O explicatie

Sunt de acord ca o propozitie din analiza de mai jos este nefericita si o retrag.

Ea avea alt sens si acest sens vreau sa il explic acum. Nu este vorba de restrangerea dreptului de vot pentru cei din strainatate, ci de clarificarea unor detalii care, in prezent, sunt speculate in exces. Spre exemplu, un astfel de detaliu este acela al votului prin intermediul titlurilor de calatorie (un mecanism care permite romanilor plecati in strainatate care nu au acte de identitate valabile sa poata vota, desi in tara nu exista un echivalent). Un astfel de titlu de calatorie este mai putin sigur decat un act de identitate si poate fi cu siguranta mai usor de exploatat. Nu e singurul exemplu.
Va indemn sa cititi intreaga analiza, pentru a-i intelege sensul. Si veti vedea ca nimeni nu contesta drepturi constitutionale, ci dimpotriva. Este vorba de intarirea democratiei si protejarea ei de excesele produse prin detalii mici si foarte, foarte multe.
In ultima instanta, imi permit sa zambesc , constatand  felul in care se activeaza tribuna oficiala online a lui Traian Basescu. Felicitari, Dan Tapalaga! Cred ca si Carol Sebastian ar putea fi invidios.

Sunt curios daca  aceasta explicatie, ce completeaza articolul meu anterior, va fi preluata pe Hotnews.

Reclame

201 Responses to “O explicatie”


 1. 2 Spiridus decembrie 8, 2009 la 9:57 pm

  Pentru a nu mai exista discutii legate de votul celor din strainatate, ulterior inchiderii sectiilor de votare in tara, poate fi luata in considerare varianta ca in toate tarile in care fusul orar este dupa Romania sa se voteze sambata. Astfel, la ora 21.00 se inchid ultimele sectii de vot din toata lumea.
  E simplu si nu se mai discuta atata despre votul dat dupa ce se difuzeaza exit-poll-urile.

 2. 3 Calin Crisan decembrie 8, 2009 la 10:25 pm

  Domnul Nastate,

  Sunt roman din Diaspora (NY), si sunt printre cei 20% care au votat cu Geoana. Ca si dvs am fost surpins de numarul mare a celor care au votat pt Basescu. Mai jos aveti o analiza a ceea ce cred eu ca s-a intamplat (in engleza), si in opinia mea solutia nu este restrictionare voturilor celor din afara.

  „Diaspora decides – lessons for the future.

  In the last 20 years the Diaspora votes didn’t really matter, so the Romanian politicians ignored them completely…a big mistake, as the last night results have just proved. But what happened? Being part of the Diaspora I think I can offer an explanation, at least from my biased perspective.

  Five years ago, I voted for Basescu. Away from home, I didn’t really follow or care what happened in the Romanian politics, and I just voted against Iliescu’s party.

  Few months ago I was in the same boat, most likely to vote for Basescu. Then I started to watch more closely and in detail to what’s going on in Romania. In the first round I voted for Antonescu, the second round was a little bit tougher. I never liked PSD, but Geoana seemed to be different, educated, well traveled, diplomat, a fresh figure in the Romanian politics. Few other things convinced me to vote for Geoana: Antonescu and Johannis support; The entire Romanian political spectrum formed a coalition against Basescu, from PNL and PNTCD (historical right), to UDMR and other minorities, to Becali and Vadim. You know what they say, there is no fire without smoke!

  In my opinion, Romanians in the Diaspora are somehow disconnected from what really happens in Romania’s politics. Their approach is very simplistic, seeing the Romanian politics in black and white, when the truth is that there is a lot of gray in between. I can’t be 100% sure, but I am willing to bet, that most of them voted the same way I did 5 years ago, against Iliescu’s party and old communists, without knowing too much about what the realities from the Romanian politics. They might be right, and I might be wrong, but I think that the Romanian politics have moved beyond that.

  You can’t blame the Diaspora for being disconnected, but you can blame the politicians for completely ignore it for the last 20 years, maybe they will learn their lesson.”

 3. 4 Cristian decembrie 8, 2009 la 10:29 pm

  PSD a mizat ca iesirea de la guvernare va fi cartea castigatoare !
  Strategie total gresita
  Sa nu uitam de vizita din noapte.

 4. 5 Cristian decembrie 8, 2009 la 10:31 pm

  1 vot din strainatate = 1 vot din tara (nu exista discutie)
  Relativ la ora inchiderii ora 21.00 din tara trebuie sa fie ora finala.
  In Canada si SUa alegerile tb sa incepa cu o zi mai repede.

 5. 6 jon decembrie 8, 2009 la 10:39 pm

  Sunt de acord cu o serie dintre observatiile dvs., dle Nastase, mai mult, ar fi interesant de discutat si prezenta minorilor in cadrul mitingurilor sau a campaniilor electorale, libertatea presei si competentele televiziunii de stat etc. Punctul meu de vedere? Atata timp cat intr-un judet ca Vrancea castiga cu aproximativ 500 de voturi dl. Basescu, iar in Bucuresti dl. Geoana trebuie sa acceptam ca lucrurile se mai si schimba si, uneori, chiar nu ne putem gandi la toate! Cat despre R. Moldova, nu credeti ca era previzibil ca cetatenii romani de acolo sa voteze portocaliu? De asemenea, procentele mari din SUA, Canada, chiar Irlanda, sunt date de persoane care, din nefericire, au parasit tara pana in 2004. In statele UE din cate am observat numarul votantilor era mai scazut. Multumesc.

 6. 7 jon decembrie 8, 2009 la 10:54 pm

  Rectificare: doream sa spun ” atata timp cat in Focsani, intr-un judet ca Vrancea, (…)”

 7. 8 Daniel decembrie 8, 2009 la 11:03 pm

  Pentru judecatorii CC: ultima oara cand prin furt a fost intors rezultatul final al alegerilor a fost in 1946. Stim ce a urmat: 50 de ani de dictatura.

 8. 9 Cosmar din diaspora decembrie 8, 2009 la 11:05 pm

  Dle. Nastase nu va mai imbatati cu apa rece!

  Traiesc in Canada de 9 ani si majoritatea romanilor care am plecat dupa ’90 in America de Nord (Canada si USA) am plecat din cauza lui I.Iliescu si a guvernarilor PSD. Aceasta majoritate va vota intotdeauna impotriva PSD si a fostilor comunisti si securisti existenti in PSD.

  Nu mai incercati sa gasiti scuze in alte parti: legi electorale in strainatate, observatori independenti, fus orar, titluri de calatorie etc. Priviti realitatea asa cum este: aceasta majoritate a romanilor din America de Nord va vota intotdeauna impotriva PSD si a fostilor comunisti si securisti existenti in PSD.

  Am repetat intentionat impotriva cui vom vota ca sa va intre in cap!

  Acum nu incercati sa luati masuri impotriva noastra! :)))
  Aplicati principiul „Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte” in alta parte! :)))

 9. 10 neutrino decembrie 8, 2009 la 11:11 pm

  a) Merci – Sper ca lamurirea-o-s-o-lamureasca si pe felix-cat (daniela alooo).

  b) Cati cetateni au votat prin intermediul titlurilor de calatorie? Aoleu…

  c) Dar ce-a facut Dan Tapalaga? Unde?

  d) Ce are de gand (ca propuneri legislative) PSD-ul pentru a ameliora controlabilitatea si observabilitatea procesului electoral, eventual prin informatizare?

 10. 11 Aya decembrie 8, 2009 la 11:11 pm

  @

  Adrian Nastase

  Este inutil sa detaliez- ma voi rezuma la mentiune- ca sunt impotriva oricarei restrangeri a drepturilor democratice.
  Insa, ceea ce afirmi, legat de titlourile de calatorie, imi pare perfect intemeiat.

  De altfel, la prezentele alegeri, s-au luat masuri de protectie foarte interesante- motiv pentru care imi este greu sa inteleg anumite revolte ale unor colegi jurnalisti.

  De exemplu, NU au putut vota cei cu viza de flotant in sectia de votare corespunzand adresei respective. Motivul: pentru a nu putea sa voteze de doua ori.
  Asa se explica oribila aglomeratie de la sectiile speciale (unde au votat, de exemplu, studentii care nu sunt din Bucuresti).
  Asa se explica si restrangerea dreptului de a alege in cazul persoanelor care lucreaza intr-o alta localitate, au viza de flotant in localitatea unde au locul de munca dar nu au putut face calatoria pana „la ei acasa” (ar fi insemnat, intre altele, o cheltuiala si un efort pe care, firesc, le-au considerat demasurate) iar sectiile speciale au fost putine si aglomerate peste masura (si, dupa cum se stie, nu a fost permisa votarea dincolo de ora limita stabilita).

  Bref: atata vreme cat se interzice, aberant, exercitarea dreptului de a alege pentru cei care au viza de flotant (si care ar trebui sa poata vota la sectia careia ii sunt arondati firesc, in baza vizei) imi pare ca a permite romanilor aflati in strainatate sa voteze in baza titlurilor de calatorie este un exces.

  P.S.
  Foarte interesat: la alegerile generale a fost luata in consideratie viza de flotant!
  Or, apare o imensa ciudatenie: ii este cuiva permis sa voteze senatori si deputati dintr-un colegiu doar in baza vizeid e flotant- dar la alegerea presedintelui (unic si valabil in toate culturile tarii) nu mai este luata in seama aceeasi viza de flotant.

 11. 12 zamolxis decembrie 8, 2009 la 11:12 pm

  D-le Nastase, am avut ocazia sa vorbesc cu multi ani in urma cu un tanar diplomat roman care v-a descris in termeni entuziasti ca fiind unul dintre cei mai talentati oameni din Externe. Cu aceasta exceptie, cam tot ceea ce am auzit despre Dvs a fost negativ.

  Va voi sugera ca performanta slaba a partidului Dvs in afara tarii are mai mult de a face cu lipsa de consideratie pentru acest segment al populatiei romanesti (si implicit a votului). Daca Dvs va impotriviti incercarii d-lui Basescu de a micsora un Parlament potrivnic, incercati sa va imaginati cum pare incercarea Dvs de a micsora ponderea unei diaspore potrivnice.

  Nu ma astept ca acest comentariu sa fie aprobat, d-le Nastase. Totusi, daca Dvs chiar considerati ca eliberararea titlurilor de calatorie este o plimbare in parc, va invit sa cititi cum am pierdut eu cateva ore din viata asteptand sa-l obtin, in conditiile in care am aplicat pentru Pasaport cu vreo 4 luni in urma: http://bit.ly/7jG0kz

 12. 13 Aya decembrie 8, 2009 la 11:18 pm

  @

  Spiridus

  Exit- poll-urile nu sunt o problema- personal, nu dau doi bani pe ele.
  Mai ales dupa ridicolele „comunicari” din 2004, la pra inchiderii urnelor: dupa ce, cu doua ore inainte, Adrian Nastase avea un avans considerabil in fata lui Basescu- iar in ultimele doua ore pot confirma ca au fost foarte putini votanti- la ora inchiderii urnelor rezultatele au fost ca in Caragiale: 50% Adrian NastaseN- 50% Traian Basescu!; balotaj curat!; a urmat marsava vanzare a victoriei lui Adrian Nastase de catre unii din PSD!

  Asa ca, legat de exit- poll-uri, replica este: sa fim seriosi!

 13. 14 Aya decembrie 8, 2009 la 11:21 pm

  @

  Neutrino

  Citez din postarea ta (decembrie 8, 2009 la 11:11 pm) : „Ce are de gand (ca propuneri legislative) PSD-ul pentru a ameliora controlabilitatea si observabilitatea procesului electoral, eventual prin informatizare?”

  Intrebarea ta este legitima si ii sustin mesajul.
  Cu mentiunea ca nu doar PSD trebuie sa actioneze in acel sens.

 14. 15 viorica buda decembrie 8, 2009 la 11:21 pm

  Daca acestei CURTE CONSTITUTIONALA , la care mai speram ca e ultimul bastion al democratiei in Romania , nu-i sint suficiente dovezile , dezamagirea noastra e foarte mare . De 20 de ani eu nu am asteptat sa mearga alcineva in locul meu la munca mea de jos, mi-am platit taxele, birurile si v-am ascultat pe d-voastra si pe d-l ILIESCU , pe care va stimez mult ,cit e de important sa functioneze institutiile statului de drept .Acum speram sa functioneze macar aceasta fiindca celelalte institutii paralizate ne trimit pe noi in lupta aceasta politica !

 15. 16 neutrino decembrie 8, 2009 la 11:23 pm

  @Calin Crisan: „Sunt roman din Diaspora (NY), si sunt printre cei 20% care au votat cu Geoana. … In my opinion, Romanians in the Diaspora are somehow disconnected from what really happens in Romania’s politics. Their approach is very simplistic…” – Right, that why you voted as you voted… But don’t you think it will be better to speak just for yourself and let the others people to evaluate themselves how much they know about Romania eventually in Romanian language.

 16. 17 alex decembrie 8, 2009 la 11:24 pm

  Da… dar ce de replici din „diaspora”, sunt f curios daca adresele de unde s-a postat sunt si de unde se pretinde ca sunt. Da, stiu…daca nu e asa e pt ca: „sunt in vacanta, in tara”. Dintr-o data blogul domnului Nastase devine f citit… Am vorbit si eu cu persoane stabilite in alte tari, inainte si dupa alegeri, si am auzit alte pareri.

 17. 18 neutrino decembrie 8, 2009 la 11:26 pm

  @zamolxis – Cred ca nu v-ati dus d-voastra unde trebuie. Daca o mai fi prin zona poate sa va lamureasca felix-cat (daniela alooo) cum se pot obtine jde pasapoarte in doar 3-4 zile sau ore.

 18. 19 Calin Crisan decembrie 8, 2009 la 11:32 pm

  @ neutrino

  Dude, calm down, si citeste pana la capat ce am zis…am zis clar ca este parerea mea si ca as putea sa fiu wrong…”at least from my biased perspective.”

  Era in engleza pt ca am scris-o pt un forum in care se posteaza in Engleza

 19. 20 Claudia decembrie 8, 2009 la 11:42 pm

  Ce minunat este domnule Cosmar ca ati avut sanatate si resurse sa plecati din tara, va admir si va felicit, dar va asigur ca de pe o plaja din Nissa, din Piata San Marco, de pe Podul cu lanturi al Budapestei, de langa Palatul Schonbrun, de pe stancile Meteorei, din Alpii Italiei, de la umbra cladirilor monumentale ale Parisului si de la adapostul visului american implinit viata arata altfel, mai civilizata, mai senina, mai estetica. Dumneavoastra nu va este scarba sa iesiti din casa pentru ca nu dati peste mitocani la tot pasul, nimeni nu merge la biserica pentru a se imbalosa cu fasolea care curge pe unde apuca din guri nespalate, la sarbatori nu intalnesti betivi din 5 in 5 metri, nu trebuie sa va spalati incaltamintea de 10 ori pe zi din cauza prafului si a noroiului de pe strazi, va urcati cu incredere in lift pentru ca stiti ca functioneaza perfect, strabati distante in timp bun pentru ca mergeti cu masina nu prin gropi, ci pe autostrazi si nu vedeti la posturile de televiziune fata hidoasa a unui personaj, accident electoral, dar si rod al lipsei de educatie a acestui popor din ce in ce mai lipsit de intelectuali, de valori. Da, devine o povara firescul de a te fi nascut in Romania lui Basescu. Nu sunt membru al vreunui partid, nu am preferinte patologice in politica, dar sunt sigura ca pentru un om normal, educat, cu un dram de cultura si dor de civilizatie, Basescu inseamna rusinea de a fi roman, si alegerea lui rusinea de a apartine unui popor in majoritate asemenea dansului: aplecat spre bautura, marlan, mitocan, mincinos, smecher, cu un cuvant cioban in sensul peiorativ al termenului. Mie mi-a intrat in cap ca veti vota anti PSD, dar eu va propun, daca tot ati plecat din cauza PSD, acum ca ne-ati procopsit cu Basescu alti 5 ani, sa va reintoarceti in tara, va asteptam cu bratele deschise pentru a vedea cat de necomunist este Basescu, ce frumos ranjet are, ca incompetenti conduc, sa faceti o afacere in tara, daca veti reusi, sa traiti din munca cinstita atat de bine cum promite domnul Basescu… Nu, cu Basescu nu ne vom intoarce la comunismul lui Iliescu, devenit intre timp un lux, ci in epoca de piatra, a omului primitiv, grobian, supus pantecului si vanatorii de … orice… Sa dea Dumnezeu ca toti romanii din afara granitelor tarii care au votat cum au votat sa traiasca si ei dupa principiul veterotestamentar enuntat ”Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte” si sa nu uite un altul: ”Ce tie nu-ti place altuia nu-i face”…. In rest, voi cu binele, noi cu resemnaea si cu bucuria sadica, ca de acum incolo poporul roman va fi nevoit sa sufere de pe urma esecurilor sale si o merita din plin…

 20. 21 gigi decembrie 8, 2009 la 11:47 pm

  Dupa ce dl Nica,fost ministru pesedist de Interne,a evoluat toata seara pe la buletine de stiri si tocsouri tv,vanturand niste hartii si dosare,credeam ca este greu sa-l depaseasca cineva in penibil.
  Ei bine,m-am inselat.Acum evolueaza Vanghelie in direct la Realitatea tv.
  PS:Il felicit pe dl Nastase pentru promptitudinea si onestitatea cu care a facut niste clarificari necesare intr-o postare care a contrariat multa lume.

 21. 22 neutrino decembrie 8, 2009 la 11:51 pm

  @Calin Crisan – si daca nu scriai in clar ca este parerea ta tot aia ar fi fost: parerea ta. Textul tau nu „poarta” ghilimele deci nu avea cum sa fie un citat ci o parere. Personala. Doar ca in parerea ta de votatnt Geoana (sa-ti fie de bine) ai adaugat in engleza ca esti deconectat de la realitatile romanesti si ca ai o viziune sipmplista asupra lucrurilor. Pana aici nimic gresit. Greseala incepea insa atunci cand incercai sa generalizezi pe baza experientei tale „personale” (unice si irepetabile) niste concluzii care vizau diaspora asa in general de parca cetatenii romani din strainatate sau macar cei din America te desemnasera reprezentantul lor.

  P.S. Haide fii generos si ofera colegilor tai din patrie link-ul catre blogul acela in engleza in care zici ca ai postat minunea te text. Trebuie sa fie o lectura foarte instructiva in special penntru doamna Criticos care are o slabiciune speciala pentru „diasporeni” (scuze, asa vorbeste dumneaei ca e culta). Ma rog diansa-i prefera pe transfugii romani din Vietnam… dar nu conteaza. Eu insa contez pe tine… Ce zici de link-ul acela? Ni-l indici?

 22. 23 zamolxis decembrie 8, 2009 la 11:56 pm

  @neutrino: motivul pentru care „fraudarile” sau „falsurile in acte” nu sunt argumente valabile este ca sansele ca ambele tabere sa le faca sunt foarte mari. nu exista motiv logic pentru care proportia fraudelor sa nu reflecte proportia votului real. a crede ca numai una dintre tabere este etica in totalitate in timp ce ceilalti sunt hoti marsavi e naiv.

 23. 24 Dacian decembrie 8, 2009 la 11:56 pm

  Pai ce s-a intamplat cu PESEDEUL al mare si voinic si cu oamenii de calibru international din structurile sale de conducere…?! Sa ajunga el sa se milogeasca ca un copil rasfatat pentru cateva zeci de mii de voturi vanite din diaspora…? Daca erati cu adevarat tari ii dadeati lui Base macar un 60/40.
  Sunteti la fel de patetici ca si sarbatorirea castigarii alegerilor inainte de aflarea rezultatelor finale, la fel ca Gadea, Badea si alti nenei de le curge bala din gura.
  Esecul partidului si al candidatului sau este responsabilitatea directa a liderilor sai. Glumele de gen frauda si alte bazaconii similare sunt doar motive care sa va mascheze ineficienta si incapacitatea de conducere – nemaipunand la socoteala ca aici intra si cea a PNL-ului.
  Asta este soarta binemeritata a unui partid (a se citi coalitie) care n-a putut mai mult de atat. Si scolarul care se duce la teza si mizeaza pe nota 5, risca sa prinda profesorul intr-o pasa proasta si sa nu ia nota de trecere. Asta s-a intamplat si cu PSD-ul, n-a luat nota de trecere, asa ca acum sta.

  Cat despre afirmatiile legate de greutatea votului acestea sunt ofensatoare. Sa nu uitati domnule Nastase ca avem o constitutie care e mai presus de toate!
  Bravo lor, celor din diaspora care au dat lectii celor aproape +40% dintre romani care nu au catadicsit sa iasa la vot. Da, stiu ca asa i-ati dori pe toti, amorfi si numai buni de manevrat dar uite ca mai exista si dreptate pe lumea asta.

  Can mergeti seara la culcare sa va ganditi bine cate din voturile lui Base au fost pierdute, spre exemplu, de oameni ca insulta nationala numita Vanghelie.

  Ciao

 24. 25 Master - @Spiridus decembrie 8, 2009 la 11:56 pm

  Pana si in State, unde exista o diferenta de cateva fusuri orare din est in vest, se voteaza la ora locala. Se pare ca Americanii au avut inteligenta sa lase lucrurile naturale asa cum sunt.
  Pana la urma un astfel de „avantaj” nu este exclusiv al unui candidat.

 25. 26 adrian decembrie 9, 2009 la 12:06 am

  Dle Nastase
  Sunt 3 mil in afara ro, si au votat 140K, adica 5%. Si deja au fost cozi, in ciuda sectiilor suplimentare. Unii sunt alarmati deja ca au fost prea multi la vot. DACA nu vreti sa ingraditi dreptul de vot al romanilor, atunci intrebarea adevarata este : DE CE ATAT DE PUTINI VOTEAZA – CUM SA FACEM SA VOTEZE MAI MULTI – CUM SA FACEM SA AVEM SI MAI MULTE SECTII DE VOT (si nu mai putine)?

  SI DE CE DOAR 4 PARLAMENTARI LA 3 MIL de exportati in timp ce Bucurestiul are 20 la mai putin de 3 mil????????????????????? ASTA E DEMOCRATIA pe care o vreti? Cum se vede ea de fapt in PSD?? Respectati le macar atat, dreptul de vot. Ce ar fi sa se intoarca in tara cei 3 mil? Ce le dati de mancare? Ceva pepeni?

 26. 27 Maximmouse decembrie 9, 2009 la 12:06 am

  @ Cosmar din diaspora!

  Auzi, da decat sa faci catei pe mate acolo in Canada la fiecare sesiune electorala din tara, n-ar fi mai CORECT sa ne lasi in plata Domnului pe astia pe care ne exploateaza „comunistii” sa ne bucuram in liniste….zat de aici ciuma portocalie!

 27. 28 der decembrie 9, 2009 la 12:27 am

  Domnule Nastase,

  Frumoasa perspectiva oarecum similara cu cea din „Petrica si lupul”, cu toate astea simt un regret amarnic pentru ca in urma cu 5 ani m-am lasat inselat de tot ceea ce se vehicula despre Dumneavoastra. Nu ma intereseaza pana la coada cat se spune ca ati primit/luat/furat, etc, fiindca e clar ca printre menirile politicianului de azi acestea sunt conditii „sine qua non”. Asta este, nu ati fost Dumneavoastra, a fost troica PD-L-ului, Videanu, Berceanu, Udrea. Problema e alta.

  Regret amarnic, cum spuneam, ca v-am dat in cap acum 5 ani si am ajuns unde suntem azi, sa nu vedem nicio dovada reala a tuturor acestor acuzatii, mai degraba praf gen termopane si alte prostii. Si toate astea cand Basescu si ai lui fura la lumina, cred ca si cei mai acuzati de coruptie de pe vremea PSD-ului Dumneavoastra sunt oarecum invidiosi :)!!

  Dar sa revenim la votul de duminica. Si la ideea Dumneavoastra de a altera cumva potenta votului din strainatate. Sunt PERFECT de acord. Nici eu nu mai locuiesc in Romania de ceva vreme, si nu cred ca are legatura cu vreo guvernare anume, mai degraba cu toate la un loc. Insa, repet, chiar si asa, nu mi se pare logic si normal ca unul sau altul din strainatate sa dicteze conducerea politica pentru parintii mei. Ei sunt pe deplin responsabili sa isi aleaga liderii. Se discuta daca in adevar diaspora a ales presedintele. Eu cred ca e evident. Inteleg ceva statistica, si cred cu tarie ca chiar in conditiile in care reprezinta doar 145000 de voturi, un procent de 70% in favoarea unui anumit candidat este clar mult prea departe de trendul din Romania.

  Cred ca ar fi normal ca aceste rezultate sa fie inmultite cu 0.1. Sau, daca le vrem ca atare, haideti, domnule Nastase, impreuna cu colegii Dumneavoastar din celelalte partide, sa facem in asa fel incat sa voteze cei care demonstreaza ca legatura lor cu Romania este de natura sa poata „influenta” rezultatul alegerilor. Daca eu, cetatean roman, nu doresc sa mai vin in Romania, desi in pastrez cetatenia, mi se pare aberant ca votul meu sa conteze la fel de mult ca al Dumneavoastra, de exemplu.

  De ce nu prouneti o modalitate prin care cetatenii care voteaza in afara granitelor tarii sa faca dovada la aceste alegeri, cu impact majoritar pentru cetatenii care TRAIESC in Romania, ca in ultimile 12 luni, sa zicem, au petrecut in Romania macar 6??? Sunt oamnei care de ani buni au doar legaturi telefonice cu Romania, si ei aleg presedintele pentru parintii mei, sau rudele mele?? De ce? Cred ca nu este corect!

  Sa nu ne intelegem gresit, respect drepturile si deciziile acestor oameni. Dar inca o data, se pot gasi multiple ocazii electorale care sa le permita sa isi demonstreze afinitatile. De pilda, intr-una din tarile UE in care am locuit in ultimul an, dupa ce m-am inregistrat ca cetatean la primaria orasului, mi s-a solicitat opinia – ca tuturor celorlalti cetateni – intr-o problema de interes local, al comunitatii. Dar inca o data, doar fiindca pentru o perioada de timp, traiam in acea comunitate!! De ce, revin, trebuie eu sa ma incarc cu remuscarile ca am ales un presedinte pe care MAJORITATEA celor care TRAIESC in Romania nu l-au vrut??

  Sunt ferm convins ca exista extrem de multe metode prin care se poate cizela procesul electoral. Tragedia este, domnule Nastase, ca asa cum zicea si Victor Ponta, de data asta cei de la PD-L s-au miscat mai bine, si asta nu inseamna decat ca si PSD-ul a profitat ani de-a randul de un sistem falimentar, care,d aca imi aduc bine aminte, ultima data cand a comis-o grav, a fost in 2004, cu o victima numita Adrian Nastase…

  Cu stima,
  Der ;).

 28. 29 neutrino decembrie 9, 2009 la 12:57 am

  @Aya – Desigur ca nu doar PSD-ul e dator sa se gandeasca la ameliorarea conditiilor tehnice care sa asigure observabilitatea, controlabilitate si transparenta in administrarea proceselor electorale prin micsorarea la minim posibil a influentei subiective a factorului uman. Am mentionat in intrebarea mea (retorica !?) doar PSD-ul pentru ca ca era adresata d-lui Nastase despre care am presupus ca va ramane fidel partidului care l-a produs si ca urmare intentiile acestuia ii sunt cele mai cunoscute. De unde sa stie dl. Nastase ce intentii au in aceasta directie aliatii din PNG (de ex, ca sa dau numai un exemplu)? Ca n-are. In plus dar desigur nesemnificativ, ar fi poate normal ca cei care se plang cel mai tare de hibele pe care le cunosc cel mai bine (!) sa fie primii care sa actioneze in directia corecta. Nu? Zic si eu!

 29. 30 Andrei decembrie 9, 2009 la 1:03 am

  Io nu stiu cum aveti tupeul cu totii sa veniti sa spuneti ca alegerile au fost fraudate. CLAR au fost . Dar de ambele parti. De ce nu recunoasteti ? Exista pe facebook lista cu autocarele PD-L si lista cu autocarele PSD.
  Pe langa asta mi se pare imoral din partea PSD sa tot continue cu polemica de genu „pentru tara si democratie” . Prostiti oamenii. Din cauza PSD nu avem guvern (oricat de prost se descurca Boc, daca l-ati fi lasat acum ne era si mai bine) si din cauza PSD avem imprumuturile blocate. Populatia plateste factura domnule Nastase. Nu PSD-ul. Nu uitati de sutele de milioane de euro platite de BNR de la inceputul crizei politice cheltuiti pentru a mentine leul la suprafata.

  Rusine.

 30. 31 Calin Crisan decembrie 9, 2009 la 1:11 am

  @neutrino

  Bai frate, tot ca romanul, pus pe harta cu orice pret, nu are voie cineva sa aiba o parere diferita. Voi aveti prea mult timp la dispozitie, nici nu ma mir, acolo nu munceste nimeni.

  Precizare, eu am votat pt Antonescu in turul I, si in turul II am votat pt Geoana, care a fost de fapt un vot impotriva lui Basescu, pe care desi l-am vota acum 5 ani, a devenit dictatorial si a luat-o razna rau de tot.

  Hai sa-ti dau si site-urile alea, sunt de fapt Yahoo Groups, happy now??

  http://tech.groups.yahoo.com/group/romania-economics/

  http://groups.yahoo.com/group/RBPA_Global/

 31. 32 Laur decembrie 9, 2009 la 1:31 am

  Mulțumesc pentru explicație. Am să vă fac și eu o promisiune. Acel partid sau politician care va susține și implementa votul prin corespondență pentru cetățenii din afara țării (și poate nu numai) va primi votul meu, indiferent de culoarea sa politică. Pentru că astfel va demonstra că îl interesează părerea mea de cetățean român plecat din țară.

  Este lăudabil gestul MAE de a suplimenta secțiile de votare la ambasade și consulate, dar nu este nici pe departe de ajuns. Eu personal sunt dispus inclusiv să plătesc inclusiv costurile corespondenței cu ambasada pentru a-mi putea exersa civilizat dreptul la vot.

 32. 33 blogideologic decembrie 9, 2009 la 1:54 am

  @ Andrei spune: + Populatia plateste factura domnule Nastase.+
  Populaţia plăteşte facturile domnului Traian Băsescu. Pe timpul mandatului său ca „preşedinte jucător”, politica lui a fost determinantă pentru ca România să acumuleze o „datorie suverană” (aşa se spune în termeni tehnici, de fapt este o datorie externă prin care România îşi pierde o parte din suveranitate) de 100 miliarde euroi. De la începutul lui 2010, populaţia României va fi supusă tuturor chinurilor pentru a se plăti o dobandă lunară (iar nu o rată lunară a restituirii datoriei propriu-zise, datoria rămâne intactă !) de 1 miliard euroi. Este cea mai mare speculaţie financiară (sau „montaj financiar”) organizată vreodată pentru o ţară, România, care devine o sursă de lichidităţi cu debit imens (1 miliard de euroi lunar!) pentru asigurarea prosperităţii finanţei externe.

 33. 34 Eliza decembrie 9, 2009 la 1:58 am

  Domnule Nastase,

  Sunt plecata de 5 ani in strainatate la studii. Am votat cu domnul Basescu si va pot spune ca sunt la curent cu situatia din Romania si m-am informat mult inainte de votul din 6 decembrie.

  Pot sa va mai spun ca nu o sa votez cu nici un reprezentant PSD, cat o sa traiesc… pentru coruptia si crimele pe care le-ati facut.

  Cat despre cantarirea voturilor din diaspora – dar banii de avion si pasapoarte pe care romanii din afara ii platesc va plac, nu?

 34. 35 Eliza decembrie 9, 2009 la 2:00 am

  Si as vrea sa mai adaug ca de cele mai multe ori, romanii din afara pur si simplu nu voteaza. Prin selectie, cei care voteaza, se si informeaza de cele mai multe ori. Credeti ca daca n-am urmarit Antena/Realitatea nu putem gandi clar? 😀

 35. 36 Iceflame decembrie 9, 2009 la 2:00 am

  Incepand din noaptea de duminica spre luni nu am incetat sa

  ma intreb cum naiba de a pierdut Mircea Geoana aceste alegeri.

  Dupa parerea mea,si sunt convins de acest lucru,daca alegerile ar fi fost

  pe bune,Geoana era acum la Cotroceni.

  Nu s-a intamplat asa pentru ca;

  in primul si in primul rand,sistemul de vot din Romania este unul care

  permite mita electorala.

  Nu spun nici o noutate si ca sa fim obiectivi trebuie sa admitem ca,

  cine a incurajat cel mai mult acest sistem de-a lungul timpului a fost

  PSD- ul sub diversele sale denumiri si conduceri.

  Ar fi nedrept sa nu recunoastem asta.

  Basescu si ai lui stiau cu certitudine si asta cu mult inainte de primul tur

  ca daca turul doi ar fi fost unul desfasurat corect,nu aveau nici o sansa.

  Asadar,avand in vedere perspectivele deloc roze si afacerile in plina

  desfasurare a clientelei politice PD-L-iste,portocaliii s-au decis sa identifice

  si sa foloseasca la maximum tarele sistemului…

  Este clar ca in primul rand BANII mai multi au adus victoria lui Traian

  Basescu.

  Este de asemenea clar ca elementele plantate la toate nivelurile din

  structurile puterii au fortat nota riscand masiv in cele mai multe din cazuri

  pentru a asigura rezultatul scontat.

  Ce m-a impresionat cel mai mult a fost precizia cu care Traian Basescu

  si-a clamat calm victoria cu mult inainte de a fi cunoscute rezultatele

  alegerilor…

  Si,mai ales,faptul ca l-a lasat pe Geoana sa se bucure sincer de victorie.

  Deci,baietii au lucrat laborios,calm,matematic,cu tinte clare,foarte bine

  stabilite,au investit exact atat cat a fost nevoie ca sa castige.

  Cu ocazia acestor alegeri s-a dovedit inca o data ca romanii sunt capabili

  sa faca din furt o adevarata stiinta.

  Daca vreodata vor fi cunoscute culisele acestei victorii cumparate,sunt

  sigur ca multa lume s-ar minuna de dimensiunile si calificarea fortelor ca

  si de resursele uriase implicate in aceasta inclestare de „care pe care”.

  Acum e prea tarziu pentru a se mai face ceva. Trebuie acceptat acest

  rezultat,trebuie stranse randurile in PSD, trebuie intarita legatura cu

  liberalii si facuta o opozitie la sange pentru a limita dimensiunile

  dezastrului.

  Dar,cel mai important lucru din toate este urmatorul;

  TREBUIE REFORMAT COMPLET SISTEMUL DE VOT DIN ROMANIA,ASTFEL

  INCAT SA NU MAI PERMITA PE VIITOR ASEMENEA FRAUDE.

  DACA PSD NU VA REUSI SA FACA ASTA,ATUNCI SA-SI IA ADIO DE LA

  GUVERNARE PENTRU MULTI ANI DE ACUM INCOLO.

  VOR CASTIGA MEREU CEI CARE VOR ARUNCA CEI MAI MULTI BANI SI

  NICIODATA CEI CARE AU DREPTATE IN TARA ASTA.

 36. 37 Cosmar din diaspora decembrie 9, 2009 la 2:37 am

  @Claudia

  Aveti dreptate in ceea ce privesc betivii, mizeria strazilor, lifturile defecte. In Canada nu intalnesti asa ceva la tot pasul. Dar un singur lucru ar trebui sa fie clar pentru romanii din Romania: romanii plecati peste hotare nu si-au uitat tara, isi ajuta rudele, prietenii, asa incat acele 6-8 miliarde de euro care intra anual in tara de la „capsunari” si „diaspora” a salvat multi parinti, bunici, frati, surori, verisori, unchi, matusi, prieteni. Stim ca este greu pentru romanii ramasi acasa, dar nici pentru noi cei plecati nu este foarte usor – umilinte, frica pierderii locului de munca si dorul de casa pe toate trebuie sa le infruntam fara sa cracnim. Nu am fugit de romani si Romania, ci de clica lui Iliescu care a tras Romania inapoi foarte mult. Credeti ca nu am fi vrut sa fim acasa, intr-o Romanie normala? Am fi vrut, dar comunismul ne-a gonit si tot comunistii care sunt in PSD ne tin departe de tara.

 37. 38 alex din umbra decembrie 9, 2009 la 2:51 am

  Daca va doare posibila fraudare, de ce nu informatizati sistemul?

 38. 39 catalin decembrie 9, 2009 la 3:07 am

  D-le A.N.
  Va dau un mic pont pe care l-ati putea folosi daca juristii PSD isi vor dovedi profesionalismul in sustinerea acuzatiilor de fraudare pana la capat.
  Despre ce este vorba : titlurile de calatorie sunt eliberate de ambasadele si consulatele Romaniei, asta e clar.Insa ce este mai important este ca aceste titluri de calatorie sunt eliberate, exclusiv, cf normelor legale, spre a servi doar la reintoarcerea in tara de origine (dispozitiile MAE inainte de alegeri trebuie verificate atent.Se preciza ca pot vota doar cetatenii romani cu documente de identitate valabile eliberate de statul roman, titlul neavand insa calitatea unui document de identitate). FF IMPORTANT, este ca acea „patalama” nu constituie garantia ca persoana careia i s-a eliberat chiar ar detine acea identitate. Motiv pt care se si mentioneaza in antetul titlului de calatorie ca „titularul are identitatea incerta”. Consulii nu pot efectua verificari privind identitatea unei persoane decat la modul consultarii bazei de date apartinand Evid Populatiei si aplica stampila, timbrul sec si fotografia celui care a solicitat un asemenea document (solicitantul precizand in cerere ca datele sale sunt reale, sub semnatura).
  Ulterior, beneficiarul unui astfel de titlu de calatorie este reverificat in baza de date la punctul de frontiera unde se prezinta, la intrarea in Romania, tocmai datorita mentiiunii „IDENTITATE INCERTA”. Asadar, persoana beneficiara mai face obiectul unei verificari la frontiera, iar documentul se retine de catre politia de frontiera, conform metodologiei.
  Ce vreau eu sa spun cu aceasta precizare este ca atat ambasadele cat si consulatele generale au functionat in ziua alegerilor in mod exceptional, tocmai pt a elibera astfel de acte care sa serveasca la vot. Titlul de calatorie insa, cu riscul de a ma repeta, nu atesta identitatea certa a detinatorului (se reverifica si se retine la frontiera ca si pasapoartele consulare care se eliberau pe vremuri si aveau un singur scop, ca si titlul „DE A REVENI IN ROMANIA”, si nu pt a vota).
  Nu stiu ce sa spun insa este clar ca de la an la an s-a procedat diferit. De ex. anul trecut, la alegerile parlamentare (cand MAE era condusa de un ministru PNL) nu puteau vota in strainatate (ambasade, consulate) decat cetatenii romani care aveau rezidenta sau titlu de munca eliberat de statul respectiv ori erau CRDS (cet romani cu domiciliul in strainatete).Ideea era sa nu voteze simpatizanti de-ai PDL-ului in strainatate. Anul acesta a votat insa oricine.
  Pt mine este o rusine ce se intampla cu atat mai mult cu cat am vazut cu ochii mei autocare aduse special sa obtina documente pt a vota.
  PS: In speranta ca veti avea timp sa cititi mesajul meu va transmit salutari din marché du livre „G.Brassens”.

 39. 40 Sibilla decembrie 9, 2009 la 3:11 am

  Salut Demersul initiat de colega noastra Lilick !
  ccr@ccr.ro
  Aceasta este adresa de e-mail de la Curtea Constitutionala. Fiecare dintre noi putem trimite cate o scrisoare, semnata cu numele real, pentru a cere sa fie judecata cu cea mai mare seriozitate si responsabilitate contestatia depusa de PSD.
  http://lilick-auftakt.blogspot.com/

  Eu am scris, voi… ?

 40. 41 un american decembrie 9, 2009 la 3:13 am

  nu pot sa inteleg de ce dupa 20 de ani romania a dat un singur politician in adevaratul si bunul sens al cuvantului , acesta fiind gazada bloggului !
  cat despre alegeri , deceptie mare undeva pe malurile lacului michigan .

 41. 43 Busu decembrie 9, 2009 la 3:29 am

  Domnule Nastase ce pot sa mai zic, m-ati lasat cu gura cascata. In afara de domnul Iliescu nu crede-am ca mai sunt adevarati comunisti prin PSD, doar niste socialisti fara ideologie, doar avizi de bani. Inca odata mi-ati demonstrat ca am procedat bine si nu v-am dat votul. Este incredibil ce putei sa spuneti dumneavoastra cu ingradirea votului DEMOCRATIC celor care din diferite motive sunt in strainatate. Nici macar la mama Rusia asa ceva nu se intampla. Lasati-ma sa nu va cred ca nu v-ati dat seama ce scrieti prima data, sunteti un om inteligent. Asta era fraza care mai lipsea de la intalnirea ”fenomenala” de la Timisoara unde ati iesit pe usa din spate cu steagul dumneavoastra rosu. Am fost si voi fi intotdeauna anti psd, cel putin pana Iliescu va fi condamnat.

 42. 44 Aya decembrie 9, 2009 la 3:53 am

  @

  ADRIAN NASTASE

  AM DESCOPERIT O POSTARE CIUDATA CU ZECE „PASI” IN URMA

  Neavand eu somn si bantuind pe blog am descoperit, nu fara surpriza, la sectiunea „Despre „sufletel” ca fundament al politicii de stat” (text pe care l-ai postat in decembrie 2, 2009 la 7:46 pm)- aflata cu 10 (zece!) „pasi” in urma- un text, semnat „Dan”, datat 8 decembrie 2009 si care se vrea o replica la subiectul legat de votul romanilor din diaspora (pe care l-ai abordat chiar in 8 decembrie 2009!).

  Intrucat nu sunt venita cu pluta, ciudatenia mi-a atras atentia.
  I-am replicat (acolo) respectivului coleg de blog, cu precizarea ca ii voi copia mesajului si iti voi atrage atentia asupra lui.

  Reproduc, in continuare, atat mesajul lui „Dan” cat si replica mea (care, firesc, la ora respectiva, era in asteptarea moderarii).
  Insist cicalitor in rugamintea de a-i raspunde colegului de blog in cauza, atat pentru a risipi indoielile, cat si pentru a contracara neadevarurile si preveni efectele scontate prin textul sau.

  Dan spune:

  decembrie 8, 2009 la 9:45 pm

  Ma intreb daca acest comentariu va fi permis.

  Domnule Nastase,

  In ultimele comentarii puneti sub semnul intrebarii dreptul fundamental al oricarui cetatean roman: dreptul la vot.
  Indiferent ca locuim in Romania sau nu e un drept garantat de constitutie, chiar daca nu este cea mai insiparata.
  Observ o incercare de a discredita oarecum diaspora? de ce? pentru ca si-a exprimat alta orientare politica?

  Turismul electoral de care vorbiti dvs. e in principiu imposibil, mai ales in SUA si Canada. Din motive practice.
  Cati credeti ca sunt dispusi sa conduca 500-600 de mile ..aprox 800-1000 km pentru a vota de doua ori.
  Mai mult, frauda ar fi relativ usor sesizata si votul anulat din moment ce se se scrie explicit numele si adresa plus seria actului de identitate sau calatorie. Nu trebuie uitat ca numaruld de votanti din diaspora este considerabil mai mic. Aici se munceste serios si nu iti poti permite sa mergi obosit a doua zi la servici, asta doar de dragul de a mai vota o data. O sa spuneti ca exista avion, nu stiu cine e dispus sa cheltuie cateva sute de dolari. Pentru ce? sa voteze a doua oara?

  Observ o tenta de discreditare a romanilor din diaspora, de ce domnule Adrian Nastase? pentru ca tot timpul au votat impotriva?

  Va rog sa nu uitati ca cei care si-au inceput viata de la zero au mult curaj si discenamant, au umblat mult si au vazut mai multe. Nu aduc nici un afront romanilor care locuiesc in Romania, apar onoarea diasporei doar.

  Va multumesc

  Aya spune:

  decembrie 9, 2009 la 3:32 am

  @

  Dan

  URCI PE PODIUM LA CATEGORIA “MINCIUNA CU PREMEDITARE”

  Am ezitat indelung sa iti replic, gandindu-ma la prietenii mei de buna credinta din diaspora si, astfel, fiind tentata sa cred ca esti un accident care nu trebuie sa ma preocupe.

  A invins, insa, ideea ca adevarul este mai important decat rezervele afective. In definitiv, a nu spune ceea ce te arati clar a fi, ar insemna sa asociez, intr-un fel, acei oameni cu tine. Ar fi pacat.

  As fi fost poate dispusa sa te creditez ca fiind de buna credinta (buna credinta neavand legatura cu prezidentiabilul caruia i-ai acordat votul tau) daca nu mi-ar fi atras atentia un amanunt care denota un tip de “ciudatenie” despre care experienta m-a invatat ca nu este intamplatoare.
  Subiectul legat de care ii replici lui Adrian Nastase se afla cu 10 (ZECE!) pasi (postari ale gazdei noastre) mai departe. Mai exact, la ora cand iti transmit mesajul, este ultimul sau post (asociind si completarile ulterioare).

  De ce ti-ai fi postat replica data pentru o tema abordata de Adrian Nastase in 8 decembrie 2009, folosind un spatiu corespunzand unui cu totul alt subiect (si, inca, situat cu 10 pasi “in spate”) din 2 decembrie 2009?

  Dupa tonul tendentios cu care debuteaza mesajul tau, cel mai probabil raspuns este: pentru ca ai sperat ca nimeni nu va avea curiozitatea de a vedea daca exista mesaje in “locuri atat de indepartate” (cu atat mai putin gandindu-se ca s-ar putea referi la chestiuni recent abordate) si, ca atare, nu vei primi vreun raspuns. Ceea ce ar fi putut constitui, ulterior, material de “comentarii” la adresa lui Adrian Nastase (si a blogului sau) prin care ar fi fost dezvoltate neadevaruri precum “nepasarea”, “aronganta” sau chiar atitudinea sfidatoare fata de diaspora.
  De unde stiu?
  Ca om de presa, am intalnit atat de multe “varfuri de lance” de tipul tau, incat identificarea intentiilor este- ca sa citez partial o expresie pe cale de a face si cariera prezidentiabila- “un fleac”.

  Intamplarea a facut sa am curiozitatea de a cerceta vechile “teatre de replici” si ti-am descoperit mesajul.
  Imi pare rau pentru tine, dar te-ai ostenit zadarnic. Ii voi semnala lui Adrian Nastase postarea ta (luandu-mi libertatea de a o copia la sectiunea corespunzatoare) pentru a lamuri total lucrurile.

  Mistifici jenant adevarul cand afirmi ca Adrian Nastase ar pune sub semnul intrebarii dreptul la vot.
  Daca nu esti surd si orb (nu pari a fi astfel) esti, cu siguranta rau intentionat. A pune pe seama unui aparator al drepturilor democratice un asemena neadevat flagrant te califica pentru unul dintre primele trei locuri (deci, sigur urci pe podium) la categoria “minciuna cu premeditare”.

  Nu aperi onoarea diasporei proferand minciuni despre Adrian Nastase, dar o umpli de mizerie.
  Repet, am in diaspora prieteni de buna credinta.
  Unii dintre ei l-au votat pe Traian Basescu.
  Dar nici unul dintre acestia nu ar afirma vreodata ca Adrian Nastase pune sub semnul intrebarii drepturile democratice ale cetatenilor- si nici nu ar putea afima un astfel de lucru, caci nu asuma riscul minciunii penibile, ceea ce tu faci plin de voie buna.

 43. 45 Aya decembrie 9, 2009 la 4:15 am

  @

  Cosmar din diaspora

  INAINTE DE A PROFERA MINCIUNI INFORMEAZA-TE ASUPRA SUBIECTULUI

  Cu riscul de spune ca iti raspund ca in Caragiale, trebuie sa iti transmit ca tu esti personajul care se imbata cu apa rece.

  Reductionismul nu duce la concluzii corecte. Este o grava greseala sa il abordezi pe Adrian Nastase din aceeasi perspectiva cu cei din cauza carora ai decis sa parasesti Romania.

  Precizezi ca te-ai stabilit in Canada cu 9 ani in urma.
  Sa inteleg ca, in momentul plecarii, nu cunosteai realitatea romaneasca deloc?
  Probabil, altfel NU se explica de ce afirmi aberatia ca ai plecat „din cauza guvernarilor PSD”(?!?).

  Este evident un neadevar flagrant, intrucat PSD NU EXISTA cu 9 ani in urma (in anul 2000).
  PSD este partidul de stanga nemarxist, flexibil, gandit si infiintat de Adrian Nastase in 2001.

  SINGURA guvernare PSD (Adrian Nastase fiind atat presedintele partidului cat si prim ministru) a fost in perioada 2001-2004 cand, dupa cum se intelege foarte clar din ceea ce spui, erai in Canada.

  Bref: nu exista nici „guvernari” PSD (a existat una singura, cu adevarat- in 2009 fiind o mizerie marca Boc, si etimologic; in plus, nici nu erau in Romania, dupa cate ne informazi), pentru a nu mai discuta de aberatia penibila ca ai plecat din Romania din cauza unui partid care nici macar nu exista on acel moment.

  Data viitoare cand mai vii aici sa spui minciuni fa-ti temele mai atent.

 44. 46 Claudiu decembrie 9, 2009 la 4:20 am

  Am retinut un element spus foarte bine de dl Nastase. Nu romanii din strainatate au decis castigatorul.
  In aceste alegeri acest „grup ” populational a votat Basescu in procent mai mare. Asta e tot. El poate sa fie considerat foarte bine ca si populatia din oricare judet al tarii. In aceste alegeri avand in vedere castigatorul, sa-i spunem un fel de Cluj 2. Nu e cu nimic diferit decat populatia din tara.
  Politicienii au datoria sa-i convinga si pe cei din tara si pe cei dinafara.

  Despre turismul electoral.

  Avem o istorie de 20 de ani de democratie. Au fost castigatori de alegeri parlamentare si prezidentiale din toate fortele politice principale din tara.

  Cum se face ca niciun guvern nu a publicat in acesti ultimi 20 de ani care este amploarea acestui turism electoral ?
  Daca exista, unde sunt zecile sutele sau miile de oameni care su fost pedepsiti? Numarul inchisorilor ar trebui crescut dupa fiecare scrutin electoral in acest caz. Nimic insa.
  In plus NU sunt publicati, prezentati, mediatizati cetatenii care au facut acest lucru.

  Daca fenomenul este asa raspindit de ce nu sunt prezentate date precise ?
  La fiecare sectie de vot speciala fiecare care voteaza este identificat si trecut in liste. Listele exista si se pastreaza in arhive. De ce nu sunt verificate ulterior si confruntate? In era digitizarii acest lucru nu ar fi o problema. Linistit, dupa alegeri, institutiile abilitate sa faca verificarile si in momentul in care termina, vinovatii sa primeasca pedeapsa mentionata in lege.

  Nici un guvern nu a facut-o indiferent de apartenenta… de 20 de ani.
  In schimb toata lumea vorbeste cu usurinta, insistenta, perseverenta de frauda. Asa cum ne place tuturor, ne dam cu parerea, spunem, vociferam, dar niciodata cu documente concrete valabile pt tot scrutinul electoral. Cateva cazuri ici colo despre care si cei care le mentioneaza in curand nici nu vor sa mai stie daca au fost pedepsite sau nu.
  Asta e imaginea care doresc politicienii si media sa o proiecteze si reusesc.
  Atit in tara cat si in exterior.

 45. 47 Aya decembrie 9, 2009 la 4:42 am

  @

  Neutrino

  Citez din raspunsul tau: „Am mentionat in intrebarea mea (retorica !?) doar PSD-ul pentru ca ca era adresata d-lui Nastase despre care am presupus ca va ramane fidel partidului care l-a produs si ca urmare intentiile acestuia ii sunt cele mai cunoscute. De unde sa stie dl. Nastase ce intentii au in aceasta directie aliatii din PNG (de ex, ca sa dau numai un exemplu)? Ca n-are. In plus dar desigur nesemnificativ, ar fi poate normal ca cei care se plang cel mai tare de hibele pe care le cunosc cel mai bine (!) sa fie primii care sa actioneze in directia corecta.”

  Acum, ar trebui sa iti spun eu, tie, Dory (dar nu se poate, pentru ca esti baiat).
  NU PSD l-a „produs” pe Adrian Nastase- dar Adrian Nastase a infiintat PSD.

  Din pacate, ulterior (mai exact, dupa lovitura cu iz mafiot de la Hotel Confort- martie 2006) PSD a fost „incalecat” de niste penibili precum Marean care-este-almanahe-asfalte et Cie.
  Adrian Nastase va revaloriza in PSD ceea ce indivizii aceia jalnici au umplut de strat gros de praf (caci nu semana deloc cu stramba lor fire).

  Uf, ce ciuda imi e cand aud de Gusa (o lichea, cum bine l-a catalogat cineva care da cognomen-uri ce se lipesc de impricinati precum marca de scrisoare) si de „aliante” cu PNG.
  Ce inseamna PNG? Aha, stransura aceea de ceea ce a „cazut” de pe la PD si de pe unde se va mai fi nimerit, care incape fara probleme in sufrageria mea si inca mai ramane loc?
  (Pot gasi o „traducere” a initialelor, mult mai potrivita decat cea oficiala, dar nu sta frumos unei gingase dudui sa se exprime in termeni necuviinciosi pe blog).
  Ai dreptate, ANul nu are cum sa cunoasca intentiile respectivilor pentru ca nu poate fi asociat cu astfel de indivizi.

  Ti se va fi parut ca am alta idee decat cea formulata de tine in legatura cu normalitatea actionarii in sensul remedierii hibelor, de catre cei care le cunosc cel mai bine? In mod sigur, nu. De ce am replicat asa cum am facut-o? Because!

  Stii, desigur, toate acestea- doar ca te-ai purtat ca mine cand sunt Dory (o spun cu drag- iti amintesti, desigur, ca imi place mult personajul).

 46. 48 Aya decembrie 9, 2009 la 4:54 am

  @

  Calin Crisan

  Te rog sa iti masori cuvintele si sa nu mai ai indrazneala sa afirmi penibilitati precum (citez din replica ta- decembrie 9, 2009 la 1:11 am): „acolo (in Romania; n.A.) nu munceste nimeni”.
  Tratandu-ti astfel colegii de blog te dovedesti necinstit atat fata de tine (stii bine ca minti!) cat si fata de noi.
  Iti garantez ca nu te-am asteptat pe tine nici sa ne luminezi, nici sa ne „milesti”.

 47. 49 Alex decembrie 9, 2009 la 5:16 am

  Tovarasa Eliza, daca erai in strainatate, la ora asta nu stiai de existenta Realitatii TV si a Antenelor.

  Cosmar din diaspora, vino si traiste bine in tara.

  Zalmoxis, simplu: CNP-ul. Elimina suspiciunea votului multiplu, iar votul obtinut prin fraudele reciproce este anulat.

 48. 50 Aya decembrie 9, 2009 la 5:25 am

  @

  Eliza

  Puicutza cu creier cat numita zburatoare, de unde stii tu care sunt sursele noastre de informare (na, a iesit si o rima!)?
  Dupa felul in care citezi, se pare ca ai retinut dupa ureche doua nume (a propos, stii ca sunt posturi TV?) si le repeti papagaliceste.

  Am o mare curiozitate: tu de unde te informezi asupra realitatilor romanesti pe care- lasi a se intelege- le-ai cunoaste la perfectie? Nu-i frumos sa spui minciunele!
  Am si o nelamurire: ce „studiezi” tu de 5 ani in strainatate? Dupa stilul bolovanos in care te exprimi, nu s-ar spune ca te da instruirea afara din casa, dimpotriva, puicutza primitiva ce esti.
  (Ei, hai, vino si spune-mi ca ai uitat limba romana ca sa iti recomand sa calci pe grebla!).

  Puicutza, e numai treaba ta daca ai mintea cat nuca si minti cat Everestul, laudandu-te evident fara temei.
  Dar incepe sa fie treaba noastra daca devii nerusinata!
  De cand pana cand ne imbogatim noi, cei aflati in Romania, cu banii pe care diaspora ii plateste pentru biletele sale de avion (?!?) si pentru pasapoarte (?!?) asa cum transmiti prin penibilul tau mesaj?

  Puicutza, pentru ca nu ai bun simt (ca sa ma exprim elegant) fereste-te sa-mi iesi in cale ca ramai fara pene si nu te mai primesc baietii aceia la „studiere” (oricum, vezi ca bate concurenta la usa dupa cinci ani de epuizant „studiu” particular)!

 49. 51 Eliza decembrie 9, 2009 la 5:27 am

  Am venit din nou – ma intrebam daca stiti de cele trei vizite ale domnului Geoana la Moscova din ultimele 6 luni. http://www.youtube.com/watch?v=_tGnkz-ui8c&feature=related
  Sau nu v-a spus? Iar daca stiti, poate ne puteti oferi si noua niste explicatii? Sau sunt vizite private, de relaxare, la fel ca si cea in miezul noptii la domnul Vantu?

  Dar probabil nimeni nu citeste aceste randuri, asa ca nu stiu de ce ma mai si obosesc. Ma revolta aceste lucruri, dar nu pot face nimic decat sa-mi dau votul. Si va asigur ca chiar daca o sa ne interziceti votul din strainatate, o sa vin acasa in timpul alegerilor.

 50. 52 Aya decembrie 9, 2009 la 5:29 am

  @

  Laur

  Ai perfecta dreptate: votul prin corespondenta este necesar.

 51. 53 neutrino decembrie 9, 2009 la 5:30 am

  @Calin Crisan – Multumesc pentru link-uri si scuze pentru aparenta agresivitate. Eu am vrut sa fiu jovial (!) dar asa mi-a iesit. Sa stii ca se mai munceste si prin Romania dar mai mult oamenii isi pierd timpul sa gaseasca pe cine sa dea vina pentru neimpliniri. Acuma „diasporenii” au calcat pe bec. De regula Basescu e sursa tuturor relelor. Sa ne zici si noua cum te-au fraudat aia de la consulat de te-au adus la doar 20%, asta ca sa mai speli din onoarea diasporei vinovata de pedepsirea nevinovatilor din Romania cu alti 5 ani de dictatura atroce si totalitarism feroce. Iti dai seama ce ne-ati facut? Nu numai ca vom face frigul si foamea dar nu vom mai avea voie nici macar sa deschidem gura sa ne plangem. Blogul asta va fi printre primele care va cadea victima odiosului dictator insetat de sange. Al Sibillei va fi al doilea. Daca vrei sa ne mai spui ceva spune-ne acum inainte de validarea alegerilor. Pe urma va fi prea tarziu. Traiasca Romania Libera. Si Evenimenul Zilei.

 52. 54 Alex decembrie 9, 2009 la 5:33 am

  Iceflame, nu se poate reforma absolut nimic cu camarila actuala. Conditia sine qua non pentru o reforma a statului si a sociatatii este functionarea statului de drept. Alegerile cu autocarul sunt nule. Punct. Daca justitia nu-si face in acest moment datoria, ne vom afunda intr-un kkt mai mare decat regimul Ceausescu.
  Grav nu este ca a castigat Basescu, alarmant este procentul de 10% obtinut de acesta prin intermediul turismului electoral. Este intolerabil un presedinte hotarat de infractori (si organizatorii, si „turistii”). Oricare ar fi acela. Unii sustin pe buna dreptate ca partidele politice s-au neutralizat reciproc cu autocarele. Sa presupunem ca este asa, o tara europeana trebuie sa inceapa un ciclu electoral cu alegeri corecte, fara suspiciuni de frauda. Nu are relevanta cine iese presedinte fara autocare (in tara si in strainatate), lucrul principal este respectarea legii.

  Nu va vindeti pentru mirajul unui blid de la FMI. Troaca este iluzorie.

 53. 55 Aya decembrie 9, 2009 la 5:41 am

  @

  Andrei

  Nici macar „sa iti fie rusine” nu iti pot spune, pentru ca nu stii pe ce lume traiesti.
  Mizerabilul Boc era bun (ma rog, nu la sensul etimologic ma refer)?
  Ia-i acasa pe Boc si pe Pogea si jucati-va frumos: incalecati pe cate o coada de matura, luati cate o nuia si fluturati-o in vant, alergati nechezand si puneti impreuna de-un guvern dupa pofta inimii.

  Acum vorbesc serios: Boc si Pogea au deturnat, in conturi „interesante” sume ecvhivaland cu 75% din bugetul Romaniei pe 2009 si au folosit, criminal, transele de imprumut (de care nu aveam nevoie la inceputul anului!) pentru a acoperi partial gaurile financiare pe care tot ei le-au facut.

  Ma rog la Dumnezeu SA NU MAI PRIMIM nici o transa din imprumut!
  Astfel, se va descoperi unde sunt banii deturnati din buget- caci, fara acoperirea transelor de imprumut, li se va depista urma.

 54. 56 Aya decembrie 9, 2009 la 6:04 am

  @

  Dacian

  Pentru ca tot ai adus in iscutie scolarii: ai de la mine o nota de 3 (trei) si o nota de 10 (zece).

  Ai nota 3 (trei) pentru maniera penibila in care te-ai exprimat (exceptie facand ultima fraza) si pentru ca i-ai replicat lui Adrian Nastase in necunostinta de cauza- mai exact fara a citi textul „O explicatie”.
  Daca l-ai fi citit, nu ai fi scris absurda asociere (citez):”Cat despre afirmatiile legate de greutatea votului acestea sunt ofensatoare. Sa nu uitati domnule Nastase ca avem o constitutie care e mai presus de toate!”.

  Citez din textul lui Adrian Nastase- poate, iti deschid apetitul pentru lectura:” Va indemn sa cititi intreaga analiza, pentru a-i intelege sensul. Si veti vedea ca nimeni nu contesta drepturi constitutionale, ci dimpotriva. Este vorba de intarirea democratiei si protejarea ei de excesele produse prin detalii mici si foarte, foarte multe.”

  Ai nota 10 (zece) pentru luciditatea ultimei remarci- ma refer la cea legata de Marean-care-este-almanahe-asfalte.
  O spun fara urma de placere: acel individ este, cu adevarat, o jignire la adresa inteligentei si, fara indoiala, din cauza ca se afla, jenant, in prima linie a PSD (partid in ale carui structuri de conducere au descins, dupa „momentul Confort” cateva specimente de joasa extractie, precum cel numit) au fost pierdute voturi. Adaug: nu doar la prezidentiale!

 55. 57 Aya decembrie 9, 2009 la 6:06 am

  @

  Dacian

  Rectific: „Pentru ca ai adus in discutie scolarii”

 56. 58 Aya decembrie 9, 2009 la 6:11 am

  @

  Der

  Citez din postarea ta:
  „De ce nu prouneti o modalitate prin care cetatenii care voteaza in afara granitelor tarii sa faca dovada la aceste alegeri, cu impact majoritar pentru cetatenii care TRAIESC in Romania, ca in ultimile 12 luni, sa zicem, au petrecut in Romania macar 6??? Sunt oamnei care de ani buni au doar legaturi telefonice cu Romania, si ei aleg presedintele pentru parintii mei, sau rudele mele?? De ce? Cred ca nu este corect!”

  Ceea ce propui tu este profund nedemocratic si nu se poate pune problema sa intre macar in discutie.
  Este cunoscut ca democratia are vulnerabilitati.
  Dar, pe de alta parte, este cel mai important bun pe care il avem si trebuie aparata. Doar aparent paradoxal, vulnerabilitatile sale o fac sa existe.

 57. 59 diogenecainele decembrie 9, 2009 la 8:15 am

  Tema se rostogoleste. De pilda

  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/geoana-presedintele-romanilor-din-romania-20465.html

  Mi-e scarba. Chiar ne cred prosti.

  Insa dincolo de facatura asta cred ca supremul penibiluilui e atins de Tismaneanu, care spune : ” „Victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale e un moment crucial în istoria postcomunistă a României, a Europei Centrale şi de Est”. As formula chiar o lege, ca sa se bucure si asiduul studios, „Legea Tismaneanu a totalitarismului”: cu cat mai totalitar regimul, cu atat mai hiperbolica limba de lemn si encomiastica deliranta.

 58. 60 radu c decembrie 9, 2009 la 8:17 am

  Nici o explicatie sau scuza nu pot fi invocate pentru lipsa de previziune,in ceea ce priveste accederea lui T B la un al doilea mandat prezidential. Soarta romanilor pentru urmatorii cinci ani,in actuala conjunctura politico-economica,trebuia sa fie singura miza in aceste alegeri,nu alte interese de partid sau personale. Partidele ce au pierdut,oamenii politici sunt datori fata de romani nu cu explicatii,ci cu masuri concrete,care sa le faca viata mai suportabila ,daca nu mai buna.

 59. 61 Doru Coarna decembrie 9, 2009 la 8:55 am

  Dati-mi voie sa nu inteleg de ce nu se voteaza transparent cu CNP-ul. Nu e niciun secret cu cine votezi si atitudinea normala este de verticalitate in fata oricarei institutii precum si in fata oricarui partid! Atentie la un argument: este interzis pe buna dreptate sa faci propaganda in ziua alegerilor, adica sa-ti arati public optiunea, DAR CABINA DE VOT NU ESTE SPATIU PUBLIC CI ESTE O INCINTA LA CARE AI ACCES CONSTITUTIONAL TOCMAI CA SA-TI EXERCITI VOTUL IN INTIMITATE! Deci chiar legislatia recunoaste ca are sens intim si nu public, deci daca esti obligat sa-ti scrii CNP-ul si apoi sa pui stampila nu vii in contradictie cu nicio lege ori principiu. Daca ne este frica de faptul ca s-ar putea sa se aleaga altul decat am votat si ne va prigoni, putem prevede ca dupa desemnarea castigatorului sa se distruga buletinele de vot. Daca buletinul de vot contine doar CNP-ul, nu si numele, atunci e imposibil ca cineva sa ne prigoneasca dupa votare fara sa aiba acces la baza de date a MI, adica deja vom sti de unde ni se trage. Cred ca e cel mai simplu lucru: buletinul de vot sa contina CNP-ul; astfel s-ar termina cu orice frauda, inclusiv cu buletinele anulate ca dublu-stampilate sau stampilate anapoda ori cu mesajele gen ‘autonomie’. Hai sa analizam toti o astfel de posibilitate! Trebuie sa votam cu raspundere si verticalitate, asta e atitudinea normala. Sigur, galetile de plastic vor circula, dar cel putin rezultatul votului nu poate fi alterat.

 60. 62 alin decembrie 9, 2009 la 9:10 am

  REPET A EXISTAT SI TURISM ELECTORAL SI MITA ELECTORALA SI MULTE ALTELE,DAR SINGURUL VINOVAT CA A IESIT BASESCU ESTE M.GEOANA!!!!!!!!
  ACUM DEGEABA STRIGA IN GURA MAREEEEE CA A FOST FRAUDA,IN SEARA DE DUMINICA IN LOC SA FACA TURUL FERICIRII MAI BINE STATEA SI NUMARA VOTURI,NU DE ALTA DAR ERA IN MARJA DE EROARE!!!
  SUNT CONVINS CA S-A FURAT!!!PROBABIL UNDEVA LA 50.000 DE VOTURI……CU TOATE ACESTEA TREBUIA SA IASA GEOANA….SLAAB!!!A FOST PRAF LA CONFRUNTARE!!!!!!

 61. 63 theodora0303 decembrie 9, 2009 la 9:15 am

  Eu consider totusi ca trebuie modificata legea.
  Nu mi se pare corect ca cei din afara tarii, basarabenii si romanii plecat din tara pentro o perioada mai mare de 6 luni sa poata vota.
  De ce sa traiesc eu asa cum hotarasc ei?
  Cum pot ei sa stie ce e mai bine pentru mine?
  Soarta cetatii trebuie hotarata de cei care locuiesc in ea nu de cei care vin in tara o data pe an!!!!!
  http://theodora0303.wordpress.com/2009/12/07/m-am-saturat/
  Asta e parerea mea .
  Cu respect

 62. 64 evan mancas decembrie 9, 2009 la 9:33 am

  Geoana a lovit a doua oara.
  In 2004 ati pierdut alegerile din cauza declaratiilor lui,fapt care l-a determinat pe Iliescu sa-l eticheteze intr-un anumit mod.
  In 2009 avea deja un avantaj in sondaje dupa turul 1, dar dorinta de a arata o victorie cat mai clara l-a orbit si l-a determinat sa mearga la Timisoara si asta inca nu i-a fost suficient.In dezaterea televizata pe langa Knock down-ul cu Vantu si faza cu tractoarele am sesizat cateva aspecte :
  D-na Geoana se ruja in direct la televiziune(dupa ce cu 2 saptamani inainte Carcotasii i-au citit pe buze o injuratura),D-l Geoana intrerupea mereu discursul d-lui Basescu,cosul primit cadou a fost trimis aiurea,Ilie Nastase mesteca guma,Dinescu… ce sa mai zic?
  Ramane intrebarea:
  De ce familia Geoana si cei pomeniti mai devreme n-au citit cartea oferita cadou d-lui Basescu?
  Oare ce prostii va mai face peste 5 ani?

 63. 65 Pali decembrie 9, 2009 la 9:42 am

  @ cosmar din diaspora

  de ce sa mai votezi TU pentru mine ? poate de 9 ani nu ai revenit in tara ca,sa vezi in ce haos a aruncat tara BETIVUL TAU perferat tot fost securist si turnator ordinar DOVEDIT !!!De ce sa dai tu cu parerea si votul pentru mine? Cand ai platit ultimele taxe in Romania?Ce ai facut tu pentru tara asta? Ai sters-o de aici si comentezi din Canada;crezi ca ai dreptul ??? Eu cred ca,NU !

 64. 66 Eliza decembrie 9, 2009 la 9:42 am

  Catre Aya:

  Eu nu v-am jignit si nu vad de ce recurgeti la asemenea insulte.

  Daca nu sunteti convins, o sa renunt la anonimat, va invit sa va uitati pe CV-ul meu aici: http://www.linkedin.com/in/sbranzei

 65. 67 Pali decembrie 9, 2009 la 9:42 am

  @theodora 0303

  Sunt perfect de acord cu tine !

 66. 68 dan decembrie 9, 2009 la 9:47 am

  @
  Dan(tizului meu din diaspora)
  Acum ca a iesit invingator preferatul tau,nu ai dori sa te intorci in Romania!Sa fii aici ,sa cunosti viata de zi cu zi a celor 5.200.000 de romani,”ciuruiti „prin minte ,suflet si buzunar de T.B?

 67. 69 Roxana (Paris) decembrie 9, 2009 la 9:49 am

  Ce as mai putea sa adaug dupa ce ati spus dumneavoastra cu atat de putin timp in urma…. dupa care evident, precum toti oamenii politici din tara pe care o iubim dar am parasit-o, retractati grabit (realizand ce ati declansat). Am plecat din tara din cauza conditiilor pe care clasa din care faceti parte le-a creat iar acum (dupa spusele d-voastra) am face bine sa uitam de unde venim sau cum oricum nu prea aveam drepturi, sa renuntam de buna voie si la acela de a vota, pentru ca, nu-i asa?, nu servim intereselor d-voastra.
  Nu fac parte dintre votantii Domnului Basescu dar tin sa subliniez ca prin astfel de demersuri ati reusit pe de o parte sa mobilizati alegatorii PDL, pe de alta sa convingeti o multime de indecisi (cunosc exemple din tara), si in al teilea rand sa scarbiti oameni care ar fi fost eventual dispusi sa voteze partidul pe care il reprezentati.
  Multumim inca o data, pentru ca ne amintiti de ce am plecat din tara si ca nu avem motive sa revenim.

 68. 70 sorin gyorgyfalvi decembrie 9, 2009 la 9:59 am

  Alegerile au fost fraudate, asta e clar pentru mine. Atit acum, cit si in 2004 !

  Cind fac aceasta afirmatie ma bazez doar pe matematica Probabilitatea lui 50 – 50 este atit de mica incit nici nu poate fi luata in considerare. Si totusi, la ultimele 2 alegeri de Prezidentiale a iesit acest 50 – 50 !

  Luati 100 de persoane si faceti un test: puneti 100 de intrebari la care raspunsul sa fie Sunt de acord, sau NU sunt de acord, si la raspunsul pozitiv cei care sunt de acord sa ridice mina. Veti vedea ca acest 50 – 50 nu va iesi nici macar o singura data, chiar daca veti repeta testul de zeci ori. Veti zice probabil: si totusi a fost posibil la alegeri ! Da, a fost posibil din prima incercare, atit in 2004 cit si in 2009, dar numai datorita faptului ca s-a intervenit din exterior.

  Cum? Teoretic simplu:

  Pasul 1: cunoasterea exacta a rezultatului real inainte de votare. Acest lucru azi e o banalitate datorita sondajelor de opinie care au o precizie excelenta.

  Pasul 2. Tabara care e dezavantajata in realitate stie cit e necesar sa fure, daca partea adversa poate fura si ea mai adauga la scor si cifra pe care considera ca ar putea-o fura partea adversa si odata stabilita cifra totala, aloca un buget si stabileste un plan pentru aceasta treaba. Razboiul propriu-zis se duce pe plan informational, fiecare din parti incercind sa afle posibilitatile celeilalte parti.

  Pasul 3. Se distribuie sarcinile celor care trebuie sa aduca suplimentarea de voturi, se monitorizeaza atent 2 lucruri: realizarea planului propriu si miscarile adversarului. Prima parte e banal de simpla, cea de-a doua se realizeaza prin urmarirea evolutiei exit pool-urilor.

  Pina la acest punct practic totul fiind atent monitorizat la finalul votarii se stie exact situatia, care in urma fraudei este mult imbunatatita, daca nu cumva chiar rezolvata. Daca nu s-a rezolvat deja cistigul, se pune in aplicare pasul 4. Personal consider ca la ora 21 PD-ul nu reusise sa rezolve problema, si erau foarte ingrijorati, dupa cum a putut observa toata lumea. Au trecut deci la pasul 4.

  Pasul 4. Inlocuiri de urne in puncte slab monitorizate si unde comisia e cumparata in totalitate. Oprirea curentului se face pentru a se asigura ca nu se fac filmari, sau fotografii. Dupa depasirea timpului cu inlocuiri de urne, se recalculeaza rezultatul, si daca mai e cazul se apeleaza la falsificaride procese verbale. Totul se face sub control si monitorizare atenta a rezultatelor si nu se risca decit atit cit e necesar pentru ajungerea la un procent de 50+. Acesta este motivul pentru care in 2 alegeri repetate s-a atins aceasta cifra fatidica.

  Concluzie: Datorita lacunelor legii electorale, slabiciunii oamenilor, neaplicarii pedepselor in caz de frauda, complicitatii ambelor tabere in masura mai mica sau mai mare, lupta pentur suprematie de fapt se duce pe alt teren decit cel al convingerii populatiei in politica proprie.

  Personal am votat Mircea Geoana doar datorita convingerii mele ca mizeriile morale ale societatii noastre sunt in cealalta parte. Efectiv nu a contat deloc nici un fel de promisiune facuta de Mircea Geoana, mi-a fost de ajuns convingerea ca in tabara lui oamenii sunt mai curati.

  In momentul in care Videanu venea cu rezultate super bune pentru ei deja stiam rezultatul final, stiam ca au reusit si pasul 4. Singura mea dilema era urmatoarea: daca PSD a fraudat la rindu-i, sau NU. Daca ar fi fraudat, in mod cert n-ar fi contestat rezultatul, si asta e lucrul care ma face mult mai optimist ca pina acum.

  PS – Sunt convins ca unii cu exces de zel au facut mici furaciuni si pentru PSD, dar important e ca n-a constituit o politica de partid pentru ajungerea la putere.

  PSS – In Romania exista mari creiere in planul IT, sper ca de data asta veti perfectiona un sistem electoral bazat pe IT care sa fie imposibil de fraudat din toate punctele de vedere.

 69. 71 der decembrie 9, 2009 la 10:05 am

  @Aya

  De ce este profund nedemocratic?? Argumenteaza. A, este punctul tau de vedere? OK, nicio problema, dar chiar si asa, daca democratia este perfectibila, trebuie sa o lasam asa cum este doar pentru ca e democratic? Eu iti spun sincer ca nu mi se pare de loc democratic sa mi se stabileasca mie conducatori, lasand la o parte cine sunt ei, deci ignora cazul de fatza, de catre unii care nu au nimic in comun cu Romania, sau au foarte putin. O sa spui ca daca avea x 1000000 de voturi in fata lui y, acum voturile diaspora nu contau, si totul era ok. dar tocmai asta e problema, ca acum x si y erau relativ la egalitate, si, pana la proba contrarie (adica sa ne arate noua cineva ca zecile de mii care au facut diferentza chiar TRAIESC in romania) mi se pare aberant ca ei sa dicteze pentru rest.

 70. 72 bogdaniulian decembrie 9, 2009 la 10:08 am

  Domnule Nastase, imi permit sa ma adrese dvs, macar in calitatea de fost student la una din facultatile de drept la care ati predat.
  Cum explicati urmatoarea afirmatie: „Prin urmare, votul lor ar trebui sa aiba o greutate mai mica”? Ce aveti in vedere cand spuneti asta? Cum cuantificam aceasta greutate? Aveti in vedere stabilirea unui coeficient? Spre exemplu 1 vot cetatean roman din Romania = 0.5 din votul unui cetatea roman din strainatate.
  Din ce-mi amintesc eu cetatenii Romaniei sunt egali intre ei indiferent de multe lucruri care-i diferentiaza. Cata vreme un om are raporturi de cetatenie cu un stat, cetatenie ca nu i-a fost retrasa sau la care nu a renuntat si nici nu este pus sub interdictia stabilita de 36 lit b din Constitutie, isi exercita dreptul de vot in conditii de egalitate.
  Argumentul ca nu participa cu taxe si impozite la „viata cetatii” dupa cum se refera un anumit jurnalist nu este valid, dupa parerea mea. Raportul juridic al cetateniei nu priveste doar acest lucru si are un cadru mult mai larg.
  Sper ca atunci cand va referiti la necunoasterea realitatii politice, economice si sociale nu aveti in vedere faptul ca nu se uita la anumite televiziuni. Eu cred (nu cu tarie!) ca cei care aleg sa voteze in strainatate sunt informati cu privire la realitatile din tara. Cazul acelui roman din Mexic este sugestiv, daca e adevarat ce se spune ca mers 600 km sa voteze.
  De ce nu recunoasteti (ma refer la PSD) ca nu ati avut o stategie coerenta pentru acesti oameni? Mai ales ca turul 1 va daduse niste indicii.
  Perfect de acord insa in ceea ce priveste influentarea acestor voturi. Aici sunt mult mai multe de spus si poate, dupa ce se va linisti treaba, veti face in partid o analiza corecta si veti transforma PSD-ul in acel partid de stanga socialist european pe care, desi nu-l apreciez deloc, mi-l doresc sa existe in Romania.

 71. 73 nastase decembrie 9, 2009 la 10:21 am

  Roxana (Paris),
  sunteti nedreapta. Fiecare dintre noi are frustrarile sale. Nu stiu cand ati plecat din tara, dar daca ati plecat dupa 2001, atunci cand au fost eliminate vizele, puteti spune ca ati plecat si din cauza mea, mai ales dupa intelegerile incheiate cu ministrul de interne al Frantei de atunci, actualul presedinte.
  Trebuie sa recunoasteti ca in strainatate nu se aplica regulile electorale romanesti (cu exceptia incintei ambasadei sau consulatului). In aceste conditii, in multe locuri, s-a dezvoltat o prolifica industrie de traficat si cumparat voturi, in strada – chiar in fata sectiilor de vot – fara ca aceste fapte sa intre sub incidenta penala. De asemenea, s-a dezvoltat, fara nici o bariera, turismul electoral. Comentariul meu nu-i viza pe cei care isi exercita un drept constitutional ci pe cei implicati in negotul de voturi si propunea clarificarea unor aspecte tehnice astfel incat aceste excese sa nu mai aiba loc.

 72. 74 instalatorul decembrie 9, 2009 la 10:31 am

  Nu este usor sa constati ca un roman din afara Romaniei, care o duce mai bine acolo din moment ce prefera sa stea acolo, decide prin vot soarta celor din Romania – care traiesc mai rau si isi cauta si ei calea lor si o soarta mai buna. In acelasi timp, luciditatea ne indeamna sa observam atit faptul ca votul celor din strainatate devine decisiv doar atunci cind cei din tara nu se pot decide, cit si faptul ca romanii din strainatate se prezinta la vot intr-un procent redus, lucrul neinsemnind neaparat o formula de dezinteres ci o formula de bun simt, in sensul de a evita sa se amestece intr-o situatie pe care sunt constienti ca nu o percep la fel de bine ca romanii din tara. Politic vorbind, tendinta romanilor din strainatate este aceea de a ne exporta – chiar in mod nedeliberat – sistemul din tara in care traieste fiecare – sistem pe care il considera superior celui romanesc, tot din motivul ca traiesc mai bine in alta tara; un roman din SUA va avea tendinta sa voteze ceea ce el percepe dreapta, spectrul politic de acolo fiind situat mai in dreapta celui romanesc, iar un roman din Portugalia va avea dificutati in a se decide si probabil ca va vota stinga, spectrul lor politic parind a fi mai la stinga celui din Romania, partidul lor social democrat fiind in dreapta europeana. In concluzia mea, trebuie deci sa ne preocupe doar aspectele de organizare a votului in sine: votul celor care voteaza in strainatate, votul romanilor din strainatate care voteaza in tara si neutralitatea ambasadelor si consulatelor noastre fata de procesul de vot (chiar daca personalul de acolo are – firesc – optiuni politice personale), astfel incit riscul fraudelor sa fie cit mai mic. Ca roman, este jenant sa auzi ca 400 de romani din Moldova de peste Prut au votat in Bucuresti indicind aceeasi adresa, este scandalos sa auzi ca personalul unei ambsade a bruscat verbal alegatorii si este si jenant si scandalos sa auzi de practicarea turismului electoral – si a votului multiplu – in strainatate, uneori chiar cu romani plecati din tara special in acest scop. Cred ca trebuie sa fim mai mult preocupati de corectitudinea alegerilor – si asta indiferent de partizanatul ori nepartizanatul politic si simpatiile politice si electorale personale. Intotdeauna dupa un vot trebuie sa fim siguri ca stim ce doresc romanii si nu ca stim ce doresc unii sa ne faca sa creda ca vor romanii. De aceea si sustin eforturile facute acum pentru de-fraudarea alegerilor. La alegerile refacute poate ca multi electori nu se vor prezenta, poate ca vor veni altii care nu au fost la nici unul dintre tururile de pina acum, poate ca dl Basescu va invinge cu 85%-15%, este pina la urma lipsit de importanta in conditiile in care stii macar ca nu au votat mortii, ca nu au votat unii care de fapt nu au fost la vot, ca nu a votat nimeni pentru un litru de ulei, ca nu ai votat tu odata si altul de 25 de ori.

 73. 75 Eliza decembrie 9, 2009 la 10:33 am

  Trebuie sa spun, ma simt onorata de faptul ca nu mi-ati publicat comentariul referitor la aceste vizite. Si imi confirma faptul ca teama mea legata de partidul dumneavoastra are temei.

  Cred ca societatile avansate vor ajunge intr-o zi la socialism, fiind o treapta fireasca de dezvoltare (asa cum spunea si Petre Tutea). Dar in acest moment, Romania nu si-a revenit de pe urma comunismului, si raul acestuia se vede inca in coruptia institutionalizata, in atitudinea semenilor nostri, care nu cred nimic si insulta orice. Poate ma numar printre ei, prin faptul ca nu am incredere in PSD. Este greu, atunci cand ma uit la scena mineriadelor in care domnul Iliescu le multumeste celor care au omorat si batut tineri bucuresteni.

  Nu trebuie sa publicati nici acest comentariu, si va multumesc inca o data ca mi-ati confirmat banuiala referitoare la fortele care l-au sustinut pe domnul Geoana.

  Simina Branzei

 74. 76 Maria decembrie 9, 2009 la 10:33 am

  D le PALI ce i din diaspora nu voteaza in locul dv. Conform constitutiei in vigoare au acelasi drept de vot ca cei din tara.
  stiti cu cit au contribuit acei romani din diaspora prin imensa suma de valuta trimisa in tara? D le Pali , felul dvs de a va exprima nu vreau s o cataloghez in nici un fel.
  Pot sa spun atat cresterea economica a Romaniei este influientata de intrarea masiva in Romania a valutei trimisa de cei pe care ii incriminati. Noi le sintem lor datori si nu invers. Asta este parerea mea, fiid diferiti putem avea pareri diferite. D l Geoana a pierdut alegerile pt. ca a fost sustinut de oameni cu pareri ca a dvs.
  Putem avea pareri diferite si sa ne respectam reciproc.

 75. 77 blogideologic decembrie 9, 2009 la 10:35 am

  Aya spune: „Exit- poll-urile nu sunt o problema- personal, nu dau doi bani pe ele.”
  La fel ca Traian Băsescu.

 76. 78 Dan Costea decembrie 9, 2009 la 10:45 am

  Avand in vedere prestatia lamentabila din finala televizata de joi, poate ca a venit vremea pentru Mircea Geoana sa faca pasul inapoi, lasand locul lui Adrian Nastase care este infinit mai versat in politica.

  De ce trebuie ca ceilalti sa sufere din cauza vizitelor nocturne la moguli? Gata, ti-ai batut joc de sansa unica sa iesi presedinte, lasa pe altul care, desi a pierdut si el acum cinci ani, macar s-a dovedit un bun prim-ministru!

 77. 79 Draghi Puterity decembrie 9, 2009 la 10:47 am

  Sunt si eu diasporean, si am o problema de principiu, dincolo de hotziile PD-L care s-au facut in numele categoriei din care fac si eu parte.

  Exista o asimetrie fatza de votul meu si votul unui roman care traieste in Romania. In cazul meu, eu nu trebuie sa suport direct consecintele votului meu. Un roman din Romania, da. Eu nu trebuie sa platesc impozite in Romania, un roman din Romania da. Am eu dreptul, moral vorbind, sa votez? Nu exista principii in statul democratic de drept care sa rezolve astfel de situatii? De exemplu ar putea avea drept de vot doar cineva care isi declara veniturile si plateste impozit si in Romania (daca nu ma insel in SUA e asa). Pentru ca daca nu, am impresia ca unii sunt mai egali decat altzii, ori asta nu poate fi un principiu democratic.

 78. 80 instalatorul decembrie 9, 2009 la 10:48 am

  Cred ca Nicolae Ceausescu ride acum de romani, de pe unde i-o fi sufletul: in decembrie 1989, intreaga Romanie a refuzat mita lui electorala – fiindca asta a fost, in esenta – de 100 de lei. Astazi, dupa doua decenii, sute de mii, poate milioane de romani, voteaza pentru aceiasi 100 de lei – suta de lei de acum a ajuns sa cam valoreze practic cam cit cea din 1989. Ar trebui sa le fie rusine si romanilor care au decazut moral intr-un asa hal – si politicienilor romani care il injura pe Ceausescu, dar ii practica metodele chiar si din dreapta spectrului politic.

 79. 81 Draghi Puterity decembrie 9, 2009 la 11:05 am

  Tismaneanu, care spune : ” „Victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale e un moment crucial în istoria postcomunistă a României, a Europei Centrale şi de Est”.

  E inspaimantator cu cata acuratete se revine la limbajul de lemn de pe vremea odiosului. Aya, comentarii?

 80. 82 Criticos decembrie 9, 2009 la 11:31 am

  @neutrino
  Dreptatea iese la suprafaţă ca lamura: de ce ar închide „mitraliorii” acest blog?! Nu e el o jucărea dragă unor cruciaţi „anticomunişti” şi „democraţi” (cam liberali fluturişti) mai mititei – fiindcă cruciaţii „cruciali” scriu la Evezeu, nu-i aşa! Şi-apoi e chiar plăcut să te gândeşti că dl Năstase are „plăcerea” de a citi pe blogul său personal că e un „mogul” (sau ceva asemănător) fără pic de „umanitate profundă” ca cea a „idealistului gălăgios”, care în plus (asta nu prea s-a spus) are geniu nu numai în intuirea năzuinţelor pe termen lung ale „POPORULUI”, ci şi a procentelor cu care „a câştigat” alegerile – aici a fost mai aproape de adevăr fluturaşul aviar care a declarat că „am înfrânt”, după cum s-a şi întâmplat au înfrânt… alegerile. Văd de altfel că au sosit ajutoare serioase – cel puţin numeric – aşa încât de-acum să te ţii la „activism”!

 81. 83 Pali decembrie 9, 2009 la 11:37 am

  @eliza

  Cred ca,studiezi la „fara frecventa” daca in urma informarilor tale profunde ai ajuns la concluzia ca,trebuie sa-l votezi pe Betivu’ National ! dar daca tot a iesti Ciuruitorul nostru ( avind in vedere faptul ca,esti o persoana informata stii la ce ma refer nu ? ) nu vrei mataluta sa te intorci acasa si sa te OPTIMIZEZI in continuoare pe meleaguile mioritice? Ce zici de propunerea mea ? E ok, iti fac o rezervare la CONTAINER ???

  Vrei la Quantas sau la valoarea ta merge si un low-cost ?

  Valabil pentru tot cei care comenteaza din „exil”…veniti acasa fugarilor si bagati mare la bugetul de stat,impozite si taxe pentru Nutzi and Co. iar daca va mai ramine ceva in buzunar dupa ce Pogea v a forfetat sa mai comentati …asta daca nu o sa fiti in coma !

 82. 85 ELMMAR decembrie 9, 2009 la 12:22 pm

  @ Draghi,

  Elena Udrea care spune: „Traian Basescu este o personalitate si un personaj despre care istoria deja consemneaza la superlativ ”

 83. 86 almajeanu decembrie 9, 2009 la 12:25 pm

  STIMATE DOMNULE NASTASE,

  IERI AM LASAT UN MESAJ IN COMENTARIILE ARTICOLULUI DUMNEAVOSTRA DIN JURNALUL NATIONAL PRIVIND NECESITATEA UNEI DEZBATERI AL ROLULUI VOTULUI DIASPOREI.

  MA BUCUR SA VAD CA AM FOST IN CONCORDANTA CU IDEEA DUMNEAVOASTRA.

  DESIGUR CA O ASTFEL DE DEZBATERE VA GENERA POZITII DIFERITE SI POPULISTE GEN : iarasi incepem cu „voi nu ati mincat salam cu soia”
  DAR CRED SINCER CA UN INDIVID IN VIRTUTEA OBTINERII CETATENIEI UNEI TARI ARE DREPTURI DAR SI OBLIGATII ORI PENTRU UN CETATEAN ROMAN DIN STRAINATATE CARE DE CELE MAI MULTE ORI ARE O DUBLA NATIONALITATE VOTUL ESTE UN DREPT CARE NU ARE IN CONTRAPARTIDA OBLIGATII ??!!
  IN PLUS SE IVESTE SI O ALTA PROBLEMA, CETATEANUL DIN STRAINATATE CU DUBLA NATIONALITATE VOTEAZA SI IN TARA DE RESEDINTA? CUM EXPLICAM JURIDIC ACEST FAPT ?
  CRED CA UN „DIASPORIC” CHIAR DACA ARE DREPT DE VOT DIN PUNCT DE VEDERE MORAL NU AR TREBUI SA IL FOLOSEASCA.

  TRAIIND IN FRANTA VREAU SA VA DAU UN EXEMPLU FOARTE RECENT.
  IN URMA MISCARILOR SOCIALE DIN ACEST AN IN DEPARTEMENTELE FRANCEZE DIN CARAIBE PRESEDINTELE FRANTEI A INITIAT O CONSULTARE REGIONALA PRIVIND AUTONOMIA ACESTOR DEPARTAMENTE, DAR (repet nu este vorba de un referendum ci de o consultare) LA ACEASTA CONSULTARE NU VOR FI ACCEPTATI SA SE EXPRIME LOCUITORII ACESTOR DEPARTAMENTE CARE TRAIESC IN METROPOLA SI CARE NU SINT AFECTATI DE PROBLEME LOCALE.
  E NORMAL NU ?

  DE DEZBATUT

  CU STIMA

 84. 87 Cleo decembrie 9, 2009 la 12:31 pm

  Faptul ca asa-zisul candidat de dreapta este perceput astfel, este vina tuturor, chiar si a dvs. domnul Nastase.
  Trebuia sa demontati bucata cu bucata pozitionarea pe dreapta a candidatului PDL. Niciodata pana acum nu l-au auzit sa vorbeasca de rau despre comunism si ororile facute de acesta. Chiar daca esti socialist poti sa condamni faptul ca foarte multi oameni au murit in puscarii, la canal ori si-au petrecut tineretea in detentie politica, pentru o idee. Dimpotriva spunea ca in perioada dictaturii a dus-o bine si asa este. Cand s-a vorbit despre condamnarea comunismului a spus ca vrea dovezi, tot timpul i-a ridiculizat pe cei care erau dovezi vii ale ororilor: Coposu, Diaconescu, Quintus etc. Niciodata n-a condamnat mineriadele, nu si-a dat demisia din functia de secretar de stat pe cand se petreceau aceste rusini.
  De asemenea nici liberalii si taranistii n-au facut acest lucru. Culmea este ca o parte dintre taranisti condusi de tradatorul Milut au gasit de cuviinta sa-l sprijine.
  Majoritatea tinerilor din tara sau strainatate, care-l sprijina si-l voteaza, nu are habar si nu judeca in profunzime toate aceste aspecte.
  In orice caz ne facem de ras cu aceste fraude care se petrec de 20 ani, cateodata si pentru ca s-a urmarit disparitia din parlament a unor partide politice. Ca atare nu avem in parlament un partid ecologist, PNT-CD si chiar alt partid pe care nu-l agreez deloc.
  In orice rau este si putin bine, poate iese gunoiul de sub pres si n-avem decat sa speram, caci atata ne-a ramas.

 85. 88 Cleo decembrie 9, 2009 la 12:41 pm

  E foarte interesant si ar trebui cercetat, cum unii oameni cu scoala au votat o persoana care nu da doi bani pe studiu.
  A spus ca elevii nu trebuie sa invete prea multe la scoala, caci daca au curiozitati pot sa caute pe Google. Sa ne spuna si noua domnul Basescu, cum poti sa inveti de pe un motor de cautare: fizica, chimie, biologie, istorie, geografie, in cazul in care acestia trebuie sa-si faca o cultura generala ori vor sa studieze: medicina, farmacia, o facultate tehnica, economica etc.
  Sau poate ca politicienii au nevoie de oameni prosti pe care sa-i manipuleze cat mai usor, iar ei sa acceada la putere si mai usor!

 86. 89 gigi decembrie 9, 2009 la 12:50 pm

  @Instalatorul,
  chiar credeti ca in decursul celor 2 saptamani intre momentul invalidarii turului 2 si presupusul tur 3 dispar magic toate problemele invocate de dvs?
  Pentru ca daca la prezumptiva refacere a alegerilor vor aparea din nou morti care voteaza,galeti si faina,CNP-uri manarite,televiziuni care in ziua votului injura pe fata un candidat,autocare si SUV-uri,etc,s-ar impune refacerea refacerii si organizarea turului 4.
  Chiar credeti ca racilele care macina clasa politica de 20 de ani pot fi eradicate,asa,dintr-o data,intre doua ture de alegeri?
  Daca nu v-as urmari cu atata interes opiniile si daca nu as fi fost convins ca nu sunteti nici naiv,nici rau-intentionat,nu v-as fi adresat aceasta intrebare.

 87. 90 aleodor decembrie 9, 2009 la 1:03 pm

  domnule nastase,sunteti un om politic remarcat..nu il mai lasati pe mircea geoana sa va conduca.ati pierdut alegerile toate pe mana lui..schimbati-l altfel intrati cu acest partid in penibil

 88. 91 almajeanu decembrie 9, 2009 la 1:05 pm

  STIMATE DOMNULE NASTASE,

  TREBUIE LUPTAT CU TOATE ARMELE IMPOTRIVA MODIFICARII SCTRUTURII PARLAMENTULUI IN SENSUL DORIT DE BASESCU

  REDUCEREA NUMARULUI DE PARLAMENTARI PRESUPUNE CUM BINE STITI O REDECUPARE REGIONALA A CIRCUMSCRIPTILOR SI AICI DACA MODIFICAREA SE FACE SUB BAGHETA LUI BASESCU VA PUTETI POMENI (toate partidele de opozitie) CA RAMANETI PE VECI MINORITARI.

  AVEM EXEMPLUL FRANTEI IN CARE DESI FRONTUL NATIONAL OBTINE CIRCA 3 MILIOANE DE VOTURI IN ALEGERILE PARLAMENTARE NU ARE NICIODATA UN DEPUTAT FIINDCA PUTEREA A DECUPAT IN ASA FEL CIRCUMSCRIPTILE CA FN SA NU OBTINA UN VOT PARLAMENTAR

  CU STIAM

 89. 92 Draghi Puterity decembrie 9, 2009 la 1:19 pm

  @ELLMAR

  Probabil Elena Uda rea are oaresce inside information 😀

 90. 93 contele decembrie 9, 2009 la 1:44 pm

  @Pali

  Văd că-i faci praf pe cei „de-afară”.Nu cumva tu erai acela care vroia să lucreze în Ministerul de Externe ?

 91. 94 felix-cat ( daniela ) decembrie 9, 2009 la 1:49 pm

  Teodora 0303 ai dreptate ! Fac parte din Diaspora si oricat urasc mafia portocalie , oricat imbratisez politica social democrata , oricate impozite platesc acum in Romania ( fructificand beneficiile guvernarii Nastase la maxim ) oricat gad de cultura si de inteligenta as avea , oricate surse de informare imi parvin din tara , consider ca dreptul meu la vot pentru tara din care am plecat ( de 1 an jumatate ) si pentru care nu mai platesc tva ar trebui sa fie limitat cumva . Nu pot sa am drepturi egale cu tine cea care te izbesti zi de zi de consecintele unei politici aiuritoare , traiesti in plina criza economica , politica si institutionala , iti dramuiesti luna de luna salariul ( care poate e de 10 ori mai mic decat al meu ) ca sa-ti platesti taxele si obligatiile catre stat etc .As propune introducerea unui vot cenzitar celor din strainatate . Sau sa aiba drept de vot cei care prezinta comisiei si cardul de identitate cu domiciliul stabil in strainatate . Aceste acte nu se cer in Belgia ( de exemplu ) .Cei cu domiciliul stabil si care vor sa-si exercite dreptul la vot constitutional nu au decat sa se prezinte la ambasade inainte cu 14 zile ( sa zicem ) si sa fie supusi unui test grila care sa le confere dreptul de a vota ( in cunostinta de cauza , asa cum spune un coleg bloger de aici ) . Vot cenzitar deci . Sincera sa fiu eu l-as aplica si in tara . Nu stau bine cu datele istorice , dar retin ca in Romania s-a aplicat candva votul cenzitar . Poate cineva generos de pe acest blog sa ne expice cum sta treaba cu votul cenzitar ? Pentru ca asa cum decurg lucrurile in aceasta tara , romanii isi cam bat joc de democratie si de libertatea pe care unii dintre noi le-am pus-o pe tava acum 20 de ani direct din strada . Democratia si libertatea nu se pastreaza in ritmuri de manele si nici nu ne confera mai multe drepturi pentru ca urmarim OTV-ul .

 92. 95 Aya decembrie 9, 2009 la 1:57 pm

  @

  ELMMAR

  Elena Udrea care spune: “Traian Basescu este o personalitate si un personaj despre care istoria deja consemneaza la superlativ ”

  Genialul panseu al Elenei Udrea confirma o mai veche idee a mea ca nimeni nu poate injura o persoana mai bine decat ar putea-o face ea insasi.
  Zicerea lu Nutzi ot Plescoi este chintesenta de prostie si incultura in pilula.
  Individa isi imagineaza ca istoria este un fel de TRU in momentele sale de tandra aplecare condeiero-lingvistica asupra comandantului suprem.

 93. 96 Aya decembrie 9, 2009 la 2:11 pm

  @

  Contele

  Memoria este neiertatoare. Ai dreptate.

 94. 97 Pali decembrie 9, 2009 la 2:23 pm

  @ contele

  Ministerul de Externe al Romaniei ( nu m-am referit la mine atunci ;am dat doar un exemplu ) si nu al canadei sau italiei dragul meu!

  Sa traiesti bine…

 95. 98 Pali decembrie 9, 2009 la 2:33 pm

  @ maria

  Si tu ciripesti din diaspora? Cu ce ma ajuta pe mine banii trimisi de cei de afara? Banii respectivi vin pentru cei de acasa care intr-adevar supravietuiesc din ei. Dar nu ajuta cu absolut nimic in domeniul investitiilor etc. Votat „in locul meu” …m-am referit la cele spuse de cei din PD-L si anume ca,votul din diaspora a rasturnat situatia in favoarea lui Base’

  Nu am dreptate aici ? Practic ( daca e adevarat…eu ma indoiesc dar ma rog…) diaspora a hotarit pentru cei de casa. Pentru acei romani care vad si simt pe pielea lor zi de zi furaciunile si sfidarea lu Nutzi’,Videanu,
  Berceanu and Co.

  Esti cumva si tu ” urmasul lui Traian…Traian Basescu” ? Eu nu vreau sa fiu dar Nutzi asa ne spune zi de zi sub o forma sau alta …

 96. 99 ELMMAR decembrie 9, 2009 la 2:41 pm

  @

  Eliza

  Don’soara Branzei, tzoanca mica, am citit cu mare emotie ceveul tau trimis prin linc.
  Mare deceptie esti pentru mine: nu ai imaginatie si nici nu iti place sa studiezi. Daca citeai macar revistele colorate din Romania vedeai ca biografiile romantzate, pardon, CVurile unor fete pregatite precum Laura Andresan, Alina Plugaru, Sexy Braileanca si altele la fel de studioase sunt mult mai bine aranjate decat al tau.
  E bine pentru tine ca te ai dus sa „studiezi” in strainatate pentru ca in Romania barbatii sunt mult mai pretentiosi.

  P.S.
  Legat de banii pe care ii dai pe biletele de avion si pe pasapoarte ai primit cel mai bun raspuns de la Aya. Te intreb in completare: cine te opreste sa prestezi studios pe un traseu mai scurt?

 97. 100 Criticos decembrie 9, 2009 la 3:02 pm

  @neutrino
  La care „cestiune” să revin? Să trec de la „umanismul profund” la „umorul” ( „hă,hă,hă” e sugestiv în această privinţă) mârlanului cu odrasle cu „succesuri financiare”?!Ăsta trebuie să fie una dintre „valorile spirituale” zise „împărtăţite” pe care eu nu le vedeam! Am dezamăgit în nenumărate rânduri, aşa că o dată în plus nu mai contează: uite că nici „umorul” ăsta nu îmi e pe plac. Să rămânem fiecare la ale noastre : unii cu „victorii cruciale”, alţii cu apatia. Şi, dacă e s-o spunem pe-a dreaptă, apatia e doar o speranţă, o dorinţă. Că momentan e numai spaimă şi greaţă.

 98. 101 andronadze decembrie 9, 2009 la 3:36 pm

  @Eliza…
  esti dusa rau daca crezi ca din costul pasapoartelor se dezvolta o natiune. Nu cred ca te numeri printre cei ce au platit taxe, impozite statului roman ca sa ai pretentia de a cere ceva in schimb….
  Pot sa-ti spun ca achit o groaza de taxe, am pretentia la niste servicii de calitate de care nu beneficiez…din impozitele mele se achita dobanzile la creditele luate de BOC pentru pensii si alte minuni, credite ce nu se duc in sectorul real al economiei, sa cauzeze valoare adaugata., ci doar pentru papica….
  Toata tarile i-am amsuri anticriza, la noi apare Basescu si spune ca noi niciodata nu ne-am propus sa luam aceste masuri, intrucat vom fi trasi in sus automat de alte tari….asa cum am fost tarsi si in jos…..Neluand nici o masura, in momentul relansarii economiilor, noi am pierdut startul. , si drept urmare decalajul intre Romania si tara ta unde esti tu acum este mai mare decat acest decalaj inainte de criza…..

  Banii imprumutati de la bancile straine, FMI s-au dus in scopuri electorale, in sectoarele neproductive.
  Daca tot esti asa de bine informata, poti sa-ti spun ca Bursa este in cadere libera (sper ca stii ce-i aia).
  Pentru informare: Dupa alegerea lui Obama, a doua zi bursa din New York a inregistrat crestere….

  Multumesc ca ai contribuit prin votul tau sa mai pierd ceva bani investiti pe Bursa din Romania.(cu mult mai mult decat costul unui pasaport)

 99. 102 andronadze decembrie 9, 2009 la 3:48 pm

  @Eliza.
  Un sfat prietenesc… Incearca sa faci in viata lucruri mai de durata…un pic mai mult decat 4 luni de zile….Nu prea ai optimizat spatiul de pe LINKEDIN… si nu prea ai cu ce te lauda…sincer. Daca vii in Romania , nu te primeste nimeni cu CV-ul asta….
  Asa ca Fata….ori vii si gasesti un crai de Dorobanti…un nene de 60 de ani gen Columbeanu…ori te pui pe munca….

  @AYA vad ca esti o activista desavarsita. Foarte activa 🙂 Sper ca si in viata de zi cu zi , muncesti la fel de mult si calitativ ca si pe acest blog. Felicitari

 100. 103 Ladunca Andrei decembrie 9, 2009 la 3:56 pm

  Opinia mea asupra subiectului este :
  1. catre domnul Nastase : cred ca nu este vorba despre o „manevra politica” ci doar exprimarea unei gandiri pe un subiect important; cred de asemeni ca momentul exprimarii ei nu este cel mai oportun nici pentru dvs (pentru ca deja suferiti represalii), nici pentru subiect, care nu va primi atentia cuvenita (inspre rezolvarea lui) deoarece va fi interpretat ca o „manevra” si nu ca un subiect serios.
  2. despre subiect : cred ca orice valenta a dreptului de vot este valabila. In opinia mea, statul roman trebuie sa reglementeze desfasurarea in conditii cat mai bun a actului in sine, luand in considerare dificultatile speciale ale organizarii alegerilor inafara teritoriului Romaniei. Dar, dincolo de acest aspect, nu cred ca putem pune in discutie „gradul de implicare” sa zicem, activa (informatie, studiul fenomenului politic) sau pasiva (cultura, taxe, realitati locale, etc).

  Concluzia mea e ca da, este necesara discutarea si reglementarea subiectului propus, in limita atributiilor statului.

 101. 104 contele decembrie 9, 2009 la 5:32 pm

  @Pali

  Fără să intrăm în amănunte de genul deficit bugetar sau alţi termeni preţioşi eu aş spune aşa :banii pe care îi trimit in ţară ,la cei săraci cum zici tu,sunt folosiţi de către aceştia să cumpere produse,multe dintre ele româneşti,dând astfel un imbold firmelor de producţie din ţară.Oamenii care lucrează în ele au de muncă.Primesc salariu şi plătesc impozit.Din banii câştigaţi,cumpără şi ei mai departe.Banii lor mişcă economia.
  La mine prin zonă sunt multe case ce se construiesc cu bani de la cei care muncesc afară.Banii ăştia dezvoltă locuri de muncă.Poţi să spui că este o investiţie in economia românească.Sunt multe exemple de acest gen.
  Şi mai e ceva.Cei care ,de exemplu ,îşi fac case în România şi sunt totuşi de zeci de ani afară vor la un moment dat să se întoarcă.Evident că nu le este indiferentă soarta cetăţii .Evident că votează pentru ceea ce cred ei c-ar fi o soluţie mai bună pentru viitorul lor.Nu comentez opţiunea lor.

  Nu înţeleg totuşi de unde atâta patimă.Sincer,dacă votau împotriva lui Băsescu,erai la fel de pătimaş ?Cred că eşti prea subiectiv.

 102. 105 tezeea decembrie 9, 2009 la 5:35 pm

  ”Prin urmare, votul lor ar trebui sa aiba o greutate mai mica.” Adică suntem cetățeni români, plătim de ne vine rău pentru orice hârtie legată de România, suntem tracasați de funcționari idioți când venim în țară, poate vrem să deschidem și o mică afacere în România …. poate că ne vom întoarce acolo într-o zi, dar votul nostru să n-aibă aceeași greutate? Există cetățeni români de două feluri? Așa vrea PSD-ul????????
  Aici nu e vorba de Băsescu, ci de definirea cetățeanului român care are drept de vot. Scriu din Grecia, pentru cine e curios ….

 103. 106 Calin Crisan decembrie 9, 2009 la 5:41 pm

  @ neutrino
  Eu nu am zis ca alegerile au fost fraudate, si nu o sa zic asa ceva niciodata, pt ca nu am de unde sa stiu.

  Desi nu-mi convine rezultatele alegerilor, eu respect procesul democratic si nu o sa incerc sa shimb legea dupa proprile mele preferente si mofturi, asta m-a invatat democratia americana, care de bine de rau, supravietuieste de 200 de ani.

 104. 107 instalatorul decembrie 9, 2009 la 5:44 pm

  Gigi, un inceput trebuie facut la un moment si de ce sa nu fie acest moment acum?

 105. 108 Sergiu decembrie 9, 2009 la 5:45 pm

  @Aya

  Ai zis ca esti jurnalist(a). Probabil ca esti femeie dupa nickname-ul folosit. Sa stii ca Dan are foarte mare dreptate. Eu locuiesc in Vancouver si nu am vrut sa platesc nu stiu cate sute de dolari pe un bilet de avion pana la Toronto sau Ottawa doar pentru a pune o stampila pe o foaie de hartie. Daca nu ai idee unde sunt orasele astea fata de al meu, atunci gandeste-te ca ai zbura de la Bucuresti la Londra doar pentru a vota. Distantele sunt aproximativ echivalente. Si daca esti jurnalista si, probabil, „formatoare de opinie”, de ce iei partea unui politician ? Stiam ca in codul deontologic al ziaristilor unul din principiile fundamentale este obiectivitatea. Faptul ca esti de partea unui politician, Adrian Nastase in cazul de fata, deja te descalifica. Nu mai esti jurnalist(a) obiectiv(a).

  Despre treaba cu titlurile de calatorie nu am idee ce sunt ele. Eu as fi folosit pasaportul daca as fi votat. Nu stiu unde ai vazut tu un ton „tendentios” la Dan. Eu nu am vazut nimic „tendentios”. Era pur si simplu o observatie de bun-simt pe care orice roman serios din Canada o cunoaste. Si de ce trebuie blamati romanii din diaspora pentru faptul ca au votat in majoritate cu Basescu ? A fost optiunea lor democratica. Multi au votat si cu Geoana. In democratie trebuie sa accepti si deciziile care nu-ti convin. Mie crezi ca imi place ca a iesit Basescu din nou ? Deloc. Citeste si Declaratia unui capsunar pe care am scris-o pe blogul meu. Iar daca tot esti ziarista obiectiva care nu se teme sa-si spuna parerile macar da-ti prenumele adevarat, daca nu poti sa-ti dai tot numele. Nu te ascunde in spatele unui pseudonim de doi lei pe care numai un copil de clasa I il poate lua. Si nu e nimic tendentios in ceea ce am scris.

 106. 109 Alex decembrie 9, 2009 la 6:09 pm

  contele, problema de fond este ca s-a votat pe mici, bere, sarmalute intr-o proportie suficient de mare pentru a vicia rezultatul alegerilor.

 107. 110 Cosmar din diaspora decembrie 9, 2009 la 6:11 pm

  @Aya
  Nu am spus minciuni. Cand am spus PSD m-am referit la „clicla lui Iliescu”. Dar pentru corectitudine cum bine ati mentionat, ar fi trebuit sa spun FSN, FDSN si ce alte nume si culori au luat „organizatiile” initiate de Iliescu in ’90. Intr-adevar, nu mi-am facut temele pentru acest forum select in care numai oameni de valoare ca dumneavoastra posteaza: s-o fi format PSD in 2001 adica dupa ce am plecat din Romania, dar pentru mine PSD = FSN = FDSN = comunisti = securisti = „clica lui Iliescu”. Poate este un mod simplist de a privi politica „complexa” a celor de la PSD (mostenitorii FSN-ului, FDSN-ului etc.), dar dezamagirea simtita dupa guvernarea lui Iliescu intre anii ’90 si ’96 m-a ghidat in a alege o viata intr-o tara unde pot avea un salariu din care sa-i ajut pe cei de-acasa. Mi-am dat seama ca in Romania nu am nici o sansa sa am bani si pentru mine si pentru familie, iar intrarea in afaceri murdare si castigul de bani nemunciti nu a fost si nu este o optiune pentru mine.

  @Pali
  Nu am votat pentru tine. De fiecare data cand votez o fac pentru parintii, rudele si prietenii mei care sunt inca in Romania si care fac parte din cei care nu voteaza cu fostii comunisti. Nu conteaza care este contra-candidatul celor de la PSD – astazi este Traian Basescu, maine este X-ulescu. Intotdeauna voi vota cu contra-candidatul celor de la PSD (fost FSN, FDSN… viitor XXX_SD…).

  De ce continui sa votez din Canada? De ce ma intereseaza inca ce se intampla in Romania?
  Simplu. Traiesc cu speranta ca intr-o buna zi ma voi intoarce acasa. Daca Geoana ar fi iesit presedinte cu posibilitatea unui al doilea mandat, deci 10 ani cu PSD, intoarcerea mea in Romania nu ar fi aparut in urmatorii 10 ani. Raman aici pana cand Romania se va fi curatit de toate hienele lui Iliescu, acum hamesiti ca nu a mai avut loc nici o „privatizare” aranjata.

 108. 111 raynaud jean noel decembrie 9, 2009 la 6:20 pm

  mon cher ami. voila la reconnaissance du peuple roumain en vers vous et mr Iliescu pour le combat que vous avez mener avec Jacques Chirac
  pour l ouverture des frontières et l immigration du peuples et la rentrer de la Roumanie dans la cee, je me rappelle d une interview de vous a la télévision en France avec des membres du gouvernement français ou vous avez au top de la prestation de la représentation de la Roumanie,VOILA LE REMERCIEMENT DES ROUMAINS A L ETRANGER, mais allez en Espagne les bordels sont pleins de roumaines dans les rues les mendiants les enfants, c est ca la Roumanie qui représente bascecu, si il était si bien avec lui pourquoi il sont partis en laissant les enfants derrière, 50% des roumains sont heureux de vivre dans la
  misère, ou 50% on voler pour vivre tranquille la est la question.j ai immigrer en roumanie car je croyait en cette nation, j y est vécu sous iliescu constantinescu iliescu et bascecu si le communisme c était nastasse iliescu vive le communisme ne perdez pas courage le vrai peuple roumain c est votre électorat,donc je fait parti.

 109. 112 neutrino decembrie 9, 2009 la 6:22 pm

  @Criticos – Te inteleg. Spaima si greata! Hm! Depinde numai de tine ce anume vei hrani cu ele transformandu-le astfel materia abjeta in altceva mai bun, mai potrivit si intr-un acord mai bun cu realitatea, in sentimente confectionate din aceeasi „materie” dar din alte „substante”. Totul tine excluiv de chimia ta interioara. Nu tine nici de Basescu, nici de Geoana, nici de Nstase, nici de (ah) Iliescu, nici de „elite” si nici de relatia ta imaginara cu „ele”. Invitatia reptata si apasata de a ramane fiecarela „ale noastre” imi sugereaza ca de fapt ii doresti altceva sau ca nu stii ce vrei. Asta da, poate justifica in egala masura atat spaima cat si greata. In rest nu.

  @Instalatorul (minune) – Sunteti ca de obicei mult mai „subiectiv” si selectiv decat e normal pentru un om normal (sic), cu un ochi ager (de vultur) si cu altul orb (de cartita). Din nefericire creierul d-voastra (asa cum este el) combina imaginile venite de la cei doi ochi nu numai intre ele ci si cu liota de prejudecatii rasarite pe viciile d-voastra (care au creat deja dependenta drastica). Ma mira insa fapatul ca penru satisfacerea acestor vicii adictive sunteti gata sa va neglijati micul business si sa va incalcati (dupa cum anticipam, ca trebui sa recunoasteti ca am si eu o calitate: anticipez) promisiunle si conditionarile ferme. Sau sa integ ca v-a promovat dl. Nastase legile lui Murphy in Parlamentul din Wonderland? Adevarul este ca aduceti incredibil de bine cu Iepurele de Martie. In special la accent.

 110. 113 neutrino decembrie 9, 2009 la 6:24 pm

  @Aya – desigur ca as putea juca rolul „Dory” in travesti dar atunci ar trebui ca tu sa fii pestisorul Marlin, un pestisor portocaliu. Chiar daca prietenii tai daltonisti (de prosti) te vad in nuanta asta mie imi este peste poate.

 111. 114 neutrino decembrie 9, 2009 la 6:34 pm

  @Calin Crisan – eu mi-am imaginat ca tu ai fi putut sa vezi mai bine de acolo de la fata locului ceea ce fooooarte multi de pe acest blog (care nu s-au dus nici macar pana in Bulgaria) vad foarte bine de la distanta si anume ca: alegerile din strainatate au fost fraudate, ca „diasporenii” au facut turism electoral pe autostrazile democratiei americane si ca au fost cumparati la bucata. De aici li se vad foarte bine pana si ochi orbi cu care se uita la chiorul pe care l-au votat in totala necunostiinta de cauza. Adica se vede de aici si tu acolo nu vezi nimic. Pai inseamna ca nu mai esti la curent nici cu realiatatea din Romania nici cu cea din America. Parerea mea este ca tu la fel ca Felix-cat (daniela alooo) n-ar trebui sa mai aveti drept de vot. Na! Si ca mine zic multi pe-aci desi dl. Nastase a retras fraza cea nefericita nascuta intr-un univers atat de ireversibil.

  P.S. Iti propun sa ramanem prieteni.

 112. 115 M.Voicu decembrie 9, 2009 la 6:37 pm

  Bogdan decembrie 8, 2009 la 8:29pm spune: ”Remiterile “capşunarilor” sunt bune când reduc deficitul de cont curent şi stimuleazã consumul in Romania”
  *** Asemenea remiteri NU AU FOST DONATE la Bugetul de Stat, ci au acoperit bunuri şi servicii pentru ei şi familiile lor – bunurile, dintre cele ”de vis”, cele mai multe importate (pe acea valutã!), o cerere crescutã care le-a escaladat preţul fãcându-le tot mai inaccesibile pentru poporean.
  Lu decembrie 8, 2009 la 7:56pm spune: ”Un moş chior şi analfabet de la Pocreaca e mai informat decât un universitar român stabilit în SUA?”.
  *** POATE, NU E! Dar, dacã ar avea idei economice şi politice de dreapta (Ciprian decembrie 8, 2009 la 6:32 pm), ar trebui sã cearã şi încasarea creanţelor de la cei care au beneficiat de alocaţii sociale din munca lui – când nu era nici bãtrân şi poate nici chior!
  Eu chiar ştiu cã ORICUM VÃ E GREU ACOLO, dar lãsaţi bãnuţul, care v-ar asigura dreptul de vot acolo, cheltuielilor sociale la care nu mai contribuiţi pentru fiii şi pãrinţii voştri rãmaşi aice.
  Noi ne gândim sã beneficiem… de noua reglementare UE de a se scuti de taxe iahturile – ”c’aşa e’n tenis”.

 113. 116 Alex decembrie 9, 2009 la 6:38 pm

  Cosmar din diaspora, pai singurul comunist dintre candidati este Basescu. Nomenclaturist cu acte in regula, secretar de stat la Transporturi cand au venit minerii, de unde l-ai scos nepatat si neintinat -daca, pentru dumneata, criteriul principal este anticomunismul -? Toti ceilalti candidati nu au colaborat cu securitatea si nu sunt comunisti. Geoana a fost in Piata Universitatii alaturi de Orban in 1990, TB, in schimb, nu si-a cerut niciodata scuze pentru mineriade.

 114. 117 George Ionescu decembrie 9, 2009 la 6:50 pm

  Daca traiti cu ideea ca ar fi bine sa retrageti dreptul la vot al celor din diaspora, puteti considera ca eu voi fi unul dintre aceia care va renunta la cetatenia romana.

 115. 118 shinkansen decembrie 9, 2009 la 6:51 pm

  @tezeea

  Tezeea, fara suparare, dar nu intelegi un concept fundamental. Un stat este o masinarie care se conduce dupa niste mecanisme care trebuie sa serveasca MAJORITATII, daca nu se poate sa le serveasca tuturor. Societatea este formata din mai multe majoritati de oameni; de exemplu majoritatea celor care au un serviciu. Pentru ei exista un gen de legi, speciale, prin care li se aplica taxe. Cu aceste taxe se face ceva, sau se fura, sau se duc pe pustii. Ideea este ca in ceea ce priveste alegerile, majoritatea oamenilor sta in Romania, iar aceasta MAJORITATE are dreptul sa isi aleaga presedintele, sau liderii, fara sa depinda de o minoritate, care poate are sau nu chef sa mai vina in Romania vreodata.

  Ii respect pe diasporeni, sau cum vor sa isi zica, dar atata vreme cat au ales, fie si temporar, calea auto-exilului – detest povestea clasica „psd-ul/pdl-ul/vadim/becali/banel nicolitza/clubul foresta falticeni m-au facut sa plec din tara”, si vin si cu o dovada, multi din cei ce au plecat nu au demonstrat nimic acolo unde au ajuns, decat ca au fost in stare sa-si faca o existenta mai ieftina, uneori, din punct de vedere financiar, dar e o alta discutie – deci, cum ziceam, ii respect pe diasporeni, dar, sa ma ierte Dumnezeu, ei au in aceeasi masura OBLIGATII daca tin atat de mult la cetatenia romana. Daca ii numeri, 99% injura Romania, natia romana, Statul, si asa mai departe. De ce sa aiba ei privilegiul de a stabili, asa cum s-a vazut duminica, ceea ce e mai bun pentru MAJORITATEA care traieste in tara pe care ei au hulit-o, o hulesc si probabil o vor huli in continuare??

  Oameni buni, democratia e una, o vrem, o iubim, haideti insa sa o respectam. Faptul ca ne dam cu parerea este insusi un privilegiu democratic pe care il avem. Si, Tezeea, apropos, ca stai in Grecia: ti se pare democratic ca barbatii greci care nu se duc in armata sa isi piarda o gramada de drepturi absolut constitutionale??? Din cate stiu eu, si stiu, grecii care nu fac armata nu au drept de mostenire, de libera circulatie, si asa mai departe. Intreaba si o sa te convingi.

  Deci, propun sa ne linistim, si sa ii lasam si pe altii sa respire, si sa ne bagam in cap ca a fi roman nu inseamna numai drepturi, ci si obligatii. Hai sa incepem sa ne exercitam mai intai obligatiile cu totii, si pe urma sa ne dam democratici. Eu cred sincer ca e o obligatie de baza ca, daca esti cetatean roman, si te consideri un model, atunci e de bun simt sa iti exerciti aceasta calitate DE LA TINE DE ACASA!

  Atat am avut de spus. Acum astept flamingul de rigoare :D!!!

 116. 119 Dacian decembrie 9, 2009 la 6:59 pm

  @ Aya

  Notele si aprecierile tale ma lasa rece.
  Vezi-ti tu de treburile tale acolo si vezi ca daca mai mananci literele o sa-ti taie sef-tu ala psdist din salariu.

  Asa ca te rog concentreaza-te

 117. 120 viorica buda decembrie 9, 2009 la 7:05 pm

  @ cosmar
  Nu cred ca e corecta parerea d-voastra despre PSD . Cred ca d- voasrea fiind plecat de atita timp nu santeti bine informat si nici nu acceptati realitatea despre social democratia din Romania. Eu sint membru PSD ,nu am avut niciodata carnet de comunist , dupa revolutie m-am zbatut aici in greutatile , stingacile sistemului, nestiinta viitorului si daca ai principii si un pic de minte mai si reusesti.Dar si d-ta, ca multi romani ,daca intrii pe site-ul meu ,chiar din SUA ,o sa spuneti :-A furat !

 118. 121 Emiru decembrie 9, 2009 la 7:17 pm

  Majoritatea voturilor din afara tarii, vin din UE. Aici putem vota cu CI, pe care dupa cum stiti exista CNP. E asa greu sa se faca o confruntare?
  De ce partidul dvs a respins ideea evidentei electronice a voturilor?
  Mecanismul e simplu: se fac carti de alegator magnetice asemenea cardurilor utilizate la bancomate. La prezentarea la vot alegatorul trece cardul prin cititor, unde este inregistrat. Isi ia apoi stampila si intra in cabina. Simplu, nu?
  N-as crede ca sunt primul cu o astfel de idee. De ce nu o puneti in practica? Eventual puteti solicita referendum pt asa ceva, insa va este frica de imposibilitatea masluirii voturilor. Si nu ma refer numai la dvs si partidul pe care il reprezentati, ci la toata clasa politica.
  Chiar nu vedeti ca ni s=a facut lehamite de politicienii nostri?
  Nu intelegeti ca nu de prea mult bine am plecat afara?
  Sunt inginer si muncesc in Olanda, ca mine sunt multi, cu totii ne consideram capsunari si nu ne e rusine sa fim numiti asa. Credeti-ma ca din afara situatia din Ro se vede mult mai bine, sa cum si fotbalul se vede mai bine de pe margine.
  Nu trebuie sa va indoiti de votul capsunarilor, ci sa va ingrijorati!

 119. 122 Sorin decembrie 9, 2009 la 7:18 pm

  Diaspora merita sa voteze.
  Cetatenii romani aflati in tranzit merita sa voteze.
  Frauda e frauda si in afara granitelor si in tara.
  A striga „frauda” dupa ce s-au tinut discursuri arogante la aflarea exit pollurilor ca trebuie sa pierzi cu demnitate este jenant.
  Cel mai de bun simt, moral, eficient si electoral daca vreti, este sa aduceti dovezile ( si sa le aduceti nu doar sa amenintati cu ele ) care trimit automat si vinovatii in fata instantei.
  Nu exista nici o alta solutie de compromis decat cea de sus. Nu e vina mea ca cetatean ca se introduc 10 voturi false contra votului meu ( in Italia sa spunem si sa presupunem cele 10 voturi – nu am surse, nu locuiesc in Italia si nici nu banuiesc vreo ceva ) dar ca sa spui ca EU sunt responsabil de asta este sub orice minima dovada de responsabilitate ca lider.
  Evident ca adversarii va taxeaza vorbele ( „speculatii” cum le numiti ) si evident ca acei care le aud ( unii fiind in principiu de acord cu ele , altii pe moment creandu-si parerile ) sub cea mai fireasca si neacuzatorie logica va pot intreba daca „sunteti nou in campanii electorale si nu v-ati asteptat”. Raspunsul este din pacate ca sunteti destul de experimentati in campanii electorale, iar lipsa de masuri denota ori implicare ( grav ) ori iresponsabilitate ( dupa parerea mea – si mai grav )
  Repet: nu exista solutii de compromis. Nu sunt timpuri pentru discursuri demagogice. Trusturile de presa partinitoare ( cu interes sau nu ) din cele doua tabere fac vorbele scrum daca vor. Faptele nu pot fi contestate decat de nebuni intre nebuni.

 120. 123 Pali decembrie 9, 2009 la 7:22 pm

  @ contele

  Iti dau dreptate dar investitiile de care vorbesti reprezinta un subtire 1,5 % din piata de constructii.Crede-ma vorbesc in cunostinta de cauza. Iar investitiile mari si creatoare de locuri de munca;dar nu gen Metro,Segros etc. intirzie sau nu mai vin deloc din cauza situatiei politice si din cauza lui Base’ care dupa parerea mea si aici ma repet a aruncat tara in haos si inapoi cu 15 ani. Poti sa nu fii de acord cu mine dar hai sa inversam rolurile si iti spun ca,am avut pina in 2007 320 de angajati iar azi am sub 70 ;stii ce inseamna sa dai salarii la 70 de oameni luna de luna fara intirziere ;multi dintre ei sunt singurii care castiga un banut in familie!

  Crede-ma speram sa se duca Betivu’ dracului sa nu-l mai vad;aveam o mica sperant / sclipire spre un pic mai bine. Nu mi-am facut mari iluzii nici cu Geoana,am un dinte si impotriva lui ( aici ma refer la gafele monumentale pe care le-a facut si continua cu ele in partid si in afara lui ) dar totusi aveam o imagine un pic imbunatatita cu el la Cotroceni si Johannis premier.Repet …speram doar…dar acum speranta a murit din pacate. Posibil sa fiu subiectiv,…accept critica ta dar crede-ma am toate motivele sa fiu suparat.

  Seara buna

 121. 124 contele decembrie 9, 2009 la 7:31 pm

  @Alex
  Aşa e.S-a votat pe mici,bere,sărmăluţe.Pentru PSD.Ceilalţi,adică PDL, au mers pe făină,ulei,zahăr .
  Alex,uită-te în ochii mei şi spune-mi că baronii roşii (ca să nu dau nume ) nu ştiu cum merg lucrurile la o alegere.
  Există manuale despre cum să descoperi fraudele .Ele se folosesc de ambele partide şi în sens invers.
  Eu cred că fraudele s-au anihilat reciproc,ca să zic aşa. Aşteptăm,bineînţeles ,verdictul C.C.Dar acesta va fi ca şi filmul cu Băsescu .Va fi corect sau incorect în funcţie de ce tabără eşti.
  Dacă se va relua scrutinul se vor repeta neregurile .La ambele tabere.
  Părerea mea că singura metodă eficientă este informatizarea alegerilor şi aici ar trebui să ne explice guvernul fost PSD-PDL de ce nu s-a făcut nimic în acest sens.E cumva un sistem care nu convine partidelor mari ? Îţi aduc aminte de o replică spusă de Ponta ,ceva gen că sistemul de fraudare al PDL a fost mai bun decât al PSD.

 122. 125 mircea decembrie 9, 2009 la 7:40 pm

  @Sibilla

  Daca PSD va castiga prezidentialele dupa o reclamatie de frauda (, ori ai furat si tu ori esti prea batuta-n cap numai sa-ti inchipui cat a fraudat PSD in 5 campanii electorale!!!! ( nu doar doua .. ) – cunosc primari, cunosc persoane care au primit spaga sa voteze in alt judet, dar din pacate nu ma intereseaza pentru ca stiu ca au furat si astialaltii si din principiu nu pot sa condamn doar o parte pentru ca stiu fapte doar despre o parte.
  Iar daca PSD ar fi castigat si in conditii normale ar fi fost impotriva concurentialitatii sa castige un candidat reprezentat de calitatile unui triplet ( de fapt dublet ca Geoana nu prea a avut merite – daca nu recunesti tripletul: Crin Antonescu , Johanis si la pachet Crin Antonescu ).

  PostScriptum:
  Eu nu particip la imoralitatea altora.
  Daca tu participi fara sa iei salariu din asta „Sibilla”, esti un gunoi.
  Esti impotriva maselor si sustii campanii politice ( prin completarea definitiei au devenit imorale ). Duci lupte imorale pentru oameni care trebuie sa dovedeasca ce sunt.

 123. 126 contele decembrie 9, 2009 la 7:56 pm

  @viorica buda

  Uite,eu sunt unul din acei mulţi români.Şi vă spun că vă cred :nu aţi furat.

  D-stră n-aţi plecat din ţară şi sunteţi bine informată.De aceea poate mă lămuriţi : au venit nişte tipi la mine,membri PDL,cu carnet şi vor cică să fim prieteni.Eu nu mă prea împrietenesc cu oricine .Aş vrea să ştiu ce hram poartă.Ce spuneţi,membrii ăia PDL or fi furat ?Aş vrea un răspuns să ştiu ce am de făcut.

 124. 127 neutrino decembrie 9, 2009 la 8:01 pm

  @Alex – esti o victima recenta a manipularii sau asa ai tu neocortexul: prespalat? Cum anume este Basescu „comunist”? Ce inseamna pentru tine „comunist”?

  P.S. Poti sa raspunzi la oricare dintre cele trei intrebari fara sa precizezi care este intrebarea aleas. Un singur raspuns la oricare dintre intrebarile de mai sus va lamuri deplin si cum stai cu celelalte doua. Face cineva pariu?

 125. 128 gigi decembrie 9, 2009 la 8:02 pm

  @Instalatorul,
  scuze,nici eu nu prea am timp,miercurea seara joc fotbal,dupa ce in restul zilelor practic boxul politic cu prietenii mei amatori de ciorovaiala politica.
  Eu vad lucrurile diferit de dvs.Strict legal,PSD incearca penibil sa demonstreze ca neregularitatile electorale evidente sunt toate in defavoarea lui Geoana.Nu au cum,pentru ca,evident,nu este asa.Nimeni nu va sti vreodata cu cine au votat de fapt mortii ambulanti,nimeni nu va sti vreodata cu cine au votat de fapt cei ce au luat bani si faina,nimeni nu va sti vreodata cine a carat mai multe autobaze pe autostrazile patriei.Ce facem,anulam alegerile si deschidem cutia Pandorei?A reusit de fapt PSD sa demonstreze ca frauda masiva a fost in favoarea lui Basescu?Sau ca,vorba lui Ponta,au furat ei mai mult decat ceilalti?
  Dupa mine,e prea tarziu pentru jocuri periculoase cu anulari de alegeri.Nu e prea tarziu insa pentru anchete,arestari,condamnari,stabilit vinovatii.Legi clare si aspre,soft in sectii de votare,reglementarea definitiva a votului pe lista suplimentara in sensul ingradirii lui la maximum.
  Revenind la intrebarea dvs,da,un inceput trebuie facut acum,dar nu cu anularea alegerilor.Cu ce urmeaza dupa,da!

 126. 129 vv decembrie 9, 2009 la 8:04 pm

  Dle Nastase, va meritati soarta. Pentru ca nu implementati sistemul electronic de vot care nu poate sa dea ocazia la fraude. Si costa foarte putin. Dar nu l-ati implementat, ca sa puteti fura. Acum s-a nimerit sa fure ceilalti mai mult ca voi. Va meritati soarta.

 127. 130 neutrino decembrie 9, 2009 la 8:33 pm

  @Viorica Buda – Daca zice cineva despre d-voastra ca ati furat e un prost.

  „…si daca ai principii si un pic de minte mai si reusesti…”. Felicitari pentru reusita. D-voastra si (ca si dl. Nastase) sunteti cazuri fericite. Poate ca si Criticos si Sibilla si Gabriela S. sunt tot cazuri de succes. La urma urmei perceptia e totul, in cazul de fata perceptia asupra reusitei. Eu sunt sigur ca d-voastra n-ati furat. Faptul ca v-ati mai ajutat omeneste cu colegii de partid e ceva normal si cu totul altceva. Nici Becali n-a furat. Nici Voiculescu. Nici Patriciu. Nici Vantu. Nici… „Nima”. Traim in cea mai buna dintre lumile posible sau ma rog am putea trai daca nu ne-ar bâzâi Basescu la cap cu tâmpeniile lui. Nu?

 128. 131 nastase decembrie 9, 2009 la 9:12 pm

  vv,
  in principiu, sunt de acord. Am insa unele rezerve in ceea ce priveste implementarea. Imi aduc aminte de felul in care au decurs alegerile preliminare pentru parlamentare in PSD, in 2004, prin vot electronic. De fapt, nu vreau sa-mi aduc aminte…

 129. 132 claudia decembrie 9, 2009 la 9:35 pm

  Da, ne ingrijoram de votul multora, interni sau externi, si pentru prima oara am luat in serios un gand. Peste cinci ani – daca planeta mai suporta pana atunci omenirea – avand in vedere ca la noi nu prinde nimic: nici liberalismul, nici monarhia, nici principiile taraniste, nici candidatii independenti, ca sa nu mai vorbim de candidatii minoritatilor, iar in rest avem aceleasi doua partide mai numeroase, vom avea un presedinte ales tot pe principiul lui Gica contra si acesta s-ar putea sa fie un manelist, un infractor, un punkist, un adept al vreunei secte, un reprezentant emo sau unul de etnie rroma – pentru ca s-ar putea ca ei sa fie mai multi in viitorul apropiat, ce se va mai alege de oamenii normali dintr-o tara anormala? Vom deveni toti capsunarii exilului… Dar, oare cine sa conduca un stat si care stat… Cand se va forma un om capabil pe placul tuturor, care sa devina mantuitorul tardiv al ruinelor neamului romanesc, fara trecut, fara prezent si mai ales fara viitor ?

 130. 133 Maximmouse decembrie 9, 2009 la 10:45 pm

  @Pali!

  Paliche! Sus inima! Sunt pe aici…si eu sunt suparat, dar in inima am o mare speranta , anume:

  te gandesti ca poate poporul acesta are nevoie de o lectie cu adevarat ISTORICA? iata se intampla, stai ager si vei vedea….in timpul asta multumeste lui Dumnezeu ca de bine de rau suntem numai asistenti si nu neaparat participanti si asistati…

  Maxi!

 131. 134 Sergiu decembrie 9, 2009 la 10:57 pm

  Unirea Urziceni tocmai ia bataie de la VfB Stuttgart. Sa speram ca se vor mobiliza in a doua repriza cum au facut-o pana acum si vor ajunge in optimile Ligii Campionilor. Hai Unirea!

 132. 135 felix-cat ( daniela) decembrie 10, 2009 la 12:40 am

  @neutrino ( cel neutru 🙂 🙂 ) , nu am pretentia ca tu sa citesti ceva din comentariile mele pe acest blog , insa dai dovada de totala ignoranta ( ca sa nu spun altfel ) cand faci afirmatii sau referire la o persoana ( cazul meu , in speta ) . Eu insumi am spus in mai multe comenturi ca dpdv moral as fi de acord sa mi se limiteze dreptul la vot atata timp cat am domiciliul stabil in strainatate . Am mai propus introducerea votului cenzitar . Nici in Romania nu ar fi rau sa se introduca votul cenzitar . Tu ce zici ?

 133. 136 mishulyna decembrie 10, 2009 la 1:46 am

  Votul electronic ar fi o solutie, cine se teme de votul electronic?
  Poate si instituirea votului obligatoriu ar fi o idee dar cât ar costa atunci campania electorala? 😉

 134. 137 Aya decembrie 10, 2009 la 2:59 am

  @

  Dacian

  Iti dau iarasi nota 3 (trei) de data asta pentru sificientza.
  Recapituland: pana acum ai doua note de 3 (trei) si o nota de 10 (zece).
  Fiind corijent doar la doua materii, inca ai sanse sa treci clasa.
  Dar, daca perseverezi, poti ramane si repetent.

 135. 138 Aya decembrie 10, 2009 la 3:11 am

  @

  Shinkansen

  Alegerile – pentru presedinte, pentru Parlament sau cele locale- nu trebuie sa se desfasoare in afara principiilor democratice.
  Conform acestora, toti cetatenii sunt egali in fata legii. Este inadmisibila fie si umbra unui gand ca apartenenta la o minoritate- indiferent de ce tip ar fi aceea- ar putea presupune lipsa unor drepturi sau diminuarea lor prin comparatie cu cele de care s-ar bucura majoritatea. In general, este de neconceput orice tip de defavorizare.

  Repet ce am spus: democratia este cel mai pretios bun si ea trebuie aparata cu toate vulnerabilitatile sale.
  Aparent paradoxal, tocmai acele vulnerabilitati ii sporesc valoarea.

 136. 139 Aya decembrie 10, 2009 la 3:44 am

  @

  Neutrino

  Pestisorul Marlin este frumos.
  Dar nu as putea fi credibila in rolul lui (in travesti, bineinteles) caci sunt incapabila sa mimez postura de baiat.
  Nici Dory nu e urata (dimpotriva!) si, in plus, uneori, e chiar foarte „originala”. Sunt mandra de ea.

  P.S.
  Iubesc culorile fara a pune acest lucru in relatie cu criteriile politice.
  Imi aleg imbracamintea doar dupa criterii estetice.
  Sunt o neadaptata: nu stiu sa urasc.
  Cu toate acestea (in travesti, cum altfel?) nu as putea fi frumosul Marlin pentru ca imi cunosc limitele. Ca sa parafrazez o zicere care a facut cariera: o fata nu poate juca, vreodata, convingator, un rol de baiat.

 137. 140 Aya decembrie 10, 2009 la 3:47 am

  @

  George Ionescu

  Te asigur ca Adrian Nastase nu are si nici nu ar putea avea vreodata idei care sa incalce principiile democratice. Ca atare, nu se pune problema sa militeze pentru retragerea dreptului la vot al (sau pentru diminuarea importantei votului) romanilor din diaspora.

 138. 141 persona decembrie 10, 2009 la 3:58 am

  @ sorin gyorgyfalvi

  Foarte interesante randurile Dvs. De mai mult timp ma intriga faptul ca la noi si aiurea rezultatele alegerilor se invart in jurul procentului de 50.

 139. 142 Aya decembrie 10, 2009 la 4:27 am

  @

  Sergiu

  Dupa ton si atitudine pun concluzia ca lucrul care te deranjeaza cu adevarat este descoperirea intamplatoare a postarii lui „Dan” la o sectiune indepartata de cea corespunzatoare subiectului tratat.
  Nu faptul ca era off topic are importanta, dar sesizabila (pentru mine) manevra pe care am semnalat-o si care, din pacate pentru el, nu i-a reusit.

  Nu inteleg curiozitatea ta mai degraba feminina pentru (cel putin) prenumele meu. Ce te face sa nu crezi ca m-as numi Aya?
  Desigur, nu esti obligat sa cunosti totul, iar aprecierile tale la adresa „esteticii” onomastice tin de o anumita lipsa de eleganta asumata.

  Ca sa te lamuresc: Aya se numea una dintre fiicele lui Tristan Tzara (cealalta fiica se numea Asta).

  Ti-ai imaginat vreodata ca jurnalistii sunt altceva decat oameni? Sau vrei cumva sa imi lasi impresia ca ai fi atat de naiv incat sa crezi in impartialitatea presei (a oamenilor de presa)? Sa fim seriosi!
  Deontologia presupune prezentarea corecta a realitatii. In rest, te asigur ca toti jurnalistii au favoriti printre oamenii politici (de cele mai multe ori, preferintele tin strict de calitatile personajului in cauza si, eventual, in subsidiar de convingerile sale politice).

  Unde ai vazut tu ca as fi contestat dreptul cuiva la optiune electorala?
  Probabil, esti foarte nou in acest spatiu. In general, sunt acuzata de cei mai impatimiti politic pentru respectul cu care tratez dreptul fiecaruia de a se exprima liber, inclusiv la urne.
  Amendabile imi par doar lipsa minimalei amabiltati in adresabilitate (incluzand tonul ridicat- care poate sa transpara si prin scris), argumentul pumnului (fie si metaforic) pravalit asupra mesei si alte lucruri din acelasi registru.

  Exceptand fragmentele in care te referi la textul lui „Dan” nu esti tendentios. Esti de-a dreptul vehement.

  P.S.
  Stiu ce distante exista, in Canada, intre orase.
  Sunt de acord cu faptul ca este incorect sa ii fie cerut unui cetatean sa plateasca un bilet de avion pentru a-si exercita dreptul la vot. Din punctul meu de vedere, pentru diaspora, ar trebui revazuta organizarea alegerilor.

 140. 143 Aya decembrie 10, 2009 la 4:43 am

  @

  Cosmar din diaspora

  Salut faptul ca a castiga bani in mod necinstit nu reprezinta optiunea ta.
  Nu comentez ca ai ales sa lucrezi in afara granitelor Romaniei. In general, nu comentez chestiuni care sunt expresia liberatii fiecaruia.

  Singura problema se leaga de modul reductionist in care abordezi problemele politice.
  Iti repet: PSD este partidul creat de Adrian Nastase, ca reprezentant al stangii flexibile, nemarxiste, total diferit de vechile formule (nu mai iau iarasi in discutie ce s-a intamplat dupa actiunea cu iz mafiot din „momentul Confort”- martie 2006; am o reactie viscerala amintindu-mi acea situatie si gandindu-ma la unii dintre cei care au ajuns in prima linie- printre care penibilul Marean care-este-almanahe-asfalte).

  Nu este corect sa asociezi PSD (partidul creat de Adrian Nastase) cu inflexibilele formule precedente- dupa cum nu este corect sa il asociezi pe Adrian Nastase cu niste mizerabili (care se afla in toate partidele politice- daca s-ar infiinta partidul indivizilor de joasa extractie, am fi uimiti din cate colturi „partinice” ar aparea).
  In mod egal, Adrian Nastase nu poate fi asociat cu reprezentatii stangii „dure”. Repet: Adrian Nastase reprezinta stanga flexibila, nemarxista.

 141. 144 Aya decembrie 10, 2009 la 4:47 am

  @

  Andronadze

  Multumesc.
  Ce sa-ti spun? Unii sunt mandri de mine- nici mie nu imi e rusine cu mine si cu ceea ce fac, in general.

 142. 145 Aya decembrie 10, 2009 la 4:51 am

  @

  Ladunca Andrei

  Citez finalul postarii tale: „Concluzia mea e ca da, este necesara discutarea si reglementarea subiectului propus, in limita atributiilor statului.”

  Opinia mea este ca discutarea si reglementarea subiectului trebuie facuta cu respectarea principiilor democratice, inainte de orice altceva.
  Te asigur ca este si modul in care abordeaza Adrian Nastase aceasta tema.

 143. 146 Aya decembrie 10, 2009 la 5:02 am

  @

  Pali

  Esti total nedrept si incorect in replica pe care i-ai dat-o Mariei.
  Cum poti sa afirmi ca banii trimisi in Romania de cei care lucreaza in strainatate nu sunt de ajutor in tara?

  Dimpotriva, asa cum foarte bine ti-a raspuns Contele, acei bani contribuie masiv la „miscarea” economiei romanesti. Implicit, iti sunt favorabili si tie, chiar daca nu ai relatii cu diaspora.

  Votul fiecarui roman aflat in strainatate este tot atat de important si de valoros ca votul fiecarui roman din tara.
  Respecta optiunea electorala a fiecarui roman in parte- indiferent daca se afla in tara sau in afara granitelor- pentru a putea considera firesc sa fie respectata propria ta optiune.
  Legea este una pentru toti, iar respectul fata de principiile democratice este esential.

 144. 147 Aya decembrie 10, 2009 la 5:11 am

  @

  felix cat (daniela)

  Citez din postarea ta:
  „consider ca dreptul meu la vot pentru tara din care am plecat ( de 1 an jumatate ) si pentru care nu mai platesc tva ar trebui sa fie limitat cumva . Nu pot sa am drepturi egale cu tine cea care te izbesti zi de zi de consecintele unei politici aiuritoare , traiesti in plina criza economica , politica si institutionala , iti dramuiesti luna de luna salariul ( care poate e de 10 ori mai mic decat al meu ) ca sa-ti platesti taxele si obligatiile catre stat etc .As propune introducerea unui vot cenzitar celor din strainatate . Sau sa aiba drept de vot cei care prezinta comisiei si cardul de identitate cu domiciliul stabil in strainatate .”

  Nu mi-a venit sa cred ce am citit!
  Esti o adversara atat de inversunata a democratiei incat esti gata sa iti sacrifici drepturile care deriva din aplicarea principiilor democratice!

  Dreptul la vot nu are legatura nici cu sumele echivaland cu taxele si impozitele, nici cu plata TVA, nici cu locul de munca, nici cu belsugul vietii cuiva si nici cu spatiul in care a ales sa traiasca, la un moment dat.
  Este un drept democratic, conferit prin lege- care este una si egala pentru toti si trebuie sa fie aplicata ca atare.
  Vot cenzitar?
  Imi fac cruce! In ce epoca vrei sa ne intorci?
  Spre norocul nostru, al celorlalti, in politica exista si personaje precum Adrian Nastase care nu ar accepta vreodata sa se abdice de la principiile democratice.

 145. 148 Aya decembrie 10, 2009 la 5:17 am

  @

  Blogideologic

  T.F. Grija iarasi dar ai uitat sa scrii in mesajul catre mine despre familia de alogeni careia, zici tu, i-as apartine, care controla centrala securitatii, despre cum ne-am propus eu, Neutrino si Vladimir Tismaneanu sa ucidem limba romana si alte lucruri la fel de inteligente.
  A propos de inteligentaz: cum nu nu mai postezi vreo aberatie pe care sa o pui pe seama lui Koestler?

 146. 149 Aya decembrie 10, 2009 la 5:19 am

  @

  Blogideologic

  Din graba, am tastat gresit.
  Rectific.
  Corect: „A propos de inteligentza: cum de nu mai postezi vreo aberatie pe care sa o pui pe seama lui Koestler?”

 147. 150 Aya decembrie 10, 2009 la 5:24 am

  @

  bogdaniulian

  Adrian Nastase a adus cuvenita rectificare.
  Culmea: replici tocmai la acel post al lui, dar pari a nu fi citit textul.

 148. 151 Aya decembrie 10, 2009 la 5:31 am

  @

  Der

  Afirmatia mea a fost ca democratia are vulnerabilitati, si ca tocmai acelea o fac valoroasa.
  Da, este perfectibila strict in sensul aplicarii principiilor sale fara abatere.

  Legea este valabila pentru toti, in egala masura si se refera la cetatenii romani. Pe acestia ii apara legea, lor le sunt garantate drepturile- necontand unde se afla. Acele drepturi deriva tocmai din calitatea de cetatean roman.

  Scriu si aici, ca in mesajul pentru Pali:
  Votul fiecarui roman aflat in strainatate este tot atat de important si de valoros ca votul fiecarui roman din tara.
  Respecta optiunea electorala a fiecarui roman in parte- indiferent daca se afla in tara sau in afara granitelor- pentru a putea considera firesc sa fie respectata propria ta optiune.
  Legea este una pentru toti, iar respectul fata de principiile democratice este esential.

 149. 152 Aya decembrie 10, 2009 la 5:39 am

  @

  Zamolxis

  De construirea unei false imagini negative a lui Adrian Nastase (inclusiv de diseminarea unor neadevaruri in strainatate) au avut „grija” unii „prieteni” politici (atat din afara cat si din interiorul PSD).
  Acel diplomat, care ti-a vorbit pozitiv despre Adrian Nastase, merita creditat cu incredere.

  Te asigur ca AN nu doreste diminuarea importatei diasporei.
  Acest lucru ar insemna ca Adrian Nastase sa fie de acord cu incalcarea principiilor democratice- lucru absolut imposibil, caci tocmai pe acestea le apara.

 150. 153 George Ionescu decembrie 10, 2009 la 7:29 am

  Sa interzicem votul diasporei? Pai, sa interzicem si votul somerilor

  Domnii de la Antena 3, acesti adevarati cunoscatori ai tuturor problemelor Romaniei, de la cea mai mica pina la cea mai mare, ofticati la culmea ca Mircea Geoana n-a vrut, da’ daca n-a vrut?, n-a vrut, frate!, sa iasa presedinte, propun solutia salvatoare pentru Romania: n-ar fi mai bine sa se modifice Constitutia, astfel incit romanii din afara tarii sa nu mai aiba dreptul la vot? O enormitate mai mare ca asta, prin coeficientul de prostie adunat in nucleul acestei cugetari, n-am mai auzit de foarte multa vreme, scrie Alex Mihaileanu pe blogul Subiectiv.

  Argumentatia este pe cit de proasta, pe atit de lipsita de orice urma de concret: atita vreme cit romanul nu traieste in Romania, deci nu plateste taxe in Romania, n-ar trebui sa aiba drept de vot. Or, mi se pare stupid de la temelia si pina la virful acestei teorii. Domnii in cauza uita citi bani varsa romanii din afara tarii in Romania. Poate ar trebui sa-si aminteasca niste cifre, cam cite miliarde de euro sint trimise anual in tara, bani care se ruleaza in economia romaneasca, dupa care abia atunci sa deschida gura.

  In 2008, PIB-ul Romaniei (Produsul Intern Brut, domnilor analisti) s-a ridicat la aproximativ 145 de miliarde de euro. Din 145 de miliarde de euro, contributiile aduse de platitorii romani de taxe si impozite s-au ridicat la aproximativ o treime. Adica la aproximativ 5 milioane de salariati, incasarile la bugetul de stat sint de aproximativ 35 de miliarde de euro. In 2008, romanii din afara tarii au pompat in fundul Romaniei in jur de 11 miliarde de euro. Citi romani sint in afata tarii? Doua milioane? Ei, din astia doua milioane, probabil un milion jumate de romani au varsat in Romania 11 miliarde de euro, domnilor analisti politici si economici, care stiti toate realitatile tarii.

 151. 154 Pali decembrie 10, 2009 la 9:00 am

  @maximmouse

  Sunt de acord cu tine,dar nu stiu zau daca nu ajungem dupa inca 5 ani patentati Basescu si noi asistati! Doamne fereste dar cum zice cineva pe blogg dupa alegeri …riscam sa cada Romania de pe harta.cand o sa invete acest popor si cum trebuie sa „arate” lectia ?

 152. 155 Pali decembrie 10, 2009 la 10:24 am

  @ aya

  ,…partial de acord cu tine.Daca luam in considerare cele spuse de PD-L- isti si anume ca, votul diasporei a incilant balanta in favoarea Betivului’National atunci inseamna ca,ei ( cei de afara care nu stau in tara si iau in freza zi de zi mizeriile gastii lu’ Base ) au hotarit cine sa ne conduca in urmatorii 5 ani. Chiar nu am vrut sa ma reprezinte acest individ inca 5 ani si hoarda lui manelista.Sincer…am pretentii ;si imi vine greu sa cred ca, ai putea sa te simti „reprezentata” de acesti indivizi si individe ! Daca lucrurile nu se schimba ( sincer nu am nici cea mai mica speranta de la CC ) cred ca,in curind o sa-mi dai dreptate.Respect optiunea fiecarui votant dar in mare parte este un vot FRAUDAT.Parerea mea,…

  toate bune,

  P.S. Contributia de care vorbea contele referitor la piata constructiilor repet nu depaseste 1,5 % din total piata.Nu o poti cataloga contributie masiva pentru ca se regaseste in mare parte in consum …un consum creditat.

 153. 156 Adrian decembrie 10, 2009 la 11:27 am

  Din punct de vedere moral, această atitudine faţă de emigraţie îşi are rădăcina în propaganda ceauşistă cu privire la „transfugi”. Cei care nu se mai întorceau din străinătate erau decretaţi drept „trădători de ţară”, un fel de ciumaţi cu care a păstra legături era o vină gravă, trecută la dosar („un unchi în SUA, o prietenă în Refege”). Când reveneau în vizită în ţară, erau urmăriţi pas cu pas, ca nişte spioni paraşutaţi. Li se confiscau casele, care erau repartizate unor tovarăşi juşti, Ceauşescu a vrut la un moment dat să-i pună să-şi plătească studiile dacă voiau să plece din ţară. „Transfugul” era un român inferior, de fapt nici nu mai era român. Imediat după ’89, propaganda ceauşistă s-a convertit în „salamul cu soia” pe care diaspora ar fi ratat ocazia să-l mănânce împreună cu „băştinaşii” în crâncenii ani ’80. Acum, dispreţul rezidenţilor faţă de ei e pus în cuvântul „căpşunari”, care-i cuprinde, de pildă, şi pe specialiştii în computere.

 154. 157 Someone decembrie 10, 2009 la 1:20 pm

  Oameni buni, nu mai cadeti imediat in plasa argumentelor de „paie”. As vrea si eu, inainte de toate, sa vad o statistica: cate dintre voturile din strainatate au fost efectuate in baza titlurilor de calatorie? Eu in multele ore petrecute la ambasada si in turul I si in turul II am vazut numai oameni cu pasapoarte si carti de identitate…

  Diaspora e in primul rand constituita din oameni care locuiesc temporar sau definitiv intr-o tara. Acestia au – de obicei – acte de identitate in tarile respective! Cat despre cei aflati in calatorie, sa fim seriosi: cam cati credeti voi ca isi pierd actele pe drum???

  Really now… un pic de decenta in argumentare, dle Nastase! Daca vreti sa sustineti un asemenea punct de vedere, veniti cu fapte si cifre, lasati pseudo-argumentele deoparte!

 155. 158 Adi decembrie 10, 2009 la 1:25 pm

  In loc sa comenteze de infimele cazuri pentru care pot aparea nereguli la votul din strainatate mai bine s-ar gandi sa modernizeze sistemul de votare in romania la standarde normale zic eu: o baza de date nationala, un mic calculator la fiecare sectie de votare si un software dedicat. Mare lucru, oricum deja la fiecare sectie erau calculatoare.. si se scapa si de acuzatiile de fraudare si de multe altele.. insa ce sa-i faci domn Nastase… numai cand pierzi sunt fraudate alegerile.. nu-i asa?

 156. 159 iulian popescu decembrie 10, 2009 la 1:58 pm

  trebuie sa recunoasteti ca ati facut o gafa si sa cereti scuze diasporei. defapt tot PSD-ul a facut o gafa … eu zic ca da bine sa-ti recunosti greseala. porumbelul a scapat! ( asa cum a scapat un porumel si inginfatului Ponta) altfel, domnul Nastase, suna ca pe timpuri cind cei care plecau (fugeau) din Romania erau etichetati ca: tradatori de tara, dusmani ai poporului, etc. cunoasteti si dumneavostra dimensiunea propagandei, pe atunci probabil erati un tinar activist. PSD-ul nu o sa fie niciodata votat de diaspora, eu pe toti care-i cunosc, si vorbesc de Germania, sint anticomunisti convinsi, fiecare cu motivele lor, si sa stiti ca au destule.

 157. 160 Iceflame decembrie 10, 2009 la 2:17 pm

  Eu zic sa fie toata lumea mult mai atenta atunci cand vine vorba despre diaspora romaneasca.Majoritatea romanilor plecati afara sunt persoane de isprava care s-au adaptat foarte bine conditiilor de viata si munca occidentale.Sunt oameni care si-au luat lumea in cap,oameni care au avut curajul sa o ia de la capat,si asta nu e deloc usor…Cei mai multi au plecat in timpul si din cauza guvernarilor PSD-Iliescu,atunci cand parea ca in tara era aproape imposibil ca un om cinstit sa realizeze ceva prin munca proprie.Realitatea este ca aceste persoane au inca vii in memorie acele vremuri si de aceea nu vor sa auda de PSD nici in ruptul capului.Nu-i condamn pentru asta si nimeni din PSD nu ar trebui sa o faca.Ceea ce ar trebui sa facem noi este sa incercam sa-i informam ca exista ceva muuuuult mai rau decat ceea ce era PSD-ul pe vremea cand cei din diaspora se aflau acasa.Sa-i informam si sa-i invitam sa se convinga la fata locului despre ADEVARATUL Traian Basescu.Despre faptul ca acest om a reusit prin discursul sau demagogic sa-si confectioneze o aura de om al dreptatii,interesat foarte mult de soarta celor multi si obiditi.(Daca va spun ca si eu am pus botul la vrajeala asta cu ocazia suspendarii domniei-sale veti spune ca nu e adevarat,insa,din pacate,este) Dragii mei,romanii din diaspora au extrem de putin timp la dispozitie pentru ca muncesc foarte mult,iar informatiile din tara care ajung la ei inca mai sunt (din pacate) influentate de clisee ale trecutului.Spun asta in cunostinta de cauza,si eu am lucrat in afara granitelor cca 7 ani.Parerea mea este ca,la fel cum s-a intamplat cu mine se va intampla si cu ei,adica,in cele din urma se vor lamuri cam cum sta treaba cu „verticalitatea”morala a portocaliilor in frunte cu carmaciul lor super-demagog.Trebuie sa incercam sa-i intelegem mai bine pe cei din diaspora si sa le recunoastem adevarata valoare. Cred ca nu merita comentata parerea celor care spun ca dreptul la vot ar trebui ingradit pentru cei din afara,stupizenia in sine a ideii spune suficient,poate ar trebui in schimb sa privim mai atent spre interesul celor care incearca sa antagonizeze PSD-ul si diaspora prin perfide actiuni(misiuni)…
  Celor din diaspora; dragii nostri,nu uitati un lucru – exista persoane care se transforma perpetuu si sunt mereu cu un pas in fata romanilor,a dorintelor acestora (vezi ideea de parlament redus si unicameral) ei blameaza trecutul nu prea indepartat si proslavesc viitorul imediat reprezentat cu mare succes de port-drapelul Traian Basescu.Nu va faceti iluzii desarte,acestia sun doar niste specialisti care servesc exclusiv pentru mentinerea sistemului de sifonat banii publici inspre pusculitele unor UDREA,VIDEANU,BERCEANU.Nu va cer sa-l acceptati pe Iliescu,nici eu nu-l accept,priviti insa cu mai multa atentie la Adrian Nastase si la ce a facut el ca prim-ministru pentru Romania…Merita!

 158. 161 Alex decembrie 10, 2009 la 2:23 pm

  popescu, nici pdl-ul nu va fi niciodata votat in diaspora. Activistii au adunat pentru basescu nici 5%. Asta cu mici, bere.

  Nu are de ce as-si ceara scuze fata de cei care mers ca oile cu autocarele. Oamenii cinstiti nu participa la turismul electoral.

  Dincolo de aspectele de legalitate, ii invit pe votantii din diaspora (putini, cati au fost) sa traga consecintele votului lor. Adica sa vina in tara, sa plateasca impozit, CAS, rate, dobanzi. AICI.

  In alta ordine de idei, daca tot ti-a scapat porumbelul: DA. Sunt cam tradatori. Foarte multi care au plecat sa-si umfle burtile. Au lasat o tara pustie, o Suceava fara locuitori, pamanturi abandonate, sate, orase, biserici bombardate de nepasare. Unii n-au plecat. Este meritul lor ca macar au ramas pe loc. Din Ungaria nu s-au carat in America intr-o proportie atat de ingrijoratoare pentru toptanul de bani. Au ramas pe loc, au suferit anumite constrangeri in „tranzitie”, dar au oferit ceva comunitatii lor.
  In al doilea rand, emigrantii, simplificand desigur, se impart in doua categorii:
  – varfurile (preponderent in SUA si Canada), cu spirit civic, nivel de educatie superior,
  – capsunarii (majoritari in Italia si Spania).
  Cei mai lasi sunt cei din prima categorie, au lasat o gaura demografica de milioane de locuitori care trebuia sa formeze elita Romaniei.

 159. 162 Alex decembrie 10, 2009 la 2:52 pm

  Iceflame, scuteste-ma. Sunt niste tradatori! Si o spun cu toate consecintele electorale. Cred ca un om politic nu trebuie sa flateze masele, ci, dimpotriva, sa aiba curajul sa le spuna cand nu au dreptate. Politicienii nu trebuie in nici un caz sa se limiteze la a depista un trend si hop in fruntea lui, ci sa semnaleze comportamentele colective negative (nu doar sa le manipuleze).

 160. 163 shinkansen decembrie 10, 2009 la 4:44 pm

  @aya

  Unu la mana, nu vorbeam cu tine. Doi la mana, ce stii tu despre democratie? Nu prea mult, sunt ferm convins. Nici eu, recunosc, nu-s vreun destept, dar aberatia de genul celei – si te citez exact ca prea ai „perlat-o” – <> da masura exacta a priceperii tale. Hai sa fac un soi de efort si sa consider ca pentru presedintia Romaniei poate sa voteze Icsulescu din The Cooka Makaee, dar ce Doamne iarta-ma mai are el cu alegerile locale??? In plus de asta, cum vezi tu organizarea alegerilor locale pentru cetatenii riomani din strainatate??? Vad ca scrii la 5 AM deci o s-o pun pe seama faptului ca scrii in somn.

  Si in alta ordine de idei, get a life, nu mai face tu atata curatenie pe blogul asta, Adrian Nastase are voluntari care pot face asta. Daca tot iti place sa-ti pierzi vremea pe aici, macar respecta si parerile altora. Daca crezi ca le respecti, te inseli, din 160 de posturi tu ai 30, deci e clar ca te certi cu toata lumea.

 161. 164 felix-cat (daniela) decembrie 10, 2009 la 4:46 pm

  Aya , depinde din ce parte privesti . Vezi , chestia asta cu democratia e o treaba mai complicata , fiecare cum o percepe si ce considera ca ar fi drepturi sau indatoriri intr-o societate democratica . Democratie in ritmuri de manele , si emotii otevizate , in aburi de droguri usoare si aere bamooiste , pe mine ma face sa cred ca nu au legatura cu o democratie adevarata . Democratia occidentala te pune la colt , te trage de urechi si iti da vot de blam cand depasesti limitele bunului simt . Ajungi foatre usor pe la usile asistentilor sociali cand iti suprasoliciti drepturile , chiar si cele constitutionale . Crezi ca democratia in Romania apartine ” urmasilor lui Traian , a lui Traian Basescu ? ” Si asta in ” cunostinta de cauza ?” De ce consideri ca votul cenzitar ar fi de domeniul evului mediu ? Oare nu crezi ca Romania acum se afla intr-o situatie asemanatoare anului 1946 ? Crezi ca acest vot ar diminua cumva principiile democratiei ? Eu nu cred . Democratiile sunt de multe feluri . Cea romaneasca a fost intelesa gresit . Nu tot ce zboara e si de mancare . Iar eu , da eu , dpdv moral nu ar trebui sa-ti semnez dreptul la fericire de la 2500 km departare de tine . Si asta pentru ca iubesc Romania si pe tine . Nici nu-ti imaginezi ce sange romanesc imi curge prin vene cand vad Romania doar pe harta . Dar asta a fost alegerea mea , desigur .

 162. 165 Iceflame decembrie 10, 2009 la 5:01 pm

  @ Alex

  Te-as scuti dar nu pot.Nu pot sa cred ca intr-adevar crezi in chestia cu tradatorii.De ce e tradator cineva care castiga cel mult 150 de euro pe luna in Romania iar asta nu ii ajungea decat pentru facturile de intretinere? De ce e tradator cineva care voia sa munceasca cinstit pentru un salariu la fel de cinstit in tara lui dar acest lucru era aproape imposibil?De ce e tradator cineva care avea sperante de tratament egal si respectuos din partea autoritatilor statului iar ceea ce primea era (si continua sa fie) o umilinta continua? De ce e tradator cineva care din ratiuni atat de usor de inteles a fost obligat la un moment dat sa-si lase tara si familia si sa plece pe coclauri straine in cautarea unor venituri decente?De ce e tradator cineva care trimite in Romania mai toti banii pe care ii castiga afara si cu care cei de aici (familia vreau sa zic)sa-si poata continua viata de zi cu zi? De ce e tradator cineva care poate ca lucreaza zi-lumina in vant,soare,ploaie sau ninsoare departe de cei dragi si care poate se gandeste mereu la gastronomia romaneasca traditionala in timp ce mananca rosii-mere-carne-castraveti cu gust de plastic de afara? Poate ca e tradator pentru trantorii si aservitii atasati unor gasti politice dintr-un timp sau altul,dar pentru mine oamenii astia sunt absolut respectabili,foarte harnici si cu ceva sange in instalatie.Cat despre trenduri,oameni politici,manipulari si alte alea,putem glumi si putem sa ne dam cu presupusul mult si bine.Atentie mare insa cand vorbim despre oameni reali si viata reala,despre nevoi,despre necazuri si despre maniera in care fiecare reuseste mai mult sau mai putin sa si le rezolve.Cu asta nu-i de glumit.

 163. 166 shinkansen decembrie 10, 2009 la 5:13 pm

  @Aya: nu s-a propagat tampenia pe care o scrisesesi, pe semne ca era prea inepta… o s-o rescriu mai jos:

  Aya says: „Alegerile – pentru presedinte, pentru Parlament sau cele locale- nu trebuie sa se desfasoare in afara principiilor democratice.”

  Era vorba de imposibilitatea de a organiza alegerile locale si peste hotare. Asta este echivalentul democratiei, in acceptiunea ta.

 164. 167 andronadze decembrie 10, 2009 la 5:43 pm

  @shinkaasen

  perfecta dreptate…e una din voluntarii mentionati de tine….
  personal la 5 a.m. ma ocup cu altceva…:)

 165. 168 Cosmar din diaspora decembrie 10, 2009 la 5:47 pm

  @Alex

  Ati scris: „Cred ca un om politic nu trebuie sa flateze masele, ci, dimpotriva, sa aiba curajul sa le spuna cand nu au dreptate. ”

  Va intreb: ce inseamna democratie (demos-cratos)? Propuneti formula omului politic-dictator care nu tine cont de vointa „maselor”, adica contrariul democratiei (demos-cratos)?

  Ati scris: „Politicienii nu trebuie in nici un caz sa se limiteze la a depista un trend si hop in fruntea lui, ci sa semnaleze comportamentele colective negative”.

  Va intreb: Pe ce criterii ar putea un om sau un grup limitat de oameni (in particular politicienii) semnala „comportamentele colective negative”? Pe ce sistem de valori pozitiv vs. negativ s-ar baza acesti politicieni si este acesta un sistem de valori valid? Sau se bazeaza pe axiome false?

  Politicienii se afla in fruntea unei tari sa serveasca „masele”, sa munceasca pentru „mase” si nu invers: „masele” sa munceasca pentru politicieni. Intr-o democratie (demos-cratos) patronul firmei sunt „masele”, iar politicienii sunt angajatii si politicienii/angajatii pot fi si concediati daca nu-si fac jobul cum trebuie.

  Dl. Alex, nu va lansati in asemenea comentarii pentru ca ne lasati impresia ca va e dor de Ceausescu care semnala „comportamentele colective negative” de la Timisoara din Dec. ’89.

 166. 169 burattino decembrie 10, 2009 la 6:22 pm

  vad ca lumea judeca corect anumite chestiuni… impartirea problemelor numai in albe si negre, dupa modelul psd/pdsr/fdsn/fsn/pcr, sau „salvarea” traienel. bune, fine observatii… ei, vezi de aia e mai bine sa votezi talica cu ai tai aia de acolo, care se ocupa cu datul mormanelor de zapada, si alte probleme presante in canada.

  cosmar din diaspora spune ca el voteaza pt prieteni si rude si familie, care la randul lor voteaza cu psd-ul, noroc cu bietul cosmar ca el ii lumineaza cu votul lui purificator… tati, ei stiu ce fac, mai stai tu acolo pana te plictisesti de frig, si cand te saturi, ai in romanica e voteaza.

  in alta ordine de idei, multumim ca ne explici si noua cum e cu privatizarile cu dedicatie, si care toate sunt apanajul clicii lui iliescu. si apropo, daca matematica mea mai lucreaza bine, de ce te-ai carat tu din romania in 2001 ca tocmai te luminase tzapu bine de tot vreo 4 ani, sa vezi si tu cum e cu ailaltzi la guvernare? daca era nasol, trebuia sa te duci frumusel din 1996, cand era nasol! aaaa, corect, le-ai dat o sansa, si cand ai vazut ca-s toti o apa si-un pamant ai zis: e vina lu ilici! huo, sa emigrez!! ei bine, regret ca trebuie sa te dezamagesc, dar sa stii ca poti sa vii si maine in tara, si vei fi la fel de dezamagit, fiindca in ultimii 5 ani, si dupa cum se pare si in urmatorii 5, matrozul nu a facut mai nimic, si nici n-o sa faca. sigur, tu o sa crezi ca e iliescu de vina, ca vorba aia, el e ca sida (vorba idolului tau chel si chior), si a imbolnavit o data pentru totdeauna politica romaneasca, dincolo de orice posibilitate de redresare.

  si inca ceva: democratie e in adevar puterea poporului. care popor in romania a votat preponderent cu prostanacul, si iata, voi, „elitele”, ati stabilit altceva. asta numesti tu exemplu de putere a poporului?? tu nu ai mai nici o legatura cu cei din romania, ca suni o data pe saptamana sa vezi ce fac asta nu inseamna ca esti roman. asta este, e alegera dumitale, si noi nu ne opunem. dar daca vrei sa fii roman, hai napoi, arunca pasaportul canadian, renunta la cetatenie, si stai aici o lecutza sa te obisnuiesti cu tzarana, daca mai stii bancul, si pe urma da-ne si noua niste lectzii gratuite despre cum se procedeaza democratic…

 167. 170 Sergiu decembrie 10, 2009 la 6:33 pm

  @Aya

  Nu stiu ce fel de atitudine ai vazut la mine. Nu stiu cum atitudinea aia se vede prin scris. Sunt foarte calm cand scriu toate astea. As vrea sa-mi spui si mie unde in postarea mea te-am acuzat ca negi dreptul la optiune politica sau ca negi dreptul la vot romanilor din diaspora. M-am uitat peste tot unde am scris pe blogul asta si nu am vazut nimic. Am avut cumva o atitudine de batut cu pumnul in masa. Nici macar nu ma cunosti, nici macar nu stii ce fel de persoana sunt. Faci aprecieri gratuite. Imi pare rau ca nu am inserat link-ul de la postarea de pe blogul meu. Articolul il poti citi la link-ul asta.

  OK, probabil te numesti Aya, dar daca tot spui ca respecti dreptul tuturor la opinie poti sa faci asta si fara ironii ieftine de genul: „Nu inteleg curiozitatea ta mai degraba feminina pentru (cel putin) prenumele meu.” In toata replica ta la comentariul meu nu ai atacat nici un argument, ci a fost de fapt un lung atac la persoana, asa cum fac multi jurnalisti din Romania. Te asigur ca sunt fosrte amabil. Poate ca sunt nou ca bloger, dar nu trebuie sa fi scris de mult timp pe bloguri ca sa stiu cum sa-mi prezint ideile. Nu eram deloc vehement in postarea mea. Daca eram vehement scriam cu majuscule. Asa se exprima vehementa in scris. Iar tendentios nu eram deloc. Tendentiozitatea inseamna deformarea intentionata a realitatii intr-o argumentare. Demonstreaza-mi, cu argumente logice, ca am fost tendentios.

  In privinta organizarii alegerilor in diaspora probabil ca ai dreptate ca trebuie revazuta modalitatea de organizare a alegerilor, dar nu in sensul interzicerii dreptului de vot, ci al gasirii unei modalitati de a vota fara a fi necesara deplasarea in marile orase.

 168. 171 diogenecainele decembrie 10, 2009 la 6:34 pm

  citez din motivatia curtii constitutionale: „pentru ca astazi doamna Herta Muller primeste Premiul Nobel, dorim sa o anuntam ca vrem sa mai ia unul, si ii oferim o tara unde sa se mute daca ramane in pana de inspiratie”

 169. 172 burattino decembrie 10, 2009 la 6:35 pm

  rectific, contra psd-ului.

 170. 173 Cosmar din diaspora decembrie 10, 2009 la 7:17 pm

  @burattino
  Am spus ca familia si prietenii mei din Romania voteaza cu CONTRA-candidatul lui PSD. Adica cu X-ulescu care NU este de la PSD si acelasi vot il am si eu ca si familia si prietenii mei din Romania, deci nu luminez pe nimeni.

  Multumesc ca mi-ati amintit celalalt nume al lui PSD=FSN=FDSN. Era PDSR… si daca-mi aduc bine aminte Iliescu a iesit presedinte in 2000 candidand pentru PDSR… Am dreptate? sau iar am incurcat acronimele? Asa ca nu este doar o simpla coincidenta cu 2000, anul plecarii mele din Romania…

  Cat despre definitia de „a fi roman” pe care ati dat-o si dumneavostra si alti distinsi participanti la acest forum, nu pot decat sa va spun ca numai faptele fiecaruia ar trebui sa ne judece indiferent de latitudinea si longitudinea unde ne aflam. Daca fiecare familie din Romania ar avea cel putin un „capsunar” in familie care sa trimita bani acasa, toti romanii din Romania ar trai decent. Deocamdata raman la concluzia asta si in urmatorii 2 ani raman in Canada la cules de capsuni electronice. Dupa aceea voi vedea ce sanse are PSD-ul, sau cum sa va mai numi in viitor si in functie de asta hotarasc reintoarcerea in Romania.

 171. 174 Iceflame decembrie 10, 2009 la 7:30 pm

  @Burattino

  Dar ce-ar fi sa inchidem granitele si sa mananci talica la salam cu soia pana ti-or pocni urechile ca de,nu ne vindem tara si nu o parasim,nici macar temporar…Si haide sa luam odata pentru totdeauna casele,dreptul de vot si toate celelalte drepturi romanilor care traiesc in afara granitelor tarii,si,de ce nu,sa le terorizam un pic si rudele ramase acasa daca nu voteaza cum vrei tu.Pai,dupa logica lu’mataluta ar fi trebuit sa muncim si azi la C.A.P. si sa-i impuscam pe cei care vorbesc sau asculta Europa Libera si Vocea Americii,ca de,si aceste posturi de radio tot din tradatori de tara de tipul lui Cosmar din diaspora erau… Apropos,ce-ar fi sa il spanzuram si pe Regele Mihai ca asta parca e neamt…

 172. 175 burattino decembrie 10, 2009 la 9:38 pm

  Hehehehe, se pare ca in sfarsit am gasit niste interlocutori demni de dialog :)))!

  @Cosmar: Rectificasem, dar in fine, ai dreptate sa ma corectezi.

  Cu toate astea nu iti dau dreptate de fel! Voi puneti toate relele pe seama regimurilor. De ce nu ai ramas in tara, sa demonstrezi ce poti?? Cunosc o multime de oameni de calitate, foarte muncitori, care au realizari in Romania, si nu sunt nici comunisit, nici securisti, nici membri de partide politice aflate sau nu la guvernare, si nici nu au legaturi cu categoriile enumerate…

  Cat despre tine, stii cum functioneaza curentul electric? Dar scurt-circuitul? Iti zic eu (in rezumat) : curentul o ia pe calea de minima rezistentza. Asa si tu, si cei ca tine: v-ati carat fiindca va era MAI USOR in strainatate! N-ati avut chef sa va complicati in mizeria din Romania. Nu va blamez, e optiunea voastra, dar sa accept ca sunteti la fel de valorosi ca unul din Romania in ce priveste votul?? Never! Stai tu calm in tara ta adoptiva, preocupa-te de ea, voteaza-ti ursii pe acolo si Romania las-o celor de aici.

  Si scuteste-ma de ipocrizia ca regimul te-a impins la emigrare. Ori, daca ai sange in tine, macar recunoaste ca: 1. regimul Constantinescu a fost cel putin la fel de prost ca celelalte, si 2. proaste cum au fost, regimurile astea au facut ca romanii sa poata circula liber, ca atare sa ajungeti voi unde sunteti. Ma indoiesc insa ca o sa accepti asa ceva, o sa continui cu niste ineptii, dupa care o sa imi spui ca in 2012 oricum vine sfarsitul lumii si o sa pierim cu totii, Amin! Merci, am mai auzit. Dar, regret sa te dezamagesc, blogurile care dezbat chestia aia sunt la alta adresa, nu la asta.

  Cat despre chintesenta rationamentului tau, cel cu cate un capsunar in fiecare familie, deci deja ma faci sa rad. Si realizez pe loc cat de multe stii tu despre Romania. Stii cate sute de familii sunt care si-au abandonat copii in tara, uneori fara a-i lasa in grija nimanui, numai pt a exploata „mirajul” muncii prost platite in strainatate?? Inteleg disperarea lor, dar asemenea gesturi le fac numai oamenii irationali, in nici un caz cei care isi protejeaza familia. In fine, nu are sens sa continui cu explicatiile, tu deja ai „stampilat” Romania.

  Si acum pt Iceflame.

  Maestre, imi pare rau ca nu ai sesizat ironia din comentariul meu. Dar asta este, acum m-ai obligat sa iti dau un raspuns, desi ca sa fiu sincer numai citind ce am mai scris pana acum ai fi putut sa intelegi.

  Este evident ca tu suferi de niste sechele vechi si grave, in legatura cu salamul cu soia. Crede-ma, am apucat si eu vremurile alea, si, vrei sa iti zic ceva?? Niciodata nu am mancat „salam cu soia” dupa revolutie ca ce nasol era inainte. Astea au fost vremurile, m-am chinuit si eu cum s-au chinuit alte zeci de milioane de oamnei. Fariseismele astea de doi bani pe care nu esti in stare nici macar sa le separi corect prin punctuatie ma lasa RECE.

  Inutil sa iti explic tie cum sta cu agricultura actuala din Romania, sau cu inexistenta ei, si cat de benefica ar fi fost acum existenta unor sisteme colective, le stii pe toate observ… Insa o sa mai astept sa vad, who knows, maybe the future will prove me wrong.

  Eu nu am tendinte de astea gen Terminator, dar daca tu vrei sa impusti pe cineva, esti liber s-o faci. Cred de altfel ca mai bine te-ai reorienta catre alte bloguri si tu, ceva gen Vadim, unde se cauta de astia care vor sa devina calai pe stadioane. Si daca tot esti acolo, poate rezolvi cazul si cu Regele Mihai, din cate imi amintesc CVT-ul era un mare fan :)))!

  In final, va salut pe amandoi, va inteleg intr-un fel frustrarea si resentimentele, dar nu va inteleg ratinuea prin care, cum zicea Claudia parca, faceti pe lupii moralisti de afara. (Iceflame tu nu stiu daca esti prin strainatate dar asa pari, daca nu esti, asta e, badluck ;)). Daca sunteti curajosi, haideti in Romania sa o luati de la zero, si sabotati regimul comunist sau care oricare o fi cel care nu va convine din INTERIOR. Pana atunci, mai putine vorbe, mai multe fapte, domnilor!!

  Il grande maestro burattinaio,
  Il Burattino.

  🙂

 173. 176 zamolxis decembrie 10, 2009 la 10:23 pm

  @aya: chiar daca mi-as aminti numele 🙂 nu l-as divulga, pentru ca omul cu pricina mi-a povestit multe. pot spune numai ca era un diplomat tanar si ca dl nastase l-a ajutat direct cu sfaturi si o usa deschisa.

  Da, si mie mi se pare ca articolele cu si despre votul diasporei de pe acest blog sunt menite mai degraba sa stimuleze o dezbatere si de asta i-am si raspuns pe propriul blog. Daca insa citesti comentariile altora pe aceasta tema, e imposibil sa nu remarci ca multi dintre cei care au opinii „transante” si „fixe” nu inteleg nu atat principiile deschiderii si ale democratiei, dar nici macar notiuni de logica elementara. Si nu ma refer numai la.. dar mai bine tac. 😛

 174. 177 Sergiu decembrie 10, 2009 la 10:53 pm

  Se cearta lumea pe blogul asta ca la usa cortului. Pai daca cinveva acuza romanii din diaspora de victoria lui Traian Basescu sa o faca pe dovezi concrete, nu pe estimari de presa. Sa se ia numarul absolut al voturilor din tara intai, sa se vada cine a castigat si apoi sa se adune cele ale romanilor din diaspora. Abia atunci se poate vedea cine are dreptate si cine nu. Pana atunci o sa vad numai improscari cu noroi de genul: „voi aia de afara lasati-ne pe noi astia de aici, ca noi stim mai bine”. Asta este mandria sinucigasa specifica.romanilor. Le place sa se scalde in jegul pe care si-l arunca reciproc.

  si inca ceva. Nu dau nici o lectie aici, pentru ca multi vor gandi asta. Daca as da lectii destinatarii mesajului meu sau al altora ar trebui sa invete ceva.

 175. 178 Iceflame decembrie 11, 2009 la 3:01 am

  @ Burattino

  Chinezii spun ca si un drum de zece mii de Li incepe cu un pas.Asadar,in privinta extremismului,aluziile mele la adresa-ti nu au fost gratuite si cu atat mai putin intamplatoare.Scuze pentru punctuatie,a gresi e omeneste,la fel cum omeneste este sa scrii „comunisit” in loc de comunist,”ratinuea” in loc de ratiunea sau chestii de genul „care oricare o fi cel care”etc.Cine vrea sa inteleaga intelege oricum,cine vrea sa caute nod in papura,ei bine,asta presupune deja o alta discutie.Sa stii Mare Maestre Burattino ca sunt in Romania de trei ani,si,sincer,nu gasesc in asta vreun act de curaj.Probabil percepem diferit aceasta trasatura de caracter.Te rog frumos sa nu ma trimiti pe alte bloguri,fie si numai pentru motivul ca atunci cand eu postam pe aici tu te jucai probabil cu alta aparatura pe la alte porti.In ceea ce priveste chestia cu „mai multe fapte si mai putine vorbe” vreau sa iti spun ca am platit probabil ceva mai multe impozite decat tine in tara asta,si,multi din cei mai vechi pe acest blog stiu cine sunt cu nume si prenume.Tu cine esti curajosule?Hai,fapte nu vorbe…

 176. 179 blogideologic decembrie 11, 2009 la 4:09 am

  +cred ca supremul penibiluilui e atins de Tismaneanu, care spune : ” „Victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale e un moment crucial în istoria postcomunistă a României, a Europei Centrale şi de Est”.+
  Totalmente de acord. Şi eu care credeam că supremul penibilului fusese atins în „Raportul Tismăneanu” 🙂 !

 177. 180 Aya decembrie 11, 2009 la 6:50 am

  @

  Zamolxis

  Apreciez discretia. Este suficient ca am aflat o veste buna.

  Am citit. Suntem de acord.
  Multumesc pentru raspuns.

 178. 181 Aya decembrie 11, 2009 la 6:58 am

  @

  Sergiu

  Prin intermediul unui text (scris, cum altfel) se „simt” foarte multe despre autorul lui.
  Nu trebuie sa scrii cu majuscule pentru a transmite vehementa.
  Esti un tip temperamental- nu e un pacat.
  Sa spunem ca a fost o neintelegere reciproca.

  Ai o propunere legata de organizarea alegerilor in cazul diaspora, astfel incat sa nu mai trebuiasca parcurse diverse distante (chiar daca ar fi numai 50 km si mi-ar parea nepermis!)?
  Intrebarea este cat se poate de serioasa si te asigur ca ma intereseaza subiectul.

 179. 182 Aya decembrie 11, 2009 la 7:09 am

  @

  Shinkansen

  Ti-am dat sansa sa eviti situatia de a deveni ridicol.
  Observ ca perseverezi.

  Este chiar atat de greu de inteles ca, referindu-ma la principiile democratice, aveam in vedere toate tipurile de alegeri, nu doar cele la care participa si diaspora?
  Sau crezi ca acele principii trebuie aplicate doar in situatiile care implica si cetatenii romani aflati in afara tarii?

  Repet: m-am referit la toate tipurile de alegeri- atat la cele care presupun participarea diaspora, cat si la cele care nu o implica. Este firesc, intrucat ma referisem la principiile democratice.

  Dupa ce ti-am repetat, ai retinut? (Nu stiu daca ai si capacitatea de a intelege- dupa insistenta ta si asumarea posturii ridicole, banuiesc ca nu).

 180. 183 blogideologic decembrie 11, 2009 la 7:11 am

  @ burattino
  Escelentă postarea din decembrie 10, 2009 la 9:38 pm

 181. 184 George Ionescu decembrie 11, 2009 la 7:18 am

  Intrebare: „Ce face acum Vanghelie?
  Raspuns: „- Cauta pe google sa vada ce inseamna diaspora, sa o cheme la ordine”.

 182. 185 shinkansen decembrie 11, 2009 la 10:53 am

  Aya, ai ratat o ocazie exceptionala sa taci din gura, dar ma rog, la tine asta e o virtute.

  Problemele cu tine insa nu se opresc aici. Ca, din pacate, nu ai demonstrat pana acum capacitatea minima de a argumenta niste concepte pe care le tot vehiculezi pe aici, chestie care totusi nu reprezinta o problema in sine – ca tine mai sunt si altii – e una, insa a te erija in „Marele Licurici” al acestui blog?? Pff!! Frizezi penibilul.

  Nu o sa mai dezbat cu tine, si probabil nici cu altii de aici, chestiuni legate de ideologie politica sau administratie publica (strict legat de procesul electoral). Si promit sa nu iti mai raspund indiferent ce noua ineptzie ai revarsa asupra-mi. Vreau doar sa incerci sa retzii anumite aspecte, care nu au legatura nici cu mine, nici cu tine, nici cu Romania in sine, dar care reprezinta niste modele POATE demne de urmat.

  De pilda, stii ca in anumite tari din UE se solicita celui care doreste cetatienia statului respectiv (de exemplu belgiana, totusi se poate sa fie vorba de alte tari, nu-s sigur) sa renunte la cetatenia anterioara?? Sau, stiai ca Germania iti declina rapid cetatenia germana daca intre timp soliciti o alta (cu niste exceptzii, fireste)?? Nu cred ca stiai. Dar ai ocazia sa reflectezi la motivul acestor cereri.

  Ca sa te scutesc de un efort care stiu sigur ca ti-ar rapi din timpul dedicat „conducerii” acestui blog, adaug eu aici cate ceva.

  „Acquiring the citizenship of a EU Member State allows an individual the right to move freely within the borders of the European Union. On the other hand, in doing so one could be obliged to give up his/her previous citizenship, unless both countries of previous and new citizenship allow dual citizenship.”

  Sursa: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-08-108/EN/KS-SF-08-108-EN.PDF

  Sau:

  http://en.wikipedia.org/wiki/German_nationality_law#Dual_citizenship
  http://www.germanenglishtranslationcentral.com/id71.html

  Probabil ca nu e democratic, cel putin nu conform standardelor tale, dar iata ca totusi se practica.

  Numai bine.
  Shinkansen

 183. 186 Dacian decembrie 11, 2009 la 4:59 pm

  @ AYA

  Q: Cum pui la loc dopu’ la o sticla de sampanie pe care tocmai ai desfacut-o ?
  A: Intreaba-l pe Mircea Geoana !

 184. 187 Sergiu decembrie 11, 2009 la 5:13 pm

  @Aya

  Chiar nu sunt un tip temperamental. Daca m-ai cunoaste ai gandi altfel despre mine (asta nu inseamna ca iti fac avansuri :), sunt casatorit :)) )Dar propunerea cu votul pentru diaspora se referea la distantele foarte mari unde este nevoie sa iei un avion sau alt mijloc de transport pe distante mari. 50 km e ridicol. Poti sa iei si un autobuz si nu te costa cine stie ce.

 185. 188 burattino decembrie 11, 2009 la 5:54 pm

  @Iceflame,

  Nu ti-a luat decat 5 ore sa faci analiza gramaticala a postului meu, not bad!! Regret typo-urile (comunisit, ratinuea) si eroarea „care oricare”, multumesc pentru ca mi-ai atras atentia. Nu incerc sa ma disculp, ele au fost provocate de scrisul in viteza si de tentativa mea de a gasi cea mai buna exprimare. Oricum, my bad. Insa – ca sa vezi ce usor e sa vezi paiul din ochiul altuia, in cazul asta tu, Iceflame, nevazand barna din propriu-ti ochi – greselile tale denota in mod clar ca nu esti familiarizat cu scrisul in general, cu cel in format electronic in particular, iar ca punctuatia pentru tine este o problema. Insa sunt absolut de acord, am fost malitios legandu-ma de ea, drept pentru care imi cer scuze. Sper sa le accepti, disputa pe care o initiasem cu tine avea altfel de ratiuni, nicidecum gramaticale.

  Pe de alta parte insa, vezi tu, Iceflame, eu nu sunt Marele Maestru Burattino, eu sunt Marele Maestru Burattinaio (in romaneste, alta gasca-n alta traista). E o chestiune de nuantza. Tonul face muzica, pricepi? Nu ai cum sa pricepi, fiindca ratiunea ta e bazata pe conceptul „size does matter”. Exemplific: „cand eu postam aici tu faceai nu stiu ce”, „am platit mai multe impozite”. Hai lasa-ma! Cu ce ma incalzeau pe mine aceste chestii? Si de unde stii tu ce si cat platesc eu?? Sau daca stii, de ce ma mai inviti la „fapte, nu vorbe”??

  Inca o data, era vorba de o dezbatere a unei idei, in opinia mea buna, in opinia ta – proasta. Eu mi-am sustinut punctul de vedere cu niste argumente, din nou, in opinia mea de bun simtz, in opinia ta, nu de bun simtz. Asta este esenta libertatii de exprimare, nu putem fi toti de acord. Eu pe de alta parte nu eram initial intr-o dezbatere cu tine personal, ci cu alta persoana, insa, probabil datorita unei frustrari comune impartasite cu respectivul, te-ai simtit dator sa ma „atingi” sarind in apararea lui. Problema ta.

  Scurt pe doi: nu am nimic cu nimeni, vreau si eu sa traiesc bine (pardon de repetarea sloganului de acum 5 ani), vreau sa vad Romania ca prospera, vreau ca oamenii sa fie mandrii ca sunt romani, asa cum e normal, nu sa se simta jenati de asta. Insa asta imi da dreptul sa ma consider intr-o pozitie opusa fata de cei care crezand ca au o participare activa la viata socio-politica din Romania doar prin votul pe care-l dau unui anumit candidat o data la 4/5 ani, in realitate simtindu-se ca si cum ar fi la munte uitandu-se la poze pe Google. Ii astept pe acei oameni sa voteze de cate ori vor, IN ROMANIA. Ii astept pe acei oameni, daca le pasa atat de tare, sa faca un drum de 3500km din Edmonton in Toronto, daca le e asa de draga Romania si votul pentru X sau Y. Nu ma intereseaza cui il vor da, dar vreau ca lucrurile sa functioneze proportional. Cauta si tu pe Google sa vezi ce e aia. Si daca tot ajungi acolo, cauta si dupa „Il Grande Maestro Burattinaio”, si o sa vezi cine e si ce face, atat acum cat si in ultimii 5 ani.

 186. 189 Cosmar din diaspora decembrie 11, 2009 la 6:34 pm

  @ burattino
  Imi dau seama de ce Romania stagneaza, sau merge inapoi, in loc sa mearga inainte. Datorita „romanilor adevarati” din Romania ca dumneavoastra. Acesti „romani adevarati” sunt mult prea inteligenti sa primeasca sfaturi din exterior. „Ei” stiu mai bine ce au de facut si nu au de invatat de la nimeni nimic. „Romanii falsi din diaspora” nu au ce sa-i invete pe ei si experienta lor de munca in America de Nord in firme de IT nu au nici o valoare pentru „romanii adevarati” pentru ca stiu „ei” mai bine ce au de facut. Acesti „romani falsi din diaspora” care au deja 5+ ani de experienta de munca in America de Nord (Canada, US) si care poate au mai si absolvit ceva facultati, mastere in aceste tari ar putea contribui enorm la ridicarea firmelor IT din Romania. Ar fi primiti daca s-ar intoarce cu o asemenea experienta? Ar fi lasati sa imbunatateasca si sa initieze proiecte in IT in Romania? Sau s-ar lovi de „romani adevarati” ca dumneavoastra care stiu mai bine ce fac, si decat sa „copieze” sisteme care deja merg in tarile din vest, mai bine „re-inventeaza” roata pentru ca oricum „ei” sunt mai destepti si nu mai au nimic de invatat de la nimeni. Asa ca „mizeriile” si „rezistentele” din Romania despre care vorbiti acum, in anul 2009, nu sunt neaparat cele impuse de guvern, ci si de „romanii adevarati” ca dumneavoastra care le stiu pe toate.

  Provocarea pe care o lansati „romanilor falsi din diaspora” de a se intoarce si a incepe de la zero este NULA – un astfel de „roman fals din diaspora” care are deja 5+ ani de experienta de munca in afara nu va incepe niciodata de la zero, pentru ca deja are idei si mod de gandire care il vor plasa in avantaj oricum fata de „romanii adevarati din Romania” inchisi in propriul orgoliu.

  Pana nu va veti schimba modul de gandire si de atitudine, veti „urla” in continuare la „romanii falsi din diaspora” si mintea dumneavoastra va continua „sa saliveze” dupa imaginea „prajiturii” de a trai intr-o tara cu un sistem care functioneaza.

 187. 190 Sergiu decembrie 11, 2009 la 6:36 pm

  @Aya

  Scuze ca nu am dat o replica completa. Propunerea mea este crearea unui sistem on-line numai pentru romanii din diaspora, in care sa se foloseasca numarul de la pasaport sau CNP-ul (in cazul celor din Europa), pentru ca sunt unice. Probabil ca ai sa spui ca un sistem on-line e vulnerabil si poate fi falsificat. Dar intrebarea mea este: de ce se poate in SUA de exemplu ? Un raspuns ar fi ca este vorba de SUA si noi nu suntem americani. Eu zic ca se poate daca exista vointa politica si dorinta de a face corect o treaba. De asemenea trebuie delimitate clar responsabilitatile intr-un asemenea proiect, astfel incat cei care se ocupa cu licitatia sau nu aibe vreo legatura cu vreo firma de software, iar cei care se ocupa cu monitorizarea rezultatelor sa nu aibe vreo legatura cu firma de software. Daca aceste parti nu se cunosc intre ele, atunci putem fi siguri ca procesul este corect.

  Sunt de parere ca pana la urma depinde de dorinta oamenilor de a face ceva bine. Poate ca e greu cu oamenii din Romania, dar proiectele mari se incep cu cei mai mici pasi. Tu vrei sa se faca ceva bine in Romania ? Eu da. Si probabil si tu si toti cei de pe blogul asta si de pe altele vor ca totul sa functioneze la un randament cat mai mare. E usor sa faci lucruri ilegale, dar e mult mai greu sa te abtii sa le faci si sa faci ceea ce trebuie.

 188. 191 Sergiu decembrie 11, 2009 la 6:39 pm

  @Aya

  Modelul de control de mai sus era un model liniar, nu unul triangular. Adica: organizatorii licitatiei -> firma de software -> cei insarcinati cu monitorizarea rezultatelor.

 189. 192 theodora0303 decembrie 11, 2009 la 6:48 pm

  @Cosmar din diaspora
  Foarte bine, traieste in Canada asa cum ai ales. Dar ce ai cu noi? Daca iti place asa de mult de Basescu de ce nu il iei la tine ca sa il vezi tu cum ha haie si cum se cearta cu toata lumea. Ai votat cu un cosmar si asta doar pentru faptul ca traiesti din amintiri.
  Imi e mila de tine si de restul ca tine.
  @iulian popescu
  Vrei scuze??!! Adica dupa ce ne condamnati la un cosmar mai vreti si scuze?

 190. 193 burattino decembrie 11, 2009 la 7:13 pm

  @Cosmar din diaspora

  Ce sa zic… bate saua ca sa priceapa iapa… Omul lui Dumnezeu, de ce imi pui tu mie in gura cuvinte pe care nu le-am rostit??? De ce te victimizezi in mod exagerat? Ce am spus eu si ce ai priceput tu? Citeste cu atentie comentariul meu, sa vedem daca la o lectura mai atenta ii dibuiesti intelesul.

  Rezum eu, pentru cei plictisiti de ineptiile tale, si poate si de ale mele (deh, nu trebuie toata lumea sa te iubeasca).

  Am zis: nu sunt de acord ca pentru mine sa voteze unul din strainatate, si sa imi stabileasca el conducerea politica, atata vreme cat el traieste preponderent in alta tara.

  Nu am zis ca nu respect eforturile si pregatirea celor din diaspora (evident, ale celor care au depus eforturi in urma carora au dobandit pregatire). Dar daca esti asa de tare, fa dovada, poftim, nu ca o iei de la zero, c-o iei de la cat vrei tu, ca ai masterate, doctorate, ce mai vrei tu, ce diplome oi mai fi obtinut (sa nu zic achizitionat ca iar te vexezi). Haide in Romania si SACRIFICA-TE pentru poporul roman, sau pentru familia ta macar. Nu din Canada sau US (cum iti place sa zici, corect in limba romana este SUA).

  Sunt ferm convins – fara a fi Mafalda – ca nu o sa faci nimic din toate astea. Tu te-ai obisnuit acolo, bravo tie, ai locul tau in firme de IT si de toate cele, ai calificari inalte si cunosti perfectiunea din interior si din exterior. Apreciez.

  Inca o data: ipocriziile ma lasa rece. Deci, scuteste-ma de ghiotura de ghilimele prin care nu faci decat sa imi aratzi cat esti de frustrat si de nemultumit ca, vezi Doamne, nu ti se apreciaza marile merite obtinute pe taram canadian. Sa iti spun eu de ce: fiindca pe pamant romanesc, meritele si realizarile tale sunt, pentru moment, invizibile. Haide cu ele aici, probeaza-le, si daca nu o sa reusesti sa te impui, poate – poate – vei putea sa folosesti ghilimelele sa ne transmiti cum ai fost tratat.

  Pana atunci, insa, tot ca in exemplul cu scurt circuitul ramane. Asta este, ce sa-i faci, n-ai rezistentza – pac! Scurt circuit :)!!

 191. 194 neutrino decembrie 11, 2009 la 7:41 pm

  Se pare ca dl. Nastase (ajutat discret de niste „ziaristi” de la antene) a amorsat un „conflict international” intre patriotii lucizi de acasa si patriotii emancipati din strainatate. Uite cate umori se revarsa din nimic cand lucrurile sunt in fond atat de clare: cetatenii romani (nascuti si nedecedati inca) au drepturi egale indiferent de orientarea religioasa, politica, sexuala, rasa, etnie (atribute despre care se poate presupune ca sunt cat de cat stabile) cat si indiferent de locul in care se afla (provizoriu) in Univers. Dreptul de vot este unul dintre acele drepturi universale. E atat de simplu si de clar. Daca mai adaugam faptul ca influenta votului romanilor din strainatate (din Romania-universala) se invarte in jurul lui 1% atunci se vede si mai clar ca cei care se tot zbat disgratios pe aceasta tema folosita ca pretext au de fapt alta problema: UN EXCES DE UMORI INTERIOARE. Ce-i drept acestea pastrate in interior fac rau asa ca oamenii trebuie sa le elibereze undeva. In fine au gasit locul potrivit. Huo!

 192. 195 Cosmar din diaspora decembrie 11, 2009 la 8:05 pm

  @burattino
  * Ipocrizia este recunoscuta numai de unul care o foloseste.
  * Am folosit ghilimele pentru a delimita concepte – in loc de „X” puteam folosi , %X% sau $X$ daca va placea mai mult.
  * Dumneavoastra nu intelegeti nimic din ceea ce vreau sa spun, asa ca cea mai buna tactica este sa va legati de forma (semne de punctuatie, US in loc de SUA) decat de fond. Slava Domnului ca inca vorbesc si scriu bine romaneste dupa 9 ani de stat in alta tara si nu am probleme nici de accent nici de exprimare, ca cine stie ce-mi mai puneati pe lista greselilor.
  * In plus mai aveti si un mod foarte agresiv de a va adresa, asa ca frustrarea tot dumneavoastra o tradati.

  Am o mare curiozitate sa vad cum veti analiza alinierea cu * a frazelor de mai sus. 🙂

  Concluzie: Am inteles ca dumneavoastra nu sunteti de acord cu romanii care traiesc in afara granitelor sa influenteze prin votul lor rezultatul alegerilor din Romania si sper ca si dumneavoastra ati inteles ca acesti romani au familie si prieteni in Romania pentru care voteaza si, in plus, spera ca se vor intoarce intr-o buna zi in Romania, asa ca nu pot sa stea pasivi la ceea ce se intampla in tara.

  Din nefericire numai 5000 de romani au votat din Canada, unde aproape 40000 traiesc numai in provincia Ontario, iar din SUA (US 🙂 ) au votat numai 8000. Multi dintre prietenii mei romani de aici mi-au spus ca nu-i mai intereseaza ce se intampla in Romania, din fericire pentru dumneavoastra. Eu sunt dintre cei pe care inca ii intereseaza, dar si asta este etichetata drept ipocrizie din partea dumneavoastra. Nu mai am comentarii referitor la acest subiect.
  Cat despre victimizare… acum dumneavoastra ma faceti sa rad. 🙂

 193. 196 Criticos decembrie 11, 2009 la 8:08 pm

  @Buratino
  Am constatat şi eu că foarte mulţi dintre cei plecaţi în lumea largă au tedinţa de a-şi motiva opţiunea în chip „nobil”: s-au dus „obligaţi de regimul Iliescu”. E o ipocrizie pentru care sunt vrednici de dispreţ, iar pretenţiile lor de a avea un fel de superdrept de vot e penibilă. Cred că mai decent – dar de unde decenţ?! – ar fi să renunţe ei înşişi la dreptul la vot.

 194. 197 antisistem decembrie 12, 2009 la 12:06 am

  Nu cred ca domnul Nastase ar fi trebuit sa isi retraga cuvintele din moment ce ele reprezentau si o problema reala.

  1. Postarile celor „inflamati” din diaspora care îşi susţin sus şi tare dreptul de a vota demonstreaza exact unul din argumentele pe care le-ati adus: nu sunt informati…nu vin cu argumente, ci cu stereotipuri si prejudecati…securistii, comunistii din FDSN, amintiri de acum zece – douazeci ani. Situatia s-a schimbat atit de mult, dar ei au in continuare in minte niste fantome. Nu sunt informati despre mai nimic, citesc doua ziare pe Internet si pe astea probabil in diagonala, plus ca nu au nici un contact direct cu realitatea.

  2. Mi se par deplasate pretentiile gen „am tinut economia cu banii trimisi in tara”. Banii au fost pentru rudele lor nu cu vreun scop nobil sau pentru binele colectiv…e un gest personal si nu poate fi invocat aici.

  3. Sunt interesante propunerile despre votul cenzitar: sa voteze cei care demonstreaza ca au stat o oarecare perioada in Ro in anul dinaintea votarii. Iar votul ar trebui oricum sa fie inchis la ora 21,00 ora Romaniei.

  4. Votarea in strainatate poate fi restrinsa pe principiul eficientei: o fi un drept al lor, dar nu se justifica nici cheltuielile nici riscul de frauda.Daca tin atit de mult sa voteze n-au decit sa vina in Romania!

 195. 198 Iceflame decembrie 12, 2009 la 1:04 am

  @ Burattino
  @Grande Maestro Burattinaio
  @Seu Burro do Caralho
  @Domnule Napoleon

  Cu speranta ca de data asta formula de adresare te va satisface pe deplin,indraznesc sa lamuresc un pic lucrurile.Cum timpul este pretios pentru unii dintre noi,voi incerca sa fiu cat mai concis.Apar pe acest blog din respect si simpatie pentru domnul Nastase.Este omul politic roman contemporan pe care il apreciez cel mai mult.Umorul fin si patrunzator,sfichiul ironiei si clarviziunea politica sunt doar trei din calitatile care,in opinia mea,il caracterizeaza.Este un tip principial si cu tarie de caracter.Lecturarea postarilor domniei sale pe acest blog (si nu numai)sunt o adevarata desfatare pentru mine si lasa-ma sa cred ca nu doar pentru mine.Pe langa asta,consider ca am foarte mult de invatat din ceea ce domnia sa spune.Cu toate acestea,atunci cand cred ca nu are dreptate intr-o problema,o spun direct si fara retineri.De aceea intru pe acest blog si tot de aceea,uneori mai bine,alteori mai rau,incerc sa spun si eu cate ceva.In cazul tau,sensul interventiei mele era cu totul diferit de ceea ce ai inteles.Nu am sarit in ajutorul nimanui.Dupa cum ai vazut(dar nu vrei sa recunosti),Cosmar din diaspora (daca la el te referi) isi poarta singur de grija si asta intr-o maniera eficienta si foarte eleganta.Din pacate,se pare ca acest tip de comportament te cam lasa RECE,ca sa folosesc un cuvant drag tie.Eu am intervenit in legatura cu ceva mult mai simplu,cu un principiu si anume cu pricipiul dreptului fiecarui cetatean de a vota,asa cum corect afirma un pic mai sus colegul nostru de blog Neutrino.Citeste ceea ce spune el acolo,poate te lamuresti.Spui: „nu sunt de acord ca pentru mine sa voteze unul din strainatate, si sa imi stabileasca el conducerea politica, atata vreme cat el traieste preponderent in alta tara”.
  Intrebarea mea este : ce te face sa crezi ca el voteaza pentru tine?Atunci,daca el voteaza pentru tine,tu pentru cine votezi? Eu cred ca fiecare voteaza pentru el,este acesta un drept al fiecaruia si fiecare il utilizeaza dupa cum crede si dupa cum ii dicteaza constiinta.As fi apreciat din partea ta si a altora ca tine(la conceptii ma refer) daca ai fi incercat sa ii convingi pe cei din diaspora ca Basescu si PDL-ul nu reprezinta o formula foarte fericita pentru Romania de astazi si ca varianta PSD-PNL cu Mircea Geoana presedinte ar fi fost mai degraba ceea ce-i trebuia tarii.Cu argumente si cu date concrete poate ca am fi avut sansa sa-i punem pe ganduri pe cei de afara.Cu atitudini de genul celeia pe care o afisezi cu atata autosuficienta insa,niciodata.In legatura cu analiza gramaticala a postului tau,crede-ma ca nu am timp de asa ceva,a fost de ajuns sa citesc doua cuvinte ca sa descopar trei greseli.Nu asta e insa fondul problemei.Poate ca mai bine ar fi sa incercam sa vedem daca nu cumva pledoariile lipsite de fundament a celor ca tine au ca efect indepartarea diasporei romanesti de PSD…Sau,poate ca ASTA E DE FAPT CEEA CE DORITI???

 196. 199 Aya decembrie 12, 2009 la 8:03 am

  @

  Sergiu

  Sustin propunerea ta.
  Mie nu imi pare vulnerabil acel sistem (oricum, nu mai vulnerabil decat cel folosit acum- pentru a nu mai discuta despre dezavantajul obligarii electorilor la parcurgerea unor distante nepermis de mari).

  Referindu-ma la faptul ca nu este admisibila nici obligarea la parcurgerea unei distante de 50 km am avut in vedere respectul datorat celor care voteaza.

 197. 200 Aurelian G. decembrie 12, 2009 la 2:32 pm

  Salutare tuturor,

  Sunt de parere, subiectiv de altfel, ca, uneori, democratia trebuie aparata inainte de a fi exercitata. Fireste, aici intervine o noua discutie subiectiva, pe care fiecare o vede cu proprii ochi, dupa propriile repere. Dupa cum, de altfel, unii considera ca votul diaspora nu a alterat rezultatul votului din Romania. Altii considera ca, din contra, nu numai ca a alterat dramatic, dar chiar a stabilit Presedintele. Sunt doua teme valide, cred eu, si problema nu e de a convinge una dintre cele doua tabere de adevarul sustinut de cealalta.

  Din cum vad eu lucrurile, din nou, dintr-o perspectiva proprie, deci automat subiectiva, tema ar trebui sa fie nuantata. Si anume: este logic ca cei care au ales sa isi traiasca viata in alta societate, sa participe activ si sa afecteze prin optiunile lor vietile celor de care s-au despartit?? In speta, este normal ca cetatenii care de 2, 5, 15 ani nu mai traiesc in Romania, sau care pe parcursul unui an stau in Romania doua luni, sa poata vota?

  Fireste ca asta suna – pentru unii – prfund nedemocratic. La aceasta intrebare, din cate am vazut, nu s-a putut raspunde pana acum cu argumente concrete, ci mai degraba emotionale. De exemplu, ca dreptul de a fi roman este inalienabil (nu am vazut sa pretinda cineva contrariul), ca in tara este familia, ca in Romania vrem sa revenim cand vom imbatrani, ca economia romaneasca este sustinuta cu banii castigati de afara.

  Am remarcat si cateva posturi cu propuneri, unele chiar cu trimiteri la cazuri concrete de state – chiar din UE – care duc o politica rationala cu privire la drepturile, dar si la obligatiile cetatenilor.

  Ce trebuie inteles este ca Democratia este un fenomen in expansiune; cu ea se produc transformari, care – nu mereu – sunt pe placul societatii. Ideal ar fi ca toata lumea sa fie multumita, din pacate insa nu este asa, unii mai pica si in afara „deviatiei standard”. Iata, bunaoara, unii dintre cetatenii care traiesc in Romania, sa spunem cei care au votat cu dl. Geoana, nu sunt multumiti ca votul diaspora a contribuit decisiv la alegerea d-lui Basescu, si ca urmare vortul lor ar trebui „rationalizat” pe viitor. Pe de cealalata parte cetatenii romani din strainatate, considera ca drepturile lor sunt egale cu cele ale confratilor care inca mai domiciliaza in Romania. Deci e o dilema.

  Se pune asadar problema „cine are dreptul sa fie mai nemultumit”: cei care inca mai stau in tara, sau cei care au plecat? Sau altfel: va folosi Romaniei pe termen lung votul strainilor? Se vor reintoarce ei in tara sa participe activ la progresul societatii? Sau: exista garantia ca cei care voteaza din tara nu vor pleca si ei in strainatate la randul lor?
  Dezbaterea este larga, nu poate fi limitata doar la nivelul exclusiv al zilei alegerilor. Insa, daca ceva este cert, este faptul ca asa cum dl. Basescu a impus un referendum national pentru limitarea numarului de parlamentari, in dispretul total al societatii civile si al multor asociatii care au ca scop protejarea democratiei, demersul sau fiind incununat de succes – atentie, desi fusese blamat ca fiind nedemocratic – atunci de ce sa nu se examineze si posibilitatea votului restrans.

  Inca o data fac apel la un slogan, poate demonetizat, poate blamat, dar care insa spune multe: democratia trebuie si aparata, nu numai practicata.

  Cu stima,

  Aurel G.


 1. 1 Ego Zenovivs votvm posvi « Arsulici Trackback pe decembrie 18, 2009 la 1:32 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: