Bulgaria – Romania 70-8 (partea a doua)

Sa va amintesc cum e in Bulgaria. Pentru fiecare MW ora produs din resurse eoliene se primesc automat 88,5 euro. Scurt si fara comentarii. Legea este cunoscuta. Si mai mult, aplicata.
Bancile straine cunosc situatia. Prin urmare refuza sa faca creditarile in absenta unor certitudini. Un business plan professional ia in calcul toate elementele. In primul rand cu cat iti vinzi produsul. O intrebare la care Romania nu are inca un raspuns.

Totodata nu este clar cum se asigura cofinantarea racordarii la retele intre producatorul de energie, Transelectrica si si/sau operatorul de distributie, dupa caz.

Cine trebuie sa se preocupe de emiterea celor trei documente? In primul rand Agentia Nationala de Dezvoltare a Energiei. Apoi Ministrul Economiei si Finantelor. Fiti linistiti. Nimeni nu a facut nimic.

Investitorii cauta sa isi faca treaba. Se duc institutiile respective si cer cele trei reglementari. Li se da dreptate. Dupa care organismele statului intra din nou in hibernare.

Birocratia. Pentru a trece la realizarea unui camp eolian ai nevoie de un certificate de urbanism, de un PUZ, de o autorizatie de constructie semnata de … presedintele consiliului judetean respectiv. Conform legii. Insa nu sunt cunoscute criteriile pe baza carora se asteapta lungi perioade timp pana cand semnatura respectiva se obtine. Daca se obtine. Mai trebuie un Aviz Tehnic de Racordare. Dat in Dobrogea de ENEL, detinatorul liniilor de distributie a energiei electrice. Ca ENEL si-a creat o proprie entitate, evident independenta din punct de vedere juridic, tine de o modalitate de a trata Romania ca pe o tara de mana a cincea. Altfel spus, ENEL devine arbitru, luindu-si libertatea de a mai pastra si cite ceva pentru fratele “independent” juridic.

Dobrogea este „El Dorado-ul” productiei eoliene in Romania. Vanturile au o viteza medie de 6-7 metri/secunda, iar populatia are o densitate redusa. Comunele au in general suprafete apropiate de cele ale Bucurestiului, sau cel putin cu 3-4 sectoare ale capitalei noastre, neavand insa mai mult de 3-4000 locuitori. Altfel spus, intre sate se intind suprafete imense, creand astfel premise pentru instalarea masiva de turbine eoliene. In plus, terenul este relativ plat, evitanu-se obstacolele naturale care ar impiedica dezvoltarea eoliana. Exista insa o mare hiba in Dobrogea: curentul produs in Dobrogea nu poate fi „evacuat” in restul Romaniei la scara potentialului acestei zone. Pentru asta ar trebui linii suplimentare de transport, iar Transelectrica ar trebui sa inceapa constructia. In Dobrogea din 1989 nu s-a facut nimic in acest sens.

Si asa, aceasta institutie poate raporta cu mandrie un profit de 2,1 mil euro pe primul semestru al anului 2009. In semestrul intai din 2008, cand economia mergea mult mai bine, profitul institutiei era de 31,3 mil euro. Nici atunci nu a facut nimic pentru dezvoltarea acestei mine de aur pentru producerea de energie eoliana, care este Dobrogea. Cand traiesti din taxe si investesti prea putin, iti da mana sa te lauzi cu mari „realizari” economice.

In acest timp, obligatiile Romaniei, ca stat membru al UE, de a asigura 6,28% in 2009 din energia produsa din surse regenarabile (vant, biomasa, energie solara, hidrocentrale cu o capacitate mai mica de 10 MW instalati, surse geotermale) devin simple himere.

Este drept ca Romania a produs circa 30% din energia electrica din primul semestru in hidrocentrale. Numai ca acestea, fiind de mare capacitate, nu intra in cei 6,28% ceruti de Uniunea Europeana. Si iata cum Ceausescu si Gheorghiu Dej, pe timpul carora s-au construit aceste hidrocentrale devin personaje ecologice de prima mana, in raport cu guvernele care au condus Romania dupa 2007, an in care Romania a aderat la UE si a devenit obligata sa respecte standarde de eficienta si modernitate in domeniul strategiilor energetice.

PS Credeti ca astfel de subiecte vor interesa pe cineva in perioada scandalurilor pre-electorale din acest an? Eu cred ca nu.

Fac, uneori, incercari de a sugera solutii dar mi se pare ca, in atmosfera actuala, pana nu se incheie „regimul Basescu”, nu se poate realiza mai nimic. Se discuta, spre exemplu, despre dificultatile de la CFR marfa, dar vorbeste cineva despre faptul ca ca au fost create („externalizate”) vreo 40 de companii „private” care transporta marfa „banoasa”, CFR-ului ramanandu-i doar „zgura”?  S-a spus oare ca trenul (rama) care a lovit recent un microbuz, rezultand 14 morti, apartinea unei astfel de companii si ca mersul trenurilor se modifica permanent, pentru a se tine seama de toti acesti „noi participanti la trafic” ( cu accent pe ultima silaba – cum pronunta acum anuntatorii de stiri de la televiziuni) ?

52 Răspunsuri to “Bulgaria – Romania 70-8 (partea a doua)”


 1. 1 dielda dinu august 28, 2009 la 7:55 am

  Spania e plina de…. eoliene. Ma bucur sa gasesc acest articol.

 2. 2 Pali august 28, 2009 la 8:01 am

  Interesant acest business.In zona Tg Mures sunt deja dezvoltatori dar modesti.Ce a mai ratat Romania in ultimi ani de cand a fost condus din 2004 incoce de tot felul de ageamii?Ma refer aici evident la lucrurile mai putin cunoscute de populatie?

  P.S.Domnule Nastase,…v-am scris pe adresa privata!

 3. 3 Fiona august 28, 2009 la 8:16 am

  Intr-adevar ar fii o chestie tare cu eolienele.
  Domnule nastse cum comentati „evenimentul” Mircea Basescu si un pic de trafic de armament si expozibil ?

  Pentru PALI….sa inteleg ca te conversezi cu Dl. Nastase?Privat? Esti tare,…iti urez succes ( vezi comentariile mele anterioare ) si felicitari DL. Nastase daca va largiti echipa……

 4. 4 leo august 28, 2009 la 8:16 am

  Augustine, taică,
  tălică-mi vorbeai despre cuţite în rană! Iaca aicea hanger înfipt în stomacul iluziei de democraţiei, iaca la ce a dus diferenţa dintre ce-ţi spuneam – dintre a filosofa pe marginea apei, focului, vântului şi altor elemente ale naturii, cu picioarele temeinic înfipte în ţărână, în care ţărână temeinic pleci capul spre a nu-l tăia sabia, şi a contiuna să fii tu însuţi, deşi amarnic mai plăteşti naivitatea de a crede că trăieşti într-o ţară liberă, că „vox populi, vox Dei” e altceva decât un dicton, că…
  http://sfinx777.wordpress.com/2009/08/28/ma-ajutati-nu-vreau-pomana/
  şi-n vremea asta, hâde chipuri de om plămădite nu din ţărână, ci din gunoi de grajd, ne dau lecţii şi note p-acilea ori pe sticla tembelizorului…
  mai bine fă rezervările alea pentru trenul de Congo, că un pod aerian nu ţi-a hi d-ajunsulea… 😦

 5. 5 Pazvante august 28, 2009 la 8:23 am

  Ma bucur ca aveti fair-play-ul sa declarati ca din 1989 pana acum nu s-a construit nici o noua linie de transport a energiei electrice in Dobrogea.
  Partidul din care domnia voastra faceti parte a avut ocazia sa decida construirea acestor linii, in 2 mandate pana acum.

 6. 6 ela august 28, 2009 la 8:31 am

  A.Nastase „Fac, uneori, incercari de a sugera solutii dar mi se pare ca, in atmosfera actuala, pana nu se incheie “regimul Basescu”, nu se poate realiza mai nimic. Se discuta, spre exemplu, despre dificultatile de la CFR marfa, dar vorbeste cineva despre faptul ca ca au fost create (”externalizate”) vreo 40 de companii “private” care transporta marfa “banoasa”, CFR-ului ramanandu-i doar “zgura”? S-a spus oare ca trenul (rama) care a lovit recent un microbuz, rezultand 14 morti, apartinea unei astfel de companii si ca mersul trenurilor se modifica permanent, pentru a se tine seama de toti acesti “noi participanti la trafic” ( cu accent pe ultima silaba – cum pronunta acum anuntatorii de stiri de la televiziuni) ?”

  Dle Nastase, candidati si veti vedea/avea surprize de proportii !
  Este adevarat ca armata lui Basescu va pune „tirul” pe dvs, insa daca televiziunile, care intoxica populatia ar fi corecte, vai Doamne ce-am zis, corecte!?, ei bine da, nu sunt corecte, dar lumea nu mai suporta specimen de PDL-ist, romanul, asa cum este el nu suporta mitocania si aroganta la infinit, romanul ala normal din Romania reala, este destul de „lovit” de mitocani, gata,ajunge!

  si inca ceva, cu Roberta sefa camerei, suntem cei mai oropsiti dintre pamanteni, femeia n-are ce cauta acolo!!!!!!!, basescu si-a batut joc de noi numind-o in aceasta functie! parerea mea.

 7. 7 Bogdan august 28, 2009 la 9:27 am

  Ignorind obstacolele puse ad-hoc de autoritati (se dau avize cu precadere la apropiatii pres. de consilii judetene, alti apropiati ai companiei de distributie) in cadrul procesului de avizare, marea problema corect identificata este lipsa capacitatii de transmisie, adica a liniilor aditionale de inalta tensiune din Dobrogea catre restul tarii, si, chiar in exterior. Pentru ca este un business reglementat, aceste linii de inalta tensiune, chiar daca ramin in gestiunea Transelectrica, pot fi finantate independent fara prea mare problema, fie prin piata bancara sau prin emisiuni de titluri direct catre investitori, fonduri de pensii, de asigurari, alte institutii ce au nevoie sa investeasca pe termen lung.
  Tariful din Bulgaria (Feed-In-Tariff) mentionat de d-vstra este un semnal clar si fara dubii transparenta a veniturilor, ceea ce incurajeaza investitii semnificative din partea investitorilor. La noi, teoretic, suma este mai mare putind ajunge la EUR 150/MWh (2 X 55 + 40), evident pina in 2016. Dar, cum spune Cornel Dinu, teoretic totul este posibil. Si ramine posibil pina la proba contrarie. La noi lipsa normelor de aplicare mentionata in postarea precedenta ne furnizeaza chiar acea proba contrarie ce demonstreaza neputinta si chiar rea vointa as zice eu a autoritatilor. Daca e transparenta e mai greu sa faci shmen. Si ce farmec mai are prezenta la guvernare daca nu poti face shmen?

 8. 8 blogideologic august 28, 2009 la 9:32 am

  Este până la urmă amuzant că nimeni nu dă vreun exemplu de IMM care se ocupă de turbine eoliene în România. În exemplul Spaniei, sunt într-adevăr implicate IMM-urile. Dar ele au fost umflate de subvenţii puternice, printr-o politică hotărâtă în 2008 de creare a locurilor de muncă în industriile de viitor. Această politică de subvenţii în energiile alternative are efecte perverse : duce la creşterea preţului energiei electrice. În fine, Comisia naţională spaniolă pentru energie a deschis o anchetă asupra unui număr de 4000 de instalaţii pentru energii alternative, privind posibile fraude la subvenţia publică. Iar asocierea lor cu fondurile de pensii implică subvenţii de la stat de 18,5 miliarde de euroi în următorii 25 de ani. Deja se vorbeşte despre dezvoltarea unei bule speculative. În fine, modele economice construite în 2008 nu mai sunt valabile acum, când s-a creat aproape consens că graficul de recesiune este în forma literei L, nu V sau W.

 9. 9 Vasile, august 28, 2009 la 9:38 am

  Acu ca nu-s chiar 70-8 adica nu-i dreacu chiar asa de negru, hai sa dam in oricine ca noi cit furam tineri si frumosi ne beuram gologani si acu in pragul pensionari , n-avem casa n-avem masa dar dam vina pe beutura ca nu fu de calitate.Dl. AN cineva va aminteste ca PSDRul si PSDeul a avut sansa ca in 10 ani sa construiasca de la zero cele sapte minuni ale lumii. Ati construit un sistem birocratic, un sistem bazat pe trafic de influenta , spaga,birocratie fara margini, acum aveti tupeul sa criticati un sistem care la randul lui va re-creat si pe dumneavoastra pe de o parte si pe Basescu de cealalta parte?

 10. 10 Harabula august 28, 2009 la 9:45 am

  Deceniul 1 al mileniului 3, in Romania a fost pesedist.
  PSD a guvernat patru ani singur, doi ani a sustinut guvernul liberal, influentind guvernarea si alti patru (?) guverneaza la paritate cu PDL.
  Opozitie reala, in acest deceniu a facut numai pe vremea lunii de miere PNL-PDL.
  Starea de lucruri din tara, in cea mai mare masura, se datoreaza acestui partid.
  Statul birocratic actual este o constructie de care domnul Nastase nu este strain. Structura birocratica a fost intemeiata dupa principiul „Ce este bine pentru PSD, este bine si pentru ţara”.
  Organizarea sectorului energetic, nu a fost modificata fundamental fata de perioada guvernarii pesediste.

 11. 12 Mihnea Georgescu august 28, 2009 la 10:10 am

  Poate dacă plăteşte Petromidia cele 600 de milioane de euro pe care le datorează din 2003, de pe vremea dvs., s-ar găsi ceva bănuţi şi pentru realizarea acestor frumoase eoliene… 😉

 12. 13 Mihnea Georgescu august 28, 2009 la 10:11 am

  Acum, pe bune, proiectul e super… părinţii mei, dar şi socrii, au ceva (mai mult) teren în Dobrogea şi preţul a început să crească de când s-a zvonit că încep să se facă „eoliene”…

 13. 14 Mihnea Georgescu august 28, 2009 la 10:24 am

  Să mai şi râdem…

  PRIMUL MINISTRU

  La un talk show politic în direct, un cetăţean afirmă că primul ministru este un prost. Pe fir, auzind aceasta, autorităţile îl arestează şi încep să-l ancheteze. În urma anchetei şi procesului intentat, este condamnat la 10 ani şi 3 luni. Mirat, cetăţeanul întrebă cum de s-a ajuns la această periodă de detenţie. I s-a răspuns că 3 luni i s-au dat pentru defăimare şi 10 ani pentru dezvăluirea unui secret de stat.

 14. 15 Neagu G. august 28, 2009 la 10:59 am

  Din pacate, majoritatea celor care intra in politica sau au deja o vechime, nu au alt scop decat acela de a face avere, de regula, pe seama contribuabililor. Imensa majoritate a actelor normative ce se adopta de catre guvern sau parlament, ascund afaceri, iar nu interesul public. Dupa cum bine spunea cineva, miliarde de euro s-au cheltuit pe activitati de consultanta, studii de fezabilitate si publicitate, APROAPE NIMIC PE INVESTITII UTILE TARII. Un alt exemplu il constituie recentele presiuni pentru disponibilizarile masive la CFR Marfa, in niciun caz pentru economii ci pentru ca se urmareste diminuarea activitatii acestei companii de stat, apoi PRIVATIZAREA, PE CAT MAI PUTINI BANI SI IN FOLOSUL UNORSMECHERI, CU COMISIONUL DE RIGOARE. Si in parlament, au un mare succes lobistii unor grupuri de interese, bineinteles, cu profiturile de rigoare. Asa se face ca alesii nostri si demnitarii, precum si sponzorii acestora, isi umfla conturile substantial. Noi nu suntem utili decat la alegeri, cand, in schimbul unor vizite, in mijlocul nostru, a numeroase promisiuni, uneori sau adeseori cu cadouri in alimente, bani etc, le dam votul, dupa care ies pe tv cu tot felul de explicatii, adeseori sofisticate, numai de ei intelese. Apropo de dezbaterile politice pe tv, imi produc greata cei mai multi politicieni, prin prestatia lor, DE PAPAGALI. Spun acelas lucru, de parca ar fi trasi la xerox. Probabil sunt programati, precum robotii. Nu mai avem lideri adevarati, cu demnitate si inteligenti. Vad, deasemeni, ca s-au specializat politicieni, pentru astfel de dezbateri tv, la toate partidele. Daca, insa, cei de la PDL nu au minte decat pentru minciuni, afaceri si furt, din pacate, la fel de papagali sunt si cei de la PSD, cu f. putine exceptii. Tocmai de aceea, urmaresc doar pe dl. A.Nastase si I. Iliescu, eventual, C. Diaconescu si Cati Andronescu, in rest….. Romania nu are nici o sansa de viitor cu astfel de politicieni. Intrati pe blogurile multora dintre ei si vedeti cata frica au in ei sa scrie ceva interesant. Nici PSD-ul nu mai are oameni. Deci, vom ramane si mai la coada Europei, mai ales daca va fi reales CEL MAI NEGATIV PERSONAJ, pe placul si spre bucuria maidanezilor si huliganilor.

 15. 16 alexmeebo august 28, 2009 la 11:22 am

  M-am săturat de atâtea scandaluri începute şi uitate repede.Nimic finalizat,nimeni arestat.Foarte curios este faptul că atunci când apare un scandal despre familia imperială,explodează alte bombe de presă care fac să dispară precum flota interesul pentru el.
  http://alexmeebo.ablog.ro/

 16. 17 instalatorul august 28, 2009 la 11:43 am

  Foarte buna si partea a doua. Acum, daca va amintiti unele discutii de pe acest blog, ar trebui sa neuitam atent la cei care au investit bani in energiile eoliana si solara inca de cind acestea erau destul de departe de competitivitate in costuri. Poate la germanii care si-au instalat peste 4000MW instalatii solare – la pret de cost per KWh probabil dublu ca in Romania, mai mult ca sigur mult si in eoliene, poate si la americanii care vor incheia anul viitor programul lor national de instalare in casele oamenilor a un milion de centrale solare home. Deoarece din aceste exemple amintite vin si posibile solutii pentru opozitia unor factori guvernamentali si neguvernamentali romani. Efortul german este fara indoiala si unul strategic, iar cel american este fara indoiala si unul antibirocratic. Cu toate ingrijorarile lor la crizele gazului rusesc, germanii au pusi de o parte, ai lor si numai ai lor, niste destule mii de MW solari si eolieni cu care isi pot tine zilele pina ce isi mai rezolva rusii problemele. Americanii, lansind un program energetic distribuit si diseminat in rindul populatiei, au avut, cred, in vedere si contracararea birocratica a marilor producatori si distribuitori de energie. Deci, pe de o parte poti pune problema ca una strategica, ma refer la marile instalatii eoliene posibil de montat in Dobrogea si atunci cei care pun bete in roate si-au mincat norocul, iar pe de alta parte poti genera dupa model american un program national de sprijinire a cetatenilor in sensul producerii unei cantitati de energie electrica in propria gospodarie, dind astfel peste nas unora care se impiedica reciproc datorita bucatelelor de monopol pe care le au pe diferite segmente ale traseului energetic, de la productie si pina la livrare. Chiar si chestiunea subventiilor in eolian merita reanalizata prin prisma costurilor. De la 4 centi/KWh cit era evaluat costul de productie al energiei eoliene acum citiva ani si pina la cei 10-12 centi cu care apare 1 KWh in facturile catre populatie, este destula margine ca sa traiasca bine suficienta lume. Atunci cind apar probleme de sprijin de stat la nivel de 0,9 centi per KWh, este deci de analizat, de unde nevoia acestui sprijin? Este zona cu vinturi mai slabe si apare deci un cost mai ridicat? Incarca unele companii costurile? Vor o amortizare mai rapida a investitiilor? Vine asta dintr-o moda de a ne da verzi? Dintr-o dorinta de profit mai mare? Evaluarea trebuie facuta de la caz la caz si cu rigoare dar si cu intelegere, fiindca in domeniul energiei neconventionale lucrurile depind mai mult de posibilitatile oferite de fiecare loc geografic in parte.

 17. 18 instalatorul august 28, 2009 la 11:48 am

  Ca o completare, cred ca dificultatile din transportul feroviar vin tot din lipsa unor idei clare, nu ca nu ar fi, dar pescuitorii in ape tulburi nu se descurca in ape limpezi. Pot exista diferite formule de organizare a transporturilor, astfel incit si transportatorul-stat si transportatorii privati sa poata trai toti, dar aceste solutii implica o limpezime a lucrurilor si se pare ca este destula lume care nu doreste asta.

 18. 19 Neagu G. august 28, 2009 la 12:08 pm

  Draga Harabula, acum tot psd guverneaza? dar in perioada 1990-1992 si 1997-2000, tot psd? dar 2005-2007? Ai amnezie, draga portocaliule. Apoi, din cei 20 ani de la revolutie, dl. T. Basescu a lipsit de la guvernare doar 8 ani !!!! Deci, 12 ani a fost la putere cel pe care il aperi. Lui TB nici gura nu-i miroase. Voi pedeleii aveti un tupeu formidabil, mintiti de ingheata apele. Dar toata tevatura cu afacerile familiei Basescu, apoi Videanu etc ? Nu va afecteaza? Nu zic ca nu fura si altii, dar TB si cohorta lui de pradatori sunt neintrecuti. Aveti un tupeu formidabil in a va ascunde si a acuza pe altii, cu alte cuvinte , daca fura unii VOI SUNTETI INDREPTATITI SA FURATI, chiar mai mult. O sa va ajunga blestemul acestui popor, pe toti care v-ati batut joc de acest popor, pe care l-ati saracit , inbogatindu-va , inschimb. Rusine nu aveti, iesiti la discutii de parca nu v-ar cunoaste lumea. Pe voi nu va ia la intrebari nimeni pentru ca TB a luat in subordine procurorii, judecatorii, armata si serviciile, deci nu are cine sa va ia la intrebari, toate ORGANELE !

 19. 20 George Ban august 28, 2009 la 12:12 pm

  Marele ordonator de credite, ratacitor prin doua facultati, pe numele lui
  Harap(greseala de tastatura!)bulã, ne lumineaza:

  „Deceniul 1 al mileniului 3, in Romania a fost pesedist.
  PSD a guvernat patru ani singur, doi ani a sustinut guvernul liberal, influentind guvernarea si alti patru (?) guverneaza la paritate cu PDL.
  Opozitie reala, in acest deceniu a facut numai pe vremea lunii de miere PNL-PDL.
  Starea de lucruri din tara, in cea mai mare masura, se datoreaza acestui partid.”

  Ce sofisme de doi bani! Gandire tipica slugilor basciste.

  Si in mai mica masura, starea de lucruri din tara cui se datoreaza?

 20. 21 octaaa august 28, 2009 la 12:31 pm

  Intrebarea de la sfarsit, din PS am pus-o si eu ieri. Si am gasit tot acelasi raspuns, negativ.
  Ori cat timp lucrurile importante nici macar nu ajung sa fie discutate in campaniile electorale(nu zic respectate), cat timp campaniile se fac doar pe dansuri, crosetari, calarii si mai stiu eu ce…nu ma astept ca Romania sa progresese sustenabil. Moral nici atat.

  Pomeneati de Transelectrica si de profiturile acestei companii. Pe primul semestru 2008 o fi avut profit. Dar in al 2-lea semestru…a avut pierderi. Pierderi financiare, nu operationale. Ceea ce imi pune mari semne de intrebare despre profesionalismul conducerii Transelectrica…
  Si inca ceva, cu salarii de maxim 48 de milioane in nici un caz nu vor veni mari profesionisti, care sa faca treaba buna… Dar aici e un alt subiect.

 21. 22 Vasile, august 28, 2009 la 12:40 pm

  Mai Harabula,

  Nu uita ca seful tau Basescu face parte din sistem fara intrerupere inca din 1989 . Lucurile simple au o logica simpla, unde-i ceva rau e si Basescu , in mod sigur!

 22. 23 Ion Alecu august 28, 2009 la 1:26 pm

  Dar ştiţi cum plimbă dl. preşedinte al CJ Constanţa pe cei care solicită avizul cu pricina? Probabil că nu ştiţi, aşa că nu aveţi să ştiţi şi cum se obţin avizele…

 23. 24 Dragos august 28, 2009 la 2:13 pm

  Problema are o solutie : Dan Ioan Popescu.

  Pe ce ma bazez : este expert in unsoare de morişca, deci, ar invarti eoliana de-ar gasi’o dracii.

  Q.E.D.

 24. 25 Dragos august 28, 2009 la 2:40 pm

  EOLANITA (de mine)

  De trei luni seara de seara
  Trece badea pe la eoliana
  Trece mandru in caruta
  Fiindca are-n sat alta draguta
  De necaz sunt obrajorii
  Ca se fac cum sunt bujorii
  Vremea trece, vremea vine
  Si nu se opreste si la mine

  Refren:
  Roata eolienii se-nvarteste
  Tac, tac, tac
  Inima se chinuieste
  Tac, tac, tac
  Eolenita e cu furioru’
  Tac, tac, tac
  Si fuioru-i toarce doru’
  Tac, tac, tac.

  Poate n-a vazut badita
  Ce ochi are eolanita
  Ca de l-ar vedea tot focul
  Ar vedea-o si pe ea norocul
  Cand se-o duce iar in vale
  Am sa-i pun o piatra in cale
  Poate piatra-i rupe-o roata
  Sa innopteze si la eoliana o data

  Refren:
  Roata eolienii se-nvarteste
  Tac, tac, tac
  Inima se chinuieste
  Tac, tac, tac
  Eolanita e cu furioru’
  Tac, tac, tac
  Si fuioru-ï toarce doru’
  Tac, tac, tac

 25. 26 Dragos august 28, 2009 la 2:48 pm

  @ cei cu IQ absurd de mic

  Harabula nu vorbeste cu prostii.

 26. 27 Daniel august 28, 2009 la 3:21 pm

  Mai toate propunerile si ideile sunt valoroase, nu asta e problema. Nu am motive sa cred ca dupa caderea regimului Basescu lucrurile se vor schimba radical. Romanii, parerea mea, nu isi doresc o perestroika post-Basescu ci schimbarea fundamentala a unui mod de a conduce si de a trata cetatea nul (sic!).

 27. 28 Vasile, august 28, 2009 la 3:23 pm

  Cind o sa mancam noi direct de la sursa curent electric, dintr-o ferma de eoliene o sa constatam ca Dobrogea si asa saracita de ploi a devenit un desert. Acum asta-i trendul Romania la indicatia Europei si pentru satisfactia unor interese de grup construieste la greu aceste ferme in competitie cu fratii nostri ne-latini,bulgari. Ei atunci o sa ne aducem aminte de rosiile romanesti,de piersicile si de strugurii dobrogeni si o sa spunem , ” a fost o data ca nici o data……”o sa ne delectam cu peisajul acestor noi ferme. Amintitiva de dezastrul ecologic provocat de aceste ferme la Attapadi. Americanii au cel putin de 10 ori teritoriul Romaniei deja desert,unde fermele eoliene is taman potrivite , nemtii au la Baltica pamant sterp..noi inca mai avem pamant arabil…..si ne grabim sa-l distrugem.

 28. 29 Iceflame august 28, 2009 la 5:10 pm

  @Nastase
  Logic si corect comentariul dvs.As dori sa stiu insa,in cazul fericit in care ati redeveni premier al Romaniei,ce ati face in plus fata de ceea ce ati realizat atunci cand ati detinut aceasta functie.
  Multumesc

 29. 30 maca august 28, 2009 la 5:12 pm

  Poftim.. energie eoliana in Romania. Cred ca glumatzi dnule Nastase. Romania e lumea a-3-a. In Romania pui sclavi sa invarta roata ca sa genereze curent.

 30. 31 buddy august 28, 2009 la 5:41 pm

  Problema este spinoasa cu dute-vino.
  din pct de vedere economic inca nu si-a dovedit viabiliatea pe termen lung dar asta nu inseamna ca sa nu se instaleze mai multe eoloene.
  Din pct de vedere al mediului, in Canada in zonele unde s-au montat deja si funxctioneaza de ani bunicei-aprox 5- a aparut o opozitie fata de ele-zgomot, perturbarea sonora a ecosistemului, cimpuri magnetice puternice prin zona, etc.
  Nu cunosc exact toata discutia dar s-au scris multe articole pro si con pe tema.
  In Onatrio se incearca ceva nou, eoliana de curte de capacitate mica – sunt de vinzare la Canadia Tire- nu stiu dc va prinde, se zice ca sunt 95% silentioase sonor…. in fine trebuie mare atentie in alegerea locatiilor…
  Cu stima.

 31. 32 Florin august 28, 2009 la 7:21 pm

  Idei si propuneri avem, foarte bun ! ( in felul luor ) . Insa in RRomania ( nu am gresit scriind cu doi de R ) nu asta e problema. Problema a fost mereu de la HARTIE ( stadiul de proiesct ) la realizarea lor ( indiferent de regim, ca a fost psd,pnt,pd..) , ce naiba !

 32. 33 eficientaenerg august 28, 2009 la 7:26 pm

  Ghid pentru Producatorul de Energie de la Mama Natura! http://eficientaenerg.wordpress
  Repet-suntem Specialisti in blocaj Administrativ si aplicabilitate Legislativa !
  1.Documentatie necesara pentru activarea unei capacitati de producere:
  Certificat de urbanism si Autorizatia de constructie ; Avize de amplasament de la Operatorii care detin Retea din zona ; Racordarea prin Avizul tehnic ;
  Acordare de Autorizatii si Licente in sectorul Energiei electrice .
  2.Tot in lucru!Se 7 luni-nu s-a emis nici o Norma de reglementare impuse de Legea nr.220/2009 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie- aplicabila din 6 noiembrie 2008-Sa ne fie si Noua Bine-ca Romani!Iulian Iancu-initiator lege-ce faci/ai fost secretar de stat ??? pt :a.proiecte de HG.impuse:Regulament pentru racord producători la reţelele-Măsuri de promovare-Planul naţional de acţiune-Facilităţi in Stimulare investiţii-Drept de deducere din venitul anual global ale Persoanelor fizice b.ANRE-din febr.2009:Reglementari .c.Norme privind suportarea, separat şi în comun, a costurilor adaptărilor tehnice, racordărilor la reţea şi consolidărilor reţelei.

  2.Plan National de Acţiune in Energie Regenerabila-trebuie prezentat la Comisie pana la 30 iunie 2010 sau cu Romania in procedura de Infringement !??/ piețe competitive și deschise a energiei!
  4.Energie regenerabila cu locuri de munca: Obiectivul UE -20% din regenerabile/2020 -creaza 410.000 de slujbe in sector- studiu al Comisiei Europene:in Romania, Germania, Spania, Franta si Italia.
  Adrian-hai la Prim ministru-te pricepi si introdu si legea pentru Certificate albe-cine nu respecta eficienta energetica plateste(se aplica-Italia cu prelungire până în 2014; Polonia –introducere;Regatul Unit-prelungire „angajament privind eficienta energetică” până în 2020)

 33. 34 votalb august 28, 2009 la 7:39 pm

  PS Credeti ca astfel de subiecte vor interesa pe cineva in perioada scandalurilor pre-electorale din acest an? Eu cred ca nu.

  nu numai în perioada scandalurilor pre-electorale (care perioadă este perpetuă în Romania). pana când nu va fi un ciolan acolo, nu-şi va bate nimeni capul. dar poate eu sunt optimist…

 34. 35 Lica august 28, 2009 la 10:18 pm

  Orishicit fiti cu ochii-n patru ca si p-acolo tropaie ofiterii acoperiti ai clanului Basescu. Convingeti-va :
  http://www.sroscas.ro/site/2009/08/28/ofiterii-acoperiti-ai-clanului-basescu-si-legatura-lor-cu-traficul-de-arme/

 35. 37 blogideologic august 29, 2009 la 3:29 am

  „Schimbarea fundamentala a unui mod de a conduce si de a trata cetatea” este posibilă. Însă nu după exemplul Route 66.

 36. 38 blogideologic august 29, 2009 la 3:50 am

  „eoliana de curte de capacitate mica”
  O idee excelentă ! Şi se poate populariza prin educaţia ambientală în şcoală, în Agenda 21 de proximitate a şcolii, o structură asociativă agregată cu structura instituţională a şcolii. O Agenda 21 de proximitate a şcolii organizată ca o comunitate epistemică, la care participă învăţătorii şi profesorii care se pricep, elevii, şi părinţii care doresc. Cam aşa ar trebui să înceapă o reformă reală, efectivă, pentru şcoala românească ! Însă celebrul proiect de pseudo-reformă Mircea Miclea este foarte departe de o asemenea abordare a şcolii pentru comunitatea locală şi România.

 37. 39 blogideologic august 29, 2009 la 8:10 am

  @ Adrian Năstase
  Off topic, dar politic
  Mi se par interesante evoluţiile recente în politica de centru-stânga din Franţa şi Japonia.

 38. 40 Provincialul august 29, 2009 la 8:14 am

  Romania dovedeste ca nu gandeste in perspectiva.
  Este clara absenta unei strategii in domeniul surselor de energii alternative.
  A devenit tot mai clar ca in viitorul nu foarte indepartat sursele clasice de energie se vor epuiza.

  Poate acum producerea de energie din surse alternative este scumpa, dar va veni o vreme in care vom plati scump ca nu ne-am gandit sa avem aceasta rezerva ca singura alternativa.

  Din pacate la noi eficienta energetica nu a fost bagata in seama.
  Raul cel mare porneste din interiorul programelor structurale, care puteau finanta astfel de proiecte.

  Minstri mediului care au gandit programele structurale pe mediu sau cei de la Dezvoltare regionala, au dovedi ca erau niste habarnisti.

  Noi consumama prea multa energie pe unitate de produs.

  Sa va dau un exemplu.
  In timp ce ni se dadeau ca exemplu proiecte de succes din tarile UE finantate din fonduri europene care constau in descentralizarea incalzirii locuintei prin centrale mici de microcartier, blocuri sau chiar locuinte, Programul romanesc pe mediu propunea reconditionarea CETurilor, acesti mamuti cu eficienta foarte mica, trimitand agentul termic pe o retea cu pierderi foarte mari.
  Bani aruncati pe geam.
  Cu banii arucati pe CETuri puteam modifica intreg conceptul de incalzire a locuintei, de producere a energie electrice etc…
  Atat au putut ministrii mediului.
  Cand am citit programul structural pe mediu am fost revoltat.
  Nici macar cei care lucrau prin organismele intermediare de mediu nu erau multumiti, dar au fost consultati cu o zi-doua inainte de depunerea documentelor la Bruxelles (un organism de mediu judetean chiar a descoperit in document existenta a zeci de pagini in limba maghiara).

  Asa ca avem ce avem, dar ne lipseste o vizune strategica privind pregatirea Romaniei pentru momentul in care sursele de energie clasice vor devenii mai scumpe decat cele alternative.

  Nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca in unele tari in afara de energia eoliana se studiaza utilizarea valurilor marine in producerea de energie. Noi nu om fi o tara riverana a marii negre?
  Sau acest atribut este numai pentru a diirija cu fluierul madam Udrea salvamarii?

 39. 41 pastel august 29, 2009 la 8:29 am

  Domnule Adrian Nastase,
  „Sibilla” trebuie sa-si creasca cu demnitate copilul pe care-l are (asa cum doresc mai tot parintii), cere un loc de munca si nu pomana. Am simtit de mai mult timp acest „strigat” in postarile pe blogul ei si pe blogul Dv. Atentia Dv. a fost mereu orientata pe „obiective mai inalte”.
  Coboriti pe potecile mirenilor nefilozofi, mai putin intelectuali, pt. putin timp, si incercati sa o ajutati. PSD are filiale, are birouri de partid, parlamentare locale, ceva care sa poata oferi un loc de munca unui nevoias. Ati fost prim-ministru, sinteti Vice-presedinte al Camerei deputatilor, ce parere aveti ?
  PDL jubileaza, arata cu degetul in ograda PSD-ului, unde nu-i impotrivire sustinuta de fapte bune.
  Ridicati BATISTA Domnule!
  Imaginati-va ca Zoran al „Sibillei” ar fi un nepot de-al Dv.
  Domnul sa va indrume pe CALEA CEA BUNA!
  pastel

 40. 42 eugen august 29, 2009 la 9:27 am

  Pretul de 88.5 Euro pe MW este aproape triplu fata de pretul en-gros al energiei electrice. Deci presupun ca energia eoliana este masiv subventionata in Bulgaria. Cum bulgarii impusca si ei francul poate ca energia produsa acolo se exporta in tarile care subventioneaza gras energia verde.
  In tari din Vest companiile se bat sa produca si sa vinda „energie verde” dar datorita subventiilor si profiturilor grase (din bani publici)

  Nu ne putem astepta ca ENEL sau Transelectrica sa investeasca de inima buna.
  Ori Romania subventioneaza si ea (de unde??) ori povestea cu permisele de poluare pt emisia de CO2 se ia in serios si fortam producatorii prin taxe pe energie poluanta sa investeasca in energie curata.

  Dar inclusiv la UE Romania face parte din grupul „oilor negre” care s-au opus unor limite reale de poluare mari si preturi penalizatoare pt. permisul de emisie de CO2

  De noi avem petrol, gaze. Pentru inca vreo 10 ani.
  Pina atunci pute produce energie ieftin si murdar.Dupa aia Dumnezeu cu mila.
  Curat murdar coane Traiane.

 41. 43 Vasile, august 29, 2009 la 9:55 am

  Provincialule ,
  daca ar gandi in perspectiva nu ar continua constructia acestor ferme eoliene pe spatiul fermelor din agricultura.Dar asa-i romanul,bulgarul , in general tot omul „sarac”…….ca tine. Fermele eoliene sunt plasate de „cunoscatori” in materie pe pamant sterp , acolo unde nu rasare fir de iarba, pentru ca in 2o de ani , fi sigur sa pamantul roditor va ajunge pamant sterp. Din aceasta cauza si nu numai aceasta energie este foarte costisitoare, dar cine sa inteleaga?

 42. 44 Paul august 29, 2009 la 10:09 am

  Domnule Nastase,

  Despre energia eoliana ii voi lasa pe specialistii in „vanturi” de pe blog sa se pronunte cu profesionalism 🙂 (se pare – din Ziarul Financiar – ca pana la conectarea „moristilor” la reteaua nationala de electricitate, mai trebuie rezolvata problema „conectarii” in pamantul stramosesc a pieselor de eoliene care au niste dimensiuni imposibil de „asimilat” de catre reteaua rutiera romaneasca…).
  Despre reglementarile necesare in domeniu, insa, cred ca este mult mai util de discutat. Astfel, analiza care se impune trebuie sa ajunga in primul rand la un diagnostic: „hibernarea” institutiilor statului este data de incompetenta functionarilor sau de dilema acestora in a depista „din ce parte bate vantul”? (daca tot suntem la un articol cu eoliene 🙂 ); adica, de a alege varianta cea mai profitabila pentru ei insisi. Daca prima ipoteza este cea reala – cea in care functionarii, de buna credinta, nu stiu ce au de facut -, situatia este cam albastra, iar ea nu poate deveni roz decat daca vede poporul rosu in fata ochilor si schimba (dez)orientarea instituita in urma cu 5 ani (daca-mi permiteti un joc de culori 🙂 ). Daca, insa, cea de-a doua ipoteza este cea adevarata – cea in care este vorba de adevarati specialisti dar care se simt prea putin retribuiti -, ei bine, in acest caz social-democratia are solutia in maneca. Pentru ca Stanga a stiut intotdeauna sa-si valorizeze colaboratorii competenti. Dar se impune o aceeasi schimbare prealabila: cea a „regimului Basescu”.
  Vom vedea…

 43. 46 Sami Ionescu august 29, 2009 la 4:48 pm

  Eu cred ca o investitie mai buna , decat in eoliene ar fi in hidrocentrale . Pentru tara noastra , care este puternic „vascularizata ” . Nu stiu daca eolienele ar asigura nivelul de energie asteptat , cel putin in raport cu nivelul investitiilor . Desigur , sunt tari , unde eolienele sunt eficiente , dar la noi , cred ca totusi hidrocentralele ar fi mult mai eficiente .

  Despre calea ferata – consider ca trebuie privita ca si obiectiv strategic si care ar trebui intretinuta si gestionata corect de catre Stat in continuare ( dar nu cu unele salarii gogomane si alimentarea cu fonduri fara un control eficient , sau o supervizare ,din care sa reiasa clar modul de cheltuire a banilor – spun asta ptr. ca la noi se fac multe smecherii si banii sunt „praduiti” ).
  Faptul ca se trag sfori puternice in jurul caii ferate ( ca in jurul tuturor marilor noastre intreprinderi , care nu mai erau bune dupa ’90 doar fiindca se facea analogie cu numele lui Ceausescu),
  nu trebuie sa ne mire , caci „baietii destepti” cauta de mult timp sa puna mana si pe calea ferata .Macar ca s-o dea la fier vechi .

  S-a intrebat cineva cate locomotive au disparut in ultimii ani si cat bronz contine o locomotiva ? In calea ferata este o avere .
  Cei ce submineaza existenta caii ferate romanesti – stiu ei de ce !

  Mai este si forta sociala a caii ferate , caci ei sunt uniti. Sunt unul pentru toti si toti pentru unul , cum erau si minerii si muncitorii marilor intreprinderi . Erau si sunt ( cei care au ramas ) o forta periculoasa pentru hotomanii de la putere . Se simteau amenintati de aceste forte .

  Nu ati vazut ce ne recomanda presedintele TB ? Ceva de genul sa ne apucam de potcovit cai , mesterei domestici , adica , noi dintre toti din lume , sa ne intoarcem la opinca , caci deranjam . Suntem prea multi la un loc si prea destepti si vedem cu prea mare usurinta furtisagurile . Aia e de fapt .

  Adevarul este ca furaciunile sunt atat de prost si naiv regizate , ca este suficient sa intorci capul in directia in care se fura si vezi totul ca pe plasma . Nici sa fure nu se pricep .

  In naivitatea mea , inca mai sper in aplicarea legii si pedepsirea tuturor acelora care au devalizat tara . Va spun eu , au furat atat de fatis , ca pot fi luati ca din oala . Chiar si daca au furat cu „acte in regula” cum cred ei . Un avocat si un judecator bun le pot face praf toate modalitatile „legitime ” in care si-au mutat banutul public in buzunaras .

  Noi suntem fraieri , ca nu ne asociem , sa-i dam in judecata in afara tarii pentru furt , inselaciune , falimentarea economiei , inclusiv genocid – caci au imbolnavit populatia la propriu prin conditiile vitrege oferite .
  In tara justitia tine cu ei , dar in afara tarii sunt singuri singurei , mai ales daca se implica si „media” din afara .

  Populatia ar trebui sa se asocieze , cum sunt sindicatele si sa-i actioneze acuma in judecata , sa nu mai astepte alte si alte pradaciuni . As fi curioasa cum s-ar justifica pe „afara” .

  Am avut prieteni in functii de conducere in multe intreprinderi din tara , intreprinderi care acum nu mai exista . Nici nu stiti , cum au sters de pe harta ,in cei 20 ani, aceste intreprinderi . V-au facut sa credeti ca erau bune de aruncat si vechi . Daca veti merge oriunde in lume , se lucreaza si in fabrici de 200- 300 ani . In plus , in pretul podusului finit era inclusa si retehnologizarea periodica . La noi au fost aproape numai fabrici si intreprinderi ce nu depaseau 30 ani vechime , iar utilajele erau importate de la cei mai tari producatori ai vremurilor respective . Pentru asta s-au facut atatea credite pe vremuri. Acei blamati ani, in care , o generatie intrega ,acum blamata , si-a lasat sudoarea si creatia .

  Vor sa ne lase pe absolut toti pe drumuri , sclavi si cersetori . Indivizii astia sunt mai rau ca Hitler si cel putin la fel de periculosi ca el . Adopta insa metoda indiferentei si sfidarii . Tot ne omoara , dar incet . Sa mergeti prin spitale ,sau sa cititi statisticile recente cu boli incurabile -cancere, leucemii, va veti ingrozi . Va spun eu . Am vazut de aproape lucrurile . Vina este a celor care ne conduc , care ne streseaza , ne infometeaza , ne hranesc cu E-uri si pesticide , produse modificate genetic si vaccinuri mestesugite .
  Statistica vazuta de mine in in spitale :
  – in chirurgie generala – din 8 paturi din salon , 6 cancere .(Bucuresti);
  – din 7 pacienti aflati la rand la doctorita de familie , 5 se tratau de cancer , a 6-a avea tot cancer dar inca nu aflase (era cu mine ) , iar eu nu m-am cautat . (Brasov).
  – cunostinte apropiate si prieteni , 3cazuri leucemie in ultimii 5 ani, toate 3 la copii. Cel mai mare de 17 ani. Doi au decedat ; + 6 cazuri de cancere diverse , din care unul singur vindecat . Ceilalti nu mai sunt printre noi. Toate astea in mai putin de 4 ani .

  Statisticile releva „bunul” trai la care am fost supusi toti anii astia . Numai pierderea uniu loc de minca si te face praf . Nu te poti obisnui niciodata sa traiesti cu asta .

  Nici nu stiti ce inseamna sa te lupti din rasputeri sa -ti vindeci pe cineva drag si sa fie momente cand esti convins ca iti scapa printre degete , ca s-a terminat , ca nu poti face nimic . Eu stiu . Asa ca ar fi bine sa va treziti acum .

 44. 47 blogideologic august 30, 2009 la 2:33 am

  Dacă sîntem pe blog politic, este destul de normal să vorbim despre economia politică (The Dismal Science – Ştiinţa zilelor nefaste). Rezumativ, în trei volute mari, este vorba despre 1/un flux de energie şi materii/materiale tangibile, 2/ un flux de bani materializaţi sau dematerializaţi (credite) şi 3/ un flux de mare diversitate al riscurilor (în chestiunea eolienelor, numai colegul Vasile, boierul Dinu şi cu mine ne-am amintit de riscuri). Orice discuţie pe problematica economică trebuie să cuprindă aspecte inerente celor trei fluxuri. În fine, educaţia pentru fluxul 3/ trebuie să înceapă foarte de timpuriu, şi orice reformă reală şi eficientă pentru şcoala românească trebuie să introducă şi cultura percepţiei riscului, nu doar gramatica şi matematica. Văd că pe bloguri pro-Băsescu sunt criticaţi “intelectualii lui Adrian Năstase”. Bine, atacuri anonime împotriva intelectualilor din echipa domnului Adrian Năstase sunt semnalate chiar pe acest blog 🙂

 45. 48 blogideologic august 30, 2009 la 5:07 am

  Sami Ionescu spune: august 29, 2009 la 4:48 pm +Despre calea ferata – consider ca trebuie privita ca si obiectiv strategic si care ar trebui intretinuta si gestionata corect de catre Stat in continuare.+
  Calea ferată tradiţională poate să fie folosită acum pentru un turism de calitate. Aşa se întâmplă în Marea Britanie, unde o linie de cale ferată construită în 1874 pentru transportul minereului de fier, este folosită acum cu succes în turism, deoarece traversează Districtul Lacurilor. De un succes incontestabil în turism se bucură una dintre cele mai pitoreşti creaţii din istoria tehnicii : ‘Calea ferată divină’, “God’s Wonderful Railway” ori, mai prozaic, Great Western Railway, proiectată de Isambard Kingdom Brunel: Cale ferată ameninţată acum cu scufundarea pe tronsonul Dawlish, datorită fenomenului climatic al încălzirii globale. Traseul ‘Căii ferate divine’, aşa cum a fost conceput de Isambard Kingdom Brunel, flirtează în mod periculos cu marea. Există o istorieapocrifă că odată un peşte adus de valuri ar fi pătruns într-un vagon tractat pe ‘Calea ferată divină’. Oricum, este confirmat că de multe ori vagoanele trenului Great Western, venind de la Plymouth, ajungeau în gara din Exeter acoperite cu alge marine. ‘Rough down at Dawlish again’, comentau atunci localnicii din Exeter. În vremea din urmă, evenimentul algelor atacând trenul Great Western se întâmplă tot mai frecvent. În romanul de anticipaţie apocaliptică “The Day of the Triffids”, scriitorul britanic John Wyndham (1903-1969) transformă algele în monştri vegetali semănaţi din perturbarea malefică a naturii, nişte monştri atacând trenurile pe calea ferată spre Londra. Urâţenia epocii industriale era deja vehement criticată pe vremea lui Brunel de către persoanele avizate. Pentru a feri de asemenea critici calea ferată pe care o construia, Isambard Kingdom Brunel angajează o echipă de consultanţi în creativitate, special plătiţi ca să pună în proiectul său industrial misterul megaliţilor din Stonehenge, grandoarea Zidului Chinezesc, frumuseţea mausoleului Taj Mahal. Viaductele, podurile, tunelurile, lampadarele şi clădirile gărilor de pe ‚calea ferată divină’ sunt realmente nişte opere de artă. Din cauza aceasta, Great Western Railway este de vreo sută şi cincizeci de ani un itinerar de excursii ales de englezi şi de orice connoisseur al vacanţelor englezeşti. Isambard Kingdom Brunel creează nu doar un frumos proiect industrial, dar şi o afacere profitabilă pentru toţi cei care participau. Inclusiv pentru nenumăraţii ‘oameni ai muncii’. Brunel fondează la Swindon o fabrică de construcţii şi reparaţii de locomotive, uzină unde sunt angajate la un moment dat aproape 40 000 de persoane. Aici erau fabricate şi locomotivele de pe calea ferată care traversa India, detaliu de inventar neterminat ce apare în romanul « Ocolul Pământului în 80 de zile », scris de Jules Verne. Toţi oamenii simpli ce lucrau la Swindon Works erau foarte mândri de poziţia pe care o deţineau în Anglia truditoare a vremii. Pentru muncitorii de la Swindon Works, Isambard Kingdom Brunel construieşte un mic oraş extrem de frumos, un fel de “Garden Village” cu căsuţe de piatră galbenă excavată din tunelul Box, situat între Bath şi Chippenham. Locuinţele din acest “Garden Village” sunt încă folosite şi îngrijite de proprietarii lor de azi, foarte mulţumiţi şi foarte orgolioşi de casele ‘marca Brunel’ pe care le-au achiziţionat.

 46. 50 Sibilla august 30, 2009 la 9:22 pm

  @Leo,
  @Pastel,
  @bloideologic,
  Hvala lepo , tracilor !
  Nu renunt nici de-a naibii, ca nu-i masonul hala nemuritor, promite furnica 🙂
  respecte si stima,
  Sibilla

 47. 51 X-Ray august 31, 2009 la 10:16 am

  Politicienii nostri sunt mai destepti. Ei asteapta momentul in care va fi posibila instalarea reactoarelor de fisiune nucleara pe baza de apa, langa casa. 😀

  Atunci se vor dezmorti si vor sari intru facilitarea achizitionarii lor dupa reteta „Prima Casa”.

 48. 52 panaramee septembrie 1, 2009 la 3:12 pm

  parca langa Medgidia trebuiau sa se faca Eoliene, se mai fac?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: