Da, sunt dezamagit. Da, sunt revoltat. Da, as fi vrut un cu totul alt rezultat. PSD contesta aceste alegeri si sustin acest demers. Dar, dincolo de el, trebuie sa incepem sa strangem datele pentru o analiza serioasa a modului in care s-a ajuns aici. Inclusiv in PSD. Am ajuns la capatul unui ciclu electoral dificil, cu bune si cu rele. Inainte sa decidem cum mergem mai departe, e necesar sa tragem cateva concluzii.
Ca si in urma cu 5 ani, rezultatul alegerilor prezidentiale este foarte echilibrat. La fel s-a intamplat si la alegerile parlamentare de anul trecut. In pofida semnalelor repetate ale electoratului, unii oameni politici refuza sa le vada, sa le inteleaga si sa le ia in considerare. Ceea ce ne transmite constant populatia este ca are nevoie din partea clasei politice de un comportament consensual. Modul de a fi al romanilor nu este unul de tip majoritarist, bazat pe conflict si excludere. Prin votul sau, electoratul ne obliga la dialog, la cooperare, la consens. De altfel, si Constitutia noastra este construita dupa o logica consensuala – atunci cand „presedintele-jucator” a actionat intr-o alta logica au aparut blocajele. Si ele vor continua, daca nu se revine la dialog.
- Diferenta declarata dintre Mircea Geoana si Traian Basescu este de 70.000 de voturi. Eu nu contest regula majoritatii, asa cum a contestat-o Basescu atunci cand o majoritate in Parlament a sustinut dreptul de a-si desemna un candidat la postul de prim ministru. Chiar daca un singur vot i-ar fi despartit pe cei doi (si vom vedea, dupa contestatii – eu fiind convins de verticalitatea membrilor Curtii Constitutionale in examinarea acestei solicitari -, cate voturi i-au despartit), candidatul situat pe primul loc ar fi trebuit declarat castigator. Nu pot totusi sa fac abstractie de anumite nereguli, unele evidente, care s-au intamplat. Cand diferenta de voturi este mare, ele scad ca relevanta – acest lucru nu trebuie sa ne faca sa le trecem cu vederea. Cand insa victoria unui candidat este „la fotografie”, atunci existenta chiar si ipotetica a unor fraude scade legitimitatea nu doar a detinatorilor puterii, ci a intregului sistem politic.
- Cazul de la Vaslui este emblematic: în urma verificarii buletinelor de vot declarate nule, s-a descoperit ca 42 dintre acestea erau, de fapt, valabile – toate exprimate in favoarea lui Mircea Geoana.
- Mircea Geoana a castigat Bucurestiul. Nu cad in capcana de a considera ca votul din Capitala a fost sau este unul ideologic. Ca si in cazul alegerilor locale castigate de Sorin Oprescu, bucurestenii au exprimat clar un vot anti-Basescu. Bucurestiul este anti-Basescu. Mesajul locuitorilor Capitalei este mai mult decat explicit. Practic, acea categorie de electorat, dinamica, cu studii si venituri peste medie nu se (mai) simte reprezentata de Traian Basescu.
- Daca votau doar cetatenii romani aflati in tara, Mircea Geoana era castigator clar. Mai mult, in judete precum Botosani, Iasi, Vrancea, Olt sau Arges si lista poate continua, victoria este categorica. Acest lucru insa nu este suficient. Motivul principal nu este diaspora, ci faptul ca, fata de acum 5 ani, pe votul politic, cel exprimat in primul tur al prezidentialelor, PSD a pierdut aproape 10 procente (si multe sute de mii de voturi). In Suceava, Maramures, Satu Mare sau Mures am pierdut constant teren. In mod evident, balanta s-a echilibrat cu alte zone in care am crescut, dar tendinta ascendenta nu a reusit sa tina pasul cu cea descendenta. Analiza reala a fiecarei regiuni va trebui sa fie facuta imediat dupa ce agitatia din prezent se va fi potolit.
- Harta politica ofera argumente suplimentare pentru cei care sustin teoria unei Romanii in care se regasesc doua „civilizatii”. Alegerile prezidentiale au colorat in rosu Vechiul Regat si in portocaliu Dobrogea si zona de peste munti. Aceasta observatie nu trebuie sa lase loc unor concluzii tari si categorice. Motivul: ganditi-va din ce parte a tarii provin majoritatea acelor romani de peste hotare, care au votat masiv cu Traian Basescu. Cineva ar putea spune ca acesti romani au imprumutat din cultura sociala specifica Occidentului, cea care se regaseste intr-o masura mai mare in centrul si vestul tarii. In lipsa unor cercetari stiintifice nu contest acest lucru, dar nu pot sa nu tin cont de faptul ca acest proces de socializare nu poate avea loc intr-un interval de timp asa de scurt.
- Nu romanii din diaspora au decis castigatorul alegerilor. De ce sa-i consideram pe acesti romani responsabili de rezultat doar pentru ca au votat mai tarziu, din motive naturale, ce tin de fusul orar? De ce nu voturile din 3-4 judete precum Cluj, Timis, Alba sau Arad sa fie cele care au inclinat decisiv balanta? Cred ca in acest caz simplificam foarte mult realitatea electorala. Acest lucru insa nu ar trebui sa inhibe o discutie despre consistenta votului. Am auzit in aceste zile urmatorul argument: realitatea politica, economica si sociala din Romania este cunoscuta in profunzimea ei doar de catre cei rezidenti. E un argument solid, care se aplica in multe tari europene. Cei care au plecat de multi ani din tara, chiar daca citesc presa si sunt informati, nu au contact direct cu realitatea. Nu sunt afectati, direct, de reglementari, de taxe si impozite, chiar si de o viziune sau alta asupra viitorului – in sanatate, educatie, etc.Prin urmare, votul lor ar trebui sa aiba o greutate mai mica. Se impune, in viitor, o dezbatere pe acest subiect
- In legatura cu votul romanilor de peste granita, o alta discutie cred ca este nu doar interesanta, ci si necesara. Ce mecanisme de control democratic al procesului electoral exista in strainatate? Cati observatori independenti participa, cati reprezentanti ai partidelor sau ai candidatilor independenti? Sper ca toata lumea este constienta de faptul ca legislatia electorala, in special cea referitoare la campania electorala, se aplica doar pe teritoriul romanesc, adica in consulate si ambasade, acolo unde sunt organizate sectiile de vot. Ce control avem insa in afara acestor spatii, care nu sunt sub jurisdictia statului roman? Deplasarea cu autocare pentru turisti electorali poate ca nu este sanctionata in tarile respective. Sau oferirea de daruri sau bani, in afara ambasadelor. Cum depistam mita electorala, spre exemplu, in cazul comunitatilor de romani din Spania? Sau in Republica Moldova, unde primarul Chisinaului nu este tinut de regulile electorale din Romania in ziua votului? Cum verificam daca cei care apar pe liste chiar au votat? Cat de vigilenta este presa si cat de active sunt ONG-urile civice in aceste cazuri
- Probleme de acest tip avem insa si in tara. Iata spre exemplu o situatie interesanta: in marile orase ale Romaniei, procentul de „turisti” raportat la numarul de cetateni cu drept de vot rezidenti este de 2-3 la mie. In comune si sate insa, acest procent ajunge si pana al 8 la suta!! Cine credeti ca supravegheaza procesul electoral in satele izolate, aflate la capat de drum judetean? Din acest punct de vedere, as propune presei un experiment inedit: sa nu mai relateze, in ziua votului, de la Caragiale sau Jean Monnet, ci de la sectii de vot din mediul rural. Oricum , in sectiile speciale, au votat 321 700 persoane pentru Basescu si 288 954 pentru Geoana. Adica 52,69% pentru Basescu si 47,32% pentru Geoana. Statistic, rezultatele, la nivelul intregii tari, ar fi trebuit sa fie identice sau apropiate cu cele din sectiile obisnuite. Se vede ca nu este cazul.
- Ar mai fi multe de spus despre aceste alegeri prezidentiale. Luati cele de mai sus ca simple observatii in baza carora ar trebui cu toti sa demaram un serios proces de analiza. Pentru a merge mai departe, avem nevoie de asa ceva. Si mai avem nevoie de ceva: de un presedinte care sa dea rapid romanilor care nu l-au votat un mesaj de intelegere si unitate. Jumatate din Romanie asteapta acest mesaj. Ei sunt obisnuiti sa creada, in continuare, in acest razboi politic civil, fiindca asta li se spune si asta vad in jurul lor. Mi-ar placea, dupa ce se finalizeaza contestatia la Curte, ca presedintele, oricare ar fi el, sa indemne la unitate si sa-i asigure pe toti votantii adversarului sau ca ii respecta si ii reprezinta cu acelasi drag si cu acelasi respect.
Adaug la aceste comentarii, cuvintele pe care le-am spus, in 2004, dupa al doilea tur al prezidentialelor, seara la ora 21 si a doua zi dimineata:
„Adrian Năstase: /…/ Uniunea Naţională PSD+PUR, vreau să le mulţumesc colaboratorilor noştri, celor care ne-au ajutat în această campanie, care a fost foarte dificilă. România a pornit pe un drum bun. Dezbaterea din campania electorală ne arată că sistemul democratic funcţionează. Viaţa politică românească este polarizată la nivelul partidelor şi iată, acum, şi la nivelul candidaţilor pentru preşedinţie. Vom şti, probabil, mâine, în cursul dimineţii sau în cursul zilei, rezultatul final şi atunci vom putea să ne pronunţăm cu adevărat. Deocamdată ne bucură faptul că sondajul la ieşirea de la vot, care a fost prezentat de către CURS, îmi dă un avantaj de aproximativ 160.000 de voturi. Sunt convins că mâine, acest rezultat va fi consolidat de numărătoarea realizată de BEC, de circumscripţiile judeţene, de către secţiile de vot, până la urmă. Dar repet, ceea ce este important este ca drumul pe care am pornit să continue, este important ca noi toţi, solidari, să mergem înainte. Avem o misiune dificilă, noi toţi, oameni politici, cetăţeni ai României, care dorim nu doar să intrăm în UE, dar dorim ca rezultatul acestei integrări să fie mai multă bunăstare pentru fiecare familie, pentru fiecare casă. De aceea sunt absolut convins că de rezultatul acestor alegeri va depinde ceea ce se va întâmpla cu destinul, cu viitorul României, cu viitorul românilor. Sunt bucuros că am dus la capăt o campanie electorală dificilă şi vreau să mulţumesc fiecăruia dintre voi, cei care sunteţi astăzi aici, membrilor de partid, simpatizanţilor noştri şi repet, nu în ultimul rând, votanţilor noştri. Vreau să le mulţumesc şi celor care nu au votat pentru mine – sunt convins, în timp vor descoperi un preşedinte al tuturor românilor, capabil să ofere fiecăruia o şansă mai bună, într-un destin mai bun pentru ţara noastră. Vreau să închei spunându-vă că această întâlnire, aici, o întâlnire care are loc într-un moment în care, cu bună credinţă, trebuie să aşteptăm rezultatul final al unei înfruntări, al unei confruntări, al unei opţiuni care, în final, va determina viitorul ţării; suntem aici, împreună, repet, pentru că gândim la mai binele României şi vrem să le spunem tuturor celor care ne ascultă, împreună cu echipa noastră, cu toţi cei care s-au bătut pentru fiecare pas înainte al ţării, că vom continua, indiferent de rezultatul acestor alegeri. Uniunea Naţională PSD+PUR, partidele noastre, membrii noştri de partid, şi-au asumat o răspundere pentru ţară, o răspundere politică şi indiferent de cine câştigă alegerile, aşa cum am spus de nenumărate ori, România nu trebuie să piardă, România, din contră, trebuie să câştige şi de aceea vom acţiona în continuare pentru ca ţara noastră să câştige şi românii să câştige din fiecare efort al nostru, în fiecare moment politic, electoral, din ceea ce trebuie să fie, până la urmă, prosperitate, stabilitate, pentru o societate tot mai puternică. Vă mulţumesc tuturor şi să sperăm că mâine dimineaţă vom avea rezultatele pe care le merităm! Vă mulţumesc.” (RADOR, 12.12.2004, ora 21.38)
„Adrian Năstase: Numărătoarea noastră paralelă, precum şi rezultatele oficiale ale BEC indică faptul că Traian Băsescu este viitorul preşedinte al României. Aceasta a fost voinţa românilor pe care eu o respect. Gândurile mele se îndreaptă în acest moment către toţi românii care au votat ieri şi care au confirmat că democraţia românească este solidă. Vă mulţumesc tuturor celor care m-au votat şi care m-au susţinut în această perioadă. Mulţumesc familiei mele, mulţumesc colegilor de partid, colaboratorilor noştri, activiştilor noştri, celor care au făcut un efort deosebit în aceste luni foarte complicate.
Stimaţi compatrioţi, datorită voturilor dumneavoastră, Uniunea Naţională PSD+PUR are cele mai multe mandate. Avem deja negociată o majoritate parlamentară şi sper că Traian Băsescu va ţine seama de ea. România nu-şi permite acum perioade de pauză, perioade de căutări pentru că presiunile externe sunt foarte mari. Pntru ca România să devină o ţară cu adevărat europeană până în 2007, anul integrării, este nevoie de foarte multă muncă şi mai ales de sprit de colaborare şi de responsabilitate. Vom sprijini proiectele pe care le va propune Traian Băsescu pentru a continua drumul spre Europa şi spre bunăstare. Sper ca şi Traian Băsescu, în calitate de preşedinte, să sprijine toate proiectele similare pe care le vom propune noi în parlament sau prin intermediul viitorului guvern. Am convingerea că prin dialog şi prin înţelegere putem arăta românilor că merităm votul lor şi că le ducem la îndeplinire mandatul. Rezultatul votului, faptul că noi am căştigat alegerile parlamentare iar Traian Băsescu pe cele prezidenţiale, arată că în prezent există două Românii. Este vorba de o Românie urbană, în creştere, cu o solidă componentă liberală, deşi uneori afectată de şomaj, care aşteaptă de la stat mai degrabă şanse decât sprijin. Aceasta este România care l-a votat pe Traian Băsescu. Dar mai există şi o Românie rurală, cu oameni în vârstă şi oameni săraci, care are încă nevoie de ajutor nu doar pentru dezvoltare, ci şi pentru supravieţuire. Aceşti oameni au avut încredere în mine. Ambele Românii vor trebui reprezentate în anii următori. Noi vom fi şi în continuare vocea românilor care ne-au votat. Împreună, câştigătorii acestor alegeri, Uniunea Naţională PSD+PUR şi Traian Băsescu, suntem datori să găsim soluţii pentru rezolvarea tuturor acestor probleme. Din acest punct de vedere, principalele priorităţi ale României sunt reducerea sărăciei şi combaterea corupţiei. Economia a început să funcţioneze şi să crească iar instituţiile au devenit tot mai eficiente. Nivelul de trai însă este zona în care va trebui să se acţioneze tot mai mult. Ambele Românii merită să trăiască mai bine, să se bucure de beneficiile integrării, ale continuării creşterii economice şi ale unei guvernări echilibrate. De asemenea, va trebui să coagulăm în jurul nostru interesele tuturor românilor şi motivele care ne unesc iar nu cele care ne dezbină. Avem un parlament echilibrat şi va urma foarte probabil o perioadă de coabitare. Îl felicit pe Traian Băsescu, l-am felicitat de altfel şi personal în cursul zilei de astăzi la telefon, şi-i urez succes în mandatul de preşedinte. Vă mulţumesc.” (RADOR, 13.12.2004, ora 14.05)
1 MILIARD EURO este rata lunară / Alegătorii care au votat Traian Băsescu sunt impresionaţi de declaraţiile sale de luptă contra mogulilor. Este un paravan pentru escamotarea unui adevăr cumplit. În timpul mandatului său, România a facut o datorie externă de vreo 80 miliarde de euroi, plus cele 20 miliarde de la FMI ce urmează. Astea sunt datorii pentru care ţara noastră plăteşte numai dobânda lunară de 1 miliard de euro, fără achitarea datoriei ! Nu înţeleg ce s-a făcut în România cu banii ăştia 🙂
Mai are acum cineva dubii pe cine a sustinut cu adevarat Vantu, cand ieri, fara ca rezultatul alegerilor sa fie validat, Realitatea TV prezenta interviuri cu Geoana, spunand cum isi va da demisia daca pierde alegerile. Implicit, Realitatea TV-i cerea demisia lui Geoana, dupa ce Vantu i-a dat „glontul” fatal in timp ce prostimea vota nauca cu Basescu, nreusind sa desluseaca nici macar evidente simple ce sa mai asteptam intelegerea altor chestiuni mai complicate, gen Hayssam.
e clar. sunteti penibili. sunt convins ca romanii vor afla cum a castigat geoana in arges si teleormam. insistati pe frauda desi stiti ca voi ati facut la fel. dar prostia voastra se plateste.
multumesc psd-ului pt lectia de imoralitate, lipsa de respect pt romani si sperantele noastre din campania electorala.
procesul de analiza l-am inceput in urma cu 5 ani analizand ce a facut psd pana cum si l-am incheiat cu votul dat lui basescu,
probabil sunt unul din aia 5 milioane de betivi, curve, etc..sunt unul din aia pe care geoana nu vrea sa ii respecte chiar daca nu am facut decat sa imi rup 5 minute din timpul meu sa imi exercit un drept democratic si constitutional. sunt unul din aia care nu fac parte din „rasa ariana crescuta in pepiniera psd”. sunt unul din aia care nu are mintea spalata de manipularile psd.
SUNT MANDRU ca nu sunt ca voi si ca pot sa gandesc si sa ma exprim liber. lucru mai greu de realizat intre anii 200-2004.
SUNT MANDRU pentru cei din strainatate ca se gandesc la noi, la Romania. desi sunt catalogati de psd ca fiind cetateni de gradul 2 si care nu ar trebui sa voteze.
SUNT OPTIMIST ca istoria va face dreptate si va pune psd la locul pe care il merita.
va sugerez ceva ce am citit azi, intr-un comentariu, pe blogul lui Victor Ciutacu. in ceea ce priveste anularea buletinelor de vot prin dubla stampilare: trebuie verificata pozitionarea stampilarii, sa fie scrisul paralel in casuta de sus cu cea de dedesupt. eu, daca doresc sa anulez buletinul prin stampilarea ambilor candidati voi pune stampila cu scrisul paralel. daca, insa, buletinul este anulat de o alta mana dacat a mea, la un alt moment al zilei, scrisul nu va fi paralel ci rotit.
Legat de votul ardelenilor, as vrea sa spun un lucru despre Ardeal, sa “dau din casa” cum ar veni. In legenda conform careia ardelenii sunt mai seriosi si mai constinciosi decat ragatzenii, e un sambure de adevar. Insa se aplica si atunci cand e vorba sa puna de’o mafie, o fac mai bine organizat. Asta ca daca incercati sa explicati unele rezultate electorale din regiunile istorice tineti cont si de acest aspect.
Cum a ajuns Romania lui Basescu, o tara trista, desprinsa din evul mediu, in care nu conteaza daca presedintele loveste copiii, nu conteaza nici daca minte, nici daca fura, nu conteaza decat fanatismul si aberatia? A reusit Basescu performanta fatala de a rupe societatea, de a nauci mentalul individual si colectiv, de a zdrentui realitati, concepte si iluzii, astfel incat sa nu mai ramana loc pentru argumente, logica si dreptate?
Cum am ajuns aici, pe buza prapastiei sau si mai rau, in mijlocul ei? Raspunsuri sunt multe, explicatii deasemenea, scuze mai putine insa. Cum vom rezista in mlastina fara sa ne scufundam, in conditiile in care, in mod evident, nu vom rezista sa nu ne zbatem?
Noi cei cinci milioane de oameni, noi ce ne facem? Noi cei care stim adevarul despre Basescu, noi cei treji, noi cei care intelegem dimensiunea dezastrului, noi cei care-i stim defectele, impostura si mizeriile, noi ce ne facem? Victoria lui Basescu este greu de suportat, pentru simplul motiv ca noi o traim pe viu, suntem constienti, in timp ce votantii sai sunt anesteziati de viclenia basesciana. Pe noi ne doare realitatea, pe cei care l-au votat nu, deoarece ei nu o percep, nu o pricep si traiesc intr-o dimensiune in care rationalul lipsete, in care simturile le sunt adormite sau infierbantate, dupa caz, de manipularea dezlantuita si nemarginita a lui Basescu.
Cand aud acest asa zis argument al unor pretinsi analisti, cum ca suntem intr-o tara membra a UE si din aceasta cazuza nu se pot frauda alegerile, imi vine sa plang. Romania este cea mai corupta tara din UE, in regimul Basescu si viata traita aici, tot in regimul Basescu, ne spune si faptul ca Romania este tara tuturor posibilitatilor.Coruptia este raspandita in toate institutiile statului, in cele mai fine fibre ale sale, ce sustin cu greu umbra de democratie, ce cu adevarat incepe sa paleasca! Sa nu ne mai prefacem, noi toti cei care nu l-am votat pe Basescu am ajuns in final, sa fim condusi de prosti, de neghiobi, de nebuni si de isterici. Daca Basescu avea dreptate si chiar ar trebui sa ne fie frica? Doar se dovedeste faptul ca Basescu face ORICE pentru a avea dreptate.
Cum sa-si faca institutiile statului datoria, cand sunt profund corupte? Cum?
Apropo de românii din diaspora. Toţi îi huliţi acum pentru faptul că au stabilit câştigătorul din această competiţie. Dar niciunul nu le recunoaşteti aportul la PIB din 2000 încoace. Cred că un calcul simplu ne-ar arăta, ca banii trimişi in ţară însumaţi fac mai mult decât toate investiţiile străine in România din ultimii zece ani.
este foarte interesant si de bun simt, atat comentariul dvs cat si ceea ce ati spus acum 5 ani. nu am mai intrat de mult pe blogul dvs, dar am vrut sa va spun cateva lucruri la care tin foarte mult. totul a inceput cu „draga stolo!”, a continuat cu demisia in 5 minute, cu rapirea ziaristilor, fara vreo ordine cronologica, cu fortarea demisiei lui tariceanu, cu dosarele nesfarsite ale lui nastase, cu boc, cu fraude la europarlamentare, cu fiicele lui imaculate, cu eba, cu ritzi, cu nerecunoasterea majoritatii, cu ploconeala la johanis, cu aceasta curtare de acum a pnl-ului…………e prea mult! explicati-mi va rog cum este posibil ca acest sir care se putea intinde pe 2-3 pagini, sa nu conteze absolut deloc in constiinta a jumatate din populatia cu drept de vot. cum iti poti construi o campanie numai pe moguli, iliescu, hrebenciuc si vanghelie si lumea chiar sa inghita aceste fete morgana? e posibil totusi sa fim un popor in mare majoritate format din oameni fara pic cultura politica. ne bucuram la o galeata si o punga de zahar. e intr-adevar saracie, dar nu mai avem macar demnitate? nu mi-e drag deloc vanghelie dar chiar nu-i poate spune nimeni presedintelui ca nu il cheama VANGHELE? nu i-a putut spune geoana ca nu mai e vorba de nicio reforma, modernizare si progres pt ca deja a avut 5 ani la dispozitie in care putea demonstra toate astea. iar daca totusi se vrea ceva cu frauda asta, e mai mult decat simplu: vot numai in localitatile de domiciliu, cartea de alegator si pedeapsa cu inchisoarea de la 5 la 10 ani pt cea mai mica frauda! sa incercam sa gandim mai nemteste! era sa uit: alegerile s-au pierdut in vizita de relaxare la vantu! nu spuneti nimic de asta?
Repetarea alegerilor pentru respectul democaţiei
Videanu-„turnesolul” mizeriei umane s-a „înnegrit” la faţă, smn că a dat în cangrenă care se tratează cu extirpare. Frauda electorală a contrabandistului de la Cotroceni este imensă – de peste 10% – iar probele se transportă în camioane, şi cu răbdare în trenuri…
Repetarea alegerilor ar crea o şansă, pentru democraţia românească şi poporul român, să înlăture clica de nemernici condusă de cea mai mare scârbă umană.
Acum, teama de consecinţe şi suportul financiar secătuit al pdl vor fi dovedite la urne, cu un procent al lui Băsescu ce nu va depăşi 30%.
Dar lucrurile nu se vor opri aici. Poporul vrea justiţie pentru starea în care a fost adus de un descreierat !
Băsescule astăzi ai şansa să te dai lovit şi să-ţi depui mandatul. Nu eşti tu bipedul care să-şi zemuiască mizeria cenuşie pentru uşurarea suferinţei gloatei.
Ferească Cerul să iasă românii în stradă. Va fi altfel decât în decembrie ’89.
Dacă se confirmă ce a declarat Dan Nica azi la 16:10 pm despre organizarea fraudei de către psd , se chiamă că, în fapt, nu mai avem ţară !!!
Eu sunt din Ardeal,nu mai stiu nici eu ce sa zic.Dezamagire mare!In anturajul meu inca nu zis nimeni ca a votat cu Basescu,toti l-au votat pe Geoana si totusi…mare mister.
PENTRU CA E CINSTIT. AM O MARE RUGAMINTE IN LEGATURA CU VOTURILE DE LA CHISINAU, VA ROG DIN SUFLET SA CERETI SA FIE TRIMISE TOTI SACII CU SACII DE LA CHISINAU.AICI S A VOTAT CU PASAPORT ROMANESC CETATEAN MOLDOVEAN, CU CARTE DE IDENTITATE SI IN PLUS CU TITULURI DE CALATORIE.TITLURILE DE CALATORIE AU FOST ILEGALE, LEGEA NU A PREVAZUT SI NU PREVEDE ASA CEVA. MOLDOVENII CARE AU DEVENIT CETATENI ROMANI ADICA CEI CARE AU DEPUS JURAMANTUL FARA DOCUMENTE LEGALE AU AVUT DREPTUL SA VOTEZE CU TITLURI DE CALATORIE I L E G A L CONFORM LEGII . DECI FRAUDA MARE CU ACORDUL SEFULUI DE CONSULARA CHISINAU B A J E N A R U, REPET S A VOTAT CU CARTE DE IDENTITATE, PASAPORT SI TITLURI DE CALATORIE DINTRO DATA 3 LA UNU CU VOTURILE. SUNT O ANGAJATA A CONSULATULUI DIN VLAICU PARCALAB 39 SI CONFIRM CU MANA PE BIBLIE CA ESTE ADEVARA. DECI SA FIE ADUSE IN TARA VOTURILE. CU MULT RESPECT PT DL GEOANA. MA NUMESC MARIA.cei din ghezesiei sunt moldoveni si au votat si in moldova. asa este are dreptate dl NICA la comunicarea dansului de la actualitatea de la orele 16 la antena 3.SUCCES DL NICA AVETI PERFECTA DREPTATE CU SECTORUL 3 SI 5 SI ACOLU SUNT MULTI MOLDOVENI.DA AU VOTAT CU BASESCU SI IN ROMANIA SI IN MOLDOVA.
Repetarea alegerilor pentru respectul democaţiei
Videanu-„turnesolul” mizeriei umane s-a „înnegrit” la faţă, smn că a dat în cangrenă care se tratează cu extirpare. Frauda electorală a contrabandistului de la Cotroceni este imensă – de peste 10% – iar probele se transportă în camioane, şi cu răbdare în trenuri…
Repetarea alegerilor ar crea o şansă, pentru democraţia românească şi poporul român, să înlăture clica de nemernici condusă de cea mai mare scârbă umană.
Acum, teama de consecinţe şi suportul financiar secătuit al pdl vor fi dovedite la urne, cu un procent al lui Băsescu ce nu va depăşi 30%.
Dar lucrurile nu se vor opri aici. Poporul vrea justiţie pentru starea în care a fost adus de un descreierat !
Băsescule astăzi ai şansa să te dai lovit şi să-ţi depui mandatul. Nu eşti tu bipedul care să-şi zemuiască mizeria cenuşie pentru uşurarea suferinţei gloatei.
Ferească Cerul să iasă românii în stradă. Va fi altfel decât în decembrie ’89.
Dacă se confirmă ce a declarat Dan Nica azi la 16:10 pm despre organizarea fraudei de către pdl, se chiamă că, în fapt, nu mai avem ţară !!!
Fac parte dintre oamenii care au votat mereu stiind ca la fiecare stampila pe care o aplicam pe buletin mai pierdem cate putin din inocenta, mai adaugam cate un compromis la lista pe care fiecare o tine bine ascunsa de cei din jur.
Domnule Năstase, subscriu la ceea ce spuneți dumneavoastră, dar în același timp eu mi-am pierdut de mult încrederea în sistemul judiciar din România.
Sper să se intâmple un miracol și scrutinul din data de 6 decembrie să fie declarat nul …
Domnul Dan Nica, pe care il respect foarte mult pentru demersul său, declară în continuare că șansele noastre (cei care am fost furați) sunt destul de mari și ca exista dovezi concludente care acoperă spusele domniei sale.
Am spus lucrul ăsta și o sa îl repet: Câtă vreme mie. ca cetățean, îmi este furat un drept constituțional eu nu mă consider cetățean al acestei țări și sper să se facă dreptate.
Vă rog să faceți tot ce vă stă în putere pentru a ne salva de acest verdict crunt, acestă sentință de 5 ani cu aghiotanții PD-L la putere…
Blogul meu:
http://badeablog.wordpress.com/
Mi-am exprimat deja concluziile cu rpivire la aceste alegeri pe acest blog (https://nastase.wordpress.com/2009/12/06/un-vot-rational-pentru-intoarcerea-la-normalitate/)
Tot ce vreau sa adaug e asta: E important ca inainte de analiza sa se lupte pana la capat pentru a se demonstra proportiile fraudei. Sunt convins ca Geoana a pierdut pe frauda. Nu imi sta in fire sa arunc cu cuvinte.
Dupa aceea e necesara o analiza. Una lucida, si mai ales una in care sa se incerce obtinerea unor adevaruri, si nu a unui fals convenabil tuturor sau unei bune parti. Din pacate sunt sceptic in legatura cu acest ultim lucru. Viata de partid nu predispune la asta.
Ne-ai Ciuruit, Traiane, Dar Nu Cum Crezi Tu!!!
Periodic, Istoria unui neam inregistreaza momente de cumpana in devenirea acelui neam, momente care daca nu sunt gestionate bine pot influenta destinele a milioane de oameni pe termene mai lungi, sau mai scurte, functie de vrerea Domnului.
Cand aceste momente sunt rezultatul unor negocieri pe servetele si sustinute de trupe de ocupatie, atunci neamul respectiv nu poate face altceva decat sa se resemneze si sa astepte o alta toana a Istoriei pentru a scapa de anatema respectiva.
Cand insa aceeasi Istorie iti ofera sansa, ca popor, sa influentezi viitorul in bine prin exercitarea dreptului tau de cetatean si tu, ca tampitu’, dupa ce te-ai fript la greu cu ciorba continui sa te oparesti, ori esti redus mintal, ori esti masochist.
Alegerile de duminica ne-au demonstrat fara drept de apel ca nu stim sa profitam de sansa, ba mai mult a reusit sa treaca prin sita (nu degeaba ni se spune ca am fost ciuruiti) cetatenii acestei tari, separand malaiul de tarate. Si taratele au ales, vor sa traiasca in scandal, promiscuitate, incertitudinea zilei de maine, intr-un stat de tip feudal-fanariot in care coruptia generalizata face legea in folosul unui Voda bolnav de putere, dispus sa comita orice samavolnicie pentru a nu o pierde, insensibil la problemele reale ale tarii pe care o conduce, chitit doar pe vendete visceral-politice si pe imbogatirea nemasurata pe cai oneroase a sa si a clanului mafiot care i se supune orbeste.
Este cert faptul ca fara aportul celor care l-au votat de doua sau trei ori, prostituandu-se electoral pentru un pumn de malai si o jantilica portocalie, sau ce este mai grav, in cazul studentimii romane, pentru o suta de lei, Voda cel Chiomb nu ar fi putut maslui pe fata rezultatele unor alegeri in care el, de rasul curcilor, este dat castigator nu de diferenta de voturi din tara in care domneste, ci de o diferenta de 70.000 de voturi venita din strainatate.
Tarata ramasa si-a impus candidatul si ne-a aratat si adevarata fata a electoratului basescian. O fata vulgara, needucata, dispusa s-o vanda si pe ma-sa pentru doi bani gauriti etc, care-si gaseste legitimitatea in tarele unui conducator model perfect pentru cum NU trebuie sa fie un sef de stat.
Partea hazlie a acestei nostimade denumita eufemistic “alegeri prezidentiale” este data tocmai de votantii moldoveni care au facut (cel putin in aranjamentul de hotie prezidentiala) diferenta care ne-a dat un invingator mai mult decat lamentabil si contestabil.
Si spun acest lucru deoarece in timp ce tema principala a asa zisei campanii basesciene a fost anticomunismul, comunistii moldoveni care l-au votat in draci pe Voronin si au mentinut comunismul la putere in Moldova, mai bine de douazeci de ani, dupa caderea acestuia in Europa, in lipsa de tatuc voronian, s-au aruncat ca pasarile de prada sa voteze un alt nomenclaturist si securist, dar nu in tara lor, care si la aceasta ora se zbate in chinurile facerii sa-si gaseasca un presedinte, ci in tara vecina.
Ca roman nu pot decat, pe de-o parte sa fiu afectat de faptul ca votul meu cinstit, onest si de buna credinta a fost invins hoteste de votul multiplu, cumparat la talciocul politic basescian si de cel dat aiurea de niste comunisti, iar pe de alta parte sa rad in hohote la aceasta farsa pe care ne-a jucat-o Istoria in ciclul sau de repetabilitate, din care nu reusim sa invatam nimicuta.
Lasand la o parte insa aceste consideratii un lucru este totusi extrem de ingrijorator si anume ca, o parte a studentimii romane a uitat, sau poate nu a stiut niciodata, ca inaintasii lor de pe bancile facultatilor au adus jertfa lor de sange pentru instaurarea democratiei in aceasta tara, in timp ce ei, pentru o suma modica, s-au prostituat ca ultimile taraturi pentru pretul a doua pizza, bulucindu-se ore in sir ca sa legitimeze un viitor dictator.
Singura speranta care ne-a mai ramas celor care am votat de buna credinta si in cunostinta de cauza sta acum in curajul judecatorilor de la Curtea Constitutionala de a face dreptate, acolo unde chiombu’ si camarila sa de mafioti au reusit sa stinga lumina si sa numere voturile pe intunericul prostiei unora dintre noi.
Sa Ne Ajute Dumnezeu!
Putem rezuma cu mult mai simplu: BANUL si TUPEUL fac legea! Cei ce le detin isi ‘ciuruiesc’ orice adversar politic cu concursul inconstient al unei natiuni lovite de saracie endemica. Stiti ce inseamna in limbaj ‘informativ’ expresia ‘i-am ciuruit’? Inseamna ca i-am facut sa defecteze, i-am cumparat! Hotia asta electorala se demonstreaza a fi fost PREMEDITATA, nu e ceva desfasurat voluntar, toti pasii sunt organizati dinainte. Astfel, niciun algoritm de analiza in plan social, economic ori geografic nu poate aduce vreo explicatie coerenta; pur si simplu, ai lu’ Mondialu’ au votat odata acasa si apoi aiurea prin Banat, si tot asa prin toate locurile lovite mai rau de saracie. O tara de vanzare: ADJUDECAT!
D-le Nastase, cereti verificarea tuturor voturilor nule (cu stampila pe ambii candidati) si veti avea surpriza sa constatati ca la f.f. multe amprenta stampilelor este diferita.
Unica solutie pe care o vad in momentul de fata este suspendarea lui Traian Basescu cu conditia ca asa-zisa alianta PNL-PSD se va reuni pentru al suspenda pe tiran, sunt convins ca de data asta Basescu va pierde la referendum
„Mircea Geoana a castigat Bucurestiul”.
Cat ar fi castigat PSD in Bucuresti fara greva de la metrou?
Poate chiar pe tara, pentru ca ar fi fost vorba de reorientarea a 35.000 de voturi.
Este evident ca Traian Basescu a furat voturi (prin metode specifice), poate chiar sute de mii dar nu veti putea demonstra asta, nici Curtea Constitutionala nu va avea taria necesara ca sa va sprijine in demersul dumneavoastra. Oricum, cred ca si daca Traian Basescu ar fi fost acum in situatia lui Mircea Geoana, ar fi contestat rezultatul alegerilor, chiar mai agresiv decat o faceti dumneavoastra.
cu siguranta o analiza in interior trebuie facuta. Iar cei responsabili – sa raspunda.
prea multi malefici in jurul prezidentiabilului….Vedeti dvs…diplomatia asta e buna doar in anumite situatii, iar in altele e nevoie de verticalitate, „sange in instalatie” – mai pe sleau., si nu catelus de companie al unora.
Dvs acum l-ati fi doborat pe Base, cu siguranta.
P.S. Ma duc sa-mi fac bagajele, plec in Vanuatu cu o blogherita cool :), sa ma relaxez si sa meditez la rece..scuze la cald…:)
Dle Năstase, din păcate, partidul dvs. a început-o. Acum aveţi obligaţia morală să faceţi o lege electorală simplă şi eficientă, iar Poliţia să fie înlocuită de armată. Altfel nu va fi niciodată dreptate. Ca şi acum, se va anunţa un sondaj „credibil”, iar preşedinţii de secţii se vor zbate să bată cifrele cu el.
Domnule Nastase,
Din pozitia mea de simplu simpatizant doresc sa subliniez urmatoarele:
1. Dl Geoana trebuia sa faca campanie electorala in Basarabia. In vizita pe care ar fi trebuit sa o faca acolo era foarte important sa sublinieze ca PSD-ul nu este un partid COMUNIST pentru ca asta e perceptia cetatenilor romani de acolo.
2. Vizita in Rusia a atarnat greu in votul basarabenilor.
3. Dl Geoana trebuia sa viziteze in timpul campaniei electorale si NU NUMAI, comunitatile de romani din Spania, Italia, SUA.
4. Liderii UDMR nu au reusit sa isi convinga propriul electorat sa iasa la vot si sa voteze Geoana. De ce au mai semnat pentru proiectul Johannis?
5. Unde au fost cei din stafful electoral cand dl Geoana a plecat la Vantu? De ce nu l-a oprit nimeni daca el nu a inteles ca NU TREBUIE SA FACA ASATA?
6. In timpul campaniei electorale din tara, dl Geoana trebuia sa insiste cu declaratii din care sa rezulte ca PSD-ul nu este un partid COMUNIST. PSD-ul este un partid european socialist democrat!
Asta este parerea mea.
Cu deosebit respect
– alegeri fara un ministru coordonator la interne
– alegeri prost organizate
– alegeri cu tone de sms-uri in ziua votului, si in 2004 am primit cele clasice cu plecatul in congo, dar acum au fost muuult mai multe ..
– alegerile cu cea mai mare intoxicare media
– alegerile cu cei mai slabi candidati, mult sub dezbaterea Nastase-Basescu sau Iliescu-Constantinescu
– cred ca s-a votat mai mult „contra” doar la finala Iliescu-Vadim, oricum s-a votat fara nici un gand la „ideologie” si/sau la „programe”, majoritatea cunostintelor mele au votat Basescu de frica ca PSD „nu mai trimite bani la Cluj, o sa fie ca inainte de Boc” sau cu argumente de genul „PSD e slab la Cluj, ramanem fara bani alocati daca vin astia”…cam astea au fost argumentele generale la toti cunoscutii mei , si cam greu sa ii contrazici 🙂
N-am idee cum vor evolua lucrurile, probabil in dulcele stil romanesc, adica putina agitatie inca cateva zile si apoi acceptarea starii de fapt si alte subiecte in prim plan: formarea guvernului, amenintari cu anticipate la parlamentare, sustinere conditionata pt PDL, congres la PSD, congres la PNL ….deci de subiecte nu vom duce lipsa … de bani si stabilitate economica …cat de curand vom duce insa lipsa …
Cu mult respect,
Ionel C , CJ.
Blogul asta tinde sa devina nefrecventabil. Zgomotul de fond ajuns la cote de avarie aduce cu rumoarea crescatoarea ce devenea vacarm la cozile de pe vremea lui Ceausescu in momentul in care se anunta ca nu mai sunt decat doua navete de tacamuri. Dl. Nastase nu stie despre ce vorbesc dar Sibilla ar trebui sa stie. Eu zic sa se dea numai cate o jumatate de kg ca sa ajunga la toata lumea.
Totusi confuzia dezarmanta care a devenit cronica pe acest blog nu este cauzata de zgomotul de fond ajuns (si el) la pragul critic. Iar acesta este un subiect despre care dl. Adrian Nastase are ceva mai multa stiinta si cunustiinta.
P.S. Ma abtin sa mai fac anticipari despre cum se va estompa zgomotul de fond in favoarea starii de normalitate a confuziei. Ar insemna sa ma repet si sa trec in ochii limpezi ca cristalul ai unora ori de naiv ori de ticalos. Unii mai nevricosi ar fi chiar in stare sa-mi asimileze „clarviziunea” cu o „premeditare”. Daca tot e confuzie… de ce nu?…
Domnule Nastase,va fi a ?[a -III-a?!]oara din nov.2008 pana azi ,cand domnul Basescu,merge ca un ,,BULDOZER”cu deciziile[i-a reusit una,cand a cooptat Alianta PSD-PC la [NE]guvernarea tarii,altele cind nu a fost de acord cu ,,majoritatea”creata in parlament,apoi neaprobarea trimiterii bugetului de stat pt. 2010.s.a.m.d.Va face exact ceea ce-i convine,intr-o tara ca ROMANIA. .DE CE OARE?P.S.Stiu.ca n-o sa primesc raspunsul Dvs. .Cu sinceritate!
Domnule Adrian Nastase,
Observatiile dvs pe marginea situatiilor nereglementate de legile electorale, devenite din aceasta cauza anomalii, sunt, in cea mai mare parte a lor, corecte. Dar despre anomalii asemanatoare se poate vorbi in orice domeniu al activitatii sociale. Cauza?! Putin le-a pasat celor care au „fabricat” legi de interesul Cetateanului, al Tarii, al Natiunii. Parlamentul n-a fost considerat de „alesi” decat un fel de sediu al unui club in care se pot face afaceri personale. La fel ca, de altfel, ministerele si, in general, toate institutiile publice.
Pai daca lucrurile stau asa atunci nu este necesara, intr-adevar, reformarea statului si punerea Constitutiei deasupra lui?
Cum anume se pot realiza aceste lucruri este insa o alta chestiune…
Al dvs., Valeriu Mangu
Rezultatul alegerilor este desigur o mare deceptie, dar dincolo de rezultat, dincolo de fraudari, dincolo de prestatia D-lui Geona la ultima confruntare cu Basescu, dincolo de festivismul aberant bazat pe iluzii la aflarea exipool-urilor ( cind se stia din capul locului de marele plan de fraudare), dincolo de greselile startegice,dincolo de iesirea de la guvernare pe criterii de orgoliu dublate de un calcul electoral fundamental gresit ,dincolo de faptul ca PSD nu a folosit net-ul pentru propaganda (spre deosebire de PDL), dincolo de faptul ca nu ati stiut sa ma folositi ,reprosez celor care au reprezentat PSD in media ca nu dispun de un verb percutant care sa transmita mesajele partidului in publicul larg si nu stiu sa replice eficace propagandei purtatorilor de cuvint PDL care sint incomparabil superior mediatic.
Iata un simplu exemplu furnizat de controversa de dupa alegeri pe marginea fraudarilor. Toti vorbitorii PDL (Boc, Videanu ,Berceanu) reproseaza PSD ca nu au venit cu reprosuri relativ la fraudari in momentul aflarii rezultatelor exipool,cind toti PSD-istii si-au manifestat excusiv bucuria fara sa se mai gindeasca la nimic altceva.
Nimeni din PSD nu a dat nici macar o replica acestui repros absurd repetat de personalitati de virf PDL. Pentru ce nimeni din partea PSD nu a replicat simplu :” Cum puteai intrevede la la ora 21 in seara alegerilor falsificarea proceselor verbale care s-a petrecut in timpul noptii ,cine a avut timpul material sa raporteze si sa sistemetizeze in seara alegerilor zecile informatii verbale privind neregulile.
Mult mai grav este insa ca din cercuri PSD s-a comunicat ca ” Sistemul PDL de fraudare s-a dovedit superior celui PSD”. Ce fel de credibilitate pot avea plingerile privind fraudarea alegerilor in asemenea conditii ?
Mediatic PSD a fost la pamant,ce pretentii poti sa ai de la alegatori in aceste conditii ? PNL a avut initiativa mediatica si fara ideea Johanis si sprijinul PNL UDMR si PRM d-l Geoana nici n-ar fi contat in algeri.
„In legatura cu votul romanilor de peste granita, o alta discutie cred ca este nu doar interesanta, ci si necesara. Ce mecanisme de control democratic al procesului electoral exista in strainatate?”
As avea si eu o intrebare. Ce probe exista ca aceste mecanisme de control „inexistente” ar fi fost incalcate (de catre oricare dintre partidele politice, inclusiv PSD)?
Gasesc ‘interesanta’ ideea vehiculata in cercurile de PSD sau care sprijina PSD-ul, idee referitoare la revizuirea dreptului de vot al romanilor de peste hotare.
1. Aceasta idee nu este nici in spiritul nici in litera constitutie Romaniei, care prevede ca cetatenia dobindita prin nastere nu se poate retrage si ca fiecare catetean are drept de vot, exceptand cateva categorii. Faptul ca anumiti cetateni locuiesc in afara Romaniei nu ii face debili. Parerea mea este ca 99% din cazuri se incadreaza in categoria romani prin nastere, in deplinatatea facultatilor mintale.
2. Cum impacati ideea de a doar discuta despre retragerea dreptului de vot unei parti a cetatenilor cu ideile de stanga??? Idea se impaca perfect cu politicile comuniste de pana in 1989, dar PSD-ul se vrea un partid de stanga modern.
3. Procentul de votanti printre romanii aflati in strainatate este de sub 10%, asta daca consideram numarul minim de romani care se apreciaza ca locuiesc in strainatate (2 mil.) – numar vehiculat in presa, nu am nici o pretentie ca e corect).
4. Parerea mea, ca roman ce locuieste in strainatate, este ca cei care s-au prezentat la vot stiu ce voteaza si cunosc suficient, daca nu foarte bine, care este situatia din Romania.
5. Majoritatea romanilor plecati in strainatate isi vor acorda votul ideilor economice si politice de dreapta. Motivele sunt pe de o parte faptul ca cei care au plecat dau dovada de un spirit antreprenorial mai dezvoltat decat media votantului roman, ceea ce ii face probabil mai receptivi ideilor de dreapta, iar pe de alta parte faptul ca integrarea romanilor in tarile in care locuiesc si accesul pe piata muncii din tarile respective este ingreunata tocmai de protectionismul stangii (si al nationalistilor) din tarile respective. Din acest motiv, nu sunt cred in teza PSD cu privire la furtul alegerilor in strainatate. Pe de alta parte, aceasta idee denota neincrederea in functionarii ambasadelor Romaniei si in modul in care s-a desemnat componenta echipei sectiilor de votare.
Prin urmare, in loc sa vehiculeze idei privind limitarea dreptului cetatenesc la vot, ar fi mai constructiv ca stanga sa aiba un mesaj consistent pentru romanii din strainatate.
apropo de mecanisme de control,
introducerea Cartilor de Alegator si posibilitatea de a vota doar cu acestea ar rezolva dupa parerea mea 90% dintre probleme.
Evident ramane posibilitatea de frauda direct la sectie prin anulare de voturi sau votare pt cei absenti, dar cred ca s-ar elimina turismul electoral.
De ce nu se ia aceasta decizie? Cand cineva isi face CI primeste si acea carte oricum …
In UE se elibereaza de asemenea …imi amintesc de electoralele din Italia pe care le urmaresc mai des, si mereu se anuntau electorii sa se prezinte la primarie pentru a si le ridica.
Stimate Domnule Adrian Nastase,
Sunt revoltat de faptul ca romanii au ajuns sa-si vanda votul pe cativa lei, un pumn de faina, orez, malai, zahar, putin ulei, un pui, o galeata, o lopata, un sort de bucatarie, o pereche de manusi, o geaca, …
De fapt, vanzandu-si votul si-au golit si creierul si sufletul!
Nu vad decat o singura solutie: modificarea legislatiei electorale in sensul interzicerii distribuirii oricaror produse, bunuri si servicii, sub sanctiune penala aplicabila atat celui care le ofera cat si celui care primeste.
Nu este normal ceea ce se intampla!
Daca au avut atatia bani ca sa cumpere votul si, deci, mandatele, cati bani vor scoate de pe urma exercitarii acestor mandate pentru a putea compensa aceste cheltuieli neevidentiate dar si profiturile viitoare?
That is the question !
Sa presupunem ca geonistii ar castiga lupta cu basistii si s-ar instala un guvern alinvingatorilor.
Ce masura urgenta ar trebui sa ia un asemenea guvern? O masura pe care adversarii n-ar dori-o.
Cu alte cuvinte, care este diferenta dintre cele doua tabere in privinta conducerii tarii? Eu cred ca nu.
Unii vor o lege a pensiilor pe care ceilalti n-o vor? Sunt dispute majore in privinta bugetului? Eu cred ca nu.
Toata lupta se da de fapt pentru gestionarea banului public.
Mai , tu , nenea sau tanti neutrino , tu care esti un ” clarvazator ” si le stii pe toate …tu ai auzit vreodata de respect ? Cum iti permiti sa emiti pareri zi de zi si sa-ti afisezi ” satisfactia ” ca ti-ai stampilat cu manutza ta destinul si viitorul alegandu-ti patronul vietii tale .? Auzi , vrei sa incetezi ? Daca nu ai numic de spus , daca vezi ca esti ” minoritar ” printre acesti bloggeri , de ce insisti ? Cel mai bine ar fi sa nu-ti mai raspunda nimeni , uite ca imi asum raspunderea de a fi judecata de tine o naiva , dar ma simt tare jignita cand iti citesc comentariile rautacioase . Poti sa respecti asta si sa incerci ” sa spui ” si tu ceva ? Esti dintre cei care au bagat o jumatate de Romanie in eclipsa si eu nu pot sa-ti multumesc , chiar in furia mea tin sa te blamez . Dar uite ca ma abtin si te respect …fa-o si tu ( daca ti-a mai ramas un dram de ratiune ) .
Domnule Nastase,
Am omis sa va intreb:
Ce rol a avut Cozmin Gusa in cadrul campaniei electorale prezidentiale;
Si-a indeplinit cu onestitate si buna credinta acest rol/mandat? Fata de Mircea Geoana si fata de PSD?
Dacă s-ar fi votat numai în ţară, M. Geoană ar fi câştigat. O spun răspicat,chiar dacă vă contrazic, diaspora l-a făcut pe Băsescu preşedinte. Atunci întreb pe toţi aceşti români plecaţi care l-au votat masiv pe Băsescu de ce au mai plecat în Italia, Spania, etc. în condiţiile în care Băsescu este de 5 ani preşedinte? Cumva de prea mult bine? Nu. Probabil că de prea mult rău. Deci cum să interpretez votul lor?!? Le-a fost frică de comunişti? Care comunişti? Băsescu, Videanu au fost membri PCR. Un fost comunist a condamnat comunismul; numai la noi se poate aşa ceva. Despre ce vorbim? Mai există oameni care se mai pot gândi că ne putem întoarce la comunism în condiţiile în care de abia ne-am integrat în NATO şi în UE?
Sper ca in final sa se poata dovedi ca M.Geoana este adevaratul castigator al alegerilor.Cat despre romanii din diaspora…voteaza in necunostinta de cauza,voteaza o imagine…nu stiu ce e in tara asta,nu stiu in ce hal ne-a adus acest pseudo-presedinte- traian basescu-nu au habar despre criza politica in care ne afundam pe zi ce trece…Sustin ferm ca la nivelul tarii majoritatea voturilor au fost in favoarea domnului M.Geoana,faptul ca au existat fraude,cumparari de voturi si deja bine cunoscutul „turism electoral” ma face sa cred ca lipsa de bun simt a PD-L ului a atins apogeul.Pe de alta parte ma doare cand vad cum compatriotii mei pot fi atat de usor cumparati,si atunci ma intreb…sa fie oare nivelul de trai de vine?eu cred ca da.Imi doresc sa nu mai fiu nevoita sa suport inca 5 ani abuzurile unui presedinte mincinos,agresiv,dar mai ales incompetent!
Inca ceva…probabil in 5 ani de acum incolo o sa-mi fie deja rusine ca m-am nascut in Romania,o Romanie nu a bunului-simt,ci o Romanie corupta! dragi romani din diaspora…Va doresc sa va intoarceti in tara si sa vedeti ca nu aveti locuri de munca,sa vedeti cum pt orice vi se cere mita…dar ce sa mai zic,imi pare rau sa constat ca occidentul nu v-a schimbat in bine,ati ramas la fel de ignoranti si naivi(asta ca sa nu jignesc) incat sa va bucurati la un pumn de fise sau la vizita unui presedinte populist al carui imn este constituit si dintr-o manea electorala!asta va este pregatirea,decat atat puteti intelege!
Eu una nu mai suport sa ma conduca inca 5 ani un mascarici ce imi citeaza din filmele lui Nicolaescu pentru c ape mare nu se invata diplomatia. Uitati-va cum se exprima omul asta la nivel intern si international, chiar asa am ajus???
Oricat de lamentabil va suna, eu imi termin in 2010 doctoratul si plec din tara asta undeva departe de puterea lui. Nu mai suport sa fiu reprezentata international de „Base”.
Exista o petitie online catre BEC pentru renumararea voturilor si stoparea fraudei electorale http://www.petitieonline.ro/petitie-p57394054.html
Tariceanu se dovedeste un frustrat care ar fac orice sa-i ia locul lui Crin. Poate il asteapta Stolo si noi il retinem. Eu propun ca Tariceanu sa intre in PD-L si sa -l propuna Basescu prim-ministru. Ar fi genial, ar fi comedia suprema, bascalia totala.
Of,of,…ce ne-am transformat ca Natiune!Vom vedea cu Herr Adrian-Presedinte de…partid!Politica si Viata in Romania:”Nu explicaţiile ce se dau faptelor, ci faptele însele sunt adevărul.-Mihai Eminescu; În politică, prostia nu este un handicap-Napoleon Bonaparte; Om eşti pentru oameni. Şi nu pentru a le cruţa sarcina de a se îngriji de tine, ci pentru a primi sarcina de a te îngriji de ei-Nicolae Iorga;Viaţa este ceea ce ţi se întâmplă în timp ce eşti ocupat să faci alte planuri-John Lennon”
Dle Nastase
sunt unul dintre numerosii romanii din diaspora care au votat pentru T Basescu; ca si la primul tur si ca si acum 5 ani cand candidati dvstra.
Punerea in discutie a dreptului la vot al diasporei de catre dvstra este jignitoare si complet degradanta pentru un poiltician de marca, fost prim-ministru, presedinte al camerei deputatilor si personalitate cu pretentii de europeenitate.
Suntem foarte informati dle Nastase! Mult mai bine informati si implicati decat media romanilor de acasa.
Aici vedem cum functioneaza un stat cu adevarat democratic si cu adevarat dedicat cetatenilor. Aici realizam cat de departe suntem de democratiile adevarate si cata manipulare se foloseste in lupta politica din Romania.
In 2004 am facut 400 km cu masina pentru a vota pentru T Basescu. Si nu sunt singurul. Iar o asemenea implicare credeti’ma ca nu vine din necunoastere a realitatilor din Romania.
Nenorocul PSD este ca romanii din diaspora nu pot fi manipulati de antene si „realitati tv” si nu cred o iota din intoxicarile gen „Basescu dictatorul” etc
Ne simtim jignita inteligenta si demnitatea de manipularile mizerabile din media apropiata de coalitia „anti-basescu”.
Inchei sperand ca PSD va intelege ceva din esecurile ultimilor 5 ani.
Succes!
Catre Nedumeritul: Suntem plecati de pe vremea Iliescu / Nastase.
Ar mai trebui sa interzicem votul pentru:
* batrani si bolnavi incurabili – oricum mor, n-are rost sa ne decida ei viitorul
* someri, pensionari, mame care stau acasa, studenti – nu contribuie la bugetul de stat
* vegetarieni – astia sigur au o problema, cum adica sa nu le placa lor friptanele
* emotivi, introvertiti – voteaza cu frica
* cei cu mai putin de 12 clase – votul trebuie sa fie „educat”
…
Adaugati voi mai multe. Sper sa intelegeti ca am fost ironic. De asemenea sper sa intelegeti dimensiunea aberanta a ideii ca cetatenii romani cu domiciliul in strainatate ar trebui sa aiba mai putine drepturi.
Domnule Nastase,
Vreau sa mai adaug ceva:
1. Geoana ar fi trebuit sa afirme cat mai des faptul ca PDL-ul NU ESTE UN PARTID DE DREAPTA. Si dl Antonescu ar fi trebuit sa spuna asta cand au fost impreuna in campanie. Basescu a primit voturi de la cetatenii romani din strainatate pentru ca este CONSIDERAT DE DREAPTA. Ei nu voteaza PSD pentru ca asociaza partidul cu STANGA si afirma ca PSD-ul este mostenitorul partidului comunist. Pana cand? 😦
De ce permite PNL-ul aceasta minciuna. Practic le fura din alegatori. Sigur ca asta e problema lor dar uite ca este si a noastra. Trebuie subliniat de fiecare data cand este posibil faptul ca PDL-ul este un partid „varza” care nu este nici de dreapta nici de stanga.
2. PSD-ul trebuie sa isi recastige electoratul sarac care a fost corupt de discursul populist al lui Basescu.
Cu respect
Domnule Nastase am citit de 2 ori articolul dumneavoastra. Sunt intru totul de acord cu ce spuneti. Si chiar cu subantelesul inutilitatii contestarii alegerilor.
Nu am ce comenta, pentru ca, cred ca ati atins(asa cum trebuie) cam tot.
Felicitari pentru atitudinea demna de care ati dat dovada in 2004!
PS : Ce ziceti, ati putea incerca o batalie pentru sefia PSD ? Daca da, mult succes!
In legatura cu ” votul romanilor de peste granita ” va pot spune clar ca nu exista nici un control . In primul rand se voteaza cu buletinele ( sau pasapoartele ) romanesti . Poti sa primesti prin coletarie in 4-5 zile 30 de pasapoarte de acasa , nu te intreaba nimeni cine esti , nu-ti cere nimeni actele de rezidenta sau de sedere , poti vota intr-o zi in toate sectiile de votare deschise pe teritoriul acelei tari . Ti se da sa completezi o declaratie pe proprie raspundere .Poti sa completezi si 4 daca votezi in 4 sectii , nu verifica nimeni . Am votat la Liege intr-un apartament de hotel , spatios . 3 persoane in comisie si 2 persoane in camere ( cei care ne dadeau sa completam declaratiile si pazeau urna . Cine sa-i controleze pe acesti 5 oameni ? Cine erau ei ? Unde erau reprezentantii candidatilor ? …..Credeti ca in Diaspora sunt romani de calitate ? Credeti ca 60-70% dintre ei gandesc ? Umbla in cete cu manelele da-te la maxim in masinile lor ( luate la mana a doua ) , se imbrancesc si se injura … sunt multi care nici nu au acte de rezidenta si muncesc la negru ( tot pentru romani mai instariti , care si-au facut firme ) sunt romani ( ma refer la cei din Belgia ) veniti din nordul si nord-vestul tarii majoritatea . Multi si-au uitat parintii amarati cu campurile lasate in paragina , multi si-au abandonat familia sau copiii …Unii nu au citit un ziar roanesc sau nu au vazut o emisiune politica la TV de ani si ani de zile . Ce stiu ei ? Ca PSD-istii sunt comunisti , cu asta au ramas in cap de cand au plecat de-acasa . Majoritatea provin din mediul rural . Si ce mai stiu ei ? Ca Basescu , presedintele care a condamnat comunismul , i-a vizitat si ii baga in seama ( ma refer aici la cei din Spania si Italia ) . Si Basescu stie ca cei plecati de-acasa vor sa-i bagi in seama , stie ca multi care au emigrat nu au fost bagati in seama nici in Romania . Repet , vorbesc de 60-70 % din cei plecati . Cam asta e Diaspora . Si au drept de vot . Cei tineri , pana in 25 de ani nici nu stiu sa scrie . Te roaga sa-i ajuti sa completeze o declaratie , privesti uluit cum se uita pe buletin ca sa descopere CNP-ul . Adevarat va spun . Credeti ca ar trebui sa se voteze in afara granitelor ? Eu nu as permite asta . Offf , ma intreaba mama luni dupa-amiaza la telefon ( mama – femeie din clasa de mijloc , fost cadru medical , pensionara cu ceva stare ) : Dana , ce ati facut ? Ce ati votat ? Mama ma acuza ca am distrus cursul normal al istoriei si am votat haosul din viata ei . Sunt in Diaspora , n-asa !? Cu mine s-a linistit mama , dar nu-i iarta pe cei care au nefericit-o . Pfff , am obosit . Am reusit sa va aduc informatii utile ? Daca mai aberez , sa ma intelegeti , ca nu mi-am revenit din soc . Socul nu este ca a pierdut dl Geoana , socul e cum de a castigat din nou Basescu !!!
Nu sunt de acord cu dumneavoastra. Atata timp cat cineva are pasaport romanesc el este cetatean roman cu drept de vot. Oriunde ar locui. Nu este nimic de dezbatut.
in urma cu 5 ani nu ati contestat alegerile ca sa nu aruncati tara in haos. a aruncat-o basescu si pedeleu in tot timpu’ asta si mai vrea o tura. cred ca inca 5 ani cu base e mai periculos decat cateva saptamani de asteptat pana se decide presedintele. nu mai faceti ca acum 5 ani. trebuie sa luptati pt noi
Domnule Nastase actualul presedinte este foarte siret,iar modul in care au fost fraudate alegerile ma face sa cred ca si in 2004 s-a procedata la fel,chiar daca erati la putere.
Tocmai pentru c, ziceùi Dvs., cititorii vă sunt mai inteligenţi decât scriitorii altora, subsemnata, accidental aflată pe acest blog, am a vă comunica stupefacţia mea faţă de o frază scrisă de Dvs., renumit profesor de drept, mai sus: „Prin urmare, votul lor ar trebui sa aiba o greutate mai mica.”. Constituţia României spune că CETĂŢENII români au dreptul de a alege şi de a fi aleşi. Ştiţi, Constituţia, legea fundamentală. Prin urmare, o prevedere de genul: „cetăţenii români care au domiciliul pe teritoriul României au dreptul de a alege şi de a fi aleşi” ar fi discriminatorie şi inacceptabilă. Sau poate vreţi ca un vot de-al lor să aibă o pondere de 50%???? Când Horia Roman Patapievici se revolta într-un eseu că un analfabet are drept de vot la fel ca un profesor universitar, în aceeaşi pondere, socialiştii de serviciu l-au linşat, făcându-l fascist. Cu ce se deosebeşte propunerea Dvs. de votul cenzitar, d-le profesor Năstase??? A, acuma românii din diaspora nu sunt buni că au votat PDS-ul în procent mai mic de 30%? Să înţelegem că un moş chior şi analfabet de la Pocreaca, jud. care vreţi Dvs., e mai informat decât un universitar român stabilit în SUA?
Motivul pentru care exista o diaspora romana in USA poarta 3 litere: PSD! Am fost alungati de tilhariile voastre dintre 2000-2004 si am votat pentru a preveni revenirea acelei „epoci de aur.” SINGURUL MOTIV PENTRU CARE GEOANA A LUAT CEVA VOTURI IN USA ESTE ALEGERILE AU FOST APROAPE DE SARBATORI SI MULTI VIZITATORI DIN ROMANIA ERAU AICI. NOI CEI DIN USA NU AM VOTAT CU GEOANA.
Doare adevarul d-le Nastase, dar realitatea este ca sunteti DIRECT responsabil pentru faptul ca suntem aici si de fiecare data votam anti-PSD!
si americanii au drept de vot in afara USA din cate stiu eu… daca e cetatean roman, sa voteze si de pe luna. nu e corect sa spune-ti ca ei nu sunt afectati de situatia din Romania. sunt mame care si-au lasat copiii (nu de bine), sunt tot felul de situatii… majoritatea celor care au plecat, au rude in tara, citesc ziare, internet, stiu ce se intampla in romania poate mai bine decat multi din cei care locuiesc in romania.
@felix-cat (daniela) – Mare dreptate ai. Ar trebui intr-adevar sa fiu ignorat totalmente de catre toti comentatorii (sau macar de cei cat de cat seriosi) de pe acest blog. Nu numai ca n-ar trebui sa ma bage nimeni in seama, sa nu-mi acorde nimeni nicio replica sau sa faca cineva vreun comentariu din care sa reiasa ca mesajele mi-ar fi fost citite, dar ar trebui pur si simplu ca privirea sa coboare automat pe mesajul urmator (ca pe mesajele lui Marcus) de fiecare data cand semnatura este „neutrino”. E atat de simplu. Pai simplu ca roata si ca focul. Totusi ceva nu merge. Ma straduiesc in van sa transform dreptatea ta in stare de fapt si… nimic. Poti sa ma ajuti cumva!
P.S. Sa stii ca si eu te respect la fel de mult (vorbesc serios) si ca urmare nu-ti cer sa incetezi, sa taci sau sa dispari etc. Si sa mai stii ca nu e adevarat ca n-as avea nimic de spus. Am. Si spun. Probabil ca eclipsa si respectul il intelegem in mod diferit. Cel putin deocamdata. Sper sa-mi dovedesti ca ai dreptate ignorandu-ma total chiar daca eu, in nemernicia mea, ma voi trezi prin absurd adresandu-ti direct replici nesolicitate. Poti sa-mi promiti asta? Nu, nu, nu… Nu cu vorbe. Dovedeste-mi-o cu fapte. Ador dovezile. Am auzit ca s-ar fi fraudat alegerile. Tu ce stii de treaba asta?
Domnule Nastase,
Consider ca sunteti singurul in masura sa clarificati, ca singura persoana din Romania care ati detinut functiile de Premier, Presedinte al Camerei Deputatilor, Ministru de Externe, Presedinte PSD, urmatoarea chestiune:
– In conformitate cu legislatia altor state, pe teritoriul acestora, pot functiona cabinete ale parlamentarilor romani si acestia isi poate desfasura activitatea, in numele Parlamentului Romaniei?
– In conformitate cu legislatia altor state, pe teritoriul acestora, pot functiona filiale ale partidelor din Romania? Daca da, in ce conditii?
Mentionez ca presa a tot relatat despre activitatea fostului deputat William Branza, din Spania si Italia din perioada 2005-2008, care isi deschisese un cabinet parlamentar in Spania.
La aceste actiuni, in opinia mea, ilegale ale domnului Branza, nu am vazut nici o reactie a autoritatilor romane, respectiv nici a Camerei Deputatilor, nici a Ministerului de Externe, la aceste actiuni, in opinia mea, ilegale ale domnului Branza, singurele care puteau sa ia masuri, sa intervina.
Domnul Branza a angajat si a actionat in numele Camerei Deputatilor si a Romaniei pe teritoriu strain.
Ridic aceasta problema si referitor la activitatea deputatilor actuali alesi de diaspora. Este aceeasi situatie.
Cu mintea mea, gandesc ca acestia ar trebui sa aiba acordul Parlamentului si al Ministerului de Externe din Romania pentru a actiona pe teritoriul altor state.
Exista in acest sens ceva de genul „agreement” cu statele respective?
Altminteri, zic eu, acesti parlamentari alesi de diaspora nu pot actiona decat ca persoane fizice, nu in numele si pe contul unor institutii, autoritati, state.
Va rog din suflet sa clarificati aceasta problema, care este foarte importanta astazi pentru romanii din tara.
Astept sa va citesc pe blog raspunsul.
Va multumesc mult
1. Cumpararea Voturilor din Spania ? Pai daca pui faptul ca un „capsunar” in Spania castiga un salariu de >1400E, cand in romania poate castiga 200E … nu va ganditi cat de ineficient ar fi sa ii cumperi in Spania cand poti cumpara 10 batrani in romania de banii astia ?
2. De obicei cei care au stat 4 ore la coada sa voteze si-au facut o buna idee despre ce vor sa voteze … altfel nu ar pierde atata vreme
3. Frica de comunisti ? Da 🙂 Frica de Vantu / Patriciu ? -> si mai mare 🙂
4.Daca nu ar fi fost 5 milioane de romani si voteze Basescu … oare ar fi contat ca voteaza 150.000 de romani in Franta ?
5. Si pana la urma intrebare dumneavoastra este : Facem referendum sa nu mai aiba drept la vot romanii din strainatate ? =)) halal
apropo. eu traiesc in italia si ma gandeam, pe criza asta, ca intoarcerea in tara e o posibilitate de luat in calcul. daca iese din nou basescu, mai am de astepat cel putin inca 5 ani
cu tot respectul domnule Nastase nu va inteleg… cu ce este mai democrat PSD-ul fata de alte partide???. ati guvernat ca entitate politica, sub diferite nume intre 1990-1996 2000-2004, teoretic intre 2006-2008 si in 2009. nu inteleg unde este pierduta democratia daca nu aveti presedinte. Imi pare totusi ca sunteti avizi de putere. Cred ca va trebuia un alt candidat pentru prezidentiale. Sunt dezamagit profund ca NU STITI SA PIERDETI.
Nu diaspora a castigat alegerile. Ci romanii care au votat pentru candidatul castigator. Daca putem sa „clasificam” un anumit grup de oameni, nu inseamna ca ei sunt responsabili pentru rezultatul votului.
Daca ar fi ca diaspora sa nu mai voteze, atunci ar trebui luate masuri de echilibrare. De exemplu, sa nu voteze decat oamenii care au terminat cel putin liceul sau daca vi se pare prea mult, macar 10 clase.
Multi au dat ca exemplu Germania, unde pierzi dreptul de vot daca stai mai mult de 5 ani in afara tarii, fara sa te intorci. Sa nu uitam totusi ca Romania e o tara inca in tranzitie, si multi oameni au plecat temporar. In plus, in fiecare an au trimis in tara cate 1-2 miliarde de euro. Daca ar fi sa calculam cat au platit ei ca sa voteze vom vedea ca in jur de 10 mii de euro pe an.
Despre frauda ce sa zic: doar ca, sper sa se ajunga doar la o renumarare a voturilor, daca nu pentru binele Romaniei, macar pentru binele PSD-ului. Declaratiile lui Geoana au fost deplasate. Mai ales cele cu „sumele enorme de bani” pregatite pentru fraudare.
Pentru prevenirea fraudei, ar trebui sa existe niste sisteme bine puse la punct, de exemplu ca la vama. Scanarea buletinului de exemplu. In plus, ar trebui adoptat votul electronic, si folosirea de numere de control pentru fiecare votant in parte. Fiecare persoana sa poata sa isi verifice votul dat. Atunci nu ar mai exista suspiciuni cu privinta la vot.
Toti ne temem de fraude, dar nu facem nimic sa le oprim. Asteptam sa se intample, si apoi aratam cu degetul.
Eram curios daca doar comentariile pupincuristilor sunt postate. Am vazut ceva comentariul cu 2 stampile per vot, dar cred ca a fost o scapare.
Ideea ca daca s-ar fi votat doar din tara, in afara faptului ca se contrazice cu constitutia, se bate cap in cap si cu ideea ca nu voturile din diaspora i-au dat castig de cauza lui Basescu. Desi anii in care ati avut ceva de spus in politica inca imi ridica parul pe spate, admit ca va consider un tip inteligent. Poate reusiti sa lamuriti contradictia.
Dle Nastase, asa ar fi daca am trai intr-o tara normala. Dar TB atit a asteptat, sa puna mina pe tara, pe institutiile sale principale pentru a le subjuga in interes propriu. Si nimeni nu l-a oprit. Au fost incercari timide. Politica lui TB s-a bazat exclusiv pe tradatori, pe dosare (false sau nu) si pe prostia romanilor. Amintiti-va ce-a scris dl. Paler in 2006 despre TB. Si cit de bine l-a intuit. Parerea mea e ca acum nu trebuie sa abandonati. Avem si noi dreptul ca votul nostru sa fie respectat. S-a spus: „nu pot ei fura, cit putem noi vota”. Iata ca TB a reusit inversul: „nu puteti voi vota, cit putem noi fura”.
@Marius Muscalu
„sunt mame care si-au lasat copiii (nu de bine), sunt tot felul de situatii”
Dupa 5 ani de Basescu nu se traieste bine? Mai vreti inca 5? De acord, dar cu o conditie: veniti inapoi in tara si traiti-i alaturi de noi, altfel e usor sa dai doua palme pe fundul altuia, OK?
Incercati sa mai ginditi si cu capul vostru, nu numai cu al lor!
Domnule Nastase,
Traiesc de 10 ani in Verona cu familia mea si de fiecare data cand erau alegeri in Romania imi parea rau ca nu aveam posibilitatea de-a vota. Din punct de vedere economic, nu era convenabil pntru noi sa mergem pana la Milano (150 km) pentru a ne exercita acest drept.
Anul acesta, multumita initiativei guvernului PDL – PSD am avut acest drept si ne-am bucurat. Am votat de fiecare data cu Traian Basescu.
Este fals ca noi nu cunostem realitatile di Romania deoarece urmarim zilnic televiziunile romanesti si ziarele prin intermediul Internet-ului. Stim tot. Daca diaspora romaneasca ar fi votat majoritar cu Mircea Geoana???
Vreti sa va spun cum s-au desfasurat alegerile la Verona? Intr-un mod extrem de civilizat. Cand am ajuns la sectia de votare, erau 200 de persoane care asteptau la rand spre marea mea surprindere (asta la ambele tururi). Persoane linistite si multe… Stateau la rand sa voteze… 1 ora, 45 min…
Este jignitor pentru noi sa se puna problema de a nu avea posibilitatea sau a ni se restrange posibilitatea sa votam. Noi spunem ca data viitoare va trebui sa avem sectii de votare si la Villafranca di Verona, Bussolengo, Garda etc.
Poate ar fi mai bine ca dvs si partidul dvs sa analizati de ce PSD nu este votat de romanii di afara si sa ne dati motive ca la urmatoarele alegeri sa va votam.
Daca imi permiteti, Mircea Geoana a pierdut alegerile singur. A facut niste greseli enorme si a pierdut decisiv la confruntarea finala cu Basescu in ciuda faptului ca avea o larga sustinere a partidelor politice cu exceptia PDL si a 90% din presa. Imi pare sincer rau pentru el deoarece am inceput sa-l simpatizez.
Alex
Corectie !
La mesajul anterior privind cabinetele parlamentare ale celor alesi de diaspora!
Scuze pentru absenta unor acorduri si pentru repetari de cuvinte, am facut cateva inserari/modificari fara sa corectez ansamblul!
„Prin urmare, votul ar trebui sa aiba o greutate mai mica. Se impune, in viitor, o dezbatere pe acest subiect” (in legatura cu votul expatzilor)
la ce v-atzi gandit in sensul acesta, domnula Nastase? Eu locuiesc in Germania si trebuie sa recunosc ca ultimele luari de pozitzii din Romania pe aceasta tema m-au naucit. Nu credeam sa asist la asa ceva, in special din partea unui fost premier al Romaniei post-90.
Nici nu stiu cum as putea comenta aceste iesiri foarte periculoase. E de intzeles ca miza a fost mare si ca, desi dumneavoastra negatzi, Basescu chiar a castigat prin voturile diasporei, dar asemenea afirmatzii sunt impardonabile.
Va multzumesc
Felix-cat (daniela) – Aoleu! Fir-ar sa fie de treaba iar am dat-o in bara si m-am pus cu cine nu trebuia. Dar de unde sa stiu eu ca am de-a face cu o persoana atat de bine informata despre ce-i in tara si strainatate? Te rog frumos sa ma scuzi. Sper sa nu se mai intample.
P.S. Probabil ar fi momentul ca dl. Nastase sa-si spuna parerea despre drepturile romanilor din strainatate in calitata sa de expert pe probleme de drept international si eventual sa sublinieze si aspectele morale ale problemei (in calitate de om formator de opinie la oameni si pisici alde felix-cat)… asta inainte ca aici pe blogul domniei sale sa se ajunga la derapaje regretabile…
Referitor la articolul dvs, un singur comentariu imi vine rapid in minte:
Remiterile „capsunarilor” sunt bune cand reduc deficitul de cont curent si stimuleaza consumul in Romania insa cand e vorba de dreptul lor de a-si exercita votul sunt in afara tarii. Interesant!!!
metodele de fraudare gen mita electorala nu pot fi luate in considerare in strainatate, cel putin in tarile dezvoltate, democratice si puternic industrializate. de ce? Simplu: nu are PSD sau PDL bani sa corupa un roman in SUA. Cat se da in Romania? 50, 100 lei? Cred ca pretul ar fi de 100 de ori mai mare in strainatate. Si in plus… mita se da inainte de a vota, sau dupa, dar nu intra nimeni cu mine in cabina de vot sa stie exact cu cine votez. Asa ca votez „ideologic”, ma rog, atat cat ma duce capul. asa ca mai usor cu fraudarea in strainatate, tovarasi!
In legatura cu voturile nule, sunt inclinat sa cred ca acest tur de scrutin fiind unul cu inalta incarcatura emotionala , respectiv s-a votat pro sau contra Basescu, deci ma indoiesc ca cineva s-a dus la vot, a pierdut timpul, eventual a stat si la coada ceva vreme , ca sa puna doua stampile pe buletinul de vot. Putin probabil. Cei care s-au hotarat sa mearga la vot, au fost motivati pentru alegerea unuia dintre cei doi candidati, altfel nu s-ar fi prezentat la vot. Bineanteles ca au fost anulate multe din voturile lui Geoana. Bineanteles ca s-a votat in sistemul „suveica” mai ales in sectiile speciale unde oamenii au fost dusi cu autocarele si in mare masura si la sectiile din zona rurala sau a oraselelor mici, unde primarul este un fel de vechil…
Bineanteles ca s-au impartit o gramada de bani pentru cumpararea voturilor..
Pai , se intreaba multa lume ce a facut guvernul cu 80 de miliarde de euro pe care i-a imprumutat ? Va asigur ca o parte din ei au asigurat intr-un fel sau altul fondurile de campanie ale mafiei PDL-iste .
Avansa cineva o suma de vreo 200 milioane de euro ptr. campania PDL ! Suma , sunt convins ca este cu mult mai mare. Sunt concvins ca au fost alocate sume importante si pentru votul din strainatate, si mare minune daca nu au fost mituiti si obsevatorii de la OSCE sau CEDO sau de unde or fi fost . Au venit, i-au imbuibat derbedeii cu banii pe care i-au furat de la gura poporului roman, i-au plimbat probabil cu aceleasi autocare cu care urma sa fie transportati votantii, i-o fi plasat prin vreo vila de protocol cu suflet si… bietii observatori nu au observat niciun fel de neregula in alegerile prezidentiale din „frumoasa si bogata Romanie ” in care „democratia si legalitatea stralucesc de-ti iau ochii..De ce se pune problema daca au fost sau nu fraudate alegerile ? De ce ne ascundem dupa deget ? E cineva in tara asta care nu e convins ( nu trebuie s-o si recunoasca ) ca a fost frauda masiva ? Cu siguranta,.cea mai mare fraudare de alegeri de dupa 1989.
Judecatorii de la Curtea Constitutionala, daca ar fi corecti , ar trebui cu siguranta sa anuleze acest tur de scrutin , pentru ca si ei STIU ca ACESTE ALEGERI AU FOST VICIATE DE O FRAUDARE MASIVA ATAT IN TARA CAT SI PEDSTE HOTARE .
Cand a vazut rezultatele exitpoll-urilor , Basescu stia ca a castigat alegerile pentru ca probabil au dat tema de lucru precisa ca sa fie suplimentate voturi ptr. el in afara votarii normale ( ca pentru EBA 10 voturi ptr. fiecare sectie de votare ). Daca are cineva impresia ca el ar fi reusit sa stranga 5 milioane de voturi, se inseala amarnic . Sunt convins ca frauda lui se ridica la aprox un milion de voturi false, si afara cel putin jumatate din nr. de voturi .. Chiar credeti ca pe cei care traiesc in strainatate i-a interesat atat de tare soarta alegerilor din tara ? Poate doua trei mii de oameni pe care au reusit sa-i plateasca si sa zicem ca din spirit civic au mai votat vreo 30- 40 de mii. Restul pana la o suta si ceva de mnii de voturi sunt convins ca sunt false, fabricate de cei de la ambasade sau consulate care probabil ca au datele personale ale romanilor care lucreaza legal acolo . .
Asa ca … Mai multa fermitate in demersurile catre Curtea Constitutionala nu strica ! Si , cu riscul de a deveni poate putin penibili, eu cred ca as face o sesizare si organismelor ” democratice ” europene care si-au trimis observatori . Sa trimita oameni competenti, vigilenti si corecti nu excursionisti de ocazie care sa-si primeasca darul si sa inchida ochii la multitudinea de nereguli cu care a fost presarata ziua alegerilor si scrutinul in sine..
Cat despre PSD si PNL ? Daca rezultatul alegerilor se valideaza asa cum este, daca Basescu si sleahta lor de derbedei isi vor bate inca 5 ani joc de poporul roman, ar trebui ca responsabilii care conduc aceste partide, sa-si asume partea lor de vina . Vina de a ne fi lasat de izbeliste la bunul plac al acestor mafioti. O sa spuneti probabil ca jumatate din tara l-a vrut ? Ei bine, eu va spun ca in mod normal, Basescu nu a reusit sa stranga pe bune mai mult de 4 milioane de voturi . Oricum , surprinzator de multe pentru cate tampenii a facut si pentryu situatia in care a adus tara… dar a luat atat de multe si din cauza lui Geoana . Sunt convins ca v-ati fi descurcat mult mai bine domnule Nastase, si ca PSD-ul a facut in ultima vreme , sub conducerea actuala , mult prea multe greseli . Mai taiati-le din nasuri baronilor locali , mai treceti-i pe linie moarta pe cei care sunt mult prea vocali si prea vizibili in penibilitatea lor, pe cei care au venit ca niste venetici in partidul asta si l-au preluat, l-au acaparat si nu mai au mult pana il ingroapa de tot daca continua asa. Basca unii, au ganduri de marire. Si multi, foarte multi dintre ei nu sunt decat niste tradatori verosi, care ar face orice ca sa-si atinga scopurile. Pacat de oamenii capabili si seriosi de care nu duceti lipsa, caci aceia nu se vad. Toata lumea vede ciurucurile zgomotoase, baronii imbuibati si, va judeca pe toti la gramada. Faceti odata adevarata reforma a PSD-ului, faceti reforma statului, faceti ce reforme doriti, dar incercati odata sa fie mai bine si pentru milioanele de romani pe care-i invocati si ii invitati la vot . Daca ati fi excelat in lucruri bune facute pentru tara, cu toata memoria scurta a romanului, ati fi avut parte de mai multe voturi, care ar fi depasit frauda PDL-ului..
Desi nu se stie ! Masinaria pusa la punct de astia, a mers al dracului de bine.
Bietul Ponta ! NNefericita exprimare in interviu, dar datorata indignarii de care era cuprins. Sunt convins ca el a vrut sa spuna ca masinaria PDL de fraudare a alegerilor a functionat mai bine….decat VOTUL ROMANILOR !.
de ce ati pus filmul ala? mie imi starneste amintiri dureroase. Dv nu? e momentul din care nu m-am mai simtit acasa in Romania. Oricum din foarte multe puncte de vedere e un tipping point. Ma bucur ca macar dv v-ati revenit pe deplin. Aveti o constitutie buna.
sandman… eu sunt in Romania baiatule. iti dau si adresa daca vrei…
nu e corect ca un cetatean sa fie tratat ca cetatean second-hand. ce propune dl. Nastase ? sa le dam vot dublu electoratului PSD si doar 50% celor din afara tarii ? asa i-ar conveni, nu ? oamenii aia (diaspora) trimit bani in tara, platesc taxe… si sunt si locuitori ai Romaniei ! ei vin si stau in tara cate o luna pe an. intr-o luna nu-ti dai seama cum stau lucrurile in tara ?! eu stiu persoane care se minunau cat de putine lucruri puteai cumpara cu 100 de euro aici in Romania fata de Spania.
Domnule Nastase, chiar daca sint „plecat din tara” parintii mei au ramas „acolo” si dau zilnic piept cu realitatea. Mai am (inca) prieteni care au ramas in tara si care ma tin la curent cu ce se intimpla. Am avut o „viziune” asupra viitorului (mai ales cel din sanatate…) si de aceea am plecat. In 2002.
Cita vreme actul meu de identitate e romanesc am aceleasi drepturi ca si dumneavoastra.
@nastase: „PSD contesta aceste alegeri si sustin acest demers.” – fara niciun control intern al limitei de ridicol? Sincer acuma, sa merite oare reperarea onoarei accidentului „geoana” o expeditie atat de curajoasa in ridicol? Cata luciditate atata suferinta (se vede ca suferiti un pic) dar „aforismul” „camil-ian” (sic) nu ne spune nimic despre ce-ar putea insemna lipsa (in exces) a luciditatii. Poate anestezie poate coma.
Tevatura facuta de PSD in legatura cu FRAUDAREA alegerilor mi se pare totalmente rizibila si paguboasa. Pagubele colaterale vor fi impartite insa tuturor. Gratis. Partea cea mai hilara este ca principalele asa zise dovezi de fraudare (in fapt o colectie de nereguli care nu pot fi interpretate ca frauda) sunt aduse in prim-plan cu aplombul celui care stie bine ce spune pentru ca el le-a pus la cale. Vad ca indiferent de anvergura politica pana la urma oamenii pot fi luati cu usurinta de val ajungand curand sa nu mai realizeze in ce directie este tzarmul. Urmeaza pluta pe spate. Poate ca n-ar strica nitzelus realism. Politic. Economic. Si social.
P.S. Care ar fi alternativele posibile si pronosticul cel mai favorabil? In afara de „reperarea onoarei nereperate” a presedintelui PSD si eventuala enervare a adversarilor politici si nu numai? Haideti domnule ca n-ati ajuns oniric precum Instalatorul. Maximul maximului care ar putea fi obtinut prin aceasta circoteca de partid ar putea fi (intr-o alternativa putin probabila) repetarea alegerilor. Prejudiciile PSD in aceasta alternativa nu s-ar mai reduce atunci doar la auto-umilirea lui Mircea Geoana.
Oare o sa-i mai dea voie Basescu lui Tariceanu sa poarte papion, in cazul in care il pune prim -ministru? Eu cred ca nu…:) dar ce nu face Tariceanu sa se mai lafaie putin prin Palatul Victoria, renunta si la demnitate si la papion.
Foarte interesant ca pana acum PSD nici macar nu a RIDICAT problema voturilor din diaspora. Dar imediat ce s-a vazut directia in care au votat cei din afara, PSD a decis sa caute o cale sa se scape de o pacoste. Intrebarea mea este, daca majoritatea romanilor din diaspora ar fi votat cu Geoana, ar fi la fel de viteaza conducerea PSD in lupta impotriva romanilor din afara? Imi vine foarte greu sa cred ca da.
Eu unul am condus 2 ore ca sa votez, fara ca cineva sa incerce sa imi schimbe parerea. Cred ca vorbesc pentru majoritatea romanilor plecati in afara cand spun ca unul dintre motivele pentru care am plecat a fost CORUPTIA din Romania. Oare chiar crede cineva ca a fost mai mare coruptie la sectiile de votare din afara decat la cele din Romania?
Votul meu trebuie sa aiba o pondere mai mare – am votat totdeauna perdantul !
Lasând gluma, eu cred ca alegerile prezidintiale trebuie repetate pâna când diferenta dintre candidati este peste 3%.
Raspund deja: NU este mai ieftin cu un Presedinte in (marja de) eroare.
Chiar daca nu elimina toate posibilitatile de fraudare, repetarea alegerilor rezolva sigur una (cât pot sa mituiasa ? 🙂
Nu ati pierdut alegerile din cauza emigrantilor (diapsora nu „pica” exact pe totalitatea emigrantilor). Asa, puteti spune ca ati pierdut din cazua ungurilor sau a ardelenilor s.a.m.d.
Insa sunt suprins ca habar nu aveti ce s-a intamplat la sectiile de votare din strainatate (de fapt, in cateva state europene, nu in toata lumea). Nici ceea ce v-ar avantaja ACUM nu cunoasteti. Asa vreti sa reveniti la putere?
Nu stiu daca desfiintarea sectiilor din strainatate este o solutie, desi multe tari nu organizeaza sectii de votare in strainatate. Romania este in tranzitie, poate ar trebui sa tinem cont de asta. dar eliminarea sectiilor speciale mi se pare esentiala. daca esti plecat din localitate, si din motive obiective nu poti vota, declaratie la notar ca vrei sa votezi la sectia din localitatea x, si votezi acolo. aceste declaratii se pastreaza si arhiveaza odata cu voturile. daca nu poti face acest efort, nu meriti sa votezi. votul e un drept dar si o obligatie fata de tara. (se pot face si sisteme electronice dar sa zicem ca sunt scumpe).
In ce priveste dl Geoana, daca avind toate conditiile nu a reusit, insemna ca nu merita sa cistige. daca nu a putut controla un sistem simplu, organizarea alegerilor, nu merita sa aiba tara sub control.
Nu ca piratul ar merita.
Ce ma mira la PSD este ca nu are planul B ! unde e planul B? ce face PSD acum ??? nu are nici o strategie, nimic. ma uit la tv si in afara de Dragnea (apropo, putem scrie un roman despre cum s-a votat in teleorman ! ! !) , nimeni din PSD nu transmite un mesaj coerent.
Iar romanii din strainatate care vor sa le multumesc pentru miliardul de euro care vine de la ei, le spun doar atat: acesti bani contribuie nu la bunastarea mea ci la inflatie. cu acesti bani , bunicutele de la mine din sat si-au electronice fel de fel. astfel, a crescut pretul la electronice, ca doar e cerere, frate!!! bunicutele merita orice, dar inflatia e la fel de reala.
@Vlad: In diaspora posibilitatile de fraudare au fost multiple,mai ales ca din cate au spus alti romani din strainatate a existat posibilitatea votului dublu si multiplu.
Cat sunt unii de naivi ! Coruptia exista intr-adevar in Romania si s-a manifestat sub toate regimurile „democratice „postrevolutionare, dar sub umbrela protectoare alui Basescu, a atins apogeul. Inca reuseste sa mai prosteasca oameni acest talhar de drumul mare care striga :hotul! , aratand cu degetul spre altii in timp ce cu mana cealalta isi indeasa buzunarele lui si ale mafiei pe care o conduce ?.
Oare chiar nu vede nimeni in ce hal de indatorare a ajuns tara asta in ultimii 5 ani ? Nici pe vremea lui Ceausescu nu am avut atatea datorii, si macar acolo, am stiut pentru ce am platit datoriile. Macar nebunul ala a construit ceva in tara sata cu banii imprumutati. Dar astia ne-au amanetat pentru zeci de ani pentru ca sa-si umple ei si acolitii lor buzunarele si ca sa se mentina la putere. Au supt toata vlaga acestui popor. Probabil se plictisise „LICURICIUL” de prestatia lor …
Citeva cuvinte despre atmosfera postelectorala. Am fost ieri si azi in deplasari si prin natura lucrurilor si treburilor am avut contacte cu oamenii si in village si in town si in city. Este o atmosfera foarte tacuta, retinuta, lumea evita sa vorbesca despre alegeri, despre cum a votat, nimeni nu pare sa se bucure. Foarte interesant, am intilnit vreo trei persoane care ziceau ca au votat Geoana, dar nu am intilnit pe nimeni care sa spuna ca a votat Basescu. Daca in trecutele alegeri invingatorul anuntat era, daca te luai dupa ce spuneau oamenii dupa alegeri, votat de 99% din electori – mai nimeni nu zicea ca a votat cu invinsul – acum, daca te iei dupa oamenii din zona, ar parea ca dl Basescu a cistigat fara sa fi avut vreun vot, cel putin pe aici. Succes in demersurile legate de corectitudinea alegerilor.
@ „Prin urmare, votul lor ar trebui sa aiba o greutate mai mica. Se impune, in viitor, o dezbatere pe acest subiect”
Daca era invers raportul in diaspora, probabil argumenta ca, fiind din exterior, ei vad lucrurile mai in ansamblu, le inteleg mai bine pentru ca le pot compara cu cele corespondente lor din alte tari. Sunt, ca atare, mult mai obiectivi si nu sunt prinsi in sistem. Deci, votul lor ar trebui sa conteze mai mult…
Propun ca sa se realizeze o structura, cu Romania in centru si, cu cat o tara este mai indepartata de Romania, cu atat procentajul puterii votului unitar sa fie mai mic. De exemplu, cei din Ungaria sa aiba puterea de votare de 1/10 dintr-un vot. 🙂
Ce am scris astazi pe blogul lui Ciutacu (referitor la indignarea lui ca romanii din diaspora au avut curajul sa voteze)si nu a publicat, desi a scris ca ii va cenzura numai pe cei cu greseli gramaticale,pe cei care o dau cu comunismul PSD si pe cei care spun ca nu are curaj sa publice mesajul.Eu nu m-am incadrat in aceste exceptii si nu si-a respectat cuvintul:
Mesajul meu publicat pe blogul lui:
Eu care locuiesc in Cetatea Eterna am voie sau nu sa votez?
Familia mea a plecat in strainatate inainte de 1989.Am venit ,impreuna cu alti straini cu ajutoare ,de citeva ori.Cu un TIR sau doua si am facut fericiti niste copii orfani,batuti ,furati de la portia de mincare si fericire de de persoanele ce lucrau in orfelinat.Si dumneata imi revendici dreptul de vot,numai ca provin din diaspora? Oare cine ti-a incetosat in asemenea hal mintile?Nu a iesit cine ai vrut tu,te inteleg dar nu mai jigni oameni nevinovati care fac ceva pentru tara si nu iti dau tie raportul
De Sheriff pe 8 December 2009 la 7:39 pm (#)
Esti un zeflemist , e dreptul tau genetic , dar cu perversitatea de a te autodenumi ” neutru ” ce ai de spus . Sunt o persoana informata , nu am pretentia sa spun ca si cunosc tot ce se intampla in tara si strainatate . Eu comentez aici cate ceva din trairile si experienta mea de zi cu zi aici , departe de Romania .Mai aduc unele informatii din afara . Si da , dl. Nastase are destula experienta in domeniul externelor ca sa stie ce e de facut pe viitor in Diaspora . Sunt un roman care am curajul sa recunosc ca dpdv moral nu ar trebui sa am drept de vot dincolo de granita atata timp cat am un domiciliu stabil si platesc impozite in afara . Sa cer drepturi pentru ca trimit bani mamei ? Sau ca platesc impozite pe terenuri si cladiri in Romania ? Astea le-am facut acolo , iar de investit nu mai investesc in tara . De ce sa am eu dreptul de a-ti vota eu tie destinul ? Nu traim in acelasi areal , aceeasi teama pentru ziua de maine sau amenintarea cu somajul . Si spune-mi ceva : daca ar fi iesit dl Geoana prezident cu voturile celor din Diaspora mai erai de acord ca romanii de peste granita sa voteze ? Mesajul tau subliminal pe care mi-l transmiti in comentariul tau m-a facut sa te intreb asta si insist sa-mi raspunzi . 🙂 Am uitat sa te rog frumos sa raspunzi la intrebare ( si la unele din remarcile mele din comentariu ) daca esti amabil . PS : esti provocator , ti-am raspuns , insa sper sa fie o limita la ” altfel ” de derapaje pe acest blog .
„In legatura cu votul romanilor de peste granita, o alta discutie cred ca este nu doar interesanta, ci si necesara. Ce mecanisme de control democratic al procesului electoral exista in strainatate? Cati observatori independenti participa, cati reprezentanti ai partidelor sau ai candidatilor independenti? Sper ca toata lumea este constienta de faptul ca legislatia electorala, in special cea referitoare la campania electorala, se aplica doar pe teritoriul romanesc, adica in consulate si ambasade, acolo unde sunt organizate sectiile de vot. Ce control avem insa in afara acestor spatii, care nu sunt sub jurisdictia statului roman? Deplasarea cu autocare pentru turisti electorali poate ca nu este sanctionata in tarile respective. Sau oferirea de daruri sau bani, in afara ambasadelor. Cum depistam mita electorala, spre exemplu, in cazul comunitatilor de romani din Spania? Sau in Republica Moldova, unde primarul Chisinaului nu este tinut de regulile electorale din Romania in ziua votului? Cum verificam daca cei care apar pe liste chiar au votat? Cat de vigilenta este presa si cat de active sunt ONG-urile civice in aceste cazuri”
Si cand s-a adoptat legea, cu vocea dumneavostra, sigur avea sa fie auzita. Sa nu spuneti ca atuni nu v-ati dat seama?
Cat despre votul diasporei , perfect. Votul lor este necesar, au si ei dreptul la vot ca orice cetatean roman, dar organizarea trebuie facuta mai presus de orice posibilitate de fraudare. La cati bani cheltuiesc partidele in campaniile electorale, la cate milioane de euro sunt aruncati de multe ori aiurea , pe milioane de afise si fluturasi , sau multe altele,care umfla tot buzunare ale apropitatilor acestor partide ( ma indoiesc ca cineva le face gratuit ),ar trebui sa-si prevada in bugetul de campanie sume pentru a-si trimite reprezentanti la sectiile de votare din strainatate. Si asa politicienii nostrii se plimba de multe ori pe bani publici. Ar putea macar acum, cand interesul partidului este major, sa se plimbe cu folos, pe banii partidului . NU ? Sunt convins ca mai ales in punctele de mare interes, PDL nu s-a bazat numai pe simbriasii pe care-i are plantati pe la ambasade si consulate ci, au mai avut si alti oameni care sa se ocupe de „organizare” ..
Pentru diasporeni
Dacă nu vă e cu supărare aş dori să mă lămuriţi într-o privinţă
Cum aţi aflat despre sugestia făcută de dl. Adrian Năstase cu privire la o necesară discuţie cu privire la votul dumneavoastră? Fiindcă eu frecventez acest blog de la apariţia lui şi nu v-am remarcat niciodată prezenţa aici (eventual foarte critică). Rămân aşadar cu o mare nedumerire, dacă nu veţi dori să mă lămuriţi.
Poate că aş mai avea unele comentarii mesajul veronezului Vlad referitor la „corupţie”. Mă bucur însă că succesul financiar fulminant al celor două fiice ale preşedintelui încă în funcţie l-a convins că suntem pe drumul cel bun. Bănuiesc că şi afacerile cu arme ale fratelui aceluiaşi încă în funcţie presedinte au avut rolul lor. Influenţa climatului politic italian – în care nu s-a auzit despre corupţie de vreo sută de ani – l-a ajutat desigur la întărirea convingerii că în mod cert „corupţia” e „made in Romania”!
Ah , postarea mea de la 9:34 pm este pentru neutino ( cel neutru ) , dar cred ca pricepea si singur 🙂
Aveti dreptate in aproape tot ce spuneti, dar… de ce sa sa ne hotarasca viitorul noua, celor ce traim efectiv in Romania, cineva care e plecat de multi ani din tara si nici nu are de gand sa revina prea curand, poate deloc? de ce asa aiba drept de vot cineva care abia a obtinut cetatenia si nici nu e stabilit in tara? Eu am avut ocazia sa vb acum o luna cu tanara din R Moldova. Care a fost concluzia discutiei? ” Pe mine nu ma intereseaza altceva, eu pe Basescu il votez, ca ne-a dat cetatenie.” Despre modul in care s-au organizat alegerile in „diaspora” cat si modalitatile de control, de verificare sa nu mai vorbim.
locuiesc in strainate si din respect pentru cei care locuiesc in romania m-am abtinut de la vot. am considerat ca nu am suficiente date pentru a vota si ca in fond romanii din tara sunt cei care trebuie sa decida conducatorul.
NU cred insa ca aceasta este o solutie. Din mai multe motive:
1 atata timp cat romanii din strainatate au sustinut economia, au trimis bani in tara, au facut eforturi si chiar sacrificii pentru a-i ajuta pe cei de acasa, este normal sa aiba un cuvant de spus, este normal sa voteze.
2 presedintele tarii ii reprezinta si pe romanii din strainatate; si sincer, nu o data mi-a fost rusine cand un anumit presedinte al romanilor si implicit al meu s-a purtat peste hotare intr-un mod greu de calificat. deci e normal sa decidem cine ne reprezinta la ue, si in lume.
Consider ca romanii de peste granita trebuie sa voteze; este un drept elementar. dar sa o faca in cunostinta de cauza.
Marea lor majoritate au votat cu basescu pentru ca alt nume nu stiau. SI NU E VINA LOR. Ci a presei si in special a partidelor politice.
Este nefiresc ca acesti oameni sa fie ignorati, uitati, de politicieni, de guvern, de candidati.
PSD, PNL ar fi bine sa nu-i invinuie pe cei de peste hotare. ci sa incerce sa inteleaga de ce acesti oameni habar nu au cine sunt candidatii propusi de ei.
„Nu sunt afectati, direct, de reglementari, de taxe si impozite, chiar si de o viziune sau alta asupra viitorului – in sanatate, educatie, etc.Prin urmare, votul lor ar trebui sa aiba o greutate mai mica. Se impune, in viitor, o dezbatere pe acest subiect”
Va ginditi cumva la defuncta replica ” Voi n-ati mincat salam de soia ca noi”???
Cumva noi romanii „adevarati” din tara avem dreptul la vot plin iar ei sint niste „nenorociti” care trebuie sa voteze mai putin ca nu le place in mod traditional psd???
Sa deie domnul ca daca aveti o astfel de gindire sa nu ajungeti niciodata intr-o functie publica de conducere.
Va asigur de tot dispretul meu pentru felul acesta de a gindi.
Vorbesc din perspectiva cuiva care a lucrat afara in cercetare 5 ani si apoi s-a intors si in tara si va asigur ca afara cunostem perfect realitatile din tara prin internet si televiziune prin satelit.
Stimate Domnule Nastase,
Sunt unul din cei 147.000 de diasporeni care l-au votat si acum 5 ani si acum 2 zile pe Traian Basescu si fara sa fiu malitios sau sa dau sfaturi, sunt anumite lucruri care se repeta aidoma celor intamplate in Twin Peaks (unde fraza ‘it is happening again’ simbolizeaza ciclicitatea unor fenomene mai mult sau mai putin intamplatoare):
Dumneavoastra erati un Prim Ministru foarte aproape de cercetare penala (care s-a si intamplat ulterior in Matusa Tamara, Comorile Dacice, Sponsorizari din China, etc.) in clipa abordarii prezidentiale si probabil ca rasplata de la Domnul Ion Iliescu pentru buna prestatie ca si premier si ca presedinte al Camerei Deputatilor, daca imi aduc bine aminte. Faptul ca ati acceptat in discursul de invins de acum 5 ani numarul mai mare de voturi al Presedintelui Traian Basescu nu a facut decat sa insemne ienetelerea unei stari de fapt: si atunci ca si acum, noi, cei din Diaspora – eu traiesc in Chicago de exact 10ani – am avut influenta decisiva, si am sa incerc sa va explic rationamentul personal pe care Dumneavoastra nu il acceptati din motive care personal imi scapa. Inteligenta Dumneavoastra este deasupra majoritati populatiei romanesti, fie din tara sau din afara granitelor tarii – si lucrul aceste ma surprinde. Cand afirmati ca de ce nu se pune in balanta faptul ca Domnul Basescu a castigat Clujul (sunt nascut in Cluj-Napoca si candva ma voi intoarce la Cluj definitiv), Salajul si in general Transilvania, iar Dumneavoastra in urma cu cinci ani si Domnul Geoana acum in general Moldova, Oltenia si mai mult sau mai putin Bucurestiul.
Vedeti dumneavoastra, Domnule Nastase, diferenta de viziune asupra a ceea ce se intampla in tara si cum vedem noi situatia din tara, motiv pentru care votul nostru merge inevitabil catre Omul Basescu (cum il numeste presa autohtona) si nu catre Romania La Rascruce de Vantu – varianta negata vehement de Domnul Geoana, dar cat se poate de reala, este ca romanii de pretutindeni cu bun simt, educati si cu elementare notiuni si experiente din democratii autentice – nu pot pur si simplu sa isi dea votul cuiva asupra planeaza banuieli mai mult sau mai putin justificate (si n-am sa revin asupra lor, le-am enumerat mai sus).
Ceea ce ne-a socat si mai mult pe cei de aici – si cand spun ne-a, ma refer la peste 12,000 de membri ai uneia din cele 7 biserici romanesti din Chicago – este nesimtirea cu care s-a iesit in fata cand noi inca mai eram in sala de vot si urmaream vestile din tara – si unul din cei 2 contracandidati s-a autoproclamat – ba mai mult, culmea culmilor – lumea si Dl. Crin Antonescu i se adresa cu apelativul Domnule Presedinte – cu exact 8 ore inainte de inchiderea urnelor din Los Angeles, de exemplu.
In callculele dumneavoastra si ale celor de la televiziunea romana – unde din nou, toata lumea, cu exceptia a 2 ziaristi cu mult bun simt mai spuneau ‘Domnule, les jeux ne sont pas faites jusq’au encore’, asta fiindca Diaspora poate avea o influenta. Si am avut, pentru a doua oara, dovada ca din cele circa 80,000 de voturi in plus luate de Domnul Basescu aici, victoria finala a fostla diferenta de 70,000 de voturi.
DUmnezeu ne-a ferit pentru a doua oara intr-un interval de 5 ani de o catastrofa, si sa nu ma intelegeti gresit, nu am nimic personal cu Domnia Voastra sau cu Domnul Geoana, ba mai mult, tatal meu, care a fost membru de partid vreo 45 de ani inainte sa se pensioneze acum 3 este foarte dezamagit ca PSD-ul a pierdut din nou – iar eu, cu toata dragostea pe care i-o port Dansului si Mamei Mele, nu pot decat sa ii spun: A invins Dreptatea, A Triumfat Adevarul, sunt fericit si usurat ca sechelele comunismului si ale urmasilor sai (partidele social-democrate in speta) nu au castigat ceva ce ar fi dus Romania cu cel putin 15-20 de ani in urma.
Asa ca ne pasa, Domnule Nastase, iar peste inca 5 ani vom fi din nou prezenti la urne – la urma urmei de-abia am implinit 40 de ani – si vom incerca din rasputerile noastre (s-ar putea insa ca ulciorul sa nu ne mai meraga la apa, dar noi tot vom incerca) sa facem o diferenta. Mica, mare, istoria si copii nostri ne vor judeca.
Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu, Traiasca Romania, Traiasca Tricolorul, Traiasca-n Fericire si Liniste Poporul!
Daca argumentele pe care va bazati nevoia unei dezbateri asupra votului din diaspora sunt 1. ei nu cunosc realitatea din tara asa cum o cunosc rezidentii, 2. sectiile de vot din strainatate nu sunt controlate corespunzator ; inseamna ca e tot un bluf, ca si contestarea rezultatului (PSD nu a furat deloc, sau a furat mai putin – care e premisa?)
1. Nu putem pleca de la premisa ca trebuie sa aiba drept de vot doar cei care sunt informati asupra realitatii romanesti. Pentru ca nu vom putea niciodata stabilit un indicator -ce facem, le dam teste la intrarea in cabina? – si in afara de asta, o stiti prea bine, presa e controlata in buna parte, si nu e deloc libera.
2. corect, insa e o problema ce se rezolva foarte simplu, cu o lege.
… acuma, puteti sa stergeti comentariul asta, am inteles ca aici nu au loc decat cele profund sau cat de cat favorabile. Probabil e la latitudinea baiatului care se ocupa de blog. Dar, indiferent daca e sters sau nu, votul de duminica, cu 90% de presa impotriva, a aratat cat de mult conteaza cenzura…
Cred ca lucrurile sunt pe cale sa se lamureasca. In lumina celor spuse de catre Instalatorul (plan intern) coroborate cu cele prezentate extrem de documentat de catre felix-cat (daniela, alooo) (plan extern) nu mai este necesara anularea alegerilor. Poate fi numit direct Mircea Geoana presedinte. Parca as mai vrea sa-l mai vad tzopaind o data. Lucrurile sunt clare. Poate aranja curtea de constitutionala de conturi (de reglat conturi). La asa martori obiectivi orice discutii sunt de prisos. Si apoi ce atata tevatura pentru „nesimtitii” din diaspora? Se lauda ca sunt 3-4 milioane dar la vot n-au fost decat 145 de mii adica sub 10% din ei. Asta e constiinta civica? Asta e patriotism? Si apoi diferenta dintre cei care aflandu-se in strainatate („nenorocitii dracului”) au votat cu Basescu si cei care au votat cu Geoana este de cam 80 de mii de voturi, adica sub 1% fata de patriotii care am votat in tara. De ce sa-i facem sa para mai importanti decat sunt („jigodiile naibi”). Nu la ei e problema ci aici, la noi chiar si pe blog.
P.S. Mai dar josnica poate sa fie finta umana. Adica pamapalaul Geoana a avut la picioare toate partidele (PSD, PNL, PNG, PRM, UDMR si alte nationalitati conlocuitoare), a avut interlopii oligarhi (100%), a avut 80% din mijloacele media si acum ne cramponam de 80 de mii de voturi venite de la cetatenii romani din strainatate („ai dracului de sclavi imbuibati” cu aere de superioritate nejustificate)? Ei acuma daca au trimis si ei acasa 7-8 miliarde de euro anual inseamna ca trebuie sa-si ia nasul la purate („putorile dracului”). PSD-ul campion al mitei electorale si al micilor care omoara (unora le-a stat in gat) care se pre-pronunta (totalmente ilegal) in legatura cu rezulatatul alegerilor vine acum cu acuzatia de frauda? Frauda? Pe ce baza? Pe baza unei colectii de neregului care ar trebui sa constituie cel mult auto-denunturi… Haideti doamnelor si domnilor fiti barbati (sic) si aratati ca stiti sa pierdeti elegant nu cu sughitzuri-guitzuri. Daca asta nu se poate fiti macar REALISTI. Asta e situatia. Nu va comportati de parca astea ar fi ultimele alegeri libere si democratice. Si de-ar fi, ar fi pierdute de Geoana nu de cine stie ce erou legendar. Cei care-l urati (irational…) pe Basescu ganditi-va la partile vesele: omul nu e dictator (un dictator nu castiga cu 0.33%, n-are simtul umorului, nu consuma alcool si nu ingaduie libertatea deplina a presei) si in plus veti avea alti 5 ani pe cine sa dati vina pentru propria stare de (sa-i zicem) „nemernicie”, aveti o zbârnâitoare intinsa la maxim care sa va destinda nervii: ba-ses-cu-ba-ses-cu… Nu veti fi voi de vina (pentru toate nenorocirile trecute, prezente si viitoare) ci Dictatorul de Chaplin si Idiotul de Dostoevsky. Veti avea pe cine sa dati vina. Asta e important.
locuiesc in ITALIA de 9 ani de zile si zilele astea va rog sa ma credeti ca nu-mi vine sa cred cite lucruri neadevarate se spun despre romani (in special diaspora)si cite lucruri nu se spun despre romani.
Fiind simpatizant PSD am facut parte dintr-o comisie la o sectie de vot din ITALIA ,si la sfarsitul zile sincer va spun am ramas dezamagit ptr ca din cei aproape 800 de oameni au votat cu BASESCU ca sa nu voteze cu ILIESCU? in conditiile in care in cele 2 ore petrecute in fata sectiei de votare au vorbit intr-una despre greutatile din tara despre faptul ca rude sau cunoscuti ramin fara bani sau au ramas fara bani in preajma sarbatorilor,ca tara e plina de datorii .
Acesti oameni (si aici voi fi rautacios)sau buna parte din ei dupa parerea mea nu au dreptul la vot cu tot dreptul lor de cetatean roman pentru faptul(strigator la cer)ca sint analfabeti sau semianalfabeti,nu ma refer la nivel de cultura ci la un nivel minim si (dupa parerea mea) OBLIGATORIU de educatie.nu se poate ca in anul 2009 sa neascundem analfabetismul prin scuza” mi-am uitat ochelarii acasa”
imi pare rau sa vad ca toata lumea isi da cu parerea despre romanii din strainatate ,este intradevar,votul un drept elementar dar si scrisul si cititul in limba materna este o OBLIGATIE ELEMENTARA.nu ma consider un om citit nu ma consider un om cult sint numai un simplu absolvent al unei facultati(6ani de facultate) si citeva carti citite (cu rusine recunosc nu multe),dar nu pot sa accept ca viitorii 3-4-5 ani din viata mea si a copiilor nostri sa fie decisi de aceste persoane .INTRADEVAR NU E VINA LOR CA AU STIUT NUMAI DE BASESCU ,DAR IGNORANTA LE APARTINE INTRUTOTUL.
1. Pentru cretinii care n-au inteles ca nu s-a pus niciodata problema interzicerii/limitarii dreptului de vot al romanilor de peste hotare (cu toate ca sunt o turma, nu un popor): nu va ia nimeni dreptul de vot, dar trebuie sa votati cu acte in regula, nu false.
2. Pentru politicieni: clasa politica trebuie sa se reformeze si, in acelasi timp, sa aiba un rol FORMATIV pentru societate. Daca vreti, sa creasca impreuna. Normal, nu ne putem schimba ca Fat-Frumos peste noapte, dar daca romanii vad ca se misca ceva – un proiect politic si social urmat cu consecventa , o improspatare a garniturilor de partid, CARACTER in politica – vor fi receptivi la randul lor.
3. @ AN
Trecand la analiza campaniei, dupa cum mi-am spart gura, prea mult antibasescu. O campanie negativa excesiva i-a iritat pe alegatori. Ati fi castigat daca nu i-ati fi dat atat de mult la cap (desigur, se pot deschide discutii despre efectul „322”, dar ati dovedit ca nu invatati din greseli). Episodul cu copilul i-a dat apa la moara basescului oprimat de moguli, cenzurat si calomniat de televiziuni, singur impotriva tuturor. Practic aici i-ati pus in arma grosul munitiei. Mircea Geoana incepuse o foarte bine o campanie pozitiva, civilizata, pe un proiect politic, se simtea in aer un vant de schimbare. Vant care a fost dintr-o data oprit (am avut un comentariul in ziua difuzarii mizeriei cu copilul) de VANTUL penibil care adus orice discutie despre un proiect de societate in derizoriu. Campania antibasescu trebuia desfasurata pe tinte, nu otova de la amavon. S-a creat un efect Cristoi care a imputit lumea.
Nu stiu ce sa cred: nu aveti talent in comunicare, sau este numai o suficientza pe care trebuie s-o depasiti printr-o aplecare reala asupra problemelor si modului de gandirea a electoratului.
PS Trebuie sa continuati (inteligent, desigur) descentralizarea partidului si reforma inceputa in 2005. Aveti curajul sa ganditi cu mintea dvs., va lasati manipulati la fel ca electoratul. Zau, parca sunteti copii uneori!
Domnule Nastase,
Este jenant ceea ce scrieti pe blogul dv.
Va lamentati despre corectitudinea votului din strainatate. Cati ani ati fost la guvernare? Multi.
V-ati gandit vreodata in acesti ani, multi de guvernare, sa faceti legi care sa nu fie in favoarea partidului dv si al propirului interes? V-ati gandit vreodata de ce au plecat romanii din tara? V-ati gandit vreodata sa aparati interesele romanilor aflati in strainatate? V-ati gandit vreodata ce servicii ofera statul roman prin ambasadele sale sau consulate? Ati contabilizat cate taxe si impozite au platit acei romani din stainatate pana sa plece din tara? Dar si cati bani trimit? Dar si cati dintre ei platesc inca taxe statului roman? V-ati gandit vreodata cum sa stopati infractiunile facute de unii dintre concetatenii nostri care ne fac de rusine? V-ati gandit la cat e de rusinos sa spui- Vin din Romania- tara care a inventat avionul, stiloul, insulina,cibernetica etc – din aceeasi tara din care vin si multi infractori?
Nu cred- dl Nastase.
V-ati gandit numai la propirul interes. Acum, din pacate culegeti ce ati demanat.
Sunt unul din romanii care traiesc in strainate, care a muncit pt Romania, care inca plateste taxe statului roman, care a avut contact cu autoritatile romane din strainate si care a ramas dezamajit de raspunsul lor, sunt un roman care muncesc in strainatate si care se mandreste de tara in care provine si in acelasi timp se rusineaza de ceea ce citeste in ziare despre desele infractiuni comise de concetatenii nostri. Sunt unul dintre acei romani care s-a simtit umilit de privirea vanzatorului din magazin dupa ce m-a intrebat in limba lui materna si i-am raspuns in aceeasi lima- vin din Romania. Am vazut bucuria si usurarea din ochi vanzatorului ca, in sf, i-am parasit magazinul
Asta e lumea in care traiesc eu, dl Nastase.
Nu a miliardelor, nu a contractelor oneroase, nu a mitei electorale.
Si in final,adaug, imi este lehamite de tot ceea ce inseamna politica in Romania.
@felix-cat (daniela alooo) – Am priceput desigur. Am priceput ca n-ai priceput. Din pacate nici dl. Nastase nu vrea sa te lamureasca. E sadic. Eu n-am ce sa-ti raspund. Pentru ca ai dreptate totala. Irefutabil. Diaspora e naspa. Ar trebui sa plateasca viza cand viziteaza Romanaia tarisoara noastra scumpa si sa nu se mai erijeze ei in arbitrii ai nenorocirilor noastre. Ai dreptate. Mai draga. Dar de. Nu Prosty le-a dat nas momindu-i cu cate 20 de mii de euroi pentru repatriere? Si uite ce subiect gras de discutie pe blog. Ca sa mai rupem si noi din monotonie. In ritmul asta in cateva zile pe blog vom afla ca tata, tarisoara a votat in corpore cu eroul Geoana iar strainatatea si conspiratia mondiala ne forteaza sa-l acceptam pe Antichrist in locul presedintelui pe care-l meritam cu toti inclusiv interlopii oligarhi care au bagat bani cu nimiluita in televiziuni ciutace. Degeaba? Pai cum>
@Criticos – Vino la cestiune. Lasa „plebicistul” si calomnia botanica.
P.S. – D-le Nastase campania electorala s-a incheiat. Pe durata acesteia era normal sa promovati prozelitismul politic si sa incercati racolarea enoriasilor pentru secta d-lui Geoana. Nimic nefiresc. Era dreptul si datoria d-voastra sa incercati sa-i faceti sa voteze „cum trebuie”, sa-i lamuriti, sa-i convingeti sau macar sa-i ametiti. Asa e democratia. Dar acum? Acum campania s-a incheiat. Daca exista nereguli ele trebuie reclamate organelor in drept (BEC nu CC). Dar aici pe blog care este scopul? Pastrarea cetatenilor in stare „fierbinte”? Pot ei sa influenteze activitatea organelor? Ce asteptati de la cei carora le dati sperante vizavi de visele care oricum nu sunt ale lor si care le-au fost inoculate prin ciutaci, cristoi, bazi, stani si etc? Se pune de o revolutie rosie? Pai ziceati ca Basescu incapabil sa piarda elecant s-ar deda la miscari de starada si haos nu si ultra elegantul-democratul-antiComunistul-reformistul PSD.
Domnule Nastase,
Am gasit accidental linkul catre acest post al dumneavoatra pe hotnews.
Si tocmai pentru ca ‘Cititorii dumneavoastra sunt mai inteligenti decat scriitorii altora’ am decis sa va dau un reply.
Sunt stabilit si lucrez in Bruxelles, consultant IT pentru Comisia Europeana, si de peste 6 ani de zile urmaresc aproape zilnic ‘realitatea’ din Romania prin intermediul presei electronice si a posturilor de televiziune cu acoperire internationala. La cei 30 de ani pe care i-am implinit am reusit sa realizez aproape tot ce mi-am propus pe plan profesional, financiar si personal. Nu ma leaga absolut nimic de Romania, in afara familiei, si nu am absolut nici o dorinta de a ma reintoarce prea curand din motive usor de inteles. Si totusi am fost la vot. Am sa incerc sa va sintetizez si de ce in numai 10 idei:
1. Votul romanilor din Diaspora, dupa parerea mea, reprezinta votul oamanilor care au avut experienta proprie a unei societati mai eficiente, mai organizate, mai prospere si mai civilizate. Si cred ca fiecare din acei oameni, de la medici la paznici de noapte, de la experti IT la capsunari si de la ingineri la badante, ar vrea ca experienta lor de viata sa poata intr-o zi folosita pentru a ajuta la progresul si transformarea in bine tarii in care s-au nascut. Pentru ca sentimentul de apartenenta la tara in care te-ai nascut e ceva absolut indisolubil, contrar parerii dumneavoastra si a domnului ‘jurnalist’ Ciutacu, el fiind primul creator al ideii cum ca ar trebui minimizat votul celor care nu au rezidenta in Romania.
2. Votul romanilor din Diaspora este exprimarea pura a sinceritatii, a culturii civice si a propriei constiinte pentru ca intr-adevar ei nu depind in mod direct de ce se intampla in Romania. Si totusi toti doresc binele acestei tari.
3. Votul romanilor din Diaspora este votul unor oameni care au obtinut un grad de independenta financiara, de cultura civica si de moralitate astfel incat sa poata sa isi exercite liber acest drept constitutional de a participa activ la viitorul tarii de origine.
4. Votul romanilor din Diaspora este poate votul unor oameni al carui singur catalizator de a merge la vot a fost propria lor constiinta si convingere ca fac ce cred ei ca este mai bine. Si nu sunt putine cazurile in care s-au facut adevarate eforturi de a ajunge la sectiile de votare si ma refer aici in primul rand la locatia geografica a acestora.
5. Votul romanilor din Diaspora este probabil singurul care nu a fost supus manipularii incredibile ce a avut loc in Romania in perioada campaniei electorale prin intermediul presei si televiziunilor care deservesc interese meschine, stimulentelor financiare pentru a vota pentru un anume candidat sau campaniei electorale absolut abjecte a coalitiei anti-Basescu.
6. Votul romanilor din Diaspora este votul oamenilor care au viziunea din exterior asupra realitatii din Romania, vederea de ansablu despre tot ce se petrece in acea tara, calitate care le confera statutul de martor obiectiv al desfasurarii evenimentelor in Romania.
7. Votul romanilor din Diaspora este exprimarea clara a optiunii politice a unor oameni care gandesc poate un pic mai clar decat cei aflati in Romania, nefiind supusi non-stop fluxului mediatic al informatiilor contradictorii care nu poate genera decat neclaritate, indoiala si ambiguitate.
8. Votul romanilor din Diaspora este o palma data celor care au crezut ca prin intermediul parghiilor financiare, al manipularii obscure in mass-media, al aranjamentelor politice fara pic de rusine, al coalitiilor fara pic de onoarea si moralitate, pot pune mana pe putere si isi pot relua in liniste practicile ‘capitaliste’ de a vandaliza statul roman si de tinde sa ajunga in Top 500 tocmai pe baza afacerilor cu bani publici.
9. Votul romanilor din Diaspora reprezinta votul celei mai curajoase si ambitioase categorii de romani, care au decis sa nu mai astepte sa le rezolve altii problemele ci sa si le rezolve singuri. Problema in Romania e ca oamenii care ajung sa gandeasca un pic peste media barbatului de 50 de ani cu 10 clase din mediul rural care reprezinta votantul arhetipal pentru PSD, vor ajunge la concluzia simpla ca nu e posibil sa revenim la ce a fost inainte de 2004.
10. Votul romanilor din Diaspora a avut in vedere ca deserviciul profund cauzat de PSD statului si poporului roman in anii de dupa revolutie reprezinta un handicap economic, social si uman care va necesita mai mult de 3 generatii pentru a putea fi depasit:
– privatizarea frauduloasa a mai tuturor sectoarelor din economie
– instrainarea resurselor naturale de petrol si gaze naturale
– devalizarea fara scrupule a bancilor si fondurilor de investiii de catre oameni care astazi sunt prosperi si in libertate
– regresul incredibil in plan educational
– promovarea valorilor imorale si inumane ca fiind un exemplu demn de urmat
– manipularea cu un grad de nesimtire ce tinde spre paroxism a maselor de oameni prin mineriade, promisiuni politice nerealistice, jocuri de culise aberante, inginerii financiare diabolice si minciuni strigatoare la cer
– reducerea justitiei la o institutie patetica si neputincioasa si indepartarea persoanelor care au incercat sa o reformeze
– campanii de denigrare abjecte impotriva unor oameni care au devenit incomozi si care au cautat si gasit justitia in alta tara (vezi cazul Gregorian Bivolaru)
– reducerea la completa tacere a altor oameni si mai incomozi folosind metode masonice clare(vezi Antonie Iorgovan)
– promovarea unor lideri a caror valoare umana lasa de dorit in privinte multiple
– politica economica falimentara si lipsa de coerenta pe termen lung
– clientela politica si promovarea capitalismului cu bani publici firmelor apropiate de partid.
Poate ca acum va e clar de ce Diaspora nu a votat pentru PSD.
A limita dreptul de vot sau a diminua insemnatatea lui e echivalent cu pierderea cetateniei.
Daca un om cu o medie de inteligenta peste media politicianului roman ,cum sunteti dumneavoastra, vine cu o astfel de propunere mie personal mi se clarifica si mai mult idea ca practic ‘Romania the Land of Choice’ este de fapt ‘Romania the Land of Nobody’.
Va urez sincer o orientare personala mai benefica.
Domnule Nastase,
Contestarea alegerilor prezidentiale de catre PSD,atat de sonor mediatizata pe mai toate posturile de televiziune,indeosebi Antena 3 si Realitatea TV,dar si in presa scrisa,altereaza grav imaginea Romaniei in strainatate.Suntem cu totii convinsi,chiar si dvs. ca rezultatul alegerilor va fi validat de Curtea Constitutionala.Abuzuri si fraude s-au comis de ambele parti.Nu stiu cata autoritate mai aveti in acest partid,dar daca aveti autoritate,sfatuiti-i va rog pe d-nii Geoana,Nica,Hrebenciuc,Dragnea etc.sa inceteze imediat acest circ mediatic,care nu numai ca nu va avea nici un rezultat in ceea ce-i priveste,dar va avea un efect de bumerang asupra lor si a PSD.Poporul roman nu mai poate tolera sa-i fie maculata imaginea de catre niste politicieni iresposabili,ale caror interese meschine,de grup,par sa primeze in fata interesului national.
In ce va priveste,va apreciez ca om politic,sper sa va intoarceti la conducerea PSD.Dupa prestatia lamentabila a d-lui Geoana din ultima vreme,se pare ca partidul pe care il reprezentati nu are alta alternativa.
Draghi,
O alta explicatie posibila ar fi ca in Ardeal si Banat coruptia nu este atat de extinsa ca in celelalte regiuni si ca urmare masurile gresite nu sunt resimtite la fel de violent ca in Regat si Moldova unde avem coruptie de la cap la coada. Undeva la nivel local efectul este atenuat de factorii de decizie care isi pun propria amprenta de bun simt si legalitate asupra masurilor de la centru. De asemenea mi se pare o atitudine total gresita sa incerci sa ii convingi pe oameni ca se lupta cu o himera cand lupta impotriva comunismului. Poate ca fiind mai putin educati si mai inabili lexical nu iti vor putea replica pe loc, dar in forul interior vor sti ca au dreptate. Toata constructia sociala, distributia capitalului si structura de stat oficiala si neoficiala este rezultata direct din sistemul comunist la putere pana in 1989. Nedreptatile din ziua de azi sunt fie mostenite, fie derivate din nedreptatile ce s-au perpetuat sub diverse forme din acea perioada. As putea sa scriu mult aici, de la detinerea proprietatii si capitalului, pana la modul de promovare in structurile de conducere ale administratiei si, derivat din proprietatea capitalului, in business, chiar la firme mari si multinationale. A le spune acelor oameni ca viseaza prostii e o greseala pentru ca nu e adevarat.
Ceea ce nu realizeaza acei oameni votanti ai lui Basescu, multi de buna credinta, dar nesofisticati, este ca Basescu doar ii foloseste si se foloseste de aceasta tema nobila pentru a le fura voturile si nu are nici cel mai mic gand sa faca ceva impotriva ramasitelor comuniste sau ceva care sa semene macar cu o politica de dreapta. La fel ca si amicul sau Tariceanu, despre care sunt sigur ca unii nu m-au aprobat atunci cand am scris ca e tovarasul lui Basescu, iar cearta lor era fum pentru fraieri.
Stiu cu absoluta certitudine ca exista si de partea majoritatii parlamentare destui politicieni jucatori, adica din cei care nu dau doi bani pe necesitatile sau grijile electoratului odata ce nu mai au nevoie de acesta. in acest sens vreau sa remarc ca noi (sustinatori, politicieni, presa) am luptat avand acelasi obiectiv, dar nu impreuna. E o mare diferenta. Ai lui Basescu au luptat uniti, e adevarat ca de frica si de lacomie, dar au fost uniti. De partea noastra observ, mai ales de la clasa politica ce ar trebui sa coaguleze si sa ajute demersurile societatii civile, politica sacilor in caruta, mentalitatea de jucator, urat termen in politica. Exceptie notabila Crin Antonescu, un mare caracter, dar care pare ca va reusi sa se impuna si efectiv. Si din partea PSD cred ca trebuie sa ii acordam tot sprijinul pentru a avea un partener onest si stabil in aceasta tara care va scapa in curand de sub control.
Cred ca e important de mentionat aici si o scrisoare deschisa adresata ministrului de externe:
„Referitor la declaratiile domnului Ministru interimar al Afacerilor Externe, conform carora alegerile organizate in strainatate au fost corecte si transparente, in calitate de reprezentant al Aliantei Politice PSD-PC in Biroul Electoral pentru sectiile de vot din Strainatate, doresc sa ii adresez public domniei sale urmatoarele intrebari:
Ce fel de alegeri corecte si transparente sunt acelea organizate in sectii de vot in afara misiunilor diplomatice – in holul hotelurilor, sali de cinematograf, sali de sport, sau direct la domiciliul activistilor PD-L, in absenta oricarei prezente a fortelor de ordine?
De ce presedintii sectiilor de votare au refuzat sa dea curs cererilor scrise (conform deciziei BEC nr. 49) ale reprezentantilor PSD-PC de a obtine copii ale tabelelor electorale cu CNP-urilor celor care au votat – pentru a fi comparate?
De ce sectiile de vot din strainatate, care au statut de sectii speciale, nu au fost monitorizate video precum sectiile speciale din Romania?
Cum explicati ca din verificarile CNP-urilor cetatenilor care au votat in strainatate incep sa se evidentieze cazuri de vot multiplu?
Cate titluri de calatorie a eliberat MAE in ultimele 30 de zile?
Cand ati declarat ca alegerile au fost corecte si transparente aveati cunostinta ca reprezentantii PSD-PC, PNL, UDMR si PRM, membri ai Biroului Electoral pentru Strainatate au contestat procesul verbal final si nu l-au semnat?
PS. Aveti cunostinta de faptul ca senatorul PD-L Viorel Badea a impartit portocale in sectia de vot din Marcellina? Este o informatie exotica, e de inteles daca ca nu sunteti la curent. Insa, in calitate de Ministru al Afacerilor Externe consider ca ar fi trebuit sa stiti ca Biroul Electoral pentru Strainatate a trimis in data de 7 decembrie 2009 trei sesizari Parchetului. Trei spete. Este vorba de cazul primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca care a condus operatiunea ‘Autobuzul’ in Republica Moldova si doua cazuri din Italia, semnalate de presedintii sectiilor de vot, unde mai multe persoane s-au prezentat la vot dupa ce votasera deja, la acelasi tur de scrutin, la alta sectie de vot.
Garantati corectitudinea si transparenta alegerilor din strainatate?
8 decembrie 2009
Cu deosebit respect,
Andi Cristea, reprezentant al Aliantei Politice PSD-PC in Biroul Electoral pentru sectiile de vot din Strainatate”
@nastase. Oricum ai lua-o, toată ţara s-a colorat în portocaliu. Pt că partea-aia de-i ziceţi voi „roşie”, e de fapt roşu plus galben.
Eu zic ca mai întâi să vă bateţi împreună ca să ne redaţi victoria, după care vă bateţi care să fie preşedinte. 😀
Domnule Năstase, dar nu ar fi mai bine să retragem dreptul de vot proştilor? Chiar dacă citesc presa şi sunt informaţi, nu au contact direct cu realitatea. Or fi ei rezidenţi, dar cât de bine pot ei cunoaşte realităţile politice, economice şi sociale ale ţării? Eu spun, domnule Năstase, să votăm noi între noi, cei care ştim cu adevărat valoarea artistică a colecţiei dumneavoastră de tablouri, cei care putem fi cuceriţi de calitatea unei ironii fine. Proştii nu vă înţeleg, domnule Năstase.
Se impune, de asemenea, o dezbatere pe un alt subiect. Consistenţa votului bătrânilor, domnule Năstase. Acelaşi argument solid, care se aplică în multe ţări europene: moşii nu sunt afectaţi direct de reglementări, de taxe şi de impozite, din simplul motiv că ele nu există. Asta fără să punem la socoteală justa evaluarea unei viziuni sau alta asupra viitorului. Prin urmare, votul lor ar trebui să aibă o greutate mai mică. Degeaba ati protestat, în 2004, la adresa articolului lui Mircea Mihăieş, „Matusalem votează”. Intenţiile Dvs. din acest moment se confundă cu cele ale lui Mihăieş de acum cinci ani.
Domnule Năstase, în anul 2003 când, din întreaga presă românească, doar două ziare (un cotidian şi un săptămânal) mai rămăseră liberă, am scris, într-un editorial pe prima pagină a unui ziar studenţesc: „Năstase este un bou”. Mă bucur să constat, şase ani mai târziu, că nu m-am înşelat.
P.S. Niciodată nu se pune virgulă înaintea expresiei „etc”.
@sim – se vede ca locuiesti in „strainatate” si ca nu ai suficiente date pentru a vota. Acum, vorba lui Criticos, dar atunci bai diasporene cum ai ajuns pe blogul asta? Ei dar daca tot ai ajuns inseamna ca vrei sa te informezi ca sa votezi data viitoare. Asa-i? Hai ca te-am ghicit. Asa sa faci. Si nu te simti stingher. Chiar si aici in Romania sunt multi cetateni care locuiesc in strainatate. Si sunt rupti de orice realitate. In loc de realitate casca gura la Mircea Badea, care si el da cu gura in gura presei si asa mai departe insa foarte putin.
„Consider ca romanii de peste granita trebuie sa voteze; este un drept elementar. dar sa o faca in cunostinta de cauza.” – Pai cei care au votat (nu ca tine) au facut-o in cunostinta de cauza. Ca si cei din tara ca si la ei „se prinde” ProTV-ul si Antenele.
Sim deci tu crezi ca romanii din strainatate care n-au auzit de Geoana se plictiseau duminica si s-au dus asa… cateva zeci de kilometri de-a-mboulea ca sa stea la coada si sa voteze de unul de care auzisera ca-i romanas ca si ei, Basescu? Asta vrei sa zici? Mai Sim tu locuiesti in strainatate adica esti din Baicoi nu din Mizil sau care-i treaba? Haide nu mai veni cu teme false. Cetatenii romani din strainatate au drept de vot pentru ca sunt romani nu pentru ca trimit bani sa-si cumpere drepturile. Cei care au pastrat legaturile cu tara mai vin si la vot. Ceilalti (peste 90%) dintre cei care formeaza diasopra (diasporenii de… vorba marii doamne Criticos) care nu mai stiu ce-i pe la noi nu se mai deranjeaza sa voteze. Si oricum nu despre asta era vorba. Geoana cu un aparat impresionant in spate a pierdut alegerile. Cineva a investit (una alata in aceasta optiune perdanta) si acuma se cauta vinovatii: diaspora. Mare gaselnita, ce sa spun. Mai ca-mi dau lacrimile.
sim, de acum inainte nu mai am nici un fel de compasiune pentru bietii cetateni din strainatate. Un salariat/intreprinzator „de-acasa” se sustine pe el singur, nu-i da nimeni pomana, plateste taxe si asigurari, ba chiar si berea, micul si revistele celor „de-afara”. Ma astept macar la putin bun-simt si un minim spirit civic. Nu poti sa ai numai drepturi si nici o obligatie. Macar de a invata dracului sa citesti un text, in speta un program electoral.
Daca vrei sa fii respectat trebuie sa respecti. Nu sa-ti bagi picioarele in cei din tara si sa te doara intr-un loc de soarta profesorilor, copiilor, parintilor, batranilor din tara ta. Nu cred ca toti stranierii isi abandoneaza in mizerie si uitare copiii, parintii, bunicii, fratii, nu cred ca toti uita de unde au plecat, dar respectul pentru cei din tara se manifesta prin efortul minim de ate informa despre soarta lor; sa citesti programele candidatilor. SA-TI PESE de nevoile, aspiratiile celor de acasa.
Daca nu vrei sa fii tratat ca un cetatean second hand, nu te purta ca ca atare.
Cat despre Republica Moldova, nu vreau sa mai discut. Oricum, la romani totul este de vanzare: copiii sunt de vanzare, voturile sunt de vanzare, constiinta este de vanzare, de fabrici ce sa mai discutam. CETATENIA se tranzactioneaza, a disparut legatura sufleteasca intre stat si cetatean, numai banul conteaza. Oricum, clasa politica are un rol formativ fundamental si ma astept sa nu mai exporte ura, rautatea si vendeta de-acasa. Este comunisto-fesenista scindarea electoratului in pro si anti-basescu, daca nu este cu noi este impotriva noastra, toti care nu sunt cu „ai nostri” sunt comunisti, spioni rusi si alte ordinarii. Chiar si in perspectiva alegerilor anticipate, nerusinata impartire a electoratului risca sa-i indeprateze pe cetatenii de bun-simt de un proiect politic de modernizare, desovietizare autentica. In orice caz, pe romanii din tara i-a indepratat iremediabil de cauza fratilor de peste Prut.
Uite cum sta treaba Daniel. e o mare porcarie sa afirmi ca in Ardeal si Banat coruptia nu sta la fel ca in Regat. Corupti are exact aceeasi amploare, locuitorii sunt la fel de inapoiati dpdv al educatiei, spiritului civic (emblematic furtul gardului de protectie de pe Autostrada Transilvania). Inceteaza cu aerul de superioritate! Spaga, mita (inclusiv electorala) are aceeasi frecventa, putere si nivel ca in Regat. Constiintele, s-a vazut, se vand la fel!
Basescu a declarat deja oficial pe site-ul basescu.ro ca le multumeste tuturor romanilor pentru votul lor. „multumesc pentru incredere, multumesc pentru lectie”. de fapt nu conteaza acum. important este ca PSD a pierdut increderea multora – chiar si 70.000 – si aveti de munca sa recastigati increderea. Gestul lui Iliescu de a accepta pierderea PSD-ului mi se pare salutara, e un gest de maturitate politica. Noi vrem de la voi aceasta maturitate, si cei ce v-am votat si cei ce nu v-am votat (legitim, nu cumparati). Povestea – mai bine zis mitul – cu fraudele trebuie sa inceteze nu o putem tine asa la infinit la orice alegeri prezidentiale. Personal cred.. desi PSD-ul nu este foarte agreat si are un background dubios pentru multi .. eu vad totusi celelalte partide intr-o ciorba murdara, nu PD-L si nu PSD. Aveti totusi mai multa credibilitate decat alte partide si depinde de voi sa ne aratati acest lucru, cu adevarat. In definitiv romanii si-au pus votul de incredere in ambele aceste mari partide, faceti pace si onorati-ne voturile.
@
Roxana
Hai, nu plange, nu plange!
Cu exceptia Germaniei (si, poate, a Angliei) nu trebuie sa iti fie rusine cu nici o tara membra UE din punct de vedere al coruptiei- nici una nu iese din „pluton”.
Te amagesti crezand ca Romania este cea mai corupta dintre tarile membre ale Uniunii Europene: in realitate, nici macar in acest domeniu nu suntem campioni.
@Neutrino : Stii ca este demonstrat ca cine vorbeste mult,mai spune si tampenii?ei in cazul asta tu scrii foarte multe prostii! Sincer te-as ruga sa nu mai tarasti PNL-ul in discutiile tale de 2 lei.Gata am priceput cu totii!!esti inca un indoctrinat!esti sustinatorul lui basescu!
@Stefan: Lauda-te in alta parte cu ce faci si ce ai obtinut pana la varsta de 30 de ani! Daca ce ai spus este adevarat,bravo tie,dar de aici pana la a considera ca toti cei care au plecat din tara sunt extraordinar de inteligenti si culti,iar noi restul vai de capul nostru,e cale lunga!Nu-l compara pe basescu cu liderii occidentali!e o mare diferenta de cultura,inteligenta,carisma si lista poate continua!stii ce e?noi,fraierii astia din tara,nu stim mai bine cat am indurat din partea acestui basescu…iar voi…VOI ne-ati condamnat la inca 5 ani!sa va fie rusine ca votati in necunostinta de cauza!
noi,fraierii astia din tara, stim mai bine cat am indurat din partea acestui basescu…iar voi…VOI ne-ati condamnat la inca 5 ani!sa va fie rusine ca votati in necunostinta de cauza! *
Domnule Nastase,
2 intrebari:
– daca diaspora vota masiv PSD si iesea dl. Geoana presedinte, ati fi avut o parere diferita?
– nu credeti ca regula un om un vot e suficienta?
multumiri
Am citit atent articolul si mai ales urmaresc dezbaterile zilnice de pe posturile TV din tara. As avea cateva intrebari pe care, evetual, sa le lamuriti intr-o viitoare postare:
1. Ce este de discutat referitor la dreptul meu de cetatea roman ce locuiesc si muncesc in strainatate de a VOTA?! Din cei aprox 2 milioane de afara cati sunt stabiliti definitiv? Nu iau in calcul Basarabia. Maine daca vor se pot intoarce peste 1,5 milioane. Si atunci cum puteti spune ca nu ne afecteaza taxele, impozitele, sanatatea, educatia si orice altceva stabilesc politicienii? Dar familiile noastre din tara? Procesul politic ne afecteaza direct si indirect si de aceea am DREPTUL sa VOTEZ ! Sa nu mai discutam si de faptul ca eu sunt ferit de tentatia „”puiului congelat, fainii si uleiului””, nefiind cineva care sa-mi bata la usa la sute si mii de km departare de tara.
2. Corectitudinea procesului electoral in strainatate? Observatori, reprezentanti ai partidelor, etc? E de zeci de ori mai corect decat cel din tara si un argument vi l-am oferit mai sus. Nu puteti oferi nici unii nici ceilalti mita electorala. Aici nu merge cu 50-100 lei. Nici chiar cu 50 de euro atata timp cat eu cheltui tot atat ca sa ajung la o sectie de votare pe benzina si taxe de drum. Si apropo de cheltuieli de deplasae, asta este un argument forte ca sa se infiinteze si mai multe sectii de votare decat au fost in acest an.
3. Citez: „”Prin urmare, votul lor ar trebui sa aiba o greutate mai mica.”” O aberatie mai mare ca asta nu am mai citit. Votul are aceeasi greutate pentru toata lumea. Nefericita exprimare. Nu vad cum o puteti proba.
In concluzie, dupa cum observati m-am referit mai mult la votul celor de afara, pentru ca simt ca acest fapt, al demonizarii noastre, a celor ce locuim vremelnic in afara tarii, este/devine o tema de dezbatere si un tap ispasitor.
In ceea ce priveste analiza alegerilor, fraude, neconcordante, etc va pot spune un singur lucru, de fapt citez din memorie un coleg la Dvs., Ponta: „”sistemul lor de frauda a fost mai puternic””. Intelegi Dvs. ce trebuie.
Alex,
nu stiu ce te inflamezi asa. Daca spun ca este asa o spun intotdeauna din experiente directe, nu din auzite. Ai putea sa spui ca am aere de superioritate daca, de exemplu, as face comentarii ce par documentate despre domenii despre care nu am nici cea mai mica idee, asa cum faci tu cand iti dai cu parerea despre probleme sociologice sau financiare. Daca spun ca la mine in curte, in Regat, coruptia e mai mare ca in Ardeal inseamna ca ma dau superior? Oare ce sistem de valori ai?
Alegerile nu s-au pierdut numai la frauda ci si la votul popular, multi erau convinsi ca fac bine votandu-l pe Basescu, despre asta vorbeam, ca nu a cumparat asta 5 milioane, a cumparat cati avea nevoie ca sa schimbe rezultatul.
domnule nastase, va rog sa imi spuneti si mie o tara europeana care „cintareste” altfel votul cetatenilor ei care voteaza din afara tarii si cum se aplica in mod concret acest lucru. pe langa faptul ca ar trebui sa va fie rusine pentru impartirea cetatenilor romani in categorii de acest tip, poate imi mai raspundeti la urmatoarele intrebari:
– daca sint plecat in concediu si vreau totusi sa votez, votul meu ar trebui sa cintareasca mai putin?
– sa presupunem ca dam alta valoare votului din afara, pe considerente de impozite; atunci de ce sa nu dam valoare votului in functie de impozitul platit? eu platesc de vreo 10 ori mai mult impozit fata de alegatorul mediu PSD (da, castig de 10 ori mai mult decit media si nu, nu lucrez la stat si daca e curios si domnul Iliescu, nu, nu fur). Prin urmare as vrea sa am 10 voturi. Se poate? Va multumesc.
Domnule Nastase,
O logica simpla, matematica, va spune ca 65% din parlament nu reprerzinta situatia pe care a impus-o poporul, de, sa zicem 50.3 cu 49,7 si care se exprima in milioane de voturi pentru fiecare candidat. Se pare ca cca 16 % din parlament a actionat impotriva poporului pe care spune ca il reprezinta. In plus PSD a tot incercat sa impuna teza presedintelui scandalagiu, cand de fapt dorinta lui Geoana de a pune mana pe putere e atat de mare incat nu puteti sa va recunoasteti invinsi. Chiar nu simtiti ridicolul in care se scufunda partidul dvs.? Va puteti inchipui ca se vor reface alegerile numai pentru ca reprezentantul PSD e un om sters si usor de manipulat? Apoi, daca este cineva care a fraudat alegerile de fiecare data, atunci intrebati-va colegii de partid, pe Dragnea sau Vanghelie, ca sa iau doar doua exemple, care acum striga cel mai tare frauda. Astept un pol de stanga veritabil in care sa dispara aroganta si tonul obraznic al majoritatii membrilor importanti si care sa prezinte programe viabile nu de genul pomenilor electorale. Daca chiar vreti cu adevarat sa stiti cine l-a votat pe Basescu cititi articolul lui Sabina Fati, din RL, „Cine il voteaza pe Basescu”, pentru care o felicit pe blogul dvs. Acolo ma regasesc si eu, dar credeti-ma ca daca ati fi venit cu un candidat, care sa-l poata depasi, dar nu doar printr-un discurs gol de continut si doar cu o retorica buna, c, i cu programe, cu ideiei bine, atunci as fi votat pe acel candidat. Aceasta batalie pentru putere cu orice pret, este ea insai o dictatura, dictatura lipsei de ratiune, o involutie a democratiei, tocmai la partidul dvs., care a incercat sa induca in popor ideea dictaturii lui Basescu. Desigur ca CCR, cu toata apartenenta ei la PSD, nu cred ca va dori sa puna tara asta intr-o postura mai mult decat ridicola. Eu cred ca strategia aplicata de dl.Geoana, cu iesirea de la guvernare si atat de pueril in momentele acestea, a fost sinucigasa si pentru dumnelui si, intr-o oarecare masura si pentru PSD-ul din teritorii. Aceasta analiza trebuie s-o faceti si apoi sa iesiti din aceasta lumina nefasta in care a fost impins PSD, partidului celor saraci care are in structurile lui cei mai bogati oameni din tara. Cand PSD va renunta la practicile mostenite de la vechiul regim (manipularea presedintilor de sindicat, greve comandate, infiltrarea partidelor adverse, o politica antieuropeana, interferente in justitie samd), in care dul Iliescu a fost un mare strateg, ei bine atunci veti avea posibilitatea sa castigati si alegatorii din categoria mea, care sunt, din fericire, destul de multi si probabil se vor inmulti inca. Sper sa mai am ocazia sa va mai scriu.
lasand la o parte diaspora: in alte tari la consulatul/ambasada Romaniei daca iti pierzi actele sau ti se fura trebuie sa platesti 50 de euro statului roman sa iti elibereze un act ca sa treci granita inapoi in tara. Cetatenii altor tari au gratuitate la ambasadele lor in aceste cazuri nefericite.
Asta spune tot despre despre cum ne tratam proprii concetateni. La fel ca si acuzatiile ca Diaspora a fost mituita si s-a fraudat acolo. In orice caz domnul Nastase nu face afirmatia aceasta in mod vadit doar spune ca ar fi un studiu de caz interesant si necesar, drept pentru care il admir. Oricum sa nu uitam de ce am scris mai sus, nu mi se pare normal ca cetatean al Romaniei la Ambasada Romaniei sa platesc 50 de euro ca sa ma pot intoarce in tara daca mi-am pierdut actele. Acesta este un caz concret patit de un prieten al meu in Amsterdam. Voi merge acolo ca turist – doar cu permisul auto 🙂
Deci degeaba ne ratoim unii la altii legat de voturile Diasporei sau a celorlalti romani, noi nu stim sa ne respectam in general de-asta suntem unde suntem. Si pe de o parte e vina intregii clase politice de orice culoare.
Asa cum am mai spus intr-un post anterior, consider ca multe sunt analizele pe care psd-ul ar trebui sa le faca. nu sunt votant psd, dar simpatizez si urmaresc cu mare interes si placere prestatia politica a catorva membrii psd. Tatal meu, Dumnezeu sa-l odihneasca a fost membru psd. din aceasta perspectiva imi spun punctul de vedere.
Nu v-am votat acum 5 ani, am avut intentia, dar nu m-ati convins suficient de tare incat sa suport cozile de la o sectie speciala. Antonescu m-a convins anul acesta si sper sa nu ma dezmageasca in zilele ce vor urma. Basescu m-a convins in fiecare zi din ultimii 5 ani sa votez importiva lui in turul 2, oricine i-ar fi fost oponentul.
Din punctul meu de vedere, o analiza serioasa a acestor alegeri trebuie sa ia in considerare ambele tururi de scrutin.Bucurestiul a votat impotriva lui Basescu, nu pro Geoana; sunt absolut convinsa ca un candidat psd mai „inspirat” ales, ar fi inclinat balanta decisiv si cu toata frauda marinelului, acum era pe mare. Trebuie de asemenea analizata foarte bine distributia voturilor mai ales in coroborare cu varsta alegatorilor si venituri si nivelul de educatie.
Cred ca marile greseli ale psd-ului (dincolo de candidatul propus), au fost urmatoarele: 1. nu ati facut nimic, ca partid sa scapati de etichetele care au prins atat de bine la o anumita categorie de electorat (comunisti, baroni locali, vanghelie 4 clase, etc); 2. electoratul va incepe treptat, treptat sa se cizeleze, sa intinereasca…si poate o targetare de catre partidul dumneavoastra a electoratului tanar si educat ar putea inclina balanta 3. guvernarea alaturi de pdl…pentru mine a fost o mare dezamagire si cred ca cel mai sigur mod de a scapa de marinel si gasca ar fi sa le treceti guvernul minoritar.
sunt absolut convinsa ca aceste alegeri au fost fraudate, nu cred insa ca rezultatul se va schimba (geoana ar pierde la diferenta dc s-ar mai vota o data) dar exercitiul pe care il faceti este bun pentru firava noastra democratie.
PS Nu prea imi scapa aparitiile dumneavoastra de la TV, dar citesc sporadic blogul; mi-am propus sa intru mai des pe aici. Nu stiu dc aveti in obicei sa va si intalniti cu cititorii/simpatizantii dumneavoastra. As fi onorata
Sunt un cetatean roman cu domiciliul in USA si am aceleasi drepturi cu Dvs domnilori invitati in materie de drept la vot. Cred ca platesc un impozit mai mare decat unii dintre Dvs, impozit platit statului roman. E drept ca e unul indirect, adica nu e impozit pe salar, dar prin impozitul pe casa, masina, tva si alte si alte impozite si taxe aberante cerute de statul roman, platesc mai mult decat unii dintre Dvs. De ce vreti Dvs sa-mi retrageti dreptul de vot? Ptr ca am o alta optiune decat Dvs? Oare nu va ganditi ce motive am sa nu votez asa ca si dvs? Sau doar ptr ca la un moment dat nu sunt in tara dvs vreti sa ma frustrati de un drept constitutional? Nu cred ca e corec. Si sa intelegeti ca noi cei care am iesit din tara si nu doar intr-o vacanta pe banii contribuabililor asa cum unii dintre dvs au facut, ci locuim ptr o vreme intr-o tara civilizata si cu un sistem politic normal, dorim si in tara noastra sa aducem acel sistem politic, ce este bun,
deoarece nicaieri nu e perfect. Si credeti-ma pe cuvant. Cunoastem realitatea din Romania mai bine decat multi dintre cetatenii tarii noastre ce au vazut strainatatea doar in poze si in filme. Si nu vorbesc doar in numele meu, ci foarte multi daca nu majoritatea romanilor de aici din USA avem aceeasi opinie.
Va multumesc daca reusiti sa cititi acest e-mail pana la final.
P.S. Oare doar banii nostri sunt buni, votul nu?
În legătură cu afirmația dumneavoastră legată de faptul că votul celor din străinătate ar trebui să aibă o greutate mai mică, aș spune că este nepotrivită în contextul de față. În primul rând, n-ați putea susține faptul că această aserțiune este adevărată. Dacă vreți cumva să afirmați că votul celor de afară n-ar trebui să poată fi hotărâtor în ce privește alegerea președintelui României, atunci eu vă voi răspunde că aveți dreptate doar într-un singur context: în cazul în care diferența dintre cei doi candidați este una mai mare decât numărul voturilor din străinătate. Desigur, dacă această diferență ar fi mai mare în țară, atunci chiar dacă ar vota toți cei din străinătate cu un singur candidat, votul lor nu ar putea schimba situația. Însă acest lucru nu este valabil în cazul în care diferența între cei doi candidați este mai mică (în țară) decât numărul de voturi pe care le poate obține un candidat din străinătate – în acest caz votul celor de afară devine hotărâtor.
Dumneavoastră, dacă vreți să afirmați cumva să afirmați că votul lor n-ar trebui să conteze, atunci eu spun că nici n-ar trebui să voteze. Oricum, vizavi de posibilitatea fraudei, aceasta este valabilă în străinătate precum este și în țară. Există această posibilitate, însă prin determinarea existenței fraudei nu putem demonstra neapărat că frauda a fost realizată în favoarea lui Geoană ori a lui Băsescu. Abia în momentul descoperirii autorilor fraudei vom putea spune care dintre candidați a fost favorizat (ceea ce mie mi se pare un proces imposibil în Romania).
Așa că tare aș dori să înțeleg ce spuneți prin faptul că votul acelor oameni n-ar trebui să conteze (mai ales că știm foarte bine că sunteți de acord cu faptul că frauda contează cu adevărat în ceea ce privește posibilitatea întoarcerii unui rezultat într-o direcție ori alta).
Erată: „Dumneavoastră, dacă vreți să afirmați cumva să afirmați că”.
Corect: „Dumneavoastră, dacă vreți să afirmați cumva că…”.
Vă mulțumesc.
@Aya
Taie si Germania de pe lista. Repede, cu trei linii groase…
Dacă mi se vor diminua în vreun fel drepturile de cetățean român datorită faptului că locuiesc în străinătate, voi renunța la calitatea de cetățean român, domnule politician care pretinzi că mă reprezinți.
Ce-ar fi să acordăm și în parlament fiecărui parlamentar o pondere a votului proporțional cu numărul de voturi care l-au pus în funcție? Este același principiu, al reprezentării proporționale, și pot să îl susțin și să îl argumentez cel puțin la fel de bine. Ce-ar fi să avem alegeri uninominale așa cum ni le-am dorit, pe colegii, fără liste de redistribuire, fără oameni intrați cu 30 de voturi în parlament? Ce-ar fi să avem politicieni care să priceapă că ne reprezintă pe noi toți, indiferent de locația geografică? Atunci când sunt întrebat, răspund că sunt ROMÂN, indiferent în ce limbă. Nu pretinde că sunt demi-român doar pentru că vin în țara mea să-mi fac concediile.
Suntem mulți, domnule politician, și suntem mult mai puțin proști decât ne crezi. Iar dacă adversarii dumitale politici au un dram de minte – și suspectez că-l au – vor introduce până în 2012 dreptul la vot prin corespondență. Și-atunci poate o să vă lăsați de manipulare media și Photoshop și o să vă apucați de treabă. În caz contrar o să ajungeți în dulapul cu repere istorice ale perioadei de tranziție, unde o să schimbați impresii cu Ciorbea și Constantinescu.
domnule nastase,sun un cetatean al romaniei care munceste in strainatate si vine in fiecare an acasa.da acasa.romania este casa mea.cu ce drept spui ca noi votul nostru nu ar trebui sa conteze.cred ca ignorati faptul ca si noi platim impozite,avem copii in scolile din romania si trimitem lunar bani pentru medicamentele de care parinti si bunici nostri au atata nevoie si nu pot sa si le cumpere din pensiile mizerabile pe care le au dupa o viata de munca.asa ca sa nu mai indrasnesti sa spui ca noi nu avem habar de ce se intampla in romania.ba din contra stim foarte bine ce se intampla si deaia a ti luat o in brate si acum.normal ca nu va convine rezultatul,dar vedeti ca oameni cu mai putine studii din ro. sa u mai desteptat, iar elegatorii cu studii superioare si tineretul nu va da nici o sansa
@
Alex
Ai perfecta dreptate in privinta egalitatii intre regateni si ardeleni in privinta pohtelor indreptate catre produsele atragatoare ale coruptiei.
Un definitiv, trebuie sa existe egalitate de sanse!
Am vazut ca dupa comentariul meu care inca asteapta sa fie aprobat a aparut comentariul lui Draghi Puterity. Inteleg ca daca un comentariu scris dupa ce a fost scris al meu a fost aprobat, este posibil ca al meu sa nu fie. Oricum, puteti atunci sa nu luati comentariul meu ca pe un simplu comentariu, ci ca pe un mesaj personal de care e bine sa tineti seama.
Va urez succes si sa reprezentati oamenii in ceea ce faceti.
Va multumesc pentru faptul ca ati postat comentariul. A fost un gest bun.
Desigur acesta nu trebuie sa-l postati, pur si simplu va spun prin el ca apreciez gestul dumneavoastra de a posta un comentariu care va contrazice (unii cenzureaza).
@Syme
Daca o sa treceti mai des pe aici veti observa ca in ciuda legendelor apar o multime de comentarii critice… exista sigur o conditie, sa fie civilizate, sa contina idei si argumente…
Si pentru ca blogul este si o lume subiectiva, se poate intampla uneori ca un cuvant mai dur sa duca la nepublicarea unui comentariu, la fel cum uneori se intampla ca sa dureze un pic pana comentariul sa fie publicat…
Acum de exemplu aprobam comentariile de sus in jos – deci cumva invers cronologic si de aceea Draghi a ajuns la rand inaintea dumneavoastra…
cat despre propozitia cu greutatea – domnul Nastase a explicat deja intr-o postare ulterioara ca o considera nefericita si o retrage.
https://nastase.wordpress.com/2009/12/08/o-explicatie/
Datele pentru o analiza serioasa pot fi considerate si cele de la BEC, spun destule:
„Din cei 18.296.888 de alegatori inscrisi pe liste, la urne au fost prezenti 10.616.648 de persoane, adica 58,02%.
Basescu a fost votat de 5.274.063 de alegatori (50,33%), iar Geoana a fost ales de 5.204.102 alegatori (49,66%).”
pe baza datelor de mai sus:
7.680.240 de alegatori au stat acasa,
5.274.063 de alegatori l-au votat pe Basescu
rezulta:
pe 12.954.303 de alegatori nu i-ati convins
„147.754 de alegatori au votat in strainatate”, din care doar „78,86%” cu basescu, deci vreo 116.518
daca prin absurd ati rezolva cu astia care voteaza aiurea in strainatate, ce faceti cu restul de 12.837.785? cum ii convingeti ca chiar o sa fie mai bine daca vine un om sau altul `la putere’, sau mai bine zis in serviciul natiunii? chiar nu se vede ca problema e pusa stramb, ca astea sunt detalii care nu fac decat sa dezbine mai tare, sa inteteasca circul si scandalul? unde e programul pentru o singura romanie? a disparut ideea dupa alegeri, se punea numai daca era victorie? chiar nu se vede, in patima momentului post-electoral, ca oamenii nu au incredere? e vina lor? e vina PSD-ului? e vina lui Basescu? suntem cu toti intr-o mare problema, oriunde am fi. poate daca ne-am apuca cu totii serios de o treaba cinstita, s-ar rezolva ceva. mai trec inca 20 de ani pana o sa putem sa avem incredere si sa ne putem lua in serios… acuma inca ne uram cu totii…
Geoana a pierdut singur, ca prostul.Da vina pe votantii din afara, pe fraudarea alegerilor etc, dar nu vede principalul vinovat : EL . A facut mult prea multe greseli de imagine care l-au costat: vantu, inexactitate, necunostinta de cauza etc. Toate astea au dus la o mutare a unui procent deloc de neglijat din tabara sa in cea a lui base sau multi au hotarit sa nu-l mai voteze deloc. Daca stam si analizam la rece alegerile, vom observa citeva lucruri: pe BASE l-au votat fanii (partidul) si cei scirbiti de comunism si prostia lui geoana. De cealalta parte, au votat psd-istii (nu cred k geoana are prea multi fani acolo), pnl & alte partide(au votat sa nu iasa basescu, dar nu ca l-ar vrea pe geoana…) Asadar a fost OMUL basescu contra celor care nu il vor pe basescu…. goana pur si simplu a picat la mijloc fara sa aiba de-a face cu lupta asta… Daca psd ar fi avut un lider puternic ar fi cistigat garantat.PSD e un partid puternic care insa a fost tras rau de tot in jos de imaginea proasta creata de geoana.Acolo sa caute vinovatul, nu in alte parti.ACOLO ESTE PROCENTUL CARE I-AR FI FACUT CISTIGATORI . De furat au furat ambele parti, numai ca acum PSD nu poate sa iasa la rampa si sa recunoasca ca au fost pur si simplu invinsi, fanii rosii trebuie sa se duca acasa cu gindul ca au fost furati, ca altul e de vina si nu conducerea lor proasta. UItativa-n oglinda si abia apoi cautati alte motive. !!!!
Am ajuns astazi prima data pe blogul dvs via hotnews. Traiesc la Sydney de 12 ani si nu am fost la vot, nu pentru ca nu ma intereseaza Romania ci pentru ca mi-a fost jena sa pun stampila pe oricare dintre candidati.
In plus am crescut in respect pentru monarhie si nu cred ca republica prezidentiala e o forma buna de organizare pentru Romania.
Pornisem sa va scriu cu furie ca ceea ce propuneti e nedemocratic, neconstitutional. Si apoi am citit postarea integrala.
Am avut un sentiment ciudat. Venisem pornit si mi-am dat seama ca ceea ce voiam sa reprosez dumneavoastra tocmai mi se intamplase mie. Hotnews a scos din context un text, poate chiar o exprimare nefericita – imi pare rau, dar la nivelul dvs nu ar trebui sa fiti mai atent cu exprimarile!
Am inteles insa ca voiati sa spuneti altceva si anume ca ”Nu romanii din diaspora au decis castigatorul alegerilor.”
Da dragii mei colegi emigranti, oricat ne-ar place sa credem nu noi emigrantii (aia liberali, intreprinzatori, muncitori si anticomunisti) l-am ales pe Basescu, ci cei 5 milioane de romani din tara.
Hai sa nu ne mai umflam in pene si sa nu ne mai declaram lezati in amorul propriu.
Oricat am vrea noi suntem aici si Romania e departe.
Avem acolo parinti si prieteni, care de cele mai multe ori nici nu spun tot ce se intampla acolo (poate de rusine), poate citim unul, doua ziare (nu zilnic, ca nu avem timp)- de regula Evenimentul si Romania Libera ca astea au avut primele site-uri si ne-am invatat cu ele -, poate ne uitam la un protv dar nu mai stim exact ce se intampla acasa.
Dimpotriva traind de atat timp intr-o societate democratica nici nu mai putem concepe ca cineva poate sa incalce o lege fara sa fie tras la raspundere. Nu mai vorbesc de incalcarea Constitutiei.
Ce se intampla in Romania de si de cele mai multe ori nici nu ne mai intereseaza direct, iar multi dintre noi poata in suflet nu doar dor dar si multe ura.
Hai sa fim cinstiti cati dintre noi nu ne-am lovit de consulate, de angajati, de incapacitatea lor de a rezolva problemele. Si injuram sistemul. De cele mai multe ori e insa o vina personala a unor angajati idioti.
Domnule Nastase, daca doriti sa ne ajutati si sa va ajutati cu ceva, ajutati-ne sa gasim si consuli capabili, incercati sa mai simplificati din reglementari si poate atunci mai avem o sansa. Altfel noi injuram Romania si dam vina pe comunisti – atata stim.
Interesanta analiza si interesante discursuri. In 2004 nu le-am auzit. Acum realizez ca atunci pareau normale. In nebunia de acum par anormale. Acum a fi civilizat e o eroare. Unde ati adus tara asta!?
@ Stefan spune, decembrie 8, 2009 la 10:48 pm: +Domnule Nastase, etc+
Eşti mare propagandist, specializat în „limbajul de lemn”.
@ Alex spune:
decembrie 9, 2009 la 1:24 am felicitari pt comentariu.
Acest partid nu a inteles nimic.Fara sprijinul lui Crin ,geoana nu ar fi luat nici 35 %
Va mandriti d-le Nastase ca baza electorala a psd e formata din batrani de peste 60 ani de la sate???
In Franta de ex tinerii voteaza majoritatea cu stanga.D-voastra prin atitudinea asta nu faceti decat sa dezbinati tara asta amarata si mai mult.
Chiar nu vedeti ca PSD prin fapte si vorbe nu este inca o alternativa..la nimic.
De ce nu va lepadati de obiceiurile astea comuniste ,si sa incercati sa faceti (chiar si acuma cand e tarziu) ceva pentru tara asta,pt tineret,pt oamenii simpli,nu doar pt pensionari .Tot ce faceti este sa semanati ura si sa dezbinati.Rusinee
Domnule Nastase,
Am mai auzit-o pe asta cu cetatenii de categoria a 2-a. Cu regret va spun ca din vina dvs si a lui Iliescu am plecat din Romania, ptr ca din salariul de cadru universitar si medic rezident nu reuseam sa-mi hranesc familia. Pe Geoana, Iliescu l-a numit „prostanac”, nu eu. Si chiar s-a dovedit ca este asa, ducandu-se sa se relaxeze la SO Vintu cu o seara inainte de dezbatere. Atunci cand romanii din diaspora trimiteau in tara 3-5 miliarde de dolari anual erau buni? Nu mai erau de categoria a 2-a? Nu mai trebuia sa plateasca taxe ca sa voteze?
Pe mine m-au scos la vot televiziunile care l-au sustinut pe Geoana pana la exasperare, toti angajatii acestora renuntand cu bucurie la statutul de jurnalisti ptr a deveni aplaudacii de serviciu al prostanacului!
De ce eu sunt de categoria a 2-a si nea Ion si Vasile care isi vind voturile pe un kil de tuica sunt onorabili cetateni ai patriei? Numai ptr ca au stampilat PSD? Dar cei 31.000 de romani din diaspora care au votat cu Geoana tot prosti sunt? Nu cumva numai voturile ptr adversari sunt proaste?
Stefan , tu cel fericit in Bruxelles si care abia ai implinit 30 de ani ( te crezi matur? ) ia spune ce stii tu despre comunism ? ….” e frumos a scrie vorbe , cand nimic nu ai a spune ” ….Eu as propune introducerea votului cenzitar in Romania . Citind multe comentarii am ajuns la concluzia ca votul cenzitar in Romania ar fi o masura urgenta pentru clarificarea dreptului la vot . In Belgia votul este obligatoriu . Nu exista sectii speciale . Daca nu esti in localitate sau in tara in ziua votului , trebuie sa depui la primarie o declaratie prin care explici motivul absentei . Se aplica amenzi progresive celor care lipsesc nemotivat . Se voteaza electronic . Oamenii au constiinta , sunt informati politic , nu exista urne , frauda electorala este de neanteles la belgieni . Repet : nu exista sectii speciale . Dat fiin situatia din Romania , introduceti votul cenzitar .
Stau in continuare si ma intreb ce s-ar fi intamplat daca ati fi candidat.
Eu continuu sa cred ca, macar pentru niscaiva intelectuali, ar fi fost utila elocventa, printre multe alte chestii. Ma rog, de gustibus…
Dupa cum mai spuneam, nu ma pricep la politica. Nu stiu daca este/era posibil, dar cred ca la aceste alegeri trebuiau sa ia parte observatori din afara, trimisi eventual de niste foruri internationale. Si asta trebuia facut la cererea ambelor partide sau prin formularea unor petitii (sau a ceva de acest gen).
Una peste alta au fost niste alegeri extrem de ciudate, din absolut toate punctele de vedere.
Si ca ultim comentariu… As spune ca nu sunt de-acord cu treaba cu un singur vot. Un presedinte care sa reprezinte o natiune ar trebui sa fie ales cu o diferenta mai mare intre el si ceilalti candidati. Poate in 2004 nu m-am gandit la treaba asta, poate aberez, dar diferenta in sine mi se pare absolut aberanta. Teoretic ea ar simula o egalitate perfecta intre doua partide (fie unul dintre ele si coalitia), dar practic cred ca presedintele ar trebui sa reprezinte o majoritate.
PS rectific si sterg ghilimelele unui vers al nemuritorului nostru poet , pe care eu l-am modificat pentru Stefan 🙂
Domnule A.Nastase.
Daca sunteti un om corect va rog sa priviti evolutia procentajului partidului d-voastra si al candidatilor d-voastra in alegeri din 92 pana acum. veti vedea ca de la 70% (cand la vot au venit probabil 80% dintre romani) ati ajuns acum la 30 % (la 60% dintre votanti prezenti).
Daca obeservati acest lucru si il acceptati explicatie este foarte simpla: parte din votantii psd/pdsr/fsn ori au murit fiind vorba de 17 ani la mijloc iar parte au realizat ca schimbarea din 89/92 nu a fost defapt o schimbare.
Trebuie sa realizati ca daca doriti ca acest partid sa supravietuiasca si peste 20 de ani trebuie sa eliminati oamenii care va tin legati de trecut. Si aveti foarte multi, si foarte grei. Nu trebuie sa uitati ca o buna perioada dupa revolutie presa internationala va numea cu apelativul „neo-comunisti”. Nimeni cu greutate din vechea garda nu s-a retras. Acest apelativ inca va este atribuit!
Dovezile se vad si in aceasta campanie:
-esecul de la Timisoara unde ati incercat sa…va asociati cu revolutia romana
-esecul in a transfera termenul de neo-comunist, sau chiar comunist aspra lui T.Basescu.
-si chiar esecul de a-l…”curata” de rosu pe domnul M.Geoana cre chiar daca e curat este acoperit de istoria grea a astui partid
-si nu in ultimul rand esecul de a curata rosul din istoria partiduui cu galbenul imaculat and PNL.
Trebuie sa va intrebati serios:
Populatia a votat intradevar pentru T.Basescu sau ANTI-M.Geoana=Anti PSD?
Stiu ca in sinea d-voastra stiti aceste aspecte si cred ca este greu sa renunti la trecut si la tot ceea ce tea ajutat sa ajungi aici.
@ neutrino care spune, decembrie 8, 2009 la 5:47 pm : +Bogul asta tinde sa devina nefrecventabil. +
Păi nu pleci, băiatu’? E simptomatică înţelegerea aceasta între tine şi @Aya în susţinerea lui Traian Băsescu. Este foarte lămuritor faptul că tu şi @Aya nu vă dezvăluiţi identitatea reală, de asemenea revelator că tu şi @Aya îi glorificaţi pe culturnicii GDS care vor să distrugă România prin strategia George Soros.
Dl. Nastase,
Am plecat din tara din cauza acelora carora d.vostra v-au fost „dascali” (printre care si fosti d.voastra socri).Chiar aici m-am considerat roman si mindru ca nu am fost sluga comunista .
Nici Basescu nu ste mai breaz.Sinteti tare suparati ca nu mai ajungeti la ciolanul cel mare.
Din pacate versurile sint tare adevarate „Vin ai nostri ,pleaca ai nostri…”
Repede Securitatea „Noi vrem liniste”. Oameni buni, sunt intolerabile furturile la adapostul linistii si a pacii false. Daca CCR si Parlamentul nu-si fac datoria, vor urma episoade asemanatoare celor din Ungaria. Intelegeti ca Videanu, Ridzi, Blaga, Flutur, Mantog nu mai sunt tolerati.
@ nastase, un compromis pentru o transa FMI va avea consecinte incalculabile pentru Romania.
Domnule Nastase nu cunoasteti problema din Diaspora si incepeti cu presupuneri. Sa va explic eu de ce la ora 21 preferatul Dv-stra era presedinte…pentru ca cei din USA si Canada nu iesiserasi urmaream pe EVZ pulsul din Romania. Ca in orice tara unde orice cetatean are dreptul de vot ne-am impus si noi alegerea. Ca a fost Basescu sau Geoana insa am facut democratic si total pasnic. Sa va explic eu de ce un roman plect de 10 ani din Romania l-a votat pe Basescu…pentru ca sunt inca cetatean roman, pentru ca avem cu totii familii acolo, pentru ca trmitem regulat $$ in Romania si in cele de urma(a se retine) dintre 2 RELE o alegem pe cea mai putina REA. Decit Geaona manipulat de toata lumea de noua haita de hiene flaminde mai bine Basescu asa rau cum e cu gasca lui mai putin flaminda. Cind peste 5 ani vom avea un adevarat candidat nu va faceti probleme ca vom fi la curent cu toate chiar daca asa cum ziceti nu suntem implicati direct. Va urez sanatate.
Proud to be Canadian.
Julien
Haideti sa facem o dezbatere pe tema asta.
Toti cetatenii sunt egali infata legii ?
In mod evident cetatenii din diaspora nu sunt la fel de egali. Majoritatea nu au efectiv posibilitatea sa voteze ?
De ce ?
Pentru ca in timp ce in tarile civilizate s-a introdus votul prin corespondenta, ba chiar ultimile alegeri in statu Washington s-au desfasurat exclusiv prin posta, in Romania inca trebuie descoperita si bicicleta asta.
Si atunci cand voturile din diasproa se vor numara cu sutele de mii, sau, poate, chiar un milion, sa vedem pe unde mai scoate camasa PSD-ul
Domnule Nastase, mai invatati-i pe june primii din pesede sa se exprime mai cu atentie in limba romana, nu de alta, sunteti poet si cunoasteti sintagma „patria mea este limba romana”.
Cand pesedeul il mazileste pe , poate, singurul politician din Romania care merita sa fie citit si ascultat, l-am numit pe Vasile Dancu, si baga la inaintare toti impiedicatiicare nu sunt in stare sa lege doua cuvinte – vezi scrisoarea deschisa despre votul din diaspora – , ce pretentii sa mai aveti ?
Eu zic ca e cazul sa aveti o dezbatere interna serioasa. Scapati de Mazare si de Vanghelie, stiu ca e greu, ca ei e baieti de comitet si aduce voturile, si se afiseaza si pe la antene, dar totusi, cu dumnealor mai mult de atat nu se poate, o sa ramaneti incremeniti in fundatura asta. Sunt multi tineri care ar vrea sa fie reprezentati de un partid de stanga. S-avem pardon.
Dupa ce va mai lamuriti pe acolo, mai discutam.
PS Nastase
Am fost de parere ca Patriciu nu debordeaza de inteligenta. Am avut dreptate.
@
Mihut
Legat de raspunsul la intrebarile tale referitoare la Gusa: tu ce crezi?
Eu cred ca nu!
@
Dana
Manuela (administrator al blogului) a lamurit problema intr-un raspuns pe care i l-a dat colegului nostru Syme.
Citez:
„cat despre propozitia cu greutatea – domnul Nastase a explicat deja intr-o postare ulterioara ca o considera nefericita si o retrage.
https://nastase.wordpress.com/2009/12/08/o-explicatie/”
In replica Manuelei (se gaseste intre raspunsurile la actualul post al lui Adrian „astase) vei gasi si linkuri.
@
Alex
Citez din postarea ta: „acuma inca ne uram cu totii…”
Nici chiar asa! Mai exosta si exceptii.
Eu, de exemplu, nu urasc pe nimeni.
Stiu ca asta nu rezolva problema generala, dar poate mai conving cativa sa fie ca mine- iar ei, la randul lor, ii conving pe altii. Ar putea sa nu dureze mult! Ce crezi?
@
Draghi
Bine, procedez cum mi-ai spus- tu esti doktor in materie de Germania.
Ceea ce mi-ai spus este ingrijorator.
Votul nostru sa aiba o greutate mai mica? Iti inteleg frustrarea, dar asta nu justifica pornirile dictatoriale, anti-democratice de care dai dovada. Azi ne faci cetateni de mana a doua, maine ne interzici dreptul la vot. Nu te supara, dar sa-ti fie rusine Adrian Nastase!
dupa cum se vede cu ochiul liber comentariile pro-PSD au „priotitate”. Nu am sa comentez despre faptul ca PSD a pierdut pe mina lui …
Faptul ca nastase (n mic) crede ca diaspora ar trebuie sa conteze mai putin arata ca e cel ptin limitat … De ce nu se face o formula cu distanta pina la tren, sau o formula pe baza de IQ (cu test in toata regula …) sa u pe baza de studii. Ar trebui cineva sa-i aminteasca ce este democratia ca ne place sa nu ne place, ca sutem elitisti sau suntem populisti.
Si eu care credeam ca e baiat destept
@
Dragos
AI ATINS O PERFORMATA COLOSALA: DOUA VORBE, TREI PROSTII
Citez din postarea ta (decembrie 8, 2009 la 7:57 pm):
„Motivul pentru care exista o diaspora romana in USA poarta 3 litere: PSD!Am fost alungati de tilhariile voastre dintre 2000-2004”
Bunul simt matematic- vorba prietenei mele Manuela- spune ca atingi o performanta greu egalabila: doua vorbe, trei prostii.
Intreb: stii ce inseamna dispora?
Daca nu, de ce folosesti cuvinte carora nu le cunosti sensul?
Daca da, cum poti sa spui gigantica prostie ca, in SUA, dispora romana este „scolarita” (are doar 9 ani din moment ce spui ca a aparut in 2000!)?
Domnule Nastase,
Va scriu din Chicago. Nu vreau sa va spun foarte multe pentru ca, dupa cum am vazut, nu prea sunt pareri contra pe blogul dumneavoastra. Tin doar sa va anunt ca pregatesc un editorial pe marginea a ceea ce ati scris dumeavoastra mai sus, editorial ce va aparea in ziarul Romanian Tribune, editat la Chicago, ziar pe care va invit cu placere sa-l cititi pe http://www.romaniantribune.net, sa va convingeti ca si noi suntem ancorati in realitatea romaneasca. Iar Chicago a adus la acest tur de scrutin cele mai multe voturi din Statele Unite si Canada, voturi ce cu siguranta nu pot fi incluse in categoria „frauda”. Dar va spun mai multe in editorialul mentionat mai sus. In cateva zile.
@Alex
„1. Pentru cretinii care n-au inteles ca nu s-a pus niciodata problema interzicerii/limitarii dreptului de vot al romanilor de peste hotare (cu toate ca sunt o turma, nu un popor):”
Băiete,tu ai mari probleme…
Domnule Nastase,
Am plecat din tara in 1999, asa ca din nefericire cunosc „realitatile” traiului in Romania sub o guvernare PSD: mega-coruptie, promovarea non-valorii, vorbe goale si frumoase, acapararea parghiilor socio-economice de o camarila securisto-comunista. Legat de ultimul punct, deznadejdea pentru un tinar de 20 de ani a fost foarte mare cind am realizat ca pentru a-mi crea un viitor in Romania trebuie sa fiu de ‘vitza nobila’, adica fiu de cadru de partid.
Basescu daduse o speranta ca se poate si altfel, facindu-l astfel alegerea celor deziluzionati si plecati pe alte meleaguri. L-a pus prim-ministru pe Emil Boc, o persoana neafiliata camarilei comuniste. In schimb PSD i-a redus la tacere pe I Rus/grupul de la Cluj si s-a improspaptat cu Vanghelie. Bineinteles, Basescu e departe de candidatul ideal si coruptia nu ii este un cuvint strain.
Foarte trist cind amindoi candidatii au putut conta doar pe votul ‘anti’: Basescu pe cel anti-PSD si Geoana pe cel anti-Basescu.
@Alex
„Daca vrei sa fii respectat trebuie sa respecti”
„Daca nu vrei sa fii tratat ca un cetatean second hand, nu te purta ca ca atare.”
Vorbe deştepte spui .De ce nu le aplici ?
sa va fie rusine domnule Nastase, tot romani sunt si ei!poate votul dvs ar trebui sa conteze mai putin.
@Manuela-admin
Desigur, recunosc că nu intru foarte des pe acest blog, dar nici foarte rar. Iar când intru nu țin să citesc toate postările apărute între timp. Aseară am intrat de exemplu dintr-un link ce făcea trimitere direct la postarea de față. Și desigur că odată ce mi-a fost acceptat comentariul contestațiile mele (dacă au fost unele) s-au diminuat. Am citit explicația respectivă și o accept, mai ales că eu nu m-am legat de vreo problemă de negare a vreunui drept constituțional, ci pur și simplu am arătat că aserțiunea domnului Năstase poate fi valabilă într-un context care în momentul de față nu este valabil (Eram sigur că al n-a vrut să spună că românii de afară trebuie să fie lipsiți de vreun drept, însă implicațiile afirmației – acum explicată – erau destul de importante. Poate un motiv pentru care i s-a dat o așa de mare atenție acestei postări a domnului Năstase.).
Domnule Adrian Nastase,sunteti intr-adevar un bun manuitor al cuvintelor,vreau insa sa va raspund la o intrebare.Noi in Spania votam guvernul prin vot electronic,tot prin vot electronic votam si primaria,votul electronic,lege pe care PSD o blocheaza de mult in parlament.
Domnule Adrian Nastase pentru a intelege si dvs mecanismele Uniunii Europene,va dau un exemplu.Traiesc in Marbella,oras spaniol,unde doar 40% din populatie e spaniola,restul rusi,englezi,romani,irlandezi,americani,suedezi,etc si votam toti pentru primarie,pentru ca asta inseamna democratie si votam asa cum stim noi ca e bine pentru noi bineinteles.
Astea sunt lucruri pe care trebuie sa le cunoasca romanii din tara,poate asa vor intelege si ei ce inseeamna democratie adevarata
eu propun sa mai votam o data, daca ne asiguram in vreun fel ca se poate pune sistemul la punct si nu mai fura nici unii nici ceilalti. Insa cu o mare mentiune: daca tot Traian Basescu va castiga, sa suporte PSD cheltuielile intregului proces si sa le plateasca, retroactiv, si pe cele din 2007.
Dumeavoastra sunteti jurist de profesie, daca nu ma insel.
Cum puteti sa puneti in dezbatere un articol din constitutie, un drept al cetateanului roman?????
Chiar credeti ca un om analfabet care traieste in Romania are „trebuie sa aiba mai multe drepturi” decat un roman scolit plecat din Romania.
Cred ca jumatate din cei plecati sunt hoti, curve, capsunari, etc. Dar sunt cetateti romani, au acelasi drepturi ca si aceleasi categorii enumerate cu domiciliul in Romania.
…………….
Si sa fim cinstiti…. Mircea Geoana e un om slab, nu poate sa fie presedintele Romaniei.
Eu nu votez PSD-ul, dar cred ca aveti si oameni buni in partid si mai cred ca erau oameni care sa-l bata pe Traian Basescu.
Indiferent de cate „matusi tamara si termopane” aveti pe constiinta, cred ca aveati mult mai multe sanse decat Mircea Geoana.
Tot nu va votam pe dumneavoastra, dar aveti 100 de puncte peste colegul dumneavoastra.
IMPOSIBIL !de 20 de minute incerc sa imi exprim si eu punctul de vedere aici dar nu imi afiseaza comentul.care sunt comunistii?libertatea de exprimare unde e?
rusine,rusine,domnule Nastase.noi am plecat pe vremea voastra si nu am plecat de „bine ” ce ne era in tara.avem dreptul sa votam la fel ca orice alt cetatean roman.sunt mandra ca sunt romanca si de aceea nu pot sa accept sa fiu reprezentata de nimeni care va reprezinta si pe dumneavoastra.cand ,in tara, va fi mai bime multi dintre cei plecati se vor intoarce si de aceea votam.cu voi la putere nu mai ramane nimic in tara asta.toate discursurile lui geoana au fost la fel de false ca si declaratiile dumneavoastra de avere.iar acum va zbateti ca un peste pe uscat(ma refer la cei din PSD)ca sa nu acceptati evidentul: nu ati furat suficient! noua ne trebuie un guvern,premier si ministri.daca v-ar pasa de noi,cetatenii, va-ti implica in lucruri constructive.dar nu va pasa si de aceea strigati pe la toata colturile „ne-au furat!”.
Dl. Geoana s-a prezentat in fata mea avand in spate o alianta de partide. Basescu s-a prezentat in fata mea… singur. Eu l-am „simtit” pe Geoana slab. Nu a avut curajul sa il infrunte pe Basescu. A uitat ca erau alegeri prezidentiale, nu parlamentare.
Pentru dvs. Dle. Adrian Nastase:
In 2004 lucram la un cotidian dintr-un orasel din vestul Romaniei. patronul era un ardent sustinator al partidului dvs. In ziua alegerilor ne-a trimis pe toti la vot spunand: „Votati PSD daca vreti sa mai aveti un loc de munca”. Nu are rost sa va amintesc ca ati pierdut alegerile iar noi… locurile de munca. Intr-o Romanie democratica mi se pare mizerabila abordarea. As fi votat cu placerea in favoarea dvs. cand ati candidat la presedentie, daca nu ati fost candidatul PSD. Sunteti de departe deasupra lui Basescu.
Asa cum ati mentionat ceea ce eu astept de la clasa politica este un consens prin care sa puneti umarul sa ajutati statul Roman sa iasa din criza. si din pacate nu ati facut-o, iar acum, dupa infrangerea lui Geoana am sentimentul ca nu se va face. Geoana e prea slab ca sa inteleaga ca si din opozitie poti face lucruri mari care sa te riice in ochii electoratului.
Nu v-am vazut (pe voi politicienii) adunandu-va si stabilind un la comun un plan de reformare a sistemului de invatamant pe care sa-l respecte oricare guvern, indiferent de culoarea politica. Nu v-am vazut incercand sa stabiliti un program de lunga durata pentru a ridica ecconomia romaneasca, plan care stabilit de comun acord sa fie „litera de lege” pentru fiecare guvern, indiferent de culoarea politica. In schimb, ati avut consens cand ati votat privilegii, pensii s.a.m.d
Spunea cineva, aici, ca Romania s-a indatorat foarte mult in mandatul Basecu. ERONAT. Romania s-a indatorat foarte mult sub guvernul BOC, adica PSD+PD-L. Fara nicio suparare, dar din 1990 si pana in prezent nu s-a facut nimic pentru Romania. Nu o duc mai bine si nu am dus-o mai bine.
Ce asteptam de la guverne era un proiect national de protectie a mea ca si cetatean al acestei tari, impotriva exploatarii muncii mele de companiile romanesti si straine. Nu am vazut nici un guvern sa stabileasc (spre exemplu) un nivel de salarizare national, pe meserii, adaptat la realitatile economiei noastre. Ce e asa de greu sa stabilestei baremuri minime de la care sa inceapa salarizarea angajatilor. Sa zicem: Tehnoredactor: vechime A – de la suma X; vechime B – de la suma Y s.a.m.d. la toate profesiile din Romania. Dupa Codul Ocupatiilor din Romania se putea stabili pentru salarii baremurile minime de la care se putea angaja un om. Aceste baremuri puteau fi actualizate anual in functie de diversi factori economici.
In continuare, in Romania exista firme care iti platesc un salariu, dar in acte iti trec unul mai mic. In continuare, in Romania daca vrei sa iti deschizi o firma mica, te ingropi in taxe si impozite care te sufoca. In continuare, in Romania avem un aparat administrativ de stat supradimensionat. Exemplu: In august soatia a nascut o fetita. Am fost la Primarie sa depun actele pentru: trusoul copilului, alocatia copilului, prima de la stat pentru primul copil, indemnizatia de crestere a copilului. 4 Dosare, un birou… trei oameni. Dumnezeule. Trei angajati pentru 4 dosare!!!!! Poate ca al patrulea era in concediu. Si credeti-ma acest lucru nu se datoreaza guvernului BOC. Ci tuturor guvernelor. Nimic nu a venit de la noi, totul ne-a fost impus de catre UE. Altfel, nici acum nu s-ar fi facut reduceri de personal din randul firmelor si „directiilor descentralizate” ale statului.
Reformati partidul, reformati clasa politica. FACETI CEVA SI PENTRU NOI, caci pentru voi ati facut destul 20 de ani.
gata,
pina acum nu m-am dus sa votez. Data viitoare ma voi duce si voi vota pe Basescu si a 3 oara.
Dar daca va candida Vangelie pt. PSD se schimba povestea si-l voi vota pe iel.
Domnule Nastase,
Am citit analiza dvs. si sincer am ramas profund nedumerit. Dupa nedumerire a urmat revolta fata de promovarea acelei ,,dezbateri,, pe marginea diminuarii importantei votului celor din diaspora. In primul rand, o nedumerire logica referitoare la modul in care ar putea fi diminuat acest rol. Chiar asa, cum? In loc de un vot la o persoana sa voteze doua persoane si se considere doar un vot?Sa realizam voturi colective ale ,,maselor largi de oameni,, sau poate sa luam in considerare doar voturile acordate PSD. In al doilea rand, cu respectul cuvenit unui profesor de drept, va aduc respectuos la cunostiinta ca incercarea de a restrictiona intr-un fel sau altul dreptul de a alege este un demers NECONSTITUTIONAL. In consecinta, o dezbatere pe acest subiect nu ar fi decat in afara legii.
Se ridica apoi o problema de ordin moral. Un expat ar putea sa spuna OK dle Nastase suntem buni atunci cand trimitem in tara cateva bune miliarde de euro anual. Am fost buni cand economia romaneasca a ,,duduit,, si de la banii nostrii, dar acum pentru ca n-am votat cu PSD votul nostru ,,trebuie sa aiba o greutate mai mica,, asta ca sa va citez. In rest, agreez analiza dvs. desi cred ca dincolo de fraude (discutabile si, daca nu ma-nsel, oarecum reciproce) candidatul PSD a pierdut in opinia mea ,,pe propria mana,,. Incepuse bine – mesaj pozitiv, formarea unei majoritati transpartinice in vederea formarii unui guvern cu un Iohannis daca nu competent pentru o astfel de functie cel putin credibil…Au urmat derapajele – concretizate in discutii sterile despre autenticitati cinematografice – a se vedea productia ,,Pumnul si palma,, in regia dlui Dinu Patriciu – vizite inoportune – la Timisoara, loc sensibil, unde dl Geoana a activat cu nevinovatie uitate lozinci anticomuniste, sau la mogulul de serviciu, in noaptea de dinaintea alegerilor. Prestatia, daca nu slaba, oricum mult mai anemica, in fata unui TB in plina forma a avut partea ei de contributie la convingerea unor alegatori nedecisi…Parerea mea. Infrangerea dlui Geoana nu este rusinoasa in sine ci doar in contextul in care aceasta s-a produs. Sa ai trei partide in spate, un aparat de propaganda bine uns, televiziuni absolut ,,binevoitoare,, si totusi sa pierzi alegerile – asta da contraperformanta. Intr-un fel aceasta patanie a dlui Geoana imi aduce aminte de poezia Hannibal a lui Jebeleanu, in care, dupa o enumerare inspirata a mijloacelor de care dispunea stralucitul strateg cartiginez se incheia brusc: ,,Si n-au invins!,,.
Sa faca ceva si pentru romani?? Or sa faca…cand or sa dispara de pe lumea asta poate…adica peste vreo 1-2 generatii.
Cum puteti spune ca votul celor din strainatate ar trebui sa conteze mai putin?? Ce conteaza unde locuiesc atata vreme cat sunt cetatean roman?? Sau dreptul asta a fost scos din Constitutie si eu nu stiu??
V-au placut banii trimisi in tara de capsunari, nu? Nu va place ca nu va voteaza pe voi??
Nu-i puteti controla, aia e problema…nu puteti sa-i duceti cu camionul la vot sau sa le dati ultimatumuri…nu ati facut gat dupa primul tur, dar v-ati trezit dupa al doilea, nu?
Wall Street Journal : Liberalismul pare să fi câştigat la limită în faţa urmaşilor lui Nicolae Ceauşescu, în România
Alegerile prezidenţiale din România, deşi contestate, arată că liberalismul economic pare să fi obţinut o victorie la limită în faţa urmaşilor comuniştilor lui Nicolae Ceauşescu, comentază cotidianul The Wall Street Journal, în ediţia electronică.
As vrea sa comentez fragmentul urmator:
” in sectiile speciale, au votat 321 700 persoane pentru Basescu si 288 954 pentru Geoana. Adica 52,69% pentru Basescu si 47,32% pentru Geoana. Statistic, rezultatele, la nivelul intregii tari, ar fi trebuit sa fie identice sau apropiate cu cele din sectiile obisnuite. Se vede ca nu este cazul. ”
Adica daca luam LA INTAMPLARE un esantion care cuprinde 3% din masa totala a votantilor si obtinem un rezultat care aproximeaza cu precizie de 2,5% rezultatul exact, asta nu e bine din punct de vedere statistic? Dvs domnule Nastase va asteptati sa obtineti rezultate identice? Dupa care teorie statistica? Ma rog, daca dvs cunoasteti mai bine, atunci de ce nu organizati alegeri la care sa participe decat un esantion de alegatori ca sa facem economie de bani de la buget.
Sa zicem ca aveti dreptul sa aduceti si acest argument in discutie. Intreb atunci altceva: nu va deranjeaza nimic din punct de vedere statistic ca nici unul din membrii comisiilor de la sectiile de votare nu am auzit sa fi contestat faptul ca a semnat pe procesul verbal de numarare a voturilor? Iar acum partidul dvs contesta rezultatul. Adica din aproximativ 20000 de sectii de votare la care au fost reprezentanti PSD PNL PC PNG PRM toti au semnat procesele verbale dar atunci cand facem totalul nu ne convine rezultatul. Asta nu mai contrazice statistica sau poate contrazice bunul simt?
Aveti tot dreptul sa aveti adversari in politica dar va rog frumos sa nu credeti ca toti sunt prosti si pot fi dusi de nas cu argumente ieftine.
A fost prima data cand am postat pe un blog romanesc. Si cred ca ultima.
E de apreciat ca a fost validat de catre admin comentariul meu.
@blogideologic
Nu cred ca am insultat pe nimeni in ce am postat, nu fac propaganda nimanui ci doar mi-am exprimat parerea sustinuta de argumente care nu cred ca pot fi contestate.
@ilona pauna
Mi se pare hilar sa fiu acuzat ca ma laud, in fine, fiecare intelege ce vrea.
Eu insa am tinut sa precizez tipologia omului care sunt pentru a se intelege clar cine isi exprima acele idei.
Sunt de acord ca nu toti romanii externalizati sunt ‘geniali’ insa sa stii ca sunt foarte multi dintre cei ‘mai rasariti’ care nu mai sunt de mult in Romania:
– din aproape 20 de fosti colegi de Olimipiada Nationala la Fizica cu care inca mai tin legatura dupa 15 ani stii cati mai sunt in .ro, iti spun eu unul singur
– in departamentul IT din cadrul DG-ului in care lucrez si care are in componenta 20 de oameni de nationalitati multiple stii cati sunt romani, iti spun eu 7
– am 3 colegi de grupa la facultate care lucreaza pentru Microsoft si 4 pentru Google, 2 pentru Facebook si 1 pentru AOL, toti in US, si asta din 30 in total intr-o grupa
– stii cati medici romani cunosc in Belgia, iti spun eu 7
si exemplele personale pot continua.
Eu cred ca genul asta de oameni nu pot fi ignorati cand isi exprima o parere. Tocmai pentru ca sunt educati sa gandeasca si apoi sa se exprime.
@felix-cat ( daniela )
Post-ul meu a fost un reply la articolul de mai sus in care am incercat sa fiu la obiect oferind exemple concrete. Sa stii ca in decembrie ’89 printr-o situatie conjuncturala eram chiar in Bucuresti in acele zile, si imi aduc aminte foarte clar si acum atmosfera de atunci. In Belgia votul nu este obligatoriu si nici nu a fost vreodata. Ai dreptate nu se pot compara politicienii occidentali si cei de la noi. Insa nu putem fi de condamnat daca am ales solutia cea mai buna dintre cele existente.
PS: Tu unde erai in Decembrie ’89?
@Stefan
„A fost prima data cand am postat pe un blog romanesc. Si cred ca ultima.”
Faci o mare greşeală.Administratorul ţi-a validat postarea ,de ce te supără aşa tare o părere contrară ?După cum spune chiar domnul Năstase sunt necesare păreri alternative.
Eu de exemplu îţi susţin punctul de vedere.
@ Stefan
+urmaresc aproape zilnic ‘realitatea’ din Romania prin intermediul presei electronice +
În cei cinci ani de mandat Traian Băsescu, „preşedintele jucător”, a fost creat un „montaj financiar” prin care România a devenit o sursă pentru un flux de lichidităţi cu debitul de 1 miliard de euro lunar (aici este vorba numai despre rata dobânzii, nu şi despre achitarea datoriei suverane de 100 de miliarde de euro) către finanţa externă. Pe ce au fost cheltuiţi în ţară cei 100 de miliarde de euro, asta refuză să spună Traian Băsescu ! Ştii tu ? Dacă nu ştii, înseamnă că nu te-ai informat înainte de a vota.
Domnule Nastase,
inca de la inceputurile blogului Dvs. am tinut sa va semnalez (lucruri pe care le stiati cu siguranta) situatia PSD-ului la Satu Mare. Mai precis, faptul ca acest partid e condus de un individ, numit Gheorghe Ciocan, precar intelectual si moral. Va semnalasem si faptul ca si Dvs. i-ati permis sa va insoteasca cand va aflati la conducerea partidului si a guvernului in diferite delegatii si ma intrebam cum intelectualul de calibru pe care il reprezentati nu s-a simtit deranjat de micimea acelui personaj. Nu ati atins in raspunsurile Dvs. nicicand acest subiect, ceea ce m-a facut sa deduc ca acest Ciocan v-a fost candva folositor.
Ceea ce s-a vazut la aceste alegeri, e faptul ca aceste situatii extreme, in care un tip cu un nivel de pregatire, de cultura si de adresare atat de jos conduce principalul partid de opozitie intr-un judet, nu sunt tolerate de alegatori. Populatia judetului Satu Mare, dincolo de cei ce depind direct sau indirect de acest Ciocan, stie care e calitatea acestui om si atunci cum sa astepti sa primesti voturi din randurile celor fara apartenenta politica, care te judeca prin prisma reprezentantului tau in teritoriu? Eu cred ca a venit vremea ca PSD-ul sa se spele de aceste mizerii. In Europa social-democratia e optiunea de vot a intelectualilor, a mediului academic, a oamenilor de cultura. De ce e in Romania altfel? Oare nu din cauza acestor indivizi care se vor lideri, care sunt sustinuti de la centru, dar care sunt de o inapoiere intelectuala de speriat?
Draga Stefan , eu am 45 de ani , e lesne de inteles unde eram in `89 . Acum sunt foarte aproape de tine : m-am mutat in capitala Walona – Namur ( asta pentru ca imbratisez francofonia , iar Bruxelul mi s-a parut ca imi ” musulmanizeaza ” viata ) . Si te asigur ca in Belgia votul este obligatoriu pentru cetatenii belgieni . Ma si mir ca un tanar atat de implinit ca tine intr-o capitala europeana sa nu stie nici macar atata lucru , dar sa contrazica . E prima data cand postezi pe un post romanesc , zici . Iar acum ai postat sa explici vixiunile tale politice cu privire la Romania . Cu ce drept ne postezi ” lectiile ” tale ideologice ? Nu ar fi mai bine sa te etalezi pe Rombel ? Nu cumva esti ala care facea propaganda portocalie pentru romanii de pe forumurile Rombel ? N-asa ca te-am ghicit ? Sa ma ierte dl Nastase ca-mi permit sa dau replici comentatorilor de pe blogul d-sale , dar nu ma pot abtine .
Scz : ….rectific vixiunile cu viziunile…..
@contele
Pentru simplu motiv ca modul in care observ ca se obisnuieste a se insulta si acuza o persoana doar pentru ca are o parere, fara a se incerca sa se inteleaga argumentele ei, mi se pare total deplasat.
Post-ul meu e fost in primul rand pt Dl Nastase. Nu insult si nu cataloghez pe nimeni.
Si ii rezerv dreptul de a nu accepta sa fiu acuzat si insultat de ‘anonimi’ pentru ca starea lor de moment le dicteaza asta.
@blogideologic
Comentariul tau e neclar si confuz.
Ce intelegi prin ‘flux de lichidităţi cu debitul de 1 miliard de euro lunar (aici este vorba numai despre rata dobânzii, nu şi despre achitarea datoriei suverane de 100 de miliarde de euro)’?
Eu unul, ca absolvent de Cibernetica la ASE, iti spun sincer ca nu inteleg clar la ce anume te referi. Ce reprezinta acel miliard: dobanda perceputa de catre banci sau fluxul monetar intern lunar raportat la un PIB de 145 miliarde anual pe 2009 cat a avut Romania?
Recunosc ca nu stiu la ce te referi.
Insa sunt mai multe lucruri la care nu am inca un raspuns, gen:
– cum se face ca in Romania se construieste cea mai scumpa autostrada din UE si in cel mai lung timp posibil, totul parafat in timpul guvernarii PSD, intr-un contract nereziliabil de catre partea romana?
– cum e posibil ca nimeni si niciodata sa nu faca un audit real al averii celor din Top 500, si daca se constata grave incoerente, respectivele sume sa se intoarca de unde au plecat, adica in bugetul de stat?
– cum e posibil sa se incerce condamnarea comunismului si arhivele Securitatii sa fie inca secretizate pentru a proteja 80% din clasa politica actuala?
– cum e posibil ca dobanda bancara medie in Romania sa fie de 3-4 ori mai mare decat in Occident in conditiile in care pentru un credit ipotecar garantia bancii o reprezinta ipoteca pe 100% din valoarea bunului desi banca a finantat doar 75%, restul fiind aportul aplicantului la credit?
– cum e posibil ca in 2008 pretul unui m2 construit in Bruxelles sa fie mai mic decat in Bucuresti in conditiile unui venit mediu de 7 ori mai mic in Romania?
– cum e posibil ca fondurile europene sa fie acordate doar celor care ‘intorc’ 30% din ele celor care le-au aprobat?
Si as putea sa mai continui. Daca pentru ca nu stiu raspunsul la aceste intrebari nu ar fi trebuit sa votez, atunci nu mai am nimic de adaugat.
Imi pare sincer rau sa afirm asta dar asta e Romania care se vede din exterior. Si pentru a nu se reveni la ce a fost inainte de 2004 cred ca fiecare ar trebui sa faca tot ce se poate.
@felix-cat ( daniela )
Nu fac propaganda la nimeni si nu am postat nicicand pe Rombel.
http://en.wikipedia.org/wiki/Compulsory_voting#Not_enforced
Sunt de acord cu ‘musulmanizarea’ din Bruxelles insa in comuna flamanda unde locuiesc (Evere) lucrurile sunt un pic diferite.
Daca ce am spus v-a deranjat in vreun fel imi cer scuze.
Nu a fost intentia mea.
A fost chiar prima data cand postez si promit sa nu o mai fac din acest moment.
@blogideologic
În cei cinci ani de mandat Traian Băsescu, “preşedintele jucător”, a fost creat un “montaj financiar” prin care România a devenit o sursă pentru un flux de lichidităţi cu debitul de 1 miliard de euro lunar (aici este vorba numai despre rata dobânzii, nu şi despre achitarea datoriei suverane de 100 de miliarde de euro) către finanţa externă.
Nu ai inteles nimic 😉 Asta se numeste „liberalism economic”. Iti zice si Wall Street Journalul. (vezi postarea lui „de asta ce ziceti dle Ili…. Nastase”). Cei care vor ca banii romanilor sa fie investiti in tzara sunt doar comunistii, fascisti, nationalisti, moguli si corupti.
Cat de lipsit de imaginatie a fost Orwell. Pacat ca nu a trait in Romania zilei de azi.
@ Stefan
+Ce intelegi prin ‘flux de lichidităţi cu debitul de 1 miliard de euro lunar (aici este vorba numai despre rata dobânzii, nu şi despre achitarea datoriei suverane de 100 de miliarde de euro)’?+
Chiar nu ştii nimic.
Atunci cand trimit bani in tara si salveaza/ajuta economia sunt cetateni romani, atunci cand au rezultate deosebite, iau premii Nobel toti remarca cu bucurie ca sunt romani de origine, din cate imi amintesc eu unii chiar se mai mandresc cu Nadia Comaneci si acum, dar atunci cand voteaza cu cine cred ei, atunci ar trebui sa fie redusi la tacere sau in cel mai rau caz ar trebui sa conteze mai putin??
Daca totusi unii spera ca asta e o solutie in a asigura victoria realitatilor romanesti sau mai exact sa puna mana pe putere atunci eu cred ca solutia simpla si corecta ar fi sa le revoce calitatea de cetateni romani, zic eu singurul caz in care le poti lua votul care te deranjeaza…Si totusi e trist ca se pune problema asa..
@Stefan
Un IQ ridicat nu e o garantie suficienta impotriva spalarii la creier. Desi se numeste „spalare la creier” ea functioneaza la nivel emotional (da, stiu ca si emotiile tot in creier se intampla, dar in cazul asta e util sa facem distinctia in acest fel). Problema celor din diaspora e ca toti au o labilitate emotionala cand vine vorba de tara lor. Daca peste asta se suprapune o preocupare superficiala fata de politica din Romania, daca asta are loc pe canale controlate de securistii lui Basescu, restultatul e… esti tu. 🙂
Se poate insa si altfel, crede-ma. Primul pas e sa constientizezi ca poti fi spalat la creier. Si ca ca acest lucru se face sistematic. Apoi poti trece sa verifici faptele. Sa dai test case-uri, ca in IT, si sa vezi daca output-ul e cel asteptat. Apoi, si aste partea cea mai grea, e sa iti stergi progrmarea emotionala si sa o inlocuiesti cu una mai apropiata de realitate.
Succes!
@Syme
Daca vrei sa ma injuri personal si necenzurat o poti face aici. 🙂
Cat despre coruptia din Germania, ramane cum am stabilit. Daca e nevoie vin cu exemple, dar ma tem ca nu are Manuela suficient spatiu pe HD ca sa dau eu un esantion semnificativ.
Eu am o propunere de bun simt, inspirata de sistemul de vot american si mai vin cu o propunere discriminatorie.
1) Prima propunere: inscrierea voluntara pe listele electorale. Asa se procedeaza la americani. Nu esti pe liste daca nu vrei asta si nu te intereseaza, nu poate vota altcineva pentru tine in caz de neprezentare, nu pot fi persoane decedate acolo, listele sunt confruntate pana in seara dinaintea alegerilor cu evidenta populatiei pentru persoane decedate. Astfel, persoanele absolut ingnorante fata de procesul electoral nu sunt luate in calcul. Batranii ce pot fi cumparati cu faina si zahar trebuie sa mearga cu doua zile inainte la biroul electoral judetean si sa se inscrie, macar o data daca nu au fost inscrisi, proces care va arata interesul real al persoanleor fata de dreptul constitutional. Tinerii ce nu au decat manele in telefon si 27 centi credit in cartele vor fi la fel dezinteresati de acest proces. Procesul electoral trebuie sa fie tratat cu maxim respect si vazut ca o obligatie civica a persoanelor responsabile. Eu ma simt in minoritate in tara mea, intre atatia oameni absolut iresponsabili fata de procesul electoral, oameni ce voteaza in necunostinta de cauza sau mai rau, „la misto”, „de-al dreacu”, „ca sa nu iasa aia” si multe alte motive fara legatura cu responsabilitatea civica. Astea ma aduc la urmatoarea propunere, stiu, discriminatorie.
2) Instituirea unui test de obtinere a dreptului de vot. Nu radeti si nu injurati, nu ma calificati drept rasist sau nebun. Ma simt nebun si minoritar intr-o tara de oameni cu o educatie slaba, semiliterati, oameni ce nu pot reproduce cu cuvintele lor o stire de la tv sau din ziar. Testul asta trebuie doar sa certifice faptul ca pesoana are un nivel normal de intelegere a climatului social in care traieste. Se poate determina mai simplu decat va inchipuiti, o fraza cu 3-4 propozitii trebuie redusa la o singura propozitie cu subiect si predicat. Asta ar descalifica 50-60% din populatia cu drept de vot actual a Romaniei. Nu sunt de acord cu regulile jocului democratiei, ce permit ca votul meu sa fie anulat de un semianalfabet, pentru care duminica votarii reprezinta un prilej de calatorie si alcoolizare gratuite.
Se supara degeaba neica Adrian Nastase, coincidenta a facut ca de-asta data castigatorul sa fie dat de romanii din strainatate, daca era o diferenta mai mare intre numarul de voturi obtinute de fiecare candidat in tara atunci votul celor din strainatate nu era hotarator, de asemenea daca nu exista un exitpoll public incepand cu ora 15-16 pe internet iar primul exitpoll era dat la ora 23 dupa inchiderea urnelor din Europa de vest, cu siguranta nu asistam la circul la care am asistat, chiar daca poate, rezultatul ar fi fost acelasi.
Stefan, dat fiind ca este atat de minunat in Romania, vino te rog frumos in tara, plateste impozit pe venitul obtinut cinstit aici, ramburseaza dobanzile in regimul udrea-videanu-boc si acceseaza fonduri europene in conditiile create de Guvernul Basescu. Si voteaza pana la adanci batraneti, sa-ti dea Dumnezeu dupa inima ta!
@Stefan
Să vezi ce mi-au făcut mie când am postat prima oară.Pentru mult mai puţin.Tu nu prea ai fost insultat,doar ironizat.Şi nu din cauza unor stări de moment.E o regulă aici.Dar dacă treci peste aceste inconveniente s-ar putea să mai găseşti şi chestii faine .Poate ,cu timpul ,o să înţeleagă şi unii că se poate discuta şi altfel.
Cu blogideologic e mai complicat.Aya sau Neutrino pot înţelege ce vrea(sau ce vrea să spună,nu ştiu sigur ).Nu intra în panică .Eu pricep din trei în trei şi fac ceva eforturi.
Cât despre problemele din România ,părerea aproape unanimă pe blog este că-i de vină marinaru`.Adică chiombu`.Sau Beţivu` Naţional împreună cu regimul udrea-videanu-boc.De aceea,atunci când ai postat lucrurile la care n-ai răspuns,eu ştiam răspunsul.Şi am aşteptat calm să ţi-l dea cineva.După cum ai văzut,l-ai primit.
Eu zic să fii calm şi să mai treci pe aici.Hai să-ţi spun un banc poate te binedispun :Ştii ce-au făcut românii în timpul Preşedintelui României,excelenţa sa, Mircea Geoană?
Au dormit.
@ Stefan
Despre CDS (Credit Default Swap) ai auzit vreodată ? Bine, noţiunea aceasta se referă la microeconomie. Ce îţi spuneam este un analog la scară macroeconomică pentru România.
@Draghi Puterity
I know I’ve promised no to post anymore, but I simply just can’t help it.
First of all, it’s called brainwashing which is translated into ‘spalare de creier’ and not ‘spalare la creier’. You’ve said this several times so I presume you should be aware of the terminology, at least in the future.
I emphase one more time that I did not accused anybody in this debate but in exchange I’ve received insults. I am willing to take that but not from anybody. If you can prove to me, point by point, that all the things I have enumerated are totally wrong, then I will accept that your point of view is better. But until that moment comes, please do not underestimate me.
I can draw many conclusions probably true about you, considering what you’ve posted, and still I don’t. Ask yourself why before the next post. I can reply to you in French or in Italian or even in Dutch. Maybe this way it will be clear once and for all.
@blogideologic
Puteati sa va explicati si totusi nu ati facut-o. Poate sa fie o problema de perceptie dar si de exprimare. Puteati sa imi clarificati si celelalte lacune insa vad ca nu ma ajutati deloc. Je me demande pourqui…
@alex
Inca platesc impozite si rate la bancile din Romania.
Insa as vrea ca banii publici sa aiba o destinatie clara si vizibila (infrastructura, invatamant, sanatate, asigurari sociale) iar in schimbul dobanzilor colosale serviciile bancilor sa fie mai eficiente si ‘customer-oriented’, iar serviciile de e-banking sa fie complet gratuite si incurajate.
PS: Va rog pe viitor sa imi demontati ideile cu exemple concrete si reale pentru ca acuze si injurii nu ma vor putea ‘lumina’ mai deloc.
Bun, in cazul reluarii alegerilor, Traian Basescu va fi ales cu 75%. N-are nici o importanta atata timp cat nu mai misca autocare, trepadusi electorali, pungi cu faina, ulei, stampile, buletine tiparite in plus. PSD procedeaza conform legii; daca stafful sau electoral are dovezi ca s-au comis fraude majore de natura a vicia rezultatul alegerilor, anularea scrutinului este singura solutie de bun-simt. Fraude insemnand si turism electoral la anumite sectii speciale din tara sau din strainatate. Ce adversarii impotriva? Daca TB este atat de popular in diaspora si acasa, i se pfera sansa de a deveni un presedinte ales cu adevarat de popor. Pentru ca, atata timp cat exista suspiciuni in ceea ce priveste corectitudinea procesului de votare, autoritatea sefului statului este mult stirbita. Insasi comunicare rezultatelor alegerilor cu un sfert de ora inainte de inchie=derea urnelor ar conduce chiar si in Congo la anularea scrutinului – in cazul in care cifrese anuntate se dovedesc a fi cele „reale”.
@ Stefan
Din datoria suverană poate rezulta falimentul suveran (sovereign default), adică falimentul ca stat. Un alt stat condus de un preşedinte portocaliu, vorbesc despre Ucraina, are o probabilitate cumulată de faliment suveran egală cu 55% .
@blogideologic
Daca la asta va refereati atunci trebuie sa recunosc ca poatea avea logica ce mi-ati spus. Si recunosc ca nu stiam despre asta. Dati-mi un link va rog si am sa ma informez.
Insa imi puteti oferi si o comparatie intre ce s-a intamplat la scara macroeconomica inainte de 2004? Ma intreb doar.
Din cate stiu eu deficitul de cont curent al Romaniei a scazut cu 78,6 procente, in primele opt luni ale anului 2009, comparativ cu perioada similara din 2008.
‘Potrivit unui comunicat al Bancii Nationale a Romaniei, scaderea deficitului de cont curent a fost influentata, cel mai mult, de deficitul balantei comerciale, care a scazut cu 68,6 procente.
Deficitul contului curent a fost finantat, in perioada ianuarie – august 2009, de investitii directe ale nerezidentilor, care au inregistrat 3,154 de miliarde de euro.’
(sursa Ziarul Financiar)
Deci va rog sa nu mai blamam Diaspora. 🙂
Problema cred eu ca vine din triplarea datoriei externe din 2006 si pana in prezent pentru ca sincer nu imi explic unde sunt acesti bani in conditiile in care investitiile publice sunt aproape nule. Procentual din PIB stam foarte bine in comparatie cu celalalte tari din EU, insa creditele contractacte de alte state au o finalizare clara (autostrazi, modernizare transport in comun, spitale modernizate, scoli construite si modernizate, renovari monumente si cladiri cu valoare istorica, investitii si subventii in agricultura etc).
As fi foarte curios sa aflu daca triplarea datoriei nationale s-a facut pentru a plati pensii si salarii la bugetari sau s-a si investit undeva?
Multumesc pentru reply.
@Stefan
Eu am vrut doar sa iti fiu de ajutor semnaland un aspect la care intuiam ca nu te-ai gandit pana acum. Dar vad ca tu stii atat de multe, si in atatea limbi, incat probabil a fost o greseala sa iti rapesc si eu din timpul tau pretios. Mult succes in continuare. 🙂
A facut Dumnezeu dreptate. Eu sunt unul din cei 300 000 de studenti haretisti pe care partidul, din care domnia voastra face parte, i-a tratat cu cinism, de care si-a batut joc din vara si pana astazi. Sunt unul din studentii pe care partidul de neocomunisti din care faceti parte a considerat ca este necesar sa le bulverseze viata, sunt unul dintre studentii umiliti de partidul dumneavoastra, de televiziunile neprofesioniste dar care, domnule Adrian Nastase , a cantarit situatia in toate aceste luni si si-a spus ca atunci cand apele se involbura, prima data la suprafata ies gunoaiele. Nu ati vazut pe nici un canal de televiziune sau post de radio vreunul dintre colegii mei . Noi ne-am pastrat demnitatea si ne-am promis, in zilele in care nu era emisiune TV in care sa nu fim pomeniti mai mult decat ultimii infractori din lume de catre doamna ministru Andronescu , ca va veni si ziua noastra. Ziua votului. Si am votat toti. Voturile favorabile domnului Basescu nu vin din diaspora. Vin de la noi, studentii haretisti , satui de nerespectarea legilor din aceasta tara. Si vom da vot contra intotdeauna cand vom fi discriminati, tratati ca ultimii infractori si nedreptatiti .
Traiesc in strainatate si nu m-am dus la vot dara daca vreti votare din nou sigur ma duc. Ce credeati voi ca impotriva sistemului impus de voi si pe care eu il consider corupt pana in maduva oaselor nu se poate lupta si din afara ?
Cine esti tu nastase sa ne spui noua cand , cu cine si cat sa insemne votul nostru ? Toti prim ministrii de la vacaroiu incoace se bucura ca noi astia strainii trimitem bani in tara.
Atata timp cat economia pe care voi o conduceti cu incompetenta traieste din banii nostri avem drept la vot si ar trebui ca votul nostru sa se puna dublu fata de cei din tara.
@gabi
Draga Gabi,
Sunt ceva mai in varsta decat tine, din moment ce esti inca student iar eu am terminat facultatea (de stat) in urma cu vreo 13 ani, asa ca da-mi voie sa-ti spun cateva cuvinte. Spiru Haret nu e universitate, la fel cum nu sunt universitati nici celelalte institutii de invatamant superior particulare din Romania ce scot un numar de studenti per cadru didactic mai mare decat institutiile de stat. Sunt srl-uri de facut bani cu girul unor profesori lacomi si angajati guvernamentali mai lacomi, pe fondul unui sistem de invatamant de stat aflat in colaps. Faptul ca participi la o meditatie sustinuta de un profesor a carui singura calitate este aceea de angajat al ministerului invatamantului intr-o institutie de stat, dar angajat si de un srl, nu-ti da titlu si diploma. Vina nu este doar a ministerului invatamantului ce acrediteaza astfel de afaceri drept invatamant superior, ci si a pacalitului. In 1993 am trecut pe la Spiru Haret, cand functiona in Sala Polivalenta, sa ma interesez de acte si conditii de inscriere pentru un var ce nu putea lua admiterea la stat. Ce am vazut atunci mi-a ramas intiparit in memorie. Eu as numi Spiru Haret „ghiseul de eliberat diplome”, in nici un caz universitate. Stiu, s-a mai schimbat situatia, acuma e o intreaga cladire de eliberat diplome, dar esenta a ramas. Nu se face carte, oricat te-ai da tu peste cap sa ma convingi, nu are un astfel de interes o astfel de intreprindere lucrativa ce lucreaza cu oameni slab pregatiti. Absolventii de liceu incearca intai la stat, cei care nu reusesc merg la Spiru Haret & comp. Ce n-ai invatat in liceu, nu se invata in facultate. Iar chestia cu 300 de elevi la un profesor si invatamant la distanta prin yahoo messenger mi se pare chiar absurda. Stiu 2 oameni cu IQ 95 ce au diploma de la SH. Sunt de acord ca primii (poate) 500 de absolventi din fiecare promotie SH sunt oameni capabili, sau mai capabili decat primii absolventii de la stat, dar restul de 10 mii? Dar restul de 300 mii?
am incercat sa votez la una din sectiile speciale din bucuresti – una ‘linistita’ (victor babes). din pacate pe la 20 si a fost suspendat procesul de votare din cauza unui ‘incident’, apoi – desi nu se reluase, a mai aparut un incident si a ramas sectia inchisa pana la 21. din discutiile auzite involuntar si mai ales din nemultumirile ulterioare suspendarii votului, cei de acolo ar fi votat in proportie f mare, acm 90% (imi permit sa fac o apreciere fara sa fiu institut de specialitate anti -basescu, nu neaparat pro -geoana.
dar nu ni s-a oferit sansa – mai bine zis ni s-a luat (daca zic furat ar trebui sa am dovezi ca sunt intrunite elementele acestei infractiuni).
a fost penibil, socant si umilitor. si poate o explicatie la scara micro pt afirmatiile referitoare la faptul ca ‘simpatizantii de dreapta voteaza in special in ultimele 2 ore’.
ps/ mi se pare oarecum idiot faptul ca cei care au resedinta intr-o localitate trebuie sa voteze la sectii speciale (poate un calcul matematic simplu anterior inserarii si adoptarii respectivei prevederi ar fi demonstrat ca nu este pertinent sa nu-i tratezi egal cu cei care domiciliaza in respectica localitate din tz motive)
Gabi , ati votat toti , zici . Cu cine ? Si impotriva cui ? Cu cel care tocmai spunea ca scoala romaneasca scoate tampiti ? Cu cel care doreste legalizarea prostitutiei si sa nu incrimineze drogurile usoare ? Cu cel care a umilit toate institutiile statului si si-a pus nevasta ( de ziua ei de nastere ) sa se imbrace tiganeste si sa joace in ritmuri de manele …etc Ai pedepsit votand impotriva celei care a avut curajul sa starpeasca fabrica de diplome de la Haret ? Cati ati fost ? 500000 ? 1 milion ? Toti studenti si ” intelectuali ” . Romania ” studenteasca ” ce nu-si cunoaste bine limba sa o scrie si sa o folosesca . ” Studentimea ” cu pretentii bamooiste platind pe chitanta ca la supermarket desavarsirea intelectuala care nu foloseste nimanui , nici macar propriei vieti . Veti trai cum ati votat , asa cum va ignorati de fapt propria existenta si nu aveti respect de sine . Te simti satisfacuta ca te-ai razbunat ? Bravo , atunci , sa traiesti bine !
Stefan , nu ma deranjezi chiar deloc . Ma uimeste doar faptul ca nu stii nimic despre tara in care traiesti acum si esti fericit ( votul in Belgia ) , dar iti expui parerile politice din spatiul mioritic in care te-ai nascut , critici , enumeri statistici , falfai din aripioare si iti expiu cunostintele si pregatirea profesionala ( in 4 limbi ) si explici ca votul tau este calea cea buna pentru tara . Revino la realitate , sau stai locului acolo unde esti si maturizeaza-te frate , ca pari cam trufas .
Ma bucur ca fac parte din diaspora si muncesc pentru mine nu pentru „baroni” locali!
Dacă votul ar trebui să fie cenzitar, acesta ar trebui să drămuiască dreptul pensionarilor. Nu vă speriaţi, am un tată pensionar, iubesc bătrânii, dar pensionarii şi oamenii cu studii minime sunt cele mai simple prăzi ale dezinfărmării şi, mai ales, ale momelilor electorale. Îi felicit pe „stranieri” pentru vot, mă bucur că se simt români şi îi preocupă problemele de aici. Chiar nu mă încânta un guvern cu agramatul de Vanghelie la Interne şi cu „penali” la Justiţie. Cu dosar penal nu ai voie să intri la Academia Militară, dar ai voie să conduci Justiţia? Mă bucur sincer că a câştigat Băsescu, chiar dacă nu sunt implicat în politică. Mă bucur sincer că PSD este ţinut departe de cârma ţării, e suficient că a stat din ’47 până în 2004, cu unele întreruperi… Doamne-ajută!
P.S. Aş fi curios să aflu de ce PSD a folosit ajutoare europene în campania electorală.
Ete greu de inteles dle nastase ca,Rominii de afara s-au mai desmeticit? Dece va este necaz? ca nu mai pot fi prostiti? Ei uite ei nu va vrut si pace
De ce nu se publica comentariul meu ? Deranjeaza cuvintul ” baron „? Inca exista cenzura?
Ma surprinde câta lume se-nghesuie sa posteze pe blogul dumneavoastra!
I wouldn’t give a damn daca nu m-ati fi jignit cu sportul national românesc „datul cu parerea”, în speta, datul cu parerea despre dreptul celor din diaspora de-a vota!
Mi-am anulat votul în primul tur si nu m-am prezentat în turul doi pentru ca nu aveam pe cine vota, ambii candidati îmi repugnau în egala masura, domnul Geoana pentru ca reprezinta partidul unora ca Bunicutza si ca dumneavoastra, distinse domn, cei care-ati furat Revolutia, iar despre domnul Basescu ce-ar mai fi de spus?
Ce mis se pare mie ciudat e ca niciodata nu e vina distinsilor politicieni care joaca alba-neagra de 20 de ani cu noi, mereu e vina altcuiva!
http://www.rombel.com/forums/viewtopic.php??f=28&t=7339&start=30
@ Stefan spune: „Dati-mi un link va rog si am sa ma informez.”
Nu ştii să te informezi cu Google? Ia exemplu de la Traian Băsescu şi Elena Udrea 🙂 Oricum, aspectele din cunoaştere care, –aşa cum spuneai–, ţi-au fost revelate de postările mele pe acest fir nu sunt incluse în programul de „modernizare” al lui Traian Băsescu pe care l-ai votat. Scriu o carte despre modernizarea reală a României, cu o nouă „Gramatică de la Sibiu” pe care @Aya a condamnat-o deja ca fiind probă de „fascism românesc”.
@ Stefan
Am primit un e-mail de la un profesionist care se referă la situaţia din America : “The Great Default of 2010. We have spent like drunken sailors—in new debt—and received so little in return.” De ce mi se pare că seamănă cu situaţia din România ?
@ Stefan
Băncile Goldman Sachs şi Bank of America s-au grăbit să restituie Administraţiei USA sumele foarte mari pe care le-au primit de la Administraţie prin planul de salvare financiară (sau bailout) De ce oare atâta grabă ? Administraţiei USA i s-a adus critica justificată că planul bailout înseamnă de fapt „Socialism for the rich” ! Mai cunoşti, foarte probabil, şi definiţia ce se dă capitalismului ca „o societate în care se privatizează numai profiturile şi se naţionalizează numai pierderile”. Toată evoluţia lumii de după 1989 confirmă această definiţie. Administraţia USA a ripostat la critica adusă, şi a spus că planul de bailout prevede ca ajutorul pe care statul american îl acordă marilor bănci aflate în dificultate, marilor societăţi de asigurări precum şi marilor corporaţii industriale aflate în stare falimentară, se va fructifica şi se va întoarce socialmente la contribuabil. Pentru că, repet, banii pentru bailout şi stimulus provin de la contribuabil. În principiu, totul este frumos şi bine justificat din punctul de vedere al teoriei financiare. Pentru că Administraţia USA a cerut în schimbul sumelor acordate prin bailout, mari pachete de titluri financiare (simple hârtii în fond) ca un echivalent. Aici intervine ceva interesant privind natura acelor titluri financiare. Ele erau acţiuni de tip preferenţial. Or, prin aceste acţiuni de tip preferenţial, în principiu se promitea crearea unui flux neîntrerupt de lichidităţi de la acele companii salvate, la statul american. Pe cât timp ? Ani sau chiar zeci de ani! Băncile Goldman Sachs şi Bank of America s-au grăbit să restituie Administraţiei USA sumele foarte mari pe care le-au primit de la Administraţie prin planul de salvare financiară pentru a primi înapoi pachetele de acţiuni preferenţiale. Şi astfel „fluxul de lichidităţi” a fost retezat. Tu crezi că sunt idiota managerii de la Goldman Sachs şi Bank of America ? Trebuie să înţelegeţi voi, cei care aţi votat pro-Traian Băsescu în 2009, că aţi votat de fapt pentru menţinerea unui „flux de lichidităţi” cu un debit de 1 miliard de euroi lunar (deocamdată) din România către finanţa externă. Ce vă pot spune ? „Bravo” ? Sau „Iartă-i, Doamne, că n-au ştiut !” ?
Stimate domn, nu va aventurati in acuze fara acoperire.In Arges s-au vandut voturi asa cum s-au vandut peste tot in tara si aiurea dar Argesul este un judet eminamente orientat spre stanga.Dar nu asta e problema.Problema e ca orice om un gram de minte in cap ar fi observat derapajele PDL.Daca tot vorbiti de Arges as dori sa va intreb cum a castigat Basescu la Bradu?Aveti cunostinta de comportamentul primarului de la Bradu?Stiti cumva ce se vorbeste in cercurile lor intime?Nu am fost niciodata pro PSD nici macar in 92 cand toti romanii mergeau in turma dupa Iliescu dar am puterea de a intelege ca din pacate Romania e macinata de esaloanele doi si trei din fostul regim.In privinta celor din afara cred ca ar fi necesara o oarecare prudenta inainte de a -i transforma in noi victime.Sigur ca PDL asta incearca .In afara ca si in tara sutn toate categoriile -educati,mai putin educati si needucati.Daca diaspora ar fi fost o chestiune de mandrie nationala probabil ca Romania nu mai era vazuta in lume ca o ciuma .Asadar putina logica nu ar strica.
@blogideologic
Daca voiam sa caut pe Google nu mai pierdeam timpul pe blog.
Ai o parere si eu sunt dispus sa o ascult.
Sunt de acord cu perspectiva economica pe care o prezinti. Nici eu nu sunt de acord cu natioanlizarea pierderilor. Mi se pare aberant intr-o economie de piata sa salvezi banci care percep dobanzi maricele de la populatie, cu bani de la bugetul de stat care in fond sunt tot banii stransi prin taxe si impozite de la aceasi populatie. Si totul de teama efectului de domino.
Insa in Romania situatia sta putin altfel. La noi nu exista banci nationalizate. Nici nu ar avea cum pentru ca gradul lor de expunere pe piata e de zeci de ori mai mic decat intr-o economie stabila in care pe fondul concurentei reale, bancile trebuie sa vina cu produse cat mai atractive si ca atare isi asuma un risc infinit mai mare (in Belgia de exemplu dobanda perceputa pentru un credit imobiliar e in jur de 5%, finanatare 115% din valoarea bunului, pentru a putea acoperi si taxele).
In Romania nu e deloc asa. Mie sincer mi se pare ca bancile care au cerut ajutor de stat nu au nici un motiv real sa fac asta. Dobanzile, taxele si comisioanele bancare in Romania sunt de 3-4 ori mai mari ca in Occident, deci profitul bacilor numai din asta e de 3-4 ori mai mare. Linistitor zic eu un conditiile in care si investitiile au fost minime.
Deci, ma intreb retoric, care e cauza ‘fluxului de lichiditati’ de care vorbesti? Si de ce esti atat de sigur ca el e strict legat de TB? Eu sincer nu il cred in stare sa decida in materie de macro-economie. Poate ca Isarescu ar trebui sa raspunda.
Oricum suntem departe de falimentul de tara. Stam mult mai bine ca Ucraina, Ungaria si Estonia de exemplu. Si chiar Belgia care are o datorie externa de 100% din GDP doarme linistita. De ce? Pai e simplu. Banii aia au fost cheltuiti cu cap, in infrastructura, transport public, invatamant si modernizare sistem sanitar si social. Si aceste domenii iti asigura garantia ca tara va produce, si maine si peste 10 ani.
Eu nu as da vina pe ‘fluxul de lichidati’ atat de mult. Banii trebuie sa circule intr-o economie libera asta e clar. Insa a nu fi capabil sa directionezi capitalul intr-o directie care maine sa iti aduca un beneficiu clar, mi se pare incapacitate manageriala la nivel de tara.
Si daca tu imi demonstrezi ca in timpul PSD lucrurile stateau mult mai bine atunci iti dau perfecta dreptate.
Namur, we’ve had a problem ! 🙂
…pusei adresa email ca sa ma poate trage felix-cat ( daniela) de maneca, daca o vrea…
P.S. Daca onorata asistenta, aici de fata, m’o intreba de ce, io’i raspunde: ca’mi plac oamenii destepti ! :p
Sa traiti bine (ha ha ha ha ha :D)
P.P.S. Aduc aminte distinsului nostru compatriot neutrino o vorba de duh romaneasca: prostu’ de nu’i si fudul, parca n’ar fi prost destul 😉
l-am votat pe geoana…din pacate insa acesta nu are scuze pt. faptul ca pierdut alegerile caci a avut in mana toate cartile castigatoare…psd tre sa renunte la el caci este un prea mare gafeur
chiar daca bese a fraudat si a fraudat incredibil..totusi daca geoana avea in plus 300.000 de voturi ( pe care le-a pierdut ca urmare a vizitei la vantu) portocalii nu aveau cum sa fure alegerile.
Dvs. care ati fost acuzat de frauda in 2004 nu ati avut curajul sa faceti magaria pe care a facut-o bese…si din pacate ne asteapta vremuri grele.
Dupa disparitia dl. Ion Iliescu din conducerea efectiva a partidului psd are o problema in a impune lideri cu priza la mase….cu lideri ca geoana nu va ajunge niciodata sa castige alegerile….
Va intreb si sper sa-mi raspundeti
Dvs. v-ati fi dus la Vantu in vizita in preziua marii confruntarii cu bese in conditiile in care acesta are o singura tema obsesiva (incorecta e drept) de campanie Vantu, voiculescu, patriciu care au o cota foarte mare de nepopularitate….
Astept un raspuns
Stefan, strategia Uniunii Europene de iesire din criza a fost centrata pe sustinerea bancilor de catre state. Toate statele membre au fost OBLIGATE sa pompeze bani in banci (logic pana la un punct, caderea bancilor inseamna falimentul intregii economii). Numai ca la noi, spre deosebire de Ungaria, s-a descurajat sistematic o politica de investitii in domenii care aduc beneficiile pe termen lung de care vorbesti.
Cred ca principalul vinovat este Traian Basescu pentru ca a coordonat in anii ’90 (impreuna cu banca Mondiala) cele mai paguboase privatizari pentru romani. Iar planul sau avea la baza „Nici o banca romaneasca”, „Nici un investitor roman”. Normal ca are sustinerea puternica a anumitor grupari de lobby.
Cat despre dobanzile camataresti, aceleasi cauze:
– sistemul bancar romanesc nu cuprinde nici o banca romaneasca,
– nu se intrevede la orizont nici o politica in domeniul bancar. Cum ar fi capitalizarea CEC. Desigur, dobanzile sunt rodul intalnirii pe piata a cererii si a ofertei, dar este de notorietate faptul ca statele influenteaza indirect comportamentul bancilor prin politici macroeconomice si diverse conditionari care nu apar niciodata in presa.
Pe vremea PSD lucrurile au stat putin mai bine dpdv al nivelului de trai. Nu s-au facut minuni, dar am avut parte de un manageriat mult superior care a facut posibila imbunatatirea mediului de afaceri, cu beneficii atat pentru investitorul strain, cat si cel roman.
S-a investit ceva mai eficient in infrastructura, invatamant, sanatate si cred ca lucrurile ar fi stat incomparabil mai bine in ceea ce priveste absorbtia fondurilor de pre si postaderare. Cred ca n-ar fi disparut exportatorii si producatorii romani asa cum s-a intamplat in anii de gratie 2006 si 2007 si am fi avut o rezerva care ne-ar fi impiedicat sa ne afundam in aceasta criza economica (o criza care nu are legatura cu criza economica mondiala, avand cauze interne precise). de aceea am convingerea ca s-a lucrat mult din afara pentru instaurarea Regimului Basescu pentru multi ani, pana se va duce naibii Romania.
brussels@swing.be fii mai explicit 🙂 Daca intuitia nu-mi joaca feste as crede ca tu si nikul myshulina ar fi acelasi lucru – compatriotii mei de pe rombel , cumva ? Daca da , ok , sunt Dana Mladin si postez de 8-9 luni pe acest blog al distinsului domn Adrian Nastase . Fac parte din ” cealalta Romanie ” , cea intrata in ” eclipsa ” , sunt dintre cei pentru care soarele romanesc nu poate fi portocaliu , nu pot sa accept asta …si sufar cumplit . In ceea ce-l priveste pe ” neutrino ” ( cel neutru 🙂 ) , el nu este decat ” un chibit tenace ” .
…iti joaca feste ! 🙂
Da’mi odata mesaj @swing, avem de despicat portocala’n patru :))
@ Stefan
Pe timpul PSD erau sifonaţi din ţară 1 milion dolari pe zi, într-un montaj financiar gestionat de Mugur Isărescu.
@ Stefan
„Si de ce esti atat de sigur ca el e strict legat de TB?”
Pe timpul mandatului de cinci ani ai lui Traian Băsescu, preşedintele jucător, a fost creat montajul financiar pentru fluxul de lichidităţi către finanţa externă, flux de lichidităţi asociat cu datoria suverană a României. În timpul primului mandat Traian Băsescu, datoria suverană a României a crescut grosso modo cu 100 miliarde euroi. Şi datoria suverană a României trebuie să se dubleze în cel de al doilea mandat, pentru a creşte debitul fluxului de lichidităţi către finanţa externă.
@blogideologic
1. Daca si pe vremea PSD si anii portocalii situatia mecasimul a functionat, atunci suntem in grafic. Suntem o apa si un pamant.:)
2. Mi-e neclar un singur lucru…Where does that money go?
Si aici e problema, eu unul sunt pentru cresterea datoriei nationale dar vreau sa vad banii aia cu ochiul liber cand ma uit in jur. Investiti in ce e impetuos necesar. Pentru ca e clar ca Romania nu are bani si nu va avea sa isi finanteze singura proiectele. Altfel imi seamana cu spalarea de bani, publici insa.
3. Acum insa ma uit si eu un pic pe http://www.bnro.ro/page.aspx?prid=1442
in cautare de cifre. Si fac acolo mi se pare oarecum apropiat de realitate. Insa versiunea cu 100 de miliarde datorie suverana la un PIB de 145 miliarde pe 2009 e cam mult. Si daca e asa e grav. Din acelasi motiv care pentru mine e esential:
Where’s the god damn money?
@
Blogideologic
In replica pe care i-ai adresat-o lui Stefan in din decembrie 10, 2009 la 2:36 pm proferezi o minciuna de dimensiuni cosmice (citez): „Pe timpul PSD erau sifonaţi din ţară 1 milion dolari pe zi, într-un montaj financiar gestionat de Mugur Isărescu.”
T.F. Grija sa spui minciuni doar pentru a-l blama pe Mugur Isarescu- la adresa caruia ai mai avut remarci si sugestii neadevarate si marsave in acelasi timp.
Sa intelegem din mesajul tau nemernic ca acelasi guvernator (de a carui competenta si onestitate eu, personal, nu m-am indoit vreodata) a fost corect pe cand la puterea erau alte partide si incorect in timpul guvernarii PSD (ca sa fie clar: asta inseamna, in timpul in care Adrian Nastase era prim ministru- a fost singura perioada despre care se poate spune ca PSD s-a aflat cu adevarat la putere)?
Esti mincinos si marsav: Mugur Isarescu nu a girat ilegalitati nici in „timpul PSD” nici in timpul altor guvernari.
Ca esti fascist, stiu (dupa cum imi devenise clar si ca spui minciuni, uneori- dar le punem pe seama mitomaniei tale). .
Nu credeam ca a fi fascist presupune si a fi anti- Romania si nemernic. M-ai convins ca asa este.
Urata „ideologie” aveti voi, fascistii (cu „nuante” specifice locului) si jalnic esti ca accepti sa fii varf de lance pentru astfel de mizerii!
@
Blogideologic
Rectific: „in decembrie 10, 2009 la 2:36 pm”
@
Tony
Cand pui o intrebare cuiva- fie si privind o situatie ipotetica- trebuie sa poata fi stabilita- fie si ipotetic- o relatie intre situatia respectiva si personajul in cauza.
Intre Adrian Natase si Sorin Ovidiu Vantu nu exista si nici nu ar putea exista relatii- fiind exclusa pana si o situatie ipotetica in acest caz.
Pe cale de consecinta, Adrian Nastase nu are cum sa raspunda la intrebarea ta- daca s-ar duce sau nu in vizita la Vantu inaintea alegerilor. Pur si simplu Adrian Nastase nu se duce si nici nu s-ar duce vreodata la Vantu in vizita, indiferent de caz, de moment, de situatie.
@
brussels@swing.be
Iata ca a sosit si un exhibitionist! Tu, adica!
Iata ca esti un exhibitionist cu pretentii exclusiviste: ceri imperativ sa fii privit si sa ti se vorbeasca doar de doi dintre colegii de blog!
Dar esti si un exhibitionist obraznic si, in plus, ti se potriveste perfect ce ai scris in finalul postarii tale (din decembrie 10, 2009 la 12:59 pm)
– citez: „prostu’ de nu’i si fudul, parca n’ar fi prost destul”
@
mishulyna
Mesajul tau din decembrie 10, 2009 la 1:06 am este, in egala masura, ridicol si stupid. Neindoilenic, esti precum mesajul tau: o persoana ridicola si stupida.
Esti ridicol(a) pentru ca vrei neaparat sa fii bagat(a) in seama si stupid(a) pentru ca asumi ridicolul, manifestarile tale in acest sens (de exemplu, „datul cu parerea” despre texte pe care nu le intelegi- si nici nu ai putea, caci esti de joasa extractie mintala) parandu-ti-se proba de superioritate.
Vad ca te „inghesui sa postezi” pe blogul lui Adrian Nastase- desi „you don’t give a damn”, cum spui, ceea ce inseamna ca prima persoana fata de care ai aceasta atitudine esti tu. O dovada in plus ca esti o persoana ridicola si stupida, in egala masura.
@
John
Crezi ca ai putea sa imi spui unde ai invatat frumoasa limba romana pe care o etalezi in mesajul tau din decembrie 10, 2009 la 12:43 am?
„Ete greu”, Dece”, ei nu va vrut si pace”?
Sigur colegul de blog Titus Filipas (Blogideologic) arde de curiozutate sa afle unde ai invatat o asemenea varianta de romana pentru a o analiza in geniala carte pe care zice ca o scrie.
@
John
Formularile “Ete greu”, Dece”, ei nu va vrut si pace” sunt citate din exceptionala ta postare din decembrie 10, 2009 la 12:43 am.
Am facut aceasta precizare mai ales pentru colegul de blog interesant in studiul gramaticii romane „speciale”.
@
Gepeto
Inteligentul mesaj cu „baronii” iti fusese afisat cu doi „pasi” inaintea spiritualei tale intrebari ulterioare.
@
Ioan Mile
Citez finalul postarii tale: „Aş fi curios să aflu de ce PSD a folosit ajutoare europene în campania electorală.”
Esti dezinformat. PSD nu a folosit ajutoare europene in campania electorala.
In alta ordine de idei, te asigur ca in cazul in care premierul va fi de la PSD, Marean-care-este-almanahe-asfalte NU se va regasi printre ministri.
brussels@swing , chestia cu ” portocala ” ma face sa fiu circumspecta . Daca imi ziceai de fir , de mar , de pruna , hmmm parca mai era ceva . Daca ai ceva de ” despicat ” ma gasesti pe acest blog unde fiecare ( colegii blogeri ) isi spune parerea si comenteaza ” la vedere , democratic ” , raspunzand , fireste , ” paselor ” oferite prin toppic de catre distinsa noastra gazda , dl Adrian Nastase .
@
Eva
Anul acesta, la prezidentiale nu au putut vota nici cei cu vize de flotant la sectiile arondate. Pana si acestia au fost trimisi sa voteze la sectiile speciale, ceea ce a sporit aglomeratia de acolo.
Este cel putin ciudat pentru ca, la generale, a fost acceptata viza de flotant.
@
Finch
In replica pentru Gabi ai facut o prezentare perfecta a ceea ce poarta, in mod absurd, numele de Universitate- ma refer la „Spiru Haret”.
Nu am reusit vreodata sa inteleg cum este posibil ca acea penibila facatura sa fie numita universitate (este jenant!).
Ca si tine, am absolvit facultatea la stat.
Din nefericire, ma intalnesc cu personaje care au „absolvit” (ghilimelele sunt obligatorii) „ceva” (acel ceva poate, eventual, avea „porecla” de facultate) la Spiru Haret si, din punct de vedere al diplomei, par a avea aceeasi specializare (si sigur au aceleasi drepturi) cu mine si cu altii ca mine, care chiar am invatat foarte serios. Asa ceva este aberant!
Este exclusiv vina sistemului romanesc (neavnd importanta culorile politice in acest caz- caci acea absurditate numita Universitatea Spiru Haret a prosperat sub toate „orientarile”) ca a putut fi creata si perpetuata o asemenea caricatura grotesca a ideii de universitate care, apoi, sa altereze spatiul spiritual din Romania.
@ Gogu
Nea’ Gogule io ma gandesc ca votu’ lu’ matale, care esti in cele strainatatzuri, ar trebui sa fie triplu fatza de al nostru, astia din tara, nu dublu, cum ziseshi.
Chestia e de unde gasim tipografia care sa tipareasca buletine de vot de trei ori mai mari.
Bag sama ca primishi pachetu’ cu palinca de acasa, de la noi, din Romania, si nu mai gineshti bine casutza cu basescu.
Daca M. Geoana a pierdut aceste alegeri, considerati domnule Nastase ca ati pus umarul puternic ca acest lucru sa se intample. Se pare ca lumea nu a uitat de perioada 2000-2004 si ca principiul „Non bis in idem” nu poate fi aplicat in cazul dumneavoastra si al PSD-ului. Sunt terifiat de ce va urma cu un presedinte ca Basescu, dar alaturi de ceilalti 5 milioane de romani, sunt linistit ca voi avea libertatea de exprimare, care este ultimul drept pe scara valorii drepturilor sociale a proletarilor.
Nu uitam domnule Nastase cum in toamna lui 2004 studentii au fost tarati pe jos precum sacii pentru faptul ca protestau, si construiau o imagine negativa la TV. Totul era ascuns sub pres, totul era bine. Viva Ceausescu!
Mai mult,
Parintii mei aveau la acea vreme un SRL, cu angajati si care era platitor de TVA. Contribuia la bugetul acestei tari. Domeniu de activitate, legume si fructe cu desfacere in piata. Un simpatic domn cu atributii de control striga in fata camerelor ca acel SRL nu are ce cauta acolo si ca bisnitarii trebuie sa plece! Sa dispara! Acest discurs l-a reluat si Prostanacul, lucru ma face sa inteleg ca voi, cei veniti de sub aripa detractorului democratic, nu intelegeti pe deplin notiunea de economie de piata. Cuvantul „bisnitar”, folosit de un candidat la presedintie in anul 2009 intr-o economie de piata, tradeaza imbecilism… sau va complaceti cu populisme pentru nostalgicii care nici nu pot sa se mai deplaseza la vot???
@ Stefan
Cred că răspunsul meu prima facie era cel mai adecvat. Nu am spus eu că mecanismul de sifonare a banilor spre finanţa externă din timpul primului mandat Traian Băsescu era gestionat de Mugur Isărescu. „Insa versiunea cu 100 de miliarde datorie suverana la un PIB de 145 miliarde pe 2009 e cam mult.” Este 100=80 + 2O de la FMI care urmează să vină. Grecia, care în pragul falimentului suveran, refuză ajutorul FMI. Argentina, ţară extrem de bogată, care a primit consilierea FMI din cauza lipsei unei coeziuni naţionale, are acum o probabilitate de faliment suveran egală cu 49% . Iar Traian Băsescu a făcut tot posibilul pentru a distruge coeziunea naţională în România. Cel puţin prin susţinerea unui singur pol cultural, GDS, care implementează, sub influenţa lui George Soros, o strategie Cloward-Piven pentru distrugerea României. Oricum, ca să termin, actualul montaj financiar pentru datoria suverană şi fluxul cu debitul 1 miliard euroi pe lună către finanţa externă (flux ce reprezintă numai dobânda la datoria suverană) a fost patronat de Traian Băsescu.
@ Stefan
Deci evaluarea prima facie a fost: +Eşti mare propagandist, specializat în “limbajul de lemn”.+
Cred că nu ştii ce înseamnă „sinteză”, dacă vii cu enumerări chinezeşti despre „Votul romanilor din Diaspora”. Care este programul de „modernizare” a României pentru care ai votat ? Care este modelul economic pentru care ai votat ?
@ Stefan
Am sintetizat care este modelul economico-financiar girat de Traian Băsescu:+În cei cinci ani de mandat Traian Băsescu, “preşedintele jucător”, a fost creat un “montaj financiar” prin care România a devenit o sursă pentru un flux de lichidităţi cu debitul de 1 miliard de euro lunar (aici este vorba numai despre rata dobânzii, nu şi despre achitarea datoriei suverane de 100 de miliarde de euro) către finanţa externă.+
Repet, este un flux de lichidităţi către finanţa externă. Iar tu, „ca absolvent de Cibernetica la ASE”, cum te prezinţi, răspunzi:”iti spun sincer ca nu inteleg clar la ce anume te referi. Ce reprezinta acel miliard: […] fluxul monetar intern lunar […] ?” Am vorbit în mod clar despre finanţa externă, care numai prin onestitate nu poate fi caracterizată.
@ Stefan spune, decembrie 9, 2009 la 6:16 pm : +@blogideologic […] Deci va rog sa nu mai blamam Diaspora.+
Nu am blamat „Diaspora”. Dar tu, “ca absolvent de Cibernetica la ASE”, trebuia să interpretezei exact ce vroia să spună domnul Adrian Năstase : se referea la incertitudinea asupra fluxului în mare debit de voturi pro-Traian Băsescu din Diaspora. Şi mai ales incertitudinea asupra corectitudinii acelor voturi în debit imens pro-Traian Băsescu. @Stefan, ce bonus primeşti ca să scrii aici ?
@ Stefan
Poţi citi la adresa URL http://www.strategie-cdi.ro/index.php?id=166 , o mostră de proiect de “modernizare” în primul mandat Traian Băsescu. Eu doar comentez o serie excerpte culese de pe acel sait. +Despre Foresight/ Pe parcursul evolutiei sale notiunea de “foresight” a beneficiat de o serie de definitii, adaugate si imbunatatrite de cei care au utilizat metodele si tehnologiile sale.+ 🙂 Uite cum cei care primesc salarii şi gratificaţii grase de la CDI revărsă asupra „bietului român, săracul”, cantităţi de intellectual garbage. Tot la fel cum Traian Băsescu spunea emfatic “cu focus pe”, ca şi cum nu ar exista deja pe româneşte cel puţin vreun echivalent (focar, punct focal, focalizare) pentru termenul englezesc focus, experţii de la CDI nu traduc pe româneşte cuvântul englezesc “foresight”. Care înseamnă Viziune. Prin viziune se înţelege setul de valori şi de aspiraţii fundamentale ce ghidează atitudinea oamenilor care fac să funcţioneze întreprinderea, organizaţia, ţara.
@
Alexandru
Esti nedrept cu Adrian Nastase.
Absolut nedrept!
@ Stefan
Am consultat două dicţionare pentru “foresight”. În primul, pe arborele categorial pentru conotaţia care contează aici, găsesc ordinea: wiseness (înţelepciune) discernment (discernământ) prudence (prudenţă) , înainte de a ajunge la “foresight”. Cel de al doilea dicţionar arată ca sinonim pentru “foresight”, termenul prudence (prudenţă). Îmi este clar că nu se poate ajunge la modernizarea reală a României decât prin recurs la cunoaşterea prudenţială, alături de cunoaşterea tehnico-productivă şi de cunoaşterea teoretică. Dar reforma comunistă a învăţământului din anul 1948 a eliminat în mod sistematic din “şcoala de tip nou” tocmai cunoaşterea prudenţială. Raportul Tismăneanu “omite” să condamne această crimă împotriva intereselor poporului roman.
Alexandru,
sper ca SRL-ului parintilor tai i-a mers mai bine in ultima vreme.
@blogideologic
Sunt de acord cu tine referitor la ‘foresight’. Exact de aia sustin ca educatia e primordiala pentru a mai avea vreo speranta.
Insa sincer nu cred in ‘textul’ cu fraudarea alegerilor in straintate.
Camioanele de probe s-au dovedit a fi nule pana acum.
Acolo am votat si am vazut in ce conditii s-a desfasurat.
In plus, am afirmat de prima data, ca cei ce au votat in Diaspora au facut eforturi sa faca asta si au votat doar pentru ca asa au considerat. Parerea mea e nu au putut fi cumparati dintr-un motiv foarte simplu, nu are nimeni nevoie sa isi comercializeze votul contra unei sume de bani modice.
Nu vreau sa ma lansez iarasi in rationamente personale, insa toata lumea stie cum au fost castigate alegerile de catre PSD in trecut, si cine a avut ‘deschiderea’ mentala sa inventeze multiple metode de frauda electorala. Nu inteleg de ce se supara lumea acum: ca nu a pus PSD copyright pe cum sa fraudezi alegerile sau cum? 🙂
Iar daca Ponta declara ca ‘masina de furat voturi a PDL a functionat mai bine’ deduc ca ‘prostanacul’ nu e unicat.
Sincer eu cred ca probabil s-a trisat insa nu in Diaspora. Probabil de ambele parti dar intr-un procent extrem de mic in comparatie cu numarul total de voturi.
Iar daca imi spune mie cineva cum 1 singur observator PDL poate sa fraudeze vreun vot in conditiile celorlalti 5 de la PSD, PNL, UDMR, PC etc atunci iar nu mai zic nimic.
Si daca ma gandesc un pic sunt doar 2 optiuni:
– ceilalti 5 sa fie ‘complici’ si atunci vina e universala
– ceilalti 5 sunt de-a dreptul idioti
In orice caz PSD-ul iese si mai sifonat decat prima data.
Bonusul meu e simplu, incerc sa imi dau seama ce motive ar putea avea cineva sa voteze si sa sustina PSD, poate am tinut eu buletinul de vot invers ai am pus stampila gresit. 🙂
@blogideologic
Suport ironiile desi te rog sa tii cont ca nu am sa fac acelasi lucru.
Daca vrei sa stii cu cine discuti, iti pot trimite CV-ul pe mail.
Da, recunosc ca am interpretat gresit insa si exprimarea ta putea fi mai clara.
Insa nu sunt de acord cu tine si ti-am raspuns intr-un alt reply din alt articol.
@ Stefan, nu era ironie, numai constatare : „Dar reforma comunistă a învăţământului din anul 1948 a eliminat în mod sistematic din “şcoala de tip nou” tocmai cunoaşterea prudenţială. Raportul Tismăneanu “omite” să condamne această crimă împotriva intereselor poporului roman.” Prin aceeaşi respingere categorică a cunoaşterii prudenţiale, mai nou şi a cunoaşterii teoretice (pe care comuniştii o acceptau), înţelege Traian Băsescu să facă „modernizarea” României. Fraza ta „Daca vrei sa stii cu cine discuti, iti pot trimite CV-ul pe mail.” nu-i tot ironie ?
Nu numai dvs. sunteti disperat, domnule nastase. Mai uitati o persoana pe care ati adus-o la disperare prin pierderea alegerilor:
Dupa alegeri
Alina Mungiu-Pippidi, analiza din 12 Noiembrie 2009
http://www.romanialibera.ro/a169792/dupa-alegeri.html
Va spun, primari pdl de cea mai buna calitate, studenti, functionari, oameni de afaceri (quasiunanimitatea!), cadre didactice pre si universitare, salariati, patroni, tarani. De stanga, de dreapta. Dupa cum v-ati dat seama, ati fost o speranta pentru electoratul nationalist, animite centre de putere de orientare traditionalista (ceea ce v-a lipsit in 2004), dar si o parte consistenta a „societati civile” clasice. Majoritatea covarsitoare v-a acordat un vot rational, dar raul fusese deja facut cu cinci ani in urma cand s-a instaurat dictatura oranj. Toti (inclusiv ilustra reprezentanta a societatii civile) s-au trezit prea tarziu. Nu vom mai avea niciodata alegeri libere in Romania.
Ntt , ntt , Stefan , nu te dezici , insisti chiar ! Cred ca trufia iti exclude ratiunea . Crezi , tinere , ca intereseaza pe cineva , aici , CV-ul tau ? Te asteptam cu postari serioase , animate de sentimente normale si decente pentru un tanar instruit .
@ nastase
Faptul ca actuala guvernare este mai mult decat incompetenta (motiv pentru care am si votat impotriva ei) nu scuza viziunea dezaxata ale acelei perioade. Sincer acest raspuns m-a dezamagit… PROFUND!
@Aya
Se vede cât de tare ma intereseaza blogu’ lui Nastase, dau abia acum peste raspunsul tau!
Oi fi asa cum spui, ridicola si stupida; ma opresc aici din respect pentru seriozitatea si inteligenta iesita din comun ale celui care-a îndemnat „sa i se numere ouale” ;)!
Sarbatori fericite!