Stânga europeană şi stângăciile româneşti

Este titlul editorialului meu de miercuri din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

53 Responses to “Stânga europeană şi stângăciile româneşti”


 1. 1 Aura Costea martie 24, 2010 la 11:08 am

  „Nimeni nu luptă cu criza prin partide sau sisteme de butaforie”.
  Aceasta fraza va apartine. Mai are vreun sens sa discutam despre dreapta sau stanga in politica romaneasca in conditiile unui sistemul de butaforie?
  Dvs si toti oamenii politici adevarati ar trebui sa identificati, apoi sa promoveze politicienii adevarati, oameni care au principii solide si impreuna cu care sa argumentati teoretic si practic ce inseamna dreapta si ce inseamna stanga. Atata vreme cat clasa politica e reprezentata si controlata de oameni ca Voicu, Vanghelie, Hrebenciuc, Geoana, Patriciu, Antonescu, Berceanu, Videanu etc vom avea un sistem de butaforie. Putem discuta oricat doriti despre ce reprezinta presedintele Traian Basescu, insa avem o mare problema cu aluatul din care sunt facuti cele mai multe personaje din politica romaneasca. Oamenii astia nu ne-au aratat de 20 de ani decat cum si pana unde se pot face compromisurile.

 2. 3 Pali martie 24, 2010 la 11:20 am

  Un comentariu legat de revenirea FIDESZ in Ungaria ?

 3. 4 Mélanie martie 24, 2010 la 11:49 am

  Bonjour de Toulouse, Midi-Pyrénées! 🙂

  Domnule Nastase,

  titlul postului dvs m-a atras în primul rând: comparons ce qui est comparable, SVP! 🙂

  Victoria stângii franceze e fara drept de apel. Fillon-PM a avut o atitudine si-o reactie inversa, dar înteleapta dupa primul tur: NU a încercat sa nege realitatea. Ce-i mai îngrijorator e ca FN(Front National de Le Pen) a atins din nou 20% în mai multe regiuni. Cine ar fi crezut ca dupa dezastrul din 2002(am votat la Consulatul Francez de la Houston, TX), când Franta si francezii au trebuit sa aleaga între FN(Le Pen) si Chirac în turul-II, ca FN va reusi sa ajunga la 22% în PACA(Provence-Côte d’Azur) sau în nord?!… Oare ce concluzie va trage viitorul guvern dupa aceasta înfrângere regionala?… Daca Sarko nu a înteles nici acum „le malaise général”, nu-l va întelege niciodata!!! E URGENT sa re-lipeasca „cioburile” unei majoritati ce plutea deja, de unde intrarea în noul guvern a unui „villepinist”(Tron), unui „centrist”(Daubresse) si unui „chirachian”(Baroin)…

  În regiunea mea, Midi-Pyrénées, scorul obtinut de Martin Malvy(PS) a depasit orice pronostic, du jamais vu, quelle raclée:
  http://www.ladepeche.fr/article/2010/03/19/800744-Resultats-carton-rose-dans-le-Grand-Sud-et-record-pour-Martin-Malvy.html

  Amitiés toulousaines respectueuses et bonne chance dans toutes vos activités!

 4. 5 George Serban martie 24, 2010 la 12:14 pm

  Social-democratia autentica, damboviteana, onorabila, verticala si plina de demnitate, condusa de Cristian Diaconescu – presedinte de oooooonoare, Serban Mihaileanu, gospodarul Ontanu, se aduna in jurul liderului spiritual de stanga, de dreapta, de centru, de centru-dreapta, de centru-stanga, de … orice poate aduce un banut, o flota, o casuta sterpelita de la primarie, etc. Ce conteaza daca Justitia se uita in ochiul lui si asteapta scenariile?

 5. 6 eficientaenerg martie 24, 2010 la 12:54 pm

  Of,of…!Comisia Europeana: „Romania nu a reusit sa mentina ritmul reformelor in justitie”- amanat dezbaterea in Parlament a proiectelor de lege privind Codul de procedura civila si Codul de procedura penala- nu s-a procedat inca la publicarea generala si continua a tuturor hotararilor judecatoresti.Si Strategia UE 2020-pentru a iesi din criza, a relua cresterea economica, a recupera locuri de munca si a deveni un actor global: Romania codasa si trebuie declansa masive Actiuni! Adriane…cum facem..

 6. 7 Bibliotecaru martie 24, 2010 la 2:37 pm

  @ Adrian Năstase
  „Unii” dau întotdeauna vina pe „alţii”. Întrebarea mea este… noi ce vină avem?

  Înţeleg că nimeni să nu-şi asume eşecul celor 20 de ani de guvernare post-revoluţionară, personal nici nu sunt interesat de „pedepsirea vinovaţilor”, dar românii ce vină au, ei de ce sunt pedepsiţi?

  Stângăciile politici româneşti sunt absolut fireşti din moment ce 99,99% (estimarea mea) din membri de partid ai României nu au citit o carte doctrinară în viaţa lor.

  Domnule Adrian Năstase,
  Dacă vă aduceţi aminte, acum câţiva ani tot insistam pentru ca politica să-şi facă „şcoli de politicieni”, şcoli de cadre, şcoli de guvernanţi… S-au cam terminat cadrele PCR, pe la toate partidele, şi România nu mai are lideri care să poată conducă această ţară având ştiinţa „macro” a guvernării. Chiar nimeni nu vede necesitatea şcolilor de partid?

  Tare îmi este teamă că din lupta politica nu va ieşi decât un unic rezultat, vorbirea despre Români şi România la timpul trecut.

 7. 8 blogideologic martie 24, 2010 la 3:01 pm

  Bibliotecaru spune: +România nu mai are lideri care să poată conducă această ţară având ştiinţa “macro” a guvernării. Chiar nimeni nu vede necesitatea şcolilor de partid?+
  La ora actuală, ştiinţa “macro” a guvernării este incestuoasă. Atât de incestuoasă, încât poate fi practicată cu succes numai de ţările anglo-saxone. Pentru România, cred, ştiinţa “macro” a guvernării ar trebui să incorporeze obligatoriu foarte mult esprit de finesse. Dar mi se pare totuşi că există la noi, în mod tradiţional, o incompatibilitate profundă între şcolile de partid şi l’esprit de finesse.
  Numai bine,

 8. 9 Cititor in stele martie 24, 2010 la 3:54 pm

  Stimati tovarasi si pretini,

  Cam prea multa zarva se face dupa aceste alegeri regionale din Franta. Sa ne amintim ca tot atata cerneala s-a consumat, pentru a se intoarce pe toate fetele, pentru comentariile referitoare la rezultatele alegerilor din 2004. Atunci, intr-adevar, au fost motive de bucurie: de la 8 regiuni castigate la alegerile din 1998, la 21 de regiuni in 2004, a fost un salt puternic si , as spune, nesperat nici chiar de liderii PS + PC + Verzii ecologisti. Dar dupa acea eclatanta victorie, a urmat reculul din 2007 pe care, din nou, nu l-au prognozat strategii stangii. Victoria in alegerile de dupa turul 2 de acum, nu reprezinta ceva mai bun: tot cam pe acolo au ramas cu numarul de consilii regionale conduse de stanga. Se fac planuri marete pentru viitoarele alegeri prezidentiale, dar pronosticurile stangii nu se vor adeveri. Deja a devenit traditionala opozitia intre rezultatele de la regionale si cele parlamentare, fara sa mai vorbim de cele prezidentiale. Stanga se imbata iar cu apa rece: o singura victorie intr-o tara este considerata ca semnalul pentru un adevarat efect de domino in intreaga Europa. Cam aceleasi iluzii si-au facut si duetul lenin & trotzki prin 1922 cand tot asteptau victoria socialismului in Germania. Nu-mi aduc aminte, in schimb, sa fi citit articole semnate de d-l Nastase care sa fie explicat, de exemplu, esecul SPD in fata Angelei Merkel anul trecut, la alegerile din toamna lui 2009.
  Stangaciile din Romania sunt meritul cui??? Poate cineva sa-mi demonstreze ca intarzierea reformelor in Romania se datoreaza exclusiv apetitului lui Basescu pentru concentrarea puterii in mainile sale???

 9. 10 tiberiu martie 24, 2010 la 3:59 pm

  D-le Nastase
  Dv de fapt ii ridicati osanale abilitatii presedintelui care a reusit sa-si creeze un nou partid marioneta prin UNPR. Ca PSD si-a dovedit inabilitatea in conducerea luptei politice inpotriva populismului de sorginte neo-nazista promovat de presedinte este un fapt arhicunoscut care nu mai trebuie repetat si popularizat. De fapt dv va recunoasteti infringerea pe plan politic si asteptati totul de la o populatie adusa in pragul saraciei si disperarii, populatie care s-a dovedit (din pacate)relativ usor manevrabila cu comicarii mediatice repetate la infinit (cazul Becali, cazul Voicu etc) si usor cumparabila cu uin kil de ulei si de zahar.
  In plus presedintele duce o campanie intensa de slabire si decredibilizare politica a PSD ceeace va face ca PSD sa nu mai fie o optiune reala in ochii populatiei.Acelasi lucru il face si cu PNL asa ca populatia a devenit prizoniera ideologiei neo-naziste a PDL.
  Mai este de luat in considerent inca un fapt esential : Franta este patria revolutiilor ceeace nu este cazul in Romaniei ! Sint putine sanse ca circumstantele internationale ale „revolutiei” din Dec !989 sa se repete.Mersul istoriei este total imprevizibil ,dar abilitatea presedintelui de a „naviga” printre aceste circumstante este demult dovedita.
  Spre regretul meu noua conducere PSD nu se dovedeste mai abila de cit cea dinainte, ba poate dimpotriva.Trebuie schimbat „macazul” urgent !

 10. 11 LePrince martie 24, 2010 la 4:16 pm

  @ Paul

  Da, tocmai de metodele “stiintifice” mi-e frica. Dar trebuie inceput si la noi de undeva. Si cu timpul este posibil sa mai evolueze si “stiinta” asta.
  Nu crezi ca e cam fortat sa-l compari pe Napoleon cu Sarkozy? Sa pastram “dimensiunile” totusi.
  S-auzim de bine.

 11. 12 LePrince martie 24, 2010 la 4:19 pm

  @felix –cat
  @ AN
  Dorinta mea nu a fost sa “persiflez”( cam “greu” cuvantul totusi) propunerea de dezbatere sau dezbaterea in sine, aceasta mi se pare extrem de interesanta, ci stilul sau forma in care faceai propunerea (lacrimi, batistute, accentul pe Valonia, duiosenia exprimarii, “dreapta e pentru bogati”, etc). Ironia, ce nu presupune rautate sau incercarea de a te reduce la tacere, este o caracteristica princiara.
  S-auzim de bine…

 12. 13 LePrince martie 24, 2010 la 4:26 pm

  @ blogideologic

  Comentariile tale devin si copilaroase. Spui: “” “Antonio Rossetti, de natiune grec.” Şi după nume „” Este ca si cum ,daca te cheama Hrebenciuc, esti ucrainean obligatoriu.Mai folosesti si mutritze.
  Nu comentez in legatura cu familia, dar sa stii ca „ esti o persoana periculoasa „ este o constatare si nu o atitudine( am spus ca nu imi place cenzura).
  Ion Neculce, nu era chiar atat de naiv pe cat il crezi tu. El a facut o descriere foarte pertinenta care a ramas de referinta ulterior, asupra domniilor din Moldova pe parcursul a 100 de ani. Aceasta cuprinde de multe ori observatii politice si strategice foarte lucide! Sa il banuiesti pe Dimitrie Cantemir ca „nu intelegea prea bine” este „naiv” din parte-ti draga Miorita, cand acesta era conectat la toate centrele culturale si stiintifice de marca ale epocii.
  In rest te pastrezi pe acelasi „fir rosu” al conspirationismului anti-romanesc. Sunt sigur ca tu consideri 1907 un eveniment de marca, o incercare a „ fortelor imperialiste, a cabalei iudeo-masonice” de „experimentare” a unei rasturnari de regim si de populare a Romaniei cu……, dar ce spun eu, asta e o teorie…… tu esti un pic antisemit nu-i asa?( xenofobia ai dezvaluit-o deja…vine de la „xenos” si „fovos” care in lb. Greaca inseamna strain si respectiv frica……).

 13. 14 LePrince martie 24, 2010 la 4:30 pm

  @blogideologic

  Oricum iti multumesc in numele tuturor ca ne atragi atentia asupra „genialitatii” tale precoce, sunt sigur ca in clasa a II-a cand abia stiai sa citesti, buchiseai cu mult interes paginile din „Stiinta si Tehnica” mai ales la paginile cu ultimele aparitii automobilistice ( care erau pline de poze frumoase), parca doua sau trei nu mai stiu.

 14. 15 Augustin martie 24, 2010 la 5:27 pm

  All,
  Un bun prieten, dintr-o tara tare democrata, mi-a trimis urmatoarele rinduri:
  „The danger to our country is not (…), but a citizenry capable of entrusting a man like him with the presidency. It will be easier to limit and undo the follies of an (…) presidency than to restore the necessary common sense and good judgment to an electorate willing to have such a man for their president. The problem is much deeper and far more serious than Mr.(…), who is a mere symptom of what ails us. Blaming the prince of the fools should not blind anyone to the vast confederacy of fools that made him their prince. The republic can survive a (…). It is less likely to survive a multitude of fools such as those who made him their president.”
  Citind OPINIA lui, m-a izbit un sentiment acut de „deja vu”! Voua nu vi se pare?
  Si, fiindca tot am trecut pe-aici: cum va petreceti dupaamiaza zilei de 02.04? (Daca nu sint exagerat de indiscret)

 15. 16 felix-cat martie 24, 2010 la 5:55 pm

  @ LePrince ,
  Lasa , uita , asa sunt eu mai ” festivista „.
  Ce vrei , sunt pisica de salon 🙂
  Da , cam neavenit cuvantul ” persiflare ” , dar facea parte din context , am exagerat eu si mi-l retrag .
  Bisou 🙂

 16. 17 Doru Coarna martie 24, 2010 la 6:13 pm

  Cu cat se prelungeste criza, cu atat ies mai bine la lumina pacalelile dreptei de oriunde: vad ca „piata” nu regleaza, nici nu-si revine, investitiile nu aduc nici autostrazi si nici locuri de munca, bancile nu-si indreapta resursele spre afaceri sanatoase ci stocheaza sau speculeaza, valutele tremura, politicienii de dreapta cauta prosteste solutii tot acolo, nascocind noi diversiuni, noi minciuni, noi metode de a trage de timp.

  Popoarele -incepand cu cele mai luminate, desigur!- incep sa iasa din vraja capitalului, gogoasa s-a acrit si nu potoleste foamea, nici nu ocoleste criza; au inteles ca intotdeauna capitalul se concentreaza, adica exact pe dos fata de interesul societatii… Acum incepe reculul dreptei.

  Sigur, stanga nu detine dreptatea absoluta, iar un viitor mix cu 70% stanga si 30% dreapta nu ar rezolva nimic, ci va sucomba in dileme.

  Singura solutie ramane o stanga bazata strict pe politici de promovare a investitiilor si afacerilor non-toxice plus protectii sociale serioase, atat mai trebuie inteles.

 17. 18 ion adrian martie 24, 2010 la 6:30 pm

  Da, sigur ca da, Biblio are dreptate asta era problema fundamentala, pana acum nu am reusit sa scolim retzeaua. 🙂

 18. 19 Marcus martie 24, 2010 la 6:49 pm

  Traiane, Asta Chiar Ca Nu Se Face !

  Ca-i prostesti pe manelistii din tara mai treaca, mearga, la fel si cu diasporenii speriati de minerii lui Iliescu si de revenirea comunistilor la Putere, ca-i tradezi pe cei care te-au ajutat in viata, tine de eu-l tau, ca minti cu nerusinare, ca ai intors la 180 de grade sistemul moral si al valorilor de orice natura din Romania, vrem nu vrem trebuie sa inghitim ca urmare a fraudei electorale din decembrie, ca ne-ai adus pe cap un guvern de hoti si impotenti intelectual, erai obligat s-o faci ca rasplata la furtul comis in alegeri, ca-ti cumperi “intelectuali” si politicieni independenti pe criteriul mercurialului afisat in oborul de vite, ne-am obisnuit si cu asta, ca…., dar sa ajungi sa-ti cumperi imagine si popularitate din moartea unui jurnalist iubit de romani, dupa ce cat traia, l-ai facut in stilu-ti caracteristic cu oua si cu otet, doar pe motivul ca a “indraznit” sa-si faca meseria, aratand cititorilor cine esti cu adevarat, ei bine, asta nu se face, Traiane, nici macar in comunitatile mai tuciurii cu care te-ai incuscrit prin alianta (sic!).
  Din respect fata de Memoria lui Mile si fata de familia indoliata, ma voi opri aici, insa un lucru trebuie sa retii, Traiane, pe Mile, prin profesionalismul si verticalitatea dovedite in actul de presa, nu ai tu cum sa-l asezi pe acelasi palier cu alde Oprea, Ontanu sau Cartarescu, personaje care pentru o tinichea de-a ta sunt in stare sa-ti sarute dosu’ si atunci cand dorm.
  Te asigur eu, Traiane, ca Mile va ramane in sufletele romanilor tanar, frumos si drept ca un brad, fara ca sa aiba nevoie “post mortem” de stelele tale acordate pentru un mic spor la imaginea prezidentiala. Mile a fost si va ramane El o Stea.

 19. 20 casastirilor martie 24, 2010 la 8:14 pm

  Ce am inteles si ce nu din editorialul lui Adrian Nastase.

  Mai intai, evenimentul in sine mi se pare mai cu seama apropiat de izbandele accidentale ale ultra nationalistilor de pe te miri ce tarlale ale Uniunii Europene sau asemanator cu accidentul electoral in urma caruia Haider a ajuns la putere in Austria. Ca sa vorbim astazi despre o izbanda a ideilor de stanga in Franta, mi se pare putin cam optimist daca nu cumva propagandist.

  Stanga franceza a avut “calitatea” de a se reinventa perpetuu pentru a demonstra in fata unui electorat mai informat decat al nostru, ca este forta politica progresista. Stanga franceza a avut indrazneala (ca sa nu spun – sangele in instalatie) ca sa defineasca liberalismul drept o anomalie, o deviatie perversa de comportament, fara sa isi puna problema ca multe dintre necazurile suferite de francezi I s-au datorat – de la cele mai obisnuite masuri care lezau o anume categorie sociala sau profesionala, pana la pasaje rusinoase pe care si cei mai fanatici dintre francezi ar dori sa le stearga din istorie.
  Problema stangii la nivel european este ca populatia si-a modificat comportamentul si perceptia mult mai alert si mai radical decat a facut-o stanga occidentala (despre cea estica nici nu incape vorba sa discutam in acesti termeni). Din metamorfoza comportamentala a electoratului, a reiesit ca stangii i-a venit randul sa se uite de pe margine. Poate ca fenomenul se bazeaza si pe un lung sir de mandate castigate in anii ce-au trecut, de stanga, facand din “acei reprezentanti ai uvrierilor” ditamai maharii plini de bani si cu obiceiuri din ce in ce mai rafinate – deci departe de electoratul dispus sa ii legitimeze.

  Revenind la “accidentul” prin care “pana si in Franta” s-a ajuns sa se aleaga raul cel mai mic – trebuie sa recunoastem ca minunea, de fapt razbuna asteptarile unei populatii mintite frumos de Sarkozy si care din lipsa de imaginatie…a nimerit pe mana unei stangi franceze fara lideri sclipitori si cu lipici care sa asigure soliditate succesului.

  Pentru ca stanga imi este cea dintai optiune, as fi fost primul care m-as fi bucurat daca victoria stangii franceze ar fi fost o victorie “din stomac” si nu una “din ricoseu”. Pentru cei care se temeau ca pot fi de acord cu Adrian Nastase, neconditionat – iata exceptia! Aici nu sunt de aceeasi parere cu el! http://casastirilor.wordpress.com/2010/03/24/ce-am-inteles-si-ce-nu-din-editorialul-lui-nastase/

 20. 21 Ciprian Bojan martie 24, 2010 la 8:27 pm

  În afara criticării cu toate mijloacele şi pe toate canalele a băsescianismului, mai există altă strategie a opoziţiei? De o strategie este nevoie D-le Năstse. Ca simplu cetăţean asta aştept: strategie, program, alternative.

 21. 22 Harabula martie 24, 2010 la 9:06 pm

  Off topic.

  Cu ocazia cazului Voicu, aud multi politicieni-juristi precum si ziaristi indignându-se de scurgerea de informatii de la DNA.
  Am urmatoarea intrebare:
  Unde este prevazut secretul actiunilor si actelor din timpul urmaririi penale. In ce lege? La ce articol din Codul de procedura penala.
  Insusi Costiniu a facut o plângere in acest sens. Vrea sa stie cum au ajuns documentele de la DNA in presa.

  Mie imi pare ca ar fi si absurd ca sa eziste o prevedere legala privind secretul urmaririi penale.
  Nici n-ar putea fi asigurat acest secret cand exista procese cu sute de martori.
  Uneori procurorul de caz poate face apel la presa pentru a primi de la public informatii. Alteori este nevoie sa interogheze vecini, colegi de serviciu, rude etc.
  Daca Voicu poate contesta probele pe motiv ca au aparut in presa, la fel ar putea face si criminalul de la Siret.
  Eu cred ca publicitatea sau secretul probelor ramane la latitudinea procurorului, in masura in care slujeste aflarii adevarului. Fac exceptie cazurile prevazute de lege precum scretul bancar si se pare, unele date personale.

  Dar, idiferent de modul meu de a intelege lucrurile, repet intrebarea: unde este prvazut afurisitul ăsta de scret al cercetarii penale?

 22. 23 persona martie 24, 2010 la 9:19 pm

  @LePrince la 4:30

  Inteleg ca si Dvs. le buchiseati.

 23. 24 ellasarya martie 24, 2010 la 10:23 pm

  Din păcate, nu pot citi editorialul, dar cred că în afară de stângăcii, România are şi „stângi”. Adicătelea „grupul stângist-independent” va deveni o altă stângă a ţării noastre. Şi uite aşa va arăta România precum soţia lui Shiva, o zeiţă cu multe braţe pe care hinduşii o numesc Durga sau Kali când e venerată ca zeiţă a distrugerii… Toată această stângă – câtă frunză, câtă iarbă – va fi un fel de „spărgătoare de grevă”. Mă refer, evident, la noua stângă unde deja ficare vrea să fie el însuţi un partid.
  Dar, apropo de grevă, de ce credeţi că Bucureştiul nu răspunde pozitiv la greva cadrelor didactice? Să fi reuşit pedeliştii să schimbe toţi directorii de şcoală în Capitală şi aceştia să-mpeidice greva aici?! Sau cadrele didactice „capitaliste” primesc „salarii” mai mari? Foarte urâtă lipsa acesta de soliodaritate. Nu că ar fi cine ştie ce fericire pentru elevi, dar nici nu e o binefacere această nervozitate înăbuşită de directori (cu accentul în ambele sensuri) de dreapta.
  Dacă tot ne dăm cu hinduşii şi credem în Brahman, poate că nu ne-ar strica şi o înţelepciune pe măsură care să ne amintească un lucru simplu: dacă ne-nchinăm unui Zeu riscăm să devenim sclavii propriilor noastre dezamăgiri.

 24. 25 Spiridus martie 24, 2010 la 11:08 pm

  „Guvernul a adoptat o hotarare potrivit careia elevii si studentii care provin din familii cu venituri reduse vor primi un sprinjin de 200 de euro in vederea achizitionarii de calculatoare, a anuntat primul-ministru…”

  Jumatate din statele latino-americane asigura calculatoare gratutit TUTUROR copiilor care invata la scoli publice (cei de la scolile private nu au nevoie).
  Calculatoarele sunt asigurate de un ONG din SUA (care beneficiaza si sponsorizari de la producatori, de la alte firme etc.), la un pret de 185 USD/buc.

  Lumea evolueaza si fara comisioane.

 25. 26 alex.dumitrascu martie 24, 2010 la 11:35 pm

  bibliotecaru’ are multa dreptate cand zice ca 90% din membrii partdelor romanesti nu au citit o carte de doctrina(sau o pagim=na, ma rog).
  Sunt cam aceeasi oameni care trec de la un partid la altul de mai multe ori in functie de rezultatul alegerilor.
  Si asta fiindca n-au nici o legatura cu politica, sunt pur si simplu functionari care vor sa-si pastreze posturile. Culmea este ca in timp, ajung sa urce in ierarhiile interne ale partidelor participa la alegerile parlamentar…
  De fapt e vorba de oameni care se straduiesc din puteri s-si mentina o sinecura. N-au treaba nici cu politica nici cu administratia.
  Politic sunt imorali, iar administrativ incapabili.
  Cunosc persoane din astea, la nivel de directori din administratia locala sa zicem, dar nu numai care au fost pe rand : PSD, PNTCD, PNL, PDL,
  Fara exagerare, si sunt multi nu sunt exceptii.
  Nu stiu cum se poate rezolva povestea asta. Poate ca partidele ar trebui sa fie mai exigente dupa ce castiga alegerile si sa nu se mai bucure de asemenea „cresteri”.
  Sau poate ca ar trebui depolitizate efectiv functiile din administratie, de la director in jos. Exista in Romania la ora actuala vreun director fara „sprijin politic”?
  Nu exista nici la crematoriu asa ceva domnule Nastase.
  A fost una din cauzele care au impins Romania spre o noua dictatura, cea actuala.
  Astia de care vorbeam mai sus ar fi fericiti daca ar putea sa-si imbine cariera politica(in cadrul unui partid unic gen PCR sau PDL) cu cariera administrativa, fara sa mai fie nevoiti sa se aventureze in schimbari riscante de „doctrina” de la o legilatura la alta.
  Vechimea in partid s-ar confunda cu vechimea in munca si asta le-ar da un sentiment de siguranta.
  Asa ca noi astia de pe margine care tot vrem schimbarea in bine, muncim de fapt in campaniile electorale pentru bunastarea acestor lichele marunte si nicidecum pentru vreo ideologie sau speranta politica.
  E trist si PSD nu cred ca are ce sa faca. Nici PNL-ul. Sistemul e nociv si atotputernic, profita noul dictator, Basescu.

 26. 27 ion adrian martie 25, 2010 la 12:35 am

  Harabula, ai dreptate, ce spui tu acum am spus-o de doi ani pe diferite bloguri si toti ori nu au inteles ori m-au contrazis.

 27. 28 tiberiu martie 25, 2010 la 12:37 am

  D-le Nastase
  Continuarea politicii de pasivitate a opozitiei fata de „forcing-ul” politic PDL-ist este echivalenta cu anihilarea pe termen nedefinit a oricarei sperante de schimbare in Romania. Sint scandalizat de lipsa totala de intelegere si adaptare a conducerilor PSD si PNL la modalitatile (neconventionale) ale Cotrocenilor de a instaura un totalitarism de tip nou, foarte inteligent adaptat la la noile conditii geopolitice. Opozitia pare ca asista „anesteziata” la evenimentele dirijate prin „telecomanda” prezidentiala ,care se succed zilnic si care conduc pas cu pas la destramarea si decredibilizarea opozitiei paralel cu acapararea unor noi bastiane ale puterii de stat. Populatia realizeaza ca a devenit prizoniera „portocaliilor ” datorita slabiciunii si inabilitatii hilare a opozitiei.
  Este indoielnica speranta sa se „intoarca roata” in favoarea social-democratiei pe plan european si sa se creeze astfel o presiune externa asupra regimului lui Basescu. Acestea sint himere!
  Si chiar daca s-ar petrece o asemenea evolutie Basescu si PDL au dovedit ca dispun de un „camelonism „politic inegalabil, si se vor putea „transfera”(de exemplu) in cadrul noului UNPR care va putea fi si afiliat la Internationala Socialista.
  In opinia mea spatiul de manevra al opozitiei s-a limitat mult si cu timpul va deveni inexistent daca va continua in acest mod sablonard lipsit de orizont.

 28. 29 blogideologic martie 25, 2010 la 6:01 am

  Ce reprezintă @LePrince? De ce a revenit el pe blog? Dacă nu îşi dă identitatea, înseamnă că vorbeşte pentru un grup de interese ce cuprinde nume importante, nume care nu trebuie “terfelite” în discuţii pe un blog. Este vorba despre nume oculte ale unor persoane fizice care stabilesc direcţia de “credinţă ideologică” pentru populaţia României. Tupeul decizional în care vorbeşte @LePrince arată că acest grup de interese este foarte puternic legat de sursa puterii în România. Dar Michel Foucault are dreptate : puterea este diseminată! Ideea este că direcţia de “credinţă ideologică” stabilită de acest grup de interese anti- româneşti (chiar dacă multe dintre aceste nume importante au în mod căutat o rezonanţă neaoş românească, ehee!, ce vine de pe vremea primilor Basarabi! : – )) trebuie să se impună şi pe acest foarte important blog politic, foarte citit, şi care funcţionează acum pe Internet, –am mai spus–, ca adevărată Buzz Machine. Miza este mult mai mare decât vrea să dezvăluie acest personaj ce se ascunde ca @LePrince, dar care a mai trecut pe blog sub alte nick-uri, toate ostile şi chiar înspăimântate de ideologia “bietului român” pe care o promovez. La un moment dat, un nick a intrat pe blogul meu cu un link la DILEMA şi propunerea foarte concretă să iau legătura cu Andrei Pleşu care ar fi dispus să mă asculte şi să faciliteze promovarea mea (în interesele lor). Nu am acceptat, am şters comentariile, ele se mai păstrează pe discul hard. În fine, acest grup mai larg de interese anti- româneşti este grupul GDS. Primii doi reprezentanţi ai grupului, Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, au reuşit foarte frumos încă înainte de 1989 să îşi promoveze interesele prin minciuni sfruntate care sunt crezute şi acum. Au fost ajutaţi de Gogu Rădulescu, aşa cum se spune ? Nu poţi dovedi. Cred că mai mult au fost ajutaţi în promovare de vizitele terminând drumurile foarte obositoare pe care le făceau la Păltiniş, şi delaţiunile la securitate ce urmau la întoarcerea în Bucureşti, despre un bătrân cărturar legionar care trăia în libertatea muntelui. Faptul că nu apar acum acele hârtii este foarte simplu de explicat. Copii ale lor au fost trimise la servicii specializate din două state democratice foarte puternice. Nici în cazul Mona Muscă, hârtiile ei cele mai importante n-au apărut, exact din aceleaşi motive. Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu sunt cotaţi foarte înalt de publicul intelectual românesc mai “naiv” şi cu opinii “de dreapta”, pentru că ei l-au citat şi l-au promovat pe Constantin Noica. Dar ideile nucleare ale acestuia totuşi nu le-au expus. Nu erau exclusiv ideile lui Constantin Noica, erau ideile generaţiei sale care priveau dimensiunea românească a existenţei. Constantin Noica scria în reviste culturale şi cărţi publicate înainte de 1989 despre textele lui Will Durrant, un istoric şi filosof french-canadian de limba engleză. Constantin Noica lua totuşi distanţe de precauţie faţă de acesta, caracterizat ca “autor secund”. “Secund” la ce? La intuiţiile lui Mircea Vulcănescu privind Filosofia Istoriei neamului românesc. Istoria Filosofiei scrisă de Will Durrant a fost best seller în America. Bizar, Gabriel Liiceanu a refuzat să traducă şi să publice la editura Humanitas această Istorie a Filosofiei. De ce? Ca să nu stârnească interesul cititorilor români faţă de Filosofia Istoriei scrisă de neolatinul pasional şi lucid care a fost Will Durrant? Capitolele foarte bine documentate scrise despre crearea jurisdicţiei romane pentru primul stat de drept din istorie numit Romania dezvăluie un corpus epistemic al statului de drept. „Nimic nu durează împotriva dreptăţii”, “Rien ne dure contre la justice”, spunea istoricul francez Jules Michelet. Nu trebuie să confundăm agresiva democraţie achiziţională de acum cu democraţia statului de drept. Mai multe generaţii de jurişti romani străluciţi, a căror lucrare acoperă primele două secole ale erei creştine, au construit un corpus epistemic al statului de drept. Pentru români, acest corpus ce fundamentează romanitas este arhetip cultural definind sufletul românesc. Trebuie să înţelegem că Romania apare din acea jurisdicţie romană a statului de drept, finalizată prin Constituţia pentru “romanitas”. Este Constituţia Antoniniană de la Anul Domnului 212. Prin efectele jurisdicţiei romane şi a Constituţiei lui Caracalla de la 212 AD, până la Anul Domnului 285 Imperiul Roman se transformă în Romania. Iar romanitas devine în Balcani “naţionalitate română” şi “suflet românesc” (termenii lui Mircea Vulcănescu). De ce este importantă fundamentarea acestor concepte pentru noi, dincolo de regalienele drepturi ce le conferă ? Pentru că “Un suflet cântăreşte infinit mai mult decât un regat, un imperiu, uneori mai mult decât specia umană.” (aforismul aparţine lui Jules Michelet, cel care a facilitat racordarea românismului la Occident, spre deosebire de fanarioţii care i-au ţinut mereu în jug pe români!). “Cine a trăit, nu moare niciodată.” Viersul romantic se potriveşte spre a caracteriza şi viaţa filosofului român Mircea Vulcănescu. Intuiţiile sale de o luciditate extraordinară vin în memorie la această oră astrală a României. Ne ajută să înţelegem acest timp unic, printr-o integrală care pleacă din ispita dacică în specificitate si universalitate. Zalmoxismul, de la Herodot citire, spune că spaţiul cultural din Vestul Pontului Euxin este racordat la universalismul cultural inventat prin renaşterea saitică. Tracism este nume simplificat pentru ’socii’-alizarea ilirilor, traco-daco-moesilor, iar după Zosimus, şi a populaţiilor aflate în secolul IV între Carpaţi şi Caucaz (unii istorici armeni de acum susţin originea poporului lor din traci şi iliri !). Mircea Vulcănescu percepea toate aceste fluxuri arhetipale şi le transmitea prin reprezentări ontologice născute din experienţa ontică a “sufletului românesc”. „El n-avea măsură. Îşi spunea gândul (…) şi, în clipa când vroia să se oprească, venea ceva de dindărătul gândului. Nu atât torentul de cunoştinţe şi gânduri era copleşitor, nu atât revărsarea, cât izvorul. Ceva din neştiutul spiritului nu înceta să se refacă.” (Constantin Noica ). Mircea Vulcănescu a fost comparat adesea cu Emil Cioran. În percepţia timpului nostru istoric, intuiţiile lor sunt complementare. Date noi se conjugă spre înţelegere în structura limbii române pe care au vorbit-o cu patimă şi lumină. “Naţionalitatea este o însuşire metafizică, (”suflet românesc”, sau “spirit românesc” spre deosebire de “naţiune”), calitate ireductibilă, spirituală. Naţionalitatea română este imuabilă.” „Am apărat şi am păstrat. Se cheamă acesta destin?”, întreabă retoric Emil Cioran, vorbind depre naţionalitatea română. „Tragedia României este că în primul rând trebuie să ştie că devine tare. Conştiinţa este antecedentul fiecărui act de viaţă într-o ţară fără istorie, pe cînd în marile naţiuni — cazul tipic al Franţei — conştiinţa este consecutivă actelor de afirmare.”, adaugă Emil Cioran. Franţa se afirmă şi capătă „conştiinţa consecutivă actului de afirmare” prin victoria anti-islamică a lui Charles Martel la Poitiers, în anul 732. Prin conştiinţa acelei victorii se creează faimoasa aristocraţie ereditară franceză care va susţine statul francez un mileniu. Avem şi noi legitimitate şi istorie. Naţionalitatea română se naşte ca „romanitas” prin Constituţia Antoniniană din Anul Domnului 212. Jurisdicţia romană îşi desăvârşeşte plenar efectele (evaluarea istoriografilor de la Oxford University) până la 285 AD, când Imperiul Roman se transformă în Romania. La 378 AD, mor ultimii romani din Balcani în bătălia de la Adrianopol. Însă la 381 AD apare sintagma-sigiliu Nova Roma. Conciliul ortodox de la 381 AD confirmă astfel drepturile noastre regaliene, mai exact drepturile regaliene pentru acel Novum Latium dovedit că există prin sigiliul sintagmă Nova Roma de la Constantinopol.

 29. 30 Paul martie 25, 2010 la 8:45 am

  blogideologic,

  ca sa nu spui ca sunt eu exigent cu tine, marturiseste din proprie initiativa: tie ti se pare normal ca in aceeasi postare sa incepi cu „Ce reprezintă @LePrince? De ce a revenit el pe blog?” si sa termini – atentie! fara sa ai nici macar un alineat nou -, prin ” Conciliul ortodox de la 381 AD confirmă astfel drepturile noastre regaliene, mai exact drepturile regaliene pentru acel Novum Latium dovedit că există prin sigiliul sintagmă Nova Roma de la Constantinopol.” ?? 🙂
  Adica, chiar nu ti se pare ca „firul tau rosu” s-a cam „scămoşat” pe parcursul (răs)toarcerii sale? 🙂

 30. 31 ion adrian martie 25, 2010 la 10:28 am

  @blogideologic spune:

  martie 25, 2010 la 6:01 am

  De fapt nu poti sintetiza ce sustii. Pe mine argumentele ma intereseaza abia dupa ce teza ce se doreste demonstrata sau sustinuta este clar definita si motivata definirea ei.
  Si cum pe mine ma intereseaza actiunile ce ar putea fi realmente antiromanesti, te rog sa fi explicit, caci deocamdata am impresia ca este o problema de orgolii personale adica lucruri marunte si pe care eu de regula le privesc cu dispret , motiv ptr care putini se pot lauda ca intra in cercul celor stimati de mine.

 31. 32 ion adrian martie 25, 2010 la 10:28 am

  Erata:De fapt nu poti sintetiza ce sustii?

 32. 33 ion adrian martie 25, 2010 la 10:33 am

  @Tuturor,
  Are cineva o opinie, o idee ref la coplata din sistemul de sanatate?
  Este o masura pozitiva, negativa si de ce?

 33. 34 LePrince martie 25, 2010 la 12:08 pm

  @ persona

  Ti-am raspuns la ” EDF….”

 34. 35 LePrince martie 25, 2010 la 12:09 pm

  @ bloggideologic

  Iti voi rapunde la ” EDF…..”, nu am timp acum sa-ti citesc „romanele”.

 35. 36 Bibliotecaru martie 25, 2010 la 1:32 pm

  @ blogideologic

  Un analist de televiziune pe domeniul economic a adresat o întrebare banală unui „specialist” al României în ceea ce priveşte Guvernarea în dimensiunea ei economică. „Cum este influenţată producţia de gume în funcţie de variaţia producţiei de creioane…” Specialistul nu a ştiu răspunde… Ştiţi de ce? Pentru că legăturile de acest tip nu pot fi văzute nici de economiştii-contabili generalizaţi în România şi nici de politicienii „specialişti” în paiul din ochiul opozanţilor şi gargare purulente.

  Macro-economia este un altfel de economie decât cea de la firmă, nu poţi fi director la o firmă şi pe urmă să preiei ministerul de finanţe sau ministerul economiei. Guvernul nu trebuie să-şi aplice politicile pentru întreaga ţară de parcă ar conduce un concern industrial de mari dimensiuni. Orice la nivel naţional este diferit de nivelul societate comercială. De exemplu, concedierea unor bugetari de către statul român nu este acelaşi lucru cu concedierea unor salariaţi ai unei firme, intervine micşorarea TVA, PIB, plata ajutorului de şomaj, instabilitate economică, actul birocratic… la firmă, l-a dat afară şi nu-şi mai bate capul cu el. Ştiinţa macro nu poate fi făcută după ureche, pentru că mecanismele sunt imprevizibile, ea trebuie învăţată şi această învăţătură este cea politică (pentru că politica este ştiinţa guvernării).

  Am fost mai clar acum?

 36. 37 George Ban martie 25, 2010 la 2:22 pm

  Sa radem cu… ion adrian:
  El zice:

  „Harabula, ai dreptate, ce spui tu acum am spus-o de doi ani pe diferite bloguri si toti ori nu au inteles ori m-au contrazis.”

  Deci daca ii dam la o parte pe cei care nu l-au inteles (niste prosti, nu sant in stare sa priceapa o mica „fraza” de 20 de randuri), raman cei care l-au inteles. TOTI acestia l-au contrazis. Problema e ca acum ION ADRIAN nu intelege ca spune doar aiureli. Grea e viata, mai draga tataie!

 37. 38 Marcus martie 25, 2010 la 4:38 pm

  @Ionj Adrian: sincer sa fiu pana acum nu prea te-am bagat in seama, deoarece mi-am impus o anumita strictete in ceea ce priveste mentinerea macar a capacitatilor mele psihice in limite acceptabile. Astazi insa, cand din intamplare te-am descoperit, pe blogul d-lui Cotoi pe post de activist , ma feresc de cuvant, dar nu ma lasa inima totusi sa nu-l aduc in discutie, pupin, ma vad obligat in masura in care gazda acestui blog imi va lasa comentariile sa treaca, sa incerc sa te „debasinesc”.
  Pana una alta, intrebi tu pe altii re:coplata, nu ar fi mai bine sa-ti aflam mai intai parerea si apoi sa-ti raspundem? Ce zici, te bagi?
  Sa fii iubit si luminat
  marcus

 38. 39 alex.dumitrascu martie 25, 2010 la 8:12 pm

  @ion adrian
  Daca-i „masura” e de la stapanire
  Daca-i de la stapanire e de la pdele
  Daca-i de pedele e pozitiva sau negativa, nu conteaza

  http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?p=10581#10581

 39. 40 blogideologic martie 26, 2010 la 12:33 am

  @ Bibliotecaru
  Cu scuzele de rigoare, trebuie să vă contrazic. Lucrurile nu sunt aşa de simple cum le prezentaţi. Întrebarea : “Cum este influenţată producţia de gume în funcţie de variaţia producţiei de creioane…” este o problemă privind stabilirea unei relaţii de cauzalitate. Or, în macroeconomie, soluţia nu poate fi decât o cauzalitate de tip Granger. Adevărul este că sîntem ignari cu toţii. Aceasta a însemnat “clasa muncitoare la putere!”.

 40. 41 George Ban martie 26, 2010 la 10:03 am

  ion adrian, martie 25, 10:28am, zice, in stilul sau analfabetic:

  „te rog sa fi explicit”

  Dar hai sa nu fim rai, poate doar „sa-ntamplat” !

  Oricum, prostia agresiva ne-nconjoara!

 41. 42 ion adrian martie 26, 2010 la 10:35 am

  George Ban,
  Esti dta cumva opusul, adica inteligentul agresiv? 🙂

 42. 43 ion adrian martie 26, 2010 la 10:49 am

  George Ban,
  By the way,
  Capacitatea ta de a fii explicit depinde de capacitatea ta de a fi lingvist?

  PS. Poate ai tu sau AN sau Manuela, gentiletea sa-mi indicati firul pe care se afla postarea referita de tine din martie 25 , 10:28 am si te citez:

  ion adrian, martie 25, 10:28am, zice, in stilul sau analfabetic:

  “te rog sa fi explicit”

  Caci eu o cautai si n-o gasii . 🙂

 43. 44 George Ban martie 26, 2010 la 12:58 pm

  @ion adrian

  E chiar aici, uita-te mai atent! Ce e iarasi comic, ai vrut sa te corectezi cand zici „Capacitatea ta de a fii explicit…” (martie 26, 10:49). Dar iar ai dat-o in bara! Ce mai, un adevarat admirator al Ebei!

 44. 45 Pupaza din tei martie 26, 2010 la 2:18 pm

  @LePrince

  Domnule, nu ştiam că eşti la concurenţă cu Băsescu în receptarea şi transmiterea voinţei „poporului”. În ce-l priveşte pe Marele Machitor, ştim deja că este vorba de medierea făcută de însuşi Creatorul. Tu, probabil, te foloseşi de capacităţile telepatice datorate uneia sau mai multor gene mutante, ca urmare a îndelungatelor obiceiuri incestuase practicate de nobili-ţi ascendenţi.
  Altcum nu-mi pot explica mulţumirile pe care le faci „in numele tuturor” d-lui Titus Filipaş.

 45. 46 Cititor in stele martie 27, 2010 la 10:40 am

  Am tot sperat ca odata cu venirea primaverii se vor dezgheta si mintile celor de pe acest forum care nu au alta ocupatie decat a se da in stamba cu sudalme la adresa presedintelui tarii. Care o fi scopul acestor scalambaieli? Asa isi demonstreaza ei atasamentul fata de Nastase si psd? Ma indoiesc, si mai mult ca sigur nu-mi va fi aprobat acest mesaj, ca aceasta este calea adecvata pentru a protesta impotriva puterii. Intr-un articol de acum cateva zile, Basescu era acuzat ca are obsesia Nastase. Dar cine scrie aproape zilnic despre Basescu pe acest blog? In contrapartida, as pune urmatoarea intrebare: Exista undeva in blogosfera din Romania in care sa gasim articole semnate de Basescu iar subiectul sa fie Nastase? Sunt convins ca D-l Nastase nu-i aproba pe cei care se exprima injurios, pe acest blog, la adresa presedintelui Basescu, dar, in virtutea dreptului la libera exprimare, ar trebui avertizati ca nu poti pretinde respect daca tu nu respecti pe altul. Sunt convins de asemenea ca acesti „poeti” care isi consuma timpul si inspiratia ca sa insaileze versuri schioape si scalambe la adresa presedintelui tarii nu prea sunt agreati de majoritatea participantilor pe blog: nu prea am vazut ca acesti „trubaduri” sa fie comentati de ceilalti forumisti. Cred ca si ei simt o stare de jena cand vad ce „produse” ofera unii pe piata.
  Maine e Duminica Floriilor, o zi importanta in calendarul crestin. Fie ca lumina sarbatorilor sa patrunda si in mintile „geniilor poetice” si sa le schimbe viziunea despre lume si oameni!!!

 46. 47 alex.dumitrascu martie 27, 2010 la 4:13 pm

  @
  cititor in stele

  Omule impotriva lui Basescu scriu si vorbesc la ora actuala toti cei 50% ciuruiti initial, si inca jumatate din ceilalti, treziti peste noapte la realitate.
  Incearca sa mergi undeva pe strada, sau la un restaurant de cartier si sa-l lauzi pe Basescu. sau chiar pe Boc. Mananci o bataie de-ti suna apa-n cap.
  Pe ce lume traiti?
  „Presedintele” asta al vostru a reusit performanta de a fi cel mai urat om dupa Ceausescu.
  Poate la Chisinau sa mai castige ceva voturi.

 47. 48 ion adrian martie 27, 2010 la 6:44 pm

  Si ref la asta un comentariu:

  Pentru cei care in mod dogmatic, stupid si eronat separa ideile, separa adica teoria de aplicarea lor, gasind tot felul de scuze ideilor, cam ca sintagma despre „intinarea idealurilor” etc

  “Asta pentru ca unii se incapataneaza si azi sa nu vada legatura dintre crima politica si idei
  Fara analiza ideilor crima politica nu poate fi inteleasa iar reabilitand ideile ce au condus la crime politice reabilitam si aceste crime”

  Daca nu intelegem ca omenirea a platit greu pretul aplicarii acestor idei devenim “indecenti intelectual” la fel de indecenti cu cei care neaga holocausul, ambele holocausturi cel nazist sau cel rosu.

 48. 49 simina martie 28, 2010 la 1:18 pm

  Am fost cea mai apriga sustinatoare a lui Victor Ponta, inca dinainte de a-si anunta candidatura. Am fost convinsa ca doar el ar avea intelepciunea si inteligenta necesare pentru a-i readuce in prim-planul vietii politice pe cei care au dus PSD-ul in virf, in topul preferintelor electoratului. Acum imi dau seama ca nici macar Ponta nu va putea pune umarul la resuscitarea acestui partid. Oameni buni, aveti cel putin o mina de diamante si o mina de aur, ii aveti cel putin pe Ion Iliescu si Adrian Nastase, ca sa mentionez doar doua nume din numerosele nume care ar putea fi mentionate atunci cand se vorbeste de revenirea PSD-ului. Si pe care nu ii folositi. Am sperat ca acestia vor fi tot timpul in spatele lui Ponta si il vor ghida atunci cand nu se va descurca singur. Imi dau seama acum ca nu putem decat sa asistam nepunciosi la prabusirea acestui partid. Acesta nu a fost un partid al ideologiilor, al mentalitatilor, ci a fost pur si simplu un partid al oamenilor, a fost votat pentru ca oamenii au avut incredere in oameni. Orice incercare de schimbare a tendintelor va duce la disparitia acestui partid. Nu este un dezastru, vor exista partide care ii vor lua locul cu succes. Totusi, nu ma pot abtine sa nu imi exprim regretul. Cine stie, poate pentru ca asistam la stingerea unei perioade care coincide cu tineretea noastra… Sau poate ca asta se si doreste, poate ca asta au dorit membrii PSD atunci cand l-au impus pe Geoana in fruntea partidului… Sa lase sa se destrame partidul, iar ei sa paraseasca vaporul si sa se indrepte spre locuinte cu podeaua mai sigura… Din pacate, se fac in continuare aceleasi greseli ca pe vremea lui Geoana. PSD-ul este un partid din ce in ce mai mic si mai neinsemnat. Mai neluat in seama. Asistam la stingerea unei epoci…

 49. 50 Sami Ionescu martie 28, 2010 la 4:35 pm

  De 20 ani , la noi in tara stanga=dreapta si dreapta = stanga . In afara de coruptie , afaceri oneroase , mafiotism, jocuri de culise ale unor grupuri restranse si paranoide in lacomia lor , noi nu vedem nimic . Toti cei care s-au perindat la putere s-au imbogatit in mod miraculos cu banii publici , banii nostrii ai tuturor contribuabililor , iar pentru noi cei de jos a fost numai praf in ochi , pregatirea unei vieti de mizerie prin inventarea de legi si ordonante care sa ne duca de rapa si eventual sa ne trasforme in sclavi in propria tara .

  De 20 ani -tara este prost gestionata si gestiunea este frauduloasa , averea tarii-industria si agricultura au fost falimentate cu rea intentie si din interesele meschine ale catorva, legislatia pentru firme se potriveste doar firmelor foarte mari si concernelor , firmele mici si mijlocii neputand nici macar sa faca fata pe piata daramite sa se mai si dezvolte , sectorul imobiliar a fost ingropat la comanda politica si bancara , taxele si impozitele sunt din ce in ce mai mari , inflatia lasata vraiste , economia subterana la tot pasul ( cca. 2/3 din banii de pe piata au ceva in comun cu economia subterana – nu ma refer doar la evaziunea societatilor comerciale sau cea a persoanelor fizice autorizate , ci la foarte multi care castiga bani in chip de spaga, ciubuc pe langa serviciu, apoi la cei foarte multi de altfel care muncesc „diverse” fara sa declare nicaieri, la nici o institutie ). Desigur, banii ajung sa fie impozitati pe ultima veriga ( dar asta dupa ce au fost rulati de nu stiu cate ori )- prin utilitati, combustibil, achizitii si impozite pe case si terenuri si auto etc . Pe de alta parte , economia subterana ii scapa de saracie lucie pe cei mai multi dintre romani , care au inteles in 20 ani ani un lucru foarte simplu – daca le dam „lor” ( adica statului care= partidele de la putere -cel putin la noi in tara) ramanem fara nimic pt. ca „ei” ii fura , ii volatilizeaza , apoi ne rad in nas si ne sfideaza .

  Asa ca revin ! Care este diferenta intre stanga si dreapta la noi in tara ? Sunt diferente subtile , care tin doar de persoanele aflate la putere . Adica , unii fura in alt mod decat altii . Ca la orice gestiune . Toti fura , dar difera stilul. Iar pentru cetateanul de rand , el este cel in pericol , pt. ca se poate trezi peste noapte falit si pe drumuri . De asta fura si el . Normal , nu ? Fiecare pana unde ajunge , cand se ridica pe varfuri . Tot la noi in tara , toti politicienii din’89 pana in zilele noastre i-au considerat pe cetatenii acestei tari un fel de proprietate a lor . La fel si banii statului , au fost considerati tot proprietatea privata a clientelelor politice de la putere si infruptarea din acesti bani a fost pe masura . Am mai intrebat si alta data ! Care este avantajul cetateanului de rand de a trai intr-o societate , daca el este 99% pagubit si are avantaje doar de 1% ?

  De ce nu se aplica legea ilicitului ? Nu exista stat in care sa poti fura atat de mult ca in Romania si sa nu te intrebe nimeni . Pe de alta parte , de ce nu este luat la puricat sistemul prin care s-au inhatat bunuri de valoare ( industria romaneasca si agricultura)si bani etc. prin ordonante de urgenta sau legi potrivite „cu mana” ca sa dirijeze banii si averile tarii in buzunarele unora si altora aflati in diferite momente la putere . Chiar suntem toti cetatenii acestei tari sfidati si considerati prosti, nu ? Mafiotismul in Romania a inceput inainte de 89′ , dar a inflotrit exponential dupa . De ce ? Pentru ca 99,9% dintre cei aflati la putere au ajuns la „cascaval” si au prins gustul infruptarii colosale fara munca si bataie de cap. Si ca orice gestionari , nu s-au deranjat unii pe altii cu prea multe intrebari . Stiati ,nu ? Un gestionar nu-l intreaba niciodata pe alt gestionar cum se „descurca” .Este o regula tacita intre gestionari sa-si vada de treaba , caci toti se „descurca ” in felul lor .Insa un gestionar adevarat stie sa si fure . Nu insfaca tot si fuge cu acest „tot” peste hotare cum au facut multi dintre politicienii nostri .

  Eu as cere ajutorul platit al fiscului german ( de exemplu , caci ei nu iarta pe nimeni) , ca sa ne faca ordine in tara si sa confiste si sa impoziteze , dar si sa trimita la puscarie toti faptasii care au ingenunchiat economia tarii in doar 20 ani. Oricum , sper ca dupa ce se vor aseza mai bine lucrurile in noua Europa unita sa putem solicita dreptatea noastra , a cetatenilor romani in state ca Germania . Eu as initia chiar un referenduum pe tema asta . Cine doreste sprijinul unor agenti superspecializati din afara , bineinteles platind aceste servicii, pentru a investiga, evalua, judeca si corecta repede si in mod profesionist nedreptatile din ultimii 20ani generate de furaciunile celor de la putere din Romania. Cei de la fiscul german ( de ex.) nu pot fi corupti si nu actioneaza la comenzi politice dambovitene.

 50. 51 ORASAN IOAN martie 31, 2010 la 7:35 pm

  UN CONDUCATOR ESTE BUN DOAR ATUNCI CAND POPORUL CONDUS DE EL ESTE PROSPER.Acel conducator care are parte de nemultumiri,de mitinguri,de greve,de nesustinerea populara si a mediului de afaceri,care nu are solutii pentru a da de munca celor apti sa lucreze si sa castige cinstit o bucata de paine,faptul ca oamenii se dezobisnuiesc sa munceasca si asteapta ca statul sa le dea degeaba coaja de paine cu care traiesc de azi pe maine,va face ca in viitor cand acestia se vor obisnui cu mila statului si vor trebui sa se reintoarca la obiceiul normal de a munci,acestia se vor revolta impotriva stapanului care nu mai are de unde sa dea acea coaja uscata de paine.Spre fericirea noastra avem oameni cinstiti si verticali care cer sa munceasca si munca lor sa fie platita pe masura efortului si capacitatii lor profesionale,avem oameni darji care nu vor sa primeasca degeaba o coaja de paine,care nu vor sa accepte saracia si statutul de sluga al unuia sau altuia aflat din intamplare cu fraiele puterii in mana,spre bucuria noastra inca mai avem oameni cu dorinta sa invete carte,inca mai avem oameni cu dorinta de a-si face datoria acolo la locul lor de munca,mai avem dupa 20 de ani oameni care inca mai cred ca dreptatea poate intra pe fagasul normal.Asta este partea buna a Romaniei,dar exista si o alta parte care considera ca daca partidul lor a ajuns la putere trebuie sa fie rasplatiti pe criterii politice fara nici-o competenta profesionala,ca trebuie sa aiba acces la bunul si banul public fara respectarea legilor tarii,au impresia ca sunt stapanii poporului in loc sa fie in slujba acestuia.Nici-un conducator nu a reusit sa fie respectat in istorie daca nu a reusit sa faca invatamantul si cercetarea sa lucreze spre binele natiunii,cele doua elemente de baza aduc tarii modernitate,progres si siguranta,daca categoriile sociale sunt asmutite unele impotriva altora,daca se creeaza impresia generala ca statul este unul politienesc dar nimeni nu are sentimentul sigurantei personale,daca deja prea multa lume crede ca statul nu are solutii pentru a urma o cale buna,daca multi dintre locuitorii tarii sunt nemultumiti de cat se poate fura in tara asta si nu sunt destul de multi care sa se impotriveasca hotiilor trecute,prezente si probabil viitoare,pana la urma toate aceste rele care fac sa nu fie bine romanilor in tara lor,va face mamaliga sa explodeze.


 1. 1 De ce nu va avea succes partidul inDEPENDENTILOR « Hai ca se poate! Trackback pe martie 24, 2010 la 1:32 pm
 2. 2 Stânga europeană şi stângăciile româneşti « ALIANTA DREPTEI Trackback pe martie 26, 2010 la 5:17 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

<span>%d</span> blogeri au apreciat: