Efectele microeconomice ale macroimprumutului

Presa din aceste zile a scos la iveala un document de lucru al BERD care confirma un fapt pe care il stim cu totii si pe care doar Guvernul se face ca nu il vede si nu il aude: efectele economice pozitive ale imprumutului extern de la inceputul anului 2009 sunt minime.

Mai important insa decat constatarea unei situatii de fapt este, cred eu, sa incercam sa ne gandim un pic la cauzele care au facut ca acest imprumut sa fie unul ineficient. Desi sunt un om de stanga,  sunt unul dintre cei care crede ca astfel de imprumuturi nu se pot face doar pentru a acoperi cheltuieli. Acesti bani trebuie folositi pentru a stimula economia, pentru a sustine politici economice care sa relanseze productia si sa rezolve problema tot mai acuta a locurilor de munca. Din pacate, in Romania nu s-a intamplat acest lucru. Avem miliarde investite pe hartie, si niciun proiect concret demarat. Iar pentru asta s-au folosit tot felul de scuze. Inclusiv aceea ca banii trebuie folositi pentru pensii si salarii, pentru ca au scazut incasarile la buget, iar deficitul bugetului de pensii era oricum mare. Partial de acord, dar nu l-am auzit pe Emil Boc sau  pe Traian Basescu sa spuna ceva despre sutele de mii de locuri de munca pierdute si zecile de mii de falimente, ca urmare a introducerii si mentinerii impozitului forfetar intr-o perioada in care acest lucru nu se impunea.

Cum mai puteam folosi aceste fonduri? Sa luam exemplul situatiei de la CFR. Peste 10.000 de oameni vor fi concediati. Asta intr-un moment in care calea ferata a ajuns intr-o situatie deplorabila, iar riscul de accidente a crescut exponential. Ma intreb, cu ingrijorare, cum va fi rezolvata problema monitorizarii cailor ferate, cu aceasta scadere de personal? Cine va raspunde pentru cresterea riscurilor? In cazul, deloc de dorit dar destul de posibil avand in vedere ultimele luni, in care am avea un nou accident de tren, am fi din nou obligati sa ascultam teorii absurde despre atentate mai mult sau mai putin teroriste? Constat, cu regret, ca nimeni din actualul Guvern nu si-a pus problema unui program de investitii in calea de rulaj, in refacerea si extinderea acesteia. O astfel de politica ar fi atras si experienta multora din miile de concediati si interventia sectorului privat, care ar fi primit comenzi si posibilitatea de a-si pastra actualul numar de angajati. In schimb, vom avea din nou miliarde investite pe hartie si somaj in crestere.

PS: Sper ca Traian Basescu nu a vorbit despre ipoteza unui nou imprumut doar pentru a ne arata de pe acum „solutia” la problemele de competenta ale partidului si Guvernului pe care le stapaneste.

38 Răspunsuri to “Efectele microeconomice ale macroimprumutului”


  1. 1 prometeu2009 martie 9, 2010 la 1:05 pm

    O solutie pentru un nou imprumut:

  2. 2 Aura Costea martie 9, 2010 la 1:21 pm

    Daca Traian Băsescu vrea sa fie presedintele care desfiintază un sistem care a secătuit ţara asta, atunci devine obligatoriu să facă ceva cu guvernul ăsta. Să pună în mişcare intrumentele pe care le are şi să-l trimită in corpore la închisoare, de exemplu! Unde vor să ne împingă, că economia a luat-o la vale iar ei nu par a avea competenţe să aplice nişte măsuri.
    Că aţi adus în discuţie ce se petrece la CFR, pe Berceanu chiar nu-l verifică nimeni? Pregateste privatizarea Companiei CFR Marfa, dar nu oricum, ci prin falimentare, astfel încît cei care o vor cumpara sa dea cît mai putini bani. Cum se poate explica faptul ca, dintr-o companie aflata pe profit cu numai 2 ani în urma, aceasta a ajuns sa nu mai aiba nici bani de salarii? Acest lucru nu este posibil decît cu sprijinu la cel mai înalt nivel, adică Radu Berceanu. Ministrul actioneaza cu buna-stiinta pentru falimentarea companiei si împingera ei spre un operator privat care contribuie în acest fel la punga partidului sau a sa personala. Felul în care a anuntat privatizarea companiei, fara sa încerce, nici macar de fatada, redresarea economica a acesteia, a ridicat deja mari semne de întrebare în legatura cu onestitatea operatiunii în sine.
    Bugetele de investitii directionate de la centru spre mediul privat ajung in sectorul privat, o încrengătură relaţională uluitoare. Fie ca este vorba de companii ale rudelor celor care activeaza în CFR, sau beneficii personale ale unor sefi, toate aduc prejudicii bugetului public.

  3. 3 Marcus martie 9, 2010 la 1:39 pm

    Intarcat La Mama, UDMR-ul Suge, Mai Nou, La Tata!

    Si nu la orice fel de tata, ci la ditai tatucu’, sef peste o tara intreaga. Partea proasta in toata afacerea consta in faptul ca laptele supt pana acum in toate guvernarile de la mama nu poate fi inlocuit de noul produs supt din „tetina” tatucului (dauneaza grav sanatatii!), cat si in necunoasterea (oare?) indeajuns de bine a naravurilor aceluiasi tatuc.
    Naravuri pe care tatucu’ si le-a etalat ori de cate ori a avut ocazia, pe pielea diversilor doritori de astfel de chilipiruri politice, care au pus botu’ la cucubatele sale pana acum, doritori care, ca parteneri cu el, au trait umilinta ca dupa ce au supt ce au supt o perioada, sa se trezeasca cu „tetina” tatucului in mana si cu un sut in fund, intru accelerarea vitezei de iesire pe usa din dos a parteneriatului.
    Sincer sa fiu, cu exceptia momentelor cand in ungurime se simt efectele mancarimilor anale produse de oxiurii nationalisti-revansarzi care-i fac din cand in cand ca, in loc sa se scarpine, sa strige ca din gura de sarpe ca vor Ardealul, mie personal mi-au placut conationalii nostri, la care am admirat modul in care ca partid, fara nicio baza juridica, au reusit timp de douazeci de ani, alipiti la mai toate guvernarile postdecembriste, sa gestioneze situatia maghiarimii din Romania si sa obtina pentru aceasta chiar mai multe drepturi decat avem noi, ca cetateni romani.
    Mentinandu-se tot timpul in zona gri a guvernarii, neangajandu-se in balacareala tipic fanariot-damboviteana, dand dovada de tact si diplomatie, ei au reusit pas cu pas si minut de minut sa-si realizeze pana acum toate dezideratele etnice si politice, mai putin unul, care nu se va realiza niciodata.
    Tocmai de aceea gestul lor de a se complace in aceasta noua magarie a portocaliiilor de a calca in total dispret si nemarginita nesimtire atat Constitutia tarii cat si Deciziile Curtii Constitutionale mi se pare de neinteles.
    Brusc, abilitatea lor de a se strecura neintinati prin mlastina politichiei de iarmaroc balcanic s-a dus dracului, ba mai mult, mai in gluma, mai in serios, dupa ce au capatat Ministerul Culturii, prin vocea lui Karoly, aspira nici mai mult, nici mai putin la pozitia numarul doi in stat.
    Mai mult ca sigur ca aceasta noua nemernicie a chiombului de a-l da jos pe Mircea Geoana de la sefia Senatului va fi o reusita, in pofida tuturor legilor in vigoare si a celui mai elementar bun simt. Ceea ce surprinzator nu intuiesc ungurii consta in faptul ca ei personal nu vor avea niciun castig din participarea la aceasta cardasie abjecta, ba mai mult, cand i-o veni chiombului bine se va sterge la popou cu ei, asa cum a facut cu toti cei care au avut naivitatea sa-l ajute sa-si incarce sacii in caruta.
    Si asta cu atat mai mult cu cat termitele portocaliii au inceput deja sa carcoteasca fata de impartirea potului bugetar “pe de trei”, intre ei, iudele nou cumparate in oborul de vite si maghiarime.
    Asa ca dragi compatrioti si guvernanti maghiari care, acum imbatati de aburii Puterii, nu sunteti in stare sa vedeti ce va asteapta, ar cam fi cazul sa va angajati un argasitor cu experienta, care sa va tabaceasca profilactic dosurile pentru momentul in care Realesu’ va va sutui… cam cand va va fi lumea mai draga.

  4. 4 eni martie 9, 2010 la 1:47 pm

    Cetateanul B(L)oc

    un cetatean al romaniei daca face imprumut la banca pentru nevoi personale si cheltuie banii pe intretinerea de la bloc si mancare e risipitor. toti vecinii lui il considera asa. mai si barfesc pe casa scarii: ai vazut ce a facut popescu de la trei? a luat bani de la banca si i-a cheltuit pe toti fara cap, vai de capul lui! acu’ sa-l vad de unde ii da inapoi. o s-ajunga sa-i ia astia de la banca apartamentu’. om nechibzuit, si-o merita!!!
    oare ce zic vecinii lui boc despre el?

  5. 5 andas martie 9, 2010 la 2:08 pm

    Ne mai putem amăgi cu gândul că cineva ar transpira să caute soluţii pentru depăşirea situaţiei extrem de dificile? Oricum este un pic cam târziu, iar preocupările ţin mai degrabă de cum să schimbăm şeful de la Senat, care, de ce nu? ar trebuie scos afară cu chestorul, cum disponibilizăm oamenii încălcând legea, cum preluăm toată puterea pe şest, să nu se prindă chiar toţi… Cam astea sunt grijile momentului… Nu vom mai avea bani? Nu-i nimic, mai facem rost de o centură de siguranţă de la organismele internaţionale! Va fi plătită scump, dar ce mai contează atât timp o vor suporta cei mulţi?

  6. 6 Victor martie 9, 2010 la 2:26 pm

    Domnule Prim Ministru, strategia guvernului Boc este simpla: concedieri, taierea salariilor, taierea pensiilor. Basescu i-a spus limpede lui Boc: „nu ma intereseaza decat ministrii CSAT”! La fel de limpede i -a spus: „Faci ce vrei, mie din buget imi orientezi urmatoarea suma???? spre Udrea, Videanu, Berceanu, etc” Cum Boc este genul caruia ii este frica si de umbra lui, va dati seama ca nu are curajul sa investeasca banii de la buget in proiecte care pe viitor ar putea genera crestere economica, ci pur si simplu se comporta ca un biet contabil care are grija intai de toate sa dea suma cuvenita stapanului apoi sa plateasca ce are statul de platit(pensii, salarii etc). Ce se intampla este ca aportul la buget este tot mai mic, insa suma solicitata de Basea ramane constanta. Pt Udrea nu este criza economica! Nu poate fi. Doar pt prostime. Si cum suma ramasa pt fraieri devine de la luna la luna mai mica se purcede la concedieri si reduceri de cheltuieli. Insa nu poti merge in felul asta la infinit pt ca la un moment dat, dupa cum se misca economia tarii, dupa trend, este clar ca nu vor mai avea bani sa plateasca decat vreo 10 bugetari si 100 de pensionari. Nervos ca Boc il intreaba lunar, atunci cand ii confirma ca banii spre Udrea au fost lansati :), asadar il intreaba: dar cu fraierii ce facem? si simtind ca la un moment dat o sa fie necesar sa reduca si el pretentiile, Basescu ia atitudine si cere public diminuarea salariilor bugetarilor. Sa nu aveti nicio emotie, statul roman se va imprumuta din nou cu toate concedierile si reducerile de cheltuieli care s-au realizat si se vor mai realiza pana la finele anului. De ce? Pt ca Udrea, Berceanu, Videanu, etc au nevoie si la anul de bani. Si la anul dupa la anul si mereu pana in mormant…Ca asa sunt unii.

  7. 7 Geo1 martie 9, 2010 la 2:26 pm

    Marin Solescu – Un simplu scamator

    In carciuma obscura si sinistra,
    Un marinar betiv si turbulent,
    Ne prelungeste un spectacol insolent,
    De parodie jalnica si trista!

    Vrea sa ramana-n constiinta tuturor,
    Fauritor de glorie, de neam si tara,
    Un trecator, ca ploile de vara,
    Este, in fapt, un simplu scamator!

    Ca papusar, ne-arata cat de energic este,
    Cate ambitii are, ce spectacol, cat sublim,
    Cand meritul sau, adesea e infim,
    E-n fond, o simpla si jalnica poveste!

  8. 8 Dan Patrascu martie 9, 2010 la 2:38 pm

    „Desi sunt un om de stanga, sunt unul dintre cei care crede ca astfel de imprumuturi nu se pot face doar pentru a acoperi cheltuieli. Acesti bani trebuie folositi pentru a stimula economia, pentru a sustine politici economice care sa relanseze productia si sa rezolve problema tot mai acuta a locurilor de munca.”

    Pentru aceasta pozitie va stimez foarte mult.

  9. 9 Draghi Puterity martie 9, 2010 la 2:57 pm

    Pentru Traian Basescu aceste imprumuturi sunt doar o metoda de a-i plati pe mafiotzii cu care s-a inconjurat, pentru a ramane cat mai mult timp pe tron. Il doare exact in cot ca prin asta distruge viitorul tzarii pentru mai multe generatzii. El, familia si prietena sa fie aranjatzi, restu’ nu conteaza.

    Imprumuturile acestea nu au fost contractate pentru investitzii, sau pentru stabilizarea macroeconomica a tzarii intr-un moment de criza, ci doar pentru un soi de spaga generalizata pentru „clientela politica”, din tara si din afara ei. Fara asa ceva, si fara lipsa noastra acuta de perspectiva istorica la nivelul maselor, nu ar avea cum sa reziste in functie nici cinci minute.

    Daca Traian Basescu nu a avut nici cea mai mica remuscare sa faca disparuta flota Romaniei, de ce ar avea acum cand vinde tzara bubulilor? Cu atat mai mult cu cat se pare ca starea de sanatate nu ii va garanta o viatza prea lunga dupa incheierea celui de-al doilea mandat. Daca nu e oprit urgent, va lasa in urma lui una dintre cele mai mari catastrofe de care a avut parte poporul roman.

  10. 10 Mari martie 9, 2010 la 3:11 pm

    Domnule Adrian Nastase,

    Cu atatia economisti sau economiste imi este cam greu sa merg pe firul analizei dumneavoastra , sau sa construiesc o contra replica.
    Doresc doar sa sesizez ,ca parinte, ca indiferent de miza este josnic si imoral sa faci datorii in contul copiilor.
    Amica aya a realizat ceva pe acest blog a deturnat adevarul despre principalul vinovat al starii actuale a Romaniei.

  11. 11 Tiberiu martie 9, 2010 la 3:13 pm

    „Avem miliarde investite pe hartie, si niciun proiect concret demarat”. Daramite finalizat … as completa! Demararea si finalizarea unui proiect presupune organizare, competenta si mai ales munca. Se pare ca macar unul din aceste criterii a fost neglijat. Avem nevoie de profesionisti daca vrem rezultate!

  12. 12 ORASAN IOAN martie 9, 2010 la 3:26 pm

    Boc a declasificat dosarele revolutiei,nu cred ca este un lucru rau,dar consider ca cea mai utila declasificare ar fi aceea a tuturor contractelor si clauzelor facute din banii publici,asta asa ca sa vedem si noi de ce pe saracia asta platim cel mai mult din Europa,dar am banuiala ca atata timp cat Boc Emil este la carma guvernului nu o sa avem parte de fericirea asta.Vorbim degeaba de investitiile care se puteau sau se pot face din banii imprumutati,politrucii astia portocalii vor toate functiile din stat si contracte catre sponsorii de casa,faptul se vede in haituiala pornita pentru acapararea presedentiei senatului,pana la urma cred ca opozitia va fi obligata sa nu mai participe la lucrarile Senatului si Camerei Deputatilor si daca vor face asta,ar fi bine ca fiecare parlamentar sa vina in colegii sa discute cu alegatorii situatia grea a populatiei sub conducerea incompetenta a lui Traian Boc,centralizarea abuzurilor facute impotriva celor care nu sustin linia portocalie.

  13. 13 prometeu2009 martie 9, 2010 la 3:31 pm

    Romania paradoxurilor.

    In perioada lui Ceausescu , Stefan Andrei avea liber sa negocieze imprumutul pentru Romania cu o dobanda de maxim 3 %, cu aplicatie directa in sectorul investitional si cu precizarea ca nici un dolar nu se va cheltuii in infrastructura.
    Astazi dragii nostri conducatori ,bat toba cu investitiile in infrastructura???-salvarea Romaniei…Este recitata o poezie,invatata de papagalii politicii romanesti fara ca cineva sa-i mai patrunda sensul.
    Laureat al Premiului Nobel pentru economie, americanul Paul Krugman, a avertizat , printr-un articol publicat in „New York Times”, asupra iresponsabilitatii si cinismului politicilor care pedepsesc economiile nationale pentru salvarea bancilor.
    In cazul Romaniei, bancile care urmeaza a fi salvate prin austeritatea politicilor economico-sociale nici nu sunt macar romanesti, dupa cum si axa economiei nationale apartine capitalului strain. In pofida acestei realitati, ceea ce a mai ramas din economia autohtona urmeaza a suporta, sub sanctiunea falimentului si colapsului, pretul salvarii bancilor si investitiilor straine.
    La noi acoperirea datoriei publice private prin intermediul imprumutului actual, salveaza filialele unor banci straine de faliment pe spatele contribuabilului roman.Daca in afara vedem cum sistemul bancar se clatina la noi bancile raporteaza profituri.
    Pentru salvarea Romaniei trebuiesc luate cele mai dure masuri:
    -stoparea imprumutului de la FMI
    -stoparea oricarei privatizari in sectorul energetic
    -stoparea extragerii profiturilor prin intermediul firmelor inregistrate in paradisuri fiscale(masuri asemanatoare ca in Germania)
    -sanctionarea firmelor ce nu respecta conditiile de mediu,protectie a consumatorului aceste institutii devenind astazi exclusiv institutii de strans spaga
    -infiintarea mai multor banci romanesti cu capital autohton
    -reevaluarea modului prin care bancile straine opereaza in Romania prin reglementarile BNR(inclusiv ,daca este cazul ,schimbarea lui Mugur Isarescu)
    -incurajarea exportului prin liberalizarea cursului si stoparea nivelului excesiv la care au ajuns importurile, mai devreme decat sa mai asteptam presupusi investitori in bursa romana.
    -eliminarea contractelor cu firme impuse din afara tarii.
    -eliminarea impozitului minim platit in avans;de preferat cresterea impozitului(nu poti decapitaliza firmele luindu-le banii ca la curve…)
    -renegocierea in regim instant a contractelor de parteneriat public privat prin reevaluarea veniturilor si cheltuielilor.
    -interzicerea dreptului de imprumut in interiorul Administratiilor Locale, fiind o practica prin care acestia isi mascheaza incompetenta de a gestiona banii stransi din impozitele platite de populatie).Deasemenea interzicera participarii unor societati legate prin imprumuturi de mai multe banci in lantul furnizoriilor de energie catre populatie.
    -implicarea bancilor cu capital autohton in sustinerea sectorului productiv
    -reducerea cheltuielilor in societatile de stat
    -stabilirea criteriilor de eficienta si performanta in cadrul societatilor de stat si scoaterea celor ce nu se incadreaza in afara pomenilor actuale
    -renuntarea la masurile anticriza actuale ce au creat inertia disponibilizarilor in sectorul privat(in locul facilitatilor ce se acorda la angajarea somerilor mai bine sa se previna disponibilizarea)
    -reducerea salariilor majorate ,pentru anumite categorii(politie,sri,magistratura) -ce trebuie sa reprezinte forta coercitiva in aceasta perioada si stabilirea unor criteriilor de eficienta dupa care vor fi acoradate beneficii acestora
    -eliminarea cotei unice si impozitarea progresiva a veniturilor
    -stoparea directionarii fondurilor europene exclusiv prin interpusi aflati in sfera de influenta a politicului
    -reducerea contributiei financiare a Romaniei la bugetul UE, proportional cu sumele neabsorbite in ultimii ani prin inaintarea unui memorandum care sa cuprinde masurile ce le vom intreprinde pana la stabilizarea situatiei economice.
    -dezvoltarea departamentelor comerciale la nivelul ambasadelor pentru stabilirea de noi relatii comerciale cu parteneri externi
    -sanctionarea cu confiscarea averii pentru cei ce acupa functii de conducere in institutiile de stat, pentru contractele paguboase
    -2 mil angajati in sect privat/2,5 angajati in sect de stat si restul pana la 19 mil beneficiari, reprezinta cel mai mare derapaj ce sfideaza orice regula matematica a cresterii cheltuielilor in Romania.
    -acordarea de credite pentru utilaje, proportional ca si crestere a eficientei muncii, cu terenurile insumate in cadrul unor microferme constituite de mai multi proprietari de terenuri cu loturi mici.Astfel se poate preintampina neajunsul de a pierde si agricultura romaneasca…
    -readucerea in favoarea statului, a tuturor resurselor naturale in primul rand, privatizate sau concesionate- prin deschiderea unor procese asupra conditiilor si clauzelor ce au fost stabilite la vanzare-concesionare.

  14. 14 Sibilla martie 9, 2010 la 4:50 pm

    Corectă analiză!
    Acestui Stalin, respectiv Băsescu Tr ce-l foloseşte pe jucăria-unealtă Boc pentru a-şi satisface nevoile în interesele personale şi ale Famigliei, puţin îi pasă de relansarea economiei, nici la mii de km de cot, ca să folosesc o expresie mai cunscută românilor. Instalarea Dictaturii printre priorităţi, subscrierea dosarului Flota, de ex, aciperirea a numeroase alte urme, binecunoscute inclusiv la nivel internaţional, ei şi ce, grija lui… este diabolic acest individ, un securist ce odată văzut instalat pe-un scaun face ce ştie mai bine, batjocoreşte OMUL, folosindu-se de absolut toate pârghiile, în ghearele sale, foste instituţii ale statului, acum marionete, instrumente de tortură şi nu exagerează nimeni din ce ce definesc astfel mecanismul statului mafiot marca Băsescu Tr!
    Cu toate împrumuturile lui, bătu-l-ar mama lui Dumnezeu că a făcut-o de capul lui, dar îndatorându-ne şi nepoţii copiilor noştri, nu ai săi, nu ai mafiei la putere, chipurile dirijaţi parte din banii împrumutaţi pt plata pensiilor, salariilor…. totuşi, salariile, pensiile, alocaţiile, pensiile de întreţinere ( alimentare ) ale minorilor, etc, întârzie şi tot întârzie. Asta nu se traduce prin decimarea cu bună ştiinţă a populaţiei ?? Căci dacă drepturile stabilite prin lege au ajuns să întârzie cu săptămânile, timp în care poporul e privat de medicaţie, alimente necesare bunei şi armonioasei dezvoltări a copiilor, etc, nu asta se urmăreşte, să fim răriţi ? Astfel sunt bremurile pe care le trăim şi ceea ce oferă Băsescu Tr poporului român, face jocurile parte din planurile cui oare ? Cine să fie-n umbra a toate acestea, pe lângă setea sa patologică de putere, pe lângă banul care face legea feferniţă în România zilelor noastre ( numaiale noastre nu-s zilele aistea … ), pe lângă satisfacerea pohtelor sufleţelelor unor dudui din imediata sa apropiere, aceiaşi Famiglie, nu-i aşa şi… şi mai ce ? Şi-atunci mai blamăm ce se dovedeşte limpede pe zi ce trece ca fiind teorii ale conspiraţiei sau din umbră cineva coordoneză în oareşce ţări nişte treburi ?
    Despre care economie i se pomeneşte acestui * guvern * criminal ?? Ce treană are gubernul Boc sluş la ordinele Băsescului cu măsurile anticriză, cu relansarea economică, ce, asta e grija lui ? Să fim serioşi! Presupunem c-ar vrea, ziceam, ipotetic… păi adunătura de nemernici incapabili de-şi zice guvern e-n stare a construi ? Ăştia şi fără cruci şi coşciug ne lasă, nişte impostori, păcălici, nicidecum politicieni.
    Cum buba să relanseze economia cei care-au îngropat-o ??? Nu vor şi NU ştiu şi NU le pasă, punct.
    Greu se urnesc românii, vor începe ele şi mitingurile, ferească Tatăl de furia poporului întreg dezlănţuit, căci cam apasă prăselele şi tare nu-i văd bine pe tovarăşii comunişti la putere, aceştia sunt comunişti, pedelacheii, PD – partidul diavolilor, NU altcineva! Răul pe care l-au făcut deja, NU mai poate fi îndreptat, acela e deja pecetluit, va trebui să purtăm povara a multe, dar măcar să fie îndepărtaţi cât să nu mai facă, să nu mai pună biruri încă şi încă, să scăpăm de Dictator şi clica de nemernici, PD, căci e prea mult şi de prea mult timp !
    Despre ce Legi mai facem noi vorbire în ţara-n care politica de stat în stat, banul, politica bunuluiplac fac legea, e clar pentru oricine!
    Pe zăbăucul Boc, păpuşa Băsescului, îl arde că apare deseară la Otv, nu relansarea economiei, ci cum să mai abată atenţia populaţiei, ce să mai mintă, ce diversiuni să mai scoată la înaintare. Ce grijă are giardia PD vis a vis de lipsurile, grijile, neajunsurile şi plânsul ce nu-l aud al poporului ? Altul e ordinul primit de la Cotroceni de la tătucul Băsescu Tr, anume, reabilitarea imaginii PD şi-a Băsescului şi împroşcarea cu noroi a oricăror alternative viabile, la guvernare, la o adică ! D-aia călăresc tembeliziunea * poporului* , că de noi li se fix rupe, în figuri şi pe seama noastră.
    Sibilla
    P.S. au găsit resurse pentru tîmpeniile agentului Volodea, dar pentru susţinerea fabricilor,uzinelor ce se zbat să mai respire din mai nimic, nu au, şi-atunci să mă mai întreb de ce s-a ajuns în situaţii halucinante de-a asista la popriri din salarii ale unor angajaţi ce plătesc pensi de întreţinere şi care nici după 5 luni nu au ajuns la beneficiari, copii ???? La asta să răspundă nemernicii de Băsescu şi Boc, respectiv guvernul criminal PD, ca de exemplu, că dacă mai pomenim şi de agricultură şi, şi, şi…

  15. 15 santinela martie 9, 2010 la 5:13 pm

    Este perfect ce spuneti,dar la dvs. pe blog.Cum drac de nu apare nimeni din cadrul PSD-„competent” in mass media si sa se bata pentru ce afirmati? O lasati pe doamna Vasiescu( o doamna splendida,la care tin) si pe Andronescu sa se bata singure cu tot felul de „imbecili PDL-isti.Ele nu stapinesc chiar toate domeniile,dar tot respectul,macar incearca sa faca fata.In rest,stati toti la tot felul de simpozioane si numai pe bloguri.Sunt curios daca apare acest comentariu,dar ma doare sa vad cum PDL-ul tot puncteaza si noi nimic.Chiar asa amariti am ajuns?

  16. 16 gabi martie 9, 2010 la 5:42 pm

    imi pare rau ca acest comentariu nu are nici o legatura cu postarea domniei voastre dar are legatura cu ultimele evolutii in psd. nu ca as avea cine stie ce simpatie pentru dumneavoastra, dar totusi e bine de stiut cine se vrea un suflu nou in PSD:

    Preambul
    Dacă, să zicem, ești primarul unui oraș mare și îți dorești să-ți servești niște sponsori cu o afacere babană prin acordarea unei suprafețe mari de teren în centrul istoric al orașului trebuie, în primă fază să te asiguri că există teren interesant și, mai ales, că acel teren îți aparține. Pui niște funcționari să facă asta, nu te chinui tu personal, evident. Surpriză, terenul e găsit dar are o mică bubă. Aproape jumătate din teren nu aparține consiliului local ci consiliului județean. Ei bine, te faci că nu vezi și mergi mai departe sperând că și alții nu vor vedea sau se vor face că nu văd. Dai ce n-ai, oricum. Totuși, pentru primari de bună credință, există și soluții legale și transparente:
    1. Hotărâre CJ prin care se scoate din proprietatea publică a CJ a unui teren și este cedat în proprietatea CL;
    2. Hotărâre CL de acceptare a terenului și propunere de modificare inventariului propriu prin hotărâre de guvern;
    3. Proces verbal de predare primire a tuturor suprafețelor în detaliu;
    4. Hotărâre de guvern pentru modificarea inventarului patrimoniului public al județului Iași.
    Ce se întâmplă dacă nu faci așa și totuși dai terenul din propietatea publică a Consiliului Județean Iași?! Încalci legea! Grav?! Extrem de grav! Atât de grav încât toată construcția ulterioară (contractul de asociere cu sponsorul cu pricina, modificările ulterioare, garanțiile date în bănci, etc.) este lovită de nulitate. Cine zice? Legea. Legea nr.213 din 17 noiembrie 1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia:
    Art. 11. – (1) Bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile, după cum urmează:
    a) nu pot fi înstrăinate; ele pot fi date numai în administrare, concesionate sau închiriate, în condiţiile legii;
    b) nu pot fi supuse executării silite şi asupra lor nu se pot constitui garanţii reale;
    c) nu pot fi dobândite de către alte persoane prin uzucapiune sau prin efectul posesiei de bună-credinţă asupra bunurilor mobile.
    (2) Actele juridice încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (1) privind regimul juridic al bunurilor din domeniul public sunt lovite de nulitate absolută.

    Povestea
    Deși Corpul de Control al Primului Ministru(CCPM) a constatat că 38,5% din suprafața pe care se construiește Complexul Palas în centrul orașului Iași a fost pusă la dispoziția dezvoltatorului imobiliar în mod fraudulos, în urma unui lung șir de ilegalități, presa tace. Mai mult, consilierii județeni au votat pe fugă o hotărâre care incearcă, retroactiv, să acopere ilegalitățile anterioare. Poate explicația acestei grabe stă în faptul că o coaliție transpartinică de lideri politici și religioși s-au implicat, cu o dedicație demnă de o cauză mai bună, în susținerea unui proiect privat care se bazează masiv pe subevaluarea a 12ha de teren in centrul istoric a municipiului Iași. Poate că presa nu are datele la dispoziție și de aceea această tăcere asurzitoare. De aceea vă oferim în premieră concluziile raportului CCPM, în integralitatea lor, precum și o scurtă prezentare a susținătorilor acestui proiect.
    Cele 4,5 hectare de teren se află pe locul fostului ştrand, situat în spatele Palatului Culturii, în centrul orașului Iași. Consultând toate actele puse la dispoziție de administrația public ieșeană, municipală și județeană, inspectorii Corpului de Control al Primului Ministru susţin că, din 1990, zona ştrandului s-a aflat doar în domeniul public al CJ. E drept că la zece ani după revoluție, în anul 1999, terenul a fost preluat în adminstrare de Primărie, însă, proprietar a rămas tot CJ.
    Primarul Gheorghe Nichita a propus totuşi scoaterea terenului din patrimoniul public al Consiliului Local (CL) şi trecerea în cel privat. Afacerea a fost parafată fără licitaţie, iar Dascălu s-a angajat să investească 250 de milioane de euro până în 2010 în ansamblul imobiliar. Din 2007, primarul Nichita şi mai mulţi consilieri locali şi funcţionari sunt urmăriţi penal de DNA.
    Proiectul a fost susţinut şi de alţi pioni importanţi din administraţia publică. Printre aceştia se numără deputatul Relu Fenechiu, preşedintele PNL Iaşi. El a declarat public în 2007 că a intervenit inclusiv la Adrian Iorgulescu, pe atunci ministru al Culturii. Acesta trebuia să grăbească parafarea actelor care necesitau aprobarea Ministerului Culturii, deoarece Palasul se construieşte la mai puţin de 100 de metri de monumentele istorice din zonă.
    Şi Dan Cârlan, acum ministru secertar de stat la Mediu, a organizat în 2006 o şedinţă la care şi-a invitat colegii de partid din Consiliul Local şi pe Iulian Dascălu pentru a dezbate importanţa Palasului, angajând sprijinul organizației locale a PD.
    Surprinzător ar putea parea faptul că unul din cei mai vehemenți susţinători ai proiectului a fost ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în prezent Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: Lunga colaborare între fața bisericească și omul de afaceri însă a fost documentată de numeroase anchete de presă.
    Consilierii judeţeni din Iaşi au votat, imediat după anunțarea concluziilor raportului Corpului de Control al Primului Ministru, trecerea celor 4,5 hectare de teren de la ştrand din patrimoniul CJ în cel al Consiliului Local. De remarcat că unii dintre actualii consilieri județeni sunt foști consilieri locali care cu ani în urmă treceau in patrimonial privat al Consiliului Local un teren care nu aparținea nicicum Consiliului Local. Chiar şi aşa, specialiștii în drept susţin că asocierea dintre Primărie şi Iulius Group este ilegală, cel puțin pentru cele 4,5ha în discuție, pentru că decizia consilierilor județeni nu poate avea caracter retroactiv. Oricum ar fi, trecerea imobilelor de la o autoritate publică la alta este parafată doar prin hotărâre de Guvern, lucru ce nu pare să se întâmple, oricum, nu retroactiv.

    Anexa
    Cap. IV. Concluzii
    1. În anul 1990, Ștrandul Iași se afla în domeniul public al județului Iași și în administrarea Grupului GIGCL.
    2. La 1 Ianuarie 1991, GIGCL a fost desființat și a fost înființată RAJAC, cu personalitate juridică, subordonată Prefecturii Județului Iași, Ștrandul municipal fiind preluat de RAJAC.
    3. H.G. nr. 1354/2001 privind inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al CJ-Iași prevede în anexele 1 și 2 următoarele:
    – Conform anexei nr. 1 la poziția nr. 64, în anul 1991 Ștrandul Iași în suprafață totală de 45.861 mp se regăsește ca făcând parte din domeniul public al CJ Iași;
    – Conform anexei nr. 2 la pozițiile 4192-4219 se regăsesc diferite spații situate în incinta Ștrandului municipal ca aflându-se în administrarea CL Iași.
    4. În perioada 1991 – decembrie 1999, Ștrandul Iași s-a aflat în administrarea RAJAC Iași, aspect menționat în adresa S.C. ApaVItal S.A. Iași (fostă RAJAC) nr. 22257/30.09.2009 către CJ Iași referitoare la administrarea ștrandului.
    5. În august 1999 a fost emisă Hotărârea CL Iași nr. 196/18.08.1999 privind însușirea inventarului domeniului public al municipiului Iași („HCL Iași nr. 196/18.08.1999”). prin această hotărâre CL și-a însușit inventarul bunurilor mobile și imobile ce constrituie domeniul public al Municipiului Iași, inventarul urmând a fi înaintat „până la data de 20 august 1999, Consiliului Județean Iași pentru a fi centralizat și trimis Departamentului pentru Administrație Publică Locală, până la data de 30 august 1999”. Termenul de depunere al inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public al municipiului Iași a fost depășit existând posibilitatea ca documentația să fie transmisă către Departamentul Administrație Publică locală fără inventarul patrimoniului public al municipiului, așa cum este precizat în adresa CJ Iași nr. 4562/16/08/1999.
    6. La data de 01.01.2000 Ștrandul municipal situat în Str. Palat, împreună cu mijloacele fixe existente în dotare, a trecut din administrarea RAJAC în administrarea CL Iași – Direcția Patrimoniu urmare a HCL Iași nr. 308/16.02.1999.
    7. Prin HCL Iași nr. 576/28.12.2004, s-a aprobat trecerea din domeniul public local în domeniul privat al Municipiului Iași a terenului în suprafață 119.392 mp situat în Iași, inclusiv Ștrandul municipal.
    În adresa Prefectului Municipiului Iași, nr. se precizează că: „din conținutul actului administrativ supus controlului de legalitate, nu rezultă care este hotărârea de Guvern prin care suprafața de teren ce face obiectul contractului de asociere, a fost atestată la domeniul public de interes local conform Legii nr. 213/1998, pentru a se putea justifica în acest fel aprobarea trecerii terenului în cauză din domeniul public local în domeniul privat.”
    Din documentele puse la dispoziția CCPM nu rezultă că HCL Iași nr. 576/28.12.2004 ar fi primit aviz favorabil în urma controlului de legalitate efectuat de către Prefectului Municipiului Iași.
    8. În anul 2004, SCIG și-a exprimat intenția unei asocieri având ca obiect edificarea „Ansamblului Madison” prin adresa înregistrată la Primăria Municipiului Iași cu nr. 102289/30.11.2004.
    9. La data de 17 ianuarie 2005, CL Iași a emis Hotărârea nr. 3/17.01.2005 privind completarea și modificarea HCL nr. 576/28.12.2004 prin care „se aprobă asocierea în participațiune între Consiliul Local Municipal Iași și S.C. Iulius Group S.R.L. având ca obiect edificarea ANSAMBLULUI MADISON”.
    10. La data de 03.02.2005 a fost încheiat un contract de asociere în participațiune între CL Iași și SCIG, având ca obiect edificarea „Ansamblului Madison”, aportul la asociere al CL Iași constând în terenul și construcțiile anexe, situate în municipiul Iași, iar al SCIG constând în lucrări de investiții.
    11. În Hotărârea de Guvern nr. 48/17.01.2007 pentru modificarea și completarea H.G. nr. 1354/2001 la art. 1, lit. a) se menționează la „Anexa nr. 1 privind inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al județului Iași, la Secțiunea nr. 1 – bunuri imobile, se abrogă pozițiile nr. 62-67”, deci și poziția nr. 64 la care este inventariat Ștrandul municipal ca fiind în domeniul public al CJ Iași.
    12. În data de 02.07.2007 a fost încheiat Actul Adițional nr. 1 la Contractul de Asociere nr. 8329/03.02.2005 prin care se modifică titlul contractului având ca obiect edificarea „Ansamblului Palas”.
    13. La data de 02.07.2007 prin anexa nr. 4 la Actul Adițional nr. 1/02.07.2007 la Contractul de Asociere nr. 8329/03.02.2005 s-a efectuat predarea – primirea terenului, prin care SCIG a preluat în folosință deplină suprafața aflată în proprietatea privată a municipiului Iași și în administrarea CL Iași, suprafață situată în perimetrul delimitat de strada Palat, strada Sf. Constantin și strada Sf. Lazăr.
    14. SCIG, CL Iași și Palas Holding au încheiat „Convenția de Novație” din data de 20.12.2007 prin care SCIG a novat către Palas Holding, cu acceptul CL Iași, toate drepturile și obligațiile rezultate și Contractul de Asociere nr. 8329/03.02.2005.
    15. În baza procesului verbal de predare – primire încheiat la data de 18.04.2008 între S.C. Palas Holding S.R.L. și CL Iași, S.C. Palas Holding S.R.L. a intrat în posesia terenurilor în suprafață totală de aproximativ 12ha.
    16. Anexa nr. 2 la H.G. nr. 1354/2001 a fost modificată de H.G. nr. 606/2008, în anexa căreia nu se regăsește Ștrandul municipal Iași, situat în anexa nr. 2 la H.G. nr. 1354/2001 la pozițiile 4192 – 4219.
    Imobilul teren din municipiul Iași, ștrand Iași, în suprafață totală de 45.861 mp s-a aflat în domeniul public al CJ Iași și, pe rând, în administrarea GIGCL, RAJAC, S.C. Apavital S.A. Iași și CL Iași.
    În documentele prezentate CCPM de către CL Iași privind hotărârile CL Iași nr. 196/18.08.1999. nr. 308/17.12.1999 și nr. 576/28.12.2004 nu s-au regăsit avizele de legalitate sau actele de procedură prealabilă întocmite de către Prefect în temeiul art. 19 lit. e) din Legea nr. 340/2004.
    Procedura derulată pentru încheierea contractului de asociere în participaține nu a primit aviz de legalitate pentru schimbarea regimului juridic al terenului (și asocierea cu SCIG).
    Pentru punerea în legalitate, toate negocierile începute în 2004 cu privire la statutul juridic al terenului și utilizarea lui ca aport în asociere, a fost emisă H.G. nr. 48/17.01.2007 prin care se abrogă din anexa nr. 1 pozițiile nr. 62-67, respectiv terenul este scos din domeniul public al CJ Iași.
    Din documentele analizate rezultă că terenul a fost numai în adminstrarea CL Iași, ceea ce nu-i dădea dreptul de a schimba statutul juridic de trecere din domeniul public în domeniul privat și încheierea contractului cu SCIG.

    Raportul de control a fost trimis spre:
    – Valorificare la:
    o –DNA – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție;
    o –CJ Iași;
    o –CL Iași;
    o –Instituția Prefectului Județului Iași;
    – Informare la:
    o –Cabinetul Primului Ministru;
    o –Secretariatul General al Guvernului.

  17. 17 Mihnea Georgescu martie 9, 2010 la 5:55 pm

    Vă lucrează Nikita, domnule Preşedinte?

    V-am spus eu că vă trădează Victoraş „ai grijă de copii”! 😉

  18. 18 Instalatorul martie 9, 2010 la 6:01 pm

    Imprumuturile par o chestiune calculata, sunt prea multe miliarde de euro in raport cu necesarul bugetar.

  19. 19 Doru Coarna martie 9, 2010 la 6:02 pm

    Dle Nastase,

    Eu am o barcutza cu vele cu care ma distrez peste vara si in care am constat ca peste Romania bat, in general, trei vanturi: cel mai bine te simti, si barca navigheaza cel mai usor, cand bate vantul dinspre vest; cand bate cel din est, sau mai exact nord-est, nu te simti prea comod insa barca zboara peste apa (se numeste planaj), este un vant performant, aducator de viata, si intr-adevar parca renasti.

    Cel mai rau e cand bate vantul de sud, numit in popor „saracila”, atunci te simti groaznic, toate merg pe dos, e ceva foarte solicitant.

    Eu cred ca este imposibil ca marele navigator sa nu simta ca bate „sudul” in permanenta, de ani buni, si deci ma intreb: care-i jocul?Stapanirea totala a tarii e parca prea putin; banii inseamna mai mult?

    Ce miza simplista si egoista vis-a-vis de propriul popor adus la disperare.
    Dar poate ca Boc&Co. merita toate astea, sigur insa tara nu le merita.
    Sa nu-l poti refuza pe Boc, ce situatie comica si tragica in acelasi timp…

  20. 20 Draghi Puterity martie 9, 2010 la 6:22 pm

    Pentru cei care vor sa inteleaga cat de pervers si de periculos e jocul lui Taian Basescu, caror fortze le ofera ca prada Romania, recomand filmul documentar Let’s Make Money.

    Cateva secventze dintr-un interviu cu John Perkins, un „asasin economic”.

  21. 21 Mihnea Georgescu martie 9, 2010 la 6:52 pm

    Oricât de tolerant aş fi, cu greu mă abţin să mai rabd răbufnirile antisemite ale lui Titus Filipaş. Vezi postarea cu paralela neinspirată 8 Martie – Purim. Este o sărbătoare socialistă, Gott sei dank, nu una iudaică!

  22. 22 ion adrian martie 9, 2010 la 7:05 pm

    Nu are rost sa intervin la un asemenea subiect care cere profesionalism sau documentare serioasa pe care nu ai timp s-o faci in ritm de 2 articole pe zi pt AN sau analizand cu seriozitate problema revocarii presedintelui senatului pt mine.
    Deci nu am opinie decat ca tot ce face Basescu si PDl sau Boc sunt din oficiu rele si in gasca mea nu trebuie sa dovedesc nimic, este suficient doar sa afirm si mai toti vor aplauda.

  23. 23 i.nicolae martie 9, 2010 la 8:31 pm

    Bine,bine,trebuie facute si investitii,dar cu ce platim salariile si pensiile inclusiv alea „nesimtite” din moment ce cu colectatul la buget stam prost ?Vinovatii pentru aceasta stare de lucruri va las pe dvs.sa-i enumerati,asta daca ne referim la perioada 2004-2009 inclusiv.Iar o sa am „probleme ” cu ” jandarmul”.

    Sa auzim de bine.

  24. 24 ion adrian martie 9, 2010 la 8:42 pm

    Au fost desecretizate de Guvern(Bravo dle Boc)dosare ale revolutei azi la aniversarea proclamatiei de la Timisoara.

  25. 25 ion adrian martie 9, 2010 la 8:45 pm

    @ Orasan
    PS . Toate celelalte secretizari sunt copiii acestora ca si criminalii vizati in ambele, in primile propriuzisi asasini si in celelalte la care te referi, cei care au urmat, cei economici.

  26. 26 blogideologic martie 9, 2010 la 10:06 pm

    Noile Caradale. Vorbesc despre editorii financiari de la ziarul România Liberă. Mă refer aici numai la conţinutul articolului publicat la adresa URL http://www.romanialibera.ro/finante-personale/a178767-pe-ce-fundamente-se-asaza-bursa.html . / Întreb : Vorbiti despre situatia din Romania? In articol apare termenul +blue chips-uri+. Vorbiti despre situatia din Romania? / Mi se răspunde : + Termenul de blue chips sau bluechips este unul consacrat pe bursa cand este vorba de a departaja/incadra emitentii dupa anumite criiterii. Daca vorbim de bursa din Romania va trebui sa nu incercam sa facem o comparatie cu alte burse sau emitenti straini dupa capitalizare sau lichiditate deoarece suntem departe de bursele puternice, cele broad si chiar fata de cele din regiune (Viena, Varsovia si Budapesta). Asa ca trebuie sa gandim acest termen raportat la conditiile bursei noastre si mai ales la care este perceptia investitorilor straini activi la BVB fata de aceasta categorie (vezi de exemplu pct de vedere al Wood & Company). Ei bine, inainte de a defini exact acest termen voi spune ca investitorii straini care stiu de bursa noastra recunosc ca BRD si SNP intra in aceasta categorie, iar viziunea lor nu se bazeaza doar pe datele unui trimestru sau doua ci pe o perioada mai mare de timp. Daca ne gandim la capitalizare, lichiditate, performantele financiare, calitate actionariat, locul pe piata (probabil ca la asa ceva se referea intrebarea), management si activitate in general atunci putem defini CLAR ce este un blue chip. Perceptia fiecarui investitor din piata fata de performantele anumitor emitenti difera, insa daca vom privi obiectiv aceasta categorie pe o perioada mai mare de timp raportata la un sector din regiune, insa in contextul conditiilor oferite de bursa respectiva, atunci putem sa distingem clar si obiectiv care societate SOLIDA intra in aceasta categorie. Daca dorim sa comparam cei doi emitenti citati cu primii 10 din indicele Dow sau S&P 500 fireste ca nu vom putea niciodata sa facem acest lucru. Pe de alta parte a spune ca bursa din Romania, care intr-adevar nu se regaseste intr-un top al pietelor de capital din lume, nu are blue chips-uri ar insemna sa contrazicem perceptia investitorilor straini fata de emitentii vizati de ei. Asa ca, in concluzie, pentru a fi obiectivi cu noi insine va trebui sa ne raportam intotdeauna la factorii obiectivi din Romania, dar si la declaratiile firmelor specializate in investitii in zona. Poate noi nu suntem asa de specialisti ca ei, insa „faptele vorbesc” intotdeauna sau „piata are intotdeauna dreptate”, adica cei care decid mersul pietei. + / Revin cu întrebările mele : „a spune ca bursa din Romania […] nu are blue chips-uri ar insemna sa contrazicem perceptia investitorilor straini” Traiane, trebuia să vii cu un exemplu. Traiane, pe cine vrei să păcăleşti tu, şi de ce? Cam ştiu de ce … / Mi se răspunde pe un ton de totală superioritate : +Exista in piata de capital mai multe categorii de investitori. Pe langa optimistii si pesimistii flexibili mai este una aparte si anume a pesimistilor refulati. Acestia nu accepta deloc partea plina a paharului si vin sub diferite forme ANONIME, specifice unei perioade de sumbra amintire, cu idei fara esenta si repetate la nesfarsit numai de dragul unei contraziceri deloc constructive. In plus fiindca viata i-a facut niste frustrati considera ca daca se descarca public se simt razbunati pe cei care i-au adus in aceasta stare. Uita un lucru: daca au ajuns aici vina le apartine. Aceasta categorie face mai mult rau decat cea unde optimismul este nestavilit deoarece sunt inconjurati numai de rautati, nu se vor vindeca niciodata si vor incerca sa fac mai mult rau decat bine. Atunci, chiar daca ar veni la ei analistul Peter Vidlicka al bancii de investitii Wood&Company si ar declara ca pentru ei una dintre blue chips la BVB este BRD, nici atunci nu ar crede. Desigur ca acest aspect mai putin conteaza, conteaza ca si-au facut numarul. Probabil daca se vor uita la indicele NTX (New Europe blue chip Index) vor vedea una ca dintre cele 30 actiuni este BRD. Dar probabil ca in loc sa cunoasca bine piata de capital din regiune se uita pe articole cautand motive gratuite si neinspirate de refulare. Respect pentru cei care cunosc piata, asa ca si eu stiu, deci nu ghicesc ce cauta anonimii total nepregatiti pe anumite site-uri serioase. Pentru aceasta categorie pe cale de disparitie, a pesimistilor refulati, negru este negru si albul … tot negru.+ / Sînt obligat să dau replica : : Dacă dezvolţi acronimul BRD, găseşti Banca Română pentru Dezvoltare. Şi ce dezvoltă BRD în România? Pe bune … În fine, Peter Vidlicka are dreptate numai pentru că se referă la titulatura completă a instituţiei financiare analizate, anume „BRD – Groupe Société Générale”. Or, aici partea cu pondere de blue chip este Groupe Société Générale, sînt de acord. Dar ce a dezvoltat Groupe Société Générale în România după 1989 ? Bine, înainte de 1989, datorită lui Nicolae Ceauşescu, Groupe Société Générale a participat la dezvoltarea României, cu profituri de ambele părţi. BRD antrenează nişte fluxuri financiare, de acord şi aici. Însă aceste fluxuri financiare care pleacă şi vin din BRD trebuie să fie cuplate cu nişte fluxuri din economia reală a României. Se pricepe ? Care sunt acele fluxuri din economia reală a României pe care le antrenează fluxurile financiare ce pleacă şi vin acum din BRD? Mai multă sinceritate ar fi necesară … Românii nu sunt idiota. / Mi se răspunde : +Cineva vrea sa aiba neaparat ultimul cuvant. Toate ar fi bune daca interventiile persoanei anonime s-ar referi corect la obiectul discutiei, adica la termenul de blue chip si care sunt criteriile acestuia acceptate de catre specialisti. Ma refer la analistii si brokerii nu numai din Romania si care si-au dat verdictul in aceasta privinta. Si totusi … nicaieri si pe nici o piata spot din lume termenul de mai sus nu are si nici nu poate avea vreo legatura cu ingradirea modului cum emitentul isi desfasoara activitatea operationala si cea financiara pentru obtinerea performantelor financiare. In conditiile in care capitalul este liberalizat, mai ales la nivelul tarilor din UE, o corporatie isi poate desfasura activitatea in orice conditii si pe orice gen de economie, mai ales cand concurenta este nu numai la nivel local sau regional, dar mai ales global. Daca corporatiile Siemens din Germania sau Lafarge din Franta ori Nestle din Elvetia, numai pentru a cita cateva blue chips din UE, realizeaza flux de capital cu sucursalele din China, India sau alte tari din Europa, ar inseamna sa nu mai aiba aceasta calitate, dupa punctul de vedere voit eronat exprimat de interlocutor. Insa datele burselor respective contrazic de departe acesta speculatie ieftina si de dezinformare. Piata de capital are caracteristici universal valabile recunoscute de cei din sistem si mai putin conteaza un punct de vedere singular si dupa opinia mea, complet pe langa subiect si tendentios. Ma voi opri aici deoarece cel in cauza nu are curajul sa-si destainuie numele, asa cum ar cere bunul simt pentru o asemenea polemica, care din pacate este unilateral fundamentata. Asa ca celelate comentarii sunt pure speculatii lipsite de sensul si logica subiectului in discutie. In concluzie aceste simple supozitii se pot adresa numai acelei categorii mai putin initiate in acest domeniu.+ / Vin cu o precizare : Piaţa de capital este un caz particular al pieţelor financiare. Şi în general teoria pieţelor financiare face uz de ipoteza EMH (efficient-market hypothesis). Or, în acord cu ipoteza EMH, şi pe piaţa de capital trebuie, insist, trebuie, să existe o eficienţă informaţională. Văd că irită foarte mult ceea ce spun, şi tocmai din cauza aceasta spun. Eu habar n-aveam că BRD este considerat blue chip de investitorii din Franţa, şi în general de investitorii din Occidentul UE. Cineva a ţinut să-mi deschidă ochii. Foarte bine, îi mulţumesc. Numai că trebuie să continuăm raţionamentul, place sau nu place. Investitorii străini care investesc în BRD, pentru că au informaţii despre această instituţie financiară că este blue chip, primesc un flux de bani foarte generos din România. Pentru ce ? Mai concret, ce dezvoltă BRD (Banca Română pentru Dezvoltare) în România? Ce atâta supărare pentru o întrebare ? Am atins un punct sensibil pe care “bietul român” nu trebuie să-l ştie ? / Ceea ce urmează din partea lor este un ghiveci :+“Bietul roman”, la care se face atat uz de catre unii, ca si cum le-ar pasa de acesta, stie ca ipoteza pieţelor eficiente a durat maxim 6 decenii si a murit odata cu anul 2000. Atat cat a existat acest concept a fost foarte controversat si de aceea a murit. Unele teorii se nasc si mor singure. Cele bune dainuie o eternitate. A spune ca orice prelucrare informationala, oricat de profunda si adanca ar fi ea, nu poate previziona cursurile viitoare, ar insemna sa spunem ca : toti investitorii sunt rationali; ca toate pietele sunt eficiente; ca randamentele sunt toate independente ca si cum cel din ziua z este total necorelat cu ziua z + 1 şi ca pieţele au probablilitatea randamentelor aproximativ aceeasi cu distributia normala (clopotul lui Gauss). Adica pasii pietelor sunt aleatorii. Ii recomand sustinatorului teoriei de mult apuse EMH sa verifice presupusa independenta a randamentelor din zile diferite prin calculul coeficientilor de autocorelatie dintre indicii BET si BET-C, mai apropiati de piata noastra. Asa ca in total dezacord cu acordul celui care sustine o teorie moarta de 10 ani, eficienta informationala, la care face atat caz, este cea perceputa de marea majoritate si nu de percpetia unei singure persoane. In realitate, asimilarea informatiilor este neregulata si conduce la o tendinta de miscare aleatorie numita serie de tip fractala (biased random walk). Dar toate acestea, ca si prezentarea unei teorii EMH infirmate de teoreticienii pietelor financiare si implicit ai pietelor de capital cred ca nu intereseaza cititorii acestei rubrici. In acest caz cuvantul „BIET” se poate adresa doar unei persoane care folosind teorii apuse despre ingineria informationala are in acest moment un trend mai mult lateral fata de rubrica de fata.+ / Răspund, precizând sursele de informare, foarte actuale : Tocmai ce am extras de pe Investopedia informaţia : “Although it is a cornerstone of modern financial theory, the EMH is highly controversial and often disputed.” Ca orice ipoteză. Deci reţineţi, o sursă informaţională foarte respectată despre pieţele de capital afirmă că în actuala teorie financiară, din anul de graţie 2010, ipoteza EMH este încă „piatra de boltă” a teoriei, deşi sursa respectivă admite că ipoteza EMH este „foarte controversată”, citeşte complet la adresa URL http://www.investopedia.com/terms/e/efficientmarkethypothesis.asp . Eu am pus o întrebare foarte concretă, legată de faptul că banca BRD (Banca Română pentru Dezvoltare :-)) este sursa unui flux monetar către exteriorul României. De ce, şi pentru ce, şi pentru cine ? Bineînţeles că atâta vreme cât eu nu am voie să ştiu de ce sunt scoşi aceşti bani din ţară, şi ce contrapondere au lăsat ei în dezvoltarea României (ştiu de fapt că ei nu au lăsat nimic), mă consider tratat doar ca un “biet român”. De ce supără sintagma aceasta, “biet român” ?

  27. 27 Spiridus martie 10, 2010 la 2:36 am

    In perioade cu probleme de somaj, Spania si Franta au construit comunicatii ferate, respectiv trenul de mare viteza, TAV / TGV. Utilitatea acestora nu o pune nimeni la indoiala, desi ele functioneaza cu subventii publice. Au intrat in obisnuinta cetateanului, astfel incat daca s-ar renunta la ele ar aparea blocaje uriase.
    Deci, se poate.
    Trebuie doar sa se apeleze la profesionisti (nu sa se impanzeasca institutiile cu politruci incompetenti), sa nu se risipeasca banul (public sau nu) si sa se profitede conditia de membru al UE (Spania a stiut sa atraga fonduri europene si sa aiba sustinerea Siemens pentru realizarea investitiei).
    Ma indoiesc ca cineva din guvernul Basescu-Boc este capabil sa avanseze un proiect major care sa ramana peste timp, de exemplu un TGV (ca sa nu ne abatem de la subiect). Presiunea este pe prezent, atat si nimic mai mult. Pentru guvernanti 10.000 de oameni sunt o cifra statistica, nu 20-30.000 de destine obligate sa aiba probleme de suprevietuire.
    Ce s-ar fi putut face cu 20 de miliarde de euro imprumutati anul trecut? Multe. Dar clientela politica… etc , etc.

  28. 28 Spiridus martie 10, 2010 la 2:40 am

    Tocmai am citit : „China vrea să construiască, în zece ani, trei reţele feroviare de mare viteză, care să lege capitala sa de Europa, Rusia şi ţările din Indochina…”
    Q.e.d.

  29. 29 Criticos martie 10, 2010 la 7:50 am

    Mă cuprinde disperarea, dle A.N.! Caracatiţa pedelachistă nu mai poate fi oprită şi legea nu mai valorează nici cât hârtia pe care a fost tipărită. Vai nouă şi vai generaţiei următoare. Văd că unii se entuziasmează la desecretizarea nu ştiu căror dosare cu aerul că ei ŞTIU ce cuprind ele. Ei deja au judecat, au condamnat pe baza conţinutului lor, secret doar pentru alţii. Periculos punct de vedere. Cred că pe fanatismul vindicativ al unor asemenea inşi se întemeiază nădejdea caracatiţei de a-şi continua în tihnă înghiţirea hulpavă a prăzii.

  30. 30 M.Voicu martie 10, 2010 la 9:12 am

    REGULA DE TREI, SIMPLÃ
    1. @AN: ”Aceşti bani trebuie folosiţi pentru a stimula economia”
    2. @Aura Costea martie 9, 2010 la 1:21pm spune: ”Bugetele de investiţii direcţionate de la centru spre mediul privat ajung în sectorul privat”.!
    * * * Dintre acestea, (1) implicã (2) şi, economic, obligã sã i se recunoascã Statului rolul de investitor (CARE ESTE), şi Administrator (care trebuie sã fie) şi nu de donator (ca gratuitate) cãtre clientelã, fie ea POLITICÃ sau SINDICALÃ – care este cauza crizei.
    3. @Instalatorul martie 9, 2010 la 6:01pm spune: ”Împrumuturile par o chestiune calculatã, SUNT PREA MULTE MILIARDE DE EURO ÎN RAPORT CU NECESARUL BUGETAR”
    Q.E.D. Chiar şi Statul ”socialist” fãcea împrumuturi, dar ”nu la rupere”!

  31. 31 Doru Coarna martie 10, 2010 la 10:06 am

    @ Mihnea Georgescu:

    Mihnea, cred ca e Gott sehr dank, nu ‘sei’, verstehen?

    Salutari.

  32. 32 Draghi Puterity martie 10, 2010 la 11:30 am

    @Doru

    Expresia e „Gott sei Dank”. Sei e imperativul verbului a fi, iar Dank, o forma mai veche a cuvantului multumire, se scrie cu majuscule pentru ca e un substantiv. In romaneste s-ar putea traduce cu „Doamne multzam'”, „laudat fie Domnul” sau prin laicul „ca norocul”. 😉

    P.S. „Verstehen” (a intelege) conjugat la persoana a doua singular e „verstehst”.

    P.P.S. Sorry, nu m-am putut abtzine.

  33. 33 Victor martie 10, 2010 la 2:21 pm

    Si cred ca este si un „du” pe langa verstehst. Nici eu nu m-am putut abtine. 🙂

  34. 34 Doru Coarna martie 10, 2010 la 4:48 pm

    @ D Puterity:

    Poate ai dreptate, eu n-am auzit asa si oricum cu Gott nu prea lucrez, dar daca sunteti siguri folositi cum ati invatat, eu folosesc cum am pomenit, iar verstehen este ‘ati inteles ?’, nu se mai pune Sie caci se intelege ca te adresezi politicos celuilalt, si nu ‘intelegi?’.

    Eu mereu ma pot abtine, ma tin pur si simplu, dar nu va sfatuiesc,

    Mersi

  35. 35 Draghi Puterity martie 10, 2010 la 9:10 pm

    @Doru

    In diesem Fall, wie wäre es „verstehen [Sie]” 😛

    In ce il priveste pe seful suprem, si eu sunt pasionat de fizica. 🙂

    P.S. Promit sa incerc ma abtin mai des pe viitor. Chiar faceti treaba buna in lumea virtuala.

  36. 36 Doru Coarna martie 11, 2010 la 9:53 am

    @ D. Puterity:

    Intai mersi, apoi am mintit: uite ca m-am apropiat de Gott si ca inginer de rachete -daca o fi Dansul acolo sus, nu este, e peste tot-, dar si ca fizician deducand analitic existenta acelei God’s particle pe care o cauta aia cu miliarde de euro pe la CERN si nu o gasesc experimental, ba chiar si consistenta ei: dipol cuantic, adica o cuanta E-SCAQ si una B-SCAQ in interactiune electromagnetica. Si asa se explica si gravitatia (motivul ei, nu forta in sine, aia a facut-o Newton), si categoriile spatiu si timp, si relativitatea, si Universul, si viteza c si depasirea ei, etc, adica totul, intreaga Creatie. Deci sunt apropiat, am mintit.

    Salutari

  37. 37 Virg Lat februarie 23, 2011 la 1:37 pm

    @gabi@gabi@gabi!!!
    Este cam tarzie intervenia mea dar inca mai are interes informatia ce o detin.Vreau sa te contactez.Alege metoda.


  1. 1 Noile Caradale « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe martie 10, 2010 la 9:08 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: