Inceputul primaverii social-democratiei europene

Primavara aduce vesti bune, din pacate nu neaparat pentru Romania, cel putin acum. Alegerile regionale din Franta, dupa cum sunt sigur ca deja stiti, au demonstrat faptul ca stanga europeana nu este in cadere libera, ci chiar foarte departe in directia opusa. Partidul Socialist condus de Martine Aubry a invins cu scorul de 54% UMP-ul lui Nicholas Sarkozy, cotat la 36%, si FN-ul nationalist, cotat cu 10%, oferind un semnal informal foarte solid pentru viitoarele alegeri prezidentiale din Franta.

Victoria apartine stangii in intreaga sa complexitate si demonstreaza o coerenta ideologica de care, ma tem, Romania este foarte indepartata. In Franta nu exista un partid de stanga care ar putea rezista in alegeri sustinand guvernul de dreapta. In schimb, exista mai multe partide ecologiste foarte puternice, legate de imaginea lui Daniel Bendit-Cohn, faimos pentru cine-si mai aminteste de miscarile din Paris 1968, care sustin PS-ul. Ma bucur sa constat ca si PSD face miscari importante in sensul acordarii de atentie si de eforturi importante pentru problemele „verzi”, lucru pentru care vreau sa-l felicit pe Victor Ponta. Astfel de preocupari ne fac pe noi mai responsabili si pe voi mai indreptatiti sa fiti pretentiosi cu felul in care problemele mediului sunt tratate.

In paralel cu victoria socialistilor, mandatul actualului presedinte al Republicii pare a fi erodat de esecurile guvernarii de dreapta, grevele paralizante si temerile legate de scaderea pensiilor, concedierea profesorilor si taierea fondurilor pentru protectia sociala oferita de stat, dupa cum arata declaratiile premierului Francois Fillon. De altfel, Sarkozy a anuntat o posibila remaniere tehnica in replica la felul in care francezii si-au exprimat dezaprobarea fata de masurile luate de guvern. Nu va speriati de posibila senzatie de deja-vu, e normala pentru o tara cu probleme similare, dar cu un presedinte si un premier de cu totul si cu totul alta calitate.

Sunt destule particularitati interesante despre care s-ar mai putea discuta in legatura cu alegerile regionale din Franta, pentru care va indrept atentia spre http://www.france24.com/en/20100321-france-regional-elections-results-socialists-greens-ump-sarkozy in limba engleza sau http://www.lefigaro.fr/politique/2010/03/22/01002-20100322ARTFIG00016-la-victoire-dont-avait-besoin-martine-aubry-.php in limba franceza. Concluzia este ca stanga europeana este in crestere, insa nu trebuie sa ne limitam la laude pentru prietenii nostri francezi pentru a incuraja aceasta crestere si in Romania. Trebuie sa ne dedicam ideilor si principiilor noastre, ale social-democratiei si echitatii sociale, care pot ghida Europa spre un viitor centrat pe cetatean si pe nevoile acestuia, nu pe populism si erorile sale inerente.

Voi reveni cu noi detalii.

7 Responses to “Inceputul primaverii social-democratiei europene”


 1. 1 Mihnea Georgescu martie 23, 2010 la 8:43 am

  Poate îmi explicaţi şi mie diferenţa dintre stânga şi populism…

  Stânga nu este populistă? Nu ţine cu massele? Sau credeţi că stânga ţine cu Elitele Umanităţii?

  Sau populismul este reacţionar, de dreapta, iar stânga progresistă?! Populismul este conservator?

 2. 2 Mihnea Georgescu martie 23, 2010 la 8:48 am

  Mda, noi îl avem pe colegul meu filosof Remus Cernea pe post de Bendit-Cohn… când vom ajunge şi noi la nivelul francezilor, să fim preocupaţi de problemele „verzi”?!
  Noi avem alt soi de „verzi”, gen Maestrul Coja, dar ei cred că sunt de partea Dreptei… 🙂

 3. 3 ion adrian martie 23, 2010 la 10:12 am

  1. Ce parere ar trebui sa avem despre propunerea legislativa a senatorului Urban privind falimentul(insolventza) persoanei fizice?
  2. Bulgaria este mai bine cotata decat Romania in ceea ce priv. justitia.
  3. Franta se intreaba daca romanii fac bine ca renunta la multilingvism prin ultimele modificari la legea invatamantului?

 4. 4 ion adrian martie 23, 2010 la 10:16 am

  1. Remember:

  Despre politica de stanga:
  Marea Britanie: partidul laburist subventionat la greu de sindicate motiv pentru care in 1979 a fost maturat de Margaret Thatcher, tara ajungand in pragul anarhiei sindicale.

  2.Studiu de caz:
  Si noi se pare ca suntem aproape de aceasta situatie, cu un Dumitru Costin patron de presa si patron in genere care si-a dat afara salariatii prin intreprinderile proprii, care in timpul liber isi rotunjeste portofoliul jucand rolul de lider sindical pe care dobitocii il acorda, iar ticalosii sau fricosii il accepta.
  Sau altfel spus care este legatura intre reteaua mafiota de tip Voicu, care este numai un ochi din reteaua generala care sufoca Romania si vajnica noastra stanga ?

 5. 5 popalumi martie 23, 2010 la 10:35 am

  Ma bucur ca PS francez a castigat alegerile franceze. Ce facem noi?

 6. 6 Pali martie 23, 2010 la 10:49 am

  Inceputul primaverii social -democrate din Romania? Vine si ea candva ?Dar sper sa NU vina cu niste exponenti ca si Victor Socaciu care cu o nesimtire iesita din comun ne explica la Toplita cum e cu votul in Ardeal;el care nu a mai pus piciorul in Mures din 2008;nici macar cabinet parlamentar nu are aici si vine el sa ne dea lectii !!! Sper ca,in 2012 sa nu scapati de astfel de specimene;si el este creatie lu’ Mircea Prostanacu’

  Jalnic,…

 7. 7 daniel b martie 23, 2010 la 7:36 pm

  dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale ce a facut p.s. francez? si- a asumat cineva vreo responsabilitate ?vreo raspundere personala?
  poate de aceea sint socialisti francezi acum in optiunile fracezilor.
  si poate invatam ceva de aici , pentru ca altfel vremurile se schimba si noi ramanem singuri departe de masele populare ce care stiu sa discearna ce inseamna o infrangere si rolul pe care l-a avut conducatorul lor in aceasta lupta.
  zic eu… si poate nu numai eu…
  daniel


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: