Interviu la RFI

Rador – Miercuri, 28 aprilie 2010 ora 22:40

RFI: Adrian Nastase, presedintele Consiliului National al PSD, despre noul proiect al legii ANI

RADIO FRANCE INTERNATIONALE (28 aprilie, ora 18:17)

– Realizator: Anca Năstase

Realizator: Legea ANI, noul proiect al legii ANI, înaintat de guvern, a fost respins în Camera Deputaţilor, nu a întrunit suficiente voturi. Avea nevoie de 167, au fost exprimate 151 de voturi pentru, două împotrivă şi 49 de abţineri. Legea va ajunge totuşi în Senat cu acest aviz de respingere şi în acest context vă spuneam că fostul premier Adrian Năstase a ieşit la rampă cu noi acuzaţii la adresa Legii Agenţiei Naţionale de Integritate. El a criticat forma revizuită a textului. Documentul a fost modificat cu lipsă de inteligenţă, consideră preşedintele Consiliului Naţional al PSD. În opinia lui Adrian Năstase există posibilitatea ca viitoarea lege să ajungă şi ea pe masa Curţii Constituţionale. Să ne reamintim foarte pe scurt ce prevede acest nou proiect al Legii ANI înaintat de guvern: Că parlamentarii vor depune două declaraţii de avere, una publică referitoare la numărul proprietăţilor, maşinilor sau conturilor bancare şi una secretă în care vor fi trecute detalii privind băncile la care sunt deschise conturile, adresele la care se află proprietăţile sau mărcile maşinilor pe care le deţin, iar ANI va putea să trimită rapoartele întocmite în funcţie de natura neregulilor constatate, Agenţiei de Administrare Fiscală, dacă vorbim de bunuri neimpozitate sau Parchetului dacă vorbim de infracţiuni. Să-l ascultăm acum pe Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD. Acesta i-a spus într-un interviu lui Cosmin Ruscior că viitoarea lege riscă să ajungă şi ea pe masa CCR.

Adrian Năstase: În ceea ce priveşte situaţia la care s-a ajuns, absolut jenantă pentru şeful statului şi pentru miniştrii care au susţinut această variantă neconstituţională, sigur că trebuie făcute reparaţiile de rigoare, dar iar, cum să spun, se procedează cu aceeaşi lipsă de inteligenţă şi riscăm să ajungem din nou la o situaţie în care o nouă Curte Constituţională, sau aceeaşi, se va pronunţa în condiţiile unei excepţii pentru un proces în legătură cu o soluţie adoptată pe picior. Şi mai este o chestiune, mi se pare absolut umilitor pentru parlament şi pentru partidele politice, pentru grupurile parlamentare ca în timp ce se desfăşoară procedura de.., eventuala procedură de consultare la Cotroceni, se aplică de fapt.., guvernul deja a trimis la parlament o formulă de reparaţie capitală pentru această lege. Din toate punctele de vedere deci mi se pare că soluţia sau situaţia de acum se datorează unei lipse de responsabilitate politică din 2006, unei lipse de responsabilitate prin faptul că legea pe care am pornit-o în 2004 nu a fost lăsată să curgă mai departe la Senat şi să fie adoptată în condiţii de constituţionalitate cum era atunci. S-a băgat timp de un an şi jumătate dezbaterea pe această formulă, după aceea în regim de urgenţă s-a adoptat o lege absolut aberantă, aşa cum a fost ea construită, şi suntem într-o situaţie din nou aberantă în care practic preşedintele invită partidele la consultări, când de altfel în timpul acesta trimite prin intermediul guvernului formula deja de modificare la parlament.

Reporter: Credeţi că Legea ANI în varianta modificată de guvern poate rezolva ceva? Noutatea este că vor exista două declaraţii de avere. Una din care vor lipsi însă date precum, nu ştiu, banca la care are acel demnitar contul respectiv şi o altă declaraţie specială pentru ANI care va conţine şi aceste informaţii să spunem confidenţiale.

Adrian Năstase: În sfârşit eu cred că dacă stăteam câteva zile să reflectăm cu toţii la cea mai bună soluţie, am fi găsit o formulă care să nu fie cumva ridicolă pentru că asta ne va pune, fără îndoială, într-o situaţie oarecum penibilă în faţa electoratului. Iată că suntem undeva din nou, cum să spun, întâi tăiem şi pe urmă măsurăm şi o să avem probabil din nou dificultăţi în a pune în aplicare această lege.

Reporter: Dar aş vrea să vă întreb dacă vi se pare că ANI pune presiune pe parlament atunci cănd spune că, şi aici vă amintesc, o sută de parlamentari sunt în vizorul ANI. Este o afirmaţie făcută recent de şeful ANI.

Adrian Năstase: Nu cred că este bine nici pentru conducătorii ANI să facă astfel de declaraţii şi nici nu cred că parlamentarii, sau cum să spun, că putem generaliza, chiar dacă unii dintre ei eventual sunt în vizor, nu ştiu pentru ce raţiuni, nu ştiu dacă ele sunt întemeiate, nu cred că putem să pornim de la o prezumţie de proastă judecată sau de, cum să spun, de legiferare, ţinând seama de un interes individual. Nu cred că este bine.

Reclame

3 Responses to “Interviu la RFI”


 1. 1 Pali aprilie 30, 2010 la 8:59 am

  Ce rost ar mai avea ANI daca declaratiile de avere trec la secret ?Nici pina acuma nu-si avea rostul; marile averi in continuoare sunt ascunse bine si nu o sa le gaseasca nimeni. Doar daca nu fac o gafa marca S Bradisteanu adica sa inregistreze vreun off-shore chiar pe numele lor si intr-un paradis fiscal unde datele beneficiarilor reali sunt publice.Si in acest caz o sa fie descoperite doar daca cineava o sa fie interesat sa le gaseasca.

 2. 2 Doru Coarna aprilie 30, 2010 la 4:11 pm

  @ Pali:

  Cum de nu se observa ca economiile ce se realizeaza prin reducerea Parlamentului s-ar putea dubla renuntand la serviciile ANI?

  Inseamna ca exista o alta ratiune din moment ce Boc o salveaza scurt, din incheietura, probabil ca acolo se stiu multe chestii brute, extrem de folositoare in negocierile desfasurate pentru ademenirea parlamentarilor.

 3. 3 M.Voicu aprilie 30, 2010 la 7:11 pm

  @ „Camera Deputaţilor avea nevoie de 167 voturi pentru; au fost exprimate 151 de voturi pentru, două împotrivă şi 49 de abţineri…”
  * * * Au fost exprimate 202 voturi – deci deja sunt prea mulţi PARLAMENTARI CARE NU PARTICIPÃ. Dacã s-a ”constituţionalizat” m-e-t-o-d-a ADOPTÃRII TACITE, asemenea prezenţã la vot, foarte frecventã, are semnificaţie legislativã şi înseamnã, cum am mai propus înainte de ”referendumul pe numãr”, REDUCEREA NUMÃRULUI DE PARLAMENTARI LA MEDIA PREZENŢEI ÎN SESIUNEA ANTERIOARÃ ! ! !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: