„E recomandarea mea”

Este titlul editorialului meu de miercuri din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

48 Răspunsuri to “„E recomandarea mea””


 1. 1 Karakas aprilie 21, 2010 la 12:54 pm

  Va cred pe cuvint 🙂 V-as fi crezut si fara sa priviti in camera de luat vederi. Stiu ca intotdeauna aveti o constructie logica, bine argumentata.

 2. 2 plano10 aprilie 21, 2010 la 12:58 pm

  Base nu poate fi convins ca nu ne putem increde in politica sa de incredere.
  Asa ca…ramane valabila si alternativa: disparitia increderii in institutiile statului si in Constitutie. Cea prezenta ca pe cea clocita de Base,boc,buda electoratul o va respinge la referendum…. prin indiferenta.
  Parca inainte de alegeri era o prioritate si eliminarea imunitatii presedintelui in fata legii penale. Daca Base boc a uitat de ea… sa o introduca Parlamentul

 3. 3 Mihnea Georgescu aprilie 21, 2010 la 1:09 pm

  … şi revizuirea Constituţiei…

 4. 4 tiberiu aprilie 21, 2010 la 2:47 pm

  n tara regelui Ubu apeluri si recomandari de acest gen suna in „pustiu”
  Tara de la „capii”ei s-a imputit !

 5. 5 Badita Radu aprilie 21, 2010 la 3:24 pm

  Nu pot decat sa ma bucur ca , voalat si diplomatic , imi dati dreptate cu privire la disolutia statului! Am citit cu atentie recomandarea dvs. , insa cu o floare nu se face primavara dupa cum bine stim , ca sa nu adaug ca vara nu-i ca iarna..!

 6. 6 LePrince aprilie 21, 2010 la 4:25 pm

  @ Mihnea Georgescu

  Imi place foarte mult cum scrii. Si uneori ai niste idei extrem de interesante. „Camera de reflectie” de exemplu ,este deosebita, poate fi asemanata si cu un fel de purgatoriu.Faptul ca tu faci aici o apropiere de sistemul bicameral, o face cu atat mai speciala. Este pacat ca nu reusesti sa gasesti timpul necesar. Camera de reflectie crezi ca ar trebui sa fie utilizata in sistemul parlamentar, sau te gandesti ca Senatul joaca rolul unei camere de reflectie? Camera deputatilor ar fi o etapa initiatica, nu? Poate gasesti putin timp ca sa dezvolti.
  Nu te lasa descurajat de gremlinul ideologic, care ai vazut ce spune, ca acolo l-ar fi iradiat pe Iorgovan. Asa sa fie?Crezi ca francmasonii au avut vreun rol? Eu nu cred in bazaconii din astea, dar blegideologic vede numai conspiratii peste tot.
  Spune-mi si mie ce crezi, multumesc.
  S-auzim de bine.

 7. 7 Pali aprilie 21, 2010 la 4:42 pm

  Cu Base’ pe capu’ nostru inca 4 ani zau nu stiu ce sanse mai avem ca, tara, natiune,economie,…

 8. 8 Cititor in stele aprilie 21, 2010 la 4:43 pm

  Ghici, ghicitoarea mea: de cand este DNA? Cine(ce) a fost inainte de ea? Cine a infiintat o institutie paralela cu una existenta pentru combaterea asa zisei coruptii mari? Incercati, va rog, sa va amintiti. Daca sunteti prea tineri, luati loc in biblioteci si cititi ziarele din arhiva. Daca ati uitat doar, e mai usor sa va aduceti aminte……

  Remember: Cine dintre forumisti isi mai aminteste ca inainte de DNA(nu, nu doamna) exista PNA? Ce insemna PNA? parchetul national anticoruptie(PNA) exista in paralel cu Parchetul General ce functiona pe langa Inalta curte de justitiie. Cine era seful PNA? Ioan Amarie nu era cumva procurorul acela cu o mica mare problema in CV? De ce a fost infiintat PNA cand exista deja Parchetul general? Chiar inca de pe atunci se spunea in Rapoartele anuale de monitorizare a Romaniei pe care le intocmea Comisia Europeana ca Romania in loc sa aplice legile existente si eventual sa le perfetioneze acolo unde trebuie, elabora noi legi, infiinta noi institutii dar, atentie, in momentul in care aceste institutii incearca sa-si intre in rolul pentru care au fost create le sunt amputate membrele si raman schiloade.

  Oare de ce s-a infiintat ANI? De ce alesii si alte categorii de bugetari care traiesc din contributiile cetatenilor au pretentia ca platitorul acestor indemnizatii grase sa nu stie platitorul cum si-au dublat(triplat sau inzecit) ei euroii din conturi??? Ca mi se pare mai mult decat nesimtita vechea formula de declaratie de avere(avand ca intrebare fundamentala:”Detineti in cont o suma mai mare de 10.000 de euro?”) Adica, ditamai parlamentarul castiga pe an aproape un miliard de lei vechi, unii chiar mai mult si intrebarea era la nivelul de 10.000 de euro? Adica, daca spuneai ca mai mult de 10.000, cel ce citea declaratia se putea intreba: „cat peste 10.000?”la care nu raspundea nimeni.
  Poate exista unele imperfectiuni in lege, este normal, doar greseala este omeneasca. Dar nici ce a facut CCR nu e cusher: nu ai voie nici sub aspect juridic, nici moral sa defiintezi o lege, declarand-o anticonstitutionala, exact in momentul cand tu, membru al CCR, esti sub lupa ANI! Acesta este un conflict de interese de cea mai pura esenta!
  Tara asta n-a mai fost condusa in ultimii trei ani de guvern sau de parlament si guvern ci de catre CCR care a dat curs intereselor unor grupuri ce nu au avut curajul sa-si justifice argumentele si au apelat la CCR. Am ajuns la dictatura CCR: asta e mai grav decat o ordonanta de urgenta, fiindca nu mai poti face nimic dupa ce „te-a desfiintat” CCR.
  De ce nu s-au trezit mai repede tovarasii de la ccr sa gaseasca „bubele” legii ANI? De ce doar in momentul cand a ajuns dita-m-ai justitiabilul sub lupa ANI au gasit ca este neconstitutionala? De ce trebuie sa treaca cate o luna de zile pana trimit in scris motivatia? de ce trebuie sa aiba CCR atatea competente? Nu ar fi mai bine sa renuntam la parlament si guvern si sa ramanem doar cu cei 9 de la CCR? Am reduce foarte mult cheltuielile.

 9. 9 Ghita Bizonu' aprilie 21, 2010 la 4:45 pm

  Cum i-a dat un judecător din Pătârlagele 10% din judeţul Buzău unui cetăţean care susţine că e urmaşul lui Preda Buzescu.
  http://www.gandul.info/news/cum-i-a-dat-un-judecator-din-patarlagele-10-din-judetul-buzau-unui-cetatean-care-sustine-ca-e-urmasul-lui-preda-buzescu-5462777

 10. 10 Ingrijorare aprilie 21, 2010 la 4:51 pm

  Fragmente din interviul acordat de Valentin Nicolau, fostul președinte al televiziunii publice, pentru Q Magazine.

  Q: Spuneaţi „Eu am preluat o instituţie care era în continuă cădere şi am făcut din ea şi-o instituţie cu bani, şi-o instituţie cu audienţe şi prestanţă. Cred că am revigorat întregul concept de televiziune publică în anii aceia. În 2004 eu am făcut un profit de aproape 20 de milioane de euro şi am lăsat, când mi-am dat demisia, 20 de milioane de euro bani cash. Acum conducerea televiziunii publice este pe credite şi n-au făcut nimic. Lipsesc în prezent vreo 30 de milioane de euro.” Ce ar mai fi de adăugat?
  V.N.: Uneori mă întreb dacă distrugerea TVR nu a făcut parte dintr-un plan mai amplu de demolare a structurilor de rezistenţă pe care stă edificiul naţional. Văzând că sistemul public de învăţământ şi cel de sănătate sunt puse la pământ, înclin să-mi răspund afirmativ. Văzând drumurile ţării perforate ca în urma unui cumplit bombardament şi, în acelaşi timp, pe „drumarii” miliardari, clienţii puterii politice, etalându-şi bogăţia cu maximă obrăznicie, încep să fiu convins că România a reuşit contra-perfomanţa de a se fi dat pe mâna celei mai nemernice clase politice care a devalizat-o şi a violat-o fără nici o tresărire.

  Q: Cu toţii am observat că TVR-ul nu mai este ce a fost odată. Televiziunile concurente şi-au spus cuvântul. Au emisiuni din ce în ce mai atractive pentru majoritatea românilor. Care credeţi că este pasul pe care ar trebui să-l facă TVR pentru a intra efectiv în casa mai multor români şi a nu mai rămâne doar o opţiune pe telecomandă?
  V.N.: Să capete o conducere competentă şi cinstită, separată de comanda politică. Dar după cum văd că se autopropun tot felul de servanţi politici sub acoperire de jurnalişti, puţine şanse. Se cer la TVR cu neruşinare solicitând răsplată pentru serviciilor aduse, altfel mari deontologi. Puteţi înţelege „sub acoperire” şi în sensul cel mai propriu.

  Q: Ce nu ştiu românii despre TVR?
  V.N.: Puţină lume ştie că această instituţie are de îndeplinit o misiune concretă ca televiziune publică. Că este gândită să funcţioneze chiar şi în condiţii de dezastre naturale, de război. TVR trebuie să fie şi să rămână un comunicator naţional, un factor de coeziune, şi nu spun vorbe mari.

  Q: La un moment dat declaraţi: „Preşedintele Traian Băsescu mi-a cerut, prin consilierul Adriana Săftoiu să îl schimb pe şeful departamentului de ştiri, ca un gest de bunăvoinţă, şi să o pun pe Rodica Culcer în loc.” Iar răspunsul dvs a fost: „Transmite-i preşedintelui tău că nu pun cu bună ştiinţă un ofiţer şef la Ştiri.” Povestiţi-ne mai multe.
  V.N.: Povestea este bine cunoscută. Preşedintele Băsescu îmi cerea prin doamna Săftoiu să-l schimb pe directorul de ştiri de la acea vreme, Lucian Sârb (actualmente directorul editorial al Euronews!) şi s-o numesc pe protejata domniei sale Rodica Culcer, cea care-i făcuse multe servicii mediatice. Această solicitare venea în deschiderea propunerii de a “lucra împreună”. Am refuzat conştient fiind că asta va atrage urgia sistemului împotriva mea. Văzând ce se întâmplă astăzi în societatea românească, încep să cred că Traian Băsescu avea încă de pe atunci proiectul de modernizare a statului român. Aşa s-ar explica obstinaţia cu care numeşte ofiţeri sub acoperire de ziarist, de politician etc., în cât mai multe dintre funcţiile de conducere ale structurilor statului. Cred că în asta constă proiectul domniei sale de modernizare a statului român.

 11. 11 Marcus aprilie 21, 2010 la 4:53 pm

  De La Partid Ceausescu Romania La Partid Basescu Romania !

  Daca cineva se mai indoia de intentiile Basescului in ceea ce priveste modul in care incearca pe toate caile sa reinstaureze dictatura ceausista in mult iubita noastra tarisoara, apai exercitiul de imagine de ieri, cand a chemat la ordine tot cabinetul lui Boc, in frunte cu prea umila sluga, care in fata Parlamentului se da zmeu’ zmeilor, iar la usa stapanului se metamorfozeaza in hartie igienica, a reusit sa spulbere orice dubiu in aceasta privinta.
  Daca cineva mai spera ca Mama Legilor, Constitutia Romaniei, are cat de cat valoare, macar ca simbol, in ochii asimetrici ai Prea Alesului, ieri acesta ne-a dovedit ca unica intrebuintare pe care el o vede pentru aceasta este cea de suplinitor pentru Boc, atunci cand acesta nu este disponibil pentru sters fundul presedintelui.
  Singura mea nedumerire cu privire la circul mediatic de ieri consta in faptul ca, la nesimtirea fara limite de care da dovada El Lider Maximo, acest simulacru de dictator in embrion, a avut totusi decenta de a covoca Guvernul la Palatul Cotroceni si nu la vreo bodega de cartier, asa cum ne invatase pana acum ca procedeaza atunci cand are de luat oarece urme de decizii politice.
  Dar nu-i timpul trecut!
  Macar daca toata aceasta mascarada s-ar solda cu vreun rezultat cat de cat notabil in ceea ce priveste luminarea brusca a vidului din capatanile ministeriale si s-ar intrezari vreo geana de lumina in bezna generata de actuala criza economica, poate ca romanii ar inghiti, cu noduri ce-i drept, si aceste abuzuri si imixtiuni irationale ale chiombului in actul de guvernare, insa scopul acestor giumbuslucuri nu este altul decat acela de a arata romanilor cine le este jupan.
  Ce este mai amuzant in tot acest vodevil de doi lei gauriti este indignarea mimata de acest cabotin politic cu privire la amendarea ANI, ca functionand pe principii necostitutionale. Tocmai el, care are de explicat romanilor un morman de marsavii comise intru prosperitatea personala si a Famigliei, are tupeul de a se da fata mare oripilata si imbujorata toata la aflarea iminentei pierderii virginitatii.
  Macar pe vremea lui Ceausescu, aplicarea Legii 18 producea efecte imediate, iar cei care nu-si puteau justifica “prosperitatea” personala plateau la greu ilegalitatile comise.
  Inititiva lui Macovei insa de a infiinta ANI nu a reprezentat altceva decat dorinta de a-i mai oferi Basescului un mijloc de control si santaj asupra adversarilor sai politici. Cea mai elocventa dovada a ce este ANI si ce vrea ea, ne-a fost oferita zilele acestea, sub forma de batjocura nationala cand, pe piata, din “surse” s-a aflat ca ea si-a pus tunurile si pe un portocaliu, nimeni altul decat Pacaliciul Teve, Hoara.
  Sa te tavalesti de ras la aflarea unei astfel de stiri!
  Adicatelea un ditai ministru si lider oranj, Videanu, este condamnat (inca nu definitiv), pentru un fleac in care a “ciuruit” un milion de Euro din banii bucurestenilor, insa ANi nu gaseste de cuvinta sa afle ce si cum cu banii respectivi, ci moare de grija lui Hoara.
  Si unde mai pui ca pentru un astfel de zel depus cu rezultate remarcabile, dom’ profesor de Drept Constitutional, vremelnic uns Prim Ministru, ameninta ca va emite Ordonanta de Urgenta pentru mentinerea in viata a unui organism declarat neconstitutional.
  In ce tara traim, oameni buni?
  Mai avem vreo sansa de revenire la normalitate sau este cazul sa ne incolonam si sa dam buzna in spitalele destinate alienatilor mintal?

 12. 12 Marcus aprilie 21, 2010 la 5:34 pm

  Un Fleac, Ne-au “Ceremat” !

  Iaca iesi bocu’ si dezlega misterul convocarii mai mult decat umilitoare la care fu supus asa-zisu’ guvern la Palatul Cotroceni, in cursul zilei de ieri.
  Avand in vedere ca toate problemele economice ale Romaniei, orbecaitoare in criza, s-au rezolvat prin vanzarea in cadrul programului “Rabla” a unsprezece mii de autoturisme, guvernul isi permite un moment de respiro metamorfozat de fapt intr-unul de sarbatoare, in care dupa ce au pus mana de la mana, pentru a nu merge la Cotroceni cu ele goale (mainile adica), i-au facut chelului din capu’ lu’ statu’ rost de o tichie de margaritar, prin acceptarea indicatiilor pretioase venite de la acesta referitoare la modificarea Constitutiei.
  Practic, nici n-a deschis bine chiombu’ gurita si bocul si ceata lui de argati au pus de pieptanat baba in conditii in care tara are nevoie de interventia viguroasa a pompierilor.
  De indata ce s-a exprimat bocul cu privire la proiectul chiombului de modificare a Constitutiei, toate teveurile au lasat dracului orice subiect pe teme economice si au dat-o la intors in “tocsoaie”, pe teme constitutionale.
  Punct ochit, punct lovit!
  In aceste circumstante mai ne miram cum de isi permite Basescu sa-i faca pe unii romani la usoarele urme de neuroni pe care le poseda, mai ceva decat sutii la buzunare, pe calatorii din autobuzul de pe linia 131.
  Eu zic cum ca ar fi cazul sa nu mai ne miram si sa tacem dracului din gura, daca nu avem discernamantul necesar care sa ne permita sa intuim strategia cucubatica, de rahat a chiombalaului.
  Si as mai avea o propunere, daca tot au gasit solutia salvatoare in programul “Rabla” eu zic sa o extinda la nivel de natiune si daca pana acum ne-au vandut en detail, pe post de iobagi prin Europa agricola, acum sa ne vanda en gros, ca tara, FMI-ului. Deja 80% din acest proces a inceput, le mai ramane diferenta si s-au scos.

 13. 13 Doru Coarna aprilie 21, 2010 la 5:40 pm

  @ Dl. A. Nastase:

  Just, toate initiativele provenite din zona lui Traian Basescu sunt simpliste, partizane, si au urmari condamnabile, iar nivelul abordarilor tine de o pregatire minimala si o atitudine prozaica dar si frustranta.

  Este urmarea fireasca a organizarii pdl pe sistem militar, toti raporteaza, informatia merge sus, el hotaraste, ordinul se transmite jos si se executa: liderul este bombardat cu atatea informatii incat incepe sa greseasca inlantuit, iar timpul de reactie se lungeste.
  In faza a doua, pentru a optimiza acest tip de conducere, TB emite direct ordine discretionare adresate nu numai pdl ci intregului stat roman, dribland aparent abil prevederile constitutionale.

  La ora actuala TB a amestecat atat de bine „cartile” incat nici el nu mai poate juca cu ele astfel ca, intr-adevar, statul intra in disolutie iar acest proces este mascat prin sintagma de „modernizare” a sa, aplicata punctual, nearticulat si absolut incoerent.
  Incoerenta a devenit astfel si imaginea statului roman in sine.

  Totul arata ca o recunoastere a incompetentei in toate problemele a partidului care se vrea a deveni partid-stat: probleme punctuale, nesemnificative, ridicate pompos la rang de mari cruciade si adevarate teme cruciale tratate formal si eronat.

  Eu am avut mereu o banuiala si-mi strangeam argumente „pro”: nu se poate, omul are o viziune anume, ceva atat de bun, de pretios, incat merita orice sacrificiu, cu exceptia sacrificarii propriei imagini, desigur.

  Dar NU! Incluzandu-l pe diletantul de Boc in aventuri temerare de tot felul, de la economie, finante, politica interna, monetara, externa, mediu, garduri, pana la modificari operate Constitutiei, toate cu finalizari in coada de peste din motive care tin inca de sanatatea mintala a restului societatii, Traian Basescu imi risipeste toate indoielile: este doar un nostalgic al vechii dictaturi, o reconstruieste personal cu sprijinul eternilor obedienti de tot felul racolati in fel si chip, probabil l-a invidiat atat de mult pe fostul dictator incat acum isi refuleaza toate poftele, oricum, acesta este modelul sau din anii de formare.

  Asta arata fara echivoc convingerea sa intima ca dictatura este solutia perfecta pentru Romania, popor docil, acum sarac, dar cu ceva potential, suficient pentru a putea fi imbatat ieftin cu „parteneriatul” din realegeri, castigate dupa o aritmetica fictionista si coniventa.

  Multe i se pot imputa si lui, si ciracilor sai, si rudelor sale, dar le trec cu vederea, in fond omul este dedicat unei viziuni, dictatura, si geniilor trebuie sa le treci destule cu vederea; ce nu pot lasa insa sa treaca este ca moftul asta si-l face pe vietile si cu traiul a 20 de milioane de compatrioti care sunt fortati, prin prigonirea alternativelor, sa achieseze.

  Ceea ce ne ascunde dansul insa, ori poate nu sesizeaza, este ca idolul sau a fost un tip constructiv si a devenit dictator dupa, Traian Basescu o ia invers, intai dictatura apoi constructie, greseala pe care nimeni nu a indraznit-o, caci dictatura blocheaza, prin resorturile sale intrinseci, orice constructie!

  Astfel, regimul lui Traian Basescu este doar unul arhaic si anacronic acestor vremuri, in egala masura destructiv si non-constructiv, si asta gratie pozitionarii sale gresite inca din startul anului 2004.
  Consecintele acestui turmoil nu mai pot fi nici macar comensurate.

  Cred ca lucrurile trebuie luate mai serios ca niciodata, dictatura asta discretionara practicata de seful statului roman este pe cale sa ne transforme iarasi in sclavii cui (?) si sa inrobeasca iarasi Romania celui mai agresiv mediu cu putinta, cel al camatarilor mondiali, de care o dictatura ne-a salvat, si in care o alta, non-constructiva, acum, ne baga.

  Corolar: nu mai cautati sursa sumelor din campanie, cele publicate sunt vax!

  Singura chestie care pare sa-i iasa permanent este „parteneriatul” cu cei mari, deci de acum va trebui sa se vada maturitatea fiecarui roman dar si a clasei politice, examenul acesta este unul major si definitiv: Romania stat, sau nu.

  Daca tot trebuie sa va vindeti votul, viata si tara, vindeti extrem de scump, dincolo de putinta platii oricui, doar asa ne salvam din acest experiment!

 14. 14 blogideologic aprilie 21, 2010 la 6:03 pm

  Cred că un “Cetatean al Romaniei” ne-a invitat recent pe blogul acesta la o discuţie despre “ideologia maghiarizării”. Mai înainte, acelaşi “Cetatean al Romaniei” postase o scrisoare deschisă adresată ministrului dezvoltării regionale şi turismului. Dar o scrisoare deschisă identică fusese scrisă şi de domnul Dan Tănasă. Este posibil ca nick-ul un “Cetatean al Romaniei” să fie folosit de domnia-sa. Aş dori acum o translaţie temporară a discuţiei de la “ideologia maghiarizării”, la alegerea raţională între Eudaimonia şi Kakodaimonia. Să începem totuşi cu “ideologia maghiarizării”, când apare? Unii spun că a fost incitată de revoluţia europeană de la 1848. Este posibil. Nu-mi rămâne decât să adaug că “ideologia maghiarizării” a fost amplificată până la proporţii paroxistice de „Compromisul”(Ausgleich) de la 1867, care a construit chiar şi o metodologie foarte eficientă pentru maghiarizarea forţată. Maghiarii luptaseră din greu pentru acel „Compromis” ucigaş care instaurase regimul „K und K” (kaiserlich und königlich sau chezaro-crăiesc), monarhia duală pe care scriitorul Robert Musil (1880– 1942) o numea Kakania. Era un text final scris de Robert Musil, text poate nici măcar terminat de el însuşi. Era un text impregnat de confesiuni dintr-o viaţă de “om fără calităţi personale”, ale cărui calităţi impersonale sunt impuse de ideologia sistemului. Chiar dacă Robert Musil se naşte la două decenii după Ausgleich, tatăl său, originar din Timişoara, prinsese evenimentul şi putuse face o comparaţie între ceea ce fusese înainte de Ausgleich, şi ce a urmat după. Robert Musil înţelege că în societate se poate crea uneori tranziţia înspre un stat sumbru, destinat dispariţiei. Pentru iluminare, Robert Musil citeşte “dialogurile socratice”, de fapt dialogurile nici n-au fost scrise de Socrate, ci de Platon, ştie toată lumea. În dialogul Gorgias, –numele unui sofist antic–, Platon scrie : “Eudaimonia nu constă în salvarea de la rău, ci în nu a poseda răul dintru început.” În dialogul Gorgias este discutată arta guvernării unui stat. În primele variante ale proiectelor de Constituţie pentru statul postmodern Uniunea Europeană, este fixată drept ţintă Eudaimonia. Antinomicul este Kakodaimonia. Omul raţional caută binele eudaimonic. Argumentul suprem al ideologilor maghiari din UDMR şi UCM pentru construcţia lor este invazia hunilor, originea hunică. Aceştia au rămas consemnaţi în istorie ca o populaţie simbolică pentru rău, chiar pentru răul absolut. Domnul Marko Bella şi alţi lideri maghiari se mândresc cu această sorginte. Hai să le salvăm sufletul mărturisitor al iubirii de rău. Hungaria 1, numerotarea este necesară, se naşte printr-o decizie a împăratului Arnulf de Carinthia. Dacă ar fi aşteptat să vadă moartea naturală a unchiului său, Charles le Gros, împărat bătrân şi bolnav, ambiţiosul nepot Arnulf de Carinthia ar fi putut să preia legitim tot imperiul lui Charlemagne refăcut prin pur noroc de Charles le Gros. Care a respectat întotdeauna principiul cunctator-evaluator: „Wait and see”, dacă îl zicem pe englezeşte. Dinamic în luarea deciziilor, Arnulf de Carinthia comite două greşeli fundamentale ce vor afecta Europa. Deci şi pe noi. Prima greşeală a fost aceea că, la 887, provoacă intenţionat o revoltă în Francia răsăriteană. Carol cel Gras este detronat fără să opună vreo rezistenţă. Burgundia, Italia şi francii apuseni nu îl recunosc pe Arnulf. Astfel la 887 AD s-a destrămat pentru totdeauna imperiul zidit de Charlemagne combinând forţa armată cu diplomaţia. Arnulf de Carinthia a fost recunoscut ca rege de francii răsăriteni. A reuşit să îşi impună autoritatea în Lotaringia. La 891, Arnulf îi învinge pe vikingii care urcau pe fluviul Rin şi jefuiau până aproape de Bruxelles. Apoi se întoarce la rezolvarea problemelor din răsăritul imperiului franconian. Pentru asigurarea drumului între Baltica şi Adriatica, Charlemagne crease o serie de voievodate, numindu-i acolo duci (voievozi) pe războinicii slavi ce îl ajutaseră cu cetele lor împotriva avarilor. Nu era ceva neobişnuit. Charlemagne mai făcuse alianţe profitabile cu slavii cei mai apuseni, odobriţii, aflaţi pe coasta baltică lângă Danemarca. Cu ajutorul odobriţilor, Charlemagne îi alungase pe saxoni, şi deschisese un drum comercial spre răsărit care nu era controlat nici de saxoni, nici de danezi. Se ştie că avarii, probabil un popor turcic desprins din marea confederaţie care apărea şi dispărea în secolul VI, erau caracterizaţi printr-o mare cruzime. Voievozii slavi din răsăritul imperiului carolingian vor rupe legăturile de vasalitate faţă de urmaşii lui Charlemagne. Slavii aceştia voiau să controleze şi să vămuiască pentru ei comerţul fructuos dintre Baltica şi Mediterana. Arnulf de Carinthia încearcă să recâştige această sursă majoră de resurse. În anul 892, Arnulf de Carinthia face a doua greşeală majoră a politicii sale. Încercând să îşi impună autoritatea asupra ducelui Svatopluk, i-a chemat în ajutor pe maghiarii ce se aflau, călăreţi şi corturi, pe la mijlocul secolului IX, în stepa din nordul spaţiului pontic tăiată de cursul Donului. Este simptomatic faptul că mulţi dintre istoricii maghiari de astăzi uită să spună că Panonia, înainte de a deveni Ungaria, s-a aflat sub stăpânirea carolingiană, adică a domnului Lerui pomenit în colindele româneşti. Maghiarii, care au fost invitaţi de Arnulf numai ca auxiliari temporari în Câmpia Panoniei, vor fi până la urmă imposibil de controlat. Hoarda aceea medievală era segmentată în zece triburi numite ‘săgeţi’, cunoscute de Europa ca ‘On-Ogur’, literalmente „zece săgeţi”. De unde au rezultat două nume. Din raidurile lor înspăimântător de sângeroase în Franţa, ‚Ogur’ a lăsat cuvântul francez ‚ogre’, însemnând ‚devorator de copii’, căpcăun. Cel de al doilea cuvânt: ‘Ungur’, rezultă din aglutinarea expresiei ‘On-Ogur’. De fapt numai şapte ‘săgeţi’ erau formate din maghiari, celelalte trei ‘săgeţi’ erau alcătuite din khazari, triburile lor se adăugaseră probabil din Galiţia. Mai putem bănui ca aceştia din urmă erau deosebit de bogaţi, printr-o combinaţie de comerţ şi de pradă. În amintirea colectivă românească se mai păstrează un ecou al ‚Săgeţii’, cu semnificaţia de ‚putere şi bogăţie’, înregistrat de George Coşbuc la începutul poeziei „Nunta Zamfirei”: „E lung pământul, ba e lat,/Dar ca Săgeată de bogat/Nici astăzi domn pe lume nu-i”. Se spune că această ‘amintire despre Săgeată’ fusese auzită de George Coşbuc de la mama sa. La început, toate cele „zece săgeţi” erau comandate de către un lider istoric numit Arpad. Personajul a fost un negociator genial de o remarcabilă duplicitate. Astfel, alături de invitaţia arnulfiană care îl angajează împotriva lui Svatopluk, Arpad negociază cu însuşi ducele Svatopluk. Cumpără de la slavul acesta, –care, ca un bun migrator, vindea tot ce nu îi aparţinea!–, toate ţinuturile dintre cursul Nistrului şi cursul Dunării pe un singur cal, prăsilă din Turan! Vasile Voiculescu are o povestire magnifică despre acel areal ecologic din Eurasia unde fac schimb de marfă geambaşii de cai, „Oameni între oameni”. Este amuzant că, deşi harta este mai translatată spre vest, aria teritoriilor cerute de revizioniştii maghiari după Trianon echivalează cu aria hălcii din Europa „cumpărată” de predatorul Arpad de la predatorul Svatopluk. După ce îşi dovedesc superioritatea în cruzime zdrobind cetele de războinici slavi, ungurii se lansează în sângeroase raiduri de pradă în centrul Europei. O forţă germană a regatului franconian răsăritean încearcă să-i alunge pe unguri din Câmpia Panoniei, dar este înfrântă. Abia în anul 955 ungurii sunt zdrobiţi lângă Augsburg, de către împăratul german Otto I (936-973), fiul saxonului Henric Păsărarul (876- 936). Forţa financiară colosală a „Sfântului Imperiu Roman de naţiune germană” – ‚Heiliges Römisches Reich’, inaugurat oficial la 962 prin încoronarea lui Otto I de către papa Ioan al XII-lea, se trăgea dintr-un mare filon de argint, descoperit la 938 AD în Saxonia. Exploatarea lui aproape de suprafaţă s-a făcut la început cât mai economic cu putinţă, cu munca minorilor, adică a copiilor. Statura lor mică presupunea galerii cu secţiune mică, astfel rezistenţa naturală la prăbuşire a rocii deja presate nu necesita întărirea galeriilor cu lemn. Copiii aceia mineri locuiau la suprafaţă în căsuţe mici, de unde mitul ‘piticilor mineri’, divulgat însă abia la sfârşitul „Sfântului Imperiu Roman de naţiune germană”, de către fraţii Grimm. Când galeriile se vor adânci, chinurile copiilor mineri vor fi cumplite, toţi copiii săraci ai Germaniei, care puteau fi vânduţi pentru a lucra în minele de argint, aflaseră aceasta. Aşa se explică faptul că generaţia de la 1212 va căuta salvarea în ‘Cruciada copiilor’. Să nu uităm că la sfârşitul secolului XX, mişcarea Intifada din Palestina a fost numită şi ‘Cruciada copiilor’. Intifada este un indiciu sigur despre viaţa grea a copiilor palestinieni. Ungurii, rămaşi în număr mic, sunt prinşi între imperiul ottonian cel nou, şi imperiul bizantin cel vechi, a cărui forţă părea resuscitată de dinastia macedoneană. Pentru liderii unguri ai vremii, lipsa de ‚resurse umane’ pentru a putea prăda în continuare brutal Europa îi determină să caute alt ‚modus vivendi’. Prinţul Geza (născut cândva între 940-945, Geza ajunge şeful maghiarilor la 972, şi a trăit până la 997) îl lasă moştenitor pe fiul său Vaik (975-1038). Act neobişnuit la triburi turanice. Ideea moştenirii dinastice a tronului era, în acel timp şi în acea zonă, o idee bizantină, venind prin Oikumena. Într-adevăr, despre mama lui Vaik s-a spus că nu era nici maghiară, nici khazară. Dar că era o prinţesă din Transilvania. Nu mi se pare deloc absurdă ipoteza că era o româncă, şi în fond orice mamă româncă visează ca fiul ei să ajungă într-o bună zi împărat. Unchiul lui Vaik, puternicul şef maghiar Koppany, acceptat de mai multe ‚Săgeţi’, îi contesta autoritatea. Vaik îl înfrânge cu ajutorul bisericii, devenind astfel regele creştin Ştefan I al Ungariei.

 15. 15 Argusdre aprilie 21, 2010 la 6:22 pm

  D-le Nastase,
  Parerea mea este ca va exprimati prea sofisticat despre mizeriile aduse in viata romanilor de catre acest personaj grandoman, incapatanat, egoist si cu priviri imprastiate.Noi cunostem in amanunt despre „operele” acestui „titan-ic”, iar poporului trebuie sa-i explicati mai direct, mai pe sleau, mai mura-n gura despre catastrofa care a lovit tara noastra din 2004 incoace, de unde se trage si despre sansele minime de a scapa…Asta deoarece la ultimele alegeri prezidentiale, dupa 5 ani de chin, s-a vazut clar dupa felul in care s-a votat, ca plaiurile romanesti contin mult mai multi prosti decat am crezut vreodata.

 16. 16 octaaa aprilie 21, 2010 la 6:37 pm

  Interesant. Si sunt de acord cu cele spuse de dumneavoastra.
  Mai putin insa in ideea pensiilor speciale. Unde cred ca trebuie facut ceva. E aiurea rau ca un pensionar din armata sa primeasca cat primesc 3 pensionari normali.
  In conditiile in care pensionarii civili au avut si o activitate la serviciu aproape dubla. Iar perioada de ani in care primesc pensie este, statistic, cam jumate.

  http://octaraduro.wordpress.com/2010/04/16/hulirea-fmi-ului/

 17. 17 Marcus aprilie 21, 2010 la 6:44 pm

  @Doru Coarna : cu respect! o singura remarca, in opinia mea ‘mnealui nici macar de dictator nu este in stare, e o chestie dictatoriala rejectata printr-un avort si sustinuta in viata intr-un incubator care are la baza „energia” idiotilor din aceasta tara (imi cer scuze pentru limbaj, da’ el a inceput, atunci cand a decretat ca Invatamantul Romanesc scoate tampiti) 🙂
  sa fiti iubit
  marcus
  PS am rugaminte, puteti intra pe blogul meu pentru a va adresa o intrebare cu caracter privat, prim e-mail ?
  all the best
  marcus

 18. 19 Maximmouse aprilie 21, 2010 la 7:12 pm

  @Cetatean Al Romaniei!

  off topic

  Stimate Cetatean, cand ai votat pdl , nu te-ai gandit de loc? NU? Ei bine, gandeste-te acuma…e cam tarziu, dar fa-o totusi!

  Eu stiam ca ardelenii sunt o leaca mai inceti la capitolul asta, dar, chiar asa de lenti nu mi-am inchipuit niciodata…oricum, altfel iti plangi romanismul cu sacii plini?Nu-i asa? Asa este! Vezi, asa au socotit si japitele portocalii impreuna cu tovarasii vremelnici de drum de la udmr…

  P.S. Hai , nu mai pune atata la suflet, nu cred ca pe „ardeleni” chiar ii afecteaza chestia asta…

 19. 20 Dragos aprilie 21, 2010 la 7:22 pm

  Argusdre: „…plaiurile romanesti contin mult mai multi prosti decat am crezut vreodata”.

  Asta-i si parerea mea !

  Noroc cu romanii de pe alte plaiuri, ne-romanesti :
  „115.831 de romani din diaspora au votat pentru Basescu, 31.045 pentru Geoana”

 20. 21 Maximmouse aprilie 21, 2010 la 7:22 pm

  @Stimate Domnule Prim Ministru,

  Am gura aurita? ce spuneam acum o scurta peroada de timp? iata, ” maiestria”, legea pt. modificarea Constitutiei!

  Opozitia este pe faza? se profileaza actiuni stralucitoare de punere cu botul pe labe (1) a japitelor portocalii.

  Asteptam cu interes….:)

  P.S. In sfarsit o adiere ” proaspata” in movul cravatelor oamenilor de stat…:)

 21. 22 Ghita Bizonu' aprilie 21, 2010 la 7:44 pm

  Blogideologic

  dupa cate stiu ungurii erau ceva mai spre Volga , auziliari ai kazarilor. Auxiliari adicastrangeu tributul datorat kazarilor ( cava le ramanea si lor) S-au despartit in mod civilizat si Kaganul le-a recunsocutun sef oficial din randul tribului mogyor ( se pare ca asta era tibul nobil care conducea ). La aceste triburi – 7 -s-au adaugat de buna voie si cele 3 triburi kazare ( adica nu au fost alungate de Kagan ) . Auplecat cam de pe Volga. In galitai vor ajunge ceva mai tarziu – ca refugiati !
  Cu cumpararea nu prea stiu cum ar fi fost – nu prea era in firea lor sa plateasca altfel decat cu sageata si sabia .
  Iar in zona asta …. eficacitea lor era remarcabila . De fapt cavaleria asiata , de stepa, a fost milenii arma suprema – incepand de la sciti . Asta face victoria lui Otto si mai .. cum sa zic ? Exeptionala?! Oricum se pare ca acolo s-au cam „rasuflat” .
  Aici o iau pe alta aratura – forta de soc exceptionala a acestor populatii ( de la sciti la tatarii lui Temugin ) sta in marea capacitate de recrutare – mergand spre 100 % dintre barbatii incepand de la 15 ani ! ( tumele puteau fi pascute de cativa baitandri sub supravegherea unui nu prea valid de lupta !). Popoarele de plugari au o recrutare mai restransa sau daca merg la totalitatea barbatilor valizi termenul este mai scurt spre f scurt.
  Ma intorc ca s-au rasuflat la Augsburg – piederile au fost ingrozitoare , dat fiind ca armata cuprindea cvasitotalitatea barbatilor ! Asa ca … au trebuit sa uite drumurile ce ii duceau la „shoping” ( si se pare ca au cam terminat cu traditia de cavaleri ai stepelor – cestie ce le va iesi pe nas la prima intalnire cu oastea mongola !! )
  Despre avari – cruzimea ca cruzimea … forta lor de soc se datora , se pare, unui amanunt extrem de important : scara de sa ! Primii care au avut in spatiul nostru asa ceva ( import chinez !) . Scara de sa prmite o mi mare precizie a arcasului si izbirea cu lancea .
  Cruciada copiilor. Surse mai recente traduc azi prin Cruciada Saracimii . Fiindca in epoca saracii erau trecuti prin docomente nu numa laborantes ( cei care lucreaza) dar si „pueri” , adica copii. Vechiul stil latin in care sclavul de 50 de ani (varsta extrem de inaintata ptr vremea aia ! ) era „puer” si stapanul de 17 ani era „pater” . De altfel se pare ca si oamenii de arme ( chiar si proveniti din familie nobila (necastoriti ( adica fara posibilitatea de a isi intemia o familie ) erau considerati „tineri” si dupa 40 de ani . Asta in opozitie cu seniorul pe care ii slujeau care putea fi un june de 16 ani . Si astfel senior capata si intelesul de „varstnic” ( ptr altii -seniorul era un tip care dispunea de o casa , resurse economice , isi permitea o familie si sa aibe in serviciul sau „juvenes” de doua ori varsta lui ! ). Deci nu chiar a copiilor … ci a saracimii . Ce-i drept este de presupus ca erau si multi f tineri , insa la vremea aia 15 ani erai matur , numa bun de lupta si sf Biserica te considera bun de prajit de la 10 ani !!!
  Vajk se cam traduce prin Voicu ( nume comun romanilor si sarbilor ) . Insa manastirea construita ptr confesorulsau este manastirea Tata , caci ii zicea confesorului „tata” si nu pater .
  Oh da.. si originea obscura a cuvantului ungur. Hm.. am o idee ( multumesc stiu cum se zice oameilor cu idei !!! ) …ce popultie traieste prin regiunea Xiang ?!

 22. 23 Ghita Bizonu' aprilie 21, 2010 la 7:57 pm

  Cititor in stele
  chiar daca ma va injura gazda ca abuzez pe blogu asta ( pe vremea nu pre am clientela.. recunosc ) cuCCR .. e … nu e chiar asa.
  Ani de zile onor societatea in civil ( a de-l iubeste si acum pe Trajanus Maximus et Optimus Dominus atque Deus ) sub „vechea” constitutie cerea ca CCR sa devina ce iaste azi .
  Si faptul ca ANI deschisese dosare … nu inseamna ca legea aia nu ar avea unele hibe de redactare – excat din cazua ca s-a vrut sa iti gaidel tie auzul .
  Oricum tin minte ca unui ministru de justitie i s-au descris dosare penale cand a vrut sa roteasca niste cadre din PNA .. asa ca parare. Dosare care azi zac uitate sub praf – ce dovedeste ca totusi „tanrul mafiot obraznic” cam avea motive sa schimbe pre aia – INEFICACITATE !!!

 23. 24 George Serban aprilie 21, 2010 la 8:54 pm

  @AN
  In toiul … predezbaterilor despre Constitutie si modernizarea statului, mi-am amintit un episod petrecut prin 2001 sau 2002. Aparusera, in presa scrisa si in audiovizual, informatii in legatura cu unele opinii ale dumneavoastra privind modificarea Constitutiei si ale unor legi. Erau mai multe dar mi le amintesc pe cele privind alegerea presedintelui de catre parlament, crearea unei comunitati informative care ar fi trebuit sa asigure o coordonare unitara (nu operationala) a structurilor informative. In ceea ce priveste subordonarea structurilor informative, nu-mi amintesc daca era vorba despre trecerea lor in subordinea premierului sau despre cresterea autoritatii sefului executivului. Imi amintesc ca am fost scandalizat. Am dat interviuri, am participat la dezbateri televizate. V-am acuzat de … una, de alta.
  De atunci, desi, intr-un fel sau altul, aceste teme au fost reluate nu v-am auzit niciodata comentandu-le. Ar fi interesant de stiut, astazi, dupa 8-9 ani, cum va pozitionati fata de ideile de atunci. Pentru mine ar fi, cu atat mai interesant, avand in vedere ca, dupa experienta ultimilor ani, mi-am schimbat aproape in totalitate opiniile. Daca ne-am intoarce in timp, cu unele completari, v-as sustine. Fara gluma! Nimic nu mai e de glumit.

 24. 25 Ghita Bizonu' aprilie 21, 2010 la 9:52 pm

  Ne integram in Africa ?

  Conform comistilor nostalgici de la Banca Mondiala : din pv al puterii de cumparare nivelul este similar cu cel din Botswana . Si conform acelorasi comunisti inraiti o diferenta dintre Romania si Botswana este ca Botswana are conditii de dezvoltare ale afacerilor mai bune decat tara noastra.
  Ca bulgarii sunt nitel in urma noastra … nu zic precum Caragiu despre cutremur dar observ ca si in Bulgaria ai nevoie de bocanci si calorifer !
  Asa ca am ceva de zis celor care doreau un bilet de avion ptr Congo daca iesea Bombo :

  Si daca mai ma gandesc la constitutia stil Bokassa ce ni se pregateste ca sa fimsi noi Inperiul Cntroeuropean , imi zic ca visul lor a fost nu Europa ci

 25. 26 Observator aprilie 21, 2010 la 10:14 pm

  Spera sa avem noroc si sa va urmeze recomandarea.

  Mi-a placut caricatura. Ati observat cat de mult dauneaza apropiatilor? Care-o fi primul ministru remaniat?

 26. 27 alex.dumitrascu aprilie 21, 2010 la 11:25 pm

  Cam tarziu pentru analize domnule Nastase. Se pare ca s-au produs anume lucruri ireparabile prin metode democratice.
  Mai exact:
  -PSD a sustinut si pripasit de-a lungul anilor un grup masiv de jeguri umane, care actualmente se denumesc „independenti”. Altii, de lta calitate morala nu a gasit partidul dv.
  Datorita lor a fost schimbat in parlament raportul de forte rezultat din alegeri, si asta a deschis calea larga si lesnicioasa spre dictatura.
  -PNL i-a impins spre putere pe Traian Basescu, pe Stolojan, pe criminalul politic Valeriu Stoica, si chiar pe Elena Udrea.

  Ajung exemplele astea, cu toate ca mai sunt si altele multe.
  Nu ati avut intelepciune si discernamant cand ar fi trebuit domnilor politicieni, acum e cam tardiv. V-am acordat incredere, voturi , sustinere, fara sa ne amestecam in viata partidelor. Credeam ca sunteti priceputi si ca o veti face dv.
  Ne-ati inselat cumplit si dureros, nu ati fost in stare nici macar sa-l incuiati undeva pe Geoana in ajunul confruntarii cu Basescu.

  Cred ca pe moment politica e profesiune interzisa in Romania, iar revenirea la democratie nu se va mai putea face prin mijloace democratice.

 27. 28 Augustin aprilie 22, 2010 la 12:46 am

  @ A.N.
  Stimate domn, din nou un articol bun, in nota obisnuita. Constat, insa, prezenta unui mic pasaj care aduce o nota injusta, incorecta:
  „Multiplicarea la nesfârşit a instituţiilor de control e semnul clar al unui sistem pompieristic, nesigur pe el, capabil doar să peticească”
  Am avut in familie un pompier militar si pot sa va spun, in cunostinta de cauza, ca exprimarea de mai sus este profund nedreapta. De altfel, am convingerea ca ati folosit-o fara cea mai mica intentie de a arunca o umbra asupra activitatii uneori chiar eroice, nu ma feresc s-o spun, a acestui corp.

 28. 29 blogideologic aprilie 22, 2010 la 1:52 am

  @LePrince (alias ..)
  “De même qu’on pourrait comprendre un texte français en ne connaissant que l’italien, l’espagnol et le roumain”, citesc într-un articol scris de un lingvist francez despre meroitică – „La langue africaine des pharaons noirs”. Procedează prin permutări circulare, şi vezi pentru ce spuneam că Eugeniu de Savoia putea înţelege limba română. Eugeniu de Savoia a construit Hungaria-2, iar în faţa Palatului Regal din Budapesta se află impunătoarea statuie ecvestră a eroului latin, opera lui Iosif Róna (1861- 1939). Un sincer omagiu de recunoştinţă adus prinţului latin de către maghiarime, deşi latinul nu ştia boabă maghiară ! În fapt, prin Ausgleich (1867), Hungaria-2 încetează să mai existe, şi începe turbo-etnogeneza pentru Hungaria-3 prin “ideologia maghiarizării”. De fapt, –nu ştiu dacă maghiarii sesizează–, există o mare doză de nepotrivire între statuia lui Eugeniu de Savoia din Budapesta şi “ideologia maghiarizării”. “Poporul maldavan” s-a născut prin etnogeneza stalinistă cam la fel cum s-a născut “poporul maghiar” din Hungaria-3 (aici intră şi Ardealul de Nord) prin etnogeneza Ausgleich ce a condus la Kakodaimonia. Din cauza acestei “ideologii a maghiarizării” este ţinutul secuiesc atât de sărac, iar liderii UDMR aşa de bogaţi ! Este amuzant că ei îşi ţin valuta câştigată din afaceri veroase în România, în bănci din Budapesta !

 29. 30 Spiridus aprilie 22, 2010 la 3:06 am

  Seful ANI a declarat public (o emisiune TV, acum unul sau doi ani) ca in cateva zile (atunci) va face publice numele a trei ministri care au conturi nedeclarate in Elvetia. Evident, nu a mai abordat subiectul niciodata.

  Acum vreo jumatate de an, acelasi personaj a acceptat public ca i-a inregistrat cu tehnica de ascultare (e de competenta ANI ascultarea uei persoane?) pe doi „jurnalisti”, ca sa fiu cinstit nu stiu de ce, ca subiectul a fost abandonat (pana la urma, era sau nu de competenta ANI?).

  Isi imagineaza cineva ca asa ceva ar fi posibil in lumea civilizata?
  Romania, din pacate, nu are aproape nimic in comun cu lumea civilizata. E singura explicatie…

 30. 31 instalatorul aprilie 22, 2010 la 6:44 am

  Am parcurs rapid propunerea guvernului Basescu de modificare a constitutiei. Poate ca la sfirsitul saptaminii imi voi face timp pentru a o citi pe indelete. Pina atunci, citeva contrapropuneri: a) avocatul poporului, fiind al poporului, sa fie ales de popor, la fel ca si presedintele si sa aiba drept de veto asupra actelor prezidentiale; presedintele tarii si fostii presedinti nu pot fi avocati ai poporului; b) imunitatea presedintelui sa nu o depaseasca pe ca a unui parlamentar, iar in caz de flagrant sa poata fi retinut si anchetat; c) initiativa legislativa: in mod firesc, numarul cetatenilor necesar pentru o initiativa legislativa trebuie sa fie egal cu numarul cetatenilor care determina alegerea unui parlamentar, iar acesti cetateni sa poata proveni si dintr-un singur colegiu (asa este corect); cum au fost alesi parlamentari si cu 11000 de voturi, propun ca ca numarul de cetateni pentru o initiativa legislativa sa fie de 10000 si dintr-un singur colegiu, nu din toata tara.
  Atentie mare la formularile aparent vagi, cum ar fi aceea ca parlamentarii sunt „in serviciul poporului”.

 31. 32 instalatorul aprilie 22, 2010 la 6:56 am

  Uitasem: domnule Nastase, poate cereti guvernului sa ne lamureasca semnificatia cuvintului „entic” care apare in textul propunerii guvernamentale. Poate ca este o contributie guvernamentala la dezvoltarea si imbogatirea limbii romane.

 32. 33 blogideologic aprilie 22, 2010 la 10:57 am

  @ Ghita Bizonu’ spune: +Vajk se cam traduce prin Voicu ( nume comun romanilor si sarbilor ) . Insa manastirea construita ptr confesorul sau este manastirea Tata , caci ii zicea confesorului “tata” si nu pater.+
  Mulţumesc !

 33. 34 Maximmouse aprilie 22, 2010 la 11:32 am

  @Marcus!

  Prietene, ce zici de titlul:

  De La Partid Ceausescu Romania La

  Partid Flatulescu Romania!

  Of, in original nici nu pot sa+l scriu…asta+i nume de presedinte care sa poata fi alaturat de ROMANIA?!

 34. 35 Maximmouse aprilie 22, 2010 la 11:40 am

  @Instalatoru!

  Va salut cu respect, si zic despre subiect:

  Aceasta „lege” nu trebuie nici macar atinsa, nu cercetata.

  Ea reprezinta , in sfarsit , o mare oportunitate pentru opozitie! va sti aceasta sa o valorifice , atat procedural cat si in continut?sper ca da…este o ocazie unuca, sa-i vedem!:)

 35. 36 Maximmouse aprilie 22, 2010 la 11:43 am

  @Spiridus!

  Stimate forumist, tu te-ai uitat bine la fata acestui macovei…ce ai vazut? pai, cum te mai poti gandi la lumea civilizata….

 36. 37 Marcus aprilie 22, 2010 la 12:31 pm

  @Maxi: ar merge, numai ca la incultura lor devastatoare, pentru a intelege si a nu-i baga in nori vulcanici, trebuie sa le vorbesti pe limba lor, altfel iti raspund ca intelectuala-i ma-ta! 🙂
  sa fii iubit
  marcus

 37. 38 Confucius aprilie 22, 2010 la 12:38 pm

  @AN
  „Multiplicarea la nesfârşit a instituţiilor de control e semnul clar al unui sistem pompieristic, nesigur pe el, capabil doar să peticească, pentru raţiuni politice, ceea ce e legiferat şi să încalece competenţele, de ochii lumii.”

  Fals! E vorba de un sistem foarte sigur pe el. E un sistem care a perfectionat arta abaterii atentiei („misdirection” sau „honey pot”) la adapostul careia haita isi rezolva nestingherita nevoile si dorintele. E un sistem care a inteles perfect ca in democratie conteaza impresia gloatei. Iar gloata nu gandeste, ea simte la un nivel visceral primitiv. Si i se adreseaza ca atare.

  Este problema celor din afara regimului ca nu sunt in stare sa demaste (la nivelul de simtire al gloatei!) ceea ce se intampla in realitate. Iar apoi sa aiba onestitatea nu vina cu „regimul nostru” care schimba doar actorii.

 38. 39 Instalatorul aprilie 22, 2010 la 4:55 pm

  Maxi: toata stima, dar comentariul meu este un caz izolat fiindca sunt momente care trebuie punctate. Sa nu uit ca ar mai fi nevoie de o lege anti-bancara (profitind de criza, bancile au cam inceput sa faca jaf, in timp ce bocesc cum ca trebuie ajutate saracele de ele). Si, ca re – propunere constitutionala, dar separata de celelalte (sunt sigur ca intelegeti de ce): Romania stat federal.

 39. 40 Instalatorul aprilie 22, 2010 la 5:14 pm

  Maxi, sa nu uit si mai vechea mea dorinta constitutionala: guvernare nu cu guvern rezultat din alegeri, ci in urma selectarii – pe baza de vot popular – dintre ofertele unor organizatii de guvernare europene, nu are decit sa participe si dl Boc ca ofertant la licitatie. De exemplu, districtul in care locuiesc ar putea fi guvernat de guvernul Marii Britanii, cel in care locuiti dumneavoastra de Germania, iar comuna Basarabi (viitoarea comuna Traian Basescu) ar putea fi guvernata de dl Boc, nu are decit.

 40. 41 Instalatorul aprilie 22, 2010 la 5:25 pm

  O chestiune serioasa: in constitutie trebuie prevazut dreptul oricarui cetatean al UE de a candida la presedintia Romaniei si dreptul oricarui partid politic recunoscut in UE si cu filiala in Romania de a avea candidati la toate alegerile din Romania; sa fim constienti ca acum traim in statul federal numit Uniunea Europeana, in care Romania este ( ca si alte zise tari din UE) un district autonom, un land. Dreptul la libera circulatie a fortei de munca si la munca in UE trebuie sa existe practic si in cazul politicienilor, nu doar al capsunarilor.

 41. 42 Ghita Bizonu' aprilie 22, 2010 la 8:13 pm

  Instalatorule – ne sutor ultra crepidam!
  Nu stiu daca ia falat da dreptu de circulatie al romanilor este nitel mai restrans ! Sa nu mi zic ca tiganilor – cetateni europeni – li se cam contesta dreptu asta !!
  Si cestia cu stat federal mai sta .. nitel. Ma rog iti „inteleg” ca simti nevoia de stapan da astepata oferta nu te oferi tu ….

 42. 43 Instalatorul aprilie 23, 2010 la 7:41 am

  Ghita Bizonu’: Maxi a inteles bine ceea ce am scris.

 43. 44 Maximmouse aprilie 23, 2010 la 12:22 pm

  @Instalatorul!

  daca Drumul Taberii ar fi guvernata de germania…ah…as mai ramane o viata in tara noastra draga…

  Am ras cu pofta….cam putin umor mai este …suntem tristi…

  Sunt voios ca ati reluat , fie si cu aceasta ocazie speciala, postarile…:)

  Cu stima.

 44. 45 Maximmouse aprilie 23, 2010 la 12:29 pm

  @ Ghita Bizonu’

  stimate forumist, ce spuneai?Chiar nu vad ….intelesul…

  Daca imi permiti un sfat, postarile tale sunt sa zic…exuberante…le citesc, pana pot, daca ti-ai tempera o leaca entuziasmul, daca ai scrie mai compact si , de ce nu mai tacticos, ai castiga mult , as putea , chiar si eu, chiar daca inteleg mai greu, sa duc la bun sfarsit o postare a dumuitale…

  Iti spun aceasta pentru ca tocmai ai interferat in dialogul meu cu onorabilul Instalatorul, pe buna dreptate de altfel, postarile fiind pana la urma publice…sigur, ar fi putut sa te retina ceva…dar, in fine, tu esti un exuberant…nici o suparare.Cum ziceam , insa, un pic de straduinta, ar face si pentru mine postarile tale „publice”…

  Maxi!:)

 45. 46 Instalatorul aprilie 23, 2010 la 8:54 pm

  Maxi, va rog nu il oropsiti pe Ghita, mie mi se pare un om OK si in plus este si ziua lui, poate scoatem si noi de la el o tuica virtuala. A fost poate mai grabit si nu a inteles ceea ce dumneavoastra ati inteles adica faptul ca in trei comentarii ale mele ar fi trebuit sa treaca dincolo de cuvinte. Ca sa comentez pe scurt, dar serios acum, gruparea Basescu-Boc, cu aceasta zisa revizuire a constitutiei, isi asuma o fapta destul de riscanta, dincolo de ideea propagata unanim in politica – aceea ca modificarile institutionale au consecinte imprevizibile in timp. Pe de o parte, gruparea respectiva majoreaza actiunea, in sensul ca fac o extensie la intreaga constitutie a unui singur aspect, cel al numarului de camere. Pe de alta parte, gruparea minoreaza actiunea, in sensul ca incearca sa prezinte o noua constitutie drept o simpla amendare a celei in vigoare. Ori nu putem vorbi de o simpla amendare, din moment ce avem de-a face cu redefinirea unor termeni, de exemplu cu redefinirea parlamentarilor. De ce minorare? Fiindca, daca ar fi pornita in mod onest si clar munca la o noua constitutie, atunci ar trebui sa ne raportam – in prezent si in viitor – la contextul european si la situatia tarii noastre in acest context. Ar trebui si sa dam raspuns la citeva intrebari deloc simple ori usoare. Ar trebui regindit totul pentru a avea un rezultat unitar si coerent si nu unul peticit asa cum doreste gruparea Basescu-Boc. Gruparea iese la lupta institutionala in conditii de risc, deoarece ar putea invinge la voturi, dar ar putea pierde la imagine, aceasta depinzind de modul in care fiecare cetatean se va raporta la proiectul institutional – ori la parti ale sale – si va considera avantaje si dezavantaje. Intr-adevar, pentru opozitie este o oportunitate, deoarece poate contrapune propriul proiect ori propriile idei institutionale. Este situatia care nu convine acelor lideri politici care incearca sa provoace modificari institutionale in folos personal: opozitia poate prezenta alt proiect institutional, ori alte idei, complet inutile ori chiar daunatoare liderilor politici respectivi, dar – in schimb – mai atragatoare pentru electorat, fie ca electoratul le gaseste mai avantajoase, fie ca le gaseste mai corecte, fie ca le gaseste mai echitabile. Prin prisma gindurilor de mai sus am scris un comentariu cu trei contrapropuneri, dar si trei comentarii in care am exagerat lucrurile in mod deliberat. Cu stima.

 46. 47 Marius aprilie 27, 2010 la 12:47 am

  Dl Nastase, unde erati cand a trecut legea maghiarilor privind impartirea pe motiv etnic ?


 1. 1 Turbo-etnogeneza pentru Hungaria-3 « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe aprilie 22, 2010 la 5:19 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: