Raspunsuri

 

Unul dintre cei mai competenti actori de analiza politicii internationale din lume, agentia STRATFOR, a anuntat cod rosu de pericol- http://www.stratfor.com/analysis/20100326_special_intelligence_guidance_south_korean_ship_sinking. Mi-e teama ca nici macar acest subiect nu va reusi sa castige prim-planul in presa nationala in dauna arestarii senatorului Catalin Voicu. Problema trebuie luata in seama cu atentie, mai ales pentru potentialul negativ pe care il reprezinta. Acesta va fi, din punctul meu de vedere, un examen pentru presa din Romania.

Adrian, ziua portilor deschise la Departamentele PSD a fost, din punctul meu de vedere, un real succes. Am avut ocazia sa vorbesc personal cu destul de multi invitati, care cred ca s-au simtit foarte bine. Poate ca cea mai importanta realizare a acestui eveniment a fost tocmai faptul ca oamenii nu au venit pentru a vizita, ci pentru a-si oferi ajutorul pentru PSD si pentru stabilirea unei guvernari cat mai eficiente si competente pentru viitor. Sper sa putem reedita acest eveniment cat mai curand. Cu aceasta ocazie, te invit din nou pe tine si pe oricine altcineva este interesat de subiecte de buna guvernare.

Pali, nu as vrea sa pierd prea multa vreme sau energie comentand formatiuni politice care confunda ideologia cu sloganul. E destul de sigur de spus ca sunt de acord cu majoritatea opiniilor primite din partea voastra, dintre care as putea sublinia comentariile din partea userului casastirilor, Theodorei0303 si a altor obisnuiti ai blogului.

Ion Adrian, Caragiale are intr-adevar cateva lucruri in comun cu Mizilul, mai ales daca ai citit „O zi solemna” despre primarul Leonida Condeescu. Cat despre peisajul politic actual, trebuie amintit faptul ca nenea Iancu nu a avut ocazia sa scrie despre democrat-liberali. Din pacate pentru bogatia satirelor politice din Romania, pentru ca in mod cert ar fi avut ce „crea” despre partidul lui Traian Basescu si Emil Boc.

Dinu, apreciez observatia ta cu privire la rugby. Personal, intotdeauna am apreciat modul in care acest sport construieste disciplina unui om. Totusi, decizia privind sportul de destinatie a stadionului din Mizil nu imi apartine. Este o decizie ce trebuie luata de autoritatile locale si de catre tinerii din localitate. Ei au dreptul sa aleaga sportul care le va modela caracterul pe viitor. Sper, alaturi de tine, ca vor tine cont si de faptul ca exista si alte sporturi in afara de fotbal.

Anonimul venetian, Cititor in stele, nu am retinut vreodata sa ma exprim impotriva criticilor adresate mie sau activitatilor in care am si eu vreun cuvant de spus. Chiar dimpotriva, comentariile critice au primit cu atat mai multa atentie din partea mea, chiar daca ea nu s-a transferat si in numarul de raspunsuri oferite. Mi-e greu sa cred ca as incuraja activitatea pe acest blog tocmai pentru a nu tine cont de sfaturile pe care mi le oferiti. Cat timp veti alege sa vedeti lucrurile pe un fundal gri incetosat, consider ca am sanse mai mari sa schimb parerea prin ceea ce fac, nu prin raspunsurile pe care vi le pot oferi. Tie, Cititor in Stele, iti pot spune ca biroul meu parlamentar din Mizil functioneaza  si ca am primit un feedback cat se poate de pozitiv din partea localnicilor de cand m-au ales pentru a-i reprezenta in Parlament.

Gaby83, sunt de acord, numarul tinerilor cu adevarat remarcabili pare a scadea odata cu trecerea generatiilor, dar acesta nu este un diagnostic pentru o boala cronica, ci unul pentru o boala grea ce poate fi tratata. Or, problema noastra cea mai mare pare a fi tocmai tratamentul pe care il aplicam tinerilor si, mai presus, intregului sistem educational. Criteriul principal dupa care ar trebui sa judecam tinerii este cel al educatiei, iar aceasta trebuie sa devina o norma pentru orice partid din Romania. Ambitia mea ar fi ca acest proces sa inceapa sa devina vizibil tocmai de la PSD. In intreaga mea cariera am incercat sa ofer sanse cat mai bune tuturor celor care s-au aratat dispusi sa munceasca. Multi dintre cei cu adevarat valorosi au rezistat si ar putea functiona ca model politic pentru orice nou membru. Pentru ca aceste modele sa devina norma, nu exceptie, este necesar si ajutorul celor care vor sa fie schimbarea pe care si-o doresc in lume. Vrei ca politica sa promoveze oameni dupa criteriul educatiei si competentei? Nu trebuie decat sa devii un model in acest sens.

LePrince, dupa cum bine observai, una dintre tendintele obisnuite ale administratiei este de a-si cheltui toti banii pe doar o parte dintre proiecte. De aceea, sunt de acord ca incasarea de cat mai multi bani la buget nu este neaparat si un prevestitor al unei administratii, locale si centrale, mai eficiente si mai chibzuite. Chiar dimpotriva, as putea spune. Totusi, ce este cu adevarat important de facut impreuna cu impozitarea diferentiata este tocmai educarea politicienilor in a cheltui nu mai mult decat este necesar pentru a-si duce la capat un proiect. De aceea este nevoie de societate civila, de cetateni implicati si dedicati, de instrumente cu care administratia sa fie verificata la fiecare pas pentru proiectele pe care nu le face, dar mai ales pentru proiectele pe care le face prost si pe mult prea multi bani.

Contele, nu stiu daca pot fi de acord. Din pacate, singura modalitate in care vreun partid sau vreun individ poate face caz in legatura cu interceptarea ilegala a telefoanelor sau cu incalcarea liberatatilor de baza ale individului este prin referiri secundare. Intotdeauna trebuie sa spui „da, dar…”, ceea ce e profund gresit. Nu exista scop care sa scuze incalcarea libertatile de baza ale individului, indiferent despre cine vorbim. Problema este, din punctul meu de vedere tocmai faptul ca inca judecam din perspectiva machiaveliana a scopului mesianic ce scuza orice fel de mijloace murdare sau ilegale folosite. Legea trebuie sa ramana un reper, indiferent ca suntem in criza economica, morala sau altfel de criza.

Spiridus, nu ma tem sa spun ca sunt de parere ca toti oamenii trebuie sa aiba sansa unui trai decent. Acesta este si motivul pentru care sustin impozitarea diferentiata. Prefer sa cred ca nu exista oameni care ar sta pe ganduri daca ar fi pusi sa aleaga intre un impozit mai mare care salveaza vieti si un salariu gigant care lasa oameni sa moara. Oricum, aceasta judecata nu este impusa discretionar de catre cineva, ci este votata, atat in Parlament, cat si la alegerile parlamentare. Alegerile, intr-un mediu rational si lipsit de vrajba inutila, sunt, daca vrei, sansa unei cantariri adecvate a problemelor unei societati. Cel care prezinta solutiile care multumesc cei mai multi oameni primeste sansa de a le pune in practica si a veghea la buna lor aplicare, in folosul tuturor cetatenilor.

Draghi Puterity, nu trebuie sa negi valoarea ideologic-doctrinara a cratimei din numele PDL. In definitiv, portocaliii sunt la guvernare si nu au timp de revolutii functionale mai mari decat atat, sau cel putin asa am auzit ca este pozitia oficiala a simpatizantilor. Din punctul meu de vedere, PDL s-a demonstrat in timp cat se poate de deficitar atat in termeni de liberalism cat si in termeni de democratie, dupa cum foarte bine ai observat si tu. Singura problema reala este ca nu cred ca-si pot permite in acest moment sa aiba un nume atat de reprezentativ precum Partidul minus democrat minus liberal. In schimb, au adoptat pozitia total antagonica. Ceea ce ajuta, chiar si in gramatica (atunci cand cratima e o problema, cei in dificultate aleg solutia cea mai simpla – uita de cratima).

Paul, partidul care imprumuta elemente ideologice sau programatice de la alte partide este, de fapt, partidul de tip catch-all. Aceasta strategie a fost foarte ciudat pusa in practica de catre PDL in Romania, care cu un pumn se bate in piept ca este singurul partid cu adevarat de dreapta de la noi, iar cu cealalta ofera masuri de stanga secolului XIX, lipsite de orice fel de idee sau ratiune. Solutia agriculturii din Romania nu este sub nicio forma simpla intretinere a subventiilor, ci asigurarea acestor subventii in paralel cu construirea unui calapod functional pe baza caruia agricultorii sa poata sa obtina rezultate bune cu costuri scazute. Agricultorii romani au nevoie de subventii, si eu le sustin. Dar au nevoie si de asigurarea unor piete de desfacere si a unor mecanisme mai clare de valorificare a muncii lor, pentru un venit mai mare si  mai sigur. Discursul lui Traian Basescu despre silozuri si depozite agricole regionale din timpul campaniei prezidentiale este inspirat din programul departamentelor PSD si al partidelor de stanga din Europa occidentala, insa el nu poate fi pus la punct de politicieni cu veleitati de stanga antica.

Alexandru Beldiman, revolutia din Paris, 1968, nu a fost una indreptata neaparat impotriva conducatorilor Frantei, ci mai degraba impotriva tipicurilor rationale pe care clasa superpusa imbatranita le adoptase. Permite-mi sa cred ca efectele acelor proteste, in termeni istorici, nu au fost negative, chiar daca ei se considerau influentati de Mao sau Castro. Ceea ce au produs ei a fost mai mult decat o serie de lozinci inspirate precum cea amintita de tine sau „Soyez raisonnables, demandez l’impossible”. Ei au mediatizat tocmai ideea de solidaritate si echitate sociala atat de straina Europei Occidentale pana in acel moment. Nu poti sa nu zambesti la gandul ca toate acestea au fost reusite de o mana de studenti cu idealuri si principii, in lupta cu un sistem care i-ar fi ales cu draga inima in frunte, dar pe care si l-au dorit mai uman si mai echitabil gandit.

Sorin Muncaciu, in lupta cu partidele populiste, de tipul UMP sau PDL, singura solutie a stangii este sa apeleze la ratiune si calm. Din pacate, pentru foarte multi cetateni ai Europei, grijile electorale inventate par a fi mai presante decat grijile reale, problemele economiei, educatiei sau sistemului sanitar. Victoria stangii din Franta este zdrobitoare tocmai pentru ca a fost atinsa discutand despre probleme reale, vazute de catre cetateni ca indepartate sau secundare, si nu despre problemele inventate si ultra-populiste inventate de catre partidul de guvernare. In multe feluri, sper sa avem puterea sa repurtam o victorie asemanatoare in 2012.

171 Responses to “Raspunsuri”


 1. 1 Pali martie 29, 2010 la 7:52 am

  @ adrian nastase

  Va multumesc pentru raspuns ! Aveti dreptate;eram doar curios in legatura cu FIDESZ-ul si cu anumite „promisiuni electorale” ale lui Orban Viktor ( banuiesc ca, le cunoasteti )

  In ceea ce priveste buna guvernare ( la care faceti referire in raspunsul dat lui Adrian ) sunt si eu interesat;doar asteptam operatiunea de curatenie la Mures ca sa ne putem apuca de treaba. Pina atunci totul este blocat la nivel judetean si municipal.

 2. 2 ion adrian martie 29, 2010 la 8:04 am

  @AN,
  Desigur, Caragiale redivivus ar fi debordat de multitudinea de subiecte pe tava puse la vedere de politica si clasa politica, de saracimea si bogatanii, de instruitii si neinstruitii acestei tarisoare. 🙂

 3. 3 George Ban martie 29, 2010 la 8:53 am

  Dle Adrian Nastase,

  Pentru ca ati pomenit de Caragiale si de faptul ca nu a avut ocazia sa scrie despre democratliberali: Eu cred ca a scris. Citez din memorie:

  „Nae Catavencu: Asa nu se mai poate! Anglia are falitii sai, Franta are falitii sai, de ce sa nu avem si noi falitii nostri?”

 4. 6 Marcus martie 29, 2010 la 12:41 pm

  Tara In Care Traiesc
  Înscris în: Romania the Land of Choice! — Marcus @ 10:55 Modifică

  (Incercare de compunere model pentru cursul scolar elementar)

  Au trebuit sa treaca mai bine de patruzeci de ani, pentru a constata pe pielea mea ca tara in care traiesc nu este nici pe departe acel teritoriu idilic, despre care am invatat in primii ani de scoala, daruit de la Dumnezeire cu toate conditiile pentru a fi gazda unui popor harnic, care datorita muncii sale sa poata trai indestulat si in pace in hotarele sale.
  A trebuit sa se nasca o Elena Udrea pentru a afla ca istoria multimilenara a poporului din care fac parte este un fals ordinar si ca de fapt stramosii nostri nu sunt dacii si romanii, ci un cetatean oarecare, pe numele sau Traian, presupus a avea la randul sau originile in tatarimea lui Gengis Han.
  Daca tara in care traiesc de mai bine de cincizeci de ani nu este ceea ce am invatat in anii copilariei, atunci ce este?
  Ei bine, tara in care traiesc este tara in care intregul sistem valoric a fost dat peste cap de toanele, pohtele si apucaturile unui om care, tuturor preceptelor eticii si bunului simt elementar le-a opus propria sa conduita, definita de pupinii sai drept “basescianism” si de contestatarii sai, dotati cu scaun la cap si cei sapte ani de acasa, drept “basinism” :“Basescianism (basinism)- s.n.-termen generic definitoriu pentru: alcoolism, arivism, autocratism, demagogie, derbedeism, egocentrism, grobianism, hotie, mahalagism, marlanism, mitomanie, parsivism, politicianism, populism, precurvie, rasism. din lat. basescus.”
  Pornind de la aceasta definitie tara in care traiesc este tara in care elevii nu vor sa mai invete de frica posibilitatii ca, avand carte, la maturitate sa nu fie pusi in ipostaza dascalilor lor actuali de a duce un trai mizerabil, la limitele demnitatii umane.
  Tara in care traiesc mai este tara in care pensionarii nu se mai inchina la icoanele din biserici, ci in fata tarabelor precupetilor din pietele romanesti, atunci cand vad preturile prohibitive afisate in dreptul banalelor legume necasare traiului de zi cu zi.
  Tara in care traiesc este ca o corabie care se scufunda, iar echipajul cauta sa inoate cat mai departe de locul naufragiului, pentru a nu fi tras in adancuri de vartejul produs de accident, catre locuri in care prefera sa iobageasca la cules de capsuni si masline pe campii andaluze sau napolitane, decat sa moara de foame in propria tara, in mana cu un atestat de absolvent de invatamant superior.
  Tara in care traiesc mai este tara in care sleahta de derbedei adusi la Putere de un om care a fraudat in mod mizerabil alegerile prezidentiale, fura fara nicio rusine sau jena, pana si zaharul din ceaiul celor multi si saraciti, neriscand nimic in fata unei Justitii transformata intr-un sistem stalinist de control politic al romanilor.
  Tara in care traiesc mai este locul in care banii investiti in constructia de autostrazi (pe model Fata Morgana) ar fi suficienti pentru derluarea unui program pe termen lung de cercetare spatiala.
  Tara in care traiesc este tara in care pupincurismul a fost recuperat din mocirla in care a fost expectorat intr-un decembrie insangerat si reciclat in gurile unor asa-zisi intelectuali arivisti si ale unor slugi de palat cotrocenist, capatand noua sa forma de pupinbasism.
  Tara in care traiesc este tara in care crestinii, in loc sa se bucure si sa petreaca, indemnati de Minunea Dumnezeiasca a Invierii, ies disperati in strada si cer unor guvernanti impotenti intelectual dreptul la un trai decent.
  Tara in care traiesc este tara scoasa de pe harta Europei de catre suratele ei din Uniune, ignorata de lumea civilizata si care incearca o legitimare cat de cat a Realesului, platind tribut fanariot sub forma banului public investit fara discernamant in cumparare de fier vechi.
  Tara in care traiesc este tara in care mosii sai, in loc sa fie stimati si pretuiti dupa o munca cinstita de o viata, sunt umiliti, batjocoriti si manati de la spate sa-si ocupe de urgenta locurile de veci.
  Tara in care traiesc este o tara ce se vrea reformata de un om a carui cultura generala consta in citirea pe perioda unui cincinal, a unei singure carti.
  Tara in care traiesc este tara in care timpul s-a comprimat, readucand-o la nivelul feudalismului de tip fanariot si la pohtele unui impostor cu visuri dictatoriale, este o tara in care legea este data de liberul arbitru si aplicata ca atare.
  Cam asta este, in mare, tara in care traiesc zi de zi cu regretul ca nu mai am varsta la care sa ma duc unde vad cu ochii, doar pentru a scapa de un regim, care pe zi ce trece, se transforma sub privirile noastre impasibile in cea mai parsiva dictatura.

 5. 7 contele martie 29, 2010 la 2:23 pm

  Dle Adrian Năstase ,

  Înţeleg . Totuşi , eu m-am referit la cazul Voicu , un caz care , paradoxal , poate face bine partidului . Reacţia lui V.Ponta a fost bună .
  În ce priveşte reacţia d-stră , după mine , ar fi trebuit spus , simplu , că e foarte important ca înregistrările să fie legale , aprobate de un judecător şi , în acelaşi timp , că dacă ele se dovedesc adevărate , ar trebui lăsată justiţia să meargă mai departe . Din păcate , şi n-aş vrea să o luaţi ca pe o încercare de-a vă jigni , Harabula a avut dreptate când a zis de blestematele alea de dosare pe care le-aveţi . Ele vă apasă , vă incomodează în reacţii . Staţi mereu în expectativă şi vă retrageţi într-o defensivă neproductivă atunci când e vorba despre acest gen de întrebări .
  Dacă înregistrările s-au făcut legal , atunci nu vă rămâne decât să vă delimitaţi de acest caz ; altfel , apare senzaţia că vreţi să ” puneţi batista pe ţambal ” , lucru absolut contraproductiv şi pentru d-stră şi pentru partid .
  P.S. Văd că marele general nu se lasă . Mai vrea o votare . Posibil să fi ” convins ” între timp câţiva colegi şi , având în vedere scorul strâns de la prima votare , s-ar putea să scape . Va fi extrem de ruşinos pentru Senat , pentru Parlament , pentru PSD .

 6. 8 contele martie 29, 2010 la 2:37 pm

  @ cititor în stele

  Văd că ai o mulţime de pretenari pe-aici . Nu credeam să fii aşa de popular . Nici chiar eu , în zilele mele bune din campania pentru prezidenţiale , n-am fost aşa de des pomenit .
  În altă ordine de idei , ce mai faci ? Familia e bine , da ? Palinca n-a oţeţit , nu ?
  Vezi , fac niţică conversaţie cu tine ca să priceapă toţi de pe-aici că-s la fel de prost ca şi tine ( dee , cine se aseamănă se-adună ) , cu un nivel atât de scăzut de inteligenţă încât ne permitem să scriem ce gândim noi cu adevărat .
  Nu sunt de acord chiar 100% cu ideile din postările tale dar te asigur că sunt 120% de acord cu libertatea de exprimare într-un cadru civilizat .
  O mică avertizare : dacă am recunoscut că-s la fel de prost ca cititor în stele , rog frumos pe cei mai deştepţi decât mine să NU mă citească ! Cum spunea Birlic ? Vă rog frumos să nu mă VOTAŢI !
  Vă rog frumos să nu mă CITIŢI !

 7. 9 Harabula martie 29, 2010 la 3:12 pm

  Cererea lui Voicu de anulare a hotarârii Parlamentului poate fi respinsa usor.
  El a fost ascultat la Comisia Juridica care a dat un anumit aviz.
  De ce ar fi necesar sa mai fie ascultat inca odata?

 8. 10 Paul martie 29, 2010 la 3:23 pm

  Le Prince,

  ti-am scris la „EDF – acuzatii mincinoase respinse la Washington” ca iti voi raspunde aici 🙂 .

  Ceea ce ma grabesc sa si fac :).
  De fapt, este vorba de o singura remarca referitoare la fondul comentariilor tale (care molipsesc si comentariile interlocutorilor tai). Mai exact, din cauza ca nu ai chef sa continui o discutie sub articolul sub care aceasta a inceput, ajungi in situatia de a discuta despre „personalitatile itinerante” ale celor cu care te intretii, de exemplu, sub articole in care subiectul este … „arbitrajul international”. Pai, sunt frumoase aceste divagatii? Dar utile? Adica, mai in limbaj franc(ofon), nu te deranjeaza ca esti „hors sujet”? :). Cand ai putea avea pareri pertinente despre subiectul momentului?
  Solutia ar fi sa rezolvi „restantele” la „Raspunsuri”, stiind ca ai recunoscut deja ca nu iti place sa te intorci la un articol deja acoperit de altele noi . (Eu prefer sa discut despre un subiect sub articolul care l-a lansat; de aceea i-am sechestrat pe „mig” si pe „carcotasu” sub un articol in care continuam o discutie privata 🙂 ).
  Deci, reflectezi putin la aceasta problema a discutarii subiectelor propuse de gazda blogului? Ca sa nu ne trezim aici cu o inflatie de „blogideologi”, care, pornind de la discutia despre o firma de vandut chipsuri fara taxe la aeroport (firma care se da victima a coruptiei de rang inalt ! 🙂 ), ajung sa vorbeasca despre dotarile cu rachete balistice ale avioanelor americane (trecand prin epoca bizantina, evident 🙂 ).
  De ce iti cer tie aceasta? Pentru simplul fapt ca, aparent, felul tau de a fi ocazioneaza aceste deviante, pardon: divagatii 🙂

 9. 11 Paul martie 29, 2010 la 4:50 pm

  Domnule Nastase,

  Repede – pana nu citeste vreun agricultor 🙂 -, inteleg ca ar fi bine ca veniturile agricultorilor romani sa fie mai sigure, dar de ce mai mari? Ca sa inceapa sa-si cheltuiasca surplusul pe la Monte Carlo? Pentru ca, in Romania, neavand inca mecanismele necesare dirijarii surplusului financiar inspre inovatie, mai mult ca sigur sumele suplimentare castigate de catre agricultori la un moment dat, vor fi risipite anapoda.
  Iar subventiile din acest domeniu (spre care se duce jumatate din intregul buget al UE!) ar trebui oferite sub forma de produse si servicii, iar nu sub forma de „cash”…

  In sfarsit, este aproape sigur ca Traian Basescu sapa cu spor groapa PDL-ului, prin „importurile doctrinare indigeste” pe care le face. Din pacate, odata cu groapa PDL, sapa si groapa comuna a celorlalti romani, care n-au avut proasta inspiratie de a-l crede in campanie…

 10. 12 Paul martie 29, 2010 la 5:15 pm

  Harabula,

  „principiul judecarii unei spete de doua ori” este cel care ar putea fi invocat de catre Voicu pentru reluarea audierii sale. I s-ar permite astfel sa prezinte argumente noi, mai precise, mai bune… Si, pana la urma, care ar fi problema, in cazul reaudierii sale? Hotararea se ia atat de repede, incat nu poate fi suspectat de tragere de timp. Ar fi ca si cum un condamnat la moarte nu cere o ultima tigara normala, ci una de tip „super long” 🙂

 11. 13 Paul martie 29, 2010 la 5:33 pm

  Contele,

  daca voiai sa fii cu adevarat convingator in cererea ta, ar fi trebuit sa-ti inchei postarea prin: „Vă rog frumos să nu mă CITIŢI ! Ati ajuns cu lectura pana aici? Ghinionul vostru!” 🙂

 12. 14 Spiridus martie 29, 2010 la 5:34 pm

  „…sunt de parere ca toti oamenii trebuie sa aiba sansa unui trai decent. Acesta este si motivul pentru care sustin impozitarea diferentiata.”

  1. Nu cred sa fie cineva normal care sa sustina contrariul in legatura cu necesitatea ca totii oamenii sa traiasca decent.
  2. Nu exista o legatura de cauzalitate – daca e impozit progresiv, oamenii o duc mai bine. Un guvern competent poate gestiona treburile tarii astfel incat TOTI oamenii sa o duca mai bine, cu sau fara impozit progresiv. Pot usor sa va dau exemple de tari care practica impozitul progresiv si oamenii nu o duc bine (e-adevarat, si invers!).
  3. Un guvern care doreste sa aplice un astfel de sistem trebuie sa-l aiba inscris in programul electoral (al partidului care compune executivul). Ca sa stim ce votam.

  Parerea mea este ca PSD trebuie sa caute alte solutii economice decat impozitul progresiv. Ca la halul in care suntem guvernati nici nu e greu.
  Ma rog, daca nu vrea sa concureze cu Basescu si ai lui la populismul primitiv care constituie singura argumentatie a deciziilor guvernantilor.

 13. 15 Marcus martie 29, 2010 la 5:52 pm

  @Conte: multam de raspuns, cam elaborat si ‘telectual pentru puterea mea de intelegere, da’ daca Alteta voastra (ups, am gresit litera mare de la „voastra”) m-a asigurat ca sunt pe val, deoarece m-a bagat in seama gazda, se poate spune ca pot petrece in Pace si Bucurie Sfintele Sarbatori Pascale (na, ca din greseala, mi-am autotrimis o „carda”cu felicitari).
  Nu vreau sa fiu rautacios in Saptamana Patimilor, dar o singura chestie nu inteleg: matale ca conte este normal sa ai vederi de dreapta, da’ unde gaseste Alteta Voastra (na, ca m-am corectat !), dreapta la Basescu?
  Sa fii iubit,
  marcus

 14. 16 Paul martie 29, 2010 la 6:23 pm

  Spiridus,

  daca-mi permiti sa subscriu la parerea ta, si eu cred ca nu exista legatura directa de cauzalitate „impozit progresiv – trai bun”. De asemenea un guvern competent poate gestiona de asa maniera treburile tarii incat sa asigure prosperitatea guvernatilor sai, fara utilizarea impozitarii progresive (ma rog, a impozitarii diferentiate). Dar amandoua aceste ipoteze, luate separat, admit exceptii (exemplele la care te refereai). Ei bine, exista o combinatie infailibila, care nu ar putea aluneca in negativ: cea in care s-ar utiliza impozitarea diferentiata de catre un guvern competent :).

  Alte solutii economice decat impozitul diferentiat?… La nivel national?… In afara de „nationalizare”, nu cred ca exista altele. Te rugam sa te gandesti si tu la posibile alte metode, dar vad ca retransmiti „leapsa” :).
  Cred ca fara o descentralizare la activ Romania nu va putea niciodata sa devina competitiva.

 15. 17 Ghita Bizonu' martie 29, 2010 la 6:27 pm

  Am o obiectie la revolutia din 68.
  Ma rog in Franta este sa zic asa o boala cu razmieritele- daca nu au un razboi fac o razmierita cf zisei medievale postea sanguinare .
  Si indraznesc sa zic ca „marile cuceriri” ale revoltei aleia sunt in gnl cam negative .

  Vivent Ceux qui la Republiqe ont Sauve !!

 16. 18 Harabula martie 29, 2010 la 6:41 pm

  Vad ca pesedistii in frunte cu d-l Ponta lupta cu osardie impotriva actualului proiect e lege a educatiei.
  Unde este proiectul PSD? Unde poate fi consultat?
  Cred ca nu-ti este permis sa reprosezi ca guvernantii nu au dialogat cu factorii interesati, in timp ce tu insuti nu ai dat publicitatii nimic.

  Nu ma pricep la invatamant. Dar m-am uitat prin proiectul guvernului. Ce am observat?

  1.Finantarea se va face pe numar de elevi/studenti. Este o prevedere care nu prea convine unor scoli nesolicitate.
  2.Se va aloca 6% din Bugetul National pentru invatamant.
  3.Obligativitatea studierii limbii romane in toate scolile din tara.
  4.Obligativitatea a 10 clase
  5.Ora de religie se introduce obbligatoriu in programele scolare dar elevii nu sunt obligati sa o frecventeze. Parintii trebuie sa declare in scris ca nu considera necesara invatarea religiei de catre copilul lor. In felul acesta sunt scutiti.
  6.Elevii buni pot face doi ani intr-un an.
  7.Se instituie o educatie anteprescolara (sic!),Se vorbeste si de „educatie timpurie”
  8.Se institutionalizeaza parteneriatul public-privat in domeniul invatamantului. Mai mult, institutiile de infatamant pot infiinta societati comerciale.
  9.20-30% din programa scolara ramane la latitudinea institutiei de invatamant insasi.
  10. Amenzi pentru parintii ai caror copii nu vin la scoala.
  11. Angajarea cadrelor de catre directori
  12. Evaluarea periodica a ptofesorilor.
  13, Ministerul va prezenta Parlamentului un raport anual despre starea invatamantului.
  14.Conducera scolii: Directorul si un Consiliu de administratie formad din o treime profesori, o treimedin partea Consiliului local si o treime parinti. Directorul nu poate fi presedinte al Consiliului.
  Mai exista si un Consiliu profesoral.
  15.In Consiliile facultatilor si Senatul Universitar,75% alesi ai cadrelor didactice si 25% cadre didactice alese de studenti.
  16.Functiile de rector si de decani se ocupa prin concurs,
  17.Dupa pensionare este interzisa ocuparea functiilor de conducere.
  19.Conducerea cu acordul consiliului profesoral sau consiliul facultatii pot cere control medical al unui cadru didactic.
  20. Se pastreaza definitivaul precum si gradele didactice. Nu stiu daca acum exista titlul de „profesor emerit” dar actualul proiect il statueaza,
  21.MINISTERUL , CA SANCTIUNE, POATE REVOCA RECTORUL.
  Asta a starnit multe discutii,
  22. Capitolul (7) dedicat cercetarii si creatiei universitare este destul de succint. Ar fi fost necesara o detaliere a modului de alegere a temelor, termene, finantare, gestionarea fondurilor,evaluarea rezultatelor,
  23. 30% din finantarea universitatilor se va face dupa criterii de excelenta. Se vede ca d-l Marga nu a citit legea cand reprosa absenta obictivelor de excelenta.
  24.Se introduce Registrul de Matricol Unic al Universitatilor prevenindu-se eliberarea de diplome false.
  25.Posturile de inspectori se ocupa prin concurs.
  26.Concursul pentru inspector sef se tine la Minister si participa si invitati din partea sindicatlor.

  Desigur or fi si alte lucruri interesante, dar eu nu am subtilitatea necesara de a le pricepe.
  Astept proiectul PSD.

 17. 19 contele martie 29, 2010 la 7:04 pm

  @ Numai pentru cei mai deştepţi ca mine

  Vă rog frumos să nu mă CITIŢI ! Ati ajuns cu lectura pana aici? Ghinionul vostru ! Rezultă două concluzii .
  1.) sunteţi indecent de deştepţi şi nu daţi două parale pe ce spun eu ;
  2.) sunteţi la fel de proşti ca şi mine ( e cam dur , o să reformulez : nu vă consideraţi mai deştepţi ca mine ) . Felicitări pentru IQ .

  P.S. Pun pariu că toţi aţi citit . De ce oare ?!

 18. 20 Mihnea Georgescu martie 29, 2010 la 7:30 pm

  Poate la următoarea Zi a Porţilor Deschise să particip şi eu, dacă a fost un aşa mare succes. Nu am nicio pretenţie, vin ca observator.

  Pe de altă parte, înţeleg că miercuri aveţi un Oaspete de seamă la Casa Titulescu…

 19. 21 Doru Coarna martie 29, 2010 la 7:52 pm

  Presa romana nu va comuta de pe cazul Voicu nici daca intre Korei chiar incep ostilitatile. Prezinta totusi exploziile subterane recente.
  Totusi, acolo se macina de multa vreme de un conflict insa niciuna din parti nu are ce castiga; mai mult, capitalurile din sud sunt sustinute de terti prin banci, deci nu pot fi nationalizate, iar piata nordului nu prezinta interes pentru economia SK.
  Scopul frecusurilor este insa comun: nordul isi justifica inapoierea prin inarmare iar sudul mai obtine sprijin politic, garantii si capital.
  Destabilizarea cred ca pleaca de la suferinta liderului Kim, probabil ca unii gasesc oportuna daramarea zidului, probabil ca armata isi va mentine controlul asupra structurilor, probabil va renunta la tehnica balistica spre linistea celor ce sustin sudul, probabil in cativa ani o piata saraca dar mai deschisa va apare acolo, apoi un mars spre pluralism.

  Daca nu-s la mijloc resurse, piete sau religie, niciun conflict serios nu apare, nimic nu escaladeaza. Oricum, sudul va castiga repede multi transfugi, din care o buna parte acoperiti, ca de obicei, munca ieftina…

 20. 22 contele martie 29, 2010 la 8:00 pm

  @ Paul

  Mulţumesc pentru sfat .
  Ai fost prea dur cu analist , nu merita un asemenea tratament . Părerea mea .
  Diferenţa pro şi contra la Voicu a fost de un vot sau două . E posibil ca în timpul scurs până acum , gheneralul să fi convins prin metode specifice unul , doi sau trei senatori . Diferenţa va fi de o ţigară fumată out sau in , nu dacă e superlong sau normală . Tu as compris , mon ami ?

 21. 23 Sextant martie 29, 2010 la 8:04 pm

  Diavolul alb a strigat

  Că doftorii dau diagnostice ratate
  Ne-o zise Preş., şi a avut dreptate.
  L-aş sugruma pe doctorul mişel
  Ce i-a dat frei unui dement ca el !

  Şi pe profesori i-a muşcat de cur,
  Ca unici vinovaţi de instruit obscur,
  Preocupaţi doar de câştiguri mari;
  Lovind în visterie, ca ultimi tâlhari !

 22. 24 Ghita Bizonu' martie 29, 2010 la 8:26 pm

  Victor V
  Pe langa ca lauda de sine aduce aminte de cine nu e fudul nu e destul , as mai obsrva ca niste insi care nu reusesc sa isi deceleze necesitatile de baza … nu prea au de ce sa se laude cu inteligenta .
  Apoi este nitel cam bizar sa zici ca sunt generatii in care apar mai multi oameni exceptionali. Poa’ ar trebui sa definiti intai ce considerati exceptional … V mai sus.
  Si sa mai rafinez. Eu am scris ca Apple si Windows nu sunt detalisti ( banzatori cu ridicata ) . Flanco samd sunt detalisti. Adica vand produsele celro 2 indicati mai sus. Aceasta este marea diferenta. Flanco, Flamingo pot fi substituiti printo si fara probleme . Appe si Windows nu pot fi substituite asa usor ( va rog abtineti-va-ti de sfaturi . “Transportarea” unor programe nu se face chiar asa usor si inca cel mai rau am intalnit unele probleme de acest gen la produsele Windows ! ). Orice comparatie intre un detalist minor si un producator global de talia Windows dovedeste o lipsa de repere .
  Asa cum scrisa dvoastra “Fiecare generatie isi are bizonii ei” arata o totala lipa de cunoastere a sa zicem conventiilor sociale . Bizonii is majoritatea . Intamplator cand licentiatii o sa fioe majoritatea ei vor fi bizonii si marfa fara cautare ( apropos pe cand era bunica fata un inginer era mare scula pe bascula sociala . Era unu intr-o fabrica , al doilea dupa patron – daca nu era el patron ! – sau cativa la marile intreprinderi. In anii 70-80 desi erau o ctgrie sa zicem nu privilegiata ci preferata erau deja comuni si se puteau schimba usor ). Va considerati pesemne exceptional ptr ca ati “reusit” ceva destul de comun ….tipic degeneratiei dvoastra ( sa nu credeti ca-s mult mai multumit de a mea ! Insa constat aplicarea proverbului cu capra sare masa si iada sare casa).
  Oricum a-I defini pe cei de la Flamingo samd exceptionali . Sa numar eu pe cunoscutii mei din domeniu : Dan Roman – a fost director si la IBM Romania. Ghita Olteanu , tot pe acolo a proiectat ultimul calculator din Romania . Silviu Hotaran . Florin Talpes ( cel cu cel mai mare succes din intreg colectivul de impertinenta artificiala , pardon inteligenta ). Sa nu-l uit nici pe Nicolae Badea ( Computerland ) . SI nici pe Tonceanu ( excelent proiectant ). Fara acestia …. Sa nu mai zic de generartiile precedente fara de care nu ar fi fost nici profesori sa va invete ce sunt alea calculatoare . Adica decreteii au meritul de a fi invatat la Poli desp[re calculatoare. Profesorii lor , nici unu , da ?!
  Ma rog daca este vorba de performanta economica – atunci sa-I dam lu Jiji ce e al lui. Mare om Jiji !!!
  Dspre restul , nu prea avem aici loc . Insa un sfat – cand se face o afirmatie e bine sa verirfici si contrariul ei …. De exemplu ca dragii de preoti ai ultraliberalismului nu au nici o retinere sa se lase salvati de stat ( desi intre noi fie vorba d’alde Sachs si Smecherii ar fi bine sa dispara ! Sunt complet inutili daca nu daunarori .) Atentie – nu sunt impotriva oricarei initiative private, insa … ( in definitv si proxenetismu si traficul de droguri sunt tot initiative private , nu ? ) .
  A da. Interventia statului pe piata este o greseala. Insa cand niste speculanti pun in pericol moneda nationala ce faci ? Stai si te uiti ? ! Si astepti ce ? Sa mori ?!
  A da. Auz de marile realizari in lupta de reforma a lu’ Statu Obezu’: 3000 disponibilizati din CFR ( acri si manevra presupun ), cativa de pe ici pe colo, nici o functie “grasa” – astea au fost dublate ca volum – insa cand ai treaba la un ghiseu … iti trebe timp si extraveral . Insa , insa in sectoru privat numa 400.000 ! Se pare ca schema ca si pestele nu stiti ca pestele de la coada se curata. Da la coada sunt functiile mici , alea de la “munca de jos” adica care fac treaba ….

 23. 25 blogideologic martie 29, 2010 la 8:29 pm

  +Se instituie o educatie anteprescolara (sic!),Se vorbeste si de “educatie timpurie”+
  Aici e punctul critic. Spălarea minţilor începe de timpuriu. Şi inculcarea iubirii faţă de fanarioţii vechi şi noi. Mai există „neamul românesc”?

 24. 26 Dani martie 29, 2010 la 8:30 pm

  Spiridus si Paul,

  citesc de foarte multa vreme acest blog, insa foarte arareori am avut impulsul de a interveni, iar aceasta situatie este, cu atat mai mult, una speciala. Lipsa unei legaturi cauzale intre impozitul diferentiat si traiul decent este, circumstantial, corecta. Exista numeroase astfel de exemple. Insa nu ar trebui sa ne ghidam neaparat dupa modalitatea lacunara in care o astfel de idee a fost aplicata in alte parti, spre exemplu chiar Franta.

  In schimb, impozitul diferentiat aduce ca o consecinta directa traiul decenta si pentru limita inferioara a spectrului social tocmai prin mecanismul pe care se bazeaza. Daca vreti, un tip de Robin Hood: ia de la cei bogati pentru a da la cei mai putin bogati. Insa nu cadeti in capcana de a crede ca ofera celor saraci in bani. Au contraire, societatea trebuie sa ofere celor de la baza socieatatii sprijin institutional: educatie, sanatate si abia pe ultimul plan eventualele subventii.

  Intr-o astfel de optica, intr-o astfel de aplicare a impozitului diferentiat, cred ca e foarte probabila obturarea diferentelor de status social intre cetateni. Problema adevarata nu e in teorie insa, ci in practica. Aici intrebarea reala este daca avem – recte, PSD are – oamenii intr-atat de capabili incat sa aplice „la virgula” teoria impozitului diferentiat, fara derapaje contra unora si in favoarea altora. La aceasta intrebare, uitandu-ma la faptul ca spiritul de stanga nu circula decat prin venele lui AN, Victor Ponta sau Ion Iliescu si prea putin pe la alti lideri de seama ai partidului, gen Liviu Dragnea, nu sunt intr-atat de convins.

  Concluzia ar fi ca nu teoria lui AN – expusa pe acest blog – ar trebui atacata, ci masura in care aceasta teorie va fi pusa in practica de ceilalti. Or, aceasta problema ar trebui tratata nu in registru populismului de stanga, ci in registrul inadecvarii vocatiei ideologice a partidului cu actualii sai conducatori din esalonul secund.

  Altfel, ne auzim 🙂

 25. 27 analist martie 29, 2010 la 8:51 pm

  @contele
  Man, merci pentru defence, dar,cum spuneai tu, am si eu armurile mele ruginite. Ma bucur ca cititorul in stele a revenit.
  @nastase
  Am revenit. Raspunsul dv. a fost intuit de sotia mea. Intuitia feminina este cateodata mult peste capacitatea analitica masculina.
  @Victor
  Multumesc pentru apreciere.

 26. 28 blogideologic martie 29, 2010 la 8:51 pm

  O ştire tristă. „Times of London” este accesibil numai pe bani.

 27. 29 Mihnea Georgescu martie 29, 2010 la 8:57 pm

  A KOSHER AND HAPPY PESACH!

 28. 30 blogideologic martie 29, 2010 la 9:09 pm

  Harabula spune: +Vad ca pesedistii in frunte cu d-l Ponta lupta cu osardie impotriva actualului proiect e lege a educatiei. Unde este proiectul PSD? Unde poate fi consultat?+
  Proiectul PSD este proiectul clasic al domnului Mircea Maliţa, care a mai fost aplicat odată. Este un proiect care asigură excelenţa în educaţie. Am lucrat pe vremuri în cadrul său. Exista un spirit de emulaţie extraordinar între elevi. Dar deja pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, Herşcovici şi Bercovici luptau împotriva lui. Sunt nume de persoane reale, acesta nu-i antisemitism. Proiectul Mircea Maliţa mai suferă şi de marele defect împotriva căruia luptă cu succes Vladimir Tismăneanu : Protocronismul. Din cauza Raportului Tismăneanu, PSD este foarte timorat să readucă în atenţia naţiei române proiectul Mircea Maliţa pentru educaţie. Şi, @Harabula, faptul că PSD nu creează un proiect nou pentru educaţie demonstrează clar că agreează tacit clasicul proiect Mircea Maliţa, cu o excelenţă dovedită de practicarea lui.

 29. 31 Paul martie 29, 2010 la 9:25 pm

  Contele,

  ai tinut minte reactia mea la topurile analistului? :). Nu cred ca a fost o reactie chiar atat de disproportionata (nu dupa standardele cercului meu de cunostinte, oricum…). Sper ca nu aceasta l-a determinat sa se eclipseze.
  In sfarsit, parca acum imi lipsesc si mie putin ierarhizarile sale saptamanale :), chiar daca, realizandu-le pe baza unor criterii numai de el stiute, erau usor contraproductive.
  Adica, nu crezi ca daca ar fi vrut clasamente pe blog, le-ar fi facut insusi domnul Nastase? Iar daca nu le-a facut, inseamna ca a vizat obtinerea unei anumite egalitati aici, pentru a face uitate pozitiile sociale inegale pe care le ocupa, cu siguranta, comentatorii domniei sale, in realitatea lor cotidiana.

  Despre Voicu…, doar ii ofeream lui Harabula un posibil argument juridic referitor la problema pe care o vedea. Nu ar trebui sa fim atat de timorati in respectarea principiilor de drept, doar din cauza ca, profitandu-se de acestea, s-ar putea incerca influentarea „juratilor”.
  Daca vor sa-i prinda intr-adevar pe vinovati, procurorii vor trebui sa fie tot timpul cu un pas in fata celui anchetat (in cazul nostru, sa-i convinga ei mai intai, „prin metode specifice” :), pe cei care s-ar putea lasa convinsi de cel anchetat, sa nu se lase convinsi; daca ma intelegi, la randul tau, pe undeva 🙂 ).

 30. 32 LePrince martie 29, 2010 la 9:33 pm

  @Paul

  Ai o formatie foarte „stiinte exacte” nu-i asa? Sa-ti explic viziunea mea. Eu vad acest blog ca pe un mare salon de primire, plin de mese mari, la care incap cel putin 10 scaune(la nevoie si mai multe), si unde discutiile nu sunt de tip dialog ci de tip conversatie. Uneori ele seamana cu brain-storming-ul sau cu dezbaterea. Alteori sunt controverse .Uneori se organizeaza adevarate mese rotunde, la care participantii sunt nelimitati ca numar. Gazda, lanseaza teme de dezbatere, are intaietatea cuvantului si drepturi de arbitru in anumite cazuri, daca doreste sa le foloseasca. Exista si „invitati” cu atentie distributiva.Viziunea ta este aceea de „dispatcher de informatii” in care personajele joaca roluri si de functionar si de client, in care se poarta doar dialoguri. La tine , gazda este formator de opinii, generator de teme(cu orar fix si ghiseu destinat) si supervisor.Viziunile noastre sunt diferite. Era normal ca aparitia mea in „salon” sa provoace rumoare, mici strigate de admiratie, crize de nervi sau de isterie, orice, dar numai neobservata nu putea trece. Nu cred ca sunt un „formator de stil” pentru ceea ce va urma, blogi ideologici vor fi intotdeauna. Nu stiu daca ai observat, dar „nea titi”, are oricum tendinta de a administra din cand in cand doze apreciabile de „lectii” pe diverse teme, indiferent de factorii externi. Eu sunt doar un stimul suplimentar. Poate ar trebui sa intri intr-o discutie serioasa cu el, sa incerci sa-l „organizezi”. Iti doresc succes.In fond, mie imi plac deviatiile divagationiste. In ciuda simpatiei pe care ti-o port, mintea mea este mult prea preocupata cu alte teme ca sa poata „reflecta” la orice altceva. Considera ca dupa fiecare propozitie sau fraza ti-am pus un smiley cu peruca si lornion(cu o expresie de veselie retinuta).Sintetizand, raspunsul este nu.

 31. 33 ELMMAR martie 29, 2010 la 9:43 pm

  @ Adrian Nastase,

  Amintesc un articol reprodus pe blog in postul din 27 octombrie 2008 in legatura cu EDF:

  Un expert FBI face lumină în procesul EDF vs România
  de Georgian Stoica

  O casetă cu o presupusă înregistrare, prezentată ca probă în faţa ICSID, fusese „lucrată” în 20 de locuri
  Vă amintiţi scandalul înregistrării în care unui om de afaceri de origine israeliană i s-ar fi cerut o mită de 2,5 milioane de euro, pe vremea guvernului Năstase? În faţa tribunalului arbitral din Washington, unde României i se cer 110 milioane de dolari pentru că ar fi păgubit afacerile firmei EDF după ce presupusa mită n-a fost plătită, un expert al FBI s-a jucat cu înregistrarea, făcând în asa fel încât reclamantul să pară că este de fapt cel care oferea mită. Concluziile raportului de expertiză i-au decredibilizat total pe acuzatorii României.
  Procesul în care României i se cer 110 milioane pentru că ar fi aplicat un tratament discriminatoriu si injust companiei EDF, controlată de omul de afaceri de origine israeliană Henrique F. Weil, a intrat pe un nou făgas după ce un expert al FBI, angajat de avocaţii de la White & Case, a demontat principala probă a acuzatorilor: o casetă audio, pe care se afla o presupusă înregistrare în care un oficial român ar fi cerut mită pentru prelungirea unui contract.
  Statul român este apărat în acest proces de firma internaţională de avocatură White & Case, în consorţiu cu firma locală Tuca Zbârcea & Asociaţii, experţii legali fiind profesorii Lucian Mihai si Corneliu Bârsan. De cealaltă parte a baricadei sunt avocaţii Wolf Theiss, secondaţi de firma locală Voicu & Filipescu, iar expertul legal al acuzatorilor României este Valeriu Stoica. În urmă cu doi ani, EDF a schimbat firma de avocaţi care conducea consorţiul angajat în procesul deschis statului român la Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) din Washington. Appleton & Associates, firma înlocuită de Wolf Theiss, asistase si compania Noble Ventures în primul proces în care România a fost chemată la ICSID.
  Cererea de arbitraj a fost depusă de EDF la Washington pe 13 iulie 2005.

  Povestea presupusei mite
  De fapt, daunele pretinse de EDF Services Ltd. sunt motivate de faptul că statul român ar fi „expropriat investiţia realizată pe Aeroportul Otopeni si ar fi refuzat prelungirea contractului de societate al EDF ASRO SRL în mod nejustificat”, pentru că reprezentantul EDF Services Ltd. ar fi refuzat să plătească mită cabinetului Năstase.
  Care a fost, de fapt, povestea? Pe 20 noiembrie 1991, companiile EDF, Aeroportul Internaţional Bucuresti Otopeni (AIBO) si CN Casrom SA – firmă controlată de FPS – s-au asociat si au înfiinţat societatea ASRO, care a concesionat apoi serviciile comerciale din aeroport. Durata iniţială de funcţionare a societăţii mixte era de 10 ani, cu drept de prelungire cu minimum 10 ani, dacă AGA îsi dădea acordul, printr-un simplu vot majoritar. În cererea de arbitraj se arăta că EDF a fost mereu asociatul majoritar al ASRO, avea dreptul de a prelungi durata de funcţionare a societăţii mixte ASRO până în 2012 si, bazându-se pe drepturile sale, a investit câteva milioane de dolari în dezvoltarea activităţilor în care erau implicaţi peste 500 de angajaţi.
  După ce Miron Mitrea, în calitate de ministru al transporturilor, a preluat controlul asupra societăţilor AIBO si TAROM, EDF nu a mai primit vreun răspuns la solicitările adresate noilor autorităţi, de confirmare a continuării colaborării si de prelungire a activităţii societăţii mixte. „În iulie 2001, un membru senior al cabinetului primului-ministru Adrian Năstase s-a întâlnit la Bucuresti cu Henrique Weill, presedintele EDF. La această întâlnire, oficialul român l-a informat pe dl Weill că este necesară o sumă de 2,5 milioane de dolari pentru a-si putea continua activităţile în România. Dl Weill a refuzat să facă plăţile menţionate, pe care le-a calificat drept practici corupte”, se arată în cererea de arbitraj (fotocopie). Lucrurile nu s-au oprit însă aici. Pe 19 octombrie 2001, Marco Katz, directorul de exploatare al ASRO, s-ar fi întâlnit cu un al doilea membru al cabinetului Năstase, care a reiterat cererea: 2,5 milioane dolari dacă EDF vrea să-si continue afacerile. Dar si Katz a refuzat plata. Motiv pentru care, lasă să se înţeleagă documentul citat, oficialii români au ignorat în continuare cererile EDF. Acum, potrivit cererii de arbitraj, EDF cere statului român compensaţii în valoare de 110 milioane de dolari.

  Raportul spulberă proba casetei
  În mai anul acesta, cu o săptămână înainte de data anunţată pentru audieri, EDF a făcut o miscare surprinzătoare, spunând că a obţinut o probă esenţială de la un jurnalist. Era, spun cei implicaţi în acest proces, asul din mânecă, fumigena aruncată înainte de final. Proba era o casetă pe care se aflau presupuse înregistrări ale unor convorbiri purtate de Marco Katz cu un oficial român. Tribunalul a amânat până în septembrie audierile ce trebuiau să aibe loc în mai si a cerut părţilor să-si exprime punctul de vedere faţă de această probă. Apărătorii României s-au apucat de treabă, în condiţiile în care în presa de acasă a explodat bomba: pasaje din casetă au apărut pe site-uri si în presa scrisă, iar administraţia Năstase a fost pusă la zid.
  Lucrurile s-au dezumflat însă în luna septembrie. Timp de o săptămână, au fost atunci audiaţi mai mulţi martori si experţi. De partea română au fost audiaţi, printre alţii, Miron Mitrea, fost ministru al transporturilor, Gabriel Tară, presedinte al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă”, Nicolae Demetriade, fost director general al TAROM, Gheorghe Vulcan, fost director general al TAROM, Gheorghe Răcaru, fost director general al TAROM, Liana Iacob, fost secretar de stat în perioada 2001-2002 în guvernul PSD, Sorin Tesu, fost sef de cabinet al ex-premierului Adrian Năstase, si expertul legal Lucian Mihai, fost presedinte al Curţii Constituţionale. De asemenea, au fost audiaţi martorii propusi de EDF Services Ltd., printre care Rick Weill, director EDF Services Ltd., Marco Katz, director EDF Services Ltd, si Valeriu Stoica, fost ministru al justiţiei.
  Tot atunci a fost prezentat raportul expertului FBI, întins pe 30 de pagini. Iar concluziile pe care acesta le relevă au fost socante: proba prezentată tribunalului arbitral, adică o copie a casetei originale pe care s-ar afla înregistrarea convorbirii, avea nu mai puţin de 20 de tentative de manipulare. În demonstraţia sa, expertul FBI a mers mai departe si s-a jucat cu tehnica, făcând o demonstraţie de virtuozitate tehnică prin care a dat de gândit judecătorilor. Pe banda prezentată instanţei arbitrale, el s-a „jucat” cu pasaje de pe casetă, astfel încât, în varianta astfel „prelucrată”, acuzatorii României erau cei care ofereau mită interlocutorilor. Mai mult, expertul FBI a indicat si faptul că acea casetă prezentată drept probă fusese „aranjată” într-un laborator care nu se afla în Europa. Totul nu era decât un fals, a arătat expertul angajat de White & Case.
  Expertul angajat de EDF demonstrase că înregistrarea fusese făcută de un personaj masculin, cu un microfon aflat în haină, astfel încât tribunalul a reţinut faptul că acea casetă a fost făcută chiar de Katz, ceea ce era o dovadă de rea credinţă si abuz procesual. Pe lângă asta, caseta prezentată drept probă nu era originală, copia prezenta evidente semne de manipulare si, chiar dacă ar fi fost autentică, viola legea română privind înregistrarea convorbirilor.
  Judecătorii, spun sursele noastre, au fost impresionaţi, iar tribunalul a ordonat să nu se facă nicio aluzie la caseta respectivă. Celelalte două probe prezentate de EDF erau la fel de subţiri: un bileţel scris de Katz, din care cu greu se poate înţelege ceva („2,5 MM ST PL” – n.r.), si un e-mail pe care Katz i-l scrisese lui Weill, ce amintea de o întâlnire în care un oficial romån ar fi cerut bani.

  Declaraţii contradictorii
  La audierea martorilor, Weill si Katz au făcut declaraţii contradictorii, în timp ce martorii români au asteptat în zadar întrebări încuietoare. „Le-am explicat judecătorilor faptul că, prin decizia luată de mine, toate unităţile din subordinea ministerului urmau să organizeze licitaţii. S-au raliat deciziei si cei de la Otopeni”, a precizat pentru SFin Miron Mitrea, unul dintre martorii audiaţi în acest caz. El a explicat Curţii că licitaţiile – proceduri transparente, în care oricine ar fi putut participa – ar fi înlocuit înţelegerile anterioare atunci când expirau.
  La audierea lui Henrique Weill, judecătorii au avut parte si de spectacol. Weill declarase că era într-o cofetărie, la Hilton, si se întunecase când a iesit să se întâlnească cu Sorin Tesu, cel indicat de acuzatorii României că ar fi cerut mita în numele unui senior al partidului aflat atunci la guvernare. „Când s-a petrecut asta?”, a fost întrebat? „Pe 23 august”, a venit răspunsul lui Weill. „La ce oră?” „La 7,30, seara. Tesu mi-a cerut mita, iar eu m-am întors la Hilton”, a răspuns Weill. Si atunci, pe peretele încăperii în care se aflau judecătorii – fiecare cu propriul monitor în faţă, pe care vedeau toate documentele – a fost proiectată faţada hotelului Hilton, scăldată într-un soare orbitor. Imaginea fusese luată pe 23 august, la ora 19.30, când Weill coborâse în întuneric, pe stradă.
  Nici Marco Katz n-a avut viaţă usoară: el susţinea că a fost sunat de Weill în seara de 23 august, chiar la locul întâlnirii cu Tesu, care îi ceruse bani. Partea română a proiectat atunci declaraţia dată de acesta la DNA în care scria negru pe alb că habar nu are de vreo cerere de mită din partea autorităţilor române.
  După episodul casetei „lucrate”, martorii acuzării au fost decredibilizaţi total. Chiar si Valeriu Stoica a fost zdruncinat serios în timpul celor patru ore si jumătate în care a fost supus tirului de întrebări din partea avocaţilor României si a trebuit să explice cum se aportează un drept de preempţiune la capitalul social al unei companii si, mai mult, cum se evaluează acesta.
  Adrian Năstase nu a fost martor în acest proces, iar tribunalul nu a avut nicio întrebare pentru Liana Iacob si Sorin Tesu, doi dintre cei acuzaţi de EDF că ar fi cerut presupusa mită. „Eu nu am înţeles de ce am făcut această deplasare la Washington”, a declarat pentru SFin Sorin Tesu.

  Decizia, anul viitor
  Niciuna dintre firmele de avocatură prezente la Washington nu a vrut să dezvăluie culisele audierilor, informaţii pe care SFin le-a obţinut din alte surse. Avocatul firmei Voicu & Filipescu a declarat că nu are voie să vorbească despre acest subiect, iar Florentin Tuca, Managing Partner la Tuca Zbârcea & Asociaţii si coordonatorul echipei de avocaţi români care reprezintă România în acest proces, a refuzat să facă declaraţii referitoare la derularea audierilor. El a precizat că părţile vor depune, simultan, două seturi de concluzii scrise: unul în decembrie 2008 si altul în ianuarie 2009. „Se vor depune si note de costuri. Ne putem astepta la o decizie a tribunalului arbitral undeva în primele sase luni ale anului viitor”, a adăugat Florentin Tuca.
  Dosarul a avut peste 50.000 de pagini. Presedintele tribunalului arbitral este italianul Piero Bernardini, ceilalţi doi membri ai Curţii fiind judecătorul american Arthur W. Rovine si francezul Yves Derains.
  România mai are încă patru procese la Tribunalul Arbitral din Washington. „Ioan Micula, Viorel Micula si alţii” au depus o cerere de arbitraj la ICSID pe data de 13 octombrie 2005. În acest caz, tribunalul a fost constituit pe 12 septembrie 2006, presedinte fiind elveţianul Laurent Levy, iar membri – bulgarul Stanimir A. Alexandrov si germanul Claus-Dieter Ehlermann. Celelalte trei cazuri sunt „Spyridon Roussalis vs Romania” (Case No. ARB/06/1), înregistrat pe 10 ianuarie 2006, „The Rompetrol Group N.V. vs Romania” (Case No. ARB/06/3) si S&T Oil Equipment & Machinery Ltd. vs Romania (Case No. ARB/07/13).

 32. 34 blogideologic martie 29, 2010 la 9:57 pm

  De obicei, metodologia post-structuralistă a filosofului Jacques Derrida, deconstrucţia, este folosită pentru analiza dualismelor. Relevant pentru profunzimea de gândire a intellighentsiei ruse, savantul paleontolog şi autorul de anticipaţie Ivan Efremov scria în romanul „Nebuloasa din Andromeda” că elitele se formează prin studiul dualismelor. Romanul apărea în perioada deschiderii culturale post –staliniste. Textul a fost tradus în limba română de filosoful şi scriitorul idealist Adrian Rogoz. Fiind publicat prima oară în CPSF (Colecţia de Povestiri Ştiinţifico-Fantastice), acest roman de anticipaţie al lui Ivan Efremov a fost cel mai savurat text de ideologie la noi, din perioada comunistă. Domnul Adrian Rogoz îmi povestea că a primit o scrisoare disperată de la Ivan Efremov, atunci când acesta afla că textul său fusese tradus în România. Dacă până la acel moment, textele lui Ivan Efremov fuseseră criticate relativ blând în URSS, apariţia sa românească a stârnit furibunda alarmă a filozofilor ruşi marxist-leninişti. Spiritual, Ivan Efremov se formase pe acelaşi spaţiu al istmului baltico-pontic ca şi Ayn Rand. Romanul de anticipaţie „Nebuloasa din Andromeda” făcea de fapt apologia anarhismului constructiv şi propaga ideologia comunităţilor epistemice. Dualismul la Efremov este un binom de concepte, de exemplu, ca să pricepi calculul infinitesimal, ai nevoie de binomul dialectic-apodictic. Studiul dualismelor trebuie iniţiat la nivelul pre-universitar, insista Efremov. Era o abordare extrem de curajoasă atunci, pentru că era şi pledoarie implicită pentru studiul mecanismelor producţiei industriale în economia de piaţă liberă. Însă nu găsim nimic despre studierea dualismelor în reforma pentru educaţie preconizată de Mircea Miclea şi Daniel Funeriu. Reforma pentru educaţie a lui Daniel Funeriu înseamnă de fapt : “Niet elite româneşti!”.

 33. 35 LePrince martie 29, 2010 la 10:06 pm

  @ Adrian Nastase

  Va multumesc pentru raspuns. Ma bucura faptul ca ne apropiem de un numitor comun. Aveti dreptate, impozitul trebuie diferentiat, cel de acum, unitar, nu mai este de actualitate, mai ales nu va mai fi peste doi sau trei ani. Mecanismele si nuantele vor conta insa enorm. Credeti-ma ca stiu ce spun atunci cand afirm ca un discurs bazat pe „impozit progresiv” si accent doar pe cresterea procentului de impozitare va face PSD sa piarda mult in viitoarele confruntari electorale. Mesajul acesta trebuie rafinat si axat in special pe diversificarea surselor , eventual unele cresteri in sectoare bine precizate.
  Educarea oamenilor politici despre care vorbiti apartine in masura egala electoratului dar si partidelor din care fac parte. Cred ca transparenta cheltuielilor, o buna comunicare si o responsabilitate mai mare a partidelor politice romanesti in a promova oameni, vor duce la o crestere a calitatii factorului de decizie politic. As pune accent pe responsabilitatea promovarii factorului uman( care lasa de dorit si in cazul PSD-ului). „Cazul Voicu” este un exemplu care ar trebui sa dea de gandit. Sunt de acord cu dumneavoastra in ceea ce ati raspuns „contelui” in speta, nu trebuie cazut in capcana, dar tind sa-i dau oarecare dreptate si lui in sensul ca si PSD ar fi trebuit sa aiba un raspuns mai ferm , mai unitar si mai coerent.
  Pe cand o noua zi de porti deschise? Va doresc toate cele bune.
  S-auzim de bine.

 34. 36 LePrince martie 29, 2010 la 10:17 pm

  @ Iepurele de Martie

  Sunt debusolat, tu chiar nu ai inteles? Eu nu am glumit deloc.
  Inca o data, zburdalnicie placuta!

 35. 37 blogideologic martie 29, 2010 la 10:26 pm

  Insist asupra studiului dualismelor care creează elitele. După veacul de jugulare fanariotă, elitele româneşti apar prin Ideologia Şcolilor Centrale, un acquis european creat de filosoful francez Destutt de Tracy care metamorfoza în epoca Terorii reoluţionare, iluminimul francez în varianta creştină (chiar social-creştină!) a lui Étienne Bonnot de Condillac. Dar, în interpretarea pe care o dăm post-structuralismului istoric al lui Jacques Derrida, înainte de acea ideologie a naţionalismului românesc creată la începutul veacului XIX, putem spune că distincţia relevantă, care marchează momentul apariţiei „conştiinţei de român”, este păstrată respectuos în interiorul Limbii Române, sub forma antonimiei „român-venetic”. Revin la deconstrucţia lui Jacques Derrida. „Iată ce este deconstrucţia : Nu-i o mixtură, ci o tensiune spirituală a memoriei, a fidelităţii, a păstrării tradiţiei, şi în aceleaşi timp a eterogeneităţii, a noutăţii absolute şi a rupturii.”, l-am tălmăcit aici chiar pe filosoful Jacques Derrida, batjocorit copios de Mircea Cărtărescu. Pseudo – cărturari români din ziua de astăzi, cu prestigiu înalt, îşi bat joc, ignari, atât de filosofia lui Jacques Derrida cât şi de toţi cei care studiază textele sale. Ei nu vor putea pricepe, şi alţii nu vor putea accepta, evenimente majore petrecute în cultura română şi străromână fără a recurge la teoria lui Jacques Derrida, conţinând şi elemente care sprijină indirect protocronismul. De exemplu, numai prin deconstrucţia filosofică a lui Jacques Derrida putem înţelege extraordinarul binom de moarte şi de naştere care se petrec în Romania Orientală a secolului IV. La anul 378, se petrecea la Adrianopole moartea ultimilor romani din partea răsăriteană a imperiului clădit de ei. Iar la 381 AD se recunoştea, în conciliul ortodox de la Constantinopol, ‘socii’—alizarea populaţiilor autohtone, distincte de greci, şi trăitoare în partea răsăriteană a imperiului. Deconstrucţie a existat de exemplu în mişcarea de Contra Reformă a catolicismului, asigurându- i succesul. Tot la fel, numai prin deconstrucţie putem înţelege că germenii pentru Vulgata Contra Reformei provin din aceeaşi Nova Roma a veacului IV.

 36. 38 Dinu martie 29, 2010 la 10:41 pm

  Adrian Nastase

  „Stadionul de fotbal” a fost un pretext de-a provoca o discutie pe tema educatiei tinerilor, dar si o sugestie de-a va implica in acest domeniu, educatia, instructia, in caliate de reprezentant ales al comunitatii in Parlament. Evident cu alte valente decat cele „locale”. 🙂
  Citez:
  „Ei au dreptul sa aleaga sportul care le va modela caracterul pe viitor.”
  Sa fie vorba de cinism ?!

  PS
  Jeaques Chaban Delmas, aripa pe linia de trei sferturi si o selectie in XV-le „les bleus” 🙂 …printre multe alte preocupari, „la varf”. 🙂

 37. 39 Paul martie 29, 2010 la 10:42 pm

  Dani,

  imi pare rau ca intr-una din „ararele” tale interventii pe blog afirmi o chestie pe care trebuie sa ti-o contrazic. Mai exact tu crezi ca „e foarte probabila obturarea diferentelor de status social intre cetateni” ( daca e aplicata “la virgula” teoria impozitului diferentiat, fara derapaje contra unora si in favoarea altora” – aici, esti usor incifrat, dar nu-i grav).
  Ei bine, nicio metoda de pe lume (in afara de cea imaginata in „Matrix”, daca-mi permiti glumita 🙂 ) nu va putea vreodata sa „obtureze” diferentele de statut social din societatea umana! Suntem o specie care isi bazeaza progresul pe inegalitatile sociale. Si, din pacate, formam o societate de mostenitori ai bogatiilor sau ai saraciei inaintasilor nostri (nu te apuca sa cauti exemple cu abateri de la aceasta regula „nobiliara” a succesiunii, ca le stiu si eu, si nu sunt relevante).
  Tot ce putem spera este sa LIMITAM cat mai mult consecintele inegalitatilor sociale, prin limitarea inegalitatilor de resurse financiare, care le implica si pe cele referitoare la pozitiile ocupate in cadrul societatii. (De fapt se poate spera si la o societate in care fiecare cetatean se consoleaza, crestineste, cu ce are, fara sa pofteasca la „bunurile” altuia… 🙂 ).
  Eu as prefera, totusi, o redefinire sociala bazata pe descentralizarea administrativa, si obtinerea unor structuri teritoriale care sa permita recrearea unor inegalitati juste, fundamentate pe merit. In cadrul carora nimeni sa nu se mai poata plange ca nereusita ii este cauzata de politicieni, capitalisti, criza economica etc., ci sa admita ca totul tine doar de propria sa incapacitate. (Existand alte metode de valorizare a celor mai putin reusiti, pentru a-i pastra utili pentru societate).

 38. 40 LePrince martie 29, 2010 la 10:42 pm

  @ Adrian Nastase

  Mi-am amintit , am ramas putin „nevorbit” la partea cu victoria socialistilor in Franta si in general cu evolutia stangii in Europa. Daca nu va supara, voi mai comenta zilele urmatoare pe subiect si va voi mai intreba cate ceva. Multumesc.

 39. 41 alex.dumitrascu martie 29, 2010 la 11:40 pm

  Niste muzica pentru timpul pascal.
  Nu stiu daca o sa placa sau nu, dar este chiar autentic gregoriana si de circuit destul de restrans.
  Calugarii pe care ii auziti se cheama Cistercieni, si au fost inregistrati in….exercitiul functiunii, nu intr-un studiou sau o sala de concert.
  Daca e nepotrivita rog sa fie sa fie inlaturata de proprietar.

  http://www.angelus.amrsp.ro/01%20Into%20paradise.wma
  http://www.angelus.amrsp.ro/02%20Assist%20him.wma

 40. 42 ALBERTO RODRIGUEZ martie 30, 2010 la 12:26 am

  DEJA A FACUT UN STUDIU DE MILIOANE SI A AJUNS LA O CONCLUZIA
  Pe care Guvernul d- lui Nastse a prezentat si fara sa arunce bani in nici un fel de studiu. La acea vreme vroia sa valorifice Mitologia lui Dracula la Sighisoara ,la Bran etc Acum dupa ce se arunca bani in stanga si in drapta pentru studii inutile se revine la ceea ce ne spunea Guvernul Nastase acum 10 ani .Insa de atunci pana acum o astfel de campanie nu mai poate fi eficeinta deoarece din 2000 pana 2010 Romania a castigat reputatia de a fi o tara de criminali care ucid cu singe rece pentru a jefui victimele. Din aceste motive nici un fel de campanie nu poate fi eficientea daca este difuzata pe baza de spoturi pe suporturi media sau la targuri internationale de turism si in campanie outdoor deoarece orice specialist in Branding si comunicare stie foarte bine ca atunci cand o perceptie negativa si care pune in pericol viata unor oameni este asa de bine consolidata nici o informatie indiferent de cit de bine este ilustrata si pusa pe un suport media nu va reusi sa invinga o astfel de perceptie si tocmai de aceea in astfel de situatie modul de a promova turismul este cu totul alta
  32 ALBERTO RODRIGUEZ { 03.30.10 at 1:15

 41. 43 ALBERTO RODRIGUEZ martie 30, 2010 la 12:27 am

  IN ROMANIA AVEM PESTE UN MILION DE MENBRII DE PARTID

  Se stie ca multi dintre ei detin cite o firma sau un ong-ul care este condus de un prieten sau interpus si care fac bani cu statul. Avand in vedere ca in curand vom avea peste 1 milion de someri, la un calcul de artmetica simpla daca doar 10% dintre membrii de parti ceea ce insemna un numar foarte mic ar realiza macar un proiect cofinantat de catre UE si are creea un minim de 5 locuri de munca ,am rezolva imediat cu jumatate din cei concediati pana acum

  CUM AM PUTEA SA MOTIVAM POLITICIENII SA FACA ACEST LUCRU
  Este in interesul presedintilor de partide sa indemne membrii lor sa faca acest lucru mai ales ca urmeaza doua alegeri uninominale si acolo conteaza ce a facut individual si mai putin de la ce partid

 42. 44 ALBERTO RODRIGUEZ martie 30, 2010 la 12:35 am

  CIT TREBUIE SA MAI PIARDA ROMANIA ?

  intr-un alt material spuneam ca Romania a avut pierdere incomensurabila atunci cand a stiut ca din 2007 devenea gazda capitalei Cultural Europene ,si atunci trebuia sa faca in asa fel incit acei peste un milion si ceva de turisti care erau prevazuti sa viziteze Sibiul sa fiu atrasi pe baza unor oferte turistice care sa cuprinde turismul cultural de la Sibiul medieval de la Medias ,Sighisoara ,Bran ,Sebes, ,pana la turismul montan si de convietuire care trebuie facut in statiuni ca Predeal, Sinaia ,Brasov si Poiana in asa fel incit atunci cand cei peste un milion de turisti participau la tot ce urma sa se intample sa doreasca sa revina in Romania Fiindca nu s-au facut ce ar fi trebuit in acea perioada 2004 -2007 nu numai ca nu s-au intors nici un din cei care au vizitat capitata culturala ,iar acum dupa ce s-au platit milioane bune pentru un studiu o sa rezulte de acolo ca Romania va trebuie sa promoveze cu inca vro 70 milioane de euro ,orase vechi precum Sibiu ,Medias ,Sighisoara ,Bran,Fagaras,Sebes, Brasov

 43. 45 Victor V martie 30, 2010 la 12:50 am

  @ Ghiță Bizonu’

  Am răspuns la „EDF – acuzatii mincinoase respinse la Washington. Decizie de achitare în SUA”, adică acolo unde am început discuția. Însă fac aici o completare, ca răspuns la:

  „Interventia statului pe piata este o greseala. Insa cand niste speculanti pun in pericol moneda nationala ce faci ? Stai si te uiti ? ! Si astepti ce ? Sa mori ?!”

  Se poate face ce a facut Banca Angliei in 1992 (a plătit câteva miliarde de dolari, din care 1.1 lui Soros) sau ceea ce va face Grecia acum. Dupa ce s-a împrumutat ani la rând, ca să plătească salariile sectorului public rotunjor și lăbărțat, stă cu mâna întinsă către Germania, Franța, Olanda and comp.

  Iar cei câțiva fraieri privați, care au plătit taxe în toată aceasta perioadă au decis să plece cu tot cu banii pe care i-au adunat până acum în țări care au mai mult respect pentru plătitorii de taxe.

  Din nou „speculanții” (Soros and co) vin atrași de „oportunitatea” de piață, speculând fie căderea Greciei, fie devalorizarea monedei euro în cazul în care UE decide să salveze Grecia. Poate și de asta Grecia a primit mai degrabă încurajari „tovărășești” în loc de „cash”.

  Mi s-a părut absolut amuzantă propunerea făcută de un ziar german, ca în contul datoriilor, Grecia să-i cedeze Germaniei insula Corfu. Dacă ne uităm că OTE-ul a fost cumpărat parțial de Deutsche Telekom și probabil că se va vinde și ce a rămas, iar apoi vor urma și restul activelor de STAT răspunsul la întrebările dumneavoastră devine mai clar.

  Oare cum se zice „Nu ne vindem țara!” în grecește?

 44. 46 felix-cat martie 30, 2010 la 1:03 am

  @ LePrince
  1) Am avut de doua ori oarece altercatii minore cu acel Neutrino . Insignifiant .
  2) Foarte rar ma uit la TV . Uneori la stiri , dar iti multulesc pentru recomandare .
  3) Imi plac comediile cu Ben Stiler . Alte comedii nu ma atrag , mai ales cele in serial . Prefer dramele si suspansurile .
  4)Esti o persoana agreabila .
  Bisou 😛

 45. 47 Sibilla martie 30, 2010 la 2:46 am

  @Augustin,
  Ignore! Ambilor ! 😉
  Nu pierzi nimic, dimpotrivă…
  respecte,
  Sibilla

 46. 48 Spiridus martie 30, 2010 la 2:57 am

  Potrivit unui studiu al Universitatii Harvard, factorul principal in competitivitatea unei economii il constituie sistemul de educatie.
  N-as zice ca stam prea bine la acest capitol.
  Iar reforma nu inseamna marirea automata a salariilor profesorilor (desi un punct esential al acesteia este marirea salariilor lor in functie de performanta).
  M-am saturat eu, care nu am avut foarte multe de-a face cu invatamantul din tara, de cata „reforma” se face in invatamant de 20 de ani incoace. Iar rezultatul?
  Pai sa ne uitam la cat suntem de competitivi in economie.

 47. 49 blogideologic martie 30, 2010 la 6:35 am

  Educaţia în Cetatea Numerică. Vorbind despre reforma lui Mircea Maliţa, s-ar părea că am dat timpul înapoi. Şi că nu am vorbit despre educaţia în Cetatea Numerică. Într-adevăr, nu am vorbit. Dar, să recunoaştem, nici reforma lui Daniel Funeriu nu vorbeşte despre educaţia în Cetatea Numerică. Insist, reforma lui Mircea Maliţa, care pregătea oamenii întru excelenţă pentru industria românească, permite facil saltul la educaţia în Cetatea Numerică. Spuneam pe alt fir că şcoala românească trebuie să se bazeze şi pe o politică a ofertei, nu doar pe o politică a cererii, aşa cum se face în proiectele Mircea Miclea şi Daniel Funeriu. În secolul XIX, reforma pentru educaţie la noi a început ca educaţia pentru Micul Prinţ (Infantele de Parma, pentru care abatele de Condillac scrisese o raniţă de cărţi). Dacă vrem să construim România în cea de a doua modernitate de după haosul non-valoric postmodernist, cea de “a doua modernitate” a României pe care cumva o presimţea şi Constantin Rădulescu- Motru în urmă cu un veac, este necesară o educaţie pentru Micul Capitalist în Cetatea Numerică. Reforma autentică a şcolii româneşti trebuie să fie începutul real pentru modernizarea societăţii româneşti, “cal de bătaie” pentru propaganda preşedintelui Traian Băsescu. Dar nici unul dintre ideologii din jurul preşedintelui Traian Băsescu nu specifică despre ce fel de modernizare e vorba. Confuzia ideologică profundă este amplificată şi de totala desconsiderare a valorilor româneşti, reflectată în Raportul Tismăneanu. Să îl califici pe un pui de alogeno-cominternist drept mare expert în anticomunismul românesc este jignire adusă logicii elementare a românului, a “bietului român”, văd că sintagma aceasta eminesciană din DOINA supără încă, de aceea ţin s-o repet. Totuşi cred că trebuie să construim proiecte inteligente pentru viitor, pe linia pregătirii populaţiei pentru Capitalismul 3.0. Iar o educaţie în Cetatea Numerică înseamnă pregătirea proactivă a Micului Capitalist. Este şi componenta majoră a politicii noastre macroeconomice. Care nu este incestuoasă, precum politica macroeconomică din ţările anglo-saxone. Tipărirea continuă de bani, cum se întâmplă în USA, este dovada peremptorie a unei politici macroeconomice incestuoase. Apoi, tolerarea şi conlucrarea cu fondurile speculative din City, este indiciu suficient al politicii macroeconomice incestuoase din UK. „Politiceşte corect” ar fi fost să spun eufemistic că exemplele indicate nu sunt semne de bună guvernabilitate. Dar „politiceşte corect” este în acelaşi timp şi atitudine sinucigaşă pentru o naţiune. Este nevoie de atitudine românească, pentru aceasta am pledat, vom pleda. Atitudine care îi supără pe noii fanarioţi care conduc ţara şi lezează orgoliile de respectabilitate ale urmaşilor de alogeno-cominternişti care trasează linia ideologică pentru ca România să “sufere saltul înainte”, cum dezvăluia un pro-fanariot proiectele lor parşive. Să revenim la proiectele româneşti. Reforma educaţiei în România pentru cea de a doua modernitate trebuie să cuprindă crearea structurilor asociative în şcoli, aflate sub acelaşi acoperiş ca structura instituţională convenţională dar bine verificată. Structura prin care se construieşte capital intangibil. Reforma lui Daniel Funeriu insistă că limba română trebuie predată obligatoriu în toate şcolile din România. Ceea ce sună frumos ca terminologie iniţială. Problema este aceea că limba română pentru navigarea intelectuală în cea de a doua modernitate a României este instabilă şi are într-adevăr nevoie de echivalentul unui soft fly-by-wire. Când am ieşit din cumplita epocă fanariotă, Gramatica tipărită la Sibiu în 1828, –era tipărit numai conţinutul bine verificat întru eficienţă al unei gramatici generative şi generale predată la şcoala de la Sfântu Sava–, a provocat imediat o creştere exponenţială a tipăriturilor româneşti. Dar Gramatica de la Sibiu era un prim exemplu de soft fly-by-wire în lumea literelor româneşti. La un moment dat spuneam pe acest blog : Trebuie salvat limbajul românesc unde fiecare cuvânt să fie văzut ca un concept de marketing, şi rescrisă o doctrină economică românească unde fiecare produs oferit pe piaţă trebuie să fie purtător de sens lingvistic. Evoluţia lingvistică în lume este clară: reducţia numărului de vernaculare. Nu cred în victoria vreunei lingua franca, fie şi globish. Civilizaţia românească este scrisă ca gramatică generativă, acesta este avantajul nostru. Începem să scriem echivalentul Gramaticii de la Sibiu pentru secolul XXI. Este un program de muncă imens în faţa noastră, esenţial este să nu îl abordăm în stilul phatic al culturnicilor de elită. Produsul industriilor noi cuprinde un 1/Concept, incorporează o 2/Metodă, mai mult, produsul incorporează 3/Informaţie, fiind chiar vector de informaţie precum Cuvântul, şi în mod necesar şi evident, produsul industrial are o 4/Utilitate şi are o 5/Calitate. Am fost atacat atunci virulent, cu acuzaţia de legionarism. Ce spuneam periculos în fond? Antamam o chestiune economică doctrinară pregătitoare pentru Capitalismul 3.0. Este esenţială această antamare pe fronturi multiple. În cazul reformei învăţământului pentru Capitalismul 3.0, construirea structurilor asociative pentru Agenda 21 de proximitate în şcoli pregăteşte elevul pentru a lucra în cadrul altor abordări de politică macroeconomică, abordări în spiritul principiilor Brundtland. Înainte de a fi pregătit elevul, trebuie pregătit profesorul, institutorul, învăţătorul, în cadrul unor programe de perfecţionare permanentă. Cu o cointeresare materială, el, profesorul din preuniversitar, institutorul, învăţătorul, fiind plătit şi pentru ceea ce învaţă, şi pentru ceea ce implementează în Agenda 21 de proximitate a şcolii, ce aplică el din ceea ce a învăţat. Este un proces anevoios, este un proces de durată, el cere urgent construirea unor Coduri de practică, dar este un proces de construire a capitalului intangibil pentru Capitalismul 3.0.

 48. 50 LePrince martie 30, 2010 la 7:07 am

  @Ghitz Bichon

  Cumva, nu stiu daca e din cauza ca am inceput sa ma obisnuiesc cu tine, cred ca sub coarnele tocite si sub pielea zbarcita si cam groasa, se ascunde si un filon bun. Unele din remarci, se incadreaza la un bun simt funciar pe care ti-l banuiesc. Asa ca …
  1. Ultimatumul de care vorbesti nu era numai dinspre est. Era parte dintr-un act mai complex numit Dictatul de la Viena. In orice parte ne-am fi intors aveam ceva de pierdut. Nu am sa intru acum in speculatii gen ce s-ar fi intamplat daca ne pastram de partea Aliatilor( chiar daca Franta capitulase, ramasese Anglia), scenariile ce se pot face sunt infinite. Totusi, nu pot sa nu ma gandesc ca ramanerea alaturi de Anglia ne-ar fi adus la sfarsitul razboiului o alta autoritate morala. Eu din punctul asta de vedere il vad pe maresal ca un om politic catastrofal pentru destinul Romaniei. Nu pot sa nu compar Romania cu alte tari care au ramas neconditionat de partea aliata indiferent de consecinte. Iugoslavia a avut un statut mai bun la sfarsitul razboiului datorita gesturilor pro-aliate si a rezistentei, iar Grecia, desi invadata , a ramas de partea lor si a avut o autoritate morala care a salvat-o in buna masura de comunisti. In sfarsit, sunt speculatii istorice ce fac eu acum dar parerea despre maresal ramane.
  2. Exista un sambure de adevar in ceea ce spui, din nefericire este prea tarziu pentru Romania. Ar trebui sa cautam sa supravietuim si sa ne dezvoltam in conditiile date. Implicarea statului este buna in cazul SAAB, este insa cu totul altceva decat „ naclairea sulfuroasa” pe care implicari de acest tip le-au adus la noi.
  3. Putem astazi sa ne uitam lucid si la 1990 si la cererile de atunci si la situatia de acum in ceea ce priveste respectiva generatie. Cred ca va veni o implicare a acestei generatii in politica si in social pentru ca pur si simplu nu au o alta cale. Sa stii ca generatia aceea este mult mai putin „give me generation” decat cele de acum, care se comporta uneori ca niste mici rapitori. Nu cred ca exista diferente mari intre generatii ca si comportament ,depinde doar de „atmosfera” in care evolueaza. Dar „decreteii” au totusi un „asterics”, exista ceva care ii deosebeste, cred ca e prima generatie dupa 1945 care are o mare mobilitate si s-a maturizat mai rapid decat altele.
  Faptul ca am vorbit, nu trebuie sa te faca insa sa-ti iei nasul bizonian la purtare. Bea multe ceaiuri si nu uita de „ prisnite”! Nu stiu, ma intrebam deunazi, in ameteala mea, daca tu faci cuib. Faci?
  S-auzim de bine.

 49. 51 LePrince martie 30, 2010 la 7:17 am

  @Cititor in stele
  Spui:
  „asta nu inseamna lezarea dreptului la libera exprimare ci, dimpotriva, reprezinta o actiune septica in domeniul comunicarii.”

  Ar fi neplacut sa fie septica, deoarece septic inseamna plin de microbi, nu cred ca ti-ai dori sa intri pe un blog infectios.
  Gazda blogului nu se poate inchide in turnul de fildes de unde sa dea verdicte daca o comunicare este septica sau aseptica. Important e sa nu fie plina de puroi deja. Antisepsia , care e diferita de aspesie, sa stii, e prezenta totusi aici. Se folosesc solutii pe baza de iod si nu numai.
  Lasand gluma si saradele la o parte, tu ai incercat sa caracterizezi acest blog drept unul in care nu se face altceva decat sa se aduca injurii lui Basescu. Ceea ce este extrem de departe de adevar. Stilul tau si ceea ce doreai sa insinuezi in subsidiar invita la cenzura in cel mai bun caz daca nu chiar la limitarea exprimarii si suprimarea ei.
  Spui: „problema naturii statului, republica sau moenarhie, trebuia pusa in 1991,”. Nu sunt de acord. Stii de ce? 1991 era un an prea emotional, prea incarcat de evenimente recente majore, nu ar fi fost corect.
  De acord cu tine in privinta averilor acumulate de unii demnitari si provenienta lor. Ai vreo solutie? Pune-o pe masa.
  „Mai baiatule, eu sunt om serios si nu ma tin de “scenarite”, dar tu,…”. In primul rand te rog sa te adresezi respectuos si ceremonios. Formula corecta ar fi „Alteta Voastra Serenissima”….
  Aveam mare dreptate cand spuneam ce spuneam. Demersul tau, chiar daca nu voit, e unul demobilizator. Eu sunt de acord ca politicienii nostri nu sunt fecioare pure si neprihanite, dar nici tu nu esti nascut in zodia Fecioarei. Raman la parerea ca voit ai dorit sa transmiti un mesaj descurajator pentru ceilalti. Ceea ce tu insinuezi este ca nu avem nevoie de democratie.Cam acelasi mesaj il aveau si adeptii national socialismului pe la 1930, cand considerau democratia corupta lenesa, imbatrinita si in ultima instanta inutila. Eu o prefer astfel oricarei „juvenile”. Cred ca poate suferi operatii estetice.
  Daca vrei sa ma combati eficient vei intra in jocul dezbaterii si te vei implica. Statul pe margine si „scuipatul” in ring nu sunt demne de un „astrolog”.
  Nu-mi raspunde, mai citeste, informeaza-te, mai studiaza astrele, apoi vino cu niste „astrograme” mai „culte”.

 50. 52 LePrince martie 30, 2010 la 7:20 am

  @blogideologic

  Spui: „Aici e punctul critic. Spălarea minţilor începe de timpuriu. Şi inculcarea iubirii faţă de fanarioţii vechi şi noi. Mai există “neamul românesc”?” Ce profund!!
  Iti raspund eu: sigur ca exista. Am eu o stra-matusa foarte batrana( nu aude bine dar e o buna ascultatoare), mai este coana’ Filofteia bucatareasa si nea’ Mitica ( face niste castraveti murati splendizi). I-am verificat. Le-am facut teste ADN, le-am reconstituit arborele genealogic si le-am luat si interviuri amanuntite. Daca vrei te pun in legatura sa faceti un partid. Ce zici?

 51. 53 contele martie 30, 2010 la 8:23 am

  @ Paul

  Nu m-am referit la clasamente , m-am referit la ” ANAList ” şi la comparaţia cu cerşetorul . Dar nu vreau să mai continui , a revenit pe blog , dacă o să vrea să-ţi răspundă o va face el .
  Cât despre Voicu , observ că Micul Titulescu a citit blogul A.N.-ului şi mă plagiază . A zis că s-a hotărât deja în Senat şi nu vede utilitatea repetării votului , cazul Voicu fiind de acum transferat în altă parte . Chiar i-a atras atenţia lui Geoană asupra acestui lucru .
  Pentru această atitudine fermă am hotărât să scriu Micul Titulescu şi nu micultitulescu . Din partea mea , aici are o bilă albă .

 52. 54 Paul Octavian Grigoraş martie 30, 2010 la 8:55 am

  Lui Adrian Năstase,

  Mă bucur că nişte acuzaţii neadevărate au fost demontate definitiv. Dealtfel cei care se „descurcă” în politică cu astfel de metode stalinisto-comuniste merită mai mult de atât… Să lansezi zvonuri neadevărate şi să inciţi apoi pe cât mai mulţi să ceară să se facă „dreptate”, dar nu pe bază de fapte dovedite, e o metodă veche pentru a înlătura uşor şi sigur adversarii. Domnii de la fosta alianţă D.A. au fost experţi în aşa ceva… Dacă aş fi fost pus în situaţia dumneavoastră i-aş fi dat în judecată pentru calomnie pentru toate minciunile. Vă asigur că aţi fi făcut un serviciu public important, fiindcă dacă un comportament greşit nu e pedepsit, el se perpetuează şi tot peste noi vine. Îmi pare bine că tot mai mulţi se distanţează totuşi de aceste metode: politicieni, jurnalişti şi alţii… Până la urmă este un dram de bun simţ şi de dreptate în orice om, chiar şi dacă el face parte dintr-un popor de cultură balcanică cum este poporul român. Cine ştie, o fi un semn mic, dar important de schimbare în conştiinţa noastră, ca popor.

 53. 55 ALBERTO RODRIGUEZ martie 30, 2010 la 9:18 am

  GUVERNUL NASTASE PANA IN 2004

  Cand a predat puterea .Cuplul Tariceanu –Basescu ,in materie de turism ,relatii internationale si multe alte domenii de activitate a avut o activitate foarte buna, daca in Romania exista o strategie elborata pe termen lung ,in asa fel incit sa permita o continuaitate in toate ariile de activitate.Guvernul dl-ui Tariceanu ar fi fost obligat sa continue ceea ce a facut dl Nastase insa fiindca lucrurile nu se intampla asa. Cum a ajuns Guvernul Tariceanu la putere a desfintat Ministerul de Turism impreuna cu Dl Basescu, au ignorat relatiile pe care dl Nastase le stabilise cu mult timp inainte ,iar apoi s-au retras sa se certe in mocirla, fiecare dorind sa isi ajute prietenul Stolo si Petromagnatul.
  De aici ,situatia a luat o intorsatura cam ciudata din momentul in care ziaristul santajist si petrolistul si-au dat seama ca prevederile din constitutie le dadeau dreptul de a controla in exclusivitate Palatul Victoria si de atunci Guvernul ,condus din urma de catre ziaristi santajisti si petrolistul ,in loc sa faca ce trebuie pentru Romania s-au gandit sa satisfaca orgoliul personal a celor doi .Asa se face ca Romania a pierdut inca patru ani , exact in perioada in care Romania trebuia sa se pregateasca de integrare sa informeze cetatenii sai ca o data cu integrarea puteau sa faca o afacere cofinantata de UE etc

 54. 56 ALBERTO RODRIGUEZ martie 30, 2010 la 9:18 am

  CE AR FI TREBIT SA FACA GUVERNUL TARICEANU

  1) Inca din 2004 se stie ca Sibiul devenea capitala cuturala Europeana si urma sa fie vizitata de un anumit numar de turisti. Din aceste motive pentru a face acest numar sa creasca ,inca din 2004 ,trebuia facut ceva in asa fel sa contribuie la schimbarea perceptiei pe care o are Romania, deoarece avand in vedere ca zilnic in tarile lor de origine vad la stiri ca romanii jefuisc si ucid cu singe rece pe cetatenii lor in propria lor tara ,si atunci indiferent cit are fi Sibiul de cultural si cita sete de cultura ar avea nu ar veni s-o stinga in Romania si ar pleca in cu totul alta parte.Din aceste motive oricit de informat ar fi de ceea ce se va intampla la Sibiu nu ar fi avut nici un efect intrucit perceptia data de catre acele imagini ce sunt prezentate zilnic pe la toate televiziunile ,este mult mai puternica decit continutul unei informatii
  2) Din aceste motive inca din 2004 trebuia pusa in aplicare o strategie care este recomandata pentru astfel de situatii in care perceptia criminala a unei tari este deja forte bine cristalizata in mintea umana ,deoarece nimeni nu este dispus sa isi pune viata in pericol pentru nimic din lumea aceasta. Felul in care se procedeaza in astfel de cazuri este prezentat la capitol Branding de natiune. Din cauza ca nu au facut nimic din toate acestea Capitala Culturala din 2007 ,a fost una din cele mai putin vizitate zone vreodata in Uniunea Europeana ceea ce a insemnat o pierdere uriasia pentru Romania, de aici se naste o intrebare :cine a platit pentru aceasta ?cit trebuie sa mai lasam pe politiceni sa aduca prejudii Romaniei fara ca ei sa fie trasi la rapundere? Din aceste motive ca sa terminan o data pentru todeauana cu incompetenta oricarui Guvern care va mai veni la guvernare trebuie sa elaboram o strategie pe termen lung care sa functioneze exact ca si legea fundamentala a Romanei , pana atunci sa continuam sa va aratam ce mai trebuia facut de Guvernul Tariceanu atunci
  2) pe langa o astfel de strategie de schimbare a percetiei pe care Romania o avea si o are in exterior de hot si criminal ,in asa fel incit milioane de turisti sa nu le fie frica sa viziteze Capitala Culturala Europeana ,trebuie pus in practica un alt plan in care Guvernul impreuna cu agentii economici prezentau anumite produse turistice care se intamplau atit la Sibiu cit si la Brasov si pe Valea Prahovei intr-o forma combinata, in asa fel incit in momentul in care turistul isi satisface setea de cultura ,mergea la Brasov si pe valea Prahova sa participe activ in diverse programe turistice care le oferau posibilitatea sa convertuiasca cu ceilalti exact asa cum am prezentat la capitol produse turistice de convietuire .Din cauza ca nu au facut nimic in acest sens dintr-un milion de turisti care au vizitat Capitala Culturala Europena in 2007 ,nici unul nu a trecut si pe la Brasov ,Valea Prahovei ,Bran ,Sighisoara si tocmai de aceea din acel un milion de turisti nici unul nu a mai revenit ca sa viziteze Romania dupa 2007 ,ceea ce denota incompetenta, iresponsabilitatea ,care au adus pierderea de miliarde ,si tocmai de aceea in conformitate cu responsabilitatea ministeriala ,abuzuri in serviciu se puteau lua masuri oricand despre cei responsabil. Din aceste motive politicenii ar trebui sa fie cei mai interesati sa se elaboreze o astfel de strategie pe termen lung deoarece in felul acesta atita timp cit repecta cele stabilite si actioneaza in limita a ceea ce este conceput ,in vederea atingerii unui anumit obiectiv ,nu pot fi trasi la raspundere. In schimb la cum este acum, oricand un grup de cetateni pot considera ca Romania a avut prejudiciu din cauza ca nu s-a facut un anumit lucru ,si sa aiba castig de cauza

 55. 57 ALBERTO RODRIGUEZ martie 30, 2010 la 9:20 am

  inca din 2004 ,Romania stia ca in 2007 va trebui sa stea la masa bogatilor , si atunci avand in vedere aceasta perceptie, faptul ca e o tara de hoti si criminali trebuie sa aiba grija sa schimbe hainele patate in singe, sa arunca armele crimei la gunoi si in loc sa vina la masa bugatilor cu un cutit ,sau topor sa se inarmeze cu un pix cu care ar putea lua fel si fel de notite, iar din punct de vedere a imaginii personale sa renunte la barba si parul neingrijit ,care o ajuta sa se deghizeze si sa vina la o astfel de intalnire cu camasa alba si uniforma exact asa cum se prezinta orice boboc in prima zi de scoala ca sa fie bine primit. de colegi .Din pacate nu s-a intamplat asa cum a fost anuntat ca trebuie sa se prezinte la masa bugatilor ,a plecat din mocirla de unde se cearta ca la usa cortului cu haine murdare mirositoare a petrolul si patata de singe si cu un aspect neingrijit ,si din acest motiv cum a aparut la intrare si a fost prezentat ca un nou venit la masa bogatilor fiecare invitat din politete si- a gasit un motiv si a plecat de la masa timp in care gazda a strans repede bucatele intrucit stie cine era cel care intrase pe usa. In astfel de conjunctura noul venit ,vazand ca nu a fost nici macar invitat la masa a cerut si el ceva furnituri care au ramas pe acolo dupa ce s-a strans tot .Acestea sunt si motivele pentru care dupa doi ani de la post aderare Romania are un grad de absortie de doar 10% in timp ce Ungaria avea dupa aceeasi perioada 35%.Era normal sa se intample asa , aceasta deoarece intr-un moment in care oficiaii de la UE ofera doamnei Monica Macovei ,credit pentru ceea ce face Dl Tariceanu pentru a demonstra ca putea sfida Uniunea Europeana care a dat-o afara si a adus un om din partid intr-un moment in care intreaga opinie publica planetara stia ca dl Tariceanu incercase disperat sa il salveze pe sponsorul sau de partid din ghearele justitiei. Atunci a fost momentul cand Uniunea Europeana prin vocea unui oficial a cerut Guvernului in mod transant sa se faca ceva, si a demonstrat clar ca Romania nu va primi usor bani pentru ca nu dorea ca banii cetatenilor din Uniune sa ajunga in buzunare gresite. Din aceste motive Romania a avut de pierdut si tocmai de aceea intreb :chiar nu exista nici o lege care poate condamna astfel de atitudini sfidatoare a unui guvernant atunci cand aduce prejudicii grav unei natiuni ?Avem memoria atita de fragila incit nu reusim sa amintim aceste lucruri ?Daca imediat dupa aceste atitudini sfidatoare fata de Romania si de UE si dezastrul ce a urmat a venit criza ,unde credeati ca ajunge Romania ?Daca nu ar fi vorba de o tara unde traiesc oameni eu as fi propus pe cei care au venit dupa ei sa le lasa sa se descurce singuri
  4) Daca Romania stia ca in 2007 va adrera la UE si va beneficia de fel si fel de fonduri trebuia, inca din 2004 sa declanseze o campanie de informare ,pregatire ,agenti economici ,autoritati ,Ong-ul ,diaspora ,si comunitatea in general in asa fel incit o data cu aderarea sa stie exact ceea ce trebuie sa faca pentru a beneficia de astfel de fonduri .In acest sens inca din 2004 putea angaja consultanti straini din Irlanda si Spania, tarile care au avut cel mai mare grad de absortie din toate celelalte tari ,si care puteau tine cursuri ,seminarii,dezbateri etc Guvenul Tariceanu nu numai ca nu a facut acest lucru, dar a adus consultanti pe problema de marketing politic, care erau platiti din bani grei ,pentru a-l sfatui cum putea sa ramana in frunta bucatelelor sa faca ce vrea, fara sa fie deranjat de nimeni si aceasta nu a fost tot. Guvernul fiindca era sfatuit din spate de doi cetateni cu probleme grave in justitie si dupa ce au demonstrat ca pot sfida si UE au mers mai departe si s-au gandit ca ar fi bine sa puna mana si pe celelalte palate. In tot acest timp in loc sa se faca autostrazi, scoli ,spitale cu acesti bani ,i-au folosit pentru a atinge ambitiile personale a unor cetateni care aveau probleme cu legea. Acestea nu sunt lucruri care trebuie uitate si punctate mai ales ca au fost posibile datorita cumplicitatii cu partidul PSD ,condus atunci de dl Geoana ,deoarece, altfel o minoritate de 20% nu aveau cum sa conduca Romania nici macar pentru o zi. Daca PSD nu ar fi primit si el ce a primit ,ar fi trantit imediat un astfel de guvern. Din astfel de motive avem un PSD care devine cumplice la o serie de dezastre si nenorociri petrecute din 2005 pana 2008 ,dupa care trece de la statutul de cumplici din umbra, in partener cu drepturi legate musca din bucata, si dupa fuge repede,se spala pe gura si incepe sa vorbeasca de ceea ce nu a facut un guvern din care a facut parte. Din aceste motive ne intrebam :dar chiar suntem prosti? Dupa toate aceste s-au mirat de ce de zece ani dl Basescu castiga alegeri dupa alegeri TOATE AU FOST CASTIGATE PE GRESEALA ADVARSARULUI,

 56. 59 Augustin martie 30, 2010 la 10:03 am

  @ A.N.
  Sint unul dintre aceia care aplauda, sincer, ideea dvs. privind „ziua portilor deschise la Departamentele PSD”. E limpede ca in PSD (ca oriunde) e nevoie de „singe proaspat”, de oameni tineri, cu putere de munca, idei noi, valoroase si mai putine pareri preconcepute.
  Despre utilitatea „guvernului din umbra” al PSD, desi nu ma indoiesc, poate ar fi bine sa detaliati, la un moment dat; cred ca sint destule persoane interesate de aceasta. As lansa, insa, o idee asupra careia ar fi, dupa parerea mea, de reflectat: daca ar fi util un „guvern din umbra” la PSD, nu ar fi util si un „PSD din umbra”? Cum unde? Aici, pe WEB!
  Sau, daca nu „PSD-ul din umbra”, poate „opozitia din umbra”?
  Poate ca, acum, ideea ar putea sa para usor nerealista. Eu cred ca, nu peste multa vreme, va deveni un lucru de la sine inteles.

 57. 60 analist martie 30, 2010 la 11:01 am

  @contele
  Imi pare rau , dar nu pot vorbi cu persoana respectiva,cel putin deocamdata. A avut atitudinea celui care sta in parc se uita la un joc de sah, chibiteaza si spune ca este mult mai bun decat jucatorii.
  @ LePrince
  Felicitari pentru postari. Sunt foarte bune pentru revitalizarea discutiilor pe blog.
  @doru coarna
  In ciuda atitudinii rezervate a instalatorului, eu consider ca ideile de pe blog, pot fi folositoare PSD. Si nu numai ideile,si oamenii.
  @blogideologic
  O figura luminata este capabila sa intuiasca cand un sistem intra in amortire, si trebuie facut ceva pentru a schimba ceva din traiectoria lui. Sunt convins ca stii o multime de figuri istorice ce se pot incadra in aceasta categorie.

 58. 61 analist martie 30, 2010 la 11:12 am

  @augustin
  Ce ai scris tu necesita UN PLAN bine intocmit. Va trebui sa treci peste inertia sistemului, peste postacii de serviciu etc… Cand taberele se vor fi conturat, cand trupele vor fi puse fata in fata, eu voi fi langa tine.Si nu numai.

 59. 62 Cititor in stele martie 30, 2010 la 11:45 am

  @Contele,

  1)Nu-mi vine sa cred ca esti invidios pe mine ca am atatia „pretenari”, vorba ta, fiindca nu mi-am dorit asta. 😀
  2) Cred ca faci o confuzie: palinca nu se oteteste daca e imbuteliata bine. Doar vinul se oteteste.
  3) Merci pentru solidaritate, dar sa stii ca nu ma afecteaza alde beldiman sau ban(?) cu verdictele lor: daca n-ar fi puerili, ar fi de rasu-plansu.
  4) Vrei sa ne intalnim cu familiile acum de pasti, undeva la iarba verde, ca sa gusti, in fine, din celebra mea palinca de pere gutui? L-as invita si pe analist, daca nu ai nimic impotriva. Si, binenteles, daca consimte sa-si petreaca weekendul cu noi.
  5) Si eu cred ca doar justitia poate stabili vinovatia cuiva. Dar asta e procedura: un tip nu poate ajunge in fata instantei decat daca este acuzat de ceva, de catre parchet.

  pe curand

 60. 63 Iepurele de Martie martie 30, 2010 la 11:54 am

  @ LePrince

  Zău, n-ai glumit?! Atunci, ce pot să-ţi spun? Mă bucur că măcar un om pe lumea asta (or mai fi şi alţii, da’ numai p-ăsta-l ştiu eu) te iubeşte la nebunie: tu însuţi. E bine să ştii că ai pe cine conta, la nevoie.

  În altă ordine de idei, „sunt incantat ca esti fericit si fermecat de propria-ti personalitate! Daca nu e dublat de prea multa suficienta, narcisismul este acceptabil”, ca să citez dintr-un clasic în viaţă. Ce mă miră pe mine e că un narcisist autentic, ca tine, a îndrăznit să mă suspecteze de narcisism pe mine. Frumos îţi şade! Ai tupeu!
  Cred că, la cât de mult te iubeşti, ai tocit oglinda cu pupături.

  În ce mă priveşte, îmi pare rău că nu sunt băsist. Dacă eram, îţi puteam răspunde: „Te-nşeli, eu nu sunt narcisist, eu sunt băsist”.

 61. 64 contele martie 30, 2010 la 11:58 am

  @ Augustin

  Pot să fiu eu Preşedintele din Umbră a Consiliului Naţional PSD ? Nu de alta dar la câte sfaturi bune i-am dat lui A.N . mă consider cel mai calificat .

 62. 65 theodora0303 martie 30, 2010 la 12:02 pm

  Domnule presedinte Adrian Nastase,
  Am constat cu bucurie, in raspunsul dat lui Pali, ca ati remarcat opinia mea cu privire la UNPR si ca ea este similara opiniei dumneavoastra.
  Pentru mine este foarte important sa aflu, daca ceea ce gandesc si scriu eu, este in acord cu pozitia partidului pe care il sustin.
  Eu cred ca parerile si propunerile noastre, ale celor care scriem aici, sunt importante pentru PSD.
  Noi putem sa fim una dintre legaturile partidului cu societatea romaneasca.
  Impreuna suntem mai puternici si putem sa facem mult mai mult.
  De aceea, consider ca intalnirile noastre, ale simpatizantilor PSD, bloggeri sau nu, cu departamentele partidului, sunt foarte importante.
  Astept un raspuns din partea departamentului Sinteza si comnunicare publica.
  Cu deosebit respect
  Theodora Marinescu

 63. 66 Augustin martie 30, 2010 la 12:03 pm

  @ analist
  Multumesc! Atentie, chiar contez pe ce-ai spus!

 64. 67 contele martie 30, 2010 la 12:17 pm

  @ Augustin

  Pe de altă parte , după vorbă , după port , A.N. pare un aristocrat . Ne potrivim .
  Tu , om de stânga vechi şi serios , ai putea fi Ion Iliescu din umbră .
  Dar nu , poate vrei mai multă acţiune . Îţi las postul de Preşedinte din Umbră a PSD , tot ţi-e drag ţie Micul Titulescu .
  Unde să-l punem pe Leo ? Ne mai gândim . Secretar General ?
  Dar postul cel mai râvnit e postul lui Geoană . Cine oare îl vrea ? Umbra lui Geoană la Cozia …ăăă..la Senat .

 65. 68 contele martie 30, 2010 la 12:30 pm

  @ Cititor în stele

  Eu sunt expert în vinuri , nu mă prea pricep la tării . Dar gust cu plăcere .E cam târziu pentru programare de întâlniri de Paşti dar ai putea pentru început să-mi trimiţi un e-mail pe adresa ” conteledebonsense@yahoo.com ” ( nu râde că te retrogradez şi te fac cititor în ceşti de cafea şi cărţi ) .
  Şi-om mai vedea .

 66. 69 ion adrian martie 30, 2010 la 12:55 pm

  ALARMA
  (sper ca falsa)
  Nu stiu daca este adevarat si cu ce se poate gasi pe google nu am putut verifica acest zvon aflat de la un medic care are teren agricol mostenit in Baragan.
  Mi-a spus ca a auzit ca la noi in tara se vinde si deci se transporta spre alte meleaguri cernozion (sol agricol) .
  Nu stiu daca cei care ar vinde sunt romani sau straini care au cumparat teren agricol.
  Mi-a spus ca a retinut doar Malta ca stat de desinatie din mai multe.
  Medicul nu fusese in Malta si nu stia ca intradevar Malta care are numai stanca si face agricultura pe mp de teren aduce sol ca sa-si creeze zone mai fertile.
  Asa dar cumpararea de sol este o practica care exista pe plan mondial.

  Distrugerea cernoziomului produce condiţii de creştere foarte slabe, putând să lase solul într-o condiţie complet nefavorabilă nici unui tip de recoltă.
  Lipsa sau distrugerea cernoziomului produsa in mod natural sau artificial duce la desertificare fenomen care a aparut si amplificat si la noi in sudul tarii(Oltenia)
  Cernoziomul este distrus de 16 ori mai rapid decât pate fi refăcut, pentru formarea a 2,5 cm de sol fiind necesară o perioadă de timp cuprinsă între 200 şi 1000 de ani.

  Asadar decaparea si scoaterea stratului de sol conduce practic la un proces ireversibil.

  Ce nu stiu este daca cele de mai sus pot fi o alerta reala sau falsa si de aceea o lansez in blogosfera unde poate ca sunt unii mai bine informati.

 67. 70 Alexandru Beldiman martie 30, 2010 la 1:04 pm

  @ LePrince

  ” Era normal ca aparitia mea in „salon” sa provoace rumoare, mici strigate de admiratie, crize de nervi sau de isterie, orice, dar numai neobservata nu putea trece.”

  Sper ca nu te-ai referit la mine, cind ai vorbit de crize de nervi. Ai mai folosit o data aceasta expresie, cu privire la mine, si am trecut-o cu vederea. De cind, daca un om iti este antipatic si i-o spui in fata, inseamna ca faci o criza de nervi? Tu le esti antipatic tuturor, dar n-au curajul s-o spuna (de fapt, unii chiar au spus-o, dar nu cu aceste cuvinte). Dar asta nu e singurul motiv pentru care ti-am dat, atunci, un raspuns care te-a inflamat. Al doilea motiv este ca, asa cum am mai remarcat, si cum au remarcat si altii, rostul acestui blog este acela de a ne spune parerea cu privire la articolele domnului Nastase. Proces care a devenit foarte anevoios, aproape imposibil, pentru ca trebuie sa-i raspunzi, permanent, lui X, lui Y, lui Z. Consider ca polemica e un lucru bun, cu conditia sa nu se permanentizeze. Practic, blogul a esuat, pentru ca nu si-a atins scopul. S-a ajuns in situatia de a ne comenta mai mult unii pe altii, decit a comenta ideile domnului Nastase, care, practic, nu mai sint comentate deloc. Nu e normal. La inceput, credeam ca narcisismul tau e doar o poza. Acum, imi dau seama ca e veritabil. Ar trebui sa te cauti. In definitiv, nu esti decit un adolescent intirziat si teribilist (ar trebui sa semnezi „L’Enfant terrible”, in loc de LePrince). Esti genul de om care nu se maturizeaza niciodata.

  In incheiere, vreau sa spun un lucru pe care te rog sa-l retii, pentru ca e foarte important: daca, in citatul de mai sus, NU te-ai referit (si) la mine, considera ca n-am zis nimic. Deci nu ai nici un motiv sa te simti jignit.

 68. 71 Draghi Puterity martie 30, 2010 la 1:10 pm

  @Harabula

  Sunt cateva idei in principiu pozitive in aceasta lege, insa cred ca inca nimanui nu ii e clar (nici mie), ce se va intampla cand aceste masuri se vor lovi de realitatea noastra „mioritica”.

  Cateva ganduri spontane:

  – Vom avea un „invatamant de cumetrie”, in care vor fi angajate doar rudele si prietenii directorului?

  – Vom avea o societate mai polarizata in care cei care nu au avut sansa, din diverse motive, sa termine macar liceul vor fi condamnatzi sa spele vesnic ciubotele celorlalti?

  – Autofinantzarea (adica finantarea dupa numarul de elevi) suna bine, dar cum va functiona ea intr-o tzara care vinde diplome pe banda rulanta. Ce se va intampla cu scolile mici de la sate?

  – Autonomia suna bine, insa daca criteriile valorice sunt locale, va promova acest lucru concurentza, sau va incuraja coruptia. Care vor fi criteriile de selectie in HarCov?

  – Care vor fi criteriile dupa care se va stabili cine poate sa faca doi ani intr-unul? Vor conta succesurile sau succesele scolare?

  – Faptul ca institutiile de invatamant pot infintza societati comerciale mi se pare ciudat. Ar putea deveni o forma de plata quasi-legala a unor servici ilegale.

  – Amenzile pentru parintzii a caror copii nu vin la scoala mi se par deplasate. Vor lovi tocmai in parintzii cu probleme. Ce se va intampla cu copii „capsunarilor”?

  – Pentru cei care nu doresc sa studieze religia, eu as fi inclus obligativitatea unor ore de etica.

  – Pericolul sesizat de Marga e real. Dat fiind ca o treime din consiliul de administratie va fi format de membrii ai consiliul local, politizarea invatzamantului va creste la cote inimaginabile.

 69. 72 George Ban martie 30, 2010 la 1:13 pm

  @Cititor in stele

  Parca plecasesi de pe blog*. Dar unde e mai bine decat aici? Poti sa fii bagat repede in seama daca vorbesti contra curentului. La Madam’ Udrea ti se publica IP-ul daca indraznesti sa o superi. La Basescu pe blog nu poti sa te duci, ca n-are – ii tremura ficatul de frica! Asa ca da-i si lupta, da-i si lupta la Adrian Nastase. Curajosule!

  *A, ti-ai dat demisia in 5 minute!

 70. 73 Augustin martie 30, 2010 la 1:23 pm

  @ contele
  Regret, sfaturile (bune, se-ntelege!) pe care i le-ai dat nu se contabilizeaza toate; doar cele pe care le-a urmat. Ca degeaba esti bun, daca nu esti si eficient! Ei, te mai simti tot atit de tare?
  Oricum, aceste functii nu se atribuie discretionar, ci prin concurs. De imprejurari!
  Pe de alta parte, mi-e chiar greu sa nominalizez o persoana mai potrivita pentru aceasta functie decit altetea ta!
  Pe Geoana, saracu’, lasa-l! Crezi ca mai trebuie sa-i punem noi vreo …umbra, n-are el destule?
  Da de unde stii ca-l admir pe m. Titulescu? Ca eu m-am ferit sa arat …
  Leo, da, ar fi bun de executiv, numai sa vrea.
  Si, binenteles, ultimul pe lista, cu voia dumneavoastra …
  Acuma, stiu ca voi, astia cu singe albastru, cam luati in ris tot ce vine de la plebei, desi nu e intotdeauna bine. Sau tocmai asta-i shpilul? Sa tiriti in derizoriu tot ce e incomod?
  Glumesc, desigur! Chiar ne face bine sa mai si glumim. Mai ales ca eu si cind glumesc vorbesc serios! Pardon! Cind seriesc glumesc vorbos!

 71. 74 Mimosa pudica martie 30, 2010 la 1:24 pm

  @Augustin

  Cand Aya si alti cativa de pe blog erau opozitia din umbra, tu si cei ca tine ati folosit cele mai infecte metode ca sa ii faceti sa taca. Au tacut, care de scarba, care de lehamite.
  Acum sariti din boscheti cu istericale ca sa transformati opozitia de aici in mahala. Mare pacat de locul asta!

 72. 75 leo martie 30, 2010 la 1:33 pm

  Dragilor,
  aveţi de grijă că stârniţi confuzii! păi n-a ajuns pesedeaua o umbră a ceea ce a creat Bunicuţa dimpreună cu Arogantul după „înţeleapta” ocârmuire Prostănăcească?! cum să mai poată fi vorba despre un „pesede” din umbră? ori să fie la mijloc înclinaţia Augustiniană spre algebrice reguli şi, pe principiul „minus cu minus dă plus”, vra să zică dumnealui că se pune d-un „pesede” vizibil, pe cale de consecinţă o opoziţie vizibilă p-acilea?! 😉
  cât despre dilemele dilematice de-l macină pe Gróf-úr, să fim serioşi: cât de prost să fie cineva încât să-şi dorească să joace rol de Prostănac?! iară despre baci, să ştiezi tălică aristocratule, că printre purtătorii de clop de pe la stâne de baci ardeleni umblă o vorbă: „mai bine în satu tău fruntaş, decât codaş la oraş”… particularizând, la mine-n stână mi-s un soi de… preşedinte jucătoriu; la ce mi-ar trebui guvern din umbra umbrei?! 🙄

 73. 76 theodora0303 martie 30, 2010 la 1:50 pm

  http://theodora0303.wordpress.com/2010/03/30/s-au-gasit-vinovatii/

  S-au gasit vinovatii
  Nu, nu PD-L-ul este vinovat pentru faptul ca Romania nu reuseste sa iasa din criza, nu guvernul Boc 4 si nici intr-un caz presedintele tarii.

  Medicii sunt vinovati pentru ca sunt slab pregatiti, gresesc 40% din diagnostice si mai cer si spaga.

  Profesorii sunt vinovati pentru ca saboteaza nivelul de trai al romanilor. „Pe fond, cheia creşterii nivelului de trai al românului este educaţia“, a spus Traian Băsescu.

  Pensionarii sunt vinovati pentru ca INCA MAI TRAIESC si pentru ca au pensii nesimtite.

  Parlamentarii opozitiei sunt vinovati pentru ca sunt corupti.

  Ion Iliescu, Adrian Nastase, Victor Ponta, Crin Antonescu, Dan Voiculescu si Dinu Patriciu sunt vinovati pentru tot ce se intampla rau in tara.

  Somerii sunt vinovati pentru ca nu vor sa se angajeze.

  Scriitorii sunt vinovati pentru ca nu vor sa plateasca impozite.

  Partidele politice din opozitie sunt vinovate pentru ca nu sustin guvernarea.

  Ziaristii sunt vinovati pentru ca nu scriu ode MULT IUBITULUI CONDUCATOR.

  Mogulii rai sunt vinovati pentru ca vor sa puna mana pe Posta romana si pe rezerva de sare a Romaniei.

  Actorii sunt vinovati pentru ca vor sa cumuleze pensia cu salariul.

  Magistratii sunt vinovati pentru ca nu ii condamna pe „dusmanii poporului”

  Soferii sunt vinovati pentru ca sunt gropi in asfalt ca dupa bombardament.

  Vulcanizatorii si cizmarii sunt vinovati pentru ca fac evaziune fiscala.

  Preotii sunt vinovati stiu ei foarte bine de ce.

  Bolnavii sunt vinovati pentru ca stau in concedii medicale

  Daca am uitat vreun vinovat va rog sa ma completati.

  Primul-ministru Boc face tot ce poate pentru binele romanilor dar nu este lasat de elementele destabilizatoare si corupte sa aduca bunastarea in tara.

  Astia chiar ne cred pe totii prosti?
  Cine naiba este la guvernare?
  Problema lor este ca noi, ceilalti, suntem cam multi.
  Nu poate Bsescu sa ne aresteze pe toti.

 74. 77 Mimosa pudica martie 30, 2010 la 2:01 pm

  @LePrince

  Ai o viziune corecta asupra blogului:”Eu vad acest blog ca pe un mare salon de primire, plin de mese mari, la care incap cel putin 10 scaune(la nevoie si mai multe), si unde discutiile nu sunt de tip dialog ci de tip conversatie. Uneori ele seamana cu brain-storming-ul sau cu dezbaterea. Alteori sunt controverse .Uneori se organizeaza adevarate mese rotunde, la care participantii sunt nelimitati ca numar. Gazda, lanseaza teme de dezbatere, are intaietatea cuvantului si drepturi de arbitru in anumite cazuri, daca doreste sa le foloseasca. Exista si „invitati” cu atentie distributiva”.

  Te salut!

 75. 78 Mimosa pudica martie 30, 2010 la 2:56 pm

  @contele

  Pe blogul asta, un „domn” face clasamente, altul din umbra boschetului are pretentii de sef de guvern, o „doamna” cerseste posturi. Sunt unii dintre cei care, cu manifestari isterice, incearca sa se impuna in prima linie.
  Eu le zic calusari pentru ca ii fac pe altii sa taca bagandu-le calusul in gura, nu pentru ca sunt dansatori talentati.
  Au acoperit glasul Ayei si al altor cativa.
  Acum au pregatite calusele pentru tine, pentru Paul, pentru LePrince si pentru inca vreo doi, trei, cati ati mai ramas.

 76. 79 Harabula martie 30, 2010 la 3:04 pm

  @Draghi Puterity
  Observatiile d-tale sunt judicioase.
  Dar, nici o lege din lume nu poate garanta prin ea insasi.ca va fi aplicata corect.

  Descentralizarea va atomiza forta sindicatelor. Avand in vedere aplicarea diferita a legii in administratiile locale, practic cu greu vor fi identificate obiective comune ale tuturor dascalilor.
  In privinta primejdiei pe care ar reprezenta-o prezenta reprezentantilor Consiliului local in Consiliul de administratie al scolii, acestia sunt o treime.
  Dubla conducere, director si presedinte al Consiliului de admonistratie, nu-mi dau seama daca trebuie sa ingrijoreze. S-ar putea sa ca asta sa evite nepotismul.
  Selectia elevilor care pot face doi ani intr-un an, chiar nu este o problema. Oricat ar fi de partinitori profesorii, in general clasamentele sunt obiective. Dealtfel, mi se pare ca numai 5% dintre elevi pot beneficia de aceasta facilitate. Asta inseamna unu dintr-o clasa.
  Dreptul scolilor de a infiinta societati comerciale imi pare si mie curios. Este o intentie buna care s-ar putea dovedi nefericita.
  In privinta amenzilor, acestea sunt stabilite de primarii. Acestea se pot orienta in ce masura sunt eficace.
  De acord cu d-ta in privinta introducerii optiunii etica-religie.

  Si totusi unde este proiectul PSD-ului?

 77. 80 Mimosa pudica martie 30, 2010 la 3:15 pm

  @Augustin

  Zicea cineva pe blog ca unii, unele de pe aici abia au asteptat sa se elibereze locul ca sa se dea in barci sau in stamba.
  Sunteti pe cale sa va vedeti visul cu ochii.
  Tu vrei sa sari „cu sange proaspat” din boschet direct in barci iar „doamna” care se milogeste pentru un post de frunte se da direct in stamba.

 78. 81 Ghita Bizonu' martie 30, 2010 la 3:36 pm

  Impostor de Fanar ,

  O sa ma limitez la partea pe care poate sa o verifice orice individ cu 12 clase si care a atins nivelul de subdezvoltare mintala incat sa poa’ fi calificat “morron” . Adicatelea pct 1 .
  Tu ad propriam labam scrii :
  Totusi, nu pot sa nu ma gandesc ca ramanerea alaturi de Anglia ne-ar fi adus la sfarsitul razboiului o alta autoritate morala. …….. Nu pot sa nu compar Romania cu alte tari care au ramas neconditionat de partea aliata indiferent de consecinte. Iugoslavia a avut un statut mai bun la sfarsitul razboiului datorita gesturilor pro-aliate si a rezistentei, iar Grecia, desi invadata , a ramas de partea lor si a avut o autoritate morala care a salvat-o in buna masura de comunisti

  Se pare ca tu iti inchipui ca pre Churchil il deranjau prea mult cestii precum “morala” cand era vorba de imperiu . Ca despre Stalin ….
  Hai sa analizam nitel si sa comparam.

  Fu tare pozitia morala a Poloniei ? Cehoslovaciei ? Si ce a contat cand s-a incheiat tractatu de pace ? Cum le-a “salvat de comunisti” ? Stii in ce tara maresalul Rokossovsky fu ministru de rezbel ? Au cumva fura ele impotriva Angliei ?
  Si ca cum ca care fu pozitia morala in virtutea careia Austria, Finlanda , Italia au fost “salvate de comunisti” ? Auz ?! Te pomenesti ca Italia a fost ferm de partea Angliei , da?!

  Si apoi Grecia. Mi se pare ca ai oaresice filiatii cu greculae . Ca altfel nu-mi pot explica ignoranta ta totala . La finalul ocupatiei naziste fortele de rezisitenta, in mare masura de obedienta comunista controlau tara . Englezii au preferat sa puna un guvern al lor avand si sprijinul unor fosti “colaboratori” ai germanilor si italienilor . Curat morala . Si daca e vorba de morala tatucu Stalin cu gandu la trebile sale s-a bagat cam dezatruos in afacere .Dezatros ptr comunisti.
  Fiindca vezi matale pe Chruchil il durea Grecia nu Romania. Porturile grecesti in maini cui nu trebuie puteau ameninta Canalul de Suez si deci o cale de comunicatie vitala ptr imperiul britanic. Nu morala il aia pe Wiston ci Imperiul ….

  Oricum ca o dovada a inteligentei tale te sfatuiesc sa-mi explici cum ar fi aratat ”ramanerea alaturi de Anglia” in conditiile in care Anglia a perceput in URSS un aliat fidel si vital in 1941 asta dupa ce considerase in 1939-40 URSS un aliat de facto al Germaniei ….

  Fiindca vezi matalutza afirmatiile alea sunt o amestec inocent ( sens sec XVIII ) de ignoranta, suficienta , reavointa si stupidate . Si mai au meritul sa sara peste micul amanunt , pe care il oculteaza toti istericii nost anicomunisti : intre 1921 si 1941 URSS a fost o putere revizionista si agresoare. Prima agresiune sovietica a avut loc in 1921 “peste cadavrul Poloniei albe sa aprindem valvataia revolutiri mondiale” – semnat Tuhacevsky ( mai era parca si loctiitor a lu Trotzky ).

  Prestatia ta este pe linia imposturii . Tu in virtuta imposturii tale doresti sa-mi dai MIE lectii ?!
  Si tinand de asta gandirea ta este copilareasca. In genul copilului de 3 ani care crede ca taticu a plecat de acasa la una mai tanara din cauza ca el (copilul) nu si-a baut cuminte lapticul .. Ei bine eu m-am maturizat .

 79. 82 Ghita Bizonu' martie 30, 2010 la 4:10 pm

  Victore ,
  tu nu vrei sa intelegi… de acord ca Gates, Jobs sunt exceptionali !! As zice ca si Seymour Cray … Insa cu restu mai incet .. Gates a zis „ca dupa mine si dupa napoleon lumea nu a fost aceiasi” si avea dreptate. Ai cu Flanco si Flamingo … ma faci sa rad. Chiar nu ai simtul proportiilor ? Sa e ca si cand l-ai compara pe Tariceanu cu André Citroën . Chiar nici o diferenta ?!
  As mai observa ca pana la urma si Anglia a intervenit … Ba mai rau cand Reagan a devenit presedinte Chrysler era sa cada. Si Ronnie a gabat 7 mld $ cu o perioada de gratie de 3 ani si cu dobanda ZERO ! Reagan ala cu reageconomics.

  In privinat crizei . Eu imi permit sa ma alata parere. As lega -o de o speculatie in domeniul petrolului . Se extima un pret pe baril de 140$ !! Si totu mergea bine , specuatia imobiliara crestea , SUV urile si truck urile de 300 cp si 200 kmh se vindeau ca paine calda … insa polcovnicu Putin s-a apucat sa-l scarpine pe Stupidasvilly . In 2 saptamani balonul petrolier s-a dezumfalt dramatic . Apoi a cazut si ptrta imobilara. Apoi s-a dus totu pe copca . Fiindca vezi tu …. unii au ponata pe crestea pretului la baril peste 100 cu mult,. Si au luat angajamente la 90 ( sperand sa vanda la 120-140). Cand pretu s-a prabusit la 50 a fost o pierdere imensa .. si nevoia imediata de lichiditati a prabusit si p[iata imobiliara. Si as mai observa ceva anormal. creditele alea „toxice’ Mae . Erau vadnute la suprapret , odata , de 2 ori, de trei ori,. Complet alandala . Daca ai o hartie de valoarea X si trebuie s-o scontezi primesti mai putin pe ea. Daca eu care ti-o cumpar ( sa sa zicem 90% ) o vamnd mai departe ma mutumesc doar cu 905 daca nu 80% din cat am dat eu . La re re resacont pierzi si mai mult. Insa pe piata SUA era ca naiba . Adica invers. tu imi vindeai ca „activ” cu 110 %, eu o revindeam cu 120% si uite asa o cestie de 100 parai ( din care 540 cu garnatie de stat sau asa ceva ) a ajuns sa fie cotata la 200 parai . Si mai era vorba despre o serie de creditori cu risc . Astfel de speculatii sfarsesc rau – ptr cei mai multi ! Da unii jmcehri se imbogatesc .

  Si nu am inteles ce doresti a zice ”
  Aș zice că factorul declanșator ar fi fost decizia de creare a ICI, dar aici nu mă pot pronunța, pentru că abia se uscase cerneala pe decretul de lansare în producție a generației noastre.
  Cand s-a infiintat ICI ? Intamplator eu am facut un curs de programare la ICI . In 1978 . Si Dan Roman era bine mersi si prin 80 a fost sef de colectiv ( apoi laborator ) ( da nu la ICI !! ) . Badea Dinca urca si el bine ( la ICI).
  Tonceanu tocmai incerca sa faca si cuploarele la Coral (ca facuse UC ul ). Doresti detalii suplimentare ?! Nu am fost la curent cu toate barfele si povestile dar aici sunt in domeniu dragule …. A fost „terenul meu de joaca” …. Institutul Complet Inutil , Institutul de Taclale si Cafele , Intreprinderea de Intretinere Rude ale Unchilor si Cumnatilor , Fabrica de Calcule Eronate .. tempi pasati

 80. 83 Doru Coarna martie 30, 2010 la 5:52 pm

  @ analist:

  Sigur, retin din ele in ritm alarmant, exista si datele mele de contact, o fac permanent.

  Nu-mi place totusi sa pieptan iarba, cine stie ce gasesti…

  De exemplu subiectele aparute „din deriva” ajung nicaieri, cele coerente merita toata atentia, desigur.

 81. 84 Paul martie 30, 2010 la 6:51 pm

  Le Prince,

  nu incerc sa-ti tulbur chat-ul,
  nici sa-ti schimb comportamentul,
  sau sa-ti limitez talentul.
  Vreau sa muti, putin, „accentul” 🙂
  …dar, daca nu vrei tu sa dezbati, riguros, in cadrul ariei unui anumit subiect de dezbatut, nu e nicio problema. Adaptabilitatea la stimuli noi nu poate fi luata inapoi de la om (fie el si comentator pe blogul lui Adrian Nastase 🙂 ).
  Sa nu crezi ca nu am incercat sa-l organizez pe blogideologic. Doar ca, atunci cand pana si memoria de lucru este ocupata cu informatii brute, nu prea mai ai cum sa procesezi datele stocate; le reproduci, pur si simplu, in mod aleator (ca sa ma intelegi mai bine, incearca sa-l pui sa se „organizeze” pe un ordinator care are hard-diskul plin cu informatii. Te va scuipa in monitor! 🙂 Apropo de stiinta, nu am o formatie „stiinte exacte”, ci una stiinte umane si sociale – de aici rigoarea-mi stiintifica (sic!) ).
  Asadar, (in ciuda simpatiei pe care mi-o porti) raspunsul tau este negativ. Nu-i bai. Ramanem pe pozitiile deja cucerite… Bye, bye! 🙂

 82. 85 Paul martie 30, 2010 la 7:02 pm

  Augustin,

  un „PSD din umbra”? Aici, pe WEB?! Pai, unde vezi tu umbra in lumina reflectoarelor de pe Internet? Stii cine s-ar bucura cel mai mult de realizarea unui „e-PSD”? Cei obisnuiti sa inregistreze convorbirile dintre liderii partidelor politice. Desfasurarea acestora pe bloguri i-ar scuti de cheltuielile cu scumpa aparatura de interceptat si inregistrat. Ar mai trebui doar sa inteleaga ce se discuta 🙂

 83. 86 Paul martie 30, 2010 la 7:26 pm

  Contele,

  la spiritele alea te refereai?! 🙂 Dure, dar cu zvâc, nu? 🙂
  Hai, ca nu s-a suparat nici analistul. N-ai vazut ce portita deschisa mi-a lasat in raspunsul sau? „Imi pare rau , dar nu pot vorbi cu persoana respectiva,cel putin deocamdata”; sa ma traga curentul, nu alta! 🙂 (transmite-i un secret, te rog, eu nu stau prea mult in parc sa ma uit la jocul de sah al pensionarilor de acolo, pentru ca sunt mult prea incepatori pentru mine (sic! :); chiar sunt curios, el cu ce mutare ar raspunde la un c2-c4… ).

 84. 87 analist martie 30, 2010 la 7:35 pm

  @nastase
  Incepe sa prinda contu dl. Ponta.
  @ conte
  Vad ca se maresc numarul celor care se cred tari in zona. Le adresez urmatoarea intrebare: ,,Dl.Ponta a castigat ieri, cateva procente electorale. Cu ce anume?” Daca nu stiu raspunsul, eu le recomand sa ramana in stadiul de chibit.
  @doru coarna Ai dreptate.

 85. 88 analist martie 30, 2010 la 7:36 pm

  scuze contur.

 86. 89 Rodica martie 30, 2010 la 8:27 pm

  Ei, vedeti domnule Nastase ca pentru public cazul Voicu nu exista! Urla presa. Ei si? Nu zic ca publicului ii pasa de Stratfor. E peste intelegerea noastra. Acum se pare ca s-ascute lupta intre generatii: decretei contra „après guerre”. Vedeti acum de ce Basescu ne-asmute unul impotriva altuia? Ieri jos pensionarii, azi profesorii apoi medicii si stati linistiti patronilor va vine si voua randul.

  Ziceati un „examen pentru presa”? Care presa? Exista asa ceva la noi?

 87. 90 Alexandru Beldiman martie 30, 2010 la 8:28 pm

  @ Mimosa pudica

  „Sunt unii dintre cei care, cu manifestari isterice, incearca sa se impuna in prima linie.
  Eu le zic calusari pentru ca ii fac pe altii sa taca bagandu-le calusul in gura, nu pentru ca sunt dansatori talentati.”

  Eu n-am facut altceva, TOTDEAUNA, decit sa-i RASPUND lui LePrince. Nici macar nu am intrat in dialog cu el, pina nu m-a interpelat. Nu eu sint cel care da lectii tuturor si incearca, permanent, sa aiba ultimul cuvint. Nu eu sint cel care incearca sa para cel mai destept, „sa se impuna in prima linie”. Nu eu am un ego hipertrofiat (mai pe intelesul tau, nu eu sint un ingimfat). Nu eu incerc sa transform acest blog intr-o tribuna personala, de unde sa „taxez” pe oricine are alte pareri. Nu eu sint cel de raul caruia nu-ti mai poti spune parerea, fara sa fii, din nou si la nesfirsit, corectat si pus la punct cu aere profesorale. Nu eu sint de o infatuare insuportabila. Nu eu jignesc (voluntar sau involuntar). Chiar si Cititor in stele a constatat, cu privire la LePrince: „Mai baiatule, eu sunt om serios si nu ma tin de “scenarite”, dar tu, in schimb, vad ca ne iei pe toti pe rand la “refec” si iti dai cu parerea, ce si cum…”. Exact ce am spus eu, cind i-am raspuns, prima oara, lui LePrince.

  In ce-l priveste pe Cititor in stele (SINGURUL, cu care am mai avut controverse, in afara de LePrince), e adevarat, l-am luat cam tare, dar asta pentru ca EL ne-a jignit, primul si in repetate rinduri, pe toti, pe motiv ca nu-l agream pe Basescu.

  Eu nu am nimic cu nimeni. Nu ma iau, NICIODATA, de nimeni. Nu fac decit sa raspund. N-a existat si NICI NU VA EXISTA caz in care sa fiu PRIMUL care da cu tifla. Si, chiar si atunci cind sint ironizat sau tratat cu aroganta, nu replic, prima oara. A doua oara replic, dar politicos. Dar, daca interlocutorul se obrazniceste, sint nevoit sa-l pun la punct. Poti verifica tot ce-am spus, uitindu-te la mesajele mele mai vechi.

  Dupa reaua credinta si subiectivitatea cu care ma judeci, nu ma astept sa intelegi aceste lucruri. Totusi, ti le spun, in virtutea dreptului la replica.

 88. 91 LePrince martie 30, 2010 la 8:41 pm

  @ Ghitz Bichon

  Bizonul e un animal greoi, dar aveam impresia ca mintea-ti e mai sprintara si stie sa coordoneze copitele.

  Poate nu ai inteles. Eu precizam acolo ca fac doar niste speculatii. Discutia pornise de la cat de bun sau cat de rau a fost maresalul pentru Romania. Eu raman la parerea mea, care insa nu este numai a mea, ci si a unor istorici, ca Antonescu a fost catastrofal pentru destinul Romaniei. Si asta prin faptul ca a hotarat sa-l insoteasca pe Hitler dincolo de Nistru si ca nu a facut nimic, nici macar gesturi politice simbolice care sa lase de inteles ca nu este de acord cu dezmembrarea Romaniei in alte doua locuri. El, dupa 1941 a fost un aliat neconditionat a lui Hitler, facand si din Romania, de facto, un aliat al Axei. Desigur el credea ca asta este linia politica corecta, sunt convins ca o facea cu buna credinta, fara ipocrizie si ca era un patriot in sufletul lui. Nici Petain in Franta nu a legitimat armistitiul decat din convingerea ca face bine, si ca astfel salveaza Franta. Din nefericire, si aici e nemultumirea mea cea mare, Romaniei i-a lipsit un De Gaulle. Restul sunt speculatii, inclusiv ceea ce faci tu. Eu nu discut de morala lui Churchill sau Stalin, care numai grija asta nu o aveau. Eu vorbesc de acea autoritate morala care legitimeaza cereri si doleante care sa-ti fie ascultate. Sa stii ca asta conteaza foarte mult in momente istorice deosebite. Vorbesti de Polonia. Numai viclenia lui Stalin si „naivitatea” lui Roosevelt au facut ca Polonia sa cada in plasa rusilor. Churchill n-a fost niciodata de acord cu cedarea Poloniei. Roosevelt credea, in „naivitatea” sa, ca Stalin, citez din memorie: ” va colabora cu el sa creeze o lume mai buna, daca i se va da tot ceea ce cere”. Asta venea din apartenenta amandoura la unele structuri ce cultivau acest tip de „naivitate”. Churchill n-a stiut ca Roosevelt va „inchide ochii” in legatura cu Polonia, dar America, tacit( desi la nivel declarativ a fost foarte vocala in epoca), a dat mana libera sovieticilor. Cehii sunt un caz aparte. Sa stii ca lipsa oricarei „autoritati morale” si a unei voci credibile ( prin asta inteleg cineva care, fie si din exil ar fi fost de partea aliatilor neconditionat) care sa negocieze, sa ceara sau sa se certe pentru Romania( cum s-a intamplat in WWI, de unde nu iesisem grozav, dar mult mai bine) au facut ca si dupa caderea „cortinei de fier” Romania sa fie vazuta altfel decat Polonia, Cehia sau chiar Ungaria. Vorbesc aici de dizponibilitatea democratiilor occidentale fata de exilul acestor tari , in cazul Romaniei au fost mult mai rezervate in acorda ajutor, sprijin si colaborare decat in celelalte cazuri. Vezi tu bichoane, „micile tradari” si politica „oportunismului de moment” nu sunt prea apreciate cand vine vorba de a fi acceptat in anume grupuri si a fi sprijinit cand ai nevoie. Va sta intotdeauna undeva in subsidiar alegerea facuta. Nici Germania nu ne prea are la inima, pentru „intoarcerea armelor”, Schroeder i-a spus-o lui Zoe Petre destul de ” loud and clear” in 1998.

  Vorbesti de Grecia. Nu stiu ce stii tu de tara asta, dar pot sa-ti spun ca desi plini de defecte, ii admir pentru solidaritatea nationala care trece de orice alta adversitate in momente de criza si pentru tenaciatatea cu care stiu sa-si urmareasca interesul. Sigur ca Churchill voia Grecia pentru pozitia startegica si pentru „portavioanele” lor strategice, insule si insulite. Dar crezi ca Stalin nu o voia? Stii cati bani si armament si instructori au bagat rusii in Grecia intre ’45 si ’49 ca sa-i sustina pe comunisti? Enorm. ELLAS erau doar o mana de oameni restul erau mercenari sarbi si bulgari plus trupe rusesti care vorbeau un pic de greceste. Ei au intretinut un razboi civil foarte urat in nord vreo 4 ani. Guvernul pe care l-a pus Churchill cum spui tu ’45 nu ar fi fost posibil daca nu era legitimat in fata populatiei de George al II-lea care ii urmase pe englezi in exil cand au parasit Grecia in ’41’42. Cat despre colaborarea cu italienii si germanii, sa stii ca nici un colaborationist n-a facut parte din acel guvern. Italienii n-au avut spor in Grecia, au fost batuti de le’au mers fulgii in ’40 in Epir de niste greci mai prost echipati si mai putin numerosi. Cu germanii au fost unii care au colaborat dar nu politic si nu legitimant, Germania si-a facut propria administratie in Grecia in ’42 ca in orice tara ocupata.
  Asa ca bichoane, concluzia ramane: n-am avut un De Gaulle, dar am avut un mic maresal patriot mare care ne-a surpat legitimitatea si a colaborat activ.

  Fiind greoi, lasi urme adanci, incearca sa gandesti mai „profund”, macar cat urma copitei tale ce lasa urme adanci. Nu uita de „prisnite”.
  S-auzim de bine.

 89. 92 LePrince martie 30, 2010 la 8:45 pm

  @ Mimosa pudica

  Ma bucur ca impartasim aceleasi viziuni. Cat priveste calusul, sa stii ca avand o dictie impecabila, pot vorbi si cu gura plina destul de inteligibil. In cel mai rau caz, voi face ce fac oricum: voi scrie.
  S-auzim de bine.

 90. 93 contele martie 30, 2010 la 8:58 pm

  Mimosa pudica

  Eu înclin să cred ( ca să nu spun că sunt aproape convins ) că este mai mult vorba de neînţelegeri duse la extrem decât de chestii premeditate . Este o demonstraţie de cum nişte buni prieteni , luptând pentru aceeaşi cauză , pot deveni duşmani neînduplecaţi . Pentru mine e o lecţie şi o mare mirare cum de se poate întâmpla aşa ceva . În acelaşi timp asta arată că second life , virtualul , e într-un fel viu , palpabil ,real .
  Am spus şi o repet că nu vreau să mă bag în nişte războaie care nu mă privesc şi care mi se par în mare parte artificiale . Poate greşesc eu , asta e .
  Am avut meciurile mele când am venit pe blog , o să mai am şi în continuare , nu e nicio problemă .Chiar dacă avem idei diferite , sper să mă înţeleg bine şi cu Aya şi ELMMAR şi cu Augustin ,Leo şi Sibilla . Iar ei sunt destul de deştepţi să-şi dea seama că nu pot să mă facă să tac sau să trec în vreo tabără pentru că nici mie nu-mi trece prin cap să ” le pun căluş ” .
  Când o să mi se pară neinteresant o să plec , blogosfera e practic infinită .
  Cine ştie , poate o să-mi fac blogul meu şi , cum sunt fermecător şi interesant , o să mă umplu de bani din reclame .
  Oricum , îţi mulţumesc că mă consideri o ” voce ” pe acest blog . Stai liniştit , o să rămân independent .

 91. 94 LePrince martie 30, 2010 la 9:02 pm

  @ alexandru beldiman

  Inca o data, esti un fin observator. Ma bucur sa vad ca textele mele au un succes din ce in ce mai mare. Totusi am o problema de verticalitate cu tine. Daca nu adaugai si incheierea la textul tau era mai bine. Adica, tu spui ca daca ma refeream la tine ti-ai fi expus parerea daca nu, insa, e ca si cum n-ar exista. Nu e prea corect si nici prea vertical. Daca ai o opinie expune-o oricum.
  Sa stii ca nu ma asteptam sa ma iubeasca toata lumea. Faptul ca nu ai ramas ametit de farmecul si elocinta mea nu te impiedica in schimb sa-mi citesti scrierile. Eu iti multumesc oricum.
  Oricum, esti contradictoriu in ceea ce ma priveste. Sunt sigur ca in sufletul tau nutresti admiratie si respect pentru mine, dar nu constientizezi inca. Cu timpul…. probabil, vei ajunge sa ma iubesti.
  Nu incerca acum sa te certi cu mine, oricum vine contele si ne impaca.
  S-auzim de bine.

 92. 95 LePrince martie 30, 2010 la 9:09 pm

  @ analist
  Multumesc.

 93. 96 LePrince martie 30, 2010 la 9:11 pm

  @ Iepurele de Martie

  Narcisismul e bun. Daca nu este dublat de suficienta. Spune-mi te rog, esti un iepure de casa sau de camp? Nu de alta dar sa stiu ce pregatesc, pusca sau cutitul. Imi place sa mananc iepure de Paste.
  S-auzim de bine.

 94. 97 LePrince martie 30, 2010 la 9:12 pm

  @ Paul

  Iti multumesc pentru intelegere. Cat despre pozitii, sunt solide asa ca….
  S-auzim de bine

 95. 98 ghitabizonu martie 30, 2010 la 9:13 pm

  Impostorule
  iar amesteci cestiunile. Ma optiumile politic si miliatrai nu sunt literatura ori pictura sa fii azi sprarealist, maine postmodernist si peste o saptamana calsicist . Se lucreaza cu ce se poate face si daca conditiile premit.
  Zici de Gaulle. De acord , de acord. Insa a avut niste mici avantaje nu crezi ? Adica posibilitatea sa se retraga in Anglia, niste trupe, niste ralieri … si totusi a fost acceptat destul de greu . De unde de Gaule roman ?! Gandesti in stilu daca baba avea roti …
  Si despre grecotei mai stiu catesceva …mai mult decat majoritatea ! Da aporpos sucarele de mai curand din Grecia – cafturi, incendierei, acte anarhiste , bombe tot volintiri rusi ?! Sau nu stii despre ce scriu ?!
  Da apropos de ce nimeni nu reproseaza nimic Italiei ? ha ?! Sau aici propaganda comunistoid-internationalista nu te ajuta ?!

 96. 99 contele martie 30, 2010 la 9:15 pm

  Paul

  El nu ştiu cu ce ar răspunde analist la mutare ta dar eu , după o analiză rapidă a situaţiei , aş contracara decisiv cu un d2-d4 şi ŞAH-MAT . Vezi partida Maţusoi – Ţumasoi 1978 , într-o zi de vineri 13 , în jurul prânzului .

 97. 100 LePrince martie 30, 2010 la 9:17 pm

  @ felix cat

  Iti multumesc pentru aprecieri, esti draguta. Si mie imi face placere sa conversam. Si mie imi place Ben Stiller. „Bienvenue chez les ch’tis” e o comedie produsa in Belgia cu actori francezi si belgieni in care tot umorul se bazeaza pe situatiile hilare produse de diferentele de limbaj, accent si dialect francez( in Franta de nord si in Valonia se vorbeste cu ch’ti, ma intelegi). Merita. Daca n-ai altceva de facut intr-o zi……
  S-auzim de bine.

 98. 101 LePrince martie 30, 2010 la 9:38 pm

  @alexandru beldiman

  In urma postarii tale adresate mimosei pudice, ma simt obligat sa intervin. Eu nu cred ca mimosa se referea la tine cand vorbea de „isterie”. Sincer, nici eu, anterior, nu ma gandeam la tine cand spuneam de crize de nervi, era doar o figura de stil. De ce te simti atat de vizat? Nu inteleg. Psihanalizandu-te, am cateva solutii. Te rog spune-mi care se potriveste si incercam aici, pe bog, sa te facem bine.
  1. Traiesti in cotidian intr-un mare stres si te simti nedreptatit de cineva in viata profesionala.
  2. Ai un inceput de sindrom maniacal. Este curabil, dar mai intai trebuie sa-l recunosti. Maniile sunt grave daca nu le tratezi. In cazul tau e vorba de mania persecutiei. Ai impresia ca oricine discuta, chiar daca tu nu auzi( sau intelegi) ce, se refera la tine. Exista cuvinte „trigger” care declanseaza criza. In cazul tau cuvintele declansatoare sunt nervi si isterie.
  3. Spuneam ca poate, cu timpul, ma vei iubi. Acum ma faci banuitor. Sa nu fie ceva din ciclul ” you have an obsession, baby!”.

  Acum, pune-ma la punct. Fa-ma praf! Abia astept. Ma voi amuza.
  S-auzim de bine.

 99. 102 Mimosa pudica martie 30, 2010 la 10:11 pm

  @Alexandru Beldiman

  Tu imi spui ca „Dupa reaua credinta si subiectivitatea cu care ma judeci, nu ma astept sa intelegi aceste lucruri.”
  Eu te intreb: de ce crezi ca ma refeream la tine?
  Cu toate ca ai replici aspre nu te vad in stare sa bagi calusul in gura cuiva. Pana sa ajungi in prima linie la care m-am referit trebuie sa stai mult la coada. Sunt sigur ca ai ceva mai bun de facut.

  P.S. Afirmi ca „nu te iei niciodata de nimeni”, „nu replici de prima data”, dar pe mine m-ai acuzat ca sunt de rea credinta si subiectiv, replicandu-mi imediat, desi nu te aveam pe tine in catare. Poate reusim in viitor sa avem un dialog. Este regretabil ca ai fost dur cu LePrince.

 100. 103 Mimosa pudica martie 30, 2010 la 10:14 pm

  @LePrince

  Sa-ti tina Dumnezeu obiceiul de a scrie ca prea s-au rarit randurile celor valorosi.
  Te salut!

 101. 104 Iepurele de Martie martie 30, 2010 la 10:17 pm

  @ LePrince

  Omule, mă-ngrijorezi! Şi eu am făcut pe înfumuratul, dar, după cum am scris deja, eu am glumit. Pe câtă vreme tu m-ai asigurat că nu glumeşti. Îmi scrii că „narcisismul e bun”. Dă-mi voie să-ţi spun (de fapt, ţi-o voi spune chiar dacă nu-mi dai voie) că dragostea înflăcărată pe care o nutreşti pentru tine însuţi este maladivă. Eşti bolnav de tine. Tu eşti cel mai frumos, cel mai deştept, cel mai prolific în postări! Te rog din suflet, caută un doctor de cap şi tratează-te, că mi se rupe inima văzând cum îţi exhibi monstruosul complex de superioritate (poate provenit, de fapt, dintr-unul de inferioritate? nu ştiu, mă-ntreb) pe blogul ăsta. În ce mă priveşte, sistez orice dialog cu tine, până când îmi vei prezenta un certificat medical, care să ateste că te-ai făcut bine şi că ţi s-au pus toate doagele. Însănătoşire grabnică! „S-auzim de bine” – am încheiat citatul.

 102. 105 Mimosa pudica martie 30, 2010 la 10:29 pm

  @contele

  Esti una dintre putinele voci de valoare care se mai aud aici.
  Spui ca „nişte buni prieteni , luptând pentru aceeaşi cauză , pot deveni duşmani neînduplecaţi . Pentru mine e o lecţie şi o mare mirare cum de se poate întâmpla aşa ceva .”
  Nu era prietenie si nici aceeasi cauza. Citeste din nou postarile si vei vedea ca aparentele inseala.
  Te salut!

  P.S.Ca sa fii corect, recunoaste ca Aya nu a vrut sa te faca sa taci.

 103. 106 LePrince martie 30, 2010 la 10:34 pm

  @Paul

  By the way de ceea ce-ti spuneam dimineata despre „nea titi”. Productia de astazi de „lectii” si „prelegeri” este impresionanta. Impresioneaza si prin marime dar si prin efect. Daca nu poti adormi, cteste-l. Ii voi raspunde maine doar pentru a puncta zonele halucinante si halucinogene.
  Acelasi…

 104. 107 mate martie 30, 2010 la 10:35 pm

  @ Adrian Nastase
  Presupun ca stiti cat de cat cum lucreaza presa si cam ce bugete are. Puneti-va in pielea unui ziarist si incercati sa impuneti in deschiderea unui ziar stirea cu Coreea. Toti sefii or sa va rada in nas, pentru ca ei vor subiecte care pot sa atraga reclama. Reclama, aia din care se platesc salarii, impozite, stiti. O stire cu Coreea nu atrage nici interesul cititorilor, nici reclama. Asta e realitatea. Altfel, e usor sa stai pe margine si sa te plangi ce tare a decazut profesionalismul ziaristilor.

  Cat despre profesionalismul inalt al Stratfor, poate v-a scapat mostra asta:
  http://www.mediafax.ro/externe/atentatele-de-la-moscova-opera-premierului-putin-5786583

 105. 108 Dani (geologul) martie 30, 2010 la 11:02 pm

  @ Dani

  Ma vad obligat de situatie sa iti semnalez ca folosesti numele/nickul cu care am aparut eu pe acest blog.
  Pentru ca nu sunt exclusivist iti las tie placerea de a-l utiliza in continuare.
  Eu voi fi Dani (geologul).
  Nu semanam. Am barba si par lung ca un ticalos admirator al spiritului sfarsitului anilor ’60.

 106. 109 Dani (geologul) martie 30, 2010 la 11:08 pm

  @ Adrian Nastase

  Am redactat un material (raport e pretentios spus) legat de Rosia Montana, accesibil tuturor cititorilor blogului.
  Il pot posta oricand.
  Subiectul este de actualitate.

 107. 110 theodora0303 martie 31, 2010 la 12:11 am

  @Mimosa pudica
  Banuiesc ca te referi la mine in urmatoarele fraze:
  „Pe blogul asta, …… o “doamna” cerseste posturi. Sunt unii dintre cei care, cu manifestari isterice, incearca sa se impuna in prima linie…… Au acoperit glasul Ayei si al altor cativa. Acum au pregatite calusele pentru tine, pentru Paul, pentru LePrince si pentru inca vreo doi, trei, cati ati mai ramas.”
  „Tu vrei ……. iar “doamna” care se milogeste pentru un post de frunte se da direct in stamba.”
  Cu permisiunea gazdei o sa te contrazic putin.
  1. Eu ii respect pe toti cei care comenteaza pe acest blog deci si pe dumneata. Faptul ca, aceste comentarii trec de moderare, este o dovada clara pentru mine ca persoanele care comenteaza aici merita respect.
  2. Nu am acoperit niciodata galsul doamnei Aya. Nu mi-as permite niciodata un asemenea gest.
  3. Nu am acoperit nici un glas si nici nu o sa fac vreodata acest lucru. Iti spun asta pentru ca i-ai enumerat si pe Paul, pe LePrince si pe Conte. Nu am avut niciodata nici o discutie in contradictoriu cu dumnealor. Consider ca, pentru o buna intelegere, comunicarea este foarte importanta.
  4. Nu incerc „sa ma impun in prima linie” 🙂 Dumneata chiar crezi ca poate cineva sa ii impuna asa ceva domnului Adrian Nastase. Cred ca glumesti 🙂
  5. Nu ma milogesc si nu m-am milogit niciodata in viata mea. Mandria este cel mai mare defect al meu. Am pierdut foarte mult in viata din cauza mandriei. 😀 Deci nu cersesc un „post de frunte” cum gresit ai inteles dumneata. Domnul Adrian Nastase a spus ca, daca dorim, putem sa ne implicam in activitatea departamentelor. Si eu chiar asta vreau sa fac. Nici intr-un caz nu urmaresc „un post din prima line” 🙂 Unde vezi dumneata milogire? Poate intelegem diferit sensul acestor cuvinte. Eu mi-am exprimat dorinta si disponibilitatea de a participa activ in cadrul unui departament si astept un raspuns. Si dumneata daca doresti te poti implica. Usile sunt deschise tuturor celor care doresc sa se implice si care cred in valorile social democrate. Cine te opreste? Este nevoie de noi toti. Simt o nemultumire in cuvintele tale. De ce? De ce te-ar deranja pe dumneata faptul ca eu ma implic in activitatea asta? Ce rau iti provoc prin implicarea mea?
  6. Daca imi permiti o sa iti dau cateva sfaturi. Banuiesc ca esti mult mai tanara decat mine. Incearca sa fii mai echlibrata. Nu te mai arunca in lupta pana nu esti sigura ca ai dreptate si ca ai inteles bine despre ce este vorba. Este in binele tau in primul rand dar si al celor pe care din graba ii poti rani fara un motiv real.
  7. Sunt o femeie de 45 de ani, care la revolutie a fost 30 de ore in strada, in timp ce ii suierau gloantele pe deasupra capului. Sunt o femeie care nu si-a luat nici macar o diploma de participant la Revolutie. Asa am crezut eu ca este normal si nu regret nici acum gestul pe care l-am facut. As fi putut sa primesc terenuri, magazine si alte facilitati. Am vazut tineri impuscati si transportati pe targa la spitalul Coltea si am inteles ca nu ar fi normal sa profit eu, care am scapat fara nici o zgarietura, de pe urma suferintelor lor. Sunt un om cu mult bun simt si credinta in Dumnezeu. Si dumneata imi spui mie ca „ma dau in stamba”? 😀
  8. Expresia „se da stamba” nu iti face cinste. Dar oare stii dumneata ce inseamna asta?
  9. Nu inteleg de ce ai scris cuvantul doamna in ghlimele. Ai o rautate pe care eu una nu o inteleg. In Saptamana Mare nu ataci aiurea pe nimeni. Este bine sa nu ataci nici daca ai probe clare in aceasta saptamana. Este saptamana in care iti ceri iertare celor caroara le-ai gresit. Mergi la biserica? Userul „Mimosa pudica” nu ti se prea potriveste. Ce zici de „Razboinicul grabit” 🙂
  10. Te asigur ca nu am nici o placere sa discut in contradictoriu cu dumneata. Am multe alte treburi importante de facut la varsta mea. 🙂 asa ca te rog frumos sa ma ignori. Te asigur ca o sa supravietuiesc chiar daca o sa ma doara. Nu este prima „lovitura” din viata mea si sigur ca nu o sa fie nici ultima.
  11. Suntem aici sa construim, nu sa daramam. Sper sa avem ocazia sa ne cunoastem la intalnirea cu departamentele. Nu sunt un om ranchinuos. Iti urez sarbatori fericite!
  Sa auzim si de bine ca de rau am tot auzit!

 108. 111 theodora0303 martie 31, 2010 la 12:38 am

  @Mimosa pudica
  Mi-a venit o idee constructiva.
  Nu vrei tu, ca in loc sa ma ataci pe mine si pe alti comentatori de pe acest blog, sa scrii un articol despre guvernarea PDL.
  La urma urmei asta ar trebui sa facem noi, simpatizantii PSD si nu sa ne atacam intre noi.
  Din cate inteleg in acest moment nu ai blog.
  Eu iti promit sa ridic articolul scris de tine pe blogul meu.
  O sa specific bineinteles ca este scris de tine si iti promit ca iti dau si parola blogului ca sa faci tu moderarea.
  Ai fost pe blogul meu vreodata?
  Prietenii mi-au spus ca ultimul articol este chiar reusit 🙂
  http://theodora0303.wordpress.com/2010/03/30/s-au-gasit-vinovatii/

 109. 112 Victor V. martie 31, 2010 la 3:10 am

  @Ghiță Bizonu’

  Ma predau… Nu te pot convinge să privești problema „excepționalilor” și din altă perspectivă. Pentru tine, iarba e iarbă și copacul e copac, iar ideea că ambele pot fi considerate vegetale, e ceva ce mintea bizonească nu poate cuprinde. Nu am zis-o cu răutate, uneori abordarea ta simplă și robustă poate fi utilă.

  Ma bucur că ai citit răspunsul meu @mig, referitor la criză. Din păcate, mă pregatisem pentru o discuție despre Krugman și Greenspan, iar abordarea bazată pe vânzarea „creditelor toxice Mae” la „suprapreț” este un punct de vedere… exotic.

  Cu Putin și Saakashvili ai fost ceva mai aproape, dar tot invers te-ai uitat la problemă. Putin nu are de ce să se bucure de scăderea prețului la petrol, în general războaiele urcă prețul, iar crizele economice îl coboară (nu te-ai uitat la graficul de la sfârșitul postării?). În plus bietul Saakashvili a fost doar un pion de sacrificiu pentru Bush & Co (războiul din Georgia l-a urcat în sondaje pe McCain, înainte ca debutul crizei să-l îngroape definitiv).

  Discuția despre ICI a avut o frumusețe aparte, de palimpsest. ICI în anii ’70, HC-85 și IBM PC în anii ’90 sau „neural networks” din prezent par a fi o eternă reluare a aceluiași film. Îți mulțumesc pentru amintirile frumoase de care uitasem (la ICI am văzut primul joc pe calculator – Zork).

 110. 113 blogideologic martie 31, 2010 la 4:35 am

  +Si as mai observa ceva anormal. creditele alea “toxice’ Mae . Erau vadnute la suprapret , odata , de 2 ori, de trei ori. Complet alandala.+
  Înţeleg că erau vândute la pachet, ca produs financiar derivat. Operaţiune care se cheamă, parcă, titrizare. Iar casa (cu terenul de sub ea), oferită ca garanţie pentru creditul ipotecar, era prezentată ca real estate, în principiu ca asset, ca o valoare economică sigură. Acum, stau şi mă minunez, cum poţi să degradezi o economie plecând de la real estate ! În principiu, după modul de gândire clasic, aşa ceva nu trebuia să se întâmple ! Dar, după mine, hiba reală în sistemul economic american de acum, este absenţa cronicizată a inovaţiei tehnologice. Apple inovează, în mic, şi diversifică gama de servicii oferite, la o scară gigantică. Totuşi, de mai bine de un deceniu, Apple nu mai plăteşte dividende la acţionari, deşi are profit.

 111. 114 blogideologic martie 31, 2010 la 5:04 am

  Se consideră că JFK, prin programul astronautic american pentru „noua frontieră”, a lucrat proactiv pe linia de politică macroeconomică, pentru creşterea puterii de inovaţie tehnologică americană. George W. Bush, care a încercat să gestioneze nişte crize provocând alte crize, anunţase o reluare a programului Apollo. Obama anunţă că l-a blocat, deşi, deşi, recent a reorientat programul spaţial american către unii asteroizi. Şi nu pe motivul că asteroizii ar trebui consideraţi „noua frontieră” americană, ci pur şi simplu pentru că teoria spune că unii asteroizi ar putea fi constituiţi din elemente rare, foarte scumpe aici pe Pământ, elemente rare pe care chinezii comunişti au avut înţelepciunea să le achiziţioneze deja. Iată deci un gând premonitoriu că Noua Economie va folosi masiv elementele rare, precum şi că va urma o linie de politică macroeconomică trasată acolo nu te aştepţi! Prin programul pentru asteroizi, Obama îndeamnă industria americană spre mai mult „optimism tehnologic”. Şi intenţiile sale anunţate pentru reforma sistemului educaţional american pot fi considerate de fapt ca anunţând linii de politică macroeconomică pentru viitor.

 112. 115 blogideologic martie 31, 2010 la 6:48 am

  Revolta de la Braşov, din 1987, un eveniment de tip “Lebăda neagră” (“black swan event”). / Cât de proşti ne cred culturnicii de elită de la GDS? Revolta de la Braşov din 1987 este “analizată”, –un fel de a spune–, în două articole mai vechi din faimoasa revistă “22”. Unul, scris de Stejerel Olaru, poate fi accesat spre lectură la adresa URL, http://www.revista22.ro/15-noiembrie-1987-brasov-259.html , celălalt, scris de Ruxandra Cesereanu, poate fi citit la http://www.revista22.ro/revolta-muncitorilor-din-brasov-1987-702.html . Acum, în ceea ce priveşte chestiunea onestităţii intelectuale, trebuie să spun că îi evaluez pe cei doi amintiţi la moduri diferite. Domnul Stejerel Olaru, fără îndoială că dacă nu de-a dreptul un ignar, atunci cel puţin un tip cu preocupări intelectuale inerent limitate, nu poate fi acuzat de lipsă de onestitate intelectuală. Dacă n-a ştiut, n-a ştiut, pur şi simplu n-a ştiut ! Deşi domnul Stejerel Olaru ocupă “foncţii” înalte în afacerea veroasă, dar foarte bine camuflată moral, numită “studiul comunismului în România”. Cu totul altfel se pune chestiunea de evaluare a tinerei universitare de la Cluj pe nume Ruxandra Cesereanu. La aceasta, lipsa de onestitate intelectuală este de-a dreptul crasă ! Dacă minte, ştie foarte bine că minte şi unde minte, de asemenea ştie foarte bine ce câştigă dacă minte aşa cum minte ! Universitara de la Cluj pe nume Ruxandra Cesereanu a fost solicitată în mod expres de puiul de alogeno-cominternist Valodia Tismineţki (alias Vladimir Tismăneanu, iubit nespus de @Aya, şi permiteţi-mi să pun un marcaj de “servicii” pe cei care declară, aici pe blog, că o preţuiesc nespus 🙂 pe @Aya!), deci solicitată ca “expert” să redacteze capitolul despre represiunea din perioada 1940-1941 din Basarabia. Ca urmaş de răzeşi soroceni refugiaţi în 1944 (eu fiind adus în “burta mamei”), cunosc foarte bine din relatările directe auzite în familia mea despre acele orori ale Gulagului ! De unde ştia Ruxandra Cesereanu? Nu ştia. De fapt, în acel capitol din Raportul Tismăneanu pe care a fost chemată să-l redacteze, Ruxandra Cesereanu nu aminteşte chiar nimic, nimic, despre ororile Gulagului din perioada 1940-1941 a ocupaţiei sovietice a Basarabiei. Au Ruxandra Cesereanu nu ştia că nu ştie ? Pentru a se informa că ea nu este de fapt “expertă” în Gulagul din 1940-1941, iadul coborât asupra Basarabiei cu participarea entuziastă a lui Lioncik Tismineţki (tatăl lui Vladimir Tismăneanu), trebuia să privească în buletinul ei de identitate, la data naşterii şi locul naşterii. Şi să decline oferta lui Vladimir Tismăneanu. Nu a făcut-o. Ceea ce demonstrează lipsă de cinste intelectuală. În fine, să revenim la discuţia evenimentelor din 15 noiembrie 1987 de la Braşov. Spuneam că domnul Stejerel Olaru nu probează lipsă de onestitate intelectuală. Domnia sa chiar scrie : +Ceausescu insusi a dorit sa faca o vizita-fulger in Brasov, curios sa vada sectia 440 a uzinei „Steagul Rosu”, locul de unde au pornit protestele. Un gest de sfidare care voia sa demonstreze ca dictatorului nu-i este frica, din moment ce nu oamenii muncii au fost cei care s-au revoltat, ci „elementele turbulente certate cu legea”.+ Adevărul este că evenimentele din 15 noiembrie 1987 de la Braşov s-au produs pe fondul misteriosului “black swan event” care a tasat ca un tăvălug greu şi implacabil întreaga economie mondială pe parcursul anului 1987. Iar sectoarele industriale de care aparţineau cele două mari fabrici de la Braşov au fost grav afectate.

 113. 116 Ghita Bizonu' martie 31, 2010 la 6:57 am

  Observ ca intrand in disputa cu Victor V despre “meritele” generatiei sale nu am pomenit pe cei care chiar au avut merite .
  Imi fac mea culpa si ii voi aminti pe cei care au toate meritele. In Romania. Voi fi nedrept cu unii caci ii voi aminti doar pe cei pe care i-am cunoscut .
  Deci , sa zic asa “stramosii” calculatoarelor din Romania , domnii :
  – Victor Toma, academician . “tatal nost al tuturor” , creatorul primului calculator romanesc . Si al doilea calculator din lagarul socialist . CIFA 1. Odihneasca-se-n pace
  – Dinu Buzea, doctor inginer , general maior . Pe la inceputul anilor 50 tinea cursuri la Electronica despre … calculatoare unei grupe mixte ( juma studenti , juma elevi ofiteri ) Odihneasca-se-n pace
  – Armand Segal , inginer . Primul student din Romania care pentru licenta a asamblat cinci lampi pe post de abac cu care puteai sa afla cat fac 1 si cu 1. A condus sa zic asa prima “linie” de calculatoare din Romania
  – Vasile Baltac , student de-al generalului ( partea civila ) , a participat la finalizarea lui MECIPT . Preda si azi ….
  – Mihai Rosu , a proiectat nu mai stiu cate calculatoare . Ma rog nu prea se stie ca unele aveau destinatie “speciala” . Si de la el au invatat meserie cativa proiectanti de prima mana !
  – Gabriel Martin , fost sef sectie CIFA .

  Sigur mai sunt , dar scuze nu i-am cunoscut. Las celor din Timisoara sarcina de a numi realizatorii MECIPT si celor din Cluj realizatorii DACIC .

  Si astfel in 1964 a fost posibil ca la Politehnica sa se introduce o sectie mai “exotica” ( 1964 !!! ) – Calculatoare .
  Pentru Automatica sa se ocupe cei care s-au “jucat” in curtea FEA si IPA !

  Si fiindca erau deja ceva specialisti cu rezultate si Politehnica urma sa scoata ingineri pregatiti in domeniu s-a luat hotararea cu FCE si ICI si ITC .

  Insa totul a inceput cu Victor Toma ( si colectivul sau bine nteles ) asambland niste lampi. Multe .

  Victore, pastrand proportiile imi amintesc de o vorba a lu Newton : am ajuns atat de sus ca am stat pe umerii unor uriasi ! El, Newton , isi respecta profesorii si predecesorii .

 114. 117 nimrod martie 31, 2010 la 8:01 am

  @AN

  a.De când cu TIR-urile „chimice” ale lui Colin Powell şi la ce-a ieşit din chestia aia, am mari rezerve la cum interpretează americanii ce se întâmplă în jurul lor. Mai mult, chiar pe pagina STRATFOR, într-o înregistrare video, un expert în problemă pune incidentul naval sub semnul „normalităţii”. Să nu uităm criza submarinului de acum mai bine de un deceniu, parcă. Deci, eu zic că putem pune chestia asta cu cod roşu în cutiuţa arhiplină cu „avertismente serioase” chinezeşti. Mie mult mai importantă mi se pare criza din relaţiile israeliano-americane.
  b.Nu văd nicio (ce mă enervează…) lipsă de orizont în preocuparea fie şi în exces pentru cazul Cătălin Voicu. Dimpotrivă. Şi eu sunt interesant cine cu cine pe banii mei. Asta nu e lipsă de nivel, e cod roşu…

 115. 118 analist martie 31, 2010 la 8:34 am

  conte
  eu prefer e2-e4. E o mutare agresiva si nici macar rybka3 nu a gasit o rasturnare la ea.

 116. 119 Instalatorul martie 31, 2010 la 9:44 am

  Off topic: In timp ce „misterioase” persoane ori organizatii din Romania comanda sondaje de opinie privind pedeapsa cu moartea – incercind a influenta ca, pe baza ostilitatii pentru unele persoane care ar fi meritat poate aceasta pedeapsa in trecut, dar nu au primit-o, sa fie condamnate in viitor alte persoane care o vor primi poate fara sa o merite ( si o alta cale prin care actuali sus-pusi incearca probabil a-i impiedica pe ceilalti in a le folosi propriile mijloace), in Franta avem de-a face cu sondaje pe teme economice. Redau in original prezentarea unuia dintre ele – din presa franceza – cu mentiunea ca articolul se potriveste cu unul dintre materialele publicate pe blog de dl Nastase despre alegerile locale franceze.

  Sept Français sur dix jugent „mauvaise” la politique économique du gouvernement. Il s’agit là d’un record d’impopularité, avec une hausse de 7 points par rapport à février, révèle un sondage publié ce matin par BVA, Absoluce, Les Echos et France Info. Seuls 27% des Français jugent cette politique économique „bonne”, soit cinq points de moins que le mois dernier.

  Dans le détail, les sympathisants de gauche sont 85% à juger „mauvaise” cette politique, tandis que le chez les sympathisants de droite, ils sont tout de même 57% à la trouver „bonne”. Ce sont surtout les employés et les ouvriers qui jugent le plus sévèrement le gouvernement (76% de jugements négatifs). Les cadres supérieurs et professions libérales sont un peu moins nombreux, 69%, à rejeter la politique gouvernementale.
  En revanche, les Français sont satisfaits de l’abandon de la taxe carbone, qu’ils applaudissent à 61%, tandis que 33% sont mécontents de ce recul du gouvernement. Autre enseignement de ce sondage: le récent succès du PS aux élections régionales ne lui confère pas pour autant la confiance des Français en matière économique

  Une majorité estime ainsi que le PS ne ferait ni mieux ni moins bien que la droite dans six domaines : financement des retraites (40%, contre 36% qui pensent que le PS ferait mieux), le pouvoir d’achat (42% contre 35%), la lutte contre le chômage (42% contre 34%), la situation économique (44% contre 27%), la sécurité (43% contre 26%) et la lutte contre les déficits publics (43% contre 25%).

  En revanche, les Français estiment que les socialistes feraient mieux que la droite dans les domaines de l’éducation (46% contre 33%), de la santé (45% contre 37%), et de l’environnement (43% contre 40%).

 117. 120 Marcus martie 31, 2010 la 9:56 am

  Inlocuieste Medicii Cu aliodori, Traiane !

  Mult iubitul si des-Alesul nostru presedinte nu s-a mai putut abtine sa stea linistit si sa vizioneze filmulete Directed by SRI & Cie, ci s-a apucat sa dea startul Saptamanii Patimilor cu inca o prostie cat el de mare.
  Pentru un observator atent si antrenat in basinism este clar faptul ca domnia sa a trecut de faza “prost da’ simpatic” cand ii informa pe romani ca “iarna nu-i ca vara” si dupa ce a parcurs etapele cu un sfert din populatia Romaniei grav avariata la preferintele sexuale, cu 99% din romani in limba dupa Guta si Salam, cu majoritatea tampitilor absolventi ai diferitelor forme de ivatamant din Romania, a sarit la gatul medicilor descalificand pur si simplu 40% dintre ei , pe motiv de performanta profesionala.
  Macar pe vremea lui Ceausescu, “indicatiile pretioase” pe care acesta le dadea in toate domeniile de activitate nu ne parveneau direct din gurita lui, ci sub forma buletinelor de stiri si a articolelor din oficioasele PCR.
  Traienica tine insa sa ne confirme personal, prin viu grai, ca este dus rau, dar rau de tot cu pluta care i-am mai ramas ca amintire din falnica flota comerciala romana. Cand te uiti la el cu cata serenitate vecina cu inconstienta lanseaza public acuzatii grave la adresa diferitelor categorii socio-profesionale din tara noastra, dupa care le retracteaza cu nesimtirea prostului, fara teama de sanctiuni venite din partea romanilor, stai si te intrebi cu ce ai pacatuit in fata Domnului de te-a pricopsit cu un astfel de sef de stat.
  Raspunsul ar putea sta in fraudarea alegerilor, dar nici chiar acest lucru nu este o scuza pentru milioanele de manelisti care i-au dat votul pe bune. Practic acest om a depasit orice limita a bunului simt si este de neoprit in etalarea la nivel national a imbecilitatilor care-l bantuie mai ceva ca fantoma unui rege celebru, pe printul si mai celebru al Danemarcei. In loc sa ne lase in pace, macar in aceasta Saptamana, sa incercam o cale de comunicare spirituala cu Dumnezeirea, liberi de ganduri necurate si iesiri nevrotice, omul asta vine si ne zgandareste cu batul in gard, provocandu-ne sa-i atragem atentia prin trimiteri triviale la adresa materna ca, ceea ce face el nu ar fi in stare sa faca nici chiriasii permenenti ai institutelor specializate in tratarea gravelor devieri psihice de comportament.
  Vrea el sa ne reformeze si sa ne certe si pace!
  Traiane, lasa-ne , nene, nereformati ca si asa avem destule belele pe cap si daca tot vrei o reforma aplicati-o tie si clanului tau de termite portocaliii deoarece “sa-ntamplat” sa ne dam seama ca, atat tu cat si europarlamentareasa aveti grabnica nevoie de un curs de alfabetizare, urmat de un tratament psihiatriic super calificat si de lunga durata.
  Si daca tot ti s-a pus pata pe medici, da-i incolo ca “ie prosti si nu stie carte”, trimite-l pe Aliodor la un curs de calificare in Anglia, la Harry Potter, dupa care sa deschida o universitate speciala in Romania, pergatitoare de vraci si tamaduitori, pe modelul clasic al Babei Rada, cu care sa-i inlocuiesti pe actualii medici scoliti in cadrul invatamantului universitar mioritic.

 118. 121 Ghita Bizonu' martie 31, 2010 la 10:37 am

  Despre un sondaj care cam manipuleaza

  Da ala’ cu daca ar fi bine sa reintroducem pedeapsa capitala samd .
  Am asa o parere nasoala despre realizatorii si comentatorii lui . Manipuleaza !
  De exemplu cestia cu pedeapsa capitala. Franta vi se pare o tara destul de europeana ?
  Ei bine nimeni nu face sondaje din astea acolo. Stiti de ce ? Fiindca cam 2/3 dintre resppondenti ar cere revemirea la ghilotina ! Apropos stiti ca prin anii 30 se mai faceau ghilotinari publice ?. Ce-i drept nocturne da luminate a giorno ! Ma rog Parvulesu pun pariu ca nu a citot memoriile lu Azanvour Hm .. si imi aduca aminte de sentinta de condamnare a unei criminale ( si nitel paricida parca ) de prin 38-39 : sa fie dusa la locu executiei cu un val negru pe cap care sa ajunga pana la genunchi – suna cam a Arabia Saudita , nu? Nu credeti ? Va rog parcurgeti colectia Paris match de acu 30-15 ani .
  Da in Germania de ce nu se fac astfel de sondaje ? Fiindca majoritatea ar cere pedeqapsa capitala !
  Peste tot in Europa daca s-ar face un sondaj “sunteti de acord cu pedeapsa capitala ptr teroristi, , ucigasii de copii matricizi, paricizi “ raspunsul ar fi DA !! Insa acolo nimeni nu indrazneste sa zica bobor, populatie de imbecili, popor de boi , bizoni aaca nu pun intrebari din astea care sa arate o falie enorma intr ce zice “lumea buna” si ce zice bizonu european !
  Insa la noi Aspciatia ProDemocratia se cam joaca cu focu’ ….
  Scopul ei se pare ca este sa demonstreze ca optiunile populare nu trebuiesc luate in seama . Ca numai “elita” stie ce este bine .
  Uita in schimb ca “elita” se pare ca se simte foarte bine cu un Conducator
  Suntem o tara si-un popor si un matret iubit Matroz !!!

 119. 122 ion adrian martie 31, 2010 la 11:21 am

  Ipocrizie la nivel maximal:
  Dl Ponta: Teo este excelenta dar ce cauta in politica (bine ca nu a spus ca risca sa se murdareasca)
  Toti spun ca este bine sa se reinoiasca clasa politica si achimba foaia, cand vine un om nou cu intentii cred ca foarte bune, cu dorinta sa nu fie javra(javre sunt cei care tin ciolanul in gura si cum termenul de ciolan este larg uzitat de politicieni… ) si cum a facut pana acum in meserie sa faca si in politica, adica lucruri bune.
  Cealalta are calitatea ca este sprijinita de niste partide care l-ar sprijini si pe Voicu, ca s-a imbogatit cu venituri absolut nesimtite si ca are un tupeu absolut odios, dar vezi doamne asa trebuie sa fii in goana dupa ciolan si deci este buna.
  Aici este nevoie de interventia noastra a opiniei publice ca sa contram aceste porcarii.

 120. 123 Alexandru Beldiman martie 31, 2010 la 12:10 pm

  @ LePrince

  Putem gasi si niste explicatii psihanalitice, daca vrei tu. Dar eu prefer o explicatie mai simpla.

  Am reactionat, in cazul tau, pentru ca m-am gindit ca e posibil sa te referi (si) la mine. Cu atit mai mult cu cit mai folosisesi o singura data aceasta expresie. Si, atunci, cu privire la mine. In plus, e clar ca te referi la o cearta. Care a avut loc. Cu cine te-ai certat, daca nu cu mine? Cu ceilalti doar ai polemizat. Oricum, nu m-am suparat. Eu nu ma supar niciodata. Nu sint ranchiunos. Dar raspund, la intepaturi, cu intepaturi, si nu ramin dator nimanui. Ca si tine. In plus, am luat in cosiderare si posibilitatea de a nu te referi la mine, si am scris – te rog sa remarci cit de diplomat sint: „In cazul in care nu te referi (si) la mine, te rog sa consideri ca nu am zis nimic. Deci nu ai nici un motiv sa te simti jignit.”. Si nu am fost ipocrit. Parerile mele despre oameni sint foarte flexibile. Daca X ma agreeaza, il agreez. Daca nu ma (mai) agreeaza, nu il (mai) agreez. Nu am fost ipocrit, am fost sincer. Deci nu ai nici cel mai mic motiv sa te simti jignit.

  In privinta Mimosei pudica, intr-adevar, pare ciudat ca m-am simtit vizat, in acelasi timp, de tine si de el (din cite tin minte, intr-un mesaj, a spus ca e barbat; sper sa nu ma insel). Dar nu e deloc ciudat, pentru ca Mimoza m-a luat la refec (printre altii), tocmai pentru ca eu te-am luat, pe tine, la refec. Sa vedem, ce spune Mimoza: „Pe blogul asta, un “domn” face clasamente, altul din umbra boschetului are pretentii de sef de guvern, o “doamna” cerseste posturi.” Nu m-am recunoscut in „domnul” care, din umbra boschetului, are pretentii de sef de guvern. Nici in „doamna” care cerseste posturi. Dar m-am recunoscut in „domnul” care face clasamente. Despre cine altcineva s-ar putea spune (in mod gresit, dupa parerea mea) ca face clasamente, daca nu despre mine? La ce fel de clasamente se referea Mimoza? La cele de genul: „Eu sint mai inteligent, tu esti mai prost.”. Cine a spus asa ceva (dar nu chiar cu aceste cuvinte)? Doar eu, cind am marturisit ca ma consider mai inteligent decit Cititor in stele (doar pentru ca NU l-am votat pe Base, nu si din alte motive; in plus, Cititor in stele ne-a jignit, in mod repetat, pe toti, pe motiv ca nu-l agream pe Base – am explicat, nu mai reiau). Un alt motiv pentru care Mimoza s-a manifestat, este ca te-am luat pe tine la refec, spunind, printre altele, ca esti un adolescent intirziat si teribilist. Un alt „clasament”. (Asa cum am explicat, pe larg, mai sus, nu trebuie s-o iei ad litteram, nu ai nici cel mai mic motiv sa te simti jignit; nu mai reiau). Vrei o dovada ca la asta s-a referit Mimoza? „Acum au pregatite calusele pentru tine (pentru Contele), pentru Paul, pentru LePrince si pentru inca vreo doi, trei, cati ati mai ramas.” Despre cine s-ar putea spune ca vrea sa-ti bage calusul in gura (pe nedrept, dupa parerea mea)? Cu cine te-ai certat? Doar cu mine. Cu ceilalti doar ai polemizat. Mai vrei o dovada? Aceasta remarca vine la scurt timp dupa mesajul meu catre tine. Inca o dovada: inainte de acest mesaj al sau, la si mai scurt timp dupa postarea mesajului meu catre tine, in care ma declaram in dezacord cu tine, in ce priveste viziunea ta asupra blogului, Mimoza simte nevoia sa-ti marturisesca ca e de acord cu punctul tau de vedere, incheind, incurajator: „Te salut!”. De ce a simtit nevoia Mimoza sa-ti ia apararea? Pentru tocmai te „atacasem” eu, folosind cuvinte „grosolane” si „gratuite”, care, in mod sigur, au oripilat-o pe delicata mimoza. Sint convins ca Mimoza ma detesta dinainte, inca de cind ti-am spus ca te dai in stamba (un alt „clasament”). Dovada? A preluat aceasta expresie, spunind, de mai multe ori, despre niste blogeri pe care nu i-a numit, ca „se dau in stamba si in barci, si, din cauza lor, anumite persoane, scirbite, au parasit blogul” (citez din memorie). E posibil, chiar, ca Mimoza sa fi fost oripilata si de limbajul meu „grosolan” cu privire la adversarii politici: Base si „intelectualii”. E-adevarat, ii „clasam” destul de dur. Si nu se face. E bine sa combati, dar la modul rafinat, nu la modul „vulgar”. Mimoza e delicata, ce vrei! Si, uite-asa, a simtit nevoia sa se ia de mine (si de altii) desi eu nu m-am luat de ea (pardon, de el).

  Nu sint genul de om care se preface ca nu intelege o aluzie, de teama ca va fi considerat paranoic. De altfel, aluziile se fac pentru a fi intelese. Sint convins ca, atit „domnul” care vrea sa fie sef de guvern, cit si „doamna” care cerseste posturi, s-au recunoscut in cuvintele Mimozei, dar au preferat sa taca.

  Oricum, post factum, oricine poate spune orice: „Hai, domne, ca nu m-am referit la tine. Nu vezi ca esti paranoic?”. In acest fel, impusti doi iepuri dintr-o data: eviti o confruntare si iti ridiculizezi adversarul.

  Dar sa spunem ca m-am inselat eu (desi sint convins ca nu m-am inselat, deci discutam pur teoretic, te rog sa retii). Asadar, m-am inselat. Si ce daca? Ce mare lucru? Nimeni nu e perfect. Toata lumea se mai inseala, din cind in cind. Nu e nici o catastrofa. Daca m-am inselat, raspunsurile mele sint inutile si vor fi ignorate. Daca nu m-am inselat, cu atit mai bine.

  ” Sunt sigur ca in sufletul tau nutresti admiratie si respect pentru mine, dar nu constientizezi inca. Cu timpul…. probabil, vei ajunge sa ma iubesti.” Mai tirziu: ” Spuneam ca poate, cu timpul, ma vei iubi.” Nu te-ai inselat. Deja te iubesc. La modul platonic, bineinteles. La modul platonic, prietenesc, fratesc, colegial. Imi iubesc aproapele. Si, ca sa-ti demonstrez ca vorbesc serios, iti spun ca te poti baza pe mine oricind: daca nu reusesti sa schimbi roata, la masina; daca te injura cineva, in curtea scolii; daca vrei sa-ti zugravesti apartamentul etc. etc. Daca ai nevoie de ajutor, nu ezita sa ma suni, la orice ora din zi sau din noapte. Eu sint genul de prieten adevarat. Din ala care se cunoaste la nevoie.

  „Acum, pune-ma la punct. Fa-ma praf! Abia astept. Ma voi amuza.” Nu vreau sa te fac praf. Nu ti-am spus ca te iubesc?

  Imi cer scuze pentru acest mesaj foarte lung. Am incercat sa-l fac mai scurt, dar n-am reusit. Fiecare om are limitele sale.

 121. 124 blogideologic martie 31, 2010 la 12:11 pm

  Este amuzant că, mai nou, au intrat pe blogul AN o gaşcă de băieţi de la servicii care vor să joace bâza pe blog; trebuie să îşi justifice şi ei salariile exorbitante.

 122. 125 sebastian martie 31, 2010 la 12:12 pm

  Domnule Nastase insa cat despre dosarele de la DNA de ce i le puneti in carca lui basescu, spuneti ca comentati criticile la adresa dvs. dar multe dintre msajele criticie sunt sterse,Basescu are dosarul cu flota iar dvs. dosarul cu privatizarile frauduloase….cum de va credeti un politician formidabil cand de fapt si dumneavoastra ca prim ministru ati devalizat statul roman si ati pus stapanire si pe Delta Dunarii-inca un adevar pe care nu il recunoasteti

 123. 126 Cristi martie 31, 2010 la 12:23 pm

  Daca imi permiteti sa va sugerez un site, l-am descoperit si eu recent…
  MasinaPlina.ro – Sa calatorim impreuna

 124. 127 ion adrian martie 31, 2010 la 1:32 pm

  O blogeritza :

  “Foarte misto alegerea PDL. Eu nu-s curioasa ce zice Badea. Teo e fata desteapta si cu bun simt si asta e tot ce conteaza pentru mine. Si m-am saturat de falsitatea dnei Minca si de logoreea ei agresiva. Nu cu persoane ca Minca schimbi fata politicii romanesti. Cu Teo, da. Bine, eu nu votez in colegiul 19, ma ambalez degeaba “

 125. 128 ion adrian martie 31, 2010 la 1:41 pm

  Si putina ideologie marxista:

  Si sa mai schimb subiectul :

  Istoria SE REPETA !!!????

  “Owners of capital will stimulate working class to buy more and more of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits, until their debt becomes unbearable.

  The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks which will have to be nationalized and State will have to take the road which will eventually lead to communism.”

  Karl Marx, Das Kapital, 1867

  Traducere:
  Proprietarii capitalului vor stimula clasa muncitoare sa cumpere din ce in ce mai multe bunuri scumpe, case, tehnologie, impingandu-i sa faca credite cat mai mari, pana datoriile lor devin de neplatit.
  Acestea vor duce la falimentul bancilor, ce vor fi nationalizate, iar statul o va lua pe drumul care duce in final catre comunism.

  Ca sa vezil… Karl Marx in 1867!!!

 126. 129 Paul martie 31, 2010 la 2:56 pm

  Contele,

  cunosc partida despre care spui, dar nu e relevanta. S-a terminat foarte repede – in doar doua mutari -, pentru ca in vinerea respectiva se bagasera pui la „Alimentara” si niciunul dintre campioni nu voia sa-si piarda randul…

 127. 130 ion adrian martie 31, 2010 la 3:14 pm

  Ce este nostim este ca diferite persoane nu vad legatura dintre un realizator cu notorietate si un deputat.
  Intrebare : care era legatura dintre multi candidati(sute)la alegerile parlamentare unii niste neica nimeni in raport cu notorietatea lui Teo, si functia de parlamentar .
  Se pare ca daca nu ai notorietate, nu ai problemele lui Teo in tara asta cu fundul in sus.

 128. 131 Mimosa pudica martie 31, 2010 la 4:28 pm

  @ theodora0303

  Nu am fost,nu sunt si nici nu voi fi sustinator al PDL nici macar in visele mele urate.
  Nu m-am referit la tine cand am evocat o „doamna” care cerseste pe acest blog posturi publice. Am retinut care este situatia ta si imi pare rau.
  Sper sa ai totusi calea deschisa pentru ca de specialisti in economie este totdeauna nevoie. Persoana la care m-am referit este o „doamna” pentru ca doamna fara ghilimele nu poate fi numita si imi e jena sa spun ce este cu adevarat.
  Esti o colega civilizata si te respect pentru echilibrul atitudinii tale.
  Nici tu nu esti genul de persoana cere sa bage calusul in gura cuiva. Altii si altele sunt cei din cauza carora nu mai posteaza Aya, ca sa nu ii mai deranjeze cand se dau in barci si in stamba.

 129. 132 ELMMAR martie 31, 2010 la 4:37 pm

  @ blogideologic,

  Nea Titi,

  Ca totdeauna esti perspicac, te prinseshi imediat ca zburda pe blogu’ asta alogeno-securistii. Eu ma autodemasc, sunt ala de sub scara,stii matale,ala cu pactu’ cu fata aya,cu cominternistii,trotkistii,maoistii si alti isti d’astia.
  Iti doresc vigilenta maxima si arde l pe mitocan!

 130. 133 Spiridus martie 31, 2010 la 5:02 pm

  @sustinatorii lui Teo
  Daca ar fi intrat in opozitie, intelegeam ca vrea sa arate ca se poate lupta pentru o idee (cand o are). „Batalia” se da pe campul de lupta, nu se aranjeaza pe sub masa.
  Alaturandu-se puterii, nu poate fi perceputa altfel decat ca „un ciolanar in plus, alaturi de atatia altii”. Ce diferenta (dpdv politic) e intre ea si alde Oprea, Sarbu, Ontanu s.a.? Niciuna.
  Tare-as vrea s-o vad cand PDL nu va mai fi la putere…
  Desi s-ar putea sa sa se afle intr-o postura incomoda chiar dupa ce pierde alegerile (daca le pierde).

 131. 134 Doru Coarna martie 31, 2010 la 5:05 pm

  @ Marcus:

  Problema cu afirmatiile si retractarile e chiar mai grava:

  Cineva ii scrie omului textele: i-a scris ca in spitale se ajunge la 40% diagnostice gresite, si el a citi la teveu

  Apoi a iesit un doctor pe sticla si a spus ca nu, diagnostice gresite sunt doar in 15% dintre cazuri inca de la ernare, apoi 15% se pun gresit la 72 de ore de la internare, si tot asa, 15% eronate la iesire din spital, si zicea dl. doctor ca deci erori=15% din cei intrati in spital.

  Ala care i-a scris textul l-a pus sa retracteze -ceea ce a fi facut-, insa uite ca matematica ii da dreptate dupa retractare:

  0.85 x 0.85 x 0.85 = 0.61 ,

  adica 39% pleaca cu diagnostic gresit si 61% cu el nimerit, (el zisese 40% eronat).

  Concluzii:

  1. Deci, ala care ii scrie textele stie exact ce ii scrie, ala care i le corecteaza inaintea citirii este papagal, iar el habar nu are ce citeste.

  2. Niciunul nu stie aritmetica dar sunt gata sa retracteze orice!

  3. Cineva e realist pe acolo dar este cenzurat de cel care le editeaza si face redactarea finala.

  4. El citeste absolut orice i se da, in direct, nu studiaza textul, nu participa la elaborare, e probabil prea ocupat sa se lupte cu criza valorilor.

  5. Ala care stie bine e al lui, nu-i de la PDL caci n-ar pleca asa ceva de la guvern, sigur e doctor caci nu stie totusi nici el mate…

  6. Au informatii reale dar sunt incapabili sa le prelucreze!!!!!!!!!

  VA DATI SEAMA CA IDENTIC AU PROCEDAT CAND A ANUNTAT IESIREA DIN CRIZA? APOI IMPRUMUTUL? Si atatea altele…

  DILETANTI, IMPROVIZANTI, MINCINOSI, NEPREGATITI, …
  (las deschisa lista)

 132. 135 analist martie 31, 2010 la 5:10 pm

  @blogideologic
  Pai eu zic sa le dam o mana de ajutor. Un copy/paste dupa topul analistului, in care sa fie inclusi, cred ca e suficient pentru justificarea activitatii.

 133. 136 George Ban martie 31, 2010 la 5:22 pm

  Despre unul dintre admiratii lui ion adrian:
  „Deputatul PDL de Argeş, Sorin Gheorghe Buta a colaborat cu fosta Securitate, a decis, miercuri, Curtea de Apel Bucureşti (CAB), care a admis stfel cererea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
  Potrivit CNSAS, Sorin Buta ar fi dat informaţii despre colegii săi de facultate, iar ulterior despre colegii de birou, când era inginer la Câmpulung, datele transmise fiind referitoare la nemulţumirea acestora faţă de regimul comunist.
  CNSAS a stabilit că deputatul PDL ar fi fost recompensat pentru informaţiile furnizate, se arată în documentele transmise instanţei.
  Potrivit unei note de constatare, Buta ar fi fost recrutat în 22 ianuarie 1981, angajamentul fiind semnat din 22 ianuarie 1983.”
  31 martie 2010, presa

 134. 137 Ghita Bizonu' martie 31, 2010 la 5:38 pm

  Victor V

  In legatura cu “creditelor toxice Mae” l vezi raspunsul meu ptr blogideologic . Si este exotic numai in masura in care iti place sa discuti “teorie” fara sa vezi si ce se ascunde sub ea .

  La cestiunea cu Putin si pretul petrolului …. Putin nu avea nici un interes sa parbuseasca pretul petrolului. Insa aia a fost “colaterala” Gruziei . A temperat brusc orice actiune impotriva Iranului ( actiune prezumata ce justifica si cresterea pretului barilului ) Ma rog ubnde dai si ude crapa si Putin si-a dat cu tancu-n oualele bugetare . Si oriicum nu bietul Stupidashvily ci bietul popor cauria i s-a promis luna de pe cer si s-a ales cu un infatuat a carui unic merit era ca trecuse nitel prin Occident – fara sa inteleaga nica !
  SI mai vezi bacul asta “Conspiraţia Rusiei împotriva economiei americane
  http://209.85.135.132/search?q=cache:2dA-_TmSBOUJ:voxpublica.realitatea.net/business-economie/conspiratia-rusiei-impotriva-economiei-americane-27152.html+Bizonu%27+Stupidasvili&cd=3&hl=ro&ct=clnk&lr=lang_ro
  Ma rog parerea mea. Insa as observa ca cronologia imi cam da dreptae – scarpinare cravatofagului , caderea pretului petrolului, caderea imobilara declansarea crizei .

 135. 138 Ghita Bizonu' martie 31, 2010 la 5:41 pm

  Blogideologic

  “cum, stau şi mă minunez, cum poţi să degradezi o economie plecând de la real estate ! În principiu, după modul de gândire clasic, aşa ceva nu trebuia să se întâmple !

  In princpiu se cam poate orice .
  Operatiunea a fost simpla : se crediteaza unu cu 100 de unitati sa isi ia o casa . In schimb iei de la el o hartie de valoare ( in gnl ipoteca ). Mergi pe ideea ca preturile sunt in crestere si vinzi mai departe ipoteca ( datoria ) nu pe 90-95 cum ar fi normal , ci o imbraci cu vorbe si o vinzi cu 110 – 120. Ala merge mai departe si o revinde cu castig . Poa chiar tu sa o recumperi la a 3a mana ca sa demosntrezi ca piata merge . Si o revinzi la 200 … Ma rog derivate , adica arta de a inmulti banii ( Cristos a reusit cu painile si pestii . Da ma rog avea niste atuuri )
  Ce este nespuns insa este implicit ca toti vanzatorii astia astepata ceva …. De exemplu ca tampitu cu ipoteca nu isi va putea permite sa achite ratele , va si executat si propretatea se va revinde la pretul pieteii care creste ! Etse exact principiul jocului a la hausse cand “cumperi” buniri vitoare sperand sa le revinzi mai scump . Sau poate nenorocitului pe seama caruia s-au facut afacerile astea I-a fost crescuta rata .. In filmu ala Capitalism Love Story era un caz sa zic asa apropae romanesc ori argetinian : unu care facuse o ipoteca pe casa si avunsese sa fie dat afara zicea ca la rata initiala de 2000 dolari era f bine,. Ca la 2200 a fost nasol dar la 2400 a capotat …Aici este cheia afacerii .
  Insa acu vine partea nasoala – astfel se “creeaza” bani fictivi , neacoperiti ( curios dar si particularii pot emite “bani” prin hartii gen cambii, bonuri la ordin , chitante ) are stimuleaza in mod artificial piata … Insa la primul hop aproape toata lumea o da in bara .
  Ca-n 29 ( numa ca atunci au fost actiunile ). Mecanismu e vechi, ai o excelenta descriere in Cocosatul de Paul Feval ( exccelenta ptr vechime ) insa e nitel mai vechi. Se pare ca la Amsterdam in sec XVI – XVIII oradt la 40 de ani era nebunie generala si e aruncau pe foc politele fara nici o valoare … si se relua ! ( parca in Jocurile Schimbului eset informatia asta ),
  Insa asta nu inseamna ca unii nu se imbogatesc . Substantial . Are loc o translatie de bogatie . Si in mod necesar moneda se depreciaza . Si as mai zice ca acu … ca acu o multimne de propietati sunt disponibilizate .
  Mai adaug ca piata imobiliara este supusa vechiului ciclu de 8 ani . Si se pare ca oamenii nu se invata nicodat minte si ca unii sunt parliti de 2-3 ori in viata ( asta gasita in presa franceza cand prin 92-85 s-a spart o alta “bula” imobiliara .

 136. 139 Mimosa pudica martie 31, 2010 la 5:42 pm

  @ Alexandru Beldiman

  Iar te crezi l’ombelico del mondo si nu esti.

  Iata aici ceva copiat de pe blog care inseamna clasament:
  „Top analisti- until 08/03/10
  1. Instalatorul
  2. Doru Coarna
  3. Contele
  4. Aya
  5. Blogideologic
  6. Anonimul Venetian
  7-13 Victor, Alex.Dumitrascu, Mihnea Georgescu,Ghita Bizonu,Mari,Sibilla,Augustin.”

  L-ai intocmit tu? Autorul semna altfel si a facut mai multe clasamente ca acesta.
  Nu are rost sa imi irosesc energia pentru a-ti demonstra ca gresesti in tot ceea ce ii spui despre mine lui LePrince.

  Nu te psihanalizez, LePrince este mai priceput. Eu spun doar ca esti histrionic.

  P.S. Nu ai inventat tu roata si nici expresia „se da in stamba”.
  „Domnii” se dau in barci si „doamnele” se dau in stamba.

 137. 140 LePrince martie 31, 2010 la 6:03 pm

  @ blog ideologic
  Spui:
  „Ei nu vor putea pricepe, şi alţii nu vor putea accepta, evenimente majore petrecute în cultura română şi străromână fără a recurge la teoria lui Jacques Derrida, conţinând şi elemente care sprijină indirect protocronismul. De exemplu, numai prin deconstrucţia filosofică a lui Jacques Derrida putem înţelege extraordinarul binom de moarte şi de naştere care se petrec în Romania Orientală a secolului IV. La anul 378, se petrecea la Adrianopole moartea ultimilor romani din partea răsăriteană a imperiului clădit de ei. Iar la 381 AD se recunoştea, în conciliul ortodox de la Constantinopol, ‘socii’—alizarea populaţiilor autohtone, distincte de greci, şi trăitoare în partea răsăriteană a imperiului. Deconstrucţie a existat de exemplu în mişcarea de Contra Reformă a catolicismului, asigurându- i succesul. Tot la fel, numai prin deconstrucţie putem înţelege că germenii pentru Vulgata Contra Reformei provin din aceeaşi Nova Roma a veacului IV.”

  Din toata cascada de enormitati, doar partea aceasta as vrea sa o comentez. Restul e doar o insiruire de cuvinte fara sens.
  Jacques Derrida este unul dintre cei mai controversati filozofi ai secolului XX, fiind de nenumarate ori acuzat ca incearca sa politizeze discursul universitar si sa modifice regulile de adresare academica in sens politic. El a fost implicat politic de partea stangii de multe ori, in tinerete in organizatii studentesti comuniste, mai apoi in anii 2000 in comitete de sprijin pentru candidati socialisti, cea mai notabila Lionel Jospin in 2002. L-a aparat pe Heidegger, separandu-l de ideologia nazista si a fost un aparator a lui Marx, chiar dupa ce altii nu l-au mai considerat un etalon. Teoria sa si intreaga opera este des atacata ca fiind lipsita de claritate stiintifica si de manipularea termenilor si conceptelor. In genere el a fost controversat. Sa utilizezi teoria deconstructiei, a complexitatii originare a unei structuri( baza teoriei lui Derrida) in geneza romanilor este pur speculativ. Secolul IV , care e o epoca inaintea marilor migratii ce au contribuit la formarea poporului roman (iar de atunci pana acum poporul roman a suferit multe mutatii), nu reprezinta nimic, iar grecii sec. IV erau numiti nu greci sau bizantini ci „romei”, neproducandu-se separatia clara intre est si vest decat un secol mai tarziu. „Nova Roma” , in sensul pe care vrei sa-l dai conceptului, exista doar in mintea ta, bling-bling.

 138. 141 LePrince martie 31, 2010 la 6:27 pm

  @Iepurele de Martie

  Mie imi sunt simpatici iepurii. Cred ca tuturor. Cand ii privesti, involuntar, zambesti!

  In alta ordine de idei, desi nu mi-ai raspuns la intrebare am ajuns la concluzia ca esti un iepure de casa. Ei cresc pe langa casa si e usor sa-i prinzi.
  S-auzim de bine(eu nu citez).

 139. 142 LePrince martie 31, 2010 la 6:35 pm

  @ Alexandru Beldiman

  Draga Alexandru,

  Acum inteleg.

  S-auzim de bine.

 140. 143 ELMMAR martie 31, 2010 la 6:38 pm

  @ blogideologic,

  Nea Titi,

  Zici mai sus:
  „Ruxandra Cesereanu pentru a se informa că ea nu este de fapt “expertă” în Gulagul din 1940-1941, trebuia să privească în buletinul ei de identitate, la data naşterii şi locul naşterii. Şi să decline oferta. Nu a făcut-o. Ceea ce demonstrează lipsă de cinste intelectuală.”

  Daca e sa ne luam dupa criteriile lu matale, Constantin Daicoviciu si fiul sau nu ar fi trebuit sa scrie niciodata „Sarmizegetusa : Cetăţile şi aşezările dacice din Munţii Orăştiei” pentru ca uitandu se in certificatul de nastere si constatand ca s au nascut mult prea tarziu ar fi trebuit sa se abtina ca sa nu fie acuzati de lipsa de cinste intelectuala.

  P.S.
  Eu ma numar printre cei care o apreciaza pe Aya. Dupa standardele lu matale inseamna ca sunt un securist sadea.

 141. 144 Augustin martie 31, 2010 la 6:52 pm

  Mimosa, chipurile pudica, regreta disparitia, dupa o lunga si grea suferinta, a neasemuitei, preaminunatei, preanevinovatei si preapudicei aya, fara de care, iata, rien ne va plus!
  Vad ca aceasta mimosa e o admiratoare a ayei cam cum era ascultatoarea care a intrat in direct la o emisiune radio a lui Turcescu si care o admira neconditionat pe Elena Udrea.
  Aceeasi mimosa, la fel de pudica, face o curte desantata citorva de pe blog, incercind o penibila politica de aliante menita sa-i redea ceea ce crede ea a fi „controlul” asupra acestui blog. (Metodele ieftine folosite sint sigur ca jignesc inteligenta multora dintre ei)
  „Au acoperit glasul Ayei si al altor cativa.”- se jeluieste mimi, la fiecare postare cu sot, la capatiiul defunctei democratii de pe blogul lui A.N. „Le-au pus calusul in gura” .
  Iar la fiecare postare fara sot, mai incearca sa suceasca mintile unui cavaler de pe blog, aruncind cite-o privire galesa, de mimosa expirata: „Sa-ti tina Dumnezeu obiceiul de a scrie ca prea s-au rarit randurile celor valorosi!!!!”- zice ea, numai miere! (Aici, evident, targetul e, deja, fleasca! Dar cine ar ramine insensibil? Cind o mimosa te gidila atit de placut intr-un loc atit de delicat… Nici nu mai conteaza ce urmareste!) Apoi, iute-iute, sare la urmatoarea victima: „Esti una dintre putinele voci de valoare care se mai aud aici.” (!!!!!!!!) Sigur, bagajul lexical nu-i prea bogat, dar linguselile sint eficiente. Sau asa spera ea!
  Stai si te intrebi: oare cu ce treaba, aceasta mimi, pe-acest blog? Doar asa, sa se jeluiasca? Doar asa, la agatat? Ca idei constructive, contributii concrete, ceva, n-am sesizat! Doar asa, un lamento miorlait. Bine, si? Atita e-n capul ei?

 142. 145 Augustin martie 31, 2010 la 6:54 pm

  @ theodora0303
  In postarea pe care ai adresat-o mimosei (im)pudica, ai facut (dupa parerea mea) citeva imprecizii, dar ai spus si un lucru de aplaudat:
  – „Dumneata chiar crezi ca poate cineva sa ii impuna ceva domnului Adrian Nastase?”
  Ei bine, da! Ea, saraca, asta si vrea. Si ghici de ce plinge? Din lipsa putirintei.
  – „Domnul Adrian Nastase a spus ca, daca dorim, putem sa ne implicam in activitatea departamentelor”
  Da, a spus! Supararea mimosei este ca te-ai dus direct la departamente, FARA SA MAI TRECI PE LA CADRE!!
  – „Banuiesc ca esti mult mai tanara decat mine”
  Aici ai cam dat-o in bara: are mai mult de 10 ani in plus. Din pacate pentru ea, in buletin, nu si la minte!
  – „Suntem aici sa construim, nu sa daramam”
  Unii da, altii …
  – „Nu vrei tu, ca in loc sa ma ataci pe mine si pe alti comentatori de pe acest blog, sa scrii un articol despre guvernarea PDL?”
  Ei bine, aplaud aceasta invitatie ca fiind deosebit de inspirata. Putea fi, insa, si mai inspirata! Pentru ca, daca pomeneai si de Basescu, ii infigeai tarusul de lemn in inima! Garantez!

 143. 146 theodora0303 martie 31, 2010 la 7:11 pm

  @Alexandru Beldiman
  Eu m-am recunoscut in ….”doamna” care cerseste posturi.
  Nu am tacut. Am raspuns in – martie 31, 2010 la 12:11 am
  Am simtit rautate in vorbele ei (adica ale lui) si nu mi-a placut nici expresia cu „stamba”. Mi-a lasat impresia ca este genul de om care vrea sa moara si capra vecinului. Sper ca a fost o impresia gresita.
  Nici eu „nu sint genul de om care se preface ca nu intelege o aluzie, de teama ca va fi considerat paranoic.”
  Oricum nu din cauza mea doamna Aya nu mai scrie pe blog.
  Nu am jignit pe nimeni de aici. Daca stau si ma gandesc bine nu am avut nici o discutie in contradictoriu cu nimeni.
  O seara buna tuturor!

 144. 147 LePrince martie 31, 2010 la 7:18 pm

  @ Ghitz bichon

  Eu vorbeam strict ca impact politic de optiunea de alianta a maresalului. Lasa-ma si pe mine sa speculez, sa zburd, sunt print, nu? Sa nu uitam ca o natie comparabila cu Romania (cu mai multe probleme interne insa si cu o mai mare instabilitate politica) l-a avut pe printul Paul care a salvat obrazul Iugoslaviei. Apoi, a urmat Tito cu rezistenta lui procomunista si Mihailovici, proregalistul care au desfasurat o rezistenta acerba si eficienta.Sa-ti mai dau un exemplu. Luxemburgul ,care a fost ocupat in 1940, s-a salvat de la disparitie deoarece guvernul si marea ducesa au fugit din calea nemtilor. De la Londra, au desfasurat o propaganda care a avut un impact deosebit nu numai in Luxemburg, dar a servit de exemplu pentru SUA sa motiveze razboiul(unul din pretexte, mai minor desigur) si sa arate spre Germania cu degetul ca spre un mare agresor. Si exemplele pot continua. Ceea ce eu acuz, nu este numai optiunea lui Antonescu, care a omorat politic Romania, dar si lipsa oricarei alternative la optiunea acestuia. Ia-le toate ca pe niste speculatii, eu nu pot spune cum ar fi fost mai bine ,dar pot vedea ce a lipsit.
  E adevarat, de Gaulle a fost acceptat mai greu dar asta pentru ca era un cvasi-necunoscut ,international vorbind ,inainte de 1940. Plus ca americanilor nu prea le convenea ca Franta sustine Axa prin regimul de la Vichy. Americanii au incercat initial, inainte de intrarea lor in razboi, sa colaboreze cu Vichy-ul dar cand au vazut ca Petain ii sustine pe germani neconditionat, au trecut Franta in tabara dusmanilor. Cu atat mai mare talentul politic a lui De Gaulle ,ca pana la sfarsitul razboiului s-a impus si a reusit sa faca din Franta una din semnatarele pacii pe picior de egalitate cu cei trei mari aliati! Eu am o mare admiratie fata de De Gaulle, il numar printre marile figuri politice ale sec XX.
  Vorbesti de evenimentele recente din Grecia? E normal sa se rascoale , desi nu vor rezolva nimic. Guvernul Papandreu a castigat alegerile facand promisiuni fara acoperire, ca dupa victorie sa iasa sa spuna ca guvernele anterioare au lasat o mostenire grea(ti-e cunoscut?). Avea desigur dreptate, dar mostenirea grea incepe de la taica-su din anii’ 80. Exista o organizatie acolo, se numeste 17 Noiembrie care e o grupare teroristo-anarhista, interzisa prin lege , care din timp in timp se manifesta. Printre alte mascari, ei au asasinat in 1987 pe sotul Dorei Bakkogianni, fostul min. De Externe. Din timp in timp ei mai pun bombe si alte chestii. Mai au KKE care tipa permanent si are un discurs super populist dar pe de alta parte nu ia niciodata mai mult de 6%. De disparut nu vor dispare, sunt un partid foarte bogat, au multe afaceri bazate pe capitalurile trimise de rusi in anii ‚70 si’80. Sunt multe de spus, grecii insa sunt mai nabadaisosi ca si popor, romanii sunt cuminti fata de ce e acolo.
  Italia poate fi invinovatita dar ,nu stiu exact la ce te referi, nu la fel ca Germania.
  Stiu ca, bizon fiind, ai nostalgii comuniste, eu , ca print ce ma aflu, fac numai propaganda internationalista ( adica ascult Internationala, ma binedispune). S-auzim de bine.

 145. 148 LePrince martie 31, 2010 la 7:58 pm

  @ blogideologic ( the pink swan theoritician)
  Ca de obicei, blogideologic face afirmatii paradoxale. Probabil l-a citit recent pe Taleb. Black swan events sunt evenimente neasteptate, nepredictibile si inevitabile. Nu cred ca muncitorii de la Brasov care erau indurerati de lipsa banului la sfarsitul lunii, si au incercat sa-si ceara drepturile( mergand mai departe si cerand si alte drepturi) erau in vreun fel impresionati sau afectati de „lunea neagra” de pe Wall Street din 1987. Din nou o afirmatie hazardata si halucinanta a lui bling-bling. Ce legatura are un eveniment de tipul black swan cu revolta acelor muncitori nu stiu, este ca si cum ai compara crocodilii de pe Nil cu ultimele creatii Gucci. Stejarel Olaru, un intelectual ce promite, este un om onest si scrie bine. In nici un caz nu sufera de „ingustime” cum perfid lasa sa se inteleaga tulburele si tulburatul bling-bling ideologic.

 146. 149 analist martie 31, 2010 la 7:59 pm

  @conte
  Iti scriu partida jucata: 1. f4- e6 2. g4- Dh4 #.

 147. 150 Paul martie 31, 2010 la 8:01 pm

  Le Prince,

  sa stii ca si blogideologic are rolul sau in … blogolitic :).
  Fara gluma, tu cum ti-ai da seama ca esti coerent si riguros in argumentatie, daca n-ar exista blogideologic, care „remixeaza” tot ce detine in hard diskul sau plin ochi? Pai, nu ti-ai putea da seama de aceasta, fara un termen de comparatie. Asa ca, din punct de vedere pragmatic, isi merita pe deplin locul in grupul social format aici.
  Totul e sa nu se inregistreze o inflatie de blogideologi aici, pentru ca ar incepe sa mi se incarce paginile prea greu… 🙂

 148. 151 ORASAN IOAN martie 31, 2010 la 8:18 pm

  Domnule Adrian Nastase as vrea sa stiu daca in tara asta exista o practica si o strategie privind siguranta circulatiei?locuim intr-o tara unde drumurile noastre toate sunt pline de gropi atat de multe si de adanci incat nimeni nu mai poate fi sigur ca scapa cu viata,multimea gropilor in care zilnic dam cu masinile noastre,fac ca aceste masini sa nu mai fie sigure indiferent de producatorul lor,atunci cand ploua sau este noapte numai putem evita gropile adanci nemarcate de nimeni,distrugand masina sau provocand accidente.Drumarii sau politistii nu se ocupa de atentionarea locurilor cu risc deosebit in circulatie,mai nou am vazut ca politistii opresc masinile vechi,in special batranele dacii,pentru verificari,acolo unde se mai gaseste cate o portiune buna de drum stau la vanatoare noile radare,in orasele noastre lipsite de locuri de parcare,primarii si consilierii locali dispun ridicarea masinilor parcate unde se mai gaseste cate un loc gol,pot sa spun ca cei care sunt la putere,doar aduna bani pe orice cale,fara a da mare lucru inapoi cetatenilor votanti si platitori de impozite.Habar nu am cine trebuie sa se ocupe de siguranta circulatiei,o fi ministerul de interne sau ministerul transporturilor?dar am siguranta ca dumneavoastra stiti pe cine trebuie sa uram noi de bine printre dinti si poate cat se aduna din rovignete si acciza pe combustibil(care este din cate stiu eu,55 % din litru de combustibil) si daca nu este prea mult am vrea sa stim si ce se intampla cu toti banii astia.

 149. 152 LePrince martie 31, 2010 la 9:23 pm

  @ Paul

  Ai perfecta dreptate, eu il ador pe blogideologic. Daca nu ar exista. ar trebui inventat, vorba cantecului. Uneori, la cat de ireal este, chiar ma gandesc…. S-auzim de bine.

 150. 153 Victor V. martie 31, 2010 la 10:12 pm

  @ Ghiță Bizonu’

  Amuzantă explicație pentru criză și „aproape” corectă. 🙂 Mi-a plăcut mai ales partea cu „Poa chiar tu sa o recumperi la a 3a mana ca sa demosntrezi ca piata merge . Si o revinzi la 200”.

  Nu mai comentez, ca să nu zici că nu-mi cunosc lungul nasului. Postez aici un link către un filmuleț de 10 minute, care explică destul de clar toată povestea:

  Singura observație ar fi legată de faptul că STATUL a stimulat artificial creditarea către „subprime” – în film sunt grăsuții (sper că apreciezi că nu le-am zis „bizoni”) fumători, cu mai mulți copii. Sper să iți placă (o să iți dea argumente să te iei de piața liberă).

 151. 154 blogideologic aprilie 1, 2010 la 6:27 am

  „Realitatea gaussiană” la Taleb, Deming şi Ioan Plăcinţeanu. Creştinul Nassim Nicholas Taleb inserează în realitatea gaussiană, pentru a o dezintegra, conceptul de „lebădă neagră”, întâlnit prima oară la poetul latin Juvenal. Levantinul Nassim Nicholas Taleb găsea în Liban, ţara natală multi-religioasă, arhetipuri culturale solide pentru a învăţa managementul de calitate. Chiar şi de la musulmani. Conducerea de calitate s-a manifestat cel mai bine la fatimizi, creatorii unui califat concurent celui abbasid, şi ziditorii unei noi capitale: Cairo, al-Qahira sau Oraşul Triumfului, în 973 AD. Fatimizii conduceau dur. Însă conduceau eficient şi prin elite merituoase. Resturi ale acestor elite fatimide au rămas în Libanul de astăzi şi formează nucleul de mare competenţă al organizaţiei Hezbolah ce a umilit o armată prestigioasă din Orientul Mijlociu.
  Respectul fatimid pentru competenţă s-a pastrat în cultura organizaţiilor shiite din sudul Libanului. Cultul pentru realitatea gaussiană este adus în Japonia postbelică, pentru redresarea ei economică, de generalul generalului Douglas Mac Arthur, proconsul american la Tokyo. Autorităţile militare japoneze constituiseră în timpul celui de al doilea război mondial diverse grupuri ştiintifice. Unul din ele era dirijat de Kenichi Koyanagi, care va continua, –cu acordul generalului Mac Arthur–, să menţină în activitate grupul său ştiinţific şi la instaurarea păcii, implicând astfel grupul respectiv, – care adopta numele de ‘Union of Japanese Science and Engineering’, cu acronimul JUSE–, la reconstrucţia Japoniei. În echipa generalului Mac Arthur existau numeroşi ingineri care lucraseră în laboratoarele Bell. La întâlniri cu grupul JUSE, inginerii aceştia le explicau japonezilor felul cum metodele statistice au ameliorat eficacitatea industriei americane de armament, şi care este aportul lucrărilor lui Shewhart şi Deming în acele progrese ale calităţii industriale. După cel de al doilea război mondial, accentul rebarbativ al aplicării metodelor statistice în economie a dispărut. Grupul JUSE decide să recurgă la serviciile unuia dintre cei doi experţi recunoscuţi, şi în martie 1950 Kenichi Koyanagi îl invită pe Deming în Japonia pentru un ciclu de conferinţe. Deming comenta ulterior : „Era vital ca în Japonia să nu se repete erorile de management industrial făcute în Statele Unite. Managementul japonez trebuia să înţeleagă exact care sunt răspunderile sale.” Învăţătura lui Deming se bazează pe folosirea instrumentelor conceptuale şi de calcul ale statisticii, pe care Deming le-a aplicat în toate domeniile activităţilor economice pe care le-a studiat. Se mai spune uneori ca principiile statistice ale lui Deming, aplicate in intreprinderi, instituie o calitate de tip ‘3sigma’ in gestionarea intreprinderii respective. Pentru o comparatie pe baza unui numeral cardinal, sa mai spunem ca standardele ISO 9000 propaga un nivel de calitate de tip ‘6sigma’. Sigma este aici litera greceasca ‘sigma mic’, insemnand « deviatie standard ». Sa observam ca patratul « deviatiei standard » se numeste acum, in literatura de limba romana, printr-o inspiratie clar occidentala, « dispersie » ori « varianta », insa pe vremurile comuniste, aflate sub influenta sovietica, se numea « abatere patratica medie », care, fireste, nu era totuna cu « abaterea medie patratica ». Desigur, pentru un inginer calitatea unui produs inseamna un grad inalt de acuratete in respectarea unei identitati ideale a produsului, si asigurarea faptului ca in procesele de productie va exista o probabilitate cat mai mica sa se produca abateri de la parametrii acelei identitati predefinite. Insa unul dintre marii specialisti romani din acea perioada in prelucrarea statistica a datelor din industrie, ma refer la profesorul Ioan Placinteanu de la Politehnica din Bucuresti, vorbea despre « o infinitate de cauze mici » care influenteaza un proces in toate directiile posibile, producand abateri aleatorii de la acel ideal identitar predefinit, abateri care sunt distribuite « normal », după « clopotul lui Gauss », adică o figură în formă de clopot aşezat pe axa absciselor si în care variabila este « abaterea la pătrat », desigur că nu extindem aici tratarea subiectului. Dar în perioada ocupatiei sovietice, profesorul Ioan Placinteanu a facut ani grei de puscarie comunista pentru ideile de tip Deming pe care le exprimase atunci.

 152. 155 blogideologic aprilie 1, 2010 la 8:51 am

  Unele discuţii de pe acest fir de blog mă forţează să readuc în atenţie Capitulaţiunea de la 1740. Aceasta pentru că vorbim despre Mareşalul Ion Antonescu. Să reamintesc, Capitulaţiunea de la 1740 era un tratat internaţional semnat la Constantinopol, prin care o tură de ţări, cele mai importante fiind Imperiul Otoman şi Franţa, garantau legitimitatea frontierei răsăritene pe rîul Bug pentru principatul moldovenesc. Ulterior, deşi în mod tacit, chiar şi Rusia acceptă legitimitatea frontierei răsăritene pe rîul Bug pentru principatul moldovenesc. Dar această recunoaştere durează numai până la tratatul de la Kuciuk Kainargi din anul 1774. Ţarina Caterina cea Mare îl stipendiase pe iluministul Voltaire să organizeze un lobby occidental pro-Rusia care va conduce la pacea de la Kuciuk Kainargi. Astfel, din 1774, Rusia primeşte libertatea să anexeze pentru ea ţinuturile ariene de la Nordul Pontului Euxin. Să nu uităm că acele teritorii ţineau în mod tradiţional de ceea ce se cheamă Romania Orientală. Împăratul Aurelian intenţiona să le anexeze Imperiului Roman, convocase pentru aceasta chiar trupe de auxiliari sciţi şi sarmaţi pe Tanais, înainte de a fi ucis de un complot aleatoriu. “Avocatul fiscal” Zosimus scrie despre acestea în Historia Nova, unde nu consemnează “retragerea aureliană de la 271 AD”, o pură invenţie a istoriografiei occidentale moderne. “Avocatul fiscal” Zosimus cunoştea bine fiscalitatea romană. Zosimus ştia bine că la 271 AD încetase doar să mai fie întreţinută o costisitoare administraţie fiscală în spaţiul nord-dunărean. Ceea ce nu se spune decât tacit acum, este faptul că în anul 1774, validitatea Capitulaţiunii de la 1740 fusese suspendată doar temporar. Dar în Memoriile sale, Winston Churchill scrie în mod expres că Anglia şi America recunoşteau validitatea frontierei pe Bug pentru România lui Ion Antonescu. Faptul că Memoriile lui Winston Churchill nu sunt traduse pe româneşte este cel puţin bizar. Dar ele există, după cum există şi alte documente doveditoare. Ţărănistul Iuliu Maniu trăia în iluzia că dacă Anglia şi America au recunoscut validitatea frontierei pe Bug pentru România lui Ion Antonescu, această validitate continua să fie recunoscută şi pentru România democratică de după 23 august 1944. Din acest motiv nu a plecat la timp din ţară, pentru a constitui un guvern românesc de rezistenţă în exil. Corneliu Coposu, un ţărănist ce a jucat un rol de seamă în acţiunea de la 23 august 1944, trăia în aceeaşi iluzie, chiar amplificată. Domnul Ion Iliescu are dreptate să reproşeze vizita trădătoare de ţară a delegaţiei PNŢCD condusă de acelaşi Corneliu Coposu la ambasada URSS în ianuarie 1990. Din moment ce delegaţia ţărănistă nu cerea în mod expres revalidarea legitimităţii frontierei pe Bug pentru România, –iar cererea era sprijinită şi de acte diplomatice europene din secolul XVIII–, o legitimitate recunoscută prin tratat internaţional în 1740 şi revalidată de Anglia şi America în cel de al doilea război mondial, “vizita de curtoazie” a însemnat doar abandonarea drepturilor istorice ale României.

 153. 156 ELMMAR aprilie 1, 2010 la 8:56 am

  @ blogideologic,

  Nea Titi,

  Intreb ca te vaz mai dăstept: se zvoneste prin buricul targului p’aci pe la mine prin sectorul 6 ca tanti Wikipedia ar fi bagat divort de nea Google care s ar fi incurcat cu boarfa aia de Modzila.
  Alde matale ce stii ca te simtii om simtitor ca d’aia le luashi de suflet copilasii, pe Copy si Paste, ca sa nu ramaie pe drumuri.

 154. 157 ELMMAR aprilie 1, 2010 la 9:39 am

  @ blogideologic,

  Nea Titi,

  Acu venii dă la piatză si aflai că cica si tanti Wikipedia se babardeshte cu bagabondu’ de Search…
  Matale care le stii pă toate si ii cunosti foarte bine, nu poti pentru ca să te bagi la impăcare?

 155. 158 ELMMAR aprilie 1, 2010 la 12:27 pm

  @ blogideologic,

  Nea Titi,

  Incurcashi rau de tot perioadele istorice, rescrii istoria sau ne tragi o pacaleala de 1 aprilie?
  Zici in postarea lu matale:”Unele discuţii de pe acest fir de blog mă forţează să readuc în atenţie Capitulaţiunea de la 1740. Aceasta pentru că vorbim despre Mareşalul Ion Antonescu. Să reamintesc, Capitulaţiunea de la 1740 era un tratat internaţional semnat la Constantinopol, prin care o tură de ţări, cele mai importante fiind Imperiul Otoman şi Franţa, garantau legitimitatea frontierei răsăritene pe rîul Bug pentru principatul moldovenesc.”

  Se intelege de aici ca maresalul Ion Antonescu era activ politic la Capitulatiunea din 1740.

  Din istoria reala rezulta ca in 4 septembrie 1940 Ion Antonescu a fost insarcinat de regele Carol al II lea cu formarea noului guvern.
  In ziua urmatoare, acesta a suspendat Constitutia si a dizolvat Corpurile legiuitoare dupa ce, sub presiunea si amenintarea legionarilor, regele i a conferit puteri depline in 5 septembrie, orele 3:50 am, ceea ce a dus la modificarea regimului politic.
  Ion Antonescu s a intitulat „Conducator al statului”.

  Daca ne luam dupa istoria „neatitista” inseamna ca Ion Antonescu a fost activ politic cel putin 200 de ani si chiar cu mult inainte de a se naste.

  P.S.
  Nea Titi las o mai moale cu fortzarea de care ziseshi ca faci hernie la boashe.

 156. 159 Adrian aprilie 1, 2010 la 3:00 pm

  Va multumesc pentru raspuns.
  Cred ca intalnirea de la ziua portilor deschise de la Departamentele PSD a fost interesanta.Nu voiam sa spun decat ca,dupa parerea mea,actiunile concrete – pe departamente ar aduce mai multa plus valoare decat generalitatile.Probabil ca, ne este usor sa dezabatem probleme generale.Chiar si solutiile la acestea sunt mai usoare.
  Pentru inceput, probabil ca poate fi privit ca un succes.Aveti dreptate!Depinde de…asteptari.
  Voi incerca sa fiu prezent si data viitoare.Sper totusi ca si sefii departamentelor sa ne onoreze cu prezenta si…ca o propunere: sa-i vedem putin la treaba!
  Cu stima!

 157. 160 Mimosa pudica aprilie 1, 2010 la 10:38 pm

  @Augustin

  Am spus o data ca sunt barbat dar tu nu pari sa stii ce si cum e cu barbatia. Numai pudoarea de mimoza ma face sa nu-ti desenez sau sa-ti arat.

  Da, regret ca Aya, obsesia ta, nu mai scrie pe blog si nu sunt singurul.
  LePrince, contele, Paul, Instalatorul, Ioan, Pali, Harabula si altii sunt colegi de blog cu care Aya a avut o comunicare buna si de care si eu ma simt apropiat mental. In mod clar tu confunzi schimbul de idei cu agatatul ceea ce demonstreaza ca ai o problema pe care barbatii normali nu o au.

  P.S. N-o mai zgandari degeaba pe Theodora pentru ca i-am explicat despre ce este vorba si a inteles ca nu m-am referit la ea.
  Am lamurit cine este cel care face clasamente.
  Ca sa fii si tu lamurit iti spun ca tu esti cel care sare din boscheti „cu sange proaspat” si vrea postul de sef al PSD din umbra.
  Ca sa fie lamurita toata lumea, „doamna” care cerseste un post de raspundere este o apropiata a ta.

 158. 161 Augustin aprilie 2, 2010 la 12:01 am

  @ Mimi
  Te chinui degeaba, draguto, esti expirata!

 159. 162 theodora0303 aprilie 2, 2010 la 9:38 am

  @Mimosa pudica
  Domnule, eu nu am gasit aici pe blog nici o explicatie DAR MA BUCUR CA NU ESTE VORBA DE MINE. Chiar m-a durut gandul ca cineva poate sa creada despre mine ca sunt o profitoare. Daca am fost aroganta in exprimarea din raspunsul meu, va rog sa ma scuzati.
  Probabil ca postarea dumneavoastra asteapta moderarea.
  @Augustin
  M-am dus direct la departament pentru ca asa a spus domnul Adrian Nastase. Am vorbit cu presedintele departamentului si atat.
  Nu sunt inca in situatia de a trece pe la cadre pentru ca nu s-a luat nici o hotarare in acest sens.
  Nu cred ca Mimosa pudica il simpatizeaza pe Basescu si in acelasi timp lucreaza la noi la cadre 🙂 Ar fi o situatie ciudata si foarte neplacuta.
  Da am spus „sa scrii un articol despre guvernarea PDL” si nu am adaugat si Basescu. Nu pentru ca vreau sa il menajez, „IUBIREA” mea pentru el este foarte mare, ci pentru ca in mintea mea PDL=Basescu. PDL-ul de fapt nu exista, exista un singur om (Basescu) care hotaraste tot.
  Ne vedem la Universitate.
  O zi VIOLET tuturor!

 160. 163 Mimosa pudica aprilie 2, 2010 la 12:16 pm

  @ theodora0303

  Mimosa pudica spune:

  martie 31, 2010 la 4:28 pm
  @ theodora0303

  Nu am fost,nu sunt si nici nu voi fi sustinator al PDL nici macar in visele mele urate.
  Nu m-am referit la tine cand am evocat o “doamna” care cerseste pe acest blog posturi publice. Am retinut care este situatia ta si imi pare rau.
  Sper sa ai totusi calea deschisa pentru ca de specialisti in economie este totdeauna nevoie. Persoana la care m-am referit este o “doamna” pentru ca doamna fara ghilimele nu poate fi numita si imi e jena sa spun ce este cu adevarat.
  Esti o colega civilizata si te respect pentru echilibrul atitudinii tale.
  Nici tu nu esti genul de persoana cere sa bage calusul in gura cuiva. Altii si altele sunt cei din cauza carora nu mai posteaza Aya, ca sa nu ii mai deranjeze cand se dau in barci si in stamba.

 161. 164 Mimosa pudica aprilie 2, 2010 la 1:31 pm

  @Augustin

  Un betiv ajunge la sectia de politie cu cheia de la masina in mana strigand:.
  -Ajutor! Mi-au furat masina din cheie!
  -Pleaca de aici, ca esti beat sii incheie-te la prohab, zice politistul.
  -Vai de mine si pe Mimi mi-au furat-o!

  Asa si tu: o vezi peste tot pe aya de-i zici mimi si care in mintea ta e fiica lui Pumnul.
  Da’ ia spune: in relatia cu mimi esti de dreapta sau de stanga?

 162. 165 Daniel aprilie 2, 2010 la 7:24 pm

  @Dom’Titus
  Referitor la postarea despre abateri trebuie mentionat ca o metoda care realizeaza un snapshot al unei situatii la un moment dat este folosita pentru a determina dinamica unui sistem. Trebuie sa ai ceva probleme grave de logica pentru a incerca acest lucru si totusi decenii de-a randul economistii au functionat in aceassta paradigma gaussiana si liniara care inca mai sta la baza teoriei economice. Aplicarea fara discernamant a acestei logici de catre castigatori ai premiului Nobel, managerii si ideologii LTCM era sa duca la o criza financiara fara precedent la sfarsitul anlor ’90. Teoria se baza pe formula Black-Scholes-Merton care, in teorie, elimina riscul.

 163. 166 ELMMAR aprilie 3, 2010 la 12:17 pm

  @ Daniel,

  Ce faci dom’le il exciti pe nea Titi?
  Lasa l in durerea dansului sa nu ne mai chinuie macar acum de pasti.
  Suntem si noi suflete umane cu o limita a rabdarii minim admisa de standarde.
  The ceau!

 164. 167 Anghel Elena aprilie 3, 2010 la 5:11 pm

  PASTE FERICIT ALATURI DE CEI DRAGI !

 165. 168 blogideologic aprilie 5, 2010 la 7:39 am

  @ Daniel
  Mulţumesc pentru completările despre analiza cu sigma. A mai venit şi @analist cu adăugirile despre sigma la Hari Seldon. În textele lui Asimov, sigma poate fi uneori interpretată ca „deviation blue”. Şi nu-i depresiunea ca „deviaţie albastră”, ci sursă de optimism pentru noi. Am intrat exact în atmosfera discuţiilor din cenaclul SF Henri Coandă de la Craiova, fondat acum 40 de ani.


 1. 1 S-au gasit vinovatii « Hai ca se poate! Trackback pe martie 30, 2010 la 1:08 pm
 2. 2 t(E O) dezamagire « Hai ca se poate! Trackback pe martie 31, 2010 la 6:23 pm
 3. 3 „Realitatea gaussiană” la Taleb, Deming şi Ioan Plăcinţeanu « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe aprilie 1, 2010 la 9:14 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: