La Anvers, cu Traian Basescu si cu Rubens

N-am apucat sa va povestesc, din calatoria mea in Belgia, de la sfarsitul saptamanii trecute, vizita la Anvers, pe urmele lui Traian Basescu. Am ajuns in oras,  impreuna cu ceilalti colegi parlamentari, pe o vreme rece si urata. Ajungand acolo, primul meu gand a fost acela de a merge sa vizitam sediul NAVROM, locul de unde a pastorit, ani de zile, Traian Basescu flota comerciala a Romaniei. Ma gandeam sa propun sa punem eventual o placa comemorativa. Din pacate, am inteles ca nu mai exista un astfel de sediu. Am inteles ratiunile. Le intelegeti si voi.

Atunci, in loc de Navrom, am mers la Casa memoriala a lui Rubens, unul din marii maestri ai barocului. Nascut la 28 iunie 1577 (rac!), in Westfalia, Rubens se instaleaza, din 1589,  impreuna cu mama sa, la Anvers, unde isi construieste atelierul si o casa minunata, care a fost rascumparata, mai tarziu,  de primarie si transformata in casa memoriala. Acolo, am admirat, in afara unora dintre lucrarile sale (nu cele mai importante) si lucrari din colectia lui personala. Alte lucrari superbe ale sale pot fi admirate in Catedrala Notre-Dame din Anvers.

Pentru cei care nu stiu, Rubens a desfasurat si unele activitati diplomatice importante. Spre exemplu, a fost desemnat ca negociator secret si a pus bazele tratativelor de pace intre Spania si Anglia!

Tot in Casa Rubens, era organizata o interesanta expozitie cu lucrari care reflectau o moda a secolului 17, respectiv organizarea in casele mai bogate dar si in atelierele artistilor, a unei camere cu picturi acoperind apropae total peretii. Pe aceasta baza, unii dintre pictorii din epoca au „fotografiat” acele incaperi. Asa au aparut tablouri infatisand adevarate mici muzee private ale unor autentici amatori de arta. Aceasta tematica a fost mult utilizata la Anvers, in perioada de dezvoltare a burgheziei emancipate de la inceputul secolului 17. Intre primii reprezentanti ai acestui gen, au fost Jan Bruegel cel Batran dar si Frans Francken cel Tanar (mort in 1642 si de la care ne-a ramas un portret al lui Mihai Viteazul, intr-un tablou care se gaseste la un muzeu din Viena).

Si unii dintre pictorii romani sau anumiti colectionari din Romania au organizat, mai tarziu,  la sfarsitul secolului 19 si in perioada inter-belica, astfel de incaperi cu obiecte de arta, in principal tablouri. Atelierul lui Aman este un exemplu.

40 Răspunsuri to “La Anvers, cu Traian Basescu si cu Rubens”


 1. 2 Mihnea Georgescu martie 7, 2010 la 9:39 am

  Aşa o Călătorie Iniţiatică pe urmele lui Băsescu (ce frumos sună!) va dus pe urmele unui Maestru al Diplomaţiei (!) şi al Artelor… Nu putem scăpa de noi înşine! 😉
  Rac, rac, fără doar şi poate… dar şi pasionat de formele „rubensiene”… 🙂

 2. 3 Mihnea Georgescu martie 7, 2010 la 9:40 am

  „V-a dus”, nu „va dus”, m-am molipsit de Camaradul Leuşor! 🙂

 3. 4 exasperat martie 7, 2010 la 10:27 am

  Cât o fi obţinut Băsescu la Anvers pe 6 decembrie?

 4. 5 Mihnea Georgescu martie 7, 2010 la 10:28 am

  Frumoase imaginile cu pereţi ticsiţi cu capodopere! Curat Zambaccian! 😉

 5. 6 Mihnea Georgescu martie 7, 2010 la 10:29 am

  Poate se stabileşte şi Traian Băsescu „împreună cu mama sa” într-un sat pescăresc pe malul Mării Negre… să viseze nostalgic la sirene blonde cu forme rubensiene, în faptul serii…

 6. 7 Doru Coarna martie 7, 2010 la 10:45 am

  Am tot asteptat si din partea dlui TB o astfel de incursiune in cultura Anvers-ului, macar a Romaniei, dar e semn clar ca nu a trecut prin acele locuri, muzee, case memoriale, desi a servit acolo patria ani buni, caci s-ar fi inchis ca si Reprezentanta NAVROM a unei tari care avea candva ce reprezenta, pe unde trece se inchide, deci bine ca a evitat obiectivele culturale.

  Dar si Dvs gresiti: nu ati fost pe urmele dansului caci ar fi trebuit sa ne impartasiti situatia Golden Blitz-urilor locale, ori probabil ca si acelea au disparut, tot asa, au ramas fara obiect, fara marfa, si nu si-au mai revenit cu toata economia belgiana…deci pe acolo n-ati fost…

  Altminteri, acele picturi sunt prea ‘asezate’, prea ancorate intr-o societate si in niste vremi pastorale, clare, cu repere bine delimitate, desi vremurile adevarate de atunci si de acolo numai asa nu erau; faceau poate si pictorii ceva propaganda, infatisau bucolic niste vremuri crude (?), demult am banuiala asta ca toata societatea face placul puterii, oriunde si oricand, restul nu intra in nicio istorie.

  Oare noi, azi, nu incercam prea mult realitatea? Vis-a-vis ar fi istoria…
  Cred ca linia de demarcatie este exact cea dintre real si ireal.
  Observand acum stranietatea vremurilor nostre lucrurile se inverseaza, deci puterea si propaganda ei vor ocoli istoria iar ceea ce ni se pare ireal va fi consemnat…
  Armaghedonul -cultural vorbind- o fi ancorat in real sau in ireal, o mai veni?

 7. 8 Revizorul rehnic martie 7, 2010 la 10:50 am

  Semnalul fu tras

  A fost o vreme când domnul preşedinte „BT”, un colecţionar autentic de “carpete” uşor vandabile, la preţuri înpătrite, a permis la scară naţională, organizarea de camere cu pereţii acoperiţi de asemenea capodopere, sfidând orice concurenţă comunistă pe piaţa întunecată a contrabandei. Dacă s-ar merge pe urmele soiase ale „cinstei” sale, neapărat în grup organizat, s-ar putea deschide, într-o grotă, chiar şi pe Insula Şerpilor (?!), a unui muzeu dedicat în exclusivitate regelui contrabandei – chiriaşul de la Cotroceni.

  PS Micuţule, asta da “afacere unicamerală”. – O iei în mână ? De la pulime !

 8. 9 Mihnea Georgescu martie 7, 2010 la 11:05 am

  EXERCIŢII DE KABBALAH

  Ce legătură există între TRAIAN BĂSESCU şi RUBENS? Ce încearcă Iniţiatul AN să ne transmită prin asocierea oarecum bizară şi, cu siguranţă barocă, a celor două nume?

  Aici ne poate veni în ajutor Kabbalah. Pe vremuri am demonstrat cu argumente irefutabile 😉 că AN este Mesia Neamului Românesc, cu ajutorul Ştiinţei Literelor.

  Astăzi, recurg din nou la Kabbalah, pentru a înţelege legătura dintre TRAIAN BĂSESCU şi RUBENS.

  T R A I A N B A S E S C U

  Aceleaşi litere se regăsesc şi în cuvântul R U B E N S.

  Dacă extragem literele R U B E N S din Numele Preşedintelui, rămânem cu T A I A A S C. Adică cu AIA (AYA) şi CSAT… 😉

  Quod Erat Demonstrandum. AN-ul încearcă să ne transmită un mesaj important de politică internaţională şi secretă prin această postare nici măcar aparent inocentă.

 9. 10 Mihnea Georgescu martie 7, 2010 la 11:09 am

  Anii evocaţi de AN sunt deasemenea semnificativi. 1589 este o aluzie şi la 1789, dar şi la 1989, din 200 în 200 de ani. Poate că şi la 1859, prin anagramare, anul Micii Uniri. Iar 1577 poate fi o trimitere la 1877 (Războiul de Independenţă), sau chiar la 1977, Cutremurul pe care l-am comemorat recent, care a marcat începutul declinului pentru dictatura ceauşistă.

 10. 11 Mihnea Georgescu martie 7, 2010 la 11:36 am

  Stimată Aya,

  Ţi-am lăsat o dedicaţie în această Zi perfectă de 7.3.2010 pe blogul meu. Nu cred în caracaterul fatidic al cifrei 13. Cu voia Maestrului, o postez şi aici, pentru că este superbă şi în ton cu Barocul rubensian, prin bogatele sugestii orientale pe care le incumbă… Ayei, o Maestră în Arta Eleganţei…

 11. 12 dlnimeni martie 7, 2010 la 11:44 am

  Islandezii nu vor să plătească datoriile guvernului faţă de Marea Britanie şi Olanda – iata un titlu de stire de azi. Ce propuneam acum nu prea mult timp in legatura cu datoriile externe aberant contractate de guvernul boc? Sa le plateasca doar beneficiarii lor directi. Am avut dreptate? Islandezii ar zice ca da. Si pisicutele ar cumpara Whiskas.

 12. 13 ion adrian martie 7, 2010 la 12:32 pm

  @Mihnea,
  l-ai facut gelos pe MARELE ECO, ca AN cred ca de mult este astfel 🙂

 13. 14 ion adrian martie 7, 2010 la 12:45 pm

  Si sa cobor de pe malurile Marii Nordului si al fluviului Schelde(Escaut) pe malurile fluviului Dambovitza unde ieri s-a peterecut un eveniment istoric memorabil ptr care am scris:

  UN EPITAF LA UN CONGRES APARENT DEMOCRATIC

  Mare teama, ca sa nu spun teroare, domneste sub ipocrizia antonesciana.
  Dar prosti si slabi de inger trebuie sa fie, ca sa le fie frica de un asemenea ipochimen. 🙂

 14. 16 furios4you martie 7, 2010 la 1:11 pm

  Păcat că nu e scris blogul cu diacritice, cum altfel să păstrăm limba română vie, când scriem fără ăâşţî.nu cred că ar dura foarte mult ca atunci când realizezi un post, să ii pui diacritice:D În rest e super

 15. 20 Victor martie 7, 2010 la 1:23 pm

  Apropo de Leusor, am primit una adanca pe pagina de Contact de pe blogul meu de la respectivul si vreau s-o share-uiesc cu voi:

  „Inteleg ca va deranjeaza persoana mea . Stiti zicala : ai telecomanda , schimba postul?

  Te rog eu , fiecare sa isi scrie ideile si atat.

  Timp: sâmbătă martie 6, 2010 at 4:34 pm”

  Leusoare, persoana ta nu ma deranjeaza dar ma deranjeaza scrierile tale agramate. Si decide-te cum mi te adresezi „stiti zicala” e una si ” te rog eu” e alta. Desi prefer sa nu o mai faci. Doamne fereste sa mai fie nevoie de vreo liniuta in comentariul tau. 🙂

 16. 22 Aya martie 7, 2010 la 1:31 pm

  @

  Mihnea Georgescu

 17. 23 Aya martie 7, 2010 la 2:21 pm

  @

  Mihnea Georgescu

  Mihnea, astazi ai o zi astrala.

  P.S.
  Iti multumesc pentru minunata dedicatie muzicala si pentru cuvinte.

  In mod egal, apreciez ca, in urma exercitiului de Kabbalah, ai facut asocierea AYA- CSAT- ferindu-te sa procedezi la o neinspirata permutare in urma careia ai fi ajuns la total irelevanta apropiere AYA- CAST.

 18. 25 ion adrian martie 7, 2010 la 4:56 pm

  Aya ,
  Si tu esti grozava! 🙂 🙂 🙂

 19. 26 felix-cat martie 7, 2010 la 5:33 pm

  Trecerea lui Basescu prin Anvers s-a sters . Nu a ramas nimic ( zero ) dupa trecerea pasagera la fel ca si in viata .
  Rubens insa….
  Rubens e viu , il simti , il privesti te impresioneaza , parca se plimba pe langa tine sau sta ascuns la o masa de pe la cochetele taverne belgiene , privind el insusi cu satisfactie miile de turisti care ies din Catedrala din Anvers dupa ce i-au admirat imensele tapete , enormele tablouri cu copilasi dolofani .
  Ce sa lase Basescu Traian in urma sa prin Anvers?
  Decat sa te mai intrebi asa ceva , mai bine a-i privi fascinatia diamantelor care sclipesc in vitrinele ( inghetate acum ) aliniate de-a lungul trotuarelor pietruite a capitalei Flamande .
  Sau inegalabila gradina zoologica , unica in Europa .
  De ce te-ar mai interesa cand vizitezi Anversul , daca Basescu Traian mai exista ?

 20. 27 Quintessence martie 7, 2010 la 8:32 pm

  Eu va cred ca ati inteles ratiunile pentru care nu mai exista reprezentanta NAVROM la Anvers- vanzarea de catre traian a flotei (poate cu tot cu acea reprezentanta), dar pericolul mare e sa nu ne trezim peste cativa ani ca nu mai avem ambasade pe nicaieri, datorita vanzatorului de neam si tara-acelasi tb.

 21. 28 Aya martie 7, 2010 la 9:30 pm

  @

  Victor

  Ai uitat sa-l intebi pe retardatul respectiv- cum bine l-ai numit: ce intelege el prin „idei”? Unde si le tine? Ce inseamna ca „vrea sa le scrie”?

 22. 29 Victor martie 8, 2010 la 12:00 am

  Aya, retardatul este mai degraba psihopat si este cel care scrie si cu nick-ul leo, nu mai are sens sa discutam.

 23. 30 Pali martie 8, 2010 la 11:34 am

  Domnule Adrian Nastase in calitatea mea de colectionar de arta va rog cu tot respectul sa nu amestecati arta cu Basescu nici macar pe „hartie” ! Cred ca, este atit de nociv numele de Basescu linga Rubens incati dauneaza grav „sanatatii” In rest foarte frumos !

  P.S. Poate sediul Navrom s-a topit in negura off-shore-lor !?!Prieteni stiu de ce,…

 24. 31 Aya martie 8, 2010 la 1:48 pm

  @

  Victor

  Apare ca logic ceea ce afirmi si imi confirma parerea.
  Vrei sa iti spun ceva?
  As fi preferat sa ma insel, pentru ca omul acela nu doar ca face parte, ca noi toti, din societate, dar are si o profesie in care a fi cum ai spus inseamna un risc maximal pentru cei cu care intra in contact.

  P.S.
  Ar mai fi ceva, bine definit de titlul (o formulare interogativa) unui vechi slagar (m-am documentat: cantat de Aurelian Andreescu si de Dan Spataru si compus de Temistocle Popa) dar…mai bine nu abordez subiectul.

 25. 32 brazvan martie 8, 2010 la 9:51 pm

  nu cred ca „distinsul” domn presedinte sa fi calcat prin casa rubens. poate prin casa de corectie…

 26. 33 Victor martie 9, 2010 la 11:29 am

  Aya, sa nu-mi spui ca leo este bona din Filipine 🙂

 27. 34 Aya martie 10, 2010 la 12:54 pm

  @

  Victor

  Titlul melodiei este :”Cu cine semeni dumneata?”
  Poate, asa iti va fi fiind mai clar mesajul meu.

  P.S.
  Pe un alt plan, nu stiu daca seamana cu (citez) „bona din Flipine”.
  Nu am avut placerea!

 28. 35 Aya martie 10, 2010 la 2:33 pm

  @

  Victor

  A propos de titlul respectivei melodii: iti dau doua citate.
  NU afirm ca postatorii sunt diferiti, DIMPOTRIVA, sunt diferiti (elementar pentru credibilitate!) – ma refer (aici invoc mesajul mai profund al titlului melodiei) la autor(i?).

  REPET, POSTATORII SUNT DIFERITI- mai interesanta a situatia legata de autor(i?).

  Deci: cu cine seamana, cine?
  Citez:
  ” (…) ş-apoi, te cunosc prea bine ca să ştiu că nu vei fi ratat ce scrie printre rânduri vis-a-vis de ăsta baci (…); şi pentru mine contează prea puţin dacă din foruri interioare ori anturaje răuvoitoare i-au venit false traduceri ale vorbelor, e drept, aspre, c-aşa-i graiul printre baci: una-i una, alta-i alta, şi ce-am de spus, spun, şi numai dacă aşa gândesc;
  (…) nu-s p-acilea de pe la începuturi de blog: blogul va face prin preajma zilei ANeului (mă rog, ş-a ăstuia baci) 3 anişori, c-a început ca un fel de cadou de ziua dumnealui; picior de baci nebărbierit avea să treacă prin astă grădiniţă doar după ce se va fi dus vestea noii „funcţii” a ANeului pe sticla tembelizorului de minţit boborul, dacă nu mă-nşeală memoria de minte zăuitucă, undeva odată cu primii ghiocei ai anului următor. ah, şi încă ceva: (…) pe la baci nu doar cantitatea contează, aşa că… who cares de câte ori s-a băgat s-au a fost băgat în seamă leo, dacă nu va fi lăsat nimic în urmă?!

  4.eu unul nu am făcut nicio trimitere la nimeni aducând în vorbă nebunul regelui; ci pur şi simplu am încercat, în arhi-cunoscutul stil alambicat de pierdut printre rânduri, să subliniez că LEO nu e nebunul nimănui. sau, mă rog, dacă e nebun, e unul liber. mă rog, încă… se pare că furnizorii de cămăşuţe cu şireturi nu i-au dibuit încă măsura…
  5.nu am stabilit să mă fac nevăzut. pur şi simplu mă strădui să mă tratez de blogolism; se vede treaba că nu prea-mi iese, că-mi tot apare numele p-acilea mai des decât în vremea în care încercam să ţin, alături de alţii, piept(…)”

  Citez:
  „Nu ţi-aş fi pronunţat numele dacă nu ţi-ar fi fost atacat, da, recunosc, mă deranjează când oricare din prietenii mei de suflet sunt atacaţi pe nedrept şi eu ştiu că NU e aşa, cunoscându-i, având dovezi că sunt altfel (…) nimeni nu mi-a cerut să sar, dimpotrivă, tu m-ai tot măscărit ori de câte ori am procedat astfel şi nu numai tu(…)
  Măscăreşte-mă, merit. Şi merit pentru că mi-ai tot cerut să nu mai fac aceasta, cel puţin în ceea ce te priveşte, iar eu cu turaţiile mele care numai scuză NU sunt…
  (…) ca să nu se mai întâmple astfel de… derapaje, se impune să revi, opinia mea, ca fiind aci să ţi se adreseze direct cei ce au aşteptat să pleci ca să lovească mişeleşte… mie una asemenea caractere numai respect nu-mi inspiră până nu-şi revizuiesc conduita, sincer.
  (…)
  Ca să închei, mea culpa vis a vis de cele ce corect ai subliniat şi mai recunosc iată ceva, nu c-aş fi * masochistă *, ci pentru că sunt onestă: da citind şi aberaţiile la adresa tălică, cum c-ai fi tu * Leuşor *, m-am enervat rău şi suduiam abitir în faţa monitorului… tu ştii că eu nu pot să simulez bunadispoziţie, (…) iar eu detest ironiile prost folosite în momente nepotrivite, deci n-am să copiez asemenea * poze * de erudiţie ale … cuiva, aş fi falsă şi nu Eu.”

  P.S.
  Exista, in alte postari, parti SOCANT de asemanatoare (nu ma refer doar la exprimari care se aseamana- asta se poate intampla- dar si la o anumita latura a ansamblului care tine de stil, la aranjamentul in pagina; sunt prea multe „coincidente”).

  Nu stiu cum e cu „bona filipineza”, dar observ cum e cu „marcarea teritoriului printr-o amprenta” (nu pare a fi de „bona”)- care, apoi, poate fi multiplicata prin preluarea unor texte (nu e greu sa fie transmise- mai observa ca sunt scrise in word, ceea ce inseamna ca dintr-un attache pot fi preluate ca atare) de „altcineva” si postarea lor, de catre „acel altcineva” sub propriu-i nume (de bona filipineaza sau nu- in ideea ca ti-am receptionat corect mesajul, repet, nu am avut placerea!).

 29. 36 Victor martie 10, 2010 la 3:58 pm

  Draga Aya, multumesc pentru lamuriri si deopotriva ii multumesc Sibillei pentru eleganta ultimului raspuns -desi eu bagasem deja glontul pe teava 🙂 , dat fiind ca ratiunea a invins propun sa ne mutam atentia spre teme cu adevarat importante avand in vedere ca si asa am terfelit spiritul rubensian care trebuia sa anime discutiile la acest articol. Desi, eu recunosc asemenea prietenului Mihnea, ca sunt atras de genul „slim”. 🙂

 30. 37 Aya martie 11, 2010 la 12:48 am

  @

  Victor

  Ma bucur ca ne-am inteles (si ca am reusit sa ma fac inteleasa).

  Mai am o secreta bucurie- nu neaparat sprituala, ca sa spun asa.
  Totul porneste de la faptul ca m-am simtit „excedata” de preferintele lui Rubens.
  Bine ca macar -vorba lui Mihnea- „modernii ticalositi” prefera genul „slim”.

 31. 38 Aya martie 11, 2010 la 12:54 am

  @

  Victor

  La partitia „Absorbtia fondurilor…” ai de la mine un reper
  ayatristan- cu yahoo.

  P.S.
  De asemenea, ai acolo un „elegant” mesaj din partea unui personaj vesnic obsedat de mine si pentru care totdeauna strugurii vor fi acri.

 32. 39 sorinel apahidean martie 12, 2010 la 3:32 pm

  FELICITARI SI MULT SUCCES ALATURI DE VICTOR PONTA !


 1. 1 Exerciţii duminicale de Kabbalah – tâlcuiri dogmatice la o postare artistică a lui Adrian Năstase « Dr. Mihnea Georgescu Trackback pe martie 7, 2010 la 11:27 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: