Raspunsuri

*  Ieri am fost, din nou in Ghergita, Mizil, Ploiesti si Cornu. Situatii foarte diferite. In zona de sud a judetului, drumurile sunt, iarasi, o problema. Drumurile de centura, de asemenea. Lucrarile la centura de vest a Ploiestiului inainteaza greu. In Ploiesti, am fost la un botez, unde au participat si multi colegi din Prahova.

Un lucru bun la Mizil. La solicitarea mea, in anexa bugetului de sanatate s-a introdus suma de 2,8 miliarde de lei pentru modernizarea  spitalulului orasenesc „Sfanta Filofteia”. Am discutat in mai multe randuri cu domnul ministru Bazac pentru ca banii intarziau. In fine, zilele acestea, o jumatate din suma a fost transferata iar cealalta jumatate va ajunge in  trimestrul IV.

De asemenea, am pus la punct noul birou parlamentar din Mizil, unde – de la 1 iulie – vor lucra doi tineri absolventi din Mizil. In curand, vom deschide si un site al Biroului parlamentar.

*  Discutam la un moment dat cu voi despre stilul de politician pe care Traian Basescu l-a coborat din manualele de antropologie politica in viata publica si in Guvernul Romaniei. Zilele acestea l-ati putut admira, in toata splendoarea sa, pus sub lupa anchetei unor adevarati oameni de presa, care merita tot respectul nostru. Licoln spunea, acum mai multa vreme, ca ar alege intotdeauna o presa fara guvern mai degraba decat un guvern fara presa. Cazul doamnei Monica Iacob Ridzi ne demonstreaza acest fapt cat se poate de clar. Fara interventia mass-media, banii care nu se duc pe lupta impotriva crizei ar fi continuat sa curga din buzunarele Ministerului Tineretului si Sportului catre buzunarele unor prieteni politici. Sa nu-mi spuneti ca ei au fost folositi pentru  finantarea campaniei electorale a unor candidati ai PDL, ca nu va cred.

Mi-ar placea sa aduc in discutie si ideea de dublu standard de care dau dovada Traian Basescu si subordonatul  sau direct, domnul Boc. In situatia in care cazul doamnei Iacob Ridzi a ajuns sa fie discutat de mai multi oameni politici si aproape intreaga presa din Romania, nu am avut nici un fel de reactie. Dupa ani intregi de exercitiu in a cere demisia unor ministri sau politicieni acuzati prin anchete comandate, liderul maxim al Guvernului si domnul Boc s-au impotmolit exact inaintea alegerilor prezidentiale. Imi aduc aminte ca Monica Iacob Ridzi cerea unor jurnalisti sa nu o atace pe ea, care este tanara, ci sa atace lideri, mai in varsta, ai PSD. Atunci n-am inteles de ce. Acum inteleg. In timpul asta, doamna ministru Ridzi se putea ocupa de operatiuni de genul celor mentionate de presa.

ALM, astept cu placere ziua aceea si-ti pot spune ca am si eu o lista cu observatii critice si autocritice. Trebuie doar sa am ocazia de a o comunica.

Ioanastefan, rolul intelectualilor din societatea civila ar trebui sa fie acela de a fi, in general, in opozitie fata de Guvern. Pentru a asigura ca, din duelul ideilor, valoarea rezultata sa fie mai mare. Pacat ca intelectualii veritabili din Romania nu apar foarte des la televiziune.

Blogideologic, un Banksy de Romania ar fi un cosmar negru pentru Traian Basescu. Cam cum ar trebui sa fie si faptul ca nu s-a tinut de Pactul pentru Educatie, pe care tu l-ai numit Pactul Pristanda.

Florea Dumitrescu, sunt de acord cu cea mai mare parte din scrisoarea  deschisa. Absenteismul este cea mai mare problema a procesului politic din Romania. Scopul nostru trebuie sa fie cresterea prezentei la vot, prin refacerea increderii romanilor in procesul politic. Astfel, s-ar asculta vocea celor multi, cei care s-au saturat de Traian Basescu.

Codrin Scutaru, te rog mult sa postezi datele despre care vorbesti pe blog. Cu totii vrem si trebuie sa le aflam, pentru a putea lua decizii informate. Pe cele pe care mi le-ai trimis personal, le-am folosit deja. Multumesc.

Frank Zapa[King], polemica este o discutie in contradictoriu unde  partenerii se comporta civilizat. Ti se pare ca are cineva sansa asta din partea lui Traian Basescu?

Perseverent, trebuie sa fii exact cum iti spune numele in a-ti afirma dreptul de a fi filosof. Indiferent de tara in care esti, indiferent de presedintele care – chipurile – te reprezinta. Pentru dreptul tau, al Instalatorului si al tuturor celor de pe acest blog si de aiurea trebuie sa ne luptam in toamna.

Carcotasu, reactia ministrilor PSD la spusele lui Traian Basescu nu trebuie sa fie de inganare. Pentru asta exista partidul sau de suflet, care nu-si injura presedintele.

Elena G., bine ai venit pe acest blog. Aici ma vei gasi permanent. In plus, sunt in conducerea PSD si lupt pentru inlaturarea lui Traian Basescu.

Ellasarya, nu mi-e dor de Londra. Responsabilitatea mea publica, proiectele mele politice si familia mea sunt aici. Desi aici si acum e mai dificil sa transmiti o idee politica in mod civilizat, aici si acum e mai multa nevoie de noi.

Baubau, PSD a luat o hotarare in ceea ce priveste candidatul sau la alegerile prezidentiale. Orice  speculatieiar fi contraproductive acum.

Violet, mediocritatea, mai ales cand vine de la politicieni, e o chestiune de care ne saturam foarte repede. Multumesc pentru incredere. 

Otilia, personal sper ca, desi par a exista probleme, TSD va profita de orice ocazie de a participa la evenimente de instruire.

Sorin Gyorgyfalvi, desi nu sunt adeptul simplificarilor, cred ca ideea cotei unice permite celor bogati sa devina si mai bogati, iar celor saraci sa devina si mai saraci. Iar asta e impotriva principiilor stangii politice.

Velisar Iancu, problema totalitarismului a fost excelent exprimata de Popper. Oamenii pot alege liber sa nu mai fie liberi. De aceea va incurajez mereu sa mergeti la vot si sa convingeti cat mai multi cunoscuti sa faca la fel. Prezenta mare la vot inseamna mai putine sanse pentru ca minciunile si cinismul sa invinga.

Alex, refuz sa cred in faptul ca PDL fiind tot timpul la televizor, acest lucru  il face si simpatic. Nu cat timp se vorbeste despre nepotism, frauda, incompetenta, nesimtire sau chiar prostie.

 Sibilla, si eu cred ca blogul nostru este foarte citit la Cotroceni. Nu stiu totusi cat ar mai trebui sa asteptam si niste raspunsuri pe masura intrebarilor. Probabil ca raspunsul trebuie sa-l dam tot  noi, in toamna.

Harabula, mi se pare ca nu este usor sa cautionezi declaratia lui Basescu despre tinichigii si filosofi. Nu ai retinut ce spunea J.S. Mill, ca e mai bine sa fii un Socrate nemultumit decat …?

P.S. eliminarea lui Basescu de la Cotroceni ar fi doar primul pas in reconstruirea Romaniei si in revenirea la normalitate. Dar, ca intotdeauna, pasul urmator este cel mai important.

Diogenecainele, nu mi-as dori sa aud despre un conducator mai dezastruos decat Traian Basescu nici macar intr-o carte sau un film. Chiar si acum este prea dificil de inghitit pentru multi romani.

Karakas, cred ca Traian Basescu vrea ospatari mai bine pregatiti pentru ca nu mai e multumit de serviciile oferite la restaurantul sau preferat.

Augustin, “Apelul catre licheni” suna cunoscut. Spune sincer, te-ai inspirat din ce ar spune un clasic, nu? 

Ramo, nu cred ca suntem reactionari daca ne indignam la declaratiile incredibile ale lui Traian Basescu despre filosofi si tinichigii. Cred ca avem un standard de moralitate si bun simt la care tinem. Chiar si cu dintii.

George Serban, nu cred ca oameni educati si inteligenti i-ar putea folosi pe Traian Basescu si Radu Moraru pentru un studiu de caz, chiar si cu intentii bune. Cred ca ai prieteni cu stomac puternic.

Instalatorul, mi-e greu sa-ti ofer un raspuns cand propui comentarii atat de clare, directe si complete. Asta demonstreaza ca poti fi foarte bine filosof si cu o profesie – sau un nume – de instalator .

Cogito ergo sum, dupa 2004 politicienii unui partid parca raspund de norma a penibiluluil. Totusi, pentru a-l intelege iti trebuie si decenta de a te rusina.

Neagu G., insist sa vorbesc despre marinarul de la Cotroceni pentru ca il consider principalul vinovat pentru situatia in care am ajuns. Stiu la ce va referiti si, mai important, sunt sigur ca se pot gasi solutii mai bune, dar pentru ca acestea sa fie aplicate, este vital sa avem un altfel de presedinte.

Draghi Puterity, bine ai revenit. Despre problema unui conducator mai puternic nu pot decat sa-ti spun ca asta ar fi solutia cea mai simpla. Dar, dupa cum stim cu totii, solutia cea mai simpla este arareori cea mai buna. Priviti situatia actualului nostru presedinte.

85 Responses to “Raspunsuri”


 1. 1 blogideologic iunie 21, 2009 la 11:31 am

  Simpatic citatul din J.S. Mill către Harabula.

 2. 2 Ioan iunie 21, 2009 la 11:56 am

  @ A Nastase

  Restul, nu e tacere. O tema insa poate sta langa toate celelalte, ca punctele cardinale pe o harta. Ori cat de mult as incerca eu s-o evit, s-o ocolesc; ea va continua sa ma preocupa ca alternativa imediata. Si mai cred ca nu va da pace nici dv; atata timp cat ea poate fi o miscare dintre multe altele.

 3. 3 Iluminatul iunie 21, 2009 la 12:07 pm

  Românca – ultima salvare

  Am sărit din barcă-n luntre şi din luntre iar în barcă,
  cum dulăii hotărâră, când la Yalta când la Malta; parcă
  demoni crunţi ne-ncearcă – NATi-O frânto că ţi-am dres-o.
  Greu- beliţi- primiţi şi-n UE, c-am ales pân-am cules-o…

  Nu bordelul era buba, clar ne e acum la toţi, că doar târfele
  schimbară paturi ţapene, pe aşchii; rămânând cu boarfele.
  S-a vândut stabilimentul-complicat-construit de comunişti,
  la o firmă apuseană-anonimă, pe doi lei; acum sunteţi onanişti .

  Fetelor, nepoatelor, mamelor, surorilor: faceţi voi o altă ţară,
  cu bărbaţi adevăraţi, români verzi, minţi ascuţite-bunăoară ;
  Cultivaţi-vă ogorul cu seminţe de prin munţi, de la câmpie,
  zămislind noi generaţii, hotărâte, pentru Sfânta Românie.

 4. 4 Iuliu Ratiu iunie 21, 2009 la 12:24 pm

  Echipei AN si poate lui AN insusi –

  Domnilor, la nivel de intentie retorica, ‘Li(n)coln’ da bine, atita doar ca nu el e autorul citatului cu presa fara de guvern sau guvernul fara de presa. Problema, la noi, la Iacob Ridzi ca si la AN mai devreme, e cind presa si guvernul sau guvernul si presa sint de nedespartit.

 5. 5 Draghi Puterity iunie 21, 2009 la 1:54 pm

  Am uitat ca in Romania inca mai domina impresia ca daca ceva se face sau vine „din afara” e considerat automat ceva superior. Probail postarea mea legata de Austria, unde cetatenii isi doresc un „Führer puternic” ar fi putut fi inteles in sensul ca eu as aproba sau sustine asa ceva. Exact opusul a ceea ce intentionasem de fapt sa exprim. Nu cred in monopolul puterii, nici macar in teoria „despotului luminat”. Cred in echipa si in sinergie, in abordari pragmatice si inteligente. Prin mesajul respectiv incercasem sa ofer inca un exemplu care sa confirme actualitatea si gravitatea temei discutate la Fundatia Titulescu. Sunt probabil ultimul de la care o sa auzitzi ca daca austriecii, germanii, americanii sau mai stiu eu cine, fac ceva, acel lucru trebuie considerat automat ca fiind bun si copiat la noi.

 6. 6 instalatorul iunie 21, 2009 la 3:08 pm

  Multumesc, domnule Nastase, am facut doua ironii la adresa dumneavoastra saptamina in saptamina care a trecut si e corect sa primesc si eu macar una.
  Este bine, in opinia mea, ca ati creat doua locuri de munca la Mizil, in biroul parlamentar. Site-ul, bine facut, va fi foarte folositor, pe planul informarii publicului, in redarea activitatii parlamentare in colegiu, in dialogul cu oamenii si chiar – daca va exista o sectiune a firmelor din colegiu – pe planul unui anumit sprijin economic. In plus s-ar putea ca acest site sa fie o premiera, eu nu am auzit pina acum de site-uri ale birourilor parlamentare.
  Si dl Basescu si dl Boc au avut reactii in chestiunea Ridzi: dl Basescu a ris si a trimis reporterii la dl Boc, dl Boc doar a zimbit – si probabil ca a trimis reporterii, in gind, in alta parte. Dar mai importanti decit banii de taxi si telefon ai dnei Ridzi, care a reusit cumva sa se certe cu un domn Tolontan pina atunci portocaliu pina in maduva oaselor – si in nadejdea ca noua Monica de prestigiu va demisiona, intr-o zi, cindva – deci, mai importanti decit acesti bani sunt banii oferiti de dl Barroso, despre care pina acum duetul BB tace foarte pe larg si foarte profund. Cred ca aceasta chestiune a cadoului Barroso nu trebuie scapata din ochi.
  Am vazut din media ca ati avut o saptamina parlamentara aglomerata, totusi sa stiti ca am trimis mesajul cel plicticos cu care v-am amenintat si ar trebui sa il aveti stocat la cdep.ro.
  E posibil ca in aceasta saptamina sa comentez mai rar sau poate deloc, nu sunt foarte in forma.

 7. 7 FRANK ZAPA[KING] iunie 21, 2009 la 6:24 pm

  @-pt. dl ADRIAN NASTASE-dupa recentele aparitii in presa prin bunavointa oamenilor lui vintu ,as fi indreptatit sa spun,wow se pare ca e mare supararea pe culoarele din kiselev.
  apoi,din cite stiu eu conflictul se alimenteaza din cel putin doua guri,daca nu din mai multe,asa ca logica dv este subiectiva si nu rezista la o analiza atenta.
  nu voi dezvolta aici teoria conflictului,dar pot sa va rog sa va amintiti cine a pus primul mina pe sabie,dupa care va rog sa va ginditi la continuarea logicii biblice-adica cum o sfirsete cel care a pus mina primul pe sabie.
  despre dialoguri civilizate,cred ca de data aceasta ati vrut sa faceti o gluma in ce ma priveste,pt ca din cite am vazut ce a aparut in presa,sa-mi fie cu iertare,e o cale lunga pina la civilizatie.un scritor roman,RADU PARASCHIVESCU,a pus in circulatie o carte interesanta-GHIDUL NESIMTITULUI-am inteles ca s-au vindut cam in jur de 200.000 de examplare.
  ce trist,si eu care ma gindeam ca….

 8. 8 eugen iunie 21, 2009 la 7:20 pm

  Pina saptamina trecuta l-am crezut pe dl. Basescu un amator de cabaret politic un Berlusconi cu nuante putiniste. Dar este mai grav. Nici un sef de stati si in deplinatatea faculatilor mintale vorbeste de profesori ca fiind o mafie sindicala aliata cu minisitri slabi de fire impotriva elevilor si ca de o scoala producatoare de tampiti

  Dl. Basescu se desfinteaza singur fara sa fie prajit de presa. Realegerea sa nu ar fi inca un presedinte exotic cinci ani.
  Ar fi realegerea lui Ceausescu pe cinci ani.

  PSD , PNL UDMR si PRM trebuie sa faca un pact anti-basescu sa desemneze un candidat comn si sa organizeze liste de semnaturi pt. pact. Nu dl. Stolojan era bolnav. Urmasul sau este.

 9. 9 Florea Dumitrescu iunie 21, 2009 la 8:43 pm

  ABUZURI, ABUZURI ŞI IAR ABUZURI

  privind publicarea Acordului cu F.M.I.

  Abuzurile Preşedintelui ţării şi ale Primului-ministru al Guvernului

  1. DUPĂ 36 DE ZILE În sfârşit, la data de 10 iunie 2009 a fost dat publicităţii Acordul cu F.M.I. Nu ştim încă nimic despre părţile nepublicate, cum ne-a avertizat – fără jenă – Guvernatorul B.N.R. (că sunt părţi care este bine să nu fie cunoscute, deoarece ar influenţa piaţa etc.). Le ştiu numai domniile lor, cei aleşi, cei cu stea în frunte. Este bine totuşi şi aşa, tot mai aflăm unele adevăruri (pe lângă minciunile oficialilor guvernanţi) în urma publicării documentelor F.M.I. privind Acordul.

  2. NICIO JUSTIFICARE
  Nu a existat nicio justificare serioasă (decât cele politicianiste, de doi bani) pentru nepublicarea Acordului cu F.M.I. – de către autorităţile române.
  După documentele F.M.I. – rezultă că aprobarea Acordului a fost dată de conducerea F.M.I. la data de 4 mai 2009.
  De ce Acordul cu F.M.I. a fost publicat abia la 10 iunie 2009, după 36 de zile ?
  AU AŞTEPTAT SĂ TREACĂ ALEGERILE EUROPARLAMENTARE DIN 7 IUNIE ? Mai sunt şi alte motive?
  Problemele de fond ale României din Acordul cu FMI nu trebuiau cunoscute şi de cei chemaţi la vot ? De milioanele de români ?
  Nu le convenea oficialilor guvernanţi ca în campania electorală să se cunoască analizele experţilor FMI privind realităţile economice româneşti şi situaţia dezastruoasă în care a fost adusă ţara, în perioada 2005-2008, de politicile Alianţei DA (PDL + PNL), ale politicienilor Traian Băsescu, Theodor Stolojan, Emil Boc, A. Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga, C.P.Tăriceanu şi alţii ?
  Nu le convenea domnilor Traian Băsescu şi Emil Boc ca electoratul chemat la vot să afle măsurile dure, aspre, severe, profund nepopulare, la care s-au angajat – după negocieri secrete – aceşti politicieni, fără să se consulte şi să se pună de acord cu forţele politice şi sociale din România, fără să se consulte cu forţele politice reprezentate în Parlamentul României ?
  Acum trebuie să vorbim despre conflicte între autorităţi şi cu societatea civilă.

  3. CONFLICTUL PREŞEDINTELUI ŢĂRII TRAIAN BĂSESCU ŞI AL PRIMULUI MINISTRU EMIL BOC – CU PARLAMENTUL ROMÂNIEI.
  Faptul că Preşedintele ţării Traian Băsescu şi Primul-ministru, au refuzat să se consulte cu forţele politice din Parlament în ce priveşte Acordul cu F.M.I., în care a fost angajată ţara la politici fără precedent – reprezintă un abuz incalificabil.
  Neinformarea Parlamentului în timp util asupra negocierilor şi asupra conţinutului proiectului de Acord cu F.M.I. – reprezintă o gravă încălcare a Constituţiei.
  Neinformarea Parlamentului nici după ce la 4 mai 2009, când Acordul cu F.M.I., a fost aprobat de conducerea F.M.I. – reprezintă o încălcare şi mai mare a Constituţiei.
  Este trist să asculţi la televizor senatori şi deputaţi, criticând această stare de lucruri, aceste abuzuri şi încălcări, aceste atacuri ale Preşedintelui ţării şi ale Primului – ministru asupra democraţiei constituţionale.
  Au fost grav încălcate dispoziţiile din articolele 31, 111 şi 112 ale Constituţiei.

  4. CONFLICTUL PREŞEDINTELUI ŢĂRII TRAIAN BĂSESCU ŞI AL PRIMULUI MINISTRU EMIL BOC CU SOCIETATEA CIVILĂ.
  Noi, cei din societatea civilă, „prostimea română” cum ne consideră politicienii, oficialii guvernanţi, (cei cu „veşminte” politice populare şi creştin democrate) reproşăm un fapt fundamental: ascunzând – cu rea credinţă – conţinutul Acordului cu F.M.I., înainte de alegerile din 7 iunie 2009, oficialii guvernanţi au săvârşit un mare abuz împotriva milioanelor de români chemaţi la vot. Cetăţenii aveau dreptul constituţional să cunoască politicile şi măsurile stabilite cu F.M.I. şi mai ales SUFERINŢELE ce-i aşteaptă, prin loviturile dure concepute de politicieni împotriva vieţii şi traiului celor mulţi – înainte de a-şi da votul.
  Au fost încălcate mai multe prevederi constituţionale, dar în special art.31 („Dreptul la informaţie”), care garantează „accesul la orice informaţie de interes public şi obligă autorităţile „să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice”. Aceasta reprezintă un nou atac al oficialilor guvernanţi asupra democraţiei noastre constituţionale.
  NICIO SURPRIZĂ. Nu este nicio surpriză faptul că la alegerile din 7 iunie – 13,1 milioane de cetăţeni sau 72% din cei cu drept de vot nu au participat; este un protest categoric al poporului român faţă de clasa politică. Nu reprezintă nicio surpriză faptul – criticat sever de societatea civilă, de partide şi de presă – că au avut loc hoţiile şi fraudele cu voturi – în mari proporţii – prin turismul electoral a 668 mii de persoane, permise de guvern prin listele suplimentare şi prin cele 198 mii de voturi anulate. Nu ne surprinde nici lipsa de reacţie a instituţiilor de stat în drept – faţă de aceste hoţii şi fraude.

  5. CLARIFICĂRI. F.M.I. nu a venit la noi să ne roage să încheiem un Acord, să ne ofere un credit fără precedent în istoria economică a României, să ne ofere asistenţă, cum au încercat să prezinte situaţia în mod denaturat unii politicieni guvernanţi.
  Politicienii guvernanţi s-au dus la F.M.I. după ajutor, independent de aroganţa şi înfumurarea manifestată de Preşedintele ţării, Primul-ministru, Guvernatorul B.N.R. şi alţii în intervenţiile lor publice în România, în campaniile lor electorale (pentru milioanele de români, pentru „prostimea română”, cum ne consideră aceşti politicieni).
  Politicile profund greşite, neraţionale, aventuriste ale politicienilor Alianţei DA (PDL + PNL), domnii Traian Băsescu, Theodor Stolojan, Emil Boc, A.Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga, C.P.Tăriceanu şi alţii în perioada 2005-2008, găurile negre gigantice din economie, disproporţiile economice şi dezechilibrele catastrofale, elementele şi fenomenele de criză, ÎNAINTE de criza mondială – au împins România în situaţia de a recurge la un Acord cu F.M.I. Efectele crizei mondiale au exacerbat aceste fenomene negative din economia românească. Incompetenţa, incapacitatea şi iresponsabilitatea politicienilor au dus ţara la această situaţie disperată.
  Situaţia disperată din economie, vulnerabilităţile acumulate în perioada 2005-2008 au împins România la marginea prăpastiei. Este timpul să vorbim deschis despre „baloanele” din economia românească, aşa cum vorbesc occidentalii despre „baloanele” din ţările lor – care au premers apariţia crizei mondiale.
  Analizele profesionale şi obiective ale experţilor F.M.I. au confirmat cele de mai sus, aprecierile şi evaluările critice ale multor economişti români.
  Amatorismul economic al politicienilor guvernanţi este pregnant. Programele partidelor politice la alegerile parlamentare din noiembrie 2008 ne stau mărturie scrisă – pentru a califica incapacitatea de a analiza şi a da răspunsuri chibzuite şi competente la problemele ţării, la criza economică, devastatoare şi cumplită.
  6. RECOMANDĂRI Studierea temeinică a Acordului cu F.M.I., ţinut secret până acum, este o necesitate pentru toţi economiştii, dar şi pentru toţi politicienii, deoarece acest document va ghida – în mod obligatoriu – politicile economice ale României în următorii ani, indiferent dacă suntem de acord sau nu – cu prevederile din acest Acord.
  Condiţionalităţile (de care se temeau politicienii), cu efectele lor (pozitive sau negative) sunt prezente, sunt extrem de dure, dar şi obligatorii, deoarece numai în funcţie de îndeplinirea lor se poate asigura accesul la utilizarea creditului F.M.I., în cele 8 tranşe trimestriale. Deci, lista condiţionalităţilor cuprinde: 5 criterii cantitative de performanţă, o ţintă cantitativă indicativă, o marjă de consultare pe inflaţie, 2 precondiţii, 7 criterii structurale de referinţă.
  Autorităţile trebuie să acţioneze ferm pentru respectarea lor, altfel nu au acces la tranşele creditului aprobat.
  Câteva remarci cu privire la conţinutul Acordului.
  În Acord: există analize, evaluări şi aprecieri care exprimă adevăruri economice neconvenabile politicienilor; există politici şi măsuri necesare extrem de dure, de aspre; există politici şi măsuri discutabile; există politici şi măsuri criticabile; există politici şi măsuri criticabile încă nespuse, sub forma – se vor analiza politici şi măsuri suplimentare cu Fondul în cazul unor evoluţii negative; este posibil să existe unele politici şi măsuri nepublicate, nu ştim;
  În Acord: există proiecţii pentru anii viitori (unele discutabile, dar există); există rezerve exprimate legate de proiecţii, care se vor înrăutăţi în funcţie de anumiţi factori negativi; există multe avertismente privind riscurile economice şi riscurile politice; există multe avertismente prudenţiale; există politici şi măsuri cu efecte pe termen scurt, dar şi cu efecte pe termen mediu şi lung.
  Desigur, nu există răspunsuri pentru economia reală, pentru structurile din economie, pentru un proiect de ansamblu, al dezvoltării economice a României.
  „La situaţie excepţională, politici şi măsuri excepţionale” au formulat mulţi lideri occidentali, începând cu Preşedintele S.U.A. Pentru România se fac recomandări moderate; nu ne putem permite, ce îşi permit alte ţări mai mari (în care se investesc sute şi mii de miliarde de euro pentru ieşirea din criză, se lasă la o parte „unele principii” ale pieţei, ale neoliberalismului etc.).
  Deci, există multe prevederi în Acord asupra cărora să focalizăm atenţia şi analizele noastre profesionale.
  În analizele noastre, noi vom trata diferenţiat, cu grijă pentru situaţia noastră specifică, de ţară mai mică, cu resurse limitate, cu păcate şi griji mai multe, cu moşteniri grave în ce priveşte circumstanţele şi factorii defavorizanţi şi agravanţi.
  În faţa crizei cumplite, noi nu putem face ce tot ce fac alte ţări; dar trebuie să dăm răspunsuri adecvate la situaţiile noastre specifice. Nu vom putea avea pretenţii ca Acordul cu F.M.I. să ne dea răspunsuri la toate problemele specifice ale economiei româneşti aflate în criză.
  7. SUPĂRĂRI PENTRU POLITICIENI.
  Minciunile, neadevărurile, denaturările şi dezinformările din intervenţiile publice şi discursurile Preşedintelui ţării, ale Primului-ministru şi ale altor politicieni – primesc răspunsuri neconvenabile prin analizele, aprecierile şi evaluările profesionale ale specialiştilor F.M.I.
  Mai mult, în Acordul cu F.M.I. – întâlnim analize substanţiale şi cuprinzătoare privind situaţia sistemului bancar şi politicile monetare şi de credit, pe care oficialii români nu au considerat posibil să le facă publice în analizele lor până în prezent.
  Acordul cu F.M.I. a dat anumite răspunsuri în ce priveşte sursele de finanţare externă şi unele măsuri de urgenţă pe termen scurt; există multe alte probleme la care trebuie să dea răspunsuri autorităţile române.

  8. AVERTISMENTE. În Acordul cu F.M.I. se dau numeroase avertismente în problemele economice, valutare, financiare şi monetare.
  Totodată, se dau şi câteva avertismente politice, în probleme care constituie riscuri majore pentru îndeplinirea Acordului.
  Ne vom opri aici la două avertismente politice.
  Avertismentul I. În documentul F.M.I. din 28 aprilie 2009, intitulat „Evaluarea riscului pe România” se constată că au existat în total 8 Acorduri cu F.M.I. aprobate între iunie 1981 şi iulie 2004.
  Programul susţinut de ultimul Acord cu F.M.I. încheiat la 7 iulie 2004, a ţintit întărirea echilibrului extern al contului curent, reducerea inflaţiei, susţinerea creşterii rapide a PIB şi pregătirea economiei pentru intrarea în Uniunea Europeană. Prima verificare (revizuire) a Acordului a avut loc în septembrie 2004. A doua verificare a Acordului trebuia să aibă loc în iunie 2005, dar tulburarea politică din România „a deraiat implementarea politicilor-cheie puse de acord cu experţii F.M.I.” Nicio altă verificare nu a mai avut loc şi Acordul a expirat în iulie 2006.
  Există aici o referire critică (poate o supărare) legată de renunţarea oficialilor români la acel Acord cu F.M.I.
  Politicienii care „au deraiat implementarea politicilor-cheie puse de acord cu experţii F.M.I.” au fost: Traian Băsescu, Theodor Stolojan, Emil Boc, A.Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga, C.P.Tăriceanu şi alţii. Este de reţinut acest avertisment cu privire la „deraiere” de la politicile-cheie.
  AVERTISMENTUL II. În documentele privind Acordul cu F.M.I., în mai multe locuri, întâlnim următoarele evaluări şi atenţionări asupra riscurilor politice:
  „Există riscuri semnificative, care ar putea submina capacitatea României de a restitui creditul către F.M.I., deoarece alegerile prezidenţiale din octombrie 2009 ar putea submina implementarea programelor”.
  „În timp ce Preşedintele, Primul-ministru şi ambele partide din coaliţie au semnat pe programul cu Fondul Monetar, alegerile prezidenţiale din octombrie 2009 ar putea să tensioneze alianţa şi, în final să submineze implementarea efectivă a programului”.
  „Istoricul României în ce priveşte respectarea programelor este mixt” (respectiv unele Acorduri nu s-au dus până la capăt).

  9. DUPĂ 6 LUNI DE GUVERNARE România nu are încă un program anticriză corespunzător, corect şi cuprinzător.
  Politicienii guvernanţi au fost total absorbiţi de campaniile electorale în lanţ, aceasta a fost prioritatea lor.
  Discuţiile şi intervenţiile publice ale guvernanţilor sunt pline de minciuni, neadevăruri şi denaturări. Unele măsuri parţiale luate sunt profund criticabile pentru nechibzuinţa şi neraţionalitatea lor, constituind forme de risipire a banului public.
  Totul se întârzie din cauza preocupărilor electorale ale oficialilor guvernanţi.

  10. CRIZA SOCIALĂ Frământările sociale, demonstraţiile în stradă, ameninţările cu greve şi grevele au devenit tot mai frecvente şi mai numeroase. Efectele crizei sunt tot mai evidente pe întreg cuprinsul ţării.
  Nemulţumirile celor striviţi de efectele nenorocite ale crizei iau amploare.
  Politicienii guvernanţi au fost total absorbiţi de interesele proprii în campania electorală şi au neglijat – adevăratele probleme de fond ale cetăţenilor, ale ţării, aflate în criză.

  11. CHEMAREA NOASTRĂ Nenorocirile crizei sunt inevitabile.
  Cum am afirmat şi în Scrisoarea noastră din 1 februarie 2009, toate forţele politice şi sociale trebuie să manifeste ÎNŢELEGERE şi prin negocieri şi compromisuri între autorităţi, sindicate şi patronate să se identifice soluţii practice pentru atenuarea loviturilor groaznice ale crizei cumplite.
  Prioritatea – priorităţilor – o constituie – salvarea celor care pierd locurile de muncă, a păturilor sociale cu veniturile cele mai scăzute, a celor 5,5 milioane de pensionari.
  Programul special privind asigurarea fondului de şomaj, apărarea locurilor de muncă şi crearea de noi locuri de muncă nu a fost încă elaborat. Totul este la nivel de declaraţii generale şi lipsesc masurile concrete practice în fiecare judeţ şi în fiecare localitate, care trebuiau stabilite de Guvern şi de autorităţile locale.

  22 iunie 2009

  GRUPUL DE INIŢIATIVĂ „REÎNNOIREA”

  FLOREA DUMITRESCU
  GHEORGHE STROE
  CRISTIAN APOSTOL

 10. 10 ALM iunie 21, 2009 la 8:57 pm

  Domnule Nastase,

  Aveti vreo speranta ca ziua aceea va veni in timp util? Ca viata se scurge, imbatranim, preocuparile se schimba, devin prioritare pastilele …

  Dar ma gandesc la ziua de maine, la propriu, si mor de curiozitate sa stiu ce va face mandrul Parlament al Romaniei in fata si mai mandrului Guvern Boc cand acesta va va trânti pe banci Codurile mesterite in tainitele de la Cotroceni? Maine aflam cati parlamentari au sange in instalatie, cati mor de dragul bietei tarisoare si cati au numai preocupari culinare (cascaval, ciolan). Eu zic ca vor trece ca prin brânza, cu 70% voturi pentru! Nu sunt Mafalda dar am ceva experienta la statistica …

 11. 11 Mihnea Georgescu iunie 21, 2009 la 9:49 pm

  Domnule Adrian Năstase,

  Ştiu că mâine este ziua dvs. de naştere, dar doresc să fiu printre primii care vă urează un călduros LA MULŢI ANI!

  Fie ca vârsta rotundă pe care o veţi sărbători anul viitor să vă „prindă” în demnităţile pe care le meritaţi!

 12. 12 Mihnea Georgescu iunie 21, 2009 la 9:50 pm

  Deasemenea, LA MULŢI ANI şi pentru tizul meu, a cărei aniversare o veţi sărbători pe 23 iunie!

 13. 13 ALM iunie 21, 2009 la 10:06 pm

  M-am linistit dle Nastase! Mi-a raspuns framantarii mele majore vajnica amazoana Olguta Vasilescu: veti vota pentru la doua maini! Indiferent ce se va intampla, nu puteti iesi de la guvernare. Intai a incercat sa ne abureasca: „ce, vreti sa aruncam tara in haos?” A starnit chicoteli si atunci a mai taiat din coada vulpii: „ce imagine am avea daca am iesi acum de la guvernare?” Ei da, asta este! IMAGINEA! Imaginea partidului dvs, nu mizeria noastra! Noi incepem sa devenim interesanti la toamna si atunci o sa ne dati galeti, malai, ulei si mici! Aaaa, da! Si promisiuni! Promisiuni cat sa umplem galetile!

 14. 14 Cezar Pesclevei iunie 21, 2009 la 10:35 pm

  Un jucător execrabil de şah – Traian Băsescu

  Alegerile prezidenţiale au ca scop punerea electoratului în ipostaza celor care, vorbind ca majoritate, îşi aleg om-simbolul statului. Traian Băsescu a fost ales de majoritatea românilor prezenţi la vot ca om-simbolul lor în anul 2004, reuşind să câştige în cel de-al doilea tur al alegerilor, când îl avea ca contracanidat pe ex. Prim Minstrul Adrian Năstase.
  Preşedintele unui stat nu reprezintă doar brand-ul (fie el şi piratat) uman al statului. El trebuie să fie şi garantul Constituţiei. Traian Băsescu deţine încă calitatea de om-simbol al României dar a omis şi continuă să omită exercitarea calităţii de garant al legii fundamentale dintr-un stat democratic, anume, Constituţia. În schimb, a devenit un Preşedinte-jucător. Îl denumesc jucător de şah. Un jucător pe tabla imensă numită România cu un inventar al pieselor de şah formate din ministere şi instituţiile publice conexe ce sunt preş de şters pentru cizmele ignorante de marinar ale lui Băsescu. Oponentul? Adversarul este un monstru cu chip sinistru ce însumează realitatea compusă din criză, regres, sărăcie, incompetenţă etc. Acest oribil adversar i-a dat multe şahuri jucătorului naţional Trăienică fără frică încât nu mă va mira un mat (im)previzibil chiar până la alegeri.
  Cred că nu sunt singurul care a acceptat, trecând cu vederea ce mima neatenţia, status-rolul de jucător al Presidentului Băse’. Problema lui este aceea a unui pierzant. Un pierzant în numele românilor. Un prim factor uman în generarea falimentului de ţară despre care a vorbit excelent seara aceasta Bogdan Chiriac în ediţia specială a lui Răzvan Dumitrescu, pe Realitatea Tv.
  Fiindcă reprezintă România, este firesc ca Traian Băsescu să vorbească şi să acţioneze în numele românilor. Nedumerirea mea se leagă de ceea ce vorbeşte şi face T.B. şi asta influenţează în moduri negative soarta lor. Aici este rana pe care se pune un deget sărat.
  La toamnă, actualul President are (ne)şansa de a mai fraierii majoritatea electoratului votant. Mai are posibilitatea frecării mangalului pentru încă cinci ani de iresponsabilitate. Stă în puterea noastră, a simplilor votanţi de a-i mai oferi această posibilitate. Imnul nostru de stat încă păstrează versurile ce ne sugerează să ne trezim din somn. Haideţi, de mâine dimineaţă, să ne trezim din somn şi să evităm (auto)distrugerea.

  P.S. Acordaţi în viziunea alegerii unui nou Preşedinte o nouă persoană. Aveţi curajul acordării şansei unei noi persoane.

 15. 15 genoveva iunie 21, 2009 la 10:48 pm

  Toti oamenii mari au fost copii,dar cati dintre ei isi mai aduc aminte.(Antoine de Saint Exupery)Cred ca de ziua dumneavoastra sigur o sa va aduceti aminte.
  Data de 22 iunie este o zi care are si un cantec dedicat:”22 iunie s-a-nceput razboi pe lume”.Declarati razboi incompetentilor (boilor in versiunea pale ologu) si trimiteti-i pe toti la spalat puntea.
  LA MULTI ANI !

 16. 16 blogideologic iunie 22, 2009 la 3:27 am

  Găsesc aici http://hymerion.wordpress.com/2009/06/20/al-patruzecilea-faliment/ discutată chestiunea unei bănci americane. Dar pe ansamblul lumii finanţelor, în America ? În definitiv, poate că ei sunt foarte siguri că nu au prea multe probleme. Sunt multe tipuri de capitalism în lume. Dar prin consensul de la Washington, globalizarea impune pentru toţi modelul de capitalism anglo-saxon. Or, în virtutea principiului “too big to fail”, capitalismul anglo-saxon nu are prea multe griji reale (cum avem noi).

 17. 17 ALEX G iunie 22, 2009 la 6:03 am

  Va doresc „La multi ani” sanatate alaturi de cei dragi!!!

 18. 18 Iluminatul iunie 22, 2009 la 6:54 am

  Catrenul umbrei

  Facem umbră cât e soare,
  Umbre-ajungem de-ar dipare.
  Cortul mamei – în penumbră,
  Semn că-i soare şi e umbră.

 19. 19 cogito ergo sum iunie 22, 2009 la 7:08 am

  @Năstase

  La mulţi ani, domnule Năstase!
  Să aveţi parte de sănătate, de forţa, de rezistenţa, de mijloacele şi de inţelepciunea necesară pentru a vă atinge toate obiectivele.
  Să vă bucuraţi de iubirea, caldura şi înţelegerea familiei, împreună cu care să aveţi numai serenitate, fericire şi împliniri.

 20. 20 buzoianu iunie 22, 2009 la 7:28 am

  STIMATE DOMNULE PREMIER ADRIAN NASTASE,

  Cu deosebit respect rog sa primiti cele mai sincere urari de sanatate si
  fericire cu ocazia zilei d-voastra de nastere din partea familiei noastre.
  Alaturam aceste ganduri si celor apropiati si dragi.
  LA MULTI ANI!

  Cu aleasa cosideratie,
  Buzoianu

 21. 21 blogideologic iunie 22, 2009 la 7:40 am

  La mulţi ani!

 22. 22 eric iunie 22, 2009 la 7:47 am

  La multi ani!

 23. 23 sandu iunie 22, 2009 la 8:02 am

  La multi ani cu sanatate si implinirea tuturor dorintelorDvs.!Cu sinceritate!

 24. 24 Marius Cluj iunie 22, 2009 la 8:21 am

  La multi ani!

 25. 25 felix iunie 22, 2009 la 8:29 am

  La multi ani!

 26. 26 Sufletiştii iunie 22, 2009 la 8:59 am

  Catren aniversar

  La ani frumoşi, sfidându-i pe mucoşi, de cum mai stă cu putirinţa,
  după o sticlă de vârtos, se duse-n codru la o babă şi-o ursoaaică;
  pe prima să o fericească, pe-a doua să îi taie laba de strigoaică.
  Se-ntorse cu-n trofeu, zicând că laba babei o cruţă, c-aşa îi fu voinţa.

  P.S. La mulţi ani domnule AN !

 27. 27 instalatorul iunie 22, 2009 la 9:03 am

  La multi ani, domnule Nastase – va doresc viata lunga si fericita, in deplina sanatate!
  Si ce cadou v-as putea face altceva decit un comentariu si o sugestie? Iata-l:
  Afacerea sedintei de guvern pune din nou in evidenta un lucru pe care l-am mai scris cred pe vremea in care aveati numai forum si nu si blog: acela ca presedintele exploateaza litera constitutiei, lasind la o parte spiritul ei. In plus, odata cu ideea de a convoca guvernul la Cotroceni, presedintele incepe a interpreta constitutia drept un text care permite tot ceea ce nu este interzis in mod explicit. In sensul ca: Constitutia nu zice nimic despre convocarea guvernului si nu zice nimic nici despre locul in care se tin sedintele de guvern.
  Cred ca nimeni dintre noi – desi se vor gasi persoane care sa afirme contrariul – nu crede ca presedintele sta noaptea tirziu pentru lecturi interpretative ale constitutiei: are, probabil, un consilier care semnaleaza presedintelui o serie de posibilitati de a exploata textul constitutiei pentru „a face poante” adversarilor politici. Si atunci, de ce nu ar lucra si adversarii politici exploatind tot numai litera constitutiei si nu ar intemeia un grupuscul de lucru destinat exploatarii textului constitutional si de a desfasura actiuni menite a-i arata presedintelui ce poate insemna o constitutie cu spirit devenit arbitar?
  Iata citeva exemple poate nu grozav fundamentate, doar ca idee:
  – a fost rasdiscutat in afacerea sedintei de guvern articolul 87; dar exista si articolul 16/1 care zice: Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Guvernul fiind o autoritate publica, rezulta ca oricare cetatean este egal cu presedintele in raport cu guvernul, fara privilegii dar si fara discriminari. Considerind litera constitutiei, rezulta ca oricare cetatean poate participa la sedintele de guvern, si, conform articolului 86, oricare cetatean se poate consulta cu guvernul. De aceea, o masa de tesedisti ar putea merge la sedintele de guvern; acolo ar putea interpreta zgomotul produs de vorbirea normala a premierului drept o tulburare a linistii publice si chema politia sa il amendeze pe premier. Tot asa, ar putea sa apara o masa de cetateni care sa doreasca sa vina la sedintele de guvern pentru a se consulta cu guvernul in probleme de interes national. Relativ la tinerea sedintelor de guvern in alte locuri decit la sediu – legata de proiectata convocare la Cotroceni – guvernamentalii pesedisti ar putea cere tinerea sedintelor de guvern in pesteri, cariere de piatra, in piete publice, in mari firme, ori in locuri favorabile lor electoral si defavorabil adversarilor. Tot in exploatarea faptului ca este permis in constitutie tot ceea ce nu este in mod expres interzis, s-ar putea gasi cetateni care sa doreasca sa manince la prinz la Cotroceni si chiar sa pretinda sa li se dea – contra cost – mincarea presedintelui, deoarece nici un text din constitutie nu zice ca presedintele trebuie sa manince.
  Dar sa va las sa va bucurati de aceasta zi a dumneavoastra.

 28. 28 alexandra iunie 22, 2009 la 9:16 am

  La Multi Ani! \sa petreceti frumos si responsabil

 29. 29 Draghi Puterity iunie 22, 2009 la 9:23 am

  La multi ani domnule Nastase! Multa sanatate si putere de munca!

 30. 30 instalatorul iunie 22, 2009 la 9:24 am

  Si tot o chestiune constitutionala: ziarul Ziua scrie astazi de posibile daune aduse SIE prin publicarea anexei 41 din HG 1705/2006 in Monitorul Oficial. Nu este doar asta, in acelasi Monitor sunt publicate trei HG care se refera la institutii militare (MAI, SIE si SRI), toate in legatura cu imobilele, iar articolul 108/4 din constitutie spune:” Hotărârile care au caracter militar se comunică numai instituţiilor interesate.”. Iar HG-urile referitoare la institutii militare ori militarizate au caracter militar. Cine cere declansarea unei anchete a parchetului, vizind stabilirea responsabilitatii ministeriale in acest caz si trimiterea in justitie a ministrilor vinovati?

 31. 31 Marcus iunie 22, 2009 la 9:35 am

  Romanii au avut parte de un week-end linistit datorita faptului ca timp de trei zile presedintele Traian Basescu nu a mai facut absolut nicio declaratie, previziune economica, apostrofare, interventie publica cu ajutorul media. Stop.

  Urmare a acestei atitudini, infractionalitatea a scazut brusc, atingand cota zero, in aceste zile nicio baba nu a mai fost violata, niciun batran n-a mai fost talharit de medicamente si sacosa cu paine, nu s-au inregistrat crime sau sinucideri, iar politia rutiera nu a consemnat niciun accident. Singura infractiune comisa s-a inregistrat la Caracal, unde un pieton a fost acrosat usor de caru’ oficial cu girofar si antemergatori, deoarece traversa strada principala, printr-un loc nemarcat. Stop.

  Casa de Moda Basesco&Fiica a lansat sambata colectia de toamna de uniforme militar-civile, designerul Elena Basescu urcand pentru ultima data pe scena in calitate de model. Ea a purtat o tinuta a trupelor terestre civile care lupta in Irak, al carei ecuson de identificare a fost modificat la indicatia tatalui sau, in loc de Ro. Army, pe ecuson fiind acum inscrptionat Ro.Tampit (a). Stop.

  O comisie a corpului guvernamental de control a stabilit faptul ca jaful pe fata de la Ministerul Tineretului si Sportului nu s-a datorat intentiei de furt in scopuri electorale a d-nei ministerese Ridzi-Pitzi, ci pur si simplu a tampeniei de care aceasta da dovada, motiv pentru care cazul a fost clasat, iar duduia a ramas in functie. Stop.

  La Bukfest, in lipsa autorului, d-l presedinte Traian Basescu, d-l Gabriel Liicheanu a lansat ultima capodopera a acestuia: “Tampitul roman ca produs definitoru al invatamantului romanesc”, lansare care s-a bucurat de un imens succes. Stop.

  Printr-o Hotarare Guvernamentala profesorii care vor asigura desfasurarea Examenului de Bacalaureat, in acest an, sunt obligati sa aduca de acasa apa minerala si fursecuri in cantitati suficiente pentru a acoperi necesitatile elevilor participanti la examen. Stop.

  Maestrul Ion Cristoiu a publicat in Jurnalul Narional partea a III-a a editorialului-serial, “De ce am votat-o pe Elena Basescu”, cu un supliment de pupat cur la taxu, articol foarte bine primit de cititorii editiei on-line a ziarului, cu injuraturi de mama si epitete ca: lichea, imbecil, fariseu, bou, tampit etc. Stop.

  La bursa pariurilor se inregistreaza urmatoarele cote:

  1. Vor rezista Jiji Becali si EBA mai mult de o sapatamana ca parlamentari la Bruxelles?- cota pariu 1 la 23 milioane

  2. Va fi inlocuit ministrul Videanu ca urmare a “bagabontelii” de cateva milioane de euro comise cand era Primar? -cota pariu 1 la 23 milioane

  Meteo: Astazi, in toata tara, va ploua daca va ploua si va fi soare unde nu vor fi nori, deoarece iarna nu-i ca vara.

  Sport: D-l Presedinte al CCA, d-l Constantin, a fost eliberat conditionat din arest pentru 48 de ore in vederea arbitrarii finalei Cupei Confederatiei la fotbal.

  A consemnat pentru Dvs.

  Varujan Arachelian

 32. 32 Marcus iunie 22, 2009 la 9:54 am

  La Multi Ani Domnule Nastase!
  sa fiti iubit
  marcus

 33. 33 Harabula iunie 22, 2009 la 9:55 am

  Daca tin bine minte, ziua d-lui Nastase cade odata cu solstitiul de vara.
  Domnule Adrian Nastase,
  Sincere felicitari. La multi ani dv. si familiei.

  Al dv. amic,
  Harabula

 34. 34 ORASAN IOAN iunie 22, 2009 la 10:05 am

  La multi ani domnule Nastase si o activitate politica mai intensa

 35. 36 Augustin iunie 22, 2009 la 10:29 am

  @ A.N.
  Stimate domn,
  De ziua dumneavoastra, va urez indeplinirea celor mai importante dorinte atit pentru dumneavoastra cit si pentru cei dragi, mai presus de orice sanatate si liniste sufleteasca, putere de munca si gindul cel bun! La multi ani!

 36. 37 ML iunie 22, 2009 la 10:45 am

  LA MULTI ANI Domnule NASTASE !Sa reusiti ce v-ati propus. Cu respect,

 37. 38 Cârcotaşu iunie 22, 2009 la 10:48 am

  La mulţi ani! Domnule Năstase.
  Am început să mă obişnuiesc a veni aici ca la Delphi, singurul loc în care pot primi răspunsuri extraordinar de interesante.
  🙂

 38. 39 violet iunie 22, 2009 la 11:15 am

  Aflu ca e ziua dvs si imi face placere sa va urez si eu, domnule Nastase, „La multi ani!”, multa sanatate si fericire alaturi de familie ! Si multa putere de munca va doresc!

 39. 40 meta-Comunicatorul iunie 22, 2009 la 11:35 am

  La multi ani d-le bloger!

 40. 41 Sibilla iunie 22, 2009 la 11:46 am

  La Mulţi Ani, Domnule Adrian Năstase !
  Bucurii alături de familie şi toţi cei dragi, împliniri, sănătate, SUCCES şi putere ! Doamne Ajută !

  Rugare

  Mai urât de cât sunt
  pot fi văzut
  Mai frumos nu!
  …mai sabie, da. Mai scut.

  Altfel am pierde bătălia,
  osul, artera,
  glia şi norul
  urâtul şi frumosul.

  Dă-mi Doamne victorie,
  ajută-mă să-mi înving duşmanii,
  pielea de pe mine, marginea,
  orele, anii.
  ( Nichita )

  La Mulţi Ani, cu împliniri şi feciorului Mihnea !
  stimă şi deosebită consideraţie,
  Sibilla
  P,S. Rămâne cum am stabilit : condamnat la REUŞITĂ ! 🙂

 41. 42 Costin Tanasescu iunie 22, 2009 la 11:55 am

  La multi ani domnule Adrian Nastase!

 42. 43 Costi iunie 22, 2009 la 11:57 am

  PENTRU CA ASTAZI ESTE O ZI SPECIALA PENTRU DVS., CUTEZ A MA ALATURA SI EU TUTUROR CELOR CE VA DORESC, DIN TOT SUFLETUL, SA AVETI PARTE NUMAI DE IMPLINIRI, SATISFACTII SI MULTA SANATATE.

  FIE CA LUMINA DOMNULUI SA VA APRINDA URMATOAREA STEA PE CERUL ANILOR, FACAND-O SA STRALUCEASCA TOATA VIATA DVS.!

  „LA MULTI ANI !”

  C-tin Brincus

 43. 44 CASA STIRILOR iunie 22, 2009 la 12:04 pm

  VA MAI ADUCETI AMINTE, DOMNULE NASTASE? tzast-basti e nashpa, cool e sa luam MU(RE)…sau cum l-au facut romanii pe MU(RE), sef de stat…http://casastirilor.wordpress.com

 44. 46 Daniel iunie 22, 2009 la 12:11 pm

  La multi ani, multa sanatate si dvs. si fiului. In ’96-2000 in fiecare zi era la televizor cel putin cate o veste proasta. In 2000-2004 in fiecare zi era la televizor cate o veste buna (am urmarit atent). Va doresc si ne doresc sa revenim la normalitate.

 45. 47 Criticos iunie 22, 2009 la 12:53 pm

  La mulţi ani! Sunteţi un alergător de marathon, nu un sprinter câştigător „din condei” Asta cred că naşte admiraţia multora şi ura neprietenilor.

 46. 48 Ioan iunie 22, 2009 la 2:12 pm

  La multi ani domnule Adrian Nastase dv. si fiului Mihnea.

 47. 49 sophy iunie 22, 2009 la 2:23 pm

  am urmarit blogul de ceva timp, iar pentru ca in aceasta blogosfera toti suntem egali, imi permit sa sa nu vorbesc la persoana a doua plural.

  dintotdeuana m-a atras politica (sunt o adepta a politicii de stanga) si am incercat sa raman ancorata in realitate urmarind mass media si studiind anumite fenomene.

  de multe ori am vrut sa ma si implic, tocmai din dorinta de a schimba ceva, dar de fiecare data ceva m-a oprit. ma simt de multe ori scarbita de situatiile aparute, de greselile celor care ne conduc si mai ales de populismul si ignoranta de care da dovada mare parte a clasei politice.
  sunt total de acord cu tine in ceea ce il priveste pe Traian Basescu, iar asta ne demonstreaza ce fel de popor suntem.poate ca asta meritam, un presedinte nedemn de functia lui, fara prestanta si ipocrit; iar in legatura cu Monica Ridzi sunt foarte dezamagita ca si persoanele tinere ce ajung in politica, in functii inalte, cad prada jocului meschin a urmaririi propriilor interese, astfel comportamentul lor devenind ofensiv, incercad sa se apare prin ai acuza pe altii si aruncand cu noroi. din pacate cazurile acestea nu sunt singulare.

  apreciez foarte mult acest blog al tau pentru acuratetea stilului si a informatiilor si a subiecatelor dezbatute.

  pentru momentul cand voi decide sa ma implic in politica cu mai mult decat pareri sper ca pot sa iti cer cateva sfaturi.

  ps. La multi ani!

 48. 50 ioanastefan iunie 22, 2009 la 3:18 pm

  La Multi Ani!
  Si cum a spus viitorul nostru doctor in filosofie (Mihnea Georgescu): ”anul viitor să vă “prindă” în demnităţile pe care le meritaţi!”

  La multi ani, sanatosi!

  Ioana Stefan

 49. 51 George Serban iunie 22, 2009 la 3:19 pm

  La multi ani! Succes in ceea ce intreprindeti! Zile frumoase alaturi de cei dragi! Cu prietenie, George Serban

 50. 52 valentin serbanescu iunie 22, 2009 la 3:20 pm

  22-06-2009

  La multi ani si multa sanatate !

  prof. Valentin Serbanescu , Rm.Sarat , membru PSD

 51. 53 Cârcotaşu iunie 22, 2009 la 3:22 pm

  @ sophy
  Prostia-i agresivă mai ales la vârste fragede. Cu vârsta se mai domoleşte, că doar nu e nimic perfect pe lumea asta.

 52. 54 AV iunie 22, 2009 la 3:33 pm

  La multi ani! domnule presedinte!

 53. 55 Marcus iunie 22, 2009 la 3:55 pm

  Bre oameni buni,
  22/06/2009

  In sfarsit am vazut minunea!

  D’alde Oameni cu bun simt si oarece glagorie, cat sa nu fie considerati TAMPITI, au iesit bre in strada, si culmea!, au gasit o forma “netampita” de a protesta in numele unei ADEVARATE SOCIETATI CIVILE, la adresa porcilor, in fata Ministerului Tineretului si Sportului.

  Sa fie asta semnul prevazut de Brucan ?????!!!!!

  Doamne Ajuta, se numeste ca in afara de tampitii din “La Famigla”, avem si oameni care gandesc in aceasta tara!

  De la CO2(codoi) la coduri nu e decat un pas
  Tampitii, epigonii strigara intr-un glas!
  Si indemnati de Zeus, ilustru justitiar,
  Doresc acum, Justitia, un arabesc bazar!

  Din care un Basescu, un neica intre neici- (licenta poetica “usor naiva”)
  Sa liciteze legea, bagata acum in teci.
  Si sa-si impuna voia, dorinta si ambatu’
  La fraierii slugarnici , care-i adora partzu’.

  Ce mandra e “codoiu”, acum cand povesteste,
  Al falnic e urmasu’ ce lumea o prosteste!
  Si cum din recomandarea’i, din cabinetul doi,
  Avem pentru vecie, Basescu pentru noi!

 54. 56 mike iunie 22, 2009 la 4:02 pm

  La multi ani!

 55. 57 Velisar Iancu iunie 22, 2009 la 4:04 pm

  La multi ani, sanatate si bucurii!

 56. 58 Ioan,Sibiu iunie 22, 2009 la 4:09 pm

  Va doresc din inima La multi ani,o mie de ani fara reparatii si tot ce va doriti,imprena si alaturi atat de familia dumneavoastra cat si impreuna cu familia mare,Romania.Va rog si insist,candidati.Ar fi pacat,Romania sa ramana amarata,cretina,basesciana sau geoiana.Avem mai mult decat oricand nevoie de un presedinte.Da,de un presedinte,nu de surogaturi,sau mai rau ingurgituri.Inscrieti-va in competitie si va asigur(probabil ca unii papagali au impresia ca nu)ca veti dobori cretinismul.Romanul s-a saturat de boci,bude,riti fliti,boiangite,blegi,ebe,traienisme,basescianisme,boureni,s.am.d.Nici macar de prostanaci nu are nevoie.

 57. 59 Ioan,Sibiu iunie 22, 2009 la 4:13 pm

  ..impreuna …

 58. 60 Paula iunie 22, 2009 la 4:22 pm

  LA MULTI ANI , d-le prim ministru, Adrian Nastase, sa va dea Dumnezeu sanatate, asta in primul rind, putere de a suporta in continuare tot felul de jocuri murdare , sa va bucurati de caldura familiei dv. De asemenea va urez din toata inima, sa va traiasca baiatul, sa fie fericit si sa va vad bunic ! LA MULTI ANI – amindurora !

 59. 61 Ioan,Sibiu iunie 22, 2009 la 4:46 pm

  Pot sa spun fara mari comentarii ca tin enorm de mult,atat la dumnevoastra cat si la intreaga dumneavoastra familie.De ce?Pentru ca in ea se vede simplimatea,intelepciunea,increderea,cunosterea,informatia,dorinta,priceperea…Nu,nu sunt pupin….Nu ma intereseaza nimic altceva,decat sa vad pe cineva care are grja de aceasta natie.
  Aveti si parti negative pe care cei din preajma nu le vad..pentru ca au problemele lor de rezolvat.Daca o sa vi le spun de ziua dumneavoastra,va rog sa nu va suparati.Eu am avut in viata mea,asa cum e …anormal 2 comandanti adevarati si foarte multi….netoti.Dar indiferent cum au fost,intotdeauna…am spus ceea ce m-au invatat ai mei,adica adevarul si culmea, nu am fost…suntat sau DNA -lizat.Sa nu credeti ca sunt perfect.Nimeni nu este.Dar sunt un perfectionist,adica incerc tot timpul sa ajung acolo unde nu se poate ajunge.
  Marea greseala este la dumneavoastra,increderea “oarba”,fara sa ..verificati.Alta greseala este ca ceea ce ati facut nu ati explicat tuturor,adica trebuie sa invatati,de pe functia titratului sa coborati la nivelul unui copil clasele 5-6 sa dati explicatia(atentie,sunt parinti care sa nu poata rezolva ecuatiile problemelor copiilor din clasele 5-6,deci se poate sa coborati cu L.M.C.-la mintea cocosului- si mai jos).Important este sa gasiti o explicatie simpla pe care sa o inteleaga orice ..nene.
  Daca veti reusi aceasta,nimeni,retineti,nimeni nu va poata sta in cale,nici chiar acest ..capitan de play de doi lei vechi.

 60. 62 Paul iunie 22, 2009 la 4:46 pm

  Domnule Nastase,

  Din cauza ca tovarasii de blog nu mi-au lasat decat varianta supralicitarii – pe care o prefer repetitiei suparatoare -, nu va voi ura La multi ani, de ziua dumneavoastra, ci: LA FOARTE MULTI ANI! 🙂
  Cadoul meu este o rugaminte. Cea de a va conduce in viata publica (exista, oare, si viata privata la un politician de rangul dumneavoastra?) in asa fel incat generatiile actuale sa poata trai momentul instalarii unei social-democratii autentice in Romania; convingerea mea este ca o astfel de consecinta logica a vremurilor actuale nu poate fi obtinuta, totusi, decat din energia unor oameni politici de calibrul dumneavoastra.

 61. 63 Paul iunie 22, 2009 la 5:00 pm

  Instalatorule, Sibilla,
  Dupa cat de mult va zbuciumati sa iesiti in fata, cred ca ar fi o rusine ca partidul sa nu gaseasca pentru voi (mai ales pentru „statornica Sibilina” (sic!) :)) o pozitie care sa permita aliantei sa profite pe deplin de talentele, de zelul si de activitatea voastra benevola.
  Eu va sustin neconditionat.

 62. 64 Matilda iunie 22, 2009 la 5:08 pm

  @ Cârcotaşu gresesti de doua ori. Mai intai ca defectele se accentueaza cu varsta (de exemplu proasta crestere) in timp ce calitatile se atenueaza (flerul, de ex). In al doilea rand ai gresit adrisantul. Probabil insa ca si asta are legatura tot cu evolutia fireasca a defectelor si calitatilor, de la tinerete pan la batranete. Ma insel cumva?

 63. 65 barbieru bogdan iunie 22, 2009 la 5:36 pm

  dom’ deputat, direct dintr-unj profund arest interior va urez la multi ani azi pt dvs, si daca nu ma insel maine e ziua fiului dvs, deci la multi ani si pentru el, sanatate pt amandoi si felicitari pt ceea ce faceti in Mizil

 64. 66 ramo iunie 22, 2009 la 5:50 pm

  Oare de moralitate tineti cu dintii?:) Eu nu critic nimic, doar analizez. Nu stiu ce anume doriti voi, dar daca va doriti sa castigati alegerile in toamna nu sunteti pe drumul cel bun. Daca voi aveti alte dorinte de fapt….eu sunt prea pura mental si nu pot nici macar sa speculez. E treaba voastra. Din pacate, din exterior pareti doar penibili si lacomi. Si iti spun asta pentru ca efectiv imi esti simpatic si pentru ca eu chiar cred in importanta competitiei chiar si in situatiile care necesita solidaritate. Solidaritatea nu exclude competitia, din contra, competitia o face posibila si viabila. Dar aburelile astea de doi lei, circul asta ieftin pot duce la probleme digestive grave…

 65. 67 ramo iunie 22, 2009 la 5:51 pm

  SI…..LA MULTI ANI!:)}{ muah!

 66. 68 viorica buda iunie 22, 2009 la 6:01 pm

  La Multi Ani, d-l presedinte ,sa vi se indeplineasca toate dotintele (dar si a noastra). Cumult respect si consideratie va saluta Jiboul.

 67. 69 Mircea iunie 22, 2009 la 6:03 pm

  La multi ani! D-le Prim Ministru.

 68. 70 George Ban iunie 22, 2009 la 6:19 pm

  O viata lunga si fericita alaturi de toti cei dragi!

 69. 71 Beatrice iunie 22, 2009 la 6:40 pm

  LA MULTI ANI! Sa fiti iubit si sanatos!

 70. 72 Carmen iunie 22, 2009 la 7:09 pm

  LA MULTI MULTI MULTI ANI!
  Sa fiti sanatos, sa aveti rabdare si sa va dea Dumnezeu putere sa rezistati „atacurilor”…….! Sa va bucurati de frumoasa dvs. familie, sa nu va schimbati, sa vi se implineasca visele…………si eu sa fiu in preajma dvs. sa pot savura momentul………………asta va doresc!
  Si…nu uitati: CAPUL SUS, NU MOR CAII CAND VOR CAINII!!!

  MULTE, MULTE, FOARTE MULTE INSOMNII SI UNGHII ROASE LE DORESC ADVERSARILOR DVS. …………..

  Cu deosebit respect,

 71. 73 Carmen iunie 22, 2009 la 7:21 pm

  INTELEG CA ESTE MAINE SI ZIUA BAIATULUI CEL MIC…..MIHNEA…….sa-i dea Dumnezeu sanatate, dragoste, iubire, noroc, minte multa, putere sa treaca peste rautatile si greutatile indreptate catre tatal sau si tot ce-i mai bun pe lume. E un tanar foarte reusit (la fel si Andrei)….sa fiti mandru de copiii minunati pe care-i aveti……..si felicitai ambilor parinti pentru o asemenea realizare……este tot ce conteaza pana la urma…….
  LA MULTI ANI CU BUCURII, MIHNEA NASTASE!
  Fii mandru ca ai astfel de familie!

 72. 74 ESCOBBAR iunie 22, 2009 la 7:21 pm

  Norii apar
  Si le dau un ragaz de odihna
  Cainilor care urla la luna.

  In cantecul greierului
  Nici un semn nu prevesteste
  Cat de curand greierele va muri.

 73. 75 IoanaP iunie 22, 2009 la 7:22 pm

  Va doresc cu toata inima LA MULTI ANI si sa fiti mereu sanatos si un invingator!
  Cu mult respect,
  Ioana Petrache

 74. 76 ellasarya iunie 22, 2009 la 7:45 pm

  La mulţi ani! Sănătate, iubire, fericire şi… succesuri multiple! 😛

 75. 77 Mihaela Cs iunie 22, 2009 la 8:11 pm

  La multi ani, Domnule Presedinte!

 76. 78 Sibilla iunie 22, 2009 la 9:56 pm

  @Fă , Paulico,
  Blonda tot… blondă…
  Şi-am să fac un joc de cuvinte, să ceri musai traducător că-i sârbă, poa te-ajută Conu ( da umbra ), ia :
  – cum pe tine te ia … dupe, ale drek ” muştele”, după litrele de rachiu cu care-ţi dregi corasonul ( făcuşi descoperirea mileniului cu leacu aista ), te-avântaşi pe arături în loc ă te limitezi la doinit, cucoană… Treci la nani că nu-s toţi ca tălică : ia vezi pe banii cui scoţi cartea, nu că n-am ştii dija… şi să nu te dai lovită-n haripă întrebându-te ce-o ave sula cu prefectura, taman tu, turturico…
  – dedicaţie ţie şi Conului : kukavica… :

  😉 🙂
  Concluzionând : pe mine şi pe Distinsul coleg de blogosferă , instalatorul, nu ne merită partidul, pe voi însă, nu vă vre decât…. :))
  Să zic, să zic… ?
  Ce să-ţi fac io dacă ai preţ şi eşti… ieftină… şi nu doar la datu-n bărci…
  Ştiam că-ţi put picioarele, da vezi numa că duhneşte ŞI dâra prin grădiniţe, cu tot cu generatoarele halea de IP-uri !
  Zbogom !
  Sibilla

 77. 79 cogito ergo sum iunie 23, 2009 la 6:42 am

  @Matilda

  Drăguţă, ai perfectă dreptate când vorbeşti despre augmentarea defectelor şi diminuarea calitaţilor o dată cu vârsta.
  Nu ştiu ce vârstă ai, dar în privinţa celor două exemple pe care le dai, tu ai pornit în viaţă în primul caz de la cota Everestului, iar în al doilea de la cea a Fosei Marianelor.

 78. 80 Cârcotaşu iunie 23, 2009 la 10:51 am

  @ Dragă Matilda,
  În chestia la care te referi, din câte ştiu eu, părerile sunt împărţite. În cazul tău, totuşi, cred că e vorba de o formă de dislexie nediagnosticată. Având în vedere faptul că primele simptome ale acestei deficienţe se manifestă pe la 6-7 ani, bănuiesc a fi vorba de un stadiu avansat, din păcate de nerecuperat.
  Compasiunea mea.

 79. 81 Paul iunie 23, 2009 la 2:02 pm

  Pai bine mai Sibilino, eu incerc sa te ajut sa demarezi mai cu talent iar tu iti zburlesti parul de pe spate, de zici ca te-am picat cu ceara (de-aia buna, de epilat) :). Ce ti-e si cu recunostinta asta in vremuri de criza… 🙂

 80. 82 Velisar Iancu iunie 23, 2009 la 6:44 pm

  Cumva cronologic: !) Augustin (pe un „fir” anterior): pai, deja ERA la bookfest, de ce sa-l mai invite Liiceanu? Si de ce prezentatoarea stirilor sa mai spuna ca pres-ul a declinat invitatia la bufet? Sigur, exista explicatia simpla ca … limba zewa (ce-ar fi sa facem un dictionar cu expresiile cele mai tari de pe acest blog?!) l-a invitat chiar la bookfest, dar a refuzat sa ramana la … bufet, desi asta pare incredibil! Cat despre fondul problemei (Liiceanu) iti dai seama ca n-o sa te contrazic! Stii ca am f. mare in judecata … sahistului!
  2) Instalatorul: postarea dv din JN de ieri a fost mult mai spumoasa decat cea de azi (ati nominalizat pestera cu pricina) si a facut liniste printre latrai (dl I. Cristoiu intelege instantaneu, dar speranta obtinerii postului de pres al RTV ii intuneca mintile)
  3) deloc in cele din urma (deh, cronologia): d-le A. Nastase, straduiti-va sa treceti „sticla”! Explicatiile dv de azi din parlament n-au fost percutante – omul simplu n-a inteles mare lucru. Plesniti, va rog, altfel mesajul dv nu va fi perceput.

 81. 83 Velisar Iancu iunie 23, 2009 la 7:13 pm

  @Augustin: f,mare era increderea, desigur

 82. 84 paper research topic august 30, 2010 la 11:35 pm

  Hello, I’d personally also like to mention that i enjoy your actual writing style. It’s easy to know precisely why you receive lots of commentary on your web page. anyway congrats with your amazing internet site.


 1. 1 Ce este statul? « Despre PSD Trackback pe iunie 21, 2009 la 8:00 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: