Strasbourg (7)

Evenimentul zilei (sic) l-a constituit prezenta ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, la Strasbourg.  Discursul sau s-a referit mai mult la trecut, la faptul ca in al doilea razboi mondial, statele aliate au depasit diferentele ideologice, obtinand o victorie comuna, pe baza unor optiuni si valori comune. A mentionat reconcilierea franco-germana si cea, mai recenta, ruso-poloneza, in urma tragediei de la Smolensk.

A folosit concepte mai noi : soft security, tratatul de securitate europeana, spatiul juridic comun, subliniind rolul pe care il poate avea Consiliul Europei ca platforma intre UE si Rusia.

A raspuns la intrebari si a prezentat o cronologie a relatiilor cu Georgia  si ratiunile pentru care Rusia a recunoscut Osetia de Sud. A acuzat (voalat) Consiliul Europei si Curtea europeana a drepturilor omului de politizare in cazul unor rezolutii sau decizii pe care Rusia nu le-a respectat.

Intrebat de ce are Rusia trupe in strainatate, Lavrov a raspuns ca Rusia nu are trupe in strainatate ci doar baze militare, in baza unor intelegeri cu statele respective (eu insa nu imi aduc aminte ca Republica Moldova sa aibe un astfel de tratat bilateral cu Rusia!?).

In ansamblu insa Lavrov s-a prezentat bine, nu s-a enervat din cauza unor intrebari incomode, a raspuns pe larg, sigur folosind si unele din stereotipurile cunoscute ale diplomatiei rusesti.

Reclame

8 Responses to “Strasbourg (7)”


 1. 1 virtualkid aprilie 30, 2010 la 6:22 am

  Nu vad mari diferente intre rusi si americani. Difera numai ambalajul. Cel american este mai stralucitor, insa, nu este decat butaforie.

 2. 2 Ghita Bizonu' aprilie 30, 2010 la 7:31 am

  La altii se poate ….
  Lingeti-va-ti pe buze ca pe deste se ling altii !

  http://www.conseil-etat.public.lu/fr/avis/2010/04/48_647/index.html

  Proiectul Grand Ducal in curs de avizare a fost înaintat spre examinare Consiliului de Stat printr-o scrisoare a primului-ministru,, din data de 12.28.2009.
  Proiectul, elaborat de ministrul de clasele de mijloc şi Turismului, a fost însoţit de un memorandum explicativ şi un comentariu.
  Avizul Camerei de Comerţ a fost trimis la Consiliul de Stat de trimiterea de 20/01/2010, Camera de Comerţ, de către trimiterea de 01.27.2010.
  Consideraţii generale
  Temeiul juridic pentru proiect în curs de revizuire este la punctul 2 din legea modificată din 30 iunie 2004 de stabilire a unui cadru general pentru schemele. Regimurilor de ajutor pentru sectorul claselor de mijloc.
  Regulament trimis spre avizare a trei obiective. În primul rând, marimea brută maximă* a ajutorului pentru investiţii este adaptată şi ridicata la 10 şi, respectiv, 20 la sută, conform prevederilor din legii din 05.28.2009 fiind modificata cea precitata la 30 iunie 2004.
  În al doilea rând, pentru a îmbunătăţi transparenţa criteriilor pentru luarea deciziilor privind ajutoarele de stat acum şi pentru a evita o acţiune în faţa instanţei de contencios administrativ împotriva unor decizii ministeriale, regulamentul Grand Ducal în curs de avizare prezinta activităţile şi tipurile investiţii neeligibile. Consiliul de Stat consideră că, prin regulamentul în curs de avizare le, decizii administrative ale comisiei consultative stabilite în temeiul articolului 13 din Actul din 30 iunie 2004 vor fi formalizate ( adica sa mai pe romaneste standardizate, regularizate , tipizate )

  Ca un al treilea obiectiv, autorii doresc sa profite de regulamentul în curs de avizare ca sa clarifice faptul că nivelul corespunzător se aplică numai cererilor de ajutor cu un efect de stimulare, adică cererilor care au fost transmise Ministerului Claselor de mijloc, respectiv, înainte de finalizarea proiectului sau a activităţii în cauză.

  * in text “l’intensité brute maximale”

  Si va rog este scris in juridica franceza luxemburgheza ! Si cum nu exista dictionare de de juridica romana- juridica franceza … ( si in gnl de juridica …) … Oricum juridica franceza luxemburgheza risca sa fie savuroasa , si n-are complexe de “tara mica” . Iar uneori tehtele consiliului sunt de-a dreptul surprinzatoare prin aciditatea lor si libertatea de expresie si atitudinea “hautaine” – tot in docomentul asta ”In noul articol 2, primul aliniat,

  Consiliul de Stat constată o eroare gramaticală la începutul frazei pe care a corectat-o, facand acordul cuvântulului „destinat” la feminin.
  În ceea ce priveşte a doua teză din respectivul alineat, Consiliul de Stat propune pentru a şterge ultimele trei cuvintele „următoarele activităţi”, deoarece această expresie este de prisos. “

  N-ar fi fost rau ca si textele “juridice” ale juristilor rasului Boc & Macovei sa fi beneficiat de o astfel de avizare ….
  A … da . “Juridica” – gluma personala ref la limbajul specializat al profesiei

 3. 3 Ghita Bizonu' aprilie 30, 2010 la 7:32 am

  Copil virtual
  exista o mica diferenta esentiala : distanta geografica . Cel mai apropiat ( geografic) ti-o trage mai des …

 4. 4 Pali aprilie 30, 2010 la 9:11 am

  Domnule Nastase o parere personala despre Serghei Lavrov ne impartasiti si noua ?

 5. 5 Paul aprilie 30, 2010 la 3:10 pm

  Ghita Bizonu’,

  in general ai pareri de bun simt, dar pe aceasta cu distanta geografica ai aproximat-o de ai rupt-o! „Cel mai apropiat (geografic) ti-o trage cel mai des”?!
  Daca te referi la apropierile tale geografice cu vecinele, te-as putea crede :), dar daca te referi la conflicte geostrategice, nu.
  Adica, vrei sa spui ca Japonia, Vietnamul, Irakul, Iugoslavia, Afganistanul sunt mai apropiati de SUA decat Canada, Mexicul, Cuba.? Caci celor dintai „le-au tras-o” americanii mult mai rau decat celor din urma.
  Hai, ca poate vrei sa-ti revizuiesti comentariul de care vorbesc si eu te retin :).

 6. 6 ellasarya aprilie 30, 2010 la 4:50 pm

  Mie mi-a plăcut cel mai mult şi cel mai mult cum strigau ucrainienii în… limba rusă: nu vrem flotă în Marea Neagră!
  Şi cu moldovenii – foştii noştri fraţi – e cam la fel. Cică n-au acorduri bilaterale, doar limbi…
  Ruşii n-au avut niciodată nevoie de acroduri, tratate sau mai ştiu e ce e lumesc, pe acilea, prin Europicuţa noastră dragă! Le-au ajuns anii sovietici să „rusifice” (rimează cu pietrifice) pe toţi cei care au ocupat teritorii ruseşti (conform unor tratate disperat-postbelice – sic!).
  Şi apoi, dacă văd că vine vecinu’ cu buldozărul să-mi dărâme gardul, mă mai uit dacă am făcut pact de neagresiune cu el?!… Ah, da, îl trimit la Sfânta judecată… de apoi!

 7. 7 Doru Coarna aprilie 30, 2010 la 6:35 pm

  Este o ofensiva diplomatica certa, de fapt nu-mi aduc aminte ca diplomatia rusa sa fi gresit vreodata, timpul i-a dat mereu confirmarea.

  Iar daca ne gandim la deceniul 9, n-au facut decat sa schimbe un fotoliu vechi si greoi cu unul modern si comod destinat viitorului lor.

  Cum este mai profitabil, sa imprastii frica sau resurse si incredere, formand o piata certa?

  Raspunsul cu bazele militare externe este de extrema duritate, ei considera altfel, si anume de facto, spatiul Rusiei, probabil jenat de intrebare.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: