Cateva date din ce se intampla in viata reala

 

  • De la 246 mil. euro în decembrie 2008, restanțele populației la plata creditelor a ajuns un an mai târziu la 638 mld. euro iar ale companiilor de la 456 mil euro la 1,2 mld. euro, ceea ce a făcut ca în bilanțurile băncilor restanțele cumulate să crească cu 263% în anul 2009, de la 0,7 la 1,84 mld. euro.
  • Îngrijorătoare este prelungirea perioadei în care firmele resimt efectele crizei, ceea ce sporește riscul de intrare în incapacitate de piață, ducând la creșterea stocului de credite neperformante. De altfel, în 2009, băncile au inclus în categoria ”risc de pierdere” credite de peste 5 mld euro, cu 3 mld euro mai mult decât în anul 2008, ceea ce s-a tradus în creșterea provizioanelor care au afectat profitul. Pe întregul sistem al băncilor comerciale câștigul net a fost de 190 mil euro, în scădere cu 1,01 mld euro față de 2008.
  • Au început să apară și falimente spectaculoase, cum este cazul unor instituții cunoscute că acordau ”credite cu buletinul”. Acest fapt semnalează intrarea crizei în etapa corecțiilor severe a structurii pieței prin eliminarea agenților care s-au manifestat ca promotori ai creșterii nesustenabile a consumului.
  • Măsurile prociclice ale guvernului, cum ar fi trecerea de la impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor la impozitarea cu 16% a profitului vor avea efecte negative puternice în sistemul de companii dat fiind starea precară a rentabilității. Astfel, cifre ale CNIPMM arată că din totalul de 560 000 de microîntreprinderi  doar 190 000 erau plătitoare ale impozitului pe venit în 2009. Deci, teoretic, 370 000 vor fi amenințate să iasă din sistem.  Proporția fenomenului are impact structural deoarece din sistemul IMM (615 474 de firme)  90,67%) sunt microîntreprinderi.
  • Pe lângă restructurarea internă violentă în sistemul de companii, în economia României se resimte deja riscul regional reprezentat de o etapă complicată a crizei economice, cea a datoriilor și a monedelor supraevaluate, cum se întâmplă în Grecia.
  • ANAF a declanșat o campanie fără precedent de executare silită a companiilor cu datorii fiscale. În evidențele ANAF figurează 448 de mari datornici cu o sumă totală de 4,2 mld lei. Datoriile au crescut doar în ultimele două luni cu 0,5 mld lei și tendința pare să se mențină. Cele mai mari datorii la bugetul de stat le are Compania Națională a Huilei, 1,53 mld lei (36,4% din totalul datoriei fiscale a firmelor către ANAF). Alte companii cu datorii semnificative sunt: Galaxy Tabacco SRL, 476 mil lei, CFR Electrificare, 162 mil lei, Compania Națională a Căii Ferate CFR SA, 128 mil lei, UCM Reșița, 118 mil lei ș.a.
  • Măsurile adoptate în regiune de către țările asupra cărora criza s-a resimțit foarte puternic sunt radicale și există riscul ca acestea să fie recomandate și României. Astfel, Ungaria a majorat TVA de la 20 la 25%, a înghețat salariile și a crescut accizele la tutun și alcool, Lituania a concediat 20% dintre bugetari, iar Letonia a redus pensiile cu 10%.
  • Recent, ca un semn al tratamentului regional cerut de organismele financiare internaționale la problemele crizei, Banca Mondială a recomandat guvernului să treacă la un sistem mai simplificat de salarizare decât cel din Legea salarizării unice prin clasificarea posturilor în 10 grupe ocupaționale și 1000 de funcții. Totodată, recomandarea viza și înghețarea pe termen nelimitat a salariilor în sectorul bugetar.
  • Probabil că presiunea BM pentru o altă formulă de reglementare a salarizării, pe baza principiului remunerării doar pentru munca efectiv depusă, a fost generată de anomaliile constatate în sistemul de salarizare, cum ar fi creșterea bruscă, în decembrie față de noiembrie 2009, a veniturilor angajaților din silvicultura cu 41%, a celor din sectorul farmaceutic și din telecomunicații cu 33%, asigurări cu 22% și bănci cu 20%.
  • La nivelul întregii economii salariul mediu net a crescut cu 8% în decembrie față de noiembrie 2009, dar a scăzut cu 0,8% față de decembrie 2008. În administrația publică și apărare creșterea a fost de 10%, în timp ce în învățământ s-a consemnat o scădere cu 0,5% și în sănătate cu 1,5%.
  • Din categoria riscurilor externe se conturează tot mai evident cel al declinului euro pe piețele internaționale, ca urmare a recesiunii prelungite în zona euro, a șomajului ridicat și a deficitelor bugetare în expansiune.
  • Combinația de riscuri externe și interne reprezintă pentru România un pericol imens pe fondul deteriorării resurselor pentru susținerea relansării creșterii, între altele prin blocarea cheltuielilor publice pentru investiții. Bugetului de stat îi lipsesc în acest an circa 8,5 mld euro pentru finanțarea marilor proiecte de investiții.
  • Prelungirea crizei în economia noastră, inclusiv riscul de revenire a crizei datorită șocurilor externe generate de devalorizarea euro și întârzierea reluării creșterii în zona euro constituie factori care ar da o amploare nebănuită dezastrului, între care se află și ratarea calendarului de adoptare euro și decuplarea economiei României de la ciclul specific economiei UE.
  • Costurile integrării au fost surprinzător de mari pentru companiile românești. Eurochambers a calculat că oamenii de afaceri din țara noastră au plătit, în intervalul 1998-2008, aproape 5 mld euro pentru adaptarea companiilor la regulile europene. Pe ansamblul UE, costurile s-au ridicat la 844 mld euro, adică 3200 euro/an plătiți de fiecare cetățean al UE.
  • Mediul bancar situează între riscurile majore pentru economie în 2010 interferențele politice creatoare de hazard moral, urmate de riscul de credit, supra-reglementarea pe fondul temerii de reluare a crizei, evoluțiile macroeconomice globale, lichiditatea, riscul de disponibilizare a capitalului, abuzul folosirii produselor derivate etc. se arată într-un studiu realizat de Banking Banana Skins prin consultarea a 443 de bancheri din 49 de țări, inclusiv România.  

 

In timpul asta, PSD ramane blocat, aproape total, in preocuparea  de rearanjare a scaunelor in jurul mesei  – masa care devine tot mai mica, in timp ce se aduc tot mai multe scaune.

60 Răspunsuri to “Cateva date din ce se intampla in viata reala”


  1. 1 eficientaenerg februarie 13, 2010 la 8:56 am

    Prognoza Comisiei Europene-despre Romania:1.Economia scade cu 4% in 2009 si stagnare in 2010. 2.Somajul urca la 8% in 2009 si 7,7% in 2010.3.
    Restrangere a deficitului de cont curent la 7,4% din PIB in 2009-pe fondul reducerii puternice a comertului exterior; 6,1% in 2010.
    „Romania inregistreaza o speranta de viata dintre cele mai scazute din UE (69,2 pentru barbati si 76,2 pentru femei in 2006) si o mortalitate materna si infantila dintre cele mai ridicate din regiune, in ciuda imbunatatirilor inregistrate in ultimul timp”- Eurostat.“În politică, prostia nu este un handicap”-Napoleon Bonaparte Bravos-necesara si aprofundata Analiza!Is Romanian-the future …cum va fi???Si eu-analizez,cum au trecut cei 20 ani de capitalism-pt cine si Romania scade,in loc sa fim si noi,tara Mediu dezvoltata

  2. 2 blogideologic februarie 13, 2010 la 9:10 am

    Îngrozitor.

  3. 3 Criticos februarie 13, 2010 la 9:41 am

    Acum câţiva ani un cunoscut al meu spunea că nu fiica lui (de vreo 20 şi ceva de ani), însă nepotul lui va fi bolşevic, adică un comunist radical). Şi după cum merg lucrurile, în absenţa unor soluţii îndrăzneţe, vai şi amar. Cât despre preocupările intriganţilor de culise ai lui Geoanî – din ce în ce mai grotesc în bătălia lui pentru funcţia de preşedinte al PSD – vechea zicală despre baba care se piaptănă în vreme ce ţara arde e prea blândă. Ce nenorocire pe ţară că în vreme de grea încercare e condusă de o gaşcă nepricepută şi iresponsabilă!

  4. 4 Neagu George februarie 13, 2010 la 9:52 am

    Incotro ne indreptam, noi si intrega lume? Oare, nu se observa declinul major al capitalismului? Oare,nu receptam mesajele repetate ale oamenilor de stiinta si de cultura, prin care se subliniaza ca actuala criza afecteaza nu doar 1-2 domenii, ci INTREGUL sistem economico-social ca si cel climatic ? In ce priveste Romania, evident, noi ne agravam situatia, datorita infractorilor care ne conduc care sunt preocupati de umplerea buzunarelor proprii si ale clientelii lor. Dar, ne meritam soarta pentruca ei au fost alesi cu milioane de voturi ale romanilor, cu largul sprijin a unor lideri PSD care le-au facut jocul, jucand la doua capete. In ce priveste PSD-ul, acesta este anesteziat complet de MG si ciracii lui. Fiti convinsi ca, pana nu vor fi alungati acesti tradatori, din partid, nu se va intampla mai nimic, ei vor continua sa lucreze din interior, producand noi spasme. Eu opiniez ca daca partidul isi va reduce nr. membrilor prin scoaterea acestor tradatori, isi va spori mult credibilitatea si aderenta in randul electoratului. Revenind la problema crizei, sunt convins ca nu o vom putea lichida, dar i-am putea reduce efectele prin politici intelepte si cu participarea constienta a oamenilor de buna credinta. Tin pumnii stransi la congres, in speranta ca se va produce minunea. Am, insa, inima indoita.

  5. 5 exasperat februarie 13, 2010 la 9:57 am

    Domnule preşedinte,

    Nu cred nimic din ce spuneţi. Dumneavoastră sunteţi desprins de viaţa reală. Păi din ce aţi înşirat aici rezultă că noi suntem în ditamai criza. Ori eu l-am auzit cu urechile mele şi l-am vz cu ochii mei pe întâiul om în stat cerând stăruitor 30 de secunde în plus într-o emisiune TVR acum vreo 3 luni ca să anunţe norodul: „Români, ţara iese din criză”.

    Aşa că nu ştiu deunde aţi scornit cifrele astea. Nu se cade. Ar însemna că preşedintele a minţit în noiembrie, iar asta nu pot ca s-o cred!

    Petruţ

  6. 6 Amazon februarie 13, 2010 la 10:16 am

    Tot din viata reala:
    Arad, 12 feb /Agerpres/- Fostul preşedinte al organizaţiei Arad a Partidului Social Democrat, Dimitrie Muscă, personalitate marcantă a judeţului, a demisionat vineri seară din partid, la finalul Conferinţei judeţene extraordinare a formaţiunii.

    ‘Am plecat din PSD în această seară. Nu se mai putea aşa. Actualul preşedinte, Marius Lazăr, a stabilit ca delegaţii din Arad să îl susţină pe Mircea Geoană, iar eu n-am fost de acord să se impună acest lucru, pentru că pulsul organizaţiei este altul. Am cerut să se stabilească prin vot deschis pe care din cei patru candidaţi să-l susţinem noi, organizaţia din Arad, pentru că delegaţii la Congres reprezintă organizaţia, nu merg acolo ca persoane private, lucru cu care Marius Lazăr nu a fost de acord. Aşa că am demisionat din partid, însă doresc să precizez că nu am făcut acest lucru pentru a mă înregimenta într-o altă formaţiune politică’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Dimitrie Muscă.

    Nemulţumirile exprimate de Dimitrie Muscă nu sunt singulare în organizaţia arădeană, mai mulţi membri ai conducerii manifestându-şi opoziţia faţa de modul în care înţelege să conducă Marius Lazăr organizaţia, aflată în degringoladă.

    Dimitrie Muscă a fost timp de mai mulţi ani, preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Arad, funcţie la care a renunţat în urmă cu aproape trei ani, ca urmare unor neînţelegeri cu conducerea centrală a partidului. Conducerea organizaţiei a fost preluată, cu titlu de interimat, de Florin Remeţan, după care la conducerea organizaţiei a fost trimis de la Centru, Marius Lazăr, fost consilier al preşedintelui Mircea Geoană. AGERPRES /(Ioan Weisl)

  7. 7 contele februarie 13, 2010 la 10:37 am

    Instalatorul

    Relativizaţi clişeul prin expresia :
    „răul cel mic pentru cotroceni este simultan si raul cel mare pentru pesede;” Să înţeleg că PSD are oameni atât de valoroşi încât cel mai slab dintre ei nu numai că este cel mai bun pentru Cotroceni în comparaţie cu politicienii din alte partide dar şi că oamenii cu adevărat valoroşi sunt păstraţi pentru funcţii mult mai importante gen primari , primari de sector ,aleşi locali …
    O singură dată v-am văzut că v-aţi ieşit din fire , de aceea o şi ţin minte , mai ales că şi eu eram în război cu acel personaj , e vorba de Vasile pe care l-aţi invitat ,fiind sâmbătă , să facă un grătar , să se simtă bine …Cam aşa aţi reacţionat la nervi .
    Ne-am înţeles , când vă enervez să mă trimiteţi la un şpriţ şi-o friptură .Pe Metallica .

  8. 8 olimpiu65 februarie 13, 2010 la 10:50 am

    suntem rautaciosi de-a dreptul cu datele astea seci! pai cum? nu mai avem timp sa aducem ode Papagalilor, Dictatorului si Lenutzii??
    ce e mai important??? ce zice INS sau Comisia Europeana , sau ce zice tov Boc, si coana Leana care vede pe blogul propriu soarele rasarind???

  9. 9 contele februarie 13, 2010 la 10:50 am

    ALM

    Asta este dezamăgirea , drama şi paradoxul vieţii mele : orice aş face , orice aş spune înşel aşteptările celorlalţi .Mi-ar fi plăcut să fac campanie pentru Geoană , să-l votez pe Băsescu şi să fiu înscris în PNL .
    Ceva îmi spune că şi-n acest caz aş dezamăgi pe cineva .

  10. 10 contele februarie 13, 2010 la 11:06 am

    Mitică Hopa

    Nu este adevărat , scriu de zici că-s Balzac . Ba chiar un prieten mi-a zis s-o iau mai uşor că mă extenuez de tânăr şi-i păcat pentru literatura română şi , cine ştie , poate cea mondială . Eu mi-am făcut datoria şi-am postat răspunsul privind flacăra violet (-ă) , foarte bun răspuns , acum e răndul tău dar văd că le cam chiuleşti . Of , geniile astea ,nu poţi pune bază pe ele …
    Eu zic totuşi să încercăm un dialog , poate peste vreo sută de ani o să apară o carte intitulat ” Excepţionala polemică dintre Mitică Hopa şi contele – tendinţe contemporane şi …” şi … să-l întreb pe colegul savant de-un cuvânt mai acătări . O să fie plini de bani moştenitorii noştri plus lectură obligatorie în orice manual , alternativ sau nu .

  11. 11 instalatorul februarie 13, 2010 la 11:36 am

    Contele: luati lucrurile cum doriti, vedeti ce gentil sunt – va ofer cu draga inima o libertate pe care oricum nu v-o pot lua. Acel album Metallica este un album bun, singurul cusur pe care i l-am putut gasi este acela ca solistul s-a apucat sa traga un rigiit la finalul unei piese, ceea ce este nepotrivit si strica impresia generala. Am constatat ca muzica Metallica a devenit una relaxanta pentru mine, ceea ce, daca ma gindesc ca il avem pe dl Basescu presedinte, ar trebui sa nu ma surprinda. Dumneavoastra prezentindu-va ca un nobil, nu are nici un sens sa va recomand un gratar, ci va voi sugera sa nu beti cu sifon, fiind cunoscut faptul ca sifonul provoaca felurite neplaceri ba chiar si boli grave, multe dintre ele. De aceea aveti grija sa beti intotdeauna sec.

  12. 12 diogenecainele februarie 13, 2010 la 11:38 am

    Nimic nou aici. E viata mea de toate zilele, de om care dupa doctorat si alte multele castiga mai putin decat o femeie care face menajul in casa unor amici (ca sa nu spun mai putin decat o femeie de serviciu, ca nu stiu cazuri concrete). De aia vreau sa emigrez ASAP. Chiar nu am vreme sa astept ca toate astea sa se rezolve. Cred ca a ajuns singura mea preocupare majora cu privire la societatea romaneasca. Nu cred ca ma mai motiveaza realmente ceva pe aici. Mi-e biologic imposibil sa ma mai dedic vreunei cauze marete. Singura concluzie a elanului idealist consecvent e mizantropia.

  13. 13 contribuabil februarie 13, 2010 la 11:43 am

    IMPOZITUL FORFETAR SE MAI PLATESTE … asta e o alta problema.

  14. 14 ion adrian februarie 13, 2010 la 11:48 am

    E bine ca prezentati asemenea date statistice pe blog dar un pas inainte ar fi daca ulterior , desigur ca incearca si blogerii asa ceva, sa intrati in analiza acestor situatii si ca sa exemplific va rog daca puteti sa detaliati urmatoarea contatare pornind desigur cu seriozitate stiintifica de la identificare a sursei si a gradului de credibilitate si apoi credibilitatea fiind asigurata analiza ce ar decurge din cifre seci intrebarile fundamentale fiind cele de baza; cum si pentru ce, actiune necesaa sau voluntara etc

    Constatarea:
    » Probabil că presiunea BM pentru o altă formulă de reglementare a salarizării, pe baza principiului remunerării doar pentru munca efectiv depusă, a fost generată de anomaliile constatate în sistemul de salarizare, cum ar fi creșterea bruscă, în decembrie față de noiembrie 2009, a veniturilor angajaților din silvicultura cu 41%, a celor din sectorul farmaceutic și din telecomunicații cu 33%, asigurări cu 22% și bănci cu 20%.

    Credem de asemenea ca :
    ” o formulă de reglementare a salarizării, pe baza principiului remunerării doar pentru munca efectiv depusă” nu ar trebui sa fie introdusa la presiunea nimanui ci ca singurul principiu corect de repartitie a celor care intra in porocesul de productie cu termenul numit forta de munca.

  15. 15 [D][S][N] februarie 13, 2010 la 12:00 pm

    Remarcabila imaginea din final, cu „12 scaune inghesuite la o masa de 2 persoane…” 🙂

  16. 16 Adrian VASILE februarie 13, 2010 la 12:05 pm

    Fascinata expunerea dvs. in privinta acuratetii datelor si explicatiilor corelative, insa inspaimantatoare din privinta vietii celor multi! Vor fi miscari spectaculoase pe piata romaneasca. „Capitalismul salbatic” de oportunism si cumetrie va suferi un mega soc! Sunt ferm convins ca in urmatorii 2 ani, DNA va lucra din plin! Singurul bastion neatins de criza extrem de mult, datorita dirijismului, este banul public si comunitar! Sigur vom vedea primari, ministri, inalti functionari publici cum se vor imprieteni subit cu „codul penal”! Romanul se va trezi din betia drogului national de tip etnobotanic numit POPULISM! Sa vezi atunci „rivolutie. „Sa traim bineeeeee!

  17. 17 ion adrian februarie 13, 2010 la 12:05 pm

    @Neagu George,
    Nu este vorba de declinul capitalismului care i mod natural evolueaza spre Cea de a Treia Cale ci de amplificarea enorma a acestei tendinte naturale de declin care cum spuneam il indreapta spre a Treia Cale, capitalismul fiind in mod intrinsec un sistem cu autoreglare, amplificare produsa de introducerea elementelor de sorginte totalitar-socialist-marxista in economia mai ales in economia americana incepand cu democratul Jimmy Carter cu acea creditare si fortare a bancilor realizata cred ca de Clinton si apoi chiar si de Busch in scopuri electorale care a coagulat elemebntul legat de creditele nesustenabile din imobiliar si de caracterul totalitar de stat in stat acordat bancilor care este tot o caracteristica comumistoida.
    Desigur ca cei a caror ideologie economica a parazitat capitalismul considera efectul lor de parazit ca o dovada a slabiciunii sale.

    O fi „slab”, dar este cel mai bun sistem existent pana azi in isorie, in timp ce socialismul stiintific marxist -leninist a creat cel mai abject sistem modern, caci este aproape egal in rau cu despotismul asiatic, dar produs intr-o alta zona a lumii intr-o alta epoca, cu alte traditii dar cu efecte similare.
    In paranteza pe Marx l-a fascinat acest capitol al istoriei omenirii caci s-a ocupat de ceea ce a numit „modul asiatic de productie” adica altceva decat modul capitalist si, credea el, decat viitorul mod socialist . Istoria a dovedit ca cele doua moduri asiatic si socialist s-au suprapus in rau intr-o mare masura.Asia

  18. 18 fragmentariumpolitic februarie 13, 2010 la 12:19 pm

    Un PSD cu doua capete. Cum va arata dupa Congres ?

    Ceea ce doar se presupunea sau evoca uneori cu discretie, miza Congresului PSD din 20 februarie a facut sa se vada cu ochiul liber: social-democratia este sfasiata intre doua centre interne de putere.

    Pentru un partid politic, care este o masina de lupta organizata si condusa dupa principii amintind de cele militare, aceasta stare de fapt este una periculoasa, de slabiciune.

    Originea acestui viciu functional se afla in prevederile statutului privind organizarea si impartirea atributiilor la varf pe doua ramuri sensibile, care pot deveni concurente: presedintele PSD si presedintele Consiliului National.

    Atacurile publice dintre liderii celor doua pozitii, devenite autonome si invocate relativ la paritate ca argumente de autoritate, au polarizat partidul in problemele organizatorice privind alegerilor interne.

    Temerile privind pericolul de sciziune si/sau neincrederea reciproca referitoare la posibilitatea fraudarii alegerilor de catre una dintre parti prin dobandirea unilaterala a controlului asupra organizarii procesului electoral vor putea fi eliminate prin inlaturarea separatiei (potential ostila) a celor doi poli de influenta si reunirea lor intr-un organism comun sau prin precizari statutare mai clare referitoare la atributii si modalitati de mediere in caz de conflict.

    Aceleasi efecte dezbinatorii si potential scizioniste vor fi induse, fara indoiala, si de aplicarea ideii privind votul pe motiuni (votarea in bloc a echipei propuse de presedintele ales). Avertismentul seniorului Ion Iliescu, reflex al inegalabile-i experiente politice, este, in acest caz, perfect intemeiat.

    Regula de aur care ar trebui sa calauzeasca toate transformarile ce vor fi aduse de Congres va trebui sa fie data de neingradirea, sub nicio forma, a democratiei interne de partid, prin dezbaterea si hotararea tuturor problemelor in cadrul larg, statutar al partidului (nu in cluburi private de discutii, gasti, “bisericute” etc.).

    PSD-ului trebuie sa-i fie limpede ca in urma Congresului va trebui sa rezulte un partid unit, cu un singur cap, o singura voce si o singura vointa. Pericolele interne de dezbinare si fractionare (care, inevitabil, se vor conjuga cu cele externe, cum ar fi posibila “spargere” a opozitiei, asa cum prefigureaza recente aliante locale intre PDL si PNL) nu pot avea ca rezultat decat intarzierea sau chiar zadarnicirea indeplinirii obiectivelor politice si sociale ale PSD.

  19. 19 gigi Iasi februarie 13, 2010 la 1:02 pm

    sunt membru PSD IASI:

    de ce nu ati venit la Iasi?
    de ce nu incercati o echipa unita?
    de ce nu v-ati implicat in campania Geoana?

    Daca iesiti va rog schimbati imnul penibil al PSD.
    daca veti fi presedinte lasati tinerii sa munceasca la transformarea partidului

  20. 21 Iluminatu februarie 13, 2010 la 1:39 pm

    (R) Confesiunile icoanei
    ……………………………………………………………………………………
    Românu-n genunchi se roagă, cu lacrimi, d-Ăl Sfânt,
    Să-i lase o jimblă uscată ş-o cană cu suc de pământ ;
    Şi numai „doi metri pe unu lăţime”, prinos din strămoşi,
    Un ultim refugiu, din calea prigoanei, de colţi fioroşi !
    ……………………………………………………………………………………

  21. 22 Harabula februarie 13, 2010 la 1:50 pm

    Din expozeul domnului Nastase reiese ca societatile cu cele mai mari datorii sunt in majoritate cu capital de stat.
    Concluzia se impune de la sine.

  22. 23 Ioan februarie 13, 2010 la 1:53 pm

    Tare ma tem ca am intrat in zona sensului unic catre faliment, si de ce nu catre dezmembrare. Deja 1/2 dintr-o prima masura ce va consemna nemernicia (apreciere Aya, subscriu) a trecut de Senat, prin acceptare tacita. Aici se vede si urma inconfundabila a prostanacului, acuzat tot mai frecvent zilele acestea de tradare. El vrea acum si Partidul cu dorinta fatisa de ai anihila actiunea, prezenta publica. Nici cand pana azi, din decembrie ’89 incoace, vremurile nu au fost la fel de tulburi. Este timpul celor specializati la inalte scoli pe bani publici sa arunce nada si sa pescuiasca; conditiile sunt create. Ne-am obisnuit, de cativa ani buni, sa il ridiculizam pe CV Tudor. Acum el este izolat, fara putinta de a misca un deget. (s-a autoizolat prin miscarea perfida pe care a facut-o intr-un tur doi, dandu-i voturile lu’ Chiombu) Corul celor care insa i-au cantat prohodul, lui si PRM-eului, s-a subtiat vizibil; a devenit devenit octet, (din instrumente de coarde) daca nu trio. Si totusi, este riscant sa ii minimalizam prezenta si forta verbului sau.

    PS

    Aud frecvent la radio si tv diversi neaveniti ce discuta despre inidcatori macro-economici, ca despre deszapezirea la romani. Nu ma dau banii afara din casa ca altfel, asi fi aruncat in ei cu o cazma fara coada. L-am auzit si vazut in schimb si pe prof M Cosea discutand in prezenta veleitarilor (unul dintre ei absolvent de liceu la seral, pedelacheu de seama) Acum A Nastase, coboara prin datele prezentate in „strada”; acolo unde se masoara exact frecventa pasilor nostri. Tabloul sau abunda in cifre, nivele care ilustraza deopotriva imoralitate si neputinta; golanie si tradare. Caci azi parca si gravitatea cuvintelor s-a botit ca o tinichea, sub apasarea zilei ce va sa vina.

  23. 24 theodora0303 februarie 13, 2010 la 3:00 pm

    Ce se intampla in viata reala?
    Municipiul Rosiorii de Vede este de 3 zile fara curent, fara caldura si fara apa. Spitalul din oras nu are curent si caldura.
    http://theodora0303.wordpress.com/2010/02/12/ce-se-intampla-in-rosiorii-de-vede/

  24. 25 blogideologic februarie 13, 2010 la 3:12 pm

    @ Harabula spune: +Din expozeul domnului Nastase reiese ca societatile cu cele mai mari datorii sunt in majoritate cu capital de stat. Concluzia se impune de la sine.+
    Eşti lamentabil, @Harabula ! De ce crezi tu că bietul rumân este ignar, şi că nu poate să prindă ideile noi ? La fel ca Radu Berceanu, doreşti să fie distrus tot ce s-a construit în România ! Un lider sindical extrem de inteligent şi de inimos, cu inimă de adevărat român!, vorbesc despre Virgil Săhleanu, şi care dorea să păstreze tot ce este bun, –şi totul chiar s-a construit bine !–, a fost ucis pentru aceasta ! Uite ce-i, dragă @Harabula ! În interpretarea ideologică doctrinară keynesiană, cea de a doua teoremă a bunei-stări, (vezi welfare theorems la Maurice Allais, Kenneth Arrow şi Gérard Debreu), permite o ideologie pentru intervenţia statului, chiar cere intervenţia statului !

  25. 26 plano10 februarie 13, 2010 la 3:21 pm

    Actualul presedinte al partidului, cel care a pierdut pe aripioarele vantului si care mai vrea o data sefia… nu prea are obisnuinta sa analizeze aceste tendinte din economia reala.
    Socoteste in fiecare seara cati delegati la Congres a mai reusit sa mai prosteasca
    * *
    Noua masura de plata a pensiilor?
    Un fel de ocaua mica de pe vremea lui Cuza…
    Raspunde clic pe nick !

  26. 27 Ioan februarie 13, 2010 la 4:07 pm

    @ A Nastase,

    punctele din scrierea dv sunt asemenea unor ghiulele ce lovesc un prerete din paianta, pe care il sfarma; il trimite la origini. De aceia, scuzati-mi imitatia ca alta idee nu am acum. Deci: (1) cresterea restantelor populatiei, respectiv a unitatilor economice, in bilantul bancilor la nivelul nivelul cumulat de 263% (1,84 mld euro) este o consecinta a degradarii continuie a mediului economic; lsat de izbeliste de regimul chiombist. Nu au declarat primele doua persoane ale acestui regim ca nu si-au propus sa lupte cu criza. (2) Motivatia bancilor este plauzibila gratie riscurilor crescute ale creditarii pe timp de criza. Dar, dupa opinia mea, nu intotdeauna exista o relatie directa intre volumul provizioanelor create (cu acest continut) si volumul real a creditelor acordate. Ma gandesc la precedente: la diminuarea profitului brut prin aceste provizioane (baza de calcul a impozitului catre statul roman; la frecventele prestatii catre banca ale unor firme de consultanta din tara de origine; la acceptarea in grupul de experti al firmei de audit a unor reprezentanti a statului nostru. (eventual de la CC) (3) Pana la urma eu cred ca falimentarea acelor institutii bancare care au acordat intr-o voiosie debordanta credite numai cu buletinul nu este este chiar un fapt asa de rau. (6) Guvernele Boc I, II, III si IV au aplicat in relatiile cu societatile comerciale in ceea ce priveste plata obligatiilor un dublu standard; printre cele favorizate fiind si Compania Nationala a Huilei. Aici un anume Condeescu, leader de sindical, a impus (ei as) conducerii companiei o plata catre salariati la sfarsitul anului trecut sub forma unui bonus de fix 3 mil de euro; constand in tichete de cadouri.(7,8,9) Nu inteleg de ce acest guvern, cu toata liota de specialisti teleportati pe bani grei de la Cluj-Napoca direct in Piata Victoriei, printre care si o corcitura, nu a luat Legea 57/1974 si, cu unele corectii minore, sa o boteze Lege unica. Nu, nu glumesc deloc
    Nimic nu este intamplator, totul se plateste atunci cand „partidul este in toate, in toate ce sunt” iar clentela cotizanta la campaniile Chiombului trebui sa isi primeasca parandaratu’. Si cand ma gandesc ca totul a inceput cu o mare escrocherie; cu acel unic inca „draga Stolo” si continua azi sub umbrela larg deschisa a aceleasi aratari chioare ; de cca doua luni si surdo-mut.

  27. 28 Viorica Buda februarie 13, 2010 la 4:11 pm

    Plano,
    na-am suparat pe Alexantra cind ne-a spus adevarul despre gioana,ea stia mai multe .Noi ne-am dus sub semnul partidului ,incurajati si d-l Nastase.Iata ca a apucat prostul la putere si ne da batai de cap.

  28. 29 Spiridus februarie 13, 2010 la 4:12 pm

    Romania sufera de o grava criza de competenta manageriala, la toate nivelurile – politic, institutii publice (politizate la limite inimaginabile in lumea civilizata), dar si in mediul privat. Nimeni nu a fost schimbat in Romania dupa 1990 din cauza de incompetenta, desi aceasta este caracteristica generala a societatii si economiei romanesti.
    In rezultatele pe care le mentionati se regasesc deciziile aberante luate de „manageri” – de ex. soferul lui Boc, consilier la guvern; ministrul comunicatiilor, unul care nu stie sa deschida un calculator; sef la ANI unul care zice ca are probe ca trei ministri au depus bani nedeclarati in Elvetia, apoi uita („uita”?) de aceasta afirmatie, extrem de grava; sef peste armata un fost magazioner ajuns si conducator de doctorate, fara sa fi scris macar o carte etc., etc., etc.
    Asa ca nu trebuie sa ne miram. Culegem ce semanam…

  29. 30 Marcus februarie 13, 2010 la 4:19 pm

    Comunicat Important Pentru Tara
    Administratia Prezidentiala

    Administratia Prezidentiala este imputernicita sa reia si sa dea publicitatii Protestul initiat de doua formatiuni importante ale Societatii Civile din tara noastra:
    “Asociatia Electorala a Votantilor Pupinbasisti, prin reprezentatul sau Bercea Mondialu’ si Liga Intelectualilor Pupini Dedicati Dezinteresat dar Ferm, prin liderul Horia Patapievici, protesteaza vehement impotriva deciziei Asociatiei Magistratilor din Romania de a-l actiona in justitie pe mult iubitul presedinte al Romaniei, d-l Basescu Traian, pe motiv de inlocuire a culorii de fond a Stemei Republicii Romania, din albastru in violet.
    Precizam ca aceasta greseala nu-i apartine d-lui presedinte Basescu, ci magului de Cotroceni, vestitul Aliodor, care dupa o paranghlie in compania d-lui presedinte, fiind manga si la insistentele acestuia, a pus-o de-o vraja violet destinata induplecarii presedintelui Obama de a-l primi in vizita pe iubitul nostru presedinte, ca recompensa pentru acceptarea scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei. Aflat deci sub influenta bauturilor alcoolice, acesta a confundat borcanele cu potiuni magice si culoarea violet in loc sa ajunga la Casa Alba sub forma de raza, a ajuns pe peretele palatului Cotroceni, drept culoare de fond pentru Stema Romaniei.
    In ciuda acestui accident regretabil, cele doua organizatii, prin reprezentantii lor, declara ca le place noua culoare si propun ca aceasta sa ramana definitiv pe Stema Romaniei. In plus solicitam un Referendum in vederea schimbarii simbolurilor heraldice de pe stema, acestea urmand a fi inlocuite de un basorelief cu chipurile d-lui presedinte si al doamnei ministru Lenny, sub care sa fie inscriptionat cu litere rosii si incadrat cu doua inimioare strapunse de sageti, pe modelul clopotului Bisericii Cotroceni, “BASE+LENNY=LUV FOR EVER”.
    In vederea constatarii oportunitatii unui Referendun pe aceasta tema am initiat deja o Petitie on line, in vederea strangerii de semnaturi. Solicitam cu aceasta ocazie si inlocuirea actualului Imn al Romaniei, cu maneaua electorala prin care Guta si Piranda din Ardeal au cerut tiganimii sa-l voteze pe d-l presedinte.
    Traiasca si infloreasca scumpii nostri conducatori, Base&Lenny.

    Semneaza

    Bercea Mondialu’

    Horia Patapievici

  30. 31 analist februarie 13, 2010 la 4:59 pm

    @conte
    De ce s.a facut referire la violet si nu la alta culoare? Sunt atatea culori si nuante…

  31. 32 george radu februarie 13, 2010 la 5:16 pm

    Azi am vazut ce inseamna DIKTATURA instaurata in cadrul PSD-Olt de catre senatorul Ion Toma-Pinocchio in timpul sedintei pentru votarea membrilor care vor merge la congres. Dintre cei prezenti in sala nimeni nu a avut curajul sa faca vreun comentariu la discursul lui Toma sau al senatorului Dan Sova. Pentru congres au fost validati oamenii de casa ai senatorului,votantii disciplinati ai Prostanacului. Felicitari pentru deputatul Florin Iordache care a avut bunul simt sa spuna adevarul despre fundatura in care a ajuns PSD cu Mircea Geoana la conducere. Va doresc succes si sa aveti incredere in adevaratii oameni politici din PSD,nu in tot felul de parveniti.

  32. 33 blogideologic februarie 13, 2010 la 5:26 pm

    Fondurile speculative sunt masiv prezente în actuala criză din Grecia. Se ştie că fondurile speculative au şi rol de amplificator al riscului financiar. Grecia este doar începutul, sunt vizate în fapt toate ţările GIPSI. În ceea ce priveşte România, ea este clasată după riscul de faliment suveran în categoria unor ţări africane cu economii fragile. În faza aceasta, norocul României este că nu face parte din zona euro, atacată de hedge funds. Va rezulta un dolar american mai puternic ? Probabil că aceasta este tendinţa.

  33. 34 Doru Coarna februarie 13, 2010 la 5:30 pm

    Datele sunt corecte iar concluzia inspaimantatoare, insa adevarul este si mai trist: nu exista solutie economica pentru Romania!

    Rezultatul e firesc cata vreme criza nu a fost tratata inteligent ci prin contractie.

    Criza capitalismului este clara: nu sunt piete. Defapt sunt, dar sunt extrem de sarace si traditionaliste.

    FDR inca nu a reusit sa-si atinga scopul prin criza asta pe care a indus-o la nivel planetar: USD se revalorizeaza mult prea lent, in lipsa pietelor.

    Euro pare in scadere, insa numai pentru ca se revalorizeaza USD.

    UE nu are un algoritm pentru acordarea fondurilor, ci decide punctual, blocand capitalurile, ori nimeni nu poate iesi din criza singur cata vreme sistemul bancar este perfect mondializat.

    Trebuie sa ne dezobisnuim de a privi unele tari ca locomotive economice; ele depind prea mult de exporturile lor si sunt astfel extrem de sensibile. In fapt, revenirea lor depinde de tarile sarace, astfel ca UE ar trebui sa atace criza in tarile sarace care isi pot reveni mai usor, mai repede si mai ieftin, si apoi sa tinteasca revenirea Germaniei, Frantei, etc., generand aici pietele necesare.

    Prostii nostri nici nu respira macar despre astfel de probleme pe la Davos sau CE, sunt multumiti cu furtisagurile si blondele aferente.
    In fapt, ei celebreaza criza prin cele mai tembele masuri calarind pana la refuz o populatie ajunsa intr-o imbecilitate de tip bovin.

    Per ansamblu, concluzia generala nu poate fi decat abandonarea sensului actual, fapt care se va petrece in momentul cand populatiile din UE vor observa ca muncesc pentru o viata de mizerie; cum ei nu sunt obisnuiti cu saracia precum suntem noi, in maxim doi ani se vor plictisi de textele populare si atunci se va declansa lupta pe mana stanga, insa stanga asta ar trebui sa fie temeinic pregatita in acel moment.

    Cel putin 5 ani de acum incolo tampitii ar trebui exclusi prin lege din viata publica…ca sa nu se rateze si acel moment.

  34. 35 dan februarie 13, 2010 la 5:49 pm

    SITIATIE TRGICA A ROMANIEI! DE CE TACE BASESCU? ASTEAPTA REPOZITIONARILE PSD SI PNL? AVETI MARE GRIJA LA EL! SI LA GEOANA! ATENTIE LA VOTUL DE AL CONGRES!

  35. 36 Don Pedrino februarie 13, 2010 la 6:54 pm

    Domnule Nastase.

    Incet-incet, apele par a se aduna. MG isi ia alesii locali si se duce; nu aveti cum sa mai mergeti cu el. Nu uitati, va va ramane electoratul. Cred ca este deja cazul sa pregatiti minutios demersurile post-congres. Imi este tot mai clar, MG nu are antidot la violetul aleoo-dorian. N-am inteles prea bine (ah, crainicii astia TV!) daca si CD vrea intrarea la guvernare sau nu, dar nici macar asta nu mai conteaza. Guvernarea va trebui sa pice, cat mai curand cu putinta. Nu vedeti, parca si sindicatele motaie tot asteptand ca in PSD sa se aleaga („odata, dracului” – intelegeti naduful) graul de neghina. Nu mai prelungiti agonia, mai este un pic si vom incepe sa ne batem in direct la TV si apoi in strada civili cu militari, intelectuali cu prestatori de servicii, soferi cu aviatori – angajati cu dezangajati (numiti impropriu „pensionari”, o buna parte din ei fiind de fapt disponibilizati); marea majoritate a tuturor acestora, cam 3/4 din electorat sunt votanti de stanga, si asa ar trebui sa opteze – numai sa aiba cui da votul.
    La o parodie postata de mine acum 3 zile la sectiunea „Precizari statutare…” Elmar a postat in replica videoclipul lui Victor Socaciu cu „Mama lor la toti” (stiti, „Astia hoti, aia hoti…”). Suna a adevarat imn al stangii, iar daca MG va dovedi ca autorul are dreptate atunci cand canta „…pleac-ai nostri…/…astia hoti…” oportunitatea textului va fi neindoielnica. Daca si Victor Socaciu va pleca cu MG, nu va faceti probleme, va voi propune un alt imn al stangii, chiar mai taios si mai mobilizator. Doamne, dac-ati sti cati oammeni de valoare din tara asta asteapta o izbavire care tot intarzie sa vina…

  36. 37 Don Pedrino februarie 13, 2010 la 6:56 pm

    @ ELMAR,

    Multumesc pentru replica la parodie – asa cum rezulta si din postarea mea de mai sus.

  37. 38 casandra februarie 13, 2010 la 7:14 pm

    @Doru Coarna,
    Interesant. Detaliaza si argumenteaza pentru cititorii blogului comentariul de la 5:30 pm, te rog.
    O seara buna iti urez!

  38. 39 ion adrian februarie 13, 2010 la 7:44 pm

    O postfata la cele scrise de dimineta care merge si acum la ceas de seara:

    Socialismul ar funcționa numai în două locuri: în rai, unde nu este nevoie de el, și în iad, unde există deja(Ronald Reagan)

  39. 40 Ghita Bizonu' februarie 13, 2010 la 8:42 pm

    Un gubern imbecil
    Nu va mai intreb ce faceti dvoastra personal tovule ( cred ca ati fost membrau. Asa ca am vioie, chit ca io la minca paftriotica si placute si pas sportiv).
    Din lumea reala legat ceva cu plasu lu actorului Lucian . ma rog , un actor bun ( la Holywood ar fi facut milioane. De fapt majoritatea actorilor de la H nu se comparau cu actorii nostri buni din anii 60-70 !! ) fara sa fie foarte . Agreabil . Insa este o imbecilitate boccie si toparlaneasca .
    Pe undeva inteleg cestia cu inalturarea cumului de penziie si salar ( desi RL si prensa azi pupinbasita acu 15 ani zicea invers !! ) mai laes in ce priveste sefuletii politici si Prietenii Cunostintele Relatiile.
    Insa ce au dom’le cu actorii ? Daca un actor pensionar mai poate aduce spectactori platitori asta nu inseamna ca ia painea de la gura uneio june desnude di doar ca lumea il mai iubeste . Este meritul lui. Este talentul lui . De ce dracu sa-i interzici sa mai apara sau sa-l silesti sa renunte la pensie ( mai ales ca la o varsta inaintata saracu nu mai poate sa fie activ chiar o norma intreaga !! ) ? DobiBOCia sa se pare ca a trecut examenul de civil contracte speciale cam ca gasca prin apa daca nu mai fara folos …
    gubern de manelsiti incompetenti si hoti !!

  40. 41 Geo1 februarie 13, 2010 la 9:17 pm

    Spuneati ca „PSD ramane blocat, aproape total, in preocuparea de rearanjare a scaunelor”, in timp ce in viata reala lucrurile arata dinceince mai rau. Si la cotroceni lucrurile par a merge altfel fata de mandatul trecut. In primul mandat TB era „seful circului national”, dadea reprezentatii cu Teri in rolul principal, alaturi de Lenus (rol „pozitiv”), in rol secundar: „batranul edec”, „tiganca imputita”, „gaozarii”, „spionii tradatori”, etc. Astazi noi suntem „circarii”, ne dam in „spectacolul luminilor”: ne luptam pentru apararea salariilor, pensiilor, pentru legea educatiei si avem un singur spectator: Mosu (Regele Lear; cine o fi Goneril si Regan?). Un gand „foarte negativ” (sune Eba la Brsel). De fapt, se crede ca omului ii trec prin minte in 24 de opre 60.000 ganduri. Cineva spunea ca 80% dintre ele vin de la cel rau!
    Dar m-am indepartat de la subiect, care se referea la viata reala si din PSD? Aici lucrurile sunt clare. PSD este bolnav de scleroza. Ma tem sa nu fi ajuns in placi. In placa lui Geoana. Placa Geoana a functionat cinci ani si s-a uzat ca in cincizeci. Si aceasta este o realitate. Placa Geoana, in sine, nu este periculuoasa auzului, doar zgarie, dar invartita de Vanghelie, devine o manea stridenta, suparatoare pentru orice electorat, fie de stanga, fie de dreapata. Cu o singura exceptie: Mosu (Regele Lear; dar cine este Cordelia?)
    Dar ce a facut Regele Lear? Mai intii sunt dezmembrate familiile, pentru ca apoi haosul si dezordinea sa domneasca peste intreg regatul dezmembrat si el la rindul sau. Reprezentantii decentei sint eliminati rapid si raul domneste prin prezenta lui Goneril, Regan si a lui Edmund, bastardul ticalos si machiavelic al piesei shakespeariene. Situatia astfel creata poate fi descrisa de remarca lui Ulise in Troilus si Cressida in faimosul sau discurs pe tema ordinii si a claselor sociale: Pe masura ce Lear cade victima , ratiunea il paraseste si batrinul devine astfel mai putin lucid decit propriul sau bufon, tovarasul sau credincios din timpul aprigei nenorociri ce se abate asupra lui pe fundalul intunecarii sufletului sau.
    Care este diferenta intre Mosu si Geoana. Nu stiu exaca, dar Regele Lear avea Sindrom Alzheimer!

  41. 42 Geo1 februarie 13, 2010 la 9:30 pm

    Regele Lear, diagnosticat cu Sindrom Alzheimer? Interpretare este logica din punct de vedere medical, dar transforma piesa intr-o satira absurda si nu intr-o tragedie. Daca Lear a innebunit cu adevarat, atunci el nu mai poate fi considerat responsabil pentru actiunile sale. Astfel, personajul nu mai este tragic, ci vrednic de mila. Unii critici sunt in favoarea interpretarii care ii atribuie lui Lear destula demnitate pentru a ajunge la un moment de revelatie, privilegiu a ceea ce Aristotel numea , cind mintea Regelui smintit se lumineaza dupa o noapte petrecuta in salbaticie, (eventual cu un Johnnie walker cu patru cuburi de gheata)permitindu-i sa-i recunoasca pe Glaucester mai intii, iar apoi si pe Cordelia si sa mediteze, desi nu intr-o maniera coerenta, la greselile sale. Care a fost sfarsitul mosului?

  42. 43 Aya februarie 13, 2010 la 9:42 pm

    @

    Blogideologic

    Citez: „În faza aceasta, norocul României este că nu face parte din zona euro, atacată de hedge funds.”

    Adevarat!

  43. 44 M.R februarie 13, 2010 la 10:02 pm

    D-le Nastase,ati facut bine ca ati atins o parte din problemele grave cu care se confrunta tara.Necazul este ca foarte putini se gandesc la aceste realitati-de aia suntem intr-o criza perpetua! As mai adauga si izolarea internationala a Romaniei si, mai rau,tararea acesteia in initiative periculoase(gen scutul antiracheta)datorita iresponsabilitatii lui Basescu.Parerea mea este ca sa ne orientam catre noul pol de putere economica reprezentat de China,Rusia,India si sa lasam dracului atitudinea de slugarnicie fata de SUA.Americanii nu ne pot oferi nimic,decat sansa de a le furniza carne de tun pentru conflictele lor.Mai intai,trebuie normalizate relatiile cu Rusia,care ne livreaza gazele necesare;trebuie raspuns concret la propunerile lor de colaborare economica.Aceasta ar insemna exporturi(mobila mai ales),care ar duce la relansarea productiei,la refacerea locurilor de munca.De asemenea,schimburile comerciale cu China ar trebui sa mearga si de la noi spre ei.Acum ,chiar daca ma vor injura toti romanii,spun:LA MUNCA,NENE! Altfel nu mai iesim din criza asta!

  44. 45 ion adrian februarie 13, 2010 la 10:21 pm

    @AN,
    Cica se vorbeste-n targ, adicatalea este vorba de viata reala, ca in curte la Piranda e mare buluceala de petitori si copila se lasa cu dificultate in ciuda insistentelor famigliei care negociaza de zor pretul, spune ca toti flacaii sunt chipesi si grei la chimir si ca nu se poate inca hotara si alte fitze de astea de fata de maritat, asa ca unii din vecini zic ca cine stie adicatalea ca la urma urmei s-ar putea chiar sa fie o surpriza.
    Nici Mama Omida desi este de zor consultata, degeaba s-a imbracat ea in cadana movulie, dar nici ea nu se hazardeste sa spuna ceva clar.
    Zice : steptem putin si videm

  45. 46 Aya februarie 14, 2010 la 3:43 am

    ANUNT PREALABIL: AM AFLAT DE LA PESEDISTII DIN BUCURESTI

    Prostanacul nu are sanse sa castige alegerile in PSD- problema pe care o ridic este legata de prevenirea incercarii (pe care o stim!) de fraudare.

    Daca, prin absurd si frauda, Prostanacul ar iese presedinte al PSD, poporul pesedist va sparge geamurile sediului din Kiseleff.
    Apoi, va duce Prostanacul si gasca lui de nemernici pe strazi, batand pas de defilare in spatele lor, cu varfurile incaltarilor ridicate, ritmic, pana la posterioarele respectivilor.
    O REVOLUTIE PESEDISTA LA PROPRIU!

    Daca Prostanacul, Dragnea, Vanghelie et Cie nu stiu ce inseamna sa fie plimbati cu suturi in fund pe strada si sa fie huiduiti, vor afla atunci cum este.
    Daca asta vor Prostanacul si gashca lui, asta vor avea!

    Apoi, va organiza poporul pesedist un Congres ad hoc si va alege presedintele de care toti stiu ca are nevoie PSD: Adrian Nastase.

    Ceea ce am scris tine loc de anunt prealabil foarte serios, nu e o gluma.

  46. 47 Aya februarie 14, 2010 la 3:56 am

    @

    Geo1

    Il urasti pe Shakespeare?
    Altfel nu se explica de ce ii ridiculizezi personajele.

    Pentru cazul sugerat, potrivit e Caragiale.
    Mai exact, o combinatie intre Cetateanul turmentat si Tipatescu.

  47. 48 Doru Coarna februarie 14, 2010 la 9:58 am

    @CASANDRA (7:14 pm)

    E simplu, FDR inseamna Federal Directory of Reserves; ce se intampla, in urma cu multe zeci de ani niste evrei fff bogati au hotarat sa ia dolarul american in antrepriza si au propus guvernului federal asta iar aia au intrebat: cu ce garantati ca nu incalecati toata America? Atunci s-a hotarat ca evreii sa-si lase aurul sub forma de garantii statului american care il pazeste si azi la Fort Knox, ei primind administrarea dolarului.
    Deci, baietii astia se ocupa cu dolarul, asta-i marfa lor si nu au nici un interes ca el sa se devalorizeze; e ca la piata, nu-ti convine sa vinzi rosii si sa administrezi piata rosiilor daca ele costa 1leu/kg.
    Din cauza operatiunilor cu derivate la pachet(asta-i mai greutz de explicat, ce sunt ele) si din cauza aparitiei banilor electronici, evidenta masei monetare in circulatie s-a pierdut, economia a constat ca poate merge si cu bani din astia informatici iar evreii s-au vazut in situatia de a-si pierde obiectul muncii, moneda devalorizandu-se. Atunci au marit dobanzile aruncand toata planeta in haos economic, caci putine afaceri se fac cu bani personali, in capitalism totul se face prin creditare bancara, iar ei asteapta revalorizarea dolarului care, prin cresterea dobanzilor, a fost drenat de pe piete si lipsind, devine mai valoros.

    Indicatorul principal este pretul hot-dogului la taraba din fata bancii: cat costa carnatul cand America mergea bina? Pai, 2 USD, si acum? Pai, 6USD,(a fost 8!!!). Deci sunt inca de doua ori mai multi bani virtuali pe piata decat moneda de hartie. Bun, mai asteptam, pana se duce spre 3, caci mai e si o inertie, apoi scadem dobanzile iar si am revalorizat moneda. Atentie: este vorba de credite pt investitii, altminteri, pentru fraieri, scontul a fost coborat ca masura preventiva caci nu stii daca banca Chinei sau a Arabiei Saudite nu cumva arunca 1000mld USD brusc in investitii si te lasa fara portofoliu, si mai sunt si fraieri care investesc in aceasta perioada si trebuie barbieriti si eliminati, caci nu respecta disciplina mondiala, acum nu se investeste… asa ca mai dureaza ceva pana dolarul mai creste, iar fata de el Euro scade , bineinteles, aparand un fel de sarpe monetar ca in anii ’70 dar intre cateva monede numai, nu intre toate.

    Politic, eu cred ca popoarele din vest, nefiind idioate si invatate cu saracia, vor observa mai devreme sau mai tarziu ca toate politicile populare nu inseamna altceva decat sifonarea banului public in proiecte cat mai costisitoare si fanteziste jucandu-se la comision de la clientela: la noi fantani arteziene, borduri, asfalt, aeroporturi(cand nu subventionezi medicamentele ori hrana de baza ca nu ai cu ce!), la altii mari acceleratoare de particule, dupa nivel… Asa ca ar fi de asteptat o reorientare a optunilor electoratului catre stanga, care stanga trebuie sa vina cu chestii inteligente ca sa atraga voturile, de exemplu, sa sustina la CE combaterea crizei actuale prin scoaterea cu prioritate a tarilor din est din criza, tari care apoi devin piete pentru marile economii ale vestului si care astfel se relanseaza si ele in deplina siguranta. Ce vrei, nu sunt piete, africanul nu poate cumpara BMW, masina de spalat sau PC, nu are cu ce; singurii care pot salva iar economia occidentala, dupa salvarea din anii ’90, suntem tot noi, esticii.

    Asa ca jocul asta inseamna sa stai la cotitura gata pregatit cu toate programele si proiectele, ori daca maine puteai fi presedinte iar azi te duci la sauna la Vantu, cum sa crezi ca respectivul e capabil sa intuiasca macar asemenea lucruri, el se ocupa de ce la invatat invingatorul sau, lupta cu toate armele fara jena sacrificand astfel si ratand posibilul moment de revenire a optiunilor catre valorile de stanga, deci raul ce-l face se aplica la milioane de alegatori, nu numai la nivelul PSD.
    Ca in cazul lui Napoleo: atata i-am batut ca i-am invatat sa se bata…

    Culmea este ca PSD are si alternativa, pe AN, insa fraierii sunt intotdeauna multi, creduli, si incolonabili, vezi PDL, asa ca daca mai e vreun pic de spirit PSD din fondul genetic initial creat de Iliescu, poate se trezesc si-l voteaza pe AN, daca insa se gandesc sa imparta slanina cu PDL, atunci vor pierde totul caci slanina aia o mananca doar PDL-ul, nu e de dat, si apoi pofta astfel deschisa, vor inghiti si PSD-ul cu tot cu fulgi, adica cu baroni, parlamentari, elite, cu totul.

    Este alegerea lor dar miza se refera la milioanele de oameni deja terminati, iar asta ar trebui sa-i aduca la adevar si la valorile de baza.

  48. 49 analist februarie 14, 2010 la 10:37 am

    @diogenecainele
    ASAP, zici tu. In ce domeniu vrei sa activezi afara?

  49. 50 analist februarie 14, 2010 la 10:42 am

    @nastase
    In 96 cand s.au pierdut alegerile, dl I.I. a zis ca va face bine partidului, vor avea timp sa cearna valorile. Am crezut si eu asta, de asta am intrat in perioada aceea in PSD. Degeaba. Am crezut ca ponta e o intamplare fericita in PSD cand erati la guvernare. Degeaba. Am crezut iarasi, in 2004, ca va fi in sfarsit trecerea prin sita a PSD. Degeaba. In 2008, din nou. Cat sa mai astept dl. Nastase? Si intreb in numele atator persoane care le cunosc.

  50. 51 CIRSTEA FLORIN februarie 14, 2010 la 11:48 am

    DE CE NU MA MIRA?
    NICI MANDATUL LUI BASESCU NU ESTE CONSTITUTIONAL.(MORAL)DAR CA LA NOI LA NIMENI.CONSTITUTIE ESTE CA SA FIE.

  51. 52 Ioan februarie 14, 2010 la 12:39 pm

    @ Doru Coarna,

    Spuneti fara loc de intors ” …Criza capitalismului este clara: nu sunt piete. Defapt sunt, dar sunt extrem de sarace si traditionaliste…” Tot pentru piete si niscaiva programare a prodictiei, au creat mai intai Ccomunitatea Europeana a Otelului si Carbunelui, prin ’51, 52 daca nu ma insel; si mai apoi Comunitatea Europeana. Dar, in acest din urma caz, pentru mai multa piata si ceva productie; grosul celei din urma fiind deja adjudecat. Si aici intram intr-un cerc vicios inchis de criza care si-a intins tentacolele oriunde a existat un schimb mijlocit de ban. Optimistii ii asteapta acum din nou pe americani, desi eu ma indoiesc ca vor da semne de buna purtare. Ceilalti, pesimistii ca mine, isi indrapta privirea care A Nastase; de la care asteapta, de ce nu, „forta si echilibru”. Cu bine.

  52. 53 blogideologic februarie 14, 2010 la 1:25 pm

    @ Ioan spune: +nu sunt piete.+
    Este adevărat. În plus, nu mai sunt nici invenţii tehnice remarcabile care să acţioneze ca nişte forţe exogene pentru creşterea economică.

  53. 54 Amycommunications februarie 14, 2010 la 5:29 pm

    Si eu imi mentin,de mult prea nenorociti si sfasietori de multi ani de zile,aceeasi opinie pe care o formuleaza dl.Doru Coarna.Citeam in urma cu 1sapt. o carte cu tehnici d.negociere fol.de catre diplomati in relatiile internationale,aici unde era exprimata totodata si solutia rezolvarii problemei:hranirea populatiei in acelasi timp in care ii imbunatatesti extrem d.coerent educatia si separi prostia de inteligenta coerenta. In Romania insa,nici portocalele de la conducere dar nici egoisti si fufe precum mr

  54. 55 Amycommunications februarie 14, 2010 la 5:39 pm

    precum s-au dovedit a fi-ultimii-noii liberali ai ultimilor 15ani si toti portocalii si,la noi cei de stanga,mircea geoana &la famiglia.

  55. 56 Doru Coarna februarie 14, 2010 la 6:04 pm

    @ Ioan & blogideologic:

    Exact, au fost piete dar criza le-a distrus, iar tehnologia nu a adus ceva nou, revolutionar, care sa impinga societatea la un salt economic, sa creeze locuri de munca si nevoia mondiala de asa ceva, adica sa genereze o piata, cum a fost tehnologia PC, de exemplu. Ar fi o speranta cu hidrogenul, dar aici sunt piedici de talie mondiala, planetara.

    Cu ‘Forta & Echilibru’ sunt deacord 1000%! Sigur, acest proiect nu vizeaza initiative economice, dar cum am postat la o alta tema, dl. AN ataca multe probleme la nivel de maestru iar noi suntem derutati de numarul de subiecte; macar sa-i putem fi de folos cu ceva.

  56. 57 Sorin Muncaciu februarie 14, 2010 la 9:11 pm

    Domnule Nastase, sint profund uimit sa citesc pe blogul dumitale apologia recomandarilor Bancii Mondiale. Pai, cum este posibil asa ceva?? Nu sint astia de la Banca Mondiala si aia de la IMF responsabili de „neoliberalismul ” care a pus pe butuci economiile Argentibei, Braziliei, Rusiei samd… Pai nu erai dumneata cu cartea autoarei Naomi Klein , Shock Doctrine, in brate la televiziune sa „deconspiri” ororile neoliberalismului si sa combati interventia bancilor in economiile sus amintite. Nu mai inteleg nimic din ” ideologia” dumitale !! Cind sinteti impotiriva politicii BM cind sinteti pentru, vorba cea mai veche :” ca tot romanul impartial”. Nu astept nici o replica la acuzatiile mele pantru ca nu cred ca aveti una !!
    Hai succesuri,

  57. 58 octaaa februarie 15, 2010 la 12:20 am

    1 – Cresterea restantelor a fost foarte mare. Matematic de 163%. Dar este foarte mult.
    Acum, din ce cunosc si eu, pentru aceste restante, bancile isi constituie provizioane. Provizioane, care dpdv contabil se inregistreaza ca niste cheltuieli. Deci, automat un profit mai mic pentru banci. CUm spuneati si dvs, daca profitul cumulat al intregului sistem bancar pe 2009 a fost undeva in jur de 200 de milioane de euro… atunci de unde sa avem incasari la buget de la banci de 300 de milioane de euro?
    Adica noua ne spune domnul Boc ca numai Impozitul pe profit al bancilor pe 2010 va fi mai mare decat tot profitul? Mincinua sau incompetenta ca asta n-am mai vazut.

    2 – Falimentul unor asemenea companii era firesc. Sau nu neaparat falimentul, ci scaderea drastica a activitatii acestora. Activitate care a explodat in ultimii 5 ani. Iar goana dupa profit si lipsa minimeni prudente….duc de multe ori la falimente.

    3 – Noua impozitare a microintreprinderilor nu mi se pare neaparat rea. Desi are multe critici. Eu insa imi aduc aminte cum in 2005, desi nu scosese o vorbulita despre asa ceva, Ionut Popescu a marit impozitul de la 1,5 la 3%. Va aduceti aminte

    4 – Eu cred ca nu Romania este o victima a regiunii. Cred mai degraba ca Romania face victime in regiune.

    5 – Faptul ca ANAF a inceput aceasta campanie mi se pare de salutat. As fi preferat in schimb sa o inceapa in anii de boom economic…

    6 – Masurile luate in tarile vecine(mai cu seama Ungaria) sunt foarte dure. Foarte nepopulare si foarte usturatoare. Dar, sa fiu sincer, cred ca multe dintre ele(si mai cu seama majorarea TVA) vor fi obligatorii si in Romania. Deficitul fiscal la care asistam azi impune asa ceva. Din pacate.
    Aici as adauga un lucru : cine face deficite fiscale in anii de boom e practic cel care majoreaza taxele in perioadele de declin economic…

    7 – E normal sa inghete salariile la bugetari. Acum serios, sa zica merci ca patesc doar atat. Somajul a crescut in ultimele 365 de zile cu peste 300.000 de persoane. Persoane exlusiv din mediul privat….

    8 – Decembrie fata de noiembrie a crescut pentru ca asa se intampla mereu. Mai relevant e decembrie 2009 fata de decembrie 2008. Sincer, scaderea nu e atat de mare. Ma intreb ce s-ar fi intamplat oare daca din banii de la FMI nu s-ar fi bagat in salarii ce s-ar fi intamplat… Probabil ca scaderea ar fi fost dramatica…

    9 – Cam aceleasi riscuri le are si Romania. Dar la o scara mult mai mare… Din pacate.

    10 – Asa este. Romania este intr-o situatie foarte dificila. Noroc ca avem experti la Ministerul de Finante(pe Andrei Gheorghe si pe Dan Bitman) – si asa gasesc ei imediat solutia. Sau ar putea veni de la BNR, de la expertul in politici monetare – Bogdan Olteanu.

    11 – Euro in Romania…. Imi vine sa rad. Eu unul sunt sceptic. Cred ca pana in 2015 nici vorba de asa ceva. Una dintre conditiile de aderare la zona euro este deficitul bugetar. Sa scada sub 3% in urmatorii 2 ani…in nici un caz.

    Apreciez mult ca discutati si asemenea subiecte. Mai citesc si eu si alte blog-uri si sunt tare dezamagit ca mai marii nostri politicieni nu discuta nimic economic. Doar tampenii de zi cu zi, doar politica de balci.

    Asta este unul dintre motivele pentru care imi doresc sa ajungeti presedinte al PSD.

  58. 59 casandra februarie 16, 2010 la 9:25 pm

    @Doru Coarna,

    Multumesc. Am revenit mai tarziu la acest fir, dar am citit ce ai scris.


  1. 1 Interpretare doctrinară keynesiană « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe februarie 14, 2010 la 9:52 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: