Nu există vinovăţie colectivă

Şi nu suntem cu toţii la fel de vinovaţi de situaţia în care e azi România

Dezinformarea este arma cu care Traian Băsescu încearcă să lupte acest nou război al său cu populaţia României. Ce înseamnă dezinformarea? Înseamnă acea acţiune prin care se pune în valoare un anumit aspect, în timp ce altele sunt trecute sub tăcere, în care se exagerează avantajele sau inconvenientele doar ale anumitor aspecte, în care realitatea, de fapt, este modelată pentru a servi în adormirea vigilenţei maselor sau chiar pentru a deveni momeală psihologică.

Traian Băsescu, un maestru al dezinformării, a folosit mereu această armă pentru a acumula cât mai multă putere. Mereu a modificat realitatea şi a servit-o alegătorilor într-o formă alterată, atât pentru a demonstra că el nu e vinovat niciodată de nimic, cât şi pentru a-i instiga pe alegători unii împotriva altora şi, în acest fel, să fie pe valul celor majoritari.

În criza actuală nu am ajuns din cauza unei vinovăţii generale şi ubicue, ci din cauza unor factori foarte precişi, generaţi de oameni foarte uşor de identificat. A te folosi acum de slaba credibilitate a unei clase politice care a parcurs, împreună cu România, o tranziţie foarte dificilă, pentru a fugi de o vinovăţie extrem de clar individualizată este un comportament laş şi pervers.

Economia e în metastază, dar asta nu e din cauza mineriadelor sau din cauza conflictelor dintre Ion Iliescu şi Petre Roman de la începutul anilor 90. Nu e de vină nici guvernarea Văcăroiu, care a trebuit să gestioneze o perioadă extrem de dificilă, după cum nu sunt de vină reformele pe care a încercat să le pună în practică Victor Ciorbea. Cu atât mai puţin, nu e de vină Guvernarea PSD pe care eu am condus-o, fiindcă ea a produs rezultate total diferite de ce vedem în prezent. În 2004, Traian Băsescu a preluat o ţară care avea economie sănătoasă, într-o creştere solidă, cu situaţia finanţelor foarte echilibrată, cu o politică externă foarte dinamică, cu scăderea decalajelor sociale dintre bogaţi şi săraci, cu o creştere a numărului de oameni care pot fi catalogaţi ca făcând parte din clasa de mijloc, şi chiar cu paşi importanţi făcuţi în sensul reformelor instituţionale. Statul lăsat de Guvernarea PSD era compus din 900.000 de bugetari, iar România se pregătea să intre în UE, să dea drumul la mari proiecte de investiţii şi să absoarbă cele mai mari fonduri externe nerambursabile din istoria sa.

Ce a urmat este majoritar în răspunderea preşedintelui Traian Băsescu, fiindcă acesta a controlat toate marile numiri, a căpătat cea mai mare putere, a vrut să decidă tot şi a patronat cam tot ce s-a întâmplat în mandatul său. Dacă vreţi, singura perioadă în care a fost mai puţin implicat în decizii au fost acele luni în care era suspendat, dar nu atunci s-au făcut marile datorii şi marile angajări în sistemul public.

Traian Băsescu are câteva vinovăţii foarte clare şi extrem de punctuale, pe care nu trebuie niciodată să le uităm, fiindcă aceste vinovăţii sunt cele care au determinat situaţia exactă în care ne aflăm acum:

–         A pervertit sensul funcţiei prezidenţiale, generând o situaţie pe care nici un alt preşedinte de până acum nu a generat-o. Constituţia a funcţionat bine şi sub Ion Iliescu, dar şi sub Emil Constantinescu (cel care a ajuns la putere tot pe un val de schimbare). Ambii au respectat instituţiile şi statul român. Doar în vremea lui Traian Băsescu s-a ajuns să fie nevoie de interpretări pe bandă rulantă ale Curţii Constituţionale. Curtea ar fi trebuit să fie o instanţă de control excepţional, nu o instituţie care să explice public preşedintelui ce are voie şi ce nu are voie să facă într-un stat de drept.

–         A preluat o ţară cu economie stabilă şi cu finanţe sănătoase, şi a permis ajungerea la o situaţie în care economia este prăbuşită şi finanţele sunt nesănătoase. Problema, în mod clar, a apărut în timpul regimului Băsescu. Şi preşedintele e vinovat pentru asta, fiindcă a avut posibilitatea să schimbe primul ministru, dacă n-a fost mulţumit. Dar marile erori în conducerea ţării le-a făcut tocmai omul său de încredere, pe parcursul anului trecut, iar Traian Băsescu a preferat să continue tot cu el.

–         A preluat o ţară în care polarizarea dintre bogaţi şi săraci scădea, în care problemele sociale începeau să fie rezolvate (sărăcia scădea, conform tuturor statisticilor) şi a adus-o în situaţia în care toate instituţiile ne atrag atenţia asupra dezechilibrelor din prezent.

–         A permis împovărarea statului de către oamenii pe care i-a numit sau i-a stimulat să ajungă în funcţii, şi s-a ajuns la situaţia în care aproape că s-a dublat numărul de angajaţi la stat în 6 ani. Nu a ales calea stimulării pe mai departe a economiei (apropo, economia este cea care trebuie crescută, ca principiu, nu statul trebuie redus pentru că economia e în cădere), ci a preferat calea simplă a transformării statului în feude ale propriilor prieteni portocalii. Aceştia sunt sistemul clientelar care au secat statul de resurse în ultimii ani.

–         A crescut – şi asta este vinovăţia pe care o va recunoaşte cel mai greu, deşi este una din cele mai evidente – corupţia la un nivel fără precedent. Dominaţia PSD în perioada 2000-2004 era una majoritar politică. Corupţia guvernării PSD este mai degrabă un mit de imagine decât o realitate. Abuzurile făcute în prezent de aparatul PDL depăşesc, la nivelul gravitătii, până şi acuzatiile niciodată dovedite şi poveştile fantastice inventate de ei despre PSD. Practic, PDL a luat un stat, l-a căpuşat, şi nu doar că a devenit partid-stat, dar a transformat statul în partid. Acum, toate instituţiile din ţară sunt folosite pentru interes de partid.

–         L-a lăsat pe Emil Boc şi pe miniştrii PDL să deturneze bani publici spre campania prezidenţială, anul trecut, şi a dat drumul marii dezinformări a “revigorării economiei”, a “ieşirii din recesiune”, pentru ca lumea să nu fie atentă la modul în care banii publici erau deturnaţi. Pentru asta, a dat drumul şi la cel mai mare împrumut din istoria României, care nu s-a dus în industrie sau în investiţii, ci a ajuns în mită electorală, în campania prezidenţială, în conturi portocalii – oriunde era necesar pentru ca Traian Băsescu să îşi conserve puterea.

–         A distrus relaţiile externe ale ţării şi chiar reputaţia externă a României. Azi, în România, singura delegaţie externă care ne mai vizitează este cea a FMI. În plină criză, nu avem dialog cu statele importante ale Europei sau ale lumii. Mai mult, lipsa de orizont în politica externă duce azi la posibilitatea ca Rusia – un vecin iritat de gafele constante făcute de Traian Băsescu, să vrea construirea unor baze militare la graniţa cu România. Şi, pentru cei care se întreabă care e legătura între politica externă şi situaţia economică gravă, le spun că există o extrem de directă corelaţie între reputaţia unei ţări obţinută prin diplomaţie şi prin caracterul dovedit pe plan extern şi, respectiv, ratingurile de ţară pe care le obţinem şi de care avem nevoie pentru a ne împrumuta mai ieftin.

–         A blocat marile proiecte existente în 2004, doar pentru că nu erau controlate de PDL. La fel cum acum blochează fondurile europene, cărora nu le dă drumul spre societate, Traian Băsescu a blocat mari proiecte care ar fi însemnat, de exemplu, finalizarea rapidă a Autostrăzii Transilvania. Motivul public invocat – costul prea mare generat de “corupţii” PSD. La ce am ajuns? Costurile au crescut mult peste acuzaţiile invocate, iar în realitate nici nu avem autostradă. Azi, apelurile de proiecte pentru fondurile europene sunt obturate de dorinţa miniştrilor PDL de a le controla destinaţia. Din această cauză, miliarde de euro nu sunt lăsate spre economie, iar criza continuă.

–         A transformat România dintr-o tară care primea fonduri europene pentru dezvoltare într-una care este contributor net la bugetul Uniunii. De când am intrat în UE, dăm mai mulţi bani la bugetul comunitar decât reuşim să absorbim, deşi ar fi trebuit să beneficiem de ajutoare imense, de zeci de miliarde de euro. Într-un calcul simplu, deşi azi intră mai mulţi bani de la UE decât intrau în perioada 2000-2004, faptul că şi suntem contributori la bugetul comunitar face ca această creştere să fie nulă.

–         A impus un control politic fără precedent pe justiţie. La adăpostul discursurilor şi scandalurilor generate, Traian Băsescu a devenit cel mai activ motor al schimbărilor de oameni din justiţie. A schimbat de peste 20 de ori mai mulţi judecători şi procurori decât Ion Iliescu şi Emil Constantinescu la un loc, în doar şase ani! Şi asta pentru că a vrut să demită judecătorii şi procurorii pe care nu îi controla şi a vrut să îşi impună oameni fideli lui sau fideli mafiei PDL. Azi, în ţară, marile abuzuri din justiţie sunt produse de oameni numiţi de Traian Băsescu şi sub controlul său politic.

–         A destabilizat Parlamentul, prin impunerea unei politiciene lipsită  de experienţă, în fruntea Camerei Deputaţilor. A distrus dialogul politic, refuzând orice formă de iniţiativă venită din partea opoziţiei. Nu e suficient să afirmi că vrei reconciliere între partide, ci trebuie să şi demonstrezi asta. A transformat Parlamentul în vinovatul principal al tuturor erorilor sale din ultimii ani. A instigat populaţia împotriva Parlamentului – sugerând prin asta că România nu are nevoie de un Parlament. A insistat atât de mult pentru ideea votului uninominal, încât este autorul moral al unei reforme care a dus la creşterea mitei electorale.

–         A lansat pe piaţă mari manipulări despre cum sunt de vină anumite categorii sociale pentru lipsa de bunăstare a altora, dezinformând grav şi instigând la ura socială. Efectul este o creştere a violenţei de orice fel, la toate nivelurile. Exemplul de sus s-a transferat în societate, iar acest lucru se vede pe străzi, în relaţiile dintre oameni şi în coeziunea socială, in continua scădere.

Atunci când faci acuzaţii generalizatoare, speri ca nuanţele să nu se mai vadă. Folosind tehnica “adevărului parţial”, Traian Băsescu face afirmaţii profund incorecte. Nu e corect să spui că pensionarii în ansamblu sunt o povară, dacă există anumite cazuri de pensionări anticipate incorecte. Încerci să blochezi situaţiile incorecte, pentru ca ele să nu afecteze tot sistemul. Iar motivul este acela de a proteja pensionarii de acuzaţia că sunt, cu toţii, nişte profitori. În schimb, Traian Băsescu preferă să acuze toţi pensionarii de rea-credinţă, ceea ce este la fel de grav şi la fel de blamabil ca toate acuzaţiile pe care le-am enumerat mai sus, la un loc.

Statul social român nu este mai mare şi mai cheltuitor decât alte state europene. Dimpotrivă, toate statisticile ne arată că România este la jumătatea nivelului statelor europene occidentale în ce priveşte procentul din PIB alocat cheltuielilor sociale. La un buget statal format dintr-o treime din PIB, o treime din această treime se duce pe cheltuieli sociale. Nu aceste cheltuieli sunt prea mari, ci PIB-ul este prea mic. La fel cum e prea mică puterea statului de a colecta impozite şi taxe. Nu fac o lecţie de economie, deşi poate Traian Băsescu ar trebui să primească una. Ştiu însă că ştie foarte bine despre ce vorbeşte. El ne pune să ne uităm cu toţii la acea treime care înseamnă cheltuieli sociale pentru a nu ne uita la cealaltă treime, controlată de “investiţiile” făcute de ministerele conduse de sistemul mafiot-clientelar al PDL. Acolo e marea risipă, acolo trebuie luate măsurile cele mai rapide. Altfel, discursul preşedintelui poate fi tradus altfel: “tăiaţi risipa făcută de pensionari şi de asistaţii sociali, pentru ca să avem de unde să dăm pe achiziţii şi contracte cu statul, preferanţiale, clienţilor politici”.

***

Am făcut această enumerare pentru a arăta că România nu a ajuns în situaţia actuală ca efect implacabil al unor procese globale din ultimii 20 de ani. Efectele globale erau pozitive dacă nu apărea epoca Băsescu. Economia ar fi continuat să fie stabilă, iar finanţele ar fi rămas echilibrate. După 6 ani în care statul a fost demonizat, puterea a fost redefinită în jurul preşedintelui, feudele au fost definite pentru clientela PDL, iar societatea a fost trecută total sub control portocaliu, acesta este costul. Când nu te ocupi de economie, ajunge ea să te pună să plăteşti factura. Acum, Traian Băsescu este în situaţia comandantului de navă care o loveşte în port atunci când vrea să îşi reînnoiască permisul şi, pentru a scăpa de vinovăţie, spune că accidentul e produs de furtunile din anii trecuţi sau de muncitorii care au asamblat nava. Situaţia e, evident, ipotetică, şi am folosit-o doar ca pe o metaforă.

149 Răspunsuri to “Nu există vinovăţie colectivă”


 1. 1 Cititor in stele mai 17, 2010 la 2:54 pm

  Cei care se afla acum la guvernare pot fi invinuiti pentru comiterea multor greseli, cu voie sau din incompetenta, dar rechizitoriul d-lui Nastase mi se pare cam insuficient, totusi. De ce? Iata care este parerea mea:

  Si pentru criza din Europa, nu tot pe Basescu ar trebui sa dam vina? Probabil, ca se pot gasi motive sa se justifice si aceasta gafa. Cred ca somajul de 22% din Spania lui Zapatero se datoreaza tot lui Basescu fiindca a permis exportul de capsunari, care au luat painea de la gura autohtonului….
  Mai ramane sa ii punem in carca lui Basescu si falimentarea Bancorexului, caderea Caritasului, dezastrul FNI, gripa aviara si cea porcina. La un eventual proces, lui Basescu ii va fi greu sa dovedeasca ca nu este nevinovat pentru declansarea gripelor susmentionate.
  Ce urmeaza?

 2. 2 Zeus mai 17, 2010 la 3:10 pm

  Scurt: este demagogie pura ce faceti. Nu Traian Basescu a condus acele fapte pe care le enumerati mai sus, ci Tariceanu cu sustinerea PDSR-ului.

 3. 3 blogideologic mai 17, 2010 la 3:27 pm

  +Dar iata ca suntem in plina criza, iata ca pentru prima data nu am reusit sa platesc taxele la stat si mi-au fost blocate conturile! Si asta m-a ajutat sa ma trezesc, am deschis ochii, m-am uitat in jurul meu cu atentie, am pus intrebari, am deschis televizorul pentru prima oara de ani de zile…si ce am vazut? EBA si Becali ma reprezinta in Parlamentul European […], Elena Udrea beneficiaza de bugete de milioane de Euro de care dispune cum o taie capul […].
Jocuri politice murdare, politicieni corupti si curve, haos total, o tara vanduta pe nimic de niste agramati care nu si-au vazut decat propriul interes – macar daca ar fi vandut-o scump!, investitori straini care efectiv nu au cu cine discuta in Romania si se lupta cu morile de vant, si toti oamenii de calitate pe care ii cunosc stau cu capul bagat in nisip… […] Nu se mai poate asa! Destul este destul! Romania nu este doar o tara de hoti, de agramati, de curve, de parveniti, de oameni fara „balls” si fara coloana vertebrala. […] Trebuie sa luam atitudine, trebuie sa facem o schimbare, este nevoie de o Miscare a romanilor cu „balls” si cu coloana vertebrala! O Miscare de Intoarcere Acasa, atat a romanilor plecati slugi in alte tari, cat si a celor care, desi am ales sa ramanem aici, suntem absenti, pasivi, indiferenti […] E nevoie de o miscare in care leaderii sa fie testati si para-testati […]
O miscare fara traseisti politici sau scursuri de la alte partide. […]
Oare de ce nimeni nu actioneaza? Daca acum cinci ani ne-am fi implicat cu totii macar o ora pe saptamana, in mod sigur nu s-ar fi ajuns aici. Cati bani furati, cate proiecte blocate, cate fonduri nefolosite in cinci ani de zile…. […]
E nevoie de o alternativa in Romania . E nevoie de o Miscare […] Ma intreb, atatia oameni destepti nu se rusineaza ca sunt reprezentati de Gigi Becali si de EBA? […] Nu va este rusine sa va dati la o parte cand in masinile cu girofar trece un agramat […] ? […]Trebuie sa facem ceva. Nu e suficient sa ne plangem, sau sa bagam capul in nisip. Trebuie actionat. Eu nu mai astept o minune, ma apuc de treaba. Voi lupta pentru un grup de oameni capabili, care pot revolutiona un sistem de care toata lumea este satula. Voi lupta pentru o Romanie condusa de oameni destepti si integri, pentru o Romanie care sa fie un player international, nu curva de centura a Europei.. Voi lupta pentru o Romanie bogata, cu batrani bine ingrijiti, cu tineri carora sa li se ofere perspective, cu strazi fara gropi, cu hoti bagati dupa gratii, cu milionari pe merit, nu din furat. […]
Voi lupta pentru o Romanie de vulturi, nu de struti […]+ Sursa : http://asymetria-anticariat.blogspot.com/2010/05/apel-de-trezire-generala-scrisoarea.html

 4. 4 contribuabil mai 17, 2010 la 3:33 pm

  cel mai bine ar fi ca Basescu sa fie judecat si dupa ce va fi condamnat definitiv abia atunci vom putea spune ca Ceausescu a fost un tip simpatic

 5. 5 Doru Coarna mai 17, 2010 la 3:42 pm

  Este mai mult decat un simplu rechizitoriu, absolut just, total corect, cu precisa devoalare a cauzelor.

  As adauga pervertirea imaginii clasei politice romanesti pe plan extern prin promovarea propriilor non-valori!!!

  In rest nu am ce sa adaug, poate un gand pios.

  Postam demult ca B\ a amestecat cartile atat de bine incat nici el nu mai poate juca acceptabil cu ele: acum distrugerile produse de el si marinarii sai sunt atat de mari incat si daca ar vrea sincer si tot nu le mai poate repara!

  Domnule Nastase, daca rrromanii lasa neplatit acest comportament, atunci si urmatorul presedinte va proceda exact la fel! Trebuie recuperate pierderile directe, indirecte si colaterale datorate incompetentei!

  Mai mult, propun ca viitorii presedinti sa fie supusi unui referendum national anual; nu are sens sa pierdem cate 5 ani pentru experientele unor abulici!
  Promite ceva, daca nu misca intr-un an, afara, anticipate prezidentiale sau al doilea clasat la rand (mai bine) si gata treaba! Trebuie sa fim inovatori.

  Pai nenorocim 20 milioane de oameni timp de un deceniu pentru cateva minti neperformante in sensul cel bun dar performante in cel rau, simplificate de alcool, manele si apucaturi dictatoriale condamnate de catre o intreaga lume?

  Cu prima ocazie ar trebui citit materialul pe posturile tv. Este nedemontabil!

 6. 6 Dani mai 17, 2010 la 3:45 pm

  @Cititor in stele. Nimeni nu-l acuza pe Basescu ca a facut chestiile astea pentru ca e rau, ci pentru a-si consolida puterea in stat. La fel cum, probabil, si alti conducatori din ultimii 20 de ani au facut gesturi similare. Diferenta este ca, pe parcurs, lui Basescu i-au iesit foarte bine actiunile menite sa-i consolideze puterea si foarte prost cele menite sa liberalizeze statul si sa creasca nivelul de trai. Si lui Tariceanu i-au iesit pasientele cam la fel…

 7. 7 Claudiu mai 17, 2010 la 3:49 pm

  Domnule Presedinte, enumerarea dumneavoastra nu numai ca se verifica intru totul in realitatea pe care noi, asupritii de rand, o traim dar poate reprezenta si rechizitoriul in baza caruia Poporul Roman ar trebui sa-l condamne pe acest „Span” (vezi basmele si definitia data de popor acestui personaj malefic) la pedeapsa capitala pentru Inalta Tradare. Nu sunt extremist… poate doar plin de inversunarea si curajul specific varstei studentiei, insa comportamentul afisat de cel inspre care noi(ma detasez de acest pronume personal eu plasandu-ma in categoria celor care nu sunt multumiti doar de ciuruirea lui), in postura de alegatori, ar trebui sa ne uitam plini de admiratie este de neconceput. Si totusi stau si ma gandesc ca daca nu ar fi considerata infractiune conform art. 160, art. 161, respectiv art. 162 Cod Penal m-as incumeta in a strange cativa asemeni mie si am purcede inspre gaturile videano-udresco-berceano-bocesco-blagesco-basestilor. Imi permit sa inchei cu un vers nemuritor „Cum nu vii tu Ţepeş, Doamne? Ca punând mâna pe ei,
  Să-i împarţi în două cete: in smintiti şi in mişei,
  Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
  Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!”

  P.S. Tot ma gandesc de unde vor reusi ai mei parinti sa stranga bani pentru a-mi plati studiile mie si surorii mele, avand in vedere ca unul este bugetar, numarul locurilor bugetate se micsoreaza, studentii nu sunt cautati pe piata muncii, iar taxa Facultatii de Drept creste de la an la an.

  P.P.S. Nu doresc sa aprind vreo discutie pe blog-ul Domnului Presedinte. Imi exercit doar dreptul consacrat de Constitutie prin art. 30.

  Va multumesc!

 8. 8 Pali mai 17, 2010 la 3:49 pm

  Ce inseamna DEZINFORMAREA ? Ideologia de partid a PD-L-lui ! Simplu,…

 9. 9 cititorul mai 17, 2010 la 3:51 pm

  un fragment gasit pe http://exasperat.wordpress.com/2010/05/13/in-loc-de-abureala-inutila/
  BRAVO!

  Motto: „Trebuie să nu mai vindem falsuri românilor ori de câte ori ne aflăm în campanie electorală sau premergător campaniei electorale” (Traian Băsescu, 9 mai 2009)

  Traian Băsescu, octombrie 2008:

  „Ideea că nu sunt bani pentru profesori nu este o realitate. Bugetul poate fi aşezat pe priorităţi, ori din acest punct de vedere este doar o chestiune de voinţă politică”

  „Nu pot crede că o lege în România ar putea să nu fie aplicată. Aici discutăm despre o lege în ceea ce-i priveşte pe profesori şi a nu o aplica ar însemna că nu mai suntem într-un stat de drept”.

  Emil Boc, octombrie 2008:

  „Sunt bani şi pentru profesori şi pentru celelalte categorii sociale”.

  Emil Boc, ianuarie 2009:

  „Salariile şi pensiile se vor mări cu rata inflaţiei, adică cu 5%”.

  Traian Băsescu, ianuarie 2009:

  “Ultimul lucru pe care îl va face România va fi să se împrumute la FMI. Ştiu că această idee este controversată, dar vom merge pe zonele practice”.

  Emil Boc, mai 2009:

  „Va avea loc o creştere accelerată a salariilor acelor categorii sociale care sunt la baza piramidei: profesori, medici, funcţionari publici”.

  Emil Boc, iunie 2009:

  „Nici o persoană să nu înregistreze o diminuare a salariului brut de care beneficiază. Este un principiu pe care-l avem asumat încă din 2008”.

  Emil Boc, august 2009:

  „Am decis să ne respectăm angajamentele faţă de pensionari în ceea ce priveşte pensia minimă şi majorarea cu 2% a pensiei de la 1 octombrie, astfel încât aceste angajamente pentru persoanele care sunt cele mai afectate de criză să fie respectate”.

  Traian Băsescu, noiembrie 2009:

  „Se pare că ieşim din recesiune”

  Traian Băsescu, decembrie 2009:

  „În 2010 vom scăpa de criză. Va fi un an în care optimismul va fi cel care ne va anima să depăşim momentul pe care l-am trăit în 2009.”

  QED: „Se va reduce fondul de salarii pentru tot aparatul bugetar din România cu 25%, reducerea pensiilor cu 15%, reducerea masivă a subvenţiilor, ajutorul de şomaj se reduce cu 15%” (Traian Băsescu, 6 mai 2010).

 10. 10 octaaa mai 17, 2010 la 3:54 pm

  Domnule Nastase,
  Am o remarca : pana in 2004, am avut un super ministru de Finante : Mihai Tanasescu. Iar asta spune multe.

  Da, pana in 2004 am avut o crestere economica foarte sanatoasa. Inflatia scadea de la an la an; deficitul de balanta comerciala scadea si el(deci am avut crestere generata de export si nu de consum ca dupa 2005), deficitul bugetar si datoria publica erau tinute la cote sustenabile.
  ASTA INSEAMNA CRESTERE ECONOMICA SANATOASA.

  Dupa ce n-ati mai fost dvs, dar mai cu seama dupa 2007(atunci cand Vosganian a devenit minitrul Finantelor si al Economiei) a inceput dezmatul pe bani publici. Am inceput sa consumam la greu, bineinteles pe bani imprumutati.
  Mixurile de politici economice(mai putin cele din partea BNR) au fost facute alandala. Sau mai bine spus : taman pe dos.

  Nu stau acum sa detaliez.
  Vreau doar sa mai spun atat : Vinovat de toata nebunia ultimilor 5 ani nu se face doar basescu.
  Vinovatii(o parte din ei) sunt : basescu, Boc, Pogea, dar si Tariceanu, Vosganian, Paul Pacuraru, Mariana Campean si bineinteles si nenea Geoana, nenea Zbanghelie, etc.

 11. 11 octaaa mai 17, 2010 la 3:55 pm

  Gata, usor-usor incepe sfarsitul dezmatului din Romania.

  In 2004 avem sub 1 milion de bugetari. Iar ponderea salariilor cu personalul in PIB era de 4,5%(felicitarile mele domnule Tanasescu !). Astazi cum stam ? Cam 1.400.000 de bugetari, a caror salarii inseamna aproximativ 9,4% din PIB.

  Asadar, in 5 ani de zile au fost create net aproximativ 500.000 de locuri de munca in aparatul de stat.

  Tinand cont ca la uzina Dacia lucreaza aproximativ 13.000 de oameni, rezulta ca statul a angajat net, in acesti 5 ani de vreo 40 de ori mai multi oameni decat are uzina Dacia. Bineinteles acestia nu au adus valoare adaugata, nu au ajutat deficitul de balanta comerciala, nu facut nimic in plus fata de pe vremea domnului Tanasescu.

  Imi poate spune si mie cineva ce imbunatatiri ale administratiei publice a vazut in 6 ani ? Ca repet, avem 500.000 de bugetari in plus.

  Ori ia imaginati-va ca in fiecare judet ar fi existat o companiei de renumele si succesul uzinei din Pitesti(Mioveni).

  A…inca ceva…la Dacia sunt salarii mai mici ca la bugetari…

  Repet, dupa plecarea lui Mihai Tanasescu, a inceput dezmatul. Care a atins un apogeu in 2007-2008-2009. Si care continua si acum.

  A crescut economia in acesti ani ? Cu siguranta. Dar salariile si pensile? Au crescut mult peste rata de crestere economica a tarii. Adica, economia crestea cu 7%, salariile bugetarilor cu 25%, iar pensiile cu 30%. Fireste ca nu e sustenabil.

  Cresterea economica nesanatoasa pe consum si pe datorie ne-a adus unde suntem acum…

  A crescut sanatos economia ? Fireste ca nu. A crescut in modul cel mai daunator posibil. Nu pe export, nu pe cresterea productivitatii muncii. Nicidecum. Exportul net al Romaniei a scazut considerabil in acesti ultimi 6 ani.

  Dar cum a crescut ? Pai angajand hartogari pe banda rulanta si pe salarii frumusele si crescand pensiile.
  Ori, acestia avand multi bani s-au dus cu banii in consum. Ba si-au facut si credite peste credite. Caci mixul de politici economice era in asa fel facut incat sa incurajeze creditarea.

  Ori, avand salarii mari, luandu-si si credite la greu…au inceput sa bage banii in consum. De cele mai multe ori de provenienta straina. Pe masini frantuzesti sau nemtesti, ceramica italienteasca, excursii pe tarmurile Greciei, aparate de aer conditionat sud-coreene, etc. Ca sa nu mai zic ca si alimentele romanesti sunt in mare parte de import.

  Bineinteles, cresterea consumului antreneaza cresterea PIB-ului. Iarasi o crestere a PIB-ului de 6%…dar iarasi majorari de salarii de 20% si de pensii de 25%. Bineinteles, majorari pe deficit, pe imprumut.
  Si iarasi acestia faceau noi credite(refinantari) si isi duceau banii in consum. Si tot asa.

  Toate acestea fiind intretinute si de factorul extern, supraincalzit si el.

  Ei bine, astazi s-a spart balonul. Balon care nu doar ca trebuia spart de mult, dar nici nu trebuia lasat sa se umfle atat de mult.

  Politicile economice ale guvernelor au fost adecvate ? In nici un caz : ci catastrofale. Facute taman pe dos.

  Toate teoriile economice care ating asemenea subiecte, vorbesct despre politici economice anticiclice. Sa ma explic J Adica, daca un taran are anul acesta o recolta buna, pune surplusul la hambar. Ca daca la anul va avea o recolta proasta, sa aibe si de unde manca si ce semana. Avem si un proverb romanesc care ne spune asta : «omul gospodar face vara sanie si iarna car ».

  Numai ca ai nostri conducatori(in special cei de la Finante) nu au inteles deloc lucrurile asa. Au inteles ca economia Romaniei va creste la nesfarsit. Ca deficitul bugetar si datoria publica poate creste si ea la nesfarsit. Ca aparatul de stat, oricat de mare ar fi poate fi sustinut. Habar nu au avut !

  In 2007-2008 colcaiam de bani. Daca nu ar fi fost asa, pretul la un apartament normal din Bucuresti nu ar fi ajuns la 100.000 de euro ; nu s-ar fi vandut atatea masini, nu si-ar fi renovat casele atatia oameni, nu ar fi fost pline mall-urile, nu si-ar petrecut toti romanii concediile la mare(la suprapret), etc. Iar 1 euro mai avea putin si ajungea sa valoreze 3 RON.

  Deci balteam de bani. Dar ce-am facut cu banii ? Am pus de-o parte ceva ? Ca sa avem azi, in vremuri tulburi cu ce sa impulsionam economia privata ?(macar de semintele care trebuie pentru noua cultura a taranului din exemplu ?) Sau macar sa avem bani de pensii ? In nici un caz.

  Toti banii i-am bagat in consum. Ba am batut si recordul in privinta deficitului bugetar. 5,4% intr-un an de boom economic este enorm.

  Asadar…politici economice prociclice….

  Ne-am obisnuit sa ne intindem mai mult decat este plapuma. Si asta costa. Costa mult. Potrivit executiei bugetare de pe primul trimestru, am platit zilnic 4,5 milioane de euro doar pe dobanzi. Prea ne-am obisnuit sa traim pe spatele altora, pe datorie. Dar toate se platesc. Personal nici nu imi imaginez ce se va intampla atunci cand Romania va incepe sa isi plateasca obligatiile(dar fara a mai rostogoli). Ca si rostogolitul asta merge, dar pana la un punct.

  Economia Romaniei e pe minus de 7 trimestre. Suntem de fapt in al 8-lea trimestru de scadere economica. Mediul privat s-a adapt, s-a restructurat, a suferit. Mai in orice firma privata au scazut salariile, dar si profiturile. Ca sa nu mai vorbesc despre sutele de mii de someri proveniti de aici sau de firmele private care s-au inchis.

  Pensionarilor le-au crescut pensiile in timp de criza, iar pe intreg anul 2009 cheltuielile publice cu personalul au crescut fata de 2008. Adica dezmatul a continuat si in 2009.

  Bugetul Romaniei este foarte deficitar. Caci, asa cum am zis mai devreme, ne-am obisnuit sa ne intindem mai mult decat este plapuma, sa ne imprumutam si sa facem dezmat pe banii imprumutati.

  Ori in asemenea situatii am avut de ales : fie majorarea fiscalitatii(care ar fi lovit pe toata lumea in egala masura), fie reducerea pensiilor si salariilor.

  Pai daca salariatii din mediul privat si intreprinzatorii privati au suferit pana acum, in timp ce bugetarii si pensionarii nu…e drept ca tot pe spatele mediului privat sa cada greutatea ? Fireste ca nu.

  Ma enerveaza cei care cer, vezi Doamne solidaritate sociala. Pai solidaritate sociala cu cine ? Sa te solidarizezi social cu cel care oricum castiga mai bine decat tine ? Asta e culmea populismului ! Caci amintesc aici ca venitul mediu din sistemul privat este mai mic decat venitul mediu din aparatul de stat.

  Despre pensii si somaj. Bugetele de pensii si de somaj vor fi si in conditiile scaderii cu 15% tot deficitare. Cu alte cuvinte se vor lua bani de la bugetul de stat pentru a acoperi aceste minusuri. Adica bani de la investitii. Avem de ales. Eu unul aleg investitiile ! Aceasta fiind singura cale de redresare.

  Despre taierea subventiilor. Stiti cu cati bani ies pe minus Metrorex-ul ? RATB-ul ? Compania Nationala a Huilei ? etc ? Cu foarte multi bani. Enorm ! Numai CNH-ul are datorii de sute de milioane de euro !

  Dar in timp, stiti pe ce salarii se lafaie angajatii acestora ? Oare cati salariati muncesc acolo in plus fata de o firma privata similara ? Oare angajarile se fac dupa criteriul eficientei muncii ? Sau a nepotismelor, prostitutiei sau spagilor ?

  Vi se pare normal ca din banii pe care ii produce o vanzatoare din Cora sa se subventioneze salariul dublu al unei vanzatoare de cartele Metrorex ? Aberatia atinge culmea !

  Dar despre oamenii care stau degeaba acasa si primesc tot felul de ajutoare sociale stiti ? Dar fiti linistiti, ajutoarele sociale primite depasesc salariul minim pe economie. Adica sunt oameni care desi stau, primesc mai multi bani decat ce ce muncesc. Vi se pare normal ? Mie in nici un caz !

  http://octaraduro.wordpress.com/2010/05/08/masura-de-criza/

 12. 12 Pali mai 17, 2010 la 3:55 pm

  @ cititor in stele

  Sunt de acord cu tine in ceea ce priveste gripa porcina,…aici chiar nu il putem suspecta pe Betivu’National;deoarece de un PORC ca el nu se „lipeste” nici macar „gripa lui proprie”,…in rest iti doresc sa traiesti bine si in continuoare ( spre ca, nu esti bugetar sau vreo alta categorie de cetatean afectat de masurile nevinovatului de Betivan ??? )

 13. 13 Doru Coarna mai 17, 2010 la 3:56 pm

  @ cititor in stele:

  Iti raspunzi singur, amice! Pentru ce a venit peste toate planeta nu poate fi acuzat, dar pentru ce indus in Romania, it’s a must!

 14. 14 Ghita Bizonu' mai 17, 2010 la 4:11 pm

  Cititor in stele, Zeus

  Poate voi suntei obisnuiti cu prostii …. Mereti in alte parti …
  In 2009- cand era criza …ce facea Bocciolina si Zevs.ro ?! Ajustau cumva chletuielile sau kentuiau in veselie ?Nu ne-au asigurat Ei ca tptu e bine si ca avem crestere economica ?! Ce a facut Boc in ultimele 5 luni ?! care erau prioritatile basesti de acu 2 saptamani ?
  Citiror in stele ( mai bine ai citi din gazete) gluma cu aviara a fost a lu Flutur . Azi PeDeLichea convinsa …
  Si lasa Spania. Vina lu Vacsescu este in Romania . Ea se compune din :
  1) angajarea unui imprumut FMI cu de la sine putere, din cauze obscure , cu clauze necunsocute Parlamentului, partidului aliat de la guvernare , societatii in gnl
  2) negarea existentei unei crize si promisuni mincinoase ca cum ca incepe cresterea economica
  3) mentinerea cu de la sine putere, prin abuz si coruptie a unui guvern iresponsabil, incompetemt si impotent , incapabil sa ia orice masura de rationalizare a kentuielilor insa extrem de capabil de a-si capatui clientela
  4) distrugerea viitorului tarii ( ma rog nu si a lu EBA bruxeloaza, a ta a lu Zeus nou aparut , Noutzy , ion adrian) prin refuzul unui guvern competent .
  Ce faceti voi este de-a dreptul dezgustator . Imi vine sa cred ca in 1989 trimiteati scrisori de multumire Primului geniu Carpatin si tovarasei Codoi …

 15. 15 memb psd mai 17, 2010 la 4:39 pm

  cat de prostovan e acest dragnea?
  ne face de ras cretinul ca se duce la meeting!.doamne ce cretini avem in acest pardid…scapati-ne de el pana nu mai da o noua bomba

 16. 16 MIO mai 17, 2010 la 4:39 pm

  Cum poti sa aperi un asa incompetent,trezeste-te macar acum in al 12-lea ceas! A fost un intrigant,un obsedat de putere absoluta,nu are viziuni,nu are nimic bun,a facut TOTUL pentru el si clanul lui,bineanteles cu ajutorul unora ca tine…
  Romania este o tara mica si nu avea tangente prea mari cu criza,ne puteam descurca prin reduceri ale cheltuielilor bugetare de la presedinte pana la parlament,dar mai ales la ministere si returnari de bani din partea celor care i-au cheltuit aiurea,asa ca nici nu trebuia sa ne imprumutam,insa a prins ocazia sa dea de lucru celor de la FMI,dar si sa dirijeze multi,multi bani celor dragi lui…Acesta este,de fapt,subantelesul negocierii cu FMI. Marinarul conduce TOT.
  Cum poti accepta sa reduca veniturile sub 600 lei? Sa reduca somajul,pensiile??? Doamne,noi romanii suntem mai bolnavi decat EL.
  Pe langa toate masurile propuse de PSD (imi pare rau pentru Crin ca nu se aliaza la cota progresiva) si de sindicate se poate ca cei care au primit premii din ianuarie pana in prezent sa le dea inapoi la stat???
  SIGUR ca se poate,numai ca TOTUL DEPINDE DE NOI-TREBUIE SA IESIM IN STARDA SA CEREM DEMISIA LUI basescu SI A GUVERNULUI.
  VENITI MIERCURI LA MITING!!! Altfel va ramane in functie si ne va pune la zid…DUMNEZEU SA VA LUMINEZE MINTEA PE CARE V-A INTUNECAT-O basescu!

 17. 17 alex.dumitrascu mai 17, 2010 la 5:00 pm

  Nu exista numai micsorarea salariilor versus marirea fiscallitatii.
  A treia cale este flotarea libera a leului, fara degetul guvernatorului Isarescu.
  Nu suntem in zona euro, dar ne insusim inconvenientele acestei situatii ca si cum am fi.
  Obstinatia in jurul falsei probleme „cota unica” , „impozit progresiv” sau „dreapta ” stanga” sunt efectiv caraghioase in conjunctura actuala.

 18. 18 theodora0303 mai 17, 2010 la 5:09 pm

  Domnule presedinte Adrian Nastase,
  Am citit cu surprindere declaratia liderului Blocului National Sindical, Dumitru Costin:
  „Din păcate, unii dintre politicienii din România trăiesc în lumi paralele. Dezavuăm intenţia liderului PSD de a veni alături de noi. Considerăm total inoportun acest gest, nu face altceva decât să pună gaz pe foc. De multe ori, lucruri bune sunt găsite la masa negocierilor, dar de multe ori soluţiile pentru acestea sunt compromise de politicieni.”
  Cum si de ce am ajuns aici?
  Cand s-a pierdut contactul cu sindicatele?
  De ce sunt lideri sindicali care nu doresc sa se asocieze cu PSD-ul?
  Sindicatele ar trebui sa colaboreze cu singurul partid de stanga din Romania.
  Cum putem schimba situatia asta?
  http://theodora0303.wordpress.com/2010/05/17/pe-19-mai-suntem-solidari-cu-basescu-si-clica-lui-sau-ne-solidarizam-intre-noi/
  Cu deosebit respect
  Theodora Marinescu

 19. 19 Ciofanul mai 17, 2010 la 5:11 pm

  @octaaa:
  500.000 de bugetari in plus? In doar 6 ani? Superb! Pentru o restructurare corecta in aparatul bugetar propun reanalizarea competentelor fiecarui angajat. Dar nu inainte de a se lamuri urmatoarele:
  1. cand a fost postul scos la concurs si care a fost procedura de anuntare a acestuia, care au fost criteriile de selectie, cine au fost participantii la concurs, cine au fost membrii comisiei de selectie si cine a decis in final selectarea angajatului
  2. cand a fost creat respectivul post, de catre cine sau la ordinele cui
  3. care e fisa postului si cate alte posturi identice exista in aceeasi institutie
  4. care este incarcarea postului raportata la numarul de angajati din institutia respectiva
  5. care este nivelul de salarizare comparativ cu salariul minim pe economie si care sunt sporurile aferente
  6. care este nivelul de salarizare comparativ cu al celorlalti angajati pe functii identice si cu vechime mai mare din aceeasi institutie
  7. care este legatura de rudenie a ocupantului postului cu angajatii in functii de conducere ale aceleiasi institutii / alte institutii / politicieni etc
  Cand se vor lamuri toate astea, vom avea intradevar un aparat administrativ competitiv si util societatii.

 20. 20 blogideologic mai 17, 2010 la 5:22 pm

  @ Harabula
  +Miting de amploare in Piata Victoriei pe data de 19.05.2010 / Sindicatul liber al Cadrelor Medii din Spitalul de Psihiatrie Cronici Gura Ocniţei, va participa la mitingul de amploare din Piata Victoriei din data de 19.05.2010, alaturi de alti 60 000 de sindicalisti. Mitingul se va desfasura intre orele 11:00 – 13:00, vor participa anganjati din sanatate,educatie,functionari publici.energie, compania nationala de cale ferata si minerit. “De la Cartel Alfa vor participa cel puţin 1.000 mineri şi 2.000 de angajaţi de la calea ferată. Probabil că vor fi 15.000 de la Cartel Alfa”, a anunţat preşedintele confederaţiei Bogdan Hossu. Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a anunţat că vor ieşi în stradă 5.500 de angajaţi din sănătate, 4.200 de la educaţie, aproape 2.000 de funcţionari publici şi 1.000 de salariaţi din energie şi gaze. BNS 10 000 de oameni iar Meridian intre 8 000 si 10 ooo.+ Sursa : http://unitasguraocnitei.wordpress.com/2010/05/17/miting-de-amploare-in-piata-victoriei-pe-data-de-19-05-2010/, deci blogul unui spital.

 21. 21 NEWMAN mai 17, 2010 la 5:35 pm

  Gresita abordare. Faceti exact ca Basescu, treceti sub tacere ce nu trebuie amintit si scoateti la suprafata numai ce este favorabil. De-aia nu merge nimic in tara asta ca nimeni nu-si asuma vina. Afara cand un ministru face o greseala cat de mica a demisionat fara pistol la tampla sau 30.000 de emisiuni in care sa fie ciuruit 24/7. La noi mereu vina e a celuilalt. Contractul cu Bechtel, privatizarile mari cu contracte care nu pot fi skimbate (e adevarat se stie care a fost barterul), coalitia tacita cu PNL si Tariceanu de a bloca tot ce face PDL bun-rau, criza mondiala care nu-i apartine lui Basescu ci doar gestionarea ei, blocarea in 2009 a numirii unui nou premier care ne-a costat timp (bani adica). Nici guvernu de acum nu stie prea bine ce si cum (nici nu e usor) si poate fi combatut atunci cand e cazul, nu doar de dragul de a arata cat de nepriceputi sunt. Si trebuie sa invatam sa ne asumam greselile nu numai reusitele. Si trebuie sa invatam sa ne dam demisia cand vedem ca palaria e prea mare pentru ce putem.

 22. 22 Criticos mai 17, 2010 la 5:45 pm

  Cititorule în stele,
  nu înţeleg despre ce criză vorbeşti. Că eu îmi aduc aminte că marele maestru al „majorităţilor” parlamentare şi sforarul guvernelor a declarat că la noi nu există criză şi, după ce a descoperit-o, a constatat degrabă că vârful ei a şi fost depăşit.

 23. 23 blogideologic mai 17, 2010 la 6:01 pm

  “FMI: pentru unii muma, pentru altii ciuma”, un articol din 20 Martie 2009. + Autoritatile romane au inceput la Bucuresti negocieri dificile cu delegatia Fondului Monetar International (FMI), in vederea unui imprumut menit sa ajute tara sa surmonteze criza economica, dar care va fi insotit de masuri stricte de austeritate. […] FMI acorda credite tarilor cu dificultati financiare intr-un grad care ar pune in pericol organizarea lor guvernamentala, stabilitatea sistemului lor financiar (banci, piete financiare) sau fluxurile de schimb din comertul international cu alte state. […] FMI a mostenit un rol in fata problemelor de indatorare a statelor in curs de dezvoltare si a unor crize financiare. Un rol de sustinere a tarilor aflate in dificultate financiara in asa fel incat sa impiedice izbucnirea unei crize financiare similare celei care a lovit SUA in 1929.+
  Articolul complet poate fi citit la http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/fmi-pentru-unii-muma-pentru-altii-ciuma-149225.html . Dar articolul nu zice nimic despre rolul jucat de preşedintele Traian Băsescu. Totuşi, pe la televiziuni, în acea perioadă Traian Băsescu spunea pieziş cum s-a construit datoria suverană a României : statul român şi-a asumat datoria băncilor străine cu filiale în România.

 24. 24 Ioan mai 17, 2010 la 6:06 pm

  Iata un autentic rechizitoriu cu imensa sa anexa, viata noastra cea de dupa guvernarea din perioada 2000-2004. Pentru fapte infinit mai neinsemnate in 1989 un grup de oameni a decis asasinarea unui presedinte. (negresit, ei vor fi chemati in fata unei instante sa dea cu subsemnatul) Intre cei doi presedinti, cel asasinat in decembrie 1989 si cel inca in functie in mai 2010, exista insa numai o singura asemanare si numai una. Ambii si-au subsumat actiunea unor idei; intalnite la tot pasul sub forma unor imagini in alb si in negru. Cat despre deosebiri; corect este sa-i lasam pe cronicari sa umple fila alba. Deocamdata ei consemneaza in cronica, fapt laudabil si de bine pentru noi toti, ca tot mai multi dintre detractorii primului fac pasul inapoi si mediteaza. Ii obliga fapta reprobabila al celui de al doilea, al Realesu’-lui de azi; al celui mai inrait si mai impatimit barbugiu din Groapa lu’ Ouatu zilelor noastre. Caci ce altceva este azi tara toata decat o imensa fundatura, o groapa la care fundul inca nu se distinge. (o tema de reflectie, de ce nu, si pentru cititorul in stele; ca prea cutreera descult parloaga acolind adevarul) Azi Ceata in care se afunda nu numai Realesu’, prin nesocotirea corului imens al detractorilor, creaza teama, frica; curios chiar si lui. Ati vazut: tuna si fulgera, ameninta; siluieste femininul ori unde il intalneste. Sarmana Constititie

  PS

  Azi am vazut ca minciuna mutileaza. Pe tine, Cititor in stele, nu te-a strambat „vinovatia colectiva”. Ea „nu exista”. Daca nu crezi reciteste Notele de Curs de mai sus. Tu poti insa sa te intremezi prin rugaciune si post; si tot prin aceiasi procedura te poti lepada si de minciuna si de sarlatanie.

 25. 25 contele mai 17, 2010 la 6:08 pm

  Cârcotaşu

  Nu , te rog, nu-mi aduce aminte de contele ăl bătrân …
  Cât priveşte casele alea , dacă sunt de un milon de euro e normal că e o hoţie la mijloc . Oricum mi se pare o aiureală toată povestea asta cu casele la ţară , bani aruncaţi . Mia bine i-ar folosi drept contribuţie pentru accesarea unor fonduri europene . Sau s-ar întoarce în sistemul privat prin plătirea datoriilor pe care statul le are la aceştia , bineînţeles ,transparent şi nu pe bază de culoare politică .
  Cât priveşte maşinile , eu nu înţeleg de ce bugetarii şi societăţile cu capital de stat nu cumpără Dacii Logan . Acum , dacă or să facă şi maşini de teren , cu atât mai mult .
  Eu am mai zis pe blog că perioada cea mai bună pentru subţierea aparatului administrativ de la stat este perioada de creştere economică , atunci când economia privată poate să absoarbă forţa de muncă disponibilizată .

 26. 26 Ioan mai 17, 2010 la 7:08 pm

  @ octaaa,

  da, despre morti numai de bine. DT este unul dintre ei. Dar, spune gura targului fara precupete autentice, intre el si realesu s-a infiripat o cardasie; evident in avantaju’ primului. Si apoi, daca luam in calcul si zicala cu asemanarea si apropierea, datele se clarifica suficient. Si apoi, realesu’ a schimbat in acesti ani si echilibrul lingvistic dintre conotatiii si semnul lor (+, – ) Asa ca nu mai conteaza inca un prost (pacalit) in plus sau in minus. In fine, mai este un adevar ce trebuie introdus neaparat in rasnita: lui DT ii place al dracului sa fie important; numai ca atunci cand s-a facut remarcat a avut in jur un grup receptiv si disciplinat bine „asezat in teren”. Pe cand azi … dupa fiecare potopul.

  PS

  Faci cateva referiri pertinente si la pensionari. Insa, nu trebuie neglijat grupul de 1,8 mil de pensionari integralisti. Ei sunt, judecand dupa postura lor de cotizanti timp de peste 40 de ani, autentici creditori pe termen lung ai bugetului de stat. Ba mai mult dintr-un simplu calcul artmetic, folosind datele unui pensionar cu o pensie intre 2400-2600 lei, rezulta ca pentru a beneficia sub forma de pensie de suma cotizata el trebuie sa aiba o viata de pensionar de peste 20 de ani. Ori, cati pensionari ating azi varsta de 75, 80 de ani. Sigur, plecand de aici se poate dezvolta si o disertatie. Cu stima.

 27. 27 Spiridus mai 17, 2010 la 7:10 pm

  Dar vina celor care l-au votat?
  Pentru ca exista si aceasta…

 28. 28 Pali mai 17, 2010 la 7:17 pm

  Am auzit ca, o sa porneasca minerii catre Bucuresti ! In cazul in care nu au un GPS ofer una bucata cu titlul gratuit setat pe o singura ruta ,….COTROCENI !!!

 29. 29 Ghita Bizonu' mai 17, 2010 la 8:00 pm

  MIO

  faci o greseala curenta .. care se pedepseste crunt. cand esti mic si papadit orice criza este grava …. de exemplu la altii criza este ca nu isi vor schimab masina anu asta sau ca pe baza de program rabla isi cumpara neamtu un Logan nou … La noi ptr multi poate fi moarte „curata”

 30. 30 i.nicolae mai 17, 2010 la 8:05 pm

  Eu zic ca Octaaa are si (ea;el) dreptate si mai sunt si alti vinovati hai sa fim realisti.Ca a picat beleaua pe acesti incompetenti (PDL + Base) este adevarat dar nu sunt singurii vinovati asa ca domnule Nastase daca vreti sa faceti lumina spuneti tot adevarul si nu numai ce va convine.

  Sa auzim de bine.

 31. 31 leo mai 17, 2010 la 8:15 pm

  Evident că vina nu e colectivă, că nu românii sunt de vină pentru că pesedeaua a înghiţit de două ori aceaaşi mizerie şi, în loc să urmărească la toate instanţele din ţară şi din univers devedirea FURTURILOR de la prezidenţialele din 2004 şi 2009, a preferat să facă un simplu anunţ la tembelizor de genul „perdut preşedenţie, o declar nulă”…
  Cu atât mai puţin sunt eu, leo baci, de vină că unul căruia, zice-se, ar avea cine şi ce să-i numere, la Cornu, n-a ştiut diferenţa dintre „a face pasul înainte” şi „a da înapoi”…
  Aşa că, ce mai tara-vura, nu-i de vină prezevenghiul ied lovit de streche de s-a aburcat în copac, ci turma de capre cu coada-n sus ce cască gura la ăl de, de-acolo, de sus, le fericeşte cu preţioase drajeuri între ochi. de capră…

 32. 32 Draghi Puterity mai 17, 2010 la 8:26 pm

  @cititor in stele

  Diversiunea ta e penibila. Intotdeauna vei putea gasi o situatie dificila undeva in lume pe care o vei putea folosi drept scuza pentru incompetentza si reaua credintza cu care Basescu conduce tzara. Problema e ca o astfel de abordare nu iti rezolva nici una dintre problemele concrete ale societatzii romanesti.

 33. 33 LePrince mai 17, 2010 la 8:38 pm

  @Adrian Nastase

  Nu ascund ca va aprob in tot ceea ce spuneti. Desi incercarea de a arunca toate responsabilitatile in mod egal asupra lui Traian Basescu este mult prea generalista, eu cred ca el se face vinovat de doua lucruri ce nu-I pot fi iertate si care vor apasa greu asupra mostenirii lasate:
  1. Subminarea democratiei si parlamentarismului prin interpretari constitutionale si usurinta cu care trage de institutii si constitutie ca de un elastic, dupa cum convine momentului. Este un lucru grav si trist.
  2. Promovarea unui tip oligarchic de clientelism , implicit incompetent, lipsa de masuri economice credibile si pertinente, si minciuna permanenta pe care a intretinut-o in legatura cu starea reala a economiei. Imprumutul de la FMI il consider neavenit la momentul cand a fost contractat.Prin proaste negocieri, servilism si intararea intr-un cerc vicios al clientelismului, cheltuire iresponsabila de bani publici si imprumut pentru a cheltui, TB aservit Romania FMI-ului pentru urmatorii ani fara a lua nici o masura de siguranta si fara a se asigura de o minima protectie. In acest caz, presedintele evolueaza ca un trapezist de circ ce poarta Romania in spate ca pe un rucsac, ce executa un numar fara plasa de siguranta.In acest sens, desi aflata intr-o situatie mult mai grea si mult mai disperata, Grecia a negociat cu FMI de zece ori mai bine si are pregatite parasuta si plasa de siguranta. Fara TB si PDL la putere am fi avut numai o jumatate de criza, nu una intreaga.
  Aceste doua elemente poarta semnatura exclusiva a lui Traian Basescu. Restul vinovatiilor sunt relative si nu-I apartin in totalitate. Responsabilitatea multora din cele enumerate de d-voastra, apartine unui melanj ciudat intre clasa politica si partide cu organisme ce ar trebui sa reprezinte societatea civila, cu varfurile de gandire si opinie ale tarii, cu cetateanul obisnuit, cu societatea in general, cu lumea afacerilor, cu clanurile profesionale si cu institutiile mai mult sau mai putin politizate din Romania. Toate, pe rand sau impreuna, s-au lasat cumparate si vandute unele de altele in diverse momente, s-au dusmanit, s-au urat si s-au iubit intr-un dans carnavalesc (uneori de balci) care ne-au adus la situatia actuala. Toti au partea lor de vina , si eu, si dumneavostra, daca am putea insa sa facem o statistica exacta procentual cat apartine fiecaruia, nu am putea-o face. Revin la o idée pe care am mai expus-o, clasa politica, elitele, ganditorii, vectorii de opinie, intelectualii, poarta o mai mare vina decat “taranul cu pruna”, decat “chiulangiul classic”, decat “lenesul” sau decat “iresponsabilul”.
  Exista insa doua elemente de vinovatie pe care eu le vad a nu fi in sarcina lui TB :
  1. Parte din marasmul economic al prezentului, apartine tuturor guvernelor dupa’90. Roman , desi sub rezerva ca a trait sub vremuri extreme de tulburi, nu a facut reformele necesare la timp ,dar a dsitrus fara discernamant, chiar si putinul ce era bun in economia comunista (noroc ca au mai scapat unele, precum Dacia). Stolojan a etatizat valuta unei economii private incipiente si a mentinut starea de confuzie a reformelor. Vacaroiu a cheltuit bani, prin FPS, pentru a intretine o industrie etatista muribunda, fara a aplica reforme, a dovedit un imobilism tamp si perdant, intr-o tara macinata de spaime sociale si contorsionisme ideologice si politice. Ciorbea a incercat reforme pe care insa nu a avut forta si determinarea sa le duca pana la capat, desi a avut un merit incontestabil(dar voi dezvolta alta data). Radu Vasile nu a guvernat, a gestionat o stare de fapt tulbure si conflictuala. Isarescu a redresat relativ situatia. Asupra guvernului Nastase nu ma opresc, are insa merite si realizari, dar si cateva imperfectiuni si greseli. Tariceanu a preluat o situatie buna, a continuat-o, dar cred ca climatul politic a dus la o guvernare prea in tromba, cam “pe doua roti”, dar overall a avut multe realizari, iar cota unica la vremea respectiva a fost benefica. Evident, Boc este un dezastru total. Din nou, este greu de cuantificat partea de vina a fiecarui guvern in parte, dar cred ca cele mai bune, in ordine au fost Nastase, Tariceanu si Isarescu, iar cele mai proaste Boc(magna cum laude la incompetenta), Radu Vasile si Vacaroiu.
  2. Eu cred, ca si PSD ca si partid politic are partea sa de vina. Nu neaparat ca si partid de guvernamant. Dar in 2004, PSD-ul a contribuit notabil la pierderea alegerilor de catre Nastase. A legitimat , sustinut si asigurat guvernarea liberala in 2006-2008 tacit si “pe usa din dos” , pierzand mult la stanga. Asta pentru Romania, n-a fost rau pana la urma, dar pe termen lung, a adus o delegitimare a PSD sa ocupe singur stanga esichierului politic si a compromis PSD-ul in ochii unui anume electorat. Pentru atmosfera politica a fost prost. Catastrofal, a sustinut PDL si s-a asociat la guvernare in 2008-2009. Acest gest, a dus la pierderea alegerilor si la compromiterea PSD ca si partid cu ideologie clara. Toate gesturile de mai sus, cu toate implicatiile, au dus la realegerea lui Traian Basescu in 2009 si implicit la adancirea crizei in Romania (economic, politic si moral). Daca PSD si-ar fi pastrat rezerva identitara si sobrietatea, este foarte posibil sa fi avut astazi o alta situatie in Romania. Din nefericire, nici acum PSD nu se dovedeste hotarat sa renunte la acei lideri si zone de interese care au determinat compromisurile de mai sus. Eu inca mai sper sa o faca. Daca nu, PSD, are cel mult sansa castigarii alegerilor pe un val de vot negativ la adresa actualei puteri, dar nu neaparat in 2012.
  Fara a trece cu vederea greselile pe care le mentionati ca fiind ale lui TB, va doresc success in demersul de schimbare structurala a PSD.
  S-auzim de bine.

 34. 34 Ghita Bizonu' mai 17, 2010 la 8:42 pm

  NEWMAN

  adevart Om NOu Ceaususit. Cel care in 2009 a blocat nuirea unui premier a fost basolomona ta . ma rogh asta este dimacratie pedelasta : Seru comanda si tara trebuie sa i se supauna ….

 35. 35 Florea Dumitrescu mai 17, 2010 la 8:53 pm

  D I C T A T O R U L T R A I A N B Ă S E S C U

  ATACĂ DREPTUL LA VIAŢĂ AL PENSIONARILOR

  SCRISOARE DE PROTEST

  1. MĂSURĂ CRIMINALĂ de tăiere a 15% din pensii, iniţiată de dictatorul milionar Traian Băsescu, a provocat nemulţumire şi disperare celor peste 5,5 milioane de pensionari, din care majoritatea covârşitoare abia îşi duc zilele. Prin această măsură condamnabilă sistemul dictatorial Băsescu le-a programat adâncirea sărăciei, scurtarea vieţii, accelerarea procesului de exterminare prin foame şi mizerie.

  2. DISPERAREA. Ne-a surprins faptul că unii pensionari au ieşit în stradă să-şi spună necazurile, cu un strigăt de disperare. Aproape două decenii – înţelepciunea de o viaţă a acestor oameni – care au îndurat toate loviturile şi mizeriile tranziţiei impuse de guvernanţi incompetenţi şi iresponsabili – i-a determinat să se abţină de a se manifesta în stradă. Ei au aşteptat zadarnic vremuri mai bune, deoarece guvernanţii milionari au devenit tot mai hidoşi şi lacomi. Dar acum limita răbdării lor a fost depăşită. Nu mai pot îndura noul atac al guvernanţilor milionari, de o rapacitate fără seamăn.

  3. COMPORTAMENTUL DICTATORULUI. Cum a răspuns domnul Traian Băsescu disperării pensionarilor? Sigur de sine, cu al doilea mandat prezidenţial în buzunar pe încă 5 ani. Domnia sa se simte stăpân pe situaţie, deoarece călcând în picioare Constituţia, principiul separării puterilor în stat şi a subordonat total Guvernul, Justiţia, iar în ultimile luni şi-a subordonat şi Parlamentul. Cum? Printr-o majoritate nelegitimă constituită prin coruperea dezertorilor politici – deputaţi şi senatori – în frunte cu Gabriel Oprea, Marian Sârbu şi Cristian Diaconescu. Cu majoritatea asigurată în Parlament, acum „taie şi spânzură” în România, ca pe propria moşie, iniţiază măsuri absurde şi criminale împotriva „celor mulţi”, a „celor săraci”.
  4. LAŞITATEA DICTATORULUI. Iubitorul de „băi de mulţime”, domnul Traian Băsescu, de data aceasta, nu a găsit de cuviinţă să stea de vorbă cu delegaţia pensionarilor, care protestau necăjiţi la uşa Palatului său din Cotroceni şi exprimau supărarea unei categorii sociale de peste 5,5 milioane de pensionari, indignaţi şi revoltaţi de măsura criminală impusă de domnia sa – de reducerea cu 15% a pensiilor. Acest refuz de a discuta cu delegaţii pensionarilor manifestanţi – a constituit un act de laşitate care nu-l onorează.
  Apoi, după o tăcere de câteva zile, în loc să retragă măsura criminală pe care a iniţiat-o împotriva pensionarilor, a ţinut o conferinţă de presă (la 13 mai), la care nu a invitat şi reprezentanţii pensionarilor. La această conferinţă a improşcat cu noroi şi murdării milioanele de pensionari din România, le-a adus învinuiri total nefondate şi nejustificate, i-a jignit, insultat şi calomniat, ei nefiind de faţă şi ştiind că nu-i apără nimeni, iar ei nu pot acţiona în forţă (ca alte categorii sociale), deoarece nu le permite sănătatea, chiar dacă sunt milioane de suflete necăjite.
  Mai mult. Dictatorul laş a trecut la avertismente, adică la ameninţări, contestând în fapt dreptul constituţional al pensionarilor de a manifesta, de a protesta, invinovăţindu-i pe pensionari de violenţă şi nu jandarmii domniei sale, acuzând existenţa unor „grupuri de presiune” (pe care domnia sa „le ştie”) şi alte bazaconii specifice manipulărilor puse la cale de sistemul dictatorial.

  5. CONCEPŢII PROFUND ERONATE. Ne exprimăm totalul dezacord cu concepţiile greşite ale domnului Traian Băsescu din declaraţiile sale din 6 mai şi 13 mai, potrivit cărora pensiile ar crea „deficit bugetar” şi că „nu sunt bani pentru pensii”.
  Ca specialişti, îi vom demonstra încă o dată că în cei 25 – 30 – 35 – 40 – 45 de ani de cotizare, pensionarii au contribuit la bugetul de stat cu sume de câteva ori mai mari – în total şi pe fiecare cetăţean în parte, creind deci fonduri din care să li se plătească drepturile decente de pensii. Ce a făcut Statul cu aceste fonduri este o altă problemă, de care răspund guvernanţii. Acest raport contractual pe viaţă între cetăţeni – viitori pensionari şi Statul român a fost afectat negativ numai de gestionarea iresponsabilă din partea guvernanţilor. Acum guvernanţii milionari în mod voit seamănă confuzii. Ca specialişti, atragem atenţia că banii colectaţi la bugetul ţării nu sunt ai guvernanţilor,la ei au dreptul toţi cetăţenii. În consecinţă, în bugetul general al ţării care în anul 2010 se ridică la circa 38 miliarde de euro, la care au drepturi toţi cetăţenii şi în primul rând cei peste 5,5 milioane de pensionari – trebuie să se facă priorităţi raţionale, în spiritul dreptăţii şi echităţii sociale. El nu este bugetul domnului Băsescu şi al acoliţilor săi, al jefuitorilor de bani publici. Bugetul general al ţării trebuie să satisfacă înainte de toate drepturile câştigate ale pensionarilor care au muncit şi contribuit o viaţă întreagă şi se află acum în ultimii ani de viaţă, la sfârşitul vieţii.
  Ca specialişti în macroeconomie, vom publica în perioada următoare un nou studiu în care vom combate concepţiile aberante ale domnului Traian Băsescu şi ale acoliţilor săi împotriva dreptului la viaţă al pensionarilor şi vom respinge total atacurile şi agresiunile de netolerat împotriva celor care – prin munca lor – au susţinut ţara.

  6. MĂSURĂ NECONSTITUŢIONALĂ. Măsura de tăiere a pensiilor cu 15% impusă de domnul Traian Băsescu este – în substanţa ei – criminală şi totodată neconstituţională, întrucît atacă un drept câştigat şi consacrat legal. Pensionarii nemulţumiţi îşi vor recâştiga drepturile, prin plângerile lor, în instanţele judecătoreşti din ţară şi – în ultimă instanţă – la CEDO.

  7. REDUCERI PESTE REDUCERI. Prin încălcarea legii de către guvernanţi, pensiile celor 5,5 milioane de pensionari au fost reduse atât în anul 2009 cât şi în anul 2010. La acestea se adaugă reducerea de 15% impusă acum de domnul Traian Băsescu. Noua lege a pensiilor promovată în Parlament de guvernul Boc conţine prevederi care vor conduce la alte reduceri substanţiale în viitori ani.

  CONCLUZIA. Românii uniţi şi solidari trebuie să respingă în mod hotărât reducerea cu 15% a pensiilor impusă de domnul Traian Băsescu.

  17 mai 2010

  Grupul de iniţiativă „Reînnoirea”

  Florea Dumitrescu
  Gheorghe Stroe
  Cristian Apostol

 36. 36 Stefan mai 17, 2010 la 9:10 pm

  Va urma o perioada oribila si terifianta… cel putin pentru noi. Ce va fi pe 19 mai, poate ne va ajuta.

 37. 37 ion adrian mai 17, 2010 la 9:23 pm

  @nu poti sa te abtii
  Scuza-ma , te-am observat cu mare intarziere, ma refer la :

  nu pot sa ma abtin, spune:
  mai 15, 2010 la 10:25 am
  …………………………………………………..

  Raspunsul meu : nu ma ocup
  Adica mai pe larg:nu am lucrat si nu lucrez in nici-o structura militra, paramilitara, politieneasca ,parapolitieneasca, informativa sau para informativa

 38. 38 exasperat mai 17, 2010 la 9:31 pm

  Ştiam că e nesimţit, tupeist, linguşitor, laş, mincinos, iscoditor, trădător, manipulator şi lista poate continua la nesfârşit. Ştiam că n-are scrupule, că interesul lui şi al castei din care face parte are întotdeauna prioritate. Ştiam bine toate astea. Ce nu ştiam e apetitul fulminant pentru frăţietate socială în vremuri de restrişte.

  Da, politicianul puterii (daţi-i dumneavoastră nume) reuşeşte să ne surprindă în continuare. Taman când credeam că am ajuns să-l cunoaştem pe îndelete, când credeam că nu mai e nimic sub ceafa groasă cenzurată nedrept de părul gelat. Uite ce eroare era să comitem.

  Pentru că de sub straturile abrupte de şoric, în care zac toate păcatele capitale, a răsărit ca un ghiocel şchiop virtutea No 1 – solidaritatea. Iar contextul nici că se putea a fi unul mai prielnic izbucnirii unei asemenea efuziuni edenice: o criză care inundă ţara, o ţară care se îneacă în criză, nişte salarii ciopârţite, pensii amputate şi ajutoare de şomaj nesimţite aduse în simţire.

  În asemenea condiţii optime, politicianul mioritic se gândeşte că e timpul să se elibereze de apăsarea virtuoasă şi exclamă fatidic: “Haideţi să fim solidari”. Careva’zică, să împărţim frăţeşte durerile crizei.

  Rumoare, perplexitate, cuvinte înghiţite, limbi muşcate, noduri în gât. Cu asta chiar ne-a dat gata. Auzi, să-mpărţim cu frenezie, aşa…ca de la nevoiaş la nevoiaş, durerile. Pfoaaa! Fantastică zicere. Pe cât de draconică, pe atât de excepţională. Istorică, fără doar şi poate.

  N-a precizat domnu’ politician care dureri să fie împărţite, ale noastre sau ale “lor”, ăia aflaţi undeva deasupra realităţii cotidiene, într-o levitaţie permanentă. Deci?

  Eu i-aş propune mai degrabă un târg rezonabil. În locul acestei fracţionări solidare de nevoinţe, ar fi mult mai simplu să facem schimb de dureri. La pachet. O tranzacţie absolut echitabilă: Noi dăm un chiorăit sănătos de maţe la schimb cu un mic dejun copios; dăm perechea favorită de blugi de la Fifth Hand la schimb cu costumul ponosit purtat de 2 ori; dăm ţânţarii din subsolul apartamentului la schimb cu fluturii din grădina vilei; dăm apartamentul la schimb cu vila; dăm Aro la schimb cu Pajero; dăm Săniuţa la schimb cu Jack Daniells; dăm diagonala de 40 cm la schimb cu una din cele patru plasme gigant; dăm praful de pe tobă la schimb cu o lopată de huzur. Abia atunci, inconştientul ce-şi spune om politic, va putea simţi cruzimea şi apăsarea unei vorbe celebre printre clienţii de la bodega “La Ion end compani” (dată şi ea la schimb cu “Casa Vernescu”): “Dă-te-n durerea mea”.

  Până atunci, un călduros „Hai sictir!”

 39. 39 Victor V. mai 17, 2010 la 9:32 pm

  @ Adrian Năstase

  EXCEPȚIONAL! Am citit editorialul pe nerăsuflate și apoi l-am reluat punct cu punct. Pentru prima dată sunt de acord cu absolut toate punctele. Sunt atât de entuziasmat, încât sunt gata să mă înscriu în PSD. Chiar și numai pentru a lipi afișe.

  O seară plăcută!

 40. 40 Maximmouse mai 17, 2010 la 10:02 pm

  @Stimate Domnule prim Ministru,

  Excelenta postarea dvs.

  Binevenita! satanic abuser nu trebuie sa uite nici un moment ca nu a reusit sa prosteasca pe nimeni dintre cei care conteaza…si daca miza pe aburirea tuturor mintilor din tara asta , a socotit gresit.

  Eu as sublinia , insa , inca un aspect: acela de intentie criminala in dezintegrarea statului roman , fapta de care satanic abuser se face vinovat inca de la inceputurile carierei sale politice , imediat din 1990.

  Argumente? DESTULE! La o adica trebuie numai sa vrei sa le afli si ele ies in cale imediat! Aceasta parte a activitatii sale este suficienta pentru a-i asigura cazarea si masa pe spezele statului pentru o fooooarte lunga perioada de timp.

  In speranta ca tot invartindu-se isi va da totusi un sut in fund, astept sa vad ce veti hotari , mintile destepte din tara asta, ce va vrea si Dumnezeu.. si poporul…:(

  Cu stima.

 41. 41 marius giani mai 17, 2010 la 10:03 pm

  Peste 10 ani se va predea la scoala lectia: Ce-a mai neagra perioada post-decembrista – Regimul Basescu.

 42. 42 lupi mai 17, 2010 la 10:05 pm

  @ membru PSD – o fi dragnea prostovan dar tu esti prostu’ blogului , daca macar o secunda crezi ca te crede cineva -!! Da’ mocofanu’ pdlacheu Preda , acum si el pe Realitatea, cum e , genial ???? Du-te si ascunde-te !!!!

 43. 43 lupi mai 17, 2010 la 10:12 pm

  Iete, lacheii au revenit pe sticla !!! Primu’ pe care-l vad e mangafaua de Preda , o japitza pdl-ista ce se da un fel de sfert-de dizident !!!Marlanu’ asta cred ca nici nu respira fara aprobare de sus, da’ sa-si mai si dea cu parerea !!!! Mars, potaie !!!!

 44. 44 Observator mai 17, 2010 la 10:15 pm

  In management e o lege pe care nu ti-o preda nimeni, dar stiuta de toti: ca manager isti asumi esecul oricarui subaltern si al oricarei echipe anterioare. Ca manager nu te justifici daca ai esuat, ci pleci. Nu ti se cer niciodata explicatii, ci demisia. Nu-ti permiti niciodata sa arati cu degetul catre cel anterior tie pentru ca stiai inca de la inceput la ce te inhami.
   
  Drept e ca nu e responsabilitatea managerului sa progresezi, ci e a ta. Si atunci cand ai decis ca e mai bine pentru tine sa ai un loc ce pare a fi caldut, cand te-ai lasat imbrobodit de ala de-si spune manager cand te-ai dus sa te angajezi, si nu ai luat seama la modul in care se comporta sau nu te-ai interesat daca ofera sau nu oportunitati, e job-ul tau. Stai acum, romane si suporta. Asculta-i argumentele si da-i dreptate daca mai poti!
   
  Mai grav e insa ca tot ne chinuim de cativa ani doar sa alegem raul cel mai mic. Si privind din aceasta perspectiva tind sa-i dau dreptate lui Basescu: am ajuns aici pentru ca intreaga clasa politica romaneasca nu a reusit sa convinga , nu a reusit a evolueze, ci din contra. Si tocmai aceasta neincredere in clasa politica a facut ca discursul populist al lui Basescu sa dea roade. Aceeasi neincredere care a facut sa fie mult mai importanta acuzatia de coruptie lipsita de continut la adresa lui Nastase in balanta cu cresterea economiei in guvernarea Nastase.

 45. 45 Observator mai 17, 2010 la 10:25 pm

  Contele,

  dar te rog continua, poveste-ne despre concert. Fii te rog bun, insa si fa o relatare completa incluzand si Sofia!

  Cu multumiri

 46. 46 plano10 mai 17, 2010 la 11:01 pm

  @cititor in stele
  Cine il acuza pe Base de gripa aviara, gripa porcina si de criza mondiala? Parca unuia de i se falfaie Fluturii pe lampa i se aduceau acuze ca a tras ceva foloase din aviara.
  Masurile „corecte” anuntate de Base sunt cu mult mai devastatoare decat toate aviarele si porcinele contemporane cu regimul Basescu!
  Tu citesti in stele de cogniac in lipsa de gutui pentru palinca? 🙂
  Ia seama ce vorbesti la bautura! :mrgreen:

 47. 47 ioanastefan mai 17, 2010 la 11:17 pm

  Domnule prim-ministru,

  Asa cum s-a oprit exodul informaticienilor se poate stopa si plecarea medicilor din Romania! De ce nu se elimina si impozitele lor? Daca nu ar mai fi atat de mici salariile pentru care muncesc, sigur ar ramane aici!

  Declarati starea de urgenta de care spunea Colegiul medicilor!

  VOM MURI IN CAMERA DE GARDA FARA SA FIE CINEVA CARE SA NE PUNA MACAR UN DIAGNOSTIC sau sa ne TRATEZE!!!!!! infirmierele si asistentele pleaca si ele!

  Cum pot fi opriti? Dupa o facultale la stat de 6 ani si alti 6 ani de rezidentiat, cred ca statul a cheltuit enorm cu medicii! Chiar nu se poate face nimic? De ce nu scad si la ei impozitele!

  Si in invatamant, salariile umilitoare au distrus tot ce mai era de distrus! Viitorul copiiilor nostri este in mainile unor profesori care nu mai predau la clasa pentru a face meditatii in particular. Pt bani suplimentari! Este revoltator!

  Cu deosebita stima,
  Ioana Stefan

 48. 48 florin m. mai 17, 2010 la 11:38 pm

  @ adrian nastase

  Este multa dreptate in ce spuneti, dar inclin la randul meu sa cred, precum Le Prince, ca ceea ce i se poate imputa lui Basescu in special sunt exacerbarea atitudinii autarhice si dispretul fata de INSTITUTII ale statului de drept pe care le-a bagatelizat, atunci cand avea datoria de a le apara, (faptul ca o sleahta de neaveniti reprezinta grosul parlamentarilor este o alta chestiune), intretinerea starilor conflictuale pana la blocaj si urmarirea dincolo de orice ratiune si in detrimentul evident al interesului general a unor scopuri proprii. Le Prince mai spune si ca ne-a mintit in legatura cu starea reala a economiei. Eu cred ca in mare masura habar n-avea, el si locotenentii sai erau pur si simplu prinsi de alte planuri si s-au prins cam tarziu.
  Ca o mica paranteza, una din marile mizerii ale lui 2008-2009 au fost imprumuturile masive ale statului la bancile comerciale. Efectele au fost extrem de nocive din mai multe puncte de vedere:
  – In vreme ce Euribor tindea catre 0,…, statul roman se imprumuta in lei la 14% – spoliator.
  – cu un astfel de client in mana, bancile au putut sa spuna pas economiei sau sa ceara dobanzi aiuritoare, inca o data, intr-o perioada in care dobanzile de referinta externe tindeau catre 0,…
  – O intelegere mai rapida cu FMI ar fi devansat momentul acesta cu un an de zile si ar fi insemnat o datorie publica probabil semnificativ mai mica, intrucat bancile comerciale nu si-au permis sa puna conditii.
  Incheiat paranteza.

  Revin insa asupra ideii mele ca, in acest context, Adrian Nastase incearca sa arunce o lumina de-a dreptul bucolica asupra trecutului politic recent, iar cand se refera la perioada PSD, (2000-2004), pare ca am traversat fara sa stim adevarata Epoca de Aur. Chiar asa?

  Va dau dreptate, nu exista vina colectiva, dar exista o raspundere a fiecaruia, si unii chiar sunt vinovati de decizii gresite, incompetenta ori impostura. Ori de manipulare a opiniei publice sau chiar a istoriei. Mult dinainte de Basescu. O sa dau un singur exemplu:
  Ion Iliescu are vina enorma de a fi incercat ani de-a randul discreditarea democratiei de tip occidental si a fi promovat, mai pe usa din fata, mai pe usa din dos, conceptul de „democratie” gorbaciovianista si a fi impiedicat in acest fel, sau si in acest fel, o reforma reala a societatii romanesti. Prin politicile promovate, a indepartat din Romania o intreaga generatie de oameni cu carte si dorinta de afirmare intr-o societate normala, multi dintre ei fiind azi cetateni canadieni, usa, austrieci, germani, etc. Tot el a fost cauza principala a unor mari intarzieri in procesul de atragere a investitiilor straine si a deteriorarii cvasi complete a infrastructurii industriale romanesti. N-o sa spun ca a pastorit, pentru ca nu ar fi corect, dar a tolerat nasterea si functionarea unui sistem clientelar, in care jaful economiei nationale a creat pe de o parte averi considerabile, secatuind in acelasi timp cu rapiditate resursele existente.

  Si iata inca o vina majora in politica romaneasca, pe care as fi curios cui i-o atribuiti si anume legiferarea prin Ordonante de urgenta. Nimeni nu a incercat sa opreasca aceasta aberatie, care in timp a devenit unul din principalele motive ale transformarii Parlamentului in anexa a Guvernului, cu momentele de climax din zilele noastre.

 49. 49 Lemurul patetic mai 18, 2010 la 12:33 am

  ion adrian

  Daca zici ca nu lucrezi in nici o structura militra, se cheama ca aialalta e paramilitra si nu paramilitara.
  M-am prins, esti dintre aia harnici care muncesc, de si-a adus aminte nea Bizonu de ei.

 50. 50 nu pot sa ma abtin, mai 18, 2010 la 7:17 am

  Dl. A. Nastase

  Totusi ce similitudi Anastase au A.Nastase!
  As fi de acord cu dumneavoastra in totalitate , Traian Basescu a „acumulat” mult mai multe neconstitutionalitati,abuzuri, ilegalitati, tare decit cele descrise de dumneavoastra, Traian Basescu este un discipol pervers al societatii totalitariste!
  Totusi politicianul ,Nastase nu recunoaste cu franchete
  faptul ca intr-adevar exista o vinovatie colectiva.Fiecare ciclu electoral a desemnat majoritar ,democratic ,deci colectiv , un anume spectru politic.Fiecare spectru politic a generat , nedreptati sociale , convulsii sociale , coruptie oameni mai mult sau mai putin malefici. Printre oameniii creati de dumneavoastra ar trebui de exemplu sa va acuz ca dumneavoastra personal l-ati creat pe Basescu de azi si implicit sunteti intr-o culpa colectia!

 51. 51 George Ban mai 18, 2010 la 7:32 am

  In atentia Dlui Adrian Nastase

  @leo, mai 17, 8:15pm
  Leo a atins o problema care ma macina si ma infurie si pe mine: PDL si apoi Basescu au castigat printr-o frauda uriasa, vizibila si din avion. Ar fi fost obligatorie contestarea cel putin a alegerilor de la Paris, unde hotia a fost la vedere. Si cum Basescu a castigat cu voturile din strainatate, demascarea hotiei de la Paris ar fi fost suficienta pentru reluarea votului.
  DAR:
  Cu o anumita ocazie, am auzit un personaj important din PSD spunand: „Basescu a castigat pentru ca PDL a avut mai multi bani decat noi”. Atunci vin si ma intreb: oare alegerile s-au transformat in „castiga cine plateste mai mult”? Este PSD santajabil in problema fraudelor electorale? (A se vedea si cercetarea asupra tandemului Vanghelie-Aura Vasile).
  Oare de ce nimeni nu mai vorbeste de cartile de alegator?
  Din pacate, acum PDL si-a testat si perfectionat atat de bine metodele de furt electoral, incat nu vad cum ar putea pierde viitoare alegeri (chiar daca ar avea loc maine!). De aici rezulta tupeul nemarginit, nesimtirea si sfidarea poporului ale lui Basescu. Singura noastra speranta este sa fie tradat din interior.
  Altfel, romanii trebuie sa aleaga o alta tara sau sa mearga la manastire!

 52. 52 Ghita Bizonu' mai 18, 2010 la 7:57 am

  “Solidaritate” sau pentru cine se guverneaza – Egalitarismul comunist in viziune libertariana .

  Sunt multi – si pe aici – care ii dau cu cota unica . Nu stiu cat bine a facut mediului de afaceri cota unica insa ce stiu este ca unii slujbasi ( multi dintre ei cam in legatura cu Statu si tata bugetara ) au avut de castigat. Insa mai stiu ca gbernu Tariceanu a trebuit sa se tina de smecherii atunci si a inventat “deducerea” pe persoana ca cei mai multi dintre salariatii Romaniei sa nu plateasca impozite mai mari . Si a unificat gratios si TVA ul , zicand ca este egalitate si libertate asa ca de ce sa platesti un TVA mai mic daca vrei sa cumperi paine sau tetraciclina decat ala care vrea BMW seria 7 ori parfum Cristian Dihor? Si astfel bugetu a castigat mai multi bani impozitand mai sever produsele de baza.
  Si cei care au castigat baban au ras gros ca la o gluma porcoasa :”ba procentual, ba!”.
  Cateva sute de mii au profitat … dintre astia cateva zeci de mii au profitat pe bune. Restul …. Au ramas la fel pana la pomenile electorale din 2008-2009.
  Acum mi se cere “solidaritate” . Ca cica ca cum cu totii am profitat in anii de dezmat liberal- finaciar . Tot “procentual” .
  Egalitarismul comunist in viziune libertariana .

 53. 53 Ghita Bizonu' mai 18, 2010 la 8:08 am

  florin m

  defineste te rog ce intelegi prin autarhie „as imputa lui Basescu in special sunt exacerbarea atitudinii autarhice „, democratie gorbaciovista , occidentala.

 54. 54 Ioan mai 18, 2010 la 8:21 am

  Azi ministrul de finante a pus in circulartie o noua cifra, ce dimensioneaza o alta cheltuiala ascunsa marelui public; desi ea este publica prin mentionarea expresa in Bugetul de Stat. (din varianta publicata lipseste insa anexa la tema) 4 mild euro, este nivelul chltuielilor pentru finantarea anuala a serviciilor speciale; sapte la numar dupa ultimul inventar. Luata izolat, chiar inscrisa intr-un bilant cifra nu spune lectorului mare lucru. Raportata insa la nivelul altor nevoi bugetare in expresia lor baneasca, la limitele veniturilor estimate a fi realizate, a ponderii ei in total cheltuieli bugetare dar si in comparatie cu aceste nevoi cele 4 mild euro pot defini caracterul statului; politienesc ori ba, de exemplu. Sau, de ce nu, consfiinteste in mod clar rolul si locul beneficiarilor ei in societate la un moment dat si viziunea elitei conducatoare (la noi a conducatorului unic) cu privire la prioritati. In presa s-a vehiculat nu odata ideea ca in ani basisti numarul personalului din serviciile speciale, in comparatie cu cel existent la 31 decembrie 1989, este de cateva ori mai mare. Si atunci carei logici (fundamentari) statul democratic Republica Romania isi permite cheltuieli pe timp de criza la nivelul celor din timpul „bumului economic” din 2008; daca nu cumva din motive inguste, politiciniste indicatorii macro si micro-economici ai anului 2004 au fost impinsi la vale in anul de gratie basist 2008. Curios este insa si faptul ca tema nu este nici amintita in notele critice ale partidelor din opozitie si nici in asa zisele „sectiuni” independente ale mass-media barladeana, somesana sau damboviteana. Sigur explicatii exista dar pe cand acestea ntr-un comunicat de presa al opozitiei unite. Altfel, ca orice dictator african care se respecta, Realesu’ va avea peste doi ani in batatura din Deal in loc de un mare sepepe in casa noua, o mica armata pentru paza si securitatea personala, pentru organizarea libera si democratica a alegerilor legislative si presidentiale.

 55. 55 virgil mai 18, 2010 la 8:23 am

  cateva intrebari-
  -cine este de vina ca TB a fost ales presedinte prima oara? Cineva din PSD? dar a doua oara? tot de la PSD? MERITAM cu totii un raspuns onest din partea Dvs.
  – credeti ca dpv legal referendumul din 2003 pt constitutie ar fi fost validat intr-o tara normala? cum ar fi sa avem de 7 ani o constitutie lovita de nulitate?
  – in fine de ce nu are PSD si dvs un discurs de stanga a la europa occidebtala? – razboaie, laicitatea statului, minoritati sexuale, etc…din cauza fricii de pierdere a votantilor? din cauza fricii de pierdere/ neajungere la putere? un raspuns fair, please.

 56. 56 Doru Coarna mai 18, 2010 la 8:29 am

  @ All:

  Mai avocatii presedintelui, degeaba acuzati pe toti fostii guvernanti; toata lumea care vrea sa faca ceva mai si greseste.
  Problema este care sunt consecintele acestor greseli, ori cele ale lui B\ intrec de departe in gravitate, pe ale oricarui alt guvernant!

  Voi nu simtiti ca omul este in eroare absoluta?
  Voi nu vedeti cat este de dator clientelei sale ca prefera sa nenoroceasca o tara numai sa-i protejeze si sa-i imbogateasca?

  Voi de unde credeti ca se imbogatesc astia? Nu din hrana copiilor vostri? Ori din medicamentele parintilor vostri? Ori din munca voastra neplatita destul?

  Stimati avocati, daca voi chiar il slujiti, atunci iesiti la mitingurile astea in fata si faceti-o lata, spuneti tare ca omul e OK si ca e vina alora ce revendica!
  Hai, curaj!

  Adevarul este ca nu e numai vina lui, este si vina voastra: oameni de zero ca voi l-ati incurajat prin atitudine si actiune sa creada ca stie tot, poate tot si ajunge sa vrea tot!
  Voi l-ati transformat in victima, in victima obedientei voastre, probabil singura stare de functionare pe care vi-o permiteti!

  Adevarul e ca un destept nu poate sustine sincer pe unul mai prost decat el!

 57. 57 Ciprian Bojan mai 18, 2010 la 8:48 am

  Poate nu există vinovăţie colectivă, dar pentru ceea ce poporu’ suveran a greşit, a plătit cu vârf şi îndesat. Ca să citez un clasic în viaţă: „pe Băsescu îl va judeca doar istoria” (Dan Lăzăroiu, interviu în „Gândul”), acesta este personajul, unul legitimat de un vot popular, de o coaliţie de guvernare făcută în interesul unor grupuri flămânde, şi de nişte ţucălăi, care-i cântă-n strună, indiferent de prostiile pe care le face sau spune…

 58. 58 Victor V. mai 18, 2010 la 9:03 am

  @ Ghiță Bizonu’

  Ca de obicei ai înțeles tot. Și ai amestecat comunismul, libertarianismul și birocrația clientelară (de stat) într-un ghiveci a la Ghiță.

  „Ca cica ca cum cu totii am profitat in anii de dezmat liberal-finaciar.” – chiar așa a și fost. „Maestrul” Vosganian a „descoperit” că are bani pentru mărirea pensiilor. Și a dat, că doar nu erau banii lui. A fost „pomană electorală” și s-a văzut în procentele liberalilor (votați de pensionari!).

  A mai venit și Geoană cu mărirea de 50% la profesori (lege promulgată de Băsescu!). Noroc că nu au mai apucat să „dea” nimic că i-a trezit criza.

  Ai văzut cumva evoluția cheltuielilor publice pentru educație (Ziarul Financiar de astăzi) ? În 2004: 1.9 mld Euro (3.2% PIB), iar în 2008: 9 mld Euro (6% PIB). Despre ce guvern liberal/libertarian vorbești? Singurul care s-a apropiat de așa ceva a fost guvernul Adrian Năstase.

  @all

  O idee interesantă și care poate fi aplicată ușor: „Japonia forțează birocrații să-și justifice cheltuielile” (http://www.nytimes.com/2010/04/29/business/global/29debt.html – articol preluat și în Business Magazin cu un titlu diferit). Cum ar fi să-l vedem pe Videanu, explicându-i lui Ghiță Bizonu’ schimbarea bordurilor după anotimp?

 59. 59 Lucian mai 18, 2010 la 9:05 am

  Am trait in dezinformare de la revolutie incoace. Oare asta e soarta romanilor?

 60. 60 Ghita Bizonu' mai 18, 2010 la 9:05 am

  Pupinbasestilor si adoratorilor demiBocului ia luati (cu lamaie !) din ziare.com

  Potrivit lui Mihai Tanasescu, cea mai mare suparare a delegatiei FMI nu a fost deficitul urias sau vreo alta tinta ratata. Reprezentantii fondului au fost socati de lipsa de strategie pe care au gasit-o la Bucuresti.

  Va aduceti aminte cu cata liniste a asteptat guvernul vizita FMI? Toata lumea dadea asigurari ca tintele vor fi atinse, iar urmatoarea transa e ca si incasata. Probabil ca, in buna traditie romaneasca, echipa de la Palatul Victoria era sigura ca o sa-l abureasca pe Jeffrey Franks. Emil Boc isi rezervase deja biletele de avion spre SUA, convins ca va putea pelca linistit chiar inainte de plecarea delegatiei Fondului.

  Dl. Franks si oamenii sai nu au fost insa aburiti si atunci a inceput marea degringolada. Surse oficiale spun ca de multe ori partea romana a venit la discutii cu mana goala, neavand macar o hartie care sa contina vreo idee coerenta. Practic, guvernul a inceput sa caute solutii abia in momentul in care s-a convins ca delegatia FMI nu poate fi pacalita, a inteles foarte bine cum sta treaba si nu este dispusa la concesii.

 61. 61 nu pot sa ma abtin, mai 18, 2010 la 9:30 am

  Cit de mult poate Traian Basescu sa-si desconsidere propriul popor!

  Este de acum mai mult decit o certitudine ca FMI-ul , cu exceptia soparlei prieten al domnului Nastase , dl.M. Tanasescu fost adjunct la BM, nu a fost de acord cu masurile dure pe care guvernul Boc prin
  preafericitul Traian le impun romanilor in general si paturilor cele mai defavorizate in special.

  Cum era si normal FMI cu experienta si expertiza din domeniu a sugerat
  pe langa masuri drastice in domeniu bugetarilor si reconstructii ale anumitor taxe , care in final , sub o administrare competenta ar fi avut poate cel putin acelasi rezultat , mai putin insa convulsiile sociale.

  Traian Baseascu care isi uraste si isi desconsidera propriul popor a ales insa o alta cale ,parca am mai auzit gandurile presedintelui si cu alte ocazii ,da-i in ma-sa ca-s prosti!

 62. 62 Pali mai 18, 2010 la 9:36 am

  @ lucian

  ,…se pare ca DA !

 63. 63 blogideologic mai 18, 2010 la 9:38 am

  @Ghita Bizonu’ spune, în mai 18, 2010 la 9:05 am : +Emil Boc isi rezervase deja biletele de avion spre SUA, convins ca va putea pleca linistit chiar inainte de plecarea delegatiei Fondului.+
  Pe bune? Atitudine de la Răchţele 🙂

 64. 64 Cititor in stele mai 18, 2010 la 9:48 am

  @All,

  Diferenta de opinii de pe forum este un semn de normalitate. Anormala este unanimitatea, fie ca se refera la greselile puterii sau la ingenuitatea opozitiei de azi. Sa fie clar ca guvernantii din Romania au fost intotdeauna cu un pas in urma. Sa ne aducem aminte doar de ritmul cu care se implementa acquis-ul comunitar, de presiunile UE ca sa adoptam cutare sau cutare masura, fiind amenintati ca nu vom intra in UE la data promisa. Mereu, guvernantii au luat masurile cerute sub presiunea externa, fiindca nu au avut curajul si responsabilitatea sa decida singuri, de frica grevistilor asmutiti de liderii sindicali…
  Probabil, ca alte state s-au descurcat mai bine pe timp de criza, dar au si muncit mai mult decat noi, probabil ca acolo arlamentarii nu-si voteaza semestrial cresteri de salarii si pensii(pentru dormitul la servici sau vizionat filme porno)….
  Probabil, laburistii din UK au stat si mai prost daca au pierdut alegerile, sau au fost mai destepti votantii. Poate, prin vest nu se traieste mai bine doar pe datorii, poate ca aveau si au politicieni mai responsabili, o presa mai combativa si mai responsabila, o societate civila cu adevarat activa..
  In fiecare tara, opozitia are rolul sa critice puterea iar puterea sa dea replici si, mai ales, sa dea seama pentru managementul resurselor materiale, financiare, umane. Fostul reprezentat al UE la Bucuresti vorbea despre defectul romanilor de a face totul pe fuga sub presiunea scadentei, ceea ce reprezinta o nota proasta si, atentie, remarca lui Scheele nu se refera doar la prezentul de acum.
  Am apreciat, in articolul d-lui Nastase, cursivitatea acuzatiilor ceea ce il promoveaza spre statutul unui discurs pentru parlament, insa, in virtutea dreptului la opinie, am spus ca lista greselilor nu este exhaustiva. Ceea ce am insirat eu, este pe aceeasi lungime de unda cu remarca lui Nastase, conform careia parlamentul ar trebui sa-si ia concediu fara plata pe o perioada de 7 luni, timp in care guvernul sa apeleze la OUG. Apropo de asta, ceea ce voi spune nu e o noutate: Daca am sta sa numaram OUG-urile si legile din ultimii 20 de ani am constata ca primele le depasesc confortabil pe acestea din urma. Concluzia? Guvernul a muncit mai mult decat parlamentul.
  P.S. Are cineva o solutie de iesire din criza, inafara de instigare la declansarea grevelor generale, criticilor in presa si mass media? Ce se castiga din asta? Pe bune….

 65. 65 Rangă mai 18, 2010 la 9:58 am

  Dialog

  Hai pe 19 florar să scăpăm de bişniţar !
  *Băsescu : – Jur să vă tai…împrejur !
  Băsescule, murim dar te înlocuim !
  Boc-Băsescu – amândoi – la cosit şi tuns de oi !
  Emil Boc, mic dar mare dobitoc !
  Băsescu şi a sa bandă cei mai tari în contrabandă !
  Băsescu iei de la noi ce rimează cu Pleşcoi !
  *Dădui cu vaporu-n ţărm, acum ţara o s-o sfarm !
  Mâine cu toţii în piaţă să scăpăm de Preş. Paiaţă !
  De voi pe Băsescu-l doare cât pe Udrea-ntre picioare !
  Ce putoare eşti Videne, vrei fonduri europene.
  Mâine-n cursul dimineţii să fiţi traşi pe roata vieţii !
  Băsescule veni nota, ce furaşi şi unde-i flota !
  De la pensii razi cu laba, lei câţi pui mai are baba !
  Vor scotocii minerii şi în vrană, scoţând economia subterană !
  AJUTĂ DOAMNE CA DE JOI SĂ SCOATEM CAPUL DIN NOROI !

  PS Asteriscul reprezintă dreptul la replică

 66. 66 Catalin mai 18, 2010 la 10:06 am

  Sunt de acord cu articolul ! Dar eu sunt asa de pesimist incat cred ca nici macar istoria nu va recunoaste ce s-a intamplat.

  Problemele lui Basescu sunt doua: setea de putere, si lipsa de inteligenta. Ordinea e de fapt inversa, iar prima problema deriva din a doua. Cei care il cred pe Basescu inteligent ma fac sa rad. De fapt, eu nu am mai vazut un om atat de nepregatit si lipsit de anvergura de mult timp. Ce e si mai rau, este ca s-a inconjurat de consilieri la fel de incompetenti. Cei care erau cat de cat pregatiti au plecat. Au ramas lingaii, le citesc interviurile si nu imi vine sa cred ce spun.

  IQ-ul scazut de la Palatul Cotroceni combinat cu puterea din ce in ce mai mare care ii e acordata presedintelui de catre un executiv inexistent ca si idei, ca si putere, ne duce la dezastrul continuu din ziua de astazi.

  Problema e ca nu vad o scapare…

 67. 67 Blizzard mai 18, 2010 la 10:10 am

  Exista vinovatie colectiva.

  Dovada este rezultatul alegerilor de anul trecut cand mai bine de jumatatea celor care au votat (nu-mi exprim aici parerea despre criteriile dupa care oamenii dobandesc dreptul de vot in tara asta plina de pacate) l-au ales pe basescu.

  Opozitia de azi este vinovata pentru pierderea alegerilor de anul trecut desi rechizitoriul din articol era valabil in mare masura si anul trecut.

  Articolul e ok dar eu as schimba titlul si as elimina prima fraza.

 68. 68 Ciofanul mai 18, 2010 la 10:11 am

  @virgil:
  Cred ca raspunsul la prima intrebare nu ti-l va oferi AN, pur si simplu pentru ca nu poate spune, nici macar sub o forma subtila sau diplomatica, ca TB a castigat al doilea mandat, printre altele, si cu „sprijinul” PSD. Ajutorul a constat in simplul fapt de a-l pune candidat pe MG, care, pe langa gafele anterioare, uneori malitios relatate de presa, insa pe buna dreptate, a mai facut si enorma gafa de a-l vizita in toiul noptii inaintea confruntarii finale pe cel de care se dezicea in permanenta, SOV. Ori MG isi merita porecla data de Iliescu, ori nu a avut consilieri buni. In orice caz, ideea promovata de insusi MG, ca liderul unui partid trebuie sa fie neaparat prim-ministru sau candidat la presedintie, a contribuit direct la pierderea Cotrocenilor de catre PSD.

 69. 69 florin m. mai 18, 2010 la 10:37 am

  @ Ghita Bizonu

  „Potrivit lui Mihai Tanasescu, cea mai mare suparare a delegatiei FMI nu a fost deficitul urias sau vreo alta tinta ratata. Reprezentantii fondului au fost socati de lipsa de strategie pe care au gasit-o la Bucuresti.”

  Au fost unii aici pe blog care au semnalat mai de mult ca asta este principala vina si caracteristica a acestei guvernari: habar n-au avut pe ce lume sunt si n-au facut nici un efort sa se trezeasca, pentru ca oricum n-aveau nici o idee.

 70. 70 Marcus mai 18, 2010 la 10:43 am

  Ei Si? Tot Asa Va Ramane !!!!

  Motto: Lasati orice speranta, voi ce traiti in Romania !

  Daca in timpul guvernarii cederiste, Puterea ne-a oferit scene memorabile de comedie bufa, cu Diaconescu fugarindu-l pe Premierul de atunci Ion Vasile, cu cererea de demisie in mana, pentru a-l determina s-o semneze, iata ca acum Basescu ne ofera un remake, dar pe invers, il fugareste pe Boc si cand il prinde il bate cu cureaua de la ceas la poponeata pentru a-l obliga sa nu demisioneze si sa ramana pentru a o incasa la greu in locul lui, asta pana cand muschii lui vor dicta altfel.
  In toti acesti aproape sase ani de cand a venit Basescu la Putere, am scris aproape zilnic despre circariile, marlaniile, neghiobiile, ambitiile naroade, incapatanarile imbecile, visurile sale desarte de putere absoluta, minciunile, retractarile etc. sale, in ideea pe de-o parte de a-mi descarca sufletul, iar pe de alta de a-i face pe cei care citesc, fie sa inteleaga caracterul infect al acestui om, fie sa impartaseasca aceleasi trairi cu mine.
  Acest exercitiu zilnic, avand ca tema Blestemul acestui neam, a facut ca pana si pixul sau tastatura calculatorului sa oboseasca si uneori sa refuze sa-si mai fac datoria, sfidandu-ma plictisiti si scarbiti de comportamentul acestui impostor politic.
  Numai ca ceea ce se intampla in afara universului meu spiritual, nu ma poate lasa indiferent, obligandu-ma sa comentez in continuare, in speranta ca odata si odata, cat mai curand posibil (daca este cu putinta), vom scapa printr-o Minune Dumnezeiasca de acest Anticrist si ne vom putea vedea linistiti de viata noastra de zi cu zi.
  Ieri, muscand din momeala cucubatica a Basescului, s-a intrunit CES-ul, exact fara niciun rost, deoarece decizia a fost deja luata discretionar de chiomb, caruia insa ii trebuie ca de obicei carne de tun, pentru a arunca mai mult decat previzibilul esec al acesteia in carca altcuiva.
  Si daca tot s-au intrunit au purces la dezbateri bla, bla, bla ! la certuri violente bla, bla, bla ! la paruieli auleo si valeleo !, pentru ca in final sa ramana taman ca in tren.
  Pentru ca marele barbat care, fie vorba ntre noi se ascunde in pemparsii subventionati si cacati la cur de frica in tainitele Cotroceilor, atunci cand se simte amenintat de o mana de pensionari sau de mamici revoltate, a decis apriori ca asa va ramane.
  Tot asa a decis si sa ne idatoreze pe cateva generatii si asa a ramas. Ba mai mult, manelistii tembelizati si surzi la glasul ratiunii l-au mai creditat cu un mandat.
  Pentru maine se anuna un miting de protest la care vor participa cateva zeci de mii de persoane.
  Ei si? Tot asa va ramane !!!!
  Sindicatele au hotarat bla, bla, bla greva generala.
  Ei si? Tot asa va ramane !!!!
  Vin partidele, oamenii de afaceri, sindicatele etc. cu variante de iesire din criza, altele decat cele basesciene de declansare a genocidului si le expun public, oricine putand astfel realiza a unele sunt viabile si cu sanse de succes.
  Ei si? Tot asa va ramane !!!!
  Ii spune toata lumea ca masurile dictate de el sunt un fiasco, ca nu exterminarea populatiei este solutia, ca din toamna se vor mari si taxele pentru a face fata conditiilor inrobitoare si injositoare impuse de FMI, ca etc.
  Ei si? Tot asa va ramane !!!!
  Si asta deoarece asa a decis El si numai El, caricatura de dictator caruia democratia, vorba unui ilustru clasic portocaliu in viata, ii sta in gat ca un broscoi, dereglandu-i functiile antomo-fiziologice.
  Asa ca, dragi compatrioti, atata timp cat acest Stalin in embrion va sta infipt in jiltul prezidential, lasati orice speranta, voi ce traiti in Romania, deoarece indiferent de zbaterile si zicerile noastre vom avea parte de acelasi raspuns:
  -Ei si? Tot asa va ramane!!!

 71. 71 Cititor in stele mai 18, 2010 la 11:21 am

  In 1996, pdsr-ul de atunci lasa mostenire viitoarei guvernari crahul Bancorexului, plus miliardele de dolari ce trebuiau returnate in calitate de rate+dobanzi la imprumuturile guvernului vacaroiu. In 2000, guvernarea CDR plus USD pierdea la scor alegerile fiindca nu a reusit sa isi tina promisiunile electorale. In 2004, psd lasa aliantei DA un bilant care astazi este ridicat in slavi, dar numai cele doua parti (primire-predare)stiu care este adevarul. In 2008, dupa o crestere de 8%, dar pe seama infuziei de fonduri din exterior, pnl refuza sa intre la guvernare atat cu psd cat si cu pdl. De ce oare? Guvernarea pdl-psd ar fi avut ocazia sa arate ce pot daca vor cu adevarat binele natiei: aveau majoritatea calificata in parlament pentru a legifera orice reforma ar fi avut de gand. Acel an 2009 a fost un an pierdut pe de-a moaca fiindca cei doi parteneri in loc sa isi suflece manecile si sa se apuce serios de treaba, au inceput un joc de glezne care s-a sfarsit cu o perioada de 2 luni de haos general la nivel parlamentar.
  A dorit intr-adevar psd sa conduca tara pe timp de criza, asa cum era ea, in 2009? Eu as inclina sa spun ca nu si-a dorit fiindca Geoana, solutia aleasa pentru presedintie, era indoielnica din start. Apoi, strategia aleasa a fost si ea deficitara(daca privim dintr-un anumit punct de vedere) sau sclipitoare(daca apreciem ca psd a vrut ca Basescu si ai lui sa scoata castanele pnl+psd din cei doi ani-2007/2008- cand au guvernat impreuna, cand s-au acordat sporuri la pensii, salarii, fara sa existe suportul material).
  Chestie de interpretare, tactica pe termen scurt, adevarul nu se va sti curand…..

 72. 72 Bibliotecaru mai 18, 2010 la 11:30 am

  @ Adrian Năstase
  ÎNTREBARE:
  Atunci când nu există vinovăţie colectivă nu ar trebui să existe o condamnare individuală?

 73. 73 contele mai 18, 2010 la 11:59 am

  @ Marcus

  Ai pretenţii prea mari de la mine , nejustificate . Nu prea te-nţeleg . Atâta timp m-ai folosit pe post de ţintă , ai fost răutăcios cu mine , mai rău , mi-ai jignit amicii ( cititor în stele , LePrince) şi deodată vrei să ştergem totul cu buretele deoarece m-ai văzut ” interesat de aflarea adevărului ” . Marcus , nu sunt preot , Dalai lama sau Maica Tereza . Sunt un amărât de conte , un ” nobil” cu slăbiciuni omeneşti care nu poate chiar întotdeauna să treacă peste anumite injurii . Un ” nobil ” pe care iar îl acuzi , vezi ultima postare , că este fan „chiombalău” . Ăsta se numeşte dialogul surzilor . Dacă nu îţi vreau cartea sunt proscris . Şi totuşi am făcut un efort , aşa supărat cum eram pe tine , arătându-ţi motivele pentru care nu o vreau .
  Marcus , îţi pierzi timpul cu mine , sunt un caz dificil , fără şanse de vindecare . Timpul pe care îl pierzi cu mine l-ai putea folosi foarte util convingându-i pe alţii .
  O întrebare : la ce părere proastă am eu despre el , la ce îmi mai foloseşte mie să intru în disputa asta dacă a furat sau nu flota ? Mi-e destul cât ştiu . Văd cu ochii mei ce prostii face . Restul , din punctul meu de vedere , e treaba justiţiei . Sensul întrebării pe care i-am pus-o lui Daniel era altul .

  Vezi ce răspuns elaborat ţi-am dat ? Poate aşa o să dormi mai bine la noapte şi o să-ţi mai atenueze supărarea .
  Şi tu care aprobai decapitarea strămoşilor mei …Care e mai tolerant ? Un lup de mare sau un aristocrat scăpătat ?

 74. 74 tiberiu mai 18, 2010 la 12:18 pm

  d-le Nastase
  Afirmatia dv ca presedintele este un „maestru al dezinformarii” eu as formula-o diferit : TB este un maestru al manipularii mediatice. Cu alte cuvinte el este deosebit de abil exact in domeniul in care adversarii lui politici sint slabi. Talentul si farmecul sau de comunicator (chiar atunci cind minte cu nerusinare ) ,priza la public , a fost pana in prezent pricipalul sau avantaj politic.
  Chiar in actuala situatie catastrofala in care a ajuns economia Romaniei ,in buna parte prin „meritele” sale, TB reuseste sa deturneze responsabilitate in fata opiniei publice si a mediei catre cu totul alte directii: opozitia, bugetarii, pensionarii, guvernul, mostenirea istorica ,guvernul Tariceanu etc,etc,etc
  De multa vreme incerc sa va semnalez (fara rezultat) ca Basescu poate fi infrint numai pe propriul teren si cu propriile mijloace (adica cele mediatice).
  Basescu a inteles perfect ceeace opozantii lui nu reusesc inca sa asimileze pe deplin: in epoca contemporana batalia politica se castiga sau se pierde pe media. De fapt ,prin expresia „maestru al dezinformarii”,implicit chiar dv recunoasteti superioritatea presedintelui. Aceasta este marea problema(nerezolvata) a opozitiei

 75. 75 nu pot sa ma abtin, mai 18, 2010 la 12:42 pm

  Da Ciofanule,

  In prostia nu numai a lui MG dar si in prostia apropriatilor acestuia , perdantii nu au anticipat ca MG va fi carotat si din interior.
  In cconfruntarea celor doi, TB a facut o greseala si mai impardonabila decit aceea a lui Geoana , si in clipa urmatoare s-au transmis mai multe SMSuri suitei , apropriatilor acestuia, si MG nu a reactionat ,deci nu a fost informat.
  Vina colectiva pe care o respinge dl. Nastase ii apartine si acestuia care aparent s-a implicat doar a aparent.Informatiile primite de domnul Nastase pe sursele dansului nu au fost desconspirate si lui MG.
  De fapt dl. Nastase ocoleste chiar si pe acest blog anumite raspunsuri care indiferent de cit ar fi de frustrante nu trebuiesc inchuiate post mortem pentru inca 50 de ani!

 76. 76 contele mai 18, 2010 la 12:44 pm

  Ştiu că toată lumea aşteaptă cu sufletul la gură comentariul meu pertinent şi competent la articolul d-lui Năstase dar cu regret trebuie să vă anunţ că l-am mai făcut odată .Tare am impresia că acest articol este de fapt răspunsul d-lui Năstase către mine în urma unei postări de-ale mele . Că a ales să-l facă public nu mă supără prea tare .
  Părerea mea , şi atunci şi acum , este aceeaşi : ALL ! BINEÎNŢELES , CU DIFERITE GRADE DE VINOVĂŢIE .
  Ce mă uimeşte pe mine este altceva . Când se luau măsuri populiste , antieconomice , criza mondială era departe , guvernanţii ” aveau o scuză ” , mergeau pe principiul că deocamdată merge şi aşa , o veni alt guvern să repare ce-am stricat , să niveleze exagerările .
  Anul trecut , Băsescu şi Boc ŞTIAU de amploarea crizei , de starea deplorabilă a economiei , de discrepanţa uriaşă dintre venituri şi cheltuieli . Ştiau că suntem în al 12-lea ceas .Dacă ar fi început măsurile de austeritate de-atunci , suferinţele poporului ar fi fost poate mult diminuate . Evident , Băsescu ar fi pierdut alegerile şi partidul nu ar mai fi ajuns la guvernare .
  Au sacrificat mai mult de un an de luptă împotriva crizei pentru un scop pur politicianist : câştigarea alegerilor . Este uimitor acest mers pe sârmă pe care l-au practicat . Din punctul meu de vedere acest guvern trebuie schimbat , nu are credibilitatea şi competenţa necesară pentru a fi urmat de români .

 77. 77 blogideologic mai 18, 2010 la 12:50 pm

  Fata asta, vorbesc despre ziarista Elena Vijulie (numele este oltenesc, de pe la Dolj), prea mică pentru rolul atât de mare ce şi-l asumă (ori care i-a fost încredinţat) avertizează “serios” PSD-ul :+Se pare că nimeni din PSD n-a auzit ce a spus Traian Băsescu joia trecută: „Esenţial ar fi ca cei care au chemat deja liderii sindicali pentru indicaţii (deci PSD – n.r.), cei care deja au introdus într-un grup de pensionari un grup predispus la violenţă să renunţe la acest joc, pentru că este un joc periculos. Şi le transmit şi un avertisment public: să nu încerce să creeze acte de violenţă, spaime pentru oameni. Există politicieni care cred că a stimula violenţa este soluţia şi vreau să ştie că nu este în regulă”.+ (http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/nu-muscati-din-mere-otravite-186919.html). Acuzaţia de “periculos” mi-a fost adresată şi mie, aici pe blog, de @LePrince (alias Valodea T.). Nu ştiam cine l-a trimis …

 78. 78 M.Voicu mai 18, 2010 la 12:57 pm

  @A.Nãstase: ” Nu există vinovăţie colectivă”/mai 17, 2010
  Cine a organizat ”scuturi” de n-au fost sancţionate VINOVÃŢIILE INDIVIDUALE CAUZATOARE DE PAGUBE SOCIETÃŢII – de care Serviciile de Informaţii TREBUIAU SÃ AIBÃ CUNOŞTINŢÃ ?

 79. 79 dlnimeni mai 18, 2010 la 1:04 pm

  George Ban, Leo a atins o problema locala – pe care am putea-o numi subproblema – din delicatete, fiindca problema ar fi aceea ca pesedeul parca nu a iesit – din punct de vedere al comportamentului politic – inca de sub presedintia dl Geoana. Ori asta inseamna ca nu doar dl Geoana a fost un obstacol pentru pesedeu, ci si ca pesedeul isi este un obstacol lui insusi. In miscarile de acum ale pesedeului, eu unul nu reusesc sa deslusesc un plan ori niste linii directoare, ba mai mult mi se pare ca pesedeul a reusit sa scape si momente politice create de altii. Ideea generala – daca exista vreuna – ar putea fi aceea ca guvernul si dl Basescu isi vor da asa de mult cu stingul in dreptul incit vor pierde firesc alegerile incepind cu 2012, ceva de genul pica para malaiata – ori nu este chiar asa. In ceea ce priveste chestiunile de vinovatie, depinde cum si de unde o iei. Daca iei momentul T indice zero in ziua de ieri, nimeni nu este vinovat si trebuie sa vedem cum scoatem bani ca sa dam la altii, desi bani noi nu am primit. Daca o luam de la inceputul crizei, atunci incepem sa avem vinovati. Daca socotim si mai dinainte, atunci mai adaugam niste vinovati daca incepem sa ne gindim cum a ajuns economia romaneasca pe mina unor aventurieri economici. Fiindca, iata hipermanagerul Dinu Patriciu scoate tara din criza intrind in …pariurile sportive (ideea ar fi aceea ca daca pariem cu totii cite 1000 de euro ne platim datoriile imediat), hipermanagerul Ion Tiriac (care ne invata pe noi la televizor sa muncim) a muncit pe vreme de criza…vinzindu-si din actiuni, dificila munca, pentru managerul de la Izvorani (cel cu gaura cheii) criza pare a fi una conjugala si tot asa, Ferrari Romania (aia cu ministerul sanatatii) si-a vindut, conform media, tot stocul (vorba aia, sa propunem sa iasa Ferrari Logan ca sa aiba tot romanul), asa incit ne intrebam din nou cum a ajuns Romania pe mina lor. Daca ne gindim bine, nici Traian Basescu nu a iesit gol din spuma marii, ci a dus-o bine merci pe taburete de ministru, atitea partide si guverne au avut timp sa il vada cum este si nu le-a pasat, dl Basescu a continuat sa fie ministru si apoi a ajuns primar si apoi presedinte si uite ca acum ne da in cap si noua cetatenilor si celor care il puteau sugruma (politic) de mic dupa ce i-au vazut „calitatile”. Cu imprumutul de la FMI este simplu, dar toata lumea se face ca nu vede: unde s-au dus banii si cine a primit banii plateste datoria iar cine nu, nu. Altfel, toata vorbaria nu este decit o complicitate la faptul ca romanii trebuie sa acopere din felia lor de piine niste bani care au luat, cel mai probabil, drumul unor buzunare private. Vorbim de sustinerea bancilor cu o parte din acest imprumut? Imaginati-va urmatoarea povestioara: in banci straine se afla zeci de miliarde de euro furate din Romania – si imaginati-va ca de la aceste banci au parvenit la politicieni romani mesaje de tipul copilasi galbeni de grasi cotizati la noi (din banii poporului roman) ori incep sa rasufle prin presa niste coduri iban. Pa si pusi.

 80. 80 plano10 mai 18, 2010 la 1:17 pm

  Bine zice lelea Anuţa :
  „Să steie acasă sa doarmă” 🙂

 81. 81 contele mai 18, 2010 la 1:18 pm

  @ Observator

  Am fost la AC/DC şi mă tot gândeam de ce se bucură această trupă de atâta simpatie . De ce se înghesuie 60.000 de oameni într-un spaţiu relativ mic , se calcă pe bombeuri , stau în picioare o gămadă de ore şi pentru toate aceste ” beneficii ” mai plătesc şi o groază de bani ? Răspunsul care mi-a venit în minte este următorul : trupa asta , ca şi muzica lor , e simplă , viguroasă , cinstitită . Nu se mint nici pe ei , nu mint nici publicul . Vrei AC/DC ,asta ai . Nici mai mult , nici mai puţin . Au slăbiciunile lor omeneşti , au fost încercaţi de viaţă , au pierdut , au câştigat , merg mai departe …
  Mă gândeam ce cuvinte puţine a spus Brian Johnson pe scenă , de Angus Young nu mai vorbesc … Au lăsat să vorbească pentru ei muzica , chitara , adică exact lucrul pentru care s-au înghesuit oamenii să le cumpere biletele…
  În schimb , o grămadă de politicieni produc numai vorbe , fapte ioc , adică exact lucrul de care suntem sătui …iar ăsta este exact motivul pentru care lumea nu se mai înghesuie să le cumpere biletele , adică să meargă la vot .

 82. 82 Whitman mai 18, 2010 la 1:36 pm

  Dom`le.. tara asta e de groaza!
  Concerte cu nume mari pe foamea asta, ca la nebuni!!!
  Vine Bob Dylan!!!
  Asta e in opinia mea evenimentul deceniului in materie de concerte!!!
  Fara alte cuvinte: inegalabilul, magicianul, pacifistul, protestatarul, vocea a trei generatii – Bob Dylan.

 83. 83 blogideologic mai 18, 2010 la 1:51 pm

  Articol interesant pe un blog educaţional / Am citit un articol interesant pe blogul http://temepentruacasa.wordpress.com/2010/05/17/pauze-mai-lungi-%c8%99i-dese-cheia-marilor-succese/ . Este bun acest început. Vorbesc, desigur, despre articolul dumneavoastră. Totuşi, totuşi, constat în el un imens hiatus faţă de buna tradiţie a şcolii româneşti. Poate că este bine să reamintim tradiţia, mai ales atunci când ea se bazează pe un acquis european. De ce aceasta uitare postmodernă a noastră ? Şi uitarea se adânceşte. Actualmente, uitarea, sursa uitării, poate să fie focalizată precis în ideologia Raportului Tismăneanu. Unii cred ca arhetipul cultural de familie nu are vreo importanţă. Eu cred că are, motiv pentru care am fost acuzat de suporterii Raportului Tismăneanu ca sînt un „reacţionar desuet”. Însă Raportul Tismaneanu a fost coordonat de Vladimir Tismăneanu. Când vezi numele Tismăneanu, te gândeşti la o bună familie de olteni ortodocşi de la Tismana, care continuă tradiţia spirituală adusă acolo de Sfântul Nicodim. Nimic mai fals. Vladimir Tismăneanu este fiul alogeno-cominternistului Lioncik Tisminetki de la Soroca. Acum, a fi de la Soroca nu creează în sine o problemă. Şi Gheorghe Ursu, unul dintre evreii cei drepţi, era tot de la Soroca. Trebuie să îmi dezvalui sorgintea şi motivele justificate pentru care vorbesc împotriva falsului Tismăneanu, trebuie să spun că şi eu aparţin unei familii de răzeşi soroceni. Lioncik Tismineţki de la Soroca a făcut în perioada ocupaţiei sovietice a Basarabiei din 1940-1941 listele cu familiile de răzeşi basarabeni care au fost predate autorităţilor sovietice pentru a fi trimişi în Siberia. Bunicul meu, Grigore Filipaş, figura la loc de frunte pe acele liste alcătuite de tatăl lui Vladimir Tismăneanu. Norocul bunicului a fost acela că poseda pământuri multe, şi atunci când îl căutau acasă cazacii siberieni, el se afla pe alte terenuri. A fost nevoit să se ascunda până când oştenii nostri cei bravi au trecut Prutul, la comanda unuia foarte hulit acum, unul pe care îl chema Ion Antonescu. În coordonarea alcătuirilor din Raportul Tismăneanu, Vladimir Tismăneanu (sic :-)) a trasat sarcina de a prezenta ocupaţia sovietică a Basarabiei din perioada 1940-1941, universitarei de la Cluj pe nume Ruxandra Cesereanu. Ab initio, nu aveam nimic împotriva universitarei Ruxandra Cesereanu. Dar felul cum s-a achitat de sarcină o descalifică în modul cel mai grav de la probitate ştiinţifică şi onestitate intelectuala. În fine, sunt probleme deontologice foarte grave la Universitatea de la Cluj de când au fost izgoniţi de acolo Lucian Blaga şi Nicolae Mărgineanu. Dar să revenim la tradiţia educaţională. La începutul secolului XIX, se creează un pilon nou pentru şcoala românească. Un pilon nou care incorpora un magnific acquis european : Pedagogia senzualistă. Ceea ce se uită acum a se spune la noi, este faptul că şcoala de la Sfântu Sava, ai cărei fondatori au fost aproape în egală măsură Gheorghe Lazăr şi Ioan Eliade Radulescu (el a fost o vreme şi elev acolo, dar după ce venea de la şcoala domnească de la Schitu Măgureanu, unde coleg i-a fost Petrache Poenaru, şi după cum scrie în cartea de memorialistică Echilibru între antiteze, au învăţat amândoi să creadă în „Chimere” citindu-i nu doar pe vechii autori greci, ci şi pe autorii europeni mai noi precum Bonnot de Condillac şi Destutt de Tracy). Să nu uităm ca iluministul Bonnot de Condillac este fondatorul pedagogiei senzualiste. Iar ideologul primar Destutt de Tracy este continuatorul ideilor iluministe ale lui Bonnot de Condillac nu doar în pedagogie, ci şi în psihologie şi economia politică. Ei bine, Ioan Eliade Rădulescu oferă un argument factual, un argument pur românesc, pentru gramatica generativă a civilizaţiilor pe care insistă în secolul XX Fernand Braudel. Acest argument românesc pentru gramatica generativă a civilizaţiilor se cheamă Gramatica de la Sibiu din 1828. Textul se baza pe notele de curs predate de Ioan Eliade Rădulescu la şcoala de la Sfântu Sava. Iar notele de curs se bazau pe ideile din gramaticile filosofice şi generale scrise de Bonnot de Condillac şi Destutt de Tracy. Vă rog să observaţi cu foarte multă atenţie un fapt de cultură românească, el nu este doar „pură coincidenţă”, aşa cum pretind unii. Explozia exponenţiala a tipăriturilor în limba română începe imediat după anul 1828, şi a fost iniţiata incontestabil de Gramatica de la Sibiu. Al cărei conţinut, spun iarăşi, fusese predat mai întâi „pruncilor români” care învăţau în şcoala de la Sfântu Sava. Acolo este forjată ideologia naţionalismului românesc, bazată pe incorporarea şi asimilarea unui acquis european, insist. Hai să depăşim iute, ca discurs, etapa aceasta din istoria culturală românească, o etapă bazata pe ideologia naţionalismului românesc şi pedagogia senzualistă. În secolul XX, mulţi cărturari români continuă aceste idei, dar cel mai pregnant ca activitate mi se pare a fi psihologul Ion Găvănescul, nume citat cu foarte mult respect de metafizicianul Nae Ionescu Ionescu în Prelegerile sale din anul 1926 la Universitatea din Bucureşti. Unii, foarte rău intenţionaţi faţă de cultura română, spun că din spiritul acelor Prelegeri s-a născut ideologia legionară. Eu spun că spiritul acelor Prelegeri a forjat noua Dăscălime Română, dupa hecatomba de învăţători şi profesori din primul război mondial. Spiritul acelor Prelegeri se regăseşte şi în întrebarea „Pe ce te bazezi?”, din Moromeţii. Daca veţi citi cu atentie Prelegerile anului 1926 ale lui Nae Ionescu, veţi observa încântaţi cum el reia şi construieşte pentru cultura română tema construirii discursului de cauzalitate, o temă propusă prima oară ca acquis european de iluministul scoţian David Hume. Dar hai să revenim la tema mişcării copiilor în recreaţie, o temă propusă de postarea pe blog. Când eram student la Universitatea din Bucureşti, citeam şi reciteam cu foarte multă atenţie cartea „De la act la gândire”, a psihologului şi pedagogului senzualist francez Henri Wallon. Cartea tocmai apăruse în anul 1964, într-o traducere de excepţie. Să spun numai că era în spiritul Mişcării culturale ortodoxe Rugul Aprins. Cum se explică traducerea cartii de pedagogie senzualista a lui Henri Wallon ? Datorită unui eveniment meteorologic. Avionul în care se întorcea de la Moscova la Paris unul dintre conducătorii Partidului Comunist Francez, fizicianul Joliot-Curie, este forţat să aterizeze pe aeroportul din Bucureşti din cauza unui viscol. Meteorologii români erau foarte bine pregătiti, şi mai ales meteorologii care dădeau informaţii foarte utile pentru traficul aerian, pe linia instituită de Nicolae Topor. Nicolae Topor dădea trupelor româneşti în anul 1941 informaţia predictivă că urmează o iarnă rusească foarte, foarte grea, cumplită chiar. Ion Antonescu îl ascultă pe Nicolae Topor şi retrage trupele româneşti din componenţa corpului de armate ce urmau să atace Moscova. A fost o hotărâre extrem de înţeleaptă. Pentru că toate armatele acelui corp central de armate care au atacat Moscova au fost complet nimicite, nu a scăpat măcar un singur om!, la ordinul lui Stalin şi conivenţa, daca nu chiar ajutorul Aliatilor occidentali. Armata română a pasat acea informaţie predictivă construita de meteorologii români şi trupelor germane. Care au crezut mai mult ceea ce preziceau meteorologii nemţi. Fuseseră cinci cumplite ierni ruseşti la rând, şi meteorologii germani s-au hazardat să creadă ca în 1941 va urma o iarnă uşoara. N-a fost aşa. Revin la avionul în care se afla fizicianul francez Joliot-Curie, avion ce tocmai aterizase pe aeroportul din Bucureşti din cauza viscolului. Gheorghiu Dej este informat imediat de spionajul românesc că în acel avion se afla un lider foarte important al PCF. Gheorghiu-Dej îl invită, cu toate onorurile cuvenite, pe Joliot-Curie la consultaţii bucureştene între un lider comunist român şi un lider comunist francez. Aflând ca este fizician atomist, Gheorghiu -Dej i se plânge lui Joliot- Curie : „Păi ce să facem, că noi, românii, nu avem fizicieni atomişti !” Joliot-Curie îi dă foarte surprins replica : „Dar nu îl aveţi pe Horia Hulubei?”. Joliot-Curie îl cunoscuse personal pe Horia Hulubei în laboratorul soacrei sale. Gheorghiu-Dej tace prudent, pentru că habar n-avea cine era Horia Hulubei ! Dar Gheorghiu-Dej nu era chiar habarnist în ceea ce priveşte fizicienii români, pentru că în general îi sprijinise şi îi va mai sprijini pe fizicienii formaţi de şcoala lui Procopiu de la Iaşi. Joliot-Curie continuă cu Gheorghiu-Dej discuţia despre programul de reformă iniţiat în Franţa de PCF, program cunoscut în materie de educaţie ca program Wallon-Langevin sau Langevin-Wallon. Program care nu a fost niciodată implementat în Franţa! Ruptura de Moscova a fost stimulata si de acea discutie între Gheorghiu-Dej şi Joliot-Curie. După plecarea lui Joliot-Curie, este căutat urgent Horia Hulubei care fusese persecutat politic până la acel moment, şi i se oferă o splendidă vilă în piaţa numită acum Charles de Gaulle, este numit director la Institutul de Fizică Atomica nou înfiinţat, şi i se ordonă lui Horia Hulubei să selecteze şi să pregătească specialişti pentru IFA. Horia Hulubei se achită cu cinste de sarcină. Dar se spune că tinerii studenţi români selectaţi şi pregătiţi intens de Horia Hulubei pentru IFA, nu avea timp nici să manânce, li se aducea mâncarea de la cantina Comitetului Central, care era foarte aproape de laboratoarele lor de pregătire (erau laboratoare subterane, iar după 22 decembrie 1989, unii dezinformatori spuneau că de acolo plecau teroriştii :-)). IFA devine cel de al treilea loc din lume unde a fost fabricat un laser (meritul îi revine lui Ion I. Agârbiceanu, fiul prozatorului Ion Agârbiceanu), după USA şi URSS. Revin la proiectul de reformă a învăţământului Langevin-Wallon, pe care Gheorghiu-Dej decide să îl implementeze în România. Sarcina este trasată pe linie pe partid comunistului Stanciu Stoian, care devenise din simplu învăţător, de altminteri cu o pregătire excelentă, –el a scris şi o carte foarte bună despre învăţătorul Ion Creangă–, profesor universitar. În această calitate, Stanciu Stoian se ocupa şi de seminarul pedagogic la Politehnica din Bucuresti, dar şi de Culte. În ultima calitate, îi cunoştea pe intelectualii care făceau parte din mişcarea culturală ortodoxă Rugul Aprins şi care participau la seminariile părintelui Cleopa la Mănăstirea Antim. Nicolae Steinhardt dă lista acestora, pe o pagină din Jurnalul Fericirii. Este foarte interesant că pe acea pagină alcătuită de Nicolae Steinhardt, se afla şi Alexandru Duţu, ales de Stanciu Stoian să traducă „De la act la gândire”, de Henri Wallon. Este o traducere de excepţie, a unui text franţuzesc dificil de pedagogie senzualistă. Merită citit. Să nu uit, pe linia de pedagogie senzualistă se înscrie si pedagogia Montessori. Vă mulţumesc pentru atenţie!

 84. 84 LePrince mai 18, 2010 la 2:09 pm

  @ Cititor in stele

  Din nefericire in Romania “grupurile de interese” sunt acelasi lucru cu gruprurile de interese. Utilizarea ghilimelelor nu schimba cu nimic intelesul daca ne referim la Romania. Ceea ce spui tu, confirma idea mea din textul la care te referi. Spuneam ca relatia politicului cu grupuri de interese in UE sau alte democratii sunt institutionalizate, relativ usor de urmarit si de inteles.Asta pentru ca institutia lobby-ului se desfasoara la vedere, sau macar aproape la vedere, iar grupurile de interesede acolo sunt companii, carteluri, asociatii, fundatii si alte organisme care negociaza deschis avantaje sau politici , legislatie sau reglementari.
  In Romania grupurile de interese sunt confuse, transpartinice, subterane si organizate in stil mafiot de multe ori. Ele nu folosesc negocierea, lobby-ul sau profesionalismul in discutia cu politicul si legislativul ci santajul, presiunea, amestecul in politic (de multe ori se confunda cu politicul) sau manipularea si diversiunea pentru a-si atinge scopurile.
  Astfel ca ghilimelele sunt inutile, nu exprima nimic. Dar iti multumesc pentru nuantarea ideii.
  S-auzim de bine.

 85. 85 LePrince mai 18, 2010 la 2:13 pm

  @Observator

  Te asteptam cu analiza pe programul PSD. Foarte bun exemplul cu Robert Negoita. Victor Ponta mai are pana se va maturiza ca si om politic. Dar a fost la vremea respective, o solutie de echilibru care nu nemultumea major pe nici una dintre parti (un fel de mic Al.I.Cuza al PSD-ului in febr’2010). Mai are insa pana a demonstra ca are si talent , nu numai determinare in politica. Exemplul cu “ratoirea” este deocamdata o dovada ca reflexele sale sunt inca in zona “constientului, nu au intrat in “inconstient”. E ca un sofer incepator care constientizeza ca apasa pe acceleratie si trebuie sa schimbe si viteza, nu o face “reflex”. Dar norocul e ca mai are timp.
  S-auizm de bine.

 86. 87 Marian Damoc mai 18, 2010 la 2:19 pm

  Buna ziua,
  Realizez o cercetare sociologica care implica raspunsul blogerilor. Va rog sa imi raspundeti la chestionarul din link-ul de mai jos.
  Multumesc foarte mult !
  https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHBLWUc1eWM4TnYzdXhCUG82NVBCRnc6MQ&ifq

 87. 88 LePrince mai 18, 2010 la 2:25 pm

  @Victor V

  Da, ai dreptate inscrierea in PSD poate fi un challenge.Uite, eu incerc sa fac acest pas déjà de cateva saptamani, dar lipsa de indrumare si de feed-back, plus nehotararea in legatura cu filial, intarzie finalitatea. Mi-am exprimat tristetea in legatura cu lipsa de indrumare.

  Ideile tale sunt bune, isi pot gasi locul in orice program, iar PSD este un partid destul de mare ca sa cuprinda curente care la prima vedere pot sa para contradictorii. In orice partid exista mai multe curente si opinii ce fac insa parte din curentul ideologic principal. Tu nu ai idei contrare celor social-democrate. Ti-am expus motivele radicalizarii mesajului PSD, era de asteptat sa se intample, in contextual actual. Dl. Nastase a demonstrat prin activitatea sa ca e un social democrat echilibrat, care stie sa foloseasca mesajul dar si pragmatismul politic al guvernarii.
  Exemplul tau cu propunerea opririi ratelor de leasing in programul psd este dovada ca acest partid are nevoie de luciditate si de spirite clare si luminate. Intr-adevar, propunerea cu ratele de leasing este hilara si practic, inexplicabila. Este ca si cum cineva ar promite ca statul se va amesteca in politica unor companii private, pentru a “salva” platitorii constient angajati intr-un contract de la a-si plati obligatiile. De ce nu si ratele la banci? Sunt curios cum ar asigura statul supravietuirea firmelor sau altor institutii de gen in perioada opririi platilor.
  Am observat ca ti-a placut David Cameron, vei avea acum ocazia sa-l vezi “la lucru”.

  Oricum, implicarea ramane unica solutie, uite eu sunt hotarat sa fac acest pas saptamana aceasta, te voi tine la current cu evolutia. Maine dau telefon filialei locale.
  Blogideologic s-a mai stabilizat , nu crezi? Parca nu mai e chiar atat de virulent.

  S-auzim de bine.

 88. 89 Elena mai 18, 2010 la 2:53 pm

  Domnule Nastase spunetii domnului Ponta sa intervina dupa iesirea domnului Sever voinescu de acum cateva minute

 89. 90 LePrince mai 18, 2010 la 2:59 pm

  @Ion Adrian

  Spui: “Daca ar fi fost nu doar castigator de alegeri ci si sprijinit macar de toti aliatii aparenti, si in dorinta de a reforma si moderniza institutiile nu numai de dreapta, dar si de stanga si am fi ajuns tot aici atunci fi sigur ca el ar fi aparat de AN si acuzat de mine.”

  Cu asta chiar nu pot fi de acord. Basescu a fost castigator in alegeri de cele mai multe ori victimizandu-se ca „poporul” nu i-a dat toata puterea si toate majoritatile. Desi le-a avut in mai multe randuri (majoritatile) si le are si acum, nu se dovedeste in stare sa faca macar cate ceva din ce a promis. Din contra, este evident acum,ca declaratiile sale la un moment dat sunt doar conforme cu momentul, pliate pe „gustul de moment al poporului” dar lipsite de realism. Atunci cand nu a avut majoritate , si-a creat-o fortand si practic abuzand de increderea populara. Chestia cu independentii si unpr-ul este stravezie. Traian Basescu nu mai poate spune ca-i lipseste ceva acum, are toate majoritatile, toata puterea, dar cu toate acestea, realitatea contrazice orice coerenta si orice masuri competente.
  Iar faptul ca ar trebui sa reformeze institutii de dreapta si stanga, este o enormitate. Cine l-a chemat pe Basescu sa reformeze PSD, sau cine s-ar fi asteptat sa o faca? Asta face parte din competitia politica, sa trimiti permanent PSD-ul sa se reformeze este o dovada de fariseism si gregaritate politica, contrazicand ideea ca Basescu este de dreapta. Lipsa sa de respect fata de votul popular, de institutiile statului si amestecul in orice il face extrem de dubios pentru pozitia pe care o ocupa. Deja, chiar votantii sai sunt extrem de dezamagiti, aparenta sinceritate cu care exprima adevaruri stiute, face constatari uneori dureroase, nu sunt decat modalitati de a atrage simpatie, dovedesc ca e un bun comunicator, dar astazi este evident ca sunt de fapt doar metode de manipulare a opiniei publice.
  Iti respect optiunea, esti liber sa ai orice orientare politica si orice simpatie , dar de multe ori faci abstractie de realitate si cum iti spuneam partizanatul tau este evident. Faptul ca tu „il vezi” pe TB prin lentile roz, nu-l face pe acesta o zmeura.
  S-auzim de bine.

 90. 91 Harabula mai 18, 2010 la 3:00 pm

  Domnul Nastase depune marturie ca parte interesata.
  Eu nu sustin ca domnia sa nu spune adevarul, sustin ca spune jumatate de adevar.
  Desi nu-mi fac iluzii ca ar recunoaste public greselile PSD-ului si ale sale,merita sa-i amintesc:
  1.Greseala enorma,enorma, de a nu fi candidat la presedentia partidului. Geoana n-a avut greturi sa candideze impotiva lui Iliescu si nici Basescu impotriva lui Roman, Antonescu impotriva lui Tariceanu,Ponta impotriva lui Geoana etc.
  2.Nefericita alegere a lui Geoana ca presedinte. Este imposibil ca cei din jurul sau sa nu-si fi dat seama ca este un tip versatil, fara caracte, fara nicio umbra de gand original.
  3.Sustinerea din umbra a guvernului Tariceanu. Complicitatea cu acesta la risipirea fondurilor.
  4.Initierea si sustinerea suspendarii lui Basescu. Transformarea acestuia in martir. Nu ati reusit sa evaluati exact cum este vazuta clasa politica de catre opinia publica.
  5.Alianta cu PD-L.
  6.Ruperea aliantei cu PDL, pentru a mari sansele lui Geoana la alegeri. Cel mai grav este ca ati ales lupta pentru posturi si persoane. Daca tot voiati sa iesiti de la guvernare trebuiia sa gasiti un pretext cu impact la bobor.
  7.Legea dementiala cu marirea salariilor cadrelor didactice cu 50%. Basescu a fost nevoit sa fie de acord. Prin aceasta masura antieconomica la urma urmei n-ati castigat nimic.
  8.Campania electorala a lui Geoana, care a dovedit ca este smintit la cap. Dar nici ceilalti adversari ai lui Basescu nu s-au dovedit mai sanatosi. Ma gandesc la campaniile furibunde imptriva lui Basescu din media romanesti. Ati pierdut simtul masurii rectionand visceral, irational.

  Practic,PSD nu trebuia decat sa culeaga fructul puterii. N-a fost in stare.
  Chiar si acum nu v-ati schimbat naravurile.
  Programul PSD de redresare este plin de vaiete si suspine, in locul unei analize reci, stiintifice, precise.
  Sf. Grigore din Nazyanz spunea ca geometriei nu i se potriveste plansul.
  Daca domnul Nastase crede ca Parlamentul este ineficient din cauza lipsei de experienta a doamnei Anastase, de ce este la fel de ineficient si Senatul?

 91. 92 Marcus mai 18, 2010 la 3:07 pm

  Da mai departe !
  PROGRAMUL ULTIMA SPAGA

  Motiunea de cenzura a cetateanului roman

  Articol unic:

  Se reduce cu 25% saracia,

  prin reducerea 100% a guvernului actual !

  Programul „Ultima Spaga” este o manifestare a cetatenilor liberi prin care isi exprima dezaprobarea fata de incompetenta, coruptia si cinismul guvernului Boc-Udrea condus de premierul Traian Basescu. Prin aceasta actiune le oferim guvernantilor ultima spaga si ii poftim sa ne paraseasca.

  AJUNGE!

  Ii invitam pe toti cetatenii liberi ai tarii acesteia ca VINERI 28 MAI 2010 ora 18.00 sa depuna o moneda de 10 bani pe trotuarul din fata cladirii Guvernului Romaniei si a Prefecturilor judetene. Haideti sa le dam ultima spaga si apoi sa ne lase in pace!

  NE-AM SATURAT:

  – sa suferim noi ca sa prospere ei;

  – sa fim intaratati unii impotriva celorlalti, cultivandu-ne ura, intr-o tara cu o religie a iubirii;

  – sa inchidem ochii la incompetenta, coruptie si dezgustul guvernului fata de propriul popor;

  – sa ne vedem parintii, bunicii si prietenii plangand in fata alimentarelor;

  – sa vedem profesori, medici, functionari publici tanjind in fata galantarelor din supermarket;

  – sa fim stropiti de limuzinele scumpe ale unor analfabeti ale caror unice calitati sunt lipsa de cultura si instructie si apropierea de banul public

  Rugam pe toti cei care impartasesc aceste credinte ale noastre sa se alature demersului nostru. Rugam mass-media, partidele politice, organizatiile civice si sindicale sa se alature demersului nostru.
  E timpul ca acest guvern sa plece impreuna cu primul sau ministru. E deja ceasul al doisprezecelea.

  Mamaliga nu mai trebuie sa explodeze inca o data.

 92. 93 Doru Coarna mai 18, 2010 la 3:07 pm

  @ Blizzard:

  Poporul sau o parte a sa nu poate fi vinovat(a) de cum alege, ci isi exercita sau nu un drept constitutional.

  Cel care manipuleaza alegerile este vinovat, cel care induce asta, cel care scoate banii pentru asta, cel care numara voturile pentru asta, cel care refuza sa investigheze toate voturile: aici da, vina este colectiva, dar colectivitatea asta este mica de tot. De aici se pot scoate multe miliarde de euro necesari acum Romaniei!

  Mai devreme sau mai tarziu orice opozitie ajunge sa castige alegerile, nu exista opozitie vesnica, dar trebuie sa mai existe Romania pentru asta.

  Cum sa castigi insa cand chiar in situatia de azi masurile elaborate de PSD si PNL nu trezesc interesul celor vizati direct: ati vazut vreun pensionar ori bugetar ca face referire la aceste programe? Ati vazut prostia cu care cei din CES i-au tratat pe liberali? Am crezut ca stiu ei ceva anume mai bine, dar au stiut sa o amane pana cand B\ le va da tainul…
  Dar de unde sa tot plateasca si sponsorul ala pedelist? El cand recupereaza?

  OK, cade guvernul, si? Vine B\ cu alt tembel PM si incepe iar balamucul…

  Cat de prost esti cand ti se da pe tava solutia si tu o refuzi? Caci nu pot crede ca B\ a conceput un plan discret de indepartare a portocaliilor de la putere carora le datoreaza totul si care-l au la mana cu multe, inclusiv frauda din alegeri, cu ajutorul strazii…
  Si daca avem guvern UNPR ce va fi? Alt Boc, alta Nutzi, alt Videanu, etc.

  Nu exista solutie cu B\ presedinte! Omul asta nu are solutie si nici el nu este o solutie. Oricum o dai potentialul sau politic este ZERO!

  Sigur, inca ne poate nauci fizic si psihic, dar cartile i s-au terminat, cacealmaua -ultima! din lipsa de jucatori- este in derulare si la final, cum i-o fi norocul personal, violet sau negru, el a ales calea asta.

  Deci: unde nu e cap, vai de picioare!
  Vedeti? Vina nu e colectiva, capul nu sufera din cauza picioarelor, nici picioarele din cauza picioarelor…ci intotdeauna din cauza capului.

 93. 94 LePrince mai 18, 2010 la 3:34 pm

  @Contele

  Inteleg, nu vrei sa alegi calea implicarii si militantismului. Sau poate doar pe dreapta. Interesant, asta ma face sa fiu si mai nehotarat.
  Anvergura? Crezi? Chiar crezi? Parca mi-ai mai dat putina speranta.Daca spui tu ca am anvergura, parca nu mai e atat de dureroasa senzatia de a fi ignorat.
  Si totusi, PSD, crezi ca suna bine, printul psdist? Am vazut ca in masurile propuse de PSD este si una care va stopa platile catre firmele de leasing. Mi-ar place sa nu mai platesc macar o vreme, sa ma distrez mai bine sase luni, un an, dupa aia vedem, poate ceva ajutoare de la stat, ceva subventii…. nu ti se pare interesant? Nu te face asta sa vrei sa ai maine alegeri si sa mergi sa votezi psd? Definitely. Banuiesc ca intre timp cu firmele astea rele de leasing se va proceda ca si cu frumoasa din padurea adormita, va fi pusa la criogenare pentru un an, who cares?
  Ma asteptam la mai multe sfaturi , la incurajari din partea ta, dar esti foarte „rece si calculat”, balanta perfecta. In sfarsit, ce sa fac, voi face pasul , chiar daca e riscant.
  S-auzim de bine.

 94. 95 Ghita Bizonu' mai 18, 2010 la 3:55 pm

  Ura !! Reforma statului continua in ritm hotarat : inca un subsecretar de stat la Ministerul Muncii … adica secretarul, secreatra seretarului, soferul seretarului si masina seretarului asigurate de la buget . Facem econo9mii tovarasi !!

 95. 96 LePrince mai 18, 2010 la 3:58 pm

  @Criticos

  Desigur, in’90 toti, sau aproape toti confundau ceausismul cu comunismul. Chiar si cei bine informati reactionau la o asemenea declaratie cu ura si acuzatii la o asemenea asertiunein 1990. Poate este explicabil. Astazi doar cei rau intentionati sau inculti pot face asta.Ideologiile insa, indiferent cat de frumoase si umaniste in teorie, nu se pot aplica perfect ca atare. Comunismul de exemplu mie nu mi se pare aplicabil, datorita excluderii pe care o promoveaza si datorita faptului ca nu tine cont de relitatea firii si caracterului uman. Este o utopie. Sigur ca sub masca „comunismului”, dictaturile dezvoltate in Europa de Est au folosit ideologia pentru a justifica o stare de fapt, la fel cum astazi Basescu se foloseste de „dreapta” pentru a justifica o situatie.
  Precaritatea clasei noastre politice, a unora dintre „varfuri”, ajunse acolo din intamplare, sau prin mijloace nu tocmai corecte, se vede si astazi. Sigur ca astazi baxurile de kent s-au transformat in vile, cafeaua in masini, dar derizoriul a ramas acelasi, as spune si lacomia. Spuneam , anterior ca asta a fost problema Romaniei intotdeauna. Iar cei 100 de ani in care Romania a reusit totusi sa-si aseze si sa-si „chiverniseasca” elitele si regulile, s-au terminat in 1948 si au fost aproape anulati de 50 de ani de dictatura mascata de ideologie.
  Eu sunt optimist, sper sa ramaneti si d-voastra la fel. Va doresc sa ramaneti destul printre noi pentru a vedea o societate mai buna, exista si egoismul de a va citi postarile in continuare in aceasta urare.Multa sanatate.
  S-auzim de bine.

 96. 97 LePrince mai 18, 2010 la 4:14 pm

  @Maximmouse

  Afirmatia pe care mi-o atribui, apartine lui Harabula, care nu mi se pare a fi un „muschetar al puterii”. Dar in sfarsit, daca tu asa crezi….
  Mi s-ar parea derizoriu ca actiunea politica a lui AN sa fie motivata sau justificata de antipatia fata de Basescu. Daca as crede asa ceva nu as mai scrie aici. Nu stiu daca poate fi considerata o boala, dar aceasta antipatie este ceva subsidiar, asa cum si simpatia fata de un om politic este ceva subsidiar. Este mult mai importanta actiunea si faptele unui om politic sau unui partid, acesta ar trebui sa fie reperul pentru orice cetatean. Eu te inteleg si pe tine si pe ceilalti care acuza sau ironizeaza actualul presedinte. Nu inseamna ca sunt intotdeauna de acord. Jignirile insa nu le-am considerat niciodata o arma politica. Faptul ca nu injur, nu ma face pro-basescu.

  Scopul meu nu a fost niciodata de a te „imbarliga”. Desi se spune ca pot fi convingator.
  Crezi ca ar putea fi contele, „codana roscata” de care vorbeste sibilnoidala? Interesant,mi-ar schimba perspectiva , uite ca si contele te trage de maneca si te intreaba. De ce nu intri in vorba? Poate iti mai da vivandiera blogului cateva hinturi.
  S-auzim de bine.

 97. 98 lupi mai 18, 2010 la 4:51 pm

  Lazaroiu zicere ,, Ponta ar trebui sa fie mai atent si sa ceara celor PE CARE II ARE IN SUBORDINE ……..” NEA CAISA , TU CE GRAD AI in U.M. DE LA COTROCENI ??? BABUINULE=SECURIST SUB ACOPERIRE , SUBORDONAREA FACE PARTE DIN TERMINOLOGIA INSTITUTZIILOR STRICT MILITARE, NU A UNEIA GEN presedentzia Romaniei !!!!!!uPentru unii ca asta au facut comunistii puscariile de reeducare, in anii ’50 , ai,ai,ai, un mandat de 5 ani la Pitesti pentru toata gasca securista ce calareste azi Romania ar mai putea salva acest neam de totala si completa descompunere!!!!!!

 98. 99 LePrince mai 18, 2010 la 4:58 pm

  @Analist

  Ai dreptate, as fi extrem de interesat sa asist la o intalnire a „partidului” cu realitatea blogului. Ar fi un real soc cultural. Eu cred ca dl. Nastase ar face fata partidului si colegilor, unii colegi nu stiu daca ar face la fel.
  S-auzim de bine.

 99. 100 Cititor in stele mai 18, 2010 la 5:04 pm

  Ce inseamna oare democratia? Se aplica ea si pe forumuri/bloguri, in sensul ca daca administratorul/bloggerul nu e de acord cu parerea ta are doua optiuni: o publica cu replica sau o sterge. Dvs, d-lor participanti pe forum/blog, ce varianta ati aplica? Intreb asta asa cu titlu pur informativ si sper sa apara measjul, altfel bu voi primi raspunsuri din partea participantilor. Nu cred ca e normal sa sustii ca esti democrat dar sa il cenzurezi pe cel care are o opinie contrara/diferita. Este exact ca in cazul definitiei umoristice a „democratului”: prea sarac in mijloace materiale si spirituale pentru a fi un capitalist autentic, dar prea bogat pentru a poza in comunist veritabil! 😀 😀

 100. 101 plano10 mai 18, 2010 la 5:17 pm

  Minerii. minerii
  Vin peste portocalii! 🙄

 101. 102 Marcus mai 18, 2010 la 5:29 pm

  @Conte iar ma jignesti si ma umilesti neprovocat. Daca ai ceva frustrari in sensul ca, fiind „un nobil scapatat”, nu-ti poti permite sa-mi cumperi cartea, motiv pentru care ma tii pe mine vinovat ca as vrea sa ti-o var pe gat cu incaltatorul, sa stii ca sunt dispus sa te imprumut eu cu suma respectiva, sau sa ti-o dau in leasing. Ce zic 50 de bani pe luna ti se pare prea mult (si nu iau nici dobanda)? Nu, conte, poate amicii matale sa aprecieze „subtilitati” d’aistea, pana sa ajunga la mine se varsa si se risipesc, asa ca io zic sa pastram statu-quo-ul impus de revolta dumitale impotriva mea, manifestat prin ignorarea mea totala. Te asigur ca nu din dorinta de a-mi vinde marfa, te-am inoportunat, ci din dorinta sincera si altruista de a te ajuta sa intelegi cat de cat mecanismul prin care a fost posibil respectivul jaf national.
  sa fii iubit
  marcus
  ps ca esti prieten cu lio prins pot intelege, flutura cu atata aplomb flamurile suficientei in ale culturii generale si de specialitati (nu cuulinare) pe blogul altcuiva, incat ne-a bagat pe unii in culmea invidiei, dar si a admiratiei, fata de o asa aparitie omniprezenta si fulminanta.
  Dar cu cititor in stele ce-ai avut conte?
  Din punct de vedere al erotismului ramanein vigoare urarea de mai sus
  marcus

 102. 103 Daniel mai 18, 2010 la 5:34 pm

  Se pare ca dl. presedinte are pregatita pentru maine o superba pereche de pantaloni maro. In cazul in care se ingroasa gluma va aplica planul b): va iesi la balcon si va promite inca 100 de lei la salariu.

 103. 104 contele mai 18, 2010 la 5:42 pm

  @ Marcus

  De acord cu Status quo-ul menţionat .
  şi tu la fel
  contele

 104. 105 florin m. mai 18, 2010 la 6:01 pm

  @ Ghita Bizonu

  scuze, acum am vazut intrebarile.

  Sunt convins ca nu vorbesti serios, dar am sa-ti raspund: autarh este unul care nu cunoaste alta regula decat a sa proprie.

  Cu privire le celelalte doua, democratia occidentala si cea imaginata de Gorbaciov, (glazinost si perestroika), nu este cazul sa dau eu alte definitii decat cele pe care un dictionar politic obisnuit le da.

 105. 106 Doru Coarna mai 18, 2010 la 6:01 pm

  @ LePrince:

  Hey, Printule!

  Unde a postat Analistul caruia vad ca-i raspunzi in legatura cu o confruntare, ipotetica desigur, intre PSD si postacii acestui blog?

  Ma bate si pe mine gandul sa-i raspund lui de Niro…

 106. 107 contele mai 18, 2010 la 6:03 pm

  @ LePrince

  Şi eu fac parte din poporul român aşa că mă încântă şi pe mine promisiunile astea electorale . Mai ales că anul trecut , sedus de nişte scăderi fabuloase de preţuri , am luat în leasing o maşină . Ai citit cartea ” Un naiv între două vârste ?” Nici eu dar sunt convins că semăn cu personajul principal . Acum îmi este din ce în ce mai greu cu plata ratelor … a zis şi Cârcotaşu de ăl bătrân care-a tocat averea familiei , mă rog …Chestia e că n-aş vrea să fiu luat de fraier de două ori : odată când mă îndeamnă cineva să plătesc rate la leasing în perioadă de criză şi a doua oară când îmi spune altcineva să nu le mai plătesc că s-a descoperit o formulă magică de economie aplicată .

  P.S. Presupunând că mai există miracole în lumea asta ( mai ales în România ) am o rugăminte : când ajungi la PSD , pe la departamentele alea economice , întreabă-i dacă au găsit o formulă asemănătoare şi cu ratele la bănci , că m-ar tenta un împrumut nerambursabil …

 107. 108 Ghita Bizonu' mai 18, 2010 la 6:06 pm

  Victor V

  Ai inteles perfect . La tine ca si la Boc principiile au o geometrie mai variabila decat un Mig 23 ( sau daca preferi F111 si F14 ). Adica “egalitate” si “solidartitate” cand iti convine .. Idem ptr competitie …. Sau cum se zicea pe la inceputul coletivizarii “ ce e al tau e si al meu da ce e al meu e numa al meu”!
  Si dezmatul finaciar a inceput cu ce iti place tie – cota unica si marirea TVA . Ar mai fi si inca vreo 2 … mai marunte. Insa cestiile alea s-au luat in favoarea importatorilor ca sa aiba clienti.
  Personal as fi optat pentru investitii ( afurisitele alea de austorazi, absolut necesare ptr dezvoltare ecomonica daca iti doresti investitori barii ), cestii de genul asta si niste F18 Super Hornet ( Mig ul 21 Lancer la anu’ are resursa depasita si mi-e frica ca s-ar putea sa fie in discutie si fuselajul [ proiectat din prima sa reziste doar pana la 7,5 G , deci cu limitari din start ]) .
  Iar cu cresterea cheltuileilor ptr educatie am si io niste nemultumiri – junii astai educati cu tot mai multi bani sunt tot mai .. needucati si nice limba romana ….

 108. 109 Ghita Bizonu' mai 18, 2010 la 6:08 pm

  blogideologic si florin m

  textul ala nu-mi aprtine. Este preluat din ziare.com ( destul de oranj ptr ca sa nu-l banuim de partinire ) asa cum am si indicat.

 109. 110 LePrince mai 18, 2010 la 6:14 pm

  @Marcus
  @Contele

  Ies putin din rezerva autoimpusa fata de tine, pentru a te ruga sa concretizezi insinuarea facuta. Nu scriu atat de mult decat pe blogul lui Nastase, am explicat de ce. Am mai scris la Crstian Preda la un moment dat, dar putin, m-am oprit cand a inceput sa faca lobby pentru Rosia Montana, eu nu sunt de acord cu implicarea acelei firme in proiect. Poate daca imi trece, voi mai scrie la CP, motivele sunt personale. Unde zici ca am mai scris? Explica-te!

  Daca tu porti marimea 43 la camasa si ti-ai deschide un magazin de camasi , ai avea la vanzare numai camasi marimea 43. Gandeste-te la asta in disputa cu monsieur le Comte. Tiparul nostru aplicat altora nu ne face democrati sau simpatici, dar uneori ne poate face limitati in gandire.

 110. 111 LePrince mai 18, 2010 la 6:45 pm

  @Ghitz Bichon

  Ma bucur ca esti de acord cu mine in legatura cu „taranul cu pruna”, ceea ce spui confirma ideile mele. Fie si pentru a te mai scoate din „vizuina” sau din „cuib”, recunoaste ca iti face placere prezenta mea aici. Stiu ca de fapt tu ma simpatizezi.

  Gluma lemurului patetic mi se pare extrem de reala pentru perioada pe care o descrie. Hai sa fim seriosi, perioada la care ne referim era ca-n tramvaiul aglomerat: fie ca faceai efortul sa te tii de bara sau nu, tramvaiul te ducea, puteai sa te sprijini pe ceilalti, aveai sanse mici sa cazi , dar puteai sa-i deranjezi pe ceilalti. Personal, nu mi-a placut niciodata sa merg cu tramvaiul.

 111. 112 LePrince mai 18, 2010 la 6:50 pm

  @Doru Coarna

  I-am raspuns analistului la o postare a sa la „Raspunsuri”, printre ultimele. Uite, o redau, ca sa n-o mai cauti:

  @Anonimul Venetian
  Dl. Nastase are nevoie de parerile fiecaruia pentru a realiza ceea ce se numeste consolidarea puterii in cadrul P.S.D. Deocamdata participantii din cercul puterii stau aliniati langa el, si el nu are decat sa culeaga roadele. Cand, va intelege insa, ca are nevoie de minti limpezi pentru a schimba mai mult decat garnitura va fi prea tarziu. Oamenii blogului, capabili sa faca asta, vor fi demult plecati. De fapt, Anonim Venetian, Nastase nu poate sa ne convoace pur si simplu, la o intrunire. Ar provoca o furtuna prea mare in partid.

  Cine ar fi de Niro in PSD?!

 112. 113 Draghi Puterity mai 18, 2010 la 6:58 pm

  @Doru Coarna, ref. la mesajul tau de la 6:01 pm

  Ai vazut filmul „Wag the dog”? E ca si in faza cu bombardierul B-3

  Conrad ‘Connie’ Brean: And it’s most certainly NOT about the B-3 bomber.
  John Levy: There is no B-3 bomber.
  Conrad ‘Connie’ Brean: I just said that! There is no B-3 bomber. I don’t know how these rumors get started!

  😉

 113. 114 Marcus mai 18, 2010 la 6:59 pm

  @Lio prins: nu iesi badita ca s-ar putea sa te contaminezi. Stiti ce ma amuza cel mai mult in vechea disputa, ca alta noua nu vad cum sa mai aiba loc, deoarece am cazut deja la intelegere cu contele pentru un anumit stau-quo? Faptul ca domniile voastre, luandu-l ca tipar si element reprezentativ pe chiomb in ceea ce priveste calitatile comandantiilor din fosta flota comerciala romana, ati incercat sa ma tratati conform acestei imagini false, crezand ca toti suntem inculti, betivi, curvari, intriganti etc. precum personajul respectiv. Cand in suficienta domniilor voastre v-ati impiedicat cu consternare nobiliara de un preopinent care nu numai ca nu a pus boticu’ la „gazele” dvs. de superioritate, v-at bosumflat si in cel mai pur spirit aristocratic ati hotarat ‘daca nu-l poti arde, atunci ignora-l pe mujic”. M-am distrat copios, mai ales ca naveam de gand sa intru in oarece atingeri intelectual-colocviale cu alde dvs. Dar m-ati provocat. Lio prins si Le compte, mie sincer chiar imi place cum scrieti, nu-mi plac aerele date contra vantului, generatoare in mintile dvs. de spulberat audienta. Sunteti departe de asa ceva domnilor. Tine cu baietei ca Ion Adrian, dar la oameni maturi, nema.
  Lio prins, nu stiu de unde ai tras dumneata concluzia ca ti-as fi monitorizat aparitiile in virtual bloguistic in afara de acest blog, la acesta am facut eu referire si daca am ales nefericit cuvantul omniprezenta, cu umilinta imi cer scuze. Oricum ai batut-o p aya, si cantitativ si caltativ.
  Sa fiti ambii, amandoi iubiti si la punga grosi
  cu simpatie
  marcus

 114. 115 Marcus mai 18, 2010 la 7:01 pm

  PS imi cer scuze pentru greselile de ortografie, nu ma caracterizeaza, dar am scris la foc automsat si se mai intampla si d’astea!
  sa fiti iubiti
  marcus

 115. 116 M.Voicu mai 18, 2010 la 7:12 pm

  Dacã mãsurile anticrizã nu anuleazã INVESTIŢIILE CARE IMPLICÃ IMPORTURI, propunerea excentricã a Guvernului spre reducerea salariilor şi pensiilor vizeazã scãderea puterii de cumpãrare a cetãţeniloir români ASIGURÂND LOCURI DE MUNCÃ… ÎN STRÃINÃTATE – contrar Constituţiei, Art.135 alin.2 pct.b: ”protejarea intereseselor naţionale în activitatea economicã, financiarã şi valutarã”; pentru dispoziţia din alin.2 pct.d: ”exploatarea resurselor naturale, în concordanţã cu interesul naţional” am dat soluţia în http://matachevoicu.blogspot.com/ lucrarea: PROPRIETATEA PUBLICÃ – inalienabilã prin Constituţie, alienatã prin lege – la care încã nimeni nu a gãsit nici-o greşealã dar în continuare STATUL ESTE PÃGUBIT CU PESTE 4 MILIARDE USDOLARI ANUAL !

 116. 117 ellasarya mai 18, 2010 la 7:22 pm

  Există prostie colectivă. Şi cred că ultima dată avea în jur de 5 milioane de… băsescieni. Mai bine i-ar pune pe ei să-şi dea salariile, îndeosebi pe cei din diasporă care oricum n-au nicio problemă…

 117. 118 Maximmouse mai 18, 2010 la 7:31 pm

  @Le Prince!

  Printze, ceea ce avem noi de vorbit exclude din capul locului jignirile la adresa unui tert…bine? Nu gasesc corect ca nu-l injuri pe satanic abuser , care o merita cu prisosinta , dar te exprimi urat la adresa Sibillei..ok? Macar stii ce-i aceea vivandiera? Cred ca nu stii , pentru ca altfel nu ai folosi termenul acesta injurios…imi pare rau, nu m-am asteptat…:( Daca doresti sa continuam un dialog, abtine-te de la lovituri joase , nu ma apropie de tine lucrul acesta, ba din contra…colegii nostri virtuali sunt demni de respect, indiferent care le sunt parerile si simpatiile…asta , desigur , pana ce nu devin nedemni…

  In privinta roscatei…sunt foarte suparat daca ar fi contele, FOARTE SUPARAT! Asta pentru ca incercarea lui de manipulare subtil psihologica EXCLUDE orice dialog, chiar daca faptuitoarea…ah…este o roscata superba cu pielea alba ca alabastrul si ochii albastri , stralucitori…ai observat in ce masura orice culoare de ochi au roscatele , ochii lor sunt stralucitori ca diamantele?nu acelasi lucru la blonde, brunete sau satene , care au o oarecare voalare sau caldura in ei….AH! Briliante., opere de arta…Ma rog, ma consolez, ma uit si vorbesc cu altele….:(

  Maxi

 118. 119 Maximmouse mai 18, 2010 la 7:34 pm

  @Fratilooor!

  Iata la Firea titlu: PUTEREA INTIMIDEAZA MITINGUL?

  He, he…pai e taman invers…puterea , gasca , portocalie este intimidata de miting, motiv pentru care, ca orice timid , sare la hartza….lepadaturile…

 119. 120 ezragsit mai 18, 2010 la 7:43 pm

  PROPUNERE referitoare laLEGEA PENTRU PERSONALIZAREA DATORIEI:
  EXPUNERE DE MOTIVE
  (1) Pentru că România are datorii, aceste datorii nu se vor elimina de la sine şi datoria fiind publică şi angajată de guvernul român, plata ei revine oricum cetăţenilor români.
  (2) Pentru că guvernul ţării foloseşte pretextul sau cauza datoriei pentru a impune măsuri mutilante (tăierea a trei salarii anuale bugetarilor, a două pensii anual pensionarilor, trimiterea în şomaj a multe mii de angajaţi, oprirea oricăror măsuri de natură să redreseze economia ş.a.), lucruri de nesuportat pentru populaţie.
  (3) Pentru că guvernul ţării foloseşte pretextul sau cauza datoriei şi a stării economiei pentru a angaja alte datorii ruinante pentru ţară.
  CONŢINUT
  Poporul român, prin reprezentanţii săi din Parlament propune:
  (1) Se stabileşte data de 1 iunie 2010 ca dată de referinţă în sensul prezentei legi.
  (2) Cu raportare la data de referinţă, Ministerul Finanţelor va calcula şi comunica nivelul datoriei publice a Republicii România, cu defalcare pe guvernele care au angajat sumele datorate.
  (3) Cu raportare la data de referinţă, Guvernul României, sprijinit de Ministerul de Interne, Ministerul de Externe şi Institutul de Statistică Român calculează şi comunică numărul cetăţenilor români în viaţă la ora 0:00. Se ţine cont de orice stare de obţinere a cetăţeniei, indiferent de aceasta, inclusiv pentru cetăţenii cu dublă cetăţenie, inclusiv pentru cetăţenii cu domiciliul în altă ţară.
  (4) Prin operaţie aritmetică de împărţire, suma reprezentând datoria publică a Republicii România se împarte la numărul de cetăţeni români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 61 de ani, inclusiv, la data de referinţă, calculându-se VALOAREA DATORIEI PERSONALIZATE. Calculul se face defalcat, pe guvernele care au angajat datoria, în funcţie de sumele rămase în datorie la data de referinţă.
  (5) Începând cu data de referinţă, ora 0:00, datoria publică a Republicii România se transformă în datorie personală a cetăţenilor români. Această datorie, defalcată pe guvernele care au angajat datoria, va fi înscrisă pe BONURI DE DATORIE NOMINALĂ. Pe fiecare bon vor fi trecute: (A) Datele de identificare ale cetăţeanului român: numele şi prenumele, numele părinţilor, data şi locul naşterii, codul numeric personal (B) componenţa guvernului care a angajat datoria (C) inscripţia DATORIE PERSONALĂ PRELUATĂ PRIN PERSONALIZAREA DATORIEI PUBLICE A REPUBLICII ROMÂNIA (D) Un segment de înregistrare, prin înscriere, aplicare de sigiliu oficial şi marcare prin ştampilă seacă a stării de achitare a cotei de datorie personalizată. Aceleaşi date vor fi înscrise într-un registru al datoriilor personalizate, depozitat iniţial în sediul Ministerului Finanţelor.
  (6) Începând cu data de referinţă, ora 0:00 guvernului Republicii România i se interzice să mai angajeze orice fel de datorie publică externă.
  (7) În termen de o lună de la intrarea în vigoare a prezentei se organizează un Referendum Naţional cu întrebarea unică „Sunteţi de acord cu înscrierea în Constituţia României a interdicţiei ca România să mai contracteze vreodată pe viitor orice formă de împrumut, extern sau intern?”
  (8) Datoria personalizată a cetăţenilor români este purtătoare de dobândă, în mărime egală cu valoarea stabilită de statul român la data contractării iniţiale a datoriei. Valoarea datoriei creşte prin cumularea dobânzilor datorate şi scade prin achitarea datoriei.
  (9) Se înfiinţează Comisia Naţională pentru Datoria Personalizată. Această comisie va administra colectarea datoriilor achitate de cetăţeni şi prompta lor direcţionare către creditori. La plata cotelor, fiecare cetăţean precizează în contul cărui cupon de datorie persoanlizată face plata şi sumele cumulate vor fi restituite corespunzător.
  (10) Comisia Naţională pentru Datoria Personalizată va comunica permanent valoarea curentă a datoriilor personalizate, calculată prin cumularea dobânzilor, şi va comunica şi totalul sumelor rămase de restituit.
  (11) Comisia Naţională pentru Datoria Personalizată va intreprinde orice măsuri legale necesare pentru a identifica sumele rămase neconsumate din datoria publică contractată de România. În măsura identificării şi recuperării acestor sume, acestea vor fi deduse din datoria personalizată a cetăţenilor români, fiind micşorate valorile bonurilor corespunzătoare.
  (12) Comisia Naţională pentru Datoria Personalizată va intreprinde orice măsuri legale necesare pentru a identifica cazurile de folosire abuzivă a sumelor iniţial provenite din împrumuturi şi pentru a recupera pagubele astfel create. Sumele recuperate se vor deduce din datoria personalizată a cetăţenilor români, fiind micşorate valorile bonurilor corespunzătoare.
  (13) Datoria personalizată a cetăţenilor români este parte a patrimoniului personal al acestora. În caz de deces, ea se transmite moştenitorilor, aceştia având opţiunea de-a prelua bonurile ca parte a moştenirii sau de-a le achita, integral sau în parte, folosind în acest scop restul bunurilor moştenite.

 120. 121 alex.dumitrascu mai 18, 2010 la 8:14 pm

  Mitingul de maine are loc in fata guvernului, nu are legatura cu Basescu.
  Apa de ploaie, orice s-ar intampla dictatorul refuza sa se indentifice cu guvernarea. E las, dar viclean. V-a facut si de data asta.

 121. 122 iceflame mai 18, 2010 la 8:24 pm

  @ Nastase

  Din nefericire, aveti mare dreptate in ceea ce spuneti.

 122. 123 LePrince mai 18, 2010 la 9:09 pm

  @Maximmouse

  Vivandiera= persoana de sex feminin ce in trecut, era autorizata sa insoteasca armatele pentru a vinde diverse bunuri. Este o definitie apropiata dex-ului.
  Vivandierele au fost cantate in ode, pomenite in legende pentru fapte de eroism, mentionate in rapoarte militare, decorate, utilizate ca model de pictori celebri, in general au fost pretuite si cinstite de societate si de armata. Se spune ca erau si elemente care incurajau, mobilizau armatele in lupta, uneori se si implicau in lupta. Este adevarat ca uneori conotatia a fost utilizata si in sens peiorativ.
  Eu am expus de la inceput ca strigatele mobilizatoare razboinice, chemarile pe baricade , indemnurile la activism si lupta de clasa ale colegei noastre de blog, m-au sensibilizat si impresionat atat de mult incat nu am putut decat sa fac comparatia cu vivandierele. Sensul peiorativ pe care tu il dai calitatii deosebite pe care am vazut-o la colega noastra de blog, iti apartine in totalitate si ar trebui sa ti-l asumi. Eu nu am asemenea referiri.
  De exemplu mie nu mi-a fost niciodata frica sa spun despre o colega ca este o „colega buna” doar pentru ca unii, cu o fantezie debordanta ,s-ar putea gandi ca „buna” inseamna altceva decat „buna”.

  Cat priveste pe conte, eu il vad sincer si deschis, nu ca pe un manipulator, iar faptul ca ne vezi impreuna se datoreste doar aristocraticelor noastre postari, ce uneori se completeaza.

  Nu pot sa nu observ ca ai gusturi pe care le impartasesc, din nefericire pe blog nu poti decat banui. Si mie imi plac ochii deschisi la culoare, i-am considerat intotdeauna mai predispusi la pasiuni si adancimi nebanuite, dar nu exclud celelalte posibilitati.

  S-auzim de bine.

 123. 124 guvernulnational mai 18, 2010 la 9:19 pm

  BA EXISTA VINOVATIE COLECTIVA: NE-AM BUCURAT DE MOARTEA CEAUSESTILOR IN ZI DE CRACIUN!

  AM FOST DE ACORD CU AVORTUL,CA PRACTICA MEDICALA CRIMINALA,DEMNA DE UN PROCES!

  AM FOST DE ACORD,VOTAND HOTII,SA FIM PARTASI LA JAFUL ECONOMIEI NATIONALE!

  AM FOST DE ACORD CU CEDAREA BASARABIEI IN ANUL 1940!

 124. 125 LePrince mai 18, 2010 la 9:29 pm

  @Marcus

  Mi se pare incorect ceea ce faci. Imi intentezi mie (si contelui) procese de intentie. Nu am scris vreodata despre cineva, cu atat mai putin despre tine, ceea ce intentionezi sa-mi atribui. Defectele pe care le enumeri nu le-am mentionat niciodata in legatura cu nimeni. Chiar daca uneori ma fac mai greu inteles, nu am jignit pe nimeni. Iti amintesc dealtfel ca tu m-ai abordat in urma uneia din postarile mele, abordare deloc eleganta, in care imi atribuiai lucruri pe care nu le spusesem. Nu am facut niciodata referiri generaliste la adresa marinei iar impresia mea despre capitanii de vas, despre care stiu putine, nu poate fi decat buna, cred ca e o profesie dificila ce implica multa responsabilitate. Daca nu m-ai fi interpelat, probabil ,nu am fi discutat niciodata. Cred ca poti observa ca celor care incearca sa intre intr-o discutie serioasa, logica, fara jigniri si abordari mult prea partinice, le raspund serios, adica ii iau in serios. Stilul meu poate parea superior, dar ce te poti astepta din partea unui print, zi si tu?
  Sper sa fie lamuritor.

 125. 126 Parmalat mai 18, 2010 la 9:56 pm

  Ia ascultati cuvintele astea grele:

  Ponta: “Domnii Voinescu şi Lăzăroiu, ca doi fascişti ce sunt, lansează provocări, cum a procedat şi Hitler în anii ’30. PD-L, partid de extremă dreapta”

  Bravo Victor Ponta, asa!!!!

 126. 127 alex.dumitrascu mai 18, 2010 la 10:20 pm

  Maine va fi un miting in fata unei cladiri parasite. De ce acolo si nu la Cotroceni?

 127. 128 LePrince mai 18, 2010 la 10:27 pm

  @Contele

  Am citit cartea de care pomenesti. A avut un succes nebun in Romania ultimilor 8-10 ani. Cred ca foarte multi au citit-o. Si tot astfel, multi ii simt efectele astazi, precum spui. A fost un fel de „vis american” pe care toti au vrut sa-l traiasca, dar nu s-au gandit ca la un moment dat visele se termina. Uneori, pot urma cosmaruri, important e sa nu te lasi in voia lor. Se pare ca 2011 va fi mai bun.
  La PSD vreau sa colorez oferta electorala, vreau sa o fac de nerefuzat, un pastel, un tablou naiv cu rauri, pajisti,caprioare, balerine si un elefant purtand in trompa euro, dolari si ciocolata „After eight”( pentru spicy kick). Printre altele vreau sa pun bancile sa anuleze dobanda si sa dea credit cu legitimatia de „parcare libera”(stii, din aia pe care si-o fac smecherii pe calculator ca sa impresioneze pe „cap de creta”). Bancile astea capitaliste si rapace, s-or descurca ele cumva. Important este sa ajung pana la urma sa nu ma mai intitulez doar virtual-psdist.
  S-auzim de bine si de rate cat mai mici(si mai putine).

 128. 129 Maximmouse mai 18, 2010 la 11:18 pm

  , @Le Prince,

  Printze, uite, hai sa-ti zic ceva: daca regina mama ar fi calificata ca vivandiera, sau printesa, ar spune cineva ca se comporta ca o vivandiera, ce spui tu, altetzele lor s-ar simti magulite sau jignite, presupunanad ca au citit mai mult decat DEX ul …?EI?

  Vezi, am dorit sa-ti pun astfel problema din cauza ca am simtit ca te scaldai deja in aburii multumirii de sine …adica : L-am „facut” pe Maxi!:) , desigur cu regretul ca am nesocotit un sfat excelent din Intelepciunea lui Isus Sirah , care spune:

  Nu te sfadi cu omul care vorbeste bine si nu pune lemne peste focul lui.

  Dar n-am putut sa te las totusi in „imponderabilitate”..:)

  Presupun totusi ca esti femeie…ai sa-mi spui , da ce te face sa crezi…pai uite modul in care pui problema , dupa ce imi demonstrezi cu DEX ul in mana, doar cu el… ca o femeie care se comporta ca o vivandiera este o femeie respectabila, admirabila, curajoasa etc.,si anume , te citez:Sensul peiorativ pe care tu il dai calitatii deosebite pe care am vazut-o la colega noastra de blog, iti apartine in totalitate si ar trebui sa ti-l asumi. Eu nu am asemenea referiri

  O asemenea sentinta imi suna la ureche ca acel : tu esti de vina ! al midinetelor contemporane….nu mai zic …in general imi repugna sa vorbesc despre femei sau defectele lor, poate si pentru ca au mult, mult mai multe calitati decat defecte…y compris nu duduia sau pupezele portocalii, la care este invers..:)

  N-ai fost atent..a.. nu ochi desachisi la culoare…:)

 129. 130 Maximmouse mai 18, 2010 la 11:20 pm

  @Le Prince!

  P.S. Nu-l cauta pe Isus Sirah in DEX , iar Intelepciuna lui…nici atat:)

 130. 131 ion adrian mai 18, 2010 la 11:44 pm

  Printule ,
  Nu prea intelegi ce am spus. Mai citeste odata si daca consideri ca ai inteles corect, anunta-ma si voi explica ce si cum . 🙂

 131. 132 ion adrian mai 18, 2010 la 11:52 pm

  @Marcus,
  De cand ziceai ca esti matur?
  Vai de ala al tau pe care unii maimutoi il au rosu.
  🙂

 132. 133 blogideologic mai 19, 2010 la 5:30 am

  @ Harabula spune, în mai 18, 2010 la 3:00 pm: “Legea dementiala cu marirea salariilor cadrelor didactice cu 50%. Basescu a fost nevoit sa fie de acord. Prin aceasta masura antieconomica la urma urmei n-ati castigat nimic.”
  Şcoala este principala instituţie prin care se creează capital intangibil în România.

 133. 134 Doru Coarna mai 19, 2010 la 5:30 am

  @ LePrince:

  Multumesc, este OK.

  De Niro nu e INCA nimeni in PSD, actorul perfect inca nu exista, insa sigur ca ar trebui inventat.

  Convocarea aia s-a facut cu cateva luni in urma, la Ziua Portilor Deschisa la Departamentele PSD; nu s-a intamplat nimic din ce banuiti, s-au prezentat initiative, s-au luat hotarari si s-au facut numiri. Atat. Au fost prezenti sefi de departamente care insa n-au mancat pe nimeni. Ciudat dar atmosfera in interiorul partidului la nivelul departamentelor este mult mai constructiva decat iti imaginezi. Problema este in organizatii…
  Am mai avut ocazia sa vad cat de operativ este dl. Nastase.
  Nimeni nu a impus completarea adeziunii, ba as zice ca atitudinea generala era una de expectativa in privinta doritorilor.

  Am inteles ca se vor mai organiza astfel de intalniri.

 134. 135 Ghita Bizonu' mai 19, 2010 la 7:47 am

  florin m.

  este prima dara cand dau peste „autarh” in sensul folosit de tine …in „biblia” mea – un Larousse din 38 – nu apare … Prin „atitudine autarhica”
  se intelege parcticare autarhiei , termen economic .
  Democartia gorbaciovista – hm.. crd ca nici MS Gorby nu prea stie ce dorea sa fie si ce a fost .
  Juma din neintelegeri deriva din faptul ca fiecare intelege altceva … si ca nu se mai respecta vechile conventii cristalizate in timp .

 135. 136 M.Voicu mai 19, 2010 la 12:04 pm

  @Ghita Bizonu’ mai 19, 2010 la 7:47 am spune: …in “biblia” mea – un LAROUSSE DIN 38.
  * * * Am chiar aceastã carte; ce mãreţie!, şi proştii se consterneazã la televizorul color, în timpul cãruia n-au mai fost construite piramide, sau to’ma d’aia !

 136. 137 M.Voicu mai 19, 2010 la 12:27 pm

  @Ghita Bizonu’ mai 19, 2010 la 7:47 am spune: …in “biblia” mea – un LAROUSSE DIN 38.
  * * * Am chiar aceastã carte; ce mãreţie!, şi unii se prost-erneazã la televizorul color, în timpul cãruia n-au mai fost construite piramide, sau to’ma’ d’aia !

 137. 138 Roxana Iordache mai 19, 2010 la 12:35 pm

  Voi, de la PSD, pregătiţi coliva pentru cota unică, pe care o veţi zgâlţâi împreună cu PD-L. Mai precis, cu Băsescu. De fapt, aţi decedat-o anticipat, de când cu forfetarul pe care l-aţi introdus când eraţi la guvernare şi aveaţi şi ministru de specialitate. Mai e un pic şi vă văd din nou împreună la guvernare. :mrgreen:

 138. 139 florin m. mai 19, 2010 la 12:35 pm

  Ghita Bizonu

  Gasesc corecta ultima observatie cu privire la sursa multor neintelegeri.

 139. 140 Blizzard mai 19, 2010 la 2:41 pm

  @Doru Coarna
  Eu am inteles mesajul si e ok dar eu m-am adresat d-lui Nastase iar dumnealui, partidul si intreaga lor sfera de influenta este responsabila si nu pot arunca totul in carca celor de azi. Ieri au mai fost si ei + liberalii, dupa aia putem lua o pauza de cafea discutand despre defunctii taranisti si apoi ajungem la FSN, comunisti iar la final ar fi chiar urat sa dam vina pe Decebal si Traian…
  Mesajul meu nu viza poporul, eu m-am referit la vinovatia colectiva de care doreste sa se delimiteze dl. Nastase.

 140. 141 alex.dumitrascu mai 19, 2010 la 3:21 pm

  Iordache Rozana are dreptate. Se vorbeste prin targ ca PSD va intra din nou la guvernare.
  Pe baza de impozit progresiv ca altceva nu stir

 141. 142 nu pot sa ma abtin, mai 19, 2010 la 3:50 pm

  Ruxandra,

  Eu te credeam altfel sau altceva! Ce inseamna voi de la PSD? Adica noi care avem si alte opinii?Se pare ca confunzi blogul.Aici , adica pe acest blog, cu niste exceptii intra cam tot, la voi e tot asa?

 142. 143 dadatroll mai 19, 2010 la 3:51 pm

  Deci nam inteles ceai vrut sa spui da iti dau dreptate ca ai fost presedintele Romaniei si uite ce bine e in Romania.

 143. 144 Catalin mai 20, 2010 la 9:44 am

  Stimate Domnule Nastase,

  Sunt din Cluj si am 37 de ani, casatorit si tata a 4 copii, si incerc sa pun pe picioare o mica afacere.

  Va respect pentru inteligenta dumneavoastra si pentru educatia pe care o aveti, pentru ca aceasta din urma a necesitat eforturi constante de-a lungul timpului pe care prea putini dintre noi inteleg sa le mai faca.

  Din punctul meu de vedere, nu aveti legimitatea morala de a face comentarii pe marginea situatiei actuale din Romania, si iata care sunt motivele:

  – ati facut parte din echipa PSD ului inca de la inceputuri, adica dupa ’90 timp in care partidul dumneavoastra, fie ca se numea FSN, PDSR, etc., a stat la guvernare din ’90 pina in ’96. Impreuna cu domnul Ion Iliescu si alti oameni din partid, ati tergiversat lucrurile in mod intetionat pentru ca Romania sa ramina intr-o stare de confuzie legata de viitorul ei, adica nici in socialism nici in capitalism. Lucrurile s-au mai schimbat in guvernarea 2000-2004, insa percepita mea e ca nu ati mai avut ce face si pina la urma a trebuit sa luati niste masuri de reforma.
  – in perioada guvernarii partidului dumneavoastra, au avut loc cele mai mari fraude (furturi) din economie fara ca impotriva acestora sa fi fost luate masuri clare. Nu am uitat devalizarea unor banci de catre colegul dumneavoastra de partid Bivolaru si multe alte lucruri care au daunat dezvoltarii Romaniei pe baze sanatoase.
  – nu ca cei din celalte partide ar fi imaculati, dar daca e sa interpretam informatiile publice, partidul dumneavoastra a fost adapostul perfect pentru cei mai corupti politicieni din Romania.

  Fie ca va place fie ca nu, atunci cind faceti parte dintr-o echipa, raspundeti solidar atit de greselile ei cit si de realizarile ei. Daca nu va convenea ce se intimpla, sau nu erati de acord cu aceste lucruri aveati cea mai onorabila varianta, aceea de a va da demisia, lucru pe care nu l-ati facut din cite stiu eu.

  Dumneavoastra si partdiul din care faceti parte, a avut 10 ANI la dispozitie sa faca o reforma autentica in Romania, mai ales ca ati fost seful executivului timp de 4 ani, si imi pare rau sa va spun dar ati cazut la acest examen. Si dumneavoastra sunteti vinovat ca dupa 20 de ani de la revolutie, inca nu avem o retea de autostrazi, tara noastra este indatorata, sistemul social e la pamint precum si de alte multe lucruri de care probabil il acuzati pe domnii Basescu si Boc. (au si ei greselile lor, fara indoiala si nu incerc sa le gasesc scuze).

  O posibila solutie pentru a va redobindi cel putin dreptul moral de a mai emite opinii, ar fi sa va cereti iertare fata de Dumnezeu si mai apoi fata de Romania pentru toate lucrurile gresite pe care le-ati facut dumneavoastra sau echipa din care ati facut parte (a carei sef ati fost citiva ani)

  Fie ca ne covine sau nu, exista principii de viata care izvorasc din principiile morale ale lui Dumnezeu iar dreptatea Lui se va infaptui in cele din urma, fie ca noi credem in acest lucru sau nu.

  Evindent, nu sunteti singurului vinovat pentru aceasta stare a tarii, mai este si domnul Iliescu pe care inca nu l-am auzit sa-si ceara iertare pentru mineriadele din 90 si multe alte lucruri. Nu exclud de la acest procedeu de minim bun simt si pe alti policieni de la putere sau in opozitie, preotii turnatori din BOR si alte biserici, insa ceea ce vreau sa spun ca Romania NU are viitor fara o reforma morala, iar reforma morala incepe cu admiterea faptului ca am gresit, ne asumam aceste greseli si ca pe viitor dorim sa nu mai repetam acele greseli.

  Singurul care are puterea de a ne restaura vietile cu adevarat este Dumnezeu, si El o face cu bucurie atunci cind ne caim de tot trecutul nostru. Abia atunci va veni cu adevarat vindecarea pentru noi si culmea e ca ea va incepe sa-i „molipseasca” si pe cei din jurul nostru.

  Pina la urma toti suntem vinovati (inclusiv subsemnatul) de starea unei natiuni, insa cred ca daca e ca aceasta reforma morala trebuie sa inceapa de la liderii unei natiuni pentru ca fie ca ne place sau nu, prin statutul lor sunt modele pe care lumea le urmeaza.

  Salutari distinse din Cluj.

 144. 145 Maximmouse mai 20, 2010 la 2:53 pm

  @Catalin..

  ….mai , ia lasa-ne cu clujismele …poate oi fi tu vinovat, eu nu sunt, e bine?

 145. 146 Catalin mai 21, 2010 la 9:51 am

  @Maximmouse…stii de ce suntem vinovati toti? Din 2 motive cel putin:

  – ca nu suntem uniti si suntem egoisti, si toata ziua numai ne plingem si boscorodim, dar suntem prea comozi sa iesim in strada sa protestam pina se face dreptate. Prea ii lasam pe politicieni sa faca ce vor si sa-si bata joc de noi. Si ei, politicienii stiu prea bine, ca orice protest dureaza citeva zile, iar dupa aia ne intoarcem la ale noastre, c-asa-i romanul.
  – in ultima instanta, politicienii se aleg din marea masa a unei natiuni, pai daca marea masa minte si e coruptibila, cum pot „virfurile” sa fie altcumva?

 146. 147 prod(eficienta) vs nr angajati mai 24, 2010 la 11:47 am

  diletantismul si incompetenta organizatorica crasa se vad la toti corifeii care ies pe media sa sustina ca doar o reducere a veniturilor celor 1,4 milioane de bugetari,precum si la ceilalti salariati de stat din regiile autonome ar fi suficienta pt insanatosirea bugetului.fals.acesta este un mod de tratare mecanic-contabil, nesistemic.
  pt a intelege de ce trebuie redus necrutator personalul pana la un nr optim,care se pare este
  0 nr angajati


 1. 1 Lazaroiu face declaratii provocatoare « Hai ca se poate! Trackback pe mai 18, 2010 la 3:58 pm
 2. 2 19 mai 2010 Trackback pe mai 19, 2010 la 12:03 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: