Ultimele aplauze la scena deschisa

Din pacate, nu exista o cale usoara sau blanda in care sa putem vorbi despre moarte. Spectrul sau gri acopera cu mai mare usurinta lucrurile frumoase ce se construiesc in timp, cu greu. Chiar si asa, exista, din fericire, numeroase cai alese de a ne aminti de viata unui om. Exista un mod simplu de a relaxa incruntarea dezamagita pe care o simtim cand aflam ca nu exista nemurire nici macar pentru cei cu adevarat mari.

Cu o moarte suntem cu totii datori, spunea Marin Preda. Din pacate pentru noi, a avut dreptate. Toti suntem datori cu o iesire onorabila din scena, insa aceasta onoare va fi data de ceea ce lasam in urma. O casa, o familie, foarte multi prieteni sau simpli fani care au mai pierdut o busola de bun-simt, talent si cultura. In fiecare zi, tot mai putine busole si tot mai multe griji, tot mai multe minciuni si tot mai multe scandaluri.

Jean Constantin, cunoscutul actor de teatru si film, a murit astazi, la varsta de 81 de ani. Dupa numeroase aparitii in filme, piese de teatru si multe momente care l-au facut drag romanilor de toate varstele si toate conditiile, maestrul Jean Constantin pleaca dintre noi si ne lasa in schimb tristete si amintirea unui zambet intotdeauna zgomotos si plin de caldura.

Odihneste-te in pace Jean Constantin. Odihniti-va in pace mari actori disparuti ai Romaniei. Tinerii si batranii Romaniei de astazi vor aplauda la scena deschisa.

11 Responses to “Ultimele aplauze la scena deschisa”


 1. 1 Sibilla mai 26, 2010 la 5:38 pm

  Dumnezeu să-l hodinească pe Izmail ce ne-a-mbucurat copilăria…. 😦
  Se duc Marii Actori, Oamenii… se tot duc, trişti, atât de trişti….

  RESPECT, nea Jeane !…

 2. 2 Karakas mai 26, 2010 la 5:53 pm

  Multumesc Maestre pentru ca m-ai luminat in vremuri intunecate. A mai cazut o stea…

 3. 3 Pali mai 26, 2010 la 6:40 pm

  Izmail ,Patraulea sau Limba ,…da de azi suntem (si)mai saraci ! Ne-a parasit un actor foarte valoros; D.zeu sa-l odihneasca in pace.Condoleante familiei !

 4. 4 Harabula mai 26, 2010 la 6:49 pm

  Cosbuc.Decebal catre popor:
  „Din zei de-am fi coborâtori,
  C-o moarte toţi suntem datori.
  Totuna e dac-ai murit
  Flăcău sau moş îngârbovit,
  Dar nu-i totuna leu să mori
  Sau câine-nlănţuit”

  Desigur se poate scrie un eseu despre viziunea asupra mortii, ca „datoria cea de-obste”. Pana la Marin Preda au zis-o multi.

  De ce aplauze „la scena deschisa” si nu, pur si simplu, aplauze?

  „Fiecare moare singur”. Dumnezeu sa-l ierte pe Jean Constantin.

 5. 5 blogideologic mai 26, 2010 la 6:55 pm

  Dumnezeu să îl odihnească !

 6. 7 ellasarya mai 26, 2010 la 10:06 pm

  Odihnească-se în pace alături de mulţii lui colegi care au părăsit acestă scenă!

  Dar, mai trebuie să se odihnească în pace şi Eroul de azi care – la numai 24 de ani – şi-a sacrificat viaţa pentru a-şi salva colegul! Sinceră să fiu m-a impresionat extraordinar acest gest pe care l-aş califica în totală neconcordanţă cu cel al leprelor care au împânzit lumea. Într-o ţară ca asta, în care pensionarii sunt condamnaţi cu zâmbetul pe buze la pieire, ultimul lucru la care m-aş fi gândit ar fi fost acesta: că mai există Eroi în ea… Din păcate, Eroii au un sfârşit tragic, iar ceilalţi care rămân în urma lor nu le pot trăi viaţa prea devreme sfârşită… Dumnezeu să-i dea linişte pe noua stea!… Şi merită aplauze!

 7. 8 Avocat mai 26, 2010 la 10:56 pm

  O alta mare pierdere pentru arta si cultura Romaneasca. Cam prea multe in ultimul timp. Iata ca Nea Jean nu a vrut sa mai suporte toate nedreptatile si josniciile la care sunt supusi oamenii de arta si cultura in aceasta tara. Nu a vrut sa mai astepte marsavia reducerii pensiei cu 15%. Poate si acest lucru stresant a avut un cuvant de spus la decesul artistului. Propun sa se taie toate pensiile de merit ce si le-au dat unii cu de la sine putere si infiintarea in locul acestora a unui fond de merit pentru marii nostri actori, cantareti, sportivi, scriitori, pictori, oameni care chiar fac ceva pentru numele neamului nostru, facindu-ne sa ne simtim mandri ca suntem Romani. Marii nostri sportivi, oameni de cultura si arta, cercetatorii, trebuie sa traiasca demn in aceasta tara!

 8. 9 maria mai 27, 2010 la 9:04 am

  Reventii domnule nastase in prim planul P.S.D.ului…daca Ponta va candida la presedentie: nu, va avea nuci-o sansa!…Nu trebuie sa treceti in planul doi pentru acel dosar de la d.n.a.sunteti un om politic de care Romania are nevoie. Va intreb domnule Nastase, unde sunt directori de intreprinderi care conduceau cu responsabilitate unitatile de stat?, de ce atunci treaba mergea iar acum sunt in functii doar incompetentii?.Unde sunt valorile acestei tari?… Daca mai exista ceva din unitatile de stat cand veti revenii la putre, eu cred ca un director de unitate ar trebuii alesi prin vot secret de salariatii acelei unitatii, deoarece numai din interior se vad valorile,iar salariatul este interesat sa mearga treaba, pentru a avea un loc de munca. {Era la gorj la EMC rosia Vulpe Ion, la electrica Toaxen Vasile care aveau grije ca treaba sa mearga,au fost inlocuiti cu niste catastrofe,si aceste catastrofe au adus langa ei in conducere tot catastrofe}

 9. 10 Jr. mai 27, 2010 la 3:58 pm

  In frageda mea tinereţe am văzut la Teatrul ” Fantasio” din Constanţa, comedia „Săracul Gică” jucată de Gelu Manolache şi Jean Constantin. Am râs cu lacrimi tot spectacolul. Am plecat acasă mai bogat cu doi prieteni pe care i-am urmărit toată viaţa. Gelu Manolache s-a grăbit şi a plecat. Jean Constantin a rămas cu regretul că a pierdut un „frate” şi un mare partener de scenă. Manolache era ridicătorul mingii la fileu pentru Jean Constantin. Să mori de râs nu alta! Jean Constantin a fost adoptat de alte teatre de prestigiu din ţară, şi-a făcut alţi prieteni adevăraţi, a jucat teatru, a jucat filme, s-a dăruit cu toată fiinţa sa culturii româneşti.
  Peste timp a venit în turneu la mine în oraş. Eram taximatrist când Jean Constantin şi Stela Popescu s-au apropiat de maşină să-i duc la hotel.
  Vă imaginaţi ce bucurie pe mine, ce onoare să primesc în „casă” doi monştrii sacri ai scenei româneşti pe care îi iubesc din suflet în egală măsură. Nu-mi venea să cred că bătrânelul acela jovial cu vorba împiedicată, modest şi prost îmbrăcat este MARELE JEAN CONSTANTIN!
  Dumnezeu l-a luat la El pentru o mare capodoperă cu Jean Constantin în rolul principal. Să nu-l plângem că nu iar fi plăcut. Să-l aplaudăm şi să-l purtăm în inimile noastre ca pe ceva sfânt care „Dumnezeu a dat, Dumnezeu a luat”! Ismail ar fi spus:”întâi mâncam, apoi murim”! Jean Constantin a murit pe nemâncate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 10. 11 Lorelei Teodoreanu mai 27, 2010 la 5:28 pm

  DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: