(Auto)izolarea Romaniei

Am mai vorbit despre izolarea internationala produsa de “geniul” politic al lui Traian Basescu. Este, din pacate, una din temele recurente ale oricarei analize corecte despre contributia presedintelui la istoria noastra contemporana. Din nefericire, aceasta constatare nu este doar una seaca, rece, neimplicata. Izolarea noastra diplomatica are si efecte, in lipsa unor relatii externe solide tocmai in momentele cele mai dificile ale economiei. Nu avem parteneri cu care sa putem discuta despre acorduri bilaterale utile locurilor de munca si industriilor din tara. Nu avem la cine sa apelam pentru a stimula investitiile. Nu avem parteneri pe care sa ii stimulam sa contribuie la dezvoltarea tarii. Coroborat cu situatia fondurilor europene (care, neabsorbite decat minimal, fac astazi ca Romania sa fie contributor si nu beneficiar al finantelor europene), dezastrul din politica externa face ca situatia Romaniei sa fie azi mai proasta decat inainte de integrarea in UE. Atunci exista o retea de parteneri politici internationali, existau numeroase vizite bilaterale, existau contacte si la nivel de presedinti, si la nivel de premier, si la nivel de ministri. Aceste relatii au dus la succesul proiectului politic al integrarii europene si euro-atlantice. Acum, lipsa de viziune distruge, treptat, tot ce s-a facut bine in acei ani.

Va recomand un exercitiu simplu. Intrati pe pagina de net a Presedintiei si cautati sitirile despre vizitele interne si externe.  Si vedeti care a fost agenda presedintelui dupa realegerea sa, in aproape jumatate de an. Veti avea surpriza imensa a absentei oricarui contact bilateral oficial cu vreun sef de stat sau de guvern important din Europa Occidentala, SUA, China sau Rusia. Nimeni din aceste zone nu a mai venit in Romania de luni de zile. Si, de fapt, cu exceptia presedintelui Moldovei, nimeni nu a mai venit in Romania deloc, cel putin in vizita la Cotroceni. In acelasi timp, vizitele externe au inclus doar deplasari in Afganistan, Moldova, Kazahstan si Japonia (poate aceasta ultima vizita sa fi fost ceva mai relevanta, daca nu a fost si ea decat de ordin general). Cum intelegem aceasta situatie? Asa vede lumea realegerea lui Traian Basescu si asa “apreciaza” cancelariile lumii calitatile actualei administratii de a dialoga si de a fi un partener util si  de incredere.

In ultimii ani, am incercat constant sa atrag atentia asupra nevoii de a se pastra o legatura directa cu marile cancelarii ale lumii, fiindca acestea ne pot ajuta sa depasim situatii dificile precum cea din prezent. Deplasarile formale la Consiliile Europene nu sunt suficiente. E nevoie de mai mult. Iar, din pacate, Traian Basescu nu stie ce inseamna mai mult. Cata vreme politica externa nu ii aduce lui sau prietenilor lui un beneficiu personal, ea nu exista.

Scriu aceste randuri la Bruxelles, unde particip la o reuniune internationala. Suntem oare constienti, la nivelul conducerii tarii,  de implicatiile crizei din Grecia, de consecintele posibile ale alegerilor din Ungaria si Ucraina, de schimbarea patternului in relatia Rusiei cu SUA si cu tarile occidentale ? Ma tem ca nu…

130 Răspunsuri to “(Auto)izolarea Romaniei”


 1. 1 blogideologic mai 19, 2010 la 6:58 am

  Românofobie şi Helenofilie/ Preşedintele Traian Băsescu este atât de cinic, încât îşi poate permite să fie uneori sincer în declaraţii. Iar în martie 2009, Băsescu făcea o declaraţie televizată care anunţa suferinţele de azi în România. Suferinţe ce sunt provocate de intervenţia sa hotărâtoare dar dezastruoasă în politica macroeconomică a ţării. În acea declaraţie televizată, Traian Băsescu anunţa cinic dar complet iresponsabil, o creştere a datoriei suverane a ţării prin asumarea datoriilor băncilor străine cu filiale în România. Prin asumarea plăţii acestor datorii, sunt grav atinse păturile sociale implicate în furnizarea de capital intangibil în România. Ştiu că noţiunea de “pătură socială” este aici cam anacronic folosită de mine. În cadrul Teoriei Culturale a riscului, o foarte interesantă şi utilă (este folosită de specialişti de la World Bank) dezvoltare contemporană din Antropologia Pragmatică, –disciplină ştiinţifică instituită de Aufklärung, adică din secolul XVIII ratat de români ca Epocă a Luminilor, iar această ratare s-a produs din cauza fanarioţilor–, entităţile colective sunt definite prin abordarea grid-group-network. Traian Băsescu ignoră „princiar, regalian” (emergenţa termenilor majestuoşi nu este provocată de figura absolute reptiliană a baştanului, ci de funcţia de preşedinte al României, o idee măreaţă, dar numai o idee, pentru că jilţul este ocupat în prezent de un reprezentant al intereselor oculte, anti-româneşti) teza lui John Pitchford potrivit căreia datoria acumulată de sectorul privat trebuie să fie plătită tot de secorul privat, ceea ce se şi întâmplă efectiv în România atunci când este vorba despre IMM-urile româneşti, dar nu şi când este vorba despre marile firme ale căror sedii se centrale se găsesc în străinătate. Vechea practică de la Anvers l-a învăţat pe Traian Băsescu să negocieze, foarte profitabil pentru el, cu marile firme străine ale căror interese multinaţionale sunt proiectate şi în România. Atitudinea lui Traian Băsescu din martie 2009 şi până în prezent demonstrează gradul românofobiei sale. Şi subliniez, salvarea băncilor străine cu filiale în România trebuia să vină din partea acelor state unde se află sediile lor centrale. Lucrul acesta se şi întâmplă în cazul planului de bailout pentru Grecia, salvare financiară proiectată în comun de Franţa şi Germania. Aşa cum arată articolul lui Paul Seabright (de la Ecole d’économie de Toulouse, vezi http://www.lemonde.fr/opinions/article/2010/05/17/ce-sont-les-banques-que-l-on-a-sauvees-pas-la-grece-par-paul-seabright_1352650_3232.html , helenofilia inexplicabilă a guvernelor din Franţa şi Germania are drept substrat, nedezvăluit public, tocmai salvarea băncilor din Franţa şi Germania ale căror filiale au făcut datorii în Grecia.

 2. 2 paduraru mai 19, 2010 la 7:08 am

  Vai de acel popor cand cei tari conduc pe cei desteptii.

 3. 3 http://guvernulnational.wordpress.com/ mai 19, 2010 la 8:01 am

  Azi vom fi un milion in strada,nu 60 de mii.O sa vedeti.Trecatorii se vor alatura! Trebuie dati jos respectivii…

 4. 4 Rangă mai 19, 2010 la 8:13 am

  Anunţ încurajator

  În vederea reuşitei mitingului de azi din Piaţa Victoriei, 25 % dintre manifestanţi vor fi de la serviciile secrete care se alătură discret, uniform intercalaţi, pentru contra reducerii cu 25 % a retribuţiei oamenilor muncii bubugetaţi. Ei vor asigura şi legătura – în direct – cu masele a vremelnicilor Băsescu – Boc, cărora li se adresează URArea de ducere, cu vidanja bunăstării naţionale, direct în haznaua istoriei, unde vor trăi bine prima parte a veşniciei ( afundaţi numai până la nas) !
  Despre grpul de protestatari jandarmi, nu contează, Jan…boxează !

 5. 5 Pali mai 19, 2010 la 8:37 am

  @ adrian nastase

  Cred ca,noi suntem constienti,…din pacate cei care ne conduc NU sunt deloc constienti ce inseamna sau ce poate insemna pentru noi GRECIA Domnule Nastase ! L-am urmarit cu mare atentie pe Guvernatorul BNR Mugur Isarescu ieri,…a vorbit Domnia Sa la TV in ultimele zile cat nu a vorbit in ultimii 15 ani ! E de rau,…!!!

 6. 6 Doru Coarna mai 19, 2010 la 8:37 am

  @ Dl. A. Nastase:

  B\ actioneaza si impune Romaniei o agenda strict dupa capul sau, in total dezacord ci fisa postului ce-l ocupa. Preia atributiile altor institutii si nu le onoreaza pe cele prezidentiale. Motivul este evident iar rezultatul este si mai evident.

  Cancelariile lumii inteleg usor motivele unui astfel de comportament si se delimiteaza de facto.

  Astfel, ma tem ca „autoizolarea” este un termen impropriu, este vorba de izolarea consesuala, aproape unanima, a unei tari care si-a ratacit drumul normal spre dezvoltare pe calea democratica.

  Desigur, imaginea externa este cea a unei tari stationate intr-o halta dispusa in zona autarhiei, impuse de Basescu si gruparea sa coniventa.

  Problema care trezeste interes maxim este insa mix-ul autarhie-criza, cu multiple valente, o experienta romaneasca in fata careia toti initiatii asteapta sa vada daca astfel se poate degaja o solutie viabila momentului.
  Putine astfel de experiente reusesc, mai ales ca tensiunile sociale dezvoltate in astfel de situatii sunt mult mai periculoase.

  Din criza, oricare ar fi ea, nu se poate iesi decat impreuna, iar consultarea este singura solutie.
  Vremea geniilor a trecut demult, oricum nu este cazul, nu este solutia, nici momentul, nici locul ori contextul.

  Esenta genialitatii sta intr-o singura idee degajata in dezbateri, pe care insa daca le refuzi, iti refuzi ultima sansa.

  Ceea ce face B\ acum este un act inconstient de pura sinucidere politica folosind o arma de nimicire in masa, A MASS SELF-DESTRUCTION WEAPON, si asta este o experienta interesanta de urmarit, desigur ultima, desigur reusita.

  Vremurile cand liderii isi puteau impune idei nefericite au trecut, o astfel de incercare este acum anacronica, privita, primita si sanctionata ca atare.

  Populatia are intotdeauna dreptate, isi asuma si isi sustine material integral optiunea, si o poate face de oricate ori se inseala! Ori este inselata.

  Un lider nu are acest drept, el trebuie sa dispara de pe scena.
  Este ceea ce se va intampla in fapt. Basescu va reusi!

 7. 7 Anonimul Venetian mai 19, 2010 la 9:08 am

  @ Le Prince,
  @Conte,
  @Analist,
  @Tiberiu,
  @Sibila,
  @ALL

  In postarea din 17 mai , 7:28 am, Le Prince intreaba:

  „Ce crezi ca am castiga fiecare dintre noi prin afisarea identitatii reale?…..”

  Raspund: CREDIBILITATE, domnule Print. Altfel, una vorbim, alta fumam.

  Cele cateva postari critice pe care le-am facut la adresa partidului sau a Domnului Adrian Nastase ( vezi postarile din 7 martie ora 2:05 pm, sau cea din 15 februarie ora 10:23 pm), le-am facut fara sa ma ascund in spatele unei identitati false, ba mai mult, postarea in care criticam ezitarea Domnului Adrian Nastase de a candida la presedintia partidului, am adus-o la cunostinta dansului, rugandu-l sa o citeasca, spunandu-i: „…ori ma veti lua consilier, ori ma veti da afara din partid.”

  Cu alte cuvinte, cand unul din cei mai importanti oameni ai tarii, fost Prim-Ministru si Presedinte de partid, imi permite cu generozitate sa-mi exprim propriile pareri, bune sau nu, pe blogul sau, mi se pare de un elementar bun simt sa-i spun cine sunt CU ADEVARAT, nu sa ma ascund in spatele unei masti, fie ea si Venetiana.

  Afirmi de asemenea:
  „…Blogul este si o petrecere de carnaval, la care fiecare, poate sa se costumeze, sau nu, in ce vrea. Nickul si anonimatul te pune (sic !) in situatia de a exprima liber ceea ce situatia sociala, pozitia in societate , jobul, prietenii, familia sau anumite prejudecati legate de persoana in cauza, sau anumite zvonuri sau rautati te impiedica sa o faci deschis in viata de zi cu zi.”

  Printule, ma intristezi! Tu propui, de fapt, ca, in „viata de zi cu zi”, sa fim IPOCRITI, sa spunem doar „ce se cade”, sa ne reprimam sinceritatile, iar eventualele critici sa le lansam „vitejeste” ascunsi dupa un nickname.

  Altfel spus: „Daca-i anonima, semnez si eu”. Al dracu’ Caragiale, cum e el nemuritor!

  Post Scriptum:
  1. Numele meu REAL este cunoscut de Domnul Adrian Nastase.

  2. Fiind membru PSD, toate celelalte coordonate -inclusiv CNP-ul- sunt in arhiva partidului.

  3. Nu am cerut niciodata sa va postati pe blog, ON LINE, numele si cnp-ul. Tot ce am facut a fost sa, citez: „…va provoc sa devenim REALI, cu nume, prenume, si cnp…”. Cum? Simplu, trimiteti administratorilor acestui blog un element de recunoastere, pe care doar posesorul nick-ului sa-l cunoasca – ok, fara CNP, caci vad ca asta v-a speriat de moarte – urmand ca dupa aceea (era sa scriu: „…dupa identificare…”, dar mi-e ca se sperie si mai mult @Carcotasu si @Sibila), cu permisiunea Domnului Adrian Nastase, sa ne intalnim la partid pentru a deveni – de ce nu? – o forta reala si benefica in partid.

  Si, Printule, poate incepi tu, ca tot vrei sa te inscrii in partid si condamni lipsa de reactie si de coordonare a organizatiei locale.
  (nu uita ca am renuntat sa-ti cer CNP-ul)

  P.P.S.
  Multumesc pentru comentarii, atat tie, cat si @Contelui si lui @Tiberiu. Multumesc de asemenea domnului @Blogideologic, fiind singurul care a sesizat adevarata intrebare din postarea mea.
  Excelent comentariul @Analistului, care, printre altele, spune: „…Cand, va intelege insa, ca are nevoie de minti limpezi pentru a schimba mai mult decat garnitura va fi prea tarziu. Oamenii blogului, capabili sa faca asta, vor fi demult plecati…”.

  Cu consideratie.

 8. 8 Harabula mai 19, 2010 la 9:10 am

  1.Daca luam toate vizitele in strainatate pe care le-a facut Iliescu, in timpul celor 10 ani de mandat, nu ajungem nici la jumatatea celor facute de Basescu.Desigur domnul Iliescu a facut si vizite despre care opinia publica n-a stiut. La Moscova.
  2.Daca favem o comparatie a numarului deplasarilor presedintilor celorlalte tari din zona ,cu numarul deplasarilor lui Basescu, nu este o mare diferenta.
  3.In cadrul Uniunii Eurpene sunt suficiente mecanisme de contact.
  4.Treaba asta cu deplaarile in strainatate cu tam-tam a fost folosita de Ceausescu intrucat simtea nevoia unei recunoasteri internationale.

  Pe de alta parte n-am cunostintele necesare pentru evalua politica externa a tarii. Domnul Nastase este infinit mai indreptatit decat mine sa vorbeasca despre asta. Totusi, eu il banuiesc de subiectivitate in prezentarea situatiei actuale si tehnici vetuste in abordarea problemelor..
  Si imi pare putin cam snob judecand dupa savoarea cu care relateaza fiecare deplasare in strainatate si prezentarea oricarui contact cu un strain drept un triumf.

 9. 9 Observator mai 19, 2010 la 9:52 am

  Eram datoare catre LePrince:

  Sunt binevenite masurile alternative propuse de PSD. Stiu ca sunt si carcotasi care ar fi preferat un program mai detaliat, insa eu apreciez intentia, in ciuda faptului ca unele propuneri mi se par nerealiste.

  Dar sa le luam pe rand. Implicarea Bancii Mondiale pentru auditarea functiilro guvernamentale mi se pare benefica. Pachetul de legi pentru reformarea invatamantului sau al sanatatii necesita un fundament solid si credibil. Sper, tinand cont ca am vazut la deduceri si cheltuielile cu asigurarile private de sanatate, ca se are in vedere introducerea unui sistem de asigurari alternativ, privat, pentru sanatate.

  Alte lucruri care mi se par benefice sunt:

  – cearea unui proiect naţional în domeniul mediului şi anume irigaţii, amenajări hidrotehnice şi amenajarea solului
  – Stimularea înfiinţării parcurilor ştiinţifice şi tehnologice, precum şi a clusterelor de competitivitate
  – Folosirea clauzelor din contractele comerciale de tip Off-set pentru realizarea de investiţii în contrapartidă pentru stimularea şi dezvolatrea industriei alimentare. Crearea în acest sens a unui Program Naţional de dezvoltare a acestei industrii folosind şi garanţiile guvernamentale
  – Finalizarea Legii parteneriatului public-privat care să permită atragerea de finanţări pentru marile proiecte de infrastructură
  – TVA 0 pentru produsele verzi (energie verde, alimente ecologice, etc.)
  – Reducerea cu 50% a impozitului pe profit pentru exportul de produse tradiţionale româneşti – numai ca mi-e neclar ce inseamna traditional. Intra aici si Dacia sau numai carnatii de Plescoi?
  – Reducerea evaziunii fiscale şi atragerea a 2% din PIB la venituri.
  – Generalizarea sistemului SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) pentru toate achiziţiile publice
  – Reducerea la jumătate a numărului de ministere şi agenţii guvernamentale
  – Auditarea celor 200 prestaţii sociale pentru a ţinti mai bine categoriile care trăiesc sub pragul de sărăcie
  – Single Control Act
  – Legea holding-urilor
  – Lege privind organizarea activităţii de lobby
  – Accelerarea amortizării activelor fixe
  – Impozitarea diferentiata mi se pare Ok, ma ales ca odata cu introducerea acesteea se propune si reducerea CAS cu 3%, iar impozitul pe profit ramane la 16%.

  Insa nu pot sa accepet interventia statului in business-ul bancilor sau al societatilor de leasing. Bancile au introdus déjà sistemul de reesalonare tocmai pentru ca bancile au tot interesul sa –si recupereze creditele date, nu sa-si execute clientii. Iar experienta ultimului an arata ca marea majoritate a creditele reesalonate devin pana la urma neplatite. Nu cred ca interventia brusca a statului ar ajuta.

  Totodata subventiile promise mi se par populist anuntate atata vreme cat nu stim ce anume va rezulta in urma analizei de start. La fel e si cu dublarea redeventelor incasate de stat. E nevoie de renegocieri de contracte si pana la finalizarea renegocierilor nu stim ce anume va fi.

  Se vorbeste totodata de “Sprijinirea producătorilor agricoli să îşi ia certificate europene de producători BIO”. Cum? Sau de “Reducerea garanţiilor cerute companiilor la contractele publice”. Cred ca daca s-ar elimina spaga din aceste contracte publice cu siguranta s-ar diminua si valoarea acestora, iar garantia ar scadea corespunzator.

  Car despre “Schimbarea imediată din funcţie a persoanelor numite strict pe criterii politice fără pregătire profesională şi manageriale adecvate”, sper ca nu insemna “pleaca ai lor si vin ai nostri”

  Iar masurile pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene cu exceptia crearii parteneriatelor public privat si atragerea fondurilor BEI pentru cofinantare nu m-au convins.

  Cu bine

 10. 10 Ciprian Bojan mai 19, 2010 la 10:07 am

  Oranj-Vodă nu are nevoie de „agenturili străine”. El este iubit de popor, şi tocma’ din cauza asta îl călăreşte (pe popor, se înţelege) cu atâta pricepere.

 11. 11 Marcus mai 19, 2010 la 10:10 am

  Curu’ Gol Si Frunza De Vita De Vie

  Motto: Lasati orice speranta, voi ce traiti in Romania !

  Agentia de presa Erevan News isi informeaza cititorii ca ieri, in plenul Parlamentului European, fiica cea mica a Presedintelui Romaniei, d-ra Elena Basescu (EBA pentru pulimea cu drept de vot), in ciuda faptului ca deocamdata nu a fost lansata oficial, a dat detalii referitoare la viitoarea colectie de vara-toamna-iarna, pentru o perioada inca nedeterminata, a Casei de Moda Basescu & Fiica SRL.
  Noua colectie intruneste toate conditiile unui buget devalizat si secat la greu de Guvernul Basescu si se adreseaza ambelor sexe si tuturor categoriilor de varsta.
  Astfel, bebelusii au parte de o atentie speciala, noii lor pempersi vor fi redusi cu 15% si vor produce furori in Europa si in lume, prin design-ul ce aminteste de tinuta lui Tarzan sau a triburilor de pigmei, adica o fasie ingusta de panza, sustinuta de un elastic, ce va acoperi doar rusinica si gaura poponetului, coapsele urmand sa respire sanatos si in voie aerul de sub paturica.
  Tinerele si doamnele pana la varsta a treia isi vor reduce cu 25% minijupele, urmand sa lanseze ca model de jupa “cureaua lata miniBoc”, iar in completare “ilicelul-sutien miniBoc”, care le va acoperi doar umerii si sanii, restul corpului fiind lasat la actiunea benefica a razelor solare, sau la atingerea linistitoare a vantului si ploicicii de toamna.
  Reprezentantii masculini ai acestei varste se vor bucura de pantalonii redusi deasemeni cu 25%, o combinatie intre pantalonii pescaresti redusi doar cu 10% pe care ii vor purta pensionarii si semisuspensorul purtat de bebelusi, “bermudele miniBoc”.
  In completarea lor vine sacoul redus cu 25 %, respectiv 10%, “surtucul “miniBoc”, diferenta constand in prezenta manecilor scurte la cel creat pentru pensionari.
  Doamnelor varstei a treia li s-a rezervat o frumoasa surpriza, fusta si rochia midi, fiind reduse cu 10% si transformate in “chimirul pantalon midiBoc”, vestimentatia torsului fiind reprezentata de un sacou caruia i s-a aplicat reducerea de 10%, prin taierea manecilor pana in dreptul coatelor si i s-a dat o denumire de inspiratie folclorica, “catrinta midiBoc”.
  Datorita epuizarii stocului de materiale, pentru perioada de iarna, romanii sunt sfatuiti fie sa stea in casa, unde in lipsa caldurii subventionate pot urma un sfat din “batrani” care a facut istorie si sa-si mai puna o patura sau o haina pe ei, fie sa ia startul odata cu pasarile calatoare spre meleagui mai calduroase (Congo spre exemplu).

  Din surse, Agentia noastra a aflat ca pentru viitor, in conditiile in care Guvernul Basescu va reusi sa-si insuseasca si sa risipeasca si ultimile ramasite din imprumuturile luate de la FMI, Banca Mondiala, etc. Casa de Moda Basescu & Fiica SRL pregateste o adevarata revolutie vestimentara care, desi de avangarda, este inspirata de vremurile Edenice, supravietuitorilor actualei mode fiindu-le rezervata linia de vestimentatie retro-biblica, mai precis curul gol si frunza de vita de vie pentru acoperirea rusinicilor.

  A consemnat pentru Dvs.,

  Vartan Vosganian

  N.A. Romani, Elena Basescu v-a mai dat ieri o palma basesciana, anuntand in Parlamentul European ca in tara voastra s-au luat deja masuri pentru care taxu’ a pus Sindicatele, Partidele, Societatea Civila, Patronatele sa gaseasca “solutii” pe care ea, prin acest anunt, le-a adus la cunostinta Europei ca intrate in vigoare. Tandemul Basescu si Fiica isi bate joc la greu de noi, noi pana cand ne vom mai lasa umiliti in acest hal ?

 12. 12 violet mai 19, 2010 la 10:17 am

  Mai marii Europei l-au „citit” pe Băsescu încă de acum 5-6 ani. Atitudinea lor vizavi de persoana acestuia s-a putut vedea cu ocazia diferitelor reuniuni internaţionale, la care fostul bişniţar de vapor a participat doar ca preşedinte al unui stat din UE.
  După alegerile europarlamentare de anul trecut, în Parlamentul Europei şi-a făcut prezenţa fiica lui Băsescu, un soi de copil întârziat, care a fost repede botezată ca „Slow-White”, denumire ce denotă mintea înceată pe care o posedă, demonstrată cu absolut fiecare luare de cuvânt( citire de pe foaie) din Parlamentul European.
  Cum să nu fim izolaţi, când au ajuns să ne reprezinte OLIGOFRENII? Înainte de 1989, o astfel de elevă ar fi trecut cu greu clasa.

 13. 13 Draghi Puterity mai 19, 2010 la 10:54 am

  Am dat peste urmatoarea stire. E clar ce face Basescu? Incearca sa induca perceptzia unei relatii cauza efect intr-un mod care sa il exonereze. Le spune celor de la UE, prin vocea reprezentantei sale genetice, exact ce doresc acestia sa auda.

  Nu se poate contracara diversiunea aceasta? Europarlamentarii PSD nu pot sa prezinte lucrurile in mod corect?

 14. 14 grigore mai 19, 2010 la 11:01 am

  nu inteleg limba aceasta poate scriti in limba romana.daca aveti o intelegere cu blogarii si scriti asea toti ,e in regula si o sa incerc sa inteleg si eu ce scriti

 15. 15 Augustin mai 19, 2010 la 11:07 am

  @ A.N.
  Stimate domn, e timpul ca opozitia sa propuna, din nou, un premier credibil. Poporul roman trebuie sa aiba, din nou, posibilitatea de a alege. Daca nu, ultima solutie o reprezinta alegerile anticipate!

 16. 16 Draghi Puterity mai 19, 2010 la 11:25 am

  Intr-o alta stire, aflu ca frumoasa ministra a turismului a fost nevoita sa isi dea demisia deoarece s-a aflat ca sotzul ei s-a facut vinovat de evaziune fiscala. Interesant… parca cineva spunea nu de mult ca nu vrea sa se ajunga la „grecizarea Romaniei”. 😉

 17. 17 Ciofanul mai 19, 2010 la 11:38 am

  Domnule AN,

  nu contest faptul ca in perioada guvernarii PSD Romania a avut o politica externa fructuoasa. Insa pot afirma, legandu-ma de activitatea pe plan extern a demnitarilor nostri din ’90 incoace, ca 99% dintre ei s-au plimbat fara folos pe banii alegatorilor. Sau mai exact spus: doar in folos personal. Situatia in care se afla Romania astazi li se datoreaza si lor, deopotriva. Daca ar fi fost interesati cu adevarat sa aduca bunastare tarii, sa schimbe conditiile de viata in mai bine, sa aplice concepte europene sau orice alte sisteme din lumea asta, poate ca nici nu ar fi fost nevoie sa calatoreasca atat. Ar fi fost de ajuns poate doar un search pe internet pentru a vedea ce legi au altii care o duc mai bine decat noi… Traiesc de ceva timp in Belgia. Nu e un Paradis, insa sistemul social e foarte bine pus la punct, sistemul administrativ chiar si mai bine pus la punct. Sunt sisteme simple care pot fi adoptate la noi fara prea mari eforturi, fara infiintarea de noi agentii sau institutii de stat, fara a plati vreo firma „capusa” pentru a stabili impactul implementarii acestora. Sunt sisteme la care „alesii neamului” au putut avea acces cu atat mai mult cu cat s-au tot perindat si se tot perinda pe la Bruxelles de ani buni. Problema in Romania e ca NIMENI dintre cei aflati la conducere nu vrea ca noi, „pulimea” (indraznesc sa folosesc un termen neacademic pentru ca i-am auzit pe multi dintre cei la putere referindu-se astfel la noi), sa scoatem capul din mocirla. Ar insemna ca ei sa nu mai aiba acces la cascaval. Ar insemna controlul averilor, controlul veniturilor. Ar insemna licitatii transparente, cu caiete de sarcini, criterii de selectie, excludere si evaluare publicate in monitorul oficial sau pe internet, cu anuntarea castigatorilor in presa sau pe internet. Ar insemna sa nu se mai poata crea posturi in administratie pentru fiul / fiica / nepotul / nepoata / cumnatul / cumnata / cumatrul / cumatra / sotul / sotia etc unui demnitar. Sintagma „statul te vrea prost” nu a aparut degeaba!

 18. 18 blackacidevil mai 19, 2010 la 12:55 pm

  Eu zic sa asteptam intai intalnirea cu secretarul adjunct pe probleme piscicole din Turkmenistan…

 19. 20 Karakas mai 19, 2010 la 1:25 pm

  @AN, cred ca nu sunteti la curent cu schimbarile din zona afacerilor externe. Atunci cind Presedintele bea in afara granitelor se numeste promovarea intereselor romanesti in afacerile externe. Si omul a baut virtos peste tot, de dragul tarisoarei si romanasilor lui iubiti. Ce poate fi mai pasnic si mai datator de speranta in politica externa decit clinchetul neintrerupt al paharelor de cristal, pline cu Ion Preumblatorul?

 20. 21 LePrince mai 19, 2010 la 1:28 pm

  @Maximmouse

  Atat printesa , cat si printesa mama, au optat pentru profesii mult mai liberale, nu au nici o aplecare spre partea militaroasa a vietii. Asta nu inseamna ca daca ar fi optat pentru o cariera in doemniu, nu s-ar fi bucurat de acelasi respect si aceeasi pretuire din partea mea. Eu nu am dorit sa avem o discutie critica sau acuzatoare la adresa vreunei colege de blog, am facut doar referire la textele colegei care ma implicau si indicau o identitate ce nu-mi apartine. Se pare ca in urma acestor texte, ai avut oarecari nedumeriri asupra mea, intreband-o intr-o postare care din anume nickuri e doamna visurilor tale, incluzandu-ma. Altfel,discutia noastra despre doamne este in limitele decentei. Si eu sunt de parere ca trebuie sa protejam si sa pretuim doamnele noastre, calitatile sau defectele nu tin cont de sex. Eu nu dau sentinte, era doar o modalitate sa-ti atrag atentia ca te gandesti la ceva ce eu nu am dorit sa subinteleg.
  Oricum, crede-ma ca nu am vrut sa „te fac” si in nici un caz nu consider mica noastra discutie o „sfada”(imi place cuvantul, banuiesc ca ai ceva radacini moldovenesti).
  Cat despre identitatea mea de gen, toti cei care ma cunosc sunt de acord si recunosc ca latura mea feminina este foarte redusa, te asigur ca te inseli. Dar sa nu incepem acum si speculatii de acest fel, imi ajung speculatiile la adresa numelui sau identitatii mele civile.
  Am inteles la ce te refereai in privinta „codanei”, roscata cu ochi albastri spuneai, combinatia este, intr-adevar, fascinanta.
  In rest, mai vorbim, mai discutam, mai schimbam impresii, te asigur de nestirbita mea simpatie.
  S-auzim de bine.

 21. 22 LePrince mai 19, 2010 la 1:28 pm

  @Ion Adrian

  Pe orizontala si pe verticala, ceea ce ai scris arata bine. Pe diagonala insa, textul arata un partizanat absolut. Ti-am spus, iti respect opinia si optiunea, nu inseamna ca sunt si de acord. S-auzim de bine.

 22. 23 LePrince mai 19, 2010 la 1:30 pm

  @Doru Coarna

  Da, stiu de ziua portilor deschise. Interesant. Poate atunci imi voi implini visul de a nu mai fi un virtual psdist.
  Imi inchipui ca problema este in organizatii, acolo ar fi si nevoie de facut unele schimbari. Daca atitudinea la ziua portilor deschise a fost de expectativa, nu-mi dai o veste prea buna. Banuiesc ca aceeasi a fost si in legatura cu cei 3000 de noi membri inscrisi la Bucuresti, cred ca au fost bine verificati si studiati anterior.
  Abia astept sa particip la o noua zi a portilor deschise….

  S-auzim de bine.

 23. 24 M.Voicu mai 19, 2010 la 2:01 pm

  @ blogideologic mai 19, 2010 la 6:58am spune: ”complet iresponsabil, o creştere a datoriei suverane a ţării prin asumarea datoriilor băncilor străine cu filiale în România”… şi ”teza lui John Pitchford potrivit căreia datoria acumulată de sectorul privat trebuie să fie plătită tot de secorul privat, ceea ce se şi întâmplă efectiv în România atunci când este vorba despre IMM-urile româneşti, dar nu şi când este vorba despre marile firme ale căror sedii centrale se găsesc în străinătate.
  • La consfãtuirea organizatã de Fundaţia Dan Voiculescu în februarie 2009 unde s-a arãtat cã datoria era predominant a sectorului privat, iar a Statului era doar în proporţie infimã, EXACT ASTA AM SUSŢINUT: DATORIA S-O PLÃTEASCÃ CINE A FÃCUT-O. Însuşi M.Geoanã era în prezidiu (atunci, ”special guest star”), şi parcã a aprobat poziţia mea, cât şi propunerea revizuirii accizelor la concesiunile proprietãţii publice a României – UNDE SE ZBURÃTÃŢEŞTE AVEREA ŢÃRII. Dupã abia douã zile s-a anunţat cã România a contractat împrumutul !
  • Criza financiară a fost generată de creditări peste capacitatea de plată a ratelor, şi totuşi se mai cere şi acum relaxarea condiţilor de creditare – care ar trebui să îngrijoreze în primul rând depunătorii în băncile cu asemenea iniţiative.
  Scria Toffler: The problem is whether man can survive freedom. Creditele s-au dat ”cu buletinul”, cum se încearcă acoperirea venitului minim garantat fără muncă corelativă – măsuri care ridiculizează dedicaţia socială, cum puşcăriaşii au alocaţii mai mari decât pensionari cu vechimea integrală în muncă!

 24. 25 florin m. mai 19, 2010 la 2:20 pm

  blog ideologic

  „[…]dar nu şi când este vorba despre marile firme ale căror sedii se centrale se găsesc în străinătate”.

  Vrei sa fii mai explicit? Eventual (si prin) exemplificare

 25. 26 lupi mai 19, 2010 la 2:37 pm

  @ all Vad acum pe RATALITATEA TV doi imbecili si nu stiu cum sa le transmit urmatoarele: unul e lacheul pdl-ist MIRCEA TOADER, un fost coleg de bransa cu baseaua natzionala, adica fost bisnitzar in portul Galatzi,care acu’ vreo doi ani se falea cum s-a judecat el cu statul roman care i-a platit vreo 4 miliarde pentru aurul si casetofoanele ce i le-a confiscat Securitatea !!!! Acest homuncul face apel la solidaritate– ce-ar fi , gibonule, sa fii tu primul solidar si sa donezi banii aia inapoi statului ?????? Un altul e un ,,jurnalist”, unu in varsta ,cu par alb, nu-i retzin numele, un aprig lingau portocaliu !!!! L-as intreba ,dincolo de repectul pentru varsta ce-o are – OMULE ,NU TZI-E RUSINE CA AI IMBATRANIT DEGEABA, NU TZI-E RUSINE DE PARUL TAU ALB SA MAI LINGI **** DE DICTACHIOR ??????.Ma ajuta cineva ????

 26. 27 Dromichaites mai 19, 2010 la 2:38 pm

  Conducator primitiv, incompetent si corupt, cu apucaturi tiranice si mafiote, cu trasaturi specifice conducatorilor din cele mai negre pagini ale itoriei, cu mintea invelita de aburii distilariilor, trebuie sa plece impreuna cu gasa lui slugarnica. Lasa-ne! Lasa-ne! Lasa-ne!

 27. 28 lupi mai 19, 2010 la 2:48 pm

  HOAR[N]A , AI LUAT-O-N GOARNA !!!!!LA ASTA SA VA ASTEPTATZI, TREPANATZILOR !!!!!

 28. 29 M.Voicu mai 19, 2010 la 3:15 pm

  În completare la mai 19, 2010 la 2:01pm supra, subliniez cã JOHN PITCHFORD ”argues in his book that it is not alway true that current account deficits are intrinsically bad”. ASTA LA EL, ACOLO.
  * * * Lucrarea sa teoreticã nu este compatibilã cu imperativele întro ţarã ca a noastrã în care avem garanţie democraticã împotriva tiraniei puterilor delegate, Constituţia dispunând prin Art.138 alin.5: ”Nici-o cheltuialã bugetarã nu poate fi aprobatã fãrã stabilirea sursei de finanţare.” – deci un buget cu deficit este neconstituţional AICE – şi asta este o pavãzã împotriva tendinţelor inflaţioniste care ar eroda nivelul de trai. EXISTÃ JURÃMINTRE SOLEMNE SPRE A APÃRA CONSTITUŢIA, şi ”pedeapsa asprã a Legii” ‘n caz cã nu.

 29. 30 Sibutraminul mai 19, 2010 la 3:29 pm

  Si pentru restul anului 2010 ne-a anunta ca ramane acasa, sa munceasca cu guvernul la taierile alea de pensii si salarii. Ca nu a fost la Obama era previzibil, insa prin campania electorala vorbea ceva de Turcia, mai ales ca la un moment dat a reusit sa aprinda becurile rosii la Stambul.

 30. 31 nu pot sa ma abtin, mai 19, 2010 la 4:16 pm

  Dl. Adrian Nastase,

  O chestie despre care poti sau nu poti fi de acord. De ce nu ne spuneti ca dl. Boc urma sau deja i s-a acoerdat in „contumacie” un titlu al celei mai cea mai universitate din SUA?
  Si apoi sincer ce sa caute, pentru ca sa nu-mi spuneti ca Berlusconi pe unde a fost nu s-a facut de ras sau s-a facut de un ras ma mic decit Basescu, diferenta pe care nu o sesizati este ca Berlusconi reprezinta Italia……
  Dumneavoastra in deplasarile aproape saptamanale ce faceti, aduceti Romania intr-un alt cerc decit in acela in care suntem? Inca suntem o tara europeana si nu vad de ce Basescu ar trebui sa se plimbe mai mult decit altii.
  Poate este plictisit de vizite, de viata ,poate a realizat ca vizitele nu sunt de el.
  Si apoi sincer nu vin toti la noi, madina,depache,ac/dc……
  Ce sa spun ca astia au adunat pentru un spectacol de hoho d,e trei lulele 60 de mii de oameni iar sindicatele nu au reusit sa adune tot atat din toata tara atunci cind era nevoie mai mare de romani iesiti in strada?
  Ce sa spun ca tot nationalismul clujenilor s-a topit in fata unui individ,dealtfel „bozgor”, care si-a deschis punga si le-a adus echipa de fotbal favorita la castigarea titlului.
  Inca o data e o chestie cu mai multe chestii despre care nu pot fi de acord!
  Mai multe vorbe romanesti spun, daca esti prost stai acasa!

 31. 32 florin m. mai 19, 2010 la 4:18 pm

  M. Voicu

  Bugetul poate avea deficit, intrucat si creditul este sursa. Iar asertiunea este pe deplin corecta atunci cand vorbim de un deficit planificat in vederea, de exemplu, a unor investitii al caror necesar depaseste incasarile de la buget.
  Este cu totul altceva cand deficitul finanteaza consumul. Atunci este o pura cheltuiala. Culmea este ca exact asta cer oamenii care au iesit in strada, desi inconstient. Pe ei ii intereseaza sa aiba ce baga in buzunar, nu de unde vin banii, nici faptul ca nu mai sunt nici creditori dispusi sa dea. Daca ii pacalesti ca sa te aleaga, in loc sa le spui adevarul, mi se pare corect ca ei sa reactioneze asa. Adica iresponsabil si revendicativ. Ce se intampl acum este ca nu prea au mai ramas minciuni de spus. Decat din partea opozitiei, evident.

 32. 33 Alice of Vonderland mai 19, 2010 la 4:32 pm

  hmmmm…
  Sa nu exageram cu „izolarea romaniei…”.
  Se pot folosi vorbe umflate …- sau sa le spun „mari”..? – , dar sa pastram,totusi realitatea in zona…
  Oricum, puteti sa izolati tzarishoara simplu : cozi la vami, greve pe caile ferate romane si greve pe aeroporturi.-merit patentul pt. idee sau mi-au luat-o inainte liderii de sindicat?

 33. 34 blogideologic mai 19, 2010 la 4:41 pm

  Într-un interviu la Radio Europa liberă înainte de 1989, scriitorul William Totok îl lăuda pe Nicolae Ceauşescu pentru că „a scos România din Evul Mediu”. A reuşit aceasta printr-un dezechilibru exacerbat în economia românească între „bunurile investiţionale” (“capital goods”) destinate întreprinderilor startups, şi „bunurile pentru consum” (“consumer goods”) . Din acel dezechilibru exacerbat a rezultat scăderea exacerbată a „calităţii vieţii”.

 34. 35 Harabula mai 19, 2010 la 4:42 pm

  Off topic
  1.Am fost un adept hotarat al principiului contributivitatii in stabilirea pensiilor.
  Dar comentariul in aceasta chestiune al domnului Nastase m-a pus pe ganduri. Cred ca sustinerile sale sunt destul de bine motivate.
  Sunt nevoit sa recunosc asta. Candva domnul Nastase, si-a prezentat pe blog o copie dupa cartea sa de munca. Am observat ca in timpul comunismului am avut un salariu mai mare decat el. Fara sa fi ocupat vreo functie politica.
  Si cu toate astea ii dau dreptate cand sustine ca cele mai mari salarii le-au avut activistii si securistii.
  2. Cea mai mare tampenie pe care am auzit-o este treaba asta cu renuntarea de catre demnitari la unele drepturi banesti. Asta in semn de solidaritate cu calicii neamului.
  In toata viata mea nu am donat, de bunavoie, nici un leu pentru vreo actiune caritabila si nici n-am dat bani la vreun cersetor, cu doua exceptii. Odata m-a prins aniversarea mea in delegatie la Constanta. Ma plimbam singur prin multime cand am dat de un tiganoi solid, fara un picior, care cersea. Am intrat intr-un magazin, am luat o sticla de vodca, m-am asezat alaturi de el si am baut-o impreuna. Apoi am mai luat o sticla…s.a.m.d.Cu tiganul am avut o conversatie destul de interesanta.
  Cum a fost a doua oara, nu va mai povestesc.

  Pe timpul unor inundatii, domnul Cunescu ne-a cerut sa donam ceva pentru sinistrati. I-am spos foarte clar ca nu dau nimic.
  Cand eram copil, aveam o ruda care locuia intr-o zona inundabila a Prutului. Venea cate o inundatie, se muta cu catel si purcel la noi, trecea inundatia si se duceau inapoi acasa. Nimanui nu-i trecea prin cap ca i-ar putea da statul ceva sau ar putea apela la mila publica. Aceasta mentalitate sanatoasa a descoperit-o Tariceanu la Tarlisâua si Spermezeu unde oamenii. dupa inundatii, si-au curatat noroiul si s-au apucat sa-si refaca casele. Fara sa astepte ceva de la stat. Explicatia este simpla:este o zona unde n-au fost colhozuri.
  Intr-un cuvant, apelul lui Boc pentru donatii, parlamentarii care promit sa dea din salariu, toate astea imi par un vant de nebunie.

 35. 36 Marcus mai 19, 2010 la 4:45 pm

  Un Protest Inutil?

  De nenumarate ori m-am declarat mai mult decat sceptic in ceea ce priveste debarcarea Basescului de la Putere, altfel decat prin mijloace legale, democratice si acest lucru printr-o majoritate electorala care sa nu lase loc de manevre basesciene de falsificare a rezultatului votarii, asa cum s-a intamplat la ultimile alegeri, cand chiombu’ stia inainte ca ultimile sectii de votare din strainatate sa se inchida (diferenta de fus orar) ca a “castigat” la o diferenta infima de 70.000 de voturi si asta in ciuda faptului ca Mircea Geoana castigase alegerile la nivel national.
  Am mai spus ca in Romania nu cred ca au mai ramas rezerve pentru o lovitura de stat, sau de inlaturare a sa ca urmare a presiunii violente a maselor populare, ca in cazul lui Ceausescu. Pana acum, in Istoria Moderna si Contemporana a Romaniei de dictatori am scapat fie prin abdicarea si exilarea lor (vezi Carol II), fie prin lovitura de stat, arestarea si impuscarea lor (vezi Antonescu), fie la presiunea si furia maselor a caror cota de suportabilitate a depasit masa critica (vezi Ceausescu). In opinia mea acest lucru nu se mai poate repeta si singura cale de a scapa de el ramane suspendarea sa de catre alta majoritate parlamentara, responsabila si neobedienta pana la dementa pohtelor sale dictatoriale.
  In aceste conditii se impune intrebarea daca astfel de manifestari de protest ca cea de astazi servesc la ceva sau sunt complet inutile.
  Pana astazi chiombu’ a prestat in adunari mari de oameni, doar pe post de maimuta semnatara de autografe, multimile respective fiind fie aduse ca pe vremea ciuruitului de catre politrucii portocaliii, fie aflati la vreun concert sau alta manifestare artistica in timpul guvernarii tariceniste, cand buzunarele le permiteau astfel de “aventuri” ce presupuneau cheltuieli materiale. De aceea senzatia lui, intarita de pupincuristii stransi ca ciupercile dupa ploaie in jurul lui, exact ca si in cazul defunctului ,a fost ca este iubit de popor care vede in el un Mesia.
  Ei bine, incepand de acum cateva zile, cand o mana de pensionari l-au facut sa se cace pur si simplu de frica pe el si sa se ascunda ca ultimul borfas las dupa draperiiile de la Cotroceni, aparat de plutoanele de jandarmi si continuand cu mitingul de astazi, cand nu a putut sa manipuleze masele in folosul lui, sa le aduca la o violenta pe care apoi s-o justifice prin implicarea partidelor politice in generarea ei, pe modelul “agenturilii” sustinut de plumbuit, chiombu’ a auzit pentru prima data strigat din zeci de mii de guri “Jos Basescu !”.
  In sensul celor de mai sus referitoare la posibile manifestari de violenta, macar o palma de ar fi incasat Hoara, ce-ar fi mai fost la gura chiombului si a celor care il sustin imbecil si neconditionat, parca vad titluri de prima pagina la EZ si Romania Libera: “Ilescu si minerii l-au batut pe Hoara”, “Criminalul Iliescu si psd-ul au lovit din nou”, “Pensionarii, instigati de psd, l-au “carjuit” pe Hoara” etc.
  Si este clar ca acesta este doar inceputul. Grosul se va desfasura abia in momentul cand postasul va aduce pensiile dijmuite la destinatie sau cand salariatul isi va lua salariul ce-i va ajunge doar pentru plata incalzirii nesubventionate.
  Atunci sa te tii, romane !
  In concluzie mitingul de astazi nu a fost nicidecum inutil, chit ca lasul national, atata timp cat este aparat de un asemenea aparat represiv, se simte in siguranta si nu da doi bani pe tragedia pe care o traieste poporul caruia el i-a promis ca va trai bine.
  Daca chiombu’ ar avea si altceva in cap, in afara de putere absoluta si jaf din banul public cat cuprinde, pentru a-si salva pielea, ar demite actualul guvern, ar lasa sa se formeze o alta majoritate parlamentara, care sa vina cu un guvern competent si cu masuri viabile de iesire din criza, altfel decat printr-un genocid, care oricum nu va avea alt efect decat asupra controlului dermografic prin imputinarea fortata a populatiei.
  Din pacate nu are!

 36. 37 contele mai 19, 2010 la 4:50 pm

  @ florin m.

  Mie ceva îmi pare dubios in toata povestea asta cu calculul pensiei . In loc sa faci calcule aprofundate luând în considerare banii care intra în Fondul National de Pensii , statistica în ce priveşte speranta de viata , varsta la care iesi la pensie si apoi , dupa ce ai facut toate calculele cu aceste variabile , sa proclami punctul de pensie , mie mi se pare ca se face invers : propui demagogic o anumita pensie si apoi intinzi de buget sa-l potrivesti . Un fel de pat al lui Procust într-un singur sens . O să tragi de buget până plesneşte .

 37. 38 florin m. mai 19, 2010 la 5:07 pm

  @contele

  sigur, pai asa se si face!
  Poate ca mai sunt nebuni care te contrazic, dar cine sta sa-i asculte?
  Stii, mai este un aspect care se neglijeaza, intrucat se uita originile: fiind un contract intre generatii, intr-o situatie ca azi, guvernantii ar trebui sa spuna: fratilor, daca vreti ca parintii vostri sa aiba pensie sanatoasa, avand in vedere ca ati ramas cam putini la plata, trebuie sa fiti de acord sa va ridicam cointributia la 50%. Dar nu o spune nimeni! Dintre cei care au iesit azi in strada, as pune pariu ca mare parte mai face un ban la negru, (profesor, asistent, etc). Nu-i condamn pentru asta, doamne fereste, dar de ce nu se duc sa declare banii pentru aplicarea cotei de CAS, daca intr-adevar le e mila de peisionari?
  Nu e in neaparata legatura cu ce spuneai, dar tot despre demagogie vorbim si aci. Aceast vesnica acuzare a celuilalt si vicitimizare a sinelui nu ne da de mancare si nici nu ne face remarcabili decat in sensul cel mai rau.

 38. 39 florin m. mai 19, 2010 la 5:10 pm

  Contele
  pasajul „poate mai sunt nebuni care te contrazic” nu se referea la tine, cum s-ar putea intelege, ci la cel care face pensia dupa cum crede el si apoi vede cum o descurca cu bugetul, iar nebunul ce l-ar putea contrazice ar fi unul care chiar calculeaza. Scuze pentru exprimarea imprecisa, eram grabit.

 39. 40 Doru Coarna mai 19, 2010 la 5:34 pm

  @ Off Topic: CIJ1730.

  @ Marcus:

  Intr-adevar, pentru prima oara s-a scandat la scena deschisa „Jos Basescu!”, dar tu ai vazut ura, pornire, hotarare? Dansau dupa Pinguinul…

  A procedat excelent Opozitia ca nu s-a implicat, sindicatele au reusit sa-l faca pe Boc sa-si asume raspunderea, caci nu si-o asuma Basescu ci Boc. Ce poate iesi de aici? Nimic. Ce s-a ales din Romania in ultimii 7ani? Un nimic.

  Si intr-adevar, finalul va fi apoteotic, insa prin octombrie, cand incep sa curga facturrile grase, dispar verdeturile si creste cota si TVA-ul.
  Abia atunci se vor trezi din somn, insa de foame!

  Realizezi in ce credite se vor arunca bancile? Si cu ce castiguri? Asta-i tinta!

 40. 42 Maximmouse mai 19, 2010 la 5:51 pm

  @ paduraru!

  adevarat prietene, ar fi de si mai mare folos daca ai spune si CINE a gandit si spus aceasta!:)

 41. 43 Maximmouse mai 19, 2010 la 5:54 pm

  @Le Prince

  Bine!

  …traducerea ii apartine lui Gala Galaction…nu mie…eu sunt o furnica …:)

 42. 44 guvernulnational mai 19, 2010 la 6:13 pm

  Autoizolarea a existat perfect pe vremea lui Ceausescu.Acum nu exista izolare,pentru ca nu exista stat,ci o Uniune Europeana.(discutabil,cat de ,,benefica,, e aceasta!)

 43. 45 florin m. mai 19, 2010 la 6:22 pm

  Astazi un nene „destept” prezent la miting si continuu intervievat pe Antena 3, (nu stiu cine era, dar parea foarte pozitiv la adresa PSD), spunea cam asa: daca Basescu era prieten cu nemtii, acum luam si noi bani de la ei, ca si grecii…
  Gasise omul explicatia si solutia, in acelasi timp.

 44. 46 Spiridus mai 19, 2010 la 6:31 pm

  Este bine de vazut si cate intalniri, cu cine etc. a avut Basescu in marja reuniunilor internationale la care (mai) participa. Si de comparat cu ce fac alti sefi de stat. Asta spune mult chiar si celor care nu se pricep la politica externa…

 45. 48 Marcus mai 19, 2010 la 6:33 pm

  @Doru Coarna: ai si n-ai dreptate, amice. Ura, spui? Ei bine da, am vazut-o si mai mult am simtit-o, mai aveau putin si-l lapidau pe maimotoiu imbecil de Hoara. Ia gandeste-te ce s-ar fi intamplat daca s-ar fi aflat fata in fata cu greii termitelor portocaliii ! In ceea ce priveste faptul ca dansau, hai sa nu generalizam, una la mana, doi dansau pe o melodie care transmitea un mesaj satiric anti (uneori astea prind mai bine decat o suta de discursuri gaunoase), trei s-au „exersat” cativa pasi dupa terminarea mitingului de catre niste tinere, abia sarite din adolescenta. Ai uitat cumva, mesajele de protest impotriva administratiei americane transmise de chitara si vocea Joanei Baez in anii saptezeci? Si si-au atins telul, nu?!
  Oricum timpul lucreaza total in defavoarea chiombului si a gastii sale de derbedei penali si de inceput s-a inceput bine, fireste in opinia mea.
  Sa fii iubit
  marcus

 46. 49 Ce vremuri mai 19, 2010 la 6:55 pm

  Păstrând proporţiile

  E serbare de fine de an. Se prezintă la căminul cultural un program muncit. La un moment dat când programul artistic se consumase, diriga anunţă, ca umplutură : – Urmează elevul X care va recita poezia „Azi ţara ta e casa ta” de A. Toma. Elevul vizibil emoţionat dă drumul la banda cerebrală într-un moment când asistenţa aştepta cu sufletul la gură premiile şi premianţi:
  Azi ţara ta e casa ta
  Popor destoinic muncitor,
  Azi nu mai slugăreşti în ea
  Nu-ţi bata nimeni din picior.
  ……………………………….
  Astăzi am retrăit scena umpluturii, când, după şedinţa de guvern, Boc l-a trimis spre microfon pe d-l Csaba Attila să ne vorbească despre oarece microb, deşi noi îl aşteptam pe el, cel puţin cu demisia…

 47. 50 ellasarya mai 19, 2010 la 7:29 pm

  Lăsaţi, domnule preşedinte, că avem ceea ce merităm. Numai eu ştiu câte înjurături mi-am luat pe Net de la „băsescieni” şi cât m-au ponegrit că nu ţin cu marele om de stat, încă din 2004! Le-am zis că e un derbedeu şi un golan şi au luat foc, acum să ia… ce mai rămâne că aşa merită!
  Uitaţi, ăsta e preşedintele acestei ţări, un preşedinte care a făcut furori în rândul maneliştilor şi nu numai:

  Cam cu asta s-a şi ales poporul român! Cu singurul lucru la care se pricepe tovarăşul Băsescu cel Nelustrat!

 48. 51 Doru Coarna mai 19, 2010 la 7:39 pm

  @ Marcus: Iti inchipui ca Hoara a venit acolo de capul lui, ori ca a fost tintit cu apa si pietre de catre sindicalisti?

  Ai marinarului, ca si el insasi, stiu sa se autovictimizeze. Hoara e mai smecher, a facut-o primul; de acum incolo lingaii portocalii vor evita astfel de manifestari caci imaginile au fost acum inregistrate si nu mai este nevoie, au dovada ca au fost alaturi de sindicalisti… Rand pe rand cate unul vor face cu ochiul spre sindicate. Asta-i smecherie d-aia ieftina, de pe la militie.

 49. 52 leo mai 19, 2010 la 7:55 pm

  Întreb și eu, poate aude cineva:
  După atitudinea SFIDĂTOARE a trompetei SATANIC ABUSER-ului, pinguinul bok, care, după ce că nu a catadicsit să întrebe mulțimea de amărâți adunați în piață ce-i doare, o ține ca drezina pe șina pe care l-a pus stăpânul, continuând cu aberația sinonimă cu o condamnare la moarte a bătrânilor noștri, TOTUȘI, când ziceați că demarează PSD campania de strângere de semnături pentru inițierea referendumului de DEMITER a adevăratului călău – SATANIC ABUSER?!
  CHIAR NU SE ÎNȚELEGE CĂ ORICE ALTĂ SOLUȚIE E FRECȚIE LA PICIOR DE LEMN?!

 50. 53 Karakas mai 19, 2010 la 9:07 pm

  @Harabula:”In toata viata mea nu am donat, de bunavoie, nici un leu pentru vreo actiune caritabila”

  Si eu cred ca e o timpenie sa te rogi de bugetari sa doneze salariul, pentru ca nu toti isi permit. Totusi, subiectul nu are nici o legatura cu donatiile pentru actiuni caritabile, decit daca fortezi extrapolarea. Dar daca tu crezi ca dai un exemplu cumva de logica, sau de moralitate, mai cumpara citeva sticle si imparte-le cu un cersetor. Stii cum e, caile Domnului sunt intortocheate…

 51. 54 mihai mai 19, 2010 la 9:22 pm

  Mă întreb, ce semnificaţie are astăzi noţiunea de SUBMINARE A ECONOMIEI NAŢIONALE

 52. 55 Ioan mai 19, 2010 la 10:04 pm

  @ toti

  Incet, incet, pas cu pas; iata o miscare inceata si indelung exersata. Ea s-a dovedit din nou castigatoare. Castigatorii iau tot; si asta Marko o stie mult mai bine ca unii dintre noi. Doar el cu ai lui, cu ungurii, au urcat ultimul sac in carul transilvan fara sa bage nimeni de seama. Nici chiar Prostanakoo, ramas inca paznic la oi. Gratie lui, nu mie sau onorabilului Marcus, colegul meu de blog, ungurii au bifat un nesperat accept tacit la legea reorganizarii regiunilor de dezvoltare. Si il va bifa, fiti pe pace, si pe al doilea in aceasta sesiune parlamentara cu nu sunt imbecili. Acum rabdatori asteapta un alt moment prielnic. Pana atunci, in plin scandal national si cu Piata Mare plina ochi de oameni escrocati la drumul mare, culeg alt rod al perseverentei si vigilentei specifice. De acum copii lor vor invata la scoala istoria si geografia in limba maghiara; ca Limba Romana romana ii pute lu’ Marko, desi il suporta zilnic cu stoicism. Prin preajma, ca de obicei, politicieni sau jurnalisti nu sufla o vorba, tac malc; alta este tema zilei. Din departari, prin articolul de fond, dl Adrian Nastase aminteste celor de acasa ca prin vecini s-a schimbat garda la Palat si trage clopotul mare pentru cine vrea sa auda. Zilele trecute insa Marko, perfid (el crede ca este si politician) se confesa in gura mare unui ziarist ca noul Boss de la Budapesta il iubeste mai mult pe curvaru’ de Laszlo. Suntem insa linistiti ca dl Orban, ungurul nu liberalul nostru, se iubeste mult cu asta, imi scapa acum numele. Urmand ideea amfitrionului nostru ingrijoratoare este si prezenta unor formatiuni armate ruse in Delta. Dar pe cine intereseaza la noi toate aceste nimicuri; atat timp cat jaful generalizat poate continua cu orice pret.

  PS

  Numai ca de peste ocean tizu’ cel mare al egipteanului, graieste un mare adevar. Zice dl Obama ca SUA poate stopa platile FMI catre tari in care dezechilibrele economice si sociale sunt majore. Si astfel adevarul stiut si nerostit de noi este destaiunuit lumii de insusi Obama. Si atunci, nu te intrebi ca orice om intreg la cap: Cum a urcat a doua oara omu’ nostru Dealu?, tras s-au impins si de cine.

 53. 56 Alexandru mai 20, 2010 la 12:51 am

  @ Adrian Nastase

  D-le Nastase nu credeti ca in acest moment este foate important sa reusim sa scapam de acest guvern care pe langa faptul ca nationalizeaza parte din pensii, reduce in mod abuziv salarii fara a preciza si alte masuri care sa porneasca economia si azi sub nasul demonstratilor Parlamentul voteaza ca limba maghiara sa poata fi folosita in scoli. Daca nu facem ceva si nu daraman acest guvern care se prostitueaza in fata UDMR-ului pentru a avea sprijin in curand o sa avem limba oficiala si maghiara. De ce nu indemnatzi oamenii din teritorii sa faca presiuni asupra alesilor la birourile parlamentare din teritoriu. Daca in fiecare zi acestea ar fi pichetate de cateva sute de votanti cred ca acestia ar incepe sa se gandeasca de doua ori inainte sa voteze ceva in parlament.

 54. 57 Sibilla mai 20, 2010 la 1:45 am

  D-le AN,
  În Reşiţa ieşirăm doar fo 90 de pensionari şi io, nema autorizaţie, da ne manifestarăm spontan. Am 90 de semnături, le trimit la centru, ca să pornim : Jos Băsescu !!!
  Frunzesky trimisă una bucată jăndar , ne recită o lege, zisă ceva şi de-o amendă… io * mai sunt legi în ţară… ? * …
  Unde buba se piti Opoziţia, habar n-am, poate data viitoare să fim mai mulţi şi…. împreună.
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/05/19/doamne-scapa-ne-de-dracu/
  Demarăm, strângem semnături ?? Hai şi hai, că nu-i de glumă !!
  stimă,
  Sibilla

 55. 58 Sibilla mai 20, 2010 la 2:09 am

  @Anonimul Veneţian !!
  Eşti singurul care nu-mi cunoaşte identitatea … am mai afişat public datele mele de identificare şi AICI şi pe Sfinx, acu tu mă scuzi că zuitai să adaug şi sudulamele ce le utilizez ca să strunesc boii de pe miriştile unde hălăduie neşte guguştiuci… n-ai de ales…

 56. 59 blogideologic mai 20, 2010 la 3:37 am

  Se pare că USA nu au găsit o cale strategică, bazată pe idei, pentru ieşirea din criză. Predictorul de tendinţe Gerald Celente susţine că în absenţa unei soluţii paşnice, şi ţinând cont că USA a ieşit întărită din cele două războaie mondiale, un think tank ascultat de administraţie ar putea propune ca strategie declanşarea unui război mondial, http://www.shtfplan.com/forecasting/gerald-celente-says-this-is-among-his-most-important-trends-ever_04192010

 57. 60 blogideologic mai 20, 2010 la 4:50 am

  @ Ioan
  În lipsă de idei constructive, se fac declaraţii abia voalate de război. Ceea ce s-a întâmplat câteva zile în urmă, iredentismul pe tema Ardealului cântat în cor de parlamentul Ungariei, a fost practic o declaraţie de război împotriva României. Nu ne putem apăra decât cu planuri strategice pentru România, inclusiv pentru fantomaticul Ţinut Secuiesc, parte din istoria noastră veche. Câţi mai ştiu scrierea şi vorbirea secuilor, o limbă într-adevăr dificilă pentru că este împănată cu foarte multe cuvinte din fondul etrusc ? După Unio Trium Nationum de la 1438 a început maghiarizarea secuilor, accelerată cumplit după compromisul Ausgleich de la 1867 care a pus foarte bine la punct o ideologie complexă a maghiarizării forţate. Totuşi procesul infuziei de cuvinte a mers în cele două sensuri. Un cercetător italian, Mario Alinei, constata surprins că limba maghiară contemporană conţine multe cuvinte din fondul etrusc. Ele au intrat acolo prin infuzie din limbajul secuiesc. Secuii nu sunt un trib ungur, ci aparţin vechii lumi dacice, la fel ca huţulii. Iar Scorillo, nume din epigrafia dacică, aparţine tot fondului etrusc. Întrucât Scorillo, imho, nu era maghiar, conchid că tribul lui Scorillo era înrudit cu triburile dacice din Carpaţii Orientali din care se trag secuii înregistraţi de Unio Trium Nationum.

 58. 61 blogideologic mai 20, 2010 la 5:28 am

  Theophyle (http://theophylepoliteia.wordpress.com/2010/05/19/plug-off/), un profesionist al dezinformării pe blogosfera românească.

 59. 62 ion adrian mai 20, 2010 la 5:32 am

  Legea lustratiei ? Ma bucur, mai bine mai tarziu decat niciodata insa repet de data asta si cu trimiteri la articolele constitutiei.
  Asadar ce ne facem cu :
  Constitutie art 16, art 36, art 37, art 53.
  Constitutionalitatea sau neconstitutionalitatea legii se va decide in functie de interpretarea data CCR, ptr art 53.

 60. 63 blogideologic mai 20, 2010 la 5:34 am

  @Harabula:”In toata viata mea nu am donat, de bunavoie, nici un leu pentru vreo actiune caritabila”
  Te lăudai că eşti mason, deci aceasta e atitudinea tipică de mason 🙂 !

 61. 64 blogideologic mai 20, 2010 la 5:40 am

  Veşti despre întâlnirea Ianukovici-Medvedev, http://cersipamantromanesc.wordpress.com/2010/05/20/13139/

 62. 65 nu pot sa ma abtin, mai 20, 2010 la 7:53 am

  Florine ,

  Sa ma scuze printul ca nu incep fandosit acest mesaj in ordinea oligarhica princiara, asa cum o face mai sus un nick anonim care declara venetian si-a apelat cititorii in ordinea prostiei dansului si in nici un caz a noastra.!
  Sintagma de mari contribuabili este arhicunoscuta ,dar de micilor producatori din micro-intreprinderi ati auzit , daca ati auzit atunci inseamna ca sunt contributii nedisimulate ,la care trebuie sa adaugam
  masa contribuabilului angaja,acestia si alte contributii , dari ,impozite ridica valoarea contributiei cu mult peste cei 50% sugerati de dumneavoastra.
  Eu nu va intreb unde se scurg acesti bani eu va intreb unde este contributia a laudatililor „capsunari” pentru care s-a batut moneda pe aportul valutar al acestora care….bla bla…?
  Acesti domni care se pare ca ne scriu mesaje si ne sfatuiesc, ce si cum,sau cine sa ne conduca ,platesc vre-un impozit statului roman?
  Ce credeti au vre-o obligatie , daca considerati ca nu au atunci sa-si vada de ale lor si conform teoriei ubi bene ubi patria sa-si schimbe si cetatenia si aici ma refeream nu numai la dansii.
  Eu va intreb, care este productia din ultimii ani a marilor contribuabili,eu va intreb care este productia lor actuala , ce s-a intamplat in ultimii ani cu micro intreprinderile, falimentul alarmant al acestora?
  Eu va intreb , incotro economia romaneasca ? Daca viciul PSDReului si al copilului PSD a fost exproprierea unor valori depasite, de o mana de oameni care ulterior au devenit baroni, viciul celor care au urmat a fost exploatarea la sange a cea ce a mai ramas sau a ce a fost creat just sau injust de PSD, si ce este mai usor de exploatat printre altele decit o masa uriasa de contribuabili.
  Presedintele Basescu a inteles prea tirziu ca in tepele promise , alaturi de Patriciu, Tender,Oprisan,Iakobov ar fi trebuit sa stea si el si Preda,Olteanu,Videanu……..
  Sunt chestii peste care orice om lucid nu poate trece ca voda prin loboda!

 63. 66 Pali mai 20, 2010 la 8:04 am

  @ blogideologic

  Pai nu ti se pare corect ? Doar e mason roman nu ?!Mai bine baga’n mate un mititel si o bere….

 64. 67 Pali mai 20, 2010 la 8:07 am

  @lupi

  Singura problema ….in loc de apa trebuia sa fie BENZINA!!! Si nu numai pe Hoara !

 65. 68 nu pot sa ma abtin, mai 20, 2010 la 8:26 am

  De la una la alta , in alta ordine,

  Banuiam ca dl. Harabula e mai patriciu decit altii si ca nu-i cea ce pretinde, condus dupa alte prinicpii decit alea chinuite romanesti precum
  „dar din dar se face rai”, calauzit dupa principiile celui mai iubit fiu, „decit rai mai bine iad” , incearca sa e vita, mai baieti de el,de iad sa aveti parte dar in viata actuala in cealalta pueti ajunge si in rai!

  Printul care-l citeste si pe cant pe Ion Adrian il descopera ok pe orizontala dar nu observa ca daca nu are verticala nu este ok nici pe orizontala!

  Adriane(Ion), legea lustratiei este o mare hahaila , Basescu si Boc nu au fost salvati de clopotele asa cum sustin unii ,ci de PSD, de dl. Adrian Nastase,sa fie ca la tenis in tiebreak , serviciu contra serviciu!

  Printre altele,
  Asa cum spuneam , mitigul de ieri nu si-a atins scopul.
  Un domn superboc si el agatat cu un dosarel de puterea puterilor, , un fel de mediator pro-base de la realitatea ,ii spunea repetand ostentativ lui Crin Antonescu ,ca legea lustratiei v-ar fi scapat de Boc conform visului dumneavoastra” Crin Antonescu deja destul
  de bun politician,ca sa nu-l fac altfel , cu nevoi de mas media, s-a abtinut si nu la facut bou!

 66. 69 blogideologic mai 20, 2010 la 8:57 am

  @mihai spune: „Mă întreb, ce semnificaţie are astăzi noţiunea de SUBMINARE A ECONOMIEI NAŢIONALE”
  Creşterea datoriei suverane a României.

 67. 70 Doru Coarna mai 20, 2010 la 9:01 am

  @ All:

  Asumarea raspunderii… cum sa-ti asumi ceva ce nu exista? Raspunde cineva de ceva? Nici macar in fata lui B\.

  Eu nu vad interpelari parlamentare catre min. Finantelor despre creditele alea smechere si scurte…ori despre achizitii, ori investiile supra-platite. Asta ar trebui sa faca opozitia de dimineata pana seara, ma rog, pana dupa-amiaza, iar seara la televizor sa prezinte tuturor raspunsurile… sau lipsa lor.

  Marcus, tu nu crezi ca pensionarii au fost mai radicali decat sindicalistii?
  Astia au trecut prin razboi, au construit o tara, au iesit la revolutie pe 22 sa-si salveze copiii iar acum uite-i din nou la gatul lui Basescu: este o generatie care nu poate fi ametita prea usor, d-aia a si luat hotararea sa-i arunce peste bord!

  O nava al carui comandant ordona aruncarea pasagerilor peste bord ca sa salveze echipajul, pasagerii find insa chiar armatorii reali…e promitator, e mare capitanie la mijloc!

 68. 71 Ciprian Bojan mai 20, 2010 la 9:16 am

  Din păcate, ieri, în ciuda mitingului din Piaţa Victoriei, unde manifestau mii de salariaţi din sistemul de Educaţie, Camera Deputaţilor a adoptat Legea Educaţiei, propusă de Dan(i)el Funeriu şi „pieptănată”, pe ici pe colo, în Comisii. Asta se numeşte SFIDARE, deoarece Legea nu a fost aceptată nici de profesori (deci nu numai liderii de sindicat o contestă), nici de părinţi şi nici de studenţi sau elevi.
  Prin atitudinea guvernanţilor, România este aruncată în HAOS. Sfidarea partenerilor sociali, sfidarea cetăţenilor, ne obligă să recurgem la diferite forme de NESUPUNERE CIVICĂ.

 69. 73 Ce vremuri mai 20, 2010 la 9:43 am

  Piaţa Marii Victorii Sociale din Florar

  M-am topit, ieri, în marea demonstraţie de protest a etniei române, din Piaţa Victoriei, împotriva dejecţiilor umane ( Băsescu-Boc et gioarsele) deţinătoare de putere, temporar, în România eternă. Am rezonat pe rând cu formaţiunile ordonate şi instruite ale „Armatei Populare” din dispozitivul de luptă, pe care le-am sărutat cu privirea, înţelegând repede că există o capacitate ireproşabilă de organizare, în care inteligenţa „Marelui Stat Major” se detaşează pentru prima oară în atari confruntări. Băsescu în sarcofagul umilinţei urmând propria-i cruce a neputinţei, cu date istorice de identificare, săltat periculos pe imnu, deja celebru, cu versuri vizându-l pe retardatul ascuns în Palatul Ruşinii, sub masa tăcerii explozive – pitiBocul vidanjor, anunţa înmormântarea cadavrului viu de la Cotroceni. Ho(a)ra umilinţei portocalii s-a slobozit (şi pe el) sub protecţia rezervată borfaşilor periculoşi, a lui Jan d’Arm, ca fosilă vie, spre eternă aducere aminte, cum că „cine va face ca el , ca el s-o portocalescă”.
  Am părăsit ultimul Piaţa Marii Victorii Sociale din Florar, cu speranţa la unele din fotografiile ireproşabile făcute de serviciile speciale.
  Ce a fost fascinant persistă de-a pururi ! Hai să ne punem urgent alţi conducători, din cea mai fină clasă de precizie !

 70. 74 Fragmentariumpolitic mai 20, 2010 la 9:44 am

  Falsa dilema a unei crize de model (1)

  Alternativele unui model ideologic cu o singura tinta

  Stratagema Guvernului Boc de a aduce problema solutiilor anticriza pe taramul tertiului exclus este o incercare esuata de a impiedica cautarea acestora in afara “logicii” dreptei politice, pedelist-udemeriste, care i-ar putea pune in pericol interesele de partid si pozitiile de guvernanta. Asa dupa cum s-a demonstrat prin planul anticriza al PSD (dar nu numai), exista si o a treia cale. Daca puterea de dreapta ar fi cunoscut ca orice obiect al gandirii logice nu poate fi simultan si adevarat si fals, nu s-ar fi autodecredibilizat jucand ping-pong cu criza (ba ca este, ba ca nu este, cand ne “grecizam”, cand nu…), iar daca ar fi stiut ca fondarea unei strategii pe baza unei minciuni (respectiv ca nu ar exista o a treia cale anticriza) va face ca la proba contrarie tot esafodajul de diversiuni al strategiei in cauza sa se prabuseasca, nu ar fi riscat sa cada intr-o asemenea capcana. Guvernantii se dovedesc insa incapabili sa depaseasca anumite limite doctrinare si ideologice, pentru ca atat cresterea fiscalitatii cat si reducerea cheltuielilor publice, prezentate in termenii unei false alternative, se inscriu in clasicul model de dreapta, intensiv exersat in Romania in ultimii cinci ani, de adancire agresiva a polarizarii sociale (de tip asimetroid, sub raport economic si financiar), prin prezervarea intereselor unei minoritati extrem de reduse si sacrificarea celor ale majoritatii covarsitoare a populatiei.

  Gandirea unica si efectele ei dezastruoase

  Alternativele de soc si groaza ale bocpocalypsei sunt nu numai excesive social, prin aruncarea dincolo de limitele subzistentei a milioane de oameni, dar si inoperante economic, neoferind niciun fel de garantii pentru iesirea din recesiune, ci dimpotriva, asa dupa cum arata numeroase analize, statistici si experiente istorice. Pretentiile puterii de dreapta de monopol al adevarului privind managementul crizei si respingerea oricaror propuneri si solutii venind din afara sa (de la partide, sindicate, patronate etc.) isi au izvorul in acelasi sindrom al gandirii unice, care in anii totalitarismului comunist a provocat cunoscutul colaps societal, ale carui sechele ne urmaresc si astazi. Gandirea unica nu s-a impacat si nu se va impaca niciodata cu democratia.

  Absurditatea “solidaritatii” post-factum

  In pofida unor semnale contrare venind din spatiul politic si social, contractarea de catre Guvernul Boc a uriasului imprumut de la FMI nu s-a dovedit in niciun fel a fi “ancora de stabilitate” sau “colacul de salvare” pe care le-a clamat atat de mult propagandistic. Dimpotriva, acest fapt a declansat spirala unei indatorari crescande si impovaratoare, aruncand Romania intr-un cerc vicios, din care experiente similare (precum cele ale Argentinei si Rusiei, dar nu numai) au aratat ca se poate iesi prin ruinare economica si cu un cost social exorbitant (dar si un pret politic deloc de neglijat – au fost demisi presedinti, au cazut guverne), cazuri la care ar fi trebuit sa se ia aminte (ceea ce nu s-a intamplat insa pentru ca factura electorala trebuia platita). A veni, acum, dupa ce raul inrobirii financiare s-a produs, sa ceri “solidaritate” cu erorile si abuzurile guvernamentale este cel putin o bizarerie politica. Solidaritatea ar fi fost de inteles daca greseala strategica a indatorarii masive la bancile internationale nu ar fi avut loc, pentru ca romanii ar fi acceptat austeritatea pentru a nu-si cautiona viitorul. Pe cand asa, aplicandu-se principiul de dreapta “unii cu foloasele, altii cu ponoasele”, am devenit o tara datoare vanduta, cu o populatie supusa unui genocid social, Guvernul Boc condamnand generatiile viitoare la saracie si inapoiere economica, prin deturnarea resurselor nationale de la progresul Romaniei catre plata imprumuturilor externe si a dobanzilor aferente (inclusiv a unor dobanzi la dobanda).

  Atac la statul social

  Statul are o determinare si un rol esentialmente sociale, in afara carora ar reprezenta o absurditate (sa ne imaginam, fie si numai o clipa, la ce ar insemna, pentru echilibrul functional al societatii, un stat “privat”, de exemplu, sau unul “a-social” ori chiar ”anti-social”). De fapt, statul ar trebui sa exprime puterea sociala, iar nu una politica, dar cum acest ultim lucru se intampla se datoreaza dreptei politice, care urmareste minimalizarea sau chiar anihilarea statului social, pentru ca acesta reprezinta, in numele majoritatii membrilor societatii, o stavila in calea ultraliberalismului economic si adjudecarii intreagii avutii a natiunilor ( raportata la bunuile de consum si la munca ce le produce, Adam Smith, 1776) in favoarea unei minoritati restranse dupa principiul “invingatorul ia totul”. Tocmai acestei legi de jungla economica, a celui mai tare, statul social ii opune dreptul la egalitatea de sanse, la demnitate si viata decenta pentru toti cetatenii sai, prin politici redistributive, raspunderea sociala a corporatiilor si alte constrangeri sociale si ecologice. Capitalismul nu ar trebui in niciun caz identificat cu dreapta neoliberala sau ultraliberala (care nu este decat una din multiplele sale variante, din pacate cea extrema). Capitalismul nu este perfect, dar o alta forma mai buna de organizare social-politica si economica nu se cunoaste. De aceea, extensia capitalismului, inteles ca imbinare dintre economia sociala de piata, democratia sociala si statul de drept, va continua, luand locul celui neoliberal, care a esuat. Capitalismul de tip american nu mai este bun nici macar pentru America, devastata de tsunami-ul provocat de ultraliberalismul capitalului speculativ financiar si camataresc. Socialmente vorbind, modelul economic si financiar al dreptei neoliberale este unul extrem (prin ruperea echilibrelor dintre social si economic, dintre munca si capital, dintre dezvoltarea economica si finalitatile ei sociale firesti) si discriminatoriu (prin de-socializarea rezultatelor muncii sociale si insusirea de grup a acestora), caracteristici care-l distanteaza, totodata, de fundamentele capitalismului democratic. Demantelarea mecanismului economic responsabil de provocarea unor efecte catastrofale, precum cele ale actualei crize mondiale, ar trebui sa constituie o tema de analiza profunda, cat si de reflectie privind masura in care neoliberalismul se situeaza pe pozitiile unui extremism de dreapta. Cat priveste politicile de autoritarism, stat clientelar si de austeritate sociala extrema ale puterii portocalii, din ultimii cinci ani (cu varful actual, inregistrat de Guvernul Boc), credem ca acestea sunt un ecou intarziat (si, pe cale de consecinta, prelungit) al neoliberalismului occidental.

 71. 75 Marcus mai 20, 2010 la 10:30 am

  Seretlek, Basescu, Kezi ciocolom, PDL !

  Motto: Lasati orice speranta, voi ce traiti in Romania !

  O conditie sine-qua-non, in orice tara civilizata care isi respecta identitatea si devenirea sa istorica, pentru ca un cetatean strain sa obtina cetatenia statului respectiv, este ca pretendentul sa invete Istoria acestuia, iar apoi sa poata sa raspunda in fata unei comisii, in limba tarii a carei cetatenie o solicita, intrebarilor pe care aceasta i le pune referitoare la acest subiect.
  Si acest lucru deoarece Istoria unei tari este printre cele mai de pret bunuri nationale, care justifica prezenta acesteia, cu bunele si relele sale, in conglomeratul generic definit mapamond, iar cetatenii ei trebuie sa o studieze si sa si-o insuseasca la nivel mediu in limba oficiala a neamului.
  La noi, clanul de derbedei portocaliii, nasit de presedintele tarii, Basescu Traian, in disperarea lor ca ar putea pierde ciolanul guvernarii si santajati de UDMR pe aceasta tema, a decis prin reprezentantii sai in Parlamentul Romaniei altfel. Si anume ca cetatenii romani de etnie maghiara sa studieze, indiferent de nivelul scolar, atat Istoria cat si Geografia tarii in care s-au nascut, traiesc si vor muri ca cetateni romani, in limba maghiara.
  Ceea ce nu au reusit stapaniri imperiale sau aiurea de-a lungul Istoriei si anume de a maghiariza numele romanilor, iata ca asa-zisi alesi ai neamului romanesc au reusit printr-o banala ridicare de mana intr-o fractiune de secunda.
  Vor fi astfel maghiarizate denumiri de localitati ca Ip, Trasnea, Tebea etc. care reprezinta rani adanci provocate de maghiarime in sufletele noastre, sau locuri in care domnitori pamanteni romani au varsat sange si au repurtat victorii insemnate impotriva acelorasi maghiari, in lupta seculara dusa de stramosii nostri pentru pastrarea independentei si infaptuirea dezideratului suprem, Unirea.
  Nu cunosc limba maghiara si sunt foarte curios cum vor fi maghiarizate denumiri ca Posada, Baia, Guraslau, Alba Iulia, Tebea, Ip, Trasnea etc. sau nume de domnitori si eroi ai neamului ca Mircea cel Batran, Stefan cel Mare, Mihai Viteazu, Avram Iancu, Horia, Closca si Crisan etc. sau cum va fi studiata Scoala Ardeleana in limba maghiara de viitoarele generatii de copii maghiari de cetatenie romana.
  Dar probabil ca pe modelul prezidential in care Canalul Sulina a fost anglicizat si a devenit “Sulaina Cenal”, tot asa si Mihai Viteazu isi va gasi un corespondent in ungureste.
  Cu ceva timp in urma imi imaginam un scenariu in care UDMR-ul, nedorind sa fie complice la genocidul pus la cale de Basescu, va iesi de la guvernare si intr-un efort comun cu PSD-ul si PNL-ul, intr-o noua majoritate parlamentara, vor reusi minunea si ne vor scapa, prin suspendare, de Anticrist.
  Vazand insa ce s-a intamplat in Parlamentul Romaniei si ca acestei formatiuni etnice nu i-au mai ramas decat cativa pasi de facut pana la castigare Autonomiei teritoriale ca etapa finala pe calea unirii cu Ungaria, mi-am dat seama ca sunt un mare natarau cu creierul strabatut de utopii idealiste, visand cu ochii deschisi la cai verzi pe pereti.
  Pai cum sa plece, frati romani, cainele de langa macelarie, lupul ca paznic de langa oi sau UDMR-ul de la actuala guvernare, cand ei au reusit ceea ce nu au reusit in douazeci de ani aproape neintrerupti de participare cam la toate guvernarile de pana acum?
  Ceea ce insa nu le-a fost dat sa vada ca parteneri la Conventie, cu PSD-ul sau cu PNL-ul, iata ca le ofera acum pe tava mafiotii lui Basescu, care au comis acest sacrilegiu motivati fiind doar de groaza ca nu vor mai avea acces la cascavalul marca “Bugetul Romaniei”.
  Teziti-va, frati romani, golanii portocaliii de la Putere sunt in stare sa oficializeze limba maghiara, declarand-o limba nationala, motiv pentru care vom fi obligati la batranete sa o invatam in vederea reconfirmarii cetateniei romane!
  N.A.-avand in vedere ca invatarea Istoriei Romaniei va fi accesibila si copiilor de orgine turca, in limba materna, actuala “epoca’ va fi tratata drept epoca lui Osiuriuk (“Basina”) pentru Basescu si Bok (nu necesita traducere, la mama lui insemnand “Cacat”)

 72. 76 maia mai 20, 2010 la 10:36 am

  Apropos de vizitele presedintelui in strainatate, probabil de aceea a spus ca renunta, in favoarea poporului roman si pentru a face economie bugetului, la programul de vizite din urmatoarele 3 luni.
  De ce nu renuntat anul trecut la serbarile campenesti din toate judetele tarii ca doar stia ca este criza si ne convingea de necesitatea centurii de siguranta pe care o reprezenta imprumutul de la FMI. Si spun asta deoarece il critica pe Tariceanu de risipa pe care a facut-o in perioada guvernarii prin majorarile de pensii si salarii.
  Este adevarat, dupa stilul sau , pentru a conduce mai usor nu trebuie sa lasi omului libertatea de se gandi la o viata mai buna , la progresul vietii personale ci sa zica mesi ca are o zeama chioara in farfurie si zdreanta cu care sa-si acopere corpul.
  Numai slugile si papagalii care il inconjoara dau sfaturi cum sa faci sacrificii si sa fim solidari imbracati in haine de mii si zeci de mii de euro.
  Si peste toate nenorocirile mai apare si dl Prigoana, ales uninominal si spune in comisia de munca ca pensiile ar trebui sa nu depaseasca 1000-1500 lei indifirent de locul de munca. De ca nu si-a facut campanie in 2008 cu astfel de mesaje.

 73. 77 fragmentariumpolitic mai 20, 2010 la 10:49 am

  Adevarul este ca pe fondul „zgomotului” politic si social intern si al autoizolarii pe plan extern se pot produce lucruri cu adevarat abominabile pentru Romania (posibilitate semnalata de unele spirite lucide si pe acest blog). Din ceata poate aparea orice, probabilitate care creste atunci cand vehiculul sau conducatorul nu este in regula… Autoflagelarea statala pare sa fi devenit sport national, mai mult ca niciodata in ultimul timp. Uneori nu poti sa nu te gandesti pana unde poate merge opozitia democrata si de unde incepe autosubminarea nationala, pentru ca demarcatia dintre ele e foarte subtire (demarcatia nu poate fi sesizata decat de politicieni si strategi cu adevarat clarvazatori, dar avem noi asa ceva ?!). Stiu ca ideea este sensibila (putand fi confiscata de autoritaristi sau contestata de democrati de ocazie), dar riscul ca atare exista…

 74. 78 LePrince mai 20, 2010 la 10:59 am

  @Draghi Puterity
  Relativ la postarea ta…
  Nu e vorba de ministrul de turism al Greciei, e vorba de unul din secretarii de stat, la ei se numeste viceministru(fiecare minister are un singur secretar de stat, cateva ministere, doi). Aceasta, Angela Gerekou, este o fosta actrita de tv si prezentatoare, care a jucat in cateva telenovele grecesti, a animat show-uri tv prin anii’80-’90 si a pozat pentru cateva reviste gen FHM,Playboy prin anii’90. Este o veche adepta a PASOK, prietena cu “mama vitrega” a prim-ministrului actual (cu care acesta nu are legaturi apropiate, “mama vitrega” e mai tanara), membru PASOK de pe vremea lui Andreas Papandreou.
  Acum cativa ani s-a maritat cu Tolis Voskopoulos, un interpret, compositor si actor foarte popular la ei, dintr-o familie de actori.Diferenta dintre ei e de 20 de ani, ea are 50, el 70. Sotul nu si-a declarat veniturile in ultimii 10 ani si s-a demonstrat ca a ascuns cu buna stiinta multe venituri. Recalcularea veniturilor a determinat ca taxele plus amenzile se ridica la rotunda suma de 6 milioane euro. In acest moment, Voskopoulos spune ca nu are de unde plati(dar are proprietati imobiliare). Gerekou spune ca nu a stiut despre situatia financiara a sotului si ca anterior casatoriei au procedat la separatia averilor (Gerekou sta destul de bine, are o avere evaluata la aprox.3 milioane). Este posibil, dar presa nu prea a crezut-o. Acuzatia care I se adduce sotului si pentru care Gerekou a demisionat este ca a facut evaziune fiscala cu buna stiinta (in Grecia daca poti demonstra ca a fost din nestiinta sau din calcule gresite nu poti fi condamnat, platesti doar amenda). Voskopulos este foarte popular si e foarte apreciat de public, dar de data asta nu prea poate scapa. Pentru acest motiv , in trecut, au mai demisionat si altii. Sigur ca daca vom face o comparatie, la noi n-ar demisiona nimeni dintr-un asemenea “fleac”.
  Din punctual de vedere al demisiilor, orice fapt de genul asta , demonstrat si documentat (Voskopoulos este déjà trimis in judecata) duce la parasirea postului instant. Dar pana se ajunge la demonstrarea vinovatiei, nimeni nu te poarta pe la DNA sau ANI, aratandu-te la tv, ei nici nu au asemenea organisme.
  Presa speculeaza ca datorita perioadei, Voskopoulos va fi aspru pedepsit pentru a da un exemplu si a descuraja pe altii sa faca la fel(si la ei artistii platesc taxe putine si mai mici decat ar trebui, ascund multe venituri), sunt multi actori si interpreti extreme de bogati in Grecia ( Anna Vissi de exemplu, relativ cunoscuta si pe la noi e “evaluata” la 50 de milioane, dar are domiciliul la Londra). Dupa cum mai spuneam, comparatiile sunt cam fortate…..am vazut din “grecizarea” din textul tau ca ai inteles.
  S-auzim de bine.

 75. 79 LePrince mai 20, 2010 la 11:09 am

  @Observator

  Ai studiat in amanunt propunerile PSD, excellent! Eu nu le citisem cu atat de multa atentie, sunt mai superficial, printii sunt asa. Dar ai observatii foarte pertinente, la o analiza mai atenta cred ca si eu as fi facut cam aceleasi remarci.
  Si mie mi se pare nerealist ca statul sa se amestece in politica unor companii private de leasing sau bancare.In Grecia, prin 2008 au stimulat bancile, prin unele avantaje oferite acestora, sa renegocieze creditele catre populatie si au incurajat reesalonarea creditelor, pentru unii chiar stoparea platii capitalului (urmand sa plateasca numai dobanda) pentru cativa ani. Dar asta s-a facut cu ajutorul statului si uite ca au ajuns datori vanduti.
  E un set de masuri destul de bun, la modul general, problema e daca se si pot aplica unele propuneri fara sa faci anterior schimbari structural in domenii ca taxele, agricultura sau absorbtia fondurilor. Asta nu este explicat, probabil ca orice explicatie ar atinge unele zone sensibile si PSD e deocamdata in opozitie. Mai mult realism n-ar strica, sinceritatea e uneori mai apreciata decat vorbele “cu perdeluta”.
  In privinta “pleaca ai lor, vin ai nostri”, sa fim realisti. Politizarea, fara descentralizare si asanarea politicului, va fi intotdeauna o “boala” a politicii romanesti. Dar tot realist vorbind, PSD a fost intotdeauna mai profesionist decat altii, trebuie sa recunoastem. Inter timp, eu tot nehotarat sunt si trist pentru ca nu stiu daca organizatia locala ma vrea. Te tin insa la current cu evolutia.

  S-auzim de bine.

 76. 80 LePrince mai 20, 2010 la 11:27 am

  @ Anonimul Venetian

  Credibilitate? Nu prea inteleg ce vrei sa spui. Daca mi-ai cunoaste identitatea reala m-ai crede mai mult (sau mai putin)? Nu vad motivatia si sensul. Chiar nu inteleg de ce.Explica-mi.
  Administratorul blogului imi cunoaste e-mailul asa ca ar putea oricand sa ma intrebe orice. Faptul ca ar trebui ca dl. Nastase sa cunoasca identitatea reala a celor care scriu pe blogul sau nu inseamna ca trebuie sa o cunoasca toti participantii pe blog. Dl.Nastase nu am vazut sa fie interesat de acest lucru, astfel ca nu vad de ce ar trebui sa spuna cineva cine e cu adevarat celorlalti. De unde stii ca dl Nastase nu ma cunoaste, ca nu stie cine sunt? Poate stie, nu? Sau poate nu stie.De unde stii ca administratorul blogului nu stie care e identitatea mea reala? Poate stie. Sau poate nu stie. De unde stii ca eu nu stiu cine e Sibilla, sau Analist? Poate stiu. Sau poate nu stiu. De unde stii ca nu stiu cine esti tu? Poate stiu. Sau poate nu stiu.
  Faptul ca eu scriu critic sau laudativ, sau neutru la adresa partidului, nu cred ca are atat de mare relevanta , PSD nu se va schimba in bine pentru ca vreau eu sau nu, se va schimba daca cineva va sti sa citeasca ce scriu si sa foloseasca ideile si informatiile pe care le dau, in folosul partidului. Tu scrii din punctul de vedere al unui membru de partid, eu nu sunt nici membru PSD nici al unui alt partid. Dar, poate am avut mari dezamagiri cu PSD-ul sau alt partid, de unde stii ca nu? Sau ca da?
  Plus ca pe blog s-au facut numeroase speculatii la adresa identitatii mele reale. De unde stii ca unele nu sunt si adevarate? Sau complet false? Ce petitie am semnat eu , bucurandu-ma ca e anonima? Nici una. Parerile mele sunt absolut personale, nu m-am raliat la nici o petitie. Si oricum nu vorbesc ca tine sau analist dpdv al unui membru PSD. Dorinta mea de a ma inscrie e in suspans deocamdata, am exprimat o nehotarare maxima datorita reticentei date nu de doctrina sau altceva ci de indoiala ca prezenta mea acolo ar putea schimba ceva si de banuiala ca as fi doar o “statistica”,unul din 3000. De fapt, gresesc, prezenta mea sunt sigur ca ar putea schimba ceva(am spus ca sunt destept, decorativ si dansez bine), problema e ca s-ar putea sa ma lupt cu morile de vant. Si Don Quijote nu a fost ruda cu noi, niciodata. Tu, fiind membru al unui partid, ar trebui sa stii ca sinceritatea totala in partid si deschiderea poate fi extrem de periculoasa. Nu fi trist, insa,te rog sa ma crezi ca nu sunt foarte diferit in viata reala fata de ceea ce transpare din ceea ce scriu. E cam acelasi lucru. Dar aici intervine o veche discutie de psihologie. Identitatea reala iti da o relativa limitare, datorita convenientelor sociale. E un fapt cunoscut. In nici un caz nu “propun ipocrizia”,cum spui. Revin si te intreb, cu ce te-ar ajuta sa-mi cunosti identitatea reala, in afara unei curiozitati personale? Asta nu mi-ai explicat. Uite, daca vrei ,cere-I adminului e-mailul meu si trimite-mi , iti voi raspunde.Daca as fi provocat la o intalnire la partid, as considera serios propunerea, dar nu a facut-o nimeni. Ziua portilor deschise si feed-backul de pe blog a fost destul de rezervat, ca sa nu spun dezamagitor.Orice chemare la mobilizare, trebuie sa vina de la o voce pertinenta, daca nu chiar de la dl.Nastase, un “anonym venetian” este doar un “anonym”.
  Concluzie:

  Si eu am fost dezamagit, ca un privitor independent, neimplicat direct, ca dl. Nastase nu a candidat la sefia PSD in februarie. Dar fata de tine, am inteles de la inceput ca nu va candida desi isi anuntase intentia. Si l-am inteles perfect, pentru ca i-am inteles motivatia de a nu candida. Gandeste-te la motivele pentru care nu a candidat si poate vei intelege motivele pentru care nu scriu sub numele meu real (asta nu inseamna ca numele real nu e le Prince des Bavards, poate este, sau poate nu, tu ce crezi?).
  S-auzim de bine.

 77. 81 LePrince mai 20, 2010 la 12:25 pm

  @Adrian Nastase

  Da, este adevarat, TB este catastrofal cand vine vorba despre relatii internationale.Insa nici una din guvernarile anterioare nu a stat grozav la acest capitol. Cu exceptia lui Adrian Nastase si Andrei Plesu(Razvan Ungureanu ca si continuator al acestuia), nu am avut ministry de externe care sa creeze si sa inoveze in domeniu. Diplomatia noastra, pe care o cunoasteti foarte bine, este structural invechita, numirile si angajarile in minister se fac pe relatii, rudenii si rareori scapa cate cineva cu adevarat comepetent, care apoi trebuie sa se lupte cu sistemul. Am asistat intamplator de exemplu in 1996 la practica din min de ext a studentilor la relatii internationale din cadrul snspa. Li se spunea din start ca nu se dau locuinte, ca salariile sunt foarte mici, ca avantajul este ca mananci pe gratis la receptiile unor ambasade si ca trebuie sa ai rabdare si supusenie pentru a evolua. Nimeni nu discuta de competente, de concurenta, de competitivitate, de calitati sau de atractivitatea si spiritul nobil al activitatii diplomatice in sine. Nici un functionar al externelor nu incuraja tinerii absolventi, din contra, as spune ca descurajau orice urma de entuziasm. Dadeau impresia ca totul se reduce la cat mai multa tacere si retinere a parerilor proprii, orice “iesire din coloana” putand fi pedepsita sau chiar atarge mari necazuri. La interbari directe si sincere se raspundea prin zambete cu subinteles sau prin raspunsuri amare si descurajante. Si atunci, cum sa avem relatii internationale infloritoare? Daca Basescu este vinovat pentru racirea si inghetarea activismului nostru diplomatic, sistemul diplomatiei romanesti este tarat de ancorarea in trecut. Imi amintesc ca un tanar diplomat, promovat de Adrian Nastase pe vremea guvernului Roman, mi-a povestit ca ajuns la post, iesea de multe ori din Ambasada si incerca sa-si stabileasca relatii personale in societatea unde trebuia sa reprezinte Romania. Reactia personalului din ambasada a fost atat de reticenta si de negativa la incercarea de a decshide reprezentanta catre socialul respectiv, incat in scurt timp, tanarul nostru diplomat, tanar si plin de intentii bune initial, a cerut sa fie retras, dupa mai putin de un an parasind diplomatia pentru o cariera mai profitabila intr-un domeniu mai putin pietrificat in propria suficienta.
  Diplomatia, inclusiv la nivel foarte inalt, se reduce uneori si la relatii personale, personalizate , la oameni competenti, multiculturalizati, deschisi, nu depinde numai de seful statului.
  Desigur, TB a facut multe gafe si greseli in abordare, nu are talent si evident nu-I fac placere relatiile internationale, diferenta intre Nastase si Basescu aici, fiind ca de la cer la pamant, in favoarea primului. Faptul ca suntem membru UE nu exclude relatii internationale profitabile, benefice si active, fara a cadea in enormitatile ceausiste ale perioadei cunoscute. Acest tip de relatii sunt foarte profitabile si economic, uneori investitiile inseamna si relatii personale bune , care pot face diferenta intre tari la alegerea sitului investitional pentru o firma sau alta.Cand s-au ridicat vizele pentru romani in UE, in 2003 parca, Rus a trebuit sa faca o deplasare la Viena. Acea vizita a fost determinata si a usurat ridicarea veto-ului austriac de un anume telefon dat de cineva de exemplu, dl. Nastase ar putea sa ne povesteasca daca ar vrea.
  Este pacat ca acum, in momente in care prieteniile ar putea fi si fructificate, Romania nu are unde sa se uite dupa o mana intinsa. Basescu are partea lui de vina, dar fara o diplomatie eficienta si performanta, nu putem avea relatii internationale de invidiat.
  S-auzim de bine.

 78. 82 LePrince mai 20, 2010 la 12:40 pm

  @Maximmouse

  Nici unul dintre noi nu este tocmai o furnica, sau daca vrei, toti suntem. Important este cat de mult stim sa fim furnici daca trebuie si zmei atunci cand trebuie (pornind de la premisa ca am putea fi si zmei sau furnici, sau albine, sau soareci….). Din cate am vazut din postarile tale, tu ai inteles asta, deci nu-mi spune ca pe mine ma consideri mai mult decat o furnica, acceptand ca tu esti una….
  In rest, ramanem aceeasi.
  S-auzim de bine.

 79. 83 Harabula mai 20, 2010 la 12:47 pm

  @Karakas
  Nu cred ca este cazul sa-mi justific atitudinea mea fata de saraci.
  In general fug de ei intrucat sunt superstitios: saracia este molipsitoare. Fug si de cei bogati:nu vreau sa le dau ocazia de a se crede superiori.
  In privinta pomenilor, nici nu este nevoie de un efort deosebit de a rezista solicitarilor.
  Dar, daca as fi un filantrop, mi-as exercita bunavointa in mod arbitrar, pentru cei care sunt lipsiti de orice speranta dar nu cersesc.

  Unul dintre cei mai cunoscuti filantropi de pe la noi, este Gigi Becali. Pe cand era pe la Poiana Brasov, dadea bacsisuri grase in dreapta si in stanga. O femeie i-a cerut bani de medicamente. A refuzat-o. Motivul probabil nici lui nu-i era clar. Eu sunt convins ca a respins-o intrucat, il lipsea pe filantropul nostru de bunul plac. Filantropia lui Gigi Becali este o manifestare a puterii sale discretionare.
  Ori, eu nu am veleitati in a domina oamenii.

  Pentru a intelege mai bine ceeace vreau sa spun, iti voi da un exemplu mai clar.
  Teologii discuta mult despre mantuire. Se pune problema daca faptele bune ne mantuiesc in mod sigur. Sau chiar credinta.
  Ei bine, oricate fapte bune am face, oricata credinta am avea, nu putem fi siguri de mantuire. Si asta, pentruca dupa o viata fara prihana, am avea dreptul sa ne prezentam la judecata si sa-i cerem Domnului, cu insolenta rasplata. Cum si-ar mai arata Dumnezeu puterea?
  Bunavointa Domnului scapa intelegerii noastre fiind arbitrara.

  Vreau sa spun, stimate domnule Karakas, ca puterea se poate defini ca atare ca fiind capricioasa, la bunul plac al celui care o exercita. Daca ar fi altfel, ar fi cu totul altceva, exercitarea unei obligatii.
  Iar Gigi Becali, cu intuita sa primitiva, si-a dat seama de asta.

  Acesta nu este blogul meu si m-am cam lungit.
  Sunt convins ca domnul Nastase nu da de pomana. Si asta pentruca este suficient de increzut, incat sa nu simta nevoia sa-si demonstreze superioritatea

 80. 84 contele mai 20, 2010 la 1:30 pm

  @ Anonimul Veneţian

  Câteva consideraţii :
  1. Repet , numele meu real este cunoscut de administratorul blogului ;
  2. Nu am simpatii social-democrate , nu vreau să mă înscriu în partid ( poate peste vreo zece , douăzeci de ani şi doar dacă majoritatea oamenilor cu funcţii de conducere în acest partid vor semăna cu … ( după ce i-am scris pe colegii de stânga de pe acest blog pe care mi-ar place să-i văd într-o zi în conducerea partidului , i-am şters ; nu vreau să las loc la discuţii inutile şi , oricum , cam bănuiţi cine sunt ) ;
  3.E vorba şi de orgoliu aici . Când stau de vorbă pe blog cu tipi la fel de deştepţi ca mine mă încântă să mă gândesc că e posibil să discut cu Cărtărescu ( nu ştiai că a fost pe blog sub nick-ul neutrino !?) , cu Andrei Pleşu , cu Tismăneanu , etc . De exemplu , îţi dai seama ce dezamăgit aş fi dacă sub nick-ul LePrince nu s-ar ascunde Tismăneanu ci un oarecare Gogu Gicuţă ? Aş fi traumatizat , m-aş retrage de pe blog . Păi ce , eu mă bat pe burtă cu Gicuţă ? Sunt egal în IQ cu Gicuţă ? E vorba de respectul de sine .
  Eu … nu ţi se pare că eu sunt Hemingway ? A murit ?! Hai să fim serioşi , chiar crezi tot ce spun ziarele…

 81. 85 nu pot sa ma abtin, mai 20, 2010 la 1:33 pm

  Manuela aveti problerme cu vederile dintr-un anumit unghi?

  Florine ,

  Sa ma scuze printul ca nu incep fandosit acest mesaj in ordinea oligarhica princiara, asa cum o face mai sus un nick anonim care declarandu-se venetian si-a apelat cititorii in ordinea prostiei , si in nici un caz a noastra!
  Sintagma de mari contribuabili este arhicunoscuta ,cum tot asa aceea a micilor producatori din micro-intreprinderi , daca ati auzit atunci inseamna ca sunt indubitabil sunt si contributii nedisimulate ,la care trebuie sa adaugam
  masa contribuabilului angaja,acestia si alte contributii , dari ,impozite ridica valoarea contributiei cu mult peste cei 50% sugerati de dumneavoastra.
  Eu nu va intreb unde se scurg acesti bani eu va intreb unde este contributia a laudatililor “capsunari” pentru care s-a batut moneda pe aportul valutar al acestora care….bla bla…?
  Acesti domni care se pare ca ne scriu mesaje si ne sfatuiesc, ce si cum,sau cine sa ne conduca ,platesc vre-un impozit statului roman?
  Ce credeti au vre-o obligatie , daca considerati ca nu au atunci sa-si vada de ale lor si conform teoriei ubi bene ubi patria sa-si schimbe si cetatenia si aici ma refeream nu numai la dansii.
  Eu va intreb, care este productia din ultimii ani a marilor contribuabili,eu va intreb care este productia lor actuala , ce s-a intamplat in ultimii ani cu micro intreprinderile, falimentul alarmant al acestora?Raportati la falimentul a 30000 de firme adica cel putin 100 de mii de someri…dublati de alti someri proveniti din inabilitatea si incapacitatea directorilor de regii numiti clientelar.
  Eu va intreb , incotro economia romaneasca ? Daca viciul PSDReului si al copilului PSD a fost exproprierea unor valori depasite, de o mana de oameni care ulterior au devenit baroni, viciul celor care au urmat a fost exploatarea la sange a cea ce a mai ramas sau a ce a fost creat just sau injust de PSD, si ce este mai usor de exploatat printre altele decit o masa uriasa de contribuabili.
  Presedintele Basescu a inteles prea tirziu ca in tepele promise , alaturi de Patriciu, Tender,Oprisan,Iakobov ar fi trebuit sa stea si el si Preda,Olteanu,Videanu……..
  Sunt chestii peste care orice om lucid nu poate trece ca voda prin loboda!

 82. 86 Karakas mai 20, 2010 la 1:43 pm

  @Harabula, eu nu discut de conceptul romanesc bisericos al „datului de pomana”, iar mintuirea nu e domeniul meu. Modul in care descrii procesul de intr-ajutorare la romani arata o defazare culturala sau temporala fata de cea a natiunilor occidentale.

  Vorbesc de actul social, in care tu, cetateanul X recunosti incapacitatea statului de a ajuta pe toti cei care au nevoie de ajutor, si, pornind de aici, contribui personal pentru o cauza sau alta, prin intermediul unor agentii caritabile. Aceasta practica este curenta in statele dezvoltate. Sigur ca exista argumente chiar si in acest caz daca nu vrei sa participi: cei mai multi se pling de fraude, sau de utilizarea proasta/inadecvata a banilor strinsi din donatii. Insa pina la urma, daca vrei sa ajuti intr-o cauza ce tine de natura noastra umana, fie ea si restaurarea unor picturi sau harti, atunci gasesti caile necesare. Crede-ma, nu e nevoie nici macar sa contemplezi recompense ceresti cind ai satisfactia ca ai ajutat cu folos pe Pamint.

  Cred ca dl. Nastase ne va permite acest schimb de pareri, pentru ca discutia despre caritate si categorii defavorizate se poate digera usor de cei cu crez social-democrat.

 83. 87 Karakas mai 20, 2010 la 2:23 pm

  Domnul Voinescu se plinge de o asa-zisa „imlicare” a PSD in miscarile sindicale, si in incitarea strazii. Dl. Voinescu uita ca partidul sau s-a implicat activ, profund si continuu in imbogatirea unei anumite clientele politice si ca sub guvernarea PDL a crescut gradul de saracie si prapastia dintre saraci si bogati. Asa ca nu vad de ce PSD nu s-ar folosi de ocazie pentru a promova interesle electoratului sau, atita timp cit afirma un caracter non-violent pentru proteste.

 84. 88 valens1star mai 20, 2010 la 2:27 pm

  Romania nu mai prezinta incredere… oare la ce capitole??? Oricum e un cancer in faza terminala… Dumnezeu sa o ierte??? Muribunda si totusi eterna Romanie…

  pentru un moment de relaxare , domnilor, va invit sa va relaxati pe http://www.valensstar.blogspot.com

 85. 89 blogideologic mai 20, 2010 la 2:30 pm

  „ce s-a intamplat in ultimii ani cu micro intreprinderile, […] falimentul a 30000 de firme adica cel putin 100 de mii de someri”
  Extrem de grav. Dacă va renaşte industria României (şi va renaşte), aceasta se va face numai prin IMM-uri. În UK, exportul de produse high-tech înregistrează acum un impuls datorită IMM-urilor, create în general de comunităţi epistemice, nu de universităţi. În Franţa, polii de competenţe (clusters în globish) high – tech mai recent aglomerează IMM-uri pe lângă universităţi, însă IMM-urile care exportă sunt create de mici comunităţi epistemice, nu de marile universităţi. Aceste comunităţi epistemice sunt formate în spiritul anarhismului constructiv, tot la fel ca în Belle Epoque !

 86. 90 blogideologic mai 20, 2010 la 2:49 pm

  “România profundă e aşadar România sacrificată. E România – ţintă ; victimele nu s-au schimbat. Doar plutonul de execuţie se primeneşte mereu” (Ovidiu Hurduzeu şi Mircea Platon, A treia forţă, p. 296).

 87. 91 blogideologic mai 20, 2010 la 2:57 pm

  +Kiev, Ucraina, joi, 20 mai 2010 / În şedinţa plenară a Parlamentului Ucrainei, deputatul român Ion Popescu a avut o intervenţie legată de necesitatea implementării Cartei Europene cu privire la limbile regionale şi minoritare în Ucraina, transmite corespondentul Romanian Global News din Cernăuţi. Adresând acest discurs şefilor Direcţiilor regionale de învăţământ din regiunile unde minorităţile naţionale şi lingvistice reprezintă nu mai puţin de 10% din populaţia unităţii administrativ teritoriale, Ion Popescu a cerut ca să fie prevăzută de la 1 septembrie 2010, în programele şcolare, studierea obligatorie a limbilor minorităţilor respective. În acest mod se pot efectua paşi reali în direcţia realizării obligaţiilor internaţionale luate faţă de Consiliul Europei, unde Ucraina este membru.+

 88. 92 Maximmouse mai 20, 2010 la 3:17 pm

  @Harabula!

  Tot ceea ce ii zic lui karakas este fals , pentru ca pornesti de la o premiza falsa.Dumnezeu are LEGAMANT cu oamenii, exercitatrea puterii lui nu este asa cum vrei sa zici tu, discretionara si capricioasa.Omenirea respecta un pact , la fel cum si Dumnezeu o face.Ca ateu ce te afli n-ar trebui sa abordezi asemenea suboecte.

 89. 93 Observator mai 20, 2010 la 3:47 pm

  @Anonimul Venetian

  Ha, ha…. Adica vreti sa spuneti ca ar trebui sa ma semnez in loc de Observator cu Nume si Prenume? La ce va ajuta pe dumneavoastra? Eu nu sunt atat de cunoscuta ca Doru Coarna. Uitati, pana si domnul blog semneaza tot cu numele de scena.

  Chiar credeti ca administratorii acestui blog, stiindu-mi coordonatele reale, au avut macar curiozitatea sa dea un search pe google ca sa vada exact ceea ce fac?

  Eu, insa, sunt convinsa ca nick-ul contele nu e Hemingway. Si stiu asta pentru ca tocmai am discutat cu Hemingway si mi-a jurat cu mana pe inima ca nu el se ascunde sub acest pseudonim. Mi-a spus ca i-ar fi si rusine sa scrie pe blogul domnului Nastase numai si pentru ca a scris „Batranul si marea” si asta ar putea duce cu gandul la Basescu.

  Cat despre LePrince eu zic ca sigur e de neam princiar. Nu poate fi Goguta sau Gicuta asa cum incearca sa sugereze contele. Cred ca o face din teama, sa nu fie mai mare in rang ca el:) Numai ca si printesa Brianna Caradja e tot de neam si uite ca o gasim numai in presa de scandal. Ar mai fi ea oare credibila comentand pe blogul domnului Nastase, chiar daca ar avea comentarii pertinente?

  Ce ma mira e de unde asa afinititati de stanga, my dear Prince? Uite Toader Paleologu nu-si desminte inaintasii si ramane de dreapta.

 90. 94 Ciofanul mai 20, 2010 la 4:05 pm

  Un mesaj care tot circula pe net, insa probabil nu ajunge si unde trebuie :

  „Spânzurati-ne!

  Nu înteleg de ce tipa Basescu la mine.
  De ce ma ameninta ca intra România în colaps.
  În ceea ce ma priveste, tara mi se pare în colaps dintodeauna. De când m-am nascut.
  Comunistii, nu stiu cum se facea, dar nu se ajungeau fara sa ne ia la contract porcul din cotet. Erau stapâni pe livada noastra, pe cazanul cu tuica, pe orataniile din batatura.
  Pe capitalisti i-am primit cu bucurie generoasa, aproape nefireasca.Trezirea din reverie m-a dus în primul colaps. În dificultate a fost tara si la mica privatizare, si la marea privatizare, si dupa ce am scapat de primul FMI, si când duduia economia, si când cautam luminita de la capatul tunelului, pe care vad ca n-am mai gasit-o. Va fi fiind, probabil, lumânarea de la capatâiul parintilor si bunilor nostri.
  Si-acum aud ca România se duce fix în faliment.
  Iar Traian Basescu ma solicita sa fiu solidara nu stiu cu cine, sa dau 25% din leafa mea, 15% din pensia mea.
  Ma uit la Basescu si nu seamana a om aflat în criza. Nici Guvernul sau Parlamentul nu sunt în criza. Nici miile de hectare de vile nu-s crizate.
  Dar, defectul meu, am avut ochi de vazut si urechi de auzit.

  – Da. Aparatul de stat este urias. Dar nu populatia l-a facut urias.Voi, clasa politica,
  l-ati transformat în monstru.
  – Daca exista un monstru care capuseaza mediul privat, acela nu este profesorul, doctorul, inginerul, functionarul public; monstrul care a încalecat tara asta sunteti voi, clasa politica. Si pentru ca sunteti la putere peste tot, voi, PDL, sunteti grasul care l-a încalecat pe slab! Cu contributia anterioara, în ordine procentelor de reprezentare în structurile politice, a PSD (30%), a PNL(15%), a UDMR (6%) etc… Ati devastat România cum nici popoarele migratoare n-ar fi reusit. Si-apoi ati calarit tara, ati luat-o sub asuprire. Nici nu mai poate respira, de câta clientela
  i-ati vârât pe gât.
  – Ati spart institutiile statului nu pentru ca asa era necesar, ci pentru ca va trebuiau posturi de conducere pentru clientela de partid.
  – Ati creat institutii noi nu pentru ca nu functiona statul fara ele, ci pentru ca ati avut un mofturos caruia, fiindca i s-a nazarit sa fie mare director, mare presedinte, i-ati fabricat o institutie.
  Si nu v-a ajuns: an de an, legislatura de legislatura, ati mai creat alte structuri; ati adus directori noi, ceilalti au ramas în sistem.
  – Nu populatia ocroteste faradelegea în tara asta, ci voi, cu cercurile voastre de interese cu tot.
  – Nu populatia a votat pensii de 370.000.000 lei vechi. Si venituri de 100.000 de euro pe an, de la stat.Voi, clasa politica, ati facut-o: în guvernele formate din partidele voastre, în parlamentul format din partidele voastre, iar legile le-a promulgat… institutia presedintelui României.
  – Nu mama – mare din pamânt a distrus industria, a vândut petrolul si rafinariile, a taiat padurile si a mânarit pamânturile. Ministere conduse de voi, clasa politica, au facut-o. Prefecturile voastre, consiliile judetene ale voastre, primariile voastre.
  – Nu populatia a prapadit banii statului – sute si mii de miliarde de lei, munti de bani- pe licitatii trucate, pe lucrari proaste, inutile, pe sosele cu gropi, pe autostrazi care înghit bani cu ghiotura, ci primarii vostri, ai clasei politice; consilierii vostri, ai clasei politice; ministri vostri, ai clasei politice.
  – Nu populatia a organizat doi ani întregi de dantuieli, de parca venea sfârsitul lumii. Voi, clasa politica, ati facut-o. Pe banii cui?!! Pe astia pe care-i taiati azi de la pensionari!
  – V-ati construit un aparat urias de represiune: ministere, agentii, deconcentrate conduse de voi si clientela voastra politica. Prin ei, controlati tot, terorizati înstitutiile mai ceva decât politia politica a lui Ceausescu.
  – Nu populatia se afla în AGA si CA din companiile si bancile de stat, platite, am vazut, regeste, ci voi, clasa politica.
  – Nu populatia a stricat tara asta la fiecare patru ani, ci voi, clasa politica. Cum ati venit, ati distrus tot ceea ce a facut guvernul de dinainte si ati luat-o iar de la zero. Si-apoi, ati rostogolit vinovatii între voi, partidele politice, de parca ati fi jucat ping-pong cu România.

  Dati-va afara întâi pe voi si clanurile voastre si-apoi sa v-atingeti de parintii nostri!

  Si veniti, acum, sa ma trageti de urechi pe mine. Sa ne trageti de urechi pe noi, ca se duce România de râpa.
  Vreti s-o scoateti din criza pe spinarea somerilor, a pensionarilor si a bugetarilor de executie, cei care va tin în spate alesii si numitii, în functiile de conducere.
  Ce ce curaj? Cu ce moralitate?
  Pâna sa va atingeti de pensionarul ala slabanog, de profesorul care v-a pus creionul în mâna, restructurati-va întâi pe voi!
  Dati-va afara si în somaj pe voi, pe oamenii vostri, ai clasei politice, si dupa aceea scuipati pe noi.
  Dupa aceea umblati la salariile si pensiile necajite.
  Dupa aceea sa-l certati pe batrân ca mai are îndrazneala sa traiasca, sa duca România-n faliment, cu venitul lui… gras, de 500 sau 600 de lei.

  1.Daca nu sunteti capabili sa comasati sau sa desfiintati institutiile de pomana create de voi, clasa politica, macar reduceti numarul de directori. Aveti o droaie de sefi. Ati umplut tara de sefi. Pe ei dati-i afara întâi si dupa aceea ajungeti la pensionar. Sau la doctor.
  2. Trei sferturi dintre directorii vostri pe care i-ati instalat, mot, în institutiile bugetare, au afaceri acasa. Fac afaceri cu banul public. Dati-i pe acestia afara! Nu ei sa manânce cu doua guri, si de la firma lor grasa, si de la buget, iar altul sa crape de foame!
  3. Luati-va clientela politica din toate AGA si CA-urile companiilor de stat, de pe lânga primarii, consilii judetene si ministere. Aveti deja directori acolo, exista specialisti.
  4. Dati-va afara consilierii de la birourile demnitarului. De ce ati crede ca ei sunt mai putin paraziti pe buget decât profesorul?
  5. Dati-va afara consilierii de pe lânga ministri, secretari de stat, subsecretari de stat, primari, prefecti, presedinti de consilii judetene, catel, purcel, directori generali, din companiile de stat, din parcurile industriale.
  6. Încetati sa mai capusati ministerele (primariile, consiliile judetene) cu clientela pe care o serviti cu miliarde de euro.
  7. Voi, clasa politica, ati creat si întretineti evaziunea fiscala si munca la negru. Oamenii vostri, ai partidelor, îi protejeaza. Îi apara de functionari, sa nu-i descopere. Îi apara de lege.
  8.Dupa ce veti face toate astea, abia atunci sa aveti îndrazneala sa va legati de batrânii acestei tari.

  Asta este România, dle Basescu. O stiti, o cunoasteti, dar nu îndrazniti sa va apropiati de clanuri. Dar va este la îndemâna sa-i jupuiti de vii pe batrâni. Sunt inofensivi. Ascultatori. Mult prea blajini. Tacuti. Loviti-i cu nadejde! Nu tipa.”

 91. 95 Observator mai 20, 2010 la 4:07 pm

  Domnule Nastase, sunteti rautacios. Chiar si dumneavoastra recunoasteti ca ne mai viziteaza totusi cineva, delegatia FMI. http://www.inpolitics.ro/adrian-nastase-art57745.aspx

 92. 96 Harabula mai 20, 2010 la 4:21 pm

  @Karakas
  Imi dau seama ca n-am fost suficient de clar in explicatrea viziunii mele asupra pomenilor ca realizare a puterii.
  In relatiile de putere, prin definitie, este necesar capriciul, lipsa de logica. In caz contrar cel ce o exercita nu este decat un instrument.
  Imi vine in minte „Caligula” al lui Camus. Sau un caz mai subtil relatia dintre matusa Eulalie si servitoarea Francoise din „A la recherche…” de Proust.

  Intentionat n-am spus nimic despre defectiunile sistemelor de colectare in cazul actelor caritabile.
  Dupa moartea tatalui meu, printre hartiile sale, s-a gasit o chitanta pentru o importanta suma de bani. Nimeni nu gasea nici o explicatie. Pana la urma am aflat: facuse o donatie in contul Revolutiei.
  Tinuse cont de spusele lui Isus: „Tu insa, cand faci milostenie, nu trambita inaintea ta…”
  Numai ca, stimate domn, s-a vazut dupa aceea ca fondul Revolutiei a fot deturnat de niste escroci.
  As putea da multe exemple. Ai putea da si dumneata.
  Sunt sute de fundatii caritabile in tara asta care ruleaza bani frumosi. Fundatie este si revista „Romania Mare” si cea a doamnei Geoana si cele pentru caini vagabonzi si altele si altele.

  Dealtfel mai sunt lucruri pe care le face toata lumea dar eu nu.
  -N-am fost in viata mea la un meci de fotbal, iar la un spectacol sportiv din copilarie.
  -N-am fost in viata mea la vreun concert in aer liber.
  -N-am fost in viata mea intr-o discoteca.
  -N-am intrat in viata mea intr-un Mall romanesc. Am fost la GUM in Moscova, la Gostinii Dvor la Leningrad, la Galeriile Emanuel din
  Milano, in bazarul din Constantinopole, dar nici intr-un Mall din Romania.
  -N-am fost niciodata intr-o discoteca (pe vremea tineretii mele nici nu existau)

 93. 97 ellasarya mai 20, 2010 la 4:22 pm

  Îl ascult pe nesănătosul Boc vorbind de „pensii şi salarii sănătoase”! Pe care le va da cui? Unei populaţii bolnave sau moarte? Când? Cât mai târziu posibil!

  Au tăiat în veniturile noastre, dar au şi neruşinarea să taie-n inimile noastre şi să nu dea doi bani pe jertfa strămoşilor noştri lăsându-i pe unguri să-şi bată joc de istoria României în limba lor maternă!

  Eu cred că este cazul să nu ne mai jucăm cu vorbele şi să trecem la fapte: la Greva generală care să răstoarne un asemenea guvern vândut şi un preşedinte care n-a fost niciodată demn de funcţia pe care o ocupă!

  Hai la Greva cea mare
  Om cu om să ne unim
  Guvernul Boc să năruim
  Pân’ la ultima suflare!

  Nici măcar nu le-a păsat de mitingul de ieri! Cred că – de fapt – au fost foarte puţini bucureşteni prezenţi. De altfel, „capitaliştii” sigur vor fi cel mai puţin afectaţi de o asemenea măsură şi-i doare-n baroteză de legea educaţiei sau de mitingurile kitsch-oase. Ar fi cazul să le pese şi să purceadă la un miting serios fiindcă tot ceea ce afectează ţara are repercusiuni şi asupra Capitalei, mai devreme sau mai târziu…

 94. 98 Harabula mai 20, 2010 la 4:30 pm

  @Karakas
  Scuze pentu repetarea unei propozitii.

 95. 99 lupi mai 20, 2010 la 4:35 pm

  Poate,, doritzi sa revedetzi”–,,basescu-dictachioru”’, ,,Wanted”, ,,Bestia”, ,,basescu-Romania itzi da m . uie ” . La mai mare !!!

 96. 100 LePrince mai 20, 2010 la 4:38 pm

  @ All

  Am trecut ieri intamplator pe langa Piata Victoriei, chiar cand se incheia manifestatia. Interesante imagini. Si destul de lamuritoare.
  Nu am putut sa nu observ ca spatiul s-a golit extrem de repede, ca „la un semn”, ca si cum cineva isi terminase treaba si nu mai avea ce face pe acolo. Job done, vorba aia. Am inteles ca la inceput, furia colectiva a fost destul de mare, dar mai apoi s-a potolit, iar la sfarsit s-a dansat pe „pinguinul”, mai era putin si o puneau si de-un gratar in mijlocul pietei. Oare sa fi fost Hoara o supapa prin are toata „furia populara” sa se fi eliminat? Daca da, as zice ca furia populara a fost in mica cantitate, iar presiunea s-a disipat prin energicul dans al pinguinului. Sa ma fi inselat oare?

 97. 101 Harabula mai 20, 2010 la 4:47 pm

  @Maximmouse
  Sf. Augustin: mântuirea este prin harul lui Dumnezeu. Adică, nici un fel de fapte bune nu preced sau obţin în schimb îndreptăţirea (înnoirea spirituală).

 98. 102 Marcus mai 20, 2010 la 4:52 pm

  @Observator: sorry, de inteventie, dar m-ai facut sa rad in hohote. Toader Paleologu, saracutu’, poate in privinta cantonarii in zona de dreapta nu si-o fi dezmitind stramosii, in zona inteligentei insa, vai de mama lor de stramosi, si de fundul lui de mostenitor 🙂
  sa fii iubita
  marcus
  PS Tot saracutu’, nu cred ca, stie prea bine care-i treaba cu dreapta, daca ar fi stiut nu s-ar fi inhaitat cu derbedeii de la pedele, macar lio prins-ul nostru face valuri de deziceri aflate in firea (nu Gabi) lucrurilor de dreapta si cocheteaza (la mare misteaux, zice ‘mnealui) cu psd-ul.
  ramane cum am stabilit cu iubirea
  acelasi

 99. 103 LePrince mai 20, 2010 la 4:56 pm

  @Observator

  Toader Paleologu , dupa umila mea parere, nu are afinitati de stanga sau de dreapta. Pur si simplu l-a luat valul. A’ si sa nu uit, ii place sa taie panglici (mie nu mi-a placut aceasta activitate in sine niciodata, nici cand eram copil, nu prea ma jucam cu panglici si foarfece).

  Simpatiile mele, de centru-stanga, cu o nuanta de centru pronuntata,le mostenesc de la bunicul patern, care mi le-a insuflat. Batranul print era puternic marcat de invataturile lui Jean Jaures si nu credea in extermisme, desi le-a trait pe toate. Bunicul matern, cu care am convietuit putin, a fost taranist, dar dupa o doza buna de domiciliu fortat si canal, ii trecuse de toate. De la el am mostenit pasiunea pentru istorie. Dar ce fac? Daca mai vorbesc mult, s-ar putea ca anonimul venetian sa ma „dibuiasca” si cine stie, poate ma convinge prin metode numai de el stiute sa ma inscriu in PSD. Crezi ca ar fi posibil? L-am intrebat si pe conte, dar a fost retinut, print psdist, suna bine?

  S-auzim de bine.

 100. 104 M.Voicu mai 20, 2010 la 4:58 pm

  Unde sunt creşterile de costuri cele mai mari în Bugetul pe 2010 faţã de Bugetul din 2009 (şi aşa dezechilibrat) – acolo este iresponsabilitatea. Expresia ”CU ORICE PREŢ” exprimã nebunia pentru ORICE PEDEAPSÃ !

 101. 105 contele mai 20, 2010 la 5:05 pm

  Observator

  Chiar ai spirit de observaţie . Aşa e , m-ai prins aici . Dar dacă aş fi Jack ? Jack London ?
  Ia stai niţel … ăsta n-a scris ” The Sea-Wolf ” ? Nici ăsta nu merge .

  Misterul pluteşte pe blog . Stupoare , stupoare , asta va fi când îmi voi dezvălui identitatea …

 102. 106 LePrince mai 20, 2010 la 5:11 pm

  @Observator

  PS, uitasem

  Faptul ca-i place sa taie panglici, nu-l face pe Paleologu panglicar, nu? Tot astfel, simpatiile mele de stanga nu ma fac stangist (gauchist cu toate implicatiile).
  Plus ca gandeste-te, daca as avea simpatii de dreapta,m-as duce la asa zisa noastra dreapta, PDL, si m-ar face popular nu? Ei sunt populari, ai mai auzit de print popular? Iar liberal sunt oricum (in gandire), deci ce sens ar avea? Ce-a mai ramas?
  S-auzim de bine.

 103. 108 nimrod mai 20, 2010 la 5:34 pm

  Prinţe,

  Mulţi dintre protestatarii de ieri veniseră din provincie.De unde şi realitatea „spartului la comandă”. Pe de altă parte, deşi n-am pic de simpatie pentru sindicalişti iar pentru liderii lor cu atât mai puţin, cred că băieţii ăştia au dat dovadă de un spirit organizatoric şi o disciplină care-o să pună pe gânduri garda de pretorieni… În rest, e mai bine că noi nu suntem ca grecii, patetici, că vor ei să fie tragici da’ nu le mai iese de vreo două mii de ani…

 104. 109 Observator mai 20, 2010 la 5:47 pm

  LePrince, Macus

  Stiu ca Marcus se va supara pe mine, dar mie chiar mi-e simpatic Paleologu. Mi-a placut cum s-a identificat el cu Farfuridi. Chiar are umor (eu asa vreau sa cred, ca are umor si nu ca-i tolomac cum zice Marcus).

  Cat despre Jean Jaures, LePrince, mi-ai amintit de cazul Raoul Villain si de implicarea politicului in justitie in permanent minunata si dreapta Franta cum o descria stimabilul domn ideologic.

 105. 110 Observator mai 20, 2010 la 5:53 pm

  Contele,

  dar nu ti-ai alege si tu un scriitor mai pamantean ca sa se poata face speculatii, scenarii, sa se puna in discutie ipoteze de lucru. Auzi, Jack London. Eu iti propun sa fii Somerset Maugham, mai les ca parca fusese agent secret candva (sper sa imi aduc aminte bine).

 106. 111 Marcus mai 20, 2010 la 6:03 pm

  @PPS Observator; mi se rupe sufletul, dar in ceea ce priveste calitatile de port stindard al valorilor de dreapta Micului Paleolog, sunt nevoit, scrasnid din dinti sa-i dau dreptate lui Lio Pins. Un remember, din arhiva personala, ma face si acum sa rad in hohote re: Paleologul Delphin (sic!):’

  Pleasca & Plescoi Co. Unltd.

  Una din trasaturile de baza ale poporului roman, trasatura care l-a ajutat sa supravietuiasca in multe momente de prigoana ale existentei sale milenare, a constat si consta in “hatrosenia” acestuia si in simtul umorului de care a dat si da dovada, trasatura care l-a determinat sa faca haz de necaz in aproape orice situatie nefavorabila aparuta in decursul timpului.
  Astfel, pentru a contracara efectul ridicol si hilar al calcarii involuntare intr-o pleasca de rahat (eufemism), sau in cazul pricopsirii sale, la fel de hilare, cu o pleasca de gainat pe cap, romanul a pus intamplarea respectiva in seama Divinitatii si a transformat penibilul in purtator de noroc.
  Mai catre zilele noastre, mai precis ieri, un demn urmas al intelepciunii populare, respectiv d-l ministru al Culturii Toader Paleologu, intr-un interviu acordat unui cotidian central, cu o dezinvoltura caracteristica doar anilor naivi ai copilariei, motiveaza ajungerea la Putere a partidului din care face parte, PD-L, prin norocul ceacar sosit pe cale aeropurtata si parasutat pe capul acestui partid, sub forma de pleasca basescu.
  Din spusele domniei sale se poate concluziona faptul ca, iubitul presedinte al tuturor romanilor, cunoscut deja pentru histrionismul sau, mai este “haruit” de la Dumnezeire si cu un mimetism, care-i permite, precum eroului din poveste, sa se dea de trei ori peste cap si sa ia orice forma dorita, sa procedeze la fel si de data aceasta si sa ia forma gainatului traditional purtator de noroc in folclorul romanesc.
  Ceea ce a uitat d-l ministru sa spuna este faptul ca, pleasca respectiva fiind supradimensionata, la impactul cu craniile pedelistilor a explodat, stropi din aceasta blagolslovind si capetele pesedistilor, care vazand ce noroc usor chior le-a cazut in cap, i-au dat dracului de alegatori si au batut palma cu basescu intru impartirea Ciolanului numit Putere.
  Tot un aspect ramas nedezvoltat de ilustrul ministru al Culturii este acela legat de reinventarea de catre d-l presedinte a limbii romane, prin lansarea pe piata literara a masculinului cuvantului “pleasca” si anume “plescoi”.
  Si aceasta deoarece, inegalabilul nostru presedinte, intr-un exces de virilitate tomnatica, a pogorat precum Luceafarul eminescian si, intrand la ora de asternut in iatacul duducii Elena cea blonda si nurlie, nu i-a cazut pe cap (Doamne Fereste de-o sperietura!), ci s-a cuibarit frumusel in asternutu-i sub forma de plescoi.
  Efectul acestei descinderi in rapel s-a facut imediat simtit, doamnei respective fiindu-i asigurate de catre partidul plescuit, toate facilitatile pentru a ajunge ministereasa (un minister nou, cu un buget umflat cu pompa).
  Incurajat de aceste manifestari intru noroc ale plescuitului, boboru’ basescian aseapta acum cu sufletelul la gura sa vada ce pleasca o sa-i cada si lui pe cap cu ocazia alegerilor prezidentiale.
  In ceea ce ma priveste, eu am renuntat la loto, loz in plic si septic pe bani si zilnic fac incursiuni in parcurile orasului meu, dornic sa calc intr-o pleasca, fie ea si de origine canina (de preferat ar fi totusi basesciana), parcuri in care, atunci cand ajung, caut sa ma pozitionez sub cuiburi de pasari, cu aceeasi dorinta arzatoare in suflet, de a fi plescuit de zburatoarele patriei.`

  El o Pleasca, ea Plescoi

  Un Pleasca si o Plescoi, demnitari de rang inalt
  Se pornira in periplu, ea turista, el savant.
  Din buric de capitala, cu un aer pretios
  Lipoveni vrura sa vada, cand cu lotca, cand pe jos.

  Idei multe au in teasta, cum din criza sa iesim
  Si din Delta cea mareata, balene sa pescuim.
  Unde Dunarea albastra intalneste neagra mare
  Pestisori, acum de’o schioapa, vor veni la reciclare.

  Si dupa metod’aleasa, practicata de’nvatati,
  Pestisori sa devina saramura la „titrati”.
  Caci ministereasa noastra, acum mare „diplomata”,
  Pesti giganti vrea sa manance, nu plevusca de prin balta.

 107. 112 Marcus mai 20, 2010 la 6:05 pm

  @erata: „atribuite Micului Paleolog”, „scrasnind”
  scuze si sa fiti iubiti
  marcus

 108. 113 blogideologic mai 20, 2010 la 6:10 pm

  @ Harabula
  Există în psihologia omului, –definit ca „animal social”–, o componentă etologică: omul este un „animal”, precum şi o componentă culturală. Prin cultură înţelegem, într- o primă zicere sau abordare a explicaţiei, un sistem de valori, simboluri, credinţe. Scrierile lui Ioan Cassian, unul dintre “călugării sciţi” care au dat strălucire civilizaţiei din Romania Orientală, spun ceva important despre componenta etologică a firii umane universale. Cassian susţine că deşi omul este prin natura lui păcătos, totuşi ceva etic bun subzistă în firea lui. Deşi pogorârea graţiei divine produce o imediată salvare a sufletului, convertirea omului poate de asemenea începe prin exerciţiul voinţei lui. Aceasta pentru că, subliniază Cassian, Bunul Dumnezeu va acorda mereu graţia celui care este în căutarea ei. Chiar şi celui care nu cere, uneori. Aici Ioan Cassian îl contrazice pe Sfântul Augustin, creştinul berber care sublinia greutatea absolută a Păcatului Originar căzut peste sufletul omului. Conciliul de la Orange (din 529 AD) îi va da dreptate Sfântului Augustin. Abia în secolul XIX este restaurată dreptatea (despre natura psihologică a omului universal) afirmaţiilor lui Ioan Cassian.

 109. 114 Maximmouse mai 20, 2010 la 7:47 pm

  @Harabula!

  Mata esti catolic sau ce ?Nu-mi este bine cunoscut Sf.Augustin…in fine, inca gresesti!MANTUITORUL s-a jertfit pe sine pentru exact MANTUIREA noastra , draga Hara…:)

  MANTUIREA nu este o rasplata a nimic, ea ESTE a oamenilor o data cu moartea pe cruce a lui Iisus.Daca esti de acord cu asta, nu stiu cum este in religia ta, dar in ortodoxie nu se discuta acest bun castigat de catre oameni…:)

  Cred ca vrei sa spui altceva, dar te las sa o zici tu , ca sa vad daca gandesti corect.Iti dau o indicatie: DUMNEZEU ESTE BUN , DAR ESTE SI DREPT! Ei?

  Maxi!:)

 110. 115 Maximmouse mai 20, 2010 la 8:03 pm

  @ellasarya

  Stimata forumista, cred ca acela a fost un miting „precaut”!:) Nimeni nu a avut interes sa le faca „pocinogul” sindicatelor.Ai rabdare….ai sa vezi.Presupun ca la 100.000 de oameni in starda, deja nu se mai pune problema responsabilitatii…te prinzi?

  Ha , ha ,zi-i si batranului soarece de siloz , ce-i aia ii doare-n baroteza? Sunt avid de expresii noi si convingatoare!:)

 111. 116 M.Voicu mai 20, 2010 la 8:15 pm

  Autor: Mircea Cărtărescu : ”Mi se spune că statul român nu-i poate susţine, dar statul român uită să-mi explice cum se face că a tolerat, odată cu creşterea sărăciei generale, o creştere nemaiauzită a bogăţiei speciale”. „Nu mi se explică în ce fel am ajuns, în doar douăzeci de ani, o ţară de tip sud-american, în care câteva sute de familii posedă o bogăţie egală cu a sute de mii de alte familii”.
  „este monstruos şi nedrept să-i pedepseşti a doua oară pe cei săraci şi să te prefaci mai departe că nu-i vezi pe cei vinovaţi de sărăcia lor
  un stat nedrept social şi fără respectul legilor va fi întotdeauna un stat instabil, primitiv, cu o clasă politică ameninţată”

 112. 117 Karakas mai 20, 2010 la 9:14 pm

  @Harabula, sunt coplesit de deschiderea ta spre dialog si impartasirea unor intimplari din copilarie. As fi tentat sa spun ca o faci intr-un spirit conciliant, cu efecte relaxante. Vorbe domoale, fraze mestesugite cu salcii in vint si poze de familie vesnic in rama, mindrutza care duce apa de la fintina, sopot de riuri. Aproape ca m-ai hipnotizat sa nu ma scriu de Basescu 🙂

  Mi-ai scris azi cit nu mai bagat in seama un an intreg, basca timp de-o erata. Mai, mai, sa fie asta un semnal ca Basescu contempleaza Pax Romana? Ar fi in stare sa cada singur in transa la o ulcea de vin. Da’, fara gluma, la un concert AC/DC e musai sa te duci. Sa vezi pe urma spirit critic 🙂

 113. 118 Ghita Bizonu' mai 20, 2010 la 9:51 pm

  Observator,
  aia Briana Cragea e printesa numa in Romania. Fiindca bunic-sa s-a maritat cu du Malotru, a avut o fica ( mama Brianei) maritata cu un du Villain si Briana cam la fel cu un de la Routure . Adica de 3 generatii deroga. Place-ti ori nu astea sunt conventile nobiliare . Cui nu-i plac conventiile nu are decat sa intre in cel mai dur republicanism … altfel sa tin cont ca daca tatal este magar copilul nu poa fi armasar ( zicala din Franta sec XVII ).

 114. 119 Sibilla mai 21, 2010 la 4:57 am

  @M Voicu,
  Cu tot respectul,
  S-o zuitat toarăşul Cărtărescu să specifice că nensu Băsescu e statul … da-i confuz de mult timp săracu… altfel, cerea explicaţiile cui trebuia, zisăi, Băsescului şi găştii sale, muieruştii Udrea… ( ahhh… femeile… Cărtărescule, majkă… )
  stimă,
  Sibilla

  @Harabula,
  Hajde , bre, nea Harabula, doar nu aruncarăţi nada-nspre masoneria evreiască… că vă suspectez de * încerci marea cu dejtu * cu scopul de-a urmării/observa mai apoi… * reacţiile-n lanţ * :)))
  Fie, recunosc, uneori îmi sunteţi simpatic, ceea ce alţii never ever , da nu dăm nume, din… modestie, of course 😉
  respecte,
  Sibilla

  @*LePrince*,
  Dacă te-nşeli …
  Păi, ca de obicei, diversionitul , manipularea, cipiripi, zdrong, etc. îţi dădură, zic again, ca de obicei ( sîc! ), avânt să * observi * tumna tu, numa exact ce * trebuie *, adicătelea ce se doreşte via Cotroceni :)))
  Evident că nima-n lume NU a picat în pacima vreunei iubiri pt nentu Băsescu ori clica de puşlamale – şmenarii clanul PD-L, dimpotrivă: liniştea prevesteşte furtună… uneori, din senin… nu ştim când, sau, da… da di ce insişti ? Nu-i place tătucului pe nepregătite, hmmm 🙂 Apăi mai durează câteva luni, sau…
  Iar o-ntorsăşi ca la Kosovo ( proverb! ), da-ţi mai zisăi : nu iese cum vrei tălică, numai că vrei ( vrea ), becouse, nu poţi traduce pe oricine..
  Tăcerea ca miere, *LePrince*, nimeni nu poate fi înţelept, spiritual mereu şi mereu şi tot timpul numai pt că aşa a decis, n-aşe … ?
  S-auzim şi de BINE, că de tine…
  Sibilla

 115. 120 Gabriela Savitsky mai 21, 2010 la 11:04 am

  Poate că e timpul pentru un alt guvern şi pentru suspendarea prezidentelui. Zic.

 116. 121 M.Voicu mai 21, 2010 la 12:06 pm

  @ Sibilla mai 21, 2010 la 4:57am spune: ”toarăşul Cărtărescu… -i confuz de mult timp săracu”
  Mulţumesc; d’aia am exemplificat. Astãzi am doar tristeţea cã Dumnezeii neamului vor trebui sã se învoiascã la Dumnezeul neamurilor sã-i poatã alerga în strãinãtatea iadului şi pe rãspopiţii în care se rãsucesc limbile pe care, Doamne, parlamentul le bagã în legea acestor sumbre zile !

 117. 122 Ghita Bizonu' mai 22, 2010 la 9:56 am

  Victor V
  poftim o sursa „confidentiala” http://world.guns.ru/

 118. 123 NELU DIN ADANCATA mai 22, 2010 la 11:13 am

  Romania este si va fi izolata cata vreme nu prezentam interes pentru extern. Suntem mici oricine ar fi la putere. Si dupa ce ca suntem mici nici nu reusim sa facem mare lucru bun. Si pe vremea lui Iliescu eram la fel. Nu suntem bagati in seama decat daca e nevoie sa folosim cuiva mare. Si kiar daca suntem in NATO sau UE daca apare o lupta intre titani sau daca om avea o problema cu unu mare, n-o sa se bage nimeni pentru noi sa ne ia apararea. Toate acordurile internationale de fapt conteaza mai mult pentru grei. Sa fim seriosi. Sa nu uitam totusi ca Merkel vine la Bucuresti in toamna. Deci ei au nevoie de noi nu noi de ei. Si nu numai noi suntem in situatia asta.

 119. 124 M.Voicu mai 22, 2010 la 10:14 pm

  @ Dl. mihai mai 19, 2010 la 9:22 pm spune: ”Mă întreb, ce semnificaţie are astăzi noţiunea de SUBMINARE A ECONOMIEI NAŢIONALE”
  * * * vedeţi supra la mai 20, 2010 la 4:58pm: Unde sunt creşterile de costuri cele mai mari în Bugetul pe 2010 faţã de Bugetul din 2009 (şi aşa dezechilibrat) – acolo este iresponsabilitatea. Expresia ”CU ORICE PREŢ” exprimã nebunia pentru ORICE PEDEAPSÃ ! În capitolul ”Decesul cotei unice” vedeţi criteriul absolut enunţat la mai 7, 2010 la 6:50pm: Listaţi produsele esenţiale la import pentru care România avea capacitãţi de fabricaţie în 1989 – PRODUCŢII DESFIINŢATE ÎN NOUA ÍEPOCÃ !


 1. 1 Astazi, 19 mai 2010, in Piata Victoriei am ales sa fim solidari intre noi « Hai ca se poate! Trackback pe mai 19, 2010 la 5:29 pm
 2. 2 Ce-i de făcut? « Gabriela Savitsky Trackback pe mai 20, 2010 la 9:41 am
 3. 3 Limba română scoasă la troc de parlamentarii PDL - Cel care striga in pustie Trackback pe mai 20, 2010 la 4:22 pm
 4. 4 AUTO-IZOLAREA ROMANIEI « Ion.covrig.Blog Trackback pe mai 20, 2010 la 4:40 pm
 5. 5 Presa in blugi » Dan Patrascu: Bozgorimea portocalie sau cum a scos PD-L limba romana la mezat Trackback pe mai 25, 2010 la 3:30 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: