Votul din Diaspora pe intelesul tuturor

Pentru cei care nu pot sau nu vor sa inteleaga ceea ce am vrut sa spun in privinta votului exprimat in Diaspora revin cu cateva precizari suplimentare. Mai intai, nu se pune sub nicio forma problema anularii sau limitarii unor drepturi constitutionale. Eu nu am spus niciodata asa ceva si cine a speculat afirmatia mea in acest sens a facut-o cu rea credinta. Sigur, pot sa-i inteleg, intr-o anumita masura, dar cu compasiune,  pe cei care, dupa alegeri, au dificultati in a-si defini noii adversari.

Da, sustin, in continuare, ca votului din Diaspora, cel exprimat in 2009, nu trebuie sa i se dea greutatea care i s-a dat. Dar nu ma refer la dreptul cetatentilor romani de a vota oriunde s-ar afla. Sustin, in continuare, ca afirmatia conform careia votul celor din strainatate a stabilit castigatorul nu are un fundament solid. De ce votul din Diaspora si nu cel din Arad sau Cluj? Greutatea votului se refera la caracterul sau decisiv in stabilirea castigatorului.

Eu nu am pus in discutie votul exprimat CORECT de romanii din afara tarii, ci am atras atentia asupra regulilor si mai ales a neregulilor care s-au petrecut fara indoiala intr-un spatiu ce nu este reglementat de legile romane si in care mecanismele de control democratic ale procesului electoral sunt, in unele cazuri, ca si inexistente.

Trebuie sa discutam serios pe acest subiect, intr-o maniera rationala, tehnica, fara pasiune. Daca incepem sa ne infierbantam si sa readucem in prim-plan stereotipuri si prejudecati cantonate in realitatea politica si sociala a anilor ’90 nu ajungem nicaieri. Vom relua la nesfarsit subiectul fara sa avansam deloc. Aceste probleme si suspiciuni in legatura cu fraudarea votului apar constant, iar daca vom continua sa discutam generalitati despre GREUTATEA votului unora sau  altora nu vom ajunge nicaieri. Ne vom afla si in 2012 si apoi in 2013 in situatia de a vorbi din nou despre fraude.

Haideti asadar sa ne formulam parerile, afirmatiile si concluziile pornind de la realitatea rece a catorva cifre.

Suntem in 2009, la al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Pe listele electorale permanente sunt inscrisi 18.303.224 cetateni cu drept de vot, cu 9.947 mai multi decat la primul tur. Cel mai probabil acestia au implinit intre timp 18 ani.

In tara se prezinta la vot 58,02% de cetateni din care 986.887 (9,29%) au votat in alta sectie decat cea in care au fost arondati conform domiciliului. In primul tur au fost 789.250 (7,93%) de astfel de cazuri, dar si participarea totala la vot a fost putin mai mica. Sa notam faptul ca la alegerile prezidentiale din 2004, la al doilea tur de scrutin, numărul alegatorilor care au votat pe liste speciale (tip 2) a fost de 433.856. Prin urmare, la o participare la vot, in turul second, sensibil egala, numarul celor care nu au votat in localitatea de domiciliu este aproape dublu in 2009 fata de 2004.

Sa mai observam un lucru interesant pe care ni-l dezvaluie cifrele. In 2004, la primul tur de scruin s-au alocat sectiilor de vot din tara 20.276.152 de buletine, cu 1.826.808 mai multe decat numarul total al cetatenilor cu drept de vot (cei inscrisi in liste). In turul al doilea, cand participarea a fost mai mica (cu putin peste 3%), numarul buletinelor de vot primite de sectiile din intreaga tara a fost de 20.358.425, cu 2.042.321 mai multe decat numarul total de alegatori inscrisi in liste.

Ce s-a intamplat in 2009? Pentru primul tur al alegerilor s-au alocat sectiilor de vot 21.887.394 de buletine cu 3.594.117 mai multe decat numarul total al alegatorilor cu drept de vot. Mai multe asadat decat in 2004, la primul tur, in conditiile in care populatia a scazut (in 2004 erau 18.449.344 de cetateni cu drept de vot, iar in 2009 sunt 18.293.277). La turul al doilea, organizatorul alegerilor a gandit logic: daca in 2004 am alocat in primul tur un numar X de buletine de vot, iar in turul doi un numar X+1, dar participarea a fost mai mica, atunci in 2009, vom aloca pentru primul tur un numar Z de buletine, iar pentru turul al doilea Z-1, ceea ce s-a si intamplat. Participarea a fost insa mai mare.

Nu aici  este insa problema. Sa privim putin la ceea ce s-a intamplat in Diaspora. Pentru primul tur, celor 294 de sectii de votare li s-au alocat 595.084 de buletine de vot. Trec peste logica de a asigura un numar atat de mare pentru o categorie care a votat foarte putin in trecut. Dupa logica ce a functionat in cazul sectiilor din tara, numarul de buletine de vot alocate sectiilor din strainatate pentru turul al doilea ar fi  trebuit sa fie mai mic. Dar nu a fost asa. Acestea au primit 597.389 de buletine, cu 2.305 mai multe decat la turul intai. De ce oare? Care este ratiunea care a stat la baza acestei decizii? Eu nu stiu raspunsul. Pot doar sa-l banuiesc. Voi ce parere aveti?

Sa ne concentram acum putin mai mult pe Diaspora. Neoficial, in afara tarii se afla 2,5 – 3 milioane de romani. Unii duc aceasta cifra la 5-6 sau (Traian Basescu)  chiar la aproape 10 milioane. Cu toate acestea, s-au prezentat la urne, in primul tur 95.068 (aproximativ 3%), iar in al doilea 147.754 (4-5%) dintre acestia. Nu constat asadar niciun tsunami. Cifrele nu imi arata acele valuri, valuri de romani care se napustesc asupra sectiilor de vot din strainatate. Interesul celor din afara pentru aceste alegeri a fost mai degraba scazut. Remarc insa altceva. Diferenta dintre primul si al doilea tur este de cca 40.000 de voturi, spre deosebire de 2004, cand n-au fost mari diferente intre cele doua tururi. In 2004 cand la primul tur s-au inregistrat 40.869 de voturi, iar in al doilea tur  40.149. Tot respectul pentru acei romani care au parcurs sute de kilometri pentru a vota. Foarte bine au facut. Le apreciez sincer efortul. Dar ca ei nu au fost foarte multi. 

Un alt aspect care merita a fi mentionat este cel al voturilor nule. In 2004, la al doilea tur de scrutin au fost, in Diapora, 180 de buletine anulate. In 2009, la o prezenta de trei ori mai mare sunt 863 de astfel de buletine de vot, de aproape cinci ori mai multe decat la precedentele alegeri. Cum se explica asta? In nici un caz prin generalizari de tipul „romanii din strainatate sunt informati” sau „romanii din strainatate nu sunt informati”.

Ceea ce mi se pare din nou cel putin curios este interesul extrem de oscilant fata de viata politica din tara a romanilor din Diaspora, la intervale relativ scurte de timp. Spre exemplu, in 2008, la alegerile parlamentare, prezenta la vot in strainatate a fost de 23.560. Aceasta in contextul unor alegeri uninominale. La un an distanta, participarea a crescut de peste sase ori. Pentru o imagine si mai focusata, sa privim putin situatia din Paris: la alagerile parlamentare (Camera Deputatilor) au fost inregistrate 409 voturi; la prezidentialele din acest an sunt 3.747 de participanti la vot. Veti face probabil diferenta intre un singur parlamentar si presedintele tarii. Un vot cu greutate (a se citi semnificatie) diferita ar spune unii. Chiar daca ar fi asa, cum ramane cu simtirea de cetatean roman care ar trebui sa-i anime de fiecare data pe cei aflati departe de casa sa participe la vot, sa-si exprime optiunea, sa-si faca auzit glasul? De ce in 2009 au venit la vot in Dublin 2.452 de romani, care au dorit probabil „sa scape tara de comunism”, iar in 2008, la parlamentare doar 184 de concetateni au facut acest lucru?

Am facut toate aceste observatii nu pentru a intari suspiciunea de frauda care exista in jurul alegerilor prezidentiale din acest an. Nu cred ca mai este cineva care are dubii in acest sens. Ceea ce vreau sa spun, si o s-o spun de aceasta data cat se poate de explicit pentru a nu mai exista interpretari tendentioase este ca, IN DIASPORA, POSIBILITATEA DE FRAUDARE A VOTULUI ESTE MULT MAI MARE DECAT IN TARA.  Aceasta deoarece, bratul legii care reglementeaza procesul electoral este mai scurt pe teritoriul altui stat. Ofer in acest sens un singur exemplu, probabil unul dintre cele mai inofensive: cine ii poate sanctiona si in baza carei legi pe cei care fac propaganda electorala, in ziua votului in perimetrul sectiei de votare? – sectia de vot fiind pe teritoriu romanesc, iar perimetrul din jurul ei pe teritoriul altui stat.

Am ridicat aici mai multe intrebari la care va trebui, in mod necesar, sa gasim raspunsuri in perioada urmatoare. Daca le vom cauta dominati de pasiuni si resentimente, atunci peste 3 si apoi peste 5 ani ne vom afla in aceeasi situatie.

147 Responses to “Votul din Diaspora pe intelesul tuturor”


 1. 1 Plano decembrie 13, 2009 la 11:34 am

  SIE are niste fraieri… pe post de spioni?

  Frauda din strainatate se poate demonstra usor, in sensul ca mai mult de jumatate din cei inscrisi pe listele de la sectiile speciale din strainatate nu au fost efectiv la vot.
  Cum?
  1- Verificarea validitatii CNP-urilor inscrise pe liste. Cele care nu sunt valide reprezinta vot fraudulos.
  2- Compararea semnaturilor de pe lista speciala cu cele de pe Declaratiile scrise pentru fiecare votant. Unde n-a fost votantul efectiv… semnatura de pe lista difera de cea de pe declaratie.
  Este greu de inteles cum diplomatii romani, care au condus sectiile cu probleme din Franta, Italia, Anglia, Irlanda, Spania si R. Moldova (peste Ocean nu par a fi probleme, au votat putini), s-au inhamat la un fals prin vot multiplu… in numele unor votanti fictivi si nu si-au dat seama ca pot fi prinsi in situatia in care votantul mai si scrie o declaratie olografa, pe langa semnatura de pe lista speciala.

  Tazvan Ungureanu, seful SIE, numit de Traian, trebuie sa-si dea demisia si sa fie deferit Justitiei pentru implicarea acestui serviciu secret in frauda electorala in favoarea presedintelui.

 2. 2 Liviu decembrie 13, 2009 la 11:51 am

  O intrebare:
  Daca sectia se afla in ambasada, da e teritoriu romanesc, dar ce ne facem cu sectiile din restaurante, hoteluri sau case particulare, ele in jurisdictia cui sunt????

 3. 3 Adi decembrie 13, 2009 la 11:58 am

  Intelegeti , cred , ca desi tot ce spuneti aici tine de logica elementara , nu constituie probe . Din pacate , cu complicitatea (interesata , cred eu) a tuturor fortelor politice , s-a pastrat ani de zile acest sistem care permite frauda . Modificarile aduse au fost de amanunt , niciodata de substanta . Despre cartile de alegator , inafara faptului ca sunt distribuite odata cu cartea de identitate , nu pot spune la ce folosesc . Iarasi nu inteleg de ce nu se gaseste nicio solutie pentru votul electronic si (implicit) desfiintarea sectiilor si listelor speciale .
  M-am uitat si eu la situatia cu liste speciale din tara (de pe site-ul BEC) . Sunt aproape 32000 de voturi in plus in favoarea lui Basescu . Sa zicem ca e normal (desi pe listele permanente Geoana are aproape 50000 de voturi in plus) . In schimb mi-au sarit in ochi sectii speciale de la tara , cu cateva sute de votanti , in care unul dintre candidati avea procente de 70-80 % (chiar spre 90) . Mi se pare ridicol . Una e sa fie 5 votanti , din care 4 voteaza cu un candidat si alta cand avem de-a face cu sute de alegatori . Stiti ceva ? Nu in toate sectiile acestea candidatul-campion e Basescu . Uneori e Geoana (si in acele sectii un primar suporter infocat a aranjat lucrurile , la fel ca in celelalte – difera doar culoarea) . PSD a tolerat , chiar incurajat , un sistem contestabil pentru ca i-a convenit . Ca elevul (PDL) si-a depasit magistrul (PSD) , asta e . Poate de acum incolo ne va veni , noua tuturor , mintea de pe urma . Dar s-ar putea sa ma insel .

 4. 4 Radu decembrie 13, 2009 la 12:17 pm

  Motivul pentru care 80% au votat cu Basescu in diaspora este faptul ca respectivii nu prind Antena3 & Realitatea. Procentul pe care l-ati obtinut in tara este urmarea directa a sustinerii de care ati beneficiat din partea televiziunilor.

  Ati pornit pe o pista gresita cu acuzatiile de fraudare. Toata lumea stie ca s-a furat de ambele parti, nu faceti decat sa va umpleti de penibil acuzand, la adapostul principiilor democratice pe care pretindeti sa le aparati, ca ceilalti au furat mai mult.

  V-ati folosi mai eficient timpul daca ati da afara din partid oameni ca Vanghelie, care au dat mita electorala la fiecare scrutin din ultimii ani (locuiesc in sectorul 5, nu vb din auzite).

  Ati avut ocazia sa introduceti un sistem informatic care ar fi eliminat votul multiplu, n-ati vrut. Nici voi, nici PD-L. Acum, suportati consecintele domnilor! Iar data viitoare cand se pune problema perfectionarii sistemului electoral ganditi-va de 2 ori inainte sa votati nu.

 5. 5 Plano decembrie 13, 2009 la 12:22 pm

  Frauda din strainatate se poate demonstra usor, in sensul ca mai mult de jumatate din cei inscrisi pe listele de la sectiile speciale din strainatate nu au fost efectiv la vot.
  Cum?
  1.- Verificarea validitatii CNP-urilor inscrise pe liste. Cele care nu sunt valide reprezinta vot fraudulos.
  2- Compararea semnaturilor de pe lista speciala cu cele de pe Declaratiile scrise pentru fiecare votant. Unde n-a fost votantul efectiv… semnatura de pe lista difera de cea de pe declaratie.
  Este greu de inteles cum diplomatii romani, care au condus sectiile cu probleme din Franta, Italia, Anglia, Irlanda, Spania si R. Moldova,( la cele de peste Ocean nu par a fi probleme…au votat putini) s-au inhamat la un fals prin vot multiplu… in numele unor votanti fictivi si nu si-au dat seama ca pot fi prinsi in situatia in care votantul mai si scrie o declaratie olografa, pe langa semnatura de pe lista speciala.

  Razvan Ungureanu, seful SIE, numit de Traian, trebuie sa-si dea demisia si sa fie deferit Justitiei pentru implicarea acestui serviciu secret in frauda electorala in favoarea presedintelui.

 6. 6 contele decembrie 13, 2009 la 12:29 pm

  Adrian Nastase

  „Am facut toate aceste observatii nu pentru a intari suspiciunea de frauda care exista in jurul alegerilor prezidentiale din acest an. Nu cred ca mai este cineva care are dubii in acest sens”

  Aveţi dreptate.Şi eu sunt convins că s-a furat.De către ambele partide.Şi nu aşa mult încât să se distorsioneze rezultatul.
  Se numără din nou voturile nule .Văd că tot Băsescu e în frunte .E chiar aşa de greu să se înţeleagă că Băsescu chiar A FOST VOTAT de peste 5 milioane de oameni ?DE CE a fost votat,MOTIVAŢIA acestui vot ? Asta e o întrebare pentru PSD şi PNL .
  Văd că Duvăz plonjează în penibil .Ar trebui,vorba cuiva de pe blog,să mergem şi pe ADN,şi pe amprente…
  Ştiu că sunt bani mulţi la mijloc.Sponsorii PSD sunt extrem de nervoşi.Ştiu că Geoană trebuie să-şi joace rolul cu toate că şi-a dat acum seama de manipularea staffului de campanie .Ştiu că acest staff de două parale ce a reuşit performanţa să se bată singur se află într-o situaţie ingrată faţă de colegii de partid şi faţă de sponsori .Ştiu că electoratului PSD trebuie să-i fie servită o scuză cât de cât plauzibilă.

  Domnule Adrian Năstase ,alegerile s-au pierdut !

  Eu îmi doresc o stângă puternică,modernă.O opoziţie credibilă .Aveţi acum ocazia să o realizaţi.Dacă văd că dispar personaje ca Oprişan,Vanghelie,VOICU,Hrebenciuc şi alţii ca ei,eu unul (şi cred că mai sunt ca mine ) voi reconsidera PSD-ul.

 7. 7 Pali decembrie 13, 2009 la 12:42 pm

  @ liviu

  Buna intrebare,…un exemplu similar Limassol _ Cipru ! Aviz plictisitilor de la CC !

 8. 8 gigi decembrie 13, 2009 la 12:53 pm

  Dle Nastase,
  conform rezultatelor BEC si conform postarii dvs „Alegeri prezidentiale la final.Primele observatii” din 8 decembrie,numarul celor care au votat in sectii speciale a fost 617225,dintre care 321700 pentru Basescu,288954 pentru Geoana si 6569 voturi nule.La ce va referiti de fapt cand spuneti ca,in tara,986887 cetateni(9,29%)au votat in alta sectie decat cea in care au fost arondati dupa domiciliu?
  In ceea ce priveste dinamica ascendenta a votantilor in sectii speciale in 2009 fata de 2004,fenomenul are multe explicatii absolut obiective.Iata una,de exemplu:multi oraseni si-au construit in ultimii ani case in comune limitrofe,in care s-au si mutat,fara a-si modifica adresa in acte.Acestia au votat,in principiu,in sectii speciale in comunele din preajma marilor orase.Asta explica,oarecum,si procentul ceva mai mare obtinut de Basescu in aceste sectii,fiind vorba de un segment de populatie mai activa,informata si mai instarita.

 9. 9 BOGDAN decembrie 13, 2009 la 12:59 pm

  Aveti dreptate, dar nimeni nu va percepe corect mesajul transmis de d-voastra, dintre cei care NU VOR SA INTELEAGA sau se PREFAC A NU INTELEGE, pt a intoarce sensul vorbelor d-voastra in cealalta directie, sinonima cu reactia:” jos cu romanii din afara granitelor!”…

  Traim vremuri in care simt ca manipularea si distorsionarea conceptelor si a reactiilor a ajuns la un nivel critic, de neimaginat.

  Daca am ajuns sa excludem pana si legile clare ale matematicii din calcul…adica sa anulam faptul ca nicaieri nu se putea vota intr-o sectie cu 3 stampile, din Paris, 3500 oameni, cand la noi in tara, cu cozi infernale si inghesuiala vazuta la orice post tv, au ajuns sa voteze maxim 750-1000 oameni…….D-zeu cu mila ce se va alege de acets popor dc va ramane PD-L si Basescu la conducere.

  Cum au fost incalcate legile statului si Constitutia insasi, in acest an, de catre ministri PD-L(Udrea, Ritzi), de Presedintele Romaniei, care a calcat in piciare pur si simplu Parlamentul, ca si cum Institutia prezidentiala ar fi stat in stat, iar Parlamentul….o adunatura de vite…., nu cred ca s-a mai intamplat undeva in istoria Europei, decat in regimurile dictatoriale.

  Imi asum greutatea acestor cuvinte. iAR INFATISAREA SI MODALITATEA IN CARE MEMBRII PD-L isi sustin preferatul imi da imaginea unui tablou sumbru, care imi straneste scarba- o masa de oameni fie supusi unei intense terapii de stergere a creierului, fie o masa d eoameni care in afara de interesul struict personal, nu mai au alte tinte si valori…

  Povestile cu legalitatea, desfiintarea privilegiilor in stat, democratie, progres……..sa nu ii mai auzim, ca ne starnesc cea mai grea stare de rau, organic vorbind…despre ce progres vorbesc, cand in 10 luni, au tarat Romania la faliment total.

  ma rog sa se organizeze al doilea tur…..sunt milioane de romani care doresc acelasi lucru!

  Va rog, d-le Nastase, sa organizeze PSD-ul o petitie, on line sau la sediile PSD, cum veti stabili d-voastra, prin care sa vina oameni…DE BUNA VOIE SI NESILITI DE NIMENI, SA ISI DEA DATELE PERSOANALE CORECTE, PENTRU O SINGURA DATA…., NU DE MAI MULTE ORI( cum au procedat altii) sa dam cu semnatura in toata tara toti pt ORGANIZAREA UNUI NOU TUR DE SCRUTIN!

  e O RUGAMINTE PE CARE O AFC IN NUMELE A MULTOR ROMANI CARE VA SOLICITA ACEASTA!

  FACEM DONATII, FIECARE CAT POATE, DACA BUGETUL GUVERNULUI BOC NU ISI PERMITE, PT O ROMANIE DEMOCRATICA, SA MAI DEA NISTE BANI PT INCA UN TUR….pt Udrea s-au gasit bani- 20 mil euro dintr-o data, in timpul campaniei, culmea…pt un banal program d ecalculator la minister, dar pt PROGRAMUL INAINTATA DE D-UL NICA, PRIN CARE S EANULA POSIBILITATEA FRAUDARII ALEGERILOR, SI AR FI COSTAT 10 MIL, NU S-AU GASIT BANI?????????!!!!!!!!!!!!

  ASA CA, VA RUGAM, BA NU, VA IMPLORAM, NOI NU AVEM CAMERE IN FATA S ANI SE IA INTERVIURI, CUM DAU CEI D ELA pd-l, DAR VOCEA NS TREBUIE AUZITA, PT CA…PANA LA URMA ESTE VOCEA POPORULUI, DE CARE VB BASESCU CA TREBUIE ASCULTATA:

  D-le Basescu, dc vreti sa stiti ce spune adevarata voce a poporului, nu acel Alter-Ego al d-voastra, care va spune numai ce doriti d-voastra sa auziti, ascultati atunci adevarul: ROMANII NU VA MAI VOR PRESEDINTE, VOR PE ORICINE ALTCINEVA , DAR NU PE D-VOASTRA, NU PD-L! NE-ATI ISNELAT, NE-ATI TRADAT, ATI PROMOVAT NUMAI NULITATI SI OAMENI DE ULTIMA SPETA, INTELECTUAL SI MORALMENTE VORBIND.

  Asadar, va rog, d-le Adrian Nastase, faceti ceva, pt ca de sustinut, PSD e sustinut de majoritate, PNL e alaturi de d-voastra, aripa verticala cel putin si asta e important in ochii nostri, celor care l-am votat fie pe Mircea Geoana ,fie pe Crin Antonescu.
  Nu se mai poate continua astfel si nu trebuie sa fii ministru intr-un minister sa pot spune sau vedea asta!
  Nu mai suportam sa fim luati de prosti, sa fim ignorati in acest hal….PD-L are impresia ca toata tara asta este alcatuita din oameni precum cei pe care au reusit ei sa ii cumpare sau sa ii santajeze acum, la alegeri…ca sa nu vb de calitatea acelor oameni….

  Nu se mai poate…vor veni Sarbatorile si apoi, vor trece…va trece si euforia si adrenalina si a alegerilor si a Sarbatorilor si cand ne vom trezi….va fi negru in fata ochilor, poate nu pt cei care au deja suficient sau prea mult, dar pt 3/4 din tara asta, va fi un viitor mai sumbru decat a putut fi anticipat de cineva…

 10. 10 neinfectat de comunism decembrie 13, 2009 la 1:05 pm

  a.nastase
  ati incercat sa rationalizati esecul psd-ului dar nu reusiti sa convingeti…de ce va opuneti introducerii votului electronic?

 11. 11 Harabula decembrie 13, 2009 la 1:12 pm

  Despre modul in care s-au desfasurat alegerile. in special ceşe din strainatate, domnul Nastase face deductii si vorbeste ca si cum s-ar fi ales seful tribului „Picioare lungi” din jungla Amazonului.
  Toate comisiile de votarea au avut reprezentanti PSD si ai celorlalte partide ostile lui Basescu. Daca nu au trimis reprezentamti este vina lor. Alegerile nu le castiga Gusa si Ponta la televiziunile lui Vantu.
  Exista rapoarte ale reprezentantilor PSD, in sectiile de votare din strainatate, ca au fost nereguli? Fapte concrete, nu deductii inteligente.

  Realitatea este ca PSD a fost atat de sigur de victorie incat a neglijat sectiile din strainatate.

  Analiza domnului Nastase este interesanta.Dar cea mai succinta analiza si mai adevarata, ramane a lui Ponta: „Masinaria lor de furat a functionat mai bine decat a noastra.” PSD nu a fost interesat in alegeri cinstite pentruca are un aparat bine pus la punct de fraudat. Ei bine, si-au gasit naşul.

 12. 12 instalatorul decembrie 13, 2009 la 1:16 pm

  Cit are in medie o sectie de votare? Ceva mai putin de 1000 de electori inscrisi pe listele electorale, cred. Atunci cind am fost in sectii de votare s-a intimplat sa nimeresc in sectii ceva mai mari ca numar de electori inscrisi pe liste: de pe la 1100 pina pe la 1400 de electori inscrisi pe liste. Tin minte si acum ca, in 1992 – fiind intr-o sectie de votare cam cu 1400 de electori inscrisi pe liste – nici nu am avut timp sa respiram, la o prezenta la vot a ceva mai mult de 1000 de electori. In sectia de votare erau 4 sau 5 cabine de vot. Ca urmare, posibilitatea ca mai mult de 1200-1500 de persoane sa voteze intr-o sectie de votare cam la fel de mare (4-5 cabine de vot, 1 urna de vot sau un set de urne de vot) sa fie de domeniul fanteziei, in conditiile in care procedura de vot este urmata pas cu pas. Aceasta tinind cont si de faptul ca electorii nu vin in mod omogen la votare de-a lungul zilei, ci in patru valuri principale de votanti si alte doua sau trei secundare. In opinia mea, oricit de buna ar fi organizarea, sectiile de votare in care voteaza mai mult de 1200-1500 de persoane sunt suspecte.
  „Toleranta” pe care au manifestat-o timp de doua decenii la furtisagurile electorale a generat scandalul de astazi. Inca din 1992 stiam ca organizatorii alegerilor pot ciupi pina in 3 procente fara mare bataie de cap. In 1992, peneleul de atunci a iesit din parlament in ultimele doua ore, pierzind in acest interval de timp doua procente si cazind sub pragul parlamentar intre orele 20 si 22. In 2004, dl Nastase a pierdut nu mai putin de 7 procente in acelasi interval de ultime doua ore ale alegerilor. Stiu din sursa sigura ca in acelasi an peremeul a fost ciupit de 3 procente la parlamentare, conform numaratorii lor paralele, cu drama lor ca aceste 3 procente insemnau intre un sfert si o treime din voturi. „Putin de la multi” pare a fi fost principiul de furtisag si la aceste alegeri: cam o mie de voturi valide au faot gasite printre cele declarate nule si renumarate pina acum; o alta mie va mai fi gasita pina la sfirsitul renumararii; probabil ca o expertizare a voturilor nule va gasi alte citeva mii de voturi anulate prin punerea frauduloasa a unei a doua stampile. Fara indoiala ca, la fel ca si la europarlamentare, vor fi gasiti alti votanti multipli, de ordinul miilor si ei (dar oare cite voturi genereaza un astfel de votant?); in sectii de votare, in special din strainatate, numarul voturilor contabilizate depaseste numarul firesc; si destule alte lucruri. In plus, am senzatia ca pesedeul are banuiala ca adversarii politici au utilizat in mod nelegal o comunicatie rapida pentru a lua decizii electorale aproape in timp real si pentru a finaliza rapid numaratoarea lor paralela. Dl CVT vorbeste si de tiparirea unui numar de carti de identitate false. Fara aceste doua decenii de toleranta – inclusiv legislativa – la furtisagurile electorale, este aproape sigur ca nu am fi ajuns aici. Sansele dlui Geoana de a surmonta bariera celor citeva zeci de mii de voturi care il despart de primirea unei noi sanse la o victorie electorala sunt infime: timpul de stringere a probelor este, prin lege, foarte scurt, deciziile – tot prin lege – sunt pasate unor decidenti subiectivi, buletinele de vot sunt pastrate acum un timp mai scurt. Fiecare zi care trece inseamna o zi in plus in care sunt sterse urme si dispar probe. Probabil ca dlui Basescu i-ar fi fost la fel de greu daca ar fi fost acum in aceeasi situatie si cam din aceleasi motive. Doar ca, in ceea ce priveste Romania, diferenta este dramatica si nu doar de nuanta. Solutia este toleranta zero, finalizarea dosarelor penale pentru furt electoral indiferent de partide, dar vom constata vreodata un consens la politicienii romani pe acest subiect al furturilor electorale?

 13. 13 eugen decembrie 13, 2009 la 1:40 pm

  Nu am nici un motiv sa cred ca oameni care traiesc in democratii mai solide ar recurge masiv la astfel de metode. Cu complicitatea consulilor fie ei si onorifici ? Nemaivorbind ca in marile orase din UE PNL sau PSD au avut reprezentanti.
  Supozitia ca numai lunga bata a legii romane asigura nefraudarea mi se pare inacceptabila.

  Parerea mea este ca in realitate votul in diaspora ar fi fost mult mai echilibrat. Din experienta personala multi din cei tineri il dispretuiesc pe Base dar linsititi de sondajele cu 54%si de victoria sigura anuntata in media nu s-au mai obosit pt. un drum de 100-200 Km la vot sau ore pierdute duminica. Geona nu a atras pe nimeni prin el insusi. Cei care s-au dus si s-au mobilizat se temeau ca Base va pierde si el a personalizat anti-comunistul. Votul afost 50-50 nici Geona nici Base nu pot sa sustina un mandat clar. Votul din diaspora a decis in ce parte va fi 50+1.
  Trebuie respectat. That is it.

 14. 14 ion adrian decembrie 13, 2009 la 1:40 pm

  CINE SE SCUZA SE ACUZA

 15. 15 ion adrian decembrie 13, 2009 la 1:48 pm

  Fiindca se discuta despre fraude si tot felul de porcarii aflati multe chiar de la o ziarista de investigatii onesta care lucreaza chiar la Antene si care investigheaza de mult problema Catalin Croitoru.
  E vorba de Sorina Matei die pe blogul careia spicuesc una din concluzii de retinut de psd isti si liberali inca onesti:

  „Dar poate vă întrebaţi ce importanţă are săltarea lui Voicu de către DNA în toată această perioadă? Păi, are…Bineînţeles că are. Pentru că Voicu este „legătura”. Legătura dintre unele personajele politice şi tot ce e mai groaznic. Acel groaznic ce stă în spatele lor.”

 16. 16 George Serban decembrie 13, 2009 la 1:48 pm

  Nu atept nimic de la Curtea Constitutionala, tot asa cum nu astept nimic de la vreuna dintre institutiile decredibilizate de prezenta lui Basescu in functia de presedinte al Romaniei. Oameni, inalti functionari, pervertiti prin comportamentul si imixtiunile de tip securist-comunist ale lui Traian Basescu. Dar, vorbind despre Curtea Constitutionala care, pentru mine personal, a devenit, in ultimii 5 ani, una dintre cele mai necredibile institutii si care deja a luat, la nivelul optiunii fiecarui judecator, decizia validarii lui Basescu, trebuie adaugat ceva.
  Sa nu uitam cine alcatuieste CC. Vorbind sincer! Acei judecatori au doar aparenta elitei morale si profesionale a specialistilor in drept constitutional. Ei sunt niste oameni obisnuiti care au acceptat un troc. Au fost desemnati, la vremea lor, de niste factori de decizie, partide, presedintie, etc. Cei care i-au desemnat, au facut-o cu gandul ascuns ca ¨vor fi reprezentati¨. Cei care au acceptat, au facut-o cu gandul ascuns ca isi vor pastra postul, cu orice pret. Asta se intampla! Suntem „subiectii” propriilor smecherii. Asa ca, sa nu asteptam verticalitate, curaj, corectitudine, gandire asupra ansamblului consecintelor privind consolidarea democratiei, a statului de drept … bla, bla, bla …

 17. 17 Sibilla decembrie 13, 2009 la 1:51 pm

  @Liviu,
  Cu tot respectul,
  completare : şi cele din sediile ICR…

  @ D-le AN,
  Am crezut şi cred în singura Şansă pentru România, Alianţa, dar, îmi menţin opinia, Jionel e un candidat slab, nu el trebuie să conducă PSD-ul, nu el poate să renască social-democraţia autentică, nu el! Jionel să facă bine să-l ia pe guşă-căpuşă la subsori ( deşi pare că e tumna invers ) şi să elibereze * ringul *. Şi-a pus mănuşi prea… mari. Singurul capabil să-l doboare pe Băsel, să conducă serios şi responsabil PSD este…. Adrian Năstase.
  Bineînţeles că a fost o fraudă masivă, dar, nimeni nu poate contesta gafele Jionelului şi NU mă refer doar la cele din campanie ci, unele din mişcările la care s-a dedat au costat imaginea partidului. S-a înhăitat cu acel guşă-căpuşă, a fost marioneta unor baroni locali, la Referendum una spunea toată suflarea, alta Jionel, etc etc… de parcă intenţionat, cu bună ştiinţă acţiona, numai în interesul partidului, ba. Sunt foarte mulţi susţinătorii PSD care, văd acest partid revenind, şi Devenind, FĂRĂ de : Jioană, Vanghelie, răspopitul mitoman * Albanezu * ( că dacă-i zic Sârbu mă cam zgârâie pe timpane , nah ), etc.
  Sper din tot sufletul ca PSD să rămână-n opoziţie, ACUM. Şi nu doar sper ci cred cu tărie că în fruntea PSD, AN ştie exact ce are de făcut şi cu ce echipă. Evident, cu… Echilibru mereu lângă, umăr la umăr.
  Chiar dacă nu se va repeta turul II, Băsescu oricum e terminat, în maxim doi ani şi spun cu blândeţe, îşi va dori să se sinucidă, nu politic, ci pe foarte bune. Frământările sociale nu le poate evita, nici stâmpăra, nu mere cu … palma, ai săi, din propria ogradă se-nghesuie să–i cam ia locul, duşmani şi-a făcut, că dacă e … cum e… Tare-aş vrea să observăm reacţia, comentariile, analizele Diasporei în următoarele două-trei luni… Mai ales ale impostorilor * cărturari * deveniţi * analişti politici * într-u închinarea odelor Băselului, nişte * tilictuali *, numai Modele, NU. Am mai spus şi cu alte ocazii, acei * tilictuali * numai cu valorile nu * rimează *, pentru simplul motiv că sunt nişte lache aserviţi la acest moment, deci, şi-au vândut sufletele, geaba au abilitatea mânuirii condeiului, au profanat ce poate c-au avut cândva Sfânt, sau, posibil să nu fi avut niciodată… Aceşti * cărturari *, clamează : libertatea, adevărul, timp în care, în fapt, sunt sclavii puterii actuale, ceea ce nici măcar milă nu inspiră, pentru că, practică cu bună ştiinţă terfelirea culturii în folosul * cuiva *. Cu să spui * iartă-i, Doamne că nu ştiu ce fac *, când ei ştiu exact ce fac şi pentru cine, chiar dacă joacă la două capete…
  Revenid la ceea ce corect subliniaţi :* N DIASPORA, POSIBILITATEA DE FRAUDARE A VOTULUI ESTE MULT MAI MARE DECAT IN TARA *, se impun întrebări : ce-a făcut PSD ca să preîntâmpine asta ?… are şi PSD parte din vină prin slabă orgaizare şi vigilenţă redusă vis a vis de aceste aspecte ?… să răspundă Geoană şi guşă-căpuşă, NU Politicienii social-democraţi Autentici!
  Sunt tot mai multe semnalele că Jionel e , citez * calul troian al lui Băsescu în interiorul PSD… *… ceea ce ar fi f grav, dar, am nădejdea că nu iremediabil, descotorosirea de * neghină *, punct.
  Sincer, fără de patimă, fără de ranchiună, timp de pasiuni, nema: cine a auzit vocile celor ce-am tot cârcotit, iată, pe bună dreptate… ? Şi dacă da, atunci e timpul ca Gionel să plătească, să-şi asume, el şi apropiaţii, nu cei neimplicaţi. Şi-a demonstrat lipsurile, NU el e cel în măsură să renască şi să-ntărească PSD-ul.
  AN… : rămâne cum am stabilit!
  Succes !
  respecte,
  Sibilla

 18. 18 Antonio decembrie 13, 2009 la 1:54 pm

  Sint deacord cu logica dumneavoastra deoarece si eu fac parte din Diaspora, un singur lucru trebuie lamurit. Nu dumneavoatra, ci mass-media si anumite portavoci din massmedia care au facut un partizanat cu coalitia PSD-PC-PNL-UDMR au facut aceste afirmatii. Sint dega de notorietate. Problema e ca asa se divizeaza. In ceea ce priveste dumneavoastra ca si lider politic ar trebui sa refuzati sa mai apareti la acele trusturi pina nu-si fac penitenta de rigoare acele portavoci in acelasi numar si exact la aceleasi ore de audienta. Exemplu. Daca au indus pe parcursul unei emisiuni televizate de 5 ori ideea ca diaspora e diavolul alegerilor sa-si faca mea culpa. Daca nu sa li se dea o amenda de 50% din banii trimiti de diaspora in Romania in ultimii 5 ani. Un gest de demnitate a unui om politic si de exemplu pentru care atunci cind afirmi ceva sau inlesnesti manipularea sa platesti cu bani ca acolo ii vor durea mai tare. Situatia mea de exemplu e ca mama e membru PSD iar eu sint liberal la convingere, a fost o discutie destul de ciudata intre mine si mama. Pentru discutia asta pe care am avut-o cu mama eu le-as lua dreptul de a mai aparea la televizor iar televiziune sa platesca cit rau a facut prin mijlocirea manipularii. Dar in fine asta ar fi bunul simt ceea ce ma indoiesc ca unii il au. Cu respect si sa nu fie cu suparare.

 19. 19 sandman decembrie 13, 2009 la 2:06 pm

  N-ar fi mai corect ca toate sectiile de votare din strainatate sa functioneze dupa ora Romaniei si astfel sa se deschida si sa se inchida la aceeasi ora?

 20. 20 Miclaus decembrie 13, 2009 la 2:20 pm

  Pentru ce de afara e mult mai usor sa votezi cu Basescu pt ca ei nu il vor avea ca presedinte

 21. 21 Mihai - Grecia decembrie 13, 2009 la 2:28 pm

  Mult text…pentru putin. Nu contest ca analiza pe cifre poate conduce la anumite suspiciuni, dar asta numai daca plecati cu idei preconcepute si tocmai faceati referire ca analiza trebuie facuta fara prejudecati.
  Ceea nimeni nu a luat in calcul (cu rea vointa as spune) este:
  – faptul ca Evidenta populatiei este „‘varza””: sunt zeci de mii de cetateni care nu si-au schimbat B.I. cu C.I si/sau nu si-au reactualizat datele (aici as face observatia ca ati avut MI-ul pe mana si stiati ca vin alegerile)
  – faptul ca intr-o zi de Duminica sunt alte zeci de mii de cetateni in deplasare (la „”tara””, la rude, la plimbare si mai ales in alta localitate decat cea de domiciliu din cauza serviciului)
  Trecand la PSD nu pot sa nu comentez faptul ca , din orgoliu sau calcule politice total eronate ati preferat sa „”va tineti batosi”” si sa-i luati apararea unui om (Nica) in loc sa mergeti pe aceeasi moneda si sa propuneti alt om la conducerea MAI pana se plictisea Boc sa-i dea afara.
  Referitor la diaspora, imi cer scuze, dar comentariul ca votul din afara poate fi deturnat mai usor il argumentati cu motive usor puerile (este la fel de usor ca in afara sectiilor de votare din tara sa se faca publicitate/campanie electorala ca si in strainatate; din alt punct de vedere as risca sa spun ca este poate chiar putin mai greu: in strainatate romanii pot fi mult mai greu momiti cu „”ulei, zahar, faina…”” sau alta forma de mita electorala; in strainatate nu am un primar, politist, invatator, popa care sa-mi „”susure”” la ureche voalat cu cine sa votez iar eu sa ma las influentat in ideea ca-mi poate face „”greutati”” in viitor).
  Intrand pe partea legislativa, pe ici, pe colo diversi jurnalisti si oameni politici faceau tot felul de comparatii cu sistemele de vot din diverse tari. De exemplu, in tara in care locuiesc vremelnic, Grecia, votul este obligatoriu iar cetatenii greci aflati in strainatate pot vota numai in locurile in care au domiciliul stabil din tara de origine. Da, adevarat, dar nimeni nu a precizat ca de exemplu grecilor din Germania, de exemplu, partidele le pun la dispozitie autocare, avioane charter cu care vin gratis in tara, sa voteze. La noi asta e „”turism electoral””. La polul opus e USA unde as putea vota electronic si/sau chiar si cu mult timp inainte de ziua alegerilor.
  In consecinta nu trebuie neaparat sa ne mulam dupa ce sisteme electorale au unii sau altii.
  Pentru ca, in opinia mea, influentarea votului prin mita electorala DINAINTEA ZILEI ALEGERILOR va fi de acum intr-o suta de ani. Nu veti putea impiedica pe unii sau pe altii sa ofere sau sa incerce sa ofere diverse cadouri. Oricum, nimeni nu poate aprecia cata influenta are asupra votului acest tip de „”mita electorala”. Omul isi ia „”cadourile”” si de la unii si de la altii si voteaza tot ce vrea el.
  Daca ar trebui sa schimbati ceva , ar trebui imbunatatit sistemul de vot si anume legarea TUTUROR sectiilor de votare la un sistem informatic in timp real. Simplu: ai venit sa votezi, ti-au bagat CNP-ul in calculator si intr-o zecime de secunda apare daca ai votat in alta parte sau nu. Ca sa nu mai zic ca daca imediat cum s-a incheiat procesul de votare si se deschide urna, nu s-ar mai numara pe sistemul „”abacului””, din mana in mana ci s-ar introduce buletinele de vot printr-un scanner conectat la un sistem informatic ai avea si in timp real numaratoarea voturilor ce se transmite direct la BEJ si BEC si ai elimina practic si stampilarea ulterioara a voturilor, si erorile umane, etc.

 22. 22 Marcus decembrie 13, 2009 la 2:29 pm

  Hai la vot, s-o luam in bot !

  Casa Base si-a lui fiica,
  Fost-au prinsi c’ocaua mica.
  Au f.urat voturi ca-n codru
  Munca grea, munca de lotru.

  Azi minciuna si h.otia,
  Votul dublu si p.rostia
  Sunt tinute-n stima multa
  De votaci cu mintea scurta.

  Muti privesc euoropenii
  Cum voteaza moldovenii
  Validand in Romania
  Un Tatuc si m.arlania.

  La Paris, zi de record
  Ce ne-a-mbolnavit de cord.
  Au furtat voturi cu sacu’,
  Iar in tara ne-a luat dre.acu’.

  Cand votacul cel sarac
  S-a vandut pe un pitac,
  Si plimbat cu-autocaru’
  A votat dublu cu caru’.

  Vai de tine biet roman,
  Chiombu’ iti va fi stapan,
  Cinci ani noi de tevatura
  Terminati in dictatura!

 23. 24 cornel decembrie 13, 2009 la 2:52 pm

  Observatiile si intrebarile mi se par foarte pertinente. Daca cineva chiar vrea sa dea atentie cifrelor, atunci va descoperi ca realitatea nu seamana deloc cu imaginea care ii tine pe multi prizonieri.

 24. 25 Rezervat decembrie 13, 2009 la 2:54 pm

  Abia acum am vazut o mostra de campanie cu adevarat murdara si mirsava:

  http://www.click.ro/10_motive/10_motive-Geoana_5_864563540.html

  Cui i se pare amuzant link-ul de mai sus? Pe mine ma inspaiminta, pur si simplu. Imi pare rau, dar, atunci cind “poporul suveran” aplauda prostia agresiva care calca in picioare pe oricine indrazneste sa murmure vreo critica si care umple de zoaie orice voce a constiintei si moralei, pot sa spun ca ratiunea a intrat in hibernare. Cu consecintele de rigoare pentru toti: atit pentru “majoritatea sanatoasa” si tabloida, cit si pentru “majoritatea toxica”, formata din indivizi mai mult sau mai putin adaptabili la o “realitate” impusa de sus in jos.

  Zau ca nu pot sa ma mai amuz, vazand cum “lupta” unii pentru “reforma si modernizarea” statului capitalist multilateral dezvoltat, abuzand de armele tipice ale “democratiei populare”, “luptei de clasa”, “dictaturii proletariatului”…

  Si acum, privind la tot ce s-a intimplat si spus in ultimii 5 ani, la o temperatura foarte hibernala – ca, deh! iarna nu-i ca vara! – vad un adevarat “razboi rece”, declansat si poate chiar cistigat definitiv, impotriva ratiunii, constiintei si moralei, de cel care-si merita cu virf si indesat renumele de canalie perfecta. Si care a clocit o “majoritate sanatoasa” de lichele si canalii “perfectibile”. Imi cer scuze propriei persoane si oamenilor care conteaza pentru mine ca, manipulat orbeste de o “obiectivitate” si “deontologie” iluzorii si tabloide, i-am balacarit deseori tocmai pe cei aratati cu degetul de vicleana canalie suprema. Asta este, m-a pacalit uneori, molipsindu-ma de ura care-o macina de decenii si de vehementa cu care-si doreste razbunare. Never again.

 25. 26 sorin decembrie 13, 2009 la 3:06 pm

  Diaspora este singurul teritoriu in care primarii, prefectii din partide politice participante la diverse alegeri.
  Ca sa faci campanie electorala este chiar un efort nu doar gesturi de afiliere fara creier partidului din care faci parte ( evident normala – doar nu o sa faca un primar PSD campanie unui parlamentar / euro parlamentar/ presedinte din PDL ). Iar in calitate de martor la campania electorala din Spania pot spune cu siguranta ca PDL a investit mai mult timp in diaspora ( Spania cel putin ).
  A fost o campanie de lunga durata progresiva in comunitatii mari din afara.
  Chiar cred ca votul din strainatate este corect si reflecta campania derulata.
  Un coeficient de frauda poate exista dar in nici un caz decisiv.
  Refuzul de a intelege ca PSD are o imagine alterata ( in mare parte de catre lui Ion Iliescu ) nu poate fi decat negativ pentru popularitatea partidului iar contestarea in mod public a preferintelor romanilor poate fi chiar fatala pentru PSD.
  Ca un post scriptum in afara temei:d-le Nastase, cu tot respectul care il am pt dvs, trecutul PSD ului v-a costat alegerile in 2004 pe dvs. Nici atunci, nici acum nu cred ca frauda, furturile, etc.
  Iar Geoana,…daca nu era in PSD nu intra in turul 1.

 26. 27 Liviu decembrie 13, 2009 la 3:07 pm

  @ Gigi
  Dezinformezi! Nu-i frumos…
  Numarul alegatorilor care au votat in turul 2-2009 la alta sectie de votare decat cea la care au fost arondati este 9868867.
  Poti sa te convingi aici:

  Dă clic pentru a accesa PV%20BEC%20Turul%20II.pdf

 27. 28 instalatorul decembrie 13, 2009 la 3:31 pm

  George Serban: ironic ar fi ca dupa renumarari de voturi si alte alea sa inceapa dl Basescu sa tipe ca a fost furat de voturi.

 28. 29 Dan decembrie 13, 2009 la 3:31 pm

  Mai decent ar fi sa va cereti scuze pentru afirmatiile facute. In rest, juridic vorbind, suntem toti de acord ca un vot al unui cetatean roman din strainatate este egal in legitimitate ca al unui cetatean roman din tara.

 29. 30 Rezervat decembrie 13, 2009 la 3:36 pm

  Am observat si eu ca acum au existat in strainatate sectii speciale de votare in gradinite de copii, cinematografe, firme de turism, biserici ortodoxe, penticostale, baptiste, in manastiri, primarii… De asemenea, in toate sediile ICR, astfel explicandu-se „deplasarea in interes de serviciu” a sefului ICR.

  Oare au fost organizate astfel de sectii si prin moschei, WC-uri publice, bai comunale, baruri de zi si de noapte, agentii matrimoniale, biblioteci publice, sedii de partide si organizatii ale femeilor, tutungerii, buticuri etc etc etc???

  Probabil ca „Onorata Curte” stie ce soarta o asteapta, daca nu decide iar in favoarea comandantului suprem al… junglei de asfalt. Daca nu, s-o lasam sa ia nitica… lumina de la un „deontolog”, despre rolul si menirea unei justitii „sanatoase”:

  http://www.revista22.ro/desfiintarea-curtii-constitutionale-2092.html

  http://www.revista22.ro/impostura-curtii-constitutionale-2471.html

  http://www.revista22.ro/puterea-de-judecare-2548.html

  Dupa cum se vede din gandirea unora, unde-i lege nu-i tocmeala, dar nici morala sau dreptate, ci doar „curajul” si „efortul de vointa” de a fi de partea celui puternic… Ca de nu… Tribunalul Poporului va asteapta!

 30. 31 M.Voicu decembrie 13, 2009 la 3:40 pm

  @ Nãstase: ” …regulilor şi mai ales a neregulilor care s-au petrecut fãrã îndoialã într-un spaţiu ce nu este reglementat de legile române”.
  *** Din ce este reglementat de legile române, CINE ESTE ”DOREL”? Aflu cã la Paris au fost construite 5 (cinci) cabine de vot în situaţia când, fãrã ştampilã, nu ai ce face în cabinã şi se zice cã au fost doar 3 (trei) ştampile!
  Doar trei trimise de DOREL care a dispus sã se construiascã 5 cabine, sau doar trei au vãzut alegãtorii? Ãlelalte douã ştampile, ca în filmul lui Corneliu Porumboiu, AU FOST, SAU N-AU FOST? Oricum, Dorel e membru de sindicat şi nu poate fi disponibilizat, decât cu salarii compensatorii; ar putea sã vrea în Guvern, ca independent de aritmeticã!

 31. 32 marian decembrie 13, 2009 la 3:41 pm

  nu votul celor din diaspora a contat! de ce nu ati obtinut 67% in tara cu tot sprijinul politic acordat de celelalte partide? nu a functionat bine masina voastra de fraudat? antena3, realitatea nu si-au facut bine datoria? sau poate Dragnea in Teleorman cu peste 40000 de voturi diferenta? incercati sa schimbati ceva in propriul partid! cand a avut prostanacul in sondaje mai mult decat scorul partidului? oare ce spuneau sondajele in 06.12.2009 pe la ora 16-17? astea nu se iau in calcul? nu ma astept sa puteti recunoaste ceva. nu aveti demnitate! macar fostii comunisti isi faceau autocritica.

 32. 33 GHEORGHE decembrie 13, 2009 la 3:42 pm

  Domnule Nastase,

  Frauda electora si democratia au exact aceiasi data de nastere si lumea democratica are astazi suficiente raspunsuri corecte la intrebarile dumneavoastra

  Totusi, in secolul XXI nu exista decat un singur raspuns pentru un sistem de vot corect si eficace, raspuns care a fost enuntat acum 25 de ani : « la carte à puce », adica o carte alegator dotata cu microprocesor, asa cum se prezinta astazi cartile bancare, de telefon, etc…

  Exact acum 25 de ani, colaborand cu domnul Moreno, inventatorul acestei carti, am identificat posibilitati de utilizare printre care si sistemele de vot :

  « La carte qui peut être lue et modifiée pourrait servir à confirmer le droit de vote d’un électeur et à insérer une marque électronique indiquant que cet électeur a déjà voté à l’élection en cours, empêchant l’électeur de voter plus d’une fois. Ces mentions peuvent également être transmises automatiquement à la banque de données centrale durant ou après la prise du vote. La carte élimine aussi la nécessité d’inscrire de nombreuses mentions dans les documents maintenus dans les bureaux pour indiquer que les électeurs ont effectivement voté. »

  Din pacate, ratiuni politice absolut condamnabile franeaza de 25 de ani utilizarea universala a acestui sistem. In Franta exista cateva orase care au avut curajul politic sa utilizeze diferite variante a acestui sistem de vot electronic.

  Va asigur domnule Nastase, ca acest sistem, in plus de beneficiile organizatorice evidente, permite exprimarea fiecarui cetatean indiferent de locatie si face imposibila modificarea vointei lui.

 33. 34 Caramella decembrie 13, 2009 la 3:48 pm

  INTREBARI PRIVIND VALIDAREA UNUI BULETI DE VOT:

  1- am gasit buletine de vot cu DOUA STAMPILE intr-un anumit dreptunghi, pe care comisia le-am considerat „VOTURI VALABILE”

  2- am gasit buletine de vot cu stampile in totalitate IN AFARA unui anumit dreptunghi, la catava milimetri lateral dreata dreptunghiului respectiv, buletine pe care le-am considerat „VOTURI NULE”

  3- am gasit buletine de vot care AU ATINS cativa milimetri un anumit dreptunghi, dar aproape intreaga stampila era in afara dreptunghiului, buletine pe care le-am considerat „VOTURI VALABILE”

  4- am gasit buletine de vot care au fost stampilate pe pagina alba din dreapta si intre cele 2 chenare, buletine pe care le-am considerat „VOTURI NULE”

  CUM SE STABILESTE IN ACESTE ZILE, IN CONTRATIMP, daca un vot este valabil sau nu, in conditiile in care corpul unei stampile este mai mult in afara dreptunghiului unui anumit candidat sau daca altul este doar in dreptul unui candidat ?
  Cred ca aceste voturi care se valideaza acum SUNT DISCUTABILE !

  CONCLUZII SI PROPUNERI:

  1)- max. 2% dintre alegatori (neinstruiti) care nu mai votasera niciodata (nu aveau nicio stampila de votare pe buletinele de identitate) ieseau din cabina de vot dotata cu perdeluta portocalie si intrebau nedumeriti, spre disperarea unora, unde sa aplice stampila: IN SPATIUL MIC DIN INTERIORUL PATRATELULUI AVAND SIGLA PARTIDULUI SAU IN SPATIUL MARE DIN INTERIORUL DREPTUNGHIULUI UNUI ANUMIT CANDIDAT ?

  Oare nu era mai simplu pentru oricare alegator ca un candidat sa fi avut un dreptunghi pe o pagina a buletinului de vot iar celalalt candidat pagina a II-a a buletinului de vot ? Pentru validare sa se aplice o singura stampila pe o numita pagina. Iar cine nu dorea sa voteze niciunul dintre ei, sa nu stampileze buletinul de vot sau sa aplice 2 stampile ?
  Sa fie reguli foarte simple si clare, inclusiv pentru cei care nu au mai votat niciodata, inclusiv pentru persoanele cu dizabilitati (ORBI) care s-au prezentat la vot (cu insotitor) !

  2)- daca TB a fost candidat independent (sustinut de PDL) avea dreptul legal de a utiliza sigla partidului care l-a sustinut ? Nu cunosc daca a fost inregistrat ca si candidat independent, daca da, cred ca este o problema cu utilizarea siglei pe buletinele de vot.

  3)- in 2 (doua) scoli, aproximativ 15 sectii de votare dispuneau de perdelute portocalii, in vederea influientarii votantilor.

  4)- pentru rezultatul final au fost scanate TOATE procesele-verbale, inclusiv cele cu diferente mari, dar nefavorabile ? OTV a solicitat intotdeauna renumararea tuturor voturilor de la fiecare alegeri, dar nu s-a acceptat niciodata. DE CE ? Acum nu cred ca va mai fi interesat in acest demers deoarece a schimbat macazul.

  5)- PREZENTA obligatorie a comisiei de vot in sectia de votare la ora 6,00 dimineata este mult prea matinala si nu se justifica, in conditiile in care pana la ora 8,00 au votat 6 persoane.
  Oare nu este mai bine sa inceapa procesul de vot la ora 8,00 iar comisia sa se intruneasca cu 30 de minute inainte ? Pe la ora 15,00, comisia era mai putin vigilenta datorita oboselii acumulate prin trezirea la ora 4,30-5,00 dimineata … Iar la ora 20,00 cand era obligatoriu sa fii cel mai pe faza, mai trebuia sa cantaresti cu viteza luminii in ce proportie era stampila, mai in interiorul dreptunghiului sau mai mult in afara ei …

  6)- imbunatatirea legii electorale si utilizarea unui sistem informatic inteligent pentru depistarea CNP-urilor multiple, scoase din uz (la decese) si inexistente.

  CONSIDER CA TREBUIE VERIFICATE SI BULETINELE DIN STRAINATATE.

  CONSIDER CA TURUL 2 A FOST VICIAT PRIN NEVALIDAREA NUMEROASELOR VOTURI VALABILE DE AMBELE PARTI, ASTFEL INCAT PROCESELE-VERBALE CONTIN DATE ERONATE SI SE ANULEAZA IN TOTALITATE. ESTE NECESAR TURUL 3.

 34. 35 octaaa decembrie 13, 2009 la 3:55 pm

  Domnule Nastase, am citit cu atentie. Si aveti dreptate. Iar exemplele pe care le dati par cel putin ciudate. Ca sa nu zic hotie.

  Alegerile prezidentiale s-au terminat. Dar subiectul pe care l-ati propus, cred ca ar trebui sa fie un subiect de dezbatere nationala. Nu doar Elodia, Tolea Ciumac si alte d-astea. Sau subiecte politice…de balci.

  Chiar ar trebui dezbatuta aceasta chestiune. E clar ca e normal sa voteze si romanii de afara. Dar cum? Aici e problema. Cum pot fi verificati mai bine. Ce se poate face impotriva operatiunilor Autobuzul Si cate si mai cate.

 35. 36 Criticos decembrie 13, 2009 la 4:03 pm

  @ Din păcate, doar într-o analiză a statisticilor mai poţi vedea înveterat fraudele. Chiar dacă ar fi dovezi materiale, cine mai crede că înstituţiile statului ar acţiona?! Dle Năstase onoarea breslei (în cazul de faţă cea din Justiţie) a ajuns la 0, cât despre onoarea unei instituţii a statului de drept, ce să mai spun?! Cine mai crede în servicii, spre exemplu? Păi acolo funcţionează – pe banii contribuabililor – găşti! Se mai întreabă cineva din găştile respective asupra responsabilităţii pe care o are?! Aşi! Jupânul şi cine plăteşte mai bine, asta e tot ce contează. Mi-am călcat făgăduiala şi am fost la vot. Rău am făcut. Din urne iese cine trebuie. După alţi 5 ani de abuzuri şi încălcări flagrante şi la vedere ale legilor, nimic nu se va mai putea drege. Sinistră mai e iazma care cică ar fi preşedinte al tuturor românilor! Vor fi fiind toţi, fără unul:eu!

 36. 37 giancarlo germani decembrie 13, 2009 la 4:06 pm

  PDL a facut ce a dorit in diaspora, Brinza si Badea au facut sedii electorale exact unde se aflau oamenii lor, cu filialele PDL din Italia, au luat oamenii de acasa si i-au dus la vot, cu alte cuvinte au facut treaba singuri, PSD si PNL in Italia nu au facut nimic.
  PDL a facut un meci contra nimanui..11 contra 2. In viitor, nimeni nu va putea ignora diaspora si nimeni nu va mai putea permite unor persoane ca Branza si Badea sa faca pe arbitru, jucatori, etc.
  In Italia nu a fost nevoie de frauda, totul era decis dinainte.

 37. 38 gigi decembrie 13, 2009 la 4:08 pm

  @Liviu,
  usor cu dezinformarea pe scari…Inainte sa…dezinformezi,ia si citeste atent postarea mai veche a dlui Nastase,cea pe care o invoc si eu.O fi…dezinformat si dsa?.Eu,in fond,am remarcat o neconcordanta intre cele doua randuri de informatii furnizate de dl Nastase pe blog.
  Si inca ceva:http://www.bec2009p.ro/Documente%20PDF/Rezultate/Rezultate%20finale%20turul%20II/tur2_speciale.txt

 38. 39 tati decembrie 13, 2009 la 4:34 pm

  Nu am participat la turul 2 din motive de „sictir”…Imi dau insa seama ca trebuie modificata tehnica votarii si centralizarii voturilor;este greu sa vedem cum fac vecinii nostri?Informatizarea INTREGULUI proces de votare este solutia anti frauda.

 39. 40 diasporean decembrie 13, 2009 la 4:34 pm

  „Scriu acest articol-explicatie cu gandul la Paris, un oras care imi este la inima. Sincer, efectiv m-a exasperat exemplul obsesiv repetat – “frauda!”, semnul de întrebare asupra votului din Paris. Domnul Nica, domnul Dragnea, domnul acela tânăr şi superficial, tot PSD-ist şi alţii asemenea nu contenesc sa abuzeze de suspiciunea vitezei votului din Paris, sfârşind fiecare intervenţie televizată pe tonul ăla insuportabil de atotştiutor “lasă domne’ că ştim noi mai bine cum stă treaba“. În fine, şopârle televizate.”

  Cred ca va fi o lectura placuta pentru d-l Nastase si fan clubul sau, de la un martor la alegerile de la Paris:

  http://lacoltulstrazii.wordpress.com/2009/12/12/viteza-votului-de-la-paris/

 40. 41 Catalin A. decembrie 13, 2009 la 4:37 pm

  Pot spune ca la ptima vedere argumentele dvs. par ok. De ce spun ca numai la prima vedere ? Va explic. Eu am votat la turul 2 de scrutin pentru prima data in ultimii 10 ani. Da, de cel putin 10 ani refuz sistematic sa mai merg la vot. De ce am votat acum ? Pur si simplu am fost incitat si mai ales enervat la culme de toate aberatiile si mizeriile care intrau la mine in casa prin televizor de la posturile de stiri. Cu cat „argumentele” „analistilor” erau mai anapoda si mai aberante cu atat hotararea mea de a merge la vot crestea. Acum stau si ma intreb : am fost oare singurul in aceasta situatie ? Nu cred.
  In aceeas ordine de idei, tot ceea ce s-a intamplat in aceasta campanie electorala, face ca cifrele din 2004 la care v-ati raportat sa reprezinte un sistem de referinta eronat. In 2009 si mai ales in turul 2 s-a votat emotional, visceral, cu ura si poate de multe ori si ilogic. Turul 2 de scrutin 2009 nu seamana cu nimic din ultimii 20 ani ! Din cauza asta, cred eu, nici o incercare de a compara cifrele acestui tur de scrutin cu cifrele altor alegeri, nu poate fi relevanta. Am dreptate ?

 41. 42 Liviu decembrie 13, 2009 la 4:47 pm

  @Gigi
  Nu e nicio neconcordanta.
  In acea postare a domnul Nastase cifrele se refereau la sectiile din tara.
  Pana la urma cum multi romani in sectiile speciale. Eu as vrea vot prin corespondenta, dar sunt convins ca in tara asta acum nu se poate.
  In plus nu cred ca mai conteaza. Astept cu nerabdare sa se declare presedinte pe viata marinarul, asa mai facem si noi ceva economie.

 42. 43 Maria decembrie 13, 2009 la 4:56 pm

  Aveti dreptate domnule profesor Adrian Nastase….noi nu reusim sa sanctionam propaganda electorala de aici din tara (antena 3 duminica ).Si despre asta nu vorbim…ceea ce este grav.Salut demersul facut de PSD pana la un punct.Dar pentru a ne insanatosi trebuie totusi sa fim radicali.Dupa parerea mea discutiile din ultimile zile nu arata decat cat de slabi suntem noi romanii..toti indiferent de decizia pe care am avuto in ziua votului.
  In 2004 am votat Traian Basescu avand convingerea ca in 2009 voi vota cu siguranta Adrian Nastase.
  Asadar domnule profesor imi doresc o curatenie totala la PSD,romanii sunt de stanga dar imi doresc un partid condus de profesionisti…nu de camarile (este boala poporului roman ).
  Performanta si profesionalismul trebuie sa intre in competitie nu intre noi romanii.Noi romanii trebuie sa iesim in fata cu cei mai buni.
  Vam asteptat la prezidentiale…nu a fost sa fie…dar sper ca pentru 2014 sa pregatiti un prededinte care sa fie un adevarat om de stat….ar fi cazul sa terminam cu experimentele.
  Trebuie sa va spun sincer ca nu sunt sigura ca ati votat Mircea Geoana.

 43. 44 Cip decembrie 13, 2009 la 5:17 pm

  D-le Nastase,

  De ce comparati merele cu perele? Comparatiile intre numarul de votanti intre tururile 1 si 2 nu-si au rostul.
  Daca vreti sa comparati ceva la circumscriptia de la Paris, de exemplu, atunci comparati turul 2 al alegerilor din 2004 pt. presedinte cu referendumul din 2007 pentru demiterea lui Basescu si cu turul 2 al alegerilor de zilele trecute. Adica acele procese electorale in care a existat un singur buletin de vot (indiferent pentru ce) cu doar doua optiuni (sau dreptunghiuri, daca vreti).
  Nu am cifra exacta a nr de alegatori in turul 2 din 12 decembrie 2004 (poate-l aflati dvs). In 2007 au fost 3447 votanti iar in turul 2 din 2009 s-au prezentat 3.785 alegatori. Intre ultimele doua nu-i asa o mare diferenta.
  Toate aceste trei tururi de scrutin sunt Basescu vs PSD. Intre acestea trebuie sa cautati diferente daca vreti sa va creada cineva ca au fost fraude (care diferente nu exista, dupa cum se vede), nu sa comparati cu alegeri euro-parlamentare sau altceva.

  Daca vreti sa faceti ceva pentru tara asta, faceti cumva sa avem numai 2 partide, mari si late. Sa se incheie pentru totdeauna cu coalitiile, cu plimbatul dintr-o parte in alta dupa cum bate vantul. Abia atunci ne vom vedea cum trebuie de treburi. Pana atunci o sa tot dam declaratii din 3 in 3 zile, unele mai contradictorii si mai neintelese decat altele.

 44. 45 A Palas decembrie 13, 2009 la 5:33 pm

  De ce trebuie sa se tipareasca mai multe buletine de vot decat persoane cu drept de vot sunt? Daca asa prevede legea, ar trebui modificata, pentru a evita discutiile si posibilele fraude.
  In legatura cu voturile din disapora, ce campanie a avut PSD-ul pentru romanii care traiesc in alte tari? Italia, Spania si R Moldova? Cand a fost ultima data un lider PSD la Chisinau? Nu am auzit in discursuri nimic referitor la R Moldova, si atunci nu era normal ca romanii de acolo sa creada ca numai unora le pasa de ei si altora nu?

 45. 46 Ulescu Andrei decembrie 13, 2009 la 5:43 pm

  D-le Nastase,
  Recunosc din start ca nu am avut rabdarea sa citesc tot articolul Dvs. situat pe blog, din acest motiv luand drept reper cele 4 idei scrise pe hotnews.
  Legat de discutiile provocate de importanta voturilor din strainatate, sunt considerate ca atare deoarece, vazand explozia de bucurie a d-lui Geoana la inchiderea urnelor, AICI, a generat o mobilizare fara precedent a celor din strainatate, profitand si de faptul ca exista si un decalaj de fus orar (maxim 11 ore, ultimii au votat cei din California). Acesta e motivul pentru care se vorbeste atat de mult de votul de „afara”.
  Privitor la numarul celor care au putut vota la o sectie, ar trebui sa ne gandim ca majoritatea acestor voturi sunt date in tarile civilizate, macar si din acest motiv trebuind sa intelegem ca ar fi destul de mici sanse sa umblam cu „smecherii”, cand tarile gazda sunt cu ochii pe noi ( dovada 2 exemple: Parisul atat de mult invocat, unde totusi au votat cu 200 de oameni MAI PUTINI decat altadata; si Bologna, unde consul este un apropiat al d-lui Severin, aceasta pentru a invoca 2 exemple publice).
  Daca aveati indoieli asupra votului extern, trebuia sa trimiteti reprezentanti ai partidului in toate sectiile de votare, lucru care nu s-a intamplat.
  Nu va ascund ca pana a va scrie, am fost si pe alte bloguri (ex. Sorina Matei) si am ramas cu parerea ca multi oameni de valoare ai partidului Dvs. erau mai nimeriti sa fie la conducere, decat echipa actuala (nu va includ aici si pe Dvs.!). Pentru a fi mai clar (atentie, nu am cunostinte in PSD!), opinia mea, expusa si altora si receptionata pozitiv, a fost de ce nu ati pus candidat pe altcineva in locul D-lui Geoana, un exemplu (poate o sa va mire!) fiind Ion Mircea Pascu (argumente: e din zona Transilvaniei, nu i se pot pune multe in carca, „da bine” la televizor, impunand autoritate, in favoarea acesteia pledand si faptul ca a fost ministrul Apararii). Momentan cam atat! Poate voi reveni! Cu stima, Andrei Ulescu

 46. 47 nastase decembrie 13, 2009 la 5:43 pm

  A Palas,

  Titus Corlatean, presedintele Comisiei de politica externa din Senat, ca sa dau un singur exemplu, a fost anul acesta de cel putin zece ori la Chisinau.

 47. 48 Un alegator oarecare decembrie 13, 2009 la 5:54 pm

  Nu reusiti deloc sa fiti convingator. E si greu fiindca nu aveti logica in expunere, doar speculatii, speculatii si nimic mai mult. Prin urmare, ma vad nevoit sa va spun de ce nu m-ati convins. Si inca ceva: de, nu mai stiu cata vreme, sunteti cel mai mare agent electoral al lui Basescu, chiar nu v-ati dat inca seama? I-ati facut campanie gratuita? Si acum am sa va spun parerea mea despre materialul postat pe blog.

  Imi pare nespus de rau, pentru dvs, ca demonstratia din acest articol este o biata apa chioara. Cum puteti compara alegerile parlamentare cu cele prezidentiale? Ce putere si relevanta are un biet parlamentar, fie el chiar si de la psd, fata de un presedinte de stat? Si apoi, sa nu uitam ca polarizarea excesiva din acest an, cu filmuletul aranjat de pretinul dvs Costache, cu televiziunile lui voiculescu si vantu debordand de ura, nu ati facut altceva decat sa ne scoateti la vot, pe majoritatea celor nehotarati asta i-a determinat: sa va raspunda la campania murdara. A avut dreptate Basescu cu faptul ca el era contracandidatul lui iliescu. Doar in 1990, a mai fost o asemenea campanie murdara, atunci duas impotriva lui Ratiu si Coposu. Noi nu am uitat, nici nu v-am iertat. Ce credeati ca noi, plebea, va lasam sa va bateti joc de inteligenta noastra si de viitorul copiilor nostri? Degeaba ati strans in jurul unei idei sofiste atatea televiziuni si ziare. Ce sa mai zicem de tvr, care nu are dreptul sa-si bata joc de actionarii ei – milioanele de platitori de abonamente – si sa faca politica dictata de psd ? Tovarasu’ Sasu a crezut probabil ca este tot pe vremea lui razvan theodorescu casa manipuleze cum i se dicteaza din kiseleff???Cei din diaspora au vazut batjocura asta, au citit pe net si s-au lamurit ca psd-ul, cu iliescu in fotoliul de onoare si cu nastase in fruntea CN, vrea cu orice pret sa acceada la butoane. geoana era doar o matriosca…
  Nu conteaza cati din diaspora au fost la vot. Era si greu sa-i adunam pe toti. Sa nu uitam un lucru esential: in tara, noi trebuie sa parcurgem cel mult 5 km pana la sectia de vot, dar si asta doar in anumite sate de la tara, nicidecum in mediul urban. In diaspora, este mult mai greu, ei trebuind sa parcurga sute de km. si mai trebuiau sa stea si ore intregi la rand fiindca erau prea putine cabine de vot si era prea mare birocratia cu hartiile cetrebuiau completate. Ce s-ar fi intamplat daca s-ar fi marit numarul de sectii in strainatate, mai ales, in zonele unde se stie ca sunt multi romani? Dupa cate stiu eu, psd-ul a facut ceva scandal cand s-a anuntat cresterea numarului de sectii. De ce oare? Imi raspundeti dvs de ce? Eu cred ca tocmai din cauza ca majoritatea covarsitoare dintre acesti romani au inteles in ce intuneric au fost tinuti de regimul lui iliescu sau iliescu-nastatse si acum le raspunde prin vot.
  Mi se pare complet irelevanta comparatia 2004/2009. Nu cred ca mai e necesar sa spun de ce.
  Sa stiti ca as fi preferat sa aveti ocazia sa va luati revansa in dezbaterea cu presedintele Basescu, fiindca eram convins ca geoana era o victima sigura dinainte de derularea acestei dezbateri sau campanii. Ceea ce s-a si intamplat. Pe undeva, stiu ca sunteti multumit sufleteste ca nici geoana, cel care v-a luat locul la presedintia psd, nu a reusit sa-l rapuna pe marinar. Sunt convins ca nici dvs nu ati fi reusit sa-l invingeti in campanie, dar aveati, oricum, aceasta ocazie. Din partea unui intelectual, asa cum este vehiculat vectorul nastase in mass-media, am si voi avea mai multe pretentii decat de la un vanghelie, hrebenciuc sau dragnea. In sensul de a evalua realitatea din Romania. Nu va foloseste la nimic obsesia pentru Basescu. Mai incercati si alte subiecte.

 48. 49 Mihnea Georgescu decembrie 13, 2009 la 5:54 pm

  Au reactivat cârtiţele gen Radoveanu, domnule Năstase, vedeţi că bântuie pe la mine cu mesaje de înfierare pentru dumneavoastră, dar îl bag la Spam, cum se cuvine!

 49. 50 emil_m decembrie 13, 2009 la 5:55 pm

  ,, Pentru cei care nu pot sau nu vor sa inteleaga ceea ce am vrut sa spun in privinta votului exprimat in Diaspora revin cu cateva precizari suplimentare.’’
  Dar pentru cei care inteleg si nu se lasa pacaliti,ce precizari aveti?
  Nu pot sa spun ca nu admir inteligenta dumneavoastra iesita din comun,insa la fel de bine pot sa spun ca tot dumneavoastra aveti probleme cu romanii din strainatate.Haideti sa aruncam o privire in urma:
  ,, Daca votau doar cetatenii romani aflati in tara, Mircea Geoana era castigator clar’’
  Ok?Acum tot dumneavostra veniti si spuneti urmatoarele:
  ,, Da, sustin, in continuare, ca votului din Diaspora, cel exprimat in 2009, nu trebuie sa i se dea greutatea care i s-a dat. Dar nu ma refer la dreptul cetatentilor romani de a vota oriunde s-ar afla. Sustin, in continuare, ca afirmatia conform careia votul celor din strainatate a stabilit castigatorul nu are un fundament solid’’
  Apoi va intrebati de ce nu votul celor din Arad sau din Cluj.Corect?Sa va raspund la intrebarea la care va ganditi:
  -Deoarece daca votau numai romanii aflati in tara,Mircea Geoana iesea castigator,clar!insa cei din PSD nu au luat in calcul si votul diasporei,ati furat numai atata cat sa va aduca victoria,daca furati putin mai mult,aveati castig de cauza.Cine este de vina?Clar,stafful lui Geoana ca nu au prevazut totul.Acest lucru v-a facut vulnerabili,caci acum sa fim seriosi,ati furat exagerat de mult,si PSD-ul si PDL-ul.Ceea ce nu stiti in final,este ca nu stiti sa pierdeti.Sa nu uitam ce spunea Mircea Geoana la vederea exit-pollurilor,ca doreste ca transferul de putere sa se faca democratic si ca Basescu sa fie barbat si sa-si asume infrangerea.Acum voi,cei din PSD de ce nu stiti sa va asumati infrangerea?Stiu,imi veti spune ca v-au furat,insa Geoana tocmai la acest lucru facea apel,sa nu strige in gura mare ca au fost furati.Unde este bunul simt de care faceati uz in campania electorala?Sau a fost pur…electoral,ca mai apoi sa reveniti la vechile obiceiuri?Doresc sa va spun un singur lucru,in diaspora,cei care au venit la vot,au venit sa VOTEZE si nu sa anuleze votul.Nimeni nu este prost sa faca 200km sa mai stea si la o coada de doua ore numai sa anuleze un vot.Nu spun ca nu sunt si astfel de specimene,daca nu ar fi fost,nu ar fi ajuns Becali sa candideze la europarlamentare si la presedintie,insa majoritatea romanilor sunt destepti si stiu sa ia atitudine.Iar de aceasta data,atitudinea a fost luata prin vot.
  ,, Am facut toate aceste observatii nu pentru a intari suspiciunea de frauda care exista in jurul alegerilor prezidentiale din acest an. Nu cred ca mai este cineva care are dubii in acest sens. Ceea ce vreau sa spun, si o s-o spun de aceasta data cat se poate de explicit pentru a nu mai exista interpretari tendentioase este ca, IN DIASPORA, POSIBILITATEA DE FRAUDARE A VOTULUI ESTE MULT MAI MARE DECAT IN TARA.’’
  Din acest pasaj trag concluzia,inca o data daca mai era nevoie,ca nu stiti sa pierdeti.Haideti sa vedem cine a fost pana acum aproximativ o luna ministru de externe:Cristian Diaconescu.De unde este?De la…PSD.Nu inteleg cum cei de la PDL au reusit sa fure in contextul in care ministrul de externe a fost de la PSD,iar pana sa intrati la putere dupa alegeri,ministrul a fost de la liberali.Mi se pare o utopie sa aruncati cu laturi asupa institutiilor pe care tot dumneavoastra,cei din PSD le-ati patronat.Rusine!Si ca incheiere as dori sa va adresez o mica intrebare:
  -De ce Mircea Geoana nu a asteptat totusi sa inceapa numaratoarea paralela pe care sunt sigur ca o practicati si dumneavoastra,cei din PSD si a inceput sa topaie la primele exit -polluri?Oare acele exit-polluri sunt oficiale si cei de la BEC trebuie sa tina seama de ele?Mi se pare de un amatorism iesit din comun sau ca a fost prost informat de catre stafful domniei sale.Nu inteleg cum o persoana se poate face de rusine in asemenea hal,in contextul in care toata lumea stia ca acele exit-polluri sunt umflate intentionat si ca mai exista unul care era total diferit de cele ale acelor trusturi rau famate?inca o data as dori sa-i dau dreptate domnului Ion Iliescu,chiar daca nu-mi este drag,ca Mircea Geoana este un…prostanac.In PSD nu mai aveti un candidat care sa se ridice la nivelui domnului Iliescu si al dumneavoastra.Chiar imi pare rau ca ati facut foarte multe greseli,ati scazut foarte mult la capitolul imagine,insa nu pot sa nu va recunosc meritele de politician extraordinar de bun si as putea sa spun ca sunteti ,pe buna dreptate,eminenta cenusie a partidului.Pacat ca v-au marginalizat in ultimul timp si ca la conducere filialei Bucuresti aveti un agramat.In incheiere,mi-as permite sa va dau un sfat,cu toate ca in sufletul meu sunt PDL-list:
  -Incercati sa iesiti din aceasta mizerie in care v-au aruncat cativa indivizi lipsiti de materie cenusie,nu mai faceti atatea valuri referitoare la aceste alegeri,cu fiecare zi ce trece deveniti tot mai penibili,si incercati sa taiati raul de la radacina.Cei care au esuat in aceste alegeri nu-si mai au locul in partid,iar acest lucru ar trebui sa-l stie si ei.Tocmai din acest motiv acei indivizi fac atatea valuri,in speranta ca-si vor salva scaunul.Ultima gluma tare pe care am auzit-o a fost a domnului…Duvaz.M-am distrat de minune la ineptiile debitate de el.Ma bucur,totusi,ca aveti in partid si oameni care ne binedispun.
  Va urez mult succes in continuare si va admir la fel de mult ca si pana acum.

 50. 51 RALUCA decembrie 13, 2009 la 6:04 pm

  Domnule Nastase – sunt 100% de acord cu ce spuneti! Ba chiar nuantez – daca in fata sectiei de votare din Paris, va dau 100 de Euro ca sa votati cu Basescu, NIMENI NU NE POATE SPUNE O VORBA!!!! PE TERITORIUL ALTUI STAT NU SE APLICA LEGEA ELECTORALA ROMANA!

 51. 52 A Palas decembrie 13, 2009 la 6:14 pm

  Multumesc mult pentru raspuns, nu am stiut. Dar Dl Geoana a fost?
  Nu vreau sa fiu critica, dar imi pare rau pentru toata situatia si pentru ce ma tem ca va urma…

 52. 53 Mihai - Torino decembrie 13, 2009 la 6:16 pm

  Domnule Adrian Nastase, nu am votat la turul 2 pentru ca am lucrat. Impreuna cu mine mai luccreaza patru baieti din tara. Doi dintre ei, sunt intr-o asociatie a romanilor de aici si care a facut multa propaganda pentru Basescu! NI S-A SPUS CA DACA MERGEM LA VOT, EI NE DAU CATE 25 EUR SA VOTAM CU BASESCU CHIAR DACA STIAU CA NOI IL PREFERAM PE GEOANA. MOTIVATIA LOR A FOST CA NOI ORICUM TRAIM IN ITALIA SI NU CONTEAZA CINE IESE PRESEDINTE IN ROMANIA!!
  Asociatia de care va spun este sustinuta cu bani (culmea) din Romania.
  Mi-a fost frica sa imi iau liber sa votez ca sa nu ma intersectez cu ei la sectia de votare. VA SPUN CEEA CE STITI SI DUMNEAVOASTRA FOARTE BINE – AICI S-A FURAT CA LA BALAMUC! SA NU VA SUPARATI DOMNULE NASTASE PE NOI ASTIA CARE TRUDIM AFARA – NOI N-AM VENIT AICI CA SA LE FACEM RAU ROMANILOR DE ACASA, AM VENIT SA FACEM UN BAN! DACA AU VOTAT ALTII PENTRU NOI, ATUNCI E GRAV. Va spun sincer, pe nimeni nu intereseaza aici cine este presedinte in tara. Noi nu ne mai intoarcem acasa, sau oricum cand vom veni, Basescu nu va mai fi presedinte!

 53. 54 e.nichifor decembrie 13, 2009 la 6:17 pm

  Domnule Năstase,
  L-am auzit pe preşedintele în funcţie la Radio România Actualităţi preluat de Radio România Internaţional, într-o declaraţie cu privire la sosirea observatorilor OSCE : aceştia ar trebui să se concentreze asupra secţiilor de vot din străinătate.
  Am stat ceva pe gânduri dacă să votez sau nu şi, pentru ca nu am dorit ca votul meu să ajungă în altă parte am hotărât că nu, nu mă duc la vot. Rezultatul în ţară a fost de aşa natură încât cele din străinătate au făcut diferenţa.
  Stânga trebuie să pună cap la cap o strategie de lungă durată şi să promoveze oameni puternici şi credibili în faţa oricărui fel de român.

 54. 55 Basarica decembrie 13, 2009 la 6:22 pm

  Desigur ca peste 3, peste 5… peste 1000 de ani ne vom afla in aceeasi situatie. Asta e. Pana atunci din pacate trebuie sa asclutam tot latratul marinarului.

 55. 56 Nickmann decembrie 13, 2009 la 6:25 pm

  Domnule Nastase,
  Adevarul e ca toate partidele au fraudat si in primul tur si in al dolea tur, insa pentru ca relatiile de acorduri din varf nu se coaguleaza la fel si pe teren, va facut sa intrati in umbra, iar astfel PSD a pierdut pe propria piele. De aceea ati cautat o intelegere cu cat mai multe partide sa nu pierdeti cu o diferenta prea mare. Dar asta refuzati sa o ziceti, ca multi alti, dar e de inteles. Trebuie sa fi nebun sa-ti dai singur cu bata in cap.

 56. 57 Spiridus decembrie 13, 2009 la 6:26 pm

  Se avansase acum cativa ani posibilitatea votului electronic in strainatate. Nu stiu de ce ideea a fost abandonata. Ar fi utila, pentru ca numai cu expedierea materialelor si apoi retrimiterea lor in tara s-a cheltuit o groaza de bani. Probabil presiunile celor care primesc contractele de tiparire buletine, intotdeauna pe o hartie mizerabila, confectionarea stampilelor etc. sunt prevalente.
  Parerea mea!

 57. 58 mobexpert decembrie 13, 2009 la 6:27 pm

  Nu stiu daca as avea voie sa scriu pe acest blog tinind cont ca intru destul de rar dar sint efectiv siderat sa constat cum gasesc meru aceleasi nume care posteaza in mod regulat in stilul ”gigi contra”,da [u]@GIGI[/u] esti unul dintre ei si la adapostul anonimatului versi fiere pe care incerci sa o ascunzi in tot felul de chestii ce va sa para a fi irefutabile!!!…stau si ma intreb de ce nu faceti laudatio direct pe saiturile tatucului vostru spiritual [recte;base!!!]

 58. 59 Adi decembrie 13, 2009 la 6:30 pm

  Recunosc , sunt obraznic , dar chiar nu mai pot sa ma abtin (desi o fac de cand am vazut titlul ) . Asta e , v-o zic :
  OK , votul din diaspora PE INTELESUL TUTUROR . Dar (si-acum imi cer scuze) : DUMNEAVOASTRA (si PSD , si PNL ,etc.) ce-ati inteles din votul diasporei – mai exact din felul in care s-a desfasurat (pentru ca evident ca aparentul blam al diasporei e o „facatura”) ?

 59. 60 Doru Coarna decembrie 13, 2009 la 6:30 pm

  EU MA INTREB DACA CEI DIN DIASPORA, DUPA VOTUL LOR, VOR MAI AVEA UNDE SI LA CE VENI IN VIZITA SAU SE VOR TREZI CU TOATE RUDELE PE CAP ACOLO, LA EI, CA SOMERI LIHNITI DE FOAME. INTELEG ACUM CA SE OBLIGA ASTFEL SA-I PRIMEASCA SI SA AIBA GRIJA DE EI. BRAVO LOR!

 60. 61 nastase decembrie 13, 2009 la 6:49 pm

  Spiridus,
  am o propunere si mai buna : vot electronic dar sa fie realizat de STS !

 61. 62 Diasporean decembrie 13, 2009 la 6:53 pm

  In primul rind as vrea sa clarific ca persoana mea virtuala difera de cel ce se semneaza „diasporean”.

  Referitor la vot: in marea ei majoritate diaspora nu este interesata sa se implice in viata politica a Romaniei prin vot. Este moral si logic sa te preocupe in primul rind soarta tarii adoptive. E vorba in special de romanii care au dobindit o a doua cetatenie a statului adoptiv, dar si de efectele coordonatelor geografice. Cit de mult il poate afecta alegerile europarlamentare din Romania pe un roman stabilit in Sudan ?

  Cu siguranta, multor diasporeni li se pare cel putin bizar ca in numele lor se vorbeste in Parlamentul Romaniei de catre un “reprezentant al diasporei” ales cu o minoritate de voturi de niste grupuri de interese aciuiate pe linga partidele romanesti. Si ca Presedintele Romaniei multumeste in special diasporei ca a fost votat… De care “diaspora” o fi fost votat domnul Basescu? Daca intreaga diaspora ar fi votat, dl Basescu nu ar mai fi avut cui sa multumeasca acum.

  Din pacate, politicienii din Romania vad in diaspora un mediu natural de extensie a dezbaterii politice din Romania, desi nimeni nu i-a intrebat si pe diasporeni daca vor acest lucru sau nu. Spun „din pacate” nu pentru ca as fi impotriva unei dezbateri politice pentru cei care o doresc, ci pentru ca specificul politicului romanesc, cu stridentele si coloratura aferenta, poate avea efecte nedorite pentru comunitatile romanesti din diaspora, ca cel al slabei organizari.

  In aceasta perioada de evolutie (sau involutie) a democratiei romanesti, as fi avut o alta abordare. As fi construit relatii cu romanii din strainatate pe baza unui parteneriat apolitic, in special cultural. In paralel, m-as fi delimitat sa ma exprim politic in zone strategice pentru Romania, ca Republica Moldova de exemplu, unde poate as fi avut un interes crescut sa cuplez pe romanii de acolo la viata politica a Romaniei.

 62. 63 Conie decembrie 13, 2009 la 6:59 pm

  Domnule Nastase,nu sint membru PSD,dar citind si documentindu-ma in ultimi ani pribeag prin Europa am constatat
  ca politicieni occidentali cistiga mai intotdeauna prin abordarea unui program coerent de conducere in cistigarea unor alegeri.
  Eu unul va-am apreciat de mult si dupa parerea mea sinteti un om capabil si cu experienta necesara de lider.Pot spune ca alegerile au fost pierdute de PSD din cauza ca sau inconjurat de oameni necorespunzatori si incapabili in marea lor majoritate.
  Promovarea in virful partidului a unor persoane mai mult sau mai putin compromise.Nu ma refer la acumulare de avutie,ca sa fim cinstiti oricare din lideri politici din lumea intreaga fac acest lucru si poate si eu, sa zicem, as-i profita de accesul la informatiile generatoare de venit daca as-i avea posibilitatea.
  Si oricine ar face asta pentru ca este impregnat in firea si DNA-ul fiintei umane si nu poate fi inlaturat numai in cazul in vare se va ajunge la o clonare a fiintei umane perfecte.
  Deci sa0i indrazni sa va dau citeva sugestii:
  1.Inlaturarea imediata a persoanelor care ar pute compromite numele partidului,incepind cu M.Geoana si ai suporterilor lui.
  2.Debarasarea imediata de persoanele care au avut un trecut legat de comunism si vechile structuri.
  3.Incetarea imediata a atacurilor la diaspora si atacurile la persoana.
  4.Recunoasterea imediata, cu decenta cuvenita, ca PSD-ul a pierdut alegerile si cred ca nu trebuie sa va spun in ce fel ar afecta acest gest.
  5.Incetarea aliantelor cu lingai din alte partide de dreapta care va compromit imagine unui partid decent DE STINGA.
  6.Promovarea imediata sau inprospatarea cu membri din rindurile tinerilor din PSD , recomandabil pe cei care au avut perioade de residenta in afara Romaniei,in felul acesta veti avea posibilitatea sa adoptati o politica de reinoire si idei noi.
  si veti dovedi romanilot care va fi politica de viitor a PSD.
  7.Alegerea si delegarea unor oameni tineri cu idei noi si vocabular decent,diplomati,calmi si vocabular elegant in aparitiile si declaratiile din mass media.
  8.Publicarea unui ziar simplu in care sa nu biriti sau sa atacati personalitati politice,care par a fii un fel de vendeta si nu un program coerent al partidului.
  9.Implementrea unui contact permanent cu populatia „door to door” contacte si discutii,multa munca de teren si explicat CUM VETI DUCE LA BUN SFIRSIT POLITICA SI MASURILE ADOPTATE DE psd si nu ceace vetiface.
  10.Folsirea internetului in distribuirea informatiilor.
  11.Pentru ca in democratia unui stat sa impamintenit aceasta competitie stinga-dreapta lasati ca activitatea din opozitie sa se desfasoare normal si speculati greselile venind cu argumente cum trebuie sa se faca.Argumente prezentate de persoane competente.
  12.Nu mai camuflati greseli, recunoasteti cu critica pozitiva esecurile.Camuflarea nu face altceva decit sa compromita reputatia si seriozitatea,acumulind perversitate.
  13.Adoptati o politica de creere de locuri de munca.O solutie ar fi adoptarea ideilor de modernizare,noi surse de energie care ar rezolva oarecum problema somajului.
  Acestea ar fi unele sugesti.FOARTE SIMPLU.
  Sper ca nu va-am jignit cu nimic.Cu tot respectul cuvenit va doresc succes in viitor.
  Conie

 63. 64 Adi decembrie 13, 2009 la 7:01 pm

  nastase spune:

  decembrie 13, 2009 la 6:49 pm
  Spiridus,
  am o propunere si mai buna : vot electronic dar sa fie realizat de STS !
  ––––
  Vad ca sunteti un „mare fan” al votului electronic . Nu stiu cat de mult gresesc facandu-va un mic proces de intentie : votul electronic e defavorabil PSD , care se bazeaza pe un electorat mai putin instruit , dar disciplinat . Ar fi interesant daca ati lansa o tema de dezbatere (macar pe blog , daca nu si in parlament) care sa priveasca acest tip de vot – tine , pana la urma , chiar de modificarea legii electorale , pe care o clameaza toate fortele politice . Un avantaj clar pe care eu il vad este cresterea prezentei la vot . Care-i situatia in alte tari care aplica sistemul ?

 64. 65 Plano decembrie 13, 2009 la 7:14 pm

  Frauda din strainatate se poate demonstra usor, in sensul ca mai mult de jumatate din cei inscrisi pe listele de la sectiile speciale din strainatate nu au fost efectiv la vot.
  Cum?
  1.- Verificarea validitatii CNP-urilor inscrise pe liste. Cele care nu sunt valide reprezinta vot fraudulos.
  2- Compararea semnaturilor de pe lista speciala cu cele de pe Declaratiile scrise pentru fiecare votant. Unde n-a fost votantul efectiv… semnatura de pe lista difera de cea de pe declaratie.
  Este greu de inteles cum diplomatii romani, care au condus sectiile cu probleme din Franta, Italia, Anglia, Irlanda, Spania si R. Moldova,( la cele de peste Ocean nu par a fi probleme…au votat putini) s-au inhamat la un fals prin vot multiplu… in numele unor votanti fictivi si nu si-au dat seama ca pot fi prinsi in situatia in care votantul mai si scrie o declaratie olografa, pe langa semnatura de pe lista speciala.
  Razvan Ungureanu, seful SIE, numit de Traian, trebuie sa-si dea demisia si sa fie deferit Justitiei petru implicarea unui serviciu secret in realegerea presedintelui.
  (comentariu respins de 2 ori in cursul zilei)

 65. 66 Stefan A. decembrie 13, 2009 la 7:15 pm

  Domnule Nastase , persoana cu „greutate” in PSD !
  Eu sint emigrant de 20 de ani . In acelasi timp am ramas cetatean roman cu domiciliu in strainatate (pasaport valabil CRDS ).
  Pina in 2009 , nu am votat niciodata ! Acum , pentru prima data in istorie, MAE a creat mult mai multe sectii de votare in strainatate (bravo lor ) ! Consecinta , am votat si eu , atit la primul tur cit si la al doilea !
  Dumneavoastra si aleanta condusa de PSD nu a tinut cont de faptul ca marirea sectilor de votare in strainatate va duce si la cresterea numarului de romani din diaspora care voteaza ! ( in 2004 nu erau asa numeroase sectile de votare din strainatate )
  Cred ca prin functia dumneavoastra ar fi cazul sa faceti o discutie sincera , fara ura sau remuscari privind greselile partidului din campania electorala .
  Sper sa analizati serios de ce PSD nu este bine vazut de romanii din strainatate si de ce acelasi partid pierde constant si regulat in Transilvania !
  Cit priveste fraudele electorale , stiti mai bine decit mine ca sint o regula in Romania . Sint practicate de toti , inclusiv de partidul dumneavoastra!
  Mai bine ar fi o asumare barbateasca a infringerii si o reformare a acestui partid . Personal cred ca fara aceste masuri veti devenii un partid tot mai mic , supus scindarilor interne. In Romania este nevoie de un partid de stinga dar fara reformare interna cred ca altii vor lua locul PSD ! Va convine ?

 66. 67 Costin Tanasescu decembrie 13, 2009 la 7:19 pm

  Da…liniste, in primul rand pentru mine. RECUNOSC CA PSD-UL NU MAI E CE A FOST SI NICI NU VA MAI FI PREA CURAND.
  SUNT MEMBRU MILITANT PSD DIN 1996 SI AM CONTRIBUIT LA FOARTE MULTE VICTORII, MAI ALES PE PLAN LOCAL, IN JUDETUL BUZAU, UNDE I-AM SPULBERAT PE PORTOCALII CHIAR SI ACUM, FARA BANI SI NICI UN AJUTOR DE LA CENTRU- CAM 58% PENTRU MIRCEA GEOANA!
  ACUM INSA MI-AM DAT SEAMA DE CE AM PIERDUT IN 2004 , DAR MAI ALES IN 2009. AVEM MULTI TRADATORI , IAR LA ORA ACTUALA PSD-UL NUMAI ARE UN LIDER AUTORITAR. PENTRU CA FARA DISCIPLINA, NU POTI CASTIGA. DE ACEEA VOI DEMISIONA DIN ACEST PARTID SI O VREME VOI STA DEPARTE DE LUMEA POLITICA.
  TREBUIE SA RECUNOASTEM, BASESCU ESTE UN ADVERSAR REDUTABIL. O FI FURAT VOTURI, DAR CINE NU FURA DACA ERA LA PUTERE?! SI CHIAR DACA A FURAT, TOT L-AU VOTAT 5 MILIOANE DE ROMANI! ASTA ESTE VOINTA POPORULUI. STIU CA VA FI GREU, DAR ASA A VRUT PULIMEA. SI STIU SI DE CE!
  NICIODATA GLOATA NU SE DUCE DUPA CEL SLAB, NICIODATA, DE CAND ESTE ISTORIA ACESTEI LUMI.
  MIRCEA GEOANA, IN AFARA DE FAPTUL CA A FOST DIN NOU TRADAT DIN INTERIORUL PARTIDULUI, ESTE UN LIDER SLAB, DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE. ESTE DRAMATIC, DAR ACESTA E ADEVARUL.
  VETI VEDEA MARI SCHIMBARI PE SCENA POLITICA CAT DE CURAND.
  DUMINICA FRUMOASA D. ADRIAN NASTASE SI OBISNUIESTE-TE CU IDEEA CA AM FACUT TOT CE AM PUTUT, OMENESTE VORBIND, DAR ALEGERILE SE CASTIGA PE TEREN, NU LA TELEVIZOR. CEL PUTIN ASA M-AU INVATAT CELE PESTE 10 CAMPANII ELECTORALE LA CARE AM LUAT PARTE TRUP SI SUFLET.

 67. 68 doctoru" decembrie 13, 2009 la 7:39 pm

  MOSULE,
  Chiar nu vrea nimeni sa vada si sa recunoasca: criza noastra este una manageriala. Managementul este stiinta. Are legi proprii care daca nu sint respectate duc la faliment: economic , politic, social ,etc.Acum va plingeti ca ati fost furati. DAR, timp de 20 de ani nu ati facut nimic ( nici voi, PSD-isti , nici ceilalti) pt. a putea evita asa ceva.In primul rind pt. ca va convenit. Ati sperat ca poate mai merge asa. EI BINE , NU MAI MERGE !!
  Daca se doreste o intrare in NORMALITATE ( BINE INTELES DOAR PRIMUL PAS) este nevoie de evidenta computerizata a populatiei (un recensamint care sa stabileasca ca ION are X ani ,are 7 clase, locuieste la adresa Y,este casatorit cu Z, are N copii, etc) . O BAZA de DATE utila si absolut necesara pt. politie,fisc,sanatate,invatamint, etc. Astfel, atunci cind intri intr-o sectie de votare se poate afla instantaneu cine esti sau daca ai mai votat.ASTA NUMAI DACA SE DORESTE.
  PS. Cite firme sint gasite uneori in aceiasi garsoniera din Drumul Taberei?
  De cite educatoare este nevoie in 2011 in Romania? De citi medici de familie este nevoie in asistenta primara in 2010? Pe ce suma poate conta fiscul in anul ce urmeaza?De unde a avut W bani de vila cu turnulete daca la fisc nu a platit nimic de 20 de ani?
  PSS Asa ca nu va mai plingeti! Culegeti ce ati semanat!

 68. 69 Gabi decembrie 13, 2009 la 7:46 pm

  Am si eu niste propuneri:

  – Calculatoare in sectiile de votare: in momentul in care omul voteaza, ii bagati si CNP-ul in baza de date ca a votat. Astfel nu poate sa voteze la alte sectii (binentzeles functionarul de la sectia de votare poate „uita” sa introduca CNP-ul).

  – Pentru sectiile de votare unde e prea scump sa fie puse niste calculatoare si legatura la internet, exista optiunea votului prin posta. Putem sa copiem sistemul de la americani sau elvetieni.

  – Problema cu exit-poll-ul inainte sa voteze diaspora – legea ar trebui schimbata astfel incit exit-poll-urile sa nu poata fi publicate inainte ca TOTI romanii sa termine de votat, nu doar cei din tara

 69. 70 M.Voicu decembrie 13, 2009 la 7:48 pm

  M.Voicu decembrie 13, 2009 la 3:40 pm spune c’au fost trei ştampile la Paris – c’aşa zice mass-media, iar diasporean decembrie 13, 2009 la 4:34 pm trimite la un pretins membru în acea secţie care z’ce c-au fost 5 ştampile. Clarificã oare cei care au fost plãtiţi, !!!!! sau !!! ?

 70. 71 Mihnea Georgescu decembrie 13, 2009 la 7:49 pm

  Domnule Preşedinte, stimaţi colegi bloggeri,

  Vă invit să lecturaţi un articol interesant despre Fundamentele religioase ale politicii israeliene, pe un site cultural, început împreună cu un colaborator apropiat!

  http://inertiaexpresia.wordpress.com/2009/12/13/fundamentele-religioase-ale-politicii-israeliene/

 71. 72 Plano decembrie 13, 2009 la 7:54 pm

  @Tanasescu
  Mai nou, alegerile se pierd noaptea! 🙂
  In noaptea anterioara dezbaterii televizate, cand umbli dupa relaxare in loc sa te odihnesti, si-n noaptea de dupa anuntarea exit-poll-urilor, cand se numara bobocii si nu trebuie sa mergi la culcare… ca te ciuruie adversaru`. 🙂

 72. 73 Dan Patrascu decembrie 13, 2009 la 7:56 pm

  Dle Nastase,

  Ma bucur pentru aceasta clarificare. Ea a fost absolut necesara, pentru ca in delcaratia dvs. precedenta vorbeati de un principiu general „voturile din iaspora ar trebui sa conteze mai putin” si nu faceati referire in mod direct la un caz particular „alegerile din 6 decembrie”.

  Sunt perfect de acord cu pozitia pe care o adoptati acum. Nu este legitim sa afirmam ca romanii din diaspora (din care fac si eu parte) au decis presedintele, atata timp cat domnul Traian Basescu a fost votat de peste 5 milioane de romani, evident 99% fiind traitori in Romania.

 73. 74 roxy decembrie 13, 2009 la 8:04 pm

  Nu inteleg motivul pt care diaspora l-a votat pe betivan..?!pt ca le-a deschis drumul pt a putea pleca din tara si pt a fi departe de familie, pt a-si lasa copii printer straini?pt ce –l voteaza diaspora pe betivan, pt ca s-au destrmat familii, s-au umlut centrele de copii abandonati..pt asta?!!intr-adevar, ne va ciurui urmatorii 5 ani.

 74. 75 andrei decembrie 13, 2009 la 8:05 pm

  Nu mai avem nici o urma de speranta..Romanii au votat corect si cinstit..dar se pare ca aparatul electoral al lui basescu a doborat suveranitatea si puterea poporului.Ne asteapta ani grei..Ani hotarati de cei din diaspora..De ce nu vin si ei acasa urmatorii 5 ani?!

 75. 76 mitica decembrie 13, 2009 la 8:05 pm

  Asa suntem noi romanii..unde e rost de ceva scandal si ceva circ, noi suntem primii.Spune cineva ceva..hop si este pe prina magina a ziarelor.Da,asa este..ii dau dreptate lui Nastase…Sa vina aia din strainatate in tara daca tot l-au votat pe chior..sa vina sa vada cum este..Oamenii aia din strainatate nu sunt informati legat de tot ce se petrece in tara asta..Ii dau dreptate lu Nastase…Nu cred ca Diaspora a fost chiar atat de pasionata de a merge la vot.

 76. 77 sorin gyorgyfalvi decembrie 13, 2009 la 8:06 pm

  Unii zic ca 2135 de voturi nu conteaza ! Ei zic ca distributia e pro basescu. Eu unul ma indoiesc serios de asta, mai ales datorita faptului ca am puttu vedea cu totii la TV in direct ca voturile trimise la BEC au fost filtrate mai intii pe plan local.

  Dar sa revenim la cele 2135 voturi. Ele s-au dovedit a fi valabile cu toata interventia din exterior, si hai sa facem abstractie de faptul ca au putut fi si altele. Deci, Din 138 476 voturi anulate, au fost gasite 2135 voturi valabile. Pe regula de 3 simpla, din 10 600 000 de voturi valabil exprimate vedem ca ar putea fi fraudate sau „alocate gresit” (de catre ambele parti) cam 163 500 voturi. Adica, de vreo 2 ori si ceva mai mult decit cifra care desparte cistigatorul.

  Mai ales in diaspora, multe lucruri sunt evidente privind frauda. Fata de ce s-a spus in presa as adauga urmatoarele:

  – de ce s-au alocat la Nicosia si la Atena la turul I peste 13 400 si respectiv 11 600 de buletine de vot ? Cu mult mai multe decit la orice alta sectie de la turul I ! In fiecare din aceste 2 cazuri peste 16 000 de voturi au fost anulate in fiecare dintre aceste 2 sectii. La turul 2 aceste buletine s-au relocat, adica la cele aproximativ 5 000 de buletine de vot ADAUGATE pentru diaspora, s-au adaugat si aceste 25 000 de buletine de vot, dar si multe buletine SUPRA alocate intentionat. Daca in tara numarul de buletine de vot tiparite si distribuite la sectii a fost dublu fata de cel necesar, Diasporei i-i s-au alocat 597 000 de buletine de vot, adica de 4 ori mai mult fata de necesarul rezultat si transmis la BEC, si…. cine stie poate de 5-6 ori mai mult fata de necesarul REAL.

  La turul I devenise evident ca 592 000 de buletine de vot alocate diasporei au fost 6 ori mai mult decit cele necesare, SI TOTUSI la turul II s-au suplimentat cu 5 000 de buletine de vot per ansamblu, iar la aceasta NESIMTIRE se mai adauga si relocarile de care am pomenit mai sus.

  Facind o analiza asupra rezultatelor de la sectiile din diaspora unde s-au alocat SUPLIMENTAR buletine de vot, veti observa ca din voturile utilizate din buletinele alocate suplimentar aproape toate sunt pentru basescu.

  Sa luam de exemplu sectia de vot 78 din diaspora: DUBLIN:

  Turul I – buletine primite 3200 – Geoana 143 voturi – basescu 837 voturi
  Turul II- buletine primite 4800 – Geoana 341 voturi – basescu 2111 voturi

  Deci: n-a contat faptul ca la turul I au anulat peste 1800 de buletine ramase neutilizate, ei au mai dat 1600! Stiau ei ceva.

  Ca sa nu mai zic de faptul ca si la turul I sunt convins ca au furat, aceste noi furturi nefiind altceva decit exagerarea exagerarii !

  Acum noi ce ar trebui sa facem ? Sa bem un pahar cu apa si sa o inghitim si pe asta ?

  In 14.02.2009 ziceam ca va fi nevoie de 60% :
  https://nastase.wordpress.com/2009/02/14/in-prahova-2/#comment-49132

  Dupa turul I avertizam asupra buletinelor neutilizate:
  https://nastase.wordpress.com/2009/11/24/cat-de-disperat-este-traian-basescu/#comment-70836

  Inca ceva, la primul tur in diaspora au votat cam 94 000 de oameni, la turul 2 peste 146 000. Adica, o crestere de 50%. Fata de cresterea de 4% la nivel national e cam mare diferenta, nu credeti ?

 77. 78 elena decembrie 13, 2009 la 8:06 pm

  Nu mi se pare corect ca cei din Diaspora , care vin in tara la Paste si Craciun, sa-mi hotarasca mie presedintele..Presa a dovedit foarte usor ca s-au putut usor fura voturi in stainatate..Si pana la urma, are dreptate domnul Nastase, in afara tarii neregulile referitoare la modul in care s-a votat, au fosr destul de evidente..Si de ce are o mai mare greutate dorul diasporei, si nu votul capitalei?

 78. 79 mircea decembrie 13, 2009 la 8:06 pm

  Are drepatet domnul Nastase..de ce I s-a data tat importanta votului Diasporei??AA…doar asa se putea detasa bashinosul de domnul Geoana..prin votul Diasporei..si cum totul nu se petrecea pe teritoriul tarii…nimeni nu stia sin u vedea nimic..Aici vrea domnul Nastase sa ajunga..Si are dreptate.

 79. 80 matei decembrie 13, 2009 la 8:07 pm

  Daca tot a avut o asa mare greutate votul Diasporei, de c eu are si o mare greutate si votul capitalei?Sau de ce nu vin cei din diaspora, care sunt foarte prost sau deloc informti cu privire la cum este in tara si in ce directie ne indreptam..Are drepate domnul Nastase, este destul de evident ca procesul electoral din Diaspora,este de pus sub semnul intrebarii

 80. 81 alina decembrie 13, 2009 la 8:07 pm

  Discutiile pe tema votului diasporei sunt doar pur speculative si de rea credinta..Presa pupinbasesciana interpreteaza cum doreste fiecare vorbulita a celor din PSD..Are dreptate domnul Nastase..daca cei plecati din tara ar sti pe cine voteaza, si cine este omul care-l voteaza,ar fi corect..dar asa..de ce sa-mi hotarasca mie presedintele cel ce locuieste bine mersi la Paris..?!

 81. 82 ion decembrie 13, 2009 la 8:30 pm

  PRESA A ADUS NENUMARATE EXEMPLE CA IN STRAINATE MODALITATEA DE VOT NU S-A DESFASURAT CORECT..ARE DREPTATE DOMNUL NASTASE..NU POT SA INTELEG DE SE DAU ATATEA BULETINE DE VOT IN PLUS LA O SECTIE DE VOTARE?

 82. 83 Exasperat decembrie 13, 2009 la 8:44 pm

  Domnule Năstase,

  Citind atent comentariile dumneavoastră am realizat că nu mai pot privi cu entuziasm realitatea politică de după 6 decembrie. Eram realmente pasionat de ce se întâmplă în viaţa politică autohtonă şi noaptea de 6 – 7 mi-a luat tot avântul…tot elanul. Nu mai dorm bine, nu mai am chef de nimic, simt un gol mare în stomac, mi-e rău…Încerc să pricep de ce..care să fie motivul pt care resimt atât de tare înfrângerea lui Mircea Geoană. Nu aveam nimic de câştigat personal dacă devenea preşedinte. Şi totuşi, resimt eşecul lui ca pe al meu. E cea mai mare dezamăgire a mea din ultimii ani.

  Vă spun sincer că nu prea mai ştiu încotro s-o apuc. Vorbeam cu un prieten la începutul campaniei electorale şi-i spuneam că, dacă Traian Băsescu obţine un nou mandat, facem tot posibilul şi plecăm în Statele Unite. Măcar acolo nu mai trăiesc cu sentimentul ăsta nenorocit de nesiguranţă publică, cu psihoza nebună că telefonul îmi e ascultat, iar convorbirea va fi făcută publică la un moment dat etc etc…
  La începutul anului depun actele pt viză. Sper să reuşesc.

  Petruţ

 83. 84 Canadianu decembrie 13, 2009 la 8:51 pm

  @ Adrian Nastase,
  sa ne imtelegem o treaba, dc. ai afirmat ceva si un ziar ti-a rastalmacit cuvintele, ia-te de ei…
  Eu sunt in diaspora si am votat in Michigan ptr ca in zona unde louiesc eu nu au fost sectii de votare.
  Ca mina au votat si altii to in michigan… Deci nu am votat la colt de strada unde ne asteapta Marean cu tuica si mici si poate 40 lei…
  Fiecare care a votat are o stampiluta pe pasaport, acelasi lucru s-a intimplt si in Chicago si in Los Angeles un am vorbit cu prieteniii.
  Parerea mea e ca nu se vre aschimbare sistemului de vot de nici un partid ptr ca inca mai exista aceste derapaje la vot de care momentan profita unii sau altii.
  In Canada sistemul e simplu si bine pus la punct si acelasi de 20 de ani de cind votez eu.
  Exista o zi sau 2 care se numeste advance voting zi zile care de obicei sint cu o sapt sau 2 inaintea votului oficial.
  Cine a pierdut acelel zile si nu poate sa voteze in ziua votului, aflindu-se in a;lta parte, adio.. deci este responsabiliattea ta de ati aranja in asa vel treburile incit sa votezi in cele 2 zile, advane sau ziua votului…
  cum se petrec lucrurile in ziua votului, sati la coada cind iti vine rindul esti bifat pe liste, nu exita posibilitatea de a nu fi pe lista ptr ca in fiecare an primesti hirti acasa pe care le complectezi ca sa stie unde stai si pe ce lista sa te puna, in formularul de taxe anuale este si intrebarea dc. ai aceeasi adresa ptr viitorul vot.
  Okay, primesti formularul,ti se explica ce ai de facut dc esti cumva mai sarah cu duhul, sau ceri explicatii, nu se da stampila (asta e prostie ptr mine), te duci in spatele perdelei si tragi cruce in casuta din dreptul celui pe care il votezi , sau inegresti casuta (ti se da instructiuni clare c semn sa pui)
  iesi dupa perdea si un membru in comisie vine cu tine si impreuna trimiti un fax la comisia electorala centrala, faxul fiind primit atit fizic cit si electronic , deci dublare de siguranta, impaturesti formularul si il pui intr-o cutie cu un sigiliu .
  Deci sunt 3 variante care ar trebui sa dea aceladi rezultat.
  Cea oficiala este faxul trimis pe loc, celelalte sunt de verificare.
  Acum votul are loc in general in sali mari ca de ex, sali se sport sau salile mari de petrecere de la diferite cluburi locale sau uneori salile mari din basementul unor biserici(mai rar). Asta deoare vor sa reduca timpul de asteptare caci tu cind intri cu formularul de recunoastere pe care in prealabil l-ai primit prin [posta si in baza caruia esti bifat, cauti nr tau de circa de votare care cuprinde sa zicem 50 strazi, deci in aceeasi sala sint m ai mute de o circa de votare poate 5-10 fiecare cu comisia ei in cele 4 colturi ale salii si la mijlocul laturilor.
  Asteptarea cea mai mare a fost poate 15 -20 min.
  Deci uite ca exisat posibilitati simple de a efectua un vot flurnt si fara ingerinte din partea comisiilor, etc.
  Acum sa vad ca faceti si voi alfel….
  ca de asemenea votul universal simplu, la o singura data si nominal, deci pe nume fara procente etc.
  Sistemul first over the post este cel mai simplu si nu mai presupune nici un fel de aranjamente in turul 2.
  Ieftin si simplu, hai faceti si voi….
  Dar presupun ca asa cum e romanul, nu vrea se crede el amidestept si ar vrea un sistem al lui care sa-i permita intr-o anumita faza sa si fure ceva voturi dc. poate.
  Referitor cu anii grei care va asteapta hotariti de diaspora, iar un bluf romanesc, vreti sa va hotariti destinul iesiti la vot period.

 84. 85 i.nicolae decembrie 13, 2009 la 8:53 pm

  Chiar nu vreti sa vedeti adevarul ?Alegerile au fost pierdute de Geoana care este ori „prostanac” ori tradator,pentru ca un om cu scaun la cap nu se ducea la Vintu .Vanzarea sa putut face si cu concursul reprezentantilor PSD din teritoriu care sau lasat cumparati,si astfel partasi la frauda .Nici pe dvs. nu va vad bine in confruntarile viitoare cu Basescu daca nu va clarificati problemele cu justitia .Peste 5 ani vor reapare „baronii” „termopanele” etc etc.Iar aceste lucruri prind la romani .Votul a fost anti Basescu nu pro Geoana .Trezitiva odata si lasati aroganta,asa nu veti obtine nimic.Cu mult timp in urma am afirmat ca in ambele cazuri in legatura cu situatia lui Geoana aveti de castigat si sar putea sa ajungeti iar in fruntea partidului,dar imaginea va ramane tot cea din 2004.Imi pare rau dar asa o vad eu si stiu ce zic pentru ca traiesc printre oameni care sunt si alegatori printre altele.
  Inca odata Geoana=DEMISIA.

  Sa auzim de bine.

 85. 86 theodora0303 decembrie 13, 2009 la 9:06 pm

  Domnule Nastase,
  1. Sectiile de vot din strainatate sa fie doar in ambasade sau consulate.
  2. Subscriu celor spuse de sandman „toate sectiile de votare din strainatate sa functioneze dupa ora Romaniei si astfel sa se deschida si sa se inchida la aceeasi ora”
  3. Sa nu se voteze decat cu buletinul.
  4. Sectiile de vot sa fie dotate cu camera de luat vederi si inregistrarile sa nu se stearga.
  Cu respect

 86. 87 floreign decembrie 13, 2009 la 9:46 pm

  Domnule Nastase,

  Puteati sa faceti si un pronostic, in masura in care romanii din diaspora vor reveni in tara, vor vota ei cu stanga post-comunista ori cu dreapta progresista ?

 87. 88 fragmentariumpolitic decembrie 13, 2009 la 9:47 pm

  Alegerile din umbra legii

  Raspunsul la intrebarea daca a existat sau nu o frauda electorala la alegerile prezidentiale nu poate fi aflat decat dupa luarea in calcul a tuturor indiciilor si pistelor posibile de cercetare. Daca a existat o afacere necurata, niciun detaliu nu trebuie lasat neinvestigat (pe buna dreptate se spune ca diavolul se ascunde in detalii !). In mod deosebit, trebuie facuta lumina in zonele de penumbra legislativa, unde pot “inflori” mai usor delictele electorale, ceea ce, vrand-nevrand, ne duce si ne readuce de fiecare data la modul cum s-au desfasurat alegerile din Diaspora. Desigur, in acest caz urmele s-ar fi putut sterge mai usor, dar cum nu exista niciun delict perfect, nu se poate ca o investigatie profesionista si completa sa nu duca, in cele din urma, la descalcirea itelor. Exista si aici o grila de cercetare si analiza, o ”cheie” care poate sparge cu usurinta codul unei fraude electorale, daca a existat. Pentru aceasta este nevoie sa se recupereze in totalitate materialele electorale din strainatate (toate listele de alegatori si toate buletinele de vot-valide, nevalide, anulate, neutilizate etc.). In mod practic si obligatoriu, numarul buletinelor de vot trimise sectiilor de votare din afara tarii trebuie sa fie egal cu al celor retrimise in tara pentru reverificare, pentru ca in acestea din urma se afla cheia problemei. Restul este o operatiune care tine de rutina verificarii fiecarui buletin de vot si al confruntarii cu listele de alegatori (o atentie sporita trebuie acordata buletinelor de vot trimise suplimentar, peste numarul de votanti din listele de alegatori, respectiv cate dintre acestea au fost folosite si in ce fel…). Cred ca este un demers necesar, daca nu ca un exercitiu politic si juridic, cel putin ca unul de inteligenta…

 88. 89 Alex decembrie 13, 2009 la 9:47 pm

  ar trebui sa fiesectii de vot in fiecare oras in care traiesc romani… nu doar in orasele mari

 89. 90 Ghita Bizonu' decembrie 13, 2009 la 9:49 pm

  taci fa ca te aud vecinii !!
  Intatmplatoror a am dat peste parerile avizate ale unei blonde , „analista” financiara la 22 … ca trebuie un guvern ( TREBUIE , de acord !!) , ca situatia aeconomica e grava (as zice bortoaza cu termen depasit !! ) si ca circu meditiatic trebuie sa se incheie si clasa politica sa purceada la treaba … adica un gubern prezidential . Asa cum zice si Excrementa Sa …Si blonda ii tot dadea cu un gubern legitim propus de un presedinte legitim //
  Nu zic ca situatia nu este grava. S-a agravat in ultimul an !! Nu zic ca nu trebuie un gubern , COMPETENT . Insa as observa ca gubernu Boc a fost orice altceva decat competent si responsabil. Sti ce este solidaritatea gibernamentala , Insa as observa ca ministerele importante eru PeDeLaste . Ca dezizia economica era PeDeLasta. Ce ma fcae sa presupun ca un gubern condus si dominat de PeDeLasti va fi cam la fel. Si in\mi aduc aminte ca decizia apelului la FMI a fost t(Y)r(A)nasparenta precum bazaltu’ – Basescu-Boc-Pogea si restu nu stiu nimic ca e sicret ( ai sictir !! ). Nu stim de ce si ptr ce si unde s-a dus banii. Stiu doar ca gubernu BOCciu a dat acu o luna ordonanta ca dupa 1 ian sa nu se mai ia acciza pe marfurile de lux .
  PROstatia aleia de la 22 mi se pare ca este in genul „Taci fa ca te aud vecinii !!!” . Nu tipa , stai fa sa te bat !!!
  In alte privinte crez ca blonda aia ar debita niagare de proteste impotriva „violului conjugal” . Insa acum cand zice „legitim” parca aud o … aia … care tipa depsre legitim si morala incercand sa vare pe gat bastardul altuia . daca altul este „recepte” iar ala cu obligatia este tampitul cartierului …Oricum maniera este aceiasi … unii trebuie sa plateasca .. si nu intot deauna cei repsonsabili.
  Adica blonda zice pe bune : Presedintele are dreptul sa puna ce gubern doreste. Daca sunteti responsabili trebuie sa-i suportati toanele, Parerea voastra nu conteza .. conteaza cheful lui .
  Bun venit in Satrapia Romania !!

 90. 91 un roman din italia decembrie 13, 2009 la 9:49 pm

  Domnule Nastase, eu am votat la consulatul din Roma, am ajuns la ora 11.00, si am stat la o coada de peste 200 de oameni, am votat in 35-40 min, deci 200 de persoane au votat in 40 min, este adevarat ca am completat declaratiile pe proprie raspundere in afara sectiei de votare, ceea ce constat in ceea ce ati postat este ca, va intrebati cum de in 2004 au votat 40 si ceva de mii, ei bine earu mult mai putini romani la munca in strainatate, iar daca pt diferenta dintre turul 1 si turul 2 din 2009, va intrebati cum de este sa de mare diferenta,? va pot spune ce am obsservat eu: in primul tur am mers la vot pe la 3.30 si la aceeasi coada de 200 de persoane am asteptat pana sa ajungem in sectie vreo 2-3 ore, de ce? in primul rand pt ca multa lume a gresit adresa din declaratia pe proprie raspundere, punand-o pe cea din strainatata chiar daca nu era trecuta in pasaport, asa ca a trebuit cu totii, si eu, sa recompletam declaratiile pe proprie raspundere. asa ca in concluzie in al doi-lea tur a fost dublu nr de votanti la consulatul din roma. mai sus un cititor vb despre nevoia de reformare a stangii din romania, sunt pe deplin deacord cu el si ar fi cazul sa incercati voi cei de la psd sa faceti un partid serios, dar serios nu o spoiala de seriozitate, pt a incerca sa-i fraieriti pe oameni cum incercati sa faceti acum. succes

 91. 92 floreign decembrie 13, 2009 la 9:54 pm

  Domnule Nastase,

  Presupun ca in urma acestui vot clar anti-comunist (deci impotriva aliantei contra naturii PSD+PNL+PNTCD+PRM+UDMR+PNG), nu veti dori sa sprijiniti o posibila initiativa legislativa care sa permita votul la distanta, fie el prin posta ori online. Oricum, partidul dvs. nu a fost deloc campionul apararii drepturilor celor din diaspora. Eu, cel putin, am fost jignit cand am aflat anul trecut ca doamna Ana Birchall a fost desemnata candidat in circumscriptia mea.

  Insa daca analizati un pic lucrurile, o asemenea lege ar putea sa rezolve mult mai bine problemele pe care le expuneti. Ca diasporenii sunt mai putin susceptibili la mita electorala si la manipularile grosolane de la Antene si Realitatea, este de asemenea adevarat; la ei se pare ca se inregistreaza chiar un fenomen de recul.

  Intrebarea este ce alegeti: sa fiti pus de istorie in acelasi capitol cu Ceausescu si Iliescu, ori in cel cu Constantinescu ori Basescu. Deocamdata, cum bine stiti, sunteti in capitolul cu Geoana si Hu Jintao.

 92. 93 florin0404 decembrie 13, 2009 la 9:56 pm

  teheodora0303,

  1. chiar crezi ca e ceva viabil sa fie doar in ambasade? hai sa fim seriosi un pic. in spania au fost 50 de sectii de votare! in italia la fel. plus ca dintr-un mod rigid de a interpreta legea, practic faci ca doar putini romani din strainatate sa poata vota. nu e doar de cat spatiu e in acea ambasada, dar mai e un pic si vorba de distante. te-ai uitat pe harta sa vezi un pic daca e intr-adeavar o solutie lucrul asta?

  2. un exemplu, diferenta de fus orar intre romania si usa este de 7-10 ore, ca in usa sunt patru fusuri orare. alegerile in tara se termina la 9pm, deci acolo ar fi pana la vreo 11am-2pm. ti se pare normal? ce sa mai zicem de australia, acolo probabil ca nici nu s-ar mai pue problema ca aia sa voteze, ca sunt in cealalta parte a lumii. ca sa revin la 1., chiar daca ar vota, stii ca austraia e mare, nu? pune acolo o singura sectie de votare.

  SOLUTIA principala e ca cei din parlament sa modernizeze modul de vot, sa se introduca si in romania inregistrarea pentru a vota, ca in alte tari, te inregistrezi dinainte ca vei vota. exista si masini electronice de vot, exista si vot prin corespondenta, in sua ei voteaza de nustiucat timp inainte sa fie ziua alegerilor, fiecare tara are felul ei de a vota. in statul oregon in sua toate voturile sunt prin corespondenta. asa au zis ei ca econimisesc bani si nu exista mers la vot in statul ala deci. dar o situatie neclara convine tuturor partidelor, pentru ca la un moment sau altul sunt la putere si pot sa mai isi rounjeasca pe acolo vreo cateva procente.

 93. 94 viorica buda decembrie 13, 2009 la 9:59 pm

  Dupa emisiunea de la antena 3 ,R Tudor-Gioana,din aceasta seara ,constat ca sintem aceiasi papagali. De ce dam raspunsuri doar sa dam bine la presa? Eu sint de parere ca am ajuns sa traiesc timpul in care presa nu mai e credibila (aici nu vreau sa spun ca sint polit. mai credibili)fapt experimentat in aceasta campanie.Ce sune Gioana ca iar reformam partidul cu lastare pe care le ingenuncheaza mai usor o seama? CONGRES!

 94. 95 nastase decembrie 13, 2009 la 10:25 pm

  floreign,

  nu am stiut ca Basescu si Constantinescu sunt in acelasi capitol de istorie.

 95. 96 Spiridus decembrie 13, 2009 la 10:31 pm

  „am o propunere si mai buna : vot electronic dar sa fie realizat de STS !”

  De acord, daca STS nu inseamna Serviciile lui Traian si Suita…

 96. 98 sorin gyorgyfalvi decembrie 13, 2009 la 10:36 pm

  @ un roman din italia

  tu recunosti din proprie initiativa ca ai participat la fraudare, ai completat declaratia in afara sectiei !

  Mai mult decit atit, voi toti astia imatimiti pro basescu ati dat dovada de exces de zel in incalcarea leggi, aici ma refer si la cei din tara.

  Intrebarea mea e: avind in vedere ca in tara procentul mai mare l-a avut Geoana, oare cite voturi ar fi avut in plus daca se facea abstractie de LOCUL unde trebuie completate declaratiile pe proprie raspundere ?

 97. 100 purcelix decembrie 13, 2009 la 11:06 pm

  Fragment din doi pe un balansoar electoral

  Geoana :Quo usque tandem abutere, Basescu patientia nostra?Qui rogat, non errat. Sum quod eris.
  Basescu : Silentium!!
  Alegatorul ciuruit: Quo vadis patria.

  Morala:Quod licet Jovi non licet bovi

  Acesta e tristul adevar domnule prim ministru. Geoana n-a fost la inaltimea marinarului. A fost si a ramas un prea elegant diplomat.

 98. 101 rigaKrypto decembrie 13, 2009 la 11:31 pm

  Domnule Năstase,

  M-am intors la postarea respectiva si am recitit textul. Imi permit sa reproduc aici fragmentul discutat:

  „Am auzit in aceste zile urmatorul argument: realitatea politica, economica si sociala din Romania este cunoscuta in profunzimea ei doar de catre cei rezidenti. E un argument solid, care se aplica in multe tari europene. Cei care au plecat de multi ani din tara, chiar daca citesc presa si sunt informati, nu au contact direct cu realitatea. Nu sunt afectati, direct, de reglementari, de taxe si impozite, chiar si de o viziune sau alta asupra viitorului – in sanatate, educatie, etc. Prin urmare, votul lor ar trebui sa aiba o greutate mai mica. Se impune, in viitor, o dezbatere pe acest subiect”

  Imi pare rau, dar ceea ce spuneti astazi nu are nicio legatura cu ce scrie in fragmentul de mai sus si nici nu retracteaza cele spuse acolo. Logica textului mi se pare foarte clara, acel „prin urmare” introduce o concluzie ce deriva din premisele formulate in frazele anterioare: cei care au plecat de multi ani din tara nu sunt afectati de realitatile din Romania, „prin urmare” votul lor ar trebui sa aiba o greutate mai mica. Afirmati in postarea respectiva si ceea ce spuneti azi – ca nu voturile din diaspora l-au facut pe Basescu presedinte, lucru cu care eu sunt perfect de acord – dar cu cateva randuri mai sus fata de fragmentul ce contine afirmatiile in discutie.

  In ceea ce priveste diferentele de numar de votanti intre prezidentiale si parlamentare, sunt absolut normale. Aceste diferente nu au existat doar la sectiile din diaspora ci si la cele din Romania. In opinia mea, alegerile prezidentiale reprezinta nivelul la care se poarta dezbaterea in societatea romaneasca. La acest nivel abia romanii simt ca opteaza pentru o versiune sau alta a viitorului. Ei simt acest lucru mult mai putin sau aproape deloc atunci cand voteaza pentru Parlament. Este normal sa se intample asa intr-o tara in care nu exista o traditie parlamentara inradacinata, si nici oamenii politici nu s-au straduit sa creasca prestigiul acestei institutii in ultimii 20 de ani. Astfel s-a ajuns ca Basescu sa faca referendum pentru desfiintarea Senatului iar trei sferturi dintre cetatenii veniti la vot sa aprobe o astfel de masura.

 99. 102 un votant oarecare decembrie 13, 2009 la 11:54 pm

  Domnule Adrian Nastase nu ascund faptul ca am votatot cu Traian Basescu si POATE ca opinia mea este subiectiva. Va apreciez ca om politic si pentru ceea ce ati facut cat ati fost prim ministru al Romaniei cu realizari dar si cu dezamagiri dar nu despre asta as vrea sa scriu.

  Nu stiu in ce masura citit ce scriu aici dar totusi tin sa va adresez si eu cateva intrebari care mi se par de bun simt…
  1. Daca votul a fost fraudat masiv de PD-L de ce reprezentantii PSD au semnat procesele verbale?
  2. Cat de inteligenti ar trebui sa fie reprezentantii PD-L pentru a putea „fura” voturile in momentul in care in sectiile de votare raportul era de 1 PD-L ist la 4 sau 5 din alianta „ANTI” Basescu. Sau cumva PSD, PNL, UDMR PRM PNG si celelalte partide au desemnat in comisii oameni tampiti sau alienati mintali… pur si simplu TEZA ASTA NU TINE.
  3. Si daca procesle verbale au fost falsificate nu ar trebui ca TOTI membrii comisiei pdl-isti , pnl-isti , PSD – isti sa raspunda in fata legii?
  4. PSD-ul in aceste alegeri nu a furat NICI UN VOT????

  In concluzie, cred ca s-a dat mita electorala in campanie (de ambele parti si aici pot sa vin cu cateva marturii concrete ale unor persoane care au primit pungi cu zahar, faina, ulei si cu Mircea Geoana Presedinte), cred deasemenea ca s-a facut turism electoral si ca s-a votat multiplu, nu prea cred ca au votat morti , minori si persoane cu CNP-uri false cred mai degraba ca acestea au fost erori umane. Sa fim sinceri si sa recunoastem ca atunci cand completezi intr-o zi intre 400 – 1000 de CNP-uri poate interveni eroarea umana si sa pui o cifra gresit.

  Deci eu cred ca s-a furat si din partea PSD si din partea PD-L numai ca furtul a fost atat de echilibrat incat s-a anulat…. nu stiu eu as zice ca la furt scorul e undeva pe la 10000 de voturi PSD 10000PDL.

  Si o ultima intrebare DE CE nu il indemnati pe Geoana sa faca ce ati facut dumnevoastra in 2004 , anume v-ati recunoscut infrangerea si sa lasa tara asta sa mearga inainte , sa poata fi guvernata. Vreau sa inchei si sa va cer sa il invatat pe Geoana sa piarda pentru ca numai oamenii politici adevarati, numai democratii adevarati pot face asta si dumnevoastra ati STIUT sa faceti asta…..

 100. 103 BOGDAN decembrie 14, 2009 la 12:25 am

  Dupa o astfel de marturisire sincera, crancen de sincera si magulitoare, ce mai pot adauga…..ne pregartim bagajele si pornim spre vest-est, unde vom apuca…macar in situatia aceasta, de teama sa nu fie invadati,vor lua strainii atitudine pt noi si vor face ei ceva pt noi, dc noi nu avem chemare si…se vede, nici creier (uniii…)

  Cititi pana la capt, dc va tin nervii, iar cei care l-au votat pe Basescu, va ofer batiste gratuite, dc veti lacrima:

  http://www.elenaudrea.ro/blog/destinul-acestei-tari/

 101. 104 blogideologic decembrie 14, 2009 la 12:56 am

  @ Adrian Năstase
  Aş vrea să revin asupra unei discuţii de pe firul https://nastase.wordpress.com/2009/12/08/alegeri-prezidentiale-la-final-primele-observatii/ , unde dumneavoastră aţi dat un răspuns grăbit. Sigur, deja depuneţi o muncă extraordinară pentru această comunitate românească de discuţii pe blogosferă. Şi în sens Kurt Lewin al unui grup de discuţii focalizate, dar şi în sens de comunitate virtuală „grassroots” la ora post-comunistă a Internetului Web 2.0 când se reinventează democraţia românească. Acest grup de discuţii focalizate merge pe calea cea bună în “spiritul Sfântu Sava” ce racordează cultura şi educaţia românească la spiritul universalist, rămânând în acelaşi timp naţionalişti români pe linia lui Ioan Eliade Rădulescu. Văd că şi în Franţa se duce acum o discuţie foarte vie pe tema “identităţii naţionale” (sigur, pe BHL nu îl interesează). Pe firul amintit, comentatorul Alexandru spune: decembrie 10, 2009 la 11:08 pm, +Daca M. Geoana a pierdut aceste alegeri, considerati domnule Nastase ca ati pus umarul puternic ca acest lucru sa se intample. Se pare ca lumea nu a uitat de perioada 2000-2004 si ca principiul “Non bis in idem” nu poate fi aplicat in cazul dumneavoastra si al PSD-ului. […] Parintii mei aveau la acea vreme un SRL, cu angajati si care era platitor de TVA. Contribuia la bugetul acestei tari. Domeniu de activitate, legume si fructe cu desfacere in piata. Un simpatic domn cu atributii de control striga in fata camerelor ca acel SRL nu are ce cauta acolo si ca bisnitarii trebuie sa plece! Sa dispara! Acest discurs l-a reluat si M. Geoana, lucru ma face sa inteleg ca voi […] nu intelegeti pe deplin notiunea de economie de piata. Cuvantul “bisnitar”, folosit de un candidat la presedintie in anul 2009 intr-o economie de piata, tradeaza imbecilism… sau va complaceti cu populisme pentru nostalgici […] ?+ De asemenea Alexandru spune: decembrie 11, 2009 la 9:04 pm +@ nastase Faptul ca actuala guvernare este mai mult decat incompetenta (motiv pentru care am si votat impotriva ei) nu scuza viziunea dezaxata ale acelei perioade. Sincer acest raspuns m-a dezamagit… PROFUND!+
  Parcă îl recunosc în acel “simpatic domn cu atributii de control” în pieţe pe Popescu-Piedone de la PC. Sînt totalmente de acord cu comentatorul Harabula care spunea că asocierea cu PC a fost factorul principal pentru care aţi pierdut alegerile în 2004. Alexandru descria un IMM implicat în distribuţia legumelor şi fructelor de calitate organică de la producători rurali la orăşeni, pe piaţa tradiţională care exista şi în secolul XIX în oraşe, dar trebuie să existe şi în secolul XXI.

 102. 105 razvan decembrie 14, 2009 la 2:06 am

  scrisoare deschisa Domnului Turcescu,

  salut Robert,

  in urmatoarele randuri,am sa-ti dovedesc echidistanta ta ,aceea pe care tot o atribui persoanei tale…

  in seara confruntarii,punctul culminant,juramantul celor doi candidati:

  Geona- jur ca nu am promis nimic nimanui
  Turcescu-va rog sa-i numiti d-le Geoana(s-a si conformat Geoana)

  Basescu- jur ca nu am lovit acel copil nici cu pumnul in fata ,nici cu pumnul in plex
  Turcescu- domnule Basescu , va rog sa specificati daca l-ati lovit,nu neaparat cu pumnul

  suna bine ,insa, tu nu ai facut asa …ci un simplu multumesc domnilor

  probabil ai sa gasesti sa dai o explicatie plauzibila…nu-i nevoie

  sa traiesti bine

  fara stima, Razvan

 103. 106 Karakas decembrie 14, 2009 la 2:13 am

  @floreign enunta dilema zilei (de ieri): „in masura in care romanii din diaspora vor reveni in tara, vor vota ei cu stanga post-comunista ori cu dreapta progresista ?”

  Bre, te-au spalat bine pe creier! Ce drepturi nu ti-a aparat tie PSD-n diaspora? Nu ti-a gasit PSD job? Sotia-i PSD-ista si n-are aceleasi drepturi in Iran? Ia, fa o lista s-o bifam impreuna!

  Zici ca-i progresista cea dreapta? Si stinga-i odioasa? Bine, lumea-i rea si iarna nu-i ca vara.

 104. 107 Gheorghe decembrie 14, 2009 la 4:10 am

  Articolul poate merge la sufletul prostimii sincere. Pedalati pe un drum inchis, adica faceti o analiza stufoasa (care tine seama de aritmetica si nu prea tine seama de statistica) pentru o idee gresita de la bun inceput.
  Ne asteapta un an extrem de greu, piatra de incercare, si noi frecam menta in discutii sterile.

 105. 108 Aya decembrie 14, 2009 la 5:52 am

  @

  TUTUROR
  (In memoriam…)

  Este luni 14 decembrie 2009, ora 5,50.

  Am asteptat o duminica intreaga -13 decembrie- poate-poate isi va aminti cineva ca intr-un alt 13 decembrie (1983) pleca prematur (de parca ar fi fost vreodata momentul sa plece!) dintre noi Nichita.

  Vad doar patimi. Aud doar cuvinte de ura.
  In noaptea asta am simtit ca ma sting.
  Pentru a nu-stiu-cata oara am inteles (parca, de fiecare data ca intaia oara) ce pretioasa e viata, ce fumoas e acest dar unic si ce frumos e totul in jur. Totul!

  Toti ca certati.
  Unii ma cearta pe mine ca nu urasc.
  Nu urasc! Nu am invatat sa urasc!
  Am invatat doar sa iubesc, sa ma intristez si sa lupt! Si sa incerc sa traiesc, sa ma lupt ca sa traiesc!

  Nici unul dintre cei „foarte drepti” si „foarte morali” si „foarte pe linie”, „foarte…”(adaugati voi tot ce vreti, insa numai in registrul acesta), de aici, nu si-a amintit de Nichita.

  Ar fi trebuit sa va opriti din aratat cu degetul unii catre altii macar un minut- sa va reculegeti in memoria lui.

  Haideti, dragilor, ridicati si acum piatra si aruncati-o in mine!
  Aruncati-o caci, iata, va mustru ca strigati „politic” (aiurea!) unii la altii si uitati de ceea ce e cu adevarat valoros: spiritul, creatia spirituala.

  Cel putin, acum, poate va veni cineva sa se RECULEAGA AICI!

  http://life.hotnews.ro/stiri-showbiz-6720877-video-cadou-muzical-memoriam-nichita-stanescu.htm

 106. 109 Lucian decembrie 14, 2009 la 6:23 am

  Nu am putu sa stau de-oparte si sa nu comentez legat de acest articol. In primul rand pentru ca fac si eu parte din diaspora, ma consider roman si sunt mandru de asta. D-le Nastase, va apreciez faptul ca lasati si criticile pe acest blog. Nu sunt un adept al PSD ului si atat timp cat Ion Iliescu (cel care a spus ca Romania are nevoie de clasa muncitoare si nu de intelectuali) nu pot sa votez cu PSD ul. Legat insa de acest subiect de ce au votat mai multi romani in diaspora, va pot spune ca la inchiderea exit-poll urilor in Romania in vestul Europei se mai putea vota inca o ora, iar in Statele Unite si Canada mai erau inca 7 ore pe coasta de est si 10 ore pe coasta de vest pana la inchiderea urnelor, aici intervine faptul ca, daca cineva ar avea access la o lista a apelurilor spre / dinspre US/Canada, ar constata ca e ceva neobisnuit.
  Numai eu pot sa spun ca am primit cel putin 5 telefoane si zeci de SMS uri de la familie si prieteni in care cei de acasa ne-au spus „mobilizati-va si mergeti la vot pentru ca altfel iese Geoana. Acuma depinde de voi sa scapam de Voiculescu si Iliescu”. Si intr-adevar, asta am facut, de la ora pranzului pana seara pe la 6 am tot dat pe telefoane la topti prietenii cetateni romani din SUA si Canada si le-am cerut sa mearga la vot. Problema PSD ului acuma este nu pierderea alegerilor, ci sa scapati de aceste bile negre ale partidului, gen Iliescu, Hrebenciuc, Vanghelie, Mazare, Dragnea si rupeti colaborarea cu Voiculescu.
  O sa vedeti o importanta crestere in sondaje.
  Multi ar fi vrut sa voteze in SUA, va spun, insa … sa conduci 3-400 Km pana la sectia de votare… totusi…
  Si inca ceva… familiile din Romania a celor 75% din diaspora care au votat cu Basescu, tot cu Basescu au votat. Stiu persoane aici care au votat cu Geoana pentru ca asa au votat si „cei de acasa”, si mai stiu persoane care au votat cu Basescu pentru ca „nu pot sa votez un om care are in spate pe Hrebenciuc si Vanghelie”
  Nu zic, poate acesti oameni au calitatile lor, dar oameni buni, cand vedeti ca aceste personalitati trag partidul in jos, ce e atat de greu in a fi exclusi?

 107. 110 Vasile, decembrie 14, 2009 la 8:10 am

  Un votant oarecare,

  Un domn oaerecare ca mine sau ca altul, dar de fapt ca el, elucubreaza cu o intrebare stupida , citez … Daca votul a fost fraudat masiv de PD-L de ce reprezentantii PSD au semnat procesele verbale?
  inchei citatul, si ma intreb este acest domn un domn oaracare?
  Din exemplete de acum de necontestat in asfara faptului ca dupa ce s-a semnat procesul verbal cifrele au fost modicifcate, acum apar si procese verbale cu semnaturi falsificate.
  Un canadian , sut sau spalator de bude ne explica sistemul de votr canadian, pai de ce m-ar interesa acest sistem cind noi avem unul care poate fi fraudat.
  Un alt om de bine din Italia imi sau ne explica cum s-au fraudat alegerile in sediul ambasadei din Roma,, declaratiile olograf au fost completate ilegal , in afara sectiei de votare.
  Si uite asa cu trei patru voturi fraudate, cu unul anulat , la zece mii de sectii de voate ai adunat usor 73000 de voturi!

 108. 111 floreign decembrie 14, 2009 la 8:30 am

  In fine, la fel cum faceti pe blog, din semnalele politice din tara si de aiurea, puteti sa alegeti sa raspundeti constructiv sau doar sa va incontrati.

  Parca nu sunteti dumneavoastra in ultimul timp. Imi lipseste expresia „Basescu este de vina!” din peisajul stirilor politice.

 109. 112 alex din umbra decembrie 14, 2009 la 8:30 am

  Fara nici o incrancenare, ideea de a limita in vreun fel dreptul de vot al unui cetatean roman nu ar nimic cu democratia! Mai, si ce mandru eram ca uite, Romanica mica cum e, are sectii de votare peste tot, ca doar dreptul e vot fundamental! Inca odata, de ce nu inforamtizati sistemul de vot?

 110. 113 Doru Coarna decembrie 14, 2009 la 9:24 am

  @Plano: SIE nu are fraieri, dar sensul normal al acestei institutii este sa asigure protectia contrainformativa a personalului nostru diplomatic; din pacate, apartenenta la SIE a devenit o conditie de munca in diplomatia noastra iar de aici la ‘sa facem totul pentru realegerea…’ nu mai e decat un mic pas care a si fost facut. La fel si cu alte institutii. In toate aceste cazuri obedienta sefilor este definitorie. Atentie insa, in mai toate democratiile seful statului capata si al doilea mandat indiferent cat de dezastruos a fost primul; nu-mi vine in minte nicio democratie care sa-si fi lepadat presedintele dupa primul mandat! Concluzia? Concluzia trista e ca peste tot conteaza mai putin votul electoratului dar conteaza decisiv optiunea celor din institutiile statului. Povestea nu se incheie insa asa, cu realegerea indeplinita, ci escaladeaza cu prigonirea adversarilor politici si cu masuri sfidatoare asupra natiunii: nu poti spune ca nu sti sa conduci odata ce ai fost reales, trebuie sa dai vina pe adversarii politici, adica PSD si PNL vor avea 2-3 ani grei iar apoi, in ultimii 2 ani ai acestui mandat toata lumea va fi nerabdatoare sa treaca timpul mai repede ca sa scapam de jucator. Pe de alta parte, CCR nu numai ca-l va legitima pe jucator, ci va legitima intreaga lui politica, adica Boc, Udrea, Videanu, Berceanu, Bercea, Ridzi, etc, toti astia vor avea liber la jefuit si deturnat banul public caci institutiile ce au pus umarul sa-i legitimeze au ales sa nu-i sanctioneze pentru nimic timp de 5 ani, ba chiar sa le dea intregul concurs de care sunt ei capabili, si sunt cu adevarat! Baba Rada va ramane cu galeata de plastic iar altii cu amintirea pungii de copane, ei insa vor ramane cu banul gros indesat in conturile de aiurea, si de aici trebuie inteleasa afirmatia lor de bucurie: ‘Am castigat!’, niciunul nu spune ‘Am invins!’. ‘I-am ciuruit!’ este o forma de a spune ca i-am cumparat, i-am facut sa defecteze, sa tradeze; sigur, Dl. Geoana trebuie sa-i caute pe astia, adica mi-e greu sa cred ca reprezentantii PDL din comisiile de votare au facut asa usor toate falsurile fara ca cei din PSD si PNL sa nu fi vazut, intelegi (?), aveau tot interesul sa vada pentru negocieri cat mai reusite, si asta ne duce iar la ideea ca vom avea mereu presedinti pentru 2 mandate succesive. Sigur, CEDO si Curtea de la Venetia perturba mult lucrurile si vor mari turbulenta atunci cand, daca admit cererea, se vor pronunta, adica peste vreo 2 ani, tardiv deci insa, daca Geoana stie sa procedeze, are asigurata victoria din 2014 ca presedinte ales in tara si furat de jude in diaspora. Cred insa ca PSD-ul ar trebui sa caute sa-si alcatuiasca o echipa de inalta statura politica, oameni rutinati in demnitati inalte, care sa stie sa exploateze la maxim momentele dificile ce vor veni; contrar, PSD-ul il poate admira pe Vadim la lucru…

 111. 114 Vasile, decembrie 14, 2009 la 1:19 pm

  Domnilor,

  Va este teama de adevar, domnule Nastase va inteleg , pe linga faptul ca sunteti din alt aluat ,mai sunteti si politician ..si mazi si sperati la o reinviere de aici mesajul plin de echivoc…Ce este diaspora ? sunt citeva mii de oameni evadati din lagar sau fugiti dupa o mosie pe alta?
  60% din diaspora actuala este formata din lichele, gunoaie, diaspora adevarata este complet rupta de ralitatile acestei tari , ori ce sa spun de intelectuali de marca care valseaza dupa cum canta Traian Basescu , sau dupa falseaza un patapievici ca sa fiu mai explicit si de ce nu un Cartarescu!

 112. 115 blogideologic decembrie 14, 2009 la 2:08 pm

  În vâltoarea care clasiciza Limba Română, transformând-o în cale regală spre Absolut (’candida vîlvoare’ – metaforă pentru Spirit !), fixând o direcţie de proaspăt interes românesc către Metafizica iluministă, Simion Dascălul era nu doar uitat, obliterat din cultură prin paradigma impusă de Miron Costin, ci devenea aproape un « alien » ce urăşte neamul românesc. Pe de altă parte, este plauzibil că ideea subliminală despre Romania, prezentă mereu la Simion Dascălul, să-l fi influenţat totuşi pe Miron Costin. Într-o lectură atentă observăm că boierul admitea validitatea demersului întreprins de umilul Simion. Fraza : « Să încep osteneala aceasta după atâtea veacuri de la descălecatul ţărilor cel dintâiu de Traian împăratul Râmului cu câteva sute de ani peste mie trecute, se sparie gândul » arată cât se poate de explicit că ipoteza continuităţii statale era socotită exagerată chiar şi de marele vornic. Mai târziu, Ioan Eliade Rădulescu va încerca în textul « Biblicelor » să zidească discursul continuităţii de care « se sparie gândul », prin mijlocirea unei versiuni originale, –dacă putem zice aşa–, a teologiei creştine. Era celebra interpretare anagogică a continuităţii româneşti, valorificată de Mihai Eminescu în Epigonii, amintită de Nichita Stănescu în smalţul unei teserale pavând misterul poeziei sale. Creaţia maximă a secolului XIX românesc ? Nu „Independenţa naţională”, loc de „pupat toţi” – autohtoni şi carpetbaggers–, sub supraveghere internaţionalistă, ci Limba Română perfectă! Recunoaşterea acestei performanţe absolute a excelenţei cultural româneşti o vedem întreprinsă de Constantin Rădulescu -Motru la anul 1904, atunci când el subliniază repetitiv importanţa principiului identităţii din logică în cultura română. Noi nici acum nu dăm prea multă importanţă constatării acestui fapt : Limba Română este capabilă a susţine reprezentări ontologice, în principiu chiar toate reprezentările necesare pentru a deschide înţelegerii noastre întreaga realitate a lumii de azi! Să ne reamintim bine că în lipsa evidentă a unui Paradis pământesc, Nichita Stănescu revendica ontologiile scrise în Limba Română drept Patria sa! Instinctiv şi intuitiv, Poetul Naţional Nichita recunoştea naşterea unui Imperiu cultural neolatin. Imperiu ale cărui frontiere livreşti se extindeau după gramatica lui Ioan Eliade Rădulescu publicată la 1828, gramatică după care explodau numeric, într-o „lege a marelui J” (graficul exponenţialei în dreapta „zeroului” seamănă cu litera J mare, iar în cultura populară de azi legea marchează trecerea de la „excepţional”, la „exponenţial”, acestea fiind categorii, termeni consideraţi prin prisma experienţei ontice), tipăriturile româneşti sub forma periodicelor şi cărţilor! Cezar Ivănescu scria serios că lista de „trofee de vânătoare” ale lui Mircea Dinescu ar fi început cu Nichita Stănescu. Poetul Nichita Stănescu era invitat, ceremonios dar fratern, să recite versuri la Struga de Ohrid, aşezare mirifică de pe Via Egnatia. Regiunea străbătută de Via Egnatia este supranumită uneori, fie pentru că Via Egnatia prelungeşte Via Appia, fie din exces de metaforă geografică : « Moldova Italiei », fără accent maliţios. După hrisovul pentru curăţirea catedralei Aghia Sofia, Împăratul Mihail al VIII-lea Paleologul retrasa o extensie administrativă ecleziastică a Romaniei în Oltenia, Muntenia şi Moldova, prin hrisovul ce hotăra Ohridului destinul unui mare centru spiritual pentru romanitatea orientală. Este motivul pentru care domnitorul Moldovei, Ştefan cel Mare, se consulta frecvent cu arhiepiscopul de Ohrid (vezi studiul de excepţie al lui Bogdan Ioan: „Corespondenţa lui Ştefan cel Mare cu arhiepiscopul de Ohrida, an 1456/57”, publicat de Buletinul Comisiei Istorice a României, I (1915), p. 106-122). Anul 1456 este şi anul ‚Micului Testament’ al lui François Villon (1431 – 1463). Se spune că în Europa există un arhetip cultural poetic unificator. Să ne mirăm atunci că poetul Nichita Stănescu era invitat să rostească, în Limba Română perfectă, la Struga de Ohrid? Acea invitaţie pentru Limba Română la Ohrid este mult mai valoroasă decât şansa pierdută a unei invitaţii la Stockholm pentru ceremonia recepţiei premiului Nobel. Struga de Ohrid îl investea pe Nichita Stănescu drept Mare Poet al Latinităţii Orientale din secolul XX. Era, –este–, şi aceasta o dovadă pentru lucrarea ascunsă a Împăratului de Aur, Mihail al VIII-lea Paleologul.

 113. 116 Adi decembrie 14, 2009 la 2:44 pm

  @Aya

  Chiar si tu l-ai uitat pe Amza Pellea , decedat pe 12.12.1983 , cu o zi inaintea lui Nichita . Suntem bolnavi , asta e . Stam cu ochii cand pe BEC cand pe BOC .

 114. 117 cunoscator decembrie 14, 2009 la 3:49 pm

  Voturile din 3-4 judete precum Cluj, Timis, Alba si Arad sunt cele care au inclinat decisiv balanta, nu diaspora! Liderii PSD sunt intr-o mare eroare, care va costa mult partidul in viitor insistand pe aceasta idee. II VA PIERDE PENTRU MULT TIMP CA POTENTIALI VOTANTI
  PSD-ul NU ARE EUROPARLAMENTARI?????
  CE I-A OPRIT PE ACESTIA SA FACA MUNCA POLITICA IN DIASPORA NOASTRA DIN EUROPA?????????
  SALARIILE MICI IN EURO!!!!!!!!!!!!!!!

 115. 118 felix-cat (daniela) decembrie 14, 2009 la 4:08 pm

  Legea roana nu poate actiona in afara teritoriului romanesc . Orice lege este supusa principiului teritorial . In fapt , in Liege ( Belgia ) s-a votat intr-un apartament de hotel , in comisie- 3 persoane , in camere- 2 persoane imparteau declaratii . Intrebare : acea camera de hotel de la Liege a fost declarata teritoriu romanesc ( ca sectie speciala , desigur )? Pentru ca daca nu era teritoriu romanesc , legea belgiana nu reglementeaza fraudele facute de electoratul roman pe teritoriu belgian . Astfel , cei care au votat de 2 ori nu au comis frauda pe teritoriul altei tari . Parearea mea ar fi : sa lasam ipocriziile la o parte si sa facem si noi ca restul lumii . Sa se voteze doar in ambasade si in consulate , chestia cu sectiile speciale a fost o adevarata porcarie . Cine doreste sa-si exercite dreptul la vot , sa mearga in ambasade , asa e normal . Cine crede ca e important votul sau face si 200 km , va spun din experienta . La parlamentarele din noiembrie 2008 am mers la ambasada pentru a-l vota pe dl Petr Roman ca reprezentant al Diasporei din partea colegiului uninominal 1 Senat . Pe cine deranjeaza sa faca 100 km cand crede intr-o cauza , fie ea si portocalie ? DESFIINTATI SECTIILE SPECIALE !Nu va fie teama ca va judeca si va blameaza Diaspora . Votantii din Diaspora reprezinta 3-4-5% din electoratul romanesc . Romania merita sa voteze si sa aleaga in interior ceea ce crede ca ajuta destinelor ei . Si apropo , am vazut si romani fericiti : romanii din Arad sau Cluj . Si sa mai crezi ca tara se afla in colaps si ca romanii sunt nemultumiti ? Propaganda lui Guta a fost cea care a castigat aceste alegeri . Am mai remarcat ceva sinistru : romanii de peste ocean ( Canada si America ) spun ca au taxat bucuria sincera a d-lui Geoana la vederea exit-polurior . Sa primeze in inima romanului doar ura viscerala importiva celor care isi manifesta in vreun fel sentimentul de bucurie ? Marturisesc , sincer , ca personal ma aflu intr-o mare dilema si in fata multor intrebari in ceea ce priveste romanismul sau patriotismul .

 116. 119 felix-cat (daniela) decembrie 14, 2009 la 4:10 pm

  * Legea romana….( greseala de tastare )

 117. 120 Ioan Iosif decembrie 14, 2009 la 5:26 pm

  @ Vasile

  60% ? Eu traiesc cu impresia ca ar fi un procentaj mai ridicat. Nu sunt ironic.

 118. 121 vali decembrie 14, 2009 la 8:58 pm

  domnule adrian nastase,
  ca sa nu mor eu prost…totusi nu ma dumiresc de ce, in anul 2009, nu se utilizeaza un sistem informatic centralizat in paralel cu cel clasic, pentru verificarea validitatii cnp-urilor. s-ar putea anula astfel o mare parte din voturile multiple, precum si posibilitatea introducerii frauduloase a buletinelor dupa incheierea votarii.
  va rog sa ma lamuriti de ce in anul in care internetul patrunde chiar si la cea mai izolata stana a spatiului mioritic, acesta nu se foloseste, repet, IN PARALEL, cu sistemul clasic de validare/verificare a voturilor.
  va multumesc,
  valentin

 119. 122 geomarz decembrie 14, 2009 la 11:00 pm

  Eu spun că votul diasporei NU trebuia luat în consideraţie. Poate nu al tuturor, dar al celor plecaţi de mai mult de un an, cu siguranţă. Au plecat, nu mai ştiu care-i treaba pe aici. Cu cît au plecat mai demult, cu atît ştiu mai puţin.
  Este la mintea cocoşului.

 120. 123 zonet decembrie 14, 2009 la 11:31 pm

  de ce crezi ca nu trebuie luat in consideratie? pentru ca atunci cand ne uitam la stiri si vedem ca acelasi om care a fost la putere cand am plecat noi din tara, sau ma rog, aceeasi oameni care erau la putere (vezi Ion Iliescu, Hrebenciuc, Voiculescu, Dragnea, Vanghelie) vor sa vina iar la putere… atunci trebuie sa avem si noi DIASPORA un cuvant de spus. Se vede ca ati dat uitarii miliardele de $ si Euro trimisi in Romania de DIASPORA. Sau la trimis de bani DIASPORA trebuie luata in consideratie… in rest….

 121. 124 zenit decembrie 15, 2009 la 1:28 am

  nu stiu cum nu ati fost mai vigilenti. Inca din joia de dinaintea alegerilor se vehiculau rezultatele de 50.4% pentru basescu, iar la numaratoarea lui videanu- cea din 10 in 10 min rezultatele se invarteau tot in jurul acestui rezultat. si nu uitati articolul din ziar de la alegerile europarlamentare” mezina presedintelui a obtinut in diaspora un nr. de voturi egal cu cel al PSD”- nu era oare acesta un semnal? nu mi-am imaginat ca puteti fi asa inocenti. oricum elicitari voi sunteti castigatorii sper ca din opozitie sa puteti face mai mult. Parerea mea este ca ar trebui deja sa intrati in campanie electorala pentru alegerile din 2012 si 2014.

 122. 125 contele decembrie 15, 2009 la 11:27 am

  geomarz

  Dar tu ştii care-i treaba pe aici ?Explică-mi şi mie.

 123. 126 Roxana decembrie 15, 2009 la 12:28 pm

  Este intradevar o suferinta, la fel ca si in 2004, doar ca acum suntem mai epuizati si mai lipsiti de speranta. Vom lupta doar ca este foarte greu sa lupti cu absurditatea impusa ca normalitate, cu nebunia, cu fanatismul si cu agresivitatea.

 124. 127 Costin Tanasescu decembrie 15, 2009 la 12:58 pm

  @Dan Patrascu: SE CUNOASTE CA NU SUNTETI MILITANT COMBATANT. ALEGERILE SE PIERD ATUNCI CAND NU ESTI FOARTE BINE ORGANIZAT, CAND NU AI LIDERI PUTERNICI, CAND TE IMBETI CU APA RECE.
  TOATA LUMEA STIA CA PDL VA FURA, PENTRU CA TOTI AU FACUT-O LA RANDUL LOR, POATE MAI PUTIN. DE CE NU AU FOST IMPIEDICATI, PENTRU CA SE STIA ACEST LUCRU?!

 125. 128 Al decembrie 15, 2009 la 9:49 pm

  Hai nu va mai imbatati cu apa chioara.
  In diaspora nici dracul n-a votat cu Geoana.
  Diaspora a fost creata de FSN(PSD) sau de PCR inainte de 1989.
  Minerii, viziunea politica, hotia,lipsa de speranta, etc.
  Cum naiba ginditi voi daca va iluzionati ca oamenii aceia ar vota vreodata cu PSD??????

  Citi oameni au fost furati de Vintu si Vacaroiu pe schema FNI?
  In momentul in care Geoana a fost la Vintu, sa se „relaxeze”, exact atitea gloante au trecut prin el.
  Chiar nu va vedeti????Sinteti miopi, copii handicapati?
  Vintul se lauda ca are mult mai multi bani decit Patriciu.
  Banii lui Vintul sint banii romanilor pacaliti prin schema FNI.O HOTIE UNICA IN EUROPA.

  Anyway,
  Basescu putea fi facut, de oricine altul decit voi.

  Asta e o informatie absolut dezinteresata.

 126. 129 Alex decembrie 15, 2009 la 10:10 pm

  Sa mori tu, Al? In Spania au votat majoritatea.
  FSN este si Basescu, si partidul sau. PDL este emanatie divina?

 127. 130 Alex decembrie 15, 2009 la 10:12 pm

  Roxana, in primul rand te lupti cu tine. Aduci tu normalitate prin comportomanetul tau.

  Drumul spre normalitate nu este usor. Este nevoie de multa rabdare (si in primul rand cu tine).

 128. 131 Sergiu decembrie 16, 2009 la 12:29 am

  Foarte interesant punctul dvs. de vedere. Si tind sa fiu de acord cu dvs. in privinta mesajului electoral propagat in afara teritoriului consulatului sau al ambasadei. Totusi ma intreb daca in statele unde activeaza msiuni diplomatice romanesti nu exista legi care sa reglementeze propaganda politica ale unor partide care nu activeaza pe teritoriul lor ? Cred ca trebuie sa avem in vedere si aspectul asta.

  Sunt in continuare ca trebuie introdus votul electronic si cel prin corespondenta. Daca se respecta legea si nu se incearca manipularea votului, mai ales a celui electronic, atunci putem vorbi de niste alegeri corecte.

 129. 132 Andrei decembrie 16, 2009 la 8:00 am

  Domnule Nastase , noi romanii plecati in strainatate , mai uitam de unde am plecat , ca asa de des ni se reproseaza acest aspect incat ajungem sa ne insusim acuzatia , in plus , asta este natura noastra sa uitam de unde am plecat.
  Nu cred insa ca vom uita vreunul vreodata DE CE anume am plecat.
  Nu cunosc niciun roman domiciliat in strainantate care s-a deplasat la vot cu intentia de a vota PSD , cel putin NU declarata.
  Prea putin s-a ocupat „diplomatul” Mircea Geoana de necesitatile noastre consulare pe peroiada mandatului domniei sale in functia de Ministru de Externe.
  Poate ca daca s-ar fi introdus niste reforme , macar din punct de vedere financiar unii s-ar mai fii gandit sa il voteze. Insa atata timp cat un pasaport romanesc la o sectie consulara costa in jur de 200 EUR ( ???!!!! scandalos si nerusinat de mult ??!??!) , iar orice legalizare in jur de 80 EUR ( alta nesimtire) , pe langa cateva zeci sau poate peste suta de km ptr. a merge la vot , mai trebuie scoase si cateva sute de EUR din buzunar , doar ptr. a intra in posesia actelor necesare exercitarii dreptului la vot !
  Succes in cariera diplomatica domnului Geoana , dar PSD-ul nu merita sa conduca Romania.
  Si pentru ca doresc sa risipesc inca un mic dubiu.
  Cred ca majoritatatea celor din diaspora , nu am votat Traian Basescu ,
  marinarul mitocan si necitit care isi promoveaza mezina inculta la rang de europarlamentar , NOI AM VOTAT IMPOTRIVA PSD , impotriva arogantei d-lui Nastase , impotriva jafurilor d-lui Hrebenciuc si nu in ultimul rand impotriva crimelor lui Ion Iliescu, pe care nici chiar dupa 20 de ani nu le putem uita !!!

 130. 133 Dan Vasilescu decembrie 16, 2009 la 10:02 am

  Nu stiu de ce altii din diaspora au votat cu Basescu dar STIU de ce eu nu voi vota niciodata cu partidul dumneavostra.

  Unii oameni iarta greu si nu uita niciodata, eu sint unul dintre ei. Am ajuns in America nu de placere ci de nevoie – din dezamagire pentru lucrurile care s-au intimplat dupa revolutie si de frica pentru propia viata.

  Banuiesc „cine a tras in noi” la revolutie si STIU cine a chemat minerii. Domnule Nastase, eu voi vota contra dumneavoastra – dusmanii dusmanilor mei imi sint prieteni.

 131. 135 @DAN VASILESCU decembrie 21, 2009 la 6:02 pm

  Domnule Vasilescu
  Nu stiu ce faceti in America,si nu cred ca ati plecat din Romania de frica lui Iliescu si acomunistilor.Ati plecat din Romania ca sa traiti mai bine sau din alte frustrari.Se vede ca nu cunoasteti realitatea di Romania si ca aveti mult venin si ura. Prin votul majoritar al diasporei a reusit domnul Basescu sa cistige, dar cei care suporta greul suntem noi cei ramasi. In ziua de astazi socitatea romaneasca este divizata si incapabila de reconciliere.Prin ura si intoleranta nu vom progresa ca natie. Ura si dezbinarea nu pot duce la nimic bun.
  Eu fac parte din cei 50% care nu au votat cu Basescu dar nu plec din tara.
  Celor care ati votat cu Basescu va spun”SA TRAITI CUM ATI VOTAT”

 132. 136 macea decembrie 22, 2009 la 11:49 am

  @@Dan Vasilescu

  Democratic vorbind.. acum o sa traiasca unii cu decizia pe care NU AU VOTATO si pe care se lipsit de demnitate refuza sa accepte ca AU VOTATO altii.
  Abia dupa inca 5 ani o sa simtiti nevoia sa plecati in America.

 133. 137 geomarz ianuarie 3, 2010 la 12:32 pm

  Văd că diaspora a sărit în sus…
  Diasporă fiind şi locuind aiurea, nu pre a are de-a face cu domnul băse care a anunţat între 5 şi 10 zile lucrătoare neplătite lunar timp de nu se ştie cîtă vreme… Vă rg să poftiţi în Ţară şi să trăiţi cu un slariu de rezident semnat pe 5 ani cu valoarea de 1 000roni din care scădeţi ce se cuvine şi mai rămîne cam vreo 4-5oo roni din care ai de plătit transportul zilnic (50ron, îmbrăcăminte, încălţăminte, mîncare, întreţinere 3-400 la proprietari sau chirie minimum 150 euro, asta fără a se pune la socoteală că un tratat de specialitate nu-l iei fără 200-300 euro…)…
  Pe cînd băse cu camarila lui (blonda Nuţi care a primit de ziua ei buchete de flori de mii de euro, d-ar-ar Dumnezeu să facă alergie şi să se sufoce printre ele… ) fură de-l iau dracii…
  Cum mama mă-sii au reuşit tembelii cu pricina sa NU investească nimic şi slariile bugetarilor şi pensiile ă fie plătite din ÎMPRUMUTURI la FMI şi la alţi şnapani conduşi de chiombalii libidinişi…
  Au anunţat tembelii reducere cu 15 000 de posturi în învîţămînt, cele mai mici salarii din ţară… (4-5oo ron în mînă) şi singura sugestie de sortare a fost SUPLINITORII (majoritatea la sate şi majoritatea fără studii de specialitate pentru că cei formaţi NU se duc acolo…)
  Nici un politician pe funcţie de Preşedinte în această ţară nu ar fi putut face ATÎTA rău economiei şi poporului român ca Piratul şi camarila sa de neisprăviţi…
  Rămîn la părerea mea: dispora nu ar fi trebuit să fie întrebată despre ce se face în România. România a răspuns. Nu-l mai vroia pe băse…

 134. 138 geomarz ianuarie 3, 2010 la 12:34 pm

  PS.
  Stiu eu unul în america care o duc e bine după ce a fost însurat în fiecare stat (pe parcusul a 20 de ani) şi a dat Dumnezeu de a murit ultima lui nevastă pe care a moştenit-o…

 135. 139 macea ianuarie 4, 2010 la 9:52 am

  Draga @geomarz

  Majoritatea Diasporei exista din timpul mandatelor lui Ion Iliescu.
  Multi au plecat din imposibilitatea de a trai in regimul impus si care sa inteleg ca tie tia adus beneficii din timpul lui Ion Iliescu.
  Altii au plecat pentru ca erau tineri, fara prea multa carte si minte, sa isi stranga bani de masina si casa ca sa aibe femei si dusmani de valoare pentru ca asa au crescut ei, in timpul lui Ion Iliescu.
  Altele au plecat, sa se marite cu straini bogati nu cu autohtoni saraciti in timpul lui Ion Iliescu.
  Au plecat si cfr-isti care au saracit in timpul lui Ion Iliescu dar in timpul in care ministerul a fost condus de Traian Basescu ( deci… ).

  geomarz – asta e realitatea pura. Nu avem intelecte chiar asa de sadice cum scrii tu mai sus. Ce scrii tu sunt exceptii sau irealitati. Daca ai fi muncit vreo ora in Italia ai fi vorbit despre altceva.
  Asa ca ramai doar un snob care a crescut la cresha si care jigneste lucruri sfinte.

  EU n-am plecat de bine nenorocitule! Eu am plecat pentru ca inculti valorosi (poate de-alde tine sau poate nici nu stiu despre ce vorbesc ) au votat comunismul din nou .. nu cu 100% ca pe Ceausescu dar aproape la fel.
  Poate ca a fost necesara „tranzitia” cu Iliescu la conducere dar sincer nu ma intereseaza. Un singur lucru mi-e clar. Nu am avut bani sa mananc de pe urma nenorocitilor care luau spaga si pe aer: profesori, primar, secretari pt orice rahat de adeverinta, medici, soferii de ambulanta la dracu!!!!!.
  Ca-i da afara pe profesori?? Sa- i dea afara pe toti!! Au luat spaga de la oameni nenorociti de soarta. Un lucru mai imoral ca asta abia ca mai exista.
  Am asistat si a trebuit sa apelez la obiceiuri triste. Pentru ca tie ce -ti garanta probabil taicatu si maicata pentru altii e de vanzare.
  Dar…
  draga @geomarz…
  daca se vor da afara profesori.. se vor da afara aia „fraieri” nu aia care au luat spaga si pe timpul lui Ceausescu si dupa. Daca trimit bani in tara ca sa cumpere copilul de la magazinul tau vad ca ai aprecierea sulii asa ca nu mi ramane decat sa am aceasi apreciere fata de tine.
  Pentru mine ramaneti asa: niste nenorociti care mi-ati furat 30 de ani din viata. Daca ma nasteam de la inceput in Italia nu as fi fost la fel de rusinat ca sunt conational cu geomarz. Asa sunt trist.
  Ma intorc ca un criminal de razboi de parca nam fi din aceeasi natie.
  E trist dar va meritati soarta. Il meritati pe Basescu. Este imaginea voastra ca natie. Daca tu vorbesti asa ca mine, cand si Basescu a invatat sa fie diplomat inseamna ca tu esti mai amar ca el. Inseamna ca esti mai trist ca el. Inseamna ca el, pe care il acuza toata suflarea de radical e de o suta de ori mai „socialist” si mai tolerant decat „socialistii” care au devenit „radicali” cu cei care ii fac vanzare la hipermarketurile pe care le conduc „neconstitutional”.

 136. 140 macea ianuarie 4, 2010 la 10:26 am

  PS:
  Oare cat va va lua sa intelegeti ca Geoana alaturi de PSD nu va fi niciodata privit ca schimbare. PD-L va trebui probabil schimbat urgent in urmatorul mandat pt ca „frunzele” partidului vor face aceleasi abuzuri ca si cele ale PSD ului cat timp au fost la putere.
  Asta este adevarata ofensa adresate acestei natii dupa jumate de veac de comunism:
  „Eu nu intru in puscarie fiindca sunt baiatu lui tovarasu. Tu da fiindca n-ai valoare”.
  Daca veti intelege asta domnule Nastase va veti apropia de constiinta actuala a romana.
  Nu ii deranjeaza ca Basescu a fost VAZUT si FILMAT de un indivit cu credibilitate NULA in timp ce batea un copil care rade.
  Nu ii deranjeaza Elena Udrea mai mult decat Marian Vanghelie.
  Nu ii deranjeaza Ritzi mai mult decat pensionatul Vacaroiu.

  Sunt o gramada de nenorociri care sunt de nedorit dar asta e oful lor acum. Necazul comunismului a fost si confiscarea animalelor din curte dar nu mai e de actualitate decat pentru batranii prea batrani.

  Basescu n-are cum sa fie privit ca puterea care a abuzat pentru ca n-are decat un mandat la activ in care nici nu prea are reprosuri multe decat ca n-a facut nimic nici decum ca a facut rele.

  @geomarz
  Criza de la sate e la alt nivel.
  Nu educatie le lipseste ci APA POTABILA SI OCUPATIE.
  Oamenii din Puturenii de Jos nu duc lipsa de studii de Economie si Biologie. Pentru ca chiulesc oricum. Iar daca nu chiulesc ii pune dom’ tovaras invatator si profesor sa le sape via sa i treaca clasa si cu 10 chiar.
  In felul acesta Machis P Ion din Putzurenii de Jos va intra intaintea lui Nunu Anina care a fost 8 ani olimpica la romana totusi dar cu medii de 8.50 pentru ca profu de chimie , care stia ca tata e dulgher ia cerut un dulap si tata nu a vrut, ia pus 5 ( va dau cuvantul ca asta este caz real care s-a intamplat copilului ).

  Daca ai dumneata solutii la asa ceva , alte solutii in afara de migrarea oamenilor din Putzureni la orasul alaturat Mucuresti care nu are metrou in cartierul unde se muta toti noii veniti, sau crearea unei fabrici acolo va rog sa o prezentati public si sa o inregistrati ca marca.

 137. 141 sorin ianuarie 5, 2010 la 9:08 pm

  Domnule @geomarz,

  Nu sunt din diaspora dar sustin parerea celor din diaspora si argumentul ar fi ca : multi din ei nu au pierdut contactul cu Romania.
  Cei mai multi muncesc acolo temporar (temporar in sensul ca nu sunt stabiliti pe toata viata acolo si nu chestiune de 10 luni ) pentru a reinvesti in Romania ( orice ar insemna investitie – casa noua, masa noua, pisica noua, etc). Investitii imense au fost cele in copii. Cu bani din Italia invocata de macea sau Spania ,Grecia s-au platit sute de studii, chirii, carti, haine pentru copii invatacei sau studenti.

  Domnule geomarz, daca dumneavoastra sau domnul Nastase sau eu nu am plecat afara, e pentru ca am putut supravietui (literalmente!) in Romania. Cunosc oameni care mureau efectiv de foame in Romania daca nu plecau. Am intalnit si insi care au plecat intr-adevar sa stranga bani de ghiul de aur… Dar aur ramas destui si in tara din astia. As fi fost foarte multumit sa plece toti astia. Dar au ramas si au avut un teribil succes cu manelele lor. In Romania.

  In orice caz, citind mesajul de lamurire (a nu stiu cata oara ) a domnului Nastase, post ul lui geomarz si ultimele 2 ale lui macea mi se reconfirma parerea ca mai indreptatiti sunt intr-adevar romanii din diaspora sa ne acuze de tradare de neam decat am avea noi dreptul vreodata.
  Tradare nu prin acest gest al dvs domnule Nastase. Tradare prin indiferenta. Gestul domnului Nastase e doar o insulta. O insulta pe care ati explicat-o intr-un fel sau altul dar tot insulta a ramas. Sau poate a fost doar momentul extrem de nefericit..Chiar dupa alegeri, ..,tensiunea inca nu s-a eliberat si s-a gasit explicatia celor 5 ani de cataclisme care urmeaza : unchiul meu din Spania!
  Probabil ca ar fi avut alt impact daca ati fi propus aceasta chestiune… in ianuarie sa zicem ..

 138. 142 geomarz ianuarie 5, 2010 la 10:47 pm

  @macea
  Mi-am dat silinţa intens să pot urma firul epic al povestirii domniei voastre. Nu l-am găsit.
  Revin şi vă spun.
  Băsescu este cea mai PROASTA alegere pentru acest moment al evoluţiei româneşti. În rpimul rînd, pentru incoerenţa sa. Orice om, cît de modest ar fi fost el, era mai bun decît acest individ, care, mi se pare culmea incoerenţei.
  @ Sorin
  Tocmai de supravieţuire vorbesc şi eu. Aveţi cumva impresia că în următorii 5 ani (al doilea mandat băse) se va supravieţui MAI bine în R ? Cu blonda nuţi la cîrma a două ministere care şi-a propus, mare realizare, CONSTRUIREA uni teren de GOLF !!!!! lîngă Sangov ? Şi cel mai mare buget al vreuni minister din R ?
  Repet, cînd împrumuturile se fac pentru PENSII şi SALARII !!! Orice om cu inteligenţă modestă înţelege că NU trebuia să se ajungă aici. Pensiile şi salariile trebuiau să vină din economia românească.
  În 20 de ani aproape 80 miliarde de euro NU ao folosi la NIMIC sub oblăduirea tuturor neaveniţilor politicii locale.

 139. 143 macea ianuarie 6, 2010 la 12:19 pm

  Domnule Geomarz,
  Nu are nimeni voie de a discuta dreptul de a vota a unui cetatean.
  Dreptul meu de a vota din Indochina este la fel de discutabil ca al unui senil de 89 de ani care uita si cum il cheama si totusi voteaza probabil cu cine va place dumneavoastra pentru ca era al naibii de popular cand era inca activ psihic. Sau nu era el? In fine tot rosu era..
  Este la fel de discutabil dreptul meu de a vota cu al unuia care are probleme de dependenta de alcool si uita adesea si unde locuieste daramite cine e de dreapta si cine e de stanga.
  Asta este treaba unui filozof, unui sociolog sa studieze.
  Este politica cand afirma Nastase ca romanii din strainatate ar trebui sa conteze mai putin
  din evidentul motiv ca daca nu esti la putere nu ai control asupra alegerilor in afara.
  Dar este crima impotriva romanismului sa te trezesti dumneata vorbind despre dreptului meu de a vota. Daca nu iti convine ce am votat poti sa te impaci cu gandul sau sa suferi. Este partea neplacuta a democratiei.
  Ce anume v-am enumerat mai sus sunt argumente pentru asigurarea in mod egal dreptului civic care le consider inca drepturi si nu privilegii pentru ca e Romania si nu Monaco.
  Argumente ca nu cei care au plecat nu merita condamnat.
  Daca nu ati putut descifra faptul ca nu e de tolerat ca sunteti din cei care condamnati pe cei care au plecat va spun pe sleau:
  va doresc nu mai rau decat ce am patit noi! Da! De-asta l-am votat pe capcaun.
  Daca credeti ca noua ne-a fost bine poftiti si imfruptati-va!
  Intr-un an maxim probabil ca o sa aveti si ocazia..
  Si peste 5 ani cand sa fiti ca noi o sa va abolim dreptul de a vota.
  Pentru ca nu hotarati voi din Madagascar cum se traieste in Romania. Daca nu-ti convine nici asa ..
  n-ai decat sa -ti iei parintele bolnav cu pensie marita de guvernul Nastase sfidator cu 1%. 1% dintr-un rahat e tot un rahat domnule
  geomarz. Si atunci nu era criza domnule geomarz.
  De-asta domnule geomarz devin personal cand isi dau unii cu parerea despre cum trebuie sa te comporti in situatii despre care au auzit la televizor.
  Nu mi-o luati in nume de rau dar .. fiti mai retinut in materie de etichete.

 140. 144 geomarz ianuarie 7, 2010 la 8:35 pm

  @Stimate domn macea,
  Parintii mei nu mai exista de 3 ani si jumatate. Mai am ceva matusi singure si unchi. Cu totii pensionari de, in medie, 20 de ani. Daca au beneficiat enorm de marirea la care va referiti, imaginati-va cum vor beneficia anul acesta cind se va aplica IMPOZITAREA acelor pensii. Asta in contextul in care, 25%, pe putin, din indivizii apti de munca sint someri cu acte, lucreaza la negru sau nu lucreaza de loc. Deci, si daca si-ar da cineva silinta sa incerece sa-i ajute pe pensionari, nu are cu ce.
  Asta in contextul in care agricultura NU se mai face in R, in contextul in care industrie NU mai exista si nici bisnita cu vinzarea de case vechi NU mai merge. Constructii noi isi permite coana Nuti cea blonda cu o datorie personala la banci de 3,5 milioane de euro declarate. Numnai ca ea vrea sa construiasca un teren de GOLF !!!
  Nu-i nimic, i-a dat tata base cel mai mare buget pe ministerul ei comasat pe care i l-a facut cadou dupa ce a masluit bine rezultatele votului.
  Se impoziteaza pensiile in timp ce cheltuielile presedentiei, SIE si a magistratilor, cresc cu media de 35-40%.
  Si aceste minunate realizari au fost posibile pretinsului vot al „diasporei”.
  Revin la aceeasi problema, indiferent de culoarea politica pe care au pretins-o TOTI de dupa 89, nu au avut decit un singur tel: acela al umplerii propriului buzunar din punga statului. Si asta, s-a golit acum.
  PS La ce etichete va referiti ?
  Nu am preluat o vorba a cuiva care spunea ca, intr-o tara in care mai mult de 50% din populatie este feminina, in guvern nu fost bagata decit o curva.


 1. 1 Adrian Nastase revine asupra subiectului Votul Diasporei: Eu nu am pus in discutie votul exprimat corect de romanii din afara tarii Trackback pe decembrie 13, 2009 la 5:21 pm
 2. 2 Furtuna linistita « Fragmentarium Politic Trackback pe decembrie 14, 2009 la 9:32 pm
 3. 3 Ego Zenovivs votvm posvi « Arsulici Trackback pe decembrie 18, 2009 la 1:32 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: