, să se folosească de numele partidului pentru a le fundamenta mentalului colectiv?

 2. 2 Dromichaites iunie 2, 2010 la 9:26 am

  Mostenirea Nemuriciului este „tara muribunda”, tara in care „mafia sta la masa cu guvernul”, tara in care „minciuna prin omisiune” si „mita electorala” sunt principalele metode de castigare a alegerilor, tara in care nu mai exista ierarhia valori, tara derizoriului, tara haosului, tara trivialitatii, tara betiei. Aceasta este mostenirea Nemuriciului. Daca si Monica, cea nascuta din spuma marii, ne spune ca PDL-ul fura, ne putem imagina proportia furtului din ultimile cinci luni, cauza dezastrului in care ne aflam.

 3. 3 Doru Coarna iunie 2, 2010 la 9:39 am

  @ Dl. A. Nastase:

  Cand am spus acum cateva luni, dupa dezamagirea din alegeri, ca echipajul asta trebuie lasat, cu orice pret, sa-si duca singur crucea, multi mi-au sarit in cap! Logica era ca sistemul politic romanesc poate sta in echilibrul jocului competitional si politic daca este neperturbat. In momentul in care „partea ticalosita” se amesteca, sistemul politic nu poate face singur corectia si situatia se dezechilibreaza. Este ceea ce s-a intamplat deja, iar acum vedem consecintele.

  Cine mai poate face corectia? Numai populatia. Dar aceasta nu se poate manifesta organizat caci este eterogena pana la absolut. Ca atare, ea trebuie sa ajunga intr-o anumita stare, cea spontana, in care eterogenul nu mai conteaza. Si asta mai cere putin timp. Acest timp pierdut are insa mare legatura cu pierderea partii „de actiune” a populatiei, parte care a imigrat sub diverse forme dar cam din aceleasi motive, principalul fiind insa dezamagirea.

  Jocul „la mostenire” de care se agata inca echipajul a devenit anacronic in mintile tuturor, mai ales ca absolut nimic, nu din actiunea lui B\ si a echipajului sau, ci din intreaga lor existenta, nu poate fi calificat ca fiind o reusita.

  Pe cale de consecinta, este de asteptat ca si ordinul de bord 15-25 sa esueze identic in fata singurului factor perturbator pentru ei: noua halca FMI. Va fi ca si cum ai arunca o ciosvarta intre caini, un nor de praf, o invalmaseala, cativa ies tabaciti, iar marii dulai se dau pe o parte multumiti in vederea digestiei. Totul petrecut fulgerator! Caci in fapt transa FMI n-are legatura cu 15-25 ci doar cu stabilitatea, la care FMI-ul va conjuga interesat!

  Marea revelatie, cuantificarea reala a mostenirii nautice, va avea loc prin octombrie-noiembrie cand chiar vor trebui amputate nu numai pensiile si salariile, ci si achizitiile si investitiile. Motivul? Deficitul maxim impus de UE de data aceasta, ce trebuie corectat musai spre sfarsit de an!

  Abia atunci „partea ticalosita” a sistemului marinaresc va iesi din joc din simpla lipsa de interes, si abia atunci echipajul va trebui sa faca fata pasagerilor, totul petrecandu-se la bordul unei nave care ia apa pe timp de furtuna, in larg. Abia atunci clasa politica va putea juca iar la echilibru prin migratia consensuala a votului. dar asta va rezolva problema politica. Pentru cea economica se va trece -caci raspunderea si expunerea vor fi uriase!- la guvern de uniune, mix prea eterogen despre care stim ca nu functioneaza la noi. Turmoilul va inceta in 2012, prin alegeri trucate si pierdute.

  Pozitia logica este de a cocheta cu ideea unui guvern de uniune ori tehnocrat doar in vederea fortarii anticipatelor. Si atat, pentru ca PSD-ul, dupa esuarea certa a ideii, ar ramane cu anatema de membru al unei miscari esuate.
  Ideea precis formulata este ca pana in 2014 orice constructie va esua gratie aceleiasi prezente in fruntea statului si n-are sens cuplarea la vreuna, altfel decat parlamentara.

  In aceasta perioada programele si constructiile PSD trebuie insa finisate meticulos in vederea abordarii extrem de eficiente deoarece atunci situatia va fi atat de grava incat factorul timp va fi covarsitor. Nu putem ramane la enuntarea unor principii insiruite oricat de logic, ci trebuie elaborate pana la nivel de detaliu si ordine de operatiuni, prin simulari, caci scoaterea din starea catastrofala nu poate fi decat una atipica, imposibila de anticipat de catre „partea ticalosita” extinsa si rezistenta. Atitudinea si mesajul public asumat si mutarea-surpriza neasumata dar consensuala si constructiva trebuie sa fie caracteristicile definitorii ale actiunii PSD.

  Alternativa este insa opozitia lejera si apoi disparitia prin disolutie…ori nu merita PSD asa ceva, nici oamenii sai, chiar nu merita, deci va trebui sa arate ca stie sa iasa si din acest marasm prin fortele sale novatoare, si sa traga si tara dupa el.

  Daca dl. Nastase ori alt lider evita rolul locomotivei, atunci singura solutie este ca intregul partid sa devina locomotiva; ori alternativa…

  Situatia externa a stangii europene devine interesanta, dar in Romania lucrurile trebuie facute romaneste, nimic importat ori adaptat de afara ori din istorie, caci pildele ori preconceptiile ne papa timpul si ne devoaleaza sansele!

  E greu dar energizant, nu?

 4. 5 Marcus iunie 2, 2010 la 11:13 am

  Vladescu, Acest “Plezirist” Cu Trei “Cojones”

  Prima reactie pe care am avut-o ieri, dupa ce l-am vazut pe Vladescu la televizor cum, de la inaltimea suficientei sale ministeriale, in plin Parlament, s-a cacat si s-a pisat de-a dreptul in capetele umile ale romanilor, anuntandu-ne cu o dezivoltura caracteristica doar celor spalati pe creiere, sau deficitari total la acest capitol, cum ca daca ar fi vrut muschii lui Basescu, prin intermediul actualului guvern, ne-ar mai fi putut minti haaat! in ceea ce priveste situatia economica dezastruoasa a tarii, a fost de a ma arunca in calculator si de a-l arde pe marlan la gioale, cu trimiteri precise spre origini.
  M-am calmat insa si am asteptat sa vad reactiile romanilor la declaratia mai mult decat imbecila si plina de tupeu extrem a “pleziristului” ce manareste franjurile ramase din finantele natiunii si bine am facut.
  Spun asta deoarece, in timp ce homo sapiens mioritic a calificat la justa valoare o astfel de “asertiune”, trogloditii mioritici portocaliii au sarit cu gura si l-au scos erou national pe Vladescu, pe motiv de curaj de “superman” in anuntarea romanilor ca au fost mintiti cu nerusinare mai bine de un an de zile, de cand manelistii ne-au pricopsit cu PD-L-ul la guvernare.
  Al dracului curaj si ce “cojones” pe Vladescu asta dom-le! Mai ales ca toti romanii stiau ce si cum din gurita FMI-ului, care i-a facut public mincinosi pe mafiotii Basescului cu ceva timp in urma.
  In viziunea suprarealista a cioflingarilor portocaliii, alde Vladescu si Berceanu ar trebui suiti in care alegorice si plimbati prin tara, pe la diferite sarbatori campenesti, unde sa fie batuti cu flori de romani si aplaudati la scena deschisa de oile lui Flutur, caligrafic si cuminti adunate in tarcuri pentru a scrie numele celor doi eroi de balada damboviteana.
  In viziunea mea, si pentru a nu da drumul unor pitoresti si “pilduitoare” sudalme stramosesti cu trimteri la origini anatomice sau la toti dracii, si eu ii vad pe cei doi catarati in niste cotigi si plimbati prin tara, asta numai dupa ce au fost initial tavaliti prin catran si fulgi de pasaret bolnav de aviara.
  Nu de alta, dar daca Basescu tot ne-a readus la Epoca Fanariota, nu vad de ce nu am prelua si anumite practici public punitive folosite in vremurile respective.

 5. 6 Ghita Bizonu' iunie 2, 2010 la 11:25 am

  Insa el ne lasa ca mostenire DEZASTRUL ….

 6. 7 Pali iunie 2, 2010 la 11:39 am

  Traian Betivu’ constituie o deja o „mostenire” toxica pentru noi toti! L-am mostenit din mandatul precedent,…dezastru !!!

 7. 8 virus iunie 2, 2010 la 11:59 am

  Iote-l si pe Boc..Incearca sa ne-o traga…

 8. 9 virus iunie 2, 2010 la 11:59 am

  Pusca si cureaua lata mai lipseste…Pardon,ala are curea lata…

 9. 10 Sorina iunie 2, 2010 la 1:17 pm

  Desi nu mai traiesc in tara de 7 ani de zile, nu pot sa nu ma simt mahnita de tot ceea ce vad ca se intampla cu aceasta tara si cu acest popor. Ma doare la fel de mult inca, pentru ca in aceasra tara inca imi sunt parintii, ambii pensionari, inca am cei mai buni prieteni, pe care ii vad ca sufera de multe ori din cauza starii in care a ajuns Romania iar pentru mine, Romania reprezinta locul unde am trait cei mai frumosi ani ai vietii mele.
  Chiar daca acest lucru pare mai degraba destainuire sufleteasca sau pura literatura si deloc politica, NU POT sa nu trag semnale de alarma si nu pot sa nu ma intreb: dar pana cand? dar pana unde?
  Domnule Adrian Nastase, chiar nu exista nimeni care sa-i opreasca elanul presedintelui Basescu? Ce o sa se intample? O noua revolutie/revolta/rascoala/lovitura de stat? Numiti-o cum vreti s-o numiti, dar ceea ce face acest presedinte din aceasta tara este strigator la cer. Diferenta intre el si Ceausescu devine din ce in ce mai mica, in curand insesizabila.
  Oare de ce au trebuit sa e scurga inca 20 ani? Ca sa traim in aceeasi minciuna si sa ne balacim in aceleasi neajunsuri? Unde ramane demnitatea si onoarea impuscatilor din ´89? Si cu ce si prin ce le multumim?
  Sunt profund dezamagita de starea actuala a Romaniei si ma intreb din nou: chiar nu poate nimeni sa-l opreasca???
  M-as intoarce in tara, fiindca in sufletul meu voi ramane romanca oriunde imi vor calca picioarele, insa, totusi, trebuie sa existe ceva de facut!!!
  Stiu ca de criticat e simplu. De constatat au constatat deja (aproape) toti romanii si de plans, de asemenea, se plang.
  Dar TREBUIE SA FACEM CEVA ODATA!!!
  Dumneavoastra, personal, cum vedeti o solutie?

  Cu multumiri si urari de bine,
  Sorina M.

 10. 11 Karakas iunie 2, 2010 la 1:19 pm

  Nu e off topic! Doamna Udrea ii invata pe romani ce inseamna solidaritatea:

  „…solidaritatea este să munceşti mai mult pentru mai puţin…”

  Daca nu as fi stiut de la ce think-tank vine aceasta analiza, mi-ar fi cazut falca. Doamna Udrea, un quiz pentru domnia voastra: dar daca muncesti si mai mult pe nimic, conceptul asta cum se numeste?

  http://www.mediafax.ro/economic/udrea-guvernul-nu-va-mai-acorda-stimulente-solidaritatea-este-sa-muncesti-mai-mult-pentru-mai-putin-6248931/

  Grea mostenire…

 11. 12 Fragmentariumpolitic iunie 2, 2010 la 1:46 pm

  Cred ca PSD va trebui sa-si nuanteze mai pregnant pozitia din perspectiva raporturilor dintre ideologia politica si adevarul social (atat fata de masurile guvernamentale de austeritate cat si in ceea ce priveste masurile proprii de relansare economica). Adica, sa iasa putin din capcana limitativa a stangii politice (stanga in sus, stanga in jos, stanga face si drege etc.) si sa incerce o pozitionare mai larga (pur si simplu din perspectiva interesului social, sa zicem, al intereselor tuturor membrilor societatii). Din aceasta perspectiva, de exemplu, pozitia fata de intarirea rolului social al statului (cea mai larga organizatie, care-i reprezinta si-i apara pe toti cetatenii sai) mi se pare a fi una naturala, nu ideologica. Mai clar spus, in acest moment de colaps societal, alternativa PSD nu este una ideologica (sau numai ideologica, in acceptiunea partizana a unui grup sau altul de interese, mai mult sau mai putin restrans), ci una ceruta de intreaga realitate sociala romaneasca. Ceea ce PSD cere, aici si acum, excede ideologia de partid, inscriindu-se intr-un comandament national, extins la scara intregii tari. Atunci cand pozitia politica si masurile economice ale unui partid sunt reclamate si sustinute de realitatea socio-economica nationala, este clar ca acestea nu mai sunt sau, cel putin, tind sa se distanteze de ceea ce in mod curent numim „ideologie politica”, in sensul de „falsa constiinta”, ci tind sa se apropie (pana la identificare) cu ceea ce s-ar putea numi ideologie „sociala”, respectiv constiinta autentica a intereselor tuturor membrilor societatii. Concluzionand, cred ca ar putea fi jucata si aceasta strategie, a „dezideologizarii” (chiar daca, stim foarte bine, ea inseamna o atfel de ideologizare, lansata de dreapta, dar adversarul poate fi invins folosind propriile arme…). Asadar, pozitia PSD nu este una ideologica, ci una naturala, de care depinde insasi supravietuirea „socialului”, care reprezinta fondul formei numita „stat”.

 12. 13 Observator iunie 2, 2010 la 1:52 pm

  @Victor V.

  A fost o surpriza observatia ta cum ca, te citez “doctrinar ești o libertariană înnăscută”.

  Poate numai pentru ca pregatirea mi-e limitata cand e vorba de doctrine intelegerea mea despre libertarianism nu ma face deloc sa ma incadrez in acest curent. Cred ca omul a eminamente social, drept urmare pentru o buna convetuire e obligatoriu sa se supuna la reguli si de ce nu la constrangeri. Singurul lucru pe care il accept din doctrina libertariana este ca proprietatea este un drept inalienabil. Mai cred in dreptul la libera exprimare, insa omul fiind ghidat de interese care pot fi uneori divergente, cred ca rolul de arbitru trebuie sa revina statului. Mai cred in rolul statului de a interveni in economie (nu intelege de aici, te rog, ca sunt de acord ca statul sa fie proprietar, ci sa actioneze prin parghii cum sunt taxele, impozitele sau subventiile) incurajand anumite ramuri care ar putea aduce beneficii societatii si nu sunt deloc convinsa ca piata se autoregleza de la sine.

  Sunt insa de acord cu tine ca prioritar este , te citez iar, “oprirea furtului clientelar”.

  Cu bine

 13. 14 octaaa iunie 2, 2010 la 1:54 pm

  Domnule Nastase, aveti dreptate in ceea ce scrieti.
  Numai ca omiteti un lucru. Mostenirea chiar e grea. Mostenire de care unul din principalii vinovati este Traian Basescu, de altfel.

  Indicatorii macroeconomici s-au inrautatit atat de rau in 6 ani…din 2004 si pana in 2010.

  Deficitul bugetar in 2004(chiar an electoral) era de 1,2% din PIB.
  In 2008 am avut 5,4% iar in 2009 am avut 7,4%.
  Ponderea cheltuielilor cu salariile bugetarilor in PIB era de 4,5% in 2004, iar acum este de 9,4% din PIB. Adica o dublare in doar 6 ani…
  Pana in 2004, deficitul de balanta comerciala a Romaniei era in scadere. Dupa 2005 a tot crescut… ajungandu-se in 2008 la un deficit de cont curent de peste 13% din PIB.
  In 2004 aveam sub 1 milion de bugetari; iar dupa o guvernare de 6 ani de „dreapta” avem 1.360.000 de bugetari.

  Asa am ajuns ca in 2010 sa avem o datorie publica mare(mica fata de alte tari din UE, dar cu o rata de crestere spectaculoasa). Asa am ajuns in 2010 ca si sistemul privat sa fie supraindatorat. Asa am ajuns in 2010 sa consumam cu mult mai mult decat producem.

  In acesti 6 ani, PIB-ul Romaniei a crescut foarte mult. Dar a crescut artificial, doar pe consum. Nicidecum pe export sau pe o crestere a productivitatii muncii.
  Si la ce folos aceasta crestere de PIB cand ea s-a concretizat doar in consum pe termen scurt. Lasand balta toate investitiile in infrastrucura…

  Bineinteles, basescu are o mare parte din vina. Dar nu doar el este vinovatul.

  http://octaraduro.wordpress.com/2010/06/01/made-in-%e2%80%a6-partea-a-ii-a/

 14. 15 Observator iunie 2, 2010 la 1:56 pm

  Le Prince,

  Uneori blogideologic mi-e simpatic, nu prin ceea ce sustine, nu pentru ca nu vrea sau nu stie sa fie concret si practic, ci pentru ca imi o evoca o persoana foarte apropiata care cum ma vede cum imi povesteste despre al treilea ochi sau despre de unde ne tragem noi romanii sau despre teologie sau despre medicina traditionala asiatica. Nu mai spun ca scrie si versuri, ba chiar compune si muzica. Mi-e drag, dar tot imi place sa-l sicanez contrazicandu-l prin partile esentiale. Chiar daca nu am reusit sa-i schimb parererile, ba chiar de Craciun i-am facut cadou o orga noua, in ciuda faptului ca toate compozitiile lui sunt o insiruire disonanta de note, domnul doctor (asa-i spun eu acestei persoane dragi mie) cel putin imi da senzatia ca ma asculta, ca ar lua in calcul si ipotezele mele. Ei bine, aceasta deschidere, macar in a asculta, nu prea o vad eu la domnul ideologic ecologic.

  Despre “aripioara” astept propunerile voastre.

  Iar cat despre clown-ul cu cheita, din pacate peisajul politicii romanesti e plin de clowni, marionete, iepurasi sau balerine unii retro, cu cheita, altii mai tecky, cu baterii.

 15. 16 octaaa iunie 2, 2010 la 2:10 pm

  @exasperat, in perioade de crize…partidele de stanga au cel mai mult de vedere din punct de vedere electoral. Normal, stanga se adreseaza in mare parte saracilor; iar cum criza genereaza o crestere a numarului saracilor – e clar ca un partid de stanga aduna voturi in perioade de criza. Mai ales cum este criza de acum.
  Iar pana in 2012(2014) criza ne va lovi si mai puternic.
  Problema PSD-ului este faptul ca se adreseaza in cea mai mare parte asistatilor social. Lucru nesanatos in opinia mea. Neglijand muncitorimea industriala de la orase, electorat in mod normal de stanga.

  @Marcus, nu mai fi atat de rau cu fanariotii. Desi multi dintre ei au fost hraparet….in comparatie cu boierii autohtoni erau mult mai educati. Alexandru Mavrocordat, zis si exaporitul, tatal primului domn fanariot Constantin Mavrocordat stia 7 limbi straine si avea si doua doctorate. Mai rar in politica romaneasca de azi asa ceva…
  Iar ca tot ziceam despre Constantin Mavrocordat, acesta a domnit de 10 ori. Dar nu a fost asa bogat precum se zice. Caci, pentru ultima sa domnie nici n-a mai avut bani sa o cumpere; ci a fost pus in scaund pur si simplu pentru ca se avea nevoie de el. Repet, acesta nu a murit bogat.
  Si apropos de fanarioti si de clasa politca de azi : Foarte multi fanarioti au fost maziliti sau chiar decapitati. Astazi, cator conducatori le vezi acest viitor?:)

  @Sorina, sa facem revolutie. Sa schimbam guvernul. Sa aducem pe altii. Dar tot degeaba. Trebuie sa intelegem un lucru : in acesti 20 de ani, Romania a consumat mult mai mult decat a produs. Ori asa ceva nu se mai poate la infinit. Asa ca un sacrificiu tot va fi obligatoriu….din pacate.
  PS : Sa nu intelegi ca spun ca nu este nevoie de o cu totul alta clasa politica. Avem nevoie de oameni competenti!

  @Karakas, eu i-as pune duduii o alta intrebare : daca ai terminat o facultate de stat de renume, urmezi un masterat de aprofundare si cauti de munca(fara a avea pretentii salariale) de un an de zile…si nu gasesti de munca…asta cum se numeste ?

  http://octaraduro.wordpress.com/2010/06/01/made-in-%e2%80%a6-partea-a-ii-a/

 16. 17 Spiridus iunie 2, 2010 la 3:08 pm

  @octaa

  „,,,Normal, stanga se adreseaza in mare parte saracilor;…”
  In lumea civilizata stanga se adreseaza din ce in ce mai mult clasei de mijloc. Ma rog, la noi nu prea exista, toti care incearca sa traiasca decent sunt impinsi spre saracie…

  „…Problema PSD-ului este faptul ca se adreseaza in cea mai mare parte asistatilor social. Lucru nesanatos in opinia mea…”
  Total de acord.

 17. 18 Spiridus iunie 2, 2010 la 3:27 pm

  „…Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că se bucură foarte tare că senatorul Iulian Bădescu a demisionat din PDL şi s-a alăturat PSD…”

  In viziunea PSD, sunt si PDL-isti buni. Concret, cei care trec la PSD. Evident, principala motivatie a acestora este de natura doctrinara (!?)…
  Inteleg ca nu veti (mai) critica traseismul politic. Pentru coerenta discursului…
  Gresesc?

 18. 19 blogideologic iunie 2, 2010 la 3:54 pm

  @ octaaa
  Hai să nu-i mai lăudăm atâta pe fanarioţi, căci nu merită. Pentru evaluarea corectă a personalităţilor din veacul fanariot, trebuie să vedem cine a jucat rolul de releu în cultura română între cei doi enciclopedişti-faruri. Primul la începutul secolului XVIII, Dimitrie Cantemir, cel de al doilea la începutul secolului XIX, vorbesc despre Ioan Eliade Rădulescu. Or, această funcţie de releu cultural românesc a fost împlinită de Văcăreşti, boieri români. Aşa cum ne arată un studiu al lui Paul Zarifopol, traseul poeziei lui Mihai Eminescu fusese desenat de « Văcăreşti ». Cine erau ei? Domnitorul Constantin Brâncoveanu (1654-1714) avusese un ginere vistiernic, Enache Văcărescu (1654 – 1714). Ucis la Stambul cu Brâncovenii pentru că apărau un sistem de valori româneşti. Acest Enache Văcărescu a fost sanctificat de Biserica Ortodoxă Română, sub numele de Sfântul Ianache – sfetnicul domnesc. Spiritul de familie la Văcăreştii ce au rămas era foarte emancipat. De la ei, din neamul lor de boieri, provine iluministul Ienăchiţă Văcărescu (1730 – 1796), ce a influenţat cultura română la modul “releu”. Opera lui se racordează nemijlocit la truda lui Dimitrie Cantemir, cel puţin prin tomurile :”Istorie a prea puternicilor împăraţi otomani” şi „Gramatica greacă completă.” După ce scrie „Observaţii sau băgări de seamă asupra regulelor şi orânduielilor gramaticii româneşti”, –„observaţii” ce ţin cont de „gramatica filosofică” din Epoca Luminilor–, Ienăchiţă construieşte un releu cultural cu obiectiv anunţat: „Urmaşilor mei Văcăreşti!/Las vouă moştenire/ Creşterea limbei româneşti/Ş-a patriei cinstire.” Obiectivul va fi împlinit cel puţin ca intensitate, dacă nu şi în anvergura dorită. Remarcabilul studiu „Poezia românească în epoca lui Asachi şi Eliade”, al lui Paul Zarifopol, demonstrează convingător legătura dintre poezia lui Iancu Văcărescu (1786 – 1863) şi poezia lui Mihai Eminescu, unde sunt concretizate obiectivele proiectului Văcăreştilor, atât ca intensitate, cât şi în extensie.

 19. 20 Filme Online iunie 2, 2010 la 4:34 pm

  @exasperat: eu zic ca domnul Ponta nu prea mai are aceeasi vlaga pe care o avea inainte de a fi presedintele PSD-ului. Cat priveste cu „masurile de stanga”, iti dau dreptate.

 20. 21 dlnimeni iunie 2, 2010 la 4:44 pm

  Fragmentariumpolitic, schema stinga-dreapta este, hai sa zicem asa, o schema clasica de cunoasere, de simplificare a problemelor pe care alegatorii le au in prelucrarea simplificata a informatiei politice. Stinga-dreapta presupune o dubla pozitionare (ori o dubla percepere, daca doriti): o pozitionare a partidului si o pozitionare a alegatorului pe axa stinga-dreapta: de aici, de la un alegator la altul, distante diferite intre alegator si partide, cu contributie – pina la urma – in formarea preferintelor electorale. Avantajul pentru electori este acela ca ei sunt capabili sa utilizeze acelasi instrument de orientare atit in situatia lor cit si in cea a partidelor. Eu cred ca, datorita aparitiei unpr, pentru pesede este preferabila eticheta ideologice de „stinga” celei de „pesede”, chiar daca electoratul va avea dificultati in a plasa unpr in partea stingii si de a se plasa el insusi la distanta mica de unpr. Ideea de comandament national nu este rea, dar este aplicabila onorabililor comentatori de pe acest blog, persoane care fac un eforturi in a se informa politic si care, prin urmare, gindeste mai sofisticat: acestia inteleg, datorita modului mai sofisticat de a rationa, despre ce este vorba. Doar ca onorabilii comentatori ofera un numar redus de voturi in alegeri. Vrind-nevrind suntem nevoiti sa tinem cont de faptul ca majoritatea electoratului face un efort mai mic in ceea ce priveste informatia politica si – supus zilnic unui tir mediatic – incearca, din cind in cind, sa gindeasca corect, corect in sensul in care crede el, prin diferite metode simplificatoare. Ca sa dau un exemplu de gindire in conditii de lipsa de efort de informare politica si in conditii de informare mai buna, sa luam recenta afirmatie a cabinetului Boc cum ca salariile si pensiile ar reprezenta peste 60% din buget: oribil! trebuie curmat asa ceva! va exclama un alegator dispunind de informatie trunchiata (in fapt si tinta afirmatiei, fiindca acest tip de alegator este majoritar); un alegator mai bine informat si rationind mai sofisticat, isi va pune macar doua chestiuni: prima, aceea ca discutam de fapt de doua bugete, bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale, independente – iar aseara am aflat si ca bugetul asigurarilor sociale este inca in excedent, adica de ce reducerea pensiilor cu un buget al asigurarilor sociale excedentar – si a doua, ca bugetul atit de criticat structural de cabinetul Boc a fost imaginat, proiectat, creat, sustinut si trecut prin parlament chiar de…guvernul Boc. Din punct de vedere al celui mai bine informat, Boc doreste sustinere populara criticindu-se chiar pe el (ca si cum ar fi altul, ceea ce este o subtilitate in plus fata de obiceiul prezidential de a-i critica numai pe altii), dar, cum ar zice inginerii, introducind o functie de tipul (t – tau) specifica asa numitelor sisteme cu timp mort (timp mort pentru alegatorul slab informat, care a uitat cu ce se ocupa Boc la finele anului trecut).

 21. 22 Bibliotecaru iunie 2, 2010 la 4:52 pm

  Din păcate moştenirile celor care ne conduc nu sunt lăsate familiilor lor…

 22. 23 Doru Coarna iunie 2, 2010 la 5:24 pm

  @ Spiridus: PIUA INTAI! Raspund eu!

  Discursul ramane coerent, PSD se opune traseismului politic generat din terte motive: santaj, interese, amenintari, presiuni, etc.
  Traseismul politic, ca optiune politica pur personala, este insa atribut al democratiei.

  Stii, sunt sanse ca pana prin 2012 sa se autodemoleze sandramaua; noi o numim „flambaj sub greutate proprie”, si odata inceputa curgerea locala nu se opreste la sarcina acceptabila, ci se naruie tot-tot-tot! Adica de tot!

 23. 24 Parmalat iunie 2, 2010 la 6:09 pm

  Tactica noua de lupta impotriva lui Basescu: il facem betiv pe televizoare, inducem ideea ca e bolnav si nu mai gandeste lucid si incercam responsabilizarea parlamentarilor PDL sa scoatem impreuna tara din mana lui.

  Incepem cu aia cu care se poate discuta omeneste. Nu cu Boureanu si nici cu Urban…

 24. 25 Aya iunie 2, 2010 la 7:34 pm

  @

  Karakas

  Duduia in cauza munceste putin pentru foarte mult, de aici vine confuzia.

 25. 26 Aya iunie 2, 2010 la 7:36 pm

  @

  Spiridus

  Ce astepti?
  Sa ti se raspunda printr-o vorba a lui nenea Iancu?

 26. 27 Doru Coarna iunie 2, 2010 la 7:37 pm

  @ Karakas:

  Se refera desigur la viata sa personala, nu cea intima caci e publica.

 27. 28 Dani (geologul) iunie 2, 2010 la 8:55 pm

  ORDONANTA DE URGENTA OUG Nr.24/2010

  In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

  Guvernul Romaniei adopta prezenta Ordonanta de Urgenta.

  Art. 1. – In urma rapoartelor primite de la Serviciul Roman de Informatii s-a constatat ca cei aproape 6 milioane de pensionari din Romania detin (fara a fi trecute in declaratiile de avere) cantitati mari de metale pretioase (aur, argint), pietre pretioase etc si se sustrag de 20 de ani de la contributia lor in domeniul energiei (gaze etc) aducand grave prejudicii bugetului de stat. S-a estimat ca aceste averi nedeclarate ale pensionarilor reprezinta cam 80% din economia subterana, producand statului roman pagube anuale estimate la 65 miliarde de euro.

  Art 2 – Ordonanta Guvernului nr. 10/2008 privind nivelul pensiilor potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a pensiilor potrivit anexelor nr. II si III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a pensiilor, precum si unele masuri de reglementare a drepturilor prin legi speciale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 79 din 1 februarie 2008, aprobata cu modificari prin Legea nr. 177/2008, cu modificarile si completarile ulterioare.se va aplica astfel :

  Incepand cu data de 1 iunie 2010, toti pensionarii din Romania vor fi obligati sa depuna, pana la data de 30 iunie 2010, declaratiile de avere, pentru a fi impozitate toate bunurile stipulate la Art 1, dupa cum urmeaza :

  – Aurul din gura

  – Argintul din par

  – Pietrele de de la rinichi

  – Plumbul din picioare

  – Fierul din incheieturi

  – Zaharul din sange

  – Gazele emanate pe ascuns, intrucat s-a constat ca pensionarii au un urias potential energetic, neutilizat pana acum, si reprezinta o solutie ideala pentru reducerea importului de gaze, aducand mari economii la bugetul tarii. La gaze se vor aplica accize in cuantum de 2,5 euro/mc de productie, estimata de catre specialistii Guvernului pe baza de teste si masuratori individuale foarte exacte

 28. 29 Victor V. iunie 2, 2010 la 9:00 pm

  @ Observator

  Este dreptul tău să te declari chiar și social-democrată. Încearcă să faci un mic test (10 întrebări): http://www.theadvocates.org/quiz și zi-ne și nouă rezultatul. S-ar putea să ai o surpriză.

  O seară plăcută!

 29. 30 exasperat iunie 2, 2010 la 9:03 pm

  Revin asupra a ceea ce am scris mai sus cu privire la mesajul public.
  A fost Victor Ponta azi la Târgovişte. După ce a discutat cu activul PSD a participat la o conferinţă de presă. Ei bine, la 8 din 10 întrebări a răspuns vag, fără legătură cu întrebarea şi, cel mai important, ostil.

  La asta mă refeream mai sus. Credeam sau, mai bine zis, speram să mi se fi părut mie, dar acum senzaţia a fost „pe viu”, pe pielea mea. Nu se poate ca la orice întrebare a vreunui ziarist să răspunzi ţâfnos, cu ostilitate, superior. E deranjant de-a dreptul. Onor!

  Petruţ – Tgv

 30. 31 exasperat iunie 2, 2010 la 9:05 pm

  Aaaa..şi încă ceva. În momentul în care sunt destui grobieni portocalii care au împărţit presa în tonomate şi moguli, s-a trezit şi domnul Ponta să catalogheze mass-media locală drept una „de dreapta”. Mie mi se pare jenant. Măcar jenant. Dumneavoastră?

 31. 32 exasperat iunie 2, 2010 la 9:08 pm

  Filme Online,

  Vlagă are, să ştii. L-am văzut azi la Târgovişte. Numai că, repet ce-am zis mai sus, în încercarea de a fi intransigent, cumva radical pe opinii, riscă să depăşească linia subţire care-l desparte de o prestaţie deranjantă, enervantă. Îmi pare rău s-o spun, dar asta transmite.

  Eu nu cunosc ca „marele Arogant”, patronul acestui spaţiu online, să se fi comportat vreodată aşa.

 32. 33 exasperat iunie 2, 2010 la 9:10 pm

  Octaaa,

  Eu mă refer la mesaj, ca percepţie publică. Adică, să înceteze cu abundenţa folosirii „măsuri de stânga” şi să se folosească de numele partidului al cărui preşedinte este.

 33. 34 Victor V. iunie 2, 2010 la 9:24 pm

  @ Observator, all

  Îți mai postez un film interesant despre „lăcomie” (greed). Dacă nu ai răbdare să-l vezi complet, uită-te doar la ultimul minut (5:30-6:30). O să te amuze.

 34. 36 Aya iunie 2, 2010 la 9:34 pm

  CADE GUVERNUL!

  (Semnal elocvent!)

  Uniunea Naţională pentru Progresul României nu va vota în favoarea moţiunii de cenzură. Vicepreşedintele UNPR, Ioan Munteanu, a declarat la Realitatea FM, că cei 26 de parlamentari UNPR vor fi prezenţi în sală la votarea moţiunii, dar se vor abţine de la vot.

  În prezent, opoziţia are 213 deputaţi şi senatori, iar Puterea 228, fără parlamentarii UNPR. În plus, mai există patru parlamentari neafiliaţi niciunui grup.

  Astăzi, senatorul Iulian Bădescu şi-a anunţat demisia din PDL, trecând la PSD, deci încă un vot trecut în contul opoziţiei şi împotriva guvernului.

  Deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalulul de Urgenţă Iaşi, a anunţat deja că va vota împotriva pachetului de legi care impun măsurile de austeritate în semn de solidaritate cu colegii săi. De altfel, există deja trei filiale în care cei trimişi în Parlament creează probleme conducerii PDL la nivel central şi există posibilitatea să voteze în favoarea moţiunii: Iaşi, Timiş şi Prahova, relatează NewsIn, citând surse din PDL.

  Voturile de care are nevoie Opoziţia pentru a-l demite pe Emil Boc în cazul unei moţiuni ar putea veni de oriunde: de la cei 26 de independenţi, care au anunţat, după consultările cu şeful statului, că nu exclud posibilitatea de a vota moţiunea de cenzură, sau de la UDMR, care are obiecţii în ceea ce priveşte scăderea pensiilor. Voturile de care mai are nevoie Opoziţia pot veni de oriunde. Schimbările pot veni chiar şi din interiorul PD-L, unde criticile la adresa guvernului nu mai contenesc în ultima vreme. Mai mulţi parlamentari ai PDL au criticat destul de făţiş măsurile de austeritate propuse de Guvern. Daniel Oajdea, deputat de Iaşi, i-a scris chiar o scrisoare deschisă premierului în care îi cerea, printre altele, să nu scadă pensiile.

  În Parlament, Opoziţia are 212 deputaţi şi senatori, iar Puterea 255. Ca moţiunea de cenzură să treacă sunt necesare 236 de voturi.
  (Sursa: Realitatea. net)

  Doamne ajuta!

 35. 37 fragmentariumpolitic iunie 2, 2010 la 9:40 pm

  A devenit, din pacate, tot mai evident, in ultimul timp, ca in mentalul unei parti a clasei politice s-a cuibarit un stereotip pagubos, potrivit caruia adversarul nu are niciodata dreptate (sau caruia, din principiu, ceea ce este si mai grav, ar trebui sa nu i se dea niciodata dreptate) pentru ca intotdeauna ar exprima pozitii de partid, care prin excelenta nu ar fi decat partizane si deci, inevitabil, ideologice. „Sa nu luam in serios opiniile, amendamentele sau propunerile partidului de opozitie X, par a ne indeamna diriguitorii zilei, pentru ca rolul lor e sa ne critice, iar tinta urmarita – sa ne ia locul” (e, intr-un fel, asemanator situatiilor cand lucruri care nu convin, desi s-ar putea sa fie reale, sunt trecute imperturbabil in contul „teoriei conspiratiei”). Nimic mai neadevarat, dupa cum ne-am convins cu varf si indesat, pe pielea noastra, in ultimii sase ani de marsaluire cu surle si tobe spre prapastie sub steagul „revolutiei portocalii”, desi mesajele de avertizare nu au lipsit (aproape, iarasi spun din pacate, analogic dramei de la Smolensk, cand ignorandu-se semnalele aparaturii de bord si cele ale turnului de control, „Ridica-te, ridica-te !”, s-a ajuns la catastrofa cunoscuta, care a inmarmurit lumea; intr-un fel, toti suntem in acelasi avion sau, ma rog, vapor, iar daca nu luam mansa sau timona din mana guvernantilor ignoranti, ce par a fi orbi si surzi la input-uri, vom sfarsi zdrobindu-ne tandari). Ceea ce vreau sa spun este ca atunci cand o analiza socio-economica sustine, cu fapte si date venind din viata reala, o abordare ideologica, aceasta din urma nu mai este ideologie, in sensul de „falsa constiinta”, ci purul adevar, care nu are culoare politica. Ei bine, exact acest lucru se intampla, acum, cu PSD, care prin viziunea asupra austeritatii si relansarii se pozitioneaza pe pozitiile intereselor sociale si nationale. Adica pe cele corecte, socialmente vorbind, si cu cea mai mare cota de reprezentativitate sociala, indiferent din ce azimut politic ar fi privite. Am urmarit cu atentie discursul politic al lui Victor Ponta indreptat impotriva masurilor guvernamentale de austeritate si as spune ca fermitatea si continutul acestuia nu sunt deloc „stangiste”, asa cum incearca portocalii sa-l „ideologizeze” (culmea, de pe pozitii ingrosate ideologic !), ci se situeaza pe pozitia interesului social si national, singura rationala si de bun simt, daca vreti. Si nu am avut nicio clipa impresia ca PSD ar urmari cu orice pret puterea, cu atat mai mult cu cat „mostenirea dezastruoasa” a lui Traian Basescu e cum e (ideologizata), dar cea care va ramane de la Traian Basescu va fi una realmente catastrofala si fara precedent (la modul cel mai propriu posibil si fara niciun pic de ideologie). Intr-adevar, istoric, conventia stanga-dreapta a avut un rol functional, de „fixare” a unor anumite pozitii pe esichierul politic, dar in prezent lucrurile nu prea mai stau asa transant, datorita malversatiilor si manipularilor (ma gandesc atat la glisarile PDL, cat si la alte partide straine, care cu greu ar putea fi acceptate ca fiind de stanga, in sens clasic; a se vedea America, unde dupa parerea mea ambele partide care se succed la guvernare sunt de dreapta, ce-i drept, PD mai la stanga PR, dar aceasta comporta o alta discutie). Desigur, PSD este, inconfundabil, un partid democrat de stanga, a carui strategie va fi mereu de stanga, dar atunci cand vorbesc de nevoia unei anumite dezideologizari, in anumite situatii (cum este si cea actuala), o fac din ratiuni tactice, care pot aduce mai multa credibilitate si legitimitate prin situarea pe o platforma sociala extinsa, de la cea grupala la cea societala…

 36. 38 Dl.Goe iunie 2, 2010 la 9:45 pm

  Regimul Traian Basescu este mostenirea lasata urmasilor de catre regimul Adrian Nastase. Este singurul progres pe care l-a putut naste acel regim. Ce va naste regimul Traian Basescu ramane de vazut.

 37. 39 Spiridus iunie 2, 2010 la 9:52 pm

  @Doru Coarna
  „…flambaj sub greutate proprie…” pentru mine (nespecialist) inseamna ceva cu vaporul parasit…

  @Aya
  Pai nenea Iancu e atat de actual… Sau, altfel spus, ne schimbam atat de greu (noi, romanii)… ca un secol si ceva e prea putin ca sa ajungem in alt registru de civlizatie.

 38. 40 LePrince iunie 2, 2010 la 10:01 pm

  @Adrian Nastase
  @All

  As aduce o completare la „ mostenirea dezastruoasa” pe care o descrieti. E vorba despre „fracturile” societatii romanesti. Nici una din guvernarile postdecembriste nu poate fi privita doar laudativ. Toate si-au adus aportul la fracturile prezente astazi in societatea romaneasca. Cred ca fiecare dintre noi nu am stiut, la momentul oportun, sa fim mai solidari, mai cuminti, mai decenti sau mai sobri. Iar rezultatul este cel cunoscut. Fracturile sunt de mai multe tipuri. Pot fi provocate prin traume, in urma unui soc sau prin lipsa consistentei suportului osos. Pot fi „in lemn verde”, cominutive, inchise sau deschise. Daca anii’90 au adus fracturi in lemn verde, fracturi specifice colpilariei, dar si fracturi cominutive, dar inchise, continuate pe parcursul tuturor guvernarilor, puterea actuala a adus o noutate: fracturile deschise, periculoase prin posibilitatile de complicare si infectare a intregului organism.
  Eu cred in continuare ca dialogul si colaborarea mai sunt posibile in societatea romaneasca. Cred, ca solutia politica e posibila si realizabila. De aceea , radicalismele de tot felul, nu sunt benefice, duc la complicarea unei fracturi. Tot radicalismele, prezentate desantat pe televizoare, dialogul abrupt si lipsit de credibilitate, fara proiect(cum a fost asa zisul „proiect” Johannis), au dus si la rezultatul alegerilor din 2009, (dar si din 2008,in alte conditii). Fracturile de azi, transpar astazi pentru publicul larg si la televizor.
  Inainte de alegerile din 2009, PSD nu a reusit sa convinga electoratul, impreuna cu PNL de necesitatea schimbarii lui Basescu. Probabil, electoratul s-a maturizat, deoarece lipsa de continut a aliantei pre-electorale a fost cea care a determinat esecul „proiectului” Johannis. Geoana a fost lamentabil, PSD-ul si PNL-ul neconvingatori, publicul, blazat, a votat inert. Televiziunile „mogulistice” au creat false teme si au propagat sentimentul urii ca argument si solutie, prin emisiunile care transmiteau pana la saturatie, pana la greata profunda, imaginile cu Basescu care lovea un copil. Publicul nu a fost convins.Cunosc doua cazuri ale unor alegatori care, desi hotarati sa voteze Geoana pentru schimbare (nu de dragul lui sau a PSD), au votat pe 6 decembrie Basescu, datorita emisiunilor transmise de televiziunile mogulistice in ziua alegerilor(sa nu „sara” nimeni, nu e vorba de mine). Un rol important l-au avut unii moderatori sau jurnalisti, analisti (mai mult sau mai putin fini), comentatori, care au crezut ca profesionalismul inseamna militantism iar calitatea in televiziune inseamna proferarea de insulte. Acestia sunt tot la locul lor si nu si-au schimbat atitudinea.
  Astazi ,asistam la radicalizari, nu numai politice, care adancesc fracturile, dar si a pozitiilor personale, ce ar trebui sa ramana in limita profesionalismului. As vrea sa discut putin despre emisiunea de ieri de la Antena3, Sinteza zilei.
  Departe de mine de a-i lua in vreun fel apararea lui Boureanu, care s-a pretat la gesturi, tonalitati si cuvinte ce nu numai ca nu stau bine unui gentleman, dar nu ar trebui sa faca parte din arsenalul unui politician (nici macar de duzina). Dar nu pot sa nu vad ca GVFirea nu s-a comportat nici pe departe ca un moderator. Facand o profesie din lipsa de profesionalism, respectiva „doamna”, ar trebui sa faca deosebirea intre un moderator de televiziune si un militant al unei cauze ( in cazul ei, aprioric, anti-Basescu, anti-PDL). Si ar mai trebui sa inteleaga ca utilizarea unor cuvinte sau porecle fata de „invitatii” in emisiunea domniei sale nu fac cinste nici doamnei Firea , nici moderatorului Firea. Imaginea din emisiunea de ieri este aceea dintr-o piata de legume unde „zarzavagioaica” se cearta cu „soferul de camion” care i-a „trantit” lazile cu rosii. Eu nu cred ca atitudinea lui Boureanu a fost persecutanta fata de Firea, aceasta nu ar trebui sa se victimizeze, asa cum Boureanu ar trebui sa-si ceara scuze pentru cuvantul „amant” adresat unei persoane ce a trecut recent printr-o incercare. De fapt, ambii ar trebui sa-si ceara scuze ,unul de la celalalt.
  Intr-adevar, d-le Nastase, vom avea o mostenire grea, dar lipsa de schimbare in PSD si lipsa de proiect (ce face ca opozitia sa nu poata lucra impreuna) si concursul televiziunilor, pot transforma „mostenirea” intr-o „donatie pe timpul vietii”.

  S-auzim de bine.

 39. 41 LePrince iunie 2, 2010 la 10:03 pm

  @Daniel

  Trebuie sa recunosc ca „ii spui” bine ce-i spui lui Doru Coarna, nu puteam „s-o zic” mai bine. M-a surprins si pe mine interventia lui „prafuita”, venita parca din 1990, pe valurile „mineriadelor”. Probabil ,o scapare.
  @ Doru Coarna

  Pozitia pe care o convenisem unul fata de celalalt, ramane valabila.
  S-auzim de bine.

 40. 42 LePrince iunie 2, 2010 la 10:09 pm

  @Criticos

  Sigur, aveti dreptate, spuneam ca tema despre care vorbeam, este utilizata inflationist, cu reflexe detectivistice, pentru a incrimina de multe ori gesturi sau simboluri, in fond, nevinovate. A devenit o religie, cu „altare” amplasate uneori in locuri care nu au o legatura directa.
  Totusi, acestui tip de propaganda i se raspunde uneori cu aceeasi moneda, de multe ori.,exagerata. Ceea ce se intampla acum cu palestinienii(in Gaza, nu in rest) nu cred ca poate fi pus doar in sarcina statului Israel. Faptul ca un teritoriu si mai ales populatia sa(vorbesc de Gaza), sunt tinuti prizonieri de niste lideri iresponsabili, nu face ca Israelul sa fie vinovat de ceea ce se intampla acolo. Mi se pare cinica (pot face un paralelism cu udmr-ul-populatia din HR si CV) atitudinea acestora, care sacrifica bunastarea, siguranta si chiar viata cetatenilor pe care se presupune ca ar trebui sa-i apere, pentru un ideal fals, nerealist, impletit cu spaime religioase si fundamentalisme, practicand un terorism militant si manifest. Calea dialogului cu gruparile teroriste din Gaza este practic, dar si virtual imposibila, pentru motive evidente.Si asta unilateral. Ultima provocare, cea cu navetele „cu ajutoare”, este stravezie. Se stie ca la bordul acelor nave erau, sub pretextul transportului de ajutoare umanitare, teroristi arabi. Desi li s-a permis debarcarea intr-un port israelian si transportul ajutoarelor pe sosea, acestia au insistat sa intre in „apele teritoriale” ale statului….Gaza. Nerespecatrea unor norme international valabile, duce la actiuni precum cele de zilele trecute oriunde, nu numai in Israel.
  Personal, nu cred ca unor crime si abuzuri trebuie raspuns tot prin crime si abuzuri. Eu sper ca omenirea sa invete , in sfarsit, ca sansa dialogului trebuie utilizata cat mai des(e valabil pentru oricare „beligerant”, oriunde).
  S-auzim de bine.

 41. 43 LePrince iunie 2, 2010 la 10:17 pm

  @Observator

  Dl.Blog, cum ii spui, poate fi si simpatic, intr-adevar, eu as merge chiar pana la „funny”.
  Clownii „high-tech” au macar motivatia „noutatii”, a posibilitatii de „chemare in service”, dar cu cei mecanici, pe baza de cheita ,nu cred ca mai sta cineva sa-i „repare”(nici macar bunica mea).
  Consideram, „aripioara” inregistrata, Victor V e de acord, dar va trebui sa-i cerem acceptul d-lui Nastase anterior. Mai „stam” cateva zile , pentru unele clarificari.
  S-auzim de bine.

 42. 44 nekunoscut iunie 2, 2010 la 10:27 pm

  Nevoia de capodopere şi prezenţa târfelor.

  ….adevărul este că actualul genocid, cel care elimină amintirile vremurilor bune, este gazatorul românilor de după ciuma comunistă…efectuat prin manipulare politică, dar care la o singura privire a unei sclipiri de inteligenţă – toţi manipulatorii se dizolvă în minciună…..

  ….ignoranţa ne-a transformat în nebuni de legat, aminteşte-mi să-ţi povestesc ce am văzut astăzi în privirea celor “ aleşi “ : exterminarea unui popor, cu zâmbetul pe buze….

  ….mai greu e să te prefaci că eşti sănătos, că faci faţă exterminării, că eşti puternic, că ai credinţă, dar cel mai greu e să mimezi libertatea…

  …mai nou se vorbeşte mult despre nimic. Tocmai limbajul esenţial lipseşte liderilor opoziţiei. Zilele ăstea Piaţa Universităţii e un incubator al grevei avortate.

  ….rănile postdecembriste ne-au afectat inima, creierul, plămânii, rinichii, ficatul…rănile guvernului curent ne vor afecta ovarele, uterul, ovulul, stomacul , sănătatea, maţele… terapia cea mai apropiată astăzi este navigarea spre statele europene, care ne denigrează atât de mult, dar care ne dau de muncă.

  Din lagărele de muncă obligatorie, azi suntem o ruină.

 43. 45 LePrince iunie 2, 2010 la 10:45 pm

  @Aya

  Nu ma indoiesc ca daca Adrian Nastase ar fi ajuns presdinte in 2004, ar fi facut tot ceea ce era necesar pentru a reconcilia societatea romaneasca(cu toate riscurile pe care le mai avea , pe atunci, in propriul partid).
  Si ai dreptate, ca majoritate, intelectualitatea romaneasca (ca expresie a socialului) este antitotalitara, daca vrei, face parte din „europenismul” castei.
  AN, a rezistat, spre sansa sa (si sa speram, si a noastra), atacurilor mizere la care a fost supus. In cel mai rau caz, acestea l-au intarziat,sunt sigur. Revenirea in PSD in prim plan si sper eu, o dorinta sincera de a restructura partidul, poate anula atacurile ce au dus la o temporara iesire din „rolul principal” ce i se cuvine.
  Intamplator, cunosc cateva lucruri despre firea lui Andrei Plesu, el recunoaste sincer ca e comod. Daca vrei, e explicatia cea mai facila pentru „lipsa de implicare” activa a ultimilor ani. Dar proiectul sau principal l-a dus la capat, deja.Stiu ca are simtul umorului.

  In alta ordine de idei….
  Imi pare rau ca ti-au fost aduse injurii , dar cunoscandu-l pe cel ce a facut-o, nu ma mir. Si eu am fost la un moment dat „cretin”, probabil raspunsurile mele detasate l-au descurajat de la recidiva.

  Si-n alta ordine….
  La prima vedere, ai putea fi confundata cu „Fleur”, dar ea era o superficiala a sentimentului, prea concreta si prea reala. June avea ceva eteric, usor ireal, care o facea mult mai apropiata de ce „vad” eu la tine.

  Si-n alta…..
  Mi-am iubit intotdeauna prietenii de joaca, dar acel clown ma speria putin cand eram copil, avea ceva mult prea colorat si prea zgomotos in el. Tu, cand „iti puneai papucii lui Muc cel Mic”, daca iti inchipuiai ca te intalnesti cu un clown, nu aveai mici spaime? Eu cred ca da, mai ales daca clownul era precum cel descris de mine.

  Nu pot sa nu sesizez ca nu-mi raspunzi la „anumite” intrebari. Ti-a placut melodia?
  S-auzim de bine.

 44. 46 lupi iunie 2, 2010 la 11:18 pm

  @ Aya – Va cer iertare pentru modul putzin inteligibil in care m-am exprimat,dar nu ma banuitzi de mesaje codate sau incifrat-secretizate!!! Singurul cod pe care-l mai stiu e codul Morse, invatzat in scoala militara.Rugamintea mea avea ca ,,obiect” acel cantec rusesc[sovietic] ,, razboiul sfant” in traducere, preluarea clipului de pe youtube si postarea pe blogul a.n.-ului, lucru ce atzi avut amabilitatea sa-l facetzi odata si pe care eu nu am invatzat sa-l fac !! Sigur atzi uitat !! De ce ,,razboiul sfant”- pentru ca neamul romanesc ,,nebasesc”[acea parte inca neinfectata de putreziciunea intruchipata de acest adevarat ,,satanic abuser” ] nu se va putea salva de la totala si completa descompunere decat printr-un razboi total cu aceasta cangrena ce i-a ,,metastaziat” deja fiintza !!! Din nenorocire , acest razboi se pare ca a fost deja pierdut , inca inainte de-a incepe !!!

 45. 47 Aya iunie 2, 2010 la 11:37 pm

  @

  Octaaa

  Pe fond, afirmi ca in perioadele de criza stanga este cea care dobandeste un plus considerabil de credibilitate.
  Din pacate, nu este asa.
  Odata cu adancirea crizei creste cota extremistilor.
  Jocul „extrema stanga”- „extrema dreapta” este unul de umbre si lumini, la dreapta dreptei fiind extrema stanga, la stanga stangii fiind extrema dreapta.

 46. 48 contribuabil iunie 3, 2010 la 12:09 am

  Mai tineti minte cand a fost primar nea Basescu cum a daramat el toate chioscurile si cum a luptal el cu mafia chioscurilor, praf ia facut, ca la asta se pricepea cel mai bine. Ce nu inteleg este de unde are aceasta fixatie pe „praf”, a navigat cumva in Sahara? Poate ca la multele baute la care a participat a dedus ca a-i face „praf” pe altii este cel mai bun instinct de conservare cu care a fost inzestrat de la natura. Mircea Badea are dreptate: atat a putut poporul roman, influentat de marii formatori de opinie Cristoiu, CTP-ul, Pora, Nasu.

  Evoluţia, un proces nesupravegheat, impersonal, imprevizibil şi natural de descendenţă temporală cu modificări genetice, influenţat de selecţia naturală, întâmplare, împrejurări istorice şi schimbări de mediu, a devenit politica de stat intr-o tara ortodoxa, pacat.

 47. 49 Aya iunie 3, 2010 la 12:29 am

  @

  Octaaa

  In ultimul an si jumatate a fost dusa o perversa campanie de inducere a unei false perceptii asupra realitatii.

  In discursul politic a fost „strecurat” un „amanunt” periculos, echivaland cu omisiunea elocventa (initial, in discursul guvernamental- apoi, din neatentie, probabil, „amanuntul” cu grava incarcatura perversa a fost preluat nediferentiat de aproape toti oamenii politici).

  Se afirma cu obstinatie ca in Romania exista circra 1300000 de bugetari, DANDU-SE IMPRESIA ca acestia ar fi doar cei angajati in administratie- ceea ce este total neadevarat.

  Se face comparatie cu Polonia (tara cu un numar de locuitori sensibil mai mare decat al Romaniei) dandu-se ca exemplu SUB APARENTA NUMARULUI TOTAL AL BUGETARILOR, doar angajatii in administratia acelei tari (evident, mult mai putini decat s-a indus ca ar exista la noi- transformand, in mod voit, un neadevar in falsa perceptie a adevarului).

  Astfel, pentru a justifica intentiile criminale ale reducerilor salariale, se lasa impresia ca in Romania s-ar opera cu un numar de personal angajat in administratie de doua ori mai numerios decat cel al Poloniei (ceea ce este, repet, un imens neadevar- ca sa nu spun o minciuna sfruntata).

  Prezentarea deturnata a realitatii in urma amalgamarii diveritelor categorii de bugetari (de care nici un stat nu se poate lipsi) prezentati, nediferentiat si in mod vadit mincinos, ca fiind CU TOTII lucratori in administratie, a dus la reactia extrem de slaba a populatiei fata de incalificabilele intentii ale criminalului guvern Boc.

  Din pacate, si tu, fara sa vrei, comiti greseala de a transmite mai departe acest neadevar, adancind falsa perceptie.
  Cu totii ne facem vinovati, intr-un fel, de perpetuarea acestei confuzii (voite, initial- dirijate intentional, cu efect scontat) fals legitimante pentru genocidul guvernamental programat (am incredere ca va fi oprit prin votarea motiunii de cenzura).

  In realitate, cresterea numarului angajatilor din administratie cu aproximativ 250.000- in cea mai mare parte pe criterii clientelare- s-a produs DUPA alegerile din 2008 cand- ai ghicit!- a fost instalat la Palatul Victoria criminalul Boc.
  Restul, inseamna TOATE categoriile de bugetari (subliniez, nu doar cei din administratie).

 48. 50 Aya iunie 3, 2010 la 12:37 am

  @

  Spiridus

  Si eu ma bucur ca senatorul Iulian Badulescu a plecat de la PD-L si s-a alaturat grupului PSD.
  M-as bucura sa plece toti de la PD-L si sa alature fie PSD, fie PNL (partidele care sustin motiunea de cenzura).
  Vine motiunea de cenzura si orice vot impotriva criminalului guvern Boc -care trebuie sa cada!-este pretios.

  P.S.
  Remarca ta nu este morala, dar ipocrita.

 49. 51 Aya iunie 3, 2010 la 12:40 am

  @

  Parmalat

  Aduc o corectie remarcii tale: cu unul ca Boureanu pur si simplu nu se poate discuta, intrucat este asa cum indica mesajul peiorativ al numelui (cu mentiunea ca, spre deosebire de Boureanu, boul este un animal de toata isprava).

 50. 52 Aya iunie 3, 2010 la 12:51 am

  @

  Filme Online

  In opinia ta, ce ar trebui sa faca Victor Ponta pentru a(-ti) arata ca are vlaga (iti garantez ca are!)?
  Sa se ia cu mainile de cingatoare si sa topaie? Sa se isterizeze ca frustrata duduie Mungiu? Sa dea la coasa ca penibilul criminal Boc? Sa turuie prostii ca magnetofonul, precum cretinoidul Hoara? Sa-si dea ochii peste cap, sa-si tugoaie buzele si sa dea din maini precum caraghioasa Andreea Pora? Sa sparga geamuri? Sa scuipe coji de seminte pe jos? Sa se arunce de-a rostogolul pe scari?

 51. 53 Aya iunie 3, 2010 la 12:53 am

  @

  Spiridus

  Corect: Iulian Badescu

 52. 54 Aya iunie 3, 2010 la 1:18 am

  @

  DlNimeni

  Citez din postarea ta: „aseara am aflat si ca bugetul asigurarilor sociale este inca in excedent, adica de ce reducerea pensiilor cu un buget al asigurarilor sociale excedentar”.

  De ce?
  Simplu: excedentul plus 15% din pensii inseamna exact cat si-a propus criminalul guvern Boc sa fure din acest „sertar”.

  Cu un timp in urma, prietenul meu Instalatorul scria, pe blog (citez din memorie):”s-a furat un buget”.
  Se referea la bugetul de stat.
  Acelasi lucru l-am sustinut si eu.

  Bref: dupa ce a deturnat banii din bugetul de stat (catre conturi „interesante’) criminalul guvern Boc si-a facut planul sa devalizeze bugetul asigurarilor sociale.

  N-ai auzit ca Nutzi ot Plescoi nu si-a platit inca datoria de 3,3 milioane euro la nu-stiu-ce banca? Vrei sa dea din banii de Jimmy Choo?
  Videanu de unde sa ia bani, daca nu mai e la Primaria Capitalei si nu mai poate roti bordurile (proaste, casante- si produse tot de el) de pe o strada pe alta, incasand bani pentru fiecare operatiune in parte?
  Hoara de unde sa mai dea, pe hartie, sume astronomice la pictorii de biserici care, apoi, sa-i revina cash (cel mai simplu mod de a spala bani si cel mai „marlanesc”)- cand Complexul Rovinari e ca vai de el?
  Vrei sa se apuce acum de munca si de afaceri pentru care trebuie sa se zbata din greu?
  Sa fim seriosi!
  Pe timp de asa-zisa criza se iau usor banii de la buget, dupa ce ai mintit lumea ca nu sunt.

 53. 55 Aya iunie 3, 2010 la 1:39 am

  @

  Doru Coarna

  MAI AI IDEI? NU CREZI CA E MAI USOR CU CIANURA?

  Citez: „Cand am spus acum cateva luni, dupa dezamagirea din alegeri, ca echipajul asta trebuie lasat, cu orice pret, sa-si duca singur crucea, multi mi-au sarit in cap!”

  In continuare, sustii, pe fond, nici mai mult nici mai putin, ca trebuie sa nu se atinga nimeni de guvernul Boc- bref, sa nu „treaca” motiunea de cenzura, ceea ce echivaleaza cu aplicarea GENOCIDULUI national, prin reducerea drastica a pensiilor si salariilor si, implicit, cu prabusirea economiei romanesti prim scaderea dramatica a consumului (cu toate efectele in lant cunoscute).

  Sunt halucinante atat logica ta cat si superbia teoretica a solutiei (care are toate datele cinismului!).
  Deci, ar trebui ca aceasta mizerie intentionala a criminalului Boc, care ar duce la prabusirea Romaniei, sa fie lasata sa opereze, doar pentru a avea timp PSD, de exemplu, sa-si puna la punct o strategie prin care sa castige viitoarele alegeri!
  In plus, mai crezi, cu olimpiana lipsa de simt al realitatii ca, in toamna, cand va izbucni populatia, cei de la guvern „vor pleca”, asa, pur si simplu!

  Cred ca pana si un copil, aflat in contact cu realitatea (nu cu constructiile teoretice bazate pe dorinte- nu pe ceea ce exista) ar realiza ca, odata cu aplicarea acelor masuri sinistre, criminalul guvern Boc si-ar lua toate precautiile pentru a preveni momentul exploziei sociale, si, in baza legii (pe care oricum o invoca si aplica dupa bunul plac) ar introduce masuri de restrictionare dura a unor drepturi, implicit de represiune a miscarilor.

  Unica solutie este ca acest guvern sa cada, in urma motiunii de cenzura, iar acele mizerii (reducerea salariilor si pensiilor) sa nu fie aplicate.

  Gresesti fundamental cand afirmi ca oricum am fi obligati sa reducem salariile si pensiile in toamna din cauza nu-stiu-caror corectii cerute de UE.
  Daca sa aplica masurile propuse de Adrian Nastase (practic, de relaxare) economia se relanseaza foarte repede.

  Postarea ta inspira o parafraza dupa poanta unui banc binecunoscut: tu ai mai avea idei din astea, dar moare economia si lesina populatia de foame, asa ca nu mai ai pe ce si pe cine sa le aplici.

 54. 56 blogideologic iunie 3, 2010 la 4:36 am

  Mă surprinde calitatea analizelor pe care le efectuează persoana reală ce semnează folosind nick-ul „dlnimeni”. Aceasta înseamnă că în România reală de azi se produce un salt calitativ uriaş în cultură. Este, repet, surprinzător, că în ciuda obstacolului creat de culturnicii de elită de la GDS care de douăzeci de ani implementează diversiunea „societăţii deschise” a lui George Soros împotriva României, totuşi ţara de acum se reface prin gândirea oamenilor ei anonimi, însă de valoare, precum „dlnimeni”.

 55. 57 blogideologic iunie 3, 2010 la 6:06 am

  “Văd o groază de furioşi pe Boc. O armată de tălâmbi care s-ar declara mulţumiţi cu o demisie/demitere a lui Boc. Oamenii ăştia chiar au naivitatea de a-şi imagina că demisia lui Boc ar schimba ceva, că plecarea lui Boc poate face lucrurile altfel. Iertaţi-mă, dar asta e o prostie! Şi apoi ce? Alt premier jucărie al lui Băsescu, alte prostii, alte… Când un pici se loveşte cu capul de colţul mesei, mămica-bunica-mătuşa se reped să dea na-na la masă. Şi piciul se opreşte din plâns. Când vede masa chelfănită simte că îi trece cucuiul. Mă iertaţi, deci, dacă am depăşit vârsta la care să mă declar satisfăcut de un na-na la piciorul mesei.” Sursa http://moshemordechai.wordpress.com/2010/06/02/demisia-lui-boc/

 56. 58 leo iunie 3, 2010 la 7:01 am

  Dom Titus,
  că la cimilit prin culori din blănuri de hiene d-alea ce năravul diversionis nu şi l-ar schimba nici moarte nu dibuieşti tălică, pricepui demult; dar chiar aşa, nici la prieteni?! 😉

 57. 59 blogideologic iunie 3, 2010 la 7:15 am

  +”Orice domn şi orice doamnă care câştigă 100 de milioane de lei pe lună trebuie să plăteasca impozit în această perioadă dificilă 50 la sută impozit sau 60 la sută. Eu, care sunt parlamentar şi am 4.000 de roni pe lună, aceasta e media la parlamentari, trebuie să plătesc 30 la sută. Cel care are 10 milioane sau şase milioane trebuie să plătească zero. Tocmai de asta, PSD-ul a propus impozitarea diferenţiată, pentru a nu veni să-i spui unui om că salariul sau pensia lui sunt nesimţite. Nesimţit este domnul Boc, care le-a spus acestor oameni că nu se atinge de pensiile şi salariile lor şi acum le taie. Corect este într-o perioadă de criză şi de solidaritate este să impoziteze mai mult pe cel care are mai mult, o impozitare de 50-60-70 la sută, iar pe cel care are un venit foarte mic să nu-l impozitezi absolut deloc. Vreau să vă spun că toţi directorii domnului Videanu au 300 de milioane salariu şi nu le taie nimic”, a spus Ponta. […] Nu cred că poţi să spui despre profesori, medici şi bugetari că sunt cancerul societăţii, mai degrabă cred despre partidul de guvernământ că este cancerul societăţii (…) În fiecare judeţ există 10 de Videanu şi 10 de doamna Udrea. Între interesele generale şi cele de partid, ei le aleg pe cele personale. De acolo vine tragedia”, a completat Ponta. Mai mult, spune liderul PSD, nu Opoziţia este vinovată de „trădare de ţară”, aşa cum acuza Roberta Anastase, „ci cei care susţin acest Guvern şi aceste măsuri”. Solicitat să dea un nume care ar dicta economiei româneşti, Ponta a replicat: „Traian Băsescu”.+ Sursa http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/ponta-nesimtit-este-boc-pentru-ca-a-spus-ca-nu-se-atinge-de-pensii-si-salarii-188779.html

 58. 60 Al. iunie 3, 2010 la 7:18 am

  ROMANIA=VARZA ,,portocalie”.Cata ipocrizie!!!

 59. 61 blogideologic iunie 3, 2010 la 7:23 am

  „Acordarea deplinei cetăţenii, inclusiv dreptul la vot, unor cetăţeni ai unor alte state este incompatibilă cu concepţia civică a naţiunii. Asta înseamnă să-i aduci în spaţiul naţional pe nişte neplătitori care au dreptul să voteze, dar nu vor fi guvernaţi de cei pe care îi votează şi deci nu vor suferi consecinţele alegerii lor.” Sursa http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/trianon-ialta-si-retur-188762.html

 60. 62 Victor V. iunie 3, 2010 la 9:01 am

  @ all

  Cred am trecut foarte usor peste decizia Colegiului Director al PDL, care spune că demnitarii care au afaceri cu statul sunt siliţi să aleagă între acestea şi funcţiile politice.

  Deocamdată, doar Prigoană și-a dat demisia, dar așteptăm cu mult interes și celelalte anunțuri: Udrea, Videanu, Blaga, etc.

  Oricum, cred că este surprinzător că partidul aflat la putere adoptă o astfel de hotărâre, în timp ce partidele aflate în opoziție (PSD, PNL) care nici nu ar avea o problemă prea mare în a adopta o astfel de rezoluție, se fac că plouă.

  @ Adrian Năstase

  Credeți că ar fi dificil ca PSD-ul să adopte și el o astfel de măsură?

 61. 63 Ghita Bizonu' iunie 3, 2010 la 9:02 am

  Salve Titus

  asa la mica barfa din experienta pe bloguri unu care isi zice dinimeni, ori un idiot poate ridica probleme .. Candva pre forumu EvZ unu care semna un prost a dat niste lectii extrem de dure unor „elitisti” …Si tot legat de nickuri unul dintre cei mai subtili isi zicea ca-i din vadu ciorii ( pesemne ca cioara aia isi avea vadu intr-o biblioteca extrem de selecta inceputa prin anii 20 )

 62. 64 Ghita Bizonu' iunie 3, 2010 la 9:06 am

  Istoria dupa Bizonu’

  Pe Vremea am deschis un nou capitol , intitulat fara modestie Istoria dupa Bizonu’.
  Poate si din cauza ca se cam implinesc 69 de ani de cand mama mea a “ratat” la distanta de o fusta deportarea . Poate pentru ca nu pot sa uit ce mi-a zis odata o doamna, Mariusea : “Daca razboiul incepea cu 2 saptamani mai devreme fetita mea mai traia “.
  Recunosc va fi incorect politic …Ei si ?!
  Incep cu o chestiune mai teoretica : Razboiul Este Politica.
  http://vremea.forumgratuit.ro/istoria-dupa-bizonu-f7/razboiul-este-politica-t79.htm

 63. 65 Doru Coarna iunie 3, 2010 la 10:56 am

  @ Aya:

  Ok, acum cu economia: nu este cinism, marinarul a fost votat pe bune de catre destui, acum ei au dreptul si obligatia de a-l suporta „la lucru”, poti sa le retezi asa o placere?

  Tu ce crezi ca poti face din opozitie minoritara in fata a ceea ce stim ca este puterea lui B\? Sa te opui, OK, sa votezi o motiune, OK, astea se vor face, dar va trece? Eu sunt convins de un cabinet Boc5 mai devreme sau mai tarziu, apoi 6, in sens si cu scop diabolic. Tu nu?

  „Sa cada guvernul”, OK, sa se duca dracu’ daca ar fi dupa mine, si inca urgent si damboulea, dar… nu e dupa mine, nici dupa noi, ci dupa B\, deci…

  Acum te rog sa citesti cu atentie: masurile de relaxare fiscala cresc inflatia. La inceput, cat e lipsa de bani in sistem poate ca merge vreo luna, dar apoi te trezesti ca-ti cresc preturile si nu vei sti de ce: din cauza inflatiei. Apoi, cursul leului scade, si iar te minunezi, desi practic te speculezi singur.

  Ideea inteligenta este sa repornesti economia printr-o injectie de capital, dar, ca la doctor, trebuie sa te pricepi: daca cresti veniturile=inflatie, daca scazi fiscalitatea=inflatie cu un oarece retard.

  Deci unde injectezi capitalul? Si cum? Si de unde?

  Eu stiu raspunsul dar da-mi voie sa nu-l postez deocamdata, dar te asigur ca solutie exista si este unica dar atipica. Nu-l vei gasi pe nicaieri, d-aya sunt eu inca mandru de rachetele alea. Din idei se nasc solutiile, nu?

  Nu e vorba de cinism ori cianura, departe de mine orice de genul asta, dar daca poti salva populatia, economia, moneda, atunci eu cred ca are sens sa incerci injectia cu pricina, deci nu cu cianura ci cu „bani”, pe care ii pun intre ghilimele si sigur mai tarziu vei intelege de ce.

  Sigur, mama e pensionara deci inteleg prea bine, dar uite alta afirmatie pe care o fac: ordinul de bord 15-25 nu se poate aplica caci pretul social este exorbitant din toate punctele de vedere, si in special politic. E trist dar asa conduc marinarii nava asta, au mai castigat o luna-doua cu dezbaterea, apoi vor veni cu alta traznaie inca doua luni, si uite ca omul e cu ochii la concediu, apoi grevele de toamna, apoi iar un puseu si vine ignatul, deci mai discutam prin 2011. Asa conduc ei tara. De ce sa ne impotrivim?

  Sigur, o putem face pt imagine, sa ne alaturam populatiei -ceea ce si facem- dar solutie tot nu exista.

  Stii care e diferenta intre clasa conducatoare si PDL? Dar nu-mi posta vreun raspuns, te rog.

  Te asigur insa de parerea mea sincera ca UN REGIM MAI ASASIN, MAI SUICIDAR, DECAT ASTA N-A AVUT ROMANIA NICIODATA! Si semnez. OK?

  Hai sa ne ridicam peste micile pasiuni care anima de regula politicul si sa cautam sa punem la punct tratamentul.

 64. 66 theodora0303 iunie 3, 2010 la 11:19 am

  @contribuabil
  Eu mai tin minte. Nu o sa uit niciodata cum, din cauza lui Basescu Traian, am ramas cu datorii la chioscul tip pe care primaria m-a obligat sa il cumpar, pentru ca altfel nu primeam autorizatie de functionare, cum am ramas cu un chiosc pe care nu am mai avut unde sa il mai folosesc si cu marfa pe care nu am mai avut unde sa o vand. A distrus chioscuri pentru care existau autorizatii de functionare pentru inca 8 -9 luni si pentru care se platisera in avans taxele aferente. Nu a dat nici o alta alternativa chioscarilor. Chioscarii nu cotizau la PD. In schimb magazinele mari sponsorizau serios.
  Basescu a distrus PNTCD-ul, vrea sa distruga si PSD-ul si PNL-ul si acum vrea sa ii termine pe pensionarii Romaniei si pe cei cu venituri mici.

 65. 67 Maximmouse iunie 3, 2010 la 11:43 am

  Dl Goe!

  Dar mata esti nascut deja…probabil vei avea multi fratiori…:)

 66. 68 Maximmouse iunie 3, 2010 la 11:46 am

  @Victor V!

  He , he , ce interesant chestionar ne oferi tu….manipulativ la max…este facut de …?

 67. 69 Maximmouse iunie 3, 2010 la 12:01 pm

  @AYYYA!

  Nu cred! „Neutralitatea ” unpr este la fel de toxica ca si votul impotriva.udmr, alta cutra, iara nu sovaie nici un moment sa respinga motiunea,in ceea ce-i priveste , am sa-ti spun, ca de mult nu mai reprezinta interesele maghiarilor din Romania, ci interesele unui grup similar pdl…asa ca, NU CRED!

 68. 70 Maximmouse iunie 3, 2010 la 12:05 pm

  @Theodora0303!

  Am citi ce zici, stii ca esti o persoana simpatica si credibila?Am sa mai citesc.De obicei evit sa citesc postarile porumbitelor deoarece nu vreau sa intru in conflict cu „gingasele”. este prima oara cand te citesc, asa este cum zici ref. la distrugerea micului comert romanesc, pe care il regret nespus , si pe care ma straduiesc sa-l incurajez.

  cu simpatie.

 69. 71 lupi iunie 3, 2010 la 12:21 pm

  @ Dan[geologul] –nu le da idei cretinilor astora !!!

 70. 72 Aya iunie 3, 2010 la 12:28 pm

  @

  Doru Coarna

  Important este sa relansezi economia, aducand astfel mai multe venituri la buget si INMULTIND locurile de munca!!!
  In felul acesta cresti SI veniturile bugetare (si reusesti sa regklezi eventuala crestere a inflatiei- care sigur nu ar fi scapata de sub control).

  Intr-o astfel de situatie, faptul ca ar creste (relativ!) inflatia NU este o problema. Inflatia POATE FI tinuta in frau, printr-o politica inteleapta a BN (iar Mugur Isarescu este un maestru in acest sens).

  Important este sa nu fie scapat somajul de sub control!
  Or, prin acele masuri criminale avute in vedere de guvernul Boc se ajunge, pana la urma, la cresterea somajului pana la scaparea lui totala de sub control.
  De ce?
  In urma unei dezastruoase reactii in lant (salarii si pensii mai mici-consum mai mic- productie si distributie pe piata mai mici- somaj crescut- consum mai mic etc- crestere a somajului- etc; la toate acestea se adauga dezastrul veniturilor bugetare din ce in ce mai scazute si cresterea masei de „asistati social”, generic vorbind) s-ar ajunge, pornind de la rau voitoarele „masuri” ale criminalului guvern Boc, la prabusirea economica si, la propriu, la falimentul de tara.
  Este, daca vrei, principiul dominoului.

  Bref: guvernul Boc trebuie sa cada in urma motiunii de cenzura si acele criminale idei sa nu fie puse in aplicare.

 71. 73 Aya iunie 3, 2010 la 12:30 pm

  @

  Maximmouse

  Maxonule, te sfatuiesc insistent sa crezi cu tarie: motiunea va fi votata si guvernul Boc va cadea!

 72. 74 Aya iunie 3, 2010 la 12:32 pm

  @

  Maximmouse

  Sigur ca ai dreptate, Maxonule, onor dl. Goe va avea multi, foarte multi fratiori mai mici (dupa cum are si unii mai mari).
  Stii bine ca respectiva femela-nascatoare de astfel de personaje este mereu insarcinata!

 73. 75 Aya iunie 3, 2010 la 12:57 pm

  @

  Le Prince

  Am primit in suflet „mesajul June”. De altfel, ti-am si spus ca ai reusit sa ma cunosti surprizator de bine, dincolo de orice aparenta.

  Ti-am raspuns implicit, legat de melodie (dar mesajul a aparut mai tarziu).
  La partitia „Va cer sprijinul pentru institutul „Sincai”” (iunie 2, 2010, la 11:26 pm) am „postat” (cum sa spun altfel?) melodia, intr-un mesaj catre tine.
  Asta inseamna ca ma bucur sa o ascultam impreuna!

  P.S.
  Cineva foarte, foarte drag mie se afla departe, cumplit de departe.
  De ziua lui, ii transmit un mesaj si facem o conventie: la ora X (ora Romaniei) sus paharul!
  Transmit acel mesaj si altor (cativa) prieteni si, astfel, suntem toti impreuna, partageant le vin et les beau moments.

  Iata inca o data melodia.
  S-o ascultam impreuna, mon Prince!

 74. 76 Aya iunie 3, 2010 la 1:09 pm

  @

  Ghita Bizonu’

  Da, razboiul ESTE politica.
  Felicitari pentru text. Sper sa fie primul dintr-o lunga serie.

  P.S.
  Sunt nu doar impresionata dar si simt, oarecum, ca as vrea sa”umblu pe varfurile picioarelor” citind acea scurta fraza- dar avand o incarcatura reala si simbolica imensa: „se cam implinesc 69 de ani de cand mama mea a “ratat” la distanta de o fusta deportarea”.

 75. 77 Aya iunie 3, 2010 la 1:14 pm

  @

  Lupi

  Nu te-am banuit (citez) „de mesaje codate sau incifrat-secretizate”.
  Pus si simplu nu intelesesem ce voiai sa spui.

 76. 78 Aya iunie 3, 2010 la 2:15 pm

  @

  Le Prince

  M-am gandit bine inainte de a-ti raspunde: cred ca as fi avut un fel de recul interior daca, „punandu-mi papucii lui Muc cel Mic”, in copilarie, m-as fi intalnit cu un clown precum cel descris de tine.

  Pe de alta parte, intrucat- asa cum ti-am spus deja- ai reusit sa ma cunosti surprinzator de bine, sunt convinsa ca banuiesti si altceva: clownii imi provoaca un soi de ciudata tristete, mi-o provocau si copila fiind. Imi aduc si imi aduceau un fel de- cum sa spun?- „gheruta dureroasa” undeva adanc, in piept, comparabila cu situatia in care stii ca vei regreta, si te doare dinainte acel regret, ca nu vei putea ostoi tristetea ascunsa a cuiva, pur si simplu pentru ca „forma” sa te tine la o distanta pe care nu ai capacitatea interioara de a o parcurge.
  Da, este, intr-un fel, o „mica spaima”.

  Dar, acea „forma” stie deseori sa fie „credincoasa”, in felul sau.
  Si, in acest caz, regretul acela dureros si greu de pus in cuvinte sporeste.
  Asa e si cu micul tau clown, nu-i asa?

  P.S.
  Iti propun sa trecem impreuna printr-un „alt fel de mica spaima”:

 77. 79 Victor V. iunie 3, 2010 la 2:35 pm

  @ Maximmouse

  Cred că este un site „libertarian” și nu neg că ar putea fi considerat manipulator. Mie nu mi s-a părut, dar asta nu cred că este relevant (fiind libertarian, îmi e dificil să-l percep ca fiind manipulator).

  Tu de ce zici că e manipulator? Dacă ești de acord, aș reformula/schimba întrebările împreună cu tine.

 78. 80 theodora0303 iunie 3, 2010 la 2:37 pm

  @Maximmouse
  Porumbita? 🙂 Gingasa? 🙂
  Este prima oara cand ma citesti 😦
  Mai citeste cineva ce scriu eu, in afara de mine fireste? 😦
  Daca nu sunt prea indrazneata, te invit la o plimbare pe blogul meu.
  O zi buna tuturor!

 79. 81 Daniel iunie 3, 2010 la 2:39 pm

  @Doru Coarna
  A vorbi de inflatie in cel mai deflationist context cu putinta mi se pare o aventura intelectuala ce ar trebui sprijinita de mai mult decat simpla incercare de a aplica relatia cauza-efect din fizica intr-un mod simplist in economie. Inflatia e si ea de mai multe tipuri, are cauze complexe, ca si deflatia. Talentul scriitoricesc nu tine loc de argumente solide. Daca le ai le astept, daca nu, corect e sa te informezi inainte sa dezbati.
  @Aya
  Desi programul recent al lui Adrian Nastase mi se pare cel mai bine inchegat, iar mesajul sau, chiar mai important decat nivelul concret al cotei unice, este unul de incurajare catre sectorul privat, nu cred ca mai poate schimba ceva in Romania acum. Foarte bine a spus dl. Nastase: astia au tot adancit o rana pana s-a infectat si a compromis membrul, care acum nu mai poate fi salvat.
  Ma bucur ca ai revenit pentru ca sunt sigur ca daca cineva poate intelege ceea ce spun (nu petru ca e complicat, ci pentru ca are in spate un rationament putin accesibil in profunzime tuturor) aceea esti tu.
  Sigur ca actula criza are multe fatete si caracteristici, insa principala caracteristica cred ca este data de lipsa de incredere a cetatenilor in stat, in societate si in semeni. Putem sa discutam contabiliceste pana maine. Nu acolo este problema, nu acolo este solutia. Acolo sunt doar efectele.
  Aceasta lipsa de incredere este un mecanism CORECT de aparare dezvoltat in sute de ani mai ales in Romania, unde nu merita sa faci nimic trainic pentru a veni apoi migratorii, turcii sau boierii locali si sa confiste tot. Au urmat comunistii si dupa ’90 ceea ce avem acum.
  M-am referit in dese randuri la proprietate cand am comentat, dar dl. Nastase poate crede ca morala e de stanga sau de dreapta caci nu am avut reactii. Retin ca in anii decaderii Imperiului Roman, tot din cauza atacarii proprietatii si si a taxelor nedrepte, cetatenii se ofereau de buna voie sa fie sclavi. Atat de raspandit ajunsese fenomenul ca imparatul a trebuit sa dea un edict care interzicea oamenilor liberi sa devina sclavi. Ca sclav aveai hrana si casa asigurate, iar taxele si proprietatea nu mai erau problema ta, erau problema stapanului. Acest fenomen a dus la o prabusire fara precedent a economiei imperiului. Daca atunci oamenii refuzau proprietatea si efortul de a lucra caci acestea erau inutile, acum situatia e asemanatoare.
  Tot ceea ce castiga in mod cinstit patronii este aspirat de camarila de la putere, proprietatea e o bataie de joc, si cea publica si cea privata, iar ca raspuns oamenii isi radiaza firmele, refuza sa mai faca afaceri cu parteneri care nu isi achita obligatiile, refuza sa mai ia credite pentru dezvoltare, in principiu refuza sa mai activeze intr-un putregai care inseamna sistemul social, justitia, economia si politica in tara asta.
  Unii ne-am prins demult cum vine treaba. Acum vine momentul cand se vor prinde toti. Nu poti spera la dezvoltare intr-un sistem corupt. Un sistem care accepta conflictul in insasi constructia lui nu este sustenabil, ori atacul la proprietate, fie ea imobiliara, resursa naturala, creanta sau obligatie de a face ca si inexistenta unui sistem legal functional fac ca principalul punct de focalizare a energiilor sa fie protectia, nu dezvoltarea. Ceea ce e bine poate pentru multi, dar cred ca se puteau gasi si alte forme prin care sa nu sufere si cei care nu au nici o vina.
  In rest ce sa spun, uite-te, exceptand unii lideri, cam cine activeaza in partidele politice si in societate! Nu ii poti da unui copil sa rezolve problemele unui adult, mai ales daca acel copil este si unul rasfatat. Cam asta e nivelul de maturizare al societatii de la noi.

 80. 82 Ghita Bizonu' iunie 3, 2010 la 2:50 pm

  theodora0303

  draga ati fost atunci … slabi de tot … ]
  A sa ne intelegem – eu eram ptr chioscuri , desi doar cumparam de la ele . Erau a naibii de utile … insa trebuia sa se faca loc lanturilor de magazinle care isi anuntasera intentia de a se stabili aici… Asa ca v-a terminat .
  Insa voi a zice altaceva. Ati fost slabi . Slabi de , scuze, cap. Nu ati multumit cui trebuia . Manifestatile in fata primariilor – frectie la picioru de lemn. trebuiau facute in fata sediilor PD . Atunci chiar s-ar fi temut de reactii. Cadm am sugerat unora asta mi s-a zis : noi nu vrem sa ne amestecam in politica ! nu ne mai manevrati !! Insa decizia de a va termina era politica

 81. 83 Aya iunie 3, 2010 la 2:52 pm

  @

  Victor V.

  Eu cred ca PSD (impreuna cu PNL si cu toate fortele responsabile din Romania (observa, nu spun doar „forte politice”) trebuie sa aiba alte preocupari acum- mai exact, sa inlature criminalul guvern Boc si sa adopte, urgent, masuri pentru relansarea economica- nu sa arunce „praf in ochi” cu diverse masuri despre care nici scolarii de elementara nu cred ca sunt serioase pe fond.

  Afla de la mine: in PSD s-a luat acea masura formala.
  S-a luat si in alte partide.
  Si ce daca?
  Sa fim seriosi!

  P.S.
  Nu acea masura relanseaza economia.
  Daca un om politic face afaceri corecte cu statul, este perfect.
  Problema este ca acele afaceri sunt, in coplesitoarea lor majoritate, necinstite, pe fond (in plus, se fura aproape la vedere).
  Bref, nu ar trebui sa intereseze cine deruleaza afaceri cu statul- dar CUM sunt derulate acelea.
  Sa-si faca drastic datoria cei care sunt obligati sa constate hotia (care, de obicei, se face- culmea cinismului- cu acoperire legala), sa o pedepseasca si lucrurile vor vira spre bine.

 82. 84 Aya iunie 3, 2010 la 2:59 pm

  @

  Spiridus

  Departe de mine gandul sa te contrazic, legat de nenea Iancu!
  Citatul era: „urasc tradarea dar iubesc pe tradatori”.

 83. 85 theodora0303 iunie 3, 2010 la 3:26 pm

  @Ghita Bizonu’
  Ai dreptate, atunci trebuia oprit.
  Daca noi chioscarii am fi stiut sa ne aparam drepturile atunci, poate nu ajungea atat de departe.
  A vazut ca poate sa faca ce vrea, a vazut ca poate sa incalce legea si sa nu pateasca nimic si uite unde a ajuns.

 84. 86 Spiridus iunie 3, 2010 la 3:46 pm

  @Aya

  „Remarca ta nu este morala, dar ipocrita.”
  De ce? Unii tradatori sunt buni, altii rai?
  Sau, daca scopul e maret, nu mai conteaza detaliile… Ei, asa da!

 85. 87 Aya iunie 3, 2010 la 4:18 pm

  @

  Spiridus

  Eu spun altfel: in istorie, numai rezultatul conteaza.

 86. 88 Ghita Bizonu' iunie 3, 2010 la 4:20 pm

  octaaa
  o mica hiba . Clasa muncitoare din industria oraselor s-a cam mutat in Spania, Italia . Pe la noi mai sunt cam ramasitele. Asta s-a numit „reforma” in Zodia Tzapului . Cu obiectivul declara ca „sa mearga la tara de unde i-au luat comunistii!!”

 87. 89 Doru Coarna iunie 3, 2010 la 6:07 pm

  @ Aya:

  Daca Boc va fi lasat sa puna in opera ordinul de bord 15-25 atunci principiul dominoului va duce la prabusirea totala. Daca motiunea va trece, atunci Boc pleaca si avem Boc 5, care va primi ordinul 10-20 care tot asa, nu poate fi aplicat. Dar echipajul va trece vara si vor imparti transa FMI.
  Daca B\ se lumineaza si pune un guvern tehnocrat tot rau este, caci finantistii vor face tot ca Boc, pentru urmatoarea transa.

  Uita-te la ora postarii mele: dupa o ora, pres. Nastase spunea acelasi lucru la Antena3 de la 13.00! Deci am anticipat corect.
  Sigur ca nu am pretentia sa cred ca se inspira dinspre mine, dar noi am evaluat exact la fel situatia reala, de acord?

  Relansarea prin relaxare fiscala creatoare de locuri de munca este o nereusita a multor tari, dominoul fiind in acest caz relaxare-inflatie-curs. Este ceea ce se intampla acum in Europa unde toti incearca asta (mai mult din interesul de a sifona bugetele si a salva firmele clientelei) si sigur ca efortul comun duce la deprecierea monedei europene in raport cu dolarul care doar astfel pare ca se apreciaza. Isi vor da seama si vor renunta.

  Americanii au injectat direct in banci (tot clientelare) si tot chix!

  Deci n-au gasit locul unde sa faca injectia, desi au resipit sume uriase care sigur ca nu s-au pierdut ci vor reapare in insule proprietate personala, necrizate de nimic…

  Europenii continentali injecteaza in firme si tari, cu acelasi rezultat.

  Eu nu spun ca am descoperit vaccinul crizelor economice -desi poate chiar asta am facut- si ca de acum putem fi linistiti caci avem antidotul, ori tratamentul, dar merita sa lucrezi asupra unei metode de genul acesta care scoate tara din criza, relanseaza economia, creste PIB-ul si baza de impozitare mentinand inflatia nesemnificativa, cu „bani”.
  Ideea mi-a venit mie, putea veni oricui, numai unui economist ori finantist NU! Asa vin ideile…
  Vom discuta acolo.

  Sigur ca guvernul criminal Boc trebuie sa cada la motiune, dar o va face? Iar B\ ce va face, va chema PSD la guvernare? Si PSD se va duce?
  Toate astea s-ar intampla doar daca ne-am tampit cu totii. E mai plauzibil Boc5 ori unul tehnocrat si incercarea vesnica de a barbieri clasa defavorizata. Misiune imposibila, dar trece timpul si vin banii FMI. Asta-i strategia lor si a lui B\, caci numai asa isi poate plati gecile alea din alegeri, si voturile. Daca ar lua banii pensionarilor s-ar putea sa primeasca la plata o factura mult mai mare din partea populatiei. Deci se va razgandi, dar castiga timp. La guvernare! Cu noi in opozitie! Pana in 2012. Fara ca populatia sa sufere, mai mult vreau sa zic, ca oricum sufera si asa. Dar cu sperietura de rigoare.
  Concret, B\ sperie iar Boc a luat-o in serios, poate tine. Dar nu tine. Ocazie cu care se remaniaza expulzand pleziristul. In rest nimic. Vor alege sa mai minta alea 6 luni.

 88. 90 Aya iunie 3, 2010 la 7:23 pm

  @

  Daniel

  In august 1999, de eclipsa, eram la 2 Mai, pe „stanca mea” de pe dig (la Mangalia, 2 Mai si Vama Veche timpul a fost superb, cerul a fost senin fara urma de nor, marea a fost linistita- abia s-a infiorat putin in momentul eclipsei- spre deosbire de restul litoralului romanesc).

  La „timpul cuvenit”, dupa ce soarele a iesit de dupa „cortina”, cu ochii inchinsi am intins bratele, mi-am rasucit palmele indreptandu-le catre el.
  M-a mangaiat (efectiv „plambandu-mi-se” pe palme, apoi, centimetru cu centimetru, pe crestet si pe trup!) o caldura parca „altfel”, mai „catifelata”.
  Gandul care m-a fulgerat a fost ca avem un „soare nou”, abia nascut, caruia i-am urat, din tot sufletul, „Bine ai venit!”- cuvintele au tasnit de pe buze fara sa le fi gandit.
  Apoi, tot tinand palmele rasucite catre el, nu ma intreba de ce i-am cantat incetisor unul dintre cantecele „incase”, cum le numesc eu.

  Au urmat ani in care „soarele meu” (iubesc nespus soarele- deseori „vorbesc” cu el) cel nou nascut a fost cand usor capricios, cand parca trist, cand entuziast, cand usor „suferind”, cand „convalescent”.
  M-am gandit- asa am inteles eu lucrurile- ca un soare nou nascut aduce dupa el o lume re-nascuta si ca, asa cum el il va fi inlocuit, „din mers”, pe cel vechi, „dupa cortina’, tot asa lumea re-nascuta va fi inlocuind pe cea veche fara sa faca vreo pauza pentru asta.

  Ma gandesc ca aceasta lume (intelegand prin asta spatiul in care traim) re-nascuta odata cu „soarele nou nascut” va fi trecand, la randul ei, prin oboselile, uimirile, suferintele „venirii pe lume”.
  (Sunt sigura ca asa patesc si pruncii nou nascuti, in primele saptamani de viata- doar ca toti am fost binecuvantati cu o benefica uitare, pentru a nu ne speria viata amintindu-ne cum va fi fost in acele prime clipe).

  Ma gandesc ca, poate, cel putin cei care iubesc lumea (re-nascuta) si soarele (nou-nascut) vor fi trebuind sa aiba intelegere si rabdare, sa se ingrijeasca de amandoi, sa le „cante” pentru a-i face sa nu aiba „spaime”, sa vegheze sa nu fie „raniti” de cei rai- cu gandul, cu vorba sau cu fapta.

  Imi pare ca ai dreptate cand afirmi ca adevarata criza este cea a neincrederii.
  O neincredere care lezeaza intregul- cel asupra caruia trebuie sa veghem.
  O neincredere care poate naste pericolul atomizarii extreme a omenirii (y compris la nivel de societate romaneasca), pana la nivel de individualitati. Atomizare care ar face ca fiecare individ sa traiasca in „insula sa”, ridicand obstacole in calea posibilei „vizite” a altcuiva, refuzand comunicarea- rezumandu-se la schimbul de cuvinte conventionale.

  In astfel de momente sensibile incerca sa actioneze, mai totdeauna, cei carora neincrederea semenilor (care, ducand la izolare, ar anula orice tip de posibil proiect comun) le este profitabila.
  Atomizarea (in urma crizei de incredere) ar fi lovitura naprasnica, data, in mod cinic, democratiei (care inseamna, inainte de toate, libertatea de a trai intr-o societate „vie”, in care punctul de vedere sa-ti fie auzit si luat in seama) exact de cei carora aceasta le este profitabila.

  Daniel, important este sa depasim faza de „a constata”, si sa veghem, deopotriva cu actiunea.

  Nu te teme, lumea re-nascuta va depsi momentul „adaptarii la viata”.
  S-o primim senini in acea noua ipostaza si sa-i uram inca de pe acum „Bun venit!” asa cum i-am urat eu, in 1999, de pe stanca mea de la 2 Nai, soarelui „nou nascut”, intorcandu-mi cu drag palmele catre el.

 89. 91 Sami Ionescu iunie 3, 2010 la 7:35 pm

  Din pacate toate moacele au votat cu Basescu , iar noi pe care nu ne-a pacalit niciodata Basescu trebuie sa tragam ponoasele prin solidaritate cu toti fraierii. Am mai stat de vorba cu fel si fel de oameni necunoscuti in ultimele saptamani si foarte multi sunt naivi de tot. Zau asa . Nu mi-am putut imagina ca prostia omeneasca poate fi la unii atat de profunda .
  Si culmea, am nimerit tot felul de „basei”, care acuma stau si se uita la teapa pe care le-a dat-o Basescu si se mira ca treziti din anestezie de ceea ce li se intampla. In plus, am constat cu stupoare ca cei mai multi romani nu-si cunosc nici drepturile elementare, desi o gramada de televiziuni incearca sa le tot explice cum este cu drepturile lor. Oamenii de care vorbesc sunt din toate categoriile de varsta si profesionale . Cu asa fraieri nu cred ca avem vreo sansa . Cei mai multi au raspunsuri de genul : „pai nu mai sunt bani. Tu (adica eu) nu ai inteles ca nu mai sunt bani ? O sa ne taie pensiile sau salariile (dupa caz) pt. ca, asta e.Nu mai sunt bani,punct.” – asa sunau majoritatea raspunsurilor.

  Si am si eu niste intrebari:
  1) Care este diferenta intre a taia pensiile cu 15% si salariile cu25% si a taia si pensiile si salariile tuturora pana laa li se lasa cate 1 ron/luna de cap cetatean!? Ce aceste drepturi sunt la mila lui Boc si Basescu? Adica cat vrea muschiu’ lor sa ne dea ? Noi toti suntem proprietatea privata a lui Boc si Basescu? Sau guvernul asta e tatal nostru cumva si noi nu am aflat, iar acuma ne pedepseste ?

  2) Cum adica isi asuma raspunderea guvernul? Adica daca poporul moare de foame degeaba ( caci masurile astea nu seamana cu nimica si in plus tradeaza inca o data incompetenta crasa a ocupantilor actualelor posturi de ministri) guvernul o sa-si dea demisia daca se dovedeste ca nu a avut dreptate cu taierea pensiilor si salariilor ? Atat ? Niste puscarie nu ar trebui sa-si asume si plus confiscarea tuturor averilor lor si rudelor si apropiatiatilor lor cei din guvern? Caci ce fac ei este genocid.

  Eu sper sa reusesc sa strang in jurul meu cat mai multi cetateni si sa facem plangere penala acestui guvern incompetent si in plus sa cerem sprijin din strainatate pentru recuperarea prejudiciilor create de toti hotii de la putere din tara asta si care nu au cum sa-si dovedeasca provenienta averilor . Poate reusim sa recuperam macar 50% din cat s-a furat de la noi toti in ultimii 20 ani. Este si vina noastra a tuturora ca nu am facut nimic ca sa oprim jaful. Am stat si am privit neputinciosi cum ne sunt jefuite interesele. Eu stiu ca noi toti, eram pana la revolutie proprietari pe tot ce era in tara, intr-un fel de indiviziune . Cum de le-au vandut numai unii si cum de s-au imbogatit numai unii din tot ceea ce era al nostru ? De ce nu am fost consultati prin referenduum daca suntem de acord cu vanzarile tuturor intreprinderilor si cu redeventele minuscule pe care am dat resursele? De ce sa profite altii aproape pe gratis de bogatia resurselor noastre, iar noi sa traim in saracie ? De ce sa faca altii o afacere , acolo unde puteam noi sa facem o afacere ? Cine sunt cei vinovati si de ce nu au fost niciodata trasi la raspundere ? Unde au fost institutiile statului abilitate sa aplice legea cand s-a devalizat economia romaneasca ? De ce au fost angajatii institutiilor de stat complici la hotia intregii zestre romanesti? Ce le vor lasa romanii urmasilor lor ? saracie ? praful de pe toba?

 90. 92 Aya iunie 3, 2010 la 7:59 pm

  @

  Doru Coarna

  Adrian Nastase nu a afirmat ceea ce spui tu- ai retinut gresit.
  Nici nu putea sa afirme asa ceva, caci strategia pe care o are in vedere- si pe care a expus-o- este cu totul alta.

  Viziunea ta imi pare nu doar fatalista (si „imbietoare” de inactie, ceea ce este un pericol mortal nu doar pentru economie, dar si pentru alcatuirile democratice- si cred ca asta e cel mai mare pericol) dar si incorecta.

  Dupa actualul guvern Boc, nu va mai veni un altul cu acelasi nume.
  Daca vrei, pur si simplu pentru ca nu va avea cine sa il voteze in Parlament. Cu riscul de a fi ferm contrazisa, iti spun ca NU toti parlamentarii PD-L sunt precum Hoara sau Prigoana (adica, cretinoizi, isterici si/sau avand constiinta la nivelul gunoaielor) si ca, dincolo de ceea ce se aude direct, explicit, respectivii nu mai sunt dispusi nici sa se compromita prin asocierea cu un guvern criminal (si cel putin cu aparenta imbeciloida) nici sa iasa din viata politica anticipat (votul este, totusi, uninominal si ar fi suficient sa se prezinte in fata populatiei- pe care ar avea cine sa o informeze in legatura cu „ispravile” respectivului pedelist- pentru a primi laturi in cap, nu stampile pe buletinul de vot).

  Dar nu numai din acest motiv (pentru ca nu va avea cine sa-l voteze) nu vom mai avea inca un „guvern Boc” (nr. t)- sau unul precum el.
  Daca ai retinut, raspunzand unei intrebari in emisiune, Adrian Nastase a afirmat (citez din memorie- si garantez ca nu gresesc):”in primul rand, guvernul Boc nu mai este dorit de Basescu”.
  (Banuiesc ca ai observat un lucru: Adrian Nastase este un om informat).

  Iata, deci, in sfarsit, dupa multa vreme, un punct de vedere impartasit de „zone diverse”!

  Legat de intrarea la guvernare: Adrian Nastase a fost foarte clar in emisiune (unde a lansat multe, multe mesaje- unele pe principiul „a bon entendeur, salut!”).
  A spus (citez din memorie):”PSD va intra la guvernare in urma alegerilor-fie ele anticipate sau la termen, prin votul populatiei” care sa-l crediteze in acest sens.

  Tinand cont de actuala configuratie Parlamentului (si de situatia previziila in care nu putini parlamentari- de la PD-L si de la „independenti”- vor trece alaturi de grupul PSD) asta inseamna, din punctul meu de vedere, ca Adrian Nastase va fi avut in vedere cea mai buna solutie cu putinta: PSD ramane in opozitie si sustine guvernul nou, cu conditia sa i se accepte solutiile.
  Or, cunoastem solutiile formulate de Adrian Nastase (si nu mi s-a parut defel ca liberalii ar avea ceva impotriva lor- dimpotriva).

  Relaxarea la care s-a referit Adrian Nastase SIGUR va relasa economia.
  Ti-am mai spus si repet: in momentul de fata inflatia NU este un pericol.
  Mai mult, tinand cont de faptul ca nu suntem in zona euro (bravo lui Mugur Isarescu pentru a fi amanat momentul, in pofida presiunilor facute!) putem rezista foarte bine si ne putem relansa mizand pe moneda nationala.

  Marele pericol- care ar duce la prabusire economica totala, fara putinta de redresare (si ar transforma Romania intr-o colonie mizera!) este cresterea somajului (am detaliat ce s-ar intampla) cu efecte cumplite, in lant.
  La asta s-ar ajunge, fara nici un fel de dubiu, daca ar fi pusa in practica acea criminala intentie a guvernului Boc (care va cadea prin motiune!).

  Prin relansarea economica (vezi propunerile lui Adrian Nastase), se poate face si „injectia suplimentara de capital”.

  Asta este solutia!

  P.S.
  Ai afirmat ca nu esti economist si nu poti explica „economic” lucrurile.
  Eu sunt (si) economist (nu contabil- asta nu inseamna ca am ceva impotriva contabililor, dar cred ca era importanta precizarea).

 91. 93 Aya iunie 3, 2010 la 8:43 pm

  @

  Sami Ionescu

  Afirmi: „Din pacate toate moacele au votat cu Basescu”
  Lapusneanu ar fi spus „moace, da multe”.

 92. 94 Aya iunie 3, 2010 la 8:47 pm

  @

  Sami Ionescu

  Afirmi: „Eu sper sa reusesc sa strang in jurul meu cat mai multi cetateni si sa facem plangere penala acestui guvern incompetent „.

  Ocupa-te de asta si iti dau cuvantul ca ma numar printre semnatari si iti mai aduc!

 93. 95 Aya iunie 3, 2010 la 8:49 pm

  @

  Sami Ionescu

  Citez: „Eu stiu ca noi toti, eram pana la revolutie proprietari pe tot ce era in tara, intr-un fel de indiviziune . Cum de le-au vandut numai unii si cum de s-au imbogatit numai unii din tot ceea ce era al nostru ?”

  Extrem de abil pusa problema!

 94. 96 Daniel iunie 3, 2010 la 9:10 pm

  Aya,
  niciodata nu voi reusi sa pictez din cuvinte asa cum o faci tu, astfel ca raspunsul meu poate suna mai prozaic, chiar tehnic. Tinand cont de aceasta va fi si scurt.
  Copilul de care vorbim are forta, chiar daca latenta, nu poate fi batut la fund cand nu asculta, trebuie convins. La o adica te calca in picioare, sigur, ipotetic vorbind. Mai trebuie sa tinem cont si ca durata lui de viata este cu totul alta decat scurtele noastre momente de trecere prin lume.
  Criza neincrederii are motive reale si acestea trebuie inlaturate si create strategii de raspuns. Reforma trebuie sa fie interioara si morala pentru a nu mai fi nevoie de atatea precautii. Pe de alta parte este nevoie si de o reforma intelectuala. In cazul in care ai de-a face cu indivizi sau institutii certate cu normele de bun simt trebuie sa ai raspunsuri pregatite, altfel devii o victima a propriei increderi bazate pe nimic.
  Inainte de a se naste planta noua cea veche trebuie sa moara. In acest stadiu ne aflam. Poate fi o agonie lunga cu solutii de moment sau una mai scurta cu conditia ca toti sa isi invete lectia. Ma tem ca va fi prima varianta. Greu va fi oricum, nu stim sigur pentru cat timp.
  In rest sunt de parere ca nu ai exagerat in scenariul tau. Poate nu vom ajunge pana acolo cu atomizarea, dar in mod cert e posibil.

 95. 97 Victor V. iunie 3, 2010 la 9:32 pm

  @ Aya

  În general sunt de acord cu tine. Aș avea o obiecție la: „Daca un om politic face afaceri corecte cu statul, este perfect”. Cred că un om politic ar trebui să aleagă între politică și business-ul cu banii publici. Altfel conflictul de interese este la un milimetru distanță.

  O seară plăcută!

 96. 98 Aya iunie 3, 2010 la 9:38 pm

  @

  Victor V.

  In principiu, fiecare dintre noi doi are dreptate.

 97. 99 Aya iunie 3, 2010 la 9:44 pm

  @

  Daniel

  La mine in curte (mai in gluma, mai in serios, unii spun ca e fermecata!) plantele noi cresc din cele vechi (care, teoretic, ar trebui sa moara). O vesnica intinerire- pastrand ceea ce a existat, intr-o forma noua, mereu schimbata, totdeauna aceeasi ca vitalitate.
  Asa am simtit si acel „soare nou nascut”, pe „stanca mea” din 2 Mai.

  Vorbim aceeasi limba: trebuie vegheat si actionat, am spus eu.
  Asta inseamna sa ai solutiile pregatite- asa cum ai spus tu.
  E bine cand nu ma simt singura la drum!

 98. 100 Doru Coarna iunie 3, 2010 la 10:21 pm

  @ Aya:

  Reciteste, Aya, reciteste lent si sincer cu tine insati.

  Defapt, de ce-ar trebui sa-mi bat capul sa te conving?

  Noapte buna!

 99. 101 Aya iunie 4, 2010 la 12:40 am

  @

  Doru Coarna

  Iti pot spune acelasi lucru: reciteste, te rog, cu atentie ce ti-am raspuns.
  In plus, incearca sa-ti aduci bine aminte ce a afirmat Adrian Nastase- nu ce crezi sau ai vrea tu sa fi raspuns.

  Ma stii de putina vreme.
  Cei care ma cunosc demult, mai ales AN, stiu ca am o memorie foarte buna. In speta, legat de Adrian Nastase, nu doar ca retin foarte corect ce spune- dar, daca se afirma ca ar fi declarat ceva, pot spune fara gres, fara sa-l fi auzit vorbind, daca acea declaratie ii apartine sau nu si/sau daca i-ar putea apartine sau nu (daca vrei sa te convingi, intreaba-l direct pe AN, nu ma indoiesc ca iti va confirma).

  Iata, eu imi dau osteneala sa te conving.
  As vrea sa nu ma faci sa am tristetea de a constata ca n-ar fi trebuit.

 100. 102 Aya iunie 4, 2010 la 1:00 am

  @

  Doru Coarna

  Poate nu ar trebui sa nuantez atat de mult, dar inca mai cred ca merita.

  Frontiera intre siguranta de sine si „nepasarea” de-a dreptul dispretuitoare in modul de adresabilitate fata de o persoana (poate excesiv de) sensibila la nuante este spiritualizata.

  In mesajul tau catre mine prin (citez):” Defapt, de ce-ar trebui sa-mi bat capul sa te conving?” mi te-ai adresat de-a dreptul jignitor.

  Sper fi gresit cineva, aici, pe blog in sensul unor anumite dubii legate de tine- care, traduse, ar insemna ca, de fapt, asa-zisa ta neatentie fata de forma inseamna, de fapt, expresia dispretului fata de fond.
  Sper sa se fi inselat sugerand ca pari a fi mai degraba un spirit distructiv.

  In orice caz, sigur ceva-ceva exista- in sensul unui sambure de adevar.
  Tipul meu special de sensibilitate si capacitatea mai aparte de a vedea dincolo de aparente- si de a „intui universul cuiva intr-un cuvant al aceluia”- au facut ca, in urma vorbelor tale, sa mi se activeze toate sistemele de alarma.

  Desigur, esti liber sa(-ti) spui „ce-mi pasa? (sau, ca sa te citez din nou „de ce mi-as bate capul?”).
  Dar, s-ar putea sa constati intr-o zi ca, tratandu-i cu dispret (fie si mascat) pe ceilalti, ai ratat sansa de a-i avea pe unii alaturi.
  S-ar putea sa constati ca, in ciudatul univers care inseamna viata, intalnesti exact „amprenta” lor, ca tocmai aceea este o „cheie” pe care o vei fi ratat si fara de care nu poti trece de ceea ce a marcat acea urma.

 101. 103 Aya iunie 4, 2010 la 1:05 am

  @

  Doru Coana

  Corect: „care, traduse, ar insemna ca, de fapt, asa-zisa ta neatentie fata de forma este expresia dispretului fata de fond.”

 102. 104 Aya iunie 4, 2010 la 2:50 am

  @

  Daniel

  Asculta, inchide ochii, intoarce-ti palmele catre cer si vei „afla” soarele nou nascut, care trebuie vegheat, aparat, ca si lumea re-nascuta.

  Cei de acum ii canta soarelui domol- il astepta sa apara la orizont.
  Auzi cum il „ridica” din sunetul naiului?

  P.S.
  Intr-o zi, voi ajunge la poalele Anzilor.
  Ma voi alatura unei caravane, pe un magarus.
  Caravana va porni sa traverseze muntii intr-o dimineata rece si atat de senina, incat, daca ai arunca o piatra spre cer, l-ai putea sparge.
  Calauza scoate fluierul de la brau si, la primul sunet ascutit care face aerul sa vibreze, magarusii pleaca toti, deodata, miscand acelasi picior.

 103. 105 Doru Coarna iunie 4, 2010 la 10:19 am

  @ Aya, buna dimineata!

  Tu m-ai jignit pe mine prima (ha!) cand ai spus ca nu am (si) studii economice; am studiat cu cei mai buni doi profesori ai NYSE, aici si la ei acasa, oameni care pregatesc brokerii americani. Viziunea lor asupra economiei incape in numai 7 zile de curs non-stop + lucrarea finala; am luat locul 1! Am fost singurul care a putut enumera toti factorii posibili care influenteaza o piata oarecare. Asta a fost subiectul lucrarii din ’92. Premiul a fost o superba si deosebit de scumpa trusa de impopotonat doamnele la nivelul fetei; am aruncat-o, ei se gandisera ca mi-ar putea fi de folos in demersurile mele…

  Oricum, eu am aflat ca economia nu este un domeniu formalizat, deci poti spune orice se inlantuie logic fara a avea insa dreptate.

  In privinta legaturii dintr Soare si palmele tale, atunci, pe piatra aia de la 2 Mai, ai suferit o intrerupere a bombardamentului normal cu dipoli cuantici proveniti gravitational din partea campului disipativ universal rezident in Universul nostru local. Te sfatuiesc sa eviti expunerea sub eclipsele de Luna si mai ales de Soare caci te alegi urgent cu disfunctii definitive ale aparatului endocrin. Vorbesc serios. Sustinerea stiintifica a asertiunii o gasesti in „Extended Physics. Subphysics” pe care o poti descarca de pe net.

  Eu: guvernul trebuie sa-si duca crucea
  Tu: guvernul tre’ sa cada (ti-ar place, dar daca va cade nu putem spera intr-un tampit mai mare decat Boc, deci am avea probleme cu altul, poate inteligent)
  AN: depunem motiunea…B\ ar avea interesul sa cada guv.

  Eu: nu trebuie intrat la guvernare
  Tu: guv. tre’ sa cada (–)
  AN: PSD nu va intra la guv sub egida lui B\

  Eu: injectie inteligenta „de capital”
  Tu: AN stie sa reporneasca economia prin relaxare (ti-ar place sa fie asa simplu, nu? In ce ma priveste watch me, incep relaxarea)
  AN: programe coerente de repornire

  Eu: de ce mi-as bate capul…
  Tu: m-ai jignit!

  Eu: exagerezi (cand legi forma de fond, sunt notiuni disjuncte dpdv al logicii matematice).

  AN:

 104. 106 Daniel iunie 4, 2010 la 12:29 pm

  Aya,
  Am inteles mesajul, cel din muzica. Inca nu sunt capabil de acea detasare de care vorbesti, dar macar acum stiu unde trebuie sa ajung si mai sper sa fie posibila si pentru mine abordarea ta. Desi cred ca am prea multa experienta de viata se pare ca nu e suficienta, probabil niciodata. O lectie de umilinta predata cu blandete.

 105. 107 Aya iunie 4, 2010 la 8:11 pm

  @

  Doru Coarna

  Ma vei ierta, dar prima parte a replicii tale e de-a dreptul hilara!
  In masura in care poti, incearca sa te detasezi de situatie si sa (te) privesti din afara.
  Cineva iti spune ca nu ai studii economice iar tu replici ca te simti jignit din acest motiv (cum poate fi cineva sa fie jignit cand i se spune ca nu a absolvit o anumita facultate?) si, ca sa completezi totul cu o latura – ma rog, din eleganta nu o cataloghez!- spui ca ai absolvit un curs de gen de sapte zile!
  Mai bine „taceai”! Sau, spuneai ca ai citit, ca te-ai informat, ca te-a preocupat- nicidecum ca ai devenit expert in materie intr-o saptamana, in urma unui curs!
  Daca imi spuneai ca ai citit multa literatura de specialitate, ca ai parcurs pe indelete studii de caz (continua tu) recomandarea ar fi fost buna (nu trebuie neaparat sa absolvi o anumita facultate pentru a fi chiar foarte informat, la nivel de specialist, intr-un anumit domeniu).
  Dar afirmatia („cu superioritate” facuta- asta e de-a dreptul penibil) ca ai devenit specialist intr-o saptamana e total jenanta.
  Nu-ti imagina ca „locul” in care ai facut acel curs de sapte zile te face specialist peste noapte (sau intr-o saptamana).

  Schimband ce e de schimbat, justificarea pe care o aduci profundelor tale cunostinte de ordin economic seamana cu ce auzeam in copilarie, la unii colegi de scoala, anume ca au dormit cu cartea sub cap si asa stiu tot fara a pierde timp, ca mine, cu invatatul (probabil se mirau cand primeau note pe masura timpului petrecut cu cartea in mana, nu sub cap).

  Am inteles ca esti inginer.
  Imi este imposibil sa inteleg logic de ce nu-ti folosesti gandirea tehnica, totdeauna valoroasa (chiar daca nu face casa buna, de cele mai multe ori, cu imaginatia).
  Eu sunt total atehnica (iata, nu ma jenez sa afirm asta- si nici nu m-as simti ofensata daca mi-ar spune cineva ca nu am studii tehnice, pentru ca nu le am!) si am incercat, mereu, sa preiau de la inginerii (sau matematicienii) apropiati mie partea solid- coerenta care tine de tipul lor specific de abordare.
  Totusi, economia este o arta (crede-ma) care cere obigatoriu altceva decat gandire strict tehnica.
  Asa dupa cum sunt convinsa ca economistii (nu contabilii!) nu pot gandi „inginereste” (nu e urma de peiorativ, aici) nici inginerii nu pot gandi „economistic”.
  Inginerii sunt mai apropiati, ca strucutura, de contabili.
  Or, remedierea unei situatii precum cea prezrnta NU se poate face contabiliceste! Urmarea ar fi un dezastru!

  P.S.
  Incearca sa nu ti-l mai „asociezi”, in ceea ce spui, pe AN. Nu semanati.
  Te sfatuiesc sa fii atent la ceea ce spune (nu transmite totdeauna mesajele explicit) sa incerci sa „vezi” ce a vrut sa spuna (trebuie putina imaginatie si efort de a cunoaste structura „personajului”) si abia apoi sa vezi daca poti- sau nu poti- stabili eventuale „asocieri”. Asta nu se face de la o zi la alta. Mai intai, fa-ti ucenicia!

 106. 108 Aya iunie 4, 2010 la 8:18 pm

  @

  Doru Coarna

  Iti raspund separat in legatura cu cealalta problema- cea legata de unde eram la eclipsa.
  Iti multumesc pentru grija, dar te asigur ca nu am avut si nu am vreo problema de ordin endocrin(ologic).
  Nu sunt atat de informata ca tine legat de acele „cauze si efecte”, dar, admitand ca este real ce spui, inseamna ca voi fi fiind o exceptie.
  Nu am „ratat” nici eclipsele de soare ( stand afara) nici cele de luna
  (intamplarea a facut sa urmaresc cel putin doua tot la 2 Mai, pe malul marii).
  In mod sigur, am o relatie minunata cu Universul!

 107. 109 Aya iunie 4, 2010 la 8:23 pm

  @

  Daniel

  Daca vrei, vino cu mine!
  Mai este cel putin un loc in acea caravana cu magarusi care, intr-o dimineata (rece si atat de senina incat, daca ai arunca o piatra ai crede ca poti sparge cerul) pornesc, cu acelasi picior, la drum peste Cordilieri, cand aerul vibreaza la sunetul ascutit al fluierului calauzei.

 108. 110 Daniel iunie 5, 2010 la 10:57 am

  Montmartre, la poalele bazilicii este si locul meu preferat in Paris. Linistea, orasul in departare, bazilica in fundal, oamenii care savureaza un loc in care timpul si spatiul parca se dilata, chiar si porumbeii sunt mult mai blanzi acolo. Stanca de la 2 Mai si soarele care o incalzeste pentru ca apa sa o raceasca din cand in cand suna perfect. Am mai constatat si ca uneori stii mai bine decat mine ce mi-ar placea, asa ca merg cu toata increderea pe mana ta. Ieri am vazut un reportaj din Peru si ma uitam dupa potecile magarusilor. Nu le-am gasit, dar cred ca nu se lasa descoperite oricui de prima data.

 109. 111 Aya iunie 6, 2010 la 5:01 am

  @

  Daniel

  Nu te vei rataci vreodata- si vai gasi potecile magarusilor- ascultand acest cantec care ti-ar putea parea copilaros de simplu.
  Dar, e bucuria impacarii cu sine(le).
  E si cantecul calauzei- de el asculta pasul magarusilor, cand pornesc la drum.
  Am pornit!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: