Reîntoarcerea la normalitate

Acesta este titlul articolului meu din Cotidianul de astazi. Articolul poate fi citit aici.

Reclame

29 Responses to “Reîntoarcerea la normalitate”


 1. 2 instalatorul octombrie 27, 2009 la 10:45 am

  Domnule Nastase, un articol frumos si foarte bun pe ansamblu, dar criticabil, dupa parerea mea, in unele detalii, asta fiindca la nivelul dumneavoastra si exigentele si asteptarile sunt foarte mari si ce este drept, articolul este si foarte amplu si cuprinzator. In sinteza, meritele pe care le vad sunt ideea calauzitoare si abordarea competenta a unui larg domeniu de probleme, iar deficientele constau – tot in opinia mea – in faptul ca articolul pare uneori a nu se adresa publicului larg, ci unui grup de cunoscatori (credeti ca toti cititorii unui ziar au idee despre teoria jocurilor?), utilizeaza excesiv – dupa parerea mea – ceea ce eu denumesc „reflexivul de Alimentara” si picati si in plasa noului limbaj de lemn (ce ar insemna esec nelamentabil? ar putea exista esecuri laudabile? ori esec partial lamentabil si partial nelamentabil? esecul este esec.). Voi incerca sa revin in cursul zilei, cu detalii.

 2. 3 Marcus octombrie 27, 2009 la 11:01 am

  ‘Rea-ti ai Dracului de Dementi cu Stramosu’ vostru Ciomb cu Tot !

  Plumbuitu’, la modul cum se ajunsesese sa se falsficie Istoria neamului, daca mai apuca sa traiasca un an, ar fi incercat sa ne convinga ca este urmasul direct a lui Decebal, Burebista si Traian la un loc.

  N-a fost sa fie, fie la ei acolo!

  Depasind orice culmi de nerusinare care frizeaza pur si simplu dementa, Elena Ot Plescoa, ne anunta cu mandrie ca noi, ca popor, nu suntem altceva decat descendentii lui Traian Basescu.

  Poate mamicuta ta, neamul tau si idiotii de aurolaci portocalii, care au aplaudat cu entuziasm asemenea aberatii sa se traga, fa tembelo, din sangele pe jumatate tataresc al bastardului din capul statului, in niciun caz romanii cu bun simt si capacitatea de ratiune ramasa inca intacta, dupa genocidul intelectual aplicat timp de cinci ani de aparatul de propaganda al chiombului asupra creierelor de romani.

  Daca pe voi a reusit sa va spele pe creierele alea, si asa deficitare de neuroni, de asa maniera incat sa va asumati descendenta din chiomb, este treaba voastra de trepanati, dar in referirile pe care le faceti la neamul romanesc, pastrati dracului un minim simt al masurii si al bunului simt al celor sapte ani de acasa.

  Chiar sunteti o adunatura de turbati, scapati de la ospiciu si chititi sa ne inebuniti si pe noi?

  Inapoi la balamuc idiotilor, de buna voie, ca de nu dupa Mos Niculae, camasa de forta va asteapta, iar in cazul Nuticii, Traienelului si al clanului de mafioti patronat de el, baietii cu duba si cu fata mascata.

  Sictir nenorocitilor, la balamuc si la puscarie cu voi!

 3. 4 leo octombrie 27, 2009 la 11:20 am

  Ce întoarcere la normalitate?!?!
  Cu un ţucălar băsescian care repetă cu obstinaţie pe Antenele mogulului că în
  România e acum DICTATURĂ PARLAMENTARĂ!!!!!
  Tupeul nu mai are limite în ţara DICTATURII SATANTIC ABUSER-ULUI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. 5 nordiclarisa octombrie 27, 2009 la 11:21 am

  Un discurs de adevarat presedinte.

 5. 6 eficientaenerg octombrie 27, 2009 la 11:27 am

  Cioc,Soc…Smecherila la voturi! Pensii speciale-d`acordo-trebuie impozitate mult-Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale:art.14 referitoar la interzicerea Discriminării si in orice alta situatie,precum cazul „Marks contra Belgiei”- 1979; Protocolul nr.1-art.1- consacrat si protejat dreptul de proprietate ;Protocolul nr.12:art.1- Interzicerea generala a discriminării;practica CEDO-„potrivit căreia situaţia obiectiv diferită în care se află anumite categorii de persoane justifică sau chiar impune instituirea prin lege a unui tratament juridic rezonabil diferenţiat, fără ca aceasta să reprezinte privilegii ori discriminări” sau „egalitatea in drepturi nu inseamna uniformitate,astfel incat situatiile obiectiv diferite,determinate de natura profesiei si a functiilor acestor categorii de persoane-cu activitate ce reprezinta interes deosebit pentru societate,justifica si instituirea uniui tratament juridic diferentiat”; cauza Buchen contra Cehiei – 2002- notiunea de „bun” inglobeaza orice interes al unei persoane de drept privat ce are o valoare economica.Members of the European Parliament -RULES GOVERNING THE ADDITIONAL (VOLUNTARY) PENSION SCHEME.

 6. 7 Florea Dumitrescu octombrie 27, 2009 la 11:48 am

  LOVITURI GROAZNICE
  DATE PENSIONARILOR DE REGIMUL BĂSESCU

  Milioane de români sunt revoltaţi de politicile iniţiate de regimul Băsescu-Boc, care atacă dreptul la viaţă al pensionarilor. Noi le calificăm politici dezastruoase (ca pensionari, le spunem criminale) – tocmai pentru a dezvălui întregul adevăr.
  Iresponsabilii Traian Băsescu şi Emil Boc au conceput lovituri groaznice asupra celor 5,7 milioane de pensionari şi asupra viitorilor pensionari.
  Acesta este adevărul amar şi tragic pe care trebuie să-l dezvăluim, să-l dezbatem şi să ne ridicăm cu toată îndârjirea, pe toate căile, împotriva acestor măsuri total neraţionale, nechibzuite, tip Băsescu.
  Necinstea şi iresponsabilitate acestor politicieni constă în faptul că aceste lovituri groaznice date celor 5,7 milioane de pensionari şi viitorilor pensionari sunt învăluite în minciuni propagandistice sub masca înşelătoare – a luptei împotriva „pensiilor de lux”, a „pensiilor nesimţite”, a „pensiilor care sfidează” etc.
  Vom dezbate ulterior, cum în mod dictatorial domnul Traian Băsescu şi executantul său docil, Emil Boc, au vrut să se adopte proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice „prin asumarea răspunderii guvernului”, prin încălcarea Constituţiei şi peste capul Parlamentului (care este unica putere legiuitoare în democraţia noastră constituţională) şi fără să discute cu partenerii sociali.

  A. LOVITURI IMEDIATE

  I. PRIMA ŞI CEA MAI GREA LOVITURĂ – prin legea Băsescu-Boc – este dată celor 5,7 milioane de pensionari şi viitorilor pensionari – prin atacarea principiului de bază prin care pensia medie este corelată cu salariul mediu pe economie.
  Prin confruntări grele s-a reuşit în anul 2006 să se introducă în lege principiul ca pensia medie să reprezinte în fiecare an cel puţin 45% din salariul mediu pe economie (cu speranţa de a mări în viitor această pondere).
  În consecinţă, valoarea punctului de pensie ar trebui să fie majorată în fiecare an – cu procentul de creştere al salariului mediu prognozat.
  Regimul Băsescu-Boc a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a înlătura acest principiu şi a ne întoarce la politicile din perioada 1990-2006, când politicienii guvernanţi au diminuat catastrofal pensiile în raport cu salariul mediu pe economie.
  În Acordul cu FMI – înlăturarea acestui principiu a fost concepută – prin înscrierea formulei potrivit căreia – „pensiile nominale să fie corectate numai cu rata oficială a inflaţiei”.
  Deci, o îngheţare a pensiilor, spun domniile lor.
  În fapt, are loc o diminuare a puterii de cumpărare a pensiilor, deoarece creşterea preţurilor la produsele de primă necesitate şi la utilităţi este mai accentuată, iar acestea au o pondere covârşitoare în bugetele pensionarilor, de care guvernaţii nu vor să ţină seama.
  a. Această lovitură a fost deja aplicată de regimul Băsescu-Boc în anul 2009 – când s-a redus pensia medie de la 45% – la sub 42,5% din salariul mediu prognozat.
  Ca lovitura să fie şi mai puternică în anul 2009, modificarea nominală a pensiilor legată de inflaţie nu s-a mai aplicat de la începutul anului, ci s-a decalat în două etape (la 1 aprilie – 3% şi la 1 octombrie – 2%).
  b. În legea Băsescu-Boc se înlătură principiul celor 45%, atenuându-se legătura între pensia medie şi salariul brut prognozat. Se declară că se va lua în calcul numai jumătate din creşterea nominală a salariului mediu prognozat.
  De aici, politicienii guvernanţi vor realiza „importante economii” pe seama celor 5,7 milioane de pensionari. Şi acest adevăr tragic – este ocolit în discursurile domnilor Băsescu şi Boc.
  STAREA DE SĂRĂCIE a milioanelor de pensionari se va agrava. Această stare de sărăcie reiese puternic din analiza nivelului de pensii comparativ cu salariile şi a structurii pensionarilor.
  Sărăcia în masă în Romania aici se concentrează la milioanele de pensionari aduşi în această situaţie de politicile tranziţiei. Toţi indicatorii în acest domeniu probează starea de sărăcie a pensionarilor, începând cu nivelul mediu de pensii la toţi pensionarii, care este de 655 lei (în luna august 2009). În structură, din cei 5,7 milioane pensionari circa 3 milioane de pensionari au pensii sub 600 lei, adică sub salariul minim pe economie; din aceştia 760 mii au pensii de 300 lei. Aceste cifre vorbesc de la sine.
  Politicienii iresponsabili Traian Băsescu şi Emil Boc au hotărât ca sub falsa denumire de reformă pe aceştea să-i lovească, să le scurteze viaţa şi să realizeze pe seama lor economii de circa 800 milioane Euro (cum se laudă la toate televiziunile premierul demis Emil Boc).
  ATENŢIONARE 1. Regimul politic Băsescu, care acum nu are bani pentru pensii şi iniţiază înrăutăţirea acestora, este cel care în anul 2005 a introdus „cota unică” de impozitare, ceea ce a provocat pierderi de resurse bugetare de circa 3 miliarde euro pe an în perioada 2005-2008. Deci, în total, în cei patru ani de regim Băsescu s-au pierdut resurse bugetare de circa 12 miliarde euro (din care circa 6 miliarde euro au intrat în buzunarele transnaţionalelor dominante în România şi circa 6 miliarde euro au mers în buzunarele celor cu venituri mari şi foarte mari).
  Au fost la guvernare politicienii: Traian Băsescu, Theodor Stolojan, Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga şi alţii. Şi încă nu a fost tras la răspundere nici un politician pentru aceste pierderi de resurse colosale.
  ATENŢIONARE 2. Regimul politic Băsescu, prin politicile economice dezastruoase, a provocat deficite aberante, care au determinat supraîndatorarea externă a ţării, datoria externă ajungând la 72 miliarde euro în perioada 2005-2008 şi la plata de dobânzi înrobitoare.
  În anul 2009, acelaşi regim Băsescu a înregistrat o cădere economică catastrofală şi a contractat noi credite externe de peste 20 miliarde euro, iar în aceste zile ne ameninţă că nu ar exista bani pentru plata pensiilor şi salariilor.
  Sunt la guvernare aceiaşi politicieni: Traian Băsescu, Theodor Stolojan, Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga şi alţii. Şi încă nu a fost tras la răspundere nici un politician pentru aceste nenorociri provocate ţării.
  În felul acesta, regimul politic Băsescu lasă o moştenire monstruoasă viitoarelor generaţii, o povară apăsătoare sub forma unei datorii externe de peste 4.000 euro pentru fiecare cetăţean român.
  Aceşti politicieni acum sunt în campanie electorală pentru un nou mandat prezidenţial pentru domnul Traian Băsescu, participă într-o veselie sfidătoare la zeci şi zeci de paranghelii organizate prin jefuirea banilor publici. Şi nimeni nu păţeşte nimic.

  II. A DOUA MARE LOVITURĂ – dată de legea Băsescu-Boc – se referă la revizuirea şi reducerea pensiilor în plată ale pensionarilor ce provin din armată, din instituţiile de ordine publică şi de siguranţa naţională şi din alte sectoare de activitate. Această revizuire ar urma să fie pusă în aplicare, în mod efectiv, în termen de 6 luni de la adoptarea legii.
  După datele comunicate în presă de oficiali – această lovitură ar fi dată unui număr de 258 mii pensionari.
  Deci, apare o gravă problemă socială.
  Motivaţia guvernanţilor – constă în faptul că modul de calcul al pensiilor la aceste categorii diferă de cel din Legea nr. 19/2000, fiind efectuat pe bază de „legi speciale”.
  În mod total iresponsabil domnii Băsescu şi Boc au asmuţit alte categorii de pensionari – împotriva categoriilor de mai sus – înscrise la pensii pe bază de „legi speciale”.
  Observaţiile noastre critice:
  a. Drepturile de pensii câştigate de categoriile de mai sus, conform legii, nu vor putea fi modificate şi diminuate, cum în mod neîntemeiat susţin domnii Traian Băsescu şi Emil Boc.
  Aceşti pensionari îşi vor recâştiga drepturile în instanţele judecătoreşti din România. Dacă aici nu li se va face dreptate – o vor obţine la CEDO.
  b. Categoriile de mai sus au avut „legi speciale” de pensionare şi în trecut.
  c. „Legile speciale” de pensionare nu au fost făcute de pensionari, ci de politicienii guvernanţi care acum rostesc în mod ipocrit „condamnări”.
  Deci, politicienii poartă întreaga răspundere. Între ei se află şi domnii Traian Băsescu, Emil Boc şi alţi lideri ai PDL care acum lansează acuzaţii penibile pensionarilor militari („pensii nesimţite”, „pensii de lux”, „pensii care sfidează”).
  *
  * *
  Există şi anumite categorii de pensionari, care în trecut au fost pe sistemul general de pensii publice şi apoi au trecut pe „legi speciale”. La aceştia ne vom referi mai departe (aceştia sunt într-un număr restrâns – de circa 7.800 persoane).

  III. A TREIA LOVITURĂ – dată de legea Băsescu-Boc – se referă la atacul asupra pensiilor de invaliditate, deci asupra celor care din motive de boală sunt nevoiţi să iasă la pensie.
  În prezent, aceştia sunt în număr de 900 de mii.
  În lege se înăspresc condiţiile pentru a limita ieşirile la pensie pe motive de boală, se pun condiţii mai rigide pentru documentaţia de pensionare. Legea prevede ca certificatul medical să nu mai fie dat ca până acum, ci sub controlul medicului asigurărilor sociale, iar gradul III de invaliditate să fie acordat doar după 45 de ani.
  Preşedintele ţării, domnul Traian Băsescu, în discursurile sale a afirmat că ar fi vorba de sute de mii de pensii de invaliditate – acordate neîntemeiat, fraudulos.
  Primul ministru demis, Emil Boc, a afirmat, de asemenea, că este vorba de o creştere masivă, frauduloasă, a pensionarilor de invaliditate. Ne aflăm deci în faţa unei acuzaţii extrem de grave atât la adresa sutelor de mii de pensionari de invaliditate, cât şi la adresa instituţiilor de stat cu atribuţii în acest domeniu.
  Ce ştim noi milioanele de români? Că starea de sănătate a populaţiei s-a înrăutăţit considerabil, că în regimul Băsescu, în ultimii 5 ani, sistemul de sănătate public a primit serioase lovituri; au fost multe crize cu medicamentele compensate; nu s-au asigurat medicamentele şi cele necesare în spitale; în anul 2009 guvernul Boc a provocat o subfinanţare groaznică reclamată de unităţile de sănătate din toate judeţele ţării.

  Observaţiile noastre critice
  a. Atacurile oficialilor guvernanţi asupra pensionarilor de invaliditate sunt subumane, chiar barbare, fiind vorba de oameni bolnavi, care şi-au pierdut capacitatea de muncă s-au au capacitate redusă de muncă.
  b. Corpul medical din România, casele de pensii, organismele Ministerului Muncii – cărora li s-au adus grave acuzaţii de către domnii Băsescu şi Boc au datoria să clarifice imediat situaţia învinuirilor formulate sever de aceşti politicieni guvernanţi şi să spună întreg adevărul – dacă este vorba de sute de mii de cazuri nejustificate, frauduloase, sau este vorba numai de anumite cazuri.
  De minciunile sfruntate ale politicienilor s-a săturat populaţia.

  IV. A PATRA LOVITURĂ – dată de legea Băsescu – Boc se referă la înăsprirea condiţiilor de pensionare anticipată, care vor fi penalizate suplimentar.

  B. LOVITURI ÎN VIITORUL APROPIAT

  V. A CINCEA LOVITURĂ CATASTROFALĂ este dată FEMEILOR din România care muncesc pentru o pensie. Prin Legea Băsescu-Boc se prevede mărirea limitei de vârstă de pensionare de la 60 de ani la 65 de ani pentru femei. Deci, se va face o egalizare a vârstei de pensionare a femeilor la nivelul bărbaţilor (treptat, începând din 2015).
  Mărirea limitei de vârstă de pensionare a femeilor este însoţită şi de a doua lovitură – care afectează nivelul pensiilor în sens de diminuare – prin mărirea stagiului complet de cotizare – de la 30 de ani la 35 de ani (treptat, începând din 2015).
  Nici nu se putea o batjocorire mai mare din partea politicienilor guvernanţi care conduc ţara – la adresa femeilor care muncesc în România şi a familiilor lor.
  Această aberaţie socială – prezentată sub denumirea de reformă – ca femeile să iasă la pensie la 65 de ani – este respinsă cu indignare de milioanele de români, deoarece nu ţine seama în niciun fel de realităţile noastre sociale; de standardul de viaţă scăzut; de starea de sărăcie în masă, de speranţa de viaţă mult mai scăzută decât în ţările dezvoltate.
  Aceste măsuri nu ţin seama de funcţiile sociale esenţiale pe care le îndeplinesc femeile în România în ce priveşte familia (întreţinere, menaj, gospodărie), creşterea şi educaţia copiilor, pe lângă prestarea muncii în societate pentru obţinerea unei pensii extrem de modeste.
  NOTĂ SPECIALĂ O altă aberaţie prezidenţială aruncată pe piaţă în aceste luni de campanie electorală – se referă la creşterea în viitor a vârstei de pensionare până la 70 de ani, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei.
  Deci, ca batjocura să fie şi mai mare, prin „Raportul unei Comisii Prezidenţiale”, raport „asumat integral” de Preşedintele Traian Băsescu – s-a lansat ca propunere prezidenţială această idee ca în perspectivă să se mărească limita de pensionare la 70 de ani. Este evident că această măsură nu poate avea niciun temei, în viitorul apropiat, când speranţa de viaţă în România este mult mai scăzută decât în ţările dezvoltate.

  VI. A ŞASEA LOVITURĂ este dată de legea Băsescu-Boc – prin mărirea vârstei de pensionare – atât la bărbaţi cât şi la femei – de la 55 de ani – la 60 de ani – pentru cadrele militare şi funcţionarii publici din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale (treptat, începând din 2010).
  Totodată, se măreşte stagiul complet de cotizare de la 25 de ani – la 30 de ani, ceea ce duce la diminuarea pensiilor.

  VII. Alte lovituri vor fi evidenţiate după analiza minuţioasă comparativă a legii pensiilor Băsescu-Boc.

  C. MAREA DIVERSIUNE PROPAGANDISTICĂ INIŢIATĂ
  DE DOMNII BĂSESCU-BOC

  În loc să prezinte populaţiei în mod cinstit – înrăutăţirile considerabile – aduse milioanelor de pensionari – prin noua lege – şi să le explice, guvernanţii de la Palatul Cotroceni şi de la Palatul Victoria au declanşat o propagandă deşănţată despre „pensii de lux” şi „privilegii”, amestecând în mod nepermis cazurile de pensii excesive – cu pensiile militarilor şi ale altor categorii de pensionari.
  ISTERIA POLITICĂ. În numeroase intervenţii la radio şi la toate televiziunile – domnii Băsescu şi Boc au vrut să abată atenţia milioanelor de pensionari de la înrăutăţirile aduse prin noua lege, concentrând atenţia publică pe anumite excese. Este evident că cetăţenii care trăiesc modest sunt de acord cu înlăturarea unor excese, de care se fac vinovaţi politicienii guvernanţii, inclusiv domnii Băsescu şi Boc. Dar aceasta nu justifică isteria politică a cestor domni pentru inducerea în eroare, astfel încât partenerii sociali să nu îşi exprime în mod corect şi deschis poziţia lor de dezaprobare faţă de înrăutăţirile considerabile aduse milioanelor de pensionari, ceea ce interesează pe toţi cei care trăiesc din muncă.
  Ori, tocmai aceste înrăutăţiri sunt ascunse de politicieni prin isteria politică declanşată.

  1. Dacă s-au creat „privilegii” la pensionarii parlamentari – majoritatea parlamentară de 70% – (PDL+PSD) – putea să rezolve această problemă încă din luna ianuarie 2009. Aceasta se referă la circa 500 de parlamentari (după datele publicate), dar pe milioanele de cetăţeni români îi interesează înainte de toate „înrăutăţirile” aduse de domnii Băsescu şi Boc – prin noua lege – celor 5,7 milioane de pensionari.
  Şi rămâne întrebarea în ce priveşte vinovăţiile: de ce deputaţii şi senatorii PDL – au votat legea de modificare a sistemului de calcul al pensiilor în favoarea parlamentarilor şi de ce timp de 5 ani domnii Băsescu şi Boc nu au acţionat pentru înlăturarea acestor „privilegii.”
  Dacă au existat cazuri de pensii de 35000 lei pe lună (pensii de lux), domnii Băsescu şi Boc trebuiau să le arate concret câte sunt: 1, 3, 5, 10 cazuri; dacă sunt legale sau nu; trebuiau să arate cine se face vinovat dintre politicienii guvernanţi în perioada 2005-2009; trebuiau să se întreprindă măsuri, să nu se mai repete asemenea cazuri, ca la Ministerul Transporturilor (unde miniştri au fost domnii Traian Băsescu, Radu Berceanu, Miron Mitrea şi alţii) sau în justiţie.
  2. Au existat anumite categorii de salariaţi, la care s-a schimbat modul de calcul trecând de la legea 19/2000 pe anumite „legi speciale”. Primul ministru demis, Emil Boc, avea obligaţia elementară să arate în mod concret care sunt aceste categorii de pensionari şi cât sunt de mulţi, în ce constau abaterile, ce a fost ilegal etc.
  Datele oficiale arată că aceştia sunt în total de 7.800 persoane, din care:
  1. personal navigant din aviaţia civilă 1.576 persoane
  2. procurori şi judecători 2.488 „
  3. personal de specialitate din judecători 1.909 „
  4. personal de specialitate la Curtea de Conturi 266 „
  5. personal diplomatic 670 „
  6. personal de specialitate la Parlament 373 „
  7. parlamentari 516 „
  Deci, din cei 5,7 milioane de pensionari pentru circa 7.800 de persoane – modul de calcul al pensiilor a fost schimbat faţă de Legea nr. 19/2000.
  Deci, o cifră nesemnificativă în raport cu totalul pensionarilor.
  Acum, în campania electorală, se rostesc tot felul de „condamnări” şi exagerări în discursurile domnilor Băsescu, Boc şi ale altor lideri ai PDL. Noi, cei din societatea civilă, punem întrebări de fond: de ce domnii T.Băsescu, E.Boc, R.Berceanu, A.Videanu, Vasile Blaga şi alţi lideri ai PDL – când au făcut bugetul de asigurări sociale pe anii 2005, 2006 şi 2007 – nu au observat că este ceva de corectat la categoriile de mai sus ? De exemplu, în Justiţie, de ce domnul Valeriu Stoica, doamna Monica Macovei şi alţi lidei ai PDL nu au observat nimic ? De ce juristul Emil Boc nu a observat nimic deosebit, decât acum în campania electorală? Este timpul să întrebăm de vinovăţii şi răspunderi. Sau există totuşi nişte explicaţii de luat în seamă, cel puţin la unele dintre aceste categorii?
  PRECIZARE. „Legile speciale” pentru pensionarea judecătorilor, procurorilor, parlamentarilor şi funcţionarilor parlamentari au fost votate şi de deputaţii şi senatorii PDL şi promulgate de preşedintele Traian Băsescu. Răspunderea acestora este la fel de mare ca şi a celorlalţi guvernanţi.
  3. La categoria de pensionari militari din apărarea naţională, din instituţiile de ordine publică şi de siguranţă naţională – unde se prevede revizuirea şi recalcularea pensiilor în plată la un număr de circa 250 mii de pensionari – problemele sunt deosebit de grave.
  În trecut, întotdeauna au existat legi separate, specifice, speciale pentru pensionarii militari, de altfel ca şi în ce priveşte legile de salarizare.
  A vorbi de „pensii de lux”, de „pensii nesimţite”, la toţi pensionarii militari, cum fac domnii Băsescu şi Boc şi alţi lideri PDL, reprezintă o aberaţie.
  A opera reduceri la pensionarii militari în plată – cum în mod aberant este prevăzut în legea Băsescu-Boc – reprezintă un act de iresponsabilitate. Fără îndoială, toţi aceşti pensionari îşi vor recâştiga drepturile în justiţie.
  Iresponsabilitatea şi demagogia politicienilor Băsescu şi Boc au depăşit orice limite ale bunului simţ.
  4. AVERTISMENT SPECIAL. Politicienii Traian Băsescu, Theodor Stolojan, Emil Boc, Vasile Blaga, A. Videanu, Radu Berceanu şi alţii au introdus din anul 2005 „cota unică” de impozit pe venit şi au desfiinţat „progresivitatea” care ajungea până la 40%. În felul acesta aceşti politicieni au eliminat posibilitatea de corectare prin impozit a pensiilor mai mari, a pensiilor excesive, a pensiilor de lux. Deci, ei au renunţat la instumentul fiscal pentru mărirea resurselor bugetului ţării şi pentru aplicarea principiului european al echităţii sociale în acest domeniu.
  5. DEZINFORMAREA. Primul-ministru demis, domnul Emil Boc, se laudă în mod repetat la toate televiziunile că prin legea Băsescu-Boc – se vor realiza economii de 500-800 milioane euro pe an, dar refuză să informeze concret opinia publică – de unde taie, ca să înţeleagă milioanele de pensionari ce-i aşteaptă.
  Sumele de la „pensiile de lux” sunt total nesemnificative. Deci, vor tăia de la cei 5,7 milioane de pensionari. În aceasta constă necinstea domnilor Băsescu şi Boc – care vorbesc numai de „pensii de lux” şi de „privilegii”.

  ٭
  ٭ ٭

  Într-o analiză viitoare, ne vom referi la concepţiile profund eronate ale domnilor Băsescu şi Boc cu privire la drepturile pensionarilor, pe care-i consideră „asistaţi” şi cu privire la călcarea în picioare a Constituţiei şi a Parlamentului – prin încercarea de a adopta legea pensiilor Băsescu-Boc – prin „asumarea răspunderii guvernului”.

  27 octombrie 2009

  Grupul de Iniţiativă „Reînnoirea”

  Florea Dumitrescu
  Gheorghe Stroe
  Cristian Apostol

 7. 8 Vasile, octombrie 27, 2009 la 12:31 pm

  Domnule Adrian Nastase,

  Nu stiu pe unde ar fi criticabila proiectia dumneavoastra despre o revenire la normalitate cum nu stiu ce ar critica instalatorul, cert este faptul ca articolul traseaza repere certe si nu luminite de la capatul tunelulilor.Sunt de acord ca in momente de criza majora problemele trebuiesc tratate prin spectrul politicii de stanga.
  Am o singura dilema , sunt aceste proiecte rodul esecurilor sau al neinplinirilor de odinioara ? Ar fi important sa stim dacca stiinta de a invata din esecuri este valabila si in cazul domnului A.Nastase.

 8. 9 Dragos octombrie 27, 2009 la 12:48 pm

  N-am mai citit Cotidianul de mult timp. Cine (mai) este director ?

 9. 10 Bogdan octombrie 27, 2009 la 1:09 pm

  Dl. Nastase, elaborarea (sau mai degraba respectarea) unei strategii pe termen lung este esentiala, mi-as permite sa completez la punctul abordat de d-vstra pe sectorul energetic: furnizarea si metodele de furnizare a curentului electric (combustibil conventional, nuclear, regenerabil) trebuie stabilite in functie de consum. Incurajarea consumului industrial (eficient) ca si al celui casnic (eficient) de curent electric, variatiile zilnice si sezoniere ale acestui consum, trebuie sa decida cum producem acest curent electric. De exemplu pe termen lung am putea incuraja substituirea totala a transportului in comun rutier, feroviar catre unul electric. Poate si a majoritatii transportului urban. Incurajarea industriei de a consuma in afara perioadelor de virf, noaptea, pe w/e, ar avantaja unitatile energetice eficiente (ca de exemplu Cernavoda, sau o centrala pe carbune ultramoderna) sa furnizeze majoritatea curentului, acestea insa neputindu-se opri si porni tot timpul. Unitatile regenerabile ar fi complementate astfel de centrale mai flexibile (dar mai putin eficiente). Cu alte cuvinte problema trebuie privita de la coada la cap :).

 10. 11 theodora0303 octombrie 27, 2009 la 1:31 pm

  Domnule Nastase,
  Ca de obicei aveti dreptate. Nu avem alta solutie. Trebuie sa ne intoarcem la NORMALIATE. Ce vremuri traim? Nu imi vine sa cred cand vad si cand ii aud pe lingusitorii din PDL care se intrec in laude absolut aberante. Cum e posibil sa il compare pe Basescu cu imparatul Traian? Cum e posibil ca Boc sa fie comparat cu Stefan cel Mare?
  Spun un NU hotarat! Nu vreau sa fiu urmasul lui Traian!
  http://theodora0303.wordpress.com/2009/10/27/nu-vreau-sa-fiu-urmasul-lui-traian/
  Cateva caracteristici ale lingusitorul din politica:
  1. De obicei nu este un simplu lingusitor este un lingusitor profitor.
  2. Are beneficii (contracte acordate direct, fara licitatie) direct proportionale cu gradul de linguseala pe care il practica.
  3. Urca foarte repede ierarhia politica, chiar daca de multe ori pregatirea si experienta lui nu il certifica.
  4. Nu are nici o limita de bun simt atunci cand isi lauda superiorul. Face comparatii inebunitoare gen Stefan cel Mare, imparatul Traian etc.
  5. Se transforma in portavocea superiorului adulat, repetand ca papagalul aceleasi fraze, adoptand chiar si aceeasi dictie.
  6. Este vesnic, in caz de remaniere el nu va fi niciodata pe lista viitorilor someri de lux, se va gasi sigur pentru el un post de ambasador pe undeva prin Burkina Faso.
  7. Nici un efort fizic sau financiar nu este prea mare atunci cand vrea sa ii demonstreze superiorului cat ii este de fidel (vezi faza cu oile lui Flutur)
  8. Are tot timpul cel putin doua fete, una de sluga servila fata de superiorul lingusit si cealalta de superioritate, aroganta si rautate fata de “dusmanii” celui adulat.
  9. Este suficient de inteligent incat sa nu se atinga de rudele sefului adulat adoptand fata de acestea o atitudine falsa de amabilitate si/sau prietenie
  Cu deosebit respect

 11. 13 Sibilla octombrie 27, 2009 la 1:59 pm

  @Dragos,
  Un urmaş al Cavalerilor Traci, este.
  Numai unele/unii trag şi se trag la/din Satanic Abuser, restul, Neam de Daci Liberi, paşnici, da şi când ne rădicăm… vai pelişica voastră!
  Citeşte presa internaţională, serios, să vezi ce zice de tandemul Băsescu-Udrea, coşmarul României 😉

 12. 14 Vasile, octombrie 27, 2009 la 2:16 pm

  Dragos,

  S.O.V. !

 13. 15 leo octombrie 27, 2009 la 2:28 pm

  @ AN
  Poate vi se va părea colaterală, cârcotăşească întrebarea mea, dar: a fost alegerea dvs, sau a editurii formula de semnare a articolului?! De ce „fost prim-ministru al României” şi nu „actual preşedinte al CN al PSD”; sau, să aştept prea mult de la normalitate (?!), de ce nu „prim-ministrul propus de PSD pentru „Reîntoarcerea la normalitate”?! Oare pentru că reţinerile mele cu privire la anumite esenţe buratiniene nu-s tocmai lipsite de motivaţie?…

 14. 16 Argusdre octombrie 27, 2009 la 2:45 pm

  @dragos

  domnul director Cornel Nistorescu

 15. 17 Sextant octombrie 27, 2009 la 3:39 pm

  D-le Preş. Dârdală

  Dacă ai luat sifilis de la amantă, nu aştepta să se trateze doar ea, fă-o şi matale la acelaşi medic cu aceasta, chiar dacă nu-ţi dă bani FMI ; aşa e şi cu criza. Poeţi ceva mai mari ca tine au mierlit-o de la… sifilis !

  PS Minunatul „Îndreptar” trebuie postat direct pe blogul lui AN care, simt, că-l va aplica din 2010 în calitate de Premier.

 16. 18 contele octombrie 27, 2009 la 4:38 pm

  Cateva consideratii simpliste :
  Legea salarizarii unitare .Din ce-am vazut ,aceasta lege a fost una dintre cele mai discutate cu sindicatele ,aproape zi de zi ,iar unul dintre partenerii de dialog a fost ministru muncii de la PSD ,Marian Sarbu .Nu stiu de ce se incearca delimitarea totala de guvernul Boc (de fapt stiu ) ;impresia mea este ca in guvern partenerii s-au inteles de minune,neexistand frictiuni ca-n parlament .
  Parlament -recastigarea prestigiului .Parlamentul este oglinda societatii noastre .Nu poate fi mai bun sau mai rau decat alegatorii care-l voteza .Cata vreme acestia sunt dusi de nas cu mici ,bere ,cozonaci si referendumuri parlamentul are asigurat ultimul loc la incredere .Oricum,cred ca in toate tarile parlamentul are o cota scazuta de popularitate .Acum cinstit ,domnule AN ,va cunoasteti colegii ,pentru cati din ei (vorbesc despre toate partidele ) ati garanta ca sunt buni parlamentari ?
  Pensia minima -Nu cumva era trecuta in programul PDL ?Sau masura asta , luata impreuna cu partenerii de guvernare , este buna si
  v-o asumati .Masurile bune din Guvernul Boc sunt ale PSD ,cele rele sunt ale PDL.Totusi ati guvernat 10 luni impreuna ,nu puteti sa va delimitati total .
  Economie -Cand vorbiti de sistemul energetic cred ca ar trebui un mea culpa pentru toate guvernele .Plecand de la celebrul „nu ne vindem tara ” pana la vanzarea precipitata a partilor din Electrica ,mereu am fost in contratimp .Nu cred ca preturile derizorii obtinute la vanzare au fost din reacredinta ;mai degraba s-a intamplat din cauza presiunilor U.E. si a valorii de piata din acel moment .Daca o faceam mai devreme poate era alta situatia . Cred ca cel mai reformator guvern ,din punct de vedere al eliminarii gaurilor negre din economie ,a fost ,o sa radeti , cel al molatecului Ciorbea .Si a platit cu iesirea din istorie a partidului sau .Cat priveste faptul de a comasa tipurile de productie nu ma deranjeaza in pricipiu ,nu am date sa-mi confirme vreo furaciune .Ideea este sa ne organizam si noi firme puternice ,inclusiv ce a mai ramas din Electrica ,Pe vremuri eram fan privatizare cu orice chip ; acum am pareri mai nuantate dupa ce am vazut cum se comporta colosii energetici straini in tara noastra .Pentru multi dintre ei afaceri aici inseamna minimalizarea cheltuielolr ,si-atat .Fara investitii ,fara respect pentru consumator .
  „Dialogul,consensul,intelegerea sunt trasaturi de care clasa politica are absoluta nevoie „-Serios ?Cum am zis,clasa politica este oglinda natiunii iar in sens foarte restrans este oglinda acestui blog.Urmariti ce pumni in gura imi iau dupa acest comentariu .Doamne-ajuta!

 17. 19 alice octombrie 27, 2009 la 5:05 pm

  Speram ca revenirea la realitate sa fie chiar realitate cu dl ADRIAN NASTASE – PRIM MINISTRU

 18. 20 Fratele Marx octombrie 27, 2009 la 6:08 pm

  Ati vazut? Nu despre intoarcerea la normalitate este vorba ci despre reintoarcerea la normalitate. Care normalitate? Si apoi normalitatea nu era sa scrie publicistul Adrian Nastase in Jurnalul National? 🙄 Asta cu mutarea la Cotidianul este suprarealism. Reintoarcerea reactionarilor la normalitate! 👿 Eeee… Normalitatea erelor Iliescu-Nastase 😕

 19. 21 M.Voicu octombrie 27, 2009 la 8:18 pm

  @A.N., Ref.: articolul Dvs. pct.1: ”Statul şi ordinea de drept”
  Justiţia o fac Instanţele judecătoreşti, conform legii, şi cred că oricui îi pare de netolerat situaţia: ”CÂND INSTANŢA NU S-A PRONUNŢAT ASUPRA UNUI MIJLOC DE APĂRARE SAU ASUPRA UNEI DOVEZI ADMINISTRATE, CARE ERAU HOTĂRÂTOARE PENTRU DEZLEGAREA PRICINII”. Blamat de culturnici ca învechit, Codul Civil conţinea acest caz ca MOTIV DE NELEGALITATE (în pct.10 al art.304 C.pr.civ.) – ABROGAT INTEGRAL prin pct.49 de la art.I al Legii nr.219/2005, în trendul vicios observat de Cioran: invocăm din ce în ce mai puţin „progresul” şi din ce în ce mai mult „schimbarea”, şi desconsiderând observaţia generalizatoare a lui Cicero: „Ceea ce împinge mai ales pe îndrăzneţ la greşală, e nădejdea de a nu fi pedepsit”.
  Consecinţa: hotărâri vădit nedrepte rămân în fiinţă PENTRU ETERNITATE încălcând Constituţia – care garantează drepturile fundamentale independent de timp.
  Mai acceptaţi-mi un citat din Hotărârea nr.339,382 (1950) a Curţii Supreme a S.U.A (care acolo are şi atribuţiuni de Curte Constituţională): ”NU ESTE ROLUL GUVERNĂRII SĂ ŢINĂ CETĂŢENII SĂ NU CADĂ ÎN GREŞALĂ; ESTE ROLUL CETĂŢENILOR SĂ ÎMPIEDICE GUVERNANŢII SĂ CADĂ ÎN GREŞALĂ”.

 20. 22 felix-cat ( daniela ) octombrie 28, 2009 la 2:07 am

  Articolul este in stilul dvs : clar , la obiect , cele 5 teme de abordare a unei ( eventuale ) strategii guvernamentale sunt puncte cheie in salvarea economiei nationale si a REintoarcerii la normalitate . Interesanta mi se pare tema impartirii administrativ-teritoriale . Am ascultat si am citit diverse opinii cu privire la acest aspect si cred ca romanii ar dori acest lucru . Traiesc in Belgia de 1 an si jumatate si tara asta , asa cat e ea de mica , este impartita in 3 regiuni : Flandra , Walonia si Bruxel . In fine intre Flandra si Walonia sunt numeroase probleme si controverse lingvistice aproape de ura rasiala . Asta in vremuri bune si linistite . Insa pe timpul acestei crize ( care ei au anuntat sfarsitul in luna august ) au fost extraordinar de uniti si cointeresati . Pur si simplu parca a fost o intecere pe regiuni : cine ofera mai multe si mai bune masuri anti criza . Flamanzii , care de regula nu vor sa vorbeasca franceza , in timpul crizei ofereau sfaturi si ajutor ( material si logistic) valonilor in cea mai perfecta limba a lui Voltaire . 🙂 Cum a trecut criza , fiecare cu ale lui : cu guvernele lor , cu perlamentele lor , cu partidele lor … Caci da , fiecare regiune are administratie proprie : sunt 3 guverne , 3 parlamente etc… Comunitatea Europeana e aparte . Iar m-am lungit . De ce nu si in Romania o astfel de impartite administrativ teritoriala , poate asta ar duce la concurenta intre regiuni . Si fireste , guvernul de la Bucuresti , care sa mentina echilibrul si sa se ocupe in special de chestiunile externe ale tarii si a celor care sa asigure progresul si trecerea mai eficienta la nivelul european . O noapte linistita va doresc dvs si stimatilor bloggeri 🙂 si d-nei moderatoare 🙂

 21. 23 blogideologic octombrie 28, 2009 la 4:09 am

  Excelenţă,
  îmi permiteţi să atrag atenţia că aţi uitat situaţia fondului Proprietatea. Bine, sînt convins că dacă ar fi existat o continuitate a guvernării României după anul 2004, problema aceasta ar fi fost deja pozitiv rezolvată. Dar la “soluţia” propusă de PNL-işti, nu poţi exclama decât : Sancta simplicitas ! Acum, ştirea cea mai recentă este : “Fondul Proprietatea convoaca AGA pentru 26 noiembrie 2009, ora 15.00.” Bănuiesc că de patru ani, AGA-manii aceştia tot primesc bani pentru lipsa lor de activitate. Mai citesc despre “Situatia portofoliului FP, iulie 2009. Fondul Proprietatea detine in portofoliu 88 pachete de actiuni.” Acum vreo patru ani, un economist PNL-ist pe nume Varujan Vosganian ne spunea că se află în posesia unui mecanism prin care pachetele de acţiuni din portofoliul Fondului Proprietatea se vor transforma în bani lichizi prin mijlocirea pieţei bursiere. Mi-am reamintit asertarea lui Joseph Schumpeter (care şi-a început cariera de profesor de Economie Politică la Universitatea din Cernăuţi), cum că inovaţia de succes „is a feat not of intellect, but of will.” Faptul că Varujan Vosganian nu spunea nimic despre inovaţia financiară prin care putea transforma acţiunile Fondului Proprietatea în lichidităţi l-am atribuit grijii sale de a păstra secretul professional. Însă vedeam în el un personaj cu intelect şi voinţă. Dar în realitate tot pachetul de idei al alianţei DA conţinea hainele cele mai noi ale împăratului gol. Canular, canular, canular! Acum ştiu că este deosebit de greu să transformi acţiunile în lichidităţi, –uneori chiar imposibil!–, şi că soluţia economică PNL-istă, soluţia economică DA, pur şi simplu nu exista ! Dar voinţa ? Ei, da, nu a existat nici intelectul, şi nici voinţa! Este greu să pui gândirea în putinei “ca sa se aleagă untul”! Iar aici era nevoie de voinţă, de politică şi voinţă, care să angajeze pentru Fondul Proprietatea o bancă de investiţii pe postul de societate contrapartistă. Această societate contrapartistă face piaţa ! Ea este pe post de “market maker”. Numai în felul acesta, acţiunile se transformă în lichidităţi.

 22. 24 Pali octombrie 28, 2009 la 10:33 am

  Un material consistent marca Adrian Nastase;dar de ce in Cotidianul ? Intoarcerea sau reintoarcerea la care normalitate ?!

 23. 25 instalatorul octombrie 28, 2009 la 10:49 am

  As fi renuntat bucuros la a aduce detalii asupra articolului, dat fiind ca m-am ales intre timp cu o gripa. Incerc totusi sa imi tin promisiunea si sa nu las lucrurile in coada de peste. De la bun inceput sa zic ca nu cred ca un alt om politic roman ar fi in stare sa scrie un articol sau document de cuprinderea si valoarea acestuia, pe ansamblu. Observatii ale mele, subiective. Mi se pare ca dl Nastase nu a fost suficient de atent in ceea ce priveste caracteristicile de publicare ale articolului si publicul cititor. Un articol in Cotidianul nu este acelasi lucru cu un editorial in JN, din punct de vedere al cititorilor. Editorialele din JN beneficiaza in buna masura de un public autoselectionat care, binevoitor ori rauvoitor, este capabil sa inteleaga modul curent de a se exprima al dlui Nastase. Un articol izolat din Cotidianul se adreseaza in mai mare masura unui public aleator si la concurenta cu articolele altor politicieni, care vor urma in acelasi ziar. De aceea cred ca scrierea ar fi trebuit sa fie mai directa – si mai clara decit este. Observ ca discutia incepe inca de la titlu: ce inseamna „reintoarcerea la normalitate”? La care normalitate? La normalitatea economica, dupa criza, intelegem noi, cei care am mai citit ceea ce scrie dl Nastase. Altii inteleg prin normalitate perioada guvernarii Nastase. Este oare numai vina lor? Un alt titlu, care sa nu lase loc de speculatii, nu ar fi fost posibil?
  „Pentru 2010, anul când România va avea – sper – un nou preşedinte şi un nou guvern, prognozele interne, ca şi cele ale instituţiilor financiare internaţionale arată o revenire la creşterea economică, chiar dacă în procente mici, susţinută în bună parte printr-o sporire a contribuţiei exportului pe fondul consolidării sustenabilităţii finanţelor publice, introducerii programării bugetare multianuale şi utilizării integrale a fondurilor structurale de coeziune şi pentru agricultură de la Uniunea Europeană, care, până în 2013, reprezintă 27,5 mld. euro, cu mult mai mult decât toate împrumuturile făcute de România în ultimul timp. ” Ce intelege cititorul Cotidianului, din citatul anterior? Ca prognozele Romaniei pentru 2010 sunt foarte bune si ca anumiti pasi in sustinerea economica vor fi facuti oricum. Si atunci, isi poate zice el, de ce sa schimbam presedintele si guvernul? „Cheia de boltă a României, în perioada următoare, va fi, în opinia mea, activitatea Guvernului.” – mesaj in subsidiar, il puteti realege pe Traian Basescu, activitatea lui nu va fi importanta. „În primul rând, am în vedere renunţarea la programul de guvernare” – Traian Basescu nu-si putea dori mai mult, veti ajunge sa fiti citat de presedinte si poate si pe lista tinichigiilor de 30 decembrie (stiti, tinichelele acelea care se dau, Barbatie si Feminitate, ori Serviciu pe Dormitor in grad de Mare Sergent cu Verdeata si Colici). De ce sa renuntam la programele de guvernare? Ideea articolului este urmatoarea: cum-necum, iesim din criza si ne intoarcem la normalitatea economica; cum profitam de aceasta normalitate, de reluarea cresterii, ca sa ne alegem, ca tara si cu altceva in afara de risipa? Cazind de acord asupra unei strategii nationale care sa specifice citeva mari obiective de atins, o strategie nationala pe termen lung. Dar, in acest caz, se mai poate discuta ceva, nu doar ce obiective avem de atins ci si cum le atingem. In cazul unei strategii nationale convenite de toate partidele, pe acest cum se va duce lupta politica, acest cum va fi obiect al programelor de guvernare. La fel ca in alte tari, care au mari obiective de atins si care nu renunta la programele de guvernare.
  Lucrurile mi se par mult mai bine inchegate de indata ce dl Nastase incepe expunerea strategiei. Dar: „Nu este posibil să le trec în revistă pe toate” – fraze echivalente apar de 3-4 ori in articol. Deranjeaza cititorul. O singura data este suficient. Impartirea administrativ teritoriala: poate introducem termenul folosit de Sarkozy, acela de rectificare si atunci razboaiele nu ar mai fi asa de mari.
  ” De ce nu s-ar soluţiona….” – cam multe exprimari in refelxiv, dupa parerea mea. Ele fac exprimarile imprecise, prin lipsa subiectului, pun autorul intr-o postura defensiva si lasa senzatia ca unele actiuni s-ar putea face de la sine.
  „Esec lamentabil”: din moment ce criticam astfel de exprimari pe blog, nu vad de ce le-am trece cu vederea in articol.
  As fi dorit sa subliniez si ceea ce mi s-a parut valoros in articol, care, repet, este foarte valoros in ciuda celor scrise de mine de mai sus, dar trebuie sa ma dedic acum paracetamolului si ceaiului de musetel – si oricum am scris mult.

 24. 26 Llullaillaco octombrie 28, 2009 la 3:21 pm

  Efendi Instalatorul, insanatosire grabnica. Cat despre gripa va doresc sa nu fie porceasca.

 25. 27 Constantin9mai noiembrie 1, 2009 la 11:53 am

  Domnule Adrian Nastase exprim ministru,

  Numai uniti vom reusi sa scoatem Romania din mocirla in care a bagat-o acum presedintele Basescu deoarece nu a putut vedea autostrada de succes a acestei tari la care a trudit personal din 1992 in 5 guverne ca ministru al transporturilor.

  In aceste noi conditii ale oranduirii capitaliste, pentru evita asemenea derapaje ale neamului romanesc in mare parte nevoit sa-si gaseasca de lucru peste granita, ca niste slugi, este cazul ca sa se revada total legislatia care sa prevada foarte clar sanctiuni drastice pentru cei care nu o aplica sau o interpreteaza in scopuri personale sau de CLAN.

  S-a lucrat sa se faca o legislatie aproape identica cu cea a tarilor in care DEMOCRATIA are sute sau mii de ani.
  La noi trebuia o legislatie pentru perioada de tranzitie specifica remodelarii si nu distrugerii si jefuirii totale a aveiri poporului roman. Este cazul sa se aduca ceasul la ora 00.00 printr-o legislatie corespunzatoare reparatorie.
  Sunt multe de reasezat in tara asta si dumneavoastra sunteti o personalitate puternica care va anima sentimentul construirii si nu demolarii asa cum unii romani au ales in 2004 sa fie condusi de demolatorul sef TRAIAN BASESCU.

  Nu trebuie sa ne lamentam fata de ce a fost ca ne irosim eforturile fara rost.Este cazul ca sa deschidem ochii romanilor ca nu merita sa mai traiasca in scandaluri pentru ca presedintele s-a trezit sau nu prost intr-o dimineata.

  DRAGI ROMANI,
  hai sa ne unim in bine si sa punem capat saracirii continue, ca tarisoara noastra sa nu mai fie golita de valori si nu uitati ca acum va trebui sa platim si datoriile pe care le-au facut imbogatitii zilei.
  Va rog sa votam cu gandul ca in fruntea statului trebuie sa fie o personalitate si nu un MAS…….
  Un proverb romanesc precizeaza clar pentru noi toti: „SPUNE CU CINE TE UNESTI CA SA-TI SPUN CINE ESTI”.

  Dumnezeu sa va limpezeasca mintea si sa asezati in ziua votului pe toti candidatii la presedintie pe o linie, si in calitate de sef de comisie de angajare sa decideti si apoi votati pe cel care este cel mai bine pregatit pentru aceasta functie suprema in stat.

  In aceste conditii veti avea garantia ca Romania poate fi reprezentata asa cum va place in toate situatiile interne si externe. Si nu uitati ca tot asa va vor trata toate instituriile si autoritatile statului.

  Domnule exprim ministru ADRIAN NASTASE, sunteti si ramaneti o mare personalitate a Romaniei, trebuia sa fiti in fruntea tarii dar MAREA FRAUDA MORALA savarsita de Basescu in 2004 pe care dvs. o puteati evita prin stoparea alegerilor si renumararea voturilor, va rog sa faceti tot ce se poate impreuna cu noi, desi aveti unele retineri inevitabile, sa redam tara romanilor cinstiti si celor cu BUN SIMT.

  NOTA:
  Atrag atentia internautilor, ca studiind propaganda electorala din mass media scrisa pe hartie si pe internet, vizuala tv si stradala, am sesizat ca exista o mica dar agresiva GUERILA platita sa nu faca decat rau lor si tuturor romanilor.

  Exemple clare aveti pe fostele echipe de campanie si de consilieri a actualului presedinte.
  Aceasta minoritate profitoare prezenta cu mare agresivitate albul negru si negrul in alb imaculat iar toate esecurile celor 5 ani in SUCCESURI istorice!!!!

  Va rog sa nu va luati dupa acesti profitori din unele mijloace mass media audio, video si de pe internet si nici dupa mercenarii politicianisti foarte vocali, unii dintre ei din pacate tineri .

  Exista un adevar incontestabil ca poporul roman este un popor destept dar numai atunci cand ii ajunge cutitul la os.

 26. 28 Costel iunie 1, 2015 la 1:51 pm

  Asa cum am spus de multe ori toti marii oameni ai Romaniei care au facut ceva pentru aceast pamant inca neintregit au fost distrusi sau chiar decapitati sau omorati de cozile de topor care au profitat ei, si inca mai profita si progeniturile lor ! Exista ceva gauri inca neacoperite de sute de ani in cultura si civilizatia noastra poate ca o carenta in sistemul de educatie familiala si la nivel national. Marii oameni de cultura ai neamului nostru au facut cate ceva dar reprezentanti ai hoardelor hraparete straine le-au negat pana la desfiintare meritele.


 1. 1 Situaţia fondului Proprietatea « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe octombrie 28, 2009 la 4:19 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: