La medic. Cu bani sau cu programare?

 
A spune ca sistemul de sanatate publica din Romania este in criza a devenit din pacate un lucru banal. Afirmatia corespunde unei realitati evidente cu care ne-am obisnuit, pe care incepem sa o acceptam si in care invatam sa ne descurcam. Problemele structurale ale acestui sistem le cunoastem cu totii, le vedem sau le auzim sintetizate si enumerate aproape zilnic incat, unii dintre noi le pot reproduce instant. De aceea, nu cred ca (mai) este cazul sa le reiau aici. O sa trec direct la diagnostic: subfinantare cronica.
 
Sistemul are nevoie mare de bani, iar actualul guvern isi propune sa faca rost de ei. Si o face asa cum stie cel mai bine: nu prin stimulare economica, nu prin reducerea evaziunii fiscale, nu printr-o gestionare mai atenta si mai corecta a resurselor deja existente, ci punand o presiune mai mare pe populatie. Tot greul este suportat, in plina criza, de populatie.
 
Spre exemplu, pacientii care de la 1 aprilie vor merge la medic fara programare si vor neaparat sa fie consultati vor plati o taxa. Nu este o pacaleala. Cel putina asa spune presedinta Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie. Urgentele vor fi exceptate si vor avea prioritate.  
 
Nu sariti pe medicii de familie! Nu au nicio vina. Ei fac parte dintr-un sistem subfinantat, iar acest lucru ii afecteaza in mod direct. Medicii au solicitat in mod legitim bani de la guvern, iar acesta le-a spus ceea ce spune tuturor bugetarilor inca de la preluarea mandatului: „Nu sunt bani. Luati de la populatie!”
 
Trecand peste ideea platii unui serviciu pentru care fiecare angajat contribuie deja, sistemul de plata al consultatiei fara programare prealabila poate parea just. Probleme apar in cazul exceptiilor, adica a urgentelor. Anticipez numeroase conflicte in cazul ipohondrilor sau in cazul acelor pacienti care chiar cred ca au o urgenta. Cine stabileste urgenta unui caz? Medicul. Cum poate medicul stabili urgenta altfel decat in urma unei consultatii? Altfel spus, pacientul se prezinta la cabinet, fara programare, convins fiind de faptul ca are o urgenta (nu e cazul sa va spun ca o „simpla” durere de cap poate anticipa un deces). Pentru a stabili daca intr-adevar cazul reprezinta o urgenta, medicul este nevoit sa-l consulte pe pacient peste rand. In acest moment nici nu mai conteaza daca era sau nu o urgenta. Doua-trei astfel de cazuri, poate si consecutive si tot sistemul de programari se da peste cap. Rezultatul: oameni nemultumiti, medici stresati si o regula care, in buna traditie romaneasca functioneaza si nu prea.
 
Poate sunt eu prea pesimist. Sau poate imi scapa ceva din aceasta ecuatie. Si sigur imi scapa: daca ati fi medic, pe cine ati consulta prima data, pe cel cu programare sau pe cel fara programare, dar cu bani in buzunar, gata sa plateasca? Mai mult, cum orice padure are si uscaturi, unii medici ar putea fi ceva mai fugitivi in consultarea pacientilor cu programare pentru a avea timp, intre doua programari si pentru cei dispusi sa plateasca. Evident, aceasta este doar o ipoteza, ce nu isi propune sa-i jigneasca pe acei medici corecti si dedicati. Dar ea poate deveni realitatea cruda a unui sistem subfinantat care forteaza limitele conditiei umane.

94 Responses to “La medic. Cu bani sau cu programare?”


 1. 1 Victor martie 19, 2010 la 7:34 pm

  Fiti mai clar. Adica nu sunt bani pentru salariile medicilor? Finantarea sistemului de sanatate presupune mai mult decat salariile medicilor si de aia nu inteleg.

 2. 2 Adi martie 19, 2010 la 7:53 pm

  Vreau sa va spun ce a patit o prietena stabilita in Canada . Fiica ei s-a imbolnavit , ca orice copil . Dupa-masa , pe la 5 , febra mare . Telefon la medicul de familie care , foarte suparat de deranj , ii spune ca trebuie sa treaca pe la cabinet de dimineata sa-si faca o programare . Degeaba i-a explicat prietena mea ca e vorba de o urgenta . I s-a raspuns sa mearga la urgente . Asta a si facut . A stat pana noaptea la ora 1 cu copilul in brate pe hol la un spital de urgenta din Toronto . Nimeni n-a luat-o in seama – erau alte cazuri mult mai grave . In sfarsit , pe la 1 noaptea , i-a venit si ei randul . Un medic foarte grabit i-a dat niste sirop si-a trimis-o acasa . A doua zi de dimineata a luat copilul si a plecat la cabinetul medicului de familie (consultatia scurta din miezul noptii i s-a parut prea superficiala) . A fost programata … peste doua zile . A incercat sa explice ca e urgent („mergeti la urgenta”) , a vrut sa intre in cabinet (a fost oprita de asistente) … S-a resemnat . Peste doua zile fetita ei s-a simtit mai bine – nu l-a mai cautat pe medic .

 3. 3 Aura N. martie 19, 2010 la 8:13 pm

  Cuuuum?

  Nimic despre Basescu?????

  Oare articolul e scris de Nastase? Nu cred. Daca nu e despre Basescu inseamna ca nu e scris de Nastase!

 4. 4 Doru Coarna martie 19, 2010 la 9:22 pm

  Probabil ca putina atentie acordata asistentei si unui descurcaret va permite comercializarea unor programari prin cedarea locului la rand, sub tariful neprogramatilor bineinteles, deci dupa un timp programarile vor fi complete de cand cade roua si in orice situatie trebuie platit asa, prin glissando.

  In felul acesta ipohondrii se vor credita la banci si ori se vindeca, ori se vindeca definitiv. Lafel oscilantii, galopantii, instabilii si paranoicii, cu riscul ca PDL sa ramana fara enoriasi, dar scade presiunea asupra bugetului de pensii…

  Nu stiu care popor merita asa ceva, probabil unul foarte naiv, cel roman in niciun caz.

 5. 5 Rodica martie 19, 2010 la 9:24 pm

  Eu sunt adepta asigurarilor private de sanatate, in sensul ca as pastra niste servicii minime (nu sunt de specialite si chiar nu as putea defini minim) pentru acoperite de asigurarile sociale, restul putand fi accesate cu asigurarea privata sau contra cost. Masura luata de actualul guvern se inscrie in acelasi registru ca mai toate celelalte gen reducerea concediului medical si verificarea cetateanului acasa, impozitul forfetar, adica pentru ca statul considera ca toti suntem hoti inafara de el. Castiga medicul de familie un pic mai bine si atunci hai sa facem dublu control, ca sigur minte. Nu consulta el atat de multi pacienti. Acum il punem sa ne dea raportul cu programarile si pe baza lor ii dam bani de la Casa. Pentru ceilalti sa vina cu bani de acasa sau sa ia de la pacient. Cine pierde: omul de rand, saracul

 6. 6 Harabula martie 19, 2010 la 9:38 pm

  Sa nu uitam ca Obama vrea sa reformeze tocmai sistemul in Sanatate.
  Sistemul din Romania merge prost din urmatoarele cauze:
  1.Subfinantarea
  2.Proasta organizare
  3.Gestunea frauduloasa
  4.Caracterul mizerabil al romanilor (atat cei din sistemul sanitar cat si al benrficiarilor)

  Daca primele trei cauze vor putea fi eliminate, caracterul romanilor va fi mereu acelasi.
  Nepasarea fata de bolnav a intrat in caracterul fibra intima a medicilor.
  Ce exemplu mai clar este necesar decat cazul Basescu. Omul putea paraliza din moment in moment iar medicii nu reactionau deloc.

  Chiar daca îi platesti, tot neglijent te trateaza. Pur si simplu nu exista cale sa-i mai faci medici veritabili.

  Desigur exista si exceptii. Dar sunt destul de rare.

 7. 7 madalina stanciu martie 19, 2010 la 9:43 pm

  E foarte pertinenta si corecta viziunea Dvs. Ca medic, pot sa va spun ca intr-adevar urgenta medicala primeaza in fata a orice altceva. Si deontologia medicala primeaza in mod normal.
  In Paris exista un cabinet de Urgente in fiecare spital, unde evident se sta la coada, nu exista programare, omul merge spontan, cand se simte rau in mod acut.
  In schimb la cabinetele medicilor de familie sau specialisti, se fac programari. Se sta la rand, insa la medicii de famile nu e o problema de timp, fiind multi.
  Pentru cabinetele de specialisti se sta la rand pana si 8 luni.
  Repet, intr-o urgenta, spitalele sunt cele care asigura asistenta.
  Evident, actuamente in Romania solutiile par anti-democratice, demosul fiind pacientii.

 8. 8 LePrince martie 19, 2010 la 10:05 pm

  Sunt intr-o tara calda si la propriu si la figurat. Am baut o cafea la cina asa ca am sa stau cateva ore sa pigulesc postarile sa vedem ce mai gasim….
  Oricum, multumesc pentru ospitalitatea de care da dovada blogul acesta , vad ca nu m-a tras nimeni de urechi pana acum.

  @Adrian Nastase

  Scuze ca scriu si in afara temei data spre dezbatere, dar sunt prea lenes sa ma intorc de fiecare data inapoi. Oricum contele m-a desconspirat si a observat ca vreau sa ma bag in fata. Asa este.
  In privinta acestei teme insa, voi scrie separat, caci este foarte interesanta.
  Imi pare rau ca nu am putut participa astazi la „ziua portilor deschise”, sper ca vor mai fi si altele. Daca nu cer prea mult, poate le organizati si in week-end sau dupa-amiaza. Ce spuneti? Pe cand urmatoarea? As fi interesat sa aud , cred ca mai ales cei care au participat ar fi, care sunt concluziile d-voastra in urma intalnirii de astazi. Ne spuneti? Multumesc.

  S-auzim de bine….

 9. 10 ellasarya martie 19, 2010 la 11:08 pm

  Să fim serioşi, medicii oricum îi consultă şi acum pe cei cu bani în buzunare, mai întâi! Doar că banii nu apar în documente…
  Oficializarea unor taxe însă „oficializează” şi frustrările, cască prăpastia socială dintre oameni şi mai tare.
  Şi apoi, urgenţa parcă se „trata” la Urgenţă.
  Mai bine i-ar taxa pe medicii de familie la lipsa lor de omenie, nu pe pacienţii îngrijoraţi la buzunare.
  Orice medic de familie ar trebui să-şi cunoască pacientul şi să fie în stare să-l „consulte” chiar prin telefon. Să-l trimită la farmacie în cazurile ceva mai grave dar nu destul de urgente. Desigur cu neplăcerea cauzată de faptul că farmacia nu-i va elibera – din cauza lipsei reţetei – medicamentele pe gratis. Pentru situaţii de urgenţă ar fi ideal să fie toţi pacienţii pregătiţi cu rezerve financiare. Dar cei care n-au nici bani să-şi cumpere o pâine vor sfârşi oricum într-un colţ, chirciţi şi uitaţi de lume.

 10. 11 nimrod martie 19, 2010 la 11:33 pm

  Ca şi bolnav rătăcitor, de-o viaţă, mie sistemul sanitar din România mi s-a părut tot timpul OK. Drept e că ai nevoie de oarece competenţe proprii ca să te foloseşti de el în mod eficient dar orişicât.
  De un timp însă, vorba lui Octavian Paler, mă tem că, pe de o parte, tot ocupându-se de el, politicienii români vor izbuti să-l strice de tot iar pe de altă parte cred că se greşeşte cu excesul de teorie fiindcă aceasta e utilă doar atât timp cât sunt asigurate fondurile. Cu alte cuvinte, umbra lui Murphy pe holurile spitalelor româneşti.

 11. 12 M.Voicu martie 19, 2010 la 11:34 pm

  @AN: ”sistemul de platã al consultaţiei fãrã programare prealabilã poate pãrea just”. Probleme apar în cazul excepţiilor, adicã a urgenţelor”
  * * * – dar nu numai. Am cãlcat pe ochelari şi a trebuit sã-i schimb cu totul; pentru cã preţul nu mai e normal, am mers sã-mi actualizez dimensiile dioptriilor. Deşi aveam programare la oculist de douã sãptãmâni, când m-am dus tocmai venise instrucţiunea Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie – care a stabilit UN MONOPOL (cum monopol au introdus şi avocaţii în Noul Cod Civil prin obligativitatea reprezentãrii în faţa instanţelor de recurs)
  Ajunsesem mai devreme şi am fost trimis la Medicul de Familie, unde am stat la coadã sub presiunea apropierii orei la care eram programat la oculist. Cel mai greu a fost sã înţeleagã „Familistul” dece voiam sã merg la oculist şi mã gândesc la gravide care trebuie sã ”jigneascã” medicul de familie cã şi ele ştiu unde vor sã meargã ! Eu plãtesc lunar CAS – alţii plãtesc numai când au nevoie de consultaţie, iar la drogaţi li se dã şi tratamentul gratuit…
  Cum scria poetul: ”Sã dai nebun cu calapodul în rânduiala asta crudã”

 12. 13 LePrince martie 19, 2010 la 11:39 pm

  @ felix-cat

  Da, sunt print, sa ma prezint, Le Prince des Bavards….
  Intotdeauna abordarile melodramatice aplicate problemelor ce au nevoie de solutii serioase, ma fac sa devin mai intai melancholic. Dupa melancolie urmeaza iritarea si apoi infierez pisici unduitoare cu manie socialista. Glumeam.
  Nu am vrut sa sune rautacios, dar asta este adevarul, nimeni nu are solutii miraculoase. Putem insa sa echilibram balanta, in Romania de astazi numai politica de dreapta nu se face( macar de-ar fi astfel, ai sti cu ce ai de-a face). Nu sunt neaparat un stangist, asa ca nu admir foarte mult solutii cum ar f cresterea impozitelor, sporirea ajutoarelor si stipendiilor de stat, sau o implicare a statului prea in amanunt in economie. Sa stii ca si in tarile pe care tu le admiri, cu lacrimi pisicesti in ochisori, guvernele de stanga nu au aplicat solutii foarte stangiste in economie sau in social, cu cateva mici exceptii. Asta pentru ca aveau experienta anilor “70 cand asemenea solutii au dus la o scadere a nivelului de trai si la turbulente economice, adica exact invers decat asteptarile.De asemenea “infierarile” “bogatilor” ma sperie. Sunt o fire sensibila. In Romania nu de prea multi bogati ne putem plange. Problema aici este ca “bogatii” nostri, spre deosebire de cei valoni( exista si exemple mai bune) nu prea stiu ce sa faca cu bogatia lor. Nu au mentalitati investitionale care sa duca la un nivel mai bun general de trai si mai ales nu creeaza plus valoare sociala. In general orice “bogat roman “care se respecta, isi cumpara o masina mare si nervoasa ca sa ia fata vecinilor de la bloc, iar apoi se muta la vila, eventual anuntand strada, blocul si intreg cartierul ca si-a cumparat-o. Nu se gandeste sa investeasca la bursa, sa faca ceva lucrative sau macar sa lase banii bancii ca e ea mai desteapta si ii va imprumuta la altii. In general, sunt foarte multi care nu vad banii ca un mod lucrativ de a capitaliza si a face mai multi pentru a avea venituri de pe urma lor dar ii vad ca un scop in sine, care sa aduca un confort imediat si cat mai bling-bling-os. Si iarasi o mentalitate deficitara este aceea ca daca ii este lui bine in apartamentul sau casa lui, restul pot muri de foame. Nu este asa, desigur, cu cat traiesti intr-o societate mai prospera si mai lipsita de nevoi immediate si bazale, esti si tu insuti mai bine, te poti bucura de asa zisul salariu social care nu se transpune in bani ci in avantaje cum sunt infrastructura, siguranta personala si a bunurilor, serviciile publice, samd…. Sa-ti dau un exemplu simplu: una este sa te joci cu al tau copil intr-un parc in Valonia, unde este totul organizat si gandit, curat, intretinut, child-safe, nu te murdaresti( prea tare), nu calci in gropi, nu te lovesti, ai si entertainment, si una este sa te joci in Herastrau, sa zicem, unde risti sa cazi tu sau copilul intr-o groapa si sa-ti rupi piciorul, te murdaresti pentru ca aleile de la spatiul de joaca nu sunt pavate, sau copilul tau se poate rani pentru ca “jucariile” nu sunt intretinute si le lipsesc, ba o treapta, ba o balustrada, etc… Compris? Asta nu inseamna ca trebuie sa ne intoarcem la statul “tatuc” si de toate stiutor si administrator, caci vom cadea din lac in put. Acum nu se administreaza in RO, nu ca se administreaza de dreapta sau de stanga….
  Dar ce vorbim noi aici sa nu redai chiar mot-a-mot pe acolo, stii e bine sa pastram o oarecare discretie asupra problemelor noastre, pana la urma e bine sa aparam Romanica asa cum e ea, saraca si murdarica. Uneori , concetatenii nostri europeni iau prea de “pe bune” ce spunem noi rau despre propria tara, si uite asa…. Pana la urma , mai ales prin cele strainataturi e bine sa fim cat de cat solidari, indifferent de coloratura.
  In rest iti doresc sedere placuta, si ai grija la oala de smantana!
  S-auzim de bine….

 13. 14 LePrince martie 19, 2010 la 11:42 pm

  @ blegideologic

  Ma gandesc ca poza pe care o afisezi( cu siguranta din tineretea petrecuta undeva pe la ’67-’73)este cea de pe diploma de absolvent de Stefan Gheorghiu sau Scoala de partid. Numai acolo va invata sa cautati ce nu este acolo unde nu intelegeti. Care nick-uri le-am folosit in trecut? Sa vad cu cine ma compari. Oricum am vazut ca nu sunt singurul banuit , concluzionez ca iti plac teoriile conspirationiste. Cred ca ai o biblioteca intreaga despre conspiratiile mondiale si citindu-le cauti peste tot ascunzisuri si dedesubturi. Diagnostic: mild paranoia( adica medie, nu stiu rusa).
  Conduita terapeutica: o cura de dez-ideologizare si mai ales de re-educare este necesara. E curabil, desi varsta poate agrava simptomatologia, deci atentie!! Prognostic rezervat.

 14. 15 LePrince martie 20, 2010 la 12:15 am

  @Nae

  Sunt sigur ca d-l Nastase iti va replica mai bine, dar totusi m-a distrat intotdeauna cand am vazut cat de usor inghit romanii emigrati in SUA sau stabiliti acolo propaganda americana. Cred ca se datoreste pe de o parte faptului ca romanii ajung acolo extrem de complexati pe de alta parte faptului ca au fost deja „rodati” de propaganda ceausista si acolo odata ajunsi o inghit cu usurinta pe aceea care contrazice tot ce auzisera in tara. Adevarul e intotdeauna gri draga Nae, niciodata numai alb sau numai negru. De ce crezi ca eventuala critica a lui AN la adresa interventionismului american e rea? Eu cred ca e buna, iar actualmente in America exista un curent foarte puternic impotriva acestui tip de interventionism sustinut de minti foarte luminate. Nu intru in amanuntele polemicii in legatura cu subiectul, sunt prea multe de spus. Cat despre TB, cred ca ai auzit de opinia lui in legatura cu ” licuriciul cel mare”. Asta e viziunea lui in politica externa. Ce parere ai?

 15. 16 LePrince martie 20, 2010 la 12:21 am

  @contele si altii

  Iti impartasesc opinia ca pana la urma dusmanul cel mai vajnic al lui voicu vor fi colesterolul si alte analize proaste. Totusi, cred ca e o plosnita pe gulerul camasii PSD, care strivita fiind in incaierarea cu „the others”, a lasat o mica pata de sange. Ce faci cand e patat gulerul? Schimbi camasa, sau macar gulerul, nu e asa? Ce bune erau timpurile cand puteai sa schimbi doar gulerul, nu-i asa conte?
  S-auzim de bine….

 16. 17 Spiridus martie 20, 2010 la 12:30 am

  NU faptul ca vom plati o taxa cand mergem la doctor este cel mai deranjant, ci sistemul care nu are nici o regula clara in materie de sanatate.
  Si-asa ne ducem cu ceva la doctor /obiceiul Pamantului!/, dar nu este nimic bine stabilit in privinta regulilor din sistemul de sanatate!
  1. Este nevoie de diferentierea medicilor in functie de valoare. Vrei la unul f. bun? Platesti. E si el rasplatit pentru ca a muncit sa ajunga unde a ajuns, suntem si noi interesati sa ne tratam mai bine, daca avem posibilitati. Statul nu are decat de castigat, ca urmare a perceptiei impozitelor pe ceea ce doctorul castiga oficial.
  2. Se impune sustinerea aparitiei de cabinete si spitale private. Vrand-nevrand, acestea vor prelua o parte din efortul pe care il face statul acum (cei cu posibilitati vor opta intotdeauna pentru reteaua pivata, degrevand reteau publica), toata lumea fiind mai bine tratata. Bineinteles ca statul nu va avea capacitatea de a intra in competitie cu reteaua privata. Dar asa se intampla in toata lumea. Egalitarismul in medicina este, de fapt, refuzul reformei, al schimbarii.
  3. Concentrarea spitalelor in provincie este o urgenta, pentru a evita risipa, a exista o baza de tratament corespunzatoare si personal calificat pe majoritatea tipurilor de tratamente. Incepuse fostul ministru Bazac o actiune bine gandita in acest sens. Dar, acum avem alt gvern, alte prioritati, alte strategie…
  4. Promovarile in medicina se fac intr-o forma vecina cu actiunile ilegale, din care cauza multi tineri prefera sa plece in loc sa lupte cu sistemul. Aici e nevoie de masuri radicale, ferme, chiar daca pot afecta personalitati, medici cunoscuti. Nu se poate alfel, nu mai intram niciodata in normalitate daca tot ii vom cocolosi pe cei care nu vor nici un fel de schimbare.

  Mai sunt, bineinteles, multe alte masuri care pot fi/trebuie luate.
  Dar suntem noi in stare sa ne uitam cu atentie macar la ce-au facut altii?

  PS. „Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat vineri ca, in cazul in care Mircea Geoana ar fi castigat alegerile prezidentiale, Catalin Voicu ar fi fost ministru de Interne”.
  Daca institutiile statului sunt independente, ar fi afectat in vreun fel conditia lui Voicu de (posibil) ministru? Evident, intrebarea e retorica…

 17. 18 LePrince martie 20, 2010 la 1:23 am

  @Adrian Nastase

  Aveti si nu aveti dreptate. Nu aveti dreptate atunci cand sugerati ca sistemul de sanatate publica sufera doar de subfinantare. El sufera si de subadministrare, de proasta gestiune, de incompetenta, de haos, de indolenta.Aveti dreptate insa cand spuneti ca societatea s-a obisnuit cu sistemul asa cum e si “ se descurca”. Sistemul de sanatate sufera de foarte multe boli. Indiferent de guvernare acesta nu a fost niciodata prea fericit. Acum insa se forteaza trecerea responsabilitatii financiare pe umerii populatiei. Si nu numai din punctul de vedere semnalat de d-voastra. Am sa dau trei exemple de “politici sanitare Boc-UDMR”.
  1. Sigur ca programarea este una fireasca atunci cand vorbim de consultatiile de rutina, periodice, pe care pacientii si medicii au obligatia sa le efectueze pentru a face “profilaxie”.Guvernul actual nu cred ca s-a gandit la pacient cand a anuntat aceasta masura. Cred ca s-a gandit la faptul ca in curand nu va mai putea plati medicii de familie la nivelul actual si ca urmare ii trimite sa stea cu mana intinsa la pacient, lasand la latitudinea fiecarui medic sa stabileasca nivelul taxei de consultatie. Asta, intr-adevar va duce la un real haos. Aveti dreptate, medicul stabileste urgenta. O simpla privire nu o poate stabili, astfel ca sistemul va duce la un nou val de”ura” impotriva medicilor din partea categoriilor cu cea mai mare adresabilitate( pensionarii) care de multe ori au impresia ca “isi cunosc” boala si sunt indreptatiti sa “ negocieze” tratamentul si conduita cu medicul, deci si urgenta.Pe de alta parte, medicii vor stabili unele preturi de consultatie. Aceasta va scade adresabilitatea la medic, fie prin neprezentare, fie prin cautarea unui medic”mai ieftin” ceea ce va duce la noi tulburari in system si la CNAS, unde se vor prezenta numerosi cetateni care vor cere sa fie schimbati de la un medic la altul. Medicii mai “hipocraticieni” probabil, nici nu vor aplica masura, dar oricum asta va duce la scaderea veniturilor proprii.
  2. Schimabrea listei medicamentelor compensate, se pare ca va readuce in tratamentul unor boli cronice si acute a unor metode terapeutice de mult depasite. Incercarea de a schimba lista se exprima in viziunea guvernului in a “taia” asa zisele medicamente scumpe si a introduce pe cele ieftine, pentru ca “nu mai sunt bani”. In medicina, si in general in orice act curativ este perdant sa gandesti “economia sanatatii” in termeni strict de preturi. Un medicament foarte scump dar care are success curative rapid si reveniri putine sau deloc ( ale afectiunii) este mult mai efficient decat un medicament ieftin cu care se va reveni foarte des, pacientul va fi semi-tratat, ca urmare pacientul nu va fi apt de munca ( si isi va lua multiple concedii medicale sau va avea nevoie de ingrijiri la domiciliu) , familia acestuia va fi ocupata stresata si nefericita, iar durata de viata a pacientului va fi redusa cu mult. Am auzit la televizor vorbindu-se ca medicamentele se vor scumpi. Nu este adevarat. Guvernul va acorda o marja suplimentara distribuitorului( sigur ca asta duce la o crestere de prêt), va da mai multa laxitate valutara producatorului, dar cresterea costului va veni din marirea contributiei pacientului la pretul de cost ( si a scaderii contruibutiei CNAS). Aceasta va fi o politica generala, pentru ca acolo unde exista interes( prietenii d-lui ministru si prietenii prietenilor lui) se vor gasi metode de a compensa intreg pretul.
  3. Nu se aplica o prevedere veche care nu numai ca ar produce surse de finantare suplimentara pentru sistemul sanitar, dar ar duce la cresterea calitatii serviciului medical: parteneriatul public-privat. Va este cunoscut? Eu cred ca da.
  Am intrat prea mult in amanunte tehnice, insa nu vad nici o masura a guvernului actual de imbunatatire a sistemului( de salvare as zice), dar, ca in toate politicile actualei puteri, o incercare de a impovara cetateanul cu niste costuri care au fost platite déjà. Este si nedrept si meschin si creator de probleme pe viitor. Ganditi-va numai la cresterea incidentei bolilor cronice , a spitalizarilor, a necesitatii de ingrijire la domiciliu( familia!!) si ne dam seama ce costuri uriase ne asteapta in viitor.

  S-avem sanatate, si s-auzim de bine…..

 18. 19 Gabriel URSAN martie 20, 2010 la 2:09 am

  Nu stiu daca fac bine sa public aceasta solicitare aici, dar am sa fac acest lucru cu scuzele de rigoare.

  Ca multi alti oameni care folosesc internetul ca mijloc de promovare te rog sa ne ajuti pentru a salva viata unui om.

  Sunt convins ca mesajele umanitare de tip „mass” nu sunt foarte apreciate, dar cu siguranta o persoana din zece va accesa adresa oferita de mine si poate o persona din zece care a accesat aceasta adresa il va ajuta cumva pe acest baiat. Un link, un articol si nu neaparat o donatie directa este probabil mai mult decat suficienta.

  Mai multe detalii se gasesc la http://www.gabrielursan.ro/2010/02/28/apel-umanitar/

  Multumim!

 19. 20 Sibilla martie 20, 2010 la 3:15 am

  MILE ARE NEVOIE DE NOI ! ARE NEVOIE DE SÂNGE, A2+!!!
  Prieteni dragi, MILE, MERITĂ ! Hai să-i fim alături, aşa cum ne-a fost el , mereu !
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/03/20/sus-mile-hai-ca-poti-yc%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D1%9B%D0%B8te/
  Mile al nostru, Mile Cărpenişan, merită !
  Doamne Ajută !
  Sibilla

 20. 21 Horia Gârbea martie 20, 2010 la 3:18 am

  Evident e aberant sistemul pentru că se bazează pe o noțiune vagă, discutabilă: ”urgența”. Apoi pentru că se va plăti de două ori același serviciu (CAS și consultația). Practic însă… dacă am o urgență (reală) nu mă duc oricum la medicul de familie care e un împărțitor de rețete și trimiteri ci la un specialist sau al un spital pentru urgențe unde, cu sau fără bani, am o șansă. Ce-ar fi să propunem guvernului să acorde ajutorul de înmormîntare numai pentru decesele cu programare prealabilă? Să admitem totuși că niciun sistem de asigurări medicale nu e perfect și nu am fost încă în nicio țară în care cetățenii să nu se plîngă de al lor.

 21. 22 Instalatorul martie 20, 2010 la 7:08 am

  In Romania de astazi, baneste vorbind, nu iti poti permite sa te nasti, nu iti poti permite sa traiesti, nu iti poti permite sa te imbolnavesti si nu iti poti permite sa mori. Iti poti permite un singur lucru, sa il lauzi pe presedintele Basescu, asta este gratuit. Deocamdata.

 22. 23 Dumitriu martie 20, 2010 la 7:42 am

  Speranta este in doctorul Google! Fara programare, fara shpaga, fara coplata. Mergi la farmacie si fara programare mai primesti cu pixul pe cutia de medicamente ultimele indicatii terapeutice. Inteleg ca este greu cu finantarea sistemului medical, probabil trebuiesc un car cu lovele pentru primul paciant al patriei! Atentie PSD daca ratati alegerile urmatoare cred ca nu veti ma conta ca partid in Romania!

 23. 24 Criticos martie 20, 2010 la 7:47 am

  „Nimic nu-i sigur, numai moartea şi birul” – cam aşa spunea un personaj din „Zodia Cancerului” cu referire la vremea lui Duca-Vodă, dar „pecetea” asta se potriveşte ca o mănuşă şi vremii noastre. Mă întreb când vom plăti pentru aerul pe care-l respirăm, măcar o „coplată” şi nici nu mi se mai pare de domeniul aberantului o astfel de iniţiativă guvernamentală. Guvernul circarului oricum nu ştie să facă nimic în afară de concedieri şi noi taxe. Dar dacă 5 milioane de români l-au votat pe circar, poate că asta ni se cuvine. Au trecut câteva luni de la alegeri şi, intrând în logica învrăjbirii diverselor categorii, promovată cu succes de clica de la putere, nu mai pot vedea în ochi pe niciuna din cunoştinţele mele despre care ştiu că a votat cu circarul. La apăsarea greutăţilor vieţii se adaugă veninul urii.

 24. 25 octaaa martie 20, 2010 la 8:10 am

  Adevarul e ca de cand ma stiu eu(la cei 23 de ani ai mei)…in spitale a fost jale. Eu cred ca ar trebui o reforma profunda a spitalelor. Iar aici vad mai de graba solutiile venind de la dreapta.

  Problema e ca domnul Boc sigur ar spune ca la noi sanatatea e sublima…
  http://octaraduro.wordpress.com/2010/03/17/felicitari-tovarase-boc/

 25. 26 Gavrilescu Paul martie 20, 2010 la 8:24 am

  Cum contracarati valul de informatii negative despre PSD. Se impune a iesi in public cu preocuparile dvs. despre viitorul tarii. Cu planuri de contracarare a crizei. Astfel va ingroapa de vii.

 26. 27 exasperat martie 20, 2010 la 8:29 am

  Lăsaţi dom’ preşedinte! Să zicem mersi, că e foarte bine în România. Acu’ 4 luni ne-a trecut glonţul pe la ureche. Veneau minerii, comuniştii. Acuma…parfum.
  Mi se pare chiar aberant să mergem la medic cu programare. Iniţiativa, bag seama, are carenţe mari. Ideea era să putem merge doar cu programare plătită, iar cine nu are aşa ceva…să nu care cumva să calce pragul cabinetului. Era ceva mai riguros planul. Aşa însă…vor fi destui care să se sustragă plăţii către doctoraş. Or asta e inacceptabil şi poate constitui un motiv solid pentru care minerii şi comuniştii ar putea reveni la putere.

  Petruţ

 27. 28 ghitabizonu martie 20, 2010 la 9:03 am

  Platiti ba ! ca asa e in capitalism mama voastra de asistati ! ba comunistilor v-ati invatatara la pomana !
  Da tov Mare Carmaci si musiu Piticantrop asa ca intre noii fostii comunisti M-AM INVATAT!
  Insa tovii astia 2 – niste insi care ar fi trebuit exclusi ptr grave carente la Decalogu ala anexat in coada Statutului ( pe care il citeau prost in sensu ca citeau „Sa nu ai alt Domn decat pe Secretaru sau Genral tov NC ” si „Cred intr-unu cabinet 1 si ma inchin la cabinetu 2 !!” interprteaza totu asa cum s=au invatat.
  Adica ba ! in capitalism si sanatatea este o marfa ! Scoateti bistaru asistatilor!

  Si toaNte „eforturtile” lor merg spre capatuirea alor „lor” dupa modelul capatuirea Barbulestilor .
  Aici este hiba – in frunte au ajuns niste ….m cum sa zic .. propagandisti de 3 parale, buni la RASUB , care gandesc schematic si sunt rosi de parvenitism .
  Si apropos de banii din sanatate. De ani de zile cheltuim tot mai mult ptr tot mai putin . Insa sanatatea publica devine tot mai mult o afacere . Policilini private ( pe bani buni ! ma rog am avut si io un card de la servicu cu acces la una, era f bine , insa … unu cu venituri normale in Romania nu prea le poa achita ), laboratoare private… Si multi bani ope medicamnete de import ( asta insemnand ca uneori renuntam sa mai producem in tara ) mult mai scumpe decat cele locale sau generice .
  Fiindca sanatatea devine o marfa.
  Si din cauza asta si a neam prostiei ne impartim incetu cu incetu intre cei care vor merita sa traiasca si restu ….
  Insa pe undeva parca se aude : nu avem nevoie de plangaciosi ! Viermii pamantului nu se mai satura !! Sa-i trimitem pe pensionari la tara sa se faca utili !!!

 28. 29 ghitabizonu martie 20, 2010 la 9:26 am

  In materie de medicamente si preturi .
  la mdeicamente ce dconteza este principiul activ . Si cf acestuia se impart in DCI uri ( Denumire Comerciala Internationala ). De ex banala aspirina carele iaste Acidum Acestilicum . Aspirina ( nume ca decenii a a partinut legal lu Bayer ) este produsa in toatae tarile . La mica barfa a romeasca netamponata e cea mai cea ( ceva precum alcoolu de 98 pe langa cognac). Preturiel sunt insa diferite si platesti pe a nemteasca de te spargi . Uice alt exemplu Vitaiodurolul ste francez . Scump ca dracu ( de fapt se zice ca cei trecuti de 50 de ani ar trebui sa-si picure zilnic in ochi, preventiv ). Noi produceam Colvitiodul ( licenta dupa Vita ) la 1/3 ori 1/4 din preti, francezului . Nu stiu cum a iesit din fabricatie ( atentie licenta era cf regulilor si platesem ptr ea !!). Practic era acelasi medicament da cu diferenta de pret …
  Sau caz personal. Medicamentele pe care le iau de ani de zile . La farmacie zic scurt : varianta cea mai ieftina ! ( ca uneori se pare ca sunt generice turcesti ori indiene mai ieftine decat cele romanesti !! ). Daca as lua medicamentele cele mai scumpe as ajunge la pepeni .. diferenta fiind pa de trei .
  La mica barfa l-am invata asta si pe und domn care avea exact acelasi medicamente ca si mine da platea de 2,5 ori mai scump. I-am „dat la cap” cu argumentu daca nu crede ca sunt prea vorbaret ptr un”mort” . De ani de zile ma saluta cu cel mai mare respect … ( nu prea duce nici el prea bine cu banii ….).
  Asa ca cestia cu medicamentele cele mai scumpe sunt si cele mai indicate nu este intotdeauna cea mai buna solutie…
  Depinde ce intelegeti cele mai scumpe :
  – o clasa noua de medicamente ? ( DCI nou) . Da se merita ( da nu intotdeauna . )
  – medicamente „originale” ? Nu prea se merita ….]
  Crdeti-ma-ti stiu ce zic.

 29. 30 Anonimul Venetian martie 20, 2010 la 9:44 am

  @LePrince

  „….dar sunt prea lenes sa ma intorc de fiecare data inapoi….”

  Esti cumva fratele lu’ Leusor?

 30. 31 contele martie 20, 2010 la 9:46 am

  LePrince
  Ţi-am scris ceva la ” Obsesia lui Traian Băsescu ” .

 31. 32 contele martie 20, 2010 la 9:54 am

  Harabula

  Nu ai dezvoltat subiectul privind caracterul mizerabil al beneficiarilor sistemului sanitar românesc . Ar fi fost interesant . Dacă tot suntem la capitolul medicină , aş fi vrut o disecţie fără mănuşi a modului în care românul se raportează la sistem .

 32. 33 contele martie 20, 2010 la 10:34 am

  Adi ne-a povestit despre sistemul sanitar din Canada . Observ că sunt nişte reguli stricte acolo . Cred că prietena lui îşi plătea toate taxele la stat şi totuşi …
  Fără a încerca un rasism de doi bani ( care îmi repugnă ) , încercaţi să puneţi în locul acelei mame , în România , în condiţiile unor reguli asemănătoare , un mic şi gălăgios grup de romi . Pun pariu că actul medical ar fi fost serios ajustat . Asta chiar dacă , să presupunem , aceşti concetăţeni n-ar fi plătit în viaţa lor ceva la stat . Am dat acest exemplu extrem pentru a puncta o idee .
  Noi , românii , avem mereu pretenţia ca ” ceilalţi ” să-şi facă mereu meseria din vocaţie . Vrem ca profesorii să-şi dea duhul pe băncile şcolii pentru că , nu-i aşa , la câtă vacanţă au …medici trebuie deranjaţi , chiar şi nejustificat ,la orice oră pentru că , nu-i aşa , au depus un jurământ … de preot ( culmea , aici ,unde chiar vorbim de vocaţie ,lumea o ia mai încet ) la fel …poliţistul , funcţionarul de la ghişeul supraaglomerat , toţi trebuie să fie prezenţi la datorie , să mă slujească pe mine , cetăţeanul . Noi , în schimb , suntem uimiţi dacă cineva ar avea pretenţii aşa de mari în privinţa noastră . Noi , niciodată nu considerăm că meseria noastră implică vocaţie . Suntem plătiţi să facem o treabă , să zică sărutmâna c-am făcut-o în opt ore ; la ce salariu avem…Asta chiar dacă meseria noastră ar fi de medic , profesor ,funcţionar … Vrem de la colectivitate totul dar am vrea să contribuim cât mai puţin , cu cât mai puţine eforturi , la binele comun .
  Bineînţeles , celelalte probleme ridicate în discuţie de colegi sunt reale .

 33. 34 Parker martie 20, 2010 la 10:40 am

  Deodata ce avem spirit de roman, avem spirit de a fura cat mai mult, ca asa ne este rasa.

 34. 35 LePrince martie 20, 2010 la 10:47 am

  @contele

  Bineinteles….

 35. 36 LePrince martie 20, 2010 la 10:49 am

  @ Anonimul venetian

  Ouch……… Cine este leusor? Ca sa stiu daca ma fac frate cu el…..

 36. 37 Pali martie 20, 2010 la 10:54 am

  Dac e sa raspund doar la intrebarea dvs. Dl. Nastase atunci ordinea ar fii programare speciala pentru cei cu bani;ei oricum inra pe usa dn sapte asa ca,au nevoie de un „culoar” aparte . Nu ? In rest o mare bataie de joc si acest pseudo sistem de sanatate si educatia!

  Apropo am un pont pentru Umil Boc ,…de unde sa taie salariile…acum doua zile am vazut fisa fiscala a unui prof. de la UMF Tg Mures,…venit lunar pe ian 2009 16.400 ron !!! Stiti cate ore a predat ? Nu ? Va spun eu …5 ( cinci ) ore..interesant nu ?!? Cel mai mic venit a realizat in luna iulie cand preda probabil in concediu ( dar ma rog nu poti sa-i lasi fara leafa in timpul vacantei ) la mare a fost de 8.900 ron. Nu mai pun la calcul faptul ca, e si chirurg ! Deci criza mare nu,….

 37. 38 Anonimul Venetian martie 20, 2010 la 11:12 am

  @LePrince,

  Leusor este un animal micut, care devoreaza -ca si tine- limba romana.

 38. 39 LePrince martie 20, 2010 la 11:20 am

  @Ghitza Bichon

  Problema este cresterea pretului pe care il vei plati chiar si la medicamentele ieftine pe care le iei. Compensarea se face cam astfel:
  CNAS iti plateste o parte din medicamentul considerat de referinta, medicament care este si cel mai ieftin din categoria lui( acelasi DCI). Daca vrei acelasi DCI dar un produs ceva mai scump produs de o multinationala (eventual originalul)trebuie sa platesti diferenta intre cota de compensare a celui mai ieftin si pretul produsului preferat.Concluzia este ca statul mentine suma de bani pe care o plateste indiferent de medicamentul pe care tu il preferi. In acelasi timp toate preturile medicamentelor care se compenseaza sunt controlate de minister si plafonate( intervine si corectia pietei acolo unde exista generice, adica copii ale originalului). In noile conditii, vei plati oricum mai mult chiar si pentru cele ieftine pentru ca asigurarile de sanatate isi vor reduce contributia.Problema pe care o ridicam este alta.
  Exista niste combinatii terapeutice ( mai multe medicamente) care se dau gratuit in cazul bolilor cronice. Acestea sunt pe asa zisele programe de sanatate publica si sunt gratuite. Guvernul vine si inlocuieste anumite combinatii cu altele, mai ieftine ca si cost. Problema este ca acestea mai ieftine nu vor avea acelasi efect. Gandeste-te ce-ar fi sa iei o pastila pe zi timp de o saptamana , sa te faci bine, sa platesti 100 sa zicem si ce ar insemna sa iei cate 4 pastile zilnic timp de patru saptamani, sa te coste 90, dar sa risti sa ramai cu sechele sau sa iti revina afectiunea. Nu mai vorbim de efectele secundare si adverse sau de faptul ca familia ta va fi capacitata sa te ingrijeasca in aceste 4 saptamani, sau costul pe care il va suporta societatea sau firma la care lucrezi pentru ca esti incapaciatat 4 si nu o saptamana. Toate acestea sunt costuri colaterale pe care cine gandeste strict in termeni de pret efectiv nu le ia in calcul si s-ar putea sa ajunga ca pana la urma sa ajunga tot la tratamentul de 100.
  Si pentru ca vreau sa-ti mai citesc obrazniciile, sa nu cumva sa iei alte medicamente decat produse in EU sau US, exista sansa sa fie subdozate si sa nu aiba acelasi efect terapeutic( in felul acesta devin si mai ieftine decat unele produse in EU). Sanatate!

 39. 40 LePrince martie 20, 2010 la 11:27 am

  @pali

  Ce frumos stim noi sa gandim colectivist si sa infieram pe cei care iau aceste salarii nesimtite…………. Tu ai facut parte din trupele de „brigadieri” in anii ’50?

 40. 41 theodora0303 martie 20, 2010 la 11:31 am

  Domnule presedinte Adrian Nastase,
  Ziaristul Mile Carpenisan, fost corespondent de razboi, are nevoie de ajutorul nostru.
  Jurnalistul Mile Carpenisan este in coma, in urma unui soc septic si a unui blocaj renal si are nevoie urgenta de o transfuzie de sange din grupa A2 pozitiv.
  Mile este internat la Spitalul Judetean Timisoara, bd. Iosif Bulbuca nr. 10.
  Organizaţia PSD de la Timişoara se poate implica in acest efort comun de salvare a cunoscutului ziarit.
  Cu deosebit respect
  Theodora Marinescu

 41. 42 Ramona-Sandrina Ilie martie 20, 2010 la 11:49 am

  „Sistemul are nevoie mare de bani, iar actualul guvern isi propune sa faca rost de ei. Si o face asa cum stie cel mai bine: nu prin stimulare economica, nu prin reducerea evaziunii fiscale, nu printr-o gestionare mai atenta si mai corecta a resurselor deja existente, ci punand o presiune mai mare pe populatie. Tot greul este suportat, in plina criza, de populatie.”

  Păi aşa este cel mai uşor Domnule Năstase. Aşa nu trebuie să gândeşti strategii, nu trebuie să te bazezi pe judecata unor oameni pregătiţi, responsabili şi capabili…aşa faci mereu şi mereu ceea ce deja ai învăţat să faci: să bagi zăbala şi mai mult în sufletul oamenilor!
  Asta face Guvernul ăsta mizer cu noi…ne învaţă să tragem în jug. Acum doar cu jugul…mâine, poimâine ne va învăţa cu biciul!

  Nu medici sunt de vină. Nu ei au fost de vină nici înainte pentru că oamenii i-au învăţat cu mita şi când erau bani. Ei doar sunt obişnuiţi Domnule Năstase.
  Ai bani…, poţi avea şansa unui tratament de bun simţ. Nu ai bani…, primeşti algocalmin în tratamentul de leucemie şi eşti lăsat ca şi copil de doar 3 ani să îţi rupi pielea de pe faţă de durere şi să îţi pierzi vederea…tot de durere! Trebuie să faci tomograf pentru că eşti suspect de tumoare şi:

  „Tanti doctor de la aparatul ăla cu tomograf a zis să mă ducă mama la Bucureşti, la Spitalul Bagdasar Arseni, că ea este liberă 3 zile şi nu are timp să-mi facă mie poză.” – ne spune chiar el… ”

  Nu e o poveste…asta este deja o realitate a unor persoanje din sistemul medical!

  Sistemul nostru medical este în colaps demult şi nu doar din lipsă de bani ci şi din lipsă de auto stimulare. Ei nu mai fac din plăcere ce fac ci din obişnuinţă şi din ideea: „cât mai mulţi pacienţi…cât mai mulţi bani”. Ce credeţi că îi atrage atât de mult pe unii tineri către medicină? Medicina? Harul care ar trebui să-l aibă? Da, de unde!
  Ei merg unde simt miros de bani şi de compensaţii suplimentare!

  Vina este de amândouă părţile şi atât Guvernul, cât şi medicii îşi bat joc de oameni. Nu toţi medicii, dar cea mai mare parte a lor…de parcă dintotdeauna oamenii s-au vindecat doar cu dotări de ultimă generaţie!
  Toţi găsesc scuze când este vorba de oameni şi lipsă de bani!

  Dar, cum am spus…nu aşa este cel mai uşor? Să găsim scuze şi nu soluţii???

  Am scris despre malpraxis şi bătaia de joc din spitale (cu exemple evidente şi concrete) AICI:

  http://ia-atitudine.blogspot.com/2009/01/malpraxis-saudespre-cum-isi-mai-bat-joc.html

  Cum spuneam…noi oamenii nu mai dăm vina demult. Noi când ajungem acolo vrem să ieşim cât mai repede pentru că suntem trataţi cu nesimţire, se ţipă la noi „te doare? parcă numai pe tine te doare! ia mai taci!”…de la brancadier, la asistentă şi medic…toată lumea ţipă…inclusiv femeia de servici! Vrem să scăpăm de acolo pentru că deja ne este teamă şi când ne pune branula în mână…o face de parcă aia nu e mână de om sau copil…

  Taxe în plus? Bani din buzunar? Programare? Ehh!
  Ne vom obişnui pentru că ne stă în fire şi pe asta au mizat nemernicii care au fost în stare de atât de multe tâmpenii de la o vreme încoace!

  Cât va mai putea suporta şi duce omul simplu Domnule Năstase?
  Degeaba vorbim pe bloguri, degeaba doar dăm semne de alarmă….trebuie să şi facem ceva concret! Trebuie opriţi cumva…aceşti guvernanţi impotenţi moral şi intelectual, sufleteşte…UMAN! Oamenii nu mai pot duce atât de multe. Deja sunt mulţi care sunt daţi afară din casele lor de o viaţă pentru că nu îşi permit să plătească întreţinerea…
  Oamenii se vor sinucide tot mai mulţi, iar PRO TV va avea ştiri la ora 17 din belşug!

  Ce viitor vor avea copii???
  Pe ce baze se va clădi ceva bun dacă tot ce a fost bun este distrus?

 42. 43 Paul martie 20, 2010 la 12:34 pm

  Le Prince,

  spui ca nu esti de stanga si, totusi…

  – Afirmaţia-ţi nr.2 : „(„bogatul roman” – n.b.) Nu se gandeste sa investeasca la bursa, sa faca ceva lucrativ sau macar sa lase banii bancii, CA EA E MAI DESTEAPTA! (sublinierea imi apartine – n.b.) si ii va imprumuta la altii”.
  – Afirmaţia-ţi nr.1 : „nu admir foarte mult solutii cum ar fi cresterea impozitelor”.

  Bine, dar atunci cum il determini pe „bogatul roman” sa-si cheltuiasca banii in scopul obtinerii unui „salariu social”?
  Hai, ca pana acum niciun posesor de titlu e-nobiliar (sic! 🙂 ) nu a dat raspunsul la aceasta intrebare.

  P.S. Ti-am reordonat afirmatiile pentru a te ajuta sa vezi mai bine problema si solutia posibila.

 43. 44 mihaela martie 20, 2010 la 12:37 pm

  Permiteţi-mi să vă întreb: românii care au comentarii, din acestă parte a lumii, sunt nefrecventabili. Mulţumesc pentru atenţia acordată.

 44. 45 casandra martie 20, 2010 la 12:37 pm

  @Nastase

  Programarea este utila in mai multe cazuri:
  1. controlul periodic al femeii insarcinate si copilului;
  2. bolile cronice in fazele compensate;
  3. controlul anual al starii de sanatate.

  Pentru situatiile previzibile in care avem nevoie de medic, fara a fi intr-o stare grava care solicita prezentarea la serviciul de urgenta al spitalelor, trebuie sa avem un sistem care sa reduca cazurile de abuz in sistem.

  Dar nu se poate accepta doar accesul pe bani la medicul de familie!

  Fiecare asigurat si membrii familiei sale ar trebui sa beneficieze anual de un numar oarecare de potentiale vizite gratuite la medicul de familie, consemnate ca atare de acesta si decontate de CNAS.
  Nu stiu cate ar trebui sa fie, probabil in functie de categoria de varsta: copiii si batranii mai multe, adultii sanatosi mai putine, bolnavii cronici (pentru eventualitatea decompensarii bolii lor) iar mai multe.
  Probabil ca un numar minim de 6 vizite gratuite pe an pentru adultii sanatosi ar fi suficiente.
  Pentru copiii mici ar putea fi necesare 18 asemenea vizite, pentru copii mai mari si bolnavii cronici poate 12.
  Zic si eu! Numarul ar trebui sa tina seama de statistica multianuala a vizitelor la medicul de familie.
  Doar ce depaseste acest numar de vizite gratuite ar putea fi taxat. Modic.

  In unele tari UE, o asemenea vizita la medicul de familie costa nu mai mult de 5 euro, iar la medicul specialist 10 euro.
  In acele tari, venitul mediu lunar al unei familii depaseste 3000 euro.

  Probabil ca la noi o asemenea vizita taxata nu ar trebui sa depaseasca 2 RON!
  Ministerul sanatatii are propuneri inacceptabile (5 si 10 RON), care ar baga in mormant multi bolnavi cronici batrani si saraci, dar si multi copii bolnavi din familiile sarace.
  Am impresia ca „specialistii” din ministere si din alte structuri ale statului nu prea mai stiu in ce tara traiesc, nu realizeaza nici nivelul de trai al romanilor, nici nivelul culturii lor medicale, nici rezistenta multora la orice tip de comportament preventiv in materie, ceea ce-i aduce la
  medic direct in stadiul cronic al bolii .

 45. 46 omul de pe zebra martie 20, 2010 la 1:58 pm

  Sant persoana cu handicap grav.ce traim cu 293 lei pe luna care avm nevoie de madic si de madicamente pe noi ne intreaba cineva din ce traim.Mama mea are o pensie sociala 350 e bolnava si nu poate trai fara medicamente pe care le ia zilnic de stomac,de inma.Ministru sanatati sa nu mai vorbeasca fara sa stie,spune ca in Romania este un consum mare de medicamente,DAR OARE LE IA CINEVA DE DRAG?

 46. 47 ALM martie 20, 2010 la 2:08 pm

  Domnule Nastase,

  Habar n-am pentru ce a fost lansata aceasta directiva, care, mai mult ca sigur, nu va aduce semnificativ bani in plus sistemului. Sa va explic: la seviciul peste rand cu plata vor apela cei care nu au rabdare sa stea la rand, fiindca in exceptional de rare cazuri romanasii stiu sa se poarte civilizat si sa respecte ora programata. In general este un haos in salile de asteptare. Cine va plati? Cine isi permite! Si astfel apare si impozitul progresiv bine mascat. Putini, fiindca cei cu adevarata dare de mana nu se duc la doctorul de cartier, nu? Mama nu se supara, oare de ce?

  Problema urgentelor nu se rezolva la doctorul de familie! Tot omul are dreptul sa cheme Salvarea daca simte ca are o urgenta. Asa ca, presupunand ca numarul urgentelor este marisor, acestea se vor muta de la doctorii de familie la Salvare.

  Astazi, imi pare mai periculoasa subfinantarea in domeniul procurarii unor medicamente esentiale. Deja bolnavii de cancer au probleme cu tratamentul, existand banuiala ca minstrul sanatatii, honvedul Cseke Attila, a semnat o intelegere (un parteneriat public-privat) cu crematoriul de la Auschwitz. Urmeaza diabeticii (astia mai tarziu ca papica e scumpa) si cei cu leuconevraxita. Oricum, reducerea compensatelor va avansa, asa ca, toti care n-au venituri nesimtite, ar trebui sa impace cu gandul ca niciodata in Romania speranta de viata nu va depasi 60 de ani, platind noi impozite nerambursabile, care se numesc „asigurari sociale”.

 47. 48 eugen martie 20, 2010 la 2:22 pm

  In 2008 erati decis ca sanatatea sa fie o tema si nu doar declarativa in programul PSD. Sunteti partizanul unui PSD care sa fie un administrator eficient cred ca trebuie propus ceva cu cap si coada aici.

  Co-plata informala catre doctor in spital este o barbarie in Europa si limiteaza asistenta la cei saraci. Sistemul este sbfinantat asa ca este poate bine sa asiguram asistenta scumpa in spitale si sa terminam cu donatiile decat sa finantam totul din asigurari.

  In privinta medicamntelor este o dilema cum sa asiguram aceleasi medicamente ca i Vest cu 20% din banii de acolo ?. Este geu eu ma gindeam sa dam decrete care sa permita temporar neaplicarea patentelor si sa fabricam noi insasi generice. Probelma este ca cei care decid cu medicamnetele sunt la buzunarul marilor producatori care le paltesc vizite de studiu la concgrese in tari exotice ,orase turistice si hoteluri de cinci stele cu diurne regale. Companiile de medicamente numesc asta cinic „legalsied bribe”.
  A da si nici companii de medicamnte de stat nu mai avem.

  Ca o parere personala atita timp cat o a raminem cu sisteme pur de stat de asigurari de sanatate nu este nicio sansa. Si in Europa sociala a mers numaia acolo unde s-a facut parteneriat public privat. Asa sistemul este dominat de feude de tari ai birocratiei si spitalele de baroni numiti politic care de orice numai de eficienta nu le pasa.

 48. 49 eugen martie 20, 2010 la 2:23 pm

  Sistemul co-platii nu este un bocism nemaispunnad ca a fost pus pe masa de ex-ministrul PSD !!. In Europa se practica sub forma riscului propriu pentru primii 100-150 de Euro sau co-plata in Franta. Cam 15% din suma ce se plateste la asigurari este co-plata.

  Problema este ca ne place sau nu sitemul „gratuit” chiar atrage o avalansa de vizite ne-necesare si sufoca sistemul. Asta este realitatea in toata lumea.Co-plata este un sistem gindit cinic dar destinat sa tina departe cei cu afectiuni usoare de spitalele care sunt scumpe. Riscul de a muri din cauza din cauza unui atac cerebral instant este mai mic decat de a muri din cauza suprasolicitarii medicului sau consumarii de resurse la urgente pe cazuri usoare.

  Este un risc cinic calculat dar toate tarile il practica.

 49. 50 tiberiu martie 20, 2010 la 3:51 pm

  Revolutia din 1989 a fost inutila !

  Ce sens au discutiile astea sterile cind toate actiunile guvernului Boc sint decise la Cotroceni. ! Romanii l-au ales pe Basescu in 2004, romanii l-au salvat pe Basescu de la suspendare,romanii l-au reales pe Basescu in dec 2009 dupa un an de guvernare cu Boc.
  Basescu este Ceusescu redivivus ,Romania s-a reintors in liber consimtit la dictatura !

 50. 51 blogideologic martie 20, 2010 la 4:02 pm

  @ LePrince (de acum)
  Iată o confirmare pentru „teoria conspiraţiei” care vine de la DE FRÉDÉRIC, ROI DE PRUSSE, “l’humble philosophe de Sans-Souci”. +A Potsdam, le 8 octobre [1774, n.n. ]. Les négociations de la paix de Westphalie n’ont pas coûté plus de peine à Claude d’Avaux, comte de Mesme, et au fameux Oxenstiern, qu’il ne vous en coûte à solliciter la grâce de Jacques-Marie Bertrand d’Étallonde à la cour de France. Votre négociation éprouve tous les contre-temps possibles. Voilà un chancelier sans chancellerie qui vous devient inutile, un nouveau venu que peut-être vous ne connaissez pas, et qu’il faudra prévenir par quelques vers flatteurs avant d’entamer l’affaire de Jacques-Marie; enfin un témoignage que vous me demandez, et qui n’est pas selon le style de la chancellerie. On prétend qu’un attestat de l’officier général dans le régiment où il sert est suffisant, et que les princes ne doivent pas s’abaisser à demander grâce à d’autres princes pour ceux qui les servent, ou il faut en faire une affaire ministérielle. Voilà ce qu’on dit. Pour moi, qui ne suis exercé ni en style de chancellerie, ni profondément instruit du punctilio, je me bornerai à envoyer le témoignage du général à M. D’Alembert, et je ferai écrire à mon ministre à Paris qu’il dise un mot en faveur du jeune homme au nouveau chancelier. Si les anciens usages barbares prévalent contre les bonnes intentions de François-Marie Arouet de Voltaire et de son associé mons de Sans-Souci, il faudra s’en consoler, car ce n’est pas une raison pour que nous déclarions la guerre à la France. Le proverbe dit: « Il faut vivre et laisser vivre. » C’est ainsi que pense votre impératrice: elle se contente d’avoir humilié la Porte; elle est trop grande pour écraser ses ennemis. La Grèce deviendra ce qu’elle pourra; les anciens Grecs sont ressuscités en France. Vous tirez votre origine de la colonie de Marseille ; cette nouvelle patrie des arts nous dédommage de celle qui n’existe plus. Le destin des choses humaines est de changer: la Grèce et l’Égypte sont barbares à leur tour; mais la France, l’Angleterre, et l’Allemagne, qui commence à s’éclairer, nous dédommagent bien du Péloponèse. Les marais de Rome ont inondé les jardins de Lucullus; peut-être que, dans quelques siècles d’ici, il faudra puiser les belles connaissances chez les Russes. Tout est possible, et ce qui n’est pas peut arriver ensuite. Je fais des voeux pour que l’Être des êtres prolonge les jours de votre âme charitable; qu’il vous conserve longtemps pour la consolation des malheureux, et pour la satisfaction de l’humble philosophe de Sans-Souci. Vale. Fédéric.+ Fiind adresată către Voltaire, scrisoarea se găseşte în arhiva lui, după cum a fost publicată şi în Franţa, în textele scrise de corespondenţii către Voltaire. Ilustrul istoric român Neagu Djuvara, care a locuit şi studiat ani şi ani de zile în Franţa, fără îndoială că nu a citit cu mintea totalmente absentă textul epistolei scrise în anul 1774, către Voltaire (imediat dupa încheierea păcii de la Kuciuk Kainargi, pe care Frederic cel Mare o compara ca importanţă cu pacea din Westphalia!, pricepi tu, @ LePrince? , încearcă să te concentrezi, băiatu’!). Prin pacea de la Kuciuc Kainargi din anul 1774, Franţa renunţă la drepturile atribuite şi parafate prin Capitulaţiunea din anul 1740 la Constantinopol! Exact acel tratat de la 1740 garanta frontiera românească pe rîul Bug care se varsă în Marea Neagră. Deci după abandonarea Canadei în războiul de şapte ani (vezi celebra expresie de evaluare a Canadei : „quelques arpents de neige”), Voltaire creează un lobby puternic pentru abandonarea garanţiei franceze la frontiera Romaniei pe Bugul pontic. Dar în cartea “O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri”/ Neagu Djuvara. – Ed. a IV-a. – Bucureşti: Humanitas, 2002/ 240 p.; ISBN 973-50-0242-6 94(498) © HUMANITAS, 2002 Ediţia a IV-a revăzută ISBN 973-50-0242-6 Redactor VLAD ZOGRAFI Apărut 2003 BUCUREŞTI, domnul Neagu Djuvara comite cel puţin două minciuni prin omisiune, minciuni voios şi direct aprobate de redactorul de carte Vlad Zografi, şi tot atât de voios, dar indirect, aprobate de Gabriel Liiceanu, celebru culturnic de elită. Prima minciună prin omisiune se referă chiar la Capitulaţiunea din anul 1740 la Constantinopol, a cărei copie autentificată se află şi în Franţa, nu doar la Istanbul. Dacă Neagu Djuvara nu vorbeşte despre aceasta în cartea “O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri” pentru că nu ştie, înseamnă că este doar un ignar infatuat. Dar eu cred că Neagu Djuvara ştie foarte bine despre această copie a Capitulaţiunii din anul 1740 de la Constantinopol prin care se recunoştea legitimitatea frontierei răsăritene pe rîul Bug pentru principatul moldovenesc. Alţi istorici, mai tineri şi mai inimoşi, precum Mircea Snegur şi Mircea Dogaru, nu se supun acestei conspiraţii anti-româneşti şi vorbesc în mod deschis despre Capitulaţiunea din anul 1740 de la Constantinopol. De altminteri chiar şi Winston Churchill, în celebratele memorii pentru care a primit premiul Nobel, face o trimitere la existenţa unui document care legitimează frontiera răsăriteană a României pe rîul Bug. De ce tace domnul Neagu Djuvara ? Pur şi simplu pentru că el nu este marele “patriot român”, aşa cum este prezentat de culturnicii de elită de la GDS. Mai departe, Neagu Djuvara nu face nici o comparaţie între pacea westphalliană şi pacea de la Kuciuk Kainargi, comparaţie pe care o face prima oară în Epoca Luminilor regale Prusiei Frederic cel Mare, şi pe care nu o respinge nici măcar iluministul Voltaire. Ei bine, profesorii de istorie de la liceul Fraţii Buzeşti din Craiova dovedeau curajul intelectual să vorbească elevilor prin 1960 la modul corect despre pacea de la Kuciuk Kainargi. Şi nu au făcut puşcărie politică ! De ce eşti tu supărat @ LePrince (nick de acum) ? În volumul său „Politice” (pg. 64), Horia Roman Patapievici afirma : ‘Românii nu pot alcatui un popor pentru ca valoreaza cît o turma: dupa gramada, la semnul fierului rosu… fete patibulare, maxilare încrîncenate, guri vulgare, trasaturi rudimentare, o vorbire agramata si bolovanoasa.’ Pe ce se baza HRP ? Voltaire scria la 1730 în cartea “Histoire de Charles XII”, partea V-a : “Le czar […] prit son chemin par la Moldavie et la Valachie, autrefois le pays des Daces, aujourd’hui habité par des chrétiens grecs tributaires du Grand Seigneur. La Moldavie était gouvernée alors par le prince Cantemir, grec d’origine, qui réunissait les talents des anciens Grecs, la science des lettres et celle des armes. On le faisait descendre du fameux Timur, connu sous le nom de Tamerlan. Cette origine paraissait plus belle qu’une grecque; on prouvait cette descendance par le nom de ce conquérant. Timur, dit-on, ressemble à Témir; le titre de kan, que possédait Timur avant de conquérir l’Asie, se retrouve dans le nom de Cantemir ainsi le prince Cantemir est descendant de Tamerlan. Voilà les fondements de la plupart des généalogies.” Astfel, în rezumat, Voltaire afirma că teritoriul Daciei de pe vremuri era populat la anul 1730 de greci. Deci există o ideologie anti-România construită încă de Voltaire. Horia Roman Patapievici mai scria despre români, în cartea deja amintită la pagina 46, că ei reprezintă o ‘Masă degenerată, îngîmfata, proastă şi rea.’ Or, ideea este preluată de la Keith Hitchins, din cartea “Românii, 1774 -1866”, tradusă de editura Humanitas a lui Gabriel Liiceanu şi recomandată în programa şcolară la noi. Keith Hitchins continuă de facto ideologia anti- românească structurată de Voltaire. Destul de bizar, Keith Hitchins este din 1991 membru de onoare al Academiei Române !

 51. 52 blogideologic martie 20, 2010 la 4:06 pm

  @ eugen spune: +Problema este ca ne place sau nu sitemul “gratuit” chiar atrage o avalansa de vizite ne-necesare si sufoca sistemul. […] Co-plata este un sistem gindit cinic […] Este un risc cinic calculat dar toate tarile il practica.+
  Foarte corect. În orice decizie se face un trade-off.

 52. 53 Spiridus martie 20, 2010 la 4:53 pm

  Citesc acum ca intr-o tara latino-americana este obligatoriu ca pe reteta medicala sa fie trecuta denumirea generica a medicamentului, nu (numai) cea comerciala, de firma. Medicamentul generic se gaseste la farmacii (daca nu este protejat, deci daca nu este mai nou de 15 ani, cred… pot fi 10 nu stiu exact). Suma pentru medicamentul generic poate fi suportata de asigurarile sociale, diferenta pentru cine vrea, de ex., aspirina Bayer, nu aspirina (producator autohton oarecare) din buzunar.

 53. 54 Ghita Bizonu' martie 20, 2010 la 5:15 pm

  Musiu Prince de la Crasse segneiur de la Saloperie
  nu te baga un nu stii nice ce citesti. Am zis in cazul meu eu iau cele mai ieftine medicamente . Sunt destul de bine ….
  Vaz ca te preocupa grija de mine .. o doctora mare iubitoare de ultimele noutati mi-a prescris un antibiotioc de ultima generatie , 100.000 ROL pastial acu 2 ani. Rezultatu pana si slana de pe mine a invatat cuvantul parestezie … sa zic asa era sa ma curete. Am iesit din dardac cu cefalosporine ( 60.000 ROL ).
  Zici bancu ca daca nu e „original” nu e „dozat”. Eu presupun ca daca scrie 10 mg substanta activa, apai sunt 10 mg .
  Si ptr golania ta iti atrag atentia ca nu am bani sa platesc beneficiile multinationalelor, ca nu vaz de ce le-as subventiona io si ca 10 mg sunt 10 mg si in Turcia si in Germnaia. Ba crez ca si in SUA care au rams cu vechile unitati ( grains la medicamente ).
  Si imi aduc aminte ca un ambasador SUA zicea ca in Romania medicatia antisida este mai scumpa decat in SUA ….
  In incheiere iti urez sa – ti platesti Darobu cat mai iute ….
  A sa nu uit. Ma ala d’origine routuriere , io0=s Bizonu fiindca parveniti d’alde tine erau in culmea extazului acu 10-12 ani cand citeau ca creste somaju si scade nivelul de trai : reforma merge inainte ! rage bizonu !! hai ca-i bine !!! Pricepi ?

 54. 55 Ghita Bizonu' martie 20, 2010 la 5:31 pm

  ALM , eugen
  de acord cu subfinatare. Insa io observ ca desi banii de la CNAS au cresut ani de zile .. accesul la medicul specialist a deveniit tot mai greu ( erau si abuzuri …. nu zic nu ! ) . Si medicii sunt plattiti intre ridicol si prost si fug pe rupte din tara .
  Insa se pare ca unii se imbogatesc . Se imbogatesc asigurand servicii mai putine si indebunidu-mi doctoru cu statistici si parastatistici plus rapoarte la kil.
  In afara de asta repferitor la “legalsied bribe” as aduga ca cf regeretatului profesor Manolescu ( preda farmacologia la IMF ) 1/3 dinre medici nu ar fi terminat medicina daca el nu era .. genros cu punctaju’ si doar 1/3 stiu ce-i medicamentu ce-l prescriu. Asa ca pana la “legalsied bribe” mai este si sfanta naivitate care ii face sa se increaza in comsi voiajorii ( absolventi de medicina , cateva promotii !) firmelor in cauza.
  Eu as avea niste idei sadice . O firma pedinte de Ministeru Sanatatii care sa provizioneze spitalele , programele nationale de santate si accesoriu si farmaciile cu medicamente generice ( importate din tari de lumea a 3a ca si Romania diferenta fiind ca Romania isi sacrifica cetatenii ptr binele unor companii straine ). Ma rog ar fi „dureros” ( inclus ptr un cunoscut de-al meu ) ptr cei implicati.
  Insa intre durerea lor ( vai ! nu mai popt Passat ! nici concdeiu la Ibiza ! Tre sa ma multumesc cu Octavia si Antalya !!! ) si durerea celor mai multi .. aleg sa-i indurerez pe cei cativa ( oricum nu el prabusesc nivelul de trai ! ).
  Si pana sa dam exemplul din vestul Europei un cica se aplica riscului propriu pentru primii 100-150 de Euro sa ne intrebam ce inseamna ptr cei mai multi aia 150 euro .
  Avem destui „privati” cu labele in buzunarele noastre ! Ce mai vreti ?

 55. 56 JR. martie 20, 2010 la 5:33 pm

  Eu sunt o persoană care scârţie toată ziua bună ziua uşa medicului de familie. Nu trebue să am aceiaşi pregătire cu a d-lui doctor ca să observ că este un fel de fac-totum, stresat de pretenţiile aberante ale sistemului care a făcut din medicii de familii un fel de contabili moderni cu cotiere şi leptopuri a căror rost nu am reuşit să-l înţeleg. Fiecare asistat are o fişă în care medicul urmăreşte starea de sănătate a pacientului. In acest scop completează mai multe formulare care costă timp. Apoi accesează datele din fişe pe computer. Dar nu este suficient: trebue să prezinte la control şi fişele pacienţilor şi datele computerizete. Datele trebue să corespundă la centimă. Cui foloseşte această perdere de timp şi o muncă stresantă inutilă? Cât timp îi mai rămâne doctorului să consulte pacientul în timpul afectat? Apoi reţetele, trimiterile, cer alt timp alocat şi toate astea în doar 15 minute. Dacă doctorului i-a scăpat ceva, pacientul vine în altă zi pentru remediere. De data aceasta va trebui să plătească consultaţia. Este justificat, e drept dar nu şi corect. Medicii de familii au cheltueli mari care nu pot fi ocolite; Fac parte din procesul de desfăşurare a muncii lor. Ei asigură sănătatea celor care plătesc taxe şi impozite din munca lor, cotă parte şi pentru serviciile de sănătate gestionată de guvern. Primul ministru Boc , ce şi-a zis? Bolnavii la ananghie vor plăti serviciile medicale că nu au încotro, iar cu banii adunaţi din asigurări, plătesc funcţionarii ministerelor şi luxul din Sediul SPP”. Pot fi folosiţi oriunde altundeva. Aşa că eu o să împart pensia nesimţită a lui Boc cu medicul de familie că nu are nicio vină şi nu mai VOTEZ partide de dreapta cât oi fi şi-oi mai trăi.
  Vă îndemn pe toţi care citiţi aceste gânduri să faceţi la fel poate scăpăm de această ciumă portocalie şi poporul român va regenera.

 56. 57 renata martie 20, 2010 la 5:59 pm

  Domnule Năstase,
  felicitări pentru exerciţiul de logică şi bun simţ!
  Dar despre ce fel de programări vorbiţi?
  Medicii de familie nu consultă pe nimeni. Eliberează reţete „cronicilor”, aceeaşi medicaţie timp de luni, ani de zile, fără să mai ia măcar o tensiune acelui bolnav.
  Sigur, există excepţii. Unii reuşesc să schimbe două cuvinte cu pacientul „ce mai faci?, cum merge?”… ăla, stresat de puhoiul de la uşă , zice „bine, bine, dom’ doctor!”
  Pe urmă vine la farmacie şi se plânge că face pusee de tensiune, cu tot tratamentul. Îl întreb i-aţi spus doctorului? Zice „Nu, că era foarte ocupat.”
  Medicii de familie au un număr minim de pacienţi, ca să fie ceea ce sunt: O MIE arondaţi. Dar n-au şi un maxim. Unii au două, trei mii… De la 2000 în sus, o duc foarte bine cu banii de la casă. La 3000 sunt deja bogaţi.
  Dar chiar şi MIA minimă, pe lună, nu poate fi CONSULTATĂ.
  Să zicem că vin doar jumătate lunar, la consult. Înseamnă 3 minute de pacient.
  Dacă vin un sfert, înseamnă 6 minute…
  Despre ce vorbim?
  Oamenii care se duc la doctorul de familie, se duc pentru ca să-şi ia reţeta de luna trecută, să ceară o trimitere la specialist, să solicite un medicament în plus, un concediu medical…

  Primul pas greşit s-a făcut atunci când s-a impus numărul minim de 1000 de pacienţi pentru un doctor de familie.
  După ce faci primul pas în absurd (citiţi „gol”), nimic nu te poate redresa.

  Aşa că fiţi pe pace!
  Disjuncţia cine e urgenţă şi cine nu, nu va exista, decât în măsura în care doctorul va fi bonusat de Casa de Sănătate, dacă are urgenţe, sau penalizat, pentru acelaşi motiv.

  Dv., dacă ar trebui să normaţi munca unei tricoteuze, câte pulovere pe zi face şi cât ar trebui plătită, aţi şti cum să procedaţi?
  Aşa şi reprezentanţii Sănătăţii, cu medicii de familie!
  Dacă unul, doi dintre ei sunt, pe diploma de absolvire, doctori, n-au profesat un ceas. Au intrat direct în politică şi în administraţie.
  Dacă nu mă credeţi, întrebaţi-l pe Cristian Toma, unul din foştii preşedinţi ai CASMB, care s-a lăudat, la investire, cu faptul că n-a făcut o injecţie, nici ca student, a terminat medicina ca să aibă o facultate, să poată intra în politică.
  Dacă v-am supărat cu cele de mai sus, regret enorm.

 57. 58 LePrince martie 20, 2010 la 6:07 pm

  @ Paul

  Nu ai perceput nuanta, spuneam ca nu sunt stangist, gauche-ist daca vrei cu toate conotatiile. Stanga acopera si ea o plaja larga de idei.
  1.Depozitul bancar este ultima solutie pentru cei care nu au nici un fel de idee ce sa faca cu capitalul lor si prin banca se protejeaza de inflatie si isi creeaza si un oarecare surplus.Personal nu cred ca banca e desteapta, spuneam ca e si asta o solutie de a crea un venit suplimentar( pentru cei care cred ca o institutie financiara e mai desteapta decat ar putea fi ei).Depozitul bancar nu este desigur o ” investitie”.
  2.Exista mecanisme prin care poti stimula pe cei care au un surplus sa il investeasca si sa creeze locuri de munca, prosperitate si…. salariu social.
  Exista tari in care impozitele pe proprietate este foarte mare ( mai ales daca aceste proprietati nu sunt folosite pentru un scop lucrativ). Pornind de la un spatiu locativ minim, de care are oricine nevoie drept spatiu vital, pot fi impozitate excedentele neutilizate in scop lucrativ cu niste cote care ar descuraja pe oricine sa construiasca pentru o familie de 3 persoane o vila de 600mp de exemplu( cunosc un caz). Franta este un bun exemplu in reglarea echitabila si profitabila( pentru buget) a chestiunii, daca vrei detaliez. Nu mai vorbesc de impozitul pe care il vei plati in Danemarca de ex. pentru orice automobil cu o capaciatate mai mare de 1800cmc. Este enorm. Sau de impozitarea veniturilor in functie de nivelul de trai: in Grecia de exemplu, daca iti cumperi Porsche de 100000 de Euro dar declari venituri de 1000 de Euro lunar(la venitul asta cetateanul grec nu palteste nici un impozit), fie trebuie sa demonstrezi provenienta banilor si sa dovedesti ca s-a platit impozit pentru ei ,fie sa platesti impozit la un venit net superior, indiferent de cat declari tu. Exista metode foarte sofisticate si foarte elaborate de a aduna bani, cu ceea ce nu sunt de acord este impozitarea muncii, cea mai simplista, bazica, dureroasa si proasta metoda de a taxa. Asta incurajeaza lenea si mediocritatea si nu duce decat la numeroase metode ingenioase de a eluda plata impozitului. Nu sunt un specialist si nici infailibil insa….
  Nu am pretentia ca am oferit un raspuns, oricum rolul unui print nu este acesta, el trebuie doar sa inspire pe altii….
  Au fost totusi, in alta ordine de idei,multi nobili cu simpatii de stanga. Pornind in jos pe firul istoriei, putem incepe cu Printul Rosu( Scarlat Callimachi, desi nu sunt de acord cu ce a facut el si nici cu teoriile sale) si exemplele pot merge mai departe…..
  Solutii sunt, cresterea impozitelor este doar una, cea mai simpla si mai proasta.

 58. 59 ALM martie 20, 2010 la 8:27 pm

  @ Spiridus (martie 20, 2010 la 4:53 pm)

  Domnule, sunteti in cuget si simtire cu honvedul de la MS. Asta spune si el: ai o afectiune de inima? De ce vrei Tertensif? Ia niste Aspenter ca tot pentru inima este. Trebuie o aspirina? De ce sa iei Bayer si nu d’aia de un leu kilu, cu care te mai alegi si cu o gaura in stomac? Domnule, un medic adevarat nu vorbeste despre afectiuni (boli) ci despre pacienti. Si pacientii nu sunt doi la fel (chiar daca sunt pusi intr-un singur pat la spital), in general existand mai multe boli asociate pe un singur cap de vita furajata, cu indicatii si contraindicatii la medicatie. Dar de unde sa stie treaba asta un politruc, adus pe post de cârja guvernamentala? El stie doar ca n-are bani si pass mai departe! Ca si cum a fi ministru este o biata functie de partid.

  Domnule, daca un strungar spune ca nu poate face o piesa, este penalizat sau pus pe liber! C-asa-i in tenis! Un ministru poate sa ridice gratios din umeri, sa se scarpine non-stop in cap si sa-si ia leafa nesimtita fara nicio durere! Fiindca el n-are nicio responsabilitate, are mereu pe cine sa dea vina (tipic greaua mostenire) si oricum nu-i pasa fiindca postul este o recompensa politica.

 59. 60 felix-cat martie 20, 2010 la 8:40 pm

  blogideologic

  Sunt ignar intr-o problema: cand a fost frontiera Moldovei pe Bugul pontic?
  Multumesc anticipat – Felix sotul.

 60. 61 LePrince martie 20, 2010 la 9:16 pm

  Imi este foame si ma voi duce sa mananc. De aceea sunt usor iritat si ii voi raspunde lui Bichon.

  @ Ghitza Bichon

  Pre limba ta: BIZOANEEEEEEEEE!!!!
  ILEGALISTULEEEE!!!!!
  BOLSHEVICULEEEEEEEEE!!!!

  Mai cap patrat, ce nu intelegi? Nu eu ma bag unde nu inteleg!

  Am incheiat cu scoborarea la nivelul ghitzi.

  O afectiune are un anume cost, se cheama „costuri terapeutice”.Acest cost este dat de o suma, nu detaliez. Din nefericire, in medicina, ca si in arta sau cultura, exista costuri greu calculabile sau neexprimate in bani.Acestea sunt: zile de spitalizare, concedii medicale viitoare, adresabilitate mai frecventa la medic, capacitarea familiei( in special la bolnavii cronici cu anume afectiuni grave care necesita imobilizare sau supraveghere permanenta, dar si la copii), scoaterea din circuitul social a pacientului( si asta e un cost foarte mare!) si multe altele. Daca aceste costuri terapeutice ar fi numai medicamentele ar fi foarte bine. Dar nu e asa. De aceea uneori , sau de multe ori, medicamentul este doar un cost infim indiferent de pretul lui. Nu ma refeream numai la tine care probabil iei niste „buline” de inima, cateva de ficat si doua ceaiuri(c-asa ai auzit de la baba Rada) si te culci. N-ai decat sa te indopi tu cu prafuri indiene, te va costa mult mai mult peste cativa ani, cand afectiunea ta, partial tratata, se va agrava! Oricum esti in asentimentul ministrului actual, care va declansa „hoardele lui Attila” pe pacientii care, spune el, consuma mult prea multe medicamente!!
  Tu ai auzit de vorba’aia: sunt prea sarac sa ma imbrac ieftin?
  Ma duc sa mananc, m-am infierbantat prea tare si e cineva aici care nu stie ca stau de vorba cu tine, n-ar intelege de ce de i-as spune…..

 61. 62 M.Voicu martie 20, 2010 la 9:57 pm

  @renata martie 20, 2010 la 5:59pm spune: ”Primul pas greşit s-a făcut atunci când s-a impus numărul minim de 1000 de pacienţi pentru un doctor de familie. După ce faci primul pas în absurd (citiţi “gol”), nimic nu te poate redresa.”
  * * * La „Raspunsuri” am postat la martie 15, 2010 la 10:36pm: «Poate miercuri veţi reflecta la ”programata” grevã de la metrou, dar cu 5000 de salariaţi la 50 km de traseu revin cam 10 m cale per salariat şi, oricât de aproximative ar fi aceste cifre, rezultatul e mult, mult prea departe de normativul a 2000 persoane pentru un medic de familie, care are şi el o activitate de ”manualitate”, DAR NU NUMAI». Rostul, atunci, era greva cu care tot eram ameninţati de «oamenii muncii» care au fãcut din metrou un monopol propriu.
  * * * Eu nu gãsesc explicaţie la o problemã simplã : sistemul medical nu era o fericire nici în organizarea anterioarã, dar poate ar merge mai bine fãrã Case de Sãnãtate (şi centralã şi atâtea teritoriale) IN CARE SE LÃFÃIE POLITICUL – consumând din încasãri – pe care oricum le face Ministerul Finanţelor – care trebuia sã le transferate integral la factorii medicali numai prin Ministerul Sãnãtãţii ! Dacã «angajamentele» IEUROPENE obligã la un organism independent, spuneţi-le sã vadã cum îl hãlcuiesc partidele de guvernãmânt – deci cât (NU) le respectã independenţa. Si-atunci, pen’ ce ?

 62. 63 Pali martie 20, 2010 la 10:12 pm

  @ Le Prince

  ,…tu de unde ai mai aparut Dl. Kappo ?Poate te regasesti TU in postura de brigadier! Eu sunt nascut in 1971 „scumpule”,…

 63. 64 E.U. martie 20, 2010 la 11:16 pm

  Cred ca ar trebuii pus accentul mai mult pe medicina naturista,pe modul de viata echilibrat,folosirea produselor bio,ca omul sa nu ajunga atat de des la mana mediciilor si atunci cand o face sa fie in scop preventiv la un medic de medicina naturist.

 64. 65 Sebastian vieru martie 21, 2010 la 12:17 am

  Cu privire la acest subiect doresc sa aruncati o privire la http://www.petitieonline.ro/petitie-p59975061.html
  Eu spun ca de aici trebuie sa plecam cu discutia cand vb de medici .
  Poate un feedback ar fii bine venit.

 65. 66 Spiridus martie 21, 2010 la 1:42 am

  @ALM
  Ar fi bine sa fie cum vrei tu. Cine nu ar vrea?
  DAR ACEST LUCRU NU SE INTAMPLA NICAIERI IN LUME.
  Iar la noi bugetul e cum e…
  Sunt de acord ca se risipeste, ca e prost gestionat, ca ajung sefi doar cei cu pile la partid indiferent de (in)competenta, ca se pot face multe lucruri mai bine etc., etc…
  Dar, daca dorim o solutie realista, care sa satisfaca intr-o mai buna masura bolnavii, TOTI BOLNAVII, atunci este nevoie de ierarhizare.
  Din banii de asigurari sa se poata face tratamentul de baza. DAR SA SE POATA.
  Solutia ta e neaplicabila, e cam CINE-APUCA APUCA, CINE NU…
  Seamana cu comunsimul. E un sistem BUN , dar nu se poate aplica unei societati!

 66. 67 nr. 10 martie 21, 2010 la 2:04 am

  @Coarna Doru
  Dle Presedinte,(este vorba despre Mircea Geoana, vezi postarea de pe blogul acestuia)
  Un partid oricat de mare are nevoie de o victorie rasunatoare, de o oferta extrem de atractiva sau de un lider de tip ‘locomotiva’. ‘Locomotiva’ este varianta cu randamentul cel mai bun si chiar un partid urias precum PSD are nevoie de asa ceva. Inainte de programe si idei, cu stima va rog sa luati in calcul varianta ‘locomotivei’, si deie Domnu’ sa reusiti. Oamenii, ajutorul si voturile vor veni cu siguranta. Daca reusiti aceasta reconstruire a imaginii depinde numai de Dvs. As indrazni sa spun ca datorati asta PSD-ului si intregului electorat

  Acestea sunt cele scrise de Dvs. Daca inteleg bine il cam lingusiti, ceea ce ulterior ati facut cu AN.
  Daca intelegerea mea nu este cea corecta, timpul ne va arata.

 67. 68 nr. 10 martie 21, 2010 la 2:05 am

  Ianuarie 2010

 68. 69 virgil martie 21, 2010 la 2:15 am

  Adica nu sunt bani pentru salariile medicilor? Finantarea sistemului de sanatate presupune mai mult decat salariile medicilor si de aia nu inteleg.

 69. 70 felix-cat martie 21, 2010 la 2:23 am

  @ LePrince
  In nici un caz nu-mi voi denigra tara sau cetatenii ei indiferent de coloratura . Solodaritatea cu cei ramasi acasa se manifesta mult mai puternic atunci cand esti departe . E acea nostalgie , acel cliseu cu ” leaganul copilariei ” . Credeam ca e inventie cand ii auzeam pe altii .
  A discuta cu strainii despre problemele sociale ( din ambele tari ) nu sunt totuna cu ” a-ti vorbi tara de rau ” .
  Eu ma aflu aici sa-mi vad de viata mea si a familiei mele , cautand ( si gasind) satisfactia si respectul pentru munca si contributia mea ca om intr-o societate normala .
  Concomitent cu ragasirea identitatii propriei persoane , militez pentru schimbarea imaginii tarii din care provin .
  Castigandu-ne respectul noi , ca oameni , consider ca e un fapt pozitiv pentru tara mea . Caci aici , in comunitatea unde traiesc acum , eu ( noi ) reprezint Romania , nu doar persoana cu numele Dana Mladin &familia .
  Multa vreme am ezitat sa plec , dintr-un patriotism si o solidaritate specifica varstei mele probabil .
  Insa dezamagirea care m-a coplesit in urma cu 2 ani a invins . Am ales intre iubirea de tara , iubirea pentru viata .
  Iubesc si acum ( poate mai profund , caci imi lipseste ) Romania cu tot ceea ce inseamna ea , cu bune sau cu rele .
  Pentru ca eu insami sunt Romania si nu ma pot dezice .

 70. 71 Enuresis martie 21, 2010 la 2:54 am

  Pe cine ar consulta doctorul primul, pe cel care plateste sau cel cu programare? Din cite stiu, cei care aleg meseria asta depun un Juramint …subiectivitatea nu ar avea ce cauta in tratarea pacientilor, un om egal un om …pura utopie,nu? Schimbarea trebuie sa vina din ei, din cadrele medicale, nu din zona politica.

 71. 72 blogideologic martie 21, 2010 la 3:42 am

  @LePrince spune, martie 20, 2010 la 6:07 pm:+Exista mecanisme prin care poti stimula pe cei care au un surplus sa il investeasca si sa creeze locuri de munca, prosperitate si…. salariu social.+
  Cred că nu ştii pe ce lume trăieşti. Problema nu este „mecanismul prin care poti stimula” (ceea ce face şi Boc prin programul Rabla), ci modelul economic funcţional acum. El pur şi simplu nu există, pricepi tu @LePrince ! Iar Printul Rosu (Scarlat Callimachi) era bun prieten cu Nicolae Ceauşescu, de ce nu vorbeşti despre asta ?

 72. 73 blogideologic martie 21, 2010 la 4:01 am

  Istorie recenta: Radu Portocala. Uitarea exilului? Cînd, în iunie 2003, guvernul Năstase a hotărît să înfiinţeze Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc, s-au ridicat destule glasuri care profetizau iminenta acaparare şi inevitabila falsificare de către PSD a istoriei luptelor politice duse, decenii de-a rîndul şi pe diverse meridiane, de exilaţii români. Se prevedea subordonarea politică a Institutului şi dispariţia sub obrocul socialist a arhivelor pe care el urma să le dobîndească şi să le centralizeze. Cei care, în frunte cu Dinu Zamfirescu, acceptau, sub o formă sau alta, să intre în structurile Institutului sau să colaboreze cu el, erau acuzaţi că-şi vînd conştiinţa, că-şi reneagă trecutul de opozanţi şi se vedeau dintr-o dată puşi la stîlpul infamiei. Faptul că noua instituţie a fost aşezată, de la bun început, sub înaltul patronaj al primului dintre exilaţi, Regele Mihai, nu a schimbat cu nimic această percepţie radical negativă. /Reluare din Ochiul magic, blogul lui Radu Portocala/ Iată, pe scurt, în ce condiţii a văzut lumina zilei Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc. Timpul a sfîrşit prin a contrazice funestele profeţii: guvernul PSD nu a pretins nici o subordonare, memoria exilului nu a fost confiscată. Mica echipă care s-a constituit împrejurul lui Dinu Zamfirescu a început, cu modestele mijloace care i-au fost acordate, să reconstituie vastul tablou – alcătuit din elemente complexe, adesea desperecheate şi contradictorii – al exilului românesc. Pentru prima dată, celor patru decenii de existenţă şi de luptă a românilor în afara graniţelor ţării li se recunoştea oficial caracterul de fenomen istoric şi dreptul de a fi studiate de către o instituţie a statului. Numirea lui Dinu Zamfirescu la conducerea Institutului constituia un gest de inteligenţă politică: vechi liberal, opozant al guvernului Năstase, lui i se recunoştea totuşi calitatea de excelent cunoscător al exilului, la a cărui viaţă participase activ. încet-încet, eforturile echipei INMER au început să dea roade. Vechi instituţii ale exilului, dar şi personalităţi dintre cele mai diverse îi încredinţau spre cercetare şi publicare arhivele lor. Studierea fondurilor existente în România – şi cu precădere cel al CNSAS –, cu toate dificultăţile pe care aceasta le implică pînă în ziua de azi, completau cunoaşterea. An după an, cercetările conduse de INMER se concretizau în publicarea de reviste şi cărţi, în organizarea de colocvii. INMER devenea astfel un element indispensabil în efortul de regăsire, de reconstruire a adevărului despre regimul comunist şi consecinţele sale. în 2009, însă, guvernul Boc a decis că Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc nu mai poate să fiinţeze ca entitate de sine stătătoare. Exilaţii, luptele lor, suferinţele lor nu mai meritau o asemenea onoare. Luni de-a rîndul, într-o atmosferă de haos instituţional şi de permanente incertitudini, a fost pregătită fuziunea lui cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România – o măsură pe care nimic n-o justifica, dar despre care guvernul Boc se obstina să declare că este o consecinţă a crizei economice. în cele din urmă, structura hibridă a fost înfiinţată sub numele de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România şi Memoria Exilului Românesc (IICCRMER), iar Marius Oprea, care conducea IICCR din 2006, şi Dinu Zamfirescu au fost demişi scurt timp după aceea. Preşedinte executiv a fost numit constituţionalistul Ioan Stanomir, ale cărui competenţe în materie de studiu al crimelor comunismului şi de cercetare a istoriei exilului sînt cu totul necunoscute. Ultimul act al scenariului este şi cel mai paradoxal: econom pînă la încheierea procesului de dezmembrare al celor două Institute, guvernul Boc a găsit dintr-o dată mijloacele de a spori cu 40% bugetul IICCRMER! Ceea ce dovedeşte, dacă mai era nevoie, că întreaga operaţiune n-a avut o justificare economică, ci a urmărit un scop politic: înlăturarea a doi liberali. Ce se va întîmpla acum cu memoria exilului? Cine o va studia? Cine se va ocupa să-i publice cronica? La IICCRMER nimeni nu pare a fi specializat în acest domeniu, iar personalul INMER nu a fost integrat în noua structură. Ce se va întîmpla cu arhivele pe care a reuşit să le strîngă INMER? Dacă PSD nu le-a acaparat, cum se temeau unii, iată că guvernul Boc le trece din nou în uitare. Guvernul Boc, despre care putem afirma – culme a ironiei – că este primul de după 1990 a cărui existenţă se datorează votului exilaţilor şi emigranţilor! Dispariţia INMER este gravă din punct de vedere politic, pentru că ea vădeşte dorinţa actualelor autorităţi româneşti de a subordona partinic şi controla toate instituţiile statului. Dinu Zamfirescu a fost demis nu din motive de incompetenţă şi nici pentru a se realiza vreo economie, ci pentru că este liberal. Această “vină” a unui om atrage după sine dispariţia unei întregi instituţii de cercetare. Dispariţia INMER este, totodată, gravă din punct de vedere ştiinţific. Studiul istoriei exilului nu este nici un capriciu, nici un cadou făcut celor care, vreme de zeci de ani, din motive politice, s-au aflat departe de ţară. Istoria exilului face parte în mod indisociabil din istoria României, iar consemnarea ei este o datorie pe care o avem faţă de generaţiile viitoare. Injusta decizie luată de guvernul Boc de a desfiinţa INMER vitregeşte memoria naţională de unul dintre capitolele ei – şi anume de cel a cărui cercetare abia izbutise se intre pe un făgaş normal. 16-03-2010 Radu Portocala / Text preluat de la http://www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=918

 73. 74 Sibilla martie 21, 2010 la 7:50 am

  @LePrince,
  @Anonimul Venetian,

  Iar pe mirişti ?!!
  Măi * băieţi *, ia luaţi d-acilea una, cu dedicaţie pentru orice înaripat, aviz şi-altora… :
  * Mai bine LEU o zi, decât vierme o viaţă ! *
  Sibilla
  P.S. leuşor e o persoană, leo o alta, Sibilla, aşişderea, alta … şi mai sunt Lei, cu măştile voastre nu-i în regulă… În fine, Leii, nu se împiedică-n … pietricele…

 74. 75 VirtualKid martie 21, 2010 la 7:54 am

  Poate ca nu este o idee prea rea sa infiintam un muzeu al medicului roman.
  La ritmul in care se pleaca din tara, probabil, o sa fie foarte necesar.
  Nu cred ca nu s-ar gasi vizitatori, macar dintre batranii care mai au nostalgia asistentei gratuite….
  Cum este si normal, intrarea nu ar trebui sa fie libera, nici macar aici!

 75. 76 Ponta-deportocalizarea Ardealului martie 21, 2010 la 9:34 am

  Uite asa ne facem noi romanii viata mai grea, unii altora, fara interventii guvernamentale sau straine.
  Medicii de familie sunt de familie… nu de spital, ne de policlinici. . Pentru asta sunt platiti si pentru asta eu platesc CAS.
  Inteleg ca trebuie si la ei o planificare, dar sa-mi mai pretinda si o plata pentru ca ma duc sa-mi prescrie o reteta cu scrisoare de recomandare de la un medic specialist, pentru ca am nevoie de o trimitere etc..
  Este un fel de a scoate bani din suferinta semenilor lor.

 76. 77 virgil martie 21, 2010 la 9:37 am

  cateva precizari-
  – marea majoritate a pacientilor NU sunt urgente. ptr cei care sunt sau cred ca sunt locul cel mai indicat este o camera de garda a unui spital cu specific de urgenta- acolo oamenii au pregatirea, aparatura si reflexele necesare abordarii urgentelor. Deci nu as sfatui pe nimeni cu o problema stringenta sa mearga la policlinica/ medic de familie.
  – 10 RON adica aproape 2 eur consultatia e f f putin. Putem calcula pretul consultatiei prin comparatie cu un pachet de tigari…
  – importanta reglementarii este ca adesea exista si consultatii fictive- adica un pacient este consultat azi si mai este trecut ca a fost consultat si alaltaieri- in timpul acesta poate medicul utiliza laptopul in scop personal… Cu aceasta reglementare fictivul pacient trebuie sa scoata 10 ron din buzunar si deci jocul se inchide.

 77. 78 Sibilla martie 21, 2010 la 10:11 am

  Vă supun atenţiei, tuturor :
  – azi, Ziua Internaţională a Copiilor Străzii, aşa-i zice… după mine, NU o sărbătoare, dar MEREU un Semnal de Alarmă, aşa ar fi normal, dar…
  Mult trâmbiţatul * interes superior al copilului *, este în fapt : interes de afaceri, * protecţia copilului * constă-n protejarea imaginii instituţiilor şi-a duduilor unse pe criterii politice numai de competenţă NU, domnesc: nepotismul, nemoşagul, banul, afacerile, interesele personale şi de grup – haită – gaşcă a nemernicilor, nicidecum interesul superior al copilului pe care DOAR îl fluturăm, că sună şi * dă * bine…
  http://sfinx777.wordpress.com/2010/03/21/copiii-nimanui-de-vorba-cu-mine-cu-voi-cu-mile-al-nostru/
  Copii străzii sunt priviţi, trataţi cu dispreţ nu doar de autorităţi ci inclusiv de societate. Câţi provin oare din instituţiile de ocrotire de unde au fugit înapoi pe strada de unde-au fost * culeşi *, pentru că au fost abuzaţi … nimeni nu ştie cu exactitate. Abuzurile, dramele, tragediile de dincolo de ziduri sunt de absolut toate formele, ici colo câte un caz accidental ajuns public, restul, sub preş, lacăt şi nimănui nu-i pasă…
  Madamei Leana Udrea Cocoş îi arde de terenuri de golf, de nush ce site-uri, reclame cică să atragă turiştii, ca să ce ? Să aibă ce filma ? Păi proştilor de la putere nu le arde de infrastructură, de drumuri, dar noi dăm în gropile lor. Oare reclamă nu faci atunci când ai ce arăta, sau duduia de la Cotroceni mizează ca de obicei, pe * nurii *, Streinu-Cercel continuă să trateze copii drept cobai, prăpăditul de C Preda are el cheia ieşirii din criză, desfinţarea religiei, Băsescu, tartorul şăf cu obsesiile sale, cu copii săi de * succesuri *, că nu se mai ştie câţi… astea-s grijile Famigliei, banul, controlul, puterea…
  Apăi pe ăştia numai cu furci şi topoare, cu pietre de i-om alunga, de dialog nu ştiu, de mitinguri li se tot rupe, de arme se * ocupă * tot ei, afacerea lor ce naiba…
  Sibilla

 78. 79 blogideologic martie 21, 2010 la 11:09 am

  Frontiera României pe Bugul pontic. Frontiera răsăriteană a principatului moldovenesc pe Bugul pontic era recunoscută ca fiind legitimă de un tratat internaţional semnat în 1740 la Constantinopol de o tură de ţări, cele mai importante fiind Imperiul Otoman şi Franţa. Prin tratatul de la Kuciuk Kainargi din 1774, pentru care a făcut lobby pro-Rusia iluministul Voltaire, Capitulaţiunea de la 1740 era suspendată temporar. În secolul XIX va fi readusă în discuţia europeană, prin mijlocirea francmasoneriei, de către exilaţii paşoptişti români aflaţi în Franţa şi Marea Britanie. Este interesant cum se vor fi privit în ochi Ioan Eliade Rădulescu şi lordul Palmerston, la întâlnirea din 1849. Bineînţeles, nu lipsea Christian Tell! Ioan Eliade Rădulescu „ştia” că lordul Palmerston „ştie” că Ioan Eliade Rădulescu „ştie”. Ce se va fi discutat atunci? Niciunul dintre istoricii români nu a căutat stenograma întâlnirii. Ioan Eliade Rădulescu trebuie că a subliniat convergenţa între interesele principatelor române şi interesul dinspre Răsărit al marelui imperiu industrializat. Oricum, Palmerston extrage din acea convorbire concluzii întru constituirea unei agende pentru Marele Orient şi Marele Joc. Ceva din frazările interlocutorului l-au îndemnat pe lordul Palmerston să iniţieze Marele Joc de cucerire a Eurasiei prin altă planificare strategică: lansarea unui război de cucerire a istmului baltico- pontic împreună cu Franţa. În urma cuceririi istmului baltico- pontic, principatele moldo-valahe urmau să primească întru administrare vechile teritorii româneşti dintre Prut şi Bug, legitimarea lor europeană pentru principate existând încă din 1740. În cel de al doilea război mondial, Anglia şi America recunosc legitimitatea frontierei pe Bugul pontic pentru România Mare! Winston Churchill scrie acestea în mod expres în Memorii, mai multe copii ale Memoriilor lui Winston Churchill fuseseră comandate pe vremea lui Nicolae Ceauşescu pentru bibliotecile mari din România, eu am citit înainte de 1989 Memoriile lui Winston Churchill împrumutate de la Universitatea din Craiova, şi ele nici măcar nu făceau parte din “fondul secret” al cărţilor pentru care trebuia să faci rapoarte la securitate dacă le citeai ! În fine, iată aici http://en.wikipedia.org/wiki/File:RomaniaBorderHistoryAnnimation_1859-2010.gif , o hartă animată cu evoluţia frontierelor României.

 79. 80 Maximmouse martie 21, 2010 la 12:04 pm

  Stimate Domnule Prim Ministru,

  Felicitari , pt.CN, pentru alegerea lui Ponta.

  Tinarul Ponta trebuie antrenat putin…raspunsul pentru mitocania lui gollum era clar si instantaneu; nastase are procurorii lui, dar daca tot sunt aici….? Cu priviri pline de disponibilitate si nesat..:)

  Infiintati departamentul THINK DIRTY, NEAPARAT!

  Tot ce poate fi imaginat ca interpretare mizerabila, infranctionala intr-o lege, situatie politica, persoana, ideologie, functie, trebuie pus cu subiect si predicat, astfel incat sa fiti pregatiti la guvernarea portocalie.Va fi de mare folos, singura chestiune este sa va tineti cumpatul si sa nu va devie o a doua natura…numai in scop defensiv, putand astfel anticipa orice miscare a acestor japite portocalii.

  Infiintati postul de televiziune, este singura scapare din ghearele manipularii….vorbiti direct cu simpatizantii, convingeti-i.

  Discutand de departamente , imi place la nebunie politica liberala, in conditiile in care gusterii portocalii urla ; criticati, dar solutii? solutii? Da ma rog, eu guvernez?VOI GUVERNATI! Nu aveti solutii?MARS afara! cam asta este atitudinea corecta!

  Obsevati ca treaba cu impozitul progresiv nu putea sa-i scape multa vreme lui gollum,si fiindca nu poate spune el, a bagat-o in gura nefericitilor tradatori…astia au punct important, sa-i suflam electoratul psd ului…profesiune de credinta…jalnica si au si presedinte de…ONOARE…pfff , ma doare capul!

  Coplata?o mica ciupeala sa aiba duduia de un suc…discutia este mai lunga, nu este inca locul ei…sa vedem ce mai inventeaza…:)

  Cu stima.

 80. 81 renata martie 21, 2010 la 12:44 pm

  Domnule Spiriduş,
  Exact aşa e şi la noi. Pe reţetă, medicul trece DCI-ul, denumirea comună internaţională a medicamentului , nu denumirea comercială a produsului.
  Bolnavul decide, dintre cele 2 , 3, 5 etc. produse IDENTICE puse pe piaţă, dar făcute de producători diferiţi, cu preţuri diferite, pe care il vrea. Decide el, sau a decis medicul pentru el, dându-i separat un bileţel cu denumirile comerciale pe care să le ceară farmacistului. Totuşi, ultimul care decide e bolnavul, fiindcă el hotărăşte dacă vrea să cheltuiască mai mult sau mai puţin.
  Pentru anul 2010 însă, domnul maghiar şi ministru al sănătăţii a decis că va compensa preţul cel mai mic dintr-o CLASĂ de MEDICAMENTE. Asta înseamnă substanţe DIFERITE. De pildă, la ANTIBIOTICE, cel mai ieftin e, probabil, doxiciclina. Preţul ei va fi compensat integral. În Augmentin, partea compensată (adică preţul de referinţă, cel al doxiciclinei) e doar 10% . În tetraciclină acest cuantum devine, cred, 50% (nu ştiu preţuri pe de rost!).
  Acelaşi bolnav nu va mai putea alege între preţul mai mic sau mai mare al aceleeaşi substanţe. Se presupune că ar trebui să opteze între medicamentul de care are el nevoie, şi un altul, care nu-i e folositor, dar e mai ieftin.
  Vi se pare normal?

 81. 82 ghitabizonu martie 21, 2010 la 12:58 pm

  Cica doctorii de famelie nu is de urjenta. De acord.
  Insa daca faci sa zicem 38 de grade sau ceva asemanator te duci la doctoru de famelie. Care nu e cazu sa iti zica nu esti programat. Ci este cazul sa te cvonsulte si sa[-ti dea tratamentu … ( uneori paracetamolu nu e suficient!) . Deci ptr el este urgenta la nivelul lui .

 82. 83 ghitabizonu martie 21, 2010 la 12:59 pm

  Imposturele
  prima dovada de nepricepere este nickul tau .

 83. 84 Sami Ionescu martie 21, 2010 la 4:29 pm

  Eu as desfiinta medicii de familie , care in marea lor majoritate sunt sub orice critica de prost pregatiti si capuseaza cetateanul de rand precum contabilii firmele .
  De ce sa fim obligati sa suportam plata acestor „asistenti medicali ” cu diploma de facultate , dar care nu stiu mai nimic ? De ce, atunci cand esti bolnav , trebuie sa treci la coada la medicul de familie doar pentru o trimitere ? De ce sa-ti trebuiasca o trimitere ( pe care de obicei o propui singur – unde si cum…) daca contribui corect la casa de sanatate si asta se poate vedea simplu cu CNP-ul ? In plus , medicii de familie mananca sume impresionante de bani din bugetul sanatatii .
  Cabinetele medicilor de familie sunt foarte prost utilate , prin urmare , daca ai ceva grav dar care nu se vede la prima vedere , risti sa-ti pierzi viata inainte sa ajungi la spital in mana profesionistilor adevarati si care au si aparatura necesara diagnosticarii .

  Avem noi romanii un talent de a crea posturi privilegiate pt. unele categorii care sunt rude sau neveste etc. cu unii din fruntea tarii . Eu cred ca medicii de familie au fost inventati ca sa aiba de munca pe bani grasi sotiile si rudele unor ministrii etc. pt. ca ,daca aveau vreo valoare profesionala ocupau pozitii mai importante in sistemul medical , dar in majoritate sunt incompetenti care au tocit la facultete o materie intrega fara sa inteleaga nimic si deci nu pot profesa cot la cot cu cei cu adevarat buni . Si ca sa nu se reprofileze , cum s-a intamplat si se intampla cu noi inginerii ( bataia de joc a societatii si statului roman) li s-au inventat posturi caldute cu bani multi si laptopuri noi . Nevasta lui Nicolaescu , daca nu ma insel a devenit asa o ” valoroasa ” doctorita de familie .

  La fel s-a intamplat si cu contabilii care au devenit foarte importanti dupa ’90 . Restul pot sa moara de foame , contabilii au de tot si de toate , desi, la ASE mergeau toti prostii care nu intrau nicaieri pe vremea lui Ceausescu . Dar deh ! s-au infiltrat multi contabili in varf si i-au avantajat pe ai lor , creind legi prin care sa le dea importanta . Ai n-ai treaba in propria firma , il duci in carca pe contabil, nu?

  La fel este si cu stufosenia birocratica de nepoti , rude , neveste etc. care mentin birocratia excesiva din absolut toate institutiile , unde esti fugarit de la un ghiseu la altul , de la un etaj la altul sau chiar dintr-o institutie la alta prin tot orasul . Lucruri complicate excesiv , doar pt. ca unii sa profite de locuri caldute la stat , in timp ce altii se lupta cu capitalismul si economia de piata .

  Tot timpul m-am intrebat , de ce pt. unii merge mai departe linistea calduta de tip socialist , in timp ce altii se lupta pt. supravietuire intr-o economie care se pretinde capitalista ( pt. ca de fapt nu este nici capitalista, mai degraba anarhie feudala ).
  Si culmea , cunosc o gramada de persoane , care pretind ca au mentalitate capitalista , dar nu au lucrat nici o singura zi in privat ( nici pe cont propriu nici la patron). Multe din aceste persoane s-au inghesuit cu Basescu . Acuma cred ca le pare rau , caci s-ar putea ca unii dintre ei sa ajunga sa guste din amarul gust al „economiei de piata”.

  Pt. cine nu stie si nu s-a prins inca , bani adevarati nu fac decat cei care fac afaceri cu statul , cei care fura si cei cu afaceri ilegale . In rest , traiesc, eventual mai bine ca altii , dar nu ajung niciodata in vreun top 300 .

 84. 85 felix-cat martie 21, 2010 la 5:49 pm

  @blogideologic
  Multumesc pentru raspuns. Cunosc ocupatia trecatoare din al ii-lea razboi (avem niste Singer-uri pe acasa din ea, na vremurile), este pur administativa si nicidecum politica. Oricum suntem off-topic rau tare.
  In Belgia la medicul de medicina generala=”medic de famile” se merge numai cu programare. Alegerea lui nu este impusa. Orice serviciu medical este platibil (inclusiv cele de urgenta), existand diverse forme ulterioare de compensare in anumite proportii (pentru lucratorii independenti si acestea difera in functie de mutualitatea la care sunt afiliati). Oricum nimeni nu te obliga sa platesti o asigurare „de mari riscuri”(spitalizare, boli cronice etc., completa cred echivalentul celor 7+7) daca nu simti nevoia.
  Despre mijloace, dotari nu cred ca are sens sa discutam, dar in ultima vreme vocile critice s-au inmultit, cel putin la adresa marilor spitale de stat. Voalat se vorbeste chiar despre spaga, atentii etc. Deh, nimic nu mai e ce a fost.

 85. 86 iuliansirbu martie 21, 2010 la 7:58 pm

  intr-o tara in care sunt mai multe telefoane decat locuitori, e intr-adevar foarte greu sa-ti faci o programare la medic. E mult mai bine sa te duci si sa pierzi 3 ore (minim) in fata cabinetului medical pentru o simpla reteta. Sa fim seriosi, cati medici de familie te consulta cu adevarat? Majoritatea sunt simpli „scriitori” de trimiteri! In orice caz, aceasta noua masura cu programarea este foarte buna, poate devenim si noi mai nemti!

 86. 87 Paul martie 21, 2010 la 9:10 pm

  Le Prince,

  imi pare atat de bine ca te-am determinat sa fii explicit de acord ca impozitul diferentiat ramane singura metoda de strangere de bani de la cei care au dar nu vor sa-i dea, incat iti trec cu vederea pana si formula-ti princiara : ” impozitele pe proprietate este foarte mare” :).
  Esti un nobil cu viziuni de stanga. Era inevitabil sa fii asa, pentru ca NIMENI nu ar putea gasi o alta „replica”, decat „impozitul diferentiat”, la acumularea de proprietati care nu sunt folosite pentru un scop lucrativ, la cumpararea de automobile care nu-si justifica puterea (pe reteaua rutiera comunitara, care are limitare de viteza la 130km/h) etc.

  Nu te lasa tachinat de blogideologic. El inca mai are de facut o vizita la ambasada Dubaiului de la Bucuresti (sic! 🙂 ), inainte de a obtine legitimitatea necesara comentariilor pe blog 🙂

 87. 88 Roxana Iordache martie 21, 2010 la 11:23 pm

  @nastase. În nici un fel, pentru că pleacă acolo unde sunt plătiţi la standarde normale, adică de cel puţin 10 X mai mult decât mizeria de salariu de aici.

 88. 89 blogideologic martie 22, 2010 la 4:59 am

  @ felix-cat spune : “Off topic”
  Da, admit şi eu. Pentru mine, it’s only buzz. Dar acesta nu este un blog de succes, chiar adevărată Buzz Machine? Eu numai asta am încercat să speculez. Deşi mesajul în aparenţă vă era adresat, ţinta mea era alta. Se pare că a fost atinsă.

 89. 90 LePrince martie 22, 2010 la 2:20 pm

  @ blogideologic
  @ paul
  @ sibilla
  @ anonimul venetian
  @ pali
  @ felix-cat

  V-am raspuns la ” Raspunsuri……”

 90. 91 Catalin martie 23, 2010 la 10:25 am

  Eu vad o problema foarte mare aici: se deschide posibilitatea unor abuzuri din partea medicilor de familie: daca atunci cand vreau sa ma programez sunt programat peste 2 saptamani, sunt tentat sa platesc pentru a merge mai repede la medic. Iar medicii stiu asta. Nimic nu-i va impiedica sa faca programarile intentionat peste limita unui timp de asteptare rezonabil. Va putea fi limitat acest abuz de „concurenta” dintre medicii de familie ? Eu nu cred. E o sursa de bani destul de buna pentru ei, ca sa renunte la ea.

  Parerea mea este ca aceasta problema ar trebui ridicata de persoane din media mai „vizibile”, si discutata, deoarece atunci cand e asa usor de facut un abuz, acesta se va produce.


 1. 1 REFORMA EDUCAŢIEI. Cu ce ar trebui să începem? « Bciprianmp’s Blog Trackback pe martie 19, 2010 la 10:39 pm
 2. 2 Un apel catre toti bloggerii din Timisoara « Hai ca se poate! Trackback pe martie 20, 2010 la 11:04 am
 3. 3 Copiii nimănui… De vorbă cu mine, cu voi, cu Mile al nostru. « Sfinxul Trackback pe martie 21, 2010 la 7:27 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: